P.RAMLEE…….SUPERMELAYU (PATRIOTISME PERKASA DALAM GEMALAI SENI)

NOTA SHAHPASKAL : BAHAGIAN DASAR ANGKATAN TENTERA MALAYSIA (ATM) TELAH PUN MENGHUBUNGI SAYA MEMINTA SAYA MEMBAIKI BEBERAPA KESALAHAN FAKTA YANG TERDAPAT PADA ARTIKEL MALAYSIA CONNECTION IN AFGHAN 2.N

PENJELASAN DARI BAHAGIAN DASAR ATM MENGENAI ARTIKEL ITU BERBUNYI :

“The shifting of MALCON ISAF from Bamyan to Afghan capital, Kabul is not due to US instruction but our engagement to Afgan from provincial level to national. US got nothing to do with us being anywhere in Afghan and we certainly wont’be sending our troops to Kandahar. Malcon ISAF is being determined by us in KL and no influences from USA or NATO” 

 INI ADA SATU WABAK BARU PULA, TUDUHAN YANG MENYATAKAN SAYA INI RASIS KERANA CUBA MENAIKKAN SEMANGAT ANAK BANGSA. YA AKUI, SAYA MEMANG RASIS TAPI RASIS SAYA TIDAK MENJURUS KEPADA PENGANIAYAAN TERHADAP KAUM LAIN DAN AGAMA LAIN.

TUDUHAN INI PALING BANYAK DATANG DARI BANGSA…MAAF !!! BANGSA SAYA TIDAK TAHU TETAPI MEREKA CAKAP MENGGUNAKAN BAHASA MELAYU, NAMA PUN SERUPA DENGAN MELAYU DAN SAYA YAKIN, NAJIS MEREKA COMFIRM ADA MOLEKUL SAMBAL BELACAN, CENCALOK ATAU BUDU.

JADI ADAKAH MEREKA MELAYU? SAYA RASA MUNGKIN YA, MUNGKIN TIDAK. MEREKA ADALAH MANUSIA YANG TIDAK ADA IDENTITI, TIDAK ADA JATI DIRI DAN TIDAK PERNAH KENAL TENTANG BANGSA-BANGSA YANG HILANG
IDENTITI SEHINGGA GAGAL MEMPERTAHANKAN AGAMA SENDIRI IAITU ISLAM.

KERANA APA? KERANA GOLONGAN INI TIDAK PERNAH BERJALAN, TIDAK PERNAH MELIHAT RANTAU ORANG DAN KURENGGGG MEMBACA BAHAN BERILMIAH (SAYA INGAT HARAKAH PUN DEPA TAK BACA, APATAH LAGI UTUSAN).

DALAM KEPALA MEREKA, KALAU SAYA TULIS PASAL JATI DIRI MELAYU, SAYA DICOP SEBAGAI PENULIS UPAHAN UMNO TAPI YANG ANEHNYA, BILA SAYA SELITKAN SEMANGAT AGAMA KITA, TIDAK PULA MEREKA KAITKAN SAYA DENGAN PARTI PAS HE,,HE,,HE

——————————————————————————————————-

Karangan dari sahabat yang saya gelarkan, Faizal National Treasure (Dalam artikel kali ini, mesti dia aktif dalam ruangan komen, dia moderator jadi silalah berhubung dengan beliau)

“ Dengar sini kawan kawanku sekampung, aku berharap, janganlah hendaknya, ada manusia seperti ini di tanah air kita, kerana, manusia yang seperti inilah yang akan merosakkan keturunan kita, ya… memang bangsa kita masih muda dan masih lemah, aku tak peduli itu semua…harapan ku hanyalah, kita sesama bangsa, bersatu padu lah hendaknya… “ P.RAMLEE… (SARJAN HASSAN) 1958.

 

1.Teuku Zakaria bin Teuku Nyak Puteh bin Teuku Karim, jika disebut akan namanya ini, pasti ramai generasi muda kita tidak berapa kenal dengan nama agung ini, tapi jika disebut P.Ramle, dari tokwan sehinggalah ke cicit wan pon semua kenal akan insan agung teristimewa ini.

2. Tentu para pembaca hairan, kenapa dan apakah sebabnya artikel ini ditulis. Apa kaitannya dengan blog Military of Malaysia ini?

3. Di sini tuan tuan pembaca sekalian, saya ingin mengajak tuan tuan semua mengkaji dan menilai setiap lakonan dan penceritaan seniman ini yang pada hemat saya kebanyakan penonton peminat P.Ramlee ini hanya untuk menonton dan menghiburkan diri sendiri atau keluarga.

4. Tetapi sedar atau tidak, seniman ini sebenarnya mengajar kita pelbagai erti rencah hidup yang sememangnya kita hadapi pada zaman sekarang ini. Apa yang tersurat dan tersirat dalam mesej yang disampaikan kepada kita khususnya bangsa Melayu telah lama di kaji oleh beliau dan terbukti pemikirannya ini mendahului zaman!

5. Pelbagai versi berkenaan dengan seniman ini telah di perkatakan oleh pelbagai peringkat dan komuniti. Namun ia tetap penuh misteri, mistik sehingga mengangkat insan ini terus di puja di sanjung hingga kini.

6. Perwatakan aneh, suara merdu, kata kata berfalsafah dan dicampur dengan unsur ketuhanan menyebabkan kadang kadang pemikirannya melepasi jangkauan pemikiran masyarakat ketika itu.

7. Ia memiliki segala galanya yang perlu ada bagi setiap insan kreatif dan bestari dan menggunakan kreativitinya untuk keperluan masyarakat.

8. Diiktiraf sebagai anak Melayu pemikir (Whole brain thinker) melalui kehebatannya berkarya dan telah membuktikan kebolehannya memimpin walau hanya di dalam filem.

9. OK, berbalik kepada pemikiran seniman ini yang mendahului zamannya, saya mulakan dengan filem SARJAN HASSAN 1958. Sudah 55 tahun rupanya filem ini. Petikan dialog di atas diucapkan 55 tahun yang lampau yang menyeru agar bangsa Melayu bersatu dan tidak menjadi tali barut penjajah.

10.Memang bangsa kita masih muda, tetapi kita jangan pedulikan itu semua. Mesej bersatu di utarakan dalam dialog ini.

11.Filem SENIMAN BUJANG LAPOK 1961 (sudah 52 tahun) dialog yang berbunyi begini : “Hoi, ini wayang gambar bikin ka? (sudin)..nama saja orang Melayu..budi bahasa pon tak tau..panggil orang hoi hoi hoi…
(jaga Singh)….. tengok banggali ni bahasakan kita laa,, memang betul apa dia cakap… panggil orang hoi hoi hoi, bahasa menunjukkan bangsa tau..(Ramlee)..”

12.Mesej yang cuba disampaikan ialah bagaimana bahasa itu mencerminkan suatu bangsa iaitu Melayu. Suatu bangsa yang unggul mempunyai bahasa dan tuturkata
yang amat sopan dan bererti. Saya juga merujuk kepada satu puisi mengenai bangsa Melayu iaitu “Melayu itu menegur pun ia sopan.” Harap forumer lepas ni pun bersopan laaa…. Hehehehe.

13.Filem SEMERAH PADI 1956 (sudah 57 tahun) menceritakan sebuah negeri yang mendaulatkan undang undang islam dalam pemerintahannya. Arus pemikiran seniman ini berkonsepkan ketuhanan dan menerapkan budaya Melayu yang agak pekat dalam kehidupan seharian. Dialog…“Dari hidup bergelumang dosa, biar mati dijilat nuraka”, Teruna mengeluh kesal di hadapan sahabatnya Aduka.

14.Dengan parang di atas kedua telapak tangannya, Teruna (P. Ramlee) menyerahkan nasibnya di tangan Aduka (Nordin Ahmad) ketika menyatakan pengakuannya; berzina bersama Dara. Mesej yang diutarakan ialah bagaimana adab sopan bangsa Melayu itu di jalinkan bersama kepatuhan beragama yang tinggi dan nilai kejujuran serta merendah diri bangsa di zahirkan dengan kekesalan melakukan satu dosa dan sedia menerima hukuman.

15.Zaman sekarang? Payah hendak jumpa orang yang mudah mengaku salah dan silapnya. Selagi boleh lawan, lawan la, peguam kan banyak.

16.Filem IBU, keluaran 1953 (Sudah 60 tahun) menceritakan seorang anak yang patuh pada ibunya dan guru muziknya tetapi gagal dalam hidupan akibat terpengaruh dengan wanita penghasut sehinggakan ibu dan gurunya sanggup berkorban demi menyantuni hati dan perasaan anaknya.

17.Mesej filem ini digarap baik oleh Teuku Zakaria sebagai satu filem yang menunjukkan budi bahasa orang Melayu yang diajar oleh keluarga sejak kecil iaitu menghormati seorang guru (Muzik) yang berjaya melatih anak muda itu sehingga berjaya.

18.Namun oleh kerana hanyut dalam dunia glamor dan pengaruh wanita, maka segala budi bahasa itu turut hanyut dan sehingga menderhaka pada ibu dan gurunya.

19.Apa yang hendak disampaikan ialah, pemikiran Teuku Zakaria ini telah dapat melihat dan membayangkan bahawa 60 tahun selepas filem ini, wujud betapa ramai anak muda Melayu kita yang derhaka pada keluarga dan sekarang ini ramai yang telah terpesong dalam hidup dan gagal menjadi anak yang berguna untuk
negara.

20.Jika derkaha pada Sultan atau Pemerintah.. bagaimana pula?

21.Filem HANG TUAH keluaran tahun 1956 (sudah 58 tahun), filem Hang Tuah antara filem yang amat saya minati.

22.Dialog dialog yang penuh dengan patriotisme Melayu dan taat setia pada pemerintah serta dialog setia kawan antara 5 Hang bersaudara.

23.“Jika ku tau abang Tuah masih hidup, tidak akan ku lakukan semua ini bang Tuah…”, “Jebatkah yang bersalah? Atau aku kah?”, “ Ampun Tuanku.. Sembah Derhaka patik berikan.. Jika pacal Hang Tuah masih hidup.. apakah tuanku akan maafkannya?”

24.“Apa? Tuah masih hidup? Jika sebesar gunung sekalipun, beta akan maafkannya..” Betapa indahnya bahasa yang diguna walaupun dengan nada yang agak marah dan nada kekesalan dari watak watak tersebut. Garapan Teuku Zakaria pada dialog ini disertai dengan mainan emosi dan mimik muka berjaya menyampaikan mesej mesej berikut kepada bangsa Melayu kita…

25.Dialog pertama : dari Hang Jebat menyaksikan bahawa tindakan derhaka kepada pemerintah itu adalah bersebab tetapi kerana sebab itu datangnya dari fitnah, maka akibat yang harus ditanggung adalah besar.

26.Oleh itu wajarlah kita menyiasat apa jua berita yang datang agar tidak di pecah belahkan oleh musuh musuh kita. Kelak buruk padahnya.

27.Dialog kedua : penyesalan dari Hang Tuah kerana terlampau taat setianya kepada pemerintah, (zaman sekarang dipanggil arahan / perintah) maka saudara sendiri terkorban.

28.Jelas menunjukkan bahawa taat setia orang Melayu pada pemerintah sebenarnya bagai isi dengan kulit.

29.Menunjukkan sesungguhnya Melayu itu amat setia dan mengikut perintah serta mudah memberontak jika diganggu gugat.

30.Dialog seterusnya memperlihatkan bahawa, di atas taat setia rakyat kepada pemerintah, maka pemerintah juga sanggup memaafkan rakyat jika rakyat itu benar benar berkhidmat untuk negara dan memperlihatkan kuasa pemerintah itu adalah luas.

31.Maka seharusnya bagi bangsa Melayu itu sendiri khususnya, pemerintah adalah ketua bagi segala-galanya dan jika kita taat setia, tidak mustahil jasa jasa kita akan dihargai walaupun telah tiada.

32.Filem LAXMANA DO RE MI 1972 (sudah 41 tahun) merupakan filem terakhir Teuku Zakaria. Dialog : “Wahai Bangsi hikmat.. kau butakanlah mata kedua dua kawanku..”

33.Dialog sewaktu 3 laxmana membawa pulang puteri kerajaan Pasir 2 butir. Mesej dialog ni menunjukkan bahawa, jika kita mempunyai suatu kuasa dan mampu merubah sesuatu keadaan, maka ia akan menjadi bala jika kita menyalahgunakan kuasa yang ada. Mesej menyeru orang Melayu agar jangan salah gunakan kuasa
yang kita ada selama ini.

34.”Tok Moh.. apa punca penyakit tuan puteri ni?” “ Kurang Vitamin C” : Situasi perbomohan yang  ditunjukkan oleh filem ini mempunyai nilai paling estetik bagi saya.

35.Tidak dinafikan apa apa jua penyakit yang datang, tok bomoh la… yang akan dicari dulu sememangnya kita masih mudah mempercayai ilmu ilmu mistik traditional Melayu yang telah sebati dengan darah bangsa kita, tetapi Teuku Zakaria menyelitkan unsur perubatan moden dalam kaedah traditional perbomohan dengan menyatakan punca tersebut datang dari kurangnya Vitamin C! Pernahkah tuan tuan berjumpa bomoh dan nyatakan bahawa penyakit tuan berpunca dari kurangnya Vitamin C? bukan di sampuk hantu jepun artikel lepas? Hihihiihi ?

36.Menerusi Filem PENDEKAR BUJANG LAPOK 1961, (sudah 52 tahun) “Pak Abu.. ni huruf apa? Yang ini JIM.. ada satu mata di bawah.. yang ini matanya di atas.. apa kah dia?” oooooo itu pakcik tau tu… itu huruf M… Itu bukan huruf M, tu huruf Ha… (hahahahahahahah)

37.Hakikat bangsa Melayu itu (huruf M) sememangnya suka gelakkan orang lain jika ada sesuatu kesilapan yag dibuat. Garapan sikap bangsa Melayu yang suka mengejek (realiti) orang yang mahu belajar memperlihatkan pada waktu itu ilmu pengetahuan adalah amat daif dikalangan bangsa kita.

38.Beliau mengkaji fenomena dan masalah buta huruf dalam kalangan bangsa Melayu ketika itu walaupun sewaktu ingin menuntut ilmu pendekar, namun akhirnya mereka terpaksa belajar mengenal huruf setelah gagal menulis mantera yang diajar oleh Pendekar Mustar.

39.Kerana kegersangan ilmu, maka penduduk di kampung Pinang Sebatang menderita ditindas sekumpulan samseng (Ahmad Nesfu / Syarif Dol / A.Rahim) yang memonopoli perusahaan perahu yang menjadi pengangkutan awam untuk menyeberangi ke dunia luar.

40.Itu baru menuntut ilmu pendekar.. jika sekarang ini ingin menuntut ilmu seperti itu.. berapa ramai anak Melayu kita gagal dalam tulisan jawi kitab?

41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”

42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.

43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.

44.Filem ANAKKU SAZALI 1956 (sudah 58 tahun)…Panjang lagi nak ulas tapi saya pendekkan kepada mesej sahaja. Yang Penting tuan tuan pembaca sekalian sudah hafal cerita cerita Teuku Zakaria ni… ok… sekarang.

45.Mesej yang disampaikan kepada kita ialah, sifat seorang anak yang dimanjakan sangat sangat akhirnya memakan bapanya sendiri. Kegagalan institusi keluarga Melayu khususnya zaman sekarang ini menampakkan apa yang Teuku Zakaria terjemahkan di dalam filem ini telah berlaku. Ramai kan? Anak muda kita keras kepala? Kurang ajar? Samseng? Biadap?

46.“Bapak yang bersalah di atas hal ini, hehehe.. jika dahulu bapak tampar Sazali begini,, tentu Sazali tidak akan jadi begini, tapi sekarang Sazali sudah besar.”

47.Filem 3 ABDUL 1964 (sudah 49 tahun. “Dunia dunia… meniaga orang lebih untung dari meniaga unta..” WOW…Di dalam scenario ini memperlihatkan bahawa, suatu individu yang kaya, mampu membeli apa sahaja

48.Jika ber wang.. dan satu manusia yang lain boleh berjual beli hamba mengikut harga yang dia suka. Nampak jelas bahawa, sesuatu bangsa itu jika cerdik tetapi tamak dalam tindakan akan menyebabkan maruah dan harga diri tergadai.

49.Malah akan di permainkan dan di perkotak katikkan dalam urusan dunia jika maruah tergadai. Mesejnya jelas supaya jangan tergadai walau bijak berpolitik, kerana tamak, tuan tuan mungkin tergadai tanpa di sedari.

50.Filem MADU 3 1964 (sudah 49 tahun)…“Emmm… bapak.. baik betul tuan Jamil tu ya…”, “Ya.. baik…. Baik ada makna tu…” Hehehe Tuan Jamil… watak pandai berbini, penuh dengan tipu helah dan dapat support dari pak mertua bini tua.

51.Bagaimana taktik muka manis dan lemah lembut tutur bicara mencairkan hati seniwati Sarimah.

52.Bagaimana Teuku Zakaria memperlihatkan budaya lemah lembut Melayu itu dalam tuturkata bagi memikat hati Sarimah, dan bagi orang tua seperti watak ayah Sarimah itu dapat membaca isi hati tersirat dari Tuan Jamil.

53.Memperlihatkan betapa tingginya nilai budaya Melayu itu penuh dengan sopan dan berlapik dalam menzahirkan hasrat di dalam hati.

54.Filem LABU LABI 1962 (sudah 51 tahun) : “Er.. labu labu….agak agak laa kan.. ko nak jadi apa laa…” “Emm.. kalu aku laa.. aku nak jadi tarzan…”

55.Mesej yang disampaikan memperlihatkan kedua orang gaji Hj Bakhil ini kuat berangan angan, nak jadi itu dan ini dan akhirnya semua gagal.

56.Teuku Zakaria menyindir pemikiran orang Melayu yang suka sangat berangan angan dari dulu hingga sekarang dan tidak mahu berusaha menjadikan ia realiti. Sepadanlah dengan peribahasa angan angan Mat Jenin.

57.Ia cuba membuka minda Melayu agar berusaha dan jangan berangan angan walaupun susah dan janganlah hanya bergantung harap kepada keselesaan yang kita sedia ada sekarang ini kerana keselesaan ini mungkin akan hilang suatu hari nanti.

58.Hm…. Rasa rasa ulasan ni yang terakhir untuk saya kupaskan tentang pemikiran mendahului zaman Teuku Zakaria.. Tak larat nak open dvd dah…kaji setiap satu dialog..hihihihi. Filem terakhir untuk di kupas ialah filem : NUJUM PAK BELALANG 1959 (sudah 54 tahun).

59.Dialognya begini : “Bagitau rakyat jelata… Kita beroleh kemenangan yang ke EMPAT (3+1)…” Babak menunjukkan rakyat berpesta apabila skorbod kemenangan Negara Beringin Rendang berubah dari nombor satu kepada dua kepada tiga.

60.Memperlihatkan seolah olah rakyat pandai mengira matematik tetapi hakikatnya apabila skorbod keluar nombor 3+1…? Kelihatan rakyat membilang jari jari dan menggaru kepala lantas bersorak tanpa usul periksa asalkan kemenangan telah terhasil.

61.Satu fenomena kemenangan yang tidak dijangka tetapi kerana sifat nombor itu gagal diterjemah , maka rakyat hanya tahu melompat kegembiraan.

62.Beliau mengkritik kelemahan bangsa Melayu itu di dalam matematik dan hanya tahu bersorak kegembiraan sahaja. Beliau menjelaskan secara terang tentang lemahnya matematik dikalangan orang Melayu sejak 54 tahun yang lalu yang memerlukan satu perubahan paradigma dalam membudayakan matematik sebagai satu subjek pilihan Melayu.

KESIMPULAN PENULIS, FAIZAL :

Adalah wajar gaya pemikiran dan kecenderungan Allahyarham sewaktu berkarya dikaji dan didedahkan kepada umum. Selain silent reader termasuklah para pengkaji patriotisme alam Melayu, kajian itu juga boleh dimanfaatkan oleh para forumer blog MOM khususnya orang Melayu Islam.

Mesej 20 filem di atas adalah antara yang sempat saya kaji dan fahami maksudnya. Walaupun ada lagi filem yang menyimpan soal patriotisme Melayu di dalam penceritaannya, maaflah saya tidak dapat habiskan semua.

Maklumlah artikel ni pun dah panjang sangat, letih pula forumer nak baca dan kaji.
Namun begitu Allahyarham telah mengajar kita erti sebenar bangsa Melayu itu. Nilai nilai estetika yang diserapkan dan di siratkan dalam filem sebenarnya mengajak kita untuk berfikir siapakah kita sebenarnya. Di mana letaknya kedudukan bangsa kita di negara tercinta ini.

Bila masanya untuk kita bangkit… Apa sebenarnya yang tersembunyi dalam jati diri kita… siapa ketua kita sebenarnya…dan bagaimana nasib bangsa kita selepas ini.

Dikesempatan ini saya ucapkan jutaan terima kasih kepada Tn. Hj. Shah Paskal selaku pemilik blog MilitaryofMalaysia.net kerana menyiarkan artikel artikel saya selama ini dan setelah saya berjumpa beliau saya telah mendapat suntikan baru dalam penulisan blog.

Satu pertemuan bermakna antara dunia mistik dan military. Serta saya melihat wadah perjuangan bangsa kita bukan hanya terletak pada military sahaja tetapi jatidiri bangsa itu sendiri yang akan menjadi tulang belakang kestabilan negara.

Andai ku terbuang tak diperlukan..
Andai aku disingkirkan..
Namun hati rela berjuang..
Dengan cara sendiri
Demi blog ini… hehehehehehe
(sudirman…)
Sekian, Terima Kasih.

Faisal 9W2WBT. 28 Disember 2012 @ 3.50am.

Comments

 1. says

  saya kagum dengan intipati blog ini secara amnya.. Saya nak respon bagi no. 34 n 35. He3.. saya dah jumpa tok bomoh yang bagitau apa yg betul2 sakit kita.. bukan tersampuk semata.. he3…

 2. xeela says

  indon oh indon..hidup mu sentiasa merempat..hidup mu sentiasa membuat onar..hidup mu sentiasa menagih mengemis..hidup sentiasa gelandangan..
  indon oh indon…indon yg maling..kuang2..bibik..oo bibik…supir..oo supir…cuci jamban idon..angkat sampah indon..mop lantai indon..huahua..
  indon oh indon ..lagi ko x sedar..!!merempat d negara ku..muka mcm selipar jepon..mencari rezki d negara aku juga ko ya pak?ya ibuk??

 3. xeela says

  eyy jojon..apa mslhnya kalo dia nk tulis bangsa melayu..dia punye tulisan pemikiran suka ati die lah..kalo x nak baca sudah..en syah o en faisal x paksa srh ko baca pon..huahua..kalo ko nk..ko buat blog ko sendiri..pastu..cerita la apa ko nk crita..x yah menyalak ..mengiauuu di sini..

 4. xeela says

  bila berok PKR nak back up parti mereka..pelbagai manifesto di bangkit kan..hahaha..yg lawak nya..manifesto bukan janji..woiii…abih tu ape gune nye..nak jwb mcm ni ker??”saje jer nk tarik undi’..kah3 lembu pn x nak undi ko la..” u ulang i saman u” ape ke mende nye tuuu…melalak mcm org x dak tamadun jer..dah tu..5 thn pegang itu selangor,,,ape yg rakyat selangor dpt??dapat trn naik mhkamah byk la..nak buat tuntutan…hadoiiiiiyaiii..kesian la sama itu puak..habis modal la tuuu..

 5. xeela says

  kenape anda x pandai mengeja MELAYU??kenape anda mengeja nya mulayu??kalo ko kato umno tu perompak wang rakyat..abih tu DAP PKR PAS tu ko nk beri title ape utk diorang erk??PARTI DARI LANGIT KER???mintak maaf yer…kerajaan dah pimpin negara selama 55 thun..in sha ALLAH 56 thun utk tahun ini..xde yg sempurna oii…sekurang2 nya kami ni aman damai hidup d bawah kempimpinan yg ada…engko tu dr negara mana erk??buat onar je dekat blog nih..huhh

 6. xeela says

  hahaha..parti anak beranak..lawak tahap gaban bile dengar parti anak beranak..haduii..ade lagi yg bute hati ..bute mata dok skong parti seumpama itu..

 7. xeela says

  pak mustafa..apa lagi yg kamu mau sih…udah2 la tu..lebih baik anda tanya pada diri anda sendiri kasus nya..huahua..jaga negara pak mustafa sendiri kan lebih elok…waduh2

 8. xeela says

  setuju dengan pandangan shahpaskal…apa perlu kita salahkan kerajaan sekarang…??huhuhu..tepikeykah anda…”kerajaan baru” boleh ker MEMBERI seperti kerajaan yg sedia ada sekarang??hehehe..x sanggup nk duduk d bawah kerajaan yg x pasti hala tuju..huhuhuhu…syukur dengan kerajaan yg ada sekarang

 9. xeela says

  setuju ngan sabahan..yg c biar betol ni..cuba ko fahami dan baca blk apa yg sabahan ni ckp..iya..kami d sabah n sarawak dipanggil bumiputera bg yg bukan melayu..dan x semetinya bumiputera itu islam..betull x dinafikan..kami memang bumiputera sabah n sarawak..tapi semangat kami untuk negara..sama mcm org melayu jugak..kami sayang negara malaysia..kami tetap pertahakan negara malaysia..di borneo pun kami bersatu di bawah satu pegangan agama ISLAM..kami menghormati agama2 lain yg turut wujud..kami junjung / hormati YDPA ..kami x mempertikaikan hak org melayu..kerna kami x pernah merasa d anak tirikan d bawah persekutuan malaysia…jadi…garapkan jati diri lebih dlm diri anda sblm mempertikaikan prinsip org lain..bagi aku..betul kate sabahan,,lbh baik menzalimi musuh agama & bangsa dr agama n bangsa dzalimi org lain..^_^

 10. xeela says

  agree ngn starwar…malaysia dibentuk dr pelbagai suku kaum..cth d ngr saya..sarawak..kami hadir dlm pelbagai kaum..kawen campur pn byk..tapi agama islam tetp jd pegangan…saya sendiri pn bkn tulen berbangsa melayu..kerna ibu n ayah kawen cpr..dari dua kaum..lain adat..lain bahsa..tapi satu agama..apa yg penting semangat n jati diri perlu ada ada dlm dr..malaysia ini perlu kita pertahankan walaupn kita dtg dr pelbagai kaum..

 11. copas says

  :) kita ada masalah komunikasi yang serius. “kita” as masyarakat Indonesia dan Malaysia yang serupa tapi tik sama, bisa saling mengerti tapai bisa pula salah menangkap makna.

 12. copas says

  apakah Malaysia tidak mempunyai pesawat counter-insurgency? kejadian pemboman pasukan Sulu dg F18 itu jadi bahan tertawaan dan pertanyaan akan kemampuan Malaysia dalam menghadapi perang gerilya.
  Menggantikan Bronco yang harus pensiun TNI AU membeli Super Tucano, demikian juga Piliphina. Kedua negara ini sadar akan kebutuhan pesawat co-in karena mempunyai pengalaman panjang dengan perang gerilya. Jangan sampai berbilyun dollar habis untuk kapal selam dan pesawat tempur canggih sementara kebutuhan pesawat praktis untuk counter-insurgency diabaikan.
  Belasungkawa untuk semua yang meninggal di kedua pihak dalam kasus Sabah

 13. akudtgdrpantek says

  …tapi pantek ado satu punat yo!!!!tokan punat ni tebukaklah rahsia nun arab tu!!!selamat beramallll!!!!!!kihkihkihhhhh

 14. pang5kundur says

  saudara jak.. jangan berkecil hati dengan panggilan Indon.. kerana ia semata-mata merujuk kepada Indonesia.. bukan maling, pariah atau apa gelaran yang merujuk kepada darjat yang bawah/rendah.. ia sekadar kependekan dari ayat yang penuh..
  begitu juga kami di sini memanggil orang2 Bangladesh dengan Bangla.. orang2 Melayu Thai di panggil Siam..
  yang penting kita sesama usah saling hina menghina.. respon dari sebelah sini yang agak kasar kerana wujudnya provokasi dari sebelah sana (dipercayai).. berdasarkan tulisan/ejaan.. atau mungkin sahaja wujud elemen batuapi yang senantiasa menunggu peluang utk sentiasa menghancurkan umat melayu di nusantara ini..

 15. pang5kundur says

  benar apa yang dikatakan oleh akudtgdr****** di atas.. mohon forumer Indonesia meneliti kes2 (kasus) yang membabitkan penderaan.. siapa yang membuatnya.. bukan kalangan orang melayu/islam… tapi bangsa yang juga menjadi musuh kamu di sana..
  rata-rata majikan melayu melayan amah Indonesia seperti keluarga.. kerana saling berbahasa melayu dan juga beragama islam..
  saya punya seorang teman di Riau, seorang pemegang PhD dari unverisiti di sini, kami sering berbincang mengenai nasib dan masa depan orang2 melayu di sana.. dan yang cukup melekat di hati adalah kata-katanya iaitu bangsa **** adalah musuh nombor 1 kami di indonesia.. kita ini di sebelah sini mempunyai musuh yang sama bang..” …

 16. akudtgdrpantek says

  KEPADA SEMUA WARGANEGARA INDONESIA YANG BERTUHANKAN TUHAN YANG ESA.! AKU MENGAJAK KALIAN SEMUA UNTUK MENGGUNAKAN HATI DAN AKAL YANG WARAS DAN TIDAK MENGIKUT HAWA NAFSU SEMATA MATA. DI SINI AKU PERHATIKAN PUNCA KEPADA WUJUD PERASAAN BENCI YANG AMAT SANGAT WARGANEGARA INDONESIA TERHADAP KERAJAAN MALAYU MALAY-SIA IALAH KERANA KEZALIMAN YANG MELAMPAU TERHADAP WARGANEGARA INDONESIA DI MALAY-SIA. PADA AKU SECARA PERIBADI, PERKARA INI DIDALANGI DAN DILAKUKAN OLEH BANGSA “BUKAN MALAYU” DI MALAYSIA UNTUK MEMBURUKKAN KERAJAAN MALA-YU MALAY-SIA, SUPAYA KITA YANG SATU KEPERCAYAAN KETUHANAN INI BERTELAGAH DAN MEMBENCI SESAMA KITA.MATLAMAT MEREKA IALAH SUPAYA HUBUNGAN INDONESIA DAN MALAY-SIA PANAS,DAN MUDAHLAH BAGI MEREKA MENJAJAH KITA DARI DALAM,SEPERTIMANA SINGAPURA DAHULU HINGGA KINI. CUBA KITA DIAM DAN FIKIRKAN KENAPA KUMPULAN PELAKU KEZALIMAN ITU MENYEBARKAN VIDEO RAKAMAN YANG MEREKA LAKUKAN, APA TUJUAN MEREKA BERBUAT DEMIKIAN SEBENARNYA? SIAPAKAH DAN BANGSA APAKAH YANG MENGEPALAI AJEN AJEN YANG MEMBAWA MASUK WARGENEGARA INDONESIA KE MALAY-SIA INI? DIAM DAN FIKIRKAN!

 17. Jak says

  Mantap tuh bro.. NGO non muslim itu Bendera. Sebenarnya sudah saatnya ini negara digabung jadi NUSANTARA. Jadi tidak saling curiga dan termakan hasutan.

 18. Jak says

  Sedikit kalau cuma Johor tuntut Riau.. Riau pun tuntut yang lebih tua lagi Melaka yang berkuasa atas Johor dan Temasek !!! Lebih baik tuntut yang lebih tua lagi.. Bawahan SRIWIJAYA, DHARMASRAYA DAN MAJAPAHIT.. Itu akan balik ke Indonesia dan itu NUSANTARA yang lengkap dan utuh !!! Bukti orang Pulau hijrah ke semenanjung itu ya.. Bro Shah, Lt Adnan, Commodore.. Kalau saya ni keturunan Melaka bantu Mataram kepung Belanda di Batavia. Ade lah saya tesinggung di panggil Indon tp bagaimana lg, sukalah bikin rasuah sedikit disini.. Maaf Shah.

 19. Jak says

  Aku ni malah mau tuntut Malaysia seluruhnya.. Kau itu kan keturunan Jawa.. Aku ni keturunan Melaka yang kepung Batavia dari zaman Mataram.. Jadi aku tuntut ini Negara Indonesia dan Malaysia digabungkan tanpa pertumpahan darah. Jadi kau tidak usah capek2 dan curi itu budaya yang ada di Indonesia. NUSANTARA aku namakan ini negara !!!!

 20. faisal says

  setuju dgn apeng…. awal permulaa p.ramlee, director semua dari india… L krishnan, b.n rao, dn ramai lagi. company plak mula mula dari cathay keris, shaw brothers dan terakhir malay filem production. pas tu zaman gelap… timbul pula sabah filem production tp tk bertahan lama…
  trima kasih komen tuan apeng…… senyap terus artikel panas ni sejak post terkini hahahahahah
  tu yg ada forumer cakap anti klimaks hahahahaha lawak sungguh…

 21. apeng says

  salam, mahap. tp tak semua movie yg dinamakan tu hasil buah tgn p.ramlee.. ada yg p.ramlee hanya pelakon saja… tp, betul, filem2 lama zaman p.ramlee byk isi dan banyak yg masih relevan sampai sekarang,

 22. tuah says

  indon kalau maju buat la website atau blog sendiri… ini asyik menumpang di blog malaysia.. kerja pun dah la menumpang di malaysia.. ini yg korang cakap indon tu hebat… bodoh ada la

 23. tuah says

  kalau ada bukti sila kemukan kat pihak berkuasa, jgn kencing kuat.. tak pun passkan bukti2 tu dekat org sepatut nya..

 24. Commodore says

  Jom kita pi cari emas, bro.
  Manalah tahu kot2 kita dapat banyak emas mungkin ramai yg sayang kat kita.
  Huhuhuhu!

 25. m s says

  penceroboh dengan senjata tidak sampai 100 di LD itu pun tidak boleh hendak counter dengan cekap dan cepat kah?… berapa lama lagi hendak di kepung saja?… jika komando indonesia atau komando singapura tidak tahu lah…

 26. daeng says

  pandai2 buat andaian, kalau dah malas nak belajar jawi, jgn salahkan org..masing2 ada inisiatif sendiri nak belajar,.macam kaum cha ya nun alif, still belajar jugak huruf diorang, bahasa diorang. takde pulak nak salahkan org lain..

 27. Jeph says

  btol lah..tni die bg video taekwando..atm bg tarian perang PARA..mana lah sama..tarian perang je pun..tni ade x tarian perang??

 28. Nonama says

  Salam En Faisal,
  Dibwh nie ada 1 artikel yg saya ada simpan dari tahun 2008 lagi (saya simpan dlm personal pc sbb byk yg tersirat dari yg tersurat).. mungkin bole bagi tambah perisa sikit. Credit to empunya blog dibwh (x sure wujud lagi ke tak)

  [analisa file2 p ramlee dibawah dikaitkan dengan kejadian hari ini….filem sindir sindiran, yg tak dimakan zaman]
  P.Ramlee had told us long before… even Lingamgate ?
  by Motro
  Do-Re-Mi, salah satu cerita yang saya tak jemu tengok. Babak yang paling menarik ialah bila doremi masuk rumah nak jual berus gigi tapi pakaian bukan main cantik dengan kot, tali leher dan kasut kilatnya. Tapi pakai topeng mata macam penyamun. Lepas itu, tuan rumah kena paksa membeli.
  Memang sinonim dengan situasi sekarang. Maksud yang tersirat ialah doremi itu orang berniaga tetapi berniaga macam penyamun, paksa orang beli dan bayar walaupun orang itu tak perlukan barang itu.

  Banyak terjadi sekarang….Laporan audit negara tahun 2007, begitulah keadaannya. Barang yang tak perlu, pun dibeli, kemudian dengan harga mahal pula tu. Barang yang murah, boleh jadi berkali-kali ganda mahalnya. Barang yang langsung tak diperlukan, tapi dibeli hanya sebab nak memuaskan hati penyamun yang bertali leher dan berkot itu.

  Siapa penyamun dan siapa yang kena samun.
  Penyamunnya ialah kontraktor pembekal dan pegawai yang meluluskan tender itu.
  Yang kena samun ialah rakyat, duit pembayar cukai lah, duit budak-budak sekolah. Patutnya duit itu boleh buat belanja budak sekolah ke, bantuan buku ke, bantuan makanan ke, tapi masuk poket penyamun
  Kemudian, dalam ‘scene’ yang sama, ada pula watak polis. Siapa polis itu?

  Hebat betul P.Ramlee mengintepretasikannya. Beliau mungkin telah lihat perkara begitu dalam zamannya, sebab itu filemnya masih sinonim dan tak jemu ditengok, dan penyamun penyamun itu masih berleluasa sampai sekarang dan ada yang dapat perlindungan pula itu.

  Cuba pula kita lihat 3 Abdul…tuan penasihat ada macam macam-macam. Tapi kalau silap pilih, penasihat yang paling bijak pun boleh jadi macam sangkar perangkap monyet. Silap haribulan perangkap makan tuan . Tuan penasihat memang dah tetapkan 25% dalam tiap urusan. Modal dia, bagi idea saja, air liur saja. Begitulah sekarang, tiap urusan memang dah ada ‘25%’ itu untuk orang tengah.

  “Kalau marah nanti kena jual”. Itulah syarat utama dalam perjanjian 3 Abdul dengan Saddiq Sigaraga. Apa maksud P.Ramlee itu. Apa kena-mengena dengan orang marah.

  Orang marah ialah orang yang gagal mengawal emosi mereka. Orang marah telah ditiupkan dengan api kemarahan oleh syaitan. Kelemahan nya akan terserlah. Hanya orang bijak saja dapat memanipulasi kelemahan ini. Setengah orang, bila melihat orang marah,dia jadi takut atau cuba menenangkan orang itu. Tapi manipulator akan ambil kesempatan sebab orang tengah marah lah paling senang kena provok. Orang marah lah akan buat tindakan bodoh, cakap yang tak senonoh dan senang lah manipulator masukan dia dalam perangkap monyet dan jual dekat restoran eksotik. Dalam 3 Abdul, jadi hamba lelongan.

  Ini banyak jadi dalam politik. Ada seorang yang bertaraf menteri, yang dulu tugasnya mengawal kegiatan kongsi gelap kelas pertama, sebab marah fasal isu ketuk ketampi dan tersalah cakap pasal pelancong negeri Hang Li Po terus kena tukar mengawal kegiatan samseng di sekolah. Jauh sangat turun nya.

  P.Ramlee telah beritahu fasal pentingnya Emotional Quotent dulu lagi. Walaupun istilah EQ belum lagi ada masa itu. Hingga untuk perkara baik pun mesti dijaga EQ itu. Lihat semasa 2 Abdul itu ditemukan dengan isteri masing-masing, Abdul Wahib menyergah, supaya mereka mengawal perasaan dan perlakuan.

  Alibaba bujang lapuk, penyamun boleh bawa berpakat, tak ada masalah, asalkan pandai. Boleh buat-buat macam kena rompak, lepas itu claim insurance. Penyamun zaman Ali Baba Bujang Lapuk pun ada persatuan. Samalah macam sekarang, ada macam-macam persatuan dan institusi yang menyamun duit rakyat. Ada macam-macam projek yang kononnya menjaga kepentingan rakyat, tapi sebenarnya nak diagih-agihkan peruntukan kerajaan itu sesama mereka.
  “kalau awak berani mencari lain penyamun, seluruh persatuan penyamun akan mengambil tindakan”
  Banyak yang tersirat dalam dialog filem itu sebenarnya.

  P.Ramlee dah bagitahu penyakit-penyakit orang Melayu lama dulu. Sekali lagi, kita buat silap,tak pandai nak ambil iktibar yang disampaikan P.Ramlee 40 tahun dulu dan selama 40 tahun itu lah kita hanya pandai gelak bila lihat komedi sinis P.Ramlee di TV tapi tak pandai menilai.

  P.Ramlee memang genius, belum ada lagi filem Melayu sekarang ini yang dapat mengetengahkan isu isu orang Melayu secara sinis dalam panggung wayang…atas layar perak. Sebagai orang seni, P.Ramlee cukup sensitif dengan masalah masyarakat Melayu masa itu. Kehebatan beliau terletak pada bagaimana beliau menceritakan kisah Melayu dengan analogi yang halus sekali. P.Ramlee menggunakan adab Melayu yang suka beralas bila bercakap, tapi menerusi medium filem. Filemnya sarat dengan mesej.

  Nujum Pak Belalang, nasib negara ditentukan dengan pertaruhan dan ego si Sultan.
  Pertaruhan…perjudian..dah tentu ada taukehnya..
  Isu hangat yang terjadi. Tauke judi pun terlibat dalam menentukan siapa yang patut jadi “ketua kepada segala ketua perbicaraan”. Sang penasihat, Si Kitul jadi dalangnya. “correct… correct”

  Dalam filem itu, ahli nujum lah yang menjadi penasihat negara. Apa apa yang dimusykilkan Sultan, pendapat ahlil nujum lah yang penting. Sama seperti sekarang, penasihat negara ialah peguam. Nasihat peguam penting sebab dia yang tahu selok belok undang-undang. Ada peguam negara dan ada peguam broker.

  Sebab terlalu ghairah bercerita, habis semua jawapan teka teki diberi tahu oleh ahli nujum itu, dia tak tahu si Belalang tengah curi dengar, yang secara kebetulan bersembunyi bawah pelana perahu. Cuma Belalang moden tu badannya besar. Dia tak bersembunyi, cuma pakai kamera tersembunyi sambil duduk atas kerusi. Sang peguam pula beria-ia bercerita, dia langsung tak tahu ada orang curi rakam pula tu. Habis semua dia bagitahu segala rahsia dan komplot.

  Sebab ahli nujum dan peguam penasihat tak mengikut etika, muslihat masing-masing makan tuan. Bukan itu saja, dengan tuan masing-masing tergadai. Dalam filem itu, Sultan Masai tergadai negeri, dalam cerita moden, hakim tergadai maruah.

  Hairan, filem yang dah 40,50 tahun dulu masih sinonim sekarang. Saya tak pasti samada peristiwa yang sama atau hampir sama pernah terjadi masa zaman P.Ramlee hidup dulu.

  Musang Berjanggut, satu filem yang begitu klasik penyampaiannya kerana ia satu-satunya komedi sinikal yang berprofil tinggi yang dihasilkan P.Ramlee. Maksudnya, ceritanya ini memaparkan telatah kurang akal disebalik jawatan dan protokol pemerintah bila berdepan dengan godaan wanita. Berprofil tinggi kerana kononnya yang terlibat ialah Baginda Sultan, Menteri dan Orang Besar Kerajaan. Ada yang sanggup jadi kerusi, kuda tunggangan, hiasan rumah dam macam-macam lagi kerana wanita.

  Masing-masing cuba menyembunyikan kebobrokan sendiri, padahal mereka saling tahu tentang kebobrokan sesama mereka. Namun, salah seorang akan menjadi mangsa untuk menyedarkan tentang kebobrokan masing-masing.

  Seronoknya, bila dibuka peti yang kononnya ada musang terperangkap, masing-masing terpinga-pinga, dan segala orang besar istana, Menteri dan Baginda sendiri tahu yang rahsia mereka dah diketahui. Musang yang tertangkap itu pula ialah orang kuat Baginda sendiri.

  Orang kuat Baginda terperangkap sebab menyorok dalam tempat yang salah pada waktu yang salah. Jadi lah dia mangsa untuk dijadikan bukti dihadapan Sultan. Sultan pula tergamam tak terkata.

  Namun kisah ini tidak disulami dengan kematian atau letupan tapi disudahi pula dengan ‘happy ending’ sebagai satu bentuk memohon maaf dari P.Ramlee jika menyinggung pihak tertentu. Tajam sungguh sindiran P.Ramlee itu, dan kebelakangan ini, filem tersebut seperti terkeluar dari senarai rancangan TV jika ada slot untuk tayangan filem-filem P.Ramlee.

  P.Ramlee ialah pengkritik sosial terhebat melalui medium filem dan filem-filemnya dah sampai satu peringkat macam cerita rakyat sebab sentiasa sinonim dengan apa zaman pun. Cerita rakyat macam Aladdin, Golden Egg Goose, Luncai dan labunya, tetap segar walaupun dah beratus tahun, moralnya masih relevan, tak kira zaman. Cerita P.Ramlee akan jadi begitu juga. Ada banyak lagi yang tersirat, banyak moral kalau diteliti setiap filem P.Ramlee.

  Apa yang P.Ramlee karyakan memang terjadi dulu,sekarang dan masa akan datang juga. Beliau ada kemahiran mengutarakan isu-isu kronik dengan secara sinis dan tidak menghentam orang secara terus tapi secara berseni sekali. P.Ramlee sebenarnya mengajak orang Melayu berfikir, melihat cermin dan menilai diri sendiri. Tak ramai yang dapat melihat apa yang dilihat P.Ramlee menerusi karyanya. Bagi mereka yang faham, terasa tersindir. Tapi yang tak sedar diri, terbahak-bahak gelak, kemudian terdiam sekejap sebab tersedar yang dia gelakan diri sendiri …. hahaha…..

  http://rainwonder.blogspot.com

 29. joni_tabu says

  OMG….. how stupid u are
  PT91 malon vs scorpion …….WKAKAKAKAKAKKA
  aku tanya soalan
  DIMANA kilang SCORPION ????
  apa itu FPDA lon ?????
  kenapa indo kena embargo f5 dan SCORPION dari british dulu??????
  kenapa indo pasang TANK tua kat perbatasan?????

  sekali je SCORPION tembak malon di perbatasan….. itu ertinye FPDA not exist any more paham ko malon :)

 30. joni_tabu says

  oke aku jawab soalan ko
  ko kata aku bodoh???? ko baca tak….. tulisan aku yang ko reply???? bruakakaka….. :)
  1. camar bulan
  METROtv lempar isu bro kerana ada kesaksian bupati sambas, yang tampak patok A104 di wilayah camar bulan patah, tapi sudah pun TNI kesana dan periksa ulang posisi patok tu—— CLEAR
  dan pemohonan maaf tni sultan ko Mizan Zainal Abidin dapat bintang jasa dari SBY :)

  2. anggota KKP
  aku tau sumber berita ko hanya utusan meloya ngan tv3 je :)
  merompak nelayan malaysia di perairan malaysia????? bruakakakaaka……. :)
  ko tanya najib bro…. kenapa dia tidak mau runding ngan SBY dan lee kwan yew, bahas batas laut di pulau bintan sana….kecut telur ke…?????

  3 amah dera bayi
  oke bro itu aku kata salah, tapi sudah pun dia kena hukum 20 tahun yuliana nama amah tu ker….
  tapi ko banding ngan ini

  http://www.youtube.com/watch?v=5IETKoP6ZWs
  ko masih mau video lagi ke ??? sekarang semua malon sudah tau kenapa indonesia embargo maid selama 2 tahun
  pernah korng tengok kat TV3?????

  MALON ertinye MAid of LONdon

  bagaimana bro aku jawab semua soalan ko
  kenapa ko tak jawab soalan aku
  betul ke najib bagi RM5000/years pada sultan sulu sebagai perjanjian sewa tanah???? :)
  mana konon nyer BLACK OPS SABAH ngan OPS PASIR…..HOAX ke….???? :)
  kecut telur ke VAT 69 (konon terbaik di dunia) sampai tak berani halau tourist tu kluar dari sabah??? :)

  BENAR kata BENAR………SALAH kata SALAH…….. betul tak LON :)

 31. urat otak says

  banyak dengar cakap2 orang pasal p ramlee ni..
  tak tau nak pecaya ke x…

  Ada yang kata p ramlee ni menuntut ilmu sufi
  ada yang kata suara die merdu sebab pengamal buluh perindu
  ada yang kata die penuntut silat ape ntah (dalam cerita 6 jahanam yang die bersilat guna senjata cam ninja turtle pakai)
  orang kata berat satu tu je da 10kg tapi p ramlee selamber je pusing2 cm kayu drum

 32. pang5kundur says

  tq utk tambahan pencerahan.. seolah betul lah seperti yang kawan saya cakap.. arwah ayahnya pernah meluah sedikit kekecewaan apabila pihak berkenaan tidak support habis-habisan sepanjang perbicaraan berlangsung.. sedangkan semasa kes ambalat Tun M turun padang melihat perkembangan dan memberi sokongan..

 33. pang5kundur says

  terbaekkk.. forumer dari Indonesia.. sila fahamkan entri pakcik Padan Muko ini dan entri Indonesia Raya, juga entri2 sebelum ini oleh commodore, maha dll.. mereka lebih berfokus kepada MELAYU.. bukan Malaysia atau Jawa, atau Minang atau lain-lain.. betapa orang2 melayu di sini amat berbangga dengan sejarah dan kehebatan orang2 melayu tanpa ada garis geo-politik (negara).. tak kisahlah ianya bertulisan nagiri, pallawa atau jawi, sbb penulisnya adalah orang melayu.. itu yang hebat.. yang sewajarnya kita, baik di Indonesia atau di Malaysia perlu sesama banggakan.. tidak ada niat orang2 Melayu di sini LOOK DOWN orang2 di Indonesia melainkan setelah di provok.. berapa kali orang2 Malaysia membuat demostrasi di hadapan kedutaan Indonesi sambil membaling najis atau membakar bendera sang saka merah putih.. NIL!! ZERO !! yang ada cuma perhimpunan untuk menyerahkan memorandum bantahan di atas perbuatan orang2 Indonesia di sana yang melakukan onar di hadapan kedutaan Malaysia..

  sewajarnya apa bila kita memperkatakan tentang sejarah lampau, kita seharusnya mencari titik pertemuan dan bukannya titik pemisahan kerana apa pun yang kita katakan/zahirkan.. kita adalah sama, orang2 melayu yang hidup di The Malay Archipelago dan menariknya majoriti kita sama-sama ISLAM.. dan kita punya musuh yang sama..

 34. INDONESIA RAYA says

  IJC harus atas persetujuan kedua dua negara, bukan satu pehak je ,Philippines pon tak boleh bawak kes LCS kat IJC jika pehak China tak bersetuju.

  Pungutan suara harus atas persetujuan Pemerintah Indonesia, Acheh pon dahulu nak tuntut pungutan suara, tapi tak boleh sebab Pemerintah Indonesia tak memberi persetujuan, tak mahu terantuk batu 2 kali.

  So, bukan senang je bawak kes kat IJC atau pon nak pungutan suara, mesti ada persetujuan kedua dua pehak yang terbabit.

 35. maha says

  kamu pernah dengar kerajaan kedah tua,kerajaan langkasuka,kerajaan pan pan, gangga negara dan perak men lengong, kami ada identiti sendiri, daripada kamu indo dengar cerita keturunan asal kamu dari orang asli australia betul ke kajian itu orang belanda, kerajaan lama kamu semua jajah mereka di kerajaan semenanjung itu fakta patut kamu tahu

 36. maha says

  bro kau pun kena masuk kelas ejaan, masok tak betul ,mari kita kelas ejaan, jangan kita masuk kelas kambing macam indon cukup, kita minum susu kambing lagi bagus otak akan cerges

 37. Commodore says

  Metro TV ada kredibiliti ke? Itu issue camar bulan petinggi Indon sendiri kata pengambilan kawasan tidak ujud tapi Metro TV lemparkan berita sensasi kpd rakyat Indon berulang2 kali hingga menimbulkan kemarahan.
  Itu anggota KKP yg ditahan polis Malaysia di Riau kerana merompak nelayan Malaysia dlm perairan Malaysia di hebohkan oleh Metro Tv kononnya mereka berada dlm perairan Indonesia. Bila ditahan mereka takde bukti dan bagi alasan GPS kehabisan bateri? What a stupid excuse. Satu dunia mentertawakan kamu.
  Joni, kamu ingat kami ni bodoh macam kamu ka?
  Nah sekarang surohlah Metro Tv kesayangan kamu itu tunjukkan video amah Indon yg mendera bayi diMalaysia dan didapati bersalah dan dihukum 20 tahun penjara. ADA BERANI?
  Kalau benar katakan benar dan salah katakan salah.
  Kalau tidak, jangan lah banyak cakap, memang keje kau cari salah org je!
  Pathetic Indon!

 38. Commodore says

  Bro, kalau camni kau kena masok kelas ejaan la.
  Alif Yaa Mim – buaya.
  Ba Wau Ra Nga – unta

  Hehehehe! gurau je bro!

 39. Commodore says

  Joni Joni, apalah kau ni sangak sangat?
  Yg satu tunjuk tarian perang, yg satu lagi tunjuk seni taekwando, mana nak sama? memanglah jauh beza.
  Kalau aku bandingkan tank PT91 Pendekar M’sia dgn tank Scorpion Indon, adil tak?
  Lu pikir la sendiri !

 40. Commodore says

  You are wrong my friend!
  Kalau intelligence kita tahu, dia nak hebahkan ke? Kan benda tu suatu bahan strategik yg menentukan masa depan dan keamanan negara. Perlu dijaga dan diurus dgn bijak.
  Emas pun banyak beb. Cuma ramai yg tak tahu kat mana tempatnya, kalau tidak, tak ke huru hara dibuatnya?
  Aku pun tak tahu tapi ada org cerita kat aku la.

 41. Commodore says

  Wahai Indonesia Hantu Raya,
  Kalau ICJ tanya aku apa sebab aku tuntut Riau, aku cakap Riau adalah milik Kesultanan Johor sebelum dijajah Belanda. Jadi tuntutan aku bersebab, samada ICJ setuju atau tidak itu lain hal, dapat ke tak dapat itu lain hal tapi tujuan aku tuntut itu ada sebab. Yg kau komen tu pakai otak ke pakai lutut? Tang mana komen kau tu ada kualiti? Fakta sejarah diambil kira dalam sesuatu tuntutan yg dibuat.
  So kalau Malaysia tuntut Ambalat tu suka2 aje ke? ICJ akan tanya apa basisnya? Pakai fakta apa? Jadi Malaysia akan kemukakan fakta dan bukti tuntutan itu. Jadi basis tuntutan Malaysia adalah berdasarkan undang2 penentuan persempadanan maritim antarabangsa. ICJ nak terima ke tidak itu terpulang kpd siasatan mereka.
  Jadi apa masalahnya disini? Aku takde masa nak buat lawak dgn kau. Kau ingat dgn memberikan semua fakta tentang batu bersurat tu, aku impressed kat kau ke? not at all.
  Fakta yg kau bagi tu semua menguatkan lagi issue Melayu yg cuba kau perlekehkan disini. Siapa yg singkat akal? Siapa yg amat malang disini?
  Siapa yg takde jatidiri? kau buta ke yg bendera Malaysia ada 14 jalur merah dan putih. Kenapa lak Malaysia kena ikut corak bendera Indon dan Spore? Bendera kami adalah jatidiri kami.
  Kalau nak bagi fakta sejarah bagilah sepenuhnya bukan ambik yg ada kat Indon je. Fakta batu bersurat yg bertaburan di Nusantara ni samada di Filipina, Kemboja, Thailand, Vietnam dan Malaysia mana?
  Kalau kau nak potong cable kat Natuna, Malaysia akan putus hubungan internet ke? Apa gunanya teknoloji masakini? satellite & wireless application tu apa benda? Ada ke kau pakai otak? Setakat menyalak je semua orang boleh buat.
  Jangan2 kau yg nak buat lawak antarabangsa kot?
  Woi Hantu Raya, kalau kau tak setuju itu hak kau tapi jgn memperlekehkan pandangan org lain.

  PEACE!

 42. akudtgdrpantek says

  warganegara jawa indon dan cina indon & cina “MALAY-SIA” memang hatinya sama,suka berpuak puak,tuhan yang mereka sembah adalah bangsanya dan budayanya,pasal itu bangsa inggeris dan belanda menyerahkan kewangan,ekonomi dan kerajaan indonesia dan malaysia kpd mereka,sebab sembahan mereka sama dengan penjajah inggeris dan belanda yang bertuhankan yahudi zionis dan dajjal@iblis laknatullah,zaman kehebatan iblis sudah pun sampai ke penghujung,tinggal mengira hari sahaja untuk binasa,maknanya di sini ialah zaman penguasaan kewangan,ekonomi dan kerajaan oleh bangsa jawa indon dan cina indon & cina MALAY-SIA di indon dan MALAY-SIA yang selama ini bertuhankan iblis (bukan “Tuhan Muhd”) akan berakhir bersama sama bangsa inggeris amerika dan sekutunya,lihatlah kepada pergolakan sistem kewangan dunia hari ini,kalau bank terbesar dunia berdasarkan aset spt hsbc pemiliknya adalah warganegara “MALAY”-U “MALAY”-SIA maka tanyalah hati hati kalian bangsa apakah yang akan menerajui “sistem kewangan dunia baru” selepas jatuhnya peneraju sebelum ini yakni banker banker iblis itu,itu hanya baru 1 kumpulan bank yang terbesar di dunia dan belum lagi kumpulan kumpulan bank terbesar yang lainnya.!!!!!!!! EK ELEHHH MACAM BAGUS BAGUS LAA PULAK PANTEK PANTEK JAWA+CINA+INDIA+BENGGALI NIII..!!!!!!! HEHEEHAAHAAAA!!!!!!!!!

 43. Padan Muko says

  Dalam pada menghentam Melayu tanpa disedari kau sendiri mengagongkan Melayu.
  Kan Srivijaya tu adalah ‘Empayar Maritim Melayu” yg terhebat. Semua batu bersurat yg kau sebut diIndonesia tu dipahat dgn menggunakan Bahasa Melayu kuno, buka Jawa bukan Bahasa Indonesia.
  Memang sukar nak dapat Riau, tapi ada basis kata2 Commodore tu sbb Riau adalah milik Kesultanan Johor sebelum dijajah Belanda. Bukan menuntut buta je, tapi ada basis kalau nak tuntut
  Apa kata kita buat pungutan suara penduduk Riau samada mereka memilih masok Malaysia ke atau Indonesia?
  Hiba perasaan Indon kalau ini berlaku kerana SAH lah warga Riau akan memilih Malaysia. kadang2 demokrasi itu menyakitkan! Yang kat Kalimantan pun boleh buat pungutan suara juga kalau mereka mahu.
  Inilah dia makna Diplomasi. Tidak ada Indonesia Raya, yg ada hanya Melayu Raya. Dalam peta lama pihak barat dulu mengatakan ‘The Malay Archipelago”. Nama Indonesia pun tak ujud lagi, mana boleh kalau Nusantara nak pakai nama India. Tak masok akal, tak masok akal.

 44. r2d2 says

  Tak payah cerita tentang Kalimantan. Di Kelantan dan Terengganu terdapat jumlah uranium yang sangat banyak. Satu dunia punya intelligence tahu. Melainkan kita punya intelligence sahaja yg tak tahu. Sebab itu PBB kawal barangan import/eksport kita.

 45. anak johor says

  undang2 yg digunakan di sipadan dan ligitan tidak sama dengan pulau batu putih.

  sipadan dan ligitan TIDAK TERMASUK dalam peta belanda.,tapi ada dalam peta british.dan belanda tidak pernah menjajah pulau itu,pulau itu memang milik sabah.

  pulau batu putih pula adalah pulau yang di PAJAKKAN oleh kesultanan johor kepada british untuk 100 tahun…dan british memang mengiktiraf pulau itu sebagai milik johor. ( pengiktirafan boleh difahami dengan mudah,melalui surat pajakan 100 tahun,kalau bukan milik kesultanan johor,buat apa british buat surat itu? )
  Dan isunya sekarang adalah kenapa surat perjanjian PAJAKAN itu tetiba telah hilang dari tim mencari fakta yg sebenarnya ada dalam simpanan seorang frofesor di UTM,johor.
  orang yg ‘MENGHILANGKAN’ surat itu pula dilayan bagai menteri oleh pak lah….layanan VVIP…

 46. r2d2 says

  Wahai bangsaku
  Aku tahu asal-usul mu.
  Kamu hanya datang daripada setitis air yang jijik lagi hina.
  Yang mana bila titisan tersebut terjatuh ke dalam sungai, maka timbullah ikan-ikan patin dan sepat.
  Bila titisan tersebut terjatuh ke atas tanah, maka terbanglah ayam-ayam dan itik-itik ke atas reban-reban mereka.
  Arakian pulanglah kamu semua ke dalam tanah.
  Buat menanti perhitungan seterusnya.
  Oleh SANG RAJA dari segala Raja. Maha Daya Dewata Termulia Lagi Maha Agung.
  Justeru perbetulkan perbuatan mu dan niat mu.
  Jangan sampai merana di Kemudian Hari.

 47. vandal says

  orang bodoh sombong je sebok nak kaitkan sejarah dengan negara sendiri masing2..kita satu nusantara, kita kongsi sejarah yang sama..kita asal dari satu wilayah jajahan yang besar, & guna bahasa melayu sebagai bahasa perantaraan utama..apa yang kita panggil sebagai negara ini adalah hasil pecah-pecahan sempadan akibat dari penjajah..sempadan negara indonesia diilhamkan dari penjajah, sempadan malaysia juga diilhamkan dari penjajah, sedangkan kita asalnya satu wilayah tanah darat & kepulauan yang besar, kepulauan melayu

  samada srivijaya itu dalam wilayah semenanjung atau sumatera, itu masih dalam perdebatan antara ahli2 sejarah, & jadikan la ia perdebatan yang sihat, bukan cemuh-mencemuh macam budak2 x sunat baru berebut aiskerim

  apa nak kesah dengan bendera malaysia? bendera malaysia masih ada warna merah & putih, cuma ia dibelang-belangkan, melambangkan jumlah negeri2, tapi yang nyata dia masih merah putih..jadi ada apa masalah? kerana bendera tu same dengan bendera US? sebab tu je?

 48. joni_tabu says

  ya ke…
  apa korng tau ngan indonesian media……….. O M G……
  apa sebab Indonesia Lawyers Club (ILC) tayangkan berita kat atas tu,… ko nak tau ke, sebab TVone nak klarifikasi berita gondang sembilan tu, supaya berimbang dan bukan claim sebelah je…… BTW pernah ke ko tonton ILC tu??? :) berani ke media korng buat macam ILC tu?????

  jangan emosi bro :)
  aku nak jelaskan media kat indo bro…. :)
  media kat indo (khusus TVone dan METROtv) tuh selalu lempar isu yang paling haibat pada gomen atau parti2 besar kat indo (diorng pakai data dan saksi) lalu minta klarifikasi kat gomen atau parti yang di belasah oleh isu tu ( tak macam TV3 ngan utusan meloya sebar hoax je…tanpa klarifikasi :) ) bila gomen atau parti yang didera isu tu jawab maka masyarakat tau apa masalah sebenar dari isu tu…. bila tak jawab maka kantoi lah mereka.

  pernah ko tengok tv3 ke…ntv7 ke, Utusan ke…..etc ke, buat cam tu????? :)
  JAWAB najib—-MELAYU TIDAK ADA TRADISI DEBAT——cam tu ke….???? kapal permukaan from france is bla..bla…bla….benarke rega kapal permukaan dari france bla…bla..bla, beranikah najib duduk ngan pakar militer bincang itu kat TV?????

  ko nak tengok Media kat indonesia
  gambar je sebab berita dia terlalu panjang dari KOMPAS http://www.dewanpos.com/wp-content/uploads/2012/10/sby-hilang.jpg
  gambar tu di buat kerena KPK(macam SPRM) diserbu oleh polis setelah dia punya jendral di tangkap oleh KPK, dan presiden tak ada perhatian pada kes itu

  BERANI korang buat macam TU…….. :) :) :)

 49. says

  @akudtgdrpantek

  korang memang pandai la buat analisis, INDON gomen memang siyal la, aku tak leh la wat hujah, ko benaq …

  @maha

  bukan cuma polis la, cuba korang tengok askar TDM kat lubnan yang wat picture dengan askar pompuan Israel time tu, gemok jugak la … tapi pompuan tu memang cun la, puteh melepak … alamak …

  @commodore

  Ko ni mengingau ke atau dah sasau ? cakap gune otak bukan kepala lutut. Korang nak tuntut Kepulauan Riau guna ape ? jangan wat lawaK antarabangsa la.

  Cakap syok sendiri xde fakta. Ulasan ko ni sememangnya langsung tak der kualiti … sume berdasarkan akal yang singkat … malang sungguh ko ni.

  Korang kena terima hakikat la, Pulau Natuna, Anambas, Jemaja, Tambelan, Bintan, Batam, Lingga, Penyengat dah sah milik INDON. RAJA ALI HAJI Allahyarham pon adalah Pahlawan Nasional INDON. Korang menangis pon tadak guna la. Baek korang IKHLAS je la …

  Kepulauan Natuna rasmi milik INDON dan memisahkan Malaysia Barat dan Malaysia Timur … FOREVER. Hantaran Bawah Laut antara semenanjong dengan Borneo pon guna Kepulauan NATUNA milik INDON. Ape korang inginkan kami sabotaj (putuskan) cable tu time war, cam mane nanti Internet korang ? kesian la …

  Jangan la ko bermimpi yang pusat kerajaan Srivijaya bertapak di Semenanjong, lawak giler la. Pusat Kerajaan Srivijaya bertapak di SUMATERA, HINDU-NESIA. Jangan pulak ko bermimpi yang Batu Bersurat TERTUA bahasa melayu kuno ada di semenanjong, wat caprut je.

  A. Bahasa Melayu kuno pada batu-batu bersurat abad ke-7 yang ditulis dengan huruf Pallawa:

  Batu bersurat di Kedukan Bukit, Palembang (683 M) – INDONESIA
  Batu bersurat di Talang Ruwo, dekat Palembang (684 M) – INDONESIA
  Batu bersurat di Kota Kampur, Pulau Bangka (686 M) – INDONESIA
  Batu bersurat di Karang Brahi, Meringin, daerah Hulu Jambi (686 M) – INDONESIA

  B. Bahasa Melayu kuno pada batu-batu bersurat abad ke-9 ditulis dalam huruf Nagiri :

  Batu bersurat di Gandasuli, Jawa Tengah (832 M) – INDONESIA

  C. Bahasa Melayu kuno-Melayu Klasik pada batu-batu bersurat abad ke-14 :

  Batu bersurat di Pagar Ruyung, Minangkabau (1356) – INDONESIA, ditulis dalam huruf India
  Batu bersurat di Minye Tujuh, Acheh (1380) – INDONESIA, masih memakai abjad India
  Batu bersurat di Kuala Berang, Terengganu (1303-1387) – MALAYSIA, ditulis dalam tulisan Jawi

  -Bendera SRIWIJAYA = SANG SAKA MERAH PUTIH (jom tengok Youtube : “DUA DUNIA Jejak Sriwijaya di Alas Pasemah”, Lampung, Sumatera, INDONESIA)
  -Bendera LANGKASUKA = SANG SAKA MERAH PUTIH
  -BENDERA MAJAPAHIT = SANG SAKA MERAH PUTIH (kami kena akui la walaupun bendera Malaysia tidak sama dengan bendera Majapahit setidaknya masih mempunyai kemiripan dengan umbul-umbul (panji) Majapahit iaitu Jalur MERAH PUTIH)
  -BENDERA INDONESIA = SANG SAKA MERAH PUTIH
  -BENDERA SINGAPURA = ASAS MERAH PUTIH
  -BENDERA PKMM = MERAH PUTIH
  -BENDERA UMNO = ASAS MERAH PUTIH

  MERAH PUTIH = BENDERA NUSANTARA RAYA …

  Bendera MALAYSIA ? …

  ni la negara tak punya jatidiri … jom SOKONG bendera UMNO sebagai bendera rasmi kerajaan MELAYU-ISLAM Malaysia …

  2020 … INDONESIA IS THE NEXT BIG THING … MALAYSIA IS THE NEXT … SMALL … emmfh … ok … MEDIUM THING …

  Dari korang nak tuntut balik Kepulauan Riau, hantar mat PASKAL kat Pulau PISANG lagi baek, sila korang ambik balik pentadbiran Rumah Api Pulau PISANG, kalau korang mempunyai telo … tapi aku tak purcaya la sebab negeri sekangkang kera tu kukuh mempertahan Rumah Api depa macam kes BATU PUTEH la, abih tu plan nak tuntut ZEE lagi … adoi … KEMBALIKAN TEMASEK kepada PEMILIK sebenar iaitu MALASya … TAK AKAN HILANG MULAYU DI DUNIA … xixixi …

  Kalau korang minat ziarah makam sebahagian Raja-Raja Melayu Pon, korang kena gi INDON la. Korang menangislah banyak2 sape tahu kami rasa iba dan bagi balik Kepulauan Riau … xixixi … tapi apa daya nasi dah jadi bubuih …

  MENANGIS … MENANGIS … TANGISAN MELAYU … mulayu sememangnya terer la … mulayu haibat …

  http://tangisanmelayu.blogspot.com/2012/06/nusantaraku-mereka-kembalinyahlah.html

  mengapa kekadang aku perasan ada INDON KRISTIAN yang komen kat blog ini ? tapi sape aku, aku pon 2×5 je iaitu a TROLL … cuma time dorang memperlekeh Malaysia, aku pon kadang perasan jugak la. So, kekadang aku jadi MALON yang attack INDON kah … kah … kah …

 50. Aiyri says

  Bismillahirrahmanirrahim
  Hai bangsaku aku tahukan asalmu
  Ribuan tahun punya hak dan pertuanan di sini
  Punya kekuatan punya peradaban
  Punya kebenaran punya keagungan
  Punya ketuhanan punya kebudayaan

  Hai bangsaku aku tahukan asalmu
  Akar jiwamu memegang darahku
  Batang hatimu menjadi tubuhku
  Daun aqalmu melitup zat dan sifatku,
  Bangsaku jangan mengubah rupa
  Bangsaku jangan meleka sambil melewa
  Biarlah utuh diujian sepanjang masa

  Hai bangsaku,
  Seribu lupa selaksa sedar
  Tawarlah segala yang lupa
  Dari hikmatan kebendaan dan kepuraan
  Dari hikmatan peniruan dan kesesatan
  Tawar sekali dari bisa onar dan kemusnahan,
  Jika bisa pada jiwa tawar pada hati
  Bisa pada aqal tawar pada aqal
  Tawarlah pada segala wujud keperibadian kita
  Pulang pulih seperti keadaan asal

  Hai bangsaku
  aku tahu usulmu
  Jatuh di segala ceruk rantau alam ini
  Jatuh di utara jatuh di selatan
  Jatuh di timur jatuh di barat,
  Janganlah pula duduk tunggu,
  jaga mengilas siku.

  Hai bangsaku,
  Aku mintamu pindah balik segala kekuatan
  Segala peradaban, segala kebenaran
  Segala keagungan dan segala-galanya
  Memulia dan meneruskan kegemilangan
  Biarlah utuh diuji zaman-berzaman
  Itulah asalmu tapakmu bersenang
  Masa kini dan akan datang,
  Aku hendak minta kepadamu
  Pulang pulih seperti keadaan asal
  Sebab, belum cukup belum genap belum sampai ajal
  Bukan kuasa aku tp dengan kuasa Allah
  Berkat kita kata: Lailaha illallah Muhammadar Rasulullah

 51. parapelesit says

  HAHAHAHAHAHA…
  apa yg sihancing utusan kaki klentong Pematang Pauh ni duk mengarut…….agak2la klu nk mengelentong gaya anuwar ibrahing. PSY dpt 2 juta, Rosmah bercincin 24juta, Nga-Ngeh dpt habuan bukit dogol berjota2, Azmin buat projek dlm toilet, MB Khalid cakap manifesto bkn janji berkah-kah-kah-kah…..dh bosan laa aku dengar citer super fitnah ni..Ini kali undi aku kat anuwar dulu pasti aku reverse punyalaaaa……siyal punya Anuwar-PGayR…aku kasi kau jadi MP kau serah kalimah Allah pd kristian……

 52. joni_tabu says

  santai je bro maha….. :)
  polis kat indo tuh memanglah kuat makan rasuah je, saman , etc….
  tak caye ko tanya forindo kat sini,…. tapi masalah terorist I kagum sikit ngan polis tu
  sudah pun mulai berubah sikit pak polis tu kerena jendral mereka kena tangkap oleh KPK, tak macam dulu lagi….

  beza polis ngan tentera kat indo tuh jauh bro…. :)
  seburuk-buruk polis indo tapi diorng specialist hentam JI from jiran, terorist pun kena belasah oleh polis

  tapi jangan nak samakan TNI ngan ATM bro……. jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
  nak tengok beza TNI ngan ATM ke

 53. pang5kundur says

  jangan cakap camtu bro/dear :)
  Arwah Profesor Nik (al-fatihah) dan team dia dari kalangan pakar sejarah telah mencuba sehabis baik.. habis diselongkar semua dokumen rasmi dan tak rasmi dari kerajaan Pusat, Johor dll yang bersangkutan, semata-mata utk menyelamatkan batu putih.. kita kalah hanya sbb ada undang-undang yang tidak menyebelahi kita (undang2 ini juga yang membuatkan indonesia terlepas Ambalat) iaitu tempat yang diklaim perlulah diusahakan (didiami) oleh si penuntut.. jelas kat batu putih kita nak dekat pun dihalau oleh marin s’pura.. dan kita juga kalah kerana adanya dokumen (surat) dari istana johor berkenaan batu putih yang dikemukakan oleh s’pura..
  Arwah Prof Nik adalah ayahanda kepada kawan saya.. Arwah adalah seorang sejarawan hebat, dan antara buku beliau yang saya minati adalah ttg Tok Janggut..

 54. pang5kundur says

  kenyataan yang amat merbahaya tu bro.. mcm memang telah dicucuk utk menimbulkan ketidak tenteraman jer kat Sabah tu.. pasal senjata tu, well kita pun amat maklum yang bantuan tersebut telah pernah kita berikan kepada bangsa moro suatu ketika dahulu.. tetapi kalau bagi lagi sekarang ni kita akan hanya menimbulkan fitnah yang lebih besar spt perang antara Filipina dan M’sia.. bagi sesetengah manusia memang suka tul dengan perang ni.. boleh tunjuk kuat dan Haibat.. dan seolahnya kalau dapat dibantai dan di ‘annihilate’ kan sesuatu kaum itu seolah seperti telah mencapai kemenangan mutlak.. teringat satu posting tak lama dahulu yang sikit-sikit pasal sumpah pemuda pemudi, sikit-sikit pasal buluh runcing..seolahnya spt tiada langsung diplomasi..dan dia terlupa, sampai ke sudah ‘dia’ tak menang ke atah Aceh dan akhirnya resort tu diplomasi.. cam tu jugak di Timor Timur.. akhirnya berdiplomasi dengan melepaskan kawasan tersebut menjadi sebuah negara baru.. terkini dan juga tengok kesudahan Irian Jaya..

  setuju sangat yang kita perlu berhati-hati dan benar, saya juga teramat maklum bahawa di sini pun ada musuh dalam selimut.. dan tak sabar juga nak tunggu natijahnya.. puak2 ini ditegahlah beribu tahun sekali pun, dinasihatlah berpuluh kali pun… tapi mungkin puak2 ni jenis dah terhantuk baru nak terngadah..
  cuma pada saat itu, segalanya mungkin sudah menjadi bubur.. tahlah, doa yang terbaik jer bro..

 55. StarWar says

  Saya mendapat satu lagi maklumat dari tulisan seorang sulu, penulis tersebut ada menyebut tentang perampasan Dokumen mengenai Sabah tetapi orang yang melakukan adalah keturunan Sulu&Tausug dan kemudiannya meyerahkan dokumen terbabit kepada kerajaan malaysia..ada versi lain pulak kesah ni..????

 56. says

  HAHAHAHAHA
  padan muko blogger tentera utusan umngok kaki kelentong kalu wat cite rekaan,fantasi, bukan kemain hebat
  komando mulayu masok spore bubuh bendera msia kat peluru berpandu spore, hantar 7 komando mulayu curi dokumen kat istana malacanang abihtu berjaya kuar dari kepungan ratusan komando pinoy.. lani 100 askar selipar sulu bersenjata ceroboh sabah pun tak boleh dikesan, mana komando super mulayu tu ?…HAHAHAHAHA
  mulayu-mulayu pprt cacai umngok jadi pak hangguk jer purcaya 100% citer mengarut blogger macai umngok
  tipu kehulu tipu kehilir tu lah umngok ari2 buat sanggup bayar PSY RM2 juta nak pancing undi penangite
  are you ready for PSY ?……yeaaah………..are you ready for umngok ?…..hell nooooooo…
  siyal punya nasib daeng matimung mappadulung karaeng sanrobone..HAHAHAHAHA

  blogger militer sejati x padam komen…..HAHAHAHAHA

 57. maha says

  maaf silap tulis kapal LENDING HELICOPTER DOCK LHD boleh letakan helicopter dan f35 vtol dalam jumlah sikit boleh boat ambhibian dulu kita ada rancangan beli dokdo tapi tak jadi beli kalau, kita beli pilih kapal dari bae system lebih canggih kapal itu itu ciplak cara pelepasan pesawat rusia peankut pesawat rusia

 58. abu_ says

  nekad betul org2 sulu ni menjual ye..
  janganlah sampai kita berperang sesama sendiri,sama agama..nauzubillah,semoga Allah jauhkan..

 59. maha says

  kesilapan kita kaji tak betul bukti ada pada singapura itu aja dan bukti itu ada sama british, kalau kita dapat bukti lebih lebih awal menang kes itu, sepatut kita letak agen di singapura dan di england kita terpaksa gunakan apa cara termasuk rasuah dan risikan pegawal tertinggi siapa miliki dokumen itu maklumat, pilih agen mahir tentang england dekat mana itu dokumen simpan itu aja

 60. Lt Adnan says

  lepas ni harap2 Sultan Johor bolehla tuntut semula kepulauan RIAU dari indognesia …sbb sejarah membuktikan Kepulauan RIAU-LINGGA adalah dalam jajahan Kesultanan Melayu Johor…. terpisah disbbkan mainan kotor Inggeris-Belanda …

  jadi jgnlah marah kalau perkara yang sama berlaku disana ….manalah tau lepas ni kot -kot satu batalion Askar Timbalan Setia Johor singgah kat sana yer…

 61. Lt Adnan says

  Sombong apa??? walaupun sebenarnya moyang aku datang dari tanah jawa pada hujung abad ke 19 ke tanah melayu… aku bangga kerana moyang aku membuat pilihan yang betul dan tepat dgn berhijrah ke tanah melayu…dan melahirkan keturunan melayu malaysia…… tapi aku mmg marah sgt indog2 yang tak sedar diri dari tempat asal leluhur aku ni yang terlalu rendah mentalitinya yang tau hanya mencari peluang utk menjahanamkan negara aku ni…

 62. Lt Adnan says

  Wslm.. teruskan sahaja usaha tuan penulis…artikel ni dah cukup baik utk dihtr….mungkin just a minor editing..

 63. Commodore says

  Inilah dia bukti orang yg tak cukup makan. Dia hanya kenyang dgn berita yg disuap oleh media Indon.
  Hehehehe! Indon, Indon. Menyalak tak bertempat.

 64. pyropura says

  saya dengan rendah hatinya ingin memohon maaf atas keceluparan tulisan saya di blog ini…harap maaf.

  Mulayu hebat…..!!!!!! Bangsa berdaulat !!!!!

 65. Commodore says

  TQ Azmir diatas pencerahan diatas (2 kali atas pulak). Pada pandangan saya pulak:
  1. Sultan Kedah kena tuntut P.Pinang dan declare the whole of Penang ‘Tanah Rizab Melayu’ dan lantik sorang MB Melayu Islam. Segala perlantikan jawatan penting mesti dapat perkenan Sultan Kedah. Padan muka sisepet.
  2. Kalau Sultan Brunei tuntut Sabah pun ok gak asalkan bukan Filipina.
  3. Kita kena tuntut Kepulauan Riau sbb ia milik Kesultanan Johor sebelum Belanda jajah. Ia bukan hak Indonesia dan rakyat Melayu Riau tidak diberi hak untuk menentukan nasib mereka. Cuma selepas W.War 2 ketika itu Indon merdeka dulu dan lebih kuat dari segi ketenteraan maka habis semua Tanah Melayu nak dimalingnya. Indon tak tahu memerintah cara Srivijaya kerana corak mereka adalah acuan Majapahit (Nasionalis Jawa). Hanya Malaysia aja yg mewarisi corak pemerintahan ala Srivijaya, penuh dgn Diplomasi, pertalian erat antara raja2 Melayu dan ada city states (K.Lumpur, Putra Jaya, Kuching dan K.Kinabalu). Kenapa dlm persidangan Melayu Islam serantau baru2 ni wakil dari Selatan Thai, Kemboja dan Bangsamoro minta Malaysia memainkan peranan lebih besar dalam pembangunan dalam negara mereka?
  Apasal tak mintak tolong dengan Indonesia? negara terhaibat diAsia Tenggara? negara yg banyak beli alutsista dan suka ganyang negara yg menolong mereka? Mesti ada sebabnya………..

 66. says

  kes Batu Putih sebab sepatutnya Malaysia tuntut melalui Kesultanan Johor.Singapura nak tuntut melalui apa?Kerajaan Temasek?Sebab Singapura Moden tak pernah jajah Batu Putih sebab diri dia sendiri kena jajah dengan British.Pulau tu patut kena tanya British dia buat perjanjian dengan siapa (of course Sultan of Johor)…….JADI NAMPAK TAK BENGAPNYA KERAJAAN MALAYSIA.( ORANG YANG MENGURUSKANLAH ..^_^ )…….JANGAN MARAH………..^_^…..”sepatutnya Malaysia tuntut melalui Kesultanan Johor”…INILAH DIA CARA SEBENARNYA……..BIAJK..BIJAK..BIJAK….ATAU BENGAP ( BUNGKO )..^_^….

 67. haha says

  dulu-dulu panas gak baca komen indon ni..tapi lama-lama gelak je laa…komen tak membina, macam budak tak habis belaja je…guna modal yang sama…tak berbaloi kalau nak balas komen indon ni..macam mana orang nak hormat kalau anda sendiri tak hormat orang lain??

 68. jamie says

  Ya Rabbi…..

  ok ko baca elok2
  psl istilah Indon…itu cuma sekadar singkatan atau kependekan bagi Indonesia…sama cm korg pakai Sulsel,Jabar,Jateng,Jatim,Kalbar dsb utk merujuk pd provinsi2 Indonesia…xde niat langsung pun nk hina korg…ok? psl indog tu…serius cakap kalau x korg panggil kita org Malon la,Malondog la…x akan timbul istilah2 tu smua…kalaulah ada pun…sama ada org tu bkn org Msia ( pihak ke-3 yg suka tgk kita gaduh ) atau org lain..ok?

  bila masa pulak kita org dakwa Msia ni sebagai ‘paling tamadhun dimuka bumi.’?…sefanatik kita org sygkn Msia..xde la smpai ckp cm tu skali…siapa yg terbaik melainkan Allah? faham x ni?

  dan satu lagi…ckp psl dr mana asal Melayu…senang citer…Melayu dr Nabi Adam yg berasal dr tanah…puas hati?

 69. jamie says

  kena rasuk ke apa ko ni? kami curi apa? Sipadan?…krajaan ko sendiri yg stuju nk selesaikan kes tu di ICJ..kalau x puas hati…wat la rayuan balik..susah sgt?

  ni statement dr PANGLIMA TNI sendiri yg kata kami satu haram x curi kawasan korang..x puas hati…bakar dr sendiri dpn dia..ok?
  http://nasional.kompas.com/read/2011/10/14/11032522/Panglima.TNI.Tak.Ada.Pencaplokan.Wilayah

  budaya,,,,ni bukti khas dari TV ONE..kami langsung x curi budaya ko…x puas hati…ko punya pasal

  http://www.youtube.com/watch?v=ltfidP3OeXY&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=1V5QMHCmcG0

 70. megat.kembara says

  Kamu ambil contoh mudah jer…
  rumah kamu yang dikunci pun orang boleh merompak…
  kamu ada kat rumah pun orang boleh merompak…
  Jadi dimana silapnya.
  langkah keselamatan dah ada…

 71. megat.kembara says

  Sejarah dah lepas bro…
  Yg belum lepas adalah masa akan datang…
  apa yg penting adalah masa akan datang…
  Kalau nak cerita sejarah jer, Satun tu dulu milik Kedah.
  Tak de pun Kedah nak tuntut dengan Siam/Thai…
  Kamu pun kene belajar sejarah mcm mana Sabah boleh jadi milik Malaysia

 72. naruto says

  bro maha, I Like !

  p/s ; ade ke dia kata MRCA tu ganti C4 ? aduhai, sakit perut aku.
  At 2013.02.14 12:26, Anak Indonesia said: Amende MRCA ni ?, nak gantikan C4 ke ?

 73. Emperor Indotine says

  xixixixi muhehehehehhe malingsia jaguh tampak luar tapi nggak tampak dalam..

  hehehehehe indo semakin maju ke hadapan, malingsia patut ikut cara indo yg ternyata lebih rajin, lebih kebijakan dan mempunyai ekonomi yg amat tinggi dan maju…

  in time you will called us master… xixixixi….muhehehehe…wkwkwkwkwk

 74. Azmir Anuar says

  Kesultanan Sulu

  Kesultanan ini ini bermula bila seorang peranakan Arab Johor datang membuka pemerintahan selepas mengahwini seorang puteri tempatan atau ‘dayang’ di Sulu.Namanya Syed Abu Bakar Abirin.

  Lebih kurang 100 tahun sebelum tu,ada seorang lelaki dari Minang,Sumatera namanya Raja Bagindo telah berdakwah kepada penduduk Sulu di mana sebelum tu ada tercatat nama Karim Al-Makdum,seorang pendakwah Arab datang membawa agama Islam kepada bekas wilayah emperium Srivijaya ini.Raja Bagindo menyambung usaha ulama Arab tu dan berjaya mengislamkan keseluruhan orang Tausug.Oleh sebab Minang dan Melayu ni adik beradik,maka ada satu pertalian misteri antara orang Tausug dan Melayu.Dari budaya dan bahasa dan macam-macam.Sebab tu bila Marcos latih anak Sulu supaya serang Malaysia,mereka tak mahu sebab sama agama dan serumpun.

  Masa ni Kesultanan Sulu berkuasa di Sulu sahaja.Di Borneo,Sultan Brunei berkuasa.Tapi Brunei ni menghadapi macam-macam masalah sebab Borneo ni luas sangat.Satu lagi mereka terpaksa menghadapi penentangan suku-suku tempatan macam Dayak,Iban dan sebagainya.Ada kawasan yang mereka berjaya tundukkan,ada kawasan yang kejap ok kejap memberontak.Macam tu la sejak beratus-ratus tahun sejak era raja-raja Boni sehingga era Kesultanan Brunei.

  Brunei dan Sulu ni pun ada pertalian misteri adik-beradik.Pangkal nama perempuan Brunei adalah ‘dayang’ dan ini juga dipakai di Sulu menunjukkan darjat tertentu.Padahal dalam kerajaan Melayu di semenanjung,dayang ni adalah pelayan wanita elit yang bertugas dalam istana raja.Ini menunjukkan ketika Emperium Srivijaya,ada satu ‘clan’ yang dilantik di kalangan orang-orang dari Borni dan Sulu atau sebelah kepulauan Filipina dengan gelaran2 tertentu.Contohnya ‘Datu’ dan ‘Paduka’ memang popular di Sulu dan Filipina. Juga gelaran Rajah dan Shariff.Shariff ini popular dalam masyarakat Islam.

  ‘Awang’ adalah pangkal nama lelaki di Brunei dan budaya ini anehnya ada di Kelantan.Raja-raja Melayu purba pernah berpusat di Kelantan,Kedah sehingga ke Segenting Kra.Pemerintahan Sri Dharmaraja sampai ke Pahang.Dalam petitih-petitih Siam era klasik ada mengatakan Siam itu sampai ke Pahang.Masa tu Siam ni tak identik dengan Ayutthaya tapi Sri Dharmaraja sebab ini kerajaan besar sebelum wujud Ayutthaya.Sultan Melaka pernah berperang dengan Maharaja Dewasura,ini pemerintah Pahang yang masih setia dengan Sri Dharmaraja.Maharaja Srivijaya mempunyai seorang anak nama Sanjaya dan dia inilah Aji Saka yang bawa kebudayaan Kelantan Kuno ke Jawa.Sebab itu ada wayang kulit dan kain batik kat Jawa.Dalam rekod Khmer,Sanjaya ialah Ajiraja.

  Berbalik kepada Kesultanan Sulu,ada satu ketika Sultan Brunei hadapi satu pemberontakan dalam wilayahnya.Jadi Sultan Brunei minta saudaranya,Sultan Sulu bantu.Pemberontakan tahun 1703 tu berjaya diatasi.Sebagai hadiah,Sultan Brunei bagi timur Sabah pada Sultan Sulu.Inilah ALASAN yang dipakai oleh Macapagal dan Marcos nak tuntut Sabah dan sesetengah militan Sulu.

  Nak tahu pasal apa James Brooke jadi Rajah Putih?Sebab Sultan Brunei tak mampu hadapi pemberontakan dan kekacauan dalam wilayahnya.Nampak?Beres masalah,bagi tanah kat orang lain.Selesai masalah,bagi tanah kat orang lain.Sebab apa?Sebab raja-raja Melayu masa tu kaya dengan tanah.Tanah ni satu ‘matawang’ yang paling high demand macam Dinar Kuwait dan bersifat universal.Satu lagi orang putih memang nakkan tanah untuk buat port dan kawal perdagangan.

  Pada abad ke-19,Sepanyol mula serang Kesultanan Sulu.Akhirnya pada tahun 1851,Sulu dan Sepanyol buat penjanjian damai.Dalam perjanjian tu Sultan Sulu dipaksa mengakui kedaulatan Sepanyol atas Sulu.

  Lepas tu,macam wabak penyakit,Sultan-sultan Sulu galak lepaskan wilayah pada para penjajah yang cekik darah.Mula-mula pajak tanah pada ejen British,Dent dan Overback lepas tu pada tahun 1903,Sultan Jamalul Kiram bagi terus Kempeni Borneo Utara.

  Tapi yang paling menyusahkan ialah Sepanyol.Mereka tak henti2 kacau Sulu sampai ada satu perjanjian namanya Protokol Madrid yang ‘absolutely’ nak tuntut seluruh Kesultanan Sulu diberi pada conquistador ni.

  Lepas tu Amerika datang dan berperang pula dengan Sepanyol.Amerika ni baru nak naik ekor.Bayangan kuasa baru masa depan.Sedangkan British boleh kena halau masa Perang Kemerdekaan Amerika,apatah lagi Sepanyol si conquistador tua ni.Sepanyol kalah dan secara automatik seluruh Filipina dan Sulu bawah Uncle Sam.

  Masa nilah Kesultanan Sulu ni terus terhapus.Ingatkan Amerika ni ok lagi dari Sepanyol,rupa-rupanya lagi kejam dan agresif.Banyak pembunuhan beramai-ramai telah dilakukan oleh tentera Amerika.Masa ni kerabat sultan memang tak dengar berita dah.Sejarah sultan-sultan Sulu jadi ‘loophole’ masa penjajahan Amerika ni.Ini jadi ALASAN segala bagai manusia yang mengaku waris sah Sultan Sulu.Lebih dua puluh orang mengaku waris sah Sultan Sulu dari pelbagai keluarga kesultanan sehingga wakil kerabat Sultan Sulu pun nak tumpang sekaki mengaku sultan juga.

  Saya nak sentuh pasal kes tuntut tanah dengan alasan dahulu ia kepunyaan satu-satu pemerintahan.Dalam kes Filipina,dia tak boleh tuntut Sabah sebab dahulu tiada Filipina.Tanyala Kamaluddin,Alauddin atau Jamalul Kiram siapa Filipina?Filipina hanya wujud sejak 1898.Filipina menuntut Sabah melalui Kesultanan Sulu,padahal pernah ke Sultan Sulu duduk bawah Filipina?Tak pernah makhluk nama Filipina ni perintah Sultan Sulu sebab seluruh Kepuluan Filipina termasuk Sulu duduk bawah Sepanyol dan Amerika.Jadi Filipina dan Kesultanan Sulu=TIADA KAITAN.

  Ini beza dalam kes Pulau Pinang.Sultan Kedah berhak tuntut Pulau Pinang sebab Kesultanan Kedah telah wujud sejak 1136 Masehi!Perjanjian dengan Francis Light tu pun dengan Sultan Kedah,institusi yang sama.Apabila Malaysia merdeka dari British,maknanya automatik British serah balik seluruh haknya di sini pada Malaysia.Jadi segala perjanjian pelik raja-raja dulu terbatal.Dia reset balik.Ini beza dengan kes Filipina sebab yang sign penjanjian dengan Sepanyol atau Amerika bukan ‘Sultan Filipina’.

  Filipina ni macam tuntut tanah atas nama moyang orang lain.Sultan Kedah pula berhak tuntut tanah moyangnya dulu.

  Ok,katakan ada ‘Sultan Sulu’ pada zaman moden ni tetiba je tuntut Sabah.Apa macam?

  Tak boleh sebab Sabah dah diserah oleh Sultan Sulu pada penjajah lepas tu Sabah memilih merdeka bersama Malaysia.

  Kedah boleh tuntut Pulau Pinang sebab perjanjian dah reset sejak merdeka.Sultan Kedah hanya bincang dengan Pusat (Malaysia) sebab British serah Tanah Melayu pada Malaysia.Jangan takut pada Francis Light.Sekarang Francis Light ada urusan yang sangat berat di alam barzah.

  Dalam kes Sulu-Sabah,takde situasi ‘reset’ ni.Bila Sabah setuju merdeka dengan Malaysia,dia ada PERJANJIAN baru.Sultan Sulu kena defeat perjanjian ini malah perjanjian-perjanjian pelik yang lain,yang disetujui sendiri Sultan Sulu.

  Kena panggil balik Sepanyol dan Amerika.Mungkin Sultan Brunei sekali dok bincang.Silap haribulan,Sultan Brunei pula tuntut Sabah pula.

  Sebab itu saya merasa pelik dengan kes Batu Putih sebab sepatutnya Malaysia tuntut melalui Kesultanan Johor.Singapura nak tuntut melalui apa?Kerajaan Temasek?Sebab Singapura Moden tak pernah jajah Batu Putih sebab diri dia sendiri kena jajah dengan British.Pulau tu patut kena tanya British dia buat perjanjian dengan siapa (of course Sultan of Johor).Kalau saya deal dengan anda,kenapa orang lain boleh tuntut barang saya.Hanya saya dan anda sahaja berhak dirujuk atas barang tersebut.

  Sepak terajang sejarah ni…sekarang adalah trend untuk ambil tanah orang lain sesukahati.Sebab itu belajar sejarah tu penting supaya orang lain tak boleh tipu anda hidup-hidup ataupun setelah anda mati.

  ~gadissejarah

  Credit : Srikandi Mistisfiles

 75. maha says

  aku harap kerajaan ada rancangan untuk beli kapal LED lebih murah lebih kecil dari kapal peangkut pesawat nuklear, tak kira sepuluh tahu ke dua tahun ke kita mesti ada rancangan itu, pihak kanguru baru2 ini beli kapal LED tesebut untuk letak jet f35 vtol dan helicopter, walaupun hanya china rancangan jet vtol dan pihak us telah siapakan f35, kita kena lihat dengan berhati2 pemain kanguru ini dia punca pemisahan wilayah indo berpecah

 76. Padan Muko says

  Indon bangsa cemburu. Dah takde kerja lain lagi ke ambil sebok pasal hal dlm negeri Malaysia?
  Pergi bangunkan negara kamu yg ketinggalan tu, jgn asyik nak menyalak pasal pembelian alutsista aja.
  Rakyat kamu perlukan pekerjaan didalam negeri sendiri, bukanya merantau kenegeri orang mencari makan.
  “Kalau begitu kenapa lebih banyak penduduk di Indonesia ??” Sebab orang Indon kuat ‘main”, kerja tak ada, apa lagi mau buat? menenggek jelah kerja korang!
  Itu sebab di Lahad Datu tiada berlaku insiden tembak menembak kerana itulah dia diplomasi orang Melayu, segala2ya boleh diselesaikan melalui rundingan. kalau ikut cara Indon, dah mati semua saudara serumpun tu dikerjakan.
  Itulah bezanya antara Melayu dan Indon, seperti langit dan bumi.
  Kami merdeka dari British melalui rundingan, kamu merdeka dari Belanda melalui penentangan (Buloh runcing konon)
  Kamu buat kerja bodoh kerana nak dapat sesuatu dgn berbunuhan dan kamu bangga dgn cara itu, itulah Indon.
  Kami bangga dgn cara kami. Kamu tak perlu ikut cara kami dan kami pun tak akan ikut cara kamu. Kita berbeza walaupun serumpun dan kami senang dgn cara kami.
  So apa masalah kau?

 77. Negara_MAlingsia says

  Kalo Negara Maling tetap saja Malingggg…
  Satu lagi Lon, Kami sangat berterima kasih atas semua perbuatan jahat dan provokasi negara Malingsiamu… dengan ini kami tersadar dan bangun untuk membangkitkan kembali alutsista negara Indonesia kami tercinta, kelak Singapura dan Filipina akan membakarmu dan kami akan hanya menyaksikan Penderitaan negaramu Malingggg… Ingin itu UMNO sudah dipastikan menang HABISLAH KAU MALINGSIA….

 78. maha says

  betul bro dulu rumah nenak ku, amah tki curi duit nenak ku kita layan baik, tki pencuri pulah itu dan lari ke indo,kalau lah nenak aku pasang cctv ada bukti kita tangkap tki,,,tki buat masalah aja

 79. akudtgdrpantek says

  rakyat indonesia “hidup susah” pasal pemimpin k’rajaannya yang mengutamakan akaunnya sendiri dari akaun rakyatnya,bukan pasal jiran tetangganya,seperti MALAYU malaysia yang amat banyak membantu hidup seharian mereka tanpa mengharapkan publisiti,krn hati ditunggangi nafsu bukan akal maka rakyat indonesia di sini dan di sana tidak nampak baiknya MALAYU malaysia,boleh jadi pencetus fitnah ini adalah rakyat cina indonesia,bukan rakyat malayu indonesia,salah satu bank tertua dunia di indonesia spt hsbc pemiliknya adalah orang MALAYU malaysia,perkara ini sedia maklum oleh mereka,kalau kita semua faham peranan bank yang “sebenar” di sesebuah negara maka kita akan faham perkara ini dan akan lebih berhati hati dalam memilih pemimpin k’rajaan,lebih lebih lagi hsbc adalah bank terbesar dunia dari segi “ASET” melebihi citibank. MACAM PENGANALISIS LAA PULAK PANTEK NI….!!!! HEEHEEHAAHAAA!!!

 80. INDONESIA RAYA MALON KECIK says

  @commodore

  Jangankan cuma mendera, orang tua membunoh anak dan anak membunoh orang tua jugak merata-rata di seluruh dunia. Masalahnya bukan itu la, masalahnya adalah ketika 2 orang akil baligh, dimana yang satu merasa derajatnya lebih tinggi menyeksa pehak lainnya tanpa peri kemanusiaan.

  Jika Anda tidak suka amah anda, kembalikan ia baik-baik kepada ejen mereka, cari amah yang lain la. Jangan mendera mereka sehingga berakibat badan dan rupa mereka rosak seumur hidup, dan masa depan mereka hancur. Jarang ada lelaki yang mahu berkahwin dengan pompuan yang burok rupa, apakah anda tidak kesian ?

  Banyak pompuan yang berkata : “Saya lebih cantik, lebih pandai, lebih terhormat berbanding amah Saya, tapi kenapa plak suami Saya, diam-diam berselingkuh (affair) dengan amah Saya ? kulit Saya pon lebih puteh, melepak, lebih gebu, lebih lawa lagi berbanding dya orang”

  JAWAPAN :

  Pada hakikatnya setiap lelaki adalah “budak kecil”. Mereka mencari pompuan yang penurut, mudah diatur, turut apa kata lelaki, memasak makanan, menghidangkan makanan, mencuci pakaian dan memanjakan lelaki yang mencerminkan perlakuan ibu mereka kepada mereka, sewaktu mereka masih budak kecil lagi.

  So, kekadang isteri jealous la dengan amahnya sendiri, salah sendiri la jadi isteri tapi suka membantah kepada suami. Akibatnya amah plak dijadikan sasaran pelampiasan amarah yang terpendam kepada suami.

  Jika anda nak cari amah, kena selidik dulu la apa zodiac mereka dan apa shio mereka dan apa majoriti element mereka, metal ke, air ke, kayu ke, api ke, tanah ke sesuai tak dengan element anda. Jika majoriti badan anda berunsur api, tentu anda tak boleh mencari amah yang berunsur air nanti dorang akan sering membantah perintah anda.

  Anda kena cari amah yang majoriti berunsur kayu yang selalu menurut apa kata api. Tentu saja korang kena tanya sendiri la, sebab banyak yang guna passport palsu (biasa la).

  FORMULA :

  lelaki mencari pompuan pandai, ceria, enerjik sebagai teman namun ;
  lelaki mencari pompuan penurut, tak suka membantah apa kata suami dan pandai menjimat wang (qana’ah) sebagai isteri. Awas jangan sampai terbalik la, silap2 rumah tangga bagai neraka … hancus …

  So, korang nak cari isteri ke, rakan bisnes ke, kakitangan ke sume kena tengok :

  1. Element (most important)
  2. Shio (important)
  3. Zodiac (less important)

  Masalah bagi kami adalah LOOK DOWN anda terhadap kami, tapi tak mengapa sebab anda plak yang telah membangunkan singa tido, apa pon terima kaseh. INDONESIA ke arah kuasa besar, MALASya cuma taksub “buatan tempatan” je, always little brother la, nak tunjuk gah kat big brother yang sedang tido … tido … zzz … zzz … zzz … bila nak bangun … xixixi … bodoh INDON punya … teksi teksi johari johari …

  hilop mulayu … hilop mulayu … mulayu tamaddun … mulayu haibat …

 81. StarWar says

  Bro engkau tak tahu kata orang sulu sendiri, ada sesuatu kata2 mereka yang menakutkan..dan untuk pegetahuan saudara pengurusi MNLF sangat membenci dan berdendam dengan kerajaan Malaysia sekarang sebap dia di tangkap oleh kerajaan malaysia beberapa tahun yang sudah, dia bertekad akan menuntut Sabah..dan satu lagi ada orang-orang yang sulu berkata “Malaysia tidak membantu orang islam selatan filipina malahan menghancurkan lagi orang Islam di selatan filipina, kalau benar malaysia membantu orang islam selatan filipina, kenapa tidak memberikan bantuan senjata yang setaraf dengan kekuatan senjata tentera filipina” lebih kurang macam itu la ayatnya..jangan mudah sangat percaya dengan mereka, mereka itu bukan satu puak. Harus ingat di dalam negara ini pun ada orang melayu yang menjadi musuh kepada orang melayu sendiri, lebih baik ambil pendekatan berhati-hati,

 82. StarWar says

  Ini bukan politik dan bukan juga lakonan, memang ada sesuatu yang sedang kuat membara dari selatan Filipina dan dari suku kaum Sulu, bahang awal kebangkitan sudah terasa, saya kira apa yang berlaku di Laha Datu itu cuma permulaan kepada sesuatu cerita yang lebih panjang dan rumit..

 83. joni_tabu says

  ouch…… blom di jawab ke……??? :)
  1 lagi I nak tanya soalan pelik, kenapa korng selalu bawa masalah ni dalam politik???? MNLF tu m-alay citizen ke????
  “MNLF-CHINA JOINT NAVAL EXERCISES IN SOUTH CHINA SEA” korng mo kata ni politik ke????
  BRUAKAKAKKAKAKAKAKA………… :) :) :)

 84. faisal says

  semua indon boleh rujuk berita ini.. TKI jahat. so, perlukah kami berdiam diri terhadap bangsa yg mengemis dan kurang ajar seperti ini.? sila jawap wahai pencacai indog…

  tuan commodore… belasah lagi depa nih…

 85. pang5kundur says

  sampai sekarang aku bertahan untuk tidak mengambil amah dari sana, walaupun aku laki bini kerja, anak ada 5.. he he .. tapi takut perkara2 sebegini lah.. ini belum lagi kes lari sebelum tamat kontrak atau melarikan barang2 kemas..apa tu orang Indonesia bilang.. MALING.. ha betul Maling…

  kepada mereka yang terasa nak guna amah.. bertahan la.. cari cara lain.. antar kat nursery utk anak kecil.. utk anak besar sikit cari member yang bisnes jaga anak pulang dari sekolah.. rumah bersepah sikit la.. 2 minggu sekali baru kemas.. anak aku dah Form 4 dah skang (yang sulung).. anak kelima baru 1tahun 5 bulan.. dulu bini dok bising hari-hari .. nak pembantu rumah.. then bila anak ketiga dah 3 tahun.. dia kata tak yah lah.. dahlah mahal.. kaki dera lak tu. tak pun kaki curi barang kemas atau curi laki orang.. aku gelak jer he he he..

 86. faisal says

  bangsa kamu yang ganngu blog ini. blog ini khas untuk kami sahaja. knp ekk? suka ganggu blok orang lain. datang tk di jemput. itu pasal kami marah. memang layak orng seperti kamu dihina.

 87. pang5kundur says

  yang pasti, kerajaan TIDAK MAHU menyerang mereka dengan sedikit kekuatan yang ada di sana (tidak juga mahu menganggap mereka teroris) kerana pencerobohan mereka tidak bersifat serangan.. macam balik kampung jer..
  dan yg penting motif mereka adalah, mereka tidak mahu dihantar pulang dari Sabah… (teringat semasa kerajaan nak antar pelarian Vetnam balik dulu.. lebih kurang camgini gak la.. buat demo di kem pelarian dan siap mencederakan diri sendiri dengan senjata tajam.. kerajaan berunding juga dgn puak2 ni.. dan ingat Bkt Jenalik.. adakah puak2 itu diserang.. tidak.. berunding juga..)- ini kelainan dan kehebatan bangsa melayu di Malaysia.. sifat toleransi dan diplomasi terlalu tebal dan menjadikan mereka lebih dihormati..yang perlu kita terima adalah kemenangan tidaklah hanya berpaksikan kepada kemenangan yang diperolehi ke atas golongan yang ditewaskan.. usai sesuatu pembantaian..ingat ya.. BUKAN SEDIKIT bilangan komando Indonesia semasa konfrantasi dahulu yang diberikan makanan dan minuman oleh orang-orang kita .. sebelum memujuk mereka menyerah diri atau memanggil pasukan keselamatan dalam diam untuk menahan mereka.. kesannya.. tiada korban dan darah yang perlu ditumpahkan.. adakah berkesan cara sedemikian.. YA!

  aku sokong tindakan memujuk (rundingan) yang dijalankan.. tak perlu bantai.. di sini menunjukkan kita amat hebat dan matang.. setakat nak bantai/bunuh senang jer.. tapi kesan dari pembantaian tersebut perlu diambil kira.. pasti bantahan dan tindakan balas dari NGO, Filippina dan PBB akan sampai ke Malaysia.. dan yang tak bagusnya, akan hilanglah kepercayaan yang diberikan oleh MILF dan MNLF kepada Malaysia.. Apakah kumpulan Abu Sayyaf dan serpihan2nya akan berdiam diri.. pastinya ini satu peluang yang perlu diambil untuk mengugat keamanan Sabah.. itu belum lagi tindakan dari parti-parti politik pembangkang yang tetiba jer akan menjadi hero dalam hal ini.. ibarat menarik rambut dalam tepung.. inilah pendekatan terbaek yang perlu dibuat..

  tidak ada agenda menubuhkan kembali kesultanan Sulu atau apa.. bahkan Sultan Sulu yang memberikan komen kepada agensi berita a/bangsa itu juga tidak diiktiraf oleh Filipina dan Malaysia.. (kecuali yang membeli gelaran Dato dari sana le he he).. kedatangan mereka ini juga bukanlah sebab dihantar oleh Sultan Sulu seperti yang dihebahkan oleh media barat.. tapi disebabkan takut diusir lantaran terlalu bahagia tinggal dan hidup di Malaysia..

 88. Lt Adnan says

  Bro …bangsa dia ni bukan saja suka menganggu keharmonian blog ni…malah suka menganggu keharmonian orang malaysia…..boooo indogggg….

 89. Commodore says

  Bila aku tengok video seorang amah Indon mendera seorang bayi macam anak kucing aku teringat kata2 forumer Indon disini yg mereka membenci kita kerana menganiaya TKI mereka.
  Nah, sekarang apa pula komen diaorang tentang amah yg mendera ini? Betul2 perangai dia macam binatang.
  Apa rasa orang Indon kalau aku kata kamu semua sama macam amah tu? Adakah ini mencerminkan sifat Indon2 semua?
  Nah, sekarang baru kau rasa macam mana kami dituduh sebegitu oleh orang Indon. Apa rasa kamu?

 90. akubangang says

  boleh jadi mereka orang orang sulu itu bukan musuh “kita malayu”,pasal kepercayaan keTuhanan mereka sama dgn kita malayu di sini,mereka berjuang bukan utk “kerajaan kristian fillipina” tapi utk menubuhkan semula “kerajaan malayu (islam) kesultanan sulu”.,kalau bangsa cina,india dan kristian fillipina memang jelas musuh kita pada kepercayaan ketuhanannya,tapi bukan mereka orang orang sulu itu,ingat!, mereka itu banyak dibantu oleh kerajaan malayu kita tanpa disedari musuh sejak dari presiden marcos lagi atau mungkin lebih awal dari itu,takkan mereka mahu mengkhianati kerajaan malayu kita,atau boleh jadi mungkin untuk menakutkan musuh malayu baik di sabah mahupun di seluruh malaysia yang selama ini menakut nakutkan malayu,perang saraf la pulak!!!. BIAR BETUL BRO !!!

 91. pang5kundur says

  terbaek.. sokong lu bro, buat stail Malaysia vs Indonesi dalam hal Ambalat.. atau Malaysia vs Singapura dlm hal Batu Putih.. yakni bawa ke ICJ.. habis citer..

 92. pang5kundur says

  and why do you read..? should you think this is just a stupid fantasy of someone with too much time.. aisey, what an IDIOT!

 93. pang5kundur says

  terbaekkk.. bahkan kalau bukan lakonan pun tidak mengapa.. nah sekarang mereka perlu berhadapan dengan musuh senyap yang sentiasa menunggu peluang.. so kita panggil balik jer warga ATM di sana.. dan suhlah puak2 tu ‘deal’ dengan grup tersebut..
  maaf ya orang Sabah.. saya bukan anti kamu.. saya anti penghasut dan golongan yang perasan bagus dan hebat nih.. yang mentang-mentang tinggal di dalam keamanan dan keselesaan.. tidak langsung dihargai (apatah lagi dikenang) jasa mereka yang berputih tulang utk menjaga keamanan tersebut..

 94. shahpaskal says

  zain anak mahmud,

  Kalau ya pun janganlah jadi pencuri. Bagilah kredit pada tuan empunya posting yang saudara curi dari forum Filiphina iaitu timawa.net. Saudara nak buktikan kepada kami semua ke yang saudara pandai cakap orang puteh, malu lahhhh..

 95. maha says

  indon kuat miling negara maluku,timor2,aceh,sumatera,papau bukan wilayah jawa mahu dicurinya kamu tak tahu malu ke indon.. malah raja dibunuh dan dibuang ke luar negara sekarang mereka mahu tuntut wilayah,, cari google pasti ada ling nya

 96. maha says

  aku dengar pihak chinaese ciplak jet pesawat f35b dan jet yak 141 untuk buat pesawat vtol stealth hasil curi teknologi bae system dan firma yakovlev

 97. Negara_MAlingsia says

  Militan Filipina Klaim Wilayah Malaysia
  Tweet

  MANILA:(DM) – Sekira 100 militan bersenjata Filipina kini menduduki satu desa di Negara Bagian Sabah di Malaysia. Mereka mengklaim sebagai warga Kesultanan Sulu yang merupakan pemilik sah dari Sabah.

  Kesultanan Sulu adalah sebuah kesultanan yang pernah berkuasa di wilayah Filipina bagian selatan. Pada masa kejayaannya, Kesultanan Sulu juga menguasai sebagian wilayah di Pulau Kalimantan yang sekarang menjadi Negara Bagian Sabah.

  Pada masa kolonial, Inggris membayar uang sewa kepada Kesultanan Sulu sebagai pengakuan atas kedaulatan Kesultanan Sulu atas Sabah. Tetapi saat masa penjajahan usai wilayah Sabah tidak dikembalikan Inggris ke Kesultanan Sulu, namun dimasukkan ke wilayah Malaysia.

  “Mereka ingin diakui sebagai warga dari wilayah Sabah. Secara historis mereka adalah pemilik sah dari Sabah,” ujar Sultan Sulu, Sultan Ismail Kiram, seperti dikutip ABS-CBNNews, Sabtu (16/2/2013).

  Woyyyy Dasar Negara Pencuriiiii…. Malinggg Malinggggggsia

 98. minaga says

  semua ni hanyalah politik, untuk menyedarkan puak2 yang hendak merdekakan sabah dari malaysia, sekarang mampukah mereka ini menghadapi geng2 kesultanan sulu ni secara berdepan? mahu sabah merdeka tapi harga yang perlu dibayar adalah menerima pemerintahan kesultanan sulu.. bargain power… upper hand adalah kerajaan sedia ada, atm dimana ketua turusnya adalah YANG DIPERTUAN AGONG..

 99. joni_tabu says

  aku nak tanya 1 je all…..
  mana kononnyer op pasir ngan ops sabah selamanya!!!! 100 orang bawa ak lewat je!!!! :)
  benar ke ops sabah selamanya ngan ops pasir seharga RM5000 upeti pada sultan sulu?????
  BRUAKAKAKAKAKAKAKAKAKA……….. :)

 100. zainmahmud says

  Hehehehe …. Shah penipu umat mulayu …

  Another stupid fantasy of some idiot with too much time in his hands. You think you can waltz in Malacanang and do James Bond during Marcos’ time :jeez:

 101. Jak says

  Gimana perkembangan Lahad Datu.. Shah ?? Akibat tulisan kau yang sombong itukah BLACK OPS.. Tentu saja tidak, Sabah belum selesai.. Buat saudara2 di Malaysia yang hampir sama bahasa dan budaya gak usah heran kalau banyak orang Indonesia akan terus serbu blog ini !!! Karena ada keterkaitan gengsi, dendam, kebencian, gue sebagai Melayu Jakarta dendam banget sama yang bilang indon, indog.. Buat orang Malaysia yang sombong bilang Indonesia negara caca merba jadi banyak bencana dan anggap malaysia paling tamadhun dimuka bumi.. Otak malaysialuh pada di dengkul sih !!!! Kalau begitu kenapa lebih banyak penduduk di Indonesia ?? Melayu pun kalau dibanding sama Malaysia lebih banyak di Indonesia.. Ingat ya.. kami paham politik kalian yg bilang asal melayu dari semenanjung itu buat hadapi si Vijay dan Babah Hong.

 102. StarWar says

  Jumlah sebenar itu tidak diketahui, ada yang mengatakan 100 lebih, ada yang kata 200 dan saksi di kalangan penduduk yang melihat sendiri pendaratan kumpulan dalam jam 2-3 pagi mengangarkan dalam 300 orang dan bersenjata, pendaratan pertama dalam sekitar 50 orang dan yang menyusul kemudian lebih ramai, itu yang dikatakan oleh penduduk yang melihat dan sempat berbicara dengan kumpulan tersebut. Yang lebih teruk ada kabar angin mengatakan jumlah mereka sampai 1000 orang, entah di mana mereka mendapatkan kabar angin itu, untuk pegetahuan saudara nazami mereka ini sudah biasa dengan keadaan perairan Sabah, mereka tahu di mana laluan yang selamat dan tidak dapat di kesan dan bila masa, lagipun perairan Sabah sangat luas dan agak mustahil pasukan keselamatan dapat melakukan pemantauan setiap masa, lepas ini kena buat penambahan anggota dan peralatan kepada pasukan keselamatan..lagi satu yang memudahkan mereka masuk, di kalangan mereka ada yang sudah tinggal lama di sabah dan banyak pula saudara-mara di sekitar itu..Mereka menuntut untuk diiktiraf sebagai tentera diraja sultan sulu dan meminta supaya suku kaum sulu tidak di hantar balik ke selatan filipina. Nampaknya ada sesuatu yang tidak kena, muda-mudahan pihak keselamatan sudah mencium dan megetahui keadaan di sebaliknya peristiwa ini dan mengambil tindakan dirastik meningkatkan kawalan keselamatan di laut seketat-ketatny, ada sesuatu yang sedang mulai bergelora di selatan filipina yang akan memberikan ancaman keselamatan di sabah kalau tidak ditagani dengan sebaik-baiknya, apa pun saya yakin dengan keupayaan kerajaan dan pihak keselamatan untuk megatasi isu-isu seperti ini.

 103. anak bugis says

  kalo memang najib tak tahu ttg altantuya, apa yang dia nak cakap?Bole ke ko bercakap benda yang ko tak tahu?.Najib dah bersumpah dgn nama Allah tak kenal altantuya.. Kira ok lah.. sekurang2nya dia berani bersumpah.. Yang ‘lagi sorang’ tu..ada brani?

 104. akudtgdrpantek says

  jgn buat apa apa andaian…krn kita tak tahu apa cherita sebenarnya di belakang tabir k’jaan…blh jadi kita rasa kita betul krn dapat melihat melalui pandangan malaikat…tapi itu belum tentu tepat dan benar krn di atas pandangan malaikat itu,pandangan tuhan yg lebih tepat dan benarnya…waspadalah kita dgn diri kita sendiri,kerana musuh kita yg sebenar adalah perasaan kita sendiri.

 105. akudtgdrpantek says

  semua kita datang dari pantek,dan semua kita suka sesangat nak rasa nikmat pantek,jadi itulah persamaan kita,ambillah pedoman dari cherita pantek ini,walaupun agak tak berapa betul fahaman ini….hahaaaheheeeee….

 106. akudtgdrpantek says

  aku suka jadi bangsa yang suka belajar,supaya diri sentiasa ingat kepada yang mencipta ajar….jgn marah haaaaaaaaaa

 107. abu_ says

  kalau nak cerita sejarah,empayar johor dulu pon sampai ke riau kawasannya..ada nk tuntut2?
  apa pon sebab hormatlah undang2 negara lain..
  masuk tempat org dgn bawak senjata mcm negara malaysia ni tak berdaulat pulak..
  takda adap la!

 108. faisal says

  salam.. kawan kawan semua….
  dlm kosmo hari ni ada pertandingan inspirasi p. ramlee….
  ada 4 kategori..
  1) pertandingan melakar potret . ramlee
  2)menulis karangan bertajuk “Saya dan P.Ramlee”(tidak lebih 500 perkataan)
  3)Teka Dialog P.Ramlee
  4)Pertandingan filem pendek P.Ramlee
  agak agak laa… boleh tak saya masuk kategori 2? sy cadang nk kupas filem sarjan hasan atau filem hang tuah.
  apa kata kawan kawan semua… ada idea tk utk saya?

 109. nazmi says

  mohon penulis akan tulis tentang perkara yang sedang berlaku di Lahad Datu sekarang. saya ada beberapa soalan,
  1) adakah 100 orang yg dikepung itu betul2 bersenjata?
  2) jika betul mereka bersenjata,bagaimana 100 orang yg bersenjata dapat memasuki perairan malaysia tanpa dikesan oleh border patrol atau tentera malaysia.
  3) benarkah apa yang mereka dakwa bahawa mereka dari keturunan kesultanan sulu?
  harap penulis dapat cover dan menjawab soalan saya ni dlm post itu nanti. Terima kasih.

 110. says

  HAHAHAHAHA

  mulayu bangsa terpiley kesayangan tohan weiiiii…. busuk2 umngok mulayu kita gak !!!!!!

  mamak kutty kata mulayu pemalas , mulayu mudah lupa, mulayu x reti bersyukur. HAHAHAHAHA

  jom tengok tangisan bangsa mulayu … sebahagian besar sultan mangkat kat indon HAHAHAHAHA

  http://tangisanmelayu.blogspot.com/2012/06/nusantaraku-mereka-kembalinyahlah.html

  padam komen tu tanda org pengecut takyah jadi blogger militer jadi blogger gossip jer. HAHAHAHAHA

 111. set says

  satu lagi kamu kalau dari indonesia jangan le sibuk dengan negara kami… kami tak mahu tahu pun apa yang berlaku kepada negara kamu tsunami ke gunung berapi ke kami taknak kisah pun rasuah ke ada kami kesah!!! tolong jangan sibuk!!!

 112. set says

  kepada mustafa jika benar ds najib bom altantuya sepatutnya awal2 lagi ds anwar akan membuat laporan polis tentang keberadaan ds najib dan rosmah di tempat bom itu..akan tetapi semua ini hanya dakwaan dan fitnah semata2.. melainkan apa yang disebut oleh ds anwar “I support all efforts to protect the security of the state of Israel” dan dipaparkan di wsj… tapi apa ds anwar kata ni semua mainan wartawan utusan untuk bodohkan orang kampung yang tak tau bahasa inggeris.. dan apa yang terjadi baru2 ini seperti isu kalimah ALLAH dan yang paling terbaru gelaran huguan siou yang boleh menyebab kekalahan besar PR di Sabah!!! apa yang dia buat?? menafikan dan terus menafikan.. tiada titik selesai dalam isu ini.. dan mustafa kamu sepatutnya tahu adab orang Islam apabila menerima sesuatu info pastikan ia benar baru terima jangan jadi lembu yang hanya makan sahaja apa yang ada di kaki walaupun rumput itu diberak oleh babi pun dia tetap telan jugak!!!

 113. set says

  helo pakistan boleh digelar melayu? negro boleh digelar melayu? nepal boleh digelar melayu? orang putih digelar melayu? ingat orang melayu liberal sangat ke nak terima depa semua ni jadi melayu?? tolonglahh nampak sangat pernyataan ni ditulis oleh orang yang tak bangga kan bangsanya sendiri!!
  aku masih boleh terima jika iban kadazan atau senoi dipanggil melayu kerana mereka memang dari sulur galur polynesia dan seketurunan dengan bangsa melayu kita astronesia.. tetapi nak diterima mereka2 yang tah dari mana2 ntah keturunan hapa ntah jadi melayu?? sorry laa!!!!!!!!

 114. tuah says

  laa indon rupenyer… yg merempat banyak di indon… perbezaan dulu dgn sekarang dah banyak. contohnyer setinggan… ada nampak lagi tak setinggan? kalau ada pun banyak indon2 yg buat rumah haram… cakap biar ada bukti… jangan ingat duit tu jatuh dari langit.. kena kerja, kena usaha, tuhan jangan lupa, doa tu penting… jangan cakap macam orang takde akal fikiran

 115. naza says

  setuju ngan bro set. tujuan kanak kanak di bawa ke perhimpunan tu hanya untuk menjadi benteng manusia, jika `di serang` oleh polis. ibu bapa yang bawa tu ada sikit bengong. tak tahu apa tujuan penganjur. naseb baek perhimpunan aman tidak menjadi liar…. jika tidak pihak berkuasa la yang akan dipersalahkan jika ada kanak kanak yg tercedera hari tu.

 116. asturion says

  itu berita baik..tp ini berita buruknya..senjata indon ternyata ketinggalan zaman..sebelum beli baik upgrade senjata kamu yg udah ketinggalan zaman tu..beli PKR aja kosongan,gak punya rudal..VS saja hanya mmpu mengotong max 4 SAM dan 4 SSM (malah masih ada VS yg ompong, gak punya rudal)..sigma hanya mampu mengotong 8 SAM dan 4 SSM dan berbekalkn radar mw 08 yg setaraf opv..fatahillah hanya mengotong 4 SSM EXOCET 38 (rudal taraf opv) dan gak punya SAM,..parchim aja udah tua dan strelaSAM sudah diganti dgn kanon 20 mm dan hanya ada RBU 6000 (5 km) dan triple torpedo launcher tube (11 km) sebagai senjata utama..KCR 40 pun masih kosong dan hanya ada tabung dummy c 705…dan terbaru merancang mau beli kapal bermasalah NR???hahaha..nmpaknya TNI sudah hilang deterance nya kalau selalu menganut fahaman quantity over quality..dan fahaman hibah..peace…

 117. abu_ says

  apahal pulak kesultanan sulu nak tuntut sabah ni?
  ini dah lebih sampai bawak masuk tentera sesuka hati dlm negara org..
  kau tak hormat negara aku,memang aku takkan hormat kesultanan kau tu..

 118. Malon_Mabok says

  Malonnnnnnjingggggg…
  Schorpene Malon Tak Bisa Nyelammmmm Khkehkhekehkeeee

  Macam Schorpeniggggg, Lucu Malonjingggg

  Lawak lawak lawak

 119. mas x svc says

  Gi dunia asing la.. en faisal hp pun tinggal dalam kereta.. kira putuskan hubungan dengan dunia ….utk beberapa hari..ia la akhir zaman ni cabaran lain macam …bukan utk orang lain utk diri sendiri dan keluarga je … kalau ada rezeki bila jumpa nanti boleh syer….tu pun bergantung pada rezeki kalau boleh cerita insyallah…

 120. abgkedah says

  kate perairan kite dikawal rapi… ops pasir dan sebagainye
  mcm mane boleh lepas plak orng luar leh masuk perairan kite tanpa di kesan…??? 100 orang pulak tu..
  menunjukkan kwalan sempadan kite masih lagi lemah…..
  so korang kene akui la

 121. Nonama says

  Wa’alaikumsalam,
  Bang, sila scroll ataih sikit lagi utk pencerahan

  Sekian.. terima kasih datang lagi yea;)

 122. PERTIWI PANGGILAN says

  Indonesia is getting weaker ? NO
  Indonesia is getting stronger day by day = YES

  Di masa lalu Indonesia menghadapi terlalu banyak MASALAH pada saat yang bersamaan, namun sekarang satu persatu masalah bisa diselesaikan.

  Gagasan Indonesia Raya, sulit untuk diwujudkan sebelum kita mau mengubahnya menjadi NUSANTARA RAYA. Artinya secara EKSTERNAL negara Indonesia akan bernama NUSANTARA RAYA sedangkan secara INTERNAL akan bernama INDONESIA RAYA (demi memuaskan dahaga “romantisme masa lalu”). Sedangkan negara tetangga akan menyebut negara mereka secara INTERNAL sebagai “MELAYU RAYA” dan secara EKSTERNAL sebagai “NUSANTARA RAYA”.

  Di bidang olahraga masing-masing negara tetap bersaing, contoh China dengan Hongkong (1 negara 2 sistem) begitu pula Inggris dengan Skotlandia masing-masing bersaing meraih tempat menuju Piala Dunia Sepakbola.

  Indonesia harus memulai pendekatan kepada TUMASIK karena Indonesia ingin memuaskan dahaga/hasrat terpendam dari lagu “Indonesia Raya” sedangkan TUMASIK ingin mempunyai negara yang luas, dengan laut, hutan, sawah, ladang, padang tembak, kebun kelapa sawit dll. Baik Indonesia maupun TUMASIK memiliki hubungan yang erat dengan ISRAEL di bidang MILITER. Di awal pembentukannya agen perisikan Indonesia banyak mendapat bantuan teknis dari MOSSAD.

  Kemudian pendekatan dilakukan kepada BARUNAI, karena diantara semua negara ASEAN, BARUNAI satu-satunya negara yang pendapatan per kapitanya terus menurun, sementara negara-negara lain justeru naik kemakmurannya. Indonesia ingin memuaskan dahaga/hasrat terpendam dari lagu “Indonesia Raya” sedangkan BARUNAI ingin mempunyai negara yang luas.

  Selanjutnya ? kira-kira negara mana ya ?

  Sementara itu GERAKAN INDONESIA TANPA JIL (Jaringan Islam Liberal), harus terus digalakkan, karena mereka inilah yang kelak akan menghancurkan INDONESIA dari dalam. Begitu pula para TERORIS harus diberantas sampai keakar-akarnya. SAY NO TO : JIL dan TERORIS.

 123. Cosmo Artemis says

  Amek kau. Dulu waktu sekolah, kalau tak dapat bantuan buku teks kau la yang paling bising. Masa masuk kolej, tak dapat biasiswa kau la paling kuat melalak. la ni bila dah berjaya, kau nak cakap pasal adil? Adil tu adalah meletakkan sesuatu pada tempatnya brader. Jangan ikut budaya barat. Nak adil? Laki sama laki boleh kawin; keadilan kepada individu. Tak bagi, kerajaan zalim. Inikah yang kau cuba nak katakan?

 124. parapelesit says

  Pelesit2 atas hiway mesia ada keistimewaan. penguna hiway yg lain kena bagi laluan pd puak2 pelesit ni nk syok-syok sambil beriadah ujung minggu.. Puak2 pelesit ni pulun perambat semua org ketepi dgn penuh ego kemudian berehenti disetiap R&R bergelak sakan. Istimewakan?

  Byk kes aku mengalah bkn psal takut puak2 pelesit ni tapi psal kesian motor terbalik masuk dlm ruang pembahagi jln je.

 125. naza says

  hurup `nya` ada 3 titik. itu hurup jawi melayu. hurup nya takde dlm abjad arab…sebab tu arab takleh eja `kunyit` hi hi hi

 126. Eleven8 says

  Assalamualaikum..
  Nak tanya..apa yang berlaku kat Sabah ek?Malam tadi tengok berita ada kes orang Philipina bersenjata datang ke Lahad Datu kalau tak silap. Sapa2 boleh bencerahan. Maaf kalau luar topik. Tapi saya memang nak tahu juga.

 127. pabloami says

  I would love that peace, but for now, why dont you look for a peaceful indonesia first before looking into nusantara and the world..and still would love that peace..

 128. Jeph says

  teka-teki nya berbunyi begini
  “di atas langit, di bawah bumi, apa di tengah-tengah nya?”

  jawab..jawab..hehehe

 129. naza says

  itu majlis perkawinan la tuan. acara dibuat di rumah bro shah. raya bukan, thaipusam pun bukan. diax tetamu utamanya :)

 130. StarWar says

  Daripada berita petang tadi rundingan sedang berjalan untuk meminta mereka meletak senjata, kebimbangan saya selama ini dan saya ada suarakan serba sedikt dalam blog ini ada asasnya, sekarang sudah terjadi dan terbukti, selagi PTI filipina banyak berkeliaran di Sabah, selagi itu keselamatan Sabah tidak akan terjamin sepenuhnya..baru admin mengeluarkan artikel megenai selatan filipina kejadian seperti ini sudah berlaku, dan saya ingatkan mereka tidak boleh dipercayai,..kata-kata orang filipina tidak boleh dipegang dan dipercayai, taime susah mereka baik, taime senang mereka akan cari peluang pijak kepala atau ‘gigit ‘ balik..jadi hati-hati dengan mereka.

 131. so says

  Salam,

  Ni info lengkap pasal penceroban di Lahad Datu. Lengkap la info nie tapi khuatir mcm mana info selengkap ini boleh keluar kat internet.

  Source : http://www.nescafeais.com/gambar-pencerobohan-lelaki-bersenjata-di-lahad-datu-sabah/

  “Assalamualaikum, maklumat dr Ops room KK:
  1. Staf telah menerima maklumat daripada ACP Manaf (Polis Marin Sabah) memaklumkan mengenai status terkini penglihatan kejadian. Pada jam lebih kurang 0800 hari ini, IPD Lahad Datu telah menerima maklumat seramai 32 orang (6 orang berpakaian jubah dan selebihnya memakai baju celoreng dan seluar biasa) telah berkumpul di rumah Ahmad Malandi @ Mat Bom di Kampung Tanduo. Kumpulan ini dipercayai daripada ahli Kesultanan Sulu dari Pulau Sibutu dan Pulau Sipangkot, Filipina di ketuai oleh Hj Musa @ Hj Kuning @ Dato’ Puin. Kumpulan ini juga dilaporkan membawa senjata M16.

  2. Kumpulan ini dilaporkan bertujuan untuk melawat Ahmad Malandi @ Mat Bom yang kini berada di wad ICU Hospital Lahad Datu (sakit tidak diketahui). Kejadian ini juga berlanjutan daripada insiden pertemputan MNLF dan KAS yang dilaporkan sebelum ini. Kumpulan ini dilaporkan juga dilaporkan cuba membuat huru-hara dan memalukan kerajaan Malaysia sebelum pilihanraya yang akan datang.

  3. Berlanjutan daripada insiden tersebut, Polis Marin telah memulakan Op DAYAK bagi mencegah kemasukan kumpulan ini. 3 buah bot telah ditugaskan untuk mengawas perairan negara dari Pulau Tambisan ke Tanjung Labian. Pasukan VAT 69 juga akan tiba pada malam ini untuk membantu operasi. Bagi aset TLDM KD TODAK telah berada di Tanjung Labian dan sedang melaksanakan rondaan bersama KM BANGI. KD PERAK dalam pelayaran ke Tanjung Labian dan dijangka tiba pada 1900. Tim ZULU dan ZEBRA dalam perjalanan ke Lahad Datu sebelum ditugaskan menaiki CB 90 ke Tanjung Labian.

  4. Maklumat daripada anggota perisikan PASKAL, pada 1500 hari ini telah terserempak dengan 10 orang berpakaian celoreng di Tanjung Labian. Butiran lanjut belum dapat dipastikan lagi. Dijangkakan seramai 100 dari kumpulan ini akan bergerak ke kawasan Felda Sahabat dari Pulau Bangao, Filipina (35 bbn Timur Tanjung Labian).

  5. Kapal-kapal dipelabuhan telah dimaklumkan untuk meningkatkan 4HNFS.
  Maklumat terkini dr PWL2, kapalx tingkatkan immediate notice for sea.

  Read more: http://www.nescafeais.com/gambar-pencerobohan-lelaki-bersenjata-di-lahad-datu-sabah/#ixzz2KrUoltXP

 132. maha says

  kami tak pernah puji ggk terbaik dunia, hanya orang indo puji kopasus terbaik ke tiga terbaik dunia cuba baca blog indo itu hanya tak tahu berminpi bikin cerita hoax itu, kami bercakap berdasarkan faktar sebenar…
  jika produk indo ciplak dan produk malaysia ciplak dalam benda ini kami sudah tahu lama dalam google cerita segala-galanya cari sumbernya betul jangan cari blog indo aja,, ingat hanya sapura aja bina semulator firma lain juga bina samulator di malaysia,, malaysia lama bina smulator sumulator kapal, jet,kederaan ,kapal terbang,, kepada orang indo disini jangan bikin malu dekat sini kami tak suka cerita satu dunia.. ingat itu sumulator bukan boleh bawa pergi perang, hanya melatih tentara aja

 133. jamie says

  sekali lagi diulangi…adakah bersumpah dengan Al-Quran itu tidak memadai? dan maaf kalau saya bertanya..kenapa berminat dengan politik kami?

 134. L2A4 says

  Jumlah skrg dh lebih dari 100 org lgkap bersenjata, ada 2 kumpulan dr filipin yg myusup msk d lahad datu kawasan sawit, komando 69 dgn RAMD dh smpai lahad datu..katanya waris sultan sulu nk tuntut sabah, waris sultan sulu mmg ada di lahad datu klu korang nk taw..

 135. mustafa says

  Salam saudara, Saya juga membaca blog blog sahabat BN, Belum juga saya temui pencerahan dalam kasus Pm Najib terkait hal bunuh itu. Ya memang saya copas dari blog bebas ia itu Malaysiakini.com. itu. Mana mungkin Koran dikontrol pemerintah mahu menulis cerita itu.
  Soalnya sekarang kenapa PM tidak mahu bikin pencerahan, nah ternyata ada sesuatu yang dilindungi belio walo pun PM tidak terkait, tidak ada siapa yang mahu PM mereka atau Presiden mereka kayak sapi yang gak mau atau bikin tidak tau kasus yang sirius itu ya. Salam.
  http://feedproxy.google.com/~r/addin77/~3/0H4bBMwqifg/gempar-deepak-bongkar-akuan-bersumpah.html

 136. Padan Muko says

  Dulu sebok cerita beli Apache, apa dah jadi? mahal ke? Tu la, lain kali jgn bising2 nak menunjuk2 last2 tak jadi ambik.
  Dulu pun sebok pasal nak letak Leopard kat Kalimantan, apa dah jadi? Last2 kena hantar Scorpion je sbb tak sesuai dgn bentuk rupa bumi. Ni la padahnya bila dah banyak menunjuk2 kat org.
  Kau nak beli apapun belilah, apa kami peduli? bukan duit kami pun.
  “Belanja terus dan itu sudah menjadi menu sehari-hari” jgn sampai menu rakyat kamu hanya nasi kosong je!
  Lantak koranglah Labu, eh Indonn!

 137. faisal says

  tq rusdi….. tq kerana bagi sokongan…. pd blog ini. ucpan tu hanya untuk admin je… sy tk layak… (menumpang je..)

 138. faisal says

  apa pasal nk banding dgn indon… page ni utk rakyat malaysia bukan indonesia! yang kamu semua sibuk dalam blog malaysia untuk apa? saya tak kacau pun blog di indonesia… knp kamu harus ganggu artikel saya? bukankah ini menunjukkan bahawa kamulah sebenarnya yg mengganggu keharmonian blog ini? apa alasan kamu sekarang?

 139. says

  Terbaik Sabahan… orang yang jahil tak nak mengaku jahil. Seringkali memutarbelitkan kata-kata orang. Hai…baling batu sembunyi tangan. Lepas tu mula la melalak-lalak macam dia yang betul. Pulak tu tak nak bertanggung-jawab terhadap kata-kata sendiri. Abaikan je.

 140. Anak Indonesia says

  @PYROPURA (BATAK-CINA-KRISTEN)

  Anda adalah musuh kami di CARI, anda pernah menghina Melayu, UMNO, INDONESIA dan ISLAM, tetapi di blog MOM ini I Can’t help it … I enjoy it …

  @ALL MALASya

  Saya benci dengan orang MALASya yang menurut Saya mereka ini adalah sering “syok sundirik” sebagai contoh SAPURA yang konon ada kepakaran, padahal mereka membeli Flight Simulator CN-235 dari PT. Dirgantara Indonesia, bagilah kredit tue …

  Bab meniru ini bagilah kat kami tapi bab beli barang orang lain dan tampal stiker “buatan tempatan” bagi kat MALASya No.1 sebab MALASya Bolih. Apa saja kerana kaya dengan idea yang keriatif…… Meniru, menciplak, menguna, mencekek barang Orang lain, pastu mendabik dada dengan bangga nya, Malon-malon syok sundirik, jap jap mengata “Msia Boleh”, “buatan tempatan”, “GGK antara yang terbaik di dunia”, ptuih … Bodoh punya MALON …

  Amende MRCA ni ?, nak gantikan C4 ke ?

  Korang MALON patut kesian kat altantuya walaupun die rakyat mongolia tapi die mati kat malaysia dan seperti tidak dibela. Org dah bom dgn c4 tepi jalan mana nak mengaku … bak kate bik mama sape yg makan cili kering dya la yg rasa pedas … Polis memang barua pun … nape x siasat kenyataan deepak tu … nape sampai skrg diam je … dah kenyang dgn duit komesin yg 500 juta tu ke ? …

  Apa pun altantuya tu diletupkan dgn c4 atau charge no4 atau PE no4 atau plastic explosive number 4 di malaysia atas arahan siapa ? 1 malaysia tahu … australia pun tahu jugak. Kesian kat anggota polis yang jadi kambing hitam. Atas sebab apa kambing hitam tu nak bunuh altantuya (kenal pun tidak).

  @REPUBLIK

  dah lah cerita ni … cerita ko pulak nak buat cerita dongeng juga … merambus lah … tak abis2 merapu … dah kata dah …

  Tak da sesiapa pon kat porem ni nak dengaq ALUTSISTA ko tu. Takyah korang tunjuk gah wat caprut je, ada aku kesah?

  ngapain elu pamer berita ALUTSISTA ?. Gue benci MALON karena kelicikan mereka, tapi gue lebih benci INDO yang suka copy paste berita ALUTSISTA, mau muntah gue …

 141. adam says

  Majoriti rakyat Malaysia di sini tidak berminat pun pasal politik so kamu tak usah sibuk2 ikut campur la Mas. ingat sikit tu kalau Altantuya pun najib boleh bom apekan lagi mamat TKI seperti kamu. senang aja deh mau di urusin!

 142. mayada says

  Ulasan no. 36. Filem Pendekar Bujang Lapok. Babak belajar jawi. P. Ramlee mengkritik kerajaan pada ketika itu (Umno-BN) yang telah menukarkan secara rasmi tulisan jawi kepada tulisan rumi – akibatnya masyarakat Melayu pada ketika itu buta jawi….

 143. provek says

  apa cite kat Lahad Datu skrng ni..puluhan warga filipina siap bersenjata mendarat kat Lahad Datu..En Shah boleh bagi informasi tentang keadaan ini?

 144. StarWar says

  Siapa baca berita hari ini, saya ada baca laporan ada kumpulan bersenjata berpakaian ala tentera dari filipina menceroboh masuk di Laha Datu, angara lebih dari 100 orang, polis sudah kepung kawasan itu..dan keadaan masih terkawal..Anak Sabah ada info ka

 145. naza says

  tu la mus. hang mintak di keronyok beramai ramai…. kan dah dapat…. best kan . mcm populer sangat rasa… hi hi hi

 146. tuah says

  sebelum buat senjata yg canggih pergi lah tolong kaum perempuan indon… semuanye jadi AYAM… sekarang nie semua nye senang untuk cari AYAM2 INDON… rakyat yg tak cukup makan, takde kerja…. kasi betul dulu negara INDON sebelum buat senjata… hahahahaha….

 147. adam says

  helo mas joko.. sini blog military dan sesekali thread tentang sejarah bangsa bukan blog POLITIK. kau ni aku tengok lebih2 pulak dah. Malaysia ni banyak blog2 politik yg boleh kau join tp bukan di sini. Kau berminat sangat dengan POLITIK Malaysia kenapa? negara kau membosankan ke? di indon takde kerja kan? mari sini kerja la boleh kumpul wang hantar pulang. Kalau ada rezeki jodoh di sini esok boleh apply PR lepas tu ikut la kau ceramah nuar tu samoai pengsan takde masalah pun.

 148. adam says

  aku rase indon2 yg komen dalam blog MOM ni orang yg sama la. pandai die tukar2 emel dan nick konon npk cm ramai la tu phuii!

 149. adam says

  ini saya setuju dengan kamu. di kampung saya juga orang2 melayu membela anjing untuk menjaga tanaman dan keluarga. bela xsalah selagi kita bagi makan dan minum. jika pengang anjing kering sama kering tidak perlu samak. “Mengikut pandangan Mazhab Shafie, binatang anjing adalah termasuk dalam kategori najis mughallazah (najis berat). Kalau terkena air liur dan najisnya perlu disamak dengan air mutlak 7 kali dan sekali dengan air bercampur tanah. Menyentuh atau memegang anjing tidaklah berdosa atau menyalahi hukum Islam – sumber dari JAIS.

 150. WiraSE says

  Bila nak ade posting baru ni..ke masih bercuti kt kampung. Masa balik dr Kg td ada perasan sebijik Harrier, lampu sumer padam, ada 2 orang, sorang berjaket berdiri kat luar Harrier tu. Yg pelik, kalau kereta rosak, biasa orang biarkan lampu terpasang, ada hazard light. Ni dok dalam gelap gelita tengah hutan banat…apa kes..
  Sambil tu aku perasan ada rombongan kenderaan siap ada escort security..ada lori, SUV yg tak macam polis..cuma ada pasang lampu atas bumbung. Apa benda yang dihantar tengah malam buta ni….

 151. maha says

  janganlah kamu tembak kena dinding,,
  tembaklah anggota badan untuk menpertahan rumah kamu itu,,
  jika kelak akan rosak senjata kamu itu,,
  masa depannya ibu dan bapa pada rumah dinding

  pantun saya cipta untuk kamu jojo

 152. maha says

  salah apa dibuat pm ? pak mustara bin pak man tempe saya bukan menbelanya , perkerja salah mencuri adakah adakah majikannya kena tangkap pak man tempe kamu berfikir dengan matang lebih baik jadi anjing dari golongan lgbt yang kamu sokong itu LGBT itu nabi tak menangku umat tahu tak pak man tempe

 153. Jeph says

  bro Faisal n bro Shah
  ingat x dlm filem Tiga Abdul, Abdul Wahab main teka-teki..last skali jwapan nya 3 titik..bro faisal or bro shah tau tak apa 3 titik tue..smpai skang ni tak dpt nk jawab apa benda 3 titik tu…tq

 154. jamie says

  adakah bersumpah dengan Al-Quran itu tidak memadai? dan maaf kalau saya bertanya..kenapa berminat dengan politik kami?

 155. naza says

  kalau mutu pacak batang pisang? siap ada jantong pisang lagi… buat macam gerbang depan rumah….. dalam rumah ada geng serunai… hi hi hi

 156. Padan Muko says

  Apa masalahnya kau ni Mustafa? Macam langau je. PM Najib ada laman twitternya, kau masuklah dan tanya dia puas2.
  Yg kau sebok menyalak kat sini buat apa? Lepas tu kau bawak info dari media yg anti kerajaan, dah tentulah berita anti yg Najib kau dapat. Kalau sebok sangat nak berlaku adil, kau bacalah dari semua sumber. Najib diserang keliling oleh musuh politiknya, kalau dia kena jawab semua tuduhan tu, tak jadi kerja lah dia. Nanti TKI pun nak soal jugak apasal diaorg tak dapat BR1M.
  Apedah menyebok je! (kata hantu Jepon yg cabut gigi palsu dia sebelum tiup trompet dlm filem Pendekar Bujang Lapok)
  Kau pulak jadi anjing siapa?

 157. megat.kembara says

  setiap penciptaan bangsa dari allah ada kelebihan tersendiri kerana itu kita saling bergantung dan kenal mengenal.
  tapi kita harus ingat, ini tanah melayu sejak berkurun lamanya yg dianugerahkan oleh Allah. di mana salahnya bangsa melayu mempertahankan tanah melayu dah nama pun tanah melayu. Ibarat Ah Meng datang bertandang ke rumah Shah Paskal tapi nak pacak tokong di laman rumah dia, mesti Shah Paskal marah kerana tak hormat kediaman Shah Paskal. Bg yg faham baguslah.

 158. Republik says

  Mestinya blog ini berupaya menganalisis perkembangan military di Malaysia misalnya ATM mau beli apa, dan untuk apa. Tapi sejauh ini hanya bercerita tak sesuai tema, sudah lari dari kenyataan. Lihat tuh blog2 militer Indonesia setiap hari memberitakan belanja alutsista. Tiada hari tanpa belanja alutsista. Hari ini kabar baiknya TNI AD beli 24 heli Bell 412Ep dan 20 heli Blackhawk.

  Belanja terus dan itu sudah menjadi menu sehari-hari.

 159. sabahan says

  ape maksd ko gan aq bukan islam??? ko tuhan ke nk jatuhkn hukum kafir kt aq…????? aq brckap mengenai prinsip aq… mcm yg ckap kt atas la , “kalau”…. so jgn nk jadi mcm tuan guru or tukang sula ye bro….. jgn putar alam kn ayat aq…. btw klau ko xsanggup brkorban utk agme bangse ko baek ko diam… aq x hormat & xkn prnah hormat kt org yg mcm ko, yg hnye pndai menyalak konon nye inginkn keadilan & ketelusan utk bangse & agame lain, tpi dlm mse same jdi si kitul kpd agame & bangse sndri…. yla se”FIRAUN2″ aq pn agame bangse aq jge &prtahankan sbb bagi aq lebih baik aq menzalimi musuh agame & bangse dari agame bangse aq di zalimi deorang…….

  ps: klau ko nk negara yg sekular, liberal, sosialis, republik & pluralis…. jiran di selatan kn ade so ko g jela mohon PR or citizenship kt sne….. duduk la ko bawah cine…. sure ko ske…. 😀

 160. sebat says

  Teruskan usaha tuan shah..saya menyetujui dan menyokong pandangan yg baik itu.niat,minda tegar dn cita2 yg luhur.

 161. mustafa says

  http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=55192:deepak-shocker-order-for-altantuya-murder-came-from-the-then-dpm-baginda-was-sexually-impotent&Itemid=2

  Salam saudara sekelian. Sekali lagi saya bilang bukan saya nuduh PM Najib membunuh ya. Kalo tidak benar maka PM Najib harus menjawab nya tau bikin pencerahan . Apa yang dibilang oleh En Dipak ini sangat sirius. Bagaimana bisa PM Najib mau jadi PM kalo kasus terkait soal kriminal tidak dieksposin. Maaf sekali lagi. Jangan jadi anjing yang taat terhadap tuan dia ya.

 162. faisal says

  tq geeza… tkpe kalu baru tahu.. sejarah adalah untuk kita belajar dan amik iktibar.. tkpe.. pelan pelan kita belajar sejarah ketenteraan.. mula dari filem p.ramlee dulu laa.. sarjan hasan.. pas ni kita masuk ke sejarah lain plak. banyak lagi sejarah kehebatan kita bertempur.

 163. maha says

  satu aku cakap dalam pembelian senjata kebanyakan negara akan amal akan rasuah bro itu cara kator firma senjata bro sebagai contoh singpura pernah rasuah untuk untuk jual howitzer pada india tapi gagal, banyak lagi kerja kotor laku firma senjata, bro sebab aku sebab tak rasa heran jika pembelian senjata dan cara dapat teknologi senjata secara rasuah, contoh negara iran boleh dapat konet e dan cara menbuatnya sedangkan russia telah menbatalkan kerjasama antara mereka tentu cara rasuah sebab itu kita kena berhati-hati firma senjata dan cara main kotor mereka ini ,, aku tak suka ahli politak main isu senjata itu hakikat kita alami tak kira masa perang dan aman jika kita masih negara penguna perkara pahit harus ditelan itu hakiat sebenar

 164. mustafa says

  salam saudara ku. Dulu sat kecil ku , orang tua saya pernah membela anjing kerna mahu menjaga ladang dia kerna sering diganggu maling atau babi. Tapi saya sangat takut sama anjing itu kerna tidak mau menuruti kata kata saya. Ya bukan semua ya anjing suka menjilat tuan dia.

  Terkait soal anjing pemuda al kahfi nama dia al kitmir. Ternyata dia sangat patuh sama perintah Tuhan supaya menjaga pemuda pemuda itu. maka ternyata Anjing lebih mulia dari manusia yang menantang hukum Alloh di dalam Al Quran itu ya.

 165. memory says

  ya,gua berbangga krn berbangsa melayu.teguran p ramlee adalah betul kpd bangsa melayu krn sume masalah dan situasi yg ditimbulkan merupakan masalah org melayu sejak daripada dahulu kala lg.PHD(perasaan hasad dengki),kaki ampu, mudah lupa diri bila berjaya dan mengumpat merupakan penghalang kepada bangsa melayu untuk berjaya tidak kira pro kerajaan atau pro pembangkang.adab melayu makin dilupakan dan digantikan dgn pengaruh luar.ya memang agama perlu dlm membentuk bangsa tapi kefahaman kita mengenai bangsa kita sendiri akan membolehkan agama meresap dlm diri kita.nabi muhamad sendiri selepas mendirikan negara islam tidak plk beri arahan supaya identiti bangsa dihapuskan sebaliknya nilai2 murni islam disebatikan dgn adab dan budaya sesebuah bangsa ya. china,korea dan jepun kita nampak lagi berjaya tapi tak ada pulak kita pandang masalah diorang.kes anak luar nikah,bersepah je diorang tapi tk tersebar luas,masalah sosial 2 kali lima je dgn malaysia malah lagi teruk,peluang pekerjaan makin kurang,hutang rumah makin meningkat(korea selatan),rakyat 24 jam asyik berhibur sehingga lupa diri,kes bunih diri tertinggi dunia(korea selatan.ingat tanpa amerika syarikat, korea selatan dan jepun akan lumpuh.china tanpa support bahan mentah akan musnah.walaubagaimanapun. dlm melihat kemajuan,gua amat mencontohi german merupakan kuasa industri yg ampuh dari segi kualiti dan ketahanan yg produk yg lama serta mempunyai r&d yg tinggi kalu nk bandingkan korea dan jepun dgn german mcm langit dan bumi.korea selatan hanya tukang sedut teknologi amerika tapi still bermasalah lg(contoh:program jet pejuang masih bermasalah) ,kualiti barangan jepun masih belum mampu menyaingi produk german.ini hanya pandangan peribadi gua.kita patut membangunkan negara mengikut acuan melayu dan berteraskan islam krn malaysia adalah milik bangsa melayu.time perang sape akan pertahankan malaysia.dlm pertahanan ,taktik amat penting.mcm pembelian scorpene,negara perancis tk nk jual,kita terpaksa rasuah demi kepentingan negara.ya,islam tk benarkan rasuah tapi berlainan dlm peperangan.tk kanlah kita nk beritahu lokasi base kita kpd musuh.jadi rasuah juga perlu bila melibatkan keselamatan dan keamanan negara.

 166. gezza says

  Saya baru terbaca akan keberanian Malbatt yg terdiri daripada mechanized 19 RAMD sewaktu peristiwa black hawk dawn. Dalam pertempuran ini, Malbatt berjaya menyelamatkan askar-askar elit US Rangers dan US Delta Force yang terperangkap akibat tindakan sombong mereka cuba menangkap General Farah Aideed. Malbatt tetap melawan dan mencapai objektif walaupun kontijen negara lain cabut lari (terutamanya pakistan yg pengecut!).

  Pertempuran ini membuktikan ATM amnya dan orang Melayu khususnya handal bertempur dalam kawasan urban,selain kemahiran pertempuran dalam hutan yang terbukti waktu insurgensi. Saya berharap agar kisah-kisah keperwiraan tentera kita lebih banyak diceritakan khususnya oleh para veteran ATM supaya generasi saya tidak lupa,keamanan kita ini bukanlah percuma.

 167. mustafa says

  ya saya pernah bicara sama orang malaysia terkait soal AES itu ya. Saya tahu ramei yang tidak senang sama AES itu. Bukan hanya partai oposisi tapi Pihak aparat pemerintah juga tidak sepakat. Nah , lalu jabatan peguam Negara Malaysia pantas menstop operasi AES itu. Nah ternyata tidak semua orang sepakat ya.

  Di negeri Masr saat ini memang ada gangguan dari pihak yang tidak menyenangkan Pemerintah dari puak Ikhwanul muslimin itu. Mereka sanagt kuatir kalau Pres Morsi sukses menjadikan Masr sebuah negara yang kuat . Maka al dajjal Us sama zionis yahudi berusha untuk menggalkannya. Maka ayuh lah kita berdoa ya semuga Msri kembali kuat setelah berkurun di perintah oleh rejim kuku besi Mubarrok.

 168. mustafa says

  saya mengakui bahawa Malaysia itu lebih maju ketimbang Indonesia, persoalan saya hanya itu di mana dominasi orang melayu? Yang kaya atau yang punya gedung atau kompani banyak nya orang china. Memang makmur ya, tapi ekonomi nya dikontrol sama china , kerna itu Partai pemerintah mengharap voting nya orang china sampaei bapak najib undang PSY ke pineng. Begitu juga Partai opossi juga mengharap voting nya orang china.

  Dan sekali lagi saya bilang bahawa indonesia juga ekonomi nya dikontrol ras tionghua. Itu adalah bener samada kita akui atau tidak ya. Salam.

 169. jamie says

  gementar? dulu kecoh gebang konon nk serang tahun 2009…mn ke jadah si mustar bona dgn puak2 bendera tu smua? dh lari masuk longkang? tuihhh

 170. hany says

  Pyropura…semua parti politik tak banyak beza. Belum memerintah pun dah ada rasuah. Pas pun punggah kekayaan jugak hasil dari pengurusan yang gagal. DAP pun kaki songlap jugak…PKR pun kaya juta-juta dari mana dapat? Skandal sana sini. Sama sahaja pada saya. So kalau just nak kata parti lain lebih baik dari BN, buat masa ni minta maaflah…kuasa tu yang menjadi rebutan bukan kepentingan rakyat…

 171. hany says

  Bukankah Agama Islam sekarang Ini juga telah dijadikan alat oleh orang-orang Islam sendiri dan sesetengah bukan Islam untuk memecahbelahkan kita?

 172. faisal says

  dasar merempat…. mencuri duit malaysia …. datang bawak masalah penyakit di malaysia…. pergi jauh jauh… jgn beri rakan kamu datang cari rezeki di sini… dasar tk kenang budi…

 173. says

  en faisal dan hj shah terimakasih sangat menarik untuk renungan mereka yang cintakan bangsanya…insyallah ” takan melayu hilang didunia” tunggu dan lihat akan tiba masanya…

 174. says

  Tunggu masanya ya ..sebab disini akan zahir bangsa melayu yang semua bangsa dan agama tunduk padanya..memang melayu bangsa yang muda tapi banyak kelebihanya..berdoalah semoga dipanjangkan usia agar kita semua boleh menjadi saksi cerita akhir zaman….

 175. mksa says

  to Jojon al Indog,
  Memang lah kami puak Melayu Islam ni bangga membangunkan Malaysia sebab kami puak yang MASTERMIND membangunkan Malaysia ni. Puak etnis lain ikut aje. Tak cukup pekerja kita impot pekerja Indon ke Bangla ke Myanmar ke Vietnam ke . Lu jeles ke sakit ke ape???? Pirahhhhhh.

 176. says

  HAHAHAHAHA
  mamak kutty kata mulayu pemalas , mulayu mudah lupa, mulayu x reti bersyukur. HAHAAHAHAHA
  umngok pejuang mulayu Kononnya bila kehilangan…tanah,kekuasaan dan sebagainya…salahkan mulayu…mulayu pemalas
  bila umngok,parti melayu terunggul didonia tersunkoQ,tersembam kena pin-out salahkan mulayu sebabkan perpecahan..

  Yang pemimpin tersohor mulayu dok punggah kekayaan negara berpuluh tahun tak mau dijadikan isu..
  50++ tahun dah lama dah….22 tahun zaman Mahadhir …
  umngok “busuk hingga ke usus”. HAHAHAHAHA
  Pemimpin tersohor mulayu yg membudayakan sistem kronisme…itu nak disorok bawah karpet
  Pemimpin mulayu moden tak ikhlas dalam memartabatkan isu bangsa mulayu….budaya pemimpin yg tak betul
  umngok pejuang mulayu konon perompak wang rakyat adalah , pacit macit mulayu pprt cacai2 umngok jadi pak hangguk je cam blogger militer utusun umngok ni..HAHAHAHAHA

  padam komen tu tanda org pengecut. HAHAHAHAHA

 177. Malon_Malingsia says

  HIdupppp Malonnnn…. Eaaaaaaa HAhahahahaaa

  Malooonnnn Maloooonnnnnnn…. Macem Taik Kuning Mencretttt Lahhhhh

 178. sniperz says

  Hahahaha..ada seorang itu mahu kata pemimpin dia paling bersih lg maha suci dlm sebu…

  Hakikatnya..parti itu hanya mereka anak beranak..ada nmpk itu anak perempuan dia climb ladder dr bwh utk ke atas atau mmg sudah otomatik atas punyer??

  Ada presiden parti tp siapa yg betol2 pegang itu parti??aiyaaaa…mana latang itu penasihat umum ma..suda konker itu parti.tp jawatan penasihat?itu mcm bkn mcm british stail zaman penjajah ka..

  Itu olang paling suci dulupon olang umno kan???dulu no.2 kan??berapa byk dpt masa dlm umno yg sudah 50thn perintah itu??itu dtg miting umno dgn heli duit dr langit ka?
  Wallaweiiii…now suda upgred naik jet maaaa….tp bkn olang umno lagi..aikkk???mana dpt duit??apa bisnes lebat die??tauke felali?tauke lolex??tauke omega?

  some more sula ala private jet lagi private bus..ala massage chair…2tingkat punya bas..dpt dali kelajaan selangor tp bkn taraf apa2 jawatan dlm kelajaan negeri selangor..manyak pelik aaaa….belom ada jawatan sula ala kemudahan kalah MB selangor sendiri mcm bapak dia punya negeli aaaa…

  Tp xpala..mmg betol ckp lu..itu orlang melayu maa…sembah mayat,calit dahi,sembah api,menari2 atas stage itu semua xpa maa…itu lg islamik dr islam lama punya..anak kpd lelaki suci itu pon ckp apa mslh bebas pilih agama?

 179. says

  as salam bro mustafa

  mekacih ya kerana promosikan kebaikan hati dan ketulusan budi pak mie & mak intan

  mari kita raikan insan2 berhati mulia ini dengan melawat rumah maya mereka spt dibawah:

  http://pakmieshelter.blogspot.com/

  bila ada rezeki lebih, bolehlah bantu mereka utk meringankan beban menjaga, memberi makan, mengubati & memberi perlindungan kepada makhluk Allah yg comel2 ini – kucing & anjing

  bila ada kesempatan – bolehlah menziarahi rumah perlindungan haiwan mereka di negeri kedah

  blog tuan haji shah dah jadi blog pencinta haiwan la pulak….okay maa….!!

  anjing adalah salah satu aset terpenting dlm hal2 menjaga keselamatan – go..go…k9…

 180. faisal says

  orait…. sy pon kadang tk leh masuk langsung.. apatah lagi post post komen yg sy enter… ni masalah system blog ni… bukan pada tn hj shah…

 181. faisal says

  tn hj…. pas ni kene buat kategori porno plaks ehehehehehe… khas untuk mereka mereka yang nak kepuasan maksimum kenikmatan hahahahaha

 182. faisal says

  ko buat tengok satu artikel yang bermanfaat dan berilmu.. aku cabar ko… pastu aku nk tengok ramai ke yg puji ko punya artikel… cakap biar berfakta bro… kalu hang rasa baguih sangat… buat laa artikel yg berkualiti tu dan tak menjadi pro umno atau PR… aku nk tengok… haibat ker hang nih…

 183. sal says

  Ini kali yg ke 4 nk reply tp x boley2…Semasa BERSIH 1.2.3…aku dengar ada banyak jugak Indon2 yg bikin huru hara sama Malaysia..Apa ko salah sorang daripadanya? Apa lu sama kawan2 lu juga amik upah ya dalam blog2 gini mao kasi idea2 yg goblok menyokong sama itu Al Juburi? Udah2 la Jojon cari aja rejeki yg halal..jangan dicampuri urusan negara kami. Kamu dapat cari makan sini sudah cukup baguss…Kami kasian sama bangsa kamu

 184. sal says

  Aku ingat kamu Jojon mungkin orang upahan yg kerjanya buat kacau demo sana sini oleh puak PR.Semasa BERSIH 1.2.3…aku dengar ada banyak jugak Indon2 yg bikin huru hara sama Malaysia..Apa ko salah sorang daripadanya yang kerjanya cari makan dgn bikin gaduh2?Udah..carik aja kerja lain yg lebih halal Jojon…Lu x perlu amik upah ya dalam blog2 gini mao kasi idea2 yg goblok menyokong sama itu Al Juburi

 185. Commodore says

  Dalam blog Indon, bangsa Indonesia juga yg digadang2kan. Jadi apa bezanya.
  Jagalah kampong halaman kau tu, banyak benda yg nak kena buat sampai kiamat pun tak habis.
  Aku rasa kau datang kesini sebagai satu escapism (mencari ketenangan atau mencari tempat nak luahkan rasa geram kau)
  dek masalah yg tak habis2 dlm negara kamu. Ataupun diIndon kau tak dapat layanan yg sepatutnya sbb kat sana situasinya boleh dikategorikan sebagai ‘dog eat dog’ dan kau adalah salah satu mangsa situasi ini.
  Apapun, Cirit wa’ang lah!

 186. Commodore says

  Nick dia pun ‘sejarah’. so dia akan kekal dlm lipatan sejarah sebagai poster yg tak memberi sebarang impak dlm diskusi disini. Badot la katakan.

 187. Orait says

  Hidup anjing di seberang!!!! teruskan menyalak.. wooot woot wooot nnt gong xi fatt chaii tahun anjing jgn lupa menyalak tau

 188. Orait says

  Lu onani sendirian bro di ind0g sana. jangan mengata orang lain. negara lu sendiri melakukan massal pembunuhan kepada bangsa cina pada tahun 1998. inilah akibatnya kalau u kuat capmelan/onani sendiri.. siookkk sendiri. kuman seberang laut namapk gajah depan mata tak nampak. ind0g sendiri tidak ikut bagian keikutseraataan ( pinjam ayat lu yg tah apa2) dalam semua elemen dan memakmurkan negara dan etnis2 lain di ind0gnesia.

 189. Orait says

  tuan tanah kedaung!!! napa aku selalu komen x pernah kuar pun dlm nie.. kene blocked ke atau kena delete. cehhh

 190. sal says

  Jojon kaum dari negeri kamu pun bisa carik makan di sini..apa gaduh2 jika kami berbicara untuk menaikkan bangsa Melayu. Sedangkan ini dalam perlembagaan kami memang kami pemiliknya.tidak septi sengara kamu yg sudah tergadai dek utang yg berbilion2 hinggakan penggangguran sudah x dapat ditampung.. Bukan ka di negara kamu ada yg bisa makan tanah2 sendiri kerana kurangnya makanan. Nah lu liat saja kemakmuran kami..kerana itu lu punya kaum bisa cari makan ..sudahla INDON..go back to INDON

 191. naza says

  lu pun membaca dengan tekun dan menghayati tiap biji butey point point yang disampaikan, dan siap bagi point lagi, lepas tu kutuk pulak.. lu pun tak akan kemana bro…. dengan standard pemikiran macam ni.

 192. Jojon says

  Yg selalu dibanggakan dalam setiap dia menulis, puak melayu yang digadang-gadang, seolah puak ni yang telah berhasil membangun Malaysia. Kerajaan Malaysia itu punya semua kelompok etnis apakah melayu, cina atau india. Ukuran obyektivitas penulisan adalah bisa memberikan orgasme bersama, bukan orgasme sendirian. Orgasme atau puncak kenikmatan bersama adalah bagian dari membahagiakan pasangan kita. Pasangan puak melayu yang ditakdirkan hidup di Malaysia adalah etnis cina dan india. Malaysia adalah bagian dari keikutserataan semua elemen untuk mencapai kemajuannya. Bukan semata karena orgasme puak melayu sahaja. Kalau ini yang terjadi lebih baik onani saja, puas sendirian……..

 193. sejarah says

  hmm,terjawab sume ni,napa shah jadi bloger tak kualiti,kerena dia tu kaki umno,jadi tiada kapabiliti dia secara keilmuan,hanya kaki putar belit je,macam banyak fact sejarah dia pon hampeh,asal ikut senang telunjuk umno,memalukan la,…teruknyer generasi muda kita ni’…kalau cam ni pon,msia tak kan kemana,asyik citer kartun je

 194. zainmahmud says

  Hanya satu kesimpulan yang tepat untuk puisi anda …. Munafiq dan Narcis (sifat melayu yang coba diagung-agungkan dan disebarkan dalam blog ini) …

 195. sal says

  Gini Jojon, bangsa kami di sini masih beketua kan seorng Agong, beragama ISLAM dan bangsa MELAYU.Tidak sepeti kamu di sana yg menderhaka dan udah menyingkirkan Raja2 kamu sendiri. Nah sekarang kamu bangsa REPUBLIK sememangnya tidak ada Ketua BANGSA. Jadi di sana berbeda dengan di sini di mana kaum2 pendatanng bisa mengaku hakmilik mereka Kepulauan JAWA kamu. Sini kami masih lagi ada Raja lalu kami berbicara sesama kami dalm menaikkan martabat bangsa kami.Kamu enggak pelu ribut2 bikin kecoh sini sebabnya memnag di sana situasi kamu x bisa di samakan dengan kami di sini. Yaa tempat kaum2 kamu carik makan..kot gitu Jojon??

 196. Senapati Ardalepa says

  cih, Melayu yang tiada sayang pada bahasa,
  pada rasa dan hati yang dikandunginya.
  ayat dilengkungkan dengan pembacaan,
  makna dipindahkan kepada kehendak.

  tiada akan besar bangsa
  yang tiada kasihkan bahasanya
  tiada kebenaran pada manusia
  yang tidak dapat melihat kenyataan

 197. ace says

  salam.

  dalam kebingitan malam menjelang pagi, yang pakcik jangka akan berlarutan hingga ke pukul 3am nanti, pakcik ingin berkongsi satu cerita berkenaan dengan psikologi orang melayu dalam isu bermain mercun yang akan pakcik cuba kaitkan dengan pembawaan cerminan psikologi orang melayu didalam kehidupan.

  2. seperti biasa apabila menjelang musim2x perayaan, mercun adalah klimaks keseronokkan kepada kemeriahan sambutan. walaupun larangan kerajaan terhadap pemilikan dan pembakaran mercun dibawah akta bahan letupan pindaan (1991) adalah jelas, bingit dentuman mercun serta kes2x kecederaan yang berpunca dari mercun masih ada seolah2x menunjukkan tahap kesedaran masyarakat terhadap larangan tidak diendahkan. ini terpakai kepada semua bangsa, termasuklah individu bergelar pakcik.

  3. kawasan penempatan yang pakcik duduki sekarang adalah taman perumahan terancang dengan deretan teres sebelah menyebelah, depan dan belakang, hanya dipisahkan dengan jalan utama taman dan lorong kecemasan belakang adalah tidak sesuai untuk bermain mercun melainkan sebuah padang terbiar demi tujuan rekreasi penduduk.

  4. untuk makluman, kawasan perumahan tempat pakcik tinggal adalah disasarkan jualan untuk pemilikan non-bumiputra dan tujuan pembelian adalah kerana pelaburan. walaupun begitu masih ada juga jiran2x melayu islam yang turut sama2x mendiami kawasan perumahan tersebut. bagi tujuan keselamatan, ada penduduk yang bersepakat membayar perkhidmatan sekuriti swasta bagi tujuan rondaan malam. tidak kurang pula ramai penduduk taman yang memasang ‘alarm’ keselamatan dirumah masing2x khususnya orang2x cina berdasarkan peratusan populasi mengikut bangsa dan pemerhatian si pakcik selama hampir 10 tahun.

  5. kisahnya bermula pada tahun baru cina sebelum tahun naga air (menurut mereka) dimana kemeriahan pembakaran mercun dapat dirasakan sepenuhnya apabila si pakcik yang akhirnya berpeluang menetap dirumah setelah tamat pembelajaran diuniversiti. jika dahulu, apabila ada kesempatan cuti semester si pakcik akan tinggal berseorangan/berkumpulan di dewan kolej penempatan untuk bekerja. dentuman mercun yang tidak putus2x begitu membingitkan telinga saling bertingkah seolah2x saling berlawanan antara satu sama lain. keadaan berterusan hingga ke 2/3 pagi.

  6. hari berganti hari, minggu menjadi bulan, akhirnya hari raya puasa menjelang. si pakcik bersama keluarga sedikit teruja dan sedih hendak menanti malam, kerana perayaan pada kali itu terdapat sedikit kelainaan, apabila abang ipar ahli keluarga yang baru turut bersama2x pada hari tersebut. dengan sedikit persediaan mercun bunga api lidi beberapa paket, mercun gasing dan lebah beraneka jenis, dan sedikit mercun roket berskala letupan sederhana kecil bagi memberikan umph ketika penutupan acara. lilin dihidupkan, bagi ibu dan adik2x bermain mercun lidi, pemetik api bukan zippo saling berganti tangan tolak menolak segan hendak menjadi wakil untuk membakar mercun roket. akhirnya untuk memecahkan kemaluan, si abang ipar mengorak langkah macho memulakan tindakan. ssssss (bunyi sumbu terbakar)…. intermission.

  7. si abang ipar adalah seorang anak muda berasal dari kampung yang pada hemat si pakcik sebelumnya mungkin bebas bermain mercun ditempat asalnya. sssssst.. siuuuuu… pboooMMMmmmm.. kami saling berpandangan. bukan bunyi mercun roket berskala letupan kecil yang menjadi keresahan kami tetapi adalah kerana bunyi ‘alarm’ rumah jiran2x yang saling bertingkah menyambung kebingitan malam yang masih muda. kami berhenti seketika menggaru kepala sewaktu menyaksikan anak bangsa yang juga merupakan pengawal keselamatan perumahan bermotor lalu menjenguk keadaan di malam perayaan menyambut kemenangan, tetap bekerja. telefon bimbit dikeluarkan bersama senarai penduduk. panggilan dibuat. sekonyong pulang si tuan rumah berbangsa cina, me-‘reset’ alarm rumahnya.

  8. kami memandang mercun roket dibalik pagar yang2x tergesa2x disembunyikan akibat malu yang entah kenapa. sambil mengangkat tangan kepada si anak bangsa pengawal keselamatan yang bekerja di malam hari kemenangan, kami terkira2x apa yang hendak dibuat dengan mercun roket yang tinggal. kelongsong mercun yang masih panas dipungut dan dikumpulkan disebalik dalam pagar. sambil meneruskan sisa saki baki mercun lidi, gasing dan lebah, terdengar pintu dihempas, langsir tingka ditarik kasar oleh anak jiran berbangsa cina sebelah rumah. asap mungkin. bersangka baik walaupun hati terkilan kerana tidak sepatutnya si budak berbuat demikian sehingga tujuh pasang kepala berpaling mencari arah dentuman kerana terkejut. asap mungkin. penyapu diambil saki baki kulit mercun yang berderai dikumpulkan. kesan pembakaran hitam yang terpelanting pada simen jiran turut disimbah dan disental menggunakan penyapu lidi.

  9. sekonyong masuk kereta peronda didalam taman mungkin menjalankan rutin harian. mercun yang berbaki si pakcik sekeluarga simpan untuk dibakar di kebun menjelang musim durian. tahun berganti, kini tahun baru cina menjelang kembali. semenjak pagi dengan kualiti udara yang berbaur asap, kesibukkan sanak saudara mereka mempesiapkan diri dengan urusan2x akhir pembelian, bagi cucu2x yang taat akan membakar kertas bersembahyang untuk nenek moyang, bagi yang lebih taat akan membakar kerangka segiempat kertas kerana mendapat petanda nenek mereka memerluka i-pad pada hari sebelumnya. dan klimaks kepada malam sebelum perayaan mereka adalah pembakaran mercun. anehnya kali ini, kerana dentuman mercun berskala letupan besar (chain burning reaction) tidak satu pun ‘trigger alarm’ keselamatan jiran2x cina yang sebahagiannya pulang bertemu keluarga induk semenjak semalam atau tengahari, hari tersebut. kemuncaknya menjelang 12 pagi, seakan2x kawad semboyan selamat diterima dengan arahan serentak pembakaran mesti dilakukan, menunjukkan betapa bersatu hatinya masyarakat cina dalam melakukan sesuatu pekerjaan. seperti yang pernah si pakcik pernah katakan di sini dari cina2x di pasar ikan berpesatuan, taman berpesatuan, sehingga ke peringkat sekolah, profesional, tauke2x, dan empayar perniagaan mereka bersatu hati tidak berpecah belah.

  10. asap2xx putih jelas kelihatan, mercun2x tidak disembunyikan dibalik pagar, malah dibakar secara terang2an menyebabkan si kereta peronda segan hendak menjengah memasuki taman2x. apabila pakcik melihat senario berkenaan, azam disimpan, tekad dibulatkan, akan ku bakar mercun roket berskala letupan kecil hingga habis pada perayaan akan datang. hari dicita menjelang tiba, lighter masih bukan zippo digenggam kemas, mercun roket disusun. bakar ya kami bakar. 1 suuut pboMMmmm. alarm bising. tak kira bakar lagi,, 2 suuttt pboMMMmm.. alarm rumah jiran yang lain. 3…ragu2x..tidak senang hati. terasa diri diperhatikan.

  11. sambil memerhati kepada saudara-mara dan abang ipar,..”eh ambil kunci kereta, kita bakar kat padang”….

  12. walaupun cerita diatas hanyalah berkisar tentang pembakaran mercun, ipad kertas, serta pencemaran indeks kualiti udara (cerita fiksyen), namun apa yang pakcik ace hendak sampaikan adalah berkenaan psikologi orang2x melayu yang takut dan segan tidak bertempat dalam menegakkan hak mereka dan menyatakan dalam perbuatan apa yang mereka mahukan. sehinggakan bangsa melayu itu ditegur oleh ‘tongkat warrant’ didalam nukilan puisi beliau supaya kita bangkit untuk mewarisi ‘kurang ajar’ supaya tidak terus ditekan dan ketinggalan.

  13. sikap dan mentaliti orang2x melayu itu harus diperkasa, jatidiri dan kecintaan harus ditanam pada jiwa anak2x muda. yang menjadi dinding penghalang kepada perkasanya bangsa melayu itu adalah orang2x melayu itu sendiri. berpecah belah. bertikam sesama sendiri. sudahlah agenda perpaduan melayu itu dipalu, disebat, dibakar, diracun, ‘divirus’, dilabel konspirasi, diburukkan pihak luar, tambah menyedihkan yang turut meranapkannya adalah orang2x kita bangsa melayu itu sendiri.

  LIBERAL-NYA BANGSA MELAYU ITU ADALAH BUKAN DENGAN MENYERTAI USAHA2X MENJAHANAMKAN NEGARA(pemikiran moden dan saksama lah konon), TETAPI LIBERAL-NYA BANGSA MELAYU KINI ADALAH KERANA KEPERLUAN UNTUK ‘KURANG AJAR’ DEMI UNTUK MENJAMIN KEDAULATAN AGAMA, BANGSA DAN NEGARA (serta memayungi mereka yang pernah berjanji quid pro quo bertimbang balas jus soli untuk bersama2x dengan kita, bukannya perbuatan menghakis dan meminta2x.)

 198. sal says

  sedara Star war,
  Sudah kali ke3,4 sy reply tp nape x kluar2..atau di delete ka.. harap admin x membuang mesj sy ini utk Star war. Saya x pasti apa bangsa sedara Star war. tapi kalo Melayu adalah malang sekali kerana sedara jelas x paham siapa pemilik bumi TanaH MElayu ini. DI Sini KEtua Negara Malaysia ada di panggil Yg Dipertuan Agong adalah berbangsa Melayu dan beragama Islam. jadi sbagi rakyat Malaysia sama ada kaum Cina, india, portugis yg dolonya adalah pendatang yg telah diberi kewarganegaraan sini adalah berkewajipan utk Taat pada Raja2 Melayu sept terkandung dlm Rukunegara dan di dalm Perlembgaan Negara. Bahkan smsa negara ini hendak merdeka British perlukan persetujuan Raja2 Melayu utk menggubal perlembagaan Negara ini kerana jelas Raja2 Melayu adalah pemilik asal Negri2 Tanah melayu. Jadi dgn itu, bolehla dikatakan negara ini adalah hakmilik bangsa Melayu kerana Ketuanya adalah YDPA yg berbangsa Melayu dan beragama Islam.Kita bukan nya negara Republik spt jiran kita di mana Raja2 asal mereka telah dibuang. jadi dngan itu mungkin ada kaum2 pendatang di sana spt kaum cina yg mau mengaku bumi Indonesia adalah hakmilim mereka, Dsini Raja Melayu masih lagi kekal sbg Ketua Negara Malaysia.

 199. sal says

  ooopss tersilap
  quote”semasa merdeka British perlukan persetujuan Agong” sepatutnya “semasa nak merdeka British perlukan persetujuan Raja2 Melayu utk menggubal Perlembagaan negara”

 200. alex says

  .itulah skg, bila bangsa lain membela bangsa mereka, tiada apa-apa.tapi bila bangsa MELAYU bercakap pasal melayu.. mulalah dikatakan rasis.. dah mcm malaysia ni melayu langsung tiada hak. asalnya dulu tanah melayu namanya.. tapi demi toleransi,kita mengalah selalu..

 201. faisal says

  suka ati aku laa nak tulis untuk bangsa aku. aku tk peduli pon bangsa lain. aku tak ganggu atau mengata bangsa lain. aku tk jaga kain orang lain. buat apa aku nk tulis hal orang lain. kalu bangsa aku sendiri tkleh mencapai per capita income setaraf dgn depa.. Allah dh kata.. nasib kamu tkkan berubah jika kamu tak mahu mengubahnya… yang dok pikir nasib orng lain pasai apa?

 202. akudtgdrpantek says

  …….1500% tepat dan betul fahaman tuan pasal istilah nama kesatuan bangsa malayu antarabangsa (dunia & global = pbb) itu…! hasilnya ialah berjiwa malayu,yakni beradab (sopan santun pd empunya diri,diri dan diri diri yg lain),beradat dan ber”adad” yakni beragama malayu@jawi (berTuhan yg esa=dilipek se-bosar kuku,dibontang se-lueh alam)…hehee…hebat kalau dpt jadi MALAYU SEBENAR MALAYU…!!!!!!! jangan marah haaaaaa…………….

 203. the semite says

  nampak gayanya mmg melayu kena bersatu, sebab kaum lain di msia ni dah mula mencabar kedudukan bangsa melayu…time tun mahathir, depa tak berani. sejak pak lah ambil alih, sudah mula kaum lain pijak org melayu disebabkan pentadbiran msia yg lemah under pak lah. pimpinan baru iaitu najib pun sama, dia masih agak lemah tapi alhamdulillah a bit better and improving than pak lah. jgn sampai jadi mcm singapore ni sudah, nauzubillah…

  harap2 jgn ada lg another 13 Mei…nauzubillah…insyaallah…amin…

 204. akudtgdrpantek says

  …….1500% tepat dan betul fahaman tuan pasal istilah nama kesatuan bangsa malayu antarabangsa (dunia & global = pbb) itu…! hasilnya ialah berjiwa malayu,yakni beradab (sopan santun pd empunya diri,diri dan diri diri yg lain),beradat dan ber”adad” yakni beragama malayu@jawi (berTuhan yg esa=dilipek se-bosar kuku,dibontang se-lueh alam)…hehee…hebat kalau dpt jadi MALAYU SEBENAR MALAYU…!!!!!!! jangan marah haaaaaa…………….

 205. sal says

  Liat saja di Indonesia..mereka sama2 menumpaskan Suharto kerna percaya korupsi.Akhirnya adakah kerajaan yg beganti lebih baik dari pemerintahan Suharto? Kalo lebih baik masakan beribu2 pendatang Indonesia membanjri bumi Malaysia utk sesuap nasi. Kami rakyat Malaysia yg waras masih lagi sukakan cara pemerintahan BN yg relevan.kerna kemakmuran kami jugalah kaum2 lain datang sini mencari rejeki,

 206. says

  Al-Fatihah kepada Allahyarham Tan Sri P.Ramlee… Kepada penulis artikel ini… Ianya satu kupasan yang menarik dan menyedarkan melayu yg hanyut…

 207. sal says

  To_admin yg kurasa dari seberang.. Baik lu jaga negeri lu saja sudah .Usah di sini bikin goblok. Lu sendiri punya bangsa pun banyak carik makan sini dehh..Ingat kalo kami x fikir kamu sesama Islam satu bangsa udah lama kamumerempat ke Thailand jadi penari Tiger Show..

 208. baie2040 says

  Oleh yg demikian jgn mengikut rentak bangsa lain. Agenda Melayu perlu diperkukuhkan dan diperkasakan oleh mana2 parti. Begitu juga dlm aspek pertahanan dn jga aspek lain. Jgn terjadi spt ke atas pemimpin parti yg bengong yg mempertikaikan pembelian kapal selam dan cougar yg menganggapkan pembelian tersebut sbg pembaziran. Hakikatnya pertahanan negara diperlukan utk kekuatan negara. Pemimpin perlu me.perlihatkan

 209. baie2040 says

  Alam rumah tangga, suami sbg ketua, jika dia lemah didalam membuat keputusan..adakah anak2 dan isteri akn mentaatinya? Pemimpin yg lemah, adakah ada pengikutnya? Jika Islam tidak diikuti oleh penganutnya..apa mula musibahnya? Dan jika Melayu tidak diperkasakan..adakah org Melayu bangga terhadap keturunannya dan bangsanya. Dasar2 hanya dipertaruhkan kpd bangsa yg kuat. Begitu juga agama Islam..Apabila Islam itu tidak diikuti..maka ada pihak akn mempertikaikan ibadahnya, Rasulnya dan Allah Taala..Jika runtuh tiang Islam maka runtuhlah Melayu. Apabila Melayu runtuh maka runtuhlah negaranya. Bangsa ini akan kehilangan haknya dan dipinggirkan serta dikeji.

 210. baie2040 says

  Melayu perlu berani bersuara dan bersikap rasis jika ada pihak mempertikaikan hak2, ketuanan Melayu, kesucian Islam, dasar pembangunan politik, ekonomi, sosial. Jgn didiamkan begitu shj..seolah2 Melayu telah tidak bersatu. Biarpun mana2 parti yg mahu memerintah, agenda Melayu mesti diperkasakan dan bukan utk diperjudikan utk memenuhi agenda kaum lain..

 211. Jojon says

  Betol Pak Cik
  Tulisan di blog ini selalu mengalu-alukan etnis mulayu padahal Malaysia itu merupakan negara multi etnis. Dikit-dikit yang dibanggakan etnis mulayu, bgmana dgn etnis lain yang ikut memajukan Malaysia. Tulisan yang baik adalah yang mampu mengembangkan wawasan kebangsaan bukan wawasan etnis dan paham sempit merasa paling haibat.

 212. biar betol says

  Sanggup tanggung dosa menzalimi? Biar betol bro…lu mesti bukan islam kan..maklum la…bumiputer tu x semesti melayu dan islam..Nak Jadik FIRAUN ka bro?

 213. says

  HAHAHAHAHA
  siapa hebat super mulayu atau superman ?HAHAHAHAHA
  sekarang umgok berharap dgn guna duit rakyat billion2 tabur sana sini undi untuk mereka akan naik
  parti sakai macam ini elok kita humban terus dlm jamban jer…HAHAHAHAHA
  pacit macit mulayu pprt cacai2 umngok sanggup menangis masa perhimpunan agung umngok tu nyanyi plak tu anak kecil bermain api bumi di pijak milik orang….siapa mentadbir msia 50 tahun lebiy…PKR ka ?
  hodoh tahap gaban sendirik kena brainwash x sedar lagi ada akal pun tak guna harrrk ptuuiii…HAHAHAHAHA

  padam komen tu tanda org pengecut jadi blogger gossip je…HAHAHAHAHA

 214. sal says

  Tn Hj Shah,saya ada cadangan..apa kata blog ni delete aja si pengomen2 yg dok ckp aku 1st…dari awal sahinggggaaa
  ke bepa puluh dok aku 1st tu..bg sat aja pamer nama depa..pastu dah dapa syok sendiri dalm sari dua..boleh delete komen2 yg x dak pekdah tu
  Ini memudahkan kawan2 lain yg nk melontarkan idea..supaya x perlu scroll jauh2 ke bawah..
  Harap dipertimbangkan atas jasa baik Tn Haji..

 215. sal says

  Bagi mereka2 yg dok pertikai Tanah Melayu ni hakmillik siapa..sila buka ceramah dari Peguam persekutuan NASER DISA..elok cari kat you tube . Dia cakp bukan dari buah fikiran tanpa fakta..dia cakp dari segi perundangan.

 216. To_admin says

  Malon penuh kebohongan… Mati dimakan Rasisss dan terlalu percaya diriiii sehingga melahirkan generasi Malon penyembah yang dipertoan homo yang harus menjilati burit nenek britishhh…
  Generasi Penjilat Burit nenek British dibawah yang dipertoan homo tidak akan pernah hilangggg… Ckckckckckaaa

  Malon Juga Bolehhhh

 217. set says

  Saudara mustafa boleh melihat sendiri bagaimana pihak pembangkang mendidik penyokongnya supaya tidak menghormati undang2.. Apabila AES dilaksanakan mereka cat kamera dan menghasut para pemandu yang memandu secara berbahaya supaya tidak membayar saman. Apabila polis menyuruh supaya tidak membawa kanak2 ke perhimpunan haram, ramai berdegil dan tidak pula pihak pembangkang menyeru kepada penyokongnya supaya menghormati seruan pihak berkuasa.. Banyak lagi contoh yang lain.. Tetapi bagi saya, sebagai sesuatu entiti yang mungkin akan mengambil alih pemerintahan daripada kerajaan sedia ada (kalau menang lah), sepatutnya mereka perlu memberi contoh yang baik kepada para penyokongnya.. Baiklah jika ditakdirkan mereka menang dan mereka membuat sesuatu dasar @ undang2 yang mungkin tidak disukai oleh rakyat dan rakyat membantah seperti apa yang rakyat buat ketika dihasut oleh mereka dahulu?? Mereka nak PENJARAKAN rakyat?? Confirm rakyat akan kata “hey dulu korang ajar kitorang buat camni dulu nape skang tak boleh buat plak?” Apa yang terjadi di Mesir sendiri kita boleh renungkan.. Mereka baru bertatih dalam demokrasi.. Mereka mahu semua perubahan dilakukan dengan SEGERA!! Ini semua tanggungjawab MORSI!! Bagi depa apa peduli kami dulu demonstrasi untuk UBAH NEGARA nape skang tak boleh plak demonstrasi lawan MORSI JIKA APA KAMI NAK TAK DAPAT DALAM MASA SINGKAT!!! Ahh letihlah nak menaip kalau ada orang nak sambungkan saya amat hargai…

 218. set says

  Sejujurnya saya adalah bakal pengundi yang akan mengundi buat kali pertama pada PRU 13 ini. Bagi saya mengundi bukanlah hanya asal pangkah sahaja lepas tu buang ke kotak undi? Ingat ini buang sampah ke? Saya juga orang Melayu beragama Islam dan saya juga sayangkan agama dan bangsa saya… Setiap undi yang dibuang adalah penting (walaupun kita semua tahu sistem demokrasi adalah ciptaan Yahudi Laknatullah). Jika kita nak kerajaan yang melindungi agama Islam maka kita undilah parti yang diyakini melindungi agama Islam bukannya parti yang mempergunakan Islam, memporakporandakan hubungan silaturrahim sesama Islam dan mengiktiraf Israel?? Adakah kita mengundi sesebuah parti hanya kerana dilihat baik(better the devil you know then the angel you dont know?),janji2 manis yang ditabur kepada rakyat dan calon2 yang kelihatan baik? Adakah rakyat mengundi untuknya atau untuk masa depan generasi seterusnya? Sebagai seorang pengundi Melayu beragama Islam yang cintakan agama, bangsa dan negaranya tentu tidak mahu undinya nanti akan menjadi titik kepada kemusnahan agama dan bangsa di tanah airnya sendiri… Saya hanya mahu kestabilan bukan kecelaruan, harmoni bukan huru-hara, aman bukan kacau-bilau di dalam negara ini..

 219. naza says

  ahahaha… macamaner boleh timbul gunung ayam lak ni tok…. (sambil jeling jeling sotong kat bro faisal :) )

 220. set says

  Sebetulnya saya minta maaf kepada saudara mustafa mengenai apa yang akan saya tulis ini.. Bagi saya sebetulnya anda sebagai rakyat Indonesia tidak perlu mengambil berat tentang negara kami, seperti mana kami tidak begitu kisah dengan keadaan negara kamu.. Mengenai keadaan kerajaan dan pembangkang di negara kami memang tidak salah jika kami berasa sedikit khuatir sekiranya pakatan pembangkang memerintah… Dan saya juga akui memang kerajaan BN juga tidaklah betul 100%.. Dan diakui memang ada kesilapan semasa pentadbiran BN sepanjang 55 tahun pemerintahannya.. Tetapi untuk menafikan sumbangan kerajaan kepada perkembangan Islam, pelindungan kepada rakyat dan juga perkembangan ekonomi negara kami adalah sesuatu yang tidak adil sama sekali!!! Dengan mengambil kira apa yang dilakukan oleh pakatan pembangkang seperti memburuk2kan negara, tidak menghiraukan nasihat@pandangan Sultan, ketidakcekapan pentadbiran di beberapa buah negeri yang diperintah oleh mereka serta budaya2 politik yang tidak sesuai dengan budaya rakyat negara ini, kebimbangan kami sebagai rakyat @pengundi Malaysia memang berasas sama sekali!! Bagi kami bukan gula2 yang kami mahukan seperti turunkan harga kereta, tiada bayaran balik PTPTN dan apa lagi yang mereka janjikan!! Yang kami mahukan adalah kerajaan dan negara yang aman, stabil,harmoni, maju dan kuat bukannya kerajaan yang mementingkan retorik, janji2 palsu, munafik dan sumpah sumpah..

 221. faisal says

  trima kasih… komen anda. setuju 100%. bukan mudah nak buat artikel untuk blog. kene alami pengalaman, banyak baca buku dan blog lain serta kene pandai guna bahasa dan ayat yang baik sertai puitis. banyak buat kajian, terjemahkan, serta kalu ada kitab kitab lama fekah ke tasauf ke..kena lah baca untuk persediaan berhujah.

 222. faisal says

  trima kasih pakcik ace… mendalam ayat diatas.
  ada benda yang saya nak berguru dgn pakcik ace. hrp dpt jumpa satu hari nanti.

 223. Mohd Hafizfuddin Bin Derani says

  NORA DANISH – langsung tak ada darah Melayu dalam dirinya. Bapanya Arab, emaknya Myanmar. Tinggal di Malaysia berpuluh tahun, cakap bahasa Melayu, berlakon drama Melayu, makan belacan.. Dia sendiri bila ditanya, mengaku dirinya MELAYU..

 224. faisal says

  jgdv d,vgb kbzsljfnbjlan dvljd jklc nxjck sjcsbbrabooo…
  (bahasa apa yang cikgu pakai?)
  bahasa jerman lah.. ko mana tahu kau tak sekolah….

 225. faisal says

  saya pon dh mula simpan janggut dah.. hihihih mana laa tau…. jumpa jodoh tambahan dalam ni hihihihi….

 226. ace says

  segala puji bagi Allah.

  2. pakcik percaya kajian2x yang dibuat oleh anak faisal dan anak shahpaskal adalah lebih berguna untuk bangsa, agama dan negara, dari karangan lidah pakcik yang terkadang pakcik takut umpama ‘anak panah yang terlepas dari busurnya’ (bukhari dan muslim).

  3. tahu apa yang anak hendakkan demi masa hadapan bangsa agama dan negara tercinta ini dan selalu tetapkan matlamat akhir itu kepada mencari keredhaan Allah, insyallah terbit berkat dan pertolongan. dan pesan pakcik elakkan menjadi orang yang terikut2x.

 227. Commodore says

  Wau, nampak je naza ni (para 14). Tapi memangpun ramai teruna kat sini yg dah hilang teruna, hehehehe!
  Para 23 tu…… kena cari la kat mana pot dia, kat gunung ayam kot? cuba2lah teropong.

 228. Commodore says

  Betul tu, maka itu hendaklah ditanamkan dalam benak mereka yg mereka itu Melayu. Kadang2 disebabkan tidak mengertilah maka sebahagian dari mereka ini meremehkan bangsa mereka sendiri.
  How irony!

 229. Commodore says

  yes, aku tahu Shah yg ni bukan Memory original, tu pasal aku balun dia. Yg ori aku masih respek lagi, bahasa dia pun lain bunyinya.

 230. sal says

  Tapi M’sia tidak seburuk lagi Pak Mus kerna di sini masih bayk org2 luar yg datang cari makan,, malahan org2 negara bapak yg teramai sekali. Bukanka ini petandanya kami lebih makmur?

 231. mustafa says

  salam saudara , ini bukan soal ada bukti atau tidak ada bukti. Saya sepakat atau setuju pada tanggapan saudara anak johor itu saja. Saya bilang jangan ia dirampok oleh kroni pemerintah, di mana salah nya tanggapan saya itu?

  Saya sangat sedih kerna orang melayu sangat ketinggalan saat ini. Orang melayu ramei yang merempat , ada yang gak punya kerja. melayu yang kerja dia makan gaji sama kerajaan mungkin tidak merasa kepedihan anak anak bangsa melayu yang ramei dari golongan mahasiswa itu.

  Seharus nya hal ini tidak berlaku di negara yang dikontrol ole pemimpin dari bangsa mereka sendiri. Kalo di Indonesia sama saja , ekonomi mereka dikontrol bangsa cina juga, cuman nama mereka saja yang dijawakan.

 232. zar says

  Tidak semua anak muda keras kepala, kurang ajar, samseng dan biadap. Rajin-rajinlah menjenguk ke sekolah pondok dan maahad tahfiz, masih ramai lagi anak-anak muda belajar disitu, atau setidak-tidaknya jenguklah ke kuliah ustaz azhar idrus lihatlah berapa ramai remaja berada disana. Manusia merancang, Allah jua yang menentukan.

 233. pemikir says

  Ape masalah ekau dengan istilah Melayu ? Allah jadikan manusia itu berbangsa-bangsa untuk saling kenal mengenal.

  Rasulullah pun ada bersabda mafhumnya para pemimpin mestilah dari kalangan Quraisyh . Adakah nanti lepas ini ada individu yang jahil mengatakan Rasulullah bersifat asobiyyah ? sedangkan dia tak tahu ape makna asobiyyah ?

 234. shahpaskal says

  Bro,

  memory di atas itu adalah penyamar. MEMORY yang original tak akan pakai bahasa macam ini. MEMORY yang original merupakan pembaca lama saya, walaupun dia dari kalangan blok pembangkang tetapi saya tahu dia tidak mungkin berhujah dengan cara bodoh macam ini. Orangnya masih ada bahasa dan berhati-hati bila berkata, jadi kita tahu di atas ini bukan bro MEMORY yang original.

 235. Commodore says

  Bagus! inilah contoh terbaik budaya menulis yg ditekankan oleh Tn Hj. Shah.
  Kita boleh melihat betapa bermutunya hasil tulisan MEMORY, Pyopura & Jole dlm blog ini.
  Sekurang2nya kita dapat melihat betapa ‘berkualiti’ nya isi kandungannya yg mencerminkan betapa ‘tinggi’ nilai pemikiran dan moral mereka2 ini. Syabas kamu2 semua, teruskan. Seronoooook! bak kata Ahmad Nisfu dlm filem Tan Sri P.Ramlee bertajuk ‘Tiga Abdul” bila aku baca komen2 korang ni.
  Makin ramai badut2 yg bertandang ke blog kau Tn Hj. Shah. Best gak tengok karenah orang2 gila ni, Seronoooook!
  Jgn marah ya wahai badot2 gila (MEMORY, Pyopura & Jole) nanti kena jual.
  Hehehehe!

 236. shahpaskal says

  ya terima kasih….muga muga permohonan saya untuk menjadi warganegara Indonesia diperhalusi oleh dept imigresen kamu. Saya akan umumkan bahawa saya ini orang “INDON” tanpa rasa malu dan rendah diri.

 237. shahpaskal says

  macih bro,…lagu tu belum saya dengar pasal internet saya dah abis kuota. tapi saya akan dengar juga nanti

 238. shahpaskal says

  Benar the semite…

  tapi bukan semua runtuh, bukan semua jahat…yang tinggal dalam semua lautan tu, adalah segolongan kecil. Golongan kecil inilah yang tidak pernah putus asa

 239. sal says

  Ya larr..boleh jamin ka kalo PR perintah depa x menyamun..sedangkan di Kedah ni habid balak di kawsan tadahan depa balaihhh…pstu umah urut pun x surut2…kian becambah..aikkk kata kejaan ISLAM..dolo masa BN perintah tau bangkang itu ini..ini depa perintah..x ada kebaikkaann yg lebih pun depa bawa…pelingkup negeri lagi terok ada

 240. sal says

  La ni melayu dah jd Melayu liberal..kita racist pun bukan melampau..cuma sayang akan cara hidup dan bangsa.
  Di negeri omputeh yg konon x racist (ya ka??) kalo kawin campur pun..mat saleh dgn bangsa asia..depa tetap aggap anak campuran tu cam kelas ke2 jaa…x caya tanya Coco Lee..hehehe..
  Tp bangsa kita Melayu kira bangsa yg mulia..sanggup mengiktiraf org tu Melayu jika dia bekawin dgn Melayu kemudian melahirkan anak2 campuran yg bertutur melayu,adat resam Melayu…kita la bangsa yg x racist..
  yg paling byk berkompromi

 241. the semite says

  satu lagi, ada org ckp pada saya semua bangsa ada baik dan ada jahat…

  dan kebaikan dan kejahatan bergantung pada individu, bukan bangsa…

  sekian…

 242. the semite says

  anak muda kita keras kepala? kurang ajar? samseng? biadap?

  Bro Shah, bukankah anda tahu bahawa semua bangsa di seluruh dunia ini sudahpun runtuh institusi keluarganya pada zaman sekarang?

  Dalam hadis kan Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, antara tanda-tanda kecil kiamat ialah:
  Anak derhaka pada ibu
  Maksiat dan kejahatan berleluasa
  Ramai anak luar nikah

  Ini berdasarkan apa yang saya pelajari dari sekolah menengah saya…

  Mohon penjelasan atau pembetulan kalau boleh ye, terima kasih banyak-banyak…

 243. maha says

  suadara marah.. erti munafik orang tak boleh dipercayai ketika berjanji tapi tunaikan bukan kah orang macam itu munafik sebab apa kekalahan pak lah seperti sebut tulis ini beliu berjaji tak mahu naik harga minyak selepas naikan tapi beliu naik lagi harga minyak bukan kah orang macam ini munafik malah suruh menteri cakap mana pergi akan malu ini..
  satu soalan saya cakap itu hanya parti… taat permeritah penting siapa menang mereka kalah mesti taat mereka, pernah pkr taat pada perintah, setelah kalah saya tak nampak mereka taat pada pemerintah malah melakukan kerosakan.. kalau kerajaan salah meneguh pembangkang layak meneguh itu tugas yang amanahkan

 244. the semite says

  To: buihbuihsabun (Waalaikum salam)

  Salam,

  Takpe anda memang betul

  I agree, ada perbezaan antara rajin cina ngan rajin mat salleh:

  Mat salleh = rajin, pandai, serta ada sistem yang tersusun dlm hidup mereka

  Cina = rajin tapi tak pandai, kalau pandai pun sebab suka meniru (copycat). Btw copycat mmg budaya cina

  Ada satu lagi saya nak add:

  Mat salleh paling pandai adalah (English-speaking people)…merekalah yang paling bijak dan tersusun antara semua mat salleh berbahasa dan berbangsa eropah yg lain…sebab tu di britain dokumen dan bahan bersejarah yg mereka kumpulkan adalah dari seluruh bangsa di seluruh dunia ini…sebab itulah jugak bahasa inggeris salah satu bahasa perantaraan paling meluas di dunia ini…

  mmg saya akui English-speaking people ni yang paling pandai…di Amerika ada banyak bahan bersejarah dari smithsonian…ada novel sci-fi mcm star wars, star trek, dune…serta filem hollywood berteknologi tinggi sampaikan bollywood pun nk tiru…

  di Australia misalnya, ada binatang pelik2 dan dipelajari dan dikaji oleh org mrk sendiri, serta mereka expert dalam menghuraikan sifat haiwan itu dalam dokumentari mereka…bahasa Inggeris juga mempunyai paling banyak bahasa pinjaman dari seluruh bahasa lain di dunia ini, try refer wikipedia…nk try rujukan selain wikipedia juga dialu-alukan…

  p/s: Marilah kita contohi kemajuan, kerajinan dan kepandaian dalam semua segi macam mat salleh berbahasa inggeris…faham2 sendirilah apa yg saya katakan, nanti someday korang faham punya…InsyaAllah…Amin…

  p/s 2: Kalau ugama itu kekalkanlah Islam ye hehe…takyah ikut ugama nasrani mat salleh pulak….Hidup Islam!! Amin…

 245. faisal says

  walaikumsalam…
  apa yg terbaik tu… hanya penulisan santai jer… saya hanya menjalankan tugas…untuk negara…
  TRIMA KASIH PADA TN HJ SHAH… PEMILIK BLOG NI….. TANPA IZINNYA, ARTIKEL NI DH LAMA MASUK TONG SAMPAH HIHIHIHIHI…

 246. MEMORY says

  HAHAHAHAHAHA….
  Milo-yu bangsa terpilei? lawak antarabangsanyeerrrrrr… nak bersatu pun susah,,,, UMNOOOOOOO dan liPAASSSSSSSS asyik nak bergadoh aja…. malu la i ni hehehehe…
  HAHAHAHAHAHA….
  cuba teka,,,, i ni laki ke pompuan? HAHAHAHAHAHAHA… soalan gedik…lu pikirlah sindiri….
  setakat buat raifal berukiki hasil tolong dari orang Rooooseeeeyaaaa pun tak menjadi,,, perasan nak jadi kuasa nuklear konon…lawak…lawak
  Cuba cek wikipedia english, taip dalamnya “CATEGORY:MALAYSIAN INVENTIONS” i bet korang takkan jumpa,, sebabnyer takder HAHAHAHAHAHHA….. “CATEGORY:INDONESIAN INVENTIONS” ader ler hihihi…
  hebat sgnt ke nasik milo-yu tuuu??? HAHAHAHAHAHHAHA….
  apa tunggu2 lagi lawan balikkkk pro UMNGEDIK…MAI SECAWAN!!!
  HAHAHAHAHAHAHHA….

 247. faisal says

  jamie… sekadar pembacaan saja laaa… nak redakan sikit ‘perang dalaman’ blog ni. tu jer…. apapun trima kasih kembali pada anda.

 248. faisal says

  tq.. buleh buleh.. jgn malu malu.. sy amat suka pengkaji pengkaji mcm anda. banyak benda yg kita boleh bertukar tukar fikiran. anda university mana? kalu saya ada pi kawasan anda, boleh gak saya calling buat perjumpaan. nnti bg hp dalam email anda ok? april ni ramai sgt nk jumpa saya, semua dari MOM ni.. boleh buat gathering nih.. seronok dapat bersatu hati dalam blog ni.

 249. StarWar says

  Memang takrifan yang saudara megenai malayu itu benar dan saya sedia maklum megenainya tetapi adakah kaum bumiputera di Sabah Sarawak mengaku sebagai melayu..?? walaupun mereka sudah beragama islam dalam kad pegenalan mereka tak pernah ubah kepada bangsa:melayu, keadaanya sama juga seperti orang Jawa di Indonesia, mereka sebenarnya tergolong sebagai melayu tetapi tak pernah mengatakan diri mereka sebagai melayu,.

 250. buihbuihsabun says

  Salam semuanya,

  “42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.”

  1. Saya sangat setuju dengan hal ni. Saya sekarang ni tengah mencipta satu mainan, dalam proses eksperimen dengan resource2 yang ada. Dalam proses eksperimen ni, saya diperkenalkan dengan sorang mat salleh yang buat benda yang sama. Bila ditunjukkan dokumentasi dia, fuhh~ terkedu saya tengok, bertapa detail-nya penulisannya walaupun background dia bukanlah sains. Hasil kajiannya pun sangat memuaskan.

  2. Bila saya amati beberapa contoh yang lain, ayah saya dulu pun kerja dengan mat salleh. Dia memang akui mereka yg dari Barat ni sangat teliti dari segi dokumentasi dan ini adalah salah satu sebab mengapa mereka satu bangsa yang berjaya.

  3. Saya harap orang kita banyak menerapkan budaya menulis dalam kehidupan mereka, paling teruk pun biar ada satu blog untuk menulis pandangan peribadi terhadap apa2 isu atau permasalahan. Biarpun blog yang isinya nampak tak berfaedah, tapi buah fikiran yang ditulis itu mungkin sangat bermakna bagi satu pihak yang lain di suatu masa nanti.

  4. Persijilan ISO pun perlukan dokumentasi yang teliti. Bagi sektor pertanian ada juga persijilan Skim Amalan Ladang Baik Malaysia (SALM) di mana kalau kita turun kebun pruning 5 pokok pun kena tulis dalam jurnal. Ini yang kita nak.

  5. Menulis bukanlah sesuatu yang senang, tak percaya cuba buat satu blog sendiri dan saya pasti post yang pertama pun ambil masa yang lama untuk ditulis. “Nak tulis apa eh..adoi, tadi banyak idea..” Dengan menulis juga akan menggalakkan kita untuk menerapkan budaya membaca dalam diri. Bila nak menulis tentang sesuatu perkara tapi kurang pasti, takkan main hentam je. Mesti buat rujukan kat mana2 dulu. No?

  6. Saya mula suka menulis bila terbaca jurnal dan diari arwah pakcik saya yang dulu bekerja sebagai pemandu pelancong. Arwah boleh ingat secara detail beratus-ratus spesis burung dalam Malaysia. Antara rahsianya ialah menulis dan melukis! Dia pernah kata kepada saya dia lebih gemar bawa sketch book dan pensel daripada bawa kamera bila pergi ke mana2. Kalau terjumpa suatu binatang yang unik, dia lukis dan labelkan. Dengan cara ni boleh ingat setiap detail binatang ni.

  7. Bagi saya kalau malas bekerja pun, jangan sampai malas menulis. Marilah kita menerapkan budaya menulis di dalam diri kita!

  p/s: Ni komen pertama saya dalam blog Shah ni. kalau ada salah silap, harap betulkan.

 251. mustafa says

  Salam saudara Light Barrister, Ya saya berterimakasih kerna mengulas apa yang saya tulis itu, kenapa hanya soal Tanah rizab Melayu saja yang di ulas? Sila ulas hal hal yang lain itu ya, Inilah masalah nya orang melayu. Saat kedudukan mereka sudah hampir mahu lemas di lautan maka berbagai bagai alasan yang dibilang. Kalu blog PR yang menulis udah tentu mereka mahu mendedahkan kebobrokan oposisi. Pada saya kalau tidak benar maka Pemerintah harus menjawab nya. Tapi ia tidak berlaku di sini.

  Kalo benar bagai ditulis oleh saudara Light maka saya minta saudara lampirkan segala dokumen soal Tanah Rizab melayu itu di sini ya. Saya ingin tahu.

  1. Berapakah luas kawasan TRM itu sekarang dan luas nya sebelum merdeka. Berapa yang sudah diambil oleh kerajaan atao dijual kepada pemaju dan berapa banyak pula yang udah diganti. Soal ini penting kerna TRM tidak boleh dipermainkan kerna ia udah termaktub dalam perlembagaan Malaysia seperti mana hak hak keistimewaan melayu juga. Salam.

 252. mustafa says

  salam , saya setuju sama kamu, seharusnya begitu lah. Tapi ia harus telus bukan hanya dirampok oleh para kroni pemerintah ya. Maaf sekali lagi.

 253. mustafa says

  ya saya setuju dengan kamu. Ini komentar yang bagus. Kerna saya yakin tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Saya apabila melihat anjing saya pada hakikat nya melihat pada pencipta nya. Tapi hukum nya tetap najis ya. Salam.

 254. mustafa says

  Salam, ya setiap orang harus ada pendirian mereka. Tapi kalo soal mentataati pemerintah sudah saya bilang bahawa ia satu hal yang subjektif. Maka soal mentataati kerajaan seharus nya tidak timbul lagi ya di sini. Ia sudah tidak relevan lagi saat ini.

  Ya, mana ada sesebuah Kerajaan itu yang sempurna. Soal munafik semua orang munafik , samada kita mengakui nya atau tidak, Alloh tahu apa yang di dalam hati.

  Kalau taat kenapa saudara mengundi atao memvoting partai lawan PKR itu. Apakah itu taat? Ya . sekali lagi saya bilang hal Taat pada pemerintah itu hal subjektif. Saudara kandung juga tidak bisa sehaluan.

  Maka yang terbaik adalah kalian istiqomah dalam perjuangan menegakkan islam di Bumi Alloh ini. Barang siapa yang berjuang bukan kerana mahu menegakkan ugama Alloh samada ( negara, sosial,ekonomi, undang undang Islam maka sia sia aja perjuangan mereka.)

  Soal al dajjal itu udah ku tulis beberapa kali , coba baca ya. salam.

 255. says

  salam bro

  saya mmg suka baca blog bro and compare notes with my FIL, seorang ex-RRD..mmg saya kagum and nak berterima kasih sebab berkongsi ilmu dgn rakyat biasa seperti kami ni..secara x langsung, saya juga menggunakan article2 bro utk counter mana2 penghasut2 tegar di FB yg selalu mengutuk perbelanjaan pertahanan dll..Alhamdulillah, selalunya bila saya kongsi article bro, mereka terus insaf & ada juga yg terus senyap tidak berkata2 lagi..Blog bro ni mmg berjasa dlm meningkatkan kesedaran & pengetahuan berkenaan dgn pertahan negara kita & saya harap bro akan teruskan usaha yg sgt2 penting & murni ini..akhir kata, saya juga kagum dgn nilai seni dlm karya2 Allayarham Tan Sri P. Ramlee..byk mesej2 tersurat & tersirat utk renungan kita…utk pengetahuan bro juga, saya byk menyelitkan unsur2 tersirat dlm lagu2 band saya, Mentekedarah..lagu2 kami boleh didengari di: Youtube: http://www.youtube.com/thementekedarah & http://www.reverbnation.com/mentekedarah..sekian terima kasih..Wasalam

 256. Jole says

  Blog ni sudah berganti menjadi blog sejarah
  Tak lagi bercerita tentang militer Malaysia yang terhebat di dunia (khusus dalam rasuah beli senjata)
  Si pemilik blog yang antek Umngok hanya bisa bercerita khayal, lalu cari googling ketemu P Ramlee
  Seandainya Malaysia tak lagi dikuasai Umngok, si Shah Paskal langsung minta suaka politik di Indonesia
  Atau langsung berganti baju pura-pura berwajah reformis, lalu unjuk rasa di jalan dengan gagah
  Hidup Malaysia, jayalah negaraku, basmi Umngok dan antek-anteknya…..

 257. Black Bladerz says

  salam saudara, boleh saya tahu, kenapa saudara lebih suka pilih perkataan mulayu berbanding melayu?
  harap dapat beri penjelasan dgn baik :)

 258. Black Bladerz says

  Ya agak menarik jugak dgn iringan lagu lagu warisan sebagai BGM
  cuma berharap Malaysia tetap utuh x kisah sama ada BN atau PR memerintah amin…..

 259. maha says

  tak didunia in percuma kamu pergi kemana-mana negara pun pasti akan kena cukai dan kena bayar punya kecuai sudah kamu menbayar zakat, jika malaysia amal zakat pasti dapat jalan percuma. 70% ekonomi kuasai oleh bukan islam macam mana dapat jalan percuma ini zakat orang islam pun tak nak bayar zakat mana ini

 260. maha says

  gambar siapa percaya yang percaya kalau tahun 90an boleh percaya , kalau kau tunjuan video baru orang percaya bro kau tak lari

 261. pale hotakmu!!! says

  aku bangge jadi melayu, rasis pun ade jgak sket
  tapi kalo selalu kene rompak dgn pihak yg aku pangkah, sakit hati jugak

 262. maha says

  saya tak mahu cerita pasal politik disini, saya taat pemerintah dipagang pkr diselangor setelah menang pilihanraya walau pun saya undi bn tapi saudara sudah lupa mana janji yang ditabur pkr sebelum pilihan raya bukan kah orang macam itu orang munafik.. permerintah di malaysia guna system demokrasi, rakyat layak memilih pemimpin, sesiapa menang harus taat pada mereka itu kita ketahui,, benda senang ini pun tak tahu..
  apakah suadara tak tahu al dalal us kawal mereka ada dua golongan satu feemasons dan satu golongan lagi persahabat yahudi amerika, mana2 yang menang pilihanraya mesti dapat sokong kedua-dua ngo tersebut, komputer ini saudara tulis ini dikawal oleh mereka sebab itu kita kena berhati-hati permain mereka ini

 263. proyupura pura says

  bila berok2 BN berusaha utk mengekalkan KERAjaan mereka…..pelbagai usaha ditimbulkan…sudah 55 tahun menyamun..cukup la tu…utk lembo yang bukak thread ni..sori aaa…itu tajuk sesuai utk jaman anda sahaja..bersedey2 24jam…kami mahu kan perubahan..menghapuskan berok2 penyamun..

 264. Light Barrister says

  Saya ingin menjawab persoalan oleh sdr Mustafa diatas, persoalan2 yang biasa saya baca dari blog2/ulasan penyokong2 PR (yang sudah tentunya di buat secara rambang tanpa bukti nyata & statistik)
  1)”Tanah Melayu Siapa Yang Menjualnya?” ~ ini adalah tuduhan dangkal & remeh tanpa memahami & membaca Enakmen Tanah Rizab Melayu (ETRM) & Kanun Tanah Negara(KTN). Di bawah ETRM, tanah rizab Melayu (yang sudah tentunya pemilik2 berdaftarnya orang Melayu individu atau Perbadanan/institusi yang di takrifkan sebagai Melayu) tidak boleh dijual, digadai, dipajak tanpa memperolehi kebenaran dari Pihak Berkuasa Negeri (Di bawah Perlembagaan Perseketuan, negeri2 mempunyai hak ekslusif keatas, diantara lain tanah) & perlu mematuhi syarat2 yg ketat, diantaranya jika menjual tanah di bawah kategori ini, penjual hendaklah bersedia menggantikan sekeping tanah yang lain (sama nilai dengan tanah yang di jual). Jadi jika di jual sekeping tanah, maka perlu di ganti sekeping tanah lain. Secara teorinya, pengurangan kawasan rizab melayu akan berlaku sekirannya berlaku ‘pengambilan tanah’ oleh kerajaan bagi maksud pembangunan/kepentingan awam seperti pembinaan jalan2raya, parit/taliair/sungai/elektrik etc di mana pemilik2nya akan di bayar pampasan yang adil mengikut harga pasaran. Dalam kes pengambilan tanah oleh kerajaan, tiada keperluan pemiliknya untuk menggantikan tanah yang lain. Jadi dah terima wang pampasan, pandai2lah memunafaatkan wang itu. Ataupun, kawasan rizab Melayu boleh berkurangan jika waris2 mewakafkannya. Bagi maksud pembangunan, nilai hartanah Rizab Melayu ini sememangnya lebih rendah dari nilai tanah kategori lain. Kerap pemilik2 sendiri yang memohon di batalkan kategori ini bagi maksud menaikkan nilai tanah yang di miliki. Kadang2 pemilik2 hartanah rizab Melayu yang menjalankan perniagaan membuat pinjaman dari bank2 terpilih dgn menggadaikan tanah rizab melayu. Bila gagal mematuhi terma2 pinjaman, sudah tentulah bank2 berkenaan akan melelongnya di mana bukan melayu boleh juga memilikinya dgn membeli di lelongan tersebut. Jadi apakah pengurangan kuantiti kawasan rizab Melayu ini logik kesalahan itu di bebankan kpd Kerajaan (yg sudah tentulah analoginya menuduh parti Melayu berkeris itulah yang zalim terhadap bangsanya sendiri) ? Contoh klasik pembangunan besar2an utk faedah orang2 Melayu/Islam tidak dapat di laksanakan ialah Kampung Baru di KL;

 265. sos says

  melayu adalah bangsa yang beragama yang sinonim dengan Islam iaitu bangsa melayu orang yang beragama Islam dan berjuang mendaulatkan panji-panji negara yang beragama iaitu Islam. Ia adalah satu matlamat hidup untuk menegakkan bangsa beragama, negara beragama dan memartabatkan agama itu sendiri iaitu Islam kepada kedudukan yang lebih mulia dan terpuji di sisi Penciptanya

  bagi saya kata-kata ‘takan melayu hilang di dunia’ itu adalah satu kata kata hikmah atau azimat atau peringatan agar tidak mudah terpesong dengan tohmahan, fitnah atau dugaan atau lalai dengan duniawi semata-mata.Bagi saya ia adalah satu suntikan semangat yang masih lagi terpahat di dalam minda saya dan orang melayu masakini itu sendiri untuk terus maju atau unggul dalam pelbagai aspek kehidupan samada dari pelbagai cabang ilmu contohnya seperti ilmu rohani dan ilmu jasmani.

  Apa yang penting adalah kita semua selagi hayat masih ada mestilah berjinak-jinak penuhkan ilmu di dada dan menginsafi diri agar tidak mudah lupa diri pada Penciptanya dan ajaran agama Islam supaya kehidupan seharian akan lebih indah di dunia maupun di akhirat

  Kita sendiri perlu menilai diri untuk mencorak masa depan menjadi golongan agama, bangsa dan negara melayu Islam yang bagaimana agar tangisan di kemudian hari tidak menjadi igauan atau amukan melayu itu sendiri. Aku anak Melayu dan Kita adalah Umat Nabi Muhammad SAW

  Pucuk pauh delima batu
  Anak sembilang di tapak tangan
  Sungguhpun jauh beribu batu batu
  Hilang di mata di hati jangan

 266. ace says

  hidayah milik anak kah milik Allah swt?

  2. jangan menghukum anda bukan tuhan.

  3. jika mahu menuduh bangsa punca kemerosotan ketamadunan mari lanjutkan diskusi tajam menjurus kepada statistik angka.membataskan negara mahu? itu lebih adil. sewajarnya permasalahan sosial didalam negara itu kamu lihat kepada statistik populasi, kekangan agama, perundangan islam, moraliti, hierarki ekonomi, dasar kerajaan, maka tentulah bangsa yang terlebih dan tercorot itu mendominasi.

  4. populasi. jika pakcik contohkan tanah besar china, adakah perkadaran masalah sosial bukan cina melebihi cina tanah besar? sewajarnya malaysia itu malay + sia = melayu tanah. bermaksud populasi melayu majoriti. ditambah pula definisi melayu melalui takrifan sempit dan permuafakatan itu menjurus wajib tiga keadaan; beragama islam, berbahasa melayu, berbudaya melayu.

  sekiranya anda terjumpa seorang mualaf cina, kecek kelate, main takraw balik kuang istilah sempit dan permuafakatan melayu dimalaysia mentakrifkan beliau sebagai melayu. pakcik tambahkan situasi, si polan tersebut setelah memeluk islam dibuang keluarga, kesempitan hidup lalu melakukan jenayah curi, apakah wajar bangsa atau agama dipersalahkan?

  jadi r2d2 tuduhan kamu adalah dangkal.

  5. kekangan agama, perundangan islam, konsep moraliti merujuk kepada aplikasi terhadap individu dimana takrifan benar atau salah boleh atau tidak berbeza. seorang muslim yang diharamkan minum arak mempunyai statistik peluang kadar jenayah yang sedikit tinggi berbanding seorang cina atau india bukan islam yang minum arak, pergi disko, makan dibulan ramadhan dan sebagainya. apakah sekiranya seseorang itu melakukan kesalahan samada melanggar kekangan agama, perundangan islam, konsep moraliti, maka kamu pantas menunding kesalahan kerana kelemahan bangsa?

  r2d2 dangkal

  6. hierarki ekonomi. kita semua sudah sedia maklum hierarki ekonomi itu bagaimana dominasinya dimalaysia. bahkan indonesia, singapura malahan mungkin di amerika mengalami situasi yang sama. pakcik andaikan komuniti china town itu adalah jaringan peluang perniagaan. istimewanya dimalaysia bukan hanya china town kita juga mempunyai little india, ditambah dominasi cina di pulau perindustrian, kebanjiran tauke2x kiasu disabah dan sarawak, memberikan gambaran bahawa persaingan ekonomi itu adalah sengit, ditambahi pula kesan dasar pecah dan perintah masih menjarah pemikiran masyarakat malaysia. sekiranya bangsa cina itu sejak sebelum cheng ho berkapal ke malaysia, yap ah loy menemui cintanya terhadap lombong sudah bersebati dengan arus perniagaan, hierarki ekonomi tentulah menemui ketidakseimbangan didalam urusan pertanian ataupun perladangan. jika tidak masakan hindraf mengamuk, kasus berdarah 1997 di indonesia, negara kita dengan tragedinya sendiri. melayu baru hendak dijinakkan dengan perniagaan, melalui usaha mula tun m memperkasa ekonomi melayu, itupun dituduh pengkhianat. senang katalah adakah setelah kamu mempunyai segedung perniagaan, kereta ferari, isteri import, masih mahukah kamu melakukan jenayah ragut? merempit? melainkan sekiranya ia menjadi hobi, pakcik mungkin akan menyewa litar lumba, meragut currency macam george soros dsbnya.

  berkali lagi itu adalah tuduhan yang bodoh dan sempit apabila dilemparkan kepada bangsa tanpa memahami landskap sejarah, dominasi hierarki ekonomi yang mana berpotensi menyumbang kepada gejala sosial.

  7. dasar kerajaan. ada disesetengah negara yang menghalalkan pelacuran berlesen. ini bermakna, kamu boleh mendapatkan perkhidmatan pelacuran tanpa perlu bimbang hotel kamu diserbu ketika sedang beraksi. sekiranya non muslim yang mendapatkan servis itu dipandang normal, moral mungkin tidak. bagaimana kiranya seorang muslim melayu yang mendapatkan servis yang sama tetapi tidak berlesen di malaysia? ataupun memasuki kasino genting bagi seorang islam? tentulah risiko dan peluang menyumbang kepada gejala sosial tidak sama diantara bangsa.

  8. sekiranya kamu seorang melayu islam pakcik sarankan kamu menemui kedua orang tua kamu dan pulangkan hak yang ke-empat daripada hak2x asasi didalam islam yang kamu terima dari mereka kerana jelas dan nyata, kamu adalah seorang yang kecewa dan berfikiran sempit, tidak bersyukur, serta tiada jatidiri.

  9. pakcik malas nak mengulas tuduhan kamu satu persatu kerana ianya tidak menambah kepada pengetahuan (istilah kasarnya tuduhan bodoh), dan merasakan adalah lebih menarik sekiranya pakcik menonton naruto shippuden, one piece ataupun menonton rakaman Ustaz Nasharudin Mat Isa ditemubual mengenai pengalamannya ke gaza di tv3, ceramah hassan ali pun ok gak kot. takpun azhar idrus yang pernah komen masuk parti tut macam terjun dalam tut tapi keluar tv sekarang. bestnya. tengok fathul bari pun layan gak cicah biskut tongkat ngan kopi.

  titik

 267. Commodore says

  Saya pulak suka jadi bangsa yg ‘suka ajar’, sapa yg kurengg tu bisa aje diajar. Tak gitu?
  Heheheh!

 268. Prof. Kampus says

  Satu lagi part menarik dari filem pendekar bujang lapok, bila ramli disuruh pakcik untuk bertapa di kubur org yg mati dibunuh, part bila jin tengkorak tu tiup sexafon panggil geng dia tu, disitu kan diibarat peristiwa Malaikat meniup sangka kala, suma tubuh dibangun kan.. kan…

 269. Commodore says

  Saudara Starwar,
  Maksud Melayu sebenarnya ialah percampuran semua kaum didunia yg duduk diTanah Melayu, bertutur Bahasa Melayu, mengamalkan adat resam Melayu dan berugama Islam. Yg dimaksudkan.
  1. Tanah Melayu – seluruh Nusantara dan bumi yg dimiliki oleh org Melayu.
  2. Adat resam Melayu – segala adat budaya yg diamalkan oleh semua etnik Melayu dimana saja mereka berada.
  3. Hanya diSemenanjung Tanah Melayu ajelah nama Melayu itu masih dikekalkan sebagai bangsa dan negara sedangkan di daerah lain diNusantara ini etnik2 Melayu lain mahu mengekalkan nama dan budaya etnik mereka sendiri hingga ada diantara mereka lupa pada induk utama kaum mereka iaitu Melayu.
  4. Kaum Iban, Kadazan, Bidayuh, Murut, Dayak dll adalah Melayu juga sekiranya mereka itu beragama Islam tapi kalau bukan Islam mereka hanyalah pecahan etnik Melayu tetapi tidak boleh lari dari susur galur Kemelayuan mereka.
  Harapkan saudara fahamkan maksud Melayu in a bigger picture. Sebenarnya pemahaman saudara tentang Melayu itu kurang tepat. Kalau saudara maksudkan ada bangsa lain bukan Melayu seperti Cina, India, Punjabi, Arab dll, itu saya setuju tetapi yg lainnya yg berasal dari nusantara ini adalah Melayu dan pecahan etniknya. Contoh,
  a – Seorang Pakistan yg berkahwin dgn wanita Indonesia, tinggal diMalaysia, bertutur bahasa Melayu, amal budaya Melayu dan beragama Islam, adalah digelar Melayu.
  b – Seorang Pakistan yg berkahwin dgn wanita Iran, tinggal diMalaysia, bertutur bahasa Melayu, amal budaya Melayu dan beragama Islam, adalah digelar Melayu.
  c – Seorang Negro yg berkahwin dgn wanita Arab, tinggal diMalaysia, bertutur bahasa Melayu, amal budaya Melayu dan beragama Islam, adalah digelar Melayu.
  d – Professor Dr Ridhuan Tee sekarang, adalah seorang Melayu berdasarkan penjelasan diatas.
  Akhir sekali, sesiapa saja tinggal diMalaysia, bertutur bahasa Melayu, amal budaya Melayu dan beragama Islam, adalah digelar Melayu.

  Sekian.

 270. Fifah says

  sy mmg ada baca blog dia…tp sy tak kenal pun dia…yg sy tahu dia pensyarah di sebuah universiti IPTA..

 271. Fifah says

  ok…In Shaa Allah…sb sy pun dh nak start dh study sy…cuti kejap je.nanti dh start study mmg sibuk giler..maklumat ttg kapal tu susah nk jumpa…tp sy mmg nak tahu memandangkan sy mula perasan klu dulu kita ada sebuah ketermadunan yg hebat…kenapa kita tidak kaya dgn manuskrip2 tempatan…atau mungkin manuskrip kita telah digelapkan oleh pihak tertentu…apa2 pun sy akan panjangkan lg persoalan sy ni melalui email encik..terima kasih atas kesudian encik faisal berkongsi ilmu dgn sy yg masih mentah ni..

 272. Fifah says

  enzyme milo???selama sy belajar tak pernah pulak dengar nama enzyme tu…kene belajar lebih kuat lg lah ni….haha..ok2…sy faham….sy gurau je lah…

 273. syafikah says

  Salam saudara Shah,
  Ada lagi seorang seniman muda yang berbakat dalam penulisan lirik.
  Jom kita hayati bait2 lirik ini yang diselangi dengan sajak dari Tun Mahathir

 274. says

  kepada shamsul..klu nk bwt cerita gangster terapkn la sifat samseng melayu,gadoh satu sama satu..ambik resam ayam laga..one nye one,bru boleh terbukti spe handal,pastu samseng melayu tak langsi..boleh bwk berunding,tp bile skali mengamok huru hara kampung..tu bru K.L gangster yg dipelopori oleh samseng melayu..dan sifat sebenar org melayu

 275. says

  HAHAHAHAHA
  mulayu bangsa terpiley kesayangan tohan weiiiii….busuk2 umngok mulayu kita gak !!!!!!
  beli tanah RM2/kaki, jual juta2 tu lah jatidiri umngok sebenar pejuang mulayu konon last2 jual tanah rizab mulayu dek cina gerakan…..umngok hilang kuasa mulayu merempat negara sendirik pakai cawat dok atas pokok…..siapa yang perintah muleysia selama 50 tahun……PKR ka ?…HAHAHAHAHA
  blogger militer utusan umngok soh taat setia pada pemerintah umngok perasuah tegar perompak wang rakyat
  mulayu tipu melayu takpe busuk2 orang kita gak .HAHAHAHAHA

  padam komen tu tanda org pengecut takyah jadi blogger militer jadi blogger gossip jer. HAHAHAHAHA

 276. son goku says

  mengagung2 kan bangsa sendiri bukan rasis..bangga diri,,cntakan bangsa merasa bangsanya hebat dan dirahmati sebagainya bukanya rasis..
  merasa bangsanya hebat dari bangsa lain pn bukanya rasis..
  tapi…
  rasis ni bila terjmpa je orang cina india ke rasa jijik terus..muka panas senyum pn xbolee..
  xnak berkawan bertegur sapa langsung..sebab alasan dorang kafir..
  jmpa org indonesia pun rasa sama..jmpa budak negeri ni pn rasa meluat..
  itu baru rasis..
  mengumpat bangsa2 lain walaupun xpernah sekali seumur hidup mengenali hati budi mereka..
  ya..ramai begitu..
  cina gangster la..india kaki minum buang mak bapak la..xmandi pagi la..
  buang anak..rempit rogol judi..
  kita semua bangsa ni sama je..xde yang sempurna..
  kenapa perlu menyakitkan hati orang lain..

 277. anak johor says

  di negaranya hanya 4% cina,tapi menguasai 80% ekonominya…

  kerana itu tahun 1997/1998 terjadinya pembantaian kaum cina di sana…kerana bangsanya iri hati kepada cina…perkara sama telah terjadi di malaysia pada 13 may…hehehe..

 278. anak johor says

  bagi pandangan aku lah,kalau nak membahagikan kek ekonomi negara,setiap projek atau yg membabitkan pembahagian hak2 sesuatu kaum di malaysia ini,kerajaan bukannya mensyaratkan 30% kepada melayu(bumiputra),tetapi harus mengikut peratusan kaum di malaysia.

  kalau bangsa melayu(bumiputra) di malaysia ada 62%,berikan kek pembagunan ekonomi dengan jumlah tersebut juga.bergitu juga dgn kaum cina,mereka yg berjumlah 28% harus diberikan kah untuk 28% juga,bergitulah utk kaum india dan lain2 kaum di malaysia.biarlah bangsa melayu(bumiputra) itu merebut peluang 62%,cina merebut 28%,india merebut 8%,dan kaum lain 2%.

  biarlah sesuatu kaum di malaysia itu merebut duantara mereka sahaja.

 279. Tintin.. says

  3 abdul…madu 3..
  malay ‘think thinkers’..
  middle 80’s until now..
  bawa pulang sekalian harta bapak-bapak aku!aku selusuri kembali hak-hak bangsa ku.
  bersepah di seluruh dunia.pedulikan barat.
  Decillion….

 280. pendang says

  Kapal the fame ke? dpt info dr mistifile ? Kenal penulisnya?nk kenal jugak dgb lonecryer dgn seri kandi….mengalahkn agent cia dia punya identiti…:)

 281. jamie says

  bagi saya itu sifat 2 2..sifat Islam yang mengajar penganutnya berbuat ihsan sesama makhluk Allah..dan sifat Melayu yang halus..

  anjing itu memang hukumnya najis..tapi adakah itu tidak melayakkannya dipanggil makhluk ciptaan Allah? pernah dengar kisah pengembara memberikan minuman pada anjing di padang pasir?

 282. r2d2 says

  Bangsa yg mana satu yg paling ramai main judi.
  Bangsa yg mana satu yg paling ramai merempit
  Bangsa yg mana satu yg paling ramai rogol anak sendiri
  Bangsa yg mana satu yg paling ramai songlap duit majikan
  Bangsa yg mana satu yg paling ramai sekat para pendakwah
  Bangsa yg mana satu yg paling ramai minta duit rasuah bila pegang kuasa, tak semestinya umno. Boleh jadi Bomba, petronas dsb
  Bangsa yg mana satu yg paling ramai lahir anak luar nikah (main secara sukarela, bukan kes rogol)
  Bangsa yg mana satu yg paling ramai main secretary sendiri (termasuk bini orang juga)
  Bangsa yg mana satu yg pandai cakap agama di siang hari, namun zina atau gay atau minum arak pd waktu malam

 283. r2d2 says

  Yang jadi mangsa hanya rakyat jelata. Bila buat jalan, cukai dipaksa bayar. Bila buat hospital, servis dipaksa bayar. Bila buat saluran najis, servis dipaksa bayar. Bila buat sekolah, semua dipaksa buat hutang

 284. r2d2 says

  Kita tidak kuasai ekonomi sebab amalan umat Islam sudah rosak. Sembahyang berjemaah tidak dilakukan.

  Seperkara lagi , pembuat dasar hanya memberi projek kpd kroni, sama ada satu parti atau satu istana atau satu pub atau satu loji freemason

 285. suddenattack_kids says

  malaysiakini ? huhu . sapa nk pecaya cerita dri situ.

  bahasa anda menunjukkan anda dari seberang , x usah mnyibuk hal negara orang.

 286. naza says

  ustaz don, perancangan rapi yang dirangka oleh penjajah menjangkakan, dalam 50 tahun (iaitu selepas veteran kemerdekaan telah tiada) kita akan menghadapi kemelut untuk menstabilkan keamanan dalam negara ini. ini lah yang sedang berlaku sekarang. kita tak boleh mengharapkan orang lain menolong untuk menstabilkan keamanan yang ada ini. kita sendiri yang harus sedar…buka mata dan pasang telinga… perhatikan… siapa yang mainkan siapa sekarang…..

 287. naza says

  tajam menikam, pokcik. tapi sy pilih untuk menjadi terlebeh ajar, supaya kita menjadi bangsa yang `over achiever`

 288. Ahsanullah Osman says

  Yes saya setuju dgn saudara!

  Bak kata Tun Dr M, kasihan pd bangsa Melayu asalkan cakap dan bersuara hak bangsa Melayu mulalah keluar pelbagai cakap2 kata org Melayu racists! Jadi kesudahnya kita bangsa Melayu berasa takut untuk berkata tentang Melayu. Mmg betul pun bila kini kita cakap pasal Melayu je mulalah pkr atau pas atau dap akan kata kita perkauman!

  Saranan saya kita harus berbangga dan jgn takut. Tuduhan yg tidak berasas sudah tentu kita akan menang jua.
  Dan lagi..blog MOM harus diberi pujian dan credit kerana membanggakan dan menaikkan semangat orang Melayu!
  Saya bangga dan bertuah lahir sebagai MELAYU!

 289. naza says

  tapi bro geeza, ayat paling best bagi saya ialah `cikalang balu gua taw… bila mata naik kelete lesing…` (part apek nak bunuh diri)

 290. mustafa says

  salam . Ya dasr nya sudah cukup baik tapi kerna pemimpin pemimpin mereka tidak amanh lah yang bikin kehancuran bangsa Melayu itu sendiri maka janganlah kalian menyalahkan Partai oposisi atau bangsa lain yang menghancurkan atau merampas hak hak Melayu itu. Coba baca semula ya apa yang saya tulis di atas tu. Apakah partai oposisi yang menjual tanah rizab melayu itu? Bahasa melayu siapa yang meminggirkannya? Ekonomi melayu siapa yang merampok nya? Masalah sosial melayu siapa yang menghancurkannya? Maksiat yang galakkan dan dilegalkan, siapa yang meligalkannya? apakah itu oposisi atau orang cina atau india?

  Saya tidak akan menyentuh soal partai Pas atau PKR atau Dap kerna mereka bukan pemerintah saat ini ya. Soal mentaati pemerintah itu hal yang subjektif ya. Dalam Al Quran mana ada Alloh mengharuskan manusia taat kepada pemerintah yang merompak, membunuh dan menganiaya? mendisriminasikan sesebuah negeri yang tidak sehaluan sama mereka.

  Yang saya bilang mentaati pemerintah itu adalah hal subjektif kerna itu tergantung di mana kedudukan kita ya. Contah dia begini ya, Apakah kalian sahabat partai umno mahu mentaati kerajaan yang legal yang dipimpin oleh Partai PKR di Selangor , Pas di Kedah dan Kelantan dan DAP di P. Pinang. Saya bisa saja mengatakan bahawa sesiapa yang tidak mentaati kerajaan itu tidak menurut Al Quran? Kewajiban Mentaati sesuatu kerajaan itu tidak relevan lagi saat ini kerna manusia sudah menerima banyak maklumat secara terbuka ya.

  Soal di Timur Tengah itu sama saja saja di semua penjuru dunia ini. Seperti yang ku bilang tadi semua harus tunduk kepada al dajal US dan zionis. Yang tidak bisa tunduk adalah para pejuang yang sedang berjuang di jalan alloh sekarang ini , samada mereka tewas atau syahid.
  Maaf ya , itu pendirian saya. Kerna manusia itu tidak sama pendirian dan pemikiran mereka sedangkan adik dan abang pun tidak sama pemikiran mereka. Salam.

 291. tontojr says

  ada satu scene tu PRamlee and the gang sewa bilik.Ada satu mlm satu family bilik sebelah bergaduh. (diorang skodeng ni melalui lubang ).Pergaduhan sepasang suami isteri berpunca wang tak cukup. Si suami nak kawin terpaksa la pinjam wang sbb nak berbini sbbnya mak mertua minatk wang hantaran mahal. Anak dah tiga,hutang kawin pun tak habis bayar lagi. Dalam citer seniman bujang lapok kot?
  budak-budak zaman sekarang ni pun sama, buat loan dgn tag line ‘SAYA MESTI PILIH’ sbb nak kawin. Bila tgk balik scene tu sampai la ni ada lg kejadian mcm tu. Sbb tu la dlm 5-10 thn pertama perkahwinan cabaran sungguh getir sekali.

 292. shahpaskal says

  Salam,

  Pasal itu perlu dibangkitkan rasa jati diri sebagai orang Melayu dan orang Islam. Saya tidak menyalahkan kerajaan sekarang, sistem yang ada sudah cukup baik tetapi wujud pegawai kerajaan dan pemimpin Melayu yang tidak amanan dan tidak berfikiran strategik. Jika pembangkang mengambil alih, golongan pengkhianat ini tetap ada dan wujud. Jadi keadaan seumpama, keluar dari mulut buaya masuk ke dalam mulut naga.

  Secara peribadi, kerajaan sedia ada sudah cukup baik tetapi sudah tentu tidak akan dapat menandingi kerajaan Islam yang akan diterajui Imam Mahadi, Jika diruntuhkan kerajaan sekarang, chain reaction atau kesan berantainya cukup panjang, Pas sebagai parti alternatif Melayu masih belum cukup kuat.

  Jika saudara membaca Al Quran, sila fahami firman Allah yang menyuruhnya rakyat mentaati pemerintah selagi soal agama dititik beratkan umpananya, kerajaan sedia ada tidak menghalang solat dan tidak menyeru kepada gejala maksiat.

  Saudara, Allah itu Maha Penyayang, dia sudah memberi contoh kepada kita pada kerajaan yang lampau dan baru-baru ini di Timur Tengah. Pemimpin2 yang dikatakan zalim kepada rakyat (hasil propaganda Yahudi dan pembangkang di negara masing-masing), telah jatuh kononnnya ditolak rakyat tetapi apa yang sudah terjadi sekarang? Iraq hari ini tidak seaman dahulu, kerajaannya 100 peratus mengikut telunjuk AS, sama juga dengan Libya. Di Mesir, pun sama…keamanan gagal diwujudkan. Pembangunan dan kemajuan umat Islam terencat sedangkan pejuang-pejuang Islam di seluruh dunia yang teranianya mengharapkan dana dan bantuan dari negara-negara ini, sekarang semuanya kelam dan pudar.

 293. yang tengok... says

  zaman sekarang ini..kita harus menguasai ilmu pengetahuan iaitu ilmu duniawi dan juga akhirat.dua-dua harus diseimbangkan agar kita tidak mudah tertipu.terlalu banyak agenda yang ingin meruntuhkan bangsa melayu kita ini.bersatulah kita semua.lupakan semua dendan,iri hati,cemburu,hasad dengki.itu cuma akan memusnahkan kita dan juga melemahkan kita.bertolong-tolonglah satu sama lain dalam semua bidang untuk kebaikan bangsa kita dan juga seagama islam dengan kita.insyaallah…kita akan jadi lebih kuat.

 294. haha says

  sedih betul anak muda sekarang ni banyak yang kurang jati diri…ada jugak yang malu menjadi bangsa melayu…salah satu cara menaikkan jati diri ialah dengan belajar sejarah…sejarah keagungan bangsa, kita orang melayu bukan selemah yang disangka…buku teks sejarah disekolah patut dirombak kerana terdapat banyak fakta yang tidak tepat dan menjatuhkan bangsa melayu sendiri….ada ke patut melayu dikatakan berperang dengan penjajah sebab xpuas hati dengan cukai…nusantara tempat tumpah darah kita orang melayu….kenal diri, kenal bangsa, kenal agama

 295. says

  Salam abg shah,

  artikel yang tepat dan padat.
  Ramai yang keliru definisi assobiyyah.
  Den non-partisan dan tak berminat masuk mana-mana parti. Namun bukan den mengabaikan terus pengetahuan politik, dan den ada pilihan sendiri semasa mengundi. Den mengkritik kedua-dua pihak. Ramai kata den takde pendirian. Pendirian den ialah kebenaran. Bila BN buat salah, katakan salah. Bila PR buat salah, katakan salah, Itulah namanya pendirian.

  Berbalik kepada Teuku Zakaria, memang dia seorang genius.
  Zaman itu orand tidak mengata bila kita menyebut hal melayu. Sekarang ni, bunyi sikit dituduh perkauman.
  perkauman itu hanya bila kita menaikkan bangsa kita dengan menganiaya bangsa lain.
  Yang pelik di Malaya ini bangsa yang teraniaya itu yang meguasai ekonomi. Jauh langit dengan bumi dengan kes apartheid mahupun zionis.
  Persekutuan ini memulakan negara baru dengan bangsa melayu nun jaun di bawah Jurang Marina, dan bangsa teraniaya nun di atas Gunung Everest.

 296. terungkuning says

  mintak maaf. tapi bangsa melayu takde bezanya dengan bangsa lain. semuanya sama jer. tak perlu nk bangga kan diri.

 297. faisal says

 298. ace says

  KURANG AJAR
  (tongkat warrant)

  Sebuah perkataan yang paling ditakuti
  Untuk bangsa kita yang pemalu.

  Sekarang kata ini kuajarkan pada anakku;
  Kau harus menjadi manusia kurang ajar
  Untuk tidak mewarisi malu ayahmu.

  Lihat petani-petani yang kurang ajar
  Memiliki tanah dengan caranya
  Sebelumnya mereka tak punya apa
  Kerana ajaran malu dari bangsanya.

  Suatu bangsa tidak menjadi besar
  Tanpa memiliki sifat kurang ajar.

  p/s:
  PERJANJIAN
  (pakcik ace)

  jangan pernah bangsaku malu
  malu menjadi rasis dalam mempertahankan
  apa yang telah lama dipersetujui dulu dengan nenek moyang kita
  itu bukan soal adil dalam persaingan
  itu janji terpateri mati pengikat perpaduan
  itu adalah quid pro quo bertimbang balas jus soli
  itulah perkara 153 yang perlu kau aku tahu

  kau yang tidak pernah mengerti kepayahan
  begitu mudah kau humbankan peri sebuah pengorbanan
  lupakah kau perihal bani nadhir yang dihalau kerana mengingkari perjanjian
  nasibmu kini dijerat nyata permusuhan
  kalimah suci diperkotak-katikkan
  sedang musuh nyatamu ketawa bergulingan
  masih kita hidup dalam perpecahan
  dalam kebodohan

  malulah bangsaku biar bertempat
  biar anakmu tidak merempat
  jangan sekali agamamu disebat

 299. says

  artikel yang banyak mengupas susur citer kelemahan dan kelebihan dalam satu penceritaan yang menarik….
  Akukah yang ‘ Rasis ‘???

 300. vandal says

  Jepun itu rasis sebab utamakan bangsa dia saje..tapi takde sape pun kutuk jepun sebagai bangsa rasis
  Korea itu Rassis sebab utamakan bangsa dia saje..tapi takde sape pun kutuk jepun sebagai bangsa rasis

  Dua2 negara mempunyai ekonomi yang baik..Mungkin Malaysia perlu mempunyai ekonomi yang baik barulah kita boleh menutup mulut mereka2 yang kutuk melayu itu sebagai rasis

  Tapi tu lah dia..Silapnya kita jugak..Ekonomi pun cina jugak yang monopoli..bisnes yang nk diberi kepada bumiputera diberi kepada bumiputera yang tertentu sahaja, bumiputera yang tidak sehaluan dengan parti politik pemerintah (pusat atau negeri) tidak diberi peluang yang sama..akhirnya bisnes itu terberi kepada bumiputera yang tidak kompeten & diragui kebolehan & kepercayaannya..Akhirnya banyak yang lingkup & sedikit sahaja yang berjaya..sayang..kalaulah perkongsian bisnes melangkaui fahaman politik sesama bumiputera, saya yakin banyak yang berjaya..

 301. pen merah says

  “hei mambang tanah, mambang api, mambang angin, mambang air..datanglah berdamping denganku wahai si mambang”.. nak sangat panggil mambang (hantu/jin) tp penakut pada zahirnya.. =)

 302. mustafa says

  Salam saudara ku sekelian. Saya juga meminati seniman Allayarham P. Ramli itu.

  Soal rasis itu memang ujud di jiwa setiap bangsa manusia samada kita mengakui nya atau tidak. Bagi saya kalau mahu mempertahankan hak orang Melayu itu tidak boleh dikatakan sebagai rasis. Soalnya sekarang hak hak orang melayu ini sedang dihakis sedikit demi sedikit oleh Kerajaan yang memerintah itu sendiri. Sebagai conto ya, Tanah tanah simpanan Melayu siapa yang menjualnya? Bahasa Melayu siapa yang meminggirkannya? Perkongsian 30 % untuk melayu siapa yang merampasnya? Kuasa politik melayu siapa yang menggadai nya? Kawasan parlimen bukan melayu ditambah sedangkan kawasan majotiti melayu kerusi parliman tidak ditambah. Salah siapa ini?

  Cukup lah dulu ya. Banyak lagi mahu ditulis. Salam.

 303. gezza says

  ‘ibu mertuaku’ juga menyindir sikap malas orang melayu. jika org melayu dapat duit terpijak, mereka akan joli habis habisan duit tu tanpa dapat sebarang hasil yg positif. kerja pun malas.

 304. gezza says

  saya jugak ada terperasan dalam filem ‘bujang lapok,’ ada satu babak di mana P. Ramlee menyindir amalan perkahwinan besar-besaran di kalangan orang melayu. Sampaikan pengantin yang nak berkahwin terpaksa meminjam wang dari ceti, tapi tak dapat bayar walau anak dah 3. “oi kichi, bunga tade pokok tade saya saman court dalam…”

 305. sabahan says

  sedangkan rasulallah sndri brbange dgn bangse quraish nye…… mmg btol berlaku adil itu baik…. tapi klau trpakse buat pilihan sme ade berlaku adil trhdap bngse lain smpi maruah &hak bngse sndri tercabar / menzalimi bngse lain bagi mmastikan maruah & hak bngse sntiase trjamin… aq akan pilh utk mnzalimi bngse lain… lgy pn mejoriti bngse mate sepet & bngse hitam mcm buntut kuali ni adalah kafir harbi…. kafir yg halal darahnye ditumpahkan… mgkin aq ni agak radikal tpi aq lbih rela di cop sbgai radikal dan rasis, dan aq snggup tanggung dosa menzalimi dari tgok maruah bangse dan agama di pertikaikan…..

  ps: matlamat meghalalkan cara… buat adil ber pada2, brlaku zalim skali skala….

 306. ancus says

  Bila sebut tentang Melayu mesti ada orang (melayu jugak tapi macam tak mau mengaku melayu) akan berkata kita rasis. Pemerintah/Kerajaan (mereka menggangap hanya orang melayu UMNO sahaja) zalim (zalim dalam ertikata perkataan lawan untuk adil) terhadap bangsanya sendiri dan bangsa2 pendatang. Tetapi pernahkah mereka adil dalam menilai tanggapan mereka terhadap Kerajaan yang telah membangunkan negara tak kira dari segi apa pun yang telah memberi menapaat kepada semua bangsa termasuk diri mereka? Rasiskah Melayu bila ramai perajurit yang sanggup menggadai nyawa demi mempertahankan Negara Melayu ini (Tanah Melayu yang diduduki berbagai bangsa yang ekonominya dimonopoli oleh satu bangsa sahaja ) sehingga menjadi Malaysia seperti sekarang? Mahu adilkah mereka dalam menilai semua ini?

  Menyentuh tentang artikal Seniman Agung ini, saya merasa amat tertarik dengan ulasan penulis walaupun ianya disampaikan secara ringkas. Teruskan usaha murni anda En Faisal dan Tn Hj. Takkan Melayu hilang di dunia….wassalamm.

 307. naza says

  salam bro… sedikit kemusykilan….
  para 14… aduka pergi berjuang… taruna hilang teruna……. :)
  para 23… sampai sekarang masih memikirkan kesalan yang menghantui hang tuah kerana perbuatannya itu….. yang membuatkan dia membawa diri entah kemana…… (kerana tidak di ketahui dimana pusaranya)

 308. hajiwan says

  Hmmm..so apa maksud adil tu? meletakkan 50:50? membahagikan sama antara satu pihak dengan satu pihak? berada tengah2 diantara timbangan (atau wording lain, setara antara satu sama lain?)..yang tu ke maksud adil?

  Adil tu maksudnya ‘meletakkan sesuatu betul ditempatnya’.

  Contoh, ada dua anak, sorang gemuk (makan kuat), sorang kurus (makan skit)..kita beli kek, kalau guna konsep adil yg dibawa oleh barat ni, kek tu kena bagi dua, dimana 1/2 bagi kt anak gemuk, 1/2 lagi bagi kt anak kurus. So apa jadi? anak kurus makan skit, ada tak habis..membazir! anak yg gemuk makan tak cukup (sebab portion dia biasanya banyak), so tak sempurna! sebab tu dlm Islam, adil tu adalah memberikan sesuatu tu sesuai dengan diri anak tu, kalau anak tu makan sikit, bagi setakat yg dia makan, sebab sifat baik yakni ‘adil’ sepatutnya tidak akan menghasilkan keburukan (iaitu membazir), sama juga pada anak yg gemuk tu, kalau dia gemuk, bagi la dia lebih..sesuai dgn dirinya.

  Sama mcm ada 2 bini, sorang gemuk sorang kurus, klu adil, kena beli cincin yg sama saiz, sebab nak ‘adil’, so bini kurus pakai cincin longgar, yg gemuk tak boleh pakai sebab ketat..kt mana adilnya pun taktau..

  Zaman Rasulullah s.a.w pun, waktu memerintah Madinah, ada orang bukan Islam..adakah orang bukan Islam tu bebas berbuat sesuka hati sebab mereka bukan Islam? kononnya nak adil, mereka pun ada hak mereka, tapi hakikatnya mereka juga terikat dgn peraturan yg telah Rasulullah s.a.w tetapkan sebab hakikat diwaktu itu, memang non muslim kena patuhi peraturan Islam, maka adil yg wujud tu berkadaran dgn suasana dan keadaan semasa tempat tu.

  Sebab tu dlm konsep adil kt negara kita ni, sesuai dgn hak kita, bangsa melayu yg memang penduduk asal di Malaysia, dan seperti yang ditetapkan oleh perlembagaan, memang itu hak kita, maka adillah pada keadaan kita sekarang ni. Cuma dlm konsep maslahat ummah, tak perlu la kita nak menafikan hak2 bangsa lain yg turut bersama mendiami Malaysia ni. Bodoh bila kita takut nak katakan kita ni memang orang superMelayu sebab takut bangsa lain terasa, so bangsa lain tak rasa ke yg mereka tu superCina atau superIndia?

  Hakikatnya takdak kesalahan pun nak kata kita ni racist pada bangsa kita, sebab modul kenegaraan Malaysia ni bukan nak mengubah bangsa lain jadi melayu atau sebaliknya, tapi nak mewujudkan ikatan (bonding) antara bangsa-bangsa ni..

 309. StarWar says

  Pandangan saudara itu kurang tepat, negara ini bukan sepenuhnya milik melayu sebapnya ada bangsa dan suku lain yang bukan melayu yang berada dan membentuk negara malaysia..lihat sejenak di malaysia timur..membangakan bangsa sendiri itu tidak salah tetapi jangan berlebih-lebihan, lagi2 di Malaysia ini yang mempunyai puluhan suku dan bangsa..empayar Uthmaniyyah menjadi lemah kemudian runtuh di sebapkan orang Truki terlalu taksub membangakan bangsanya sendiri, sedangkan banyak lagi bangsa dan suku di bawah empayarnya..kerana ketaksuban orang Truki terhadap bangsanya menyebapkan bangsa2 yang lain bangkit menentang dan berpaling tadah , ini yang membawa kelemahan dan kejatuhan kepada empayar Uthmaniyyah. Kelemahan Malaysia adalah negara ini bukan negara bangsa, bila-bila boleh bergolak dan berpecah kalau salah langkahnya. seperti bom jangka..yang akan dapat mengelakkan keadaan ini hanya AGAMA ISLAM, minta maaf kalau pandangan saya ini tidak saudara senangi atau menyakitkan hati saudara.

 310. set says

  satu lagi orang melayu takut dengan perkataan rasis… baik kita umumkan yang kita ni memang rasis… diorang nak kata apa pun?? aku memang rasis so apa cerita?? bukan rasis ku klux klan ye atau rasis macam skinhead macam ultra melayu tapi last2 pukul melayu gak!!!! APA CERITA!!!!!

 311. set says

  assalamualaikum…. saya hanya silent reader biasa je…. dan filem P Ramlee yang paling saya suka ialah Hang Tuah… Pasal filem ini menyemarakkan sifat kesetiaan kepada raja dan tanah air… lihat bagaimana taat setianya tuah kepada rajanya apabila sanggup melarikan tun teja dari pahang…. dia menyedari yang tun teja meyintainya namun tuah tetap membaca jampi pembenci untuk dipersembahkan tun teja kepada sultan,,, begitu juga semasa tarian saadiah ketika membunuh perisik jawa waah sungguh memukau sekali tariannya sehingga tertipu perisik tersebut… yang paling perlu kita perhatikan bagaimana kostum pakaian rakyat melaka masa tu… semua perempuan berkelubung dengan kain batik dan ini menunjukkan gambaran betapa agama Islam telah bertapak kukuh di dalam Melaka masa tu… Banyak lagi nak tulis tapi baik korang tengok sendiri le cerita hang tuah tu… kalau cerita semua tak best kan….

 312. tuah says

  kita kena belajar membezakan mana yg elok dan mana yg ada niat untuk menjatuhkan bangsa kita.. byk sgt agenda utk menjatuhkan kita sekarang nie

 313. hadlfmc says

  Rasullulah tidK pernah ajar umatnya sifat rasist. tapi berlakulah adil. adil terhadap bangsa sndri dan adil juga kepada bangsa lain. perlu diingat bahawa lawan sifat adil adalah zalim. harap maklum.

 314. Limau kasturi says

  amat pelik zaman sekarang, kalau melayu sokong melayu ianya dikatakan rasis, tapi kalau cina pro cina, india pro india tak rasis? Melayu lebih rela melihat bangsanya ditindas untuk membuktikan dia tidak rasis..

 315. Mat says

  Perasan tak, lagu warisan pun dah ada orang Melayu sendiri yang noda. Lirik “Melayu kan gagah di nusantara” pun dah ada yang tukar kepada “Malaysia kan gagah di nusantara”. Terperasan dulu dalam TV1 beberapa tahun lepas menjelang sambutan hari kebangsaan.

 316. baie2040 says

  Bangsa Melayu itu sendiri. Dasar2 sekarang banyak menghakis keperibadian Melayu sehingga Melayu bangga meruntuhkan bangsa Melayu…

 317. baie2040 says

  Kenapa bangsa Melayu takut dikatakan rasis? Ini adalah negara milik Melayu. Bangsa cina dan hindu ada negaranya sendiri..ada sekolah melayu ke di kedua negara tersebut? Melayu perlu bersifat rasis utk menjaga kepentingan bangsanya. Adakah bangsa lain akan menjaga keoentingan dan keperluan bangsa Melayu? Bangsa Melayu terlampau banyak memberi berbanding dari menerima yg akhirnya merosakka

 318. Anonymas says

  Mendalam tu maksud filem P Ramlee. Gelak, gelak jugak…tapi berisi. Saya tengok Mamat Khalid / Afdlin Shauki ada harapan jadi pengganti dia

  (dan bukan Shamsul Yusof)

 319. Fifah says

  artikel yg menarik…sy tak pernah terfikir utk WATCH BETWEEN THE SCENE…sekrg ni sy tgh nk kaji tentang kapal yg dikatakan dulu pernah membawa hasil karya nusantara ke eropah…tetapi dlm perjalanan,kapal tu terbakar…sejauh mana kebenaran cerita ni???boleh x Encik Faizal beri pencerahan sedikit????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>