GBAD : PROJEK KRITIKAL PADA ATM

 

NOTA PENULIS : FORUMER INDONESIA JANGAN MARAH-MARAH YA KERANA TIDAK ADA ARTIKEL YANG MENGHINA NEGARA KALIAN. SAYA MOHON MAAF JIKA BLOG SAYA MENYEBABKAN FORUM FORUM YANG SERING DIKUNJUNGI FORUMER INDONESIA PADA HARI INI TIDAK LAKU DAN TINGGAL SEPI, BLOG SAYA TERBUKA UNTUK WARGA INDONESIA, SAYA SUKA JIKA KITA SAMA SAMA BERBINCANG SOAL MILITARI SECARA PROFESIONAL

Gambar KS1 dari Wikipedia

1. Untuk tempoh 2008 hingga 2015, ada dua projek yang telah diberikan status “Kritikal” atau “Paling Utama” dalam pembelian aset pertahanan negara iaitu a. perolehan Ground Based Air Defense (GBAD) dan juga pembelian pesawat Multi Role Combat Aircraft (MRCA) khusus untuk menggantikan pesawat Mig 29.

2. Jadi selepas anda tahu status kedua-dua program ini, secara automatik, kita akan dapat jangka bahawa perolehan pesawat Awacs untuk Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sudah tertunda dan lewat lagi untuk kita berangan-angan mendapatkannya.

3. Saya tidak akan menyentuh soal MRCA kerana tidak ada perkara baru cuma saya boleh beritahu, mungkin ada keputusan positif tetapi tidak akan diberitahu kepada umum melalui lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ke United Kingdom (UK) pada 29 Okt ini atau pun sekitar bulan November nanti.

SISTEM PERTAHANAN UDARA MALAYSIA SEKARANG

4. GBAD ini sangat penting kerana negara tidak mempunyai daya pertahanan yang ampuh dari serangan udara kecuali berharap pada jet-jet pejuang Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) dan sebahagian kecil sistem peluru berpandu Manpads dari jenis Igla, Anza dan juga satu lagi sistem Manpads buatan China.

5. Sistem-sistem ini sepatutnya membentuk Sistem Pertahanan Udara Nasional (SPUN) yang sudah dirancang sejak dari tahun 1960 lagi tetapi tidak pernah mencapai tahap kapasiti yang memuaskan kerana jarak maksima yang boleh dicapai hanyalah sekitar 6 kilometer sahaja.

6. Untuk sistem Manpads, jangkauan sekitar 3 kilometer tetapi sistem peluru berpandu Jernas yang diperolehi dari UK, hanya mampu setakat 6 kilometer.

7. Point Defence untuk pertahanan udara pula diawasi oleh meriam anti pesawat Oerlinkon 35mm kawalan radar.

8. Keadaan bertambah buruk apabila sistem Manpads Starbust yang digunakan sejak dari tahun 90an ditarik balik dari perkhidmatan.

JENIS GBAD YANG DIJANGKA MASUK TENDER

9. Keperluan GBAD (Ground Base Air Defense) boleh dikategorikan kepada dua iaitu KATEGORI PERTAMA : Pertahanan untuk aset ketenteraan seperti pengkalan laut Lumut dan Teluk Sepanggar, pengkalan udara seperti Gong Kedak, Butterworth dan Kuantan serta pengkalan darat seperti Gemas dan lain-lain lagi

10. KATEGORI DUA : Ialah pertahanan untuk aset strategik bersifat awam seperti Putrajaya, Empangan Paka dan lain-lain lagi.

11. Pada peringkat awal ini, saya menjangkakan pembelian minimal untuk sistem GBAD yang sesuai adalah sebanyak 12 unit (bukan jumlah yang ideal) dengan bajet di antara RM5 hingga RM6 bilion.

12. Setakat hari ini, sistem yang ditawarkan kepada Malaysia ialah dari buatan China (KS-1), Jerman (Iris-T), UK (Eurosam), Russia (BUK) dan US (tak tau).

13. Kesemua sistem ini mampunyai jarak jangkau sehingga 40 kilometer.

14.Jika GBAD ini benar menjadi kenyataan, ini bermakna buat pertama kalinya, negara akan mempunyai pertahanan udara jarak jauh yang paling berkeupayaan selepas Singapura di Asia Tenggara.

15.Saya menjangkakan kontrak untuk perolehan sistem GBAD ini mengambil masa sehingga dua tahun dan ia akan ditandatangan pada tahun 2015 kerana pada masa ini ia masih berada di dalam fasa perbincangan.

16.Tanpa GBAD, aset pertahanan negara terdedah kepada serangan udara musuh dari jarak jauh dan sistem serangan hari ini membolehkan pesawat melancarkan peluru berpandu dari jarak 20 kilometer atau lebih dan peluru berpandu atau meriam anti pesawat yang sedia ada sekarang ini tidak mencukupi untuk menangani ancaman seperti ini.

Comments

 1. Mohd Zaidi Siwan says

  Dear Mr.Admin,

  Do you have any recent update on the plan above? RMK10 is almost reach towards its journey and RMK 11 is seems to be no way out for the GBAD procurement… Event left one major proc plan, to have SHORAD from PRC…. what say you?

 2. noname says

  kedaulatan perairan sarawak perlu di pertahankan . dakwaan kuasa bsr china menceroboh masuk ke perairan laut sarawak sehingga ke james shoal.

 3. Wira SE says

  As salam Tn..Haji..apa khabar..dah lama Tn. Hj bercuti ni..rindu rasanya nak baca artikel yg terbaru.
  Bro bawaklah isu terbaru…jenuh dah tunggu ni.
  Towerman….apa nk komen..lantak ko la..

 4. the semite says

  nak tanya skit, AESA radar tu boleh detect pesawat stealth lain ker?

  juga nak tanya, AESA tu digunakan dlm semua kenderaan militari ker?

 5. Akulah says

  Adakah PM Najib akan jatuh?Kangkungkah sebabnya?
  Apakah Kajang akan menjadi sebagai pemangkin kepada sesuatu?
  Apakah citer sebenarnya..
  Siapakah watak2 utama dan player dalam citer ni.
  Apakah nasib rakyat Malaysia?
  Bangsa2 yang terdapat di dalam nya?
  Minoriti?Majoriti?
  Perancangan sebaik-baik perancang?
  Banyak persoalan dalam pemikiran aku nih.

 6. maha says

  ada cerita dari gaza, pejuang berjaya cipta pelacar roket sair at masih R&D , meraka mereka berjaya tempat nama web tv army recongnition, kita masih lagi tak ada r&D pelancar anti tank

 7. towerman says

  dear admin,
  sungguh ramai blog yang anda buat, namun isinya hanya caci maki. sungguh lah elok jika admin mau ikut serta mengawasi isi komen di blog sehingga komen yang muncul bisa berkualitas demi kemajuan kita bersama.
  tidak semua orang indonesia datang hanya untuk menhina dan memancing kemarahan kawan2 dari malaysia, banyak kami datang di sini sebagai Silent Reader untuk belajar.

  kami di indonesia pun begitu, selalu sama2 saling mengawasi sehingga forum yang ada tidak manjadi ajang caci maki. semoga masukan ini bisa menjadi pertimbangan admin MoM.

  terima kasih
  salam

 8. maha says

  aku terkerjut ada berita bmp 1 milik pemberontak syria ada amour, package malu kita bro kita tak mampu buat amour package untuk kenderaan
  tentera kita

 9. joni_tabu says

  @commodore hai :) :) :)
  nak join prc drils di spratley ke? :) :) :) rondaan bersama sambil beri makan panda beb :) :) :)
  http://www.stripes.com/news/china-begins-naval-drills-in-south-china-sea-1.262994
  http://www.dnaindia.com/entertainment/report-beijing-to-start-regular-patrols-in-south-china-sea-1954571
  http://eng.chinamil.com.cn/news-channels/photo-reports/2014-01/21/content_5743185.htm
  20 january beb :) :) :)
  nak lempar handuk putih pada china ke? sampai missil boat jadi gun boat? berdaulat konon @commodore :) 😉 :)

 10. maha says

  kita ada tak rancangan bina kenderan hybrid untuk tentera kita, sekarang us rancang bina kenderaan tentera hybrid

 11. Vat70 says

  ada kelainan sikit dlm blog MoM…shah nk buat kejutan apa pulak lps ni…….semoga ada berita yg lbh sensasi dari Hj Shah

 12. Vat70 says

  dh la tu….pantex..org dh cabar ko pi kutip emas..jgn nk alih citer psal mamak mantan bendahara pulak..apa punya akai….dan tak lupo..hehee

 13. hanzar ss says

  assalamualaikum abang aji. harap abg aji dpt siarkan artikel ttg unit tentera islam bosnia yg dikenali dng nama hanzhar ss.

  unit ini di tubuhkan oleh hitler utk menentang tentera serb di wilayah balkan.

 14. maha says

  kau terlalu suka tengok video bukan cakap bukan berdasarkan fakta,
  allah untuk orang islam, elah untuk orang kristen’ faham tak
  cari aje googel apa maksud elah pada orang kristen a dengan e sama ke? sila jawab

 15. matlambak says

  Banyak-banyak kata nama dalam dunia ni, nama aku jugak dipilih mangkuk sekor ni. Tau la sume benda ko nak klaim. Takkan nama “matlambak” pun ko nak klaim jugak. Sape maling sebenarnya ni?

 16. maha says

  kamu masih tak faham lagi anoa tahap perlindungan hanya level 3 aje sedangkan kenderaan lain mempunyai level 5 disebab negara luar hanya memakai anoa itu hanya untuk polis dan pbb aje, banyak negara lain tak beli anoa itu disebabkan tahap level 3 dan water jet untuk amfibia tak ada, sedangkan vab 6×6 tahap level 5 ada water jet untuk amfibia ada, sedang brazil punya 6×6 pun ada water jet, kenderaan 6×6 korean selatan ada jet bot untuk amfibia , sebab itu indonesia mahu beli tarantula 6×6 dari korean untuk amfibia untuk tentera merin kamu fikir lah nya ya

 17. dosen indon says

  lucu 3X….aku ketawa terbaca komen budak indon yg namanya vincent..anak kecil ini tidak ada modal yg bagus bila memuat apa2 posting selain menunjukan perangai jelik ciri2 tegar indon provocator hingusan.

  kau kata UAV Aludra buatan dosen indon? Endri Rachman? setelah ambil dana yg byk dari malaysia kau dan indon2 lain tetap mengatakan endri memiliki kesemua hak milik UAV basic itu? jelas anak ini tidak memeliki keupayaan berfikir secara rasional..

 18. says

  aku lebih paham pak yg kw tulis itu,dan aku bisa sampaikan juga RUSIApun punya hak untuk tidak menjual alat militernya ke negara yg memang dianggap tidak sekutu dekat inggeris macam MSIA,,,!! kamu silap pak tak ade rusia tawarkan su-35 untuk MSIA malah sebaliknya malaysialah yg meminta untuk di pertimbangkan keinginan malaysia untuk memilki su-35 akan tetapi kurang di respon oleh pihak ROSOBONEXPORT,rusia hanya menawarkan tambahan untuk su-27/30 sebagai tender pengganti MRCA TUDM

 19. hanzar ss says

  assalamualaikum abang aji. dah lama artikel ini. tiada artikel baru ke? dah puas baca indon hentam malaya…….malaya hentam indon…..

 20. maha says

  av 8×8 untuk memdapat tot bukan murah’ tot seratus peratus tot ia bukan murah, cuba tengok kenderaan 8×8 kami jenis amfibia ada dua motor bot’ bezaan dengan pars tak ada dua morto bot untuk melakukan amfibia kalau banding indonesia hanya pakai pt 76 untuk amfibia orang tak pakai lagi, semua sekarang pergi kearah kederaan berroda untuk amfibia faham tak ini buktinya
  ini pars tak ada jet bot

  av8x8 ada jet bot

 21. maha says

  yahudi itu, sekarang pun orang yahudi cakap jika sharon mati akan muncul nabi untuk yahudi aku tak percaya dekat yahudi ini mereka lawan yajuju dan majuju dan menang yahudi tak boleh percaya, dulu ramai cakap genghis khan itu ya juju dan ma juju kalau mitos genghis khan ketika kelahirannya tangan memegang segumpal dara tangan kanannya dan kelahiran nya kawasan mongolia kawasan ternakan kambing, ketika cucu genghis khah serang moscow ia melakukan serangan biologi buang mayat tenteranya kena penyakit kusta’ ada mayat nya makan gagak di moscow untuk akhir sekali tentera tentera rusia menyerah kalah disebab mayat berpenyakit itu berjangkit pada tentera rusia tapi perangan itu bukan di tempat ya juju dan ma juju… ada persoalan aku bagi ada menteri pertahanan isreal bermata satu akibat terkena peluru nama moshe dayan dah mati dia pun bukan dajal , kita sedang tunggu dajal dari kaum yahudi yg akan merosak dunia ini ada mengangku nabi yahudi yg bermata satu baru lawan betul2 ini pendapat aku aje

 22. maha says

  kalau kamu tahu uav heron isreal bukan terbaik ketika ketika france mahu beli uav isreal dan buat ujian ia jatuh dan hilang kawalan, ketika turki beli uav isreal itu rosak gps nya, bila hantar balik ia tak mahu memulangkan balik drone nya balik selepas melihat teknologi optik turki lebih baik dari optik iseral dari segi teknologi,versi horon tukis lebih baik versi heron isreal sunguh pun isreal perbuat drone heron, kamu tahu kamu berhati-hati propaganda isreal tak semua dari isreal baik , silap2 kamu sendiri kena tipu oleh isreal

 23. Padan Muko says

  Betul tu aku setuju 100 percent tapi sayangnya rakyat kamu hanya dapat menikmati sedikit aja nikmatnya dari hasil itu.
  Cuba ubah sistem pentadbiran negara kamu (berserta orang2nya yg korup) nescaya Indon akan menjadi negara ekonomi yg kuat didunia, Insyaallah! Aku aminkan.

 24. akudtgdrpantek says

  SOALAN aku…

  kihkihhh…ADAKAH betul mukhris a/l mahadir itu berjuang bersungguh sungguh dgn menggunakan kedudukannya sebagai menteri besar kedah [hasil dari sokongan org MELAYU], utk menjadikan “Hari Thaipusam” sebagai Hari Cuti Umum @ Ritual Agama Yg Diiktiraf???…BUKAN ke Ritual Thaipusam itu jelas sesangat “SESATnya” dari jalan kembali kepada Tuhan [ALLAH] yang ESA???…BUKAN ke Ritual Thaipusam itu ritualnya “menyembah” JIN SYAITAN [JAHAT]???…ADAKAH betul beliau itu pembela dan pejuang bangsa dan agama MELAYU@islam, atau ADAKAH sebenarnya beliau itu pejuang dan pembela bangsa dan agama India Hindu [Yg menyembah Jin Syaitan???]???…Kepada sesiapa yg tahu jawapan sebenarnya, sila tolong jawab semua soalan aku di atas pasal “AKU TAK TAHU”!…sekian dan tak lupo…heheee

  KEPADA shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau semua tulisan aku ini SALAH maka tolong jangan siarkan, ok?…heheee

 25. Padan Muko says

  Rusia akan jual senjata kpd siapa yg sanggup membayarnya. China yg jadi seterunya sekian lama pun dibenarkan membeli senjata mereka. pokoknya ongkos Pak, ada paham?
  Kenapa Rusia izinkan M’sia guna avionik barat untuk Sukhoi kami? Tak semudahnya TUDM nak berikan maklumat sistem kami pada org lain walaupun mereka itu kawan kerana dilain masa mereka mungkin akan menjadi lawan, bahaya tu.
  Cuba jawab soalan aku, kenapa Su37 menjadi testbed untuk Su30MKM/MKI dan Su35 malah ujian teknologi untuk PAKFA? Kau nak pingsan pun sukahati kau lah tapi atas dasar perbincangan silalah beri faktanya.
  Fyi, Rusia yg offer kami PAKFA, kami tak mintak pun. Malah Su35 pun dioffer untuk program MRCA kami.
  Semoga mendapat pencerahan.

 26. Padan Muko says

  Cara kau komen pun dah buktikan level pemikiran kau tu.
  Shahpaskal tak akan padam komen kau tu sbb dia nak biarkan semua org lihat mcm mana kau berfikir.
  Aku tak pandang rendah kat Indon & Spore cuma aku nak beritahu kalau kau baru nak beli barang jgn pula nak menghina org lain padahal org lain dah lama ada barang tu.
  Kih Kih Kih Kih.

 27. kampungku says

  lagi pohon yahudi…

  http://akakdisebalikpintu.blogspot.sg/2012/10/pokok-paling-derhaka-disisi-islamlihat.html
  Pada ketika ini, orang-orang Yahudi sedang giat menanam pokok Gharqad secara berleluasa di Negara Haram Israel sebagai suatu persediaan menghadapi tentera Islam pada akhir zaman.

  Ini juga bermakna bahawa orang Yahudi sebenarnya memang tahu dan sedar tentang kebenaran Islam dan kebenaran hadis nabi saw. Keegoaan dan sikap bongkak mereka menyebabkan mereka tidak menerima ajaran Islam, sebaliknya terus berusaha memerangi umat Islam dari sepanjang masa.

  http://akakdisebalikpintu.blogspot.sg/2013/02/kenapa-pula-pohon-gharqad-dikatakan.html
  Maka pohon Gharqad itu kalau kita lihat daripada kacamata hakikat, sangat tunduk kepada Allah. Tunduk kepada senario daripada Allah untuk menjadi pohon yang melindungi Yahudi pada akhir zaman. Tetapi tidak perlu kita anggapkan sebagai pohon kafir.

  Yang kafir itu hanyalah Yahudi, iaitu mereka ingkar dan membangkang daripada ketentuan Allah SWT yang bersifat formal. Akhirnya nanti Yahudi akan masuk neraka semuanya dan tidak keluar lagi dari sana selamanya. Kecuali Yahudi yang bertaubat dan sempat masuk Islam, maka mereka adalah saudara kita.

 28. Padan Muko says

  Bukan tu aje, Sipadan dan Ligitan pun photoshop jugak. Apelah M’sia ni, bikin jiran kita marah aje!
  Kih Kih Kih Kih.

 29. Gula Hacks Hitam says

  Its is not all about equipment you silly.
  I waner let you know that we, Malay didnt bother if we have to die for our Allah, for our prophet Muhammad and for Islam of course.
  You just a piece of coward people that doesnt follow Allah will and sorry to say that you will be destroyd.
  Allah told everything bout your kind in Al-Quran and its pitiful to have your kind in this land of Allah.
  Face the fact mate tht you not on the right path anymore.
  Right now we knw what you up to.
  And were ready in the name of Allah(swt), Muhammad(saw) and also Islam.
  Let see who will jatuh ke tanah and dont be surprise bout it.

 30. kampungku says

  to YisraelBeitenu ,

  kalau kamu tidak percaya pd ini:-
  ““Tidak akan terjadi kiamat hingga kaum Muslimin memerangi kaum Yahudi, lalu membunuh mereka, sehingga seorang Yahudi bersembunyi di balik batu dan pohon, lalu batu dan pohon itu berkata: Hai Muslim! Hai hamba Allah! Ini Yahudi di belakangku, kemarilah, bunuhlah dia! Kecuali pohon Ghorqod, maka itu adalah dari pohon-pohonnya orang Yahudi,” (HR. Muslim VII/188, Bukhari IV/51, Lulu ‘wal-Marjan III/308).

  mengapa kamu menanam pohon berduri ini.
  http://www.jnf.org/support/tree-planting-center/

  siap ada fund lagi…
  http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_National_Fund

 31. IndraSingaSakti says

  “Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke Tanah juga”…perumpamaan yg. hebat dari bangsa yg. hebat.

  INGAT, kehebatan teknologi tidak mampu menguasai kuasa ALLAH….jika Di-utuskan ribuan serangga dan unggas untuk memusnahkan mereka yang menganggap mereka dijalan yang benar, padahal sesat…tiada siapa yg dapat mengalahkan TENTERA ALLAH…janganlah bongkak dengan senjata moden yg mungkin suatu hari tidak berguna dan bakal menjadi besi buruk jika ditetapkan ALLAH…

  Israeli and the American entity definitely not on the right path when what they did was to cause mass killings…

  Malaysia knows for a very long time about Singapore spying on Malaysia.
  ……”Documents leaked by Snowden alleged that Singapore’s military intelligence helped US and its intelligence partners — the United Kingdom, Australia, Canada and New Zealand — tap high-speed fibre-optic cables at 20 locations worldwide.

  It was reported that American, British and Australian spy agencies harvested data passing through a major undersea cable, called SEA-ME-WE 3, that is partly owned by SingTel.

  SEA-ME-WE 3, which stands for Southeast Asia, Middle East and Western Europe, connects more than 30 countries, including China, Indonesia, Malaysia, Saudi Arabia, Vietnam, Britain and France.”…..NST

  Remember YisraelBeitenu, Singapore is just an island…IF ALLAH decided to wipe Singapore, in a split second the Island will be vanished from the world map by a giant tsunami and in a blink of an eye all the kiasu citizens of the Spore drowned down the sea like the Atlantis…ALLAHUAKBAR! ALLAHUAKBAR! ALLAHUAKBAR!

  Malaysia will be happy because their ‘busy body neighbour’ already drowned in the sea.

 32. essos says

  Ramalan rabbi Yitzhak Kaduri mengejutkan umat Yahudi.
  VIVAnews – Kematian Ariel Sharon menyisakan kisah mistik dan ramalan dari Yitzhak Kaduri, rabbi terkemuka umat Yahudi di Israel. Kaduri beberapa bulan sebelum Sharon jatuh koma mengatakan, Al-Masih tidak akan datang selama Sharon masih hidup.
  Seperti diulas oleh situs WND Faith pekan lalu, Kaduri yang juga dianggap orang suci oleh Yahudi ini mengaku didatangi oleh Al-Masih atau Sang Penyelamat pada tahun 2006, beberapa waktu sebelum kematiannya.
  Menurut pemuka Yahudi dari mazhab Sephardic Haredim ini, Al-Masih mengatakan bahwa dirinya tidak akan turun ke bumi sampai Sharon meninggal. Dua bulan setelah ramalan tersebut Sharon jatuh koma dan Kaduri meninggal di usia 108 tahun.
  Delapan tahun kemudian, Sabtu lalu (11.01.14), Sharon meninggal dunia. Kaduri tidak menyebutkan waktu dan tempat yang spesifik soal kedatangan Al-Masih. Hanya dikatakan “setelah kematian Sharon”.
  Sebelum meninggal, rabbi kelahiran Bagdad, Irak, pada Kekhalifahan Ottoman ini meninggalkan catatan tertutup yang mengungkapkan nama dari Al-Masih yang ditunggu-tunggu tersebut. Setahun setelah kematiannya, catatan itu diteliti dan dipastikan keabsahannya oleh para pengikut dekat Kaduri.
  Lantas catatan itu dipublikasikan di situs Kaduri. Hal ini membuat kehebohan di antara umat beragama. Dalam ramalannya, Kaduri mengatakan bahwa Al-Masih nantinya bernama Yehoshua atau dalam bahasa Inggrisnya, Yesus.
  Ramalan ini bertentangan dengan ajaran Yahudi yang mengatakan bahwa Al-Masih adalah Ben David, putra keturunan Daud, yang menurut mereka akan mengalahkan pasukan Ya’juj dan Ma’juj.
  Tidak lama kemudian, catatan itu ditarik dari situs Kaduri. Keluarganya dan pengikutnya mulai membantahnya dengan mengatakan bahwa catatan itu palsu dan dibuat-buat.
  Namun, ramalan ini membuat penasaran umat Kristen. Carl Gallups, seorang pastur asal Amerika dan mantan polisi mengulas soal ramalan Kaduri ini dalam bukunya yang juga diangkat dalam film dokumenter berjudul “The Rabbi Who Found Messiah: The Story of Yitzhak Kaduri and His Prophecies of the Endtime.”
  “Semua yang meneliti ramalan Kaduri menginterpretasikan bahwa Al-Masih akan muncul sesaat setelah kematian Sharon. Hal ini diperkuat fakta, bahwa beberapa tahun sebelum kematiannya, Kaduri membuat beberapa pernyataan soal kedatangan Al-Masih,” tulis Gallups yang tidak membenarkan atau menentang ramalan tersebut.
  Dalam agama Islam, yang disebut Al-Masih adalah Nabi Isa -yang disebut Yesus oleh orang Kristiani. Dalam beberapa hadits dikatakan bahwa Nabi Isa akan muncul di akhir zaman setelah turunnya Imam Mahdi.
  Nabi Isa menurut Nabi Muhammad shallahu ‘alaihi wassalam akan membunuh Dajjal dan memerangi Ya’juj dan Ma’juj, makhluk perusak. Kedatangan Nabi Isa juga merupakan pertanda akan tibanya hari kiamat. (adi)
  Kaduri’s Portrayal of the Messiah sumber Israel Today
  A few months before Kaduri died at the age of 108, he surprised his followers when he told them that he met the Messiah. Kaduri gave a message in his synagogue on Yom Kippur, the Day of Atonement, teaching how to recognize the Messiah. He also mentioned that the Messiah would appear to Israel after Ariel Sharon’s death. (The former prime minister is still in a coma after suffering a massive stroke more than a year ago.) Other rabbis predict the same, including Rabbi Haim Cohen, kabbalist Nir Ben Artzi and the wife of Rabbi Haim Kneiveskzy.
  Kaduri’s grandson, Rabbi Yosef Kaduri, said his grandfather spoke many times during his last days about the coming of the Messiah and redemption through the Messiah. His spiritual portrayals of the Messiah—reminiscent of New Testament accounts—were published on the websites Kaduri.net and Nfc:
  “It is hard for many good people in the society to understand the person of the Messiah. The leadership and order of a Messiah of flesh and blood is hard to accept for many in the nation. As leader, the Messiah will not hold any office, but will be among the people and use the media to communicate. His reign will be pure and without personal or political desire. During his dominion, only righteousness and truth will reign.
  “Will all believe in the Messiah right away? No, in the beginning some of us will believe in him and some not. It will be easier for non-religious people to follow the Messiah than for Orthodox people.
  “The revelation of the Messiah will be fulfilled in two stages: First, he will actively confirm his position as Messiah without knowing himself that he is the Messiah. Then he will reveal himself to some Jews, not necessarily to wise Torah scholars. It can be even simple people. Only then he will reveal himself to the whole nation. The people will wonder and say: ‘What, that’s the Messiah?’ Many have known his name but have not believed that he is the Messiah.”

 33. Ars says

  Membazir saja semua itu. Tak perlu ikut negara maju dlm system pertahanan. Negara kita kecil saja. Jgn buang duit tubuh jabatan2 yg konon ikut standartd negara maju. Cukup lah jabatan polis dan tentera. Kastam, merin , polis merin, jpj, spad dll membazir duit saja.
  Forget lah pd system peprangan canggih spt MBT, kapal selam dll, sediakan peralatan asas dan jadikan tentera malaysia sebagai tentera gerila dan sniper yg digeruni. Lupakan teknikal peperangan, bagi tentera yg besar dan ramai tentera boleh lah. Ambil lah pengajaran bila usa serang iraq secara berdepan. Kita nak jadi mcm tu. Tu bunuh diri nama nya

 34. says

  aku pernah menyampaikan di salah satu blog shah paskal ini bahwa nanti ada pemesanan baru batch 2 anoa untuk PT.PINDAD dari malaysia untuk menggantikan panser condor angkatan darat malaysia eh ternyata benar malaysia akan memesan kembali panser anoa,, tapi yang saya SEMPAT kaget ternyata juga malaysia pesan CN 235 MPA 2 UNIT – 4 UNIT dari PT.DI wah PT.DI lagi panen besar banyak banget pesanan waw
  http://garudamiliter.blogspot.com/

 35. says

  Hoy you Yisrael Beitenu. Since when you are saying that Israel is in right path. Were you the one who submitted to cow idol in Sinai. Were you the one who murdered the Messengers of God. God will never ever stay on your side. Were your forefathers the one who had been changed to monkeys by Almighty God in those days.

  Have you made up your mind now. Are you willing to receive our armies. I mean the Army of God from the East. Are you going to start the Armageddon now. Will you. Don’t let your leg shiver this time. And spare your urine inside your balls only and not along your pants. We are not afraid of your UN council , your US armies and your superb duperb Israelian F16. We are always ready. Even UMNO can’t stop us from attacking your country. With only bare hands also we still can kill your armies. Because The Almighty ALLAH is on our side, and not on your side.

  Lets start the ball rolling. I can’t wait for the promised Armageddon period.

  Untuk orang-orang Melayu, sila fahami salah silah UMNO di sini :

 36. says

  jom tengok kaskus military, forumer indo tercengang manakala forumer Msia pasang foto rafale tengah dirakit di malaysia dan ternyata foto itu hanyalah PHOTOSHOP!!!, foto sebenar nampak jelas yg rafale sedang tahap maintenance di Perancis sana….hhaahahahah, dulu diorang bilang Indo negara Akan, nampak sangat sekarang Msia negara Photoshop, military equipment photoshop, Rafale photoshop, PT 91 photoshop, PARS photoshop, tentera photoshop, lama2 aku nak cari negara ko kat mana2 peta tak boleh nampak kerana ternyata negara ko hanyalah photoshop sahaje….hadeeeeuuuuuuhhhhhhhhh

 37. maha says

  dalam tank nato kerja londing perluru hanya macai aje tak funsi langsung bila perang’ bila suruh macai masuk peluru kena masukan’ itu funsi orang londing peluru dalam tank,, kenapa china,rusia,japan,perancis,pakistan,india, nagara bekas soviet union pakai auto loding tak masalah pun pada meriam mereka ini, malah boleh loding peluru ketika tank keadaan bergerak dan tentu nagara2 ini tak nak lagi pakai auto loding pada jika ada masalah,

 38. says

  SUBHANALLAH TERNYATA DUNIA INTERNASIONAL JA TAU YA BAHWA INDONESIA KAYA AKAN SUMBER DAYA ALAM,TERUTAMA IRAN YG MENYAMAPAIKAN TENTANG INI PANTASLAH SUATU NANTI INDO AKAN JADI NEGARA KEUATAN EKONOMI DUNIA

 39. truthseeker says

  sapa pulak kata itu tentera dong? kau ni pandai baca ke tak? cuba baca balik. Aku tulis angkatan bersenjata indon bukan TNI. Ke polis indon tak der senjata? main pakai bom taik jer. patut la lari.

 40. says

  HAHAHAHAHAHA

  mulayu bangsa terpiley, bangsa kesayangan tohan konon, betul betul betul, cewah upin dan ipin pulak

  padan muko, ko ni nak kene tarbiah la weii, suka sgt pandang rendah kat indon ngan singapore

  Selama lebih 50 tahun merdeka, militer muleysia masih jadi anak manja barat dan china, get a life, man

  Woi muleysia, jet sukhoi su-30(m)uleysia(k)uat(m)akan takkan dpt kalahkan f-22 raptor ngan j-20 lah weii, bodoh, teknologi su-30 pun jauh ketinggalan, nak buat stealth jet pun takleh, perasan mulayu bangsa terpiley konon

  tahukah korang bahawa enjin jet f-5e tu dicuri, dan juga kapal selam scorpene takleh dive, dan juga umno makin tak populer di muleysia?

  cuma act smart? Hahahahaha, mak nyah muleysia yg terketar2 ngan negara besar, mengaku takut je la weiii

  padam komen tu tanda orang pengecut takyah jadi blogger militer jadi blogger gossip jer. HAHAHAHAHA

  HAHAHAHAHAHAHA

 41. indonesia pintar says

  kah kah kah kah kah, itu cuman bikin cobaan saja dong, belum lagi dalam tempur nyata

  malon bermental anak-anak, patut divonis dengan memerintahnya partai oposisi

  wkwkwkwkwkw…

 42. Padan Muko says

  Pandai pulak Yahudi mabok ni cakap Melayu.
  Aku suka dgn peribahasa yg kau gunakan. Agak2nya pada siapa yg sesuai digunakan peribahasa tu?
  Kalau yahudi dah boleh cakap Melayu maknanya bermulalah kehancuran mereka.
  Honestly, i like the Tavor, its a beautiful rifle, if only i can use it to blast yr head off!
  There’s another Malay sayings : Sepandai-pandai Yahudi melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga kena tembak dgn Tavor, Kih Kih Kih Kih!

 43. says

  haaaaaaaaaaaaaa’h oh tidak,,, apa gue tidak salah baca whaaaaaaaat su 30 MKM malaysia kamuflase dari su-35 waw dahsyat bacanya jadi kaget mau pingsan gue,hehehe klw memang su-30 mkm TUDM itu setara dengan su-35 kenapa menteri pertahanan kalian sampai berminat membeli su-35 bahkan T50-PAK FA ketika AIR SHOW di LIMA LANGKAWI 2013, tetapi kurang di respon sama pihak RUSIA ketika MRCA mig 29B akan di pensiunkan 2015,karena pendapat pribadi gue begini mas bro malaysia itu mas BRO negara persemakmuran si BRITISH yaitu AUSITE,SINGPORK,NEW ZEALEND,N Negaramu sendiri malaysia,RUSIA itu masih perang dingin US dan sekutunya inggeris sampe sekarang oleh karena itu RUSIA enggan menjual peralatan militer mutakhirnya ke malysia karena malysia masih di bawah pengaruh inggeris musuh bebuyutan/lama RUSIA,walaupun malaysia mengemis sampai sujud di kaki si PUTTIN tidak akan di beri su -35/pak fa,salah satu kesalahan fatal malaysia adalah ketika amerika meminta mempelajari teknologi KNIRTI yg di su-30 mkm dan pihak malaysia memperbolehkanNYA, waduuuuh gawat teknologi rahasia di beri ke orang lain kacau,kacau INI YG MENYEBABKAN RUSIA BERANG xixixixi

 44. says

  ya lupa aku lom sampaikan untuk UAV ALUDRA konon katanya yg membuat partama adalah insinyur dari PT.DI aku lupa namanya nanti tak cari dulu linkya dan diakui oleh orang malysia sendiri tanya sama om shah paskal pasti beliau tau tentang misteri UAV ALUDRA wasssaalam

 45. says

  iya ya gue tau malaysia heibat banget tak perlulah gue cerita tentang kehebatan malaysia nanti pada mumet korang blog nich hehehe jadi begini GAN semua yg di sebutkan kau itu dan di bandingkan dengan peralatan militer antara buatan malay-indo mana yg sudah terbukti kehandalannya ya pasti buatan indo lah,misal PT.PAL membuat KCR-40 dan KCR-60 walaupun kecil kapal perang ni tapi lihat donks manuvernya dan senjata yg di gotong c-705 yg mutakhir waw kecil2 cabe rawit,c-705 ketika di tembakan maka missil ini akan menukik rendah di ketinggian 10-15 m dari permukaan laut utk menghindari deteksi radar musuh ( dan itu sdah di uji coba oleh TNI AL di selat sunda ),utk pt.pindad senapang ss2 yg jdi andalan dan 100 % design ilmuan indonesia kemampuannya diatas AK-47 dan M-16,, SS2 ini mengadopsi 3 teknologi yaitu AK-47 RUSIA boleh di tengok dari laras depan,M-16 US boleh di tengok dari hullnya dan GALILL dari israel anjing,,, tengok dari posfor lipatnya,SS2 ini terkenal keakuratannya konon ISRAEL jga ingin memilikinya dan salah satu keunggulannya ss2 ini mampu tahan di berbagai cuaca,cuaca yg lembab seklipun baik setelah di dlm air atwpun selepas terkena lumpur jdi tak macet,bukti kehebatan ss2 ini adalh ketika kejuaraan AARM di MYANMAR,,, TNI menyampaikan bahwa mereka menggunakan ss2 buatan pindad padahal cuaca di myanmar pada saat itu sangat dingin sekali akan tetapi tak mengurangi ketepatan senjata buatan pindad dan menjadikan TNI juara umum baik peraih medali emas atwpun tropi,
  untuk UAV memang PT.DI baru memulai produksi dengan rencana memproduksi 8 unit dan itu akan terus di tambah smpai mencapi 16 unit uav ( 1 skud),dan di sandingkan dengan 4 UAV buatan israel yaitu UAV HERON ( dengan tujuan ingin mempelajari teknologi UAV HERON )
  kemampuan uav buatan pt.di baru 4 jam dengan jarak 200 km,dan sekarang bppt sedang mengembangkan lagi kemampuan UAV nya menjdi 6 jam dengan radius jelajah sekitar 600km,
  untuk pesawat buatan pt.di tak usahlah gue jelaskan di sini karena negaramupon punya beberapa pesawat buatan pt.di diantaranya cn 212,dan sudah pesan lagi 2 unit cn 235 MPA jadi biarlah kau yg menjelaskan kemampuan pesawat trsbut, hehehehe

 46. akudtgdrpantek says

  SEMUA tulisan aku di dalam blog ini hanyalah sebagai “PENDAPAT PERIBADI AKU” yang tidak memerlukan barang sezarah pun kepercayaan sesiapo dan apo apo!…Dimaklumkan…heheee

  PEMIKIRAN STRATEGIK “MELAYU” akudtgdrpantek @ ADDP…heheee

  KHAS buek kalian semuo yg sibuk sesangat masa dan ruang hidup duniawinya hingga tiada masa utk memikirkan tentang masalah sebenar dirinya dan masalah sebenar bangsa MELAYU-nya sendiri…!

  Nota: GRAND MASTER (ii) bukan keluarnya dari negeri JOHOR [Jauhar = permata]!…tapiii …?…Beliau itu bukan Muhd Nor Sulaiman, bukan juga Mahadir [jgn perasan yo keling paria hoiii???], bukan juga Hj Jasman dan senafsu setan dgn mereka, bukan juga Kamal Ashnawi, bukan juga yg gila mangaku ngaku sebagai Raja Nusantara @ Khalifah @ Imam Mahdi @ Pemuda Bani Taa Mim @ Putra Taa Mim, bukan juga para ahli politik dan korporat dunia skrg ini…tapiii …?…ADAKAH semuo cherita beliau itu sedang “dimanupulasi” oleh mereka selamo ini di dalam “pakatan” propaganda mereka dgn yahudi inggeris [ZIONIS???] hingga skrg, semato mato utk memiliki “Big Boys Akaun” tersebut???…tapi beliau itu ialah …???…kihkihkihhh…nak tahu sesangatlah tu!…wakakaaa…sekian dan tak lupo…heheee

  KEPADA shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka tolong jangan siarkan, ok?…heheee

 47. says

  tak usahlah kaw bro maha memandingkan leopard kami indo dengan pt-91 pendekarmu ( si rajawali ) milikmu itu smue duniapon dah tau mana yg lebih heibat,,,,,,kita tengok ja nanti kemampuan masing2 ketika di uji,pada latihan akhbar gabungan 3 matra TNI AD,TNI AU dan TNI AL bulan oktober 2014 depan akan di perlihatkan kepada publik kemampuan semua alutsista yg baru di beli termasuksi kucing gunung LEOPARD yg MENHAN kami bilang bahwa leopard yg di beli pemerintah RI sudah di ufgrade sesuai kondisi alam asia tenggara,,,,jadi kaw tak usah khawatir bahwa leopard ini akan lemot/lambat ketika bermanuver di alam indonesia,,, semua hanya waktu yg berbicara dan fakta>,,, untuk catatan untuk harga av-8×8 yg super mahal yg pemerintah kw beli dari TURKI aku tak kesah/tak mau berkomntar karena itu bukan urusanku >>>>

 48. says

  ngapain harus nunggu lama kedatangan su-35 dan killo + amur class sobb di UNTUK anggaran MEF II thun 215-2019 itu kelamaan sobb,,, anggaran MEF I thun 2010-2014 sudah habis semua terpakai utk pembelian alutsista yg di beli termasuk pembelian su-35s dan killo+amur class sudah deal di kontraknya msuk anggaran thun ini,makanya MENHAN ngutus tim teknis yg terdiri 2 matra yaitu dari TNI AU ( S-300 PMU & SU-35S ).TNI AL (KILLO+AMMUR) akhir januari ke RUSIA utk memilih alutsista yaitu s-300 pmu,killo+amur class dan gosipppppppnya su-35s,tapi jangan berisik ya takut kedengaran ma orang di blog nich nanti dianggap HOAXXXXS LAGI xixixixiix

 49. Anak Sabah says

  Hehehe… Terbaik la ayat Naza… Setahun dah berlalu, bro Shah… Peminat semua dah merengek2 ni termasuk saya…

 50. saya says

  salam. aku rs mcm pernah jumpa dia. bukan org biasa. bukan pakcik biasa, satu tandatangan dan surat sudah cukup utk brunei kluarkan duit.

 51. YisraelBeitenu says

  Shalom,,,,….

  Hahahaha, long ago I read an article that Malaysia want to have a nuclear energy and may even secretly want to have nuclear weapons, there is no way that you will achieve that, because we have eyes and ears everywhere,

  How long will Malaysia takes to make their military on par with Singapore or even the lowly Indonesia? The rifle design by Vyktar Prykhodeka from Russia is a laughing stock, the vb berapi is very poorly made and never really being tested in real combat, unlike m4 or tavor. you should know that tavor is the better rifle, because the m4 carbine have the the tendency to overheat faster and have louder sound due to the barrel being shorter, while tavor can fired from both armside and can be more easily handled at any part of the rifle, also it is waterproof and lighweight,

  Also, Singapore air force and the leopard of Singapore and Indonesia will ultimately seal Malaysia’s fate forever, the leopard tank is better tank than the pt-91 simply because the mobility is higher despite increase of weight and the accuracy of fire range is better than your pitiful pt-91, even though the weight is lower and crew is 3, autoloading can be more easily jammed compared to manual load, take that, you pitiful malaysia,

  You can never touch our Israeli and the American entity, because we are on the right path, while you are not and will never become one, because your entity will never prevail,

  Like the malay saying: Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga, hahahaha

 52. maha says

  1)av8 lebih mahal dari mbt tiru cara ahli politik amerika cakap stryker 8×8 lebih mahal dari mbt abrams, ahli politik kita dah tak ada idea lain tiru cara amerika’ kadang2 terfikir kenapa iraq beli stryker 8×8 tentu harga murah dari mbt abrams,,
  2)leopard lebih canggih dari dari segi pelindungan dan suspicion tapi dari segi tembakan hanya 2km hanya guna peluru pin aje dan missile 5km lahat isreal itu kau sangup ke? jilat isreal dan tank leo bergerak pelahan di hutan tebal tak ada mobility..dari keupayaan mobility pt91 lebih baik ketika hutan tebal, keupaya tembak automatik guna peluru pin 2km dan missile 5km, lebih kau cari sendiri
  3)kata ahli politik kita beli helicopter kita beli lebih mahal dari brazil, orang beli kereta sama tapi tentu nak kan pasang lain macam wifi, LCD, gps,airbag,jammin bom,anti balistik amor tentu kena harga lain
  http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/2013/12/perbezaan-ec-725-brazil-dan-malaysia.html
  4) sudah itu ahli politik kita hoi!!! nak menyamar jadi indon lagi’ orang dah tak percaya lagi ho!!!!

 53. RUMAH API PULAU PISANG says

  woi Hang Loading palsu,indon nak menyamo jadi Hang Loading pulak, bodoh betui ko, ko tak sedar ke yang melayu ni haibat? kami mempunyai BNS boleh bina MEKO 100 siap dengan TOT, kami pon mempunyai NGV boleh welding GAGAH SAMUDERA (45 hari beb) setakat PT. PAL bodoh ngan KCR-60 dan PT. PALINDO bongok ngan KCR-40 tak payah ler …

  kami pon mempunyai PROTON rega murah giler, beb, indon ade ker? (indon harap jangan tunjuk ESEMKA bodoh ko)
  kami mempunyai SMEO boleh bina raifal steyr, M4, indon ade keupayaan ker? (indon harap jangan tunjuk SS1, SS2 bodoh ko)
  kami mempunyai UAV ALUDRA, indon ade keupayaan ker? (indon harap jangan tunjuk BPPT (Wulung) dan LAPAN (LSU-02) bodoh ko)
  kami mempunyai AV8 buatan tempatan rega setara ABRAMS, indon ade keupayaan ker? (indon harap jangan tunjuk ANOA tin milo bodoh ko)
  kami mempunyai MD AEROTIGA katebang buatan tempatan, indon ade keupayaan ker? setakat CN-235 (JV) dan NC-212 (lesen) tak payah ler, tu besi burok jer …
  kami ada project rahsia umno kenderaan angkasa, indon ade keupayaan ker?

  Ringgit 3000 times stronger than Rupiah, kami kaye ler .. banyak wang, tak macam indon bodoh miskin tak de wang …

  NB: RIP ELTORO aka GEDE-BAB … takziah

 54. says

  walaupun bekas tapi battle proven kan itu buktinya ambalat aman sekarang, padahal cuma di gertak pake senjata bekas,biarpun bekas yang penting jaggggggggggggguh begitukan hmmmmmmmmmmmm

 55. says

  klw gue lihat koment aster cuma koment aster doank yg gak pake ilmu asal jeplak aje,panglima TNI menyampaikan kepada awak media, beliau di telepon panglima angkatan bersenjata ausie,bahwa pihak otoritas ausie menolak kedatangan manusia perahu yg dtng dari indonesia menuju ausie atas perintah si pm.abbot tentara ausie akan mengusir atw menggiring manusia perahu kembali ke indonesia maka panglima tnipun menerima dengan hormat i’tikad baik dari panglima angkatan bersenjata ausie dengan meneleponnya,beggicu ,,,,,,,, dan untuk kapal perang parchim memang otoritas tni al mengakui dari 19 kapal jenis parchim class hanya bebrapa yg bisa berlayar karena kerusakan yg cukup parah jadi memerlukan biaya yg mahal utk pemeliharaannya maka dengan itu tni sudah berencana dan sedang berjalan rencana trsbt,akan mengganti jenis korvet parchim class ini yg berjumlah sekitar 19 unit dengan light fregate ( pkr) perusak kawal rudal yg sedang di buat 2 unit di damen dan pt.pal ( joint production ) dengan missil anti peswat udara vl mica perncis dan rencananya dengan pemasangan rudal yakhont,pt.pal akan membuat turunan pkr ini sebnyak 20 unit utk kebutuhan TNI,sedangkan untuk kapal fregate vanspeik class dan ahmad yani class yg berjumlah 14 unit akan di ganti frigate tawar class dari rusia kasal marsetio sedang melakukan kajian dan negosisi dengan pihak rusia utk kemungkinan pembelian destoyer kawal class dan tni berharap pt.pal mampu membuat type tawar class ini dengan tot dari rusia WAAAAAAAWWW keren link nya ade kok bro klw pengen lihat takut dianggap HOAXXXXXXXXXXSS

 56. says

  klw ngomong jangan asal jeplaklah kamu aster,rudal c-802 sudah batlee proven iran,korut saja pake rudal c-802 ini baik yg di gotong kapal perang atwpun di bawa dengan silo di darat,para kesatria jihad lebanon saja hisbullah ketika melumpuhkan kapal perang israel menggunakan rudal c-802 ini,kapal perang israel lumpuh total walaupun kapal perang ini tidak tenggelam akan tetapi kapal perang israel mengalami kerusakan parah dan ada beberapa awak yg mampus jadi battle provennya sudah terbuktikan,akan tetapi bila di bandingkan dengan rudal c-705 pihak tnipun mengakui lebih mutakhir di bandingkan rudal c-802 ini makanya menhan minta supaya adanya tot / joint production c-705 utk rudal ini yg akan di buat di indonesia dengan produksi massal pada tahun 2017

 57. says

  memonitor aje bangga cuma lihat doank dari kejauhan tentara PLA latihan perang di perairan sendiri ampe berjam-jam parah,parah,kamu tengok tu berita bagaimana 3 Kapal perang ausie mengendap2 masuk perairan indonesia ngumpet2 karena takut berhadapan dengan kapal perang TNI AL sampai lampunya saja di matiin,tengok berita banyak di blog indonesia,ini PLA latihan di james shoal siang2 ampe lame banget berjam2 kagak ade tindakan parah cuma memonitor doank/nonton latihan perang di perairan sendiri mah gue juga bisalah mas bro

 58. says

  itukan brimob (brigade mobil ) bukan TNI tentara tetapi polisi yg sedang berjaga di pos,polisi jgn di samakan dengan tentara toh latihannya saja beda giman kamu itu mass,masss,.ngomong asal jeplak aje

 59. says

  ya bro aster kamipun korang indonesia tahu pembelian su-35s itu hanya wacana sahaja,akan tetapi dengan niat baik itu pasti ada jalan untuk memilikinya anggarannyapun sebenarnya sudah ade, tengoklah di setiap blog indo bagaimana panglima serta menhan berminat besar terhadap su-35s bagi penggantian f5T yang sudah berkhidmat 3o th lamenya dan sgera di pensiunkkan kepala staf TNI AU ingin mendapatkan 1 skuad,( 16 unit zet tempur ) bagi pengganti f5T semoga sahaja jatuhnya su-35s untuk mengantisipasi yg di selatan karena ausie dan singa ini sudah akan menerima sebagian f-35 stealth.

 60. Vat70 says

  pandex buat kona baring dah…..lari tajuk tu pandex..gebang aje ko ni, telo takde…….kah kah kah…dan tak lupo….hehee….

 61. maha says

  gm 2 kau itu tak boleh pakai pentek, kau tengok betul google malaysia negara petama mengistiaharkan ahli sunah wal jamaah yg menantang fahman syiah, negara kedua pemberotak syria menentang faham golongan syiah , negara ketiga pemberontak iraq menentang fahman syiah dan amerika mereka bukan dari al qaeda, wahabi ,, di malaysia ada parti politik membela golongan syria kau tahu siapa dia? fikir2kan,

 62. Padan Muko says

  Nak tanya sikit la Hang Loading
  Kau tahu tak Su37 tu adalah platform digunakan untuk menguji sistem dan characteristic pesawat Su30MKI/MKM dan Su35?
  Maknanya apa? Maknanya Su30MKI/MKM itu adalah Su35 two seater plus teknologi canard dari Su37.
  Baru berencana nak beli Su35 kau dah nak kondem orang lain yg dah lama pakai Su35 two seater?
  Aku ingat akal sampah kau dah lama dibersihkan rupa2nya makin membusuk.
  Kau beli barang semuanya cepat sampai sbb semuanya basic. Kitaorg beli buat kajian yg lama sbb nak pakai lama supaya sesuai dgn perkembangan zaman serta boleh diupgrade dimasa hadapan. Tu pasal Nuri kami sudah berkhidmat hampir 45 tahun sbb budaya maintenance dan penyelidikan kami yg berkualiti.
  Apa pasal pesawat Garuda tak dibenarkan mendarat diEurope? Sbb kamu takde rekod maintenance yg menepati piawaian antarabangsa.
  Apapasal forumer Indon suka memprovokasi kat blog ni? Sbb pemikirannya sama dgn budaya maintenancenya, SAMPAH.
  Bukan semua Indon la, tapi majoritinya disini.
  Kau taknak sebut ke AV8 tu pakai sistem apa? Sbbnye kau malu nak compare dgn Anoa kau tu kan?
  Sila buat maintenance pemikiran kau tu dulu.
  Sembang hebat, boleh bikin pesawat konon, tapi maintenance heli Mil-17 pun tak boleh bikin sendiri, Vietnam tu pun pakar maintain Mil-17.
  Belilah banyak2 lagi, aku nak tengok satu persatu aset kamu tu rosak/terhempas/grounded sbb budaya ” menyalak dulu lepas tu baru nak pikir camne nak maintain” aset korang tu.
  Dah hampir 5 tahun kat blog ni maseh lagi tak berubah pemikiran korang, ya?
  Malaysia akan kurangkan dan batalkan pembelian aset yg mahal sbb kami nak gunakan khidmat US dan China untuk melindungi negara kami. Kami penakut ke? Tak, cuma act smart aja. Bikin apa mau menyalak satu dunia sedangkan aset yg dibeli tak seberapa, seperti satu jiran seberang tu.
  Kih Kih Kih Kih.

 63. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…ADAKAH mahadir dan marina cuba bermain wayang di depan mata telinga orang MELAYU skrg ni, pasal isu nama ALLAH, wal hal mereka anak beranak???…cuma “PENGHIDU TEGAR” kentot ke dua dua mereka shj yg mempercayai kata kata dan perbuatan mereka berdua selamo ni!…maklumlah otak mereka ni pun dah tepu dgn gas kari kentot ke dua dua mereka!…kihkihkihhh wakakaaa…sekian dan tak lupo…jgn mare aaa…heheee

 64. akudtgdrpantek says

  kihkihkihhh…kalau nafsu/setan sendiri pun tak berani nak cabar, tak usahlah nak mencabar nafsu org lain!…kalau sudah berani mencabar nafsu sendiri, barulah dikatokan “anak jantan” dan berani pd diri sendiri dan bukannya pd diri org lain!…ado berani sahut cabaran???…wakakaaa…kihkihkihhh dan tak lupo…sekian…heheee

 65. akudtgdrpantek says

  kihkihkihhh…kalau nafsu/setan sendiri pun tak berani nak cabar, tak usahlah nak mencabar nafsu org lain!…kalau sudah berani mencabar nafsu sendiri, barulah dikatokan “anak jantan” dan berani pd diri sendiri dan bukannya pd diri org lain!…ado berani sahut cabaran???…wakakaaa…kihkihkihhh dan tak lupo…sekian…heheee

 66. kutgdr pantai says

  kahkahkah….malon…kapal rudal laksamana downgrade kahkahkah….malon babu inggeris….
  ngomong aja lebih…….nanti jadi babu china pula kahahahahh…

 67. aster says

  kesimpulannya indon ni beli beli dan beli senjata bekas tapi gak upgrade dan rawat alutsista lama sehingga ada yg tenggelam,terhempas(mil mi 17),pintu dan drop tank jatuh ketika terbang,sonar dan ASW dicabut(parchim),rudal expired dan dicabut(fatahillah),dan sehingga bukan semua kri combat readyness dan hanya berlabuh di port…

 68. aster says

  sebut pasal komen ini ada lg komen forumer indon
  “Pada uji kesekian, C-802 nyemplung ke laut beberapa saat setelah ditembakin.
  Dan C-705 lebih advance dari C-802.
  Kecuali dibandinginnya sama C-803″
  sebab tu panglima indon gak mau pake c802 kerana prestasi yg terlalu jelek..jd kebanyakan kri indon gak punya deterent kerana pake c 802..dan setahu aku 3 fatahillah class ompong (walaupun akan diupgrade) dan gak punya rudal kerana exocet mm 38 dah expired dan upgrade fatahillah baru2 ini tak disertakan dgn rudal..makin miris dan bermasalah aja indon ni..belum lg parchim class yg sudah dicabut sonar dan ASW abilitynya sudah gak ada lg…jd kapal patroli gun aja mbah parchim yah..hihihihi

 69. system baru says

  aku nak sihat ini propaganda nak menyamar orang indonesia boleh tak pakai sebab tektik itu dah tak jadi dah’ yg dulunya digunakan terutama parti2 tertentu politik ini melaga-laga dua negara ini, berita itu tak pernah ke luar sebab ia baru keluar hari 7.1.2014 pasti ada orang dalam dedehkannya kalau takpa tapi jangan dedeh system elektronik dan kod sudahlah , indonesia nak beli apa dia orang punya pasal’ tapi indonesia sendiri tak berpuas hati dengan apa dia orang beli contoh bekas tentera membatah beli kilo bekas, macam2 masalah meninpa dia orang akibat beli barang bekas dan barag baru yg beli itu akibat membeli tampa buat kajian mendalam , janji apa kita beli mesti system elektronik kod mesti dirahsiaka apa kita beli mesti kaji dengan memdalam diperlukan oleh malaysia ini

 70. rojak says

  kihkihkih..rakyat anda sendiri yakin yg TNI memang banci dan hanya jaguh di lapangan..sampai masa konflik jd banci smpai kapal aussie pun takut nk cegat..TLDM aja berani monitor china naval fleet di james shoal

 71. rojak says

  ini yg ke 2
  TNI AL PADA NGENTOT.BORO2 MAU URUS AUSI, LBH BAIK PALAK ITU IMIGRAN DAPAT UANG MAKAN. HEHEHE.TNI AL CMA BESAR MULUT GAK ADA BUKTI.LAWAN MALAYSIA AJA TERKENCING2..HAHAHAHAHAHA MENDINGAN TIAP PULAU BENTK NEGARA SENDIRI.JAUH LBH BGUS,LBH MAKMUR,AMIN SAYA MENDOAKAN NKRI PECAH… AMIN AMIN AMIN Y RABBAL ALAMIN.. PUTRA KALIMANTAN

 72. babuz says

  Apo citooooo….segalo galo nyo allah…ujud ko …tak ujud ko umat melayu ni semuo datang dari dio….kito sapo nak tentukan….takat bincang ala pincang leh lah kito…….apo pun BROO SHAH MANO CITO BARU…LAMO DAH NUNGGU….

 73. rojak says

  pendapat anak indon sendiri tentang tentera banci mereka yg gak mampu mencegat aussie
  “ga ada gunanya alutsista canggih kalo tentara kita gak profesional, buktinya kapal perang aussie masuk wilayah RI gak ada satu kapal perangpun yang tahu dan gak ada satupun radar yang mendeteksi, tentara kita cuman bisa malak duit rakyat dan nyabu aja…takut perang takut mati”

 74. Hang Loading says

  HAHAHAHAHA……
  Salam jumpa lagi….dah lama tak melawat blog ni sayengnya masih banyak budak kampung akai setitik.
  Dah lama saye beri amaran korang yang suke gaduh ngan indon ni cepat sadar.

  Korang dah banyak kena kencing BN pon belum lagi tersadar….
  Mana MPSS mini dokdo tu? mana MMRCA pengganti Mig? Mana helo attack tiger? Mana itu AV8 yang lebih mahal dari MBT tu, hari itu prototype ade ni dah berbulan2 masih prototype juga ke? …….Buat malu je…Malaysia darul planning.
  Indon ni semua yang dia rencanakan semua dikerjakan, super tucano, T-50 golden eagle, F-16, C-130 hercules, grob, MLRS Astross, Nakhoda Ragam dan SPH Caesar yang dulu malaysia mahu sekarang indon juga yang beli msia ni mimpi je nak beli……sekarang malah depa dah berencana nak ambik su 35….tak lama lagi dah SU 30 MKM tu boleh berbangga, serupa ngan tank MBT PT91 Pendekar tu dah tak de chance nak lawan leo2 punya indon ataupun sg.

  Korang yang dok kampung ni memang tak faham perkembangan semasa, asyik je buat mimpi konon la malaysia hebat…..lain macam saye ni.
  Habislah malaysia di tangan korang semue….

  HAHAHAHAHA…….

 75. aster says

  tentera indon menunjukkan kebanciannya lg,NKRI diceroboh kapal perang Aussie pon gak mampu untuk mencegat..atau kapal2 KRI sudah gak mmpu untuk brgerak kerana terlalu tua seperti parchim class??hahahaha

 76. faisal 9w2wbt says

  dia nak beli bom atom pun dia punya pasal laaa… apa kene mengena dgn blog ni.. blog ni utk RAKYAt MALAYSIA DIULANG UNTUK RAKYAT MALAYSIA… bukan membincang alusista indo…
  kenapa? ko banyak idea nak menulis? jgn sembang banyak.. buktikan ko punya tulisan berkualiti dan ‘hits’ dlm blog ni… jgn cakap lebih… jika blogger luar malaysia banyak menulis… itu mereka punya hal…
  Batam… ko igt baik baik… jika indo mau beli atom sekalipun kami rakyat malaysia tk peduli sikit pun… ini blog kami… diulang, blog kami.. apa kamu ini ngak sekolah? ngak tau malu? mau campuri urusan blog ini? kamu bilang shah ngak ada tema? kamu lupa sy …. ternyata kamu lupa…

 77. kilobravo says

  At 1/8/2014 12:15:12 PM, kilo bravo said:
  sudoh sudah lh tu mu ni pantek oiiii duk mengate ke mahatir dan hang nak bela pulok najib dengan bini tu……
  macam lh mu mr perfect pulok…mahatir ni dia ada sifat micro dan makro yang buat karekter dia hidup sama lh dengan najib pun…kalu hang duk membebel lagi tak kemana lh mu ni….sebut pasal ketuhanan bukan main lagi itu inl lh tapi nampak macam buta perut je…sapa yang buat mahatir ,najib,palasten dng yahudi…bukan ketuhanan yang hang duk cakap tu ke…….buat depa ni…kalu dia tahu ketuhanan ni selalunye dok cakap banyak dh…jadi bisu lh sirrrrr(rahsia)

 78. truthseeker says

  dengar citer org dalam, indon ada mintak hibah dari malaysia bila tahu malaysia dah tak nak mig29. tapi malaysia tak bagi sebab mig29 tu bukan yg standard, tu dah customized.

 79. says

  bangkrap2 tak de berite terbaru nich lame nich nunggu artikel shahpaskal tak keluar kita orang smpe tak tahan pade berangsang kita orang kat blog nich ,>

 80. naza says

  bro pesal… ada kawan kita ni sembang ja kemas. bila ajak turun ke gelanggang, mula la bagi madah berhelah :)

 81. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…lu bg gua bunga laa beb, nanti 10 x kuntum orang balas kat lu…1:10…pasal cara lu cakap mcm lu bagus bagus beb…org kalau BENAR dia bersangka baik pd dunia, org tu duduk diam diam je beb!…tak nak lg bergelanggang dunia beb!…lu ni di atas jalan yg benar lg betul ke beb?…tak kan bg bunga setengah org lg setengah simpan kat jamban kot!…kalau nak bersangka baik tu biarlah pd semua org beb!…takkan kat setan tu je beb?…sekian…wakakaaa dan tak lupo…jgn mare aaaa…heheee

 82. says

  bro naza KOK dah terangsang sich, kan artikel baru bro shahpaskal lom keluar ! lama benar nunggu artikel shahspaskal nich oh tuhanku ya 4JJ lame benar keluarnya dah gak tahan nich hmmm just kidding

 83. Padan Muko says

  Kalau setakat Indon baru dapat T50 golden eagle tu, tak payahlah nak bising kat sini.
  TUDM nye Hornet/SU-MKM/Mig29N masih lagi menyengat.
  Kalau MRCA dibatalkan pun kami tak kesah.
  Beli Sukhoi pun hampir 10 tahun baru nak cukup 1 sqdn. apa bende?
  Pakai jelah hibah F16 tu nanti dan jaga baik2 jgn nanti kena goyang2 kepak sbb kena lock dgn Hornet.
  Ya nuri akan direfurbish, masih lagi boleh dipakai. Itukan lebih baik dari barang hibah.
  hapy new year Pak Joni.
  Kih Kih Kih Kih.

 84. Padan Muko says

  Shah malas nak buat posting baru sbb ramai sangat Indon dan provocaters macam kau yg menyemak dlm blog ni.
  Tak habis2 cerita pembelian alutsista Indon.
  Segala pembelian Indon yg berdatangan tahun ini tidak meletakkan mereka diatas mana2 negara di SEA. itu hanyalah sekadar to be on par dgn negara lain yg selama ini Indon memang ketinggalan.
  Kalau nak berpesta pegilah kat blog Indon yg berlambak tu takde sapa nak kacau kau pun.

 85. skyfun says

  mcmana malaysia nak shopping beli senjata,ekonomi pon dah x kukuh…sara hidup rakyat pon dah meningkat..tiada lebih dana untuk bershopping sakan.semua kena sapu..huhu

  p/s:sonok tengok gambar rafile 😀

 86. wanipiro says

  tak ada bahan cerita buai mimpi komentator malon lagi.buai mimpi melayu hebaaaaaaaat.bangsa terpilihhh.pasukan jaguh

 87. kraken says

  http://www.aspistrategist.org.au/why-malaysia-isnt-afraid-of-china-for-now/

  On 26 March 2013, the People’s Liberation Army Navy conducted a major naval exercise in the South China Sea, close to what China calls Zhengmu Reef. News of the exercise would have been lost amid the constant stream of reports on the disputed waters had it not been for the fact that Zhengmu Reef, which is known as Beting Serupai in Malay and James Shoal in English, lies at the southernmost tip of China’s expansive maritime and island claims in the South China Sea. More specifically, it’s some 80 kilometres away from Malaysia and 1,800 kilometres from the Chinese mainland. Rarely have the Chinese made their presence felt at the extremities of their maritime claims in the region. And never have they brought such firepower with them—four vessels led by the PLA Navy’s latest amphibious landing ship, the Jinggangshan.

  While serving as a sign of China’s rising assertiveness, the exercise was also notable for the distinct lack of a visible public reaction from Malaysia. Neither the Malaysian Prime Minister nor the Foreign Ministry has made even the most perfunctory statement on the matter. Never mind that a Malaysian naval offshore patrol vessel, the KD Perak, monitored the exercise and issued orders for the PLA Navy to leave the area. And never mind that a standard protest may have been quietly expressed through diplomatic channels. In contrast to how such exercises are greeted in Hanoi and Manila, the Malaysian public response has been a deafening silence. So what explains Malaysia’s muted reaction to this overt demonstration of China’s growing power?

  Part of the explanation lies in Malaysia’s perception of its relationship with China. It’s seen as unique—perhaps even deserving the term ‘special’—among those of its neighbours in Southeast Asia. This isn’t to say that Putrajaya sees itself as having the most intimate of ties with Beijing, and there’s little doubt that Cambodia and Myanmar have closer political relations with China. Nor does it mean that nobody in Malaysia sees China as a potential long-term security challenge. As one might expect, there are some within the Malaysian Armed Forces who observe China’s military build-up with a degree of unease.

  But there’s certainly a sense that Malaysia and China have implicitly agreed to pay heed to each other’s legitimate interests and go to extra lengths to avoid playing out their disputes through the media. Furthermore, there’s a perception, at least on the Malaysian side, that the relationship is highly prized and historically significant.

  That significance derives from the establishment of diplomatic relations between Malaysia and the People’s Republic of China in 1974. Indeed, Malaysia was the first member state of ASEAN—which then also comprised Indonesia, the Philippines, Singapore and Thailand—to have formal relations with China. At a time when Malaysia and many other ASEAN member states had to contend with communist insurgencies—all backed in varying degrees by Beijing—a rapprochement with China should have been unthinkable. Nonetheless, the Malaysian prime minister at the time, Tun Abdul Razak, moved to establish relations with China, partly in the hope that Beijing would stop supporting the insurgent Communist Party of Malaya (CPM). Beijing didn’t immediately accede to Tun Razak’s request, but by the late 1970s it was gradually being met.

  Whether or not Tun Razak’s overtures were instrumental in Beijing’s subsequent curtailment of its support for the CPM can certainly be disputed. Given that the late 1970s saw the beginnings of China’s reform and opening up, a more accommodating posture towards its neighbours could well have been expected in any event.

  But in Malaysia, ‘Razak to China’ continues to be regarded as a signal event in the country’s diplomatic history. It’s a notion that China seems keen to perpetuate, and that suits Malaysia just fine. For instance, whenever Malaysian officials visit China—even to the most remote parts of the country—Chinese officials rarely neglect to thank Malaysia for being the first ASEAN member state to establish diplomatic relations with China. While it’s likely that such sentiments are expressed on instructions from Beijing, they nevertheless generate a positive atmosphere for interactions between the two countries. They also serve to underscore the idea that China has a long memory, that it never forgets kindnesses (or injuries, for that matter).

  All of this might be read cynically as a capitulation to China’s growing might and a naive acceptance of its diplomatic rhetoric. But would it make sense for Malaysia to adopt a more muscular approach towards China?

  It’s hard to argue that it would, at least for now. In general, China’s treated Malaysia with kid gloves on their overlapping maritime claims. Unlike in the case of the Philippines and Vietnam, China hasn’t publicly objected to Malaysia’s oil and gas explorations in the South China Sea. Looking at the bigger picture, China is Malaysia’s largest trading partner, and no other Southeast Asian country trades as much with China as Malaysia does. In 2012, the Chinese Embassy in Kuala Lumpur was the second-largest issuer of Chinese visas in the world. Given the intensity and benefits of the relationship, it hardly makes sense for Malaysia to depart from its current policy, which puts a premium on quiet diplomacy with China.

  Nonetheless, Malaysia’s unlikely to allow itself to become so overwhelmed by China that its independence of action in the international arena is stymied. In other words, Malaysia will hedge against becoming ‘Finlandised’ by China. This primarily takes the form of Malaysia’s strong and growing defence relationship with the US. The burgeoning defence ties between the two countries are perhaps best illustrated by the increasing number of US naval ship visits to Malaysia, which grew from single digits annually in the previous decade to over 30 in 2011.

  Even so, there are distinct limits to the relationship between Malaysia and the US. Washington remains deeply unpopular, or is at least viewed with suspicion, among significant sections of Malaysia’s Muslim-majority population. The invasion of Iraq in 2003 and Washington’s continuing failure to act as an impartial broker in the Palestinian–Israeli peace process have served to entrench a negative view of the US among some Malaysians. So seriously does the Malaysian Government view such sentiments that few details of the 1984 Bilateral Training and Consultative Group (BITACG) Agreement, which underpins the defence relationship between Malaysia and the US, have ever been made public.

  But might those limits in the Malaysia–US relationship be eroded over time, perhaps as China’s might increases? For now, there seems to be very little appetite in Malaysia for a hard balancing approach. Rightly or wrongly, the Malaysian foreign policy establishment continues to view China in positive terms. Even as Malaysia heads towards a highly competitive general election on 5 May, none of the political parties has thus far made even the barest mention of the Zhengmu Reef incident. It’s as if the Malaysia–China relationship’s been placed in a special, politicisation-resistant category. Clearly, the benefits of a strong and close relationship with China remain irresistible.

  So, for now, Malaysian leaders will continue to embrace China’s rise and give it the benefit of the doubt. They’ll continue to downplay regional anxieties about China’s military build-up. But if China decides that amphibious landing ships are the best tools to resolve disputes, Malaysia may well need to rethink its present approach.

 88. joni_tabu says

  mana berita barunya bro shah :)
  RAFALE for MALAYA….konon :) :) :)
  bagaimana program MRCA nya ???…….refurbish nuri ke :) :) :) :)
  hapy new year shah :)

 89. Vat70 says

  woit pandek..sahutla cabaran of the year tu…..GM2 pun kau boleh bawak sekali bantu membantu angkat ketul2 emas masuk dlm lori mcm citer P.Ramlee

 90. adoink says

  ahak2
  madey,gua no komen.
  tapi gua pilih bagi bunga laa beb..
  nanti 10 x kuntum orang balas kat gua..
  1:10..hehee

 91. Batam says

  Sudah ada jawaban mengapa takde posting new. Kerana si Shah Paskal tak punya tema untuk menulis. Takde yang mau ditulis kerana takde belanja senjata. Tengok blogger jiran sebelah yang menggebu-gebu menulis tema alutsista kerana pemerintah, DPR dan rakyatnya bersepaham nak bangkitkan militer mereka. Indonesia akan meninggalkan Msia dalam pembelian senjata secara besar-besaran, sebahagian akan tiba tahun ini. Sila cek tentang belanja kapal selam Kilo dan jet Sukhoi SU35 BM. Alamak pesta mereka….

 92. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…”ilmu formula cipta modal” itu hanya utk diri gm (ii) dan para sahabat karibnya sahaja!!!…sekian dan tak lupo…heheee

 93. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…ADAKAH menjadi satu “keperluan” melakukan apo yg kamu katokan di ateh itu, sekadar utk membuktikan seseorang yg telah dijadikan tuhan itu seorang anak jantan/lelaki [ado kote ado tolor] adalah anak jantan??? ADAKAH kamu dan kalian yg sepemikiran dgn kamu itu sebenar benar anak jantan / berani yg mengikut keperluan nafsu duniawi kamu ke atas orang lain dan bukannya diri kamu juga kalian sendiri??? ADAKAH mahadir itu sebenar benar anak jantan dan berani turun ke bumi “bergolak” palestin secara peribadi sepertimana yg TELAH dilakukan oleh saudara NAJIB [serta ROSMAH isterinya?], wal hal mahadir itu cukup lantang memberitahu kpd dunia KONONNYA dia sebagai pejuang dan pembela kpd org palestin dan buminya serta agamo islam/MELAYU selamo ini??? ADAKAH mahadir itu “sebenarnya” sekadar berani [BERPURA PURA@MUNAFIKUN???] bersuara kpd dunia dan mengarahkan “barua barua” dia utk melakukan kononnya sebagai kerja kebajikan, namun utk memijak di atas bumi pelestin yg bergolak itu sendiri secara peribadi adakah pernah dilakukannya selamo ini sepertimana saudara NAJIB [serta isteri beliau ROSMAH???] ???…ADAKAH mahadir itu sebenarnya mahukan KEMAHSYURAN dan KEDUDUKAN duniawi semato mato dan BUKANNYA TELUS LAGI MULUS di dalam beragamo kpd tuhan yg esa sepertimano yg dipercayai oleh umum, terutama oleh orang MELAYU selamo ini???…wakakaaa dan tak lupo…sekian…heheee

  KEPADA shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

 94. MatThreeFour says

  wass blackshark ke tuan??
  fuhhh..mau terbelah dua kalu kena nih.aku sukaa niyy..
  scorpene ni kecik2 cili api nih.
  dari dulu lagi isu pasal scorpene nih aku pelik pasai payment yang lebih dari kos yg dok hinggar kat pakleman tu.
  aku ghase kita tak beli 2 bijik aje scorpene nih.macam lebih aje.
  sebab 2 bijik tu aje yang dapat publisiti dan yang korang nampak kan..kan..kan..
  yang underwater punye korang ra’yat marhean ni tau ke?
  tak semua benda bley di kongsi…dangerous boss.
  tapi bagi aku lah seorang umat di muka bumi Malaysia nih
  ni semua dilakukan dengan kalimah tauhid yang kita semua junjung…
  alhamdulillah..
  jgn sebab sorang dua yang kau benci kau heret hasut orang lain utk sama ikutkan sifat membenci kau tu.
  kau jangan ingat dapat pecah belahkan bangsa ni.
  apa pun yang jadi, kita jangan berpecah fren.
  **artikel yang baru takde ke boss?**
  **minda aku minta input aje di akhir2 zaman nih**

 95. binggo says

  wow..pandex apalagi….tak terasakah dgn cabaran tue…kalini pandex pasti tercari2 ayat2 utk cover kejantanannya..hehee

 96. MNasir says

  Wa setuju bonar bro.
  Dah lama gua beragan mini sub ni.Boleh main2 pon pon dgn blackshark.
  Dengar kata TLDM dah ada…………………….ooooop!

 97. nase says

  Bro addp,
  Lebih mulia kalau kita yg menyumbang untuk negara. Tak perlu gi jauh, dalam negara kita berlambak simpanan emas jongkong bawah tanah yg dah tertanam zaman berzaman. Saya mempelawa tuan addp yg kyasaf lagi sakti utk keluarkannya. Saya dan tuan admin kita akan bantu bro utk tunjukkan lokasi berkenaan, untuk taja perjalanan pun boleh, dah dah terangkat tp ada masalah utk mencairkannya mengikut lunas undang2, kami juga bersedia membantu bro. Lepas tu, dah dapat duit, kami pun tak nak walau sesen pun, cukuplah bro gunakan duit yg bro dapat utk kebajikan negara dan pulangkan paku buah keras kat ‘mamak’ yg bro dendamkan tu.. Tak perlu gebang2 yg tu kerja GM2. Bro, tawaran telah diberi dan buktikan yg bro adalah seorg anak jantan dan berani turun ke gelanggang – buktikn bro seorg yg bercakap serupa bikin…

 98. StarWar says

  Sesiapa pak menteri yang cabut masa konflik dan balik masa aman, berlagak sebagai hero..orang ini pertama aku cari dan tembak kepalanya, itu pun kalau tak kojol masa perang 😀

 99. Hibah Hj Jasman says

  To pantek,hang tau dak,kita boleh belajar dari tadika sampai ke tahap tertinggi ilmu duniawi bagaimana system yahudi buat kertas tandas dalam terma world financial system ni.tak mo pi sekolah bulih belajar di internet or dari blogger.Apa adahal.Dari tertubuhnya FED at 1913 sampai 2013 ni ada 100 tahun boleh Lebam dan rentung belajar sampai kashaf bagaimana Yahudi Rotchschild buat kertas tandas.Tapi satu jer,yer satu jer yang diharamkan umat sejagat ni dari belajar iaitu daripada mana Vatican dan Yahudi Rotchschild ni dapat modal untuk cipta Kertas Tandas dan world Financial System tu.Siapa nak belajar boleh.Syaratnya lepas belajar,kena tembak mampus.Bawak ilmu tu masuk lubang kubur.Kalau takoot, belajar jer laa ilmu cari harta Karun di sini.Lagi sempoi. Sad but True !

  http://www.youtube.com/watch?v=CdqKESd3zBA&feature=c4-overview-vl&list=PLB88FC802BCF18987

 100. Hibah Hj Jasman says

  Jue,awak tahu tak tuan kambing tu siap setup yayasan optimus prime utk buat tapak perlupusan sampah kertas tisu Zimbabwe 117T tu.Siap kawtim dengan so called traders dari Tewan dan King Kong utk sedut itu kertas tandas ke tapak perlupusan sampah di sini.Dan pak aji no moto selaku ketua penjolok dengan jawatan Ketua kambing hitam dibantu penjolok sekambing hitam dengannya juga ramai ramai tolong jolok dengan janji sorga dunia Jom Beli Trelar…sebab kertas tandas tu banyak kena pakai Trelar untuk angkut ke tempat perlupusan sampah tu.117T punya kapasitor laa katakan.Ramai ler orang meloya yg terkesima dengan janji sorga dunia Jom Beli Trelar tu kelabu mata belaka.Ingat 3 perkara tau.Bila berkata dusta,Bila berjanji tidak ditepati,bila di beri amanah jadi Nanah.melongkop longkop belaka tu.Aku buat finah ke?SAD but TRUE !

 101. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…”karma 1 : 10″. betol or salah ,itu barang tak datang pada lu ngan mahadir ke, takkan pd gua je?…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 102. bukitkuin says

  Salam
  saya pun setuju kita beli pak ja je…alang2 kita nak setanding dengan negara serantau..kalau kita beli typhoon,gripen,hornet atau sebagainya dalam setahun dua lepas tu kita kena fikirkan juga utk beli pesawat lain yang setaraf f35.. eloklah kita simpan dulu baget tu utk pak fa..lagipun mig masih boleh diguna sehingga 2020…paling kritikal upgrade kelas kedah dan kelancaran projek gowind bagi menampung keperluan mendesak tldm..

 103. akudtgdrpantek says

  kihkihkihhh…Julia…Julia!…BETUL dah tu!…malah tanah [sistem] pokok cempedak pun beliau punya tau?…cumo tunggu maso yg “cantik” yo, nak diistiharkan di peringkat dunio!…semakin mengganas gerak kerja keling paria kutty tu dlm MALAYsia skrg ni [kenaikan kos sara hidup rakyat jelata], maka semakin CEPAT-lah “maso yg cantik” tu sampai kpd Grand Master (ii) !!!…wakakaaa dan tak lupo…kihkihkihhh…heheee

 104. maha says

  kadang2 emas ini tak dikeluarkan atas sebab menjaga alam sekitar contoh dekat dgn kita sungai kelang kotor disebab pelombongan biji timah telah kotor air sungai, untuk menbersih ambil masa 40 thn baru bersih gred angak bersih tapi tak boleh diminum itu cakap pakar air itu aku tengok dekat tv lah , emas kita ada semua berada sungai itu menyebab kita tak korek nya, tunggu masa sesuai agak nya dan ada teknologi tak merosak alam sekitar baru kita korek nya, kita jangan jadi macam negeri itu berbangga dengan royalti emas 10juta ada, tapi negeri miskin, apakah negeri itu pasti korang tahu ,,

 105. babuz says

  Eden raso lah lebih baikmesia ni bino kapal solam kocik yang bersesuaian ngan kedalaman solat melako……leh ain kojar kojar… polis enteri ngan singapok navy…hon sikit……..pon…pon..pon

 106. adoink says

  salam 2 all
  2 bro pantek,gua harap aper yg lu bunyikan dari awal benar belaka ,bukan sekadar rancak bertaklid
  membaca hujah dan madah lu dr awal memang gua ada terfana.cuma rujuk gua berkata,bila dtg suara berbunyik,tolak tidak tarik pon tidak,gua perlu mau sahihkan lagik.
  gua bg lu satu code bro,jgn sampai lu lupa,”karma 1 : 10″. betol or salah ,itu barang bakal datang pada lu.
  gua harap lu betol aper yg lu kata.

  jgn bagik member2 blurr bro.
  callo

 107. anak johor says

  kerajaan tak pernah serius pun utk kuatkan wataniah bro, klu bersungguhlah kerajaan nak kukuhkan dan tambah jumlah wataniah, semua sekolah2 di ubahsuai sedikit utk tujuan latihan wataniah setiap hari cuti sekolah.mesti nak dapatkan 1 juta orang tak akan ada masalah. jika krusus lanjutan barulah boleh difikirkan utk dibuat di kem2 tentera berdekatan atau dibuat di tempat2 PLKN yang digunakan secara bersama dgn pelajar.

 108. akudtgdrpantek says

  SEMUA tulisan aku di dalam blog ini hanyalah sebagai “PENDAPAT PERIBADI AKU” yang tidak memerlukan barang sezarah pun kepercayaan sesiapo dan apo apo!…Dimaklumkan…heheee

  PEMIKIRAN STRATEGIK “MELAYU” akudtgdrpantek @ ADDP…heheee

  KHAS buek kalian semuo yg sibuk sesangat masa dan ruang hidup duniawinya hingga tiada masa utk memikirkan tentang masalah sebenar dirinya dan masalah sebenar bangsa MELAYU-nya sendiri…!

  Nota : KELEMAHAN orang MELAYU selepas dijajah pemikirannya oleh bangsa pengganas selamo -+500 tahun hingga SEKARANG ialah “hilangnya” sifat ke-TELITI-an di dalam diri mereka dalam memahami sesuatu perkara yang besar lagi penting untuk diri dan bangsa mereka, seperti perkara JATI DIRI mereka dan HARTA BENDA mereka, hasil tinggalan nenek moyang mereka sebelum ini !…Mereka sudah tidak dapat membezakan yang mana benar dan yang mana salah di dalam kehidupan seharian mereka…Orang MELAYU juga sudah tidak tahu membezakan yang mana satu yang dikatakan EMAS FIZIKAL di dalam Sistem Dunia dan yang mano satu pula yang dikatakan “DANA [wang]” yang bersandarkan emas fizikal di dalam Akaun Sistem Bank Dunia [Negara] yang selama ini berulang kali cuba di ROMPAK dan di RAMPAS oleh sekumpulan manusia yg dipimpin oleh manusia DAJJAL yg berjiwa yahudi [chennai?] + inggeris sekarang ini???…sekian dan tak lupo…heheee

  KEPADA shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

 109. naza says

  pak menteri dah stand by beli tanah di ostolia, uk, us… dimana mana lah… kalau meletus konflik, depa chau la…. kita la yang bermati matian mempertahanan negeri ini. bila dah aman.. depa balik la sini semula. alaaaa… politisyen bro….

 110. Julia says

  hehehe tuan punya pokok cempedak dan buah cempedak relex jerrr sambil makan kuaci tengok kambing2 dan tokong jolok terkial2 hehehehe acaner tuan ADDP 😀

 111. Julia says

  Kalau Ehem ehem tu si mamak memang iyer ler..jangan jolok punya jolok terjolok sarang tebuan udah ler…memang naya ler semua2 kambing dan tokong jolok. Tuan kambing jugak yg tergelak2..Udah2 ler..mende bukan hak awak…,

 112. Mantop says

  Bagi aku plak perang US-China nih macam dah x bleh nak elak lagi…Perang antara Kuasa yg sedang meningkat naik (China) ngan kuasa yg sedang merosot (US)…Mcam perang dingin US-Soviet…US berlumba ngan masa sekarang nih dijangka tahun 2020 nanti China akn jadi Ekonomi terbesar dunia atasi US… Kalo US berhajat nak kekal sebagai satu2nya superpower die apa cara pon kena sekat China nih….Mungkin taktik era perang dingin Soviet dulu kitar semula balik…Kalo yg beria-ia nak perang aku rasa US….Malangnya bagi kita negara ASEAN kawasan perairan berdekatan kita pulak nak dijadikan buffer zone oleh China dan perlu dikuasai oleh China supaya misil US xleh dilancarkan dan sampai ke tanah besar China dari kawasan LCS,paracel,laut china timur nih…disamping nak secured SLOC die n elak blokade..Sebab tuh China pulun gila nak jadi blue navy…Banyak minyak dia datang dari middle east selain afrika takde cara lain selain jadi blue navy utk pastikan benda2 nih x diblok….Kalo sekarang nih US dominan kat peraiaran antarabangsa dan kalo dibiarkan China nih terus berkembang…US akan ada pencabar kat laut antarabangsa…
  Kita nih cam buah catur jer…Pemainnya China ngan US…Sama gakla ngan taiwan,jepun,korea selatan….silap ari bulan lunyai kena lanyak ngan beribu2 misil China… Tak taula ni pendapat 2 sen aku jer…nasi lemak pon lagi mahal…hahahaha

 113. Hibah Hj Jasman says

  Ada kena mengena dengan Ehem ehem itu awak tahu tak?Mana boleh takde kena mengena?Orang dah terjolok buah awak dari luar pagar mana boleh kata tiada kena mengena?Dia ada kena mengena di bahagian yang bakal TERKENA @ WA KENA BEB ! bersama samalah tuan kambing,Tukang jolok buah,pak aji no moto dan kertas tandas Zimbabwe 117T itu.Kesian pasukan penjolok yang rela hati,terang hati,gelap hati,berhati hati,tiada hati perut,hati kering yang ramai yang berbelang belang dan bertanduk semua nya gelap gelita belaka.Kertas tandas punya pasal habis semuanya Lebam dan Rentung.Sad but True Jue !

 114. Hibah Hj Jasman says

  Memang laa menyampah sebab mengharap buah dari pak haji tapi pak haji tu tak sedar yang pokok cempedak yg dia dok terkial kial jolok tu bukan pokok dia.Luar pagar pulak tu.Yang pak aji ni pulak tak tahu yg dia tu jadi Kambing hitam kepada tuan kambing tu utk jadi tukang jolok.Pandai Tuan Kambing tu bagi arahan suruh pak aji tu cari geng penjolok cempedak tu seramai 500k orang berbelang belang,bertanduk,berkopi tolong dia jolok sekali.Siap umpan dengan upah baik punya klu dapat jolok cempedak di luar pagar tu nanti dapat upah kertas tandas Zimbabwe 117T.Tahu cerita ke tak tahu cerita?Pergi laa Tanya Pak Haji tu ada baiah ke tak.Kesian korang yer.Tidak ambik iktibar kisah bahtera nabi Noh.Atau x tahu cerita langsung.Korang tak tahu cerita ker..Kertas Tandas Zimbabwe tu dah beku dalam aisbox freeze jadi air batu semenjak dari 2010 lagi.Itu pun tuan kambing tu suruh jolok lagi.Punah Sihat yg tak beberapa nak sihat laa jadinya tunggu masa nak disimpan jer.Tunggu ler sampai Lebam dan doa banyak banyak semoga Buah cempedak yang dijolok tu gugur juga ke bumi dan bila menyentuh saja permukaan bumi secara otomatik buah cempedak tu transform kepada tisu tandas Zimbabwe 117T. Sad but True.

 115. maha says

  adakah rusia berjaya berjaya betul masalah mereka dan mengunakan pada thn 2016 itu tunggu dan lihat… ramai rakyat us marah pada program f35 babit kos amat tinggi, sekarang singapore ambil tungu dan lihat antara nak beli atau tak f35 ini

 116. maha says

  ya memang betul problem pak fa enjin baru yg bermasalah sebab gas di keluarkan belebihan di banding f35 terlalu banyak masalah elektronik, tak berupaya pertempuran dogfight,, f35 hook untuk mendarat di atas kapal bermasalah ,, marah pada mari tengok apa masalah pak fa rusia ini

 117. StarWar says

  Panglima TLDM dah minta bajet dengan kerajaan untuk upgred kedah class sebagai keperluan utama selepas kejadian PLA buat latihan di bintulu, antara yang di minta adalah radar baru untuk menggantikan radal sedia ada kelas kedah, peluru berpandu anti kapal dan beberapa lagi, tetapi seperti biasa kerajaan akan jawap tak ada bajet, pak menteri ini ingat mereka boleh duduk ke di atas kerusi empuk dan bilik hawa dingin tu kelau perang meletus, tak ada guna kemajuan yang di capai kalau terjadi perang, kita tak minta tapi kena bersedian dan beringat..kemajuan harus seiring dengan kekuatan pertahanan

 118. nase says

  Salam…
  1. Nak ulas addp, betul ke mantan PM (Tun M) tu dah rompak rezab emas negara..? Setahunya, rezab emas ni masih ada kat dalam bumi lagi sebab lombong2 emas masih banyak beroperasi, mungkin menanti GM2 addp untuk keluarkan, mana tau karamah GM2 ni boleh terangkat semua emas2 ni, maklumlah seolah2 hidup Malaysia nanti ‘bergantung’ kepada GM2 melebihi usaha rakyat.
  2. Difahamkan juga, masa Tun M jadi PM, satu pasukan khas juga pernah buat eksplorasi menaikkan emas2 utk kerajaan ni tetapi gagal kerana sebab2 yg khusus – jadi macamana nak kata Tun M yang menjarahnya…
  3. Berkaitan dengan emas, serta macam2 lagi cerita harta warisan, lebih baiklah kita tumpukan hal2 semasa berkaitan peningkatan kos sara hidup yang mencengkam ni. Kalau benar sekalipun, biarlah individu yang berkepandaian melakukannya. Mana tau mamat2 ni dapat banyak duit,dibelinya semua konsesi lebuhraya, air, tenaga dan sistem rel lepas tu diinfakkan kepada rakyat pada harga minimum sekadar menampung kos operasi dan gaji.
  4. Difahamkan juga, harta2 warisan ini hanya diwariskan kepada individu tertentu atas sifat dan ciri khususnya dan dia tau la macamana nak buat. Kita yg kat luar ni, tak perlulah sibukkan diri sebab tak memberi apa2 manfaat ata kesan pun atas usaha mereka.
  5. Berkaitan keselamatan, semuanya berkisar kepada duit. Ada duit, banyak benda boleh dibuat. Tak ada duit, merempatlah kita.

 119. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…cukup2 tu maha oiii !…nak kayo wajib “JILAT” pantek aku ni haa !…bukannya hidu kentot bacin mahadir tu sampai bertaring!…wakakaaa…kihkihkihhh…sekian dan tak lupo…heheee

 120. ace says

  >apa2,

  unknown creates fear. fear creates wants. wants creates opportunities. opportunities creates manipulation. manipulation creates creativity. creativity creates domination. domination creates puppets. put that ‘unknown’ inside the equation and it will sum up and spell out for you the word ‘ilmu akhir zaman’.

  2. pakcik imagining, anak ‘apa2′ are hinting about ‘probable war’? thus the collecting issues. war instill fear. on provision of a future doubtful event, literally –> ‘the unkown’, we tends to turn paranoia, thus justifying our wants through military budget like what japan did, indonesia did, even among the weakest of the s.e.a, filipina have turn themselves to hidden hands who also want to push their own agenda.

  3. pakcik can only ponder, while there are many theories out there, whilst some of it might be significantly true, the greater Allah’s plan leaving them stage director (hidden hands) dumbfounded. al-imran – 54. while a conventional military expert enthusiast will explain the FAQ by the book, a muslim military expert enthusiast with quran as his/her pedoman will explain that this is about ‘al-baqarah – 120′ (disclaimer; pakcik not expert). please open and read it. we muslims are certainly not in habit of reading, including pakcik-self, much irony when we have a very wonderful kitab suci al-quran that tells us almost all that Allah open the hijab for us to know. while them (nasrani) study this, thus the ahli kitab nickname, we muslims holds little value for al-quran. even yahudi studies it.

  4. the sudden increasing in gov.’s effort to manage economy has lifted up issues. don’t we are already inside a staged play? the political system, human rights, capitalist economy and etcs. ‘to correct up a false build lego structure is to not adding it up’, ‘break it apart and rebuild’, which is something that is near to impossible to be done. if you cannot change the world then change one self. sarcasm-ing every ‘little dots’ that connecting each other to make out the lines is a world wide trojan trend. as if this is not bad enough, we are promoting dividedness among us muslims. an utterly sampling thinking inside the population view. this trend is applying in many sides of the world. war has many faces. if war is an external factor, divided cancer is an internal factor. war doesn’t necessarily has a physical impact and appearances, war can also invade us socio-culturally, norms acceptance, and etcs. look at what they did to korea. the k-pop fever will make their jumong’s ancestor turn in their grave. japan nevertheless has lost its nadeshiko’s asian value.

  5. the malay says; ‘tiada rotan akar pun berguna’. everybody are choosing side, formulating strategy, hesnhin-ing kamen rider, beefing-up them condor heroes, creating chronosphere, putting-up iron curtain, justifying all sorts of events and even the seems ‘humpty dumpty’ on the wall will have a great fall, following the flow at its best.

  fret not, sehebat mana ‘staged play’ manusia, as muslims, pakcik encourage you all to have faith that Allah is the best planner there is. Let’s do, hope and pray our best so that whichever path we choose it is directed in the way that Allah’s favor. preparation also should not be neglected. the Islamic discipline of war insist that to enter a war, we must be prepared, if not it is a suicide. And suicide is haram. Thus if ‘collecting’ does happened, let’s pray that it is for the sake of mempertahankan nyawa, agama, dan negara.

  Sorry pakcik cannot verify you.

 121. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…suatu pemikiran dari Julia yg menarik utk “diikuti” bagi mereka yg berminat dgn rahsia dunia dan akhiratnya!…terima kaseh Julia…sekian dan tak lupo…heheee

 122. ace says

  post-taufan di filipina israel turut menyumbang c.s.r-nya. depa buat kerja senyap2x sahaja. tahu2x sudah setup hospital. hospital atau forward intelligence basenya bermodus operandi kan bantuan. ini orang ada PHD dalam merancang.

 123. naza says

  bro kampongku, biar la mereka memendam rasa kerana tidak memiliki aset yang sebegini kental. biarlah kita hanya merendah diri dengan mengatakan,…. belum ajal mereka…. namun mereka memang mengidamkan pasukan sebegini dalam inventori mereka… tapi apakan daya… mereka tidak menjunjong kalimah tauhid….

 124. wann11 says

  Salam bro shah,
  den nk mintak sgt kalau bro shah buat ruang komen ikut muka surat..sbb den pun jenguh nk scroll jauh2 smpai bwh..

  Den pun nk tahu jugak jd ke upgrade kapal kedah class? Sbb lamo dah kapal tu pakai meriam je tambah lg tldm pun dh letak priority upgrade tu..entoh lah

 125. Vat70 says

  Christmas Island / pulau natal
  Secara logika, Pulau Natal ini lebih dekat dengan perairan Indonesia ketimbang Australia, Namun, pulau ini justru diklaim Australia sebagai bagian negaranya. Sampai sekarang, status pulau ini masih “Organisasi Teritori Australia.” .pulau ni letaknya 2,600 km dari Perth 300km ke pulau Jawa, indon. Hmmmmmm Australian akan menempatkan Radar berteknologi tinggi di pulau ini…..harap2 indon dpt menghalang jangkauan radar ini

 126. Taming Seri says

  udah berapa karung tni dpt medali emas di AARM don…? kok sampe sipadan hilang,ligitan hilang,timor leste bisa hilang,GAM punya bendera sendiri.Papua bakal hilang.
  atm gak ngambil medali emas di aarm tp byk dpt emas beneran dilapangan sesungguhnya….puluhan dilahad datu dan puluhan juga dikota2 spt kl….ternyata emas2 itu ada yg berbendera merah putih….hihihi

 127. apa2 says

  maaf saja nak tanya admin atau any penganalisa perang
  betul ke skrg gov dalam diam sedang kumpul duit melalui cukai dan sebagainya demi rizab untuk…. ~10 years from now?? are gov ready for that time arrived …
  macam yg tuan ace cakap kita ni pelanduk je …

 128. apa2 says

  apa saudara addp pasti yg “paria” ni nak rompak dan rampas rizab/emas…. saja nak tanya apa pasti benarkah perkara ni atau sekadar nak bagi alasan dan letak tanda soal —- > ??? andai guna ayat “mungkin” untuk menuduh ini sudah fitnah berat …..saudara bukan manusia terpilih yg boleh menentukan masa depan, saudara x lebih dari hanya hamba ALLAH semata2
  mohon jgn sebarkan cerita kedai kopi anda disini jika x pasti x perlulah sebarkannya.
  mmg saudara admin x delete tapi sebahagian kami dah cukup menyampah dengan ayat sebegini kerana niat addp nak menyampaikan ilmu tapi sayang dah jadi busuk… —– (iklas dari hati)

 129. maha says

  kau orang meriam howitzer rusia masih prototaip, blog military of malaysia power tak siap lagi protoipnya’ ini bergurau aje ya

 130. Orang Kajang says

  bila nak keluar artikel baru ni ? eden dah lama sangat nunggunya. kalau boleh eden nak artikel pasal piramid.

 131. MNasir says

  Tuan Naza n Tuan Maha.
  Russia juga bermasalah dgn projek PAK FA T50nya.
  Kedua2 PAK FA T50 dan F35 telah dioffer kpd Malaysia.

 132. Ameer says

  Sama juga seperti TNI bermental tinggi dimana lari dari perang menggunakan teksi. Juga seperti peristiwa kalabakan dimana TNI sendiri membunuh anggota ATM yang sedang bersembahyang maghrib kerana juga TNI bermental tinggi. Serta juga dimana exercise TNI bersama ATM, ada anggota TNI tertembak lutut sendiri. Cerita tu tak diperbesarkan, hanya segelintir sahaja yang tahu. ‘Mental Tinggi’. Dan lagi satu, US guna jet untuk serang puak Taliban yang langsung tiada jet, itu kamu tak mahu kata ‘mentaliti tinggi’. Oh lupa, kamu kan anak special US.

 133. Ameer says

  Bukti meminta-minta SU-35? Setahu saya hanya kamu sahaja meminta-minta itu dan ini sehingga dapat barang free. Negara kaya tapi dapat hibah? Where’s the logic? Oh wait, shit is your logic. Jangan sampai jadi macam kapal perang tu, senget teruk dah. Hal tu dah setel ke belum?

 134. maha says

  bagi aku kita tersepit di tengah2 antara kawan dan untuk pertahankan wilayah kita.. barat termasuk isreal cuba bekal senjata pada asean contoh pilipina rangcang perkuat angkatan laut dan udara untuk hadapi china,, rancangan vietnam beli persenjataan bekas penjajahnya perancis dan sekutu russia,, suka tak kita terpaksa menperkuat armada kita, ini antara rancangan barat ini untuk galak perang diasian kita kena berhati-hati

 135. Julia says

  selagi manusia mengagung2kan sesama manusia yg dipanggil guru, habib, ustad, kiyai etc selagi itulah dinamakan mengambil manusia sebagai tuhan. FENOMENA yg teramat besar di Malaysia dan Nusantara..sikit2..ustaz dot3 cakap, sikit2 ustaz dot3 bagitau..wahhh populariti mengalahkan selebriti.Ingat…kita bukan kristian atau penganut agama2 dunia yg lain yg perlukan perantara dengan Penciptanya.Ya benar org awam tiada kelebihan ilmu seperti ustaz2 dan ulamak tapi janganlah ustaz2 dan ulamak2 popular ini lupa untuk mengingatkan org awam bahawa mereka hanya manusia biasa yg makan, minum, letih dan mati.Yg tak makan minum,tidur letih etc tu hanya DIA.Nak sanjung…sanjunglah DIA semata2. Ya ibu2, kakak2,abang2, pakcik2, adik2 dan anak2..Yg AHLI sebenarnya tak tahu pun dia ahli dan tak kisah langsung dia ahli atau tidak sebab itu tidak penting berbanding mengenali diri dan penciptanya.Nak marah pada tulisan saya..silakan.Saya suka kamu marah sebab sekurang2nya telah terketuk sedikit tabir ego di hati tu…sama2 kita kembali menyedari hakikat diri.

 136. Julia says

  Haji Jasman and the geng kambing2 hitam saja..takde kena mengena dengan GM2 dan ADDP..begitu juga dengan kambing2 purple, kelabu dan oren seperti Kamal Ashnawi, Raja Nusantara dan entah sapa2 lagi yg karut lagi megarut. Kesian org awam yg gullible meraba2 mencari hala tuju.Cuba fikir satu perkara..kalaulah begitu mudah perjalanan akhir zaman ini berdasarkan hadis2 nabi yg ditafsir pelbagai ulamak maka mudahlah musuh/dajjal/pendusta tu awal2 lagi potong cerita.Padahal hadis2 nabi tu penuh kiasan dan teka teki/puzzle untuk mengelirukan musuh.Agak2 berapa banyak hadis nabi yg sahih yg digelapkan disimpan dan disorok musuh agama….jgn pelik der…segalanya mungkin.Boleh dikatakan hampir 99% fakta disekeliling kita telah dimanipulasikan dan diubah mereka…Rupa2nya Tipah tertipu lagi…

 137. maha says

  itu aku cakap kita ada bom mk82 dan mk83 penah kita ubah suai jadi gbu dan peluru meriam dan motar jadi smart bom, ini kita beli dari us dan euro, kita buat bom hanya buat dumb bom , zaman sekarang teknologi, macam mana syarikat military kita nak maju…
  jika kita hanya buat benda yg buat syrikat dari negara miskin,contoh mk82 dan mk 83, peluru biasa yg dibuat oleh negara miskin mampu buat nya dengan menjual harga murah dapat kita bersaing harga mereka ini,mungkin akan datang syarikat kita akan gulung tikar jika tak buat sesuata teknologi baru… fikir2 kan lah

 138. maha says

  wo..pendek aje nama mahadir pun tak betul ,hari baca surat kahbar ejaan nama mahahtir pun tak betul balik kau pergi sekolah, aku tak guna smile dalam mana2 tulis aku ini, tak payah lah berpura-pura si pendik kau cuba ceroboh pc aku tapi kau gagal padan tiap2 hari bunyi pc bunnyi tin..tin..tetap kau gagal pendik wak..ka..ka…., aku nasihat kau jangan pandai2 guna nama aku ini termasuk kawan sekotek kau itu

 139. naza says

  rujuk para (b):….
  60% naval fleet US akan berada di pasifik by 2020?…… hurmmmm….. very obvious……. (begitu besar force yang diperlukan untuk `menangani` sebuah negara kecil)

 140. Commodore says

  Kami lupa ke atau kamu yg tak boleh terima? Cuba baca sejarah dulu.
  Mana bagus antara mati nak merdeka dgn hidup nak merdeka?
  Yg satu bersemangat tinggi tapi yg satu lagi bermental tinggi.
  Ada nampak bezanya tak?
  Hehehehehe!

 141. ace says

  ramalan anak shahpaskal hampir menjadi kenyataan.

  baca artikel:
  (a) http://freebeacon.com/chinese-naval-vessel-tries-to-force-u-s-warship-to-stop-in-international-waters/
  (t.w.f.b)

  (b) http://usatoday30.usatoday.com/news/world/story/2012-06-01/panetta-asia-warships-pacific/55337092/1
  (u.t)

  —————————-

  1) gambar china fleet:
  http://malaysiamilitarypower.blogspot.com/2013/11/liaoning-aircraft-carrier-battle-group.html
  (m.m.p)

  2) gajah sama gajah bergaduh…
  http://3.bp.blogspot.com/-y4-Qop-wZGA/UpK_68WDVeI/AAAAAAAAFCk/AXHeJRp4Yp4/s1600/485509-china-v-us-in-the-pacific.jpg
  (m.m.p)

  3) pelanduk mati ditengah2x…
  representing… fitted but not with… the fable plug and play ship… the invincible kedah’s class kd perak…
  http://3.bp.blogspot.com/-stJWax5oli8/UpQhRb6DYfI/AAAAAAAAFDg/q7iZ9RYbMeI/s1600/b8267e7f.jpg
  (m.m.p)

  —————-

  direct (konflik berkepentingan a.k.a spratly) or indirectly (panda vs helang), kita akan terasa tempiasnya dalam bermacam bentuk regardless of the battle stage taken places. walaupun ada buffer country, neighboring country complexity factor…d.s.b…tiada jaminan dengan berkecuali kita akan selamat apatah lagi bermuka2x melainkan dengan izin-NYA. sini minta panda sinun ‘welcome to the marine club’. pakcik percaya intel kita dah lama dapat hidu bahana gajah2x rakus ini. apa agaknya strategi yang dimainkan oleh pemikir keselamatan kita? dari segi asset dan bilangan kita memang tidak mampu untuk ‘compete in arms length’.

  2. bagaimana tahap kesedaran dan praktikaliti diperingkat masyarakat kita jika terjadi perang? pernahkah kita dididik? kredit kepada anak shahpaskal sebab ada ajar keperluan yang dibutuhkan ketika darurat melalui artikel lama beliau. menjadi paranoid mungkin bukan itu yang diinginkan oleh pemikir strategi keselamatan kita. tiada hari tanpa belanja alutsista xd. tetapi melihat kepada senario yang semakin memanas adakah masih wajar persediaan kita?

  pakcik cuma berharap perancangan perolehan asset2x ketenteraan yang telah dimeterai 10-15 tahun sebelum ini akan sempat direalisasikan dalam inventori kita dan terlatih secukupnya within the ‘time constraint’.

 142. Dean says

  Kupasan yang menarik…..ishh! mana ADDP ni? merajuk ka? aden tertunggu-tunggu jugo timbal balas artikel nih.

  Hj Jazman ada sangkut paut dgn ADDP ko? dunia oh dunia…

 143. Commodore says

  Salam,

  Wah, menarik jugak penjelasan saudara ni. Alangkah baiknya jika saudara dapat berkongsi cerita ini supaya kami yg kehausan diforum ni dapat menambahkan pengetahuan dan kefahaman tentang issue ini. Semoga ia memberi kesedaran dan menguatkan jatidiri Bangsa Melayu melalui penjelasan sebegini. Banyak manfaatnya.
  Saya tidak segan untuk meminta kerana kita perlu belajar dari yg orang tahu.
  Harap dapat saudara kongsikan ilmu pengetahuan ini. Sekian

  Wassalam

 144. binggo says

  Lanjutan dgn citer singapore melengkapkan alat perangnya dgn segala mcm guided bom saksikan pula GPS guided mortar shells ciptaan US..nampaknya teknologi beralih drpd konvensional ke precision dan guidance..pandek tak minat nk reka 1 sistem yg real..atau nk cakap psal citer hayalan jer

  link: http://www.liveleak.com/view?i=309_1379427496

 145. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…MENGAKU je lah mahadir paria hoiii, yang engkau tu SUKAKAN pantek aku yg maseh gebu dan kental ni, berbanding pantek si dia milik kamu tu yg sudah KEDUT usd $bertrillion tu!!!…wakakaaa…jangan mare aaarrrr dan tak lupo…heheee

 146. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…itu lah petunjuk Tuhan bahawa jiwanya adalah jiwa PARIA bukannya MELAYU!!!…cakap bahasa MELAYU dio pandai tapi menulis di dalam bahasa MELAYU kito, dio BODOH lagi BANGANG!!!…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 147. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…[Maka, gua tak heran, kalau Toyota, Melayu punya, Jepun cuma runner.]…TERBAIK TUUU!!!…TAHNIAH!!!…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 148. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…”MAHA”DIR BODOH yae yaee…MAHADIR BANGANG yae yaee…MAHADIR PARIA yae yaee…wakakaaa…jangan mare haaaa…heheee

 149. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…pandai kamu ini memahaminya dan “mengaitkannya” dengan isu isu semasa dunia!…TAHNIAH!…heheee

 150. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…betul dan benar ke keyakinan engkau itu?…kalau setakat maklumat engkau ambil dari lembaran kertas dan lembaran “BATU BATAN” yang engkau banggakan selamo ini melebihi tuhan engkau, tak payahlah nak mengajar manusia yang sedang langsung membuat urusan itu?…atau kalau sekadar mendengar kata kata cherita yang keluar dari mulut paria tu, tak payah lah nak tunjur pandai lebih dari manusia yang punya urusan itu?…ini lah jenis manusia yg cuba memutarkan alam menggantikan Tuhan yg Esa, bilamano mangatakan manusia lain yg punya agenda politaik yang cuba tebuk [ROMPAK dan RAMPAS] akaun rizab bullion itu yg sudah bertahun berada di dalam sistem bank negara terutamanya!…wal hal, Siapo tahu “mungkin” diri paria itu yg sedang berusaha utk itu, sejak dari dahulu hingga sekarang dan boleh jadi hingga ke akhir hayat dia???…”mungkin” siapo tahu usaha itu digerakkan dengan menggunakan haji haji kambing hitamnya atau yg sebusuk dengannya!???…tapi cherita sudah DITERBALIKKAN kpd manusia AWAM macam kamu dan kalian, lebih lebih lagi ke atas -+ 1 juta manusia yg telah MELEBURKAN duit mereka ke dalam dana dana yg bernamo pelbagai namo itu, kononnya cherita Grand Master (ii) dan Imam Mahdi itu adalah cherita dia, KONONNYA JE LAH!!!!…sekian dan tak lupo…wakakaaa…heheee

  KEPADA shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

 151. maha says

  memang tak kena tindas pun semasa tun m dulu, aku hidup sihat aje makan cukup, boleh tukar kerja tukar kerja pula itu, gemuk2 pula aku ini kerana makan, aku suruh kau bukti kau tak boleh bagi, ada lagi ada lagi malas kerja, harap tambung jihad tin milo untuk pemimpin itu hidup, pelik kan ada lagi orang macam itu

 152. james says

  inilah suara orang yg sombong (tak mau mendengar kebenaran)
  mana ATM dapet medali di lebanon, mau guna panser pun pesen dulu ke bandung

 153. shangri-la says

  Ok maha..aku rasa ‘tampar’ tu maksudnya tanpa..aku berkali kali kena baca baru faham..berhentilah berpura pura dan bertuhankan nafsu dan dunia..hayat pun bukan panjang lagi pun kan? Tuhan Maha Melihat..setiap kebatilan pasti akan lenyap dan KEBENARAN pasti akan dizahirkan…kali ini melalui wakilNYA iaitu khalifah dunia yang ditunggu tunggu oleh semua umat manusia..Jadi segala tuduhan dan khayalan bodoh kamu maha tak memberi kesan pada jiwa kami…pada aku fikiran bernas Tuan Addp lebih memberi kesan…

 154. Commodore says

  Benda ni dah jadi tradisi kat blog ni bro. Saja org nak suka2 menyambut artikel baru dari shah. Itu aje
  Takkan la kau bahlul sangat sebab benda macam ni pun kau boleh sakit mata. Setiap blog ada identitinya sendiri
  Relax la bro. Kalau kau tak boleh terima, berambos aje!

 155. Julia says

  Maha, julia versi julia tulen takdo ko hehehehe…apolah korang ni susah2 teka aku ni pompuan ke lelaki..kih3…

 156. Padan Muko says

  Kau jgn banyak cakap, pokoknya siapa yg dapat hibah tu adalah penjilat. Strategi apa bende?
  Bersikap keras? tapi kenapa ambil hibah c130h dari Ostrali, keras apa?
  Tahi kau aja yg keras. GOBLOK.
  Bermental tinggi konon…………… Kih kih kih kih!
  Aduh pak, aku nak pegi jamban dulu !

 157. maha says

  f35 bermasalah’ cakap pereka jet f16′ pierre sprey,, negara mernyetai progam f35 tersebut akan menhadapi masalah kalau tak percaya boleh cari google dan youtube , padanlah us tiba turun harga tapi kos sanggara meningkat, jika us tawar akan f35 pada malaysia cepat2 lah kita lari dari us ini…

 158. faisal 9w2wbt says

  so, apa kena mengena dgn kami? kamu berasa bagus dan boleh ganyang kami?
  jika benar, ternyata kamu ini orng onrg yg busuk hatinya…

 159. essos says

  Alhamdulillah… Walaupun selalu ke Putrajaya dan pernah bersolat di surau dan masjidnya, baru terperasan takde satupun kuil atau gereja atau tokong dan seumpamanya di sana bila dihighlight blogger 1Malaysia.

 160. shangri-la says

  Bukan US sahaja, malah australia, UK, dan negara2 kuasa dunia lain datang menghulurkan bantuan.bukankah antara syarat pinjaman haruslah mengikut arahan GM ii itu? Negara2 kuasa besar dunia adalah dibawah telunjuk GM ii sekarang ini?

 161. shangri-la says

  Jadi mahadir terpaksa melepaskan jawatannya selama ini atas arahan GM ii? Aku rasa bukan atas kerelaan mahadir pun malahan dipaksa untuk melepaskan jawatannya kerana mendiskriminasi dan menindas orang2 melayu di bawah petronas selama ini .Syabas kepada GM ii dan sahabat2 karib beliau…

 162. shangri-la says

  Huhh..kamu kata orang melayu tidak ditindas di bawah tun m ? Jelas kamu bukan berjiwa melayu kerana tidak tahu penderitaan dan kesengsaraan bangsa melayu selama ini…jelas 1500% maha berjiwa rentung hehe

 163. shangri-la says

  Wakaka amat malangnya kamu bila bercakap begitu…lagi malang bila membaca dengan isi yang tersurat…fikiran yang telah dicuci oleh pendusta agama@dajjal..

 164. Magneta says

  Pandangan Akudtgdari pantek atau sesiapa saja mengenai GrandMaster II adalah salah…kerana ADDP membuat tentangan terhadap Che Det dan pada masa yang sama memberi publisiti kepada bijaN apa hal ni ADDP? masih dok dalam tong taik ker?Nak cuci tong taik tapi masih duduk dalam tong taik? This is ‘SHIT’ kata arwah Shahnon Ahmad.ADDP untuk pengetahuan anda Imam Mahdi @ gelaran yang diguna-pakai anda ‘Grand Master II’ tidak akan duduk dalam ‘TONG TAIK @ Politik Kepartian’ dia akan membawa sistem Islam yang syumul sesuai dengan Islam sebagai Ad-Din.Apa itu Ad-Din sistem perbankan yang dilupuskan diganti dengan sistem Baitul Mal (o Interest), Perlupusan sistem matawang fiat diganti dengan Dinar (Emas) dan Dirham (Perak).Sistem Perundangan Konvensional dengan sistem Islam (Hudud) no optional, Sistem Pendidikan berteraskan tauhid bukan nya sistem berteraskan sekularisme etc.Seperkara lagi untuk tuntutan rizab bullion ‘akaun White Spritual Boy’ @Gold Bullion Sriwijaya dlm Federal Reserve,World Bank,IMF etc bukan lah pada endorsement Grand Master II tapi pada bunda kanduong @ bloodline Sriwijayamala (Dinasti SriDharmaraja).Kenapa tak percaya lagi? Syeikh Wan Daud Al -Fathoni pernah menulis dlm catatan nya bahawa di zaman Al-Mahdi akan bangkit bersama-sama beliau 7 Puteri dari bloodline 7 Ratu…kalau kamu tahu siapa mereka ini makna cerita kamu hampir sahih kalau tidak ‘GrandMaster’ kamu hanyalah propa dari agenda politaik yang cuba tebuk akaun rizab bullion ini.Bloodline 7 puteri ini lah yang bakal claimants ke atas akaun rizab gold bullion yang diangkut oleh penjajah dlm keadaan Kerajaan Malayu lama yang terhimpit dan terdesak atas belas kasihnya pada rakyat jelata. Gerakan Al-Mahdi akan berserta dengan Pemegang Kunci-kunci pembendaharaan yakni bloodline matrilineal Puteri 7 @ bunda kanduong untuk memakmurkan bumi kepada Syariat Islam yang Syumul dengan limpahan rizab gold bullion tersebut. (Kenapa Perempuan pula yang pegang kunci2 ini? bukan Al-Mahdi ke sepatutnya?-P balik khatam sejarah Malayu Purba) Ni nak beritahu Puteri 7 ni lah Naga’s King Daughter (Stuart Wavell).Ingat sebelum Syariat Nabi Muhammad A.S sewaktu Nabi Adam dan Siti Hawa di dalam suhuf2 yang disampaikan sesungguhnya ‘Adam (Kaum Lelaki) memegang kuasa dan Pentadbiran mana kala Hawa (Kaum Perempuan) memegang privillage ke atas EMAS dan harta benda serta hasil mahsul bumi (bukan sesuai dgn kaum Hawa sebagai ‘Perhiasan Dunia’ dan Hawa itu tamsilan pada tanah @ bumi?).Di sinilah bangsa Malayu telah menganut agama tauhid dari zaman mula bani adam lagi kalau dilihat sistem pembahagian kuasa dan harta diwarisi sejak azali lagi sehinggalah datang Syariat Nabi Muhammad A.S sudah berubah dengan sistem Faraid lelaki dapat lebih.Namun atas rizab gold bullion moyang diraja malayu purba maka masih ikut hukum adat (sebab ni harta pusaka dari zaman purba -ikut matrilineal) maka hanya Bunda Kanduong @ Barisan bloodline Ratu SriwijayaMALA atau bloodline 7 Puteri @ Naga’s King daughter saja lah mampu tuntut @ claimants ke atas semua pemilikan rizab bullion emas yang disimpan oleh musuh-musuh islam itu.Namun sehingga kini musuh2 itu masih belum mampu cari siapa real naga’s king daughter ini.Ini tercatat dlm treaty Siam-Inggeris dan lain2 treaty dalam Region Nusantara ini.Sekian Wassallam.Mesej penting ADDP ‘Jangan manipulasi fakta mengelirukan Rakyat Jelata ini mengeruhkan lagi keadaan bangsa malayu yang makin serabut.Jangan campurkan Grand Master II serta Khazanah Raja-raja Malayu Purba dengan Politaik ini AMARAN

 165. shangri-la says

  DIA tu Tuhan Yang Maha Esa..kita ini manusia kan hanya ALAT DIA semata mata…tiada daya upaya melainkan keizinanNYA semata mata..hehe

 166. shangri-la says

  Wow..cuba fikir kenapa pula fatah dan hamas datang ke MALAYsia semata mata meminta MALAYsia mendamaikan antara ke dua pihak mereka? Adakah disebabkan GM ii? Jika dilihat pada perkembangan yang berlaku di Palestin, Rusia dan Perancis ( negara kuasa besar)mengarahkan Israel
  menghentikan pembinaan penempatan mereka di Palestin? Yahudi zionis sudah semakin hilang taringnya? Jelaslah dunia semakin menghampiri zaman kemakmuran dan kesejahteraan di bawah kuasa pemerintahan GM ii walaupun disebalik tadbir dunia dan kerajaan MALAYsia… Tahniah dan seharusnya kita berSYUKUR…

 167. maha says

  ramai tak sedar typhoon ,gripen ,rafeal di ciptaan sebagai lawan jet f35 dan f22 sebab keupayaan radar nya anti stealth

 168. shangri-la says

  Nabi pun manusia biasa juga bro, cuma yang membezakan adalah darjat dan kedudukan mulia mereka di sisi Tuhan…

 169. dapunta says

  Jalan-jalan kat negeri ‘maya’ kwn terjumpa lak madah nih..cam sedap aje..

  “bismillah…
  akan kau temuinya ‘sigerangan’ itu dinegeri permata berbatu hampar berdada lumut..
  dinegeri yg zahir ma’siatnya dihadapan mata..
  juga negeri yg amalan hatinya subur merimbun..
  takkan kau sangka rupanya..dia..”
  rasa cam sedap kan..kan..
  sedap beb..(“,)

 170. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…PUSING “U” NAMPAK !!!…KESIAN PUSING “U” TAPI AKU TAK LAYAN !!!…PASAL TAK ADO NILAI SAMO SEKALI PADO AKU !!!…”SAMPAH” LAGI “MENGSAMPAHKAN” !!!…wakakaaa…dan tak lupo…heheee

 171. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…engkau tak suka kongkek ko???…tak suko kongkek namo ea “BACUL” !!!…wakakaaa….sekian dan tak lupo…heheee

 172. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…gm buek kojo lokal…mgm buek kojo global…barulah namo ea glokal !!!…”MELAYU GLOKAL !!!”…nak lobeh, tipon den?…itu pun den kono tengok dulu diri tu, layak ko tidak diberitahu???…heheee

 173. Anak Sabah says

  Saudara Haaron Aziz,

  Ini pandangan aku la… Kalau salah, mohon tuan punya blog, saudara Shah Paskal dan ADDP betulkan…

  Cuba saudara sekalian fikirkan, antara penyumbang utama ekonomi Tanah Melayu selepas merdeka ialah apa? Bijih Timah kan? Dalam Rancangan Malaysia pertama dan kedua (yang paling penting di dalam menggerakkan ekonomi negara), Bijih Timah yang d lombong d Tanah Melayu mampu memakmurkan dan menguatkan ekonomi Malaysia.

  Bayangkan, sebelum Merdeka, British dan Jepun dah berapa ratus tahun lombong, tu yang depa kaya. Tapi sebelum depa, keturunan Ngah Ibrahim dan lain2 saudagar kaya Melayu yang melombong bijih timah d Perak dan Sungai Ujong Negeri Sembilan (semua ni dah kaya gila sejak dahulu lagi, siap bawa masuk puak Cina Gee Hin dan Hai San untuk melombong). Silap2, depa lagi kaya dari Sultan.

  Maka, gua tak heran, kalau Toyota, Melayu punya, Jepun cuma runner.

  Maka, gua tak heran, semasa World War 1 and 2, selain Yahudi, ada Melayu juga jadi Big Player behind the scene.

  Ni baru timah, belum masuk bab Emas. Emas ni, hanya keturunan2 tertentu je yang tau. ADDP pun tak nak cerita lebih2, sebab sulit. Hang nak kaji pun, dengan siapa? Mana ada d buku kan?

  Uranium dan Thorium lagi, ada kamu pernah selidik? Ini lah kekayaan Malaysia, selain Geografi yang aman, tak ada gunung berapi, gempa bumi, selamat dari Tsunami.

  Sekian, dan tolong tegur kalau ada kesalahan di dalam tulisan dan fakta saya.

 174. maha says

  yg ditindas bersih yang buat huru-hara, orang melayu tak pernah ditindas ,sila beri aku bukti orang melayu ditindas, jika dilihat orang melayu dan india di pining ditindas ketika pemerintahan tun m tak satu ditindas, kecuai anwar ditindas kerana buat salah

 175. Commodore says

  Nak tanya sikit la, ada ke penyokong bolasepak Indon kat sukan SEA di Myanmar?
  Kenapa tak pegi ramai2 ke Myanmar sokong team bolasepak korang, katanya kamu bermental tinggi.
  Penyokong bolasepak Myanmar pun ramai disini pak sbb mereka jugak ramai yg bekerja di Malaysia.
  Penyokong Vietnam, Bangladesh, Nepal, India, Thailand dan Filipin pun ramai diMalaysia ni.
  Waduh ramai betul penyokong bolasepak negara luar diMalaysia ni pak.
  Ooooooh! Hibah F16 tu strategi US ya? Kalau camtu hibah C130 itu pun strategi Ostrali ya pak?
  Hehehehe!

 176. truthseeker says

  yes, aku sokong. misil adalah lebih effective sebagai asymmetric warfare. Lihat saja Iran, walaupun airforce tak berapa maju, misil teknologi dia boleh dikatakan quite advance. Hasilnya Iran di geruni oleh negara2 jiran(tolak tepi US,Israel sebab memang dia 1 geng). Seperti juga Korea Utara, dgn inventori misil yg banyak, negara2 predator fikir 2,3 kali nak langkah sempadan dia. Kalau lah ada misil ballistic/antiship/sam jarak 40km(sam)-300KM(ballistic/antiship) sudah cukup untuk memberi faktor penggerun kepada bakal musuh. Juga dgn adanya misil dapat mengurangkan kepergantungan kepada aset2 lain. Kos pun boleh di kurangkan. Di tambah lagi dgn jarak max 300km misil malaysia is solely for defence purpose.

 177. ancus says

  Takda pasalnya nak pening. Layan cerita karut ni sebagai penglipur lara. Pemikiran strategik pantek yang telah dikongkek oleh grandmaster..wakaka..

 178. ancus says

  Jumaat adalah penghulu segala hari. Bila Jumaat dijadikan hari cuti rehat maka bapa2 dapat membawa bersama anak2 pergi ke Masjid untuk sembahyang Jumaat. Berbeza dengan negeri2 yang cuti rehatnya pada Sabtu dan Ahad, bapa2 ramai yang tidak sempat pulang ke rumah untuk bersembahyang jumaat tetapi menunaikan Jumaat di Masjid2 yang berdekatan dengan tempat kerja. Di mana agaknya anak2 ketika Fardu Jumaat dikerjakan sedangkan anak2 ini masih perlu bantuan dan galakan ibubapa untuk menunaikan Fardu Jumaat. Aku rasa Johor telah mengkaji perkara ini dan hubungkaitnya dengan kejatuhan moral dan akhlak anak2 yang hidup sepanjang tempoh hari cuti rehat jatuh pada Sabtu dan Ahad. Harapan agar semua negeri2 di Tanah Melayu ini menjadikan Jumaat dan Sabtu sebagai cuti rehat. Benda ini tiada kaitan dengan ramalan Nostradamus.

 179. Hibah Hj Jasman says

  Hancurr laa Si Mamak Paria dan team Rentung dia mempergunakan hj jasman sebagai Kambing Hitam memperdayakan hamper 500k umat melayu dengan dana atau pelaburan yang didakwa sebagai Dana Raja2 Melayu.Bagi 1k dapat Juta @ Billion.Habis 500k umat melayu cerdik pandai dan tak beberapa nak cerdik semua bernafsu besar di kencing hidup hidup.Pada pengunjung blog militer ini andai kata terlabur laa dalam dana hj Jasman melalui SPAA ntahhapakenama korang semua dah game over dah pun.Lost token !…Hj Jasman,Hj Adnan,Hj Anuar Abdul Aziz,Kpt Zahari semuanya kambing hitam cuci Najis mamak Paria…Sad but True..

 180. apiss says

  perkataan indon itu tak punya maksud apa2 pada kami. hanyalah shortform. sama juga bangla.
  perkataan kamu pula seperti malon atau maling itu secara terang bermaksud negatif dalam bahasa kamu! sememangnya niat menghina bukan? nah siapa rasis.

 181. shangri-la says

  KUALA LUMPUR 7 Dis. – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menerima Anugerah Budaya Keamanan sempena Persidangan Keamanan Global 2013 yang julung kali diadakan di ibu negara.

  Dalam majlis anugerah anjuran Yayasan Keamanan Global malam ini, penganugerahan tersebut merupakan pengiktirafan kepada sumbangan Perdana Menteri dalam merapatkan sempadan sosial serta memenuhi keperluan manusia melalui pelbagai usaha kreatif.

  Malah Perdana Menteri turut dikenali dengan usaha menggesa semua agama memperkasa agenda keamanan selain secara sukarela menghulurkan bantuan kepada negara-negara jiran yang berdepan konflik termasuk menubuhkan Gerakan Kesederhanaan Global (GMM).

  Penyampaian anugerah kepada Najib disempurnakan oleh bekas Presiden Guatemala, Marco Vinizio Cerezo.

  Yang turut hadir isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor serta Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Joseph Kurup.

  Anugerah Keamanan Global berperanan menyerlahkan kepentingan kepemimpinan yang bermoral dan inovatif selain menunjukkan kepemimpinan melalui teladan ke arah merealisasikan keamanan dalam kalangan manusia sejagat.

 182. shangri-la says

  beliau itu kemunculannya akan nampak pada perkembangan modal, ekonomi dan kerajaan malaysia khasnya dan dunia (pbb) amnya!…dan beliau akan bergerak dgn menggunakan rangkaian sistem kewangan dan ekonomi dunia!…kemasukan modal yg dipanggil sebagai modal “asing” secara besar besaran ke dalam pasaran modal negara terpileh termasuk malaysia terutamanya selepas ini (pengharaman kawalan modal???), adalah tanda dan petunjuk kepada kemunculan beliau serta sahabat karib beliau di serata dunia!…dan bermulalah kerja fardu kifayah (kebajikan) utk golongan yg 8 itu di serata dunia!…buka fikiran dan perasaan kalian, sambil perhatikan pergerakan semasa politik, modal, ekonomi, dan sosial dunia mulai skrg ini, ya!!!…terutamanya di dlm rumah MELAYU malaysia NUSANTARA ini!!!

  KUALA LUMPUR: UMNO kini diminta membantu proses rundingan damai antara Hamas dan Fatah, kata Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak.

  Perdana Menteri berkata, perkara itu disuarakan pemimpin kedua-dua pergerakan itu dalam pertemuannya dengan mereka secara berasingan dan tertutup di luar Perhimpunan Agung UMNO 2013 di Pusat Dagangan Dunia Putra, di sini.

  “Dua pemimpin Islam yang bertelagah dan tak boleh bersama antara satu sama lain, tapi dua-dua hormati kita dan katakan kalau boleh hendak Umno bantu supaya Fatah dan Hamas boleh berdamai,” katanya dalam ucapan penangguhan perhimpunan itu hari ini.

  Pemimpin Hamas, Khalid Meshaal dan Timbalan Pesuruhjaya Jawatankuasa Hubungan Antarabangsa Fatah, Dr Abdallah Abdallah berada di negara ini bagi menghadiri Forum Antarabangsa UMNO 2013 yang diadakan sebagai pembuka tirai perhimpunan agung itu, atas jemputan UMNO.

  Pertelagahan Hamas dan Fatah bermula pada 2006 selepas Hamas memenangi pilihan raya, menjadikan ia menguasai Semenanjung Gaza manakala Fatah menguasai Tebing Barat.

  Beberapa usaha perdamaian cuba dilaksanakan antara kedua-dua pihak itu sejak hampir tujuh tahun namun masih menemui jalan buntu setakat ini.

  Hamas ditubuhkan pada 1987 sebagai permulaan kebangkitan rakyat Palestin yang dikenali Intifada manakala Fatah adalah sebahagian utama daripada Pergerakan Pembebasan Palestin (PLO) yang ditubuhkan pada 1960.
  Mengenai pertemuan berasingan dan tertutup itu, Najib berkata, Abdallah antara lain telah mengiktiraf Malaysia sebagai inspirasi kepada dunia Islam.

  Menurut Perdana Menteri, Khalid pula menyatakan bahawa Malaysia boleh berbangga kerana ia kini menjadi negara contoh kepada negara Islam lain. – BERNAMA

 183. shangri-la says

  Pengunduran M adalah satu petanda yang cukup BAIK dari Tuhan Yang Maha Esa dan RAHMAT kepada bangsa melayu yang sudah ditindas sudah sekian lama….sekian..

 184. matlambak says

  belum merdeka,, tunggu 999 tahun atau diadakan referendum kemerdekaan,,, keluar dari commowealth = menjadi negara merdeka sepenuhnya,,, jika masih dalam angota c’wealth = ANJINGPUDEL mamaellloy…

 185. dapunta says

  Ceritera yg belum lama belaku…
  Selepas..
  ..13.01.13 lahad datu
  ..PRU ke 13
  ..bank ke 13 terkukuh didunia
  err..solat memanglah 13 rukun

  Maka negeri ‘pemata’ pon diistiharkan oleh baginda ‘wakil allah’,cuti berkalih kepada hari ‘Jumaat’ dari hari ahad…

  Apabila dikaitkan dengan ramalan Nostradamus iaitu tentang seorang raja di timur yang akan “menjadikan hari Khamis (malam Jumaat mula maghrib Khamis) sebagai hari cuti”, maka kwn,dia dan mereka sekalianya pon terfikirlah mengapa secara tiba-tiba Johor kembali ke cuti Jumaat seperti sebelum-sebelumnya yea?
  kenapa yea?…
  bukan google tapi yahoo…

 186. Mat Adam says

  Saatnya Indonesia dan Malaysia melakukan kerjasama strategis bidang pertahanan, kerana kedua dua negara juga menghadapi insiden sadap intelijen dari Aussi dan Singa. Nah, bukankah kedua dua negara secara culture bersamaan pandang, sekedar pendapat sahaja.

 187. Mat Adam says

  Tak habis-habisnya belanja militer Republik Indonesia. Bahkan untuk rancangan kedua apa yang disebut MEF (minimum essential force) Indonesian Army lima tahun ke depan ( 2015-2019) disediakan anggaran khusus belanja senjata sebesar US $ 20 milyar, meningkat 30% dari MEF kesatu saat ini. Kemarin Menhan Purnomo berkata : anggaran kita banyak sehingga pembelian senjata strategis dipercepat.
  Rakyat Indonesia menyambut gembira.

 188. Mat Adam says

  Bulan ini sahaja banyak alat militer yang berdatangan antara lain:
  40 tank amfibi Rusia dari jenis paling modern BMP-3F, kemudian 16 jet made in Korea sampai seluruhnya di Madiun. Dan lain-lain

 189. Mat Adam says

  Hallo sahabat Malaysia, apa kabar neh
  Ada berita bagus dari sahabatmu Indonesia, kemarin Menhan Purnomo melakukan konfrensi pers, isinya : Indonesia memborong 10 kapal selam dari Rusia. Sila cek beritanya dimana-mana situs berita Indonesia.
  Kami sangat senang sekali.

 190. matlambak says

  “Lahat Datu cerita sedih dari melayu”
  Cerita sedih Lahad Datu disebabkan 10 perwira negara gugur dalam misi pertahankan kedaulatan negara. Bukan sebab lain. Derma mencurah-curah membuktikan rakyat Malaysia menyanjung tinggi pengorbanan perajurit yang terkorban . Pengorbanan mereka juga dihargai kerajaan dengan pengurniaan pingat keberanian, bantuan kewangan untuk ahli keluarga, isteri dan anak-anak yang kehilangan bapa. Oleh itu, cerita sedih Lahad Datu bukan kerana kegagalan dalam pertahankan negara, tetapi keberanian perwira negara yang gugur di medan perang.

  “kakek-kakek di bom pake pesawat, sungguh sadis tak berperikemanusiaan”
  Musuh datang tidak diundang. Kedatangan disambut dengan salam perdamaian atas nama satu akidah. Malangnya tidak bersambut bahkan dibalas dengan kekejaman. Kepala dipenggal, mayat diseksa, hati dimakan. Selepas semua jalan perdamaian buntu, maka tindakan ketenteraan diambil sebagai jalan terakhir.

  “carilah lawan yang seimbang, ATM pengecut”
  Abang saya antara anggota ATM yang terlibat secara langsung dalam Ops Daulat. Arahan dari Markas dterima dengan penuh tanggungjawab walaupun nyawa menjadi taruhan. Unit beliau antara unit awal yang diaturgerak sebelum Ops Daulat dilancarkan. Berada di barisan hadapan Lahad Datu selama hampir tiga bulan. Berhadapan dengan musuh yang pada mulanya tak lut ditembak, pergerakan sepantas kilat hasil ilmu hitam yang songsang lagi menyesatkan. Tidur beralas tanah berbumbungkan langit. Raifal M4 Carbine sentiasa dalam genggaman walaupun dalam lena. Sentiasa bersiap sedia menghadapi ambush musuh. Menyaksikan dengan mata kepala sendiri akibat peperangan. Ketakutan sentiasa wujud dalam hati. Bukan manusia namanya kalau tiada perasaan takut.

  Kesimpulannya james, you are not in any position to questioning MAF strategy during Lahad Datu crisis. Nevertheless, as a typical Indonesian, it is understandable that your inferiority complex influence the way you think about us.

 191. tentara jaguh says

  hei pak cik pandan muko yang jaguh,,,tak usah kau banyak cakap lah,,,perihal menerima hibah US itu adalah strategi As yang ingin membendung china di rantau ini,,bukan perkara penjilat,,,

  bicare AUS liat tak tak kau di tv presiden kami bersikap keras dengan aus anda liat pernyataan menhan kami dia nak kasih kapal selam di laut selatan,, liat tak kau CELENG banci….hahahaha

 192. Ameer says

  KF-X mungkin tidak menjadi kerana siapnya KF-X, kebanyakan negara sudah menggunakan pesawat generasi ke 5.

 193. Ameer says

  “RAKYAT KAMI AJE BERMENTAL TINGGI APALAGI TNI KAMI”

  Mental tinggi? Patutla sampai kata fibreglass lagi kuat daripada besi. Ate too much shit perhaps? Most replies from the likes of you are thrash. Tak perlulah membawa perkara bola sepak disini kerana satu dunia dah tahu bagaimana tingginya mental orang-orang kamu sehinggakan terpaksa membawa player Malaysia masuk padang guna APC. Begitulah mentaliti kamu.

  Lagi satu, kapal perang anda yang senget tu dah setel ke belum? Baik jual kat besi buruk je.

 194. maha says

  itulah perfikiran pandek hanya tahu taik aje sama macam ada negara itu suka baling taik dan main taik aje, apakah pendak sekolah di negara itu suka main taik, fikir lah tulisan pendak ini

 195. the semite says

  PL-01 tu baru konsep. tapi, walaupun konsep, boleh jadi jika dah keluar later on, mmg boleh mengalahkan leopard 2 dlm warfare dan tank yg sama standard generasi teknologi ngan leopard 2 seperti m1 abram dan challenger 2. tu yg semua negara yang maju militarinya harus buat bentuk tank spt PL-01, ujikannya, serta mass producekannya kalaulah kerajaan mereka ada duit utk mampu membiayai bagi buat tank canggih ni

  cth mcm f-22lah, kalau f-22 yg stealth serta generasi ke-5 lawan ngan sukhoi su-30mkm malaysia, kompom kalah punya, sebab sukhoi su-30mkm tu standardnya tak sama, cuma generasi ke-4 jerh

 196. the semite says

  xda nak cakap banyak, tapi betul kata bro pm ngan maha, cuba kaji dulu sebelum ckp, cuba berguru ngan google masak2 dan, kalau nak komen, cuba ngan logik yg masuk akal

  satu lagi, saya check dlm google, leopard mmg dikatakan terbukti the best tank, walaupun begitu, tapi bolehkah ianya sesuaikan diri ngan semua persekitaran geografi? adakah durabilitynya juga boleh bertahan lama? dan bolehkah juga mengalahkan pt-91? belum diuji tank anda dengan persekitaran nusantara tropika, belum tahu lagi resultnya. sebab taktik, survivability dan kepandaian manusia membaca persekitaran perang memainkan peranan penting juga

 197. Aini says

  MARI aku tamatkan pengajian kalian di sini?…Grand Master ii [Master Grand Master???…heheee] itu bukan hanya sekadar di atas sistem, tapi SISTEM itu sendiri adalah DIA!!!…

  Apokobondonya Tuan Pantek. Tak fahamlah maksudnya. Che jelaskan.

 198. maha says

  untuk membuat missile perlu sokong industari alat elektronik, jika lihat malaysia memilik syarikat semiconductor yg angak besar tapi tak ada kerjasama indutari pertahaan dengan syarikat elektronik malaysia untuk bangunkan missile seoleh2 tak ada….aku penah tengok dalam surat kahbar dulu kita penah di tuduh oleh us sebab jual peralatan elektronik pada iran ,china, korean utara untuk buat missile.. tapi sekarang baru aku nampak ada kerjasama buat missile antara malaysia dan us itu pun hanya buat cip aje

 199. maha says

  aku bukan meperlekihkan gm2 apa tulis pendak tak masuk akal , cuba berdiri bumi nyata.
  pertama- penah pandek ini membincangkan kelemahan orang melayu dan cuba atasinya dengan beri idea baik nya nampak cuma tun m cakap kelemahan orang melayu, tun atasinya tapi berjaya 23 % pernah pendak menghargai tun m itu tak pernah sepatut pandek itu bagi idea baik untuk mencapai 60% ekonomi bumiputera ..
  kedua- sipendak bangga harta raja2 melayu tak seberapa itu mahu dibanggkan sedangkan ramai orang melayu miskin, bagi idea untuk membanggunkan orang bumiputera
  kau baca mana2 tulisan pendak terlalu bermimpi ,, lagi pun aku tak suka tulis politik disini sebab ini blog military dan analisis persekitaran malaysia

 200. maha says

  pandai kau cuba ceroboh pc, aku ini kau tak akan dapat satu data pun, pendak dan sekawan red bean army, aku tak guna smile pun dalam mana2 tulis aku ini

 201. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…TAK layak dapek, pasal setan diri BOSAR [sangat jelas kepentingan “peribadi” yg diutamakan berbanding umat sejagat]…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 202. akudtgdrpantek says

  SEMUA tulisan aku di dalam blog ini hanyalah sebagai “PENDAPAT PERIBADI AKU” yang tidak memerlukan barang sezarah pun kepercayaan sesiapo atau apo apo!…Dimaklumkan…heheee

  PEMIKIRAN STRATEGIK “MELAYU” akudtgdrpantek @ ADDP…heheee

  KHAS buek kalian semuo yg sibuk sesangat masa dan ruang hidup duniawinya hingga tiada masa utk memikirkan tentang masalah sebenar dirinya dan masalah sebenar bangsa MELAYU-nya sendiri…!

  Nota: MARI aku tamatkan pengajian kalian di sini?…Grand Master ii [Master Grand Master???…heheee] itu bukan hanya sekadar di atas sistem, tapi SISTEM itu sendiri adalah DIA!!!…Peninglah jawabnya kalian semuo membaca tulisan aku selamo ini !?…wakakaaa…sekian dan tak lupo…heheee

 203. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…MARI aku tamatkan pengajian kalian di sini?…Dia itu bukan hanya sekadar di atas sistem, tapi SISTEM itu sendiri adalah DIA!!!…Peninglah jawabnya kalian semuo membaca tulisan aku selamo ini !?…wakakaaa…sekian dan tak lupo…heheee

 204. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…aku tak hairan kenapo si “maha”dir sekor ni beriya iya sangat nak tahu perancangan gm ii sekarang ni?…pasal selamo ni kerja dia ialah MENGINTIP dan MENCURI maklumat dari dalam kumpulan gm ii?!…lalu dia gunakanlah maklumat itu utk dimanupulasikan, supaya orang ramai percaya giler bahawa diri dia lah yg sebenarnya “OWNER” dana tersebut!!!?…kan dah pecah tembelang!…busuk bacin tak bau tembelang tu!???…wakakaaa…sekian dan tak lupo…heheee

 205. Taming Seri says

  tentara kalian mmg jaguh don…
  tuh…udah berapa byk yg keok dibabat sama OPM…jd bangkai sia2…
  disono bendera GAM sedang megah berkibar….tentara haibat loe pada melongo doang gak berkutik…
  dipapua habis semua SDA loe dikuras sampai ga tersisa sama mamarika…tentara loe cuman jd satpam dungu disana..
  koar2 hanya diblog org Malaysia tp dilapangan kabur naik taksi…..kikikikikikikiki

 206. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…takkanlah yg sudah diterangkannya, nak disuluhkan lagi!?…dikhuatiri, terhijab nanti fikiran dan perasaan diri!?…wakakaaa…sekian dan tak lupo…heheee

 207. Taming Seri says

  wah…ada anak TK lg belajar ngetik komputer..
  kalo loe ke mal ato ke alpha mart coba nyari buku2 militer yah tol…
  baca dulu lalu nnti masuk lg ke blog ini…..kikikikikiki

 208. akudtgdrpantek says

  SEMUA tulisan aku di dalam blog ini hanyalah sebagai “PENDAPAT PERIBADI AKU” yang tidak memerlukan barang sezarah pun kepercayaan sesiapo atau apo apo!…Dimaklumkan…heheee

  PEMIKIRAN STRATEGIK “MELAYU” akudtgdrpantek @ ADDP…heheee

  KHAS buek kalian semuo yg sibuk sesangat masa dan ruang hidup duniawinya hingga tiada masa utk memikirkan tentang masalah sebenar dirinya dan masalah sebenar bangsa MELAYU-nya sendiri…!

  Nota : ADAKAH benar, PETRON itu si mahadir punya melalui anak dio???…ADAKAH benar, BUMI ARMADA itu perkongsian pintar perniagaan antara si mahadir dgn si ananda krishnan???…ADAKAH benar, bangsa INDIA di MALAYsia sudah menjadi gergasi ekonomi dan kewangan di MALAYsia, lalu dengan ke dua kekuatan itu, bangsa india dapat menguasai pentadbiran MALAYsia melalui perkongsian pintar antara mereka berdua???…Utk memberi jawapan yg adil kpd semua persoalan tadi, harus lah kita orang MELAYU melihat di sekeliling kita perkembangan kualiti hidup dan “PENGUASAAN KUASA” bangsa india dI MALAYsia, baik dlm bidang pendidikan, ekonomi, kewangan, perniagaan, politik, sosial dllnya?…heheee

  Kepada sesiapo yang tahu, sila jawab semua persoalan di atas itu, adakah BENAR atau salah?…heheee

  Madah “Seloka” MELAYU ku ini hanyalah sebagai HIBURAN PERIBADI aku sahaja semata mata dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa yang hidup mahupun yang mati :- Tiba lah saatnya aku mengundurkan diri, selepas aku BERJAYA mendapatkan 2 GUNUNG EMAS ini!!!?…Dan dengan kekuatan yg ado pada 2 gunung omeh ini, dapatlah kiranya aku melanggar “KLCC”?…Di dalam klcc itu penuh dengan “TAIK” yg aku buat dahulu?…Moga lari ku ini dapat melepaskan aku dari TAIK itu?…kihkihhh…heheee

  KEPADA shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

 209. Kowloon says

  Mujaddid kurun ke lima belas dah lama wafat. bukan sekarang nak muncul. mujaddid ni mula berupaya untuk memenuhi amanah yang di pertaruhkan ke atas bahu nya pada awal kurun ie. pada tahun 101 (Amirul mukminin Umar bin Abdul Aziz) atau 201 (Imam Syafie radhiallaahu ‘anh) atau 1401 (______) atau 1500 H dan akan selesai menjalankan tugasnya dan akan wafat pada atau sebelum tahun ke 15 setiap kurun hijrah.

  tahun 1436 akan berlalu dan penulis asal yang mengatakan tak ada orang ‘alim di Malaya lalu dia pun berbai’ah dengan orang jawa akan gigit jari.

  dinasti RAHMAN walaupun dalam keadaan lemah dan bermasa’alah telah berjaya menyediakan tapak bagi beberapa orang pemuda yang akan menguatkan lagi barisan Islam dengan kemenangan demi kemenangan selama 60 tahun mendatang sebelum munculnya seseorang yang tidak di nantikan oleh orang ramai.

 210. Vat70 says

  Malaysia punya scorpene la wak dol…kahkahkahkah scorpio maksud kau USS Scorpion..yg itu sudah lama tenggelam. Wak dol kau perlu baca buku militer klu mau masuk sini….klu hanya baca buku resepi sambel tempe maka hasilnya tidak jelas,,

  oh ya..hati2 ganggu aussie,,indon dah tau byk rahsia indon..bapak presiden, nyonya opsss..hati2lah wakakaka

 211. Vat70 says

  tak caya kau pergi sendiri ke kedudukan GPS spt yg dilaporkan…..opsss..indon tau apa itu GPS? jgn marah kahkahkahkah

 212. Vat70 says

  indon mana berani buat apa2 sama Aussie…jelas lagi nyata aussie sudah tau byk rahsia indon…mau lontar taik? kahkahkah……sudah terlewat..hati2 ambil brg2 hibah aussie atau US..kahkahkah

  ref:..
  1. Thousands of military personnel would move to Perth, Darwin, Cairns and Townsville, where huge new navy, air force and army bases.

  2. US reveals new Darwin Marines move

 213. jakun ke kau? says

  GBAD dijangka akan mengoperasikan Eurosam.. :-)
  btw, gua cukp myampah follower/reader blog yg jakun nak jadi ‘FIRST’.. blog utk dibaca bukan jakun berebut2 nak jadi yg pertama dapat komen, bahlul!!!

 214. maha says

  pantek2, ko jadi kwn akulah lagi senang. aku pun xtau kenapa diriku membenci kau. ko ni mmg orang special …

 215. aliff90 says

  go 2 hell la jebeng2 class jamban
  datang umah orang main menyalak sakan,cuba belajar hormat org lain.
  bekokok mcm bagus..mennde..
  khinzir dalam hutan kalau diajar hari2 pun boley faham laa…….tapi spisis jebeng ni,mantol tak boley diajar!
  aduih.

 216. maha says

  maafkan saya banyak2 pantek, saya suka kerja awak, alololo jgn marah ye. saya ni peminat setia awak, kalau ada time free, bagilah saya nombor henfon awak,

  dan saya jugak kalau boleh nak berkaraoke ngan awak, apamacam? hehehehe ala boleh laa, :( :( :(

 217. maha says

  macam pak bancuh simen,, rusia beli apc 8×8 nexter dari perancis sedangkan rusia ada btr-80 8×8 buatannya, sebab apa russia nak bikin spare part’ nak masuk peralatan senjata dan system elektronik pada 8×8 nexter, tak perlu ke perancis lagi hanya perlu ke rusia untuk upgrade 8×8 nexter jika mahu murah,, dari segi ekonomi ia kan menjana pendapatan rusia,, lebih baik kamu pergi balik ke sekolah

 218. maha says

  macam ini wak bancuh simen’ polond dah ada tank baru PL-01 , ya polond beli tank itu sebab mahu sokongan nato dan euro union, polond nak bikin spare part tank leopard yg untungkan ekonomi nya.. contoh british ada bikin jet typhoon tapi kenapa british beli f35 dari amerika sebab nak bikin spare part, british perlu sokong utk untung ekonomi nya , kamu tak faham lagi politik dunia lebih kamu pergi sekolah balik

 219. dapunta says

  err beb..pd kwn laakan..
  nabi allah sulaiman dan para utusan yg lain walau di’level’ or ‘matrix’ mana sekalipun
  tetap perlu mendapat ‘declare’ dari penghulu sekalian rasul @ embah muhammad s.a.w. @ rahmat sekalian alam..
  lantaran mu’jizat yg diperolehi nabi sulaiman a.s. itu sekadar tempiasan halus dari mu’jizat agung kepunyaan rasul yg terakhir itu…
  err..dan kenapa yek..seluruh para nabi dan rasul,masing2 teridam-idam untuk masuk tergolong dalam umat akhir zaman..umat embah muhammad s.a.w..err kenapa yee??

  * “Sesungguhnya Allah menjadikan ruh nabi dari zatNya dan lalu Ia menjadikan kerajaan alam seluruhya dari ruh Muhammad s.a.w.”..emm,ada lagi kerajaan agung yg lebih adikuasa berbanding apa yg dikurniakan kepada nabi allah sulaiman a.s.
  *selalunya aku lupa huhu.

 220. Padan Muko says

  Ini celeng mana dah terlepas masuk kat sini ni?
  Woi Babi, logiknya PT91 tak sama dgn Leo2. bodoh! Kami beli untuk sesuaikan dgn geografi kami berat max 46 ton. Leo berat 62 Ton. Poland ganti PT91 mereka sbb mereka mau yg lebih berat (armor) sesuai dgn geografi dan doktrin pertahanan negara mereka, bodoh! Kami tau kelebihan Leo2 dan kami juga tau kelemahannya. Begitu juga PT91 kami ada kelebihan dan kelemahanya. Itu namanya pertimbangan, bodoh! Logika apa kau maksudkan? Logiknya kamu bermental BODOH. Tidak tau buat kajian. Maka sahlah kau ni BABI sebenarnya.
  Siapakah yg dapat hibah F16 dari US? Itulah dia penjilat US, LOGIK tak? Ini pun kau tak boleh kaji? Macam ni ke bermental tinggi? INI pemikiran celeng namanya.
  Kah kah kah kah kah!
  Supporter Indonesia itu semuanya yg bekerja cari makan disini, bodoh. Bukannya datang kesini semata2 mau menyaksikan perlawanan bolasepak, bodoh. Dan mereka tidak diganggu pun oleh penyokong Malaysia disini.
  Itu pun menunjukkan betapa bertamadunnya org Malaysia, bodoh.
  Kamu hanyalah BABI yg pandai menyalak aja, Belajar tak mau mengkaji pun tak mau. Logik tak?
  Semangat kamu yg tinggi bukannya mental kamu yg tinggi. itu pun kau tak tau nak bezakan.
  Mentaliti CELENG kau ni !

 221. maha says

  ikut pendapat akulah jet gripen , typhoon, rafael akan dilengkapi dengan radar kesan jet stealth……
  jet f18 advanced super honet,jet f22 dan jet f35 dari amerika ada upayaan stealth…
  siapa akan menang tendar di malaysia

 222. sree says


  harus sudah ada pakar atm dan univ kat malaysia kita ini yg sudah ada kepakaran teknologi yg cukup utk bina sendiri roket atau misil-berpandu sendiri utk gbad dan sistem misil utk dipasang kat unit yg sesuai…

  mrca / frigate / attack-chopper / kapal selam takpe lah beli je sebab teknologi itu harus belum dikuasai oleh atm… sistem roket dan misil-berpandu BAGUS lah kaji mendalam dan ELOK lah buat sendiri dan banyak-banyak…

  tak tahu lah betul ke tidak agni india s2s range ~5000km…
  tak tahu lah betul ke tidak sayyad iran s2a range ~250km…

  jika ada banyak misil-misil berpandu ini dgn link sistem radar yg baik kat serata pantai… sam-liaonin pun segan nak menggatal… perghhh best nya sekali-sekali ber khayal…

 223. james says

  Lahat Datu cerita sedih dari melayu..
  kakek-kakek di bom pake pesawat, sungguh sadis tak berperikemanusiaan,
  carilah lawan yg seimbang, ATM pengecut

 224. tentara jaguh says

  kalian ini MALONTE dari tadi bicara mental kalian paling hebat lah,jaguh lah,kuat lah,nasionalisme tinggilah,,,
  kalian itu takde lebih dari seorang BABI penjilat US yang selalu melebihlebihkan sesuatu dan tak mau kalah,,
  PT 91 yang nyatanya Poland sahaja mau ganti dengan leo kalian katakan tank ter JAGUH seDUNIA,logika anda dimana pak cik,,,???
  kalau memang itu TANK jaguh tentu poland tidak mau pensiunke itu tank,,

  satu lagi kata kalian rakyat indonesia banci tentara nya banci,,kata siapa???
  anda liat kenyataannya yah,,dari segi rakyatnya saja keliatan siapa yang bermental dan siapa yang banci kaya BABI,,
  kalo ada pertandingan bola sepak berani kah suporter MAlonTE yang katanya bermental tinggi datang ke GBK ???hahaha
  tak usah banyak alasan lagi lah,,jawabannya NOLLLLL kalian itu banci semua,,,,
  coba hitung berapa suporter INDONESIA yang datang ke malonte banyakkkk kan,,,
  kesimpulan :
  RAKYAT KAMI AJE BERMENTAL TINGGI APALAGI TNI KAMI,,
  SAYA TIDAK BILANG TENTARA ANDA BANCI TOH KENYATAANNYA RAKYAT KALIAN AJE BANCI KAYAK BABI,,,

 225. Fifah says

  Melayu masih tidur..tunggulah masa ia dikejutkan…dengan izin Allah..pasti akan wujud 1 ketermadunan Melayu era baru…

 226. maha says

  tun m orang sakit kena berhenti bagi laluan pada orang sihat, kau busuk hati, penasihat kau banggakan itu gaji 1rm dan elaun 15juta seronok woh, aku tengok tak ada apa buat malah naikkan gaji 100% gaji mb dan adun, di selangor penasihat yg tak guna itu tak ada apa2 dibuat sibuk ke sana ke sini ceramah nya yg tak ada kesudahannya, baru2 tengok semakin banyak ceramah yg tak berguna bukan nak tolong rakyat tapi hubur diri sendiri aje fikir2kan lah ada kah, orang macam itu kau sanjung, kasihan aku tengok kau ini pantek …

 227. kampungku says

  bro keturunan sultan johor ker?

  “Nama silam Johor adalah “Ujung Tanah”, sementara R.O Winstead dalam penulisannya pernah merujuk negeri Johor dengan nama “Wurawari”, ianya adalah istilah jawa yang bermaksud “Air Jernih”. Antara nama lama yang merujuk kepada negeri johor ialah, “Hujung Medini”(disebut dalam syair jawa Nagara kretagama), Ganggayu (nama Johor sebelum 1450) dan Langyu. Namun nama negeri lebih kuat dipercayai berasal dari perkataan arab iaitu “Jauhar” yang membawa maksud “Permata”.”

  http://harithsidek.blogspot.sg/2012/08/bagaimana-negeri-negeri-di-malaysia.html

 228. kampungku says

  ye betul tu sbb tu dia berdoa macam tu.. “kurniakanlah kepadaku sebuah kerajaan yang tidak akan ada pada sesiapapun kemudian daripadaku “

 229. camo says

  a’ah..dalam tb3 ade siarkan berita pasal nie…
  persoalannya ada apa2 kisah tersirat ke dari berita nie???

 230. maha says

  macam ini pak’ china bermusuh saudaranya taiwan, bermusuh korean selatan, jepun, dan negara asean lain yang termasuk didalam laut china selatan, manpukah china ia hapus semua itu’ jawapan tak boleh, kamu lupa indonesia kawan baik korean selatan, jika korean selatan dan jepun sekat ekonomi kamu macam mana kamu hidup, harus ingatkan kedua2 negara itu banyak pelaburan di indonesia, jika perang berlaku’ indonesia mahu bersekutu dengan siapa fikir2 kan lah.. jika kamu pilih china kamu akan merosakan ekonomi kamu itu sendiri sebab china tak ada pelaburan terbesar di indonesia yg ada hanya jepun dan korean selatan aje

 231. maha says

  bro’ china ada radar low frequency di darat radar jy27 dan udara pesawat AEW&C kj2000 untuk kesan jet f22 dan f35.. oleh itu kita perlukan pesawat AEW&C ada keupayaan anti stealth kesan f35 itu.. kalau radar anti stealth darat kita dah ada

 232. maha says

  mari kita tengok rifle vhs 2 bullpup buatan croatia’ canggih lain dari lain, kebolehan tukar kiri dan kanan sesukahati

 233. dapunta says

  adios
  baby hunney srikandy tengah sedih dengarnye
  pasal isu Candi Lembah Bujang tu….
  cian dia..
  huhu..

 234. akudtgdrpantek says

  SEMUA tulisan aku di dalam blog ini hanyalah sebagai “PENDAPAT PERIBADI AKU” yang tidak memerlukan barang sezarah pun kepercayaan sesiapo atau apo apo!…Dimaklumkan…heheee

  PEMIKIRAN STRATEGIK “MELAYU” akudtgdrpantek @ ADDP…heheee

  KHAS buek kalian semuo yg sibuk sesangat masa dan ruang hidup duniawinya hingga tiada masa utk memikirkan tentang masalah sebenar dirinya dan masalah sebenar bangsa MELAYU-nya sendiri…!

  MAKLUMAN SUKA, SUKA, SUKA dan duka :-

  Soalan aku kepada kalian semua ialah “ADAKAH benar berita yang tertulis di bawah ini???”…heheee

  [KUALA LUMPUR 1 Dis. 2013 : – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, 88, MELEPASKAN JAWATANNYA sebagai PENASIHAT Petronas Berhad berkuat kuasa hari ini!!!? Menurut salinan surat yang diperolehi oleh “Utusan Malaysia”.?]

  Kepada sesiapo yang tahu, sila beritahu kesahihan berita di atas itu, adakah BENAR atau salah?…heheee

  Madah “Seloka” MELAYU ku ini hanyalah sebagai HIBURAN PERIBADI aku sahaja semata mata dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa yang hidup mahupun yang mati :- Kerana “TERPAKSA” aku melangkah pergi!…kihkihhh…Kerana “DIPAKSA” lalu aku “MENANGIS”!…kihkihkihhh…Tertutup hatiku untuk “BERKUASA” lagi!…kihkihkihkihhh…Biar pun “PEDIH” ku teruskan jua!…aa…aaa…aaaa…waaaaaaaaaaaaaaarghhhhhhhhhhhhhhh!!!!…wakakakaaa…ahaks!…jangan mare aaarrr dan tak lupo…heheee

  KEPADA shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

 235. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…SILA FAHAMKAN POTONGAN KATA KATA DI BAWAH INI :-

  [Forum itu akan diadakan di Excel London, dengan bertemakan “Changing World,
  New Relationships” untuk menyatakan kemunculan hubungan ekonomi baharu antara
  negara keseluruhan sempadan, agama dan budaya dalam dunia yang pesat berubah.]

  Dana [Sistem Kewangan] Grand Master (ii) adalah Dana [Sistem Kewangan] “KEMESRAAN SEJAGAT [Changing World, New Relationships] merentas bangsa, agama dan budaya manusia sedunia !…fikir dan rasakanlah wahai kito semua!…sekian dan tak lupo…heheee

 236. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…BUKAN!…cubo tengok perkembangan pembanggunan ekonomi dan infrastruktur negara KEMBOJA sekarang ini?…dalam maso yg samo jgn lupo nengok pembanggunan negara VIETNAM dan LAOS, yo?…sekian dan tak lupo…heheee

 237. ra says

  maaf tuan admin, sepertinya forumer Indonesia dibutuhkan MoM agar forum bisa tetap realistis dengan situasi dan kondisi nyata keamanan negara dan regional 😉

 238. ra says

  http://www.weeklystandard.com/blogs/why-china-picking-fights-indonesia

  sikap agresif China akan terus meningkat seiring dengan kekuatan ekonomi dan militernya. Bagi warga Malaysia yang ingin anak cucunya tetap menjadi warga negara Malaysia dalam 50 tahun ke depan sebaiknya dari sekarang bermigrasi ke Sabah atau Serawak, itu juga jika China tidak mendorong Sabah dan Serawak untuk jadi republik terpisah. ini serius, China bangkit dan US tenggelam. 20-30 tahun dari sekarang siapa yang bisa menahan China mengacak-acak negara Asean?
  http://www.aspistrategist.org.au/chinas-six-wars-in-the-next-50-years/

 239. truthseeker says

  Akhirnya ada juga Artikel yg masuk akal dari negara jiran.

  Indonesia Malaysia dan Sukhoi T-50 PAK FA

  JKGR (MI) : Perusahaan SAAB Swedia, optimis Malaysia akan memilih pesawat tempur lightweight single engine multirole JAS-39 C/D Gripen, sebagai pengganti MiG-29N Fulcrum Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang akan dipensiunkan. Juru bicara SAAB Internasional, Thimas Linden mengatakan (20/11/2013), TUDM sedang mengkaji pesawat JAS-39 C/D Gripen dan pejabat Malaysia telah melakukan kunjungan ke SAAB Swedia.

  Pesawat tempur JAS-39 C/D Gripen, merupakan satu dari empat calon pengganti MiG-29N Fulcrum TUDM. Pesaing lainnya: Boeing F/A-18E/F Super Hornet AS, Rafale Perancis dan Eurofighter Typhoon Inggris.

  SAAB merasa cukup optimis karena Angkatan Tentera Malaysia (ATM) juga menggunakan berbagai produk buatan SAAB termasuk: Multirole man-portable shoulder-fired weapon Carl-Gustaf, Combat Management System Saab 9LV Mk4 untuk frigate Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) 9LV, serta Radar Pertahanan Udara Giraffe 40.

  SAAB Swedia juga menyuplai Radar Sea Giraffe untuk (KD) Lekiu, Radar ARTHUR “Artillery Hunting Radar”, Electronic warfare (EW) system untuk Sukhoi 30 MKM, serta radar maritim. Kerjasama militer Malaysia denga SAAB cukup meningkat pesat, untuk itu SAAB optimis akan didaulat sebagai pemenang tender pengganti Mig 29N TUDM.

  Dassault Rafale Perancis

  Pesawat Tempur Rafale, Dassault Aviation Perancis

  Namun Perancis melalui Dassault Aviation tidak kalah cerdik dalam menawarkan pesawat tempur Rafale. Dassault Aviation menawarkan perakitan pesawat tempur Rafale di Malaysia. Mereka juga siap berbagi teknologi dan Malaysia didaulat untuk ikut memasok sebagian komponen pesawat tempur Rafale.

  Menurut perwakilan Dassault Aviation, Daniel Fremont, apa yang ditawarkan Dassault Aviation merupakan proyek khusus, untuk membangun pesawat masa depan Malaysia. “Objektif utama bukan ekonomi, tetapi pendidikan agar anda dapat menyelenggarakan sendiri jet berkenaan”, ujar Daniel Fremont merayu.

  Tidak hanya Dassault Aviation dan SAAB, Eurofighter Typhoon Inggris juga optimis karena merasa memiliki kedekatan sesama negara persemakmuran, begitu pula dengan Boeing F/A-18E/F Super Hornet AS, yang mempunyai tekanan politik tinggi untuk suplai suku cadang dan persenjataan F/A- 18 yang dimilii Malaysia saat ini. Di saat-saat terakhir, Rosoboronexport Rusia juga masuk menawarkan paket upgrade Mig-29N Malaysia, untuk memperpanjang usia pesawat 40 tahun.

  Mig-29 N RMAF, Malaysia

  Yang mana akan dipilih Malaysia ?.
  Malaysia masuk dalam situasi dilematis. Meng-upgrade atau mengganti Mig 29N Fulcrum dengan pesawat-pesawat generasi ke 4 di atas, tidak memecahkan persoalan, ketika negara tetangga seperti Singapura akan dilengkapi pesawat siluman generasi ke 5, F-35 dari Amerika Serikat. Sementara Indonesia pun belum menentukan pilihannya.

  Jika negara tetangganya Singapura akan dilengkapi pesawat siluman generasi ke 5, F-35, maka membeli pesawat tempur generasi ke 4, untuk proyeksi masa depan, adalah sesuatu yang mubazir.

  Pada bulan Februari 2003 Singapura bergabung dalam program pembuatan pesawat tempur siluman F-35. Sebagai anggota Security Cooperative Participant (SCP), Singapura diberi kesempatan untuk mengeksplorasi F-35 sesuai kebutuhan khusus yang diinginkan. Singapura kemungkinan memilih model F-35B yang memiliki fungsi STOVL(short take-off and vertical landing). F-35 Joint Strike Fighter (JSF) programme, melibatkan 10 negara di luar AS yakni: Inggris, Italia, Kanada, Norwegia, Turki, Denmark, Belanda, Australia, Jepang dan Korea Selatan.

  Setelah digelarnya Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition LIMA, 26 Maret 2013, Malaysia mulai tertarik dengan SU 35 Hunter Killer atau Sukhoi T-50 PAK FA. Namun dalam Paris Airshow 21 Juni 2013, Wakil Rosoboronexport Victor Komardin hanya menawarkan tambahan Sukhoi SU-30M Flanker, yang merupakan jet tempur tercanggih yang dioperasikan Royal Malaysian Air Force/ RMAF.
  Sukhoi T-50 PAK FA
  Sukhoi T-50 PAK FA

  Sukhoi T-50 PAK FA

  Atas keinginan Malaysia untuk mendapatkan Sukhoi T-50 PAK FA, Victor Komardin menjelaskan:”Rusia sedang menimbang permintaan pesawat generasi kelima, seperti yang diinginkan pemerintah Malaysia. Pilihannya mungkin Sukhoi PAK FA atau versi flanker yang lebih advance, yakni SU-35″. Malaysia belum mendapatkan jawaban.

  Akibatnya, tanggal 9 September 2013 Menteri Pertahanan Malaysia Datuk Seri Hishammuddin Hussein menyampaikan pernyataan yang cukup mengejutkan. Menurutnya tidak ada rencana dari pemerintah saat ini untuk mengganti skadron Mig-29 dengan pesawat tempur yang baru. Penggantian dan pembelian pesawat tempur baru, harus dilihat dalam konteks keamanan dan ancaman negara Malaysia.

  “Untuk saat ini, pemerintah belum memiliki rencana untuk mengganti Mig-29 ataupun Sukhoi. Kami justru mengupayakan pemenuhan persenjataan untuk skadron helikopter Agusta dan upgrade Helikopter Nuri”, ujar Menteri Pertahanan Malaysia.

  Situasi serupa juga dialami oleh Korea Selatan. Namun Korsel telah mengambil keputusan dengan mendepak F-15 Silent Eagle – Boeing, atau pun Typhoon – Eurofighter, dan langsung lompat membeli pesawat generasi kelima F-35 Lockheed Martin. Korea Selatan mengambil langkah tersebut karena negara tetangganya seperti China, Jepang dan Rusia juga menyiapkan pesawat generasi ke 5. Prototype Sukhoi T-50 PAK FA pertama kali terbang 29 Januari 2010. Angkatan Udara Rusia diproyeksikan menerima 60 pesawat Sukhoi T-50 PAK FA pada tahun 2016.

  Bagaimana dengan Indonesia ?
  Posisi Indonesia hampir sama dengan Malaysia. Indonesia lebih sulit lagi karena RAAF Australia sebentar lagi menerima pesawat F-35 pertamanya, yakni bulan Juni 2014. Tidak terbayangkan pesawat F-35 Singapura dan Australia bisa menari-nari di dekat wilayah atau di atas wilayah udara Indonesia, tanpa kita mampu mendeteksinya.

  Jika Singapura berkonflik dengan Malaysia, tentunya F-35 Republic of Singapore Air Force’s (RSAF) bisa diposisikan sebagai armada pemukul, untuk menusuk ke dalam wiayah Malaysia. Sementara F-16 block 52 diposisikan sebagai air defence. Skenario yang sama diterapkan Korea Selatan dalam mengantisipasi ancaman Korea Utara. Australia pun tampaknya tidak jauh dari skenario tersebut.

  Seperti apa skenario Indonesia untuk menghadapi tantangan dan perubahan ini ?. Belum jelas. langkah Indonesia dan Malaysia, sama sama belum jelas dalam mengantisipasi kehadiran F-35 atau pesawat siluman dari tetangganya.
  F-16 Block 25 yang dihibahkan ke Indonesia selagi bertugas di Air National Guard (photo; F-16.net)

  F-16 Block 25 yang dihibahkan ke Indonesia selagi bertugas di Air National Guard (photo; F-16.net)

  Untuk mengisi kurangan pesawat saat ini, Indonesia justru membeli 24 pesawat bekas F-16 block 25 dari AS. Indonesia telah melepas salah satu kartu truf-nya dengan pembelian pesawat lawas tersebut. Dalam 5-10 tahun ke depan pesawat SU-30 MK2 dan F-16 block 25 Indonesia, harus berhadapan dengan F-16 block 52 dan F-35 Singapura, atau F/A 18 Hornet dan F-35 Australia.

  Australia dan Singapura terlihat memiliki agenda yang lebih terukur.

  Indonesia belum bisa berharap banyak dengan proyek pesawat tempur KFX. AS masih mencoba menarik proyek KFX ini agar menjadi KFX E, singgle engine yang lebih sebagai upgrade single TA-50 atau F-16. Sementara Korea Selatan bersikukuh untuk membangun KFX C103 twin engine dengan fitur weapons bay (stealth). Tanpa didukung AS, Korea Selatan akan kesulitan untuk mendapatkan fitur stealth tersebut. Kasus Korea Selatan ini mirip dengan cerita saat Jepang ingin membangun pesawat tempur sendiri namun diredam oleh AS.

  Kalau pun jadi, pesawat KFX akan operasional sekitar tahun 2023-atau 2025. Untuk menutup gap tersebut, Korea Selatan memesan 40 pesawat F-35 dalam menghadapi tantangan di depan mata.

  http://keamanan-global.blogspot.com/2013/11/indonesia-malaysia-dan-sukhoi-t-50-pak.html

 240. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…engkau “maha”dir jangan berpura [MUNAFIK”UN”] lagi !…aku tahu kenapo engkau MARAH dengan gm ii ?…dan aku juga tahu kenapo engkau MENGGELUPOR TAKUT dengan agenda TPPA itu !!!???…makin parah lah jantung engkau hingga tiado berkurang barang sezarah pun parah itu sekarang ni???…jangan mare ekkk dan tak lupo…heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

 241. aster says

  bro ade lg kebodohan TNI banci..baru2 ni kapal TNI AL tenggelam ketika dock dan terbaru pilot TNI AU seludup burung..hahahha,memang lucu ini tentera banci..kaburrr

 242. faisal 9w2wbt says

  hehehe terjumpa dlm kitab ayat ayat tu hehehehe… tau dah dia rujuk kt mana… hahahahahaha , terjumpa semasa buat kajian kitab lama…
  penguasaan mantik….he he he…
  sapa sapa pun sy hormat… kecuali yg berlagak “kami lah yg terbagus” di asia tenggara nih…

 243. maha says

  pintu mi17 jatuh pak’ ini pekara memalukan skru tertanggal pak tak akan pihak indo tak mampu untuk maintenance selepas menbelinya

 244. binggo says

  james shoal di psg tongkak kahkahkah…tau apa itu shoal? nak bina pengkalan? jgn lah indon terus tunjuk bodo..buktikan James shoal itu milik malaysia?

 245. Ameer says

  As long as they keep the air clean from pollution. Should build a jammer near an embassy or at least tap into their lines. As far as I know, Wisma Putra had already sent protest letter to the US and AUS embassy to dismantle all spying gadgets. We can only send protest letter to their embassy, no more than that as their embassy is like their sovereign land. Any intrusion can jeopardize both country relation or seen as act of war in some cases.

 246. Ameer says

  Says the 2 inch who can’t even stand up and making lies, trash lies. Please, the facts is already written and yet you are just being childish and calling names? I thought this is a debate, a smart one. Now I realized I’m debating with dumb, no brain people. Listen bud, get this through that thick skulls of yours, into your brain, if you even have one. If you’re here to be childish instead of providing facts, accept the FACT that you lose. Please, go suicide yourself as I’m sure the world would be a much better place without the likes of you. Rubbish replies for rubbish facts from rubbish people.

 247. naza says

  ahahahaha… apa la bro minaga ni. saya bukan pakar bom la. heli tu meletup sendiri pasal pintu dia tercabut in mid air. itu la letupan tu. masa tu penumpang belum mati lagi, cuma pekak telinga saja. depa terkorban pasal kena `blender` dengan enjin masa impek. time tu enjin runtuh atas penumpang. rasanya la…. harap bro minaga berpuas hati dengan penjelasan tu. dan harap penjelasan ini tidak melukakan hati sesiapa… jika ada, saya minta maaf awal awal

 248. says

  baca ulang postingan itu biar lebih jelas apa anda tidak paham bahasa indonesia,yg menangkap kapal nelayan china buka kapal patroli milik TNI AL tetapi milik KKP ( lembaga kelautan dan perikanan yaitu macan hiu ) tanpa di lengkapi persenjataan dan peperangan elektronika yg canggih hanya ada radio komunikasi,harus berhadapan dengan kapal patroli PLA yg besar dan di lengkapi navigasi canggih dan peperangan elektronika yg canggih pula ! ini juga sebenarnya gambaran bagi anda tentang kekuatan militer china sekarang ! dengan kasus LCS yg semakin memanas 10 thn ke depan akan melibatkan negara2 sengketa di LCS termasuk malaysia untuk lebih berhati2 karena angkatan militer CHINA akan menjadi no.1 dan LCS akan menjadi pemilik tunggal yaitu CHINA hmmmmmm

 249. Mantop says

  Kehadapan abe/pokcik ADDP yg Hensem sukar bagi saya mempercayai citer nih…kalo benar citer nih sudi apa kiranya hulurkan sejuta dua hingit untuk membeli sport rim bersadur emas 22karat untuk lori ayam den dikampung…den berhajat bonar nih….hahaha

 250. Mantop says

  Even software Antivirus pon aku x caye…Tapi apa boleh wat pakai jugak…Aku dah saspek lama sangat diorang spy sume orang dalam dunia nih yg akses internet…Tapi apa boleh wat kita bangsa pengguna teknologi jer bukan pencipta…Kalo ada research top secret jangan bagi komputer yg simpan data tuh akses internet…even GPS pon pakai satelit US…kite hanyalah Bangsa Pengguna bukan Pencipta….sedih tapi benar…

 251. Mantop says

  Boleh jadi ke…individu2 yg tetiba muncul kononnya kaya nih,,,adalah karakter fiktif/rekaan untuk halalkan/justify diorang cop duit selamatkan ekonomi diorang..Kalo aku tycoon bank aku pon boleh cakap ada individu super duper kaya simpan kat bank aku zillion dollars…Aku pon boleh reka citer penyimpan aku tuh keturunan Genghis Khan yg kaya hasil penjajahan dari eropah timur sampai semenanjung Korea…Pastu bila xcukup gak nak selamatkan ekonomi diorang munculkan sorang lagi yang lebih kaya keturunan Qarun plak ke….Sape nak pertikaikan sebab sume Insitusi perbankan dunia IMF,World Bank etc diorang pegang….Nih pandangan aku jer

 252. addrt says

  Kalau F-16 Indonesia langsung datangin mothership US di Bawean, kena fitnah shiah di lubnan, KEMALUAN Malay bertindak buat James Shoal berbulan-bulan setelah Tiongkok pasang tonggak buat bikin Pulau di James Shoal, buat pangkalan baru, tak ade isi.. langsung je dicabut tonggak Tiongkok tu… tak beranikah awak….. bangse ape ni malingsia bangse aqwa banci… kah… kah…kah kih..kih..kih.. malon baru pasang rudal di kapal perang baru-baru ini saja.

 253. najib says

  konflik itu berulang thai lawan malay indo lawan malay TKI kami pun pandai jika digerakkan Janganlah paranoid Indo pasti datang

 254. Jak says

  vincent, percuma berbaik sama orang malasya… kite pasti kena panggil yang gak enak…… kita balas, malah mereka yang marah2 !!!! mereka dulu yg hinakan kite indo* atau indo* !!!!

 255. Jak says

  8×8 Thai lebih jaguh tapi murah dari 8×8 malaysia yang dirasuah hishamudin and najib. awas masuk dari Kedah itu 8×8 thai !!!!!

 256. Jak says

  Kami enggak bingung, itu cuma pura-pura saja, bualan buat parliament.. Biar parliament lebih banyak kasih anggaran buat TNI. Biar singasepet si jaguh maling tidak lebih jauh modern darikami..

 257. Kg. M'sia says

  Kebiasaannya, yang biasa2 akan berlagak kaya manakala yang kaya merasakan tiada apa yang perlu di tunjuk atau dihebohkan. Ada atau AKAN BELI senjata hebat, jangan dihebohkan pada semua atau pesaing. Itu tak cerdik namanya.

 258. hulubalang perak says

  Pantek..
  biasanya mereka yang ‘ahli’ memang tak merasa sebagai ahli pon..
  Cuma perkataan ‘ahli’ tu just term nak membezakan antara mereka yang sedang mengikut ‘jalan’ laluan yang berbeza..
  bagaimana yang belum ahli menjadi ahli kalau tiada orang yang menyampaikan?.. aku rasa betul apa yang ko cakap tu.. tapi memang tak semua orang di level berbeza dapat hadam apa ko cakap.. tp aku rasa yang penting niat ko adalah utk menyampaikan
  Cuma aku pelik sapa plak yang ko cakap anggap guru tu tuhannya? kalu anggap guru tu tuhan tu dah ajaran sesat

  Onek – rahsia Allah tetap rahsia Allah.. bagi yang dah paham betul dia sendiri tahu apa yang sesuai utk dikatakan pada umum dan mana yang tak sesuai tetap tak diceritakan pada umum..

  Memang bukan semua yang boleh paham apa si pantek ni cakap tapi aku rasa asalkan jgn suruh buat bende mengarut2 sudah le.. bahasa pantek ni pon kadang aku kene ulang gak baru paham ayat dia..
  pada pendapat aku komen2 kat blog tak lebih sekadar bagi hint utk otak kita berfikir sejenak. Yang bahaya bila ada makhluk kat luar sana mengaku jadi tok guru pastu ajar orang tak payah solat dan merepek2.. yang baru nak belajar agama dari waras jadi gila isim, dari bodoh trus jadi bangang

 259. hulubalang perak says

  Nabi Allah Sulaiman dah level lain tu bro..
  Nabi Sulaiman menguasai angin, jin, ifrit dan lain2 kelebihan yang tidak terbanding dengan kerajaan lain, seperti yang dijanjikan Allah..

 260. ahmad albab says

  Kalau macam tu aku nak tanya kau wahai saudara “apa2″.. Zakat tu boleh plak bg kat org Islam, Melayu khususnya..bukankah diorang yang layak terima ni ade tulang 4 kerat..boleh mencari pendapatan sendiri..tapi kenapa dapat zakat? Nanti orang2 melayu khususnya akan malas, dok goyang kaki je kat umah..sebab duit dapat bulan2 xperlu kerja..
  Cuba kita renung2kan..Kenapa Allah mewajibkan zakat?
  Kalau tak dapat bezakan jugak tak tau lah..Maknanya memang sudah berjaya si ‘Penipu’ kepada si ‘Penyangak’ dan hanya mementingkan diri sendiri, manusia di zaman ini..Bermakna telah dipusing supaya dimengertikan siapa yang x cari duit ialah malas, dan siapa yang mencari duit bermakna rajin dan hanya dia berhak dengan rezki tersebut walhal perlu dia mengeluarkan sedikit drpdnya untuk orang lain..
  Dunia sudah tiada kasih sayang sesama insan..

 261. maha says

  prototype itu produk belum siap pak, vincent apa kamu tunjuk itu mk 83 saya lihat tak ada peralatan guided leser red guided dan gps, lagi ujian mesih belum dilakukan,, ia hanya dumd bom aje

 262. maha says

  atm tak lari tugas dari walau pun sakit ini janji kami pada negara, tni kamu lari dari tugas walau pun tni kamu sihat dan tak sakit, kamu fikir sendiri mana lagi hina’ orang lari dari tugas kerana takut isreal dan tak sakti atau sangup pukul tugas walau orang itu sakit tetap berada situ

 263. maha says

  hanya prototype pak tak akan dikeluarkan’ kalau dikeluarkan pun 2018, macam ini pak kalau avc bilang tank itu perkara paling bodoh cakap press kamu itu

 264. camo says

  nak cerita AARM pulak….orang komen pasal lain mas…
  AARM cuma sukan maaaa….ramai maksmanship kt sini takkn nak tunjuk..

 265. Taming Seri says

  sgt bitul sikali brey…..
  itulah bentuk ‘medali emas’ yg sesungguhnya…..
  wakakakakakakakaburrrrrrr…..

 266. beretbiru says

  toni sebelum leo dibeli indon, ada ke buat ujinilai di indon? dh berapa ribu kilometer jalan di indon dijelajahi oleh leo sebelum dibeli? ada? indon beli sekadar nak bermegah dan risau ketinggalan dgn malaysia…menyedihkan

 267. Taming Seri says

  itu dinamakan ‘goyang gergaji’ ato ‘goyang inul’ ato ‘goyang patah2′ ato ‘goyang gerudi’ bro…
  memang pilot2 mereka ahlinya goyang….wakakakakakakakakakakakakakaaaaaaaaburrrrrrr……

 268. Taming Seri says

  hahahahahahahahahahahahahahahahaha…tembak warga sendiri untuk dapat medali emas kebanggaan……hancuuuuurrrrrrr…..kaburrrrrr

 269. Taming Seri says

  yg gak dpt medali emas tp dpt emas gede om…
  saat di Lahad Datu dpt puluhan ’emas’ dimedan tempur.
  di kota2 kemarin dpt 4 ’emas’ plus 3 ’emas’ ..total 7 emas..
  dan mgkn akan ada lg ’emas’ yg tersisa utk didpt….kikikikikikiki….kaburrrrrrrr

 270. hidup says

  ok baiklah tentera malaysia pengsan.baiklah kita kata dia lemah dan x kuat.tapi lebih baik daripada org yg mengaku kuat tapi sebenarnya pengecut.satu alam jagat dah tau.lagi malu.

 271. maha says

  macam pandek” apa rancangan bagi gm 2 cuba bagi tahu aku sekarang, aku lihat kabur’ tak ada arah tujuan seperti orang kelandangan, suka berminpi perkara yg tak ada, seperti orang suka minnum arak dan isap dadah

 272. binggo says

  Malaysia protested against Vietnam when the latter occupied Amboyna Cay, and it started armed occupation itself in the Spratlys of Swallow Reef in June 1983 when the Five-Power Defence Arrangement held a naval exercise in the South China Sea. Following that Malaysia renamed the Swallow Reef to Terumbu Layang-Layang or Pulau Layang-Layang and established a permanent military presence there. In mid-1990s Malaysia developed the atoll into a island resort as an exercise to enhance its claim over this feature…

  wah bijaknya negara ku atur strategi……indon pasti bengkak kepala klu tau

 273. binggo says

  Louisa Reef juga dikenali sebagai Nan Tong Jiao (China), Terumbu Semarang (brunei atau indon?) Barat Kecil (Malaysia) berada pd kedudukan 6°20’N 113°14’E di dakwa telah dikuasai PRC 1988. Tapi skrg ada beacon dan lighthouse milik malaysia..ni ape citer?

  indon mesti bengkak klu tau citer ni

 274. says

  EXFRIENCE IS THE BEST TEACHER ! dengan jatuhnya salah satu heli MI-17 dari jumlah 18 yg dimliki TNI AD bukan berarti segala rencana pertahanan jangka pendek serta jangka panjang jadi terhenti smpe di situ sahaja,akan tetapi pasti kalian tau alutsista TNI yg menggunakan unsur gado2 ( campuran barat-timur ) dan kemampuan untuk mengintegrasikannya jadikan modal untuk pembelajaran dan perbandingan manakah alutsista yg cocok dari segi harga,kemampuan mobilitas serta maintenance yg bisa dilakukan di dalam negeri semaksimal mungkin, jadi kecelakaan yg terjadi mampu di minimalisir sedini mungkin maka peristiwa kecelakaan ini merupakan teguran karena minimnya maintenance yg dilakukan di dalam negeri dan lebih menitikberatkan maintenance kepada pihak produsen yaitu rusia !

 275. says

  bukan saya promosi bro HAARON AZIZ tetapi hanya meluruskan statementnya bro ASTER yg cluenya benar2 menyesatkan tanpa di dasari fakta yg valid ! semacam asal2an statementnya dan tidak diukung reality

 276. MI6 says

  They also spying putrajaya and surrounding strategic place, using bicycle…many of them…..day & nite searchin for somethin …haha

 277. says

  Lalala….
  Mari lah semua berdoa moga usaha Dan penat lelah gm2 memberi berkat Dan manafaat utk bangsa melayu Dan manusia yg lain agar tuhan buka pintu hati mereka kembali.
  Pelik juga kenapa nak pelekihkan gm2 tu sesiapa disini bole tolong jawapkan?
  Bagi mereka yg tersangat suka merendahkan peranan gm2tu bole bagi jawapan jujur…….
  Adakah kalian yg diberi peranan me laksanakan tugas2 itu?
  Adakah kalian terlibat secara langsung dlm bidang tersebut?
  Adalah kalian org yg mempertaruh kan nyawa menjalan kan misi tersebut?
  Kalian kah org nye

 278. Vat70 says

  According to the relevant rules of the International Convention on the Law of the Sea, islands are naturally formed land areas that are above the waterline at high tide. UNCLOS only allows for territorial waters to be claimed from features above water at high tide!!!! , indon mungkin tak faham bahasa org putih, yg dia tau bahasa org utan aje .

  Indon wajib faham maksud shoal, selepas itu kau akan faham bahawa malaysia boleh turut klaim ambalat kerana sipadan/ligitan bknnya shoal? faham baik2..nanti indon tidak boleh tido mlm sekali lagi…ka ka ka

 279. haaron aziz says

  Tahniah pada PDRM.
  Loser aje main kat pertandingan macam budak2 baru belajar.
  Big brothers layan real things aje.
  Takde masa nak bertanding2 nih.

 280. haaron aziz says

  Tak payah susah2 DON promote kau punya blog yang tak laku tu kat sini.
  Malaysia tak berminat dengan berita kamu.

 281. haaron aziz says

  Ni petikan dari paper KOSMO hrni.saje je paste kat sini bagi meriah sikit.
  U.S hantar bantuan utk mangsa ribut kat Filipin.yang aku tahu USS Goerge Washington ni kapal pengangkut / kapal perang.
  Then 8 set lagi kapal akan follow kapal ni untuk membantu katanye.Dah 9 set bleh wat satu armada dah nih.

  MANILA – Kapal tentera laut Amerika Syarikat (AS), USS George Washington tiba di Filipina semalam dalam misi bantuan kecemasan berikutan bencana Taufan Haiyan yang melanda negara itu.
  Menurut komander kapal tentera itu, Laksamana Muda Mark Montgomery, kapal tersebut tiba di luar pantai Pulau Samar.
  Beliau berkata, ia akan menyalurkan bantuan kepada mangsa-mangsa dengan mengagih-agihkan ubat- ubatan, keperluan logistik dan bekalan air termasuk menilai kerosakan.
  “USS George Washington merupakan sebuah daripada lapan buah kapal milik AS yang tiba untuk memulakan misi Damayan,” kata- nya kepada pemberita.
  Dalam bahasa Tagalog, Damayan bermaksud perpaduan.
  Menurutnya, beberapa buah pesawat seperti USS Antietam dan USS Cowpen akan turut sama membantu dalam misi memberikan bantuan kepada mangsa- mangsa bencana Taufan itu.
  Kapal kargo USNS Charles Drew pula akan membawa bekalan air untuk mangsa-mangsa yang berlindung di lapangan terbang dan sekitar kawasan bencana di Tacloban .
  Dua buah kapal lagi akan membawa bekalan kecemasan untuk diagihkan-agihkan kepada mangsa-mangsa bencana di Tacloban, pusat bandar yang paling teruk terjejas di wilayah Ley- te, tengah Filipina.
  Baki kapal yang lain pula tertumpu di sekitar kawasan Ormoc di Pulau Lyte.
  Dalam pada itu, sebahagian mayat mangsa taufan itu telah dikebumikan di dalam kubur besar di Tacloban, Leyte.
  Taufan selaju lebih 300 kilometer sejam dan antara yang terkuat di dunia melanda wilayah tengah Filipina pada Jumaat lalu.
  Menurut pihak berkuasa, seramai 2,357 orang disahkan meninggal dunia akibat bencana tersebut.
  Bagaimanapun, angka kematian itu dijangka meningkat kerana banyak rumah dan bangunan musnah sele- pas taufan tersebut berlaku.
  Penduduk di wilayah Ley- te yang turut dilanda bencana itu turut mengalami masalah terputus bekalan air dan elektrik. – Agensi

  Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?

 282. Padan Muko says

  Iya! Iya! disitu pun ada jual beli pesawat Pak.
  Jangan silap lagi ya pak, nama blog tu Mudah.com. Macam2 ada!
  Selamat bershopping ya pak.

 283. Padan Muko says

  Kamu silap blog Pak. Kau patutnya masuk kat blog Mudah.com.
  Kat situ ramai orang yg sedang cari barang terpakai.
  Harap ini dapat membantu ya pak.

 284. Ameer says

  Look at US and Australia embassy water tank. Both have non windowed floor beneath them. We already knew that they spied on us before but we do not have proof. True to our information may have been spied on, facebook chat, calls, emails, Google search, everything we do on daily basis. Armed Forces Chief Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin said that these activities doesn’t affect military secrets cause so far, they delivered declassified information through Facebook ad other social media. I bet MoM was being spied on too considering some people often tell about their military strength in name and numbers.

 285. haaron aziz says

  engkau sembang macam ilmu dah cukup aje ni.soalan aku bagi tapi soalan yang kau balas balik.sbb aku kurang ilmu di dada lah aku tye korang yang macam handal-handal nih.manusia macam kau..

 286. haaron aziz says

  Bukan peralatan yang problem tapi warga INDON yang problem.Berilah apa aje pasti tak menjadi.
  Dah berapa lama bagi peluang tapi tak maju-maju. Di bandar still ada rakyat yang mandi di sungai.

 287. wei says

  pada kakek puterafaqir yang hina beneran pada himat gue
  usah lho ngomongnya kayak bocak gendut yg tolol
  usah lho berkehidupan kayak kunyuk edan
  lataran cangkem lho baunya kayak cumbaren
  yang pastinya kedua urang tua lho tidak menyuruh lho jadi anak kurang didikan
  hina amat lho

 288. wei says

  yah kayak ini kan indah bunyinya,lebih realistik gituan
  baru beneren jiwa yg kacoo mau terimma.gurindam jiwa ..kata urang kulon.
  begitukan mas pantek?.[uisin amat gue menyebut istilah ituh]

 289. joni_tabu says

  @comodore said james shoal itu daratan ke??? wakakakakakakakaka :) :) :) wakakakakakaka….asli ngakak guling2… wakakakakakaka :) :) :)
  artinya dulu biar anda mengerti :)
  shoal = dangkalan = tempat yang dangkal = daerah terumbu karang
  bayangkan saja….daerah malaya sendiri anda tidak kenal :) :) :) mau mengajari saya :) :)
  http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/168503_449742548433458_454413531_n.jpg
  anda kira saya suka sebar berita HOAX seperti anda :) :) :) mau samakan AMBALAT dan terumbu JAMES :) :) :) wakakakakaka :) :) :)

  silahkan datang ke terumbu james dan hancurkan patok PLA……itu kalau berani :) :) :) punya nyali tidak :) :) :) katanya berdaulat……konon :) :) :)
  memang kalian pikir, kalian saja yang bisa bikin peta sendiri :) :) :) spratly itu claim china dari 1000 tahun yang lalu bodoh……itu jalur sutra perdangan china…..bukan peta 1978 karangan mama ely dan mahatir :) :) :) supaya dapat minyak :) :) :)

 290. maha says

  macam inilah kes ini aku pandang dua perkara=
  pertama dipolitik main pembangkang nak kenakan seseorang…
  kedua orang kena siasat keseluruhan termasuk majis peguam dan peguam negara ..
  satu nak cakap nak tangkap orang berjawatan tinggi kena tangkap guna sb di beri kuasa yang dipertuan agong tangkap mana individu jika hadapi bersalah kena cukup bukti, ia menbabitkan rahsia kerajaan takut2 ia cuba gunakan undang2 negara untuk lepaskan diri termasuk orang pembangkang mahu dalam kerajaan, kadang2 kerajaan tak dedahkannya takut2 nanti akan memudaratkan negara.. kau kena faham kenapa nurul izzah dedahkan 30 polis kita berada british apa tujuan nurul izzah dedahkan cawangan khas (sb) kita di british bukan itu berniat jahat tak tahu menbezakan kepentingan negara… walhai pr sudah itu dedah rahsia malaysia ini, kalau negara ini tak ada undang2 dah lama gantung nurul izzah itu hidup2

 291. maha says

  macam pak kamu baru helicopter mi17 yang baru pada 2006 apa jadi padanya, in kan kamu beli chnook kamu fikir sendiri, lebih baik kamu maintenance helicopter kamu

 292. maha says

  beli berapa banyak kamu suka ya pak, jangan tak boleh maintennance sudah pak..
  kami tak nak dengar pintu tercabut,
  kami tak nak dengar kapal terbakar
  kami tak nak rasuah senjata
  kami tak nak dengar baru pakai sudah rosak macam super tucano
  kami tak nak dengar av amfibi p-7 amerika tekan korean tak bagi dijual pada tni
  kami tak nak dengar kapal selam kilo terbakar di india berlaku lagi di indonesia
  kami tak nak dengar f16 block 25 setara dengan f16 block 60
  kami tak nak dengar pesawat dan helicopter bekas jatuh yg baru dibeli
  kami tak nak dengar tekniksen rusia mati akibat keracunan makan dan minunman di indonesia…
  kami tak nak dengar kapal bekas germen timur yg dibeli 39 hanya 3 boleh dipakai
  harap2 di jauhkanlah belaku lagi pada indonesia ini lagi… hari kenapa aku ini baik’ aku pun tak tahu

 293. says

  leopard revolusion RI yg beratnya 62 ton yg telah di ufgrade sesuai perang kota nanti di tempatkan di jakarta jadi tak ada masalah dengan jalan di jakarta ,pembangunan hanggarnyapun di monas, pembangunanya mulai 2014 nanti linkya ada !

 294. says

  lom pernah ada kecelakaan pesawat buatan PT.DI, klw masalah rusak sedikit bisa di perbaiki kecualli jatuh lihat thailand sampe pesen 20 pesawat buatan PT.DI jenis NC-212 dan kerajaan kamu juga punya jenis CN-235 versi maritim dan pesen 2 lagi untuk pengawalan laut jangan di bantah bro malu-maluin aja !

 295. jamie says

  kami memang tak menang emas di AARM kerana emas kami yang terbaru berbentuk mayat2 para penceroboh di Lahd Datu..itu emas kami…lebih banyak dan lebih dahsyat kesannya kerana dibom dari udara dan dibedil dari darat…kapan Tucano mahu mengebom OPM?? kapan?

  apa2 pun..takziah untuk Mi-17

 296. jamie says

  bloon dech..kapan prostitusi dilegalkan? get your facts right la

  dan satu lagi…negeri/provinsi Kelantan bersedia untuk laksanakan hudud…sesuatu yang BIN tak laporkan pada kamy barangkali

 297. jamie says

  kami memang tak menang emas di AARM kerana emas kami yang terbaru berbentuk mayat2 para penceroboh di Lahd Datu..itu emas kami…lebih banyak dan lebih dahsyat kesannya kerana dibom dari udara dan dibedil dari darat…kapan Tucana mahu mengebom OPM?? kapan?

  apa2 pun..takziah untuk Mi-17

 298. nanang says

  Memang bro kamu nggak kapok…kalau di Malaysia ini kami panggil kamu bebal… pandai tak boleh di ikut, bodoh tak boleh diajar. Kalau selama itu sikap seperti ini ada pada kamu… maka selama itulah negara lain akan pandang rendah negara kamu….mengertilah..

 299. says

  http://gerbangpulaubawean.blogspot.com/2006/09/pesawat-amerikas-di-atas-pulau-bawean.html
  bawean pun akan terus menjadi pelajaran bagi kami untuk mengantisipasi kejadian di tahun2 yg akan datang makanya militer indonesia berbenah diri dari sekarang dengan memperkuat radar utk mengcover seluruh wilayah udara indonesia dan ALKI dengan menganggarkan masa lima tahun dari tahun 2009-2014 sebesar uss 150 miliar untuk pengadaan alutsista termasuk rencana missil jarak menengah dengan percontohan pertahanan udara berlapis yg di lakuakan CHINA dan anggaran berikutnya selama lima tahun yaitu dari tahun 2015-2020 sekitar uss 20 miliar lebih

 300. says

  iya saya tau TNI di lebanon naik taksi tapi sambil nembak target,targetnyapun kena padahal sasaran yang di tuju adalah target bergerak twh hebatkan,bagaimana dengan ATM gampangkan target bergerak ! target diam yg di tembak gak kena, bagaimana yang bergerak sayapun bingung menilainya pake logika personal, ketika kejadian di myanmar sasarannya gak kena target padahal target yg di tembak diam !

 301. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…jadi benda apa yg TAK bodoh, wahai mahadir hoiii???…atau engkau sendiri yg dibodohkan oleh benda bodoh yakni dunia yg engkau kejar dan yg engkau rebutkan dgn manusia yg empunya hak ke atasnya selamo hayat engkau hingga skrg ni?…dan tak lupo…heheee

 302. says

  papua sekarang sudah mulai kondusif karena perhatian pemerintah pusat yg lebih tertuju ke arah provinsi trsbt,misalnya dengan mengucurkan dana puluhan triliun untuk mendukung infrastruktur yg masih minim dan peningkatan keamanan serta di dorongnya ekonomi kreatif bagi masyarakat setempat,pendekatan semacam ini lebih fleksibel di bandingkan dengan operasi militer untuk menghancurkan pemberontak yg hanya kelompok2 kecil, media online kami nonstop 24 jam update dan adanya kebebasan pers menjadikan berita gampang kami dapatkan terutama berita tentang papua,setiap bulan biasanya ada berita tentang penembakan TNI di papua tapi sekarang berita itu sudah mulai surut ! semoga ja pendekatan dengan kebijakan tentang otonomi khusus dari pemerintah pusat lebih tepat dan menjadikan papua lebih aman dan damai ! wassalam

 303. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…engkau dah dapat jalan apo, dol???…perlu ke “cara cakap” utk bercerito pasal gm ii, samdol???…sekian dan tak lupo…heheee

 304. akudtgdrpantek says

  kihkihhh…masa dia sekolah di singapura dulu dia pakai nama bangsa “INDIA”, bukan MELAYU kan?…wakakaaa dan tak lupo…heheee

 305. akudtgdrpantek says

  kihkihhh… [pastikan dulu ilmu di dada cukup der……]…ucapan “bibo” yg ini aku tak tahan ni!…terbaik dari lautan madunya!…heheee

 306. Julia(bukan pandek) says

  atas pentas dihiasi warna warni drama menyayat hati alkononnyer hehehe…maka datanglah dayang2 dan awang2 memujuk2 kekekeke

 307. Julia(bukan pandek) says

  Apo nak dikato…golak ajolah membaca tulisan lintang pukang si Maha ni..hahahaha..kena tahap konsentrasi super saiya level cipan baru boleh faham hehehehe..Maha! ada kelas dewasa khas belajar bahasa Melayu tau…Abis semua orang ko pandekkan yo Maha.Pandek tu ape mende…

 308. Striffex says

  Salam….

  And the keyword here is “Prediction”. Prediksi pun mau tayang ka? Aper orang Indonesia tak ada blog military sendiri ker sampai kena post menatang alah nie kat blog Malaysia.

 309. barc says

  Salam bro.. boleh buat artikel pasal Duta US kat KL kena charge mengintip tu x? diaorg mcm ada intip kita punye call, email.. dsb..

 310. Mat Adam says

  Prediksi Order Alutsista StrategisTahun Anggaran 2014 :
  1 Skuadron jet tempur Sukhoi SU35, datang tahun 2016
  6 kapal selam Kilo refurbish, datang bertahap tahun 2015 sd 2017
  2 kapal perang Destroyer Rusia, datang tahun 2016
  12 unit F16 CD batch dua after 24 F16 batch satu datang tahun 2016
  36 baterai rudal SAM jarak menengah datang tahun 2015
  ****

 311. Mat Adam says

  Alutsista TNI yang mau datang dalam waktu dekat :

  37 Tank amfibi BMP3 F buatan Rusia, Desember 2013 Surabaya
  15 Tank amfibi LVT7A1 buatan Korea, Januari 2014 Jakarta
  8 Jet latih tempur Golden Eagle buatan Korea, Des 2013-Jan 2014 Madiun (8 unit telah sampai )
  12 Pesawat coin Supar Tucano buatan Brazil, Des 2013 – Maret 2014 Malang ( 4 unit telah sampai)
  3 Kapal perang light fregat ex Brunai buatan Inggris Jan-April 2014 Surabaya
  1 Kapal cepat rudal 40 m buatan dalam negeri Palindo Batam, Desember 2013 (kapal keempat dari 4 pesanan)
  1 Kapal cepat rudal 60 m buatan dalam negeri PAL Surabaya, Desember 2013 (kapal pertama dari 6 pesanan)
  40 Panser Anoa buatan dalam negeri Pindad Bandung, Desember 2013

  Shopping alutsista berjalan terus, 16 heli Fennec, 2 Apache datang 2014, belum lagi 24 jet tempur F16, MLRS Astross, Howitzer Caesar Nexter, Artileri KH179 Korea, Leopard, Marder, UAV Searcher, UAV Wulung, 2 kapal selam Kilo, Heli anti kapal selam Panther, Heli Cougar, Heli Bell, CN235 MPA, CN295, Hercules Australia, tambahan rudal Yakhont, C705, Exocet blok3 utk Fatahillah Class………………belanja terus untuk kebangkitan tentara Indonesia.

 312. naza says

  bro mzmz, bila pilot buat wind rocking ,,, makna nya radio dia kaput, dah tak boleh berkomunikasi… samada sudah rosak, atau kena jem…

 313. naza says

  bro eko, saya tiada kuasa eksekutif untuk mengarahkan TUDM duel dengan USAF, sebab tiada dalam doktrin kami untuk `bergaduh ` dengan kawan kawan. maaf ya :)

 314. maha says

  mereka ini dah sesat, aku tak sokong syiah, jangan pula ada orang kata aku pandai2 sokong mereka ini, kita belajar dan mesti teknologi peluru berpandu dari sekarang

 315. maha says

  kita masih tercari-cari missile gbad, aku dapat tahu puak syiah iran dah berjaya siapkan missile sayyad 2 jarak operasi 100km made in iran, jangan kata sokong syiah sesat itu, kita mesti cipta tekologi, in lingnya kejayaan mereka

 316. mzmz says

  Toni…kamu ngak percaya…itu bukan masalah saya.

  Info itu datang dari forum kaskus indonesia sendiri…

  Baca habis dulu dong..

 317. shangri-la says

  aku rasa maha tulisan kau ini kelihatan merapu merepek tak tentu pasal…kenapa ya? Tak boleh “cerna” langsung…lebih bagus lagi tulisan ADDP mudah masuk dan mudah “cerna”..Membuka fikiran orang orang melayu kita…

 318. mzmz says

  Mana kau tau takde sebarang tindakan atau warning..? Kalau setakat tak keluar kat MetroTV…tak bermakna takde apa2 tindakan.

  Malaysia buat kerja…tak kecoh satu dunia.
  Indon buat kerja umpama bertelur sebijik riuh sejagat..

 319. bibo says

  apsal kau tak tanya mana rothchild dan yahudi semua tu dapat duit buat fed res, world bank, imf semua tu? apsal kau tak heran negara2 barat boleh berhutang dan berbelanja melebihi pendapatan dan print duit saban tahun?…..atas dasar apa? …… dorang kena loteri kot…kah, kah, kah……..evidence yg macam mana kau nak? aku rasa semua benda yg kau sedia percaya sekarang pun bukannya ada evidence depan mata pun. Hearsay jugak kan..Tapi kau percaya jugak sebagai fakta…………pointnya di sini, kemampuan seseorang utk digest information tak sama…….kih kih kih…….jadi sebelum kau nak kata sesuatu perkara tu sebagai momokan, pastikan dulu ilmu di dada cukup der……

 320. Ameer says

  This again? Not sure what you guys eat for living. Piece of shit? Seriously. Proof? Here’s your damn proof.

  1. Malaysia on 10 September 1962 was Federation of Malaya, not Malaysia yet and that doesn’t include Sabah and Sarawak (note 16 September 1963) and also Natuna was always your territory, why would ALRI wanted to attack Natuna?

  2. At that time, Federation of Malaya only had 1 training ship (HMMS Malaya), 1 LCT, 2 minesweeper,and 8 small unit of minelayer ex Royal Navy 200th patrol squadron, where the hell did the 3 Destroyer and 2 Frigates came from?

  3. ALRI (not TNI-AL) that time only had 7 or 8 Destroyer Skory class. Not fucking 20.

  4. RI Irian and Destroyer Skory at that time don’t even have 105 mm cannon. They have 2 inch cannon which is the size of your dicks.

 321. quattro says

  aku pon lama dah perhati mamat ni punye komen..macam guna google translate pon ada..mat rempit punye bahasa pon aku leh paham tapi mamat ni punye komen mmg aku kene baca ulang2 baru boleh paham..nak cakap typo pon takkan byk sgt typo nye

 322. maha says

  grand master apa?
  kalau tampar usaha hanya mahu berharap harta orang lain itu benda bodoh,,
  pemikiran kau tampar melihat keadaan sekeliling dan menyesaikan masalah berlaku itu benda bodoh,
  mengharap hayalan dan bermimpi itu benda bodoh,
  kemahsyuran dicipta bukan datang bergolek dengan sendiri fikir-fikirkanlah…
  pandek cuba selesaikan masalah aku cakap ada pada bumiputera? tengok keadaan sekeling kau baru boleh faham

 323. aster says

  Papua apa crita yah..masih gak aman kan??hihihi..sudah bnyak TNI banci tewas di sana..mau nembak opm aja gak mampu..

 324. aster says

  gimana berita tentang TNI yg tewas ditembak oleh OPM di papua..ketika naik heli pun masih boleh tertembak..lucu deh..tentera banci kalah sama opm..ahahah..dan lg satu..tolonglah indon oi.terimalah hakikat yg tentera banci kalian kabur di medan perang..sudah tersebar berita di seluruh dunia dr AP,REUTERS dan sebagainya..di youtube pun ada..hahaha..jgn malu yah tentera banci kalian

 325. aster says

  macam ,mana nk doain jika itu hanya hoax..berita lama itu..sehingga ke hari ini diem aja berita itu..hihi..thailand aja hampir produce 8×8 macam av 8 malaysia…indon bila lg??

 326. aster says

  hihihi..sukhoi indon lack of jammer dan sudah ketinggalan jaman..maklumlah hanya beli airframe aja..akhirnya dilock oleh pesawat asing..mau tercirit pilot banc indon time tu..hahahahahahahahahahahahahaha..lg pnjang rasanya aku gelak..hehe

 327. aster says

  ada ke patut membuat perbandingan bobot tank dgn melihatnya diangkut oleh trailer..wtf man??tailer atau tank transporter!!! memang tidak akan pecah kalau dinaiki oleh tank kerna memang tugasnya mengangkut tank..hahaha..lucu deh..dan tiada ayat pun yg menyangkal tentang jalan di jakarta tidak mampu manahan beban leo..

 328. aster says

  pesawat korsel itu ternyata yg baru tp sudah sering rosak..maksudnya pesawat rakitan indon bermasalah..jgn samakan boeng dan yg lain2 yah

 329. aster says

  gak ada sebut pun yg jalan2 di jakarta boleh menampung leo..itu hanya lawatan wamenhan..hihihi..link yg tiada kaitan..jgn sorok deh masalah bobot leo g terlampau berat

 330. aster says

  yg banci sudah jelas deh..tni kerna lari dr medan perang..fakta itu tidak boleh disangkal lg kerna sudah satu dunia tau..
  We are F-18 Hornets from US Navy Fleet, our position on International Water, stay away from our warship”
  statement ni sudah jelas menyatakan us di international water..kalau indon sergap kapal perang us navy masa itu sudah lama hangus itu F 16 bersama pilot banci yg tercirit2 itu..

 331. maha says

  memang tulisan lintang pukang sikit tapi, aku bukan orang indon, cuma ada orang dengki dekat aku terutama pandek yang sering tukar indentiti aku harap kau berhati-hari dengan nya

 332. maha says

  macam pr takut berdebat dekat sana ,macam ini pr takut aku ini, aku orang malaysia aku tanya kau ini, apakah negeri guna nombor 14 pada ic ,tak payah menyamar pandek aku tahu kau ini, aku tak nak dengar lagi grand master bodoh

 333. Commodore says

  Ya flight demo aja. Santai tak ada apa2 pak.
  Saja mau tunjuk diwingtip itu ada apa-apaan.
  Blog kamu Defence Studies hari ini ada ceritanya, bacalah jgn malu, bukan blog milek Malaysia pun.. Sukhoi MKM tak payah nak goyang2kan kepaknya pun. Crew USN berderet atas deck USS G. Washington mau ambil gambar. Kenapa ya?
  Menunjuk betul la RMAF ni. Apa la? Bikin jiran marah aja!
  ENGKAU ADA KE?
  J.Shoal tu ada daratan ke? Tempoh hari PLA ada buat latihan tapi sekarang dah tak kelihatan lagi, mana perginya PLA ni? tak pacak bendera ke sebagai tanda milek mereka? peta PLA karangan sapa pulak? Oh mungkin PLA ada bagi satu copy peta dia kat Indon kot? Negara lain tak dapat.
  Hehehehe!

 334. pejuangduniarealiti says

  Itulah dunia ..di mana sama saje. manusia tetap sifat manusianya. Yang di atas mahukan kekayaan dijaga melebihi apa yg patut keperluan untuk dirinya. Yang di bawah akan terus merana dan ditutup apa yang mungkin perlu diketahuinya. Seandainya wang $15 trilion diguna hanya untuk membiaya hutang negara tu yang hampir muflis..Ia nya hanya berlegar di atas sana dan untuk para2 elit memanipulasinya. Konklusinya kekayaan hanya untuk orang bangsawan sahaja di akhirnya..para bawahan hanya duduk diam2 sahaja ya…sebagai contoh je kot..

 335. binggo says

  jgn gabra bro. ko kena faham makna shoal dulu. Klu ko faham maknanya nanti ko leh gelak sendiri. Mana leh mendarat atas shoal..leh baca komen aku kt atas dan leh soh indon tunjuk pic J.shoal klu ada.

 336. shangri-la says

  Pembiayaan ISLAM ? LONDON? Queen Elizabeth sudah masuk islam? POPE juga? Kebangkitan semula pewaris raja2 inggeris ? Queen elizabeth mendapat hidayah Tuhan dan masuk MELAYU/ISLAM? mengapa WIEF diadakan di London? Gerak kerja GM ii ialah bermatlamat memerdekakan jiwa manusia ,sedikit masa lagi seluruh kerajaan yang ada di muka bumi ini akan berada di bawah telunjuk GM ii dan perjuangan GM ii adalah untuk memartabatkan kembali kerajaan beraja di muka bumi ini termasuk NUSANTARA..

 337. shangri-la says

  KUALA LUMPUR, 9 Jun (Bernama) — Forum Ekonomi Islam Sedunia (WIEF) yang
  kesembilan, yang akan diadakan di London pada 29 – 31 Okt, akan menggalakkan
  perniagaan di sana melihat pada bentuk pembiayaan yang berbeza termasuk
  pembiayaan Islam.
  Timbalan Datuk Bandar London (Dasar dan Perancangan), Sir Edward Lister
  berkata walaupun pembiayaan berlandaskan syariah masih lagi baharu, ia merupakan
  perniagaan yang berkembang di London ekoran meningkatnya perniagaan yang
  diwujudkan oleh bank-bank Islam di sana.
  “Kami amat berminat agar London memajukan perniagaannya dalam bidang ini,
  dan memandangkan ini adalah kali pertama Yayasan WIEF membawa forum itu ke
  negara bukan Islam, kami begitu berbangga sekali,” kata beliau kepada Bernama
  dalam satu temu bual di sini baru-baru ini.
  Forum itu akan diadakan di Excel London, dengan bertemakan “Changing World,
  New Relationships” untuk menyatakan kemunculan hubungan ekonomi baharu antara
  negara keseluruhan sempadan, agama dan budaya dalam dunia yang pesat berubah.
  Forum itu dianjurkan oleh Yayasan WIEF dan dihoskan oleh Kerajaan Malaysia
  dan United Kingdom.
  Lister berkata forum itu juga akan memberikan pendedahan kepada perniagaan
  Britain mengenai segmen halal serta memberikan mereka peluang untuk mengambil
  bahagian dalam perniagaan itu.
  Beliau juga maklum yang orang perniagaan melihat halangan tidak seperti mana
  kerajaan melihatnya, sambil menyatakan yang “perniagaan menyaksikan peluang dan
  peluang menjuruskan kepada pewujudan kerja dan kemakmuran”.
  Lister juga berkata yang forum itu akan meliputi topik meluas termasuk
  makanan, perbankan, budaya, seni, wanita dalam perniagaan dan usahawan muda.
  Beliau turut menekankan yang terdapatnya peluang hebat dalam segmen
  teknologi maklumat di London seperti teknologi baharu.
  “Sementara itu, seni dan budaya pula, kalau difikirkan, adalah sektor
  tunggal terbesar dalam ekonomi London dan segmen ini juga akan menjadi bahagian
  besar dalam persidangan
  WIEF itu,” tambah beliau.

 338. juragan medini says

  lagi seminggu 19hb. ingat tak 1911 hehehe. Mcm dekat sama 911. hehee…..ramai yg ingat sambil wat kenduri. Alfatihah dari aku buat semua yg jadi mangsa.

 339. says

  lepasnya titmtim tidak ada permasalahan bagi kami karena berdasarkan sejarah timtim itu bukan masuk wilayah indonesia dan hanya integrasi / bergabung sementara jadi wilayah indonesia makanya indonesia tdk memiliki kekuatan hukum internsaionalapa yang masuk wilayah indonesia adalah hanya wilayah2 bekas jajahan hindia-belanda makanya pemerintah RI tidak bisa mempertahankan timtim karena timtim berada di luar jajahan hindia-belanda akan tetapi berada dalam jajahan portugal,beda dengan kasus aceh-papua kami akan mempertahankannya sampai titik darah penghabisan karena kedua wilayah itu dulunya masuk dalam jajahan hindia belanda dan sesuai dengan perjanjian internasional

 340. juragan medini says

  Salah satunya penggunaan kawalan modal untuk usaha Oil n Gas atau industri yg sealiran dengannya akan dikurangkan. Penggunaan tenaga hijau atau tenaga percuma akan digiatkan. Gurun di Negara Australia akan dihijaukan. Penggunaan modal dalam industri pertahanan juga akan dikurangkan(mungkin terus takde). Aliran perniagaan antara negara lebih pada industri makanan(pembasmian kemiskinan, perhambaan dan kebuluan). Lautan diantara benua2(negara2 yg terlibat) akan menjalankan tanggungjawab memelihara khazanah2 dlm lautan tersebut. Sbb tu lah ada yg meroyan pasal TPPA sbbnya salah langkah=> perkara yg difikirkan tentang “untung” akan bertukar menjadi “tanggungan”. 28Billion tak besar. Dalam PASARAN MODAL(share market), pakatan dlm pakatan yg berselindung boleh menguasai syarikat melalui modal. Ingat peristiwa Guthrie. Macamana seorg korporat(menteri besar) mengembalikan hak Malaysia dalam pasaran modal di London. Macam tu jugak Lehman Brother, Meryll Linch dan AIG. Perang yang kesannya agak dasyat yg kita tak nampak ialah perang ekonomi atau perang kewangan seperti yang ADDP katakan.

  Sbb tu klu saudara “apa2″ lihat, pd tahun 1998 perang antara org yg tamak dan gilo kuasa berlaku. Dua2 berebut nk mguasai syarikat hasil bumi Malaysia. yg seorng snggup htr ank universiti berkaitan. Yg seorng pulak dh jadi pena yang tak sihat. heheee…Pulak tu sama2 dh tengok apa yg “ado” dengan jumlah yg banyak. Mcm cite P Ramlee. Tiga Abdul. “Afghanistan, Turkistan, Uzbekistan dan gohead go stand. Negeri gohead gostand negeri apa?” hehee…Jadi tak hairanlah klu mereka sama2 menentang TPPA ni. Dan marhaen sekali dibabitkan bersama membuat bantahan.

  Kandungan yg sebenarnya, tiada sape yg tahu. Tapi ramai yg mendapat “ghaso” atau “rasa” yang begitu. Kalau tak percaya tanya Julia. Tanya hyatt. Klu tanya ADDP, berulang-ulang kali dia dah ckp dh tulis dlm MOM ni tapi ramai yg masih kabur walhal dah berlaku depan mata. Cuba saudara “apa2″ renung, kenapa Kanada minta Malaysia labur kat negara dia? Dan China cakap, peluang sekali “seumur hidup”. Kanada negara maju. China negara berpenduduk tinggi dan ekonomi yg mantap. Senang cerita nak terbalikkan cerito, pm kita pergi ke Bangladesh dn minta negara tersebut melabur dekat negara kita. Ekonomi kita lebih stabil dari Bangladesh, tiba2 kita pulak minta dia labur kt negara kita. Mesti ada sesuatu yg tidak diberitahu secara umum kan?. hehee…..
  Aku dan mengarutlah…..kau jangan percaya sangatlah. tengok je lah.

  Hj shah klu tulisan ini mengarut lagi mencarut, padamkan lah yea…!

 341. Still Julia forever says

  hater always hate..kalau dah dinamokan manusio yg tidakj mahu menerima tetaplah begitu walau dilambakkan segunung omeh didopan mato takkan maunyo berlapang dado.bak kato manusio yg tertipu..seeing is believing ..WRONG!!! BELIEVING is seeing yg sebonanyo..hehehe Tepuk dada tanya DIRI (yg dalam tu ya)

 342. says

  kamu baca ulang tulisan saya, kedepannay pt.pal sendiri yang akan membuat turunannya PKR sesuai yang di butuhkan tni yaitu 20 PKR jadi tidak perlu impor lagi dari luar klw masalah tot untuk berita sekarang tidak ada masalah dan kedua PKR hasil joint production belanda dan indonesia selesai pada 2017,siap launching

 343. shangri-la says

  Hmmh…MALAYsia bakal jadi pusat kuasa dunia yang baru? GM ii memerintah dari belakang tadbir kerajaaan rahsia dunia? Bukan MALAYsia saja tetapi satu dunia( ONE WORLD ).. Beliau milik satu dunia? Kelebihan kita dari negara lain adalah kerana dia mahu berpusat di MALAYsia? Pusatnya di PUTRAJAYA yang maknanya “Putera Raja” yang berjaya dalam tugasannya nanti? Nak pinjam sat ayat magis ADDP hehehe…

 344. binggo says

  F-18 dari kapal induk USS Carl Vinson bkn uss navy seal..wakakakakakakakaka.
  jika posisi menghalau nape perlu goyang gerudi? wakakakakakakaka

  kau ni mesti budak indon mentah lagi kan?

 345. shangri-la says

  musibah alam seperti zaman nabi nuh?…950 tahun berdakwah..hanya segelintir yang “SEDAR” dan menerima “kebenaran” saja yang terselamat ? Tepuk dada tanya iman..

 346. shangri-la says

  UNESCO: MALAYsia mula mengatur strategi?

  PARIS 10 Nov. – Malaysia mula mengatur strategi untuk mendapatkan sokongan negara-negara anggota Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) bagi menduduki kerusi Lembaga Eksekutif UNESCO untuk penggal 2015-2019.

  Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ini berikutan keputusan Jemaah Menteri pada 25 Oktober yang bersetuju dengan cadangan Kementerian Pendidikan untuk Malaysia sekali lagi bertanding menduduki kerusi berkenaan.

  Menurut beliau, enam jawatankuasa tetap kecil Suruhanjaya Kebangsaan UNESCO Malaysia, badan yang beliau pengerusikan telah mengatur beberapa program untuk tujuan itu termasuk persidangan-persidangan di peringkat antarabangsa dengan kerjasama badan dunia itu seperti persidangan mengenai pendidikan teknikal dan vokasional di Kuala Lumpur nanti.

  Jelasnya, langkah lain yang diatur adalah kempen bersama dengan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan menerusi pameran serta persembahan di samping pertemuan dengan pemimpin negara anggota untuk memaklumkan keputusan Malaysia bertanding kerusi itu dan meminta supaya wakil mereka memberikan sokongan.

  “Perkara ini (pemilihan) akan diputuskan pada 2015 dalam Persidangan Agung UNESCO nanti. Pemilihan ini akan menjadi satu platform terbaik untuk kita berkongsi pendapat dan amalan terbaik dengan negara-negara anggota yang lain di samping untuk pastikan kepentingan dan pendirian Malaysia dapat didengari di peringkat antarabangsa,” katanya pada sidang akhbar dengan media Malaysia di sini.

  Lembaga Eksekutif UNESCO mengandungi 58 anggota yang berkhidmat untuk tempoh empat tahun. Sejak menjadi ahli UNESCO pada 1958, Malaysia sudah lima kali menduduki kerusi berkenaan iaitu pada 1978-1983, 1987-1991, 1993-1997, 1999-2003 dan 2007-2011. Lembaga berkenaan mengandungi 58 anggota

  Katanya, sewaktu menduduki kerusi itu kita terlibat secara aktif dalam menggubal dasar dan mengkaji keberkesanan program-program dan aktiviti UNESCO terutama dalam bidang pendidikan, sains, kebudayaan dan sains sosial serta komunikasi dan informasi.

  “Kita telah diberi sedikit bajet dan wang ini akan kita gunakan untuk tujuan itu (kempen). Terdapat empat kumpulan elektoral yang terdiri daripada 44 buah negara dari rantau Asia Pasifik, jadi bila bertanding kita mewakili satu daripada empat kawasan itu,” jelasnya.

  Dalam perkembangan lain beliau memberitahu, beberapa syarikat Perancis menyatakan komitmen untuk meningkatkan pelaburan dan memperluaskan perniagaan di Malaysia yang mencakupi industri aeroangkasa, pengangkutan, logistik dan perkhidmatan seterusnya menjadi hab untuk perniagaan tersebut berkembang di rantau Asia Tenggara.

  Menurutnya, perkara itu merupakan perkembangan yang positif berbanding beberapa tahun sebelum ini pelaburan dari Perancis amat terbatas kerana syarikat-syarikat negara itu lebih berminat melabur di sekitar Eropah.

  “Ini kerana kita bukan negara yang bertutur bahasa Perancis. Pada waktu dahulu mereka tidak begitu berminat untuk datang ke Malaysia, namun dalam tempoh 10 tahun lepas nampak sudah mula ramai yang melihat Malaysia kerana mempunyai infrastruktur dan dasar yang baik.

  “Apalagi dengan perjanjian-perjanjian perdagangan bebas yang telah kita meterai dan kedudukan kita yang strategik dalam kalangan negara-negara ASEAN, maka ini meningkatkan keyakinan mereka bahawa Malaysia merupakan tempat yang paling sesuai dan terbaik untuk menjalankan operasi bukan sahaja untuk negara kita tetapi juga rantau di sana,” katanya.

 347. haaron aziz says

  INDON ni memang bangsa yang problem lah tuan.buat heli pun heli problem.pintu heli bleh pulak tercabut time terbang.buat kapal perang perang pun bleh terbakar.askar lari dari medan tempur lah.Macam-macam hal.
  Blom lagi kes datang negara org lepas tu buat hal.problem betul.dah tu nak tunjuk bagus plak kat sini.ape pun tak boleh.
  bukan nak meninggi diri lah tapi dari perasaan aku yang merendah diri ni, Malaysia lebih baik dari pelbagai aspek berbanding Indonesia.but the worst thing from all of the aspect is their mentality.bagi aku dari aspek mentality nilah yang mengambarkan seluruh aspek lain utk sesebuah negara tu.mentality rakyat dan pemimpin sesuatu negara tu perlu sama2 naik.baru negara tu membangun dan terus maju ke hadapan.

 348. hanzar ss says

  asslamualaikum semua. terdpt nota-nota diatas yg menyatakan terdpt pendaratan tentera PLA china kat sibu serawak lebih kurang sebulan yg lepas.
  ada sapa-sapa yg nak bagi sedikit info ttg perkara ini. jika tak silap saya PLA sedang menguji aircraft carrier mereka dan salah satu lokasi rahsia pelayaran air craft ialah kat kepulauan spratley.
  sekian.terima ksih

 349. haaron aziz says

  wow..mana/dari mana GM ni dapat/ada duit sebanyak ni.
  pelik gak aku.dari manakah sumber2 nya.maen nombor ekor kahh.
  selalunya cerita2 hearsay atau khabar angin tanpa ada bukti2 yang kukuh susah ummah sejagat nak mempercayai.selagi tiada apa2 evidence selagi tu aku anggap ni sume citer tak ubah macam kedai kopi aje.
  aku harap ummah melayu zaman ni tak lagi di momokkan dgn cerita2 camni.we need facts.cakap kena ada fakta.kalau dari dulu dok gebang citer ni tak habih2 dah tu kutuk2 dr.M plak ape citer ni.
  jgn igt najib ni ok sangat.skrg ni tgh panas pasal petronas.byk dasar2 Petronas dah tukar arah.
  cube gi check kat sini:
  http://darah-satria.blogspot.com/2013/11/petronas-terus-ditekan-melalui.html

  P/s:aku tak sebelah pada mana2 pemimpin.aku cuma risau dengan trend semasa dan kedudukan KITA di Malaysia nih.TQ

 350. akudtgdrpantek says

  SEMUA tulisan aku di dalam blog ini hanyalah sebagai “PENDAPAT PERIBADI AKU” yang tidak memerlukan barang sezarah pun kepercayaan sesiapo atau apo apo!…Dimaklumkan…heheee

  PEMIKIRAN STRATEGIK “MELAYU” akudtgdrpantek @ ADDP…heheee

  KHAS buek kalian semuo yg sibuk sesangat masa dan ruang hidup duniawinya hingga tiada masa utk memikirkan tentang masalah sebenar dirinya dan masalah sebenar bangsa MELAYU-nya sendiri…!

  NOTA :- Sesungguhnya ado pihak yang TIDAK senang dengan “perkhabaran” dan pendedahan aku di peringkat bawahan [AWAM] selamo ini tentang wujudnya seorang manusia berbangsa MELAYU MALAYsia yang diberi gelar di bank dunia sebagai Grand Master ii, untuk Arahan Dunia Baru ke ii, Alaf Baru sekarang ini. Maklumlah, maklumat ini sebenarnya ialah maklumat orang “Bangsawan” Dunia [ELIT lagi ELIT] dan BUKAN-lah untuk orang bawahan [AWAM] tahu tentangnya! Pihak ini merasa “tidak senang” adalah kerana ianya menggugat nama dan “KEMAHSYURAN” dirinya sekarang ini, bilamana maklumat ini disebar luaskan di peringkat bawahan Dunia! Selama ini orang MELAYU “disangkakan”[DITIPU!!!] oleh penjajah yahudi inggeris dan arab di dalam sejarah MELAYU-nya sendiri, bahawa bangsa MELAYU itu miskin, bodoh, lekeh dan tiada keupayaan untuk membina per-ADAB-an bangsa MELAYU-nya sendiri! Itulah sangkaan hidup yang “dimomokkan” oleh mereka ke dalam perasaan dan fikiran orang MELAYU dan keturunan MELAYU-nya selamo hidup mereka! Adakah begitu wahai sekelian anak bangsa ku???…sekian dan tak lupo…heheee

 351. akudtgdrpantek says

  kihkihkihhh…engkau ni “maha”dir, berpura puralah pulak! aku faham, pasal ini lah cara dan modus operandi engkau menipu orang MELAYU selamo ni! BERPURA PURA dalam bahasa arabnya sebut MUNAFIK! bukan ke engkau tergolong dalam ke tiga tiga kumpulan itu, lebih2 lagi freemason??? kenapo engkau menuduh orang lain pulak??? pepatah MELAYU ado kato:- “BALING BATU, KEMUDIAN SEMBUNYI TANGAN”!!!…antara engkau dgn saudara BARAK OBAMA, siapo yg jenis macam ni???…sekadar bertanyo yo!…jangan mare aaarrrr…sekian dan tak lupo…heheee

  KEPADA shah paskal dan pentadbir blog ini, kalau tulisan aku ini SALAH maka jangan siarkan, ok?…heheee

 352. pejuangduniarealiti says

  Sedikit petikan ucapan dari Lord James of Blackheath (Conservative) during England’s House of Lords parliamentary speech [16 February 2012 5.20pm]

  “In April and May 2009, the situation started with the alleged transfer of $5 trillion to HSBC in the United Kingdom. Seven days later, another $5 trillion came to HSBC and three weeks later another $5 trillion. A total of $15 trillion is alleged to have been passed into the hands of HSBC for onward transit to the Royal Bank of Scotland. We need to look to where this came from and the history of this money. I have been trying to sort out the sequence by which this money has been created and where it has come from for a long time.

  It starts off apparently as the property of Yohannes Riyadi, who has some claims to be considered the richest man in the world. He would be if all the money that was owed to him was paid but I have seen some accounts of his showing that he owns $36 trillion in a bank. It is a ridiculous sum of money. However, $36 trillion would be consistent with the dynasty from which he comes and the fact that it had been effectively the emperors of Indo-China in times gone by. A lot of that money has been taken away from him, with his consent, by the American Treasury over the years for the specific purpose of helping to support the dollar.”

  Siapa sebenarnya Kamal Asnawi..adakah dia bukan rothschild dimaksudkan?
  http://lordkamalashnawi.blogspot.com/

  Dalam dunia transfer by wire arini ni terlalu banyak wang yang off record oleh bank dan kerajaan atasan dunia yang mungkin kita tak percaya jumlah..
  cuba fikirkan…

 353. anak malaysia says

  Assalam Bro…dah lama saya tak menjenguk blog ni.
  Rakan otai semua, shark,ggk,mzmz,commodore dan semua pengunjung setia military malaysia, ambil perhatian..sila “like” page (Boikot Barangan Cina DAP) di fb.. – tengok dulu jgn kondem ya
  ~adalah satu jihad bagi kita khususnya untuk berjuang dan memperkasakan agama dan bangsa tercinta.~ !!

 354. mzmz says

  Maha…take note. Memang dah lama perasan grammar maha ni lain macam sikit…lintang pukang. Mcm bukan org malaysia je..Perbaiki…ok…

 355. hanzar ss says

  assalamualaikum semua.

  tentang pendaratan PLA berhampiran sibu baru-baru ini, boleh anybody bagi sedikit detail tentang perkara berkenaan. info tuan-tuan amatlah dihargai.

 356. juragan medini says

  kau rasa macam mana? Apa kata obama tanya ko pulak? Kih kih kih…..apa yang ko cuak sangat ni? “running out of time”? @ the clock is running?” kih kih kih….

 357. says

  waaaaawwww, hebatnyerrr, tapi kejap aku bace, itu “katanya”….hahahahahhahaha, just “katanya”, takde fakta dari ” katanya” cik….cam ni lain lagi cik, bukan “katanya”…..ehhehehehehehhe
  http://batam.tribunnews.com/2013/11/01/pesawat-sukhoi-bombardir-perairan-natuna
  bukan pesawatnye aje yg hebat, keberanian nak eksesais kat natuna tu hebatnye cik….ada ko berani eksesais sendirian kat james shoal….huahahahahahhahahahahahhahaha….( panjang tak sudah aku gelak nie ) 😀

 358. says

  terus dengan intercept ini apa pesawat rusia di tembak tidak kan,hanya di berikan warning bahwa pesawat itu telah melanggar kedaulatan negara kolombia begitu juga dengan kasus BAWEAN TNI AU hanya menghalau dan memberikan peringatan bahwa 5 zet tempu f-18 hornet milik uss navy seal telah berada di wilayah indonesia beda dengan kasus JAMES SHOAL sudah jelas PLA latihan di daerah kedaulatan malysia hanya 80 km dari sabah- serawak akan tetapi tidak sama sekali tidak ada tindakan atau warning yg di berikan sama kerajaan kalian jadi siapa yg banci hm indonesiakah atw malaysiakah jawab sendiri

 359. matlambak says

  Bro maha, rasanya kat AGC tu CIA punye kerja. NSA tu yang kat dalam US embassy yang set up monitoring station. Conduct SIGINT operation. Eavesdropping, intercept communication semua. Yang operated kat AGC ni lebih kepada HUMINT. Masa kes Pulau Batu Puteh tu, Gani Patail lead team peguam Malaysia.. Ada dakwaan Gani Patail ni sengaja sembunyikan beberapa fakta penting yang beri kesan pada kes di pihak kita.. Kalau betul berlaku, ni national security breaching. Foreign intelligence services has successfully penetrated the high level of Malaysian government. Tapi sampai sekarang takde respons dari kerajaan.. Wallahuallam

 360. apa2 says

  saudara skrg saya nak mintak tolong kemukakan semua syarat perjanjian tppa tu dan isi kandungan perjanjian sulit tu bleh x saudara biar semua manusia berlapang dada boleh x ??

 361. Katun says

  Aku bukan dia la…aku dah lama boring dgn tulisan kau yg merapu ni.. Bahasa tunggang langgang..kau tak insaf lagi ke ramai yg tegur bahasa melayu kau tunggang langgang. Ke kau ni sebenarnya dari sulawesi menyamar jadi org sabah dgn ic palsu? Cuba kau cakap betul2, kami sedia mendengar penjelasan kau..

 362. says

  naza suruh donxs su-30 mkm TUDM duel di udara dengan us ISAFF biar kami tau siapa yang paling hebat pilotnya , kan kata si zmz bilang su-30 mkm milik TUDM paling canggih di asean jangan cuma manuver berbaris buat nakutin burung yang lagi pacaran,para pramukapun mampu baris -berbaris dang mah.

 363. says

  saya 100% tidak percaya bahkan 1000% statement anda itu bohong hanya dalam arungan mimpi basah sahaja klw pilot TUDM itu jaguh di bandingkan pil