TENSION DI SPRATLY

    1. Insiden yang berlaku pada akhir April lepas menarik minat saya untuk membuka kamus isu-isu di kepulauan Spratly, untuk mengetahui apakah insiden itu yang menyebabkan kekuatan Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM) dan pesawat Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) dikejarkan ke sana.

    2. Terdapat tanda-tanda negara China yang kini sudah mula diperkuat dengan armada laut yang canggih dan pesawat terbaru seperti Sukhoi dan J-10 sudah mula menjalankan gerakan-gerakan untuk menguatkan tuntutannya ke atas kepulauan Spratly dengan lebih agresif.

    3. Penganalisis pertahanan dan sains politik dunia sudah sejak sekian lama meramalkan konflik terbaru yang dijangka lebih hebat dari isu kepulauan Falklands akan meletus di Laut China Selatan, khususnya kerana terdapat tuntutan bertindih di antara China, Vietnam, Filiphina, Indonesia, Brunei dan Malaysia.

    4. Ia bukan sahaja kaya dengan telaga minyak tetapi merupakan sumber makanan dan ekonomi yang penting, ia mewah dengan perikanan.

    KUBU PERTAHANAN DI KEPULAUAN SPRATLY

    5. Untuk menguatkan lagi tuntutan dan penguasaan Malaysia ke atas kepulauan ini, bertan-tan tanah dari Sabah di bawa untuk menambak Terumbu Layang-layang menjadi sebuah pulau buatan (14 kilometer persegi) dan dilengkapi dengan landasan pesawat.

    6. Pulau Layang-layang ini dilengkapi dengan radar, stesyen pasukan khas serta landasan yang sesuai untuk pesawat dari jenis Short Take Off Landing (STOL) seperti CN235 dan C130.

    7. Malaysia turut mempunyai kubu pertahanan yang lengkap dengan meriam serta “helipad” di Terumbu Ubi dan Terumbu Mantanani.

    8. Filiphina turut mempunyai kubu tenteranya di Pulau Pag-Asa yang dilengkapi dengan landasan pesawat yang dikendalikan oleh Sayap Komposit Taktikal 570th.

    9. China walaupun tidak mempunyai pengkalan yang besar di kawasan kepulauan Spratly, ia bagaimanapun mempunyai binaan setinggi 3 tingkat bangunan di Terumbu Mischief.

Binaan konkrit 3 tingkat milik China  

    10.Ia juga dilengkapi dengan padang bola jaring, binaan seperti parabola, lampu suar, panel solar dan sejenis radar.

    11.Negara itu mempunyai kubu yang kukuh di kawasan Terumbu Johnson, binaan di situ dilengkapi dengan mesin gun berkuasa tinggi dan meriam. Kapal perang China dari jenis friget Jiangwei pernah berlabuh di kawasan ini pada April 2009.

    12.Vietnam pula turut mempunyai kubu tentera di Pulau Lagos dengan binaan seperti landasan pesawat, jeti dan sekurang-kurangnya 35 buah bangunan ketenteraan yang dikawal dengan pelbagai jenis senjata termasuk lima kereta kebal.

    13.Penulis tidak berminat untuk menyentuh kedudukan tentera oleh negara lain di kepulauan Spratly tetapi hanya menumpukan kepada empat sahaja iaitu Malaysia, China, Vietnam dan Filiphina.

    STRATEGI MALAYSIA

    14.Malaysia membawa pembangunan yang paling pesat di kepulauan itu berbanding negara lain, Filipina menguasai pulau yang paling besar di kepulauan Spratly tetapi kesemua negara lain hanya memiliki terumbu-terumbu kecil sahaja sehinggalah Malaysia membawa masuk bertan-tan pasir untuk mengubah Terumbu Layang-layang menjadi sebuah pulau.

    15.Kawasan tuntutan Malaysia juga mempunyai kadar simpanan minyak dan gas yang paling kaya berbanding kesemua kawasan lain di Spratly.

    16.Malaysia turut membina pengkalan kapal selamnya di Teluk Sepanggar, Sabah sebagai persediaan menghadapi sebarang konflik di Spartly dan juga sebagai senjata cegah rintang apabila terpaksa menghadapi kekuatan yang besar seperti China.

    17.Umum mengetahui, China mempunyai armada laut yang besar tetapi ia mempunyai kelemahan yang agak ketara dari segi kekuatan Peperangan Anti Kapal Selam.

    18.Jarak operasi pesawat Sukhoi dan J-10 China untuk ke Spratly juga sangat jauh dan kuasa besar itu tidak mempunyai kapal induk pesawat untuk menjalankan operasi ketenteraan secara berkesan.

    19.Sebagai contoh, Britain dalam Krisis Falkland berjaya memenangi peperangan menuntut pulau Falkland dari Argentina kerana Britain mempunyai armada laut yang kuat termasuk dilengkapi dengan kapal induk pesawat seperti HMS Hermes.

    20.Walaupun terletak beribu batu dari kawasan konflik, Britain akhirnya menang dan peranan kapal selam Britain berjaya mencegah campur tangan tentera laut Argentina menyebabkan negara Latin Amerika itu hanya sanggup menyediakan tentera udaranya sahaja untuk menghadapi Britain.

    21.Kemasukkan pesawat-pesawat Sukhoi 30MKM menyediakan negara sistem pertahanan yang mempunyai kemampuan menguasai udara dari jarak yang jauh, umum mengetahui jarak penerbangan Sukhoi yang beroperasi dari Gong Kedak yang terletak berhampiran Laut China Selatan memungkinkan TUDM beroperasi untuk anti perkapalan dari perairan Vietnam, Filiphina sehinggalah ke Sabah.

    INSIDEN DI SPRATLY

    CHINA VS AS

Kapal survey, USS Impeccable

    22.Seperti yang saya katakan, kepulauan Spratly mempunyai potensi untuk merebak ke konflik yang lebih besar.

    23.Pada 8 Mac 2009, lima buah kapal milik China iaitu sebuah kapal perisik, sebuah kapal jabatan laut China, sebuah kapal pengukur laut dan dua buah kapal nelayan laut dalam telah mengelilingi dan membuat gerakan-gerakan yang menganggu perjalanan sebuah kapal milik Amerika Syarikat (AS) iaitu USS Impeccable.

    24.Insiden berlaku lebih kurang 75 batu dari selatan Pulau Hainan menyebabkan berlakunya “pertempuran” kecil dengan menggunakan meriam air (kapal AS ini tidak dilengkapi senjata api).

    25.Kelasi China turut menanggalkan seluar dalam mereka dan melontarkan cangkuk untuk merosakkan peralatan survey kapal AS tersebut.

    CHINA VS VIETNAM

    26.Pada 14 Mac 1988, satu pertempuran kecil berlaku di antara tentera laut China dan Vietnam dalam satu insiden yang di namakan pertempuran di Terumbu Selatan Johnson.

    27.Terumbu Johnson merupakan kawasan yang dikuasai oleh Vietnam (umum mengetahui bahawa Vietnam pernah terlibat dalam peperangan dengan China dan kedua-dua negara ini adalah seteru di antara satu sama lain walaupun China pernah membantu vietnam dalam peperanganya memerangi AS di antara tahun 60an dan 70an dahulu).

    28.Menjelang akhir Januari 1988, Vietnam sudah mula mengesan kehadiran tentera China dan kapal perangnya di terumbu Johnson menyebabkan Vietnam turut menghantar tenteranya sebagai persediaan sebarang kemungkinan dengan seterunya itu.

    29.Pada Mac 13, kapal perang China mengesan kehadiran kapal perang kecil Vietnam dengan nombor penan HQ-604 bergerak ke kawasan terumbu Johnson dan satu lagi kapal perangnya dengan nombor penan HQ-605 bergerak ke terumbu Lansdowne Reef.

    30.Kapal perang Vietnam dengan nombor penan HQ-505 pula belayar ke arah Terumbu Collins, tiga pergerakan kapal yang dianggap sebagai pencerobohan ke dalam wilayah China.

    31.Kapal perang China sebelum itu telah pun menurunkan 25 orang askar di kawasan terumbu Johnson dan sebuah lagi kapal perang China telah mendaratkan 33 tentera marin ke kawasan itu.

    32.Kapal perang China iaitu Xiantan pula dikejarkan ke Terumbu Lansdowne.

    33.Pada 14 Mac, jam 7.30 pagi, askar Vietnam dilihat sedang cuba menaikkan tiang bendera negara mereka di Terumbu Johnson Selatan.

    34.Selepas terjadinya perang mulut di antara askar China dan Vietnam, pertengkaran itu bertukar menjadi pertempuran senjata api dan kapal perang Vietnam iaitu HQ 604 menawarkan tembakan bantuan.

    35.Akibatnya, kapal perang China yang berada di kawasan berhampiran bertindak menembak HQ 604 sehingga kapal perang Vietnam itu terbakar dan tenggelam.

    36.Di Terumbu Collins, kapal perang Vietnam iaitu HQ 505 turut musnah di tembak kapal perang China.

Kapal perang China menembak kapal Vietnam dalam insiden 14 Mac 1988  
Kapal tentera laut Vietnam terkena tembakan
kelasi Vietnam habis dibunuh dengan menggunakan senjata anti pesawat 37mm

    37.Di Terumbu Lansdowne, kapal perang Vietnam, HQ 605 turut ditenggelamkan.

    38.Melalui kemenangan ini, China berjaya menguasai tujuh terumbu di kawasan itu.

    CHINA VS FILIPHINA

    39.Pada tahun 1994, insiden pencerobohan yang serupa turut terjadi di antara tentera laut Filipina dengan kapal perang China.

    40.Pencerobohan di lakukan oleh kapal perang China ke dalam kawasan Zon Ekonomi Eksklusif (EEZ) milik Filipina.

Kapal perang Filiphina dari era perang dunia, inilah yang paling besar dalam tentera laut negara itu  

    41.Filipina yang diketahui mempunyai armada laut yang paling lemah di kalangan negara Asean bagaimanapun tidak mengarahkan kapal perangnya menembak atau melakukan provokasi ke atas kapal perang China itu.

    42.Ini dibuat memandangkan kesanggupan China untuk memusnah atau menggunakan kekerasan ke atas sesiapa sahaja seperti yang terjadi pada Vietnam sedangkan pencerobohan secara jelas di buat oleh China.

    43.Kapal perang Filipina kemudian melarikan diri dari bertembung dengan kapal perang China itu.

    EKSKLUSIF DARI MOM – CHINA VS MALAYSIA

    44.Insiden yang melibatkan kapal perang dan pesawat milik TUDM ini dilapor berlaku pada akhir April 2010.

    45.Ia tidak dilapor dalam mana-mana media tempatan dalam negara tetapi menjadi tajuk utama dalam akhbar di China.

    46.Laporan dari akhbar The Southern Daily (akhbar rasmi komunis China dalam bahasa Cina) bertarikh 1 Mei memberitahu, sekumpulan kapal perikanan China sedang menjalankan aktiviti pelayaran mereka di kepulauan Spratly yang dipanggil Nansha oleh pihak China.

    47.Armada kapal-kapal perikanan China ini sebenarnya merupakan strategi China untuk menguatkan tuntutan dan penguasaan mereka ke atas seluruh pentas Laut China Selatan dan khususnya Spratly.

    48.Pembaca sekelian, kapal-kapal perikanan China bukanlah seperti kapal-kapal dari Jabatan Perikanan Malaysia kerana kebanyakkan kapal-kapal perikanan China ini mempunyai keupayaan untuk belayar di laut dalam dan jauh dari pengkalan mereka.

    49.Kapal-kapal ini ada di antara berat 1,400 tan sehingga 2,400 tan mempunyai besar yang hampir menyamai kapal korvet.

    50.Ada kapal-kapal perikanan laut China ini merupakan modifikasi dari bekas-bekas kapal perang China.

    51.Akhbar The Philippine Star pada tahun 2009 ada menyiarkan hasrat China untuk menggunakan kapal-kapal perikanan yang kelihatan “innocent” ini untuk berlayar di Laut China Selatan.

    52.Jurucakap dari kedutaan China di Manila iaitu Hua Ye memberitahu akhbar tersebut bahawa China tidak melanggar atau membuat sebarang provokasi di kawasan tuntutan bertindih memandangkan tidak ada kapal perang yang dihantar berlayar di kawasan yang sedang direbut oleh Vietnam, Filipina dan Malaysia itu serta beberapa buah negara lain kecuali kapal milik jabatan perikanan negara itu.

    53.Berbalik kepada siaran berita yang disiarkan oleh akhbar The Southern Daily tadi, berikut merupakan terjemahan yang dibuat oleh seorang rakan penulis :

    54.Beberapa hari sebelum 1 Mei, armada kapal nelayan China telah dihalang secara agresif oleh bot peronda milik Malaysia.

    55.Kapal-kapal nelayan China itu dengan diiringi oleh kapal agensi perikanan China sudah lama mencari ikan di kawasan yang sudah ditandai sebagai kawasan tradisi mereka.

    56.Bot peronda Malaysia dilihat bertindak agresif dan penuh provokasi apabila muncung meriam di halakan kepada kapal yang paling hadapan di dalam armada kami.

    57.Pada pukul 10.30 pagi, radio kapal nelayan China disergah dengan amaran oleh suara pegawai dari kapal perang Malaysia.

    58.”Chinese fishery fleet, we are Malaysian warships, I hope you will leave.” suara amaran dari kapal perang Malaysia.

    59.Armada perikanan China bagaimanapun telah mendapat arahan dari ibupejabat marin untuk mengekalkan haluan dan menambah kelajuan.

    60.Tiba-tiba dari jauh kelihatan sebuah kapal perang yang lebih besar dan jelas kelihatan, ia membawa peluru berpandu.

    61.Bot peronda tadi menghampiri bot bernombor 311, anak kapal China melihat kelasi kapal perang bot peronda itu sudah memakai topi besi dan meriam kapal itu dihalakan kepada kapal bernombor 300, suasana tiba-tiba menjadi tegang.

    62.Pada pukul 11.30 pagi, sebuah pesawat terbang Malaysia dilihat terbang mengelilingi armada perikanan China selama 15 minit.

    63.Kapal-kapal perang Malaysia seterusnya dilihat mengikuti armada kapal perikanan China sehingga pada pukul 22.30 malam dan keadaan ini berterusan sehingga pada pukul 3 pagi.

    64.Terjemahan seterusnya gagal difahami…..maaf setakat di sini sahajalah.

    INDONESIA CABAR CHINA, SEORANG TERBUNUH

    65.Jelas kapal-kapal China terutama kapal laut dalam mereka menjalankan aktiviti mencari ikan beribu-ribu kilometer dari kawasan negara mereka.

    66.Pada tahun 2005, sebuah kapal perang Indonesia, KRI Tanjung Dalpele berjaya memintas empat buat kapal perikanan China yang mencari ikan secara haram di kawasan lautan Arafura yang terletak di antara Wilayah Papua dan Maluku.

    67.Tiga kapal perikanan milik China itu melarikan diri tetapi sebuah lagi, MV Fu Yuan 123 berjaya ditahan.

    68.Sebelum itu, kapal perang Indonesia sudah pun memberi tembakan amaran sebanyak 3 das tetapi kapal perikanan China bertindak agresif dan melakukan manuver yang seakan-akan mahu melanggar KRI Tanjung Dalpele.

    69.Akibatnya kapal perang Indonesia itu terpaksa melepaskan tembakan dan membunuh salah seorang kelasi kapal perikanan China.

    70.Tindakan kapal perang tersebut mengundang rasa tidak puas hati Beijing tetapi pemerintah tentera laut Indonesia di Surabaya menjelaskan, tembakan itu dibuat selepas semua prosedur atau “Rules of Engangement” dipatuhi.

 BERIKUT MERUPAKAN KERATAN BERITA MENGENAI INSIDEN TLDM VS ARMADA PERIKANAN CHINA

South China Morning Post
May 16, 2010 Sunday

China ban on fishing as tension runs high
Chinese vessels to monitor fishing ban
Fisheries protection fleet to oversee 10-week moratorium; some see sovereignty grab
Fishery patrols seen as pushing sovereignty

Greg Torode Chief Asia correspondent

China today launches its annual fishing ban in the South China Sea – a unilateral act that comes amid unprecedented tensions in the disputed area and fresh fears that Beijing is using the moratorium to assert its sovereignty claims there.

The mainland’s fisheries administration vessels will seek to enforce the 10-week ban on most kinds of commercial fishing from the 12th parallel north of the disputed Spratly Islands up to the Chinese coast, encompassing waters around the disputed Paracel Islands.

The ban is going ahead despite a diplomatic protest from Vietnam – which claims both island groups – and recent incidents involving intensified patrols by new Chinese fisheries protection ships, some of which are armed with heavy machine guns.

The incidents have included China’s largest fishing protection ship, the 4,600-tonne Yuzheng 311, being surrounded by more than 20 Vietnamese fishing and coastguard vessels last month as it attempted to stop harassment of Chinese fishing boats. The Yuzheng – a converted naval vessel – was also intercepted by Malaysian naval ships and aircraft as it patrolled south of the Spratlys late last month, according to mainland press accounts.

Reports of mainland fishermen facing harassment from Vietnam, the Philippines and Malaysia were cited as justification for the expanded mainland patrols earlier this year.

In March, China also staged its most extensive naval and air exercises yet over the South China Sea.

Vietnam’s state press is filled with reports of local fishermen insisting they will continue to assert their fishing rights, including around the Chinese-controlled Paracels, and demanding more government protection.

Diplomats and analysts are closely watching the situation, noting the ban risks feeding into worsening tensions as regional militaries react to China’s naval build-up.

The South China Sea is considered critical to its blue-water naval ambitions. It is home to bases on Hainan Island that can exploit deep-water access to the Indian and Pacific oceans. The sea also has oil and gas potential.

When China first instituted the ban in 1999 in a bid to ease pressure on rapidly declining fish stocks, it received relatively little attention. Now, however, it is a different story given growing pressures on resources as well as its strategic importance.

China claims an exclusive economic zone (EEZ) covering much of the South China Sea, including the Spratlys and Paracels in their entirety. Vietnam also claims all of both archipelagoes; the Philippines, Malaysia and Brunei claim them in part.

“We are all watching and wondering where all this is going to go,” said one senior regional envoy. “Given recent months, you have to say it does appear provocative ? certainly it provides further evidence that any hope of a binding regional agreement to ease tensions in the South China Sea is now effectively a dead letter.

“What we are seeing is a push for sovereignty.”

In a recent survey of China’s growing coastguard forces, Lyle Goldstein, a scholar at the US Naval War College, noted the potential of civilian ships to project soft power but also “serve to strengthen China’s extensive maritime claims”.

“More and better ships at Beijing’s disposal will likely increase its confidence in maritime disputes with its neighbours,” Goldstein wrote.

Australian Defence Force Academy professor Carl Thayer, who has tracked South China Sea issues for four decades, said he had little doubt the fishing ban served a wider strategic objective.

“After 10 years, we can see China becoming more assertive in defending and projecting what it sees as its sovereign and economic rights,” Thayer said.

“The use of fishing protection vessels is an excellent tactic ? They are not warships, they are painted white not grey, but make no mistake, they are well armed.

“The problem is that it is not really the kind of unilateral activity that China and the region signed up for in terms of fostering co-operation and not doing anything to raise tensions,” Thayer said, referring to the landmark 2002 declaration on the South China Sea between China and the Association of Southeast Asian Nations.

Mainland officials and analysts, however, have cited both fishing and sovereignty issues as driving the ban.

Wang Hanling , an expert in maritime affairs and international law at the Chinese Academy of Social Sciences, said there was no strategic goal behind the ban.

“China just wants to protect fishing resources under its exclusive economic zone,” he said.

“In fact, we don’t need to take any strategies because China insists that we had sovereign rights and administration in our EEZ in the South China Sea more than 1,000 years ago, which was recognised by our neighbours like Vietnam, Indonesia, but they tore up the agreement in the 1970s when oil and other resources were found under the water.

“We have carried [out] fishing bans many years ago as it is an international common practice.”

When regular fishing patrols were announced in March, however, South Sea Fisheries Administration officials said the move would help underline China’s sovereign rights.

Gary Li, a PLA-watcher at London’s International Institute of Strategic Studies, said he believed the fishing ban now served to create de facto jurisdiction for a Beijing leadership that had been slow to develop resources in the South China Sea. “It does have a strategic purpose beyond the issue of fishing ? the leadership is desperately trying to create historical precedent, hoping to show that they are largely unchallenged in asserting their sovereignty,” he said.

The situation is widely believed to be particularly thorny for Vietnam, which is struggling to promote regional interest in strengthening the 2002 agreement into a legally binding document.

Hanoi’s Communist Party leaders are eager for improved relations with Beijing, its one-time enemy, yet are loath to back down on what they perceive as core territorial issues.

Those contradictions have seen Hanoi accept joint exercises with Chinese vessels in areas of the Tonkin Gulf no longer in dispute, yet also authorise its own naval expansion.

Vietnam announced late last year that it would spend more than US$2 billion on ultra-quiet Kilo-class submarines from Russia – successor to its former cold war patron, the Soviet Union.

Additional reporting by Minnie Chan

BERIKUT MERUPAKAN PETISYEN DARI MASYARAKAT ANTARABANGSA UNTUK MENUKAR NAMA LAUT CHINA SELATAN KEPADA LAUT ASIA TENGGARA :

KLIK DI SINI

Comments

 1. says

  Mentang la nama laut China Selatan… Ikut sedap dia je nam masuk sempadan orang… Mmg perangai China di Tanah Besar dgn cina kat Malaysia lbh kurang… Tamak Haloba!!

 2. says

  Ini Semua usaha China utk menjadi Jaguh d LCS.Malaysia hendaklah berusaha utk mempertahankan kedaulatanya dgn usaha yg jtu

 3. Jakarta says

  Soory Boss… Yg buang kotoran tu NGO yang isinya pro barat dan Non muslim.. Mereka mau buat kekacauan antara Indonesia dan Malaysia.. Biasalah.. Biar ada campur tangan asing buat bantu OPM dan RMS bila Indonesia dan Malaysia berperang ! Politik Adu Domba antara Muslim !!

 4. malon malpraktek says

  Bodoh !!! Cari sendiri yg d klaim China !!! kapal Perang kami buat jaga-jagalah atas laut kami sendiri !!!! dan nonton perang di dekat sabah dan philipine !!!!

 5. ki Gamane says

  Perang tidak berlaku dalam satu hari , tanpa angin tanpa ribut tiba-tiba kita kena lantak peluru berpandu ? tidak !
  sebelum perang berlaku , ada tanda2nya , ada bau nya , ada angin dan taufan ..setelah itu barulah sah perang dengan tembakan !

  China tak akan serang bumi Malaysia , jika berlaku perang pun hanyalah dikawasan yang menjadi rebutan , itu namanya perang setempat ! jangan takut china tak akan serang kota kinabalu , China tak akan serang Labuan atau Gong kedak . ianya mustahil !

  Spratly , kerajaan harus menambahkan lagi kekuatan dan kemudahan yang ada , jika perlu dilebarkan pulau , tambak dengan tanah , tanah ambil dari sabah .

  demikian juga dengan pulau2 kecil yang lain , Terumbu mantanani itu harus di luaskan lagi , tambahkan prasarana kemudahan anggota yang ada disana , kewujudan dan ukuran besar infrastruktur yg ada pada sesebuah tempat yang menjadi rebutan akan menjadi saksi dan bukti sokongan sekiranya kes dibawa ke The Haggue .

  China , mereka memang aggresif , bukan menjadi satu rahsia anggota PASKAL di Spratly sering dijengah kapalselam negara China , dan jika berlaku sesuatu pertembungan dilaut lepas , China biasanya tak bagi ampun , dia akan belasah cukup2 , lihat kes dengan vietnam sebagai bukti , semua crew habis dibunuh ! ini memang tredmark pasukan keselamatan china , keras dan tanpa ampun !

 6. AHMAD KAMAL says

  Apa ko merepek ni mangkok?…apa kau tau tentang pembelian persenjataan yang kamu gunakan skrng…aku intake 145/146. kamu paskal baru setahun jagung….kau ingat aku ni babun mcm ko ke….

 7. yu says

  malaysia harus bina beberapa bangunan di spartly , supaya nampak usaha malaysia menghidupkan spartly , kalau boleh adakan 7 eleven sekali disana..pelabuhan, jeti dan airport juga perlu ada…

 8. Hamba says

  fennec dan lynx tu sebgai bantuan heli dan patutnya ada Helix dan Mil-mi 17 utk lacarkan misil kalau leh psgkn di sayap heli moga2 dpt tangkis kapal frigat atau supplies nya… kena tambah secukupnya heli rooivalk atau eurocopter tiger utk penyerang pantas…. ini komen saya sendiri…

 9. g-gun says

  kekuatan malaysia di spralty perlu diperkuatkan.kalu blh ltk helikopter lynx utk langkah berjaga2 terutamanya kapal perang china yg selalu belayar sesuka hati.kalu blh pangkalan utk kapal besar spt frigat perlu dibina. hak malaysia perlu dipertahankan dan juga bagi mengingatkan negara lain bahawa malaysia serius dlm menuntut kepulauan spralty.

 10. jus oren says

  aku harap kabar angin mengenai pembelian bom nuklear dan peluru bpandu jarak jauh oleh tun mahathir satu ketika dulu adalah berita benar..

  hanya nuklear atau WMD lain saja mampu myekat kehebatan kuasa besar dunia..

 11. pearl says

  my paskal bf nk ditempatkan ke pulau spratly in 2 weeks for 1 month..my wish,semoga selamat pergi & balik..Allah bless u & others always..give all my spirit & i m so proud of u..

 12. jamie says

  mungkin juga sebab Malaysia ada ramai orang2 Cina
  sedikit sebanyak sokongan mereka akan menyokong orang2 Cina di sini

 13. anak malaysia says

  Kepulauan spratly semakin tegang!!china bersetuju sama pendapat malaysia untuk berkongsi aktiviti ekonomi di kawasan itu.tapi kenapa?adakah mereka tidak mahu berperang dengan malaysia kerana malaysia merupakan rakan dagangnya yang terbesar di asean begitu juga pentingnya china kepada ekonomi malaysia??jika begitu situasinya,apakah ancaman sebenar malaysia di kepulauan itu??apa pandangan saudara sekalian..

 14. guru sejarah says

  Hai semua..saya seorang guru sejarah. Seronok membaca komen tuan-tuan dan puan-puan. Saya meminati tentera dari kecil. Tapi takdir meletakkan saya sebagai guru sekolah. Apapun saya sangat bangga menjadi warga negara ini. Sekian, terima kasih.

 15. Syah says

  Betul..selain daripda semangat dan doa… Left Adnan tidak dapat mempertahankan bukit Candu kerana kehabisan peluru…. Klaula sistem logistik masa tu canggih dan sistematik..aku rasa jepun perlukan masa yang lebih lama lagi untuk menawan Tanah melayu….

  Pengajaran : Semangat kena tinggi
  Sentiasa ingatkan tuhan
  senjata yang bersesuaian
  Logistik yang sistematik

 16. joe says

  alat cangih belum menjamin kejayaan…bukankah doa itu senjata bagi muslimin…akan tetapi setiap doa hendaklah di iringi dengan usaha dan persedian…allah ada berfirman..”bersiap sedialah dengan segala kekuatan yang kamu ada”..dengan itu persiapkanlah diri kita sebagai langkah kepada persaipan negara kita…tuhan harus menolong hambanya yang taat….hehehehehehehehe

 17. mujahid muda says

  Kalau china serang , jangan lupa, kita pegang selat melaka.. tembak tengelam ja kapal2 china, ekonomi lost, military jd lumpuh..

  • AKIMANANG says

   ekonomi china tidak akan lumpuh jika sekadar menyekat selat melaka…. mereka pun ada port ‘backup’ di pakistan… dan ada ‘trade route’ melintasi kashmir….. saudara kena ingat……

 18. papafatin says

  salam semua..
  pernah beberapa orang sahabat dan saudara kwn bercerita (yg masih berkhidmat dan ‘x’ ggk) dalam latihan mereka…
  2-3 peringkat pertama memang ‘memeritkan’ tetapi pada peringkat yg seterusnya penjurusan adalah kepada latihan dan amalan ‘kerohanian’ dan ‘kejiwaan’..
  ada sesiapa sahabat yang sudi komen.

 19. agency says

  Salam semua….memang bagus maklumat diatas….sy pernah bertugas di salah sebuah pulau disana memang pernah berlaku ketengangan spt diatas semasa sy disana bertugas…..sy cuma berharap kerajaan tingkatan lagi pertahanan di terumbu2 kerana disana lh benteng pertahanan negara….naikkan lh moral anggota ATM dengan keistimewaan yang lebih…..

 20. sir says

  Allah Taala lebih Maha Besar dan Maha Bijaksana kalau nak di bandingkan dengan teknologi moden yang ada sekarang ini.Berusaha Berikhtiar Berserah Bertawakal dan Berkorban hanya kepada Allah dan Rasul-Rasul Allah.Ini matlamat hidup dan mati kita.

 21. GEMPURWIRA says

  pendapat gempurwira…

  gabungan strategi yang betul dan teknologi ketentraan moden adalah satu gabungan yang amat mantap… contoh paling mudah sehebat mana kehebatan anda menggunakan senjata seperti parang jika musuh anda menggunakan senjata api yang mana sampai dahulu?…. besemangat bagaimana pun anda untuk mempertahankan negara ini tanpa persenjataan moden seperti senjata mampukah anda melawan musuh yang lengkap bersenjata moden?

  jika anda mengatakan vietnam atau taliban rasanya mereka pun menggunakan persenjataan moden walaupun tak secanggih mana… hatta pjuang palestin pun menggunakan senjata moden seperti rifal dan pelancar peluru anti amor… rasanya hanya mereka yang bodoh sahaja menolak pemodenan aset ATM kerana mahukah anda melawan kereta kebal dan hanya melempat batu atau jet pjuang musuh menjatuhkan ber tan tan bom di atas anda dan anda membalas dgn lastik atau panah? sekadar semanagt tanpa persenjataan yang baik anda umpama patung yang sedia tungu disembelih oleh pihak musuh…

  memang ada yang mengatakan semakin banyak teknologi moden semakin banyak masalah namun sekurang-kurangnya aset-aset inilah akan menaikkan moral semasa berlaku konflik jika anda mengatakan tidak anda seorang yg kurang dalam sebarang pembacaan! kalu tidak mengapa banyak negara sanggup membeli berbilion2 dolar hanya untuk membeli sistem pertahanan moden tentu ada sebabnya… kerajaan lagi pintar dari anda tak perlu anda nak bermadah pujangga hanya melalui maklumat anda yang kurang jelas…

  pada syahpaskal kita berfikiran yang sama iaitu aset pertahanan moden perlu dalam mempertahankan negara ini.

  hanya pendapat gempurwira

 22. GEMPURWIRA says

  ANALISIS GEMPURWIRA…

  sebenarnya singapura lebih daripada kita namun rasanya ia hanyalah sebagai propaganda agar jangan menyerang mereka kerana mereka hanya sebuah negara kecil…kerana itu setiap apa yang kita beli PASTI mereka akan beli aset pertahanan jawapan untuk aset kita agar mereka sentiasa dilihat kehadapan dan lebih kuat dari kita..

  pembelian aset persenjataan yang bernilai berbilion-bilion dolar sudah cukup kita mengetahui persenjataan dan kekuatan ketentraan adalah untuk mengekalkan survival negara tersebut dirantau asia tenggara namun peralatan moden bukan jawapan atau penanda aras akan menang dalam sesuatu peperangan… ini hanyalah strategi negara tersebut untuk melemahkan moral rakyat negara jiran bahawa negara kecil inilah yang paling kuat dirantau asia tenggara dan propaganda aset2 moden untuk hanya sekadar propaganda di minda kita sahaja..

  pasal israel pula negara ini pernah hampir di hancurkan oleh mesir semasa perang yomkippur dimana tentra mesir mula masuk kewilayah israel dgn kekuatan penuh dan menghampiri ibu kota negara israel laknat itu… namun diakhir-akhir peperangan suatu keajaiban berlaku kepada israel yg mulanya dipukul teruk oleh tentra mesir yg semakin mara dan israel semakin terkepung di negara mereka sendiri dan menunggu untuk dihancurkan!!!! namun serangan mesir tiba2 terhenti dan menjadi kucar kacir mengapa ini berlaku?

  mengapa peristiwa keajaiban ini berlaku kepada israel yang secara tiba2 tentra mesir yang mara tadi seolah2 terhenti dan menunggu untuk dihancurkan oleh israel? ini kerana mesir telah diberi amaran oleh amerika sekiranya mesir menghancurkan israel beerti mereka mencari nahas dgn amerika kerana anda harus tahu amerika la yg mewujudkan israel…adakah amerika dan pelobi2 yahudi di kongres sanggup melihat ngara yahudi ini hancur? Pastinya tidak bukan…

  amerika juga telah membantu israel secara senyap antaranya menghantar psawat perisikan SR71 blackbird untuk melihat arah serangan dan kawasan mana titik kelemahan tentra mesir yg membawa kepada pasukan kereta kebal israel mula memusnahkan tentra mesir disempadan dan masuk kewilayah mesir untuk menyerang tentra mesir dari belakang… kalau logik akal bagaimana israel tahu titik kelemahan tentra mesir kalau bukan atas bantuan amerika yang menunjukkan peta yang diambil dari psawat pengintip SR71 BLACKBIRD…ini tidak dikira lagi bantuan secara besar-besaran peralatan berat dari amerika terus ke israel…akibatnya tentra mesir yg pada mulanya dilihat dapat menghancurkan negara israel lenyap dari muka bumi ini dimusnahkan oleh tentra israel secara penuh keajaiban!

  tak perlu kita memeningkan kepala betul ka apa yang saya katakan amerika adalah disebalik kemenangan israel menentang mesir kerana anda boleh lihat sekarang apa amerika buat kepada israel? apa sahaja dibuat israel betul atau salah disisi undang-undang antarabangsa amerika tetap akan menyokong negara laknat itu dan ini dibuat secara terang terangan betapa eratnya hubungan negara itu!

  jadi kekuatan aset bukan la jawapan untuk menang dalam sesuatu peperangan tetapi ia hanyalah sekadar satu kelebihan…strategi yang betul adalah jawapan untuk segala galanya walaupun tentra kita kecil dan musuh lebih ramai dengan STRATEGI yg betul kita boleh memusnahkan mereka.

  hanya pendapat GEMPURWIRA..

 23. syah says

  yup
  tgk sajalah kemampuan jiran sebelah kita Singapore..walaupun kecik tapi kemampuan persenjataan mereka mungkin sama taraf/lebih dr kita

  blh jugak buat analyse pasal negara Yahudi kecil Israel yg mampu mengalahkan Mesir,Syria & Jordan ketika perang YomKippur 1973(Mesir,Jordan & Syria& dibantu oleh negara2 Arab lain dr segi financial)

 24. syah says

  yup
  tgk sajalah kemampuan jiran sebelah kita Singapore..walaupun kecik tapi kemampuan persenjataan mereka mungkin sama taraf/lebih dr kita

  ingtkan juga pasal negara kecil Israel yg mampu mengalahkan Mesir & Syria ketika perang YomKippur 1973(Mesir & Syria& dibantu oleh negara2 Arab kain dr segi financial)

 25. wanmando says

  assalamualaikum.. maaf ler klau kwn ni ade menyampuk, cuma ingin2 rasa kongsi pandangan ataupun persoalan..
  kawan di sini rase angkatan pertahanan kita mampu untuk menghadapi pelbagai risiko berdpan dengan beberapa angkatan tentera dr negara lain yang berusaha juga untuk menuntut kwsn perairan spratly dgn pelbagai cara. apa yg penting teruskan usaha kita untuk berada di blkg brisan perthanan negara. teknologi sesuatu benda itu bukanlah pengukur kpd kemenangan bg satu2 peperangan, apa yg sy thu di sini dr pengalaman bapa saudara sy yg juga bkas komando GGK, selagi mn byk teknologi moden selagi itu banyklah kelemahan (persenjatan & teknologi).
  kadang2 sy terfikir sejenak dgn beberapa ungkapan ini:-

  1. Dalam kelembutan ada ketangkasan, dalam ketangkasan ada pukulan, Dalam tarian terkandung seribu jurus, itulah kehebatannya.
  2. Setiap Gerak Ada SENI Setiap SENI ada RAHSIA
  3. “Dalam Gerak ada Tari..dalam tari ada Buah..Bila Buah DiPetik nescaya Musuhkan Rebah“.

  persoalannya, apakah kita hanya perlu membandingkan sistem pertahanan kita dgn negara lain?. andaikata pertahanan kita tidak setanding dgn negara2 lain, perlukah kita hanya mengangkat bendera putih?. hebat kah sistem persenjataan teknologi moden hinggakan boleh mengukur kemenangan dlm peperangan kelak. bukankah byk lg cara utk mempertahankan negara kita dgn tidak mengharap 100% aset pertahanan negara. bukanlah kwn disini hendak ‘memperlecehkan’ ttg dunia teknologi, ttp x salahkn jika ‘menyelam sambil meneguk air’.
  mn pergi anak bangsa yg lain.
  — sambil fikir zikir sambil zikir fikir—

 26. GEMPURWIRA says

  salam saudara cebong:
  saya rasa anda kurang mendalami pengertian yg saya maksudkan… walaupun ayat sy tu agak pendek namun saya tidak ada memberi maksud pun bahawa negara kita akan MENGALAH?.. contoh yg saudara berikan mmg mengiakan apa yg dilihat secara mata kasar namun bila diteliti dgn secara halus… semua contoh tadi berakhir dgn kehancuran VIETNAM, CHeNYA, IRAQ dan terkini AFGANISTAN tntra pnjajah yg mati hanya beribu tp rakyat yg dijarah mati jutaan org… kuasa besar berundur bukan beerti kalah manakala yg menghalau penjajah bukan beerti menang bak kata pepatah “menang jadi arang dan kalah jadi abu”… ia penuh dengan kesengsaraan, air mata, kematian dan kemusnahan… namun sy tidak katakan kita harus biarkan negara kita diperkotak katikan dan dijajah dgn senang lenang tanpa ada tentangan sengit dr pjuang tanah air negara kita ini… selagi kita tidak memperkuatkan kekuatan negara kita dari segi pertahanan negara CHINA yg bakal menggantikan amerika, “MALAYSIA HANYA MEREKA LIHAT SEBAGAI SEBUAH NEGARA KECIL YG MEREKA BOLEH MUSNAHKAN DALAM SEKELIP MATA SAHAJA”… namun jika kita mempunyai kelengkapan yg lengkap dr semua bahagian DARAT, LAUT dan UDARA… adakah CHINA akan melihat kita sebuah negara kecil yg mudah untuk dimusnahkan? rasanya anda tahu jawapannya… mana2 kuasa besar di dunia akan berfikir dua kali untuk mengambil risiko menyerang negara yg memiliki kekuatan pertahanan yg ampuh walaupun kecil namun berbisa!!!…

 27. says

  salam buat saudara GEMPURWIRA.
  kwn bukanlh ahlinya,tetapi memadai bagi kias ini..
  ‘dahulu AMERIKA memandang VIETNAM sebelah mata..
  RUSIA juga melakukan apa yang sama pada CHECHNYA juga AFGHANISTAN dan kini AMERIKA kembali mengulanginya dan seterusnya..’
  dalam BAB ini,FIZIKAL bukanlah sesuatu yang bersifat MUTLAK..ada pelbagai lagi UNSUR lain yang sukar untuk dihurai hujahkan.
  memang kita kerdil jika hendak dibanding dengan yang lain,tetapi jika dilihat,diteliti dan difikir..ada sesuatu yang RAHSIA boleh diRASA.
  wallahualam.

  • says

   betul tu cebong..tak semua mengenai tentang kawalan keselamatan negara boleh didedahkan pada umum,pada yang dok mempertikai kemampuan ATM tu, tgok vietnam contohnya,bukan besar mana pun,tapi si amerika tu balik melopong ja malu, dah banyak contoh wira2 kita yang sememangya gagah dalam mempertahankan negara,tgok left adnan,walaupun pasukan yang kecil,tapi tentera jepun terpaksa menggunakan batalion baru mampu menawan bukit candu,sedangkan left adnan hnya mempunyai pasukan yang kecil,mengapa.?beliau tewas bukan kerana jepun terlalu kuat..senjata memang amt penting tapi senjata yang banyak dan canggih pun belum tentu menjamin kemenangan,yang paling utama ialah strategi serta semangat untuk mempertahankan tanah air..memang negara kita kecil,angota tentera yang kecil,tapi si kecil si kecil yang bersemangat besar inilah yang berjaya meghalau anasir2 luar suatu masa dlu.. walau aku seorang awam,kiranya keadaan mendesak,aku juga sanggup pegang senjata melawan musuh..
   terdapat banyak tempat2 strategik yang kadang2 tak terfikir oleh kita kenapa ia dibina sedemikan..tunggulah andai peperangan meletus baru terlihat semuanya,bukan aku minta perang terjadi,tapi itu semua kan kuasa tuhan..

 28. GEMPURWIRA says

  ADKAH KITA AKAN DAPAT TERUS MEMPERTAHANKAN PULAU KITA D SPRETLY DALAM 10-15 TAHUN DARI SEKARANG KERANA SY RASA CHINA BAKAL MENJADI KUASA BESAR MENGGANTIKAN AMERIKA… MALAYSIA HANYA MEREKA LIHAT SEBUAH NEGARA KECIL YG MEREKA BOLEH MUSNAHKAN DALAM SEKELIP MATA SAHAJA…

 29. khery says

  kalo ATM hanya menunjukkan kekutan 30-40% pada umum, jadi samalah dngan tentera ngara lain..mgkin ada rahsia besar yg kita tdak tahu..jdi xboleh nak anggarkan kekuatan sebenar musuh..

 30. khery says

  kalo ATM hanya menunjukkan kekutan 30-40% pada umum, jadi samalah dngan tentera ngara lain..ada rahsia besar yg kita tdak tahu..jdi xboleh nak anggarkan kekuatan sebenar musuh..

 31. cebong says

  Apa yang kita diberitahu di media dan lain-lain hanyalah sekitar 30-40% sahaja kekuatan ATM,agak-agaknyer time perang sok(minta-minta janganlah,tapi bila ditengok dan dilihat, macam terpaksa jugak) apa ‘surprise’ yang akan ditonjolkan ye?

 32. Anonymous says

  Apa lagi yang mahu dikata apabila berpuluh-puluh biji peluru berpandu kruis dilepaskan dari lokasi yang tidak terjangkau oleh pesawat-pesawat SU30 MKM Malaysia oleh H6. Peluru berpandu itu pula ialah senjata nuklear.

 33. Tentera Islam says

  bro shah:
  oh takpe aku faham..ptut lah ko moody semcam..hehe

  Tu lah kadang2 diorang nih x fikir.. nak kutuk2 negara sendri, jaja kelemahan negara pada orang luar..apa motif mereka? da tentu nak jadi jaguh politik sempit..Beralaskan kerusi malas, minum kopi serta menaip sesuatu fakta yg tak sahih dan x betul..amat lah rugi orang seperti ini. Perajurit kita di perbatasan tanpa mengenal penat dan lelah hanya sayangkan negara dari dijajah, kita yg rakyat sekarang nih cukup senang lenang menikmati keamanan, buat harta bertimbun2 lepak di starbuck x pun bersyukur..lebih2 lagi bangsa bukan melayu..da x der hormat pada melayu..bila lah nak bersatu..hurm.. Kes pasal Izah tuh aku rase, dier saje nak cari nama, politik sempit tanpa sebarang fakta yg betul..orang mcam nih lah mudahnya menjadi tali barut musuh negara..

 34. says

  H6 rasanya menyamai tu16 tupolev buatan rusia, h6 adalah kategori yang sama berfungsi sebagai strategic bomber. kebiasaannya ia tidak terbang sendirian sudah semestinya ada escort, kerana sekiranya terserempak atau dikesan oleh radar pesawat pemintas musuh , pesawat ini kebiasannya bakal jadi papan target kerana ia sangat perlahan dan tidak boleh membuat manouver seperti pesawat pejuang.

  berdasarkan peperangan iraq keempat-empat buah pesawat milik iraq musnah.(jadi lauk).

 35. syah says

  tentera islam
  aku pon nk mintak maaf kat kau jugak
  bukan apa…aku marah dgn org2 kita yg bertanyakan soalan2 yg seolah2 memperkecilkan kemampuan pasukan keselamatan kita….

  cukuplah Nurul Izzah pegi serah diri kt Kompas cakap kapal selam kita tkleh nyelam…..nanti aku nk invite dia & geng2 dia pegi camping tgh2 laut kt barge milik TUDM jadik live spectator masa kena tembak Exocet SM39….mesti pastu dia dh takde was2 dgn kemampuan sub kita

 36. Tentera Islam says

  Terima kasih penerangan dari Syah..
  Saya hanya ingin mengetahui sahaja, jangan lah ckap atau tegur menggunakan emosi.. yg salah ditegur agar penerangan menjadi betul.. Aku pun ader bca majalah tempur dan perajurit cume ingin tahu dngn lebih details..
  TQ bro syah..

 37. liza says

  Apa yang saudara syah katakan itu semua benar, jadi tentera Islam dah dapat semua jawapannya. Cuma x elok panggil orang tolol, bukan semua orang tahu tentang perkembangan tentera. Kadang-kadang benda itu simple bagi kita tetapi orang lain tidak tahu.

 38. syah says

  tentera islam

  Aku pelik..kenapa frigate2 TLDM hanya gah jerk di laut, tapi tidak di lengkapi peralatan2 teknologi dan elektronik tambahan?
  awk penah tgk ke electronis equipment yg dh pasang?kalau tk penah tgk takyah nk tunjuk tere OK…frigate2 tu dah ada cuma mereka tkkan bgtau apa yg dh mereka pasng..ke nak saya bgtau dah ada ASW?Aspide?Exocet?

  satu lagi aku cadangkan malaysia seperti pesawat Sukhoi MKM dilengkapi peluru berpandu kruise dari Brahmos
  punca utama Brahmis tk dipilih disebabkan ia menggunakan CPU & wiring yg berasal dr Israel (India JV dgn Elta/Elbit pastu JV lg dgn Russia)

  Dan adakah Sukhoi Malaysia dilengkapi peralatan penyerak elektronik?? kalau x der, kalah lah kalau lawan dgn Singapore..
  ini adalh classified & actually Su30MKI sudah ada(Su30MKM based on MKI)….Su30MKI byk amik Su37 nyer teknologi…sila baca artikel tentang Thales & Saab & apa part2 dr 2 company ni yg dh dipasang kt Su30MKM kita

  Satu lagi ACV Adnan perlu dilengkapi set radar dan anti pesawat/uav/roket/ dan peluru berpandu..seperti sngapura..
  no komen…sebab klakar sgt nk jawab

  Satu lagi..kenape semua kenderaan ATM tidak dilengkapi comoflge? penyamaran?
  biar btul takkan taktau?even kt kaskus pun dh org dh tunjuk camouflage kita yg blh evade FLIR….cari pasal STRIDE
  baju pun still same..x gune digital cmoflge.. lpastuh, adakah helmet tentera darat tahan dari robekan peluru?
  sudah company tempatan yg manufactured

  kenapa industri pertahanan tak majukan gogle night vsion? leh bekaklan kepada ATM dengan harga murah..
  sudah ada jugak…TOT dgn US hasil pembelian Hornet dulu…ko tkpenah baca majalah tempur ke?

  tolong jgn cakap macam org tolol kt sini….ckp macam tere tapi habuk tarak

 39. Anonymous says

  Majin says, “Anon. Sekadar ingin tahu, bomber H6 dan cruise missile tu jaraknya berapa ya? agaknya H6 tu kena masuk ruang udara Malaysia dulu tak untuk lepaskan cruise missile tu. Kalau kena masuk kawasan kita dulu, usah risaulah. fighter kita rasanya cukup bagus untuk halau/tembak jatuh depa ni dulu. ke H6 tu jenis stealth bomber cam B2 batwing tu? yang tu susahlah.”

  Sebuah pesawat H6 itu hanya perlu terbang 1000 km dari pulau Hainan untuk melancarkan 6 butir peluru berpadu kruisnya ke atas Kota Kinabalu. Ia hanya perlu terbang 1800 km dari pulau Hainan untuk melancarkan 6 butir peluru berpadu kruisnya ke atas Johor Baharu. Ia hanya perlu terbang 1700 km dari pulau Hainan untuk melancarkan 6 butir peluru berpadu kruisnya ke atas Ipoh.

  Peluru berpandu kruis yang dilancarkan dari pesawat H6 boleh dipasang dengan peledak nuklear.

  Poin-poin serangan peluru berpandu kruis yang dipilih oleh pesawat H6 di luar jangkauan efektif jet-jet SU30 MKM milik Malaysia.

 40. Tentera Islam says

  Satu lagi..kenape semua kenderaan ATM tidak dilengkapi comoflge? penyamaran? baju pun still same..x gune digital cmoflge.. lpastuh, adakah helmet tentera darat tahan dari robekan peluru? kenapa industri pertahanan tak majukan gogle night vsion? leh bekaklan kepada ATM dengan harga murah..

 41. Tentera Islam says

  Aku pelik..kenapa frigate2 TLDM hanya gah jerk di laut, tapi tidak di lengkapi peralatan2 teknologi dan elektronik tambahan? satu lagi aku cadangkan malaysia seperti pesawat Sukhoi MKM dilengkapi peluru berpandu kruise dari Brahmos dan jugak kapal selam harus dilengkapi.. Dan adakah Sukhoi Malaysia dilengkapi peralatan penyerak elektronik?? kalau x der, kalah lah kalau lawan dgn Singapore.. Satu lagi ACV Adnan perlu dilengkapi set radar dan anti pesawat/uav/roket/ dan peluru berpandu..seperti sngapura..

 42. majin says

  Anon. Sekadar ingin tahu, bomber H6 dan cruise missile tu jaraknya berapa ya? agaknya H6 tu kena masuk ruang udara Malaysia dulu tak untuk lepaskan cruise missile tu. Kalau kena masuk kawasan kita dulu, usah risaulah. fighter kita rasanya cukup bagus untuk halau/tembak jatuh depa ni dulu. ke H6 tu jenis stealth bomber cam B2 batwing tu? yang tu susahlah.

  • Anonymous says

   Majin says, “Anon. Sekadar ingin tahu, bomber H6 dan cruise missile tu jaraknya berapa ya? agaknya H6 tu kena masuk ruang udara Malaysia dulu tak untuk lepaskan cruise missile tu. Kalau kena masuk kawasan kita dulu, usah risaulah. fighter kita rasanya cukup bagus untuk halau/tembak jatuh depa ni dulu. ke H6 tu jenis stealth bomber cam B2 batwing tu? yang tu susahlah.”

   Sebuah pesawat H6 itu hanya perlu terbang 1000 km dari pulau Hainan untuk melancarkan 6 butir peluru berpadu kruisnya ke atas Kota Kinabalu. Ia hanya perlu terbang 1800 km dari pulau Hainan untuk melancarkan 6 butir peluru berpadu kruisnya ke atas Johor Baharu. Ia hanya perlu terbang 1700 km dari pulau Hainan untuk melancarkan 6 butir peluru berpadu kruisnya ke atas Ipoh.

   Peluru berpandu kruis yang dilancarkan dari pesawat H6 boleh dipasang dengan peledak nuklear.

   Poin-poin serangan peluru berpandu kruis yang dipilih oleh pesawat H6 di luar jangkauan efektif jet-jet SU30 MKM milik Malaysia.

 43. Anonymous says

  “18.Jarak operasi pesawat Sukhoi dan J-10 China untuk ke Spratly juga sangat jauh dan kuasa besar itu tidak mempunyai kapal induk pesawat untuk menjalankan operasi ketenteraan secara berkesan.”

  Tentera China boleh memusnahkan sasaran-sasaran di Malaysia menggunakan jet-jet pengebom H6 model terbaru yang dilengkapi dengan peluru berpandu kruis. Sebuah jet pengebom H6 boleh membawa sehingga 6 biji peluru berpandu kruis. Tentera China boleh memusnahkan kota-kota seperti KL, KK, JB dan sebagainya dengan cara itu. Pengkalan-pengkalan tentera juga mudah dimusnahkan dengan cara yang sama. Setakat ini Malaysia tidak mempunyai senjata yang berkesan untuk menghalang serangan peluru berpandu kruis secara besar-besaran. Peluru-peluru berpandu kruis milik tentera China juga boleh dipasang dengan senjata nuklear.

 44. totis says

  To AKUROMEO

  Aku geng forum Panggilan Pertiwi, citer saja tak guna, masuk la forum kami, kami tak hebat cam anda tapi semangat kami lagi hebat dari anda…

 45. Ciaran says

  Rumour kata, China akan kehilangan kerusi tetap Majlis Keselamatan PBB kalau diorang attack negara lain. Persoalannya sanggup ke diorang risk kerusi mereka? ATM patut lihat PRC ni sebagai ancaman masa depan dan bukan Prataland, barulah bar dan standard kita naik tinggi..hahaha

 46. Capt. Price says

  To Akuromeo:

  Aku pun salah seorang forumers didalam forum panggilan pertiwi. Cikai-cikai kami pun at least forum PP nih ada jugak ex-army dan yang still in services yang sudi nak join forum nih. Nama-nama seperti Mej(B), Sniper gunung dan banyak lagi ada kat dalam forum tuh. Anda juga dijemput untuk sama-sama memeriahkan forum tersebut. Mana tau kot-kot ada army personnel dan ex-army yang sudi nak dengar komen dari ko nih. Pintu sentiasa terbuka untuk anda menyertainya.

 47. Capt. Price says

  Bagi aku senang jer. Kalau dah melarat nampak gayanya kita kena sokong US sebab US jelah yang boleh mengimbangi kuasa tentera china nih.

 48. IbnuZailan says

  dari sni kta dh nmpak perlunya pnyatuan bangsa d M'sia nie..spt yg shah kata..DAP,PAP,CHINA…

  penyatuan perlu berlaku zahir n batin ssuatu masyarakat itu..ini untuk mngelakkan syak antara kaum yg berblang bangsa dmalaysia nie..lebih2 lagi ble kta skrng nie sdg brdepan sebuah kuasa besar CHINA dan rakyat M'sia juga mmpunyai kaum cina..

  percayalah kepentingan penyatuan tidak akan terlihat ketika aman, ianya akan nmpk ketika brkonflik..

  spt Indo'sia M'sia, setelah berkonflik mcm sekarang nie bru dtg bunyi-bunyian negara serumpun la pe bnde la..ini semua mngenai pnyatuan..

  dharap rakyat M'sia hilangkn rse syak dgn rakyat negara sndiri tak kira agama or bangsa..smpi ble kte mahu mcm nie?bersatu kaum d M'sia nie hnya skdar zahir, ttpi d batin?tiade…

  yakin la dgn warganegara sendiri slagi mereka mmpunyai Mykad..bersangka buruk itu brdosa…

  knp perlu brsngka buruk dgn org2 yg lain bangsa dgn kita?kita pd asasnya sama..RAKYAT MALAYSIA..

  patriotik pd M'sia hanya kepunyaan bangsa melayu shja?apa mereka tdk pnya hati n perasaan untuk melihat saudara mara n keluarga mereka hidup harmoni dlm negara ini?jd tak da sbb mereka tidak patriotik pd negara ini…

  Idea kebersatuan ini sbnarnya sudah lama..sejak era Dato' Onn lg..beliau mmg seorang yg hebat dan brpndngan jauh…mmndang rakyat tanah melayu perlu bersatu dan menubuhkan Parti Negara setelah dtolak idea bersatunya mentah2 oleh ahli2 umno..

  Tetapi akhirnya, umno juga perlu bersatu dgn parti bangsa lain setelah syart kemerdekaan PTM adalah keberpaduan rakyat PTM..ini brcanggh dgn keputusan mereka yg mnentang idea bersatu Dato' Onn itu..inilah bukti betapa jauhnya pndgn Dato' Onn..

  kesimpulanya, bersatu adalah satu pndangan jauh yg kita tidak akan nmpk dlm jangka waktu pendek..perkauman ini hanya bgosnya nmpak dlm waktu yg singkt shja, sbb itulah perkauman ini wajar dgelar sempit,sendat,ketat n mampat…

  SELAMAT MENYAMBUT BULAN KEMERDEKAAN KE 53 BUAT SELURUH RAKYAT MALAYSIA

  MALAYSIA NEGARA BERSAMA

  UCAPAN KHAS DARI KAUM MUDA ERA BARU

  p/s: aku nak ucapkn tahniah buat AKUROMEO…

 49. Mr. K says

  Malaysia patut mempertimbangkan teknologi terbaru Iran – UAV Penyerang jarak jauh KARRAR…

  Ia setanding dengan Predator USA

  plus Predator USA perlu Runway…Karrar tak perlu Runway

 50. syed_sharul says

  salam ramadhan buat semua kwn2 kat blog MOM ini…. saya ada sikit pertanyan kepada Bro shah… saya harap bro shah dpt memberi jawapan kepada pertanyan yg bekal saya tnyakan ini memandangkan Bro shah in ramai kaki kat ATM kita…. maaf Bro shah dan kwn2 dlm blog ini nmpknya pertanyan saya ini agak keluar dari topix kat MOM ni. Bro shah saya ni sbenarnya asal kat sabah… apa pertanyan saya ialah saya ingin tahu sjauh mana buruknya hubungan kita dgn indonesia dalam masa berapa hari yg lepas ni.. apakah kita berpontisi untuk berparang dgn indonesia sebab masa saya sambahyang jumaat tadi saya hairan sgt melihat ramai ATM dari gerakhas termasuk rasa2nya seorang yang berpankat jendrel menunaikan solat jumaat pada hari ini. untuk makluman Bro shah ini ia kali pertama saya melihatnya… adakah ini berkaitan dgn hubungan kita dgn indonesia?….. dan 1 lagi saya dpt maklumat kat metrotv indonesia yg mna penglima tentera indonesia menyatakan bahawa kapal perang mereka cukup bnyak untuk di tempatkan seluruh perairan sempadan dgn negara kita malaysia… saya harap Bro dpt memberi penjelasan dgn apa yg saya tanyakan ini.

 51. Nad Alif says

  Assalamualaikum…sy ade soalan sket untuk KUMANDDIE…em bagaimana plak ngan ISRAEL LAKNATULLAH dalam kancah WW3 tu???

 52. BERITA says

  Salam….

  Teringat sy masa tinggal di LABUAN. Sekitar 1984 bapa sy dn rakan2(tentera laut, udara,darat) dtugaskan untuk membuat penempatan dan Logistik di Terumbu layang2. Ke sana dengan CARIBOU TUDM. Lama juga dia dduk dsana(sy xbrapa ingat kerana umur bru 9tahun). Bsama2 kumpulannya komando laut juga dtugaskan. Yg hebatnya dari cite dia….komando hanya ada berapa org je. Tapi diorg lah yg jadi tonggak utk terumbu layang2 tersebut. Sempat juga dia tunjukkan gambar2 dia bsama2 rakan2 makan dtepi pantai terumbu layang2 tu. Nampak pasir laut je.Adalah kot rumah kawalan. Bile lihat kembali gambar2 terumbu layang2 yang sekarang banyaklah perubahan yang telah dbuat. Itulah pengorbanan anggota tentera kita dalam menjaga KEDAULATAN negara. Tanpa memperdulikan ANCAMAN, MUSUH dalam selimut(para risik tentera negara luar yang myamar sebagai nelayan),KEMUDAHAN atau KESENANGAN mereka dengan berjiwa PEJUANG sanggup dduk dlam satu kawasan yang sudah tentu terbuka utk berlaku ancaman diri.
  Sy mengambil ksempatan mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN buat semua WARGA TENTERA MALAYSIA khasnya, bekas2 anggota tentera dan juga rakyat MALAYSIA amnya dan juga kepada penulis sendiri SHAHPASKAL. Mereka(warga tentera) bertugas melalui pergorbanan tanpa kira waktu dan tempat dengan IKHLAS, JUJUR, BERKHEMAH dan BIJAKSANA tanpa memikirkan NIKMAT dan NAMA, saya menyanjung tinggi!!!
  SEDIA BERKORBAN!!!
  SAIF QAI
  P/S KUMANDDIE apa kbr? mana blog? entry terbaru apa? pada anda juga SELAMAT BERJUANG dlm penulisan anda!

 53. eric says

  Nak tanya sikit ni,beberapa soalan kepada saudara2 semua….

  1)NGPV kelas kedah batch II dh start ke belum????Xde info lah tentang ni kt dalam internet..Xsilap Menteri Pertahanan dalam siri wawancara Dialog d RTM1 dh respon dan kerajaan bersetuju dh dengan projek kedah batch II ni…

  2)Bila agak2nya LPD Kelas Dokdo akan mula dibina????Tempat pembinaan dah siap,projek belum start lg ke????

 54. shahpaskal says

  Tidak sangka Kumanddie masih ada,

  Terima Kasih kerana meninggal barang pesan dua pada blog saya. Saya antara orang yang gemar membaca blog saudara.

 55. kumanddie says

  Ketika di saat-saat genting ini, saya ingin memberi sedikit pandangan. Lebih-lebih lagi kepada mereka yg sudah mengikuti blog saya sebelum ini (namun sekarang sudah padam).

  THH sudah merancang WW3 sejak sekian lama dulu. Malaysia sudah dimasuki kedalam sekutu Britain untuk bakal WW3 sejak 1930an lagi. Ketika itu kita masih belum merdeka lagi. Namun Malaysia (Tanah Melayu dan Borneo) sudah diiktiraf sebagai sekutu Britain bagi perang WW3 sejak 1930an lagi. Dan Indonesia dan Singapura juga telah diletak dalam rakan-rakan Malaysia ketika WW3 nanti.

  Rancangan WW3 berbunyi begini. Pertama akan ada revolusi Empire Raja Britain (Prince Charles) bakal menakluki White House kerana Barrack Obama dilihat sebagai penghancur kepada ekonomi US dan tidak menyebelahi orang-orang Anglo.

  Setelah US mengikut telunjuk Britain, semboyan perang WW3 akan dimulakan. Pakatan US-Europe-Britain akan menentang Rusia-China-India .

  Ketika itu sekiranya Malaysia memulakan perang di Spratley, maka Britain, Australia, NZ, Indonesia dan Singapura akan menyebelahi kita. Sekiranya pakatan kita menang, maka Malaysia akan mengawal sepenuhnya Spratley dan pentadbiran Spratley akan diberi nasihat terus dari Britain (melalui saluran Putrajaya).

  WW3 akan melibatkan senjata-senjata nuklear yg sangat banyak. Negara-negara yg sudah dibincangkan untuk menjadi target bom nuklear ialah US, Rusia, China, India, Eropah, Afrika dan Iran. Penganalisis percaya yg paling teruk bakal dihentam bom nuklear mungkin China, India, Iran dan Afrika.

  Wallahualam. Saya nasihat kpd semua Umat Islam agar jauhkan diri anda dari sebarang bentuk konflik dan provokasi. Nantikan saja kehadiran Imam Mahdi untuk mentadbir dunia secara adil dan baik, insya ALLAH….

 56. BELIA WAJA WATAN says

  Shah: DAP (Sosialis) tu dikuasai China juga (Sosialis/Komunis) apa bezanya dengan China Beijing ?….

  Tikam belakang lah Bro …

 57. hilmi says

  agak nya itulah sbb knp tentera NEgara tembok besar tu bersungguh nk memiliki aircraft carrier..kalau x silap ada 3 kapal yg berada dalam perancangan mereka…

 58. ayiz mazlan says

  negara2 bric(brazil,rusia,india&china)

  http://en.wikipedia.org/wiki/BRIC

  keempat2 negara ni dijangka akan menjadi kuasa besar satu hari nanti

  dalam nak mencapai cita2 jadi kuasa2 besar janganlah terkejut kalau china memperkukuhkan unit ketenteraan diorang

  china bukan sahaja nak carik emas hitam..mereka juga turut cari emas tulen…satu2nya galian yang akan lebih bernilai dari matawang satu hari nanti…sedarkah kita…china adalah merupakan antara negara dengan aset emas terbanyak di dunia

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve

  sedang rakyat negara lain berkejar menuju ke era seterusnya yang makin mencabar..

  rakyat malaysia ni masih banyak lagi yg lentok…

 59. khery says

  Walaupun kedudukan kepulauan Spartly amat berdekatan dengan Malaysia, Vietnam, dan Filipina, namun Malaysia hanya berjaya mengusai hanya beberapa terumbu kecil sahaja berbanding dengan china, Taiwan, dan vietnam mengklaim keseluruhan kepulauan Spartly dan selebihnya oleh filiphina.

  Spratly yang hanya 3 km persegi itu, mempunyai potensi sumber alam yang terkandung di kawasan seluas hampir 2 kali pulau Jawa itu. Di bawah permukaan laut kepulauan tersebut memiliki kandungan gas dan minyak bumi yang sangat besar, selain itu juga strategik untuk pos pertahanan tentera. Pulau ni amat besar keuntungannya pada negara yang memilikinya. Simpanan Minyak di Kepulauan Spratly adalah sebanyak 17.7 billion tan merupakan simpanan minyak keempat terbesar didunia.

  Pada 1975, Vietnam mengambil langkah awal dengan menghuni 20 pulau dan telah membina sekurangnya 9 rumah api disitu.Pulau keempat terbesar telah dihuni Vietnam.

  Malaysia didapati sedang menghuni Terumbu Laksamana,Pulau Amboyna Kecil,Terumbu Perahu,Terumbu Layang Layang,Terumbu Ubi, Terumbu Laya, Terumbu Siput, Terumbu Semarang/ Barat Kecil (Malaysia ada bina rumah api disini),Terumbu Mantanani,Beting Burgai.

  pulau layang-layang asalnya hanya untaian 13 terumbu karang. kerja penambakan laut yg giat dilakukan pada akhir 80-an di satu bahagian terumbu menjadikan sebuah pulau buatan yg mempunyai potensi besar sebagai kawasan pelancongan. Pulau Layang-layang yang dikuasai Malaysia dilengkapi lapangan terbang kecil, markas tentera dan scuba diving resort.

  Bagaimanapun, Pulau Layang-Layang yang menjadi sebahagian daripada gugusan kepulauan Spratly itu menjadi rebutan beberapa negara termasuk China, Vietnam, Filipina dan Brunei.

  sourses (2008): http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=38283

 60. Lalok says

  dont worry la, sampai masanya kalau nk perang, malaysia n indonesia akan bersatu utk menghadapi kerenah manusia2 perasan yg tamak haloba tuh… semua nak cekau kat depa, mana ada jalan…. memang wajar laut tu ditukar nama ke laut asia tenggara atau laut asean supaya hilang rasa perasan dan gah bangsa tamak haloba tu…

  malahan kalau bisa terjadi perang juga, kemungkinan singapura terlibat sama dengan membekalkan peralatan perang dan amunisi malahan support elements juga ke dalam kancah perang itu kepada malaysia dan indonesia tak dapat ditolak juga. itulah tujuannya industri pertahan di pulau "berkecuali" tersebut… dah lama tumpang cari makan sama2… sekelumit rasa tanggungjawab tuh kena rasa jugak…

  apa yg penting sekarang, kita kena percepatkan perolehan 6 skdn MRCA sbg langkah awal utk menghadapi kemungkinan kedatangan armada kapal pengangkut pesawat bangsa tamak haloba tu suatu hari nanti… tak boleh tunggu kapal depa siap baru tergagai nak pi cari pesawat baru… begitu juga dengan ngpv atau sgpv atau whatever yg akan depa bagi nama in the future… semua 27 buah kena buat degan segera berserta tambahan frigat dan korvet dan mrss ke bilangan berpatutan utk menghadapi kerenah bangsa tuh….better be ready now than sorry forever…

 61. Arien says

  Di hampir seluruh media di Indonesia insiden ini sudah dipublikasikan secara luas. Bahkan Presiden SBY menginstruksikan untuk mengirimkan 7 KRI mengamankan perairan Natuna. Walaupun Indonesia tidak termasuk negara yang berkonflik atas klaim spartly, namun untuk menjaga segala sesuatu perlu pengawalan ekstra.

  Sayangnya di Malaysia medianya tidak berani buka-bukaan masalah penting ini sehingga masyarakatnya tak tahu ada kejadian yang memprihatinkan ini

  Saran saya adalah, berdayakan solidaritas ASEAN. Indonesia dan Malaysia jika bersatu dalam ikrar mempertahankan kedaulatan, negara lain akan berhitung ulang untuk lakukan konfrontasi. Sayangnya dua bangsa serumpun ini selalu cekcok dan ribut untuk sesuatu yang kecil. Saling menghina, saling ejek. Padahal masalah besar sedang menunggu di hadapan, konflik laut china selatan.

 62. akuhann9026 says

  The Tiger is waiting for the Bear and Eagle to die before pouncing!

  The Eagle agak tumpul paruh

  The Bear baru nak naik semula selepas 2 dekad lumpuh.

  Harimau Malaya bagaimana?

  harimau malaya tgh sedap dlm mimpi2 indahnyaa… bila nth nk sedar dri tidur… -han-

 63. Webmaster@Echam says

  Cukuplah sekali kita kecewa dgn kes pulau batu putih. Spratly ni harapnyer kitalah yang menang….

 64. apaajanews says

  mempertingkatkan peralatan pertahanan negara tidak perlu walaupun negara menghadapi..ancaman kedaulatan negara
  sebabnya….'bazir wang rakyat…buat apa habiskan berjuta-juta ringgitkan lebih baik digunakan untuk kesejahteraan rakyat'…tapi dia orang tak fikir pulak…kebanyakan negara yang diperkotakkatikkan adalah negara yang lemah dari segi persenjataannya…contohnya palestin, kalau negara dijajah…adakah konsep jimat tu berbaloi untuk kesejahteraan rakyat.

  eloknya kalau perang hantar je dia orang ni ke barisan depan.bagi senapang patah je,tak layak pakai m16 sebab tak nak bazir wang rakyat.

  • says

   ha ha…betul tuu..nak cakap membazir ke apa pun tgok sabab musababnya la kan..takkan nak tunggu tgah berperang baru nak beli senjata canggih,dah terlambat dah la waktu tu..

 65. Akuromeo says

  alahai

  memang lu takkan percaya apa yang terjadi sama gua bro.shah..

  Setelah penghinaan segelintir mamat mamat indon goblok ama bego lontar taik kat Kedutaan Malaysia
  maka akan ku Ganyang Indon2 Lakhanat
  wkwkwkwkwkwkwkww

  Puasa Puasa jugak
  Tapi ramai orang kita anggap penghinaan pada ini sebagai takpelah termasuk ada jugak Askar Cikai kat laman apa ntah tu Panggilan Pertiwi

  Pada aku setiap penghinaan buat Jalur Gemilang patut dibalas dengan
  sekerasnya..
  Pergilah mampus sesiapa Askar Cikai atau mak2 dia Indon ke atau makwe2 Indon ke.. GO TO HELL ARE YOU..

 66. ZAFFRIL says

  peperangan berebut emas hitam yg disebut2 tu bakal terjadi di sini? Spartly?..dari 10 yg terlibat hanya 1 saja survive?….memandangkan stok minyak makin kurang…so possible sooner or later akan berebut tempat baru ni

 67. Akuromeo says

  .Hadith nabi SAW yg membicarakan ttg peperangan ini :” kamu akan mengadakan perdamaian dgn bangsa Rum dlm kedaan aman, lalu kamu akan berperang bersama mereka melawan suatu musuh dari belakang mereka. Maka kamu akan selamat dan menadpat harta rampasan perang yg byk, kemudian kamu akan sampai ke sebuah padang rumput yg luas dan berbukit-bukit, maka berdirilah seorang leleki Rum. Lalu dia akan mengangkat tanda salib (tentera kristian) dan melaungkan salib telah menang maka datanglah kepadanya seorang lelaki muslimin dan membunuh lelaki Rum tersebut , kemudian tentera Rum mengkhianati perdamaian dan terjadilah peperangan demi peperangan, dimana mereka akan bersatu menghadapi kamu di bawah 80 bendera , dibawah setiap bendera terdapat 12 ribu tentera”- Hadith sahih riwayat Imam Ahmad,Imam Abu Daud,

 68. Akuromeo says

  alahai

  ari ni gua serius sikit

  kalau ikut cerdik pandai
  Perang Armageddon nanti kita ni akan bersama orang jahat Uncle Sam
  dan Brits senang cakap Pihak NATO lah melawan China,Russia dan Iran selepas perang dasyat tu baru
  ada peperangan antara NATO dan Panji2 Hitam Imam Mahdi..
  so di harap orang2 Politik kita
  kena bermain CATUR dengan bijak nanti supaya isu dengan China ini bukan termasuk dalam Peperangan Armageddon…

 69. Obefiend Weiland says

  sedang tungu China keluarkan aircraft carrier pertama dan kelengkapan amphibian mereka

  so far depa kuatkan tentera darat dan navy litoral sahaja

  Tom Clancy cakap tunggu apa terjadi di Taiwan untuk tahu percaturan China untuk 20 tahun akan datang

  macam sekarang China dah jadi negara kedua terbagus ekonominya. perbelanjaan ketenteraan juga no 2 dibelakang As (As banyak pakai duit pasal perang 2 front)

  kapal selam SSK derang pun banyak dan boleh tahan sistem AIP nya.

  memang cuak gak dengan china. tunggu masa sahaja. Harapannya USA tak mampos dan bankrap dulu sebelum derang tunjuk taring

  The Tiger is waiting for the Bear and Eagle to die before pouncing!

  The Eagle agak tumpul paruh

  The Bear baru nak naik semula selepas 2 dekad lumpuh.

  Harimau Malaya bagaimana?

 70. monica says

  Salam…
  bila bro shahpaskal cerita bab pulau SPARTLY ni saya teringat member saya yg pernah bertugas sbg navy di sana.sebenarnya sudah byk kali kapal2 survey china menghampiri kawasan kita.kapal survey china ni besar dan kalau tak silap kwn saya menceritakan ada sekali bawa submarine ditengah2 perut kapal tersebut.mereka sgt agresif dgn mendakwa ini adalah kawasan jajahan mereka setelah diminta oleh tentera kita agar beredar.mereka hanya beredar setelah tentera kita melaporkan kpd Mindef dan menghantar Mig ke kws tersebut.itu yg diceritakan kawan saya lebih kurang 7 tahun lepas.

 71. shahpaskal says

  Saya tidak rasa lebuhraya PLUS direka untuk membolehkan pesawat TUDM mendarat, tidak ada tanda tanda atau kawasan yang saya lihat boleh digunakan sepanjang bertahun saya menggunakan lebuhraya itu dari Selatan sehinggalah Utara.

  Bagi saya konsep HANRUH ini lebih kepada indah khabar dari rupa. Kerajaan gagal melaksanakan HANRUH dalam erti kata sebenar.

  • says

   adaa..cuba lihat dan kaji betul2 kawasan mana yang membolehkan pesawat tu mendarat kt plus,pernah ke perasan dimana sesetengah laluan plus takda dvder tepi bahu jalan.?sesetengah tempat tu ada..pernah lalu kawasan antara n9,melaka,johor.? pernah tak tgok bagaimana laluan di antara a.star ke gurun kedah,ada perasan tak kenapa sekerat jalan ja yang berturapkan jalan seakan simen konkrit.?yang lain semua berturapkan tar ja,,

 72. mr. kurien says

  tentera islam

  aku siap tempah secara bulanan PIOONER tu dari mindef singapura. ASTROSS adalah roket lancaran bebas bukannya guided jadi ia tak memerlukan penanda sasaran. HIMARS in the other hand dilengkapi dengan GPS. jadi kesimpulannya…

  ASTROSS : no GPS
  HIMARS : yes GPS

 73. Tentera Islam says

  kepada anda semua jika rajin sila pg ke youtube search cyberpioneerTv.. korang tgk kehebatan dan kecanggihan teknologi tentera Singapura..dan bandingkan dgn Malaysia..

  aku rasa setiap Astross pembelian strategik malaysia harus dilengkapi dgn seorng sebagai penanda sasaran dan roket akan dilancarkan mengenai tanda sasaran..seperti Artilery bergerak Singapura.. aku harat pihak ATM berfikir tentang cadangan ini.

 74. ayiz mazlan says

  salam..mari semua kita iklankan petisyen tu di blog2 ataupun fb…masyarakat semua harus disedarkan…

  dan kepada bro shah..entri yang sangat hebat..dengan maklumat serta gaya penulisan yang bagus…saya seakan dapat membayangkan apa yang berlaku

  ramai negara yang idamkan kawasan kepulauan melayu ni sebenarnya..sejak berabad dahulu lagi…kalau tak takkan berebut negara2 barat nak jajah tanah ni dahulu…

  dengar cerita tanah ni menyimpan rahsia akhir zaman..tapi tak tahulah…

 75. chop says

  PKR perlu lihat China menghormati demokrasi dan mengamalnya sebelum apa apa kerjasama dibuat dimasa depan.

 76. mr. kurien says

  china takkan buat apa2 tindakan ketenteraan atas isu spratly. sebabnya…

  diorang takde carrier. Varyag yg dibina pun masih tak siap2 smpai sekarang.

  barat akan campurtangan walaupun tidak dijemput diketuai oleh USA dengan alasan keselamatan laluan perdagangan mereka.

 77. -thethinker- says

  jgn sangkutkan politik dlm hal ini , takda kena mengena DAP ngan China tu.. tapi memang benar China nii kuat militarynya , harap harap China teruskan dasar mereka yg tak pernah pii serang negara orang.. tapi kepulauan ni depa anggap milik depa , ni yg susah

 78. dark bullet says

  Change the name "South China Sea" to "Southeast Asia Sea"……. sedap gak nama tu..
  tahniah kpd ATM ati kering..

 79. mann bravo says

  yer aaa bro shah ….

  kita di malaysia tersepit …. diantara 2 negara besar ASIA, India dan China …. Singapura pun sama juga .. kuat juga army nya … di thailand pun .. cam nak nunggu masuk jeee .. kat indonesia .. walaupun serumpun, tetapi "nampak lain" macam …..

  kenapa agaknya ??

 80. joe penang says

  Boleh cite konsep Hanruh? Dari segi contoh logistik. Biasa dengar cuma xde perincian.
  Takat yg tau. Beberapa lokasi highway PLUS(cam kat cangkat jering) memang dibuat lurus bg membolehlan kapal terbang mendarat).
  Apa cite markas tudm sg besi yg nak pindah tu? Ada bunker dan benda2 penting dalam tu? terowong xde?

 81. shahpaskal says

  Malaysia dalam progess membangunkan angkatan tenteranya.

  IRONINYA…DAP ASYIK MEMPERTIKAIKAN PERMODENAN DAN PEMBESARAN ATM

  DAP, PAP dan CHINA

  • nora says

   mereka mereka yang membuat bising bila setiap kali pembelian asset military negara sebenarnya bukan menentang pembelian tersebut. Apa yang mereka mahukan sama juga dengan rakyat marhaim mahukan iaitu nilai belian yang sepatutnya bagi setiap asset tersebut. Jika nilai sesuatu asset ialah RM10, maka RM10 lah yang patut di bayar. Jika ini berlaku tiada siapa yang akan berbuat bising

  • Poyolah says

   Orang awam boleh menilai kalau pembelian melebihi nilai sepatutnya. Mana ada orang bantah pasal pembelian senjata, cuma musykil kenapa mahal sangat… Cam kes Kementerian Belia yang beli spanar sampai berpuluh2 riban tuh…

 82. Miey says

  Saya ingin tahu kisah selanjutnya nanti. Apakah langkah akan diambil oleh kerajaan Malaysia selepas ini?

  Kita semua tahu China merupakan sebuah negara yang besar dgn militan. Aset negara kita masih belum mengcukupi..kita perlukan budget untuk memantapkan angkatan negara kita.

 83. SysOp says

  Bhai ShahPaskal…

  Ikut info yang gua dapat… pada setiap masa ader sekitar 2 kapalselam China berada dikawasan berhampiran Kepulauan Spratly nih….

  Isu lama.. tapi memang jadi masalah besar…

  C++
  CipanTapirTenuk.Blogspot

 84. Don Balon says

  Elemek 2nd la pulak..tadi masa baca belum ada hehe..

  Maklumat yang AMAT menarik dan AMAT Penting. Moga tiada perang tetapi kita jangan sekali2 mengalah..
  Kes batu putih tetap mengoyak hati2 rakyat Malaysia..

Trackbacks

 1. […] Khabarnya, berlakunya ketegangan yang melibatkan kerahan tentera di kepulauan Spratly (yang juga dituntut oleh Malaysia). Sejauh mana kebenaran berita ini, tidaklah saya ketahui, namun saya siarkan petikannya di sini manakala untuk artikel penuh, anda boleh terus ke laman web asalnya. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *