AGENSI PERISIKAN MALAYSIA

Nota Penulis :  Ancaman terhadap negara datang dari luar dan dalam. Untuk memudahkan perancangan musuh Islam, agenda utama mereka ialah menimbulkan kekacauan dari dalam negara dan menyebabkan kesatuan umat Melayu Islam berpecah. Ini sedang berlaku dan kerajaan terpaksa menghabiskan ratusan juta ringgit untuk menjalankan perang saraf bagi mengelakkan Malaysia terus terjerumus dalam kancah ini.

Malaysia sehingga kini berjaya menepis perancangan halus dan terancang dari luar kerana mempunyai jaringan perisikan yang sangat ampuh dengan dibantu oleh pasukan risik Angkatan Tentera Malaysia (ATM) serta Cawangan Khas Polis Di Raja Malaysia (PDRM). Hanya negara yang mempunyai jaringan risikan dan rangkaian penyampai maklumat yang benar-benar baik sahaja mampu mengatasi banyak masalah yang dilontarkan ke dalam negara.
Bukan sedikit negara lain meniru cara Malaysia yang menggunakan konsep “Cegah Sebelum Parah) melalui undang-undang Akta Rahsia Rasmi yang kini turut ditiru oleh banyak negara luar.

Di mana negara lain gagal, Malaysia terus kekal aman. Cuba anda cari di dalam dunia ini, negara mana yang tidak terlepas dari diganggu oleh “tangan-tangan tidak nampak” ini, dari Indonesia sampailah ke Timur Tengah.
Setakat ini negara kita masih mampu dipertahankan dan anda masih boleh keluar berarak, mendengar ceramah Anwar atau PAS dan berkempen untuk kejayaan politik anda dalam parti Umno, kesemuanya kerana kerajaan Malaysia dan kroni-kroninya bertungkus lumus berjuang dalam kepayahan untuk membolehkan anda melakukan semua ini dengan PERCUMA.

1. Untuk menjamin keamanan, negara harus mempunyai jaringan perisikan yang cekap. Untuk menjamin kedaulatan, negara harus mempunyai pertahanan yang kuat. Mudah sahaja formulanya.

2. Asas kepada jaringan risikan yang kuat di Malaysia terletak kepada pihak tentera, badan kerajaan dan sumber pendapatan dari syarikat-syarikat kerajaan yang mempunyai dana yang kaya raya.

3. Saya rasa lucu apabila ada pihak yang menimbulkan isu “wang rakyat”, apa wang rakyat ini? saya yakin melalui dasar penswastaan yang diperkenalkan negarawan seperti Tun Dr Mahathir Mohamad, syarikat kerajaan atau GLC mampu memberi dana jutaan ringgit kepada kerajaan Malaysia (tak payah pakai wang rakyat, duit anda selamat dalam bank dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja) anda.

4. Bukan mudah untuk mendapatkan perkara yang saya sebut pada Para 1 di atas kerana belanjanya sangat mahal. Memang menjadi metaliti rakyat Malaysia yang liat untuk membayar insuran kerana kepentingan perlindungan insuran tidak akan kelihatan faedahnya kecuali selepas kemalangan atau bencana berlaku.

5. Contoh mudah, kita memang pening kepala apabila tiba untuk mengeluarkan duit bagi membayar insuran kereta kita dan kita (khususnya orang Melayu) tidak berminat pula kepada pelaburan yang berasaskan insuran.

6.  Ini sangat berbeza dengan negara maju seperti Singapura, yang beranggapan belanjawan pertahanan dalam dan luar merupakan satu perlindungan insuran kepada keamanan dan kemajuan republik tersebut.

7. Ada beberapa pihak yang menjalankan urusan perisikan di dalam negara dan ini termasuklah beberapa agensi dalam kementerian kerajaan, Unit Cawangan Khas Polis Di Raja Malaysia (PDRM) atau Special Branch, Kor Risik, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, cabang laut dan udara Angkatan Tentera Malaysia dan elemen-elemen dalam Kementerian Dalam Negeri serta Jabatan Perdana Menteri Malaysia.

8. Elemen risikan luar dan dalam negara terletak pada bahu agensi perisikan seperti Malaysia External Intelligence Organisation (MEIO), SB dan Kor Risik yang mengumpul maklumat dari luar negara untuk dikumpul dan dikaitkan dengan beberapa isu dalam negara yang turut dihimpun oleh agensi yang sama atau agensi yang lain yang mengutip maklumat dari sumber tempatan.

9. Dari pihak awam, jaringan risikan (network kepada agensi risikan sebenar) akan menyalurkan maklumat kepada Jabatan Perdana Menteri misalnya terdiri dari Bahagian Hal Ehwal Khas (JASA), KEMAS, Biro Tata Negara dan individu yang dilantik secara khusus yang dikenal pasti sebagai sangat patriotik dan lulus tapisan keselamatan yang ketat, mereka ini kebanyakkan terdiri dari bekas anggota tentera khususnya komando.

10. Maklumat risikan ini diperolehi dari sumber berbentuk risikan manusia (Humint), risikan semboyan (Signint) dan elektronik (Elint) dan dibantu oleh pihak-pihak yang pakar untuk menganalisa maklumat data, pakar psikologi dan mereka yang mahir dan dipanggil Cobler (pakar memalsukan dokumen) untuk tujuan penetrasi.

11. Sebagaimana agensi risikan di luar negara, belanjawan keselamatan Malaysia dibantu oleh bajet yang datang secara rasmi seperti belanjawan untuk PDRM, Angkatan Tentera Malaysia dan bajet clandestine dari keuntungan syarikat-syarikat milik kerajaan (GLC) seperti Lembaga Tabung Angkatan Tentera, Tenaga Nasional Berhad dan banyak lagi.

12. Peranan risikan dalam Malaysia sebenarnya lebih hebat dari filem Mission Impossible dan jika anda teliti, tahun lepas ada iklan di dalam web JPM di mana “Pakar Peperangan Elektronik” diperlukan, jika kita fikir secara logik mengapa sebuah jabatan milik Perdana Menteri memerlukan pakar peperangan elektronik. Sudah tentu kepakaran ini disalurkan kepada agensi risikan keselamatan di bawah naungannya seperti MEIO.

PERALATAN

13. Seperti mana-mana agensi risikan lain, penyampaian maklumat risikan terhadap kerajaan Malaysia dibuat juga melalui peralatan yang canggih dan tidak berapa canggih (tidak mudah dihack) dan ini memerlukan mesin-mesin yang mampu membuat Chiper dan Dechiper (sama ada model yang terkini atau yang diguna sejak dari zaman komunis lagi).

14. Ada perlatan yang dihasilkan oleh saintis dan individu yang terkenal di Malaysia (nama tak payah sebut) untuk mencipta gajet-gajet yang diperlukan sama ada sistem untuk debugging atau surveillance dan communication interceptor.

15. Saya tidak pasti jika ini benar tetapi gergasi pengeluar telefon (nama tak payah sebut)  ada menjual produk alat telekomunikasi yang harganya mencecah sehingga puluhan ribu ringgit untuk kegunaan agensi perisikan kita.

16. Kenderaan yang dipakai adalah pelbagai jenis dan beraneka ragam termasuklah van-van dari agensi pelancongan yang tidak pernah wujud tapi yang paling popular adalah teksi.

ANCAMAN DALAM NEGARA

17. Secara am, ancaman dalam negara wujud dari pelbagai pihak yang ditaja oleh anasir clandestine dari luar seperti MOSSAD, CIA, M16, SIS, SID serta elemen sulit risikan Singapura yang mengandungi elemen korporat, kewangan dan pengumpulan data ketenteraan serta politik.

18. Ancaman dari negara luar seperti Thailand dan Indonesia berada di bawah tahap terendah (mereka dianggap negara sahabat).

19.Ancaman datang dari perbagai bentuk seperti sabotaj ekonomi, keamanan, politik, memburukkan imej negara dan pelbagai unsur subversif yang lain.

20. Saya tidak pasti jika kisah ini benar, semasa kru filem The Entrapment membuat shooting di Kuala Lumpur, kru yang terdiri dari segelintir agen CIA ada memasang beberapa peralatan elektronik (listening bug) di KLCC dan Menara KL Tower.

21.Muslihat mereka berjaya dikesan, sejak itu sangat kurang atau tiada syarikat filem Hollywood membuat shooting filem di Malaysia. Saya bagaimanapun mengandaikan cerita ini hanya “rumours” sahaja dan belum pasti kebenarannya.

22.Segala pusat ancaman berpengkalan di Singapura yang menjadi pintu masuk ke dalam negara ini.

23. Ada unsur-unsur yang memberi petunjuk bahawa terdapat tajaan kepada kekacauan di dalam negara yang sedang ditimbulkan oleh anasir-anasir dari parti pembangkang dan juga anasir halus dalam Umno.

24. Usaha juga sedang dibuat untuk menjatuhkan Raja-raja Melayu, kejatuhan mereka akan mengorak langkah Malaysia menjadi sebuah republik dan sesiapa pun boleh menjadi Ketua Negara (kalau rakyat negara ini sudah dididik untuk tidak menghormati ketua negara, perdana menteri…kita nak dengar cakap siapa dan kalau cakap mufti pun kita boleh perlekehkan, kita nak dengar cakap siapa lagi? Akhirnya semua pemimpin yang bernama Melayu dan Islam akan ditolak ke tepi dan ketika itu barulah kita tahu tetapi kita sudah terlambat kerana kebodohan kita sendiri.

25. DAP mungkin menjadi platform terbaik untuk kejatuhan sebuah kerajaan Melayu Islam seperti Malaysia. Anwar Ibrahim hanyalah boneka, persoalan terbaik, siapa yang pasang kamera video tempat Anwar bermukah dengan pelacur Cina? Siapa pemilik tempat itu dan tujuan kamera di pasang? (Maaf, kalau betul lah Anwar, harap-harap bukan). Polis sepatutnya siasat siapa pemilik tempat itu sebenarnya.

26. Itu baru sebahagian, baru ancaman dalam politik, belum lagi ancaman dan sabotaj terhadap ekonomi dan kewangan negara serta pelbagai ancaman halus yang disasar untuk mengurangkan jati diri orang Melayu dan Islam di negara ini.

27.Masalahnya, siapa pun elemen luar, mereka masih gagal mengkaji siapa orang Melayu sebenar. Gagal mengkaji psikologi orang Melayu dan mereka menyangka, orang Melayu ini sama macam bangsa Arab.

28.Jika unsur-unsur provokasi gagal diwujudkan melalui dalam negara, ada kemungkinan ia akan naik ke tahap yang lebih tinggi seperti peperangan dengan negara luar serta sebagainya.

ANCAMAN LUAR NEGARA

29.Untuk melemahkan Malaysia, negara ini perlu disisihkan dari sahabat terdekatnya iaitu Indonesia.

30.Kesatuan dan kerapatan kedua-dua sahabat ini harus digoyah melalui beberapa isu yang mungkin sebenarnya diapi-apikan oleh pihak ketiga.

31.Perkara ini pernah di sahkan oleh Atase Pertahanan di Kedutaan Indonesia, Kuala Lumpur yang berpendapat ada pihak ketiga yang cuba meruntun hubungan di antara kedua-dua negara.

32.Jika wujud pihak ketiga ini, sudah pasti mereka mempunyai dana yang cukup besar, pusat operasi dan kontek di dalam struktur pemerintahan serta korporat di kedua-dua negara.

33.Syukur kerana Indonesia mempunyai Presiden yang sangat berpengaruh dan bakal membawa negara republik itu ke arah masa depan yang lebih baik, sebagai mantan seorang pegawai pemerintah tentera, Bambang Susilo pantas menganalisa keadaan yang berlaku dan tidak dengan cepat menghalakan muncung Sukhoinya  ke arah Kuala Lumpur.

34.Indonesia sendiri mempunyai pengalaman pahit, bagaimana agen-agen luar ini cuba menghancurkan negara besar itu dan saudara pembaca tentu masih ingat pada tahun 1990an, Indonesia digelar “Naga Kecil Asia” kerana kemajuan ekonominya malah mempunyai perusahaan membuat kapal terbang sendiri tetapi sekelip mata ia hancur apabila wujud gerakan reformasi yang kononnya mendukung hak rakyat dan mahasiswa.

35.Bermula dari gerakan reformasi ini, musuh Indonesia berjaya memisahkan Timor Leste dengan tujuan untuk terus meranapkan kekuatan republik yang majoriti penduduknya beragama Islam.

36.Sama-samalah kita berdoa, agar rasa persahabatan yang akrab di antara kedua negara ini terus terjalin dan rakyat mereka dan kita sedar bahawa ada proses untuk melaga-lagakan kedua negara ini agar terus kekal bermusuh.

37.Pada masa sekarang, potensi Malaysia untuk berperang dengan negara luar berada pada tahap sifar dan jika berlaku, saya letak dalam tempoh 10 hingga ke 50 tahun akan datang melalui krisis dengan Singapura atau China.

38.Saya enggan mengulas mengenai krisis yang mungkin melibatkan negara-negara yang saya sebut tadi kerana jika anda peminat blog saya, saya ada mengulas mengenai hal-hal di atas dan jika anda peminat pertahanan dan mencintai negara anda, sudah tentu anda ada mengikuti perkembangan dunia ketenteraan di rantau ini dan sedar apa yang sedang berlaku.

Nota Penulis : KALAU BUKAN MELAYU NAK NAIKKAN ORANG MELAYU, SIAPA LAGI?
MEMANG BLOG DEN GEBANG-GEBANGKAN ORANG MELAYU NI HEBAT, TAPI INILAH   PEMIKIRAN STRATEGIK, MAHATHIR DAH LAMO BUEK BENDA NI TAPI RAMAI TAK  NAMPAK.
SAYANGNYA TAK BANYAK MEDIA YANG BERUSAHA UNTUK MENAIKKAN JATI DIRI  ORANG MELAYU, YANG MENJAHAMKAN BANYAK. JADI TIDAK PERLU MEREMEHKAN  USAHA SEGELINTIR BLOG YANG SEDANG BERJUANG UNTUK MENANAM SIFAT JATIDIRI INI.

Comments

 1. pejuang tegar says

  akhir kata.. bangsa melayu gaduh dengan melayu berbalah sesama sendiri, nak menang dgn hujah yg di cipta sendiri. fikirkan sejenak..jika bangsa kita bertelagah bangsa lain amek peluang menjatuh kan kita. porak perandakan hubungan kita dengan indonesia. ingat..kalau bukan org melayu yg jd pemimpin nnt get ready la klu kita kena halau dari tanah tumpah darahku. org cina ade negara cina, org india ade negara india, org indonesia ade negara indonesia..klu kne halau mereka bole balik kg mereka. kita ni klu kena halau dari tanah kita sendiri..ade ke negara malaysia extra lg ??

  p/s : fikirkan kebaikan dan keburukan yang akan jadi. maaf jikalau ada yg marah dgn pendapat saya.

 2. azimjpam says

  saya sgt brminat dlam bidang risikan dan siasatan ni tapi impian saya bagai trkubur sbb xdak sapa mahu buka pluang untuk saya…org asyik pndang rendah ja dgn kebolehan saya..tolong la saya..

 3. booya says

  eermmm…ade fakta di para nombor 3: isu wang rakyat.

  diingat sebahagian besar dana kerajaan datang daripada kutipan cukai: samada dari cukai gaji LHDN (income tax: 46.4% total revenue utk budget 2013) dan cukai atas barang2 harian (6% govt tax)

  dan

  dasar penswastaan yg mewujudkan GLC seperti TNB, TM, syarikat air dsb masih mensasarkan rakyat sebagai pengguna yang perlu membayar untuk mendapatkan servis yang disediakan.

 4. mat reng says

  apa kena dgn agensi perisikan…sehingga KDN benarkan mereka melancung dgn senjataapi?
  kenapa admin tak komen setelah 3 bln berlalu?

  telah hilang kebangaan…atau telah di’tulah’ sumpah?
  Please…kamu benteng pertama kami..
  ***paling kurang aku nak dengar sepatah kata dari field marshal(komander lapangan)

 5. anwar says

  bangang mmg video tu asli la. yg jadi inquiry org dlm video tu anwar ke bukan. satu contoh ilmu kurang

 6. Adi says

  Betul bro,

  pada pendapat aku, Masih terlalu ramai yang menyokong kerajaan kat malaysia ni. Cume dorang ni simpan dalam hati je. Dorang ni di kalangan orang biase cam aku ni. Tak mau kalut-kalut macam sesetengah orang yang terlalu taksub politik. Tak pe kita tunggu le nanti.

  @sori lari tajuk, But Salute to Bro Shah sebab tulis artikel yang pada ake sangat-sangat membina pemikiran anak bangsa kite. Salute!

 7. Mat yo says

  Sayang tgk bangsa sendiri bertelagah..xsalah luah pndpt..itu bkn jwpn tp pandangan individu berdasarkan ilmu & pengetahuan masing2..tp jgnlah gunakan bahasa kesat..xsdp didengar..majoriti sume org melayu dlm ni,ISLAM amnya..maaf klu ade yg terasa.hrp berfikiran terbuka..salam

 8. mat reng says

  TM11 commented on AGENSI PERISIKAN MALAYSIA.

  “dun judge the future to early…fighting like this will expose all of ur identity and withing one second,we were able to track u down and believe me, dun run if someone grab u into one place that u are not able to eat and so on..so pliz behave.we will be watching all of u from now on..”
  ~~~~~
  I commented as a civilian spoken…based on what i’m seeing.
  I not totally said all sojer bodoh…cuma ‘cam banyak sojer bodo jerr kat sini ‘
  Cuba lihat dikalangan kamu, berapa ramai bekas2 sojer yang gagal dihargai selayaknya oleh kerajaan/pembuat polisi.
  Jika langsung tiada barulah kamu nafi.
  ~~~~~~~
  ‘senaman bontot’ tidak layak untuk sumpah seorang sojer.

  • says

   assalamulikum kepada agensi risikan malaysia saya dari pengarah mohamad amin pertubuhan agensi kor 13 malaysia johor ,saya memelukan sokongan dari anda untuk itu sekiranye nak menhubungi saya 014-317-6874 sekian terima kasih

 9. TM11 says

  dun judge the future to early…fighting like this will expose all of ur identity and withing one second,we were able to track u down and believe me, dun run if someone grab u into one place that u are not able to eat and so on..so pliz behave.we will be watching all of u from now on..

 10. muaz says

  dalam islam taat pada pemerintah termasuk pm,ketua polis negara dan panglima tentera.

  Belajar politik islam jangan belajar demokrasi nanti jadi bodoh.

 11. Farhan says

  Kalau PM buat kerja betul apa salah kita nak hormat ? lain la dapat PM kaki buntut,memang nak kene guling

 12. Farhan says

  setau aku cukai hanya dikenakan terhadap individu yang bergaji rm3k ke atas.ramai sangat ke rakyat malaysia ni gaji 3k ke atas?aku tengok puak pembangkang ramai aje pengannggur.lepas tu memekak kata kerajaan makan duit rakyat.padahal bukan duit dia

 13. Farhan says

  Fitnah?video anwar dibuktikan sahih oleh pakar video dua negara.Korea dan USA.aku dulu penyokong anwar pun tau tengok video itu dia

 14. Farhan says

  Hang tu yang entah apa2.nak tanya hang,pemerintah empayar khalifah uthmaniah tu arab ke turki ? cina ke yang pegang uthmaniah tu ?

 15. Im4U says

  At least kerajaan kita ada masa depan …. berpadangan jauh… jangan tahu kritik….. pembangkang pon x salah… hak masing2 nak pilih….. so make sure you had basic knowledge before choose the right one…… kalau setakat janjinnak turunkan harga minyak … rendah kan kos rumah…… bankrupt la malaysia… itu guna cukai…. untuk duit negara…… kalau x…. xkan la kerajaan tu bodoh2 nak keluart duit…… selidik propaganda tu betul ke x….. ni main redah buta2 kerajaan tu salah….. MELAYU LA SANGAT KALAU NAK MUNDURKAN BALIK NEGARA XDE MASA DEPAN…..

 16. john says

  bab MEREPEK macam nie pun masuk ? lagi satu nie blog pertahanan ke politik ? dalam tentera sendiri ada nya mereka dari parti pembankang…..respek le sikit….kalu nak pertahan kan negara belum tentu ahli parti politik akan berjuang…silap2 dia cabut dulu….dan masuk bab free….ingat kalu tak bergaji orang nak masuk tentera keee…mana datang gaji tu ?…….CUKAI le tu…..cukai tu datang dari mane? …duit rakyat le,mane lagi…..sebab tu rakyat bising…..di gembar gembur parti pembangkang yang bising….kalu tanya anggota tentera ,pasti mereka pun akan meluah kan perasaan yang sama,cuma anggota keselamatan tidak boleh meluahkan perasaan mereka macam rakyat umum nya….HARAP penulis faham makna KERAJAAN……iaitu pemerintah dan rakyat (termasuk le pembangkang)

 17. Mat Stark says

  Bro…. aku ada info baru Bro…. Tun Mahathir sebenarnya adalah alien. Dia adalah sebahagian dari unit “recon” yang dihantar oleh makhluk Zorg dari gugusan cakerawala adromeda untuk mumbuat tinjauan awal sebelum penaklukan besa besaran bermula. Rakan2 lain dari unit yang sama dengan Tun Mahathir adalah Firaun, Adolf Hitler, Saddam Yassin dan Hosni Mubarak.

 18. tuah says

  apa pun aku tetap sokong org melayu walau apa pun jadi. cuba tgk singapore apa jadi dgn bangsa melayu sana. laki2 melayu kerja biasa jer, perempuan jadi ayam. cuba ambik iktibar sikit, contoh yg terdekat pun dah ada dah.

 19. Muaz says

  Kekuatan Yang Hilang…..

  1.Melayu sangat beruntung kerana kita diberi oleh Allah menganut agama Islam.
  Allah meninggalkan kepada kita Al Quran dan As- Sunnah.
  Nabi sudah tiada yang ada peninggalanya yang berupa wahyu.

  2.Kita bersyukur diketika ketika melayu saling bercakaran sudah ada gerakan ingin menyatukan melayu dibawah manhaj Islam.

  3.Melayu hilang kekuatan keran aqidah yg salah.Kita tidak menganut aqidah Rasululullah yg jelas dari Allah.Al Quran dan As-Sunnah dan” tidak dijadikan pedoman”.

  4.PAS sentiasa mengatakannya mereka lah pejuang Islam.Fatwa2 bercelaru malah cukup mengaibkan negara.
  Islam hanya slogan bukunya takda malah hudud cakap main sedap mulut.
  Sedangkan untuk membina ATM yg digeruni perlu ada gerakkerjanya inikan negara.

  5.Kita sentiasa mengatakan Imam Syafie adalah imam kita sedangkan buku aqidah dan fikhnya tiada dirumah kita.Malah ajaran yg disampaikan oleh Imam Syafie tidak pernah didengari.Solat kita yang dilakukan hari2 pun berbeza antara satu daerah ke daerah yg lain.
  Banyak ke Nabi? atau banyak sangat ke cara solat yg diajar oleh imam syafie??

  6.itu lah masalahnya cara solat kita sendiri tak ikut Nabi bagaimana pula nak bersama2 membangunkan negara?

  7.Sudah sampai masanya kita mempelajari Aqidah Rasululullah dan para sahabat.Ingat zaman khulafa rashideen Islam mengalahkan 2 kuasa dunia dan Islam berkembang sentaero dunia.

  8.Hari ini berbagai2 jenama Islam dipertontonkan semuanya berlagak aku lah terbaik sedangkan negara Islam semakin menikus.Golongan2 yg sering meletakkan akulah terbaik solat pun berbagai2..macam ini kata ikut Rasululullah.

  9.Risikan yang paling HEBAT bila kita dapat membaca sekurang2nya Buku Aqidah Imam Syafie yg jelas digeruni dunia kafir.Imam Syafie tidak mencipta agama baru tetapi menyampaikan apa yg diajar oleh Rasululkullah dan para sahabat.
  Marilah kita bermula setapak dengan membeli buku2 aqidah sebagaimana pegangan para hadist (Bukhari/Muslim dan lain2),para sahabat,dan mereka yg betul2 mengikuti2 Nabi.

  9.Terserahlah kepada kita semuanya ….salah kita tak perlu salahkan orang lain ….yang penting belajar lah Aqidah kerana itulah kekuatan Umat Islam.

  10Jangan lupa kawan2 bila Malaysia diserang yang PASTI akan ramai mujahideen berkumpul dibumi Malaysia kerana satu perkara Ingin kematian dan kita adalah saudara.

 20. Muaz says

  Bagi saya tiada kikisan Kuasa Raja yg ada menjaga nama baik Raja dikaca mata rakyat.UMUM mengetahui kalau kebal sehingga segala kesalahan tidak boleh pertikaikan? Tida didalam dunia manusia kebal dari kesalahan undang2.
  Undang2 lapuk demikian perlu dikikis agar tidak dijadikan oleh petualang negara untuk menjatuhkan Raja.

  Sedangkan ISA yg banyak membantu negara menjadi polemik memburuk2kan negara untuk menjatuhkan UMNO inikan kekebalan yg menjadi anti ekstremis.

  Dengan hilang kekebalan undang2 maka Raja2 terselamat fitnah Raja Melayu adalah jahat.Ok bukan yang penting jangan Ganggu Raja Kita.

 21. Muaz says

  PAS mengajar rakyat membenci pemimpin.Kerana itulah Tun Mahathir sentiasa digambarkan membenci sunnah sedangkan Tun Mahathir lah pemimpin Islam yg berjiwa besar melaksanakan dengan kesungguhan luar biasa agar Islam digeruni.

  Tun Mahathir membangunkan masyarakat islam Malaysia dengan semangat Boleh dan menghilangkan rasa rendah diri.Kemajuan yg tercapai di malaysia baik dari sudut dunia dan akhirat begitu hebat berbanding negara2 Islam yg lain.

  PAS merosakkan sebagai contoh ketika UMNO membina masjid pas merosakkan perpaduan.
  Ketika UMNO membina ekonomi Islam PAS memperlekehkan.
  Ketika UMNO memperkasa jabatan2 agama PAS bermaharajalela menggunakan intitusi dan dibayar gaji utk menjatuhkan kerajaan.

  PAS sehingga sekarang TIDAK PERNAH MENGELUARKAN BUKU LENGKAP NEGARA ISLAM.Hudud hanya digambarkan potong tangan sahaja sedangkan memenggal kepala kepimpinan yg menentang kepimpinan sah tidak dijelaskan.

  Bagi bidang ketenteraan Tun Mahathir telah mengubah lanskap ketenteraan menjadi ATM paling digeruni.Disebabkan Malaysia sentiasa aman PAS memperlekehkan kemampuan ketenteraan.
  Persoalanya Adakan keamanan yang tercapai sehingga sekarang Angkatan Risikan kita lemah atau hebat? Diketika dunia terancam Malaysia masih Aman hebat bukan?
  Bagaimana pula bila berperang? Hanya Allah sahaja yang mengetahui Insyaallah bila sampai masanya ketentuan Allah Jihad d semboyankan maka segala2nya akan terserlah .
  Moga2 Allah terus memperkuatkan aqidah agar Islam terus bersatu kena itulah KEKUATAN KITA SEBENARNYA.

 22. says

  “ATM lebih selesa berfungsi dan bergerak umpama kain sarung..ia lembut dan lemah dari mata kasar namun jika diolah dengan gaya dan teknik yang betul pada bahagian2 tertentu..ia adalah senjata jauh lebih bahaya dari keris dan lembing..itulah Cindai.”

  Bahasa MELAYU lamanya, GERAK DALAM SELiMUT… jika ambe X silap… :)

 23. MegatPanjiAlam says

  maklumat amat penting..ia penentu tindakan seterusnya..kesahihan itu juga penting..mengelirukan musuh juga penting dan ia adalah senjata..

  senjata yang canggih dan tentera yg ramai x penting,..namun cara ATM mengaplikasi dan mengunakan sumber yg terhad pada waktu dan keadaan yg betul dan tepat menjadi kunci kejayaan terhadap musuh..

  senjata bukan hanya dari beleran dan besi..mencipta “senjata” lain yg lebih murah dan efektif juga penting seperti informasi,moral dan sebagainya.

  ATM lebih selesa berfungsi dan bergerak umpama kain sarung..ia lembut dan lemah dari mata kasar namun jika diolah dengan gaya dan teknik yang betul pada bahagian2 tertentu..ia adalah senjata jauh lebih bahaya dari keris dan lembing..itulah Cindai.

  ATM tak perlu gah mcm US army..x perlu berlagak dan yakin pada peralatan seperti Singapore army..namun jadilah seperti askar Taliban dan tentera Rasullah..ingat diri apabila sudah di medan perang sebenarnya kita sudah mati..

  Kepada mereka yg mahu mengkucarkacirkan keamanan walauapun atas nama Islam atau keadilan harus ingat anda adalah musuh dalam selimut yg kekadang tidak sedar telah ‘direkrut” oleh musuh.

  musuh hadir dalam perbagai rupa dan gaya…mempelajari musuh antara kunci kejayaan sesuatu konflik..maka risikan adalah badan yg plg kritikan dan kedepan…diharap ATM memperkuatkan lagi risikan ini dan memastikan ia tidak ditembusi musuh.

  Risikan juga harus diolah dari aspek yg pelbagai…memasukan elemen risikan dalam undang2 persekutuan dan sektor swasta dan awam..unsur risikan dan pertahnan dalam town planning dan utilities managemnt dan economy defensive..malaysia adalah ekonomi pendalaman singapura..ini adalah kelemahan singapura…dan kelebihan malaysia wlpun umum melihat kita bergantung kpd singapura untuk export..jgn gusar pada wilayah iskandar mahupun lynas…bukan semua pembangkang harus tahu…institusi raja bukan hanya sebagai ketua islam/melayu namun lebih dari itu dari aspek keselamatan negara…politic ada batasnya.

  Jadikan kelebihan singapura sebagai senjata kita..konsepnya sama berlawan degan musuh yg besar dari kita..badan besarnya adalah senjata yg membunuhnya..gravity adalah kuncinya.

  akhir kalam..senjata utama ATM adalah “akal”…kita tidak perlu 10 bebiri tetapi kita perlukan sekor serigala..serigala adalah licik,ia mencari musuh,memerhati musuh , mengekori musuh dan mencari waktu dan lokasi yg sesuia utk bertindak.,dan iman adalah pengawal kita kerana ATM adalah pembela bukan pembunuh.

  sekian.

 24. rose says

  assalamualaikum..
  brother shah , sunyi je blog..x de entry baru ke… penat baca komen peminat blog ni….

 25. dylan says

  Aph ko ni takde keje laen ke??kondem org je pandai.baek ko amik cangkul gali lobang tanam jagung lagi baguih…dpt gak hasilnyer

 26. dylan says

  Aph ko ni alien ke pe??? kalo xda respect kat tentera malaysia baek ko duk planet laen ar..

 27. dylan says

  btol btu bro…diorg ni akal cuma sejengkal jek.psl tuh x leh nk pikir jauh.so kita kena wi diorg ni scanner buang virus2 dlm otak.

 28. din sinaga says

  sejarah itu perlu di pelajari dan di fahami.
  kadang kala kita juga perlu memandang ke belakang untuk melihat kesilapan y telah dilakukan supaya tidak mengulanginya…

 29. ki gamane says

  pada saya , apa ditulis penulis blog ni ada betulnya , walau tak setepat apa yg berlaku tetapi difahami apa2 saja boleh berubah sekelip mata , saya tidak menolak kesemua apa yg bro ni tulis , saya juga tidak menerima segalanya , setiap kita ada pendapat tersendiri , samada betul atau tidak …peristiwa akan menentukannya .

  membaca tulisan penulis ini , saya tahu dia jenis orang yang banyak tahu ! banyak berjalan dan banyak kenal orang ! bayak pengalaman dan bukan mudah untuk dikelentong !

  maknanya jangan mudah menolak apa dia suarakan , jgn ego untuk menerima dan jgn sombong utk mengatakan dia tak tahu ! belum tentu antara awak dengan dia siapa lebih hebat !

  kalau tak percaya pun , jadikan ia sebagai satu ilmu , kalau tak setuju pun jangan memaki mencaci , kerana ketika satu jari menuding kata salah padanya , 4 jari lagi kemana perginya ? tuding diri sendiri !

  jangan terlalu mudah berburuk sangka , jangan terlalu mudah remehkan orang , jgn jadi lalat yang hanya gah pada bunyi , kena jentik terus mampus !

  pada penulis, teruskan usaha anda ! saya mengikuti setiap tulisan anda , saya hormat idea anda , saya nak awak tahu bahawa saya peminat setiap artikel anda !

 30. naruto says

  1nation . . . tanya sikit, PKR parti Melayu ke ? sebab ada melayu dalam tu, kau kata ni parti melayu ke ? habis tu DAP pun parti melayu lah ye ? ?

 31. says

  Berkhidmat utk negara tercinta adalah cita2 mulia
  Tentera merupakan pejuang yang sanggup bergadai nyawa
  dan buang duri tepi jalan juga pejuang
  dan memberi semangat utk sebuah perjuangan adalah pejuang!!!

 32. says

  Terima kasih utk sdr krn menerbitkan artikel yg pastinya mengundang rasa kepanasan melampau kepada pengkhianat negara!
  Maafkan juga kerana lewat menjumpai web tuan ini
  Mohon kongsi artikel ini
  Salam perjuangan

 33. Kunci Kelabu says

  kebanyakkan agen risikan daripada anggota komando.. sapa yang mahu jadi agen risikan lebih baik apply jadi komando dahulu.. tahan mental dan fizikal bila kena torture

 34. metro says

  mmmm…terhibur jg baca penulisan saudara ni :) Nak tanya sikit, macamana nak apply untuk berkhidmat dgn Malaysia External Intelligence Organisation (MEIO) yer? Apa kelayakan?tq tq…

 35. waris pejuang says

  t.s….
  Sila rujuk Rencana… cabaran zaman darurat siapa tembak dulu, dia dapat hidup…
  komen saya kurang cermat…. sori….. sila dapatkan yang betul dari rencana tersebut…………………….

 36. waris pejuang says

  Tuan-tuan….. Ada baca Berita Minggu…..11.09.11…. Tan Sri YYY… Bekas Timbalan Pengarah Perisikan PDRM….. beliau menyatakan Tan Sri KPN sendiri ketika itu…. tidak tahu beliau ujud..Bukit Aman pun tidak tahu Tan Sri YYY beroperasi di lokasi mana…. pejabat dia kat mana?… itu tahun bila? 1984?……. cuba bayangkan…… itu tahun bila?…… sekarang agensi keselamatan kita dah jauh berkembang…. sehingga tidak terbayangkan….. lagi satu…. la ni…… asal ade je kes-kes jenayah berat…. kebanyakannya setle dalam masa yang singkat….. ko orang ingat… semua tu nasib je ke… anggota keselamatan boleh kesan?…… ini menunjukkan Agensi keselamatan kita dah mencapai tahap “tertentu”…..Kalu cuba baca rencana dalam BM tu… Tan Sri YYY kata tahun bila yang TAR menolak syarat-syarat yang diberi oleh CPM….. siap bagi tahu yang semua Unit Gempur CPM diterajui oleh Anggota Keselamatan lagi….. bacalah juga BM.. UM…. jangan baca… blog aje……. Sori…. marah sikit…..

 37. Secret says

  kat semua yg bagi komen negatif tu time,blajar sejarah nak amik SPM dpt A ker..lau x dpt tak payah la nak ckp cam hebat sgt …kaji dululah sejarah negara baru boleh nak megah-megah..kecoh betul lar….ATM Malaysia mmg hebat..apesal nak kutuk-kutuk pulak macam hipokrit betul la..dah duduk kat malaysia, orang melayu tp tak sedar diri lagi…

 38. anonymous says

  ada audio dulu Mahathir mempersenda janggut RasulAllah… dalam mesyuarat MT UMNO… member aku kat India pun tau kes ni… buat malu aje…

  BTW…UMNO selalu menggunakan kekuasaan untuk kepentingan politik mereka atas nama keselamatan kerana tidak tahu membezakan antara parti memerintah dan kerajaan… Jika UMNO demokratik dan politik malaysia ini demokratik, tidak akan ujud reformasi…

 39. says

  Pastikan anda sudah membayar cukai dahulu sebelum anda berbicara tentang wang cukai anda.

  p/s : kalau bayar pun tak penah, tak patut kita kecoh macam dah bayar berjuta ringgit.

 40. yu says

  nice article , now we know who we are , lets celebrate this raya with merdeka influence
  “merdekaraya” WOW!

 41. asasiniah says

  Salaam,

  tenken, kalau kail sejengkal janganlah diduga lautan yang dalam….Konteksnya di sini; jangan nak ‘drop’ orang kalau tak arif dibidang ini! Menunjukkan kejahilan sendiri ajer.

  Wallahu a’alam

 42. Najib says

  Salam tuan,
  Saya ada satu persoalan berkenaan Low Taek Jho, seorang anak muda dari Sarawak (kalau tak silap) yang beberapa bulan lepas mengejutkan dunia apabila gossip beliau berpacaran dengan artis Paris Hilton dan berparti sakan dengan artis2 USA. Ada beberapa laman web (tak ingat dah..)mengatakan beliau ni bukan sahaja board of director UBG Bank malah broker senjata. Adakah maklumat ini betul? sekadar bertanya… terima kasih

 43. pst... says

  Ya,dah cantik sangat tu…
  Neraca biar ‘balanced’..
  dunia dan akhirat,fizikal dan rohani sama-sama cantik dan tiptop.

 44. yu says

  as”kum encik Muhammad, niat saudara memang baik nak menyedarkan angg tentera tentang kepentingan akidah dan menjurus ke arah pejuang islam,
  cuma kalau saudara nk tahu tentera malaysia berbangga dgn teknologi , saya rasa kurang tepat , kekuatan ten. mal. sebenarnya tidak berfasha sandar kan pada teknology semata mata. m 13 (rasanya m14 dann MIG bukanlah senjata berteknology tinggi, MIG adalah pesawat pemintas yg tidak berupaya menjadi” Multi role combat aircraf…”
  dari segi teknologi malaysia (zahirnya batin i tak tau) tidak sehebat negara jiran ( tak caya check inventory weapon yg dorang ada) kita masih pakai nuri , kita takde helikopter penggempur pun , tapi mungkin modus operandi sikit berbeza pada malaysia.
  contoh , dalam ladang ada banyak tikus , nak kill tikus tak semestinya beli jerat tikus boleh beli kucing hutan tolong settlekan. apapun tak rugipun kalau nk berpesan pesan kearah lebih mengagungkan maha pencipta dari yg lain. tapi kita harus tidak ketinggalan jauhhhhhhhhhhhhh dari sudut teknologi , sebab tanpa teknologi sukar jugak , contohnya pernah lihat dunia jam 10 kereta kebal israel di baling batu oleh rakyat palestine ? kereta kebal tu x effect apa apapun, walhal mereka tekan satu butang je ratusan nyawa boleh melayang……….layannn…

 45. Muhammad says

  Salam reader..sya nk komen skit pasal artikel nota penulis kt atas..kalo ye pun nk membanggakan teknologi dan kehebatan ATM, jgn lar smpai memAGUNG2kan makhluk seoleh2 mcm xde akidah kte ni…sy paham niat murni penulis, tpi ALLAH nk letak kt mane(If the reader is a muslim lar)? nilar kbyakan masalh tentera2 kat malaysia yg sy jmpe (x semua), rmai yg bertuhankan M-13, MIG, scorpene..pndpt sye lar, negara kite mmg x merdeka2(Merdeka yg haqiqi) dri dlu lgi da, bahkan negare kte ni mmg follow diorang doh..bukti simple skali, org yahudi pkai suor ketat, org islam yg melayu(pmpuan) pn suor ketat jgk..sehebat mane senjata yg kte ade, tpi xleh nk wat ape2 biler akidah umat islam tercabut tnpa kuasa dri ALLAH..wasalam

 46. says

  Pindik, cukai2 tak langsung tu berpunca drp kegiatan dan pertumbuhan ekonomi, tak da pertumbuhan ekonomi, tak da la cukai cik oi..

 47. Abu Muaz says

  Assalamualaikum Tuan

  Artikel tuan cukup bagus malah inilah kali pertama saya dapat membaca bagaimana hebatnya perisikan Malaysia.
  Saya yakin tuan tulis ini dengan harapan masyarakat muslim sedar bahaya yang akan datang kemudian hari.

  1.Saya bersyukur kpd Allah krn masih ada lagi org2 yg sedar dan taat pada pemerintah bekerja dengan niat kpd Allah agar memelihara Malaysia dari musuh2 Allah.
  2.Saya mendoakan tuan2 semua agar diberi kekuatan agar terus menjaga negara tercinta kita ini.
  3.Bagi mereka yg mengkaji gerakan zionist tentulah tidak terkejut dengan agenda memusnahkan dunia ini.Malah kalau kita mengkaji makanan yg kita makan juga sudah dirosakkan inikan pula ekonomi negara.Perancangan mereka berjaya meruntuhkan modal insan.Makanan, hiburan,akhlak dan bermacam2 lagi rosak mengikut agenda mereka.
  4.Islam yg mengajar umatnya besatu dan taat pada pemerintah juga hancur ditangan2 orang2 yg dikatakan ulamak.golongan2 ini berusaha menghancurkan pemimpin2 Islam dengan fitnah bertahun2 lamanya atas nama keadilan rakyat dan jangan makan rasuah.
  5.Akhir sekali saya menyeru kepada semua uma Islam kembalilah kepada Al Quran dan Assunah kerana ia adalah wasiat terakhir Rasululullah Nabi kita.Percayalah Nabi kita la penyelamat dunia ini dari tangan2 yahudi laknatullah.Kembalilah kepada tatacara memahami AL Quran dan As Sunnah mengikut Nabi dan sahabatnya didlam sekitar 300 tahun .PAda waktulah islam berkembang luas dan kuat.MAlah ulamak2 terhebat seperti Imam Muslim, Bukhari,Imam syafie Maliki HAmbali dan HAnafi.Dizaman itulah ISlam dipadang Tinggi.

 48. pindik says

  tuan,

  saya tertarik dgn komen tuan pasal video kunun2 nuar main dgn ayam cina tu. tuan komen pasal kamera dan tuan punya tempat rakaman itu. saya mmg tertanya2 kenapa siasatan dan progres kes ini mcm ada mainan tersendiri. kejap panas kejap sejuk. polis sendiri sudah cakap lokasi adalah kondominium dan dato T cakap hoetl spa. adakah dato T tu agen subversif?

 49. pindik says

  tuan,

  cukai pendapatan peribadi adalah sumbangan langsung rakyat membayar cukai. cukai tidak langsung yang dikutip kerajaan dr rakyat termasuk cukai kalau kita makan kat mcd, cukai kita servis keta proton kita. banyak lg perkhidmatan yang dikenakan cukai. kita membayar utk perkhidmatan(bukan cukai) apabila kita mendapatkan rawatan di hospital2 kerajaan. hasil ini juga adalah dari duit rakyat. banyak lg contoh2 lain. jadi apa kita nampak ialah hasil negara byk yang datang dari rakyat.

  kalau kita ingat zaman sultan2 melayu dulu pun cukai2 telah dikutip. islam sendiri mewajibkan zakat selain zakat fitrah. akhir hasil dr cukai/zakat ni hendaklah diurus dgn amanahutk rakyat.

 50. akunet says

  sorry bro shahrul.. tak tau nak post kat aner.. sok selit kat sini jer lah .. ehehehehe..

  That is the basic reason why two governments normally send such claims for mediation with another government that both consider as neutral. It is up to the honest broker to mediate the talks and lead to an agreement.

  In the case of the talks between the Philippine government and the Moro Islamic Liberation Front, can Malaysia be considered as an honest broker? The Philippines still has an existing claim on Sabah, which Malaysia contests. The claim has been dormant and to date, four Philippine administrations did nothing to press the Philippine claim.

  A thorny history

  The beginning of the dispute is generally believed to have began in 1878 when Baron von Overbeck, a consul of the Austro-Hungarian Empire in Hong Kong bought concession rights for Sabah, then known as North Borneo. The seeds of the Philippine claim were sown.

  According to Rozan Yunos in a feature article published in the Brunei Times on Sept. 21, 2008, Overbeck played both sides of the street. When he formed the Dent Company with Alfred Dent of Hong Kong, Overbeck apparently agreed to pay leases to all who claimed land in Sabah, namely the Sultan of Brunei and the Sultan of Sulu. Other records state Overbeck agreed to pay $12,000 annually to the Sultan of Brunei on Dec. 29, 1877 and $5,000 to the Sultan of Sulu on Jan. 22, 1878.

  When Overbeck failed to get funding support from the Austro-Hungarian Empire, he sold his rights to his business partner, Dent. Dent then obtained a royal charter from the British Crown, forming the British North Borneo Company. The company also took over the liabilities of the original company formed by Overbeck and Dent. “In awarding the Royal Charter, the British government assumed a form of sovereignty over the state especially its foreign relations,” wrote Yunos. “Because of this, the other western powers in the area immediately took renewed interest in Borneo and Malaya. However the Spanish agreed to British control over northern Borneo because the British accepted Spanish control over the Sulu Archipelago. The Germans also accepted British control over Sabah because the British agreed to accept German control over New Guinea.”

  Yunos added: “It was the Dutch that tried to claim some land near Sandakan in 1879 but the British North Borneo Company objected to it. To solve the problems, both the Dutch and the British agreed to divide Borneo into a British area in the north and a Dutch area in the south.” This was later known as the “Madrid Protocol.”

  British North Borneo Company effectively ruled Sabah for six decades, ending when the Imperial Japanese Army occupied the region at the onset of World War II.

  After the war ended, a bankrupt British North Borneo Company, which could no longer afford reconstruction costs, ceded its rights to the British government on July 15, 1946. On Aug. 31, 1963, the British granted self-government to Sabah, Sarawak, and Malaya.

  An overt and covert war

  The post-war Philippine government under President Diosdado Macapagal began asserting its claim on Sabah on Sept. 12, 1962.

  This was a period of tension in the region when diplomatic relations between Malaysia (then still known as Malaya), Indonesia and the Philippines were still shaky.

  At around this time, Indonesian leader Sukarno, Malayan Prime Minister Tunku Abdul Rahman and Macapagal met in Manila in what was publicly declared as talks for the formation of a new regional grouping to be known as Maphilindo (Malaysia, Philippines, Indonesia).

  But away from the public eye, the three leaders were actually pressing their respective territorial claims.

  Aware of the brewing difficulty, the British government on Aug. 31, 1963, granted self-government over the states of Malaya and North Borneo.

  According to a Time Magazine article on Aug. 9, 1963, Tunku was initially hesitant of getting self-government for Malaya early.

  “The British government applied some needed stiffening to Tunku’s back by telling him bluntly that they were pulling their troops out of Sarawak and North Borneo (Sabah) on schedule, thereby opening both territories to possible Indonesian infiltration and terrorism,” the Time article said.

  Because of the British pressure, Tunku and his allies organized a referendum wherein people in Sarawak and Sabah were asked if they wanted to join the Malaysian federation.

  According to a retired Filipino military officer who was in Sabah during the referendum, Tunku “rigged” the polls. The officer told the Philippines Graphic that for a period before the polls, Tunku’s allies embarked on a policy of encouraging Malaysians to settle in Sabah while deporting those residents of Sabah who were of Filipino descent. He added that he sent his intelligence reports to another Filipino military officer based in Singapore.

  The officer said he and his team of Filipino soldiers had the job of observing the referendum. When asked if they also had considered interrupting the polls, he declined to answer.

  In another meeting in Manila, “Tunku pointedly reminded Sukarno that he had taken over West Irian without a plebiscite and that the legislatures of North Borneo and Sarawak had passed resolutions in favor of the new federation.” Publicly, Macapagal was posturing to be the peacemaker. However, because of intelligence reports received from the Filipino team in Sabah, events were to turn worse.

  Manila broke relations with the newly formed Malaysia, whose capital was Kuala Lumpur, after it was confirmed that Sabah had joined the federation.

  Sibling rivalry

  At the same time, a shooting war erupted between Malaysia and Indonesia with Manila on the sidelines.

  Ironically, just a month before the fighting started Macapagal had described the three countries as “triplets who became separated at birth, who were placed under the care of different foster parents but who have now come of age and are trying to rediscover their common origin and shape their common destiny.”

  Manila, with strong ties to the United States, could not openly side with Indonesia against Malaysia, which was supported by the United Kingdom. Philippine involvement consisted of inserting teams of US-trained Filipino commandoes in some Indonesian.

  According to various reports at that time, the British government sent 50,000 troops and 70 warships to defend Malaysia in the three-year war. There was no way that Manila, a US-backed nation, could openly go against British-backed Malaysia because of the huge British military involvement. Macapagal and the next President Ferdinand E. Marcos, knew this.

  Operation Merdeka

  Since Marcos was aware that Malaysia had just gone through a rough border war with Indonesia and was still reeling with the secession of Singapore in 1965, a new team of Filipino commandoes, many of whom were known as “third country operators” were tasked to destabilize Sabah.

  Under the plan, codenamed Merdeka, once Sabah was embroiled in violence, Philippine troops would intervene to protect Filipinos in Sabah. With Malaysia still weakened with its border war with Indonesia, it was thought to be a plausible diplomatic excuse.

  “I was already in Sabah, just waiting for orders from another officer in Singapore,” the officer told the Graphic.

  The Philippine plan also called for recruiting young men from Sulu who were familiar with Sabah, training them and eventually sending them out on covert missions in Sabah.

  Malaysia’s counter move

  According to this officer, Malaysia launched a covert operation to disrupt the Philippine plan. It had to be a covert operation because Malaysia was still not strong enough to engage the Philippines openly. Besides, with both opposing sides having the the U.K. and the U.S. as firm partners, two major countries would firmly put their foot down to stop a shooting war between Kuala Lumpur and Manila.

  As part of the Malaysian covert operation, the Malaysians established a commando unit in Sabah.

  The Malaysian countermove, said the officer basically consisted two phases: Infiltrating the Filipino recruitment effort and then sowing dissension within the ranks of those recruited.

  “They were successful in both phases,” the officer said.

  The Graphic asked Senate President Juan Ponce Enrile, who was defense secretary during much of the Marcos administration, if he had heard of such a Malaysian move.

  Enrile said he had no knowledge of such an operation. When told of Enrile’s answer, the retired officer replied, “He’s right, he wouldn’t know. He was not part of the operation.”

  Jabidah “Massacre”

  With Malaysia successfully infiltrating the Filipino recruitment effort, the Malaysian commando unit ordered its men, believed to be Filipino Muslims who favored Malaysian control over Sabah, to begin the second phase. The second phase, sowing dissension, reaped its fruit in Corregidor when several trainees for the Philippine Sabah operation began complaining of poor pay and living conditions.

  The officer related that several “trainees” attacked his colleagues at night. Most of the officers of the training cadre were in pup tents when the “trainees” crept up to them, he said.

  One lieutenant was immediately killed and several other soldiers and officers were wounded in that attack, the retired officer claimed. Fortunately, others were able to fight back. At dawn, the remaining trainees were rounded up. Unsure of which of them had taken an active part in the night attack, they were mowed down.

  One escaped and was able to swim ashore to Cavite where he was later presented to Congress and the press.

  Once this was blown, the Malaysians had succeeded in thwarting the Philippine plan.

  “It can be said, in a way, that Malaysia and the Philippines waged a covert war for Sabah,” the officer said. “Apparently, it was the Malaysians who won.” G

 51. HATI_KERING says

  mmg btul tambak yg brada dlm sempadan ngara adlh hak milik negara,tp ktr prlu ingt prjanjian air 1960/1961..semua paip yg brada di kiri dan kanan dan juga di dlm tmbk johor mlalui tmbak johor adlh hak PUB singapoke..mslh skrg nie jika ktr mrobohkn tmbak disebelah sini,ia akn menjejaskn paip itu,maka kbenaran utk mngalih kn paip itu hendaklh diminta dr PUB..sekiranya ktr ttp mngalihkn paip itu tnpa persetujuan singapoke,kmungkinan tndakn mahkamah antarabangsa akn dikenakan pd kita…

 52. tentera akhir zaman says

  singapura menjadi halangan terbesar buat kemajuan malaysia ,halangan pertama mengenai isu tambak dan air ,kita terpaksa membali air yang terlalu mahal dari singapura sedangkan mereka membeli dengan kadar yang terlalu murah ,isu tambak pula jika tambak johor boleh di gunakan sebagai selat seperti di melaka ,saya yakin malayisa akan lebih maju dari negara itu .tambak adalah hak kedaulatan kita mengapa harus kita takut dengan negara kecil singapura .

  china mungkin mengharap perairan tambahan di spartly ,sy rasa mereka terlalu jauh untuk mengambil kesemua perairan itu …isu ini adalah isu antarabangsa melibatkan sejarah negara asean seperti malaysia ,vietnam ,brunei dan filiphina ,mungkin akan berakhir di mahkamah antarabangsa bukan di medan perang seperti yang di ramalkan ..

  musuh sebenar malaysia yang paling ampuh adalah dari kalangan rakyat sendiri yang mudah membelot dan mudah di hasut ..

  pertahanan pertama adalah menjaga kebajikan rakyat ,agar rakyat tidak lagi meronta-ronta untuk menukar kerajaan .tegakkan hak raja berpelembagaan agar rakyat tidak lagi mencabar kedaulatan raja-raja melayu .terangkan tentang kontrak sosial agar bangsa lain berterima kasih kepada orang-orang melayu ..jadikan islam sebagai rujukan undang-undang agar orang melayu terus menyokong kerajaan ..kerana orang melayu dahagkan undang -undang islam ..sy rasa tiadak ada lagi isu yg berbangkit tentang keadilan jika kita semua berpandu kepada islam yang sebenar .

 53. arjuna mencari cinta says

  tidak menjadi kesalahan memberi budget yang besar utk pertahanan asalkan berbelanja secara berhemah…

 54. toy says

  Salam Bro,

  aku just nak konfirmkan satu benda jerk
  MI6(Em Ai Enam) atau M16 (Em enam belas)
  agen risikan british

 55. Rfid... says

  HMM..AKU TAMBAH LAGI KIT..
  CURIK UNDERGROUND WATER SUPP KAT JOHOR..
  BNYAK SGT WAT TUNNEL..
  ANK DIDIK ISRAEL!

 56. rgt356 says

  assalamualaikum tuan…

  nak petik sikit pasal ayat comment mr tenken
  walaupun mereka bersusah payah untuk bagi rakyat buat benda denghan percuma tapi mereka pun dapat juga kelebihannya(mungkin hidup mereka agak mewah atas usaha mereka tersebut)jadi saya rasa keadaan ini lebih kepada win-win situation la
  dan terima kasih atas usaha tuan dalam menyampaikan maklumat2 mengenai ketenteraan MALAYSIA

 57. anak johor says

  ko ingat cukai yang kita bayar tiap tahun tu cukup ke utk semua pembangunan yang kita lihat sekarang ni..?setiap negara pasti ada hasil yang diperolehi secara rahsia, (HALAL / HARAM )dan hasil itu sangat besar dibanding segala cukai yang dikutip dari rakyatnya.tak perlukah aku nak beritahu apa sumber hasilnya..

  kalau sing….pula,hasil kekayaan mereka salah satunya adalah dengan mencuri minyak mentah dari INDON….bukan ribuan tong sehari..tapi dah main JUTA TONG MINYAK MENTAH SEHARI.

 58. shahpaskal says

  saudara, jangan terlalu bermegah diri. Tanya dulu, apakah sumber utama pendapatan negara dan berapakah sumbangan cukai pendapatan kepada kewangan kerajaan? Please and please think before you write.

 59. tenken says

  ” kesemuanya kerana kerajaan Malaysia dan kroni-kroninya bertungkus lumus berjuang dalam kepayahan untuk membolehkan anda melakukan semua ini dengan PERCUMA.”

  lawak la engkau bro..kerajaan amik duit dari mana tu??bukan cukai dari rakyat ker?? think before write..

 60. boring-boring says

  mula2 baca post rasa semangat jgak….tp bila baca commen alahaii..dh mcm rojak ..
  bosan2 ..

 61. anak jawa bgn datOH says

  Nak kata bingai kang marah plak.. Tapi memang bingai pun. PKR tu bukan parti Melayu lah, tu parti berbilang kaum. Tian Chua tu wakil DAP ker PKR? Tian Chua tu melayu ker? Elizabeth Wong yang ada skandal gambar dulu tu melayu gak ker? Chua Jui Meng, John Tenewi Nuek, Nerendran, Roland Chia, S Kesevan, Xavier, Manickavasagam dan ramai lagi adalah sebahagaian dari org Melayu PKR ker? Ko cek la fakta ni dengan parti pujaan hati kamu tu.. Jangan dok tgk kat AI, KakJijah, Izzah dan Azimin jer.

  Jumlah Ahli Parlimen PKR = 26 kerusi (16 Melayu 10 bkn Melayu)
  Jumlah ADUN PKR = 38 kerusi (17 Melayu, 21 bkn Melayu) – tidak termasuk selepas PRK Sarawak baru-baru ini.
  Ko pikir-pikirkan la yop.
  (sumber : http://www.keadilanrakyat.org/en/keadilan/wakil-rakyat)

  Betul memang susah nak tukar perlembagaan. Perlukan 2/3 dari MP di parlimen. Tapi kalau Izzah, Azimin, kak jijah dan AI sendiri kata perlembagaan skang tak ley pakai, apa citer yop. Maka PKR + DAP + geng2 AI dalm PAS = 2/3 kerusi di parlimen.. maknanya apa yop.. bule le tukar perlembagaan tu!!
  Tambah2 dah ramai dah umat melayu skang ni merasa MALU sangat menjadi bangsa Melayu. Dikatakan pemalaslah, penakutlah, bangsa subsidilah, dll momokan yang sengaja dicipta utk merendahkan atau membuang terus jatidiri orang melayu dari dalam diri orang melayu sendiri. Tu tak termasuk kes-kes KURANG AJAR kepada Sultan/Raja Melayu.

  2 parti melayu terbesar = UMNO dan PAS. AI bijak, dia dah pasang pengikut dia dalam PAS, grup yg dipanggil Erdogan.. sbb tu skang PAS ada 2 ‘mazhab’ utama, geng ulama vs erdogan. Geng AI ni makin kuat dan berpengaruh, diketuai oleh Husam (pengikut AI) yang semakin mendapat sokongan Nik Aziz, sbb tu Hadi, Nasha dan geng2 ulama makin terpinggir. Akhirnya? Pikir le sendiri yop.

  Mungkin kita kena jadi cam S’pura dulu kot baru le kome dan kengkawan kome nak sedar. Negeri maju dan progresif, em betul la. Tapi ko jgn lupa, dunia melihat s’pura sbg sebuah negeri China yg baru. Bukan sebagai negeri/negara Melayu tp negeri China. Sampaikan, Jack Sparrow dan Lanun2 carribean nyer pun menganggap Spura sejak dahulu lagi bernama S’pore (bukannya sbg Temasik atau Singapura) manakala rakyatnya adalah orang2 China (bukannya Melayu).
  Shah org Singapura, ya betul.. sama spt M Nasir, Ramli Sarip, Aaron Aziz dan ramai lagi rakyat Singapura Melayu yang bermastautin dan bermukim di Malaysia. Kamu ingat senang ke dema nih nak dapat PR, apatah lagi KP berwarna biru. Bukan setakat ujian oleh pihak JPN tapi SB ikut sikit punya lama dema nih nak pastikan dema bukan satu ancaman kpd negara. Shah pasti dah lama dah masuk2 ke dalam kalau dia org yg membawa ancaman kpd negara. Bukan sedikit orang Melayu Singapura (bukan Singapore) yang membawa diri ke Malaysia, dan ramai dari mereka yang lebih melayu dan lebih patriotik dari segelintir umat melayu M’sia sendiri.
  Ko belek buku sejarah Singapura.. siapa yang dikatakan MEMBUKA singapura? Siapa yang dikatakan penduduk asal Singapura?
  Memang ada orang Melayu Singapura yang berbangga menjadi rakyat negara tersebut. Baguslah, dia patriotik. Standardlah tu.. cuma yang dia mungkin terlupa ialah Singapura dulu adalah negara Melayu, bukannya sebuah negara sedia ada seperti sekarang.!!

 62. Pelik says

  Aph aku restu kalau kata “our militia is not as great”. Tapi our military force is superb. Mereka hebat dan banyak guna akal. Sebab itu mudah diterima di persada antara bangsa.
  Cumaaaa English kau tu rasanya kena perbaiki sikitlah Aph. Militia adalah separa tentera beb. Tak peliklah kalau tak sehebat military.

 63. Pelik says

  Betul ASHHHURUN,
  Aku juga ingin cadangkan agar ISA dipinda. Ianya tidak boleh di cabar dimahkamah. Menteri Keselamatan Dalam Negeri keluar perintah hanya DYMM Yang Di Pertuan Agong saja yang boleh membatalkan. Lagi kemas.

 64. Pelik says

 65. a says

  kelakar nyer….maen denga media jerk….hahaha…..bler laaa bngsa melayu nk kuar dr keponpong media nie….keisaaaaaa

 66. shahpaskal says

  saudara ini terlalu cerdik saya kira…teruskan membaca. Terima Kasih kerana meninggalkan komen.

 67. Aph says

  memang la dapat banyak hit sebab orang nak dengar cite dongeng dari shahpaskal ni…i think our militia is not as great as what he had portrayed. aku rasa encik shah ni berniat baik cuma maybe dia terbawa bawa fantasi cite perang2…

 68. Aph says

  betul ke cite ni? macam tak caya je..ke ni semua cite mitos yang nak bagi nampak Malaysian military ni gempak? padahal….

 69. baggero says

  ko keje ape???penyangak ke?keje dgn kerajaan adalah halal,ikut kaulah kalau kau jenis MAKAN YANG HARAM TETAP HARAM jangan salahkan kerajaan pulak…apa anak kau pun dah makan duit haram juga ka?

 70. anak johor says

  aku pun sependapat dengan penulis blog ni,tapi kalau nak dibandingkan perisikan kita vs sing…. aku rasa mereka lebih baik dari kita,atau lebih tepat selangkah dari kita.
  jangan lupa apa yang mampu perisik kita lakukan bila disabotas oleh perisik sing.. pasal lawatang presiden rusia dulu..?bukan sekali,tapi 2 kali mereka berjaya lakukannya,dan perisik kita hanya mampu gigit jari.maaflah kalau bab ni aku kondem perisik kita,tapi itulah kenyataan pahit yg kita harus terima

  tentang ekonomi pula,lihatlah berapa dana yang masuk ke sing..pada tahun lalu utk pelaburan asing..??..kita hanya USD3 biliao,sedangkan mereka lebih kurang USD16 bilion,sebab perisikan mereka berjaya mengesan pihak pelabur yg pada mulanya berminat kat kita,tapi mereka berjaya pujuk/pintas.

 71. LanChanG_KuNeN says

  Assalamualaikum bang..saya baru saja mula membaca artikel2 yg abang tuliskan dalam ni..terus terang sy katakan yg saya betul suka membaca artikel2 abg ni..sbb sy mmg sangat2 meminati dunia ketenteraan sejak zaman sekolah lg..sy skrg masih menuntut di sebuah intitusi pengajian tinggi di Malaysia bagi ijazah..saya amat2 berharap cita2 sy untuk berbakti kepada nusa dan bangsa nk jadi seorg askar tercapai..sy difahamkan yg Angkatan Tentera DiRaja Malaysia ada menawarkan pengambilan Pegawai Graduan Ikhtisas (maaf jika nama yg sy berikan ini salah) bagi lepasan ijazah..boleh tak sy nak tahu lebih lanjut tentang perkara itu bang? saya betul2 berminat..sy harap abg dpt memberi maklum balas..terima kasih. =]

 72. says

  Perkahwinan senyap-senyap. Tiba-tiba sahaja nama Cheryl Samad disebut-sebut ekoran melangsungkan perkahwinan tanpa pengetahuan pihak media. Memang sah, Cheryl Samad telah pun melangsungkan perkahwinan dengan jejaka bernama Ng Ping Ho.

  Kami tidak pasti, adakah rakan-rakan Cheryl seperti Faizal Ismail & Ally Iskandar turut dijemput bersama. Mereka bertiga kerap digandingkan bersama dalam acara besar seperti Anugerah Juara Lagu.
  Perkahwinan senyap-senyap. Tiba-tiba sahaja nama Cheryl Samad disebut-sebut ekoran melangsungkan perkahwinan tanpa pengetahuan pihak media. Memang sah, Cheryl Samad telah pun melangsungkan perkahwinan dengan jejaka bernama Ng Ping Ho.

  Kami tidak pasti, adakah rakan-rakan Cheryl seperti Faizal Ismail & Ally Iskandar turut dijemput bersama. Mereka bertiga kerap digandingkan bersama dalam acara besar seperti Anugerah Juara Lagu.
  Perkahwinan senyap-senyap. Tiba-tiba sahaja nama Cheryl Samad disebut-sebut ekoran melangsungkan perkahwinan tanpa pengetahuan pihak media. Memang sah, Cheryl Samad telah pun melangsungkan perkahwinan dengan jejaka bernama Ng Ping Ho.

  Kami tidak pasti, adakah rakan-rakan Cheryl seperti Faizal Ismail & Ally Iskandar turut dijemput bersama. Mereka bertiga kerap digandingkan bersama dalam acara besar seperti Anugerah Juara Lagu.
  Perkahwinan senyap-senyap. Tiba-tiba sahaja nama Cheryl Samad disebut-sebut ekoran melangsungkan perkahwinan tanpa pengetahuan pihak media. Memang sah, Cheryl Samad telah pun melangsungkan perkahwinan dengan jejaka bernama Ng Ping Ho.

  Kami tidak pasti, adakah rakan-rakan Cheryl seperti Faizal Ismail & Ally Iskandar turut dijemput bersama. Mereka bertiga kerap digandingkan bersama dalam acara besar seperti Anugerah Juara Lagu.
  Perkahwinan senyap-senyap. Tiba-tiba sahaja nama Cheryl Samad disebut-sebut ekoran melangsungkan perkahwinan tanpa pengetahuan pihak media. Memang sah, Cheryl Samad telah pun melangsungkan perkahwinan dengan jejaka bernama Ng Ping Ho.

  Kami tidak pasti, adakah rakan-rakan Cheryl seperti Faizal Ismail & Ally Iskandar turut dijemput bersama. Mereka bertiga kerap digandingkan bersama dalam acara besar seperti Anugerah Juara Lagu.
  Perkahwinan senyap-senyap. Tiba-tiba sahaja nama Cheryl Samad disebut-sebut ekoran melangsungkan perkahwinan tanpa pengetahuan pihak media. Memang sah, Cheryl Samad telah pun melangsungkan perkahwinan dengan jejaka bernama Ng Ping Ho.

  Kami tidak pasti, adakah rakan-rakan Cheryl seperti Faizal Ismail & Ally Iskandar turut dijemput bersama. Mereka bertiga kerap digandingkan bersama dalam acara besar seperti Anugerah Juara Lagu.
  Perkahwinan senyap-senyap. Tiba-tiba sahaja nama Cheryl Samad disebut-sebut ekoran melangsungkan perkahwinan tanpa pengetahuan pihak media. Memang sah, Cheryl Samad telah pun melangsungkan perkahwinan dengan jejaka bernama Ng Ping Ho.

  Kami tidak pasti, adakah rakan-rakan Cheryl seperti Faizal Ismail & Ally Iskandar turut dijemput bersama. Mereka bertiga kerap digandingkan bersama dalam acara besar seperti Anugerah Juara Lagu.
  Perkahwinan senyap-senyap. Tiba-tiba sahaja nama Cheryl Samad disebut-sebut ekoran melangsungkan perkahwinan tanpa pengetahuan pihak media. Memang sah, Cheryl Samad telah pun melangsungkan perkahwinan dengan jejaka bernama Ng Ping Ho.

  Kami tidak pasti, adakah rakan-rakan Cheryl seperti Faizal Ismail & Ally Iskandar turut dijemput bersama. Mereka bertiga kerap digandingkan bersama dalam acara besar seperti Anugerah Juara Lagu.
  Perkahwinan senyap-senyap. Tiba-tiba sahaja nama Cheryl Samad disebut-sebut ekoran melangsungkan perkahwinan tanpa pengetahuan pihak media. Memang sah, Cheryl Samad telah pun melangsungkan perkahwinan dengan jejaka bernama Ng Ping Ho.

  Kami tidak pasti, adakah rakan-rakan Cheryl seperti Faizal Ismail & Ally Iskandar turut dijemput bersama. Mereka bertiga kerap digandingkan bersama dalam acara besar seperti Anugerah Juara Lagu.
  Perkahwinan senyap-senyap. Tiba-tiba sahaja nama Cheryl Samad disebut-sebut ekoran melangsungkan perkahwinan tanpa pengetahuan pihak media. Memang sah, Cheryl Samad telah pun melangsungkan perkahwinan dengan jejaka bernama Ng Ping Ho.

  Kami tidak pasti, adakah rakan-rakan Cheryl seperti Faizal Ismail & Ally Iskandar turut dijemput bersama. Mereka bertiga kerap digandingkan bersama dalam acara besar seperti Anugerah Juara Lagu.

 73. AYU SUZUKI says

  syok sendiri ke ko jeles?
  ni tgok “1,744,505” hit
  eleh jeles, blog dia org xmasuk.

 74. rio de'spccialcorp says

  negeri mana yang tergadai? yang gadai negeri2 itu adalah melayu pkr dan pas!kau ingat SB bodoh?

 75. samad says

  anda sendiri dengar ke mahathir memperlekehkan sunnah rasullulah..kalu ada video ketika seluruh dewan perhimpunan agung umno suatu ketika dulu mentertawakan sunnah rasulullah..bagus juga..minta kasi link..

 76. kelakar says

  shah paskal punya blog ni macam syok sendiri la! aku ada propose one of the senior army officer baca, dia pun tergelak besar.

  Si shah ni sigaporean kan? so fikir2kan lah…

 77. dot... says

  salam,
  minta pendapat dari saudara semua..
  24’000 orang melayu (islam khususnya)telah hilang didalam negara,semenjak beberapa tahun kebelakangan ini.
  ada sesiapa yang boleh memberi fakta or pendapat?
  betul atau tidak?
  fake or fact?

 78. ASHHHURUN says

  saya setuju dengan ulasan saudara….pada perkara bil 20…saya ada dengar juga pasal benda tu…disebabkan agen kita bagus, tu yang diorg kantoi tu….bagi saya kita masih ada lagi perisai jika diserang melalui politik…bagi saya itu gunanya ISA ….. ia mampu menjaga keamanan negara..kalau xde ISA..lama dah negara kita lingkup…….

 79. rgt356 says

  ASSALAMUALAIKUM N SELAMAT SEJAHTERA SEMUA…

  dari apa yg saya baca menerusi blog2 tertentu mmg byk yg menimbulkan perpecahan antara umat ISLAM dan khgususnya orang MELAYU akan menimbulkan kesan yg amat negatif terhadap negara kita..diharap tidaklah berlaku
  tai tuan adakah dengan bajet pertahanan kita ini mencukupi utk menampung kos2 perisikan dan pencarian maklumat kerana kita juga mempunyai byk komitmen lain dalam merperkasakan pertahanan kita.

  satu lgi..wang rakyat nie apa sebenar definasinyer
  adalah cukai pendapatan atau benda2 lain
  ataupun wang rakyat ini adalah sedikit peratusan drpd keuntungan daripada penjuanlan sumber bahan mentah negara(maknanyer rakyat berhak menerina peratusan keuntungan drpd sumber negara,cintihnya petroleum?

 80. tut...@ says

  Sume parti politik MELAYU dibubarkan!
  setiap orang melayu dan peribumi diletakkan terus! dibawah naungan
  YDP Agong dan Raja-raja MELAYU..
  Ekonomi negara,’tuan punya’ tanah amik semula.Yang selama ini pun dipinjamkan sahaja.
  Satu masalah selesai! Tetapi tetap akan muncul masalah baru yang lebih ‘HARDCORE’..

  MELAYU! baliklah kedalam setiap DIRI!
  TAKHTA itu akan kau dapat miliki semula!

  Tenang & cool….

 81. kiasanandrea says

  yeah aku sokong but without pkr n dap..
  terlalu nampak niat yang tersembunyi..
  and to those yg menuduh..
  adakah anda boleh meminta maaf pada org yg anda tuduh?
  lg2 men cakap je dalam Islam x ajar org menuduh tanpa bukti..
  kita semua agama yg sama sedarlah…
  bro shah!! posting yg bagus

 82. molo says

  takat cerite ada kawan, aku pun ada kawan, aku pun buleh cakap yang kawan aku kerja kat jpm, polis, special branch, tentera, bomba, st john ambulans, hospital kuala lumpur, semua tuh aku buleh cakap…tapi cakap aje lah…betul ke tak…sape yang tahu kan? semua cakap, aku dengar dari tuh, aku dengar dari nih, aku ada kawan dari situ, aku ada kawan dari sini…..semua pun boleh

 83. anon says

  Rakyat menyimpan wang dalam Maybank, CIMB dan sebagainya. Caruman gaji rakyat dimasukkan ke dalam akaun KWSP. Kerajaan meminjam wang dari Maybank, CIMB, KWSP dan sebagainya. Maybank, CIMB dan KWSP adalah sebahagian dari GLC. Soalannya adakah wang yang disimpan hasil dari titik peluh rakyat adalah “wang rakyat” atau “bukan wang rakyat”? Hartamu hartaku jua????

  Bukankah TDM yang mencadangkan kuasa Raja-raja Melayu dihadkan melalui pindaan perlembagaan 1993? Bukan orang luar, tetapi orang Melayu juga yang mengikis dang menyokong orang yang mengikis kuasa raja-raja Melayu.

 84. paksu27 says

  Salam,
  Mohon jangan glamerkan beberapa agensi kerajaan yang memang sengaja tidak diglamerkan….untuk negara ok..terima kasij

 85. aminlife says

  Just nak tanya pandangan sykt negara mana yang membangunkan dataran Pahlawan Melaka? simbolik logo ada pada bendera…. bendera siapa 😛

  TK.

 86. afiqhakimi says

  ye tuan..
  mereka2 ini telah pun ditegur oleh tuan blog nih.
  moga2 ada kesedaran dalam melontarkan kata2 agar tidak mencemarkan blog ini..

 87. kolonel jihad says

  Teruknya komen-komen dan tulisan di dalam blok ini. Moderator kena main peranan agar blok ini menjadi ‘respectable’. Banyak penulis yg punya Mentaliti rendah dan mengarut. Military of Malaysia? Nama ini amat disanjung jgn dicemari dgn tulisan2 picisan yg bernilai rendah. Saje ingin beri nasihat.

 88. JIWABARA says

  shah,
  bukan masa shooting filem The Entrapment tu diaorg pasang device pengintipan tp mereka pasang dlm hotel renainnance kat simpang 4 depan KLCC(dijadualkan presiden clinton nak stay situ) tu sb ada ura2 clinton nk datang Malaysia.bukan sy device tu dipasang malah control center hotel tu pun fbi ambilalih.fbi juga meletakan anggotanya di KLIA utk memeriksa landasan dgn cara berjalan kaki.last2 clinton x dtg,cuma al gore je yg tiba..

 89. urkolog says

  ape la korang nie bg komen politik serabut la….kecoh salah tempat….cuba buat analisis ape yg shah paskal tulis..bagi yang tidak boleh menerimanya bagilah hujah, idea dan analisis yg bernas..setakat komen ikut emo xguna otak wat pa..wehhh org melayu kat sini tolong jgn jadi mcm org arab k..emo xbertempat habis negara huru hara jadi boneka US..kita boleh bertelagah soal pemikiran politik..tetapi kebenaran jasa2 pemimpin terdahulu tidak perlu di pertikaikan…..aku letih duk kt luar negara nie..menangkis pertanyaan sinis org eropah mengenai malaysia..tapi terubat bila mana ramai muslim di sini memang kagum dgn Malaysia sebagai sebuah negara Islam yg maju…kerajaan xperlu nk wat statement istiharkan Malaysia nie negara Islam..org luar dah beri pengiktirafan pada kita…cuma yg sedih ada segelintir org muslim Malaysia sendiri yang tidak mahu mengakuinya…

 90. jus oren says

  tAk kisah la tembikai..ade calit ke,paku ke,crown ke,bintang ke..kalo MI nk dtg ketuk pintu,depa ketuk pintu akar,bkn daun2..lgpun ruangan komen utk di isi..better depa pi tutup ruangan komen dr pi gari orang..

 91. amir96 says

  Saudara Shah,
  saya harap anda jangan sentuh lagi isu yg berkaitan politik sebab ramai peminat blog pertahanan jadi celaru dan komen2 pun jadi tak terkawal. Kita patut ambil contoh blog pertahanan Indonesia spt Alutsista, berita hankam, Defense Studies dll. Mereka lebih bersikap profesional dan berita2 ketenteraan yg kukuh fakta dan menarik.

  Banyak fakta anda tentang politik Malaysia yg berat sebelah dan boleh dipertikaikan kebenaranya. Mungkin anda banyak bergaul dgn sb-sb dan selalunya melakukan reverse psyco dan harap anda hentikan ini utk kebaikan bersama. Elakkan daripada provokasi demi keamanan bersama.
  Melayu tanpa Islam ibarat orang yg berjalan dlm kegelapan tanpa cahaya.
  Islamlah kamu seluruhnya nescaya kamu akan selamat dunia dan akhirat,InsyaAllah.

 92. IPOHMALAY says

  malu aku kalau koje dengan kerajaan tapi bencinya…

  haram bro…

  lepas tu dapat anak macam bapaknya…

 93. IPOHMALAY says

  nik aziz pernah kata allah mencarut…

  nik aziz kata maulidur rasul takde fadilat…

  nik aziz kata undi pas masuk syurga…

  undi lain parti adalah jahiliyah…

  nik aziz bagi kafir masuk surau…

  ini nak dibanggakan?

  ini ulamak dibanggakan juak pakatan haram?

 94. Aku hanya hamba says

  BN dah perintah Malaysia ni lama dah. Dari merdeka sampai sekarang dan sejarah telah membuktikan ada negeri kita yg dah tergadai semasa pemerintahan BN (UMNO). Aku tak taulah negeri mana pulak yg akan tergadai lps ni…

 95. GEMPURWIRA says

  DARI GEMPURWIRA

  NI BLOG SHAHPASKAL SUKA HATI DIA LA NAK BUBUH HAL POLITIK KE APA KE KALAU TAK SUKA TAK SIAPA PUN LARANG MANA YANG TAK SUKA MENYEMAK DI BLOG NI….

  APA YANG PASTI MELAYU MASIH MENGUASAI POLITIK DIBAWAH KERAJAAN SEKARANG TAPI AKU TAK JAMIN JIKA PKR MENANG…. JANGAN MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAI SUDAH LA…. YANG TERGADAI TU MELAYU YANG SATU LAGI SENYUM HEHEHEHEHE…. RENUNG2KAN LAH…

 96. wan n says

  pilihan pertama Bn
  kalo xda pilihan amik pas
  kalo xda kedua-duanye tido je kat umh.
  PKr ngn Dap xble pakai…

 97. 1nation says

  Kenapa taksub sangat dengan DAP? Kalaupun PR menang PRU, PAS + PKR masih majority dalam parlimen, masih MALAY majority, bukan senang2 nak ubah constitution. Tahukah korang penulis blog ni warganegara Singapore? Reverse psychology, apa kebarangkalian dia menjadi agen PAP untuk memecah belahkan Melayu di Malaysia? Tengok ajerlah sekarang nih, terus terang aku aku pro PR, tapi aku hanya vote PAS + PKR sahaja, kenapa? Sebab tu parti Melayu, UMNO dah tak releven lagi untuk zaman sekarang, dah menjadi barah dan duri dalam daging orang Melayu, ni bukan UMNO zaman Onn Jaafar yang betul2 memperjuangkan Melayu.

 98. chop says

  Salaam dan tumpang lalu.Walaupun bukan orang politik,malah sangat jauh dari orang2 politik ,saya harus akui political inclination saya adalah kepada UMNO.Yang saya nampak selepas yang dinamakan Tsunami Politik 2008, orang Melayu memang berpecah belah,itu hakikat dan bukan rekaan.Ini kerana sebelum itu saya bebas berbicara dengan orang2 Melayu tanpa rasa gusar akan berbalah pendapat.Tetapi sekarang? Cakap siang pandang2….faham2 sajalah(contoh boleh dilihat dalam komen2 di atas yang begitu emosional).Saya tak hairan kenapa ada orang2 Melayu yang menyokong DAP (saya anak jati Penang),ini kerana kita tidak menghayati sejarah dan tidak lagi bangga menjadi orang Melayu.Musuh2 telah berjaya menyelinap ke dalam minda kita dan secara psikologi mengaitkan Kemelayuan itu dengan kolot,rasuah,pemalas,tidak efisien dan berbagai2 tomahan.Perang saraf sebegini bila diulang2 separa sedar akan diterima sebagai kebenaran.Maka malulah segelintir orang2 ini dengan bangsanya sendiri.Semua ketamadunan serta pengorbanan orang2 Melayu dilupakan begitu saja.Apakah begitu murah darah dan air mata nenek moyang kita????
  Saya tak nampak apa2 jasa PAS kepada Negara Bangsa selain matlamat menghalalkan cara.Orang Melayu yang kelaparan dan kesempitan? cuba kita lihat dalam Negara dan bandingkan dengan negara Luar,berapa ramai mati terlebih makan???? Cuba lihat orang2 kita,bangun pagi,makan makanan tak berkhasiat,hisap rokok berkepul2,beli kereta diluar kemampuan,pasang ekzos membingitkan telinga orang lain,memandu dengan tak berhemah dan membazirkan minyak dan membahayakan orang lain….kalau saya nak tulis di sini memang tak cukup ruang,tetapi cukuplah dengan kesimpulan lain,kita sendiri yang mengundang ‘ketidakcukupan’ yang kita salahkan kerajaan kerana nya. Jadi jangan lah salahkan kerajaan sahaja,lihat dalam diri sendiri,mana sumbangan anda kepada Negara Bangsa? Bersih sangatkah DAP tu,kenapa anda lebih percayakan kaum lain dari kaum kamu sendiri?Kenapa kamu menghina kaum kamu sendiri sebegitu rupa?Sungguh tipikal….

 99. aku jonas says

  pandai ko bercakap yer? ancaman utama sekarang ialah APCO yahudi…dia akan buat rakyat memberontak dan membenci kerajaan seterusnya kita semua akan bergaduh.jgn berami kata DAP ..dap menjaga baik guru agama Islam.MCA kenapa tak didedahkan sebagai ancaman? sedangkan MCA dibawah BN lah yg marah kan azan.penulis ni orang Islam ke? fakta mmg x betul langsung aku ada kwn pegawai tentera bahagian risik dia akan gelak tgok tulisan penulis ni.kalau nak ckp soal kesucian Agama Islam dan melayu kenapa masih ramai melayu yg miskin kelaparan kesempitan? dan kenapa tolok hudud? jgn kata org nak provoke..kamu yg mulakan provokasi sebenarnya.

 100. pendekar melayu islam says

  kite org tetawa kan sunak pok nikky la bro bukan sunnah rasul…… yola pok nikky kn nk jdi nabi melayu , dok buat fatwa songsang……. rumah kte prgi, kubo kte mari…… sudah2 la pecah belah kn islam pok nikky…..

 101. pendekar melayu islam says

  die ni cakap x serupa bikin…… klau die anti gan blog ni wat buang mase die je bce & komen kt sni… btul x….

 102. pendekar melayu islam says

  hahaha….. ko sape nk kate org munafik….???? ko wali allah ke….????? ko rasul ke……???? ko nabi ke…..?????? bukan kan, so mne ko tau menafik….???? x ikut care islam dlm pemerintahan xbrmakne munafik, selagi menjaga agama, bangse, dan negara la bro…..

 103. VECDSl says

  DEN KUTUK SEKERAS2NYA MAHATHIR KERANA BELIAU TELAH MENGHINA SUNNAH RASULULLAH SERTA PEMIMPIN2 UMNO LAIN PERNAH MENGHINA HUKUM HAKAM ISLAM.

 104. VECDSl says

  masih lagi hati itu x nampak antara haq dan bathil..

  jangan tangok ekonomi, kecerdikan seseorang jer..

  pandangan Dr. M terhadap sunnah rasulullah ada pernah anda ambil perhatian?

  Pernah anda ambil perhatian ketika seluruh dewan perhimpunan agung umno suatu ketika dulu mentertawakan sunnah rasulullah?

  ish..ish..

  WALAU SEBESAR MANA JASA PUN SETINGGI LANGIT DAN BUMI TAPI JIKA IMAN TAK BETUL MAKA SIFAR DI SISI ALLAH S.W.T. NAUZUBILLAH.

 105. VECDSl says

  KEnapa ek orang yang hina sunah Rasulullah ko kata solat dalam kaabah?

  Mungkin ko baru hidup 10-15 tahun, tapi jika kau dah lama kat malaysia ni jika ko baca sejarah, ko tahulah fahaman Dr.M terhadap Islam…

  Orang selalu nampak yang zahir…sebab itu lah orang munafik diangkat jadi pemimpin..

  Musykil aku ni..

 106. jus tembikai says

  Poyo betul la sorang2 poster kat cni, sorang ngaku keje Mindef, bagussssss, panjang akal kau. Network sniffer ada la kawan, jangan sampai kena ketuk pintu nanti. Ramai kat cni sume ada paku, tapi diam2 jela.

 107. IPOHMALAY says

  mindef singapore lu tak payah bising la bro…

  ini malaysia…

  gantikan jus sperma….

 108. jus oren says

  aku keje kt mindef..xde dgr pn org bciter psl blog ni.apatah lg nk gelak2..msing2 sibuk ngn tugas.xde msa nk gelak kt org..300173

 109. middleman says

  Wahhhh, dah nampak dah niat Shah nih, balaci UMNO rupanya, kata dulu tak nak jadikan blog ni medan politik, jilat ludah balik ye bang, patut lah blog ni kena gelak je dekat Mindef, apa ingat kami tak tau ka? Hahaha, pegi balik Singapore lah Shah, hang dah apply PR Malaysia blom?

 110. Harkah says

  ehm, jangka 5 tahun kedepan tu bermula dari tahun berapa ? kalau andai dari mulai tahun 2007 , mesti invasi dilakukan tahun 2012 kan ! owhh
  IRAK = negara ni dah tewas di tangan US, dah pun jadi negara boneka US
  Suriah = ehm agak agaknya pakai isu “GOLAN” untok menyerang ni kan
  Lebanon = kalau menginvasi negara ini, pastinya US dah siap berperang melawan IRAN (Betolnya?)
  Somalia = ni negara dah hancur semula
  Iran = pastinya kalau lebanon juga turut bantu
  Indonesia = wahhh, siap siap lah , TNI, POLRI, MENWA , dan rakyat Indonesia.
  tapi saya rasa tu cuma HOAX !

 111. IPOH KA? says

  dokat masjidil haram dilayan sama rata…
  kalo dilayan mcm VVIP 2 ad mslh la 2..
  sbb kaabah 2 dianggap sbgi rumah ALLAH SWT..
  semua makhluk adlh sama rata..

 112. semper fi says

  bangsa melayu malaysia adalah bangsa melayu malaysia yang mempunyai kejayaan dan keistimewaannya tersendiri dan untuk memaparkan betapa bertuahnya bangsa kita ni, kita tidak perlu membanding banding diri dengan bangsa melayu di singapura yang bertuankan dan berkiblatkan kepada perkara-perkara lain sebagai lambang kejayaan mereka.

  jangan la mind akita terkunci bodoh dengan hanya membanding kemakmuran bangsa melayu dengan 15 peratus dari 5 juta manusia di singapura.. kita harus perbanding bangsa kita dengan bangsa maju lain seperti jepun korea dan jerman.. kita harus berusaha

 113. senapati ardalepa says

  aku sokong tun Mahathir!
  pergi jahanam anwar ibrahim, perosak bangsa malayu

 114. IPOHMALAY says

  bangga teman dengor cerite mike…

  x pernah teman dengar lagi nik aziz pergi mekah orang berebut2 nak salam die…kenape ye…ish…ish

  mahathir siap boleh sembahyang dalam kaabah lagi…ini yang memeningkan kepala teman…

  nik aziz udah lame jadi mb…baik kita ganti usop wilcha ada paedahnya…

 115. jus oren says

  ade lg manusia yg jenis tak reti bhasa..

  mmg keturunan tak reti bhasa.
  mak bapak ko tak reti bhasa..
  atuk ko pun mmg tak reti bhasa..
  sbb tu ko pun tak reti bhasa..turun temurun..
  malang betul sape yg jdi partner ko..habis keturunan org lain jd xreti bhasa disebabkan keturunan ko..
  mak bapak ko tak anta ko pi skolah?
  mak bapak ko pi skolah tak?
  atuk ko pi skolah tak?

 116. IPOHMALAY says

  teman setuju pandangan mike…

  puak pakatan haram ni hari mintaknya malaysia jadi macam iraq…

  ate gile…depe ni cerdik buoh peliyor…

 117. IPOHMALAY says

  aku rasa vandal ni elok pergi singapore…

  tengok melayu depa camne…

  setakat tulis berapi2…mak bapak bagi duit perg sekolah x payah la bro…

  cakap lebih…nothing…kalau la hang pandai dapat masuk u(kalau lah) pergi mintak lim kit siang biasiswa k…

  cakap lebih tapi kalau nak koje nanti mesti nak koje kerajaan!bodo..

 118. says

  …Den teringek maso bertugas kat bosnia, bilo Den tibo kat satu pokan tu, tim Den dikerumoni org pokan tersobut…first time dio org jumpo dengan askar Malasie ..(Malaysia)…ado yg polok Den dan cium bendero malaysia yg ado ket longan Den ..dan kata ” Malasia Dobro..(baik)…Mahathir..goood..good..muslim..Malausia Dobro..”.Banggonyo Den jadi askar Malaysia maso tu. .Sayangnyo bilo Den balik kat Malaysia ada org yg tahu langsung sumbangan tun mahathir,..dah laa tak tahu…mengutuk pulak…Sodih dan malu Den bilo mengonangkan perkaro nie…

 119. says

  …cubo kito fikirkan : Bosnia,Iraq dan Malaysia, apo persamoan antaro 3 negaro ini..lopeh tu fikir apo sebob bosnia dan Iraq boleh musnah..bole tak senario di duo buah negaro tu berlaku di Malaysia…Bosnia lobeh bernasib baik ..sobob ada ado ‘savior’…iraq masih lagi huru haro…Kalau Den tuleh panjang leba pasal isu nie, mungkin ghamai yg akan nampak dan bersyukor pado Allah sobab kitoada PM macam Tun Mahathir….manox yg tak faham peranan Tun di dalam meninggikan mortabat Malaysia…baik jgn kutuk tak tontu pasal…lobeh baik sonyum…sonyum…tak payah berkato apo-apo..ado jugo faedahnyo.

 120. TKO says

  kat TKO ada MOD nama Naza tapi dia baik.. mamat ni mungkin guna
  nama Naza nak bagi benci kat MOD Naza TKO..

 121. jihad says

  woi..NAZA..KALO KO X SUKA KT ARTIKEL ATAS TU OR XSUKA DGN BLOG SHAHPASKAL NI..BUAT APA NK KOMEN..DIAM JE LAH..BODO KE HAPE..KALO KO RSE HOTAK KO TU YG “TERBAIK PUNYA”..G BUAT BLOG SENDIRI..PASTU TGU CAMNER KOMEN DR SHAH N DA GENG PLAK..AKU NK TGK KO NI EMO KE X DLM MLAYAN KOMEN2 CAM YG KO BUAT ATAS TU..

 122. GEMPURWIRA says

  DARI GEMPURWIRA

  TUN M PEMIMPIN YANG DIKENALI SELURUH DUNIA ATAS KEBIJAKSAANNYA MEMBAWA MALAYSIA KEPENTAS ANTARABANGSA… SIAPA TAK KENAL TUN M… SEBUTLAH NAMANYA KEPADA PEMIMPIN DUNIA HATTA AMERIKA DIA CUKUP DIKENALI DAN DIKAGUMI… MERUBAH NEGARA INI DARI SEBUAH NEGARA PERTANIAN MENGORAK LANGKAH MENJADI NEGARA DUNIA KE-3 YANG AMAT DIKAGUMI DAN PESAT MEMBANGUN… HATTA ISRAEL CUKUP BIMBANGKAN PEMIMPIN YANG ANDA HINA DAN KEJI INI…. AKU HERAN MENGAPA ANDA SAUDARA NAZA CUKUP MEMBENCINYA… SIAPA PENGKIANAT??? DIA KAH ANDA??? APA SUMBANGAN YANG ANDA TELAH LAKUKAN KEPADA NEGARA INI DAN BANGSA MELAYU ITU SENDIRI??? RASANYA TIADA WALAUPUN SEKELUMIT SEBESAR HAMA RASANYA TIADA DAN LANGSUNG TIADA!!!! JADI JANGANLAH ANDA BERKATA SEPERTI ANDA SEORANG WIRA YANG TELAH MAMBAWA NEGARA DAN BANGSA MELAYU MAJU KEHADAPAN SEPERTI APA YANG TUN TELAH LAKUKAN MEMBANTU MELAYU WALAUPUN MUNGKIN TIDAK BERJAYA SEKURANG-KURANGNYA DIA MENCUBA DAN SEKURANG-KURANGNYA MELAYU SEKARANG TIDAK SETERUK DAN SEMISKIN MELAYU TERDAHULU…

  “BUKAN BERKATA DIBELAKANG SEPERTI HERO TAPI BILA DIDEPAN PIJAK SEMUT PUN TAK MATI”… BERKATA MENGGUNAKAN FAKTA BUKAN MENGGUNAKAN HATI YANG BUTA….

 123. satu_cahaya_langit says

  err dalam video takda cakap indonesia, aku paste dari org lain.. pakai petik je budak ni yg malu aku.. sorry tergesa2 paste sebab dah maghrib. salam

 124. satu_cahaya_langit says

  (sambung di atas)

  Sebuah video beredar di YouTube dan di-upload pada 22 Maret lalu yang berisi wawancaran jenderal purnawirawan bintang empat Angkatan Darat Amerika Serikat (AS), Wesley Kanne Clark.

  Video ini mengundang kontroversi setelah serangan terhadap Libya dilakukan dengan menggunakan resolusi Dewan Keaman (DK) PBB untuk menegakkan aturan no-fly zone. Clark mengatakan, Donald Rumsfeld yang saat itu menjabat sebagai menteri pertahanan mengatakan akan melakukan perang ke sejumlah negara, beberapa hari setelah serangan 11 September 2001.

  “Saya bertanya mengapa mereka menyerang, Donald Rumsfeld mengaku tidak tahu. Jadi saya mengambil kesimpulan jika mereka tidak tahu apa yang harus dilakukan,” kata Clark dalam wawancara tertanggal 2 Maret 2007, enam tahun setelah serangan ke WTC, New York.

  Clark mengungkapkan, ia sempat membaca memo bagaimana menginvasi negara-negara dalam kurun waktu lima tahun ke depan. “Negara itu adalah Suriah, Lebanon, Somalia, Iran, Libya,Sudan indonesia” kata Clark.
  Daftar Negara Sasaran Invasi AS
  *Irak
  *Suriah
  *Lebanon
  *Libya
  *Somalia
  *Iran
  *indonesia

 125. satu_cahaya_langit says

  salam minta izin syah aku paste-kan sekali lagi sebab ada tambahan menarik di bawah;

  mesir dah kena, libya dah macam apa ntah, skrg nama pakistan plak yg terkait. memang all-out la kempen amerika kali ni. agak2nya cadangan membangunkan masjid kat tapak ground zero tu cuma agenda nak mengaburi mata dunia yg kepimpinan baru dibawah obama ni mesra ISLAM..

  realitinya tu cuma mukadimah kepada plan mereka yg lebih besar untuk membawa kerosakkan kepada negara ISLAM atas tiket kemanusiaan, membela nasib orang awam dan ISLAM.

  dan negara2 seperti Malaysia dan Indonesia menjadi ajang pentas menyaksikan lakonan awal Hillary Clinton dan Obama. mana taknya hanya berbekalkan kalimah seperti ” Malaysia-Amerika Boleh ” dan ” Dah pulang kampung ni ” kita baik di indo malah di Malaysia pantas menghulurkan tangan menyambut sandiwara amerika ni tanpa prasangka mengharapkan masa depan dan penerimaan ISLAM yg lebih baik di kalangan masyarakat barat.

  nah skrg dah jadi mcm ni kita sedikit terkedu tercongak2x apakah senario seterusnya bakal melihat nama negara tercinta turut terheret dalam sandiwara amerika dan zionis ini. bau-baunya sudah dekat. tu dekat thailand and kemboja konfrontasi konflik merebut tanah sempadan kuil. sehinggakan kemboja telah meminta pihak pbb dan asean (Malaysia)untuk campurtangan.

  dilemanya klu Malaysia turut campurtangan akan seperti ‘ditelan mati bapak diluah mati emak’ serba salah hendak memenangkan jiran yg mana. walau kita sebelahi siapa un akan membuatkan pihak yg satu lagi berkecil hati. sedikit sebanyak sy faham skrg kenapa Malaysia tidak mengambil tindakan agresif ketika bot nelayan kita ditunda pergi oleh agensi sumberdaya laut indonesia sedangkan logikanya 4 helikopter dan bot pengiring kita telah sampai ketempat kejadian sedangkan dipihak mereka hanya satu kapal dan mengacungkan pistol.

  kita tidak boleh kehilangan sahabat kita pada masa skrg. semoga rakyat Malaysia akan lebih terbuka mindanya dalam konteks yg selamat dan berwasatiah dan bersikap pemaaf dalam perkara kecil dan melihat kepada jendela dunia yg lebih besar dan penuh sandiwara. peperangan yg berlaku skrg dengan agenda tangan2 ghaib ini adalah lebih merbahaya dari peperangan salib yg kita nampak dan secara terbuka. hanyalah analisis dan pemerhatian amatur oleh sy. klu ada salah correctkan salam

 126. bdk mindef says

  biar jelah pendekar ni nk ckp ape. kesian plak aku tgk die asyik2 emosi je. sabar la pendekar.

 127. aku says

  broshah ko try buat kajian melayu yg convert from islam to cristian you will know
  about the truth. sebab pertama adalah lemah iman dan x tau agama tp yg pastinya mereka (yahudi or crist)
  bermula di singazzz masuk ke johor tapak nya klau x silap kat n9 dan melaka.

  tapai tul la komen2 kat atas sal polotics kita ni orng biasa toksah dok menjerit2 lolong kat blog nih x guna masing2 ada theory sndri ada fakta sendiri tuh yg merepek dah tu
  ada yang brainwash la macam2 la
  tapi wahai pengkomen apabila anda membuka mulut mencaci memaki itu telah membuka
  peluang musuh mengenali anda (sbgai orang melayu ).
  kalu anda nak tau sampai skrg musuh gagal sepenuhnya terhadap penawanan malaysia mahu cara halus dan fizikal
  klau korang komen banyak2 pun tak guna kalau x da apa2 tindakan mcm ‘katak terlolong bawah tempurung’
  saya karam singh walia untuk tv3 hahahahah
  apa yg aku nampak apa yg tun M buat adalh langkah yg btul
  kita perlu mencapai sasaran 2020
  sedih nak katakan ada pertikai kan kewibawaan tun M sedangkan
  kita tau negara kita sedang berperang secara batin ngan singapura
  kita x mau perang seprti amarika ngan arab berlau di malaysia
  di mana negara kita seperti arab dan singapura itu america yang tanpa kemajuan serta kelemahan risikan menyebabkan negara kita berkecai seperti kaca
  kita perlu kebijaksanaan seperti tun M. ANDA JGAN CAKAP MCM TAU MASALAH SEBENAR MALAYSIA
  kelemahan kita ada pada politik juga merupakan kelebihan kita

  jika anda ada anak2 skrg cuba lihat anak2 anda selapas tu cuba lihat anak2 palestin cuba lihat anak anak negara indonesia filipina africa lebih tepat cuba lihat anak anak orng islam
  semua nya hidup susah x macam malaysia
  kemudian bandingkan ngan anak bukan islam secara puratanya bak kata nabil lu pikirlah sendiri

  saya nak tanya adakah salah pemimpin mahupun kerajan skrg
  sila komen ngan berhemah

  ni nak masuk bab ekonomi
  wahai penkomen hang pa x nampak ka indeks ekonomi kita makin naik jepun pun ada masalah skrg nih
  ALLAHs s.w.t dah pun buka peluang untuk kita pintas negara 2 maju macam jepun

  kita tak penah bersyukur ngan nikmat yang ada asyik dok komdem2 je parah beb
  bila rakyat tak bersatu sebabtulah wujudnya satu malaysia(slogan)

  so
  lu pikir la sndri bukan dalam jangkauan lingkupan pemikiran manusia tapi di luar pemikiran manusia sebabtuh manusia nih macam2 jenis kepala otaknya (trmasuklah akal)

 128. Supir says

  BODOH la NAZA nih..ko pegilaa mengadap DAPig tu kalu ko suka sgt dgn so-called pakatan rakyat tu…HAKKKK….PTuIIII…!!

 129. Daniel Ahmad says

  Indonesia dan Malaysia adalah dua sahabat sejati yang menyatu sejak ratusan tahun yang lalu, bernama Nusantara. Yang membedakan saat ini adalah Indonesia bekas jajahan belanda dan Malaysia bekas jajahan Inggris. Kedua negara adalah kekuatan muslim terbesar di Asia Timur / Tenggara, kedua negara adalah serumpun yang memiliki keunggulan masing-masing.

  So jangan mudah terpancing provokasi oleh antek zionis yang ada di Singapura yang memang sengaja mengadu domba kedua negara ini yang memiliki potensi ekonomi sangat besar. Singapura merasa terancam dengan kemajuan ekonomi Malaysia dan Indonesia, lalu berbagai cara dia lakukan untuk melemahkan kedua negara.

  Percayalah saudaraku warga Malaysia, dari 240 juta penduduk Indonesia 85 persen menganggap Malaysia adalah saudara seiman serumpun yang harus tetap dipelihara kerukunannya. Hanya 9 – 11 % yang berpandangan berlawanan, dan dalam negara demokrasi itu adalah hal yang wajar. So mari kita pelihara kerukunan itu saudaraku, percayalah.

 130. says

  NAZA, engkau nie ddari planet mano nie…? Goram pulak Den baco komen kau tu. kerajoan yg kau kutuk tu laah dah bori keselamatan dan kesonangan kau ari ini, apo selamo nie kau tak duduk kat malaysia ko ? Kau nie buek org lain raso tersinggong dengan komen kau.,..nasihat Den kalau dah tak boleh nak berkato secaro baik-baik, jangan lah mengomen caro jahat…diam ajola..cuba kau buek blog kau sendiri, Den nak tengok lak pandai mano lak kau nie tontan gbab-bab keselamatan nie..

 131. Harkah says

  Pak cik NAZA, usahlah merepet kali awak ni, rilex je lahhhhh . agak agaknya awak telupa nak tegok ubat harr !!!

 132. 3036 says

  SUKA HATI AKU LAA NAK TULIS APA..
  SHAH TAK BISING.. ENKO KUCING KURAP PULAK YG BISING>>
  HAHAHAHAHAHA

 133. NAZA says

  aku rasa nak termuntah baca artikel bodoh ko nie…dasar pencacai pemimpin bangsat!!!!!!!!!!!!!hakkkkkkkkkkkkkk ptttuiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!rakyat skrg x sebodoh yg ko pk…ini adalah salah satu cara perang saraf…nampak mcm neutral,tapi jelass pencacai kerajaan BN BANGANG NAK MAMPOSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!!!!!komen aku yg lepas ko tak berani nak publishkan…paskal konon..kalau BERANI ko publish jer la..nampak sangat ko takut org nampak kebangangan dan kebangsatan mahadtir mamak celaka pegkhianat melayu!!!!!!!!!

 134. sudin says

  shaperr tgk “every singaporean son ” kat astro angkat tangan!!ape pendapat korang…ape perbezaan dia ngn PLKN.haaa komen2.

 135. bucuqmomot says

  Shah kali ini awak menerbitkan artikal yang boleh dirumuskan satu isu dua agenda. Spy dan plitik. bila awak sentuh penglibatan DAP dalam video seks artikal awak terus menjadi “kandas”. Awak menjerumuskan minda pembaca dengan isu yang belum pasti kesahihannya. Jangan bersetongkol dengan andaian dan fitnah, ini tak bagus untuk melayu.

 136. pendekar melayu islam says

  tapi smeu tu mmg betul pon….. by the way ni blog ketenteraan bukan polotik…..

 137. jebat says

  bro shah pun dh tulis pasai politik la.. anti anuar pro krajaan.
  ikut islam org yg salah mesti dihukum tk kira la orang sapa.. pas ka umno ka pkr ka..
  tp byk sgt wayang la politik malaysia ni..

 138. jebat says

  mentaliti org kita stlh lama dibrainwash oleh umno..
  hanya BN yg mampu memerintah.. tanpa BN kita akan pakai cawat, minum air kotor, tak ada sekolah, hospital, jalan… duduk diam2, BN akan bagi makan, minum, duit. dn semua keperluan rakyat. bila otak dh beku.. semua jadi kelabu..
  rakyat jd mcm burung kakak tua. pandai cakap tp tak tau apa yg dicakap kan. sangat sedih melihat mentaliti org kampung..
  duit mangsa banjir pun diaorang sapu. najib janji rm500 sorg tp yg diberi hanya rm200. mana pegi lg rm300..??
  ajk cawangan dgn ajk bahagian hanya tersenyum… masyukk beb..
  orang kampung hanya termangu.. ”jangan tamak.. org dh bagi tk bersyukur ke..”

 139. semper fi says

  itu semua orang dah faham… masalahnya kenapa mereka selalu cuba menguji kesiap siagaan Malaysia.. ada keinginan untuk menyebrang ka?

  mereka tidka akan buat dengan ketenteraan, mereka masuk dengan kewangan… menggunakan peg kerajaan, ahli parlimen dan ahli politik serta kerabat yang mudah menyanjung kertas berharga… kita cerita sekuriti, maka itulah dia isu sekuriti yang perlu dikawal selia dengan baik.. penyuluhan ekonomi.

  sheih.. jangan terlalu lewa dengan indonesia. indonesia itu bukan satu entiti khusus. dia adalah satu entiti pelbagai kelompok yang sangat mudah dipelintir untuk kepentingan tertentu. hinggakan seorang yang kita sanjung sebagai mendukung hubungan akrab malaysia-indonesia pon pada bila-bila masa boleh menukar halatuju dengan mudah.. istana merdeka tidak semestinya dan tidka mungkin dapat mengawal/mengatur semua kelompok di indonesia.. kita sesuai mempunyai dasar yang jelas dan tidak berpegang kepada satu-satu kelompok sahaja..

 140. pendekar melayu islam says

  ye ke bro …??? abis tu dlm keanggotaan tentera islam kerajaan bani abassiah mengutamakan bangsa arab, kerajaan turki uthmaniah pun sme , tpi deorang memerentah ratusan tahun…… dlm dunia ni mne ade tamadun yg kekal, smue nye akan hancur….. mne lebih teruk memperjuangkan bangse atau menumpahkan darah saudara sebangse dan seagame hanya kerana aliran fahaman brlainan…..???? mcm yg aku kate la dlm hal di malaysia , mejoriti umat islam adalah melayu ( yg mne ekonominye msih trumbang-ambing dik kerana non-muslim membolot hasil ekonomi), so salah ke membantu golongan mejoriti …??? sedangkn golongan minoriti(bukan islam) hidup lebih mewah…????

 141. pendekar melayu islam says

  hahaha….. mmg btul pun nme fie mcm org kafir , lain la klau die kte ulul-albab ke , ahli fikir ke lain la…. ini thethinker dh xde nme lain ke….????

  lgi satu mcm yg aku ckap ntah2 die ni org kafir sje wat loghat utara nk memcah belahkn umat islam sape tau….???

 142. Ten4 says

  PERHATIAN

  KOMEN AKU TELAH DIPINTAS SEBELUM DISIARKAN..

  KOMEN ASAL BANYAK KATA2 MENCARUT..

  ANYWAY THANKS PADA SESIAPA YANG PINTAS N EDIT SEBAB SELAMATKAN AKU DARI TANGUNG DOSA ‘KERING’

  TAPI PENDIRIAN SAYA MASIH SAMA : NO POLITIK HERE DAMN IT!

 143. askar melayu says

  aku rase mgkn ko nie ssh nak paham kot..terlebih segan aku..
  aku suke jwb provok psl nak suruh org yg provok tu diam..selalunya provok2 nie takde asas dan membabi buta..

  sbb ape aku ckp ko tak paham..yg aku ckp bgtau aku ape perkembangan islam di penang semenjak kapir memerintah..DAN kapir memerintah bukan hanye DAP dah bermula berbelas tahun lepas under GERAKAN..ko tak stdy ke?atau ko mmg taktau ape itu pergerakan politik dimsia? mcm org tua sgt la ko nie..

  Kalo ko bukan org penang pun..aku yakin kalo ko pro bangkang mgkn tau la kot…sbb dulu mase BN/Gerakan yg pegang antara isu yg dimainkan ialah isu yg aku ckp nie…

  Kalo ko paham sgt “sistem parlimen” tentu ko tau yg parlimen kite sendiri dah didesign oleh anasir2 dajjal 50 taun yg lalu..antaranya “sir lord reit” ko ade stdy tak sapa dia nie..aku rase dlm buku sejarah tingkatan 5 ade sebut..hahaha..sbb ko kate ko paham sgt tentang “demokrasi berparlimen” kan..

  aku bg ko tips la..aku tak rase undang2 tertinggi parlimen m’sia di design supaya mendaulatkan Alquran..abis kalo parti mane pun yg memerintah bukankah kene ikut perlembagaan..????hahaha..ko jwb la skit..hehehe..

  ok..mgkn ko akan kate parti yg memerintah boleh ubah parlimen..aku nak tanye ko blk..nak ubah parlimen bukankah perlukan 2/3 persetujuan dewan rakyat ..?? betol ??? katekan isunya skrg ialah nak tolak “common law” dan nak gantikan dgn Al-Quran..aku nak tanye ko la kan..brape % si kapir2 nie akan stuju??? ko bgtaula skit..idea ko sendiri pun takpe..

  ko kate agent mossad/s’pore/ zionist menyusup ke2 parti..yg mane menang ttp dia untung..yes!! aku akui mmg betol..aku w/pun bukan polis tp aku yg kat bhw nie pun leh nmpk..yg aku pasti..ape jua isunya..ape jua parti yg memerintah..Islam ttp sama atau tak mencapai tahap yg sepatutnya…

  sekian tgk lak camne ko jwb..hehehehe

 144. jus oren says

  KEPADA SEMUA KOMENTAR..aku akan gempur habis-habisan sekiranya korg masih berpolitik di blog ini..aku xkisah kalo syahpaskal nk delete komen aku or block aku..

  aku suka blog ni coz byk informasi n detail mengenai persenjataan dan taktik..menaikkan semangat aku.blh mjawab soalan dlm benak otak aku.tp bila politik masuk campur,semua hancur..informasi berguna makin kurang,anak haram politik berleluasa..

  so slpas ni,tlg jgn ada lg komen pro-kerajaan dan pbangkang..kalo korg syg mak bapak korg,jgn biarkan ade org lain mencaci mereka..

 145. 88mm AT gun says

  hampeh!!! masuk politik plak..byk blog politik sini xyah la….kalau ya pon nak ngata pembangkang buat la blog khas politik..hadoi…dah jd xbez nak layan

 146. Panglima padang pasir says

  Apabila Singapura merdeka pada tahun 1965, angkatan tentera Singapura hanya terdiri daripada dua rejimen infantri di bawah perintah pegawai British serta terdiri daripada bukan penduduk Singapura. Negara kecil yang dikelilingi jiran-jiran lebih besar ini merasai perlunya untuk mengembangkan angkatan tenteranya. Oleh itu, Singapura secara senyap-senyap menghubungi pihak Israel, agar menghantar penasihat tentera untuk membantu Singapura mendirikan angkatan pertahanan yang berasaskan Pasukan Pertahanan Israel.

 147. vandal says

  err…ko x bercakap bro..ko menaip, & aku membaca patah perkataan ko..hehe

  macam budak2 la ko ni..segan plak aku..hehe..dua2 blah pihak mudah dimanipulasi, baik pihak pro-parti-pemerintah mahupun pro-pembangkang..dari segi nasionalisme, dua2 pihak penyokong ada nasionalisme..cume aku ragu2 patriotisme golongan2 atasan & bangsawan, baik dari pro-pakatan mahupun pro-parti-pemerintah..

  aku makan babi kalau kapir yang memerintah? wah, ni kire balas balik tuduhan la ni..hehehe..x bole kene ayat provok la ko ni, cepat melenting..musuh suka dgn org yg cepat melenting, org cepat melenting ni mudah sangat tunjukkan kelemahan dia..sori bro, aku bukan budak penang, jadi aku x tau ape cer kat penang…tapi yang aku tau, takde org melayu yang mati kebulur, takde org melayu yang kena halau macam anjing kurap kat penang sejak parti-pakatan memerintah..

  kita mudah bergaduh sesama sendiri ni adalah sebab kita kurang ‘sense of humor’, bro..bile cerita pasal sentimen parti/kaum/agama, asyik nak terase jer 24jam..emosi pegi dulu, baru nak guna akal untuk berpk..

  anyway, sori bro shah..saya sgt suka artikel tuan kali ni..cume artikel tuan kali ni memang sentuh tang politik serba-sedikit, jadi memang akan mengheret kepada perbincangan politik jugak akhirnya..tak boleh elak..lagipun, tuan pun mesti tau kan, politik adalah jugak salah satu senjata peperangan..hehe

 148. vandal says

  yep..itu salah satu..yg lain pun ade jugak..itu yang aku tekankan..anasir2 luar ni bukannya bodoh sampai cuma nak menyusup dalam parti pembangkang je..DAP? apa sangat diorg boleh buat, abih kuat maksimum pun cuma boleh dapat 40 kerusi perlimen je, x boleh jadi playmaker dlm gomen langsung..baik la anasir2 luar ni menyusup dalam parti-perintah-kerajaan sekali, lagi bagus..baik menyusp dalam parti yang ade kuasa, yang boleh buat decision-making dalam negara..& i bet they already did it..aku yakin ATM & pakar risik lain mmg sedia maklum dengan permainan “the real politic” macam ni..kebijaksanaan ATM & pihak risik menangani ancaman cam ni yang buat aku respek kat diorg..

  politics, religion sentiment are just a tools, nothing more & nothing less..

  ini mmg praktis yang biasa berlaku dalam mana2 negara..jadi, jangan terlalu taksub dengan semangat keMelayuan, jangan terlalu taksub dengan parti politik, jangan terlalu taksub dengan kerajaan sedia ada..benci perbuatan parti pemerintah bukan bermaksud benci negara & jauh sekali bermaksud benci Sistem Kesultanan Melayu..check & balance itu penting..

 149. Ahmad says

  SALAM,MANE KO DAPAT SUMBER NI??CM BEST AKU DGR,TP…
  KALAU KAU SENGAJE MEREKA CERITA,MENABUR FITNAH,
  AZAB YANG KO AKAN TERIMA,SANGATKAH PEDIH,
  WALAU APE PANGKAT KAU KAT MUKEBUMI NI,SELAGI KAU TAK BERTAUBAT…
  SALAM…BERBICARA DENGAN FAKTA…..

 150. askar melayu says

  aku selalu turun masjid aku perlu report kat ko? aku berckp berdasarkan realiti dpn mata aku..aku nmpk Tok guru ckp lain tp pegikutnyer lain mcm..ape crite? aku bergaul dgn seme org termasuk pro n pembangkang..

  kat sini bukan soal tak perlu permbakang..ko tak faham crite ke? kat sini aku ckp yg pro pembangkang nie dah dimanipulasi oleh org yg pandai mengambil kesempatan..dah faham ke blum? aku siap ckp lagi yg pro pembangkang tu bgs nasionalis nya cume dimanipulasi..dah faham ke belum???

  aku ckp kat ko..kalo ko tak faham lagi..kalo kapir yg jd pemenrintah dgn ko skali akan tak mustahil makan babi..babi akan dijual mcm goreng pisang tepi jalan..aku nak cth kat ko..kat penang ape cite sejak ddk bwh kapir mcmane perkembangan islam??? ko cite skit kat aku, sbb ko nie kaki masjid dan byk bergaul dgn pembangkang !!

  aku nie bkn pandai sgt bab agama..tp bolehla nak pandu diri aku..aku tak nmpk pun mane2 parti dlm negara nie betol2 ikhlas nak bagn kan Islam..yg aku nmpk ketera ialah nakkan KUASA..disitula byk pihak yg ambik kesempatan..kesempaatn dr segala sudut..ekonomi ke, sosial ke, politik ke, kekayaan negara ke…tp yg aku peduli bangsa aku dan agama..sbb aku nmpk semkin bergaduh bangsa dan agama aku..yg untung org lain..dr situ aku mule nmpk..sape sebenarnya mastermind semua nie…ko pkrlah sendiri !!!

 151. Ahmad says

  aku setuju dgn vandal…
  tangan2 ghaib@kesatuan zionis freemasonry ni dh lame berakar umbi dlm malaysia ni,dorg la yg byk menjual maklumat kepada negare2 paksi zionis ni…dlm kalangan melayu pon ade ahlinye…penaruh die sgt kuat smpai ketua politik pon tepakse tunduk dgn arahan tgn2 ghaib ni,dh berlaku pon kt lua sane…mintak bro syah selidik gkla…

 152. Lawak Politik says

  kah kah kah

  Bro Shah, nanti bro buat interview dengan bekas ejen M15 si Mr. Bean tu ye..
  Tak sabar menantikan kisah2 misi sulit Mr. Bean kat Malaysia ni..

  I’m a kipas susah mati Mr. Bean u know..

  kah kah kah

 153. vandal says

  kesian ko ni, teruk sangat dah kena basuh dengan ayahanda ko ni..dah la tu, x payah la layan sangat konspirasi lawak mr bean yang dijaja pertubuhan ko tu..buat gelak dek orang jer

 154. Lawak Politik says

  kah kah kah

  ni tahap BOX OFFICE punyer citer..buleh pecah panggung dan pecah perut ketawa ni…
  kah kah kah

  tak bleh blah..

 155. jihad amalku says

  yes aku sokong bro shah buat blog politik plk memandangkan beliau pn dh mula condong ke arah pilihanraya yang akn datang..

  pastu bolehlah kaki2 tegar politik dan pelampau2 tak bermaruah macam IPOHMALAY bergasak2 sampai x terbayar bil internet..ataupun sampai kena halau dari CC!kah kah kah

  Sekian, ada bantahan???!!!

 156. says

  Mr Bean dah kantoi jd spy, shah ko tak nak interview Mr Bean ke apa misi sabotaj dia di Malaysia. Tak sabar nak baca interview ko dengan Mr Bean.
  Mesti masa Rosmah Mansor jatuh terduduk masa program rakyat kat Sabah dulu adalah misi sulit Mr Bean a.k.a Johny English untuk merosakkan reputasi Negara kita sehingga PA@Guard Rosmah dimarah@diberi notis amaran dan berhenti dan tiada skim pencen.(goole la, mmg ada rosmah jatuh terduduk,aku rasa msti sbb sabotaj, bukan sbb berat badan Rosmah yg ideal).
  FLOM@First Lady Office mmg satu unit risik dibawah arahan rosmah. Tujuan unit FLOM adalah untuk merisik disetiap negara yang dilawat, dimana ada pusat membeli-belah terbesar sekali untuk shopping. dan masa itulah misi Mr. Bean a.k.a Johnny English untuk sabotaj supaya beg2 shopping Rosmah tidak dapat sampai ke rumah dan misi FLOM adalah menghalang Johnny English dari curi beg shopping Rosmah.
  Nanti mesti pembaca2 kat sini akan sokong FLOM atas kejayaan misi sulit FLOM menghalang Johnny English a.k.a MR Bean.

 157. jihad amalku says

  amboii…sedap mulut duk suul zhan dengan sekolah agama rakyat..
  pemikiran x ubah macam George W. Bush and the rest of the hypocrites!

  Awat hang x kata sekolah agama rakyat akan mengajar membuat bom, weapon of mass destruction, bla bla bla…

  Nampak sangat anda ni hipokrit..
  Kalau nak kata pun katalah kat SEKOLAH HENRY GURNEY, ada lojiknya jugak..
  takpun kata lah pada sekolah kebangsaan yang terbukti berjaya melahirkan penjenayah2 di seluruh Malaysia..(ada lulusan sekolah agama jadi peompak, peragut, penyamun? sekolah kerajaan ada kan, kan??!!)

  Sudahlah, anda memang memandang sebelah mata, seperti ‘tuan kepada tuan anda’ juga.

  Sekian, ada bantahan??

 158. says

  Filem Johnny English Reborn, yang menampilkan Rowan Atkinson kembali mengegarkan dunia spy dengan lawak-lawak splastiknya. Rowan Atkinson ialah Mr. Bean. Ya, dah kenal kan?

  Plot cerita spy-komedi ini mengambil kira perjalanan kareer Johnny English yang telah jatuh menjunam. 5 tahun dahulu, dia telah dihantar ke Mozambique untuk sebuah misi, dan ia gagal. Sejak itu, dia telah hidup di sebuah gua berhampiran Tibet, menyembunyikan diri kerana malu & menyesal ekoran kegagalan misi tersebut.

  Filem ini bermula dengan watak Johnny English yang tidak berkeyakinan. Dia kemudiannya telah ditemui oleh ketua sami dan dilatih menjalani skil-skil kungfu, sehingga satu hari dia diberi peluang semula oleh British Intelligene Service. MI7, memanggil dia kembali ke London untuk misi terbaru, dimana terdapatnya negara Asia Tenggara yang mula membina senjata nuklear. dan tugas Johnny English adalah untuk memastikan negara China berada di pihak mereka.

  Dan, Johnny English ditugaskan untuk merangka plot pembunuhan yang melibatkan orang atasan negara China. Enjoice trailer pecah perut selepas ini.

 159. joekumbang says

  Bro shah…
  ko punye blog dah ke arah politik pulak..dah menyimpang ke arah matlamat asal..lepas ni ko buat la blog politik..

 160. vandal says

  ko ni rajin ke tak turun masjid & bergaul dengan orang2 masjid? pelik la statement ko ni..lucu betul…hahaha

  nampak sangat jarang bergaul dengan melayu yang pro-pakatan & pendapat cume ikut logik akal sendiri semata-mata..inilah masalahnya biler hati tu dah diterapkan sejak sekian lama yang parti-pegang-kerajaan = kerajaan & semua pro-pakatan = parasit yang merosakkan..tak ada check & balance dalam mentaliti kepartian..sekali gus lupa mengenai ‘demokrasi berparlimen’ yang jadi asas tunjang dalam struktur negara kita..

  kalau semua parti pembangkang tu jahat semata-mata, baik tak payah buat demokrasi..isytihar jer malaysia sebagai sebuah negara autokratik tanpa parti pembangkang, buat macam Nazi Jerman..kan senang..

  kalau aku jadi singapore, aku pasang spy & buat keje2 espionage kat dua2 pihak, pihak kerajaan & pihak pembangkang..dua2 aku sapu, dua2 aku makan..tak kira sapa kalah, sapa menang, aku pasti akan sentiasa menang..

  ibarat lontar syiling; Tail, i win, Head, u lose

  pihak yang cam ni la yang pihak ATM & pihak2 berkuasa lain sedang hadap setiap hari, setiap waktu..

 161. Ten4 says

  Perhatian kepada semua pelampau – pelampau POLITIK!

  “Kaki Botol”! Hangpa ni memang “kepala kelapa sawit”..

  tak reti bahasa ke, NO POLITIC, NO POLITIC here! ok! macam xde otak..

  klu best sangat gi lah komen kat blog2 politic yang bersepah kat internet! (TOOOT-Censored)!

  “Hampeh” NAJIB LIM KIT SIANG “Hampeh”, “kepala kelapa sawit”!

  Kepada bro Shah, sila delete posting politik bagi mengharmonikan blog anda ini.

 162. Callofduty says

  Aku bangga dan bersyukur jd org islam,melayu dan menjadi warganegara Malaysia yg tercinta ini…nice n good artikel Shah,thanx bro…

 163. vandal says

  Iskandar..??? hahaha..ini yang paling ironi..Iskandar tu dalam kawasan jajahan Johor, negeri kubu kuat parti-yang-pegang-kerajaan, parti yang mengaku mempertahankan Melayu, parti yang dominan dalam pergeseran dengan Singapore, bukannya kat Penang..Iskandar tu, memang pemerhati ekonomi dah bagi nama timangannya sebagai “The Greater Singapore”, Singapore ada saham yang cukup besar dalam pembangunan Iskandar..pk2 kan la sendiri sebelum nak perlekehkan parti pembangkang & menuduh pembangkang ni kejenye nak khianat negara je 24jam..

  tang politik tu, itu hak masing2..jangan dipertikaikan..kalau ada pegawai Melayu Muslim nak sokong DAP sekali pun, biar je..masa politik, keje letak kat tepi..masa keje, politik letak kat tepi, be profesional..masalah sekarang ni, baik pihak pro-parti-pegang-kerajaan mahupun pihak pro-pembangkang, ramai yang tak profesional..dalam keje pun bole nak politik..hatta dalam keluarga pun, nak kira ikut politik jugak..itu yg jadi punca masalah..

 164. hanzhar ss says

  assalamualaikum semua.

  saya org melayu beragama islam. apa yg saya lihat skrg ialah walaupun melayu agak berpecah sedikit, jika sesuatu berlaku yg menggugat org melayu islam maka PAS dan UMNO akan bersatu.

 165. pendekar Cina Islam says

  Kepada semua fanatik2 perjuangkan keMELAYUan..

  Saya cabar anda semua di sini, sekarang ni juga, bawakan saya bukti dari mana2 fakta sejarah mana2 golongan yang menyeru kepada RACE SUPREMACY ni berjaya dalam tamadun sejarah????!!!

  Kemukakan bukti anda sekarang juga, jika anda rasa perjuangan perkauman anda itu benar dan akan mencapai kejayaan…..

  Salahuddin Al Ayyubi, Muhammad Al Fatih, Omar Mukhtar, para sahabat dan tabi’in… bahkan Nabi Muhammad s.a.w. sendirin TIDAK PERNAH menyeru kepada penyatuan berdasarkan melainkan LA ILAHA ILLA ALLAH….!meraka tidak pernah sesekali berjuang atas nama ARAB ISLAM ke, TURKI ISLAM ke dan sebagainya.

 166. cintaAllah says

  kenapa nama thethinker anda dakwa KAFIR?

  Dalam bahasa Arab disebut ulul albab / ahli fikir..dalam Al Quran Allah menyebut golongan ini sebagai golongan yang beriman..golongan ini mengenal Allah dengan merenung kejadian alam.

  “Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi Ulil Albab (orang yang berakal)” AlImran :190

  Sesungguhnya Allah mengiktiraf golongan ini sebagai golongan beriman manakala anda pula mendakwa kafir, betulke?

  barangsiapa mengkafirkan orang mukmin, maka kekafiran itu akan berbalik padanya.

  Ramai orang dapat dosa melalui blog2..berhati2 lah..

 167. pendekar melayu islam says

  golongan yg tu aku selute sbb kadang2 deorang ni terlebih setia pada negara…. sbagai contoh methaw anak medan yg al maunah sembelih and cincang sampai mati…. tpi mejoriti nye non malay bumi la yg setia melampau..

 168. pendekar melayu islam says

  aku setuju bro ….$%^$%%$%$^% ni mmg xkn puas menhancur kn bangsa melayu islam….

 169. pendekar melayu islam says

  bukan sebagai ejen bro…. deorang ni cme melaporkn aktiviti kemasyarakatan yg belaku dlm komuniti deorang…… so maklumat ni disalur kn ke intel, btul x bro shah…???

 170. pendekar melayu islam says

  bro geraldine yg budiman….. ko ni org melayu islam ke… org #%#%$#r yg sembah patung perut buncit mate sepet….????? nabi sendri menyeru umat nye mengutamakan umat islam…. di malaysia melayu yg mejoriti nye islam, so kite utamakan la org melayu islam. Mengabeh an boreh yo…lagipun ideologi ni org “ca ya nun ha” yg wat dulu… sbagai contoh kalau kerja gan syarikat “ca ya nun ha” gaji “ca ya nun ha” dibayar lebih dri gaji orag melayu. So mne trlebih dlu rasis melayu ke “ca ya nun ha”??? bak kte mat saleh la bro,” what goes around , come around” nasib ko la kfir. Org melayu x buang ko ke laut dh kire beruntung…..

 171. pendekar melayu islam says

  bro jgan di layan thethinker…. nme die pun dh kafir, nikn pulak cre pemikiran nye…. silap2 die ni org kafir kot sje wat2 logat utara……

 172. naza says

  aku mmg xminat politik, tapi terlebeh minat kalo ada orang bercerita pasal scallar wave or HAARP.tak akan ada perang antara kita dan temasek kerana mereka nak gunakan infrasruktur yg kita bina, bukan musnahkan

 173. ho says

  yg pasal KEMAS tu aku setuju. yang orang nampak KEMAS hanya terlibat dgn tadika dan kelas masakan tapi sebenarnya bila pilihanraya tugas diorg lagi teruk. segala data pengundi perlu dikemas kini. kena buat kajian sifat. lepas tu adalah beberapa cara diorg untuk dapatkan rahsia lawan. pernah sekali ada orang KEMAS eksiden kat taiping. SB terus datang sbb mcm ada unsur sabotaj. time tu pilhanraya bukit gantang.

 174. satu_cahaya_langit says

  mesir dah kena, libya dah macam apa ntah, skrg nama pakistan plak yg terkait. memang all-out la kempen amerika kali ni. agak2nya cadangan membangunkan masjid kat tapak ground zero tu cuma agenda nak mengaburi mata dunia yg kepimpinan baru dibawah obama ni mesra ISLAM..

  realitinya tu cuma mukadimah kepada plan mereka yg lebih besar untuk membawa kerosakkan kepada negara ISLAM atas tiket kemanusiaan, membela nasib orang awam dan ISLAM.

  dan negara2 seperti Malaysia dan Indonesia menjadi ajang pentas menyaksikan lakonan awal Hillary Clinton dan Obama. mana taknya hanya berbekalkan kalimah seperti ” Malaysia-Amerika Boleh ” dan ” Dah pulang kampung ni ” kita baik di indo malah di Malaysia pantas menghulurkan tangan menyambut sandiwara amerika ni tanpa prasangka mengharapkan masa depan dan penerimaan ISLAM yg lebih baik di kalangan masyarakat barat.

  nah skrg dah jadi mcm ni kita sedikit terkedu tercongak2x apakah senario seterusnya bakal melihat nama negara tercinta turut terheret dalam sandiwara amerika dan zionis ini. bau-baunya sudah dekat. tu dekat thailand and kemboja konfrontasi konflik merebut tanah sempadan kuil. sehinggakan kemboja telah meminta pihak pbb dan asean (Malaysia)untuk campurtangan.

  dilemanya klu Malaysia turut campurtangan akan seperti ‘ditelan mati bapak diluah mati emak’ serba salah hendak memenangkan jiran yg mana. walau kita sebelahi siapa un akan membuatkan pihak yg satu lagi berkecil hati. sedikit sebanyak sy faham skrg kenapa Malaysia tidak mengambil tindakan agresif ketika bot nelayan kita ditunda pergi oleh agensi sumberdaya laut indonesia sedangkan logikanya 4 helikopter dan bot pengiring kita telah sampai ketempat kejadian sedangkan dipihak mereka hanya satu kapal dan mengacungkan pistol.

  kita tidak boleh kehilangan sahabat kita pada masa skrg. semoga rakyat Malaysia akan lebih terbuka mindanya dalam konteks yg selamat dan berwasatiah dan bersikap pemaaf dalam perkara kecil dan melihat kepada jendela dunia yg lebih besar dan penuh sandiwara. peperangan yg berlaku skrg dengan agenda tangan2 ghaib ini adalah lebih merbahaya dari peperangan salib yg kita nampak dan secara terbuka. hanyalah analisis dan pemerhatian amatur oleh sy. klu ada salah correctkan salam

  p/s; kentut yg senyap dan perlahan itu adalah jauh lebih busuk dari kentut yg kuat dan didengar. and selamat hari ulangtahun TLDM. jadi ke tak kita beli dokdo bro syah. nak sangat kawe menengoknya

 175. satu_cahaya_langit says

  klu baru kena sindir pasal spect dah rasa tension fitri tak kental lagi kot.. xD.

  kawan rilek jer boot kena pijak masa senang diri. ketua kawan pergi kawasan lecak sikit and tenyeh boot dia kat sy. alasannya boot tak kilat sebab guna kiwi air.. hehehe. sempoi jer fitri biasa jer tu.

 176. afiqhakimi says

  shah..serius artikel yang membukak minda muslim melayu..
  ayohla kawan2..
  tibelah mase kita berbakti utk negara..

  jangan tanye ape yang negara sumbangkan untuk kite
  tapi tanye ape sumbangan kite untuk negare..

  Gempur..Wira!!!
  ~Selamat Ulangtahun TLDM ke 77~

 177. jihad says

  aq ada gak apply askar wataniah. tp sampai skang xder brita pun..dh dekat sthun aq tgu..apa cer..

 178. IPOHMALAY says

  semua komando dunia dah bubar…

  depa semua joint UNIT AMAL PAS…

  hanya berbekalkan torchlight jaga parking semasa ops kluk klek high risk!

 179. TigerMafia says

  Hallooooo kawan-kawan jangan cerita politik beb.Jangan cakap hal politik.Ini pertahanan.Kalau nak cerita politik kita cerita politik yang ada dalam pertahanan sebagai contoh siapa bakal Panglima Angkatan Tentera seterusnya?Kalau nak cerita bangsa itu hak masing2 tapi jangan kutuk bangsa lain…Kalau nak tahu ramai yang bukan bangsa melayu duduk kat dalam unit perisikan!!!!Diorang buat keje pe….

 180. 3036 says

  Sudah laa Ikmal.. mari berpijak dibumi nyata.. segala “kekacauan” yg berlaku dalam Msia ini memang “dirancang” oleh pihak2 tertentu yang bermotifkan POLITIK dan KUASA. Sapa tak nak kuasa bro, semua orang nak!!

  Yer benar, aku penyokong kerajaan. Bagi aku parti pembangkang di Msia ini tidak berkualiti. Kalau bagus takpa, aku sokong demi kebaikan. Tapi dengan moral yang rendah, aku tidak akan setuju jika AI menerajui Negara ini. Bukan kah AI suka memburukkan Negara sendiri di mata dunia? Dengan itu negara2 luar mengambil kesempatan untuk campur tangan dalam urusan Negara kita!

  Walaupun berbeza aliran/fahaman, rumpun Melayu dibumi berdaulat ini ada banyak persamaan.
  Kita SAMA dari segi asas:
  1. Allah Maha Esa adalah Tuhan kita
  2. Islam adalah Agama kita
  3. Tanah Melayu adalah Negara kita
  4. Adat resam Bangsa kita

  53 tahun kita merdeka, kerajaan membuktikan kemampuan mentadbir negara ini dgn baik. Rakyat semakin bijak menilai. Perubahan & pembetulan kepada kekurangan & kesilapan harus dilaksanakan agar Negara kita bertambah baik & maju demi kesejahteraan rakyat yg berbilang kaum. Jadi kepada penyokong2 Pakatan tu, elok-elok la berfikir secara waras agar tidak mendatangkan kerosakkan kepada Negara. Janganlah mudah terpedaya dengan cerita2 kosong dari insan seperti DSAI itu.

  DAP pulak?? hrmm hancus! Mereka memerlukan PAS untuk menawan Melayu kerana:

  1. Apabila PR memerintah, DAP akan memastikan PAS akan mengawal kesemua pemikiran orang melayu yang beragama Islam supaya fokus pada keagamaan.

  2. DAP akan memastikan PAS mengendalikan penstrukturan sistem pembelajaran bagi seluruh umat Islam bangsa Melayu dengan hanya fokus untuk menjadi Ulama sahaja.

  3. DAP akan menghalang orang melayu untuk berdaya saing melalui PAS. Kerana apabila orang melayu Islam hanya fokus pada keagamaan, maka pekara mengenai ekonomi dan kewangan akan dipegang habis oleh DAP.

  4. Orang melayu akan diserapkan untuk mengamal kehidupan yang begitu sederhana melalui pengaruh PAS dengan menggunakan undang² Islam PAS dan fatwanya. Ini akan menyekat pemikiran orang melayu untuk berdaya saing dan akan teperangkap dalam pemikiran sempit serta senang dikawal.

  5. Sekolah² Agama Rakyat akan menyerapkan perasaan benci terhadap negara² Barat terutama sekali United States of America, dan ini akan melahirkan pejuang jihad dari orang kalangan orang Melayu. Kemudian akan di hantar untuk menjadi Mujahideen. Apabila ini berlaku kelak, orang melayu akan dilabelkan sebagai Terrorist/Pengganas maka akan disekatkan lagi ekonomi orang melayu.

  6. Pelbagai halangan akan diterapkan terhadap orang melayu supaya lebih peka terhadap agricultural daripada perbankan, science, teknologi, ekonomi, kewangan, pembinaan, kejuruteraan, etc..

  Adeiiiii.. letih aku menceceh.. Adios~

 181. dumdumdum says

  gunalah bahasa yang sopan…kalau tak setuju pon jangan gelar orang dengan gelaran yang tak baik…setiap orang ada pandangan masing2…

 182. dumdumdum says

  ya betul…cakap elok elok..takyah lah guna bahsa yang kasar…kan lebih baik jika bercakap,menulis dengan meletakkan akal di depan, emosi di belakag

 183. jamie says

  masalahnya yang membuat melayu rasis siapa kalau x bukan org2 bukan melayu?
  bukan nk memfitnah tapi ingat siapa yg asyik2 persoalkan hak istimewa org2 Melayu,agama Islam,Raja2 Melayu?
  dan yang paling teruk ada gak org2 Melayu yg sokong diaorg ni

 184. oreo says

  assalamualaikum semua…aku paham benor shah ni cakap ( aku bukan pro kerajaan @ pro pembakang- Undi adalah rahsia) aku dah baca sejarah salahudin al-ayubi, aku dah baca sejarah “kamal artaktuk” boneka wira tentera2 puak2 iblis ( ingeris) aku dah baca kisah Tok janggut ( sahut cabaran kerajaan turki uthmniah menentang Inggeris ( puak2 iblis, fremason!!) dan banyak lagi kisah sejarah-sejarah islam dan tentera salib ( dipergunakan oleh fremason/Iblis!!! )….cakap banyak tak guna pada mereka tak cukup ilmu pembacaan sejarah!!! harapan aku pembaca semua mendapat hidayah daripada ALLAH termasuk aku sendiri supaya diberi ilham dan tahu siapa mereka dikatakan ” tangan-tangan yang tak nampak”………aku kesian pada saudara aku sendiri ISLAM bertelagah sesama SENDIRI!!!!!!!

 185. askar melayu says

  hang tak gebag lbh ka? yg 13 mei ko dh lupe??? yg mana ade dlm unit risikan bgsla aku tak nfikan, itulah t/jwb sbg wargenegara yg sepatutnya..
  ini bukan sola racist..soal islam pun sama yg islam kat m’sia? bukan mlayu?
  so kalo ckp psl melayu secara tak langsung ckp pasal islam atau kalo ckp pasal islam secara tak langsung ckp pasal melayu…w/pun ade segelintir melayu yg bukan islam..tp majoritinya Islam..faham tak bro..MAJORITI….

 186. dumdumdum says

  dan kalau boleh buat artikel tentang pasukan komando lain di seluruh dunia..mcm US, Britain,negara2 Arab,Asia, Israel dll…

 187. dumdumdum says

  dan kalau boleh buat artikel tentang pasukan komando lain di seluruh dunia..mcm US, Britain, Israel dll

 188. Geraldine says

  You too, mr.Shadow, please use proper language when addressing someone or some people, cause it doesn’t hurt when you be polite, but it’s hurt many souls when you’re rude..

  If u don’t, then you certainly doesn’t qualify to be called as man, and perhaps no one will ever address you in respect too.

 189. says

  Salam bro Shah. Aku proud jadi anak Malaysia sebab Malaysia memang badan perisiknya dikagumi oleh dunia.

  Tapi walaupun hebat, sebenarnya aku masih takut lagi sebab dari segi taktikal, aku rasa Malaysia SANGATLAH kurang askarnya dan pertahanan kedua dan ketiganya.

  Apa kata Bro Shah buat artikel pertahanan pertama, kedua dan ketiga dalam artikel selepas ini.

  Saya rasa tension la sebab kene sindir dnegan abang askar hari tu. Mudah2 je dia cakap saya xlayak jadi wataniah sebab saya pakai spek mata.

 190. shahpaskal says

  Bukan calang-calang orang dapat jadi pegawai BTN. Bab pengumpulan data itu saya rasa tidak berlaku. Ini mungkin dibuat tanpa kita sedar, ia lebih kepada peranan JASA. Ketua jabatan kita pun kadang-kadang mengumpulkan data untuk pihak tertinggi kerana mereka ini lebih mengenali orang bawahan mereka.

 191. Nexus Polaris says

  Bro Shah, buleh ulas skit pasal peranan BTN? Adakah kursus kenegaraan yg dianjurkan BTN untuk pegawai kerajaan menjadi medan intipan dan pengumpulan data spesifik?

 192. shahpaskal says

  Tak salah pun, kita kena jadi realistik. Siapa yang tak nak Islam. Dalam agama pun ada seruan untuk bersatu. Dalam Melayu pun ada disebut tentang penyatuan. Masalahnya pada hari ini, orang Melayu tidak ada dua-dua perkara ini iaitu penyatuan dalam Islam dan juga penyatuan dalam bangsa. Kita bukan duduk dalam dunia yang serba sempurna, kalau sempurna, hukum hudud itu sudah lama dilaksanakan untuk menjaga keamanan.

 193. shahpaskal says

  ramai juga yang sokong kerajaan cuma yang menyokong ni kadang-kadang tidak fanatik. Lepas tu kata sokong tapi tak mengundi pun. Grup pembangkang ni lain, depa semangat dalam politik tinggi. Komitmen dalam kerja mereka. Masing-masing ada kekurangan dan kelebihan dalam dua-dua grup ni

 194. Geraldine says

  “Nota Penulis : KALAU BUKAN MELAYU NAK NAIKKAN ORANG MELAYU, SIAPA LAGI?”

  Patut la cina india xmau join ATM, rupanya semangat rasis keMELAYUan begitu menebal berkarat dalam pasukan keselamatan..betul ke?

  Kenapa x seru jer pada penyatuan berdasarkan agama Islam, logiknya orang cina dan india x boleh berubah jadi MELAYU, tapi mereka boleh berubah menjadi MUSLIM. Lagi hebat dan universal, tak gitu ke?

 195. -thethinker- says

  hang gebang lebih , mcm laa cina dan india pakat nak bagi jatuh kerajaan melayu malaysia , racist laa hang .. hang dah minimakan /hilangkan keanggotaan cina dan india dlm unit risikan malaysia… jangan buat buat lupa sumbangan depa.

  point no 15 ,syarikat gergasi telekomunikasi tuu memang ada terlibat dlm sistem anti-risikan , tapi blm ada lagi badan kerajaan yg guna — nak tau lagi , org tempatan yg terlibat , cina mata sepet , so hang nak kata cina dan jatuhkan kerajaan msia ??

 196. askar melayu says

  melayu yg pro pakatan tu mmg ade semngat nasionalis..tp di manipulasikan oleh pihak yg pandai ambik kesempatan…ddk terpengaruh dgn blog2 yg taktau sapa tulis..ilmu agama mmg zero..masjid smp ari jumaat je..ckp pasl agama mcm pandai tp kosong..ilmu berguru dgn internet mcm tu lah jdnyer..

 197. dumdumdum says

  singapork ni aku tengok macam israel dah…israel di asia tenggara..

  tu yang memanjang je nak cari pasal dengan jiran2…mungkin juga cuba mensabotaj…

  sebab tu kat singapork, ada pangkalan askar US(kalau tak silap penah baca)…depa pon ada hubungan kukuh dengan US, Israel…

  aku rasa depa pon banyak amik strategi macamnae Israel rampas tanah falastin….macamane israel yang kecik, dok tengah2 negara arab bole survive….mungkin sesape tau bole ulas skit…

 198. dumdumdum says

  ntah la dorang ni…
  dah jenuh dar rasanya ramai yang bagitau, sini blog pasal tentera tapi sebok nak gaduh bab politik…adehhh

  padahal memasing dah tua2…..
  kalau nak berpolitik, sembang politik, pergi la tempat yang betul…….

  kat malaysia ni, banyak porum, blog bincang pasal politik…
  takkan aku nak listkan kot satu2…
  pegi la bergasak kat sana…

  kat sini orang nak tau pasal ketenteraan je…….
  politik tu mungkin sikit sangat la kalu ada pon…

  sudah2 la gadoh bab politik…
  nik aziz jumpa najib takde pon nak berdebat, bertumbuk, menghina…
  bole bercakap, bersembang dengan waras, baik..

  ni yang setakat jadi ahli parti je, lelebih lak…

 199. eric says

  salam shah…
  nice atikel shah….
  tp aku xbrape ngerti lah beberapa point nya….n aku ad brape2 soalan,antara nya…
  hr tu penah dengar statement DR M yg kate iskandar malaysia ibarat Tanah Besar Singapura,psl mejoriti tanah kat ctu d miliki oleh invest singapor tp dato najib bls dgn mengatakan apa beza invest singapor dgn invest dr ngara lain???jd mcm najib ni pro ke sane..sedang kan tun M hentam paklah mase buat iskandar tu n brape isu lain(correct me if i wrong)..mintak shah ulas skit psl ni…
  n satu lg soalan,knpe byk sgt pgawai atasan ATM yg pro pembangkang???what wrong with gov sedangkan mereka berkhidmat dlm gov…termasuk abg aku sndri yg mnjadi pegawai kanan dalm semboyan,die selut dgn anwar n PKR tp if ad kbnaran dgn post shah,knpe die xtahu smua ni,sdgkan ape yg aku tnye die wt pe dlm semboyan,die cakap die handle bhg komunikasi n tgh build satu sistem komunikasi ************ utk ATM…bleh ulas skit????

  wslm….(********** aku xleh sebut, ‘bahaya’)

 200. pendekar melayu islam says

  ko dri ari tu lgi…. ko sape…??? al mau nah tu ahli keluarga ko ke….????? pengkianat negara, penderhaka sultan, baek ko xyah komen la bro…. wat semak je……

  p/s: al maunah dh bunuh abang mmber classmate aku, anggota GGK mathew anak medan… islam ape yg seksa dan bunuh org tawanan….????

 201. ggk says

  Apa yang ko tau pasal al maunah ni? Ko provok orang macam ni.. Biar aku jawab je senang.

  Al maunah ni sesat. Amin tu mengajar benda khurafat. Dan kalau kau tu bekas almaunah baik kau bertaubat.

 202. mr.Shadow says

  ikmall,
  jangan mengarut berdasarkan masalah peribadi anda boleh x?
  anda mesti tali barut Anwar Al-Jubori yang selalu pedih jubor dgn jasa2 Tun Mahathir kan?
  please, kalau anda melayu yg baik, anda tak akan mencabar2 kat dalam blog ni.
  please bagi komen yang menbina.

 203. Ten4 says

  Udah2 le tu dengan politik ni…

  Blog ni kan blog military..

  Go to hell with DAP UMNO PKR scums here

  Military is MILITARY not a POLITIC SCUM!

  DAMN! how many time we have to say..but the idiots keep comin’

 204. aceng says

  tol 2 ak rse ape yg di wat oleh shah paskal ak salute….dulu ak ngat ag ak cukup anti ngan org indon…tp ble ak pk mmg btol ad org yg nk lagakn mlysia ngan indon….sebenarnye musuh kte adalah org singapore……proksi israel di asia tenggara….singapore negara yg penakut..merdeka pown atas kemerdekaan tanah melayu…sape yg pertahankn singapore kalo bkn left.Adnan Wira Negara,anak melayu dr ramd…..sape yg jd kn singapore sebagai pelabuhan terkenal kalo bkn sultan2 melayu,,,,bg ak sinapore x ubah seperti anjing….

 205. IPOHMALAY says

  pelik pulak kenapa xde orang marah kat shah?

  antara kata2nya…

  ‘jangan politikan tentera’!!!

  ‘unit amal pas bukan GGK’

  ‘kami penting islam x penting bangsa’

  ‘lim kit siang nabi kami’

  mana puak2 ni?

 206. Samuraisan says

  rilexlah bro ikmal.. hang kalau tahu cerita sebenar ceritalah kat sini..
  kalau hang taknak cerita maka hang ni Pembohong KongkaliKong…
  sorry gua The Shield of TanahTumpah Darahku

 207. says

  shah lopeh ni ko citer pasal KAGAT lak…ramai org tak tau sepenuhnya tentang KAGAT nih dlm ATM..ehehee papehal pun artikel kali nie semacam peringatan buat kite semua..so LU PIKIR LA SENDIRI!!!, mane2 yg bg komen2 negatif tu kadang2 syok gak bace..ialah kalo semua komen okay jerr…mcm ade yg tak kena lak…ye tak?!

 208. Samuraisan says

  Bagus Bro Shah Artikel kali ni … buat mereka2 yang Berfikiran Jumud Politik Kepartian jangan Taksub sangat dengan Politik Kepartian Anda..
  Hail Our Spooks.. Untuk Agama,Negara dan Bangsa ini…

 209. camo37 says

  salam..
  aku tertarik dgn point 29 hingga 35..
  lantas pemerintah tertinggi angkatan tentera kedua2 negara sahabat Malaysia dan Indonesia mngadakan Latgabma MalIndo Darsasa versi Special Force Unite ynag jarang2 dilakukan mana2 negara secara terbuka.

  Dengar2 cerita ada yang tak senang duduk…
  Terima kasih shah atas penulisan yang membuka minda istimewa umtuk anak2 muda…

 210. mat_muo90 says

  hahahahhahahah…abg shah….tq sebab update….saya memang dr awal ikut web site abg
  :)
  em…toooo ikmal…sudah2 la…..cuba cite apa yg ko x puas aty sangat…….

 211. says

  Pada saudaro Den ikmal, cubo kau baco buku Rouge state ,Charlie Wilson War, By Way of Deception..dan banyak lagi buku-buku berkaitan dengan ‘new world order’ dan sewaktu dgn nya…mungkin kau akan dapat sedikit sinar kefahaman berkaitan dengan isu-isu sebegini…jgn dok baco majalah ujang dan manggo ajo . satu kali kau ni ikmal tak abih-abih dgn pasal si al maunah…apo sobabnyo ?

 212. says

  Den syok boto baco artikel ini dan kalau lah boleh Den nak tokok tambah lagi…. Cuma Den tak sodap baca komen-komen dari mereko-mereko yang tak faham apo yg cubo disampaikan. cerito-cerito sebegini mmg susah org nak percaya, tapi bagi Den..Den faham bonar… Apo-apo den ucapkan tahniah pada Shah.

 213. says

  Salam tuan…

  izinkan saya pautkan sebahagian daripada artikel ini di theflyingkick.blogspot.com… ada banyak perkara menarik yang perlu diketahui oleh orang ramai yang selama ini sangat kelam tentang keselamatan negara.

  terima kasih

 214. izz says

  TO IKMAL…DON’T JUZ BLAME OTHERS on their effort. where ur blog?website? dont be bad commentator here..

 215. b2b3b4bb10928 says

  Dunia perisikan, fuh! dunia yang pernah dengan segala macam warna.

  Harap, kita stay low profile.
  Kilangnya yang buat boneka ni tongah poning skrg ni. Mana taknya, keuntungan masih belum dapat, hasil jualan boneka – boneka ni ke serata tempat, khususnya, Malaysia.

  Tak sabar menunggu akan hari yang akan berlaku kejutan, dimana berdirinya 9 harimau bersama beratus ribu panglima – panglima dari segenap tempat.

 216. says

  as salam.. seronok gak bercerita mengenai risikan nie…selalu disogok dengan risikan luar negara yang hebat… negara kita tak didedahkan sangat tentang nie..berminat gak nak tau ttg kenderaaan perisik. van agensi pelancongan dan teksi…

 217. dumdumdum says

  mendalam maksudnya penulisan bro shah kali ni…sama2 fikirkan…artikel yang menarik..

  tertunggu-tunggu bila bro shah nak wat artikel pasal kopassus @ komando malaysia..

 218. tiger skuadron says

  Good effort by Shah… org lain yang tiada usaha sebegini, dan hanya membidas tidak ubah seperti langau mengurung najis. fikir2kan

 219. ikmall says

  mmm… aku tahu tujuan hang shah, sebahagian info betul dan sebahagiannya lagi merepek yang hanya buat dosa kering je. takpe, aku faham tujuan hang nak tinggikan maruah orang melayu (islam)… cuma aku masih tunggu kenyataan hang kononnya hang mengetahui segalanya kes almaunah. nasihat aku, cukuplah sekali hang sebut pasal almaunah. buatlah cerita lain jika benar-benar mahu meninggikan jati diri bvangsa melayu!!

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>