OPS DAULAT : MALAYSIA STRIKE BACK


 

Mayat pengganas Sulu yang ditembak kelmarin, sudah busuk…

 SYABAS ATM DAN POLIS

1. Saya tahu agensi perisikan Singapura, Indonesia, Filipina dan Amerika Syarikat (AS) telah menarik nafas panjang apabila melihat kejayaan Malaysia khususnya Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dalam mengerakkan operasi bersama (Joint operation) sehingga berjaya melumpuhkan pengganas-pengganas Sulu yang telah menceroboh kedaulatan negara.

2. Malaysia sudah memberikan peluang yang sebaiknya kepada pengganas ini yang jumlahnya lebih kurang 150 ke 200 orang selama tiga minggu dan dunia telah menyaksikan pengganas-pengganas ini menganiaya anggota pasukan keselamatan kita.

3. Inspektor 17992 Zulkifli B. Mamat (Syahid) terbunuh apabila pengganas Sulu melakukan sikap keji apabila berpura-pura mengibarkan bendera putih sebagai isyarat mahu menyerah diri.

4. Zulkifli yang merupakan ketua pasukan, menyangka musuh berniat baik lantas bangun dari posisi bertahan dan serentak itu, peluru dari penembak tepat dilepaskan dan menembusi kepala Allahyarham.

5. Koperal 113088 Sabarudin B. Daud (Syahid) yang bangun membantu turut terkena peluru dari penempak tepat, maka gugurlah kedua perwira bangsa.

6. Rupanya pasukan peninjau polis yang menjalankan tugas recce dalam ladang kelapa sawit disitu telah dikepung oleh ratusan pengganas Sulu.

7. Tanpa  ketiadaan ketua pasukan, anggota lain terus membalas tembakan dan bertahan sekurang-kurangnya setengah jam sebelum tiba pasukan bantuan dan hasil dari kecekalan mereka yang terkepung ini, lebih kurang 12 pengganas Sulu ditembak mati.

8. Pengganas juga menganianya wira-wira polis kita yang gugur di Jaya Simunul, Kampung Seri Semporna.

9. Wira-wira polis ini yang berpakaian biasa merupakan unit Cawangan Khas (SB) bergerak ke kampung tersebut untuk melakukan tinjauan risik tetapi kedatangan mereka seperti sudah dapat dihidu.

10.Pengganas yang bersenjatakan raifel automatik M16 menghamburkan peluru sehingga mereka gugur sebagai bunga bangsa, darah pekat mengalir dari celah-celah jeti kampung tersebut.

11.Yang tinggal hidup, hanya nyawa-nyawa ikan.

12.Ketika ini, musuh menerpa dan mengerat-gerat serta memotong kepala ketua pasukan polis ini, ada jenazah polis yang dicacatkan, mata si mati dikorek, ada yang dipotong kepala di ditetak berkali-kali dengan parang, ada yang masih hidup dipotong kedua-dua tangannya.

13.Yang sialnya, akhbar Filiphina yang menyokong pengganas ini meletakkan mereka yang mati dikalangan penyokong Kiram sebagai imam-iman tempatan dari kaum Sulu yang syahid.

14.Senarainya kecederaan dan penganiayaan pada mereka yang mati ini saya ada tetapi demi menjaga maruah mereka yang gugur, tidak perlulah saya siarkan, saya jamin, kalau anda membaca…anda akan berdendam.

15.Saya sendiri tidak tahu, tonik apa yang mereka makan atau jin mana yang mereka damping sebelum pergi berperang sehingga memaksa mereka itu bertindak diluar batas kemanusiaan.

16.Yang anehnya, ada juga penyokong pengganas-pengganas ini dari negara jiran dan komen mereka terpaksa saya buang untuk mengelakkan nama negara mereka yang besar itu tercemar dan kotor di atas komentar rakyat mereka ini.

OPERASI DAULAT

17.Saya memohon maaf kerana tidak dapat update setiap butiran operasi.

18 Ingin saya melahirkan rasa kesal kepada sebahagian besar pembaca saya yang tidak sabar dan terlalu banyak mempertikaikan operasi ATM dan PDRM ini seolah-olah mereka ini lebih tahu.

19. Mereka beranggapan perang seperti yang mereka lihat dari kaca TV atau permainan video game.

20.Saya pula memilih jalan selamat untuk menantikan satu tindakan konkrit yang saya tahu pasti akan berlaku sedangkan setiap hari maklumat dari medan tempur masuk ke dalam talian saya setiap jam, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada para kontek saya dan juga kepada Anak Sabah yang menjadi mata dan telinga saya di negeri itu.

21.Maklumat-maklumat ini pula tidak dapat saya siarkan kecuali kerana tidak ada siapa yang boleh mengesahkan data yang saya terima, dan saya pula tidak mahu menganggu operasi yang sedang dijalankan termasuk menyebarkan khabar yang tidak benar.

MALAYSIA BUKTIKAN KEUPAYAAN MELAKSANAKAN JOINT OPERATION

22.Operasi Daulat dimulakan dengan serangan jet-jet F/A 18 Hornet dan Hawk Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) ke atas Ground Zero pada jam 0700

23.Ia diikuti dengan tembakan dari mortar 81mm, mesingan berat dan kemaraan 4 buah APC yang diikuti dengan PGA, VAT69, Para 10, serta unit khas lain.

24,Bagi saya, serangan jet-jet ini lebih kepada “Power Projection” oleh Malaysia kepada negara jiran padah apabila kita hilang sabar dan menunjukkan kemampuan bajet operasi ketenteraan negara apabila berlaku situasi kecemasan.

25.Ia juga adalah bukti kemampuan negara untuk melaksanakan Joint atau Combined Force Operation yang menggabungkan tentera laut, udara, komando, tentera darat, polis serta agensi kerajaan lain.

28.Negara-negara jiran lain secara teorinya mungkin ada kemampuan untuk membuat “Combined Force Operation” ini tetapi belum pernah dibuktikan secara nyata kecuali dalam latihan.

52 PENGGANAS SULU TERBUNUH SEHINGGA ARTIKEL INI DITULIS PADA 8 MAC

29.Apabila kita hilang sabar, inilah akibatnya, 52 pengganas Sulu terbunuh sejak dari kali pertama pertempuran bermula.

30.Pengganas ini menyangka mereka sedang berperang dengan askar-askar Filiphina, mereka lupa, mereka sedang berhadapan dengan ANGKATAN TENTERA MALAYSIA dan POLIS DI RAJA.

31.Saya sendiri menyaksikan gambar-gambar kematian pengganas ini (gambar baru dan bukan gambar dalam lubang), tetapi saya gagal memperolehi kebenaran untuk menyiarkan gambar ini, ia akan disiarkan dalam sebuah blog lain.

SERANGAN PENGGANAS TIDAK ADA KOORDINASI

32.Maklumat tidak rasmi yang saya terima, pengganas-pengganas ini mempunyai kekuatan seramai 1,000 orang di mana sekitar 200 dari mereka berada di Lahad Datu.

33.Bakinya dipecahkan ke enam daerah yang lain termasuk Semporna.

34.Ramai yang mempertikaikan keberkesanan sistem jammer atau kenderaan Electronik Warfare yang kita ada iaitu CommJam Fuch 6×6 hanya kerana ketua pengganas berjaya membuat panggilan telefon ke Manila.

35.Bagaimana kejayaan sistem ini terbukti kerana rancangan awal pengganas berjaya digagalkan, pelan untuk menimbulkan huru hara di tempat-tempat seperti di Kunak, Tungki, Tingku, Kinabatangan,  Sandakan dan Semporna lain gagal kerana masalah komunikasi.

36.Sejak awal rakyat dibawa menumpukan perhatian ke Lahad Datu sedangkan pada masa yang sama pasukan tentera di atur gerak ke tempat lain.

37.Kegagalan rakyat dan pembaca memahami bagaimana operasi tentera dijalankan memang saya sudah jangka kerana rata-rata, banyak forum pertahanan hanya suka membicarakan kecanggihan sesuatu aset tetapi kurang menyentuh dari sudut operasi ketenteraan.

PENGGANAS MERAYU MINTA GENCATAN SENJATA

38.Kelmarin media-media di Filiphina dan Indonesia meletakkan harapan yang tinggi kepada pengganas Sulu ini untuk mendatangkan kerosakkan yang besar kepada pasukan keselamatan negara kita.

39.Tajuk-tajuk seperti “Experience versus Fire Power” (klik sini) disiarkan, dan mengangkat pengganas Sulu ini seperti pahlawan yang tidak terkalah.

40.Bongkaknya elemen dengki dan cemburu di negara-negara dunia ketiga ini dihancurkan dengan rayuan ketua pengganas sendiri yang memohon ehsan dan belas dari pasukan keselamatan Malaysia.

41.Kalau kelmarin mereka bongkak, hari ini ketua pengganas iaitu Sultan Kiram merayu meminta gencatan senjata dari Malaysia.

42.Perdana Menteri Datuk Seri Najib semalam menegaskan, serah senjata tanpa syarat. Anda (pengganas) sedang berhadapan dengan negara berdaulat.

SYABAS MALAYSIA

Comments

 1. Hyatt says

  Aku tahu siapa punya perancangan ni….memang bijak..melagakan dua pihak untuk kepentingan nafsu harta…yang jadi mangsa tentera/ polis dan pihak satu lagi yang tidak bersalah tadi…mastermind= M

 2. Hyatt says

  Ya Tuan…tuan dah sampaikan apa yang perlu..bukan salah Tuan…tetapi manusia yang buta mata hatinya…hehehe

 3. Hyatt says

  Yea baru pertolongan Allah itu akan datang dengan sendirinya…bukan boleh harapkan pada senjata fizikal semata mata..perlukan juga persiapan spiritual

 4. DEDDY says

  berpandangan tanpa guna otak…
  nampak sangat ko sendiri tak kenal Tuhan ko.. sudah disarankan untuk berpegang kepada ALQURAN DAN HADIS utk kekal dijalan TUHAN.. ko dengan bodoh sombong kebodohan menulis itu sekadar ‘berhuruf’.. AKU YAKIN.. ALQURAN dan HADIS adalah MANUAL ITU HIDUP sesuai sepanjang zaman.

 5. akudtgdrpantek says

  orang yg cerdik ialah orang yg mengharapkan pertemuan dirinya sendiri dgn tuhannya, bukannya mengharapkan utk diri orang lain!..siapa kita nak mendabik dada kononnya kita dah ada jaminan selamat pulang kepada dia?…serahkan segala kekuasaan itu pada dia, itulah jalan yg selamat, hatta pengharapan itu sendiri!…heheee

 6. Ameer says

  Everything has its weaknesses. Cobra/Viper is good actually even though they’re old. Not so ‘heavy’ as the Apache and more agile.

 7. Ameer says

  Not really. The Taliban actually respects Malaysian troops, lowering down their weapons and greeted them with a smile and ‘salam’. If it was the U.S troops, shoot on sight.

  P/S: You have become the world laughing stock.

 8. Ameer says

  Saudara, kebanyakkan Indonesian di sini datang/sokong topix dan anda mengatakan yang topix.com itu sampah? Saya hanya mengambil contoh, Topix.com adalah salah satunya, internet ni luas, banyak lagi anda boleh jumpa, takkan saya nak senaraikan satu persatu? Jikalau anda boleh keluar dari tempurung dan melompat keluar, anda akan tahu segala-galanya.

 9. Si luncai says

  Ni dah jadi apa kes ni bro2 sekelian..
  Bersatu teguh, bercerai kita roboh..
  >>Rilek brader…brader rilek..

 10. akudtgdrpantek says

  kahkahhh…engkau ni memang bangkai bernyawa stok tulin punya!!!…100% tulin!!!…kihkihhh…kalau dia giler lagi bongok pasal nak kuasa, engkau yg jadi tukang pileh lagi lah giler stok bongok punya pasal pilih pemimpin jenis gitu, lepas tu ngutuk pulak tu,…iblis pun malu nak buat macam engkau!!!…kihkihhhhhh…budak sekolah rendah pun tahu, kalau orang pandai akan pileh orang pandaiiii…kalau orang bodoh lg bongok akan pileh yg bodoh dan bongok mcm dia jugalah…kalau dah pileh atau tak memilih jgnlah mencaci lepas tu…hebat sangat ke ayah pin tu sampai engkau cemburu orang lain jadi anak murid dia???….kwangkwang…boleh tanya, engkau sekolah sampai mana???…mcm bodoh je…heheee

 11. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…tahan ke bangkai ni nak bergurau dgn nyawa???…hehee…sama ke ikan yg hidup di laut masin, dgn ikan yg mati dalam ICE tapi tak mahu dikata bangkai???… kihkihhh…ICE memang syok pasal dia sejuk,aku sukaaa…hehee…tak macam bangkai walaupun bernyawa tapi bacin kohok tuuuuu!!!!…kihkihhhhhhhhhh

 12. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…lawak tamil laa kamu ni!!!…hehee…kamu ni sedang ber”adab” ke dgn diri kamu sendiri tutttttt???…kesian dia pasal kamu harapkan adab orang lain, tapi diri dia kamu tak ingin beradab dan mengadap…???…aku nak tanya engkau dan sekelian pembaca tulisan ini,.”adakah kalian perlukan kebaikan seseorang utk kalian mempercayai satu kebenaran yg disampaikan???…adakah duduk letak kebaikan itu lebih tinggi dari kebenaran itu sendiri???”

 13. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…benda ni mana boleh belajar dol…”rasa”, boleh belajar ke samdol???!!!…kihkihh…jgn mare ekkk…jadi pengembala kambing jauh lebih baik dari jadi kambing…mcm kaum yg ada gelar di depan nama mereka tuuu, dah lah seiras muka kambing!!!…heheee…orang yg ada blog nya sendiri tu adalah orang yg ingin jadi pemimpin kpd orang lain…dan dlm masa yg sama tak suka dipimpin oleh orang lain…pendek kato lebih tahu dari orang lain laahhh…atau lebih pandai dan lebih kashaf dari orang lain gitu!!!!…dalam diri empunya blog tu kato, “engkau sapa nak mengajar aku haaa”???!!! aku blogger laaaaa!!!!!!!!!!!!!!..kato blogger blogger tu…hehee…(aku bukan blogger pasal aku tak ado go-blog!!!…)heheeee…

 14. Force Z says

  saudara nk mnasihati org lain tapi x beradab….inikah yg ditekankan dlm Islam?? pernah x belajar pendidikan Islam d sekolah rendah dan menengah ataupun syariah dan al-Quran Sunnah??
  x salah nk menegur org lain tetapi biarlah berADAB…
  atau saudara mmg seorg syiah?? kalau saudara seorg syiah…insaflah cepat2….

 15. tuah says

  dah tentu dia yg gila nak jadi pemimpin, aku voter biasa. jgn la jadi bodoh. dah tentu semua ada pendapat dan penyokong masing2… belajar lebih sikit ilmu dunia dan akhirat… ntah2 kau nie anak murid ayah pin kot…. lol

 16. tuah says

  pergi belajar lebih sikit.. pastu buat blog pasal agama… hingus pun meleleh lagi kau nie… kalau banyak sangat nak cakap belajar2 buat blog pasal semua benda yg kau nak cakap

 17. akudtgdrpantek says

  hahaaahh…setidak tidaknya dia itu jauh lebih baik dari engkau, pasal dia tak kata pd engkau sepertimana engkau kata pada dia begitu…heehhheeeeee

 18. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…memang sah lah bangang engkau ni pasal dah terbukti nak mengaku diri pandai…hehee…kesian tuhan engkau pasal dibangangkan oleh engkau yg bangang tapi malu nak mengaku diri pandai, bukan tuhan engkau yg pandai tapi si bangang engkau itu yg pandai !!!…kwangkwangkihkihhhhhhhhhhh…aku suka laa jadi bangang tapi tuhan aku pandai, tak macam tuhan engkau yg dibangangkan oleh engkau hambanya yg terlalu bangang pasal tergilakan nak jadi pandai!!!…kihkihh…jgn mare beb!!!

 19. akudtgdrpantek says

  kihkihhhh…siapa gila ekk, engkau , aku atau dia ????…silap jawab sah lah bangkai bernyawa!!!…heheeee

 20. akudtgdrpantek says

  kihkihhhh…geli setan aku…tak tahu pulak aku yg engkau ini dah lama sesangat belajar agama dan menyembah agama!!!…hehee…sejak bila ekk???!!!…kihkihhh

 21. memory says

  setuju ,setuju kalu gua ,sume org sulu patot dihalau balik philipina tk kira ade ic atau tidak krn menderhaka kpd malaysia .mase utk kita gunakan ggk dan utk dgn efektif utk menghapuskan org sulu dgn kekerasan.dgn bagi muka

 22. ad lah.. says

  woy… di topix.com itu sampah semua… itu coman forum sampah.. gak ada tanggung jawabnya,, klo topix,com dijadikan sumber berita si penulis blog ini perlu dipertanyakan kredibilitasnya..

  sudahlah.. memang penulis blog ini hanya sekedar mencari sensasi belaka tanpa adanya bukti2 yang jelas..
  tapi yang saya heran.. kok para forumer malay disini kok gak kritis yang menanggapi hal ini.. kok ambil mentahnya saja.. mudah dibohongin.. cobalah untuk berfikir kritis..

 23. Dean says

  memang sesangat setuju pendapat bro……nk buat macam mana taukey2 besar perlukan khimat pekerja asing untuk cut cost disokong lak dengan sipulan n sipolan.

  HARAP KERAJAAN KAJI BALIK KEMASUKAN PENDATANG ASING YANG MELAMBAK DI SELURUH MALAYSIA!

  Semak derrr…kat kampung gua pun dan ramai mamat bangla dan tu terbeliak mata tengok bini gua..cam haram!! : ) wa tunggu masa je beruk2 tu buat hal.

 24. jebon says

  Bodoh betul pengganas kiram ni, mereka berjuang untuk membebaskan Sabah supaya duduk dibawah pemerintahan kafir Philipine…. Diri sendiri pun belum merdeka tapi dah pandai pandai nak bebaskan negeri orang…. yang untung philipin la..tak perlu perah tenaga nak dapatkan sabah…. minta penganas bodoh kiram je berjuang..pasni boleh la masuk indon pulak sebab dengar kata sebahagian indon pun kepunyaan sulu…. kita tengok camana indon indon ni mengamuk pulak dan kita tepuk la tangan ramai ramai….

  Pengajaran buat kita adalah jangan mempercayai semua warga asing terutama yang hadir secara haram di Malaysia termasuk indon, philipin, bangla, nepal, myammar, siam dan banyak lagi…. munngkin kebaikan kita kan dibalas dengan racun utnk jangkamasa yang panjang…tengok la kesannya sudah ada disekeliling kita…. ada yang menyerang secara hardcore dan tersembunyi….jangan biarkan mereka menguasai ekonomi, politik dan sosial kita..kelak kita yang akan jadi hamba mereka dibumi kita sendiri..satu penghinaan yang amat besar pada kita…

  kenapa benda ini berlaku.”.punca utama nya ialah kita terlalu berlembut dan baik hati” mereka tahu kelemahan kita iaitu “selalu bersangka baik”.

  Serangan ini telah membuka mata kita bahawa warga asing memang tidak boleh diberi susu…sampaikan kita pula yang disalahkan jika bertindak kasar terhadap mereka yang sah sah salah….

 25. akudtgdrpantek says

  kekuatan manusia itu bukan ada pada senjata,badan,strategi,hidup dan mati atau menang kalah dalam perang dan luar perang, tapi ada pada ke”sedar”an “diri”nya itu untuk kembali kpdnya semasa perang dan luar perang…

 26. vat70 says

  ha ha .tak salah bagi kau bertanyakan soalan berdasarkan cerita2 suratkabar….kerana itu ajelah yg kau tau….kahkahakahkah…….pjg jugak soalan kau yer…sempatlagi nak belagak cerdik tu..

 27. vat70 says

  tepat 3x …….kena direct kat byg hidung bangkai tue..Tgk jawapan bangkai…arghhhhhhhhh tunggang terbalik aje nak menjawabnya..

  tahniah bro kerana bagi jawapan terbaik kpd puok2 gila tue

 28. Wira SE says

  Kesimpulan;
  1. Peperangan Moden vs Peperangan Gerila.-peperangan tidak simetri.
  2. Kepercayaan kepada kuasa ghaib dan pemujaan untuk kebal- itu pasal yang marin pilipin kalah.
  3. Senjata moden versus senjata lama dan,
  4. Askar yang konon ‘hardcore’, battle proven..tapi diorang terlupa askar ATM yang diperangi majority beragama Islam dan bangsa Melayu..Amokkkk…
  4. Kebuntuan diplomasi dalam perundingan – adakah negotiator Malaysia tidak dapat membaca permainan pengganas yang bertekad untuk mati.Adakah amaran telah dikeluarkan…sangat menarik.

  Kes ini akan jadi rujukan untuk sebarang konflik pada masa hadapan. Strategis militer akan melihat dan menganalisa sebarang tindakan ATM, kesesuaian dan penambahbaikan.

   • ninja says

    maaf yg pertama tersalah post

    Almarhum Pak cik aku juga Komando Indonesia yang mendarat di Pontian.. tak jadi nak serang sebab dia kata semua sebangsa dengan dia .. ..

 29. akudtgdrpantek says

  terima kaseh shah paskal dll krn memadam komen aku sebelum ini…

  “Aku datang drpd Allah dan seluruh alam ini datang drpd Aku”? – komen aku ialah aku itu siapa???…allah itu siapa pula ek???…dan alam itu pula siapa kan kan???… ajar sikit buleh???…heheee

  “p/s: Tok guru slalu pesan, berbincang dgn yang ahli…bkn dgn umum (dgn harapan konon2 aku jer yg tau…).” – komen aku ialah,..engkau tahu ke atau engkau tak tahu???…atau pura pura tahu atau pura pura tak tahu???…atau engkau tak tahu yg engkau itu tahu dan tak tahu???!!!…maaflah kalau mengusik perasaan engkau itu, mainan huruf aje beb, jgn serius sangat ek!!!…heheeee

 30. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…jgn lah serius dol…tanya sikit blh???…siapa yg sakit dan siapa pula yg menyakit???…aku,engkau atau dia!!!???…heheeee

 31. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…lawak antarabangsa engkau ni laa…heheee…engkau mengharapkan adab dari orang lain, tapi diri engkau sendiri tidak beradab pada diri engkau itu!!!…faham tak ni???…heheee…bermain “sifir” ajelah engkau sampai ke mati, nak ke gitu???!!!…heheee

 32. akudtgdrpantek says

  kahkahhh…siapa yg betul siapa yg salah???…siapa yg bukan betul dan siapa pula yg bukan salah???…engkau,aku atau dia???…heheeeeeeeeeeeee

 33. dulbariyah says

  sapa mati bila urusan dibuat lalu bertanya syahid…?padahal orang tersebut telah menganiaya orang minoritas melayu…?lalu yg mati di bagian penceroboh apakah mati syahid jua…?tengoklah orang sesama aqidah islam buat permusuhan yg berujung kematian dan di klaim mati syahid diantaranya…?yg satu klaim mati syahid yg satu dari sulu klaim datu sebagai warisan harta wilayah…?

 34. Ismail says

  Aku dengar masa dia orang landing dekat pontian, komando indon menyumpah seranah presiden mereka kerana menyerang paman-pamannya.

 35. skot15 says

  Macam diri kau sendiri…cuma sedap bercakap/menaip….tapi tak tau apa yang di cakap… x payah lah sibuk2 kan pasal orang lain, kalau merasa diri sendiri saja yang betul….

 36. Juan Asyraf says

  As’salam…
  Astaghfirullah… Kenapa laa anda2 ni semua duk pening2 smpai nk bertelagah pasal ‘SYAHID’ atau tidak anggota2 keselamatan kita yg gugur di Lahad Datu tu? Keputusan MUTLAK syahid atau tidak ni kan HAK Allah S.W.T… Hanya Yang Maha Esa saje Maha Mengetahui ‘kedudukan’ maqam syahid ataupun tidak anggota2 kita yg gugur tu. Kita nih kan hanya lah makhluk , hamba milik Allah S.W.T yg super-lemah berbanding Zat Nya. Kita cuma boleh mengharap kan aje, moga2 roh anggota2 kita yg telah gugur mendapat ‘maqam syahid’ di sisi Yang SATU; & moga2 roh mereka ditempatkan di syurga serta dapat bersama dgn ahli2 yg solihin. Perkara ni ‘simple’ je, x perlu nk kusut2.
  Lebih bermanfaat & afdhol kalau kita mendoakan segala yg terbaik untuk mereka yg telah ke rahmatullah & juga untuk mereka yg masih berjuang mempertahankan kedaulatan negara, tanah air kita MALAYSIA.
  Wallahu’alam…..

 37. says

  Berilmu…tapi sayang….tidak beradab.
  Jalan hakikat mana yg sdra ikut?
  Jangan lupa sdra…bkn sdra yg nk tentukan” itu – ini” pd mereka…bercakap dan menghukum sesuka hati, siapa sdra nak mendahului DIA?
  Nauzubillah…
  p/s: Ingat pesan Guru…
  “Syariat tanpa hakikat… hampa..”
  Tp jgn sdra lupa…”hakikat TANPA syariat…kafir zindiq!!!”
  Hehee…

 38. says

  Sdra…dr komen2 sdra nampaknya mcm sdra ni ber”isi”. Alhamdulillah…
  Pernah dengar tentang kalimat ini tak sdra:
  “Aku datang drpd Allah dan seluruh alam ini datang drpd Aku”?
  Manusia yg berkata2 di atas tu pun berpesan kpd umat nya (termasuk kebanyakan kita di sini dan sdra…kecualilah sdra rasa sdra bukan umat beliau!) utk menggunakan nama yg “baik2″….untuk menjaga bahasa bila bercakap… Tp sdra sy rasa dr kata2 kt komen2 sdra di ats mcm tak nak dengar apa yang DIA pesan tu, err…sy nk juga sdra tlg bagi SATU contoh ayat jer yg DIA pernah bercakap guna bahasa yang “cantik” mcm sdra guna kat ats tu….bleh? Sy tak nak banyak…SATU contoh jer…. Heheeee (pinjam gelak sdra….yg sdra sndiri pun pinjam dr DIA).
  Jangan lupa sdra… klu DIA tak lahir ke dunia ni, siapakah sdra kt ats mukabumi ni….
  p/s: Tok guru slalu pesan, berbincang dgn yang ahli…bkn dgn umum (dgn harapan konon2 aku jer yg tau…).
  Wallahualam…

 39. Kamal says

  apa yang kau faham? kau hanya pandai mebelitkan bahasa dan kata2 je. cakap kau buktui kau ni jahil sangat2

 40. Kamal says

  engkau dengar ke tuhan kata apa, syahid ke tak syahid? umat Islam wajib merujuk Al Quran dan hadis apabila memeutuskan sesuatu perkara. tak tau la pulak engkau boleh dengar direct Tuhan bercakap dengan kau.

 41. akudtgdrpantek says

  kepada Muaz At 2013.03.08 11:28,

  hahaa…taat kepada ketua yg jenis macamana tu???!!!…adakah taat kpd ketua yg jenis 24/7 merasakan dirinya “bersih” dari sifat riak,bongkak dan sombong,…atau taat kpd ketua yg jenis 24/7 merasakan dirinya “kotor” dgn sifat riak,bongkak dan sombong, walaupun sebenarnya bukan begitu???…heheeeee

 42. akudtgdrpantek says

  kepada Abg aki At 2013.03.12 11:59,
  “selamat ke atas kamu” atas sebab kamu berkata kata dgn kata kata yg baik spt di atas dan moga kamu mendapat jalan yg lurus kembali kpd rabb sekelian alam itu.

 43. Ismail says

  Boleh tak jangan bincang politik, aku jugak menyokong PR tetapi agak-agak la syaitan. Nak politik, pergi gelangang lain. Sini gelangang pertahanan, semak la samdol.

 44. sos says

  Halo, banduan vatikan yang kononnya unggul umpama orang yang terlebih bagus lagi bijaksana

  PERMATA HATI cahaya hidayah kebenaran sekelian alam yang berteraskan KALIMAH TAUHID yang hakiki

  “Lafaz Dua Kalimah Syahadah”

  أَشْهَدُ أَن لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللهِ

  Maksudnya:

  “Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan yang sebenarnya melainkan Allah, dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu utusan Allah”.

  telah dan sedang dan kini diperjuangkan/dikembangkan/dipertahankan oleh setiap mereka yang telah mempunyai rasa nikmat “BERAKAD serta BERSAKSI” dengan lidah, hati dan akal serta bersumpah taat setia sejak 1434 Hijrah lagi supaya ditempatkan di makam yang terpuji yang telah “DIA” janjikan.

  lihatlah diri sebenar engkau

 45. akudtgdrpantek says

  hahaa…engkau ni kelakar lah labu!!!…hehee…usahlah kita nak taat kpd pemerintah, sebelum kita taat kepada tuhan kita allah swt itu terlebih dahulu…pasal belum tentu pemerintah yg kita taat itu berjalan pada jalan yg benar pd pandangan tuhan yg esa…tapi kalau taat kepada tuhan yg esa itu sudah tentu kita berjalan di jalan yg benar lagi kekal abadi, serta selamat sejahtera kita di dunia dan akhir kita, serta kita akan mengenal mana pemerintah yg benar dan yg salah!!!…sebelum kita nak taat kpd tuhan,maka perlulah kita mencari di mana dia, utk kita bertemu dia,lalu mengenal diri dia dan mengingati (zikir) dia 24/7,dan hidup dgn dia, bukan hanya sekadar bercerita tentang diri dia semata, mcm burung kakak tua!!!…heheee

 46. akudtgdrpantek says

  kepada sos said : At 2013.03.25 19:25:
  hahaa…hiba perasaan aku membaca rintihan jiwa seorang perintih tapi sayang tidak “sedar” siapa yg merintih…hehee…agak mengelirukan bilamana engkau mahu diri dihormati tapi diri sendiri tidak dihormati!!!…faham tak ni???…masa kan makhluk mampu utk menyaksikan (syahadah) diri allah swt itu, melainkan diri dia sendiri!!!…ketahuilah oleh engkau wahai jiwa yg belum sedar dirinya, bahawasanya jasad dan akal fikiran itu adalah makhluknya, dan tak mungkin akan sampai kpd diri dia sampai bila bila pun!!!…sedarkah engkau siapa engkau siapa dia siapa aku???….engkau itu tak lebih dari “rasa” shj…kalau sesiapa di antara kita ini yg belum ada rasa kehadiran dirinya di dalam diri,maka itulah yg dikatakan oleh orang orang bangang lg bangang (engkau pandai tapi bukan sebenar pandai lah) sebagai bangkai bernyawa atau ikan masin!!!…sebenarnya tak ada untungnya aku nak menyampaikan sesuatu utk memandaikan orang dari kebodohannya sebelum nyawanya bercerai badan…segalanya dari dia…utk makluman engkau, cahaya kebenaran itu bukannya utk di martabatkan atau diperjuangkan oleh akal fikiran dan hawa nafsu engkau, dan jauh sekali oleh jasad engkau itu, tapi utk disaksikan oleh “diri sebenar engkau” itu sendiri (syahadah)!!!…untuk engkau rasanya cukuplah sampai disini…selepas ini aku tidak akan melayan persoalan yg engkau timbulkan, walaupun ianya mengusik perasaan aku…heheeeeeeeeeeeeeeeeeeee

 47. sos says

  aku anggap apa yang engkau lebel atau gelar kami lidah bangkai@bangkai bernyawa adalah kasar /biadap. Hakikatnya adalah ia kata-kata yang telah keluar jauh daripada lubuk hati kamu yang di penjara dan berwajahkan topeng hati kamu yang sebenar. Kamu tidak berhak untuk itu dan aku hilang rasa hormat untuk kamu

  Hormatilah kami yang telah dianugerahkan khas sebagai INSAN-INSAN yang bernyawa yang dikurniakan jasad, hati dan akal fikiran. Roh kami telah bersatu dan muktamad secara ikhlas sentiasa reda terbuka beriktidad “bersaksi dan tunduk “sujud” menyembah ALLAH SWT yang ESA dalam mencari cahaya kebenaran dan makna kehidupan yang hakiki yang dijanjikan.

  Ritual solat keagamaan kami adalah sama di mana akal, hati dan jasad kami tunduk “bersujud” bersatu. Kami “bersyahadah” dan membaca ayat-ayat wahyu atau surah yang di baca di dalam solat yang dilafazkan oleh “lidah” kami dan ia adalah doa-doa menuju landasan cahaya hakiki tersebut. Kami bersyahadah dengan lidah tersebut agar dimakbulkan impian kami. Lidah kami melafazkan “bersaksi” bukan lidah bangkai

  Ingat. Mati dan hidup kami “bersaksi dan tunduk bersujud” bukan bangkai bernyawa dan zalim atau sia-sia kepada diri sendiri seperti yang kamu labelkan. kami yakin dengan sesungguhnya syariat yang diwahyukan dan berusaha sedaya upaya melakukan pelbagai cara untuk memartabatkan dan perjuangkan cahaya kebenaran yang diwahyukan tersebut.

  Kami sentiasa memohon petunjuk agar dijauhkan daripada manusia yang kononnya “terlalu bijaksana” dan rasa terlalu hormat kepada setiap mereka yang merendah diri dan mendoakan selalu agar kami sepanjang hayat selagi nyawa di kandung badan sentiasa terus menerus tanpa putus menerima cahaya hidayah dan taufik daripada ALLAH SWT dan ditempatkan di makam yang terpuji yang telah “DIA” janjikan.

 48. akudtgdrpantek says

  berdasarkan pd pemikiran komentar komentar yg ada di dlm blog ini, jelas sekali “berhasil sungguh” agenda dunia ahli ahli “bijak pandai agama” rome di gereja vatikan sana, utk memperbodohkan dan menyesatkan “jiwa jiwa” manusia dari dunia hinggalah akhir mereka…MOHON MAAF KPD KITA SEMUA YG MEMBACA TULISAN DARI AKU INI…heheee

 49. akudtgdrpantek says

  hahaa…pantek yg busuk tu lah tempatnya manusia yg berbagai jenama keluar tau!!!…termasuklah engkau!!!….pantek yg busuk tu lah ramai lelaki suka kejar pasal nak cium dan jilat sampai bercerai berai laki bini!!!!…engkau ni pernah bau ke minda engkau tu ada bau ke tidak atau engkau lebih busuk pasal merasakan minda engkau itu wangi???…apa yg engkau faham dan apa yg engkau kenal pasal bijak dan hemah itu???…kebenaran itu memang menyakitkan perasaan, pasal perasaan dah sedap dgn kedustaan (dajjal) yg ditanamkan ke dlm jiwa oleh pembesar negara sejak mula tahu menggunakan akal fikirannya!!!….heheee

 50. akudtgdrpantek says

  hahaa…umat islam yg sebenar (bukan yg tiruan spt yg banyak melata skrg ini) tidak akan dan tidak suka bertengkar dek pasal wangsa/bangsa, pasal hatinya sentiasa hidup dgn dia…yg suka bertengkar itu ialah umat yg bertuhankan akal fikiran dan hawa nafsu yg 99.99999% adalah umat dlm semua agama termasuklah agama berjenama islam itu sendiri!!!!…hehehee

 51. akudtgdrpantek says

  hahaa…kalau diri kenal tuhannya dan rela hati (ikhlas) serah diri (islam) kpd dia waktu nyawa tinggalkan badan, kena humban masuk neraka tak??????????????????!!!!!!!!!!…lagi satu bangkai bernyawa aku jumpa!!!!….heheee

 52. akudtgdrpantek says

  hahaaa…siaaapa itu “pencipta” dan siaaapa itu dicipta???…heheee…maaf kpd engkau krn perasaan engkau terguris dgn kataku di atas…inilah yg membezakan ahli syariat semata (yg aku gelar bangkai bernyawa itu) tanpa hakikat, dgn ahli hakikat bersanding dgn syariat…hakikat itu ialah “kebenaran” kita di dunia dan akhir kita di sana…syariat itu ialah peraturan hidup kita di dunia…ramai manusia bercerita tentang diri DIA, tapi sedikit sekali yg “hidup dgn DIA”!!!…kalaulah ramai manusia yg “sedar” hidup dgnnya di dunia ini, nescaya aman makmurlah dunia ini…zzzzzzzzzzzzzz

 53. akudtgdrpantek says

  hahaa…engkau lagi “amat bodoh” pasal merasakan diri engkau tak bodoh…heheee… orang pandai ialah merasakan dirinya bodoh lagi bangang!!!…heheee

 54. akudtgdrpantek says

  kepada At 2013.03.19 09:07, kekar said:

  mana lebih hebat, “Aku sanggup mati bertumbuk dengan kau asalkan dapat aku mempertahankan kemuliaan Al-quran dan Nabi Muhamammad S.A.W.” ke……….atau Aku sanggup mati bertumbuk dengan kau asalkan dapat aku mempertahankan “DIRI ALLAH SWT RABBUL ‘ALAMIN”, PENCIPTA AL QURAN DAN NABI MUHD SAW???????????????????………..

 55. akudtgdrpantek says

  hahaa…pada engkau lapisan satu dan tujuh yg engkau cakap itu apa ke bendanya???…mana satu yg patut didulukan,lapisan satu hingga enam ke atau lapisan tujuh (7)???…dan mana satu yg “menghidupkan”, lapisan 1-6 ke atau lapisan 7 ???…heheeee

 56. matJ says

  ha’ah..

  hebat sangat ke mufti kedah itu…mampu ke dia naikkan matahari dari barat ke timur…tepat ke sangkaan dia dlm memahami al quran yg berhuruf itu yg penuh dgn kiasan…sudah ke dia melihat ibrahim libya yg meninggal dunia itu selamat kembali ke rabbul’alamin…atau dia lebih mengetahui dari rabbul’alamin itu…jgnlah kita cuba mahu jadi tuhan sebenar tuhan…hanya pandangan rabbul’alamin sahaja yg benar…setakat kita diberi kasyaf jin kasyaf malaikat belum tentu benarnya…usahlah kita nak ujub diri dgn ilmu yg kita ada itu, mendahului DIA yg maha berkuasa itu

  ok tu je.. ^.^

 57. sam says

  Karutlah berita tu.Kalau betul takkan boleh tutup macam tu aje kalau sampai agensi berita antarabangsa dah laporkan.Aku cuba cari laporan AP tu tak jumpa pun.Berita ni dibawa oleh indon di forum topix yang sampah itu.

 58. tuah says

  U ULANG I SAMAN
  U ULANG I SAMAN
  U ULANG I SAMAN
  AHAHAHAHAH.. KAU NIE TUKAR LA KERAKYATAN LAGI BAGUS, KENAPA KAU KUTUK KERAJAAN COVER2. TAKUT KENA REPORT KER KALAU KUTUK KERAJAAN TERUK2 SANGAT? BEST JUGAK DAPAT TENGOK KAU KENA TANGKAP YEK…

 59. Madhangkara Sakuntala says

  ada sesiapa leh kompom mende nie ?

  Kuala Lumpur. Malaysia (AP)- Sulu guerrillas shot down a Royal Malaysia Air Force helicopter Thursday in deep jungle, killing all 8 persons on board, an intelligence source said that in the Malaysia history this was the very bad time that the guerrilla had shot down a aircraflt the Agusta Westland AW109 helicopter was ferrying troops for Daulat operation in the Lahad Datu area about 1,320 mile of this capital city and 120 miles from the Philippines border, when the guerrillas opened fire “with powerful weapons” from the ground.

  The incident happened close to the Lahad Datu, which reportedly went into lockdown for a short period when the Agusta Westland AW109 have been successful at shot down by Sulu Royal Army grenade discharger, Malaysian police chief speaks of belief that accident no more lives at Lahad Datu under attack.

 60. Padan Muko says

  Dapat berita dari seseorang yg baru pulang dari Lahad Datu.
  Sniper kita kenduri di L.Datu.
  Kebanyakan kill so far adalah dari sniper kita. Kebanyakannya head shot. Bersepai macam buah tembikai
  Wallahualam! inilah yg dikhabarkan kpd ku.
  SYABAS abang sniper ku!

 61. says

  oghang labun di lapisan satu, mike labun di lapisan tujuh..mike yg kejam dan tak meletakkan sesuatu di tempatnya. hehe..

  p.s : pergi masuk irc..cari room #sufi , #ustaz or #ustazah…hehe

 62. Bravo says

  If I may, I would like to answer your question with another question please: Malaysia’s current GDP is 30th at US $ 492,000,000,000 (2012 est.). while Singapore stands at 40th place at $ 326,700,000,000
  (2012 est.). The difference is less than 50% while Malaysia has about 28 million population and Singapore has about 5 million, which is about 6 times less than Malaysia. I wonder how can that be possible? If Malaysia’s population is about 6 times more than Singapore’s than it’s GDP should also be 6 times more too, right? 😉

 63. akudtgdrpantek says

  heheee…tak ada untung rugi nya nak menegur orang lain kalau diri sendiri itu tak mahu ditegur sapa…terasing dia walaupun tak terasing…heheee…yg berkata itu jauh lebih riak kerana merasakan dirinya itu bersih dari sifat riak lagi takbur…kwangkwangkwangheheeeee

 64. akudtgdrpantek says

  yo ko bro apa yg ko cakap ni!!!!???…heheee…hentikanlah “kalau sekadar” mengucap dua kalimah syahadah dgn lidah bangkai engkau itu!!!…heheee…sampai bila engkau nak jadi bangkai bernyawa???…tak kan nak tunggu nyawa tinggalkan badan kot???…heheee…kalau tak menyusahkan hidup orang “mukmin” tak apa laaa…heheee…aku tengok engkau ini tak faham apa yg aku nyatakan di sini…kalau engkau suka hati, carilah mana mana orang yg telah “bijaksana” dan bukan bodoh lagi utk dibuat pertanyaan…heheeee

 65. akudtgdrpantek says

  ok sesangat lah tu bro…heheee…pada aku, mati syahid “FI SABILILLAH” kepada ALLAH itu se”molek”nya biarlah ke dalam diri dan bukan nya ke luar diri…heheee

 66. akudtgdrpantek says

  heheee…siapa engkau siapa aku,nak cerita pasal syahid kalau belum ada pengalaman mati syahid???…heheee…serupa lah dgn orang yg “melalak” bercerita pasal lailatul qadar, tapi diri sendiri belum ada pengalaman mengalaminya!!!…heheee…sesifat dgn burung kakak tua laaa…cakap tapi tak tahu apa yg dicakap…heheee

 67. akudtgdrpantek says

  hehee…engkau ni terlebih ambik ice laaa atau pun berhingus tak henti henti sampai dah blh berbini…heheee…blh ke budak budak yg maseh berhingus bukak blog dan menulis ayat ruangan komentar???…heheee…tak apalah…aku rasa engkau ni nak sesangat “title” “aku lebih tahu”!!!!…heheee…orang yg bijaksana ialah orang yg tahu dia bodoh, tapi orang yg bodoh dia tak tahu dia bodoh…heheeee

 68. xXx says

  Ni lagi satu punya hal… kenapa hang sakit hati dgn KERAJAAN MALAYSIA??? Hang tak dapat BRIM ke yang meroyan mcm org gila kat sini? Kalau hang org yang berani sgt hang bubuh butir2 peribadi hang kat sini… mari,den nak tgk hang berani takat mana…jgn hang terkencing sudah..

 69. zaris says

  Manila dan US kini tersenyum melihat mereka tidak perlu lagi berhempas pulas menumpaskan penentangan pejuang Tausuq di selatan. Kini mereka telah berjaya mencipta medan pertempuran di Sabah. Mereka boleh melihat sambil bertepuk tangan bagaimana Tentera Malaysia berhempas pulas menangani kedegilan Tausuq. Mereka tidak perlu lagi menghantar askarnya, memadai dengan melihat kekuatan askar Malaysia menyambut satu persatu askar Kiram yang cuba menyeberang ke Sabah dengan peluru.
  Mereka hanya perlu membisikkan kepada Kiram dan Misuari yang telah memasuki perangkapnya “tak perlu risau dengan senjata, kami akan membekalkannya”.
  Tapi senjata dan peralatan yang dibekalkannya pasti perlu dibalas!

 70. akudtgdrpantek says

  hehee…selepas engkau dapat menampar mukanya, adakah penampar engkau itu tidak pergi semula kepada engkau???…heheee

 71. xXx says

  Hang ni kenapa duk meroyan? Nama gelaran yang hang pakai pun dah busuk,apatah lagi minda hang… cuba lah berdiskusi dgn bijak dan berhemah.. Ini tak, duk menyakitkan hati org je..apa yg kau dapat????

 72. akudtgdrpantek says

  jgn tunggu ahli al arqam…nanti sesat jalan…hehee…tugas engkau yg sebenar di dunia adalah menunggu diri engkau sendiri 24/7…heheee…”blh jadi” engkau ni aku tengok tak suka kalau ada org melayu yg lebih mulia dari engkau…hehee…pasal tu engkau susah nak terima kalau imam mahdi itu dikaitkan dgn orang melayu…hehee…tak apalah, itu hak “perasaan” “Engkau”…apa kata kalau “barak obama” itu salah seorg imam mahdi, tapi bukan “stok al muntazar” lahhh??? yg ini engkau boleh terima tak???…heheee

 73. zaris says

  Salam..
  Sekarang kita akan melihat permainan yang dicetuskan oleh pihak luar, sama ada mengikut skrip yang dirancang atau sebaliknya. Mereka telah memperolehi satu peluang untuk memporak peranda negara Malaysia yang tercinta. Mereka melaga-lagakan Sulu dengan Malaysia. Sebenarnya mereka cuba mengheret Bangsamoro secara keseluruhan. Mereka juga cuba menghasut bangsa Tausuq secara keseluruhan. Tetapi insyaAllah mereka tidak akan berjaya. Alang-alang berperang, Najib dan rakyat Malaysia keseluruhan mesti melakukan usaha untuk menamatkan permainan ini dengan bijak.
  Usaha mengambil Sabah tidak akan berjaya. Dengan izin Allah tidak berjaya, tetapi kita bukannya tukang nujum untuk mengetahui apa yang bakal berlaku. Kita cuma berusaha sedaya upaya menggunakan saluran diplomatik dan ketenteraan. Kita juga berusaha menggunakan psikologi dan perang saraf untuk menyelesaikan masalah ini dengan bijak.
  Kiram mengisytuharkan perang gerila? Takpela.. Sedikit usaha Manila, Singapura dan US kelihatan berjaya pada awalnya. Tapi perlu diingati bahawa mereka berhadapan dengan Angkatan Tentera Malaysia dan PDRM yang punya sejarah gemilang. Mereka bukan berperang di kepulauan Sulu berhadapan dengan tentera Manila dan US.
  Pendirian dan kenyataan Manila kelihatan tidak tegas dan berdolak dalih. Ternyata mereka masih menaruh harapan untuk mendapatkan Sabah melalui Sultan Sulu palsu yang telah diperkudakan. Kesian Kiram menjadi kuda tungganggan. Kesian Misuari yang kini tersepit dan hanya mampu meraih simpati dari musuh lamanya Filipina. Inilah akibatnya apabila susu yang diberi dibalas dengan tuba!

 74. akudtgdrpantek says

  maaf cakap..hehee…engkau ni aku tengok cakap tak serupa bikin…engkau kata semua ketentuan allah dan tak perlu dipersoal…tapi kenapa engkau pulak nak menentukan sesiapa buat amal dan mengikut segala suruhan dan ajarannya,akan ke syurgaNYA??? heheee…suka hati DIA lah nak tentukan engkau duduk di mana…siapa engkau siapa DIA????…lebih malang lg engkau mintak syurga DIA dan bukan DIRI DIA!!!! kalau begitu tak ada bezanya antara kita dgn iblis/syaitan kalau kita mintak syurgaNYA!!! pasal iblis/syaitan juga ada di dlm syurgaNYA!!!!…heheee

 75. akudtgdrpantek says

  hehee…yg penting bukan audience,tapi jiwa manusia…walaupun hanya satu (1) jiwa shj yg menerima…itu adalah kemenangan yg cukup bermanfaat utk dirinya dan keturunannya…heheeee

 76. tuhan itu satu says

  Kepada akudtgdrpantek,

  Terdapat dua jenis nas atau hujah, iaitu hujah berdasarkan Al-quran dan hujah berdasarkan logik akal fikiran. Perlu anda fahami, hujah berdasarkan logik akal fikiran insan yang ciput, sesekali tidak dapat mengatasi nas Al-quran yang sesuai untuk setiap zaman peradaban manusia, zaman ago-go ke, zaman broadband sekalipun.

  Sabda Rasulullah S.A.W. :
  Maksudnya: Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang kamu tidak sekali-kali akan sesat selagi kamu berpegang teguh kepada keduanya iaitu Kitab Allah (Al-Quran) dan sunnah Rasulullah S.A.W.
  (Riwayat Muslim)

 77. kabupaten kencoro says

  Kepada akudtgdrpantek,

  Mati adalah pasti bagi semua yang bernyawa. Ikhtiar untuk mati dalam keadaan yang diredhai Allah adalah usaha setiap Muslimin. Kami tidak takut mati jika demi ISLAM.

 78. kekar says

  Kepada akudtgdrpantek,

  Al-quran adalah mukjizat Nabi Muhammad S.AW. Jangan kau berani mempermainkannya. Aku sanggup mati bertumbuk dengan kau asalkan dapat aku mempertahankan kemuliaan Al-quran dan Nabi Muhamammad S.A.W.

 79. TSM says

  Bagi umat Islam yang dimasukkan ke neraka, selepas suatu tempoh akan diampunkan selepas terhukum dalam neraka, bererti umat Islam tidak kekal selamanya di dalam neraka.

 80. Muslim says

  Al-quran dan sunnah adalah pedoman yang diwariskan Nabi Muhammad S.A.W. kepada umat Islam. Selagi berpegang teguh dan merujuk kepada keduanya, pasti tidak sesat.

  Kepada anda, boleh mulakan usaha mengenal ALLAH dengan menghafal dan memahami Sifat 20, iaitu sifat-sifat yang wajib bagi ALLAH SW.T.

 81. tuah says

  benda nie valid lagi ker?

  Perkara VI -Perjanjian berkenaan dengan penubuhan perlembagaan Malaysia

  Perjanjian berkenaan dengan Pertahanan Luar Negeri dan Bantuan Bersama antara Kerajaan United Kingdom dengan Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu yang bertarikh 12 haribulan Oktober, 1957, dan kembaran2-nya hendak-lah berkuat kuasa di-semua wilayah Malaysia, dan apa2 sebutan dalam Perjanjian itu kapada Persekutuan Tanah Melayu hendak-lah disifatkan sa-bagai sebutan kapada Malaysia, terta’alok kapada sharat behawa Kerajaan Malaysia akan memberi kapada Kerajaan United Kingdom hak menggunakan lagi pengkalan2 dan Iain2 kemudahan yang pada masa ini di-gunakan oleh pehak2 berkuasa Tentera-nya dalam Negeri Singapura dan akan membenarkan Kerajaan United Kingdom menggunakan pengkalan2 dan kemudahan2 itu sa-bagaimana yang di-fikirkan mustahak oleh Kerajaan itu bagi maksud membantu dalam usaha mempertahankan Malaysia dan bagi pertahanan Commonwealth dan bagi memelihara keamanan di-Asia Tenggara. Perlaksanaan Perjanjian tersebut hendak-lah terta’alok kapada isi2 kandongan Kembaran F kapada Perjanjian ini (terutama-nya berkenaan dengan tanah2 tentera di-Singapura).

 82. tuah says

  KALAU NAK LUCUT BACA KAT SINI.. TOLONG JANGAN JADI BODOH SANGAT.
  Perkara 25. Pelucutan kewarganegaraan melalui pendaftaran di bawah Perkara 16A atau 17 atau melalui penaturalisasian.

  (1) Kerajaan Persekutuan boleh melalui perintah melucutkan kewarganegaraan mana-mana orang yang menjadi warganegara melalui pendaftaran di bawah Perkara 16A atau 17 atau yang menjadi warganegara melalui penaturalisasian jika berpuas hati—

  (a) bahawa orang itu telah menunjukkan dirinya melalui perbuatan atau percakapan sebagai tidak taat atau tidak setia kepada Persekutuan;

  (b) bahawa orang itu, dalam masa apa-apa peperangan yang dalamnya Persekutuan sedang atau telah terlibat, telah dengan menyalahi undang-undang berdagang dengan atau menghubungi musuh atau melibatkan diri atau menjadi sekutu dalam apa-apa perniagaan yang pada pengetahuannya telah dijalankan mengikut apa-apa cara sehingga dapat membantu musuh dalam peperangan itu; atau

  (c) bahawa orang itu, dalam tempoh lima tahun mulai dari tarikh pendaftaran atau dari tarikh perakuan diberikan, telah dihukum dengan pemenjaraan di mana-mana negara selama tempoh tidak kurang daripada dua belas bulan atau denda tidak kurang daripada lima ribu ringgit atau yang senilai dengannya dalam mata wang negara itu, dan telah tidak mendapat pengampunan bebas berkenaan dengan kesalahan yang kerananya dia telah dihukum sedemikian.

  (1A) Kerajaan Persekutuan boleh melalui perintah melucutkan kewarganegaraan mana-mana orang yang menjadi warganegara melalui pendaftaran di bawah Perkara 16A atau 17 atau yang menjadi warganegara melalui penaturalisasian jika berpuas hati bahawa orang itu, tanpa kelulusan Kerajaan Persekutuan, telah menerima, berkhidmat dalam, atau melaksanakan tugas apa-apa jawatan, perjawatan atau pekerjaan di bawah Kerajaan mana-mana negara di luar Persekutuan atau mana-mana subbahagian politiknya, atau di bawah mana-mana agensi Kerajaan itu, dalam apa-apa hal jika suatu sumpah, ikrar atau akuan setia dikehendaki berkenaan dengan jawatan, perjawatan atau pekerjaan itu:

  Dengan syarat bahawa seseorang tidaklah boleh dilucutkan kewarganegaraannya di bawah Fasal ini oleh sebab apa-apa jua yang dilakukan olehnya sebelum permulaan bulan Oktober 1962, berhubung dengan suatu negara asing, dan sebelum permulaan bulan Januari 1977, berhubung dengan suatu negara Komanwel, walaupun pada masa itu dia telah menjadi seorang warganegara.

  (2) Kerajaan Persekutuan boleh melalui perintah melucutkan kewarganegaraan mana-mana orang yang menjadi warganegara melalui pendaftaran di bawah Perkara 16A atau 17 atau yang menjadi warganegara melalui penaturalisasian jika berpuas hati bahawa orang itu biasanya bermastautin di negara-negara di luar Persekutuan bagi tempoh terus-menerus selama lima tahun dan dalam tempoh itu orang itu—

  (a) tidak pernah pada bila-bila masa berada dalam perkhidmatan Persekutuan atau dalam perkhidmatan sesuatu organisasi antarabangsa yang dianggotai oleh Kerajaan Persekutuan; dan juga

  (b) tidak mendaftarkan tiap-tiap tahun di konsulat Persekutuan niatnya hendak mengekalkan kewarganegaraannya: Dengan syarat bahawa Fasal ini tidaklah terpakai bagi apa-apa tempoh kemastautinan di mana-mana negara Komanwel sebelum permulaan bulan Januari 1977.

  (3) (Dimansuhkan).

  Perkara 26. Peruntukan lain bagi melucutkan kewarganegaraan melalui pendaftaran atau penaturalisasian.

  (1) Kerajaan Persekutuan boleh melalui perintah melucutkan kewarganegaraan mana-mana warganegara yang menjadi warganegara melalui pendaftaran atau melalui penaturalisasian jika berpuas hati bahawa pendaftaran atau perakuan naturalisasi itu—

  (a) telah didapati dengan cara fraud, nyataan palsu atau penyembunyian apa-apa fakta material; atau

  (b) telah dibuat atau diberikan dengan silap.

  (2) Kerajaan Persekutuan boleh melalui perintah melucutkan kewarganegaraan mana-mana perempuan yang menjadi warganegara melalui pendaftaran di bawah Fasal (1) Perkara 15 jika berpuas hati bahawa perkahwinan yang disebabkan olehnya perempuan itu didaftarkan telah dibubarkan, melainkan disebabkan oleh kematian, dalam tempoh dua tahun mulai dari tarikh perkahwinan itu.

  (3) (Dimansuhkan).

  (4) (Dimansuhkan).

  Perkara 26A. Pelucutan kewarganegaraan anak orang yang hilang kewarganegaraannya.

  Jika seseorang telah melepaskan kewarganegaraannya atau telah dilucutkan kewarganegaraannya di bawah Fasal (1) Perkara 24 atau perenggan (a) Fasal (1) Perkara 26, maka Kerajaan Persekutuan boleh melalui perintah melucutkan kewarganegaraan mana-mana anak orang itu yang di bawah umur dua puluh satu tahun yang telah didaftarkan sebagai warganegara menurut Perlembagaan ini dan telah didaftarkan sedemikian sebagai anak orang itu atau anak isteri atau anak suami orang itu.

  Perkara 26B. Peruntukan am tentang kehilangan kewarganegaraan.

  (1) Pelepasan atau pelucutan kewarganegaraan tidaklah melepaskan seseorang daripada liabiliti berkenaan dengan apa-apa jua yang dilakukan atau tidak dilakukan sebelum dia terhenti menjadi warganegara.

  (2) Tiada seorang pun boleh dilucutkan kewarganegaraan di bawah Perkara 25, 26 atau 26A melainkan jika Kerajaan Persekutuan berpuas hati bahawa tidak berfaedah bagi kebaikan awam untuk dia terus menjadi warganegara; dan tiada seorang pun boleh dilucutkan kewarganegaraan di bawah Perkara 25, perenggan (b) Fasal (1) Perkara 26, atau Perkara 26A jika Kerajaan Persekutuan berpuas hati bahawa akibat daripada pelucutan itu dia tidak akan menjadi warganegara mana-mana negara.

  Perkara 27. Tatacara bagi pelucutan.

  (1) Sebelum membuat sesuatu perintah di bawah Perkara 24, 25 atau 26, Kerajaan Persekutuan hendaklah memberikan notis secara bertulis kepada orang yang terhadapnya perintah itu dicadangkan hendak dibuat memberitahu orang itu tentang alasan perintah itu dicadangkan hendak dibuat dan tentang haknya untuk merujukkan kes itu kepada suatu jawatankuasa siasatan di bawah Perkara ini.

  (2) Jika mana-mana orang yang kepadanya notis itu diberikan memohon supaya kes itu dirujukkan seperti yang disebut terdahulu, maka Kerajaan Persekutuan hendaklah, dan dalam apa-apa kes lain Kerajaan Persekutuan boleh, merujukkan kes itu kepada suatu jawatankuasa siasatan yang terdiri daripada seorang pengerusi (iaitu seorang yang mempunyai pengalaman kehakiman) dan dua orang anggota lain yang dilantik oleh Kerajaan itu bagi maksud itu.

  (3) Dalam hal mana-mana rujukan sedemikian, jawatankuasa itu hendaklah mengadakan suatu siasatan mengikut apa-apa cara sebagaimana yang diarahkan oleh Kerajaan Persekutuan, dan mengemukakan laporannya kepada Kerajaan itu; dan Kerajaan Persekutuan hendaklah mengambil kira laporan itu dalam memutuskan sama ada hendak membuat perintah itu atau tidak.

  Perkara 28. Pemakaian Bab 2 bagi warganegara tertentu melalui kuat kuasa undang-undang.

  (1) Bagi maksud peruntukan yang terdahulu dalam Bab ini—

  (a) mana-mana orang yang sebelum Hari Merdeka menjadi warganegara persekutuan atau warganegara bagi Persekutuan melalui pendaftaran sebagai warganegara atau berikutan dengan pendaftarannya sebagai rakyat seseorang Raja, atau melalui pemberian perakuan kewarganegaraan, di bawah mana-mana peruntukan Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948, atau mana-mana peruntukan mana-mana undang-undang Negeri hendaklah dikira sebagai warganegara melalui pendaftaran dan, jika dia tidak dilahirkan di dalam Persekutuan, sebagai warganegara melalui pendaftaran di bawah Perkara 17;

  (b) seseorang perempuan yang sebelum Hari Merdeka menjadi warganegara persekutuan atau warganegara bagi Persekutuan melalui pendaftaran sebagai warganegara, atau berikutan dengan pendaftarannya sebagai rakyat seseorang Raja, di bawah mana-mana peruntukan Perjanjian tersebut atau mana-mana peruntukan mana-mana undang-undang Negeri yang membenarkan pendaftaran perempuan yang berkahwin dengan warganegara bagi Persekutuan atau dengan rakyat Raja hendaklah dikira sebagai warganegara melalui pendaftaran di bawah Fasal (1) Perkara 15;

  (c) mana-mana orang yang sebelum Hari Merdeka telah dinaturalisasikan sebagai warganegara persekutuan atau warganegara bagi Persekutuan di bawah Perjanjian tersebut atau yang menjadi warganegara persekutuan atau warganegara bagi Persekutuan berikutan dengan penaturalisasiannya sebagai rakyat seseorang Raja di bawah mana-mana undang-undang Negeri hendaklah (tertakluk kepada Fasal (2)) dikira sebagai warganegara melalui penaturalisasian,

  dan sebutan dalam peruntukan itu mengenai pendaftaran atau penaturalisasian seseorang warganegara hendaklah ditafsirkan dengan sewajarnya.

  (2) Tiada seorang pun yang dilahirkan di dalam Persekutuan boleh menurut kuasa Perkara ini dilucutkan kewarganegaraan di bawah Perkara 25.

  (3) Seseorang yang pada Hari Merdeka menjadi warganegara melalui kuat kuasa undang-undang oleh sebab telah menjadi warganegara bagi Persekutuan sebaik sebelum hari itu tidak boleh dilucutkan kewarganegaraan di bawah Fasal (1) atau (2) Perkara 24 oleh sebab apa-apa jua yang dilakukan pada atau sebelum hari itu; tetapi dalam hal mana-mana orang sedemikian Fasal (2) Perkara 25 hendaklah terpakai juga berhubung dengan tempoh kemastautinan di negara-negara asing yang bermula sebelum Hari Merdeka dan berhubung dengan sesuatu tempoh sedemikian yang bermula pada atau selepas hari itu.

  Perkara 28A. Pelucutan kewarganegaraan orang yang menjadi warganegara pada Hari Malaysia.

  (1) (Dimansuhkan).

  (2) Bagi maksud Perkara 24, 25, 26 dan 26A seseorang yang pada Hari Malaysia menjadi warganegara melalui kuat kuasa undang-undang kerana sebaik sebelum hari itu dia mempunyai taraf warganegara United Kingdom dan Tanah-Tanah Jajahan hendaklah dikira—

  (a) sebagai warganegara melalui pendaftaran jika dia memperoleh taraf itu melalui pendaftaran; dan

  (b) sebagai warganegara melalui penaturalisasian jika dia memperoleh taraf itu melalui atau berikutan dengan penaturalisasian,

  dan sebutan dalam Perkara itu mengenai pendaftaran atau penaturalisasian seseorang warganegara hendaklah ditafsirkan dengan sewajarnya.

  (3) Jika di bawah Perkara ini seseorang perempuan hendaklah dikira sebagai warganegara melalui pendaftaran, dan taraf yang berikutan dengannya dia hendaklah dikira sedemikian telah diperolehnya oleh sebab perkahwinan, maka bagi maksud Fasal (4) Perkara 24 dan Fasal (2) Perkara 26 dia hendaklah dikira sebagai warganegara melalui pendaftaran di bawah Fasal (1) Perkara 15.

  (4) Jika di bawah Perkara ini seseorang yang dilahirkan sebelum Hari Malaysia hendaklah dikira sebagai warganegara melalui pendaftaran oleh sebab hubungan dengan Negeri Sabah atau Sarawak dan dia tidak dilahirkan di wilayah-wilayah yang termasuk di dalam Negeri Sabah dan Sarawak, maka Perkara 25 hendaklah terpakai baginya seolah-olah dia ialah seorang warganegara melalui pendaftaran di bawah Perkara 16A atau 17.

  (5) Walaupun di bawah Perkara ini seseorang hendaklah dikira sebagai warganegara melalui penaturalisasian, dia tidaklah boleh dilucutkan kewarganegaraannya di bawah Perkara 25 jika dia dilahirkan sebelum Hari Malaysia di wilayah-wilayah yang termasuk di dalam Negeri Sabah dan Sarawak, dan dia hendaklah dikira sedemikian oleh sebab taraf yang diperoleh melalui atau berikutan dengan penaturalisasian di wilayah-wilayah itu.

  (6) Tanpa menjejaskan Fasal-Fasal yang terdahulu, jika pada Hari Malaysia seseorang menjadi warganegara melalui kuat kuasa undang-undang oleh sebab apa-apa taraf yang dimilikinya sebaik sebelum hari itu, tetapi taraf itu boleh dilucutkan daripadanya di bawah undang-undang yang berhubungan dengan pelucutan itu berkenaan dengan perkara-perkara yang dilakukan sebelum hari itu, maka Kerajaan Persekutuan boleh melalui perintah melucutkan kewarganegaraannya, jika prosiding bagi maksud itu dimulakan sebelum bulan September 1965; tetapi Fasal (2) Perkara 26B dan, tertakluk kepada Fasal (7), Perkara 27 hendaklah terpakai bagi perintah di bawah Fasal ini sebagaimana Fasal-Fasal itu terpakai bagi perintah di bawah Perkara 25.

  (7) Jika seseorang boleh dilucutkan kewarganegaraannya di bawah Fasal (6) dan prosiding telah dimulakan sebelum Hari Malaysia untuk melucutkan taraf yang disebabkan olehnya dia memperoleh kewarganegaraannya, maka prosiding itu hendaklah dikira sebagai prosiding untuk melucutkan kewarganegaraannya di bawah Fasal itu, dan hendaklah diteruskan sebagai yang demikian; tetapi prosiding itu hendaklah diteruskan mengikut undang-undang yang berhubungan dengan taraf itu sebaik sebelum Hari Malaysia, dan fungsi Kerajaan Persekutuan berhubung dengannya hendaklah diwakilkan kepada mana-mana pihak berkuasa Negeri yang berkenaan sebagaimana yang ditentukan oleh Kerajaan

 83. tuah says

  bukan denial, kalau kita janji macam2 kat kiram tu pun lantak lah.. macam pembangkang jugak la, janji semua tak boleh pakai… hehehehe..

  Perkara 14(1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan:

  Tertakluk kepada peruntukan Bahagian ini, orang yang berikut ialah warganegara melalui kuat kuasa undang-undang, iaitu:

  (a) tiap-tiap orang yang lahir sebelum Hari Malaysia yang menjadi warganegara Persekutuan menurut kuasa peruntukan yang terkandung dalam Bahagian I Jadual Kedua; dan

  (b) tiap-tiap orang yang lahir pada atau selepas Hari Malaysia dan mempunyai mana-mana kelayakan yang dinyatakan dalam Bahagian II Jadual Kedua.

  Bahagian I Jadual Kedua adalah berkenaan dengan orang yang lahir sebelum Hari Malaysia (iaitu 16 September 1963) dan Bahagian II adalah bagi orang yang lahir pada atau selepas Hari Malaysia.

  Mereka yang menjadi warganegara melalui kuat kuasa undang-undang adalah mereka yang secara amnya menjadi warganegara tanpa memerlukan keadah formal seperti permohonan, pendaftaran atau sumpah setia. Sebahagian besar rakyat Malaysia menjadi warganegara Malaysia melalui proses ini. Contohnya, seseorang yang lahir di Malaysia dan mempunyai ibu atau bapa yang merupakan warganegara Malaysia memperoleh kewarganegaraan melalui Perkara 14(1) tersebut.

  Di samping, seseorang itu juga boleh menjadi warganegara Malaysia melalui pendaftaran atau penaturalasasian yang terkandung di dalam Perkara 15 hingga Perkara 19 Perlembagaan Persekutuan.

  Tidak ada mana-mana peruntukkan di dalam Perlembagaan Persekutuan yang membezakan kewarganegaraan mengikut bangsa.

  Benar, Perkara 153 memberikan “kedudukan istimewa” kepada mereka yang dikategorikan sebagai “bumiputera”, tetapi dari segi kewarganegaraan dan kerakyatan, tidak ada perbezaan di antara bumiputera dan bukan bumiputera. Tidak disebut langsung bahawa sesetengah kumpulan etnik mendapat kewarganegaraan atas “jasa baik” atau “kerelaan hati” sesuatu kumpulan etnik, seperti yang dibangkitkan oleh akhbar yang disebut di atas.

 84. Ah Cai says

  benda sama lagi ? ko x der idea lain da ke ?
  apa kata ko gi tlg negara ko settle masalah dier dulu…..ops lupa la pulak, mana la korang mampu nk settle masalah mcm ni klo Polis and TNI gado sama sendiri

 85. Wira Watan says

  Bro, pernah naik Adnan tak? Pernah meluru keluar dari belakang Adnan disertakan dengan tembakan bertalu2? Kalau lu tk penah, lu jgn ckp byk bab kemampuan Adnan. Dan, kalau lu nk rasa naik Adnan, lu join dulu Wataniah…nanti lu boleh rasa. Kalau takat pandai taip keyboard, lu tk yah sembang la… Org cam lu ni , bagus kalau kena SUNTIKAN PERANG. Tgk kunyit ke air habceng yg kuar. Pastu, bagus bg 4 PENJURU ALAM …nk tgk lu muntah ijo ke kuning taik. hahhaahahhhaaaa

 86. tuah says

  kau nie tulis pakai bantai jer kan.. lepas kena ICE pastu komen kan… hahahahaha… budak2 hingus

 87. tuah says

  aku rasa kaum yahudi dan israel lebih tepat… permainan israel yg paling teruk, ekonomi dunia dia yg pegang.. teknologi pun diaorg lagi canggih..

 88. maha says

  aku ingat lagi dulu kau hang loading pkr menyamar jadi indon.. taktik itu tak menjadi lagi ke? aku masak cara kau itu pkr tak payah kau nak menyamar lagi

 89. Hang Loading says

  HAHAHAHA…….
  Listen….listen……7 batt tentera +hornet+hawk terbukti tak berkesan nak lawan itu pejuang sulu bulu.
  Listen…..listen…..sekarang nak tambah adnan pulak dah.

  Ini dah jadi film Rambo VI lah…..pasukan sulu tu la rambo.
  Mana lah cerita sejarah yang kunun melayu ni hebat sangat….betul lah indon kata apabila bukan karena tentera british, australia, NZ, sabah dan serawak dah duduk bawah indon.
  Melayu ni sibok buat cerita fiksyen kununnya sebab depalah yang hebat lawan indon.
  Ha….ini lawan 100-200 ekor sulu bulu pun dah payah.

  Itu AV8 tunggu apa lagi? inilah kesempatan nak test kemampuan dia.
  Boleh lah kita sama tengok kereta perisai paling mahal satu alam raya ini beraksi.

  HAHAHAHA

 90. kubai says

  hahaha… kalau nak ikut zaman dulu punya peta; Sulu & Kalimantan bawah Sultan Brunei, Singapore and Semenanjung bawah Sultan melaka, Kelatan & Kedah bawah Siam, indonesia bawah Majapahit, papua mmg papua punya. Cerita lama lah wei… sudah moden, org Sabah sudah hidup senang bawah malaysia. Apa, dia ingat orang kadazan suka kalau Sabah bawah Sulu? Dia orang pun fight jugak..

  Bodoh punya Kiram, nak claim Sabah untuk Philipinnes. Kalau kafir filipina nak buat, dah lama mindanao tu maju. tapi, saja biar bergolak sebab nak biar islam sulu sentiasa bodoh dan bawah kasut filipina.

  Indon pun ramai bodoh, ikut cakap indon kafir. Indon kafir pun mengaku Indon islam, dan ramai indon islam percaya dan ikut. Sebab tu selalu kena tsunami dan gempa bumi at least ekali setahun. Indon Islam masih tak paham2…

 91. sos says

  kepala otak kau yang dijajah, dikontrol dengan vatikan.

  Umat ISLAM mengucap dua kalimah syahadah.
  Lafaz Dua Kalimah Syahadah ialah:

  أَشْهَدُ أَن لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللهِ

  Maksudnya:

  “Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan yang sebenarnya melainkan Allah, dan aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu utusan Allah”.

  Ni ada artikel Malaysia peneraju kewangan ISLAM

  http://web7.bernama.com/bernama/v3/bm/news_lite.php?id=919610
  http://shafiqolbu.wordpress.com/2013/01/06/the-economist-malaysia-peneraju-kewangan-islam/

  hidup dan mati kami ada “bersaksi”

 92. anak johor says

  TNI INDOG tengak sibuk bentrok sesama POLISI….

  kejadian terbaru,ratusan TNI membakar balai polis di sumatera.

  TNI INDOG itu dikatakan berasal dari pulau jawa, membakar balai polis di sumatera,kerana tak puas hati seorang TNI ditangkap kerana minum todi….hehehehe..

 93. sang adiputra says

  pyropura yg PURA-PURA.

  kalau kt malaysia ni xde nye satu lawan satu. buang masa. kalau seorang penganas pun 5 batalion di hantar ke medan. 5 sukoi dan 3 f-18 akan di hantar.jika AV8 sudah siap. kami akan pasti kan 100 unit AV8 ke medan. walaupun ada sekoq jer musuh. kami nk ajar cukup2 buat peringatan pada mana2 bakal penceroboh.Penceroboh berpotensi seperti BANDERA ATAU BONDORO dr negara jiran yg ada hati nk merentasi kalimantan utk melakukan konfrentasi terhadap malaysia akan membuka mata dimana buluh runcing mereka akan berhadapan mortar 81mm ATM atau lazer guided bom.kami akan menggunakan apa sahaja kekuatan kami utk hapuskan musuh.

 94. sang adiputra says

  indonesia adalah negara g20,opec, gdp ke16 dan negara terkaya asean.memang negara hebat sebab penduduk kamu ramai sebab tu gdp tinggi. tetapi gdp malaysia yg ada 28 juta rakyat separuh gdp indonesia. kamu bilang negara ASEAN terkaya kerana gdp tertinggi.itu hanya ilusi kira2 (math). di ASEAN KDNK paling kaya adalah Singapore, Brunai, Malaysia, Thailand, Indonesia, Vietnam dll. Jika GDP Indonesia usd1 JUTA/250 juta rakyat =???????????????. Jika GDP MALAYSIA usd 500,000/28 juta =?????????.

 95. sang adiputra says

  harap2 perarakan kemerdekaan kali ini diperlihatkan aset2 baru termoden. pasti dgn insiden lahad datu perolehan typoon akn terlaksana.pihak pembangkang tidak akan membuat bantahan kerana sokongan majoriti rakyat. ini lah peluang terbesar atm dan polis membuat pembelian peralatan senjata secara besar-besaran tetapi berhemah. pengkritik tidak akan mengkritik kerana tidak mahu digelar warga tidak patriotik dan pengkianat negara.

 96. sang adiputra says

  aku rasa urang awam ini terlalu meremeh2kan tentera malaysia kerana ada kaitan dgn pewaris palsu dr melaka yg kononnya nk serahkan sabah dan serawak kepada indonesia. pewaris palsu itu dikatakan mahu masukkan wilayah sabah dan serawak ke dalam wilayah indonesia kerana melihat dokumen perjanjian malindo yg menunjukkan indonesia berkomitment utk dpatkan sabah dan serawak pada zaman konfrontasi dahulu. cuba lihat blog indonesia military blogspot.com. aku rasa pendengki2 indonesia akan terasa girang dan tersenyum lebar dgn berita ini. walaupun yg mengaku waris dr melaka itu sebenarnya berketurunan indonesia.

 97. akudtgdrpantek says

  peluang petunjuk tuhan utk engkau shahpaskal…ruang dan peluang diberi tuhan kpd engkau ini adalah utk mem”popular”kan kembali diri tuhan di hati hati manusia se dunia…selama ini diri diri jasad yg popular di dunia…sedangkan diri tuhan “terpiatu” dan tidak popular di dlm majlis majlis keramaian dunia!!!…jgn engkau lepaskan peluang ini ketika ruang dan peluang ini masih ada!!!…ingat…di dunia ini tidak ada satu pun yg kekal…pasal ada yg memerhati kamu di sebelah sana…heheee

 98. akudtgdrpantek says

  U Ulang, I Saman U
  …………u curang, I tinggalkan u…hehee…jadi hantu laa u nanti…elok kasi jadi tuhan…u curang kat I… heheeeeeee

 99. akudtgdrpantek says

  maaf cakap tuan…Allah swt itu perlu ke “kehebatan” tuan???…heheee
  …atau diri tuan sebenarnya yg perlukan kehebatan tuan itu???…heheeeeee

 100. akudtgdrpantek says

  BUAT RENUNGAN KITA “UMAT MANUSIA” SEDUNIA “SEKARANG” INI :-
  SEMUA KERAJAAN DI DUNIA (BAIK PARTI PEMERINTAH DAN PARTI PEMBANGKANG) ADALAH BERNAUNG DI BAWAH NAUNGAN “KERAJAAN VATIKAN”, MAKNANYA KERAJAAN VATIKAN ADALAH “PENAUNG” KEPADA SELURUH KERAJAAN DI DUNIA SEKARANG INI, YG MENJADI AHLI DI DALAM “PBB” DAN MENGGUNA PAKAI SISTEM KEWANGAN “BANK DUNIA” UTK URUSAN PERDAGANGAN DUNIA…KERAJAAN VATIKAN ADALAH SEBUAH KERAJAAN “GEREJA”… MANAKALA “GEREJA VATIKAN” PULA ADALAH PUSAT DAN “SIMBOL” SERTA RUMAH RITUAL UNTUK PENGIKUT “AGAMA KRISTIAN” SEDUNIA…DAN AGAMA KRISTIAN “TAJAAN” VATIKAN INI PULA ADALAH SEBUAH AGAMA YANG “BERTUHANKAN MAKHLUK” JASAD (MATERIAL@AKAL FIKIRAN)… BAIK KERAJAAN YANG MENGIKUT SECARA LANGSUNG ATAU PUN YANG TIDAK LANGSUNG AGAMA RASMINYA, MEREKA “SEBENARNYA” ADALAH “PENGIKUT” AJARAN AGAMA KRISTIAN GEREJA VATIKAN SELAMA MEREKA DUDUK DI BAWAH NAUNGAN KERAJAAN KRISTIAN VATIKAN ITU…LIHATLAH KEPADA “SEMUA SEKTOR “KEHIDUPAN UMAT MANUSIA SEDUNIA SEKARANG INI SEBAGAI BUKTI YANG TERANG!!! SUDAH TERANG KENAPA PERLU BERSULUH…SELAMA MANA LAGI KITA MAHU JADI BODOH DENGAN BERSULUH TAK HABIS HABIS DI TEMPAT YANG SUDAH TERANG LAGI BENDERANG???BERAPA RAMAI LAGI ANTARA KITA YANG MAHU MATI DI DALAM KEADAAN ZALIM DAN BODOH KEPADA DIRINYA SENDIRI??? HEHEEEEEEE

 101. Combo says

  Harap2 masih ramai bijak pandai orang sulu akan memikirkan kepentingan agama dan bangsa mereka untuk jangka masa panjang.

 102. Combo says

  Pengkhianatan Kepada Penduduk Islam Sabah
  Kalau orang sulu selama ini gagal untuk melepaskan diri dari di jajah oleh bukan islam (philipine) dengan membentuk pemisah, sekarang ini kiram sibuk nak tarik sabah ke philipine. Di mana tanggungjawab kiram terhadap saudara seagama? Ini sama sekali bertentangan dengan tujuan pejuangan milf itu sendiri. Fikirlah pasal bangsamu bukannya kepentingan sendiri wahai kiram.

 103. ketalipang says

  stock ubat habis ke bro..dr atas smpi bawah dok melalak pasal syahid..ko sibuk apa diorang syahid ke x?

 104. panglima garang says

  setakat ni 61 pngganas mati, manakala 10 anggota kslamatn mati dtmbk….bygkanlah pngganas yg guna ilmu hitam, yg kebal tu ramai yg mati, sdgkan anggota kslamatan malaysia yg tak pakai apa2 tangkal hanya 10 org je mati…punca anggota kselamatan liat dibunuh walaupun diserang hndap sbb kita meletakan Allah dan Muhammad ditempat plg tinggi iaitu di beret sdgkan pngganas letakkan ayat suci Al-Quran dicelah kelngkang…itulah rahsia kkuatan anggota kslmtan malaysia…klu di indon sekali pmberontak papua serang, 8 anggota TNI mati

 105. jebon says

  BODOHNYA KALAU SAPA SAPA PERCAY DENGAN STATEMENT NI..HU HU HU..MIMPI BASAH MAT MAT INDON NI… :)

  INDONESIA LEBIH HIPOKRIT DAN MUNAFIK BAB AGAMA NI….

 106. Orait says

  indog malu kalau berita utama menayang keburukkan dan kejahatan indog di malaysia. 1 malaysia sudah tau indog ini sama spt israel/zionis. setaraf!!!! kononnya polis malayzia zalim. kononon konononon malaysia maling budaya dan tanah indog. kononokononnya TKI = tenaga kuli Indog di zalimi sama rakyat malaysia. kononnya TKI dtg malaysia mencari rezeki halal manan mungkin TKI jadi pelacur, pencuri dan perompak. kononnyaaaaaaa org2 indo punya harga diri dan tak akan jual maruah atau jadi perompak. org indog semuanya alim2 dan kononnyaaaa NKRI = negara komunis republik indogayniesetan harga mati tapi tak makan tak ada wang takut pulak mati dan menyeberang ke malaysia jd kuli babu untuk merompak dan jadi pelacur. kononnya indogayniesetan negara kaya. kaya dgn pelacur, pengemis, org bodoh!! pemfitnah, perompak, pondan dll.. kononnya indonesia di satukan dari persetujuaan sumpah pemuda indog tp sebenarnya sumatera di paksa masuk negara komunis republik indogayniesetan dan membunuh penentang. kononnya papua, aceh dan maluku aman setelah tentara nazis indogayniesetan berjaya mengalahkan pemberontak. bayangkan betapa bodohnya org2 indogayniesialan di perbodohkan oleh media dan masyarakat indog begitu mudah di tipu. :)

 107. Orait says

  camana super tuscano boleh terbakar sendiri bro?? apa bodoh sangat indog nie??? oiiii indog napa jadi camtu!!!!!!!

 108. Orait says

  Indog jgn menyalak aja. pergilah bantu sulu dan letakkan sulu di bawah negara indogayniesetan. aku mau liat TENTARA NAZIS INDOGAYNIESETAN bergabung dgn sulu. ambon, papua dan maluku yg pakai batu, kayu dan sumpit tidak boleh di kalahkan mau campur urusan lain. biasa la kan indog hanya tau cakap besar dan menyalak macam anjing ketakutan dan tamak spt anjing nampak bayang2 sendiri. yg pasti indognesialan kalah telak sama MALAYSIA waktu konfrontasi dan kalah di icj kes sipadan dan ligitan. kahakahakahakahakahakakaka kalah sama timor leste yg tak punya senjata. inikah pasukan tentera terhaibat dunia dan pasukan komando no 3 terbaik ( dari belakang) dunia. indog jeles sbb malaysia tak kasi duit syiling limpa puluh sen kepada indog sbb tu menyalak!!!! jeles la tu.

 109. Orait says

  foto pengganas suluk yg mati tu apa? x kan kau buta kot hanya tau menaip. yg menteri pertahanan malaysia tunjuk kubur pengganas tu mati siapa? org awam dan polis dan askar malaysia?? abis kerajaan ko ada ke tunjuk bukti bunuh pemberontak papua, maluku dan ambon serta ada reporter ikut langsung siar secara langsung ti tivi indon? kerajaan dan media ko x de ke propa juga? kami tidak sebangang atau sebaal indon yg x dpt menilai yg mana propa dan yg mana betul. jgn irihati, busuk hati perut dan cemburu serta suka melihat polis atau tentara malaysia mati padahal itu propa dr pighilipine. pakai otak utk berfikir dan jgn percaya kepada media kamu yg suka menfitnah dan perangai cam yahudi. ta baekk org indon jd yahudi atau israel yg di laknat. hehehehe

 110. sos says

  ISLAM ADALAH AGAMA PERSEKUTUAN MALAYSIA
  tak kiralah kamu berbangsa apapun tapi yang penting sebagai seorang muslim kami meminta/berniat untuk mati syahid “FI SABILILLAH” kepada ALLAH

 111. says

  Allah SWT lah yg berkuasa..dan Dia lah yang Maha Menghukum..kalau kita buat salah..ada balasannya..dan kalau buat baik pun ada balasannya..Ini janji Dia.

  Jangan kita buat salah..kita pusing kata org lain yg fitnah..itu perangai Dajjal tu..

 112. says

  Teman setuju benor dengan mike..sedangkan terkorban kes lahad datu tu pun kita tak pasti syahid ke tak, inikan pulak nak berfatwa undi parti masok syorga..iya dak?
  itu lagi claim giler..hehe..akuan tebae tu ‘pak mamat2’ tu..hehe

 113. Commodore says

  Kalau konflik ni berlarutan satu tahun pon apa yg kau susahkan? kau kecewa ke kematian 10 M’sia / 63 sulu?
  Sabar wak joni kami ada plan, tak lama lagi habis la lanun sulu tu, slowly but surely. Apa kau ada sedara mara ke dlm grup lanun sulu tu? kalau ada silalah buat sembahyang jenazah untuk mereka.
  Filipina nak lindung rakyat dia kat Sabah? silakan aja, lagi ramai lagi meriah.
  Agak2nya berapa banyak comission Kiram nak bagi kau jadi pencacai kat sini?
  Kalau sulu kalah muka kau nak letak kat mana? Tapi takpe kau tetap datang kat sini kan?
  Sebab kau memang muka tak tahu malu pon.
  Aku rasa lebih elok M’sia bayar Metro TV Indon buat liputan di Lahad Datu, mesti sensasi nye!
  Hehehehe!

 114. majin says

  nasib baik ada disclaimer kat ujung. ingatkan ahli arqam tadi… tertunggu2 bila hang nak sebut yang al mahdi adalah orang melayu

 115. Ameer says

  Media tak semestinya stesen televisyen. Media yang Shah maksudkan adalah blog-blog Indonesian/Philps. Cuba tengok Topix.com, anda akan jumpa banyak Indonesian sokong Sulu.

 116. joni_tabu says

  santai bro… mending kita ngopi-ngopi…sambil nonton pesta kembang api :)
  malon sedang GALAU sekarang 7 batalyon + 5 batalyon tambahan + artileri berat vs 180 sulu royal army = 6 minggu ++ pendudukan lahad datu
  Dengar-dengar FILIPINA pun sudah mulai berani akan mengirim tentara untuk melindungi rakyat filipina disabah, kalau benar kejadian FILIPINA kirim tentara……bisa di bayangkan….MUKA mau disimpan dimana :)

  Admin na kan antek-antekna UMNO……mau tanya apa coba????……di malon tu kasus “AMAH DERA BAYI” itu ditayangkan 3 hari berturut-turut jadi BERITA UTAMA di semua TV dan diberitakan hampir setiap jam…lebih BOOMING
  Daripada LAHAD DATU konon awalnya tidak ada apa-apa….konon hanya 80-100 orang…..konon awalnya tidak terkordinasi…..konon kabarnya terkawal…..KONON KONON KONON :) …….bayangkan saja kejadiannya dari bulan februari baru diketahui masyarakat malon bulan maret, Itu juga hanya selingan berita :)

 117. akudtgdrpantek says

  aku kesian dgn satu golongan ini,termasuklah yg ada gelar di depan nama mereka…apa pasal sibuk sesangat mereka nak tentukan seseorang itu mati syahid ke tidak???kerja tuhan pun mereka nak ambil alih!!!! kerja mereka bila nak mula atau perasan mcm dah mula???hehee… lebih bermanfaat kalau mereka usahakan mati syahid itu utk diri mereka dan keluarga mereka sendiri dulu… barulah boleh sibuk untuk orang lain…aman dunia…heheeeeeeeeee

 118. akudtgdrpantek says

  aku kesian dgn engkau ini…engkau ini menyembah agama ke atau menyembah allah swt yg mengutus engkau ke dalam jasad (dunia)??? heheee…tahu ke engkau agama itu apa dan allah swt itu apa pula??? heheee…tepuk jasad,tanya roh engkau…bukan tanya akal fikiran engkau!!!! heheee…..

 119. akudtgdrpantek says

  kata orang arifbillah…kalau orang bijaksana,dia tidak mudah kata orang lain bangang pasal dia dah tahu diri dia sendiri memang bangang tak ada apa apa pun…tapi kalau orang bangang,dia cukup mudah kata orang lain bangang pasal dia tak tahu diri dia itu sebenarnya bangang lg bangang… tapi kita tak boleh lah nak marah orang yg bertuhankan akal fikiran ni pasal dia maseh duduk di dalam bangang oleh tuhannya…memang cukup ramai orang yg pilih nak mati dalam keadaan bangang ini…heheee

 120. akudtgdrpantek says

  aku kesian dgn engkau ni…tahu ke engkau shahid itu apa benda alahnya??? hehee…dan “jalan apa sebenarnya” yg allah swt janji dan DIA tdk akan mungkir janji kpd sesiapa yg ikut “jalan itu”???lotehhh pantek macam ni…banyak na yg kelabu asappp bak kata arwah p.ramleenya…heheeeee

 121. akudtgdrpantek says

  pada engkau siapa berkuasa…ALLAH SWT KE ATAU BUAT BAIK BUAT JAHAT ENGKAU ITU…HEHEEE…DAN NANTI BILA ENGKAU MATI YAKNI ROH ENGKAU SELAMANYA MENINGGALKAN JASAD,ADAKAH ROH ENGKAU ITU NAK KEMBALI KPD ALLAH SWT KE ATAU MENUJU “KE”(TO) BUAT BAIK DPT SYURGA (MAKHLUK) BUAT JAHAT DPT NERAKA (MAKHLUK)… HEHEEEEEEEEE

 122. pang5kundur says

  poin 4 : mungkin itulah yang dimaksudkan oleh shah sbg power projection.. nak tunjuk kepada semua yang dibelakang tabir dan jugak kepada penceroboh bhw kita mampu bertindak balas dengan aset2 yang selama ini diguna dlm latihan2 biasa dan pameran statik.. tak pernah guna utk situasi sebenar.. ini yang dimaksudkan oleh shah sebagai power projection tu.. kepada penceroboh.. berani buat berani tanggung la..

 123. minaga says

  50 sen adalah harga sebijik peluru…. itulah harganya nyawa kamu…. fikir dan timbangkan lah baik2 sikap kamu, berhentilah buat onar kat negara orang, andaikata peluru yg nilai nya 50 sen tu masuk dalam kepala, berkecailah kepala otak jadinya..warning yang cukup nyata..

 124. Bravo says

  Honestly, I don’t want our government to buy Apaches too. It’s just too pricey. But I don’t really see any other valid alternatives which is as good as or even better than the Apache. Kamov’s Ka-50 are better suited for sea based missions (launched from an LHD), Mi-28 still have problems in the gearbox, the Eurocopter Tiger is just as expensive as the Apaches and we can see how the Aussies still have problems with theirs after so long, the Turkish one is not proven, the Mangusta is just not as good as the Apaches, the Rooivak is, or was, discontinued, and the Cobras while their Zulu series is a solid chopper but is nearing its lifecycle (it’s an old design).

 125. Hany says

  Aku tengok komen hang tu macam org x percaya kat agama. Dulu pun cikgu aku Ada kata, bagaimana bail pun kita ianya Akan pergi kepada keputusan Allah utk meletakkan kita di syurga atau neraka. Aku rujuk balik kpd org yg lbh tau, jawap dia mudah, janji syurga tu Ada syarat seperti yg diterangkan dalam alquran Dan hadis, dan satu sifat Allah dia tidak pernah mungkir janji.

 126. Hany says

  shahid tu dah dijanjikan berdasarkan alquran Dan hadis, n jika kita x percaya apa yg dijanjikan Allah pada sapa kita nak percaya. “sesungguhnya Allah tidak memungkiri janji”

 127. ad lah.. says

  1. Saya tahu agensi perisikan Singapura, Indonesia, Filiphina dan Amerika Syarikat (AS) telah menarik nafas panjang apabila melihat kejayaan Malaysia khususnya Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dalam mengerakkan operasi bersama (Joint operation) sehingga berjaya melumpuhkan pengganas-pengganas Sulu yang telah menceroboh kedaulatan negara ????????????

  ==>Atas dasar apa ya kok bisa-bisanya menyimpulkan hal ini.. alasannya apa ?? analisis logisnya seperti apa?? Penulis bisa menjelaskan ????? ataukah pernyataan itu hanya sekedar cari sensasi saja, seolah olah negara jiran mendukung sulu.. kenapa kok singapura, fillipina, indonesia, AS yang masuk..?? alasannya apa ???

  38.Kelmarin media-media di Filiphina dan Indonesia meletakkan harapan yang tinggi kepada pengganas Sulu ini untuk mendatangkan kerosakkan yang besar kepada pasukan keselamatan negara kita ????

  ==>itu media yang mana ??? tanpa adanya sumber itu HOAX dah.. mana media di indonesia yang mendukung sulu.. mana sumbernya..???? kasih sumber yang jelas dan kongkrit dong..!!! mana sumbernya ??? klo misal menyimpulkan hal diatas dari facebook atau twitter itu gak valid…. klo gak bisa memberi sumber yang jelas, nyata dan kongkritt.. berarti itu HOAX… HOAX.. kasih saja langsung sumbernya..

  PENULIS BLOG INI YANG MENJELASKAN SAJA.. saya ingin ada keterangan langsung dari penuliss… yap.. saya ingin jawaban langsung dari penulis, karena dia yang membuat pernyataan diatas..trimakasih..

 128. akudtgdrpantek says

  aku nampak engkau ni hebat laaa…hehee…apo kote engkau sendiri yg cakap kat nik aziz nik mat itu???…pasal tuhan dah tunjukkan jalan yg benar pd engkau skrg ni melalui aku…heheee

 129. akudtgdrpantek says

  bila aku melihat perangai umat manusia di dunia skrg ini, berhasil sungguh matlamat para para pope di vatikan sana utk “pecah dan perintah” umat manusia selama mereka diberi “kuasa kunci” oleh tuhan yg esa…tapi malangnya “kebanyakan umat” tidak tahu apa sebenarnya yg dipecah dan diperintah itu??? kebanyakan umat di dunia skrg ini termasuk para pembesar negara, hanya tahu yg dipecah perintah itu adalah segala perkara di luar diri mereka, tanpa mereka sedar kalau tak ada diri mereka maka tiadalah perkara di luar diri…sedarkah umat manusia bahawa yg dipecah perintah itu adalah DIRI KITA dgn diri kita sendiri sebenarnya??? selama ini “jiwa kita” bertuhankan “TUHAN MUHD” tapi bila kita sudah pandai krn “dipandaikan oleh pemerintah negara” atas arahan vatikan, mengguna pakai akal fikiran kita dlm kehidupan di dunia, jiwa kita sudah tidak lagi bertuhankan tuhan muhd tetapi bertuhankan makhluk nafsu lalu percaya sangat kpd segala apa yg dilihat,didengar dan dirasa oleh tubuh badan yg berdarah berdaging ini…heheeee

 130. nase says

  tn hj, bila nak masukkan entri baru ni..?Ramai rakan2 menunggu…. harap2 entri ni terus membuka mata kita semua..

 131. akudtgdrpantek says

  drpd engkau doakan allah swt selamatkan malaysia, pada aku lebih bermanfaat kalau engkau doakan utk diri engkau…sptmana doa nabi musa ini…wahai tuhanku, “perlihatkanlah wujud engkau” kpd ku agar dpt “aku saksikan”!!!!!!heheeeeee

 132. akudtgdrpantek says

  aku kesian dgn engkau ni…pasal berTUHANkan ulama,al quran dan hadis yg berhuruf itu…TUHAN engkau nak letak kat mana???heheee…pada engkau hadis dan al quran berhuruf itu ada “kuasa” ke membuat keputusan muktamad utk umat??? engkau pernah ada kemahuan ke utk mengenal Tuhan engkau yg sebenar tu??? heheeeee

 133. akudtgdrpantek says

  At 2013.03.15 08:39, kepok mamee said:- masa tragedi Memali dulu pun majlis fatwa kedah pernah umumkan yang ustaz ibrahim libya dengan rakan-rakannya mati syahid sebab “pertahankan diri” n harta dari diserang polis…sultan kedah pun turut ziarah n siram air mawar kat kubur beliau
  SOALAN AKU-
  1-masa trajedi memali dulu,polis pertahankan apa ya,mati syahid ke polis tu???heheeeee
  2-ada beza ke dgn trajedi lahat datu skrg ni, pasal mati syahid ni???heheee

  INILAH JADINYA BILA MANUSIA YG “KILANG TAIK” ADA DLM PERUT NYA CUBA UTK JADI TUHAN SEBENAR TUHAN DLM MEMBUAT KEPUTUSAN MUKTAMAD UTK UMAT!!!!!!HEHEEEEEEEEE

 134. akudtgdrpantek says

  ghamai oghang nak jadi tuhan sebenar tuhan!!!!!!!!!…berani buat pulak tu keputusan muktamad, adakah seseorg yg mati itu mati syahid atau tidak, hanya semata mata meletakkan hadis dan quran berhuruf itu atas kepala mereka shj…iblis pun tak berani buat keputusan muktamad mendahului Tuhan hanya semata mata melihat dgn mata kepala dia? heheeee

 135. maha says

  mana ini bro syrikat tembakau dari us pun kena saman, syrikat tembakau malang sekarang punca dari nikotin lebih tinggi dari apa ditetapkan, cuba cari bukti lebih kukuh baru orang percaya, fta kita kena kaji dengan betul2 baru tandatangan, korean tak setuju dengan fta yang buat us ini sebab dasar pertanian mereka dibuka secara meluas dan tanam buah2 yang beriklim sejuk bawa masuk ke korean ,kalau tahu dulu anggur dari us penah jual lima ringgit sekilo lebihan peluaran berlebihan dari us di pasaran malaysia sebab itu kena berhati-hati buka pasaran pertanian kita ini

 136. says

  korang jangan mau diperbodohi oleh akhbar2 Najib dan kumpulannya, masalah wang tu boleh dpt dari money changer dan smua boleh kirim wang pada Kiram, tak kire wang peso ke, ringgit ke, rupiah ke, baht ke, takde hebatlah, ejen perisik malay boleh haibat kalau berjaya menmbawa dia kat kolumpo hehehhe

 137. says

  juga bagus saat ada scene dimana komando indo bertempur ngan komando sas british di hutan manakala askar tdm malay ada buat masak utk komando sas di kem2…hahahahahhahahahah>>>box office punyelah macam black hawk down saat negara korang takde tempat dalam filem hahahahaha

 138. truthseeker says

  si bangang ni , kau ingat Mufti tu buat fatwa macam kau ker. Kau tau ke kaedah2 macam mana Majlis fatwa membuat sesuatu fatwa- 1. Al-Quran 2. Hadis 3. Ijmak Ulama.

 139. truthseeker says

  kalau kau pakai logik macam tu, kau juga akan kata sapa yg syirik pun mana kita tahu masuk neraka ke tak. hanya yg tahu dia sendiri nasib diri dia? Sebab tak der sorang pun yg dah mati balik dunia masuk TV3 bagitau nasib dia. Kalau kau nak tahu sebab tu lah Allah mengutuskan Nabi SAW utk penyampaikan perkhabaran ghaib supaya manusia tahu buat baik Allah balas baik buat jahat Allah balas jahat.

 140. maha says

  aku setuju cadangan tun mahathir tubuhkan suruhanjaya siasatan diraja cadangan aku ini
  1)badan itu menyasat tentang keselamatan negara
  2) ahli-ahilnya diketuai badan perisikan bebas dari politik
  3)mahir diplomasi,mahir undang2 antarabangsa dan dana mencukup untuk lakukan siasatan
  4)diberi kuasa menangkap sesiapa sahaja temasuk orang dalam kerajaan, pembangkang dan mahu pun orang berpengaruh
  5)mesti pejabat sendiri dan ada manpower cukup lakukan siasatan

 141. maha says

  tun musa hitam apa salah dia kritik asal membina kalau sejarah hitam dia dalam unmo ada bro tapi aku tak cerita ia akan memalukan tun musa hitam itu kalau tahu kau kebergaul dengan orang2 lama unmo itu,beliau ada jasa patut kita kenang dalam kerajaan

 142. ancus says

  Tak ada idea lain ke nak tulis…balik2 benda yang sama…tulis sedikit ketawa lebih…bangang ke aper ni…dan balik2 padam komen….ko dah nak padam ke?

 143. beretbiru says

  sorry ucing, kau memang typical indo la, maklumat kau berterabur, jgn banyak sgt baca kaskus , otak kau pun dh rosak dengan kaskus, bila masa Brunei bergabung dan kemudian keluar dr Malaysia? x pernah dalam sejarah tau tak, lagu kebangsaan sendiri? hahahhaahahaha, kalau kau pergi dr Perlis smpai Sabah n Sarawak kami ada lagu negeri sendiri la, setakat pengetahuan budak sekolah rendah tu jgn komen kt sini la, buat malu je…k, pergi buat reseach dulu.

 144. anak johor says

  kurang bagus loh..

  kalo mahu dibikin flim,harusnya 6 anggota OPM memperkotak-katikkan 20,000 TNI di PAPUA….hwehehehe..

 145. tuah says

  aku rasa kalau mnlf hantar banyak lagi bagus… sebab susah diorg nak menyorok, dan time ni lah atm akan pakai semua benda yg asyik duduk dalam stor.. senang skit sekali bom 2-3 ribu mnlf mati..

 146. H.A23 says

  Salam tuan shah…cer buat analisa sikit pasal kes syiling 50sen untuk kiram tu..sahih ke?ada maksud tertentu?

 147. says

  pakcik, korang punya menteri pertahanan bodoh punye lah, hari pertama ops daulat, menteri kata itu foto penceroboh sulu dengan pakaian hitam2. ramai forumer indonesia mengkomentari foto2 itu lewat cyberwar yg sangat2 ” keji ” dan bnyk puak2 melayu di malaysia terperdaya sehingga korang tahu kelanjutannya?….sejak hari kedua sehingga kehari ini smua foto penceroboh yang berjaya ditewaskan SEMUA PAKAI PAKAIAN LORENG, takde lagi baju hitam….ape jelah menteri korang ni, malu kat forumer2 indon yg boleh bikin dia pusing…kalau begitu berarti apakah foto pertama itu benar2 penceroboh sulu atau……..( korang boleh duga sendiri lah, tak payah kalau harus aku tulis itu adalah VAT 69 kebanggan korang yg jaguh itu )

 148. says

  takdelah fakta terpilih pakcik, takdelah tujuan utk malukan malaysia, malaysia jaguh bukan dengan perang gerila melawan pengganas komunis?…malaysia jaguh bukan saat melawan tentara indon masa konfrontasi dulu?…tanpa bantuan british kabarnya…..ish … ish … ish, saye hny ingin berbagi opinion sajelah agar pakcik dan yg lain boleh liat berita2 asing yg sayangnya tidak dpt korang tangkap di malaysia sana….

 149. says

  Osama tu beda skill ngan penceroboh Sulu pakcik, Osama tu hignly trained lah, tak macam penceroboh Sulu…kalau mau Power Projection, kirim je lah Vat 69 senyap2 kedalam hutan dan tangkap penceroboih hidup atau mati, tak perlulah korang rame kirim hampir semua kekuatan tentera korang, nak tangkap tikus tapi satu lumbung dibakar habis kalau kata orang tua2 melayu dulu, bukankah kita sama2 melayu tamadun….belajarlah dari orang tua2 dulu….heheheheh

 150. says

  troll again, tak de komen yg bernash, tak boleh counterkah opini saye diatas?…knapa pakcik?…tak boleh pintar ke?….kasian…kasian…kasian hhiihhihihihi

 151. says

  ish pakcik, yg mati tu hny unarmed civilian je lah, takde penceroboh yg mati…kenapa?…. kerana korang tak prnh posting foto baku tembak langsung dari battlefield dan takde reporter yg ikut lngsung di medan perang, takde bukti, smua hanya propaganda kerajaan je lah, jgn bnyk terlalu percaya ngan Najib dan kumpulannya, ta baekkkk hehehhehehe

 152. says

  hahahah apa je lah kasih wang pun dibilang intelijen hebat, smua orang bisa lah kasih wang dollar ke, baht ke, rupiah ke, peso ke dihadapan rumah sultan kiram, apa je lah boleh hebat, yang hebat kalau indonesia setuju membantu sulu yang mana sangat tidak mungkin karena kami takut tetangga kami yang jaguh akan malu kerana kalah telak hahahahaha

 153. says

  HAHAHAHAHA
  cite mengarut jer lawan 200 lanun suluk pun x mampu …..7 komando super mulayu rekaan blogger utusan umngok jer

  awat shah selalu padam wa punya komen , pengecut betol lar
  HAHAHAHAHA

 154. xXx says

  Hj,hang ckp agensi perisikan Sing,Pinoy,Indon dan US menarik nafas panjang kerana Malaysia telah berjaya melumpuhkan pergerakan pengganas2 Sulu ni…Dlm maksud hang ni..klu boleh bg le pencerahan maksud yg tersirat ni Hj…

 155. xXx says

  Ye la bro…kadang2 mcm x logik lak pendatang filipina di Sabah ni boleh terlepas balik ke filipina… seolah2 mcm ada cerita yg tersirat… ni mcm direct warning to kiram…Nyawa Anda dalam Genggaman!

 156. camo says

  hal ni takda kaitan dengan indon…jangan asyik mau jaga tepi kain orang….kain kau sendiri sudah koyak rabak menampakkan koonto….l..

 157. Que Sera Sera says

  Mengaku jerlah mmg semua ni disebabkan kelemahan kita sendiri:

  1. APMM kekurangan peralatan & anggota utk kawal perairan sabah, skg baru kelam kabut serahkan balik kpd mindef
  2. Perisikan kita gagal kerana sejak awal thn 2000 lbh ditumpukan kpd politik domestik
  3. Malah polis di lahad datu juga serba kekurangan. Ini diakui sendiri oleh bekas OCPD Lahad Datu, baca sini:
  http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=84612

  Tak payah bebal2, meroyan salahkan org lain, konspirasi lah apa lah… kiram tu pun penah cakap kerajaan malaysia pernah janji mcm2 tapi x pernah tunaikan.

  Ketua pengganas, Raja Muda Azzimudie Kiram tu penah menjawat jawatan Penolong Pegawai Daerah Kudat di zaman Tun Datu Mustapha Harun pada era pemerintahan parti USNO. Jadi maknanya dia rakyat malaysia, ada IC. Beribu lagi warga asing di sabah dapat IC dgn cara x betul. Salah siapa?

  Bukan senang nak lucut kewarganegaraan… hanya boleh dibuat dlm keadaan tertentu saja spt memiliki dua kerakyatan.

  Selagi kita ada ‘denial syndrom’ tak nak akui kelemahan kita sendiri kita tak akan ke mana!

 158. Que Sera Sera says

  Nanti penyokong umno akan kata Musa Hitam tu quran buruk, nak baca tak boleh, nak buang berdosa… sama mcm Tun Daim kena bila dia ramal BN akan hilang 5 negeri dlm PRU12 dulu.

 159. ancus says

  Bot yang bawak > 30 orang dan bersenjata ditahan navy filipino tu menghala ke sabah atau baru balik dari sabah. Ada berita yg kata baru balik dari sabah dan ada yang kata menghala ke sabah..mana satu yang betul..konfius aku…

 160. ancus says

  Ya betul..aku setuju dengan hang 300%. Tiba2 muncul pulak Tun Musa Hitam..tapi biarlah hak dia untuk berkata-kata..sekadar berkata-kata jerla.

 161. maha says

  hanya orang bodoh pandai reka cerita wak indo…
  banyak orang lagi klaim jadi sultan sulu itu ada datang dari sabah, dari pilipina, dari semenanjung aku akan tunjuknya

 162. maha says

  hanya orang bodoh pandai reka cerita wak indo…
  banyak orang klaim jadi sultan sulu itu ada datang dari sabah, dari pilipina aku akan tunjuknya

 163. sam says

  Mungkin juga sniper yg dimaksudkan…kira macam black ops us lah,macam tak biasa us buat black op di seluruh dunia…sedang kita pun ada black ops kita sendiri sampai ke bosnia,sampai kemana-mana..

 164. says

  Sulu Ingin Bergabung Dengan Lesotho
  MERDEKA.COM. Sultan Sulu Muizul Lail Kiram mengaku sangat frustasi terhadap konflik perebutan Sabah dan Serawak dengan Malaysia. Sebab itu, dia meminta bantuan Lesotho buat merebut kembali wilayah di utara Pulau Kalimantan itu.
  “Saya akan menyerahkan kedaulatan Sulu kepada Lesotho asal Lesotho mau membantu mengembalikan Sabah dan Serawak kepada kami,” kata Sultan Muizul. Dia mengoreksi namanya bukan Sultan Mudarasulail Kiram.
  Menurut dia, Mudarasulail adalah orang mengklaim sultan Sulu. Aslinya dia bernama Faizal Abdul Naim, warga negara Malaysia asal Malaka.
  Berikut penuturan Sultan Muizul Lail Kiram saat dihubungi Faisal Assegaf dari merdeka.com melalui telepon selulernya, Kamis (14/3).
  Jadi apa rencana Anda selanjutnya?
  Saya hari ini ada di Ibu Kota Manila. Mungkin besok saya akan bertemu Presiden Benigno Aquino III. Saya akan minta kepada dia untuk segera mengakhiri konflik di Sabah Saya yakin Presiden Aquino akan menanggapi permintaan itu karena orang Sulu warga Filipina.
  Anda jadi minta bantuan kepada pemerintah Lesotho?
  Saya tidak punya akses ke sana, tapi saya mendesak saudara kami di Lesotho untuk segera membantu kami. Saya memohon kepada Yang Mulia Sultan Lesotho (Letsie III) untuk menolong kami.
  Kenapa Anda minta bantuan kepada Lesotho?
  Saya kemarin (dua hari lalu) melihat dokumen perjanjian Mafilotho, isinya pemerintah Lesotho berkomitmen terhadap Sabah dan Serawak.
  Lalu apa tawaran Anda buat pemerintah Lesotho?
  Saya ingin bergabung dengan Lesotho. Saya akan menyerahkan kedaulatan Sulu kepada Lesotho asal Lesotho mau membantu mengembalikan Sabah dan Serawak kepada kami.
  Bukankah lebih baik bergabung dengan Malaysia?
  Malaysia munafik, sedangkan Lesotho berkomitmen terhadap nilai-nilai Islam.Kahwin bisa campur-campur agama.
  Bukankah Islam agama resmi di Malaysia, sedangkan di Lesotho ada lima agama lain selain Islam diakui?
  Islam di Malaysia hanya sekadar kata-kata tapi perbuatan mereka tidak Islam.
  Anda kedengarannya frustasi?
  Saya memang frustasi karena itu saya sangat mengharapkan bantuan dari Lesotho.
  Source:www.akupuntautulismacamni.com

 165. Anak Malaysia says

  sebab tu aku malas nak reply komen mamat sekor ni….kalo dah sumber pon nampak sangat sumber yang bias…xleh kata apa…

 166. -- .- .-.. .- -.-- ... .. .- says

  Gempar, seluruh filipina hari ni gempar apabila seorang budak menunjukan wang syiling 50sen yang baru milik Malaysia yang diberikan kepadanya dihadapan rumah Kiram oleh seorang lelaki yang menaiki sebuah kereta berwarna hitam dan mengambil gambar rumah Kiram dari Jarak Dekat
  Mau terkencing Kiram bila tengok budak ni pegang Syiling 50 Sen Malaysia..
  hahahahahhaha
  Teringat aku masa Komando kita letak setem Malaysia di Kompleks Pertahanan Udara Singapura
  Di Bukit batok..

 167. Anwar says

  Sulu Ingin Bergabung Dengan Indonesia

  MERDEKA.COM. Sultan Sulu Muizul Lail Kiram mengaku sangat frustasi terhadap konflik perebutan Sabah dan Serawak dengan Malaysia. Sebab itu, dia meminta bantuan Indonesia buat merebut kembali wilayah di utara Pulau Kalimantan itu.

  “Saya akan menyerahkan kedaulatan Sulu kepada Indonesia asal Indonesia mau membantu mengembalikan Sabah dan Serawak kepada kami,” kata Sultan Muizul. Dia mengoreksi namanya bukan Sultan Mudarasulail Kiram.

  Menurut dia, Mudarasulail adalah orang mengklaim sultan Sulu. Aslinya dia bernama Faizal Abdul Naim, warga negara Malaysia asal Malaka.

  Berikut penuturan Sultan Muizul Lail Kiram saat dihubungi Faisal Assegaf dari merdeka.com melalui telepon selulernya, Kamis (14/3).

  Jadi apa rencana Anda selanjutnya?

  Saya hari ini ada di Ibu Kota Manila. Mungkin besok saya akan bertemu Presiden Benigno Aquino III. Saya akan minta kepada dia untuk segera mengakhiri konflik di Sabah Saya yakin Presiden Aquino akan menanggapi permintaan itu karena orang Sulu warga Filipina.

  Anda jadi minta bantuan kepada pemerintah Indonesia?

  Saya tidak punya akses ke sana, tapi saya mendesak saudara kami di Indonesia untuk segera membantu kami. Saya memohon kepada Yang Mulia Presiden Indonesia (Soesilo Bambang Yudhoyono) untuk menolong kami.

  Kenapa Anda minta bantuan kepada Indonesia?

  Saya kemarin (dua hari lalu) melihat dokumen perjanjian Mafilindo, isinya pemerintah Indonesia berkomitmen terhadap Sabah dan Serawak.

  Lalu apa tawaran Anda buat pemerintah Indonesia?

  Saya ingin bergabung dengan Indonesia. Saya akan menyerahkan kedaulatan Sulu kepada Indonesia asal Indonesia mau membantu mengembalikan Sabah dan Serawak kepada kami.

  Bukankah lebih baik bergabung dengan Malaysia?

  Malaysia munafik, sedangkan Indonesia berkomitmen terhadap nilai-nilai Islam.

  Bukankah Islam agama resmi di Malaysia, sedangkan di Indonesia ada lima agama lain selain Islam diakui?

  Islam di Malaysia hanya sekadar kata-kata tapi perbuatan mereka tidak Islam.

  Anda kedengarannya frustasi?

  Saya memang frustasi karena itu saya sangat mengharapkan bantuan dari Indonesia.

  Source:www.merdeka.com

 168. vat70 says

  50 SEN TANDA KITA DAH SAMPAI RUMAH KIRAM…….seorang budak menunjukan wang syiling 50sen yang baru milik Malaysia yang diberikan kepadanya dihadapan rumah Kiram oleh seorang lelaki yang menaiki sebuah kereta berwarna hitam dan mengambil gambar rumah Kiram dari Jarak Dekat..

  Per citer ne?

 169. jebon says

  Juga bagus kalau gov buat movie pasal Kalabakan..bagaimana pengecutnya TNI membunuh tentera malaysia ketika mereka sedang solat…. nak tengok ramai tak masyarakat indo melompat…

 170. set says

  saya tak mahu tulis dalam bahasa inggeris kerana bro bavo mungkin faham bahasa melayu…

  1- kamu mengatakan yang gdp indonesia yang ke 16 di dunia… itu saya terima tetapi perkara yang paling saya bingung sekali ialah kenapa perbandingan antara ekonomi kamu dengan negara kami hanya 2x ganda??? saya ulang sekali lagi 2x GANDA SAHAJA??? perlu diingatkan bahawa republik indonesia mempunyai seramai kira2 hampir 250 juta dan ianya hampir 10 kali ganda bilangan rakyat Malaysia iaitu hanya 28 juta sahaja… sekali lagi saya tegaskan kenapa hanya 2 KALI GANDA SAHAJA???

  2- Kamu juga mengatakan yang ekonomi bukan segalanya dalam sebuah negara namun perlu ditekankan disini bahawa kemakmuran negara amat2 bergantung, ulang sekali lagi AMAT2 BERGANTUNG kepada kekukuhan ekonomi negara!!! Kegembiraan rakyat dalam sesebuah negara bukan bergantung kepada kekuatan tentera, kecanggihan teknologi tentera dan kehebatan berpidato seorang pemimpin, tetapi kegembiraan rakyat ialah bergantung kepada dapatkah rakyat makan hari ini, rakyat ada kerja yang baik dan juga kos kehidupan rakyat di dalam sesebuah negara… lagipun saya sebenarnya hampir terlupa tentang kejatuhan Suharto pada 1997… Pasal apa ye??? Saya hampir terlupa yang pada masa itu rakyat papa kedana pemimpin kamu masa tu mengumpul harta sehingga berbillion dolar tetapi apa yang terjadi sekarang??? Suharto mati hanya bawak kain kafan sahaja di dalam kubur… Saya tak mahu menghina orang mati tetapi itu realitinya dan kamu sendiri sebagai rakyat Indonesia lebih tahu tentang negara kamu berbanding kami…

  3- sedikit penerangan saya telah membuat kajian dan ini hanya satu contoh sahaja… saya menjumpai yang pengawal keselamatan di bali bergaji lebih kurang 800000 rupiah sahaja dan jika ditukarkan dalam ringgit malaysia kira2 RM 256.86… Saya tidak tahu bagaimana mereka survive dengan amaun sebanyak itu sedangkan harga barangan keperluan di Indonesia lebih mahal daripada Malaysia walaupun GDPnya 2 KALI GANDA daripada Malaysia… Ini kenyataan dan patutlah ramai orang kamu jadi ALIEN di Malaysia…(saya minta maaf tapi saya tak menghina cuma satu istilah sahaja)

  4- kepada orang2 yang cuba mempertikaikan kenapa saya mengambil fakta daripada CIA, nampaknya kamu memang bodoh… kita sebagai orang yang mengamalkan demokrasi sudah tentu bebas mengambil apa sahaja maklumat daripada pelbagai sumber termasuk CIA… satu lagi kita kena faham CIA maksudnya Central Intelligence Agency… jadi apa salahnya saya mengambil sumber daripada intelligent… bukankah intelligent maksudnya pandai dan bijak… mereka juga bukannya buat kerja secara cincai sahaja… lagipun beza GDP antara world bank, IMF, United Nation dan CIA bukanlah jauh sangat bezanya… beza pun hanya seratus dollar lebih sahaja…

  apapun penerangan yang ringkas ini sebenarnya lama jugak nak ditulis jadi baca dan komenlah secukup rasa!!!

 171. akubangang says

  ada seseorang yg tak suka kpd sistem raja raja melayu ni.tapi dia mengaku melayu di depan melayu pasal nak dapat sokongan keturunan melayu.agenda prbadi dia org melayu tak tahu pasal kagum dng benda di dpn mata.habis ktrunan melayu skrg dia rosakkan jati diri melayu supaya hilang sokongan kpd raja raja melayu tapi beralih kpd dia.bahasa itu jiwa bgsa dan bhsa melayu nak dihilangkannya.supaya keturunan melayu di sini rosak jati dirinya spt ktrunan melayu di spura.mudahlah dia dpt kuasa mcm lee kwan yew di spura.itulah idamannya sebuah ngra republik utk ktrunananya.

 172. alamaya says

  aku nampak point ko ni adalah perkauman….kenapa hanya melayu sahaja yang menjadi mangsa?? kaum cina yg lebih kuat perkauman tidak pula disebut….pastu tgk sumber pun dari blog pr…kalau nak cari sumber tu biarlah yg bebas dan tidak memihak kepada mana2 parti…

 173. daeng says

  sikit2 umno, sikit2 pkr, sikit pas.memasing nak tunjukan yg dia tue betul tapi bila buat, tak jadi, salahkan org.come on,under isu keselamatan, tepikan perselisihan pendapat . kalau negara kene serang, ada ke parti2 nie kekal? kalau dijajah, masa tue brula keluar pengkhianat negara,macai,pacai,tacai.

 174. kepok mamee says

  masa tragedi Memali dulu pun majlis fatwa kedah pernah umumkan yang ustaz ibrahim libya dengan rakan-rakannya mati syahid sebab pertahankan diri n harta dari diserang polis…sultan kedah pun turut ziarah n siram air mawar kat kubur beliau…ok tu je..=,=

 175. warhead says

  ataspagareletrik apa yang kamu tak puas hati dengan pendapat dengan ancus……itukan sekadar pendapat saja…mungkin betul mungkin tidak tapi kita kena ambil serius semua kemungkinan .
  tambaha pula bukti ke arah itu semaking banyak… lagu pokok goyang, perjumpaan NM dan byk lg……. jadi kita kena bertindak mcm doktor kerja cari puncanya bila sudah jumpa kikis terus supaya ia tidak berulang lagi

 176. maha says

  aku sendiri boleh sokong pr kalau berjaya tunai janji menifesto pru12? ini gagal macam ini?
  mana gaji aku rm1500 dekat selangor sekarang aku minta, sekarang boleh tukar gaji minima rm1100
  mana duit 50 untuk kanak taska, tak ada yang dapat
  mana duit ibu tungal yang dapat orang tertentu
  mana cctv untuk rakyat selangor tak ada, yang ada video lucah cctv untuk ketua pr
  mana janji hendak pertahan islam, yang ada hinaan lagi malah sokong serikandi lgbt itu
  mana janji untuk pertahankan hutan malawati hill dah siap rumah itu untuk rakyat mewah
  air percuma dapat tapi ada yang tak dapat, dua tiga hari tak air, macam ini buat kerja

  tolong jawab soalan aku boleh sokong kalau pr berjaya selesai masalah diatas ini sebelum pru ke13

 177. akupening says

  sewaktu dulu ketika sejarah2 dan cerita2 Tun Musa Hitam terbongkar…
  keseluruhan melayu mengetepikan dia…
  tetapi apabila sekarang Tun Musa Hitam mengkritik kerajaan… cepat sangat puak2 pembangkang berdiri di belakangnya… meng iyakan dan mencanangkan kata2 nya.
  *senang cerita, di waktu ini… jikalau ada sesiapa yg berpengaruh sewaktu dulu (walaupun mempunyai kesalahan) mengkritik kerajaan… terus rerang bulat2 puak2 pembangkang menyokong….
  *silap2 jika mona fendy ke… bentong kali ke… botak chin ke… atau yg lain2 masih hidup dan mengkritik kerajaan…. puak2 pembangkang terus mengangkat depa sebagai wira!!!!

 178. maha says

  aku suka kalau kita pasang dekat bot dan helicopter kita 30mm dan missile tak kira hellfire, umtas dari,makopa,brimstone sebab untuk hadapi orang pilipina mereka mahir perang pulau ke pulau taktik lanun dan kita satu letak radar bank center kesan dia orang pilipina ini kita boleh harapkan radar helicopter dan uav kesan mereka ini

 179. wangwa says

  maaf saudara saudara .. saya menyampaikan sejarah berdasarkan fakta fakta tentang sabah.terserah mau diterima atau tidak. tapi itulah sejarah walau pahit sekalipun bagi malaysia.
  sumatera kalimantan sulawesi bersama sama membentuk negara kesatuan republik indonesia.seperti halnya amerika serikat yang membentuk USA. jadi tidak ada yang dimaling karena bersama sama sebangsa senasib membentuk negara. untuk kasus timor timur itu kesalahan masa lalu yang justru merugikan indonesia.tapi langkah itu ditempuh agar komunis tidak berkuasa di timor timur.

 180. maha says

  kamu terlalu bodoh pasal sabah lebih baik kamu baca wiki kamu pasti dapat maklumat betul pasal sulu itu.. apa tuntu itu timur sabah bukan keseluruhan sabah, cuma filipina mahu keseluruhan sabah itu mengunakan orang sulu di pilipina itu karana tamak minyak, gas, dan tanah untuk taman kelapa sawait ,, nampak media indon terlalu bodon malas menbaca, saya ingat kebodohan media indon ini tak tahu menbedakan senapang fnc dan senapang galil dibawa masuk ke pilipina ini betul2 memalukan indonesia je

 181. aku melayu says

  Aku ini sibuk betul berpolitik hingga lupa ancaman yang sebenar2 ancaman. Lupa nak sedekah fatihah pada arwah2 yang gugur mempertahankan kedaulatan bumi Malaysia. Lupa nak solat hajat supaya pasukan keselamatan dilindungi Allah dalam mempertahankan tanah air aku sendiri. Lupa untuk bersatu atas nama Melayu dan agama Islam. Lupa pesanan Rasulullah tentang fitnah akhir zaman. Lupa tangan2 ghaib yang merancang perpecahan umat Islam. Lupa untuk mencari platform panji2 hitam yang belum pasti siapakah agaknya yang berusaha kearah itu. Lupa untuk berpegang dengan tali Allah dan lupa untuk mempertahankan kalimah Allah daripada dipermainkan. Lupa untuk mempertahankan daripada lebih ramai melayu islam daripada murtad. Lupa..lupa dan terus lupa……… memang aku lupa sebab aku Melayu Islam yang sibuk berpolitik.

 182. Kamal says

  Memang tidak ada yang tahu alam di sana, tetapi ulama memutuskan syahid ataupun tidak berdasarkan al Quran dan hadis, kesimpulannya berdasarkan dalil tersebut. Kau perbah jumpa ke hadis berkenaan mati syahid ni?

 183. says

  Tu nama dia psikologi.Sulu yang menyorok dalam semak tu tekencing2,bagi moral down,nak balik rumah memasing.Saje nak show off x boleh?Tapi maap la,kuar je dari semak ATM sapu habiss!

 184. Setan Gondol Merah says

  DarthZhydious,
  Aku selalu baca artikel shah paskal kat sini tapi aku jarang tulis komen. Yang menarik minat aku kali nie adalah komen ko yang mana aku pernah dengar semua yang ko komen nie.
  Jadi meskipun nickname aku nie berbentuk kenerakaan, boleh tak ko bagitau kat mana aku bole rujuk tentang komen nie sebab aku teringin nak baca tentang Asal Usul kaum aku sendiri, Melayu.

 185. sos says

  ini adalah fakta
  MALAYSIA BERHAK KE ATAS SABAH. ini adalah hasil daripada pengiktirafan ICJ kepada MALAYSIA terhadap tuntutan pulau sipadan dan pulau ligitan yang disokong ICJ pada tahun 2002 dan sekaligus ICJ mengiktiraf SABAH adalah wilayah MALAYSIA.

 186. Vat70 says

  Sabah adalah kepunyaan malaysia. Fakta ini adalah sah dan ICJ turut mengambil kira jarak pantai sabah dgn pulau2 sipadan dan ligitan semasa mengadili kes tuntutan pulau2 tersebut dgn rep. indon. kemenangan 14-1 memihak kpd Malaysia. kes itu adalah diantara Malaysia vs rep indon. Fahamkan.

 187. zar says

  300 % setuju dengan kenyataan saudara, malangnya ada jugak yang promosi sulu/tausug kat dalam ni secara berlapik-lapik, hmmmm mungkin org sulu.

 188. adilahanat says

  aku peduli apa dengan ranking Topix.com…..
  yang penting KEDAULATAN tanah tumpah darah ku akan ku pertahan kan…. ALLAHU AKBAR!!!

 189. adilahanat says

  apala goblok sangat kue….
  kalau yang mati tu VAT69…… mak bapak..anak isteri…kaum keluarga.. mana nak sorok… mesti diorang tau.
  tak payah la nak provok tahap tumit kaki….
  aliu…..ko duduk diam2 sudah.

 190. silent_killer says

  klu btul ade hak RASMI meh dtg tuntut kt mahkamah antara bangsa. kt mahkamah lawyer lawan lawyer, klu senjate lawan senjate la jwbnye.

 191. adilahanat says

  Endas mu kruak !!!!!
  yang ko “sentap” sangat ni nape ?
  ni baru kelas ” kambing” ko dah kelam kabut…

 192. ataspagarletrik says

  Ermmm.. ancus..ancus…
  teori2 yg “meng-khinzir-buta” mcm yang ko kasi ni lah,
  yang membuat kan Malaysia semakin di benci oleh jiran2 sebelah-menyebelah….
  pls lah…. jgn ler maen “hentam-kromo” ….

 193. says

  Jadi pembangkang x salah Abg Aki,yang salah bila bangkang dari longkang.Sama la juga pihak yang dikatakan macai UMNO.Dia percaya apa yang dia rasa betul.Macai PR percaya apa yang dia rasa betul,so what?Sesama ada pendapat memasing.
  Sama juga macam org PR slalu cakap org UMNO banyak tgk TV3 suku.Berita spin.Dah tu media alternatif PR tak spin la?Sama jugaaaaa……
  Semalam saya baca luahan hati Anwar kat FB.katanya komisen Scorpene 4.7 BILLION.Wow!macamana harga belian 7 BILLION,komisen sampai 4.7 billion untuk TIGA buah Scorpene?
  Diulangi…TIGA…OOppppppSSSS!
  Anwar terpecah lobang Malaysia ada beli extra kapal selam,heeee!

 194. maha says

  hanya orang bodoh percaya pada blog agen cia, kalau tahu maklumat benar sila cari ling world bank taip data indonesia dan malaysia dekat sini itu data negara dunia indonesia 4.9 peratus pertubuhan ekonomi dan pertubuhan ekonomi malaysia 6.9 peratus

 195. caspian_91 says

  adekah kdatangan USS Guardian sblum pencerobohan Sabah yg terkandas di Terumbu Tubataha bdekatan Sulu ade kaitan dgn pencerobohan di Sabah??

 196. vat70 says

  dunia yg binggung atau hanya indon sja?….klu indon kami faham sebab indon masih dgn teknologi buluh runcing…dan lagi indon tak fasih english…komunikasi indon hancur

 197. vat70 says

  Hj Shah patut lantik 1-2 org moderator bengis pantau dan tong sampahkan komen2 sampah. lagi pulak puak2 ni hanyalah specis pondan, indon2 jeles dan pencacai anwar je…tk berbaloi sekupang kurap pun…cer korang komen dlm forum puak2 ni….sekejap je kena padam….

 198. pang5kundur says

  Bravo.. semua kita berhak utk berbangga kepada negara masing-masing.. inilah juga yang sedang anda lakukan, tatkala anda tidak senang melihat kami berbangga dengan negara kami sendiri.. rasanya apa yang membuatkan kamu marah adalah kerana wujudnya komentar2 yang merendah-rendahkan indonesia.. kalau kamu ikuti blog ini sedari awal.. bertahun2 yang lepas.. kamu akan dapati wujudnya beberapa forumer yang dipercayai dari indonesia yang mencetuskan provokasi..
  sekali lagi saya tanyakan.. apakah salah kalau kita berbangga dengan negara sendiri lantaran rasa cinta kepadanya.. kerana sebagai manusia biasa, itu sememangnya sifat kita.. CUMA agama menegah kita dari bersifat sombong yakni ria’ dan ujub serta takabur.. begitupun sudah jelas betapa hukumannya nanti akan terkena kepada mereka yang punya sifat2 tersebut.. dan kita sebagai manusia tidak berhak menjatuhkan hukuman kerana kita bukan Tuhan… kerja kita sekadar menyampai dan mengingatkan.. itu sahaja, Nokhtah.
  dan dalam hal ini, seandainya anda berasa kecil hati terhadap komentar2 tersebut.. anggaplah ianya sebagai hiburan.. senyum aja.. kerana perkara yang sama berlaku tatkala saya menyertai blog2 militari indonesia.. maka sod ba ro dan redha sahajalah..

 199. pang5kundur says

  tu semalam aku pun dengar panglima cakap.. pendekar ke adnan ke MIFV? tapi kalau bawak masuk pendekar pun.. aku pun SOKONG !!!!!!

 200. pang5kundur says

  setuju bro.. dasar tak kenang budi tul depa nih.. duk idup susah di sana, air bersih dalam paip pun susah nak dapat pastu mai sini dapat rezeki lebey jadi penamak pulak.. mau diambil satu negeri.. bodoh sombong tul puak2 nih.. dia ingat dia ke yang majukan Sabah.. stupid kiram!! Majukanlah dulu kawasan sendiri.. !

 201. ancus says

  Salamm semua, mari kita renung dan fikirkan secara logik kes LD. Untuk sementara kita tolak dahulu unsur2 dari sudut sejarah.
  Bermula dengan pencerobohan pengganas (aku istilahkan tentera sulu ini sebagai pengganas) bersenjata yang lebih kurang 200 orang. Diketuai oleh seorang jendral yang berpengalaman dalam perang gerila. Katakanlah kekuatan pengganas yang telah sediada di sekitar LD pun juga 200 orang bersenjata. Maka kekuatan mereka adalah dengan anggaran 500 orang yg bersenjata dengan pelbagai jenis. Katakanlah dengan kekuatan seramai ini pengganas dapat menawan LD dalam beberapa jam. Agaknya berapa lama mereka boleh bertahan dengan kekuatan darat, udara, laut dan Polis yang ada oleh Malaysia?..Jika ini yang dirancangkan oleh pengganas maka mereka telah menempah maut sebelum ajal. Atau mungkin mereka menganggap pencerobohan mereka di LD seperti peperangan yang telah mereka lalui di pulau2 selatan pilipina? Mungkin juga mereka underestimate pasukan keselamatan Malaysia? Atau juga mereka menggangap diri mereka kebal tak ditembusi peluru? Biarapapun anggapan pengganas2 ini hakikatnya mereka telah tersalah langkah dan bakal menempah ajal.
  Aku lebih berat merasakan mereka telah dipergunakan untuk tujuan serampang 3 mata. i) Mungkin sebab PRU13 (mungkin ada janji2 manis sesaorang mungkin). ii) Mungkin juga sebab Pilihanraya di Philipine dan perjanjian keamanan di selatan Philipine yang ditaja Malaysia tempohari. dan iii) Mungkin ada pihak yang ingin menguji sistem pertahanan Malaysia menangani kes sebegini. Jika pendedahan oleh wikileak baru2 ini adalah benar maka kemungkinan ke3 ini perlu kita risaukan. Aku harap pihak2 risikan negara tak kira ATM atau PDRM mesti lebih kedepan dalam hal2 ini. Aku percaya Malaysia boleh. Awasi tangan2 yang mempergunakan orang2 ini. Sabah mesti dibersihkan.

 202. pang5kundur says

  aku nak minta la soldadu2 tu pakai contact lens yang besar tu.. so mata nampak la besar sikit.. cam K Pop tuh.. pasni yunita@adi ni akan muntah taik lak.. he he .. likeee..

 203. pang5kundur says

  bodoh dan banggang.. mahu membodoh dan membanggangkan orang lain.. akhirnya diperlihat oleh Allah kebodohan dan kebanggangan diri sendiri… he he he..

 204. Mantap says

  Kayak di Film 300 Prajurit bangsa Romawi menaklukan 10.000 prajurit bangsa Persia… Hampir sama persis 300 Prajurit Sultan Sulu menaklukan 10.000 prajurit Malasia…
  Bagus juga nih dibuat Film Bioskop… Betul nggak Lon…

 205. zaris says

  Salam semua…
  Orang tausuq, atau sulu atau moro mempunyai sejarah mengalami peperangan yang panjang. Sekiranya kita bergaul dengan mereka, kita akan mendapati mereka amat bangga dengan keturuhan dan bangsa mereka. Aku tidak merasa pelik sekiranya mendapati mereka bertindak menikam, menetak dan memotong leher musuh mereka. Itulah hakikat sebuah peperangan apabila mahu memastikan musuh sudah tidak bernyawa dan mahu melepaskan geram. Meraka amat bangga dengan seni permainan barong mereka. Barong adalah sejenis parang yang digunakan dengan cara melibas dan menetak dalam peperangan jarak dekat.
  Di KK beberapa kali sahabat melihat apabila dua orang pilipin (semua pandatang moro di sana di sebut pilipin) atau pun pilak bergaduh, menjadi perkara biasa keduanya pulang kerumah. Kemudian kembali semula membawa senjata. Seterusnya mereka akan bermatian bertempur sampai salah satu mati. Yang menang biasa menetak sepuas-puasnya musuhnya yang sudah menajdi mayat.
  Pengawal Kiram yang datang menceroboh ke Lahad Datu merasakan mereka hebat. Mereka berkhayal bahawa semua bangsa lain takutkan kaum suluq yang berani mati. Mereka masih bernostalgia dengan kehebatan bangsa mereka yang berani menentang Sepanyol, Amerika Syarikat dan Filipina si hamba King Philip. Mereka tidak sedar bahawa dalam Polis Di Raja Malaysia ramainya anggota yang berbangsa Tausuq/Suluq. Mereka tidak sedar dalam Angkatan Tentera Malaysia, ramai juga anggotanya berbangsa Suluq. Kesian mereka kerana masih khayalkan kegemilangan masa silam. Mereka tidak mahu menerima hakiakt masa sekarang. Mereka juga tidak sedar bahawa kaum lain di nusantara ini juga memiliki sejarah gemilang seperti kaum suluq.Lihatlah kepada kaum Iban dan dayak di Sarawak, pelbagai etnik Melayu di semenanjung, suku-suku di sabah seperti Tidung, Bajau, Kadazan dan lain-lain.
  Sayang sekali, Kiram diperbodohkan oleh pihak lain. Kiram bukan sultan Suluq. Sultan Sulu bukan rakyat Filipina kerana di berada di Manila Sultan Sulu sentiasa berada di kalangan rakyat Sulu di kepulauan Sulu. Sultan sulu mahu keluar negara tidak perlu meminta kebenaran kerajaan Filipina. Sultan Sulu bebas kemana-mana. Di kepulauan Sulu, bendera kerajaan Sulu bebas berkibar megah. Kerajaan Filipina membiarkan kerana mereka sedar kerajaan Sulu masih berdaulat. Kerajaan Filipina menghantar askarnya ke selatan adalah dengan alasan memerangi PENGGANAS. mereka bukan memerangai ASKAR SULU YANG BETUL. Sultan Sulu sekarang adalah Aranan Puyo!

 206. akudtgdrpantek says

  hebat sangat ke mufti kelantan itu…mampu ke dia naikkan matahari dari barat ke timur…tepat ke sangkaan dia dlm memahami al quran yg berhuruf itu yg penuh dgn kiasan…sudah ke dia melihat anggota yg meninggal dunia itu selamat kembali ke rabbul’alamin…atau dia lebih mengetahui dari rabbul’alamin itu…jgnlah kita cuba mahu jadi tuhan sebenar tuhan…hanya pandangan rabbul’alamin sahaja yg benar…setakat kita diberi kasyaf jin kasyaf malaikat belum tentu benarnya…usahlah kita nak ujub diri dgn ilmu yg kita ada itu, mendahului DIA yg maha berkuasa itu…serahkan (islam) segala sangkaan baik dan buruk kita kpd DIA RABBUL’ALAMIN…kerana boleh jadi sangkaan baik kita itu menyesatkan umat kerana umat hanya nampak kita lalu bertuhankan kita dan tidak nampak tuhan dalam memutuskan sesuatu perkara, walaupun kita tidak berniat begitu…penyerahan (islam) kepada DIA adalah sebaik baik jalan supaya tidak ada ruang dan peluang kpd syaitan untuk menyesatkan kita semua…heheee

 207. -- .- .-.. .- -.-- ... .. .- says

  bebaskan dulu papua,aceh,sumatera,riau,kalimantan&etc sebelom ada hati nk sibuk hal org lain.
  indonesia maling sebenarnya.

 208. umnotaik says

  aku mulanya malas nak komen sgt dalam ni, suka baca yg shah taip, sebab bukan semua orang dapat info mcm shah dapat dan kongsi dlm blog..

  tapi bila shah kata jgn citer politik kemdian dia sendiri tak sedar tercite bab politik, ditambah lagi dgn komen2 samseng umno taik kucing, jadi aku paste kan komen dari bekas TPM MUSA HITAM…khas buat samseng umno taik kucing yg malas membaca dan bengap dan malas berfikir.

  Antara kenyataan bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Musa Hitam dalam ‘Bicara Minda ‘Survival Ekonomi Melayu’ di Kompleks Karangkraf’ yang perlu difikirkan menggunakan otak oleh macai-macai UMNO ialah..

  Pertama – “Jika sekali pun pembangkang memerintah negara mereka tidak akan sebegitu bodoh mahu membiarkan ekonomi negara muflis seperti yang lain sangkakan.

  Kedua – “Kita dalam suasana pilihan raya umum (PRU) pada pendapat saya dulu, baru ini dan sekarang, barang siapa yang menggunakan perkauman sebagai isu politik adalah ahli politik yang bankrap,”(umno la, sapa lagi yg asobiyah, sebijik perangai macam yahudi)

  Ketiga – Ketika ditanya bagaimana untuk mengubah minda Melayu dan gerak kerja yang berasaskan perkauman, Musa, 78, berkata “Itu yang saya duka cita, jika kita bergantung pada akedemik senang sikit kita boleh belajar dan proses semula jadi. Tetapi dari segi mentaliti nak ubah, sukar jika kita ada sistem politik begitu terbuka, misalnya di Malaysia.

  Ayat kedua tu.. dia sindir Mahathir yang lebih Melayu dari Melayu sedangkan dia datang dari Karala. India dan juga lain-lain macai UMNO yang sering melaungkan HIDUP MELAYU!! yang sekapal dengannya..

  Ayat yang ketiga tu mungkin macai-macai UMNO kurang faham.. tak apa aku tolong permudahkan, kalau kita cerdik ianya tak susah untuk mengubah minda yang berasaskan perkauman.. tapi kalau bodoh macam macai-macai UMNO yang ada sekarang ni.. susah sikitlah… ha.. ha.. ha..

  SHAH ALAM: Bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Musa Hitam menepis dakwaan bahawa ekonomi negara akan bankrap sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih pemerintahan Pusat selepas pilihan raya umum ke-13 (PRU 13).

  Musa berkata, perkara itu tidak akan berlaku sekiranya Pakatan Rakyat mampu menjaga kestabilan sektor pelaburan yang menjadi asas dalam struktur ekonomi negara.

  Katanya, spekulasi itu hanya kenyataan politik berkepentingan sebelah pihak sahaja yang sengaja dijaja untuk menakutkan rakyat.

  “Jika sekali pun pembangkang memerintah negara mereka tidak akan sebegitu bodoh mahu membiarkan ekonomi negara muflis seperti yang lain sangkakan.

  “Saya tak fikir ekonomi negara akan musnah, sama seperti apa yang pernah saya jelaskan kepada beberapa sektor perbankan dan pelabur asing.

  “Perkara asasnya kita kena menjaga komuniti pelaburan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini. selepas menghadiri Bicara Minda ‘Survival Ekonomi Melayu’ di Kompleks Karangkraf.

  Wujud spekulasi

  Wujud beberapa spekulasi yang meramalkan hutang negara akan bertambah sehingga menyebabkan muflis sekiranya Pakatan mengamalkan dasar ekonomi yang dijanjikan dalam Buku Jingga.

  Antaranya penghapusan tol, pengurangan harga minyak, pendidikan percuma serta menurunkan harga kereta.

  Musa berpendapat tidak ada pihak yang sanggup dan sengaja membiarkan ekonomi jatuh kerana ia tanggjungjawab selepas diberi mandat oleh rakyat untuk memerintah negara.

  “Hasrat mereka (Pakatan) sama seperti yang lain iaitu untuk berkhidmat kepada rakyat.

  “Sebab itu mereka bersaing untuk menang dalam PRU dan untuk membuktikan siapa lebih layak,” katanya.

  Bekas Menteri Dalam Negeri itu juga berkata, semua pihak perlu menerima hakikat tidak mustahil perkara ini akan berlaku dalam realiti dunia politik demokrasi.

  Enggan ulas lanjut

  Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai perincian dasar ekonomi yang ditawarkan Pakatan Rakyat.

  Pakatan Rakyat kini giat turun padang memberi penjelasan kepada rakyat tentang tawaran dasar ekonomi yang dirangka bagi meraih sokongan undi semasa PRU 13 nanti.

  Manakala di pihak Barisan Nasional (BN) termasuk pemimpinnya menganggap tawaran Pakatan itu mampu menggugat kestabilan ekonomi.

  Malah, wujud perang siber di media sosial yang menyiarkan video dan menggelarkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai ‘Mr Mansuh’.

  Sementara itu, Musa dalam ucapannya menyelar sikap sesetengah ahli politik yang gemar memainkan sentimen perkauman sebagai modal politik.

  Beliau menyifatkan tindakan tersebut sebagai langkah terdesak yang akhirnya boleh memusnahkan negara.

  Bangkrap politik

  “Barang siapa guna isu perkauman dia adalah ahli politik yang bankrap.

  “Banyak isu yang boleh dibahaskan untuk pembangunan negara selain hanya nak takutkan rakyat dengan isu perkauman,” tegasnya.

  Sementara itu, beliau yakin Dasar Ekonomi Baru (DEB) berjaya mencapai matlamat apabila kemiskinan tegar semua kaum dapat dikurangkan.

  Malah beliau berpendapat 30 peratus penglibatan Bumiputera dalam sektor ekonomi juga turut tercapai.

  Musa yang juga bekas Pengerusi Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) itu turut menepis persepsi survival ekonomi Melayu kini terancam.

  Katanya, perasaan rendah diri boleh berubah sekiranya pemimpin tidak menyalahgunakan peluang yang ada untuk kepentingan politik ~ Free Malaysia Today

  Kenyataan yang kedua dan ketiga di atas di petik dari Sinar Harian di ( SINI )

  Buat macai-macai UMNO tu.. fikir-fikirkan.. kenyataan di atas adalah kenyataan dari seorang pemimpinUMNO yang juga merupakan bekas Timbalan Perdana Menteri.. bukannya Ketua Cawangan atau Timbalan Ketua Cawangan…

  Sumber: darisungaiderhaka.blogspot.com

 209. sam says

  Shahpaskal mesti tahu pasal USS guardian yang ‘terkandas’ di laut sulu seminggu dua sebelum kejadian serangan lanun suluKemudian kapal itu pula dimusnahkan di situ juga.Ada kaitan tak?Contoh2 puzzle:

  1.Kenapa militan sulu begitu berani menyerang Sabah yang kalau tanpa back up kuat sudah tentu kerja orang tak waras atau sengaja menempah maut?
  2.Kenapa laporan awal 2 orang komando vat 69 ditembak mortar sedangkan hakikatnya ditembak sniper?
  3.Siapa yang mampu memiliki unit sniper?Adakah militan juga mampu atau cuma sesebuah negara saja yg mampu?
  4.Kenapa Malaysia menyerang balas dengan kekuatan yang ‘luarbiasa’?Adakah untuk memberi amaran kepada pihak ‘big brother’ di belakang tabir supaya jangan main2 dengan Malaysia?
  5.Kenapa pula akan dihantar lagi tambahan cougar heli dan 12 kenderaan perisai(atau tank?)ke sabah semata2 untuk memburu saki-baki pengganas?Mungkinkah ada ‘sesuatu’ yang lebih besar yang perlu dihadapi?
  6.Apakah ada kaitan dgn seorang tokoh politik tempatan(mr mansuh)yang sebulan dua sebelum kejadian begitu gembira sekali menyanyikan lagu ‘tanya sama pokok’ kesana dan kemari?Agen pakcik samiri?
  7.Ada laporan dari blog sultan bantilan(sultan sulu sebenar)tentang kelibat mat salleh di dalam kumpulan lanun2 sulu bersama2 menaiki bot menghala ke lahad datu sebelum kejadian.

  Ini cuma analisis aku sebagai orang awam yang agak naif dalam soal ketenteraan.Aku cuma suspek penglibatan pakcik samiri dan agen tempatan untuk tujuan ‘peralihan kuasa’.Ini cuma teori dari pemerhatian aku.

 210. Rylai says

  Ni lagi sorg, adeyh pak wangwa.. siapa yang maling ni pak? ngomong-ngomong ngapain kerjanya ributannn muluk.. apa bapak pengen liat Malaysia sama Indonesia perang ya? Ngak usah dong semarakkan api kebencian dalam warga Malaysia-Indonesia. Bak kata band indon ‘Padi’ kita kan sahabat selamanya. Bapak dapat apa sih kalo bikin kacau di sini? Ngak bakalan dapat apa2 kan? Kalo sampai terjadinya perang di antara Malay-Indon, yang bakalan sengsara itu kita dong pak, rakyat biasa. Yang bertepuk tangan pula siapa? nahh.. Mikirin dong pak. Kakak ku itu ada yang kerja di Indon, baik-baik tuh layanan mereka(Indon) sama kita. Begitu juga sebaliknya warga Indon yang kerja di Malaysia. Temen2 kuliah aku juga kok ramai warga Indonesia. Ngak ada yang bilang maling-maling segala. Mungkin ada kali segelintir warga Malaysia/Indonesia yang ngak baik perangainya tapi bukan semua kan. Justeru, ngak adil kalo gara-gara semut seekor, kita mahu bom seluruh hutannya. Pesanku, daripada kita ributan muluk, mendingan kita sama-sama berdoa, majuin bangsa kita. Kita kan generasi bijak, ngak mustahil di saat ke depan nanti Malaysia-Indonesia bisa jalin usaha sama bagi membina pesawat-pesawat tempur, teknologi-teknologi setaraf dengan negara lainnya agar kita tidak dipandang enteng lagi. Salam perdamaian. *lama tak praktik bhsa Indonesia, klu tak fhm jgk.. nak gduh jgk.. tak tau la.. sigh =.=”

 211. Rylai says

  Dlm situasi skrg ni, aku rasa yg paling penting adalah SOKONGAN dan DOA kita semua untuk PDRM & ATM yang berjuang di sana. Dalam perjuangan diorang nyawa yg menjadi taruhan, demi siapa?? yg pasti demi AGAMA, BANGSA & TANAH AIR, BUKAN KEPADA PARTI kan? So why not, dalam hal mcm ni kita bersatu hati walaupun berbeza fahaman politik?? Perbezaan pendapat itu biasa, tapi kenapa isu yang melibatkan maruah negara dan bangsa Malaysia pun masih mahu dipolitikkan?? Tak kira la kau hardcore kerajaan ke pembangkang ke, yg paling penting skrg DOAKAN KESELAMATAN PEJUANG dan RAKYAT NEGARA kita!! Bukannya sibuk menuding jari ke sana sini. Ingat, bila kita menuding jari ke arah orang lain, 4 jari yang lain sedang menuding ke arah kita.

 212. muaz says

  hari ini kiram tak setuju dengan adiknya berkenan genjatan senjata. Bila tiada perpaduan hilang la kegerunan.

 213. Vat70 says

  yes! yes! berita harini 13/3, aset ATM yg korang kata tk sesuai kini sudah dibawa TLDM…kereta kebal lah tue apa lagi…tak gitu yop

 214. says

  ni cerita zaman majapahit kot ! sabah tu milik malaysia..sapa langsi kita langgar..sedikitpon aku tak kasihan dgn penganas2 suluk tu… tak kenang budi…selama ni malaysia dah bantu mereka .tapi ni balasan mereka..gila kuasa…
  malaysia tanah tumpah darahku !! sabah milik malaysia…
  yang paling kelakar penganas2 suluk dah semakin tamak..sarawak pon dia nak jugak ..pui !! aku tak pernah dgr lagi sarawak tu milik suluk..tak pernah dalam sejarah suluk tu ada di sarawak…

 215. says

  aku sedikit pon tidak gentar dengan orang suluk atau tausuq !! kalau mereka hebat mereka dah lama merdeka dari filipina ok ! lagi 1 kalau kerajan malaysia tak bantu selama ni dah lama mereka mati di tangan tentera filipina… tak payah nak berlagak sangat lah macam lah mereka tu hebat sangat ! yang aku tahu mereka ni hebat menipu dan sanggup mengorbankan bangsa sendiri demi kepentingan diri !

 216. Kayjobs says

  Ya betul. Satu batalion di Malaysia ialah seramai xxx anggota. Kita tau. Tapi, sebab orang tu tak tau, kita takmo bagitau. Tgk kat wiki, tak tepat..

 217. mia says

  hahahha…aku tau yunita ni jeles sbb abg2 atm tu suma hensem2 belaka kalo pakai spek kan…
  x mcm yunita….muka pecah tembok…. mulut busuk macam longkang… hahahahahhahah

 218. maha says

  siapa nak jealous itu indo hanya orang bodoh percaya sama cia itu, lebih baik percaya world bank ini ling nya
  ini ranks malaysia di world bank bankhttp://search.worldbank.org/data?qterm=data+malaysia&language=EN&format=
  ini ranks indonesia di world bank http://search.worldbank.org/data?qterm=data indonesia&language=EN

 219. silent_killer says

  la berundur jgk ke adk beradik kiram. igt berani sgt.. berundur hanya untuk org yg kalah!! (nanti die bg alasan nk susun strategy pulak)

 220. eman says

  tuan hj shah,…

  udah lah ni…. dah banyak sangat komen sampai melepasi 1k, tak larat nak baca 1 per satu,

  buatlah artical baru, segar bugar punya,

  nah…

  baru semangat nak baca…..

  yg politik2x pergi lah jauh2x…. tak sesuai kamu di sini, biar tuan blog dengan kaki2x blognya…. apa kes, blog politik kan bertimbun, gi lah sana….

  yg lain 2 kalau nak baca, baca je lah, tak yah nak komen yng karut marut, buang masa jer, hormati lah pandangn tuan punya blog nieee…. dah lah kena cari bahan sendiri taip sendiri, tak de nya orang bayar pon…lagi pon blog tuan hj shah, suka hati dia lah, dia dgn fakta dia…. jgn sebuk lah….

  baca dan ambil yg baik yg buruk tinggal kan je… pe nak kecoh2x…

  dah lah tuan hj shah, tolong lah bagi artikal yg baru… kita tahu hj sebuk, tp sedikit sebanyak ada juga item yang boleh direnungkan bersama2x….

  dok ghitu…

 221. Jebeng says

  Lepas ni takder masa nak dengar salakan dari puak2 yg mcm t.chua….
  gomen kena bagi double bajet pas ni utk tambah aset….

 222. Jebeng says

  kenapa don/luk……loe ngiri sama mereka….???
  pergilah kekedai/toko dan beli satu yang sama mcm tu….
  hah….??? duit takder…..?…meh sini datang jumpa gw….berapa loe mau….

 223. Jebeng says

  kalau kita ni bangsa GANAS macam us ngan isarael…ops dah setel dah…
  kita kena hati2 sebab dorg main kat kawasan penempatan awam….
  muka dorg plak sama saling tak tumpah mcm kita dan mcm hang…tu yg susah bro….

 224. Jebeng says

  kepada indon yang sok pinter sok haibat…
  silah benahi dulu negri loe sendiri…samperin papua sebaiknya….
  MABES OKU udah ludes kena bom nuklir…hahahahahaha
  TNI keok sia2 diPapua kena sumpit sama OPM…
  M16 digudang Bandung hilang dijual ke teroris…

 225. Jebeng says

  SETUJU….
  Inilah masa yang sangat sesuai dan peluang TERBAIK bagi ATM/PDRM dan lain2 agensi menguji atau test power aset masing2…..
  Kalau berpuluh tahun tak dipakai….berkarat beb….anggota mereka pun dah ngidam nak test….
  Dorg pun mungkin bosan asik duk berlatih jer….target cuma tanah lapang ngan shoot target palsu…

  Dapat kita test Hornet D tu selain Helang….seb baik che SU ngan ikan paus jengking tak ikut sama….
  taklah jadi macam ‘helang udara’ kita yang duk tersadai kat gurun Arizona pada zaman dulu2….

  Belinya mahal hoi……..orang2 pendengki duk menyalak katanya membazir duit rakyat….
  sekarang rakyat dah nampak duit dorg digunakan dengan betul…hehe
  target datang dengan sukarela…peluang pulak untuk kita test2 sebelum plan2 nak beli ‘cap’ apa pulak lepas ni….jangan cap ayam sudah…..hehehe…

 226. Jebeng says

  anton barangkali udah lupa bangsanya dimutilasi,dientot dijalanan ditahun 1998 diJakrta…kangen kali tuh….

 227. Muaz says

  Nak jadi hebat di depan Allah belajar tauhid aqidah yang benar.Esok bila kita mati Allah akan tanya aqidah kita dahulu lepas itu solat.

  Jadi tanya sama iman kita
  1.Aqidah kita sama tak dengan aqidah nabi?
  Bukan apa bila tentera sulu pakai tangkal siap dengan ayat Al Quran lagi…Akhbar metro dah menggigil bagitahu susah nak bunuh mesti ada cara,,,,, bukan mudah nak bunuh pengganas ini .Apa laa Nabi takda la ajar benda2 ini
  khulafa Al Rashideen takda la pakai tangkal.

  2.Solat kita ikut Nabi tak?
  Jangan main solat je pakai la buku Cara solat sama seperti Nabi dan berguru.
  Malaysia memang ketinggalan kedua2 bab diatas.Maaf cakap la Nabi bila solat semua berdiri lurus dan rapat saf.Bahu sama bahu kaki sama kaki dan tumit sama tumit.Rapat betul baru la ada kekuatan .Ini tidak solat main syok sendiri je bengkang bengkok la rapat takda langsung la paling teruk la.Insaf dan taubat la ..belajar jangan tak belajar.

 228. Muaz says

  ini surat jawapan yang membantu memahami kenapa Umat Islam suka bertengkar untuk wangsa….abu al hakeem blogspot.Semoga Bermanfaat

 229. sab says

  ini pemuja nuar la ni…puak2 tian chua..dah mati t kuburkan kat laut…bumi msia tak terima ko ni…

 230. xXx says

  Ni kompom hang budak lagi ni… dik,hang pi lah belajar baca buku tuh…toksah masuk main kt sini,sini tempat org2 dewasa je…kang tak pasal2 masuk lokap nanti,nak ke????

 231. akudtgdrpantek says

  kebenaran tuhan itu pahit utk ditelan pasal sudah biasa dgn kemanisan ke”dusta”an (dajjal) yg diberi oleh pembesar negara sejak dari mula kelahiran…aku tak salahkan kamu wahai empunya blog krn memadam tulisan aku sebelum ini…pasal semua itu hanyalah pandangan aku secara peribadi shj…blh jadi betul boleh jadi salah…terima kaseh…

 232. akudtgdrpantek says

  mana kita tahu mereka yg terkorban itu mati syahid atau tidak…sesiapa pun tak blh tentukan melainkan diri dia sendiri yg tahu nasib diri dia di sana…atau golongan yg diberikan keizinan oleh rabbul’alamin utk melihat nasib mereka di sana samada selamat balek atau tertinggal di mana mana alam dia…mohon maaf kalau ada sesiapa yg tersinggung dgn kenyataan aku ini…

 233. hamidah ismail says

  indon maling suka mencampuri urusan orang. apa pun indon akan sentiasa di landa gempa yang dahsyat kerana rakyatny yang terlalu baik. amin.

 234. sam says

  Sulu itu sendiri kan dijajah filipina.Bagaimana wilayah yang sudah sedia dijajah mahu mengklaim ‘wilayah’nya yang dibawah ‘jajahan’ negara lain?Bukankah tak masuk akal?Bukankah lebih baik moron ops moro/sulu memerdekakan dirinya terlebih dahulu daripada jajahan filipina sebelum boleh ‘mengutip’ kembali wilayah2 yang didakwanya miliknya?Kalau begitu barulah ada rasionalnya.

  Apakah sekiranya Malaysia melepaskan Sabah,sulu boleh tiba2 merdeka dari filipina?Bukankah Sabah cuma akan menjadi sebahagian dari filipina saja,sama seperti sulu?Lalu apakah faedah yang sulu dapat selain dari menjadi anjing kafir filipina yang ditentangnya sejak sekian lama(dalam usaha untuk merdeka)?Maksudnya sulu cuma menjadi alat filipina untuk mendapatkan sabah atau meluaskan jajahannya.

  Kalau moro/sulu memang merasa dirinya sebahagian dari filipina lalu apakah jadahnya mereka berperang berpuluh2 tahun dengan kerajaan filipina?

  Jadi sebetulnya ini adalah usaha terancang beberapa pihak yang berkepentingan untuk melaga2kan wilayah2 Islam dan menimbulkan ketegangan di rantau asia tenggara umumnya dan Malaysia khasnya atas sebab2 yang tertentu pula.

 235. sam says

  ‘kesetiaan kami juga pada AGAMA, bangsa dn tanah air, tetapi BUKAN KEPADA PARTI!’.Tak ramai yang dari kem kamu berpendirian begini sebenarnya.Kalau tak,tidaklah timbul istilah polis dan askar umno termasuk kata2 nista dan perlecehan terhadap pasukan keselamatan yg datangnya kesemuanya dari kem sebelah sana.Ini dah masuk politik,malas nak panjang2kan…

 236. sam says

  Pinoy dah menang dalam agenda melaga2kan 2 muslim bersaudara melalui misuari dan kiram.MNLF serba-salah,separuh menyokong dan separuh tak mahu campur(kalau ikut statement pemimpin2 depa).Dendam pinoy dah terbalas.Permusuhan ini kalau tak kena gaya akan berpanjangan.Medan perang di selatan filipin sudah berjaya dialihkan ke sabah.Pinoy cukup puas hati,’masalah’nya sudah dipindahkan ke bahu jirannya yang selama ini menyokong musuhnya.Sahabat tikam sahabat.Apa tindakan Malaysia terhadap pinoy selepas ini?

 237. sam says

  Abih tu ko nak suruh pakai selekeh macam askar republic of congo?Tipikal pencacai.Patutlah 90% pencacai macam tak kisah pasal kes lahad datu sebab dia ingat ATM PDRM umno punya.Pemimpin sekor pun tak datang sambut jenazah,punyalah bagus tunjuk contoh teladan pada pengikut.Esok katanya niki baru nak turun airport sambut jenazah askar yg syahid pasal airpot tak jauh dari rumah dia.Lepas ni barulah cai nak sibuk ambil tahu pasal lahad datu pasal tok ketua dah bagi signal,’ ini askar Malaysialah bukan askar umno’.

 238. sam says

  Harbi ni nak menyamar jadi indon,mustahil indon tak tahu tulis Melayu.Dia boleh faham apa yg kita tulis tapi nak tulis balik tak boleh,takut kantoi.

  Kalau betul indon atau harbi indon cuba tulis dalam bahasa indon.Kantoi harbi.

 239. sang adiputra says

  wangwa adalah mungkin rakyat indon yg suka menjaga tepi kain org. cuba buat pemulihan di papua itu dulu. budak ini hanya membaca press dr philipin sahaja dan membaca info dr internet. sibuk2 filipina minta access terhadap warganega yg di tahan. sebelum ini filipina tidak pula memberi senarai rakyat sulu mereka yg membuat angkara. Banyak isu kemanusiaan dihebohkan.kononya agensi keselamatan malaysia adalah zalim dan ganas. tetapi keganasan warga mereka di malaysia seolah2 dianggap mangsa. org awam suluk yg ditangkap itu memang bukan penganas tetapi pembelot yg melindungi, memberi bantuan dan berkomplot dengan penganas sulu utk membuat kejahatan dan keganasan terhadap malaysia.Jika malaysia adalah maling indonesia juga lebih maling apabila terdapat wilayahnya yg ingin merdeka. kenapa tidak dibenarkan merdeka.wangwa hanya petik info kt internet.kesultanan sulu sudah tamat. jika betul sulta sulu masih ada kerajaan kenapa filipina tidak memberi kemerdekaan pd mindanoa-pusat kesultanan sulu.perjanjian sultan sulu dng britsh adalah sehingga bulan dan matahari tiada baru lah perjanjian tamat.mungkin sultan sulu tidak sedar perjanjian itu sehingga kiamat.sebab itu lah bila filipina membuat tuntutan terhadap malaysia gagal. kerana kami ada bukti surat perjanjian itu. kamu plak sebagai warga indon jgn cuba jadai pencacai di sini.

 240. sang adiputra says

  hahaha warga malaysia pun yusnita. habis tu kau nk kita lawan one by one. xpayah pakai kereta perisai, xpayah pakai jet.kau nk ramai tentera kita mati. kalau lah anak atau saudara mara kau tu adalah polis dan tentera yg ke lahad datu mesti kau nk cepat perang tamat. supaya anak dan saudara mara kau tu tak MAMPUS kan.

 241. maha says

  joni tabu kamu tahu tak bahasa inggeris tak tahu jangan bikin malu dekat sini cuba kau baca betul2 blog kau bagi itu aku gelak kau je,,

 242. maha says

  baca dulu sejarah malaysia ; malaysia telah mengada referendum untuk rakyat ya atau tidak masuki malaysia antara sabah,sarawak,singpura,burnei,semenanjung.. negeri kata tidak brunei,, semua negeri ya masuk malaysia kemudian sinagpura ditendang keluar, kenapa negara indo takut ada referendum ya atau tidak masuk jadi negara indo melalui undang antarabangsa untuk aceh,timur2,puapa kamu tahu setakat lagu negeri jangan bikin kami gelak kamu dong, semua negeri selangor, perak,kuala lumpu,sabah,serawak,pulau pinang,kedah,kelatan,terengganu dan perlis ada lagu negeri, bukannya lagu negara kamu faham tak

 243. sang adiputra says

  betul tu cuba kaji selidik siapa banyak mulut dan bising2 tu sapa.sampaikan dlm parliment pun mereka cuba mendedah rahsia aset ni pastu tup tup kluar paper. sanggup mereka ke perancis atau mana2 tempat utk dpatkan dokument2 tertentu kononnya ada penyelewengan. aku rasa jika kerajaan terikut dgn pihak ini tak akan ada nye pembelian kapal selam jet MRCA yg baru atau AV8. pihak2 tu tak pula ke pelusuk negara mencari rakyat miskin yg daif dan mengesa kerajaan membina rumah, membiayai pendidikan anak2 miskin secara agresif.berbanding negara indon.rakyat mereka bersetuju dan mendesak kerajaan mereka membeli aset pertahanan yg baru serta memberi peruntukan belanjawan ketenteraan yg lebih besar walau pun ratusan ribu rakyat mereka yg miskin.

 244. sang adiputra says

  betul tu cuba kaji sejarah indonesia. slpas peningalan belanda. semua tanah jajahan belanda di satukan jd indonesia walau pun ada wilayah yg mempunyai raja. raja mereka tidak diberi kuasa sperti raja2 melayu di malaysia. di malaysia sebelum pembentukan malaysia, setiap negeri disemenanjung, sabah dan serawak dirujuk dahulu sama ada mereka ingin bersatu di dlm persekutuan malaysia.tiada penaklukan atau peperangan atau kekerasan terhadap negeri2 ini utk menyertai malaysia. selepas sabah dan serawak bersetuju menyertai malaysia. indonesia dan filipina mengumunkan penentangan terhadap malaysia seolah2 tidak mahu penubuhan malaysia. indonesia berminat memiliki sabah,serawak dan semenanjung utk pembentukan indonesia raya. kalaulah kita kalah masa konfrontasi dulu. bayangkan wilayah malaysia sekarang. tiadalah KL, KLCC tu. petronas adalah pertamina. bayangkan semenanjung seperti sumatera sekarang. sabah serawak seperti kalimantang dan irianjaya ataupun setaraf papua ataupun setaraf timur2 (bekas jajahan indonesia).oleh itu rakyat malaysia harus bersyukur walaupun ada pahit manis dlm persekutuan malaysia ini yg lebih baik dari menjadi wilayah indonesia dan filipina.

 245. sang adiputra says

  yg bestnya jadi sebahagian negara malaysia ialah setiap negeri mempunyai raja atau wakil yang di pertuan masing2.setiap negeri mempunyai kerajaan masing2 bukan setakat autnomi tp ekonomi, pendidikan dan pembangunan sendiri dan dengan bergabung setiap negeri akan mempunyai kekuatan dr segi ekonomi, pertahanan dan daya saing. bukan seperti sesetengah negara jiran yg menyebabkan rakyat sesebuah wilayah melancarkan pemberontakan utk mendapatkan kuasa autonomi kerana berlaku penindasan kerajaan pusat.apabila kerajaan pusat tidak memberi reaksi mereka menuntuk kemerdekaan wilayah.

 246. sang adiputra says

  ucing ini budak2 indon yg xpuas hati kat malaysia ke. bila plak brunei tu bergabung dgn malaysia. xpandai sejarah.hahaha kau ni mesti ikut media negara kamu yg penuh negetif itu ya.rakyat sabah lebih rela bergabung dgn malaysia utk mengelakkan mereka diperintah oleh raja sulu dan filipina.keluar malaysia menyebabkan mereka berhadapan bersendirian dgn tuntutan sulu yg akan menyebabkan mereka lebih mundur. dan mereka juga akan terjerumus kpd tuntutan filipina atas alasan filipina yg menguasai sulu.begitu juga serawak. raja sulu sudah mengeluarkan kenyataan selepas berjaya menguasai sabah mereka akan menuntut serawak. adalah penting sabah dan serawak utk terus bersama persekutuan malaysia. boleh awk posting lagu kebangsaaan yg dikatakan wujud itu wahai ucing.

 247. says

  habis nak hantar sape .. yunita nak pergi ker.. kalu buleh minimized loss ape salah nyer.. bape banyak kena anggota polis terkorban baru nak hantar tentera.. hermm… to kill 2 bird with one stone it is a nice plan jugak aper.. jgn ingat .. malaysia tak mampu mobilize asset2 dia.. bila keadaan memerlukan.. reminder for Philippine and Indonesia.. kes ambalat.. bukan main nak tunjuk hero.. bagai.. dan harap k’jaan malaysia berhati2 sedangkan org PATI dari Philippine pon buleh belot.. inikan pulak PATI dari indon berlambak kat semenanjung nih..

 248. Orait says

  org indon kat sini tak kisah panggil dia org indon. masalahnya duta besar dia yg nama dai bachtiar tu perasan nak jadi hero indog. dia bangkitkan nama indon sbg rasis padahal dah bertahun kita panggil dia org indon sama spt mereka panggil kita malay. malingsia, malon, alay semua tu kata2 dia org nak hina kita. dah terang beribu2 kali kita x pernah klaim budaya mereka dan minta link / bukti yg mengatakan klaim sampai skrg x dpt bagi. pastu tuduh org malaysia melakukan kezaliman dan membunuh TKI mereka padahal org malaysia yg banyak mati kena bunuh oleh perompak2 indog nie.

 249. Orait says

  pertama kali aku dengar “BUKA” tu kopek.. hehehe nnt tanya naza betul ke tak.. hahahahahaha
  (hj shah jeling tu)

 250. berkubang says

  Senjata bio ngan gas sarin tu diimport dari Kelate, perusahaan Tok Guru.. Budu Tok Guru dan Jus Mencanak Tok Guru.. akekeke

 251. otako says

  ckp banyak tak mau.. kalau berani pergi signin nama, ambik senjata lepas tu ikut charlie yg tgh loading barang tu balik sabah.. bising dlm blog berani la.. puihhh..

 252. Orait says

  yg pasti timor leste bebas dr indogayniesetan dan indogayniesetan kalah sama timor leste. timor leste pakai batu dan kayu. tentera indogayniesetan yg haibat boleh buat senjata sendiri dan pasukan haibat kalah sama tentara bawa kayu dan batu. hakkk ptuiiiiii…

 253. Orait says

  tak nampak ke ” ” sebab tu di tulis ” gumbira” untuk menunjukkan kelainan. takkan bodoh sangat kot?? lagipun gumbira banyak di guna pakai :))

 254. Orait says

  apa masalah ko nie??? ko tak paham jgn masuk campur ko ingat aku tak tau apa milf, mnlf abu sayyaf???
  tanamkan sifat bertanya dan jgn masuk campur hal org kalau x tau..

 255. Orait says

  agak2 la nak bohong don.. mana mungkin org indon jd polis atau askar malaysia. terima kasih atas doanya

 256. Orait says

  indon sekarang menjadi indog dan haram!!! sebab tu mereka kuat menyalak minta jadi setan utk sesuaikan nama indogayniesetan

 257. Orait says

  kalau 45,000 dah lama mindanao merdeka nak dpt autonomi pun sesak napas. apa la indog nie menyalak sakan

 258. Orait says

  Pak Jendral Ind0g kalau mereka mundur tidak diteteksi yg mati tu siapa pak jendral?? tentara-tentara indog??? pasti org sulukan.

 259. Rylai says

  Based on pic yg aku tgk dlm fb hari 2, lion of sulu ni dah tua kn?? (if I’m not mistaken la) dia famous ek? aku google x jumpa pon cerita pasal kehebatan dia.. anyone knows? *curious 😀

  p/s : Tiada daya upaya melainkan dengan izin Allah.. klu dah sampai ajal, kebal tak kebal.. masa 2 jugak malaikat izrail dtg menjemput..

 260. Orait says

  mike dgn bravo org sama. jeles dgn malaysia sebab tu dia kata jgn guna jeles sebagai alasan. kalau ind0g x jeles kenapa fitnah dan memburuk2kan malaysia.

 261. Orait says

  paling2 kami tidak menganggap hiburan membunuh rakyat sendiri spt yg pernah terjadi di acheh dan sekarang di maluku, ambon dan papua seperti ind0g. terbukti sampai sekarang masih tak habis2 perang sama OPM. kemudian cerita papua di bantu sama amerika lah, portugis lah, australia lah dan macam2 lah. kata askar ind0g hebat dan komando ind0g no 3 (belakang) terbaik dunia. kenapa tak selesai masalah. kahakahakahakahak hebuh 1 dunia ind0gayniesialan punya senjata haibat dan boleh buat sendiri eksport lagi. pakai la pergi tembak rakyat sendiri. kurang2 boleh kurangkan anjing2 spt kamu dalam dunia nie. buat semak jer

 262. Orait says

  ko bapok yahudi tau lak malu. ko jual maruah ko kat bangsa lain spt yahudi dan menfitnah tak malu. ko bangsa jenis tak tau malu yah mengaku nak malu dan susah pikir bangsa di malaysia malu nak mengadap bangsa lain. kapir laknatullah

 263. Orait says

  kalau malu keluar la dari malaysia dan pergi la mengaku ko sulu atau ind0gnesialan atau pigphilipine

 264. Orait says

  bodohnya ke bangang atau gila kot.. sendiri tulis sendiri puji komen sendiri. kantoi!!!! hahahahahaha bodohnya si samdol nie. tukar la email kalau nak menyamar pun. orang cam ko nie patut masuk tampoi atau tg rambutan. kalau tau la kat mana tampoi dgn tg rambutan.. kahakahakahakahakahakahakahkahakhakahak

 265. Anak Malaysia says

  Jadi pembangkang x salah abg zaki…
  Tapi jangan jadi pembangkang yang bodoh…
  Kalo da sume benda yang kerajaan buat pon dipandang buruk..pandai sangat ke?…

  Tumpang tanya..time isu lahad datu ni tgh hot media pembangkang sebok nak kaitkan UMNO dengan pengganas…
  Siap kelauar artikel ketua pengganas dijemput ke perhimpunan agong UMNO…
  sekali rupenye itu adalah ketua MILF…
  Kalo dah media rasmi so call islamic party pon x matang nak kata ape dehh?…

  Ni yg terbaru nak hapuskan PGA & SB….ape komen sedara sebagai seorang pembangkang yg bijak & patriotik?

 266. sniperz says

  Otonomi aceh baik utk aceh?
  Ucing,

  Ni zaman moden..bukan zaman batu…
  Kalau baik sgt otonomi di aceh utk indon masakan sejak zaman ABRI lagi rakyat aceh diseksa dan diburu terutama GAM.
  dlm utube bersepah psl perang di aceh.apa kamu mahu bohong seluruh dunia keadaan di aceh?
  Berapa byk rakyat indon di aceh yg perlu mati utk dapatkan otonomi itu?
  Singapura dan brunei dr segi sejarah mmg bkn dlm asal pembentukan malaysia pon,ketika itu ancaman komunis lebih difikirkan.
  Oh ya,semua negeri di mlaysia ada lagu negeri masing2…problem?

 267. Padan Muko says

  Did i say Malaysia will win? If Malaysia can repel yr attack, what wud u call that, win or lose?
  One thing for sure we will not attack any country cos we believe in diplomacy to solve things, we never under estimate anybody n that includes the Sulus, we’ve proven that. But people can’t just take us for a ride.
  Another thing Mr Bravo, we are not arrogant as what u think, its just that these constant insults, bashings, bragging n provocation by Indonesian in this blog lead us to comment in such a manner, all out of frustation despite numerous calls n appeals not to do so. Yes, there are plenty of insults from both sides but if you check carefully majority comments made by Indonesians from previous articles, you’ll understand what i’m trying to prove here.
  Well, certainly you are not one of them. We can see that.
  Peace

 268. tuah says

  hahaha sorry… nie aku gabung kan dgn palang merah dgn beberapa persatuan antarabangsa punye website… hehehe sorry yer kengkawan

 269. akudtgdrpantek says

  aku kesian dgn anggota pasukan keselamatan dunia skrg ini yg dipergunakan dan diperalatkan oleh pembesar negara tanpa pengetahuan mereka yg sebenar…tak kiralah apa pangkat dan kedudukan anggota pasukan keselamatan itu,mereka sebenarnya tidak tahu dan tidak jelas apa sebenarnya yg terjadi sebelum sesuatu krisis itu berlaku di belakang tabir…agenda pembesar negara yg sebenar berjaya ditutup bila berlakunya krisis yg dirancang dan diarahkan oleh mereka…rakyat dan anggota pasukan keselamatan akan hanyut dgn jalan cerita krisis yg telah berlaku mengikut alunan cerita itu sendiri tanpa perlu diolah lagi…nyawa anggota pasukan keselamatan menjadi taruhan asalkan mereka mendapat harta kekayaan yg menjadi buruan…skrip cerita krisis dibuat dgn teliti dan tersembunyi di peringkat tertinggi agar tidak diketahui oleh orang bawahan…anggota pasukan keselamatan merasakan apa yg mereka lihat,dengar dan rasa itu betul,padahal ianya adalah helah pembesar negara untuk mendapatkan sesuatu yg amat peribadi tanpa mereka sedar dan tahu…biasanya agenda mereka bersifat serampang dua mata…takhta dan harta…pihak yg memiliki harta yg diidam idamkan oleh pembesar negara tadi yg menjadi punca krisis, akan menjadi mangsa dan tersepit ditengah tengah seolah olah kesalahan adalah berpunca dari mereka…sedangkan cerita harta yg sebenar tadi berjaya ditutup rapat rapat oleh pembesar negara yg terbabit…mereka baling batu sembunyikan tangan lalu menuduh dan memfitnah pihak lain yg punya angkara membaling batu tadi…itulah permainan pembesar pembesar negara tadi, baik yg sedang berkhidmat mahupun yg sudah bersara tetapi masih buas nafsu “HARTA JONGKONG EMAS” pihak yg empunya hak tadi!…hehee…

 270. msi says

  aku dah baca..memang depa plak lebih2 nak api2kan. Pandai depa nih, suroh org islam yg gi perang. depa mai kaut ja.

 271. tuah says

  bangang.. dalam ceramah2 geng aljuburi apa yg dia cakap pasal sabah? sapa yg asyik cerita pasal sabah nak hilang sebelum kes lahat datu? hantu ker? apa yg kau tahu, takder org pun nak ambik tahu kecuali pencacai jugak la. sapa yg tak percaya dekat pasukan keselamatan dari dulu? semua pencacaikan..

 272. darah satria says

  Wangwa perbaikila hubungan kita sesama manusia…janganlah menyakiti hati jiran kamu…nti suatu ketika nti percayala jiran yg kamu benci inilah yg akan membantu kamu ketika dlm kamu dalam kesuasahan..tangan ghaib byk dibelakang kamu…jadi jagala negara kamu sebaik2nya…tentang negara kami usah kamu campuri tahula kami menjaganya…

 273. Rylai says

  I am sorry for interfere, but from what I’ve read (in this blog, try la usha!) Malaysia was actually developing a good relationship with MILF, but I’m not really sure about the relationship with MNLF. :)

 274. Ameer says

  There is an event where an Apache was shot down by angry mobs just by using AK’s and small firearms.

 275. Ameer says

  In an open area, they are the beast, in closed environment like forest, buildings and such? Would love to. Battlefield in an open area and closed environment has its one sided battle. It’s like BM-21, old and inaccurate but can ruin your day if they get it right.

 276. Ameer says

  Good. Now that’s out of the way, I shall do my part as well. Do be informed that all insult here by Malaysians are only to those stupid Indonesians as well as Malaysians, including political zombie. If you wrote your comment politely, I’m sure we’ll do the same.

 277. Ameer says

  Still drifting away? Timor Leste was colonized. Answer that. They deserve independence. Kedah, Kelantan and others were not colonized, talking about them about breaking away is invalid in this argument. The keyword here is COLONIZED.

 278. Ameer says

  And OUR troops as in MALAYSIAN troops said they fought with TNI and your commando’s. Read my words. British helped us but the MAJORITY who fought and fallen were Malaysian troopers.

 279. Ameer says

  B*tch please. We all did it for our country, not just chinese, indians and malays but together as ONE which people like you will never learn that. And by the way, have you ever seen History Channel? Malaysian fought the communist? I’m not trying to be racist here but MOST are Malays.

  Above of all, Malays, Indian, Chinese and all others, together as ONE, unity we stand, divided we fall. Something you’ll never know.

 280. Rylai says

  klu malu, sila simbah muka sendiri dgn acid so org xbley nak cam dah. klu xda acid mai ckp ngn aku, aku bley bagi. foc.

 281. Ameer says

  http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Capish

  As you were saying? Arrogant? HAH! Take a look at previous blog and read them. Who started first? Not us, you. Who were so arrogant about stealth ship? You. In the end, burnt to crisp. Who were so arrogant know about everything? Saying fiberglass is much stronger than steel? Take a look at previous blog post and you’ll see who. Who started Ganyang Malaysia? You.

  By the way, the arrogant one is you. Try to look for an Indonesian comment with no insult and with respectful comment, did we insult them back? Did we? No. Every time we make a comment that we are proud of out army, some d*ckhead come in and start insulting.

  An Indonesian that I respect the most here is Advark but he left due to some sh*t going on before. Good deeds by him always be remembered by me.

 282. Rylai says

  For your information sir, Sabah wasn’t a small state (it’s about 73,620 km persegi) and that 7 battalions was sent not only to defeat the militants but also to ensure the safety of our people. Please be noted, and yeah.. we have to sent them “a lot” because our ATM didn’t have “buluh runcing” 😉

 283. says

  Dato K akhirnya menceraikan Siti nurhaliza..
  2 tahun kemudian, Siti nurhaliza berkahwin dengan Dato A,

  Dato’ K tak puas hati dan ingin kembali mengahwini Siti..
  Dato’ A kata “ Tunggu aku ceraikan Siti dululah”..ok?

  Dato K = Waris Kesultanan Sulu
  Siti = Sabah
  Dato A = Kerajaan Malaysia…

  Kepada yang berminat nak tau kronologi pencerobohan lahad datu..
  Sila ke http://bangsamoromnlf.blogspot.com/ , jom salami minda, idea, fikrah dan strategi MNLF dalam pelan jangka masa panjang mereka untuk kembali mengahwini Siti..

  To win a war..
  Tau kekuatan diri dan tau kekuatan lawan…

 284. ancus says

  Asyik2 malaysia maling..maling kepala bana Lu!…
  Sedarlah selama ini malaysia dah banyak membantu Indon dari berbagai segi. Berjuta rakyat indon mencari makan di Malaysia dan dah berjuta2 RM rakyat indon bawa balik untuk diberi makan menjadik darah daging anak bini sedara mara di Indon. Apa lagi yang indon tak puas hati. Seharusnya anda bersyukur kepada Allah dengan rezeki yang dapat dikongsi ini kalaupun anda tidak mau berterima kasih kepada Malaysia. Ada jugak yang tidak mau balik ke indon kerana telah beranak pinak di Malaysia dan mereka hidup bahagia dan mewah dan ada yang lebih mewah dari rakyat Malaysia sendiri. Begitu juga dengan rakyat Filipina, Myanmar, Kemboja, Vietnam, Bangladesh, Laos, Nepal, Pakistan dan lain2…. Kekayaan dan kesejahteraan Malaysia membolehkan kita sama2 berkongsi mencari rezeki demi menyara diri , anak bini dan saudaramara. MALINGKAH MALAYSIA???

  Tetapi jika ada di antara mereka yang ingin membuat onar di Negara Yang Berdaulat ini terimalah padahnya seperti Operasi Daulat yang sedang berlaku di Lahad Datu. Kami rela mati dan tidak akan membiarkan walau seinci dari bumi kami diambil. Mempertahankan negara kami adalah hak mutlak kami walau dengan apa cara sekalipun. Pada rakan2 ATM dan PDRM yang sedang mempertaruhkan nyawa di LD aku doakan kalian agar sentiasa dilindungi Allah dan tidak akan gentar walau apa yang datang. Pada musuh2 dalam selimut dan talibarut2 durjana..ingatlah kamu akan kecundang dan akan terima balasanya nanti.

  Allah selamatkan Malaysia.

 285. Ameer says

  http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Capish

  As you were saying? Arrogant? HAH! Take a look at previous blog and read them. Who started first? Not us, you. Who were so arrogant about stealth ship? You. In the end, burnt to crisp. Who were so arrogant know about everything? Saying fiberglass is much stronger than steel? Take a look at previous blog post and you’ll see who. Who started Ganyang Malaysia? You.

  By the way, the arrogant one is you. Try to look for an Indonesian comment with no insult and with respectful comment, did we insult them back? Did we? No. Every time we make a comment that we are proud of out army, some d*ckhead come in and start insulting.

  An Indonesian that I respect the most here is Advark but he left due to some sh*t going on before. Good deeds by him always be remembered by me. Salute.

 286. maha says

  biar aku cakap kamu ini aceh,timur2,paupa bukan wilayah indonesia cuba baca sejarah indonesia itu sendiri baca sejarah sukarano dan surahto itu bukan kah kamu maling dan menjajah negara tersebut, penah tak orang sulu dari pilipina hormati ham dan undang geneva itu mayat polis kami korak matanya dan badan potong, satu lagi polisi indo dan tentera homati ham ketika aceh,timur,paupa .. kamu penah baca berita baru2 negara argentina tuntu pulau falkland dan rakyat pulau falkland tolak tuntutan mereka mahu kekal dibawah british, british mereka buat memorandum suara rakyat sama mahu kekal sama ya atau tidak kekal sama british? jawapan rakyat falkland ya kami mahu kekal sama british, menurundom itu suruhanjaya kobor sama berlaku apabila sabah mahu masuk jadi negara malaysia

 287. ancus says

  Aku cadangkan.

  ATM perlukan satelit pengintip dan spycam yang menyerupai bentuk batu-batan atau tumbuhan dipasang sepanjang sempadan / kawasan2 yang difikirkan perlu. Ini bagi membantu sistem pertahanan negara. Bangunkan satu sistem pertahanan terkini dengan teknologi dari usahama dengan Universiti2 tempatan. Pakar2 dari ATM boleh bekerjasama dengan saintis2 tempatan.

 288. vat70 says

  klu soljar dihantar tu aku setuju…peluru, meriam, kete kebal ker..allright…jet tak pyh ler dihantar dia leh terbang sendiri…

 289. Rylai says

  Quote “Sekarang sabah..kau kira aku tak tahu sebelum pejuang sulu masuk ke malaysia rakyat sabah dan sarawak sudah ingin melepaskan diri dari malaysia.. Bahkan sudah mempunyai lagu kebangsaan sendiri.”

  Amboiiiii.. dari mana kau dpt info tu bang ucing?? sesedap jari je menaip, tgk kiri kanan dulu, sblm masuk bg salam.. ramai forumer dari sbh n srwk dlm ni.. jgn mcm2!!

 290. vat70 says

  kah kah kah…cer bagi cth org PGiRah yg sgt patriotik tue……..aku rasa ramai yg nak pelingkup negara yg byk dlm PGayRah

 291. hidup says

  Hehe kau ne tau pape yunita.tgk cemin mate askar je dah muntah.ada hati nk kondem askar.xtau malu betul.askar negara lain pn ada pakai jet tp kau x kate pape pn…sbenanye ko yg fobia,fobia kalau malaysia aman.kau sbnanye nk malaysia huru hara baru kau bahagia kan?

 292. Siti Kohagi says

  Salam semua,

  Terima kasih buat Shahpaskal sebab bagi ulasan tentang operasi di Lahad Datu. Banyak yg dapat saya pelajari. Harap dapat update selalu supaya dapat memberikan gambaran sebenar dan melawan fitnah2 musuh yang tersebar dalam alam siber ni.

 293. wangwa says

  #Admin Gaza

  REPUBLIKA.CO.ID,Sengketa Sabah tampaknya tidak akan selesai dalam tiga dekade ke depan. Filipina, setelah kegagalan Operasi Merdeka, seakan tidak ingin lagi mengangkat persoalan ini ke forum internasional.

  Malaysia terus membangun infrastruktur Sabah, mengeksploitasi seluruh sumber daya alam (SDA)-nya, dan sebisa mungkin menyejahterakan masyarakatnya. Filipina hanya bisa gigit jari.

  Di sisi lain, keluarga Kesultanan Sulu mulai tidak puas dengan uang sewa yang 1.500 dolar AS per tahun dan berusaha menuntut kompensasi 10 persen dari gross domestic product (GDP) yang mencapai 100 miliar dolar AS. Bagi orang Tausug di Mindanao, Tawi Tawi, Palawan, dan Sulu, Sabah akan tetap menjadi bagian dari kehidupan masa depan mereka.

  Bagi pemerhati masalah internasional, persoalan Sabah harus dipahami dari dua perspektif pihak yang bersengketa.

  Perspektif Filipina
  Bagi kebanyakan orang Filipina, klaim Malaysia terhadap Sabah menggelikan. Jika Kuala Lumpur benar-benar memiliki Sabah, mengapa masih harus membayar uang sewa ke keluarga Sultan Sulu?

  Lebih menggelikan lagi, jika masih menganggap Sabah sebagai tanah sewa, tidak selayaknya Malaysia membayar jumlah yang sama dengan 135 tahun lalu. Betapa 5.000 dolar Meksiko, jumlah yang tertera dalam Perjanjian 1878, tidak sama dengan saat ini.

  Dalam perjanjian itu tertera, penyewa dilarang mentransfer Sabah ke negara, perusahaan, atau individu lain tanpa restu pemerintah atau keluarga Sultan Sulu. Baron von Overbeck dan Alfred Dent, penyewa Sabah, memang tidak melanggar kontrak ini, tapi Inggris secara sepihak mengambil wilayah dari keduanya dan dimasukkan ke dalam peta tanah jajahan pada 10 Juli 1946.

  AS, menurut Sakuragi, sebenarnya telah lama melihat keinginan Inggris mencaplok Sabah tanpa membatalkan perjanjian sewa dengan Kesultanan Sulu. Meski secara sepihak membatalkan Perjanjian Bates, AS secara resmi dua kali mengingatkan Inggris bahwa Sabah masih bagian Kesultanan Sulu karena Spanyol tidak pernah memperoleh kedaulatan atas Borneo. Pertama pada 1906 dan kedua pada 1920.

  Menurut AS, Inggris tidak bisa mentransfer semua klaim kedaulatan atas Borneo Utara seperti disebutkan dalam Protokol Madrid 1885. Adalah benar Kesultanan Sulu, lewat Perjanjian 1878, mengakui kedaulatan Spanyol atas Jolo dan pulau-pulau sekelilingnya. Namun, Kesultanan Sulu tidak pernah memasukkan Sabah ke dalam perjanjian itu.

  Tahun 1939, sengketa kepemilikan Sabah masuk ke pengadilan. Adalah Dayang Hadji Piandao dan delapan ahli waris Sultan Sulu—termasuk Putri Tarhata Kiram—yang mengajukan gugatan kepada penyewa. CFC Makaskie, hakim ketua Pengadilan Tinggi Kalimantan Utara, menguatkan keabsahan klaim ahli waris. Artinya, Sabah sebenarnya telah menjadi milik ahli waris Sultan Sulu sejak saat itu.

  Sakuragi melihat kata “permanent lease” yang tertera dalam perjanjian sewa Sabah bertentangan dengan hukum internasional karena syarat sewa kontrak wilayah hanya bisa berjangka 99 tahun. Dinsti Qing menyewakan Hong Kong dan Makau kepada Inggris dan Portugal dan kembali ke pangkuan Pemerintah Cina—pengganti Dinasti Qing—setelah 99 tahun.

  Jika peraturan ini diterapkan, Sabah seharusnya telah kembali menjadi milik keluarga Sultan Sulu pada 1977. Namun jika hukum internasional tidak diberlakukan terhadap Sabah, sekeping tanah Kalimantan Utara ini akan menjadi wilayah sewa terlama dalam sejarah.

  —————

  Konflik Sabah, Ujian Hubungan Malaysia-Filipina

  KUALA LUMPUR – Konflik Kesultanan Sulu di Sabah, melibatkan hubungan antara Malaysia dan Filipina. Pihak Filipina mempertanyakan nasib warga mereka yang dikabarkan disiksa oleh pihak Malaysia, terkait dengan pendudukan yang dilakukan oleh loyalis Kesultanan Sulu.

  Seperti diketahui sebelumnya, Kesultanan Sulu berada di wilayah paling selatan di Filipina. Masih muncul ketika pengikut Kesultanan Sulu menduduki wilayah Sabah di Malaysia pada 9 Februari lalu.

  Kementerian Luar Negeri (Kemlu) Filipina mendesak Malaysia untuk menjelaskan laporan yang menyebutkan bahwa warga Filipina yang memasuki Sabah itu dilakukan semena-mena. Selain itu, Kemlu Filipina meminta agar diplomat mereka diberikan akses penuh terhadap warga Filipina yang ditahan ketika Malaysia tengah menangani pengikut Kesultanan Sulu.

  “Kami menyesalkan adanya laporan yang menyebutkan adanya warga Filipina yang dikumpulkan di Lahad Datu. Tuduhan itu sangat mengkhawatirkan dan harus dikonfirmasi oleh pihak berwenang (Malaysia),” pernyataan Kementerian Luar Negeri Filipina, seperti dikutip Associated Press, Selasa (12/3/2013).

  Pihak Malaysia belum bereaksi atas permintaan Filipina ini. Namun pihak Kepolisian Diraja Malaysia mengatakan, ada 85 warga Filipina yang ditahan tanpa persidangan berdasarkan undang-undang keamanan Malaysia. Mereka diselidiki atas keterkaitannya dengan pengikut Kesultanan Sulu.

  Imbauan dari Filipina turut didukung oleh sebuah lembaga pemerhati HAM, Human Rights Watch (HRW). Menurut HRW, Malaysia harus memberikan informasi mengenai kondisi di Sabah saat ini kepada Filipina, termasuk pula beberapa warga Filipina yang ditahan tanpa persidangan.

  Para pengikut Kesultanan Sulu mengklaim bahwa wilayah Sabah merupakan milik mereka. Sejak 9 Februari lalu mereka menduduki wilayah Lahad Datu yang berujung pada baku tembak antara pengikut Kesultanan Sulu dengan Polisi Malaysia pada 1 Maret.

  Setidaknya 53 dari sekira 200 pengikut Sultan Jamalul Kiram III itu tewas dan sisanya ada yang tertangkap serta melarikan diri. Sementara delapan anggota Kepolisian Malaysia juga dilaporkan tewas dalam insiden ini..
  malaysia maling sebenarnya

 294. pang5kundur says

  everybody around the world also witnessed the US and 32 other nations attacked the poor equipped taliban in Afghanistan.. and all UN could say was, NOTHING!! shame on the so called developed nations..
  and lets us not forget when Israeli army attacked the people of Gaza not so long ago with jets, merkava and thousand of infantries backed with artilleries and rockets..
  and yes, let us not forget about a malay guy whose sex video goes viral and has yet to SUMPAH LAKNAT.. aiyak, shame on him..

 295. Abg aki says

  Aku heran la…dalam kes lahad datu ni, rata2 org malaysia tak matang langsung dlm political…semua nak guna deligitimize political…jangan la duk persoal patriotisme org, mungkin org yg kmu kutuk tu lagi tinggi patriotisme mereka dari kmu sndiri…sekarang isu lahad datu ni, kalo boleh jgn la persoalkan patriotisme pembangkang…jgn mudah percaya kpd sesuatu berita yg tidak pasti betul atau tidak….media adalah serampang dua mata……..renung kembali, siapakah kami-pembangkang dimata anda? Kami melayu, kami juga anak tanah ini..kami juga islam….jangan dipersoalkan kesetiaan kami…kesetiaan kami juga pada AGAMA, bangsa dn tanah air, tetapi BUKAN KEPADA PARTI! Bezanya kami tau sesuatu yg kmu tak tahu,manakala kmu juga tau sesuatu yg kami taktau…hormati la perbezaan pendapat tu….

 296. says

  soalan ni diajukan kepada FB MNLF.

  Just 1 question to clear my mind sir..Because we are little bit confused here..
  The history..As far as I know, in 1968…Philippines government during President Marcos administration has secretly planned to hijack and create chaos in Sabah. He and with his military operative planned the mission by persuade 300 muslim MORO to train as commando black ops to enter sabah and create chaos. Pretty same as per PAJAK 3 modus operandi..Recently.

  However, the covert mission blown and the 300 MORO fighters refuse to precede the mission as they are ordered to kill their own relatives in Sabah. As consequences, all 300 MORO fighters are shot to dead by their trainer heavy machine gun. 299 fighters killed in bold black events known as the “Massacre Jabidah” that occurred in 1968. (Please google for further story..)

  Syukur Alhamdulillah.. 1 hero managed to escape home but seriously injured. He told everything to his villagers and as a result of this incident, the Muslim community and the Moro Malays rise with arm and in those days, the Moro National Liberation Front (MNLF) was founded at a secret location in Malaysia.
  Everyone know..Malaysian government has secretly aid MNLF by offering military training and weapon to fight Philippines government. Primary objectives are to established free autonomy area in southern Philippines. All this is performed by jointly operation by Malaysian commando and MNLF operatives. Of course this has been denied by both Malaysian and Philippines government, but both of their Intel knows exactly what is going on.
  So, right now..why would Malaysia want to destroy its good relationship with MNLF which has been long developed? Why would MNLF and Malaysian government become enemy?
  Please sir frame out all the jigsaw puzzle into one picture for us to understand..

 297. sos says

  Ya..percepatkan proses mempersiapkan ketumbukan tentera-tentera masa hadapan @ future soldier. ATM GAGAH PERKASA di darat , laut dan udara dan dunia siber

 298. Tiger Squadron says

  Adakah tuan general (keyboard warrior) tidak tahu yang pihak US juga menyasarkan ke arah pergunungan Afghanistan untuk menjejak Osama Ben Laden/Taliban. Adakah tuan jeneral yakin bom yang dilepaskan dari pesawat pejuan Hawk dan Hornet tidak kena pada sasaran? Pihak yang jauh nun di Indonesia lebih tahu kok dari angkatan tentera yang berjuang di sini… Hebat Pak Jenderal… SYABAS…

 299. ahmad_albab says

  Toksah layan la hamba allah yg bernama yunita ni..
  Provoke je kuat..
  Nak buat orang lain jadi ‘berfikir’ secara mendalam kononnya..
  Saya harap semua dah tau pasal mind control kan?
  Ni lah berkemungkinan agent yang di hantar..
  wat xtau dah..
  kalau layan makin mua
  adakala berdiam adalah lebih baik
  Nasib la pada yang tersalah makan dek anasir2 tersebut n grenti ikut sebelah kiri
  dan pada yang dapat berfikir secara rasional dan tidak bertindak terburu2….anda sendiri akan tau jawapannya..
  yang penting selepas solat senantiasa berdoa dijauhi fitnah dajjal dan banyak kan bangun malam utk buat solat hajat..
  wassalam..

 300. xXx says

  Hang lagi lah pengecut! Kutuk ATM kt alam maya ni boleh la… Klu hang berani sgt,jumpa truck ATM kt highway atau mana2 jalan hang pi tahan depa,ckp direct kt depa,hangpa semua pengecut… Try le klu brani…kompom hang jd mayat nanti…

 301. Tiger Squadron says

  Harap bila datnag ke rumah orang, bahasa minta dijaga. Agaknya bila tamu datang ke rumah pak wangwa, pak wangwa bisa tamu kencing di muka agaknya.

 302. Tiger Squadron says

  tak habis-habis berpolitik, nampak sgt pemikiran kelas ketiga. ATM pakai shade pun nk kaitan dengan UMNO. Pathetic.

 303. says

  Salam to all my bro n sis in this blog..
  Sesungguhnya saya ingin meminta maaf di atas kekasaran, kebiadaban, keangkuhan dan segala sikap buruk saya selama ini yang mana telah melukai dan mungkin mendatangkan perasaan marah yang tidak terhingga kepada anda semua..Saya ini hamba yang lemah dan terkutuk..Saya sebenarnya bukan orang Indon tapi ‘cni mali juga’…Saya ingin bertaubat di atas segala kesilapan saya selama ini..Tetapi maklumlah terkadang hasutan Iblis-laknatullah n Syaiton-nir-rajim ni menguasai jari jemari dan fikiran saya sehingga saya menjadi seperti orang munafiq..Lain kali kalau saya menaip ayat2 yang berbisa dan bersifat jahat seperti menghasut di harap saudara/saudari semua abaikanlah..
  Astaghfirullah-hal-azim…

 304. sam says

  Majoriti askar british wak lu.Macam lu terlibat aje dalam perang tu.Bapak aku selamba aje tangkap komando2 indon,kenapa tak bunuh aku tanya..kesian katanya,maklumlah sesama muslim.Bapak aku regular army aje.Dapatlah jugak naik pangkat hahaha

  Aku tanya lagi betulke banyak askar british dan australia yg berperang dengan indon.Hish takkan lekeh sangat askar Melayu,british memang ada tapi taklah ramai katanya.Mungkin bantuan dari segi logistik dan taktikal agak aku.Kemudian macam biasalah media2 barat perbesar2kan seolah2 banyak sangat penglibatan askar asing walhal tidaklah begitu.Indon memang suka percaya apa yang diorang suka nak percaya aje.Maklumlah dengki tak abis2.Lantak kaulah.Yang aku tahu indon yang merupakan tentera yang terkuat di asia masa tu dibantu oleh soviet uniet rakan seideologi korang.Pun kalah juga..memalukan.

 305. sam says

  Boleh juga kalau pakai 100-200 orang pasukan rela atau pengakap supaya nampak macam hero dan gentleman.Tapi lepas tu siaplah mungkin separuh atau tiga perempat daripada jumlah itu akan terbunuh kalaupun dapat menumpaskan musuh.

  Itu namanya bodoh…bahalol.Kalau mampu minimakan risiko sehingga zero casualty apa salahnya gunakan sepenuh kekuatan yg ada.Tak ada lah sepenuh kekuatan pun,cuma 1% aje kot.Species2 bahalol macam kau memang akan komplen apa saja semata2 untuk memenuhi nafsu haram jadah yang ada dalam hati kau.Peace hehe

 306. sam says

  Belajar sejarah dulu wak baru komen.Malaysia sangat banyak pengalaman perang gerila menentang pengganas komunis dari sejak belum merdeka sehingga 1989.Ya mungkin sejak itu sudah agak lama aman tanpa perang kecuali bersama UN sebagai tentera pengaman.Mungkin perlu juga sedikit perang buat menajam skill.Tentang semangat juang tidak ada itu kan cuma tuduhan dari orang yang iri.Sekurang2nya tidak ada tentera kami yang lari dari medan perang dengan menaiki teksi misalnya.

 307. sam says

  Nah ini caranya bertanya soalan,harap orang2 indon lain dapat mencontohi sahabat kamu ini.Walaupun pointnya salah tapi cara bertanyanya tampak jujur dan tidak berbau iri dan sengaja memperlekehkan.

 308. sam says

  Pengganas yang begini punya kejam dan menceroboh negara orang pun ada orang sokong.Penyokong2 lanun ni sama ada pengganas juga atau memang mempunyai hati yang hitam dan penuh hasad dengki.Bezanya pengganas sulu berani main senjata,penyokong pengganas pula cuma berani main keyboard,keyboard warriorlah katakan.Silap2 dengar bunyi mercun pun dah terkencing2 huhuhu.

 309. joni_tabu says

  mari pakcik sila tengok sini :)
  http://www.modern-day-commando.com/Operation-Claret.html
  http://www.britains-smallwars.com/Borneo/units.html
  http://en.wikipedia.org/wiki/Military_history_of_Australia_during_the_Indonesia–Malaysia_Confrontation

  bonus pakcik :)
  bukan melayu yang ada contribute terhadap negara malaysia tapi chinese pakcik
  sila tengok
  http://se-asia.commemoration.gov.au/background-to-malayan-emergency/causes-and-description.php
  only chinese people in malaysia sanggup lawan british not melayu pakcik
  korng mudah lupa ngan jasa orang lain, sebab UMNO sudah cuci otak korng ngan sejarah palsu!!!! paham pakcik

  JAS MERAH = JAngan Sekalipun MElupakan sejaRAH

  nak I tuliskan lagi sejarah north borneo ke? :)

 310. slingshot says

  so what…i didn’t fell ashamed at all…they attacked us…we just fought back….was there anything to be ashamed off? I know….you’re ashamed because you are not malay….i hope you are not malay..

 311. slingshot says

  aku pun nak mogok la shah…..kalau kau tak padam provok2 dlm blog ni….dulu best jer…skrg ni terpaksa nak berperang plak ngan forumer2 bodoh yg tgh ramai kat blog ni….tak nak beli org tgh jual murah….

 312. maha says

  semua orang tahu apache twin engined, kenapa apache jatuh tembak guna pamgun oleh orang kampung iraq itu terima hakikat, apache ditembak jatuh orang kampung pakai pamgun, cuba tengok betul2 rekaan apache itu bahagian codepit pesawat tempat pemandu pesawat pilots ia meletak plate armour tahan 23mm guns kalau ia letak keseluruhan armour plate tak berat ke apache itu, kenapa british tak gunakan apache di perang libya tak guna apache cuba berfikir apache senang di terget pihak gerila guna ak 47 boleh jatuhnya, mereka tak tembak bahagian pilots pesawat itu mereka tembak bahagian tak ada plate armour, satu lagi kenapa isreal tak gunakan dan menghentikan pengunan apache lubnan dan gaza

 313. slingshot says

  you are the one who talked about jealous,third country, fire power and whatsoever….take my words dude…if you thought by provoking and asked some stupid questions so that all your fellow countrymen would ijoint in this stupid conversation brought by you or you think that this could trigger some kind of war….well that stupid though….malaysia and indonesia won’t be at war at any cost….you know why….because both leader are muslim..start dreaming dude because if war really occurred then there is no place for yellow skin people like you to run…be it in indonesia or malaysia….i have many indonesian friend and relatives as well dude…the scenario of racial integration is the same whether in malaysia or indonesia…pray it never happen dude

 314. sam says

  Vat69 abah kau.Sebab itulah jangan mudah diperbodohkan media(media elektronik,televisi,radio,internet,koran dll).Tapis dan fikir.Jangan percaya melulu.Ada akal gunakan sebaiknya.

  Esok lusa akan disiarkan gambar2 mayat pengganas yg sudah siap dipost mortem.Yang ini nanti jangan kau kata mayat orang kampung pulak.

 315. slingshot says

  jgn lupa ajak aku skali pak…..these piece of *#@* don’t deserve to live in our country…

 316. slingshot says

  memang la bro….puak laknat ni lah yg bunuh pakcik aku kat singapura masa rusuhan kaum dulu tu…..aku tak kan lupa puak ni dan aku akan pastikan anak cucu aku tahu semua pasal diorg..insyallah..

 317. slingshot says

  allahu akhbar…..dia ni bukan sekolah pun bro…mengeja pun tak betul…ayat2 dia pun ayat org yg kecewa….potong jer komen dia bro Shah…..akhir2 ni byk sangat malaun2 mcm ni kat blog military ni..

 318. mzmz says

  Kritik apa indon…? Ha… tu kau pergi la kritik puas2 kau punya TNI berperang dgn kau punya POLISI. Kokok berderai2…bontot penuh dgn taik…disapu pulak ke muka…

 319. mzmz says

  Penjilat zionis mcm yunita tu…mana nak faham bro. Kalau faham pun…akan buat2 tak faham jugak. Mmg dasar agen provocature dajjal.

 320. slingshot says

  aku dah tengok …tahun lepas rasanya..try tengok VAT 69 di youtube…sedih kisah diorg bro…

 321. ucing says

  Kaulah yg tak mengerti sejarah pak cik… Otonomi aceh baik untuk rakyat aceh dan Indonesia juga mencegah niat untuk memisahkan diri dari NKRI.Ingat malay adalah negara federal yang masing2 negara bagian mempunyai otonomi sendiri2 dan itu lebih berbahaya dari sekedar otonomi seperti di aceh. Bila rakyat dinegara bagian tersebut minta merdeka dan didukung oleh referendum rakyat tempatan maka mereka punya hak untuk merdeka sesuai kesepakatan awal. Contoh Singapura dan brunei yang pada awalnya bergabung dengan malaysia akhirnya memilih untuk merdeka..Sekarang sabah..kau kira aku tak tahu sebelum pejuang sulu masuk ke malaysia rakyat sabah dan sarawak sudah ingin melepaskan diri dari malaysia.. Bahkan sudah mempunyai lagu kebangsaan sendiri.

 322. mzmz says

  Ni lagi seko baghal terlepas…we don’t owe any explaination to anybody for what we do for our country.

 323. minahgempur says

  sorang lg bengong…..dalam perang pun kena guna gak psikologi dek oiiii
  …..sepatutnya awk berdoa..solat hajat agar negara kita selamat.
  Orang mcm awk ni ler patutnya gi jadi barisan hadapan time puak sulu……baru tau langit tu tinggi…..jangan pandai komen jerrr ..

 324. maha says

  macam ini kau bersih kan ke kalau kita pakai senjata bio, air tercemar kau minum ke, tanah dah tercemar ambil masa untuk dipulihkan, pikir dekat orang kampung itu sikit mereka pun nak hidup

 325. sam says

  Hehe..bukanlah,dia cakap kopek tu buka,betullah tu tapi bukan di penang aje,tempat lain pun kopek tu maksudnya buka.

  Malon tu pula maksudnya apa ya?Kalau aku tak silap bahasa kesat kependekan kepada apa entah yang indon cipta untuk Malaysia.Indon kan biasa guna ayat kependekan.. timtim lah,sumbar lah,korsel korut lah tapi bila kita bagi kependekan nama dia yang semata2 untuk memudahkan sebutan dia kata kita hina dia..yg pelik2 aje indon ni..yg peliknya indon2 yg kerja sini semua membahasakan diri mereka sebagai orang indon.’Wah lama tak nampak wak?’Balik indon’,jawab wak itu dengan selambanya..

 326. minahgempur says

  Benar,mohon pihak pemerintah memberi perhatian terhadap isu-isu sebegini.Jangan bertolak ansur dengan pembangkang mengenai dana yang harus diperuntukkan untuk pembelian peralatan military………..jangan takut pd pembangkang jika nak buat keputusan,semua rakyat menyokong kalau nak bina kekuatan ATM,PDRM…………semuanya untuk negara tercinta ini……..Saudara admin..tolong check pengunjung ke blog anda…..terutama yang berhaluan kiri.macam UCING….dia tu kencing ja pandai…sesuai ngan nama..

 327. adi says

  aku saje nak corect ayat kat atas tu.. ayat tu umpama mengata yg negara lain bakal gerun bila agensi polis dan tentera msia bekerjasama
  namun kau bagi jawaban cam konar2 jer

 328. yunita says

  perisikan sehebat CIA dan savak la konon.. puii
  bila ada penceroboh masuk dok berkampung kat amerika atau iran, boleh lah kau ckp kita setaraf dorang
  puii laa

 329. Commodore says

  Ooops! on the second thought you’re right bro, i do contradict myself. But then again when humility fail, arrogance do prevail, dont you think so? and i’m not a hipocrite.
  Of course i flatter myself, cant expect that from u.
  You probably couldn’t care less with what happened between us and the Sulu people, its ok for me but we’re responding to provocaters from yr side.
  We dont lose Singapore but we kicked them out from Malaysia. They were pain in the ass n we’re willing to let go a territory without war.
  I’m only angered by the stupidity shown from yr side (specifically yr countrymen if you’re an Indonesian) but i do respect yr way of putting forward your argument, honestly.
  On Acheh, i personally support their cause. They never insult us n they seems to us like too. They’re grateful to us for accomodating n helping them economically during their drive to free themselves from Indonesia. It has to do with the bond that existed between us since centuries ago.
  But of course we never supplied them with arms cos we also respect our neighbour, Indonesia.
  Till then, peace bro!

 330. slingshot says

  yang ini baru betul bro…..inilah yang Shah katakan Tgn2 YG Tak NAmpak tu…ingatkan semua…

 331. slingshot says

  salah satu sebabnya ialah Internal Security Act (ISA) telah dihapuskan.Berpandukan pada situasi semasa rasanya adalah tidak bijak jika kerajaan menggunakan akta yg baru (Special Security Areas) kerana ditakuti Ambiga dan Suaram akan menganjurkan pula Bersih 4,5,6,7,8,9,10 dan seterusnya….bab samada maklumat itu telah kita perolehi atau tidak saya tak tahu nak jawap sebab saya memang tak tahu….mungkin forumer2 yg lain boleh tlg jawapkan kot.Kalau awal2 guna SSAs rasanya tak kan jadi begini….apapun iktibar yg boleh kita ambil ialah sebagai sebuah negara yg berbilang agama dan kaum kita memang perlu akan akta2 sebegini utk menjaga keharmonian dan keselamatan negara kita yg tercinta ini….tapi kerajaan akan jadi tak popularlah….peduli apa ya tak? Asalkan kita aman dan senang cari rezeki di bumi bertuah ini..

 332. nase says

  Sebagai anak bekas perajurit, aku bangga the lion of sulu tumbang di bumi malaysia….. dikhabarkan kebal dan sebagainya, namun ALLAH jua yang menentukannya…

 333. alamaya says

  pertahan negara sendiri tanpa bantuan dan memberi bantuan kepada negara lain…satu kebanggaan rakyat Malaysia

 334. najwa nasir says

  ek apakah? xpe la. memandangkan da disebut daerah mereka terlepas tu, sy anggap mereka dah ditemui la. klu da ditemui xkan dibiarkan pulak kan

 335. alamaya says

  ape yg ko merepek ni…Malaysia ni dah terkenal seluruh dunia dengan ATM dia…antara pasukan pengaman terbaik dan yang selalu dipanggil…sedangkan negara org pun kita bantu inikan pula negara sendiri…kami mampu tanpa bantuan asing…lagi2 Indonesia…

 336. alamaya says

  dorg mmg nak Malaysia hancur…terlalu kuat PHD dorg ni…lagi 1 Malaysia berperang terhadap musuh yg menceroboh negara bukan cam dorg berperang dengan rakyat sendiri…

 337. alamaya says

  ini blog untuk org yang sayangkan Malaysia…bukan yang tau nak memburukkan Malaysia…tidak kira la UMNO atau PR…kalau dia memburukkan Malaysia xkan ada org yang sokong…

 338. alamaya says

  kah…kah…kah…

  nak gambar cam mane lagi…dorg pun nak hilangkan tekanan juga…nak selesa bila bertugas…

 339. Bravo says

  No arguments here, manpads are an attack chopper’s worst nightmare. But the arguments started from pam guns, to kalashnikovs, to 23 mm cannon, to RPG, and now to manpads. Yes, Apaches do have sensitive equipment in the nose area, but that does not make shooting the nose with RPG any easier. You’re welcomed to try though, the next time they fly near you.

 340. Bravo says

  I have nothing personal against you. It’s called difference in perspective. But as a token of good faith, I’ll tone it down a bit.

 341. Bravo says

  Support duty, scouts, logistics, etc. You know more about your troops and we know more about ours. The veterans from our troops mentioned that they were facing mostly white British people, not brown Malays. I think whites and browns are easily distinguishable.

 342. Julia says

  kalau senjata ni bunuh musuh aje senang le citer abis semua dia target and kill..kalu kena kat anak beranak rakyat sabah siap kemetot herot berot dna keturunan depa.tengok apa jadi kat asko2 kat vietnam yg kena agent orange…abisss.

 343. Ameer says

  Still, it was written by Indonesian, that’s the main point. One more thing, improve your English. I have a hard time understanding it.

 344. Bravo says

  I was talking about a hypothetical future situation, not about historical fact. You haven’t answered my question, if in the future those areas decided to break away from Malaysia, should you accommodate their wish?

 345. Bravo says

  WRONG!

  1. Indonesia’s GDP (Gross Domestic Product) is 16th among nations in the world at US $ 1,212,000,000,000 (2012 est.) while Malaysia’s GDP is 30th at US $ 492,000,000,000 (2012 est.). Indonesia’s GDP is more than twice that of Malaysia’s. Source: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.html?countryName=Indonesia&countryCode=id&regionCode=eas&rank=16#id

  2. Economy isn’t everything, a human is not valued by their economic status. Even if Malaysia is better economically, it doesn’t give you any reason to be proud. Remember that in the 1970’s Malaysia were way behind Indonesia, and who knows in the future we can overtake you again. Economy is not static.

  IF economy is everything, then all of us Muslims should be jealous of Israel, Singapore and the US because obviously they are way better economically than us. But the reality is, we are NOT jealous of them.

 346. Bravo says

  What makes you think you will win? I’m not bragging, just pointing out the obvious, which you will also see if you decided to observe the strength and weaknesses of each country.

 347. Bravo says

  What makes you think Malaysia is supported by Muslim countries but Indonesia isn’t? What makes you think that Indonesia is controlled by non Muslims while ever since our independence, the president were always Muslims and we have very few non Muslims in our government.

 348. Bravo says

  Just how on earth can the act of commenting multiple times on an article about Malaysia can be translated into “jealousy”? If anything, it shows that I have some interest about this particular topic, but certainly did not mean that I’m jealous about how Malaysia needed to sent 7 battalions and air strike to defeat 200-300 militants 😉

 349. yunita says

  ada ke patut hantar jet pejuang
  kengkonon nak warning kat negare laen
  kot2 negare laen dah agak yg kite ni phobia kat jiran2 kite sendiri
  isu penceroboh pun leh hantar jet pejuang.. x ke phobia namanye

 350. says

  semua media indon memang inginkan malaysia hancur..tiada 1 pon media indon menyokong malaysia..dasar media kuropsi dan tolol indog!

 351. says

  betul to jebon..
  mereka kata mereka orang2 kuat..ya mereka kuat sebab ada bantuan kita…mereka lupa dan mereka menjadi takbur ! sampai sanggup berperang dgn kita !..betul lah kata2 kawan ku di sabah..hati2 dgn orang suluk…walaupon tak semua kebanyakan mereka ganas..sebab mereka sudah biasa ganas… mohon lepas ni kerajaan tiada lagi bantu gang2 suluk ni.tengok mereka tu kuat makna…

  lagi 1 aku dapat info kampung pujut kalau x silap polis pon x berani masuk”tiada kaitan dgn penganas sulu”
  kampung ni kampung orang2 suluk mereka ada senjata..kalau betul cerita aku dgr tu..mohon lepas ni kasih serbu kampung tersebut ! apa mereka ingat ni kampung mereka boleh simpan2 senjata…

 352. tiger says

  Peristiwa di Lahad Datu memberi justifikasi yang kuat bahawa kerajaan perlu memperuntukkan peruntukkan yang sepatutnya untuk meningkatkan ketumbukkan ATM

 353. anak johor says

  semjata INDOG kebanyakan buatan ISRAIL….yang telah kadaluasa….

  SILA LIHAT PASPORT SELURUH BANGSA INDOG….ISRAIL ADALAH NEGARA YANG DIIKTIRAF OLEH BANGSA INDOG…..FAKTA.

 354. anak johor says

  dimana2 pasti ada TKI = TENAGA KULI INDOG….

  pergilah kamu ke seluruh dunia ini, carilah di perkebunan/ladang2 dan di tempat2 binaan atau di rumah2 orang2 kaya diseluruh dunia,kamu pasti akan menemui BANGSA INDOG sedang menjadi BUDAKNYA DUNIA….FAKTA…

 355. tiger says

  Kalau hebat sangat tentera MNLF tu wahai Uncing, kenapa tak pernah menang lawan kerajan kristian filipina?

 356. anon says

  lepas guna Bio dan racun, green light la untuk US masuk, armada perang dah siap sedia, banyak lagi akan masuk, itukah yang kita mahu…

 357. naruto says

  kau suka benor kalau sabah keluar Malaysia kan , kau warga filipine ke ? Jangan jadi pembelot bro . . .

 358. jebon says

  operasi yang dijalankan menunjukkan kita sentiasa bersedia menghadapi ancaman luar… apapun penganas yang tak sedar diri ini sbenarnya telah menyebbkan org sulu sudah tidak dapat masuk lagi ke Sabah selepas ini dan hidup melarat di mindanao menunggu masa untuk dimusnahkan Tentera Filipina…mungkin tidak semasa presiden skrg tetapi belum tentu utk presiden yang akan datang….alhamdullilah kita tidak lupa untuk memanjatkan doa daripada Allah agar Malaysia sentiasa selamat dan aman sentiasa….. Al fatihah buat pihak berkuasa yg telah berkorban…jasa anda tidak aka dilupa..tahniah juga kepada pembelot negara yang sentiasa memesongkan maklumat untuk menjadinkan negara sentiasa huru hara…anda telah menyebabkan banyak nyawa melayang… kepada manusia yang selalu komplen pasal pembelian negara yang membazir. Skrg anda rasakan bagaimana kekurangan aset telah menyebabkan sempadan kita amat mudah diceroboh org luar…

 359. indonzionisbabi says

  tak yah ler nak provok “yunita” ooii… ko g jer laa jilat buntut “majikan” zionis ko kat seberang sana tuhh hahahah.. .sedeyyy punya makhluk hahahha

 360. defender says

  slm… bro, ini kurang tepat sila betulkan “Jaya Simunul, Kampung Seri Semporna.” sepatutnya ” Kampung Seri Jaya, Simunul, Semporna” .. tq

 361. ancus says

  aku setuju 299% apa yang ko kata…konon2 depa ni dah macam pakar bagi komen..tapi sebetulnya otak kat kepala taik…

 362. holden ute says

  aku rasa logik pakai 5 batt..sebab untuk buat kepungan so all the pengganas sulu tu terkepung…kalau anta 200 tentera juga mesti susah dan conflict area boleh spread lagipun dorang dengan kita pun muka sama jugak..nak bezakan susah…pikir pasal keamanan warga lahad datu..