BAJET PERTAHANAN 2012

TIGER-PILIHAN ATM SEBAGAI HELIKOPTER PENYERANG PERTAMA MALAYSIA???

1. Terima Kasih kerana sabar menunggu, saya sudah mendapat pengesahan dari Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Zahid Ahmad Hamidi bahawa bajet pertahanan negara untuk tahun 2012 adalah berjumlah RM 11.9 bilion.

2. Bajet ini tidak pernah diumumkan dalam Belanjawan 2012 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, suratkhabar dan forum pertahanan lain pun belum tahu mengenai bajet pertahanan ini dan nampaknya saya sudah mengeluarkannya dahulu..hehehehe.

3. Tahun ini nampaknya ada pertambahan lebih kurang sekurang-kurangnya RM3 bilion berbanding hanya RM9 bilion pada tahun sudah iaitu 2011.

4. Bagi saya, bajet pertahanan kali ini masih lagi ciput berbanding dengan negara-negara jiran seperti Singapura yang mendapat bajet lebih dari RM20 bilion setiap tahun malah pernah mencecah 3 kali ganda dari bajet ketenteraan Malaysia.

5. Kalau pembangkang hendak bandingkan bajet pertahanan Malaysia dengan Filiphina sudah tentulah tidak adil kerana Filiphina sendiri berada dalam status negara yang lain.

6. Jadi bagi saya, anggota pembangkang macam Tony Pua tidak perlu memberi gambaran kepada rakyat bahawa bajet pertahanan Malaysia ini terlalu tinggi sehingga mengenepikan soal pembangunan.

7. Bagi saya, kerajaan sebenarnya telah menganak-tirikan soal pertahanan kerana selalu tunduk dengan desakkan pembangkang dan kerana terlalu ingin menjaga reputasi mereka.

8. Bajet pertahanan yang mencukupi bukan semata-mata hendak membeli aset ketenteraan sahaja tetapi sebenarnya wajib untuk memastikan semua peralatan yang sedia ada berfungsi pada tahap 100 peratus.

9. Memandangkan dengan bajet yang hanya seciput RM11.9 bilion ini, nampaknya, kita tidak akan dapat menyaksikan negara mempunyai skuadron MRCA yang baru atau sebarang pembelian berkapasiti tinggi yang lain macam Awacs.

10.Jangkaan saya (kalau betulah), dalam setahun dua ini, paling dekat kita nampak pun adalah pengumuman kapal perang baru berkonsepkan LCS dan juga perkembangan program penggantian kereta perisai Condor yang melibatkan AV8.

11.Setakat ini kita tidak tahu status perkembangan kereta perisai bertayar lapan seperti AV8 kerana sepatutnya prototaip kereta perisai itu sudah disediakan sekurang-kurangnya sebelum bulan April tahun ini tetapi mungkin sudah di ajakkan sehingga 2013.

12.Seperkara lagi, jauh sangat nampaknya hasrat kita untuk melihat pengumuman jet pejuang MRCA yang baru pada tahun ini kerana jet Eurofighter Typhoon belum diuji 100 peratus lagi.

13.Kesemua jet yang terlibat dalam tender MRCA Malaysia sudah diuji termasuklah Rafale dan Typhoon cuma bezanya, juruterbang kita tidak dibenarkan menguji sistem elektronik, persenjataan Typhoon kerana tidak ada perjanjian dengan UK mengenai kebenaran itu.

14.Pada eksesais Bersatu Lima tahun lepas, juruterbang kita sudah pun menerbangkan Typhoon tetapi dalam keadaan kesemua peralatan sensitif pesawat itu dikunci, jadi juruterbang kita cuma “test drive” sahaja dan belum menguji keupayaan pesawat dalam erti kata sebenar.

15.Perkara ini diberitahu sendiri kepada saya oleh Pengarah Typhoon Malaysia iaitu Ian Malin (Cawangan Udara dan Informasi) dari United Kingdom sewaktu pertemuan kami baru-baru ini.

16.Pada Nov 2011, perjanjian kemudian ditandatangani di antara wakil Angkatan Tentera Malaysia dengan Pesuruhjaya Tinggi UK di Kuala Lumpur yang akan membenarkan juruterbang Malaysia menguji Typhoon pada tahap sebenar pada masa hadapan.

17.Rentetan dari semua perkembangan terbaru ini, nampaknya masih lama lagilah pemilihan tender untuk pesawat MRCA Malaysia, mungkin sehingga tahun 2015.

18.Satu lagi saya lihat, orang ramai masih percaya isu komisen dan rasuah dalam pembelian peralatan pertahanan angkatan tentera.

19.Tetapi bila ditanya prosedur pembelian, ramai yang tidak tahu dan gagal menjawapnya…jadi macam mana mereka tahu ada unsur komisen dan rasuah?.

20.Moralnya, janganlah terikut-ikut sangat rentak dan fitnah orang…kalau mereka bercakap soal rasuah dalam skala kecil yang melibatkan penjawat awam di kalangan tentera, saya boleh terima juga.

21.Ini kalau beli kapal selam atau jet pejuang, bukankah semua tender dipantau oleh satu jawatankuasa khas di mana anggota pembangkang juga duduk di dalamnya, jawatankuasa ini dikenali dengan singkatannya sebagai PAC.

22.Seperkara lagi, ada ke pembelian pertahanan yang telus dalam dunia ini? ingat…ini projek buat jambatan kah? Cuba bagi contoh pembelian pertahanan yang dikatakan telus? Telus yang macam mana?…tak akan nak dedahkan kesemua sub sistem yang kita beli dan pasang dalam pesawat Sukhoi, kapal selam dan kereta tank kita.

23.Anda tidak percaya cakap saya? Kalau anda ada peluang rapat dengan kereta kebal PT91 Pendekar pada hari pameran angkatan tentera, cuba masuk menaiki kupola komander dan ambil gambar sistem BMS kereta kebal tersebut. Comfirm kena maki…

24.Yang buat sesuatu sistem pertahanan mahal ialah sub sistemnya, sub sistem ini yang agak sensitif untuk diberitahu secara umum.

25.Kesemua orang pernah melihat pesawat Sukhoi SU-30MKM, persoalannya siapa yang pernah melihat muncung pesawat dibuka sehingga menampakkan sistem radar yang dipakai oleh pesawat itu….jadi sub sistem ini yang sensitifnya, jadi macam mana nak telus? Gila ke apa…

26.Ada orang kata, zaman sekarang tidak ada yang rahsia dan kesemua maklumat boleh diperolehi melalui majalah Janes Defence…pasti ke??? saya pelanggan Janes Defence, ada sistem yang Malaysia beli tidak wujud pun dalam jurnal seperti itu.

27.Sebenarnya banyak saya nak cerita tetapi kang tak pasal-pasal kena soal siasat, lagi pun saya tahu apa yang boleh saya dedahkan dan apa yang tidak.

28.Yang paling kelakar, soal orang tengah…semua pembelian hata yang dibuat oleh Singapura sekali pun, akan melibakan orang tengah.

29.Orang tengah inikan wakil syarikat…cuba bayangkan, dalam dunia ini mungkin ada 1,000 lebih syarikat pertahanan, tak akanlah kesemuanya hendak buka pejabat di Kuala Lumpur.

30.Saya dah kupas isu orang tengah ini dalam artikel saya yang lama, kalau ada yang lebih pandai…sila kupas dari sudut yang saya tidak tahu, kalau saya tidak jawap itu, maknanya, saya sedang tergelak dan malas nak layan kecuali ada sesuatu yang benar-benar menarik minat saya (bukan pada semua komen…ada komen saya tidak balas kerana ada pembaca yang memberi jawapan lebih baik dari saya).

31.Saya juga mengalu-alukan hasrat Suruhanjaya Penguatkuasaan Rasuah Malaysia (SPRM) yang beberapa minggu lalu telah membuat kenyataan untuk memasuki bidang pertahanan bagi memantau pembelian peralatan aset ketenteraan kita.

32.Apa pun rasuah ini wujud di mana-mana, tetapi untuk menyamakan rasuah di negara ini macam tahun 1970an dahulu adalah sesuatu yang tidak adil.

33.Kalau ada orang kata dalam negara ini, rasuah banyak sampai tahap kritikal, maknanya orang itu tidak pernah ke luar negara dan teramat jarang berurusan dengan kerajaan.

34.Dia cakap ikut sedap dia sahaja.

35.Kalau pembangkang ini ikhlas…mereka akan sasarkan golongan pegawai tentera yang tidak ikhlas berkhidmat untuk negara dan mendesak mereka ini meletakkan jawatan kerana terlibat dengan soal rasuah, bukan menyerang ahli politik yang menjadi lawan mereka.

36.Ini semua soal kuasa…bukan soal rakyat.

NOTA PENULIS : SAYA SECARA PERIBADI MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA RAKAN2 YANG SUDI MENUNGGU SAYA UPDATE BLOG, SAYA SENDIRI SELALU TERGELAK-GELAK BACA KOMEN ANDA SEMUA DI SINI TERUTAMA BAB MALAYSIA VS INDONESIA. NASIHAT SAYA TIDAK PERLULAH BERGADUH, MASING-MASING NEGARA ADA KELEBIHAN TERSENDIRI…MCM SAYA CAKAP DULU, MALAYSIA DAN INDONESIA CUMA ADA KEMAMPUAN OFFENSIVE YANG TERHAD DI ANTARA SATU SAMA LAIN.

Comments

 1. ra says

  yup, segala sesuatu memang selalu mempunyai dua sisi gan. saya juga pikir masyarakat Indonesia belum seluruhnya siap dan bertanggung jawab terhadap kebebasan. Tp pengekangan oleh pemerintah terhadap informasi bebas adalah bentuk ketidakpercayaan, dan mencari sumber informasi di luar adalah bentuk perlawanan, contoh extremenya rimjin-gang. IMHO
  Saya jd ingat Khalil Gibran :) Puisi yang tepat menghadapi Pemilu Malaysia 😀

  Mereka lahir lewat engkau,
  tetapi bukan dari engkau,
  mereka ada padamu, tetapi bukanlah milikmu.

  Berikanlah mereka kasih sayangmu,
  namun jangan sodorkan pemikiranmu,
  sebab pada mereka ada alam pikirannya sendiri.

  Patut kau berikan rumah bagi raganya,
  namun tidak bagi jiwanya,
  sebab jiwa mereka adalah penghuni rumah masa depan,
  yang tiada dapat kau kunjungi,
  sekalipun dalam mimpimu.

  Engkau boleh berusaha menyerupai mereka,
  namun jangan membuat mereka menyerupaimu,
  sebab kehidupan tidak pernah berjalan mundur,
  ataupun tenggelam ke masa lampau.

 2. ra says

  tidak banyak gan, budget militer tahun ini yg $8bn itu kurang dari 1% dari GDP, kalah jauh dengan budget kesehatan dan pendidikan.
  dibandingkan dg budget militer Malaysia yang $3+bn [2% dari GDP] mestinya agan yang memperingatkan pemerintah Malaysia agar tidak terlalu memaksakan diri beli senjata, lebih baik dipakai bayar hutang negara yang mau over limit. Jangan sampai nanti tahun 2020 anak cucu malah dapet warisan hutang 7 turunan dan terpaksa harus melacurkan diri buat makan

  Pelacuran bagi orang berekonomi rendah lemah iman itu fenomena biasa gan. yang aneh adalah ketika suatu pemerintah menjual sebagian dari negara pada orang asing yang dianggap musuh demi so called ‘pertumbuhan ekonomi’ . Jual tanah sih gak perlu Tun/Tuk, orang idiot buta huruf juga bisa 😀 bagi kami hal semacam itu adalah MOAP, “Mother of All Prostitution” :)
  na’udzubillah

 3. kilohotel says

  dah xda space la bro nk bukak sebelah eurocopter..airport subang dah crauded dah dengan penambahan hanger2 baru..penin den nk control kapal2 kat situ..

 4. tuah says

  bri kilang buat senjata memang dah ada lama di malaysia.. ada bahagian tertentu steyr dibuat di sg buloh, kilang yg sama buat parts kapal terbang dan byk lagi… kira ok la kita baru belajar buat kapal… pelan2 kayuh… hehehehe

 5. tuah says

  bro dari buat budget banyak2 baik indon tolong warga2 mereka yg kesusahan.. jauhkan perempuan2 indon dari pelacuran.. itu lebih baik kan

 6. jamie says

  saudara…kami semua sedia maklum akan kawalan media dan kami tahu mana kami bisa dapatkan sumber berita lain selain apa yang disediakan oleh pemerintah..dan makluman..kebebasan ada BATASNYA..kebebasan media kalian terutamanaya dalam mengejar rating menjadikan kenapa sering kali hubungan KL-Jakarta memanas

 7. ra says

  bukan mau ngomporin, tapi budget Singapore yg lebih besar terkontrol dengan baik, Indonesiapun sudah mulai meninggalkan broker2 senjata. Jika negara2 tetangga Malaysia yang budget militernya lebih besar saja telah membelanjakan dananya dengan kontrol yg baik, bagaimana dgn budget Malaysia yg lebih kecil dan harus pula digerogoti di tengah jalan? hanya dalam beberapa tahun Malaysia akan jauh tertinggal.
  itu uang rakyat untuk para pembela rakyat. itu hak kalian untuk mempertanyakan. itu gunanya kebebasan pers dan kontrol masyarakat terhadap pemerintah. dengan kebebasan pers tidak masalah siapa yang berkuasa. saat ini hanya di Vietnam dan Malaysia ada blogger yang dikejar2 pemerintahnya sendiri. tp tadi di atas malah ada forumer yang bangga dengan “kontrol pers” di Malaysia. Pemerintah takut apa? toh rakyat Malaysia yang katanya berpendidikan tinggi tentu bisa menyaring mana fitnah murahan dan mana data dan fakta

 8. ra says

  Kebebasan pers adalah kontrol efektif terhadap pemerintah. hanya anak kecil yang harus terus dijaga dan disuapin oleh orang tua. Apakah pemerintah Malaysia masih menganggap rakyat Malaysia belum dewasa untuk bisa memilih dan memilah berita?

 9. ra says

  gan, kl bisa dalam tulisan terbaru jumlah budget atau pengeluaran juga ditulis dalam USD, biar bacanyanya lancar 😀

 10. Nazairie says

  At US$300 million for a corvette, Malaysian always go for big ticket small ships.
  Check the price list of various corvette below:

  CORVETTES/OPVs/CUTTERS

  Baynunah (UAE)-$137 million

  Braunschweig K-130 (Germany)-$309 million

  Clyde (Britain)-$47,000,000

  Falaj 2 (UAE)-$136 million

  Khareef (Oman)-$262 million

  Kedah (Malaysia)-$300 million

  Knud Rasmussen (Denmark)-$50 million

  BAM Maritime Action Ship (Spain)-$116 million

  MILGEM corvettes (Turkey)-$250 million

  Otago (New Zealand)-$62.6 million

  Port of Spain (Trinidad and Tobago)-$76 million

  River (Britain)-$31,400,000

  Sarah Baartman/ Damen 8313 OPV (South Africa)-$20 million

  Sentinel-$47 million

  Sigma (Indonesian/Moroccan)-$222 million

  Visby (Sweden)-$184 million

  Laporan yang aku copy dari asean military news.. Aku tetiba jadi goyah dengan ketelusan soal perolehan kelengkapan pertahanan negara.. Adakah mindef dan atm itu benar-benar ikhlas dalam keutamaan pertahanan negara atau sekadar memenuhi poket penyangak tertentu..

 11. ahli semitik says

  tengok dlm berita, rooivalk dulu masa 9 april 1997 jadi pilihan msia…tapi dah tukar pilihan jadi tiger. btw rupa pun dah nak sama.

 12. Padan Muko says

  Pak Ahmad,
  memang kau kurang info tentang negara luar lebih2 lagi tetangga diAsia Tenggara. Nama negara Malaysia pun kau tah tahu eja!
  Bodoh punya Indon!

 13. Padan Muko says

  Pak Ahmad,
  mundur berdasarkan ekonomi dan per kapita lah.
  kalau tak paham tanya dulu jgn pandai2 kondem orang.
  Kalau kaji sejarah pun melayu Champa yg gemilang di Indochina. Kau yg patut belajar sejarah sbb tak ada bangsa yg bernama Indonesia dan tak ada bahasa yg bernama Indonesia, semuanya asal dari Melayu.
  Kau lah yg malas tak kaji sejarah sbb kalau kau tahu kau akan merasa malu.
  Tu lah, dudok atas pokok lama2 lagi, inilah jadinya.

 14. ahmad says

  saya nggak tahu darimana diambil kesimpulan vietname lebih mundur dari malasyia, kalo dasarnya inventory ,ini belum tentu juga betul. Sayang malasya selalu mendasarkan pada inventory dalam menilai diri sendiri dan orang lain. Bukan berdasarkan hal yang lain seperti sejarah. Ataukah malasya memang nggak punya sejarah …?

 15. MEMORY says

  sebab korang asyik mengarut 24 jam.tk ade ilmiah langsung.kate blog korang lg feymes apasal bertandang kat sini pulak.

 16. pin says

  wahai indosial….ngak perlulah berlagak sangat….kamu aja cari makan di tempat kami…lagi nak tunjuk besar kepala. sadar dong…kamu mintanya uang dari kami.

 17. pin says

  negara kita patut menambahkan aset ketenteraannya. kita bukannya tidak mampu bila melihat sumbangan kerajaan baru – baru ni. selain itu, kita sepatutnya membenarkan teknologi luar ketenteraan dibina di negara kita. asas persenjataan yang paling mudah seperti Night Vision Goggle adalah antara benda penting dalam serangan malam sebagai contoh. pengecualian cukai patut diberikan pada kilang – kilang senjata dengan syarat mereka memberikan kita senjata dan latihan percuma. HIDUP MALAYSIA

 18. pin says

  kebencian indon disebabkan oleh media mereka yang membesar-besarkan cerita…..inilah akibat bila media tidak terkawal….kita patut bersyukur kerajaan berjaya menghadkan media kita. kalau tidak sesama kita pun dah lama bertempur. I LOVE MALAYSIA

 19. pin says

  UWO….. yang kamu bikin itu tidak dibeli pun oleh negara luar kerana tiada mutunya, senjata kamu PINDAD tidak diterima pakai pun oleh mana – mana negara. kapal selam pun berenjinkan diesel nak berlagak

 20. pin says

  WOI UWO….RANKING ITU DILIHAT DRPD JUMLAH KETENTERAAN…TEKNOLOGI MALAYSIA LEBIH TINGGI DARIPADA INDONESIA, KALAU TAK PERCAYA BANDINGKAN MATAWANG MALAYSIA DENGAN INDONESIA…1000 RUPIAH KAMU HANYA WANG SYILING PADA KAMI. NEGARA NGAK PUNYA UANG GOBLOK WAHAAWAA

 21. abdul rozak says

  makan tempe juga gak apa2 dari pada makan kfc hasil judi di genting… sorry ya, kami cuma mau makan duit halal.

 22. IndonATAUIndog says

  wakakakakakaka indog buat kapal selam??? beli kapal selam 2nd hand dr russia juga hutang masih belum bayar mengaku buat kapal selam. kapal terbang pun company dah bungkus itu pun pinjam teknologi pastu ngaku milik indog sama juga la dgn helikopter. mana rudal lu kena bedal dgn sang bedal??? hahahaha indog2 jgn sibuk hal masalah negara tetangga. tentara lu hanya berani bunuh rakyat sendiri spt acheh, papua dan maluku. di lebanon lari naik taxi nangis kayak anak kecil minta susu dr ibunya gak malu ka don indog??? negara lu penagih dadah lebih ramai dr malaysia. hahahaha tp malaysia lebih prihatin buat pusat utk pulihkan mereka hisap dadah bkn kayak indog mati spt anjing di langgar lori taik!!!!

 23. IndonATAUIndog says

  walah uwo lu jgn ngak ngaku kalo cewek indog juga ramao jd keldai dadah hanya media lu ngak mau sebarkan di koran lu. di malaysia jumlah wanita memang sedikit ramai dr lelaki tetapi kenyataannya kalau lelaki masih ramai best student dr wanita. bukan di indog yg ramai best student cewek utk jadi pelacur!!! ngaku aja itu fakta kalau indog negara pelacur no 1 di asia dan ramai anak luar nikah lahir di indog dan lu salah seorang anak luar nikah yg menyalak spt anjing = indog

 24. IndonATAUIndog says

  Bro Commodore,
  aku copy paste dr wiki harap dpt menjawap apa yg bro tulis :-

  Persenjataan

  Helikopter ini membawa beban persenjataan yang besar dan banyak di empat tenggekan di bawah tunggul sayap dan dua di hujung sayap, menjadikan jumlah keseluruhannya seberat 2,300 kg bergantung pada gabungan senjata.

  Persenjataan utama terdiri dari 12 peluru berpandu anti kereta kebal panduan laser Vikhr dengan jarak maksimum sehingga 8 km. Panduan laser dipercayai dari segi mayanya adalah kalis-sesak dan sistem ini memiliki ciri panduan automatik ke sasaran yang membolehkan pergerakan bersifat mengelak selepas dilancarkan. Sistem kawalan tembakan secara automatik akan berkongsi semua maklumat sasaran dengan empat buah helikopter Black Shark yang lain berkenaan penerbangan dalam masa sebenar. Ini membenarkan sesebuah helikopter untuk menyerang sasaran yang dikesan oleh helikopter yang lain. Sistem ini juga boleh memasukan maklumat sasaran yang didapati dari peninjau di darat dengan menggunakan alat penanda sasaran mudah alih yang dibawa oleh seorang anggota tentera. Meriam berkaliber 30 mm diintegrasikan adalah ditetapkan pada kedudukan separuh kaku di bahagian sisi helikopter, boleh digerakkan sedikit ketinggian berlainan dan azimut. Kelincahan helikopter ini membolehkan sistem kawalan senjata dipusingkan (keseluruhan helikopter dan) meriam ke arah sasaran yang diperoleh oleh bidikan pada paparan lekapan helmet juruterbang sepantas pusingan turet meriam pada helikopter Apache atau Mi-28. Pemasangan meriam dalam keadaan separuh kaku akan memperbaiki ketepatan meriam, memberi meriam berkaliber 30mm jarak praktikal lebih jauh dan kadar mengenai sasaran pada jarak sederahana yang lebih baik berbanding pemasangan turet pemusingan bebas.

 25. emy15381 says

  Beli la banyak2..pas kat org2 kampung belah johor..setiap keluarga 1 set RPG-30….goyang sikit depa nak provok..

 26. selamat says

  gile ahh aku nak halmet tu nak nak nak ….. mesti macho aku time pagi2 naik ex5 nak gi keje pakai halmet tu…

  aku rase kalaw jadi si tigre ni malaysia amek ARH mcm austraillia… tapi aku lupe plk berdasarkan info dari mana aku punya perasaan ni datang… xD

 27. anak johor says

  kalau berubah doktrin sekalipun, kita tetap perlukan sistem pertahanan udara jarak pertengahan dan jauh.
  US pun menggunakan doktrin offensive,tapi tetap membangun dan menggunakan sistem seperti ini.

  lihat saja viatnam,yang lebih mundur dari kita..tapi sistem pertahanan udaranya sudah pun memiliki S300.

 28. shahpaskal says

  saya tidak pasti dengan einjin kereta kebal tetapi heli Nuri misalnya…selepas terhempas pun, enjinnya mengambil masa 48 jam untuk sejuk. Kalau tidak silap saya.

 29. shahpaskal says

  pertama sekali pesawat yg digunakan bukan milik Indonesia. Model yang serupa tetapi tidak ada TVC. Maaf jika saya tersilap>

 30. shahpaskal says

  saya pun x faham pasal apa ATM x nak bangunkan air defence…dah berubah doktrin kot dari defensive ke offensive

 31. bapak KFC says

  jangan dianggap ya pak komentar anak ku ini..dia memang sok pinter aja..bikin malu aku dan bangsa ku aja..

 32. bapak KFC says

  mesinya dari bahan rongsokan ya nak..?
  itu pesawatnya belom jadi loh..kok kami enak2nya berbicara sembarangan disini..
  sono loh..pergi sekolah….

 33. bapak KFC says

  alah nak…yang kapal selam itu kan makanannya bangsa kita di indonesia…
  itu kapal selamnya tidak boleh dibawa perang loh….yang bisa menyelam kapal selamnya ,itu loh..kapal selamnya loh itu…
  bangsa kita kok sok pintar nak..?apa menjadi TKI dan KULI itu satu kebanggaan kamu..?lihat bapakmu ini ..tiap hari ke kebon kelapa sawit ,punya orang2 melayu..malu deh..
  tapi memang sudah jadi suratan kita untuk menjadi bangsa sok pinter.

 34. MEMORY says

  RPG-30,series terbaru dlm rpg.bila malaysia nk dptkan system ni.system ni dikatakan mampu menembusi system pertahanan elektronik yg dipasang pd mbt singapore.

 35. bapak KFC says

  walah-walah anak ku yang satu ini….jangan bikin rumah di atas pohon nak..nanti jatuh..mampos lagi..
  tinggal aja di gubuk kita yang kayak istana ini….ya…

 36. bapak KFC says

  jangan diambil hati ya pak..bicara anak ku ini memang dari dulu engak ada pokok ceritanya..yang dia tahu cuman buang duit ke warnet aja..ketololannya semakin membuatkan bangsaku makin terhina dimata dunia……

 37. bapak KFC says

  walah….makin ketularan gobloknya anak ku ini kok…
  jangan kamu berkomter yang engak2 dalam ini nak..bikin malu bangsa aja..
  apa kamu engak tahu,bulan maret ini akan datang 100.000 PRT asal indonesia kita yang tercinta ke bumi malaysia..?
  pasti kamu tidak mengikuti perkembangan mutahir ini ya..?

  goblok amat lo jadi anak gua…….

 38. MEMORY says

  ITUlah peranan unit bateri pertahanan udara,GAPU utk mengahdapi ancaman apache singapore. tapi aset GAPU hanya ade dlm jarak dekat je,manpads pon tk byk lg bilangannya.sistem petahanan udara jarak sederhana dan jarak jauh tk ade lg.sebab tu malaysia perlu beli sistem baru bg mengisi keperluan ni.cuba bayangkan malaysia ada s300 utk jarak jauh dan Tor M1 9M330 Air Defense System utk jarak sederhana.aku rasa singapore pon berfikir 2 kali sebelum antar apache diorang tu.

 39. Padan Muko says

  Kami takda ranking pak sbb kami tak suka menunjuk. Kalau yg tercorot pun takpa kami tak kesah. Itu tak penting.
  Yg penting jgn sentuh kami, itu aja. Kan sejarah udah ada siapa yg menang antara M’sia & Indo ? Ngak boleh terima ya?
  Kesian kamu. Apakah kami ngomong tanpa bukti?
  Sudahku bilang, turun kau dari pokok tu!

 40. naza says

  jenis tu semua ada enam laras. itu je yang sama. saiz, berat, kelajuan, bla bla dah lain bro. hihihi lawak lawak. thanks for making me smile this morning

 41. Padan Muko says

  Jangan nak temberang la! Tulisan? semua org boleh tulis.
  Lanun Somalia pun boleh tulis klaim buat Pugachev cobra. Hehehehe!
  Mana videonya pak, videonya mana? itulah bukti kukuh jgn main cakap aja!
  Aku bukan kata pilot TNI tak boleh bikin pugachev tapi kalau boleh bikin sila tunjukkan vodeonya, bukan tulisan/report tau.
  Tulisan tu semua cerita fantasi. Ibarat novel !
  Tu la lain kali jgn cakap besar, jgn hina org lain, jgn caci org lain, jgn pandang rendah org lain. Kamu klaim lebih maju dari M’sia tapi video simple macam tu pun kamu tak boleh bikin. Hehehehe!
  Lepas ni bila tak boleh jawab kau caci org, bodoh,beruk, dongo, malon dan mcm2 lagi. Script kamu sama aja, semua Indon yg masuk kesini nak provok sama aja perangainya.
  Cerminlah diri kamu betul2, dgn penuh keikhlasan.
  Ingat pak! videonya mana? Takda video jgn cakap. Ada video baru aku puas dan salute pilot TNI-AU. Ayuh cari video tu.

 42. kfc says

  Perdana Menteri Kamboja Hun Sen mengeluarkan larangan bagi warganya agar tidak bekerja sebagai pekerja rumah tangga di Malaysia. Larangan ini menyusul serangkaian laporan penyiksaan dan pemerkosaan atas pekerja Kamboja di negeri Jiran itu.

  “Saya mengucapkan selamat kepada perdana menteri atas pembekuan ini,” kata legislator oposisi dari Partai Sam Rainsy kepada Reuters.

  Lembaga swadaya masyarakat Kamboja yang telah menjalin kerja sama dengan Malaysia menyatakan tiga pekerja rumah tangganya telah dibunuh dan dua orang lainnya diperkosa di Malaysia.

  Asosiasi Agensi Rekrutmen Kamboja menyatakan akan menjalankan kebijakan Perdana Menteri. Langkah Kamboja ini serupa dengan Indonesia yang telah memoratorium pengiriman tenaga kerja untuk pekerja rumah tangga ke Malaysia.

  Malaysia sendiri sangat tergantung pada pekerja migran yang mencapai dua juta orang atau 21 persen dari total angkatan kerja di sana. Indonesia merupakan sumber terbesar tenaga kerja migran Malaysia, di mana satu dari 16 warga Malaysia mengupah satu warga Indonesia.(vvn/jo)

  bangsa otak mesum rogol tunggu saatnya dibelasah tapi nagkunya tamaddun capeeek deeeeh

 43. kfc says

  tni 2003 manuver cobra pugacev manuver j turn sudah ahli malon 2011 ribut ayam bertelur riuh sekampung low class berita ada di ria novotski pak jangan kebanyakan makan tempe

 44. bapak KFC says

  aduh2…memang makanku tiap hari juga tempe,kayak kamu nak..
  kamu makin sombong ya..?apa cuma bisa makan tempe dan tauhu tiap hari itu kamu sudah bangga..?
  nanti aku titipkan uang untuk kamu merasa nikmatnya ayam goreng kfc ya..maklum..di desa kita sono engak ada toko kfc…

 45. bapak KFC says

  walah…walahhh….!!!…kamu sudah pulang dari sekolah atau memang tidak ke sekolah kamu nak…??…ke warnet terus kamu ini ya…pantasan bodohmu makin kalemmm….
  apa ceritanya kapten mj hanafie itu bener..?itu cuma akal-akalannya aja pada kamu…kok :mematuk”dilukis2 aja..?makin terlihat kebombrukan otak tempemu itu loh…loyo terussss….

 46. sranua says

  Lupa kalau MBT PLA ke masuk beramai-ramai, masa sampai kawasan terbuka macam sawah padi, tembak je dengan ASTROSS …baru betul-betul masak he..he…

 47. sranua says

  Hebat blog ko Shah…kalau baca memori pilot Nuri, memang semasa misi hantar ration ada gunship yang ikut untuk straffing hutan. Mungkin fungsi yang sama juga akan dimainkan oleh Tigre untuk bantu EC 725. Apa pun strategi, mestilah peralatan terbaik digabungkan dengan sumber manusia yang terbaik.

 48. the _killer says

  hahaha..negara yang ada 270 juta orang mau compare dengan negara 27 juta orang..kamu jaguh kampung aja..sepatutnya kamu compare dengan amerika mahupun russia..hanya berani pada negara kecil aja

 49. Maltex05 says

  ada kot….main call of duty modern warfare naik chinook jadi door gunner…pakai M134 MiniGun..hihihihihihihihi..

 50. uwo says

  di sebabkan wanita malon sdah terlalu pandai akhir2nya jadi KELDAI DADAH dan yg laki2 akibat terlebih pandai jadi penagih dadah. jgn marah ya………… preeeeeeeeeeeeeet,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 51. Padan Muko says

  Betul cakap kau tu bro, kan kita dah ada gencatan senjata tapi apasal diaorg tak habis2 nak provok kita. Nampak jelas dah niat diorg. sekali dua boleh la aku tahan tapi kalau dah lebih sangat, aku pun bakau darah dibuatnya.
  Itu aje cara nak mengajar diaorg ni.
  Aku nak citer pasal attack helikopter pun dah hilang steam. Best pulak tajuk ni.

 52. Commodore says

  Bro, Tiger Australia pakai Hellfire, German-HOT, Spain-Spike. Tapi French nye variant HAP takder ATGW sbb dia configure untuk armed escort & Close Combat Air Support (CCAS) aje, bukan anti armor. So aku rasa kalau kita jadi ambik mungkin akan ikut French nye package maybe later baru install atgw. Tiger boleh carry Mistral AA missile.
  Tapi gunner dia nye helmet Top Owl yg guide 30mm gun tu berharga USD250,000. Itu baru helmet je! Phewww!
  Nampak gaya anti armor nye tugas infantri lah yg pikul mungkin kerana lebih praktikal.
  French nye combat helicopter ops kat Afghanistan consist of 1 CSAR EC-725 Cougar, 1 S.Puma, 1 Gazelle with Hot missiles dan satu Tiger.
  Kalau ikut French nye pattern kita mungkin guna 2 EC-725 & 2 Tiger bila buat combat ops.
  Shud be very interesting!

 53. naza says

  maaf la bro. saya tersalah tafsir,. saya sangka bro nak apply gun dan system tu kat heli. memang la almost imposible. tapi setahu saya kalau nak apply system dia saja pun problem jugak, pasal banyak LRU nya dan besar besar pulak tu. lagipun kita tak menggunakan system yang fully auto. mesti ada human inteferent. konon nya takut tersalah sasaran. pernah berlaku kejadian tertembak pasukan sendiri. tapi pada pendapat saya aset canggih gini baik berada didarat dan fully secure dan direka untuk protect sesuatu….

 54. RS-24YARS says

  yaaa aku sokong beli helicopter pengempurr…banyak mbt canggih negara jiran nak beli,indon leopard2a6,t-90,singapore lagi..thailand lagii…macam mana PLA tiba2x mendarat ke kota bharu , kuantan,bintulu,labuan.. masak tentera kita nak hadapinya..kalo ada heli gempur,dapat kita sekat sementara..insyaallah kalo ada gabungan skuad anti armour,heli gempur,artileri,periuk api berbisa(gune peledak mini nuklear 5kiloton ker deal ngan pakistan hehehehe!!)jet pejuang ,C41RS,uav,tentera yang semangat jihad kuat kita boleh hadapinya….

 55. Betutu Memories says

  bcakap bab2 helikopter la kan…aku rasa lg better kalo malaysia buat heli sendiri…market lebih ooo banding ngn fighter..

  kalo kita blh bt heli tempur,of cos heli utk komersil blh buat..bygkan malysia byk giler pelantar minyak nk pakai heli.tmbh lak syrikat2 gergasi tmbah golongan korporat yg nk ada heli sendiri..

  mybe 20 taun akn dtg,udara dah jd satu laluan sma atau lg penting dari darat..aku nmpk pulangan besar akn dtg…pendapat korg cmne?

 56. Maltex05 says

  betul kata Selamat.., maksud saya bukan nak letakkan “goalkeeper/phalanx” pada mana2 heli/pesawat terbang. Tetapi alangkah bagusnya sekiranya SYSTEM penangkis itu di imitasi kepada sesuatu yang persenjataan yang lebih kecil seperti “M134 MiniGun” dengan jarak “kill zone” yang lebih dekat/effective 500metter – 1km(last defance). selain dari flare decoy dan maneuver drastik yang boleh memperbodohkan missile. apa lagi pertahanan yang ada untuk menjamin aset yang bernilai berbillion ringgit..??

  bagi saya kemasukan Helicopter tempur dalam ATM adalah penting meskipun ramai yang menanggap ianya tidak sesuai untuk muka bumi malaysia..sekiranya jika kita masih masih memikirkan kelebihan faktor geografi mampu menyelamatkan kita nampaknya kita memandang lemah kekuatan lawan, adakah kita memikirkan bahawa singapura tidak mungkin menerbangkan Apache’nya di kawasan hutan dan hanya rela ‘bermain’ untuk perang urban?. sekiranya mereka lebih bersedia dengan alatan/ accessori perang atau startegi/teknik untuk squadron Apache’nya yang tak terjangkau pemikiran kita bagaimana.?.

  benda paling senang dan ringkas, kita amat memerlukan Helikopter tempur tak kisahlah ‘brand’ apa.. tapi sekurang2nya kita boleh belajar taktik, kelebihan dan kekurangan, menguji kekuatan kita sendiri. Pendek kata kita juga bersedia untuk menghadapi ancaman dari persenjataan ini..

 57. Padan Muko says

  uwo, Bila masa kau buat kapal selam? jgn nak temberang la!
  Kau tau tak apa bezanya buat dgn pasang?
  Bila masa kau buat tank, panser? itu amx13/anoa kau nye design ke? kau copy & pasang aje. Serupa macam kau copy&paste kat blog ni. Dgn orang bodoh kau boleh temberang la!
  Aku dah bilang dgn kau banyak kali, banyakkan membaca, buka minda kau, jgn asyik dudok atas pokok aje!

 58. Orang Jawa says

  kalau tak salah, anti shipping pernah dilaksanakan waktu konflik iran/iraq, menggunakan pesawat AH-6 dan MH-6 dalam operasi memusnahkan bot laju dan tongkang milik iran

 59. Orang Jawa says

  sudah tentunya perlu adanya sebuah helikopter pengiring bersenjata dengan kemasukan Super Cougar dalam inventori ATM yang berperanan sebagai pesawat mencari dan menyelamat di medan tempur (CSAR) malah akan membantu helikopter taktikal, Nuri dalam membawa masuk dan keluar pasukan khas.

  dan kehadiran helikopter penyerang akan membantu melaksanakan pelbagai penugasan seperti operasi anti shipping, sokongan udara dekat (CAS) bagi unit-unit tentera darat yang memerlukan bantuan, pemantauan serta peninjauan, mengesan dan memeta kedudukan musuh untuk bantuan tembakan bagi unit artileri, mortar, kapal laut (naval gunfire), bidikan sasaran di sebalik ufuk (OTHT) selain sebagai anti armor, anti helikopter.

 60. selamat says

  ala aku paham maksud dia…. cume saje2 nak melawak…. dia suruh letak active protection system macam goalkeeper/phalanx ke mcmtu mmg agak tahyul la sbb satu system berat macam haram…ape yg Maltex05 maksudkan ialah satu system dimana projectile yg cuba memusnah kan asset akan titembak semula oleh system pada si mangsa yg nak kene tembak td tu kan kan…

  kalaw untuk system darat mcm mbt, kereta perisai dah armor2 yg lain ada je org develope system macam Trophy APS (israel) dan Korean Active Protection System (KAPC)….

  tapi aku pun xpasti kenapa dia xdiletakan pada pesawat lagi.. rasenye ada limitasi pada teknologi sekarang…. maybe in near future ada kot org yg bwt system2 mcm trophy utuk aset yg terbang..

 61. naza says

  Goalkeeper tu design untuk kapal. Aircraft yang guna dia cuma A 10. Kalau nak letak kat heli, kena redesign main frame dia. Dah la berat… gegaran dia…. tercabut semua skru. A 10 pun ada masalah gegaran dengan gatling ni. TAPI… gatling ni ada adek dia. Kecik je. Yang tu mungkin boleh pasang kat heli

 62. MEMORY says

  aku rase kita blh beli helikopter penyerang tiger ni tapi selepas pertahanan udara darat dari jarak dekat,sederhana dan jauh disempurnakan .lps tu anti tank missile perlu ditambah atau dikilangkan sahaja secara berlesen.mende2 perlu lg diutamakan .lps tu barulah blh beli helikopter penyerang tiger ni

 63. naza says

  well bro S,i can `see` now you`ve got the message. kalau dia start `bersarang, kan `senang` sikit keje :)

 64. True Story Of KF-X says

  yang pasti kfc internal weapon bay gak bisa dipasang rudal dan dumb bomb banyak-banyak

 65. selamat says

  1.sangat-sangat berat
  2.gangu aerodinamic dan radar crost section pesawat..
  3.complex sgt,contoh lepas tembak nnt nak kene sejukan lah
  4.lepastu nak kene perlindungan sfera menyeluruh atleast kene letak dua atau tiga unit (agak mustahil utk letak pada pesawat)
  5.development cost pon mahal- lepastu org nak counter senang sgt so xberbaloi, sbb lebih baik duit development tu di salur ke teknologi lain. macam EW.

  melainkan 5 sebab ni dapat diatasi dulu baru boleh bwt
  rase nye lah xD

 66. Padan Muko says

  uwo uwo, makin terserlah kebodohan mu!
  Kan aku cakap banyak membaca dan bertanya, jgn asyik dudok atas pokok aja! Kau cakap ikut hati, salah tu pak. Cakap kena ikut akal. Kau turun dari atas pokok tu, meh aku ajarkan kau sikit.

 67. Padan Muko says

  Kau sendiri yg cakap batch 1 takde w.bay, bagaimana aku mau ikut perkembangan batch 2 sedangkan batch 1 injin & avionik pun takde lagi? maseh tak ujud cuma model plastic aja.
  Kau banyak fantasi la. selesaikan batch 1 tu dulu baru cakap pasal batch 2,3,4,5………zzzzzzzzzzzzzzzz!
  ini otak tempe punya pikiran.

 68. selamat says

  hahah…. biase lah kalaw cerita senjata ni banyak cerita-atas cerita…

  kalaw la deployment AH tu nnt membuatkan pergerakan “armor bersarang celah kelapa sawit” maksudnye tujuan utama AH sebagai anti-armor td bejaya la, walaupun xberjaya membunuh/memusnah musuh, bejaya mengangu dan denial armor capability musuh sudah dikira sgt membanggakan… yg penting objective conflict dicapai, bkn berapa bangaki musuh xD…

  tulah topologi kat sini mmg unik, tu yg jadi asam garam pahit manis nak perang kat sini.. kalaw dapat diexploit dengan baik jadi rakan kalaw x mmg sedih arr musuh yg pakai….

  tapi the thing is pakai tigre ni mmg ada rasional nye… dan benefit dia dalam conflict pon dikira positif dan rugi kalau diketepikan…

 69. Padan Muko says

  Laki2 M’sia suma dah pandai, tu sbb kita suroh wanita berlajar rajin2 supaya nanti jangan jadi amah dinegara orang.
  Sekarang kau paham ya pak?

 70. naza says

  tapi bro, yang saya baca lain pulak citernya. us claim dia pukul habis tank iraq guna tank dia saja. jet tak terlibat. kalau ada pun mungkin jenis predator atau yang seangkatan dengannya. DAN dia ada floating hospital kat perairan kuwait. DAN dia ada shuttle service ke german untuk bawa body bag. banyak juga yang dihantar untuk dibakar ke german
  balik kepada citer heli tadi, that`s why saya taip `bersarang.memang susah dah nak search and destroy kalau dia dah sampai `tempat rehat` dia. canopy daun sawit provide natural shelter from heat seeking device. same goes to laser. job goes to ground troop

 71. Maltex05 says

  KENAPA machine gun yang ada pada setiap Helikopter pengempur tak di suaikan dengan sistem ‘Goalkeeper ‘yang selalu dipasang pada kapal. Jika masalah radar yang besar pada sistem goalkeeper itu, kenapa ianya di intragrasikan atau tidak diminikan/dikecilkan yang dimampu muatkan pada heli tersebut..dan industri pembuatan heli pengempur semangkin berkembang dan semua pengeluar tahu kelemahan heli pada sistem mandpads/RPG7, namun kecanggihan sistem penangkis seperti flare masih lagi ditakuk lama yang gagal membutakan missile yang semangkin canggih.

  p/z: best jugak kalaw bakal AWACS M’sia dipasang “Goalkeeper” untuk pertahanan selain dari flare bait yang skrgnie tak berapa membantu tue..~hihihi

 72. selamat says

  ohhh aku terperasan bro Commodore tulis “What abt anti shipping?”
  aku pon kurang paham ape dia tulis. tp bro kalaw maksud ko tiger atau AH lain ni nak suruh ke laut tembak kapal secara effective gunakan missile anti ships aku pon xpenah dengo (xte lah kalaw ada development mcm tu)… rase nye dia xbuat mcm tu sbb xde market kot bkn sbb xleh, lg pon helicopter ni banyak guna kat darat, so aku rase kene tukar radar baru blh bwk missile anti ships ni.. kalaw ada pon paling hampir super lynx la..

  akan tetapi marine USMC diorang letak AH-1Z kat atas kapal pendaratan bagi menyokong misi pendaratan bertugas sama macam harrier. tapi aku pon xrase AH1z dia bawak missile anti-ships..
  hmmmm…. kalaw pandai bwt helicopter boleh bwt bisnes ni… xD

 73. selamat says

  memang bro… tapi mcm aku post kat bawah tu, attack helicopter ni sepatutnye yg bwt suprise bkn nye diseprise kan…

  kite kene ingat bro pokok kelapa sawit tu bkn nak bagi kelebihan pada si penyorok je, tapi dia pon susahkan tembakan balas dari permukaan…

  dulu aku ada dengar cerita la ko gi confirmkan ngan shah sane aku dgr khabar je; time perang teluk dulu operator kete kebal iraq kene mati kan enjin, mati kan semua system siap kene cabut bateri kete kebal sbb pihak pakatan ada EW yg boleh detect sebarang peranti electronic diorang gunakan, kalaw kene detect je teros kene bom dgn jet… aku pon dengo2 je… tapi aku rase ofcause la kite xde benda tu hahahaha saje je nak cerita…

 74. monsterdin says

  wahai sahabat2 ku rakyat malaysia sekalian x payah la layan mat indon….kita org malaysia mesti tunjukkan yg kita ni profesional kita comment kat blog ni untuk berbincang secara ilmiah tentang aspek pertahanan negara x yah layan mat indon…mengarut je byk

 75. selamat says

  kalo rpg xberapa problem sgt kot… sbb 1 sbb kene jarak yg dekat nak tembak. 2 sbb benda tu xde guidance kene bergantung sepenuhnye kehebatan si penembak… mcm pakai lastik… hebat tuan hamba hebat la lastikan tu…

  kalaw manpads plk dia ada guidance… so maksudnye dia boleh ditipu oleh ew helicopter tu…

  tapi cakap mmg la senang, semua ada risiko… xde aset yg masuk perang ni xde risiko dicounter dan ditembak musuh…

  tapi kalw kite tgk balik sejarah pengunaan helicopter ni, biase nye dia berjaya ditembak apabila musuh bersedia. maksudnye pasukan helicopter diperdaya atau diperangkap.(adalah juga cerita ah64 kene tembak petani pakai ak47). so maksudnye itu bukan tujuan doctrine attack helicopter. pada aku tujuan pengunaan doctrine helicopter ni sepatutnye utk pop up bwt surprise attack dan lari…maksudnye element surprise perlu ada jika nak gunakan nye…bukan nye team helicopter tu yg disurprise kan musuh….

  kite jgn sempitkan pengunaan helicopter ni. Ia bkn saje nak cari gaduh kat front line begasak dgn mbt atau pun aset2 utama musuh… dengan kebolehan ia utuk di deploy di mana2 kawasan sebb xtertakluk pada muka bumi dia boleh gak digunakan utuk mengangu supply logistic musuh, kebolehan fizikal helicopter utuk pop up ni kalaw dieksploit kan dengan baik mampu mengharubiru kan formasi musuh…

  papehal pun perancangan yg baik adalah jauh lebih penting dari kebolehan sihir helicopter tu sendiri… tapi dengan wujudnye asset mcm ni dalam jumlah yg kecil (8-12) pun dapat merubah bentuk pertempuran yg bakal dihadapi

  aku rase lah!….

 76. naza says

  betul bro enjin panas. tapi kalo dah lama bersarang, sejuk la dia. lagipun kalo dah hilang lam utan sawit, payah dah nak cari. semua ni by the book saja. actual thing happen different way depend on tactic and technic

 77. selamat says

  tiger xpakai hellfire kot…hehehe…
  tapi dia pakai ntah ape name lebh kurg mcm hellfire la versi yg lebih romantic dari fance xD…
  kalaw mcm hellfire dia pakai infrared guidance… so dia lock pada heat source la… pokok kelapa sawit kan sejuk, enjin kan panas….
  xpon pakai lah wire guidance…
  xpon kalaw betol2 pilot marah dia kasi sembur pakai dumb rocket banyak2 sambil berdoa kene kat musuh…

  kite kene ingat helicopter tu mesti kat posisi yg lebih tinggi dari target dia yg kat bumi…
  aku agak2 je la ni bro…

 78. kfc says

  sedikit bocoran mengenai kfx:

  Korea mengembangan tiap part secara terpisah sehingga jika ada masalah pada salah satu part program KFX terus bisa berjalan. Beda dengan JSF yang langsung membuatnya jadi 1 dan jika ada bagian yang bermasalah maka seluruh program terhambat.
  KFX akan menggunakan Twin Engine kandidat kuat mesin typhoon tot 60 % ata snecma rafale
  Sayapnya Swept Wing seperti F-22
  CFT ditempatkan dibelakang Air Intake berbentuk Y
  CFTnya mengadopsi bentuk CFT pada Silent Hornet
  FX-3 bakalan dari Boeing),tapi ini baru akan diaplikasikan pada KFX batch II.

  Batch I akan memiliki Bentuk Stealth,250 pesawat untuk 3 negara dengan komposisi
  Korea,Turki,Indonesia
  50%,20%,20%
  akan tetap LO tanpa internal weapon Bay dan tanpa radio signal emissions control,kedua fitur ini akan diterapkan pada KFX batch II.

 79. kfc says

  yoi bro kfx batch II salah satu spesifikasinya sudah memakai internal weapons bays kasihan ya kamu tdk mengikuti perkembangan kfx ganti nama ko dari padan muka jadi muko tempe

 80. uwo says

  kalian orang yg hanya pintar ngomong, tapi tidak bisa buat apa2. indonesia bisa buat- KAPAL SELAM. KAPAL TERBANG. RUDAL. SATELIT. KAPAL TANKER. HELIKOPTER. TANK. MOBIL. KAPAL PERANG. PANSER. malon bisa buat apa; ROTI CANAI. NASI LEMAK. DAN HISAP DADAH. kasian2 isisisisisisi………..

 81. Betutu Memories says

  dlm hal ni,heli mmg menjadi mangsa pd rpg n snjata lain jenis manpads..sbnarnya ada byk cara lain nk musnahkan tank dan konvoinya…

  kita bbalik pd soalan ko td..”berbaloikan beli heli penggempur”..

  selain sbgai anti-tank..heli mberi pelbagai kelebihan yg lain dlm memberi perlindungan dan bantuan tempur..aku dah hurai sket komen sblum ni//

 82. kfc says

  meskipun susah sekolah no 1 pak di indo tdk kayak di malon laki laki malon pada malas sekolah hanya wanita wanita malaysia yg rajin sekolah kasihan bapak tdk pernah baca koran yaaaa

 83. anak malaysia says

  Uwo,Ko sekolah dalam jamban ke bro??
  jgn buat lawak lah,baca ecomonics baru lo bisa ngoyak kat sini..

 84. naza says

  Tok guru, tugas tiger ialah untuk melengahkan pergerakan musuh yang datang sebelum di bantu oleh artileri atau bantuan dari udara. Masa tu tank masih bergerak dilapangan terbuka. Tujuan nya untuk mengelakkan dari tank tu bersarang dalam utan sawit. Kita tak ada satu force attack heli yang besar untuk tujuan kemusnahan total, sekadar melambat lambat permainan

 85. the _killer says

  tigre akan dijadikan support attack…kalo aku pegang manpads atau rpg..celah2 pokok aku leh tembak tigre tu…tigre boleh dijadikan support attack kalo tempat tu lapang..bukan di kawasan berbukit atau hutan2 lebat

 86. Commodore says

  Bro IndonATAUIndog,
  Yg aku tahu Ka50 ni gun dia fixed kat body tak boleh swivel. So kalau nak tembak target dia kena positionkan the heli kat target tu, lambat reaction nye, mungkin outdated skit. Dia takde helmet cueing kot?
  Mungkin fungsi untuk ground attack je mcm fixed wing aircraft (S.Tucano.or Bronco)
  Sekadar yg aku tahu lah. Harap membantu.

 87. Commodore says

  OK, what i mean, katakanlah Tiger dah locked sebuah Leopard dlm ldg kelapa sawit, camne dia nak fire Hellfire/atgw tu? boleh ke missile tu cilok semua pokok kelapa sawit tu in order to reach its target? kalau open area takpe la,senang je. Ini cuma senario naive aku je tapi mind bongling.

 88. selamat says

  aku buat teori ni sbb aku xcaye yg ATM mampu dari segi keboleh keuangan, latihan,teknologi, teknik dan situasi semasa utuk develope air cavalry pnye doctrine ataupun nak buat gunship base helicopter mcm AH-apachea atau AH1z mcm cerita ramboo…

  so layak nye tiger adalah utuk sebagai aksesori tambahan nilai bagi unit2 atm lain bagi menajaya kan misi bersama secara kesluruhan. dan bukan pemukul utama ATM.
  so he would be fraction of part for anti-armor doctrine, part recon plane and part of artillery..

 89. selamat says

  nak tambah sembang sikit ahh…

  program tiger ni dibina untuk counter polifirasi t72 sewaktu perang dingin bg menyekat kemaraan unit armor komunist…. tapi ofcause la perang xpernah belaku so doktrine ni xpernah tertest pada open war…. perang2 macam vietnam, teluk 1&2, hesbollah-israel checnia-russia tidak mengambarkan potensi atau limitasi doktrine penggunaan helicopter yg sebenar…kebanyakan konflict tersebut sesebuah pihak mesti ada kelebihan melampau untuk memastikan attack helicopter dapat diaplikasikan dgn baik (tu pon ada terkantol).

  oleh itu kenape kite nak pakai Tigre dan bukan lain2; (pendapat aku je masih boleh dipertikai dan kalaw salah betol kan)

  kite kene ingat tiger ada datang dalam beberapa variasi, mcm ARH, HAD dgn HAP… aku rase yg menjadi dambaan kite adalah mcm austrailia pnye… pilihan tersebut nnt menunjukkan kemana arah doktrine yg cuba atm bangunkan, katakan lah ARH..arh ni dugunaakan utuk reconnaissance, disamping tugas bertempur dan Am yg lain… maksudnye, pabila pencerobohan berlaku… ARH akan digerakkan dahulu bagi menilai ancaman…. ARH laporkan, pada pusat…. jika ancaman dikira mampu dinuteralkan dia akan engaged sendiri musuh, atau mungkin dia akan digunakan bagi melengah kan kemaraan musuh sebelum pasukan sebenar tempur atm tiba… atau ARH pon boleh digunakan sebagai target designator/evaluator utuk team2 artillery atm yg lain (MLRS G5)…. kalaw tugas2 am tu mcm armed escort dan fire support sama lah seperti helicopter2 tempur yg lain dipasaran kot .

  so yg aku cube sampaikan ialah tiger ni lebih kepada defensive asset dalam menambah kan mata dan telinga bagi atm disamping memberikan sedikit tumbukan yg agak cool jika diperluakan kelak

  *kalaw korang nak baca aplikasi helicopter tempur yg plg cool ada lah sewaktu perang iran-iraq…

 90. Padan Muko says

  uwo uwo apalah kau ni bangang sangat?
  Kau tak tengok ke Scorpene tu tembak missile apa?
  Yakhont kau tu boleh tembak dari k.selam kau ke?
  kau kata Yakhont tu bagus kau pakai ajelah, kami tak kesah. duit kau.
  Memanglah kamu dah maju tapi kami lagi maju dari kamu!
  uwo uwo ! banyakkan membaca, carilah info diseluruh alam maya ni, jgn asyik dudok atas pokok aje!

 91. kfc says

  xi xi pilot tni sudah sejak th 2003 lakukan manuver pugachev
  “Tarik stick (kemudi pesawat) ke belakang… setelah beberapa detik, push lagi ke depan,” cerita Kapten (Pnb) MJ Hanafie, melukiskan dirinya melakukan gerakan patukan kobra pada titik saat jet tempur Sukhoi Su-27 tampak mendongak ke belakang, lalu ‘mematuk’ ke depan. Indah sekali gerakannya!

  detail sila cek di : http://www.ksatrian.or.id/tulisan/su-kobra.htm

 92. Padan Muko says

  Kau ingat TLDM bodoh ke nak tunjuk sistem dlm Scorpene tu.
  Itu documentari la, sistem yg dipapar tu adalah scene dalam simulatornya. kalau TNI tengok pun bukan dia paham sbb kamu takda sistem SUBTICS tu.
  Tak puas lagi pasal sukhoi? mana TNI nye pugachev manuver? tak nampak pun dlm youtube? Kata dah lama pakai sukhoi?
  Tu la, kamu nye penyakit, memang tak boleh terima kelebihan org lain. Tak guna pun cakap kat org mcm kau ni, memalukan Indon aje! Ayuh pak pegi ambil cangkul, banyak kerja mau buat diladang sawit ni, Hehehehe!
  Itu je level kau, jgn banyak cakap.

 93. KRAKEN says

  wahai INDOGNESIAL..!! siapa yang mula GANYANG MALAYSIA pada tahun 60an??
  bangsa INDOG memang tidak tahu malu !!
  spesis sampah..!!

 94. MEMORY says

  aku ade terbaca dlm tempur psl taktik tentera singpore.setiap konvoi kereta perisa atau mbti diorang akan dilindungi sistem pertahanan jarak dekat yg dipasang pd m113 diorang.jd peluang helikopter penyerang amat tipis utk hancurkan konvoi kereta perisai atau mbt tu.yg tinggal pd kita skrg adalah tentera darat dgn anti-tank missile memusnahkan pertahanan udara bg memberi ruang kpd jet pejuang atau helikopter utk memusnahkan konvoi tersebut.

 95. kfc says

  wah bapak ini memang tempe suka rebutan kfc di shah alam sedihnya makin teruk aja nih temen bapak

 96. bapak KFC says

  waduh….!!…ketularan wabah bodoh anakku ini dari kakak2nya yang 2 ekor lagi toh….!!
  sapa yang bilang itu rudal terbaik dunia nak..?..kamu aja sekolahnya hanya tahapan SD..mana kamu tahu ceritanya rudal-rudalan itu toh..!!..atau kamu mahu cerita tentang rudalmu yang masih belum disunat itu ya..?
  nanti ya bapak nitipkan uang..pesen pada pak dok,jangan disunattin habis ya..tinggalkan sedikit untuk kamu bisa melihat rudalmu itu.

 97. bapak KFC says

  kamu kebanyakan makan tempe ya nak…?.aduh…!!.uang yang aku kirimkan tiap bulan itu jangan dihambur2kan ke warnet terus…..bukannya bisa buatmu kenyang…malah nambahkan kebohohanmu aja loh…
  apa kamu sudah budek..?pergi sono belajar..!!..jangan makan tempe tiap hari..kerna mukamu aja memang sudak kayak tempe….
  nanti lepas makan,nonton sinetron SCTV ya nak…atau RCTI ok….

 98. IndonATAUIndog says

  kenapa tak try kamoz ka50 black shark russian. harga pun x mahal baru usd16m sebuah. nnt kalau tank( kalau la indog ada tank mbt) indog atau sinjiapork serang leh attack. asku tgk tiger nie cam x efektif jer

 99. kfc says

  aku sedih lihat temen bapak mental tempe ks diejek ngak bisa nyelem aja sampai panggil oposisi tv3 untuk membuktikan padahal ks itu kan senjata rahasia pak kita lihat consolenya saja kalo orang ngerti bisa tau persenjataannya pilot sukhoi diejek naturalisasi pilot india trus pamer manuver pugachev kelihatan sekali ingin pamer superioritas sperti mental anak kecil xi xi xi

 100. the _killer says

  jika tigre dikerahkan untuk memusnahkan keta kebal, mungkin boleh sekiranya tiada manpads musuh atau rpg musuh kat situ…so unit infantri kita perlu memusnahkan manpads musuh

 101. the _killer says

  heli pun ok..dalam iklim dan bentuk muka bumi negara kita ni..guna tigre memang cari nahas..musuh mungkin guna manpads untuk tembak tigre..and then dorang lari..tigre ni mungkin sesuai lawan di kawasan yang agak lapang ( berhutan) kit di malaysia

 102. bapak KFC says

  jangan kayak anjing menggonggong nak…ops!!.khilaf aku nak…kok menyamakan kamu selevel seekor anjing…tapi kamu memang dasar budak bodoh..sudah 4 tahun sekolah SD masih tidak naik kelas….sama aja dengan abang kamu itu..
  apa kamu tahu,disini aku tiap hari kabur dari RELA nya malaysia, aku dikejar kayak anjing kurap gara2 engak punya permit ..hanya mahu menyekolahkanmu di bumi kita yang tercinta itu….

 103. uwo says

  siapa yg bodoh sebenarnya? aku apakamu? kamu nggak liat apaaaaaa……… untuk saat ini yakhont ama brahmos yg terbaik di dunia.

 104. naza says

  bro, kebanyakkan attack heli ada RWR. so dia tahu dia sedang di `lock` oleh sesuatu dan otomatik sistem dia standby samada nak fire flare atau bagitau pilot buat evasive manouver. tapi kalau ground troop guna anti tank yang wire guided, problem juga nak detect sebab takda signal yang dia transmit

 105. MEMORY says

  perlu tapi aku rase kita perlu perbanyakan anti tank missile mcm kornet-e yg dah terbukti efektif dan lebih murah berbanding beli helikopter penyerang.yg mudah ditembak jatuh.kita bknnya nk lawan depan2.tapi secara tersembunyi.tembak missile then lari.komando sas yg ckp tu adalah jurulatih yg melatih org vat 69 mase awal penumbuhan vat 69.mungkin dia tk prnh prg padang pasir pon.hehe

 106. MEMORY says

  sempat ke nk lari kalu dpt serangan drpd manpads atau rpg7.tambahan pula sensor yg ade pd manpads skrg bertambah canggih utk detect haba dpd pesawat atau helikopter.kalu seseorang tentera bersenjatakan manpads bersembunyi dlm semak,memang juruterbang helikopter tk blh detect psl optik kamera amat terhad di kawasan hutan tebal malaysia ni,jd ade masa ke helikopter nk selamatkan diri ketika manpads dah lock helikopter tu.setakat ni aku bace hampir 80% helikopter amerika di iraq atau afganistan yg ditembak jatuh kerana serangan rpg 7 dari jarak dekat.itu kawasan padang pasir,nikan pula kawasan hutan malaysia yg memang menjadi syurga kpd si pelancar manpads atau rpg7

 107. Commodore says

  Saya simpati ama Bapak KFC, kesian ! kesian ! Menitis air mataku.
  Hebat sungguh pengorbanan bapak, susah nak jumpa orang serupa bapak ni, satu dalam sejuta.
  Cissss! Celaka punya pak Yanto.

 108. naza says

  kalau tok guru perati kat idong heli tu ada minigun, so dia jadi gunship. itu gun ikut arahan dari helmet pilot. Kalau perati kat tepi port n starboard, ada pylon untuk missile hellfire. Jadi dia boleh buat escort, support dan attack jugak. Yang kat betnam tu bukan design untuk attack atau gunship, cuma dipasang mengikut keperluan semasa

 109. Commodore says

  Aku tak tahu how effective anti armour ni ditropical rain forest sbb belum ada rekod
  pertempuran mcm ni lagi. Yg kat Vietnam tu Cobra purely buat fire support je!
  So kalau kita pakai Tiger, mungkin untuk fire support n escort mission gak.
  Anti armour tu agak sukar untuk dibayangkan di tempat yg penuh dgn pokok kecuali kat kawasan lapang mcm sawah padi.
  What abt anti shipping?
  Apapun mungkin ada fakta lain yg aku tak tahu, kawan2 sila bagikan pencerahan.
  Aku pun mencari ilmu gak!

 110. Padan Muko says

  Banyak point aku bro BM dah sebut so tak yah ulang cuma satu aje :
  Tiger boleh digunakan untuk menyekat kemasukan TKI, hehehehe!

 111. Padan Muko says

  Kesian ufo, dia copy/paste dlm blog ni panjang berjela sorang tak layan.
  Last2 dia fed up mulalah maki hamun.

 112. Padan Muko says

  Uwo, camne kau nye bisness copy&paste? Takde orang yg layan ke?
  apalah, bisnes tak laku dah start nak maki hamun org pulak.
  Apa punya sial la kau ni? kena mandi air longkang ni.
  Hehehehe! preeeeeeeeeet…

 113. Betutu Memories says

  gue ngak tau donk jika mau manggil senjata lue tunjukin tu roket atau apa..tp gue rsa layaknya dipanggil mortar aja..cuma saiznya besar sikit dari rudal buluh mu..hihi..

 114. Betutu Memories says

  pada pendapat aku berbaloi

  sbgai elemen bantuan tempur..
  *antra kenderaan terpantas blh sampai ke kwsan konflik..
  * berkeupayaan menyerang sasaran dgn lebih tepat..
  * persenjataan yg murah dgn pelbagai..(roket,mesingan)
  * anti-tank
  * blh menbawa misil
  * kenderaan sokongan tempur(pengiring) pd unit bantuan lain (CSAR,pgawal divisyen,n dsb)
  * byk lg kegunaan heli tempur ni

  tak boleh sma kan dgn perang hezbollah dgn israel sbb geografi dan persekitaran..hutan hijau yg tebal ni lg mmberi kelebihan kpd heli sbb dpt myorok,serangan cepat,bunyi enjin yg lebih perlahan..berbanding kwsan terbuka di asia barat mmberikan kepuasan pd penembak,kurang kwsan utk berlindung pd heli…

  pendpat aku la…hehehe

 115. naza says

  Bro M, heli tu mungkin perlu untuk melumpuhkan kereta kebal yang datang. Persekitaran kita ada banyak pokok, bukan gurun. Jadi kita ad advantage kat situ.
  Komando tu mungkin tak pernah beroperasi di gurun bro. Gurun lagi seksa walau takder nyamok dan pacat sebab takder apa yang boleh di geget. Komando SAS tu mungkin betul bergantong kepada berapa lama operasinya

  (Sekadar pendapat je bro)

 116. MEMORY says

  BERBALIK kp tajuk perbincangan artikel ni, berbaloi ke kalu malaysia beli tiger psl kita perlukan lebih byk helkopter utk gantikan tugas nuri.tambahan pula helikopter mcm tiger ni efektif ke digunakan kat negara hutan hijau mcm malaysia ni.perang hezbullah dgn israel tahun 2006 membuktikan peranan hekopter apache yg sama kelas dgn tiger dinafikan krn hizbullah dilengkap dgn byk manpads,rpg7 dan peluru berpandu udara jarak dekat.tambahan pula helikopter lebih senang ditembak jatuh berbanding jet pejuang kerena pergerakannya yg slow.jd tk beberapa sesuai kalu nk dptkan helikopter jenis tiger ni.helikopter pengangkutan utk tentera perlu diutamakan krn keadaan gunung-ganang dan hutan tebal di malaysia ni.teringat plk aku ade terbaca ulasan komando sas british ,kalu seseorang itu mampu survive dlm hutan malaysia,seseorang tu blh survive dimana- mana sahaja kawasan dlm dunia ni.

 117. The_killer says

  berahsia tidak bererti kita tidak ada apa2…cuma kita tidak dipublistkan sebegitu kerap berbanding di indon..dan negara2 lain

 118. The_killer says

  negara kita ni byk rahsia hal ketenteraan sampaikan rakyat asing menganngap kita ni lemah dalam pembangunan R&D, aku ada seorang sahabat yang kerja di CTRM, sebenarnya industri kita maju..setanding ngan negara lain,, indon,singapur ngan thailand pun maju,, cuma kita ni terlalu berahsia..mungkin itu strategi kerajaan,,tp hasilnya kita lihat sampaikan ader rakyat kita pun anggap kita mundur dalam industri pertahanan..bro Shah mungkin lebih arif tentang industri ini..tp apakan daya..kita terlalu berahsia

 119. The_killer says

  aper bukti yang mengatakan kami bodoh dari kamu? jgn ingat hanya sorang monyet dari seberang tolong kami ,,kamu menganggap seolah2 kami bodoh? byk lagi syarikat pertahanan diusahakan oleh anak watan kami..

  pls: dengar citer indon kena blasah dengan bahrain 10 – 0

 120. kfc says

  WEE MUKO BERUK orang malaysia tu dongo orang indonesia yg design milir tapi statusnya cuma pendamping kalau barang jadi diaku produk tempatan itulah faktanya

 121. naza says

  boleh dapat kat wiki bro. rupa rupa nya korea pun dah lama ada benda ni. us pun dah tahu sejak 1930an lagi tentang rancangan jepun. terima kasih banyak bro ww2. you telah membuka dimensi baru dalam kepala saya hari ini. kena tulis dalam diari ni. :)

 122. rudal says

  Yakhont boleh aja dibedil guna AA gun dan SAM milik Malaysia, Singapura dan Australia…. booomm berkecai di udara Yakhont 14 bilion rupiah (lebih kurang 3 juta ringgit)

 123. uwo says

  Sampai 2014, Kemhan Pesan 40 Helikopter
  04 Maret 2012

  Helikopter Bell 412 EP (Extra Performance) yang diserahkan PT DI kepada TNI AD dan TNI AL(photo : Kemhan)

  BANDUNG- Kementrian Pertahanan (Kemhan) Republik Indonesia berencana memesan kembali sekitar 40 unit helikopter untuk TNI Angkatan Darat, Angkatan Udara, dan Angkatan Laut kepada PT Dirgantara Indonesia (PT DI). Hal tersebut disampaikan oleh Mentri Pertahanan (Menhan) RI, Purnomo Yusgiantoro.

  Menurut Purnomo, sampai tahun 2010 hingga saat ini Indonesia sudah memiliki sekitar 76 helikopter yang digunakan untuk kebutuhan pertahanan. Namun, lanjutnya untuk menambah kekuatan pertahanan, pemerintah juga perlu melakukan penambahan jumlah helikopter, paling tidak 50 persen dari jumlah yang saat ini.

  “Sampai saat ini, TNI sudah memiliki sebanyak 76 helikopter, tetapi untuk memperkuat pertahanan, paling tidak kita perlu membangun helikopter lebih dari 50 persen dari jumlah yang sudah ada, atau sekitar 40 unit helikopter,” katanya kepada wartawan saat ditemui usai penyerahan helikopter dari PT DI kepada TNI Angkatan Darat dan TNI Angkatan Laut, di Hanggar Aircraft PT DI, Jalan Pajajaran, (2/3).

  Sampai tahun 2014 jumlah pesanan tambahan Kemhan kepada PT DI sebanyak 40 helikopter lagi (photo : Tempo)

  Untuk pembangunan sekitar 40 unit helikopter tersebut, Purnomo menyatakan, pihaknya kembali mengggandeng PT DI untuk bekerjasama. Namun, untuk menyelesaikan ke-40 unit helikopter tersebut, lanjut Purnomo, pihaknya hanya memberikan tenggat waktu yang cukup singkat kepada PT DI.

  “Kami berharap ke-40 unit helikopter tersebut bisa diselesaikan pada tahun 2014 mendatang, jadi PT DI harus bekerja lebih giat, bekerja lebih keras lagi untuk menyelesaikan helikopter tersebut,” ujarnya.

  Hal tersebut juga dibenarkan oleh Ketua Komisi I DPR RI, TB Hasanudin. Dirinya mengatakan, sampai saat ini pemerintah memang memprioritaskan pembangunan pertahanan negara.

  “Selama tujuh tahun ini, pemerintah sudah memberikan anggaran tiga kali lipat untuk anggaran pertahanan, karena pertahanan memang menjadi salah satu prioritas dari pembangunan negara,” katanya.

  Untuk pembangunan pertahanan tersebut, lanjut Hasanudin, pemerintah memberikan dukungan seratus persen, bahkan unlimited (tidak terbatas). Dan dirinya berharap anggaran yang sudah dan akan diberikan untuk pembangunan pertahanan negara bisa dimanfaatkan sebaik mungkin.

  “DPR RI mendukung pembangunan pertahanan negara ini, kami mendukung seratus persen bahkan unlimited, dan kami juga berharap agar setiap rupiahnya bisa digunakan untuk TNI,” ujarnya.

  Dan untuk pembangunan pertahanan negara, Hasanudin mengatakan, pemerintah sudah mengalokasikan dana sekitar 4.2 triliun rupiah, termasuk untuk pembangunan ke-40 helikopter tersebut.

  “Sampai 2014, kami sudah mengalokasikan dana sebesar 4.2 triliun rupiah untuk pembangunan pertahanan, hal tersebut juga berkat kebijakan dari Kemhan, dan dengan ini industri pertahanan perlu bekerja lebih giat lagi untuk membangun helikopter, kalau bisa dalam satu tahun bisa mengeluarkan 10 unit helikopter, sehingga industri pertahanan bisa menyelesaikannya sebelum pergantian kabinet,” jelasnya.

  Ditemui di lokasi yang sama, Direktur Utama PT DI, Budi Santoso mengatakan pihaknya siap menerima pesanan helikopter dari Kemenhan. Menurutnya, jika pihaknya pintar mengatur jadwal, pembangunan helikopter bisa diselesaikan tepat waktu.

  “Kita perlu pintar-pintar mengatur schedule nya, agar pembangunan helikopter bisa selesai sesuai dengan target yang telah ditentukan,” katanya.

  Hingga saat ini, Kemhan sudah memesan tujuh unit helikopter yang pengerjaannya dilakukan di PT DI. Tiga helikopter yang sudah diselesaikan, yakni seri Bell 421 EP, kemarin diserahkan kepada Kemhan untuk TNI Angkatan Darat dan TNI Angkatan Laut. Sementara empat helikopter lainnya, kini masih dalam pengerjaan. (mga)

  (JPNN)

 124. uwo says

  1, Pemerintah AS Mengaku Menerima Pesanan Pembelian 8 Helikopter Tempur Apache TNI
  Jumat, Februari 10, 2012 IDB No comments

  JAKARTA-(IDB) : Pemerintah AS mengaku baru menerima pesanan pembelian 8 helikopter tempur. Namun rencana pembelian helikopter tempur masih dalam tahap awal. Demikian disampaikan oleh Duta Besar Amerika Serikat (AS) untuk Indonesia, Scott Marciel di kantornya, Jalan Medan Merdeka Barat, Jakarta, Jumat (10/2/2012). “Kami baru menerima request. Jadi itu masih dalam tahap awal,” ujar Scott. Scott menyatakan pihaknya sangat senang pemerintah Indonesia menyukai produk asal negeri Paman Sam tersebut. “Kami senang Indonesia tertarik Amerika Serikat produk. Kami transfer teknologi,” jelasnya. Helikopter Tempur http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT-93A7fGDRSnJ4kV3kl_cMsIiXmhZwqGdeB1YE6fIwsCsAnboI 2. Mi-35P TNI AD Semarakkan HUT TNI
  Selasa, Oktober 04, 2011 IDB No comments

  JAKARTA-(IDB) : Satu helikopter berkelir hijau gelap diparkir di halaman rumput Markas Besar TNI, Cilangkap, sebagai komponen upacara hari jadi ke-66 TNI pada 5 Oktober nanti. Dua kanon 30 milimeter dan dua selongsong besar peluncur roket menambah sangar
  Helikopter itu adalah Mil Mi-35P adalah helikopter serang buatan Rusia dan merupakan turunan dari helikopter militer sebelumnya yaitu Mi-24. Dia mengombinasikan kemampuan tembak sekaligus mengangkut tentara, dan julukannya adalah tank terbang ahttp://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRotGgmQOKI8yLWMX2gW-kdyDn7ot1nVmCxWGPt-rXrDcy_d1tFqw …………. BUKA MATA PAK CIK……… jadi orang tu, jgn ketinggalan informasi….hahahahaha………………………

 125. Lubang Buaya says

  kok bisa Indonesia NO 1 di asean tapi termasuk dalam 100 negara termiskin di dunia?? lawak bener ya

 126. ww2 says

  pernah terbaca artikel di laman web ( tak ingat laman apa) dan kalau tak salah la saintis jepun Yoshio Nishina ada terlibat dalam kaji selidik bom atom tapi tak diteruskan atas perintah maharaja jepun kerana dianggap lari dari prinsip bushido

 127. uwo says

  sama gank, gue juga lihat banyak orang malingsialan yg menyalak sperti anjing kurap… preeeeeeeeeeeet……………..

 128. uwo says

  anak malaysia…. indo tu anggota G20, itu bukti indo NO 1 di asean. nggak usah bilang ini itu. belanja militer juga udah terbukti bahwa indo NO.1. YAKHON 80 BIJI. sedangkan MALON, SINGAPURA dan AUSTRALIA nggak punya rudal yg setanding itu. coba kamu katan di bidang apa malon maju dari indo?

 129. Commodore says

  Betul la kalau dapat buat animation nye pun ok sbb teknoloji animasi sekarang dah macam real.
  Tapi some of the real war footage tunjuk Russian nye T34 kena dgn German nye Panther Foooh! melambung turret dia kena hit.
  Advantage kat German sbb gun 90mm nye range lagi jauh compared to Russian 76mm (kena tembak dekat2). Advantage kat Russia lak quantity nye banyak, macam semut.

 130. monsterdin says

  ape la korang ni gaduh2 x de faedah……..baik kita berbincang kali aku nak bawak pasal isu pertahanan udara malaysia cuba kita tgk kita cuma ada pertahanan udara untuk jarak 10km je x de ke perancangan kerajaan untuk beli yang jauh lagi klu zaman sekarang ni yang jenis macam ni helicopter boleh la nak tembak

 131. anak johor says

  mana2 yang shahpaskal tak padam tu..memang bukannya rahsia.
  boleh mendapatkan info yang sama di blog2 lain juga….
  apa yg kita bincangkan disini hanya 1% dari yang sebenarnya.

 132. bapak KFC says

  aduh…kok kamu masih ke warnet…pergi belajar sono..!!!!..
  pantasan aja kamu engak naik2 kelas..masih aja sekolah SD…sudah delapan tahun kamu gagal lulus toh..
  uang yang aku kirimkan tiap bulan,apa kamu habiskan ke warnet..???..
  disini aku jadi kuli di perkebunan kelapa sawit orang melayu toh….
  tampa mereka,kita tidak akan bisa membeli beras…

  aku tidak mengajarkan kamu menjadi anak yang kurang ajar bergini….!!!!
  kamu memalukan bangsa kita yang tinggi budaya dan budi bahasanya aja…

 133. bapak KFC says

  loo….kamu bukannya anakku dik..,kamu itu anaknya jiran sebelah gubuk kita itu..aku kerja di malaysia sudah 2 tahun tidak pulang,saatnya aku pulang untuk menjenguk isteriku,iaitu ibumu,tahu2 kok ibumu lagi hamil 7 bulan…setelah aku elidiki,rupanya ibumu selingkuh ama pak yanto.
  kerna itu sudah lama aku tidak kembali ke desa kita,malu aku menghadapi warga sekitar..jadinya atas rasa tanggungjawabku,aku tiap bulan nitipkan uang ajalah…

 134. naza says

  Bro ww2,untuk buat reaktor nuklear kena ada heavy water untuk coolant nya. Masa tu us dapat benda tu dari sweden German pun tau perkara ni. tapi bila sebut jepun pun ada… menarik ni. Boleh bro bagitau sumber nya… plissss

 135. naza says

  dasat perang tu bro commodore. walau strength rusia double german punya,tapi korban di pihak rusia sangat tinggi. german tewas dengan salji dan tektik cossack rusia.

 136. ww2 says

  pernah terbaca satu artikel mengatakan bagi mempercepat kemenangan jepun ke atas china, jeneral-jeneral jepun mengesyorkan menggunakan bom atom ke atas china tetapi ditentang oleh maharaja jepun kerana dianggap tak peri kemanusiaan keatas umat manusia. Jadi akhirnya atas perintah maharaja jepun, kaji selidik bom atom telah dimansuhkan.

 137. ZAINI says

  abg shah,…..depa ni makin melalut…dedah rahsia negara …..lama lama jdi bahaya.saya respek abg shah…..masalahnya org yg tak paham akan mengapikan cerita…..apakata abg shah shut down je blog…..demi rahsia tentera negara….

 138. Commodore says

  Battle of Kursk, the biggest tank warfare in the history of mankind.
  Tak mungkin battle sebesar ni akan berulang lagi.
  kalaulah dapat difilemkan, kan baik.
  History channel pernah tunjuk animationnya sikit2 je. (tu pun Battle of the Bulge)

 139. Padan Muko says

  Pak, saya juga sedih mendengar rintihan bapak (ni baru betul sedih), malangnya bapak punyai anak diIndon yg menghabiskan uang kiriman bapak.
  Tak apa pak, kawin satu lagi disini dan buat anak ramai2, kerajaan M’sia pasti tanggung beres.
  Anak yg kat Indon tu, bagaimana pak?…nasib kau laa! kau pandai la hidup sendiri.
  Bapakmu disini udah ada istri muda Hehehehe! Ayahku kahwin lagiiii (L.Ramlee)!

 140. Commodore says

  kalau mcm tu pesawat tu sukar nak dikesan tapi tak boleh menyerang sbb takde senjata, kecuali diletak dlm bellynye. Maknanya fighter tu kena bersaiz besar lah to accomodate the weapon bay.
  Nampak design KFX tu mcm kecik je?

 141. Bapak says

  BIBIK…buatkan saya kopi. Kemudian cuci jamban. Lepas tu jangan lupa buang sampah KFC semalam. Jangan curi-curi makan sisa KFC basi tu, nanti sakit perut saya jugak yang susah.

  WAK, lepas cuci kereta, pergi cuci longkang keliling rumah. Jangan kutip sampah buat souvenir….

  isk isk isk….

 142. Padan Muko says

  Bagus tu, panggil semua TKI pulang, Indon sudah maju. Alhamdulillah.
  Tapi pak kenapa lagi 10,000 amah Indon mau masuk M’sia ni?
  Memang cakap kau serupa sampah, main lepas aja,takde fakta.
  Kau “jijik melihat kelakuan malon” Hehehehe! jijik tapi rindu ya pak?
  Siapa mau percaya cakap Indon kalau camni perangai kamu?
  Cermin2 lah diri, kau klaim kau baik, malah terdedah seribu keburukan kau.
  Memang legasi Sukarno hidup segar bugar diIndon…RETORIK !

 143. Padan Muko says

  kfc. kau cermin dulu diri kau sebelum mengata org. cakap2 kau memanggil org “beruk” “malon goblok” tu baik ka?
  kalau kau rasa sedih pegi mampos kau la, aku apa peduli?.
  jgn cuba nak tunjuk baik sedangkan diri kamu bergelumang taik.
  masok blog org tak bagi salam lepas tu caci hina tuan rumah, siap nak rasa sedih pulak lihat kelakuan melayu! berambos lah kau Indon jdn nak berlakon kat sini.

 144. kfc says

  aku sedih lihat kelakuan melayu jati disini tdk mau berunah seperti melayu bandar kelakuan malon disini persisi seoerti di buku dilemma seorang melayu karangan mahathir mohamad apakah bapak belum baca kalau belum aku sedih uhuk uhuk uhuk

 145. roket_anwar says

  xi xi xi bapak yang bodoh kenapa mau kerja kat malaysia gaji ciput indo sudah maju pak open your mind please anakmu yang handsome ini aja sudah jijik lihat kelakuan malon bodoh mlas sombong tapi cakap besar apakah bapak berubah pikiran karena kebanyakan makan nasi lemak mue heeeeeee

 146. bapak KFC says

  jangan ngomong bergitu nak.. tni saat ini masih menerbangkan helikopter yang lagi kadalausa..tahun 1950an…sedangkan nurinya tetangga kita malaysia itu masih sangat baru jika kita bandingkan dengan helikopter tni kita yang tiap tahun pasti aja ada yang jatuh…

  tahun 2010 aja ada 7 helikopter kita yang jatuh,
  tahun 2011 aja ada4 lagi helikopter tni yang jatuh..
  kamu harus tahu itu nak..
  kok kamu jadi bodoh seperti kakak2mu yang 2 ekor itu…?

 147. anak johor says

  masih ramai warga indo yang baik dalam ni…
  mereka yang berhati mulia hanya diam saja melihat sebilangan kecil dari bangsa mereka yang menyalak2 kat sini…
  maklum sajalah..anjing menyalak bukit…hihihi…

 148. anak johor says

  jangan letak iklan kat tepi2 tu..nanti jadi tak best pulak…hihihi….
  makin sembrono jer komen2 kat dalam ni…
  sakit perut aku baca…hihihi…

 149. bapak KFC says

  kok anak ku lagi satu juga ada disini…?apa kamu tidak kesekolah SD..?
  sudah delapan tahun kamu tidak naik2 kelas…rupanya biaya yang selama ini aku kirimkan itu kamu hamburkan ke warnet ya nak…?
  jangan mikirin kfc kita….ops…salah..kfx kita..kerna untuk mendapatkan keupayaan stealthnya, pak presiden sudah meminta tni au untuk menyediakan bambu runcing sebanyak mungkin.

 150. bapak KFC says

  kok makin bodoh aja anak ku ini…mesinnya pesawat tempur terhebat dunia itu.kfc…ops!!!..kfx itu buatan anak bangsa kok..mesinnya dari bahan rongsokan hasil dari hibah.
  rudalnya akan kita pasang dari bambu runcing untuk membombardir bumi malaysia..tapi tunggu dulu sehingga bapakmu ini pulang ya…

 151. bapak KFC says

  kok kamu tahu itu..?..memang tiap hari aku kerjanya di kedai rouletter untuk biaya anakku ke sekolah..tapi kok duitnya dihambur2 ke warnet…
  maaf ya pak..nanti pulang ke indon,akan aku hajar anak ku ini….

 152. bapak KFC says

  apa kamu tahu saat ini bapakmu ini masih terus menjadi kuli di malaysia…??..jangan menghabiskan uang yang aku kirim ke warnet…sialan lo anak..!!

 153. bapak KFC says

  kok semakin kurang ajar lo ya nak..sedangkan aku bapakmu masih kerja jadi kuli di malaysia,kamu belajar di kandang kambing itu dari biaya yang bapakmu ini hantar dari menjadi kuli di malaysia,kok menghabiskan uang bapak ke warnet..?
  tiap hari bapakmu ini kabur dari dikejar2 ama RELA nya malaysia….
  saat nanpak rela,bapakmu ini kayaknya seperti nampak malaikai maut..kamu tahu itu….??

 154. roket_anwar says

  xi xi xi mau tahu kehebatan roket buatan tempatan tanya tuh sama saeful betapa hebat roket anwar mue hheeeeeeeee

 155. kfc says

  kfx buatan tempatan indo bikin korea bikin enginenya beda kfx bina engine typhoon ifx bina engine rafale radome dari saab sweden radar france just info design airframe avionik sudah selesai sekarang masih tahap pemilihan engine

 156. naza says

  tujuan pesawat halimunan ialah untuk memusnahkan sasaran penting musuh terutamanya stesen radar. jadi dia tak payah lah bawa banyak barang masa menyerang, cukup la dengan 2 3 biji ALARM. pastu pesawat lain pula ambil alih tugas menyerang selepas radar musuh gagal. gitu lah cerita nya….

 157. IndonATAUIndog says

  aku dok perati indon yg komen kat sini aku rasa indon yg duduk kat malaysia. indon2 seperti nie yg bahaya dan selalu menyebarkan fitnah dan melaporkan fitnah kepada warga2 indog di indog. camana org indog leh tau budu dan ada pulak indog ckp stail kedah/penang. aku pernah baca kat kaskus ada seorg mamat indog nie menghina org kelantan cakap kelantan dan kat fb aku baca ada cina indog keje kat kedai roulette doa kat tuhan dia agar jauhkan polis malaysia dari datang ke kedai rouletter dia. apa dia bodoh ke tak tau undang2 kat malaysia tak benarkan cyber cafe jd pusat judi kalau nak berjudi sangat beli la KTM dan INDOG paling ramai beli KTM. kpd org malaysia hati2 sekarang dgn INDOG2 yg tinggal kat msia mungkin mereka ini sebenarnya yg menyebar fitnah dan membuat cerita palsu tentang negara kita

 158. naza says

  bro, masa tu jepun belum ada nuklear lagi kot. oppenheimer baru buat project manhattan kat new maxico, lepas berjaya test bom pertama, baru jepun kena bom, dan perang ditamatkan. (dari buku)

 159. anak malaysia says

  Wui,Loading,sejak 15 tahun lepas,purata pertumbuhan ekonomi malaysia lebih tinggi dari indon tau!..(ko cari sendiri jgn bntah)..
  Cuma sekang dunia beralih ke economy negara brics..
  -Brazil,India,China,Russia,South Africa,
  (market bnyak,dasar ekonomi mantap)
  Indonesia tidak termasuk..tapi dilihat sbg market utama Asia T krn population..1.China,2.India,3.Indonesia.4.Thailand.5.Malaysia.
  But still,India and Indon,infrastruktur/lifestyle/education/healtcare/ICT/Technology masih di tahap gaban..
  So membuka peluang kpd negara yg lebih advance spt malaysia utk meyalurkan kepakaran..
  Dalam business sape untung?peniaga kan??..
  Ko ingat Indon bole kejar China?china tu sengaja rendahkan duit dia..Kalu duit dia setanding rupiah kau tu,China 15 tahun je tau ketinggalan dengan Superpower Uncle Sam..Skang ni 25 tahun..
  itupun masih lower middle income ka?china middle income lg,kalu mereka tak rendah kan duit,jd advanced middle income mcm malaysia..
  Sbb tu aku tulis,jgn kerana kau,INDON kena kutuk..
  Sbb mostly statement kau akan mmbawa arguement antara malaysia dan Indon..

 160. anak johor says

  untuk mengekalkan taham “super halimunan”nya…..kfx menggunakan rudal bambu untuk menyerang balas dan membombadir.

 161. anak malaysia says

  X lebih tak kurang macam cik su30mkm n F15SG je bro..4.5 gen
  kenapa?coz 2 buah jet ni version yg antara terbaik kat market(diupgraded).
  Kfx ni tiru f16 C/D,(4gen)..engin same..avionik dipgrade,..AESA radar,and bla3…mostly dapat from recent 4.5 gen fighter je bro,so barely jet ni adelah kategori 4.5 gen..ability steath basic,sekadar dari reka bentuk,bkn bahan composite.So skang dia 4.5+ …(+)=(basic stealth)
  tak mcm raptor or Pak fa(5 gen)
  stealth tak stealth,ade barang boleh detect..nanti perang tengok sape jaguh.
  lagi 10-12 tahun,cik su kita tu akan di replace.Maybe tudm amek PAK FA..(5gen)..sedangkan waktu tu seberang baru terkial-kial siapkan 4,5+ gen kfx tu..Siapa atas siapa??..kita malaysia bukan north korea..!
  aku x pandang rendah, benda fakta..budak tu yg sayang indon sangat..
  nak bincang mampu tak mampu buat fighter itu cerita lain,ade wang boleh beli.. tahniah indon krn berani ke next step..
  Benda pasal comparison..ketepikan soal lain le..

 162. True Story Of KF-X says

  KF-X yang mempunyai keupayaan halimunan (stealth) dengan syarat tidak boleh dipasang rudal, pod chaff, pod meriam, pod target dan tangki bahan bakar tambahan (drop tank) pada pilon pesawat (hardpoint) bagi mengurangkan radar cross section (RCS)

 163. Green says

  fulamaakkkkkk….. dah 800 komen beb . dah boleh masuk pertandingan blog dah ni… kalau masuk mr shah mesti champ punya lah… tak sampai 1bulan kot artikel ni ditulis dah 800 komen. hebat2. mr shah tambah sikit lagi ad kat tepi2 blog ni.. boleh wat duit tuuu.

 164. ww2 says

  kalau tak salah la…. sehingga penghujung ww2 kuasa bersekutu mempunyai keanggotaan lebih kurang 51buah negara, lawan pula kuasa paksi yang mempunyai keanggotaan lebih kurang 19buah negara, memang kalah la. tapi kalau waktu ww2 maharaja jepun setuju guna bom nuklear, rasanya dorang boleh menang.

 165. uwo says

  kalian hanya bisa buat roti canai ama karipap aja. udah jgn bnyak omong kalian. kalian udah nggak punya duit lg. nuri aja nggak ke ganti ampek skrg…… ”kuburan terbang untuk tentara udara diraja malon” cihuuuuiiiiiiiii………. JAYA LAH MERAH PUTIH KU

 166. boyshah says

  ucapan hitler,,,,,,,,,sya boleh bunuh kesemua yahudi dimasa pemerintahan saya tapi sya tinggal kan sedikit supaya kamu tahu siapa yahudi..

 167. mat indoor says

  betul lah cakap kau bro naza..nazi kalah sebab teknik,strategi dan perancangan yg tidak betul..hitler time tu terlalu emosi dan taktik peperangan bukan kepandaian hitler..hitler tersilap langkah..patutnya urusan perang ni diserahkan kepada jeneral2 perangnya sebagaimana dilakukan stalin..aku ni peminat sejarah perang dunia ke-2 dan agak obses dengan hitler dan neo nazinya ^_^ tp aku bukan nazi yer..just minat tak tau kenapa hehehehe..

 168. mat indoor says

  lol????ada cerita best ke kat tv3 tentang scorpene…..hurmmmmmm…baru je petang tadi aku baca kat blog papa gomo tentang pengalaman dia bersama kru tv3 dan bernama masuk dalam perut scorpene..celaka betul coz sekarang aku jarang betul tengok tv…taktau ada benda tu kat majalah 3…hurmmmmmm,ada sesape tak rajin pls email kat majalah 3 soh pergi ke kilang irkut hheheheheh 😛

 169. MEMORY says

  kamu je yg suka merendahkan2 org lain,aku tau ko ni mamat bangla tapi tau bahasa melayu,sebab tu suka hentam sesuka hati negara kat asia tenggara ni.pyscho.pleaselah kitaorang tk heran dgn pembelian negara lain kat asia tenggara ni .ade duit belilah,kalu tk ade jgn ckp besar bende tk wujud.sori,nanati bkn kfx yg terbaik kat asia tenggara ni tapi f-35 singapore yg bakal msk perkhidmatan tentera singapore melainkan indonesia atau malaysia beli russian fighter gen 5 yg dikatakan lebih hebat berbanding jsf.

 170. anak johor says

  jika ada sesuatu yang kamu ingin kongsikan,silakan ..jangan risih dan jangan ambil hati pada komentar2 kami yg tidak ditujukan kepada warga indo yang baik seperti kamu….

 171. naza says

  aiseymen…. tok guru, naruto musti terjerit jerit nak ikut kalo kak nurul dia ada.. bagi coklat pun dia taknak dah. kita berdua ok la, kuat iman. ececey…:D

 172. bapak KFC says

  jangan buat malu bangsa berdikursi disini..aku sebagai bapakmu aja masih bodoh,apa lagi kamu nak…MRLS dan rudal kita untuk menembaki para pendemo dan orang2 miskin yang lagi ngerubutan lahan.foto itu kan pipa pertamina yang nongkrong dibelakan gubuk kita ini…

 173. anak johor says

  dah memang sekolahnya atas pokok lah bro..sebab itulah dia ingat orang dia yg paling cerdik..hanya cerdik main taik sendiri jer…itu faktanya…

 174. anak johor says

  bukan memandang rendah keupayaan kfx itu,memang pesawat itu dibangunkan utk teknologi generasi 4.5, tapi semua pesawat pejuang saat ini dibangunkan menggunakan teknologi generasi ke-5.dan ada yg telah masuk ke gen-6.
  senang cerita,mcm hpone yg ada dipasaran skg,kita hanya menggunakan 3.5G,sedangkan teknologi hpone sudah ada yg 5G.,tapi atas faktos kos yg tinggi utk membangukan 3G,maka pengeluaran 5G ditunda dahulu,walau teknologinya lebih murah.

 175. anak johor says

  untuk maklumat saja..tahun 2012 ini,ekonomi indon dijangka tumbuh pada kadar 6.5 – 6.7% dan inflasi diunjurkan semula dari 4% kepada 6%.semua belanjawan negara akan disemak semula kerana faktor kenaikan BBM,walaupun akan dinaikan mungkin sehingga rp1500 seliter.=RM0.60.

 176. Padan Muko says

  Woi kfc bongok,
  Kalau Endri rahman tu dah berambos balek indon, takkan projek tu berhenti pulak? Orang lain pulak yg sambung la. Kau ingat org lain tak boleh buat ke tanpa dia. Itu projek USM.
  Apa punya monyet la kau ni? Dudok atas pokok tu la diam2.

 177. Commodore says

  Hai Bro,
  Zoom kat nurul ye? ingat saya sorang je!
  Hehehehe! kalau dah jantanlah namanya silap2 cerita pasal Scorpene tu suma dah tak penting lagi la!
  Tapi pada tilekan saya la, si nurul tu ada bakat kalau pi bertapa!
  Hehehehe! kalau camni la, naruto tak boleh ikut lagi pi bertapa. Tak sesuai.

 178. kfc says

  mane ade mak aku lempang..dia tolong basuhkan la.tak marah pun…mak aku bkn mcm mak ko..takde kesabaran…ko pnye tahap kesabaran pun lebih kurang mcm mak ko kan..hik hik..

 179. Betutu Memories says

  udah tgk donk..gayanya macam mercun roket je..gue sikit pun tak gentAr..rasa nak ketawa lg ada..ngapain roket negara loe jelek bangat??

 180. Padan Muko says

  Bro,
  Rafale/Typhoon/Gripen/S.Hornet/SU30MKI/MKM/F15SG dah masuk kategori Gen4.5 la. Diaorg semua dah upgrade dari model asal samada avionics/airframe design modification/material & coatings.
  Kita tak pandang rendah kfx, mungkin dari segi Radar Cross Section (RCS) nye labih baik dari fighter diatas tapi performance yg lain?
  Kalau aku nak jual fighter diatas kau ingat aku nak bagi radar/avionics aku kat kfx ke? kalau bagipun yg downgrade nye.

 181. Commodore says

  Bro BM, belum boleh lagi dimansuhkan, at least some threats has been neutralised.
  Ada baik gak gencatan senjata ni. We’ll see what happened next!

 182. Lubang Buaya says

  yang pasti KFC menggunakan enjin import dari Amerika (US), yang akan memerlukan kelulusan dari kongres Amerika

 183. Green says

  Kawan2 malam ni ada citer best kat TV3 . Citer pasal Kapal selam Scorpene . Siap view dari dalam perut kapal lagi…. Aku punya GILERRRRRRRR TERUJAAAAA.. siap order Pizza Hut lagi sambil tgk citer scorpene. Bukan senang dapat tgk bebb.
  wahhhhh best.

 184. Hang Loading says

  Jangan pandang rendah KF-X…Inilah yang selalu menjadikan msia ni terlena. Asyik merendahkan apa orang buat.
  Korang tau tak? Apa rancangan awal KF-X tu?
  Dia adalah pesawat generasi 4.5. Artinya dia berada dibawah F-22,F-35, PAKFA T-50.
  Fighter mana yang sekarang berada dalam 4.5? Tak da. SU-30MKM, F-15SG masuk gen 4++ je,
  KF-X tu boleh dikata project usaha sama Korea dan Indon. Yang menjadi pertanyaannye adalah siape yang menolong depa berdua bina KF-X?
  Tengok Su-30MKM dia adalah fighter asal rusia, adakah tech didalamnya dari rusia?

  Rasanya msia mesti bersiap bersedih sebab SU-30MKM bakal bukan lagi menjadi pesawat terbaik di rantau ni bersama F-15SG. Indon pon dah ada rancangan nak ambik SU-35BM. Bila pon terjadi saye tak kan tekejut lagi. Tengok apa yang dah indon beli dan buat. tengok ekonomi indon sekarang ni.

 185. mat indoor says

  teknologi alien? macam nazi je yg dikatakan turut menggunakan teknologi alien..kalau diikutkan..teknologi militer nazi jauh lebih terkedepan berbanding british dan amerika pada waktu itu..tapi hairan macamana dorang boleh kalah?

 186. anak johor says

  ko tak tahu ke apa yg singapora dapat dari ikut masuk dalam program f35 tu..mereka dah dapat teknologi dan telahpon siapkan pesawat pengintip serupa mcm B-2 ,walau saiznya mini..tapi cukup utk menyusup masuk ke kawasan musuh dan sgt sukar dikesan,kalau dikesan radar pon,tak perlu cuak sebab tak ada orang dalam tu.

  pasal roket pulak,yahun 2014 tu indon tak akan mampu sampai ke tahap roket utk lancarkan satelit,mereka hanya menumpukan utk roket membawa satelit mini.

  beberapa ujian roket itu telah jatuh dipenempatan awam,dan menyebabkan warga awam terkorban.kalau china yang 30 tahun tu lebih maju dari indon pon ambil masa 20 tahun,takkan indon ambil masa 3 tahun dari kegagalan peluncuran roket yg meragut nyawa warga awam..?

 187. naza says

  kalau rujuk kepada data spec nya, semua kebolehan tu ada dah dalam teknologi yang lama. cuma dipertigkatkan saja

 188. anak johor says

  yup..betul tu….pesawat tu hanya menggunakan teknologi tahun 80an…dan dibangunkan tahun 90an..kfx tidak dibina sebagai pesawat pejuang hadapan,hanay jet latihan ringan dan serangan ringan…lawan dgn mig-29n pon dia tak mampu.

 189. anak johor says

  kfx tu hanya jet latihan saja,kalau nak perang,hanya boleh ditugaskan sebagai pesawat penyerang ringan jer..kalau tak yakin,tanya dgn tuan rumah dan boleh cari fakta yang sangat banyak di google.
  bukannya satu ancaman pon..kalau perang,tni al akan gunakan jet itu sebagai pengawal udara dalaman saja.

 190. Padan Muko says

  Aku respek projek kfx tapi nak cakap “lg power dari rafale dan typhoon…serta lagi canggih dari kf-16″ itu susah sikit aku nak telan. cari banyak sumber lagi bro pastu buat perbandingan.

 191. Padan Muko says

  Ha H.Loading, camni nye komen la baru ok. Samada kita setuju ke tak itu lain hal. Yg penting berhujah ada fakta.

 192. Hang Loading says

  Roket pertama indon dinamakan “KARTIKA” ia dibina tahun 60 lah. Tapi itu sebenarnya USSR punya da. Rusia bagi sket ilmu pembinaan kat depa. Sebab kedekatan indon dan USSR saat itu. Propelan dan material roket tu semua asal rusia. Tengok lepas USSR tak de lagi, indon tak da lagi terdengar ada percobaan roket.
  Sejak Pakar indon bernama BJ Habibie (bekas presiden) dirikan industri pesawat, indon dah tak berapa ambik perhatian pasal roket, indon lebih bertumpu pada industri pesawat. Baru lah sejak indon reformasi dan akibat sekatan senjata depa kerja kuat membangun industri roket. Tak caya? Tengok berapa besar roket Kartika berbanding roket 122mm depa sekarang. Bila indon ni memang dah pakar sejak dulu musti depa dah buat ICBM sekarang ni. Dulu tu semue rusia yang buat bukan indon.
  Tabik kat indon, dalam tahun 2014 depa dah nak lepaskan Roket Peluncur Satelite.

  Singapore dalam program F-35 tu hanye level SCP, dibawah level 3 partner. Rasanya depa ni bayar kat Israel lah biar terikut masuk list bersama israel as SCP.
  depa ada hak nak buat F-35? Depa cuma buyer lah beb. Depa ni sekutu, keuntungan dia adalah harga F-35 spore lebih rendah dari bukan sekutu macam msia atau indon. Depa pon dapat list penerima paling awal. Tu je….

 193. anak malaysia says

  Woi,kentucky!!mana brader tu tak angin,
  Ko berak dalam seluar,mak ko happy senyum2 je ke?
  mesti mak ko lempang ko kan?..

 194. anak malaysia says

  bro kf-x tu beli dah siap sekadar seri dengan F15SG je bro..
  F15sg tu on par dgn kita punya cik su je..(dua-dua upgraded avionics)
  bezanye kfx less manourvering abiltiy(dogfight tak kuat,x lebih cm f16)
  but ade stealth(utk lawan north korea)
  stealth tak stealth,vera-e and awacs(akn dtg) boleh detect jugak..
  malaysia bkn north korea, sukhoi and typhoon(akn dtg) mampu deterrence..
  2020 baru siap,itu baru saje prototype..
  Nak buat jet ambik masa 2-4 bulan tau sebuah..ape cer?
  Mau ambil masa 8-12 tahun baru semua 50 bijik masuk inventori indon..
  Lagipun takde sebarang pembelian mengejut pun tuk counter balik pembelian ni,2nd Batch mrca dah lama dalam perancangan TUDM.
  xheran la denga KFX tu..

 195. Padan Muko says

  Para yg last tu infonye kau dapat kat mane? Forum Kaskus ke Metro tv?
  Menangis Nicholas Sarkozy (France) dgn David Cameron (UK) baca fakta kau ni.
  Camtu Zahid Hamidi pun sure datang melutut kat Indon nak beli kfx tu.
  Cuba cari fakta dari banyak sumber dan buat analisa. Kalau kau tanye kat kuda aje, semua benda yg kuda buat adalah baik & bagus belaka, yg lembu, unta, babi & kambing buat, tak elok.
  Thank you for sharing anyway!.

 196. Padan Muko says

  Indon nak on par ke, nak lebih dari M’sia pun kita tak kesah, itu keperluan dia tapi jgn perlekeh, caci hina apa M’sia beli & buat.
  Kita paham keperluan dia besar sesuai dgn saiz & population dia tapi jgn menghina apa M’sia buat. Walaupun tak sama barang yg dibeli itu adalah strategi masing2. Kita kena respek tu!

 197. PAS says

  Gilerlah! Israel nk beli lebih dari 100 f-35…..fuyoo…lagi nangis org palestin…F-35 ni walaupun x sebaik f-22…tapi f-35 mcm harrier…VTOL….

  asalnya israel nk beli 24 f-22…tapi us x kasi jual jet tu kat mana2 negara demi menjaga rahsia teknologi mereka…kalau china dpt f-22…china boleh buat reverse engineering…bahaya tu utk us…

  pernah terbaca walaupun kf-x tu diturunkan ke 4.5…tapi masih dianggap stealth…dan lg power dari rafale dan typhoon…serta lagi canggih dari kf-16…

 198. PAS says

  saya pun nk join jugak….kita bawak mat2 yahudi ortodoks dari israel dtg ke msia kawin ngan org malaysia…dpt anak2 hensem mcm jake gyllenhaal…malah lg hensem dari pak arab…siap mata biru lg…hidung pun mancung…kulit putih…

  mari kita berdagang ngan israel dan beli senjata2 canggih spt merkava, tavor, soltam dan byk lagi senjata canggih dari israel…kita dpt barang dari israel, dua2 dpt faedah bersama…israel jadi kaya…kita msia pun kaya sebab pemindahan duit yang banyak…

  tapi kalau hang loading nk jadi kawan parti pembangkang malaysia, kenalah jadi rakyat msia dan undi utk pembangkang di msia supaya kita dpt jatuhkan umno yg jahanam tu…malah dgn kemenangan pembangkang kita dpt jadikan anwar ibrahim sebagai PM kita yang berwibawa dan sejati…

 199. uwo says

  PLM 861 Peluncur Roket Modular, produk baru PT Pindad (photo : Kaskus Militer)http://1.bp.blogspot.com/-urqvbnEjfro/T1GC7GghQ0I/AAAAAAAAMcM/OSGasA0cOII/s400/alutsista-static-show5.jpg. BUKA MATA MU LEBAR2 betutu memories

 200. Padan Muko says

  Ya, penyakit warga M’sia tapi kau dapat penyakit warga Indon, semua nye salah, tak betol, caci & hina orang.
  Woi, apa yg Indon buat itu berdasarkan keperluan & perancangan negara dia dan apa yg M’sia buat pun berdasarkan kepentingan & perancangan negara kita.Tak semesti semua plan mesti sama untuk capai satu matlamat. M’sia tak perlu buat fighter sbb kita tak perlu fighter yg banyak sbb negara kita kecil dibanding dgn Indon. kat sini kau dah nampak dah prioriti yg berbeza. Indon habis berbillion untuk KFX M’sia habis berbillion untuk AV8 & SGPV, ok what? whats the problem.
  Kalau ye pun kau dudok kat Indon tak semestinya org kat M’sia kena setuju dgn kau.
  Jawapan aku pada soalan kau ialah M’sia ada banyak duit, kita belilah apa yg kita nak, tak payah nak buat, adakah itu bodoh namanya? Kalau kau nak makan Indo-mee segera aku suroh kau buat mee tu jgn beli, camne?
  Woi ada benda kita kena buat ada benda kita kena beli la!
  Yg kau bising sangat pun bukan duit kau!

 201. anak malaysia says

  Roket je bro roket bodoh..tak guided..
  trsasar kena rumah orang tu..Bom pun bom bodoh je..
  Kat batu arang buat explosives gak,takle serancak mamat ni bercerita..
  Taming sari kita GPS guided lagi..hehehe..
  Dia citer lebih,mcm indon hebat nak mampus..
  masing-masing negara ada kemampuan..
  malaysia,indon,singapura di tahap yg sama..

 202. Anak Sabah says

  Salam Anak Malaysia,

  Bawa bertenang, bro… Tak usah nak disclose rahsia sensitif negara pada orang yang tak patut d blog bro Shah ni, especially tapak pelancar roket kat Sabah dan lain2. Buat dek je… Rahsia negara semua tu tau… Ada banyak lagi projek rahsia… Dah nama rahsia, kita diam je la. Biar la dorang nak hina kita ke, maki kita ke, bila betul2 dah perang nanti, baru kita tunjuk kat depa. Ok? Rilek bro…

  Ko pun tau “MAMAT” tu gila2 sikit. Ko layan dia apsal? Saya tegur ni supaya kita tak disclose sangat projek2 ni pada “ORANG LUAR” ni… Aku tau ada sebab projek yang ko cakap tu, memang tgh giat dijalankan…

  Remember, Rahsia Negara, tanggungjawab bersama, k. Take care, Malaysia dan Indonesia…

 203. anak johor says

  belajarnya ke sekolah om..bukannya ke kandang kambing ya…uav itu tidak sama dengan uuv….
  apa nasik aking itu sama dengan najis yang kamu makan tiap hari itu..?

 204. PKR says

  ciput kepal hanggok ko…roket indon tu dah berjalan 38 tahun..berapa kos untuk kajian selama tu..?
  hanya berjaya jual kepada tni saja untuk roket 122mm..tu pon jarak 20km..sedangkan kat luar negara lain roket 122mm dah boleh hentam 40km..

  nak citer bab KFX indon pulak..? ko tahu ke berapa kos indon keluarkan hanya utk 20% tu..?..lebih mahal dari singapora yg keluarkan USD50 juta utk ikut serta dlm f35..sedangkan indon dikatakan keluarkan modal lebih dari USD2 BILION..itu tidak termasuk 50 jet KFX yang akan dibina…

  apasal lah ko ni BUDUH tahap gaban…mcm ne nak jadi balaci aku klu BUDUH mcm ni..?

 205. anak malaysia says

  Katanya,diklaim sbg UUV (mini) pertama dunia..-sumber tak sure,dari budak2 usm..
  Dicipta oleh pensyarah USM pulau pinang..
  Diberi nama Intelligent Hybrid Underwater vehicle(IIHUV)
  Keupayaan
  Mnyelam sehingga kedalaman 100 meter
  Memantau dan pemetaan dasar laut
  Meingimbas sebarang jenis objek sedalam 200 meter bawah air.(3D)
  Meninjau dan mengintip musuh
  Bersifat stealth,tidak dapat dikesan oleh sonar musuh.
  Setanding dengan UUV luar,tetapi harga lebih kompetitif.

 206. anak malaysia says

  Industri keselamatan dan pertahanan tempatan dianngarkan bernilai RM50 bilion pada 2015..
  Industri pertahanan dan keselamatan di Malaysia adalah dalam Kategori 1 di Asia Tenggara -bersama- Thailand, Indonesia dan Singapura.
  Ada negara maju dalam sektor aeroangkasa, elektronik, manakala yang lain dalam sektor persenjataan, automotif dan perkapalan.
  -Zahid Hamidi

 207. anak johor says

  fuhyooo….tonggang langgang lah malaysia ini macam lo….hahaha…
  diut zakat kita bayar kat lim kit siang….hihihi

 208. says

  okey..
  saya lebih suka mengamati perbincangan forum saja.klo ada pendapat saya sampaikan.militar juga bukan bidang saya.cuma saya suka.trims

 209. anak malaysia says

  Oh brader..aku bukan penganalisis ,tak sampai 0.0001% je bro aku tahu pasal industri pertahanan lokal..aku bace tempur n perajurit.je..
  berbnding dgn media-media sinetron tv tu,apelah sangat ilmu aku boleh dapat..hehehe..
  .tnya zahid hamidi le,contact dia tiap hari..bole jadi bff kau..XD
  masuk forum PP bynk otai kat situ..tnya bro shah,mumuchi,xxnuri pilot,emotionless teenage,saudara 3310..otai semua ni..
  bnyk tempat ko boleh dapat info,xkan tu pun nak kena ajar..ade mata cari sendiri,ade tangan rajin2 la mencari..ade otak ko pikir la sendiri..haha..
  ok terima kasih..
  #UUV mini pertama di dunia..hehehe..

 210. anak malaysia says

  Bongok,sebab tu aku cakap jangan terlalu pandang negara orang..Kalu kau ada sesuatu yang boleh disumbang pada negara ni,tunggu apa lagi??
  jangan tahu condem saje..cakap je lebih,ko ape tahu?mesti budak lagi ni,banykkan membaca,jangan dapat dari satu sumber je..
  aku sendiri yg lihat model jet fighter,siap ade ujian wind tunnel utm lagi..ko ape tau?
  bai,benda kalu setakat adcance sikit dari f16 buat pe.beli lebih baik,dah terjamin kualiti..
  UUV mini,pertama dunia..maaf lupa tulis..
  taming sari guided gps,ko ape tahu??
  ko ingt ptdi je buat chopper,SMe pun dapat a piece of the ‘pie’..tahu??
  Sme buat tailwing utk airbus 320,ko ape tau??
  Airod untung lebih 300juta tahun lepas,ko ape tahu??
  Sapura supplie battlefield communication ke negara luar,ko ape tahu??
  Deftech ade hak milik tuk export pars,siap propose ke brunei ..
  lg canggih dari pindad buruk tu..ko ape tahu?
  malaysia export bahan buat nuklear,ko ape tahu??
  sukhoi bukak kilang kat malaysia,ko ape tahu?
  bnyk lagi act..ko ade otak cari sendiri..
  Bannga la dengan negara sendiri wei,even jepun,negara2 arab dh mula pandang malaysia,kau masih dengan labu-labu kau..
  Syg sangat indon ye?suka tengok sinertron ye?hahaha pergi mampus la kau,malaysia pun x hingin ade sampah macam kau dalm negara..
  Gua tanya lu,lu nampak adik lu bodoh,lagi lu mau kasi hentam sama dia ka?
  fhm ape aku cakap kan?ok terima kasih..

 211. Hang Loading says

  Ko dapat berita sumber mana UUV pertama di donia dicipta kat msia? utusan ke? US adalah pencipta pertama UUV. Indon dan spore saat ini dah develop UUV jauh lebih maju dari msia. Tak caya? Sila google spore UUV starfish dan indon UUV sotong.

  Pasal fighter, jet, chopper ni apa yang msia dah buat? CTRM buat pesawat eagle dulu pon cuma rakit je, Kepakaran CTRM setakat pembuatan komposit material je. Airod pula hanye MRO saje. Budak vocasional Esemka indon kat sini dah pon rakit pesawat eagle yang sama ngan CTRM . Apalah lagi nak dibandingkan ngan PT DI indon, PT DI yang buat airframe hello cougar yang nak dibeli msia. Tak caya sila google “PT DI buat airframe cougar”. Nama je kita beli dari france tapi airframe tu indon yang buat.
  Tok sah cerita pasal missile pulak da.

  Msia hub pertahanan ASEAN? Adeeeeeh. Bila msia ni hub? apa yang negara luar beli dari msia? Ada indon dan spore beli assets penting tentera dari msia? Zahid ni asyik nak ajak semua join pembinaan Industri Pertahanan Asean. Spore dan Indon ada ke nak join? Dorang dah lebey maju itulah sebabnye. Mereka rasa rugi nak join.

  Saye tak pandang berlebih kat spore ataupun indon. Saye bukan nak merendahkan msia sendiri. Saya cakap apa yang yang ada depan mata saje.
  Nak bangga ngan msia pon harus pada tempatnye.

 212. PKR says

  jangar ribut2 om….nanti aku beri upah rp10 ribu yah..pergi main taik..lepas itu,jangan lupa makan sekali taikmu itu..

 213. naza says

  Congrate bro AM. Being a patriot does`t mean you have to join the military.The way you act, write or behave shows who you are. Pramoedya was beleived as a traitor. Only later after people understand him, then he was declared as a patriot. He was only a writer,
  That 777 is a number at jackpot machine. When that number appear mean you`re a winner. And the winner was bro BM bcoz his entries was 777th
  And for your info, ramai rakyat yang telah berjasa, sampai tahap `over achiever`, tapi tak di kenali pun. Mereka juga patriot.

 214. PKR says

  alamak bro..budak ni pengikut aku lah..nanti aku bagi dia rokok..sebab nak beli kat sing..mahal tu..
  nanti PRU-13 dia akan jadi balaci aku yg paling setia.

 215. PKR says

  bagus..!!ada jugak pengikut aku dalam ni…nanti bila aku jadi PM..aku akan halalkan GAY dan seks bebas..3GP akan dijadikan matapelajaran disekolah2 rendah,dan wajib lulus dalam SPM..
  ISRAIL akan kita jadikan kawan,dan palestin akan kita jadikan lawan..
  kita benarkan US bina pangkalan tenteranya kat sini..
  kalau khutbah jumaat,kita mintak karpal singh bacakan,
  lim guan eng pula kita rayu supaya jadi imam..ok..
  tiap bulan aku akan ke indon untuk dapatkan sokongan rakyat mereka yang bijak bistari…bagi 3 hingget dah boleh main taik.
  tapi untuk menjaga reputasi aku sebagai PM,aku sarankan ko pakailah keta ,jangan naik kapcai buruk jer keluar masuk ke singapura tu ok,…..

 216. anak malaysia says

  Brader,memang tak nafi industri indon byk berkembang.
  Sebab ape,rakyat diorang punya semangat patriotik yg tinggi..Selain tu,indon kena ban dengan barat dari sebarang pembelian aset pertahanan,sebab diorang bantai timor leste..Aset pun bnyk yg sudah uzur,takde pilihan diorang terpaksa cari negara ‘neutral’ sbg rakan kongsi utk gnti aset-aset lama..
  Banyakkan membaca,jangan ambik sumber dari satu pihak je.
  Kalau ko nak tengok benda sama berlaku kat malaysia,ko kena sokong,jangan tahu condem je..Act malaysia tak kurang hebatnya dengan indon,malah mungkin lebih bagus..sebab tak dihebohkan selalu..
  kalau kau langgan majalah pertahanan malaysia,ada satu seksyen khas pasal buatan malaysia yg dicipta oleh saintis2 dan pelajar2 ipt tempatan idea dari inovasi sendiri tnpa mana-mana pihak..
  UUV pertama di dunia dicipta kat malaysia tahu..
  Belum lg cerita pasal fighter jet,choppers,missile,pars deftech..tactical aircraft..malaysia buat tapak pelancar roket kat sabah tahu??terbesar kat asean tahu??
  HUB industri pertahanan ASEAN kat malaysia tahu?
  Jangan terlalu pandang negara orang brader,mcm mana negara sendiri nak naik..

 217. Hang Loading says

  HAHAHAHA…
  Nampak masih macam budak, dah rasa menang perkara macam ini
  Bila aku cakap masih budak tok sah marah ye….
  HAHAHAHA…

 218. Hang Loading says

  Inilah penyakit warga msia, bila tak sokong kerajaan musti dicop pakatan lah, apalah….adeeeeeh. Aku ni abstein je bila ko nak tau.
  Bila ko dok dekat sini, baru ko paham perasaan saya. Indon yang boleh dikata tak punya boleh buat banyak. Msia pula uang banyak tapi hasil hampeh berbanding indon.
  Apa jawaban ko pasal ni? Sanggup ko kata msia bodo ke? Rasanya songlap lagi masuk akal.

  Korang tengoklah indon ni dalam masa 10 tahun ke hadapan. Jet fighter pon dah nak buat sendiri. Ye la indon ada share 20% saje dalam KFX tu. Tetapi ngan share 20% tu pon depa dah punya hak tuk bina fighter KFX sendiri. Belum lagi roket, armor vehicle. Pindad indon pon kat TV sini dikata dah boleh bina tank medium.
  Ye la tuk KFX tu indon habis berbillion tapi rasanye perkara biase je. Pembinaan F-35 lagi jauh lebih dahsyat. Tapi untuk pembinaan anoa, tank medium, roket, depa ni habiskan duit ciput je.

 219. anak malaysia says

  Boo malu,aku tak tanya ko pun..Aku tanya saudara jakarta..hahaha..
  kesian,pergi cari org tuk berborak le brader..omegle sesuai tuk kau..
  Sini dengar cakap aku,kalu xde sape nak borak ngan kau,ambik tangan cari ‘gear’ layan ‘adik’ kau puas2..hbs service terus tido..settle masalah..

 220. anak malaysia says

  Xkesah la bro budak tu rakyat mana,
  sudah terang lagi bersuluh,xnampak ke she comes from ‘hell’..

 221. anak malaysia says

  Hahaha,jackpot tak jackpot..kalu x kaya dah aku skang ni..
  777?action kamen ke bro..XD
  Being patriotik bukan sekadar cakap je,is what you can do for your country not what your country can do for you..
  Aku bukan army pun,student ipt je..
  tak bnyak sumbangan yg aku boleh bg kat malaysia..
  ape yg aku boleh buat..
  tak buang sampah merata-rata..
  sokong bolasepak tempatan..
  sokong barang buatan tempatan..and etc..
  ..at least, dapat bela maruah negara pun jadilah…
  tak dapat bersama abg2 askar kat frontline pun takpe..bkn tak mau jadi army,tapi aku ade impian sendiri.. tuk disumbangkan pd negara tercinta ni.

 222. Padan Muko says

  Ini forum untuk berbincang tapi kebanyakannya komen kau mengutuk dan memperlekehkan M’sia. Cuba tunjuk satu komen kau yg menyokong? takde pun. bukan ke tu anti M’sia. Satu cadangan pun takde, semuanya salah.
  Kau ada hak untuk tak bersetuju tapi bukan semuanya yg M’sia buat salah/rasuah/kroni/bohong.
  kalau betullah kau rakyat Malaysia sahlah kau penyokong Pakatan ataupun org yg kecewa dgn ATM. kalau tidak kau tak camni.
  Aku pelik la tengok kau ni!

 223. Commodore says

  Betul tu pak, saya setuju. Tapi dgn H.Loading ni samada dia org Indo atau M’sia, kita tetap akan lawan dia kerana manusia seperti ini amat merbahaya kpd M’sia maupun Indonesia.

 224. anak malaysia says

  Baiklah kawan..damai-damai saje ye..
  alang2 kamu dari seberang,…mau tanya pendapat..
  apa yg orang seberang melihat ‘lemah’ dalam aset sedia ada TD..

 225. Hang Loading says

  HAHAHAHA….
  Siapa kata saya anti msia?
  Adakah saya memburukkan msia dalam porem warga indon? Bila saya cakap terbuka dalam porem msia sendiri patutkah saya dicop anti msia?
  HAHAHAHA…..

 226. Commodore says

  Ini betara guru nak cakap,
  Bro Anak Malaysia, kau cakap ikut suka kau, wa support lu!
  Hehehehe!
  Orang cam H.loading ni kena layan camtu je, baru padan muka dia.
  He’s trying to be popular kat sini ke?, nak dapat rating kot?
  Satu fakta pun dia tak pernah bagi asyik nak mengutuk org je. Boringlah!
  Walaupun aku yg mencadangkan gencatan senjata ramai jugak warga Indo yg terima, tapi ni sekor ni, lain sikit.
  So tak guna bersopan dgn dia, yg lain takpe, kekalkan.
  MULAKAN COUNTER ATTACK !

 227. Hang Loading says

  HAHAHAHA….
  Nampak mamat seekor tu tak puas hati lagi.
  Tak habis nak paksa aku jadi warga indon sebab aku dok kat sini. Budak yang dok kat umah mana lah tau berapa banyak warga msia yang sekarang ada kat indon ni. Mamat seekor tu belum lagi lihat warga msia kat sini yang dah pandai slang indon. Musti dia mati tekejut.
  Apalah dia naik hangin pulak aku cakap pasal ATM. Abah dia ke yang dapat project ATM yang habiskan duit berbillions tu? tak heran bila dia naik hangin terus. Pendapat dia je lah yang betul.

  Pasal keburukan bila nak bandingkan Msia dan indon sama je tak ada yang lebey, apa yang tak ada di 2 negara ni rogol, buang anak,mat rempit, kaki dadah,zinah, semue ade. Indon kuantiti lebey banyak sebab rakyat dia banyak. Msia rakyat sedikit pon apa kurangnye?
  Tapi pasal kemajuan pertahanan tampak indon dah lebey maju sebab warga msia ni perasaan je yang maju. Indon hanya ciplak VAB pon mampu buat Anoa, adakah indon habiskan duit banyak?
  At least rakyat indon terbuka cakap pasal rasuah walaupun negara dia rasuah tinggi. Msia pulak semue sapu bawah karpet tampak bersih kat luar. Itulah sebab kadar rasuah kat msia semakin tinggi.
  Budak dok kat umah baca utusan, tengok TV3, layan 3gp mana lah paham pasal ni.
  HAHAHAHAHA…..

 228. Padan Muko says

  Kau diamlah monyet! Orang tak cakap dgn kau pun, dudok je atas pokok tu diam2 lagi bagus.
  Lagipun kau tak popular ! nanti org dah habis berentap barulah kau boleh masok, ok pak?

 229. Padan Muko says

  Hang Loading,
  Kalau anak jantan betul2 nak berentap dgn Anak Malaysia, jgn lah ajak berentap kat Indon. Adoooi, kalau kat Indon toksah cakap A.M’sia, gajah pun boleh hancur dikerjakan Indon. kalau berani kat tempat neutral la! Kat Brunei ke, kat S’pore ke, kat Australia ke. Cara kau propose pun mcm penakut je?
  My money on Anak Malaysia, Go! Go! Go! Bro AM!

 230. Blog Jakarta says

  Suasana jadi hingar bingar dengan datangnya si Hang Loading. Kalau menurut analisis saya, dari gaya bahasanya, kemampuan bahasa melayunya yang dalam, pengetahuan militer dan politiknya, dia bukanlah forumer Indonesia. Setidaknya dia berada di pihak yang sangat anti Malaysia dan selalu ingin mengadu domba forumer Indonesia dan Malaysia.

  Forumer Indonesia tak mampu menguasai bahasa melayu sampai sejauh itu, kosa katanya, kemampuan mengatahui anatomi militer Malaysia.

  Pesan saya tak usah ditanggapi setiap postingnya di forum ini. Kita sudah membangun diskusi yang konstruktif namun begitu dia masuk suasana jadi gaduh. Kita kembali saja dengan cara dan norma kita yang santun dalam beradu argumen.

 231. anak johor says

  baru sampai ke batam pak..terus masuk ke warnet….bentar lagi nyari “sayur.”..!!!..murah…meriah…!!!

 232. anak johor says

  malaysia tidak beli bahan bekas pak..seperti tank leoport dan kapal perang bekas belanda yang tni al beli sebanyak 32 buah…apa sudah dijadikan bahan rongsokan..?

 233. bukitkuin says

  Cayalah Bro AM..Bagi saya HL ni x lebih dari parasit…Kerja dia memang nk melaga-lagakan orang dalam forum ni,Mungkin di alam maya di negara dia xde orang nk layan… jadi di forum nilah dio nk menyalak biaso la rasmi anjing baling kek dio tulang dio diam la.tapi kot x diam ni dio ni anjing jadian la…anjing jadian mano makan tulang kan

 234. naza says

  memang lawo sunggoh bro, tapi jangan bagi dia mawah, nanti dia jadi ijo. seluroh dunia begego bila krakatua meletup. tu dia mawah la tu 😀

 235. anak malaysia says

  Aku oke je bro..jangan kecil hati,bukannya aku anti indo,aku anti orang esp indo yg kurang ajar(indon)..suadahla dtg tak ‘diundang’,kurang ajar lagi..
  Kalu bro ada sesuatu yg nak dibincangkan silakan,sama2 kita kongsi ilmu ya..

 236. Betutu Memories says

  untuk waktu skrg,pembelian senjata perlu dilakukan terus menerus untuk mendapatkan pemindahan teknologi dan bantuan kepakaran..kalo harap R&D yg m’sia ada skg,tahun 2030 pun blum tentu kita dapat hasilkan senjata yg sama kualiti dgn teknologi hari ini.

 237. anak malaysia says

  Ah ape baik sangat orang sane?(aku x ckp sume org malaysia baik)
  Erykah badu si pelacur tu selamba dadah buat konsert..
  200 juta penduduk islam tidor ke?ke kristian jawa terlampau berkuasa??
  terang-terang pelacur tu hina Islam..
  Xcukup lagi ke dgn bomoh,santau,santet,ilmu hitam??cukup2lah
  jangan kena bala lepasni lagi sudah..
  Syukur,kita ada kesultanan melayu..tunjang agama islam..ketua negara tercinta..

 238. says

  Relax bro,,,mentality dorang memang rendah perangainya sahaja da menunjukan dia ne kuat psycho orang jer…baik x payah layan…buang masa jer layan dia ,,untuk hang loading tolong hormat sikit orang yang berada kat forum ini…jadi manusia berakal jangan jadi beruk,kalaupun awk nak post benda benda tentang military asset awak lebih baik post dengan cara yang baik x perlu pun nak bandingkan dengan negara kami nanti termakan ayat awat semula…awak x tahu ka bajet negara kami untuk TD sahaja RM 11.09 billion bukan 7 billion dah boleh beli sukhoi pak fa T 50 generasi ke 6 dah boleh beli 22 unit pak fa,…hehe

 239. camo says

  dah2 bro anak malaysia..
  toksah layan PATI kat sini..makin dilayan makin menjadi..
  berbalik kpd pesanan hikmat betara guru..

 240. uwo says

  TNI Terima 3 Heli Bell 412 EP Dari PT DI
  11:20 IDB No comments

  BANDUNG-(IDB) : PT Dirgantara Indonesia menyerahkan tiga unit helikopter Bell 412 EP pesanan TNI. Dua unit helikopter Bell 412 EP merupakan pesanan TNI Angkatan Darat, dan pesanan TNI Angkatan Laut satu unit.

  Serah terima ketiga helikopter yang akan disaksian Menteri Pertahanan Purnomo Yusgiantoro ini, dilakukan di pabrik PT DI di Bandung hari ini, Jumat (2/3). “Penyerahan helikopter Bell 412 EP ini merupakan realisasi dari alokasi pengadaan alutsista yang bergerak untuk BUMNIP dengan memprioritaskan produk dalam negeri sebagai komitmen pemerintah dalam memberdayakan BUMNIP,” kata Direktur Utama PT DI Budi Santoso.

  Menurutnya TNI AD berencana meningkatkan kemampuan udaranya terutama Skadron-12 Serbu Pusat Penerbang TNI AD (Puspenerbad) dengan kekuatan 32 unit helikopter, yaitu 24 heli serbu dan 8 unit heli serang.

  Penyerahan kedua unit heli Bell ini merupakan awal penyerahan dari rencana tersebut. Helikopter angkut dan serbu yang merupakan jenis heli medium dengan kapasitas 15 personel ini telah dioperasikan Skadron-11/ Serbu dan Skadron-21/ Sena Puspenerbad.

  Begitu juga untuk TNI AL, telah mengoperasikan Bell 412 SP dan Bell 412 HP. Helikopter Bell 412 EP ini merupakan generasi terakhir dari jenis helikopter Bell 412 yang masuk armada helikopter Skadron- 400 Pusat Penerbang TNI AL (Puspenerbal).

  Penyerahan helikopter ini dilakukan oleh Dirut PT DI Budi Santoso dengan Waaslog KSAD Brigadir Jenderal TNI Nengah Widana serta Aslog KSAL Laksamana Muda TNI Sru Handayanto. Selain disaksikan Menhan, serah terima ini juga disaksikan Aslog Panglima TNI Mayor Jenderal TNI H. Hari Krisnomo, KSAL Laksamana TNI Soeparno dan Wakil KSAD Letnan Jenderal TNI Budiman.
  apa kah ini juga fantasi….. anda harus menerima kenyataan, bahwa TNI bergerak laju meninggal kan ATM. HAHAHAHAHAHAHAH…………………
  Sumber : Jurnas

 241. shhhh says

  bro anak malaysia rilek
  jgn panas2 hehe
  pendapat aku la dia ni org asal mesia duduk kat indonesia so dia dapat buat perbandigan sikap2 org disana ngan disini

 242. anak malaysia says

  Brader,ko menyalak apebenda?main point is
  KO MASUK RUMAH ORANG TAK BERADAP..
  silakan kalu nak post pasal atm,takde sape yg halang ko pun..
  Benda ko hina negara gua!ko dah buat salah tak sedar lagi ke??
  kalu dah kena pijak man up. mana integriti kau?
  suka2 kau je main tabur ayat,tolong hormat sikit,ni domain malaysia by malaysian
  Kalu tak puas hati dgn malaysia,buat page ko sendiri..
  tempat ni utk orang malaysia yg berjiwa patriotik sahaja,bukan sampah macam kau.
  “Quote”
  belah la wey,semua orang kat sini meluat dgn sampah mcm kau,.kau still nak buat muka tembok lagi kat sini….Indon-indon…

 243. Hang Loading says

  HAHAHAHA…..
  Ini porem bebas beb, paham tak? ….ko saje ke yang boleh post kat sini pasal ATM?
  Ko baru ka punya tenet ni?…..cyber is an open world beb.
  Apa ade aku sentuh barang ko sundiri ka?
  HAHAHAHA…..

 244. anak malaysia says

  “Quote”
  HAHAHAHA….
  TDM budget RM 7,5 B tu, bila singapore buat musti banyak boleh beli. Msia ni lain sket, calculator dia maybe gunakan jenama cina.
  Ada lah nanti cakap duit tu habis tuk beli armor vehicle+ammo+spare part+ bla…bla…bla.
  HAHAHAHA

  Brader, benda ko masuk rumah orang main tabur je ayat apahal?mana aku tak angin satu badan,langsung takde adab!
  ko fikir member2 lain gelak saje dengan statement kau??
  Ade kami berbincang dengan kau ke??..bab# punya perangai.
  Benda kau mula dulu, man up kalu kena pijak…

 245. anak malaysia says

  “Quote”
  HAHAHAHA….
  TDM budget RM 7,5 B tu, bila singapore buat musti banyak boleh beli. Msia ni lain sket, calculator dia maybe gunakan jenama cina.
  Ada lah nanti cakap duit tu habis tuk beli armor vehicle+ammo+spare part+ bla…bla…bla.
  HAHAHAHA

  Bai,sapa mula dulu!?
  terang2 ko kutuk malaysia,ko fikir aku tak naik angin??
  member-member lain ko fikir gelak je dengan statement kau??
  kau masuk rumah orang main tabur je ayat..tak beradap langsung!,memang layak kena pijak dengan aku..then ko ingat ko boleh lepas??
  kasi fon number la,jom settle luar..babi!!

 246. Hang Loading says

  HAHAHAHA….
  Apa masalah kau ngan aku ni?
  Ko naik hangin ka kat aku?
  Itu sebab aku ni berpijak di atas bumi ko pula hidup dalam mimpi.
  Ko sibok nak kata aku indon pon ada aku kesah…..
  Ko pikir ko ni dah lebih mulia ke dari semue indon…..
  Ko ada hadits ke msia lebey mulia dari indon……
  ko tak lebey baik dari indon yang suke bertekak tu…2×5 je
  HAHAHAHA…..

 247. anak malaysia says

  “Quote”
  Haha,ko nak bawak sampai negara apehal bro?xde barang nak main dah ke??
  benda skang aku dan kau,bkn indon vs malaysia..kau nak laga2kan apahal? tak ramai indon yg perangai sampah macam kau, jgn sbb kau ‘Indon’ jadi bahan hinaan..
  “Quote”
  belah la wey,semua orang kat sini meluat dgn sampah mcm kau,.kau still nak buat muka tembok lagi kat sini….Indon-indon..

 248. anak malaysia says

  HAHAHA indon…kan betul indon perangai macam babi…masuk rumah orang tak tahu beradap.. pehal ko trolling kat sini?nak ngadu indon kalah 10-0 dengan bahrain??haahaha..
  Sayang,negara membangun,tapi rakyatnya tidak..

 249. anak malaysia says

  Woi kawan,cermin jubor kau dulu…firstly kau yg kutuk member gua, ade kitorang berbincang dengan kau ke??pahal kau tetibe menyalak pasal bajet pulak?
  negara kau ke??buduh…cuba bersikap professianal sikit,berhemah dalam berhujah,kat indon ko tak belajar ke?
  ko datang tibe2 ‘serang’ malaysia,mana aku tak naik angin satu badan..masuk rumah orang buat hal.langsung tak beradap!!..bodoh punya indon..
  face to face la,bg contact number settle luar kalu tak puas hati..

 250. Hang Loading says

  HAHAHAHA….
  Itu saje ke analisa ko ni habis tu nak kata aku ni indon…
  Analisa aku lagi power beb, ko ni memang budak rendah tak pikir panjang. Ko ni masih lagi budak mak.
  Mai datang sini, tengok warga msia kat sini bongok macam ko ni ka? Nak bergaduh ngan indon ke?
  PATI kat sana pon ko tak berani lawan, kat sini nak lawan indon pulak…..
  Get a life…..
  HAHAHAHA……

 251. anak malaysia says

  Korang perasan tak apa yg aku buat,aku pressure dia bela diri.tarik tali punya game..
  pressure punya pressure, kelibat si jalang nampak akhirnye..hehehe..
  Sblum ni dia tak penah tulis “indon”,my sense dia INDON..tapi tertekan punya pasal,trpaksa dia tulis indon tuk bela diri dia(keep hiding)
  tengok betul-betul,dia tulis ape..”HAIBAT”.kuang3..kantoi……..XD
  N dia ingat 3gp melayu still operating lagi..hahaha…Sah2 orang luar(indon)..
  Act aku tak tahu pun ape IP dia,saje kasi game main reverse psyco..termakan gak indon sekor ni..mcm budak kecik,senang kena kail..hehehe…Lepastu abah dia senang je cakap guna IP negara lain..
  Indon,org main proxy, IP x boleh main brother..database dari supplier..
  haha kena game lagi…tengok sekarang sape yang hangguk-hangguk kena kencing?HAHAHAHA…
  Aku tanya world time line pun tak tahu…hahaha,budak smp kot..
  #hahaha aku nak stop lah,penat buat dosa kering jumaat ni..Diam lebih baik..hahahahaXD..adoi lawak gile…aku tak leh stop gelak…

 252. Hang Loading says

  HAHAHAHA….
  Woi anak malaysia…
  Aku tak takut ko pernah pegang pistol ka senapang ka?
  Bila ko memang jantan sangat datang mai kat indon, tunjukkan kebodohan ko kat sini. dihadapan semue indon ni
  Sebab aku dah pon disini pon, lagi jantan dari kau yang sekadar bertekak dalam porem ni macam general nak bergaduh ngan indon.
  Aku nak tengok kejantanan ko kat sini ko tunjukkan kat semue indon kat sini….
  Aku nak tengok berapa lama ko masih bernyawa…..jantan lah sungguh…ptuuuuiii.
  HAHAHAHAHAHA…..

 253. Commodore says

  “Nak harapkan korang yang selalu dok dalam umah memanjukan negara memang hampeh”
  Selama ni Hang Loading ke yg memajukan M’sia?

 254. Hang Loading says

  HAHAHAHA….
  Ko pikir ko haibat ka?
  Ko pikir aku takut ka ko pernah pegang pistol, senapang?
  Pegang2 je lah…
  Bila pon ko ni askar, apa aku takut? Ko nak tembak aku ke?
  Hampeh…..
  HAHAHAHA…..

 255. anak malaysia says

  Haha,ko nak bawak sampai negara apehal bro?xde barang nak main dah ke??
  benda skang aku dan kau,bkn indon vs malaysia..kau nak laga2kan apahal? tak ramai indon yg perangai sampah macam kau, jgn sbb kau ‘Indon’ jadi bahan hinaan..
  Ko cakap mcm power,tapi mampu dok belakang pc je..pernah pegang pistol,senapang x?haha mulut je kuat,bawah lutut goyang..
  itu sweeping hal foreign min la, mengadu kat aku buat ape..hehehe..
  “Quote”
  belah la wey,semua orang kat sini meluat dgn sampah mcm kau,.kau still nak buat muka tembok lagi kat sini….Indon-indon..

 256. shhhh says

  ko x gi semayang jmaat ke
  aku layan semua bentuk format movie dari macam2 format avi rmvb
  3gp pon aku layan apa salah nya atau otakkau yg dok ingat benda lain ha..

 257. Hang Loading says

  HAHAHAHA….
  Layan je lah 3gp….tok sah pikir pon.
  Tunggu je 10 tahun lagi. Sadar pon dah terlambat.
  HAHAHAHA

 258. Hang Loading says

  HAHAHAHA….
  Aku pun meluat tengok manusia macam ko ni. Beruk beruk yang dok umah tu tak kan terfikir nasib warga msia yang ada kat luar negara.
  Hari2 bertekak macam general betol yang nak perang. Bile indon buat sweeping kat kota-kota dia ko ni ada kat umah tengok 3gp je.
  HAHAHAHAHA……

 259. shhhh says

  (Bila aku cakap msia ni dah mulai merudum pon musti tak boleh terima.)

  tlg jelaskan maksud ini kureng paham

 260. anak malaysia says

  belah la wey,semua orang kat sini meluat dgn sampah mcm kau,.kau still nak buat muka tembok lagi kat sini….Indon-indon..
  (brader,simpan dlm pendrive lg selamat,kang tak pasal jadi macam umat kau kantoi sana sini SMP la,SMU la,tante,panlok etc mcm2 lagi)
  hahahaha…

 261. Hang Loading says

  HAHAHAHA…
  Macam ko ni mana ada tak simpan 3gp tuh kat HDD…..tengok balik 1000 kali pon masih tak puas lagi.
  HAHAHAHA…

 262. anak malaysia says

  Brader,3gp melayu dah tak on brader..Semua org malaysia tahu,dah kena shutdown..Kan dah terserlah KeINDONan aku…hahaha..Indon oh Indon…

 263. says

  Mungkin banyak rakyat di negara kita yang tidak tahu komponen produk Elektonik US yang berkualiti adalah berasal dari negara kita sendiri..kita sudah maju dari segi teknologi pembuatan cuma perlukan kepakaran khusus dan produk buatan negara kita pernah dikatakan lebih baik dari negara China dan lebih berkualiti tinggi.untuk rakyat pula tidak mengapa jika mereka memperlecehkan kemampuan kita sendiri kita cuma perlu buktikan sahaja dengan rakyat negara kita mengenai kemampuan kita sendiri.jika proses belian aset berterusan negara kita hanya akan terus menjadi negara pengguna (keluarkan duit-servis-menambah deficit sedangkan negara pembuat keluarkan modal-hasilkan produk-jual-keuntungan-untuk kebaikan rakyat -berterusan)tidak rugi untuk mencuba negara kita kaya dengan hasil bumi dan galian mungkin kita boleh bina Pesawat generasi ke 5,6 kita sendiri…rakyat kita dipengaruhi dengan produk luar sehingga x dapat melihat kemampuan sebenar negara kita…

 264. anak malaysia says

  Hahaha dah indon tu buduh la jugak..Ko kencing aku ke bro?benda skang aku yg detect kau..XD
  Dah buduh kena buduh lagi,world time tak tahu ke buduh??sian meh aku terangkan,singapore and thailand atas malaysia,so kami kongsi timeline yg same..INDON negara ko tu belah timur, so masa lagi cepat..tak susah nak fhm kan??dah2 gi solat jumaat,dah ‘bang’ dah tu..
  Ko tak tahu feedsburner ke?sian…sbb tu aku komen on time..ikut suka laki kau je cakap aku dok rmh, online guna tablet s7slim ni brader..hehehe..belah la wey,semua orang kat sini meluat dgn sampah mcm kau,.kau still nak buat muka tembok lagi kat sini….Indon-indon

 265. Hang Loading says

  HAHAHAHA….
  Umat yang selalu dok dalam umah ni tak pikir panjang langsung. Asyik baca utusan lalu tengok TV3 habis tu layan 3gp melayu boleh. Lalu perasaan msia ni dah hebat sangat.
  Bila aku cakap msia ni dah mulai merudum pon musti tak boleh terima. Abah ko ke semue yang dapat project ATM ni?
  Mulut cakap banyak macam betol bila perang bermula korang ada dihadapan…ptuuuui.
  Nak harapkan korang yang selalu dok dalam umah memanjukan negara memang hampeh.
  HAHAHAHAHA…..

 266. mat indoor says

  dah lah jangan layan indon tu lagi..aku kenal indon2 yg gemar provokasi ni datang dari forum mana kat dalam dunia maya ni..actually dorang ni sentiasa bergaduh dengan rakyat kita kat dalam forum tu..hehehe ^_^ about malaysian mentality..masih rendah lagi sentimen dorang dekat made in malaysia…dah terbenam dalam otak..sekadar contoh.. made in japan,made in germany,made in france dah jadi kayu pengukur betapa dipercayanya barangan tersebut jika ada cop2 tu..tp dorang tak sedar skrg…banyak barang dah made in china kih3..by the way kearah made in malaysia harus disokong dengan penuh padu oleh rakyat malaysia..jangan asik kondem je..cakap soh anak tempatan buat sendiri,bila dah buat…preettttt..kondem produk tu..tipikal rakyat malaysia ^_^

 267. Hang Loading says

  HAHAHAHA…
  Ko pikir cukup ke gunakan waktu tu nak cam aku siape?
  Itulah sebabnye aku dah cakap ko ni seekor yang mudah kena kencing.
  Ko tak cek balik waktu spore, thailand?
  Ko cakap aku indon pon aku tak kesah, Aku bukan macam ko yang selalu dok dalam umah.
  Ko pikir dalam msia tu semua warga msia ke?….budus
  HAHAHAHA….

 268. naruto says

  Good idea bro, harap kerajaan ambik perhatian pasal media ni.

  Satu lagi, aku nak cadangkan kerajaan bukak padang tembak awam, boleh jadi pusat tourism yg popular mcm kat negara luar, bukan setakat boleh guna pistol, tapi semua jenis senjata yg diguna pakai oleh ATM mcm M16, M4, Styer, senapang patah, Minimi hatta GPMG pun boleh, so mana-mana orang awam atau pelancung luar yg nak merasa pengalaman menembak peluru hidup cuma perlu beli peluru je.

 269. anak malaysia says

  Belar la wey, indon macam kau tak layak trolling kat sini..
  Sikap kau buat malu negara kau je wey..ko tak sayang negara ke wei? kena kutuk sbb sikap kau wey..Sampah mcm ko ni yg buat org malaysia pandang rendah kt indonesia..X sedar-sedar lagi ke wei..
  INDON yg berhujah secara berhemah amat dialu-alukan..Hang Loadin sudah ketahuan ye kawan2 semua, ape pulak nickname dia tukar lepas ni..hehehe…

 270. anak malaysia says

  Wei mangkuk,kalu fake IP ko ingat aku buduh macam kau??terang2 ko post pukul 11.40,sampai sini kul 10.36.1 jam dari malaysia,SO ko belah INDON la buduh..,Tak tau term world time ke buduh??
  ..Dah kantoi nak mengelat…Bangang..hahaha..

 271. Hang Loading says

  HAHAHAHAHA….
  Seekor mamat ni musti selalu dok dalam umah. Nak beli tiket AA pon tak tau lagi.
  Sebab tu lah dia asyik kena kencing, Dia musti jenis hangguk2.
  Belum lagi nanti aku gunakan fake IP zimbabwe musti nanti dia pikir aku warga zimbabwe.
  HAHAHAHAHA….

 272. anak malaysia says

  Budak Hang Loading ni post kul 11.40,sedangkan kat malaysia baru 10.36…
  So SAH 100% INDON..maybe dari zakarta/tangerang,lantak lah janji INDON..
  Boo jelez..haha kamu ketahuan..padan muko..hehehe

 273. Commodore says

  HEHEHEHE!
  Dia dah datang dah. Selamat kembali pak H.L.
  Raja Lawak dari laut selatan. Apa maksud lawak jenaka pak H.L. ni?
  Kami tak paham, pak.
  Buatlah lawak yg kaw2 nye.
  HEHEHEHE!

 274. anak malaysia says

  HAHAHA indon cuba jadi singapore..HAHAHAHA
  duit belum guna lagi dah cakap mcm2..hahaha bodoh…
  USD 2.5 billion saje tau utk TD,belum laut dan udara lagi..
  IP dari Indon byak bunyi pulak kau..Indon oh indon…

 275. Hang Loading says

  HAHAHAHA….
  TDM budget RM 7,5 B tu, bila singapore buat musti banyak boleh beli. Msia ni lain sket, calculator dia maybe gunakan jenama cina.
  Ada lah nanti cakap duit tu habis tuk beli armor vehicle+ammo+spare part+ bla…bla…bla.
  HAHAHAHA

 276. Commodore says

  Brapi tu masih R&D pak, 2-3 tahun lagi siaplah.
  Sabar ya pak, dah siap nanti kami panggil. Memang kami perlukan “live target” untuk menguji senjata ini.
  “Smile you’re the selected one!”

 277. anak malaysia says

  Kena kutuk pun,survive gak.. GM,Lotus,Volks dah terkubur tau..
  Kalu bukan kita(aku,kau,member mom,patriotik malaysians),sapa lagi yg nk bangga dengan produk lokal..

 278. the _killer says

  keta nasional pun ader gak rakyat kita kutuk2..pastu buat perbandingan dengan keta BMW la, Mercedes la, Nissan la,..apatah lagi aset tentera..nanti ada lak puak2 kata membazirla,,mcm2 alasan dorang buat…

  mcm maner nak maju kalo barangan buatan tempatan diperlekehkan..tidak nafikan juga tahap teknologi buatan tempatan rendah berbanding negara maju…tp ia juga memerlukan masa…ni lah mentaliti sesetengah rakyat malaysia

 279. anak malaysia says

  dah bnyak gile cerita kedai kopinye.. benda same,sensasi je lebih..
  byngkan, nk dapat jet free sampe berpulun keluar kisahnye..padahal jet free je kot..hehe..buat x endah je,xyah baca…

 280. anak malaysia says

  Kawan diorang tak tebus ,angan taik ayam je tu..
  Kenapa tak ambik?kerana spec dia lebih kurang sama dgn KEDAH..
  kita boleh buat sendiri,buat ape nak beli..
  2ndly,kapal ni takda ciri2 ‘stealth’..tak sesuai utk future needs.
  SGPV tgh gerak,Exocet block 3 tu..terbaik di asean

 281. Betutu Memories says

  to fpda

  malaysia banyak duit..rakyat negara kami cukup makan..apa salahnya cuba barang import…duit dah terlalu banyak sehinggakan xtau nk dibuat apa lg..jadi kami beli la produk US..

  kalian bagaimana?..usahkan bekal rakyat dengan makanan dan pelajaran mencukupi,jet tempur pun US bg percuma..itu pun masih mahu berperang..dasar tidak tahu untung..

 282. monsterdin says

  Indonesia sekarang sibuk menaik taraf tni-al sampai 3 kapal nakhoda ragam brunei pun dia org nak tebus….kenapa malaysia x nak beli je kapal nakhoda ragam ni kan ke sama ngan kd lekir

 283. mat indoor says

  betul bro..kita boleh buat sendiri peralatan perang..tetapi adakah masyarakat kita masih open minded dalam bab2 made in malaysia ni? tepuk pipi tanya hati.. ^_^ bukan nak kondem..aku menyokong made in malaysia..tetapi adakah masayarakat kita sebegitu?proton sahaja sampai sekarang masih dikutuk…

 284. anak johor says

  kira banyak tu …kalau ditukar kepada USD=2.5 BILION…kalau ditukar kepada Rp=22.5 triliun…hanya untuk pembelian senjata tentera darat dalam tahun ini saja .untuk tentera laut dan udara,,tidak diumumkan.kerana memang dari dulu,peruntukan untuk kedua cabang tu lebih tinggi dari darat.
  kalau nak beli MBT,paling kurang dapat 750 biji…
  jadi dengan jelasnya,peruntukan RM11.9 bilion untuk tahun ini telah ditambah tampa diwar2kan…

 285. says

  dah lama dah tunggu update ini…sebenarnya memang susah nak rasuah kerana tender di nilai oleh ahli tender komuniti yang profesional dan dalam bidang pengurusan,dan tender yang dikeluarkan adalah tender Kelas A ,,kebanyakan Vendor kelas A adalah dari pembekal antarabangsa,…mengenai bajet negara kita yang macam siput ini…saya rasa adalah lebik baik jika negara kita menumpukan perhatian terhadap R&D kita perlukan kepakaran negara maju untuk melatih anak watan kita sendiri membina peralatan perang sndiri dengan ini bajet perbelanjaan dapat dikurangkan,walaupun proses R&D memerlukan bantuan dari ribuan syarikat dan perlbagai sector x mustahil untuk kita mencipta peralatan senjata kita sendiri

 286. The_killer says

  btl..heli pengakutan lagi penting..nuri tu dah tua da..nasib bek kerajaan tambah kit heli dr perancis tu…heli tempur pun ok gak..tp risiko nye tinggi coz negara kita ni hutan dan bergunung ganang, S400 elok TDM sambar..letak kat sabah ngan johor serta kelantan..baru power defend kita

 287. The_killer says

  tambah kit…kalo bleh TDM angkat s400…tambah 18 astross ..letak kat sabah ngan sarawak.,,senjata anti tank pun perlu ditambah mcm javelin,bakhtar shikan dari pakistan,

 288. uwo says

  Pemerintah AS Mengaku Menerima Pesanan Pembelian 8 Helikopter Tempur Apache TNI
  14:59 IDB No comments

  JAKARTA-(IDB) : Pemerintah AS mengaku baru menerima pesanan pembelian 8 helikopter tempur. Namun rencana pembelian helikopter tempur masih dalam tahap awal.

  Demikian disampaikan oleh Duta Besar Amerika Serikat (AS) untuk Indonesia, Scott Marciel di kantornya, Jalan Medan Merdeka Barat, Jakarta, Jumat (10/2/2012).

  “Kami baru menerima request. Jadi itu masih dalam tahap awal,” ujar Scott.

  Scott menyatakan pihaknya sangat senang pemerintah Indonesia menyukai produk asal negeri Paman Sam tersebut. “Kami senang Indonesia tertarik Amerika Serikat produk. Kami transfer teknologi,” jelasnya.

  Sebelumnya, pemerintah Indonesia berencana untuk membeli sejumlah pesawat tempur jenis Apache dari AS. Hal itu dilakukan untuk menambah kekuatan alat utama sistem persenjataan (alutsista). “Kalau tidak salah sebanyak delapan unit,” kata Wakil Menteri Pertahanan Sjafrie Sjamsoeddin.

 289. Commodore says

  Itu baru R&D la, lambat lagi siap. Dah siap nanti aku beritahu kau, ok, sabar ya pak.
  Memang kita perlukan satu live target nak test Brapi tu,
  sabarlah turn kau akan sampai nanti!
  Kau takkan kecewa nya!

 290. anak malaysia says

  Betul,kira ok la utk standard rifle..
  Rifle2 gempak yg ko tulis tu bukan kita x guna,ade dalam inventori tapi khas utk rejimen yg lebih diutamakan..

 291. anak malaysia says

  Ia pak kami ngerti..takde faedah layan pun layan tukang provoke tu, entah dia sendiri tidak faham apa yang dia post..Copy paste la katakan…hahaXD..

 292. anak malaysia says

  Sangat setuju!!but bro bab produce M4 sebnyak mungkin tu betul betul ke?license dalam 14000 shj..
  M4 bukan hak milik tetap pun,under license dari colt..

 293. says

  MV Sinar Kudus Freed
  Unknown Ransom Paid
  By ANDREW MWANGURA 04/30/2011

  Bulk carrier MV Sinar Kudus has been released by Somali pirates after an unknown ransom was dropped onto the ship Saturday afternoon, maritime sources said.

  The Indonesian-owned vessel, and its crew of 20 Indonesian sailors, was taken around 320 nautical miles northeast of the island of Socotra in the Somali Basin on March 16, according to the European Union’s anti-piracy force EU NAVFOR.

  The MV Sinar Kudus, which was on its way to Egypt from Singapore at the time of its pirating, was then used as a mothership to to launch a failed attack on another merchant vessel.

  Indonesian officials confirmed the release, but said that they were concerned because the vessel was not moving off from its anchorage near Eyl. However, reliable sources told Somalia Report that the pirates were still on board and counting the money, hence the vessel not getting underway.

  haha

 294. Blog Jakarta says

  Senang hati saya dengan diskusi kita ini. Semuanya bersikap konstruktif dengan bekal kalimat yang santun. Biasanya kalau sudah begini ada juga yang panas hati melihat keakraban dua bangsa serumpun ini. Saya kira kita semua sudah dewasa, tidak lagi terpancing oleh provokasi, jika pun ada yang datang lalu mengadu domba, memaki-maki, biarkan saja mereka, nanti juga diam sendiri dan moga-moga taubat nasuha dia.

  Subhanallah…

 295. anak malaysia says

  BELI…
  Sistem anti air baru..
  tambahan denel G5+GPS/Self proplellled howitzer+GPS
  Heli penyerang/tambahan pod roket and missile utk aloutte..
  Scope untuk rifle M16,M4 sedia ade(aimpoint,acog,eotech)
  tambahan missile utk astross/anti tank missile(javelin,bakhtar shikan,AT4)
  Rifle tambahan utk pasukan khusus(HK 416,MP5,SIG Saeur,G36C)
  tambhan mesen gan utk pasukan khusus(m240,m249.MG4)
  sistem telekomunikasi battlefield yg lebih baik..
  Acoustic Shooting Locater utk Kor Armor..
  #kurangkan jumlah tentera,kuatkan ketumbukan pasukan khusus..
  perang sekarang bkn mcm zaman jahiliah,jumlah tidak memainkan peranan penting dalam ‘modern war’..Lagi mendatangkan bebab ade..

 296. mat indoor says

  7.5 billion ni kalau dalam dunia pertahanan ni ibarat macam Rm7.50 je..boleh beli nasi bungkus dengan teh tarik… habis..hehehe

 297. Commodore says

  Aku rasa TDM memerlukan heli untuk PUTD. Tak tau samada tpt heli ke attack heli. kalau ikut priority tpt heli ganti nuri. mungkin kah ec725 atau mil17? Attack heli (Tiger) bagus gak tapi prioriti?
  Yg lain mungkin Ceasar SP gun, SAM med.range untuk GAPU.
  Sekadar pandangan saya je!
  Ahhh ! kalau bajet banyak tu kat DSA April ni boleh la jenguk peralatan2 yg akan dipromote oleh pengeluar2 senjata seluruh dunia. Sure meriah nye.
  Jumpa disana, Insyaallah !

 298. Branco says

  Asalamualaikum….7.5 billion banyak tu? agak2 berapa budget untuk kerja-kerja senggaran ya. Sebab aku terlibat dlm kerja2 senggaraan sivil TDM

 299. the _killer says

  7.5 billion tu byk la..bukan million.=tentera darat jer tau..mungkin leh tambah heli tempur..atau tambah astros baru..mungkin2 aset2 lain

 300. Betutu Memories says

  susah sket kalo pi jenama lain..banyak dr senjata malaysia tinggalan british…kalo pakai versi soviet,peluru xle masuk oo..depa pkai 5.0mm sdgkn m’sia pakai 5.56mm..

  Kalo nk tukar mmg makan bajet besar..tambahan plak tu senjata personal dan diguna pakai smua unit..kalo senjata berat xde mslah pembelian dlm jumlah sdikit dan penggunaan oleh unit tertentu ja..

  lgpun M4 ni adik pd m-16.secara otomatik alat bekerja ,spare-part dan cara pengendalian pun sama..so xde mslah amra nk baiki..msia ade byk lambakan m-16 yg skg digunapakai unit simpanan.kalo tukar snjata versi lain,susah utk askar simpanan nk pakai time sbb diorg da biasa ngn m-16…tmbhan lg kita sndiri da produce m4..so kita da blh hasilkn sbyk mungkin utk simpanan masa perang..

  tmbhan lg m4 ni fleksibel..komando pun blh pakai bt CQB.xla pnjg cm cangkul..utk keadaan tertentu dgn attcment aksesori m4 blh jd mini-sniper..PSi tembakn pun kdg2 boleh robek armor APC..

  so pd pndgan aku,m4 ni ok la..

 301. Betutu Memories says

  nak dogfight??

  haha..jet amerika bg free pn nk dogfight..bg BVR kang jd bangkai..simpan la kot2 akn dtg blh letak muzium..adajgk bahan pameran.

 302. Anak Malaysia says

  Oke le M4,aku belajar menembak guna SIG hampeh..
  M4 lebih ringan,tepat,tahan lasak..
  defect memang ade,but it’s ok la utk malaysia yg beserdehana ni.

 303. uwo says

  BERLIN-(IDB) : Indonesia dan Jerman tandatangani Memory of Understanding (MoU) di bidang pertahanan, Senin (27/2) kemarin. Hal ini menimbulkan spekulasi apakah dengan ditandatanganinya MoU tersebut, berarti TNI mengalihkan rencana pembelian tank Leopard ke Jerman, setelah parlemen Belanda tidak mengizinkan pemerintahnya menjual Leopard 2A6 miliknya.

  Menanggapi isu tersebut, kepada itoday ketika dihubungi via telepon, Selasa (28/2), pengamat pertahanan Mufti Makarim mengatakan, Informasi yang selama ini beredar sudah jelas, Jika Belanda tidak mau menjual leopardnya, maka Indonesia akan membeli dari Jerman.

  Leopard 2 A7+

  U-214 Submarine Class
  “Biasanya ada tiga aspek di setiap kerjasama pertahanan, pertama, terkait strategi pertahanan bersama, kedua, bicara mengenai Alutsista dan ketiga, berkaitan dengan latihan bersama,” tutur Direktur Eksekutif Institute for Defense Security and Peace Studies (IDSPS) ini.

  Ketiga elemen tersebut memang sudah biasa dibicarakan dalam konteks kerjasama pertahanan yang lebih besar. Hal ini cocok dengan kabar bahwa sebenarnya Indonesia sudah menandatangani kerjasama sama pertahanan sejak 2009 lalu, dimana kerjasama itu akan dievaluasi kembali di 2012.
  Indonesia sendiri sebenarnya termasuk sudah berpengalaman dalam hubungan kerjasama pertahanan dengan Jerman. Setidaknya dua periode kekuasaan berbeda di masa lalu sudah merintisnya. Pertama di masa Orde Lama, ketika Indonesia banyak mengimpor Alutsista dari Blok Timur, dimana salah satunya Jerman Timur. Kedua, di masa Orde Baru khususnya di era 90-an, dimana Indonesia membeli kapal perang eks Jerman Timur pasca unifikasi Jerman.

  Melihat sejarah hubungan Indonesia-Jerman, bukan tidak mungkin salah satu klausul MoU pertahanan yang ditandatangi Indonesia-Jerman mencakup pembelian Leopard 2A7 baru buatan Jerman, bukan Leopard 2A6 bekas milik Belanda.

  Atau bahkan di dalam MoU tersebut, ada rencana akuisisi kapal selam kelas U214, sebab Indonesia adalah pengguna kapal selam Jerman U209. Dan Senior Vice President HDW,Clements Steinkamps produsen kapal selam Jerman pernah menyampaikan, Jerman berharap Indonesia akan membeli setidaknya dua kapal selam U214, setelah menyatakan membeli kapal selam Chang Bo Go dari Korea Selatan yang merupakan lisensi U209-1200 buatan HDW 2010 lalu.

  Wajar saja jika Steinkamps berharap seperti itu, sebab Indonesia memang sedang getol-getolnya membangun pertahanannya, salah satunya dengan menambah jumlah kapal selamnya.

  Sumber : Itoday

 304. uwo says

  29 Februari 2012, Jakarta: Ketua komisi I DPR-RI, Mahfudz Siddiq memberikan apresiasinya yang besar kepada Menhan Purnomo Yusgiantoro atas terobosannya menjalin kerjasama militer dengan negara tirai bambu RRC dalam produksi dan pengembangan peluru kendali atau Rudal C-705 yang memiliki kemampuan lintas cakrawala ( over the horizon) yang saat ini menjadi bagian dari sistem persenjataan utama negara China.

  Apresiasi tersebut disampaikan Mahfudz terkait telah di tandatanganinya kesepakatan dengan China yang diwakili oleh Jendral Liang Guanglie untuk proses Transfer of Technology ( TOT ) antara China dan Indonesia pekan lalu. Dengan kesepakatan tersebut dimungkinkan bagi Indonesia untuk memproduksi dan mengembangkan rudal C-705 tersebut di dalam negeri. Hal ini sejalan dengan visi dan misi pertahanan negara kita yang tertuang dalam MEF dalam rangka menuju kemandirian alutsista.

  Banyak benefit yang kita peroleh dalam kerjasama ini, diantaranya sebagai tahapan lanjutan dari penguasaan teknologi rudal yang sudah dirintis dengan pengembangan roket FFAR dan R-Han, kemudian Indonesia mendapatkan limpahan teknologi (Technology Spilover) yang selama ini dikunci rapat oleh beberapa negara penguasa teknologi rudal seperti teknologi telemetri, propulsi, tracking dan guidance, di samping itu rudal C-705 ini dapat dikembangkan lebih lanjut menjadi rudal balistik.

  ” Saat ini rudal memang menjadi bagian dari persenjataan utama sebuah negara besar karena memiliki daya jangkau yang mampu mencapai garis belakang pertahanan dan menembus jantung pertahanan lawan dengan daya hancur yang besar” terang Mahfudz Siddiq dalam releasenya.

  Semoga kerjasama ini dapat menjadi milestone menuju kemandirian alutsista nasional yang mumpuni dan berdaya getar tinggi.

  @Berita HanKam

 305. MEMORY says

  nk murah,pilihan aku suka sekali variation ak 47,AK-103 psl pendapat aku kita perlukan senapang yg bertahan dgn persekitaran yg lembap mcm malaysia ni dan tk perlu dijaga sgt.yg lain sesuai utk kawasan malaysia ni mcm Heckler & Koch HK416,FN SCAR dan XM8 rifle psl senapang jenis ni aku baca lebih lasak berbanding m4.kalu nk power lg blh tiru design tavor israel

 306. MEMORY says

  PADA,pendapat akulah,pemilikan aset sepatutnya ditentukan sepenuhnya org dlm tentera misalnya bekas2 veteran tentera bknnya ditentukan oleh org politik.org politik tk perlu msk campur hal2 tentera.ni aku nk tya psl M4 YG SUDAH MSK PERKHIDMATAN ATM.aku dengar citer yg m4 ni tentera us pki kat afghnistan dan iraq,ramai tentera diorang merungut psl mudah tersekat slps gunaknya byk kali dan tk tk blh kena kotor.m4 guna kitaran gas.kitaran gas tk tk blh bertahan kena kotor berbanding piston spt dlm ak47.syarikat colt dah perkenalkan variation m4 baru yg gunakan kitaran piston berbanding kitaran gas.ni soalan aku m4 malaysia beli guna kitaran gas ke atau piston.ke malaysia guna kitaran gas.m4 kitaran gas blh tahan ke kat tempat tropika mcm malaysia ni sedangkan guna kat negara padang pasirpon dah bermasalah.aku bkn nk persoalkan tapi muskil knp negara kita beli senjata manja ni sedangkan byk lg pilihan lain lain.

 307. Padan Muko says

  berita kamu semuanya pembohong. itu cerita fantasi, mana videonya pak?
  bukti….bukti.
  Paskal kami tak bunuh lanun Somalia pak, kami tangkap hidup2 dan bicarakan. siap ada video lagi.
  Kopasus no 3 terbaik didunia? hehehehe !
  mimpi basah la kau Indon!

 308. zul says

  betul..seperti 7 tank mariner TNI yang tenggelam enggak timbul2 lagi…pasti dimakan ama nyie lorokidul..untuk dijadikan aset rahsia.

 309. anak johor says

  tahun ni tentera darat =TDM dapat peruntukan Rm7.5 bilion, untuk pembelian senjata baru….maklumat terbaru dari TV3.

 310. mat indoor says

  itulah bro…salahnya masyarakat kita bila sudah dididik sebegitu sekian lama..media pula sering menonjolkan angkatan pertahanan kita hanya dari sudut nasionalisme sahaja.dorang tak tonjolkan benda lain…tiada inisiatif untuk menonjolkan tentera kita dari segi lain..

 311. syafiq says

  owh, mcm tu…
  saje je nak tau…
  saye rase camouflage penting mase perang… x kira kat mane2
  nak mengelak dari dikesan
  (mcm citer sherlock holmes 2)

 312. uwo says

  Berguru Ke Negeri China
  Kunjungan Menteri Pertahanan RI Purnomo Yusgiantoro dan orang penting lainnya di Kemhan ke China tanggal 19 sampai dengan 21 Februari 2012 tidak saja disambut hangat oleh Menhan China Jenderal Liang Guanglie, tetapi juga membuahkan kesepakatan strategis dan bernilai tambah yakni transfer teknologi rudal. Ini sebenarnya yang ditunggu-tunggu sejak adanya perjanjian DCA (Defence Cooperation Agreement) antara Indonesia-China tahun 2007.

  Perlu waktu empat tahun untuk meyakinkan China agar mau berbagi ilmu sembari mengulang-ulang membaca sebuah Hadits Nabi: Tuntutlah ilmu sampai ke negeri China. Akhirnya terbuka sudah pintu perguruan Shaolin itu. Dan ini juga yang menjadi titik asa paling gempita sejak DCA diproklamirkan karena ini tujuan utama dari wujud kerjasama yang nyata itu.

  Kerjasama pertahanan dan industri pertahanan bersama China memberikan dua nilai yang sama-sama bernilai penting. Yang satu adalah soal berguru tadi, menjadi murid sekolah transfer teknologi, yang lainnya adalah mempermudah saling pengertian dalam bidang hankam. China saat ini sedang membangun kekuatan militernya seirama dengan pertumbuhan ekonominya yang tertinggi di dunia. Pada saat yang sama negeri tirai bambu ini mempunyai klaim tumpang tindih dengan beberapa negara ASEAN. Indonesia berada dalam posisi tidak bersengketa dengan negeri naga itu sehingga posisi ini setidaknya dapat menjadi pencair ketegangan.
  Rudal C-705 pintu gerbang penguasaan teknologi rudal RI
  Indonesia perlu rudal, jelas dong. Jauh-jauh hari Presiden SBY sudah memberikan ruang dan waktu bahwa di masa pemerintahannya harus tercipta rudal made in dewe yang menjadi pagar pengaman teritori. Saat ini kita tahu persiapan kearah terciptanya rudal produksi dalam negeri sudah dalam stadium “ngebet banget”. Berbagai uji coba roket sudah dilakukan termasuk membangun fasilitas luncur di Bengkulu dan membangun pabrik bahan peledak. Nah kerjasama produksi rudal China – RI ini adalah pintu gerbang yang sudah dinantikan, pucuk dicinta ulam tiba. Dengan program kerjasama ini diharapkan Indonesia mampu mengembangkan berbagai jenis rudal sebagai salah satu alutsista strategis.

  Setelah bergandeng tangan bersama guru taekwondo Korea Selatan untuk menimba ilmu melalui sekolah proyek pengembangan jet tempur IFX dan sekolah pembuatan kapal selam, maka dengan China dibuka lagi sekolah teknologi rudal untuk kemudian bisa di kembangkan sendiri sesuai jenisnya misal rudal darat ke darat, rudal darat ke udara dan rudal udara ke darat, termasuk penambahan jarak tembak dan hulu ledaknya. Jika semua berjalan mulus diharapkan tahun 2014 peluru kendali buatan dalam negeri sudah mulai digelar di sejumlah kapal cepat rudal sebagai rudal anti kapal dan di sejumlah tempat di perbatasan sebagai rudal darat ke darat dan rudal darat ke udara.

  Ada yang menarik dari dua bangsa ras kuning ini, setidaknya dalam konteks kerjasama militer, bahwa kedua bangsa Asia ini China dan Korea tidak pelit ilmu, tidak bertele-tele dalam program pengadaan alutsista dengan model ToT, tidak terlalu banyak mempersyaratkan tetek bengek. Bandingkan dengan program kerjasama pembuatan PKR Light Fregat dengan Belanda yang jalannya melambai. Negara-negara barat memang cenderung protektif dan jual mahal untuk memberikan ilmu teknologi persenjataan kepada negara lain.

  RI membangun kerjasama pengadaan alutsista berdasarkan prinsip kesetaraan an saling menguntungkan. Bangsa-bangsa Asia umumnya berada dalam koridor kesamaan ini. Jepang, walaupun sudah sangat maju dalam setiap segi kehidupannya tetap saja kulturnya selalu menghormati dan menyetarakan diri dengan sesama bangsa lain, utamanya bangsa Asia. Coba saja kita bertemu dengan orang Jepang yang kita kenal pasti mereka lebih dulu yang membungkukkan badan sembari memberi salam.

  Berguru ke negeri China untuk mendapatkan ilmu teknologi rudal merupakan langkah strategis Kementerian Pertahanan untuk memastikan ketersediaan teknologi rudal. Sebab kalau ini sudah dikuasai maka lengkaplah penguasaan teknologi alutsista di Indonesia. Artinya kita sudah mampu menguasai teknologi persenjataan mulai dari produksi amunisi, panser, roket, tank ringan, torpedo, KCR, kapal selam, PKR, pesawat angkut, jet tempur dan peluru kendali. Inilah sebuah kebanggaan yang patut disyukuri, melihat postur TNI yang gahar, profesional dengan alutsista modern dan sebagian besar adalah produksi dalam negeri.
  ******* apa macam malon
  Jagvane 25 Februari 2012

 313. naza says

  Rasanya betul jugak pandangan bro indoor. Kurang pendedahan tentang aset tentera (secara am) akan membuatkan pihak awam kurang menghargai anggota tentera. Banyak jugak terjadi bekas tentera yang berbagai kemahirannya bila memohon kerja dikilang (contoh), HR akan tanya.. `kerja jaga boleh?`. Kawan tu mesti bengkek punya. Dalam tentera kerja nya termasok repair missile la, secret weapon la, tetiba kilang suruh jadi jaga saja. adehhh…. bukan nak menghina, tapi itu la kenyataan yang berlaku kerana kurangnya pendedahan tadi.

 314. mat indoor says

  kalau buat dokumentari kenapa TNI kabur dari medan perang pun best jugak hehehehe xD ( dalam gencatan senjata,tak tau sampai bila) hehehe

 315. mat indoor says

  sebenarnya bro sekalian,kita yg salah dalam memberi definasi soal2 aset pertahanan ini..kita sudah dididik bahawa ekonomi ialah segala2nya,negara akan sentiasa aman tak akan pernah berperang,untuk apa dibeli aset2 pertahanan,rugi dan membazir..baik buat sekolah dan duit tu beri kepada rakyat,kalau beli pun..boleh ke nak guna aset tu lawan perang…kita mesti kalah..so baik tak payah beli,atau difikiran orang2 kita..kita selalu beli barang seconhand,ada unsur penipuan lah,nak main duit lah…inilah persoalan2 yg kita sudah tanamkan dalam pemikiran kita sekian lama..sedih..

 316. mat indoor says

  bro ace.. cerita2 klise macam saudara sebutkan mcm tv1 selalu buat tu adalah perkara sangat biasa dan memboringkan..apa saya madsudkan media kita seharusnya membuat satu dokumentasi soal2 aset2 pertahanan kita..kenapa ia harus dibeli,kenapa ia penting,apa gunanya peralatan itu baru rakyat boleh memahami…rasanya tak salah jika tv3 contohnya majalah 3 pergi ke kilang irkut di russia dan buat dokumentari tentang sukhoi..dan tv1 buat tentang peranan roket astross dalam pertahanan negara..ini tidak..asik2 tayang askar kawad dan cerita bekas2 veteran kita masuk hutan tembak komunis.. what the klise??

 317. Padan Muko says

  takde pun dlm youtube? Jgn temberang la!
  Paskal kita tangkap lanun Somalia hidup2, tak payah membunuh. Boleh cari dlm youtube kalau mau.
  Bukti pak, bukti pak, itu yg penting. Cakap aja, burong kakaktua pun boleh cakap jugak. Mana videonya?
  Jgn suka berfantasi ya? kau banyak tonton sinetron.

 318. naza says

  aritu ada la tok guru kung fu katak menjerit offer ilmu flying kick sambil buat mee goreng masa terbang, tapi kami geli ngan katak… tak jadi la amek ilmu tu :)

 319. fpda says

  Jakarta, TNI menembak mati 4 perompak Somalia setelah anak buah kapal (ABK) MV Sinar Kudus dibebaskan. Menyerang perompak setelah membayar tebusan ternyata telah direncanakan oleh TNI sejak tanggal 13 April 2011 lalu.
  “Pada saat perencanaan itu pada tanggal 13 April, sudah ada rencana penindakan. Yaitu yang pertama pelaksanaan tebusan, harus dipastikan keselamatan ABK KM Sinar Kudus. Yang kedua pada saat pelepasan, akan dilaksanakan tindakan militer terhadap perompak,” ujar Panglima TNI, Laksamana TNI Agus Suhartono kepada wartawan saat konferensi pers di Puspen Mabes TMI, Cilangkap, Jakarta Timur, Senin (2/5/2011).

  Agus bercerita, setelah tebusan diberikan, memang telah direncanakan akan mengejar perompak bila pasukan yakin kalau ABK KM Sinar Kudus telah aman. Saat perompak terakhir turun dari kapal KM Sinar Kudus, pasukan TNI langsung melakukan pengejaran.

  “Pada saat kita yakin, anak buah 4 pembajak yang terakhir turun dari KM Sinar Kudus lalu kita kejar. Dan pada saat itu, mereka melihat dan mereka akhirnya melawan. Tidak ada pilihan lain selain baku tembak,” terang Agus.

  Agus mengatakan, mayat 4 pembajak yang kena tembak semuanya jatuh ke laut. Sementara anggota TNI tidak ada yang terluka.

  “Hanya speedboat mereka yang berhasil diselamatkan dan dinaikkan di kapal untuk dibawa ke Indonesia,” jelasnya.(DTC/AIS)

 320. fpda says

  xi xi mv albedo gimana kabarnya yoi kita kirim 2 kapal perang komplit masalahnya pt samudera indonesia pengen tebusan lanum terakhir 4 orang kita belasah malon brani serang tak lanum somalia

 321. ace says

  abaikan bantahan2 pihak2 yg membuat tuntutan bertindih. buat je liputan tu. benda bila dah buat akan wujud. jangan jadi macam kontrak sosial kita cuma ada agreement tapi tak didokumentasi. padahnya ultra kiasu minta delete macam2 dan bila kita nak pertahankan dibilang rasis. bila nak pinda perlembagaan nak wujudkan klausa pm dan vice pm dari kalangan melayu dan islam mereka kata tak payah secara konvensyen benda tu ada dan mereka akur. tapi ada jaminan tak masa hadapan piut miut ultra kiasu ni tak akan sebut benda ni? benda tak ada maka tak wujud. bila tak wujud boleh dipersoalkan.

  kesimpulan saya ambillah iktibar dari benda2 macam ni. buat je liputan tu dan tanggungjawab sosial askar yg lainnya.

 322. ace says

  salam.

  tv1 kadang2x ada siarkan maklumat tanggungjawab sosial tentera kepada rakyat.
  contoh klu SR dalam m’sia, perkhidmatan perubatan kepada penduduk pedalaman dan orang asli. bina semula/buat rumah kos rendah pun ada. macam2 kemahiran. wiring pun dia. kerja menyimen pun mereka. klu kat luar m’sia pun anda semua sedia maklum.

  2.dalam berita tv1 biasanya nak dekat2 kul 9pm ada siarkan. kekerapan tu lebih kerap klu datang bulan istimewa. hari2 biasa kadang2x.mungkin apa yg kawan kita harapkan ada pendedahan yg lebih tentang tentera ni. sy pun biasanya dapat tengok cuma dalam perarakan hari merdeka, hari malaysia, pertabalan raja2/ydpa. tu pun kalau ada ulang tayang.

  3.cadangan; cuba dedahkan apa peranan tentera kita terhadap aktiviti perlanunan dekat terumbu karang/layang2. kan dah jadi pusat rekreasi kat sana kan? buat macam discovery channel atau kbs. kemudian komersialkan liputan ni biar foreigners tengok. masukkan komen2 pelancong betapa indahnya pusat rekreasi ni dan selamat. bila tengok selamat org luar pun rajin masuk boleh boost aktiviti perlancongan. dan boleh kuatkan tuntutan kita atas spratly ni. peranan media ni sebagai agen propaganda dan penyebar maklumat ni sangat penting. 10/20 tahun lagi bila kes perebutan ni makin kencang dan gering liputan2 ni akan jadi sangat berguna kepada anak cucu kita. 120 tahun lagi boleh jadi bahan bukti untuk cicit piut miut kita dalam icj.

  4.seronok tengok kbs world siarkan liputan tentang anak2 muda yg dah sampai masanya untuk join tentera, peluk mak bapak masa berpisah, kehidupan dalam kem, latihan lari ber km2x panjat bukit, serah tugas ke perkhidmatan tertentu, bahagian masak, sniping, klu yg overweight tu ada kumpulan tertentu. klu kita boleh la dedahkan budak plkn kita buat latihan dalam kumpulan (ldk), joget2x, nyanyi. d.s.b….

  p/s; teringat kenangan masa MP masuk blok nak cek budak2 dah tidur ke belum, belajar menjahit butang pun masa tu. darurat semua kena buat sendiri.

 323. naruto says

  ala . . . setakat ilmu kebal tu, sekarang ni mcm-mcm version dah ada bro. Ilmu lain nak ? mcm menyelam sambil minum air barley panas ke, tapi hari tu saya test tak menjadi la, kali ketiga order mamak kata barley habis . . . aduhai

 324. Commodore says

  Adakah ini penjajahan era baru? atau admission of defeat cara baru?
  Dua2 pun boleh tapi atas dasar apapun, kita mestilah berhati2.

 325. Padan Muko says

  Kau tak buktikan hujah aku itu salah lepas tu kata otak aku low class.
  Kalau otak kau high class, mana dia kau nye hujah?
  Typical Indon tak boleh jawab terus caci orang.
  Kau banyak tonton Metro tv, tu pasal la jadi camni!
  Sampai kiamat pun korang tak berubah.
  Bincang la bro, bincang yg bernas barulah subur ilmu tu.
  Kalau asyik nak caci hina org aje, apa nak jadi?

 326. anak malaysia says

  Kawan,sayangnye orang malaysia tak ramai yang minat pertahanan..
  Orang kita suka sangat politik,hiburan..
  Tiap bulan aku layan tempur kat MPH, sayang gile edisi bulan-bulan lepas takde siapa yang beli.Sec pertahanan lengang, orang banjir kat sec hiburan..sedih2..
  Taste masing2,kita tak boleh buat ape..respect jelah..

 327. anak malaysia says

  Haha lama kita tak mengomen,mat indon sudah tukarka??
  Aku nak ulas sesuatu,meskipun off topik dari apa yang dibincangkan diatas.maaf ya
  Pandangan aku terhadap hubungan semasa dengan singapura,positif and negatif.
  Dari sudut positif nye..
  1.Hubungan dua hala memberi limpahan ekonomi yang luas khusunya di wilayah pembangunan Iskandar.Lantas menggalakkan kemudahan infra bertaraf dunia dibina.Juga terdapat perancangan utk meluaskan jaringan MRT Singapura ke negeri Johor.Tambak buruk di demolish,dan kawasan selat tebrau dijadikan pusat rekreasi.
  2.Pembekalan tenaga elektrik dari Malaysia dengan harga yg berpatutan.
  (bekalan arang semakin mahal)
  3.Lebih ramai warga Singapura menetap di Johor(kulaijaya,nusajaya) ekoran ruang tanah kediaman yang terhad.
  4.Hubungan rakyat-rakyat dapat dieratkan lebih lagi..
  5.Mengelakkan sebarang perteligahan di masa hadapan kerana dua negara saling memerlukan..

  Sudut negatifnye..
  1.Singapura akan jadikan johor sebagai benteng hadapannya dengan alasan melindungi warganya/pelabur yg menetap/berpangkalan disana sekiranya berlaku perangan dgn malaysia.
  2.Wujud kebimbangan kem tentera di JB dikecilkan krn pelabur-pelabur hartanah membeli tanah utk dikomersialkan.
  3.Campur tangan yahudi semakin meluas,ada bukti mereka sudah mempunyai pengaruh dikalangan DAP di Penang..Umum dktahui,DAP-PAP sama kepala..

  Aku lebih melihat dari sudut positif..
  Mahu tak mahu,dua negara ni saling memerlukan,hubungan rakyat-rakyat khususnya kaum cina lebih ditekankan dari sudut ‘wang’ bukannya politik.
  2011,mereka surpass China,menjadikan mereka rakan dagang terbesar malaysia.
  Strong economic ties with both countries dapat mencegah peperangan.
  Sejak beberapa tahun ni,KL-Singapura cool je,kes pulau batu putih pun dilihat dibincang utk diselesaikan dengan baik..
  takde kedengaran sebarang kes baling taik pun..
  Pendapat aku,nampak saje singapura ni proxy zionis,besar kemungkinan hubungan dua negara ni tak seakrab yahudi dengan negara eropah,bukan US ye..
  They are the best in ASEAN, of course they choose the best for their army as them(yahudi) produces the best in the world.

 328. Melayu Deli says

  heheh tapi kat sini , sistem pertahanan pon kena debat dahulu baru boleh beli adoooiii pasal MBT pun kena gadoh pulak heheh adooi hajab nya negeri kita ni hahah … salam dari sumatera :)

 329. naza says

  tektik tu mesir dah buat masa `perang enam hari`. banyak pesawat israel ditembak masa starting,masih on ground lagi

 330. mat indoor says

  maaf la bro..sekadar menyedarkan golongan2 bengap kat dalam negara kita ni..organisasi itu tidak salah,sistem juga tidak salah..yg salah manusia2 yg berada didalamnya… ^_^

 331. RS-24YARS says

  air defence syria kena belasah teruk masa lebanon war 1982 ,IAF buat operasi Mole Cricket 19,gune uav sebagai umpan,uav pergi dulu kat area radar air defence syria,apalagi radar banyak on laa..ads bajet tu pesawat pejuang IAF,die xtau pesawat pejuang israel ade kat belakang jauh uav siap sedia nak SEAD ADS, siap ada E-2c lagi,radar on lama, memang guide untuk missile shrike larrr…apalagi kena bantai laa BEDEBOOMMM!!kadang2x perkara simple camnie pon xleh nak dipikirkan oleh panglima perang air defence syria mase itu, itu baru sikit tu..perkara nie dah jadi sejarah dah..harap panglima GAPU,AIR fORCE ambik pengajaran dari kejadian tu..INGAT SEJARAH tu leh berulang lagii..!cube modified tactic lagi,jgan duk tgok buku jekk..!!MALAYSIA TANAH TUMPAH DARAHKU..

 332. naza says

  rasanya peringkat awal serangan saja dia akan bom bandar, then house to house. pastu kita akan drag dorang ketempat yang dorang lemah, saperti hutan, bendang, bukit bukau atau paya bakau.kita akan guna kelemahan dorang untuk our advantage. dorang kan takut pacat. main ujan pun tak tahan, takut demam….

 333. Betutu Memories says

  korg rase kt m’sia akn ade urban warfare ke?even singapore yg guna doktrin perang israel pn aku xrsa la depa sggup..slh satu sbb firepower diorg dr armor..armor ni biase jd lauk la kalo btempur dlm bandar

  kalo xsilap aku la bab sejarah ni,asia timur xpenah ade urban warfare..semua akn ttarik pi jungle sbb trlindung sikit dari serangan..kalo kt asia barat tu mungkin la sbb diorg nk lari dr padang pasir yg luas tu..kalo kne ambush melingkup kt mayat member sndiri..

 334. naza says

  tambah lagi sikit. seat belt xyah pakai. tol xyah bayo (sambey tegelak sorang sorang. benda hak gomen, xkan nak guna duit sendiri lak :) )

 335. mat indoor says

  maaf jika terkasar..aku sangat anti skit dengan bab2 politik ni rasa emosi plak..bukan apa..kasihan dekat tentera kita..sementara negara2 lain menerima pelbagai new war toys..tentera kita terkedek2 lagi..kalau beli pun,bukan anggota yg sepatutnya pakai dapat pakai pun..lihat sahajalah motorbike baru polis tu..yg ada paku je layak pakai..and diguna untuk mengiringi VIP sahaja…anggota bawahan,pakai motor sendiri.. wth men!!!baik tak payah beli..bodoh..membazir duit rakyat..

 336. Betutu Memories says

  sbut bab plet Z, JPJ ngn polis mesti bengkek giler ngn 3tan army..kalo kt highway siap racing ngn peronda lebuhraya..hahaha…

 337. mat indoor says

  betul la cakap korang geng…media kita sangap bengap..kerajaan pun bengap sekali..tak pernah berusaha nak menyedarkan rakyat betapa pentingnya sistem2 pertahanan ni..lihat indonesia..pergh!!! tabik beb!!!bersemangat dorang kalau bab2 pertahanan ni,media kita plak..asik2 kat dalam media cerita pak menteri cangkul tanah lah,artis jatuh pokok lah,budak pakai seksi sambil isap rokok lah,cara nak jual kerepek lah,segmen kobota lah…cubalah buat satu segmen tentang pertahanan ni..itulah kerajaan..bila sekali pembangkang spin soal pertahanan..kelang kalibut terkentut terkencing gagap2 nak beri penjelasan kerajaan kita..serius aku cakap baik pihak kerajaan,pembangkang dan media kita bodoh mcm baghal lembu unta tenuk!

 338. naza says

  kalau urban warfare puak penentang tak pakai uniform bro. puak penyerang je yang pakai uniform. puak penentang akan capai apa saja yang tergantong kat penyidai tu sebagai penyamaran. `to confuse the enemies`. :)

 339. naza says

  dorang akan cuba ngelak dari hand to hand combat. kalau berlaku juga, dorang akan call artileri, bagi kodinit, and that`s it. kababooom…

 340. Padan Muko says

  kalau urbanwarfare memang ada special suit. Tentera kita pakai kasut Travolta, seluar bell bottom dgn baju batek.
  Hehehehe!
  (sori, gurau je bro, nak release tension)

 341. Commodore says

  Saya rasa ketika tu sistem ni tengah buat demo kat ATM kot?
  Memang saya juga pernah tengok gambar tu. dengar cerita tengah compete dgn Samsung Techwin SP Track 155mm .
  Satu lagi semua kenderaan yg diuji oleh ATM kena pakai plet Z samada jadi beli ke tidak. kalau takde nanti JPJ saman (yg ini saya agak je)

 342. syafiq says

  boleh saye tau, kalo urban warfare tentera kite ade special suit ke??
  mcm warna kelabu ke…
  atau masih pakai baju celoreng hijau tu dlm urban warfare…

  x silap saye kalo US bile urban warfare diaorg pakai baju warna kelabu, kalo padang pasir pakai warna mcm kuning skit, n kalo kat hutan pakai warna hijau.
  minta maaf kalo salah…

 343. raspower says

  aiseh.. kawan ada tgk dlm satu website mbr lama sekitar tahun awal tahun 90an, tdm dah gn laa caesar 155mm self propolled artelary. dsyat wooo. kantoi cz lori tue gn no plat ZB xxxx. cayalah ATM dlm diam ganaz rupenya…

 344. Commodore says

  Besi burok ye? Kau punya f16 apasal 6 buah je boleh terbang?
  Mana dia yg selebihnya? Buat besi baru ke?
  Hehehehe ! Jangan suka cakap tak elok kat orang.
  Cerminlah diri kamu dulu, ya pak?
  Indon muka tempe cakap besar.
  Hehehehe!

 345. beretbiru says

  hakikatnya…media kita pemalas, malas buat kajian, hubungan antara kementah dan media x digunakan dgn sebaik baiknya, klau stakat tonjolkan aktiviti x guna juga, buatla kajian yg boleh mmberi pemahamam kpd rakyat ttg perlunya duit dibelanjakan utk pmbelian aset dn segala yg berkaitan dgnya. apa yg rakyat nmpak skrg tentera ni perabihkan boreh je.

 346. beretbiru says

  stiap pnambahan pd perbelanjaan pertahanan plukan kpd justifikasi yg kuat, ancaman? klau media kita pun tkut nk uar uarkan ancaman yg ada slagi tu la rakyat akan tido, tgok la mdia negara luar. kes ambalat cthnya, apa media kita buat, sdgkan inilah medium propaganda tbaik yg kita boleh gunakan…skrg pbelanjaan pertahanan negra tu dh mningkat dgn ketara, skali lagi, apa media kita buat? ulasan? kajian?

 347. Padan Muko says

  Besi buruk ni still operational lagi dan dah banyak berjasa. Kau punya Anoa yg baru tu pun beza standardnya dgn Sibmas & Condor?
  Kau nye Anoa ada 90mm gun macam Sibmas tak? Boleh provide fire support & jadi tank killer ke?
  Besi baru kau tu pun sama armor thickness nya dgn besi burok kitaorg. So apa bagusnya besi baru kau tu?
  Memang dasar kauorg busok hati, tak pernah kata yg baik walaupun kau punya barang tak bagus, tetap nak caci orang.
  Apa jenis bangsa kau ni aku pun tak tau.
  Kau banyak tonton Metro tv, tu pasal la jadi camni!

 348. naza says

  secara teori nya memang la dorang terlatih dalam urban warfare. tetapi perlu di ingat. dia masok dalam kawasan yang kita sudah biasa. dan dorang juga terpaksa menghadapi `serangan` sniper kita. tentera us pun ramai yang tewas dalam banyak konflik bila berdepan dengan sniper.

 349. sabahan says

  salam bros skalian…. agak2nya lah.. klau trjdi prang strok mne asko kte kne tapau gan musuh aspecially gan trup musuh yg hebat dlm urban warfare mcm temesik / us marin….???

 350. Padan Muko says

  Aku setuju & paham maksud kau bro.Kita dah buat yg terbaik.
  cuma aku nak komen yg konon “kopasus nak gempur lanun smpai ke darat” bagus sangat ke diaorg?
  Saja nak bantai org seberang yg bercakap mcm burong kakaktua. Ikut sedap mulut dia aje.
  Pak fpda mana lu?

 351. shahpaskal says

  ya sokong ikansarding, tapi inilah yang selalu orang gunakan, mmg popular sangat ayat “tidak ada rahsia lagi pasal semua dah keluar dekat news atau Janes”….tapi depa pun lupa juga, Janes sendiri dapat maklumat yang di izinkan oleh pengeluar syarikat senjata sendiri. Pembelian senjata oleh Malaysia dengan syarikat-syarikat ini pun ada perjanjian rahsianya sendiri yang tidak boleh didedahkan kepada umum terutama media dan ini termasuklah jurnal pertahanan local mahupun antarabangsa.

 352. mat indoor says

  bro semua…maintenance sesuatu aset tu(lebih2 lagi yg dah tua) jauh lebih rugi dan baik beli yang baru..betulkah statement ni? dan benarkah banyak aset2 ketenteraan kita di-cannabalised?

 353. Maltex05 says

  Tak boleh jugak nak fikir mcm tue bro.. kalau ikut kes masa kes tebusan Bunga Melati 2 pon kita selesai dengan wang tebusan disebabkan pihak MiSC terpaksa buat keputusan yang sangat berat walaupon Navy kita semuanya dah sedia untuk mengempur.. mungkin Pihak Indonesia juga ada alasannya yang melibatkan keselamatan dan situasi masa itu yang kita tak tahu.

  sekadar pandangan,

 354. beretbiru says

  klau nk cite bab duit mmg mnangis la, banyak pkara yg malas nak cite kt cini, pembelian aset baru mesti nk kena buat, tpi klau beli yg baru yg lama maintenance byak yg gantung. semuanya sbb budget ciput,

 355. says

  abang shah..merujuk kepada kenyataan berkenaan quote “26.Ada orang kata, zaman sekarang tidak ada yang rahsia dan kesemua maklumat boleh diperolehi melalui majalah Janes Defence…pasti ke??? saya pelanggan Janes Defence, ada sistem yang Malaysia beli tidak wujud pun dalam jurnal seperti itu”

  x dinafikan…even dalam Jane`s list mmg ada disebutkan satu persatu jenis sistem dan subsistem yg diguna pakai oleh satu2 aset kepada umum….cuma ia dinyatakan secara general dan bukan spesifik….

  haha…sy terasa sbb statement yg abang shah tulis diatas mmg sy sendiri gunakan dlm forum PP….especially when it comes to Jane`s List of Fighting Ships…where we can see clearly which warship have this and doesnt have that….tp sampai situ sahajalah….

  but all in all…kita layman hanya tahu pada permukaan…dan utk tahu dgn mendalam…even Jane`s List of Fighting Ship Edition ke 200 pun x boleh bg tau….cuma yg disenaraikan adalah sistem dan sub sistem secara umum….yakni kod namanya sahaja…bukan isi kandungan dan cara operasi nya dan software mahupun hardware nya…we can only know AN-APG-64…but we can never know what is the content…what kind of microprocessor..or apa2 saja yg sungguh minut utk diketahui….

  semua org tahu AN-APS SPY-1 adalah sistem radar utk kegunaan kapal2 perang AEGIS….tp kita x tahu….ade berapa block version…kapal perang USN mana yg pakai block Aegis yg awal…kapal mana yg pakai block Aegis yg dipertingkatkan upaya…kita boleh agak….tp scr tepat dan spesifiknya….kita x kan tahu….

  but all in all..Jane`s does give almost full and complete information….almost….but not everything….

 356. Malon says

  JAKARTA – Tahun ini Pusat Penerbangan Angkatan Laut (Puspnerbal) akan dapat tambahan 10 Helikopter dan tiga pesawat patroli maritim (Patmar).

  KSAL Laksamana TNI Soeparno mengatakan, kebutuhan heli dan pesawat Patmar adalah tuntutan, terutama Helikopter yang memiliki kemampuan Anti Kapal Permukaan (AKPA) dan Anti Kapal Selam (AKS).

  “Ini adalah Prioritas terutama Heli dengan kemampuan AKS yang paling ditakuti oleh kapal selam lawan yang di sinyalir sering melakukan kegiatan spionase di perairan territorial maupun alur laut,” papar Soeparno usai menjadi Inspektur upacara Sertijab Komandan Puspenerbal di Apron Hanggar Lanudal Juanda, Jumat (23/2).

  Selain Helikopter AKPA dan AKS pihaknya juga telah memesan jenis Helikopter angkut taktis. Untuk pesawat terbang, Puspenerbal tahun ini juga akan menambah tiga pesawat Patroli Maritim (Patmar).

  “Satu pesawat sudah selesai dan akan diserah terimakan 28 Februari nanti,” jelasnya.

  Sementara untuk pesawat lama seperti Nomad, kata Soeparno masih akan di pakai dan dirawat. “Akan dipelajari rencana menggroundednya, kalau bisa dipertahankan yah akan dipakai,” pungkasnya.

  Sumber : TRIBUN-NEWS.COM

 357. Betutu Memories says

  sy org awm.tp keje ngn askar..penah la join training utk officer.tp xabis coz xtahan…haha ..tp sy ada simpn byk note n pamplet bab imp,taktik,senjata yg diorg bg dlu..time training dlu malas bca.tp bila free2 gini byk lak dpt manfaat dr note gitu..kalo la skg ade ujian pakai full colonel,confirm sy dpat…hhaha

 358. Betutu Memories says

  yeke…ntah la..mungkin aku pye maklumat da blh msuk tong kot..sori la to reader.aku bgtau ngn apa yg aku tau je.xsmestinya btul..kalo mklumat tu tepat aku da blh jd jeneral..hehee..

  tp aku musykil sbb kalo 20 000 anggota= 1div
  80 000 = 4 div
  msia ade 4 div aje
  so mane div yg lain?

 359. IMAM MAHDI says

  errr.maaf bro Betutu.saya prnh dngr pkcik bagtau Tentera Malaysia hanya 270 000 org.tp Malaysia memang ada 4 divisyen shj. Tentera simpanan 400 000 org.

 360. Betutu Memories says

  btul kalo mgikut pkiraan anda..kalo 20000 anggota = 1 div

  jumlah askar regular di malysia Lebih 35000

  soalan sy dimanakah no5 div,no6 div,no7 div…….. dimalaysia?

 361. riSIK says

  timakasih to sahabat2 atas info yg diberi..name cam ganaz (riSIK) tapi tak tahu mende sangat pun..saje je pilih nickname tu, cam best je bunyinyer..seswai la ngan forum military..

 362. sulaiman says

  brother, kalau dah sampai 100-hingga 120 000 anggota, itu bukan lagi satu divisyen, tapi dah jadi satu army group, yg di perintah oleh full general. Kalau tak silap saya.. satu divisyen, even dgn supporting units.. tak sampai 20,000 anggota. 2, 3 atau lebih banyak divisyen membentuk satu army group. (Saya tak pasti istilah B.M. mungkin di panggil ‘ketumbukan’ )

 363. naza says

  tok guru, cadang nak gak ambek ilmu kebal tu. tapi tak sanggup ngan pantang larangnya. jadi cukup la bullet proof vest ni dan guna senapang aje. ilmu pedang terbang tu tak mampu den,,,, :)

 364. naza says

  Bro, tasek banding tak best sangat. Tasek kenyir lagi happening .Ikan toman dia….. beso ooooo. Mungkin pasal kena radiation macam godzilla tu…. Kalo nak mancing toman tu, badan kena ikat kat pokok. Kalo sangkut pulak, jangan turun ke air. nanti toman makan. Ramai yang gi betapa dalam air kat sana, tapi tak balek balek. Ok, ada brani ka bro?

 365. mat indoor says

  terima kasih bro BM diatas penerangan anda.. amat berguna sekali untuk memahami carta tentera ^_^.. btw anda ni tentera ka?

 366. Betutu Memories says

  meh aku explen kt ko bab CW(convensional War)..

  satu ketumbukan ATm akn ada beberapa divisyen..

  satu divisyen adalah gabungan dari semua rejimen dan kor yg ada spti
  -ifantry
  -armor
  -artilery
  -special forces
  -combat medic
  -combat engineer
  -bab kata org semua unit ada dlm 1 divisyen

  bentuk fisikal divisyen lak akn ada

  -induk
  -pasukan pelindung hadapan
  -pasukan pelindung belakang
  -rusuk kiri
  -rusuk kanan

  untuk induk akan ada hospital bergerak,tentera simpanan,bekalan makanan,senjata,peluru,artileri,kereta kebal,PUTD dan byk lg..jumlah anggota dlm induk sekitar 50000-70000 orang..

  pelindung depan dan belakang plak ade armor,PUTD,ifantry,special forces n apa2 lg bentuk bantuan tempur..jumlah anggota lebih 3000 anggota..

  rusuk kiri dan kanan jgk sama cm pelindung depan dan belakang..

  jumlah satu divisyen ini sekitar 100 000-120 000 org tentera..

  *maklumat ni tak tepat sbb ianya berubah2 mgikut taktik,jenis peperangan dan strategi..

 367. Betutu Memories says

  kalo bab manpower ni,diikut undang2 dan akta darurat perang..mereka yg berumur 18tahun keatas akn dikerah mjadi soldadu di mlaysia ni..

  kalo secara logik la,rkyat mlysia yg bumur lelaki yg berumur 18 taun keatas dekat2 10 juta jgk…tolak pompuan,org tua,vip,kanak2 dan pati…aku rsa la,mysia blh kerah rkyat utk perang dlm 5 juta jugak..angggaran aku la..

  kem2 PLkn akn jd pusat latihan smntra waktu darurat dan ditambah plak dgn kem2 tentera yg sedia ada..jumlah kerahan yg boleh ditampung mungkin 600k dalam satu msa..mgikut perkiraan aku,utk melatih seorg civilian supaya mpunyai asas utk bertempur adlah dlm sminggu shja dan mungkin kurang…so kalo tjadinya perang jangka pnjg,malaysia xde mslah nk dptkn manpower yg bterusan..

 368. naruto says

  yooolah tu . . . nasib baik otai, kena respect la kan hehe . .
  laen kali nak joint bro naza pulok, buleh ? gi mancing kat tasik banding pun ok gak !

 369. Commodore says

  betara guru dah senior tentulah sessionnya pendek je.
  Yg junior kenalah lama skit supaya dapat xperience. kalo tak camne ilmu nak mantap! jgn malas2, lepas ni lagi lama.
  Bro naza bila nak join betapa, asyik nak main senapang je?

 370. shhhh says

  bro shah saja tanye kalau boleh la nanti post surat jawapan tun m kepada yahudi boleh x
  …boleh di buat perbincgan ttg dunia skrg ni

 371. Padan Muko says

  Diaorg klaim Kopasus no 3 terbaik didunia, Hehehehe, kalau setakat bayar wang tebusan je RELA pun boleh buat.
  Mana pak fpda? komen la!

 372. mat indoor says

  lagi satu bro..unit MBT kita attach tak dengan unit2 infantry kita? (terpengaruh dengan call of duty) xD keh3

 373. mat indoor says

  oh kira full pakej la ni..lebih kurang macam 1 unit marine amerika la..ohhhhh…tq bro naza..selama ni den kurang ambil berat soal infantry kita..yg den tau dulu semua angkut styer je hehehehe…

 374. anak johor says

  mungkin KDN dan menteri pertahanan boleh duduk berbincang tentang kekuatan RELA untuk diserapkan ke dalam askar wataniah..bukan semua kekuatan RELA diserapkan dalam wataniah,tapi bagi anggota2 RELA yg berminat saja dan yg layak dari segi umur dan kesihatan..kerana dgn kekuatan 3 juta RELA,jika 10% yang berminat dan layak dapat diserapkan ke dlm wataniah,kita dah ada tambahan lagi 300,000 anggota.

 375. zul says

  zzzzzzzz………..zzzzzzzzzz………………………………………zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz………………..

 376. naza says

  firepower yang saya maksudkan ialah jenis senjata yang dorang guna sekarang. takmacam dulu. berat besar dan kurang efecive. sekarang kecil dan teknologi nya pun hebat. dalam satu team ada M4, manpad, sniper, anti tank pun silap silap ada. kalau dulu dulu punya team, semua guna weapon sama saja. kalau jenis lain tu dah kira specialist

 377. mat indoor says

  bro naza dan bro BM…. dari segi apa bro kelebihan firepower kita yg sudah meningkat tu boleh membantu dan menjadi kelebihan buat kita? dan soal divisyen singapore yg boleh dikerah sampai boleh mencapai 5 divisyen tu… negara kita mcamaana pulak dalam soal kerahan tenaga ni? agak2 boleh mencapai sampai 10 divisyen tak hehehehehe….

 378. Betutu Memories says

  tringat aku time map reading test dlu..blum orintasi lg dah lencun map aku ngn peluh .pguji lak asyik dok pusing soalan cm sirat belit tali pancing…

 379. Betutu Memories says

  alah..kalo ko baik ngn polis armscot pun blh dpt free..kalo ko beli maknanya ko kurang pglibatan dlm hal2 gini..tp dgn syrat ade timbal balik la utk dia cm peha rusa ke,dada seladang ke..stok jangka panjang la katakan ..haha…

 380. Betutu Memories says

  singapore kalo xslh ade 1 div shja regular…tp kerahan diorg blh capai 5div dlm satu msa..

  aku myokong langkah pgecilan ATM..sape yg bawak sek,platoon,Comp,Bat ifantri mmg terasa betapa myusahkan kalo tlalu ramai anggota..contoh kalo wat CW..berderet2 la anggota time mara..tambah plak dalam hutan tebal mlysia..tp time ptahanan,askar yg ramai sgt membantu..heehehe..

  satu lg sbb pgecilan perlu dilakukn adlah firepower..senjata makin canggih,makin ringan,multipurpose…dan bygkn kalo kita diserang musuh dgn senjata yg kemusnahan pd tahap besar cm MLRS ..kalo ramai,byg la cmne nk lari tuh..

 381. naruto says

  wah . . nampaknya dah ada perkembangan amat positif antara forumer Malaysia dan Indonesia . Teruskan, semoga kita terus bersatu .

 382. naruto says

  ada, baru timbul, tok betara guru tak aci, kata nak bertapa 7hari 7malam, ni 3 hari dah cabut, apa barang ! ni yg maleh nak ikut ni

 383. Betutu Memories says

  tak..regular sahaja..wataniah ada sekitar 3div (dalam 350000 org)kalo ikutkn yg bdaftar..stiap kompeni wataniah akn topup div negeri masing2…

 384. naza says

  bro, anggota kurang, tapi fire power meningkat. dulu 1 platoon. ada berapa orang. senjata pulak macamna. sekarang satu seksyen pun fire power dia awesome….

 385. zul says

  zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz………………………………………………zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz………………..!!!!!!!!!

 386. anak johor says

  jangan dibuka balutan kawan kita yang masih cedera tu ..nanti kawan2 dari seberang kecik hati..masalah tu biarkanlah berlalu..kita kan masih dalam gencatan senjata lagi….

 387. shhhh says

  baru lepas review forum topix bertapa terhinanya tentera kita di mata indo uishhh geramnya (x da maksud lain ya)

 388. mat indoor says

  kurangkan anggota? tu langkah bijak ke tu? oh ada empat divisyen…sikit ler hehehehe… ;P eh singapore ada berapa divisyen ea?

 389. mat indoor says

  misi TNI di somalia berakhir dengan TNI membayar wang tebusan kepada lanun somalia… hal ini mendapat liputan meluas bro di dunia maya..guna je google bro.. ^_^

 390. Betutu Memories says

  to aLL forumer

  ape citer dgn misi offensive TNI ke Somalia tu..jadi ke tak?ada mklumat tlg kongsi…tQ.

 391. Betutu Memories says

  utk infantri shj mmg yg mcm ko type la..

  tp bila da nk latihan/perang,jumlah anggota blh berubah sbb ada attchment..contoh 1kompeni,akn ade ubat,armor,sniper, nbyk lg la..jumlah anggota depend ape jenis ops yg akn dijalankan..

 392. Betutu Memories says

  tentera malaysia ada 4 div..3 div jaga smnanjung…1div jaga sabah n srwak..jumlah anggota akn dikurangkan pd msa akan dtg..selaras dgn teknologi perang hari ini..

 393. naza says

  media dia senyap sebab dorang pun tak tahu. semua berkenaan tentera adalah rahsia di sana. bertuah kita kat sini. hampir semua kita tahu dan di beritahu. itupun masih ramai tak puas hati

 394. Padan Muko says

  H Ldg
  Kau nak komen pasal org kau ada cermin diri kau sendiri ke? “Asyik cakap pasal orang lupa pasal diri sendirik kerjakan perkara yang sama.” Toksah cakap la!
  Kalau kitaorg bangsa hipokrit, kau pulak bangsa bangsat!
  Bukak mulut tak pakai otak.
  “Spore mana ada nak serang indon ataupun msia”.Negara yg mengamalkan pre-emptive strike maknanya dia akan menyerang dulu, habih tu kitaorg nak diam diri je ke? So kalau kau tak tahu jgn bagi komen mcm ni la, hanya menunjukkan kebodohan kau je.

 395. riSIK says

  Rafale la best sikit, sebab banyak dah teknologi peranchis masuk malaysia. cik su, pendekar, kd tun,725,lcs nak pakai gowind, sapura-thales. Lagipun india dah angkat Rafale, bleh join training.
  Ade sape2 bleh bagi info pasal struktur TDM tak? 8 anggota= 1 seksyen, 3 seksyen = 1platun, 4 platun = 1kompeni, 4 kompeni = 1 batalion ke? 4 batalion = 1 briged ke? 4 briged = 1divisyen ke?. Tak de niat nak ukur kekuatatan anggota TD ngan negara2 jiran. Saje nak tambah ilmu berkaitan struktur operasi TD dalam konteks Malaysia. Dulu 10 anggota = 1 seksyen.

 396. jati(hassan ali) says

  nasi ambeng sedapp ooo..kalo kat slgr, ayam goreng pana2..sedap oooo….sambil perang dgn indon..kite makan dulu…

 397. Padan Muko says

  Jealous ke? US offer kita missile works. Kenapa US tak offer kat kau?
  Itu gambar kapal selam korang beli ke atau sedang test?
  Rusia pun ada offer M’sia Iskander missile. Itu adalah senjata tactical strategik! Tapi kami tak mau berlaku Arm Race diAsean.
  Eleh! setakat tunjuk gambar je belum apa2 lagi.

 398. g says

  h.loddy.
  u ni mcm 2 alam laa..
  dah servis lum mlm tadi..
  gaya u mcm tak cukup layan je…
  luv ya,,,jangan maraaa.

 399. Zul says

  woo… seram woo gua bace… wait n see..harap2 dpt la russia campur tgn.. Amerika n tntra nato akan kalah kalau china , russia n ngara arab bersatu,, insyallah !

 400. anak johor says

  ada jugak,cuma tak komen jer bila masuk ke blog lain,kalau tengok dari gambar2 tu….,memang jet tu ada,rekebentuk mcm dalam filem ‘stealth”, warna kelabu/hitam.

 401. uwo says

  10 Februari 2012, Jakarta: Presiden Indonesia kini resmi memiliki pesawat kepresidenan.Pesawat seri 737- 800 Boing Busness Jet 2 (BBJ 2) yang dibeli langsung dari pabrik Boeing telah diserahterimakan pada tanggal 21 Januari 2012 di Amerika Serikat.

  Jika tidak aral melintang, pesawat tersebut akan mulai melayani tugas kenegaraan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) pada Agustus 2013 nanti. Sekretaris Kementerian Sekretaris Negara (Kemensesneg) Lambock V Nahattands mengungkapkan, pemerintah telah melunasi pembayaran senilai USD58,6 juta atau Rp525,91 miliar kepada Boeing Company yang seluruhnya diambilkan dari Anggaran Pendapatan Belanja Negara (APBN).

  Namun dana sebesar itu baru untuk pembelian “green aircraft” atau pesawat kosong yang belum dilengkapi dengan interior dan sistem keamanan. Untuk pengerjaan interior kabin pemerintah menganggarkan dana sebesar USD27 juta sedangkan sistem keamanan sebesar USD4,5 juta. Dengan demikian, total biaya yang dikeluarkan untuk membeli pesawat kepresidenan sebesar USD91 juta.

  Namun, biaya interior kabin dan sistem keamanan itu masih bisa berubah tergantung pada pemenang lelang. “Saat ini dalam proses pelelangan yang pemenangnya diperkirakan akan ditentukan pada akhir Februari 2012. Pekerjaan interior cabin dan security system akan dimulai Mei 2012 dan diperkirakan selesai Agustus 2013,” jelas Lambock, dalam keterangan persnya di gedung Sekretariat Negara,Jakarta.

  Saat ini pesawat kepresidenan masih berada di AS untuk proses pemasangan enam tangki bahan bakar. Proses selanjutnya adalah penyelesaian interior kabin dan pemasangan sistem keamanan. “Semua itu dilakukan oleh completion center yang berpengalaman mengerjakan cabin interior dan security system pesawat VVIP. Saat ini sedang dalam proses pelelangan yang dilakukan secara internasional dan pemenangnya diperkirakan akan ditentukan pada akhir Februari 2012,” ujarnya.

  Wakil Ketua Komisi I DPR dari Fraksi Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan (FPDIP) TB Hasanuddin mendukung keputusan pemerintah membeli pesawat kepresidenan. Menurut dia, untuk keperluan Presiden memang sangat dibutuhkan pesawat yang bukan sewaan. “ Dari sisi anggaran, beli jauh lebih effisien dari menyewa terus menerus. Saya pernah alami saat di Sekmil.Kalau sewa dan terus menerus setidaknya sebulan empat kali,maka sewa jauh lebih mahal, ”katanya.

  Biaya itu, lanjut dia, belum termasuk untuk modifikasi yang harus disiapkan sebelum hari H pemakaian. Sebab, untuk kepergian Presiden juga harus disiapkan untuk seting tempat duduk serta keperluan lain termasuk tempat istirahat. Dari sisi keamanan,memiliki pesawat kepresidenan jauh lebih aman dibandingkan sewa. Selain perawatannya bisa dilakukan setiap saat,dengan status pesawat kepresidenan maka pesawat tersebut akan dilengkapi dengan alat komunikasi khusus untuk standar presiden.

  Lebih lanjut, politikus PDIP itu menyebut, sebagai bangsa besar Indonesia perlu menjaga dan menunjukkan marwahnya di hadapan bangsa lain. Ini terkait dengan harga diri yang semuanya harus bisa ditunjukkan oleh simbol negara. ”Masak kita kalah sama Papua Nugini sih,” ujarnya. Untuk diketahui, Presiden RI selama ini lebih banyak menggunakan pesawat sewaan dari Garuda Indonesia.

  Selama menjabat presiden, SBY seringkali menggunakan jenis Airbus A330 milik Garuda Indonesia. Presiden sebelumnya pun melakukan hal yang sama. Presiden Abdurrahman Wahid atau Gus Dur sering memakai Boeing Bussiness Jet (BBJ) 737-800 atau Boeing 707, sedangkan Megawati Soekarno Putri sering memakai MD- 11 atau RJ-85 PAS.

  Berdasar data yang ada, Indonesia sebenarnya pernah mempunyai pesawat kepresiden sendiri. Soekarno tercatat pernah memiliki tiga pesawat jetstar C-140. Presiden RI pertama itu sebelumnya juga pernah memiliki pesawat Ilyushin II-14 yang merupakan hadiah dari Rusia. Namun pada era Soeharto, presiden terlama Indonesia itu lebih banyak menggunakan pesawat Garuda atau TNI.

  Tercatat Soeharto pernah memanfaatkan pesawat DC-8 Garuda Indonesia, DC-10 Garuda Indonesia, C-130 Hercules TNI Angkatan Udara, Helikopter SA- 330 Puma, atau SA 332 Super Puma TNI AU. Selain itu Soeharto pernah membeli Fokker 28 yang dioperasionalkan Pelita Air Service dan membeli Avro RJ-185 PAS.

  Lebih Hemat dan Optimal

  Keputusan membeli pesawat kepresidenan dilalui setelah melalui proses panjang sejak rapat kerja Sekretariat Negara dengan Komisi II DPR pada 31 Mei 2010. Walaupun sempat menimbulkan pro-kontra, DPR telah menyetujui pengadaan pesawat kepresidenan karena lebih efektif dan efisien dibanding menyewa dari PT Garuda Indonesia seperti yang dilakukan selama ini.

  Lambock menyebutkan, biaya sewa pesawat untuk presiden pada periode 2005 hingga 2009 adalah Rp813,794 miliar atau USD81,379 juta dengan kenaikan biaya sewa setiap tahun sebesar 10% atau USD8,137 juta. Sedangkan jika membeli pesawat dengan harga USD91 juta, biaya perawatan dan operasional selama 5 tahun USD36,5juta.

  Jika diperhitungkan depresiasi pesawat selama 5 tahun senilai USD10,423 juta dan nilai buku aset pesawat sebesar USD80,785 juta, maka penghematan yang dihasilkan senilai USD32,136 juta.

  Sumber: SINDO

 402. naza says

  alamak…. peluru penabor mana boleh buat main kombat kombat . tembak sebijik, lari sebatu. tembak sebijik lari sebatu lagi, penat ooo 😀

 403. naza says

  kalo 3rm, satu magazine je dah 90rm. kalau fire auto……. hihihi, tapi 9mm murah lagi kot. untuk competition satu biji singget :p

 404. naza says

  tok betara guru dok betapa ropanya. maap la, mengganggu. tapi si naruto tu…. kesian dia…. jangan la dok tekan dia lama lama sangat. lemas dak tu 😀

 405. naza says

  bro, kalau tak silap, kat atas sebelah kiri baris bawah sekali, ada note. cuba perhatikan betul betul. ( yang ada tulis GaGaK) ingatkan bro ada bukak blog yang lain tu.

 406. mat indoor says

  bila time tak perang,manusia nak perang..bila time dah perang..semua manusia tak mau dah perang..nama pun manusiaaaaaaaaa…

 407. Commodore says

  Salam bro, maaf la sbb betara guru pegi betapa jap.
  Kali ni kat dalam tasek pulak, Baru ari ni “timbul”
  Bro naruto pon join jugak tapi dia lambat timbul skit sbb nak dapat ilmu ghaib yg kaw2 nye, Kena lama skit. Hehehehe.
  camna keadaan medan perang? sapa menang sapa kalah?
  Ke draw?

 408. anak johor says

  entah..naruto dan commodore mana menghilang…,senyap jer…tengah sibuk kerja kot..??hihihi…tapi aku rasa dia orang ada,cuma tak komen jer…

 409. kidz says

  11 billion utk tahun 2012… dalam anggaran 3-4 billion USD…. mmg x cukup utk istiharkan beli pesawat baru… tapi tu bergantung kepada kerajaan la klu2 ada kejutan…

 410. anak johor says

  bukan yg 6 enjin tu,tu memang mengarut tahab gaban..hihi..
  aku maksudkan yg modelnya mcm shukoi sikit,warna hitam..tengah nak berlepas di landasan….no kat ekor tu M52-II.

 411. diskusi says

  Raytheon Engages Malaysian Industry for Missile Work

  About ESSM
  ESSM is the world’s most advanced ship self-defense and local area defense surface-to-air missile system. The missile is employed by the U.S. Navy and 11 allied nations. More than 1,800 ESSMs have been delivered, and 400 more are under contract. The U.S. Navy employs ESSM as its primary surface-to-air missile system to defend its fleet of aircraft carriers and large deck amphibious ships, and as the secondary battery on its fleet of Aegis cruisers and destroyers. The U.S. Navy and the NATO SeaSparrow Consortium navies have conducted more than 250 live firings against real and surrogate targets that emulate the capabilities of the most demanding modern naval threats.

  http://raytheon.mediaroom.com/index.php?s=43&item=2040

 412. Penang says

  Kementerian Pertahanan akan menganjurkan Karnival 1MinDef bertempat di Padang Kota Lama, Georgetown, pada 25 hingga 26 Februari 2012. Pelbagai program menarik menanti anda. Antaranya termasuklah pameran aset-aset ketenteraan serta perkhidmatan perubatan oleh doktor-doktor ATM secara percuma.

 413. fpda says

  biar ngak ngatuk :

  24 Februari 2012: Industri pertahanan Indonesia memasuki babak baru.Menteri Pertahanan Purnomo Yusgiantoro bersama koleganya dari Republik Rakyat China Jenderal Liang Guanglie meneken kesepakatan untuk proses alih teknologi peluru kendali (guided missiles/rudal) C-705.

 414. Padan Muko says

  Ada, tak kemana bro. hari2 bukak blog ni, cuma menunggu ilham aje bila nak masok.
  Kadang2 gencatan senjata ni pun boring gak eh?

 415. anak johor says

  naza,ko tahu tak pasal gambar jet pejuang di bloge malaysia military power tu? kalau memang wujud,itu made in malaysia..?atau hanya rekaan futuristik hayalan saje.?
  kalau betul ada..rasanya lebih canggih dari mana2 jet pejuang yg kita tahu .

 416. anak johor says

  jumlah sebenar masih tidak didedahkan,perisik2 singapura ni menyamar sebagai penunggang motorsikal lasak,masuk kebun2 kelapa sawit dan hutan2 sekitar pulada,pasir gudang,pontian,gelang patah,sungai tiram,kota tinggi..dll..mungkin utk mencari laluan selamat utk pasukan tentera darat mereka.

 417. shhhh says

  sebenarnya aq rasa kesian juga ngan kerajaan skrg mesti kena kutuk kaw2 punya kalau nak bli apa2
  rakyat malas berfikir panjang dalam sesuatu perkara menybabkan mereka mdh tertipu dgn OGK

 418. naza says

  jangan la taip angka banyak sangat bro, jiran jiran dah mula gundah gulana tu…. semua ni bermula bila shekh muzafar pegi scaboro estet ke, rosoboro estet ke apa nama natah 😀

 419. naza says

  super carrier class nimitz ni kalau jet crash atas deck dia pun tak jadi apa. tapi kekuatan sebenar dia ialah kawalan keliling nya. kalau jet atau missile atau torpedo boleh lepas guardian angel nya, robek jugak…. nak melepasi kawalan dia tu la yang problem, menjadikan dia `kebal`. kekuatan nya pernah diuji masa perang jepun dulu. memang ada yang karam dengan penangan kamikaze jepun. (kapal kanvas je zero tu, tapi bom betul)

 420. naza says

  SATU ANGKA YANG MENAKUTKAN (kalau betul) apa la yang dicari agaknya. atau itu cuma pelatih yang baru buat praktikel…

 421. Betutu Memories says

  sori..xbrape tau skit psl HE ni..carrier pun xtau brape bar tebal dinding dia..apa bahan dia pkai…1 bar boleh tahan letupan dr bom sberat 250kg.