TOP SECRET : MALAYSIA HAMPIR BERPERANG

TOP SECRET : MALAYSIA HAMPIR BERPERANG

1. Tersiarnya maklumat ini mungkin mengundang konflik.

2. Maklumat yang anda bakal baca seterusnya akan mengesahkan kepercayaan anda.

3. Sekitar beberapa tahun lepas, saya menikmati makan tengahari bersama dengan seorang pegawai paling kanan berpangkat jeneral dalam angkatan tentera (Nama tidak dapat disiarkan kerana saya bimbang maklumat ini boleh disalahgunakan, ketiadaan nama membolehkan sebarang konflik dinyahkan atas alasan ketiadaan kredibiliti).

4. Kesempatan ini saya ambil untuk bertanya satu soalan cepumas yang bermain dalam benak minda saya sejak sekian lama, soalannya cukup mudah, iaitu : BILA PALING HAMPIR NEGARA TERLIBAT DALAM PEPERANGAN?

5. Beliau terdiam, dan kemudian bertanya kepada beberapa orang awam lain yang duduk semeja

dengan satu soalan yang mudah iaitu Anda Kampung Mana?…ada yang cakap dari Johor, Melaka, Kelantan dan tiba lah giliran saya, saya jawab :”Saya berasal dari……tetapi taat setia saya adalah Malaysia”.

6. Beliau yang yakin dengan jawapan saya kemudian meneruskan percakapan tetapi seorang pegawai kanan Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) ketika itu yang duduk semeja dengan kami macam saspen sahaja kerana maklumat ini cukup sensitif.

7. Sebenarnya negara kita hampir diancam bahaya peperangan pada tahun 1988, jawab beliau mudah.

8. Beliau meneruskan percakapan, kita hampir berperang dengan Singapura kerana isu air.

9. Ya, pembaca sekelian sila semak akhbar lama mengenai krisis perjanjian air Malaysia dengan
Singapura pada tahun 1988.

10.Saya bertanya kembali, bagaimana pihak Angkatan Tentera Malaysia (ATM) tahu keadaan begitu kritikal sampai hampir kepada bahaya peperangan?.

11.Katanya, pihak ATM berjaya memintas sistem komunikasi Singapura melalui mesej-mesej yang dihantar kepada rakyatnya di Malaysia.

12.Mesej itu meminta semua rakyat Singapura pulang dan terdapat keadaan luar biasa di kawasan sempadan pintu masuk Johor Bahru-Singapura ketika itu.

13.Saya bertanya kembali, jika perang, adakah ATM mampu menang memandangkan Singapura sangat kuat dari segi material tenteranya?

14.Beliau jawab, TIDAK…KITA TIDAK MAMPU MEMENANGI PEPERANGAN DENGAN SINGAPURA SEMASA ITU, KITA PASTI HABIS.

15.Jawapan beliau sangat menghampakan saya tetapi kemudian jeneral itu menambah lagi, TETAPI SEKARANG JIKA KEKUATAN ATM TINGGAL 50 PERATUS, KITA MAMPU BANGKIT DAN MENGHANCURKAN MEREKA.

16.Kepada pembaca sekelian, pada tahun 80 dan 90an, negara kita tidak mempunyai senjata ofensif malah pasukan tentera kita yang telah menang perang dengan komunis baru sahaja memasuki arena peperangan konvensional sedangkan Singapura yang sudah menikmati keamanan dan kekuatan ekonomi sejak sekian lama sudah pasti berjaya membangunkan kekuatan tentera mereka bertahun-tahun lamanya.

17.Saya amat sering ditanya jika ATM berpontensi menang dalam peperangan dengan Singapura
malahan saya juga suka membuat tinjauan sendiri mengenai persepsi rakyat Malaysia mengenai
peperangan dengan Singapura.

18.Nampaknya ramai di antara rakyat kita yang tidak yakin ATM akan menang, kalau ada yang yakin pun balik-balik menggunakan hujah yang bangang dan tidak relevan langsung dengan strategi peperangan hari ini.

19.Apa itu hujah bangang??? hujah yang sering digunakan adalah kita lebih ramai bilangannya.

ANALISIS PEPERANGAN DENGAN SINGAPURA, VERSI BARU BUKAN TEORI MERSING LINE

20.Seorang saudara saya yang merupakan anggota tentera Singapura sendiri tidak yakin Singapura akan menang perang panjang dengan Malaysia, peperangan Malaysia dengan Singapura akan jadi satu peperangan yang sangat-sangat singkat, kata saudara saya itu.

21.Bekas Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew sendiri pernah mengaku bahawa Singapura boleh bertahan selama 2 bulan sahaja jika berperang dengan Malaysia.

22.Mungkin Lee mahu menipu minda orang Malaysia kerana sejarah moden telah pun membuktikan bahawa negara-negara kecil seperti Israel akan memastikan peperangan dengan seteru mereka berlaku dengan tempoh masa amat singkat seperti Peperangan 6 hari yang berlaku di antara Israel dengan negara-negara Arab pada 196oan dahulu.

23.Sekarang anda pasti ke bahawa Malaysia tidak ancaman, saya sendiri sentiasa melihat Singapura sebagai ancaman yang besar malah percayalah negara itu berpotensi untuk melakukan tindak agresif terhadap kita.

24.Anda kata saya mengarut???…Baiklah, saya sebenarnya dilahirkan di Singapura dan saya
sangat-sangat memahami mentaliti orang Singapura tetapi berita baiknya, saya di pihak anda, saya sejak dari kecil tinggal, bersekolah di Kuala Lumpur dan Johor Bahru dan kini warganegara
Malaysia.

25.Singapura akan berperang hanya satu sebab sahaja iaitu AIR.

26.Hari ini saya masukkan tiga sebab iaitu AIR, TANAH dan sekuriti Singapura sebagai sebuah
negara pulau pelabuhan yang hebat.

27.Mantan Perdana Menteri kita iaitu Tun Seri Dr Mahathir Mohamad seorang yang cukup genius dan melihat ancaman Singapura sebagai sesuatu yang sangat serius, malahan beliau melihat lebih jauh iaitu Singapura sebagai proksi Zionisme di rantau ini.

28.Kita tahu pada zaman beliau Malaysia mahu memusnahkan Tambak Johor tetapi projek ini terbatal dan ketika itu banyaklah suara-suara sumbang yang menyebutnya projek jambatan itu ada kaitan dengan kronisme atau kaitan dengan pengikut2 Mahathir.

29.Yang mereka tidak tahu adalah, pembinaan jambatan di Johor Bahru itu sebenarnya merupakan kehendak Sultan Johor dan Mahathir diminta membuatnya.

30.Pasal itu apabila Perdana Menteri yang baru iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak mencadangkan pembinaan jambatan ketika di sebelah Changi, Sultan Johor tidak bersetuju.

31.Sultan Johor hanya mahu Tambak Johor di buang dan digantikan dengan sebuah jambatan.

32.Anda hendak tahu mengapa??? Sultan Johor bukan sebarang sultan, beliau tahu bahawa pelabuhan terbaik di selatan sebenarnya adalah pelabuhan Johor dan bukan pelabuhan Keppel di Singapura.

33.Cuba anda lihat geografi, pernahkan anda terfikir mengapa Johor tidak menjadi sebuah
pelabuhan dan mungkin ada yang mempertikaikan pendapat ini, kononnya Selat Tebrau sempit.

34.Saya ingin bertanya, jika Selat Tebrau sempit untuk laluan kapal, pernahkah anda melihat
bertapa sempitnya Terusan Suez dan Terusan Panama?.

35.Tulisan pada baris ini terpaksa dipotong (delete).

36.Saya masih ingat beberapa tahun dahulu ada cadangan untuk memotong genting Segenting Kra di Thailand untuk menjadikannya sebuah terusan.

37.Kosnya sangat mahal tetapi yang penting Singapura sudah beberapa kali mensabotaj projek
tersebut sehingga gagal dan hari ini dengan kekacauan di Thailand, harapan untuk melihat sebuah terusan di Segenting Kra tidak akan ada kesampaian.

38.Hari ini, Singapura dibangunkan dengan kekuatan tentera yang tidak ada tolok bandingnya
dengan mana-mana kuasa di rantau ini.

39.Tun Mahathir percaya, jika tambak Johor itu dicabut, ekonomi Singapura sedikit sebanyak dapat dilemahkan, perairan Selat Tebrau sebenarnya sangat dalam dan kapal-kapal besar mampu belayar di selat itu.

MERSING LINE DIGANTI DENGAN SERANGAN DARI KUANTAN

40.Kemudian datanglah pula Tim Huxley, yang menulis buku Defending Singapore dan sejak dari itu terkeluar pula strategi Mersing Line di mana tentera republik itu mampu melumpuhkan kekuatan ATM dalam masa dua hari sahaja dan akan memasuki Johor sebelum bertahan di satu garisan maya yang dipanggil sebagai Mersing Line.

41.Garisan itu dijadikan kerana tentera Singapura tidak mampu bergerak lebih jauh disebabkan
masalah kekurangan anggota serta bekalan logistik yang agak panjang.

42.Itu yang mereka mahu anda fikir, tidakkah bodoh teori itu apabila Singapura mengenepikan
ancaman TUDM dari Kuantan dan Gong Kedak.

43.Baru-baru ini, seorang sahabat saya, Nasir (kini jurukamera Channel 9 di Seremban) yang hari ini bersara sebagai kapten dari Rejimen Gerak Khas mengenepikan teori Garisan Mersing ini.

44.Katanya, pre emptive strike dengan tentera Singapura mara dari Johor Bahru sehingga ke
sempadan Johor sudah diketahui ramai.

45.Ini yang mereka mahu kita fikir, sama seperti perancang tentera British yang menyangka Jepun akan menyerang dari Selatan Singapura dari laut sebaliknya Jepun telah menyerang dari Kelantan, akibatnya meriam-meriam besar yang diletakkan di kompleks pertahanan Fort Siloso tidak mampu dipakai kerana muncungnya menghala ke laut di sebelah selatan.

46.Sejak dari 80an lagi, ATM sebenarnya telah memikirkan kemungkinan Singapura akan melancarkan serangan dari kawasan Pantai Timur dengan keberangkalian mendarat di kawasan Pahang untuk melumpuhkan Kuantan dahulu.

47.Anda fikir Singapura tidak mampu buat??? Kekurangan anggota?, bagaimana kalau saya katakan hampir 70 peratus rakyat Singapura mampu menembak dengan baik kerana setiap dari mereka pernah menjalani latihan khidmat negara.

48.Singapura tidak mempunyai masalah untuk mengumpulkan tentera dan mampu mengerakkan sekurang-kurangnya 500,000 askar termasuk kerahan tenaga jika keadaan memerlukan, malah 1.2 juta rakyat mereka yang berusia di antara 16 sehingga 18 tahun boleh dilatih untuk tujuan ketenteraan.

49.Dalam tempoh 24 jam, jumlah ini boleh digerakkan melalui kod-kod rahsia yang terpancar pada skrin televisyen mereka atau mesej-mesej pada alat kelui mereka.

50.Logiknya serangan dari kawasan pantai timur ini boleh dilihat melalui perolehan terbaru
mereka dari pembinaan kapal-kapal pengangkut jenis LPD kelas Endurance. Untuk apa sebuah negara kecil seperti Singapura memiliki kapal-kapal pengangkut ini.

51.Mana mungkin kapal-kapal pengangkut ini dibina semata-mata untuk membawa askar menyeberangi Selat Tebrau kerana tugas ini masih boleh dipikul oleh kapal-kapal pengangkut kecil dan dari artikel saya yang lepas, kawasan Johor Selatan sendiri tidak sesuai untuk pendaratan dengan keadaan tanah yang agak lembut serta pantai yang penuh dengan pokok bakau.

KAPASITI KAPAL PENGANGKUT LPD KELAS ENDURANCE

51.Singapura mempunyai empat kapal LPD iaitu RSS Endurance, RSS Resolution, RSS Persistence dan RSS Endeavour.

52.Setiap satu kapal dilengkapi dengan misil pertahanan udara Mistral dan mampu membawa
sekurang-kurang 350 tentera (kapasiti waktu aman) serta 18 buah kereta kebal dan 20 kenderaan.

53.Saya percaya semasa peperangan, kapal-kapal ini mampu membawa sekurang-kurangnya dua batalion tentera dan cukup untuk menawan pengkalan udara TUDM di Kuantan.

54.Armada laut Singapura masih mampu untuk bertindak sendirian tanpa perlindungan
pesawat-pesawat F-16 mereka kerana dilengkapi dengan pelbagai sensor serta peralatan senjata
yang baik.

55.Selain dari itu, perlindungan armada ini diberikan oleh friget-friget halimunan dari Kelas
Delta yang mengambil teknologi muktahir friget La Fayette, Peranchis.

56.Kapal-kapal Delta ini juga amat unik, ia direka untuk menangani ancaman udara dengan

maksimum, saya rasa semasa perancang tentera Singapura memilih friget ini, mereka meletakkan ancaman dari kapal-kapal TLDM pada tempat kedua.

57.Kedudukan pengkalan laut Singapura di sebelah pantai Changi membolehkan jangkauan mereka dibuat sehingga ke Kuantan dan bukan di sebelah Selat Melaka yang lebih sempit oleh perairan Indonesia dan Malaysia.

58.Tak percaya? Cuba lah lihat peta…perhatikan kedudukan Lumut, Changi dan Kuantan.

Comments

 1. Mohd Noh Nasir says

  Malaysia dan Singapore same side, FPDA member.. Isu-isu memanglah akan sentiasa ade, Rumors je yang lebih-lebih propa dan sentimen. Both leaders confims akan ambil pendekatan penyelesaian masalah.. Paling jauh pun Langkah pun berjaga-jaga..

 2. Tentera Al mahdi says

  Dah2…jgn dok gaduh psl kelainan politik@negara tapi bersatulah atas nama Islam hai bani jawi yg dijanjikan Allah menjadi penyembelih yahudi…itu lebih penting..ni tak dok gaduh je kata aku betoi la hang tak betoi bila nak habih?

 3. clash of clan says

  Belilah mcm2 jenis kereta kebal sama ada adnan atau , pendekar .
  Belilah mcm2 jenis jet pejuang sama ada sukhoi 30 atau super hornet
  Belilah mcm2 jenis aset laut sama ada
  Scorpean atau dokdo

  Jika ade istilah “PENGKHIANAT” , pasti tumpas juga ke tangan lawan ,
  Seperti mana Kerajaan Melayu Melaka tumpas ke tangan Portugis

 4. Ronaldinho says

  Sebenarnye Singapore bukan nak air atau tanah, tp lebih kpd perancangan Israel yang terancam krn mereka sangat takutkan ketibaan Panji-panji Hitam dari Timur yang disebut2 akhir zaman..Singapore sebenarnye dikambing hitamkan kerajaan Israel…dorg bg fund utk Singapore bangunkan ketenteraan untuk berjaga2 samaada Panji-panji Hitam tu dari Malaysia, Indonesia atau Brunei..sebabnye mudah sejak dari zaman Kesultanan Melayu Melaka lg puak2 Dajjal ni cube utk mengkafirkan umat Islam di rantau ni tp smpai sekarang xberjaya..cube kite fikir2kan dan tambah iman kite..ingat Jihad ke Jalan Allah ade ganjarannya berbanding Cina Singapore yang dikambing hitamkan semata2 utk air & tanah

  • Anak melayu says

   Aku bersumpah atas nama Allah bahawa aku akan melindungi raja-raja melayu tidak kira dari segi fizikal atau mental.

 5. Raja Kapor says

  Sesiapa yang mengkhianati Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Yang Dipertuan Agong, alamatnya ke tali gantung lah jawabnya…. Kerana kita telah bersumpah dalam rukun negara ke 2, Kesetiaan kepada raja & negara … jadi memang patutpun ke tali gantung kerana dia telah melanggar sumpah

 6. Raja Kapor says

  Singapura berperang atas sebab 2 sahaja … TANAH & AIR … Rakyat Singapura sanggup mati katak asalkan bukan mati kering … Singapura membuat bajet besar bukan terasa terancam dengan Malaysia, bahkan kepulauan Melayu … Saya fikir, Indonesia juga tidak terkecuali menjadi ancaman Singapura … Singapura memihak kepada Israel sedangkan Malaysia, Indonesia, Brunei memihak kepada Islam … tidakkah Singapura terasa teranam?

 7. mat bond says

  malaysia mungkin kalah dalam piala aff suzuki tetapi kalau berperang kita akan menang sbb kalau kita racun air yang msk singapore tentu semua penduduk dia kan mati tp kita tak la kejam macam 2, tp singapore kita pikir sebelum ambil tindakan itu pasal dia tak berani attack malaysia.

 8. luqman says

  mcm mana pulak dgn negara brunei darulsalam?
  negara mereka saya rasa x der banyak sangat bencana alam..
  dan negara mereka x der banyak masalah..
  mcm mana tu?

 9. Abdul says

  Apa la yg ko mengarut ni, bro.. Bantahan parti pembangkang adalah krn parti pemerintah membeli peralatan pertahanan pd harga marked-up yg melampau.. Contohnya, kita boleh beli 10 teropong canggih dgn spesifikasi yg sama pd harga yg parti pemerintah beli kalau x marked-up berlebihan.. Kita boleh beli sekali ganda jumlah helikopter tempur dgn spesifikasi yg sama kalau x marked-up berlebihan.. Faham tak?? Bro x byk baca semua sumber ni..

  Parti pembangkang bukannya bantah krn nak naiktaraf peralatan pertahanan tetapi bantah marked-up berlebihan yg menyebabkan kita hanya boleh beli sedikit shj peralatan2 yg sgt2 diperlukan oleh negara.. Bodohlah kalau benar DAP tu anasir PAP Singapura tp mrk buat tekanan supaya UMNO insaf, sedar, x tamak & sekaligus dpt beli lebih byk senjata2 canggih utk melawan Singapura..

  Sepatutnya mrk biarkan UMNO hanyut dgn marked-up yg melampau tu supaya kalau Malaysia mampu ada 1,000 senjata canggih, akan jd hanya ada 200 senjata canggih sbb duit dah byk kena songlap dgn marked-up yg melampau tu yg mana sepatutnya boleh digunakan utk beli lebih byk peralatan canggih & boleh digunakan utk tampung sesi latihan ketenteraan yg lebih intensif & berterusan..

  Ni tidak, DAP pi buat kempen menekan UMNO supaya tidak keterlaluan dlm memberikan komisen kpd kroni2 yg mana hasilnya nanti Malaysia dpt beli lebih byk peralatan canggih kalau tekanan mrk ke atas UMNO supaya ‘insaf’ dpd menyonglap duit itu membuahkan hasil.. Tak kan ke bangang tu..

  So, kalo Singapura menang perang dgn Malaysia, antara org yg akan aku sekeh adalah org2 yg mcm bro krn menyebabkan kekalahan Malaysia yg menggalakkan kealpaan pemimpin yg sambil membeli, mrk merompak yg mana menyebabkan naiktaraf peralatan menjadi tidak besar jumlahnya..

  • payungemas says

   As salam bro… adakah kamu yakin harga2 semua itu marked up or ada pembelian yang sangat sensitif untuk dideahkan dan adalah golingan yang gila kuasa nak jadi PM tu beriya iya hendak kerajaan bagi semua info barang ketenteraan kepada umum…nro jie banyak sangat dengar kata2 orang nie…kaji dan baca sendiri..dan buangkan fahaman politik..palingnpenting fikir secara logik dan rasional

 10. Abdul says

  Apa la yg ko mengarut ni, bro.. Bantahan parti pembangkang adalah krn parti pemerintah membeli peralatan pertahanan pd harga marked-up yg melampau.. Contohnya, kita boleh beli 10 teropong canggih dgn spesifikasi yg sama pd harga yg parti pemerintah beli kalau x marked-up berlebihan.. Kita boleh beli sekali ganda jumlah helikopter tempur dgn spesifikasi yg sama kalau x marked-up berlebihan.. Faham tak?? Bro x byk baca semua sumber ni..

  Parti pembangkang bukannya bantah krn nak naiktaraf peralatan pertahanan tetapi bantah marked-up berlebihan yg menyebabkan kita hanya boleh beli sedikit shj peralatan2 yg sgt2 diperlukan oleh negara.. Bodohlah kalau benar DAP tu anasir PAP Singapura tp mrk buat tekanan supaya UMNO insaf, sedar, x tamak & sekaligus dpt beli lebih byk senjata2 canggih utk melawan Singapura.. Sepatutnya mrk biarkan UMNO hanyut dgn marked-up yg melampau tu supaya kalau Malaysia mampu ada 1,000 senjata canggih, akan jd hanya ada 200 senjata canggih sbb duit dah byk kena songlap dgn marked-up yg melampau tu yg mana sepatutnya boleh digunakan utk beli lebih byk peralatan canggih & boleh digunakan utk tampung sesi latihan ketenteraan yg lebih intensif & berterusan..

  Ni tidak, DAP pi buat kempen menekan UMNO supaya tidak keterlaluan dlm memberikan komisen kpd kroni2 yg mana hasilnya nanti Malaysia dpt beli lebih byk peralatan canggih kalau tekanan mrk ke atas UMNO supaya ‘insaf’ dpd menyonglap duit itu membuahkan hasil.. Tak kan ke bangang tu..

  So, kalo Singapura menang perang dgn Malaysia, antara org yg akan aku sekeh adalah org2 yg mcm bro krn menyebabkan kekalahan Malaysia yg menggalakkan kealpaan pemimpin yg sambil membeli, mrk merompak yg mana menyebabkan naiktaraf peralatan menjadi tidak besar jumlahnya..

 11. Lanjoy says

  Salam bro, tulisan menarik, data2 dan koposisi penceritaan menarik, tapi kena seimbangkan fakta. IQ jugak kena tingkatkan. Dari sudut ilmiah banyak yang dangkal. Jangan kerana ego menulis menunjukkan kelemahan. Enthusiasm perlu ada. Dari sudut pemikiran pun kena ada Balance brain. Taksub kepada pemimpin pun kena berpada2. Nampak kebodohan bila spritual methods tu x diguna pakai. Terlalu leka dengan hiburan keduniaan dan byk sangat baca akhbar picisan. Kena buka minda sikit. Kalau salah tetap salah….

 12. indonesia says

  Menarik……
  tapi saya fikir singapura mungkin mampu memenangkan pertempuran, tapi tidak perangnya. Perangnya sendiri akan berbuntut panjang. Menekuk wilayah semenajung melayu seluas itu bukan perkara mudah dan akan menghabiskan energi militer singapura dalam satu bulan. Singapura mungkin bisa bertahan 3-6 bulan peperangan jika dalam posisi defensif namun ofensif tidaklah sama dengan defensif. Ceritanya jadi berbeda jika tujuan ofensif mereka ke malaysia hanya mengamankan Air. Mereka tidak perlu berdarah-darah merebut wilayah yang luas. Cukup beberapa kerat tanah malaysia.

 13. mat laut says

  pihak pemerintah tertinggi angkatan tentera malaysia sepatutnya menggariskan dengan khusus jarak sebenar yang selamat antara pangkalan/kem tentera dan kawasan sekitar yg akan dimajukan oleh pihak lain. Jgn terlalu mengkormesialkan sgt perihal kekuatan angkatan tentera malaysia..

 14. mat laut says

  Cuba korang bayangkan apsal bila satu kem/pangkalan dibina, kawasan sekitar kem/pangkalan tersebut akan maju… ini ialah satu strategi musuh2 negara utk mengetahui kekuatan tentera kita.. Jgn terlalu memuja pembangunan kerana salah satu sebab utk kite musnah adalah melalui pembangunan juga

 15. Atuk says

  Kalau Singapore serang Malaysia akan terjadi 2 jenis perang..perang antara negara & perang etnik. Yang kita takut ialah perang etnik di mana kita akan d serang olih Singpore sendiri dan kita juga akan d serang dari DALAM olih ORG DALAM kita sendiri. Itu yg MEMBIMBANGKAN kita. Kalau setakat singapore aje saya rasa NO HAL.Tapi camna pula PUAK yg akan MENGHENTAM kita dari DALAM? Sama sama kita fikirkan.Bukan apa apa cuma sebagai BUMIPUTRA …KEBIMBANGAN tu sentiasa bermain d benak fikiran.Mudahan ia TIDAK akan menjadi realiti. Biarlah kita hidup AMAN berpaksikan 1 MALAYSIA .

 16. benq says

  sy cuma nk tanya 1 kalo boleh bg pandangan..sb sy pernah terdengar sultan johor pernah kata “jika singapura ingin berperang dgn Malaysia..jgn b’mimpi jumpa ATM..sila berhadapan dgn tentera2 Timbalan Setia Negeri Johor dahulu..” tolong ulas sikit

 17. juragan medini says

  ooo……sedih mcm i bru tahu ada cara2 lain nk masuk navy. Aq mmg minat sgt navy . Dulu siap gi pemilihan kadet smpai LEMBAGA AKHIR. 3bulan aq masuk UITM, dpt tawaran lapor diri untuk latihan…..bapak aq lak xbagi. sekrg hidup meroyan xtentu hala. Ni klu aq nak join bole lagi ke? Umur dh dkt 40 ni. Hu sedih lah mcm ni. baru dpt tahu.

 18. fred says

  dan lagi, kalau bc sejarah.. kalau baca la…SINGAPORE lepas kluar dari MALAYSIA terus fikirkn sistem keselamatan…mcm mana nk upgrade semua tu….KITA plak, alasan lawan komunis tu alasan lapuk la….sebab kita still dlm suasana penjajah british…alasan duit takde lg la hampeh…yg british sapu tkn tk bg sikit kt anak buah kan? sebabnya british aka yahudi tamau kita jadi ancaman suatu hari nnt….

 19. fred says

  nak kata DAP yg bg, tak mgkn kan? pasal die tk berkuasa pown…BKN UMNO BN ke yg berkuasa skrg? knp bole terlepas semua tu? lg satu siapa yg lepaskn SINGAPORE thn 1965 dulu? PAS ke? PAKATAN ke? DAP ke? bukan UMNOOO ke?

 20. fred says

  singapore mmg ancaman yg sgt besar selepas indon n thailand….tp kita punya pemimpin longlai je….lepaskn pangkalan laut,pulau n landasan keteapi kt singapore haramjadah….!!!!! apa ni???? berkaliber dan amanah ke dia? sapa yg pilih die tu? bkn rakyat kn?

 21. fred says

  pendek kata, sistem keselamatan Malaysia pasti akan maju dan dpt bersaing sekiranya panglima tertinggi ATM tegas dan non partisan…dan menteri jgn nak makan duit aje….fikir sikit masa akan dtg nasib negara ni!!!!

 22. fred says

  ajen yahudi la, us la…abis umno tu bukan talibarut british ke dulu, yg jaga isreal tahun 1948 n pesuruhjaya die dulu nama sir henry gurney? pas tu dtg malaya kene bunuh…..sapa yg bunuh? da tentula pejuang kemerdekaan malaya!!!!! bkn ikut telunjuk BRITISH!!!!!!

 23. fred says

  nak wat khidmat negara pown makan duit…kalu betul duit tu disalurkan takpe la… ni asik nak markup je…masuk poket jek lebeh… budak2 muda yg tk bekerja tu patut di serapkan jek dlm askar wataniah…wajibkan aja…disiplin dieorg pown dah semakin dasyat….

 24. fred says

  salam semua,
  semua kelemahan kita sememangnya akibat dari ketirisan…mmg la org pertikai kenapa kita beli peralatan ketenteraan lebih mahal dari harga sebenar…tak ke rasuah dan pecah amanah tu? mcm mane nak pertahankan negara kalau bab ni pown tak lepas? mmg le kene buli aje…nak salahkn pembangkang buat ape? tu tugas dieorg kan? membangkang!!!! kalu benda betul n telus, tkde la org pertikai….mangkukk!!!!

 25. FAZ says

  Pada pendpt saya, Singapura akan menguasai pertempuran udara terlebih dahulu. Malaysia tiada AWACS (kapalterbang pengesan radar) dibandingkan dgn Singapura. Mcm Israel punya kekuatan udara yg kuat.

  Kelebihan Malaysia adalah pertempuran didlm hutan kerana kita adalah satu2nya negara didlm dunia yg blh mengalahkan komunis. Amerika pun kalah kat Vietnam.

  Dipendekkan cerita, Singapura tahu dia tak blh menag kalau perang berterusan so strategi terbaru adalah beli tanah shj kat Johor cthnya kat kws Nusajaya, Johor. Dan juga melalui sistem perundangan cthnya Pulau Batu Putih. Sekrgpun masalah air pun dah selesai kat sana melalui air rawatan. Buat apa nak berperang dgn Malaysia kan?

 26. addi firdaus says

  bagi saya secara peribadi memang akan ada 2 tujuan sasaran kemungkinan antara menuju ke Kuantan DAN Johor Bahru.dgn bantuan LPD kelas endurence serta pesawat F-16 memang boleh dijangkakan singapura mahu mara lebih jauh untk memulakan serangan dan dlm memastikan ia boleh kekal untk beberapa jam?mersing line ada kebenaran juga ketika itu.bagi saya apa yang lebih penting adalah bagaimana nak ”melambatkan” serangan mereka seterusnya menyediakan infantri siapsiaga dari utara seberapa cepat yang boleh(lebuhraya musnah)!..SABAH penting ketika ini.kapal selam.

 27. zakaria says

  Sekiranya Singapore ikut perang cara Israel yg berperang dgn masa singkat dan berbangga dgn aset canggih maka perang Israel dgn Hezbollah di Lebanon pd 2006 adalah jawapannya. Tungang langgang Israel kena dgn Hebollah.

 28. melayu malaysia says

  saya nk cadang ni kita kan ada rela,polis,imegresen,polis bantuan,askar wataniah dan pusat plkn kan ada latihan menembak tetapi tidak semua remaja remaja memasuki plkn dan satu kelemahan kita ialah pelajar berumur 16 tahun tidak diberi latihan menembak dan tidak semua rakyat malaysia mempunyai semangat patriotik dan tidak mahu berperang kerana tidak menyayangi tanah air kita yang berdaulat.

 29. Melayu Jakarta says

  Bolehlah kita maju melebihi singapore … Tapi kalau selalu menhina Indonesia dengan panggil indon….. Boleh juga berperang lawan malaysia…

 30. waris pejuang says

  “We dream about the worst…. to be prepared for our best”…….. The dreaming will come to be true………… u c……….. we r waiting while “zikrullah”… LA ILA HA IL LALLAH! …………

 31. Orang Jawa says

  “Hantar mesej pakai apa? 1988?? 1988?? 1988??”

  49.Dalam tempoh 24 jam, jumlah ini boleh digerakkan melalui kod-kod rahsia yang terpancar pada skrin televisyen mereka atau mesej-mesej pada alat kelui mereka.

 32. shahpaskal says

  saya kira anda dalam kategori yang bijak tetapi kurang membaca…anda pernah mendengar “alat kelui”, alat ini sangat popular di Singapura, hampir semua orang memilikinya. Di Malaysia, ia mula popular pada tahun 1990an tetapi ia pupus apabila telefon bimbit diperkenalkan. Jadi, apa kata saudara “renung”, “renungkan” alat kelui tadi dan mencari perkataan “paging” atau “pager” dalam Google. Sekian, sila berkunjung lagi,

 33. Lok Gambler says

  12.Mesej itu meminta semua rakyat Singapura pulang dan terdapat keadaan luar biasa di kawasan sempadan pintu masuk Johor Bahru-Singapura ketika itu.

  Hantar mesej pakai apa? 1988?? 1988?? 1988??
  Renung renungkanlah wahai semua.

 34. Indonesia tertawa says

  Kenapa msia perlu takutkan sngapore? bagaimana dengan FPDA (Five Power Defence Arrangements) ? Apa guna ? Indonesia tertawa sebab kalian pun saling tak percaya kahkahkah

 35. tamingsari says

  bila cakap pasal singapura,x boleh lari dari 3 pulau:

  1st- pulau pisang- dengar cerita rumah api kt pulau ni org spura yg jg, x taulah ape kebende yg diaorg dh pasang kt sana, x terkejut pun andai ada kem komando diaorg kt sana, harap2 kita dpt ambik alih rumah api ni, ingat kes pulau sipadan dan ligitan-2 pulau ni milik kita sebab kita yg majukan pulau2 ni, jgn hendaknya andai naik isu pulau pisang ke ICJ,kita kalah balik cm kes pulau no 2

  2-pulau batu putih- andai korg prasan ada struktur cm peralatan komunikasi- boleh jd atau x peralatan tu smua pealatan SIGINT spura? ingat yg johor lbh dkt dgn pulau batu putih compare dgn spura sendiri, senang diaorg nk pantau lg dekat sistem komunikasi kita

  3-pulau merambong-pulau ni ada kt sbelah barat semenanjung-spura, xde org yg tinggal kt pulau ni tp x terkejut seandainya ada unsur2 yg…….

  mohon juga sempena semangat bulan puasa ( bulan jihad ) dan semangat merdeka kita, kerajaan majukan dan perkasakan industri pertahanan negara, kita x kata Malaysia Boleh tanpa sebab-ada sebabnya dan semua sebab2 tu ada kt blog ni-GGK kita nk blasah Serbia, PASKAL kita hentam lanun, NGPV kita terbukti stealth diaorg kt Rusia n mcm2 lg

 36. Nadz says

  Pada pendapat ak pon singapura masih lagi was-was hendak serang malaysia, malah, diorg pon ambik pendekatan defensive dan bukannya offensive, pasukan para diorg hantar sebagai nak curik rahsia , ni terbukti dengan bunker bawah tanah diorg yg boleh menahan impak bom nuklear di tengah-tengah bandar singapura..wallahualam

 37. g-gun says

  malaysia tk lama lg akan memiliki sistem pertahanan anti pesawat jarak sederhana .ltkkan sahaja di johor bg mestikan pesawat singapura takut nk msk ruang udara malaysia

 38. lokman says

  Admin: saya inginkan penulisan saudara untuk menerangkan kepentingan Aircraft Carrier. Saya mempunyai rakan didalam Jabatan Keselamatan Negara yang mengatakan kemungkinan kita akan kalah dalam peperangan udara amat besar kerana tidak memiliki Aircraft Carrier. Terima kasih.

 39. lokman says

  bagus, contoh anak-anak bangsa lain juga akan berjuang untuk mempertahankan Malaysia. ketepikan persepsi sempit Cina dan Penang itu sama dengan Singapore.

 40. mal says

  Saya juga akan bermandi darah sekiranya kedaulatan negara saya diperolokkan. Walaupun ramai rakyat singapura berkebolehan menembak (hasil national service), saya tidak akan gentar. Walaupun saya ni penakut tengok darah, saya rela mati syahid!

 41. panglima cyber says

  Terdahulu saya mengucapkan setinggi penghargaan kepada Admin kerana semangat kewiraan dan juga kesetiaan kepada Raja dan Negara. Saya amat terkejut juga yang admin banyak mengetahui rahsia kerajaan tetapi hairan mengapa website anda tidak disekat. Banyak perkara yang saya tidak bisa dinafikannya tetapi ada juga sekadar propaganda. Jika dilihat disini admin seperti memandang sifat lemah orang Melayu, bangsa Cina dan India keatas sikap untuk mempertahankan negara khususnya membantu ATM jika kita di serang oleh musuh. Saya yakin akan kesetiaan kaum bukan bumiputra itu juga sama dgn kaum bumiputra. Tidak dapat saya buktikan secara langsung namun kita telah lama di serang secara minda dari anasir dalam dan luar negeri untuk memecahkan kita. Perlu juga kita ingat bukan semua melayu itu setia ada 25% yang terang terang sekarang menunjukan kuku pengkhianatnya. Dari segi bantuan orang awam untuk mempertahankan negara saya rasa itu tidak menjadi issu. Kekuatan TDM adalah tulang belakang bagi negara kita. Memang benar TDM sekarang tidak sama dgn dulu dan semangat juang juga tidak sama. TDM adalah tulang belakang ATM dan saya tidak nampak mengapa kita harus sangsi akan kemampuannya. TLDM TUDM sekarang juga telah mengalami berubah banyak dan kekuatan sebenar ATM hanya ATM saja yang tahu tidak PM tidak juga YDP Agung. Perlu di ingat ketika kita mengalami kontroversi dgn Singapura bukan hanya issu air tetapi juga kelantangan Tun Mathadir menentang ZIONIS Yahudi. Singapura dan US boleh menyerang kita dan mereka berhak menyerang kita dengan alasan terancam. (Saya tidak mahu usik pasal undang undang tentera.) Persoalannya kenapa Singapura tidak menyerang malah mereka tahu akan kekuatan tentera kita dan akan dibantu oleh US? Saya tidak mahu memberi jawapannya kerana ini boleh menjadi isu keselamatan. Kita boleh lihat jawapan ini ada sedikit di dalam website oleh admin ini. Perlu diingat juga kita tidak akan dibantu oleh sesiapa pun walaupun British jika Singapura atau Indonesia menyerang kita, ini adalah kerana faktor politik. Setelah kita membeli pesawat tempur Russia bukan saja Singapura malah US dan British juga tidak senang hati. Malah lebih teruk lagi jika kita menjangka Indonesia akan membantu kita itu 95% tidak benar. Ancaman perang kini tidak dapat dielak malah kehadiran perang telah terhidu bau baunya semakin kuat. Apa yang penting di sini kita sebagai Rakyat Malaysia harus tahu apa perlu buat jika perang berlaku bukan hanya angkat senjata. Kekuatan tentera bukan hanya pada inventori senjata saja tetapi juga rakyat Negara itu sendiri. Kita tidak boleh paksa orang untuk menembak seperti Singapura dah perlu diingat tidak semua orang bisa membunuh orang dan untuk menembak musuh ia tidak seperti target board di lapang sasar. Program CIA untuk membenci Malaysia telah lama dilancarkan hanya selepas Presiden Indonesia memberi kebebasan media dan juga akses teknologi maklumat kepada rakyat Indonesia. Program ini berjaya mencapai target awalnya. Perlu diingat jika kita diserang Singapura maka Indonesia, Filipina dan Thailand tidak malu malu untuk membantu mereka. Ada juga rakyat kita yang menyangka faham Syiah, Tabligh ,Sufi dan macam macam lagi itu bagi menetang kekafiran umat melayu. Tanggapan mereka salah ini adalah salah satu program CIA sebelum menyerang sesuatu Negara lihat saja Palestin. Isu keagaman akan di dahulukan kerana ia mudah memecahkan sesuatu bangsa. Kita tidak dapat berbuat apa apa akan perkara ini hanya saya di sini ingin menekankan yang ATM dan PDRM saja boleh selamatkan kita jika mereka lemah maka kita akan tewas. Kepada sesiapa membaca pendapat saya ini saya ucapkan terima kasih. Hidup Malaysia ! Gempur Wira!

 42. kum@to says

  Salam,
  Memetik nukilan saudari Serikandi dari Mistisfile:

  “Kepada anak-anak Melayu,pejuang seperti saya.Jangan takut.Kita mesti kuat.Sejarah kita telah siap dipahat oleh nenek moyang pada batu-batu bersurat dan prasasti-prasasti.Jangan rasa rendah diri.Bersemangatlah!Apa yang diketahui oleh saya sukar untuk digambarkan tentang masa lalu juga masa hadapan bangsa ‘Melayu’.Cuma saya ingin berpesan gigitlah agama ‘Islam’ ini dengan gigi-gigi geraham kamu sekuat-kuatnya,jangan terlepas.Kita berada di destinasi terakhir pencarian spiritual.”

  Musuh kita(yahudi) sudah lama tahu tentang kewujudan,sifat serta rahsia bangsa kita,cuma sayangnya kita sendiri belum lagi mengenali siapakah dan apakah kekuatan “kita” yang sebenarnya…Tidak akan sewenang untuk mereka mencuit kita sebagaimana yang mereka telah lakukan terhadap saudara2 kita yang lain,arab palestin,bosnia,afghanistan,moro..sekadar beberapa contoh.Apakah penyebabnya?

  Tetapi saat ‘kebangkitan’ semakin hampir tanpa dapat ditahan2 lagi,walaupun telah berbagai usaha yang mereka cuba lakukan untuk menyekatnya.Kerana bangsa yahudi sangat2 percaya pada isi kandungan kitab2 terdahulu,al-quran dan hadis2 nabi(hanya tanpa mereka mengimaninya lantaran sifat khianat dan bongkaknya bangsa mereka itu)tentang kesudahan nasib bangsa mereka…

  “Di akhir zaman nanti bangsa Yahudi akan disembelih oleh saudara mereka sendiri… iaitu Bani Jawi”

  Siapakah Bani Jawi?..
  Jawapannya…kenallah diri mu rata2,pastikan akan tahu jawapannya!

 43. citepan says

  kwan2 skalian..aku nak kongsi somthing dr analisis aku bkaitan pemodenan tentera singapore,kehadiran agen mossad dimalaysia dan rahsia terowong diputrajaya..singapore meningkatkan jumlah aset tempur diorg bkali ganda akhir2 ni adalah persediaan utk tahun 2020..

  korg mesti tahukan wawasan 2020.yg diura2kan sbgai simbolik negra mlysia akan melangkah ke negara maju..sbnarnya malaysia tidak akan mcapai status negara maju pd tahun 2020..sbnarnya ianya lebih brkaitan dgn kebangkitan panji hitam dari timur sblm tahun 2020..satu2nya negara islam yg paling minimum menerima kesan bencana alam adalah malaysia berbanding indonesia dan umat islam malaysia menjadi tanda kebangkitan tentera imam mahdi..

  kenapa tahun 2020??…mgikut perkiraan dari para ulamak,al-quran,saintis dan kepercayaan sbhagian besar manusia akan bencana alam disebabkan komet @ planet X akn melanggar bumi..kesan dari pelanggaran akn myebabkan ledakan taufan dan tsunami..gunung berapi juga akan memuntahkan laharnya disebabkan tekanan yg tinggi dlm teras bumi..kejadian itu tidak menyebabbkan kiamat tetapi akan mhilangkan lebih 2/3 umat manusia diatas muka bumi..aku mgabaikan faktor negara islam lain tetapi mgambil kira negra islam dari timur seperti malaysia dan indonesia..amaran dlm al-quran dan hadis mgenai panji hitam dari timur adalah berkaitan dari dengan org melayu nusantara dimana kebanyakan dari umat islam nusantara adalah keturunan nabi ibrahim…aku xtulis disini bagaimana aku blh yakin pd tahun 2020 akn mulanya perang dunia ke-3 tp korg blh tgk video yg dibuat oleh sseorg ini bertajuk “The Arrival of Mahdi,dajjal planet X” di youtube yg mnghuraikan satu perkiraan tahun tentang kehadiran imam mahdi dan dajjal berdasarkan ayat al-quran..

  faktor tertolaknya kebangkitan tentera imam mahdi dari indonesia adalah disebabkan jumlah bencana alam yg diterima terlalu tinggi disamping risiko kemusnahan besar besaran indonesia oleh gunung berapi disebabkan berada dalam lingkungan lingkaran api pasifik..alasan terbaik adalah tentera mahdi umat islam dari malaysia..logik perkara ini dapat dilihat dari perlindungan yg diberikan Allah SWT kepada kita..jauh dari gunung berapi,tiada gempa bumi,tiada kebulurun,mempunyai semua sumber asas kehidupan yg penting spti makanan,air,bahan api,dimana malaysia boleh dikategorikan sebagai negara yg complete dgn sumber asas dan boleh survive sekiranya dipulaukan negara lain..

  ancaman musuh2 islam spt AS dan Israel sentiasa mudah ditangkis dinegara ini berbanding ngra2 lain yg telah diserang..aku xpasti smda kerajaan negara ni cekap dpt memutar belit perkara yg mjauhkan negra terjebak dlm kancah peperangan atau ada kuasa ghaib lain yg telah mematahkan niat musuh islam utk mlibatkan negara kita dlm peperangan..lihat saja berita2 yg mgaitkan kita dlm bentuk ancaman negara kuasa besar,pasti akan reda xlama slpas itu..spatutnya malaysia yg diserang dahulu brbanding iraq,afghanistan,libya kerana telah mehantar komando ke Bosnia secara haram dn telah mematahkan embargo senjata PBB keatas bosnia..Selain itu pula,yg terbaru ialah kebocoran radiasi dari loji nuklear fukushima telah gagal merebak kenegara kita disebabkan angin yg yg tiba2 btiup kearah timur dari jepun hingga sampai dinegara pantai timur negara barat dan hujan yg turun secara tiba2 bterusan disluruh negara slpas kejadian tersebut sdgkan ini phujung bulan 3..apakah buah fikiran anda semua bkenaan perkara ini??..salah satu petanda kehadiran imam mahdi ialah gempa bumi yg dasyat di timur,barat dan di tgh2 dunia iaitu asia barat..skrg yg telah berlaku adlah ditimur iaitu jepun dan myammmar..sekiranya slpas ini gempa bumi blaku dinegara barat dan asia barat,anda perlu fowardkan apa yg saya tulis ini kepada saudara islam kita yg lain smoga mjadi peringatan bersama..

  kehadiran agen mossad dikatakan berkait rapat dgn kemunculan imam mahdi..mereka telah menempatkan perisik mereka diseluruh dunia utk mcari pwaris nabi tersebut.tidak hairan sekiranya singapore telah mejadi proksi Israel dimana pemodenan tentera sgt dipengaruhi taktik peperangan israel dimana singpore akn dijadikan kuda oleh israel utk mbunuh umat islam di malaysia apabila tiba masanya nanti..

  Kewujudan mitos berkaitan terowong rahsia dan aset2 pertahan yg mantap di putrajaya juga berkait dgn perkara ini..bukan shaja sbgai senjata negara,bahkan akan menjadi perisai utama permulaan perang bg tentera imam mahdi dlm perang Dunia ke3 akn dtg shingga semuanya berakhir dgn senjata terakhir iaitu pedang,panah dan tombak..memetik dari kata2 shahpaskal”ada sesuatu yg ditunggu oleh umat islam dan pemimpinnya”dlm post terdahulu iaitu ‘terowong rahsia putrajaya’ ada benarnya..

  berikan pendapat rakan2 sekalian..smoga kita sbhagian dari Tentera Panji Hitam Dari Timur…Allahuakbar!!!

 44. cina bukit says

  yaa udah siap di tanda lokasinya pak.
  tinggal aja sampai masanya,nungguin arahan pak jenral.
  tangan ini udah gatal,ngak tahan rasanya.
  wadduh,kapan yaa…mau aku kerjain itu “yahudi kecil”

 45. abu jan says

  bukan nak serang malaysia tapi dah biasa serang dah….aku ada sembang satu brader askar nie dah pencen dah…dia cakap benda nie rahsia negara, dalam tahun awal 90an zaman era mahathir, singapore dah hantar askar payung terjun dia dekat satu tempat kat area selatan johor..tapi aku dah lupa nama tempat itu. Dia orang dah mendarat kat situ…tapi dapat di tawan oleh askar kita. aku tanya macam mana askar kita tahu. radar kita dapat kesan pesawat diaorang.
  Dia kata lagi lepas tu semua askar dikerahkan dalam keadaan berjaga-jaga.

  TDM telah buat satu gerakan macam latihan tentera besar-besaran dari kuantan hingga ke johor sebagai persediaan untuk berperang…kata dia time tu memang tengah genting.

 46. anak johor says

  SINGGAPURA TAK AKAN MENGUNAKAN TAMBAK JOHOR UTK BERPERANG DGN MALAYSIA…TEROWONG2 RAHSIA MEREKA TELAH SIAP..PALING KURANG 5 TEROWONG .SATU ADA KAT BAWAH PADANG GOF TANJUNG PUTERI,PASIR GUDANG.JOHOR….4 LAGI…HEHEHE….

 47. jaya langkara says

  YA PASTINYA RUGI KALO MALAYSIA DAN INDONESIA BERPERANG.
  SUKU2 DI NEGARA INDONESIA PASTINYA BANGUN MEMBERONTAK JIKA BERPERANG. WANG RAKYAT TERPAKSA DIGUNAKAN UNTUK BELANJA PERANG.
  YANG UNTUNGNYA ZIONIST SINGAPURA DAN SEKUTUNYA ISRAEL.

 48. ORANG INDONESIA says

  Seandainya anda para warga malaysia mau meminta maaf atas kejadian yang telah berlalu antara indonesia dan malaysia dan membuktikan kebenaran Singapore adalah Zionisme… maka bukan tidak mungkin INDONESIA ku akan membantu warga malaysia… cukup anda ketahui 60% pasoakan pangan atau kebutuhan pokok Singapore adalah impor dari INDONESIA seperti beras, karet, kayu, pasir dan lain2… jadi jika INDONESIA berpihak pada malaysia itu akan menyudutkan posisi Singapura di segala bidang… BERDAMAI UNTUK BERSATU…

 49. mujahid muda says

  Jangan kita saling hina menghina, Yg tua mengajari yg muda, yg muda siap membela negara, masih ada generasi muda yg sanggup mengadaikan nyawa untuk negara malaysia, kalau tidak mengapa pemohonan untuk memasuki MTD lebih dari penawaran, Jika Malaysia di-serang oleh sesiapa-pun, kami siap membela tanah air, Lupakah kita pada Dato bahaman ?? Dato MaharajaLela ?? Tok Gajah ?? Tok Janggut ?? Gugur Seorang Pejuang, Bangkit 10 yg lain, itulah daulat bumi malaysia.. Datangkan-lah 1000 Tank Dari Singapura, KAMI TAK GENTAR, KERANA ALLAH ADALAH CUKUP BAGI MENOLONG ORANG2 BERIMAN…

 50. Sang Pujangga says

  biasenye yang buat baik tu lah akn tkm kite dr blkg….. jadi kite kene hati2 la… bkn dgn singapore je, malahan semua negara….

 51. anakKelantan says

  elo semue
  ni apa cakap nk serang Singapura lak nih?AFAIK..singapura lah neighbor paling baik dgn malaysia compare dgn Thailand(genocide org2 islam TakBai) & Indon(genocide kat Aceh,Maluku,Ambon)

  bersyukurlah sebab Singapura able to provide byk pekerjaan yg high valued kepada warga JB especially

  nanti bila space dh tk cukup kt Singapura nanti, bisnes diorang pindah JB lak(skarang pon byk beli properties kt malaysia)….so win2 lah…compare dgn Indon2 yg byk kurang ajar(even they are muslim)..fikir2 kanlah

  • pakartelekomunikasi says

   Tuan anakKelantan,
   Di sini kita melihat negara yang memiliki kuasa terbesar di asia tenggara..
   kemampuan Pulau Singa memiliki senjata2 yang jauh lebih hebat dari negara lain di asia tenggara dikira satu ancaman terbesar, lebih2 lagi kita paling hampir dengan kuasa terbesar itu.

   Dengan melihat pelbagai ancaman yang diberi oleh Singapura, dari isu air sehinggalah ke isu jambatan. dan jika dilihat pada sejarah negara kita pada tahun 1988. Isu air sehingga rakyat Singapura yang berada di Malaysia pada masa itu dipanggil balik boleh membuatkan Malaysia terancam..

  • pakartelekomunikasi says

   isu indon itu pula lebih kepada masalah dalaman negara tersebut..
   Rasuah, media yang teruk dan pengurusan negara jadi penyebab. Jadi lebih baik jika pemimpin negara itu sendiri menyelesaikan masalah mereka sendiri.

 52. isra` says

  salam……

  disamping berbelanja besar utk kelengkapan pertahanan negara……apa kata kita buat juga program yg tidak melibatkan belanja yg besar tp effectif spt`skuad Mat Kilau`…..ahli skuad yg berilmu kebatinan yg tinggi setaraf tok gajah, tok bahaman, rasyid maidin, Pawang Nong Ulu Cheka dan banyak lg…..
  singapore naik kepala lg…….hantar jer nota peringatan berupa kertas n keris di bilik kawalan dorang`pahlawan melayu was here`……

 53. syahmi says

  persediaan perang bukn dalm aspek military jer..persiapan diri dgn Allah dlu..bersih hati jiwa..solat jngn tinggl..baru leh perang..kiter orng islam xkan gentar ckit pun dgn senjata cngih kafir..sbb kite thu..Allah bersama dgn orng2 yng beriman n syahid dijalanNYA….kalu tgk situasi ank2 muda di mlysia sekrng nie..n askr2 kiter..lykkah mendapat gnjaran mati syahid?? contoh terdekat..hisap rokok.pakai uniform askr..polis..tp rilek jer hisap rokok..macm nie ker askr nk pi perang..aku mls uls pnjng2 bab hisp rokok sbb semu orng thu bhaya asp rokok pda system tubh bdan kiter..askr mestilah punyai satu system tubh bdan yng baik ok..stamina yng cukp..huhhhh..nie blum masuk bab solt 5 waktu lgi..hmmmmm entahlaaaa…

 54. Anonymous says

  Itulah salah satu agenda Yahudi Laktatullah yg licik utk menidakkan umat islam bersatu khasnya dalam konteks Malaysia-Indonesia. Dalam isu Singapura lupakah mereka akan pahlawan yg gagah berani iaitu Lt Adnan dan tim seperjuangannya dlm mempertahankan singapura dr serangan jepun?Pada saya, ramai lagi 'Lt adnan' di bumi Malaysia ini wujud dan mampu berjuang sehingga ke titisan darah terakhir.Apa yg penting pada anak2 generasi skrg ialah bekalkan ilmu kerohanian di dada agar iman menjadi mantap dan tanamkan sikap2 patriotik supaya sayang kpd agama ,bangsa dan negara.Curahkan pada mereka ilmu2 mempertahankan diri dan ilmu2 peperangan seperti mana yg diturunkan oleh datuk nenek kita sejak zaman berzaman.Jika modal insan ini mantap insya-Allah musuh2 kita akan gerun walaupun kita tiada kelengkapan yg setara dgn mereka. Wallahualam

 55. Anonymous says

  ahmed said:

  malaysia patut mengeratkan hubungan dgn indonesia…jangan jadikan isu 'curi budaya' kepada punca pepecahan kedua negara islam yg lama hidup serumpun….kalau malaysia dan indonesia bergabung dan bersatu atas dasar islam…insyaallah….orang dan kerajaan kapir laknat pun takut dgn kita…….indonesia adalah negara islam terbesar dunia ditambah dgn malaysia…pasti kemenangan milik islam.

 56. Anonymous says

  Korang semua rasa Singapore nak serang Malaysia ker?

  Aku jamin Singapore tak akan serang Malaysia. Asset yg byk tak menjamin kemenangan mereka. Apa yg pasti mereka hanya gembar-gemburkan kekuatan mereka sahaja.

  Ko org rasa tentera mereka berani berperang ker? Tidak ada bukti yg menunjukkan mereka berani berperang? Dulu yg mempertahankan Singapura org Malayu Malaysia jugak.

  Mereka hanya menunjuk-nunjukkan kekuatan mereka agar kita merasa gerun, hakikatnya mereka tidak mahu negara dan ekonomi mereka musnah.

  Aset mereka hanya pamiran sahaja,percayalah. Mana dia nak angkut masuk aset tentera mereka ke bumi malaysia. Kerajaan Malaysia mungkin melaungkan bahawa kita bersifat Defensive?. Hakikatnya offensive akan dilakukan dgn tahap gila babi.

  Time tu, semua aset singapura simpan kat luar negara sahaja. Kapal terbang sampai 70-80 biji nak landing mana? takkan nak terbang 24jam?. Takkan KC Tanker dia org tak turun2.

  MLRS ATM sahaja dah mampu menjahanamkan Singapura. Tak payah nak cakap pasal asset lah. Yang pasti tentera mereka mungkin pakar dalam bidang teknologi, tetapi adakan mereka pakar dalam membunuh?

  Realitinya mereka membina kubu bawah tanah untuk mereka melarikan diri. Adakah itu sifat mereka negara yg kuat…hahahaha
  Bersukan pun pakai rakyat asing,inikan nak berperang?.

  Kekuatan mereka hanya diatas kertas dan dan kuantiti asset mereka, hanya itu sahaja.

  Kira macam buah durian ler..Kalau tgk kulitnya memang gerun,tapi belum tentu isinya baik.

 57. Nazrul Mohammad says

  kalau malaysia kena serang,bagi je senjata kat aku..aku sedia berkhidmat..walaupun kena mati syahid..hidup MALAYSIA..

 58. !kHwaN says

  salam…saye sebagai anak muda….saye membenci kalu negara ni dijajah…kalu malaysia lemah, ATM yg kekurangan askar,siapa yg hendak menolongnye??xkan kite nak mintak tolong pihak luar??jadi renung2kanlah…wasalam

 59. Anonymous says

  mcm mana kalau lepas ni shah dan anda semua yg pasti hebat2 dalam bolg,agar buat banyak2 blog untuk menyokong malah mungkin"mendesak" kerajaan agar memperuntukkan belanjawan yg lebih pd setiap kali pembentangan belanjawan hendak dibuat….

  katakan saja bahawa ada hadis sahih yg mengatakan bahawa negara islam perlu memperuntukan paling kurang 1/3 atau 33% daripada belanjawannya utk pertahanan,sedangkan kita hanya mahu 8% sahaja daripada belanjawan tahunan negara utk pertahanan,jadi jika pembentangan belanjawan tahun 2011 adalah RM220 bilion,ATM akan mendapat paling kurang RM17.6 bilion.

  kalau banyak blog2 yang kita buat,maka makin kuatlah suara kita untuk diambil kira oleh PM,dato NAJIB.(yg merupakan menteri kewangan).dan jika ada pihak yg menbangkang pula,kita ramai2 hentam habis2san.

 60. Anonymous says

  Saudara-saudaraku,

  Usah salahkan mana-mana parti politik.

  Berapa banyak bot Marin Singapura, Jet pejuang Singapura hatta tentera darat Singapura menceroboh ke ruang udara Johor?

  Semua kita tahu, Johor kubu kuat parti mana dan tempat lahirnya parti politik utama negara.

  Aku berpendapat, tentera Malaysia perlu mainkan peranan dalam politik negara macam Indonesia, Singapura (PM bekas Brigadier Jeneral), Thailand, Pilipina, Burma,Brunei,Kemboja (Hun Sen bekas pejuang gerila), Vietnam dan Laos.

  Lagipun dalam sejarah Islam, Rasulullah adalah pemimpin juga panglima tentera, diteruskan Khulafa Rasyidin dan Khalifah seterusnya.

 61. Erdinaz says

  Saudara-saudari tahu tak apa berlaku disekitar malaysia tanah air kita dan negara jiran proksi Yahudi..

  1. Tahukah anda bahawa negara Singa ada stock pertahanan kenteteraan di Taiwan dan Pusat latihan kelengkapan tentera Udara di Navada Dasert di USA..

  2 tahukah anda bahawa negara Singa telah menempatkan beberapa skudron RSAF di naratiwat yg di sewa dari kerajaan Thailand..

  3. apa tujuannya? Motif…

  4. kita semua tahu lampangan terbang kita di gong kedak, dan kuatan adalah sasaran utama base utara Negara Singa.. untuk mengelakkan kemusnahan yg berlaku seperti Pearl Harbour WW2, lebih baik kita buat pernambahan base baru.. di Sabah dan Sarawak.. bagi mengelak kemusnahan serentak pada semua jet2 perjuang kita.

  5. pernamabahan aset tentera udara yg moden perlu di buat tanpa kompromi!!

  6. unit risik gempur hendaklah di permodenkan dan dan di perbesarkan bagi memgawasi dan memantau perisik2 luar yang dilatih oleh Mossad!! (penglima Rentap)…

 62. Hosna says

  Ingatilah kisah perang Sultan Mahmud Al-Ghaznawi, ingatilah kisah perang Sultan Mehmet Al Fatih, ingatilah kisah perang Sultan Salahudin Al Ayubi. Kesemua mereka ini bilangan tenteranya sangat sedikit berbanding dengan pihak lawan. Pelajarilah kisah perang mereka.

 63. alam dan manusia says

  mat2 motor tu semua, bg yg xdak kerja, better join army. sesuai ngn lagak samseng mereka. leh jugak jd aset negara dr duk menempah maut malam2.. wat turunkan ratio malays je kt malaysia ni. atleast mtlamat hidup dyorg jelas la sket bila join bidang ketentraan ni. mat2 gian pn sama. buat rekrut besar2an bg lepasan2 pusat serenti tu.
  agk2nya bila direkrut 2 golongan mereka2 ini nak2 ada x sampai 5 juta?
  haha..

 64. Anonymous says

  salam bro,,cbew u all wat mesyuarat tergempar pasal nie ngan mat motor,,kolo perlu bomoh kite santau singporean,hahahahha,,aq jamin dyeorng ada semangat patriOTIK dari budak bandar yg tau clubbng n enjoy,,..

 65. zulkefli81 says

  Dari aspek pembilian senjata, mmg Malaysia tidak dapat menandingi Singapura.Kita beli senjata lagi canggih Singpura akan beli lagi canggih. Kita nak beli canggih dari itu lama2 kita tak mampu tapi Singapura mampu. Tetapi jika pemimpin kita memberi sokongan dan galakkan kita sendiri mampu membuat kilang senjata kita sendiri. Berapa ramai jurutera dan pakar yang kita ada.
  Jerman yang sedang teruk diasak oleh tentera bersekutu masih sempat membuat roket V1 dan V2. Itu cerita 60 tahun lalu.
  Sudah sampai masanya Malaysia membangunakan industri senjata sebagai satu daripada bidangan industri berteknologi tinggi yang boleh memberi pendapatan negara.
  Ia bukan sahaja memberi manafaat ekonomi malah membolehkan ATM membeli perolehan senjata dan alat ganti dengan murah dan mudah.
  Kalau kita serius ingin menjadi kuasa dunia dan cita2 kebangkitan umat Melayu bermula disini kita perlu membangunkan industri pertahanan secara serius dan bijak.
  Penubuhan Universiti Pertahanan memberi asas penting kepada penyelidikan, rekaan dan pembangunan ketenteraan.
  Yang penting pemimpin perlu memberi sokongan jika hendak ATM kuat dan terbilang seperti Hitler memberi sokongan kepada tenteranya.

 66. Anonymous says

  salam,

  teori saudara semua memang menarik, jgn fikir mcmana nx perang dgn singapura dulu.. kita fikir mcmana nx dapatkan balik P.pinang daripada tangan pembangkang DAP (tali barut Singapura) Buang org2 yg x hormat sistem beraja.. kena lawan cina2 laknat ni. depan tunjuk baik, tapi dibelakang.. ya tuhan.. kalau x percaya tgk kat youtube.. tajuk dia 'cina hina islam'. korang mesti hangin… hentam DAP dulu baru hentam PKR pastu perkukuh sistem pertahanan dari ancaman singapura.

 67. alam damai says

  Assalamualaikum.
  menarik betul blog ni.
  terimakasih kpd sedara shah

  adakah krn isu air semata mata, singapura sanggup berperang dengan malaysia negara jirannya yang umpama ayah mereka ini?
  adakah sgala kelengakpan n persedian ketenteraan mereka selama ini adalah guna untuk menyerang malaysia? musuh sangatkah malaysia dimata mereka?
  kenapa tidak berterima kasih saja kpd malaysia kerana memberi mereka minum?
  adakah krn sudah merasa terlalu kaya lalu mahu lupa segala jasa?
  kalau begitu, selama ini kita sedang memberi minum kpd musuh kita.. setelah kenyang n hilang dahaga, mereka akan bunuh kita.
  kalau begitu jahat singapura.
  anak angkat x guna!

  singapura hanyalah secebis tanah kecil yang punya kuasa yang lebih besar dari tanahnya itu sendiri. saya rasa pertahanan mereka lebih kepada faktor untuk melindungi kedudukan strategik mereka dimuka bumi ini dari ancaman pihak luar.. supaya kuasa2 luar tidak memandang enteng kepada kedudukan mereka. mereka perlu untuk itu.
  kedudukan strategiknya yang menarik perhatian ramai. tidak semata2 untuk menyerang malaysia. cuma kita tetap perlu berwaspada.

  semenanjung tanah melayu ini juga tiada tolok banding strategiknya. soalnya kenapa malaysia tidak mengambil peranan seperti singapura? dengan keluasan yang jauh lebih besar di sepanjang selat melaka, malaysia berpotensi untuk menyaingi singapura. jika diwujudkan beberapa pelabuhan mengelilingi semenanjung timur dan barat, adakah akan tetap tewas kepada singapura nan sebutir itu? rasanya keseluruhan semenanjung ni berpotensi berperanan sebagai pelabuhan mega untuk menyaingi pulau temasik yang sebutir tu.

  baiklah. kalau nak berperang jugak..

  kuantan.
  kenapa kuantan??
  (mungkin saya x tahu sngat)tapi..
  bukankah kuantan sudah berada di tengah semenanjung.
  kenapa tidak ke bawah lg dlm konteks nak berhadapan singapura? saya rasa, kuantan lebih kpd untuk berhadapan serangan dari laut china selatan/sebelah timur asia.
  untuk singapura, maybe pulau tioman/ pantai timur johor in case singapura nak serang dari arah laut pantai timur semenanjung. kuantan dah sblah dalam sangat. umpama menjaga gol sebelah dalam garisan gol.. luar lah sket.

  tambak johor.
  pd pandangan saya,
  selain link ke-2, perlu dibina link ke-3/ ke-4 sampailah ke-7/8 yang moden n canggih2 ala2 jambatan2 kat putrajaya. so, kita bleh kuar masuk dimana2 jambatan ini x bergantung sangat kpd tambak johor. apatah lagi laluan ini x menarik n hodoh. so, orang x berminat nak guna. lama kelamaan, peranan tambak johor akan berkurang n x produktif lg. so, bolehlah didemolishkan. secara x langsung, kemunasabahan untuk di buang adalah sangat boleh diterima umum.
  dengan ini, akan melancarkanlah perairan selat tebrau n yang penting kapal2 boleh lalu n berlabuh.
  -macamanakah sejarah pembinaan tambak johor ni. kenapa tambak x jambatan??

  -biarlah singapura berperang dengan alam.
  saya harap pemanasan global hari ini boleh meninggikan paras air laut dengan lebih cepat dan menenggelamkan sebutir pulau singapura yang rendah. maka dengan ini, lenyaplah sebuah tamadun temasik beserta negaranya sekali yang hilang dalam peta dunia.
  Ia pasti berlaku. tanpa perlu berperang barangkali.
  biar Allah membalas manusia yang ego!
  (waktu ini segenting kra boleh dilalui kapal dengan sendirinya -n… tanah melayu menjadi da Great Singapura.. jeng jeng jeng….:)

  Sekian
  sekadar pandangan. mungkin byk kekurangannya. harap maaf.

 68. hafizul says

  salam smua.aku adalah seorang juruteknik tentera darat dan masih berkhidmat di dalam atm….mmg sy akui boleh dikatakan hmpir semua alatan tentera kita masih lemah dan masih ketinggalan di belakang……sy berada di johor skang.yang sy tidak puas hati kenapa sekarang malaysia menghadkan keperluan ATM kte??dan kenapa pucuk pimpinan begitu akur dengan parti pembangkang menghadkan pembelian alatan ATM bagi memodenkan pertahanan kita sendiri..membiarkan hmpir seluruh pelabur dari negara asing masuk ke negara ini dan di johor kebanyakkannya adalah pelabur singapura.mereka sebenarnya mempunyai agenda tersendiri dalam pelaburan mereka dan ia adalah untuk kemasukkan tentera mereka di negara ini jika berlaku perang di antara dua buah negara ini.Pemimpin negara ini sedar x bhawa aset ekonomi negara sebenanya bergantung pd pertahanan negara……..iika maju dari semua aspek tapi lemah dari segi pertahanan lg menarik minat negara asing untuk menawan negara ini..biarlah keperluan alatan tentera kita ditentukan oleh Yang Mulia Raja2 kita bukan ahli politik @ ataupn mne2 individu dan ini akan dibantu para panglima untuk memberi idea2 kpd Yang Dipertuan Agong untuk aset pertahanan negara..walaupun hmpir semua duit kerajaan habis,biarlah berbaloi untuk sekali pembelian alatan tentera kita bagi menggerunkan negara jiran terutama singapura..jgn sbb mahu jge hti parti pembangkang.kita trus dipandang remeh oleh negara luar dari segi pertahanan.mereka siapa???ade mereka tau tentang kekuatan negara jiran berbanding kita???bodoh…mereka hanya mau mengusai duit dan di mata mereka hanya duit2 sbb tu mereka tidak mahu PM kita membelanjakan jumlah yang besar untuk Atm…..ALASAN PEMBAZIRAN…mmg bodoh dan akan tau dimana erti pembaziran dan erti keuntungan apabila negara ini diancam 1 hari nnti…bila kepala sendiri dipijak di tanah air sendiri oleh anasir luar,,menangis air mata darah pn x guna atas sebab mulut2 jahat mereka dahulu…ekonomi maju mcmmnepun,,negara maju mcmmanapun,,akan musnah dalam sekelip mata jika mata kita tertutup di masa dahulu Tentang benteng negara…angkat tombak,pkailah sumpit untuk menundukkan lawan yang menggunakan satu butang untuk mnghancukan kita semua nie….pk la…ekonomi negara biarlah maju seiring dengan pertanan negara…jgnlah ekonomi maju srta negara..jgn la biar kereta bergerak di atas angin,robot yang membuat kerja rumah,,tp berperang menggunakan tombak dan sumpit sje..pekakkan telinga…butakan mata dengan pihak yang bodoh isu pembaziran wang rakyat tentang benteng pertahanan negara….majulah ATM,mka selamatlah maruah negara,untunglah kita,,ekonomi menjana semula,Malaysia gah di mata dunia..Assalammualaikum semua…

 69. Anonymous says

  aku tak rasa pun malaysia kalah kalau singapura serang takluk kuantan,tak semudah itu,,dalam perjalanan mereka ke pantai timur mereka akan bertemu bot nelayan yang banyak,,,,,tanpa disedari,bot itu akan menembak mereka dengan roket yang akan dilakukan oleh paskal,,,tentera kita banyak senjata bawah tanah yang tak tau dimana letaknye,,,sedar2je singapura yang syok masuk malaysia,ditembak oleh peluru berpandu atau roket,,,

 70. Anonymous says

  ala jangan jd bodohla bukan semua kelengkapan atm yg dineli diberitahu umum,,,,dulu paklah ader cakap lebih dari 1000 pembelian tidak didedahkan yang merangkumi senjata strategik negara,,,,bila dah kata strategik,,tentula jarak dia dalam 200 ke 300 km,,,tgkla harpoon,,ssm 39 exocet,tak diumum,vera-e,tak diumum,tapi ader dalam tender untuk kenderaan pangangkut,,,entah-entah kereta kebal kita yang dibeli beratus-ratus,cakapje 48,,,setahu aku atm ader stok simpanan perang,,senjata yan diguna untuk perang sahaja

 71. Anonymous says

  hehe.. artikel yg penting ni utk org2 melayu.. malangnya melayu islam malaysia sibuk mempersoalkan benda2 remeh spt:

  1. sape yg jahil agama (islam plastik)

  2. memperlekehkan usaha mantapkan PLKN..

  tahniah org melayu!.. tak sadar2 diri, jadi hamba politik anjing

  & syabas buat mantan PM Tun M.. semoga Allah rahmati beliau..

 72. Anonymous says

  budak melayu kat singapore yg nak gak bunuh melayu malaysia tu sebenarnya agama dia bukan islam lagi….bangsa jer melayu…

 73. Anonymous says

  tak patut parti politik mencampuri urusan ATM dalam membeli senjta.

  mereka yg mencampuri urusan ATM adalah 0rg yg tidak sygkn malaysia..

  perasaan syg sy terhadap negara malaysia yg membuatkan sy menyertai askar wataniah..

 74. MeriamBuluh says

  aku sokong pendapat roslisalem 150%..
  Sekarang nie pun Spura dah tawan Malaysia cuma kita sedar tak sedar saja..
  Walaupun aku PR tapi aku sokong Che Det nak roboh Tambak Johor aritu…
  Sebenarnya bila timbul bab Negara politik mesti diketepikan dahulu.Paling malang orang Melayu Johor sendiri menjadi pengkianat malaysia sokong pemimpin gadai tanah pada Singapura…
  Lu fikirlah sendiri..
  Ada komen2 diatas yang mengatakan Melaka jatuh kerana orang Melayu bocorkan rahsia jadi tak mustahil Malaysia jatuh kerana pemimpin politik sempit nak kaya cepat…

 75. Anonymous says

  Singapore ada hati nak tawan Malaysia? Biar betul beb…Walaupun diaorang ada teknologi, ada kelengkapan yang cukup, berjuta-juta tentera, tapi bolehkah Singapura tawan Tanah Melayu? Muslims victories is guaranteed by Allah,nobody can denies that. Amerika Dajjal? Israel Zionist? Singapore Laknat? Tunggulah kedatangan Imam MAHdi satu hari kelak, memenggal kepala kamu. Sesungguhnya Allah akan bersama dgn umatnya yg berjuang di jalanNYa.Kita akan mengalami satu proses kejadian tentang kehabisan sumber mineral di dunia, dimana kita akan berperang seperti zaman Rasullulah S.A.W (PBUH). Dengan kuda dan pedang seta perisai. Which side will you choose? Army of Allah? or ARmy of syaitan?

 76. roslisalem says

  aku tak heran sangat pasal askar singapore tu .. dia boleh menang, tapi tak lebih menang jadi arang..itu aja..

  cuma yang lagi aku takut, kita kalah awal-awal sebelum perang..

  bila pemimpin negara sendiri yang dok jual segala-galanya..termasuk maruah diri..

  isu air, pasir ..sapa yang jual semua tu? klu bukan pemimpin yang ada kuasa sejak merdeka dulu..

  tak usah la sibuk hal pkr, dap.. tu benda yang belum pasti, tp yg pasti, isu air, tanah, pasir..siapa yang dok jual selama ni???

  wilayah iskandar tu, sapa buat?? pkr ? dap ? sapa yg dok jemput singapore dok berkampung kat WPI tu ? PAS ?

  jangan main mayang la …

 77. Anonymous says

  Salam
  Thanks a lot to Abg. Paskal!

  Adalah amat malang pada anak bangsa kita pada masa ini, telah dilalaikan dengan hiburan dan maksiat! Cuba kalian berfikir, berapa ramai anak muda yg akan berani turun padang mempertahankan tanah air malaysia yg tercinta ini jika satu hari nanti berlakunya peperangan. Most of them, memang tak peduli langsung pasal keselamatan negara. Sibuk dengan hiburan dan maksiat!

  Wallahuallam.

 78. Anonymous says

  Salam Bro Shah
  best follow blog nie.. saya bekas anak soja dulu..saya tahu dan seksa bila kena tinggal (apabila bapa msk operasi)berbulan2 lamanye..
  so elakanlah terjadi war….

  sorang soja mmng x-kan meminta apa2
  dr.gonvt. tp kesiakanlah mrk2 ini..
  soja skang mmng x-power..saya pernah tengok bapa saya train rekrut hmm mmng dasat…tu soja era 70-80..soja dulu mmng fight
  habis2san…

  saya nak tanya jikalau WAR dkt malaysia ni 'n' abis sume oil rigs+pipeliene di bom… so kat mane mrk2 simpan minyak2 nie utk kegunaan army malaysia????

  anyway best baca komen2 kwn kat sini…

  "Always The Best" – Paskal

 79. Anonymous says

  Saya rakyat Malaysia berbangsa Cina

  Saya ingin bantah beberapa pendapat yang diutarkan oleh sesetengah pihak bahawa bila perperangan berlaku, orang cina akan membantu Singapura.
  Saya sedang belajar di luar negara dalam jurusan Kejuruteraan Awam dan saya ingin menyertai Kor Jurutera ATM apabila saya tamat pengajian.

  Saya nak bagi tahu kepada semua pembaca blog ini bahawa apabila perperangan berlaku bukan semua cina akan mengkianati negara. Tentu ada yang mengkianati negara, tetapi pastinya ada sebahagian termasuk SAYA sanggup bermandi darah menpertahankan kedaulatan negara ini.

  Sekian.

  P.S Minta maaf kalau Bahasa Melayu saya kurang baik kerana telah lebih 2 tahun tidak menulis dalam bahasa melayu.

  • shafeeq says

   Syabas saudara anonymous di atas. Tuhan saja dapat membalas kemurnian niat saudara. Yg penting fahami, hayati & tunaikan lafaz sumpah yg bakal saudara ikrar dlm ATM nanti.

 80. Anonymous says

  Bangsa yang bodoh merdeka dengan gadaikan maruah tanah air akhirnya merempat di tanah sendiri… kemerdekaan dengan tinta memusnahkan kemerdekaan dengan darah menaikkan jati diri..

 81. Anonymous says

  ATM ada kekuatan sendiri dari berbangga menunjuk segala yang ada. Aku yakin. cuma pengkhianat2 dari dalam lebih bahaya. lihat saja kejatuhan Melaka dulu sapa pembelot Tanah Melayu? fikir2 la…pembuka pintu kota Melaka dan maklumat berkenaan kekuatan tentera Melaka bukan dari orang melayu…

 82. j2k says

  salam saudara shah…
  satu analisa sebelah pihak yang mampu menggetarkan lutut pembaca dari kalangan peminat pertahanan dan bisa membangunkan mereka yang sedang lena. syabas.

  NAmun secara peribadi, analisa ini tidak menggusarkan saya, SELAGI sahabat kita diseberang tambak tidak di bantu oleh kuasa2 besar dunia.

  Kudrat kita dari kalangan ATM dan rakyat malaysia yang patriotik akan memastikan pulau tsb tidak berpenghuni jika mereka berani bertindak semberono.
  ATM bukan bodoh, strategi peperangan dengan aset yang ada masih mampu untuk menidakkan kemaraan tentera mereka.
  sekian sekadar dari saya…

 83. Anonymous says

  ulasan yang menarik…tapi bagaimana kalau katakanlah serangan ke atas kuantan berlaku…bagaimana ATM mengambil tindakan balas..

  ps:kalau saya amik ulasan ini dan masukkan dalam blog saya boleh tak? mungkin disana saya boleh ulaskan lagi…

 84. Anonymous says

  Saudara juga patut buat kajian mengenai peristiwa sekiatar akhir tahun 90an iaitu sekitar semasa malaysia menganjur sukan komanwel / era reformasi / menjelang pilihan raya umum ketika itu. Ketika itu kita juga sedang bersiap sedia kemungkinan perang dengan S'pura. saya ketika itu tinggal di kuantan yang ada tentera darat, TUDM & TLDM. Mereka satu ketika dalam keadaan "yellow alert" iaitu 1 step below "red alert". Malah MiG-29 TUDM bersiap sedia dalam "Alert Hangar" lengkap dgm misil.

 85. Lt Harry says

  selingkar kasih..

  maksud encik Keris RAW aka Rejimen Askar Wataniah…tu dulu..tapi skg dah tukar kp Askar Wataniah atau Wataniah sahaja..dan mgandungi beberapa regimen siri 500..siri 300 telah ditukar kpd regimen sempadan aka regular army…

  sekarang kawe ado dapat tawaran mganggotai APMM aka Malaysian Coast Guard..apabila ada konflik akan diletakkan dibawah perintah TLDM @ Navy..(Leftenen Maritim)

  mintak bloger2 doakan kejayaan interview ini…amin..

 86. shahpaskal says

  maaf Castro tapi apa feedbacknya, maksud saya soalan atau isu yang hendak diutarakan kerana saya gagal mencari nama pihak Tuan dari kalangan komen2 yang lain.

 87. selingkar kasih says

  RAW tur aper….
  sebagai salah seorang ahli2 majlis dato-dato lembaga KEWARIS, menyokong persekutuan bangsa melayu…..

  KEWARIS kesinambungan warisan melayu…….

 88. Keris says

  Tq kepada Tn Blog Shah..

  aku berkongsi rasa dan semangat yang sama dengan Belia Waja Watan dan Lt Harry.

  ayuh saudara dan kawan-kawan ku semua. Mari kita sertai RAW. Mari kita bersumpah setia pertahankan Tanah ini dan Bangsa kita.

  Taat setiaku bukan pada YB, Dato dan Tan Sri tetapi kepada Tuanku Sultan..

  kalau tidak kita siapa lagi??..
  Ingatlah pengorbanan RAW sangat mulia. memakmurkan negara dalam ekonomi dan bekorban nyawa, masa dan harta dengan ikhlas di setiap ketika.

  tidak disebut pengorbanan kalau mengharapkan balasan..

  tetapi menghargai orang yang berkoban dan yang terkorban adalah suatu yang akhlak Mulia.

 89. Keris says

  seperkara yang menghantui Kerajaan Keluarga Lee di hujung selat.

  Keris terbang. jumlahnya bukan sedikit. malah ada ura-ura nak ditambah lagi. Mungkin jugak keris ni dah beranak pinak dalam diam. =)

  Keris terbang ni bukan sahaja boleh membumi hanguskan dan meratakan Singapura..

  lancang dan bahtera di lautan pun boleh jadi sasaran.

  =)

 90. Anonymous says

  ada satu cara berkesan menakutkan singapura.kita ada kilang titan.ingat tak bila sebelah kilang titan terbakar.bomba singapura datang tanpa di undang.takut kebakaran merebak ke titan. akibatnya singapura juga akan jadi hiroshima dan nagasaki.tapi johor juga hilang sama. menang jadi abu.kalah jadi arang .hu hu hu hu

 91. Aku yang Tak Mati says

  ada yg dok sebut2 vera vera. korang tau ke menatang tu apa. kita ada ke? kalau ada unit die apa? kat mana? kalau ada pon. tak perlu la kite nak kecohkan. terang2 tanah korang sume dah bagitau kat musuh kita apa yg kita ada. tak ke bodoh namanya tu. kalau kita betul ada, mesti ramai dah tau. mesti ramai dah tau kat mana dan apa unitnya. pernah ke orang nampak benda tu camna atau kat mana atau paling tidak pon org bercerita. benda tu bkan kecik. kalau die kuar ops mesti org tau. ni anggota ATM sendiri tatau ada ke tak, wujud ke tak unit die korang plak lelebih.

  korang perlu baca lebih lagi kalau nak tau vera tu ape. benda tu bkan utk pantau pergerakan elektronik. read 1st, understand then u will know the answer.

 92. Anonymous says

  Bangsa yg bijak berPerang secara Dingin mcm amerika & NATO sehingga Tumbang nya Beruang Komunis besar mcm soviet Union & negra satelit dia yg lain. musuh kpd musuh ku adalah kawan ku.

 93. selingkar kasih says

  bangsa yang bijak adalah bangsa yang mampu mengelakkan sebarang provokasi peperangan…..

 94. BELIA WAJA WATAN says

  Bro Shah … aku tak tahu nak landing kat mana … tapi aku paste sini … kau masuklah dan embeded… atau pilih sendirilah sound track atau daftar akaun …

  Lagu tu adalah berkonsepkan Doktrin Tentera Amerika

  "Leave Man No Behind" ..

  Black Hawk down … Nan Tour of Duty .." Paint It Black"

  ….akon … Freedom, Green Beret, The A team (Bary Sadler) …

  Bawah webnya… surf sendirilah

  http://www.mixpod.com/playlist/23070643

  Tu aku punya playlistlah …

  Semua tu lagu Dedikasi PB2W kepada pewira negara terutama yang terkorban diseluruh dunia ketika berkhidmat bawah PBB … Somalia, Bosnia dan lain lain ..

  "Last Post"

  LEAVE MAN NO BEHIND

 95. Anonymous says

  Tu kes heli terhempas kat bekalalan srwk tu pernah ku borak dgn org TUDM berkenaannya.

  Kata dia terpaksa guna bomoh utk cari mayat & rangka heli tu.

  Rupanya Jin kwsn Bekalan Marah psl heli tu langgar bangunan di alam Jin & pastu menyebabkan Heli tu terhempas.

  Pastu beberapa ekor kambing terpaksa di sedekah utk Jin supaya Jin bg nmpk tu rangka bangkai Heli.

 96. Anonymous says

  salam syah…
  banyak kawasan dah ditarah buat bangunan dah takdak perlindungan dari atas..dah takdak bukit dan hutan…
  dengan kata lain kita terdedah dari intipan satelit dan heat sensor dari kapal terbang…mcm kat iraq

  p/s ; ingat lagi bagaimana penyelamat dari luar guna equipment canggih nak cari 2 heli terhempas kat serawak…susah bukan..

 97. Anonymous says

  Yelo British Penjajah nk tolong masakan nk Lari Sultan Brunei.

  Kira Lari juga tu drp Temasik. Tapi istilah ketenteraan " Strategic Retreat". X de pe pun nak diMalukan.

  Melaka Jatuh terpaksa lari " Strategik retreat" sebab Keris x bole Lawan Senapang Marin tentera Potugis. Maka jd lah Empayar Johor. Walaupun Kecian sultan kena bunuh dgn Laksaman sendri. Bukan dengan Potugis.

  Secara logik kalu Istana kena serang terpaksa lari juga mcm masa Melaka kena serang Potugis. Nasib baik Komunis Laknat x brani serang Istana Negara.

  Memang Komunis Laknat x suka Raja raja. Sedangkan Maharaja Cina pun diaorg Tumbang kan. Tp Raja dia x lari juga. memang Raja berjiwa Rakyat kali.

 98. selingkar kasih says

  sultan brunei tidak keluar negara pun.. baginda hanya bertahan di ibupejabat polis kontinjen brunei, dimana anggota2 polis diraja yang setia mempertahankan baginda tuaku…

  parameswara.. mmm… tetapi tidak lah dalam erti kater lari… baginda turut membawa bersama rakyat jelata yang setia….

  empayar melaka dan empayar johor riau…. mmm… terlalu agung ini semua jasa2 almarhum2 baginda tuanku……baginda masih setia ditanah air…. dan tiada rekod mengatakan jepun membuat perjanjian ngan baginda tuanku…
  lihatlah bagaimana baginda tuaku johor bersama dato onn jaafar menyelamatkan rakyat johor dari ledakan bom2 tentera udara maharaja jepun…

  komunis begitu kuat masa tur… masakan tidak ketua polis negara boleh terbunuh dalam serangan bom… dan juga pengkalan udara sg besi di serang oleh mortar2 dari pengganas komunis…. bile2 mase ajer komunis leh serang istana negara ketika itu……

 99. Anonymous says

  Raja raja masa tu x kluar sebab Jepun janji Asia utk org Asia. Maka time tu semestinya Raja raja amik peluang mana tau dpt kembali berkuasa tanpa Resident British kontrol. x de sebab Raja raja melayu nak lari time konfrontasi / insurgensi sebab musuh tu senang je ditewaskan. Kecuali masa kat Brunei tu Sultan terpaksa lari skjp sebab Pemberontakan berlaku semasa konfrontasi. Nasib baik Gurkha British tolong.
  Racist tu cuma PerLabelan saja. x de makna ape pe pun. sama je dgn Pejuang Bangsa…tgk kita di kem mana. x de pe pun tu.
  Kena ingat kalu Pareswera x Lari drp Temasik iaitu Singapore dulu. Maka x delah Empayar MALAKA. X de Sultan Mahmud Lari drp Melaka maka X de LAh Johor. Hidup hari ni Utk Lawan di Kemudian Hari.

 100. selingkar kasih says

  kalau melayu yang cakap kater racist ar….
  itu memang aku akui..
  aku racist so ader aper2 masalah ker…
  aku pertahan kan bangsa aku…..

  aku akui sumbangan kaum2 laen dalam sejarah pembangunan bangsa merdeka malaysia. sebab itu tunku anugerahkan kerakyatan kepada mereka…

  tetapi aku tidak boleh menidakkan perjuangan bangsa ku selama 5oo tahun menentang penjajah dan untuk rekod tidak ader maner2 raja2 kiter atau pemimpin kiter keluar negara semasa jepun serang malaya atau semasa konfrantasi malaysia indonesia…. waima pun semasa insurgency…..

  aku bangga bersifat racist…

 101. Anonymous says

  selingkar kasih;

  ko ni mmg racist la…jgn la racist sgt…nanti ade keturunan ko kawen dgn cina ker, india ker, baru ko tau…

  keh keh keh

  pegang kater2 aku ni…

  kalu ditakdirkan perang nanti, pihak yg akan belot atau lari nanti adalah ECHELON2, ORG2 KAYA, ORG2 BERPANGKAT, ORG2 BERKEPENTINGAN DGN SINGAPORE tak kira diorg MELAYU,CINA, atau INDIA, tak kire diorg dari UMNO/BN atau DAP/PKR/PAS…aper, ko ingat org2 melayu kiter yg kat dalam kerajaan pusat ni semua baik2 belaka ker…??? ko ingat takde muker2 khianat ker dalam tu..?? silap besar la kalau ko pk camtuh…biler perang nanti, anak-beranak diorg la yg diorg selamatkan dulu, hantar lari ke lura negara….kiter…??? pegi mati la…tinggal la kite2 yg x berduit byk ni, termasuk la geng2 cina & india yg x berduit & x bole pegi mana2…sok2, dah abis perang, org2 MELAYU yang ni la yg akan balik malaysia bertempik mendabik dada kononnya hero malaysia…dan sekali lagi, Ketuanan Melayu yg BASI tu didendangkan utk raih sokongan kiter org melayu….ptuuiihh…

  sejarah dah banyak buktikan semua tuh…Malaysia takkan terlepas dari insiden yg sama…perkauman atau perbezaan fahaman agama cumer kisah post-war yg berlaku disebabkan percaturan pihak penceroboh yg menguasai pentadbiran negara…tak ingat lagi kisah Iraqi Freedom…??? Afghanistan dah jadi lagu mana..???

  jadi, tak yah la racist sgt…lebih baik kiter angkat Islam kiter dgn serius dari melebih-lebih Ultra-Melayu yg bukan2…bangsa kiter bukan naik sbb semangat kiter, tapi bangsa kiter naik sbb Islam…cuber bacer balik sejarah Melayu lama…

  back to topic;

  bro shahpaskal, aku tak sabar nak tau ko nyer strategi plak kalau singapore serang dari kuantan…

  anyway, great blog…syabas bro shahpaskal…!!

 102. Anonymous says

  sya cdgkan kpda sdra shah coz sdra rpt dgn org dlm supaya :

  1. tntra kita membina kubu bawah tanah pnti timur dan pnti brt…
  kubu tersebut hendaklah mempunyai 3 lapis pertahanan..maksudnya,jika lpsan pertama bjya ditembusi,kita masih mempunyai 2 lagi sistem lpsan underground…kubu bwh tnh terbkti berkesan jika peprgn di dlm htn berlaku…cth sprti prg vietnam…

  kerjn mgkn boleh melakukannya di jhr yg berdekatan dgn smpdn sngpura..gov mybe boleh melakukannya sprti prjk SMART TUNNEL 2..

  GOV boleh gunakan atas nama projek rykt, sebaliknya projek pertahanan…
  pihak atsan myb boleh aplikasi idea ini dengan lebih detail…

  kubu bwh tnh tbkti berkesan seperti hizbullah menggunakan kbu ini semasa prg 36hari dgn ISRAEL..

  ini sekadar idea…sya hrp pihak tntra mgkn menggunakan cara ini untk kepntgan yg len…

  -student ipta..
  gempur wira!!

 103. Obefiend says

  salam shah.. sori laman tak singgah. ketandusan masa

  btw

  sedang mengemas bilik tadi aku terjumpa janes defense tahun 1980. ada sesuatu yang menarik dalam tu

  masa tu expenditure ketenteraan kita 10 kali ganda lagi besar dai singapura. masa tu juga singapura cuma ada SKYVAN dan beberapapesawat samaph sebagai front line defence mereka. brunei pun cuam ada bell jetranger dalam inventori air forcenya

  mungkin masa tu singapura tahu malaysia takkan serang mereka. ada masalah dalaman dalam bentuk komunis. lepas perjanjian bangkok nampak singapura mula membuat lambakan senjata

  coincidence?

  i dont think so!

 104. marinir says

  salam…
  saya telah mengikuti blog ni hampir 3 bulan.
  apa yg dpt saya simpulkan blog ni memang superbbb..
  saya dahagakan info terkini dr saudara..
  tahniah,teruskan usaha anda

 105. Det. James Doakes says

  Sampai hati Belia Waja Watan cakap macam tu…sedih hati I…hehheheheheheheeee………….

  Saya ada halangan dari jabatan sebab saya berjawatan key personal (stand by)…..

  Humn…kalau cryptograph pun boleh khianat…payah laa….

  Kalau fikir duit, semua boleh jadi…tapi kalau kubur pun kena kencing dengan anak cucu….tahlil, kenduri arwah anak cucu tak nak buat, anak cucu tak mengaku itu datuk neneknya lantaran menjadi pengkhianat negara dan gelapkan masa depan mereka…maka jadilah jutawan duit S'pore….jadilah rakyat sana tapi mati pun diseranah sampai kiamat……………..

  Biar susah sekarang, tapi dikenang sebagai wira oleh anak cucu dari jadi jutawan tapi kubur kena kencing, Fatihah langsung tak diberi…….

 106. Anonymous says

  kekadang cerita orang militeri pon kita boleh amik sbg sebuah disinformation utk disebarkan pada puak2 bertentangan… kalu derang kata derang tak terer…maknanya derang terer la tu.. kalu derang gebang aja berdegar2…maknanya takder bender ler (hehe….tak pernah dengar pula militeri kita gebang degar2… selalu merendah diri jer…hehehe)

 107. shahpaskal says

  Belia Watan Waja, saya syorkan saudara menulis dalam blog saudara macam mana nak join askar Wataniah…saya sendiri pun tidak arif dalam hal ini.

  Saya turut tahu bahawa anggota risik atau MIO juga banyak diambil dari pasukan Wataniah.

  Kalau kita saling menyokong antara satu sama lain, kesannya pada rakyat Malaysia pasti berbaloi, sekurang-kurangnya inilah sumbangan kecil kita pada agama, bangsa dan negara

 108. Lt Harry says

  setuju dgn belia waja watan…

  jurulatih kat kem2 wataniah mmg kurang knowlegde apatah lagi perkembangan ketenteraaan masa kini..ini disebabkan tiada pendedahan drastik ilmu ketenteraan terkini dari pihak yg sepatutnya…

  jika sedare semua berborak dgn mereka tntang persenjataan terkini..mereka cuma akan angguk2 geleng2..hehe..kebanyakan dari jurulatih kekurangan pegetahuan tntang aset2 terkini…tetapi harus diingat mereka2 ni pakar dalam CIW dan peprangan hutan..

  jadi golongan muda mudi seperti kitalah yg patut kehadapan tampil mgetengahkan kepakaran dan pengetahuan tntang perkembangan terkini dunia ketenteraan seperti aset2 army,navy n airforce terkini milik negara, keupayaan aset2 tesebut..doktrin yg biasa digunakan oleh pasukan tntera seluruh dunia….

  berkenaan pulau batu putih, jadikan sebagai pengajaran agar pulau2 yg lain yg mmg milik negara kita tidak terlepas seperti pulau pisang and etc…sngapura kalau kita kasi betis mahu peha..kita kasi dirikan rumah api terus klim itu pulau mereka…isy tak puas hati kawe..

 109. BELIA WAJA WATAN says

  selingkar kasih

  "kalu pengkalan lumut agak sukar untuk mempertahankan kuantan atau terengganu line… "

  Wilayah Timur terdapat MAWILA 1 di Kuantan … berfungsi untuk Pantai Timur di samping penempatan OPV di sekitar pelabuhan kecil sepanjang pantai timur suatu masa dulu, sekarang sudah di ambil alih oleh Maritim Malaysia …

  Det. James Doakes said…

  "Kalau dulu dah angkat sumpah, tapi belum rekrut dan nombor dah mati…rasa2 boleh masuk balik ke??"

  Ni kalau kawe nak jawap …hehhehe .. kurang Patriotisme … sebab dah angkat sumpah tapi tak lapor diri … makna tak setia pada Malaysia … Sori gurau.

  Kalau mati tu Mohon balik le ikut syarat perkhidmatan …

  ______________________________
  kenapa kita tak gunakan sistem coding seperti yang digunakan US dalam WW2? Mereka menggunakan Navajo Talker untuk menyampaikan maklumat2 rahsia dan mengelakkan dipintas oleh musuh?

  Kita ada pakar cripto dalam Semboyan, masalahnya ramai dari kalangan yang macam ni jual maklumat ke sana … terpaksa buat kod lain ini masalahnya.

  Bayangkan jual maklumat cripto boleh jadi jutawan dan menjadi rakyat singapore yang mendapat stutus perlindungan … dengan gaji dalam ATM yang tak cukup makan …

  ini akan mudah terjadi jika seorang tentera itu kuat sosial, maka mudahlah di perangkapnya dengan masalah kewangan yang mendesak … lepas tua agen menawarkan pertukaran …

  kalau hang duduk tepat tu antara tekanan yang negara pun tak ambil tahu … gaji rendah kos sara hidup tinggi… Hang nak ambil ke tidak duit tawaran negara jiran tu … bukan seribu, bukan ratus ribu … bayangkanlah kelabu mata tu. Berapa orang yang akan setia pada negara …?

  Lt Harry said…

  "so sertailah teritorial army dan jaga sektor masing2.."

  Itulah yang semetinya…

  Tapi jika bloger sekalian masuk … mungkin sesetenganya tidak … tetapi majoriti akan tamat perkhidmatan awal … atau mati ROD kerana … apa yang sdr bloger sekalian tahu … jurulatih kalian nanti tidak tahu menahu…

  Malah majoriti buta komputer, apa tah lagi membuat analisis ketenteraan …pendek kata Kalau masuk nanti terlalu pandai kene potong, kalau terlalu bodoh kena penyek …

  walau macamnapun abaikanlah … teruskan personaliti masing-masing.

  Kalau menyertai jangan keseorangan … kumpul member dan team mate yang idealis yang sama kalau sdr berjawatan di sektor masing-masing tubuh Wataniah di peringkat Masing-masing… minta kerja sama unit berdekatan … selepas tu Sdr akan di hantar berkursus PO atua Potential Officer (Bakal Pegawai)

  Cuba ling dengan kerajaan negeri masing masing … untuk dapat support logistik …

  P/S: kalau perlu pandangan insyaAllah kami boleh bagi.

  yang paling penting guna semua fasiliti sedia ada 'combine arm' "Human and mechine", amplikasi ICT manafaatkan … guna kaedah IC4U .. Intelligence, Command, Control, Communication, Computer and Unit.

  "The IC4U Soldier System improves the decision-making capability of soldiers and commanders by increasing the availability of reliable, near real-time data. IC4U seamlessly integrates the soldier with battle management networks, sensors, and weapon systems resulting in the soldier becoming a more capable sensor and effector. Live video, voice, and data are exchanged by soldiers and their commander using soldier radios. The system is automatically network-aware and has built-in, ad hoc networking capabilities such as self-organizing and self-healing that require no operator intervention. IC4U significantly increases soldier and team efficiency, mobility, lethality, sustainability, compatibility, and interoperability."

  ——————-

 110. selingkar kasih says

  betulah tur… kenapa umno asyik patriotik ajer….
  tapi bab rasuah dan kronisme.. asyik umno ajer…PKR dan PAS serta DAP tak der ker sumer tur…

  lagi satu…
  saya amat yakin cina dan india akan duduk kat sini biler negara time aman jer.. biler berlaku sesuatu nanti.. mmm kemana mereka….

  bukan syak atau prejudis terhadap mereka…
  sekarang pun mereka dah berani derhaka kat ketua negara…
  kalau boleh nak lupuskan melayu nie kat tanah senanjung….

  mmmm

  tapi yang penting…..

  kita harus pertahan kan johor…

  singapura bukan nak tawan satu malaya pon… depa nak johor jer…
  itulah doktrin pertahanan negara singa tur….

  bagi mengelakan negara kita di serang dari arah laut cina selatan saya mengesyorkan penggunaan sistem penangkis Aster 30 SAMP/T atau meningkat kan sistem Oerlikon 35mm Twin GDF 003 yang sedia ada, di samping menggunakan radar penjejak dan pengawasan dari sistem POPRAD….

 111. SFsepuluhkosonglapan says

  cadangan zahid hamidi utk tubuhkan wataniah di setiap parlimen mmg dialu2kan…sy nih bukan tentera (cita2 tntera tp xdek rezki)…sbg seorg guru, mmg semangat patriotisme betul2 sy terapkan di kalangan pelajar…
  persoalan : brp kerat rakyat malaysia yg snggup angkat senjata berperang bersama2 ATM??

 112. Det. James Doakes says

  Anonymous said…

  Kenapa bler nk ckp pasal ejen mesti org PKR, org PAS saje? org UMNO patriotrik sgt ke? kenapa mesti tuduh Cina/India x patriotrik? Jgn terkejut klau korg tgk sendiri kt kem2 tentera kita, Cina/India kt sana lg kuat jati diri diorg dr korg yg hanya pandai menaip nih. We're MALAYSIAN, united we stand no matter what race u r, korg rasa klau perang MELAYU Spore xnak tembak korg ke? Fikirkanlah, sapa yg suka buat isu perkauman nih, ni blog MILITARY dan aku seorg yg nasionalis tp aku benci bler ade blogger yg masukkan unsur politik dlm military

  Seronok saya nak ulas….tak payah nak takut Melayu S'pore…populasi mereka pun dah semakin mengecil…muka masing2 pun dah rupa Cina lani……….

 113. Det. James Doakes says

  Egen musuh berada dimana2 sahaja, dari parti sinun dan parti sana…….

  Ada Cina kita yang kiasu, tapi ramai yang patriotik….

  Bukti ada depan mata saya untuk kita kongsi bersama:-

  Tempat kawan ni dihuni oleh pelbagai bangsa dan negara asal….ada seorang Arab yang kerjanya kondem kerajaan Malaysia, katanya tak adil untuk foreigner macam dia…hospital caj mahal, itu caj mahal ini caj mahal dsb…lebih baik lagi Italy…..sebab dia pernah duduk sana…

  Pastu ada sorang Nyonya (anak dia diam situ) dari Perak tempelak balik: "Lu kata itu Italy bagus apa pasat lu datang Malaysia maaa???"

  Terkedu aku dengar…seorang nyonya masih bela nama negara kita sedangkan orang kita syok buruk2kan nama negara kita kat luar sana…..

 114. Anonymous says

  Kenapa bler nk ckp pasal ejen mesti org PKR, org PAS saje? org UMNO patriotrik sgt ke? kenapa mesti tuduh Cina/India x patriotrik? Jgn terkejut klau korg tgk sendiri kt kem2 tentera kita, Cina/India kt sana lg kuat jati diri diorg dr korg yg hanya pandai menaip nih. We're MALAYSIAN, united we stand no matter what race u r, korg rasa klau perang MELAYU Spore xnak tembak korg ke? Fikirkanlah, sapa yg suka buat isu perkauman nih, ni blog MILITARY dan aku seorg yg nasionalis tp aku benci bler ade blogger yg masukkan unsur politik dlm military

 115. Lt Harry says

  so sertailah teritorial army dan jaga sektor masing2..

  pernah semasa saya myertai latihan wataniah di pulau tioman..masa tgh asyik mmbuat latihan serangan saya ada terpandang dari arah laut cina selatan deretan kapal navy singapore dari kelas formidable belayar bersama our navalship KD jebat kalu tak silap..saya tertanya2 mngapa kapal2 navy dari sngapore sering dilihat di laut sebelah timur???

  latihan bersama briget mekanise jgak saya pernah sertai..pada masa tu latihan serangan mekanise ditonton oleh pegawai2 aka general dari singapore…mngikut kate mejar batalion mekanise,ini sebagai latihan timbal balik antara malay army dgn snapore army, yg menariknya army kite mgunakan askar wataniah untuk pamer kekuatan..hehe…

  peh best giler blog pertahanan kat sini..bersemangat dibuatnya..

  to belia waja watan…
  analisa anda cukup baik dan saya pun sependapat dgn anda..

  pun begitu saya masih mnunggu analisa seterusnya dari bro shah..

 116. Det. James Doakes says

  Lagi satu, selain dari pemintasan elektronik, kenapa kita tak gunakan sistem coding seperti yang digunakan US dalam WW2? Mereka menggunakan Navajo Talker untuk menyampaikan maklumat2 rahsia dan mengelakkan dipintas oleh musuh?

  Kita gunakanlah untuk semua sistem diseluruh negara….samada kembali lagi dalam tulisan Jawi ke, pakai bahasa Sanskrit ke….

 117. selingkar kasih says

  betul gak tur… letak jer sistem VERA-E tur kat seluruh malaysia… biar senang sket kiter nak pintas pengitipan secara elektronik dorang tur…..

 118. Anonymous says

  Belia waja watan..
  Bes wa dgr pasal ekonomic espionage hang tu singapura wat.

  Teringat 1 brita dulu dimana Kesatuan eropah Komplen pada Amerika kerna Pengintipan ekonomi diaorg sehingga Kesatuan Eropah rugi byk dlm deal deal perdagangan antarabangsa diaorg.

  Masa tu Amerika telah menyalahkan guna "ECHEALON". Iaitu sistem pendengaran komunikasi seluruh dunia utk kegunaan mendgr maklumat elektronik drp Negara Blok Komunis anjuaran Soviet Union zaman Perang Dingin.

  Mukin tu sebab konsep ni telah diguna pakai oleh Singapura mencuri dgr maklumat rahsia rahsia negra termasuk ekonomi deal malaysia.

  Wa ada kawan kat Bank Negara. dia selalu komplen tu singapor sebelum kami kluar laporan belanjawan Negara. Singapor dah tau awal lg. Ni merugikan Negra malaysia yg maknanya setiap pergerakan ekonomi malaysia diaorg bole manupulasi.

  Barangkali Malaysia kena beli byk VERA -E letak seluruh negara utk pantau pergerakan elektronik Singaoura.

 119. selingkar kasih says

  Det. James Doakes betulah cakap ko tur kat malaysia nie lebih banyak skandal dan konspirasi…..
  kadang2 sampai naik jelik…..

  dulu aku join wantaniah kor jurutera…
  perghh.. banyak ar ilmu yang aku dapat…
  dari wat menara air sampai wat jerangkap samar lagi…..
  tapi tol lah… memang banyak ilmu yang berguna…….

  weyh kawan2 moh la kiter join wataniah…. best wooo…..

 120. Det. James Doakes says

  Belia Waja Watan….

  Kalau dulu dah angkat sumpah, tapi belum rekrut dan nombor dah mati…rasa2 boleh masuk balik ke??

  Humn…banyak teori dan konspirasi (betul ke aku tulis ni? hheeeeheheheheee…….)

 121. selingkar kasih says

  saya menyokong hujah belia waja watan…..

  pernah kawan saya dalam perkhidmatan ATM megatakan sekarang nie ramai askar susu dari askar pewira… ialah…

  lasak sket tak leh..

  kene denda tak leh…

  tak leh nak sentuh sekarang nie…

  sentuh kang dah masuk TV ker surat kahabar ker… ahli2 politik pun berbahas berhujah di parlimen untuk menentang modul latihan ATM….

  berbalik pada topik asal….
  kalu pengkalan lumut agak sukar untuk mempertahankan kuantan atau terengganu line… sebab itu kerajaan membina pengkalan baru di sepanggar sabah khas untuk submarine base navy mungkin juga untuk kapal2 frigat dan NGPv yang baru…..

  dan seharusnya ATM menambah perolehan persenjataan sistem kawalan pantai atau udara bg menangkis serangan pihak musuh sekurang-kurangnya setiap negeri diperutukan 5 ke 8 unit persenjataan penangkis serangan musuh… khasnya dipantai atau sempadan…..

 122. BELIA WAJA WATAN says

  Yang teramat bahaya apabila mereka menguasai saham Telekom Malaysia … kerana inilah 'nadi Malaysia' kita kena faham zaman peperangan electronik (ECM) menguasai saluran komunikasi adalah kemenangan pertama …

  Singapore terkenal dengan kecangihan teknologi Israel dalam pemintasan komunikasi … tiba-tiba menguasai komunikasi negara walaupun dalam komposisi kecil …

  Maka di sanalah (penjualan saham)kesan dari permainan kebodohan ahli politik kita ….

  Seperkara lagi kepada sesiapa yang meminati cerita 'James Bond', maka 'agen 007' Singaporelah yang banyak merosakkan politik negara terutama dari dalam UMNO sebagai Parti yang menguasai negara.

  Siapa agen tersebut … maka bloger buatlah resecrh sendiri.

  Kerana itulah pulau Batu Putih … terlepas dari Malaysia … The Win without fighting dari Singapore terhadap Malaysia ….

  Bagimana pula jika WPI di menangi dengan cara yang sama oleh singapore … keputusan Mahkamah (ICJ) menentukan wilayah tersebut milik Singapore … sapa mahu lawan, ATM mahu lawan, Ahli Politik mahu lawan, kita yang bergelar siluncai ni mahu lawan …

  Batu putih … tiada seorang yang mati pun kerananya …

  Maka pastikan diri kita Kebijaksanaan (Intel) mengatasi kebodohan " Win without Fighting"

  Era 70an dan 80an mereka yang menyertai tentera kebanyakannya yang mempunyai jiwa kepahlawanan, namum era 90 an dan 2000 mereka yang menyertai tentera sebagai 'kerjaya' … 'KERJAYA'

  Adakan dinama kerja jika membawa kematian, adakah dinama kerjaya jika mencari nahas dan kecelakaan … Kerjaya ke berbulan-bulan dalam hutan, hujan panas, derita sakit deman dan kematian, terputus bekalan kerana choper tak dapat datang kabus tebal … keluar ke markas tek berjalan kaki di timpa bencana kepala air turun menyebabkan kematian Peg Waran dan seorang Prebet di sektor 'Belum' … kerjayakah semua itu …?

  Kerana kejayalah mutu dan sprit tentera kita merosak. Tentera bukan kerjaya … tentera adalah kepahlawanan, dan mati kerananya adalah satu kebanggaan … Kalau ada kerjaya yang berbangga di atas kematian … maka ia adalah suatu pembaruan di abad ke 21.

  Ramainya Tentera … tiada kualiti … disiplin sudah hancur … hanya mereka yang senior yang masih berkhidmat memahami masej saya ini …

  Mempertikai modul latihan tentera terutama di unit-unit khas oleh ahli-ahli politik … adalah ketandusan Idea, apatah lagi mempersoalkan kewibawaan menguatkan ketenteraan dengan aset modern,

  … ahli politik tidak akan memahami apa itu ketenteraan jika beliau bukan berasal dari sana …

  Tetapi yang amat malang apa bila seorang bergelar ahli politik, semasa di bawah Kementerian Pertahanan tidak menimbulkan isu ini, namum bila di pentas pembangkang mulailah dia berkokok..

  Akhirnya … Sertailah ASKAR WATANIAH. kerana Pertahanan negara adalah tanggungjawab bersama.

 123. BELIA WAJA WATAN says

  Sambung sket lagi kepada pengulas semua … dan kepada empunya blog aka goreng 'pisang panas' ni …

  Antara dasar pertahanan negara ialah "HANRUH" iaitu pertahanan menyeluruh … di mana bila sesebuah negara itu berperang, bukan tentera sahaja berperang malah melibatkan semua rakyat …

  so dalam kontak mengulas isu sensitif ini sememangnya ada pro dan kontra mengikut perbagai persepsi …

  okay pertama yang boleh di banggakan dalam hal ini ialah masih ramai bloger yang ada, mempunyai sesnsitiviti yang tinggi … walaupun bukan bertaraf seorang ahli politik …

  P/S: kadangkala dalam sejarah dunia hari ini ahli politiklah yang menjadi perosak dan penjahanam negara tak kira dari fahaman mana ia berada … malas nak ulas … fikirlah sendiri.

  Merujuk kepada HANRUH, salah satu dari perinsip hanruh, ATM melalui BPS menubuh JAKPAW atau Jawatankuasa Pendukung Askar Wataniah … di sini mereka adalah terdiri dari Kerajaan Negeri dan Persekutuan di seluruh Malaysia menjadi penaung kepada unit-unit simpanan terutama siri 500 yang ada di negeri masing-masing.

  Antara yang terbaru ialah menggerakkan kembali penubuhan Kompeni-kompeni AW di setiap parlimen di seluruh negara dan juga di sektor-sektor awam yang lain (Jabatan) selain dari institusi pendidikan tinggi yang sedia ada.

  Mesyuarat JAKPAW terbaru beberapa hari lepas di Kenyir Terengganu. Sehubungan dengan itu bagi memastikan kestabilan negara kita berada dalam keutuhan, adalah elok kepada setiap bloger (awam) yang memberi ulasan dan pandangan tentang ketenteraan tampil secara Volunteer menyertai AW dalam mana-mana unit di tempat masing-masing kerana di sanalah kita akan dapat mengenali secara dekat baik atau buruknya ketenteraan kita dan yang pentingnya kita semua bersama berkhidmat kepada tanah air kita.

  Pengalaman selama 20 tahun dengan AW cukup mengajar erti kehidupan ini, apabila keamanan dan kemerdekaan di cabut dari kita maka tidak ada apa yang menarik melainkan kesedihan dan kedukacitaan yang berpanjangan.

  Maka jangan digadai keamanan ini.

  Sedikit pengajaran, Intelectualisme dan apa bila nilai kuantiti menguasai nilai kualiti serta capurtangan ahli politik dalam ketenteraan. Memetik kenyataan Sun Tzu

  …. attaining one hundred victories in one hundred battles is not the pinnacle of excellence. Subjugating the enemy's army without fighting is the true pinnacle of excellence."

  Sun Tzu, The Art of War.

  Secara ringkas kita katakan Win without fighting yang menjadi doktrin US SEAL NAVY.

  Hari ini kekuatan bukan lagi berpusat pada ketenteraan semata-mata, ia telah bertukar kepada ekonomi …

  Singapore terkehadapan dalam hal tersebut melalui GLC mereka TERMASIK HOLDING adalah angkatan perang ekonomi yang berjaya masuk dan menguasai negara kita … pembangunan Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) cukup menjadikan South Johore kepada 'North' Singapore.

  Termasuk juga kepada menguasai sektor industri pertahanan negara, melalui syarikat tempatan dan luar yang ada … ini terutama menyediakan sistem perisian komputer untuk ATM.

  ….. sambung

 124. Anonymous says

  apelah yg korang bertekak kat sini
  masing2 tegar sape kalah saper menang
  masinng2 keluarkan rahsia rahsia pertahanan malaysia.aku tak suka rahsia2 negara seperti putrajaya,bom nuklear dan lain2 lg di dedahkan dalam blog.korang tak rasaker dia orang(musuh) akan check berdasarkan clu yg korang bagi.
  takkan laaa presiden singapore,indonesia dan thailand tu kemaruk sangat sampai hilang akal nak berperang dengan malaysia.dia orang bukan kemaruk nak malaysia tapi nak tunjuk sape lebih hebat.
  maklumat perisikan aku pula atm tau la mcm mana nak perang. panglima dan jenderal tu ada yg tak tido 24jam sebab nak uruskan keselamatan malaysia. bila dah perang cara pertahanan malaysia pelik tak sama dengan yg anda dok bincang di sini.yg paling penting knowledge yg menyebabkan kita bleh menang. hangpa tau kan pilot,komando kita jenis gila babi bila dapat job.
  tapi yg bab spare part kapal laut tu betul .banyak ambil ejen syarikat di singapore

 125. Anonymous says

  wat masa ni amerika x akan setuju Malaysia diserang Singapura. Kestabilan rantau ASEAN lebih menguntungkan Ekonomi Dunia & semestinya Amerika drp alaysia jd Medan peperangan dimana Selat Melaka merupakan Selat penting kerna laluan perdagangan serta minyak.
  Pastinya Amerika x mahu ini berlaku seperti Somalia kerna Negara yg berperang angkara diaorg juga Amerika & skrg terpaksa lawan Lanun menjejaskan perdagangan serantau.
  Tapi kalu dilihat pd Hisbullah yg mana Amerika nk hapuskan mereka pun x dpt kerna byk kuasa dunia mahu keamanan cthnya kesatuan Eropah. Dimana Malaysia ada batalion Malcon west penjaga Keamanan kwsn Lebanon Selatan.
  Maka mustahil Singapura akan menyerang Malaysia tanpa tentangan kuasa dunia yg lain walaupun kuasa besar spt Amerika dpt memberi lampu hijau serang Malaysia. Utk tambahan fakta kuasa besar spt China & Jepun akan rasa rugi kerna byk laluan minyak lalu selat Melaka.Jika ada gangguan bekalan minyak ekonomi mereka akan jatuh & menarik kuasa ekonomi dunia yg lain spt Amerika.

 126. shahpaskal says

  Baru 2 hari posting, isu ini dah meletup2. Kalahkan isu komando Malaysia beraksi di Bosnia.

  Tuan anonymous, betul cakap kau kalau semua bersatu akan OK, tapi itulah yang enggan dilihat oleh pihak luar. Kesatuan Melayu, perpecahan di kalangan umat Islam sangat buruk sekarang. Islam dan Melayu dimusnahkan dari dalam.

  Tuan Anoymous yang terakhir, Singapura tidak perlu mendapatkan persetujuan PBB. Mereka cuma perlu dapatkan persetujuan AS, Iraq sebelum menyerang Kuwait telah meminta Green Lite dari AS. Yang celakanya, AS kemudian mengkhianati Iraq dan memerangi mereka pula. Satu percaturan yang Saddam tersilap baca.

 127. Anonymous says

  Salam..
  Drp Hadis Nabi: "Blajar Ilmu sehingga Negri cina."
  Maka teringat kata strategist Perang Cina iaitu "Sun Tzu": "Kenal Diri & Kenal Musuh maka 1000 peperangan pasti menghasil Kemenangan."

  Setelah membuat analaisa drp keadaan dunia skrg ni. Kalu wa strategist Singapura. Mula sekali wa akan cuba mendpt sokong PBB utk melancarkan Serangan ke atas Malaysia. Persoalannya bagaimanakah itu?

  Amerika biasanya akan mengunakan sekatan ekonomi dahulu sebelum sesebuah negra yg akan dia serang. Contohnya, Iraq, Libya, Serbia DLL negra yg lain pernah diserang Amerika.

  So rasanya singapura akan hanya dpt persetujuan PBB jika Malaysia henti air utk singapura kerna itu melanggar HAk asasi Kemanusiaan.Sehingga bole diadili di makahmah antarabangsa atas dasar pembunuhan beramai ramai kaum kerna manusia x bole hidup 3 hari tanpa air.
  Bagi saya singapura x akan serang Malaysia tanpa sokongan antarabangsa. Dgn sokongan antarabangsa byk negra akan bantu Singapura utk tawan Malaysia spt Amerika, Australia & Britain.

  So saya x npk risiko serangan Singapura tanpa provokasi Air. Amat bahya Sinapura serang Malaysia sebab kerajaan dia akan di kutuk PBB & PBB akan menyediakan Pasukan Tentera Antarabangsa utk Tawan balik Malaysia drp Singapura. Seperti mana Saddam husin tawan Kuwait mcm tu jugalah nasib singapura.
  WallhuAlam

 128. alor star airman says

  menarik ni tahun 88 baru umur 11 tahun x mampu lagi angkat senjata tapi sekarang ni lain lah ceritanya . ada satu persoalan . boleh ka atm menyerap dan counter serangan dari 2 arah iaitu utara dan selatan . selatan tu tahulah siapa dia . utara ni daripada thailand . kalau tanah melayu diserang oleh temasik tentunya siam akan menolong temasik mengalahkan tanah melayu. siam pun bukan boleh percaya sangat . sejarah telah membuktikan. bukankah siam yang memberi jalan kepada jepun untuk menyerang tanah melayu. saya khuatir kalau 'jiran2' kita ini menyerang serentak . tanah melayu dibahagi 2. negeri2 utara diambil siam . yang lain diambil oleh temasik . saya takut dan tak dapat nak bayangkan jika senario ini terjadi.

 129. Anonymous says

  bro shahpaskal;

  bkn UMNO sajer yg dipersalahkan…isu PPKFZ, ini keje celaka MCA…isu tanah kpg buah pala, ini keje celaka GERAKAN…isu scam Maika Holdings, ini keje celaka MIC…belum cerita pasal bangunan2 baru siap dah runtuh, tiang2 highway flyover merekah kritikal, macam2…saper kater parti2 komponen BN lain x dipersalahkan…??? ini sikit jer…byk lagi isu2 lain yg parti2 komponen BN punye bahana, mungkin sebab ko jarang2 ambil tahu…

  anyway, politik ni memang byk yg mengarut & hipokrit…

  aku berani kate yg kalau perang antara Singapore-Malaysia nanti, hakikatnyer perang tu adalah perang antara yg mampu & tidak mampu…isu perkauman hanya akan jadi tiket wayang utk memastikan pihak masing2 akan dapat sokongan daripada golongan rakyat sasaran masing2…kesatuan & kesepakatan semua rakyat & tentera negara yg diserang adalah mimpi ngeri bagi tentera negara yang ingin menyerang…

  tgk la Iraq, kulit samer2 kaler pun berpecah…sentimen perbezaan fahaman agama & etnik punye pasal…kelemahan2 camni la yg askar2 US & bersekutu gunakan cukup2 utk tumbangkan kerajaan saddam hussein, selain strategi perang yg baik & senjata yg hebat…bayangkan kalau semua rakyat & askar Iraq bersatu, ingat senang2 ker US nak lawan…???

  Melayu tetap Melayu, tapi Melayu sajer belum tentu dapat gerunkan Singapore…nak x nak, suker x suker, kaum lain kena diraikan jgk…Allah SWT takkan jadikan takdir Malaysia skang berbilang kaum tanpa sebab-musabab…

  aku berani kater;

  …TAK AKAN KE MANA MELAYU KITA NI KALAU ISLAM TAK DIANGKAT PALING ATAS….

 130. shahpaskal says

  OK Korang dah dengar Belia Watan Waja punya komen, setakat ini dalam banyak-banyak idea tentang serangan Singapura, teori Belia Watan Waja menepati hampir kesemua aspek yang aku tahu dari ramai kawan2 dalam askar.

  Kupasan beliau menepati semua faktor iaitu pertahanan, onjektif, komunikasi dan elemen of surprise.

  Nanti saya akan tambah sikit dalam artikel akan datang.

 131. BELIA WAJA WATAN says

  Salam Bro shah … terpanggil untuk turut memperkatakan .. dan telah merasa bahangnya …

  Singapore akan menyerang dari pantai Terengganu:

  pertama capture Minyak kerteh,

  kedua kemudahan pendaratan udara (airstrip dometik) C130 Kereta kebal, MARTELLO berada di Besut (kadang ke serawak) dan Kuantan beberapa bukit tinggi antara Kuantan Terengganu menghalang pengesanan tersebut jika terbang di bawah titik buta Radar.

  ketiga pertahanan lemah, tiada pertahanan pantai,

  keempat memasang Sistem AEW di Cemerong,

  kelima Melupuh Janakuasa Kenyir samada mematikan eletrik … menyebabkan sistem grid nasional berkerja secara luar kawalan lumpuh bekalan electrik di Malaysia (Peristiwa sedaka awal 90an lepas) … atau meletup empangan kenyir.

  walaupun Komando kita sentisa ada di sana, logistik kita untuk mereka amat kurang dan kebelakang.

  Keenam pasukan Komando Mereka mendarat dengan kayak di hutan Paka menerusi submarine di persisiran pulau tinggol

  Ketujuh Terengganu amat strategik (Bendera Hitam dari Timur) … lihat blog Belia Waja Watan …

  saya sendiri telah berbincang dengan pergawai kanan saya ia adalah dalam proses pemantauan tapi masalahnya Peg Kanan tertinggi ATM sibuk main Golf dari perang …

  Risik kita sibuk dengan Politik sahaja malas nak duduk dalam hutan .. Peg Warant saya menceritakan semasa operasi bersama … Risik nak balik (No Komen).

  Yang bagus dalam ATM duduk belakang yang mengapu duduk depan .. cukup membantu secara pasif memenangkan selatan.

 132. shahpaskal says

  Hehehehe, politik lagi, ok lah aku join sikit.

  Sebenarnya PAP ini memang dibentuk untuk diacu menjadi alat zionis di rantau ini. Siapa bapa DAP kalau bukan PAP.

  Dulu PAP mendapat sokongan Melayu bila dia letak calon Melayu untuk menewaskan Umno di Singapura.

  Bila menang, PAP membuktikan mereka ini jujur apabila orang Melayu iaitu Yusof Ishak dijadikan Presiden, negaraku Singapura iaitu Majulah Singapura dalam bahasa Melayu dan bahasa kebangsaan Singapura adalah bahasa Melayu.

  Sekarang apa sudah jadi, presiden Melayu Singapura hanya kekal sebagai simbol dalam matawang dollar, lagu Majulah Singapura hanya ada muzik sahaja (nyanyi sudah tidak ada) dan bahasa Melayu Singapura hanya kekal dalam kawad tentera sahaja (YA BENAR, ASKAR SINGAPURA BERKAWAT DALAM COMMAND BAHASA MELAYU).

  Hari ini DAP berura-ura hendak meletakkan seorang calon Melayu dalam PRU yang akan datang. Aneh bukan???? Masih tak nampak lagi?

  Memang Umno banyak rasuah, memang parti gampang, banyak kroni tetapi pelik bukan kerana hanya UMNO sahaja dipersalahkan, jarang kita dengar menteri2 Cina atau India dalam BN dikaitkan dengan kroni atau rasuah. Pelik, dia orang ini malaikat keee?

  Pelik, pasal apa semua keburukkan dikaitkan dengan pemimpin Melayu dan Islam. Ada agenda lain ke?

  Satu lagi, yang aku tak paham, apa salahnya dia orang ni kaya. Kalau kita kaya tak pe, kalau orang lain kaya tak boleh pulak.

  Orang miskin kat belakang rumah kita tak akan nak harapkan orang lain tulung, kita ni macam mana, masyarakat sekeliling macam mana, Allah dah bagi rezeki melimpah ruah dalam negara yang aman macam Malaysia ini, kitalah bertanggungjawab membantu saudara kita yang lain yang dalam kesusahan, tak akan nak harap kerajaan.

  Sebenarnya pengkhianat ramai dalam kalangan bangsa Melayu atau bukan Melayu malah dalam tentera pun ada. Ada yang kena buang kerja dan ada yang kena DELETE macam itu sahaja tapi saya tak naklah mengupasnya kerana ini sangat sangat sulit.

  Saya sebenarnya tidak yakin Anwar Ibrahim akan menjadi PM, saya juga tidak yakin Hadi Awang akan jadi PM. Yang nyata mungkin bukan Melayu atau seorang Melayu yang mudah diperkudakan. Macam mana pun, politik ini sebenarnya Full of Deception, nak ikut sikit-sikit boleh tapi kalau ikut secara tegar memang jadi bingung.

  Apa pun, saya hormati semua hujah yang disampaikan oleh penyokong pembangkang dan kerajaan dalam isu-isu yang saya utarakan dengan syarat anda semua menggunakan hujah yang baik dan berani dalam menunjukkan pendirian saudara. Kalau alasan logik, kita semua terima.

 133. Anonymous says

  wa rasa x logik pru 13 BN kalah. sebab ada sabah & serawak buffer kemaraan Pakatan Rakyat. Walaupun sabah & serawak bukan negeri Melayu tetapi diaorg sokong BN juga. Kalu melayu kalah pun sebab etnik sabah serawak x sokong. Kerusi Parlimen diaorg besaq kalu gabung 2 negri tu.Menang melayu kerna skrg ada sabah serawak buffer kemaraan Pakatan Rakyat. Bayang kan kalu masih Tanah Melayu skrg ni BN kalah & UMNO khususnya Melayu abis Lah. Nasib baik bro kita kat sabah serawak bantu.

 134. L-kick says

  menarik bro shah lu punye issue…

  saya pun nak pikirkan stategy mcmmane malaysia nak counter balik dan mungkin akn sy siarkan dalam blog saya….
  untuk pengetahuan sy seorang engineer…dan minat dalam defence technologi
  blog sy :
  http://lkick2113.blogspot.com

 135. selingkar kasih says

  begitu juga halnye pabila kerajaan persekutuan cuba membentangkan rang undang2 pembubaran TSN, tetapi berjaya dihalang oleh peguam2 baginda sultan.

  alasan mudah, askar diraja johor ditubuhkan lebih dahulu atau lebih awal dari penubuhan kompeni percubaan rejimen askar melayu.

  tapi percayalah… askar diraja johor akan menyekat tentera singapura dahulu sebelum sempat sampai pesisir pantai johor….

 136. Det. James Doakes says

  Lt. harry…

  sultan2 lain ada royal guard tapi dah dimansuhkan apabila British menjajah…dan lagi satu Johor tidak dijajah sepenuhnya oleh british, sebab itulah statusnya Negeri melayu Tidak Bersekutu…..

  Inilah hasil kecerdikan seorang sultan iaitu Sultan Sir Abu Bakar, untuk mengelak dijajah, dia majukan negeri dia (macam Mongkut dan Chulalankorn)…buat hubungan diplomatik dengan British sehingga baginda mangkat pun waktu lawatan ke Britain…….

  Johor tak terima residen cuma penasihat sahaja….

 137. Det. James Doakes says

  Yup..memang betul dan TSN merupakan askar yang kuat pegangan agamanya….

  Paling kurang kelulusan PMR dengan Sekolah Agama Kerajaan johor darjah 5……….

  Kalau macam kawan dah tentu boleh jadi pegawai….heehheheeeeeheehehee……….

  Tapi lagi tinggi pangkat lagi kena gelaran 'KAMBING' dari TMJ…..

  Kadang2 Baginda Sultan sering test pengetahuan askarnya, suruh baca Surah Sajadah..suruh baca Qunut..suruh baca Surah Amma Yatasaalun…kalau tak dapat dia suruh mengaji dengan Dato' Mufti….

  Kalau nak diikutkan Johor lengkap dengan pasukan Polis dan Bomba sendiri…(dalam zaman Sultan Abu Bakar dan Sultan Ibrahim)…juga maju berbanding negeri2 lain ketika itu (ada Muar State Railway dan keretapi Gunung Pulai)…..

  Lagi satu keterangan, Sultan johor dan kaum kerabat bukan tidak kuat pegangan agama…rantai emas?

  Yang dia pakai bukan rantai emas, tetapi besi kursani, besi kuning yang pernah diceritakan kehebatan besi ini dalam rancangan Misteri Nusantara, mampu kebal dari peluru…..

  Sebenarnya besi kuning ni asalnaya dari meteorite (taik bintang) yang ada ion cas positif yang mampu menangkis peluru yang bercas positif…

  Pernah diuji secara saintifik dalam rancangan tersebut, orang tu pernah kelar tangan dia dengan keadaan memegang besi tersebut, memang tak lut…tapi cuba melawan arah kelaran tersebut…haru!!!!!

 138. selingkar kasih says

  askar diraja johor sanggup mati untuk sultan dan negeri johor… askar diraja johor mahir dari semua aspek peperangan dan taktikal komando…..

 139. Lt Harry says

  saya percaye mat rempit2 kt sane boleh mgankat snjate bile berlaku perang dgn snapore..tetapi mereka boleh menembak ke???he..

  pasal tun mahathir aku repect betul kat die sbb pasal pertahanan die mmg pandang tinggi peri pentingnye..sy teringat mase sblum perletakan jawatan beliau…tun ade order sistem pertahanan plancar roket berganda MLRS dari brazil yg dinamakan Astros II…

  Pasal DYMM sultan johor mempunyai royal guard tersndiri..mgapa sultan2 yg lain tak berbuat seperti baginda???pasal johor royal guard saya pernah dgr yg snaporean sgt tak snang duduk dgn this royal guard…hehe

 140. selingkar kasih says

  camtu jugak nanti…
  presiden pertama malaysia ialah dato seri anwar ibrahim selepas beliau saya yakin tak akan ader presiden melayu lagi huhu

  masa tur kita nak nangis sampai 100 hari ke puasa atau mogok lapar ker pon dah tak berguna lagi…

 141. eddie dewanaga says

  James Daokes,
  terima kasih atas info itu.

  yang gua maksudkan ialah, kurangnya dokumentari mengenai tentera kita, sejarah2 mereka yg lalu, beberapa latihan mereka yg boleh menarik minat awam utk lebih tahu dunia mereka, tak perlu tunjuk kekuatan sebenar, cuma dalam bentuk dokumentari agar kita lebih cintakan bangsa, agama dan tanahair… seperti dokumentari yg national geographic buat tu…

  ada sekali dua dapat paparan majalah 3 tapi rasanya sikit sangat kot.

  Shah Paskal,
  teori Mersing Line tu cukup menarik, adakah itu sebabnya wujud kem Iskandar untuk Gerak Khas disana…??

 142. Det. James Doakes says

  Eddie….

  Legionaire (FFL- Free French Legion) macam Gurkha dalam British Army……sama macam Ranger dalam ATM….

  Biasanya warga Afrika Utara yang pernah jadi jajahan perancis….

  Kalau kita nak buat boleh, ambik orang Bangla, Pakistan dsb untuk jadi seperti itu……

  Brunei dan S'pore masih mengekalkan Gurkha dalam unit polis dan tentera mereka, begitu juga India…..

  selingkar Kasih…

  ingatlah Presiden S'pore pertama ialah orang Melayu; Yusof Ishak…pastu langsung tak de Melayu…………

 143. Pejuang Berjurus says

  Bro Shah… Ada monitor tak sapa yang masuk blog ni, penting tu…
  satu lagi buat la chat box, senang nak cita, atau bincang on line ngan pengunjung kat blog ni.
  Tahniah ramai follower blog ni mengalahkan blog lain yang sewaktu denganya.

 144. selingkar kasih says

  dan mungkin sebab itu baginda sultan johor masih mengekalkan askar diraja timbalan setia negeri, sebab baginda sendiri telah menjangkakan perkara ini akan berlaku.
  saya tak ingat bila peristiwa ini telah berlaku rasenya dalam tahun 80an agaknya, dimana 3 buah bot tempur milik pasukan komando singapura telah memasuki sungai johor dalam misi menawan loji rawatan air…… macamana leh terlepas atau terlepas pandang…..

 145. eddie dewanaga says

  setuju dengan hazrey…
  sehingga sekarang, sultan johor mengharapkan agar tambak itu dihapuskan… budget untuk pertahanan negara tidak harus dipertikaikan mana2 pihak…

  kita sendiri perlu berhenti dari menyalahkan sesama sendiri. saluran tv kita banyak, tapi semua berlumba2 siar program realiti, anak2 muda berlumba2 nak jadi penyanyi…

  takde langsung apa2 program mengenai isu pertahanan atau dokumentari ketenteraan untuk merangsang generasi muda ke arah patriotisme dan semangat jati diri dan bangsa.

  gua sering tonton saluran national geographic… antaranya berjudul 'Carrier' mengenai kisah suka duka anak2 kapal USS Nimitz yg bertugas di perairan Teluk Parsi.

  tak lupa juga 'Inside The Legion' mengenai anggota Legionaire Peranchis yg kebanyakannya merupakan warga2 luar. Mereka cukup berbangga tentang pasukan itu, sejarah dia, lagu2 kebanggaan pasukan, latihan2 yg kasar dan teruk, bangga bila mengenakan uniform dan beret dengan segala lencana, pingat dan kecederaan ketika bertugas…!!!

 146. selingkar kasih says

  matlamat lee kuan yew adalah untuk bergabung semula dengan malaysia tetapi dalam situasi yang berbeda, kenapa? kita lihat kembali…. dalam dewan rakyat sekarang kerusi ahli YB dari kalangan bukan melayu telah bertambah.. dan percayalah dalam PRU ke 13 bukan melayu akan menguasai parlimen seterusnya negara dan satu usul akan dikemukan, iaitu menghapuskan sistem beraja. walaupun ada akta khusus yang menghalang usul tersebut akan tetapi kalu bukan melayu dengan mudah kerana 2/3 ada pada mereka, masa itulah singapura akan bergabung dengan malaysia dan presiden pertama malaysia mmm paham2lah siapa dyer.

 147. Det. James Doakes says

  Humn…macam tu perangai Melayu S'pore…diasuh kiasu sehingga sanggup belasah sedara sendirik?

  Perangai diorang (tak semualah) kalau masuk Malaysia, memang berlagak…nak2 kalau dalam ketapi tu, biasalah tayang emas sampai ke siku…(kalau kena ragut kan ke BAGUSSS???)

  Banyak orang2 Melayu S'pore yang mempunyai aset sejauh Batu Pahat samada dalam bentuk rumah, tanah dll…..itu yang menyeramkan sebabnya….adakah mereka sayangkan bangsa Melayu atau negara mereka?

  Saya pernah ke Masjid sultan atas lawatan kerja dan mereka amat berbangga dengan masjid2 mereka yang sentiasa penuh dengan jamaah berbanding masjid kita. Masjid Sultan sahaja kutip 10k Dollar S'pore seminggu dan jumlah masjid mereka di sekeliling pulau tersebut kira2 65 buah……

  Mengenai azan sahaja, hanya 6 masjid yang dibenarkan (termasuk Masjid Sultan ) dan masjid di kawasan urban boleh azan dengan voice limitation……

  Dan orang2 Melayu di sana kini boleh menjawat jawatan tinggi dalam tentera/polis….

  tapi sayangnya, populasi mereka disana semakin mengecil……

 148. Anonymous says

  Lee Kuan Yew lawat Malaysia kenapa ek? Byk org Melayu dia jumpa.Apa rancangan sebenar dia ek? Atau dia nak join balik Gagasan Malaysia?

 149. Anonymous says

  kpd yg rase org2 cina malaysia akan khianat & berpihak kpd cina singapore, & melayu malaysia (terutama UMNO/BN) semuanya akan bersatu & takder yg akan berpaling tadah, aku cumer bole kater; korg nih betul2 TAK BERPIJAK DI BUMI NYATA a.k.a berangan panjang…jgn terkejut kalo korg tgk nanti, org2 cina kat malaysia ni ade yg JAUH LEBIH PATRIOTIK DARI KORG2 SENDIRI BILER PERTAHANKAN MALAYSIA DARI SINGAPORE, & org2 yg akan belot kpd singapore nanti adalah ORANG2 MELAYU SENDIRI, terutama yg kaya berduit & cumer tau nak hidup senang & selamat tak kire dari parti mana hatta dari parti UMNO/BN sekalipun…i can bet my money on that, trust me…

  aku rase shahpaskal pun cukup tau, baper ramai org2 MELAYU sendiri yg jd tali barut singapore/US/Rusia yg kantoi bocorkan atau cuba bocorkan maklumat perisikan kpd pihak luar…diorg nih kalo x rapat dgn pegawai2 pertahanan, x rapat dgn pemimpin politik yg pegang takhta kerajaan (aka UMNO/BN), mana diorg nak tau rahsia kerajaan..??? aper, korg ingat kalo diorg berkawan dgn pembangkang je diorg boleh tau maklumat kerajaan & pertahanan ka…???

  ….THINK, MY FREN….

  dalam PKR, dalam PAS, dalam DAP, hatta dalam UMNO/BN tu sendiri mmg ade org2 politik yg bodoh a.k.a. bengap a.k.a. pendek akal a.k.a. pentingkan survival politik sendiri…jgn semata-mata salahkan sebelah pihak pembangkang je dalam hal keselamatan negara nih, bodoh sombong namanyer…

  back on topic;
  Singapore mmg cukup fobia dgn Malaysia & air. kalo malaysia gertak sket pasal air, x tentu arah singapore dibuatnyer. mule la nak ancam itu ini. Pendapat aku, ini adalah hasil doktrin yg LEE KUAN YEW dah tanamkan dalam jiwa setiap singaporean berpuluh tahun lamanya, MALAYSIA ADALAH ANCAMAN UTAMA.

  hasil jalan2 aku ke forum2 singapore, byk jgk org2 saner x puas hati dgn program NS yg diorg dipaksa serta. pada diorg, semua tuh membuang masa usia diorg.

  lagi satu, aku yakin singapore x akan serang malaysia tanpa bantuan negara asing, diorg mmg takkan berani. terlalu berisiko. sdgkan US pun dapatkan bantuan negara2 bersekutu utk serang already crippled Iraq. ini kan plak singapore nak serang negara yg agak stabil macam malaysia. too risky…

  hmm…malaysia perlu lebih mesra dgn negara2 kuasa luar. hubungan diplomatik kena kuat la. bukan bermakna tunduk kpd kuasa luar, cumer nak tunjuk kat sigapore, "KALAU LU ADE GENG, GUA PUN ADER GENG. LU SERANG GUA, GUA PUN BOLEH SERANG LU. KALAU KITA PERANG, KITA SAMA2 RUGI. LU MAU?". tekanan antarabangsa sedikit sebanyak boleh membantu mengelakkan peperangan.

  at least, itu la yg terbaik buat masa ni, sementara ATM nak perkuatkan lagi diri. bkn bermakna ATM lemah (aku yakin ATM malaysia cukup bersiap siaga), cumer lebih baik kalau peperangan tu dielakkan terus, betul tak…???

  sekian saje buah fikiran aku yg x pakar bab pertahanan negara ni…

  urs truly;
  –keown–
  (pakai anon sbb malas nak bukak akaun google…hehe)

 150. Anonymous says

  walau pun org melayu ni ramai yg merempit, kalo ATM kerahkan untuk berperang. aku rase mat2 rempit ni pun akan sahut pg berperang

  • combat green says

   KAMI MENYOKONG COMMENT ANDA 100%..MEMANG KAMI AKAN MEMBANTU ATM MEMPERTAHANKAN KEDAULATAN BUMI BERTUAH NI!!
   – MAT2 REMPIT UTARA

 151. Hazrey says

  Shah:

  Kenapa Pulada masih wujud sehingga ke hari ini? Kenapa Kem Majidee dianggap sebagai strategik biarpun lokasinya di tengah bandar? Kenapa ada navy camp di kawasan jauh dari laut di Pandan?

  Rakyat perlu menyokong peningkatan keupayaan Malaysia dari segi pertahanan kerana kita berada jauh di belakang.

  Pada 2008 sahaja, Singapura adalah negara keempat terbesar di dunia memperuntukkan belanjawan untuk sistem pertahanan mereka bagi setiap rakyatnya (defence spending per person, Singapore is ranked 4th in the world).

  Israel: 16.2 billion
  Amerika: 607.3 bilion
  Oman: 4.5 bilion
  Singapura: 7.5 bilion

  Singapura sentiasa takut dan bimbang akan Malaysia serta Indonesia yang dianggap bakal bergabung jika berlaku peperangan di rantau ini, justeru menjadikan ia sebuah negara seperti Israel dan aku setuju ia mengambil iktibar dari 6-day war antara Israel dan negara Arab.

  Banyak mitos (adakah ia mitos?) yang diperkatakan pada lewat tahun 80an mengenai kekuatan Malaysia jika berperang dengan Singapura, dan Alhamdulillah, pada ketika itu, kalau berlaku, tentunya aku takde peluang untuk buat blog aku sendiri dan menjamah roti canai dengan kau dan Sham On The Scene.

  Singapura pernah berkata, jika kita menghentikan bekalan air kepada republik itu, ia adalah ACT OF WAR, dan menjadikan ia satu justifikasi untuk republik yang lebih kecil berkali ganda dari kawasan hutan Taman Negara Endau Rompin itu bertindak memerangi negara ini dan menguasai semula sumber bekalan itu.

  Tun Mahathir seorang yang berani dan melihat ancaman defence system Singapura sebagai satu threat dan salah satu strategi menangani threat itu adalah memastikan negara ini memiliki keupayaan yang setanding. Pun begitu, banyak pulak mulut jahat yang bangang bagai tong kosong yang membantah perbelanjaan pertahanan kita.

  Mereka hanya mahukan publisiti murahan dan sesuai pula ia disokong oleh golongan yang double bangang, maka semua itu ditempelak serta dicemuh, dan kalau boleh biar sistem pertahanan kita lemah dan mudah dicerobohi, dan esok musuh masuk rumah mereka, baru dia menyesal.

  Contoh paling senang dilihat bagaimana Singapura menjaga perairan mereka. Percaya atau tidak, 200 meter adalah jarak antara sebuah bot marin mereka pada setiap penjuru pulau kecil itu.

  Pernah aku dikejar kerana termasuk sikit border diaorang, tapi nasib baik bot yang bawak tu cepat cepat masuk sempadan Malaysia. Dan ya, sempat aku gelak melihatkan betapa paniknya anggota polis marin mereka.

  Selat Tebrau terpisah dek Tambak Johor, dan secara logiknya, ia turut memberi disadvantage kepada pertahanan negara. Hanya baru baru ini sahaja, kita memiliki jeti untuk Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) yang diletakkan di bawah seliaan Jabatan Perdana Menteri. Pun begitu, banyak sangat aset yang digunakan adalah 2nd hand dan dicat semula, maka selalulah rosak. Dan jumlah aset yang diperuntukkan tidak mampu menangani segala jenis ancaman jika berlaku pencerobohan terhadap sempadan negara ini.

 152. shahpaskal says

  Selamat Kembali Tuan Kalam Jauhari, terima kasih kepada sekelian pembaca saya dan salute buat sekelian pemuda pemudi yang berusia 30 tahun ke bawah yang saya lihat ada kesedaran menjaga ibu pertiwi pada anda semua.

  Saya akan menghasilkan strategi Malaysia vs Singapura jika keadaan mengizinkan. Analisis strategi ini adalah hasil dari pengalaman bercampur gaul dengan mereka yang terlibat dengan pertahanan negara.

  Kepada saudara MT Yassin, saya tidak rasa Sarawak akan dilibatkan dalam peperangan kerana Singapura tidak mampu bertempur dalam 2-3 barisan hadapan. Lagipun, untuk melaksanakan pengempuran, Singapura haruslah mempunyai objektif.

  Dalam hal ini, objektif Singapura adalah tanah dan air.

  Kepada pembaca yang lain, orang Melayu ramai juga yang mengkhianati negara dan bangsa sendiri, bukan sahaja Cina. Ramai juga orang Melayu yang ditangkap kerana menjual maklumat semboyan pada mereka ini.

  Kepada saudara Ispow, artikel ini menyebabkan kepala lutut saudara mengeletar??? Tunggu artikel saya yang akan datang tentang Malaysia dan rahsia nuklear yang pasti menyebabkan saudara tergamam. Itu pun kalau keadaan mengizinkan.

 153. poli.........student says

  salam……………
  bro…….
  saya berasa sedih bila semua pembelian senjata utk ATM dikaitkan dengan rasuah………
  sedangkan pembelian senjata mengikut prosedur……takkan ada rasuh???????…….Kenapa….
  pembaziran konon……..
  kenapa perlu dibantah oleh DAP dan PKR……apa motif meraka….?????/
  sedangkan masalah kemeskinan Rakyat kita tidak dibaangkitkan……taupun jadi isu…………
  kenapa perlu bangkitkan isu pembelian senjata….
  …………….
  adakah negara kita miskin…….TIdaK
  sedagkan negara miskin……. seperti:iran,pakistan …mempunyai sistem pertahanan yg canggih dan mantap …………FIKIRLAH…..
  KITA PERLU BANGKIT………MEMPERTAHANKAN NEGARA,BANGSA DAN AGAMA…..KITA……..

 154. Anonymous says

  salam……………
  bro…….
  saya berasa sedih bila semua pembelian senjata utk ATM dikaitkan dengan rasuah………
  sedangkan pembelian senjata mengikut prosedur……takkan ada rasuh???????…….Kenapa….
  pembaziran konon……..
  kenapa perlu dibantah oleh DAP dan PKR……apa motif meraka….?????/
  sedangkan masalah kemeskinan Rakyat kita tidak dibaangkitkan……taupun jadi isu…………
  kenapa perlu bangkitkan isu pemelian senjata….
  …………….
  adakah negara kita miskin…….TIdaK
  sedagkan negara miskin……. seperti:turki,iran,pakistan …mempunyai sistem pertahanan yg canggih…………FIKIRLAH

 155. ispow says

  salam bro shah,
  wuiyooo!!!
  lama takder post….
  tertiba meletop…
  menggeletar kepala lutut baca post ni….
  serius, tak tipu….

 156. syaz edruce says

  bagi saya…sekiranya ingin berhadapan dengan singapura lebih baik kita menambah kekuatan pertahanan di Sarawak dan hanya perkukuhkan kekuatan yg sedia ada di semanjung Malaysia..dengan ini Singapura akan
  terpaksa memecahkan kekuatan pertahanannya kepada dua utk menyerang timur dan barat Malaysia dan dengan itu kekuatan singapura dapat dibahagikan kpd dua…sememangnya singapura tidak hanya melihat Johor sebagai pintu serangan terhadap Malaysia…ini kerana f-16 singapura juga terdapat di Thailand dan beberapa peralatan perang yg lain di Brunei…2 buah negara yg mengelilingi Malaysia….ini bermakna Malaysia bakal diserang dari 3 penjuru…sekiranya berlakunya peperangan Malaysia berkemungkinan kalah..bkn meragui ATM tetapi industri pertahanan negara jauh lebih lemah berbanding singapura…sekiranya dikenakan sekatan antarabangsa oleh Amerika lingkuplah semua peralatan perang Atm krana kekurangan alat ganti dan singapura yang disokong kuat oleh Israel dan Amerika sudah tentu di beri bantuan yang secukupnya…

 157. Anonymous says

  insya ALLAH bumi malaysia akan dilindungi ALLAH kerana agama kita..

  saya akan pulang jikalau perang terjadi, MALAYSIA tetap di hatiku!

  jaga2 DAP dan parti pembangkang lain, mereka sengaja timbulkan alasan pembaziran duit rakyat tiap kali pembelian senjata hendak dibuat..

  supaya singapura tetap di hadapan..

  malangnya, melayu yang malas membaca terikut2 rentak dgn meyokong mreka..

  sepatutnya urusan pembelian senjata hanya degan kuasa mutlak YANG DIPERTUAN AGONG dan tidak boleh dipertikaikan..

  anak malaysia kelahiran UK

  • Poyolah says

   Bro UK,

   Kalau nko beli keta Myvi dengan harga RM100k sedangkan harga sebenar dalam RM40k-RM50k jer… Apa barang?

   Orang awam boleh menilai kalau pembelian melebihi nilai sepatutnya. Mana ada orang bantah pasal pembelian senjata, cuma musykil kenapa mahal sangat… Cam kes Kementerian Belia yang beli spanar sampai berpuluh2 riban tuh…

 158. Anonymous says

  kena igt, ni perang bukan hanya antara orang singapura dan malaysia tetapi antara orang cina singapura dgn orang melayu malaysia..dan juga cine malaysia pun kita kene hati2 dan berjaga2..bukan nk racist tetapi sebagai peringatan..

  dan yang lagi menyedihkan,melayu singapura sendiri meyokong singapura dan sanggup bangsa sendiri dibelasah kalau perang malaysia – singapore terjadi..

  tak percaya?boileh tgk komen2 anak melayu singapore dan melayu malaysia bergaduh sesama sendiri di youtube

  kepada shah,saya bersyukur anda di pihak malaysia..saya amat sayang malaysia dan orang islam di malaysia, tk nk dihancurkan oleh kafir zionis ajaran illuminati..teruskan menulis, dh lama baca, ni br 1st time komen..hehe..

  salam dari saya

  anak malaysia kelahiran UK..

 159. Anonymous says

  Singapore will loose in war, but Malaysia will suffer by economic ban.
  Because the end of war is death people.

 160. Luth says

  agak-agak la kan,sebelum nak perang mesti agen-agen kita yang mempunyai kewarnegaraan singapura bertindak dulu,serupa gak kat sini,hati-hati dengan ornag cina kat sini…bukan nak racist tapi nk mengingatkan je..

 161. Anonymous says

  kalau pasal agen2 singapore ni, jgn kate DAP, dlm parti komponen BN pun ade…aku brani kater dalam UMNO itu sendiri pun ade…

  think, singapore won't be so stupid to put their trojan horse just inside an opposition like DAP while thay can plunder our resources, gather intel, secure our real estate so easily by putting their agent in a party that RULED THE GOVERNMENT…senang cerita, dua2 belah pihak diorg sapu…either one, the singapore still win…c'mon kawan2, think outside of the box…kalu aku pemikir singaporean, aku akan buat camtuh…dua2 belah kaki aku tibai…who ever fight, i win…

  betul, politik x patut TERLALU mencampuri urusan pertahanan…

  jgn salahkan org2 muda skang semata-mata…yang membanyakkan siaran2 yg melalaikan, konsert2, fiesta2 ni, saper…??? parti pembangkang ker…??? dalam satu bulan, berapa kali ade siaran, iklan2, forum2 atau dokumentari2 berkenaan pertahanan negara kalau nak dibandingkan dgn siaran2 realiti tv, konsert2, karnival2…???

  ini belum citer pasal pegangan Islam, lagi la haru…

  think, all my fren…

  ps: Shahpaskal, teruskan usaha anda…harap dpt kongsi macamana plak ATM nak counter ancaman singapore dari kuantan…

 162. adioz88 says

  artikel no 58
  saya terfikir juga
  begitu jauh lumut nak ke pantai timur
  takkan kapal nak buat pusingan semenanjung.jauh dan lama. Mungkin di pantai timur perlu ada lagi kem navy yang besar seperti di lumut. Bab ramai orang malaysia sekarang lalai, memang betul kalau ditanya antara 10 orang, mungkin sorang 2 aja yang ambil tahu dan minat mengenai keselamatan. yang lain, lebih kepada buat2 pekak.
  tak ada time bagi diorang. yang diorang pentingkan, enjoy enjoy enjoy.

 163. Anonymous says

  Susah Juga Malaysia nak perang dgn Singapura sebab byk spare Part pusat Agency kat Singapura. Cthnya alat alat ganti utk Kapal kapal perang Malaysia agennya kat Singapura. aku tau sebab dulu suppy barang utk repair kapal Navy Malaysia sebab byk order drp Singapura.Susah jugaklah.Yang Menang jadi Arang & yang Kalah jd Abu.

 164. Det. James Doakes says

  Lt Harry…

  Kawan baru balik dari Masai, rumah member wife…keliling dia banyak rumah2 kosong yang pecah2 dsb…katanya semua tu ownernya S'porean….

  Biras kawan menguruskan sawit kepunyaan Melayu S'pore…

  Walaupun Melayu, tapi kawan masih curiga dengan mereka kerana mereka sudah disuntik doktrin S'pore…manalah tahu kan, kalau perang, mereka berani tutuh saudara sebangsa dan seagama mereka tapi berlainan negara…..

  mengenai WPI tu, pada pandangan kawan, sekalipun tak dilaksanakan, hartanah S'porean di JB sudah terlalu banyak…sehinggakan orang2 Melayu hanya layak bersetinggan di pinggir2 JB ataupun ditepi Sungai Danga….

  mengenai DAP itu pun ada kebenarannya, selama ini yang banyak timbulkan isu rasuah dalam pembelian senjata ialah PKR dan DAP..sedangkan PAS lebih neutral dalam hal ini…..

  Apa sebenarnya tu ye????

 165. Anonymous says

  Rata-rata, generasi muda Malaysia tidak ambil berat soal keselamatan dan pertahanan Negara kerana mereka disuapkan dengan hiburan dan rancangan yang memaparkan kelemahan bangsa sehingga leka. Rakyat singapura pula dipaksa menyertai NS untuk mempersediakan mereka ketika peperangan dan menyihatkan mereka dalam keadaan aman. Minda mereka lebih fokus dan bersemangat tinggi lebih-lebih lagi bila dibekalkan dengan peralatan ketenteraan yang terkini. Semangat dan keberanian sahaja tidak cukup untuk berperang dan menang. Ilmu perang dan peralatan yang baik boleh menyuntik semangat anggota tentera. Birokrasi, Rasuah dan kurang kesedaran adalah sebab mengapa pembelian dan pemodenan ATM masih ditahap yang kurang memberangsangkan.

 166. Mohamad Taufan Mohd Yassin says

  Hmmmm……

  1. Mersing Line hanyalah propaganda..mustahil untuk singapura tawan johor sebegitu mudah..
  2. Kuantan Line lebih logik jika dilihat keadaan semasa. Namun Sarawak juga boleh diletakkan sebagai sasaran pada masa hadapan terutama dengan kewujudan BAKUN, MLNG etc…Berbanding Semenanjung, wilayah Sarawak memiliki kelengkapan pertahanan paling kurang dan penempatan yang agak berselerak.

 167. Lt Harry says

  kepada bro shah
  artikel ini cukup membuat saya terpanggil untuk memberi padangan.
  Sebenarnya pemecahan tambak johor adalah perlu untuk memastikan negeri johor maju dan bukannya WPI yg akn memusnahkan johor.beruntunglah johor kerana masih dinaung sultan yg begitu berkaliber dari segi kefahamn terhadap ketenteraaan.

  kepada saudara selingkar kasih,
  sebenarnya DAP adalah parti serpihan dari PAP singapura.Apa2 pemerolehan ketenteraan akan dihalang oleh parti ini..kerana ada terdapat dalang2 dari sngapore didalamnya….

  saya sebagai civilian dan juga salah seorang anggota wataniah dari sektor kuantan akan menjaga kawasan itu jika ada sebarang konflik…

  so kepada anak2 muda diluar sana baNgkitlah!!

 168. Det. James Doakes says

  Nampak sangat gambar tu superimpose, kawan biasa dah menda2ni; pekenakan member….

  Kenpa Anwar begitu intim dengan US????

  Persoalan misteri belum terungkap….

  Hati2lah pemimpin PAS, jangan anda diperkudakan oleh 'musuh' yang selama ini anda benci…..

 169. selingkar kasih says

  nak tambah sket…
  nak tau.. saifuddin nasution pernah bertemu dengan pesuruhjaya tinggi singapura ke malaysia di mana dua bag bimbit dipercayai dipenuhi berdolar2 singapura telah dibawa keluar oleh saifuddin nasution di sebuah restoran…..
  agen2 mossad dan agen singapurakan ramai di kalangan peminpin PKR… percayalah…. siapa yang melahirkan watak altantunya….. kenapa najib di terlibatkan skali dalam drama nie dan bagaimana pulak gambar najib dan altantunya serta razak di superimposekan…. fikir2kanlah…..

 170. Det. James Doakes says

  NAk tambah lagi…..

  Kita baru pulih dari Insurgensi ketika tu….kekuatan pun masih tahap minima dengan kenderaan Scorpion, Panhard, V150, dan Sibmas…..

  S'pore ketika itu dah ada macam2 kelengkapan…..

  Kenapa nak beli helikopter nak dapatkan kelulusan pembangkang???

  Takut2 ada agen S'pore kat situ, siapa tahu kan???

 171. selingkar kasih says

  salam persaudaraan…
  saya amat yakin dengan dasar peperangan atau dasar ancaman oleh kerajaan singapura….
  kerajaan dan rakyat mereka satu hati dalam soal pemerolehan persenjataan, tetapi malaysia sungguh menyedihkan… nak beli heli pon nak kene dapat kelulusan pembankang..huhu saya percaya kita akan tewas dengan penuh keaiban.. percayalah kalau mentaliti rakyat kita masih tidak berubah….. peperangan kita akan beralih secara gerila untuk merebut kembali negara kita yang telah dijajah oleh kerajaan tentera singapura…. tentera kita yang tinggal pon hanyalah infantri rejimen askar melayu diraja dan renjer diraja untuk misi mendapatkan kembali semenanjung… sabah dan sarawak mmm… saya yakin dua negeri itu telah mengistiharkan keluar dari malaysia ketika saat perlis jatuh ketangan tentera singapura……

 172. Det. James Doakes says

  Analisis yang bagus…..

  Tapi sayang, rakyat kita semakin hanyut dan tak memikirkan hal ini….

  Janji ada gam..ada extacy…ada motor boleh merempit…..layan…..

  Itu pentingnya Scorpene…..sebagai penampan serangan mereka…..

  Tapi isu Scorpene dibesar2kan dengan kes2 rasuah dan kronisme…..

  Agaknya, inilah pandanganan Dato' Zahid Hamidi untuk menubuhkan unit AW setiap kawasan Parlimen……

  p/s: kawan ada juga pengalaman menembak…dalam pertandingan menembak ditempat kerja dengan tembak babi/ tupai ngan shotgun….boleh ke askar S'pore dikalahkan dengan shotgun???

 173. uDean says

  ermm.. shah diakhir2 menulis tentang strategi singapura.. tapi ape pandangan shah tentang plan @ strategi ATM utk lawan balik?

 174. Anonymous says

  Data2 yg bro shahpaskal berikan sungguh menarik minat sy untuk ketahui lebih lanjut. Memang dari segi peralatan & kekuatan anggota, kita jauh ketinggalan. Tapi dgn kebijaksanaan Jeneral & Laksamana kita, InsyaAllah kita dapat mematahkan setiap serangan tu. Faktor strategi, risikan & kesiapsiagaan memang penting buat masa ni. Jangan hanya 12 heli SAR pun nak kecoh2 sangat.

 175. Katon Tin Ton says

  Shah apa pula komen anda tentang serangan balas dari ATM jika Singapura berjaya mendarat di Kuantan?

 176. KALAM JAUHARI says

  Satu analisis yang hebat shah, tetapi saya rasa mereka tidak mungkin dapat menjajah Malaysia tanpa bantuan kuasa luar. Malaysia bukan Gaza.

  Amerika dengan kecanggihannya tidak dapat menundukkan Iraq.Singapura mungkin boleh memusnahkan infrastruktur kita tetapi saya rasa rasa mereka juga tidak akan terlepas tanpa sebarang kerosakkan.

  Tetapi dari sudut kajian kes, aspek perang dengan Singapura ini sangat baik untuk dibahaskan.

  • nazirul mubin says

   kalau la tambak johor dirobohkan, ganti jambatan yg lagi tinggi, confirm singapore akan istihar perang ngan malaysia sebab diorng tahu ekonomi diorng akan goyah, banyak kapal akan lalu di selat tebrau. tapi tu la pak lah pandai sangat sbb cancel projek tu. hahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>