BLACK OPS : OPERASI SABAH SELAMANYA


Gambar dari sahabat saya, juruforo Paskal iaitu Falihin, dari Dinding Straits Photography

NOTA PENULIS : Artikel ini ditulis untuk bangsa saya, untuk saudara-saudara kita di Sabah yang sedang hebat diracun dengan perpecahan ia juga ditulis untuk para pejuang Islam Melayu Moro dan pasukan komando kita yang sentiasa mendapat tempat di hati saya.

Ini merupakan kali pertama dalam sejarah, operasi penuh getir angkatan tentera kita yang tidak diketahui umum diceritakan penuh detail oleh saya, Shahpaskal (Google tak akan jumpa punya, hehehe).

Saya fikir sudah sampai masanya artikel ini ditulis, tambah lagi, saya lihat elemen-elemen untuk menghasut rakyat Sabah dan Sarawak semakin kencang bertiup dalam internet termasuk Facebook. Saya kesal kerana petualang-petualang ini masih berleluasa dan saya harap kerajaan bertindak sekeras-kerasnya terhadapa elemen ini.

Artikel ini juga ditulis untuk menyedarkan generasi muda Sabah punca-punca kepada suara-suara hasutan ini berarak dalam dunia siber dan banyak lagi pendedahan akan menyusul selepas ini, Insya Allah.
1. Apabila Persekutuan Tanah Melayu merdeka pada tahun 1957, dunia antarabangsa berkata sesama sendiri bahawa negara ini akan musnah dan terjerumus dalam konflik berdarah akibat rasnya terbahagi kepada tiga iaitu Melayu, Cina, India serta bumiputra yang lain.

2. Tidak ada negara dalam dunia yang akan kekal aman apabila kaum-kaum minoriti ini dari segi bilangan mengampiri jumlah kaum majoriti dan kuasa ekonomi pula dikuasai oleh bukan anak bangsa.

3. Sri Lanka juga merdeka dalam tempoh yang sama, negara pulau ini akan berjaya kerana masyarakatnya Sinhalese dan Tamil berkongsi jurai keturunan yang sama – itulah kata mereka (Sri Langka kemudian terjerumus dalam kancah perang perkauman selama berpuluh tahun)

4. Di Selatan Filiphina, bangsa Melayu yang dikenali sebagai orang Moro tersepit dan dijarah dengan penjajahan budaya serta agama.

5. Dihimpit dari pelbagai arah, akhirnya orang-orang Melayu Moro ini bangkit dengan kekuatan senjata, menentang ketidakadilan dan berjuang dengan titisan air mata dan darah untuk “survival” bangsa, budaya dan agama.

6. Pelbagai doktrin kejam dikenakan ke atas mereka tetapi akhirnya impian mereka menjadi nyata apabila kerajaan Filiphina dan MILF digandingkan oleh para pemimpin kita seperti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Zahid Hamidi bertemu untuk berdamai.

7. Berbalik kepada Persekutuan Tanah Melayu, akhirnya catur yang mereka (kuasa besar) mainkan gagal, dengan izin Allah, Persekutuan Tanah Melayu terus wujud aman dan negeri-negeri jiran yang berada di bawah naungan British, mahu masuk ke dalam persekutuan itu apabila dikhabarkan sebuah negara baru akan terbentuk iaitu MALAYSIA.

8. Minat Singapura, Brunei, Sarawak dan Sabah yang mahu memasuki Malaysia seolah-olah tidak dapat dipercayai oleh negara jiran lain seperti Filiphina dan Indonesia.

9. Sarawak, Sabah dan Brunei yang berada jauh dari kuasa pusat iaitu Kuala Lumpur seharusnya berada di bawah Indonesia ataupun Filiphina.

10.Sekarang dunia menggosok mata apabila akan muncul sebuah lagi negara baru, Filiphina dan Indonesia yang merupakan “key player” di rantau ini menjadi kelam kabut, laungan peperangan dan permusuhan mula dipalu dan menuduh bahawa Malaysia ini merupakan sebahagian dari permainan imperialis penjajah.

11.Indonesia yang mana presidennya sedang dipengaruhi komunis mula melancarkan konfrontasi.

12.Konfrontasi perang yang kononnya dibuat untuk menghalau penjajah Inggeris dari bumi Sarawak dan Sabah akhirnya ditumpukan pula ke atas orang-orang Melayu sendiri di Semenanjung Malaysia melalui pendaratan askar payung terjung Indonesia ke Labis, Johor tetapi mereka kesemua habis ditangkap atau dibunuh oleh askar-askar Melayu ketika itu.

13.Askar-askar Melayu yang sedang berkhidmat di bawah Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Kongo, Afrika terpaksa dipanggil balik ke tanahair untuk mempertahankan ibu pertiwi.

14.Secara amnya, kuasa tentera termasuk askar Melayu dan pasukan tentera British, Australia yang berada di Sarawak dan Sabah tidak mencukupi untuk mempertahankan negara baru ini dari serangan Indonesia yang ketika itu merupakan satu kuasa yang cukup besar di Asia Tenggara.

15.Dengan izin Allah sekali lagi, askar-askar Melayu ini berjaya menghalau kebanyakkan tentera Indonesia dan gerilanya, sejarah dunia mengiktiraf kejayaan askar-askar Melayu ini menewaskan Indonesia.

16.Presiden Soekarno akhirnya diguling dan Indonesia kemudian bergolak pada peringkat dalaman, pertumpahan darah terjadi di antara mereka, jutaan rakyat pro komunis kemudian diburu dan disembelih oleh pihak tentera dan rakyat yang pro kepada ABRI.

SABAH DENGAN CINTA TIGA SEGINYA

17.Indonesia sudah cedera parah dan hampir K.O.

18.Kini Filiphina mencuba nasib, apabila Indonesia melancarkan perang, Filiphina tidak
mengangkat muncung senjatanya ke arah Malaysia, Filiphina hanya berani memutuskan hubungan diplomatik.

19.Menjelang hujung 60an, askar-askar Inggeris yang berada di Sarawak dan Sabah juga sudah beransur kurang dan negara baru Malaysia pula sedang bergelut dengan ancaman komunis termasuk di kawasan sempadan Kalimantan.

20.Filiphina tahu bahawa sejarah Sabah mempunyai kaitan dengan Kesultanan Sulu.

21.Negara itu berada dibawah seorang presiden yang berkaliber dan bercita-cita tinggi iaitu
Ferdinand Marcos.

22.Beliau mahu mendapatkan Sabah yang kaya dengan pembalakkan tetapi kekurangan
kekuatan angkatan tenteranya merupakan faktor penghalang.

23.Dengan mengambil kira kelemahan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) serta kedudukan Kuala Lumpur yang agak jauh, pihak presiden merangka satu operasi sulit yang paling rahsia dalam sejarah Filiphina.

Saya di seat paling belakang semasa mendengar taklimat dari Pengerusi MILF Murad Ibrahim di PWTC baru-baru ini, sempat juga saya jumpa beliau dan tanya-tanya sikit soalan pasal Operasi Merdeka

Pengerusi MILF Murad Ibrahim (gambar ehsan dari Google)

OPERASI MERDEKA : SABAH HARUS DIRAMPAS

24.Misi rahsia ini diberi gelar kod sebagai “OPERASI MERDEKA”.

25.Marcos kemudian memujuk seramai 300 pemuda dari anak bangsa Melayu Moro untuk dilatih sebagai pasukan khas dan akan melaksanakan tugas-tugas sabotaj serta clandestine di Sabah termasuk dengan tujuan untuk menyemarakkan api permusuhan di antara rakyat Sabah ke atas kerajaan persekutuan di Kuala Lumpur.

26.Mereka semua dilatih di sebuah kem khas di Pulau Corregidor, Filiphina dan Marcos menyangka para anak bangsa Melayu Moro ini akan gelap mata dengan kisah-kisah dogeng bahawa kegemilangan kesultanan bangsa mereka akan berjaya ditegakkan di Sabah.

27.Siang malam para pemuda ini dilatih dan pemikiran mereka didoktrinkan dengan kebencian ke atas Malaysia serta kegemilangan bangsa Melayu Moro jika Sabah berjaya ditawan.

28.Sehinggalah pada satu malam…………

29.Segalanya terjadi dengan izin Allah, yang mengasihani kita semua dan mahu memelihara negara ini dari segala api kebencian kerana sudah tertulis, negara ini akan muncul untuk membantu banyak bangsa dan umat Islam yang teranianya dari Bosnia sampailah ke Rohingya, sudah tertulis bahawa tanah-tanah milik Melayu ini akan memberi perlindungan kepada mereka yang dizalimi (kisahnya saya akan tulis pada masa hadapan, Insya Allah).

30.Para pejuang ini menyedari bahawa ada sesuatu yang tidak kena apabila memikirkan tidak ada satu titis noda dosa pun yang ditimpakan oleh para saudara mereka di Sabah, khususnya Malaysia ke atas orang-orang Melayu Moro ini.

31.Mengapa perlu sebab mereka menentang dan membunuh saudara-saudara Islam dan sebangsa mereka di negara baru ini iaitu Malaysia.

32.Mereka kemudian nekad untuk balik ke kampung halaman masing-masing di Mindanao walaupun mendapat tentangan dari jurulatih dan komander Filiphina mereka.

33.Pasukan komando dan tentera Filiphina kemudian memburu mereka, dengan senjata terhunus, peluru-peluru tidak bermata ini menembusi tubuh-tubuh pejuang bangsa Moro tadi, gugurlah mereka syahid di tanahair sendiri.

34.Hujan turun lebat pada malam itu, membawa aliran darah yang tersimbah untuk mencuci bumi dan menghilangkan tangisan air mata dari para pejuang yang tidak putus-putus menyebut kalimah “La Ilah Ha Il Allah” di saat-saat menahan peri penderitaan dan kesakitan akibat tubuh dan nyawa yang sedang nazak untuk ditarik Malaikat Maut.

35.Akhirnya 299 pejuang yang berani itu gugur syahid dalam peristiwa hitam yang dikenali
sebagai “Pembunuhan beramai-ramai Jabidah” yang berlaku pada tahun 1968.


Pejuang Moro, adakah anda tahu bahawa sayap pertempuran dan politik mereka ditubuhkan di bumi Malaysia???

36.Musuh-musuh dan para pembunuh ini fikir mereka mungkin mampu menyembunyikan dosa hitam mereka tetapi mereka tidak menyedari, seorang dari mangsa pembunuhan berama-ramai ini berjaya menyelamatkan diri dalam keadaan cedera parah untuk balik ke kampungnya.

37.Habis dipanggil seluruh kampung dan masyarakat serta orang-orang tua, para ustaz dan ulamak bangsa Melayu Moro berkenaan untuk mengetahui pembunuhan dan sembelihan beramai-ramai 299 pejuang mereka yang ditipu oleh tentera Marcos.

38.Akibat dari kejadian ini, masyarakat Islam dan Melayu Moro bangkit dengan sejata dan
pada zaman itu, Moro National Liberation Front (MNLF) ditubuhkan di lokasi yang dirahsiakan di Malaysia.
39.MNLF kemudian diganti dengan Moro National Liberation Front (MILF).

MALAYSIA STRIKES BACK

40.Tahun 1981, Tun Mahathir Mohamad mula berkuasa sebagai Perdana Menteri Malaysia menggantikan Allahyarham Tun Hussein yang meletak jawatan.

41.Tun tahu bahawa para pejuang Moro ini sudah lama meminta bantuan Malaysia dan Tun tahu, Tun Abdul Razak (ayah Najib) sudah menjalinkan hubungan yang istimewa dengan para pejuang Moro ini.

42.Tidak ada tempat lain untuk para pejuang yang teranianya ini untuk mengadu nasib dan meminta perlindungan, latihan serta senjata kecuali kepada saudara-saudara mereka yang berada dalam Malaysia ini.

43.Bantuan yang dihulurkan oleh kerajaan Malaysia terus diberi tetapi harus dirahsiakan kerana ini akan menjejaskan hubungan diplomatik di antara Kuala Lumpur dengan Manila malah jika ia bocor, ia akan memberikan imej yang kurang menyenangkan mengenai negara ini di mata dunia.

44.Rakyat tidak ramai yang mengetahui kisah ini dan saya seringkali merasa sedih kerana ramai rakyat mudah memperlekehkan pemimpin sendiri, negara sendiri dan angkatan tentera kita.

45.Di bawah Mahathir, hubungan kerajaan Malaysia diteruskan untuk membantu para pejuang Moro dan pada malam dingin, bot-bot laju milik komando Malaysia bergerak membelah ombak dan mengharungi pekat malam dengan berpandukan bintang di langit untuk menghantar bekalan senjata dan peluru kepada saudara-saudara mereka di Mindanao dan pulau-pulau di sekitarnya.

46.Para pejuang dan para komander mereka di bawa balik ke Semenanjung Malaysia untuk dilatih di kem-kem rahsia milik tentera dengan taktik peperangan gerila yang baru sahaja membantu Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menundukkan ancaman pengganas komunis.

47.Ya saudara-saudara, Amerika Syarikat (AS), Peranchis dan banyak lagi negara tersungkur di bawah kaki komunis, tetapi Malaysia, kita menjadi satu-satunya negara yang berjaya menewaskan para petualang tanahair ini.

48.Anak isteri tidak tahu ke mana suami-suami mereka bermalam, ayah dan ibu tidak tahu ke mana anak-anak mereka ini bermain sebagai anggota tentera.

49.Para komando ini tahu, jika tertangkap, mayat mereka akan berkubur di laut atau ditanam di tanah bumi asing tanpa sebarang kibaran bendera, tanpa sebarang tanda kecuali tangisan isteri dan anak-anak yang bakal kehilangan suami serta bapa-bapa mereka dengan alasan yang mampu diterima akal.

50.Amanah negara harus dipegang….saudara Islam yang teranianya harus dibantu.

51.Tun juga tahu dari maklumat yang disampaikan oleh para pejuang Islam Melayu Moro ini, bahawa Filiphina masih mahu menuntut Sabah dan mempunyai bukti serta dokumen-dokumen yang kukuh untuk mendapatkan Sabah hasil dokumentasi yang diperolehi apabila kesultanan Sulu berjanji dengan Syarikat Hindia Timur dulu.

OPERASI SABAH SELAMANYA

Agak-agaknya macam inilah tujuh komando tu buat operasi (gambar ehsan dari para kroni saya di forum Panggilan Pertiwi)

Tujuh lelaki Melayu yang paling berani…(gambar hiasan je, gambar dari sahabat saya Falihin, Dinding Straits Photography, member punya pasal, kenalah letak kredit)

52.Tun Mahathir kemudian memanggil komander-komander komando ini untuk memberikan amanat penting demi untuk menyelamat negara dari terjebak ke dalam satu kancah yang akan memberikan impak besar kepada penubuhan Malaysia.

53.Sekarang Tun Mahathir mengarahkan komando-komando ini untuk berjumpa dengan kontek dan membawa keluar dokumen tersebut dengan selamat.

54.Maka pasukan komando menghantar 7 orang anggota terbaik pada zaman itu ke Manila untuk membuat hubungan dan menyelamatkan dokumen tersebut, mereka semua sudah berlatih dalam model istana tiruan Malacanang yang dibina khas untuk tujuan penetrasi di Pahang.

55.Kehadiran komando ini dibuat melalui jalan laut dengan bantuan para pejuang Moro kerana kedatangan secara rasmi sebagai pelawat akan mendedahkan komplot tersebut.

56.Dokumen bertukar tangan tetapi tanpa disedari, malangnya, pasukan khas  Filiphina sebenarnya sudah mula menghidu rancangan rahsia ini.

57.Para komando Malaysia itu terperangkap.

58.Tujuh lelaki Melayu yang gagah berani terpaksa lawan puluhan mungkin ratusan  komando dan para pengawal Istana Presiden.

59.Peluru berganti…tembakan bertalu-talu dilepaskan…jerit pekik dan kekalutan berlaku,
trafik dari saluran keselamatan tentera Filiphina tiba-tiba menjadi kelam-kabut dan penuh aktiviti.

60.Pihak perisikan ATM yang memantau saluran radio tentera Filiphina mula berasa tidak kena, jantung mereka berdengup kencang kerana nasib negara bergantung kepada tujuh lelaki Melayu tadi.

61.Segala-galanya menjadi sengal, tiba-tiba keadaan yang pada mulanya berpihak kepada negara kita kini hampir berpusing 360 darjah apabila para komando Malaysia yang gagah berani ini terkepung.

62.Masa hadapan negara kita benar-benar “TERGANTUNG” dalam keadaan yang sangat bahaya dan kritikal jika para komando ini tertangkap.

63.Bekalan peluru yang sangat sedikit tidak memungkinkan para komando Melayu ini membuat perhitungan yang lebih jauh.

64.Dengan segenap tenaga yang ada dan dengan izin Allah juga, para komando kita berjaya menyelamat diri dan seterusnya membawa pulang dokumen yang sangat-sangat penting untuk kestabilan Malaysia.

65.Sebelas orang yang terdiri dari pengawal Istana Presiden dan komando Filiphina terkorban dalam insiden yang berlaku sekitar tahun 1980an itu.

SENGKETA YANG LAMA AKHIRNYA PUDAR

66.Kejayaan ini Malaysia menyelamatkan dirinya dari malu besar disambut secara kecil-kecilan dikalangan orang-orang kepercayaan pihak tentera dan Perdana Menteri.

67.Filiphina berterusan menuntut Sabah sehingga ke hari ini tetapi ibarat ayam berkokok,
kokoknya dipandang sinis, sehingga sekarang negara itu tetap menjalankan perang sarafnya tetapi ini episod lain yang akan saya cerita kemudian hari.

68.Ferdinand Marcos kemudian diguling rakyat selepas beliau terlibat dalam pembunuhan seorang ahli politik Filiphina iaitu Benigno Aquino dan beliau serta isterinya melarikan diri ke AS.

69.Presiden yang kejam itu akhirnya mati dalam buangan pada 28 September 1989 di Hawai, AS.

70.Segalanya hampir selesai, kini masalah Sabah sudah diselesaikan dan Filiphina pula terus dihantui oleh serangan siang malam para pejuang Islam Moro Filiphina.

71.Kerajaan Melayu Islam di Kuala Lumpur pula tidak pernah melupakan penderitaan saudara-saudara mereka di Mindanao, usaha damai dirintis malahan, kerajaan Malaysia tidak lokek untuk menghantar askar-askar ke Selatan Filiphina untuk memastikan kedamaian wujud, walaupun penghantaran ini tidak mendapat tajaan dari PBB.

72.Perdana Menteri kita Datuk Seri Najib Tun Razak pula, beberapa kali mengarahkan Zahid Hamidi untuk bertemu dengan para pejuang dan juga kerajaan Filiphina untuk mengukir damai.

73.Sudah terlalu lama, umat Islam Moro ini menderita api peperangan dan penderitaan, beratus tahun mereka berjuang menentang penjajahan Sepanyol, kemudian AS dan pada sejarah moden, terpaksa menentang kerajaan sendiri yang menzalimi mereka dengan penganiayaan dan pembunuhan beramai-ramai.


Najib dan Presiden Filiphina tersenyum selepas melihat perjanjian damai Manila antara MILF dan kerajaan Filipina

74.Akhirnya, melalui usaha kerajaan dan para pemimpin Melayu Malaysia, kedua-dua pihak yang sudah bertelagah lebih dari 30 tahun itu akhirnya duduk semeja menandatangani rangka perjanjian yang akan membawa pemerintahan berautonomi di Selatan Filiphina.

75.Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bersama Presiden Filiphina Benigno Aquino III melihat perjanjian bersejarah itu termeterai pada 15 Okt 2012 di Manila.

76.Benigno Aquino III pula adalah anak kepada ahli politik yang telah dibunuh oleh Marcos yang saya ceritakan pada para ke 66 tadi.

77.Najib  tersenyum kesyukuran kerana bantuan yang mulakan oleh ayahnya dengan membenarkan para pejuang Moro membentuk MNLF di bumi Malaysia akhirnya terhasil.

78.Wilayah autonomi itu akan dikenali sebagai tanah BANGSAMORO.

79.Akhirnya ayat ini, mailah kita sedekahkan Al Fatihah kepada 299 pejuang Islam Moro yang syahid itu tadi serta kepada tujuh komando kita itu.

NOTA PENULIS : UNTUK MEMBACA TENTANG PENGALAMAN SAYA MELAWAT PARA PEJUANG BANGSA MORO INI, SILA LAH KLIK KAT SINI

UNTUK MEMBACA SIRI SIRI BLACK OPS BLOG SAYA, MAI LE KLIK KAT SINI DAN KALAU NAK TAU BLACK OPS GGK DI BOSNIA, MEH KLIK SINI HEHEHE…

Comments

 1. says

  http://www.kaskus.co.id/thread/511f10b4e874b44759000002/ops-sabah-selamanya-fiksi-atau-nyata-komando-malaysia/

  WAHAI KWN2 SENEGARAKU !!!!
  luangkanlah sedikit masa anda dan cuba lihat apa yang indon-indon yg x ubah mcm #$#% yg lagi #$#$##% (sori terkasar sebab dh x tahan sgt) yang lagi pandai bak einstein la katakan
  sukati dorang jer senang2 kutuk mlaysia bagai
  klau sya lah yang menjadi perdana menteri skang ni
  habis indonesia aku jajah then indon2 yg sakai nih aku bunuh jer
  haish… sabr jer laaa

 2. says

  Malaysia bukan penceroboh macam Indon. Kalau Indon yang merompak memang betul, tengok saja macamana Indon menceroboh Timur Timor satu ketika dulu. Kerjanya merompak dan merperkosa rakyat Timur Timor saja. Sebab itu mereka dihalau dari sana sebab tak ada rakyat Timur Timor yang suka dengan kehadiran mereka. Sebab mereka bukan orang baik baik

 3. pejuang sabah says

  mmg sabah bukan milik semenanjung sepenuhnya dan sabah sebuah negara yg brgabung dgn semenanjung bukti jelas sampai sekrg penggunaan pasport antara sabah ngan semenanjung..

 4. Tanak Kampung says

  @Razaq

  kamu kata pembangunan tak sekata?

  Cuba bah kamu tgk beza antara Sabah & Sarawak dengan Kalimantan kamu tu? Macam langit dan bumi!
  Kalau lah dulu kami masuk Indon mungkin nasib kami pun macam Kalimantan tu, Mundur macam zaman perang dunia Ke-2. Di Malaysia, Orang selalu cakap yang Sabah adalah negeri yang termundur.. tapi itu dulu.. sekarang kami sudah boleh bersaing dengan negeri-negeri lain. So, Jangan harap la hasutan kamu tu akan meracuni kami.

  Oh ya! kamu kata Sabah ni pembangunan tak sekata? Kenapa ada ratusan ribu Indon di sabah ni cari rezeki? kamu fikir lah sendiri!

 5. razaq says

  Sabah dan Sarawak harus punya merdeka. macam mana malay tega jajah sabah bertahun, pembangunan tidak merata,. matiklah kualalumpur.

 6. sesame melayu says

  yang satu itu shah…sendiri, tak nampak muke die .. janggut dan beruban,… tinggal tujuh helai pulak…telingepun dah runcing ke atas ,… tapi iyelah pulak ,.. macam 2 citer pasti berpandangan pada cermin mate kita macam mana pulak dengan cermin mate orang,.. tapi tetap saya nak bantu Al fatihah teruntuk syahid yang dah terkorban dalam kisah ini ,… terlepas dari itu semua , syabas pada admin yang dah berhasil menulis poin2 diatas, benar maupun salah hanya Allah yang maha tahu,..Wallahu A’lam

 7. syafiq says

  sabah adalah negara yang bergabung di bawah nama malaysia yang turut di serati oleh negara tanah melayu, negara singapura dan negara sarawak.. 4 wakil 4 negara ini telah bersetuju dan malaysia ditubuhkan.. “malaysia” bukan nama usulan setelah kemerdekaan.. ia adalah nama yang dipersetujui untuk mewakili perjanjian 4 pihak ini.. namun begitu perjanjian 4 pihak ini terbatal apabila singapura menarik diri.. seharusnya malaysia sudah dibubarkan.. namun gabungan 3 negara ini diteruskan malah dimonopoli sepenuhnya.. malaysia di isytihar sebagai satu negara tanpa ada sebarang perjanjian dan perbincangan dengan sabah dan sarawak.. diturunkan dari negara ke negeri.. sabah hilang hak-hak yang telah dipersetujui dalam perjanjian lepas.. setelah berpuluh tahun merdeka rakyat sabah sarawak sudah lupa akan hak-hak mereka.. malah mereka di anggap hanya penduduk asli yang menetap di hutan oleh tanah melayu (persepsi 30-40 tahun dulu).. padahal, sabah juga asalnya sebuah negara yang sah.. atas sebab kebergantungan kepada tanah melayu.. sabah dan sarawak mundur dalam semua aspek..

  korang mungkin berpendapat “sabah sarawak kena la berterima kasih kepada semenanjung malaysia”.. atau “bukti tak ada..”

  bukti ada.. jelas boleh cari kat youtube “sabah sarawak keluar malaysia” … dan sabah memang selalu berterima kasih kat semenanjung malaysia atas pendidikan dan segalanya.. kerana buta akan kesenangan.. rakyat sabah sarawak di zalimi secara tidak sedar..
  sabah sarawak akan sedar suatu hari nanti tentang hak-hak mereka.. seeloknya sabah dan sarawak diberikan royalti.. bukan kerna hasil bumi negeri.. tetapi atas hak-hak mereka.. orang tua-tua kata “dah tipu pandai-pandai la cover, dah kantoi nanti.. minta maaf la”

  lagi satu, separuh dari sabah adalah milik kesulltanan sulu.. isu hak milik ini terbatal apabila sabah merdeka sebagai negara.. akibat negara menjadi negeri.. sabah secara automatiknya bermilik.. iaitu separuh kepada sultan sulu dan separuh kepada brunei.. kesemuanya dimiliki malaysia tanpa urus bicara..

 8. orang_awam says

  setuju dengan pendapat O.S.A…dalam dunia tanpa sempadan ni kita kena berhari-hati dalam berkongsi maklumat sulit negara..kerana ramai musuh tersembunyi di dalam dan luar negara yang bukan sahaja sentiasa memerhati bahkan sedang melakukan sesuatu untuk mencapai matlamat mereka..

 9. bob says

  Dari apa yg saya dengar dari bekas kolonel RGK in the 90s, 2 org je pergi dan berjaya dlm misi mereka. Dokumen tu bukan milik mana2 negara skrg.

 10. inilensafarah says

  maaf tuan Hasan..mohon rujukan utama tuan dilampirkan..kalau boleh yang bukan dari porofesor google..terima kasih..

 11. inilensafarah says

  maaf saudara,boleh tanya, anda berasal dari mana??
  dan iya,hak apa yang perlu dikembalikan?

 12. inilensafarah says

  bangsa kita malas baca lepastu pelupa..inilah masalah paling gaban..
  “pensyarah saya kata”
  peristiwa jabidah buat saya meremang..siapa sbenar musuh kita???

 13. Panji Hitam Putih says

  Salam..Terima kasih atas pencerahan blog saudara..sika baca, sekadar berkongsi pendapat…Pasukan penceroboh KIRAM ni adalah kambing hitam USA dan Filipina..Pada masa sama Filipina sangat berdendam dengan Malaysia kerana sejarahnya dan perantara Malaysia dalam perdamaian mereka hari itu.By the way USA nak sangat sumber asli bumi di pulau kepulauan nusantara…orang sulu yang banyak mengaku jadi sultan ni adalah peluang USA dan Filipina menangguk di air keruh..BERHATI-HATI..mungkin selepas ni ada campur tangan FILIPINA (DIBELAKANGNYA USA) bagi menyelesaikan kemelut orang sulu ni..maybe mereka ni akan menyerang Sultan Sulu yang baik (di angkat oleh rakyat secara paksa untuk jadi sultan)..apa sangat lah yang ada orang sulu yang baik ni..nak beli kelengkapan asas tak cukup..bermulalah kibaran panji Rasulluah oleh sultan melawan USA dan Filipina..Ini menyebabkan rakyat Malaysia,Brunei,dan Indonesia akan naik angin..Bangunnya leher singa Allah di kepulauan Berneo adalah impak besar kepada dunia..hampir tiba masanya..11 yahudi akan berlawan 1 yahudi yang hilang di penghujungnya..al fatihah kepada yang gugur..

 14. O.S.A says

  salam…… pada hemat saya apa yang “gelap” seharusnya dibiarkan “gelap” selamanya… membongkar rahsia seperti ini hanya untuk membuktikan kepada orang awam tentang kehebatan pasukan keselamatan kita adalah sangat tidak perlu. jangan lupa tuan sumpah no 5 Ikrar Kesatria…
  kita yang berada atau pernah berada dalam perjuangan bukan meminta sanjungan dari mata orang awam, apatah lagi duit dan pangkat..kita jadi pejuang kerana cinta kepada negara.. harap tuan pertimbangkan untuk menarik balik penulisan tentang ops-ops sulit ATM.. saya tak peduli kalau ada orang awam disini mencaci saya kerana mereka memang berminat untuk tahu cerita2 sensasi begini.. tapi jika Tuan pernah melafazkan ikrar Kesatria, pinta tuan pegang erat2 sumpah no 5 itu biarpun tuan sudah tamat perkhidmatan kerana darah tuan selamanya darah seorang pejuang..

 15. Azman Mahat says

  Apabila senjata diangkat untuk menyelesaikan sebarang persengketeaan, maka dengan senjata itulah banyak nyawa akan terkorban. Dan apabila ada pihak yang cuba mengambil kesempatan ke atas konflik pihak lain dengan menjadi musuh dalam selimut dan membekalkan segala senjata dan ilmu peperangan terhadap musuhnya, maka ada kebarangkalian di suatu hari nanti, senjata-senjata itu dan ilmu-ilmu itu akan memakan tuannya. Dan apabila hari itu tiba, pihak si batu api inilah yang akan merasai keperitan yang telah dirasai oleh pihak yang dianiayainya.

  Untuk parajurit-parajurit kita yang berbilang kaum dan agama, yang berjuang mempertahankan Negeri di-Bawah Bayu, jasamu dan perjuanganmu akan dikenang oleh rakyat Malaysia yang cintakan kedamaian dan keadilan. Mudah-mudahan kesilapan sebegini tidak akan berlaku lagi di masa hadapan.

 16. Mohd says

  reading your blog required the person to be open minded. At least, readers should know ‘agree to disagree’ term. we might have different political view, but we need to stand together as a Malaysian. there’s time when politic need to be put aside for awhile.

 17. adi says

  Pada masa itu ‘Malaysia’ blm ada…cuma yang ada Tanah Melayu…tidak ada kata ‘menyertai’ Malaysia..cuma yang ada bersama2 Tanah Melayu membentuk Malaysia …dalam perjanjian 20 sabah sarawak singapura disebut Negara…

 18. pangait tulumu says

  Terlalu banyak komen yang mengarut dan hanya berlandaskan kepada teori dan cedokan daripada internet. Tidak semua maklumat yang diperolehi daripada internet itu sahih dari segi fakta, ketepatan dan mengikut lunas dan landasan yang betul. Sebahagian besar maklumat telah di ubah sedikit, sebahagian besar dah keseluruhannya sekali. Mengharap sangat Penulis tidak menulis untuk sesuatu kepentingan atau ganjaran. Hanya kerajaan Brunei, satu-satunya yang dapat menentu sahkan status pegangan sulu kestas Sabah. Harus diingat Kurnia Sultan Brunei pada ketika itu hanya terhad kepada Bahagian Pantai Timur Sabah sahaja kepada Sultan Sulu. Pemberian IC secara tidak sah melanggar undang-undang dan perlembagaan dihalalkan diatas nama politik. Banyakan membaca, membuat kajian, bersedia mendengar pendapat dan paling penting harus rendah diri setiap masa.

 19. Mohammad Suhaimi says

  Bangsamoro di Selatan Filipina ni mcm Fatah & Hamas, MILF & MNLF

  MILF = Moro Islamic Liberation Front
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Pi_milf.gif

  MNLF = Moro National Liberation Front
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/7c/MNLFlogo.jpg

  kalau tak silap, yg dpt berdamai dgn pemerintah filipina, kelolaan Malaysia adalah Moro Islamic Liberation Front, bukan Moro National Liberation Front yg d pimpin oleh Nur Misuari. MNLF ni plak geng dgn org2 suluk yg masuk kat Lahad Datu

  jadi, khabarnya yg dpt kuasa wilayah otonomi d mindano atau nama barunye Autonomous Region in Muslim Mindanao (abbreviated ARMM) ni dari kalangan MILF.
  http://3.bp.blogspot.com/-rY8763RcM88/UHeRwnsZBMI/AAAAAAAADbQ/hqw_hnLVmAs/s1600/Proposed+Bangsamoro+Core+Territory.+Courtesy+of+Mindanews+Graphics+by+Keith+Bacongco.jpg

  MORO ni slang dari sepanyol, iaitu MOOR = muslim

  ada 3 kaum Moro ni rupanya, Maguindanaoan, Maranao dan Tausug

  Beza MNLF ni dgn MILF, tahun 80an, MNLF bersetuju dgn filipina atas kuasa semi autonomi, tp MILF tidak bersetuju, MILF terus berjuang dan akhirnya, dapat gak.

  3 kaum moro ni, maguindanaoan ada kesultanannya sendiri, berasal dari Johor.. namanya Shariff Mohammed Kabungsuwan

  Tausug ni maknanya Bahasa Suluk. so Kesultanan Sulu ni diasaskan oleh seorang pengembara arab kelahiran Johor, Sayyid Abu Bakr Abirin.

  kiri kanan, atas bawah, pusing terbalik, kita semua bersaudara.. ni mesti ada org cucuh ni

 20. Aaron says

  Melayu Malaysia tidak mengalami krisis budaya…tapi Melayu Malaysia terdapat banyak suku dan etnik Melayu Banjar, Melayu Bugis, Melayu Jawa, Melayu Minang, Melayu Asli, Melayu Moro, Melayu Patani…Melayu Kedahan, Melayu Kelantan, dan banyak lg,,,silahkan cari sendiri di wiki ya Pak…aku capek mau taip…dan aku adalah Melayu Kedahan + Patani….so Kau kena faham apa itu Melayu Malaysia…kami x penah plagiat apa2 pun budaya indonesia kerana kami sudah diturunkan dari moyang-moyang dahulu secara turun menurun…FAHAM DAN FIKIR WAHAI SANG INDON!

 21. Ahmad says

  Ucing indon.. baca! orang Sabah yang mahu berlindung dalam Malaysia..

  As reported by the Secretary-General of the United Nations, the independence of North Borneo was brought about as the result of the expressed wish of the majority of the people of the territory in a 1963 election. This is further reinforced by the International Court of Justice view that,
  “ …historic title, no matter how persuasively claimed on the basis of old legal instruments and exercises of authority, cannot – except in the most extraordinary circumstances – prevail in law over the rights of non-self-governing people to claim independence and establish their sovereignty through the exercise of bona fide self-determination.”

 22. Ahmad says

  Hmm.. Fakta tu tepat.. Perbincanggan untuk penubuhan Malaysia bermula 3 Julai 1961 dgn penubuhan Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia.. Jadi Sabah & Sarawak mmg berminat nk menyertai “Malaysia”.. bukan Tanah Melayu..

 23. visidd says

  Rileks bro. Sabah adalah hak org sabah. Terpulang kpd mereka mau merdeka atau kekal bersama Malaysia. Jika tdk mahu kehilangan Sabah layanlah mereka dgn adil & saksama.
  InsyAllah Sabah akan tetap bersama Malaysia.

  Just to share opinion from one of the Judge in ICJ Ligitan & Sipadan case.

  Judge Frank agrees with the judgement of the court and with its reasoning.
  He adds, however that the Philippine application is also barred by a supervening legal principle the right of non-self-governing people to exercise their rightof self-determination.
  This right has been confirmed by treaties, judgments of this Court and resolutions of the General Assembly. It is, quite simply, pre-eminent in modern international law.
  In the instance of North Borneo’s decolonization, Judge Franck believes, this right was implemented in 1963 through elections observed by the representative of the United Nations Secretary-General,
  who certified the fairness and conclusiveness of the popular choice made by the voters in favour of federation with Malaysia. This was acted upon by the United Nations General Assembly’s Committee on
  Non-Self-Governing Territories.
  In Judge Franck’s view, the Court is bound to take judicial notice of the momentous international legal development brought about by the adoption and implementation of the right of self-determination.
  Accordingly, WHATEVER INTEREST THE PHILIPPINE MIGHT HAVE INHERITED FROM SULTAN SULU – EVEN WERE IT TO BE FULLY DEMONSTRABLE – cannot now be held to prevail over a
  validated exercise of so FUNDAMENTAL RIGHT A RIGHT. Since the claimis barred by law, the Philippines cannot possibly be said to have a legal interest in further ventilating it in this forum.
  (page 208)
  http://www.icj-cij.org/docket/files/102/7700.pdf

 24. SangMelayu says

  ade stealth semua bagai pun tak guna kalau negara besar konek je malaysia hantar sukhoi 1 cukup la dalam setengah jam singapork tu dah jadi tanah rata cukup2 je pun kalau nak tanam kelapa sawit …wahahaha tu ke yang ko bangga sangat ngan negara yahudi ko tu??? wakakakaka 😀 btw sorry to say la bro lagi 50 tahun negara ko tu jadi laut je la… wahahaha

 25. rizal Beaufort says

  Hari tu aku ada dengar orang Sulu jerit ‘Patai Malayo!’ bermaksud ‘Melayu Mati’. Aku terus tibai mangkuk tu sampai lembik depan kawan dia. Puas hati aku. Hanjing punya Bangsat Moro dan Sultan Sulu tua kutuk tak mampus2 lagi.

  Sabah bah, orang semenanjung kawan bah. Orang Moro kita cantas~

 26. ra says

  komen negative mah paling gampang, saya juga bisa :)

  MALAY ARCHIPELEGO> english language
  MALAYSIA>british will
  COMMONWEALTH>branded by the master
  Benderanya UMNO US wannabe, Lagu kebangsaan dapat plagiat, Bahasa Melayu resminya disusun orang Melayu Riau, budayanya ngaku2 budaya orang, semuanya nemu, semuanya hadiah gratis aka percuma,
  Negara wakaf xixixi..

 27. ra says

  mungkin namanya mengambil dari Istilah yang telah lama dikenal, ga mungkin pake Jawanesia atau Sundanesia karena pemilik Indonesia adalah banyak suku bangsa dan agama. Sementara nama “Malaysia” selamanya akan membuat non Melayu jadi kelas dua di Malaysia

  Dan nama Indonesia diperjuangkan dengan banyak darah rakyat dari berbagai suku dan agama, tidak didapat dengan mudah dan diberikan dalam nampan di sebuah acara ramah tamah 😉

  Merdeka ke? oh well… that’s good lah 😀

  bgini cara kami: MERDEKA!!! MERDEKA!!! MERDEKA!!!

 28. ra says

  maaf nimbrung gan,
  “Kenapa Semenanjung Tanah Melayu digelar MALAY Peninsula oleh org barat?”
  kl itu logika yg agan pake kenapa Malaysia ikutan jadi claimant di LAUT CINA SELATAN atau orang barat bilab :SOUTH CHINA SEA”? he he he

  D Malaysia keliatannya asal tampang mirip dan Muslim maka Melayu, di Indonesia ga ada seperti itu, di P Jawa saja ada 2 suku utama yaitu suku Jawa dan Sunda, hanya karena namanya p Jawa tidak ada yg bilang aklung adalah budaya Jawa 😀 walau ada orang sunda di daerah jawa selama 3 generasi tetap saja ketika dia main angklung orang Jawa akan mengatakan itu budaya Sunda. tapi yang marah tidak hanya orang Sunda tp seluruh masyarakat Indonesia, itulah Indonesia. Orang Ambon ikut marah bukan karena merasa memiliki budaya angklung tapi karena merasa angklung adalah bagian dari budaya asli Indonesia.

  Menurut saya Malaysia agak kurang rasa kebanggaan nasionalismenya. Suku Melayu di Indonesia lebih banyak daripada Melayu di Malaysia tapi alhamdulillah mereka sangat bangga akan kebudayaannya yang luhur, ga ada dari mereka yang mengaku tari pendet, lagu daerah dll dari budaya suku lain di Indonesia, karena kenapa harus mengakui budaya orang dan merendahkan budaya sendiri? apakah Melayu Malaysia mengalami crisis budaya?

 29. Budak kedahj says

  Uncle,
  saja saya nk tanya ni…
  Kita nampak byk comp dr philihina msk la ni,oil n gas contohnya. Nampak Gaya mcm ada pelek skit saya rasa.. Kalau persan la,tempat depa masuk kt PD,esso lama. Dekat ngan kem kita. Tak tau la saya ilusi ka apa,tapi buleh tahan gak cara depa sulam masuk…

 30. Panzee says

  Rakyat Sabah sendiri yang telah sepakat untuk bernaung dibawah negara Malaysia. Hak milik Sabah sudah berubah kepada rakyat bukan lagi terikat pada yang lama.

 31. zainmahmud says

  depa ni jeles pasai bangsa melayu tak pernah terpilih kot sebelum ni…so masing2 dok cuba angkat diri la…kesian kat depa…perasan yg melalikan diri sendiri..

 32. zainmahmud says

  so, bangsa lain pon bangsa chosen la, sebab bangsa lain pon ada dan wujud dlm dunia? dan bangsa lain pon masih tak hilang di dunia, bukan bangsa melayu saja…

  tujuan Allah jadikan bangsa ialah utk mengenali satu sama lain, bukan utk jadi self chosen, masuk bakul angkat sendiri, pastu menyombong dan perasan mcm yahudi.

 33. valuer says

  sultan sulu di tipu oleh presiden filipian time tu… semua org suluk/tausug/moro taw citer ni.. sebenarnye kepulauan sulu bukan sebahagian filipina ade dlm declaration independent of filipina… filipina ni bangsat

 34. ucing says

  Oh ternyata Sabah itu wilayah filipina yang dirampok oleh malaysia ya… Memang negara pencuri/maling maka layak diberi gelar malingsia…..Berita terkini 100 orang dari kesultanan sulu yg bersenjata enduduki lahad datu dan menuntut hak haknya atas tanah kesultanan sulu yaitu SABAH…. Berjuanglah wahai Pejuang sulu kalian pewaris sah tanah sabah….

 35. patriot says

  may be konfontasi isu kecil bagi Indonesia yg banyak koflik but ianya adalah besar bagi kami rakyat Malaysia bila mana negara asing menceroboh negara kami selepas merdeka.

 36. Csari says

  Bersyukur Sabah masuk Malaysia. Bayangkan apa jadi kalau Sabah masuk Filipina, atau masuk Indonesia. Entah apa jadi dengan Islam di Sabah. Istilah ‘DIPAKSA’ tu rasanya TIDAK wujud sama sekali. Sudah2 lah tu meroyan. Heh heh.

 37. jamie says

  meraban

  kalaulah Sabah dikatakan annexed.xkkan Sbah masih ada dlm peta kita sbg Msia? selamba badak kita wat base Teluk Sepanggar kt sana..apa mksdnya?Sarawak pun sama…knp masih ada dlm peta kita?

  Brunei merdeka bln 2..bkn bln 9

 38. bayanbudiman says

  Tuan Paskal,
  Mohon ulasan tuan berhubung artikel ini, “The Malaysians were in disarray as the Indonesian and Philippine troops were slowly converging from their positions and so on August 15, 1968, Malaysia surrendered. A peace treaty was signed in Cebu on September 9, 1968 with President Marcos, Indonesian leader Suharto and Malaysian Prime Minister Rahman. The Philippines annexed Sabah, Indonesia annexed southern Sarawak and northern Sarawak was subjected to sectors of occupation by both Philippine and Indonesian troops. As a reward for their support of the Philippine-Indonesian invasion force, Brunei was granted independence on September 10.” [Sumber: http://jpthehistorian.wordpress.com/2009/07/22/historical-controversies-series-operation-merdeka/. Benarkah berita ini?

 39. says

  Artikel ini bagus tetapi membayangkan cerita mengenang budi,sedangkan kesilapan tetlalu banyak dilakukan dan memperlekehkan kesultanan sulu yang selama ini memperjuangkan hak mereka, keadaan sudah genting orang terdahulu sudah tiada yang memahami aspirasi persaudaraan di zaman ini tiada tiada lagi aspirasi seperti itu yang ada cuma soal mencari kebenaran tektik psykologi,logistik,kekuatan dan juga titik nokta sebagai jalan penyelesaian diantara kesultanan sulu,phlippines,malaysia dan indonesia.

 40. sam says

  Kesultanan Sulu sudah hilang kedaulatannya,cuma tinggal pada nama.Memang tidak adil pada sulu tapi sepatutnya kesultanan sulu harus selesaikan masalah kedaulatan mereka dengan filipina dulu sebelum menuntut Sabah.Sekiranya Sabah diberikan pada kesultanan sulu adakah negara Sulu yang merdeka akan terbentuk?Sudah tentu tidak.Sebaliknya Sabah cuma akan menjadi sebahagian drp negara Filipina sebagaimana Sulu sendiri.Itu saja.

  Jadi tuntutan Sulu adalah sia2 dan tak lebih seperti menjadi alat Filipina dalam tuntutannya pada Sabah.Sulu harus merdekakan dirinya terlebih dulu dari Filipina sebelum menuntut ‘wilayah’nya.Adakah munasabah sebuah wilayah yang dijajah negara lain mahu menuntut ‘wilayah’nya yang di dalam kawalan negara lain pula?Ini samalah keadaannya seperti kalau kesultanan Patani mahu menuntut negeri Kelantan dan Terengganu(semata2 berdasarkan sejarah lampau) sebagai wilayahnya sedangkan Patani itu sendiri dijajah Thai dan dianggap sebahagian dr negara Thailand.Akai ada?

 41. RM says

  artikel ini banyak kekurangan dari segi bahan rujukan. hanya berpandukan cerita orang2 lama yang mungkin betul atau mungkin tidak betul. diharapkan penulis dengan lebih bertanggung jawab memberikan info yang boleh dirujuk.

 42. pen merah says

  pada 1963 itu negara Malaysia hanya mendapat nama baru. sebelum itu nama bagi negara malaysia ialah Persekutuan Tanah Melayu atau Malaya (english).

 43. pen merah says

  aku rasa tentera sultan sulu terbaca post dalam blog ni & diorang rasa terhina. itu sebab diorang buat tuntutan ke atas sabah untuk kembalikan maruah diorang.

 44. zainmahmud says

  Hehehehe …. Shah penipu umat mulayu …

  Another stupid fantasy of some idiot with too much time in his hands. You think you can waltz in Malacanang and do James Bond during Marcos’ time :jeez:

  The post is just full of FAIL. It contains anachronistic references. It excludes the little known fact that by late 1975 and 1976 Malaysia has dismantled practically the base infrastructure and support systems of the MNLF. And that Malaysian support for the MNLF was the PERSONAL initiative of Tun Mustapha. Mustapha was the Chief Minister of Sabah when Merdeka was exposed until 1975.

  Note that his actions were at best tolerated by the government in KL because he can deliver Muslims voted from Sabah. More so, East Malaysia (both Sarawak and Sabah) has been fiercely independent and have long had a secessionist streak ever since they were incorporated into the Federation.

  Heck, Mustapha’s predecessor, a Christian Kadazan indigenous to Sabah has the same streak that led to his ouster by KL and the ascent of Mustapha. Bottomline, the nascent suppport of “Malaysia” can be traced to a megalomaniac Sabahan elite– Tun Mustapha.

  For further reading:

  1. Tom Stern, “Nur Misuari: An Authorized Biography” Anvil, 2012
  2. Lino Miani, “The Sulu Arms Market” ISEAS, 2012
  3. Various articles circa 1970s by Leila Garner Noble on Philippine-Malaysia Relations (Google her please)
  4. TJS George, “Revolt in Mindanao” Oxford, 1980 (This is THE definitive account of the rise of political Islam in Mindanao)

 45. afiq says

  Slm tuan & tuan admin..
  Mcm mna nk join department yg handle isu2 negara ni? Via PTD? military? Sy bminat..bleh explain ke email sy..tq

 46. Apiss says

  Sumber harakah?? Hahahaahahahahahahahahaha. Geli ketiak aku dengar. Manatah si reporter huruharakah ni pi kutip artikel.

 47. Apiss says

  Malaysia saja yg ikhlas nk menyatukan ummat melayu nusantara. Indon tu tgk siap soh malaysia bow down dkt dia plak. Punya sombong dan angkuh.
  Teringat kisah si azazil yg tak mau respek dekat adam langsung setelah adam diciptakan. Sekali tuhan cakap aba wastakbar wakana minal kafirin.. Menjerit menangis takmau mau.

 48. Hasan says

  Perkara yang saya boleh simpulkan daripada cerita Sdr Shahpaskal;
  1. Tuntutan ke atas Sabah oleh Kesultanan Sulu itu masih sah cuma dokumen yang berkenaan tuntutan telah dicuri dan disimpan oleh kerajaan Msia
  2. Selain dari masalah dokumen, tuntutan terbantut sebab;
  a. Struktur pentadbiran kesultanan sulu sudah tidak wujud, negara tersebut bergolak yang ada pun hanya warisnya sahaja.
  b. Namun, perkembangan semasa yg berlaku dengan kehadiran angkatan bersenjata di lahad datu ketika ini menunjukkan bahawa struktur kesultanan itu telah dibangkitkan semula dan lambat laun negara sulu itu akan terbentuk
  3. Jadi secara teknikalnya, hak kesultanan sulu terhadap sabah masih sah dan empayarnya masih wujud, cuma belum dituntut secara rasmi sama ada secara diplomatik antara negara ataupun melalui mahkamah antarabangsa
  4. Atas sebab itu, rakyat sulu sepatutnya bebas bergerak di kawasan tanah jajahannya tanpa ada kekangan, ini termasuklah sebahagian Sabah.
  5. Tapi, selepas Msia mengekalkan Sabah dibawah pentadbirannya dan memperkenalkan sistem IC, maka sesiapa yang tiada IC secara tidak langsung digelar pendatang. Hakikatnya mereka adalah orang asal, rakyat kesultanan sulu yang sekadar bergerak di bawah empayar kesultanan mereka. Jadi tidak timbul isu mereka pendatang atau merampas hak orang tempatan Sabah.
  6. Kalau difikirkan secara logic, orang tempatanlah yang merampas hak mereka kerana menggelarkan mereka pendatang dan menafikan hak yang sepatutnya mereka dapat.
  7. Kenyataannya, negara kitalah yang merampas hak mereka kerana tidak memberikan mereka sebahagian sabah yang patut mereka tuntut.
  8. Penyertaan sebahagian Sabah (sebahagian yg dimaksudkan ialah bahagian wilayah jajahan kesultanan sulu) ke atas Msia pun sepatutnya tidak sah kerana setahu saya tidak pernah ada wakil kesultanan sulu yang ikut berunding pada masa itu. Yang ada pun Tun Mustapha. Maknanya, tanah wilayah mereka telah diserahkan secara paksa tanpa pengetahuan mereka. Adakah perkataan ‘merampas’ sesuai untuk kenyataan ini?…
  9. Atas sebab itu, maka tindakan pemberian IC ke atas mereka sepatutnya tidak boleh dipertikaikan sebagai timbal balik ke atas sebahagian tanah mereka yang negara kita tidak kembalikan.
  10. Sebenarnya, kesultanan sulu tidak pernah bersetuju untuk menyertai filipina (rujuk google) tetapi mereka telah ditipu oleh amerika syarikat dalam beberapa perjanjian. Sebab itu peperangan berlanjutan sehingga kini menuntut hak mereka kembali

  sekian.
  P/s jangan pula salah faham dan menuduh saya tidak patriotik, tetapi hujah itu saya keluarkan secara berfikir secara mendalam cerita sdr paskal ditambah dengan sedikit maklumat yg saya tahu. Saya amat menyintai Msia dan berbangga dan bersyukur sebagai rakyat Msia.

 49. Jangantipu says

  Pendapat? ianya adalah pendapat bro, kau tak boleh samakan pendapat dengan hakikat – itu bodoh namanya. Dan mengapa perlu kau suruh orang pergi cara akan sumber sahih yang mengatakan Sabah itu adalah Negara? bukan ke kau yang patut tamilkan segala bukti bagai yang sahih untuk mengatakan Sabah adalah Negara.

 50. SGear says

  Apabila sejarah itu dipalsukan…apabila diperhatikan memang terdapat percanggahannya. Cth : Kesultanan Melayu Melaka
  a – Persengketaan Melaka – Siam. Dikatakan bahawa kaum siam itu ISLAM dan Sukhotai itu sebaliknya. Bukankah Islam menyatakan bahawa “Orang Islam itu bersaudara” ? (cam2 gak dengan Kerajaan Aceh dan Johor)
  b – Bahasa Melayu adalah lingua franca dan Melaka adalah pusat perdagangan dunia.
  c – Adakah benar Melaka itu tewas kepada Portugis dengan mudah. Bukankah Melaka itu pusat perdagangan dunia dan tidak mustahil teknologi terkini dibawa masuk.

  Apa yang mendatangkan kemarahan adalah “melayu itu malas dan degil. oleh kerana itu Cina dan India dibawa masuk ke tanah melayu”…adakah dakwaan ini benar ?

  Apabila kita diperkenalkan doktrin “bangsa lemah”, maka generasi akan datanglah yang menerima kesan (zaman kita). Cerita kehebatan Melayu dahulukala menjadi suatu cerita dogengan yang tak ubah seperti epik tamadun indus “Ramayana dan Mahabharata” dan apabila dikaji semula, tamadun indus ketika itu teramat maju melebihi teknologi yang ada sekarang…kot

 51. faisal says

  betul.. kawe sokong ayat demo… walapong kito ni ado hok bezo sokong parti parti politik ni.. kawe ghaso kalu melesia ni pere… sumo ake satu hati dok kiro pahame gapo… hok ni takdok masaaloh… bereh blako set kito bohh…

 52. says

  Alhamdulillah ,mmg lama dah tahu bantuan Malaysia nie..zaman ,arwah bapa saya masih menjawa jwt polis khas. tetapi arwah bapa tak pernah ceta setiap operasi.80.an.di filipina.

 53. anakganu says

  boring la komen isu politik je banyok…dengan mat indonnye merapu.
  cerita patriotik dok payohla capur aduk dengan politik. semua org sygkan negara n tanah tumpah darah masing2.

  orang yang x waras je x patriotik. isu dia, aku respek our army kalau semua cerita ni betul. tapi aku percaya orang malaysia suka low profile. dok suka heboh2.

  indon nie kecoh je lebih. dok sedor, bila kne bencana ujian kita jugok yang tolong. dasar indon dok kenal dek untung.

  cerita indon semua nok gempak. kereta pun dok berani nok buat sdiri. apa pun pcaya la.. ramai lagi anok bangsa malaysia yang siap sedia mempertahankan negara jika digegarkan dengan peperangan sama ada secara fizikal atau mental. anak melayu cukup low profile. contohnya org tganu. hehe…

  maghi tganu, jgn lupe beli kepok lekor. jgn maroh ye kawang2. hihi..

 54. Sabahan says

  mak ai. buat semak lah komen2 dari orang2 indonesia ni. saya tengok blog nak baca info2 yang ‘rare’ mohon admin takyah la approve komen2 rakyat jelata indonesia ni,

 55. Sabahan says

  takpe kalau komen2 yang diberikan itu sopan. saya first time masuk blog ni tapi saya tengok tukang2 komen di sini majoriti matured dan professional.

 56. Sabahan says

  1. Isu ini diutarakan oleh semua rakyat sabah termasuk islam dan bukan islam. Jangan lupa bumiputera di sabah ada islam dan bukan islam.

  2. Perlu bukti, jika tidak kebenaran cerita dokumen ini agak sukar untuk dipercayai.

  Nusantara ini bumi bagi setiap individu, bukan Melayu sahaja. En.Commodore, berhenti tinggal di zaman lalu dan tumpukan hidup di masa sekarang. Dunia sudah berubah.

 57. Sabahan says

  Nak cari perlindungan takpa, jangan sampai mintak IC dan merampas hak rakyat asal.
  Dah aman nanti, balik negara asal, bangunkan negara asal, bukan membebankan negara tempat mereka berlindung.

 58. Sabahan says

  Secara ringkasnya,

  Cuba bayangkan keadaan Kuala Lumpur masa cuti raya cina 2013 baru-baru ini yang penuh dibanjiri rakyat luar (bangladesh, indonesia, dll), rasa rimas tak? Bayangkan pula keadaan itu berlaku setiap hari, dengan individu2 tersebut ada yang pegang IC, buat perniagaan haram, monopoli operasi bas dan teksi, menjadi beban extra kepada perkhidmatan hospital, melepak sana sini, dengan kumpulan ‘gangster’ masing2, seolah2 Kuala Lumpur milik mereka, setiap hari.

  Itulah yang rakyat sabah hadapi setiap hari. RCI itu perlu. Kemasukan warga asing amat tidak terkawal dan tiada tindakan diambil terhadap mereka pun.

 59. see says

  Di beberapa sumber Malaysia maupun Inggris disebutkan korban jiwa Kopassus mencapai 2000 prajurit tapi kenyataannya yang tercatat di Sasana Kusuma (Kopassus) korban jiwa hanya 21 prajurit saja.

 60. noob says

  kalau 180 tu satu arah je…360 tu ibarat u-turn.. datang arah utara dan balik arah selatan…maknanya merubah perspeltif pandangan dr depan ke belakang. teori math la.. haha…

 61. see says

  Saya agak heran dengan pihak pihak dari Malaysia yang membesar-besarkan Konfrontasi Indonesia – Malaysia. Karena di Indonesia sendiri Konfrontasi Indonesia – Malaysia bukan jadi issue besar. Konflik TNI – GAM di Aceh dan TNI – Timor Leste malah memakan korban jiwa yang jauh lebih banyak dari pada TNI – Malaysia (inggris, australia, naz dan singapura). Jumlah prajurit yang diterjunkan di kedua konflik itu pun lebih banyak berbanding prajurit yang diterjunkan di operasi Dwikora Kalimantan

  Di markas besar Komando Pasukan Khussus terdapat data2 korban perang di pihak kopassus. Berikut datanya:
  1. OPERASI DWIKORA KALIMANTAN (INDONESIA – MALAYSIA) Korban dari Kopassus 21 prajurit.
  2. OPERASI SEROJA & KEAMANAN DI TIMOR TIMUR Korban dari Kopassus 129 prajurit
  3. OPERASI KEAMANAN DI ACEH Korban dari Kopassus 48 prajurit.
  source: http://www.kaskus.co.id/post/50e6c3722675b4a54b000013#post50e6c3722675b4a54b000013

  Saya juga mendapat cerita dari masa kakek saya bahwa perang yang di takuti masa itu adalah perang di Timor Timur karena orang Timor Timur sangat baik dalam bergerilya dan sangat kejam bila tertangkap.

  Perang di aceh dan timor timur pun lebih banyak mengambil resource prajurit dan biaya berbanding dengan konfrontasi dengan Malaysia. Jadi agaknya konfrontasi indonesia – malaysia lebih cocok dimasukkan kategori konflik perbatasan saja dari pada dianggap perang 2 besar negara.

 62. maha says

  baru2 pkr sering main isu gugat negara selepas gagal rasuah golongan parti politik di sabah dan serawak untuk keluaran dari bn, kamu tak tak malu ke wahai pkr sedarlah tangan2 gaib melihat untuk jatuh malaysia ini.. satu aja percaya selagi allah tak izin kan selagi itu kamu tak berjaya,, anwar itu tak di takdir menjadi perdana menteri itu hakikat kamu mesti terima

 63. says

  POLIS KENAL PASTI KUMPULAN FILIPINA MENDARAT DI PERSISIR PANTAI LAHAD DATU

  Kota Kinabalu, 14 Feb – Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar
  berkata polis telah mengenal pasti kumpulan warga Filipina yang mendarat di persisir pantai Lahad Datu, Sabah sebagai pewaris berketurunan ‘Raja Sulu’ dari Selatan Filipina. Beliau berkata kumpulan terbabit menuntut mereka dikenali sebagai Askar Diraja Kesultanan Sulu dan mereka tidak mahu rakyatnya berketurunan Sulu dihantar pulang ke negara asal.

  “Kita telah hantar pasukan untuk berunding dengan mereka dan perbincangan berjalan baik dan kita beritahu mereka bahawa mereka kena tinggal (Sabah) secara
  baik dan kita tidak mahu apa-apa keadaan yang boleh menggugatkan keselamatan rakyat di negeri ini,” katanya pada sidang akhbar di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu di sini hari ini.

  Ismail berkata kumpulan itu yang kini berada di Kampung Tandau, Labian di Lahad Datu memberi jaminan akan meninggalkan tempat itu (Sabah) secepat mungkin dengan syarat tuntutan mereka dipenuhi. Beliau berharap anggota kumpulan berkenaan akan meninggalkan negeri ini secepat mungkin dan menegaskan tuntutan seharusnya dibuat secara diplomatik, bukan secara mengejut seperti yang dilakukan itu.

  “Kita lihat perbincangan dalam keadaan terkawal dan pasukan keselamatan telah mengambil tindakan awal dengan mengepung kampung itu sejak semalam dan saya percaya perkara ini dapat diselesaikan secara baik dalam masa terdekat,” katanya.

  Beliau berkata pihaknya mengganggarkan kumpulan itu melebihi 100 orang dan tidak menolak kemungkinan mereka bersenjata, namun demikian polis mengambil pendekatan ‘berhati-hati’ bagi menghadapi sebarang kemungkinan.
  “Setakat ini keadaan tidak tegang dan mereka kelihatan berkelakuan baik. Kita percaya kumpulan itu mempunyai sahabat di kampung itu tetapi tidak mempunyai rumah di situ. Mereka pergi duduk di surau dan menumpang rumah-rumah
  di kampung,” katanya sambil menambah kumpulan itu tidak mahu dikaitkan dengan mana-mana kumpulan militan di Filipina.

  Pada peringkat ini, katanya, rundingan sedang berjalan dan beliau menasihati penduduk di sekitar Lahad Datu supaya tidak percaya pada khabar angin. Beliau turut memberi jaminan bahawa keadaan adalah baik serta selamat dan
  polis Sabah akan melakukan yang terbaik untuk menangani kemelut itu segera. Katanya kumpulan itu difahamkan menggunakan bot pancung dan pihaknya akan menyiasat bagaimana mereka berjaya memasuki negara ini

 64. Neil says

  8. Minat Singapura, Brunei, Sarawak dan Sabah yang mahu memasuki Malaysia seolah-olah tidak dapat dipercayai oleh negara jiran lain seperti Filiphina dan Indonesia……. Kalau bab ini aku x setuju..fakta terubah…Sarawak dan Sabah bukan masuk dalam Malaysia…Malaysia tiada wujud semasa Tanah Melayu Merdeka…Pembentukan Malaysia terbentuk apabila Singapura, Sabah,Sarawak dan Tanah Melayu baru wujud Malaysia…dengan terbentuk jua perjanjian perkara 20 untuk Sabah dan perkara 18….hak x2 yang tidak harus ditidakan oleh mana x2 orang sepatutnya..

 65. awezsabah says

  pd sy,pendapat pejuang sabah tu betul & berfakta.pd shahpaskal & sependapat dgnnya,pergilah cari sumber2 yg betul sahih ttg perkataan Negara of Sabah.sy harap pejuang sabah boleh ambil gambar plak pd bangunan mahkamah sabah & tepek kat sini menunjukan bukti bahwa Negara of Sabah tu mmg ujud.bukan tujuan pejuang sabah tu nk keluar dr Malaysia tp ia hanya mahu hak2 sabah dlm perjanjian dihormati.x timbul isu pemecahan Malaysia.Malaysia ttp tanah tumpah darahku tetapi hak kami mesti dihormati

 66. says

  tak pasti lagi bro… baca je apa aku post tu..maksud kedatangan mereka kurang jelas…kalau setakat 100 org..lauk je tu.. xyah komondo kita .askar wataniah atau rela je dah boleh kawtin 100 org tu

 67. Jejaka perkasam terubuk says

  saya ada dengar khabar angin yang 100 org pinoy bersenjata akan serang di negeri di bawah bayu ?? btol ke ape yg sy dengar ni ?? o_O ops dayak ?

 68. says

  Lebih 100 lelaki warga asing dipercayai dari selatan Filipina yang berpakaian ala tentera dan sebahagiannya dipercayai bersenjata api berjaya dikesan menyeludup masuk dan menceroboh ke Lahad Datu, Sabah pada Selasa lalu.
  Bagaimanapun keadaan di sana ketika ini terkawal dan pihak keselamatan negara yang terdiri pasukan tentera dan polis, termasuk dari unit komando sedang memantau situasi tersebut bagi mengelakkan sebarang insiden yang tidak diingini berlaku.

  Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar dalam kenyataan tiga perenggannya pada malam Rabu bagaimanapun meminta orang ramai supaya tidak bimbang dengan insiden tersebut.
  Menurutnya, insiden yang berlaku disebabkan masalah yang berlaku di selatan Filipina.
  Beliau berkata pihak keselamatan telah mengambil tindakan mengepung kawasan tersebut dan mengarahkan kumpulan tersebut meletak senjata serta menyerah diri.
  “Keadaan ini adalah terkawal dan orang ramai tidak perlu bimbang,” kata Ismail.
  Menurut sumber polis, kumpulan ini dikatakan telah mendarat di persisiran pantai Lahad Datu dengan menaiki bot pancung.
  Bagaimanapun setakat 10 malam, pihak berkuasa keselamatan tidak dapat mengesahkan tujuan kumpulan itu sama ada merancang untuk melakukan aktiviti keganasan di bandar berkenaan.
  Sementara itu, Panglima ATM Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin ketika dihubungi Bernama enggan mengulas lanjut mengenai insiden itu dan hanya berkata “tunggu kenyataan daripada Ketua Polis Negara”.
  Pengarah Jabatan Petugas Khas dan Anti Pengganas Bukit Aman, Datuk Mohamad Fuzi Harun, berkata polis Sabah masih menjalankan siasatan terhadap insiden tersebut.
  Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib ketika dihubungi enggan mengulas lanjut mengenai insiden itu dan kemungkinan satu sidang media akan diadakan Khamis berhubung perkara berkenaan.
  Dalam perkembangan berkaitan, Mynewshub.my difahamkan ‘semua tindakan perlu’ telah diambil oleh pihak berkuasa bagi memastikan kawasan yang terlibat khususnya dan Sabah amnya berada dalam keadaan selamat.
  Dikatakan, beberapa kawasan pulau kecil yang disyaki digunakan oleh warga asing tersebut telah dikenal pasti lokasinya.
  Menurut sumber, insiden tersebut berkait rapat dengan tuntutan warga asing berkenaan terhadap kedaulatan Sabah namun siasatan terperinci masih dijalankan bagi menentukan motif sebenar kejadian.
  Maklumat dari sumber:-
  Assalamualaikum, maklumat dr Ops room KK:
  1. Staf telah menerima maklumat daripada ACP Manaf (Polis Marin Sabah) memaklumkan mengenai status terkini penglihatan kejadian. Pada jam lebih kurang 0800 hari ini, IPD Lahad Datu telah menerima maklumat seramai 32 orang (6 orang berpakaian jubah dan selebihnya memakai baju celoreng dan seluar biasa) telah berkumpul di rumah Ahmad Malandi @ Mat Bom di Kampung Tanduo. Kumpulan ini dipercayai daripada ahli Kesultanan Sulu dari Pulau Sibutu dan Pulau Sipangkot, Filipina di ketuai oleh Hj Musa @ Hj Kuning @ Dato’ Puin. Kumpulan ini juga dilaporkan membawa senjata M16.
  2. Kumpulan ini dilaporkan bertujuan untuk melawat Ahmad Malandi @ Mat Bom yang kini berada di wad ICU Hospital Lahad Datu (sakit tidak diketahui). Kejadian ini juga berlanjutan daripada insiden pertemputan MNLF dan KAS yang dilaporkan sebelum ini. Kumpulan ini dilaporkan juga dilaporkan cuba membuat huru-hara dan memalukan kerajaan Malaysia sebelum pilihanraya yang akan datang.
  3. Berlanjutan daripada insiden tersebut, Polis Marin telah memulakan Op DAYAK bagi mencegah kemasukan kumpulan ini. 3 buah bot telah ditugaskan untuk mengawas perairan negara dari Pulau Tambisan ke Tanjung Labian. Pasukan VAT 69 juga akan tiba pada malam ini untuk membantu operasi. Bagi aset TLDM KD TODAK telah berada di Tanjung Labian dan sedang melaksanakan rondaan bersama KM BANGI. KD PERAK dalam pelayaran ke Tanjung Labian dan dijangka tiba pada 1900. Tim ZULU dan ZEBRA dalam perjalanan ke Lahad Datu sebelum ditugaskan menaiki CB 90 ke Tanjung Labian.
  4. Maklumat daripada anggota perisikan PASKAL, pada 1500 hari ini telah terserempak dengan 10 orang berpakaian celoreng di Tanjung Labian. Butiran lanjut belum dapat dipastikan lagi. Dijangkakan seramai 100 dari kumpulan ini akan bergerak ke kawasan Felda Sahabat dari Pulau Bangao, Filipina (35 bbn Timur Tanjung Labian).
  5. Kapal-kapal dipelabuhan telah dimaklumkan untuk meningkatkan 4HNFS.
  Maklumat terkini dr PWL2, kapalx tingkatkan immediate notice for sea.

  Read more: http://www.nescafeais.com/gambar-pencerobohan-lelaki-bersenjata-di-lahad-datu-sabah/#ixzz2KrqFypnk

 69. arif says

  assalamualaikum admin..saya sejujurnya tak setuju bahawa Tun.M dan DS Najib pejuang melayu islam..kalo mereka begitu baek membela islam,,mesti mereka mematuhi syariat Allah..jika kita lihat,owg islam TAKKAN SALAM TANGAN WANITA yang boleh dikahwininya,isteri merekaa tidak menutup aurat..itukah ciri2 pemimpin islam sejati spt yg deidendangkan admin??adakah Rasulullah mengajar pemimpin berkelakuan begitu..jangan berfikiran sempit ap yang saya cakap ini adalah soal politik..BERANI KERANA BENAR

 70. says

  “ia dipanggil Malaysia, maksudnya MELAYU punya!”…..
  word ni aku x suka bro…sbb Malaysia ni bkn Melayu saja yg punya….kalo ya pun tgh bsemangat,hati2 ketika bcakap…kgn marah…huhu

 71. Rp says

  Salam Tn. Hj dan rakan2 semua.. Nak bertanya jika tuan hj. Shah or kawan2 disini yg Ada lebih info pasal ni kes pencerobohan yg berlaku d Sabah baru2 ni, pada 12hb february lalu, berlaku d kwsan Lahad Datu. KPN telah mengeluarkan kenyataan Dan memberitahu keadaan adalah terkawal dan mengesahkan kejadian tersebut..dikatakan bhwa 100 org lengkap bersenjata telah menceroboh berikutan ketegangan d selatan filipina.

 72. maha says

  dalam google tak kasihan lihat kamu itu tak ada tarik merdeka sendiri yang ada tarik kemerdekaan jiffrey kitingan dan anwar itu faktar yang buat sendiri jiffrey kitiangan sendiri.. orang cuba memisah sabah ialah jiffrey kitingan sendiri selepas bergaduh dengan abang sendiri

 73. maha says

  kamu jawab solah mana kamu tahu perkara bercakap biar berfakta wahai ahli politik..
  1)kalau miskin kenapa orang pilipina cari perkerjaan dan makan dekat sabah dan kenapa tak pergi ke manila aja
  2)sabah adalah tanah jajahan sulu,brunei,syarikat hindia timur british pernah kamu buat kajian ini baca sejarah
  3)kalau macam itu semua negeri dapat cukai pendapatan, syrikat,tanah,cukai pintu.negeri miskin kurang cukai dibiarkan aja
  4)mana2 negeri akan dapat urus tanah dan cukai pintu,, kecuai cukai pendapatan dan cukai syrikat urus akan oleh negara
  5)apa kamu buat pada rakyat sabah bro menyebab mereka tak puas hati bro, minyak tak boleh buat kamu kaya bro lihat aja negara afrika miskin tapi banyak sumber tapi miskin ditipu syrikat minyak
  6) bank dunia tak akan keluarkan data sebuah negeri ia kan keluar data sebuah negara kecuai anwar keluar data insititut kowangan antara bangsa IMF sendiri,, benda macam ini kamu tak tahu
  sila jawab solahan saya ini suadara

 74. naza says

  ya.. itu dia penerangan yang panjang dan lebar dari pejuang sabah. namun semua tu diatas sekeping kertas saja… di dunia nyata bolehkah bergerak sendiri? ( pada awal nya?) dari merangkak, bertatih, melompat dan kemudian berlari … tetiba di marah pulak orang yang membimbingnya dari kecil.
  saya tidak pasti samada sabah telah diberi kuasa outonomi oleh british pada 16 sept….
  saya tidak pasti kenapa askar melayu, british dan australia bermatian matian mempertahan sabah dari serangan luar dahulu…
  saya tidak pasti kenapa sekarang timbul rasa tidak puas hati ini ( semasa di IPTA dulu, takde pun bunyi bunyi gini dari pelajar sabah)

 75. Pejuang Sabah says

  kalau macam tu juga buktikan macam mana sabah mempunyai satu tarikh kemerdekaan sendiri.. Datang sendiri ke Sabah dan lihat pada tempat2 seperti Mahkamah Tinggi dan padang merdeka Sabah. Dan buka semula keratan kahbar dan cari dalam youtube video lama pembentukan dan pengistiharan Malaysia di Sabah…anda pandai guna google jadi search…klu x jumpa sy bagi lagi bukti2 lain dan link dari arkib UK dan Brunei..

 76. aku says

  semoga kite sntiasa bersemngta untuk mmpertahankn tanah air..klau terjd ape2, ini je tanah kiter..semenanjung, sabah , serawak..satu rumpun..sentiasa ade org yg nak runtuhkan negara nie, jd sebgai rakyat, walau kite bukan askar..jiwa kite jgn la cepat terpengaruh dengn hasutan.

  Allah hu akbar, semoga askar2 kite selamat berjuang

 77. shahpaskal says

  salam kembali…

  Fakta saya mudah,

  Buktikan sejak bila Sabah dan Sarawak pernah menjadi sebuah negara? Sulu, Brunei, Syarikat Hindia Timur dan kemudian British. Alangkah anehnya jika sebuah “negara merdeka” memasuki sebuah negara lain yang kita panggil Malaysia hari ini. Fakta yang saudara bentangkan saya sudah baca berpuluh kali dalam laman web, semua stereotype, maknanya berpunca dari sumber yang saya dan dimonopoli org org yang berkepentingan politik.

 78. Pejuang Sabah says

  Salam,

  Terlebih dahulu saya mahu terangkan admin, Sabah dan Sarawak tidak pernah menyertai Malaysia sebabnya Sabah, Sarawak dan Malaya bersama-sama Singupara bergabung membentuk sebuah Negara Persekutuan baru yang dipanggil Malaysia. Ingat nama Malaysia hanya terbentuk selepas pergabungan ini dan anda harus ingat juga bahawa Sabah dan Sarawak juga mempunyai tarikh kemerdekaan sendiri kerana dimerdekaan oleh British. Menelusuri alur sejarah panjang North Borneo/Sabah, memberikan kami semangat dan kekuatan untuk terus berjuang. Ini berdasarkan kepada fakta yang sahih daripada dokumen Perjanjian Malaysia 1963 dan Perkara 20 yang turut tercatat dalam laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan semasa proses pembentukan Persekutuan Malaysia dahulu. Malah jika mendengar perisytiharan Malaysia di Padang Merdeka, (Kota Kinabalu), yang diucapkan dalam Bahasa Inggeris, Kadazan dan Cina, jelas sekali disebutkan penggunaan Negara of Sabah. Jadi tidak syak lagi bahawa Sabah adalah sebuah NEGARA MERDEKA yang sama-sama membentuk Persekutuan Malaysia bukannya menyertai Malaysia sebagai sebuah NEGERI yang ke-12 seperti yang tercatit dalam Mykad sekarang ini. Sayang sekali dalam buku-buku sejarah yang diajarkan di sekolah-sekolah awam, MALAYSIA merdeka pada 31 OGOS 1957, sedangkan seluruh dunia tahu bahawa MALAYSIA baru sahaja dibentuk pada 16 SEPTEMBER 1963. Bagaimana pula merdeka sedangkan belum dibentuk?

  Jika kita mengambil contoh United Kingdom (UK),misalnya, yang merupakan ‘tempat asal’ penjajah British yang menjajah kita sedikit masa dulu, maka terdapat kewajaran untuk kita mengatakan bahawa model Persekutuan Malaysia sebenarnya diaspirasikan daripada pembentukan United Kingdom yang diwakili oleh England, Scotland dan Wales dengan Northern Ireland. Bermakna UK yang mengamalkan sistem pemerintahan Constitutional Monarchy mempunyai 4 wilayah utama dengan berpaksikan satu Raja iaitu Queen Elizabeth. Apa yang menariknya, keempat-empat wilayah ini mempunyai kuasa autonomi sendiri. Contoh mudah, semua wilayah ini mewakili negara masing-masing dalam Bola Sepak Piala Dunia tetapi semasa sukan Olimpik, mereka akan bersama dalam UK. (Tajuk Perjanjian Malaysia begini : UNITED KINGDOM OF GREAT BRITAIN AND NOTHERN IRELAND and FEDERATION OF MALAYA, NORTH BORNEO, SARAWAK AND SINGAPORE).

  Dalam kes pembentukan Malaysia, diwakili oleh Tanah Melayu dengan North Borneo/Sabah, Sarawak dan Singapura. Perjanjian Malaysia 1963 ditandatangani oleh 5 wakil iaitu wakil British, Tanah Melayu, North Borneo/Sabah, Sarawak dan Singapura. Bermakna 4 wilayah yang merdeka sebagai sebuah negara berdaulat ini telah bersetuju membentuk sebuah gabungan yang dikenali sebagai Malaysia. Dengan kata lain Sabah adalah sebuah NEGARA dalam Malaysia yang mana Seri Paduka Yang Dipertuan Agung sebagai lambang sistem demokrasi raja berperlembagaan namun setiap wilayah berkuasa mentadbir sendiri. Di Sabah, ia dikuatkan lagi dengan syarat 20 perkara yang meliputi antaranya soal Imigresen, Perkhidmatan Awam,Kewarganegaraan, Tarif/Cukai/Kewangan,Hak Orang Asal dan Sistem Pelajaran. (Rujuk Laporan IGC, Bab 2 Perenggan 14/Perkara 20).

  Apa yang berlaku hari ini, di bawah pimpinan Kerajaan UMNO/BN Sabah dan Sarawak telah diturunkan pangkat sebagai negeri yang sama taraf dengan negeri-negeri dalam Tanah Melayu / Semenanjung Malaysia. Semua kuasa autonomi, bahkan tuntutan sah dalam Perkara 20 juga tidak lagi digunapakai. Sedangkan masih banyak Undang-undang di Sabah yang terpakai sehingga kini, tetap merujuk kepada istilah Yang Dipertua Negara iaitu merujuk kepada Perkara 20, Nombor 18. Ambil contoh Mahkamah Tinggi Sabah, pada 12 September 1968 iaitu LIMA tahun selepas Malaysia dibentuk, seluruh dunia masih mengiktiraf Sabah sebagai sebuah negara apabila plat tanda perasmian bangunan ini masih jelas tertera nama Tun Pengiran Haji Ahmad Rafae Bin Orang Kaya2 Pengiran Haji Omar sebagai Yang Dipertuan Negara of Sabah. Sejak bila pula tiba-tiba jadi Yang Dipertua NEGERI?

  Selain itu, dalam sistem pentadbiran, jelas terbukti bahawa Sabah dan Sarawak mempunyai Kabinet Menteri sendiri yang lengkap sedangkan seluruh negeri di Semenanjung Malaysia hanya mempunyai satu Kabinet Menteri iaitu di Putrajaya. Semua perbandingan ini mempunyai asas untuk mengatakan bahawa Sabah dan Sarawak bukan negeri di Malaysia tetapi sebuah NEGARA dalam Gabungan Malaysia. Jadi tuntutan kita bukan untuk keluar Malaysia dan menjadi sebuah negara baru tetapi hak kita sebagai sebuah negara dalam gabungan Malaysia. Namun begitu, lain halnya jika Perjanjian Malaysia 1963 dikaji semula dan didapati BATAL kerana penyingkiran Singapura pada tahun 1965 tidak melibatkan perundingan semua pihak yang menandatangani Perjanjian Malaysia 1963 termasuklah Sabah dan Sarawak.

  Kita mempersoalkan perkara ini, bukan semata-mata gimik berpolitik, bukan juga sekadar untuk meraih sokongan tetapi sekadar menuntut hak yang sewajarnya berdasarkan PERJANJIAN yang SAH. Jika kita terus menerima Sabah sebagai sebuah negeri dalam Malaysia, kesannya ialah, kita bergantung penuh kepada Persekutuan untuk memajukan Sabah, sedangkan banyak polisi seperti Cabotage Policy iaitu polisi perkapalan jelas merencatkan perkembangan ekonomi di Sabah dan Sarawak. Lihat sahaja, mengapa harga komoditi seperti getah, harganya murah berbanding di Semenanjung Malaysia. Apa yang peliknya, banyak barang keperluan di Sabah mahal berbanding di Semenanjung Malaysia atas alasan ‘kos pengangkutan’ sedangkan kita tahu polisi perdagangan yang berat sebelah inilah yang menjadi penyebabnya. Malah ini juga yang menyebabkan ramai belia di Sabah berhijrah ke Semenanjung Malaysia untuk bekerja kerana pelabur ‘terpaksa’ melabur di sana akibat polisi ini.

  Kebergantungan kepada Persekutuan ini akan menyebabkan Sabah terpaksa ‘merelakan’ hasil bumi termasuk minyak dan gas ‘mengalir’ ke Persekutuan sedangkan peruntukan pembangunan untuk Sabah setiap Rancangan Malaysia 5 tahun sangat kecil. Peruntukan ini kecil kerana manipulasi kerusi Parlimen dan juga kerusi Dun. Sabah sebesar 9 buah negeri di SM hanya mempunyai 25 kerusi Parlimen dan Sarawak yang lebih besar daripada Sabah pula hanya 31 kerusi Parlimen. Kita ambil contoh negeri Perlis (821 km persegi ) berbanding daerah Pitas 1419 km persegi). Secara relatifnya, DAERAH Pitas lebih besar berbanding NEGERI Perlis. Tetapi di Perlis ada 3 kerusi parlimen dan 15 Adun sedangkan Pitas cuma ada seorang Adun dan berkongsi 1 Parlimen dengan Dun yang lain. Sekiranya setiap ADUN diberikan peruntukan RM1juta setahun bermakna Perlis mempunyai DANA sebanyak RM15 juta untuk membangunkan sebuah kawasan yang lebih kecil daripada Pitas yang hanya layak mendapat DANA RM1 juta.

  Merujuk kepada Laporan Suruhanjaya Cobbold, sebarang penambahan kerusi Parlimen seharusnya mengambilkira KELUASAN dan POTENSI Sabah dan Sarawak. Tetapi polisi kerajaan sekarang ini bergantung kepada POPULASI. Ertinya, peruntukan untuk Sabah dan Sarawak akan sentiasa kecil kerana populasi yang kurang. Ini juga bermakna Sabah dan Sarawak akan kekal kurang maju dan tertinggal jauh di belakang Semenanjung Malaysia. Kesian sekali orang-orang di PEDALAMAN yang sedikit penduduk terpaksa menanti SISA pembangunan selepas kawasan POPULASI ramai didahulukan. Bayangkan dalam RMK10, Bajet Pembangunan Malaysia sebanyak 109 Billion. Sabah dan Sarawak diperuntukkan sebanyak 9 Billion sahaja sedangkan Semenanjung Malaysia menggunakan 100 Billion. Walhal, seluruh dunia tahu bahawa yang mundur sekarang ini ialah Sabah dan Sarawak. Sudah sampai masanya fokus pembangunan itu dialih ke sini.

  Maka atas dasar itulah, perjuangan politik di Sabah WAJAR menilai dari sudut HAK-HAK yang empirikal dan tidak hanya bergantung kepada EHSAN. HAK-HAK ini pula bukan ciptaan tetapi jelas termaktub dalam PERJANJIAN yang SAH. Bahkan ia turut disertakan dengan JAMINAN-JAMINAN bahawa Sabah adalah RAKAN KONGSI SAMA TARAF dengan TANAH MELAYU bukannya dengan NEGERI-NEGERI dalam Tanah Melayu. Bagaimana pula menjadi sama taraf jika Bajet Pembangunan juga jelas memperlihatkan jurang perbezaan yang besar? Selagi Sabah dikategorikan sebagai NEGERI selagi itulah rakyat Sabah tidak terbela.

  Bukan itu sahaja, ARTIKEL VII, Perjanjian Malaysia menegaskan bahawa Kerajaan Persekutuan Malaya, Kerajaan Borneo Utara dan Kerajaan Sarawak akan mengambil tindakan perundangan, eksekutif atau apa-apa tindakan yang lain yang diperlukan bagi melaksanakan jaminan-jaminan, akujanji-akujanji dan syor-syor yang terkandung dalam Bab 3, dan Lampiran A dan B kepada Laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan yang ditandatangani pada 27 Februari 1963, sejauhmana ianya tidak dilaksanakan.. Persoalannya, di manakah asas pihak-pihak tertentu mengatakan perjuangan rakyat sabahan di Sabah hanya bersifat kenegerian dan berbaur hasutan? Kita hanya menuntut HAK yang jelas dalam sebuah PERJANJIAN yang SAH. Apakah itu salah? 49 tahun telah berlalu tanpa kita menuntut apa-apa dan sepanjang masa itulah nasib kita terus binasa. Apatah lagi dengan pengiktirafan memalukan Bank Dunia pada tahun 2010 sebagai sebuah NEGERI TERMISKIN di Malaysia sedangkan NEGARA Sabah penyumbang kedua terbesar Malaysia dalam sektor minyak. Malah tahun 2011 Persekutuan mengutip 22.7 Biliion Cukai daripada Sabah sedangkan Perkara 20 No 11 jelas mengatakan bahawa North Borneo/Sabah berkuasa penuh ke atas Kewangan/Dana Pembangunan, Cukai dan Tarif-tarif. Inilah masalah pokok yang harus diselesaikan, kerana semua yg diperkatakan ada kaitannya dengan ini.

 79. waris pejuang says

  Versi seorang terkorban lebih “real”……..admin; sebab itu saya guna title “waris pejuang”…. apa-apa pun para “ghost” sila baca kajian oleh Wan Shawaluddin Wan Hassan dan Ramli Dollah…. berkaitan Sabah…. dan isu-isu keselamatan yang berkaitan dengan Malaysia….. Kajian ini telah lama dilakukan… adakah ada pihak yang “sudi” mengambilnya sebagai nasihat…..? ….. BERGERAK DISEBALIK BAYANG UNTUK KESEJAHTERAAN NEGARA…..

 80. amaid says

  Pangkah baik punya…dr td bc komen serius….skrg gelak terus….

  Konteks negara malaysia….islam=melayu=islam……

 81. shahpaskal says

  terima kasih eijoy,,,,versi ini juga saya ada dengar, apa pun kisah sebenar dan the “real” version, kita tak akan dapat tahu, saya juga dengar versi satu lagi,,,,dimana hanya seorang sahaja yang terkorban.

 82. eijoy says

  di para 52. agen & operatif Malaysia antaranya adalah 3 pegawai PTD di kedutaan Filiphina. Mereka telah dilatih mendalami budaya Filiphina dan dibantu mendapatkan kerakyatan Filiphina & memegang jawatan penting di istana. seramai 2 orang telah terkorban, seorang PTD dari Sabah selamat membawa dokumen tersebut hasil bantuan & keberanian Komando kite. 2 lagi rela mengorbankan diri untuk menjadi decoy. ketika dikepung di para 62 mereka menjadi decoy dengan memberikan arahan yang mengelirukan tentera khas Filiphina bagi memberikan sedikit ruang masa yg amat penting & kritikal utk pemengang dokumen rahsia tersebut n Komando kita melarikan diri. bile tentera khas Filiphina mendapat tahu mereka ditipu n dikelirukan..PTD2 tersebut dibunuh dgn ratusan peluru…tentera khas Filiphina ini kemudian mengejar pemegang dokumen rahsia tersebut dan komando kite..namun telah jauh dari radar mereka…

 83. budak muda says

  sungai petani.. heh.. agaknya daripada Pengkalan Udara Butterworth kut.. sebab tu saya kata F-18D hehe

 84. bingg077 says

  “Saya mengakui saya tidak seluruhnya mengamalkan Al Quran itu kerna saya yakin 90% umat islam tidak mengamalkan seluruh nya Al Quran itu . Soalnya samada mereka mengakui nya atau tidak”

  “Akhirulkalam , pada perenggan yang terakhir itu . Jawaban nya sudah ada dinyatakan di dalam Al Quran. Bahawa jika kalian (umat Islam) berpecahbelah maka berpeganglah kepada tali Allah ia ini Islam yang sebenarnya. Pasti umat islam akan bersatu semula. Insyaalloh”

  apakata ente seru diri ente yg konpius itu dulu….kan lebih elok..

 85. mustafa says

  jawaban pada komentar saudara tadi sudah saya ulas tetapi saya lihat ia tidak muncul? Panjang komentar saya itu. Malas saya mau tulis semula.

  Namun saya ringkaskan saja ya.

  1. Surah Al Kahfi itu diamalkan oleh para ulamak. untuk menyelamatkan diri dari fitnah dajjal (Fitnah bermaksud tipu daya, puterbelit, konspirasi dan juga ujian) Tiada siapa yang bisa terlepas dari Fitnah al Dajjal itu melainkan orang yang dilindungi Alloh. Saya akui tidak semua isi Al Quran saya amalkan 100%. 90 % umat Islam tidak mengamalkan keseluruhan Al Quran itu samada mereka mengakui nya atau tidak.

  2. Seperti mana yang saya bilang dalam komentar saya yang terdahulu, saya tidak pernah menuduh PM membunuh Al Tantuya, cuman banyak kesangsian yang berlaku. Kasus ini mudah diselesaikan kalo PM hadir ke Mahkamah untuk menjawab segala tuduhan itu. Ingat , berani kerna benar takut kerna salah. Sekali lagi saya tidak menuduh dia.

  3. Saya akui , Malaysia atau Indonesia dan juga negara Islam yang lain sudah diikat tangan mereka oleh al dajjal US dan zionis yahudi. Itu kernanya saya bilang kita harus kembali kepada sistem Islam keseluruhannya. Kemarin seperti yang saya bilang , kerajaan Malaysia menghantar pulang para pejuang pembebasan islam uigur kepada al dajjal sepet. Ya Malaysia tidak bisa menderhaka kerna ekonomi dunia sudah dikuasai oleh mereka. Lihat Negara al dajjal Rusia dan Cina yang senang membunuh pejuang kemerdekaan islam di Negara mereka, tidak siapa berani menentang mereka kerna kekuatan ekonomi dan kekuatan ketenteraan mereka. Tapi kalo Kerajaan Malaysia dan rakyat sanggup mati kebuluran kerna diembargo maka kita tidak bisa tunduk. Seperti yang dilakukan oleh negara Iran ( saya bukan Pro Syiah ya). Maka bangsa mereka adalah satu satu nya bangsa yang sangat bermaruh,berani dan tabah.

  4. Akhirul kalam, untuk menegakkan kembali mertabat umat islam di dunia ini atau untuk mengelakkan perpecahan maka kita harus kembali kepada Al Quran seperti firman Alloh yang menyeru kalo berlaku perpecahan sesama umat islam maka berpeganglah kepada Tali Alloh ia ini Islam yang sebenar. Kalo kita tidak berjaya di dunia ini maka pahala nya akan kita dapat di akhirant nanti. Itu lah tarbiah yang saya dapat bersama golongan kami. Sekian wassalam.

 86. mustafa says

  salam admin. Saya menyeru supaya mengamalkan membaca surah al kahfi itu kerna itu adalah amalan para ulamak . Saya mengakui saya tidak seluruhnya mengamalkan Al Quran itu kerna saya yakin 90% umat islam tidak mengamalkan seluruh nya Al Quran itu . Soalnya samada mereka mengakui nya atau tidak .

  Seperti yang saya bilang sebelum ini (samada saudara baca atau tidak komen)saya itu, saya tidak pernah menuduhg PM membunuh . Soalnya sekarang kenapa belio tidak disiasat dan dibawa ke pengadilan. itu saja. Kalo belio dip[anggil lalu belio mencerahkan kasus ini maka selesai sudah hal; ini. Mudah saja bukan.

  Ya saya yakin bahawa Malaysia dan Indonesia termasuk juga seluruh negara di dunia ini tunduk kepada Al Dajal yang diketuai oleh US dan Zionis. Tetapi kalo negara itu kuat dari segi ekonomi dan teknologi pertahanan maka tiada siapa yang berani mengacau mereka seperti negara China dan Rusia walau pun mereka itu kejam terhadap umat islam seperti yang dilakukan oleh dajal sepet terhadap pejuang Islam uigur di xinjiang atau Turkistan Timur. Kerna Malaysia takut pada kuasa dajal sepet itu maka kerajaan Malaysia menyerahkan saudara seugama mereka kepada al dajal sepet itu untuk dibunuh. Ya Malaysia terpaksa tunduk kerna Malaysia bergantung pada kuasa ekonomi mereka itu. Tapi kalau pemerintah dan rakyat sanggup berlapar atau mati kebuluran maka tiada siapa dapat mengalahkan sesebuah negara itu. Semangat inilah yang ada pada negara Iran sekarang ini. (saya bukan pro syiah). Tapi semangat mereka itulah yang menjadikan mereka bangsa yang tabah lagi berani.

  Memang kita semua terikat dengan sistem al dajal, oleh kerna itu lah saya coba mengatakan supaya kita kembali kepada Al Quranb dan Al sunnah. Dengan menyokong perjuangan islam saja kita bisa mencapainya. Kalau tidak tercapai maka balasan di akhirat lah yang menunggu kita. Ingat perjuangan demi dunia tidak akan kemana tapi kalau perjuangan mahu menegakkan islam maka balasan nya pahala. Itulah tarbiah yang saya dapat.

  Akhirulkalam , pada perenggan yang terakhir itu . Jawaban nya sudah ada dinyatakan di dalam Al Quran. Bahawa jika kalian (umat Islam) berpecahbelah maka berpeganglah kepada tali Allah ia ini Islam yang sebenarnya. Pasti umat islam akan bersatu semula. Insyaalloh.

 87. amin says

  semua ni comanndo askar ke atau termasuk komando polis? banyak lagi sumbangan mahathir, pulo,gam dan sebagainya. cuma batu putih jatuh ketika tun x berkuasa.
  tapimdato najib jual tanah ktm kat singapore kenapa?

  hebat diorang dgn izin Allah.. tiap opersi x de bukti pun yg ditinggalkan.. cuma bagaimana pandangan org alim dulu dulu, manuasia x boleh jaga semua.. manuasia kene jaga agama, bila agama dijaga, semua Allah akan jagakan… tq

 88. msi says

  ish..betulke ada yg gugur? alfatihah. bab kerat2 tu buat aku geram. Apa pun pengorbanan mereka tak sia-sia. Alhamdulillah, kita menang.

 89. admin says

  Baguslah saudara mustafa kerana mengamalkan ayat Al Kahfi tetapi tidak menjadikan keseluruhan Al Quran sebagai panduan terutama kerana anda sendiri mempercayai berita berita fasik seperti kononnya Perdana Menteri Malaysia seorang pembunuh. Apa pun, saya bersetuju dengan saudara bahawa Dajal ini telah meletakkan pengaruhnya di seluruh negara tidak terkecuali Malaysia dan Indonesia kec di Mekah dan Madinah.

  Dalam situasi Malaysia dan Indonesia saudara Mustafa, kadang-kadang posisi negara-negara kita ini diikat tangannya atau dipulas ke belakang. Walau demikian, kaki masih mampu bergerak dan dengan gerakan yang sedikit inilah, umat Islam di kedua-dua negara samada rakyat jelata atau pemerintah cuba melaksanakan tuntutan agama dalam senyap kerana itu bantuan sesama Islam di tempat lain tidak pernah diheboh atau dihebahkan. Bukan setakat di pihak kepimpinan, sebenarnya kita semua serupa, tanpa disedari kita terikat dengan sistem dajal, kita menggunakan matawang, kita memakan riba, membuat pinjaman dan sebagainya. Kadang-kadang perkara ini tidak dapat dielakkan misalnya dalam soal ekonomi yang melibatkan pinjaman dan hutang piutang.

  Demokrasi moden hari ini juga mempunyai unsur dajal dan siapakan yang memperkenalkan demokrasi moden. Pasal itu saya selalu berpesan, bersederhana dalam politik, JANGAN JADIKAN POLITIK AGAMA KEDUA sehingga sesama umat Islam dalam situasi Malaysia sekarang ini terbahagi dua, satu yang menyokong kerajaan dan satu lagi yang menyokong pembangkang. Sudahlah agama kita terpecah kepada pelbagai fahaman, ini terpecah lagi kepada beberapa golongan lagi.

 90. admin says

  itu shahpaskal tiruan lahhh…tapi saya lepaskan juga komennya, kalau shahpaskal ori, mesti ada gambar muka saya, hehehe

 91. jujai says

  Peruntukan pertahanan dari kerajaan adalah sedikit sebenarnya.ATM sebenarnya ketinggalan dari pembangunan.Bajet tidak seimbang kerana pecah dua.Polis dan tentera.Kalau kau kata nak seimbang aku rasa ramai yang meroyan.Nak ganti heli pun tunggu masa 40 tahun.

 92. maha says

  orang bersalah harus di kembalikan pada kampung halaman dia tak kita nak simpat kon, kita tak mahu bermusuhan dengan china mahu pun amerika,, pada tahun 70an ahli pas ada berjuang dalam perang afghanistan tegak islam tapi apa berlaku afghanistan teruk dari undang2 jalilah dan ahil pas pada tahun 70an ada yang sokongan pada gadafi dalam menentang barat seluruh dunia menolong pejuang tengok apa jadi pada gadafi benda in dicerita ahli veteran pas sendiri.. aku penyokong kerajaan pun berkawan mereka,,, kita kena berhati-hati dengan barat dan kuasa asian ini supaya terjerat pemain mereka ini dan kita pandai main tarik tali dengan mereka jangan sampai kuasa kita jatuh tangan mereka ini.. harus ingat akan kita bukan iran kuat tentara ..iran pun memelukan china dan rusia untuk beli senjata secara rahsia pemindahan teknologi senjata pada iran

 93. set says

  Hello harakahdaily mana ada bebas. Setakat copy paste dari media yg dikuasai george soros tak payah cerita leee… tolong laaa kalau orang ada otak sepatutnya boleh fikir sama ada berita tu betul @ tidak jangan jadi lembu semua jenis rumput dia makan termasuk rumput yang diberak oleh babi pun dia makan….

 94. pop-ais says

  kesiannya alahai… melayu mmg bukan bangsa terpilih la kawan… bangsa yg terpilih adalah bangsa yg menegakkan agama islam…kalau melayu bangsa terpilih… siapa rasul2 melayu yg diturunkan utk kaum melayu? mana kitab2 yg diwahyukan dlm bahasa melayu? setakat al-quran diterjemahkan dlm bahasa melayu tu…tak dikira sebab asal bahasa al-quran tu diwahyu dan diturun dlm bahasa arab…jadi tolong jgn terlalu sombong la wahai org2 melayu… kita org melayu harus dididik utk kena rendah hati kerana islam… saya bukan nk bias ke apa ke…bukan ego atau takabur…sebabnya kalau kita fikir kita melayu bangsa terbaik… mcmlah kaum yahudilah kita akan jadi…cuba google artikel dari dr asri pasal ketuanan melayu…

  orang arab pun bolehlah jugak sombong sebab nabi muhammad s.a.w. orang arab…al-quran pun dlm bahasa arab…so bolehlah…ni kiter melayu yg takde nabi melayu dan kitab melayu pun nk sombong byk….aiyaaa…takpelah…nasihat saja…asalkan org melayu tu islam dan org arab tu islam…kiter adalah bersaudara kerana kita seugama…

  Sabda Nabi Muhammad s.a.w.
  “Wahai manusia! Sesungguhnya tuhan kamu sama, bapa kamu sama (Adam). Ketahuilah! Tiada kelebihan orang arab ke atas ‘ajam (yang bukan arab), atau ‘ajam ke atas arab, atau yang berkulit merah ke atas yang berkulit hitam, atau yang berkulit hitam ke atas yang berkulit merah melainkan ketakwaan” (Riwayat Ahmad dan al-Baihaqi, dinilai hasan oleh al-Albani).

  Firman Allah s.w.t.:
  Wahai manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha mendalam pengetahuanNya. (Surah al-Hujurat: 13).

  p/s: kalau arab bangsa terpilih..kenapa?jeles?

 95. emi says

  ish…bodo…ni bukan kejahatan….tp undang2…..klu rakyat malaysia kena tgkp di sana…krjaan china pon akan berbuat demikian…konsep menang2….hang ni btul2 letak otak kat lutut….

 96. abg mie says

  \disebabkan syah dah bocorkan cerita ni aku pun nak kongsi jugak cerita pasal ni pada satu hari masa tu aku dalam tingkatan tiga ada sorang pilot skyhawk datang tumpang sembahyang kat masjid kem pengkalan chepa aku ni anak askar melepak kat masjid tu dengan member aku .tiba tiba lepas dia selesai sembahyang dengan muka yang ceria dia tanya kitaorang Askar kita hebat ke tak hebat.kami jawab tak tahu .dia pun terus cakap hebat tahu tak lomando kita dah berjaya curik balik geran sabah dari istana filipina tapi ada yang mati dan dikerat kepalanya oleh askar filipina .berapa orang terkorban dan berapa orang hidup tu biarlah saya rahsiakan aja.maka terbuktilah cerita yang selama ini tak pasti itu benar.askar kita best…..bangga aku dan alfatihah buat yang gugur…

 97. mustafa says

  seperti yang saya bilang Malaysia adalah boneka US atau Dajjal. Jangan kalian menidakkan dia ya. Saya juga bilang Indonesia juga termasuk dalam genggaman US dan Al dajjal. Oleh itu marilah kita berjuang untuk menegakkan kemabli Nusantara Islam di Kepulauan dan tanah tanah melayu ini. Banyak lah membaca surah al kahfi untuk mendapat hidayah siapakah sebenar nya al dajjal itu. Kemarin kerajaan Malaysia menghantar pulang atau menyerahkan nyawa pejuang pejuang Islam xinjiang kepada dajal sepet . Ini adalah kejahatan kerajaan malaysia itu. Berita ini tersiar kemarin dalam akhgbar perdana , bukan saya buat fitnah.

  http://en.harakahdaily.net/index.php/headline/6691-malaysia-helped-cia-in-global-torture-says-new-report.html

 98. maha says

  dari pada gaduh2 baik lihat f-15se silent eagle dengar korean henti projet kft sekejap dengan tumpu projet f-15se untuk jadi stealth dan bukan stealth sebab pesawat akan akan menpunyai dua funsi ini kalau kita beli pesawat aku harap bicang dengan bae system jet typhoon dan dassault aviation jet rafale,, firma mana tawar dua funsi manpu ubah stealth dan bukan stealth dalam masa senkat, manpu ubah senjata dalam masa senkat macam f-15se

 99. maha says

  memang tak ada kualiti pun senjata isreal itu cuma indo percaya iklan di buat oleh israel.. dulu tukis sahabat baik isreal sebelum belum turkis bemusuh dengan isreal .. turkis pun tak pilih galil sniper dan sebab itu turkis pilih itu rvd dragunovs sniper rusia terbaik dalam versi sniper semi auto

 100. maha says

  hidup ada keselamatan,makanan,rumah,perkerjaan jika tak ada tak macam manusia kamu lihat korean utara keselamatan ada tapi sampai rakyat makan anak sendiri untuk hidup ini kah keselamatan kamu mahukan

 101. man says

  haah !!! itu dia…… serang masa org tgh solat ????? macam penakut & biadap !!!! mereka mana ada bab2 Islam ni…….jarang sgt………… tu pun dikatanya negara org Islam terbesar di dunia …………. propaganda je kut………….. :)

 102. anak bugis says

  gua suka point yg nie…”gue masih suka main internet, nonton bioskop, cari cewek di mall dengan tenang, ini kok mau perang yang dimasalahin apa?”

 103. naruto says

  org yg banyak gelak ni, biasanye kat sini kita hantar pi tg rambutan. Kalau kat sana tak tau la pulak mereka hantar kat mana .

 104. naruto says

  ni rakyat mane yg hidup melarat nie ? kat Malaysia rasanye ok je. Kerja banyak, gaji boleh tahan, makan mewah, kereta menjalar, kemudahan kesihatan free/murah, mudah nak beribadat, kesana kesini tak de sapa yg nak halang , keadaan aman, walaupun sesekali ada rusuhan yg hanya menyusahkan rakyat.

  memang tak dinafikan, ada rakyat yg keciciran dari arus pemodenan . Masih terdapat rakyat yg digolongkan sebagai fakir dan miskin, tapi mana ada negara yg tak de rakyat miskin ? USA yg moden tu pun bersepah org yg takde rumah.

  Bersyukurlah pada apa yg ada. Jgn asyik meminta tapi cuba fikir apa sumbangan yg boleh kita beri pada negara. Tangan yg memberi adalah lebih baik dari tangan yg menerima. Fikir-fikirkanlah.

 105. liposenze says

  Zahid Hamidi: Apa standard Abdul Ghafir?
  Menteri Pertahanan Datuk Seri Zahid Hamidi berkata bekas timbalan panglima angkatan tentera darat Leftenan Jeneral Datuk Abdul Ghafir Abdul Hamid yang mempersoalkan mutu alatan serta kemudahan tentera turut bertanggungjawab menetapkan piawai berkenaan.

  Fakta @ auta?

  “Tahap (standard) dia apa? Tanya dia balik. Apa standard dia? Masa itu dia jadi timbalan panglima, saya ketua dia. Dia yang buat standard itu,” kata Zahid yang berang dengan dakwaan tersebut.

  Beliau ditanya mengenai dakwaan tersebut dalam sidang media selepas merasmikan satu portal kerjaya bagi pesara tentera hari ini.

  Beliau mengulas kenyataan Abdul Ghafir pada bulan lalu yang mendakwa standard peralatan serta kemudahan di kem tentera tidak menepati dana yang diperuntukkan dan turut mengibaratkan kem berkenaan seperti kemudahan di negara dunia ketiga.

  Abdul Ghafir, antara lainnya mendakwa ambulans yang digunakan pasukan pengaman Malaysia di Namibia sering rosak dan anggota pasukan itu juga terpaksa menggunakan tuala sebagai selimut.

 106. bingg077 says

  pssst…..indon takyah sibuk2..wilayah selatan mindanao sudah jadi buffer zone malaysia yg mesra dan berpontensi byk sumber alam… Indon sila main jauh sikit. faham

 107. megat.kembara says

  Tuan nain,
  kerajaan sudah memperuntukan bajet untuk pembangunan, pendidikan, pertahanan, kesihatan, pentadbiran dan lain.
  Kerajaan mengutamakan bajet atau agihan kewangan untuk pertahanan, pendidikan dan kesihatan. sebab tu bajet untuk tiga cabang ni lebih besar dari lain2 bajet kerana memberi manfaat kepada rakyat dari segi keselamatan dan modal insan.. Malaysia amat memerlukan modal insan yg mahir dalam membentuk acuan teknologi mengikut kehendak dasar kerajaan..

 108. faisal says

  kaya kerana duit dibawa dari malaysia… itulah dasar pengemis… datang malaysia bawak pelbagai penyakit..masalah sosial dan jenayah.. itu hakikatnya..

 109. Jak says

  39. MNLF kemudian diganti Moro National Liberation Front(MILF).. Setau ane MILF(Moro Islamic Liberation Front) ini pecahan dari MNLF.. Bukan MNLF diganti MILF. Menurut Bahasa Indonesia diganti itu bisa berubah nama atau… pengertian lain.. sedangkan yg ane tau MILF pecahan dari MNLF Nur Misuari ????

 110. jamie says

  siapa mula dulu..kami atau kamu? siapa yang masuk page orang dan menyalak bagai tiada hujung pangkal..kami atau kamu?

 111. jamie says

  saudara…cuba jawab soalan ni..kalau rakyat hidup selesa..siapa nak jaga mereka suapaya mereka kekal hidup sejahtera? adakah mereka nak dijaga hanya dengan lastik dan senapang kayu?

 112. budak muda says

  tumpang tanya.. kalau Tudm punya F-18D terbang rendah kenapa eh? hari ni 5-2-2013 dalam jam lebih kurang 1400 hours ada sebuah jet(berkemungkinan F-18D) terbang rendah 2 kali, lalu sebelah rumah pulak tuh.. pehh, dengar bunyik je jet dah jauh.. tsk tsk

 113. ambo says

  versi yg aku dengar..
  salah seorang komando terlibat ada kepandaian pandura, yg lain2 x tau tp masing2 ada speciality. objektif lain adalah keluar sebelum malam, tp ada anggota yg berjaya dan ada yg x berjaya. salah seorang yg berjaya tu kembali berkhidmat tp terlibat nahas maut dlm kejadian helikopter semasa zaman darurat insurgensi.

 114. Sam.Fisher says

  Mengarut je berita tu..sapa dia nak bagi duit pada negara?
  Indon bawak keluar berbillion setahun hasil kerja kat malaysia tu baru benar

 115. maha says

  wira watan betul anda mualaf kebanyakan orang sekarang suka menyamar diri indo pada hal dia orang malaysia dan suka meburukan negara sendiri di indonesia.. kita buang pasal politik
  1)satu saudara cakap cukai rumah dan tanah nak milik kerajaan negeri cuma cukai syarikat dan cukai pendapatan ia miliki kerajaan pusat macam itu saya macam itu saya duduk dan mb selangor minta syarikat dan cukai pendapatan kerajaan pusat tak akan bagi punyai.. saudara kena sedar kepenting negara sebagai contoh kata serawak dibagi semua jenis cukai daerah kuching lebih kaya dari samarahan kemudiaan tak mahu berkongsi kekayaan pasti samarahan marah itu pentingnya negara,, kumpul semua cukai syarikat dan pendapatan kemudian di bahagikan sama rata, tak ada mana2 negara akan bagi cukai syarikat dan pendapatan untuk negeri satu negeri semua untuk negara berkongsi
  2) dayak,,orang asli ,,melayu,,iban bumiputera itu orang cuma orang bank agar nya tak belajar kot saya punya kawan kadazan boleh masuk belajar di giat mara,,abang saya punya kawan dari orang asli boleh masuk uitm
  3) pelajaran suadara cakap tentang sekolah mubaligh untuk melatik sister jadi pentua sekolah mubalingh kita pun kekurang guru bahasa mandarin ini nak cari guru besar mubalingh payah ini
  4)menteri kabinan ia telah dipersetujui bersama kerajaan malah ada serawak dan sabah ada menteri kabinet tak rasuah undi
  5) saudara berfikir zaman sekarang siapa nak jadi pertahi kecuai penduduk tempatan bukan nya orang luar.. sudara berfikirlah orang perak ada ke nak jadi pertani kedah sedang orang perak banyak tanah padi bercakap biar masuk akal sikit
  6) royalti minyak gas asil boleh buat jadi kaya ke 5% dan jika bagi 20% belum tentu boleh jadi kaya sedang negara afrika yg ada sumber kayaan asil pun miskin sebab itu industari diperlukan seperti carrindor sarawak dan sabah

 116. haku says

  kalau negara hebat dengan ketenteraan tapi rakyat miskin pun tak guna jugak…p tengok korea utara sudah cukup…rakyat kebuluran….

 117. rubadub says

  macam macam jer owang malingsia ni. nanti pon nak mengada-ada kan kaitan WWII ngan tentera malingsia ….kahkahkah

 118. naim says

  ketenteraan membangun tapi rakyat hidup melarat buat ape???kan bagus kalau dana yang besar itu digunakan untuk membangun ekonomi rakyat.betol tak?

 119. Anak Sabah says

  Itu culik “olok olok” je… Beza MILF dengan Abu Sayyaf, macam Wira dan Waja… Lain model, tapi Proton gak kan? Dpt tangkap tak? hehehe…

 120. naza says

  utan kahang tu tebal ya robbi ooo tuan. satu map square je dah koyak rabak no 4…. mcmana boleh drive masok lak?

 121. Dapunta says

  Salam bro hj.

  Aku ade soalan cepu lombong emas..
  Boley tak ko comfirmkan satu berita yg sangat sensasi dikalangan org2…(‘)
  Kemasukan wang luar,kedalam negara yg bertuah ini dgn jumlah nilai Multi trillion RM..??..
  Aku tk reti nak sebut nilainye..bnyak sgt kosongnye (“,).hikhik..

 122. jamie says

  di dunia ni cuma 2 masalah yang tiada jawapan..bagaimana nak elak mati dan bagaimana nak elak menjadi tua

  setakat F-35..itu masalah kecil

 123. Wira Watan says

  Baguslah ada pesawat f-35. cuma nk bagitau kamu dan rakyat2 singapore yang lain, ‘ datang tk diundang, pergi tk diusir’, ‘ kalau org dah menjual, kami sanggup membeli ‘, takde masalah langsung. Tak berbekas pun. Ex-Semangat Bersatu 2010 dulu pegawai korang takut duduk depan kenderaan kitaorg hanya kerana GPMG tak pakai blank-attachment. Tu yang ko ckp besar ke? Sudah2 la wei…

 124. suddenattack_kids says

  rasanya org sing jarang pkai bm , even english diorang better , asal english kau berterabur ? . ayat dari indon ja.. awat takut sngt smpai menyamar ?

  xyah berselindung , f35 belum msuk dlm service , jgn bangga sngt.

 125. haha says

  tak payahla tampal berita kat sini….kalau kami nak tahu ttg military indon kami akan google sndri….blog ni bincang military malaysia sahaja

 126. megat.kembara says

  haha.. memang betul.. dia pikul paip naik hutan endau(sempadan rompin-mersing).
  siap pakai honda FD2R.

 127. Etnis Indo akan berhasil says

  Indonesian military plans to spend $16.7 billion through 2015

  2012-10-22
  By Michael Johnson

  Defense Minister Purnomo Yusgiantoro, supported by military leadership and funded with a $16.7 billion budget, is moving forward with a three-year plan to strengthen and modernize Indonesia’s military arsenal.

  Indonesia is on the path to influence world affairs, according to analysts – an ambition that can be chronicled from the days of its 1945 declaration of independence from Dutch colonialism. At the current rate of development, Indonesia could become one of the world’s five largest economies before 2040 at the current rate of development, officials predict.

  As the core of the Association of Southeast Asian Nations [ASEAN] community and Southeast Asia’s biggest country, Indonesia’s defense modernization is likely to position the country as the region’s chief military spender. And because of Indonesia’s path of reforms toward democratic consolidation, observers say the emerging military power of the country should be of no concern for potential destabilization.

  The dramatic shift of the Indonesian defense policy comes after a 10-year hiatus on military spending hindered by a shortage of funds as the country focused on economic growth and development initiatives. The 2012 increase represents 30 percent of the country’s national budget. The Indonesian Air Force and Navy are expected to be the greatest beneficiaries of the increased defense budget.

  Indonesian President Susilo Bambang Yudhoyono said the growth in the defense budget is intended to “strengthen the military posture, so that the mission to safeguard the sovereignty and integrity of the Indonesian territory can succeed.”

  Plans for the military build-up includes the purchase of a guided missile destroyer, tanks, multiple launch rocket systems, fighter jets, submarines and other military arsenal.

  Arms developed domestically and purchased abroad will contain the latest technology. The modernization strategy comes with a high price tag: $2.5 billion for 10 light frigates developed by the state ship manufacturer PAL; $2 billion for four submarines; and $6 billion for the addition of Sukhoi and F16 jet fighters.

  The budget also is meant to cover the non-arms requirements related to national defense, including activities aimed at improving the welfare of the soldiers and civil servants in the Indonesian armed forces.

  The budget will focus on the purchase of domestic products, Yugiantoro said. If the domestically produced materials are not available, foreign manufacturers will be used with the condition of using joint production methods. In addition, the import of foreign products will be monitored to ensure benefits to Indonesia.

  The state’s High Level Committee [HLC] will provide oversight controlling the monitoring and acceleration of defense sector expansion through 2014, the defense minister said.

  The HLC, chaired by the vice minister of defense, will include representatives from several government divisions including finance, planning, audit and the special government body responsible for the purchasing of goods and services.

  “The main objective of this control team is from the start of the planning phase as well as during the implementation phase to monitor the financing and purchasing for the defense sector” Vice Defense Minister Sjafrie Sjamsoeddin said.

  Air Force adding 17 squadrons

  The military build-up includes an impressive inventory. For the Indonesian Air Force: 64 Sukhoi fighter jets; 32 F16 fighter jets; 36 Hawk 100/200 fighter planes; 12 F5E fighter jets; 16 Super Tucano fighter planes; 16 Yak 130 fighter planes; 36 UAVs; and 64 Hercules transport planes.

  Navy adding 3 fleets

  Three fleets will be added to the Indonesian Navy consisting of the Western fleet headquartered in Tanjung Pinang, Natun and Belawan. The Central fleet will be headquartered in Surabaya, Makassar and Tarakan. The Eastern fleet will be headquartered in Ambon, Merauke and Kupang. Moreover, the number of active Marines will be increased to 60,000, stationed in various bases. The Marines will be supported with 350 BMP 4F tanks; 17 amphibian tanks; 320 armored amphibious vehicles; 800 QW3 missiles; 40 RM Grads; and 75 Howitzers. Additional inventory includes 32 frigates; 56 corvettes; 82 missile-armed rapid deployment ships; 87 rapid deployment patrol ships; six submarines; and 48 logistic and transport ships.

  Army additions include tanks, missiles

  The Army, as the land component for Indonesia’s armed forces, has an estimated force of 180,000, a Cavalry Brigade, a strategic reserve and other units that have been involved in operations since the country’s struggle for independence.

  The increased budget brings an inventory of the following: three divisions of strategic commandos; 150 battalions of strike forces; 200 main battle tanks to be deployed in Kalimantan and West Nusa Tenggara; 540 armored vehicles made by Pindad for the mechanical infantry battalions; 320 cannon-armored vehicles; 890 cannons and howitzer artillery; 720 NDL missiles; 20 MI35 fighter choppers; 26 MI17 transport choppers; 1,300 anti-tank missiles; 60 new anti-aircraft missiles; and 700 Pindad-Lapan type strategic missiles.

 128. MEMORY says

  HAHAHAHAHAHA… 😀 😀
  Tak lama lg kitorang negara Singapore akan ada pesawat f-35 la wei…. setakat malaysia nk beli typhoon tu aku tak heran la wei,,,, last2 negara sendiri kena typhoon la dowh HAHAHAHAHHA…
  Kitorang punya pesawat adalah stealth laa,,, bukan macam tembikai malon tu HAHAHAHHAHA…
  Malaysia ada vera e??? (ke berak eeeeeeee….gelinya) negara Singa kitorang ada jammer la wei,,, boleh disrupt radar stealth plane detector kamu yang vulnerable tuuuuuu….
  HAHAHAHAHAHHA…. 😀 😀

 129. StarWar says

  Rata-rata rakyat Sabah tahu siapa punya angkara kejadian Double6, tetapi hakikatnya siapa yang berkuasa dia yang akan menulis sejarahnya

 130. tuah says

  bro bagus jugak shah tak buang komen2 tu.. kira ada la jugak bahan lawak jenaka yg kita boleh baca… hehehehe

 131. tuah says

  takyah la kau nak membanggakan indon kau tu. rakyat disini memang cukup prihatin. kami ada ngo kami sendiri yg bergerak ke semua tempat yg diperlukan bantuan. apa kata promote jer di indonesia bukan disini

 132. Wira Watan says

  Dear all,

  Due to the ejection os singapore in 1965, should the malaysia agreement be considered as null and void? as a party of the agreement, singapore (together with the british, malaya, sabah & sarawak) is no longer part of malaysia?

  ergo, is the agreement is null and void, what happened to point #7? is it still valid? or malaysia in itself is an illegitimate state/entity for “holding” sabah & sarawak after 1965?

  p/s : who can answer this?

 133. Wira Watan says

  Salam dan maaf kalau ada yang terasa nanti.

  Saya sebagai seorang rakyat Sarawak jati, ‘ pure Ibanese ‘ dan seorang ‘ mualaf ‘, hanya ingin mengatakan apa yg dibimbangkan oleh saudara StarWar mungkin akan berlaku andai perkara-perkara ini di ambil mudah oleh mereka yang berkuasa sekarang.

  Anda pembaca yang budiman, bacalah ‘ copy paste ‘ di bawah dengan teliti dan cuba fikir dari sudut pandangan rakyat Sarawak sendiri, termasuk rakyat Sabah. Moga Persekutuan Malaysia yang didirikan di atas Semangat Perjanjian 20 dan 18 Perkara, bersama Sabah dan Sarawak dihormati ( Singapura dah kena keluar dan takde kena mengena dah sekarang ni. )

  Kita sudah banyak mendengar mengenai persefahaman 20 Perkara apabila Sabah dan Sarawak ingin menubuhkan Malaysia bersama Malaya. Ketiga – tiga negara ini bersetuju kepada beberapa perjanjian, yang dikenali sebagai persefahaman 20 Perkara yang memberikan Sabah dan Sarawak pemerintahan sendiri. Persefahaman 20 Perkara ini adalah asas kepada “jalinan dan melindungi hak” penduduk Sabah dan Sarawak.

  Tetapi, selepas 45 tahun, kerajaan Persekutuan bukan sahaja tidak memperdulikan perjanjian tersebut malah menukar “peraturan” tersebut tanpa kebenaran Sabah dan Sarawak. Kesannya, penduduk Sabah dan Sarawak berasa tidak puas hati kerana mereka merasa “dipencilkan” dan “diabaikan” serta “dipinggirkan” oleh Barisan Nasional (BN) yang diterajui UMNO.

  Sabah dan Sarawak sudah dan terus berusaha dalam memainkan peranan kepada Malaysia tetapi tidak bagi Malaya dan hanya mereka yang tahu mengapa mereka tidak berpegang pada janji.

  Beberapa perkara yang agak “panas” dalam “perjanjian” tersebut akan diberi perhatian dan komen akan menyusul berdasarkan pemerhatian terhadap keadaan semasa.

  Petikan Pasal Perkara 11, 12, 15,17 dan 20. ( Yang lain-lain boleh baca sendiri )

  Perkara 11: Takrif dan Kewangan
  Sarawak harus mengawal pentadbiran kewangan, pembangunan dan takrifnya sendiri serta hak dalam menentukan cukai dan pinjaman.

  Perkara 12: Kedudukan Istimewa Penduduk Asli
  Pada prinsipnya, penduduk asli Sarawak harus menikmati hak istimewa sejajar dengan hak yang dinikmati oleh Melayu di Malaya, tetapi perkara ini sering dilupakan oleh mereka. Ramai penduduk Semenanjung beranggapan yang Dayak adalah bukan Bumiputera. Isu ini kerap diungkit apabila Bumiputera Bukan Muslim membeli hartanah mengikut kuota bumiputera. Bank pun sama. Ternyata perkara yang diajar di sekolah mengenai hal ini tidak betul atau sengaja dicicirkan oleh sesetengah pihak.

  Perkara 15: Pelajaran
  Sistem pendidikan/pelajaran di Sarawak harus dikekalkan kerana ia adalah di bidang kuasa pentadbiran negeri. Segala peruntukan dikawal oleh kerajaan Persekutuan. Dalam Rancangan Malaysia ke 9 (RMK9) sejumlah RM9 billion diperuntukkan untuk menaik taraf dan membina sekolah baru. Bukan itu sahaja, kontrak membaik pulih dan pembinaan juga dikawal oleh kerajaan persekutuan. Malah mereka juga melantik Muslim untuk menjadi juga guru besar dan pengetua di sekolah mubaligh kristian. Ini tidak sepatutnya berlaku di Sarawak.

  Perkara 17: Wakil di Parlimen
  Bukan jumlah penduduk Sarawak yang seharusnya diambil kira, saiz dan potensinya juga jangan diberi perhatian. Sememangnya Sarawak memberi 30 Ahli Parlimen di bawah Barisan nasional (BN). Permintaan Sarawak untuk memberi kelebihan dalam pemilihan jawatan Menteri Kabinet tidak diendahkan oleh Perdana Menteri. Sebagai balasan, kerajaan Persekutuan memberi Sarawak RM1 billion untuk pembangunan yang diuruskan oleh Jabatan Perdana Menteri. RM1 billion ini adalah peruntukan adalah pertolongan atau satu bentuk “rasuah” untuk membeli sokongan rakyat. Sememangnya BN membeli undi. ( kalau betul perkara ini berlaku, macam mana? bukti? ada ? siapa berani jawap? )

  Perkara 20: Tanah, Hutan, Kerajaan Tempatan dan lain – lain
  Peruntukan Perundangan Persekutuan di dalam Majlis Tanah Kebangsaan (National Land Council) tidak boleh diguna pakai di Sarawak. Oleh itu Majlis Kebangsaan (National Council) untuk Kerajaan Tempatan juga tidak seharusnya dipakai. Mengapa kerajaan pusat mengambil alih sumber minyak dan gas asli? Sekiranya perlu, mengapa pula negeri diberikan royalti hanya 5% sahaja? Banyak permintaan untuk menaikkan royalti kepada 20% pula tidak pernah dilayan oleh PM. Itulah harga yang patut dibayar atas kesilapannya dan dia akan kehilangan undi Dayak.

  Sekiranya PM ingin menjadikan Sarawak sebagai jelapang padi, diharap para pelabur tidak akan MERAMPAS hak milik tanah di Sarawak. Pelabur tidak perlu memiliki tanah. Mereka Cuma perlu membayar sewa kepada kerajaan dan mengupah pekerja tempatan serta memelihara alam semulajadi bagi menempatkan pertanian raksasa ini. Berilah kontrak dan latihan kepada penduduk tempatan.

  Terserah kepada pembaca untuk membuat tafsiran terhadap apa yang berlaku di Sarawak dan menilai sama ada kerajaan Persekutuan berpejang pada janji dalam melaksanakan perjanjian 20 Perkara.

  Jadi terserah pada anda pembaca budiman, ibarat kata orang lama, ‘ sedangkan lidah lagi tergigit ‘, ‘ bumi yang mana tidak ditimpa hujan ‘, jadi jangan biarkan tangan-tangan ghaib masuk campur, betulkan apa yang tidak kena dan bukan tidak bersyukur cuma sekadar mengingatkan ‘ kalau lembu dipegang pada talinya, manusia pula…? ‘

  Memetik kata-kata Mendiang Tun Jugah,

  ‘ anang-anang Malaya tu ila baka tebu, manis ba pun , tabar ba ujung ‘

  terjemahan – harap tidaklah Malaya ini seperti tebu, manis dipangkal tapi tawar dihujung.

  P/S : Maaf Tn Hj Shah, andai komen saya ini menyinggung pembaca setia blog MOM ini, sekadar cuba menerangkan mengapa perkara-perkara ini berlaku dewasa ini kepada rakyat Sarawak dan Sabah. Kalau ada sesiapa yang marah dan tidak suka pada komen ini, diharap Admin bolehlah padamkan. Terima kasih semua.

  Dengan izin…

 134. Mat says

  Adakah peristiwa pembantaian penyokong komunis di indon semasa era kejatuhan sukarno sebagai balasan terhadap pembantaian kesultanan-kesultanan Melayu di Sumatra selepas perang dunia kedua?

 135. suddenattack_kids says

  tuan blog ni pun sndiri pernah mengelaskan blog ni kelas kambing, ya ini blog kelas kambing,.

  kalau tidak suka , pergi la blog indon mu tu. yg berkelas tapir dan berbagai lagi. x usah menyibuk .

 136. halim says

  usop bodoh nak mampus kau sokong sangatlah mamak kuttey tu
  melayu bodoh tak sedar diri.. kau ingat negara ni milik kau sorang saja dan kau dan mamak kuttey sentiasa betul
  pundeklah pencacai umngok bangang bodoh nak mampus diajar tak pandai tak diajar terkejar-kejar
  kau makanlah taik mahathir kenyang-kenyang

 137. Aseng Peace says

  saya setuju dengan tindakan malaysia tetapi sabah dan sarawak dah menjadi sebuah negara sebelum federation of malaysia,dan selepas singapura meninggalkan malaysia, status sabah dan sarawak sebagai Negara x sepatutnya di lucutkan kepada negeri kerana tindakan ini sama dengan menyamakan kedudukan sabah dan sarawak sebagai negeri2 seperti di semenanjung sedangkan hakikatnya sabah dan sarawak ada lah negara yang menyertai federasi dan ketiga2 negara bersetuju e mengikuti 18/20 dan satu lagi ,bboleh x bro shah ungkaikan lagi kisah “Double6″banyak sejarah sebenar sabah dan sarawak tak dimasukan ke dalam buku teks.

 138. says

  hang loading dgn pyropura ni satu ayah dan satu mak dlm rahim yg same..cume dorg ni lebihan air yg lewat,yg baka baik semua dh di buang ke dinding dan kain lap..huhu..

 139. maha says

  saudara orang tak tahu bersukur sahaja buat bergitu terlalu nak kerjar kesempurnaan , sampai orang duduk gunung kinabalu yang tak dapat air dan mereka munim air tebing gunung siap bina paip ke rumah dipolitikan apa manusia ini.. di semenanjung duduk rering bukit orang munum air bukit tak mati pun malah siap bina tebing paip untuk air bersih ke rumah mereka.. kita mesti sedar kerajaan banyak keluar bina corrindor sabah dan serawak cuba tengok dulu selangor negeri paling kaya sekarang johor telah atasi selangor mereka ada corrindon iskandar

 140. the semite says

  bukan stealth bomber daa…. video ni tak tepat dan salah… try tgk bbc news… it is stealth fighter daa…

 141. suddenattack_kids says

  hang ni dari seberang ke ? ke dari pembangkang? x suka komando malaysia , x payah komen. yg jaga keselamatan negara bukan kau si anon , x usah la PERLI .

 142. maha says

  aku kau orang sini, rancangan buruk negara guna propaganda kamu telah gagal, kasihan aku lihat kamu ini sakit mental

 143. maha says

  dulu pkr cakap ada 10 kotak dokumen sulit negara mana dokumen itu aku lihat dedah pada rakyat jangan pandai cakap aja

 144. Sam.Fisher says

  informasi dari drebar teksi..

  kalau setakat nak tuduh ikut lubang rektum tak payah la post kat sini.. nampak sangat macam bodoh. Warga amerika latin pernah mengaku PDRM ada menghantar anggota melatih pasukan mereka melawan gerila FARC atau pengedar dadah yang kuasai pengeluaran dadah di Colombia. Cuma setakat mana penglibatan pdrm di sana tidak diketahui.
  Warga amerika latin yang berpengetahuna luas dalam bidang ketenteraan yang mengesahkan.. bukan macam kamu yang dengar dari cerita drebar teksi

 145. Commodore says

  Ada dokumen tu, one fine day it’ll be delivered personally by GGK. It says “Get lost, u don’t belong here, ini hakmilik Tanah Melayu”
  Hope u’ll be around to witness this special event.
  Any more good story from u about Singapore or China attacking Malaysia, bro?
  Just asking!

 146. Commodore says

  Bagus tu pak Tabu, berita sebeginilah yg kami mau lihat, sekurang2nya kami tahu penglibatan Indonesia di arena antarabangsa.
  Teruskan sebegini jgn pulak dicampuri urusan politik dlm negeri org lain, itu kan tak bagus dgn menuduh yg bukan2.
  Tak gitu?

  Peace!

 147. set says

  Assalamualaikum Bro Hj Shah.. Saya adalah pembaca senyap blog ini… Boleh Bro Haji beri sedikit komen tentang Aludra MK 01 pesawat UAV pertama negara dan saya ada baca yang versi kedua iaitu MK 2 mula dibina? Dan apa yang saya baca dari Metro hari ini UAV kita boleh dilengkapkan dengan senjata… Rasanya Bro Haji, Roket Taming Sari boleh dipasang di UAV tersebut ke? Hanya bertanya sahaja…..

 148. halim says

  saya pernah dengar cerita dari seorang pegawai arkib sebenarnya hal pulau batu puteh tak perlu dibawa ke ICJ kerana Singapura sudah pasti dpt kemenangan mutlak.. tapi kedegilan sesetengah orang politik di Malaysia meranapkan segalanya
  kadang-kadang kesian tengok askar kita setia hingga ke titisan darah terakhir dan akhirnya ada kalangan politician yg mengaku islam sanggup bersengkongkol dan sanggup menjual kedaulatan asalkan dapat setitik dua kuasa dalam dunia yg sementara ni
  itulah kebenaran………

 149. halim says

  pulau batu puteh dah selamanya milik singapura sampai kiamat.. surat dari ketua PSUK Johor tu mungkin singapura dah bakar atau buang jauh-jauh.. kau tak tahu ke kan ICJ dah bagi hak pulau batu puteh tu pada singapura.. ia dah jadi official dan bukan sutau rahsia lagi
  hanya satu cara utk merampas pulau batu puteh ialah melalui kekerasan..apa gunanya pun nak tubuh black ops nak rampas balik dokumen tu
  pendapat rakan lain macamana…..

 150. zidan says

  belum tentu indonesia mau beli, sebab kopassus pernah beli senjata buatan israel dan kualitasnya tidak sesuai dengan apa yang diharapkan oleh kopassus

 151. zidan says

  sebentar lagi hospital indonesia di gaza selesai, selain hospital relawan indonesia juga mengirimkan obat-obatan dan paramedis. islam adalah satu walaupun berbeda bangsa dan suku, kita bersaudara

 152. tuah says

  tu pasal kita hantar komando.. secara logik operasi2 rahsia, mereka takkan pakai benda2 yg berkaitan malaysia.. hehehehe

 153. hambikko says

  salam shah…

  masih lepas lagi ker komen-komen sampah daripada org yang sama yang provok kau…harap bro shah tong sampahkan saja komen-komen macam tu…tak perlu la bro shah ambil pusing dengan ayat ejekan blogger pengecut atau sebagainya.

  walau apapun tujuan bro shah sengaja melepaskan komen-komen tersebut…kami follower blog ini sudah tahu perangai dan tingkah laku mereka. sekali lagi, harap bro shah tong sampahkan saja komen-komen sampah mereka.

  moga ambil perhatian

  : )

 154. anon says

  Bila komando Malaysia nak kembalikan dokumen Pulau Batu Puteh? Itupun kalau hebat sangat macam yang dicanang-canagkanlah.

 155. anon says

  Dokumen itu bukan tersimpan di Muzium British tetapi di Petaling Jaya. Sekarang masa komando Malaysia membuktikan kewibawaan untuk mengembalikan balik dokumen itu ke Malaysia. Jam randik sudah diaktifkan. Bila lagi nak gerak???? Atau memang cakap aje yang lebih?

 156. Orait says

  Terbaik lah Tuan Commodorre. Joni tabu nak tegakkan benang yg basah. hahaha tak paham bahasa melayu budak nie… hihihi

 157. maha says

  aku dapat berita ini baru iran taleh keluarkan pesawat stealth bomb Qaher-313 aku lihat adakah ia mencapai genarasi 5 atau tidak

 158. mangkuk ayun says

  Alhamdulillah wujudnya negara Malaysia. Kalau semenanjung, sabah dan sarawak jatuh ke Indon, nasib minoriti Muslim di Asia Tenggara pasti tidak terbela…

 159. Chop says

  Salaam Shah, ada fakta2 yang sengaja ditukar nampak? Saya faham. Apa apa pun, banggalah dengan ATM kita, kelebihan sebenar sengaja disimpan…macam saya selalu sebut..harimau simpan kuku…

 160. preencess says

  Asalammualaikum…
  Tahniah atas kejujuran artikel ini yang seharusnya disadari lama oleh rakyat kita, khususnya untuk generasi muda. Dalam waktu yang sama, Malaysia dan Indonesia jangan pernah lupa akan bahwasanya kta semua berasal dari NUSANTARA. Atas Dasar SATU BANGSA YANG SAMA. Nama bangsa Melayu, benua Nusantara dikenal berabad lama, nama Indonesia, Malaysia maupun Pilipina masih kurang dari 100 tahun pun nama itu terbentuk,,,,maka, bersatulah semua menegakkan yang benar. Jangan jadikan politik dan kepentingan peribadi sebagai tujuan disini.

 161. apiss says

  si pyrokura tu je yg bikin kecoh masuk bab politik kepartian, yg lain masih ok jer lagi, masih boleh berbincang (kecuali org indon). Kat Cari takde org nak layan dia sangat, tu datang sini tagih perhatian.

 162. apiss says

  Aku dengar tun M jawab pun aku dah faham the whole purpose. Terkedu wartawan tu terkena ‘pukulan’ Mahathir.
  Tapi ada kat sini melayu yg tak faham2. Baru baligh sewaktu era Paklah barangkali.

 163. apiss says

  ada betul juga dia ni non-malay. Ataupun dia ni malay yg perasan bagus, seolah diri dia saja yg belajar tinggi dan mempunyai otak. yg pasti dia ni mmg ada yg tak betul. tgk postingnya dan profile picnya di Cari pun dah tahu.

 164. Silent18 says

  Die org indo mmg bantu Gaza ngan ekhlas, bukan cak najib yg ada maksud politik

  warga Malaysia Malulahhhhh…. malu ngan tetangge sbelah, malu pulak ngan orng Gaza kat sana

 165. StarWar says

  saya cuma mengingatkan yang isu ini semakin panas dan kenapa tidak ada tindakan dari kerajaan untuk memadamkan isu seperti ini, kenapa tidak mengambil tindakan terhadap orang atau kumpulan yang memainkan isu seperti ini, saya lihat kumpulan ini semakin berani, kalau isu seperti ini dibiarkan ia akan menjadi seperti barah dalam badan walaupun kecil tetapi boleh melumpuhkan badan malahan boleh membawa maut, jangan memandang ringan gerakan-gerakan seperti ini, lebih baik dipadamkan sebelum menjadi parah. Saudara kena ingat, walaupun kumpulan ini tidak ada mengadakan pungutan suara secara terbuka, tetapi saudara kena ingat apa medium yang telah digunakan oleh penentang2 kepada beberapa kerajaan arab yang sehingga membawa kejatuhan kepada kerajaan yang memerintah. Ya saya tahu sejarah pembentukan malaysia, saya tahu kemasukan Sabah Sarawak ke dalam Persekutuan Malaysia adalah melalui pungutan suara rakyat TETAPI BERSYARAT, syaratnya ada dalam perjanjian 20 PERKARA , untuk pegetahuan saudara 20 PERKARA merupakan benda yang sangat sensitif di Sabah Sarawak, dan adakah 20 PERKARA ini masih di hormati….???? antara sebap wujud gerakan-gerakan seperti yang saya sebutkan adalah di sebapkan 20 PERKARA tidak di hormati selain taraf pembangunan yang jauh beza antara Semananjung dan Sabah Sarawak, Saudara kena ingat generasi lama akan berlalu dan genarasi baru akan datang dan yang sedang giat bersuara dan menuntut itu adalah orang dari genarasi baru. Kita sama2 la fikirkan jalan untuk selesaikan perkara ini sebagai rakyat malaysia yang cintakan keamanan sebelum terlambat

 166. Lt Adnan says

  ada2 ajer lah wak wak indong ni nak provok… jaga negara kamu sendiri…panggil balik orang2 kamu dimalaysia ni pulang…majukan negara kamu dulu supaya rakyat kamu tidak merempat dinegara orang meminta simpati sesuap nasi….selepas tu kalau nak gah..suka hati kamulah…

 167. yon says

  relaks wak joni..jgn stress ama malaysia yg bertuah ni..udah makan..punya wang..kalo gak ada cari kerja di malaysia..haha..

 168. Jole says

  Setuju…
  Mulayu-mulayu hanya berfantasi seakan meraka yang terhaibat
  Pakai kaca mata kuda
  Hanya bisa lihat ke depan

 169. naza says

  terima kaseh bro nase.
  dari lenggang lenngok jawapan itu, saya `nampak` apa yang berlaku `behind the scene`.
  lagi sekali, terima kaseh. :)

 170. adam says

  bangsa yang baru lahir 1928 memang begitu otak dungu. sumpah pemuda konon hihihi. di Malaysia ngak perlu sumpah asal semua suku dapat bersatu atas nama Melayu dan Islam.

 171. maha says

  memang ada tapi tangan2 luar menghasut rakyat tapi gagal mendapat sambutan memungut tandatangan sebab malaysia di tubuhkan atasi dasar demokrasi.. hanya orang yang tak tahu sejarah sabah dan serawak pandai bercakap .. kita kena tahu sabah dan serawak di tubuhkan pungutan suara rakyat undi rakyat untuk masuk malaysia dulu itu faktar kita harus ketahui dulu.. mereka minta pbb ada mengadakan pungutan undi rakyat untuk keluar dari malaysia dan menang 2/3 undi jika tidak mereka akan dimalukan,, selepas ini jangan pandai2 main isu keluar dari malaysia

 172. joni_tabu says

  kerena blog syah sudah tak bahas militer dan lebih senang ngan masalah politik mari kita bahas masalah politik :) :)

  NAJIB lagi-lagi bikin sensasi :) :)
  mendekati PRU-13 najib ngan rosmah memaksa diri untuk ke GAZA kerena ketakutan nyer akan datuk nuar ngan PKR. Najib sengaja ulurkan isu nih untuk pancing sentimen ketuanan mulayu yang sebahagian besar muslim agar lebih cinta ngan UMNO. :) mantap JIB….
  Tujuan jabby pada PRU-13 nanti, mulayu-mulayu yang tak reti ngan masalah politik dan terlalu cinta ngan UMENO (macam bro syah dan kawan-kawan… :) ) agar pilih jabby sebagai idola terfevorit sebagai PM pru-13 nanti :)

  tapi ada teman-teman bro syah yang hodoh haprak tak kenal ngan pak jib nih, sehingga terlalu bangga pak jib pergi kat gaza sana :) dan tuduh INDONESIA tak pernah tengok gaza……… WAKAKAKAKAKAKAKA…..
  tak tau ke…. pak jib sudah lagi rencana sesuatu yang hebat kat gaza sana:
  http://www.voanews.com/content/indonesia-to-build-hospital-in-gaza-95182019/165765.html
  http://www.globaltimes.cn/content/745199.shtml

  kita tengok gambar rencana pak jib yang hampir selesai :)
  http://www.mer-c.org/index.php/MER-C-in-Media/indonesia-completing-hospital-in-gaza-strip.html

  :) :) :)

 173. Lt Adnan says

  mustafa…ko pergi jaga isu dalaman negara ko cukuplah….xpayah nak masuk hal tepi dan dalam kain orang lain…mind your business bro…

 174. urat otak says

  kau tak payah nak cerita islamik kalo otak ko sendiri bias…
  bajet dianiaya la..dizalimi la..kalo segala kepercayaan tu salah..ko sanggup ke nak berdepan dengan ds najib minta maaf…
  salah dengan Allah boleh bertaubat..salah sesama manusia apa macam?…
  jangan sebab otak yang sempit buatkan segala pahala amalan ko dpt free2 je dekat ds najib

 175. nase says

  Salam..
  Menjawap pertanyaan sdr, biarlah ia tamat di situ. Janji rangka perdamaian sudah dimuktamadkan dan diharap isu imigran tanpa izin di sabah boleh diselesaikan jika perdamaian penuh tercapai i.e. ramai imigran ini akan pulang semula ke kampung halaman nenek moyang mereka dan kembali mengerjakan dan memakmurkan tanahair mereka. Terima kasih..

 176. maha says

  saya tanya kamu ini semasa perang timur2 dulu ketua tentara syb disalah akan kerana pebunuh itu pada hal orang bawahannya yang lakukan kenapa kamu tak selidiki dan bicara sby itu dimahkamah berfikir biar pintar mas indo adakah syb harus ke mahkamah

 177. maha says

  sekarang saya cerita sama kamu siapa cipta undang-undang pernikahan LGBT di belanda yang digunakan euro, orang yang cipta undang2 lgbt orang indo berasal dari muluku bernama omar santi ini faktar yang benar.. jangan malu doang perkara ini kamu harus kamu ketahui.. baru2 golongan gay lgbt di indo minta undang2 diadakan kamu tak takut satu hari indo akan dianggap sebagai belanda kedua

 178. Hang Loading says

  HAHAHAHA……
  Sejarah malaysia ni semue orang dah faham banyak cerita khayalan. Sejarah malaysia ni auta bukan fakta.
  HAHAHAHA……

 179. Abu_ says

  banyak rupanya operasi2 sulit ATM untuk membantu saudara2 kita kt luar tu..
  aku takkan tau kalau tak baca blog ni..Terima kasih Shahpaskal..

 180. sos says

  Khas untuk kabar baik

  Abbas’ Balfour Declaration
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GBU5Cl0OM7c
  In the interview Abbas stated that although he is a refugee from the town of Safed, occupied by Israel since 1948, he does not have the right to live there although he likes to visit the town as a tourist. “… it is my right to see Safed, but not to live there…” Abbas stated because Safed is part of Israel. He stated strongly: “Palestine for me is the 67 borders with East Jerusalem as its capital. This is now and forever (he emphasized again) This is now and forever. This is Palestine for me. I am a refugee, but I am living in Ramallah, I believe that West Bank and Gaza is Palestine, and the other parts is Israel.”

  In this statement Abbas recognized Israel as a state on occupied Palestinian land, and dropped his right, as forcefully and illegally evicted Palestinian refugee, as well as the right of all Palestinian refugees, to return to their own homes

 181. says

  HAHAAHAHAHA
  mulayu bangsa terpiley kesayangan tuhan ?…prrrffffff ni hasil tarbiyah umngok 50 tahun ka ?
  wat malu jer syok sendirik…aper teknologi ciptaan mulayu kat donia ni ?
  kalu yahudi toksah tanya le banyak dah teknologi ciptaan derang, tu la org kata yahudi bangsa terpilih bukan cam mulayu.
  setakat buat jarum pun tak mampu perasan bangsa terpilih , malu la weiii…HAHAHAHAHA
  kejap lagi ummah suci ,mulia,maksum bani mulayu felda pprt cacai umngok sontap lah ratib , nuar nuar nuar
  almaklum le 50 taon kena brainwash umngok hotak lembab letak kepala lutut cuit sket terkial-kial cam cipan bakar
  umngok dulu,kini & selama nya perompak wang rakyat. HAHAHAHAHA
  Blogger militer sejati x padam komen, x block ip address, x paksa verified e-mail or register first before comment
  x kecut org nak kata apa pun ,blogger camtu wa tabek la. HAHAHAHAHA

 182. StarWar says

  Sekarang pun sudah ada gerakan kan yang memungut tandatangan daripada penduduk sabah sarawak untuk membawa keluar dari malaysia, mereka nak bawa ke PBB bila cukup kota yang di perlukan

 183. MAHO says

  Seruan Aneh Pemerintah Malaysia untuk Warganya
  Fajar Nugraha
  Rabu, 16 Januari 2013 18:02 wib
  Foto: Orange
  Foto: Orange
  KUALA LUMPUR – Pemerintah Malaysia mengeluarkan peringatan menggelikan kepada rakyatnya yang sudah memiliki anak. Menurut Pemerintah Malaysia, mereka mengenakan pakaian seperti sweater V-neck menunjukkan ada kemungkinan gay.

  Setelah lebih dari 80 tahun, sweater atau baju hangat dengan potongan V-neck amat populer dikalangan laki-laki maupun perempuan. Tetapi Pemerintah Negeri Jiran memiliki pemikiran lain.

  Peringatan yang dikeluarkan oleh pemerintah daerah di wilayah timur Malaysia ini, mendesak agar para orangtua untuk memperhatikan tanda-tanda homoseksualitas dari anak-anak mereka. Salah satu peringatan yang dikeluarkan oleh Pemerintah Malaysia adalah sweater V-neck itu serta kaus tanpa lengan.

  Selain itu, peringatan lain yang diutarakan adalah memperhatikan tingkah remaja yang menggunakan pakaian ketat dan berwarna cerah. Pemerintah Malaysia juga mengimbau orangtua mengawasi anak-anak mereka khususnya yang laki-laki, yang memiliki baju terlalu memperlihatkan fisiknya. Dikhawatirkan anak-anak seperti itu memiliki kelainan orientasi seks mereka.

  Peringatan ini awalnya dikeluarkan oleh Yayasan Guru Malaysia dan didukung penuh oleh pemerintah. Menurut Deputi Menteri Pendidikan Malaysia Mohd Puad Zarkashinot, warga Malaysia sebenarnya sudah mengetahui gejala homoseksualitas, biseksual dan transgender. Zarkashinot pun meminta agar warganya berupaya keras untuk mencegah penyebarannya.

  “Lebih dari 1.500 orang sudah terjangkit penyakit ini (homoseksualitas). Beberapa panduan sudah disiapkan agar anak-anak bisa terlepas dari aktifitas tidak sehat ini,” tutur Zarkashinot, seperti dikutip Daily Mail, Rabu (16/1/2012).

  DASAR MALON HOMO ANJINGGGG HAKSSS CUIHHHHH….. PARAHHHHHHH……

 184. chosen mani says

  komen merapu je yg ko reti….sekali org tanya ko pernah pergi ke tidak? blurrrrrrr….tentu terlondeh kain palikat indon klu kena soalan shah kankan…kahkahkah

 185. chosen mani says

  bro tu bkn bercakap, tetapi memberi ulasan dari sudut yg berbeza, Masih tak kuar topik. Mmg ada kebenaran dari ulasan dia mengenai manusia yg mirip india dan berbini mirip cina bkerja keras utk mendapatkan keuntungan politik isu RCI sabah. Cuma ko saja yg sempit dan takmo berfikir kata2 Tun M ttg manusia kacukan india berbini kacukan cina jugak terlibat. Lihat RCI dlm skala lebih besar. Klu india dan cina boleh didatangkan masuk tanah melayu oleh tunku, tun M takde sbb mengapa tak boleh klu org2 yg dipilih jadi warganegara cukup syarat.itu persoalannya. hassan kau perlu lebih cerdas.

 186. rubadub says

  “Pernah seorang rakyat America Latin mengaku PDRM ada hantar wakil mereka ke sana melatih anggota anti dadah berperang taktik peperangan hutan kepada komando @ elite mereka” >>>>>>>>>> informasi dari drebar teksi yer…macam maidin itu yer kahkahkahkahkah…..

 187. naza says

  memang… berkata benar walopon pahit. tapi… kenapa begitu pahit saudara menerima kenyataan ini. tak perlu letupkan dia, kerana akan menjadi berita sensasi. dia boleh saja dilenyapkan tanpa membikin keriohan….
  ps: nampak macam saudara sedang terbakar janggut dan berlari lari mencari lopak air :)

 188. rubadub says

  maklum lah. blog kelas kambing dari blogger kelas kambing yang isinya cerita dan analisis kelas kambing. malingsia sememangnyer kambing….kahkahkah

 189. says

  Salam tuan,

  Apa khabar…. lama dah sy nak baca artikel ni masa mula2 tuan post. Tp tak sempat2 nk baca. Akhirnya pagi ni br smpt nk baca…. itu lah, mnggu lepas sebok sangat dgn event2 kat Perak sana.

  Oh ya, teringat pasal konfrontasi ni, nak tanya sikit… Masa selepas konfrontasi antara Indonesia dan Malaysia, kan ada berlaku peristiwa Tanjung Periuk di Indonesia sekitar awal tahun 80-an dlu. Ada kaitan tak dengan Malaysia dan cerita-cerita konfrontasi ni?

  Pasal BangsaMoro ni, macam mana kaitan Kerajaan Sulu/Suluk yg beberapa tahun lepas beriya-iya nak mengangkat semula takhta kerajaan mereka tu dgn pembebasan BangsaMoro?

  Kalau ada jawapan, sy berbesar hati utk menerimanya. Terima kasih.

  :)
  Wassalam.

 190. meedoot says

  halaahhhh.. ini kenapa indo dan malay ngomong ga pernah jelas.. mau bangga dengan senjata yang mana? dua negara sekarang hampir imbang.. kalau perang sama sama nangis.. gue masih suka main internet, nonton bioskop, cari cewek di mall dengan tenang, ini kok mau perang yang dimasalahin apa? ambalat? lha itu najib sama SBY udah ketemu.. pemimpin yang di atas saja pada ngobrol sambil minum teh bareng kok yang di bawah teriak2.. yang pengen perang liat tuh gambar di google dengan keyword “korban perang”.. mau daerah lu semua kayak gitu semua? mau anak, istri, emak, bapak dan saudara2 lu hancur kena bom? udah enak damai malah pengen ribut.. giliran udah ribut semua kencing di celana sambil sembunyi di ketiak emak bapaknya.. dasar banci kaleng dodol !!!

  beda kalau masing masing pemimpin negara sudah declare perang.. baru teriak teriak, baru wajib bela negara masing masing .. mending belajar yang rajin dan hidup jujur, usaha buat majuin negara masing masing, sayangi anak ma istri masing masing buat yang udah kawin. masing masing negara udah punya banyak masalah di dalam negara masing masing, ngapain nambah masalah lagi?

  sekarang kalau mau sombong masalah senjata siapa yang lebih canggih, buat apa? langsung nantangin perang? terima kelemahan dan kelebihan masing masing negara lah, sekarang ini Indonesia lebih maju dalam industri senjata (tapi ga usah pamer dan sombong) dan malaysia lebih maju dalam kesejahteraan dan ekonominya (juga ga usah sombong). TAPI KITA TIDAK TAHU NASIB BANGSA KITA 1 TAHUN ATAU 5 TAHUN YANG AKAN DATANG !!!! KESOMBONGAN DIMANAPUN DAN KAPANPUN HANYA AKAN MEMBAWA KEHANCURAN !!!

  JIKA TERJADI PERANG ANTARA INDONESIA DAN MALAYSIA, SEMUANYA KALAH DAN MENJADI LEMAH, DAN SAAT ITULAH SEMOGA INDONESIA DIJAJAH AMERIKA DAN MALAYSIA DIJAJAH CHINA.. BIAR SAMA SAMA MAMPUS DUNIA DAN AKHIRAT…

  BUAT INDO : BARU LEBIH KUAT DIKIT SOMBONG
  BUAT MALAY : BARU LEBIH KAYA DIKIT SOMBONG

  p/s : KOMENT INI BUAT SEBAGIAN KECIL FORUMER INDO DAN MALAY YANG SUKA SOMBONG.. INGAT !!! KOMENT INI BUKAN UNTUK SEMUA FORUMER MALAY DAN INDO DISINI…

 191. maha says

  bolg ini blog military analisis kamu tak faham apa dituliskan military analisis.. bukan hanya menceitakan persenjataan seratus 100%..ia bicara tentang keselamatanb negara,risikan,kejaya sesuatu misi, kelemahan negara harus diatasi,sistem senjata ada ..cuba lihat blog militer indo bicara hanya seratus 100% senjata beli dan apa ada senjata pada negara jirah tertangga, cuba lihat beza antara blog kamu dengan kami

 192. pok sap says

  aper la orang indonesia tak tau bersyukur…hidup di Malaysia aman & damai…mudah cari rezeki…
  mliter indonesia tak kuat…berapa banyak ko punya jet jatuh di pulau2 masa training….ader ko amik tau…
  jangan baca blog aja mas…pengetahuannya kurang…bisanya perbaiki diri dulu mas….

  Islam disana sangat caca merba…betulkan tu dulu mas….baru cerita lain2…
  masakan Allah turunkan bala yang kuat…sebab bangsa kamu cacamerba….

 193. nase says

  kepada saudara seberang yg komen kat sini, betul ke terdapat jual beli diesel antara navy saudara dgn negara tetangga (bukan malaysia) di tengah laut sulu sana..? tolong jawab, kalau tak dpt sahkan cerita ini, tak payah la kondem orang kat sini

 194. says

  anda berasa sakit hati membacanya?iri hati atau apa?jika tak suka..jgn bace la dan jgn bukak blog ini terus..(sory kerana membuat anda stress) hihi..

 195. mustafa says

  Salam , saya mahu saudara nyatakan siapa yang menginstukkan pembunuhan itu? masa Polisi tidak bisa membongkar rahasia besar itu kalo bukan intruksi dari boss paling besar. Tidak perlu belajar tinggi motif dia ya. Kenapaanita itu di letupkan dengan C4. kenapa tidak dibunuh lalu di bakar lalu abu nya dibuang ke sungai ato laut kayak mendiang sosilawati itu? Apakah mereka mau melindungi bapa kepada kandungan wanita itu? Berkata benar walo pun pahit ya. Ingat lah Alloh tidak akan membiarkan hamba Nya yang dianiaya walo pun mereka itu kafir sekalipun. Berkata benar lah walo pahit sekalipun. Saya yakin kalo pemerintahan bertukar nanti , kasus ini akan diselidiki semula . Insyaallloh. Amin.

 196. Jole says

  Tak ada yang mau disampaikan dlm blog ini kerana memang militer Malaysia tak punya berita. Jadilah blog militer yang seharusnya bicara soal militer dan persenjataannya menjadil blog gosip, rumor yang tak jelas sumber sahnya. Coba trace blog militer Indonesia, selalu yang disampaikan soal militer kerana memang militer Indonesia sedang giat membangun kekuatannya.

 197. anak johor says

  hemmm….ko babitkan SBY , tu menunjukkan ko tahu siapa yg menulis komennya. yg pasti dia bukan warga malaysia…hehehe..tahniah.

 198. Hassan says

  Ko bercakap mcm org bodoh laaa ‘first class’ (tp otak low class)…org sabah tu ckp pasal masalah PATI kat tmpat dia disebabkan Tun M bg IC. Negeri kaya tp rakyat miskin?ko cuba jawab bro. jgn tukar topik plak…

 199. Hassan says

  Dont worry TGNA also will do the same, but more better…InsyaAllah…tq to our Army for depending this country…

 200. putek says

  Tahniah,antara salahsatu artikel yg sangat menarik,bersejarah dan berpengetahuan.teruskan menulis tuan….(ini komen pertama saya setelah bertahun menjadi ‘silent reader’)

 201. says

  Sebenarnya tak mustahil pati2 ini akan menguasai sabah 1 hari nanti dan 1 masa mereka akan menuntut kemerdekaan sabah dari malaysia. Ini aku pasti akan berlaku 50 tahun akan datang masa itu pati sudah menguasai penuh sabah.dari info fakta yang aku tahu.seorang anak pati yang sedang memohon taraf kerakyatan tetap sama stdy dgn aku d kolej swasta sangat kaya.yuran sem 18k relax je dia bayar.aq tanya ayah dia keja apa? Dia kata seludup barang.wah slumber je dia kata kat sabah tu senang je nk kaya..

 202. Sam.Fisher says

  Mungkin bro ShahPaskal boleh buat liputan penglibatan GGK dalam perang Grozny, Chechen pulak lepas ni.
  Dulu pernah ada kawan berkias kemungkinan GGK ada “wakil” di sana.
  Rasa macam logik sebab ATM sentiasa ada wakil di kawasan peperangan samada dihantar secara rasmi atau pun dihantar senyap.. kita pernah ada “wakil” dalam perang Filipina dan bangsa Moro, Bosnia, perang di Afrika, Afghan dan perang Vietnam jadi kemungkinan ATM juga ada hantar “wakil” secara senyap dan tak berdaftar ke Chenchen, Syria dan perang Teluk.
  PDRM pula ada hantar wakil ke kawasan panas dan kubu kuat drug dealer @ cartel macam di Colombia (kalau tak silap). Pernah seorang rakyat America Latin mengaku PDRM ada hantar wakil mereka ke sana melatih anggota anti dadah berperang taktik peperangan hutan kepada komando @ elite mereka.
  Bagus juga kalau Shahpaskal dapat korek rahsia ni.

 203. Sam.Fisher says

  tak usah la petik copy dan paste berita dari Indon.. berita yang baik kalau dilapor dair akhba Indon mesti akan ditwist fact supaya kelihatan buruk.
  kamu petik saja laporan dari akhbar internasional.
  lagi pun apa yang pelik .. lawatan Najib hanya stopover bukan atas dasar lawatan rasmi cuma sekadar lawatan mengejut kebetulan Najib dalam perjalanan persidangan ke Davos, Switzerland

 204. naza says

  bro nase…
  para no 1 tu tak payah la di highlite kan…. (terlalu hiba… ada diceritakan)
  para no 2… itu benar sekali… setuju….
  para no 7… paling menarik hi hi hi (jom boss… ahahaha)

  p/s: bro nase? are you in the circle? (data soooo accurate…. )

 205. haha says

  sabah bukan untuk orang sabah je ke?? sbb kalo orang semenanjung nak kerja kat sabah kena ada permit..ke aku salah maklumat…pembangunan tu kena tanya menteri sabah la..

 206. maha says

  atm dapat rumah flat dan ada perkerjaan kira bersukur malah ada pencing adakah kamu tak reti bersukur saya mahu tanya sama kamu ini.. ada bekas negara tentara luar negara minta sedekah dan keluarga di abaikan

 207. ra says

  Membaca artikel blog ini berdasarkan urutan waktu ada pergeseran isi. Sepertinya penulis mengkhawatirkan sesuatu, mungkin nasionalisme?

 208. Kabar_Baik says

  Kunjungi Gaza, PM Malaysia Dikecam Presiden Palestina
  Aulia Akbar
  Jum’at, 25 Januari 2013 09:02 wib
  Foto : PM Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak, (telegraph)
  Foto : PM Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak, (telegraph)
  RAMALLAH – Presiden Palestina Mahmoud Abbas mengecam kunjungan Perdana Menteri Malaysia Najib Razak ke Jalur Gaza. Menurut Abbas, kunjungan itu dinilai memecah-belahkan Palestina.

  “Kantor Kepresidenan Palestina mengumumkan penolakan dan kecamannya terhadap kunjungan Perdana Menteri Malaysia ke Gaza,” demikian pernyataan dari kantor Abbas, seperti dikutip dari AFP, Jumat (25/1/2013).

  “Kunjungan itu memicu perpecahan, serta tidak merepresentasikan kepentingan nasional Palestina. Itu adalah konspirasi yang bertujuan untuk memenuhi rencana Israel dalam mengisolasi Yerusalem dari Palestina,” imbuhnya.

  Abbas mendesak Pemerintah Malaysia untuk memberikan klarifikasi atas kunjungannya ke Gaza. Beberapa hari yang lalu, Malaysia sudah mengatakan bahwa Najib beserta para pejabatnya akan membawa bantuan medis ke Gaza.

  Bersamaan dengan itu, Perdana Menteri Hamas Ismail Haniyeh juga ikut menyuarakan persatuan umat Islam, negara Arab, dan Palestina untuk melawan Israel, Amerika, Inggris dan Sekutunya. Haniyeh juga menyikapi proses pemilu di Negeri Yahudi itu.(AUL)

  Kabar Baikkk Hihihihihiiii

 209. syuk says

  salam tuan admin..saya ada dengar cerita pasal kita susup masuk ke Filipina utk ambil dokumen tu dari seorang x-comando. pada waktu dgr cerita tu, sy mmg kagum dgn kebolehan komando malaysia.

  Bla admin cerita dengan detail..saya terasa kita bertuah mempunyai satu kumpulan komando yang hebat dan pemimpin yg mempunyai visi yg jauh!!

  SALUTE COMANDO!!

 210. StarWar says

  Ops Pasir memang ada tapi berapa ramai anggota yang terlibat dan berapa luas kawasan yang mereka kena jaga, bukan semua kawasan di pantai timur Sabah boleh mereka perhatikan setiap masa, lagipun agak senang pti dripada filipina menyamar sebagai penduduk tempatan sebap apa, yang mendiami pulau-pulau dan kebanyakan kawasan penampatan kawasan pantai di pantai timur adalah sebangsa dengan mereka di kalangan bajau, suluk, iranun dan suku2 mereka yang lain. Dan di kalangan mereka ini ada yang sangat tahu di mana dan masa bila selamat untuk keluar atau masuk di kawasan sempadan. Sedangkan di Pulau Mabul itu sendiri pun wujud orang-orang “Mundu” di kalangan penduduknya tanpa di ketahui oleh pasukan keselamatan yang bertugas di tempat tersebut, dan satu yang agak membimbangkan ada di kalangan mereka yang menyimpan senjata api termasuk M16, dan saya pernah jumpa buruh warga filipina yang mendakwa mereka menyimpan senjata api dalam jumlah yang besar di kawasan pinggir laut, malahan turut bertanya sama ada saya berminat untuk memiliki Raifel, mereka turut menyatakan akan menggunakan senjata api yang mereka simpan itu bila keadaan yang tidak “mengizinkan” berlaku di sabah. Antara bahasa rahsia yang mereka gunakan untuk merujuk kepada raifel M16 adalah “proton saga”. Walaupun Operasi Pasir berjalan sekarang tapi ia tetap tidak dapat menghalang sepenuhnya kemasukan pti di sabah dan anasir lain di sebapkan kawasan yang sangat luas, contohnya kes penculikan dua warga sabah di Laha Datu baru-baru ini, dan mangsa kini berada di selatan filipina. Jadi agak wajar saudara kami di Sarawak merasa risau dengan kemelut yang kami sedang hadapi di Sabah kerana sebarang keadaan yang tidak stabil berlaku di Sabah akan turut memberikan impak secara langsung kepada Sarawak yang merupakan jiran negeri terdekat kepada Sabah, saudara yang duduk di semananjung memang boleh berkata tak perlu risau, adalah wajar bagi saudara berkata demikian kerana saudara tidak menghadapi kemelut kebanjiran PTI ini, mungkin jika keadaan ini berlaku di semananjung maka akan berlaku la demostrasi jalan untuk mendesak kerajaan melakukan tindakan. Sekarang sudah nampak sangat berlaku pemberian IC kepada warga asing di Sabah tanpa mengikut undang-undang, buktinya mereka ada memberikan keterangan dan pengakuan ketika dipanggil sebagai saksi RCI, tidak mustahil ada beribu-ribu lagi seperti mereka ini, nantikan sahaja pendedahan seterusnya

 211. maha says

  kko nomber tiga lari dari perang gayang di singapura gagal dalam misi nya bikin malu doang di lubnan tni lari dari perang doang itu perkara kamu harus diketahu oleh kami doang dan kekalah kko dan unit risikannya semasa pedaratan menyesan atm di johor doang itu harus diketahui doang..

  kamu tahu sebab apa nelayan asing suka masuk ke malaysia untuk tangkap ikan sebab ada telumbu karang buatan kami masuk ke laut bermula pada tahun 1990 sedang kamu indo hanya mula projet telumbu karang buatan tahun 2000 lebih 50% telumbu karang asli kamu rosak, kamu ingat hanya indo masuk untuk tangkap ikan kamu lupa thailand, vietnam ramai lagi tangkap doang ada ke kami bakar kapal vietnam telah kami tahan,, cuba kamu berfikir doang kami akan tangkap apabila masuk dalam perairan kami dan undang2 tertakluk di bawah maritin malaysia , kami tak akan tangkap meraka dalam perairan ataranbangsa kamu tahu tak undang2… polsi dan tni apa jenis pasukan kamu mahu tahan nelayan pakai tentara laut, barang kali tak ada agensi pasukan maritin coast guard laut kamu sendiri lebih memalukan kamu indo tahan nelayan pakai tni dan polisi

 212. vandal says

  Toksah jd batu api la sedara..PAS nak buang Ustaz Harun Din? kau tgk sendiri macam mana kau x hormat langsung Ustaz Harun Din..nama pun eja salah, gelaran dia pun kau x nak sebut, melambangkan pemikiran kau yang memang tak hormatkan figure ini..Jadi tak usah la twist seolah-olah kau tau PAS luar dalam..penat kau menaip panjang2 tapi haram satu point yang valid pun xder, yang ade cumer fitnah2 & tuduhan2 kosong belaka..sekarang Usztaz Harun Din masih bersama PAS, kenyataan bersama yang rasmi dah pun dikeluarkan dalam media rasmi PAS, apa kau nak kata sekarang?

 213. Shah Paskal says

  KRONOLOGI KES PESAWAT SUKHOI TERHEMPAS (INDONESIA)

  RABU lalu, pesawat komersial buatan Rusia, Sukhoi Superjet 100 (SSJ-100) yang membawa 45 penumpang terhempas di lereng Gunung Salak yang terletak di daerah Bogor, Jawa Barat, Indonesia.

  Sukhoi sebelum ini dikenali sebagai pengeluar pesawat tempur yang tangkas mematahkan serangan musuh. SSJ-100 merupakan pesawat penumpang komersial pertamanya.

  Mengimbas detik hitam kecelakaan udara yang dikhuatiri meragut nyawa kesemua 45 penumpangnya, pegawai menara kawalan trafik di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta, Jakarta, Mulya Abadi memberitahu, pada pukul 2.33 petang, juruterbang pesawat berkenaan, Aleksandr Yablontsev, ada menghubungi menara kawalan bagi meminta kebenaran untuk turun daripada ketinggian 10,000 kaki ke 6,000 kaki.

  Tawakal

  “Selain mahu terbang lebih rendah, Aleksandr turut meminta izin untuk menukar haluan ke arah kanan. Kebenaran diberikan kerana ketika itu pesawat berada di lokasi latihan penerbangan di Atang Sendjaja, Bogor.

  “Juruterbang bebas melakukan apa saja pergerakan di situ kerana kawasan tersebut tidak berbukit dan bergunung. Pesawat latihan juga sering mendarat dan berlepas di situ.

  “Namun, tidak lama selepas itu, pengawal trafik yang bertugas terputus hubungan dengan Aleksandr,” jelas Mulya.

  Pesawat malang yang berlepas dari Lapangan Terbang Halim Perdanakusuma, Jakarta itu dipercayai terhempas selepas merempuh cenuram di salah satu daripada tiga puncak Gunung Salak yang tingginya sama seperti Genting Highlands di Malaysia iaitu kira-kira 1,800 meter daripada aras laut.

  Rempuhan dahsyat itu berlaku selepas pesawat itu terbang buat kali kedua tanpa mengisi bahan bakar.

  Ketika kejadian, SSJ-100 yang boleh membawa 98 penumpang sedang menjalani siri penerbangan promosi. Indonesia ialah destinasi keempat sebelum ia dijadualkan ke Laos dan Vietnam.

  Ia menghentam cenuram berdekatan Kampung Loji, kira-kira 3.5 kilomter dari Cijeruk sehingga mengakibatkan badan pesawat hancur berkecai.

  Penumpang penerbangan itu turut membawa 35 warga tempatan. Mereka ialah pramugari syarikat penerbangan, petugas media dan ahli politik.

  Pembantu juruterbang SSJ-100, Alexander Kochetkov ada merakamkan gambar detik-detik akhir bersama pramugari dan penumpang sebelum pesawat tersebut berlepas petang Rabu lalu. Gambar itu ada dimuat naik dalam laman sosial internet.

  Pramugari syarikat penerbangan Sky Aviation, Aditya Recondianty telah memuat naik gambarnya ke dalam telefon pintarnya sejurus sebelum pesawat itu berlepas. Selain gambar, Aditya juga sempat mengubah statusnya di telefon pintar itu sebelum pesawat itu terputus hubungan dengan menara kawalan.

  “Ini status terakhir Tya, ‘Bismillahi tawakaltu’ (Aku bertawakal dengan nama Allah),” kata ibu Aditya, Susan, yang tinggal di Jakarta Selatan.

  Susan memberitahu, foto tersebut juga sempat dikirim kepada adik perempuan Aditya bernama Icha.

  Halimun

  “Kami sekeluarga hanya mampu berdoa agar jasad Aditya dapat ditemui dalam keadaan sempurna,” katanya yang menjadikan foto anaknya itu sebagai wallpaper telefon bimbitnya.

  Menurut laman berita tempatan, kesemua jenazah nahas berjaya ditemui, kebanyakannya di sebatang anak sungai berdekatan lokasi serpihan bangkai pesawat dijumpai.

  Biarpun terdapat desas-desus yang mengatakan kemalangan udara itu disebabkan kecuaian manusia, ada juga pihak yang mengaitkan kehadiran kepulan awan tebal di puncak Gunung Salak yang lebih dikenali sebagai halimun dalam bahasa Sunda menjadi punca pandangan juruterbang tersekat.

  Meneliti analisis cuaca daripada Pusat Sains dan Teknologi Atmosfera Antariksa dan Penerbangan Nasional Indonesia, satelit cuaca menunjukkan pesawat SSJ-100 mungkin dikepung awan tebal semasa terbang di puncak pertama.

  SERAMAI 45 orang dipercayai terkorban dalam kemalangan udara ini.

  “Ketika pesawat terbang di sekitar Gunung Salak, ia kelihatan sangat hampir dengan liputan awan kumulus pada ketinggian 37,000 kaki (11,100 meter).

  “Awan itu sangat tebal dan berisiko menghalang pandangan juruterbang sehingga 70 peratus,” kata penganalisis cuaca pusat itu, Thomas Djamaluddin.

  Dalam keadaan tersebut, jelasnya, juruterbang biasanya akan mencari jalan untuk keluar daripada kepungan awan tersebut.

  Jika berada pada ketinggian 10,000 kaki, juruterbang mempunyai tiga pilihan sama ada menaikkan atau menurunkan ketinggian pesawat atau mengalihkan arah sama ada ke kiri atau kanan.

  “Sekiranya ingin meninggikan kedudukan SSJ-100, pesawat perlu dinaikkan daripada ketinggian 10,000 kaki sehingga 37,000 kaki. Namun, ia terlalu tinggi.

  “Sementara itu, jika pesawat dialihkan ke kanan ataupun ke kiri, keadaan tidak banyak berubah kerana ia masih berada dalam kepulan awan tebal.

  “Jika pesawat diturunkan daripada ketinggian 10,000 kaki kepada 6,000 kaki seperti yang diminta, keadaan tersebut dianggap paling munasabah walaupun terpaksa berdepan dengan risiko topografi gunung yang mungkin tidak mampu dilihat secara jelas,” kata Thomas.

 214. sam says

  Nama negara saja dikasi belanda.Kalau nama yang baik tak apa juga.Ini nama indo=india/hindu.Lagi mau dibangga.Sudah dipanggil indon saja sudah cukup bagus.Lagi mahu dipanggil indo=india.Malu deh,tukar aja nama indo itu,tak punya identitas,tak punya jatidiri.

  Bahasa Indonesia itu memangnya bahasa Melayu sama juga bahasa Malaysia juga bahasa Melayu,juga Brunei bahasanya juga bahasa Melayu.Di negara2 lain di dunia ini tidak sebodoh itu mahu menukar nama bahasa disebabkan dasar nasionalis melulu.Tidak ada yang namanya bahasa amerika di USA,tidak ada yang namanya bahasa Mexico di Mexico melainkan english di USA dan spanish di Mexico,juga di negara2 lain di seluruh dunia semuanya menghormati dan menghargai nama asal bahasa yang mereka gunakan.

  Belajar sejarah jangan ikut acuan nasionalis melulu,jangan ikut sempadan politik negara.Luaskan pemikiran dan cara kamu berfikir.

 215. tok_mat says

  Yg pasti, malaysia mmg sgt mmbantu MILF.. diakui sendiri oleh seorg komando masa tt dgn dia. Utk org sabah yg anti org smnnjg, sy fhm sbb sy pernah stay kat sabah lama..tp bila mana ada sorg sbahan ckp kelantan lg maju, myb awk xpnh smpai kelantan.. mls nk hujah pnjg2, yg pasti, brader sam fisher dh jwb dgn baik… jgn malukan sabahan dgn tunjukkn pemikiran yg xmatang..

 216. hydro says

  pyropura, ker hangloading depa ni keyboard warrior jer.. bila cakap merapu… bila org dah mark dia.. dia tukar nick.. biasa lah dah langau .. ko buat camaner pon .. dia akan ader nyer.. mintak bro shah implement only verified registered user jadi commenter.. yang tak leh nak verified .. mantai jadik pembaca jer.. heheheh kasi panaz….

 217. hydro says

  dah nama cerita.. it will stay as cerita jer.. not more than that, kalu betol lah.. ko rase.. filipina nak diam ker…?? it just words..

 218. hydro says

  tgk gaya macam indon .. pencacai yang tak sedar diri, kain sendiri habis telondeh, kain org dia nak betul kan..

 219. hydro says

  ko nih dari indon kan .. !! kenape nak sgt jaga tepi kain org .. bah tepi kain sendiri tak terjaga.. !! PM kami negara kami .. kami tau lah mana yang baik dan yang buruk.. kami pun tau gak menilai .. rumah sendiri tak habis jaga dah sibuk dalam rumah org.. tuh dah bersihkan longkang lom .. kan baru lepas banjir kan..

 220. tok_mat says

  Aku rasa, dia puji kelantan sbb xpnh smpai kelantan kot… aku sndrik duduk kt sabah, tgk kk dh brubah byk gila… mmg kalah pembangunan kt kelantan.. tp org sabah kena fhm, sabah n sarawak tu luas.. so, pembangunan tu xda la nmpk ketara.. cth la, 10 juta utk melaka, dgn 10 juta utk sabah, sah2 la kat melaka nmpk apa yg dpt dgn 10juta tu tp kalau sabah, 2 3 daerah ja yg dpt…

 221. hydro says

  habih indon berani tembak org tak der senjata.. ajer.. hahahahahaha [papua, timor2] bila tembak menembak bermula kabur naik teksi hehehehehe

 222. hydro says

  hermm .. toksah nak jadi batu api.. lah. indo jer yang lebey2 nak ganyang.. dari dulu sampei sekarang.. maneh.. maneh..

 223. eman says

  saya tambah tuan hj shah,

  Brunei tidak berminat sbb sultan Brunei jatuh dalam senarai tangga terakhir daripada senarai tahta sultan yg dicadangkan dalam perlambagaan jika masuk Malaya. tu yg sultan Brunei tak puas hati lalu tarik diri drpd memasuki Malaya.

  Kalau tak silap dulu, pernah kecoh mentor singgapura pernah menyatakan hasrat untuk singgarupa masuk semula ke Malaysia. Apa tandanya 2?

 224. maha says

  bro2 berani kerana benar satu kau penah pergi ke makmah bro , orang atasan suruh kau tangkap orang tapi sebagai orang bawahan bunuh orang adakah ia arahan yang beri akan, kita bukan sepeti indonesia,tni lari dari perang dapat gold medels, satu lagi tanya pada kau ini, perkerja kau bunuh orang dekat kelab malam? kau tak ada dekat situ adakah patut jadi saksi sedang kau kerja dekat pejabat,, setiap kejadian mesti ada saksi, bukti, masa kejadian, baru kau boleh panggil orang tersebut menjadi saksi makamah bukan bodoh kau kena tahu itu

 225. pang5kundur says

  terbaek… tu la masalah dengan bebudak skang.. depa ingat yang kat wikipedia tu adalah fakta tepat bahkan budak kecik pun boleh masukkan entri kat dalam tu.. wikipedia HANYALAH untuk mendapatkan maklumat ringkas dan ringan dan maklumat yang diberikan sering tidak tepat.. sbb tu kalau di IPT buat assignment pas tu bibiliografi refer wikipedia.. emm.. alamat kena pancung la awal-awal lagi..

 226. zack says

  ATM bakal miliki satelit transponder sendiri pada 2014

  2013/01/30 – 12:54:22 PM

  KUALA LUMPUR: Transformasi pertahanan negara kali ini berjaya mengorak langkah ke hadapan apabila Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bakal mempunyai satelit komunikasinya sendiri yang dijangka akan dilancarkan pada pertengahan 2014.

  Panglimanya, Jen Tan Sri Zulkifeli Md Zain, berkata dalam meningkatkan keupayaan sistem pertahanan negara peranan komunikasi amat penting terutama dalam penyampaian dan penerimaan maklumat sulit kepada pesawat tempur dan kapal perang ATM oleh itu negara bersetuju membangunkan sebuah ‘Transponder Satellite’ bagi tujuan komunikasi.

  “Satelit Transponder berperanan sebagai satelit komunikasi dan dijangka dapat meningkatkan sistem komunikasi sedia ada yang mampu berfungsi dengan semaksimum mungkin. Ia sedang dibangunkan melalui kerjasama syarikat satelit terkemuka yang membantu kita dalam penggunaan teknologi ini,” katanya ketika ditemu bual Bernama baru-baru ini di pejabatnya di sini.

  Bagaimanapun beliau menjelaskan satelit transponder itu akan disewa ATM dari syarikat berkenaan.

  “Kita akan menyewa transponder itu selama 15 tahun kerana ia menjimatkan kos berbanding untuk membangunkan satu satelit ketenteraan yang menelan belanja berbilion ringgit,” katanya.

  Beliau berkata satelit itu yang menggunakan spesifikasi X-band, mampu beroperasi selama 20 hingga 25 tahun dan ATM dijangka turut mampu meningkatkan keupayaan pertahanan negara dalam tempoh waktu berkenaan.

  “Satelit ini khusus bagi meningkatkan keupayaan komunikasi tentera kita yang berada di kawasan yang berisiko rendah menerima isyarat komunikasi,” katanya.

  Beliau turut menafikan kegunaan satelit yang dibangunkan ATM itu bertujuan untuk risikan sebaliknya ia lebih tertumpu dalam memperkasakan sistem komunikasi.

  X-band Satelit Transponder ialah sistem komunikasi digital khas untuk tentera bagi penghantaran data tinggi, suara dan video.

  Ia akan menggunakan empat transponder berkuasa 60-MHz dengan satu lagi transponder sebagai simpanan.

  Antara syarikat tempatan yang menggunakan satelit transponder biasa, syarikat perkhidmatan televisyen berbayar, Astro. – BERNAMA

  Sumber : http://www.bharian.com.my/bharian/articles/ATMbakalmilikisatelittranspondersendiripada2014/Article

 227. nase says

  Assalamualaikum Tn Hj, mohon mencelah.
  1. Tahniah artikel ini dapat membuka mata walaupun tidak sepenuhnya menceritakan perkara sebenar. Saya faham kekangan dan hadnya.
  2. Bagi yang benar-benar tahu, amat jarang membuka mulut.
  3. Perdamaian di selatan Mindanao juga banyak dipengaruhi faktor presiden sekarang. Benar apa yang diceritakan artikel berkenaan dan tak perlulah diulang.
  4. Saya boleh berkongsi sedikit, sebaik sahaja presiden sekarang memerintah, wakil sulitnya telah berada beberapa kali di Kuala Lumpur dan saya terlibat menguruskannya termasuk penginapan dan makan-minumnya (walaupun dibayar kembali tetapi menolak atas dasar sebagai hos). Banyak agenda perbincangan dibuat. Ia lebih berkisar kepada ‘apa’ yang boleh dilakukan kepada masyarakat Moro di sana. Sayalah yang membawa wakil ini secara senyap menjelajah ladang sawit dan getah, melihat bagaimana tanah rancangan Felda dibangunkan, kilang sawit/getah beroperasi dan gambaran kasar kos pembangunan sesuatu tanah rancangan. Juga disentuh, pembangunan sektor minyak & gas di selatan dengan mencontohi Petronas dan pelbagai lagi. Dalam pada itu, banyak kali si wakil ni di’hijack’ oleh duta besarnya – kerana melobi untuk lanjutan khidmat di K.L. Entah macamana si duta ni tahu yang si wakil ni ada di sini, saya pun tak tahu. Bagaimanapun, kertas kerja dasar dan maklumat pembangunan ekonomi ini selamat sampai ke istana presiden bagi memberi gambaran bagaimana negara kita boleh membantu mereka (masyarakat Moro).
  5. Sebenarnya banyak tentangan dalaman untuk perdamaian ini khususnya dari Kongres mereka.
  6. Ada juga dibincangkan perihal keselamatan dan hubungan antara negara-negara di Lautan Sulu. Ia sememangnya amat sensitif tetapi ada bab yang kelakar. Bro admin lebih tahu hal ini.
  6. Bagi yang tidak pernah ke Mindanao, silalah ke sana (setakat di bandar, rasanya tak ada masalah) dan bandingkanlah dengan kita, bersyukurlah dengan keadaan kita di sini.
  7. Mereka sebenarnya kaya tetapi persekitaran di sana tidak memungkinkan kekayaan yang ada diolah dan dikecapi. Mungkin tidak masuk akal bagi kita di kawasan pergunungan di sana, terdapat di dalam buminya terlalu banyak longgokan mineral berharga (emas) yang dilombong, kemudian dilebur secara primitif dan disusun di bawah pondok buluh macam menyusun batu bata. Tetapi untuk sampai ke situ, tiga lapisan keselamatan (tentera, pejuang dan orang gunung) yang tidak sehaluan terpaksa ditempuhi, selain pengangkutan yang ada hanyalah ponny (keldai). Itulah hakikatnya.

 228. naruto says

  bro shah, tak usah layan la org sewel ni, bukan org Malaysia pun. Tengok tulisan pun dah tau. Sesedap rasa je reka cerita konon bapak dia terlibatlah, dia pun terlibatlah. Bodoh la sesiapa yg percaya cerita azari ni.

  P/S – Sapa sokong Shah patut deletekan je komen merapu mcm azari, pyropura, mustafa, hang loding, boleh reply I Like !

 229. jamie says

  andai benar ATM penakut,masakan yang ramai mati di Kalabakan adalah anggota RAMD yang sedang bersolat?puihh balik

 230. jeph says

  “SUMPAH PEMUDA
  1) Kami putra dan putri Indonesia, mengaku bertumpah darah yang satu, tanah air Indonesia.
  2) Kami putra dan putri Indonesia, mengaku berbangsa yang satu, bangsa Indonesia.
  3) Kami putra dan putri Indonesia, menjunjung bahasa persatuan, bahasa Indonesia”

  – Sumpah yang ke2 dan Ke3 tu masih lagi menyatakan satu bangsa dan bahasa Indonesia. Maksud nya di sini semua bahasa dan bangsa yang ada di Indonesia disatukan menjadi bangsa dan bahasa Indonesia. Mana perginya bangsa dan bahasa bugis, jawa, sambas, ambalat… yang kamu katakan tu?

 231. sos says

  PM Malaysia telah bersumpah atas nama ALLAH di dalam masjid dan menyatakan TIDAK PERNAH TERLIBAT dan mengenali peremuan mongolia tersebut, Biarlah ALLAH menjadi saksi

  kepada mustafa adakah anda sendiri perlu meminta maaf kepada seorang Boss besar tersebut

 232. Izoo says

  bila la leh jumpa ngan otai ni minum2 sambil tahu cerita2 ni. Terlalu byk adunan politik mainan party2 yg terapung2 dlm suasana kehidupan di Malaysia ni… i’m confuse bro Shah.

 233. shahpaskal says

  Salam

  Sekarang, kalau ada pengawal peribadi Presiden Bambang membunuh seseorang disebabkan masalah peribadi, adakah seluruh rakyat akan mengatakan bahawa Presiden terkait dengan pembunuhan itu. Profil pembunuh ada di mana-mana, bahkan dalam ahli keluarga saudara mungkin ada yang menepati profil-profil pembunuh ini tetapi adilkah, jika rakyat menuduh bahawa Mustafa yang menghasut, atau mengapi-apikan pembunuhan tersebut.

  Kedua-dua bukan pengawal peribadi Boss Besar, mereka adalah pegawai polisi yang ditugaskan mengawal boss besar dan gaji serta upah mereka dibayar oleh polisi. Mereka menerima arahan dari Ketua Polis Negara dan bukan dari boss besar.

  Dalam kasus pembunuhan tersebut, mereka dikatakan menerima arahan dari perancang pembunuhan (bukan boss atau rosmah) tetapi bukti kepada arahan tersebut tidak ditemui dan perancang pembunuhan kemudian dibebas kerana ketiadaan bukti kukuh.

  Mereka dikatakan menerima upah sebanyak RM500,000 tetapi perjanjiannya hanya dibuat secara lisan (oral) dan tidak ada wang atau upah di masukkan ke dalam akaun kedua-dua pegawai polisi terbabit. Jadi perancang pembunuhan akhirnya terlepas kerana ketiadaa bukti iaitu wang yang sepatutnya berada dalam akaun polisi terbabit.

  Saudara Mustafa,

  Kalau mangsa (wanita Mongolia) itu dibunuh kerana upah komisyen. Malaysia ini mempunyai komando, pasukan khusus dan pelbagai teknologi moden. Wanita itu boleh sahaja dibunuh dengan racun seperti yang CIA atau KGB biasa buat, mensabotaj kereta mangsa….atau pelbagai cara lain sehingga umum akan beranggapan bahawa dia mati kerana kemalangan.

  Gunakan akal saudara….

  Tidak ada sesiapa yang membodohkan sesiapa di sini kecuali kita memperbodohkan diri sendiri kerana Allah memberi kita akal tetapi kita enggan mengunakannya.

 234. mustafa says

  salam bro shah. Coba saudara baca dengan teliti ya komentar saya itu. Adakah saya memfitnah Boss besar itu? cuman yang saya mushkilkan , kenapa 2 orang saudara kita itu ditangkap kerna membunuh wanita itu? Apa motif mereka ( 2 orang Pegawai itu membunuh wanita itu? Siapa yang mennginstrukkan pembunuhan itu? Apa kaitan 2 orang tentera itu dengan Boss besar? bukankah mereka itu pengawal keselamatan Boss besar?

  Dengan persoalan yang begini masa bisa kasus ini tidak dipersoalkan. kenap tidak dipanggil boss besar dan istri belio ke penghakiman sebagei saksi ?

  Jangan kita memperbodohkan manusia yang pinter pinter di zaman internet ini ya. Kalo saudara shah ada huyjjat sebenar maka sila tulis kasus dan persoalan yang saya unjurkan itu. Salam. Sama sama mencari kebenaran.

 235. naza says

  cerita penglipur lara yang sangat diragui kredibilitinya…
  sepatut nya lah angkatan laut malaysia mempertahan kan warganya yang digugat negara lain…. kenapa mesti ribut?….
  sepatutnya rakyat lu ikut hukum negara lu… rakyat wa ikut hukum negara wa…. tapi bila di perairan antarabangsa.. ikut la undang undang antara bangsa… bukan ikut sedap lu saja….
  lu mau orang lain hormat sama lu… tapi lu taktau nak hormat orang… gimana tu pak?

  p/s: itu hari sudah kena satak sama tuan punya blogkan?

 236. pok sap says

  kenapa plak Malaysia nak menolak hantar tentera ke selatan Thai…daripada Tentera Thai yg memang terkenal kekejaman & penindasan…alangkah baik hantar our army kesane….tapi dak tau la kalu ader isu disebaliknya…pengalaman melalui pemerhatian…semoga anak-anak cucu cicit sedara seislam kita di selatan Thai akan hidup seselesa kita disini…malam ibarat mimpi ngeri…

 237. skyfun says

  betul tu bro shah,menyebarkan fitnah itu dosa besar.kalau benar sekalipun kita harus dok diam2 saja.
  tiada gunakannya berkokok lebih,tapi bila pilihanraya x pergi mengundi..miahaha..
  sini kita citer pasal dunia tentera,pandangan dari sudut ketenteraan.x kisahlah lebih pada kerajaan..sebab gunanya tentera itu untuk backup kerajaan…nanti kalau pembangkang menang tentera juga kena backups kerajaan baru..ye tak?..haha

 238. FAIZAL says

  as salam admin, saya sungguh tertarik dengan blog saudara, saya sudah membaca kesemua entri dlm blog saudara, dan entri ini adalah yang terbaik, kerana sebelum ini, cerita ini saya fikirkan sebuah cerita dogeng.terima kasih kerana sudi menulis acticle sebegini.

  Saya musykil dengan peranan sebuah bahagian penyelidikan kerajaan, adakah bahagian ini juga salah sebuah bahagian risikan negara?… :)

 239. Sam.Fisher says

  apa yang berlaku memang betul terjadi.. cerita shahpaskal bukan mengampu kerajaan. Langsung tak ada sebab cerita ini mengampu tapi kerajaan Malaysia akan terlibat bila melibatkan orang Islam dan kepentingan dari sudut geo-politik serta ekonomi.

  Raja Kapor said: Kiranya … perkara yang diwar-warkan selama ini bahawa kerajaan pernah merampas dokumen sulit berkenaan Sabah selama ini adalah benar-benar belaka …

  Semua ini cerita tipu (bagi yang berkokok anti kerajaan walaupun kerajaan bantu negera dan umat Islam)

  pyropura said: black ops terbesar msia tu bagi2 percuma kerakyatan kat pendatang asing pinoy+indon caprut umngok nak wat balancing kaum bumiputera sabah+sarawak kristian kerana umngok takot mulayu pprt hilang kuasa. BTW.,cemana 7 komando mulayu boleh berjaya kuar dari kepungan ratusan tentera pinoy ? mesti komando mulayu pakai senjata keris tarobang & sajadah berdiri ye

  Tumpang kesian dengan mamat Pyropura ni. Ops IC Biru itu legal dan kecil saja kalau nak dibandingkan dengan Operasi Agen Vatican yang berkomplot dengan Jeffrey Kitingan untuk memerdekakan Sabah dari Malaysia.
  Jeffrey (adik Pairin Kitingan – Presiden PBS Sabah pada waktu itu) merancang bawa Sabah keluar dengan bawa masuk ramai pinoy Kristian dan diberikan taraf kerakyatan. Jeffrey juga dapat dana tidak kurang 1million dari Vatican untuk jayakan plot Merdekakan Sabah. Tapi SB dapat hidu lebih awal pergerakkan Jeffrey dan akhirnya Jeffrey dikenakan ISA. Selain Jeffrey, beberapa orang lagi kakitangan JPN Sabah ditangkap kerana berkomplot memalsukan dokumen. So pada Pyropura.. nak berkokok pergilah tempat lain.. tempat yang ramai IQ Zero supaya senang kena kencing dengan orang seperti kamu.

  joji said: jangan puji2 sangat la bangsa moro ni. banyak dorang ni yang dapat mykad menetap di sabah. dorang ni juga la yg menghasut orang sabah melawan kerajaan.

  sudah tentu orang yang berperangai tak bersyukur sentiasa dalam pemerhatian pihak tertentu.

  salah ke celik said: Kenapa mahathir mengaku dia terlibat kemudian dah tahu salah nak heretkan tunku abdul rahman dgn mengatakan tunku turut bersalah dlm pemberian ic
  kalau mahathir tu kononnya berjasa kenapa dalam hal ini dia terkantoi dan nyusahkan umngok apa sebenarnya yg ada dlm fikirannya..memasang perangkap yg dia sendiri terperangkap

  Kamu ni tak faham sindiran Tun M.. orang seperti Tun M ni tak pandai maki hamun dan bercakap kasar pada orang lain tapi lebih berkias. Yang Tun M maksudkan itu waktu pemerintahan dia ..memang ada pendatang yang diberikan taraf kerakyataan.. bukan diberi melulu tapi pada siapa yang mohon dan mereka yang mohon perlu tinggal di Malaysia lebih dari 10 tahun serta fasih berbahasa Malaysia.. berkenaan tuduhan dalam RCI itu sesiapa pun boleh buat tuduhan kerana keterangan mereka diambil walau tanpa bukti kukuh.
  Maksud Tun M yang Tunku Abdul Rahman bberikan lebih ramai taraf kepada pendatang adalah semasa waktu negara merdeka. Tunku terpaksa berikan taraf kepada semua kaum India dan Cina yang mendatang ke Tanah Melayu pada waktu itu yang terlibat dalam sector perladangan (estate) dan perlombongan kerana syarat British jika Tanah Melayu hendak merdeka, orang Melayu perlu terima kaum India dan Cina sebagai rakyat negara kerana British tidak mahu berlaku tentangan dari kaum kaum ini dan menanggung kos menghantar pulang ratusan ribu kaum India dan Cina.

  jomosabah said: Disbb projek I.C si Tun M lah, kami yg terpaksa menanggung akibatnya.skrg PTI sudah beranak pinak di bumi kami.semua yg org bumi dpt, dorg pn klaim jg…siapa punya angkara?

  Tun M ketika dalam kerajaan hanya beri kepada mereka yang sah dan layak.. yang datang secara haram dan dapat kerakyatan itu angkara Jeffrey dan kakitangan JPN yang belot jual dokumen kerana duit.

  jomosabah said: sepatutnya negeri kami skrg ni adalah antara negeri terkaya di Malaysia.tp tengokla skrg,apa yg terjadi?salah satu negeri yg termiskin.ada minyak,gas,balak,eco tourism etc,tp negeri termiskin???siapa yg telan semua tu kalau bukan org dari Malaya!

  kamu faham tak konsep pengagihan kekayaan dantara negeri dalam Malaysia? Ada kamu nampak Terengganu yang kaya dengan blok petroleum jadi paling kaya? Pahang yang banyak hasil balak jadi paling kaya ke? Jadi tolong fikir dengan akal yang terbuka. Negeri paling kaya adalah Selangor tapi apa yang Selangor ada? Petroleum? Balak? Selangor hanya jiran kepad pusat pentadbiran dan hanya mengutip cukai dari sector perindustrian etc. Selain faktor ekonomi kamu kena tengok juga faktor topologi.. keadaan Sabah yang besar dan berbukit bukau selain penempatan yang scattered tapi ada kalu lihat apa yang jadi dengan Labuan? KK? Dan terbaru projek Baja Urea terbesar (mungkin di Asia) akan ditempatkan di Sipitang. Jadi tolong buka minda jangan jadi macam katak bawah tempurung.. malahan ramai tenaga professional anak Sabah sekarang yang mencari pengalaman dalam bidang petroleum dan gas di Melaka, Johor, Terengganu dan luar negara. Mereka sekarang hanya tunggu masa untuk dibawa balik ke Sabah.

  Kg. M’sia said: Semuanya berkaitan operasi kat filipina. Tapi katanya ada komando ATM yang mati. Betul ke

  pernah baca dalam akhbar masa awal 90’an dulu ada artikel berkenaan anggota komando (5 orang kalau tidak silap) yang hilang di laut kerana bot terbalik (tak dinyatakan waktu siang atau malam) dan mayat mereka tidak dijumpai hingga hari ini. Tapi rasanya mereka tak terlibat dalam operasi gempur istana President Pinoy..

  DAYAK said: Aku orang sarawak ni pon cukup risau dengan situasi orang2 sabah.banyak kali aq dgr cerita kawan2 aku.bunuh, rogol, rompak lepas tu lari filipina. Aq risau pendatang2 ni nanti nk try sarawak pulak. Selamatkn lh kawan2 kami di sabah.hapuskan pati2 filipina !!!

  Kenapa nak risau Dayak.. kamu cuma perlu berhati hati saja.. lagipun cuba fikir apa sebab adanya Ops Pasir di Sabah dari dulu sampai sekarang?

 240. urat otak says

  najib dan bersumpah dengan nama Allah dia x kenal altantuya…
  Saiful dah bersumpah dengan nama Allah yang dia diliwat….
  kalau diorang dua ni berbohong…tunggu la azab Allah…

  Yang kita ni stakat dengar cerita orang..kalo salah trus dikira memfitnah…
  Ade kontol ke nak pegi face to face dgn dorang mintak ampun?
  kalau kontolnya sekadar brh hiasan x payah sembang kencang la indon
  melainkan ko ni indon kafir..bukan indon serumpun dengan aku…

 241. Sam.Fisher says

  jujai said: Pada tahun 80 an juga kita mempunyai masalah dengan singapura,berkenaan dengan isu air.Kita hampir berperang disebabkan isu tersebut.Akhirnya kita mengalah akibat kekurangan peralatan.

  kita memang tak sedang mereka dari segi peralatan pada waktu itu tapi itu bukan faktor kerana kita terikat dengan perjanjian air dan kalau berlaku perang, dunia akan melihat kita yang bersalah dan melanggar perjanjian

  areguard said: Mengenai penghantaran senjata kpd pihak Moro, ayah saudara saya pernah menceritakan ketika beliau di Port Dickson, menerima arahan untuk mengiringi penghantaran senjata2 rifel lama dan senjata berat berkotak2 ke dalam kapal tentera untuk dihantar ke suatu destinasi di Sabah.

  Malaysia bukan saja ada operasi sulit di Sabah dan Selatan Thai tapi Malaysia juga bekalkan senjata kepada kumpulan peuang islam lain dan paling terbuka semasa perang Bosnia..Malaysia beli AGL (Automatik Grenade Launcher) baru dari Afrika Selatan dan dan keluar gambar AGL digunapakai oleh pejuang Islam disana semasa perbarisan ulangtahun pertama BiH.

  Anonymas said: Tujuh orang lawan beratus-ratus orang?

  Bukan hanya 7 orang tapi dari cerita yang didengar ada ramai pejuang Moro yang backup kat luar istana dan mati dalam pertempuran. Masa pertempuran Presiden Corazon Aquino menyorok bawah katil dan isu ni jadi berdebatan hangat kat Pinoy.

  first class said: Kalau terjadi pertempuran di Istana presiden itu dh kes serius. Boleh dijadikan bukti kukuh oleh sesebuah negara utk buat tuduhan menceroboh kedaulatan. Kalau membabitkan kehilangan benda2 berharga spt dokumen tuntutan sejarah yg penting tentu ada campur tgn PBB.

  Memang pertempuran di istana Malacanang kes serius tapi Pinoy tak ada bukti penglibatan ATM dalam pertempuran tu.
  PBB tidak campurtangan..tengok saja dalam kes Pulau Batu Putih.

  anon said: Kadang-kadang meragukan juga komando Malaysia boleh kebas dokumen Pinoy. Kalau hebat sangat, kenapa dokumen Pulau Batu Puteh boleh dapat ke tangan Singapura?

  Memang Pulau Batu Putih hak milik Johor dan dokumen tu ada disimpan di Muzium British tapi malangnya sebelum perbicaraan di ICJ wakil kita dapati dokumen itu telah dicuri dan menyebabkan kita tidak ada bukti kukuh untuk menuntut hak ke atas Pulau Batu Putih.. dan puak mulut longkang serban besar bakul hanya pandai menyalahkan kerajaan konon menggadaikan Pulau kepada Singapore.

  paskauX said: pakcik ni kata die bersama beberapa lg komando kite berserta pejuang moro, sama2 buat ops menyelamatkan komander tersebut dan ops itu berjaya,dan komander itu smpai sekrang masih lagi hidup( setakat tahun 2011), dan yg lebih menarik komander yg diorg selamatkan itu adalah komando ggk kita.

  Lebih kurang cerita yang berlaku di Thai. Anggota komando selamatkan seorang “ahli perniagaan” yang ditahan di sebuah balai di sana. Tapi kalau benar berlaku itu bukan pelik. GGK memang diterap dengan ilmu gerila dan berupaya mengajar orang awam taktik peperangan gerila.

  skyfun said: dipertengahan cerita dikembangkan,diakhir klimaxnya motifnya..menarik..jika di buat filem patriotik mmg terbaik,..walaupon isinya agak mengampu kerajaan sekarang

  apa yang berlaku memang betul terjadi.. cerita shahpaskal bukan mengampu kerajaan. Langsung tak ada sebab cerita ini mengampu tapi kerajaan Malaysia akan terlibat bila melibatkan orang Islam dan kepentingan dari sudut geo-politik serta ekonomi.

  Raja Kapor said: Kiranya … perkara yang diwar-warkan selama ini bahawa kerajaan pernah merampas dokumen sulit berkenaan Sabah selama ini adalah benar-benar belaka …

  Semua ini cerita tipu (bagi yang berkokok anti kerajaan walaupun kerajaan bantu negera dan umat Islam)

  pyropura said: black ops terbesar msia tu bagi2 percuma kerakyatan kat pendatang asing pinoy+indon caprut umngok nak wat balancing kaum bumiputera sabah+sarawak kristian kerana umngok takot mulayu pprt hilang kuasa. BTW.,cemana 7 komando mulayu boleh berjaya kuar dari kepungan ratusan tentera pinoy ? mesti komando mulayu pakai senjata keris tarobang & sajadah berdiri ye

  Tumpang kesian dengan mamat Pyropura ni. Ops IC Biru itu legal dan kecil saja kalau nak dibandingkan dengan Operasi Agen Vatican yang berkomplot dengan Jeffrey Kitingan untuk memerdekakan Sabah dari Malaysia.
  Jeffrey (adik Pairin Kitingan – Presiden PBS Sabah pada waktu itu) merancang bawa Sabah keluar dengan bawa masuk ramai pinoy Kristian dan diberikan taraf kerakyatan. Jeffrey juga dapat dana tidak kurang 1million dari Vatican untuk jayakan plot Merdekakan Sabah. Tapi SB dapat hidu lebih awal pergerakkan Jeffrey dan akhirnya Jeffrey dikenakan ISA. Selain Jeffrey, beberapa orang lagi kakitangan JPN Sabah ditangkap kerana berkomplot memalsukan dokumen. So pada Pyropura.. nak berkokok pergilah tempat lain.. tempat yang ramai IQ Zero supaya senang kena kencing dengan orang seperti kamu.

  joji said: jangan puji2 sangat la bangsa moro ni. banyak dorang ni yang dapat mykad menetap di sabah. dorang ni juga la yg menghasut orang sabah melawan kerajaan.

  sudah tentu orang yang berperangai tak bersyukur sentiasa dalam pemerhatian pihak tertentu.

  salah ke celik said: Kenapa mahathir mengaku dia terlibat kemudian dah tahu salah nak heretkan tunku abdul rahman dgn mengatakan tunku turut bersalah dlm pemberian ic
  kalau mahathir tu kononnya berjasa kenapa dalam hal ini dia terkantoi dan nyusahkan umngok apa sebenarnya yg ada dlm fikirannya..memasang perangkap yg dia sendiri terperangkap

  Kamu ni tak faham sindiran Tun M.. orang seperti Tun M ni tak pandai maki hamun dan bercakap kasar pada orang lain tapi lebih berkias. Yang Tun M maksudkan itu waktu pemerintahan dia ..memang ada pendatang yang diberikan taraf kerakyataan.. bukan diberi melulu tapi pada siapa yang mohon dan mereka yang mohon perlu tinggal di Malaysia lebih dari 10 tahun serta fasih berbahasa Malaysia.. berkenaan tuduhan dalam RCI itu sesiapa pun boleh buat tuduhan kerana keterangan mereka diambil walau tanpa bukti kukuh.
  Maksud Tun M yang Tunku Abdul Rahman bberikan lebih ramai taraf kepada pendatang adalah semasa waktu negara merdeka. Tunku terpaksa berikan taraf kepada semua kaum India dan Cina yang mendatang ke Tanah Melayu pada waktu itu yang terlibat dalam sector perladangan (estate) dan perlombongan kerana syarat British jika Tanah Melayu hendak merdeka, orang Melayu perlu terima kaum India dan Cina sebagai rakyat negara kerana British tidak mahu berlaku tentangan dari kaum kaum ini dan menanggung kos menghantar pulang ratusan ribu kaum India dan Cina.

  jomosabah said: Disbb projek I.C si Tun M lah, kami yg terpaksa menanggung akibatnya.skrg PTI sudah beranak pinak di bumi kami.semua yg org bumi dpt, dorg pn klaim jg…siapa punya angkara?

  Tun M ketika dalam kerajaan hanya beri kepada mereka yang sah dan layak.. yang datang secara haram dan dapat kerakyatan itu angkara Jeffrey dan kakitangan JPN yang belot jual dokumen kerana duit.

  jomosabah said: sepatutnya negeri kami skrg ni adalah antara negeri terkaya di Malaysia.tp tengokla skrg,apa yg terjadi?salah satu negeri yg termiskin.ada minyak,gas,balak,eco tourism etc,tp negeri termiskin???siapa yg telan semua tu kalau bukan org dari Malaya!

  kamu faham tak konsep pengagihan kekayaan dantara negeri dalam Malaysia? Ada kamu nampak Terengganu yang kaya dengan blok petroleum jadi paling kaya? Pahang yang banyak hasil balak jadi paling kaya ke? Jadi tolong fikir dengan akal yang terbuka. Negeri paling kaya adalah Selangor tapi apa yang Selangor ada? Petroleum? Balak? Selangor hanya jiran kepad pusat pentadbiran dan hanya mengutip cukai dari sector perindustrian etc. Selain faktor ekonomi kamu kena tengok juga faktor topologi.. keadaan Sabah yang besar dan berbukit bukau selain penempatan yang scattered tapi ada kalu lihat apa yang jadi dengan Labuan? KK? Dan terbaru projek Baja Urea terbesar (mungkin di Asia) akan ditempatkan di Sipitang. Jadi tolong buka minda jangan jadi macam katak bawah tempurung.. malahan ramai tenaga professional anak Sabah sekarang yang mencari pengalaman dalam bidang petroleum dan gas di Melaka, Johor, Terengganu dan luar negara. Mereka sekarang hanya tunggu masa untuk dibawa balik ke Sabah.

  Kg. M’sia said: Semuanya berkaitan operasi kat filipina. Tapi katanya ada komando ATM yang mati. Betul ke

  pernah baca dalam akhbar masa awal 90’an dulu ada artikel berkenaan anggota komando (5 orang kalau tidak silap) yang hilang di laut kerana bot terbalik (tak dinyatakan waktu siang atau malam) dan mayat mereka tidak dijumpai hingga hari ini. Tapi rasanya mereka tak terlibat dalam operasi gempur istana President Pinoy..

  DAYAK said: Aku orang sarawak ni pon cukup risau dengan situasi orang2 sabah.banyak kali aq dgr cerita kawan2 aku.bunuh, rogol, rompak lepas tu lari filipina. Aq risau pendatang2 ni nanti nk try sarawak pulak. Selamatkn lh kawan2 kami di sabah.hapuskan pati2 filipina !!!

  Kenapa nak risau Dayak.. kamu cuma perlu berhati hati saja.. lagipun cuba fikir apa sebab adanya Ops Pasir di Sabah dari dulu sampai sekarang?

 242. Adiwira says

  MILF dan Abu Sayyaf tak sama group ke?
  Ada kes komando Malaysia menembak mati
  pejuang Abu Sayyaf di perairan Sabah tahun
  90an.

 243. zainmahmud says

  Mano hebat … Melayu or Indon?
  ——-
  Pada suatu waktu di tanggal 24 Juli 1964. Dalam atmosfer konfrontasi dengan Malaysia di bawah komando Dwikora, berangkatlah 1 regu patroli KKO (Korps Komando AL, sekarang Korps Marinir) dari Nongsa, Batam dengan menggunakan motorboat. Patroli terdiri dari 4 orang. Sebagai komandan regu adalah Prako (prajurit komando) Suratno, memimpin Prako Wahadi, Prako Riyono dan Parko Muhani.
  http://www.ardava.com)

  Saat di tengah laut mesin tiba-tiba mogok, akibatnya motorboat terseret arus ke arah Singapura. Menyadari hal itu, mereka mendayung hampir 6 jam melawan arus untuk menjauhi wilayah Singapura – Malaysia.

  Jam 19.15. Hari semakin gelap. Dalam keremangan malam datanglah ke arah mereka sebuah kapal yang mereka kira sebagai kapal bea cukai Indonesia. Kapal tersebut akhirnya sampailah dan menempellah motorboat KKO tersebut ke dinding kapal.

  Terdengarlah teriakan dari kapal tersebut, “Awak siapa ?”

  “Kami KKO, mau pulang”, teriak prajurit KKO tersebut. Tiba-tiba mereka sadar bahwa kapal tersebut bukan kapal bea cukai Indonesia, tapi kapal Diraja Malaysia Sri Selangor, mungkin mereka melihat tulisan di lambung kapal dalam keremangan malam itu.

  “Angkat tangan !” begitu teriakan dari salah satu awak kapal Sri Selangor. Lalu mereka mengarahkan lampu sorotnya ke arah motorboat KKO. Agak kesulitan karena motorboat sudah terlanjur dalam posisi menempel. Tapi kapal Sri Selangor sudah merasakan kemenangan ada di tangannya, tidak sulit menangkap segelintir KKO itu, begitu mungkin pikir para awak kapal Sri Selangor.

  Untuk beberapa lama tidak ada reaksi dari 4 prajurit KKO tersebut. Suasana tegang sekian lama. Tiba-tiba secara serempak 4 prajurit KKO tersebut menembakkan senjatanya ke arah kapal Sri Selangor. Karena kaget, awak kapal Sri Selangor segera melarikan kapalnya untuk menjauh dari posisi motor boat KKO supaya bisa menembak mereka.

  Prajurit KKO berusaha tetap menembak sampai peluru terakhir, tapi usaha mereka terhenti karena awak Sri Selangor menabrakkan kapalnya ke motorboat KKO sampai terguling. Setelah melakukan pengecekan sekilas pada motorboat yang terguling itu dan tidak menjumpai mayat satu pun, segeralah Kapal Sri Selangor meninggalkan lokasi insiden kembali ke pangkalannya.

  Ternyata, beberapa saat setelah menyadari bahwa mereka akan ditabrak oleh Sri Selangor, keempat prajurit KKO melompat ke dalam laut lalu setelah motorboat ditabrak dan terbalik mereka segera bersembunyi di bawah motor boat yang terbalik itu.

  Akhir dari insiden ini, 3 prajurit KKO ditemukan selamat sementara komandan regunya, Prako Suratno tidak pernah ditemukan lagi. Ada kemungkinan almarhum tewas karena terseret arus laut yang memang sangat kencang.

  21 Februari 2005. Setelah beberapa hari bekerja untuk melaksanakan proyek pembangunan menara suar di Takat Unarang (wilayah blok migas Ambalat), tiba-tiba 17 pekerja proyek dari PT Azza Mandiri ditangkap oleh awak kapal Kapal Diraja (KD) Malaysia Sri Malaka. Mereka diintimidasi untuk tidak melanjutkan konstruksi. Setelah 4 jam dijemur di bawah terik matahari di geladak KD Sri Malaka, mereka pun dilepaskan. Menerima laporan peristiwa tersebut, KRI Rencong dan KRI Tongkol meninggalkan patrolinya di Laut Sulawesi Selatan untuk meronda di Takat Unarang. Selanjutnya datang pula 5 kapal perang TNI AL yang lain yaitu KRI KS Tubun, KRI Wiratno, KRI Tedong Naga, KRI Nuku dan KRI Singa.

  Beberapa kali terjadi bentrok mulut dan kucing-kucingan antara KRI Rencong dengan KD Kerambit. Akhirnya, untuk memberi ketenangan kepada para pekerja proyek maka dikirimlah 10 anggota pasukan katak (kopaska) dan Taifib. Mereka siaga di atas platform menara suar maupun di kapal tongkang Lius Indah.
  http://www.triothepolice94.wordpress.com)

  Kopaska TNI AL (sumber:www.triothepolice94.wordpress.com)

  Ternyata proyek tidak berjalan lancar. Beberapa kali tiang pancang patah sehingga harus diulang lagi untuk menancapkan tiang pancang pengganti. Situasi semakin bertambah parah karena mereka selalu diganggu oleh kapal-kapal Malaysia, baik oleh Kapal Diraja Malaysia maupun kapal polisi marine Malaysia. Kapal-kapal ini berputar-putar membuat ombak yang mampu mengombang-ambingkan platform tempat proyek melakukan konstruksinya.

  KRI Tedong Naga sempat secara sengaja menggesekkan dirinya dengan salah satu kapal Malaysia yang mendatanginya sebagai usaha provokasi terhadap kapal-kapal TNI AL. Karena emosi dan geram, salah seorang prajurit pasukan katak yang bernama Serka Ismail memerintahkan kapal tug boatnya untuk mengejar kapal Malaysia tersebut lalu melempar kaca kapal dengan batu yang ada di geladak kapal tongkang tersebut. Dilaporkan beberapa kaca kapal Malaysia pecah karena insiden tersebut.

  20 Maret 2005. kapal polisi Malaysia PX-29 lego jangkar 100 meter dari lokasi proyek. Karena lego jangkar posisi kapal tersebut sering berubah-ubah, posisi moncong senjata mereka pun sering mengarah ke posisi kapal tongkang Lius Indah. Hal ini membuat kuatir para pekerja dan tentu saja membuat geram dan senewen para hantu laut (sebutan untuk anggota pasukan katak) yang saat itu berjaga-jaga.

  Lalu Serka Ismail bersama Serda Muhaji dan Pratu Yuli dengan hanya menggunakan senjata pisau komando dan bercelana pendek menggunakan kapal karet mendekati kapal polisi Malaysia itu lalu naik ke atasnya. Dilaporkan bahwa awak kapal polisi Malaysia itu mungkin agak terkejut melihat kenekadan para hantu laut tersebut. Akibatnya mereka tidak menunjukkan permusuhan. Malah mereka menawarkan kopi kepada ketiga hantu laut tersebut.

  Serka Ismail menolak tawaran kopi tersebut lalu berkata dengan keras, “Siapa komandan kapal ini ? Saya minta kalian segera meninggalkan perairan Karang Unarang ini. Kalau tidak pergi, kami akan potong rantai jangkarnya.” Setelah ketiga hantu laut meninggalkan kapal polisi Malaysia tersebut, tidak lama kemudian kapal polisi tersebut meninggalkan arena.

  Demikianlah cerita mengenai aksi heroik tentara kita. Saya tidak bermaksud untuk memanas-manasi suasana paska barter 3 pejabat dengan 7 maling ikan yang baru lalu. Apalagi Bung Besar kita sudah berpidato dengan manisnya di Mabes TNI. Saya menuliskan fakta-fakta sejarah di atas karena dorongan beberapa kompasianer yang mengomentari postingan saya sebelumnya “Mengapa Bukan TNI AL di Laut Perbatasan ?”. Semoga tulisan ini bisa menjadi apresiasi kecil dari seorang rakyat kecil bagi para hantu laut (prajurit marinir dan pasukan katak) kita.

  Tapi terus terang bukan hubungan Indonesia – Malaysia yang saya bicarakan dalam tulisan ini. Sudah banyak orang pintar yang sampai berbusa-busa membicarakannya. Saya lebih menyoroti rencana DPR dan pemerintah yang ingin mempersenjatai pegawai Kementerian Kelautan dan Perikanan. Terhadap rencana ini, saya kok jadi ingat keputusan Menteri Dalam Negeri yang akan mempersenjatai Satpol PP dalam menjalankan tugasnya menghadapi para gelandangan, pengemis dan pedagang kaki lima. Jadi di negeri ini akan semakin banyak pegawai negeri yang memegang senjata. Selain anggota TNI dan Polri, yang diijinkan memegang senjata adalah Petugas Bea dan Cukai, Satpol PP, petugas polisi kehutanan dan berikutnya adalah petugas Kelautan dan Perikanan. Sebenarnya sih ada petugas institusi lain yang juga pegang senjata, tapi nggak enaklah menyampaikannya di sini he..he…

  Ingatan saya jadi melayang pada demonstrasi di Malaysia yang memprotes pemerasan yang katanya dilakukan oleh petugas-petugas Indonesia (entah petugas yang mana karena saking banyaknya penguasa di laut Indonesia he..he…) kepada para nelayan Malaysia yang tertangkap. Sudah menjadi rahasia umum bahwa hal-hal kotor seperti itu selain sering terjadi di darat juga terjadi di laut pula. Kalau Anda bekerja di laut, pastilah sudah menjadi pemandangan umum bahwa petugas institusi tertentu nyaris bentrok bahkan nyaris tembak-menembak dengan petugas institusi yang lain.

  Jadi bayangkan seandainya para petugas bersenjata itu sedang rebutan mangsa di laut. Karena sama-sama pegang senjata pasti seru dan heboh nantinya. Dan yang jadi korban akhirnya juga para nelayan kita yang miskin-miskin itu.

  Cuma saya terus membayangkan, kalau yang pegang senjata nanti tidak mendapat didikan dan pelatihan sekeras yang diterima oleh anggota TNI AL, terutama oleh para hantu laut anggota pasukan katak dan marinir, mereka akan seheroik Pak Ismail itu nggak ya ?! Sekali lagi, senjata memang penting tapi kualitas orang yang mengoperasikannya juga lebih penting.

  Sebagai salah seorang pembayar pajak ijinkan saya untuk mengajukan usul. Sudahlah, tidak usah munafik dengan pura-pura menjadi negara kaya. Kita ini negara miskin karena itu harus lebih pintar mengatur duit negara.

  Berikan saja penguasaan laut hanya kepada TNI AL. Belikanlah mereka kapal-kapal perang dan kapal-kapal patroli yang banyak, lengkap dengan persenjataannya. Sediakanlah BBM (bahan bakar minyak) sesuai dengan rencana patroli mereka, jangan disunat, supaya mereka bisa berpatroli dan merondai wilayah laut yang luas ini. Lalu sederhanakanlah aturan penindakan di laut. Buatlah pengadilan laut yang cepat, sehingga dimungkin penyitaan semua kapal asing yang masih bisa digunakan serta kalau perlu pembakaran dan penenggelaman kapal di laut untuk memberikan efek jera. Kayak yang dilakukan oleh Australia dan Malaysia sama nelayan-nelayan kita, mereka membakar semua perahu nelayan kita tidak peduli GPS-nya menunjukkan masih di wilayah negeri sendiri. Kalau mereka bisa membakar seharusnya kita bisa membakar juga kan, yang penting atas nama hukum.

  Tahun 2003 saya pernah mengikuti Seminar Instrumentasi dan Kontrol yang diadakan di ITB dalam rangka perayaan 50 Tahun Teknik Fisika. Kebetulan waktu itu topik yang diangkat dalam seminar adalah berkaitan dengan percepatan teknologi pertahanan di Indonesia. Saat itu, pembicara dari TNI menyampaikan bahwa perahu-perahu nelayan malaysia selalu dilengkapi dengan GPS dan radio hotline khusus ke pangkalan angkatan lautnya. Jadi seandainya mereka akan ditangkap oleh kapal Indonesia mereka akan mengontak langsung pangkalan angkatan lautnya dan tidak lama kemudian kapal perang Malaysia (yang lebih besar dari kapal Indonesia) akan mendatangi TKP. Dalam situasi seperti ini nelayan-nelayan itu bisa dibebaskan secara langsung. Pertanyaan saya, konsep pertahanan kita adalah Sishankamrata, sistem pertahanan rakyat semesta, kenapa kita tidak melakukan metode yang sama di laut ? Dengan cara ini nelayan kita berfungsi sebagai ujung tombak intelijen di laut, dengan cara ini pula bisa membuat patroli TNI AL lebih efektif dan efisien.

  Lalu di mana posisi Polisi Airud, Bea Cukai dan KKP ? Biarkan saja mereka bekerja sesuai tugasnya, tapi bukan di laut. Kalau di laut, lebih baik mereka embedded saja (melekat) pada gugus tugas TNI AL, jadi mereka ikut berpatroli di kapal-kapal TNI AL. Kalau ada apa-apa biarkan TNI AL yang bertindak di depan, lalu untuk proses hukumnya biarlah dilanjutkan oleh instansi-instansi terkait itu.

  Enak kan ? Dulu jaman Bung Karno dan Pak Harto juga sederhana seperti itu, tapi sejak reformasi malah semakin ruwet begini sehingga malah tidak efektif dan efisien. Lagian enak kalau hanya satu institusi saja yang berkuasa di laut. Sehingga kalau ada apa-apa lebih gampang kepada siapa telunjuk diarahkan. Benar nggak ?
  (Osa Kurniawan Ilham, Balikpapan, 3 September 2010)
  Sumber pustaka:
  1. Supoduto Citrawijaya, Kompi X di Rimba Siglayan, Penerbit Buku Kompas, Jakarta, 2005
  2. http://www.sejarahtni.mil.id/index.php?show=script&cmd=loadnews&newsid=958
  3. http://www.gatra.com/2005-03-14/artikel.php?id=82630
  4. http://www.dephan.go.id/modules.php?name=News&file=article&sid=6646

 244. karipapterbang says

  Alhamdulillah… makin kuat sayang kat Tun Mahathir…

  Sudah sampai masanya orang melayu Islam tahu akan cerita ini.

  Alfatihah untuk komando² Malaysia yang terlibat langsung dan tidak langsung.

  Bekas² komando yg masih sihat walaupun agak uzur skrg, cerita² mereka dapat membuatkan orang² muda generasi baru mcm saya tahu akan sejarah.

  Percayalah… komando Malaysia berbangsa MELAYU sangat digeruni di seluruh dunia termasuk ISRAEL. Bukan komando MALAYSIA yg cerita… tok guru BRITISH yg nasihatkan… JGN MAIN² DGN KOMANDO MALAYSIA berbangsa MELAYU. Hehehe

  p/s: Tuan Haji, respek sebab tulis cerita ini dalam blog. Terima kasih!

 245. says

  pyropura bukan orang indo…TAPI org bukan islam, pegi lah baca dekat isu semasa forum cari ,tulisannya yg memang menggambarkan peribadi beliau…poyoo….dan takut nak buka blog sendiri…takut identiti terbongkar…dan tak pernah pun SECALIT kutuk DAP dan sayang DAP kot untuk dibawa masa eksiden…dan apa jua parti melayu islam dicercanya…hatta isu palestin pun…apatah lagi penduduk PPRT….ha haa..hebat sangat la tu konon…

 246. To_Admin says

  Bang Saleh / Tante Sally kan cuma tahu cara pakai bedak saja, sudah jangan bahas sejarah Malon yang memalukan, Terima saja bahwa kenyataannya Malesia itu babu British Heheheheheee….

 247. shahpaskal says

  Assalammualaikum Saudara Mustafa,

  Saya sama sekali tidak sangka saudara masih percaya bahawa Antantuya itu mati di bunuh oleh PM Najib dan isterinya, Rosmah. Sebagai lelaki yang dewasa dan berakal, kenyataan saudara ini mencerminkan bertapa saudara tidak menggunakan fikiran saudara.

  Sauadara terlalu banyak baca blog politik dan cerita orang. Saya boleh terima kalau saudara ini menolak kepimpinan BN atas sebab-sebab lain tetapi apabila saudara menggunakan hujah kes pembunuhan tersebut, saya sudah boleh baca bahawa ramai orang lagi seperti saudara.

  Jadi saudara pun percaya bahawa Rosmah turun ke kawasan pembunuhan dan menyaksikan wanita itu diletupkan?

  Saya boleh ceritakan habis-habisan apa yang berlaku sebenarnya tetapi bukan melalui penulisan kerana saya boleh dikenakan Contempt of Court.

  Sebagai orang Islam, saudara fikirlah, bagaimana beban dan dosa yang saudara pikul kerana termakan fitnah seorang lelaki atau pasangan suami isteri (PM dan Rosmah) terlibat dalam pembunuhan, dosa menuduh seorang perempuan lain berzina pun bebannya amat berat, inikan pula dosa menuduh orang lain melakukan pembunuhan.

  Gunakan akal saudara, tuduhan ini berat, carilah maklumat yang seimbang dalam blog pembangkang dan kerajaan.

  Sebagai penyokong kerajaan, saya sendiri tidak percaya bahawa ANWAR itu Homoseksual atau GAY, kerana saya sudah menolak kepimpinan Anwar sejak dari beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri lagi, lagi pun semasa itu saya penyokong PAS. Politik boleh berbeza saudara, tapi kalau dah yakin dengan fitnah terutama bab zina, atau pembunuhan….saya cuma mampu berdoa supaya saudara diberi petunjuk.

 248. Tuah says

  sememangnya Singapura telah ditendang keluar dari gagasan Malaysia kerana singapura diibaratkan sebagai DURI DALAM DAGING di Malaysia.

  Anda harus belajar sejarah dari sumber yg betul dan berfakta,bukan dari blogers2 kamu.

 249. maha says

  wah banyak duit kau ini ada 100k tulis benda yg bodoh ini, nampak sangat goblock dan bodoh,, kau dengar war 300 tentera spartans boleh kalah tentara persi ada beribu-ribu orang dan tentera nabi muhamad ada 314 kalah ribu tentara kafir ada beribu-ribu orang benda itu tak mustahil, hamas boleh menang perang 22hari hanya hamas ada 20k sedangkan isreal orang 100k ,,, jangan lupa pyrorura tukar nickname goblock men ada superpower brainwashing

 250. Si luncai says

  Salam..
  pyro-pyro… tak habis2 dengan sikap batu api kau ni.
  kalau kau ingat cara kau ni boleh pecah belahkan orang melayu ke…KAU SILAP BESAR
  kau kena berusaha keras lagi dengan hasutan2 kau tu bai..
  sebab tak semudah itu melayu akn berpecah.
  INGAT TU PYRO..

 251. Si luncai says

  Salam..
  oklah apa kata lepas ni bagi peluang kpd en. azari berkongsi pengalaman dalam forum MOM ni.
  mungkin cerita en azari tu tidak merapu.
  dan boleh naikkan jati diri bangsa kita.

 252. Si luncai says

  Salam..
  dari dalam forum CARI lagi ini aje keje kau.
  tak sudah-sudah nak racun.
  tak sudah-sudah dengan ketaksuban politaik.
  aku doakan semoga kau dapat hidayah bro.

 253. Si luncai says

  Selamatkan dulu wanita-wanita mu dari terjelopok ke agama kristian en. mustafa.
  sebenarnya kamu-kamu ini yang memerlukan bantuan segala.

 254. Si luncai says

  Salam..
  sudahlah rentikanlah dari nak memecah belahkan bangsa sendiri.
  tak habis2 dengan perangai pengecot engkau ni.
  manusia macam kau ni zaman jepun orang panggil tali barut.
  yang aku nampak orang melayu yg sejati bukan macam kau.
  takde jati diri langsung.
  org mcm engkau ni berada di no mans land…takde arah tuju.
  kalau kau nak tahu bangsa melayu sejati pegang teguh tali persaudaraannya.tak akan mudah terpedaya dengan dakyah mcmni.
  aku ingatlah kan engkau ni perasan NAK jadi orang melayu agknya ataupun paling kuat pun menyamar aje ni.

 255. omanjedi says

  Al fatihah utk Kol Muammar Ghaddafi…kekayaan Libya sekarang dah diperkosa oleh syarikat2 minyak dah bank2 barat…terima kasih kepada Al Qaeda tajaan CIA dan gabungan negara arab laknat…kepada Hafiz Al-Assad…teruskan perjuangan anda walaupun lambat laun sudah ditakdirkan anda kalah jua

 256. emi says

  setahu aku pernah jadi kes org bajau laut xde kewanrganegaraan…..jadi utk mengelak mereka tercicir seperti kaum monoriti myammar…kerajaan tlh memberi mereka ic….n mybe tersangkut org suluk n bugis terlibat sekali…

 257. maha says

  seperti saudara cakap projek bagi ic sudah lama zaman tun ku tujuan bermula dari semenanjung tanah melayu masuk orang melayu di indonesia untuk antasi kebanjiran orang china dan india masuk secara beramai2 itu sejarah harus ingat ketika lee ku yu cuba bawah masuk orang china untuk menang undi pilihan raya tanah beliau telah bergabung parti roket dan komunis ketika itu fakta sejarah harus diketahui umat

 258. sejarahjugak says

  joji… ko biar betul nih.. first time nih aku dgr org Sabah puji Kelantan :p….

  kita faham….. sabar lah bro… sedangkan jerung pun ada masalah hehehe

 259. sejarahjugak says

  kamu ajer la pegi tanya… tanya laa kat “TUAN HAJI LIM GUAN ENG” ko tuh….dasar penyokong pr yg dungu n buta mata hati!!!

 260. chuck3160 says

  “Pembersihan” dalam PAS!

  Beberapa kawan e-mail saya menanyakan kenapa Nik Aziz dan Hadi Awang dilihat rapat dengan kuffar sedangkan pada masa yang sama dia terlalu zalim ke atas saudara seIslam sendiri.

  Jawapannya dalam fikrah Wahhabi dan Syiah, mereka didokrinkan untuk berbaik dengan Nasrani dan Yahudi tapi pada masa yang sama mereka akan memusuhi Islam. Sebab utama ialah Syiah yang diasaskan Abdullah bin Saba’ (seorang Yahudi) di zaman Saidina Ali dan Wahhabi yang diasaskan oleh Ibn Tamiyyah dan dibimbing oleh Mr Hempster “The pig shit”/ Lawrence Of Arabia (seorang perisik British berbangsa Yahudi) adalah liberalisasi ugama oleh kaum Yahudi bagi memusnahkan Islam dari dalam.

  Sebab itu kita tak hairan Nik Aziz dilihat mesra dengan Karpal Singh menyambut hari lahirnya dan pada masa yang sama menyepikan diri dari sambutan Maulidul Rasul! (Hari lahir Nabi Muhammad SAW)

  Pembersihan golongan Islam ASWJ dalam PAS bermula pada tahun 1978 bila krisis Ulama- Asri Haji Muda mengakibatkan naiknya kepimpinan Wahhabi -Syiah sebagai suara utama dalam Dewan Ulama PAS.

  Sebab itulah PAS tidak pernah senang hati bila ada beberapa orang cuba menegakkan ugama Islam mengikut Islam acuan yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW (Islam ASWJ ).Maka umat islam selain dari PAS di tanah melayu ini dikambing hitamkan-UMNO!

  Krisis ini semakin melebar bila PAS berkroni dengan DAP demi kuasa dalam Pakatan sejak PRU 2008. Beberapa artikel saya yang terdahulu telah mendedahkan siapa sebenarnya yang mengawal Harakah iaitu akhbar lidah rasmi PAS di “SIAPA MILIKI HARAKAH”

  Maka kita tak hairan kalau kedua tokoh yang memperjuangkan Islam dan cuba menyatukan umat Islam itu diBERSIHkan.

  Sebab itu saya kata kini perjuangan PAS telah lari dari matlamat memperjuangkan Islam.. kini PAS telah sahih dilihat menyokong perjuangan kaum kuffar-sebab utama kenapa ini berlaku ialah kerana kepimpinan PAS berfikrah Wahhabi dan Syiah!

  Atas sebab itu juga kebanyakan Fatwa PAS berbaur Wahhabi dan Syiah dan merugikan umat Islam di Malaysia.

  Mungkinkah selepas ini PAS akan memBERSIHkan Haron Din pula? Jika ini benar benar berlaku ia satu rahmat kepada umat Islam di Malaysia kerana akhirnya warna PAS terserlah…..iaitu memperjuangkan agenda Kuffar dan merosakkan Islam dari dalam. Tahniah PAS!

  *PM Najib tak disenangi Yahudi dan kroninya bila mengunjungi umat Islam di Wilayah penaklukan Yahudi di Gaza. Nasha berada di sebelah Najib!

 261. mustafa says

  o ya saya lupa linkkan kes kes ini yang saya fikir memeng perbuatan kianat yang dilakukan oleh orang yang berkuasa kini. Bukankah ini terang terangan pengkhianatan terhadap negara.

  //darisungaiderhaka.blogspot.com/2013/01/resit-jabatan-pendaftaran-negara-dijual.html

 262. mustafa says

  Sauadara saya sekelian, memang bener Tentera kita ada yang bener bener ikhlas berjuang untuk memepertahankan ibu pertiwi. Tapi bagi pihak pemerintah mereka menganggap Tentera itu hanya alat mereka mau mencapei keuntungan pribadi saja.Contoh nya apa yang berlaku kepada dua orang yang dikambingkan hitamkan oleh seorang boss di Negara kita ini. Mereka kini sedang menunggu hukuman mati. Siapa yang mengarahkan mereka untuk meletupkan wanita itu? Sampei saat ini belum bisa dieksposkan kerna boss itu menjadi orang yang paling berkuasa di negara kita ini.

  Di mana kah pejuang pejuang kita yang gagah berani itu? Hal hal inilah yang saya sangat benci dan tidak tega berdiam diri. Seharus nya kita mengeksposkan perbuatan keji yang dilakukan oleh orang yang paling berkuasa itu dan saya tidak tega melihat dan membiarkan hal ini dilakkukan terhadap anggota keselamatan kita yang dikambinghitamkan. Fikir lah saudara saya yang sangat saya kasihi sekelian. Saya ingin melihat negara kita mendapat keredhaan dari Alloh swt. Tida lain niat saya. Salam.

  http://3.bp.blogspot.com/-BxEkqUeo8V8/UQetUDTD5dI/AAAAAAAAxO8/CO3Nbk-PKjk/s1600/Petugas+JPN.bmp

 263. Commodore says

  Hehehehe!
  At last kau mengaku jugak yg Bahasa Melayu itu diterima pakai atas kerelaan dan komitmen semua perwakilan pemuda agar mewujudkan persatuan. Kalau pun tiada satu kaum yg mendominasi walaupun Jawa adalah 2/3 majoriti kenapa Bahasa Melayu masih di terima pakai?
  Ini bermakna yg kau org Indon semuanya adalah bangsa MELAYU. Kalau Melayu itu satu etnik dalam ratusan etnik lain diNusantara masakan Bahasa Melayu diterima pakai oleh semua etnik di Indonesia sebagai Bahasa Indonesia sedangkan etnik Jawa adalah 2/3 dari jumlah penduduk Indonesia?
  Sudahlah Joni Tabu, aku tak mintak kau mengaku salah, tak perlu itu semua. cuma fahamkanlah yg kau itu adalah bangsa apa dan bahasa apa yg kau tuturkan itu? itu saja.
  Tak perlulah nak menyimpang kepada ketuanan pula. memang Melayu adalah tuan di Nusantara ini. Melayu tuan tanah Nusantara ini. Kalau kau berasal dari salah satu etnik diNusantara ini bermakna kau adalah bangsa Melayu lebih2 lagi bila kau bertutur Bahasa Melayu (Bahasa Indonesia) Jgn kau merendahkan asal usul bangsamu sendiri, ini amat memalukan.
  Ingat, Melayu adalah induk kpd etnik2 diNusantara ini. Tidak salah kalau kau bangga dgn etnik, suku dan budaya kamu tapi fahamilah siapakah induk (ibu) kamu itu. Itu aja!
  PEACE

 264. jamie says

  seandainya kamu ‘lebih suka menyimak alutsista yang negara anda miliki daripada bahas sejarah negra anda yang penuh konspirasi di bawah ketiak British’..lebih baik kamu diam berbanding komen di page2 yang berkait dengan sejarah Malaysia..mudah bukan?

  satu lagi…dari mana sumber kamu yang dikatakan ‘Sabah dan Sarawak itu DIPAKSA masuk negara malaysia’..dari Sukarno? gua rasa sukarno sendiri kesal kerana menyerang saudara seagama dan serumpun dengan dia…tambah2 lagi yang menguasai Indonesia ketika itu adalah PKI yang didukung komunis Soviet dan menjadikan Indonesia sebagai proksi melawan Kapitalis Barat di Asia Tenggara

 265. jamie says

  alahai..apa susah sangat? pergi tanya BIN,BAIS dgn Grup 3 Kopassus…xkkn diaorg x de citer psl perisikan Malaysia…senang je kn?

 266. Commodore says

  Hang Loading, Hang Loading! You never give up , do you?
  Kau kata kalau Shah padamkan komen kau, tandanya orang pengecut, tapi Lt. Adnan dah cabar kau kalau berani jgnlah menyalak di alam siber je, tunjuklah diri mu wahai Hang Loading, kau berani ke?
  Jangan pandai cakap kat org je, nah sekarang sambutlah cabaran Lt. Adnan tu.
  Napa? takut ke, kecut telor ke? Badan kau pun penuh dgn taik tak payahlah kata org lain bau busuk!
  PENGECUT ! Sambut la cabaran Lt. Adnan, kalau kau gentlemen.
  Hehehehe!

 267. says

  selagi mana negara itu mengamal kn sistem demokrasi..selagi itu negara itu di bwh kawalan the hidden hand..termasuk negara mu INDONESIA

 268. pabloami says

  wakakak poyopura..kau ni tak habis habis provoke..patut tak payah layan kau.sebab nanti lagi kau naik shiekh.tapi tak pe laa.aku bosan malam ni tak ada apa nak buat …apa yg tak logiknya crita pasal 7 lawan 100 boleh menang…kau tengok crusades.1 dan 2..600k crusaders lawan 60k turks..turks menang..finland vs rusia..Perang AHZAB..3k lawan 10k quraishy..ini semua ada logik ka?…aiseymann
  tapi paling LOGIK—-kau tanya hang loading..dia kata dengan satu peluru askar indonesia boleh bunuh 17 askar lain..ke 170..aku lupa….wakakakaka.. oh laa poyo

 269. Commodore says

  halim, aku rasa kau tak paham apa yg dimaksudkan oleh Tun M. tu!
  Apa yg Yob terangkan itulah yg sebenarnya maksud kata2 Tun M. tu. Kau kena tengok the whole situation. Tun M. menjawab soalan seorang wartawan media pro pembangkang ketika itu.Memanglah dia mengaku, itulah sindirannya. Read between the lines. Baca yg tersirat.
  Dgn perkataan lain, beliau ditanya oleh seorang wartawan Cina kenapa bagi ic kat pendatang Filipina yg Islam (etnik Melayu), beliau menjawab ya betul tapi yg Tunku bagi kerakyatan kpd sejuta lebih pendatang (Cina & India) dulu kenapa kauorg (Cina & India termasuk reporter tu) taksoal dan salahkan Tunku?
  Ada faham kan?

 270. urat otak says

  poyo la ko azari…g mam sana
  kalo ko tau sangat ko buat blog sendiri la bagi orang baca n niali banyak mana sgt ilmu ko

 271. pabloami says

  budaya laa suku laa apaa laaa..nak gelak aku sikit sikit suruh refer WIKI..WIKI tu besok aku boleh edit..kemudian nenek kau belajar pakai komputer boleh edit. besoknye pulak atau sedara kau sebelah mak sedara anak 13 belajar komputer pergi edit kat WIKI..
  tapi broo ..tapi…kau nak refer..refer inilah..satu dunia pakai tak boleh edit..dan di sahkan oleh semua orang siap dari North East West and South semua panggil area ni..MALAY ARCHIPELEGO..dari sini ke sana..kau tak caya..kau check balik WIKI kau..itu belum masuk kira bahasa melayu as the parental lineage of the languages here..lagi besar kekuasaan dia dari satu laut kelaut lain..again check “WIKI”…
  please lah…wiki..wakakakak..jap aku nak edit wiki pasal negara indonesia..cakap dia negara tak pernah dijajah..telah wujud sejak zaman sebelum nabi adam..dengan bendera nye di klaim oleh MONACO! long live WIKIIIIIII!!!!!

 272. hantu says

  Salam… dengar ceritanya Malaysia sehingga sekarang masih lagi membayar wang (wang pajakan keatas Negeri Sabah) kpd waris sultan sulu. betul ke? Dan jika betul… Kenapa pembayaran tersebut dibuat atas nama ‘wang pajakan’ bukannya for eg. wang ehsan etc?. sebabnya ‘pajak’ menunjukkan sabah ni mcm/masih dijajah pulak… p/s. sedih bunyinya

 273. suddenattack_kids says

  betulkan suku kata anda tu. tgk dari bbrapa ayat sudah tahu asal usul anda .

  kata jamie benar. saudara tidak perlulah menyamar sbagai org malaysia .

 274. To_admin says

  Maaf Bang Saleh / tante Sally, Singapura ditendang keluar dari Malaysia? Salutttt…. jangan mengada-ada lagiii…. Jujur gwa lebih suka menyimak alutsista yang negara anda miliki daripada bahas sejarah negra anda yang penuh konspirasi di bawah ketiak British

 275. naza says

  boss, kalau yang juara pun tahap tu je… tak dapat nak bayangkan yang naib juara, ketiga, keempat dan jutaan yang lain… harus hampeh je…

 276. says

  HAHAHAHAHA
  ah jib gor lawat gaza balik jadi ‘wira negara’ dah pernah bedil askar yahudi ke ? HAHAHAHAHA
  umngok bagi kerakyatan percuma 100k kat pendatang pinoy + indon , PATI2 ni lah yg jadi penyokong umngok
  skang bumiputera sabahan+sarawak dah meluat tengok pangai2 syaithon pinoy+indon caprut wat pelbagai jenayah
  rompak,rogol,bunuh,mabuk,gadoh, ni semua black ops umngok punya, sabah tetap miskin, duit petrol sabah bawak kat semenanjung puluhan juta masuk poket kroni2 umngok haram jadah tul.
  BTW cite 7 komando mulayu selamat daripada kepungan ratusan komando pinoy+ ratusan pengawal istana malacanang mmg menarik, tapi citer camni patut untuk ummah bani mulayu felda pprt cacai2 umngok cite mencarut tak logik camner 7 orang boleh menang lawan ratusan tentera ?…
  tembakan bertalu-talu takde 1 pun peluru kena ni mesti 7 komando mulayu halimunan+ kalis peluru & pakai senjata keris yg boleh tarobang sendirik , masa dlm kepungan tu boleh selamat kerana ditolong sajadah berdiri yg terbang lagi laju dari roket… HAHAHAHAHA.

  blogger militer sejati x padam komen kalu nak padam pon atleast ada gak sekerat 2 kerat mulayu pprt yg sempat baca,faham2 je la mentality cacai2 umngok ni kuat sentap+merapu+meroyan. HAHAHAHAHA.

 277. jamie says

  singapura memang terlepas dari Malaysia tapi sekurang2nya tak seteruk negara yang dibilang punyai komando no ke-3 terbaik dunia tetapi terlepas Sipadan dan Ligitan..tak termausk Timur Leste

  NB…OPM udah diselesaikan?dan satu lagi…walaupun isitilah ketuanan tak dipakai di sanan tak semestinya tak wujud ketuanan jawa? ada faham?

 278. jamie says

  saudara,..kalau saudara ini org Indonesia,kekalkan identitas anda…tak perlu nak menyamar jadi rakyat Malaysia ok? dan satu lagi…demokrasi yang diamalkan di kebanyakan negara termasuk Indonesia..itu bukan Freemason?

 279. shahpaskal says

  Maaf Wak Satay,

  Singapura ditendang keluar dari Malaysia. Brunei kemudian tidak memasuki Malaysia tetapi awalnya minat. Indonesia pula melancarkan perang kerana tidak dijemput memasuki Malaysia. Jadi kepada Wak dari Indonesia ini, maaf sekali lagi kalau artikel itu menyinggung saudara.

 280. shahpaskal says

  sayangnya…..yang pergi tu, ayah saudara….bukan saudara. Saya dah sampai ke sana dan duduk minum dengan para pejuang di situ? saudara…mcm mana? dan seperkara lagi…bacalah artikel tu elok elok, bukankah sudah saya katakan ops di sana bermula sejak dari tahun 70an lagi….

 281. adam says

  Jgn ckp macam tu saudara borneo. org di semenanjung pn masih ada yg miskin dan ketinggalan. Knp tuduh sembarangan. tokey balak, gas, eco tourism dan tenaga elektrik kn diuruskan oleh kerajaan Sabah (anak2 sabah) sendiri.. isu disini cuma PTI di sabah kn.. saya pernah mendengar cerita dr seorang ahli politik berkenaan tujuan utama PROJEK IC Tun M tersebut.. Projek tersebut adalah untuk mengimbangi penduduk Muslim di sabah kerana peningkatan mendadak bukan islam di sana pada sekitar tahun 70-80 an

 282. azari says

  Mahathir terlibat dengan pengundi hantu suluk Dan bugis di sabah tapi bukan berkaitan dengan pejuang moro.
  Mereka ni pun tak kenal siapa mahathir.says menulis di sini kerana saya Thu sejarah pejuang moro Dan anggota risik kita yg terlibat.
  Nak beli boat Dan injin laju si singapura pun saya Ada waktu itu.mengira duit beratus2 ribu di dalam rumah saya juga saya
  Ada.

 283. azari says

  Saya rasa saudara sudah menulis cerita ops di philipine Ini tanpa fakta yg tepat Dan memberikan kredit pada mahathir tanpa
  Sebab.mahathir tiada Kena mengena langsung dengan cerita Ini Dan entah a pa cerita merapu yg sudah saudara tulis tentang perkara ini.
  Perkara berlaku dark 1975 hingga jatuhnya tun mustaffa.tiada langsung kaitan dgn mahathir.bapa saya terlibat dlm ops I I
  Hingga ops I I di hentikan.says mengikuti sepenuhnya peristiwa I I.sebelum saudara mengarang cerita saudara yg
  penuh fantasi Dan mengampu mahathir cari faktanya dahulu dengan betul.mahathir ni memang suka ambil kredit pemimpin lain.
  To long jgn but cerita merapu kalau saudara tidak tahu.

 284. UsopTido says

  Pundeklah ko halim, mcm r ko dgn zainmahmud berjasa sgt kt negara. Sah2 pengikut tegar parti anak-beranak nih, poyo betol. Jenis tak sedar diuntung, ada tak menambah, takde pon tak mengurang, chaittt!!!

 285. adam says

  kuk kasihannn bangsanya cuma wujud pada tahun 1928 hehehe.. bangsa Melayu sudah beratus tahun wujud..

  klo tak reti sejarah harap jangan malukan BANGSA INDONESIA 1928 ya Mas Joko :)

 286. mustafa says

  seperti yang ku bilang bahawa pemerintah kita Malaisia tidak kemana mana . Mereka hanya jadi penurut US saja. Ini adalah kenyataan ya. Kalau kalian tidak mahu mempercayai nya , maka terpulang lah kepada kalian kerana Allah telah memberi amaran dalam Al Quran bahawa yahudi dan Nasara (ALDAJAL) tidak akan redha kalu kalian tidak mahu Islam memerintah (sosial,ekonomi dan undang undang) adakah Malaisia mengikut kata Allah atau perintah US dan Sionist.

  http://www.wasukalu.com/2013/01/freemasonry-apa-kaitannya-dengan-umno.html

 287. To_admin says

  Ya begitulah kalau sok tahu asal bunyi mengenai sejarah, buat pak admin saya petik nomor 8:

  8. Minat Singapura, Brunei, Sarawak dan Sabah yang mahu memasuki Malaysia seolah-olah tidak dapat dipercayai oleh negara jiran lain seperti Filiphina dan Indonesia.

  Memang dulu pulau Singapura milik Malaysia, tapi yang anda tulis “minat Singapura, Brunei, Sarawak dan Sabah untuk memasuki malaysia?
  Bukankah Singapura malah pergi meninggalkan Negara malaysia dan lebih memilih untuk Merdeka…

  Jika memang berminat mahu memasuki Malaysia, kenapa sampai sekarang Singapura dan Brunei tidak masuk/bergabung ?

  Untuk Sabah dan Sarawak, Pak Admin sangat salah dalam berpikir, Sabah dan Sarawak bukan mahu dan minat masuk negara malaysia, tetapi Sabah dan Sarawak itu DIPAKSA masuk negara malaysia karena sabah sarawak wilayah jajahan British…

  JANGAN SOK TAHUUU, sudahlah kalau tidak tahu sejarah negara sendiri lebih baik bahas alutsista negara kamu saja Pakkkk….!!!!!

 288. says

  Sekarang pon hak kita sebagai bumiputra pon dah dirampas xkn nak tambah lg.cina dan india pon dah pening kita dgn kerenah2 mereka apa lagi nk tambah . Huh pening den apa aq harap cucu cicit aq x jadi hamba kat bumi bertuah ini.cukup lh aq ada dah myaksikan dan merasa mjadi kuli tauke2 cina ni.

 289. Commodore says

  S’pore dah tahu kot kes diatas telah berlaku, dia dah buat persediaan awal. Ntah2 dia dah simpan docs to di US or Israel.
  Kes Batu Puteh ni baru lagi.
  Kau ni pun meragukan jugak, cerita kau banyak pasal Singapore n China serang Malaysia.
  Mungkin diaorg tu kaum kau jugak kot? Kalau kau rakyat Malaysia, aku tahu lah kau ni siapa sebenarnya.
  Meragukan dan merbahaya.
  Andaian aku aje la!

 290. Brunei Shell Petroleum says

  salam, untuk pengetahuan sudara, saya ada bercakap dengan org filipina, dan mereka mengakui bahawa mmg komando kita merampas dokument kerajaan sulu. . .pulau batu putih dpt kt singapura coz khairi jual surat tuh kt cina singapore….

 291. joni_tabu says

  indonesia ciptaan belanda :) :) :) wakakakakakaka…..
  semua negara dan daerah di dunia di beri nama oleh orang2 eropa pakcik….kerena mereka yang buat peta dunia tu :)
  kecuali MALAYSIA kerena dulunyer malaya :) :)

  nak tanya pakcik adakah sumpahan pemuda-pemuda negara malaysia??? :)
  pernahkah malaysia berperang??? lawan siapa??? tahun berapa??? siapa nama pahlawan nyer???

 292. joni_tabu says

  oooo… terimakasih iinfo nyer
  satu bahasa berbeda makna dan arti….
  BANGSA : Bangsa adalah suatu kelompok manusia yang dianggap memiliki identitas bersama, dan mempunyai kesamaan bahasa, agama, ideologi, budaya, dan/atau sejarah. Mereka umumnya dianggap memiliki asal-usul keturunan yang sama. Konsep bahwa semua manusia dibagi menjadi kelompok-kelompok bangsa ini merupakan salah satu doktrin paling berpengaruh dalam sejarah. Doktrin ini merupakan doktrin etika dan filsafat, dan merupakan awal dari ideologi nasionalisme.

 293. joni_tabu says

  SUMPAH PEMUDA
  1) Kami putra dan putri Indonesia, mengaku bertumpah darah yang satu, tanah air Indonesia.
  2) Kami putra dan putri Indonesia, mengaku berbangsa yang satu, bangsa Indonesia.
  3) Kami putra dan putri Indonesia, menjunjung bahasa persatuan, bahasa Indonesia

  apakah sumpah pemuda hasil dari belanda???
  jawab: bodoh sangat ka belanda nak buat pembangkang kepada VOC semntara mereka penjajah :) :)
  apakah sumpah pemuda hasil dari british???
  jawab: ini lebih tidak logik lagi :) :)
  lalu darimana asal sumpah pemuda???
  jawab: Jong ambon + Jong java + Jong celebes + Jong andalas + Jong borneo…etc——-> sila baca sejarah :) :)

  kenapa memakai bahasa melayu???
  Kerena itulah bentuk kerelaan dan komitmen dari semua perwakilan pemuda agar bisa mewujudkan persatuan tanpa adanya kaum/etnis/suku yang mendominasi walaupun penutur bahasa jawa adalah 2/3 dari jumlah penduduk indonesia…PAHAM (tak pakai ketuanan yer) :) :)

  nak tau sejarah melayu sila refer kat sini: http://en.wikipedia.org/wiki/Melayu_Kingdom :) :)

  janganler marah sangat pakcik :) :) :) aku nak jelaskan jer makna KETUANAN eeh salah maksudnyer budaya and suku melayu jer :) :)
  nak tanya pakcik kalau komando malaysia hebat sangat mengapa singapore boleh lepas??? kenapa singapore bisa ambil batu puteh??? :) :)
  jangan marah yer…….peace :)
  hehehe juga

 294. Aaron Zamir says

  Hahaha Makan Dalam Shiallllllllllll. Kalau aku dh tak nk baca kt blog lagi ni dah. Kene tembak dgn seasqua sebijik. Hahahhaha. Padan muka dgn hang. Hhahahahahaha

 295. Anak Sabah says

  Salam…Terbaekkk, bro… Jarang melawan@melayan tomahan2 tapi sekali balas, ambek kau, terus tersungkur, tersembam mencium bumi… wakakakaka…cian dey lohhh… 😛

 296. halim says

  kita wajar risau pasal sabah.. apabila pendatang tu dah ada status warganegara maknanya dia boleh pergi mana-mana tempat dalam malaysia ini akhirnya merampas hak kita sebagai warganegara asal
  semua ini salah mahathir..mahathir berjasalah sangat….

 297. halim says

  tentera memanglah tentera .. tapi akhirnya segala tindakan ketenteraan itu akhirnya tak boleh lari dari tindakan dan unsur-unsur politik

 298. halim says

  mana yang dikatakan menyindir tu.. mahathir sendiri yang cakap dia mengaku.. memang dah stail dia mahathir ni kalau dia nak jatuh sudah pasti nak libatkan orang lain jatuh sekali

 299. Commodore says

  Tu pasal la kalau ATM asyik tukar rifle je (from Steyr to Colt m4 to HK416) kita jgn bising. Buat dek aja.
  Ramai pejuang Islam lain yg perlukan barang terpakai ni. Kita kena tolong2 lah skit. Kadang2 alasan yg diberi ATM untuk tukar rifle tu pun sukar nak diterima tapi kita yg dah reti ni buat tak tahu je lah!

 300. says

  Saya sangat kagum atas jasa DR.m tp saya rasa lambakan pendatang filipina disabah betul2 merisaukn !! Ada kawan saya kata pendatang2 filipina ni dilindungi suami2 atau saudara2 mereka yang dah ada dlm agensi2 gov . Sekarang nisbah pendatang di sabah mkin mlebihi rakyat asal sabah.jika diikutkn secara logic tak perlu saya risau pasal sabah.tetapi saya tidak ingin negara saya jugak akan mjadi sperti sabah.sebelum terlambat selamatknlh sabah.
  Kebanjiran pendatang ni ibarat barah !!

 301. says

  Aku orang sarawak ni pon cukup risau dengan situasi orang2 sabah.banyak kali aq dgr cerita kawan2 aku.bunuh, rogol, rompak lepas tu lari filipina. Aq risau pendatang2 ni nanti nk try sarawak pulak. Selamatkn lh kawan2 kami di sabah.hapuskan pati2 filipina !!!

 302. admin says

  Melayu memang bangsa chosenlah, pasal tu ada dan wujud dalam dunia, samalah dengan saudara, manusia chosen, dalam jutaan air mani ayah saudara yang berbau hanyir tu, saudara sorang je yang berjaya berenang walaupun lembab ke telur mak saudara.

 303. maha says

  nama indonesia ciptaan belanda, sumpahan pemuda aku gelak kamu komunis china dan rusia, amerika sumpahan ada sumpahan pemuda mana2 negara ada sumpahan pemuda. kau pergi mana negara tak kira eu,amarika,arab, pasti ada sumpahan pemudanya.. . brunai itu ada ribuan2 tahun, singapura adalah tanah melayu dibajak sama johot, faham indo setegah serawak itu raja james brooke punya .. brunai punya sabah sikit bagi sama british setegah sabah kepunyaan lagi kesultanan mindanao..
  kenapa kamu sukarno nak sangat serawak itu kau tanya pakar sejarah kamu itu

  indonesia bangsa untuk negara jawa namanya ciptaan belanda dan bendera sekali itu patut kamu tahu… orang tak tahu tentang sejarah, kamu boleh tipu hoax, kamu tahu ubah faktar sampai makan nasi goreng ,candul yang bukan dari indonesia kata kamu punya ini memang malu fakta ringkas rakyat kamu tak tahu lebih memalukan

 304. zainmahmud says

  Blog meroyan propaganda nak org pangkah be end umngok. Kesian ramai pak hangguk yg baca terhangguk2 percaya terus jadi ujub perasan melayu is the chosen race…apa nk jadi depa nih? Jgn jadi mcm jehud perasan bangsa chosen.

 305. Commodore says

  Woi Joni, kau dah banyak minum tuak tebu ke?,
  Melayu tu bukan satu suku dlm ratusan etnik di Nusantara, Melayu adalah induk kpd semua etnik disini.
  Kau kena paham betul2. Malaysia bukan bangsa tapi sebuah negara. Kami rakyat Malaysia tapi bangsa Melayu.
  Bangsa Indonesia lahir 1928 (kalau sumpah pun bukan rekayasa ke), sebelum tu dipanggil bangsa apa? Kenapa Semenanjung Tanah Melayu digelar MALAY Peninsula oleh org barat? Kenapa Nusantara dipanggil MALAY Archipelago? Kenapa di Pentas Sunda ada MALAY basin? Kenapa di Nusantara orangnya bertutur BAHASA MELAYU, bukannya Jawa, Bugis, Sunda. Bahasa Indonesia itu dimaling dari bahasa apa?
  Zaman Srivijaya ratusan tahun dulu mereka bertutur bahasa apa, BAHASA MELAYU kuno. Ketika Borobudur dibina zaman Sailendra, bahasa apa yg dipahat didindingnya? BAHASA MELAYU kuno!
  Jangan tanya sama aku tapi tanya pada pakar sejarah barat yg merekodkan sejarah Nusantara.
  Tanpa Spore dan Brunai MALAYA masih eksis, ia dipanggil Malaysia, maksudnya MELAYU punya!
  Kalau Indonesia tu maknanya Indo punya, Indo tu maknanya India/Hindu. Kok begitu sekali Pak? Mau keluar dari indentiti Melayu kerana kesombongan dan sifat nasionalis Jawanya, dipilihnya nama benua India (Tamil/Keling -seperti yg kau tulis diatas) sebagai nama negara dan bahasanya.
  Memang kamu ni bangsa keliru, cakap kamu pun keliru, fakta sejarah kamu pun keliru, bahasa dan bangsa kamu pun kekeliruan.
  Oleh itu Joni Tabu, sila baca banyak buku sejarah bukan buku geografi ya! jgn keliru ya! KAU PAHAM TAK APA YG AKU CAKAP? Aku cakap dgn kau dlm Bahasa MELAYU bukan Bahasa Indonesia.
  Bukti sesuatu bangsa itu adalah bahasa yg dituturnya. Seluruh Nusantara bertutur BAHASA MELAYU mengikut loghatnya, bukan bahasa Indonesia ya! itu bahasa ciplak yg baru ujud 1948? 1945? oh ok la tahun 1928. Tapi sebelum tu? Jgnlah nak bodohkan org lain Joni, kami tak sebodoh kamu!
  Banyak lagi membaca buku sejarah, tapi jgn ikut macam Pak Maun pulak.
  Hehehehe!

 306. Commodore says

  Kepada sahabat2 anak Sabah semua,
  1. Saya faham tentang kerisauan anda mengenai PTI ini, mungkin ada benarnya dan mungkinkah inilah dia risiko/akibat yg harus kita hadapi dari satu2 tindakan itu dan mungkin juga ia masih boleh dikontrol (managable). Atau munkinkah ada lain sebab yg tidak kita ketahui. Yg saya faham isu ini banyak diutarakan oleh bumiputra(parti) dan org bukan Islam, kenapa?
  2. Dokumen yg dirampas ini amat penting untuk mengekalkan Sabah dlm Malaysia kerana ia adalah bukti kukuh pemilikan Filipina keatas Sabah kalau tidak, jika dibawa kes ini ke ICJ mungkin kita semua boleh agak apakah keputusannya kelak. Banyak negara diluar sana mahu memecahkan Malaysia kpd wilayah yg lebih kecil dan dicucuk supaya bertelagah, inlah yg mereka mahu.

  Dari dua point diatas, anda semua mungkin memarahi Tun Mahathir kerana no.1 tapi tidakkah anda bersyukur kerana tindakannya di point no.2? Tidak salah kalau anda jadi warga Filipina tetapi ………….(fikirlah sendiri).
  Kadang2 kita tidak boleh dapat apa yg kita nak semuanya tetapi apa yg kita ada sekarang ni memanglah yg terbaik untuk kita.
  Bagi saya, Nusantara ni adalah bumi orang Melayu dan saya mahu ianya gemilang seperti zaman Srivijaya tapi semua itu telah berlalu. Kalau anda berada dizaman Srivijaya yg kuat ini, dapatkah anda bayangkan yg Tanah Melayu Nusantara ini dijajah hampir 450 tahun? memang tak boleh difikirkan tapi itulah yg berlaku.

  Harap perbetulkan jika fakta saya tidak benar. Ini hanya sekadar pandangan saya aja.

 307. MNasir says

  gua setuju bonar pendapat lu bro,bagi gua nak sokong umno dia join jadi bn.
  nak sokong pas,dia dah join jadi pr.sekarang gua pening lalat la !!!!!
  apa pong gua sokong ATM 1000%.
  MELAYU,ISLAM DAN MALAYSIA-DARAH TUMPAH KU-JIHAD KU.

 308. Joewings says

  Ada cerita HK 33 kita dihantar ke Patani dan SLR ke Moro tapi yang banyak nampak M14 Springfield, Garand, M16 dan AK (kalau Morolah)…..

  Rasanya kerajaan MAlaysia takkan hantar senjata2 lama (SLR, HK33, Beretta dan M16 first model) sebab senjata2 ni ada serial number dia, mungkin kerajaan MAlaysia beli secara pukal dari black market……

 309. hanzar ss melayu says

  saya tertarik dng cerita shah ini.

  kalau tak silap cerita kecurian dokumen di istana malacayang merupakan open sicret.

  ianya telah diketahui oleh banyak pihak.

  seperti biasa, kerajaan malaya bersikap membisu.

 310. anon says

  Kadang-kadang meragukan juga komando Malaysia boleh kebas dokumen Pinoy. Kalau hebat sangat, kenapa dokumen Pulau Batu Puteh boleh dapat ke tangan Singapura?

 311. anak johor says

  janganlah sokong pariah tu bro..maxis tu sape punya…astro tu sape punya…kita kayakan je melayu..pakai celcom jer lain kali..hahaha…

 312. anak johor says

  dia tu indog lah bro….kat negara sendiri pon makan tanah…

  cuba bro google kat youtube…taip jer ‘warga desa makan tanah’..nanti keluarlah video yg akan menitiskan air mata kita yg ganas2 nih…hihihi..

 313. anak johor says

  hahahaha…tak ape..aku on jer..
  pasal kalau makin ramai gunakan,itu tandanya makin ramai yg sayangkan kita kan…hahaha..

  kat malaysia ni tak pernah ada isu klim2 ni..pasal kita tak suka salahkan orang lain bila kita tertinggal…kalau negara seberang tu..klim2 ni sangat sensitif..mungkin depa terlupa nak klim pasal bahasa melayu yg depa gunakan tiap hari ….

 314. Jusuh says

  mase mula2 komando malaysia menyusup masuk istana presiden filipina tu diorang bunuh tentera filipina yg berkawal secara senyap2.. tangkap & tutup mulut dr belakang terus sembelih guna dagger komando.. mayat kemudian disembunyikan. Berkemungkinan turut digunakan ialah senjata yg dilengkapi dgn silencer yg kedap bunyi utk membunuh para anggota tentera filipina yg berkawal ditempat yg agak luas.. yg berterusan 1 persatu sehingga komando malaysia sampai ke bilik yg menyimpan dokomen tersebut, Semua post2 askar filipina dan selok belok di istana tersebut diketahui dgn tepat oleh komando malaysia setelah ade pihak2 tertentu yg membocorkan maklumat termasuk plan lengkap istana tersebut sehingga komando malaysia boleh merancang strategi, menilai dan mengkaji terhadap sebarang kemungkinan yg bakal terjadi termasuk backup plan beserta latihan rehearsal sebagai persediaan sebelum deadly operation yg sebenar dijalankan. Namun malang sekali sejurus setelah dokumen itu berjaya dicuri dr tempatnya, jejak komando malaysia telah berjaya dikesan oleh beberapa askar filipina lalu mengaktifkan penggera kecemasan dan mencetuskan suasana panik. Komando malaysia yg mempunyai bekalan peluru terhad tiada pilihan selain terpaksa berdepan dgn mereka yg ramai jumlahnya… ada tentera filipina yg bergegas kebayakkannya masih belum faham situasi kecemasan yg berlaku terus meluru telah ditembak 1 persatu, berlaku kejadian berbalas tembakan yg sengit antara tentera filipina dan komando malaysia yg menjadikan apa juga sudut2 yg terdapat dlm istana sebagai tempat berlindung. Pada masa yg sama mereka menggunakan bom asap untuk mengelak dr dilihat, menggunakan teknik lari zig-zag dan shoot and scoot sambil bergerak menuju ke satu laluan rahsia utk keluar dr istana kalau mengikut pelan asal walau mendapat tentangan yg sengit. Oleh kerana mereka adalah komando yg dilatih utk berfikir secara kreatif walau didalam suasana tegang, mereka telah berjaya mengaplikasikan beberapa teknik yg mereka pelajari melalui latihan yg keras sehingga berjaya meloloskan diri…

 315. yob says

  pada pendapat teman mahathir bukan menyalahkan TAR,beliau hanya menggunakan nama TAR sebagai kiasan untuk menyindir barangkali….’pendatang’ yang dimaksudkan pada zaman TAR bukannye ‘pendatang’ dari indonesia,filipina,atau thai,mereka adalah ‘pendatang’ yang dibawa oleh orang2 British di mana mereka sehingga ke hari ini masih lagi kuat dgn semangat kenegaraan nenek moyang mereka….ini pendapat teman je le…ajernye yer!

 316. Jusuh says

  bagi kebanyakkan rakyat di malaysia, bangsa itu bermaksud suku… ngak ada beda… bangsa itu merujuk kepada sesuatu kaum yg ada di malaysia. Kata suku jarang sekali kedengaran, kebiasaannya kata suku hanya digunakan ketika bercerita tentang org asli (cth: suku melanau, suku batak, suku temuan & etc..). komuniti bumiputera sabah & sarawak juga adakalanya disebut suku..

  TQ

 317. tuah says

  kau takpayah remind dia pasal delete komen kau.. dia pun malas nak layan anjing2 yg menyalak macam kau… kau tak pernah terpikir nak buat blog ker… taruh semua kebaikan al juburi dalam blog kau nanti.. kan best

 318. tuah says

  sebabnyer kau kurang berdoa.. doa org tertindas nie power tau.. hhahahaha… tapi kena berusaha jugak.. kau ingat semua nyer jatuh dari langit lepas tu kau nak kaut… mimpi la..
  salahkan diri sendiri sebelum salahkan orang

 319. tuah says

  next election kau try bertanding la.. buat kan malaysia lagi cemerlang.. kalau type dekat sini tak dpt apa2… semua lari topik, dari pasal askar pastu masuk politik…

 320. research division says

  salam,bapa saya merupakan salah seorang daripada mereka2 yg terlibat dlm ops ini sekitar 80-90-an.mereka menghantar bekalan senjata yg di’donate’kan oleh negara-negara tertentu(negara lain taknak terlibat dlm ops,takut menjejaskan hubungan diplomatik kalau kantoi).unit-unit akan mengayuh sampan pada waktu mlm,berjumpa di tengah laut dan menyerahkan bekalan pada pejuang moro yg sedia menunggu dilokasi yg ditetapkan.bapa saya ketika itu bertugas dgn unit rahsia JPM dan kebetulan pada salah satu siri penghantaran,bapa saya ‘digandingkan’ dgn ‘teman’ yg tidak dikenal pasti pada mulanya.akhirnya setelah tamat operasi,baru tahu yang teman beliau ialah bapa saudaranya sendiri yg ketika itu bertugas dari unit TLDM!
  Mereka masih hidup sampai sekarang,pencen tapi masih minat memerhati senario perisikan antarabangsa.mereka menyimpan banyak rahsia dan pengetahuan mengenai ops dan rahsia-rahsia seperti ini,cuma agak sukar untuk di ajak bercerita..yang pasti-unit-unit ini akan mempertahankan survival bangsa dan agama dimana sahaja mereka berada dan saat2 memerlukan.
  saya bangga atas keberanian dan rasa tanggungjawab mereka pada negara!

 321. research div says

  Salam,bapa saya pernah terlibat dalam operasi ini pada tahun 80 dan 90-an,pada waktu malam,mengayuh sampan ke perairan sempadan dan menghantar senjata-senjata ini pada mereka ditengah2 laut ( MNLF).Bapa saya ketika itu bertugas dlm satu unit rahsia JPM dan ketika ulang alik itu tak sedar bahawa antara ‘rakan-rakan’ yg turut serta dalam ops itu ialah bapa saudara dia sendiri(datuk saudara saya) yg ketika itu dari unit TLDM.bila berjumpa kembali-masing2 ketawa.masing-masing masih hidup,dan menyimpan byk rahsia-rahsia yg pada kesimpulannya sangat2lah kita hargai atas jasa dan keberanian mereka utk survival bangsa dan agama,dimana sahaja mereka berada.

 322. jujai says

  Sukar.Sebenarnya pihak Thailand tidak mempercayai Malaysia malah mereka menuduh Malaysia menolong “puak pelampau”.Dulu mereka menjemput Singapura menjadi orang tengah untuk isu ini tetapi menemui jalan buntu.Akhir2 ini Thailand sudah membuka mata seluas2nya dengan kejayaan Malaysia menyelesaikan isu MILF dan ada kedengaran mereka ingin Malaysia menyelesaikan isu ini.Baru2 ini Thailand meminta sejumlah askar Malaysia untuk menjaga keamana disana tetapi Malaysia menolak dengan baik.

 323. maha says

  aku heran kau ini pkr sanggup menyamar sebagai indo tak habis2 kau ini pergi topix itu, kau boleh brainwash itu otak2 ada dekat sana kau itu ada aura 13 menipu orang topix itu

 324. maha says

  bro sebenar benda sama aja bro meraka lari dari perang bila dan dapat pelindungan peduduk kampung penah tanya orang sabah dulu di sabah ada banyak orang pilipina..yang salah bekas pengarah dan pegawai bawah dia dulu,, ada antara orang sabah lingdungi pati yang itu dikata orang sabah sendiri aku tanya sendiri.. dulu malaysia ini ada macam2 masalah kerayatan dari zaman tun ku lagi sebagai contoh paling senang perang di china dan di india dan kemiskinan disana, orang china dan india minta ic di malaysia, mereka engan balik negara masing dan ada parti politik semenanjung lindungi mereka tak kira pembangkang atau kerajaan itu tapi aku tak nak sebut a.k.a nanti bikin malu aja parti itu.. dizaman british jajah lagi turuk bawah masuk orang luar selepas merdeka mereka minta ic,pada zaman perang dunia kedua lagi teruk malah dua kerakyatan.. thailand dapat kedah,kelantan,perlis dibagi jepun kerana bagi laluan ketanah melayu ini selapas perang tamat masalah baru komunis belaku sempadan malaysia dan thailand itu pun belum masalah ic disempadan kedua-dua belum diselesaikan antara kedua negara ini selepes tamat komunis baru masalan itu diselisaikan tahun 90an baru kerajaan tumpu masalah ic dua negara ini.. sekarang dimindanau perang telah tamat sekarang kita boleh tumpu masalah ic tersebut satu lagi aku minta jika perang belaku lagi selatan pilipina jika masuk jangan lindung orang luar lagi serankan polis supaya mereka diletak di jabatan imigresen apa cerita kisar benar negara dan sejarah berlaku perkara ini diceritakan orang tua ku jika bro jika kau cari kisah benar ini tak ada pada sejarah buku teks pun maaf bro perkara ini dicerita orang tua ku.. jika kau kata aku tak bergaul orang asing kau salah bro macam2 paragai orang asing lihat bro dulu orang asing goda perempuan tempatan dan isteri orang, berjudi, minnum arak dan buat masalah orang,bunuh orang, ada yang bepenyakit cuma dekat sini aja penyeludupan senjata dan perang disempadan berlaku itu aja ….seperti bro cakap perang telah tamat wajar rci tubuh cari dalang nya siapa bagi ic pada warga asing itu

 325. emi says

  campur tangan parti semenanjung di dua negeri pulau tersebut akan menyebabkan org stu bertambah buta lg tuli hek3…xtau nak beza permata n batu…cz bukan tgk peranan perjuangan pemimpin setempat…ttp tgk pemminpin yang nak berebut jawatan PM…tp secara halus sy tgk ade usaha nak mengurang pengaruh parti2 setempat secara jangka panjang :p

 326. says

  Jak,arwah nenek aku lahir kat Banjarmasin Kalimantan tahun 1911.Kemudian hijrah ke Malaysia.Aku orang Malaysia,tapi keluarga aku masih lagi mengamalkan budaya Banjar.So what?Lain kali jangan lari tajuk,pi komen kat blog alutsista.Kesian tak meriah komentar kat sana.

 327. says

  Apa yang aku tahu, kes RCI ni adalah game plan Anwar sendiri semasa jd TPM dulu… Game plan utk mengalahkan Tun Dr M dan naik takhta PM… Tapi Allah Maha Kuasa… Game plan terbantut tengah jalan… Bila isu RCI di bawa ke mahkamah, dia yang paling gabra dan menggelupur… Tapi Tun Dr M tetap cool…

 328. says

  Al-Fatihah buat Allahyarham Kol. Muammar Ghadaffi… Dia banyak bantu pejuang Islam termasuk di Palestine… Sebab tu Israel anggap Allahyarham ibarat duri dalam daging yang perlu dicabut…