AL FATIHAH UNTUK MEREKA YANG GUGUR-LAHAD DATU

1. Akhirnya pasukan keselamatan negara menggempur tentera Kesultanan Sulu pagi ini, bersamaan hari Jumaat, hari yang paling mulia dalam kalender Islam.

2. Tembakan pertama dilepaskan tepat jam 11.10 pagi.

3. Jumlah kematian di kalangan askar Kesultanan Sulu mungkin ramai (10) orang dan dikalangan pasukan keselamatan, dua anggota dari pasukan polis terbunuh

4. Kematian di kalangan polis dan orang-orang Sulu ini saya sambut dengan rasa sedih kerana manusia hilang nyawa dan darah tertumpah.

5. Wajarkan kita menyalahkan pasukan keselamatan negara, sudah tentu tidak kerana mereka telah diberi ruang, dipujuk dan dilayan dengan baik supaya keluar dari kawasan kubu mereka sebelum menghadapi tindakan undang-undang.

6. Walaupun saya sangat patriotik dan bolehlah dikatakan seorang individu yang bersifat militari dalam tindakannya tetapi saya ada manusia yang paling tidak suka pada senjata, peperangan, keganasan dan kekasaran.

7. Tidak perlulah berdebat dengan saya…saya boleh menggunakan senjata api, merupakan penembak yang baik dan ada piala kat rumah tu dalam satu pertandingan menembak anjuran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Sungai Besi tetapi gagal tahap kronik dalam penggunaan pistol, semi dan auto dan saya sudah merasa peperangan.

8. Mungkin ramai yang berasa puas hati kerana penceroboh ini sudah diserbu tetapi apa yang mereka tidak nampak, akan ada lebih banyak darah ditumpahkan selepas ini.

UMAT ISLAM HILANG RASIONAL, GILA PADA DARAH

9. Saya sengaja tidak mahu update perkara-perkara yang berlaku semasa kepungan ini kerana banyak perkhabaran yang kebenarannya saya tidak dapat hendak dipastikan.

10. Yang paling saya berasa sedih, majoriti umat Islam dari pembacaan saya dalam Facebook, forum dan blog-blog tempatan mahu penceroboh ini dibunuh.

11.Hanya sedikit yang berdoa supaya penyelesaian ditemukan secara damai dan kegilaan pada darah ini menyebabkan pasukan keselamatan dan kerajaan diherdik, diperkecilkan seperti seolah-olah takut dan lembab dalam mengambil tindakan dan mereka memanggil askar dan polis sebagai “ANJING”.

12.Tetapi berapa ramai pula yang mengkaji isu-isu luar dan bakal berbangkit dari insiden ini?

PEPERANGAN DARI SUDUT ISLAM

13.Berapa ramai pula yang mengkaji hukum dan syarat peperangan dalam Islam?

14.Antara yang saya pelajari…musuh harus diberi amaran supaya mereka mempunyai masa untuk memindahkan anak-anak, orang tua, kaum wanita dan orang sakit ke tempat selamat sebelum sesebuah angkatan tentera (Islam) menyerang.

15.Pesalah atau musuh negara diberi peluang untuk berunding, diberi kata dua untuk berundur atau bertaubat, jika engkar…hukuman yang keras-sekerasnya akan dijatuhkan.

16.Tahanan perang pula diberi layanan yang baik, maruah mereka tidak dijatuhkan dan mayat-mayat yang gugur diberi masa dan ruang untuk disempurnakan.

17.Soal peperangan itu sendiri, adakah ia mendapat sokongan rakyat atau tidak?

18.Yang paling ketara, mereka yang dahaga darah dan beria-ria mengherdik dan memperkecilkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), rata-rata penyokong pembangkang yang selalu mendakwa mereka ini lebih Islam dari yang lain.

19.Kumpulan ini yang mendakwa mahu menegakkan Islam di bumi Islam ini.

20.Hanya sekelip mata kita lihat, bagaimana kumpulan yang mendakwa diri mereka pejuang Islam akhir zaman ini yang kononnya menentang kezaliman, menuntut keadilan dan kebenaran benar-benar nekad mahu melihat orang-orang Sulu ini mati.

21.Bila saya fikir-fikirkan balik…saya nampak satu perkara, umat Islam yang berpegang kepada tali yang dibawa Rasulullah SAW ini semakin mengecil…terlalu sedikit, dan jumlah yang sedikit ini yang mungkin ada 2-3 orang di kalangan pembangkang atau 2-4 orang di kalangan penyokong kerajaan dan 2-3 orang di pihak yang berkecuali dan mereka inilah yang akan berjuang dengan seikhlas hati apabila kelak masanya sampai.

PATUTKAH ORANG-ORANG SULU INI DIPERANGI?

22.Jika ditanya pada saya…sewajarnya memang YA kerana amaran dan nasihat sudah dikeluarkan.

23.Ini juga menjadi jawapan kepada semua tuduhan pembangkang yang kononnya pemerintah kita ini zalim.

24.Sudah jelas kerajaan melalui agensi pasukan keselamatan biasanya akan memberi amaran dan nasihat sebelum tindakan keras dibuat dan ini sudah wujud sejak dari dahulu lagi, bermula dari Memali, Sauk, perhimpunan haram sehinggalah ke insiden di Lahad Datu.

25.Tidak timbul soal polis atau tentera menyerang orang awam secara membabi buta seperti yang selalu difitnah pembangkang dalam insiden di Memali.

SITUASI DI LAHAD DATU SEKARANG INI.

26.Saya tidak pasti jika darurat sudah diistiharkan di Lahad Datu atau tidak.

27.Semua pergerakkan keluar masuk di Lahad Datu ditutup bermula 2 petang hari ini (1 Mac).

28.Semua sekolah dan premis perniagaan ditutup sejak 3 hari lepas.

29.Kawasan ruang udara di situ di beri takrif “NO FLY ZONE”.

30.Lapangan terbang Lahad Datu ditutup sejak Jumaat dan mereka yang hendak menggunakan laluan udara terpaksa pergi ke Tawau.

31.Hospital di Lahad Datu dan kawasan sekitarnya dikuasai pasukan tentera.

32.Berlaku penambahan ubat-ubatan dan peluru untuk kegunaan tentera dan polis sudah bertambah sejak beberapa minggu lepas.

33.Semua sekolah dipantau polis, kemasukkan kembali pelajar-pelajar ke sekolah di kawasan sekitar akan dibuat secara berperingkat.

Comments

 1. Hyatt says

  Oh aku juga ada melawat blog ini…tajuk sultan yang tiada bertakhta..tak sangka Tuan ada menulis komen di situ hehehe

 2. Raze says

  Shah Admin terang2 karat biru, daripada hujah2 korang, nampak sangat tak reti bezakan kerajaan dengan parti, taat membuta tuli,…boleh jalan daa…..tak habis2 bagi alasan bodoh, kerajaan dengan rakyat sendiri tak diberi muka dengan pengganas boleh bagi muka siap runding minggu2 lagi……Apa?? tak guna tentera takut nanti secara tak langsung mengiktiraf kesultanan sulu. Alasan yang hanya mereka tak berakal mengalahkan haiwan jer boleh terima….

 3. jebat says

  pihak musuh pon terkesan dengan respon dari atm.musuh juga takut utk perang gerila dengan atm.respon atm tak lambat tapi respon menteri yg lambat.musuh hampir kalah pada hari pertama atm buat ops daulat.dilihat musuh menggunakan taktik perang psykologi melebihi dari taktik perang gerila

 4. akudtgdrpantek says

  kepada juragan medini,
  aku ada luahkan hasil “perasaan dunia aku” di dlm blog “bradokapak”…di dlm tajuk “sultan yg tiada bertakhta” dgn mengguna pakai nama anonymous pd 12-3-2013,09:50am…utk membuka blog aku sendiri rasanya aku tak layak kecuali “menumpang” di blog orang lain…pasal mereka yg ada blog sendiri itu adalah mereka mereka yg tahu lagi banyak tahu,sedangkan aku ini pula “tidak tahu” apa apa karana tiadanya aku…heheee

 5. juragan medini says

  Kepada akudtgdrpantek,

  Suka betul aku pandangan kau. apa kata kau buka blog ko sendiri? atau ke “bradokapak” luahkan pandangan kau. Maklumat dari sudut yang lain juga diperlukan. Akutggudrpantek.

 6. akudtgdrpantek says

  ujian menguji kebijaksanaan engkau,spt kata nabi, org yg banyak “ingat” mati ialah org yg bijaksana (tapiii…ingat mati itu sebenarnya ingat apa ya???hehee) :-
  SOALAN AKU…ada beza ke betul dgn salah???…hehee…ada beza ke sembang lebat dgn tak lebat mcm air hujan???…hehee…

 7. Que Sera Sera says

  “The MINDEF is now responsible for overseeing Sabah east coast’s 1,400km coastline previously under the purview of the Prime Minister’s Department (Jabatan Perdana Menteri-JPM).”

  Di bawah Ajib Gor rupanya patutlah senang bolos!

  Tapi sbb apa di bwh JPM bukan MINDEF?

 8. jebon says

  Kita juga harap org kampung menjadi mata dan telinga pihak berkuasa. mereka lebih peka dgn kawasan masing masing…

 9. akudtgdrpantek says

  pada aku perjuangan itu ada 2 jenis perjuangan :
  1-berjuang kerana nak menegakkan “kebenaran tuhan” yakni mahu mempromosi semula diri tuhan (ALLAH SWT) yg skrg ini begitu terasing dan terpencil sekali di hati hati manusia terutama para pembesar negara sekelian hingga tidak tahu “diri” dan tuhannya yg sebenar

  2-berjuang kerana nak menegakkan “kebenaran pembesar negara” yg pada aku belum tentu kebenaran yg nak ditegakkan itu adalah satu kebenaran yg mutlak dan benar sepertimana kebenaran tuhan tadi, kerana tujuan diwujudkan para pembesar negara oleh tuhan adalah utk memimpin manusia kembali ke jalan lurus dan benar yakni jalan kembali kepada tuhan,bukan jalan memper-tuhan-kan para pembesar negara seperti skrg ini

 10. akudtgdrpantek says

  Aku sokong pendapat Tun Dr. Mahathir mantan PM kita yg menyuarakan pendangan supaya dilakukan serangan timbal balas. – “PADA AKU” JANGANLAH KITA MUDAH MENYOKONG SESEORANG ITU ATAS APA YG KITA LIHAT,DENGAR ATAU RASA,PASAL “BOLEH JADI” SESEORANG YG KITA SOKONG ITU BERSALAH DI MATA TUHAN TANPA KITA TAHU CERITA SEBENAR DI SEBALIK TABIR !

  Aku tolak pembangkang dan pemerintah yg duk siarkan GAMBAR PM dan DSAI bersama dgn Sultan Sulu yang kononnya ada agenda masing2. – “PADA AKU” USAHLAH KITA MUDAH MENJATUHKAN HUKUMAN KPD SESEORANG ATAS APA YG KITA LIHAT,DENGAR, DAN RASA ,PASAL “BOLEH JADI” MEREKA ITU BENAR DI SISI TUHAN…

  “SERAH”KAN (ISLAM) KPD TUHAN SEGALA KEBENARAN DAN KESALAHAN YG KITA SANGKAKAN…PADA AKU ITU LEBIH BAIK…UTK MENGELAKKAN PERSENGKETAAN SESAMA MANUSIA…

 11. john says

  kalu tak silap 8 orang dah mati..strategi ape ,pi ra….dengar pengganas lebih 50 orang mati ..ape weapon diorang pakai? rifel lama je….kate mereka surrender,polis kena tipu betul ke? apa dia cara s.o.p kalu pengganas menyerah diri ? tak kan itu pun nak bagi tau ? mereka surrender ke polis yang serang dulu …. benda kecik jadi besar ……kerna ape ? lambat bertindak…..baru 200 orang……ni menunjuk kan kelemahan sistem pertahanan/keselamatan negara…….ade lak orang bijak pandai,yang kata mereka yang kutuk polis /tentera pergi medan perang…….betul le mereka tak juna akal….mana orang awam boleh pergi medan perang,silap2 depa tembak bandit tak kena ,askar/polis kita pulak kena peluru sesat….budak pun kena tembak mati…nak hidup sangat le tuu…saya boleh pergi medan perang,dengan syarat menteri yang cabar tu pun turun sekali…..jangan pandai cakap je…..ape yang saya nampak ,patut POLIS tingkat kan SOP bila pengganas menyerah diri,begitu juga cara2 menyelamat …macam mana nak lawan pengganas 200 orang ,dengan anggota 10 orang ….bunuh diri nama nya…..

 12. crysis says

  penggunaan f/a-18b hornet dan hawk ni adalah sesuai dalam pertempuran membabitkan taktik perang gerila yg diamalkan pengganas sulu ni. memandangkan f/a-18 hornet sebuah pesawat multirole dan mampu beroperasi dlm keadaan jenis cuaca dan mempunyai sistem misil yg canggih. begitu juga dengan hawk yg dianngap tidak seswai oleh sesetengah pihak bahwa pesawat dalam operasi daulat adalah salah. hawk adalah sebuah pesawat lightweight craft dan berkemampuan melakukan serangan-serangan darat dari altitude rendah dengan pantas. ia mengingat kepada pesawat skyhawk yg pernah digunakan tudm dulu. kini apa yg lebih penting adalah penggunaan drone udara dan laut perlu lebih diperluaskan dengan kerajaan mewaujudkan SSM di lima daerah disabah dengan ini meningkatkan keselamatan dan sekuriti negara kita menjadi lebih efisien.

 13. akudtgdrpantek says

  org org politik baik yg ada istana atau tiada istana,belakang tabir atau depan tabir skrg ni kalau nak suruh mereka sendiri lepaskan jawatan secara sukarela,memang tdk lah sama sekali kot…pasal dah sedap duduk atas…lepas satu k’trunan ke satu k’trunan…jauh sekali nak tukar sistem hidup umat…al maklumlah tak ada kuasa pasal jiwa dah terikat dan terpesona dgn piagam dunia di buat oleh vatikan…umat tak mampu nak turunkan mereka pasal mereka ada banyak perlindungan di bawah payung naungan vatikan…”hanya tuhan yg mampu”…umat tak mampu tukar kerajaan dunia naungan vatikan ini…melainkan dah tiba masanya ada di antara umat yg disedarkan oleh DIA utk mengambil kunci itu dan menukar bentuk gigi kunci itu kpd yg baru…mgkin sebab itu lah tuhan turunkan huru hara dunia (k’wngan,e’knmi,p’ltik,sosial dan bencana alam) skrg ini dan esok lusa supaya bersebab utk tuhan turunkan mereka dan diganti dgn manusia yg berjiwa suka rela (ikhlas) kpd kerja fardu kifayah utk umat sejagat…serta menukar peraturan permainan di dunia melalui piagam dunia kpd peraturan yg “memerdekakan jiwa” umat se dunia lepas ini…nantikan episod Grand Master “(ii)” New World Order di dalm Piagam Baru Dunia nanti…siapa dia Grand Master “(ii)” New World Order ini ya??? heheee

 14. sbadri says

  salam bro..sy mohon share forum tuan dkt fb sy(maaf sy dah post) 😛 …sy x mahu berbalah dgn org yg suka menyalak..semoga mereka2 ini bnyk membaca sebelum memfitnah dr sumber politik2

 15. task force says

  Berikan sj pakaian pengganas sulu pd wak2 indonsial ni…hidup nyusahkan org je..mampus xmau..

 16. mantop says

  Apa akan jadi lepas peristiwa ni…Adakah akan habis setakat ni jer atau berpanjangan…Sebenarnya berapa ramai tentera sulu under kiram kat pilipin sebenarnya…??Cukup ramai ke utk buat perang gerila yg berpanjangan..
  Adakah lepas peristiwa nih akan mempengaruhi corak pembelian aset ATM utk kombat militan…Apakah langkah jangka pendek sederhana n panjang ATM utk hal keselamatan di Malaysia Timur…??
  Pada pengamatan naif saya , saya rasa respond ATM utk deploy aset ke sana atau personel atm pon lambat logistik kita x cukup ke…
  menariknya penggunaan hornet n hawk dlm operasi nih…uncle sam dah bagi green light source code…mohon pencerahan or ulasan sesape??

 17. akudtgdrpantek says

  dlm mimpi itu aku lihat dia seorg lelaki bermuka bulat dan berdahi luas,lawa tidak buruk pun tidak tapi manis adalaaaaa,itu pun sikit jeee lebih kat akulaaaa,hehee, warna kulit kuning langsat,bentuk badan sedikit gempal tapi bukan macam pengguinlaaa,hehee,tinggi lebih kurang 5’7” laaa…nampak dia macam ada 2-3 isteri..kalau minum dia suka minum air teh o..heheee…yg bestnya dalam mimpi aku tu siap bagitahu yg dia ni kecut perut dgn bini kelantan dia tu…satu lg isteri dia org pineng tapi dia kahwin stok janda bukan dara tau…heheeeee

 18. akudtgdrpantek says

  kata dalam mimpi tu lagi dia itu nampak macam penjenayah pasal pernah masuk ke dalam beberapa kali,hehee,susah orang nak percaya manusia macam ni bakal jadi khalifah umat sedunia setahun dua ni…? heheee

 19. says

  xxxxxx …memang bukan orang politik or korprat…ia berselindung diri…bukan senang nak jumpa dan bukan susah nak jumpa …buat amal biaq puas hati..kalau kita tu ada rezeki dan tuah badan …insyallah boleh jumpa….

 20. hamidah ismail says

  saya setuju. tak pasal-pasal si moro dapat info. kesiankan lah polis tentera kita. kita sanggup nak pergi berperang? mulut sedap je mengutuk dlm fb dan sebagainya. ya allah selamatkan tentera kita. ya allah selamatkan lah bumi malaysia yang ramai wali allah. ya allah kau hinakanlah siapa yang pengkianat dan mereka mereka yang kacang lupakan kulit kerana kami ingin hidup aman dan sejahtera. Seandainya tiba masanya kiamat, kami redha kerana itu adalah kehendak mu.

 21. mzmz says

  Rasa sakit dihati terlepas sipadan dan ligitan masih belum sembuh ya…indon? Takpe…tapi kalu kamu dan keluarga tak cukup pakaian…aku boleh sedekahkan pakaian buruk ku pada kamu.. Mau?

 22. mzmz says

  Apa aja dehhh… sipadan dan ligitan tetap milik malaysia sampai kiamat. Tapi kalau kamu dan keluarga tak cukup pakaian…aku boleh sedekahkan pakaian buruk ku pada kamu… Mau..?

 23. VAT says

  95 askar Indonesia serang ibu pejabat polis
  JAKARTA – Seramai 95 anggota tentera Indonesia menyerang dan membakar sebuah ibu pejabat polis dan empat balai polis lain di wilayah Sumatera Selatan semalam.

  Mereka dilaporkan marah selepas seorang askar dibunuh anggota polis.

  Jurucakap polis, Mejar Jeneral Suhardi Alius berkata, empat anggota polis termasuk seorang ketua polis tempatan ditikam dalam serangan yang berlaku di daerah Ogan Komering Ulu.

  Dua anggota polis lain dilaporkan kritikal.

  Serangan tersebut tercetus selepas anggota tentera ditembak mati oleh seorang pegawai polis pada Januari lalu berikutan satu dakwaan kesalahan trafik.

  Suhardi berkata, anggota-anggota tentera itu pada awalnya mahu mengetahui proses undang-undang kes tersebut tetapi mereka tidak menjangka ia kemudian bertukar menjadi ganas. – AP

 24. mzmz says

  Apa aja deh…sipadan dan ligitan tetap milik malaysia sampai kiamat. Tp kalau kamu dan keluarga tak cukup pakaian…aku blh bagi sedekah pakaian buruk ku pada kamu… mau..?

 25. akudtgdrpantek says

  KALAU SIAPA SIAPA DI ANTARA KITA INI PARA SAHABAT DIA YG DIA SENDIRI IKTIRAF DAN CAKAP KPD KITA SEBAGAI SAHABATNYA SECARA PERIBADI, MAKA AKAN PASTI DIA SENDIRI YANG MENCARI KITA, BUKAN KITA YG MENCARI DIA…..HAHAAAAA

 26. akudtgdrpantek says

  beginilah perancangan tuhan,dia datangkan huru hara di tanah mala-u dan dia lemah bodohkan fikiran para pemimpin bangsa di malaysia skrg ini adalah untuk MENCUCI BERSIH kerajaan “kongsi” malaysia,sebelum dia serahkan semula kerajaan itu kepada pemimpin mala-u yg “berhak” secara total dan tiada lagi kongsi kongsi kuasa di dalam kerajaan dengan bangsa bukan mala-u di tanah mala-u selepas ini,boleh jadi selepas pru 13????????????????? PAYAH AKU NAK PERCAYA CHERITA KAU NI…PANTEK Oiiiiii!!!!!!????HEHEEEEE

 27. akudtgdrpantek says

  pernah jumpa ke? dlm MIMPI aku kata, orang tu bukan orang politik,bukan orang korporat tapi nampak macam keparat di mata manusia,al maklumlah pasal selalu meminta minta..hehee

 28. task force says

  Org malaysia terkorban kerana mempertahankan tanahair sendir daripada di ancam,i tetapi pasukan keselamatan indonsial mampus sebab berperang dgn org2 sendiri. Jelas ditunjukkan di acheh,papua dan timor leste…bodoh punya indonsial…dgn org sendiri pn xblh nk uruskan apa lagi dengan org luar…mesti kelam kabut dan lari lintang pukak spt dl indonsial lakukan konfrontasi di malaysia. Habis semuanya disembelih oleh ramd walaupun semasa itu ramd kekurangan dari segi latihan dan senjata….fikir2la indonsial sblm cuba masuk ke tanah malaysia…

 29. Combo says

  Bom tu saja nak tujuk kat musuh2 yang selalu cakap nak “ganyang malaysia”. Perkataan ganyang kalau ikut pemahaman aku dapat dikalahkan dengan mudah.

 30. MalaysiaKu says

  Sama le juga…kalau dah otak pencacai-penjilat…..kerja mencacai & menjilat aje le….

 31. MalaysiaKu says

  Polis/Army dah buat 2 layer kawalan untuk block di darat & laut pun ada …tapi mcm mana kat paper 2-4 ari lepas laporkan 100 orang lolos melalui jalan darat dan pergi kampung berdekatan….

 32. MalaysiaKu says

  Aku tak ada cakap pun percaya bulat2 Anwar cakap….fitnah ni…Lu yang bodoh! bila suaratkabar antarabangsa kutuk anwar semua betol…bila sokong anuwar or blame BN gov…semua salah…haaa…haaa..Percaya la sangat kat utusan & TV3…..Tunggu aje le Utusan & TV3 nak kena saman dah….sebelum ni pun dah berjela2 kena saman….biar bangkrap….

 33. Man RKPT says

  Maaf ya pak, ini bukan perang antara sulu dan malaysia. Tiada negara bernama sulu.
  Yang menceroboh itu dari pengikut Jamalul Kiram (bukan sultan ya.) dari selatan filipin.
  MILF tu hanya coba menangguk di air yang keroh aja. Nor Misuari adalah bekas Gabenor Mindanao
  yang telah dipecat kerena salah guna kuasa dan rasuah dan tidak mendapat sokongan dari bahagian
  besar penduduk selatan filipin. Hanya MNLF sahaja menjadi sandaran beliau. Padahal MILF lebih mendapat sokongan
  tetapi menolak kerjasama dengan MILF (yg lebih ekstrem dan bersifat militer). Kiram ini juga tidak berwang.
  Makan minumnya pun mendapat bantuan dari Jabatan Kebajikan Filipin. Ini kan pulak mahu hantar 200 militan ke pantai barat sabah (Bukan keseluruhan sabah). Oleh itu kedatangan mereka tentunya dibiayai oleh orang ketiga, yang mahu membuat kekacauan.
  cukup disini dahulu. Harap Maklum

 34. maha says

  jawapan senang je bro pkr takut loporkan ke skmm dan dapat satu surat selepas itu boleh ambil tindakan makamah untuk arah skmm tutup blog tersebut, aku lihat satu tindakan yang dibuat pkr ini hanya tahu kita bawa ke mesyurat parti kata2 anwar selepas itu tak ada tindakan pun

  \

 35. Man RKPT says

  Mamat bengong ni ada kt M’sia bro.
  Tgu hari je nak kena kejutan.
  ‘bloody nose’ le…..
  Jangan terkejut, kalau ter’accident’ ke?

 36. says

  Dah ada kat tempat kita…..ada yang tahu tapi. merahsiakanya ..kerana akal manusia tidak terjangkau .dia berada dikalangan kita …bagi yang tidak kenal buat lah amalan soleh sebanyak mungkin yang terdaya, supaya mudah kenal, mudah2an diberi petunjuk….satu dunia tengah cari..manusia ini… tidak kira apa agama apa bangsa…semua nak balik dengan selamat (mati nak masuk syurga) salah satu tanda kehadiranya …huru hara manusia…Tujuan supaya manusia semua kembali kejalan kebenaran ( agama)…tanya diri sendiri tidak kira kita tu agama/fahaman apa ….mana ada agama suruh buat perkara yang tidak baik..cuba renungkan..

  Buat renungan… manusia didunia ini ada tiga kerakyatan…
  Pertama Rakyat Tuhan, yakni orang yang kenal diri dan kenal tuhan sebab (awal agama kenal tuhan, sebelum kenal tuhan kenal diri sendiri.
  Kedua Rakyat Jin, tidak kenal tuhan perangai/tabiat diri kita tu suka bergaduh sentiasa berbalah…
  Ketiga Rakyat Iblis, tidak kenal tuhan perangai suka mengadu domba buat fitnah supaya manusia bertelagah sama sendiri.
  Persoalan ….diri kita ni dibawah naungan kerajaan mana. Kalau kita tidak kenal Tuhan jawapan tentulah salah satu dari dua tadi..

  Buat manusia yang mencari kebenaran..berkelakuan baiklah semoga kita di pemudahkan beroleh pertunjuk dan bertemu dengan manusia yang boleh memimpin kita kejalan selamat (kembali ke akhirat dan masuk syurga, jangan kita hidup sia-sia mati menjadi kayu api neraka…..)

 37. muaz says

  Kesian orang PAS bertahun2 tunggu hudud akhirnya kena tipu bukunya pun takda.Hanya sembang,maki dan buat kelakar.

 38. muaz says

  Belajar cirir2 khawarij.Khawarij adalah aqidah .Jangan lah berpegang pada aqidah ini sampai bila Islam akan bergaduh.

  Khawarij zaman sahabat kena penggal kepalanya bacalah sejarah khulafa Ar Rashideen.
  Cuma di Malaysia parti politik mengamalkan demokrasi memang la boleh ada pembangkang kalau ikut siasah Islam pembangkang adalah khawarij.

  Maka jangan beraqidah khawarij.

 39. zkzk says

  kalau betul ini semua mainan pihak luar nak burukkan malaysia di mata dunia, nampak gayanya ia telah gagal…
  dan rakyat tetap bersama kerajaan Malaysia (BN) setelah apa yg berlaku..

  kenapa berlaku time nak pilihanraya? kalau mainan pihak luar tu sendiri nak cetuskan huru hara di malaysia ni…nak melengahkan pilihanraya…nak minta campur tangan pihak luar utk gulingkan kerajaan

 40. maha says

  macam ini kau tahu dulu kita syiah kau kau tak percaya cuba tanya pada orang tua2 ada dekat surau dulu, kau dengar tak bulan safar ada satu hari kita cuti dianggap hari suci,kemudia selepas tembul kesedaran tentang islam,, baru haram sambut bulan safar itu, kita tahu syiah di iran dah sesat buat apa kita ikut lagi dan kita ikut cara orang syiah mereka mencari teknologi jangan kita ikut cara syiah cukuplah

 41. tentera semut says

  Najib bagi mindanao autonomi..si nuar pula bagi sabah autonomi kt puak kiram..hahhaha..bravo anuar..kalaulah boleh tuntut perkara yg 500 tahun lebih nie..maknanya kesultanan melaka boleh tuntut sumatera,, begitu juga kerajaan kedah bleh tuntut pattani..begitu mudah sangat caranya gara kena kencing ngan nuar..

  Yang pastinya si kiram nie kena kencing kaw2 ngan nuar siputar alam senatero dunia termasuk indo..malah yahudi pun kena tipu dek nuar..inikan pula si kiram tue.. Dijanjikan kemewahan..tanah..sokongan pengkhinat org sabah yg bencikan pemerintah maka dengan nama sikiram pasukan senjata serbu sabah..

  Ini tanah yang diperintah oleh org melayu..biar putih tulang jgn putih mata..org kata..si lanun sulu sekarang ini terkepung..setakat ini dah cecah 52 org mati kerana kencing dek nuar kaw2..ATM tambah 5 batallion..diorg nk genjatan senjata..hhaha lawak..Diorg yg dtg serang sabah diorg pula nk wat genjatan senjata..itulah lanun-lanun yg kena kencing dek nuar..si nuar pula wat kenyatan..u ulang i saman..hahhaha itulah yg dia ugut wartwan kt utusan n tv3..padahal media filipina dn reuter yg kata sinuar tue kencing sikiram tue..

  Bertambah panas lagi sikiram akan kena extradisi ke malaysia utk didakwa..kalau bleh heret sekali nur misuari nie yg pernah ditangkap oleh sb di sabah dan diserah semula k filipina..dasar bangsa yg tak tau bersyukur..Ibarat menolong anjing tersepit..masa peperangan dgn tentera filipina..rakyat malaysia yg banyak memberi bantuan termasuk ic serta pasar filipin kt kk..

  Sikeram ini kena kencing kaw2 si nuar..sal si nuar nyanyi..cuba tanya najib apa sebab goyang..sekarg sapa yg goyang…ada puak pr kata anngota keselamatan ini anjing2..inilah moral pemimpin pr sama ngan si ketua yg putar alam..

  Buat ATM jgn biar si penceroboh nie terlepas kerana beberapa anggota keselamatan terbunuh kerana taktik yg keji digunakan oleh puak ini..Lanun katakan..Buru mereka sampai tak cukup tanah..Kami disini sepenuhnya menyokong apa2 tindakan demi keselamatan negara terjamin dan tidak dicerobohi oleh org yg tertipu..Kes lanun sulu sama dgn kes tipah tertitpu..tipah tertipu bang..

 42. Commodore says

  Apa yg kau tolong kat bangsamoro? jadi batuapi ada la. Tu yg sign perdamaian dgn filipin tu sapa yg tolong? Indon ka?
  kalau mau bagi fakta sejarah mesti penuh jgn separuh sampai cerita Brunai aja. Cerita Spain. US, North Borneo dan Suruhanjaya Cobbold mcm mana? Zaman Konfrontasi diSabah mcm mana?
  Indon hormati kesultanan sulu? gimana kesultanan Kutai / jambi / Riau / Siak / Acheh? Semuanya dihapuskan Indon.
  Sulu mau merdeka mintak sama filipin dulu kerana mereka rakyat Filipin.
  Merdeka Sulu, Amin? Kenapa tak cakap Merdeka Acheh, Amin? Merdeka Papua, Amin?
  Indon, bapak segala temberang di Asia Tenggara!

 43. maha says

  kopasus kalau bagus kanapa amerika tak mahu latihan terima latihannya, amerika bukan bodoh doang mereka tak tahan latihan mereka tak layak jadi comando malah ramai tentera amarika telah mati kerana perang,, otak biar pintar

 44. maha says

  bro kau faham ini code rahsia anwar keluarkan bebelum perkara berlaku sepatut kerajaan menyiasat perkara itu dengan teliti

 45. maha says

  media antarabangsa menuduh anwar menabur janji pada orang sulu ini ada ke ini cerita dibuat unmo ,utusan,tv3 malah ada gambar peminpin pebangkang dibuat antarabangsa ini kenapa anwar takut saman media antarabangsa ini, aku cakap kau lebih bodoh percaya bulut2 apa cakap anwar itu, kami dekat blog ini kami menganalisis berita antara bangsa dan tempatan tentang keselamatan negara, senjata bakal beli, sejarah negara,

 46. Commodore says

  Dah 52 org pengganas sulu dibunuh. Indon tak mau tolong sulu ke? datang la, jgn segan2 ya.
  kalau bising aja kat blog ni, itu tandanya takut. kan kamu sudah dekat kat sempadan kami, lintas aja la, apalagi mau tunggu?
  Takut ke?
  Biasalah, Indon!

 47. umnotaik says

  Tanya Sama Najib…
  Apa Sebab Goyang…
  Nanti Jawab Najib…
  Sabah Dah Hilang…

  Masa Berjauhan..
  Apa Nak Di Kenang…
  Bila Di Hitungkan
  Sarawak Melayang….

  Tanya Sama Kak Mah…
  Sebab Apa Sabah Hilang…
  Nanti Jawab Kak Mah…
  Najib Dah Jadi Pembangkang…

  Muhyidin Takut Tak Dan…
  Rakyat Sokong Pakatan…
  Bee End Kena Tendang…
  PM Dapat Kat Pakatan…

  Muhyidan Takut Tak Dan…
  Rakyat Tak Kasi Can…
  Bee End Kena Tendang..
  Jawatan PM Pon Melayang…

 48. kompeni H says

  skrg bkn masa nk guna sihi,santau dll. kita bom je sulu tu,lg senag.xbuang masa dan tenaga…wakahkahkah….

 49. says

  apa da ,ketinggalan bas ke..???..Ramai dah tahu dah Blog ni ,Blog PALSU….dah report SKMM ,tapi tak dapat kesan siapa empunyanya ,sebab tak ada NAMA…….Blog kaki FITNAH….

 50. set says

  Percakapan kamu serupa macam orang munafiq dan indogsiyalan yang selalu memekak dalam blog ini…

 51. Ghost Recon says

  Brother, Keadaan geopolitik semenanjung x sama dengan keadaan geopolitik sabah n sarawak..ko kena duduk sabah dlu baru ko bleh paham..Jgn main komen je kalau x tahu

 52. Jak says

  Aceh sudah sadar karena berbahaya berpecah belah dari RI.. Timor leste sekarang melarat dan meminta Indonesia membangun proyek pembangunan mereka ( Indonesia membangun yang ada jaminan saja dan tidak mau kalau tidak ada jaminan dari UN atau Ausshit dkk yang janji selalu suapin Timor leste buat makan) Papua itu lebih dulu Islam masuk (kesultanan Tidore, Ternate, Bacan dll (sampai saat ini Kesultanan itu masih eksis dan dipelihara negara Republik Indonesia). Mengenai Kesultanan Bulungan yang dipadamkan (karena diduga dulu mau gabung ke Malaysia atau dirikan negara sendiri dengan Sabah dan Sulu). Baiknya mereka yang ngungsi ke malaysia itu sisa2 Bulungan, berunding dan minta baik2 kalau mau balik ke Republik Indonesia.

 53. Jak says

  Silahkan lihat blog Indo defence, garuda militer, berita hankam dll. Amerika enggak sanggup latihan bareng TNI dihutan hujan Indonesia. Kalian harus waspada sama tentara Thailand kalau kalian anggap tentara US belajar dr Thailand.. Thailand punya masalah dengan Melayu pattani dkk yg kalian bantu senjata tapi Thailand segan dengan Indonesia, karena ada saja orang Indonesia nekat yang berangkat ke Philipina dan Thailand.

 54. Jak says

  British ini sengaja buat kesalahan dengan menyerahkan Sarawak dan Sabah ke Malaysia bukan kepada Brunei Darussalam, padahal British merampas Sarawak dan Sabah dari Brunei !!!! Mungkin pertimbangannya Brunei tidak akan bisa menahan agressi Indonesia.. Tapi dengan sudah bagusnya hubungan RI dengan Brunei, Malaysia sebaiknya kembalikan itu pada Brunei apabila Malaysia tidak sanggup menghadapi derasnya laju orang2 Sulu.. Orang Sulu ini lebih segan dan hormat kepada RI dan Brunei (MNLF berunding dengan Philipina atas kerja dari RI (sementara NurMisuari ditangkap otoritas Malayasia)).. Jadi Brunei lah yang menentukan apakah sebagian Sabah timur yang dijanjikan itu diserahkan kepada Sulu apabila Sulu sanggup merdeka dari Philipina !!!! Maaf saudara2 Malay, ini solusi kalau perang berkepanjangan antara Sulu dan Malaysia !!!

 55. akudtgdrpantek says

  1-KITA NANTIKAN KEMUNCULAN “KHALIFAH (PEMIMPIN) DUNIA” YG BARU UNTUK MENGGANTIKAN YG LAMA DI VERTIKAN ITU YG SUDAH TAMAT TEMPOH MEREKA UNTUK SEKIAN LAMANYA.

  2-KHALIFAH (PEMIMPIN) UMAT DI DUNIA YG BARU NANTI AKAN MEMAKMURKAN DUNIA DENGAN EMAS PERAK (KEWANGAN DAN EKONOMI) DAN MENGHAPUSKAN PERSENGKETAAN SESAMA MANUSIA DAN MENYATUKAN SEMUA AGAMA (MENYEBARKAN SEMULA “ILMU YG SEBENAR BENARNYA” YG DISEMBUNYIKAN OLEH VERTIKAN).

  3-KHALIFAH (PEMIMPIN) UMAT SEBELUM INI (VERTIKAN) MELAKSANAKAN KERJANYA DENGAN MEWUJUDKAN PERSENGKETAAN SESAMA MANUSIA DAN MEMECAH BELAHKAN ANTARA AGAMA.

  4-KRISIS DI LAHAD DATU BERMULA PADA “1-3”-“13”, P.R.UMUM JUGA YG KE “13”, TIDAK ADA SATU PERKARA DI DUNIA INI BERLAKU SECARA KEBETULAN MELAINKAN DALAM PERANCANGAN TUHAN SEMATA.

  5-BOLEH JADI TUHAN MAHU “ANUGERAH”KAN UMAT BANGSA MALAY-U INI DENGAN “KEKUASAAN DAN KEMEWAHAN DUNIA (MALAY-U MENJADI PEMIMPIN DUNIA)” LEBIH LEBIH LAGI DI TANAH MALAY-U INI SECARA TOTAL (BUKAN BERKONGSI SPT SEKARANG) SELEPAS P.R.U 13 NANTI ATAS SEBAB SIFAT “SABAR” KETURUNAN MALAY-U YG PUAS BER”SABAR” MENGHARUNGI CUBAAN HIDUP DI DUNIA WALAUPUN DIDUGA DGN PELBAGAI USIKAN PERASAAN OLEH MUSUH MALAY-U.

  6-NAMUN “ANUGERAH” ITU TIDAK DATANG SEBELUMNYA DENGAN KEDAMAIAN TAPI DENGAN PERTUMPAHAN DARAH KETURUNAN MALAY-U. BERSEDIAKAH AKU??????????

 56. hidup says

  mula2 kau suruh taubat,kemudian kau kata ga pantas sebut nama Tuhan.waduhhhh ada masalah otak loe ni.

 57. hidup says

  itu tahun 1658 punya cerita.ketinggalan zaman kamu ni.kalau tahun 1658 tu riau di bawah sultan johor.makanya riau tu milik malaysia lah sekarang betul x?

 58. Ameer says

  Nak balas balik tapi sakit kepala dengan komen politik-politik ni, tak berbaloi langsung. Main game crysis lagi bagus.

 59. pang5kundur says

  sudah pun dikibar.. Abaraham Idjrani (jurucakap penceroboh Sulu) mereka mahu gencatan senjata dan telah melaksanakannya pada jam 12 tengahari tadi.. (gencatan senjata sebelah pihak).. seterusnya memohon Malaysia berbuat perkara yang sama dan membenarkan mereka kembali ke Filipina..

  TAPI ini bukan perang.. nak gencat senjata pelbagai.. dia sewajarnya menggunakan perkataan MENYERAH DIRI.. utk dibicarakan di mahkamah awam..

 60. pang5kundur says

  betul ..setuju.. bukan semua mahu di bawah Malaysia… tapi.. MAJORITI mahukan Sabah di dalam Malaysia (suruhanjaya Cobbold 1963)….
  so yang bukan semua tu diam jer la.. ikut majoriti..kan ini demokrasi 😉

 61. pang5kundur says

  setuju saudara..antara serangan awal adalah dengan menafikan kewujudan umat melayu itu sendiri.. yang ada (kata mereka) jawa, rawa, bugis, minang dll sama seperti negara jiran Indonesia.. apabila kita menerima ini sebagai satu fakta, maka perlembagaan sudah seakan tidak berguna lagi kerana di dalamnya wujud definisi melayu, hak istimewa orang melayu, Islam, Raja dsbnya..
  kemudian diserang secara sistematik, institusi Raja, …then agama (kebenaran utk murtad, hak memilih agama, kalimah Allah dll).. akhirnya orang melayu sendiri yang akan menolak ketepi Islam dan Rajanya.. Raja Petra menulis di dalam blognya semasa bersembunyi di London.. “..hanya orang melayu sahaja yang dapat menolak Rajanya..” manakala individu seperti Lina Joy (yang disokong Ambiga), Sophia (kes pemurtadan di PJ) dll adalah bukti betapa akan wujud melayu yang tidak peduli langsung dengan kelangsungan agama Islam, Raja dan tanahairnya..

  yang sering kita terlupa bahawa nama Malaysia itu adalah Persekutuan Malaysia yang terhasil dari gabungan Sabah, Sarawak dan PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (buat yang terlupa)..

 62. pang5kundur says

  kalau mereka boleh buat sedikit muhasabah alangkah bagusnya.. baik suluk penceroboh mahupun ‘1 suara sabah’.. bayangkan Sabah bukan di dalam Malaysia (bayangkan sahaja tau bukan real!).. kehidupan depa akan jadi sebijik cam orang2 Mindanao dan lain2 kawasan di Selatan Filipina.. terbiar dan diabaikan.. pergaduhan antara puak/kumpulan akan berleluasa.. pembangunan? tak yah cakaplah..

  kalau diterima permintaan penceroboh ini (bukan real tau!).. kemana Sabah mahu di bawa.. dibawah ‘kesultanan’ yang telah pupus ini? tidak sama sekali.. maka diletakkanlah ia di bawah Filipina.. sapa yang untung sebenarnya?

 63. pang5kundur says

  datanglah ramai mana pun… tak gentar pun.. sebab negara ini mempunyai orang macam engko (dan tian chua) yang akan pergi dahulu ke medan mendahului pt 91 tu sbb engko kan terrhaaiiiibaaattttt.. tak perlu senafang (pinjam slanga PRamlee), apalagi keta kebal… cukup meriam buluh dan buluh runcing jar.. (tak yah membazir duit beli senjata)..
  syabas la jaguh.. aman terasa mengenangkan engko ada sbg perajurit negara ha ha ..

 64. pang5kundur says

  pertanyaan engko ni akan dijawab oleh ramai orang lagi selepas kes LD ini selesai.. ketepikan dulu bab politik la.. tunggu sehingga selesai kes ni..

 65. pang5kundur says

  agaknya kamu bukan orang Islam.. coba kamu mengucap kalimah tauhid…
  kerana kalau kamu Islam kamu pasti tahu/maklum bahawa mengatakan seseorang itu kafir, perkataan itu akan berbalik kembali kepada dirinya..
  sebab itu kami tidak pernah memanggil seorang muslim yang lain sebagai kafir.. melainkan kepada golongan yang sememangnya kafir…seperti anda (?) wallahuaklam..

 66. umat nabi muhammad says

  abang haji ,cepatlah sikit keluarkan post baru.nak tengok jugak ulasan abang haji

 67. IndoProSulu says

  Sejarah mencatat, pada tahun 1658, Sultan Brunei menghadiahkan wilayah Sabah ke Sultan Sulu atas bantuan yang diberikan dalam melawan pemberontakan di Brunei.! atas dasar ini Indonesia Pro sultan Sulu, rakyat sulu

  Keberadaan Kesultanan Sulu di Filipina memang sangat dihormati dan disegani. Mereka dapat dengan mudah memperoleh dukungan dan simpati di dalam negeri Indonesia n Moro, termasuk saat menghadapi krisis di Sabah kali ini. TNI n Rakyat indonesia sokong Logistik Amunisi Sultan Sulu… ! Merdeka Sulu, Tanah Sabah adalah tanah kalian rakyat sulu…! itu Hak n Kewajiban kalian atas tanah Raja sulu….!! Merdeka Sulu #Amin

 68. waris pejuang says

  Tuan Haji … Analisis sikit……THH dah mula tunjuk ……. ini ler dalang dia agaknyer….
  During the first LCS deployment, Freedom will demonstrate her operational capabilities and allow the Navy to evaluate crew rotation and maintenance plans. Fast, agile, and mission-focused, LCS platforms are designed to employ modular mission packages that can be configured for three separate purposes: surface warfare, mine countermeasures, or anti-submarine warfare.

  “One of the things we’re working on is communicating what we can and can’t do with this ship,” said Wilke. “We need to figure out how to best employ littoral combat ships in our Navy and figure out how we can best use them when working with partner nations.”

 69. Sam.Fisher says

  versi orang kampung? tu orang kampung UMNO ker kahkahkah

  kata kena berlaku adil tak boeh berat sebelah.. skrg suruh tanya orang kampung memali yang terang terang pro pas.. ptuiiii adil atuk kau lah

 70. hidup says

  dalam perang,bukan pakai senapang je.termasuk lah guna psikologi.mereka nak pihak malaysia resah bahawa ketua penyerang masih hidup dan sekatan komunikasi kononnye gagal.dalam perang,maklumat yg benar adalah paling penting.ntah2 diorang tipu.kadang2 untuk naik kan semangat pasukan.kate ada 10 000 lg nk datang tp ntah2 1000 org je.

 71. Sam.Fisher says

  False info dubur atuk kamu..
  kamu ingat intelligence Filipina yang berperang dengan MNLF tu bodoh sangat?
  Ingat risikan Filipina tak kenal Anwar yang selalu bertemu Joseph Estrada dan Corazon Aquino mintak sokongan dalam kes liwat?

  puak PR ni memang bodoh tahap A1

 72. Sam.Fisher says

  nampak sangat kau ni bodoh .. minyak Malaysia ni kau tahu ke kategori apa?
  minyak negara ini dari jenis Sweet & Light ! untuk kegunaan pesawat dan nilai tinggi bukannya untuk kereta sebab itu kita pun crude oil dari luar dan proses so ada kos kat situ dan crude oil pun mengikut harga pasaran semasa.

  malas aku nak taip panjang puak pembangkang ni IQ Zero sembang jer berdegar

 73. Sam.Fisher says

  kau confirm ker senjata askar Kiram ni dari malaysia dan bukannya dari Libya? kahkahkah bingai

 74. Sam.Fisher says

  dey lembu ..kau ni pasal bengap sangat? yang Tun M mengaku bagi IC tu hanya pada rakyat asing yang datang dan menetap di Sabah dan memohon jadi warganegara bukan yang masuk cara illegal.
  Yang masuk cara illegal tu ramai time Pairin Kitingan memerintah dan adiknya Jeffery Kitingan yang berusaha bawa masuk pendatang Filipina secara beramai ramai dan diberikan IC.
  Kakitangan Imigration yang seleweng tu kemudiannya ditahan oleh Bukit Aman dan dipenjarakan. Jefery Kitingan sendiri di tahan di bawah ISA kerana plot bawa Sabah keluar dari Malaysia dan terima dana dari Vatican lebih dari 1 juta.
  so lain kali tolong belajar sejarah dan jangan jadi bodoh.

 75. sabahan says

  salam bro…. orang sulu hanye islam pada name…. nape???? 1. doerang mejoritinye melanun sbgai jln mncari rzeki konon nye rzki brasaskn ghanimah(harta rmpasan prang)…. (melanun dan merompak adalah sme) 2. mentaliti sulu adalah mudah, klau ko berpihak kpd mreka ko adelah sedara mereka(tpi kne hati2 jgak, sbb deorang ni ske tikam blakang)… & klau ko tidak brpihak pd deorang, ko adlah musuh…. 3. ble doerang brperang (x kire gan islam / kafir) menjadi suatu adat dan kebiasaan mereka utk mencacatkan jenazah seperti mencincang, membelah perut dan klua kn organ, dn lain2…. 4. suke mengiztihar prang walaupun dgn urang islam lain….

  ps: walaupun deorang islam x brmakne kte perlu brsimpati…. ade kala nye kte prlu brsikap keras utk menegaskn pndrian kte khusus nye dlm hal2 yg melibatkan kepentingan negara…. ( berlaku zalim pada mereka yg zalim, berbelas kasihan pada mereka yg lemah)

 76. Sam.Fisher says

  kau ni kuat kat internet saja tapi akal kosong.
  kau pergi sambung belajar lagi
  mereka bukannya masuk terus serang orang awam sebab itu kerajaan berikan masa untuk rundingan dan pertempuran hanya berlaku selepas anggota VAT69 di serang hendap dari belakang.

 77. Sam.Fisher says

  kau tahu ke implikasi kalau kerajaan terus buat serangan tanpa bagi ruang diplomasi?
  implikasi 80,000 penduduk Filipina kepada negeri Sabah?
  implikasi penyusupan masuk MNLF ke Sabah?
  implikasi hubungan Filipipna – Malaysia?
  implikasi tekanan antarabangsa kepada negara?
  implikasi hubungan dan dasar luar negara?
  dan inilah yang talibarut kat dalam negara inginkan

 78. Sam.Fisher says

  Tiada kaitan dengan pembangkang?
  Risikan filipina sendiri mengesahkan ada perjumpaan antara pihak Kiram, Misuari dan pembangkang.
  Kenapa pembangkang especially Anwar takut sangat dengan pertanyaan reporter?
  Reporter hanya tanya bukan tuduh.
  Macam ini kerana perangai orang yang berani kerana benar dan yang selalu laung “LAWAN TETAP LAWAN”?
  Kenapa tanya dengan reporter pun sudah menggelabah dan mula ugut untuk saman.

 79. Muaz says

  Tercetusnya peperangan dan terkorbannya perwira memberi hikmah besar kepada masyarakat Islam di Malaysia.

  Masing2 nak tunjuk pandai seolah2 aku lah pakar undang2 geneva…akulah pakar strategi ketenteraan..aku lah pakar segala pakar..sedangkan hakikatnya manusia paling bodoh di abad ini.

  Bodoh kerana menganut satu fahaman yang merosakkan aqidah itu lah dia fahaman khawarij.
  Tidak akan taat pada keputusan ketua kepimpinan Panglima Perang.

  Bodoh tahap apa pun aku tak tahu?

  Masa nak menulis bijak la sikit … gunakan aqal yang Allah bagi..

 80. Sam.Fisher says

  Betul.. ramai penyokong mereka berada di Sabah dan pendekatan secara berhati hati perlu dibuat dan serangan dilakukan setelah mereka berdegil dan mula menyerang anggota keselamatan.

 81. Sam.Fisher says

  perlu ingat yang gugur kerana di serang dari belakang.. di AMBUSH. bukannya serangan secara berdepan

 82. Sam.Fisher says

  TLDM, APMM memang melaksanakan kawalan sempadan perairan tapi kamu tahu ke keluasan perairan Sabah seluas 92,000 km persegi. Dan mereka yang menceroboh ini bukan masuk dengan kapal perang atau vessel besar tapi dengan bot kecil.. RCS bot begini payah di pantau radar.
  Polis handle kerana yang masuk hanya sekumpulan kecil pengganas dan menjadi tanggung jawab KDN untuk menggerakkan unit dalam PRDM dan bukannya perisytiharan Perang dari negara Filipina. Jika pengisytiharan perang dari sesebuah negara maka ATM yang akan terlibat dari mula gerakan. Doktrin 3:1 tu doktrin bodoh.. lebih besar kumpulan askar yang terlibat maka ketat pengawasan boleh dilakukan… kau ni tentera ke? sebab cara pemikiran kau langsung tidak menampakkan unsur strategi dalam diri.. malang sungguh ATM ada tentera yang berfikiran macam kau

 83. alamaya says

  aku ada terpikir kenapa Sulu ni x nak merdekakan dulu kepulauan sulu…kenapa terus nak tawan Sabah…kalau soltan sulu ni dapat sabah adakah sabah sebuah negara merdeka atau pun jadi sebahagian filipina…nampak sangat macam ada konspirasi….kan lebih baik dorg merdekakan dulu kepulauan sulu baru la boleh nak tuntut sabah(tu pun kalau dapat la)…

 84. Sam.Fisher says

  tak usah mengarut la Yusof… kamu tahu ke dokumen penting perjanjian Pulau Batu Putih terlebih dahulu di curi dari Muzium di Britain lama sebelum kes Batu Putih di bicara di ICJ. Tanah di Tg Pagar sebagai counter untuk daptkan balik CPF pekerja Malaysia yang bermillion dari kerajaan Singapore dan untuk mengeluarkan perjanjian pusat rawatan air Pulai dari berkait dengan isu Tanah serta isu penggunaan ruang udara oleh SAF

 85. Padan Muko says

  Rajin2lah kau dtg beri komen disini, kamu memang dialu2kan supaya senang “pihak tertentu” trace kau.
  Kau tak rasa ke “i got this feeling somebody’s watching me”?
  Hahahaha enjoy while it lasts!

 86. APA_ITU_MALON says

  AL-FATIHAH???

  MAlon bisa baca Al-Fatihah juga???? Baru tahuuu gwa lon…..

  Astagfirullahalazimmmm….. Tobat Malon Tobatttttt… Nggak pantes lho nyebut2 nama Sang Pencipta, kalian itu penghuni neraka Jahanammm…

 87. rai says

  salam,
  wah, kalau betullah begini situasinya, Nur Misuari telah mempergunakan Islam untuk kepentingan pribadi sahaja. Bukankah boleh dipanggil munafik? Kalau betulla…

 88. Is_True says

  Ini Baru FAKTA…

  SEMOGA ALLAH MELINDUNGI JIHAD PASUKAN SULU, DAN MEMBANTAI SELURUH ATM & POLISI MALON PONDAN TOLOL BIN BODOH… Khakahkahkhaaaa FAKTA

  FAKTA Lon

  POLISI MALON DIPENGGAL…!!!!

  FAKTA MALONJINGGGG…

 89. says

  40 000 orang studen di mesir berjaya di pindahkan dalam masa 3 hari dalam ops piramid bro. jangan under estimate kebolehan charlie tu…

 90. hashima says

  8 orang TNI mati kat Papua kan? sebab kena serang dengan pemberontak Papua yang kena jajah dengan Indonesia.

 91. mantop says

  ya udah pak ga usah saling hinalah mending saling hargai…aku doakan Indo Malay sentiasa dilindung Allah…Sedih liat Sulu n Msia saling bunuh…Muslim bunuh Muslim takde sape yg menang dalam perang nih aku rasa kekalahan bagi kita umat islam…Apakan daya Sulu pilih jalan nih….

 92. ali says

  Ha.Ha. tongongnya orang ni. MNLF tu lawan tentera Filipin yang lembik pun tak menang beragas nak lawan ATM.

 93. maha says

  aku ingat peanalisis tentera jermen media dm germen kata jual aja leopard 2 kata dia tank leopard is fall in the rain forest penghinaan bagi penganalisis tentara germen itu,, dulu tentera germen bagi mendel pada tentara lari tni kasihan lihat orang indo dihina oleh barat demikian rupa masih tak sedar diri lagi

 94. maha says

  indo ini lupa latihan kopassus dari belanda korps , latihan tentara gurkha gunakan british,amerika,india,pakistan ,singapore berasal dari napel, indo patut malu napel lebih miskin latihan nya diguna seluruh dunia, indo patut malu paksukan kopassus ketiga dunia pun amerika tak mahu guna latihan kopassus, malah amerika guna latihan tentera thailand cara hidup dari hutan kamu tahu

 95. maha says

  sila jawab solan ku
  1)kenapa media pilipina dan media antarabangsa ini salah anwar cuba buat kacau di sabah ini,adakah unmo buat cerita dan kospirasi umno lagi,, media antarabangsa orang bukan bodoh mereka dapat maklumat dari dalam dan luar negara cari sumber yang boleh percayai
  2) kenapa orang sulu di pilipina datang secara haram di malaysia akan mereka dah ada ic.. kamu tahu dulu disemenanjung ada dua ic pulah itu, di semenanjung perkara sama berlaku ramai kena undang2 isa bagi ic pada warga asing kau tahu berapa ramai orang tangkap di semenanjung malaysia , sebab itu aku tak suka anwar cuba hapus undang2 isa ini akibatnya
  3)kau itu buta ke janji anwar bagi otonomi pada orang sulu di pilipina setengah sabah itu kau tahu maksud otonomi segala-segalanya undang2,cukai,pemberian ic,undang kastam dibagi pada warga tempatan, buat apa ada negara kalau undang2 negara malaysia tak guna di sabah berfikir biar logis aku harap kau faham apa terjadi pada sabah jika bagi otonomi, ic akan bagi secara meluas
  4)kau buta sejarah balik kau balik blog suara pakatan rakyat itu dengan cerita lembu pkr kau itu

 96. maha says

  kamu tu ada telor ke pak man tempe semasa perang aceh kenapa tentara tni guna jet f16 dan hawk sila jawab soalan ini, oh ia kamu guna bambu runcing untuk lawan dengan gam

 97. zk says

  abih nak duduk bawah sulu? semua ngaku sultan sulu…kau pon ngaku sultan sulu…sapa mau perintah kerajaan?

 98. zk says

  kau lupe ke bai? sejak persekutuan tanah melayu di tubuhkan, keturunan asal kau dari datuk nenek bapak mak makcik pakcik kau semua dapat ic…sampai la kepada engkau dan anak cucu kau…

  kenapa tak buang aje ic kau? kenapa semua keturunan kau tak buang aje ic buruk malaysia ni….

  kau kan tak layak kan duduk sini…sila keluar dari malaysia dan duduk kepulauan sulu.. tu pon kalau mereka kesian nak terima kau lah…

 99. zk says

  aceh berpuluh2 tahun berperang dgn indog…sama islam juga…ade kau kisah?

  tu tak termasuk timor timur, papua,..ade kau kisah?

  semoga ada penceroboh bersenjata masuk rumah kau, nak tuntut dan ambil rumah kau dan kau hanya mempertahankan dgn air liur basi kau sahaja….

 100. Wira Watan says

  Pembetulan.

  Soalan 2.
  ‘ Ops Pasir – Kenapa mereka ini boleh lepas masuk tanpa dapat dikesan?

 101. Wira Watan says

  Panas, panas gua malam ni. Ada plak hamba Allah yg mengatakan yg tersirat dan tersurat. Ayat beliau berbunyi begini;

  Soalan 1.
  ‘ Kenapa nak dekat pilihanraya, mereka ini masuk ceroboh, berkubu dan menyerang anggota keselamatan di Lahad Datu / Semporna? ‘ ( soalan beliau pada saya dan seolah-olah beliau salahkan kerajaan )

  Soalan 2.
  ‘ Ops Pasir- Kenapa boleh lepas ‘ mereka ini ‘ ( terjemahan media massa kita ) tanpa dapat dikesan ? ‘

  Kepala saya sendiri tgh berasap skrg. Bila sy patahkan hujah beliau, beliau soal sy soalan yg pertama. Sy nk jawap apa?Dari apa yg beliau ckp, semua perkara yg berlaku di Sabah ( Lahad Datu ), seolah-olah taktik kerajaan untuk menyatukan rakyat Malaysia sokong pemerintah. Tapi adakah beliau betul? Soalan mencabar minda.

  Tuan Haji Shah, pandangan dan pendapat anda. ( Kepada pembaca yg lain, jgn anda anggap apa yg sy maklumkan di sini sebagai provokasi atau yg seangkatan dengannya. Sama-sama cari jawapan, agar peristiwa ini dpt kita renungkan mengapa dan kenapa harus berlaku? Ada dalang dan ada tangan-tangan ghaib yg cuba menangguk di air keruh. Siapa mereka ???

  p/s; Jujurnya sy tidak gemar soal kedaulatan dipolitikkan.

 102. Najib Al-Bontoti Altantuyayi says

  Abis penyokong BN yang percaya bulat2 Utusan & TV3 apa cite? Utusan dah nak bangkrap kena saman….tengok 1-2 minggu ni kena saman lagi dgn DSAI….so…sape yang tabur fitnah???

 103. peninglaa says

  pernah dgr tak cerita bagaimana pihak keselamatan dapat mengesan ‘bentong Kali’ suatu ketika dulu….
  fikir fikirkan lah….

 104. putera klate says

  Salam. buat rizal beaufort…

  jgn bmbg, kawe dr klate pon bsedia join PASUKAN BERIKAT SABAHAN, diorg igt blh suka hati diorg je ke NAK MAIN TEMBAK2 kat sabah. Skrg dah terbukti, dgn tgn kosong pn org sabah blh tawan kembali musuh dan SENJATANYA DAH MAKAN BLK TUAN. kawe mmg respek org sabah. TABIK SPRING!!! so, org ln jgn la pndg rendah.. org ln ckp je, tp org sabah bunuh dulu musuh baru cakap. betul x rizal.. buat rizal, boleh lah lepas ni, ajak geng2 daftar&join askar wataniah sbg langkah permulaan. ini bukti kita syg kan negara. Askar tetap berada di barisan depan medan, wataniah di belakang.. kawe rasa pon, dah tiba masanya, ATM perhebatkan pengambilan askar wataniah ni, perhebat sesi latihan bulanan, tahunannya..berreh bohhhh… salam perkenalan bah. ( bbh… hehehe.. )

 105. Orait says

  hanya ind0g saja yg menyalak.. tak pernah dalam dunia ini monyet menyalak kecuali monyet + ind0g = ind0gaynesialan. truskan menyalak anjing2 ind0n keng! keng!! keng!! haibat monyet ind0g boleh menyalak!!!!!!

 106. angah says

  tenang,bung..
  itu semua cuma POWER PROJECTION aja,bung..
  sekurang2 nya ada LIVE TARGET untuk dibuat EKSESAIS,dong..
  apa kamu bisa mau jadi sasaran nya juga? BRENGSET!

 107. rizal Beaufort says

  aku melawak jah… kau ni, serius sangat. Rileks bah. apa-apa hal, kita sokong Polis dan ATM.

 108. MalaysiaKu says

  Cerita nak mati syahid…kerana Allah lah….tapi nawaitu dah tak betul…lepas tu nak guna santau lah…sihirlah…

 109. megat.kembara says

  Maaf mencelah,
  saya agak terkilan kerana orang PR ni selalunya percaya bulat2 pada cybertrooper PR.
  setelah saya teliti setiap post dan imej yg diupload dlm fb cybertrooper PR, kebanyakkan nya adalah diedit untuk memfitnah. Maaf sekali lagi pengikut PR gagal mencari kebenaran… Ingat lah kamu bahawa Islam melarang fitnah dan bermusuhan. Kamu (PR) telah gagal dalam perkara asas.

  Bagi pihak pendokong kerajaan memerintah, saya juga berharap agar kita jgn menyokong tindakan kerajaan yang salah di sisi agama kerana itu juga dilarang dlm Islam. Tapi bukan 100% tindakan kerajaan adalah salah.

  Dan kamu yang menyokong PR juga harus mengakui bahawa kebaikan yang kerajaan lakukan. Jgn mudah termakan dakyah “the hidden hand”

 110. says

  aku pon perasan 200 orang kenapa perlu 7 batalion kalau x silap lah..tu belum termasuk dari army dari sabah sendiri..belum termasuk polis PGA.GD dan dari sarawak polis,pga dan marin…
  aku rasa anggota kita di sabah ada ratusan ribu…
  dan aku tahu kenapa perlu banyak..kerana mungkin kita ready utk serangan daripada suluk2 gila terutama MNLF yang gila kuasa…
  dan lagi 1 kalau lah hal ni selasai aku mohon selepas ni kita biarkan terus bangsa suluk ni…biar mereka hidup di filipina dan dibunuh disana..lgpon apa kita buat mereka langsung x kenang budi…ini sungguh mengecewakan… lepas ni mohon lupakan bangsa ni !

 111. task force says

  Selepas ini semua warga indon yg masuk secara haram akan diusir dari malaysia supaya tidak berlaku masalah spt puak sulu..jika ada juga bangsa indon msk juga ke malaysia secara haram akan ditembak ditengah laut.

 112. Ameer says

  Selama saya belajar agama, mana ada doa untuk meminta benda- benda yang mendatangkan keburukan kepada orang lain. Kamu betul-betul belajar agama Islam ke?

 113. Ameer says

  Mengebom dalam hutan tak sama seperti mengebom dekat padang pasir. Shockwave bom dihadang oleh pokok-pokok yang ada. Lagipun bom yang TUDM pakai sekitar 113 KG kalau tak salah, mana cukup. Nak bom kawasan terbuka boleh la, ni hutan, kawasan berbukit, tanah mendap, nyorok sikit je. ATM ada beritahu yang musuh bukan calang-calang. Semuanya ada pengalaman dalam perang gerila.

  Kalau TUDM hantar bom jenis BLU-82, memang boleh dapat 5-8 padang bola sepak.

 114. aku says

  Lahanat betol kau ni!!! Time2 situasi genting macam ni lagi sebok nak cakap pasal politik , lahabau punya manusia!!!
  Orang macam kau ni la yang patut pihak keselamatan hapuskan dulu.. Dasar pengkhianat negara!!!

 115. aku says

  Kami di semenanjung pun takkan berdiam diri..kalau diberi lampu hijau kami pun ingin turut serta menghapuskan puak pengkhianat lahanat ini..

 116. sulu says

  25.Seperkara lagi, tentera diraja Sulu ini diperhatikan sentiasa menghantar maklumat ke Manila, Filiphina dengan menggunakan telefon satelit.

  25.Kereta perisai EW COMMJAM atau “Jammer” pacuan 6×6 FUCH ini merupakan sistem Peperangan Elektronik sangat canggih dan tidak dimiliki oleh negara lain seperti Singapura, Indonesia dan Filiphina.

  26.Kebanyakkan aset peperangan elektronik negara-negara yang saya maksudkan bersifat portable (tenaga insani), statik dan sudah ketinggalan zaman.

  27.Sistem-sistem Peperangan Elektronik yang mereka pasang dalam kenderaan ini tidak perlulah tanya saya, sulit hendak diceritakan tetapi dari negara Eropah dan Amerika Syarikat.

  28.Softwarenya pula dalam bahasa Jawi, bahasa lain dilarang pakai.

  29.Unit-unit FUCH 6×6 ini biasanya bergerak pada waktu di antara 12 hingga 4 pagi untuk membuat operasi ELINT dan SIGINT ke atas negara-negara yang bermasalah dan dalam setiap operasi biasanya disokong oleh dua kenderaan yang serupa.

  30.Malam-malam buta bila orang sudah tidur, SOFTWARE BAHASA JAWI ini dihantar untuk mengelirukan pelbagai peralatan elektronik milik negara bermasalah termasuk menganggu sistem perisian mereka, radar, komunikasi dan sebagainya.

  30.Jumlah berapa banyak kita ada pun, tidak perlulah tanya pada saya…Use Your Imagination, Okeiii?

  31.Kalau anda terdengar bunyi ini “Goblok, mengapa ini seh, radarnya pusing”, “Waduhh..apa ini, ada bogeyyy” “Mana ada pak, bukankah kita sahaja yang ada di udara” atau “Fuck..fuckk…tett…tettt” atau “No alert…system failed, we are now at stage 2″….ketahuilah, SOFTWARE BAHASA JAWI sedang mengodam anda.

  32.Kenderaan milik kita ini mempunyai keupayaan untuk merosakkan komunikasi pada frekunsi “ALL BAND ALL MODE”.

  33.Sekarang apabila negara kita ada krisis macam di Lahad Datu ini, dua kenderaan Peperangan Elektronik 6×6 FUCH ini dihantar ke Sabah dengan pesawat Charlie.

  34.Tujuannya….hehehe…cuba check talian handphone anda kalau anda ke Lahad Datu.

  cuba check…… wkwkwkwkwkwk…..

 117. anak johor says

  FAKTA YANG DISEMBUNYIKAN OLEH BANGSA INDOG….

  20,000 TNI INDOG telah dikerahkan mencari dan membunuh 6 gerila OPM yang telah BERJAYA membunuh 8 TNI INDOG. tapi sampai saat ini,tidak seorangpon dari 6 OPM ini ditemui….FAKTA.

 118. anak johor says

  Su-30MKM hanya untuk INDOG kalau mereka berani2 kat malaysia untuk merebut laut ambalat..hehehe..

 119. anak johor says

  PAPUA akan merdeka seperti TIMUR-TIMUR….hehehehe..TNI INDOG kerahkan 20.000 militer untuk membunuh 6 OPM yang telah membunuh 8 TNI INDOG..tapi sampai saat ini, 20.000 TNI INDOG gagal total untuk menemui 6 OPM ini….hehehe..

  FAKTA YANG DISEMBUNYIKAN OLEH BANGSA INDOG.

 120. anak johor says

  jet pejuang rongsokan TNI AU mana boleh gugurkan bom bro…bom pon dan jadi bahan rongsokan jer…rudalnya dari buluh runcing jer….hehehehe

 121. atmjaguh says

  ha ha ha 3 f18 5 hawk blokade laut artilery tak seekornyamuk sulupun mati lawak tahap gaban ha ha ha ha ha

 122. atmjaguh says

  ha ha ha ha lawak malaysia asakar sulu dibom pakai f18 artilery berat tak seekor nyamuk sulu pun yang mati dilawan pakai VAT69 pasukan gerilya terhaibat di dunia malah mampos sendiri malon malon mulai keilangan akal cuma lawan 100 an askar sulu tapi koar koar jaguh ternyata ATm takde telor mana VAT 69 senoi praaqq GGK garu garuk kote doang semua mental tempe pengecut takde telor

 123. so says

  Bangga rasanya ATM membuat serangan semalam tetapi rasanya serangan udara TUDM sekadar menakut-nakutkan penceroboh sebab mlm sebelum itu fighter terbang rendah di kawasan tersebut.

  Masalah sekarang ialah kenapa sikit yang terkorban (katanya sekitar 14 org) sedangkan ada lebih 100 org peceroboh di kawasan itu. Khabarnya penceroboh dapat lolos dan kini kawasan mengeledah diluaskan sehingga ++9km? Kawalan kepungan tidak mantap ni. Sepatutnya seluruh kawasan ditutup dan tiada orang awam dibenarkan keluar masuk di dalam kawasan tersbut termasuk di dalam ladang kelapa sawit…

  Saya rasa penceroboh akan menyerang kawasan Sarawak pula sebab untuk mengalihkan tumpuan ATM disamping pihak musuh-musuh sebenar Malaysia ingin menguji kekuatan ATM Malaysia spt betapa cepatnya kita respond dan mengatur gerak pergerakan aset-aset berat ATM..

  Disamping itu, penjenayah upahan akan mengatur strategi untuk menyerang di kawasan sempadan Kelantan dan Kedah pula selepas ini agar orang awam panik. Dari segi politiknya, ianya memberikan kesan yang besar kepada parti tertentu.

  Dari analisis ketenteraan, saya rasa merasakan Malaysia agak malu untuk bertindak cepat disamping tiada kedengaran titah nasihat dari Agong selaku pemerintah tertinggi di Malaysia untuk memberi nasihat kepada penceroboh sebelum serangan udara ATM. Saya memahami yang mana Agong cuba melindungi sistem kesultanan di Nusantara tetapi jika Agong memberi nasihat seperti Bersih ini memberikan kesan yang lebih mendalam di kalangan orang Melayu Malaysia.

  Analisis saya seterusnya, pada masa kini MUNGKIN pergerakan duit-duit pilihan raya yang banyak bergerak ke destinasi akhir sebelum di agihkan ke pengundi kerana tumpuan polis dan media kini lebih tertumpu kepada pencerobohan di Sabah. Saya merasakan duit tunai dari luar negara telah masuk ke Malaysia semasa Bersih dan telah disimpan di peti besi di Semenanjung. Ingat ada pemimpin tertentu pergi ke Sabah pada Sep 2012 dengan menaiki pesawat persendirian (bagasi tidak diperiksa sebab pergerakan hanya dalam negeri) dan ini mungkin memudahkan duit tunai dibawa ke Sabah/Sarawak.

  Bersediakan dan mampukah ATM menangani keselamatan dalam negara semasa pilihan raya ini?

 124. indozionis says

  isu papua belum mampu ditangani udah ribut urusan org luar…. owhh sy lupa,…. emang dasar Indognesial!!! hahahahahaha

  Indognesial owhh Indogzionis!!!!

 125. indozionis says

  aneh… bagaimana kamu tahu mereka tak punya telor????? Selalu mengintai cowok yaaaa. hahhaahah mmg indognesial negara penuh HOMO…… Indognesial owh Indozionis!!!!!

 126. indozionis says

  indognesial mennggunakan bala tentera yg besar membunuh PEJUANG ISLAM ACEH!!!! Owh lupa kalian semua bajingan ZIONIS!!!! Indognesia owh indogzionis hahahahahaa

 127. indozionis says

  udah2 laa.. pergi kerja laa kamu… ibu, istri n anak2 kamu kelaparan!!! hahahahahah….

 128. indozionis says

  syahid buat pahlawan gerakan pemisah aceh…. karma dan neraka buat indognesia = budaya ciplak

 129. Farid says

  aku igt sulu ni sangka kemampuan ATM mcm filiphine army kot, pakai fighter dan bomber tahun 70an

 130. vostok komandirskie says

  melawan 200 org trkepung dalam daerah sempit pon org malingsia sudah berguguran. Lawan tni habis lah 1 malingsia ni. Lawan gerilya guna hornet? Bodog tahap gaban. Tentara malingsia kaphe vs suhada sulu. Malingsia akan binasa. Amin ya robbal alamiiin..

 131. umnotaik says

  bak dikata Mahathir, dalam umno takde orang cerdik…

  sbb tu pemimpin umno makin kaya, rakyat dapat sisa pon dah seronok, kata kerajaan prihatin..

  dapat br1m 500, bersyukur sangat, tapi tak sedar pemimpin umno sebat semua hasil negara..

  dok laung hari, kerajaan prihatin nasib rakyat,,,,bila naik gaji penjawat awam, harga barang naik..

  cai2 umno yg malas berfikir, harga minyak naik pon kata memang patut,dok ulang skrip lama compare dgn negara jiranyg takde minyak..thai cthnya walopon minyak mahal tapi takde tol…cukupla malas taip banyak, ahhli umno bukan suka berfikir ikut akal

 132. umnotaik says

  dey tambi, mahathir sendiri ngaku bagi ci pada filifin, mana ko tau orang sulu tak dapat ic?

  diorang dah berkurun kat sini, mcm crite pengganas sekor yg kena lanyak orang kampung, orang kampung tu kenal dia krn dia pon penduduk kampung tu..

 133. umnotaik says

  pertanyaan untuk ahli umno, shah kata taknak kait politik tapi last2 dia tak sedar masuk juga bab politik..

  ok soklannya, mahathir ngaku masa dia berkuasa, ribu rakyat filifin dapat ic, dalam ribu2 tu mungkin termasuk sekali geng2 sulu ni, tak mustahil…kenapa takde sorang pon nak salahkan mahathir?

  kalau di semenanjung, ops selalu dibuat utk menangkap PATI, tapi di sabah PATI senang2 dapat IC, so siapa pengkhianat negara sekarang?

  kenapa korang taknak bincang apa yg mahathir buat ni? buta, tak nampak atau saja buat2 tak nampak?

  pihak kesultanan sulu dah nafi ada bekerjasama dgn pembangkang dlm hal di lahad datu, so sape yg sebelum ni mati2 tuduh anwar, tak malu ke? muka dah sorok dalam punggung ke?

 134. CEroboh says

  keh keh keh taraf macai ni logik akal pn fail…x perlu guna hujah tinggi2 takkan faham punya.

 135. vat70 says

  pengebom tersohor Dr Azhari dan Nordin md top tidak mudah dikesan oleh indon sebab takde UAV kah? takder f-18 kah…atau DENSUS 88 hanya tau tembak jamban..ka ka ka ka

 136. vat70 says

  aha ha ha. Klu nk pukul lanun sulu atau indon dgn buluh runcing itu teknologi kuno indon zaman belanda…skrg konsep perang moden,Malaysia.bkn setakat tau tektik kereta kebal..kami pun dh mahir pakai laser-guided bomb. Nk tembak misil ni perlu ada laser target marker.. nk handle benda ni kena ada komando yg mahir teknologi lagi berani. Pendek cakap keupayaan malaysia sudah setanding dgn negara barat. Teknologi ini bkn diajar kat sekolah2 tentera, korang kenala rajin join black ops mcm PASKAU buat kat Bosnia…korang kat lebanon hanya tau lari cari taksi aje…dh tu jgn ler iri hati plak…kesian indon tak reti bab2 perang moden.

 137. pang5kundur says

  Sulu Sultan Jamalul Kiram III, who ordered the armed incursion to claim Sabah last month, ran as a senator as part of Arroyo’s Team Unity in the country’s 2007 elections. He lost by some 800 votes.

  “Some want to undermine Aquino in the midterm legislative elections to enable them to control of the Senate and the House before the 2016 presidential election.“This will ensure that Arroyo will get pardoned later,” a diplomatic corps source told The Malaysian Insider.

  “This is just pure politics and the Sulu claim is also politics,” said a source based in the Philippines.
  -source malaysian insider

 138. vat70 says

  bravo bro!. CN@cikgu Non hanya cikgu ajar ABC je….kena cari org beso sikit…Hassan Ali..opss…dia tak cukup beso…cuba nasha….dia pun kecik dh….ka ka ka…dlm PAS klu kena pecat depa semua jadi awg kenit..

 139. says

  bodoh betul….apa guna kereta kebal kalo x guna utk perang?hahaha….indon ada guna buluh runcing kebanggaan tak masa serang timor leste n Acheh?hahaha…boleh juga dkategori sbgi xde telor la dorang ni…hahahaha…kna dh…

 140. Mat says

  Kenapa orang sulu tu tak tuntut sekali sulawesi. Kan dulu sulawesi tu sebahagian daripada kesultanan sulu; ni asyik-asyik sabah. Kalau boleh tuntut sekali papua. Kasi sibuk indon-indon kat sini.

 141. Farid says

  terbaik…jawatan rendah tak boleh pecaya, jawatan tinggi tak boleh eprcaya, kesimpulannya dalam pas semua tak boleh pecaya…hahahaaha

 142. atmjaguh says

  10.000 asakar mnlf bantu sulu ke sabah sebentar lagikereta kebal pt 91 keluar betapa low classnya atm buduh palui

 143. atmjaguh says

  malon illegal tenant di sabah rentah cuma usd 1500 setahun bawa minyak dan sawit berbillion billion ringgit sabah cuma kebagian 5 peratus sisanya dibawa ke semenanjing

 144. Senapati Ardalepa says

  sedih saya melihat dokumentari unreported world pasal filipina..ada mayat2 pejuang moro ini dimasak dan dimakan oleh puak2 kristian, ramai isteri menjadi balu. jangan menghukum mereka semuanya bersalah sahabat2 sekalian. yang bersalah orang kita juga yang meyakinkan MNLF untuk merampas sabah.lihat sahaja perpecahan politik di negara kita, “1 suara sabah” merupakan group facebook yang banyak memainkan sentimen pemisahan dari malaysia dengan hmpir seratus ribu followers. musuh dalam selimut ini lebih bahaya.

  Jika sabah berpisah dari malaysia tentunya keadaan mereka lebih teruk..peperangan suku dan etnik pasti meletus kerana tiada kerajaan yang kuat dapat memimpin.

 145. Senapati Ardalepa says

  kasihan juga saya kepada orang tausug ini..mereka merupakan ‘orang perang’ yg tidak pernah tunduk..
  yang diperalatkan mungkin MNLF sahaja dan bukannya pejuang di bawah commander bravo (MILF) dan Umbra Kato( BIAF)
  sudahla mereka diasak oleh puak kristian di filipina sekarang datang pula membuat kacau di Malaysia.
  lepas ini mungkin sempadan malaysia akan diasak hebat oleh pembangkang di parlimen. yang susahnya orang islam selatan filipina juga.ini taktik serampang dua mata orang kafir mahu melagakan kita.

  Nur Misuari merosakkan perjuangan bangsamoro yang sebenar. tapi tentu dakwaan terdapat dalang di malaysia itu suatu perkara yang benar.

 146. Si luncai says

  9 Februari 2013, tanah kami kau langgar,
  Dengan senjata, maruah kami kau cabar,
  Dalam rundingan, kami bersabar,
  Apa mungkin “saudaraku” perjuanganmu tersasar,
  Kau degil, terus mencakar,
  Perdamaian sudah semakin samar

  1 Mac 2013, Hari Jumaat yang besar,
  Darah saudara kami kau lapar,
  Batang tubuhnya kau kelar,
  Dibawa pulang keranda digandar,
  Menangis si kecil, diminta bersabar,
  Hilang sudah tempat bermanja, tempat bersandar

  Satu Malaysia Mula Tersedar,
  Kau bukannya saudara, malah musuh tegar,
  Dari Padang Besar ke Daerah Papar,
  Semboyan Keramat memanggil Pendekar

  Kami sudah hilang sabar,
  Pendekar melangkah tangan menggegar,
  Mana musuh kami panggar, kami selongkar, kami bongkar,
  Tidak bersisa kami langgar,
  Berlembut kami kau salah anggar,
  Ini bumi, tanah Pendekar

  kredit:
  admin
  http://www.facebook.com/pageRGK

 147. aku says

  saudara meedot ….kamu sungguh rendah diri dan rendah hati…..rasa malu plak aku kutuk2 geng pkr…..mudah2an kau dan negara kau juga dalam keadaan selamat hendaknya…aminn..

 148. aku says

  alhamdullilah…syukur sebab kau bersama rakyat malaysia yg lainnya mengutuk pencerobohan ini…utk makluman ramai lagi rakan2 sekerja aku yg berketurunan sulu mempunyai pendirian seperti kau bro…jgnlah ada hendaknya kata2 yg boleh menyinggung sahabat2 kita yg berketurunan sulu di blog kesayangan kita ini….

 149. hamba allah says

  mula2 tu susah jgk aq nk pcaya dgn ko ni.. tpi bila dh view byk2 entry ko, tepaksa la aq pcaya, no other choice. believe in you make me feel better

 150. tuah says

  pakai logik pun boleh, kita dah runding dgn diorg. memang la depa pun islam, tapi sampai menggugat negara kita.. kalau aku pun aku akan hantar drone kasi habis jer semua.. org2 islam tak buat benda2 yg menggugat org islam yg lain..

 151. aku says

  amik bro….itu kan duit rakyat..kikikikikikiki…brp sen sangatlah cukai yg rakyat malaysia bayar…time isi borang income tax habis kata semua ahli keluarga diorg tanggung…ngatakan gaji x cukup lahhh….time nak buat loan beli kereta pandai plak adjust slip gaji lebih…..kikikiki…dasar tak kenang jasa….

 152. tuah says

  bengong… diorg pun ada agensi risik jugak.. takkan la kita yg suap, diorg yg cakap geng al juburi yg dok sokong keparat sulu.. takkan la nak tuduh umno rasuah media satu dunia… tolong jangan jadi bodoh boleh tak

 153. says

  PR sengal..ada ke tentera kita naik AirAsia pun nak dipertikai..mereka pergi demi negara..pramugari AirAsia layan diorang barulah UP lagi moral diorang.. 😀 x kan nak naik charlie je kot dok berjam2..

 154. aku says

  aku rasalah senjata ni diorang bawak masuk dah lama dah….bukan nak argue keupayaan ATM tapi kalau dia seludup senjata ni secara loose part dan dalam tempoh masa berselang berselindungkan wanita,org tua dan kanak2 mustahil pasukan keselamatan kiter dapat detect….tak tau lah…itu teori aku….

 155. aku says

  sabar bro…..tapi mcm manapun aku kagum dgn semangat juang kamu org2 sabah……kami di semenanjung sentiasa mendoakan saudara2 kami dan rakyat sabah yg lainnya supaya selamat hendaknya…..alangkah baiknya kalau semua rakyat M’sia seperti kamu….cuma emosi kamu itu bah….kalau boleh dikawal sedikit….

 156. aku says

  hello saper2 tlg bagi seluar ngan baju yg dah x nak pakai pada kambing nie…..kesian dia dah meroyan tuuuu

 157. aku says

  kawan2 semua…..x payah kiter layan atmjaguh…..anggap saja dia ini seorang yg terencat dan tidak mendapat kasih syg yg cukup dr kedua org tuanya…..kalau ader baju2 yg dah tak muat atau seluar2 yg dah ketat disebabkan perut naik @ buncit bg jer kat si bengong ni…..mudah2an dia leka belek2 pakaian dia dan xder masa nak provoke kiter semua….

 158. Mat says

  Apasal la Kiram tak tuntut Sulawesi? Pulau tu dulu kat milik kesultanan Sulu. Ni sibuk dengan Sabah. Patut pengganas Sulu ni pergi tuntut Sulawesi sekali biar indon kat sini sedar diri!

 159. says

  kalau perlu kami disarawak akan turut serta biar tiada m16 or bom parang ilang sudah cukup…yang penting kami tidak ingin negara kami dijajah !!

 160. says

  hahaha kalau F18 serang pulau2 suluk.. 1 hari pon boleh pupus suluk ni.dasar bangsa nak kenang budi dah lah selama ni mereka boleh fight pon sebab bangsa kita..ni nak makan kita pulak…

 161. rizal Beaufort says

  Apa barang orang Melayu saja bah? Orang Sungai, Kadazan, Dusun, Dayak, Murut, Bisaya Sabah pun nda puas hati jua bah. Belum lagi masuk geng-geng Melanau, Iban, Kenyah, dan lain-lain di Sarawak lagi.

  Bersama-samalah kita semua sembelih penceroboh… demi Allah dan negara Malaysia tercinta.

 162. rizal Beaufort says

  Orang Sabah bah! Kerana Malaysia, kita semua sanggup mati… mati syahid kerana Allah, untuk pertahankan tanah air dari penceroboh Kiram Anjing dan sekutu bangsat mereka. Apa lagi geng semenanjung, kalau nak asah ilmu silat, ilmu batin, bagi keris mandi darah, bagi parang golok minum darah Kiram anjing dan sekutu anjing tu… ini lah masa nya! I welcome you all to Sabah Ground Zero! Sama-sama kita berseronok, sembelih Kiram bangsat lahanat dan askarnya. Bila lagi mau eratkan tali persaudaraan sesama warga Malaysia bah. Ini lah masanya.

  Kalau nak hantar santau, pelalau, nak sihir Kiram bangsat dan keluarga dia bagi muntah darah pun boleh bah. Jgn bergaduh sesama kita, nda baik bah… kalau nak bunuh, bunuh pengganas Tentera Kesultanan Sulu Kiram Anjing. hehehe.

  Salam persaudaraan dari Sabah untuk saudara Semenanjung, semoga Malaysia dilindungi Allah selalu. Laknat Allah pada Kiram dan sekutunya.

 163. Muaz says

  Analisis kelakar ini…sekarang analisis bagaimana tentera diraja mempunyai senjata yang hebat .Isu ini dah sampai mencari tangan gahib.Yang pasti yahudi memang tak guna.

 164. Muaz says

  kesian bangsa moro/sulu baru je dapat menikmati sedikit kelegaan tanpa perang dah jadi begini ya…

  Najib dan ATM bersungguh-sungguh pastikan depa dapat keamanan.Bertahun-tahun generasi demi genarasi hidup dalam bodoh dan kemunduran.Malaysia datang membawa sinar, malang masih ada manusia berhati setan.

  Takpa la ada hikmah la itu.Semoga Allah memberi kemengan Muslim sejati.Insyallah.

 165. Muaz says

  kes memali adalah kes berpegang pada mazhab khawarij.
  Dalam sistem barat demokrasi khawarij dibenarkan kalau ikut hukum hudud islam khawarij dibunuh.Islam tidak membenarkan 2 ketua dalam 1 negara.

  Hudud PAS tiada bab hanya taat pada satu pemimpin.PAS buang hukum ini.

 166. des says

  Selatan Filipina bermandi darah. Dibantu olh kita yg menghantar senjata kpd militen Bangsamoro. Dan beri mereka tempat sembunyi kat Sabah.

  Admin pun dah mengaku dlm posting sblmnya.

  Skrg, militen Bangsamoro ni nak rampok Sabah. Malangnya krisis ini baru bermula.

  Senjata makan tuan

 167. says

  as salam Tuan Haji Shah,

  sama ada kita suka atau tidak – orang sulu adalah sebahagian drpd nusantara – dlm rumpun melayu
  semangat juang orang sulu membebaskan diri dr penjajah sedari dulu – berjaya juga dieksploitasikan oleh thh (the hidden hand) melalui divide n conquer sehingga wujudnya mim, mlf, mnlf, milf, abu sayyaf dll
  dan kini sebahagian drpd mereka yg telah dipergunakan oleh thh telah menumpahkan darah saudara segama serumpun mereka di malaysia
  bangsa sulu yg selama ini hanya seperti pernah kita dengar namanya saja – tiba2 menjadi satu isu yg sgt hebat dan terlalu dekat dgn kita – pastinya ada sesuatu yg kita terlepas pandang selama ini

  boleh baca analisis ttg kemelut yg melanda bangsa sulu ini dlm blog berikut:

  http://puteramariam.blogspot.com/2013/03/pendukung-moro-dan-sulu-terkhilaf.html

  juga sama ada kita suka atau tidak – bangsa melayu di malaysia secara perlahan (slowly) mula terpecah kepada ‘etnik-etnik baru’ yg belum pernah didengari dizaman dulu – ‘etnik-etnik baru’ yg menjadikan kita semakin luas jurang divide n conquer

  para pencinta kedamaian sering menanti2kan apakah peristiwa besar yg boleh menyatukan kembali umat melayu serta warga malaysia yg sudah semakin berpuak2 ini

  jadikan insiden sabah sebagai wake-up call kepada kita semua

 168. kon says

  ptg tadi, sultan sulu nafikan adiknya yg berada di tanduo terbunuh dlm serangan pagi tadi..dia kata dapat bercakap melalui telefon dgn adiknya petang tadi..

  pelik..camne line telefon boleh ada?pihak berkuasa tak sekat ke?bukan ke atm/pdrn ada peralatan canggih?kenapa tak sekat laluan komunikasi di kawasan tsb atau dapat kesan pengganas tu melalui panggilan yg dibuat?

  ada sesape nak tolong jawab konpius ini?

 169. akudtgdrpantek says

  PERHATIAN! MATLAMAT VATIKAN IALAH UNTUK MENCARI DAN MEMBUNUH MANUSIA YG DIGELAR IMAM MAHDI AL MUNTAZAR….KEMUNCAK “PROPAGANDA” DUNIA MEREKA SUDAH BERMULA….DI BUMI KITA SASARAN “AKHIR” MEREKA….BERSEDIAKAH AKU?????

 170. says

  aper kes plak filipina nak ikut info dari agesi risik malaysia .. depa ada agensi risik depa sendiri.. buduh.. tak silap presiden filipina pon cakap menda yang sama.. aper ker.. takan preside depa ikut cakap umno plak .. hahahahahah dasar PeeAR .. dah berak merata tak nak mengaku..

 171. says

  urmm.. media philipines dapat info dari depa punya gov. side.. takan nak call umno bahagia paya besar nak daptkan maklumat kot.. philipine pon ader unit risikan depa sendiri.. dah risikan depa cakap anugay yang buat perangai .. nak cakap aper.. takan goment malaysia control philipines kot.. hahahahahaha…. cai2 PeeAR buduh tak leh di ajar..

 172. lahabau says

  punya raamai suda askar di sabah ko cakap teda askar..
  aku rasa kerajaan ada planning baik punya sabar ja..
  dorang lg bijak tau la apa yang terbaik..

 173. says

  bodoh.. sulu masuk sabah tuh mana ader IC… bingai.. dah nama ceroboh.. sure datang secara senyap.. mangkok.. aduiyai.. bodoh.. sgt aper kemamat nih ..

 174. says

  harakahdaily pon dah kena owned pasal tak reti beza MILF dgn MNLF.. hahahahahahahaha lago sekor kena owned gak.. buduh .. tak leh di ajar

 175. says

  PKR sux.. kat keadilandailay nyer page.. anurgay nyer gambar tag pemimpin paling suci.. hermm suci lah sangat.. ekk.. siang jadi imam .. malam jadi .. rambut pelesu.. saman lah nalla… nape takut kah…

 176. rizal Beaufort says

  …jangan risau, aku tunggu di Beaufort. Kalau nampak kamu, aku datang rodok perut kamu dulu pastu ikat tali perut kamu di tiang bendera Dataran Labuan sana. Ada berani? Orang Filipino aku pijak saja di Beaufort sana, ada aku kisah?

  Jangn cakap banyak… datang Beaufort dulu baru kita lawan sampai mati. Orang malaysia nda takut bah.

 177. anak johor says

  4.000.000 bangsa PAPUA akan serang TNI…hehehehe..lebih 1000 TNI INDOG sudah mampos di PAPUA oleh pejuang OPM..

 178. anak johor says

  tahniah orang kampung yg berani membunuh penceroboh sulu….

  jelas menunjukkan orang sabah mahu dibawah malaysia,bukannya dengar SULU.

 179. retrievemalaya says

  Salam buat muslimin sekalian,

  Terasa terharu bila melihat ramai yang yang begitu prihatin dengan kes pencerobohan Lahad Datu. Walaupun pelbagai komen dilontarkan, bagi saya ini membuktikan anda semua mempunyai semangat integriti menyayangi negara dan keamanan yang dikecapi negara kita walaupun mempunyai ideologi politik yang berbeza.

  Ini mungkin hikmah kepada kita sebagai muslimin di tanah melayu untuk sedar daripada lamunan mimpi. Hikmah yang mungkin dipetunjukkan oleh Allah SWT kepada kita mungkin boleh ditakrif seperti:

  1) sentiasa bersyukur dengan keamanan yang dikecapi dan perkuatkan akidah dan silaturrahim ukhmah antara kita walaupun berbeza ideologi.
  2) kes pencerobohan lahad datu boleh dikategorikan peperangan kecil yang berlaku, dan mungkin Allah SWT ingin menyedarkan umat Islam di sini untuk sentiasa bersatu padu dan kekuatan ummah di antara kita perlu dipertingkatkan. Perlulah kita insaf bagaimana keadaan saudara kita di Palestin yang masih berperang dengan pihak zionis sampai sekarang… Bagaimana agaknya kalau negara kita begitu juga, adakah kita sebagai orang awam mampu hidup dalam ketenangan..
  3) apa yang berlaku pada bangsa sulu perlu diberi pengajaran oleh kita dari segi sejarah. Kesilapan memilih pemimpin agak membawa kemudratan kepada agama, bangsa dan negara. Bagaimana pemimpin mereka terdahulu telah menyerahkan kedaulatan tanah air mereka kepada penjajah, yang merana adalah keturunan anak cucu cicit mereka.

 180. anak johor says

  8 ekor TNI yang kojol pon sampai sekarang SBY tak berani nak kerah ATI untuk hapuskan OPM.

 181. faisal says

  cuba baca balik komen2 yg korang buat ni,dari sini dah nampak betapa tak bersatunye korang. tak perlulah la nak menuding jari pada masing2.benda dah jadi.sekarang ni kita bukan masa utk bedebat sape salah sape yg betul.sepatutnye kita sama2 doakn keselamatan pejuang2 negara di lahad datu agar krisis ni diselesaikan secepat mungkin dan isu ni tidak akn bangkit kembali di masa akan datang, kalau bukan kita nak tolong orang islam,sape lagi yang nak tolong.

 182. Wira SE says

  Serang apa….yg dtg dapat kerja ..dapat makan…nak bergaduh tara mana sangat kalau dkt kampung sana lg teruk…dh terer sangat pun boleh jugak. Nu 7 batalion asakar yg br sampai Sabah iongat nak dok diam saja. Dasar pendatang tak sedar diuntung.

 183. Anak Malaysia says

  Bawak maii la woii…biar kami anak2 malaysia pancung kepala sekor2…
  jangan sampai orang melayu naik amuk…

 184. sam says

  Taklah,diorang datang cari makan sajalah wak macam indon juga.Pengikut kiram haram ada tapi tak ramai.Cuma pihak keselamatan harus lebih berwaspada kerana ini mungkin suatu permulaan kepada perang gerila puak2 sulu yang tak puas hati.

 185. Padan Muko says

  Apa macam pengganas Sulu? best tak kena bom? bukan senang nak kena bom dgn Hornet tau! itu adalah satu penghormatan untuk kamu. Bukan semua org boleh kena bom dgn Hornet. simpanlah peristiwa ni sebagai kenangan.
  Kalau kamu semua bertindak mcm org bertamadun ini semua dapat dielakkan. Tapi apa boleh buat……….ini semua adalah pilihan kamu, kamu yg mintak begini. Terimalah hadiah dari ATM seadanya.
  Padan muka korang, hanya itu aje cara nak mengajar kamu. Kibarkanlah bendera putih lepas ni dan kamu akan disambut dgn SU-30MKM. MKM……Mati Kiram Mati.
  Sabar kami ada hadnya, inilah dia penamat bicara!

 186. Abuamir says

  Semoga Allah berikan kemenangan kpd pasukan keselamatan kita dgn harapan pencerobohan ini dpt ditamatkan segera. Kpd rakyat filipina yg tinggal di sabah jgnlah cuba menimbulkan kekacauan di negara org. Jika tidak sila keluar dari Malaysian dgn aman. Kita perlu tingkatkan keselamatan perairan Timur Sabah supaya peristiwa ini tidak berulang lagi. Jgn ada lagi kes lintasan sempadan tanpa pasport.

  Semua rakyat Malaysia mesti bersatu pertahankan tanahair kita.

 187. atmjaguh says

  melayu tak de telor ngak berani perang perang takut mati lawan askar sulu serang pakai kereta kebal wk wk wk

 188. maha says

  in dog2 tak bukti malaysia guna uav isreal, sama ke lanun datang ke sabah untuk merompak, suruh je polisi gendut2 kamu tangkap lanun diindonesia itu, ada kena mengena pejahat dengan agama sila jawab soalan ini, mereka ini lakukan jenayah kita hukum jenayah dengan adil

 189. rizal Beaufort says

  Bodoh Indon ni… dalam internet berani bukan main. Sekali depan aku kat Sabah sana tak berani kecut telur, kecut kontol tunduk muka malu. Aku bagi penerajang saja di muka geng-geng Indon Sabah tu. Takut apa aku. Kalau berani sangat, datanglah ke Sabah. Tengok kepala kau aku pancung… macam orang Dayak pancung kepala orang Madura dulu. Cheiiit.

 190. pang5kundur says

  salam bro.. siapa kata Malaysia tidak sayang sama Sabah.. jangan emosi bro.. saya bagi pihak diri sendiri, di semenanjung, tumpang bangga kepada penduduk kampung yang berjaya membunuh pengganas tersebut..
  7 batalion telah dihantar sebagai tambahan kepada kekuatan sedia ada..
  barang jangan dilupa ya bro, yang syahid dan meninggal itu datangnya dari seluruh pelusuk Malaysia bro.. ada dari Sarawak, Melaka, Terengganu, Selangor dsbnya.. bahkan ramai lagi dari orang2 Malaysia yang mahu ke sana, .. tapi buat apa bro.. kita sudah ada pelbagai unit dan aset PDRM dan ATM di sana.. kita harus sabar dan meletakkan kepercayaan kepada mereka bro.. sabar..

  kepada penceroboh Suluk.. terima kasih kerana memberi peluang kepada ‘kami’ untuk syahid… syahid kerana mempertahankan tanahair dari diceroboh..

 191. pang5kundur says

  kami guna diplomasi kamu orang bising.. bacul la, pondan la..
  kami serang penceroboh sekaligus musuh tersebut, kamu orang bising juga.. kata zionis la, amerika…
  entahlah wahai pencacai dan penjilat pantat (bontot) kuffar..
  kalau kamu dari indonesia.. jaga sahaja urusan negara kamu..
  kalau kamu dari singapura.. jaga juga urusan negara kamu
  kalau kamu dari malaysia.. pencacai seperti kamu sewajarnya disula kerana mengadu domba
  kalau kamu dari golongan non-muslim dari mana-mana negara.. entahlah… memang udah kafir, maka aku tidak hairan akan sikap adu domba kamu.. … hellfire awaits you wahai KAFIR!

 192. maha says

  video dimemali itu yang bukan versi umno kau faham tak,.. ketika bersih versi umno juga lah, orang meniaga di pasar malam tong air di pecah akan ketika bersih buat rusuhan itu versi umno tambung jihad pru itu versi unmo juga ke? mereka pakai orang pas buat progam jom lanyar selangor minta sana-sini minta sedekah tambung jihad pru, ada ke orang unmo nak minta sedekah di pasar malam bro, satu hari nanti mereka memerintah pr buat pilihanraya pakai tabung pilihanraya hasil minta sedekah di luar negara aku tanya kau ini kau mahu macam itu, muka tak malu macam itu lah negara kita minta sedekah dekat luar negara kau mahu tak.. rakyat bukan bodoh lihat segalanya dari mata mereka sendiri dan bukannya mata bandera pkr

 193. sab says

  Sempit tul pemikiran mamat ni..kalau bkn mak bidan jgn berani membidankan org..biar yg pakar buat keje..lawyer xkan pandai rawat org..

 194. sab says

  saudara yusof:cari info lebih sikit..pentingnya belajar sejarah..time kelas sejarah awk tdo..pas tu baca harakah..tu la jdnya..

 195. says

  as salam Tuan Haji Shah,

  mari kita melihat insiden sabah dari Perspektif Art of Con: Lahad Datu Quail Drop oleh Stalker – blog Umat Terakhir

  http://umat-akhir.blogspot.com/2013/03/perspektif-art-of-con-lahad-datu-quail.html

  ~Jika ada yang mengatakan Kerajaan Malaysia mendalangi tragedi itu, maka anda silap.
  ~Jika anda kata TIADA pihak lain yang berada di belakang pihak bersenjata Sulu, maka anda sekali lagi silap.
  ~Kalau anda berkata ia didalangi Pemerintah Filipina, anda sekali lagi silap.
  ~Semua entiti itu diheret untuk masuk ke dalam situasi tersebut tanpa mereka sedari.

  juga analisis oleh Aiz dr blog nusanaga ttg peristiwa 1.3.13

  PERISTIWA 1.3.13 DI LAHAD DATU – satu pemulaan?!
  http://nusanaga.blogspot.com/2013/03/peristiwa-1313-di-lahad-datu-satu.html?

 196. muaz says

  DSAI tak perlu jawab cuma saman je manila times dan reuters.

  Sebab media tersebut melaporkan dari agensi perisikan Filipina.Lepas itu saman pulak agensi perisikan nya.

 197. mati says

  ini tulisan aku yang terkahir untuk kali ni, maaf terpanjang pula…

  ahli bait yang aku maksudkan ialah ahli bait yang haq, bukan ahli bait palsu, bukan ahli bait akuan iran atau sekutu mereka. Seperti yang aku tulis, “Mereka ahli bait yg haq tidak lupa bagaimana tentera thai memburaikan perut2 nenek moyang mereka 200 tahun lepas” Ahli bait yang haq pada masa itu, 200 tahun yang lepas ialah dari kalangan Sultan-sultan Kedah, Pemerintah-pemerintah, pembesar-pembesar dan panglima-panglima seluruh Nusantara, tiada kena mengena langsung dengan syiah iran atau mana2 syiah. Yang Dipertuan Agung sekarang, Sultan Abdul Halim, ialah Sultan Kedah dan mempunyai kaitan dengan peristiwa yang telah berlaku itu dan baginda bukanlah syiah. Semoga baginda sentiasa dirahmati Allah dan baginda lebih tahu siapa yang haq ke atas tahta.

  Jika angkatan tentera kedah tidak tewas pada siri perang musuh bisik, mungkin seluruh semenanjung (aku maksudkan seluruh semenanjung yang pada masa ini terdiri dari Malaysia, Thailand dan Burma) berada di dalam Kedah sekarang ini. Pada perang itu, tidak kurang 70,000 pahlawan Islam mati syahid, berpuluh-puluh Tunku-tunku Kedah dipasung dan dipancung, berpuluh-puluh wali-wali Allah dibunuh dan dipenggal dan itulah peperangan besar terakhir yang disertai oleh begitu ramai wali-wali Allah. Dan pada perang itulah dikatakan telah dikumpulkan angkatan laut terbesar yang pernah disaksikan Nusantara! Teringat aku kisah seorang wali Allah, Sheikh Abdus Samad al Falimbani (Palembang), penulis kitab Sairus Saalikin yang dipelajari sekarang ini secara meluas di nusantara, beliau dikatakan datang ke semenanjung tanah melayu dari palembang dengan hanya berenang merentasi selat melaka, untuk membantu angkatan Kedah, dan beliau juga salah seorang yang syahid dalam perang itu.

  Sukothai menyerang dari arah utara dan darat dan British membuat kerja kotor dan keji dari arah selatan dan laut. British mengenakan tahanan dalam rumah terhadap Sultan Kedah, mensabotaj tentera Kedah dan membedil kapal-kapal dan perahu-perahu angkatan nusantara yang berada di laut. Itu belum termasuk perjanjian-perjanjian bangsat susulan yang dilakukan oleh British dengan ‘pengkhianat’ negara. Secara adat, jika tiada bantuan British kepada Thai, pasti Thai akan kalah dengan teruk dan pastilah Senggora dan Trang kekal menjadi milik Kedah bahkan seluruh segenting Kra dapat ditawan. Tetapi takdir Tuhan dan rancangan Nya lebih sempurna maka tewaslah kesemua angkatan Islam Kedah dan Nusantara dan sekutu-sekutunya, di darat dan di laut, kekalahan total sebagai ganti untuk kemenangan besar dan gilang gemilang di zaman kita, insyaAllah.

  Selepas kekalahan perang, ahli bait haq yang masih hidup diburu dan dibunuh, yang terselamat membuang pangkat, membuang gelar, membuang kedudukan dan membuka perkampungan-perkampungan baru dengan tidak memakai gelar dan kedudukan sehinggalah pada hari ini kebanyakan keturunan mereka tidak dapat dikesan lagi tapi mereka tetap ahli bait yang haq. Tiada kena mengena langsung dengan syiah dan gerakan subversif syiah. Malulah siapa saja yang mengaku sebagai ahli bait tapi akhlak langsung tak sama dengan Baginda Rasulullah SAW sendiri. Malulah siapa yang mengaku ahli bait tetapi dalam masa yang sama membenci orang-orang yang disayangi Rasulullah iaitu sahabat-sahabatnya yang ramai, isteri-isterinya dan seluruh orang beriman.

  Raja jurusalem yang aku maksudkan ialah Imam Mahdi dan juga Isa Ruhullah yang dikatakan akan memerintah dari sana. IM takkan zahir sehinggalah ramai orang berputus asa sehingga orang tidak berharap lagi. Sudah tentu Mr. Dajjal akan dihapuskan pada masa pemerintahan mereka. Kuasa Allah lebih besar dari kuasa Dajjal jadi tiada apa yang perlu ditakuti pada Dajjal yang juga seorang manusia seperti kita. Sapa yang telah kenal Tuhannya tidak akan takut pada Dajjal, sapa yang kenal dirinya tahulah bahawa semua yang dijadikan tiada apa-apa kuasa.

  Bila datang zaman kita, anak cucu kepada datuk dan nenek moyang kita yang berhempas pulas begadai nyawa mempertahankan tanah melayu ini dari penjajah, senang-senang sahaja kita begitu gembira dengan “agihan” tanah yang dilakukan oleh British. British menetapkan tanah seluas ini dan itu adalah milik kedah, dan kita gembira. British memberikan tanah saudara Islam kita di Pattani, Senggora, Trang dan lain-lain lagi kepada Thai lalu kita diam tidak terkata. Bahkan kita katakan pula itu urusan Thailand, kita Malaysia! Demi Allah! Kerajaan Thagut pasti akan dikalahkan! Demi Allah! Jihad Qital Fisabilillah sudah hampir 100 tahun tidak digerakkan selepas jatuhnya Khalifah, padahal sepanjang pemerintahan Nabi sehinggalah Khalifah Uthmaniyah yang terakhir, Daulah Islam tidak henti-henti melancarkan Jihad Qital Fisabilillah. Cuma 100 tahun ini sunyi sepi dari jihad maka musuh Islam menindas-nindas kita keseluruhannya. Itulah umat Islam sekarang yang cinta dunia dan takut mati. Bila Jihad Qital Fisabilillah dilancarkan kembali, maka lihatlah persembahan hamba-hamba Allah yang mukmin lagi ikhlas.

  Segala Puji bagi Allah Tuhan Sekalian Alam yang lebih lebih merahmati umat akhir zaman.

  Tuan rumah shahpaskal, maaf kerana terlebih-lebih dalam rumah tuan ini. Buat para perwira negara yang terkorban di lahad datu dan sekitarnya, semoga Allah merahmati mereka dan memberikan rezeki yang tidak putus-putus. Dan semoga Allah berkenan memberi ampun pada mereka dan memberi pula ganjaran yang besar. Buat para pejuang yang mengaku askar Sulu, pastikan kamu semua memperjuangkan yang betul, jika tidak sia-sia sajalah perjuangan kamu. aku harap Dia menyatukan hati-hati kita semua serumpun dan seagama. tiada kebencian, tiada iri hati. Salam untuk kamu vat70, salam untuk kamu pang5kundur, salam untuk kamu cool, salam untuk kamu Mat (jangan banyak sangat tidur, depa kata dah nak mula, kena bangun la), salam untuk kamu camo, salam untuk Shahpaskal dan salam kepada semua.

 198. Orang Malaysia says

  7 Batalion dah ke sana. kalau rasa tak yakin dengan perancangan kerajaan, boleh la pi sana. jangan lupa ambik gambar dan update pada kami berapa ramai dah kena rodok dengan keris kamu.

  p/s: komen tu bukan kamu yang bercakap rasanya. itu emosi yang bersuara.

 199. CEroboh says

  Memali versi umno pulak mana?

  Buat pengetahuan saudara, bukan versi pas atau mna2 pihak, tapi versi penduduk kampung yg terlibat secara langsung.

  Macai ada fikir ke?

 200. CEroboh says

  Otak letak mana? taraf macai nmanya jk x pakai otak.
  Siapa yg bagi false info kat filipin?

  Ibarat orang mencuri menuduh orang lain mencuri supaya kegiatannya terlindung.

 201. CEroboh says

  Siapa yg bg info yg salah pd reuters dan media filipin?
  Ibarat pencuri duk melaung2 munuduh orang lain mencuri supaya orang tak nampak perbuatan mencurinya.
  Pakai otak lah skit, kalau tak jd macai namanya.

 202. CEroboh says

  Sokong enta…amat bernas…2 – 3 hari ni jd pening dengan alasan2 karut. Termasuk admin sendiri yg bagaikan dirasuk mengutuk2 pihak2 tertentu walaupun tidak berasas dan x lojik. Apa yg admin ingin pertahankan sebenarnya? kebenaran atau sesuatu yg dikira lebih penting dari kebenaran?

 203. CEroboh says

  Bernas skali pandangan saudara Yusof.

  Alasan2 tidak menggunakan tentera mungkin sbb nk cover kelemahan di sempadan, etc.

 204. r2d2 says

  Alhamdulillah. Tentera serigala Suluk diserang oleh askar-askar ATM pada pagi ini . Berani buat , berani tanggung padahnya.

 205. atmjaguh says

  malon haibat guna UAV buatan zionis sercher MKII untuk membunuh sesama muslim di lahad datau haibat malon

 206. rizal Beaufort says

  Puas hati tengok kawan2 saya di kampung sebelah kampung Simunul bunuh pengganas Sulu bangsat… Pijak, pukul sampai mati. Orang sabah bah! Pengganas Sulu anjing pun kita nda takut bah! pakai parang sama botol kaca ja bah!

  Cibai pengganas Sultan sulu anjing.. bila mau sampai ke Beaufort? Mari, mari saya bunuh… kalau mau tunggu kerajaan dan askar, kita urang Sabah sampai mampus pun mereka nda ke mari. Tunggu punya tunggu, sudah 7 orang polis kita syahid. Harapkn kerajaan, kerajaan mau bagi Sabah sama Filipina kot. Nda apa lah, kerajaan Malaysia. Kalau kamu nda mau hantar askar kamu, biar lah kami urang Sabah mati demi negara. Kalau kerajaan nda sayang sama Malaysia nda apa lah, kami urang Sabah sayang sama Malaysia.

  p/s – …esok mau ke Semporna bawak parang dan keris. Biar pengganas Sulu rasa kena rodok dengan Keris.

 207. ambo says

  ‘bukan militan’ tu psikologi utk galak diorang pulang berhantar secara baik. tapi nampaknya umpan x termakan. apa anda ada kebolehan special utk buat andaian tepat yg kumpulan ni mmg dari mula2 lagi adalah kumpulan militan yang berniat jahat? atau anda memang tahu dari awal2 lagi bahawa kumpulan yang dikatakan pengawal peribadi bersenjata tu sebenarnya bukan kumpulan pengawal so-called Sultan yang biasa2 sahaja?

 208. ambo says

  fahamilah isu sebenar tentang perebutan kuasa dalam Kesultanan Sulu, lepas tu fikir secara STRATEGIK mcm mana nak jaga kepentingan kita dlm isu Kesultanan Sulu dlm jangka panjang. sedih sbb aku dah banyak jumpa org mcm ko yg bercakap x berdasarkan fakta dan banyak buat kesimpulan berdasarkan kemahuan hati dan ideologi peribadi sendiri.

 209. ambo says

  salah satu laporan menyebut, penceroboh di Kg Tanduo guna 2 bot besar. salah satu bot terlepas dan satu bot telah karam. angkatan mana yang mengkaramkan anda boleh agak sendiri. dan kenapa cerita ni tidak dihebahkan mungkin anda boleh fikir sendiri.

 210. ambo says

  maksud pengiktirafan ini adalah pengiktirafan kepada kewujudan entiti bernama ‘Tentera Diraja Sultan Sulu’ tu dan pengiktirafan kpd tuntutan keluarga KIRAM sbg waris Sultan Sulu. entiti ini sebenarnya di bawah kawalan keluarga KIRAM yg mengaku waris Sultan Sulu yang berhak, sedangkan Sultan Sulu yang sedia ada sekarang ni nama dia Sultan Bantilan. kalau ATM terlibat sbg barisan hadapan awal-awal lagi dlm konflik ni, akibatnya akan beri penyuluhan kpd entiti kecil dari Sulu ni (meski mungkin hanya small-scale recognition) dan antara lain akan meyukarkan penyelesaian kemelut isu Kesultanan Sulu.

 211. vostok amphibia says

  melawan seratus orang terkepong di daerah sempit pon polisi malingsia dah mati……malingsia negara pencuri kafir lemah nan manja

 212. vostok amphibia says

  malingsia katak dalam tempurung…….semua selain umno, dia kater zionis or komunis….malingsia kafir ler…

 213. kojen says

  mnlf tgh bengang sbb milf tak join depa serang sabah……aku tgk kat fb misuari

  depa siap kata milf anjing malaysia…
  sah lah mnlf ni tak kuat mana pun..
  depa tgh kelam kabut skrg ni..sbb 7 battalion tentera ada kat sabah…dan lagi satu mungkin misuari lepas ni kena ekstradisi ke malaysia kalau ada bukti…tu yang tetiba offer diri nak jadi org tengah pulak…

 214. says

  Terkini jam 7 pagi tadi pasukan keselamatan kita telah melancarkan serangan di kampung tenduo lahad datu. Mengikut maklumat jet pejuang kita turut terlibat dlm serangan pagi tadi..

 215. mzmz says

  Serangan keatas pengganas sulu di kampung Tanduo telah bermula pukul 7pagi ini (5hb Mac)…!!! Ya Allah, berikanlah keselamatan dan kemenangan kepda kami. Semoga musibah ini berakhir dengan segera. Aminn…

 216. Ami says

  Saya fikir lebih sesuai digelar “Penceroboh Bersenjata Sulu” daripada Tentera Kesultanan Sulu untuk mengelak persepsi negatif dan salah. Terima kasih.

 217. Man RKPT says

  Hoi Bengong! Apa alasan ko kutuk GGK ni?
  Dasar pengecut! Berani kat blog je.
  Kes LD ni mana ada GGK buat tugasan rasmi lagi?
  Memang bangang taraf berok la ko!

 218. maha says

  macam ini besok copy tulis aku macam mana2 isi borang masuk parti pangbangkang dari longkang, tulis besar2 ,, jangan tak copy hanya orang gila tak berfikir je copy tulis orang

 219. maha says

  mereka masuk tak akan pakai mortar kalau pakai pun jenis 60mm dan 80mm nak pakai kena ada dua atau tiga orang pikul benda itu dan susah nak lari, orang aku anggap mereka hanya bersenjatakan m16, m203 grenade launche dan rpg 2 dan rpg 7 itu je senang lari diri cara gerila dan cara lanun

 220. maha says

  pelembangan pun dah haram parti lembu itu kemudian masuk jadi parti pkr, dulu pkr tak ada warna merah kiri dan kanan untuk jadi pkr lembu supaya diterima oleh suruhanjaya lembaga pertubuhan malaysia,, anda faham tak lembu pkr

 221. minaga says

  mmg atm buleh jamme kan semua jenis komunikasi, tp pd tahap ini ianya on status disable, sbb semua maklumat komunikasi lanun2 ni boleh dimonitor dan diproses utk atm tactical decision making… ada akai pakai, jangan pikiax guna bontot

 222. Wira SE says

  Anda betul zar..kawan lupa dengan PPH….Pasukan Polis Hutan antara yg awal masuk hutan Gerik…Lenggong….Belum..dn kawasan sekitarnya. Minta maaf banyak2 pada yg masih servis. Harap sangat ATM dan PDRM dapat menamatkan konflik ini dengan pantas.

 223. Vat70 says

  hihihi..garuk pun garuk lah…Sipadan/Ligitan kami punye…Garuk2 ada kat pulau2 tu,,berani dtg ler.hihihihi….klu mau dtg bawa taksi laut sama yer

 224. Vat70 says

  bila dikata anwar terlibat dlm projek IC Sabah, dia kata camni:
  “Tidak pernah ada satu minit mesyuarat yang menunjukkan saya menghadiri mesyuarat Task Force, tidak pernah ada laporan yang dikemukakan kepada saya semasa memegang jawatan timbalan perdana menteri ataupun menteri kewangan ketika itu.”

  bila dikatakan anwar terlibat dgn puak2 sulu dan ada gambar pertemuan dgn misuari kepala MNLF….. Anwar telah menafikan sekeras-kerasnya ini, tetapi gambar di atas menunjukkan sebaliknya.

  Kesimpulannya mcm citer china doll,Anwar menafikan tak sanggup sumpah, Eskay berani pulak sumpah laknat, Begitulah jenis sesumpah nie mmg terer ubah color.

  kau tukang cuci bas anwar ke? baguslah

 225. meedoot says

  ada bukti?

  cuba anda tengok cari.forum.my tengok kat sane, mohon sebelum comment lihat, tengok dan pastikan dahulu sehingga tiada lagi kesalahpahaman..

 226. akudtgdrpantek says

  si keturunan kiram itu gilakan kuasa dan harta,lalu mengangkat diri sendiri sebagai sultan/raja kepada wilayah sulu,walhal gelaran dan kuasa sultan/raja itu bukan diangkat dan diberi oleh diri sendiri atau saudara mara sendiri tapi oleh majoriti manusia di kalangan mereka di dalam sesuatu wilayah seperti sulu,si kiram itu hanyalah boneka kerajaan fillipina untuk tidak mengiktiraf sultan bantilan dan kerajaannya sedangkan sultan bantilan diangkat menjadi sultan oleh majoriti masyarakat sulu di sulu dan bukan di fillipina,bukan juga sebagai warganegara fillipina,sebab kenapa fillipina tidak mahu mengiktiraf kerajaan sulu di bawah sultan bantilan ialah kerana “HARTA JONGKONG EMAS” sulu yg dipinjam oleh kerajaan fillipina dgn arahan vatikan untuk menubuhkan bank negara fillipina hingga sekarang ini,harta emas sulu itu harus dikembalikan kepada sultan sulu yg sah yg diangkat sendiri oleh majoriti masyarakat sulu di sulu,maka itu isu sabah timbul sebagai salah satu usaha untuk mensabotaj sultan bantilan dan kerajaan sulu serta bangsa sulu dari menuntut kembali harta emas sulu itu,usaha tidak memberi pengiktirafan kpd sultan bantilan dan kerajaannya adalah pakatan antara negara yg berkepentingan ke atas harta emas sulu itu ,maknanya ialah pakatan vatikan dgn negara yg ada berdekatan dgn negara sulu khasnya,seperti malaysia dan fillipina.mgkin inilah game mereka, BOLEH JADI BETUL BOLEH JADI SALAH CHERITA SI PANTEK INI,YA!!!!!!HEHEEHAHAA

 227. har says

  Shah… ATM dah hidu awal ke Sulu nak masuk Sabah. Rasanya macam baru lagi kau keluarkan cite tentera Filipina latih org sulu untuk menawan Sabah tetapi dibunuh oleh askar filipina apabila mereka mengetahui kebenaran.

  macam ada sesuatu je

 228. Mane Shah Paskal? says

  Salam? Apa dah jadi ni? Setiap pelusuk sabah dah ade sulu ni inilah balasan mahadir sebab melaksanakan projek ic tu skang ni musuh dalam selimut orang2 sulu di sabah yang dah ada ic berpaling tadah ni semua angkara gila kuasa politik puiihh….

 229. Harimau Bansai says

  Tentera darat (job malaysia) dan tentera udara (keluar dlm tv3) mencari rekrut baru…

  Haaa..apa lagi..sembang berapi pun tak guna…meh pakat2 join..

 230. truthseeker says

  1000% agree with this article. Why we want to dance with same melody with them when we are in the advantage of fire power. Why we want to risk our people to go face to face with them?I think one of the biggest mistake is we fail to know them 100%. We don;t know our enemy, who they are, what the have, how the live. Which resulted we underestimate their capabilities. This can be shown in the 2nd incident in Semporna, We fail to understand that sulu is everywhere even in the PDRM. That was why the E1 quickly trust the information that require them to go to the village, in fact that was a trap.

 231. anak johor says

  apa INDOGNESIAL juga kepunyaan BELANDA pak..?tahun ini sudah hampir untuk bayar upetih..jangan lewat kayak tahun lepas membayar upeti ke belanda ya…hehehehe..

 232. anak johor says

  itu gambar lama di thailand lah…askar thailand kena potong kepala.klu tak salah tahun lepas atau 2 tahun lalu..

 233. apanama says

  munafiq dari Cari.com yang bertopengkan manusia dan hanya tunjuk berani di alam cyber tapi takde telor di alam nyata. munafiq macam ni yang wajib diletakan dibaris hadapan dan kalau mati pun takde sapa nak ratap. jenis munafiq yg hilang kasih sayang. i wonder who you are in this world?

 234. truthseeker says

  Sulu kat perhimpunan agong umno tu geng2 MILF, MILF berperang dgn MNLF(misuari). Yg sign peace agreement ngan Pinoy ialah MILF. MNLF rasa tah puasti sebab di pinggirkan oleh malaysia dan pinoy.

 235. truthseeker says

  aku sokong bro Yusof. Aku dah nak muntah dgn alasan2 yg tak masuk akal kenapa tak guna tentera. We are at war!!!! fullstop.

 236. holden ute says

  Bila semangat PATRIOTIK telah dimakan oleh semangat POLITIK macam nila..semua menangguk di air yang keruh sekarang ni..Si A salahkan Si B..Si B salahkan Si A..Bukan sama-sama nak mencari jalan penyelesaian…semua dalam otak pikir PRU ni Parti aku mesti menang..Baik Si A dan Si B semangat PATRIOTIK tu ketepikan dulu yang penting untung…yang kelakar..Melayu sama Melayu..Itu pentingnya kita paham rukun negara..tak kira bangsa time-time macam ni la kita boleh tengok sapa yang betul rakyat Malaysia..lebih-lebih ISLAM..ISLAM itu tak mengenal anda bangsa apa..jadi bersatulah..Kalau macam ni lah sikap Pemimpin alamat lebih senang nak menhancurkan Malaysia ni…Cuma perlu lighter dan sikit minyak tanah..Pastu tuding menudinglah sesama sendiri…sampai api tu besar dan memakan diri…
  Sekadar renungan je..

 237. abd gunny says

  The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants.
  Thomas Jefferson

 238. so says

  Wah… hebat tuan…
  Kami org Melayu Islam amat mengharapkan pemimpin Sulu berbincang dengan Majlis Raja-raja agar kita terus hidup aman damai dan jangan sesekali terpengaruh dengan janji-janji orang politik.

 239. hashima says

  Orang dah terkorban kerana mendaulat negara pun tertawa lagi. Memang makhluk sial lagi durjana. Kalau tuhan dah takdirkan mati, tiada siapa pun yang “super”. Tapi biar mati bermaruah, dikenang dan diingati sebagai perwira. Kau pyropura cuma “keyboard worrior”, berani menyalak di blog.

 240. Adik Asykar says

  “CN afghani hanya segelintir bekas ahli seumur hidup negara bulan cerah….siapa dia, apa jawatan dia di PAS? nak percaya bulat2 cakap orang mcm ni?”

  Owh kiranya nak kena org yg berjawatan tinggi lah baru ceritanya boleh dipercaya? Ok, kalau mcm tu aku nak tanya kau balik lah saudara. Siapa Hassan Ali tu ek? Apa jawatan dia dalam PAS dulu ek? Orang yg berjawatan tinggi dalam parti sendiri dah bukak pekung, masih tak boleh percaya ke? Nak tunggu Hadi Awang or Nik Aziz sendiri yg mengaku ke baru boleh percaya? Kalau mcm tu gayanya kita kena tunggu kat Padang esok lah baru tahu betul ke tidak diorang ni.. kehkehkeh

 241. Adik Asykar says

  Reuters dah laporkan siapa dalang semua ni, perisikan Pilipin pun cakap benda yg sama.. tapi masih jugak penyokong pembangkang ni ckp propaganda UMNO.. hahahaha.. pandai cakap org lain bodoh tapi tak nampak kebodohan sendiri.. hahaha

 242. Adik Asykar says

  Aku nak reply komen si yisof ni tapi takdelah plak ayat reply kat komen dia..

  Salam saudara yusof, saudara ni mesti banyak baca blog daripada kem pembangkang kan? Cuba cam betul2 siapa muka org yg pergi perhimpunan UMNO itu hari.. Sama ke muka org tu dgn muka Jamalul Kiram tu? Skrg ni kan dah byk kat FB bgtau org yg dtg perhimpunan tu pemimpin MILF, bukan si Kiram tu.. Penat2 org2 yg post artikel tu kat FB, saudara tak baca ke? owhh lupa, geng2 pembangkang ni mana nak baca benda2 macam tu, katanya semua propaganda kerajaan je semua tu..

  Lepas ni confirm aku akan di cop sebagai Lembu UMNO sebab tak mengiyakan apa yg dia ckp.. kehkehkeh

 243. akudtgdrpantek says

  inilah jadinya bila hidup umat di dunia di politikkan untuk tujuan nafsu dunia oleh semua pemerintah dan pemimpin kerajaan/ahli ahli politik di dunia sekarang ini,tak terkecuali kpd malaysia dan fillipina,bangunlah wahai umat manusia,”SEDARLAH” bahawa kita semua ini telah salah memberikan “KUASA” pemerintahan tanah air kita kepada manusia manusia yang bertuhankan syaitan politik sebenarnya,diamlah,fikirkanlah dan rasakanlah apa yang mereka lakukan kepada hidup kita sekarang ini,mintalah petunjuk yg benar dari hati kita masing masing,semua kita ini sedang diperbodoh bodohkan oleh para pemerintah dan pemimpin politik di tanah air kita masing masing,mereka itu semua berpura pura sebagai pejuang “KEBENARAN” walhal diri mereka sendiri tidak turun padang berjuang bersama sama hingga tercabut nyawa dari badan,mereka hanya pandai berkata kata macam burung kakak tua tapi tidak tahu apa yang dikatakan itu samada benar atau salah,sampai bila kita rela diperbodoh bodohkan oleh pemerintah dan ahli ahli politik naungan syaitan pope dan kardinal vatikan itu di negara kita masing masing!!!?SAMPAI BILA!!!!???? mereka sanggup menumpahkan darah kita hanya sekadar memenuhi keinginan syaitan diri mereka masing masing untuk menguasai HARTA EMAS TUHAN di muka bumi ini!cubalah fahamkan apa yang aku katakan ini walaupun agak payah memahaminya!

 244. naruto says

  Al-Fatihah kepada polis yg terkorban dan takziah untuk keluarga mereka :(

  p/s Terima kasih Jenin untuk pencerahan. Harap semua faham .

 245. rai says

  backdrop tak serupa site.. tak nampak cam kat felda kelapa sawit… anyway, its so sad because terperasan yang tempat tu cam cantik la pulak.

 246. maha says

  sudah tiba hadi awang,mat sabu,nik aziz meletak jawatan dalam pas gagal isu kalimah allah dan gagal mepertahankan agama umat islam…
  ada berrapa pekara dibuat dalang tertentu ini
  1) kenapa ia menyerang ferda di sabah ini tujuan untuk jatuh saham ferda itu
  2)untuk buat orang ferda benci pada ceo felda
  3)ada pihak melakukan hasutan tak kira dalam dan luar negara
  4)tujuan penceroboh gantung pilihanraya di sabah selama ini bn berkuasa
  5)orang sulu di pilipina ini janji perbagai janji palsu yang di buat oleh pihak tertentu

  nasihan aku pada kerajaan mesti cari dalang tersebut sampai kelubang cacing, jangan lepaskan dia orang ini ,mereka harus ditangkap hidup2 orang ceroboh sabah ini, kerajaan mesti mendapat maklumat dari mereka ini dan cari siapa dalang nya

 247. rai says

  awai2 dah blah? awai mana? sebelum kejadian tembak menembak ke, atau sebelum this whole thing happened?
  hmm..

 248. jali says

  yang kena potong kepala tu askar thailand la, nampak sangat cedok ikut dan pastu buat kenyataan. x perihatin langsung kat anggota keselamatan sendiri … DAYUS..

 249. papa hebat says

  jgn di layan puak pencacai pr ni..lg di layan lagi meroyan…sejujurnye blog tun hj shah ni dpt sambutan yg luar biase. blog ini juga sikit sebanyak memberi pegntahuan ttg perihal tentera yg tidak byk org awam mengetahuinya..pun begitu ada juga unsur politik yg rasional dan logik di terima akal. kita (pembaca) tak la bodo sgt smp tak leh nk nilai mana yg benar dan yg salah…PR terketar lututnye sbb tu la pr hntar org untuk serang blog ni. sy pembaca blog yg tegar di blog ni walaupun tak penah bg komen. apa pun2 ini bukan masalah politik ini masalah keselamatan. kalo tak setuju dgn blog ni jgn la baca gi la baca blog milo suma tuh..hehehhe

 250. maha says

  kalau suarapakatanrakyat palsu kenapa ? pr laporkan pada suruhanraya komunakasi dan boleh ambil tindakan mahkamah tutup blog itu sila jawab soalan ini

 251. says

  Yang potong kepala tu sebenarnya askar Thai. Aku ada terbaca penafian dan gambar sebenar tapi terlupa sumber mana
  Dia orang ambil mana2 picture & reclaim gambar Semporna

 252. jebon says

  boleh ke attack negeri mereka pulak..takkan rakyat kita je merana…pekena napalm sebiji dua kat atas istana raja suluk ni..ok gak…

 253. says

  As salam Tuan Haji Shah,

  kita biasa dengar nama2 seperti kesultanan sulu, tausug, mnlf, milf, bangsa moro, nur misuari dll – mungkin kita terlepas pandang kepada mereka selama ini – jadikan insiden ini sbg asbab utk memahami isu2 yg berkaitan dengan mereka – mereka merupakan suatu etnik nusantara yg masih terumbang-ambing – masih berusaha utk mendapatkan kedaulatan sendiri

  Tanpa Nama says:
  4 Mac 2013 12:20 PTG
  “harap tuan dapat ulas semula ketidak sekepalaan antara MILF (yang menandatangani perjanjian) dan MNLF (yang menyerang malaysia)”

  Tanpa Nama says:
  4 Mac 2013 1:04 PTG
  MILF merupakan satu kumpulan pecahan dari MNLF yang diketuai oleh arwah Hashim Salamat, yang mengistiharkan mereka sebagai New leadership selepas tidah bersetuju dengan perjanjian damai MNLF dengan Kerajaan FIlipina tahun 1976. Hashim telah dipecat oleh Nur Misuari pada tahun 1977 dan mereka meneruskan perjuangan untuk menubuhkan Daulah Islamiyah di kepulauan Selatan FIlipina dan pemerintahan Bangsamoro. Manakala MNLF meneruskan pelan damai dengan Kerajaan Filipina, yang mana telah bersetuju dengan pelan Semi-Automonous region. Tahun 1996, ditubuhkan ARMM (Autonomous Region of Muslim Mindanao) selepas perjanjian damai yang diusahakan oleh Indonesia dan Nur Misuari dipilih sebagai Gabenor ARMM. Nur Misuari walaubagaimana pun gagal menjalankan tugasnya dengan baik, hanya menetap di sebuah apartmen mewah di manila dan menikah dengan isteri muda. Beliau menjadi alpa dengan “kuasa” dan kedudukan baru beliau. Dengan itu beliau mendapat bantahan dari ramai penduduk Muslim di Mindanao. Melihat keadaan begitu, Kerajaan Filipina telah memecat Misuari dan beliau menacarkan pemberontakan sekali lagi. Selepas kalah dalam beberapa siri pemberontakan beliau telah lari ke Malaysia (Sabah) dan ditangkap oleh pihak berkuasa Malaysia dan dihantar pulang ke Filipina pada tahun 2001. Dari situ beliau marah dan berdendam dengan Malaysia.

  MILF kekal sebagai kumpulan bersenjata yang paling kuat di Selatan Filipina. Selepas beberapa tahun berjuang, atas mediasi Kerajaan Malaysia melalui International Monitoring Team (IMT) MILF dan Kerajaan Filipina (GRP) akhirnya bersetuju untuk berdamai pada tahun 2012 dengan menandatangani Bangsamoro Framework Agreement (BFA). Di antara isu isu yang menjadi tunjak perbincangan adalah mengenai autonomi di Mindanao dan kepulauan sekitarnya (kita panggil South Philippines – SP), ancestral domain, hak hak terhadap hasil bumi, dan juga mengenai Islam. Nur Misuari bagaimana pun tidak mengiktiraf BFA tersebut dan mula menggerakkan pasukan penentang. Nota kaki: Sultan Sulu tidak pernah disebut di mana-mana pun kerana mereka bukan lagi golongan yang berpengaruh di SP.

  Saya tidak mahu membuat apa-apa spekulasi mengenai dakwaan penglibatan pembangkang Malaysia dalam kes di Lahad Datu sekarang, tapi saya percaya ada campur tangan Nur Misuari dan konco-konconya. Kumpulan bersenjata di Filipina ada 4, MNLF, MILF, New Peoples Army – NPA (Komunis) dan Abu Sayyaf. Sultan Sulu tidak pernah ada dilaporkan mempunyai kumpulan atau dilatih menggunakan senjata api. Saya tidak yakin MILF terlibat di Sulu kerana mereka terhutang budi dengan Malaysia. Saya tadak yakin NPA terlibat kerana penceroboh merupakan orang Muslim dan NPA tidak berpusat di SP. Saya juga tidak yakin dengan Abu Sayyaf kerana ini bukan “nature” kegiatan mereka. Fikir-fikirkan lah.

  -no name-

  sumber:
  http://mediapermatangpauh.blogspot.com/2013/03/hot-gambar-najib-dengan-sultan-sulu.html

 254. set says

  HELOO INDON ANJING!!! KAMU TIDAK LAYAK DIBERI SALAM KERANA KAMU SENDIRI DATANG TANPA MEMBERI SALAM!!! KAMI MASIH BERSEDIH DENGAN KEMATIAN SAUDARA2 KAMI, KAMU DATANG DENGAN PENUH PALATNYA MEMARAKKAN LAGI API KEMARAHAN KAMI??? SEBELUM AKU CAKAP BANYAK BAIK AKU ‘PASTE’KAN SATU ARTIKEL TENTANG APA YANG KAMU SEBUT SEBAGAI ‘SEWA’ TU!!

  Malaysia membayar ‘cession money‘ sebanyak USD5,000 setiap tahun kepada waris Sultan Sulu.

  ‘Cession money‘ ialah bayaran penyerahan, dan bukan bayaran sewa. Selain Sabah, terdapat wilayah-wilayah lain di dunia yang diserahkan (ceded) dengan bayaran, contohnya:

  1. Louisiana, diserah oleh Perancis kepada Amerika Syarikat dengan bayaran berjumlah USD15 juta, atau kurang USD0.03 seekar.
  2. Alaska, diserah oleh Russia kepada Amerika Syarikat dengan bayaran USD7.2 juta, atau USD0.02 seekar.

  OKEYLAH TAK PUAS HATI LAGI ADA AKU KISAH!!! TAPI YANG PENTING RAKYAT MALAYSIA KINI BERSATU DALAM MENGHADAPI PENCEROBOHAN INI!!! DAN INDOGSIYALANS SEMUA BOLEH BERAMBUS!!!

 255. says

  tu la jgn la asyik sangat ckp Malaysia ni milik Melayu saja…jgn lupa kaum2 lain…apabila taksub sangat dgn kaum sdri hingga mengabaikan kaum2 lain yg sama2 berhak ke atas Malaysia,begini la jadinya kat Sabah….Sarawak?wait n see la…huhu…kita sbgi org awam, apa kita tau?melalak sana-sni je yg tau…biarla kita hidup aman damai kat Malaysia ni…hargai kaum2 asal kat Malaysia ni…hahaha…Malaysia Boleh….

 256. mzmz says

  Salam…meedot. Maaf, perkataan diatas tidak terpakai untuk kamu dan sebahagian besar warga indonesia yang lain, yang berhati luhur dan berbaik sangka pada malaysia. Hanya ditujukan kpd troll2 yang sengaja melaga2 kan kedua2 bangsa serumpun dan seagama ini…sememangnya makhluk spt itu tidak mahu melihat islam bersatu. Sekali lagi…maaf.

 257. alamaya says

  tggu jer la berita dari PDRM…kalau media yg keluarkan mesti ada yg putar punya…walaupun ada media2 laporkan betul tapi msti ada yg kasi spin…lg teruk kalau media yg spin cite…

 258. vat70 says

  melayu akan jadi teruk lebih dari apa yg kata tu dimasa dpn. Kan anuwar setuju dgn LGBT, anak dia cakap tiada paksaan dlm agama, bini dia kata anwar pemimpin anugerah tuhan PKR tolak hudud, anwar pulak benarkan kristian guna kalimah Allah dlm bible, anwar sokong keselamatan Israel….weh melayu lps ni lagi teruk laaa.

 259. says

  masaklahnya pekara ini perlu ditangani dengan berhati hati.. ikut sesetengah laporan… (mungkin realiti kurang banyak ) ada 800k pinoy di Sabah dan ramai yang ada IC biru (dikatakan yg terbunuh tu ada yg pegang IC biru).. Jadi jika tidak ditangani secara betul, kemungkinan ramai sleeper mereka di sabah dan keadaan akan jadi lebih kecoh… contoh apa yg berlaku di Semporna.. mereka ni dah ada lama dah di situ (bukan 1-2 hari atau baru sampai)…

  mengenai penggunaan polis, bukanya tentera , mungkin pihak kerajaan mahu kes ini diklasifikasi sebagai jenayah, bukan peperangan/ancaman ketenteraan… kerana implikasi ini juga…

 260. skyfun says

  mengikut sumber2 yg dipercayai,kes ini ada kaitan dgn perjanjian pm kita dgn sultan sulu melibatkan tanah di sabah..
  jadi x hairanlah puak2 sulu masuk kesabah dgn lenggang lenggok.mereka menuntut janji mereka…
  tapi aku x percaya lagi,terlalu rumit untuk dibicarakan…cuma khabar angin awal yg mengatakan dgn pembabitan DSAI tu aku tolak mentah2..ini mmg aku x percaya,sebab tiada bukti nyata…lebih kepada fitnah.
  apapun berita yg mengatakan kaum cina dah angkat kaki dulu apabila bunyi perang.ini mmg aku x puashati…WTF!.
  duduk malaysia nak claim mcm2,masa senang sedap je pelahap rezeki dibumi ni. bila x aman mulalah nak lari.bila aman dtg balik…ini dikata semangat patriolitik? ini dikatakan ‘perlu disamaratakan dgn hak2 bumiputra’…sorry ini bukan soal racis tapi lebih kepada pandangan pemerhati.

 261. vat70 says

  syiah kedah dh mula sawan. ketua syiah -Dajjal apa pulak kuar kot jurusalem kuar kot iran laaa. Aku rasa syiah ni pun kerajaan kena tgk juga. jgn sampai jadi mcm negara lain bila ada syiah adalah bom sana bom sini..tumpang syiah melayu ni tak pandai menipu mcm syiah iran..kena buat sesuatula cepat2…..

 262. red october says

  wah ini dah melampau…penceroboh sultan sulu ni dh potong kepala angota keselamatan kita..dia fikir kita ni takut lah nak gertak lah tu… ‘hoiii dengar sini pengikut sultan sulu’ ..kami akan bela kematian angota2 keselamatan kami “hutang darah dibayar darah)….
  ayuh ..tentera laut diraja malaysia…..,(kd hang jebat) hancurkan . bedillah bot2mereka dengan meriam2 di lautan biar mereka tenggelam lemas dengan aibnya
  ayuh.tentera udara diraja malaysia…(su 30mkm) binasakan mereka dengan bom bom napalm(FAB-250M54 ) ledakkan keatas kepala mereka biar mereka rasa betapa azabnya terbakar
  serang gempur habis habisan …tentera darat diraja malaysia (ggk) tusukan bayonet badan toreh dan keluarkan tali perut mereka hiduphidup biar mereka rasa derita supaya menjadi peringatan kepada yang lain….

 263. apai imigresen bro says

  salam kepada semua. daripada komen2 yg aku baca. aku hormat pendangan masing2 tetapi tindakan penceroboh ini sangat melampau sehingga menjatuhkan maruah negara Aku anggap misi dan operasi ini gagal sebab bilangan anggota perwira negara ramai yang terkorban berbanding dengan kesudahan konflik ini. Bukan nak merendahkan reputasi PDRM tapi aku berpendapat ATM la yang selayaknya diberi kuasa untuk menyelesaikan konflik ini. Come on la! ini bukan perompak yg nk merompak bank tapi ini adalah pengganas! mengaku Islam tetapi tidak berpegang kepada tali agama yakni ” bermesyuwarah” – Taat pada Allah dan Rasul BUKAN taat pada Sultan Sulu! Aku sokong pendapat Tun Dr. Mahathir mantan PM kita yg menyuarakan pendangan supaya dilakukan serangan timbal balas. Aku tolak pembangkang dan pemerintah yg duk siarkan GAMBAR PM dan DSAI bersama dgn Sultan Sulu yang kononnya ada agenda masing2. YANG TERKORBAN TU Rakyat kita . Fikirlah! masa depan keluarga mereka!!!! Sayang sekali…fitnah lebih utama daripada kebajikan pertahan negara.

 264. r2d2 says

  Saya rasa Datuk Seri Najib menghormati masalah kerakyatan Suluk. Yg kami risau adalah senjata M16 anda. Dan bukan kerakyatan anda. Anda kena faham apa senario semasa. Sekiranya semua tentera Suluk boleh menyerahkan senjata kpd pihak Polis Malaysia, saya rasa pintu rundingan akan kembali terbuka.

  Malaysia bukan seperti US yg gila kpd minyak. Apa shj yg Malaysia dpt , kami bersyukur. Semua kontraktor minyak kami jemput utk gerudi minyak, termasuk kepunyaan Yahudi sekalipun.

  Namun bukan bermakna kami boleh serah shj Sabah kpd pihak ketiga tanpa ada fakta. Suluk kena faham, perlembagaan kita adalah demokrasi berparlimen. Negara ditadbir oleh rakyat, dan bukan Sultan. Sultan juga boleh ditukar-ganti (macam di Kelantan) sekiranya rakyat mahu. Oleh yg demikian, sekiranya Tausug mahu menjadi Sultan, ianya mestilah melalui proses Parlimen Malaysia. Biarlah Parlimen kami yg lantik Sultan Sabah di kalangan Tausug. Itupun sekiranya peribumi yg lain setuju dgn perlantikan Sultan Sabah di kalangan anda.

  Satu lagi, anda kena faham, negara kita ada sejarah silam yg membentuk jatidiri kerajaan asal, iaitu kerajaan Melayu. Kerajaan Malaysia sebenarnya berpaksikan kpd kerajaan Melayu Lama. Atau secara ringkasnya ialah Kerajaan Melaka dan Kerajaan Srivijaya. Di samping disokong oleh Kerajaan pendokong seperti Kerajaan Langkasuka, Kerajaan Bugis dan Kerajaan Majapahit.

  Jadi Sultan Sulu , sekurang-kurangnya mestilah minta perkenan daripada waris tonggak Kerajaan Melaka dan Kerajaan Srivijaya kami , iaitu Sulta Perak. Sekiranya kamu boleh berunding dgn Sultan Azlan Shah, bagi membincang tentang waris takhta kesultanan Sabah, maka kami org2 Melayu di Malaya sgt alu-alukan.

  Dan Suluk kena ingat, paling atas dlm negara Malaysia ialah Islam dan Melayu. Wakiil kpd kedua-dua ini dipegang oleh Majlis Raja-Raja Melayu. Dan ketua kpd semua Raja2 kami ialah drpd Kerajaan Melaka lama iaitu Sultan Perak. Sekiranya Sultan Perak setuju dgn perlantikan anda, baru Parlimen Malaysia akan lantik kamu. Kamu kena ingat, kesemua org Melayu , tak kira UMNO atau PAS atau PKR atau DAP atau Gerakan, duduk dibelakang Sultan Perak, sebagai wakil Melayu dan Islam.

  Secara terus-terangnya, kami tidak iktiraf apa2 perjanjian Suluk dgn mana2 pihak di dlm dunia ini. Sekalipun PBB , US dan North Borneo. Yg kami hanya iktiraf adalah perjanijian kamu dgn Sultan Melaka yg lama. Itu sahaja. Suluk kena faham kehendak Melayu Islam di Malaya.

  Jadi cepat-cepat serahkan kesemua senjata M16 anda dan apa2 senjata merbahaya anda kpd pihak Polis. Jgn pandang rendah keupayaan askar-askar kami. Israel sgt takut kpd askar kami. US pula berguru dgn kami. Vietnam pernah tewas kpd kami (dlm ops sulit Kemboja). Jadi cepat2 serah diri.

 265. warhead says

  wahai pyropura macam seronok tengok anggota keselamatan dibunuh dan membunuh……….
  KAMU NI SYAITAN BETUL……..

 266. pang5kundur says

  like dengan artikel di atas..

  – masa yang sama aku rasa gerammmmm sesangat.. apatah lagi korban di pihak kita dah jadi 8 orang..
  terasa nakkkkk sangat di reinstate semula dan digerakkan ke Sabah.. sungguh aku pun nak kes LD ni disetel secepat yang boleh tapi terpaksa banyakkan bersabar..
  dan semoga petualang dan durjana tersebut dapat dibunuh atau dihalau keluar …!!

 267. Wira SE says

  Belum pernah dalah sejarah, PDRM mengalami kehilangan anggota yang ramai dalam tempoh yang singkat. Kalau zaman komunis dulu pun…dengar askar je yang kena ambush.
  Kalau penjenayah macam Botak Chin ke …Bentong Kali ke..setakat pistol je, MP 5 polis dah cukup baik. Tapi kalau dah main M16, grenade launcher, maknanya kena la askar yang lengkap bersenjata berat masuk. VAT 69 kira mantap juga weaponary….dulu zaman 80an….masuk hutan buru komunis….beza kali ni masuk ladang sawit cari pengganas. Hancurkan musuhmu wahai ATM dan PDRM.

 268. pang5kundur says

  salam saudara..
  tausug di Sabah adalah seperti minang, rawa, jawa, banjar dll yang ada di semenanjung..yang penting semuanya melayu di nusantara ini..
  dan saya bersetuju dengan isu yang saudara utarakan mengenai usaha membawa Sabah keluar dari Malaysia, sekaligus membatalkan referendum yang dibuat sblm ini, 1962. Apabila pembentukan Persekutuan Malaysia berlaku pada 1964, satu garis pemisah (geo-politik) di antara Sabah dan Sulu (Filipina) dan Kalimantan (Indonesi) berlaku dan nak buat macamana.. those yang berada di Sabah jadilah ia orang Sabah (secara harfiahnya).. dan saya amat bersetuju bahawa satu-satunya perkaitan yang ada di antara Sulu dan Sulu Sabah adalah sebagai suku kaum (etnik) sahaja. tidak atau bukan dari aspek kenegaraan, kerana mereka memegang kenegaraan Filipina.
  Betul seperti kata anda, Sabah perlu dipertahankan bahkan oleh seluruh warga negara Malaysia sehingga ke titisan darah yang terakhir..

  salam takziah saya ucapkan kepada 6 lagi perwira negara yang terkorban dalam misi LD.. semoga ditempatkan roh mereka bersama para syuhada..amin.

 269. yusof says

  Tuah memang bodoh..namaje tuah tp takdak tuah langsung…susun strategi apa bermingu2? Bodoh la namanya ni…dah tu kata “penceroboh tu bukan militan..” Lagi bodoh kenyataan ini, sama bodoh ngan penyokongnya sekali…Org datang ngan senjata berat dikatakan bkn militan…sokong lagi tu… Sekarang apa jadi? Bkn setakat Lahad Datu…dah merebak jauh dah…

 270. yusof says

  Menteri tak betul sbb awal2 kata penceroboh bukan militan…habis tu apa? Mai makan kenduri kot…

 271. yusof says

  Maha ada cerdik ke? Parti apa pun kalau dah perlembagaan terima secara sah maka sah la…kalau tak setuju biarlah perlembagaan tentukan…ini tidak, kata sokong perlembagaan tapi yang dibenarkan perlembagaan di sangkal plak!

 272. yusof says

  Selatan filipina bermandi darah tak ada kena mengena dengan kita. Sabah bermandi darah kerana kebodohan org2 spt pokcik….layan sangat mereka, bagi ic…lepas tu ceroboh masih kata bukan militan…sekarang apa jadi? Nyawa anggota kita yg tak berdosa dipertaruhkan

 273. yusof says

  Ini bukan strategy tetapi org luar sudah boleh nilai betapa lemahnya kerajaan sedia ada…sebab itu kita kehilangan Pulau Batu Putih dan Tanah di Tg pagar

 274. yusof says

  Siapa kata bila guna tentera kita akui sesorang? Ini kenyataan yang bodoh. Tentera guna untuk jaga kedaulatan negara dari diceroboh. Tengok di Thailand…guna tentera terhadap pemisah..adakah mereka iktiraf pemisah? Filipina sendiri guna tentera berdekad2 terhadap Moro..adakah merek iktiraf Moro? Israel guan tentera ke atas palestin..adakah mereka iktiraf palestin? Burma guna tentera ke atas Rohingya…malah mereka langsung tak mengaku Rohingya rakyat Burma apatah lagi nak iktiraf Rohingya sebagai wilayah?

 275. yusof says

  Konflik di Sabah tiada kaitan dengan pembangkang. Ianya kerana kelemahan kerajaan dalam menangani isu. Tidak timbul soal penceroboh Islam atau tidak. Mereka datang dengan senjata, harus kita sambut dengan senjata juga bukannya mempertaruhkan anggota keselamatan kita krn tindakan bacul sebahagian pemimpin.

 276. says

  ASET RAHSIA MALON

  25.Kereta perisai EW COMMJAM atau “Jammer” pacuan 6×6 FUCH ini merupakan sistem Peperangan Elektronik sangat canggih dan TIDAK DIMILIKI oleh negara lain seperti Singapura, Indonesia dan Filiphina.

  26.Kebanyakkan aset peperangan elektronik negara-negara yang saya maksudkan bersifat portable (tenaga insani), statik dan sudah ketinggalan zaman.

  31.Kalau anda terdengar bunyi ini “Goblok, mengapa ini seh, radarnya pusing”, “Waduhh..apa ini, ada bogeyyy” “Mana ada pak, bukankah kita sahaja yang ada di udara” atau “Fuck..fuckk…tett…tettt” atau “No alert…system failed, we are now at stage 2?….ketahuilah, SOFTWARE BAHASA JAWI sedang mengodam anda.

  32.Kenderaan milik kita ini mempunyai keupayaan untuk merosakkan komunikasi pada frekunsi “ALL BAND ALL MODE”.

  33.Sekarang apabila negara kita ada krisis macam di Lahad Datu ini, dua kenderaan Peperangan Elektronik 6×6 FUCH ini dihantar ke Sabah dengan pesawat Charlie.

  34.Tujuannya….hehehe…cuba check talian handphone anda kalau anda ke Lahad Datu.

  ———–

  ———–

  DN GLOBAL said:
  Canggih alatan teknologi tentera kita…mesti banyak lagi alatan lain yg rakyat x tahu…

  anak johor said:
  yup..betul tu…mcm beli 6 kapal perang tu,rm6 bilion..( pasal ada negara yg boleh buat kapal perang tercanggih di dunia cuma rm72 juta ,tapi shah dah ‘terbakarkan’ kapal depa dgn mancis cap lada )….tapi separuh tu sebenarnya ke bejet pembelian lain yg tidak didedahkan..biarlah si cerdik pandai kata kita beli kapal tu mahal giler,tapi kita sebenarnya bukan beli benda alah tu jer…
  (JAMMER RONGSOKAN YA?, ye lah time gagal kata ni citer fantasi jer, korang dilarang percaya, ptuii …)

  Commodore said:
  Agak2nya benda ni boleh jam kan atau ‘lock’ Sukhoi tak? Saje je nak tanya. Benda yg sama ke yg ada dalam kabin KD kedah tu? Mcm sama je fungsinya. Saje je nak tahu. Hehehehe!

  Far reid said:
  SU30 indo kene lock bende ni kerr,,hehe

  bold said:
  indon nk ckp melayu x bleh..indon ttp indon….lek la don…kami bkn mcm indon gelojo….xmcm tni 5 org yg mti katak tu..gelojo sgt

  sam said:
  Betul.Nego yang terlalu lama dan meleret2 menunjukkan seolah2 kita lemah. Bagi tempoh seminggu lagi lepas itu bagi kata dua. Kalau diorang nak tunjuk keras kepala kita gempur tak tersisa. Sori,lembut biar bertempat,tegas biar berbekas.

  hajiwan said:
  berbalik pada aset ATM kita ni..rasanya banyak lagi aset yg tidak diketahui pemilikannya, dan benda2 ni bukan murah, sebab ianya aset strategik negara.

  Sedangkan perbelajaan negara pulak dikawal dan diaudit, daripada mana budget perolehan aset ni diambil? kekadang hebat jugak, bila difikirkan Gomen boleh dummy kos pembelian aset2 ni dgn benda lain. Mungkin itu yg timbul isu-isu ketirisan, pembaziran dlm pembelian, atau beli satu barangan lebih dr harga asal dan sebagainya..

  adakah hidden agen disebalik ‘harga mahal’ barangan yg dibeli tu utk mengkaburi pembelian aset-aset ni? (dlm erti kata lain, bajet yg diberikan utk kementerian atau projek2 tertentu ditarik sedikit utk pembelian aset strategik ni?).

  truthseeker said:
  jgn lupa pulok TNI kena tembak kat papua..memang harga mati….harga mati katak.

  anak johor said:
  dengan OPM pon dah kiok…mcm mana nal lawan ATM ..? HAHAHAHA

  DAYAK said:
  8 tentera TNI mampus di papua? hahahaha

  DAYAK said:
  indon pasti ketawa..tetapi mereka tidak tahu kita ketawa terbahak2 hahaha !! sampai sekarang papua masih bergolak..terbaru tentera pondan indon tewas…

  ———–

  K A R M A … ORANG SOMBONG … TAKSUB … SYOK SENDIRIK … PEMALAS (ZAINMAHMUDORIGINAL – TIDAK TERMASUK)

  ELECTRONIC WARFARE SOFTWARE BAHASA JAWI MEMANG HAIBAT … INDON TARAK PUNYA …

 277. Kucing Laut says

  Aku xde konon2.. memang aku marah komunis.. ape kaitan masalah sosial dengan komunis? komunis sejenis fahaman.. kalo ko x paham ape tu komunis pegi google. dah memang terang dan nyata parti DAP ni serpihan dari komunis.. tapi ade melayu yang sokong jugak.. diorg ni ade agenda tersembunyi.. sekarang ni diorg memperlekehkan pasukan keselamatan Malaysia. Tapi ade jugak yang back-up..

 278. nan says

  Seorang pahlawan yang telah pergi meninggalkan kita Tun Datu Mustapha bin Datu Harun. Ketika tercetusnya Perang Dunia ke-II beliau mengetuai pasukan gerilanya sendiri yang terdiri dari orang-orang Tausug dan kaum-kaum lain di Borneo Utara ketika itu.

  Dengan semangat juang beliau masuk hutan keluar hutan memimpin pasukannya menentang penguasaan tentera Jepun hingga akhirnya Jepun menyerah kalah ditangan Amerika Syarikat. Tamatnya perang Dunia ke-II menjadikan beliau mendapat tumpuan oleh Pemerintah British Borneo Utara ketika itu atas kecekalannya menentang tentera Jepun.
  Dari semua pertimbangan, mengapa Tun Datu Mustapha diangkat menjadi pemimpin ketika itu adalah kerana,

  Pertama: Beliau pemimpin tentera gerila yang kuat berbanding yang lain.
  Kedua: beliau berbangsa Tausug, kerana telah menjadi TRADISI di Borneo Utara sejak dulu bangsa Tausug diangkat sebagai pemimpin.
  Ketiga: Tun Datu Mustapha berdarah Datu yang punya pertalian keluarga dengan Kesultanan Sulu. Hal nasab beliau telah diakui oleh Pusat Sejarah Brunei sebagai dari kalangan keluarga Aranan Puyo (walau pun keluarga Aranan mempersoalkannya hari ini, kerana menurut keluarga Aranan Tun Mustapha adalah anak kepada Datu Paduka Mat Salleh bukannya anak Datu Harun). Ruj: Tarsilah Brunei I & II, susunan & kajian Pehin Hj Awang Jamil As-Sufri – Ketua Pengarah Pusat Sejarah Kerajaan Brunei Darussalam.
  Tiga perkara di atas menjadi hujjah kepada semua “PEMBANGKANG” yang mengatakan bahawa Tausug tiada hak di Sabah kerana mereka (TAUSUG) bukan peribumi Sabah. Kononnya mereka adalah “Orang Filipin” yang perlu dihalau semuanya ke Filipina. Tiga perkara di atas juga menjadi dalil kukuh yang tidak dapat disangkal berdasarkan fakta sejarah Tausug & Kesultanan Sulu sampai bila-bila.

  Seorang anak Kadazan berkata “Kami adalah peribumi Sabah yang asli bukan anda (merujuk kepada penulis). Kalian Suluk bukan asal Sabah tapi orang Filipina!!.”

  Penulis menjawap “Kalau anda peribumi Sabah Asli mengapa ketika kemasukan Sabah ke Malaysia 1963 bukan kaum anda yang menjadi ketua? Mengapa kalian tidak mampu menghalang Tun Datu Mustapha menjadi ketua ketika itu kalau kalian benar? Ternyata kalian buta sejarah!! Anda tidak ubah seperti pemandu kereta yang hanya tahu memandang ke hadapan tanpa gunakan “side mirror” untuk pandang belakang. Cuba lihat belakang (sejarah) anda dari mana bangsa anda BERMULA!!
  Kita sedih kiranya generasi muda Sabahan memandang sebelah mata tentang sejarah awal Borneo Utara. Yang mereka tahu hanya sejarah tingkatan dua yang hanya fokus kemasukan Sabah ke Persekutuan Malaysia. Ramai yang mengaku sebagai Peribumi Sabah hari ini terasa terhimpit dan terdesak dengan persaingan dengan anak-anak Suluk. Tuduhan bahawa anak Suluk inilah yang merampas kerjaya dan peluang mereka di bumi Sabah. Benarkah?

  Anak-anak Suluk yang merampas ataukah para PEMIMPIN Politik Sabah hari ini yang merampas hak kalian? Seorang sahabat penulis berbangsa Bajau Kota Belud beri tahu, kemungkinan besar UMNO dan barisan akan kalah dalam pilihanraya akan datang. Bernard Dompok, Jefrey Kitingan dan lain-lain pemimpin Momugun Nasrani akan mendominasi “cuaca” politik di Sabah.

  Keluarkan Sabah Dari Malaysia?
  Seorang sahabat penulis berbangsa Tausug telah berkahwin dengan wanita cina mualaf di Kota Kinabalu. Isteri beliau yang mempunyai restoran di KK pernah didatangi oleh satu pertubuhan yang meminta beliau menandatangani persetujuan “Sabah Keluar Dari Malaysia”. Ternyata gerakan sekarang semakin rancak diharap pihak keselamatan kita dapat memantau perkara ini. Sekiranya benar, Sabah bakal jatuh ketangan Musuh Islam. Tambah merisaukan kita hari ini, kepimpinan Melayu semakin dipersoal oleh bangsa lain hinggakan slogan “Ketuanan Melayu” semakin sukar disebut oleh pemimpin Melayu sendiri. Lihat sahaja apa yang berlaku, pemimpin yang cium keris pun terpaksa minta maaf. Mengapa hal ini terjadi? Tanda-tanda KEHANCURAN bumi MALAYSIA?

  Penulis katakan pada sahabat tersebut bahawa kita kena pertahankan Sabah di Bumi Malaysia hingga ke titisan darah yang terakhir. Ini adalah tugas setiap individu Muslim bukan sahaja Tausug di Sabah malah kesemua umat Islam Malaysia. Perlu diingat, kiranya Sabah berjaya keluar dari Malaysia, Sarawak akan terkeluar secara Automatik. Ketika itu katakanlah sahaja “Sungguh, Zionist Telah Berjaya!!”.

  http://tausug-global.blogspot.com/2009/07/tausug-bersatu-pertahankan-sabah.html

 279. lakiozawa says

  Kami Masyarakat Sulu di Sabah bukanlah pendatang haram di Sabah, kami adalah rakyat Sabah atau rakyat North Borneo, itulah kata-kata mereka yang datang dari Kepulauan Sulu dari Bongao Tawi-Tawi, Sibutu, Sitangkai dan dari Wilayah Sulu yang lain, bagi mereka keadaan politik, peperangan dan pajakan North Borneo/Sabah kepada Gustavos Baron Overbeck pada 22 Jan, 1878 telah menjadikan mereka mangsa keadaan dan dianggap sebagai pendatang haram dibumi mereka sendiri. Sabah atau North Borneo dalam istilah mereka adalah sebahagian dari Wilayah mereka, dan mereka menganggap kita Malaysia sebagai penyewa haram North Borneo kerana pajakan sepanjang hayat atau Permanent Lease North Borneo kepada Gustavos Baron Overbeck dan Alfred Dent atau Charted Company mengikut piawaian antarabangsa selama 99 tahun telah berakhir pada tahun 1978 lalu dan juga keputusan Mahkamah Tinggi Borneo pada 19 Dis,1939 memihak kepada waris-waris Sultan Sulu yang di Ketuai oleh Dayang-Dayang Piandau dan Putli Terahata yang mensahkan bahawa mereka adalah penyambung atau the successor kepada Sultan Sulu dan bukanya Great Britain.

  Perjanjian tersebut dengan jelas menyatakan pihak penyewa iaitu Gustavos Baron Overbeck tidak boleh menyerahkan North Borneo kepada mana-mana pihak ketiga atau Negera lain tapi sebaliknya North Borneo hendaklah dikembalikan kepada Sultan Sulu atau warisnya. Bagaimanapun pihak Gustavos Baron Overbeck telah melanggar syarat tersebut dengan menyerahkan North Borneo kepada Kerajaan England untuk dijadikan tanah jajahan England dan seterusnya England pula memberikan North Borneo kepada kita Malaysia walaupun Amerika Syarikat pada tahun 1906 dan 1920 telah memperingati England, North Borneo itu adalah Wilayah Kesultanan Sulu, kerana North Borneo atau Sabah tidak termasuk dalam Protokol Madrid.

  Masyarakat Sulu khususnya dari Tawi-Tawi, Bongao, Sitangkai, Sibutu dan lain-lain tempat dari Wilayah Sulu adalah juga rakyat North Borneo atau Sabah selagi cession money atau sewa tahunan masih dibayar oleh Kerajaan Malaysia kepada Sultan Sulu. Sebagai rakyat Malaysia yang terkenal dengan kebaikan dan kemurahan hatinya apa salahnya kita bantu mereka sebagaimana kita membantu rakyat Palestin kerana penderitaan mereka sudah terlalu lama jika dibandingkan dengan penderitaan orang Palestine di Gaza yang baru mencecah 60 tahun lebih, tapi Masyarakat Sulu telah menderita 603 tahun lamanya dan hingga hari ini mereka masih lagi berjuang dan menderita menghadapi kekejaman dan penindasan tentera Filipina.

  Masyarakat Sulu yang telah lama berada di Sabah dan belum ada kerakyatan sangat mengharapkan Kerajaan Malaysia akan menerimah dan mengiktiraf mereka sebagai rakyat Malaysia yang sah dari segi undang-undang yang telah ditetapkan oleh Malaysia, hayatilah sejarah perkembangan awal pembentukan Sabah atau North Borneo bagi memahami dan merasahi kepahitan hidup masyarakat Sulu pada hari ini, kita boleh menghalau mereka pulang ke Sulu pada bila-bila masa, tetapi mereka akan datang kembali juga ke Sabah, kerana bagi mereka antara Sabah dan Wilayah Sulu yang lain tiada sempadanya.

  Sehubungan dengan itu saya minta Datuk Najib Tun Razak selaku Perdana Menteri Malaysia dan Kerajaan Malaysia membatalkan dan menghentikan terus pembayaran Cession Money atau sewa berjumlah RM5,000.00 setahun yang dibayar kepada Sultan Sulu melalui Kedutaan Besar Malaysia di Filipina, kerana saya yakin hanya dengan menghentikan pembayaran Cession Money kepada Sultan Sulu sahaja yang berkesan untuk menghalang Masyarakat Sulu dari terus datang ke Sabah atau North Borneo, kerena mereka akan sedar Sabah atau North Borneo ini bukan lagi milik mereka.
  __________________________
  1885 Sepanyol menandatangani Perjanjian Madrid yang melupuskan hak tuntutan Suluk ke atas kawasan persisiran Timur Sabah. Sultan Suluk juga ada meletakkan cap mohornya di dalam perjanjian ini. Sultan Badarudin II adalah sultan sulu terakhir mati pada 1884 tanpa anak.

  http://onthesulusea.blogspot.com/p/masyarakat-sulu-di-sabah-bukan.html

 280. kojen says

  Let Sleeping Dogs Lie Part 3
  Marhalim Abas March 3, 2013 Malaysia -police, Malaysian Defence

  SHAH ALAM: As I had mentioned before the Sabah situation is delicate – on one hand we want to end the Lahad Datu stand-off but at the same time the authorities feared the large number of BangsaMoro living in the state and those one-hour speed boat away would also enter the fray.

  Well, what was feared actually occurred last night at Semporna, some 180km from Kampung Tanduo, the location of the 3-week-old stand-off. Five police officers were killed including one who was decapitated after he was taken hostage in the incident. Even at this point the powers that be seemed clueless what to do next.

  However by looking too intently at the bigger strategic picture, the authorities seemed to lose track of tactical matters.
  Hence we continue to commit tactical mistakes which resulted in the increasing number of casualties. One of the biggest is to under-estimate the capabilities of the Moro people. Yes they may not be wearing tactical pants and boots but they are the original jungle fighters who are fighting in their own surroundings. Our police and soldiers are good jungle fighters too but why are we trying to conduct a counter-insurgency operations when we have extra fire power at our disposal? Another mistake was to allow those in Kampung Tanduo to fortify their positions for nearly three weeks. This was not the smartest thing to do as shown by the skirmish on Friday which saw two VAT69 troopers killed. And after killing 12 of the fighters, we allowed them to re-group again, issuing yet another ultimatum for them to surrender and instead ending the stand-off there and then.

  So what is the next best course of action? End the Kampung Tanduo decisively, either by a frontal assault (which seemed to be the favoured option or my preferred choice of an artillery bombardment either by the Navy or Army) before conducting a clearing up operation along the whole eastern coast of Sabah. There is no other option. The time is no longer for talking.

  –Malaysian Defence

 281. kojen says

  aku kata kenapa lambat sangat maksud aku…sampai dah sebulan…
  dari dua nyawa sampai 10 nyawa..?

  bukan dari hari mula mereka mendarat…
  mereka telah di beri peluang cukup lama sehingga mereka membunuh dan terus membunuh anggota keselamatan kita….
  kalau kau takut puak mereka akan buat onar kat sabah sampai bila2 selepas kita balas…nampaknya kau setuju lah tuntutan mereka ke atas sabah? begitu?

  aku merasa peritnya apabila balai polis diserang komunis dulu….kalau arwah bapak aku tak melawan habis kami sekeluarga di balai polis tu mati kena bunuh……ko ada pengalaman masa komunis ke nak ajar aku?

  aku anak bekas pph dan seterusnya diserap menjadi polis balai dan dengan bangganya aku cakap kat ko ada pingat dan surat perhargaan dari kerajaan sebab berjaya bunuh 3 anasir komunis..
  bapak ko ada?

  ko ingat aku ni budak mentah cam ko?

  lap dulu hingus kat hidung kau tu..

 282. angah says

  ini semua hasil dari pada org yg x pernah rasa susah..
  keluar dari perut mak,xde rasa camner gaya darurat.
  kalau jadi kat tempat ngko benda camni,agak pucat lesi gamaknya..
  tolak ke tepi la hal politik kejap,PGA / VAT69 tu bersabung nyawa x pasal2..

 283. tuah says

  aku rasa sebab kerajaan nak tangkap bangsat2 nie hidup2.. tapi aku rasa baik kerajaan sapu semua jer terus… kasi la green light kat askar

 284. Sudin says

  Cakap byk x guna…korg dh sumbang belum dlm tabung yg tv3 buat tu?at least dpt ringankan beban anak bini arwah2 tu.dpt sumbang 10 hinggit sorg kalau sejuta org dh 10 juta hinggit…10 hinggit br rokok sekotak.isap rokok daun le sehari kalau nk cover balik budget tu

 285. zk says

  kalau polis yg handle, boleh tangkap dan dakwa di mahkamah awam..menceroboh bersenjata dan melancarkan serangan kepada YDP Agung…

  kalau tentera yg handle, tu semua mampus terus…

  kalau ada ditangkap dikira tawanan perang,

  secara tak langsung mengiktiraf mereka sebagai tentera sah dan mengiktiraf kerajaan sulu

 286. says

  as salam Tuan Haji Shah,

  Berapa banyak lagi darah pahlawan akan mengalir…??
  Adakah ini satu permulaan kepada sebuah peperangan akhir zaman yang selama ini dilaung2kan dan ditunggu2 oleh kedua2 belah pihak – pencinta kebenaran dan musuh2 islam…??
  “musuh sudah berada di dalam rumah”….masih mahukah lagi mengabiskan masa utk berhibur2, lepak2, bersantai2…seperti tiada apa2 yang berlaku…??
  ** peringatan ini terutamanya utk diri sendiri

  boleh baca blog tausug-global utk mendapatkan maklumat dari sisi yang lain terutamanya ttg siapakah kiram yg sebenarnya

  http://tausug-global.blogspot.com/

  BAHAGIAN 1: BAGAIMANA MENYELESAIKAN KES PENCEROBOHAN DI LAHAD DATU?
  http://tausug-global.blogspot.com/2013/02/bahagian-1-bagaimana-menyelesaikan-kes.html

  LAPORAN AKHBAR INDONESIA DAN SIAPA KIRAM SEBENARNYA?
  http://tausug-global.blogspot.com/2013/02/laporan-akhbar-indonesia-dan-siapa.html

  KIRAM TIDAK SEDAR BAHAWA MEREKA TELAH DIBUANG OLEH TAUSUG KERANA …?
  http://tausug-global.blogspot.com/2013/02/kiram-tidak-sedar-bahawa-mereka-telah.html

  SIAPAKAH PENCEROBOH DI LAHAD DATU?
  http://tausug-global.blogspot.com/2013/02/siapakah-penceroboh-di-lahad-datu.html

  PERHIMPUNAN MNLF: BOLEHKAH MANLF DAN MILF BERKONGSI KUASA?
  http://tausug-global.blogspot.com/2012/10/perhimpunan-mnlf-bolehkah-manlf-dan.html

 287. says

  HAHAHAHAHA
  ni lah masa nya 7 komando super mulayu [ 7 komando rekaan blogger utusan umngok ] tunjuk skill sebenar
  mana boleh 100 askar selipar sulu [ 30 je yg bersenjata, pisau,parang ] huru hara 1 sabah dari LD la ni kat semporna
  ,sandakan tunggu kejap je 1 sabah kena tawan , komando super pondan mulayu takde teloq ke ? HAHAHAHAHA
  komando mulayu kena belasah sulu pm ko yg sedang berseronok 2 anak jadi dj disko di taylor kolej dikala komando mulayu 5 org mati lagi….
  hanya umngok yg mampu perintah muleysia …HAHAHAHAHA

  padaam komen tu pengecut. HAHAHAHAHA

 288. zass ten says

  Mat Bom tu nama betul dia Ahmad Malaudi.merangkap Ketua Cawangan UMNO Sg. Nyamuk.. kaki suka pakai bom ikan

  Salah satu ketua geng Sulu,Datu Ibrahim @ Datu Kuin Jamalul Kiram anak Ketua Cawangan UMNO Sungai Bilis 2, Hussin Oyung

  Salah satu ketua geng Sulu ni juga, Haji Musa adalah besan kpd Mat Bom/Ahmad Malaudi..

  So geng parti apa yg ada kaitan dgn hal ni? Fatwa dari mana?? ni sumber org2 intel yg buat krja bkn yg poyo kata tau tu tau ni tapi habuk pun tarak..

 289. warhead says

  sudah tiba masa untuk atm ambil alih bagi selesaikan masalah tersebut cukup dah jangan biar anggota pdrm terbunuh lagi…..
  biarkan atm jalankan tugas ini sudah menjadi kepakaran atm berperang secara gerila

 290. salute ATM says

  copy dari satu forum…

  baca dan renung2 kan lah.

  Tentera, Polis, Dan penceroboh asing di Lahad Datu..

  Ketika rehat sap dari “kehidupan oncall”, kes pun tak ada di panggil lagi, aku sempat berbual dengan seorang abg “komando” dari Kem Tentera Terendak..

  Ada beberapa persoalan yang aku Tanya kepada Beliau, antaranya,

  “Abg, kenapa sekarang polis yang sedang berhadapan dengan penceroboh di Lahad Datu?”

  Abg komando, “sekarang ni, orang awam, masyarakat tak faham tentang siapa yang berkuasa, tentera adalah di bawah Kuasa Yang DiPertua Agung,

  Sekarang ni, Agung sedang memerhati, Beliau melihat banyak aspek Dan kemungkinan,

  Jika nak di Arahkan askar, Agung kena isytihar darurat di Kawasan terlibat, maka tentera Akan di Arahkan, Dan tempat yang di darurat kan tu, banyak peraturannya, terutama tempoh berkurung, maka Hal ini boleh menyebabkan kesusahan kepada rakyat di Kawasan terlibat untuk keluar masuk dari rumah ke bandar,

  Dan, jika tuanku yang mengistiharkan darurat, maka yang berkuasa direct dari Agung adalah PAT (Panglima Angkatan Tentera), Beliau yang Akan mengeluarkan sebarang Arahkan, Menteri Pertahanan pula di bawah dia, kemudian barulah Panglima Tentera Darat, Panglima Tentera Udara, Panglima Tentera Laut..

  Jadi, kita kena faham, tuanku meneliti untuk mengeluarkan sebarang Arahan, tuanku tak Akan mengeluarkan sebarangan Arahan..

  Orang politik ni, macam macam boleh cakap, kenapa kerajaan tak Arahkan Tentera, kenapa tu , kenapa ini..

  Jadi, orang awam, harus Percaya kepada Agung, tuanku bukan duk bersahaja, tuanku sedang memerhati, Dan tuanku Akan keluar kan arahannya nanti..”

  Aku tersenyum, “oh, gitu ya abg, jadi sekarang ni tuanku tak menitahkan lagi ke Tentera ke sana?”

  Abg komando, “sudah ada beberapa Arahan, cuma penempatan untuk keseluruhan Angkatan Tentera, Tuanku masih menunggu waktu untuk istiharkan darurat, kerana jika istihar darurat, maka kehidupan rakyat kat sana Akan terganggu, kehidupan makan minum mereka jadi Susah, jadi, jika masih boleh di kepung Dan di selesai kan di Kawasan yang minimum, maka darurat tak perlu nak di istiharkan..

  Jangan bimbang, Tentera dah ada, abg sendiri pun kita stand by, keluar je Arahan, kami Akan bertindak..”

  Aku tersenyum, “oh, gitu ya abg..mudah mudahan semuanya aman Dan selamat kat sana..Amin..” -MTaJ

  sumber FB.

 291. syafik says

  salam…baru folo isu ni ke?….da bederet org bagi penerangan kenapa kita x serang trus…
  kalo ikot pikiran ko tu silap2 bukan 5 je yg terkorban…berubu korban akan menyusul hasil dri dendam org sulu yg xkan berpenghujung…ko nak ke cmtu?…
  wira2 kita mati syahid…kita doakan la ketengan roh mereka…
  kita yg stakat bg komen ni xde hak langsung nak persoalkan stiap tindakan yg dorg ambil…
  sebb kite bedepan keybod dorang sume lak bedepan muncung rifle

 292. syafik says

  kalo da pentaksub lubang jubo memang otak penuh taik….
  woi cai jubor….tolong dakwah puak2 ko suoaya jgn politikkan isu lahad datu ni…
  aku mluat tgk prangai sial sorg2…sume otak da penuh taik akibat byk sgt main blakang

 293. mansor todak says

  points yg gua rasa logik bt masa ni terutama kapal uss guardian tuh.memang cia n mossad terlibat.ni pendapat bangang dri gua

 294. meedoot says

  hanya satu yang saya sesalkan.. dan ini juga merupakan kelemahan malaysia..

  dimanakah media malaysia?? saya jarang mendapat update berita sabah dari media malaysia, jika adapun maka itu sudah basi… terlampau banyak berita di internet yang bersumber dari media barat dan media philipines.. kelihatan tidak adil dan berimbang..

  media adalah salah satu alat propaganda.. hitam menjadi putih, manis menjadi pahit, siang menjadi malam semua itu bisa terjadi dengan kekuatan media.. jika orang luar malaysia ingin tahu apa kejadian di sabah, media mana yang akan mereka baca? so hanya media barat dan media philipines saja, tanpa ada counter dari media malaysia… di dalam peperangan, media berperan besar dalam meraih kemenangan.. negara, presiden, perdana mentri mana yang kebal oleh media? saya lihat banyak rakyat malaysia yang bingung, media mana yang harus mereka percaya? akhirnya rakyat malaysia hanya mendapat berita dari FB dan twitter.. dan itu sangat berbahaya.. karena berita yang beredar pasti tanpa ada filter.. dan mudah untuk memprovokasi..

  jika perintah malaysia bisa bekerjasama dengan semua media tempatan dan rakyat malaysia.. kalian sudah memenangkan satu syarat dalam meraih kemenangan dalam peperangan..

  salam..

 295. mustafa says

  salam saudara sekelian.

  kayaknya semua mau jadi intelijinsia ya. Tuhan aja yang tahu apa yang sebenarnya berlaku di sabah itu ya. Kenapa ya berita ini masih ditutupi ole pemerintah malaisia. Saya kira malaisia punya Pm yang paling lemah saat ini. Udah ramei ya polisi malaisia tewas. Kenapa ya PM gak mau bikin himpunan tergempar di parlemen kerna ini kasus besar.Kenapa tantara komando malaisia gak dilibatkan? Kerna menurut sumber , tantara sulu itu emang mereka ada kartu pengenalan malaisia. MerekA SAYA KIRA ADALAH PENGUNDI HANTU KATA ORANG MALAISIA.

  Seperti yang saya bilang dulu malaisia masih membayar pajak sama sultan sulu.tu bermakna sulu masih punya hak di sabah itu, kalo tidak bagemana bisa sulu dikasi uang pajak. Seperti yang saya bilang dulu kenapa pemerintah tidak mau bunuh mereka kayak mereka bunuh umat islam di memali dan di sauk dulu, bukan bermakna saya sepakat tentara sulu itu dibunuh tapi hanya mau menyadarkan pemerintah malaisia bahawa membunuh umat islam itu adalah dosa besar. Saya masih mencintai para shahid memali itu juga saya cintakan saudara saya kaum sulu ato tausug itu. Sekian wassalam.

 296. sayyid says

  Sama sama kita buat Qunut Nazilah mohon dia dn seluruh askar sultan sulu anjing mati.

  x payah nk berlagak kesian dgn diorg… diorg tu kafir bertopengkn Islam. berlembut dan berdiplomasi ada hadnya. time is up, sama-samalah kita baca yasin, buat solat hajat dan qunut nazilah mendoakan kehancuran mereka!

 297. salute ATM says

  eh,, berita tu tulis diorang lari ke ? “by boat”

  mana mngkin lepas , laut da kene block , xkan boleh lepas. ini sah berita putar belit.
  btw, insiden ni belum berakhir.

 298. akubangang says

  TUHAN yang mencatur,alam yang dicatur,bila dah berlaku itu namanya takdir,boleh jadi inilah asbab yang didatangkan tuhan untuk kesultanan sulu darul islam (ssdi) diiktiraf oleh malaysia dan fillipina seterusnya pbb selepas peristiwa di lahat datu ini,kerajaan kerajaan ini mengelakkan diri dari mengiktiraf ssdi kerana kepentingan “emas sulu” yang mereka idamkan untuk kepentingan kuasa politik mereka masing masing yang lebih bersifat peribadi,pada aku perkara sabah ini hanya dapat diselesaikan dgn cara baik bilamana kesultanan sulu darul islam (ssdi) diiktiraf kerajaannya oleh kerajaan malaysia dan fillipina. EKAU NI DEN NAMPAK MACAM WAGHEH SI PANTEK TU YO!!! HEHEEHAHAA

 299. bukitkuin says

  Maaf sambungan…
  Kalau mereka islam mereka tidak akan mencereboh negara islam lain..seperti klu kita islam kita tidak akan menceroboh atau pecah masuk rumah jiran kita sendiri

 300. bukitkuin says

  Salam..
  Saya berpendapat
  1-pasukan polis yg berkawal di lapisa pertama mesti ditarik keluar dan diganti oleh pasukan tentera kita.
  2-setelah mengorbankan lima angota keselamatan tidak boleh tidak tindakan ketenteraan mesti dilancarkan bagi memberikan pengajaran dan juga jawapan kepada kehilangan nyawa perajurit kita.
  3- tiada lagi soal rundingan setelah berlaku pertempuran..bukan soal agama yg menjadi isu kerana kalau mereka islam

 301. dexs says

  Sekarang ni dah tak guna berunding ..ternyata puak2 tu hanya tau berunding pakai senjata je ..mass ni le gunakan aset yg ada .,sukhoi ..pt91 ..adnan dgn heli loh ..kalau boleh serang sekali si baghal kiram kat filipina tu

 302. maha says

  kau bro kau tahu serang dijangka dengan serang tak dijangka, pasti ada dalang dalam negara lakukan,bagi maklumat pada orang sulu dan mereka ini menperalakan orang sulu je, aku nak kerajaan cari dalang sampai kelubang cacing tak kira dalam negara dan luar negara hantar unit perisikan negara

 303. Vat70 says

  klu ko takmo kasi ko bagi sewa telo burung puyuh ko tu..1 lagi ko bago kat lanun sulu.baru fair

 304. truthseeker says

  aku rasa dia org tahu, dia tak kan dapat rampas sabah, cuba gol dia org ni nak buat perang gerila for long term and destabilize sabah. So malaysia akan hilang fokus pada perjanjian damai MILF vs Pinoy. Malaysia akan mengberhentikan segala support logistik, finance dan diplomatik keatas Mindanao. Pinoy akan ambik kesempatan utk mencabuli perjanjian damai. Perang Milf vs Pinoy mula semula. MNLF wait and see. MILF kena hentam, milf lemah, MNLF ambik alih tugas MILF jadi the main group for MORO deal the peaceful process with pinoy, if the win the talk vs pinoy, they will get the autonomy, but I don;t think pinoy will want to talk for this time. Pinoy will erase all the moro military element. This time malaysia have no choice, malaysia will need to support pinoy for the war againts moro.

 305. MANTOMAN says

  maksud aku kira periuk belanga tu just meaning mamat imran nih tau berape tau sangat info luar dari Bilik Stor

 306. hashima says

  Judul: Darah Satria…

  Lautan luas, banjaran gunung
  Rezeki nan melimpah
  Bawah langitnya kami bernaung
  Rasa kasih tercurah

  Tanah airku, bumi bertuah
  Tiada bandingannya
  Rela bersatu ganding tenaga
  Mendaulatkan negara

  Dengan sepenuh keazaman
  Semangatmu nan waja
  Keranamu rela berkorban
  Engkaulah pertiwi yang tercinta

  DARAH SATRIA, DARAH SATRIA
  Berkobar di dada

  Tinggalkan ibu, tinggalkan ayah
  Serta sanak saudara
  Membuktikan kesetiaan kita
  Pada bumi MALAYSIA

 307. Julia says

  berita luar negara terutama filipina heboh burukkan Malaysia kata kita yg tembak dulu.Siap kata depa dtg secara aman dan akan terus dengan cara aman..hmmm

 308. hashima says

  yunita, hang berani mati macam VAT 69 tuh??? Sanggup berkorban??? hang la BARUA SIAL!!! Depa dah terbukti KEJANTANAN.

 309. Julia says

  cik ali oi, kalu dah merempuh masuk negara org siap bawak senjata bagai tak kira la 1 ke 30 ke separuh badan ke vs 10000 asko Malaysia…tu bukannya genocide..tu suicide namanye.

 310. mati says

  Bagus la. Ahlu bait yang sbenar bukan syiah bukan sapa2. Semua syiah dan sunni yang menentang mereka akan disapu bersih. Slogannya seperti dlm riwayat, maut ke atas penentang mereka, maut ke atas penentang mereka, maut ke atas penentang mereka. Tapi mereka takkan muncul sehingga keadaan betul2 terdesak, dgn kejutan dan menggemparkan dunia. Kalau tak pecaya anggap saja sebagai crita dongeng. Sebahagian unit risik dah pun bertemu 4 mata dgn mereka tapi tetap dihijab dan tak tahu. maka bila smpai masanya, benarlah kalam Nya yg agung dan benarlah janji Nya.

 311. pang5kundur says

  haah la gua silap..org kampung pakai pistol air jer… polis mati lemas bukan sbb diserang oleh pistol air orang kampung kahkahkah..

 312. pang5kundur says

  kalau dah malas sangat ni amik link nih : muka surat 15 baca..
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxtdWx1dG1lbGF5dXJlYWxpdGl8Z3g6MTM3ZWQ0YWRmOGU4MzE0NQ

  http://www.malaysiakini.com/news/116067, ini kata MB Kedah kat Malaysiakini;
  Azizan, yang juga pesuruhjaya PAS Kedah, berkata isu Memali selesai sejak 24 tahun lalu dan mempersoalkan kewajaran tragedi berdarah yang mengorbankan 14 orang itu ditimbulkan semula.

  Ditanya tindakan PAS Kedah berhubung itu tersebut, Azizan berkata: “Memali jangan dikaitkan dengan PAS. Kebetulan mereka (ini) ahli PAS, tapi perjuangan mereka bukan perjuangan PAS.”

 313. MAN PORT says

  16) Dalam post awal ada menyatakan kebanyakan ahli rombongan yang bersenjata adalah anggota MNLF. (biasalah askar, takkan nak tinggalkan senjata, itukan kebanggan mereka).

  17) Besar kemungkinan anggota rombongan yang bersenjata ni juga adalah kawan-kawan ataupun orang-orang yang pernah dibantu oleh Mat Bom ataupun mereka merupakan pengikut Haji Musa ataupun pengiring kepada adik Sultan Sulu.

  18) Kesimpulannya, mereka-mereka (penceroboh) ini telah ditipu oleh sesaorang (besar kemungkinan Mat Bom) dan orang yang menipu mereka telah memberitahu mereka bahawa Kerajaan Malaysia telah enggan menyerahkan tanah yang telah dijanjikan kepada orang yang telah menipu mereka yang juga telah menjanjikan tanah-tanah tersebut kepada mereka.

  19) Sebenarnya mungkin tiada niat langsung kisah Sultan Sulu nak menuntut Sabah, tapi dek kerana dah tertipu oleh mamat ni (penipu yang telah menjanjikan tanah) maka kes ini dah menjadi semakin bercelaru dan Sultan Sulu sendiri pun dah mula bengong.

  19) Disini nampaknya pihak kita lebih bersimpati kepada ‘penceroboh’ ini sebab telah kena tipu dan tak tergamak nak ‘menghapuskan’ mereka.

  20) Kita tunggu episod akhir kepada ‘pencerobohan’ ini dan apa yang terjadi kepada Ahmad Malandi @ Mat Bom, anaknya Mohd Ali dan tak lupa juga Haji Musa (yang dah mati ditembak?) Dan siapakah orang yang telah menjanjikan tanah kepada ‘pencdroboh-penceroboh’ ini.

  Minta maaf kalau tersilap dan tersasul. kita kan hanya berforum dan bertukar-tukar pendapat dan pendangan.
  http://carigold.com/portal/forums/showpo…count=3439

 314. MAN PORT says

  11) Tindakan lambat diambil keatas mereka kerana kebanyakan yang datang tu berkemungkinan besar memiliki saudara-mara di Lahat Datu (ada dalam post yang lepas) dan kita lebih bersifat berperi kemanusiaan.

  12) Besar kemungkinan adik sultan sulu dah termalu sebab diklentong oleh Mat Bom dan anaknya Mohd Ali, telah memberitahu cerita sebenar kepada abangnya (Sultan Sulu) dan Sultan Sulu dah termalu, maka mengerahkan adiknya agar jangan balik selagi tak dapat geran tanah dan mula mereka-reka cerita tentang tuntutun keatas Sabah.

  13) Media arus perdana tak berminat membesarkan cerita ‘rombongan melawat saudara yang sedang sakit) ni sebab tiada unsur-unsur untuk ‘menceroboh’ dan ‘berperang’ pada mulanya.

  14) Pihak tentera tidak mengambil tindakan ‘menghapuskan’ mereka kerana tujuan asal puak ni adalah untuk melawat saudara yang sedang sakit.

  15) Dalam post asal ada menyatakan bahawa Haji Musa adalah orang kanan adik Sultan Sulu, oleh itu, menjadi kebiasaan “aku nak melawat besan aku kat Lahat Datu, ko nak ikut tak?” (besan aku kan member ko jugak, kan ke masa aku kawinkan anak aku dulu ko dan abang ko ada datang meraikan sama).

 315. MAN PORT says

  6) Besar kemungkinan bahawa anak Mat Bom (Mohd Ali) dan Mat Bom sendiri telah menipu Haji Musa dan menyuruhnya memberitahu suku sakat Sultan Sulu bahawa tuntutun keatas tanah Felda (dulunya tanah milik Kesultanan Sulu) telah berjaya (sebab tu Sultan Sulu berkeras bahawa tanah tersebut adalah hak milik beliau) dan enggan keluar dari situ.

  7) Setelah tembelang Mat Bom dan anaknya Mohd Ali pecah, puak ni mula bergaduh sesama sendiri dan menyalahkan satu sama lain. Tak diketahui siapa yang telah mati tertembak, mungkin Haji Musa, atau Mat Bom atau Mohd Ali.

  8) Ianya tiada kaitan pencerobohan kedaulatan Malaysia sebab tu ianya lebih banyak dikendalikan olih pihak Polis Sabah sahaja.

  9) Ada dalam post yang lalu menyatakan bahawa kedatangan puak ni ke Lahad Datu adalah untuk melawat saudara yang sedang sakit dan ada pihak yang menjanjikan tanah kepada mereka. Biasalah kat Malaysia pun kalau ada cerita pasal ceroboh/pembukaan tanah baru, orang akan datang/serbu ramai-ramai.

  10) Kunjungan puak ni nampaknya tiada kaitan dengan politik di Malaysia sama sekali.

 316. MAN PORT says

  Setelah mengikuti ‘thread’ dari mula keluar sampai hari ni, aku nak kemukakan satu rumusan yang pada analisa aku adalah seperti berikut;

  1) Kedatangan puak ni ke Lahad Datu adalah untuk melawat Ahmad Malandi @ Mat Bom yang sedang sakit dan bukan bertujuan untuk berperang. (Ada laporannya pada post pertama dulu)

  2) Kebanyakannya yang datang bersama-sama Haji Musa @ besan Mat Bom adalah para oportunis dan pengiring yang punya sedara mara di Kampung Tanduo.

  3) Mereka mungkin dijanjikan (laporannya ada dalam post awal dulu) oleh samaada Haji Mussa atau Mat Bom bahawa sebelum mati Mat Bom akan membuat pembahagian tanah milik beliau (yang tuntutunnya telah kalah di mahkamah sebagaimana dalam post the_killer_ash)

  4) Mat Bom dan anaknya telah menipu Haji Musa dan suku sakat Sultan Sulu bahawa beliau telah berjaya dalam tuntutan keatas tanah Felda dan mengundang sedara-mara dan suku sakat Sulu untuk menandakan plot tanah bahagian masing-masing.

  5) Tujuan asal Mat Bom dan anaknya Mohd Ali mengarahkan suku sakat Sultan Sulu dan Haji Musa datang bersama-sama pengawal bersenjata adalah untuk menggertak pihak berkuasa Felda.

 317. pang5kundur says

  dasar pencacai juboq… orang suh belajar IT supaya jadi pandai.. ini dak.. jadi lagi bodo dan malas.. puiiiii.. nak semua benda duk depan mata.. cari la sendiri !!

  kalau dah malas sangat ni amik link nih :
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxtdWx1dG1lbGF5dXJlYWxpdGl8Z3g6MTM3ZWQ0YWRmOGU4MzE0NQ

  http://www.malaysiakini.com/news/116067, ini kata MB Kedah kat Malaysiakini;
  Azizan, yang juga pesuruhjaya PAS Kedah, berkata isu Memali selesai sejak 24 tahun lalu dan mempersoalkan kewajaran tragedi berdarah yang mengorbankan 14 orang itu ditimbulkan semula.

  Ditanya tindakan PAS Kedah berhubung itu tersebut, Azizan berkata: “Memali jangan dikaitkan dengan PAS. Kebetulan mereka (ini) ahli PAS, tapi perjuangan mereka bukan perjuangan PAS.”

 318. pang5kundur says

  dasar pencacai juboq… orang suh belajar IT supaya jadi pandai.. ini dak.. jadi lagi bodo dan malas.. puiiiii.. nak semua benda duk depan mata.. cari la sendiri !!
  (agaknya masa kejadian ko pun tak lahir lagi, dak pun dok pakai lampin lagi.. )

  kalau dah malas sangat ni amik link nih :
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxtdWx1dG1lbGF5dXJlYWxpdGl8Z3g6MTM3ZWQ0YWRmOGU4MzE0NQ

  http://www.malaysiakini.com/news/116067, ini kata MB Kedah kat Malaysiakini;
  Azizan, yang juga pesuruhjaya PAS Kedah, berkata isu Memali selesai sejak 24 tahun lalu dan mempersoalkan kewajaran tragedi berdarah yang mengorbankan 14 orang itu ditimbulkan semula.

  Ditanya tindakan PAS Kedah berhubung itu tersebut, Azizan berkata: “Memali jangan dikaitkan dengan PAS. Kebetulan mereka (ini) ahli PAS, tapi perjuangan mereka bukan perjuangan PAS.”

 319. sam says

  Sahlah lanun2 ni semua cuma nak duit.Kepala lanun kiram jangan dibagi muka.Kita harus bekerjasama dgn MILF untuk menghapuskan gerakan pengganas kiram di kampung halaman mereka sendiri iaitu di filipin.Kita juga harus bekerjasama dengan sultan sulu iaitu sultan bantilan untuk memencilkan kiram dan konco2nya.

  Kalau kiram betul2 pejuang,cubalah merdeka dari filipin dulu kalau ada telor.Kiram yg merupakan anjing filipin,berjuang untuk filipin dan perut sendiri.

 320. MAN PORT says

  Dengar sini…

  Sebelum sampai ajal kita selagi itu kita tidak akan mati.

  Biar kita mati peluh,jangan kita mati darah.

  Kita telah lama bersedia,kita akan MENANG.

  INGAT setiap pertempuran satu peluru,satu musuh.

  FAHAM

 321. MAN PORT says

  NASIHAT DARI PDRM – PLEASE SHARE!!

  tolong pesan dgn orang lain..tolong jgn date dekat facebook kalau ternampak ATM tgh buat roadblock dekat mana dan kereta dekat mana..percuma Penceroboh dapat info!! Senang2 diorang serang..btw ada apa2 simpan dalam hati..mereka sedang memerhati!!
  Kepada Rakyat Sabah.. Tolong jangan sebarkan maklumat di fb atau dimana2 sekalipun apa yg anda nampak Polis dan ATM lakukan di Sabah… Apa yg anda nampak itu adalah rahsia pertahanan negara… Tolong jangan merasa bangga dgn maklumat yg anda sebarkan… Anda hanya akan mengeruhkan lg keadaan… Secara tak sengaja anda hanya membocorkan maklumat kepada pengkhianat negara…
  Sekarang anda juga memegang amanah negara dgn tidak menyebarkan maklumat… Pegang amanah itu erat2…TOLONG SEBARKAN!
  rasanya update pasal info berapa yg terkorban itu tiada masalah.. atau update info agar semua orang lebih berhati-hati itu tiada masalah.. cuma jangan update info yg berkaitan dgn gerakan PDRM dan tentera di
  luar sana..

 322. eagle69 says

  5 orang lagi polis terbunuh di serang hendap di semporna 8 pm semalam. Semporna kira2 156 km dari lahad datu.ada juga dilaporkan pertempuran di kunat. Nampak semua bandar pesisir di sabah berhampiran filipina jadi sasaran sulu
  Army juga ada buat statement penceroboh di laha datu,dari taktik yg digunakan, nampak berpengalaman dan veteran perang

 323. pang5kundur says

  angah..ni aku kutip dari kickdefella

  Seven (updated 13:12 3/3/2013) of our heroes succumbed to martyrdom. More than ten are now incapacitated.

  ada orang suka sangat nak berperang kan.. so amik.. suka la korang..

 324. Kocing says

  Aku rasa boleh jer tentera ambil alih, atas arahan Yang Dipertuan Agung.
  Kuasa YDP lebih daripada KDN………….

 325. task force says

  Yunita mmgla xde telor sbb bapok mgkn.bapa nya pn xde telor,harapkan telor orgla ko hidup kat malaysia ni.

 326. pang5kundur says

  salah tu bro.. mana pulak orang kata..
  Nik Aziz yang kata lah.. bagila kredit sikit kat tuan guru tu.. dia yang kata, bukan orang kata.. ish, kesian tuan guru.. penat dia berkata-kata..

  btw.. lu amik dak BRIM 500 atau 250 tu..

 327. camo says

  anda juga diharap tidak terpengaruh dgn coment2 provoke dgn komen2 negative…laman blog tuan haji shah masih membutuhkan forumer2 yang educated dari negara indo…

  salam dari Malaysia..

 328. angah says

  petikan dari http://www.sandakan.com/

  NewsFlash:

  100 Tausug Warriors just landed in North Borneo Sabah – March 3 2013
  *******

  2 MALAYSIAN POLIS KILLED IN SEMPORNA
  Saturday at 6.30pm Gunfight with Royal Sulu Army
  numbering more than 40 fully armed.

  We Calculate:
  the Malaysian Army & Polis Casualties will be from 10 to 40+ dead when they start their 2nd attack in Sulu & Sabah Crown Prince Rajah Muda Kiram Camp.

  Remember our Calculation dated March 2 2013

  Sultan Kiram is capable of ordering more than 500,000 Tausug Warriors (Orang Suluk) to rise up against Malaysia.

  Sabah Civil War is about to begin.

  Several Sabah Oil Rigs might be target.

  Face to Face Negotiation with Sultan Kiram is the only way to defuse this.

  A.) Increase Rental payment to US$ 2 billion a year to Sultan of Sulu & North Borneo Sabah

  B.) No more Deportation of Sabahan Filipinos

  C.) No more Beatings & Tortures of Sabahan Filipinos

  D.) No raping of Sabahan Filipinas

  E.) Respect Human rights of Sabahan Filipinos

  F.) Give Right of Permanent Resident to Sabahan Filipinos Children born in Sabah

  Sultan Kiram got nothing to lose but for Malaysia to lose sleep over a Civil war in Sabah

  Malaysia Rental pay increase is long over due.

  Pay and you will have Peace in Sabah…”

 329. camo says

  terima kasih atas ucapan takziah dari sodara seberang…janganla anda terprovoke dengan komen2 yang tidak membina…skg sudah tiba malaysia pula berhadapan dgn situasi genting sebegini…bagi membuka minda anak2 muda di malaysia..jgnlah merasa aman sentiasa dan tidak lena terbuai dek hiburan semata2…

  salam mesra dari malaysia untuk saudara dari indonesia…

 330. Commodore says

  Terima kasih meedoot atas doa mu itu. forumer seperti kamulah yg kami alu2kan disini.
  Sungguh ramai provokator dan kaki troll yg mencemar blog ini hingga timbul rasa marah dari forumer disini.
  Sungguh, aku benci pada mereka itu tapi tidak kepada org seperti kamu.
  Silakan sumbang buah fikiran dan pendapat kamu disini.

  PEACE

 331. meknah says

  Org kg pakai time tu pakai MG44 ngan MP40 kot time tu…abes di spray nye polis2 time tu..tu yg mati byk tuh..kahkahkahkah..macai-apepontakbleh..delete lagi bro..plisss

 332. naklagi says

  Fitnah lagi bro..gua suke…spin ke tabung memali plak…xde kaitan pon…kahkahkahkah..delete lagi bro..plisss

 333. inxhik says

  Sesetengah orang, baru menang game Counter-Strike ada hati nak mengajar pasukan keselamatan pula.

 334. lukakifitnah says

  Bak mai kertas putih tu…terang2 da tulis situ pnduduk kg tidak bersenjata…fitnah lagi bro..lagi dan lagi…malaikat duk catit tu bro..thanks bro..dpt jugak gua pahala free arini…

 335. fitnahlagi says

  apasal pergi ke tabung memali plak ni? Agak2 la bro…btw, jgn duk delete komen je…takot ke? Lu serupa itu utusan ngan tv3 jgk la..

 336. Kiram jahanam says

  Akhirnya semboyan Tanah Melayu dibunyikan semula…

  Lancar jer Ops Gelap Gelita sekalipon… Kasi bersih suma Pinoy di Sabah… Sebenarnya insiden ni dah masuk stage kedua… N lagi lama masa diambil utk wat clearance stage ni, lagi berat utk kita tanggung

 337. Ameer says

  Diorang pikir mungkin. Cuma diorang yakin dapat tawan Sabah, dapat tewaskan kita. Bukan saya nak merendahkan diorang tetapi overconfident can be overkill. Lagi satu, mungkin macam konfrontasi dulu kot. Orang mereka kat sini, so diorang ingatkan dapat pertolongan ke apa.

  Sibuk ngan universiti, banyak kerja, sowii. Rindu ke? Hahahahaha XD Shah yang rindu padamu~

 338. butuh says

  Yg ko spin ke tabung memali apa hal? ni la nasib org nak mmpertahankan kebenaran..asal post je kena delete….srupa mcm ape yg haji hadi kena dulu… nak bela diri pon tak diberi peluang…sebarkan fitnah merata2..jangan jadi agen dajjal bro…

 339. sam says

  Kita patut hapuskan biang keladinya si lahanat kiram beserta dalang2 perancang.7 orang polis sudah terkorban.Adakah sudah sampai masa pihak ATM mengambil-alih?

 340. lancaulu says

  Agak2 la..org duk bandingkan situasi memali dgn lahad datu..yg ko pergi spin pasal tabung memali ape hal? Agak2 la pon nak delete komen..telo xde ye bang? Berat sebelah btol..kalo komen pmbangkang je kena delete, kena sensor..WTF?

 341. kojen says

  tindakan offensif perlu di lakukan segera…bukan defensif….5 lagi nyawa melayang…
  kenapa masih bertangguh?
  nyawa pasukan keselamatan kita murah agaknya…
  nyawa puak sulu mahal agaknya…

  kalau perlu hanguskan tempat mereka berkubu dengan astross..lepas tu baru pembersihan besar besaran seluruh sabah….
  kita sedang di perhatikan dan di tertawakan oleh pihak musuh………..
  payback now or shame

 342. sam says

  Tak payah nak tunjuk alim2 kucing tak bertempatlah samdol.Nak bersopan-santun dgn musuh konon.Tak payah nak munafiklah.Konon2 cool..harkptuihhh.Aku cakap lanun tu bodoh,tak betul?Kau ada keturunan lanun ke macha?

  7 orang polis kita dah dibunuh lanun kau nak tunjuk feeling2 cool?Cara kau reply aku pun dah tak cool,siap nak suruh perangi aku lagi.Piraaaah lah dey

 343. kunduqpui says

  yela..org kampong tuh pakai m16 ngan pistol kan? Polis ngan org kg, polis mati lagi ramai kan? bak mai kertas puteh tu aku nak baca…macai-ape pon tak boleh..kahkahkahkah…

 344. angah says

  memang kerajaan Sulu ni betul2 kaya suatu masa dulu..
  silapnya byk perpecahan dalaman/perebutan takhta/silap rundingan..
  mmg tipikal dlm budaya Melayu Nusantara..

 345. luncaiterjunganlabu2 says

  Org duk cite compare pasal kes Memali, ko g spin kat tabung Memali lak…kalo dah macai…ape pon tak boleh…kahkahkahkah

 346. uduh says

  Betol ke ko baca kertas putih tu? Berapa org polis terkorban? Orang kampung pakai M16 ngan pistol ke time tu? Cakap macam ko saja btol…puiiiii!

 347. angah says

  xde jammer2 nya..
  diorang siap boleh call/SMS dgn reporter Filipina..
  Kiram III call adik dia (Raja Muda) dari Manila..

 348. pang5kundur says

  salam meedot.. tak PERLU la saudara mengutuk diri sendiri.. Indonesia ****** (terdelete perkataan perlu tadi)
  saya dah baca beberapa entri saudara.. bahasa saudara sangat bagus dan sopan.. dan saya percaya lantaran itu, pihak forumen Malaysia tidak akan mengutuk saudara.. sebabnya, saudara bersopan..

 349. pang5kundur says

  salam meedot.. tak la saudara mengutuk diri sendiri.. Indonesia ******
  saya dah baca beberapa entri saudara.. bahasa saudara sangat bagus dan sopan.. dan saya percaya lantaran itu, pihak forumen Malaysia tidak akan mengutuk saudara.. sebabnya, saudara bersopan..

 350. -- .- .-.. .- -.-- ... .. .- says

  bila lah krisis ni nak berakhir ye?banyak spekulasi keluar kt tenet nie.

 351. pang5kundur says

  aku pun dah tengok video tu.. musykil gak sbb pakaian kat mayat2 tu tak macam pakaian vat69.. bulletproof vest pun tak pakai.. kalau tak silap ada 4/5 mayat.. yang terkorban di pihak VAT cuma 2..

 352. MANTOMAN says

  Besar kemungkinan Malaysia akan melancarkan OPS GELAP SULU

  Selepas insiden lahad datu tamat. Sumber intel MILF akan membantu mengesan dan mengenalpasti lokasi dan 4 keturunan Sulu Laknat untuk ditamatkan harinya. BESAR KEMUNGKINAN 10 ORANG MELAYU ITU AKAN DI AKTIF SEMULA?

 353. pang5kundur says

  salam brader.. kalaulah keadaan begitu yang sedara inginkan.. saya kira tak perlulah kita lantik KPN, Jeneral dan lain2 orang2 kanan ATM dan PDRM.. semua serah kat PM.. so PM kenalah duk kat LD tu kan.. tengok operasi dan buat keputusan.. dan tetiba berlaku lak kejatuhan saham ke PM kena balik ke KL utk buat keputusan pasal pasaran saham, ini penting juga sbb membabitkan ekonomi negara.. then Yingluck pulak datang melawat.. ini penting juga sbb membabitkan hubungan dua hala negara.. lalu PM lari la plak ke Putrajaya utk jumpa PM Thai tu.. then.. eh sedara paham kot maksud analogi saya nih…

 354. pang5kundur says

  ya setuju sbb itu kerajaan mengatakan bahawa Sulu yang melepaskan tembakan terlebih dahulu.. kalau VAT dak pun elemen2 lain pasukan khas (termasuk pasukan khas luar) pasti elemen kejutan (surprise) akan didahulukan.. maknanya kebiasaannya akan berlaku pada waktu malam atau dinihari..

 355. ISX says

  Nas,

  Mungkin dah ada forumer yang dah bagitau, tetapi ingat Malaysia merupakan salah sebuah negara yang amat gemar berdiplomasi berbanding menggunakan kekerasan. Polis digunakan untuk menunjukkan rasa rendah diri kita dan betapa tinggi niat kita untuk berunding. Memang Malaysia boleh mengaturgerakkan tentera, tetapi ini dilihat sebagai unsur provokatif di mana pertempuran akan menjadi lebih cepat (sebelum tanggal 1 Mar 2013).

  Jika tentera diaturgerakkan, maka sikap Malaysia akan dilihat lebih menggunakan senjata api berbanding perundingan. Jika dilihat dengan lebih teliti, Malaysia mengaturgerakkan pasukan VAT69, dimana tim ini adalah legenda dalam peperangan melawan gerila. Memang senjata mereka tidak begitu hebat jika dibandingkan dengan tim tentera (yang menggunakan sistem BIS), namun VAT69 juga dilengkapi dengan ilmu taktik yang tidak kurang hebatnya. Sperkara

  Menyentuh tentang bagaimana lolosnya pengganas Sulu ke bumi Malaysia melalui jalan laut yang dikawal rapi, memang itu menjadi tanda tanya. Seperkara lagi, amaran awal oleh pihak perisikan tentunya diambilkira sebelum insiden pendaratan ini terjadi. Mungkin ada forumer lain yang lebih arif.

  Pucuk pimpinan ATM secara amnya atau Tentera Darat khasnya tentu mempunyai perancangan tersendiri apabila mengaturgerakkan anggota dari Semenanjung ke Sabah. Para pegawai yang berbintang-bintang diatas bahu beserta dengan lencana psc (Passed Staff College) memainkan peranan penting di dalam percaturan antarabangsa. Jika tidak, kemelut ini akan menjadi satu insiden yang amat sukar dikawal dan pastinya darurat perkara terakhir yang perlu dilaksanakan. Yakinlah dengan pegawai anda, wahai Nas (maaf, saya tidak tahu pangkat anda di dalam perkhidmatan). Fahami Ikrar Kesatria ke-3 dengan mendalam.

  For me, this is not a sign of weakness, but it is a strategy.

  Isx

 356. pang5kundur says

  syiah (?) sudah bersuara..

  tertanya2 jugak, apakah serangan2 di Yala, Pattani dan Narathiwat angkara elemen2 puak syiah..? sedangkan perjanjian untuk memulakan dialog damai baru sahaja ditanda tangani, sudah ada lebih dari 2 letupan yang berlaku..

  apakah pusat dakwah dan kolej yang dibiayai oleh Tehran berjumlah lebih RM2 juta dan dibenarkan pula penubuhannya oleh kerajaan Thai itu (setelah ditolak penubuhannya di sini oleh kerajaan Malaysia) akan menjadi pusat gerakan syiah di nusantara ini.. yang dikatakan akan menyatukan semula Pattani ke dalam dalam Kelantan, Narathiwat dan Yala ke dalam Kedah?

  jangan salah faham.. aku juga sayangkan para ahlul bait tapi aku TETAP sunni.. 😉

 357. halim says

  Elite US forces backing the RAS militants?

  Exclusive by BI Investigative Team
  Habiba Kiram (right) – how reliable is the FB information?

  Habiba Kiram (right) – how reliable is the FB information?

  KOTA KINABALU: The ‘invasion of Sabah’ by the militant group calling themselves the Royal Army of Sulu Sultanate (RAS) was apparently planned at least seven months ago.

  A Facebook message of one of the key RAS officials, Habiba Kiram that was forwarded to the Borneo Insider by a reliable source, also indicated that the group was getting ready to invade Sabah in late November, last year.

  And Habiba has even implicated the United States elite forces for backing their cause to claim back Sabah. (see attached photo of the Facebook message).

  Habiba allegedly claimed that they were waiting for the US elite forces to give them the signal and that some 10,000 of its armed men were already in Sabah since seven months ago.

  (Disclaimer: Borneo Insider has no way of confirming this with any of the United States authorities and we only can go by the remarks made in the Facebook conversation between Habiba and another party).

  It is understood that the Malaysian intelligence community was said to have been alerted about it sometime in July last year.

  This came about following information leaked by unknown sources that a key RAS official was raising funds to purchase a sizeable quantity of firearms, including assault rifles, in Bongao, Tawi Tawi, in Philippines.
  Take note of the messages in the FB grab.

  Take note of the messages in the FB grab.

  Sources close to the Malaysian intelligence community also told Borneo Insider that no one should take the “attempted invasion” lightly, citing that members of the militant group comprised of war-hardened militants who have got nothing to fear or lose.

  “They (RAS) are determined to claim back Sabah and this attempt (intrusion) is part of their plans to achieve that, so as to create sufficient international attention.

  They are also planning to bring the matter to the International Court of Justice to file for an official claim of part of their territories in Sabah,” said the source.

  (DISCLAIMER: The Borneo Insider has absolutely no way of confirming the exact authenticity of the alleged Facebook ‘conversations’ between Habiba and the second party, except to state that the source who gave us the two FB-Grabs claims the ‘conversation’ did take place).

  http://borneoinsider.com/2013/02/16/elite-us-forces-backing-the-ras-militants/

 358. angah says

  memang x mustahil ada kehadiran ELITE MERCENARY/CIA dlm kumpulan Kiram..

  http://tausug-global.blogspot.com/2013/02/siapakah-penceroboh-di-lahad-datu.html

  “- Menurut laporan dalam kumpulan Kiram itu terdapat LELAKI BERKULIT PUTIH memakai baju celoreng. Pelbagai spekulasi timbul selepas itu berkenaan kehadiran lelaki kulit putih tersebut dalam kumpulan penceroboh itu. Namun menurut Sultan Bantilan II di Jolo, SSDI tidak boleh mengeluarkan kenyataan spekulasi berkenaan kehadiran kulit putih tersebut kemungkinan hanyalah rekaan untuk mengaiktan pencerobohan itu dengan tentera Balikatan USA yang sekarang sedang berkubu di Tawi-Tawi dan Jolo.

  – Lahad Datu tiba-tiba kecoh bak diserang garuda. Huru-hara dari pasar ke kampung-kampung. Ada yang yang seperti meracau tak tentu pasal kerana berasakan Lahad Datu bakal menjadi medan pertempuran ala filem Holywood. Dikhabarkan dari saksi mata, bahawa mereka yang berkubu di Lahad Datu itu memang nekad dan sarat dengan senjata berat. Mengambil posisi strategik dan nampaknya mereka seperti sudah biasa berperang. Almaklum latihan tentera mereka berbulan bulan sejak tahun lalu.”

 359. pang5kundur says

  ya marilah kita undi DAP.. undi sama itu LGE si pejuang islam.. moga-moga iman yang tak kuat jadi kuat lah noo..

 360. angah says

  petikan dari http://tausug-global.blogspot.com/2013/02/siapakah-penceroboh-di-lahad-datu.html

  “…- Akhir tahun lalu gerakan Kesultanan Sulu Darul Islam yang dipimpin oleh Sultan Bantilan Muhammad Muizzuddin II di Jolo Sulu telah diberikan laporan dari Tawi-Tawi bahawa ada satu gerakan bersenjata sedang berlatih dengan keahlian lebih kurang 400 orang lelaki. Mereka ialah gerakan keluarga Punjungan Kiram dari Pulau Simunul menurut laporan tersebut.

  – Sultan Bantilan II kemudian mengeluarkan kenyataan kepada wakilnya di Tawi-Tawi agar tidak melibatkan diri dengan mana-mana pihak bersenjata. Maka sekiranya ada ahli SSDI (Sultaniyah Sulu Darul Islam) yang terlibat maka SSDI berlepas diri dari sebarang tanggungjawab, yakni SSDI tiada kaitan dengan mereka.

  – Sultan Bantilan II juga menghantar mesej ke Sabah khusus kepada ahli SSDI yang sedang bekerja di sana agar memastikan ahlinya tidak terlibat dengan sebarang gerakan bersenjata. Sekiranya ada minta dilaporkan ke Istana seberapa segera. Kerana menurut pandangan Sultan Bantilan, kemungkinan gerakan bersenjata KIRAM tersebut adalah untuk sabotaj gerakan Kesultanan Sulu (SSDI).

  – Tiga hari sebelum pihak bersenjata KIRAM masuk ke Lahad Datu, Sabah, Istana Sultan Bantilan II di Jolo mendapat maklumat bahawa ada dua bot besar sedang bersiap menuju ke Sabah sarat dengan senjata berat dan dikatakan punya misi untuk berperang.

  – Menurut laporan dari Tawi-Tawi mereka ini ditertawakan oleh para penyokong Sultan Sulu lain kerana menurut mereka mana mungkin dengan hanya dua bot sebesar itu dan tentera yang bilangannya boleh dibilang dengan jari kaki dapat menewaskan tentera Malaysia yang serba lengkap itu. Mereka dianggap bunuh diri. Bagi Sultan Bantilan di Jolo pula, gerakan bersenjata KIRAM ini ada pihak yang lebih besar main dibelakang mereka.

  – Kemudian beberapa hari kemudian mereka telah sampai ke Lahad Datu yang menurut laporan mereka sampai dulu di Felda Sahabat 17. Dari dua bot itu yang satu telah berjaya dipintas malah dikatakan telah karam. Manakala yang satu lagi berjaya mendarat dan terus berkubu.
  – Menurut laporan dalam kumpulan Kiram itu terdapat LELAKI BERKULIT PUTIH (CIA/MERCENARY?) memakai baju celoreng. Pelbagai spekulasi timbul selepas itu berkenaan kehadiran lelaki kulit putih tersebut dalam kumpulan penceroboh itu. Namun menurut Sultan Bantilan II di Jolo, SSDI tidak boleh mengeluarkan kenyataan spekulasi berkenaan kehadiran kulit putih tersebut kemungkinan hanyalah rekaan untuk mengaiktan pencerobohan itu dengan tentera Balikatan USA yang sekarang sedang berkubu di Tawi-Tawi dan Jolo…”

  – Lahad Datu tiba-tiba kecoh bak diserang garuda. Huru-hara dari pasar ke kampung-kampung. Ada yang yang seperti meracau tak tentu pasal kerana berasakan Lahad Datu bakal menjadi medan pertempuran ala filem Holywood. Dikhabarkan dari saksi mata, bahawa mereka yang berkubu di Lahad Datu itu memang nekad dan sarat dengan senjata berat. Mengambil posisi strategik dan nampaknya mereka seperti sudah biasa berperang. Almaklum latihan tentera mereka berbulan bulan sejak tahun lalu.

 361. pang5kundur says

  biar betul nih.. moga ini sekadar fitnah.. semoga dipelihara bumi Sabah dan Malaysia ini dari fitnah kekacauan/peperangan.. amin..

 362. pang5kundur says

  tak bersenjata? tu yang polis terkorban masa memali tu pasai apa.. depa bunuh diri ka??
  cakap pakai otak singkat.. baca dulu kertas putih jangan dok tengok youtube ja!!

 363. Raja Kapor says

  Pada pendapat saya, kalau kita menggunakan tentera sebagai barisan hadapan, bermakna kita mengakui Kesultanan Sulu & kita berperang dengan mereka… Kalau kita menggunakan kepolisian, bermakna kita masih lagi menganggap mereka sebagai penjenayah berat. Soal radar, ini mungkin suatu pengajaran kepada kita bahawa keamanan tidak kekal & memberi peringatan supaya pengawai jangan mudah lalai…

 364. pang5kundur says

  tu la pasal bro.. depa ingat.. tembak3.. menang dan habis cerita.. dia lupa sebelum dia menang, puluhan kali dah dia ‘mati’.. mujur dalam game.. kalau betul2 ? dia lupa dalam realiti ni tidak ada game over.. yang ada ialah repurcussion (unintended consequences occurring some time after an event or action).
  depa ingat realiti ni macam main mainan video ka?

 365. ipinbunkface says

  pandai ko mengomel yer

  ‘Sesetengah orang, baru menang game Counter-Strike ada hati nak mengajar pasukan keselamatan pula.’

 366. jebat says

  malam tadi lebih kurang jam 9.mlm saya di lumut dengar bunyi jet pejuang terbang dengan kelajuan tinggi.sangat kuat mungkin sbb terbang rendah atau ape sy x tau la.setahu saya xde latihan antara tldm n tudm kt kawasan lumut wat mse skrg ni.dan spnjang 26 taon saya dok lumut ni la kali pertama saya dgr jet pjuang terbang malam kt cni.mybe melintas nk pg sabah ke ape?hmba x bape tau la.kasi pencerahan.

 367. says

  as salam Tuan Haji Shah,

  1) Analisis: Pencerobohan Lanun Sulu Di #LahadDatu oleh andakjauhar

  http://andakjauhar.wordpress.com/analisis-pencerobohan-lahad-datu-oleh-tentera-diraja-kesultanan-sulu/

  2) komen seorang pengunjung dr blog 1peluru: Pencerobohan di #LahadDatu: mari kita dengar penjelasan dari rakyat sabah sendiri…

  Kwn2, allow me a moment of indulgence to clear the foul stench of stupidity amongst the malaysians. Kes kat LD is nothing new to us sabahans, in the 90s they abruptly came to the shore at Semporna and immediately bombed the police stations, and went amuck at the town.

  They are smart people, some left at the sea naik dr kwsn bakau and lived 4 6 mth b4 start to mingle with locals and married them. The tausugs in LD now didn’t came all at once, instead they came in batches, with inside helping frm their family at the village. Trust me they have been there at least 2 3 mth b4 the group bcomes complete, then they decide its time to wage war. Klu tak paham rules of engagement, jgnlah menunjuk pandai ckp bukan2 kata kerajaan lemau, ada hati nak banding dgn Bersih.

  Polis kene masuk dulu sbb dorg trained as negotiators, tentera is the last resort as they will not spare anyone once commanded. They need time to ensure all the locals are out of the village and then cut their food and finance sources, hoping the tausugs will surrender. That is our rules of engagement. We are not barbaric stoic like the american soldiers.

  Yg pandai ckp je kt media skrg ni cuba bg arahan btukar kt sbh ke swk, meraung bwk keturunan naik turun ofis merayu xnak dok sana, tp mulut mcm haram mengutuk semua yg tlibat kt LD kata klu dorg kt sana lama dah setel. Kene suntik kt spital pun pejam mata mengucap2, tgk darah pun pitam lagi nak g perang.

  Those who went in and died today knew they might not come back alive, as that was their vow when inducted to the force. So please, belajar dr sejarah, nak blajar sejarah kene bnyk membaca, sbb tu org kita ramai jd mcm ni, mulut ngan otak tak sama frekuensi, bhs biadapnya bangang abadi. Fedup with their stupidity. Thank u for ur moment.
  MARCH 3, 2013 AT 1:43 AM

 368. huih says

  dah boring sgt dgn berita mcm ni. lembab nak mampos. bom smuanya sekali. hantar balik semua warga filipina.

 369. Si luncai says

  Aku rasa mereka2 ni bukan calang2 lah..
  siap ada sniper bagai..
  taktik dan strategi pun buleh tahan..mcm mat salleh pun ada penipuan nya..
  sharp shooter head shoot tu..jgn pandang remeh skill diorang..
  jgn2 CDO marin kop ni bro..

 370. Si luncai says

  Itulah yang diorang nak sebenarnya..mcm main chess..silap step kena check..silap2 checkmate trusss..
  Kes memali tu bagi aku kesilapan lepas yg tak perlu berulang..
  Pd aku ni dah kira kes international..jgn guna hati…use brainlah bro..
  Ni sume pancing aje so that we would make wrong moves..
  Mcm kau lah pancing suroh tembak2 aje..byklah kau pnye masakcare..
  jadah nya laknatullah2 tu masuk cmpur..itu ke yg kau nak..
  lainlah kalo kau ni ejen2 diorg..mmg step mcmtu mnjdi idaman kalbu kau bro..
  senang lah keje kau nanti..
  betul tak..

 371. Si luncai says

  Salam..
  Al fatihah kpd yg telah gugur dlm menjaga keDAULATan negara..
  tak disangka2 pd otak pikiran aku situasi ni bleh jadi..
  baru aje kita damaikan Fplina dgn B.Moro tu..apa sbnarnya sandiwara ni..adakah Malaysia “terkena”..
  apa yg jadi ni buatkan aku lebih menghargai kedamaian dan keamanan..
  patutlah tok nenek dolu2 risau kalau perang2 ni…sbb diorg dah rasa azabnya situasi tu..
  pd firasat aku teori ni ada kemungkinannya..
  cuma kalau dapat di siasat dengan lebih detail betul ke tak teori ni pun ada baiknya..
  kalau lah tepat teori ni, mmg sah fokus “diorg” kat area sini plak lepas dah puas huruhara kat padang pasir tuh..
  bermula di “sini” agknya..
  aku dah agak paksi2 ni tggu masa aje..
  dr lawatan ke P.M ke Gaza hari tu aku rasa semcm..
  aku rasa army dh perlu ready 110% frm now on..extra alert..full alert..
  jgn bagi tumpuan pada kat sana aje..JB pun kena jaga..all the brigdes kat sana kt Jb tu..our sky..our sea..
  ramai yang dengki dengan malaysia ni..tu belum kira hal2 dlmn lagi.byk dah brpecah..termakan makan hasutan..
  dats why ler our country byk loopholes ka..rabbit holes ka…
  pihak philpn aku tengok byk main wayang..takde tindakan yg tuntas..gempak aje..
  doakan semoga negara kesayangan kita di lindungi Allah dari segala mcm dugaan..
  Satu aku nak bg peringat kat aku dan yang mcm aku gak:
  Sabda Rasulullah SAW: “Tidak ada fitnah yang lebih besar dari fitnah Dajjal.” (HR Ahmad)
  Sebab dalam ni pun buleh tahan dia punya racun..

 372. warhead says

  tak perlu kita menyalahkan sesiapa akibat peristiwa ini. sudah tiba masa untuk kerajaan menilai semula penambahan aset perang kita ke tahap maksimum terutamanya bagi pihak TLDM dan TUDM. yang paling kesian TUDM dah kapal ken beri kat APMM dan proses perolehan kapal perang baru agar perlahan. macam mana TLDM hendak pantau kawasan perairan negara kita……

 373. daeng mahari says

  yunita: kalau bagus sangat TNI kao tu takde nya ramai mati di papua tu. ni semua sama sama islam… kao suka sangat ke tengok saudara seagama berbunuhan? apa punya bangsat iman kao ni !

 374. tentera semut says

  jika situasi di sabah berlarutan kemungkinan pemberontakkan sulu akan berlaku disabah seperti yang terjadi di selatan filipina dan juga thailand..Perkara ini perlu dielakan oleh pihak berkuasa di malaysia…Keadaan ini lebih teruk jika ada pihak dr filipina yang support dan membantu pihak sulu dlm proses tuntutan sabah melalui perang gerila atau pemberontakkan..

  lebih teruk lagi jika ada yg menawarkan mereka bulan dan bintang..Saya rasa diorang akan lancarkan gerakan menyerang pihak berkuasa secara gerila berperingkat iaitu serangan mengejut seperti mana yg telah berlaku dinegara filipina dan thailand.

  Lagipun bekalan senjata disna senang dan mudah didapati kerana faktor geografi berpulau-pulau…Kita percaya pihak polis boleh mengawal keaadan tetapi jangan lupa puak-puk sulu ini adalah pejuang kemerdekaan selatan filipina yg terbias dengan peperangan gerila..

  Jangan sejarah seperti komunis ini berlaku pada pihak sulu dan kerajaa malaysia terpaksa menggunakna pihak tentera. Kerajaan Malaysia perlu hapuskan dalang-dalang atau kepala2 secepat yg mungkin seblum menjadi barah..Malaysia boleh

 375. sab says

  lu ni bongok jugak punye komen..ko ingat pm tak sentiasa diupdate oleh kpn,minister n panglima2 tentera ke..keputusan kat tgn die..

 376. sab says

  dulu die nak masuk master chef..tak da lg waktu tu..pas ni ble nuar dah bg jwtan..jd calon dun..dpt la kot..

 377. sab says

  ni namanya pemimpin tahap kampung…ayuh sekalian rakyat msia..tolak pemimpin yang tak berwawasan ni..

 378. sab says

  Die ni buka kilang getah kot..xlaku..nak bg kerajaan beli byk getah dr die..sempit bonar pemikiran..

 379. sab says

  berperang xsemestinya guna senjata..kena ada taktikal yg hebat..baru menang semasa n selepas perang..tahniah ds najib..sebagai bekas menteri pertahanan beliau telah menunjukkan taktikal yg hebat..dengan tenang wpun diprovok oleh penceroboh2 ni..dunia tidak akan menyalahkan msia kerana kite telah bg 18 hari utk mereka menyerah n berunding…

 380. sab says

  bongokkkkk…solat jumaat x solat jumaat..nyawa dah dihujung tanduk akibat kena serang perceroboh sulu..takkan nak diam aje..

 381. daeng mahari says

  AMARAN MERAH: SANDAKAN SEMPORNA TAWAU: Target balai polis:

  CONFIRM / RASMI: SEMPORNA: Seorang anggota polis telah terkorban semasa operasi mengesan askar sulu yang berjaya menyusup ke daerah itu. (unit lain dari unit yg terkepong di Lahad Datu)

  Tidak Rasmi: SEMPORNA: 4 pegawai E1 dilaporkan telah terkorban supt ibrahim,insp hasnol,insp azra dan insp alias yg jadi tebusan dan dibunuh.