PENDEDAHAN EKSKLUSIF : PIRAMID MELAYU

NOTA PENULIS : ARTIKEL INI HANYA UNTUK BLOGGER DAN PEMBACA KELAS KAMBING, KOMEN DARI BLOGGER DAN PEMBACA KELAS TENUK, TAPIR, CIPAN, UNGKA DAN MAWAS AKAN DIDELETE.

SAYA INGIN UCAPKAN BERBILION TERIMA KASIH KEPADA PIHAK-PIHAK TERTENTU YANG MEMBERIKAN INPUT, DATA DAN KEPADA TUKANG SURVEY SAYA YANG BERJAYA DAN MEMBANTU SAYA MENULIS ARTIKEL INI.

PROLOQUE

1. Selamat bertemu kembali

2. Ketika anda membaca artikel ini, saya sudah tidak berada di negara ini, lokasi saya sekarang ini terletak beribu-ribu kilometer dari anda semua dan saya harap cuaca di sini akan membentuk otak serta akal yang sofistikated.

3. Saya ingin menceritakan sedikit tentang satu rahsia besar yang wujud dalam alam Melayu terutama di bumi yang sangat bertuah ini iaitu Piramid Melayu dan teknologi canggih yang terkait dalam sejarah nusa bangsa.

4. Sebelum itu biar saya ingatkan, ia macam cerita sains fiksyen tetapi inilah realiti sebenar.

5. Cuma saya kira sudah sampailah anak bangsa tahu perihal rahsia ini dari MAKLUMAT DAN KOD YANG DIWARISI ZAMAN-BERZAMAN DARIPADA LELUHUR YANG LANGKA.

6. Log-log ini dan semua rahsianya akan menjadi sifar dan dipadamkan jika wujud satu kerajaan yang bukan lagi dikuasai oleh Melayu, ia akan dipadamkan apabila muncul satu pemimpin bukan Islam yang akan memimpin orang Islam negara ini disebabkan kesilapan anak bangsa sendiri.

7. Sebelum masa itu sampai, (harap-harap tidak berlaku), biarlah saya nukilkan sedikit di sini sebagai kunci yang akan mengerakkan servo-servo motor saraf minda anak-anak bangsa saya untuk membuat kajian, melihat ke dalam diri sendiri, melirik ke alam masa depan tentang nasib agama, bangsa dan negara kita.

SABDA RASULULLAH YANG DISEMBUNYIKAN

8. Saya bukanlah pakar hadis.

9. Tetapi apa ada kemungkinan sabda atau hadis Rasulullah yang tersembunyi yang menunjukkan kebangkitan bangsa Melayu dan nusatara ini satu hari nanti.

10.Apakah wujud sabda atau hadis yang wujud dalam himpunan riwayat Sahih Bukhari, Sahih Muslim, Abi Da’ud dan sebagainya?

11.Marilah kita renungkan hikayat ini yang dikata diambil dari sabda Rasulullah sendiri dan tersembunyi dalam kitab Hikayat Raja-raja Pasai yang berbunyi :

“Sepeninggal aku telah wafat kelak,akan muncul sebuah negeri di bawah angin, Samudera namanya.”“Apabila terdengar kamu nama negeri itu, maka suruhlah sebuah bahtera untuk membawa perkakas dan alat kerajaan ke negeri itu, serta kamu Islamkan sekalian isi negeri itu, serta ajar mereka mengucap dua kalimah syahadat.

Kerana dalam negeri itu kelak banyak orang yang akan menjadi wali Allah.”“Tetapi semasa kamu hendak pergi ke negeri itu, hendaklah kamu singgah mengambil seorang fakir di negeri Mengiri, bawalah fakir itu bersama-sama belayar ke negeri Samudera itu.”

12. Pernahkan anda mendengar hadis ini, terpulang, mungkin ia termasuk dalam kategori hadis yang lemah dan boleh ditolak ke tepi, tetapi benarkah atau ia sebagai satu petunjuk, satu rahsia?

NEGARA MELAYU DAN SEMUA HIMPUNAN RAHSIA YANG TERKANDUNG DI DALAMNYA.

13.Pertama sekali saya dok selalu berfikir siapakah pembina-pembina Piramid ini, adakah mereka manusia atau makhluk yang dicipta selepas Adam atau manusia yang telah sedia lahir sebelum Adam diturunkan.

14.Atau mungkin ia milik kerajaan Melayu Sriviyaya yang pernah menjadi kuasa besar sebelum kedatangan Islam di rantau ini, bukan itu sahaja, Srivijaya ini pada dahulunya pernah menjadi satu kuasa macam Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu pada zaman itu.

15.Terdapat keanehan dalam kewujudan bangsa Melayu termasuklah jurai keturunan raja-rajanya dan ini kita boleh lihat dalam buku Sejarah Melayu karangan W.G Shelabear.

16.Tersebut kisah dua adik beradik iaitu Wan Empuk dan Wan Malini yang tinggal di Bukit Siguntang, pada satu malam mereka melihat ada cahaya dilangit dan turunlah “Balai Rong Berpusing” yang mendarat di kawasan padi mereka.

17.Padinya berbuahkan emas.

18.Dari perut “Balai Rong Berpusing” itu keluarlah tiga orang anak raja dengan senjata yang pelik-pelik, kemudian keluarlah seekor lembu berwarna perak.

19.Dari mulut lembu itu, keluar seorang lelaki pendek yang bernama “Bard” dan dia kemudian menikahkan Wan Empuk dan Wan Malini dengan dua orang putera raja itu.

20. Persoalan yang menarik di sini ialah, apakah “Balai Rong Berpusing” itu merupakan sebuah kapal angkasa? kerana tidak ada bahasa yang sesuai pada zaman itu maka ia dinamakan demikian.

21.Cuba perhatikan senjata pelik-pelik yang dibawa oleh anak-anak raja ini.

22.Yang paling menarik adalah lembu berwarna perak, sudah pasti ianya metalik dan lembu itu mungkin merujuk kepada satu kenderaan atau robot atau mecha.

23.Mulut yang terbuka? mungkin merujuk kepada pintu atau ruang kokpit, entahlah, saya pun tidak tahu.

PYRAMID MELAYU

24.Dahulu heboh juga dalam blog saya apabila ada orang yang mendedahkan tentang kewujudan pyramid dalam alam Melayu ini, sehingga ramai pembaca yang terkena renjatan elektrik apabila mendapat tahu perihal itu.

25.Sebelum itu, ada beberapa buah blog lain yang juga ada menceritakan sedikit sebanyak kewujudan pyramid tersebut.

26.Orang Melayu juga sudah maklum tentang sebuah pyramid dalam dasar laut Okinawa tetapi asas kepada dakwaan pyramid dalam laut ini dibina Melayu jutaan atau ribuan tahun sebelum ini tidaklah diketahui dan kebenaran kepada dakwaan tersebut masih longgar.

27.Sejak dari hari itu saya dihujani pelbagai soalan dan dijemput masuk ke dalam perbincangan untuk orang Melayu mengetahui tentang pyramid tersebut.

28.Sebelum ini maaf, tidak banyak yang saya boleh dedahkan pasal pyramid itu yang mana lokasinya terletak di sebuah hutan yang masih dara dalam Semenanjung Malaysia.

29.Paling mudah, kita boleh katakan dalam sempadan negeri Pahanglah, lokasi tepat maaflah, tidak dapat saya nak beritahu, biarlah ia kekal menjadi rahsia saya.

30.Pyramid kita tidak sama dengan pyramid yang wujud di Mesir, yang mana setelah ribuan tahun masih kekal dengan bentuknya.

31.Hari ini bangunan yang disebut pyramid pada alam Melayu ini telah pun dilitupi hutan rimba, dan orang melihatnya sebagai gunung yang tinggi.

32.Umpama kita ambil tudung saji, letak di tanah, kambuskan sedikit tanah ke atasnya, sehingga menjadi busut kecil, beberapa bulan atau setahun selepas itu, busut kecil itu akan ditumbuhi rumput, hilang bentuk saji itu.

33.Samalah kesnya dengan pyramid alam Melayu tersebut.

TEKNOLOGI PYRAMID YANG TERLALU MAJU DAN TAK TERCAPAI DEK AKAL

“SUIS UNTUK MENYALAKAN SUMBER CAHAYA DARI DARI CELAHAN DINDING YANG MENERANGI BAHAGIAN DALAM PIRAMID YANG SANGAT LUAS. BILA DILIHAT PADA BAHAGIAN DINDING TIADA SEBARANG MENTOL CUMA ADA SEOLAH JALURAN BESI YANG BERCAHAYA DAN TERBENTUK DINDING BERCAHAYA YANG MENERANGI PIRAMID,” (dari saksi yang masih hidup dan masuk ke dalam)

34.Dari ayat itu, kita tahu pyramid tersebut menjanakan kuasa, kuasa apa yang dipakai tidaklah diketahui tetapi ia hampir kepada tenaga elektrik cuma puncanya, golongan ini sudah pandai menuai kuasa dan tenaga dari kristal-kristal yang terdapat banyak dari dalam bumi dan manusia macam kita sehingga kini tidak tahu bagaimana untuk mengurai rahsia kristal-kristal yang dijadikan Allah ini.

35.Ia sama dengan pendapat mengenai logam emas, kita tahu emas boleh dijadikan matawang dan barang perhiasan tetapi ada pendapat menyatakan, emas boleh dijadikan sumber pengekalan awet muda, bagaimana emas melewatkan proses ketuaan, tidaklah saya tahu.

36.Sama dengan tumbuhan lain, seperti bunga, apakan Allah menjadikan bunga hanya sekadar untuk dijadikan perhiasan atau herba sahaja?

37.Apa kaitan bunga dengan pembinaan aura pada badan manusia?

38.Pyramid Melayu ini sebenarnya amat besar binaannya dan lebih besar dari yang berada di Mesir atau diseluruh dunia.

39.Usianya lebih tua, ada pendapat menyatakan ia bukan dibina oleh manusia pada zaman ini.

40.Terdapat pintu masuk yang diukir indah, coraknya lebih halus, sesuai dengan sifat orang Melayu yang kreatif dengan seni artistiknya.

41.Ada dua pintu masuk yang berbentuk shaft, satu mengadap matahari turun dan satu mengadap matahari naik.

42.Kedua-dua shaft ini dengan binaan tangga akan bertemu di tengah-tengah dan membentuk satu lagi shaft yang akan turun ke bawah.

43.Persoalannya dari puncak pyramid ke dasar sejauh 300 kaki ada misteri yang sangat sukar dikupas akal.

44.Kewujudan sebuah BANDARAYA dan kewujudan TEKNOLOGI yang boleh dipakai untuk mempercepatkan perjalanan dari destinasi A ke B (Macam STARGATE atau WORMHOLE)

45.Setakat ini sahajalah kupasan saya mengenai pyramid itu dan ia terhenti dengan kewujudan sebuah bandaraya kerana saya fikir tidak eloklah saya pergi lebih jauh dan mendedahkan terlalu banyak rahsia.

PYRAMID DAN KESELAMATAN NEGARA

46.Kawasan pyramid dan sekitarnya dikategorikan sebagai kawasan yang paling merbahaya dan ia dijaga oleh PENJAGA SULIT YANG SETIA MENJAGA RAHSIA.

47.Ada orang yang pernah masuk dan bila keluar mendapat penyakit misteri tetapi akan pulih seperti sedia kala dalam jangka masa beberapa minggu.

48.Pada masa sekarang, perimeter kawasan pyramid itu dijaga oleh para panglima yang menjaga warisan itu turun temurun.

49.Mereka yang pernah masuk memberitahu, ada tombol atau suis, tombol ini sangat penting untuk melihat apa yang berlaku di dalam kerana cahaya yang dikeluarkan sangat berlainan dengan cahaya lampu yang dipakai oleh manusia biasa.

50.Persoalannya, apa cahaya ini mempunyai mainan pada mata manusia untuk diperlihatkan sesuatu yang tersirat dan tersurat.

51.Udara dan suasana di dalamnya juga berbeza.

52.Pendek kata siapa yang melihat dan memasuki pyramid ini pasti akan pening kepalanya kerana kemajuan teknologi para pembinanya.

PYRAMID-PYRAMID LAIN

53.Dari maklumat yang ada pasa saya, negara mempunyai sekurang-kurangnya 3-4 pyramid lain termasuk satu di kawasan hutam Sarawak atau Sabah.

54.Saya harap, rakyat atau orang-orang lama yang mengetahui pasal Pyramid di Tanah Melayu ini agar melontarkan pendapat mereka atau menghubungi saya terus.

55.Di Indonesia dan di tempat-tempat lain pun ada pyramid.

BESI ANEH

56.Kalau tidak salah saya tidak berapa dahulu di sebelah utara Malaysia, penyelidik dari Universiti Utara Malaysia ada membuat kajian tentang sebuah kawah hentaman meteor.

57.Yang anek sekali dalam dan di dasar kawah itu mereka menemui tombak, kayunya sudah hancur tetapi mata tombak masih berada dalam keadaan baik dan sempurna.

58.Aneh sekali kerana mata tombak itu tidak terjejas apa-apa pun kerana hentaman meteor, komet atau tahi bintang yang berlaku jutaan dahulu kesan ledakannya macam bom nuklear.

59.Bayangkan kalau Malaysia mempunyai atau sudah pun ada teknologi besi ini?

60.Adakah dengan kajian teknologi-teknologi pelik ini, negara sudah mempunyai teknologi EMPnya sendiri.

61.Adakah negara kita merupakan satu-satunya angkatan tentera yang mempunyai empat cabang dalam perkhidmatan iaitu udara, laut, darat dan ……

62.Sila ikuti blog saya….untuk persoalan-persoalan yang dijamin akan menyebabkan anda mual dan akan muntah untuk menunggu saya update dan menjawab persoalan saudara.

63.OOO ada laluan shorcut, iaitu segelas teh tarik dan sekotak rokok.

–SEKIAN

 

Comments

 1. sordi kahsi says

  Konsep piramid diambil dari konsep perahu diterbalikkan ada ruang udara ditengahnya dan boleh menyedut udara dan juga fungsi-fungsi lain.Kaum nabi nuh a.s mereka telah ketahui akan menerima bencana seperti banjir tapi mereka tidak tahu bila?Bukti lain seperti UFO dibina di zaman mereka kesan-kesan yang di tinggal oleh datuk-moyang adalah permainan gasing itulah bangsa yang pernah membina UFO yang pernah dilihat oleh orangramai dan mereka telah tinggal di planet-planet lain dan mereka juga di panggil Aliens..Mereka juga akan membawa panji-panji imam mahadi mereka kembali ke dunia. dan bersama mereka kita akan berjuang bersama imam mahadi dan membawa bersama teknologi yang pernah mereka bina dizaman mereka.Mereka akan mengunakan pesawat UFO untuk mengesan yahudi mereka bersembunyi di pohon atau pokok yahudi.

 2. says

  Salam sdr. Terima kasih tidak terhingga kerana sudi berkongsi maklumat sepenting ini. Saya seorang calon PhD yg membuat kajian khusus mengenai kemungkin kebangkitan semula Daulah Islamiah di Alam Melayu Nusantara yg bakal meneruskan perjuangan Islam hingga ke saat2 akhir, setelah berakhirnya daulah2 Islam awal spt zaman keemasannya termasuk Khulafah ar-Rashidin hingga ke Empayar Uthmaniah. Daulah Islamiah di Timur Tengah sudah berlalu begitu juga dgn daulah2 Islam lain yg berakhir dgn kelumpuhan Empayar Uthmaniah di Turki. Tetapi, janji Allah tetap benar iaitu akan muncul satu lagi daulah Islam terbesar yg akan mengibarkan panji2 Tauhid sebelum nafiri Kiamat ditiupkan sebagai tanda kebenaran mutlak-muktamad Islam sebagai “Agama tunggal di sisi Allah”. Diharap kita dapat bertukar2 maklumat utk membantu saya menyelesaikan tesis PhD saya ini dgn izin Allah Azawajalla. Wassallam.

  • Ratu Cahayae says

   Masa semakin hampir..Akan terungkai betapa hebatnya teknologi & kehebatan Melayu yang dirahsiakan selama ini..Bermulanya era kebangkitan semula Daulah Islamiah di Alam Melayu Nusantara yg bakal meneruskan perjuangan Islam..Muncul insan terpilih yakni Pewaris Tunggal seperti yang dijanjikan Allah swt dengan kurniaan daulah yang teramat tinggi..

 3. salman says

  Sy cdgkn tuan baca buku yg brtajuk Perang Armageddon dan Kedatangan Imam Mahdi tulisan Amin Muhammad Jamaluddin cetakan Pustaka Syuhada hrga cuma Rm18, sy x jual sekdr cdgn, buku ni mengandungi ratusan hadis brkenaan akhir zaman.

 4. Ngah Fakeh says

  XPDC mencari permata yang hilang.. Perbincangan bagi kajian ini bermula September 2014 berpejabat di Kuala Lumpur.. Ahli XPDC setakat ini terdiri dari ahli akedemik, ketenteraan dan pakar hutan.. XPDC ini bukan bertujuan mencari harta karun. Tetapi lebih kepada kajian ilmiah dan sejarah bangsa Melayu. Gabung dan hubungi kami jika anda mempunyai maklumat sahih dan berbaloi untuk diserapkan kedalam XPDC ini. Nombor telefon tidak disertakan tetapi sila email kepada [email protected] dan sertakan nombor telefon dan maklumat yang tuanpuan ada, Pihak kami akan menghubungi tuanpuan selepas tapisan dibuat.. Tiada sebarang bayaran dikenakan bagi mengikuti XPDC ini kerana semuanya ditanggung oleh pihak kami. Wassalam.

 5. Badr Abu Khalid says

  Assalam mualaikum ,untuk pengetahuan Nabi Adam bukan manusia pertama yg diciptakan Allah ,ada buktinya dalam Al-Quran.

  • waris sheikh maulana malik ibrahim says

   Assalamualaikum,

   sila beri bukti dan huraikan serta nyatakan, dari surah mana dan ayat mana yang ada di dalam al-quran menyatakan nabi adam a.s bukan manusia pertama.. sungguh benar saya nak tahu dan belajar.. serta buktikan sekali dengar hadith2 sahih..

   Dan minta para sahabat semua, jangan hanya separuh jalan menyatakan sesuatu, semuanya ada di dalam al-quran sehingga menyebabkan kekeliruan dan akidah yang membaca boleh terpesong..

   Terima Kasih

   • poji says

    layan lebih je korang semua ni.. dah kalau berbakat sangat jadi penulis skrip filem, gi la mencuba nasib di Holliwood

  • yadzli amn says

   Waalaikum salam. Saya pernah mengikuti pengajian ilmu agama dan diceritakan mengenai makhluk Allah yang telahpun duduk dimuka bumi ini. Apabila, Allah SWT membritahu para Malaikat bahawa Allah akan mencipta manusia utk menjadi khalifah di mukabumi ini, para Malaikat pun bertanya mengapa perlu mencipta manusia yg kelak akan membawa kemusnahan di mukabumi ini.

   Huraian drp ustaz adalah, sebelum nabi Adam as dicipta, mukabumi ini telahpun didiami oleh makhluk Allah yg terdiri drp golongan Jin. Bagaimanapun, Nabi Adam as adalah manusia pertama yg |Allah ciptakan. Tiada manusia lain yg hidup sebelum Adam as. Makhluk sebelum kelahiran nabi Adam adalah terdiri drp golongan Jin. Wallahualam.

 6. Nik Sham says

  Salam…bila baca tulisan ni tringat tulisan tntng kaum Atlantis.. boleh google dan cari nama “life on atlantis ingrid bennett” atau http://www.think-aboutit.com/life-atlantis/… kaum mereka yang dikurniakan teknologi kristal dan terlebih maju dari kaum lain….
  ada pendapat yang menyatakan kaum mereka ini adalah kaum ratu balqis pada zaman Nabi Sulaiman dan mereka punya teknologi “UFO” dan teknologi untuk harvest tenaga dari kristal… boleh jadi kaum ini yang singgah ke tanah melayu dan bina piramid ini… dan knapa piramid terbiar? mungkin kerana kaum mereka telah musnah akibat bencana pada pulau mereka… wallahualam

 7. ahmadahmad says

  jika berkesempatan. boleh tuan berikan sedikit ruang untuk sy luah kan serba sedikit masalah yg saya hadapi skrg untuk mengenal diri ku ini.

 8. says

  Panji2 hitam merupakan bendera Rasulullah SAW ada tersimpan rapi di bwah simpanan Maulana XXX di Nxxxxxxin, Indxa…….Bendera2 itu digunakan oleh Rasulullah SAW dan para sahabat sewaktu perang Badar dan perang2 lain waktu zaman kebangkitan Islam dahulu…….Bendera itu dijaga tersimpan rapi dan mempunyai kerohaniah dan lambang kekuatan Islam di bawah pimpinan panglima2 Islam spt Khalid Al Walid…..Waktu perang zaman Nabi SAW, bendera itu tidak boleh jatuh ke tanah, sekiranya sahabat yg pegang putus tangan, maka sahabat yg lain akan sambut bendera tersebut supaya tidak jatuh ke tanah……..Itulah khazanah rahsia kekuatan Islam yg mana khazanah ini akan dikeluarkan semula sewaktu peperangan yg paling dahsyat nanti iaitu Al Malhamah Al Kubra atau lebih dikenali sbg Perang Armageddon zaman Al Mahdi……..

 9. says

  Hadis Nabi SAW,”Akan datang Panji-panji Hitam dari Timur, seolah-olah hati mereka adalah kepingan-kepingan besi. Sesiapa mendengar tentang mereka, hendaklah datang kepada mereka dan berbaiatlah kepada mereka, sekalipun merangkak di atas salji. (Al-Hafiz Abu Naim)”………Daripada al-Hasan, bahawa Nabi SAW menyebut bala yang akan menimpa kaum keluarganya, hinggalah Allah mengutuskan Panji-panji Hitam dari Timur. Sesiapa yang menolongnya akan ditolong pula oleh Allah. Sesiapa yang menghinanya akan dihinakan pula oleh Allah, hinggalah mereka mendatangi seorang lelaki yang namanyna seperi nama aku. Mereka pun melantiknya memimpin mereka, maka Allah pun membantu dan menolongnya. (Nuaim bin Hammad)………….Akan datang Panji-panji Hitam dari Timur, seolah-olah hati mereka adalah kepingan-kepingan besi. Sesiapa mendengar tentang mereka, hendaklah datang kepada mereka dan berbaiatlah kepada mereka, sekalipun merangkak di atas salji. (Al-Hafiz Abu Naim)…………Akan ada orang-orang yang keluar dari sebelah Timur, lalu mereka mempersiapkan segala urusan untuk al-Mahdi, yakin pemerintahnya. (Ibnu Majah)

 10. says

  Tentera Al Mahdi sudah bersiap sedia di seluruh alam….Jemaah2 dihantar ke seluruh alam atas maksud tegakkan kalimah “Laila ha il Allah”, seru manusia kepada Allah……..Bilamana manusia ingkar, maka mereka semua akan memerangi mereka2 yang ingkar atas perintah Allah swt dibawah arahan komando Imam Mahdi…….Pergerakan tentera AlMahdi berlancar lancar tanpa disedari musuh2 Yahudi…..Mereka ini dekat dengan kita, tapi jauh dari hati kita, pada pandangan manusia, mereka bukanlah sape2 dan lekeh shj pada pandangan mata org ramai…..Sedangkan hati mereka spt kepingan2 besi (kuat, cekal, tabah)………..Ini bertepatan dgn hadis Nabi SAW berkenaan pasukan panji hitam “Mereka meminta kebaikan (dakwah lorong ke lorong pintu ke pintu) tetapi tidak diberikannya, lalu mereka berjuang dan memperoleh kemenangan (perang), lalu mereka serahkan tampuk pemerintahan kpd Al Mahdi”…………Dari Ibnu Masud RA, katanya, ketika kami berada di sisi Rasullulah SAW, tiba-tiba datang sekumpulan anak muda dari kalangan Bani Hasyim. Apabila terlihat mereka, maka kedua-dua mata banginda SAW dilinangi air mata dan wajah baginda berubah. Aku pun bertanya, Mengapakah kami melihat pada wajah Tuan sesuatu yang tidak kami sukai? Baginda menjawab, Kami Ahlul Bait telah Allah pilih untuk kami akhirat lebih dari dunia. Kaum kerabatku akan menerima bencana dari penyingkiran selepasku kelak sehinggalah datang suatu kaum dari Timur yang membawa bersama-sama mereka Panji-panji Hitam. Mereka meminta kebaikan tetapi tidak diberikannya, maka mereka pun berjuang dan beroleh kejayaan lalu diberikanlah apa yang mereka minta itu tetapi mereka tidak menerima sehinggalan mereka menyerahkannya kepada seorang lelaki dari kaum kerabatku yang akan memenuhkan bumi ini dengan keadilan seperti halnya bumi ini dipenuhi dengan kedurjanaan sebelumnya. Sesiapa yang sempat menemuinya, maka datangilah mereka itu, walaupun terpaksa merangkak di atas salji. Sesungguhnya dia adalah al-Mahdi. (Ibnu Majah)

 11. says

  Hadis Nabi SAW;
  Akan keluar dari sulbi ini, seorang pemuda yang akan memenuhi dunia dengan keadilan (Imam Mahdi). Bilamana kamu yakin perkara demikian maka carilah Pemuda dari Bani Tamim, dia datang dari sebelah Timur dan dia adalah Pemegang Panji Hitam Al Mahdi – (Dari kitab Al Hawi lil Fatawa oleh Imam Sayuti)

 12. says

  Teknologi Piramid Melayu ini adalah teknologi kaum lampau iaitu teknologi kaum Aad zaman Nabi Hud a.s……teknologi mereka adalah lebih maju drp zaman kita ni……Allah swt beri kelebihan pd mereka, tetapi mereka murka pd Allah dan mendustakan Nabi Hud as……Piramid yg ada di Gunung Tahan, Sabah dan Sarawak semua Allah swt perintahkan tarik balik……So angan2 kerajaan untuk memiliki emas2 yg ada di dlmnya sudah tiada disebabkan ketamakkan pemerintah kita…….Sekiranya digunakan betul pd jalanNya berlandaskan perintah Allah, maka Allah akan zahirkan……Allah Maha Kuasa, makhluk tiada kuasa…..Kejayaan mnusia hanya dlm agama Allah swt iaitu sejauh mana manusia dpt taat perintah Allah ikut cara yg diajar oleh baginda Nabi Muhammad SAW

 13. says

  Assalamualaikum….Piramid gunung tahan ni dah takde emas dah…..Allah swt perintahkan supaya ditarik balik emas yang ada kat piramid tu kerana utk mengelakkan fitnah2…..Imam Mahdi bagitau saya emas gunung tahan sudah dihilangkan atas perintah Allah swt……..Komando2 yg jaga perimeter tu baik balik laa, hanya mereka yang berhak sahaja layak untuk ambil emas2 tu utk diagihkan pada mereka yang berhak menerimanya…..Harapkan bulan jatuh ke riba jer……

  • pendeta agung says

   Assalamualaikum,

   ko jumpa imam mahadi ? boleh kirim salam kat dia tak ? kalau boleh aku nak minta tandatangan dengan buah tangan…

   memang, tiada yang mustahil jika diizin Allah tapi jangan sampai komen yang ko bagi menyesatkan dan mengelirukan akidah orang ramai..

   maaf di pinta aidai terasa hati sebab pada aku, baik aku yang menyindir dari ko jadi kayu barberque dikemudian hari..

 14. Daeng Kuning says

  kawasan piramid kt pahang? area tasek chini kan?
  byk org yang xmerujuk apa2 rujukan leh komen benda pelik2 kt sini
  kalau xtahu leh kaji lg…jgn ngata sambil tunjuk diri bangang hahaha
  kt perak…pn ada jgk piramid ni kt gunung kederong…bentuk dia
  lg real daripada bukit yg kawasan tasek chini tu…di
  indonesia juga ada org menjumpai piramid di area gunung lalakon

 15. indra says

  salam saudara:

  saya hamba biasa….saje x punya diri, x punya harapan, x punya ilmu, x punya apa apa pun,tiada takut dan tiada juga berani….tetapi saya bersedia jadi lelaki yg saudara perlu untuk memasuki lorong orong sempit gelap….bagi merungkai sejarah demi kasihku pada agama ini….dan kalau boleh ingin juga mendengar ….cerita saudara perihal2 rahsia yg terahsia……kalau boleh…boleh saya hubungi saudara….takpun bagi email je pon dah ter amat alhamdllah…terima kasih

 16. eiszerie says

  saudari julia..jgn takut pd org yg kata kita nie giler…sbb NABI MUHAMMAD pun pernah di kata kan dila sbb membuat pekara yg di luar kotakl pemikiran manusia yg waras…tp lihat saje apa yg di lakukan BAHGINDA…org yg mengatakan BAHGINDA gila tue lah akhir nya yg gila…

 17. eiszerie says

  saya xpelik jika ada org melayu ato ank2 melayu yg mengata kan cite ini semua dongeng…sbb ank2 bangsa kita pemikiran nya semua tlh dijajah oleh bangsa2 yg xnk ato takut akan hari kebngkitan ini…tp percaya ato tidak…nak tao xnak ia nya pasti akan bngkit…memerangi yg batil n akan menegak kan yg haq…

 18. eiszerie says

  salam…xada yg pelik dlm dunia ini…Allah menurunkan atao mewahyukan Al quran bkn bersifat ghaib…tetapi nyata…jika di kaji setiap ayat2nya maka dpt kita rungakaikn n terjemahkn bnyk pekara yg nyata…cntoh kisah behtera nabi noh…sape yg membantu dlm pembuatan bahtera tue sndri…jika kita lihat dr aspek sain nya…bangsa apa yg pandai buat perahu nie…kaji ahli2 pakar sejarah sebulat suara mngatakn seni bina bahtera tue ada berciri2 nusantara…n buatan bgnsa MALA@MELAYU…masa kn seorg manusia mampu membuat bahtera dlm masa yg di tetapkan n besar pula sehingga bleh memuatkan berpuluh2 ribu DNA2 atao baka2 untk kesinambungan tamadun…dan jika kita singkap sejarah nabi sulaiman…kisah mahligai yg di perbuat dr emas tue…emas nya di ambil di nusantara…maka sbb itu negara kita di panggil semenanjung emas masa zaman kegemilang melaka…n sebenar nya bnyak lagi rahsia2 yg bakal terungkap…ingat lah sbda nabi kita..AKAN LAHIR DR TIMUR BANGSA KU YG AKAN MEMBAWA PANJI2 HITAM DAN BERSRTA MEREKA ADALAH DR KETURUNAN KU YG AKAN MEMERANGI KEZALIAMAN @AL MAHADI…

 19. Julia says

  Ya setuju bangettt 😀 , kecuali hanya segelintir yg menerima dan percaya..ramainya yg kata kita ni gila isemm hehehe..they are not ready yet.

  • says

   BERiTA , TERiMA . PROCEED AND CARRY ON .

   OUT .

   ~i|i~

   .

   “… PYRAMID DAN KESELAMATAN NEGARA

   46.Kawasan pyramid dan sekitarnya dikategorikan sebagai kawasan yang paling merbahaya dan ia dijaga oleh PENJAGA SULIT YANG SETIA MENJAGA RAHSIA.

   47.Ada orang yang pernah masuk dan bila keluar mendapat penyakit misteri tetapi akan pulih seperti sedia kala dalam jangka masa beberapa minggu.

   48.Pada masa sekarang, perimeter kawasan pyramid itu dijaga oleh para panglima yang menjaga warisan itu turun temurun.

   49.Mereka yang pernah masuk memberitahu, ada tombol atau suis, tombol ini sangat penting untuk melihat apa yang berlaku di dalam kerana cahaya yang dikeluarkan sangat berlainan dengan cahaya lampu yang dipakai oleh manusia biasa.

   50.Persoalannya, apa cahaya ini mempunyai mainan pada mata manusia untuk diperlihatkan sesuatu yang tersirat dan tersurat.

   51.Udara dan suasana di dalamnya juga berbeza.

   52.Pendek kata siapa yang melihat dan memasuki pyramid ini pasti akan pening kepalanya kerana kemajuan teknologi para pembinanya. …”

 20. Julia says

  WOW YG NI hampir2 tepat…best yg bab teori relatif masa tu..dlm quran dah banyak sebut..manusia masih tak percaya..

 21. Julia says

  silap2 ado yg idung tang telinga, mulut tang dahi, tangan tang kaki bila ‘keluaq’ hehehehe

 22. Julia says

  Menarik ni Tuan, selari dengan teori Aiz di nusanaga blogspot cuma ada lebih mendalam.Setelah Rasulullah dizahirkan didunia ini abis semua portal2 ni musnah…terpisah 2 dunia ini.Dulu saya tak percaya tapi lepas seorang yg agak terkenal dan kuat kerohaniannya secara langsung mengiyakan perkara ini depan saya (tak sengaja tertanya beliau) barulah saya kembali mengkaji dan percaya.

 23. Magneta says

  Sesungguhnya apa yang saya cuba sampaikan ada bebenang merah dengan kisah Ophir dan Tarshih (Emas dan Daulah ISlamiyah di Nusantara) juga berkaitan dengan emas dan Alchemy(Resipi buat emas karun memang wujud ianya juga pernah dimiliki oleh Raja-raja MAlayu)

 24. Magneta says

  Ini link artikel Public Secret dalam ‘Facebook’ rujuk artikel ‘Pembohongan Syaitan, Dajjal dan Konco2 Zionis tentang Bulan dan Program2 Angkasa Lepas Mereka…. [PART 6 of 13]’

 25. Magneta says

  Legasi Pembina Piramid(Master Race) ni adalah …..Gunung Tahan terakam dalam lagu rakyat Pahang ‘Puteri Walinongsari’ Gunung Tahan, Gunung Banang dan Gunung Ledang (Gunung Daik Bercabang Tiga ingat DAIK apa tu Daik bukan ke Srikandi da jelaskan ianya merujuk bahasa Malayu lama iaitu Piramid.Puteri Walinongsari disebut dalam lagu tu sebagai Puteri Kayangan bukan ke Pentas Sunda ini di zaman Lamuria (Tulisan Rencong di gunung Padang Indonesia berjaya mengeksperimenkan ‘Hydratana’ memanipulasi Tenaga ALam) di perintah oleh Tujuh Ratu (Ratu Batara Guru-Rujuk Biku Gandasari dlm Hikayat Panji Semirang),Kraeng,Santubong,Lela Bayu,Ratu Kidul,dua lagi cari lah nama tu….Di Mesir tercatit kisah Ratu Moo gelandang ke Mesir setelah Punt@Pentas Sunda@Asia Tenggara=Lamuria tenggelam.Sesungguhnya Lamuria bersifat ‘Matriachal’ yakni yang memegang ‘Harta dan Tanah adalah Wanita (Rujuk Adat Perpatih) Lelaki hanya memegang Kuasa.Ikut Usul Adam dan Hawa = LElaki(Adam) pegang Kuasa manakala Hawa(Wanita) pegang Harta & Tanah.Ini Syariat dari zaman Purba lagi.Ya kisah Puteri 7 Kayangan adalah realiti cuma sejarah terkubur di telan zaman hanya jurai Keturunannya saja yang tahu dan faham.Apa itu kisah Dewa Dewi rujuk balik cerita The Darkness of the Moon bukan ke Public secret da cakap Atalan di bulan menyimpan Rahsia Bangsa sebelum Adam iaitu Lamarakh(manipulasi tenaga ALAM) dan bangsa Atalan itu telah semenda dengan Al-Insaan lalu melahirkan keturunan bangsa KErinchi dll.Ini lah merujuk kepada istilah Dewa -Dewi atau MAkhluk yang memiliki Ilmu fardhi kifayah atau pun mungkin juga Dewa-Dewi ini memiliki ‘Karamah’ seperti mana Biku Gandasari dalam Hikayat PAnji Semirang.Inilah yang melahirkan Puteri 7 dari Kayangan(Darkness of the Moon) disebalik bulan jika bangsa ini mahu datang ke bumi mereka hanya perlu aktif kan Portal ‘Stargate’ yang terletak di Piramid Purba yang sangat langka dimana ianya terletak di Bumi ‘Tanah Tua’ ini @Land of the God (Tanah Dewa Dewi-istilah dari blog Mistisfiles) ingat balik Tn Haji Shahpaskal beritahu Piramid berada di sekitar dlm Taman Negara yakni Gunung Tahan salah satu Daik disebut dalam LAgu Puteri Walinongsari yang terletak nun d banjaran Titiwangsa.Siapakah keturunan 7 Ratu ini pada hari ini?Keturunan 7 Ratu mewarisi baka nya melalui baka ‘XX’….Hayati lagu Puteri Walinongsari dia turun dari Kayangan bawa apa? Itu adalah Royal Regalia tanda warisannya sebagai salah seorang keturunan dari 7 Puteri Kayangan…

 26. DukeAsrulez says

  Gunung daik bercabang 3 (ini satu klu yg sy jumpa), kalo bgtahu nama gunung 2 pun menGagau org nak cari pintu masuk atau gerbang dia,. BEtul x tuan syah..

 27. minai says

  APM.

  Dah banyak shah bagi tip, kata kunci dlm MOM ni… dan kordinat pun dah bagi… berpantun sudah bersajak pun telah di buat namun ghamai masih mamai… nak minta lagi…

  carik jgn tak carik APM

 28. minai says

  MD,
  Jom pi.. saya dah cherita MD sebelum ni… tak jauh tu…. pernah berkhemah di kawasan bawah tu… lagi pun ada kaitan dengan orang terkaya di dunia sekarang ni memandangkan dia asal situ..

 29. ahliilmu says

  As salam lama x menjenguk ke laman nih…skrg ni aku nak bagi harapan baru pade peminat -peminat piramid …ni aku nak kongsi bagi sesiapa yg berminat …lihat apa yang ditemui di Mesir tahun ni…insyaallah baca petikan ni ” Huge amazing new discoveries come out of Egypt. That including the possibility of an underground city that lies beneath the pyramids of Egypt. One part of Egypt that is covered by sand and large sand dunes in the desert that unveils a large discovery of Ancient Egypt, something very sacred and powerful that has been sitting under the sand for thousands of years. There will initial issues with archaeologist and the Egyptian government when it comes to this large discovery being unearthed. Once the fall in Egypt occurs and changes take place new things will take place in the ways of new discoveries and the ability for archaeologist to search more. “…sape x pandai baca bhs org putih cari la translator …skrg ade teknologi google translator ..translate lah ye…

 30. faisal 9w2wbt says

  salam riri yang di hormati..
  ini pertama kali sy melihat seorang forumer indonesia memberi komen yang amat jelas dan lebih bersifat intelektual untuk di bincang sebaik mungkin.
  saya juga bersetuju bahawa piramid mempunyai nama nama berbeza atau mempunyai struktur yang berbeza dari piramid mesir. Benar, ia mampu menjadi satu tarikan kepada pengkaji pengkaji arkeologi dan memberi manfaat kepada taraf ekonomi dan negara . Cuma masa sahaja yang menentukan ia menjadi satu tapak arkeologi atau ditutup sebagai tempat ‘rahsia’ bagi golongan tertentu.
  terima kasih atas komen saudara. ia adalah lebih baik daripada komen lain rakan rakan saudara di indonesia. Harap selalu ada diskusi ilmiah dari saudara riri.

 31. Amok says

  salam bro shah…saya masih menunggu gambar gambar piramid melayu..adakah akan di siarkan atau di batalkan ? terima kasih

 32. says

  naturally like your web-site but you need to take a look
  at the spelling on several of your posts. A number
  of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the truth however I will certainly come again again.

 33. riri says

  Assalamualaikum
  Di Indonesia bangunan mirip piramid ini di sebut ‘punden berundak-undak’.Saya lebih suka menyebutnya bengitu dan tak menyebutnya piramid dengan maksud untuk membedakannya dengan piramid karena punden berundak-undak tak sama 100% seperti piramid.Jika di Indonesia sudah banyak di temukan punden berundak-undak maka mungkin saja di malaysia juga ada.
  Seorang ahli arkeologi Indonesia (lupa namanya) mengatakan bahwa orang Indonesia harus bangga menyebutnya ‘punden berundak-undak’ karena punden berundak-undak memiliki ciri khas dan berbeda dengan piramid yang ada di Mesir dan negara lain.Saya tak tahu di malaysia di sebut apa,mungkin ada sebutannya sendiri.
  jika benar di temukan bangunan mirip piramid maka beruntunglah Anda karena setiap penemuan sejarah maka selalu akan ada manfaatnya jika benar2 di manfaatkan.Diantaranya dapat menambah kekayaan warisan budaya dan intelektual bangsa,dapat di jadikan objek kajian sejarah bagi para pelajar,dapat menaikan nama negara di dunia internasional serta sebagai tujuan pariwisata sehingga dapat menaikan taraf ekonomi masyarakat sekitar dan negara tentunya.
  salam damai dari Indonesia

 34. says

  hadis kaitan..negeri samudera…yang sahabat2 cari…zaman rasulllah tak kedengaran nama samudera (semut besar).zaman slps rasullah barulah terdengar nama samudra di sumatra, rajanya raja pertama melayu merah silu @ sultan malikul salleh.bila terdengar nama samudera barulah di hantar rombongan dari markaz dunia untuk islamkan samudera.di ketuai oleh nakhoda ismail yang membawa beberapa alat kebesaran. kisah tamim habibul nad dari seorang sahabat rasullah yang dilarikan jin ke alam melayu pun ada kaitan.dengan pengislaman alam melayu. alam melayu antara alam terakhir terima islam.

 35. says

  senak kepala hotak aku mikirkan piramid Melayu. kalau benarlah kenapa kerajaan tidak majukan untuk dijadikan satu tempat pelancongan selain dari negara Egpt. sudah tentu pendapatan negara serta negara akan lebih menarik sebagai destinasi pelancongan dunia? ini semua cerita merapu aje. Lawak bin pelawak.

 36. azeezawol says

  Dia orang ni mudah percaya perkara tahyul.Ceramah agama dan buku2 agama kurang dihadiri dan dibaca.Qur’an entahlah.Baliklah ke pangkal jalan.Pengarang ni patut buktikan dengan sahih.Ini takdir langsung .Amende ni De?Jangan lesung kan orang Melayu kepada yang karut karut ni.Berbelas tahun saya berkhidmat dengan ATM (unit) yang sentiasa di hutan belantara.mana hutan tak saya terokai,mana gunung tak saya daki dan sungai mana yang tak Sy renangi melainkan yang tersedia ada buaya.Belum pernah terjumpa atau mengetahui hal karut ini.Pengarang anu kot………..mencipta khayalan untuk dijadikan subjek bualan/perbincangan.

 37. AjiAji says

  orang melayu TAK BOLEH berfikir pakai mulut atau lutut je.
  budayakan membaca, tingkatkan ilmu, ikut perintah Nabi…..IQRA’.
  Kalaupun hadis itu sahih, dan kita percaya…so what? apa kita nak buat? tunggu yahudi/nasrani ajar kita apa kita perlu buat?

 38. menk says

  ckp pasal pyramid ni, d pahang kan,, t’ingat pula cerita dongeng raja dgn puteri tu.. puteri minta bnda2 yg x masuk akal tapi sultan dpt tunaikan.. mungkin pyramid itu adalah salah 1 cara untk sultan tu naik kat tmpt puteri, ”balai rong perpusing” itu kan namanya.. yg pasal puteri kahwin tu x percaya la..
  pasal negeri lain yg ada pyramid mungkin itu adalah.. SOMETHING THAT WE ARE NOT SUPPOSED TO KNOW ABOUT..

 39. uniq says

  salam…

  Apa yang saya tahu tempat tu mungkin Kota Gelanggi. Tempat memang tempat misteri bahkan bagi sesiapa yang menceburi dunia persilatan tak kira dari mana atau senang cerita dari Nusantara akan menamatkan dunia persilatan atau perguruan mereka disini.

 40. red-force says

  sis la. hahahahah, sbb dia kata ex dia askar. kebarangkalian ‘ex’ adalah perempuan adalah rendah.

  therefore, crash = female

 41. Kenapa? says

  Kalau sumpah ‘menyimpan rahsia negara seketat-ketatnya’..benar2 dimaksudkan kenape cerita nie boleh masuk dalam internet?

 42. aronexcell2013 says

  Itu wasiat Nabi. Sila baca atau cari info sejarah Misteri Pulau Besar, Melaka. Pulau yang dikatakan keramat yang menempatkan makam para wali-wali seawal kedatangan Islam ke Melaka. Kalau nak mengurai rahsia Alam Melayu, boleh rujuk blog srikandi kisah Alter Terahsia Bangsa Melayu.

 43. sam says

  Hadis haprak..entah entah tempat orang ngangkong buat nombor ekor.. hanya kebetulan bentuk bukit batu itu bentuk pyramid jadi kan cerita dongeng.

 44. Aku pun melayu says

  Pentas Sunda atau Sunda land. Memang menyimpan banyak misteri. Peta Asia pun banyak yang di hilangkan, manuskrip2, batu bersurat dan penemuan artifak banyak yang disorok oleh pihak tertentu dari zaman dulu lagi. Ada kisah yang saya baca, istana Balqis terletak pentas Sunda. Teknologi memindahkan istana Balqis macam teknologi teleport. Nak bincang lanjut dalam ni pun tak selesa rasanya. Sebab kalau diperhatikan, ramai pelancong asing atau pun pura2 pelancong dinegara kita ni. Ikutkan akal, banyak betul duit dema ni dok berbulan kat sini.. Kan? Apa yang diorang cari? Apa yang diorang perhatikan?

 45. Aku pun melayu says

  Assalammualaikum…
  Sekadar memberi pandangan. Saya rasa elok kalau berkenaan penemuan, serangkap pantun, secebis kisah lampau, kata kunci, peta lokasi dan koordinat,ataupun hint dibincangkan secara tertutup atau secara live. Sebab, apa yang dicoret di media elektronik amat mudah dikesan. Salah satu sebab org tua-tua dahulu kala amat suka bergurindam, berpantun yang sebenarnya kekunci pada sesuatu. Tidak dinyatakan secara terus tapi secara halus. Dan setiap negeri berbeza caranya. Ini luahan saya sebagai Melayu. :)

 46. wawie says

  saya pernah terdengar satu cerita tentang keislaman…yang seorang lelaki berselendang biru akan muncul pada akhir zaman..kemunculannya diantara dua negara iaitu malaysia atau indonesia…mungkin ada kaitan dengan kisah tersebut..wallahualam!!!..

 47. faszz says

  oh ya…dan memang MELAYU ISLAM yg akan pegang dunia akhir zaman…saya yg penuh dosa ini ingin mengajak semua dari kita bertaubat supaya kebangkitan Islam segera dan Imamul Mahdi muncul sedikit masa lagi…

 48. faszz says

  sebenarnye..keyword semua ada dalam Quran…contoh…kisah karomah wali2 Allah..cuba baca kisah Nabi Sulaiman nk bawak istana Puteri Balqis….lepas tue ada jin offer nk tolong bawak ‘dalam masa Nabi Sulaiman berdiri dan duduk’ pastu ada sorang ‘lelaki yg memiliki PENGETAHUAN’ (lebih kurang macam tue la terjemahan Quran)…and lelaki (wali Allah) tue pindah istana balqis dalam SEKELIP MATA….
  sebenarnya, banyak ‘keyword’ Allah dh ajar pada kita…dan sy nk kongsi juga keyword yg saya dapat (dengan izin Allah)..tp cukuplah saya kata…baca Quran da fahami/kaji SETIAP AYAT serta hadis Rasulullah…itu semua ‘kunci syurga’

 49. lampard08 says

  rileks la bro … tp skarang mkin timbul psal hadis ni , mgkin tlah dsembunyikan , sbab tkut pd kbenaran , dalang nya sape klu x freemason ,cube kite tngok di nusantara skrang , di filipina dtempatkan tntera Usa, di singapore mjadi pusat grakan mreka , smua ni sdah diatur , sbab ape sngapore keluar dr mlaysia , dah drancang … mreka bbuat bgitu sbab mreka tahu ttg hadis y disebut2 , mreka menumpu kan nusantara utk mjajah pmikiran kite ., spaya xada kbangkitan ….

 50. faisal says

 51. lias says

  puncak yang dikatakan gunung tahan sekarang sebenarnya adalah gunung teku. kemuncak tahan yang sebenar kekal menjadi rahsia. ada kisah renjer jabatan hutan yang sampai ke puncak tahan sebenar, pulang dengan membawa penyakit misteri. – wallahua’lam bissawab.

 52. lias says

  gunung yg kelihatan spt pyramid adalah gunung yong yap di banjaran titiwangsa. 2 tahun lepas ada kes pendaki hilang begitu saja tanpa dikesan. operasi SAR dihentikan selepas sebulan. ada cerita yg mengesahkan mangsa masih berkomunikasi dengan ibunya melalui mimpi – wallahua’lam.

 53. lias says

  puncak mahligai di gunung ledang dah tak murni lagi… arak, babi dan maksiat dibawa kesitu.
  tapi beberapa puncak dan lembah di sekitarnya masih ada aura mistik..

 54. georgetownboy says

  habis tu kau katakan confirm tidak.mcm mana klau nabi benar2 kate?tak kah kau menafikan..
  sbaik2nya kau berkata wallahu’alam.
  nk jd ustaz tp bodo.
  diri dlm diri pon ko x knl tp nk sembang bab hadis dan hukum

 55. georgetownboy says

  hei bodoh….
  kau tak pkir ke apa yg hadis tu terangkan?
  klau nk diikutkan nusantaralah yg plg bnyak para wali2 allah,shgga skrg msh ada mreka x mcm kita mulut mcm puki
  dan mengikut sjarah kturunan hussein dan hassan ada bnyak susur jalurnya dikawasan kita mlaysia dan indo

 56. tikie balpakie says

  teknologi zaman nabi Nuh memang maju tapi Zaman nabi Sulaiman lagi advance.. sehingga kiamat pun x kan ada yg mampu menandingi teknologi zaman nabi sulaiman..

 57. pang5kundur says

  Tambahan :
  Menurut kajian ia diasaskan oleh Dapunta Hyang Sri Jayanasa (seorang Raja Melayu) yang mula-mulanya menakluk Minang dan Jambi dan seterusnya menguasai Jawa Barat dan Jawa Tengah. Seterusnya kerajaan ini menguasai Semenanjung (termasuk Langkasuka, Chaiya (Cahaya) dan Surat Thani – wilayah yang sekarang ini milik Thailand). Sesetengah sejarahwan Thai mengatakan bahawa Chaiya adalah pusat kerajaan Srivijaya, namun claim ini tidak mempunyai asas yang kukuh. Ia terus berkembang sampai ke Kemboja dan disebut di dalam sejarah Khmer sebagai kerajaan Malayu. Ia menguasai wilayah Indrapura, (sekarang ini milik vietnam dan masih lagi namanya sekarang ini Indrapura- dulunya adalah sebuah pelabuhan). Kerajaan ini juga yang membina Borobodur di Jawa dan seterusnya membina Angkor Wat di Kemboja (Thai dan Cambodia dok berebut kata depa punya). Hasil pemeriksaan DNA ke atas penduduk asli Madagascar, adalah dipercayai mereka berasal dari Sumatera yang telah belayar ke Madagascar semasa kerajaan Sirivijaya wujud.
  Mungkin tuan mat black terkeliru dengan kerajaan Vijayanegara di India yang wujud sezaman dengan kerajaan Srivijaya. Akhirnya kerajaan ini hilang tanpa dikesan apabila kerajaan Majapahit menakluk Sumatera, kerajaan Khmer menguasai Champa (Kemboja), seterusnya melihat kerajaan Champa ini terpecah kepada beberapa bahagian (negara) iaitu Kemboja, Laos dan Vietnam.
  Wallahuaklam-

 58. pang5kundur says

  BUKAN. Ianya adalah kerajaan Buddha dan bukan Hindu. Kerajaan Srivijaya adalah kerajaan Melayu Buddha yang sgt kuat dan amat mempengaruhi asia tenggara satu masa dahulu. Letaknya di Sumatera dan menjadi pusat penyebaran agama Buddha di rantau sebelah sini. I-Tsing seorang pengembara dari China (ada juga yang mengatakan beliau adalah seorang sami) pernah melawat kerajaan ini dan telah dicatatkan dalam jurnal pengembaraannya. Sejarah Thai mencatatkan kerajaan ini sebagai Sri Wichay. Kejatuhannya ada banyak faktor dan antara penyebabnya adalah perluasan empayar kerajaan Hindu Majapahit.

 59. says

  Samada penulis mereka cerita ini atau menceritakan pengalaman sebenar, Wallahualam… namun kemungkinan kebenarannya memang ada. Prof Stephen Oppenheimer dalam bukunya “Eden in the East” dan Prof Arysio Santos dalam bukunya “Atlantis: The Lost Continent Finally Found” mengkaitkan lokasi “Tamaddun Atlantis” yg hilang ialah di kawasan Asia Tenggara, tepatnya kawasan “Sundaland” yang sebahagian besar kini ditenggelami laut.

 60. akudtgdrpantek says

  para banker malayu laaaaa….yg skrg sedang berperang dgn para banker yahudi…..nampaknya kejayaan memihak kpd para banker malayu utk mengubah sistem hidup manusia skrg ni yg dah tersesat jauh dr kembali kpd tuhan yg sebenar…..semua agama skrg dah di salah guna,mencari selain dari tuhan sebenar tuhan…….

 61. akudtgdrpantek says

  kaum kerdil itu ialah “keturunan malayu sebenar” yg hilang ketuanannya sekian lama kpd melayu palsu,di tanah malayu (land of god) yg dijanjikan tuhan,yg kaya dgn “ibu segala emas” di bumi,dijaga oleh naga putih,dan kunci pintu perbendaharaan itu dipegang oleh seorang dari mereka yg digelar Hero Malaya @ Raja Wali @ Imam Mahdi @ Avatar dll gelaran… betul ke cherita aku ni haaaaa??????????????????? heheeeee

 62. megat.kembara says

  Tn Hj – Dah tonton ker movie Hobbit The Unexpected Journey…
  Bila menonton movie tu terbayang2 kisah piramid ni.
  Yg menarik dlm movie tu:
  1- Kaum kerdil yg hilang ketuanan.
  2. Kaum kerdil kaya dengan emas.
  3. Naga menjaga emas itu.
  4. Kunci pintu gunung yang menyimpan emas.
  5. Kene tengok sendiri.

 63. shahmie says

  tak heranlah di Gemas ada kem tentera yang paling besar kat Asia klu tak salahla.kem ni merangkumi tiga buah negeri iaitu Melaka , Johor dan Negeri Sembilan.Kononnya nama Gemas berasal dari perkataan emas.Cuba pikir dan selidik…….

 64. hamidah ismail says

  saya bangga dengan carian dan penemuan tuan. agak-agak pyramid ini akan membantu dalam serangan musuh. bahan api dikeluarkan oleh musuh tidak akan meletup. saya bangga rasulullah mertabatkan bangsa melayu yang bakal bangun mengamankan dunia.

 65. mat black says

  bukan ker kerajaan srivijaya asalnyer dari negara INDIA????.. Bukanker raja dari India yg merantau ke pulauan indonesia dan menakluk kepulauan itu????.. Kalu silap tolong betulkan erk..

 66. silent reader says

  Salam kpd semua..
  Saya ni nak btau je..Risau jugak..Petang tadi ada helikopter polis mendarat di padang Raub sebab kehabisan minyak..Kawan saya bertanya kepada pilot heli tu dari mana..pilot tu jawab dorang dalam misi mencari orang hilang..Di Gunung Benum..Masuk 8 orang dan yang keluar hanya 7 orang..Dia tak cerita lebih pulak..Saya terkejut jugak..yela..kot2 geng2 dari sini ke…harap2 bukan la yek..

 67. ahliilmu says

  x cukup ke pilihanraye memilih pemimpin ????? kaliber x kaliber itu pilihan org malaysia terutama kaum melayu sendiri…jgn mengharap yg lebih jika rakyat x nak pilih yg terbaik….jadi segala atas rakyat sama ada rakyat ditidurkan , dilalikan , di lemahkan , dilumpuhkan atau disekat …itu semua faktor yg membantu melambatkan kelahiran, menajamkan kepimpinan melayu…jadi segala terpulang bagaimana rakyat bermain dan dipermainkan oleh sistem demokrasi….sebab kita semua adalah “pemain”…cuma kena tau apa peranan kita dlm permainan “sistem demokrasi” . Tapi kat dlm ni bincang pasal piramid je….hehehe…x sangkut dgn kelemahan melayu….ok bro…

 68. tengku mohd syafiq says

  dlm vid ni kn,..picture pyramid ada chaya..so, mknanya nasa dapat detect la kt mana ada piramid dengan detect cahaya tu..betul ke?

  mintak yg mengetahui reply.
  tq

 69. tengku mohd syafiq says

  ASSALAMUALAIKUM, PARA ‘CENDIKIAWAN’ SEMUA(CEH…)
  SATU JE HARAPAN SAYA. SAYA HARAP SEMUA PENULIS2 BLOG BERKAITAN DGN MELAYU NI DAN ORANG2 YANG BANYAK PENGETAHUAN YANG DIRAHSIAKAN NI BERGABUNG DAN BERBINCANG, MENGATUR STRATEGI UNTUK ORANG MELAYU. BAGI SAYA, ORANG MELAYU SEKARANG MACAM TIADA PEMIMPIN. SAYA HARAP… T.T

  • Ismail Rajawali says

   Waalaikummusalam w.b.t. Setiap orang melayu mesti pandai berenang, bermain senjata , memanah dan menghafal Al-quran termasuk terjemahan. Bangsa melayu memang HEBAT. Tetapi sekarang diracun minda dan makanan/minuman. Menjadi layu…Didiklah anak2 jangan leka

 70. Anony says

  Hadis yang dibawakan adalah hadis PALSU!! Tidak ada sebarang hadis seperti ini malah yg hampir-hampir pun dalam mana2 kitab hadis yg diterima oleh Ali Sunnah Wal Jamaah (2 shahihain dan 6 sunan).

 71. akubangang says

  bukan white dragon yg pegang kunci tapi malayu dragon….white dragon tu cuma barua malayu dragon aje…..nanti white dragon akan berperang dgn malayu dragon pasal kuasa…………………………………….

 72. akubangang says

  …….alaaaaaa apa nak beratkan pikiran……..di dada tanah malayu ni lah tempatnya lombong emas/omeh raja sulaiman yg dicari cari orang yg tahu tapi mahu mcm engkau laaa…..lokasi tepat dlm taman negara tu lah….yg di lembah gunung tak blh masuk tu……..hanya dragon famili dan monitary 1 aje yg layak pegang kunci emas ni……………………………………..heheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

 73. ingatyangmengingat says

  aku dah baca blog tu tapi tak sebut pun di malaysia…..? mana ko tau simpan kat malaysia emas tu…..? lg satu nilai dia mana ko tau banyak tu…..?

 74. mansor sapari says

  Alhamdulillah Khazanah negara dah keluar. diharap disalurkan kepada yang berhak…

  Mat salleh ni pun ada cerita pasal emas nih…kat Indoneisa pun pihak ‘Elders’ dah setuju untuk keluarkan emas nih…untuk anak anak cucu cicit…

  kalau ada masa baca blog nih..panjang lebar tapi berbaloi…ada cerita ttg Jongkong emas yang disimpan di Malaysia yang bernilai 371 TRILLION….TRILLION!!!! ni abru 1 tempat…dia kata ada banyak tempat lagi di malaysia ni…emas nih dijaga oleh nenek moyang kita atau dipanggil ‘The Elders’

  http://divinecosmos.com/start-here/davids-blog/1097-russiantv

 75. minai says

  Shah,
  Berapa jauh boleh mengendap ke bukit piramid tu..
  Tengah jalan telah dihalang.
  Sebab nak ciluk jalan lain.
  Ghupanya dikhabarkan keturunan Sultan Brunei dari situ.
  Wallahhualam.

 76. [email protected] says

  tn haji shah cerita tn sama dgn ape yg di ceritakn oleh sahabat baik sy..dh lama sy mgikuti blog tn haji shah..baru2 ni jga shabat hmba mencerita sesuatu yg menarik sy mlas nk menaip ckup skadar begini lokasi di pahang+khazanah emas yg byk dr zamqn melaka utk keturunan yg berhak+ majlis rahsia+panglima perang+ huruhara dn ada lg++++wallahu a`alm

 77. cerita says

  piramid wujud spt yg diceritakn oleh tn hj shah sama dgn ape yg di ceritakn oleh sahabat sy baru-baru ni..yg menariknya skg info tbaru lokasi pahang+ khazanah emas + majlis rahsia ahlul bait +panglima perang+huru-hara tak lama lg dh…dan ada lg..

 78. cerita says

  baru-baru ni hamba di beritakan khazanah negara telah keluar adakah ini petanda permulaan sesuatu yg di tunggu-tunggu,rahsia dalam rahsia…

 79. Izoe says

  saya masih ingat, masa tu budak2 lagi. Rancangan MHI, pagi2 di TV3…Aziz Desa kot. hehehe.
  saya mmg suka benda2 misteri nih. Kalau time sekolah rendah dulu suka baca 2-3 kali buku sekolah kaler kelabu/coklat ÜFO, Bermuda Triangle, Tugu Easter…
  yang lebih menarik hati saya disini ialah betul atau tidak kita pernah terlibat dengan ‘Tamadun termaju’… mungkin akan mengubah sejarah dunia.
  sila beri tunjuk ajar…

 80. SangMelayu says

  Gunung Tumang Batak

  Gunung Junction

  Gunung Challi

  Gunung Hulu Semangkok

  Bukit Tunggul

  Gunung Besar Hantu

  Gunung Mandi Angin

  Pine Tree Hill

  Gunung Gagau

  Gunung Ulu Bakau

  Gunung Pukin

  Gunung Perlis

  Gunung Padang Temambong

  bro shah paskal adakah salah satu gunung diatas adalah piramid tersebut? tolong bagi klu kepada saya lagi sikit… saya dan team saya dalam perancangan untuk melakukan ekspidisi untuk mencari piramid misteri ini..tujuan kami hanyalah untuk mencari kebenaran tidak lebih dari itu.. saya sudah lama mengetahui tentang wujudnya piramid ini cuma lokasinya sahaja belum diketahui.. :)

 81. Alju says

  Sebelum banjir besar..teknologi masa tu mmg dah power.Teknilogi kita sekrg nie baru tangga 1 daripada 20..selepas banjir besar..manusia semua (total finish) habis kecuali mereka yg mengikut Nabi Nuh.Semua teknologi tenggelam bersama dan bermulalah zaman manusia baru seperti kita ini. Hanya jin saja yg tak lut dek banjir dan umur mereka pun panjang smpi beribu thn. Piramid melayu di dasar laut persisir pantai Okinawa membuktikannya dan telah disiarkan dlm geo.channel dulu….hanya pandangan. Jgn lupa Bermuda Triangle ..Seperti kata Hakikat Insan “Teknologi zaman Nabi Nuh adalah yang paling maju didunia dan tidak ada lagi teknologi selepas zaman itu akan dapat menandinginya “..

 82. ahliilmu says

  baca petikan ini untuk penerangan 21 disember 2012…”..Regarding the Mayan calendar, the 21st of December 2012 represents the culmination of a star constellation that occurs only every 26,000 years. The Mayan calculations are assuming that the Earth – on the 21st of December 2012 – shall lie on an imaginary line that fits together the star over the left side of the constellation Orion with the central sun, i.e. the centre of the Milky Way. The Sun meets the Milky Way at a location that is built by interstellar dust clouds, and is called “dark cleft of the Milky Way” by the human beings of Earth. On the 21st of December 2012, at nightfall of winter solstice, the Sun is directly in that cleft, and it is in such a position that the Milky Way covers the horizon in all positions all around.
  From this is resulting the optical impression that the Milky Way would touch Earth all around and that the galaxy would lie directly on the Earth. On the whole that’s the end product of the Mayan calendar recording..”

 83. ahliilmu says

  Untuk pengetahuan ko orang semua dunia kita belum sampai lagi ke tahap ini ultra-nano dan subatomik elektronik. Jauh lagi perjalanan untuk sampai tahap ini…kalu negara 2 tertentu sahaja yang baru paham konsep kuantum …kira masih lagi dalam ‘kasut bayi” lagi…..jadi fikir-fikir kan lah…

 84. naza says

  bro mansur merujuk kepada apa yang ada dalam kapal enterprise (star trek)kan?
  mengenai free energy tu, tesla gunakan coil yg besar untuk mengaruhkan tenaga elektrik dari graviti bumi. macam dinamo basikal tu. tapi ada pihak yg tak suka. sebab akan melumpuhkan industri petrolium mereka.
  mengenai replikator tu, mereka gunakan nano teknology + haarp (magnetik bumi juga) untuk merialisasikannya
  tapi… saya agak kagum juga dengan citer bro ni…. :)

 85. Maafya says

  Apa tu ether energy ? bestnya kalau kita boleh bergerak dgn sound energy..mesti kereta kita berbunyi..tuttu..tut..tuuuu atau prot..pret..prot..pret bila bergerak..
  Assalam haji ShahPaskal..sunyi je..

 86. ahliilmu says

  Aku tertarik dgn komputer menggunakan kristal …menggunakan konsep kuantum..buat sementara ni ade beberapa buah negara sahaja yg bergerak maju dlm memahami konsep kuantum…

 87. mansor sapari says

  salam..anak cucu mohon lalu.

  Sangat menarik ttg kisah piramid melayu. Saya rasa mereka yang tinggal didalam piramid itu adalah ‘Inner Earth Kindom’ mereka pun manusia(anak cucu cicit nabi Adam) seperti kita cuma mereka terselamat semasa banjir besar semas zaman Nabi Noh..mereka menyimpan segala teknologi yang memang sedia ada semenjak turunnya manusia ke bumi(membawa teknologi syurga)…teknologi mereke menggunakan FREE ENERGY…pengolahan energy ether dan Bunyi….teknologi ini yang cuba dimajukan oleh NICOLA TESLA tetapi mendapat tentangan dari ILLUMINATI…dan menggantikannya dengan teknologi minyak yang kita gunakan sekarang. sepatutnya kita manusia sudah maju seprti mereka jika kita menggunakan teknolgi Tesla(free energy)…
  antara kecanggihan teknolgi mereka
  1. komputer menggunakan Kristal dan menggunkan Though Operating System. Tidak menggunakan discrete calculation tetapi menggunakan Quantum Komputation.
  2. umur mereka panjang…mereka boleh mengejas rupa paras mereka mengikut kehendak mereka sendiri.
  3. ada 1 machine dipanggil “Replicator’ iaitu machine yang boleh membuat apa sahaja dari ‘Empty space’ dan mengembalikan barang tersebut kepada energy jika tak mahu diguna lagi..so tiada pembvaziran…cthnya jika nak guna BMW 5 series..just menggunakam mechione replicator ini + Thought kita maka sebiji Bmw akan muncul…kalau dah tak guna boleh bmasukkan balik bmw tersebut kepada replicator dan bmw akan bertukar ‘Dissolve menjadi energy semula.
  4. Tidak mengunaka duit dalam uruusan kerana duit tidak diperlukan lagi
  5..Ada library besar yang berbentuk Hologram yang menyimpan sejarah manusia dari dulu sampai sekarang
  6..dan banyak lagi….

  boleh dapat infor menarik lagi melalui website POOWEB.com oleh shieldan Nidle

 88. ahliilmu says

  ALERT!!! In October 10 2010 the chineese army closed an area in quinling mountains because during the night a weird big light appeared and at the morning the village with it’s 1000 inhabitants dissappeared. The curious thing is that this phenomenon had happened exclussively near pyramids. That village was near some pyramids in china. http://www.youtube.com/watch?v=S2PehfsBxUs&NR=1…dari situ betul la piramid ade diseluruh dunia…

 89. ahliilmu says

  Di sini aku sertakan petikan untuk menyokong kenyataan di atas di ambil pada ketika : Monday, April 12, 2004 – 07:01 pm
  ” ..the pyramids were indeed built about 73,340 years ago, and not only the ones in Egypt, but all of them around the world. At that time, Earth was positioned at a distance of 152.5 million kilometers from the sun. The pyramids were covered with a thick layer of limestone and mortar and, thus, higher than today. In those days the height of the pyramid of Cheops was 152.5 m; one meter representing 1 million km of the distance between Earth and Sun.

  However, in the course of the thousands of years these outer layers have been removed, and additionally parts of the pyramid structures also. On the one hand this happened through erosion, and on the other hand through the people, who used the material for building other structures, etc. The purpose of the pyramids also changed on several occasions through the course of time, and they were finally used as crypts and also as cult temples. Originally, the pyramids that were frequently linked with underground rooms…”

 90. ahliilmu says

  kenyataan diatas merujuk kepada 21 Disember 2012 mengikut pengakhiran kalendar Maya . Siapa yang tau pasal Maya , korang paham lah….benar ke tidak sama 2 tgk lah ..yg penting tau dan x tau je…masing-masing blh baca dan keputusan masing-masing. Setiap org berbeza pengetahuan yang dimiliki dan ia byk membantu membuat keputusan masing-masing.

 91. ahliilmu says

  aku tertarik dgn soalan ko tuh…soalan yang bagus …disini aku ade maklumat sedikit cuba teka lah zaman nabi mana ye ? Kalu tau lah…pasal alquran x sebut tarikh mula2 piramid dibina atau piramid pertama mula 2 dibina di bumi nih…ini tarikh yang aku dpt …71,344 BCE …merujuk kepada piramid di Mesir mula-mula pertama kali dibina….dari jangkamasa tersebut blh la buat kiraan sejak zaman nabi apa…sila baca petikan ini ” This, and also a few other pyramids on the Earth, was constructed when the constellation of Lyra was positioned in the sign of Cancer.That results in a time span of 2 x 36,650 years and therefore 73,300 years in total.”_ Report date February 9th, 1953.
  Ini maklumat yang aku dpt kongsi …apa yang benar ialah :
  1. Kita semua setuju terdapat piramid di seluruh dunia. Itu hakikat.
  2. Kita semua setuju terdapat banjir besar diseluruh dunia pada zaman dahulu. Yang kita tau zaman nabi Nuh/Noah mengikut tafsiran alquran.
  3.Kita juga setuju tiada catatan rekod yang tepat tentang kejadian alam yang misteri terutama tentang Bumi dan Angkasa Lepas pada zaman dahulu.Maupun sekarang.
  4.Kita juga faham dan tau manusia baru sahaja memasuki zaman maklumat di era sekarang. Maksud aku manusia baru maju. Itu yang kita lihat skrg nih kan.

 92. SayaNi says

  Baca lah buku ‘Dajjal akan muncul dari kerajaan jin di segitiga bermuda’ (buku karangan Muhammad Isa Dawud)…buku yang menarik untuk dibaca….tetapi x le boleh percaya sangat sebab tiada bukti2 sahih….

 93. SayaNi says

  Rasanya tiada hadis sahih yang menceritakan tentang Imam Mahdi & Dajjal. Kalau adapun tidak secara terperinci. Kisah pengembaraan dajjal rasanya bukan diambil dari hadis, tetapi dari kitab2 lama…… nak percaya tak salah tak percaya pun tak salah….jangan terlamapu terpengaruh sudah…..

 94. Astar says

  nutrinos? ==” yg tu aq x tahu tpi psal Nur tu aq x main2, ianya benar. Nur ni zarah yg jauh lebih hebat yg Allah S.W.T cipta khas termasuk utk bina Arasy dan Kursi. ingat kisah Nabi Musa a.s. di bukit tursina, cahaya yg apabila terpancar terkena gunung, hancur luluh menjadi debu. itulah Nur, andai kata wujud dibumi maka akan mati lah semua manusia, sbb bertapa hebat dan agungnya Nur ini yg Allah S.W.T cipta

 95. ahliilmu says

  ia memang nibiru …ia ada nama lain mengikut setiap tamadun yang wujud mengikut panggilan yang berbeza..pada hal benda yang sama….tapi skrg x perlu risau pasal nibiru dah..pasal dah x de kat dlm sistem solar kite nih….cuma perlu risau pasal komet pada tahun 2014 sahaja takut hampir melanggar bumi…kemampuan teknologi bumi belum dpt membantu mengelak hentaman komet setakat ini…selain itu “eleven years sun cycle ” perlu dirisaukan huhu…aku dah pos…cuba la baca…hayati lah ia…fikir2 la sama ade kalu ia benar 2 terjadi apa ko org akan buat ehhhh..

 96. ahliilmu says

  kepada hamba allah …..aku x pernah citer dajjal mengembara ke seluruh dunia sebelum tanda-tanda nye dibenarkan keluar sudah tiba…secara x langsung citer ko x dpt diterima pasal bertentangan dgn hadis nabi …setau aku la…

 97. ahliilmu says

  “…the year 2012 will bring a whole series of quite special events, to which the central star of our system, our sun, will contribute its share, because on the sun’s surface violent outbursts will occur and sun storms are caused, which will be very intense and will influence Earth’s geomagnetic balance. ”
  “Through the very strong X-rays falling down on Earth, the magnetic field can suffer from very strong fluctuations. And through geomagnetic storms, power supplies and all electronic appliances can collapse, also those in the satellites, and the ISS may also suffer great damage or may even have a complete (power) failure. Such solar storms may lead to enormous natural catastrophes, and in a worst-case scenario, to a polarity reversal of the Earth’s magnetic field. What has to be said also is that such solar storms are forming up to a climax in an exact rhythm of eleven years, which is a normal occurrence, but in the year 2012 it may happen in an extraordinary magnitude. The Earth will fall victim to a very strong bombardment of hard radiation, which may have a very negative effect on the Earth’s ozone layer. ”
  “Due to the entire resulting process, nitric oxides and acid rain can be formed worldwide, which may have evil and devastating effects on the entire plant life. The enormous solar eruptions can lead to further very strong climate changes and, with it, to immense droughts, bad weather, volcanic eruptions, earthquakes, crop failure and, therefore, to even greater famines than have existed up to now. Besides all this, the year 2012 brings other unpleasant events, like e.g. an unknown, invisible, dark and huge space wanderer that is threatening from the fringe of our solar system and could wreak tremendous havoc regarding Earth. “

 98. ahliilmu says

  “A large part of the Earth humans at that time, however, found protection and survival because they had been warned by our ancestors regarding the coming of the Destroyer and the impending disasters, consequently they built themselves structures like the Pyramids and also other shelters” …ko baca petikan tuh akubinmu….’our ancient’ aku rujuk kepada ” our ancestors”…tapi mls nak taip skrg…..tunggu la dulu…

 99. hamba allah says

  saya dapat tau 1 kisah tentang DAJJAl,dimana dahulu sebelum selepas dajjal dicipta dia telah diajar oleh malaikat jibril tentang semua ilmu alam…dan selepas semua ilmu alam dikhatam nya dia mula merasa kan yg dia telah tahu segala2nya dan ingin menjadi tuhan,kemudianya dia menjelajah keseluruh dunia dan mula mengelarkan dirinya tuhan,selepas itu dia membina PIRAMID dan duduk di puncak PIRAMID sambil menyuru semua orang meMUJAnya……jadi kat sini agak2 la ada ke kene mengena dengan piramid yg ada kt asia tenggara ini,dan mungkinkah pengduduk diasia tenggara in dahulu antara golongan yg dipaksa menyembah dajjal…..wallahualam,tolong cari kesahihan cerita ini dan tolong kaji ya…saya minat semua tentang melayu,islam dan akhir zaman…tapi x ada medium @ partner yg boleh bersama turun mengkaji……sekian

 100. ahliilmu says

  Kita semua patut risau yang ini…baca petikan ini “..every eleven years the solar flare activity increases for a few months.Another peak in solar flare activity is due in 2012 or 2013 and it may cause significant distruption to electrical devices on earth..”…jangan kata x bagi warning…harap semua alert …gunakan imiginasi untuk menggambarkan keadaan tanpa alat elektronik….hirup pikuk dan hura hara jadinye…apa2 blh berlaku….

 101. akubinmu says

  ‘our ancient’ tu apo kebendo pulok???adam n hawa ke atau nenek moyang bangsa melayu yg dikaitkan dgn nabi ibrahim n keturah…..crita la bro..x kan dah letih kottt

 102. maman rojer says

  salam semua…

  Tneter ghaib mmg ada. Pernah dgr upacara Tabal Jinn istana Diraja Perak sempena pertabalan Al-Sultan Perak?.
  Benarlah kebangkitan Panji Hitam dan kemengan tentera muslimin akhir zaman bermula dari bangsa Melayu jua.

 103. ahliilmu says

  sory berulang-ulang pasal aku tgk x keluar pagi ni kejap tadi…semalam aku check x de masuk..tu aku masukkan semula…ok x pe kalu blh padam …padam la yang berulang tu admin…

 104. ahliilmu says

  sambungan …
  4037.5 B.C. – 486.5 orbital period years
  4006 B.C.
  Special Event: Venus penetrates the earth orbit and slightly disturbs the earth, however, without bringing about large catastrophes.
  3551 B.C. – 664.5 orbital period years
  Special Event: Small Deluge
  Destroyer again runs on a collision course with earth and disturbs earth’s orbit and its rotation, bringing about worldwide catastrophes as well as a small deluge.
  Through volcanic eruptions and the ejection of ash, the sun is eclipsed for 48 days.
  3545 B.C.
  Special Event: Venus stabilizes itself and sets itself on its own orbit around the sun.
  3030 B.C.
  Special Event: Halley’s Comet comes in a menacingly close proximity to earth and minimally disturbs the earth’s moon in its orbit.
  2886.5 B.C. – 416.5 orbital period years
  2470 B.C. – 412 orbital period years
  2058 B.C. – 605 orbital period years
  Special Event: Destroyer slightly disturbs earth’s orbit and Venus, which experiences a pole shift and receives a new rotational period.
  Smaller catastrophes appear on earth which, however, are not of great significance.
  1453 B.C. – 575.5 orbital period years
  Special Event: Destroyer reaches a dangerous proximity to earth and evokes severe catastrophes.
  Earthquakes, volcanic eruptions, elemental storms, and floods of enormous magnitude are the result.
  The sunlight is eclipsed through volcanic ash, which lasts for several weeks.
  The volcano Santorini in the Hellenic (Aegean) Sea exploded and triggered a 180-meter-high tidal wave that rolled over the Mediterranean Sea and far into the land of the Nile in Egypt and flooded over everything.
  Not only do many humans die as a result, but also innumerable animals whose cadavers decay after the flood recedes, causing many illnesses.
  Through these events, the “seven biblical plagues” (time of Moses) are spawned, whereby the water of the Nile was also dyed red from the blood of the innumerable dead life forms and their torn and battered bodies.
  The backward-rolling flood wave thrusts back across the Mediterranean Sea and forward to the northeast, where it then floods over the land of Syria, bringing about enormous terror and devastation.
  877.5 B.C. – 597 orbital period years
  Special Event: Harmless approach of the Destroyer toward the earth, whereby the Moon’s orbit, however, is slightly affected.
  280.5 B.C. – 554 orbital period years
  Year after Christ
  A.D 32
  Special Event: An unusual solar eclipse produced by an immense sandstorm.
  At the same time, a very strong earthquake occurred in Palestine, Syria, Lebenon, and Saudi Arabia, which resulted in several seismic shocks during the crucifixion.
  A.D. 273.5 – 475.5 orbital period years
  A.D. 749 – 489 orbital period years
  Special Event: Destroyer passes far away from earth’s orbit.
  A.D. 1150
  Special Event: Halley’s Comet comes very close to earth and leaves it in a particle trail, lasting three weeks and shining in a golden color from the sunlight.
  A.D. 1238 – 442 orbital period years
  A.D. 1680
  Special Event: Up until now, the latest passage of the Destroyer, which may not return, as we strive to remove this wandering planet from the SOL System
  A.D. 1910
  Special Event: Flyby of Halley’s Comet.
  Next appearance of the comet in the year 1986, far outside of earth’s orbit and completely harmless.

 105. ahliilmu says

  Kalu rasa heran jangan ditanya pasal aku x citer lagi ‘our ancient’…..cukup la setakat nih…letih la…

 106. ahliilmu says

  daripada situ ko orang blh buat kesimpulan sendiri tentang ‘destroyer’….berita baiknye ” Earth humanity would no longer have to fear that it would threaten the Earth “….hehe

 107. ahliilmu says

  sambungan untuk rujukan dan tatapan semua tentang “destroyer” …sambungan timeline …ok
  4037.5 B.C. – 486.5 orbital period years
  4006 B.C.
  Special Event: Venus penetrates the earth orbit and slightly disturbs the earth, however, without bringing about large catastrophes.
  3551 B.C. – 664.5 orbital period years
  Special Event: Small Deluge
  Destroyer again runs on a collision course with earth and disturbs earth’s orbit and its rotation, bringing about worldwide catastrophes as well as a small deluge.
  Through volcanic eruptions and the ejection of ash, the sun is eclipsed for 48 days.
  3545 B.C.
  Special Event: Venus stabilizes itself and sets itself on its own orbit around the sun.
  3030 B.C.
  Special Event: Halley’s Comet comes in a menacingly close proximity to earth and minimally disturbs the earth’s moon in its orbit.
  2886.5 B.C. – 416.5 orbital period years
  2470 B.C. – 412 orbital period years
  2058 B.C. – 605 orbital period years
  Special Event: Destroyer slightly disturbs earth’s orbit and Venus, which experiences a pole shift and receives a new rotational period.
  Smaller catastrophes appear on earth which, however, are not of great significance.
  1453 B.C. – 575.5 orbital period years
  Special Event: Destroyer reaches a dangerous proximity to earth and evokes severe catastrophes.
  Earthquakes, volcanic eruptions, elemental storms, and floods of enormous magnitude are the result.
  The sunlight is eclipsed through volcanic ash, which lasts for several weeks.
  The volcano Santorini in the Hellenic (Aegean) Sea exploded and triggered a 180-meter-high tidal wave that rolled over the Mediterranean Sea and far into the land of the Nile in Egypt and flooded over everything.
  Not only do many humans die as a result, but also innumerable animals whose cadavers decay after the flood recedes, causing many illnesses.
  Through these events, the “seven biblical plagues” (time of Moses) are spawned, whereby the water of the Nile was also dyed red from the blood of the innumerable dead life forms and their torn and battered bodies.
  The backward-rolling flood wave thrusts back across the Mediterranean Sea and forward to the northeast, where it then floods over the land of Syria, bringing about enormous terror and devastation.
  877.5 B.C. – 597 orbital period years
  Special Event: Harmless approach of the Destroyer toward the earth, whereby the Moon’s orbit, however, is slightly affected.
  280.5 B.C. – 554 orbital period years
  Year after Christ
  A.D 32
  At the same time, a very strong earthquake occurred in Palestine, Syria, Lebenon, and Saudi Arabia, which resulted in several seismic shocks during the crucifixion.
  A.D. 273.5 – 475.5 orbital period years
  A.D. 749 – 489 orbital period years
  Special Event: Destroyer passes far away from earth’s orbit.
  A.D. 1150
  Special Event: Halley’s Comet comes very close to earth and leaves it in a particle trail, lasting three weeks and shining in a golden color from the sunlight.
  A.D. 1238 – 442 orbital period years
  A.D. 1680
  Special Event: Up until now, the latest passage of the Destroyer, which may not return, as we strive to remove this wandering planet from the SOL System.
  A.D. 1910
  Special Event: Flyby of Halley’s Comet.
  Next appearance of the comet in the year 1986, far outside of earth’s orbit and completely harmless.
  ok……setakat tuh sahaja dulu….letih la….

 108. ahliilmu says

  sebenarnya belum habis lagi la sepuluh….hehe…itu baru sentuh “destroyer” ..belum lagi siapa tu ” our ancient ” ….aku rasa setakat tu jelah dulu…tgk la ade masa aku menaip lagi jenuh menaip ni…huhu…

 109. Astar says

  x boleh buat sebegitu sahabatku, bahaya! sahabat tidak tahukah ada segelintir manusia yg mempunyai niat jahat? kalau perkara itu tidak penting, org xkn panggil itu RAHSIA. dan sekiranya sudah terbongkar bukan RAHSIA lagi namanya :)

 110. Astar says

  malaikut dicipta dari Nur sebenarnya bukan cahaya (cuma dalam bahasa melayu disebut Nur==cahaya) hakikatnya, cahaya dan Nur ada perbezaaan kerana Nur adalah zarah cahaya khas Allah S.W.T cipta yg jauh lebih tinggi dan kudus. bukan dicipta dari api walaupun secara konsep cahaya dan api dtang dari sumber yg sama

 111. Astar says

  binatang? mergastua? adakah itu bukan makhluk? mcmmane dengan angin? Nabi Sulaiman diberi mukjizat utk mentadbir sekalian makhluk Allah di bumi. semua makhluk Allah, bukan bermaksud jin dan manusia sahaja

 112. says

  MY DEAR rein,

  WELCOME to The Club . Welcome to “the hotel CALiFORNiA” also can lah… hihi

  X logik ek?
  Aren’t you an absurdian too yourself?

  Since you’re A THiNKER yourself (AM i RiGHT? 😉 ) . HOW much this article’s, ITS CONTENT and it’s comments (yep PLUS YOURS, of course) WORTH?

  :)

  READ THiS, you MiGHT have some idea ON the TOTAL NET WORTH…

  1 . http://wiki.answers.com/Q/What_is_a_Picasso_painting_worth .
  2 . http://www.dailymail.co.uk/news/article-2218546/Kunsthal-museum-Paintings-Picasso-Matisse-Van-Gogh-worth-millions-stolen-Dutch-museum.html

  dully convert it to MYR (RM) plZ… 😉

  kapish?!

  (^_^)v

 113. says

  GOOD questions.

  “SEBELUM KITA BUAT PENYATUAN MASA…”
  Secara dasar dan ringkasnya, ini adalah antara ‘ayat-ayat chenta’ yg digunapakai di penghujung PENYAMPAiAN sesuatu PERINTAH dalam manax/sesuatu OPERASI KETENTERAAN . Seseorang pegawai mahupun anggota TENTERA (apatah lagi otaix BEKAS TENTERA) begitu memahami ‘duduk perkara’ ayat-ayat cinta ini. Umpama kata, “Sudah terang lagikan bersuluh!”.

  DALAM konteks artikel yang SEDANG kita bicarakan ini, berasaskan doktrin “SILAT berpijak di bumi nyata”, kita memahami dengan mendalam bahawa, walau apa juga kecanggihan tamadun, teknologi, alam, spektrum mahupun dimensi yang digunapakai oleh ‘sebarang GERAKAN Piramid’ ianya perlu dizahirkan secara “jelas, terang dan nyata”. Cumanya, GERAKAN itu harus memilih, sama ada mahu menjadi lawan, kawan mahupun MUSUH DI TANAH MELAYU KITA ini.

  Bagi seseorang PENGAMAL SENI BELADIRI amnya, SILAT MELAYU KHASNYA, SUDAH TAHU bahawa, jika dengan musuh, “MAKAN BIAR KENYANG”. Tiada maaf bagimu. Kasi kiok!

  Selain itu, di jagat raya ini, juga berlaku ‘penyatuan masa’ yang akan berlaku hanya pada ketika itu. Contohnya, “pabila bunyi bersatu”, pada ketika enam planet berjajaraan selari, sesuatu ‘kumpulan tarikh waktu’ (KTW) dan lainx.

  Dalam konteks teknologi pula, bolehkah ‘penyatuan masa’, ini ‘dijadikan dengan sengaja’ melalui kaedah, acara dan alatx tertentu?
  Boleh, kita dah buat lama dah pun… :)

  Bagaimana?
  Mai la secawan, kopi ka, teh ka… keghin tekak ni… Mengeteh kalu, boleh kita sembangx panjang syikit. Ni pun TEKAK TENGAH KEGHiN ni,,, sepatah-sepatah aku nak jawap. Sat na, nak pi teguk ayaq teh, sat…

  teh o pun teh o la… hmmm… tu pun LA yg dok ada pun,,,heheh

  HANG PUNNN… Nanti , HANG OPEN TABLE, kita ngeteh lah skali ngan bro Shah. Ajak la sekali mat indoor, naza, Commodor, roja, jimio (psst! depa ni lagi banyak tahu woo…) dll. IbuSeparuh Masak bleh hidang CEKODOKnya yang syahdu… baghu sempoiii…

  hehehehe

  (^_^)

  :)

  PS: Alaa,,, ibu… nak cekodok jgakkk!… *sambey buat gaya ngadax manja…

  hihihi

  (^_^)v
  http://www.youtube.com/watch?v=LlPg3VorGgU .

 114. akubinmu says

  Ado question ni???
  Boleh jelaskan apo yg ko tulis ni…..x brape nak paham???
  “SEBELUM KITA BUAT PENYATUAN MASA?” apakah yg anda maksudkan dgan ayat ini????minta penjelasan…

 115. says

  fuhhh,,, akhirnya… sudah juga… ^_^

  .

  SCORPiNE 553 SAHAJA: HARIMAU HITAM .

  TiM PULUT KUNING SAHAJA: SEPULUH PANGLIMA .

  TiM RUMPUN BAMBU: Mayang Sari .

  .

  “Proceed AS PLANNED” .

  .

  ~i|i~ .

  .

  SIRI 500:

  “All warfare is based on deception. Hence, when we are able to attack, we must seem unable; WHEN USiNG OUR FORCES , WE MUST APPEAR iNACTiVE; when we are near, we must make the enemy believe we are far away; when far away, we must make him believe we are near.”
  ~ http://en.wikipedia.org/wiki/The_Art_of_War

  .

  Any questions SEBELUM KITA BUAT PENYATUAN MASA?

  MASA SEKARANG IALAH 0447 H , 21.11.’12 BERSAMAAN TUJUH (7) MUHARRAM 1434 H. apabila saya kata “MASA”…

 116. Hakikat InsaN says

  Sejak Nabi Adam Dah Memang Manusia Guna Wireless … Berdoa Pada Allah S.W.T … ada kabel,gentian optik ke yang sambungkan …. kita menunaikan solat,berdoa dan sebagainya pada Allah ada apa apa alat ke :)

  jangan marah ianya realiti … dalam al Quran dah termaktub Teknologi zaman Nabi Nuh adalah yang paling maju didunia dan tidak ada lagi teknologi selepas zaman itu akan dapat menandinginya … jadi tidak mustahil ini semua ada … “Kajilah al Quran dan fahami isi kandungan yang sahih … yang agak kabur tu biarkan kerana Allah Saja Yang Mengetahu Kebenarannya …. Surah Al Kahfi adalah penerang yang benar tentang zaman dulu,sekarang dan akan datang … fikir fikirkan lah …

 117. says

  thnx bro, dah “alangx seluk PEKASAM” tu kan heheh

  ***
  OPS KERIS . “Besides these images, THE TEAM IS REMAiNING PRETTY SILENT WITH THEIR DISCOVERY UNTIL MORE RESEARCH CAN BE CONDUCTED on these pyramids.” . OPS KERiS .
  ***
  ek ele,,, kejap bro, kejap tuan, kejap PENDiTA,,, ikut suka aku ja nak panggey nak sebut kan? Ntah hapax aku ni kan?

  Haiii, jaangaan ma-rah aarrr… alaax BUJANG Lapok…

  hihi

  (^_^)v

 118. naza says

  `dia` datang dari banyak tempat bro sepuluh…. terutamanya dari tapak bekas gunung berapi. malah ada gak tempat yang ada kilang nya sendiri…. they produce `the thing` out of from nothing…. tapi paling banyak, kat kedai emas la… hi hi hi

 119. says

  Tuan ahliilmu,

  “Selamat memburu bagi yang berminat pada TAMADUN silam…atlantis bukan myth tapi ia tamadun yang NYATA ….kaya dengan teknologi hebat…”

  Saya hanya hendak tahu dan ‘tadah’ segala juzuk, titik, titis, kepal, penjuru , ‘mata angin’ dan sisi berkait 1001 hal ehwal KERIS sahaja. Keris, nak genggam pun boleh/ senang. Jenuh jugak nak ‘genggam’ Atlantis mahupun LEMURIA tu tuan heheh…

  Khabarnya, ada catatan bertulis LANGKAH MULA pihak tentera tertentu (di KEM TERENDAK), beberapa tahun yang lalu (2004/2005 KALAU X SILAP…), mengkaji TEKNOLOGI KERIS MELAYU LAMA untuk diaplikasikan kepada pembinaan TAPAK Pelancar Roket Malaysia.

  Mulanya dirancang utk ke BULAN… Ada baca jgak dalam tahun lepas, kalau tak silap… Nak pijak MARIKH…

  Berkait KERIS DAN aplikasinya terhadap sistem EKONOMI dan SEMBILAN (9) ASPEK LAIN, X upaya pulak nak bercerita…

  Simply put, pada keris ada ‘DAPUR’ . Ringkasnya, yang penting PETUAnya,IBU JARI pada dapur pabila keris digenggam…

  Do you have any other SOURCE OR sort of written REFERENCES/RESOURCES pertaining to this matter, Sir?

  :)

 120. says

  Tuan ahliilmu,

  “bagi yang ‘terlibat’ akan menganggap ‘harta pusaka nenek moyang bangsa melayu’ yang perlu dijaga dgn baik…”

  Maksud tuan Pendeta, sejalanlah dengan usaha “memelihara WARiSAN MELAYU”… dengan KATA KUNCInya,”SAMBUNG , KEMBANG DAN PELIHARA” . Begitu?

  :)

  “apa-apa pun ianya bagus untuk kesedaran ‘siapa kita’ sebenarnya..harap GUNA IA SEBAIK MUNGKIN”
  tak tau nak kata apa tapi nak quote jgak ayat ni… ayat ni best… macam dapat LAMPU HiJAU… hihihi

  “pasal persediaan sekarang perlu FOKUS terhadap perkembangan SEKARANG….terutama Jepun dgn China disebelah TIMUR ni…”
  hmmm… macam keretapi atas LANDASAN ek?

  :).

 121. says

  Tuan akucahaya yang dihormati lagi dikasihi,

  “disebabkan banyak ilmu kononnya dan bertuhankan ilmu itu, bukan bertuhankan DIA Allah swt itu..?”

  Setahu saya, sememangnya, Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali pernah memberitahu, KUNCI ILMU adalah dengan bertanya. Seterusnya, HAKIKAT ILMU itu adalah “mencari KEBENARAN”.

  Hujjatul Islam itu menyebut perkara-perkara yang tersebut dalam KITAB Ihya ‘Ulumuddin. Seingat saya ada 12 JILID. Disebut dalam jilid yang mana, terlupa la pulak saya… Mungkin warga MOM di sini ada yang lebih tahu dan ingat drp saya.

  Persoalannya ialah KEBENARAN APA YANG KITA CARI?

  Dalam konteks tajuk “PENDEDAHAN EKSLUSIF…” ini pula, kebenaran yang dicari oleh TUAN TANAH Kedaung ini (Sdr Shah PASKAL) , hanya dia yang lebih MAMPU (macam lagu aizat la pulakkk… ‘hanya engkau yg mampu’ eheh… ), layak dan boleh menjawabnya. Saya yakin , dia lebih tahu apa yang dia cari.

  Again, bak kata HANG Ke Duablas juta nam ratus, “Hangpa dok baca sampai sini ni… hang pa dok caghi apa cek oiii???”

  Tu dia aaihhh,,, dgn akux sekali kena. Toinggg! Ataih batang idung… sebbek idung idung idung X kena pagut dgn BURUNG ITAM… hihihi

  (^_^)v YO!

 122. says

  YBhg Tuan ‘Arifbillah mrpicklesale,

  “Sy tidak bermaksud kita tidak boleh langsung memikirkannya tetapi paparan hadith yang mmg sukar mendapat kepastian kesahihannya mungkin akan mempengaruhi mereka yang dangkal ilmu agamanya.”

  Syaya ni… tak beghapa gheti sgt nak cakap. Menaip tu, boleh lah syikitx… :)

  Bila syaya baca katax tuan tu, syaya teringat klip vedio “HiKMAH” yg BARU syaya tgk…

  Segalanya bermula DARI DALAM Grup Majalah Seni BELADIRI…
  https://www.facebook.com/groups/207292092617027/permalink/521327817880118/

  lalu membawa syaya ke ACARA ‘Wacana Ilmu Memartabatkan Kembali Kegemilangan Tamadun Melayu’
  https://www.facebook.com/events/438943569488637/permalink/439631819419812/

  DI WACANA INI… lah syaya jumpa klip video ni… jap eh… nak cucuh rokok DAUN kejap…

  haa… PAUTAN TERUS dia kat sini

  APA yang menarik DALAM PAUTAN INI?
  Cuba KITA tgk… KHASnya pada masa 10:30…

  Apa pulak ceritanya pada 10:10?

  “POKOKnya adalah kita (orang islam) kembali kepada al quran dan sunnah sepenuhnya insyallah berjaya dunia dan akhirat. Tak perlu lg bongkar isu-isu piramid ini….”

  Berdasarkan kenyataan ini, mungkinkah tuan ini drp jenis ‘POKOK’ YANG TIDAK BERDAHAN BERCABANG DAN BERANTING “DI DALAM” ALAM MELAYU INI?

  Sekian, terima kasih.

  :)

  (^_^)

  ps: Tuan suka dak MAKAN DURiAN? Mana la tau… KITA SEKEBUN… :)

 123. ahliilmu says

  Timeline for destroyer…..sila la lihat dan kaji bagi yang berminat…
  14812 B.C. – 714 orbital period years
  14098 B.C. – 714 orbital period years
  13384 B.C. – 714 orbital period years
  12670 B.C. – 533 orbital period years
  Special Event: For reasons unknown, Destroyer changes its orbital period which from this point on is incalculable.
  12137 B.C. – 618 orbital period years
  11519 B.C. – 575.5 orbital period years
  11503 B.C. – Deluge
  Special Event: (Maya) Destruction of the continent of Atlantis following a feudal war with MU, whereby MU scientists pulled a small planet (Adoonis = the ugly, in contrast to Aadonis = the beautiful) out of the Asteroid belt and directed it to Earth and onto Atlantis, which consequently sank in the ocean and caused a deluge.
  10943.5 B.C. – 489 orbital period years
  10454.5 B.C. – 662 orbital period years
  10219 B.C. – Deluge
  Special Event: A large asteroid crashes in the Indian Ocean, causing a deluge.
  9792.5 B.C. – 575.5 orbital period years
  Special Event: Destroyer rips 7 large asteroids from the Asteroid Belt casting them into various dangerous orbits and which, in coming times, will endanger the earth. One of them probably in (the year) 2014.
  9545 B.C – Deluge
  Special Event: The seven large asteroids from the Asteroid Belt reach earth’s orbit and crash into the world oceans: one in the North Sea, one in the Indian Ocean, one in the Chinese Sea, one in the sea off the southeast coast of Australia, one in the Atlantic and one in the Pacific, producing a huge deluge on a worldwide scale.
  The last one continues on its orbit.
  9217 B.C. – 578 orbital period years
  9186 B.C.
  Special Event: Halley’s Comet disturbs earth’s rotation and leaves the planet in a particle trail, lasting 32 days
  8639 B.C. – 573 orbital period years
  8066 B.C. – 575.5 orbital period years
  7490.5 B.C. – 591 orbital period years
  7210 B.C.
  Special Event: Halley’s Comet disturbs earth’s orbit as well as its rotation and leaves the earth in a particle trail, lasting 19 days.
  6899.5 B.C. – 560 orbital period years
  6339.5 B.C. – 575.5 orbital period years
  Special Event: Destroyer rips Venus from the orbit of Uranus and draws it behind in the direction of earth’s orbit.
  6104 B.C. – No Deluge
  Special Event: Venus breaks into earth’s orbit and disturbs its rotation, such that a new rotation time is brought about, connected with powerful earthquakes, volcanic eruptions, floods, and elemental storms.
  5764 B.C. – 519 orbital period years
  5245 B.C. – 632 orbital period years
  4613 B.C. – 575.5 orbital period years
  Special Event: Biblical Deluge
  Destroyer penetrates earth’s orbit, disturbs its rotation and its solar orbit, causing enormous earthquakes, volcanic eruptions, and elementary storms, consequently bringing forth all the events of the biblical flood .The rotation of the earth is altered, and a pole shift results.

  Kalu rasa itu karut letak je tepi …x payah pusing-pusing…kalu suka berminat teruskan…kalu rasa pelik simpan la pasal pelik tuh…aku pun x dpt jawab …tapi destroyer je yang aku bincang kat cini…percaya atau tidak …itu bukan urusan aku…perbincangan terbuka …mcm aku ckp tau lebih baik dari x tau…benar ke tidak hanya Allah swt sahaja yang tau…

 124. says

  woiii… Taro!!!… Ha Ya Ta pegi mana…?!!!
  Nebius dah naik hangin menunggu tu…
  tekemut-kemut…

  HAH!!! MEMBUTA laie??!!…

  OOO… Dia DUTY OFiCCER semalam ek… byk kes ek…
  X pe… x pe… nanti aku gi taw Nebius… kitorang gi brekFAST dulu lah ek…

  Ngko nak kirim apa Taro…?

  ooo… ok… Roti canai kasi BANJIR… Taro tulur separuh masak dua?…
  Wokeyh…

  (^_^)v

 125. says

  bro asu,

  ralit aku baca post DALAM NOTA ‘Kerajaan-Kerajaan Melayu Yang Hilang’ dale fb mung tu… hok 13 NOV tu…

  “Untuk membuktikan dakwaan saya bahawa tamadun Lemuria dan Atlantis ini maju, mari kita lihat bukti-bukti dalam lipatan sejarah. Teknologi yang paling terkenal melibatkan kedua-dua peradaban ini ialah kristal. Kuil-kuil Lemuria dan Atlantis menempatkan sebuah generator raksasa yang dikelilingi kristal-kristal, sebagai sumber tenaga dan juga digunakan untuk perubatan.

  Tinggalan bandar Nan Madol boleh dijumpai di Pohnpei. Dijumpai pada tahun 1800 oleh penjarah eropah. Nan Madol bukan sahaja peningalan nenek moyang bangsa Melayu ini. Sebagai contoh, piramid ialah binaan biasa orang Melayu sejak zaman Lemuria lagi. Jadi, tidak hairanlah dakwaan bahawa terdapat ratusan piramid Melayu di dalam hutan kita yang sedang tunggu masa untuk didedahkan. Orang Melayu sebenarnya mampu membina lebih daripada itu. Sebagai contoh, dikatakan Kerajaan Aroi mampu membina terowong bawah laut yang menghubungkan pulau-pulau di bawah empayarnya. ”

  :)

  PS: Menarik, KOMENX depa DALAM Nota tu… 😉

 126. ahliilmu says

  Setakat ni x blh nak dikatakan teori …sebab ia x berdasarkan rujukan pada mana -mana penulis .. lagi pun ini yang aku dpt pasal “Destroyer” tuh….” Destroyer first penetrated into the SOLAR System for the first time approximately 970,000 years ago, whereby it triggered a tremendous Earth catastrophe. ” …dan seterusnya “After this first appearance of the Destroyer, it assumed an orbit that regularly carried it every 714 years back into the SOLAR System. ” …” It moved through the SOLAR System on its course about 87 times before it altered its orbital path and orbital time in the year 12,943.5 B.C. for the first time through circumstances unknown to us, namely to a constant of 575.5 years. ” ..”This took place by means of circumstances very strange and incomprehensible to us, whereby the first and second course and orbital period change did not fall on 575.5 years, but on 533 and 618 years. ” …” Having burdened us up until several months ago with an inexplicable phenomenon, the Destroyer held a constant orbital period of 575.5 years, which it achieved, however, with a large exception only every third year.”…” In between there regularly arose large orbital period variations of years, whereby the lowest orbital period amounted to 412 and the highest orbital period to over 670 years. “…”…the year 14,812 B.C., a time at which th13384 B.C. – 714 orbital period year the Destroyer still indicated a fixed constant of 714 years orbital period. “….penerangan yang diperolehi lebih kepada data saintifik yang telah direkodkan bukan diteorikan…kalau teori sukar nak dinyatakan masa seperti itu…yang pertikai boleh kemukakan pandangan …di sini lihat bukti catatan yang dikatakan dr petikan ” 14812 B.C. – 714 orbital period years ,14098 B.C. – 714 orbital period years “…disini ade keterangan lebih terperinci dlm bentuk peristiwa khusus membabitkan destroyer…baca la petikan ni “Special Event: The Destroyer hurtles on a collision course with Jupiter and disturbs its rotation, whereby it rumbles by so close to the outer layers that an enormous storm develops, rotating and extending into the innermost layers. The mass of Jupiter pulls upon the matter of the Destroyer and accumulates a particle and moon ring around itself which will persist for millions of years, together with the primordial particle and moon ring system — already existent since around four billion years — into which the new ring will integrate.The gigantic storm that already developed in the most primeval times on the colossal planet has nothing to do with the Destroyer. Concurrent with the passage of the Destroyer in the Jupiter system, it pulls a small, ancient moon with a diameter of about 4 kilometers out of its orbit and hurls it with immense speed out into the space of the SOL System on an unknown path, accompanied by several smaller asteroids.At first, this moon loses itself in a very distant orbital path, where it then reemerges after a long time and moved through the SOL System — time and time again — until one day, it will be recaptured by Jupiter and will crash down into it with great certainty which, according to our calculations, will be around the time of the turn of the twentieth to the twenty-first century A.D. “….kesimpulan yang boleh dilihat dari kenyataan di atas bukan berbentuk teori ….petikan di atas dirujuk dari masa “Saturday, the 10th of October 1981, 3:15 AM ” …Garisan Masa untuk rujukan akan disertakan nanti untuk tatapan semua bagi minda yang terbuka untuk melihat dari sudut kajian sama ada saintifik mahupun serendah – rendah melalui fikiran akal yang logik berdasarkan kemajuan kita sekarang ni…bagi aku apa yang dipaparkan nampak mcm ade kebenaran…cuma apa aku boleh kongsi dan katakan kalu ia benar berlaku dalam sejarah bumi ….akan berulang lagi hal ini…mungkin benar sebab alam cakerawala kita masih lagi misteri….peristiwa yang lalu dalam sejarah belum boleh benar-benar dikatakan diketahui dan lengkap untuk sesuatu tempoh masa yang lama ….mungkin pendpt ini ekstrem atau sebaliknya atau tidak masuk akal….cuma ini yang aku blh kongsi…lagi pun lebih baik tau daripada tidak tau…benar atau tidak masing -masing putuskan…

 127. Saya Ni says

  Walaumacamana pun….sori sebab terlari tajuk sikit….tajuk sebenar……..“PENDEDAHAN EKSKLUSIF : PIRAMID MELAYU”

 128. Saya Ni says

  Ahliilmu…sorry x perasan ada tulis…..” A large part of the Earth humans at that time, however, found protection and survival because they had been warned by our ancestors regarding the coming of the Destroyer and the impending disasters, consequently they built themselves structures like the Pyramids and also other shelters.”….ok….tapi yang pasal ‘destroyer’ tu pun teori gak….sebenarnya macam2 teori muncul untuk menjawab persoalan ‘kenapa piramid di bina?’…..bukannya satu teori ‘destroyer’ tu aje…

 129. Saya Ni says

  Cerita ‘destroyer’ ni pun apa kaitannya dengan piramid? pasal ‘destroyer’ ni pun teori semata2…saintis pun tak dapat nak buktikan kebenaranya……

  Kalau nak ikutkan teori2 ‘mat salleh’ yang dapat kita lihat di internet mahupun di astro history channel….sekiranya teori2 itu betul, sebahagian besarnya adalah berkemungkinan berkait….UFO, alien, lost city/civilization, lost city of atlantis, hollow earth, pyramid, anti christ (dajjal), freemason, illuminati dan juga termasuklah teori penghuni bumi sebelum manusia (buku karangan Muhammad Isa Dawud), Dajjal akan muncul dari kerajaan jin di segitiga bermuda (buku karangan Muhammad Isa Dawud), yakjuj makjuj dll……………

 130. Saya Ni says

  X boleh cakap tak berkait langsung….orang2 lain tu cerita pasal dajal lah? tunnel lah? makhluk selain manusialah? jinlah?….ada kait mengait dengan piramid ke? Kalau le teori ‘hollow earth’ ni betul….banyak kaitanya dengan monumen sejarah seperti piramid, bandar2 lama yang hilang dll…

 131. rein says

  what?? Macam tak logik langsung je. You might be delusional, or suffering from psychoses, i dont know. This is too absurd.

 132. ahliilmu says

  Oh lupa nak serta rujukan petikan diatas _ Sunday, the 6th of December 1981, 10:45 PM . Kalau mengikut pandangan agama kerana kemurkaan Tuhan …kalu ikut agama kita Allah swt la….itu semua nak jadikan sebab je …kalu Allah nak murka kunfayakun cukup la…tapi kita berdasar saintifik dan penilaian logik serta pemahaman semasa yang membantu mendekatkan diri terhadap pencipta kita..bukan mengasingkannya…masih byk lagi soalan perlu dirungkaikan…cari la bagi yang berminat…kisah kita x lari dari kewujudan piramid di seluruh dunia dan kaitan antara satu sama lain…

 133. ahliilmu says

  Hari tuh aku ade bagi gambaran kemampuan “Destroyer” menyebabkan bumi berada dalam porak peranda…ramai manusia mati dek kerna nye…jadi mesti kamu semua tertanya-tanya besar mana “Destroyer” ni…sila rujuk tafsiran petikan ni “A bright wandering planet 1.4 times the size of the Earth’s moon breaks into the SOLAR system. Of unknown origin, it comes in from space and breaks into the orbit of Venus, in order to disturb its course. It then passes dangerously close to the Earth and disturbs its orbit and balance, whereby the Earth, in the course of about 158 years, is disturbed by the DESTROYER that returns several times, and the Earth is even reversed in its rotation, accompanied by apocalyptic disasters, by which the cardinal directions and the annual revolution of the Earth around the Sun are changed in such a way that the orbital period drops up to 284 days. Worldwide fires, earthquakes, floods, and volcanic eruptions are the consequences and leave their marks on the Earth. Continental parts and islands sink into the seas, while new portions of land are pushed upward. ” Jadi dari penerangan petikan tersebut kita boleh melihat gambaran sejarah bumi dahulu kala dan kaitkan kewujudan piramid di seluruh dunia ….bukan sahaja piramid tetapi tempat perlindungan yang dibina seperti bandar bawah tanah dan sebagainya yang diguna oleh manusia pada masa itu…sekarang boleh la dikaitkan dengan banjir besar di seluruh dunia…rujuk bacaan kitab alquran untuk mengetahuinya…persoalannya adakah “destroyer” ni akan datang lagi atau tidak? Jadi kita perlu korek sejarah dari catatan bah besar zaman dahulu kala mengikut peradaban dan bangsa-bangsa di bumi ini…pasal disebabkan ‘destroyer’ byk bangsa yang wujud pupus dan mati…sejarah bumi penuh dengan kemisterian …memahaminya lebih mendekatkan kita ‘siapa kita’ di alam ini dan menyedarkan kita kehebatan pencipta kita…

 134. muaz says

  Sebagai islam panduan kita adalah Al Quran dan As sunnah.Rasululullah sebagai panduan didalam memahami ke 2 kitab tersebut.

  Adakah maksud terbukaan menolak ke 2 kitab tersebut? tentu tidak bukan?

  Kesimpulanya Islam pernah menjadi kuasa tentera dan mengalahkan rom dan parsi tanpa persenjataan yg hebat tetapi Allah memberi kemenagan.Syaratnya ikut ISLAM cara NABI dan para sahabat yg mendapat keberkatan.

  Islam =zaman sekarang hancur la palestine kena robek semua senyap kenapa? sesama Islam bergaduh kenapa? Aqidah bukan satu tetapi berbagai-bagai pegangan.Masing2 menyatakan akulah yg benar.

  Apakah maksud ikut Islam cara Nabi dan para sahabat.Susah nak faham kerana di Malaysia Islam ikut daerah ,negeri dan tok2 guru.

  Kerana itulah di Malaysia jangan la sembang aqidah Imam Syafie atau ibadahnya semua bermasalah ?
  Senang cerita la semua malas nak mengkaji la..dah ratus tahun tak mengkaji tak kat la sekarang nak kaji lebih baik tidur daa..

 135. says

  urat otak,

  “Aku tahu ada orang2 tertentu yang diberi kelebihan untuk dapat AKSES MASUK KE DALAM RAHSIA ALAM MELAYU ni”

  Selain drp PETUA yg telah diberitahu di atas, Petua MUDAH yg lain berdasarkan pengalaman saya ialah, SALAM DAN CIUM TANGAN pabila bertemu orang yang lebih tua.

  Terima kasih… :)

  :)

 136. says

  “di akhir perguruan, dia akan pilih seorang yang terbaik untuk di lantik menjadi next mahaguru, tetapi ilmu yang di perturunkan kurang satu, dengan alasan, itu untuk mempertahankan dirinya sendiri, jika murid itu memberontak. persoalannya… apa akan jadi kepada mahaguru yang kesembilan?”

  “PENGAJIAN persediaan untuk mati
  menjadi antara pelajaran utama
  pahlawan Melayu. Sehubungan
  itu pelbagai doa menjadi ‘rahsia diri’
  kerana fikiran atau PEGANGAN ORANG
  DAHULU, apa yang hak diri adalah
  antara dirinya dengan tuhan -Allah.
  Kerana itu, bagi yang tidak tahu dan
  berguru kepada yang tahu, beranggapan
  ada guru merahsiakan ilmu.

  RAHSIA guru-guru itu (tips penulis),
  adakala dalam latihan. Guru sengaja
  buat silap dan lihat tindak balas murid.
  Adakala juga, guru sengaja hendak
  membangkitkan kemarahan anak
  murid DALAM latihan, ini untuk
  mengenali sikap murid itu.
  Sekali lagi diberitahu, TIADA RAHSIA
  ATAU GURU TIDAK BERAHSIA. NAMUN,
  memberi sesuatu kepada murid, mesti
  dikenalpasti murid itu pandai ke
  menyimpan ‘rahsia perguruan’. Kerana
  dalam menuntut ilmu, adatnya; yang
  tidak tahu banyak bercakap, yang tahu
  tiada penampilan.
  BULAN ini, dikembalikan PERMAiNAN
  SELENGAN atas permintaan PEMBACA dan
  sebaik-baiknya berguru kerana ‘tari
  tangan’nya ‘tidak nampak’ kerana
  itulah RAHSIA BERILMU.”
  ~ ‘Pulih sikap sebelum TERiMA RAHSIA PAHLAWAN’, Gelanggang PANGLIMA HITAM, Majalah SENI BELADIRI (SB), muka surat 40 dan 41 .

  :)

 137. ahliilmu says

  Di sini sesiapa yang berminat mahu mengetahui apa itu “Destroyer”.Blh la agak dari petikan ini ” Destroyer penetrates earth’s orbit, disturbs its rotation and its solar orbit, causing enormous earthquakes, volcanic eruptions, and elementary storms, consequently bringing forth all the events of the biblical flood . The rotation of the earth is altered, and a pole shift results. ” _Saturday, the 10th of October 1981, 3:15 AM . Jadi dari situ anda blh buat kesimpulan sendiri. Klu -klu yang diberi akan memberi gambaran sedikit demi sedikit terhadap apa yang berlaku pada bumi kita…sama ada anda setuju atau tidak itu bukan persoalan …tapi persoalan yang perlu ditanya sejauh mana kita semua mengetahui sejarah hidup bumi kita ini? Jadi tanya lah diri sendiri …cari la maklumat bagi sesiapa yang nak tau…aku berkongsi apa aku dapat …sesungguhnya mengetahui itu lebih baik dari tidak mengetahui …semua itu berkait rapat dengan kewujudan piramid diseluruh dunia….dengan kata lain mengetahui ‘siapa kita’…

 138. ahliilmu says

  Salah tu pahaman kamu raziq…alquran menyatakan cabaran bagi mereka yang mampu melepasi angkasa raya…nak melepasi angkasa raya mestilah ade ilmu dan kekuatan…bukan ilmu hantu dll…tapi ilmu yang membantu manusia keluar ke angkasa raya…mcm sekarang negara2 tertentu je yang blh keluar ke angkasa raya…Satu lagi kalu Melaka dah blh buat tuh semua nape kalah dgn portugis dan belanda…x ke pelik tuh kalu piramid kat Tanah Melayu dah wujud???????Maksud aku teknologi hebat dah ade…jauh melepasi zaman ….pelik tuh….

 139. raziq says

  x mungkin negara kita ada cabang angkatan tentera angkasa lps,sbb dlm al-quran pon dah dinyatakan x ada manusia yg leh lps dari atmosfera bumi.ttg piramid ni,sedangkan zmn hangtuah orang kita leh wat mcm2 bende cam musket,meriam dan sebagainya,inikan lagi piramid

 140. ahliilmu says

  Salam semua…di sini aku tuang sedikit untuk renungan semua pihak kenapa piramid di bina diseluruh dunia…baca petikan
  ini ” A large part of the Earth humans at that time, however, found protection and survival because they had been warned by our ancestors regarding the coming of the Destroyer and the impending disasters, consequently they built themselves structures like the Pyramids and also other shelters.”…jadi penjelasan ini sedikit sebanyak membantu meningkatkan kefahaman kamu semua tentang kewujudan piramid di Bumi ini….dari situ timbul persoalan ????? Cari lah jawapannye kenapa ye…
  Untuk soalan di atas jawapannya :
  1. Ade 156 bilion matahari di alam semesta milky way..itu anggaran
  2. Ade 20 juta bersaiz kecil dan sederhana matahari di alam semesta Milky Way….itu pun anggaran…
  Untuk pengetahuan kamu , bagi yang mendalami ilmu astronomi akan faham makna ni semua …untuk pengetahuan semua matahari adalah bintang ….termasuklah matahari kita ni….tetapi matahari kita ni adalah dalam kategori bintang yang nak mati…cuma matinya dalam kitaran 1.5 hingga 2.5 bilion tahun lagi…aku kongsi apa yang aku tau…semoga ia memberi cahaya dalam memahami ‘siapa kita’..

 141. Mohd Hafizfuddin Bin Derani says

  Saya pernah baca kat majalah mana ntah dulu… kalau tak silap saya Variasari kut… ada orang jumpa rel keretapi dalam hutan Pahang, ..rel tu dikatakan tinggalan Inggeris zaman dulu, ia diguna untuk angkut bijih… bijih apa dah lupa..

 142. Tangan terikat di langit, kaki terpasak di bumi.. says

  Chech Google Earth…. Koordinat seperti dibawah,,,
  Latitude: 4°37’16.08″N
  Longitude:102°25’1.75″E
  Ada sesuatu yang besar seperti tertanam di Taman Negara ini… Macam suatu binaan lama…

 143. Saya ni says

  Saya bersetuju dengan ahliilmu….

  Kalau nak cerita pasal ketuhanan, ilmu Tasawwuf, tauhid dll….ceritalah di tempat lain….kitaorang nak tau atau diskuss pasal piramid… bukannya ilmu tauhid dll., bukannya kami tak bersetuju dengan setengah2 pendapat di atas…tapi tolonglah….cerita lah di laman lain….lari tajuk la korang……tajuk kita ialah “PENDEDAHAN EKSKLUSIF : PIRAMID MELAYU”

 144. engkau betul says

  At 2012.11.04 16:37, ahliilmu
  ahliilmu kamu memang hebat pasal mengaku ahli ilmu laaa. nabi nabi wali wali pun tak pernah nak ngaku sbg ahli ilmu. berani pulak tu nak pisahkan tuhan dgn ilmu piramid. paling tdk para nabi wali cuma cakap dr allah aku dtg kpd allah aku kbali. hamba nak btahu sikit kat sini yg sifat dajal tu ialah memisahkan tuhan dr semua ilmu. seolah olah ilmu itu bukan dtg dr tuhan tapi dr “kepala otak”. otak pulak tak ada kena mengena dgn tuhan. hebat la lu bro!

 145. aku dan perasaan says

  perasan tak kita skrg ni byk tempt muncul piramid.seolah olh mcm satu ptunjuk tuhan.rasa den la blh jadi tanda sifat kebenaran tuhan nak muncul.org kato kbgkitan islam?yahudi zionis tipu dunio kato piramid ni di buat oleh setan dan tempat puja setan.wal hal bukan.sapo setuju kato kato ni?

 146. ahliilmu says

  Terima kasih kerana teguran tersebut…dalam hal ini kita x berbicara pasal ketuhanan tetapi piramid dan teknologi di dalam bandaraya piramid …bagi golongan yang ber’cahaya’ memang akan melihat ‘segala-gala’ dalam ‘pandangan tuhan’ … setiap org islam tidak boleh tidak mesti ada hubungan ilmu dengan keislaman ilmu itu…sebab segala ilmu adalah hak Tuhan.Itu saya paham maksud tersebut. x kira apa ilmu pun. Baik balik kepada kenyataan dari akucahaya”… sejarah bangsa akan diketahui bukan shj dari tamadun malaka,malah sampai ke tamadun adam…wujudnya (kalau blh dikatakan wujudlah)..” Jika kenyataan itu merujuk pada apa yang ada dalam piramid tersebut.
  Jadi jika itu adalah piramid melayu benar2 hak melayu seperti yang anda sebut . Saya ingin bertanya 2 soalan jika itu adalah piramid berteknologi luar biasa bagi mereka yang pernah menerokai bandaraya piramid tersebut atau tahu berkenaan teknologi bandaraya tersebut :14 May 1998 ( Untuk pengetahuan umum saintis astronomi dunia belum mengetahui setakat ini dan hingga hari ini)
  1. Berapa banyak anggaran matahari di dalam alam semesta Milky Way?
  2. Berapa banyak anggaran saiz matahari kecil dan sederhana besar dalam alam semesta Milky Way?

  Dari petikan akucahaya “…rata rata mereka yg suka meneroka alam piramid melayu ini dan negara kota negara kota yg disembunyikan alam itu,adalah krn mereka mahu mencari kekayaan dunia…spt pangkat,kemahsyuran,jongkong amas dll itu…”
  Saya bersetuju dalam sesetengahnya tapi tidak setuju juga dlm sesetengahnya. Sebabnya tidak semua manusia ingin mencari ‘harta’ dunia tersebut. Cuma setengahnya mencari dan menyambung missing link dalam kehidupan manusia yang di tinggalkan supaya kita makin faham “siapa kita” . Pasal penemuan jalan ke arah Tuhan bukan satu laluan dalam menuju yang “satu” walaupun dalam satu “lorong” yang sama . Setiap dari kita mempunyai ‘laluan hidup” ke arah ketuhanan mengikut ‘darjah’ masing-masing.
  Kenyataan terakhir dari pihak akucahaya “negara manakah di dunia ini yg secara terangan melaungkan slogan transformasi oleh transformernya..?” . Bagi saya soalan ini lebih kepada ‘syok’ sendiri …Malaysia kan jawapan bagi pihak akucahaya.

 147. says

  Saya hampir pasti setuju dengan kamu kucuali ayat yg kamu kata “keparat yazid”, ayat seperti itu dikecam oleh Ulama’2 Ahli Sunnah al Jamaah, hanya Syiah yang sanggup menggunakan ayat seperti itu.

  Yazid sendiri pernah menjadi panglima tentera Islam melawan Rom di Constantinople, beliau memimpin ramai sahabat2 ra. serta para tabien bersama dalam peperangan tersebut. Mana mungkin seorang panglima Islam yg “jahat” boleh mendapat persetujuan memimpin sekalian sahabat2 besar Rasulullah saw. dengan taat serta wala’ yang tak berbelah bahagi kepada beliau, Yazid bin Muawiyah.

  Kebanakan cerita yang kita dengar adalah bersumberkan Syiah. Fakta pembunuhan Saidina Hussein perlu diperbetulkan. Wallahualam.

 148. Leftenan Adnan says

  saya ada satu full tesis mengenai kajian ‘srikandi’ pd tahun 2010…tp xigt siapa yg email..

 149. akucahaya says

  kurang tepat/tersasar kita sekiranya kita “ketepikan” tuhan dlm sebahagian rencah hidup kita,termasuklah pasal perkara teknologi piramid malayu ini,ya…kalau kita berpegang pd keyakinan yg tersasar ini maka telah berjaya sangatlah pihak dajal utk mengasingkan hati kita dari tuhan dlm setengah setengah perkara,cth spt perkara teknologi piramid malayu ini… sesungguhnya ilmu teknologi piramid ini diperolehi oleh manusia manusia yg dekat hatinya dgn tuhan…samada mereka sedari atau pun tidak…sebenarnya tdk ada satu manusia pun yg hatinya tdk mengadap pd tuhannya…cuma segelintir kecil shj (yg dipanggil ahlul bait/ahli rumah) yg sedar akan perkara ini…rata rata hanyut dgn permainan ilmu yg dia cipta sendiri melalui akal fikirannya sendiri…pasal itu kita dipertanggung jawabkan semua kebaikan dan keburukan yg kita lakukan di sini,atas bahu kita sendiri,bukan bahu orang lain, ya…utk kali ini, zaman emas dunia yg akan muncul kelak akan memuntahkan segala sejarah alam yg terpendam sekian lama,termasuklah pasal sekelian piramid yg ada dr kutub utara hingga kutub selatan…dari zaman adam hinggalah zaman imam mahdi kelak…baekkkk punya pakej u..! jgnlah di khuatiri akan hilang/ketinggalan pengetahuan seumpama itu,ya…semua itu bukannya ada jaminan nilai kecuali zat tuhan semata yg akan hidup kekal abadi…jgnlah kita terpesona sangat dgn pengetahuan piramid malayu ini sebelum kita terpesona dgn zat tuhan terlebih dulu…tak mahu kah kita tergolong dlm puak ahlul bait yg di tangan merekalah akan diserahkan “amanah” tamadun umat zaman emas kelak..? atau rata rata kita suka menjadi air yg banyak di dlm sebijik gelas yg penuh airnya,dari menjadi air yg sedikit..? blh jadi inilah takdir hidup kita masing masing bukan..? sesiapa pun tak mampu termasuklah nabi/wali memberikan taufik hidayah melainkan diri dia semata mata jua…nabi/wali tugasannya tak lebih sekadar pemberi ingatan tentang “siapa diri kita sebenarnya”…itu pun kalau blh dikatakan pemberi ingatan lah..? bukan guru, bukan mursyid, bukan syeikh, bukan tok guru, bukan habib, bukan kiyai, tapi sekadar kaseh sesama manusia merentasi agama dan budaya…sebenarnya, aku nak bercerita sedikit pasal kerja tuhan di dlm proses “transformasi” dunia yg sedang hebat berlaku skrg ini…cuma amat sedikit manusia yg tahu…rata rata tak tahu…transformasi dunia, dari dunia besi kpd dunia emas…bila sebut pasal transformasi maka haruslah ada transformernya…tak gitu..? jgn bimbang,cherita tranformasi ini nanti akan ada watak piramid malayu di dlmnya…sejarah bangsa akan diketahui bukan shj dari tamadun malaka,malah sampai ke tamadun adam…wujudnya (kalau blh dikatakan wujudlah) sesuatu tamadun adalah berpunca dari kekuatan kepercayaan kpd tuhan dan kekuatan “aset” yg menghasilkan wang yg diamanahkan tuhan kpd seseorang kekasehnya…rata rata mereka yg suka meneroka alam piramid malayu ini dan negara kota negara kota yg disembunyikan alam itu,adalah krn mereka mahu mencari kekayaan dunia…spt pangkat,kemahsyuran,jongkong amas dll itu…suka aku nak bersembang dgn kalian pasal perkara ini,kalau kalian mahu atau tak mahu lah…utk mendapatkan khazanah ini,kita harus tahu “kunci”-nya…tak blh redah begitu aje…pasal ada penjaganya…lebih lebih lg pengetahuan tentang yg “memegang kunci” itu…sudah tentu ianya seorang manusia spt kita,malah orang malayu (hero malaya?) gitu…banyak petunjuk tuhan beri dlm tulisan tulisannya…baik utk harta dunia mahupun harta “akhir” hay”at” kita (akhirat)…sebelum aku berhenti di sini,ingin aku b’tanya satu soalan : “negara manakah di dunia ini yg secara terangan melaungkan slogan transformasi oleh transformernya..? sekian,maaf dan terima kaseh kalian semua…

 150. ahliilmu says

  akucahaya ….lazat dlm keredhaan illahi….hmmm
  Baik lah kita ketepi itu dahulu…kita berbicara pasal teknologi yang piramid melayu miliki…dari kenyataan diatas terdpt teknologi yang menakjubkan seperti diberitahu …”Kewujudan sebuah BANDARAYA dan kewujudan TEKNOLOGI yang boleh dipakai untuk mempercepatkan perjalanan dari destinasi A ke B (Macam STARGATE atau WORMHOLE)”…itu satu contoh yang dpt digambarkan oleh mereka/ individu yang melihat…mungkin di sana telah ada teknologi anti-graviti di dalam piramid melayu….
  Pada masa kini teknologi ini sedang dihasilkan oleh kuasa besar dunia Amerika tapi belum sepenuhnya menguasai teknologi tersebut…perhatikan petikan ini Tuesday, February 3, 1998, 10:27 PM ” Already, the researches relating to this of the Earth people and their resulting applications of anti-gravity are heading towards them seizing world power for themselves. There are already extensive experiments in this regard, whereby the scientists in the USA can report authoritative successes”
  Sebenarnya untuk memahami kewujudan teknologi tidak lah payah mana …ikuti penerangan dalam petikan ini ” Heat and cold play a role only in the way that through these, electric energy, i.e. electromagnetic energy, is produced, from which then, among other things, anti-gravity arises through certain processes. ” ….jadi jika USA sudah hampir berada pada landasan ini …ini bermakna senario dunia akan bertambah berubah di tahun-tahun akan datang terutama teknologi peperangan dunia….teknologi ini masih lagi rahsia dan belum ditunjukkan pada dunia secara umum….mungkin bila peperangan dunia ketiga nanti…lihat petikan ini ” Unfortunately, I have to say this, for the Americans are absolutely determined to be seen as the first world power and to seize the supremacy for themselves, whereby they always run the risk of triggering a global crisis that can ultimately end in a World War, if they don’t order a stop to their megalomania and their greed for power.
  Maknanya sesiapa atau sesuatu bangsa yang menguasai teknologi akan cuba merendah bangsa lain dengan maksud untuk menguasai mereka …Jika ini berlaku akan berulangkah tragedi penjajahan dunia akan datang jika kita ketinggalan dan kiasu terhadap kemampuan kita untuk menerokai zaman mendatang?

 151. naza says

  bro tuah….. benda2 tu semuanya yang ori… masalahnya… fakta2 yang ada disana akan mengubah sejarah yang tercatit dalam buku teks disekolah. itu belum lagi di ambil kira fakta yang ada di sg batu… (berhampiran situ jugak). tempat tu dulunya adalah sebuah pelabohan dan bandaraya yang hebat.

 152. akucahaya says

  maaf bnyk bnyk kalau kata kata aku ini ada yg tak selari/selaras dgn mana mana kepercayaan/keyakinan mana mana pihak,ya…cukup pd aku,p’binaan piramid/gunung daik itu adalah hasil luahan p’rasaan manusia manusia yg mengenal tuhan dan k’rajaannya…hanya sekadar kiasan/simbolik kpd apa yg mereka faham/ngerti…sama spt p’binaan kaabah (kalaulah ada yg tak m’lenting nak di samakan,ya) yg d’bina sebagai kiasan/simbolik atas kesedaran ketuhanan yg tinggi…tak lebih tak kurang dr itu…pasal itulah aku menulis di sini…moga hati dan fikiran kita t’gerak utk m’cari dan bertemu tuhan yg esa itu, serta dpt lah kiranya menyaksikan dan disaksikan oleh “tiada tuhan selain allah,muhd pesuruh allah” itu…sekian,terima kaseh kalian semua…

 153. tuah says

  candi yg kat lembah bujang tu semuanyer replica. diorg buat balik… borobudur tu dalam keadaan asal dia lagi walaupun dah barai sikit. yg kat lembah bujang tu semua candi diorg letak kat satu tempat, yg sebenarnye semua candi2 tu tak la dekat2 antara satu sama lain

 154. apek suta poton says

  Aloo belade zasss…
  wua mau angkat itu tabeek..itu salute sama luu.
  Lu manyak bagut..lu ati manyak cantee.
  Wua kasi simbayang bagii itu tuhan Alla kasi sayan sama lu..

 155. ahliilmu says

  Apa kaitan semua itu dengan penemuan piramid melayu? Bagi aku lah kekayaan x pernah salah…yang salah niat penggunaannya ke arah baik atau sebaliknya…adakah kamu rasa orang yang meminta itu lebih baik dari orang yang memberi…ingat hadis tu…bagi aku lebih baik jadi org yang memberi …untuk menghadapi akhir zaman bukan kerana kaya atau miskin tapi iman yang tetap…itu istiqamah yang kukuh dan kuat…iman bukan dibina kerana hidup susah dan sukar..tapi faham erti islam itu sendiri…baru la kuat…sikap yang kamu papar dalam kenyataan di atas itu mengelirukan orang je…

 156. akucahaya says

  At 2012.10.31 12:54, ZASS said:
  Hadis Nabi S.A.W
  –Dajal itu datang membawa SYURGA DAN NERAKA..SYURGA itu sebenarnya adalah NERAKA dan NERAKA itu SEBENARNYA ADALAH SYURGA–

  sblm aku teruskan cakap,aku mohon maaf bnyk bnyk kalau ada yg t’singgung p’rsaan dgn k’nyataan aku ini ya…ini utk aku shj tapi aku tak larang dan tak suruh kalau ada yg nak ikut…pd aku,bukan syurga yg aku kejar,bukan neraka yg aku lari…tapi yg aku kejar adalah allah dan yg aku lari (kalau blh dikatakan lari) adalah ciptaannya…krn syurga dan neraka itu adalah ciptaannya yg tiada jaminan keselamatan hidup aku di sini dan di sana…keselamatan dan kesejahteraan hidup hanya pd allah jua yg ada jaminan…aku berasal dan beribadat bukan dari/utk syurga/neraka tapi dari/utk allah semata jua…perintah allah adalah mengesakan dia dan larangan allah adalah menyekutukan dia dgn sesuatu…se-sifat se-zat itulah maknanya meng-esa-kan diri dia…sesiapa yg mengejar dunia,akhirat luput…sesiapa yg mengejar akhirat,dunia ikut…yg penting dr kedua duanya itu adalah tetap menghadirkan diri kpd dia di hati selama berada dlm syurga mahupun neraka dunia…sekian,terima kaseh kalian sekelian…

 157. ZASS says

  Assalamualaikum Wrt…

  Sy rasa 90% rakyat malaysia tidak tahu apa2 berkaitan dengan permainan politik malaysia..Sy rasa terpanggil untuk berkongsi maklumat2 yang kalau di lihat secara kasar pasti ramai yang tidak dapat menerima kenyataan..sy taknak cerita berbelit2 dan panjang2, bimbang ramai akan keliru..

  Hadis Nabi S.A.W
  –Dajal itu datang membawa SYURGA DAN NERAKA..SYURGA itu sebenarnya adalah NERAKA dan NERAKA itu SEBENARNYA ADALAH SYURGA–

  1)Apa yang dilakukan oleh kerajaan sekarang adalah KESINAMBUNGAN kerja2 daripada orang2 terdahulu yg bijak pandai untuk MEMASTIKAN SURVIVAL UMAT ISLAM MELAYU dalam MENEMPUH FITNAH AKHIR ZAMAN YANG CUKUP DASHYAT SEKALI DALAM SEJARAH DUNIA..
  2)Bangsa Melayu memang SENGAJA DIULANGI MEMANG SENGAJA dibiarkan hidup SUSAH+MEREMPAT+JAUH KETINGGALAN dan bangsa2 lain DITABURKAN DENGAN KEMEWAHAN..Cuba fikirkan kenapa???Walaupun secara mata kasar seperti kerajaan MEMBIARKAN MELAYU MEREMPAT tetapi itulah JALAN TERBAIK untuk memastikan SURVIVAL ISLAM MELAYU SEANDAINYA BERHADAPAN DENGAN DAJAL nanti..Senang cerita NAK LATIH KITA ERTI SUSAH,SEBAB BILA DAH BIASA SUSAH BARU KITA PANDAI NAK SURVIVE…Cuba bayangkan anak2 orang kaya atau dah biasa hidup senang,kalau mereka menghadapi masalah,terkentut2 mereka nak hadapi masalah tue..
  3)Dalam Islam kita dituntut BERSEDERHANA dalam hidup kita..Pasal tue DALAM SYURGA nanti ramai orang2 miskin didunia yg mendiaminya..Kita JANGAN TERTIPU dengan dunia.Kita jangan CEMBURU dengan bangsa lain yang kaya-raya..KENAPA TAK PERLU CEMBURU DAN TAK PERLU NAK BERLUMBA2 MENGEJAR KEKAYAAN DENGAN MEREKA???
  –Mudah jer jawapannya–Kalau kita baca Al-Quran ALLAH dah JANJI—DUNIA NIE UNTUK ORANG2 KAFIR…ALLAH BAGI SEGALANYA PADA MEREKA ATAS DUNIA NIE SUPAYA KAT AKHIRAT KELAK DORANG TAK BLEH ‘CLAIM’ ALLAH TAK ADIL..Kenapa kita sibuk nak berlumba mengejar dunia dengan mereka???Sebagai umat islam, KITA TANYA DIRI KITA BALIK—->APA TUJUAN KITA DICIPTAKAN KAT ATAS MUKA BUMI NIE???
  4)Bila umat Islam benar2 ‘MELAYU’ barulah kita boleh survive (DENGAN IZIN ALLAH JUA) bila DAJAL datang nanti..Cuba kita perhatikan SENARIO POLITIK SEKARANG..Apakah yang DITAWARKAN KEPADA RAKYAT BAGI MENGGANTIKAN KERAJAAN SEDIAADA???——–>fikir2kan lah
  Sy buka sikit2 dulu fakta nie,bagi hadam dulu..

 158. Aduka says

  Alhamdulillah.

  ramai yang sedar, ramai juga yang dapat disedarkan.
  Sayangilah Tanah Bertuah ini. Sayangi dan doakan Hidayah berterusan kepada seluruh pemimpin.

 159. ahliilmu says

  Ok ini hasil sokongan terhadap kenyataan “Wednesday, December 30, 1987, 1:04 PM” Laman Web di bawah merupakan bukti penemuan di Bahariya. Cuba periksa sendiri lah kalu berminat…cuma belum jumpa lagi bandar-bandar bawah tanah …sesiapa yang nak jadi India Jones blh la buat persiapan . Kalu ade yang cita-cita nak jadi macam Tomb Raiders dipersila lah….
  drhawass.com/events/valley-golden-mummies

 160. Mentibang Hanyut says

  arwah nenek aku pernah cerita dulu, dunia ni ada tujuh lapis. dan kita duduk di lapisan yang tengah. masa kecik2 dulu, aku gelak jelah dengar. tp skrg ni….hmmmm

 161. Mentibang Hanyut says

  aku pernah panjat gunung tahan….mmg ada aura yg susah nak dijelaskan…mcm mistic knight of tir na nong…hahaha

 162. Mentibang Hanyut says

  nak jer aku sepak2 dia ni…hahaha. tp manalah tau kan kot2 mmg betul org zaman dulu dah wayarless siang2 lagi

 163. ahliilmu says

  Piramid Mesir…

  Wednesday, December 30, 1987, 1:04 PM
  Such underground cities and tombs actually exist, but they haven’t been found up to the current time. For example, one of the largest mummy tombs, which comes from the 1st and 2nd century A.D., is located in the Egyptian place of Bahariya.In this tomb, about 10,000 mummies are buried, together with a lot of gold.

  Kenyataan di atas menunjukkan setiap pembangunan piramid di zaman dahulu kala menyimpan pelbagai rahsia tentang kehebatan bangsa di zaman itu. Sehingga ke hari ini masih lagi tidak ditemui bandar bawah tanah yang dicipta dan dibina oleh firaun zaman tersebut. Cuma baru -baru ini ditemui emas di Bahariya di sebuah gua yang terletak di kawasan tersebut yang tidak diusik oleh sesiapa sebelum ini. Khazanah ini telah diketahui oleh pihak antikuiti Mesir.

  Jadi berkait dengan piramid melayu yang dikatakan ..berkemungkinan besar terdapat bandar bawah tanah yang dibina jika wujudnya piramid. Disini jelas ada hasil tamadun yang benar -benar hebat. Jika ini adalah kenyataan….kemungkinan besar tanah semenanjung dan nusantara masih menyimpan rahsia -rahsia besar yang belum diterokai dan diketahui umum…
  Persoalannya kenapa bangsa kita hari ini tidak langsung mengetahui kewujudannya. Hinggakan dalam kitab peninggalan lama tidak pun menyebut perihal piramid di nusantara? Adakah itu warisan bangsa atau peninggalan bangsa yang hebat dahulu?

 164. akucahaya says

  ada sesiapa di sini yg dah tahu siapa dia “hero malaya” nanti yg bakal menyatukan rumpun malayu menjadi nusantara ? tajuk ni tak lari dgn tajuk piramid ok…hehee

 165. akucahaya says

  tuan dgn cahaya tuan…aku dengan cahaya aku laaa…hehee…marilah kita ajak diri kita dan bangsa malayu khususnya dan bangsa bangsa lain amnya utk menyaksikan cahaya diri masing masing…barulah “berbaloi” hidup kita kali ini dan moga dpt kita menyatu semula dgn dia di sana…tak gitu tuan/puan..? sebenarnya tak ramai perempuan yg tahu perkara cahaya diri ni…mereka lebih suka pd “lelaki dunia”…kalau ada yg tahu dan percaya,biasanya mereka akan kejar lelaki jenis ni utk buat suami pasal dia nak ikut cahaya lelaki tu…itulah makna syurga bawah tapak kaki suami,yakni suami yg dah dpt cahaya terang…hehee

 166. ahliilmu says

  Kewujudan tamadun yang tinggi pada masa silam memang benar-benar tidak boleh di sangkal…tapi setiap tamadun material akan menghilang ditelan zaman …kalu berminat dengan teknologi kebendaan ini …sila cari dan rujuk pada petikan di bawah:

  “There were four different Atlantises, so the New Atlantis beyond the Pillars of Hercules, between the Azores and Spain.Then there was the Small Atlantis that existed in the Mediterranean Sea in the area of Santorini, and then Old Atlantis is to be mentioned, on which later, after its downfall, Troy was built, while Great Atlantis had its existence in the Atlantic.The Atlanteans of Great Atlantis were the rulers over all four Atlantises and their peoples, for they all belonged to the same origin.

  Selamat memburu bagi yang berminat pada tamadun silam…atlantis bukan myth tapi ia tamadun yang nyata ….kaya dengan teknologi hebat…

 167. akucahaya says

  sekarang ni dah pun masuk zaman manusia mengejar ngejar ilmu pengetahuan “mengenal diri sebenar diri mereka”…jadi sesiapa yg maseh duduk pada tahap pengetahuan sistem hidup yg dibuat oleh pendusta agama (dajjal), spt pengetahuan sistem kewangan,ekonomi,politik dan sosial dunia hari ini,tanpa mahu bangun dan mencari pengetahuan akan “diri sebenar diri” mereka itu, maka mereka ini adalah golongan yg ketinggalan kapal,spt mana umat nabi nuh dahulu yg tidak mahu menaiki kapal yg dibuatnya itu, kerana dunia skrg sedang beralih wajah, sedangkan mereka maseh bermegah megah dgn pengetahuan “kolot” yg ada pd mereka hasil dari berguru dengan pendusta pendusta agama selama ini…bangunlah wahai diriku dan bangsaku…marilah kita dalam perkara ini, menjadi satu bangsa yg mendahului bangsa bangsa lain di dunia ini,dalam perkara “mengenal diri sebenar diri” kita ini..!!! biarlah kita menjadi satu bangsa yg kebanyakan di antara kita sudah pun mengenal diri sebenar diri kita ini,berbanding bangsa bangsa yg lain di dunia ini…sekian,maaf dan terima kaseh,terutama kepada golongan yg mahu dan cinta kpd diri sebenar dirinya itu…

 168. ahliilmu says

  Sila lihat kebenaran yang terjadi dari petikan di bawah…
  Thursday, November 6, 1986, 1:04 AM
  ” It will first be Saddam Hussein, the Iraqi president and dictator, who will cause father Bush to release the so-called Gulf War; after that, it will be the fanatic terrorist Osama bin Laden, an Arab, who will drive his terrorism from Afghanistan in worldwide form, which will then cause Bush’s son – of course, always under the guise of peacekeeping and the fight against terrorism – to invade Afghanistan and destructively level the cities, etc. to the ground.”

  “Ultimately, in the worst case, everything can degenerate into a global war, and this time, the Americans would basically be to blame for this, if it should actually come to this as a result of the lust for power, unreasonableness, and irresponsibility of the American power”

  Sebenarnya kita semakin hampir ke arah ini kecuali
  “Only the world leaders and peoples of the Earth can counter this insanity, if they let reason prevail and bring those power-hungry megalomaniacs to reason, on which the welfare and woes of the Earth and the entire world population will depend.”

  Semoga harapan ke arah yang lebih baik akan berlaku…
  Jika berlaku…bagaimana teknologi piramid yang malaysia ada akan berfungsi untuk berhadapan dengan bakal masalah ini akan datang?

 169. hamzah says

  Tabut As Sakinah yg memilikinya tak akan terkalahkn….telaga uyun hayat rahsia para wali2 dn tentera akhir zaman bumi melayu yang bertuah kebangkitan Islam dari timur semuanya telah di setting sejak zaman nabi Ibrahim.MELAYU bangsa yg telah diprogramkan untuk kebangkitan Islam kali yg ke .Insyaallah…

 170. Reza says

  Gunung berapi and gempa bumi is one thing. Tapi saya juga perasan, kalau ada bencana yg besar, seperti Tsunami dan 9/11, somehow tak ada org Melayu/Malaysia termasuk dalam senarai mangsa. Padahal ramai je org kita pergi melancong ke Phuket, belajar di Acheh, bekerja di New York atau tinggal di Christchurch kan? So itu something yang saya selalu ingat dan cari bila dgr tentang bencana besar di mana-mana di dunia. Don’t know if it really means anything, tapi itu apa yang saya perasan la.

 171. Reza says

  Salam. Baru jumpa blog ni hari ni. Menarik dibaca. Ada yg saya rasa boleh percaya, ada yg susah sikit nak percaya dan ada yg menguatkan teori saya sendiri selama ini. So kat komen ni nak confirmkan pasal sejarah Raja2 Melayu bagi kapal perang kat British mmg betul, sebab saya baru-baru ni ada buat projek sejarah Malaysia untuk satu cabang media. In fact, ini bukan conspiracy theory pun, mmg terang2 ada kat website Hari Ini Dalam Sejarah. Dan kapal ni disponsor oleh sultan-sultan sendiri, bayangkan betapa kayanya mereka! Sekian komen saya kali ini.

 172. akucahaya says

  tujuan dan matlamat aku menulis perkara perkara yg sebenarnya atau lebih kurangnya,berkaitan pengetahuan tentang “diri sebenar diri kita” dan diri sebenar diri tuhan” itu adalah untuk memberitahu bahawa, selama kita tidak menyedari dan mengenal siapa diri kita dan tuhan kita yg sebenar benar itu,maka tidak mampulah utk kita memikirkan dan memahami pengetahuan piramid,teknologi dan bandaraya yg sedang heboh diperkatakan itu…kerana terciptanya semua itu adalah hasil tangan manusia manusia yg sudah pun sedar dan mengenal akan dirinya dan tuhannya yg sebenar…rohani mereka besar besar belaka,tak macam kita rata rata sekarang ni…mereka mampu memerintah jin dan malaikat kerana rohani mereka besar…bila besar al maklumlah mestilah kuat bukan, malah super power @ iron man @ ultra man @ super man dan man man yg lainnya…kalau kecil macam kita sekarang ni,usahkan jin,jauh sekali malaikat,kambing pun tak mampu kita nak perintah/suruh arah… heheheeeee…untuk makluman, orang yg sudah sedar/mangenal dirinya dan tuhannya yg sebenar,akal fikirannya sangatttttlah tajamnya…sekian dan maaf serta terima kaseh kpd kalian semua, krn aku menunjukkan kebagusanNYA,sedangkan diri aku tak ada apa apa ponnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

 173. Commodore says

  Saudara akucahaya, jangan sekali kali putus asa dalam menyampaikan mesej yg “haq”. Mungkin tidak bermanfaat bagi segelintir orang tapi banyak manfaat kpd ramai orang yg lain.
  Yakinlah bilamana kamu berkata sesuatu yg “haq” kerana ia tetap “haq”

  Wassalam.

 174. akucahaya says

  maaf banyak banyak tuan “saya ni” kerana aku mengganggu fikiran dan perasaan tuan, juga sekelian yg lainnya…semua apa yg aku “menumpang” tulis di blog ini, setakat tulisan aku yg terakhirnya, adalah sebenarnya untuk mereka mereka yg sekurang kurangnya sudah ada “rasa wujud diri sebenar diri” itu di dalam hati mereka masing masing…sekian

 175. akucahaya says

  maaf banyak banyak tuan “saya ni” kerana aku mengganggu fikiran dan perasaan tuan, juga sekelian yg lainnya…semua apa yg aku “menumpang” tulis di blog ini, setakat tulisan aku yg terakhirnya, adalah sebenarnya untuk mereka mereka yg sekurang kurangnya sudah ada “rasa wujud diri sebenar diri” itu di dalam hati mereka masing masing…sekian

 176. says

  Saudara Din,
  Membaca komen anda membuatkan sy teringat kisah seorang wali Allah yg dihukum pancung kerana memperkatakan sesuatu yg bkn semua bleh menerimanya. Setelah dipancung barulah mereka sedar bhw beliau bkn lah hamba ‘biasa’ di sisi Allah SWT. Tp terlambat, hukuman dah dilaksanakan.
  Masalahnya saudara berkata2 seperti sdra sudah benar2 arif dengan permasalahan ini, dugaan sy sdra tidak bersetuju dgn artikel ini TETAPI silapnya sdra langsung menjatuhkan hukuman terhadap penulis. Tanpa siasat, tanpa kajian apa2…malah tanpa apa2 bukti, saudara blum lagi layak untuk MENUDUH…
  Masalahnya kat sini, nak tuduh pun tak bleh lagi…DAH JATUH HUKUM sesuka ht sdra je…erk, dh pandai sangat ker?
  Dah hafal ke 1,000 hadith sahih (hehe…bagi mereka yg tau knp ditanya soalan ni)…nak jatuh hukum suka2 dia?

  Wallahualam…(psanan utk sy jg)

 177. wyndham says

  mgkin jga apa yg crita yg bro shah dpt tu versi yg sbenar,crita tu mmg da lma sgt tp x prnah rsanye ada org yg cuba utk mengetengahkan crita tu kpd umum,cubalah bro shah risik merisik psal pngalaman kapten don tu,rsa rmai yg b’minat ngn crita psal kapten don.. x sangka org mlayu kita dpt jdi pilot utk CIA…

 178. minai says

  Selamat berwukuf di Arafah ShahPaskal.

  Dihari baik ini kutemui juga tempatnya berdasarkan klu itu.
  Ghupanya takjauh dgn ghumah.
  patut le ramai terkena pelbagai misteri bila pergi dekat dengan kawasan itu.

  T???? jarak mekah ke lokasi timur tepat sekali he he…. Akanku jangkau jawaban itu nanti.

  Wallahhualam.

 179. shahpaskal says

  Insya Allah…saya nak dedahkan banyak lagi rahsia piramid tetapi terpaksa tangguh dulu, pasal bab ni banyak terkeluar dari kotak pemikiran org biasa.

 180. shahpaskal says

  x pernah dengar pulak cerita ini, yang saya tahu….benda ni berlaku pada kapten don, semasa terbang di bermuda, kapten don ni org melayu kita, dia pernah jadi pilot utk CIA

 181. wyndham says

  salam bro shah…
  masa sya kecik dlu pd thun 90an,sya pnah tnggal d’labuan sb ayh n ibu sya tntera..msih ingat lae d’kpale ni citer psal pilot skyhawk mlysia semasa melakukan penerbangan pnah termasuk ke dlm kwasan/ruang udara misteri tidak d’ketahui d’mana yg pasti d’malaysia,menurut crita2 yg msih sya ingat pilot tu secara tiba2 t’msuk ke dlm alam lain n tidak boleh t’gmbr dgn prkataan ape yg pilot itu nmpak d’dpn mata,mujur pilot itu mampu utk melaungkan Azan dan trus kluar dri alam misteri itu,dan dri crita yg sya msih ingat pilot itu mngalami tekanan psikologi yg kuat slepas itu dan alhamdulillah beransur pulih namun beliau msih tidak mampu utk b’cerita ape yg beliau saksikn..
  mngkin bro shah bole korek2 crita tu dri otai2 tudm yg prnah b’khidmat d’pngkalan udara labuan pd tahun 90an utk di kongsi dan secara x langsung meng iya kan crita itu benar atau tidak..

 182. minai says

  Kunta Kinte
  Jeng, Jeng Kau tu terjawab dimana! BHS kan kan sama dengan poskad ShahPaskal.
  Apa pun moga dpat Haji Mabrur Tuan Haji Shahpaskal.

 183. ahliilmu says

  100 km…hmmm….’terowong’ buatan atau semulajadi yang wujud..kalu yang semula jadi itu luar biasa…ambil masa jutaan tahun untuk membentuk…kalu buatan ia menandakan ade tinggalan tamadun lalu yang hebat…apa keperluan terowong tersebut sampai ke kelantan sahaja?

 184. Ibu separuh masak says

  kekekeke…. memang salah yang teramat la en.neo.. nak tau, gi la ibuseparuhmasak.blogspot.com. tapi kalau bab sejarah memang saya respek cik srikandi kita tu.

 185. neo says

  to unekspekted… bende mcm apa tu….

  then tolong terangkan pasal ni…
  “This event witnessed by hundreds people, and the story of him shaking the bridges still live on”

  untoldhistoriesofmalaya.blogspot.sg/2011/04/untold-history-hrh-ibrahim-vs-and.html

 186. Saya ni says

  Akucahaya…pls tolonglah jangan melalut lalut kat blog ni lebih-lebih lagi dengan menggunakan bahasa yang susah nak paham (berbelit-belit or bersastera?). Tolonglah jangan keluar dari topik sebenar (piramid melayu)….pls staight forward kalau nak cerita pun…kita orang nak dengar cerita piramid melayu bukannya nak dengar you membebel macam bagus….

 187. minai says

  Buat semua

  Kalau masuk terowong sejauh lebih 100km keluar di Kelantan.

  Apa macam?

  Apa yang Shah khabarkan adalah sesuatu yang mengajak kita yakin keistimewaan kita ada dan patut diketahui.

  Seterusnya fikir-fikirkan……

  Jumpa lagi

 188. Ibu separuh masak says

  Salam Gempita, minat citer piramid eh? Jom jemput ke teratak ibuseparuhmasak.blogspot.com. Singgah la dulu, tengok ok ke tak..

 189. Ibu separuh masak says

  Salam Dara. Dara berbicara seperti akucahaya. Terima kasih sudi berpesan. Atau ada yang ingin ditegur barangkali? Jika begitu niatnya, silalah berterus terang. Sebab saya kurang faham bahasa yang bermaksud dalam. Takut tenggelam dalam kiasan. Jika ada salah saya di mana-mana, silalah tegur. Maklumlah, saya hamba yang tidak sempurna.

  Tentang avatar tu, nak kena tukar eh? Takut otak pun terikut tak masak? Sebenarnya Ibu Separuh Masak itu bukan alter ego atau karakter sebenar saya. Ia lebih kepada keadaan saya yang muda tidak, tua pun tidak. Tapi bila baca, nampak macam tak bijak pula saya ni kan? (memang tak bijak sangat pun).

  BARU TITIK SUDAH BERNAMA (memanglah. kalau takde nama, nak panggil apa titik tu? heee :D). Kalau Dara berkenan, jemputlah datang ke ibuseparuhmasak.blogspot.com. (Hmmmm, serius, nak kena tukar la avatar tu).

 190. crash says

  hutan masih dara- royal belum, tasik banding…
  knp sy ckap camni, sbb, ex sy askar, dan diorg ade guard kat tasik banding, utk apa? PATI? ade ke? kat situ org asli ade la.. n kat banding ada stesen janakuasa kat ats bukit tu.. dari mana sumber???? cbe fkir.. utk ape askar2 smue g royal belum, guard kat sana?? so that, kte xtaw pasal pyramid tu.. is it????

 191. Dara says

  Salam buat saudara muaz,
  Biar cantik wajah lidah berbicara…usah lancang yang terlepas dikata..baik bahasa,indahlah wajah hatinya.
  Usah dipandang remeh keilmuan dan ketokohan ulama’ tanah jawi,yang mana ulama bani arab sendiri memandang hormat dan menyanjung tinggi martabat ilmu mereka.

  Sheikh Ahmad Al Fathani,Sheikh Abdur Rauf Al Bantani,Tok Sheikh Duyung,Sheikh Hamzah Al Fansuri….sekadar memberi contoh.

  Piramid.Ini baru kisah ‘sifat yang baru’,belum lagi menyentuh nur muhammad,kalam,luh mahfuz,arasy…alam malakut,jabarut,lahud…
  Lapangkan hati,usah terus dibuang barang yang baru..Syariat dan tasawwuf seiringkanlah.

 192. Dara says

  Salam buat ibu…
  Sekadar berpesan barang yg haq,maklum sahaja kita ini sama sahaja pada pandangan dia yang menjadikan seluruh alam ini.
  Janganlah kiranya menjadi sepertimana sifat yg nyata pada avatar ibu.
  Minta dijauhkan.

  BARU TITIK SUDAH BERNAMA.

 193. Waris says

  Salam kasih dari yang empunya salam.
  Alhamdulillah.

  Ramai amat mereka yang arif sufi,tawarikh dan tasawwuf disini.
  Teruskan dalam menyampai,moga mereka yang menerima akan lebih dalam lagi penerimaan dan pemahamannya dari mereka yang menyampaikan.
  ”’cahaya diatas cahaya”’…”’ada didalam tiada”’
  Kita berada disaat hari-hari terakhir.
  Teguhkan kalimah tauhid dalam mengenal jalan rahsia.

  Wassalam.

 194. ahliilmu says

  Kat sini aku kongsi sikit penemuan piramid baru di antartika…sila cek sendiri la…kepada peminat piramid …sila lihat la…
  scienceray.com/biology/man-made-ancient-pyramids-found-on-antarctica/

 195. Ibu separuh masak says

  SALAM.

  KEPADA SEMUA PEMBACA ARTIKEL IBU SEPARUH MASAK. BLOG SAYA DAH SIAP TAPI SAYA TAK BAGI LINK ADDRESS KAT SINI. CUBA ANDA YANG BIJAK PANDAI CARI DULU SENDIRI. SAYA NAK TENGOK SIAPA YANG SAMPAI DULU. JUMPA ANDA DI SANA…. KALAU DATANG TAK BERSAMBUT, SILA TINGGALKAN PESANAN.

 196. Ahliilmu says

  Sementara itu sama -sama kita menyaksikan kejatuhan kerajaan Bashar Al Assad di Syria…untuk makluman Turki akan mencerobohi Syria x lama lagi untuk menamatkan penderitaan rakyat di sana…masalah yang berlarutan sejak 20 bulan makin menggusarkan jiran Syria terutama Turki ..yang pasti Bashar akan menyerah kalah…Skrg laluan perang sudah terbuka luas cuma menunggu masa sahaja…harap semua bersedia selepas ini …skrg kita semua menempuhi ‘era gelap’ …suramnya ekonomi dunia …negara-negara tertentu makin mengamal perlindungan ekonomi untuk periuk nasi rakyat jelata…kuasa beli negara-negara yang kaya makin kurang daya ekonomi….ada negara akan bankrap….kalu semua ini makin hampir…ada makna huru -hara blh terjadi…jadi bagaimana teknologi piramid tu berguna dlm ‘era gelap’ akan datang …minta ia nya banyak membantu malaysia….

 197. naza says

  hmmmmm.. mcm biasa `berbicara` je sebelum ni, bro…. namun… walau apa pun… setiap kita punya pendirian masing2 :)

 198. Ahliilmu says

  Sebenarnya itu hanya nasihat…setiap yang terkubur dan tersimpan ‘lama’ jgn dibangkitkan tanpa tujuan…kenapa skrg baru manusia dpt ‘melihat’ keajaiban ini…pasal teknologi yang wujud sekarang mempercepat pencarian dan pengesanan….tapi sebelum wujud kesedaran teknologi skrg sudah ada yang tau tapi x dpt nak sebarkan dgn cepat…hanya sikit sahaja dlm kitaran hayat hidup mereka sahaja yg tau …itu pun nasib dan tuah mereka….zaman berlalu mengikut pengertian masa itu…skrg ni aku x nak sibuk dgn piramid cuma tertarik hati dgn ‘teknologi’ dan ‘bandaraya’ yg wujud tuh ..itu sahaja….lagi pun itu tarikan ‘kecil’ bagi aku…bagi kamu yg suka ianya puzzle yg perlu dilengkapkan….setengah yang lain rasa kagum yg mendalam….bagi yang ‘terlibat’ akan menganggap ‘harta pusaka nenek moyang bangsa melayu’ yang perlu dijaga dgn baik…apa-apa pun ianya bagus untuk kesedaran ‘siapa kita’ sebenarnya..harap guna ia sebaik mungkin …tinggalan itu merupakan bukti wujud tamadun tinggi di nusantara ini…oh ye itu atas darat sahaja …blm lagi lautan …lagi pun aku kurang minat nak bincang hal itu…pasal persediaan sekarang perlu fokus terhadap perkembangan sekarang….terutama Jepun dgn China disebelah timur ni…lagi pun ekonomi dunia makin perlahan…jadi ade sesuatu x kena…pikir2 lah

 199. Ibu separuh masak says

  okey naza, thank you for reading. tapi ini bukan apa-apa lagi nak dibandingkan dengan next series. minda masih tertutup sebab rahsia belum dibuka.

 200. Ibu separuh masak says

  Salam Matahari Dan Bulan. To be continued in my blog yangtakbuatlagitu. Harap sabar menunggu. Sorry I’m not single. I’m a happy mother of four children. You will support me always? Thank you. (tapi baru nampak nama tu sekali je komen :p)

 201. Ibu separuh masak says

  iye, iye, nanti saya cerita lagi. tapi tunggu la *sekejap (baca *lama sikit). bagi can saya buat blog tu dulu. dah siap nanti saya roger roger. terima kasih sudi membaca.

 202. Ibu separuh masak says

  oh ya terlupa lagi satu perkara. kalau tak silap iqin ada komen tentang teknologi nabi Nuh a.s kat atas. saya pun ada reply kat box bawahnya. gi la tengok apa saya tulis.

 203. Ibu separuh masak says

  =p balik kat dia. thank you for reading iqin. dah siap construction nanti saya war-warkan. tapi jangan harap dalam masa terdekat sebab saya nak kena belajar buat blog tu dulu… heeee… next story dah tak surprise sebab semua akan dirangkum dalam satu kisah. I promise!!

 204. iqin says

  pergh!! dengki tahap dewa der..suma nak surprise!! =p, pape pun da ada blog nt bg link kat sini ya?? cikin ada blog tapi da bersawang, malu la nak letak link..he3..

 205. naza says

  ahli ilmu, ada bahaya ke tempat tu, hinggakan lenyap tamadun kaum kat situ? boleh citer sikit tak? menarik tol iklan bro tu… :)

 206. akucahaya says

  aku seru diri aku dan diri sekelian jin,malaikat dan manusia, marilah kita terbitkan dari dlm hati kita dan akal kita, kemahuan untuk mengenal / menyedari agama untuk kita mengenal / menyedari kepada Tuhan yg maha Esa…boleh jadi bilamana kita sudah mengenal / menyedari akan diri Tuhan yg maha Esa itu,mudahlah untuk diri kita mengenal dan memahami semua jenis agama yg diberi namanya oleh manusia itu sendiri…mudah juga untuk kita memahami dan mengenal siapakah diri yg sebenar manusia,malaikat,jin,iblis,dajjal dan syaitan itu…dasarnya ialah hendaklah kita mengenal Tuhan yg Esa itu dan kita akan mengenal agama ciptaanNya atau mengenal agama ciptaanNya utk kita mengenal diri Tuhan yg Esa itu…sekali lg tujuan semua agama dicipta oleh Tuhan yg Esa itu adalah utk menyerah diri kpdNya dan mengenal diriNya lalu kembali menyatu semula dgn diriNya…ingat dan jgn lupa bahawasanya dunia sini tak lebih hanyalah sebagai pentas sandiwara (ujian) semata…tak kiralah ianya dikira zaman emas ke,perak ke,gangsa ke,islam ke,buddha ke,hindu ke,dajjal ke, atau apa saje yg mampu kita sebut dgn huruf…tetap ianya mainan atau ujian dr diriNya kpd diri kita…samada lepas atau tidak diri kita kembali kpdNya, dgn semua ujian pd setiap zaman yg Dia ciptakan dan adakan utk kita itu…baik ke buruk ke sesuatu zaman itu, tetap dariNya,dgnNya dan kembali kpd diri Nya semula, utk sesiapa yg mahu menggunakan akal fikirnya utk memahami semua kejadian NYA…maaf dan terima kaseh sekelian alam…

 207. Ahliilmu says

  Best cerita piramid melayu ni…dgr mcm dongeng dan x logik ade kat bumi melayu…tapi aku dpt terima dgn baik pasal piramid di Lalakon di Indonesia…dan byk lagi …tapi kat tanah melayu kali pertama aku dengar…apa -apa memang manusia mcm kita di zaman ni tidak mengetahui byk cerita tentang perihal dunia-dunia kuno ni kecuali di gali dan di dedahkan pada umum…sebenarnye ini adalah salah satu rahsia alam …sudah lama di simpan dalam perut bumi…untuk pengetahuan semua di rantau asia tenggara dahulu memang terdapat peninggalan tamadun tinggi mcm atlantis ….kalu orang kita pandai korek rahsia akan dapat la…tapi hati-hati jangan mengulangi perangai org dahulu kala…waspada dengan penggunaan teknologi yang dijumpai…setiap yang hebat akan ada pesaingnya…

 208. Gempita says

  Assalam,
  Bercakap ttg Pyramid ingin saya berkongsi dgn blogger semua akan kewujudan Pyramid ini dalam Tamadun Malayu khasnya.Sebenarnya Pyramid ini tidak dapat dinafikan lagi memang wujud dlm peradaban Malayu itu sendiri secara simbolik mahupun zahiriah.Ianya terakam kemas dalam pengetahuan pewaris takhta berdarah Raja Naga (petikan dari terma Misitisfiles ‘Dragon Lord ‘The Ring of Fire’-Lingkaran berapi Pasifik yakni nusantara).
  ….sila rujuk url link ini engkukobatsalehuddin.blogspot.com/search?q=Panca+Persada (Kredit to blog owner Engku Kobat Salehuddin).
  Berbicara tentang ‘Stargate pula ,pernah saya terbaca dalam sebuah buku kajian oleh seorang anak Malayu dgn nama pena ‘Kalam Nurani’ dgn tajuk buku ‘Fitnah 2012:Konspirasi Galaktik.Di dalam buku ini ada diceritakan ttg terdapat sebuah batu bersurat di dlm Pyramid Maya Aztec juga di Machu Pichu (Puncak Tua),Peru tercatit ttg teknologi Portal Masa.Pendeta2 tamadun itu telah mengembara menerusi Portal MASA hadapan mahu pun silam.Mereka boleh reverse perjalanan mereka sama ada silam atau hadapan.Malahan dengan pengetahuan ini mereka menjelajah ke dimensi lain atau disebut ‘Parallell Universe’.Ini tidak mustahil memandangkan Tamadun Maya,Aztec mahupun Inca amat arif dlm ilmu Kajibintang (Astronomi) serta mencerap Bintang di langit sehingga mampu mencetuskan ketepatan dlm Kalendar Mayan yang hangat diperkatakan pada zaman ini.Ilmu juga amat arif dikalangan Pendeta2 Tamadun Egypt yg juga membina Pyramid yg hebat seperti ‘Giza’ dan Khafre serta monumen ‘Valley of the King’.Pendeta2 Egypt boleh mencerap bintang Orion untuk membina Pyramid sejajar dgn kedudukan Buruj Orion(Contoh boleh lihat Filem 10,000 BC mereka bina Piramid sejajar dgn kedudukan dengan Bintang Utara’

  Semua klue2 yg berselerak spt piramid Egypt (Land of the Punt-Atlantis @ Atala),Mayan&Aztec (Legasi from land of MU @ Lemuria),Raja Parehu (descendant of Lord Dragon) & Permaisuri Ati @ Hati semua ni akan berkait antara satu sama lain ianya menjurus klue ke arah Nusantara.Seperti Raja Naga ni berkait dgn ‘Shapeshifting Race’ seperti yg dibahas dlm buku kajian Dr.Stephen Openheimer (Eden in the East) konsep ‘Transform’ ni memang telah lama diamal kan dlm Tamadun Malayu sila rujuk url ni halim-lagenda.blogspot.com/

  …di zaman kolonial British pun ada seorang ‘Shapeshifter’ yg sangat famous yakni ‘Tok Gajah’.Berbekalkan ilmu yg tinggi memang Malayu itu sudah lama mengenal akan sifat 20 Allah SWT….Kun kata Allah,Fayakun kata Muhammad.

 209. Ibu separuh masak says

  mrpickersale, artikel tu ada kat sini lah. dah sampai siri 4 dah pun. cari atas nama saya, ibu separuh masak.

 210. Ibu separuh masak says

  Salam jentayubangkit dan iqin. hanya ingin mengutarakan pendapat saya. Nabi Nuh a.s tidak perlu menguasai pelbagai cabang ilmu seperti yang dikatakan kerana pembinaan perahu yang besar itu adalah mukjizat baginda yang mana baginda menerimanya sebagai wahyu dan arahan-arahan tertentu daripada Allah swt melalui perantaraan malaikat Jibril (contoh yang mudah adalah seperti al-quran diturunkan kepada nabi Muhammad saw yang tidak tahu membaca. jadi logik tak kalau kita kata teknologi membuat perahu itupun diturunkan kepada nabi Nuh a.s yang tidak mahir bertukang. tak pernah terfikir kan?) . Perahu itu pun tidak terbina dalam sekejap kerana dikatakan Nabi Nuh sendiri disuruh menanam pohon yang akan dibuat perahu itu sehinggalah proses menebang dan pembuatannya. Saya ada pernah terbaca bahawa sebenarnya banjir itupun tidak meliputi seluruh dunia tetapi hanya di sesuatu kawasan di mana Nabi Nuh a.s dan kaumnya berada. Alih-alih terfikir pula bahawa kisah ini boleh jadi bahan yang menarik untuk dikongsi di blog saya yang BELUM DIBUAT LAGI tu. heeee agak-agak nak baca tak? lepas tu boleh lah kita membanding kisah. wah… best, best.

 211. Ibu separuh masak says

  Sambungan Artikel (Siri 4)
  Assalamualaikum wbt. Bersua sekali lagi di ruangan MoM. Kepada yang tak sabar nak tahu apa misteri seterusnya, meh kita mengembara lagi.. Terlupa sampai mana hari tu.. jap nak scroll atas……………… okeh, dah sampai no. 10. Jadi kita sambung no. yang ke 11 :

  11. Penemuan peta oleh seorang laksamana Turki, bernama Piri Reis. Peta bertarikh sekitar kurun ke 16. Peta ini melakar kedudukan basin Amazon di Selatan Amerika dan jajaran pantai Utara Antartika dengan TEPAT. Menurut pengkaji topografi, tidak ada satupun di antara lokasi ini dapat dipetakan KECUALI setelah pesawat terbang dicipta sekitar kurun ke 20. Tanda tanya timbul bagaimana peta Antartika ini dapat dilakar sedangkan jajaran itu terbenam di bawah ais yang sangat dalam selama -/+ 4,000 tahun. Teknologi apa yang diguna agaknya ya… brrrrrrrrrr sejuk!! (ahahaha, kelakar, badan pun ikut menggeletar).

  12. Satu struktur pembinaan zigurat (piramid) di dasar laut Okinawa, Jepun yang dibina -/+ 8,000 tahun sebelum masehi. Ia jelas menunjukkan keupayaan teknologi yang wujud ribuan tahun lamanya sebelum zaman sains kita ni. (ada yang cuba mengaitkan dengan Alter Terahsia Bangsa Melayu kerana dijumpai tulisan rencong melayu kuno dan beberapa bilah keris. Tak kisah pun sebab semua kejadian pasti ada ceritanya dan ia semakin jelas terkait dalam otak saya ni. Tapi takmo la cerita sekarang, nanti dah tak surprise lagi.)

  13. Misteri kaum Maya yang hebat sehingga mampu membina bangunan mencerap bintang, piramid dan binaan-binaan hebat yang lain. (waaaah, memang hebat… tapi @akucahaya, jangan pula cakap tamaddun ni terbina daripada “kebijaksanaan beragama” atau dari “jalan muhd” sebab diorang ni kaum penyembah syaitan, malah melakukan ritual penyembelihan korban manusia sebagai persembahan. heeeee, saja menyakat bro, jangan marah. Sekadar memberi pencerahan. Bukan semua teknologi adalah daripada “orang beragama”). Ini adalah fakta sebab ditemui banyak longgokan tulang temulang manusia di lereng gunung yang menjadi tapak ritual tuuu.

  14. Piramid Sakkara di Mesir (dulu masa kecik-kecik, kita cuma tau piramid tu ada kat Mesir, tapi sekarang dah melambak-lambak merata dunia ada.. kenapa ea? apa sebab ianya dibina? oh ya, nak kaitkan dengan susur galur orang melayu purba yang hebat juga kah ??? whatever pun boleh lah jang)

  15. Taburan dan timbunan binaan aneh bongkah batu di Carnac, Perancis. Haaa.. dikatakan binaan dan aturannya ada signifikan tertentu (yang tu pun ada rahsianya… heeee pengembaraan semakin mendebarkan, tak sabar nak cerita tapi nanti la dulu. sila bersabar).

  16. Ingat tentang ribuan patung tentera terracotta (tanah liat) yang ditemui di Xian, China? Kan pernah heboh sekejap tu. Tak tau eh? Haaa, jangan tak tau, kat sana sebenarnya pun ada piramid juga cuma tak berapa nak popular sebab China tak beri kerjasama untuk membenarkannya dikaji. Selepas patung terracotta tu ditemui, barulah teka-teki piramid itu terjawab… ini pun rahsia juga. nanti-nanti baru cerita… haha, dengki tahap dewa..

  17. Yang ni rasanya semua orang tau. Tembok Besar China. Aik? Apa kena mengena tembok besar dalam ini cerita?….. Adalah ceritanya… (anda yang skeptikal nak cakap mengarut boleh, nak cakap bull**** boleh, apa-apa pun boleh, saya faham, tak semua orang boleh hadam).

  18. Saffron Walden Turf Labyrinth, Somerton Turf Maze dan banyak lagi yang ditemui di beberapa bahagian Britain dibina dalam bentuk-bentuk tertentu seolah-olah ada sesuatu yang tersirat sepert kod-kod.

  19. Tamadun Machu Pichu Inca di Pergunungan Andes. (lebih kurang macam tamaddun maya)

  20. Kepala-kepala batu yang berterabur dan tersusun di sekeliling Pulau Easter. Mula-mula dijumpai nampak kepala, rupa-rupanya ia sejenis binaan yang tertanam setelah terbiar sekian lama. Setelah digali barulah nampak patung batu tu diukir dalam keadaan duduk bersusun seolah menunggu kadatangan seseorang. musykil memikiokannye yeob….

  Sebenarnya ada baaaaaaaanyak lagi binaan misteri, tamaddun misteri, teknologi misteri dan macam-macam misteri yang lain (malas saya nak cari dan tambah lagi, rasanya cukuplah yang ni pun kan… dah banyak dah tu). Sekiranya anda teruskan membaca, semua itu bukan lagi misteri sebab misteri itu mungkin akan terungkap (ikut versi buku yang saya baca dan logik saya sendiri la, tak caya sudah). Jadi, jangan biarkan diri anda terus diselubungi, misteriiiiiii…. (sila baca macam ala-ala TV3 yang sapetahtakingatnamanyayangcakaptuh).

  21. Last but not least (sempat lagi tu), nombor yang ke 21 ni saya nak selitkan nama MERLIN yang riwayatnya bermula di Great Britain. Bukan ke Merlin tu cuma mitos yang kita tonton dalam siri-siri TV tu kan? Nak tahu mitos tak mitos, terus la kena membaca. Sekian, maaf dan terima kasih sekelian alam (wink wink).

  p/s : kepada yang berminat, saya rasa saya nak buat blog sendiri la tentang sambungan kisah ni.. tapi bukan kisah ni saja sebab saya pun ada lain story-story menarik yang boleh dikongsi. Tapi yang pasti bukan copy paste. Idea datang daripada mana-mana bahan bacaan, tapi penulisan akan saya buat dengan gaya saya sendiri. Mudah dibaca dan mudah difahami. Sebab saya tau, anda pun bukan ahli falsafah yang boleh membaca sesuatu makna yang tinggi nilai estetikanya (cehh… macam saya jugak). Lagipun kalau dalam blog, boleh tepek gambar. Kat sini tak boleh (frust sesangat)…

  Lagi satu, saya rasa macam mengganggu kelancaran trafik kat blog MoM ni. Blog ni mostly cerita pasal military, tup-tup ada cerita dajjal dan piramid. Pastu dengan komen yang banyak dan adakalanya panjang-panjang, serba sedikit mengganggu kelancaran jalan penceritaan. (@akucahaya, jangan ambil hati. saya suka baca tazkirah dan nasihat anda walaupun nak kena baca banyak kali untuk memahami apa yang ingin disampaikan).

  Untuk pengetahuan semua, saya bukan ahli agama, ahli sejarah atau apa-apa ahli. Jadi, kalau ada kesilapan di mana-mana, silalah tegur. Saya hanyalah orang biasa. Semoga apa yang ingin dikongsi, dapat memberi manfaat. Jangan hanya dibaca untuk keseronokannya. Carilah cara untuk memulakan benteng pertahanan dari sekarang dengan cuba berubah ke arah yang lebih baik daripada sebelumnya. Kita tidak boleh terus berlari tanpa merangkak, bertatih dan berjalan terlebih dahulu. Jadi, mulalah dari mana yang anda mampu, nescaya anda mampu mengubahnya… (dah macam iklan la pulak bunyinya)

  *next series tak tau bila, sebab mungkin nak terus proceed buat dalam blog. boleh buat panjang-panjang, puas sikit nak baca. sesiapa yang berminat untuk meneruskan pengembaraan boleh beri nama blog anda atau facebook atau apa-apa sajalah untuk saya invite di sini. nanti kita sama-sama rasmikan pembukaannya (esok tak mungkin, lusa pun tak mungkin, tengoklah, minggu-minggu depan ke, bulan-bulan depan ke.. heeee, dengki). Assalamualaikum semuanya (macamlah ramai sangat yang baca). Jumpa lagi.

 212. Ibu separuh masak says

  Sambungan Artikel (Siri 4)

  Assalamualaikum wbt. Bersua sekali lagi di ruangan MoM. Kepada yang tak sabar nak tahu apa misteri seterusnya, meh kita mengembara lagi.. Terlupa sampai mana hari tu.. jap nak scroll atas……………… okeh, dah sampai no. 10. Jadi kita sambung no. yang ke 11 :

  11. Penemuan peta oleh seorang laksamana Turki, bernama Piri Reis. Peta bertarikh sekitar kurun ke 16. Peta ini melakar kedudukan basin Amazon di Selatan Amerika dan jajaran pantai Utara Antartika dengan TEPAT. Menurut pengkaji topografi, tidak ada satupun di antara lokasi ini dapat dipetakan KECUALI setelah pesawat terbang dicipta sekitar kurun ke 20. Tanda tanya timbul bagaimana peta Antartika ini dapat dilakar sedangkan jajaran itu terbenam di bawah ais yang sangat dalam selama -/+ 4,000 tahun. Teknologi apa yang diguna agaknya ya… brrrrrrrrrr sejuk!! (ahahaha, kelakar, badan pun ikut menggeletar).

  12. Satu struktur pembinaan zigurat (piramid) di dasar laut Okinawa, Jepun yang dibina -/+ 8,000 tahun sebelum masehi. Ia jelas menunjukkan keupayaan teknologi yang wujud ribuan tahun lamanya sebelum zaman sains kita ni. (ada yang cuba mengaitkan dengan Alter Terahsia Bangsa Melayu kerana dijumpai tulisan rencong melayu kuno dan beberapa bilah keris. Tak kisah pun sebab semua kejadian pasti ada ceritanya dan ia semakin jelas terkait dalam otak saya ni. Tapi takmo la cerita sekarang, nanti dah tak surprise lagi.)

  13. Misteri kaum Maya yang hebat sehingga mampu membina bangunan mencerap bintang, piramid dan binaan-binaan hebat yang lain. (waaaah, memang hebat… tapi @akucahaya, jangan pula cakap tamaddun ni terbina daripada “kebijaksanaan beragama” atau dari “jalan muhd” sebab diorang ni kaum penyembah syaitan, malah melakukan ritual penyembelihan korban manusia sebagai persembahan. heeeee, saja menyakat bro, jangan marah. Sekadar memberi pencerahan. Bukan semua teknologi adalah daripada “orang beragama”). Ini adalah fakta sebab ditemui banyak longgokan tulang temulang manusia di lereng gunung yang menjadi tapak ritual tuuu.

  14. Piramid Sakkara di Mesir (dulu masa kecik-kecik, kita cuma tau piramid tu ada kat Mesir, tapi sekarang dah melambak-lambak merata dunia ada.. kenapa ea? apa sebab ianya dibina? oh ya, nak kaitkan dengan susur galur orang melayu purba yang hebat juga kah ??? whatever pun boleh lah jang)

  15. Taburan dan timbunan binaan aneh bongkah batu di Carnac, Perancis. Haaa.. dikatakan binaan dan aturannya ada signifikan tertentu (yang tu pun ada rahsianya… heeee pengembaraan semakin mendebarkan, tak sabar nak cerita tapi nanti la dulu. sila bersabar).

  16. Ingat tentang ribuan patung tentera terracotta (tanah liat) yang ditemui di Xian, China? Kan pernah heboh sekejap tu. Tak tau eh? Haaa, jangan tak tau, kat sana sebenarnya pun ada piramid juga cuma tak berapa nak popular sebab China tak beri kerjasama untuk membenarkannya dikaji. Selepas patung terracotta tu ditemui, barulah teka-teki piramid itu terjawab… ini pun rahsia juga. nanti-nanti baru cerita… haha, dengki tahap dewa..

  17. Yang ni rasanya semua orang tau. Tembok Besar China. Aik? Apa kena mengena tembok besar dalam ini cerita?….. Adalah ceritanya… (anda yang skeptikal nak cakap mengarut boleh, nak cakap bull**** boleh, apa-apa pun boleh, saya faham, tak semua orang boleh hadam).

  18. Saffron Walden Turf Labyrinth, Somerton Turf Maze dan banyak lagi yang ditemui di beberapa bahagian Britain dibina dalam bentuk-bentuk tertentu seolah-olah ada sesuatu yang tersirat sepert kod-kod.

  19. Tamadun Machu Pichu Inca di Pergunungan Andes. (lebih kurang macam tamaddun maya)

  20. Kepala-kepala batu yang berterabur dan tersusun di sekeliling Pulau Easter. Mula-mula dijumpai nampak kepala, rupa-rupanya ia sejenis binaan yang tertanam setelah terbiar sekian lama. Setelah digali barulah nampak patung batu tu diukir dalam keadaan duduk bersusun seolah menunggu kadatangan seseorang. musykil memikiokannye yeob….

  Sebenarnya ada baaaaaaaanyak lagi binaan misteri, tamaddun misteri, teknologi misteri dan macam-macam misteri yang lain (malas saya nak cari dan tambah lagi, rasanya cukuplah yang ni pun kan… dah banyak dah tu). Sekiranya anda teruskan membaca, semua itu bukan lagi misteri sebab misteri itu mungkin akan terungkap (ikut versi buku yang saya baca dan logik saya sendiri la, tak caya sudah). Jadi, jangan biarkan diri anda terus diselubungi, misteriiiiiii…. (sila baca macam ala-ala TV3 yang sapetahtakingatnamanyayangcakaptuh).

  21. Last but not least (sempat lagi tu), nombor yang ke 21 ni saya nak selitkan nama MERLIN yang riwayatnya bermula di Great Britain. Bukan ke Merlin tu cuma mitos yang kita tonton dalam siri-siri TV tu kan? Nak tahu mitos tak mitos, terus la kena membaca. Sekian, maaf dan terima kasih sekelian alam (wink wink).

  p/s : kepada yang berminat, saya rasa saya nak buat blog sendiri la tentang sambungan kisah ni.. tapi bukan kisah ni saja sebab saya pun ada lain story-story menarik yang boleh dikongsi. Tapi yang pasti bukan copy paste. Idea datang daripada mana-mana bahan bacaan, tapi penulisan akan saya buat dengan gaya saya sendiri. Mudah dibaca dan mudah difahami. Sebab saya tau, anda pun bukan ahli falsafah yang boleh membaca sesuatu makna yang tinggi nilai estetikanya (cehh… macam saya jugak). Lagipun kalau dalam blog, boleh tepek gambar. Kat sini tak boleh (frust sesangat)…

  Lagi satu, saya rasa macam mengganggu kelancaran trafik kat blog MoM ni. Blog ni mostly cerita pasal military, tup-tup ada cerita dajjal dan piramid. Pastu dengan komen yang banyak dan adakalanya panjang-panjang, serba sedikit mengganggu kelancaran jalan penceritaan. (@akucahaya, jangan ambil hati. saya suka baca tazkirah dan nasihat anda walaupun nak kena baca banyak kali untuk memahami apa yang ingin disampaikan).

  Untuk pengetahuan semua, saya bukan ahli agama, ahli sejarah atau apa-apa ahli. Jadi, kalau ada kesilapan di mana-mana, silalah tegur. Saya hanyalah orang biasa. Semoga apa yang ingin dikongsi, dapat memberi manfaat. Jangan hanya dibaca untuk keseronokannya. Carilah cara untuk memulakan benteng pertahanan dari sekarang dengan cuba berubah ke arah yang lebih baik daripada sebelumnya. Kita tidak boleh terus berlari tanpa merangkak, bertatih dan berjalan terlebih dahulu. Jadi, mulalah dari mana yang anda mampu, nescaya anda mampu mengubahnya… (dah macam iklan la pulak bunyinya)

  *next series tak tau bila, sebab mungkin nak terus proceed buat dalam blog. boleh buat panjang-panjang, puas sikit nak baca. sesiapa yang berminat untuk meneruskan pengembaraan boleh beri nama blog anda atau facebook atau apa-apa sajalah untuk saya invite di sini. nanti kita sama-sama rasmikan pembukaannya (esok tak mungkin, lusa pun tak mungkin, tengoklah, minggu-minggu depan ke, bulan-bulan depan ke.. heeee, dengki). Assalamualaikum semuanya (macamlah ramai sangat yang baca). Jumpa lagi.

 213. jentayubangkit says

  benar..nabi Nuh ‘perlu’ mnguasai belbagai cabang ilmu dan kemahiran dalam peristiwa banjir besar…pertukangan, pelayaran, kejuruteraan, seni bina, kaji bintang, tumbuhan, haiwan, kesihatan, pemakanan, dan banyak lagi…. smua dgn izinNya.. ^.^

 214. akucahaya says

  selama wujudnya Allah swt,selama itulah adanya agama…utk apa agama dicipta kalau bukan utk menghadirkan diri kpd NYA…ingat..! kita bukan menyembah agama tapi menyembah kpd NYA semata… dari dulu,kini dan selamanya, agama tetap ada…samada kita mengaku beragama atau tidak,agama tetap ada pd kita…apakah agama itu sebenarnya..? ikut kata rosul,agama itu adalah akal dan tidak beragama bagi orang yg tidak menggunakan akalnya… renungkan perkara ini…adakah kita menggunakan akal kita utk mencari jalan lurus kembali kpd-NYA atau sekadar berlegar dalam urusan duniawi termasuklah perkara keramat/mukjizat…atau sekadar bermain dalam alam jin atau malaikat..? kita sudah terlupa mungkin yg diri kita ini datang dari Allah dan harus kembali kpd Allah,bukan kembali ke syurga atau neraka..?bukan mengejar/suka pahala atau lari/takut dari dosa..? malah bukan terlena dan terpesona kita dgn segala macam ilmu hingga kita mencintai ilmu itu melebihi dari kita mencintai diri DIA Allah swt itu…kenalilah diri DIA agar dapat kita membezakan yg mana DIA yg mana bukan diri DIA…berapa ramai orang yg konon sudah mengenal DIA tapi kantoi,bila nyawa meninggalkan badan, disebabkan banyak ilmu kononnya dan bertuhankan ilmu itu, bukan bertuhankan DIA Allah swt itu..? ingat..! kita dicipta bukan dari dan untuk syurga mahupun neraka…tapi dari,untuk DIA Allah swt itu…itu pasal pada masa zaman ahmad@muhd bin abdullah dulu tdk ada versi syurga dan neraka seperti yg ada skrg ini…faham tak cakap ini..? sekarang ini versi rukun agama dunia sudah tidak sama dgn versi rukun agama dunia pd masa zaman emas dunia…rukun agama dunia skrg ini ialah 1- ber-iman versi dajjal, 2- ber-islam versi dajjal, dan 3- ber-ehsan versi dajjal…maaf agak kasar mungkin cakap ini,kan..? tapi gunakanlah akal kita sebagai penyuluh hati kepada keyakinan diri kita…maaf dan terima kaseh sekelian alam…

 215. WA says

  Hang Islam ka? Awat perkara ghaib hang tak percaya? Ingat rukun Iman? Dah tu, hang cakap rupa hang orang kafir pasai apa noo? Ke otak hang dah penuh dengan prosedur eksperimen orang Barat? Takpun hang nk jadi orng Amareka?

  heheheh. Hang yg patut pi berkelana ke negeri orang bru boleh sembang hal-hal camni. Lepas Malaysia pun belum, banyak songeh. 😀

 216. WA says

  Salam.

  Syiah Iran dgn Wahabbi Saudi tu sama saja. Dua-dua membenci golongan tarikat dan sufi yg Dunia Islam sedia maklum berkembang hebat di Tanah Melayu. Warisan yg Nabi Muhammad bagi (berpegang pada Quran dan Hadith) itu bersifat umum untuk semua orang Islam sejagat… ijazah ilmu umum je.

  Warisan rahsia yg Nabi Muhammad bagi adalah ilmu kerohanian yg gunanya hanya untuk cari redha Allah saja. Orang Melayu kita dikenal pasti menggunakan warisan rahsia Nabi itu secara meluas dulu. Tengok sajalah.. para Sultan Melaka semuanya bertarikat, para pejuang kemerdekaan Melayu dulu kebanyakannya golongan Tarikat… ini dicatat dalam kitab-kitab kuning sekolah pondok tentang salasilah ilmu kerohanian para ulama’ dan pejuang kemerdekaan dulu. Dalam kitab As-Sulalatus Salitin menceritakan bagaimana Melaka dulu dikunjungi ramai wali-wali Allah, hanya untuk menuntut dari Sultan Melaka dan para penasihat spiritual mereka. Hang Tuah sendiri dulu pun bertarikat. Rata-ratanya juga membincangkan ilmu dan alam Ghaib… kata diorg, sebelum nak mengenali Allah, mestilah mengenali diri kita dulu. Mestilah melalui mengenali bangsa kita sendiri. Selepas itu kenal makhluk ciptaan Allah.. ini termasuklah jin dan yg lain-lain. Jadi perkara mistik dan ghaib itu sudah berputar lama di kalangan wali-wali Tanah Melayu dulu.

  Sebenarnya… itulah legasi Melayu yg hilang. Ilmu kerohanian dgn tujuan mencari keredhaan Allah saja, bukan mencari sakti. Dah dapat redha Allah, sakti dan magik pun datang sekali lah.

  Nk percaya, silakan… tak mau, saya tak kisah.. hehehe.

 217. iqin says

  betul2..kemungkinan manusia sebelum peristiwa banjir besar zaman nabi Nuh mmg canggih teknologi depa sampai tak terjangkau pemikiran kita tapi semua teknologi tu musnah sekelip mata kerana KEKUFURAN pada pencipta-NYA. kalau tak bagaimana Nabi Nuh membina kapal yang besar dlm masa yang singkat sedangkan pengikutnya sedikit dan kebanyakannya bukanlah kaya-raya.

  just my opinion..=))

 218. iqin says

  kan?? betul sesangat apa yg ibu tulis tu..suka ayat nih ” Hanya ALLAH swt sahajalah penolong bagi setiap kita. Hanya itu caranya untuk kita berlepas diri daripada fitnah dajjal. Memang tiada cara lain. Untuk apa kita bangga jadi orang melayu dengan alter terahsianya kalau itupun tak boleh buat ”

  Cintailah Allah dan Rasul kawan2=))

 219. akucahaya says

  bangsa yahudi,nasrani,parsi,cina,hindi,arab,afrika BOLEH jadi/masuk MALA-YU…sebaliknya MALA-YU tidak boleh jadi/masuk bangsa bangsa tadi…apa sebenarnya malayu itu..? hingga dikatakan ilmu dan tamadun keturunan malayu dulu kala jauh,jauh dan jauh lebih hebat dan ampuh dari apa yg boleh dibanggakan oleh rata rata keturunan malayu yang ada sekarang ini…apakah sebab berlaku perbezaan ini..? adakah kerana faktor luaran diri atau faktor dalaman diri..? tiada paksaan dalam beragama seseorang itu,bukan..? tapi ingatlah, kita sedang hidup di dlm dunia dan semua kita punya perasaan…berpijaklah di bumi yg nyata…”tuhan bukan hantu pun bukan”…tapi semua manusia dan sekelian alam adalah “hamba” kepada ALLAH yg ESA…tak lebih dan tak kurang pun…kita tertanya tanya bagaimana keturunan malayu dulu kala memiliki pengetahuan dan perbuatan yg begitu hebat hingga tak masuk dek akal fikiran “keturunan malayu versi dajjal” sekarang ini..? apa yg menyebabkan mereka hebat..? adakah versi keturunan malayu dulu kala punya universiti hebat sepertimana yg ada dan dibanggakan skrg ini..? atau apa sebenarnya hingga “benda alah sebesar gajah” yang menjadikan versi malayu dulu kala hebat, langsung tak dapat dilihat atau dirasa oleh malayu versi dajjal rata rata skrg ini..? apa sebab boleh jadi begini..? adakah kerana pemerintah negara dan pemimpin agama kesatuan malayu versi dulu kala benar kepercayaannya,benar pemikirannya dan benar perangainya,berbanding keturunan malayu versi dajjal skrg ini..? hingga “terbit sesuatu” dari mereka yg tak mampu dipercayai dan diterima oleh rata rata keturunan malayu kini yg dah dihijab fikiran dan perasaannya dengan segala sesuatu di luar diri hingga mereka terpesona lalu tak mampu keluar dari keterpesonaan luar diri itu..? tuhan itu tidak zalim dan tidak bodoh…yg zalim dan bodoh adalah manusia…kerana rata rata manusia suka ambil tahu hal ehwal dalam seluar dalam orang lain daripada ambil tahu dalam seluar “dalam dirinya” terlebih dahulu…buat keturunan malayu versi dajjal “rata rata” sekarang ini, marilah kita kembali kepada formula/rukun/prinsip/asas beragama yaitu 1- kepercayaan/iman/akidah yg benar selepas kita mengenal diri sebenar kita lalu mengenal tuhan kita yg sebenar…2- pemikiran/islam/syariat yg benar…3- perangai/ehsan/akhlak yg benar…kerana apa semua itu harus pd jalan yg benar..? pasalnya, kekaseh hanya mencintai kekasehnya bila kekasehnya itu pada jalan yg benar…kekaseh tidak sekali kali mampu menipu kekasehnya kerana kekasehnya itu maha tahu akan segala gerak geri nyawa dan badan kekasehnya itu…apabila kekaseh sudah mencintai kekasehnya itu maka barulah sekelian alam tunduk dan patuh kpd kekasehnya itu atas perintah kekaseh,seperti merentas ruang dan waktu,mampu berjuta wajah,berjalan atas air dan segala apa yg dikehendaki oleh kekaseh…sekiranya keturunan malayu versi dajjal rata rata skrg ini mengikut perintah beragama spt mana yg disebutkan tadi,maka barulah boleh mereka menyamai atau mungkin boleh melebihi apa jua kelebihan dan kehebatan ilmu dan tamadun keturunan malayu versi dulu kala…maaf dan terima kaseh sekelian alam…

 220. akucahaya says

  siapa dah dpt “kunci syurga”,tiada masalah baginya utk merentas antara ruang dan waktu (zaman)…hanya orang yg kuat mahunya kpd Allah yg Esa dan yg Wujud itu, serta tidak berbelang hatinya dgn kemahuan lain selain DIA “shj”, yg dapat kunci syurga itu…tapi berapa keratkah dari 7 billion manusia di dunia sini skrg ini yg sebenar benar mahukan jalan ini..? ingat ! ini suatu pandangan fikiran aku yg BODOH ini shj..! boleh jadi betul boleh jadi salah atau tiada betul tiada salah kerana semua itu adalah DIA semata mata..! jgn pulak kita bergaduh sesama kita manusia di sebabkan berlainan faham fikiran kerana itu semua tak lebih hanyalah sangkaan (mainan) fikiran semata dan bukan pun diri DIA..! kalau faham diri DIA dan kembali kpd DIA pada sesuatu masa dan tempat,maka kita tak akan bergaduh pd masa itu…itulah kenapa kita digalakkan ber-sembahyang/solat 24/7 supaya kita tak bergaduh di sebabkan perbezaan sangkaan fikiran yg tak lebih hanyalah alat DIA semata mata dan bukan diri DIA..! DIA itu hanya mengikut shj sangkaan fikiran…amat beruntunglah manusia yg dah “sedar” akan kehadiran diri DIA itu sebelum NYAWA meninggalkan badan…maaf dan terima kaseh sekelian alam…

 221. says

  “13.Pertama sekali saya dok selalu berfikir siapakah pembina-pembina Piramid ini, adakah mereka manusia atau makhluk yang dicipta selepas Adam atau manusia yang telah sedia lahir sebelum Adam diturunkan.”

  Kita kena berpegang pada Al-Quran dan hadis

  “Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat kering (yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk. Dan Kami telah menciptakan jin sebelum (Adam) dari api yang sangat panas.” [Al-Hijr: 26-27]

 222. Ibu separuh masak says

  Salam. mrpickersale, jom baca artikel saya. tapi rasanya lambat lagi nak habis kot. Artikel ni mengutarakan tentang fitnah dajjal, tapi lain sikit daripada biasa. Takde mistik-mistik, semua fakta. Cuma di akhir artikel nanti saya pulangkan kepada pembaca untuk sama-sama menilai. Kehidupan menjadi tertekan dan fobia bila kita takde ilmu untuk menangkis fitnah tersebut. Kalau dah ada senjata (tetap iman, kuat aqidah & semangat utk berubah ke arah yang lebih baik), senang sikit. Cuma nak mengingatkan kepada diri saya sendiri dan mereka yang masih terleka bahawa fitnah terbesar (kedatangan dajjal) mungkin sudah sangat dekat waktunya. Ini adalah antara sebab saya menulis . Harap mrpickersale pun dapat joint sama. Mana yang salah sudi-sudikanlah perbetulkan.

 223. Ibu separuh masak says

  Sambungan artikel (Siri 3)

  Assalamualaikum semua. Baik, kat mana kita berhenti hari tu? Oh, tentang beberapa misteri dunia (cari bahan di google sambil membaca).. Kita tengok apa yang berada di tangga seterusnya..

  5. Telah ditemui sejenis teknologi komputer pada tahun 1900, di Kepulauan Antikythera berdekatan Crete ratusan tahun sebelum kedatangan nabi Isa a.s. Dikenali sebagai Mekanisme Antikythera, ia dapat menghasilkan satu sistem bacaan yang tidak diketahui. Meski telah dikaji sejak lebih 100 tahun yang lalu, ia masih misteri. Akhirnya pada 2006, dengan menggunakan alat tomografi sinar X, barulah struktur dalamannya yang rumit dapat dilihat. Ia tersusun daripada 30 roda yang bergigi dengan jumlah beragam. Kelihatan juga huruf, gambar dan angka kuno. Pihak pengkaji semakin yakin bahawa mesin ini diguna untuk menghitung pergerakan matahari, bulan dan planet-planet bahkan untuk menentukan kalendar. Jangan lupa buka new link dan cari kat google, sambil baca sambil tengok gambar, pastu fikir. Siapa buat ni? Waaaaah… majunya teknologinyaaa…

  6. Satu silinder cooper, ada sebatang besi di dalamnya. Ditemui di dalam sebuah perahu purba di sebuah perkampungan di Iraq. Berusia +/- 220 sebelum masehi. Yang mengejutkan ialah bahan ini sebenarnya adalah satu alatan bateri yang menghasilkan separuh kadar volt elektrik. Ia hanya diketahui bila para pengkaji mencampurkan jus anggur alkaline ke dalam silinder tersebut lalu bzzztt bzztt lah, keluar karen lah.

  7. Tablet Cuneiform Babylonian memapar tahap peralihan planet venus, pergerakan 4 bulan planet jupiter dan 7 satelit saturn. Menurut pakar pengkaji moden, tidak ada satu pun di antara peta kosmik ini dapat di kesan jika tanpa menggunakan teleskop moden.

  8.Penemuan tapak-tapak misteri seperti Stonehenge dan Bukit Silbury di Britain, bongkah batu berbentuk kepala di Pulau Easter, garisan panjang yang aneh di Nazca Peru, Great Serpent Mound di Ohio dan Rock Wall di timur Dallas membuktikan terdapat teknologi purba yang hilang.

  9. Bekas pegawai NASA, Marie Chatelain menulis terdapat 13 tapak misteri di kesan sekitar 450 batu persegi sepanjang Delos sebuah kepulauan Greek, dihubungkan oleh satu garis lurus sehingga menghasilkan satu garisan silang Maltes menyerupai salib kesatria. Menurut Chatelain, garisan itu hanya boleh dihasilkan dari jarak ketinggian tertentu menggunakan sejenis alat terbang.

  10. Hasil kajian Maurice Chatelain juga telah menemui duit syiling purba yang hampir sama bentuk dan saiz berserakan di lokasi berlainan dunia dengan jarak beribu batu jauhnya. Lebih menakjubkan, ia turut wujud di ZAMAN berlainan dan terpisah oleh masa dan sesuatu bangsa. Inilah keanehan sebenar seolah-olah ada manusia yang boleh wujud di berlainan zaman. Anda terfikir sesuatu?

  Op! Op! Ada beberapa lagi tapi sambung nanti. Hadam yang ni dulu. Wasalam.

 224. jentayubangkit says

  benar ibu separuh masak..mngkin kerana ruang lingkup pemikiran kita telah dibataskan kpada suatu limitasi..tekanan dari sekeliling mnyebabkan kita xmmpu/x’dibenarkan’ berfikir dan menerima lebih jauh, malah mungkin ditakrif ‘gila’ jika berfikir mahupun menafsir melebihi batas yg ada….benar juga mungkin ini yg dikatakan ‘fitnah akhir zaman’ kita diikat n terikat… =)

 225. mrpickersale says

  Assalamualaikum…. sejak sekian lama saya melayari blog ini. tapi inilah topik paling kelakar yang bro shah dah keluarkan. Mohon maaf kpd penulis jika apa yg sy tulis tidak sealiran. Sy rasa topik ini tak seharusnya di paparkan. Topik yang saya rasa tidak membina tetapi lebih kepada memaksa kita memikirkan sesuatu yang khayalan. Sy tidak bermaksud kita tidak boleh langsung memikirkannya tetapi paparan hadith yang mmg sukar mendapat kepastian kesahihannya mungkin akan mempengaruhi mereka yang dangkal ilmu agamanya. Sy juga tidak bersetuju dengan mereka- mereka yang terlalu mengaitkan konspirasi – konspirasi piramid ini dengan freemason dan sebagainya kerana saya khuatir ianya adalah agenda 2 dalam 1 zionis untuk memaksa orang islam khususnya memikirkan dengan penuh kerisauan sehingga melupakan realiti kehidupan. Kehidupan menjadi tertekan, fobia, dan terlalu mengaitkan itu dan ini dengan sesuatu yang mistik dan tidak pasti. Pada hemat saya adalah lebih baik kita sesuatu yang jelas dan nyata serta berfakta. Jika kita menyentuh soal agama cukuplah dengan apa yang diajar oleh Allah melalui al – quran dan nabi Muhammad S.A.W. Mudah sahaja Allah telah kata Dajjal itu akan tiba membawa kebinasaan sesiapa yang lemah imannya. So cubalah kamu kenal sekalipun tapi jika tidak beriman sudah pasti kita kecundang. Pokoknya adalah kita (orang islam) kembali kepada al quran dan sunnah sepenuhnya insyallah berjaya dunia dan akhirat. Tak perlu lg bongkar isu-isu piramid ini….

 226. akucahaya says

  lihat dalam mimpi org malayu kita sini…petunjuk tuhan akan kepimpinan bangsa malayu dr tanah malayu sebagai pemimpin kpd sekelian alam manusia dan alam lainnya spt mana dikatakan oleh hadis nabi dlm hadis akhir zamannya…pendek kata pemimpin glokal…hehee

 227. Ibu separuh masak says

  Saya pilih Allah swt, tiada yang lain. Saya pilih nabi Muhammad saw rasul terakhir. Saya pegang rukun iman yang 6, saya genggam rukun islam yang lima. terima kasih akucahaya kerana mengingatkan saya.. orang yang jernih akal akan memilih kebenaran, tapi jangan pandang rendah kebolehan si dajjal laknatullah ini kerana dia boleh datang di kalangan kita berlagak sebagai orang yang paling warak sehingga diikuti ramai manusia. mendatangi wanita sebagai wanita, mendatangi lelaki sebagai lelaki (jeng jeng jeng, iye ke?)… yang lain-lain kita sambung lagi nanti.. teruskan membaca..

 228. Ibu separuh masak says

  Aduh akucahaya, bagaimana agaknya mahu mencari ilmu bijaksana ini ya. saya ni nak mengukuhkan rukun yang lima dan sunnah pun masih terkial-kial adanya. bertuah sungguh mereka yang terpilih dan dikurniakan ilmu sebegitu. p/s : untuk apa permintaan maaf di akhir kalam itu akucahaya, sedangkan tiada kata yang menyinggung, tiada bahasa yang kasar menyakiti jiwa.. atau lumrah orang melayu yang penuh tertib dan penuh budi bahasa? Alhamdulillah jika begitu. terima kasih sudi membaca.

 229. Ibu separuh masak says

  akucahaya, anda benar. Allah swt adalah esa dan tidak buta sebelah matanya. Saya menulis untuk berkongsi pengetahuan. Masih ramai di luar sana yang tak sedar fitnah dajjal itu sebenarnya bagaimana.. teruskan membaca siri-siri seterusnya sebab masih banyak lagi cerita. yang di atas tu hanya mukadimahnya sahaja. sama-sama lah kita berkongsi.. peace yo! eh, wasalam..

 230. Ibu separuh masak says

  InsyaAllah wans7, jenguk-jenguklah selalu MoM. terima kasih sudi membaca sebab artikel ni cuma exclusive ada kat sini aje..

 231. Ibu separuh masak says

  mungkin juga tapi sejauh ni pengkaji masih belum dapat nak kaitkan secara konkrit. tapi semuanya berdasarkan 1001 kemungkinan dan tahap logik pemikiran masing-masing. terima kasih sudi membaca jentayubangkit..

 232. akucahaya says

  …kesimpulannya,maka teramat amatlah untungnya kita yg membersihkan hatinya spt para pembenar agama (muhd @ cahaya terang) dari menyekutukan (syirik) Tuhannya, dari durhaka kpd kedua ibu bapanya serta dari berdusta,berdusta dan berdusta pasal agama-Nya…suci sesuci hatinya spt manusia yg baru lahir ke dunia sini…kerana imbalannya jauh,jauh dan jauh lebih agung dan hebat dari manusia yg mengotorkan hatinya spt mana para pendusta agama (dajjal @ cahaya gelap)…maaf dan terima kaseh sekelian alam…salam sekeliannya…

 233. akucahaya says

  …tidak kira di mana mana ruang dan waktu (zaman) di dalam dunia ini,Tuhan telah membuktikan bahawa sesungguhnya Tamadun Pendusta Agama (Dajjal @ Cahaya Gelap) sampai bila bila pun tidak akan dapat menandingi jauh sekali menyamai Tamadun Pembenar Agama (Muhd @ Cahaya Terang),spt mana yg kita saksikan dari dulu,kini dan selamanya…sebagai contoh teknologi pembinaan Piramid itu sendiri dan segala apa yg ada di dlm dan di luarnya…sehingga kini tidak dpt di ketahui teknologinya, jauh sekali utk membuatnya oleh pendusta agama (dajjal)…oleh itu marilah kita tanya hati kita,jalan mana yg kita nak ikut..? jalan pendusta agama ke (jalan dajjal) atau jalan pembenar agama (jalan muhd)..?kerana kedua dua nya itu tetap bermohon dan bermintak kepada Tuhan yg Esa…dan permintaan ke dua dua nya itu tetap diperkenankan oleh Allah swt spt mana permintaan malaikat azazil (iblis) sebelum ini yg diperkenankan oleh Allah swt…marilah sama sama kita gunakan akal fikiran kita utk memilih jalan yg terhebat dan tercanggih serta jalan yg dpt memakmurkan hati kita dan umat sekeliannya…bukan jalan yg merosakkan hati kita serta umat sekeliannya…gunakanlah Nyawa kita di jalan Muhd (Jalan Cahaya Terang) ketika Dia-nya maseh ada (wujud) di dalam hati kita…maaf dan terima kaseh sekelian alam…

 234. akucahaya says

  semua penciptaan yg disebut org sebagai teknologi itu sebenarnya adalah hasil dari “kebijaksanaan beragama” seseorang itu…bukan siapa siapa atau apa apa…termasuklah penciptaan atau teknologi pembuatan piramid dan segala apa yg ada di dalam juga di luarnya dari dulu,kini dan selamanya…harus diingat bahawa kesatuan bangsa yg digelar malayu itu,sudah pun “mengenal kebijaksanaan” jauh sebelum istilah beragama yg dipanggil islam oleh bangsa arab itu datang ke benua sini lagi…oleh itu marilah kita mengambil tahu serba sedikit tentang soal kebijaksanaan ini…kebijaksanaan atau bijaksana ialah salah satu dari sifat yg digelar orang sebagai muhd itu…sifat spt kata kata,perbuatan dan kelakuan muhd itu terdiri dari yg benar,jujur/telus,tabligh dan bijaksana itu sendiri…nabi muhd pernah berkata bahawa orang yg bijaksana ialah orang yg banyak mengingati mati…persoalannya apakah dia mengingati mati itu hingga dikaitkan dgn kebijaksanaan oleh nabi..?perlu faham di sini bahawa kebijaksanaan itu sendiri tidak dapat diajar dgn huruf dan kata kata…tetapi kebijaksanaan itu dapat di rasai di dlm hati kita…dgn kebijaksanaan kita blh hidup berpandukannya…boleh menjadi berkuasa/kuat, termasuklah juga boleh membuat keajaiban spt pembuatan piramid itu sendiri dan segala teknologi yg ada di dlm dan di luarnya…sekali lagi di ingatkan di sini bahawa kebijaksanaan yg sebenar itu tidak dpt diungkapkan dan diajarkan dgn huruf dan kata kata…ummmiiiii…rasa saya cukup dulu setakat ini,ya…maaf dan terima kaseh sekelian alam…

 235. FaiZ says

  jadi, malaysia ada patung gergasi ultraman sdiri….mcm kt jepun? cepat, sape yg minat nk jd otromen tu, pi cari piramid malaysia…hehe

 236. jentayubangkit says

  jika kita memandang dari sudut teknologi yg kita tempuh sekarang dah cukup canggih dan termaju jika dibandingkan dengan zaman silam, mungkin persoalan dan kehairanan tahap tinggi ini yg akan muncul, cuba kita katakan ‘teknologi yg kita hadap sekarang jauh ketinggalan berbanding teknologi zaman silam”..mudah bukan.. =D

 237. Ibu separuh masak says

  Sambungan artikel (Siri 2)

  Salam. Penulisan saya di atas adalah berkenaan piramid, tetapi mungkin ada yang hairan mengapa bersangkutan berkenaan dajjal laknatullah pula? Sebenarnya ada rahsia yang ingin disampaikan kerana ia mungkin berkaitan atau sememangnya bersangkutan. Sebelum kita merungkai hal berkenaan piramid, eloklah kita kenali siapa dajjal itu serba sedikit kerana fitnah dan tipuan dajjal itu terangkum dalam belitan halus yang sukar untuk diperlihatkan secara nyata. Ianya tersembunyi dalam teori-teori konspirasi (dah namapun teori, jadi sukar untuk mengungkap fakta secara jelas). Jadi saya memulangkan kepada anda sebagai pembaca yang bijak untuk mencerna apa yang ingin saya sampaikan.

  Baiklah. Anda sudah bersedia? Jika sudah, kita mulakan pengembaraan kita seterusnya…

  Bismi Allah Ar-Rahman Ar-Rahim… (anda bacalah seperti biasa)

  Kita kini sedang memasuki fasa akhir fitnah dajjal sebelum dia benar-benar muncul di khalayak secara nyata. Sejumlah muslihat gerakan freemasons, illuminati dan secret society telah banyak dibongkar melalui youtube, blog, media, penulisan dsb namun kita tidak merasa apa-apa. Tiada bimbang, tiada cemas, kononnya tiada daya upaya untuk menolaknya. Kita tidak pernah merasa iman dan aqidah diri dan keluarga diceroboh dengan manipulasi fitnah dajjal. Ketahuilah, dunia akan tetap dicatur oleh dajjal dan proksinya. Mereka akan mewarnai dunia mengikut kehendak mereka. Kita sudah terjerlus begitu dalam di dalam lubang “biawak” ciptaan mereka melalui ekonomi, pemerintahan, bank, pendidikan, pekerjaan, hiburan, sosial, you name it, semuanya ada ( ini yang dinamakan sistem. Sistem robot). Kita berhidup di dalam sistem yang sukar untuk kita keluar darinya. Namun, jangan khuatir kerana ia boleh dilakukan melalui beberapa cara?

  Pertama : Untuk semua kaum melayu islam yang bangga akan ‘alter’nya (cekal, gagah, berani, berwawasan, bijak, pantang dicabar, merendah diri, dsb), ia mudah bagi anda kerana di samping kita kembali mengenali asal usul bangsa, kita wajib kembali untuk bertanya “untuk apa kita dicipta”? Rasanya semua akan score A untuk soalan tersebut, jadi tak perlu dibahas. Ya saudara, kukuhkan AQIDAH dan mantapkan IMAN dalam jiwa, perbaiki AKHLAK di raga kita, tambah pengetahuan dalam dada (perkataan berbaur penghinaan bukan akhlak yang baik)!! Hanya ALLAH swt sahajalah penolong bagi setiap kita. Hanya itu caranya untuk kita berlepas diri daripada fitnah dajjal. Memang tiada cara lain. Untuk apa kita bangga jadi orang melayu dengan alter terahsianya kalau itupun tak boleh buat.. (ayat mencabar ni, tercabar tak ni?) Cara-cara lain cuba kita fikirkan bersama.

  Baik, kita teruskan. Dajjal yang merasa dialah tuhan, mahu dirinya menjadi sebutan. Mahu dirinya masyhur, diberi pengiktirafan dan diagung-agungkan serata dunia. Tetapi dia ibarat bebayang, dilihat ada disentuh tiada. Jadi bagaimanakah cara pengagungan itu dilakukan? Sebelum itu, mari kita baca dulu beberapa misteri dunia seperti di bawah (nak tengok kena surf internet) :-

  1. Penemuan porselin dan tembikar purba Cina di Ireland pada kurun ke 18 dan 19 di mana pada ketika itu sejarah tidak pernah mencatat sebarang perhubungan antara Emerland Isle dengan Cina. Ini membuktikan terdapat seorang atau beberapa pengembara silam yang telah sampai tanpa diketahui manusia lain sejak ribuan atau ratusan tahun lamanya.

  2. Penemuan bola-bola bersaiz gergasi banyak bertaburan di suatu kawasan di Costa Rica sekitar 1930-an. Ia terhasil daripada batu granit yang bahannya tidak terdapat di kawasan itu. Dipercayai bola-bola batu itu di angkut dari luar kawasan oleh satu kuasa luar biasa ataupun menggunakan pengangkut gergasi yang besar. Yang membuat bingung para pengkaji adalah ketepatan dan kebulatan saiz bola itu sendiri. (masih belum terjawab siapa yang membuatnya dan bagaimana ia dapat diukir dengan tepat, apa teknologinya).

  3. Penemuan tengkorak kristal yang diukir dengan tepat bersaiz kepala manusia sebenar berusia lebih 3,600 tahun dijumpai di Amerika Selatan. Menurut pengkaji purba British Museum Laboratory, jelas menunjukkan bahawa tengkorak kristal itu diperbuat dengan pemotong batu kristal berteknologi tinggi.

  4. Penemuan bongkah batu berserakan di sekitar England, Perancis dan Jerman. Sekurang-kurangnya 60 buah bongkah batu di Scotland. Ianya seolah-olah dipotong atau ditempa dengan satu tahap suhu yang tinggi sehingga ia kelihatan terukir dengan baik dan mempunyai sudut lengkungan yang cantik. Pembuatannya memerlukan tahap suhu mencecah 1,000 darjah celcius. Sehingga sekarang masih menjadi tanda tanya bagaimana masyarakat purba dapat menghasilkan bentuk sedemikian rupa menggunakan api konvensional.

  5. Sampai di sini rasanya saya ingin berhenti rehat. Tunggu siri-siri seterusnya. Banyak lagi contoh-contoh akan diberi sebelum kta pergi kepada peringkat yang lain. Sori, nak masak.

  Wasalam.

 238. zack says

  eh betul ke?..hehe…main teka2 je ni

  byk kepingan puzzle yg bersepah-sepah sana sini yg perlu dicantumkan

 239. akucahaya says

  kurang bagus cakap apa apa di sini pasal empunya blog tdk telus dlm penyampaiannya..maaf ya..hari ini manusia di dunia berjumlah +-7 billion..namun tak ramai yg tahu siapa orgnya skrg ini yg memegang kunci perbendaharaan tuhan di sekelian alam spt sulaiman dulu? ini ilmu tinggi..jauh lebih tinggi dr ilmu piramid yg ada di muka bumi dr dulu,skrg dan akan dtg..krn ilmu piramid juga dlm pengetahuannya..sblm orang ini ambil dan pegang kunci ini,vatikan terlebih dulu mengambil dan memegangnya lalu membuat gigi kunci mengikut mahunya..hasilnya ialah spt apa yg kita lihat dlm sistem hidup hari ini..cuba lihat pd bendera vatikan..pembinaan putra jaya dan NAYPYIDAW pusat pentadbiran baru Myanmar skrg ini,adalah krn kemahuan si pemegang kunci skrg ini..bukan kebetulan..krn tdk ada satu pun yg berlaku di muka bumi dr dulu,skrg dan akan dtg berlaku secara kebetulan kecuali dgn mahu si pemegang kunci dr dulu,kini dan selamanya.. termasuklah kepanasan global dan turunnya suhu serta wujudnya tumbuhan di gurun sahara skrg ini.. tuhan itu satu saje..sesiapa yg menyedari tuhannya maka mudahlah dia utk faham kisah ini..tapi ingat yg pegang kunci seorg aje bukan ramai pun!.ingat! tuhan itu 1 aje bukan ramai punnn!. mcm 1 malaysia,israel,singapura dan lainnya laaaaaa

 240. Muaz says

  Kisah piramid ini lebih banyak membicarakan persoalan mistik dari teknologi.

  Umat Islam kalau nak kuat kerohaniannya dah takda masalah ikuti cara beragama sebagaimana Rasululullah….

  Tak perlu masuk hutan cari wali2 pasal itu bukan kaedah Rasululullah.Para sahabat mereka belajar dan berjihad.
  Yang paling penting sehingga sekarang TIADA ulamak Melayu yg diiktiraf dunia.
  Ulamak paling terkenal 4 mazhab yg dikenali seluruh dunia.
  Ulamak melayu hafal hadisth pun out.

 241. pelik says

  kesimpulan dari artikel ni:

  Untuk menjaga piramid melayu, kena ada kerajaan melayu (cina india nak letak mana walhal mereka warganegara jugak?penang dari sejak merdeka?)

  kena faham dulu sistem pemilihan perdana menteri. secara asas nya untuk menjadi perdana menteri mestilah seorang ahli parlimen yang mendapat sokongan majoriti dewan rakyat. setakat ini, kerusi majoriti di parlimen dikuasai orang melayu.

  kecuali di penang sejak merdeka sampai lah PRU 2008. yang menang majoriti parti melayu, tapi yang jadi ketua menteri adalah bangsa lain…

  *selingan je ok..jgn tembak saya

  *selingan je ni..cuma nasi tambah

 242. Paloh says

  Salam. Pembukaan yang membawa minda melayu ke arah satu dimensi baru.. Ia sebenarnya berkait rapat dengan Raja Suran dan ‘bedil’.. Tempatnya berdekatan sumber air yang banyak…

 243. Ibu separuh masak says

  Assalamualaikum wbt para pendiskusi, pengomen sekaliannya. Saya baca dari atas sampai ke bawah sebijik-sebijik, banyak sungguh ilmu yg saya dapat (yg baik jadikan tauladan yg buruk jadikan sempadan). Tapi apa yang saya ingin sampaikan di sini adalah sesuatu yang fresh dan pendekatan yang agak berbeza sebagai pencerahan kepada semua. (Maaf, agak panjang tetapi menarik untuk dbincangkan especially kepada sesiapa yang berminat tentang konspirasi dajjal).

  Bila membincangkan tentang piramid, memang kita semua masih teraba-raba, tertanya-tanya, takjub dan hairan akan asal usul kejadiannya. Bahawa betapa pembinanya mempunyai teknologi dan tamadun yang begitu hebat dan betapa hebat pula bangsa yang membinanya. Lalu pelbagai persepsi dan hipotesis pun terbentuk berdasarkan pengetahuan masing2 sehingga dikatakan ia mungkin kapal angkasa, ia mungkin dibina oleh manusia sebelum nabi Adam a.s, ia mungkin itu, ia mungkin ini, sehinggalah ia cuba dikaitkan dengan alter terahsia bangsa melayu. (Semua itu tidak mustahil jika ALLAH SWT berkehendak, jangan pula pertikaikan kepercayaan saya akan kebesaranNYA).

  Setiap persoalan yang dilontarkan adalah untuk kita sama-sama bincang, sama-sama fikir. Fikir di luar kotak. Bukan membaca secara membuta tuli setiap huruf dan perkataan tanpa difikirkan. Kembangkan minda, jalinkan neuron-neuron di otak dengan lebih aktif. Barulah jadi bangsa yang positif.

  Anda kenal dajjal? Adakah anda rasa dajjal itu sedang terpasung di pulau tidak berpenghuni sehingga sekarang? Adakah sebelum kelahiran dan selepas kewafatan nabi Muhammad saw dia duduk diam2 sahaja di pulau itu tanpa memanfaatkan usianya yang panjang? Adakah dia hanya menunggu puak illuminati, freemason dan secret society mempersiapkan laluan untuknya menakluk dunia? Agak ironik, ketika subjek dajjal dibincangkan samada melalui buku, media, forum & blog, ia selalu ditampilkan sebagai supreme being yang misterinya tidak terungkap secara jelas sedangkan “TIDAK ADA FITNAH YANG PALING BESAR DAN DAHSYAT SEJAK ALLAH MENCIPTAKAN DUNIA MELAINKAN FITNAH DAJJAL” – Hadis riwayat Ahmad di dalam musnadnya dari Hisyam bin ‘Amar..

  Walaupun kita sudah disogokkan dengan kisah dajjal sejak kecil, walaupun banyak hadis-hadis nabi ditakwilkan mengenai dajjal laknatullah ini, walaupun banyak bahan bacaan, forum dan blog membincangkannya, tetapi kita masih samar-samar dan keliru akan hakikat dajjal ini sehingga ada yang mengatakan bahawa dajjal itu tidak lain hanyalah suatu mitos agama, gerakan sulit yang merancang kejahatan, manifestasi kejahatan, fahaman kebendaan atau semua perkara yang negatif itulah dajjal.

  Maaf sesangat, artikel ini memang panjang sebab dalam menulis, saya tak suka lompat-lompat dan buat secara ringkas. Takut apa yang ingin disampaikan tidak sampai kepada pembaca. Jika ada yang berminat, saya akan teruskan berkongsi. Rajin-rajin la jenguk blog MoM ni (ceh promot la pulak).. Maaf En.Shah, hamba yang hina menumpang bicara di sini sebab hamba takde blog. Sekiranya keberatan menumpangkan hamba, apalah kiranya tuan luahkan saja untuk hamba mengerti, nescaya hamba faham dan akan berhenti. Wasalam.

 244. zack says

  wah berkias-kiasan pula…

  lebih tinggi dari gunung tahan?

  ke ada gunung yg saja tak nak bg tau ketinggian sebenar?

 245. jentayu bangkit says

  maksud petala ini jga mmbawa kepada binaan kubah2 masjid brtigkat (165) seperti di melaka (masjid kg.hulu/tegkera etc), kelantan (masjid kg.laut) dll

 246. naza says

  saya mana la reti nak eskot eskot pokcik ooo….. dok renung lam mangkok reti la……. tapi kan… eskot pokcik yang dok ada tu pun terer terer belaka.. depa lg dasat dari saya pokcik…. :)
  anyway pokcik… congratulation kerana selamat kembali dengan jayanya… :)

 247. naza says

  waaa!!!! best la pokcik ni. bangun2 subuh je, terus reply msg. saya takdan nak ON mangkok ajaib pun lagi… :) mesti tengah seronok gilerr dengan hasi mahsul yg dah dapat….
  p/s: pokcik nak pi bukit mahkota tu kena bawak eskot taw… jgn lupa :)

 248. jagatmaut says

  sy berasa amat teruja n tgzut dengan apa yang sy bcakan,di dlm blog ni,terutama tentang piramid tu,dmana sy boleh dapatkan cerita terperinci tentang pembinaan piramid ini kerana sya mmg amat berminat ttg perkara misteri ,lg satu tentang konspirasi dajjal ni memang saya tak nafikan kerana skrg ni terdapat mcm kjdian pelik yang kadang2 kta pikir x msuk akal langsung….tapi yang merungsingkan saya
  skg ni sbb alimulamak kta sendiri pun berlainan pendapat,sedangkan pegangan kta yang beagama islam hanya al quran dan hadis.

 249. Roja says

  tau aja naza pokcik pernah pi bukit mahkota n mahkota parade dgn partner in crime al tarbus pokcik. Tak lama lg pokcik nak try pi bkt mahkota tu dgn hasil mahsul el dorado yg telah digali. C u there…

 250. naza says

  hi hi hi…. tak la tere tera mana sangat pokcik. cctv takdak… intel pun takdak. cuma dok tengok dlm mangkok ajaib saja :)
  saya dok agak … la ni kan… pokcik tengah doh bebagi jagong ngan kawan pokcik hat lagi sorang tu… sambey dok kira… `satu untuk kau, satu untuk aku. dua untuk kau, dua untuk aku…..` sambey dok tukaq tukaq mahkota :)

 251. roja says

  Betui la tu. Pokcik mmg ali baba, ada 40 penyamun tarbus yg nyanyi lagu tu sambai cangkui kat el dorado ni. Naza pasang cctv kt sini ka? Terer betui intel naza nih…

 252. kpek says

  Salam Kawan2x,

  Cuba Google Bandar Tenggara, Fokus timur laut +- 10KM.

  1) Dalam Map Mode. – Tiada Kejanggalan.
  2) Sila Klik Satellite Mode: Nah!.. Ada empangan besar PUB. Siap complete ada runways, ada mcm2x lagi terselit kat situ..

  Persoalan.. Google pun terlibat gak arrr.. dah mcm Map Israel jer, Satellite npk.. dlm map di hidden plak… Kot2x Kat situ Tapak Kota Gelanggi… Hulu Sungai Johor.. Kenyang 7 keturunan larr Jiran Singa Selatan…

  :)

  Matur Suwun…

 253. Pendekar Malaya says

  lembah bama??? kota kuno purba di kg bukit kota… mitos mengatakan adenya pusat industri kuno di sekitar lembah itu yg dilitupi hutan dan dipercayai kota lama malayu sm sperti piramid dlm htn pahang,,,

 254. naza says

  amboiii… rajin pokcik buat survey kot tu noooo… sampai tau semua maklumat di sekeliling….
  tapi cek nampak pokcik happy je arini balik, sambey nyanyai `hoi, ho ya hoi` dengan kengkawan, sambey tanggung cangkui… :)

 255. akucahaya says

  ada sesiapa di sini kenal hj affandi atau halil ibrahim tak? siapa kenal boleh kongsi cherita di sini..dengar khabar mereka ni la orang yang dirahsiakan oleh dunia amnya dan tersangatlah pentingnya mereka ini untuk selesaikan masalah umat dan krisis dunia skrg ni lebih lebih lg masalah kewangan dunia?

 256. roja says

  lagu tu ka… piramid janda baik tu ada resort depan mata aja…boleh la pi dok situ sambey tengok piramid sampai jemu… pokcik boleh tanam jagong kat lereng piramid. alien ramai kat kebun2 malaysia nih… nampak la ni mcm bangla lagi ramai dari indon dah, especially di sektor perkebunan.

 257. Ibu separuh masak says

  memang nabi Muhammad saw telah ditunjukkan itu semua, tetapi logik tak kalau kita fikirkan semula bahawa itu adalah gambaran yang AKAN BERLAKU kerana Allah yang Maha Berkuasa juga yang menciptakan MASA (nak singkatkan masa, panjangkan masa, time travel seperti isra’ mi’raj dll, itu adalah amat mudah bagi Allah swt). Tiada yang mustahilkan? Tapi ia berlaku hanya bagi yang BERILMU. Yang takde ilmu ni, duduk diam2, macam saya. :)

 258. Ibu separuh masak says

  Salah ukuwah semuanya, ada tak anda di luar sana yang pernah terfikir macam saya memikirkan persoalan di bawah :

  – Mengapa dikatakan JAAN (jin pertama dicipta) semasa diciptakan memohon kepada Allah swt untuk dihijabkan pandangan mata kasar manusia kepada kaumnya sedangkan dia langsung tidak berpengetahuan bahawa Allah swt akan menciptakan makhluk intelligent yang lain di mukabumi ini selain mereka? Atau adakah itu permintaan khas daripada iblis laknatullah semasa dihumban ke dunia untuk lebih mudah menyesatkan manusia? Logiknya bila diperkenankan permohonan itu, ia meliputi untuk bangsa jin dan syaitan keseluruhannya (logik akal saya saja).

  – Adakah kemungkinan sebelum penciptaan dan penurunan nabi Adam a.s ke dunia, bangsa jin yang selalu berbuat pelbagai kerosakan dan penumpahan darah di muka bumi ini bersifat zahir dan bukan daripada asalnya ghaib? Kita juga tahu penampilan jin begitu pelbagai, hitam putih, merah kuning, panjang pendek, kecil besar dan segala macam yang tidak terfikirkan akal. Dari penemuan tulang yang berusia lanjut hingga menjangkau jutaan tahun (menurut pengkaji barat yang boleh dipertikai kredibiliti), pengkaji berimaginasi sehingga dapat menzahirkan penampilan seperti monyet untuk menguatkan lagi teori evolusi.

  – Persoalan terakhir ini agak penting untuk relate usia tulang yang ditemui. Adakah kemungkinan bahawa tulang temulang yang ditemui itu adalah daripada bangsa jin ini semasa mereka masih berbentuk zahir dan sebahagiannya masih dipelihara Allah swt untuk kita sama-sama renung dan fikirkan? Jangan lupa bangsa ini amat terkenal dengan kelebihan usia panjang mereka sehingga puluhan ribu tahun. Sebagai contoh, DIKATAKAN azazil si iblis laknatullah beribadat selama 20 ribu tahun sebelum diangkat menjadi ketua malaikat di syurga. Beribadat saja sudah 20 ribu tahun (kalau salah sila betulkan), belum dikira tumbesaran daripada kandungan, bayi, kanak-kanak, remaja, menjad ahli ibadah, menjadi ketua malaikat dan fasa penciptaan nabi Adam a.s (panjang tak panjang usia bangsa ini).

  Jadi kesimpulannya, samada wujud manusia lain sebelum nabi Adam a.s ataupun wujudkah jin secara zahir sebelum era iblis, jom sama-sama fikirkan, kalau tak worth it dan kelihatan terlalu merepek, lupakan sajalah.

 259. Ibu separuh masak says

  MasyaAllah, bila terlihat ATM, sekilas terlintas di minda Angkatan Tentera Mahdi. Not my wishful thinking right guys?

 260. says

  Lps ni mesti byk org singapore becuti kt Saufiville Boutique Resort…
  1 lg Patutla byk gegaran dulu kt Janda Baik, aku rase mgkin sbb ade aktiviti pengorekkan terowong rahsia dr situ yg menghubungkan ke KL utk tujuan pertahanan kot…

 261. Rtd. Sgt. Yahya Yusak says

  2 hari lepas aku ade baca pasal Istana Tyersall kthttp://untoldhistoriesofmalaya.blogspot.com/

  Lepas tu aku terinat kisah Anzac unit dari Tanglin Signals Cypher Office pernah dilapurkan menanam banyak dokumen pasal ‘rahsia’ malaya mase perang dunia kedua. and kawasan tu sekarang di’tutup’, dari google map, mahupun peta commercial singapura. nasib baik kawasan tu masih dalam Malaysia. kemungkinan besar ade kaitan dgn ni sebab ramai cuba mencari tinggalan Signal CYpher Office ni sampai sekarang tak berjaya walaupun dorang panggil bulldozer ratakan kawasan sekitar. Owner tanah tu pulak merupakan principal signatory tabung emas raja-raja sejak zaman berzaman.

  Signal Cypher Office pulak merupakan jabatan yg decoded mystery mase sebelum and during WII, bukan saja utk military, tapi mcm2 jenis. sampai sekarang pun kewujudannya masih jadi misteri sampai xde sorang pun berjaya jumpe kewujudan Jabatan ni. Mamat Australia ni http://home.st.net.au/~dunn/sigint/ssacg.htm pernah carik, tapi buntu.

 262. yemrimau says

  Cik Naza

  Kenek kenekla udang jgn la sebut…nanti sian org minyak kena pindah .. sebab masuk tanah org…

 263. naza says

  pokcik bercadang nak dok lama ka kat sana? sampai buleh rebuih jagong juai kat alien… tapi kat situ bukan ada alien pun… orang asli ada la pokcik :)
  kalo ada yang mai tanya pokcik tu, bukan saya la pokcik oo… saya ni kalo dok kat ayaq tejun ka, kat resort dekat2 situ, buleh la. saya ni………. takut pacat :)

 264. roja says

  kalau ada yg mai bertanya lagu tu, sahih pokcik tak pikir panjang dah, gerenti naza lah orangnya… sudi2 lah mai kebun pokcik eldorado, boleh tolong pokcik cangkui tanam jagong. nnt boleh buat jagung rebus juai kat alien…

 265. Aku says

  Dengan ‘Akal’ semata-mata takkan mampu untuk membawa isi yang ada.
  Agak berat juga untuk dizahirkan maksud yang dikata.
  Perlu banyak menggunakan ‘rasa’.

  Terimakasih buat saudara -Ajaque Rahman.

 266. says

  Assalam semua,
  Apakata jika berkesempatan anda bermalam di resort paling tinggi di Janda Baik – Saufiville Boutique Resort.Anda pasti akan terkejut melihat satu struktur gunung yang terlalu sempurna bentuk piramidnya.Guna alat zooming dari balcony resort tersebut dan lihat sendiri jaluran tumbuh tumbuhan(pokok) yang meliputi struktur gunung tersebut..terlalu sempurna jaluran nya dari atas kebawah atau sebaliknya.

  Lihat sendiri untuk menilai apakah ianya….?

  Gambar gambar boleh dilihat disini http://aku-tak-peduli.blogspot.com/2012/10/piramid-melayu-kuno-ditemui.html

  Waalllahu’alam

 267. effandi77 says

  Pyramids:
  Descendents of the Tower of Babel?

  The Learning Channel has a series named “Pyramids, Mummies and Tombs”. You can experience their interactive version at their website. The episodes are titled: “Why Build Pyramids”, “The Pyramid Builders” and the third “Pyramids are Everywhere”.

  These episodes point out, among other things, that:

  Ancient pyramids are found in Egypt and Mexico.
  They are also found in Peru, Nubia, Malaysia, Iraq and China.
  A pyramid in the Malaysian jungle and a pyramid in Central America are virtually identical.
  The largest man-made pyramid in the world was built by a very ancient civilization in Peru which had no metal and no writing!
  The biggest pyramids in Egypt and Mexico have the not only the exact same base but both aligned to true (not magnetic) North!
  The Nubians built their pyramids with great knowledge of the Egyptian pyramids built 1,000 years earlier. There is NO other quality evidence of any other interaction among the cultures of pyramid builders.

  This following paragraph is from their website, describing the third episode of the series:

  Pyramids are Everywhere, a sort of “Pyramids 101,” shows why Egypt doesn’t have a monopoly on pyramids. Pyramids pop up in the most unlikely places including the island of Java, the Peruvian Desert, China and Iraq. As viewers go on a world tour, Dr. Brier points out that there are remarkable similarities among all these pyramids. It seems as if people all over the world had the same idea: to build huge pointy structures up to the sky and orient them to the points of the compass. The episode examines the science and the role of spirituality in the building plans. Spectacular graphics show that if you want to build really high, you need a broad base that will narrow as you go higher — hence, a pyramid.

  Let me repeat the following highlights from their paragraph:

  remarkable similarities among all these pyramids.
  all over the world had the same idea
  the role of spirituality in the building plans

  Pyramids apparently were built for one of two purposes:

  Those with steps to the top had altars or temples at the peak.
  Those without steps were built as status symbols or memorials to kings. Many kings or rulers were buried either within or near the pyramid.

  Some were used for both, and they had combinations of smooth parts and paths of steps!

  The show’s host, an expert archeologist, believes that all these pyramids may well point back to the very first pyramid, the Tower of Babel. This tower, built shortly after the flood which Noah and his family were chosen to survive, was built in the area of Iraq.

  By using a well-preserved Iraqian “Ziggurat” as a design model, he even offered a possible model of that “first pyramid”. It was quite fascinating to watch, and admittedly, the part about what the original tower looked like was speculative, even though done in a very scientific way.

  Why do I mention this program? Because I have found someone who looks at this whole world the way I like to look at it.

  As a scientist, as an archeologist, he points back to the “post-deluvian world” as a source for similarity in ancient buildings around the world.

  I am just as convinced that the same “post-deluvian world” is the source for similarity in ancient religions and spiritual beliefs around the world.

  We were all split up at the Tower of Babel, going from being one society/culture to having dozens and dozens. Some say that they broke into four major groups, each led by Noah or one of his sons. Those that believe this state that this break up also created the races we have today: Caucasian, Asiatic, Semitic and African, with the others stemming from these. I don’t know.

  I am convinced that these dozens of cultures we have today, had their ‘genesis’ at that point or later, and that all of them point back to the original as people tried to explain “creation”, which in their case, was the story of “Noah and His Sons”.
  Source :
  http://achievebalance.com/genesis/pyramids.htm

 268. says

  i knew what you mean all the while pokcik…. just play hide and seek with you…. can`t be too open down here…..
  selamat menyangkul pokcik, jangan sampai ada yang mai bertanya ` nak tanam jagong ka paklong?….` :)

 269. jebatbknpetualang says

  ciss..!pantang hamba dengar kata – kata dari bekas yang kosong!
  terbitkan apa yang terdayakan olehmu, jangan hanya cuma lemparkan benih racun kata – kata tak seiring perbuatan.
  cissssss!

 270. Nila Utama says

  pyramid hahahahahh……memang kerajan dah lama tahu dan semua lokasi nya di dunia……..cuba lihat kenapa markas tentera malaysia di visoko?????? kenapa tok det melawat visoko dan lepas tuuuuuuu baru semir osmanagic dedahkan pasal piramid tu………..hahahahahhah piramid sebenarnya menjanakan tenaga positif yang boleh menyahcaskan tenaga negatif……..rahsia hanya ditangan Perdana Menteri……

 271. roja says

  U speak my lingo now. Good. But the eldorado is not al kebun. Sometin to do wit my leisure time also. Just being nostalgic.

 272. abu farhaan says

  Saya seru kepada semua marilah kita berbincang secara matang dan ilmiah.Kemukakan pendapat anda jika anda bersetuju atau tidak.Jangan menghina atau nak kondem sesiapa.Kita mengkaji sejarah bangsa jika akhirnya nanti benar kita berbangga dan bersyukur dengan kenyataan bangsa kita.Jika akhirnya tidak benar kita ambil iktibar dan jadikan panduan.Kita mohon pada Illahi diberi pertunjuk agar kesalahan kesilapan silam bangsa kita tak akan berulang.
  Biarlah blog ini hanya dikunjungi oleh mereka-mereka yang berminat dengan hal-hal yang serupa gini kerana banyak lagi blog-blog lain untuk anda layari yang selesa dan menepati minat dan naluri anda (jika anda tak berminat dengan perbincangan di blog ini).
  Wassalam!

 273. dyl says

  yupp itu ilmu tasawuf .. nur muhammad .. nur itu cahaya .. nur muhammad telah wujud lama dulu .. beserta zat allah .. beribu2 tahun sebelum wujudnya adam .. di ciptakan adam .. di masukkan nya roh ke dalam jasad adam .. roh itu adalah nur muhammad+zat allah .. jadi nabi muhammad kekasih allah tu telah ada lama dulu lagi sebelum adam di wujudkan .. ada pengkisahan ttg zat allah dan nur muhammad tu .. bagaimana terjadi penyatuan itu ..

 274. suf says

  aku berbangga dengan bangsaku masih dipelihara dan berdaulat hingga kehari ni,kita masih ada raja yang berdaulat,,yang dihiri-hati olih bangsa2 lain,yang tiada raja dan jadi bangsa yang menumpang kebahagian bangsa kita yang dilindungi allah,bangsa yang telah diuji dengan ledakan atom mempunya kuasa luarbiasa tiada olih bangsa lain,,,(yang tepilih).bangsa yang sifatnya lembut tapi keras jati diri. bolih berkerjasama dengan bebagai bangsa tidak hiri hati walaupun miskin dinegara sendiri.tapi jangan dicabar dan dihina bangsanya didepan diri,akan keras hatinya tidak dikira nyawanya lagi.biar dihina dirinya jangan dihina bangsa..Amat lu banyak bodoh dia diamkan diri,,jika disebut bangsanya dia tak kena diri,,, Aura semulajadi ada dihati untuk menjaga bangsa bertuah ni,,, bangsa yang bolih pergi ke dua alam,selalu diizinkan tuhan jika kena cara dan kunci yang diberi.itulah bangsaku melayu,,kemungkinan akan menghapuskan bangsa yahudi diakhir zaman.yang ditakuti.. sekarang telah ditakuti diberi modal untuk begaduh sesama sendiri,, hati hati lah bangsaku,,

 275. artic_sniper says

  salam soon to b haji shah

  mcmne kita tahu kesetiaan tentera ghaib diraja ni xkan berubah. kita offer skim gaji yg menarik ke :)

 276. iz says

  apa apa pun itu menjadi rahsia negara dan ada dikalangan kita melayu yang terpilih untuk menjaganya hingga tiba waktu untuk digunakan, ingat pesanan Melayu ini: tak kan hilang melayu, melayu=islam, anak kecil main api,,,,,,

 277. suf says

  tahu tak sang kelembai,,,org asli takut akan dia,,hingga kehari,,berapa org telah ditegur jadi batu,,agak tahun berapa dia ujut,,sebelum masihi ke,,sebelum adam,,cerita kelembai banyak tedapat di negara ni,,yang heran semua org asli ditanah melayu tahu ceritanya hampir sama,,disini pun ada ceritanya,,jeram cincang yang ceritanya ditegur olihsang kelembai satu kenduri jadi batu,,nasi ditanak jadi batu,,daging dicincang jadi batu,sampan jadi batu,org jadi batu,,maksut ku melayu telah lama maju,,tahu buat besi,sampan parang,,tenoloji melayu telah ada semasa zaman tenggang,,masa nabi sulaiman lagi dah ada melayu,, masa negeri kedah belum ujut lagi,,sawah masih laut,, kapal tenggang belayar,, bolih caya ke,,hikayat ada,,org asli tak bohong,,bolih tanya tok batin,,sezaman malim kundang,,pulau hanyut,,langkawi

 278. suf says

  arwah ayah kata, ,RSAW telah mendaki bukit dan menujukan arah ke timur dan berkata ada satu negara di hujung timur aman tiada banyak bencana alam dan akan aman hingga ke hari kiamat,,alamwaalam,,mungkin hadis rahsia kot,, ayah kat tahun 50han banyak wali allah yang datang kesini mengajar ilmu sufi,,dan jual ubat,,yang peliknya ubat tu kene baca bismillah baru bolih buka tutupnya,,

 279. suf says

  caya le,, malim kundang ,tenggang, mungkin 9000sebelum masihi,, melayu dah ada kapal dan berdagang dengan negera luar,, dah jadi batu kena sumpah..ada bukti melayu dah maju,,

 280. mat says

  x setuju jgn baca. baca harakah la

  freedom of speech kan? ini blog org, kalau dah pandai buat blog sendiri. sendiri tulis, sendiri komen

 281. lagunabad` says

  sama lah pyramid yg dikatakan terbesar skali di dunia bukan di mesir. di timur tengah. kat bosnia xsilap. org xprasan sbb benda tu da jadi mcm bukit dilitupi ngan pokok dan daun2. ada 1 dokumentari pernah sy tgk. xslip di nat geo @ discovery channel @~ utube

 282. shahpaskal says

  Saya tidak tahu tentang pyramid dekat Tasik Cini. Saya boleh comfirmkan di situ ada tamadun kerajaan purba, bukan sekadar dalam tasik tetapi disekitarnya. Yang susahnya, askar dan Majlis Keselamatan Negara jaga tempat itu.

 283. Firdaus says

  Pada saya, mengkaji sejarah memang bagus. Tapi biarlah kajian tersebut benar2 pada hal2 sejarah. bukan perkara2 mistik. Dan paling penting sumber perlulah solid. Kalau tak, memang tak berfaedah.

  Why not start dgn kisah2 sejarah yg betul2 ada influence dalam kehidupan kita sekarang seperti sejarah kemerdekaan.

  Anyway, just my 2 cents.

 284. Firdaus says

  Apa kena mengena asal usul bangsa dengan cerita2 piramid seperti ni? Dan apa tujuannya? Kalau setakat tujuannya “Melayu Power” then, tak payahlah. Semua bangsa sama saja. Asalkan muslim. Dalam quran, Yahudi daripada bangsa terpilih menjadi bangsa yg dilaknat juga kerana semangat “Jew supremacy” ini. Nasionalism mcm ni jugak yg buat Khilafah Islamiyah jatuh, tak bangkit2 sampai sekarang.

 285. Matahari Dan Bulan says

  ANother puzzle…

  – sultan sultan terdahulu diceritakan terdapat banyak takhta…. dari mana sultan-sultan ni dapat ? bagaimana mereke membiayai istana istana mereka malah kalah perang pun boleh ada kapal baru…sumber bumi ???

  – sejarah sekolah kata negeri dibawah naungan siam hendaklah bayar ufti atau pokok emas…alaa mcm wang perlindungan… soalannya,siapa yang merekacipta dan dimana sumbernya ? jeng jeng jeng….

  – british datang dan campuri urusan pentadbiran sultan di malaya….. kenapa selepas keluarga rotchild tubuh baru british dtg….

  – malaysia merdeka tahun 1957… mudahnya british beri kemerdekaan pada malaysia.Tahukah syarat-syarat yang british letakkan ? saya pun tak tahu…
  takkan depa nak lepas malaysia begitu saja..

  memang banyak rahsia la.. tolong jawabkan

 286. effandi77 says

  Ni dia gambar piramid kat hutan Pahang tu. Kat Janda Baik. Sila ikuti link ini : -http://aku-tak-peduli.blogspot.com/2012/10/piramid-melayu-kuno-ditemui.html

 287. davidickemalaysia says

  a’ah. piramid 2 nuar berahim dah tau dan dia nak bungkam rahsia ni. lmbg roket kt DAP 2 sbnrnye bkn roket, tp piramid. hey aaaape daa. udah2 la membakar api nasionalisme x bertempat ni. malu ckit. x abes2 dgn fantasi dan mistika, teori konspirasi bagai. minat betul orang melayu ngn mende2 gini. klau ko gi tnye org Filipino, Uruguay atau Zimbabwe, dorg pun akn claim dorg ade buat piramid dan dorg bangsa yg special. toksah la dok rosak pemikiran bangsa sendiri.. kesian la kt orang Melayu ni sikit…cter bnda2 yg berfaedah ckit. klau ko rasa bnda ni berfaedah, bagi bukti solid. toksah nk misteri sgt.

 288. Firdaus says

  Saudara-saudara sekalian. Sudah2lah dengan semua perbincangan ini. Sudah2lah dengan Malay supremacy. Kisah2 begini ditulis oleh semua jenis bangsa kat dunia. Masing2 nak kata bangsanya hebat. Padahal, Melayu ke, bukan melayu ke, sama saja disisi Allah. Akhirnya, penilaian Allah paling penting dan hanya penilaian Allah sahajalah yg bermakna. Dan Allah telah memberitahu, siapa yg terbaik disisiNYa. Yg terbaik adalah mereka yg paling berTAQWA.

  Oleh itu, utk jadi yg terbaik, contohilah mereka2 yg kita sudah PASTI akan kehebatannya berdasarkan riwayat2 yg sahih. Contohilah Salehuddin Al-Ayyubi. Contohi Muhammad Al-Fateh. Contohi Turki Othmaniyah. Dan contohi Rasulullah dan sahabat baginda. Merekalah yg paling hebat kerana mereka bertaqwa. Kehebatan ni bukan milik makhluk, tapi milik Allah. DIA yg beri kepada yg dikehendaki.

  Jadi, hentilah buang masa, tagihlah kurniaan daripadaNya semata-mata, dengan memenuhi tanggungjawab yg telah diamanahkanNya kepada kita semua, iaitu melaksanakan syiar Islam dan menghambakan diri kepadaNya.

  Penuhi masjid-masjid, awasi anak2, laksanakan hukum Allah. Disitulah sumber kehebatan. bukan dgn materialism dunia, apatahlagi yg entah betul ke tidak kebenarannya…

 289. el says

  Bukan di Gunung Tahan? Banyak fb2, forum2 dan blog2 buat andaian piramid ada kat situ. Kalau bukan kat G. Tahan, tentu ada di sekitar Hulu Pahang (Jerantut, Lipis, Raub, Bentong dan Cameron) sebab kawasan ni dipenuhi dengan hutan2 berbanding daerah2 lain di Pahang. Tak mungkin Gunung Benum yang terletak di sempadan Raub-Jerantut sebab gunung ni pun dah ditarah (gambar di fb Tanah Aina Farrah Soraya). Saya juga pernah terbaca yang Gunung Benum ni adalah gunung berapi di Pahang. Piramid mungkin terletak sama ada di sempadan Perak, Selangor, Kelantan atau Terengganu. Ada satu gambar gunung berbentuk piramid di laman web Harian Metro.

  http://www.hmetro.com.my/articles/Nikmatipercutiandalamhutanhujan/Article/artikelMA
  (klik >> pada gambar kecil)

  Tapi saya rasa piramid ada kat Jerantut (Gunung Tahan).

 290. says

  ni gambar enhance dari pix yg di postkan di atas. lokasi para arkeologi ni tak plak di ketahui, tp saya try enhance gambarnya.

  fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/564840_471943666179739_1190628935_n.jpg

 291. says

  gunung ayam
  ada jentera
  letrik dari air yg beku
  kawalan dgn mind control di suatu bilik kat atas sekali
  sebelum masuk, ada padang rumput hijau selepas hutan tebal. ada batu besar.

 292. Abu says

  betul aku dah lama perasan ni..aku suka tengok logo tentera dan polis yg ada kalimah ALLAH dan MUHAMMAD tu..dapat rasa auranya..
  dan menunjukkan ALLAH dan RASUL adalah yg teratas sekali daripada segala-galanya..

 293. says

  pokcik kalo nak masok ke kem ninja memang kena ada pas, pasai naruto hidup lagi, tapi kalo pi ke the gragon, tak payah pas kot, pasai tinggai tugu saja. bruce lee pun dah kiok :)
  kalo pokcik jumpa eldorado tu, jumpa la santa clous sekali na…. selamat berjaya pokcik. rajin pokcik ni, cuti cuti pun rajin berkebun :)

 294. waris pejuang says

  Ok,pasal militaryofmalaysia tu,dah lama dah mereka bincang pasal piramid dan kaitkan dengan artikel saya pasal ‘guy from kementerian’ tu dalam Catatan Srikandi.Saya tak boleh ulas sebab ini top secret.Ada kawasan-kawasan yang access denied.Saya sendiri diberi amaran oleh seorang hidden ranking dalam Risik (intelligence Malaysia) supaya mendiamkan perkara ini.Saya taknak menyusahkan M.O.Anda boleh nilai sendiri artikel shahpaskal tu,ok?…..
  Kita nak teruskan juga ker?…. Stop dah la….. Profil SK dah ada ditangan “mereka”….

 295. Ameer says

  Tidak perlulah memanggil dengan nama-nama sebegitu. Tolong beradab dan bersopan jika anda mempunyai ilmu yang tinggi :)

  “Barang siapa yang tidak menjaga DIRINYA, maka tidak bergunalah ilmunya……”
  (Imam Ghazali)

 296. sam says

  Kalau kau pandai sangat ceritalah apa yang kau tahu,jangan cakap sekerat2,kalau boleh kasi gambar sekali sebagai bukti

 297. john connor says

  kalau pendedahan piramid ini memudaratkan negara..lebih baik ia terus disembunyikan..
  adakah malaysia sudah bersedia untuk membuka rahsia sebesar ini????

 298. Markham 'D' Luffy says

  Oppo “gangnam style” tenan kue wong benut?
  ‘PSSAD’ enek crito gede seng tenan neng kono…
  Nakoni Pak Din….

 299. mukriez says

  bro din…kalau tak suke blog ni…..tak payah nak baca dan masuk………sesuka hati komen…..g la wat blog sendiri

 300. Watcher says

  Mungkin saudara saiful ada cerita versi sendiri, cuba ceritakan apa yang anda tahu dari memanggil orang lain dengan gelaran sebegitu. Sama ada anda tahu atau tak tahu. Biar kami yang buat penilaian sipa yang pembohong.

 301. saiful says

  kalau blogger ni terrer sangat, kenapa kerajaan malaysia suruh komando (blogger sebut”panglima”) buat sentri 24jam kat tepi tasik chini, pekan, pahang?

 302. roja says

  Enter the ninja, bukan belajaq ninja. Kat situ ada kg nama ninja. Dragon den tu sebela h kg ninja. Nak masuk situ kena amik permit dulu. Kan dah dibilang bukan senang nk masuk situ. Besok pokcik nak ke eldorado dkt area gombaksemoga ketemu dgn eldorado yg pokcik cari sekian lama dah.

 303. M_will says

  Aku mungkin terpengaruh dengan anime One Piece yang selalu menyebut “D” will. Tapi kalo kaji-kaji balik, benda yang berkaitan dengan bangsa Melayu mesti bermula dengan huruf “M” atau “MIM” sebagai contoh Madagaskar, Maldive, Matahari (ada sesapa nak tambah?) so ada kemungkinan Maya pun ada kaitan dengan bangsa Melayu

 304. Aku says

  Jadual dan perancangan Allah….siapakah yang dapat menghalang?…..
  Sebab musabab segala peristiwa telah diatur dengan rapi dan cantik sekali.
  Aku tersenyum dalam menghirup nafas ini.

  ..Menanti giliran kebangkitan bangsaku…

 305. says

  nak belajaq ninja kena repot kat depa ka pokcik?
  tak penah dengaq pun cerita tu?
  macamana zippo boleh terlibat dalam hal ni pokcik? zippo takdak di sana… hippo ada la kot. lagipun zippo dah lunyai kat catamaran tu… :)
  muka saya serupa saja dengan orang lain pokcik, ada 2 mata mulut, idong… seropa saja… cuma cara sy cari maklumat lain sikit… dok depan computer saja :)

 306. fazlisan says

  tranungkite ni majoritinya dikunjungi penyokong tegar pas..
  mungkin melihat artikel ini bersifat kemelayuan (baca: umno), maka tidak hairanlah jika ada segelintir mereka yg memberi komen yg buruk/menghina atau menuduh tidak islamik. ~sigh..

 307. anon says

  Info dari blog minah salleh pengkaji tamandun manusia…

  austinstar.hubpages.com/hub/Facts-About-the-Mayan-Pyramids.

  “Hi Kitty! The Mayan pyramids and the Egyptian pyramids have no discernible connection that I know of. The Mayans appear to have migrated to Central America from Malaysia. There are many similar looking ancient temples and pyramids in Malaysia that resemble the Mayan ones.

  The Egyptians may have built pyramids based on travels to the orient, perhaps to Indonesia and Malaysia. That could be a connection, but no one has tried that theory.

  As far as Mayans knowing something that modern folks don’t, well, that is entirely possible. Modern man is vain and does seem to repeat mistakes instead of learn from them. The Mayans had a coherent plan at one time. Why it fell apart, no one knows.”

  Macam mana diaorang dah tau pasal piramid di Malaysia tetapi kita masih gelak pasal piramid di malaysia??

 308. Adenan says

  klu ko nak tau ape yg dorang bawak balik.. ade direkodkan kt sini :

  untoldhistoriesofmalaya.blogspot.com/2012/01/untold-history-pulau-tikuses-puaka.html

  bukan tu je, kapal Stamford Raffle pun kene nasib yang same.. terbakar dan pecah… DAN… kedua2 kapal ni (Albukek dgn Raffle) jugak karam di PULAU TIKUS.. di tempat yg berbeza.. hohohohhaahahahahaaaa

 309. akunyawacahaya says

  aku seru diri aku dan diri kalian pada yang mahu…marilah kita besar-kan roh kita.! dan kita akan tahu rahsia sekelian alam/rahsia dunia..termasuklah segala rahsia yang ada di dalam pengetahuan dan di luar pengetahuan kerajaan kita/dunia..samada masa dulu,sekarang mahupun masa depan…

 310. Ben says

  Tapi aku sangat2 tertarik dengan piramid dikawasan borneo tu… Boleh tak bro shah bagi maklumat lanjut??? hntarkan maklumat kt email.

 311. Ben says

  Sempadan Pahang.. Arah ke utara sedikit.. disebuah lembah yang hutannya adalah amat tebal. dan gunung tu adalah gunung T****. Betul tak bro Shah???

 312. says

  bro hijau…. peringkat awal 200 tahun ada citer. pelayaran last `flo de la mar` balik membawa harta untuk raja portugis ( 1511) di eskoti dengan 4 buah kapal dan 1 tongkang. tetapi semasa menyusuri perairan sumatera, pada waktu malam, kena panah lintaq, dan kapai tebelah dua, dan karam bersama ini nya. masa yang sama jugak laut bergelola sakan. ombak punya hempok kapai tu, sampai apa pun tak dapat di selamatkan (konon nya la) depa tak sebut langsong tentang bab peranan 4 kapai dan 1 tongkang tu. saya pun tak berapa pasti apa lagi yang di seludup keluaq masa tu, selain wang emas, perak dan gangsa, selain pinggan mangkok, kain sutera berkodi kodi, dan mcm mcm lagi…
  *dalam tanggapan saya, termasok la kitab2 dan buku2 sejarah kita….
  tapi, point yd paling penting.. melaka la pelopor penggunaan wang syiling di zaman tu. haibat nya melaka masa tu… sampaikan emperor dari china pun memelok ugama islam, termasok umat di borneo (yang ni, sejarah di lenyapkan oleh british)

 313. Roja says

  Anak2 selalu bermain di mata pokcik. Naza pokcik x tau ghupa bentuk lagu mana, camno pokcik nak nampak? Kot2 la naza ni lagu puteri bunian tu tak payah la pokcik penat2 nak masuk hutan together gether. Sekali petik zippo terjelma depan mata sudah bah…
  Lagipon kementerian dalam negeri belum meluluskan hasrat pokcik utk enter the ninja vs the dragon’s den dgn cougar, takat mencari eldorado utk kembara, paspot dalam proses la…

 314. says

  bro din, kita kena jajah dah 500 tahun. hanya 300 tahun saja yang di tanya baki yang 200 tahun lagi kenapa tak de liputan? saya rasa kita kena usahakan mencari bahagian yang missing link ni….

 315. shahpaskal says

  Jangan riak dan takabur saudara…kalau saya menyebarkan sesuatu yang sesat dan bidaah. Sila buat laporan pada pihak berkuasa agama.

 316. din says

  kalau korang belajar dan faham sejarah pengkajian dan pembukuan hadith pada 300 tahun pertama islam, korang akan pancung leher penulis blog ni.

 317. says

  ha`… tu tu.. dragon dragon tu… dekat dah la tu pokcik…. isy pokcik ni… pandai berlakon sunggoh… :)
  tapi… bagi saya la pokcik, kalau sesuatu yang xdak kepentingan untuk saya… saya tak akan amek pot la (ececey… ckp bahasa depa pulowk…. )
  p/s: pokcik…. awat bila pikiaq 2 kali xjadi pi? nampak muka anak anak ka? muka cek xnampak? :)

 318. msi says

  Salam, 5 daripada 6 rukun iman adalah perkara ghaib. Jgn samakan Ilmu Allah SWT dengan kita hambanya. Apa-apa pun semua wajar berhati-hati sebab mostly kita semua baru tahu dan belum kenal.

 319. leman says

  bro shah adakan disini lokasi ….piramid..?

  “Dalam banyak2 pemandangan, aku terpandang satu gunung. Nampak gagah dari segi bentuk dan strukturnya. Kata guider, itu Gunung Kercau. Di situ terdapat satu mitos di mana terdapat sebuah taman bunga yang sangat cantik.”

  akukahtuah.blogspot.com/2011/02/xpdc-menggapai-awan-di-puncak-gunung.html

 320. says

  Apabila semua vortex daripada semua piramid seluruh dunia mencapai tahap jumlah kapasiti yang diperlukan, tidak mustahilkah akan terbentuk satu fenomena seperti black hole di atas bumi? Ia bukanlah akan menyedut kita semua masuk ke dalam vortex seperti black hole itu, tetapi ia berfungsi untuk membuka pintu gerbang dunia ghaib untuk satu tempoh tertentu bagi membolehkan Dajjal keluar semula dengan para iblis dan jin.

  sumber : bahterawawasan.blogspot.com/p/sistem-dajjal-tenaga-ritual-bah1.html

 321. Rygar08 says

  Assalamualaikum..
  sy ada soalan..
  struktur yg dikatakan tu tinggi melebihi pokok2 hutan ke..? maknanya adakah puncak dia lebih dari lapisan kanopi pokok hutan..?
  lg satu, agak2 kalau cari dalam google map @ wikimapia bleh nampak tak…?

  sekian, terima kasih…

 322. roja says

  Tu la pokcik kata pokcik tak pernah nampak depa nih. So nak enter the dragon’s den tu boleh pikiq 1 kali aja la..sekali pikiq x mau enter, depa pon tarak kacau la..

 323. I Bought A Mountain says

  Bro Shah,
  1. Adakah Gunung/Bukit itu adalah salah satu “Bandar Lama” di negeri Pahang semasa zaman pemerintahan Tun Razak dan sekarang ni “Bandar Lama” itu telah dipindahkan sejauh +/- 25km dari tempat asal?
  2.Jalan tar ke Gunung/Bukit itu yang ada sekarang ini adalah bekas rel keretapi?

  Kalau betul, saya memang terkejut sebab cerita dari mulut ke mulut ni adalah realiti.

 324. I Bought A Mountain says

  4 unsur alam.
  1. Api
  2. Air
  3. Angin
  4. Tanah (tak pasti susunanya)
  ___________________________________

  Api – Kejadian Malaikat, Jin, Syaitan dari Api.
  Air – XXXXX
  Angin – XXXX
  Tanah – Kejadian Manusia dari ( Adam hingga ka Rasul SAW)…

  belajarlah silat Alif Ba Jim Dal, dlm nya ada ilmu ini…

 325. anak muda93 says

  bro shah dan semua embaa mom ni antara blog yg mengulas pasal piramod melayu bawah air
  aku-macjay.blogspot.com/2011/04/piramid-melayu-tersembunyi-di-lautan.html

  dan

  majalahbiarbetul.blogspot.com/2011/06/misteri-melayu-bahagian-1-piramid.html

  ni forum bincang

  bicarajutawan.com/forum/t43559/

 326. sniperz says

  Apa yg saudara utarakan sebenarnya tidak mustahil…
  Kita sebenarnya tiada pusat khusus utk mengkaji bangsa2 ni berbanding org barat..
  Kita kena kaji semua peradaban bamgsa lain & penemuan mereka
  Sbg cth sy sy suka tgk nat geo.
  Dlm nat geo mereka mmg suka misteri piramid
  Ada dinyatakan dlm dinding piramid ada lukisan2 & penemuan menunjukkn zaman itu sudah ada lampu..
  Mentol & bateri kuno..
  Bateri itu dlm bentuk tempayan-ada gmbr penemuan.
  Tp siri itu sekejap aje & tiada kesinambungan lg…
  Selalu kalo og barat ni suke heboh2 akan penemuan mereka.
  Dan sekarang ada artikel menarik dr bro shah ini…
  Wallahualam