WARGA AS : SENARIO PERANG MALAYSIA-SINGAPURA

1. Hai…dan Assalammualaikum, saya mempunyai komen yang menarik dari seorang warganegara Amerika Syarikat (AS) yang melontarkan komen beliau kepada saya.

2. Saya paparkan di sini kerana ini merupakan kali pertama saya mendapat komen dari seorang warganegara AS yang juga pemilik blog bersifat keagamaan di sini http://thegrandverbalizer19.blogspot.com.

3. Komen yang didasarkan daripada analisis beliau saya kira mungkin kurang tepat kerana terlalu memandang tinggi kepada keupayaan pasukan komando AS tetapi saya yakin boleh dikupas secara lebih terperinci oleh pembaca saya yang sangat-sangat dimulia dan dihormati oleh saya.

4. Oleh kerana ia ditulis oleh orang luar yang tidak mempunyai kepentingan di sini, saya kira elok saya kongsi bersama anda semua.

TERJEMAHAN BAHASA MELAYU

5. Saya datang dari Amerika Syarikat. Saya akan beritahu perkara ini sama ada kamu suka atau tidak.

6. Pasukan khas Singapura dilatih oleh Israel. Pasukan elit Malaysia dilatih oleh US Navy Seal.

7. Jika askar Marin AS, komando Navy Seals dan Green Beret berhadapan dengan pasukan tentera Israel (IDF), IDF akan tewas.

8. Ini disebabkan komando Israel tidak pernah berhadapan dengan ancaman nyata, kecuali dari kalangan mereka yang radikal termasuk sel-sel militan.

9. Ini lah senarionya.

10.Beberapa jam pertama, Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) akan menghadapi kekalahan yang teruk kepada pesawat pejuang dan tentera laut Republik Singapura.

10 tahun lepas, laluan ini merupakan laluan taxing pesawat pejuang masuk ke dalam hardened bunker berbentuk igloo (macam kat Gong Kedak) di lapangan terbang lama milik tentera di Changi. Sekarang ia sudah dipasang dengan Camo Net. Bentuk camo yang sama juga boleh dilihat di pengkalan udara Singapura yang lain.

Di landasan baru (kawasan tambakan tanah) di Changi, pesawat diletakkan dalam Storm Shelter. Pengkalan baru ini menempatkan skuadron F-16D Singapura.

11.Moral Malaysia hancur dan tentera Singapura bergerak untuk melancarkan ofensif.

12.Singapura kemudian mengumpulkan kereta kebalnya di Johor tetapi akhirnya berjaya “dineutralkan” oleh tentera darat Malaysia.

13.Dalam itu, pasukan komando Malaysia dihantar masuk secara senyap ke Singapura untuk membuat kacau.

14.Mungkin ada berlaku korban dikalangan komando Malaysia ini akibat bertempur dengan pasukan elit Singapura tetapi ada sebilangan yang berjaya masuk sehingga ke dalam dan meneruskan misi.

15.Malaysia melalui serangan balas yang agak besar kemudian secara berperingkat berjaya merosak atau memusnahkan pengkalan tentera udara Singapura dan beberapa aset statik yang lain.

Pulau Bukom di selatan Singapura

16.Dalam pertempuran yang penuh dengan sifat kebencian dan dendam, tempat simpanan minyak Shell di Pulau Bukom dan beberapa kawasan sensitif menjadi sasaran serangan dan sabotaj tentera Malaysia.

17.Singapura kemudian meneruskan serangan ke atas aset-aset ekonomi di Malaysia.

18.Ketika tentera Malaysia diambang kejayaan, Singapura yang mula panik kemudian mengarahkan “curfew” (errr dalam bahasa Melayu apa ya?).

landasan pesawat di Pulau Sudong, lengkap dengan menara kawalan trafik udara (agak jauh dari sasaran artilleri tentera Malaysia).

Live Firing Area untuk pesawat Singapura

Live Firing Area milik Singapura di Pulau Satumu

19.Industri pelancongan dan perdagangan serta perniagaan Singapura mula terjejas.

20.Pasaran saham jatuh teruk.

21.Pemimpin Singapura dari kalangan pihak tentera akan tinggal dalam pulau untuk meneruskan perang gerila.

22.Manakala pemimpin politik negara itu akan melarikan diri ke Australia, New Zealand dan membiarkan rakyatnya yang tidak memiliki kemampuan ekonomi mempertahankan diri mereka sendiri.

23.Singapura kemudian mengerakkan tentera paksaan dan remaja seawal usia 20an dipanggil untuk meneruskan perjuangan.

24.Bagaimanapun, ini bukan pilihan terakhir republik itu kerana sejumlah besar kekayaan Singapura sebenarnya sudah pun disalur untuk menyewa askar-askar upahan seperti tentera Gurkha, Nepal dan ditempat lain untuk mempertahankan kawasan-kawasan sensitif.

25.Saki baki tentera laut Singapura dan tentera udaranya masih meneruskan serangan.

26.Askar Singapura kemudian mengali kubu dan bersedia secara defensif untuk mempertahankan pulau itu apabila kesemua divisyen Singapura di Johor tewas oleh tentera Malaysia.

27.Melalui saluran diplomatik, Singapura memohon bantuan dari negara luar.

28.Amerika Syarikat (AS) dan beberapa buah negara lain yang sejak dari awal menganalisis corak peperangan itu mula melihat tanda-tanda Malaysia akan menang.

29.Malaysia kemudian memperbaharui beberapa perjanjian dengan AS termasuk bersetuju untuk membeli peralatan ketenteraan yang baru dari negara-negara yang berkepentingan ini.

30.Singapura akhirnya tewas dalam permainan politiknya untuk mendapatkan sokongan dari negara sekutunya selama ini.

31.Tentera darat Malaysia kemudian menyeberangi Tambak Johor untuk masuk ke Singapura.

32.Pertempuran di Singapura dimulakan dengan hebat, korban sangat besar di kalangan askar sukarela dan paksa republik tersebut.

33.Askar Malaysia kemudian mula mara masuk ke dalam Singapura melalui peperangan dari blok ke blok HDB (Fibua).

34.Pengkalan bawah tanah Singapura ditawan.

35.Pusat pemerintahan tinggi Singapura ditawan.

36.Arahan dikeluarkan oleh sisa-sisa pusat pemerintahan tinggi Singapura kepada pesawat pejuang dan tentera laut republiknya untuk menghentikan pertempuran.

37.Malaysia akhirnya menakluk Singapura.

38.Tentera Malaysia mengalami kehilangan besar dari kalangan aset tentera udara dan lautnya.

39.Tamat senario, suka atau tidak, itulah senario yang akan berlaku.

BACA KOMEN YANG ORI DI SINI 

Comments

 1. Pak Su says

  Singapore mmg tak minat nak berperang dengan siapa2 pun. Bajet tenteranya terbesar di SEA sekadar faktor pertahanan sahaja. Yang duk buat cerita Malaysia nak perang ngan Singapore ni mmg budak hingusan tak ada kerja.

 2. Ethan says

  Semboyan dah hampir berbunyi – beli basikal. Berlatih mengayuh sejauh yang mungkin. – mulai dari 4 am – 10 am, 140 km, 25 km/phr. twice a week. Jom kayuhhh ..

 3. Proud Pagun says

  Penggunaan perkataan ‘Kalau’ tu dilarang selepas peristiwa tu terjadi. Bukannya sebelum terjadi.

 4. rashuk khan2 says

  S’pore tak minat nak perang dengan Msia….W’pun mereka mempunyai tentera kerahan yang jauh lebih ramai dari tentera simpanan dan tetap M’sia, mereka tak mampu untuk mempertahankan kawasan yang akan mereka tawan.
  Sebenarnya S’pore telah menawan bumi Johor melalui syarat pemilikan tanah yang longgar. Nilai Flet 5 bilik di S’pore (Kalau kat M’sia Flet 2 bilik tidor + 1 ruang tamu + 1 ruang makan + 1 dapur) dah boleh banglo yg terletak 40KM dari pusat bandaraya JB. Lihat apa yg berlaku di Johor.. rakyat S’pore membeli hartanah yang khusus untuk penduduk tempatan dgn menggunakan nama saudara-mara rakyat M’sia. Rakyat M’sia juga jadi pembelot.

 5. HidupMelayu says

  Sabah di ceroboh da susah nak handle, gunakan F18 lagi..lambat sangat tindakan. Bukan nak perkecilkan kupayaan ATM tapi saksikan la keadaan sekarang.

 6. Pak Su says

  hahaha kalu malaysia perang ngan singapura konfem malaysia kena bantai lah (walaupun singapura pun akan mengalami kehilangan nyawa ngan aset tentera yg byk). dahlah kapal takleh selam, beli jet, enjin hilang plak. haha melayu ni mmg tau je ckp besar, buat cerita2 karut nak syok sendiri konon. ape yg bangga sgt ngan melayu ni? takde.

 7. Pak Su says

  Hahaha kalu Malaysia lwn Singapore, konfem Malaysia kalah. dahlah kapal takleh selam, enjin jet pun hilang hahaha. 100 penceroboh kat sabah pun takleh handle inikan nak handle tentera lain. melayu ni mmg besar kepala, ckp besar, buat cerita2 karut je kerja die haha. apa yg bangga sgt ngan melayu ni? tak ade.

 8. hm mustari says

  kalau di sini.Johor,selalu nampak F16 Singapura berlatih di ruang udara johor..latihan kejar mengejar..kadang malam pun berlatih.
  ingin juga tgk F18,MIG dan Sukhoi berlatih di ruang udara Johor..

 9. hm mustari says

  Nanti yang terkorban dulu orang2 Johor.pernah di kata tentera Singapura akan sampai ke
  Batu Pahat tk sampai 24 jam.tentera udaranya kalau berlatih di ruang udara johor.tak nampak
  mig29,Sukhoi atau F18,yg selalu nampak F16 SAF.pastinya ceruk mana di Johor mka dah tau..
  nak sembunyi kat mana….mereka ada cobra.apache..sembunyi bawah pokok sawit..pun mka leh bedil
  juga..

 10. says

  Daripada perang dengan Singapore, baik gi perang kat Palestin, dapat pahala…. Kalau perang dengan Singapore hantar 2 komando je letak bom bawah pulau tu, tenggelam le… Hehe.. Apa2 pun mak bapak aku kat Johor, jangan le perang ye, amal ibadat x ckup lagi nak mati ni… Hehe… Best la blog kalau ramai komen, letih juga nak baca… :-)

  • Pak Su says

   mu banyak tengok kartun kot ingat letak bom bleh karamkan pulau. ingat polis ngan tentera singapura itu poyol macam polis malaysia ke ptuiii syok sendiri aje lebih.

 11. Hati Kering says

  Salam…
  1st time aku masuk web ni… Menarik untuk dikunjungi selalu. Syabas untuk moderator dan pembaca-pembacanya yang kelihatannya begitu akrab sekali. Sampai ada gurauan “bro lom g bli sarapan….” Salam kenal dan jom jengah-jengah blog aku http://www.peceq.blogspot.sg … In Syaa Allah sama-sama mendapat manafaat, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T., terima kasih

 12. rusdi says

  berani masuk ikut pantai timur….? kapal perang singapore pasti tenggelam……gua tunggu dengan kapal selam yg halimunan…huhuhu…..sekali tembak pasti bekecai kapal perang singapore…..

 13. Raja Kapor says

  Kalau Low proflie pun masalah, masalahnya rakyat MALAYSIA tidak tahu hal ini menyebabkan mereka terlena dengan keasyikan. Akibatnya, mereka akan menentang setiap pembelian aset yang akan memasuki inventori ATM.

 14. Realista says

  List Of Weapon Systems Designed & Produced By Singapore including export countries

  Armor
  Bionics
  Terrex (used by Turkey)
  Bronco (also used by UK as the Warthog)

  Artillery
  SSPH Primus 155mm
  SLWH Pegaus 105mm

  Light Strike Vehicle
  Spider LSV

  Anti-Armor
  MATADOR (joint development with Israel)

  UAV
  ST Aerospace Skyblade mini-UAV

  Direct Fire Weapons (Infantry)
  SAR21 (used by Brunei, Indon (KPK), Morocco, Peru, Thailand)
  CIS 50MG
  Ultimax 100 (used by Brunei, Croatia, Indon (KPK), Morocco, Peru, Phillipines, Slovenia, Thailand, Zimbabwe)

  Kenapa kita tak boleh?

 15. rusdi says

  Insyallah…Malaysia takkan berperang dengan singapore, sebab Malaysia sebuah negara yang suka pada perdamaian, jiran-jiran makmur damai, Malaysia beroleh keuntungan besar.

 16. siti benci indon biadap says

  jangan kau kurang ajar indon. jangan panggil kami dengan nama sesuka hati. malon = maling+lonte. itu panggilan yang menghina, tapi jgn samakan dengan panggilan indon. tu panggilan singkatan seperti malay. kami rasa tersinggung dan sakit hati dengan bangsat2 provokator dari indon seperti kau yg memanggil negara kami sebagai malon, malingsia, malayshit atau panggilan2 menghina yg lain. pergi mampus kau indon sial. dasar malinglonteindon sialan. aku xakan maafkan kau yang memanggil kami begitu dunia dan akhirat. terkutuk buat kamu semua dunia dan akhirat. tuhan timpakan bala bencana yang berat kepada hidup provokator2 indon. Amin ya rabbal alamin.

 17. indon kenapa kau selalu kurang ajar? says

  sape tuh malingsia? tiada yang nama malingsia di sini. malingsia tu hanya ada di negara indonesia kemungkinan kau keturunan malingsia. keturunan kau tiada di sini, jadi jangan nak jejah kasih ke sini. pergi berambus sono kau ke indon, aku xmahu melihat kau mampir di blog ini lagi, kayaknya indonesia tidak punyai blog militer sendiri. kasihan ya. tapi saya tetap xbenarkan kau merempat di sini, blog ni haram untuk keturunan malingsia terkutuk sepertimu.

 18. wawa says

  sape tuh malingsia? tiada yang nama malingsia di sini. malingsia tu hanya ada di negara indonesia kemungkinan kau keturunan malingsia. hahaha.

 19. majin says

  iron dome memang hebat. tapi cuba amati dan halusi bagaimana konsepnya berfungsi. paling penting misil yang digunakan untuk menembak jatuh roket yang dikenalpasti bahaya. kuantiti misil ini tidak mencukupi sebab itu mereka hanya menembak jatuh sebilangan roket dan melepaskan sebilangan lagi. andainya hamas melancarkan 10000 roket serentak, adakah semuanya mampu ditangkis misil iron dome?

 20. majin says

  hairannye mas selamat senang2 je lari dari penjara sampai ke johor. bebas selama setahun dari largest manhunt kat sane. tertangkap pula di skudai oleh polis malaysia. itu baru teroris terlatih, belum lagi komando terlatih.

 21. Realista says

  Trefor Moss, writing for Janes had on 18 Jan 2010 said:-

  “The Singapore Armed Forces (SAF) of 2010, by far the most advanced military force in Southeast Asia, are the outcome of a long-held policy of allotting defence up to 6 per cent of GDP. While defence spending has dipped below this level in recent years – it was 4.3 per cent in 2009, an allocation of SGD11.4 billion (USD8.2 billion) – this remains very high by regional standards. As the Indonesian defence minister recently lamented, Singapore (population less than five million) spends more on defence in real terms than Indonesia (population 230 million)… The SAF not only enjoy a clear capability advantage over other Southeast Asian militaries, but it is also now close to becoming the ‘Third-Generation’ armed force, which recent procurement and reforms have been designed to produce.”

 22. apai imigresen bro says

  Salam, Sungguh menarik kupasan dan penceritaan kekanda2 & adinda semua tentang artikel nie. Harap2 perang antara SingaPORK VS MALAYsia tidak terjadi. Bukan apa sebagai Front Liner Imigresen di CIQ sy rase kamilah rakyat pertama yg akan terkorban di sempadan. Tapi “semangat hulubalang Hangtuah” tetap mara mengadap. 1. Bro, saya nak cadangkan kepada ATM supaya meletakkan kelengkapan perang di bekas tapak pemeriksaan kastam imigresen di Tg.Puteri dgn Izin DYMM Sultan Ibrahim supaya negara siapsiaga jika berlaku peperangan di Selatan ni. Sekurang kurangnya ia dpt memberikan perang psikologi dgn musuh. 2. ade x yg tahu pasal terowong rahsia di bawah tambak johor yg didakwa digunakan oleh perisik singaPORK 3. Jambatan bengkok dan strategik tersirat di balik pemikiran Tn.Dr.Mahathir

 23. saiful333 says

  Hasil buah fikiran orang muda, harusnya memang begitu.Saya sendiri pun tak berapa tahu soal tentera darat. Tapi Malaysia sedang memajukan sistem untuk perajurit dengan konsep yang sama seperti “Land Warrior” US Army dan “Felin” Perancis oleh syarikat tempatan, SAPURA. Sudah sampai tahap mana? Itu saya sendiri pun tak tahu.

  Soal raifal tempur ATM yang baru, Colt M4A1 Carbine, saya merasakan sekurang-kurangnya, kesemua unit raifal tempur ini perlu disertakan dengan penjera optik sebagai peralatan standard, berbanding hanya unit-unit tertentu sahaja dalam ATM yang mengenakan penjera optik pada raifal M4 mereka. Yalah, saya sendiri pakai penjera EO Tech untuk marker “milsim” paintball Tippmann X7 saya, takkanlah ATM pakai penjera besi kan.

 24. blackjack02 says

  Entahlah bro, kabar yang beredar masih simpang siur. Kalaupun chang bogo ini sudahpun jadi dan beroperasi, pastilah pihak TNI AL menutup-nutupi keupayaan dari KS ini.

  Memang, versi asli dari Chang Bogo mempunyai kebolehan launch missile. Tapi ini bersifat opsional dan belum diketahui apakah diimplementasikan di KS pesanan TNI AL. Ditambah lagi Chang Bogo yang dipesan TNI AL adalah versi yang sudah diubah suai sehingga bobot dan dimensinya melebihi Chang Bogo yang asli. Yang jelas dan bisa dipastikan adalah KS pesanan TNI AL ini menggunakan teknologi piranti elektronik (navigasi, combat management, sonar, sensors) yang digunakan di KS U-214 sehingga membuat bobot dan dimensinya semakin besar.

 25. blackjack02 says

  Satu lagi bro Saiful, mungkin bro Saiful merasa geli melihat saya terlalu lurus. Tapi saya merasa bahwa saya harus menjadi semacam ‘agen marketing’ bagi negara saya. Mungkin banyak forumer Malaysia yang dengan mudahnya bisa mendapatkan informasi mengenai kejelekan-kejelekan dan keburukan negara Indonesia. Hal-hal negatif inilah yang biasanya di-ekspose dan dijadikan komoditi oleh pers kami. Karena itulah tak hairan jika anda melihat teve-teve di Indonesia, kebanyakan yang disiarkan adalah kekurangan dari negara kami. Sedangkan kemajuan dari negara selalunya mendapat porsi publikasi yang sangat kecil. Bad news is a good news.

  Karena itulah, saya terpanggil untuk meluruskan hal-hal semacam ini, yaitu image penduduk Indonesia yang miskin, jauh tertinggal, tidak berpendidikan (yang diperparah juga dengan banyaknya TKI dan PATI ke Malaysia) yang sudah terlanjur melekat di benak forumer Malaysia. Saya ingin menyampaikan dalam berbagai kesempatan, bahwa selain hal negatif, sangat banyak kemajuan-kemajuan yang sudah dicapai oleh negara kami. Jadi janganlah terlalu hairan bro, jika saya terkadang agak berlebihan dalam meluruskan….he he.

 26. Kunta Kinte says

  Banyaknya nasi tambah dr negara lain…tajuk Msia dan Spore….yg negara lain buat iklan ni ape benda…
  Syah ni pun satu hal…komen yg x kena mengena ngan tajuk jangan le lepaskan…tak kisah la sape…kalu aku melalut…jgn lepaskan komen aku….
  Sesape nak komen..lihat tajuk dulu…msk le dibawah tajuk lain yg melambak tu…klik je..
  Aku syokkan Shah buat satu tajuk besar…KEKUATAN DAN PEMODENAN TENTERA NEGARA BLA..BLA….BLA….Semua komen dan perolehan yg akan didpti oleh negara tersebut blh le dimasukkan dibawah tajuk ni…
  Sekadar pandangan…….

 27. blackjack02 says

  Itu adalah rancangan dari putra presiden SBY bro. SBY adalah seorang jendral yang cerdas, beliau adalah lulusan terbaik pada generasinya di akademi militer. Begitupun putra beliau, juga menjadi lulusan terbaik dari akademi militer.

  Mungkin bro Saiful mengetahui, apakah kesatuan-kesatuan tentera di Malaysia ada program untuk melakukan hal yang sama seperti ini bro?

 28. Merapu says

  Tak betul. Sbb tu kita tengah usha rafale atau typhoon atau SH. Lagi 20 tahun mungkin la malaysia cuba buat fighter sendiri.

 29. blackjack02 says

  Maaf bro Commodore, saya terpaksa ikut berkomentar terhadap link-link di atas karena di dalamnya tidak hanya membabitkan Malaysia sahaja, namun banyak ulasan yang sangat mengecilkan kemampuan militer negara jiran dan sangat tidak mempunyai dasar. Karena itulah saya terpanggil untuk meluruskannya, karena bagaimanapun juga, ini adalah media bagi kita untuk berbagi pengetahuan militer. Betul tidak bro?

  bro Saiful, benar yang bro katakan. Hal ini juga terjadi di banyak forumer Indonesia. Selain hanya mendapat info dari 1 arah sahaja, mereka juga menyimpan rasa ‘dendam’ terhadap pihak Malaysia mengingat banyak peristiwa yang terjadi yang membabitkan kedua negara. Namun kebanyakan dari mereka sendiri biasanya mendapat cemoohan ketika mereka berinteraksi di forum-forum military enthusiast di Indonesia, bro. Selain dari itu, masih banyak forum-forum militer Indonesia yang berusaha untuk memandang segala sesuatunya secara obyektif, tidak sekedar meremehkan kekuatan militer suatu negara. Karena begitu kita sudah meremehkan, berarti kita sudah kalah dalam berperang.

 30. Merapu says

  Aku x nafikan semangat kuat org sarawak nk bantu semenanjung dlm perang. Tapi 1 aku wonder, mcmana mereka nk dtg sini in event of war? Kapal angkut kita x banyak. Airline commercial klu masa perang sure x terbang akibat penutupan airspace dan kepungan musuh. Nak naik bot n sampan jauh pula nk membadai ombak. Ada cara yg boleh kita fikirkan bersama?

 31. maha says

  bro itu pesawat pergi ke angkasa lepas. aku tak yakin kerjasama malaysia dengan swizerland berjaya, kita terokai angkasa lepas untuk kajian boleh macam nasa buat jet engine pergi ke angkasa lepas itu pun baru buat kajian

 32. Merapu says

  Sebelum scorpene, ada angin bertiup menyatakan kita dah ada 2 sub dari rusia. Basenya dalam laut. Cerita org la… Betul ke idak, tak tau ler teman…

 33. blackjack02 says

  bro pathfinder, pertempuran antara TNI dengan puak pemisah tidak hanya terjadi di perkotaan sahaja, namun juga terjadi di hutan-hutan belantara. TNI yang semasa perang kemerdekaan menjadi pihak yang melakukan peperangan gerilya melawan penjajah, berbalik menjadi pihak yang melakukan counter atau anti gerilya terhadap puak pemisah.

  Bahkan ada pengganas yang disokong oleh CIA, dan TNI berhasil menumpas pemberontakan ini dan menembak pesawat bomber yang digunakan oleh agen CIA (Allen Pope nama agent CIA ini, sila rujuk Google).

  Jumlah pemberontakan yang pernah terjadi di Indonesia sangatlah banyak, mayoritas terjadi karena ketidakpuasan daerah atas ketidak adilan pemerintah pusat. Ini saya bagi link-nya, agar bro bisa membaca sendiri:

  http://bantingbuaya.blogspot.com/2010/06/pemberontakan-pemberontakan-di.html

  http://mustaqimzone.wordpress.com/2011/09/13/pemberontakan-pemberontakan-di-indonesia/

  http://history1978.wordpress.com/2011/09/13/pemberontakan-yang-pernah-terjadi-di-indonesia/?

 34. Usop Tido says

  Bkn apa bro saiful333 & commodore, corak depa nih tak menangkap atau buat2 mode ‘sardin je’ takrifan sindiran,heh!! Kalo terma ‘pukul anak sindir menantu’ tataw r camna cara olahan plak, letihh woo.

 35. blackjack02 says

  Bro, pemberontakan komunis di Indonesia sudah 2 kali terjadi. Yang pertama adalah terjadi pada tahun 1948, dimana pada saat itu negara Indonesia yang masih berumur 3 tahun (setelah proklamasi 1945) sedang menghadapi cabaran besar berupa upaya Belanda untuk mengembalikan pendudukannya atas wilayah Indonesia setelah Agresi Militer Belanda I. Jadi bisa dibayangkan bro, TNI yang masih tertatih-tatih dan kerepotan dalam menghadapi Belanda dengan peralatan seadanya, masihpun ‘ditusuk dari belakang’ oleh komunis, sehingga harus menghadapi 2 front sekaligus. Namun TNI berjaya menumpas pemberontakan ini.

  Yang kedua adalah pemberontakan komunis di tahun 1965. Saat itu, hubungan antara Indonesia dengan negara komunis seperti China dan Uni Sovyet sedang mesra-mesranya. Partai Komunis Indonesia saat itu mempunyai pengikut yang sangat banyak, bahkan menjadi partai terbesar keempat dengan perolehan suara sebesar 16,4%. Kira-kira bisa anda bayangkan sendiri, berapa JUTA jumlah pendukung dan simpatisan partai komunis ini. Tidak hanya berupa kaum buruh dan tani sahaja, namun mereka juga masuk ke pemerintahan dan kabinet, dan banyak kebijakan pemerintah saat itu yang merupakan hasil pengaruh mereka (termasuk konfrontasi). Pada saat konfrontasi ini juga, TNI memberi bantuan pelatihan dan senjata terhadap TNKU (Tentera Nasional Kalimantan Utara) PGS PARAKU demi mensukseskan campaign konfrontasi ini.

  Hingga terjadilah pemberontakan komunis 1965, dimana pihak komunis melakukan penculikan dan pembunuhan terhadap jendral-jendral TNI dan berusaha melakukan kudeta (coup d’ etat) terhadap pemerintahan. Hasilnya, TNI melakukan penumpasan dan pembersihan terhadap pihak komunis ini. Jika TNI tidak berhasil menumpas pengganas komunis ini, pastilah Indonesia sekarang minimal menjadi negara yang berhaluan kiri, bro. Bahkan pengganas komunis Malaysia (PGS PARAKU) yang semula menjadi ‘anak didik’ TNI berbalik menjadi musuh dan ikut ditumpas oleh TNI.

  Pemberontakan komunis di tahun 1965 ini menjadi catatan kelam bangsa Indonesia, karena banyak terjadi pelanggaran hak asasi manusia di dalamnya. Jumlah masyarakat yang terkorban dalam peristiwa ini tidak hanya ratusan atau ribuan, namun dalam hitungan JUTA, bro. Akibat dari peristiwa ini juga, Indonesia membekukan hubungan dengan Uni Sovyet dan China, karena mereka dituduh memberikan bantuan kepada pihak komunis.

  Mungkin bro harus banyak-banyak lah membaca sejarah dari negara-negara serantau ini, tidak hanya sejarah nasional sahaja. Karena sebenarnya antara sejarah negara kami dan anda ada yang peristiwa-peristiwa yang saling terkait.

 36. EX-Justwataniah says

  haha.. mcm lah beli tanah tu mcm beli pisang goreng.. haha.. “kak!.. bagi tanah sehingget”..
  haha..

 37. Pendekar Melayu says

  adakah anda menaip di komputer menggunakan komputer buatan malaysia atau dari negara2 blok barat yang menyokong israel?

  ps: realiti umpama mimpi .. mimpi dijadikan realiti.

 38. EX-Justwataniah says

  Bro, itu hanya kata2 saja, blum tau dia maksudsudkan bgitu.. kami hanya gunakan kelengkapan pakaian tentera buatan kami sendiri… tidak ada dari yahudi ataupun dari negara jiran.. maaf.. hasil keringat kami hanya untuk Islam.. kami boleh bagi pakaian kami kalau kamu mau.. kami boleh tolong negara kamu kalau kamu mau.. dari pelbagai aspek.. sehinggakan air kumbahan kamu pun kami boleh uruskan kalau kamu mau.. tapi, tolong jangan Hina kami dengan mengatakan kami penyumbang kepada Israel.. dan Hormati Negara kami!

 39. Pendekar Melayu says

  betul la apa yang dia ckp. mcm Malaysia, ada tanah kat singapore (tanah ktm). tp pulangkan balik. kah kah kah

 40. blackjack02 says

  he he bro Saiful, maaf bro. Saya hanya meng-counter pendapat bro Commodore yang sepertinya bangga jika tentera negaranya menggunakan produk-produk luar negara. Berkebalikan dengan saya (dan mungkin banyak orang Indonesia lainnya), saya jauh lebih bangga jika produk-produk negara saya menjadi tuan rumah di negeri sendiri. Syukur-syukur bisa bersaing di level Internasional.

  Mengenai Sritex ini sendiri, ada cerita yang lucu bro. Ini kisah bukan hoax, tapi betul terjadi dan dikisahkan sendiri oleh petinggi TNI. Berikut saya copy paste dari sumbernya:

  TAHUKAH ANDA

  Bahwa saat KASAL dijabat oleh Laksamana Arif Kushariadi tahun 1998. Ketika beliau melakukan kunjungan ke Jerman, beliau terkagum kagum melihat bagusnya seragam yg dikenakan tentara Jerman.
  Demi menuntaskan rasa penasaran, KASAL menanyakan langsung kepada pejabat tinggi militer Jerman, yg lalu dijawab “Lha itu kan produk negeri anda. Buatan Sritex” .
  Alhasil sepulang dari sana, KASAL menyuruh staf nya untuk mencari tahu dimana letak Sritex, dan kemudian memerintahkan untuk membuat seragam bagi marinir dengan kualitas kain yg sama dengan yg dikenakan prajurit Jerman.

  Sritex sendiri terletak di Sukoharjo Jawa Tengah dengan pabrik seluas 100 hektar. Sritex hingga saat ini sudah menyuplai baju seragam tentara di 18 negara di dunia dan sudah menjadi partner resmi NATO. Negara2 yg disuplai seragam tentara oleh Sritex antara lain; Jerman, Inggris, Uni Emirat Arab, Austria, Belanda, Norwegia, Yunani, Oman, Kuwait, Malaysia, Suriname, Brunei, Papua New Guinea, Filipina, Kamboja, Arab Saudi, Swazilan, dan Indonesia.

  -Majalah Angkasa Edisi Koleksi Alutsista Dalam Negri Hal 101

 41. Nass says

  woii!! apa yg MEMORY ckap tu btulla….cuba pikir balik kes pulau batu putih?? knapa singapork claim?? sbb diorg ada mngoprasikn rmh api kat situ….x mustahil jga nnti dia akn claim johor tu milik dia….stu lg dgr citer singapork ni dh bli bnyk tanah kat johor tu dgn alasan mau pasir….

 42. Commodore says

  Ye la bro, senyum2 la sikit jgn terlalu serious, saya hanya bergurau, jgn ambil hati ya. Perbincangan kita harus diselang seli dgn senda gurauan.
  Bukan itu yg saya maksudkan. Santai aja!

 43. Commodore says

  Cerita berseloroh mcm tu pun kau nak bawak sampai ke tahap ni ke bro?
  Cuba kau toggle kan akal kau sikit supaya jgn terlalu extreme pemikiran kau. A simple gelak will do! Ini hanyalah senda gurauan aje.
  No offense bro.

 44. meedoot says

  kami tidak yakin dan percaya dalam berhubungan dengan negara manapun, mungkin begitu juga dengan pemerintah malaysia saya yakin, sejarah sudah bicara, dalam lingkup negara, tidak ada teman abadi di dunia ini, kita disini bicara masalah militer, bukan ekonomi.

  indonesia dekat dengan china dan russia 10 tahun terakhir ini karena sejak indonesia di embargo US dan inggris, banyak peralatan militer indonesia dari russia dan china. namun roda selalu berputar, dulu indonesia berada dibawah karena embargo US dan inggris. sekarang setelah ekonomi indonesia mulai pulih, dan anggaran militer mulai meningkat maka US dan Inggris mulai kebingungan, karena tentu saja, pembelian peralatan militer indonesia pastilah akan menuju russia dan china, US dan inggris tidak ingin indonesia terlalu dekat dengan china atau russia (blok timur).

  PM inggris yang datang kemarin di jakarta pun tidak mendapat tanggapan yang baik dari indonesia, sampai2 ratu inggris sendiri yang mengundang SBY dengan embel akan diberi gelar “KNIGHT”.. akankah rakyat indonesia bangga dengan pemberian gelar itu ? HELL NO !!!

  Indonesia tak kan pernah lupa akan apa yang sudah US dan inggris lakukan pada indonesia waktu krisis ekonomi dan embargo senjata.. siapa yang tidak marah dan jengkel jika pesawat hawk yang kita pesan di inggris hanya diantar oleh pilot inggris di thailand? alasan mereka hanya karena takut ditembak TNI, karena TNI melanggar HAM..

  apakah malaysia mau jika urusan dalam negeri malaysia diatur dan dicampuri oleh negara lain???

  kita di ASEAN dan juga ada di Malaysia sebenarnya bisa dan mampu untuk menjadi bangsa yang besar dan maju, untuk apa merasa rendah diri di depan orang putih?? kita hanya perlu lebih giat berusaha dan tabah..

  semoga Indonesia dan Malaysia bisa saling belajar dari pengalaman dan kesalahan masing2.. berusaha mencari tahu kelemahan masing2 dan kemudian memperbaikinya..

  pengalaman adalah guru yang paling utama !!!

 45. tuah says

  INI AKU TERAMAT SOKONG.. SINGAPURA BUKAN LAH NEGARA YG BAGUS SANGAT. RAMAI RAKYAT MEREKA YG TERTINDAS DAN BODOH.. CUBA CHECK
  http://singaporeseen.stomp.com BILA ADA ARTICLE DALAM NIE JER MERAKA AKAN COMMENT MACAM BUDAK YG TAK SEKOLAH, KALAU PASAL MALAYSIA LAGI LAH. KEPADA PEMIMPIN YG SUKA SGT SINGAPORE TU KITA HALAU JER DIORG ORG PERGI SANA..

 46. saya says

  Salam sahabat di Malaysia, Indonesia serta singapura yg MUSLIM….jangan termakan dengan ADU DOMBA yg dilakukan oleh pihak ketiga,….mereka cukup licik melagakan antara orang islam..,contohnya di malaysia,.di dalam forum(isu semasa)cari.com.my dll mereka menggunakan platform politik utk menanam kebenciaan sesama islam berlainan politik….dan secara halus@tak lansung menghina agama islam itu sendiri…..berdirilah anda sebagai MUSLIM bukannya ideologi politik…berpesan-pesanlah wahai sahabat2 ku…insyaallah..

 47. saya says

  Salam sahabat di Malaysia, Indonesia serta singapura yg MUSLIM….jangan termakan dengan ADU DOMBA yg dilakukan oleh pihak ketiga,….mereka cukup licik melagakan antara orang islam..,contohnya di malaysia,.di dalam forum(isu semasa)cari.com.my dll mereka menggunakan platform politik utk menanam kebenciaan sesama islam berlainan politik….dan secara halus@tak lansung menghina agama islam itu sendiri…..berdirilah anda sebagai MUSLIM bukannya ideologi politik…berpesan-pesanlah wahai sahabat2 ku…insyaallah..

 48. meedoot says

  jangan pernah menanyakan apapun yang berkaitan dengan kapal selam di Indonesia, anda tidak akan mendapat jawaban pasti, baik dari forumer Indonesia, maupun berita rasmi pemerintah.

  untuk chang bo go sendiri masih belum rasmi seperti apa spesifikasi kapal selam tersebut. batch pertama akan datang tahun 2014-2015, sekarang sudah ada 180 pegawai PAL yang pergi ke korea untuk TOT, tunggu sajalah sampai masa kapal selam itu jadi.. (itupun kalau jadi.. hahahaha)

  Kapal selam di indonesia adalah alutsista yang paling susah di cari informasinya, tidak seperti rencana pembelian jet pejuang, tank dan lain lain. bahkan antar forumer indo sendiripun masih bingung dengan masalah ini, sehingga banyak terjadi perdebatan.

  di forum2 luar negara ada yang berkata tidak percaya jika indo hanya ada 2 kapal selam sekarang ini, dilihat dari wilayah lautnya yang luas. benarkah? we dont know and we dont care.. kita sendiri juga bingung..

 49. saiful333 says

  Tu bukan pesawat pejuang lah. Tu cuma cadangan Space Pod untuk pelancongan angkasa oleh STS-MC (Space Tourism Society – Malaysia Chapter) untuk pertandingan X Prize.

 50. saiful333 says

  Kalau sampai begitu tahap pemikirannya, hiduplah di hutan dengan memakan sayuran yang ditanam sendiri di belakang rumah. Mind you, I don’t have that 12% mentality.

 51. skyfun says

  betul ke malaysia nak buat pesawat pejuang sendiri yg di beri nama ‘SUBORTIAL M-R2D2-X’…minta pencerahan dari bro shah…

  nota:aww..mcm x caya jerrr…

 52. waris pejuang says

  Ops Selamat pada 1987…. yang diceritakan oleh Brig. Jeneral Dato’ Ibrahim bin Hashim….

  Ini adalah asas bagi “cerita-cerita” tentang kehadiran sesebuah kapal/angkatan diperairan sesebuah negara/lokasi jika ada pemimpin negara melawat negara/lokasi tersebut….
  Just my 2 cent.. Any comment?

 53. maha says

  dalam dunia ketenteraan ada benda rahsiakan dan ada benda tak rahsiakan contoh macam atgm baktar shikar pertama kita pakai di perang bosnia dalam ketenteraan kita belum kita pakai lagi… kau dengar tak dulu kita ada candangan penbelian kornet e ramai tahu cerita ini

 54. mrtoggIe says

  slack Dockers, kemeja Levis, boot Timberland,,, itu semua produk yahudi dimana produsen produk tersebut adalah anggouta penyokong ekonomi negara zionist ISRAEL. 12%-15% keuntungan dari produk tersebut akan di berikan cma cma kepada negara israel, hal yang sangat naif dimana warga malaysia bersemangat menghujat jirannya singapore sebagai kepanjangan tangan israel namun utk hal hal kecil semacam kelangkapan ringan tentera ATM justru membeli produk produk ISRAEL-singapore.
  makin bodoh lah ATM dimana singapore aka liltle israel.

 55. saiful333 says

  Tak perlulah anda terlalu hairan. Masalah “indoctrination” tidak hanya berlaku pada kebanyakan forumer Malaysia sahaja, mana-mana pun anda boleh berjumpa dengan golongan “ultra-nationalist” ini. Bahkan dalam forum2 Eropah atau negara maju lainnya, tak sukar untuk kita bertembung dengan golongan ini. Tulisan “Cyberbob” yang katanya dari Australia, dalam membandingkan kekuatan MAF, SAF serta AAF, begitu juga dengan tulisan “encik kacang” yang membandingkan MAF dan TNI, kedua-duanya tak mempunyai asas langsung dalam memberikan perbandingan. Janganlah kerana segelintir golongan seperti ini anda terus melabelkan forumer dari Malaysia tidak ada yang berimbang.

  Tak salah jika anda ingin membetulkan persepsi sesetengah warga Malaysia tentang keupayaan TNI, tapi mungkin anda perlu “tone-down” sedikit gaya penulisan anda. Tak semua orang mampu menelan terus apa yang kita katakan walaupun ianya satu kebenaraan. Janganlah kita menggangap yang semua orang mampu berfikir seperti kita, kadang-kadang, ada sesetengahnya yang mampu untuk berubah sekelip mata, tapi ada juga yang perlukan masa.

  Kalau anda bertanya, banyak sebenarnya komentar baik dari warga Indonesia mahupun Malaysia sendiri disini yang saya tidak bersetuju, tetapi untuk saya sangkal dan bidas secara melulu kesemuanya supaya mengikut landasan pemikiran saya adalah sesuatu yang tidak adil buat mereka. Saya faham dengan permasalahan anda, seperti juga saya, bilamana ada dikalangan forumer2 di Indonesia yang mengatakan tentera Malaysia tanpa bantuan British, tiada apa-apanya. Anda yang mungkin sudah biasa dengan suasana di forum2 Indonesia mungkin boleh membayangkan apa jawaban yang bakal saya terima jika saya, terus-terusan melayan ego saya dengan mengatakan bahawa forumer Indonesia di-indoktrinasi dan salah semuanya, dalam forum berkenaan bukan.

  Saya bukan berniat untuk mengajar anda cara berfikir, jauh sekali untuk menyalahkan anda. Saya melihat adanya kepentingan forumer dari Indonesia yang berfikiran matang seperti anda di sini untuk membetulkan persepsi tentang Indonesia. Mungkin tetapi, biarlah dalam cara yang lebih kearah memujuk dan bukan menyalahkan kerana mungkin, kebanyakan forumer dari Malaysia sudah keras hatinya. Peace.

  ~Sometimes, one baby step at a time is better than a single giant leap~

 56. Commodore says

  Bro Blackjack
  Kenapa pula harus merasa hairan kerana yg dibincangkan adalah perkara yg membabitkan Malaysia sahaja. Mungkin kisah2 diIndonesia tidak manarik minat warga Malaysia ataupun kurang informasi.
  Contohnya kempen menentang komunis diMalaysia yg berlarutan 30 tahun tidak membabitkan TNI walaupun mungkin ada joint ops ATM/TNI kecil2an disepanjang sempadan Kalimantan tapi yg banyak diketahui adalah joint ops dgn Thailand. Rata2 seluruh warga Malaysia mempunyai ahli keluarga sanak saudara yg terlibat dgn kempen menentang komunis samada tentera atau polis. Ini kerana bulk of the campaign berkisar disemenanjung.
  Kalau anda betul2 faham anda tak perlu rasa ‘sakit hati’ kerana kami berbincang tentang apa yg berlaku dilaman rumah kami kecualilah jika topik itu membicangkan isu komunis yg membabitkan negara dirantau ini.
  Dgn adanya anda disini mungkin juga memberi pandangan dan perspektif mengenai isu serantau tetapi kalau issue lokal (baca-Malaysia) saya kira anda tidak perlu merasa ‘marah’.
  Saya rasa banyak perkara lagi yg anda mungkin tidak tahu tentang forumer Malaysia ini dan memang ada banyak perbezaan diantara M’sia/Indo jika anda perhatikan betul2.
  Memahami perbezaan inilah yg membuat kita senang berbincang walau diforum mana pun kita berada.
  PEACE

 57. Pathfinder says

  bro blackjack mau nanya..ks chang bo go TNI AL nanti adakah mempunyai kebolehan launch missile dari bawah laut?? kalau ya apakah type missile yg dipilih oleh TNI AL??harpoon or exocet sm 39??

 58. Pathfinder says

  shoot rebel in urban is easier than shoot them in the jungle..thats why malaysia army labeled as best army in jungle warfare….

 59. Asparagus says

  mmg di indo ada pemberontakan komunis..tp hakikatnya malaysia adalah negara yg berjaya mematahkan pengaruh komunis itu..

 60. maha says

  bro nampak kamu tak tahu komunis berbeza dengan puak aceh dan timor2 pihak komunis mendapat sokong orang2 china dan melayu mereka masuk ke kampung,kota, sokolah2,lombong biji timah,persatuan perkerjaan,ngo,surat kabar, untuk menyabar ideologi komunis malah mendapat bantuan komunis russia sumber kowangan dari mereka, 2 agen melayu kgb telah tangkap kami kerana beri maklumat kepada kgb russia malah mendapat bantuan china dan russia… selapas tun ku abdul rahman pergi melawat china baru china tak beri sokongan kepada kamunis ada semenanjung,sabah dan serawak,komunis lebih sukar bendung bukan duduk satu kawasan seperti aceh,papua dan timor2 ia duduk mana kawasan di malaysia sebarkan ideologi

 61. Usop Tido says

  Salute Bro Commodore,titik. Mula2 tuh nmpak cam occay so layan gak r, lama2 aihh muak sdh mari lah pulak, awat r,wakakakaa. Sorri Tuan Hj. Shah coz bkn nk provoke bgai tp sedia-mklom lah kan puteh, hitam waima kelabu pon ada jaluran kalernya,heh!! sekian, peace.

 62. Usop Tido says

  Kami hanya suarakan apa yang fakta dr sumber yang rasmi, berasas & sahih shj, kalo berlandaskan speku, dengar cakap, sembang kedai kopi bagai tuhh tak taruk dlm kepala pon. Sekadar pum-pam pum-pam sesama sambil gelak2 hilangkan stress orait r, just my 2 cents. tq

 63. saiful333 says

  Rompi SAKTI tu nampak menarik. Kelihatan sisi professionalism Brigif Linud KOSTRAD dengan gabungan uniform baru tu.

 64. blackjack02 says

  Oh iya, kalo kemeja yang dipakai oleh TNI tidak perlu ‘branded’ atau buatan luar negara, bro. Cukuplah dibuat oleh perusahaan tempatan, PT. Sritex di Solo-Jawa Tengah. Perusahaan ini sudahpun memasok uniform tentera ke banyak negara, termasuk seragam pasukan NATO, sehingga kualitasnya tidaklah perlu diragukan lagi. Ini saya bagi link-nya:

  http://hanifsakala.blogspot.com/2012/07/pt-sritex-memproduksi-seragam-militer.html

  http://www.yiela.com/view/1944202/sritex-pasok-pakaian-militer-27-negara

 65. saiful333 says

  Still, it doesn’t give me the impression that Malaysia have operated the fleet of four submarines to date.

  Maaf, mungkin saya salah faham dengan maksud ayat “mmm— So scorpene ada 4 la, patriot?”

 66. blackjack02 says

  Bukan uniform digi camo nya bro, tapi SS-2 dengan ACOG dan sistem angkut personelnya yang saya bilang modernize. Tapi digital camo di uniform tu juga dinilai lebih membaur dengan alam sekitar, bro.

 67. says

  Yang pasti setiap kali Malaysia mahu upgrade kelengkapan ketenteraan, balaci Singapura di Malaysia akan meroyan mengatakan ianya pembaziran dan pada masa yang sama Singapura akan memborong kelengkapan ketenteraan mereka sehingga melebihi kekuatan kelengkapan ketenteraan Malaysia… Sampai satu masa, kita terpaksa tengok sahaja tentera Singapura masuk ke kampung-kampung dan menakluki Malaysia… Ramai kalangan ahli PR adalah balaci Singapura, maka tak hairanlah LKY sanggup bertemu dgn seorang pemimpin dalam PR di sebuah negeri di Pantai Timur… Mereka dah dijanjikan wang dan kekayaan…

 68. saiful333 says

  Cerita bola la pulak.. Sorry kalau ada Ultras Malaysia kat sini, tapi midfielder Malaysia semalam memang tak kreatif langsung, semua nak long-shot.

 69. says

  Tapi apsal sampai Benjamin Netanyahu dgn Ehud Barak lari masuk bunker sebab roket Al-Qassam berjaya sampai kawasan berhampiran rumah Menteri Luar Israel?

 70. says

  Taktik ni Jepun dah guna, so dah ketinggalan zaman… Sebab Malaysia dah belajar dari kesilapan Tentera Berikat semasa WW2 dulu yang mana depa ingat Jepun akan serang Singapura dulu… Habis semua batalion dikerah turun ke Singapura…

 71. Sousuke Aizen says

  Aku rasa kalo Malaysia ni perang la, hang org pertama terkencing-2 menyorok dlm longkang… Sedangkan rakyat Israel sendiri terpaksa menyorok dlm terowong bawah tanah sebab takut dengan bedilan roket dari Gaza… Hang nak perang pakai apa? Pakai telur?? Setakat tembak dinding boleh laa…

 72. maha says

  kami sedang majukan system c4i pelajurat masa depan akan letak pada rifle m4 kami tak perlu tukar corak pakaian seragam tentara dan kami hanya tukar baju armor plate untuk system pelajrat masa depat, corak pakaiannya sama. tukar pakai seragam perkara itu menbazir maaf bro

 73. Commodore says

  Bro Blackjack, jgn terlalu over exited!,
  Adakah dgn memakai uniform digi camo/Sakti sudah dikatakan modernise?
  Saya rasa ATM tidak terlalu terikut sangat rentak sebegini. ATM masih mengutamakan Network Centric yg masih dlm proses penambahbaikan lagi.
  Untuk pengetahuan, briged 10 para kami memakai slack Dockers dan kemeja Levis serta boot Timberland.
  No offence bro.

 74. kimi says

  lpas ni boleh la en shah paskal bagi ulasan mengenai penggunaan mini submarine kat perairan selat melaka… (rujuk Perajurit Dis 2012)

 75. MEMORY says

  singapura tk perlu serang malaysia guna tnetera.cukop dgn hanya beli sume tanah kat johor dan proporse ke PBB nk masukan johor ke dlm singapura kerana sume tanah di johor milik rakyat singapura.taktik ni berkesan sepertimana digunakan oleh org yahudi yg membeli tanah org palestine sedikit demi sedikit dan akhirnya palestine menjadi milik org yahudi

 76. anak johor says

  yang keok tu TNI om..ama malaysia tahun 1963 aja kalah total, ama timur-timur aja kalah total…hahaha….

 77. anak johor says

  merdeka kepala tengkorak ko….ko masih tak tahu ke perjanjian tahun 1948/1949 antara belanda dan indon..?

  kalau indon merdeka,apa perlu tiap bulan 4 indon menghantar upeti ke ratu belanda…???..hihihi..

 78. Malon says

  waaaaaaa malon return….

  Malaysia vs Singapura
  0 – 3
  emangnya malaysia kuat di barisan serangan tapi dari tengah gak punya kekuatan….kalo diikutkan punya kolaborasi semua pemain….emangnya malaysia bisa menjaring setidaknya 1-0…..semua negara asia tenggara semakin pintar sepak bola….dan kekuatan makin meningkat.

 79. Hang Loading says

  HAHAHAHA……
  Melayu pprt memang kuat bermimpi.
  Dah pening ka nak lawan indon sekarang? Tema terus berganti lawan singapore.

  Cem mana nak lawan spore itu bang?
  Bola sepak pun dah tewas 3-0.

  HAHAHAHA…….

 80. nonames says

  tentera mungkin familiar dgn jamming gps.polis tak ramai yg familiar dgn alat jamming gps.kalo jamming gps peronda polis,aku rasa diorg ingat gps tu rosak je.tak tahu kena jamming.

 81. nonames says

  lupa,diorg rebrand guna nama lain.syria ada byk stock korea.lebih 1000…mesti byk stock kornet e syria dah masuk pasaran gelap sekarang.

 82. anak johor says

  tak per..ni kan citer kedai kopi jer….depa pon kalau nak serang kita,terowong depa dah siap sampai kat batu pahat tu….tak payah pakai tambak johor….peluru berpandu depa pon dah lebih dari cukup utk sampai ke putrajaya,bukan puluh2,tapi main ribu2 peluru berpandu tu..tapi semua tu hanya jika TERPAKSA BERPERANG dengan kita jer…nanti BRITISH mesti marah kalau depa mulakan perang dgn kita,pasal johor ni negeri anak emas british sejak ratusan tahun lalu.

 83. anak johor says

  kepada semua warga indonesia, kenapa anda SANGAT YAKIN mempunyai hubungan yang sangat kukuh dengan CHINA,sehingga jika indonesia meminta bantuan ketenteraan pada CHINA,
  dengan mudah CHINA akan menghulurkan/menghantar bantuan ketenteraan itu kepada kamu….?

  Adakah hanya dengan cerita dari MEDIA kamu yang TERLALU SERING mengutarkan hubungan indonesia – CHINA yang sangan rapat, makanya kamu percaya itu semua akan terjadi..?…sedarlah,CHINA hanya akan melihat itu jika ia mempunyai kepentingan EKONOMI kepada dirinya….adakah anda mempuyai kepentingan ekonomi dengan CHINA lebih baik dari hubungan MALAYSIA dan CHINA dalam ekonominya..? jangan lupa sejak lebih 10 tahun lalu,hubungan ekonomi CHINA dan MALAYSIA adalah yang terbesar di ASEAN.

 84. tuah says

  bro taknak try interview mana2 askar yg dh bersara atau tgh berkhidmat lagi ker pasal article nie.. mesti best dengar apa andaian diorg pulak…

 85. emi says

  serang kepentingan asas dulu…mampus singapura…serang tmpat simpanan minyak, air, hujani dgn roket tiap hari2…mau x semput sgpura….alang kan bgus ktr bawak wakil dr palestin..belajor cara bwt roket…mudah,,,murah…dan prtikal…….pas 2 ktr bgga dgn roket bwt sendiri…

 86. truthseeker says

  En Saiful, Saya memahami deferred itu apa, tapi kalau di lihat pada implicit meaning, bermaksud perancangan awal ialah membeli 4 kapal selam. dan perlu di ingat statement itu di buat pada tahun 1991, dah 21 tahun.

 87. blackjack02 says

  Bro sos, tulisan dalam link-link tersebut sangat chauvinist dan kurang berimbang dalam memberikan opini. Tulisan tersebut hanya membahas dari segi peralatan sahaja, dan itupun sudah tidak sesuai dengan kondisi terkini. Kondisi saat ini dan ke depan, saya yakin peralatan persenjataan TNI yang didukung oleh kemajuan ekonomi dan kemajuan industri pertahanan tempatan akan jauh melampaui negara-negara serantau.

  Dalam tulisan tersebut tidak dibahas bagaimana pengalaman dan keberanian TNI terlibat dalam banyak pertempuran, dan banyak di antaranya menghadapi pasukan negara-negara besar seperti Inggris (Gurkha, SAS, Royal Commando) , Amerika (puak pemisah didukung oleh CIA), Belanda, Jepang. Dan juga perang melawan banyak puak pemisah, serta invasi ke Timor Timur. Demikian juga dengan kualitas dari tentera, tidak diulas secara lengkap, misalnya keupayaan TNI yang selalui menjuarai kejohanan menembak antar militer seperti AARM, AASAM, dan BISAM.

  Saya terkadang agak merasa heran dengan forumner Malaysia. Sepertinya selama ini mereka selalu mendapat informasi yang sepihak dari satu arah sahaja (atau bisa disebut indoktrinasi?) , tidak terbuka mata hati untuk membandingkan informasi dari sumber-sumber lain. Contohnya, forumner Malaysia selalu mengalu-alukan keberhasilan menumpas pengganas komunis. Tetapi tidak pernah sama sekali dibahas mengenai keterlibatan pasukan TNI yang bahu-membahu bersama TDM menumpas pengganas tersebut.

  Di Indonesia, sudah 2 kali terjadi pemberontakan komunis, dan skala dari pemberontakan tersebut lebih dahsyat dari pemberontakan komunis di Malaysia dimana pihak pengganas bersembunyi di hutan-hutan dan tidak mendapat sokongan dari masyarakat. Demikian pula perang di Timor-Timur, Aceh, dan Papua jauh lebih berat karena melibatkan medan yang sangat luas, dan puak pemisah mendapat sokongan dari masyarakat luas dan internasional. Antara puak pemisah dan masyarakat sipil tidak bisa dibezakan, melebur menjadi satu. Pemimpin-pemimpin dari puak pemisah tersebut juga sudahpun banyak yang dibunuh oleh TNI, tetapi selalu digantikan oleh pemimpin yang baru, tidak pernah ada habisnya regenerasi mereka.

  Maaf bro, saya bukannya hendak pamer. Tapi terkadang tulisan-tulisan tersebut ‘sangat menyakitkan’, dan sangat perlu untuk diluruskan agar semua tahu apa yang sebenarnya.

 88. suddenattack_kids says

  info yg agak ketinggalan kalau saya lihat isi2 pentingnya … malah ada yg x berapa tepat .

  am i correct?

 89. anon says

  Indonesia, Thailand, Brunei and Philipines will help Singapore> Malaysia’s ally will be Cambodia.

  Singapore has actually more than 500,000 trained soldiers with high tech weapons.

 90. blackjack02 says

  Oh iya, bagaimana dengan briged 10 para atau pasukan TDM lainnya? apakah sudah mulai dimodernize seperti pasukan airborne KOSTRAD di atas?

 91. blackjack02 says

  Sebagai informasi, tentera Indonesia sekarang memakai uniform yang mirip dengan tentera Singapore / western. Uniform ini sekarang dipakai oleh tentera airborne KOSTRAD, belum diketahui apakah tentera darat dari kesatuan lainnya akan menggunakan uniform yang sama.

  Selain camo yang sudah digital pattern, batalion airborne KOSTRAD juga menggunakan SAKTI (Sistem Angkut Kelengkapan Tempur Individu). Kemudian rifle yang mereka gunakan adalah SS-2 asli buatan PINDAD (bukan license), dimana SS-2 ini juga sudah menggunakan camo dan juga ACOG. Hal ini membuat tentera Indonesia menjadi sangat mirip dengan tentera western. Link di atas menunjukkan saat pasukan airborne KOSTRAD sedang menghibur diri dengan gangnam style di sela-sela latihan ceremony anniversary TNI.

 92. maha says

  aku tak tahu betul bahasa perancis ini, apa cakap pun aku tak tahu, yang penting aku tahu system c4i dia paling canggih diletak pada rifle famas itu yang aku tahu

 93. Pathfinder says

  jgn lupe lg satu bro..tentera singapore x seberani macam tentera malaysia/islam yg sanggup mati syahid demi agama ,bangsa dan negara..mutiara kata aq
  “tentera yg berperang demi tuhannya dan agamanya adalah lebih bahaya drpd tentera yg berperang demi ideologi dunia”

 94. pribumi indo says

  thanks kawan msia yg udah tau aksi provokasi orang cina kristen yg mau mengadu domba kita sampe berperang terus mereka cina singapura yg akan mengcontrol nusantara ini
  hati-hati lah dengan provokasi cina kristen yg menyamar sebagai orang indo bahkn ngaku2 segala
  salam anak sumatra

 95. maha says

  bagi aku singpura akan kalah sebab faktor
  1) rakyat singapura tak setia pada negara mereka lebih penting wang dari tanah air dan rakyat dari warga negara asing dapat duduk tetap dah banyak warga negara asing..
  2)singpura berhijarah keluar negara kehidupan baik pergi canada ini menyebab mereka tak taat setia boleh dipertikaikan…
  3)sumber makanan dan air tak bertahan lama…
  4)sumber minyak akan habis…
  5)perang akan hanya ambil seminggu…
  6) kerosak kota ,pelabuhan,landasan pesawat..
  7) belaku huruhara dikalangan rakyat mereka…
  8)pelabuhan tak boleh digunakan hantar bekalan makanan kecuai dengan menghantar melalui udara guna payung terjung itu dengan bantuan asing…
  7) sistem pertahanan nya seperti isreal nya penting serang udara…
  8) malaysia serang hanya pakai motar 120mm sudah cukup itu belum roket buatan sendiri..
  9) singapura akan (letak sea mine) periuk api laut sekitar singpura seperti cerita singapura langgar todak habis todak bunuh rakyat singapura..
  10)rakyat singapura bukan seperti gaza tahan lasak apabila
  11)perang dengan singpura hanya guna boat sudah cukup boat tersebut pasang atgm,manpads, meriam 30mm,roket 107mm, motar 120mm sudah cukup untuk perang pulau ke pulau kita mesti taktik lanun atau pirates

 96. saiful333 says

  Benda paling senang untuk di jammed dalam banyak peralatan elektronik adalah GPS. Kalau nak jammed GPS versi awam yang selalunya pakai L1 frequencies (1500-1600MHz), senang2 boleh jumpa kat EBAY. Kalau tak nak beli “Made in China”, buat sendiri pun dapat, tak susah pun. Tapi takyah cuba2 buat la kot, benda ni “ILLEGAL” kat Malaysia. Walaupun versi military pakai L2 frequencies, tapi kadang2 unit GPS military ni log masuk kedalam GNSS network pakai frequency awam. So, kebarangkalian untuk terjadi konflik antara jammer anda dengan unit GPS pasukan keselamatan tetap ada walaupun untuk jarak cuma 10 kaki. Siapa tahu nasib anda kurang baik hari tu.

 97. Pathfinder says

  kita juga memerlukan banyak kapal perang dan kapal selam..sebab bila laut telah kita kuasai..kita dapat menghalang pendaratan tentera musuh melalui laut..semoga projek 6 Gowind class dimulakan secepat yg mungkin..Indo pun dah nak mulakan projek PKR mereka..

 98. MatMongol says

  tuanku tengku amir syah pemimpin dan pemuka agama masa depan malon tahniah haibat sangat dengan senjata rahasia PM Anwar ibrahim Raja Tuanku tengku amir syah akan membawa kejayaan malon di masa depan selamat lon tahniah muuuheee

 99. michael says

  Malaysia vs Singapura, Indonesia Bantu Malaysia, Singapore di bantu USA, CHINA BANTU INDONESIA………MAMPOS US sama SINGAPURA

 100. michael says

  Kali ini saya Indonesia memihak Malaysia…….. TAK MUNGKIN NEGARA KECIL BEGITU MALAYSIA TAK MAMPU KALAHKAN ,JUMLAH PERSONEL MILITARY SUDAH JAUH….so HAPPY TRIGGER BUAT ATM

 101. Kunta Kinte says

  Bukan Msia..Paling byk Kornet E ni Iran..Dia dpt lesen dr Russia utk wat benda ni..Jordan byk jg pakai tp aku tak yakin depa bagi..Iran dok bekal ke Hezbollah dan Hamas ni..

 102. Merapu says

  Bagus! Ini satu cara utk kedua2 pihak belajar macamana nak improve aset masing2 dan menilai kemampuan peralatan mereka in real life scenario. Bukannya mereka nk hancurkan sama sendiri, kalau tidak mmg dah lama dah hancur kedua2nya. Sebaliknya dgn acah mengacah sesama sendiri itulah yg membuatkan malaysia dan singapura berada di kedudukan tertinggi di rantau ini dlm perang elektronik dan masing2 juga berjaya melahirkan pakar2 EW sendiri spt yg kita semua maklum.

 103. Merapu says

  Main kot kot aja mana boleh.. Tak ada siapa yg tahu bila kiamat. Hanya Allah yg maha tahu. Dari dulu manusia bertimbun2 buat teori dan persepsi masing2 bila kiamat nak berlaku, tapi satu pun tak betul. Biarlah ketetapan Allah itu milik Allah semata2. Kita x perlu mencampuri urusan Allah sebaliknya hidup sbg hambaNya dgn cara yg diredaiNya.

 104. Pathfinder says

  secara jujurnya aq kesian dgn Singaypore nie..always live in paranoid!!!mgkin sebab negara diorang kecik dan dikelilingi oleh negara Islam (Malaysia dan Indonesia)

 105. shaiful says

  tu lah..kalau contoh perang dgn singapore..yg melayu singapore tu islam..tp perang atas negara..boleh bunuh je ke? (my question earlier doesnt have any political intention)

 106. amaid says

  tumpang lalu….

  pada yg berpengetahuan….selain derma,doa,boikot..org awm lakukan…..ada ape2 tindakan belakang tabir kerajaan malaysia @ ATM lakukan untuk mengekang atau mengurangkan kekejaman ISRAEL??

  mnta sesapa ulas apa yg boleh..yg rahsia sgt xpa lah…..makin di biar..makin terok dorg tue….

 107. Fared@WiraWatan says

  Saya petik dari berita bagaimana UAV masih boleh dikalahkan, dan kita bukan budak baru belajar ttg peperangan.

  June 1, 2012, 2:05 PM
  Jamming of GPS signals by North Korea may have contributed to the fatal crash of a Schiebel S-100 Camcopter UAV near Incheon, South Korea, on May 10. The small helicopter crashed into its ground control van, killing a Schiebel engineer and injuring the two remote pilots, both Koreans. The jamming started on April 28 and disrupted passenger flights into Seoul’s two airports, Kimpo and Incheon. South Korean government officials told local media that the jamming originated from the border town of Kaesong.

  Schiebel said that an incorrect response by the operators after the Camcopter lost its GPS signal led to the crash, some minutes later. The UAV is equipped with multiple inertial measurement units (IMUs) for backup, the company noted. The recorders on board the UAV and in the ground station were burned during the crash, and could not provide any explanatory data.

  The crashed UAV had been operating in South Korea since October 2008, apparently on demonstrations for government agencies. Schiebel has not identified most of its customers for the S-100. Schiebel lifted a five-day precautionary grounding of the S-100 fleet on May 15.

  In an early April briefing attended by AIN, Raytheon UK claimed to be the world leader in GPS anti-jam technology. The company noted that North Korea has been jamming from land vehicles, and that unprotected platforms can be affected at ranges up to 10 miles.

  Raytheon UK said it has supplied more than 7,000 jam-resistant antennas to the U.S. and some 20 other countries for aircraft, helicopters, weapons and land vehicles. These include digital versions of the technology that protects platforms over a larger area than the company’s earlier, analog system.

  Under a Pentagon contract, Raytheon UK has also developed a smaller version suitable for UAVs and light helicopters.

  * saya pernah terbaca satu ketika dulu, dah tk ingat kt mana artikel tersebut, ttg bagaimana saintis Iran berjaya membutakan GPS dgn satu alat. Rasanya ada kalangan pembaca yg tau.

 108. saiful333 says

  “That is why we have deferred buying the four submarines,”

  Deferred – suspended or withheld for or until a certain time or event.

  Maksud “quote” tu keputusan untuk membeli sehingga 4 kapal selam terpaksa ditunda, bukannya Malaysia ada 4 kapal selam.

 109. banyak cakap says

  dengan buluh runcing aja kami merdeka dengan bangga, kami usir belanda kafir dari bumi indonesia. sejarah kami mencatat bahwa belanda dengan menundukkan kepala pergi dari indonesia, jendral besar inggris mallaby pun tewas di surabaya karena pihak allies pada ww2 memaksakan kehendaknya pada pejuang indonesia agar menyerah kepada britis, dengan semangat jihad dan buluh runcing kami MERDEKA DENGAN BANGGA….

 110. nonames says

  iran yg duk banyak smuggle arm kat gaza xada stock kornet,ia sama ada dtg dari negara “jauh” yg aktif dekat lubnan atau ambik dari stock libya dgn syria…

 111. anak johor says

  memang mereka sedang usahakan perkara tu bro……jangan lupa BERSIH-3,depa siap masuk sekali perarakkan tu dengan alasan sebagai pemerhati….hihihi…

 112. Pendekar Melayu says

  Sape cakap military bukan politik?

  Sape yang jatuhkan taksin? China bergantung pada kekuatan ekonomi saje ke untuk takutkan amerika? kenapa amerika nak masuk syria china dan russia xbagi, eh berani pulak nk lawan amerika.

  hehehe .. malas nak tulis panjang2

 113. din says

  Sy dapati tentera singapura banyak menggunakan Taktikal UAV yang dibawa bersama dengan unit hadapan kereta kebal bagi menyiasat ketumbukan musuh yang berada dihadapn.

  Katakan kita menunggu mereka dengan kerera perisai dan sebagainya..tetapi keduudkan kita telah dikesan awal. peluang singapura utk memusnahkan kita lebih awal adalah cerah. serangan yang boleh dilakukan adalah dengan unit unit kecil dengans enjata ringan sahaja.

  Kita tiada UAV macam tu….

 114. maha says

  aku fikir juga ada negara islam bekalkan konet e dan kita dulu beli konet e dalam jumlah yg besar untuk hadapi tank

 115. L2A4 says

  best baca kupasan ko…universiti mane ko blajar nie..hehe.. sudut pandangan yg berbeza jarang orang lain dpt lihat…selain ahli akademik, dlm special branch pon ada unit2 yg pakar dlm bab2 nie..hoho

 116. L2A4 says

  Sape pernah belajar jungle warfare??
  semangat, ketahanan, keberanian, tektik, manusia bersatu dgn alam penuh muslihat…
  xperlu hutan, gunung ganang pon cukup la ladang kelapa sawit yg bersepah kt malaysia nie.. Peperangan sebenar akn bermula apabila musuh telah…………..

  dari – skolah latihan peperangan **********
  hahaha…

 117. L2A4 says

  komando kita mmg cekap, xpi perkara yg lebih penting “siapa” yg memberi maklumat berkaitan suspek? mcm mana aktiviti/perancangan suspek dpt dikesan lebih awal?…hahaha..”mata dn telinga” negara.. sape dpt jawab kang aku belanjer..hehe

 118. Anak Sabah says

  Salam malam Jumaat, otai Commodre…

  Lepas baca komen bro Commodore ini, ianya sgt membuka mata saya… Lantas ini menambah sikit2… :)

  Penjelasan bro ada logiknya. Sebelum ni saya kerja d Celcom Tawau, Sabah. Masalah utama Celcom, d luar kawasan bandar. Menurut technian wave Celcom, d kawasan yang banyak hutan @ daun sawit terutamanya, kena pasang banyak menara pemancar… Ini kerana semua signal yang d pancarkan akan d serap oleh daun2 pokok (termasuk Sawi)…

  Berbeza dengan d bandar, signal yang d pancar, bila terkena bangunan, jalan berturap atau bukit yang kurang pokok, signal tu akan terpantul dan semakin jauh, jadi liputan makin luas…

  Sebab itu, selagi kita kekalkan hutan kita, pasti ada kelebihan buat tentera kita… Thanks atas penjelasan bro Commodore… Saya baru tau yang Nuri tu d jumpa dengan cara jalan kaki… :)

 119. tok_mat says

  Bom baja mmg ley tahan.. 1 genggam, 1 kubang lembu kesan impak dia.. 1 beg, pndai guna, ley robohkn bangunan .. ni yg dickp oleh pakar bom GGK masa TT ngn dia…

 120. truthseeker says

  maklumat tambahan petikan dari Date: 11/08/1991 Stait Times Page: 12

  But any move will be done in stages, says Najib
  MALAYSIA has not ruled out the possibility of buying high-tech weapons
  systems, including Patriot missiles, to beef up its defences, according to a
  report in The Star newspaper yesterday.
  The newspaper quoted Defence Minister Datuk Seri Najib Tun Razak as saying that any move to acquire such systems would only be done in stages.
  He added that acquiring such weaponry could be very expensive.

  The Patriot, successfully used by the Americans during the Gulf war with
  Iraq, is designed to intercept fighter planes and missiles and has a radar
  system that can track targets 160km away.
  Datuk Seri Najib said that Malaysia had a long-term plan to upgrade its
  defence capabilities before its eventual move into the high-tech defence era.
  “But we will not be able to tell when the country will be ready to reach this

  stage,” he told reporters after touring a command centre of the joint
  Malaysia-Indonesia military exercise in Ulu Tiram, 30km from Johor Baru, on
  Friday.
  He was quoted as saying that although defence had been allocated a large budget, the amount was not enough.
  “That is why we have deferred buying the four submarines,” he said.

  mmm— So scorpene ada 4 la, patriot?

 121. Fared@WiraWatan says

  Bukan nk bersikap prejudis ngan Singa Pura-pura ni, tp yg nyata dan pasti serta hakikinya, mereka mmg sebilang masa sepanjang tahun, melakukan ‘sesuatu ‘ terhadap peralatan kita, terutamanya yg melibatkan soal radar dan komunikasi. Jadi, pada anak-anak Malaysia yang mengaku RAKYAT MALAYSIA khususnya, satu cabaran untuk anda mencipta apa jua PERALATAN yang mampu ‘ COUNTER-ATTACK ‘ ( yang melibatkan RADAR / TELEKOMUNIKASI KETENTERAAN DSBNYA), segala cubaan dari pihak luar tak kira dari mana dtgnya, .. ADA BERANIII?!!

 122. SB says

  rakan2.. ade idea tak.. how if other country plak yg komplot nk jtuhkn negara kita?? sasaran utama menggunakan ahli politik?? aku dok fikir.. aku nk hurai tapi sensitif sgt…

 123. says

  Hamba setuju…
  Cuma yg masalahnya tokey2 depa tu org melayu…(bumiputra). Nak amik org tempatan, byk yg lebih suka merempit dan nak jd artis drpd jd cleaner,kerja basuh pinggan & kait buah kelapa sawit ni (bukan semua, ada yg mau…tp susah nk dapat…kena rajin mencari kt kampung2). Tapi hamba berpandangan yg kemampuan ‘intelligence’ kita pun bukan kecik anak, memang la takkan terpantau semua…(US, Singapore yg kemetot tu pun xleh buat…) tp byk yang mereka ni bergiat dan bergerak dlm diam.
  (Teringat kisah satu interview doeloe2…projector tunjuk slaid gambar tourist mat salleh…backpacker plak tu, tgh jln2 kat tgh2 beratus org di satu jln di KL…mat salleh tu depa kasi circle kt gambar tu. Bila tanya sapa yg tau org ni….majoriti jwb pelancong la, ada yg suka2 kata pelancong Australia la…England la…tapi bila kami diberitahu siapa sebenarnya “pelancong” tsb….semua terdiam. CIA la bro….!!! Blum lg beberapa gambar lain yg rasa2 tak elok cita kt sini…hehehe…tp ada satu gambar uniform tentera negara di hujung selatan semenanjung yg dijumpai di hutan dkt2 gunung Jerai…”pelancong” juga yg bawa…ada misi plak tu, tp kantoi jg…
  Moral of the story, kita org awam ni nampak cam gomen buat tak kisah jer dengan depa duk kluar masuk tu…TAPI percayalah ambo, dlm senyap2 tu…ada yg tgh begerak…meniarap… menyusup…tgh mcm2 lg la, yg tak pernah di heboh kan kat kita org awam ni…wallahualam!).

 124. hany says

  Jangan lupa…Senai airport and others airport tu level one target…jika gagal dipertahan perlu dimusnahkan kerana ia akan menjadi pusat koordinasi logistik PSK…

 125. hany says

  Rasanya ATM bukan terpengaruh sangat taktik buffer zone tu…di utara tu masih kena diberi perhatian serius…baru balik dari utara…suka tengok F18 kita take off…

 126. hany says

  Kan kita ada banyak manpads dgn anggota yang cekap…senario yang sama dgn peperangan Israel-Lubenon jika Leo invade M’sia…jika mereka berkubu di tanahair, komando kita akan menanda sasaran…

 127. waris pejuang says

  Kegagalan sistem radar di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah pada 12 September itu bermula dari jam 2.30 pagi hingga 4.20 pagi apabila “radar, radio, dan frekuensi, tidak dapat beroperasi.”

  Malah, turut difahamkan, ruang udara pada masa itu turut dikawal sementara oleh negara-negara jiran terdekat.

  “KESELAMATAN NEGARA DIPERTARUHKAN”???????????
  “Ghost” … any comment?

 128. The _killer says

  orang US tu lupa ka? orang2 utara semenanjung akan dtg mai…orang2 dayak sarawak..dan peribumi sabah mai..singapork akan menghadapi serangan dimensi besar di johor san support dari sarawak

 129. Kunta Kinte says

  Jawapannya…INTEL Spore pening kepala cari maklumat…Berlakon baik..dan mudah..cross check..tp adalah ikhlas…?Bunker/Depot Spore mudah dikesan..bunker kita pergh…blh dikesan tp payah dan teramat payah…LKY dah kena masa isu Harpoon dan R-77 dulu..tu dia ngelabah..sekadar pandangan la..

 130. suddenattack_kids says

  simple. x lain x bukan . nk info psl apa yg malaysia ada dlm stor ( stor? ntah haha ) .

  malaysia kan pndai “merahsia” aset2 penting. brbeza dngn negara seberang yg suka heboh sana sini. tu psl lky lbih cenderung dngn apa yg malaysia miliki. mybe ada aset yg kita dah beli tpi sg ni x tau. tu psl nk inspect. then, boleh beli something untuk counter balik aset trsebut.

  opinions ja.

 131. Arong man says

  Bro bom baja boleh tahan juga kuat juga, Tapi ketua penyiasat dari Australia mengesahkan ada c4 di gunakan- kemudian dia ditukar oleh penyiasat lain dlm kes letupan di bali tu , cite jadi lain lak

 132. truthseeker says

  sokong.. Indonesia dan malaysia mesti bersahabat, yahudi melalui proxy nyer di asia tenggara iaitu spore cuba sedaya upaya utk memecah belahkan kesatuan melayu. dia cuba buat divide and control. kalau peperangan berlaku antara malaysia dan indonesia , dua2 akan rugi, yg untung spore.
  Spore menggunakan tektik Israel pecah dan perintah kesatuan arab.

 133. Ameer says

  Tengok dokumentari pasal Timothy Mcveigh. Dia ada buat ANFO untuk letupkan bangunan Alfred P. Murrah Federal. Lagi dasyat daripada C4.

 134. banyak cakap says

  heee… indonesia – malaysia takkan pernah berperang, kami saudara, yang saya harapkan indonesia perang dengan singapore, biar bumi nusantara ini bebas dari sampah yang licik dan munafik

 135. Merapu says

  Harap tiada yg merapu lagi. Singapore tak berani sama Malaysia. Kalau dia mahu perang dgn kita, kebulur la nanti rakyat dia.

 136. truthseeker says

  from http://sgforums.com/forums/1164/topics/158736?page=3

  Asked for his view on Senior Minister Lee Kuan Yew’s proposal that Singapore and Malaysia allow mutual inspections of each other’s military facilities, he said Mr Lee suggested this as a way to reassure Singapore’s neighbours that its arsenal was not offensive in nature.

  Kenapa LKY proposed utk weapon inspections kalau dia tahu malaysia punya senjata just ciput jer? Any comment kawan2?

 137. ajie says

  JIKA MALAYSIA PERANG MELAWAN SINGPURA MAKA INDONESIA AKAN BANTU MALAYSIA, TAPI YANG SUDAH PASTI AMERIKA PASTI AKAN MEMBANTU SINGAPURA. DISINI INDONESIA DAN CINA AKAN MENGAMBIL KEUNTUNGAN BESAR. (ANALISIS SAYA DALAM PEPERANGAN INI WILAYAH NEGARA MALAY & SINGAPURA DI BEBERAPA TITIK AKAN LEMAH). DENGAN BANTUAN INDONESIA & CHINA, BANTUAN AMERIKA KPADA SINGAPURA TIDAK AKAN BERGUNA, KEKALAHAN TELAK SIGAPURA SUDAH PASTI.
  MALAYSIA AKAN MENGAMBIL WILAYAH SINGAPURA KEMBALI SEBAGAI BAGIAN DARI NEGARA. AKAN TETAPI, SABAH DAN SARAWAK SUDAH DIPASTIKAN MENJADI WILAYAH INDONESIA SEUTUHNYA. DAN KEUNTUNGAN CHINA, INDONESIA BERPIHAK KE DALAM SATU BLOK YAITU CHINA DALAM MENGENDALIKAN LAUT SELATAN KARENA DENGAN AMERIKA TIDAK MEMILIKI HUBUNGAN DIPLOMATIK YG TELANG PUTUS.

  DAN PERANG BESAR SESUNGGUHNYA AKAN BENAR-BENAR TERJADI, PERANG ANTAR NEGARA (CHINA, INDONESIA, MALAYSIA, BRUNEI, TIMUR LESTE DENGAN BANTUAN RUSSIA, MUNGKIN IRAN JUGA). AKAN PERANG DENGAN AMERIKA, THAILAND, FILIPINA, AUSTRALIA…
  VIETNAM KEMUNGKINAN NETRAL.

  INI HANYA BARU DISEBABKAN ADANYA KEINGINAN PENGEDALIAN KEUNTUNGAN DIWILAYAH ASEAN, TERMASUK PERANG ANTAR KEYAKINAN DAN DENDAM.

 138. Kesindap says

  Empayar US akan jatuh x lama lg oleh sebuah empayar lain…empayar tu pun berkuasa skjp je sblm kemusnahan besar2an berlaku…kiamat kot..hihi….teori pg ini….

 139. pribumi malaysia says

  Terima kasih kerana penjelasan.Kami juga tahu mereka bukan islam.Kami juga percaya masyarakat indo bukan begitu.Itu hanya provokasi.

  salam dari anak Malaysia.

 140. urat otak says

  sebelom ko tanye orang dalam ni ko ade tanye sendiri face to face dengan pemimpin2 melayu ape yang dorang dah buat?
  da tanye Tun M?

 141. Commodore says

  Betul tu bro analisis anda berasaskan senario org US tu. Saya pula kemukakan senario saya yg menyangkalkan pandangan dia termasuk saudara sekali berdasarkan apa yg saya tahu pasal negara saya (tak semua pun saya tahu)
  Mengenai Astros ni bro, Iraq dan M’sia berbeza walaupun mempunyai system yg sama. Berapa lamakah UN embargo & no fly zone diIraq?
  Inilah satu cara nak melemahkan sesuatu kuasa, pergerakan terhad dan tiada bantuan & spare parts yg mana akan mengurangkan dan mengikiskan effectiveness sesuatu system itu. Ini saja sudah banyak membantu pihak US. Satu lagi Iraq tu gurun dan M’sia hutan tropika, ini satu lagi perbezaan nyata yg banyak beri advantage kpd M’sia. Tidak semudah itu untuk F15SG hendak menjejaki & memusnahkan Astros ini walaupun ia menjadi priority mereka. Mungkin juga mereka dapat memusnahkan beberapa unit tapi tidak semuanya. kami lebih mengetahui geografi negara kami tidak kira berapa canggih system yg digunakan untuk menjejakinya.
  Saya nak bagi satu perspektif kpd saudara, ini ceritanya.
  Pada tahun 2007 , sebuah helikopter S61A4 Nuri Tudm telah terhempas di Genting Sempah berhampiran K.Lumpur mengorbankan 6 krew. Proses mencari & menyelamat memakan masa 5 hari sebelum berjumpa bangkai heli itu. Semasa mencari berbagai cara digunakan termasuk meminta pertolongan US Navy dgn heli MH60 Seahawk ASW. Seahawk ni mempunyai peralatan sensor yg cukup sensitif untuk mengesan submarine tetapi gagal untuk mengesan bangkai Nuri yg diperbuat dari metal dan masih panas ini dibawah rimbunan pokok dikawasan yg telah diketahui. Akhirnya team berjalan kaki komando ATM & Polis berjaya menjumpai tapak crash itu. ATM telah mempelajari sesuatu dari insiden ini ataupun ATM sengaja meminta pertolongan US Navy untuk menguji kecekapan peralatan & systemnya. Apapun kami belajar dari insiden ini (its a blessing in disguise).
  So berbalik kpd F15SG ni, agaknya bagaimana mereka nak mengesan Astros yg disorok dalam hutan atau bawah pokok, tidak kiralah dgn apa system yg digunakan (heli/UAV/AWACS). Harus diingat juga setiap pencarian oleh unit udara SG ni dinantikan oleh manpads yg menanti dibawah.
  Mengenai jalan raya tu pulak, kami pun tahu kegunaannya itu sbb saya kata awal2 lagi inilah salah satu target statik mereka yg hendak dimusnahkan maka aset strategi ATM ni (Astros/155mm) mesti dipastikan supaya tidak dapat dimusnahkan oleh pihak musuh.
  Apapun ini sekadar analisis saya yg tak punya kredibiliti, sekadar santai dlm berbincang, analisis anda juga mungkin betul.
  Peace

 142. Nass says

  tgok harga sdahla…tu pun klaula 100% x de rasuah :P…sepanggar base pon diberi jolokan “home of scorpene”

 143. pribumi indo says

  halo semua saya newbie dari indonesia sejak jadi SR di sini berapa hari trus baca beberapa artikel kenapa ya banyak permusuhan di sini antara indo dan msia setelah sy selidik ternyata yg ngaku2 orang indo di sini sebenar nya orang cina kristen kenapa begitu sebab sy aktiv di topix.com di sono juga yg jadi provokator orang cina juga biasa nya mereka menyamar sebgai pribumi bahkan ngaku2 islam segala jadi sy minta saudara di msia hati2 jangan langsung percay mereka orang indo
  salam dari anak sumatra

 144. tuah says

  aku pernah duduk sembang dgn dia, time tu dia tgh jaga lagi komando kita.. macam2 jugak la info yg dpt.. tapi tak sama cam artikel nie… hehehehe

 145. memory says

  bro iraq tu negara padang pasir.bknnya mcm malaysia,penuh dgn hutan.nk sembunyi memang tk ada masalah.kapal selam malaysia tdk mampu menandingi kecanggihan kapal selam second singapura???jgn buat lawak bro.teknologi scorpene adalah berdasarkan kapal selam nuklear.singapura dgr ura2 pon nk beli scorpene.mungkin sonar diorang tkleh detect scorpene.hehe.scorpene juga blh dilengkapi sistem peluru berpandu yg mempunyai fungsi yg sama mcm tomahawak.so jgn pandang rendah kemampuan scorpene.tiada kawalan menunjukkan singpura terlebih yakin dgn teknologi mereka smpi terrorist terlepas drpd penjara diorang pon tk sedar dan berjaya ditangkap UTK,unit tindakan khas polis malaysia.hehe

 146. Ong Bak says

  Pernah dulu Tun Dr.M membidas LKY…
  “Cukup kita bg s’pork 1 bijik bom,habis punah sluruh s’pork”
  Kelu lidah LKY.

 147. StarWars says

  Bro belum nampak ke kekuatan bom baja ni, aku pernah tengo..aku pernah lihat macam mana orang filipina guna bom itu untuk bom ikan di laut, kekuatan dia memang dasyat, kalau ada kapal nelayan di permukaan laut semasa bom itu meletup alamatnya hancurlah kapal nelayan itu..pernah satu kali mereka letupkan bom ikan yang dibuat melalui baja ini besar seperti tong gas memasak tu..impak letupan dia memang dasyat, air menjulang tinggi..lepas letupan itu ikan yang mati berselerak seluas padang bola sepak, memutih di permukaan laut..bayangkan kalau ia meletup di daratan..kalau nak tengo macam mana nak buat bom baja, pergi ke Pulau Mantanani di Sabah, nelayan2 keturunan filipina di kawasan itu biasa buat bom baja..

 148. MegatPanjiAlam says

  kiranya hamba dicool storage…entry hamba ada menyentuh dasar pertahanan negara(DPN)…setiap ciptaan ada rohnya…roh bagi atm dan malaysia adalah DPN..fahami DPN…fahamlah kita arah tuju ketenteraan kita dan bau2 busuk dari para jiran.

 149. says

  ATM, Tentera Darat Singapura jayakan latihan bersama
  JOHOR BAHRU 16 Nov. – Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Tentera Darat Singapura hari ini menyertai program Latihan Semangat Bersatu Siri 18/2012 bertujuan meningkatkan taktikal ketenteraan di peringkat batalion.

  Timbalan Panglima Tentera Darat, Leftenan Jeneral Datuk Seri Panglima Ahmad Hasbullah Mohd. Nawawi berkata, penganjuran program edisi ke-18 itu merupakan latihan bilateral yang dilaksanakan setiap tahun.

  Beliau berkata, latihan bersama itu bertujuan menjalin hubungan yang lebih erat antara kedua-dua negara dan berkongsi pengetahuan serta pengalaman dalam kalangan pegawai dan anggota terlibat.

  “Program itu yang bermula hari ini hingga 22 November ini akan melibatkan tiga lokasi utama iaitu di Kem Majidee Johor Bahru, kawasan am di Negeri Sembilan dan Pahang.

  “Dalam masa sama, formasi tiga divisyen dibentuk ATM untuk mengendali dan melaksanakan latihan berkenaan melibatkan penyertaan seramai 923 pegawai dan anggota manakala Tentera Darat Singapura disertai 144 pegawai dan anggota,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan program tersebut di Kem Majidee, di sini semalam.

  Turut hadir, Ketua Staf Am Tentera Darat Singapura, Brigedier Jeneral Tung Yui Fai.

  Dalam pada itu, Ahmad Hasbullah memberitahu, program tersebut juga berperanan meningkatkan pengetahuan dan kerjasama ketika melaksanakan sesuatu operasi serta melatih pemerintah dan staf mengukuhkan kefahaman lebih jitu.

  “Selain itu, latihan ini juga menguji kemampuan dan kesiapsiagaan pasukan kedua-dua negara bagi menghadapi ancaman di medan perang dan menilai kemahiran pegawai serta anggota terlibat dalam melaksanakan operasi ketenteraan mengikut teknik, taktik dan prosedur yang ditetapkan,” katanya.

  Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Polis_&_Tentera/20121117/te_01/ATM-Tentera-Darat-Singapura-jayakan-latihan-bersama#ixzz2Ck2ZlRy7
  © Utusan Melayu (M) Bhd

 150. says

  Selatan Thailand bukan ancaman Malaysia… Kita kaji balik sejarah wilayah Selatan Thailand asalnya Siam adalah sebahagian dari Tanah Melayu… Kemudian dijajah oleh bangsa Thai… Perlu diingat majoriti penduduk Wilayah Selatan Thailand adalah beragama Islam… Konflik yang berlaku adalah disebabkan konflik agama…

 151. says

  Yeah… Memang banyak bunker… Especially kat tepi Sg Belat (Jalan Kuantan-Pekan) yang sudah tenggelam… Semua WW2 punya… Kat Jalan Mersing pun ada bunker lama tinggalan WW2…

 152. blackjack02 says

  10.Beberapa jam pertama, Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) akan menghadapi kekalahan yang teruk kepada pesawat pejuang dan tentera laut Republik Singapura.

  Sorry bro Commodore, saya hanya merujuk pada skenario yang dibuat warga US tersebut. Di poin 10 sudahpun dijelaskan bahwa TLDM dan TUDM sudah kalah dengan teruk. Nah, pada kondisi seperti itu dimana sudah terjadi pertempuran antara kedua negara, dan pihak Singapore sudah melakukan segala cara yang diperlukan untuk melindungi negara mereka dengan seluruh asset mereka yang ada, menurut saya adalah hal yang agak janggal jika masih bisa menghantar komando ke negara mereka.
  Kes komando Malaysia yang bisa menyusup ke pulau batu puteh bisa jadi dimungkinkan, karena tidak sedang dalam masa peperangan atau dalam masa damai dimana penjagaan dari tentera mereka tidak begitu ketat dan siaga tinggi.

  Kepemilikan ASTROS juga bukanlah kunci segala-galanya untuk memenangkan perang. Ingat perang Irak bro? dimana ASTROS ini banyak menjadi mangsa dari F-15 US, sehingga menjadi propaganda untuk mendemoralize mental pasukan Irak? Hal yang sama mungkin akan terjadi antara F-15SG dengan ASTROS Malaysia. Ancaman dari ASTROS memang sangatlah menakutkan bagi mereka, karena itulah meneutralkan ASTROS menjadi prioritas pertama. Kembali lagi merujuk ke pasal 10, yang berarti bahwa kawasan udara dan laut sudahpun dikuasai oleh mereka, tidaklah susah untuk melacak keberadaan ASTROS dan menghancurkannya. Singapore adalah sebuah titik, namun ingat bahwa mereka masih mempunyai pasukan yang berpangkalan di Thailand dan Australia (belum lagi yang ada di US), yang sewaktu-waktu bisa dihantar untuk mempertahankan negaranya (dengan air refuelling).

  Kapal selam Malaysia yang hanya berjumlah 2 buah pun menurut saya masih belum bisa menandingi jumlah, kecanggihan, dan pengalaman dari kapal selam Singapore yang berjumlah 6 unit itu. Kalaupun air base mereka sudah dihancurkan, mereka masih bisa menggunakan jalan raya untuk landing dan take off pesawat, karena jalan raya mereka sudah didesain untuk itu. Saya pernah membaca mereka melakukan latihan untuk mendaratkan dan melancarkan jet pejuang dari jalan raya.

 153. Raja KAPOOOR says

  Benar kata “Rakyat”. Peperangan bukannya segala-galanya. Hanya orang yang akal pendek sahaja yang akan mengambil jalan ini. tetapi bukan alasan kita tidak memperbaharui angkatan kita. Saya tertarik dengan kata-kata Tun Dr. Mahatdir Mohamad. (Ayatnya mungkin digubah sedikit)

  ” PEPERANGAN ADALAH SATU PERKARA YANG LAPUK ATAU KETINGGALAN ZAMAN YANG KITA MESTI ELAKKAN, NAMUN IA BUKANYA ALASAN UNTUK KITA TIDAK MEMPERBAHARUI ANGKATAN TENTERA KITA ” – Mahatdir Mohamad –

 154. rusdi says

  Bro, pada pandangan saya yang penting pasukan elit ATM kena musnahkan sistem komunikasi mereka dahulu, lumpuh sistem komunikasi maka 70% gerakan serangan mereka akan berjaya kita patahkan dan pukulan balas dari pihak kita boleh dilakukan dengan baik serta berjaya. Tapi apa-apa pun pihak Singapura harus fikir 1000 kali sebelum berperang dengan Malaysia, sebab rakyat Malaysia sukakan keamanan. Yang berniat serong dan jahat pasti akan musnah dalam tempoh sengkat.

 155. Muaz says

  Pada tahun 1989 persenjataan tentera Malaysia tidak sehebat sekarang..

  Ex Angsa baru2 ini Malaysia memperlihatkan kekuatan dan kesiapsegiaan Asset strategik.

  Kita perlu faham asset strategik ini.Inilah penilaian secara keseluruhan didalam peperangan.Kalau kita mengkaji asset strategik kita maka kita akan mengetahui peperangan dengan singapura kemenangan masih condong ke Malaysia.

  Malaysia hanya akan kalah bila rakyatnya tidak taat pada ketua.Iraq membuktikan Saddam hancur bila ketaatan hancur-Iraq hancur-Negara hancur.

 156. blackjack02 says

  Ya, saya pernah melihat video kursus asas GGK di hutan payau. Saya yakin, kursus asas yang sebenarnya pastilah lebih teruk daripada yang terekam di video.

 157. Arong man says

  Salam 2u

  Mereka yg bekira tidak akan ada peperangan dlm masa kurang dari 10 tahun mendatang di Asia Tenggara khususnya dan seluruh dunia perlu mengkaji sejarah bagaimana peperangan tercetus sejak awal abad ke 20, Sejarah mebuktikan bekali2 bahawa peperangan tercetus kerana:

  1-ada pihak yg merencanakanya
  2-penguasaa ekonomi jadi tujuan utama dibalik selidung utk bangsa,agama dan ideologi
  3-Insiden pencetus perang kemudiannya direka
  4-Rencana selepas perang utk aturan politik dan ekonomi telah lama disusun
  sebelum perang bermula.

  CONTOH TERDEKAT—Apabila US menyebut ALQAEDA hanya 2 hari selepas serangan WTC pd september 11, Simgapura menyebut JEMAAH ISAMIYAH dalam nafas dan nada yg sama, Apabila keluar video USAMA kononya merancang 9/11 2001, tup-tup keluar video rencana JI nak serang singapura selang beberapa hari kemudian, GUEST WHAT? JUMPA VIDEO TU KAT SAMA TEMPAT DI JUMPAI VIDEO USAMA. Nak sedapkan cite Bali pun meletup, masuk akal ke bom baja punya hal. BUKAN c4 ke? Kalau ada peluang tanyalah mana 2 komando singapura yg hilang masa boardsurvfing kat bali time tu

  Pada tahun 2001 ada hampir 300k warga spore keturunan cina mohon PR Msia tapi hanya kurang dari 1k org melayu spore mohon hal yg sama,Cuba fikir pd tahun tu dah ada 700k warga spore dapat PR THAI. Apa mereka teringin nak makan tom yam asli pasal tu nak jadi PR. Yang ni lagi sedap ada sejuta rakyat singapura berada dan tinggal di kepulauan Indonesia sekitar spore;
  BERAPA BANYAK RAKYAT SPORE SEBENARNYA- Tengok rupa dan bahasa sebutik TONGSAN MARI bukan asal CINA SPORE- SENAG JE MASUK msia TAK PAYAH COP PASPORT- ada yg Tak keluar balik. -cangih sistrm KDN kita

  INGAT MEREKA AMBIL ALIH TEMASEK TAK PAKAI SEBIJIK PELURU PUN,

  Dia guna penduduk(undi)
  Kewangan(kawal pemimpin politik/koprat)
  Mandarin( Jati diri merka disebalik tuntutan persamaan hak- MERITOKRASI KONON-Bodhnya bangsaku boleh percaya)

  SINGAPURA SEDANG MENGATUR PERCAYALAH

 158. SB says

  malaysian… we cool… kita x pyh nk menunjuk-nunjuk.. sye p’tama kali memberi komen kt cni.. jika bnr kita kuat, lbh kita diam.. adlh lbh baik org memandang remeh pd kita drpd org pndg tinggi pd tntra kita.. bg sy, pnglmn dlm hdp sy selalu d pndg remeh oleh para pembuli di sekolh dahulu.. tapi ape yg mrk x tahu adalah sy seorg pljr silat harimau berantai.. nk jdkn crta pd suatu hari mrk buat hal pada saye tanpa memikirkan apa2 yg buruk akn jadi.. bila dah masuk perangkap, saye ape lagi kasi bantai 3 org sekali gus last2 same kene sebat oleh cikgu kt bontot tanpa lapik.. so moral of the value gantikn saye itu kpd sebuah negara, rakan itu musuh kita dan hukuman yg kami terima itu akibat sbuah peperangan… saye pasti rakan2 blog dari malaysia akn memahami maksud yang cuba saya sampaikan..

 159. zk says

  salah tu…jawa saje akan bantu singapore…irian jaya (papua), nusa tenggara, sulawesi, maluku semua akan ambil kesempatan nak merdeka dari indon (jawa)…jawa sibuk nak perang negara orang, tempat sendiri berpecah..haha

  aceh akan bersama malaysia….mungkin juga semua sumatera sekali bersama malaysia…kalimantan pon lebih suka malaysia dari indo

 160. jebon says

  Time tu kita hampir berperang kerana isu air oleh disebabkan kita punya senjata berat kurang kita beralah.Semenjak dari itu kita start henjut mig,sukhoi,astross,scoporne,tank,frigate dll.

 161. Fadzirm says

  Jgn risau, Lee Kuan Yew hari tu dah meninggal di Seremban, rujuk berita sabtu lepas. Kena langgar dengan lori

 162. maha says

  aku rasa itu manpads sa-7 strela tapi aku heranlah bodoh sangat f16 isreal itu sampai kena tembak sa-7 itu. system pertahaan persawat itu rosak tak, kata paling canggih f16 ada system umpan missile

 163. meedoot says

  maaf saya dari indonesia. dan masih banyak belajar bahasa melayu, maaf klo masih belum benar.

  roket palestine sebenarnya lebih berbahaya dari roket israel karena roket hamas tak berpandu, sehingga bisa meletup dimana sahaja, seandainya israel takde irondome, maka korban sipil (rakyat) dari israel akan ada.

  israel ada roket berpandu sehingga hanya taget2 yang dikehendaki sahaja yang akan kena, semisal case terbunuhnya boss hamas beberapa hari lalu. namun kalau israel ada roket berpandu kenapa korban sipil dari palestine banyak? kerana hammas dalam berperang selalunya bercampur dengan rakyat sipil palestine, kalau israel diam, maka puluhan hingga ratusan roket palestine akan selalu datang kat israel, seandainya israel menyerang, maka pasti akan ada korban sipil kat palestine, so ?

  bagaimana iron dome dapat di cegah? ada macam2 cara.. yang saya tahu.. jaming sistem iron dome (palestine ada tekhnologi tak?).. tembak terus israel dengan al qassam hingga Iron dome battery isreal habis (berapa lama? ntah lah.. hanya israel yang tahu) itupun jika tempat2 peluncuran roket palestine tak diketahui UAV dan radar israel, atau palestine akan menjadi target hellfire.. atau bisa juga dengan sabotaje sistem iron dome yang ada di wilayah israel (palestine mampukah??)

  siapa yang berperang sekarang di wilayah itu? israel vs palestine? atau hamas vs israel? karena di palestine ada hamas dan fatah.. kenapa fatah diam?

  who will win the war? the arm dealer…
  who lose the war? palestine civilian..

  im muslim and i hate israel.. but we must realize that.. more brain and spirit if we want defeat that jew.. how long.. no one knows

  just my 2 cents

 164. meedoot says

  maaf, hanya pandangan saya sahaja

  iron dome gagal? apakah hanya dari cerita semisal 200 al qassam palestine yang diluncurkan, hanya 100 roket yang bisa dipintas?

  sila google dari berbagai sumber termasuklah forum2 militer.. iron dome israel hanya memintas mana2 roket al qassam ataupun fajr5 palestine yang sememangnya mengancam kota israel, namun untuk roket palestine yang jatuh kat tanah kosong mahupun tempat2 takde penghuni akan dibiarkan sahaja (mubazir). karena al qassam sememangnya bukan roket berpandu. jadi kena target syukur, tidakpun besok masih bisa di coba lagi. meskipun ada satu atau 2 roket yang tetap bisa masuk ke kota israel.

 165. john connor says

  jangan risau,sape pn x brani serang kita..
  we’ve got the solomon pyramid bro,
  full of gold,infinite energy,teleport technology,
  ancient superweapon,,
  hihihihi
  but sadly we dont know how to use them
  ;(

 166. amaid says

  hai dan salam semua…

  pandangan saya…peperangan mungkin tidak terajadi ats faktor ekonomi..semua org nak guna IPHONE….di belakang tabir malaysia banyak membantu warga Islam yg tertindas..jika betul singapura ada nepal dan gurka..kita ada militan selatan thai,miltan mindanao..malah militan dari acheh…itu yg setakat kita selalu dengar di blog2 atau kedai kopi..belum lg militan Islam lain yg sudi membantu dr segi anggota, kewangan malah risikan..yg sy tahu..malaysia banyak bantu perjuangan Islam di luar..black ops Malaysia….x mustahil mereka akan’return the favor’..dr segi ape yg mampu mereka lakukan…..

  apepon bukan lah ‘war’ yg di cari….keamanan yg dikehendaki (semua bangsa)…tp inilah realiti..mcm2 boleh terjadi….pendapat iklas sy…sy x mahu perang….baru mudah sy nk cari rezeki (nak pakai galaxy s3), nak kawin, merasa ade isteri anak….waktu aman sangat sesuai untuk semua tu..tp jika perang terjadi juga..perjuangan akan di lakukan…walaupon sy benci akan peperangan…tanggungjawab akan di tunaikan sebagai warga ISLAM,NEGARA MALAYSIA dan MELAYU……

 167. H.A23 says

  Salam Tn Haji..ni 1st comment saya yg sbelum ni lagi suka jadi silent reader..saya sjujurnya sbelum ni x minat langsung utk tahu pasal ketenteraan..and bila saya mula masuk ke blog ni pon adalah sebab saya minat dgn journey2 Haji Shah ttg pennggalan sejarah2 lama bermula dgn crita hidden city..saya mmg minat sejarah..saya yakin dgn Haji yg xkan keluarkan apa2 rahsia negara spt kebanyakan reader slalu katakan..teruskan menulis, n saya ada 2 permintaan.. boleh Haji buat review kenapa banyak negara2 seluruh dunia terutamanya Islam terlalu takut utk bertindak mengenai isu Palestine?? apa kesannya kepada dunia?? yang kedua, haritu saya adalah “melancong” ke pelbagai negara dengan google map. Pertama kali saya tahu yang Rusia adalah negara terbesar di dunia tapi banyak kawasan negaranya macam kosong n tidak diusik seperti yg saya lihat dalam google map tu lah..kenapa?adakah kesan perang or something?mungkin Haji boleh rungkaikan secara ringkas..Thanx..teruskan menulis..n pasal Piramid tu, mohon cepat2kan sikitt..hehehehe… Assalamualaikum..

 168. Commodore says

  Agak2nya Taming Sari tu boleh pakai tak?
  Astros kan ada GPS guided rocket?
  Iraq tu gurun bro, M’sia ni hutan, beza tu.
  Memang scorpene & hornet main peranan penting.
  Astros & 155mm ni bantuan tembakan aja.
  Pandangan saya la!

 169. Commodore says

  Kau lambat bro, sekarang ni pun Indonesia, Siam, Filipina, Myanmar, Bangladesh, Vietnam, Kemboja, India & Pakistan dah mendarat disemua negeri dalam Malaysia. Ini baru betul dipanggil NUSANTARA.
  Apa ada hal?

 170. Commodore says

  Bro,
  Benar kata anda tu. Kita pun menjangka bukan semua operasi itu boleh sukses dan ramai juga mungkin gugur. Tapi jika sesuatu misi itu mesti dijalankan maka tetaplah ia dijalankan, risiko kegagalan tetap ada.
  Apa guna melatih komando dgn begitu ganas sekali jika setiap misi yg dirancangkan awal2 lagi dianggap gagal. Kalau begitu tidak perlu ada komando. mereka bukanlah superhuman tetapi latihan itulah yg menjadikan mereka orang yg special. Kejayaan & kegagalan itu adalah lumrah bagi mereka.
  Cuma saya nak bagitau disini komando Malaysia pernah sampai ke Pulau Batu Puteh milik Spore beberapa hari tanpa disedari anggota Spore yg bertugas. Inilah dinamakan kerja komando, mesti pandai menyusup kalau tidak jgn jadi komando. Kenyang dia makan siput kat situ. P.B.Puteh hanyalah batu besar dan tiada sebatang pokok pun.
  Apapun anda jgn percaya cerita ini, ia cuma cakap2 kosong aje.
  Cuma saya percaya dan yakin dgn kemampuan komando kami tanpa memperkecilkan kemampuan komando negara lain.
  Oh ya satu lagi, komando M’sia memang diseksa dihutan paya bakau dalam latihan asas mereka supaya mereka biasa dgn ‘neraka’ ni.
  Sekadar berkongsi pandangan.

 171. sunliner says

  mgkin bole gune umpan,. 1 tembak tinggi, 1 lagi agak mandatar. intercept bergantung kpd mase pengesanan, pemprosesan data dan pelancaran missile,. lebih lama roket berada di udara lebih mudah utk dimusnah kn. cara lain mungkin secara salvo,.. klu dh beratus2 menjunam ke kawasan kawalan sistem, mampuh pening pale otak computer tu nak pikir,.. hehe..

 172. StarWars says

  Jika sampai tahap itu, akan nampak la macam mana orang2 “Head Hunter” beraksi, akan dengar la laungan ” agi idup agi ngelaban” :)

 173. Tiger Squadron says

  Salam Tuan Haji, selepas membuka beberapa link yang diberikan oleh pembaca lain, saya tertarik dengan dakwaan Sland berkenaan exercise Pukul Habis semasa awal 90an antara Mland dan Indoland di Johor. Boleh tak Tuan Hajia buat satu artikel berkenaan exercise ni dan tindak balas dari pihak sland. Kalau dah pernah dibuat, minta link untuk saya capai. Tq

 174. Kunta Kinte says

  Woi…nama tu amat digeruni oleh peg dan anggota semasa dia masih berkhidmat…Keberanian dan semangat meluap2..sape yg pernah berkhidmat dibawahnya tahu le..kerja memang serius,..bila dia pakai uniform memang cam rimau…

 175. Fared @WiraWatan says

  Senario 3.

  Lokasi dn masa kejadian:

  Lokasi dlm konvoi perjalanan untuk fasa MARA – CW .

  Perjalanan tertunda pada pagi di satu kwsn di dlm perjalanan utk ke tempat Berlabuh. Konvoi kami terhenti gara-gara keengganan seorang Kapten SIR berbangsa Cina tidak mahu berada di hadapan sebuah kenderaan pengangkut taktikal anggota, yg mana di bahagian atas di pasang GPMG tnpa blank attachment. Maknanya, GPMG tersebut kalau di load peluru mati ( peluru sebenar ) dh boleh digunakan utk tembakan semburan @ tugas habis-habisan. Terpaksalah, pihak ATM memasang blank attachment ats ketakutan anggota SIR akan ditembak anggota ATM hidup2. Yg menariknya, operator GPMG tersebut hanyalah anggota TA ( PSTD/Wataniah ). Peristiwa ini, jadi bahan perbualan anggota kami hingga ia dijadikan bahan gurauan di kalangan anggota… Anda boleh lihat sendiri bagaimana mereka takut kena tembak oleh askar Malaysia. Senario semasa Ex-Carat, anggota US Marine tkde plak byk karenah. Sebab diaorg tau, tentera Malaysia bukan bodoh nk tembak sahabat sendiri di dlm latihan bersama… continue

 176. maman rojer says

  Salam semua,

  pada hamba, tak tepat pandangan penulis amerika tu, coz dia bg pndangan dr satu sudut jer. Pengalaman luas ATM dlm pertempuran lalu, peranan Kagat, senjata rahsia, taktik, askar regular yg pencen bole di recall blk, ke ” best” intel kita dll faktor tidak dikupas. so, pndangan maerika ni lbh kpd pandangan picisan sahaja. sekian dr den yg cetek ilmu ni.

 177. Fared @WiraWatan says

  Ex-Semangat Bersatu Siri **/**

  Sambungan;
  Senario 2:

  Menyentuh soal keturunan atau bangsa di dalam TDM & SIR. Melayu Malaysia dan Melayu Singapura.

  1. Lokasi kejadian di dalam dewan semasa sesi pengenalan sesama anggota yg terlibat. Terdpt peristiwa yg menarik utk diperkatakan di antara anggota2 yg terlibat di mana maruah kita sbg askar Malaysia dibuktikan bukan semudah itu untuk diperkotak-katikkan.

  Alkisah kejadian; seorang anggota berpangkat Sjn di dlm **** membuktikan bahwa beliau mmg seorang yg kita panggil sbg ‘Weapon Expert’. Cabaran dari SIR di sambut ttg perkara asas iaitu membuka dan memasang senjata personel. Mereka SIR mengatakan tempoh 30 ke 45 saat adalah masa terpantas bg anggota mereka berkenaan dgn membuka SAR 21 tersebut. Mula2 seorang anggota SIR melakukan demontrasi cara2 membuka dn memasang SAR21, yg Sjn askar kita ni tgk sekali lalu. Setelah berpuas hati, beliau ( Sjn ) pun melakukan membuka dn memasang SAR tersebut, dlm suasana yg agak meriah. Maklumlah, ini adalah satu pertandingan secara tidak langsung. Camera Man dari SIR sibuk membuat liputan video dn mengambil gmbr senario tersebut. Akhirnya, bila ‘stop watch’ dihentikan, Sjn dari askar Malaysia membuktikan, walau baru pertama kali memegang senjata rasmi SIR yakni SAR21, beliau telah mencipta rekod tersendiri, membuka dan memasang dlm masa 32 saat sahaja. Yang mana anggota SIR tercengang atas sebab kepakaran yg di miliki oleh Sjn tersebut.

  Yang anggota SIR tak tau ialah, beliau pernah mendapat tauliah tidak rasmi dari seorang PW di dlm sebuah LCAC semasa satu Ex-Carat ats kapasiti kepakaran beliau dgn senjata yg terdpt di LCAC tersebut. Juga beliau ialah slh seorg anggota UCIS semasa perkhidmatan beliau yg lalu. Now skrg dn masa kejadian beliau adalah salah seorg anggota PSTD yg terlibat.

  * jgn lupa, kita masih ramai lagi bekas2 askar/awam yg mempunyai kepakaran yg tertentu. Hanya jauhari mengenal manikam. Bersambung ke … Senario 3…

 178. pang5kundur says

  sukeeeee kalau betul kita ada lebih dari 1 sub.. adakah sbb tu dia mahai, bukan sbb spec sgt tapi sbb ada lebih dari 2.. i likeeeee…

 179. carbine says

  brigadier general ishak ismail saf’s first malay general
  http://news.asiaone.com/News/AsiaOne+News/Singapore/Story/A1Story20090626-151072.html

  hohhh ade gak rupenye hi rank bangsa melayu dlm organisasi SAF.

  tapi perlantikkan beliau mencetuskan mcm2 pandangan negatif dari rakyat singapore sendiri

  bleh baca komen2 org singapore sendiri pasal org melayu berpangkat BG dalam SAF kt sni

  http://theonlinecitizen.com/2009/06/singapores-first-malay-general-a-star-of-things-to-come/

  salah 1 komennye

  KnZ0109 30 June 2009

  A deepest congratulation to our First BG Malay. To tink about it…. The first in how many decades….. How pathetic could that be… Somehow I still felt that Malay are purely discriminated in certain post in SAF especially the RSAF and Navy. Like MM Lee stated before tat what if we go war with malaysian…. would our malay back off and join the other side… I felt this kind of answer is bull****. I as a Singaporean…. in term of national emergency such as WAR… Priorty is my family and my country…. I protect them with my life….. I dont need to side with my enemy just because I am a muslim or a malay…. That got nothin to do with it…. I still face the bullet if I go war with Malaysia… U think Malaysian side would care if we are a muslim and malay and dont shoot us because of that…. No matter wat…. i still get shoot…because in war….. one rule onli….. my country and your country….nothing to do with religion…. I just would like to post this question…… What if a chinese soldier(singapore) saw his brother or best fren(Enemy Side: Malaysian) in the battlefield… Will he shoot the enemy????? Obviously.. .there is a conflict of interest and feeling in that kind of situation…. Lastly, I believe…. Every singaporean regardless of race language or religion have their chance to fight along side with their comrades who is either CMIO,…..In watever vocation….. Intelligence….. commando….. airforce or navy…. Tink about our chinese brother feeling…. why they have to fight this war alone not as a country but as a race and religion….

 180. skyfall says

  singapork have mention and concern on this.(roar lion…you wacth yourback.)…..fail fail fail
  Israel’s Iron Dome system fails to stop Palestinian rockets: Israeli report

  More than 130 Palestinian rockets have been fired towards Israel over the past 24 hours, revealing the inefficiency of Israel’s Iron Dome missile system which has intercepted merely 27 of them.

  According to a report by Israeli media, at least 100 rockets have landed in Israel since Wednesday when Tel Aviv escalated its airstrikes on the besieged Gaza Strip.

  The report by Haaretz listed the regions hit by Palestinian rockets, saying that at least 22 rockets fired from Gaza landed in Eshkol area in southern Israel and 10 others hit the neighboring area of Ofakim. Of the rockets targeting these two areas, only two were intercepted.

  Four rockets also landed in Sha’ar Hanegev and five others hit the neighboring area of Sderot. In the southern city of Ashkelon, seven rockets landed and three others were intercepted.

  The Iron Dome has been established with the financial support of the United States. In May, the US House of Representatives appropriated 947 million dollars to the Iron Dome, nicknamed “David’s Sling,” and a long-range Arrow missile program in Israel.

  Palestinian resistance fighters began firing rockets into Israel after the regime launched a new series of airstrikes on the besieged territory.

  Over the past 24 hours, at least 13 Palestinians, including senior Hamas commander Ahmed al-Ja’abari, have been killed in the Israeli airstrikes. Two children and a woman are also among the victims.

  Meanwhile, a senior Israeli official said on Wednesday that Tel Aviv was planning to expand the offensive in Gaza and that the regime was considering a “ground incursion” into the coastal enclave.

  http://www.presstv.ir/detail/2012/11/15/272373/iron-dome-fails-to-stop-gaza-rockets/

 181. Hassan ali 2 says

  ayo yo klu nak askar yg kuat pilih melayu..klu tidak melayu dikulikangkan….apa brg punya polisi….artikel Mat US tu langsung tak memuji indon dlm perang hutan…tentu indon berkecil hati lagi 1 kali….wakakakaka

 182. noob says

  salam, bro sekalian.

  singapore xkan serang secara direct bro. jgn riso, depa nie serang melalui mentaliti or idealogi je bro. buat kita berpecah, berperang sama sndiri. depa nie cuma perlu support kewangan je.

  singapore tahu, if perang dan kalau diorg menang skali pun, negara diaorg xkan aman. sebab akan byk serangan militan. negara dah la kecik. plus melayu indonesia mesti ada yang akan bom singapore jugak atas dasar agama.

  perang secara one to one xkan berlaku sebab sgpore bukannya bodoh nak perang dengan malaysia. diaorg akan guna kepandaian dalam tipu helah dengan memecahbelahkan org kita. tu yg diaorg buat sekarang.

  wujudkan suasana x stabil. bergaduh sama sdiri. support individu atau parti tertentu yang mungkin memerlukan dana untuk berjuang dan secara x langsung masukkan ideologi diaorg dlm mentaliti masyarakat kita.

  akhirnya kita di tawan tanpa berperang apabila bangsa kita tidak lagi percaya pemimpin dikalangan bangsa sendiri. mudah. zaman sekarang org dah tak berapa pakai stratergi peperangan, lebih kepada psikologi stratergi bro.lebih efektif dan kurgkan kehilangan nyawa dan harta benda di side mereka.

  kesimpulannya, pemimpin kita kene menjalankan tugas dengan telus utk mengelakkan rakyat meluat masalah-maslaah tertentu.

  singapore xkan serang malaysia sebab depa tahu org melayu nie ada skill survival yg tgi plus engineer-engineer kita di semua sektor sgt kreatif dan mampu buatkan sesuatu yang mereka x boleh jangka.

  sebab tu melayu nampak cool sebab bila hilang cool, singapore akan takut.dan sebab tu jgak reason knp diaorg xkan serang kita. hoho…

 183. banyak cakap says

  saudara zk : janganlah suka katakan orang lain bodoh,,, yang bodoh itu orang US yang buat artikel macam ni, semua negara punya strategi pertahanan masing2 sesuai dengan kondisi geografis, ekonomi, dan jumah penduduk, semua kemungkinan dalam perang sudah diperhitungkan…. yang perlu di ingat adalah singapore itu anak emasnya US di asia tenggara, jadi kalau malaysia-singapore atau indonesia-singapore berperang pasti US akan dukung singapore… jadi militer malaysia atau indonesia jangan beli senjata buatan amerika sebab mudah kena embargo

 184. fazlisan says

  agak² system iron dron ni dapat dilemahkan dgn kelajuan roket kut? lagi laju roket, lagi susah utk dipintas?

 185. Zerop says

  Manrik juga senario ni yang digambarkan oleh Amerikanski ni…
  Pernah baca senario SingHorHang…Singapore, Johor dan Pahang. Maknanya serangan dari tiga penjuru. Tapi yang menarik, dirang cuma dapat masuk sampai ke Gemas je…lepas tu masing2 dah penat perang gerila, askar Sg pun mana tahan seminggu tak mandi, jadi diorang pack barang pakat balik Sg..itu pun kalau Tambak Johor tak hancur kena hentm dengan Astross.
  Masalahnya Gemas denkat dengan Segamat. Aku kerja Segamat, boleh dengar bunyi mesingan dari Kem Gemas…
  Kesimpulan, perang adalah alternatif terakhir untuk Sg. Memandangkan sekarang SG jadi syurga untuk para Bilionair dari India dan negara lain, tak mungkin Sg. bersedia nak hadapi keruntuhan ekonomi dan sosial mereka.
  Setakat teori, analisa nak dapat gred A…bolehla. Tapi realitinya belum tentu.

 186. gezza says

  adakah astross n 155mm itu senjata yg ideal utk melawan ketumbukan kapal2 singapore di selat melaka.bukankah astross itu adalah roket buta n takde guiding system,boleh tak hit kapal di tgh laut?macam 155mm,hanya artileri biasa,berkesan ke dalam pertempuran maritim?kalau kita tgk perang teluk,iraq ada jugak astross tapi kurang berkesan.sy fikir dlm situasi ni pembunuh yg paling berkesan adalah scorpene and superhornet.

 187. rusdi says

  salam…..

  Jangan mudah terbuai dengan comment orang-orang luar.
  harap ATM buat kajian dengan cerita-cerita begini, agar ATM dapat memantapkan lagi sistem maklumat dan pertahanan negara. Setiap maklumat dan risikan harus diberi penelitian yang tidak terlepas pandang.

 188. msi says

  Pernah sembang ngan xkomando. Pd tahun 1989 (klu xsilap) pernah nk perang ngan singapura. Kononnya malaysia dpt ditawan dlm masa 3 hari. Tp xkomando tu ckp kita leh kalahkan depa 3 minit.

 189. Ibnu says

  Bro Shah,

  If perang Malaysia-Singapura meletus, aku cuma wonder kemanakah kesetiaan sesetengah Malaysian yang berhati Singaporean macam Kua Kia Song & Tony Pua akan dihalakan? Kepada ATM atau SAF? For mostly DAP people, naluri aku rasa diorg nilah yang akan jadi pengkhianat if di hujung peperangan kelak, Malaysia dah mula nak menang.

  Boleh baca juga pandangan terkini Singaporean tentang perang dengan Malaysia di sini :

  http://www.tremeritus.com/2012/11/18/israel-ranked-as-most-militarized-nation-spore-came-in-second/

  Lagi satu, aku mohon sangat2 Bro Shah dapat ulas peperangan yang hampir terjadi pada tahun 1991, bila Indonesia dan Malaysia bergabung dalam Malindo Darsasa dengan codename : ‘Pukul Habis’ untuk menyerang Singapore sehari sebelum Singapore National Day.

  Mostly Singaporean army & intelligent study habis peperangan Yom Kippur antara Israel dengan beberapa negara Arab as preparation if mereka diserang oleh negara2 jiran Melayu mereka..

 190. tuah says

  rasanyer, mungkin sebab tanah dan bekalan mentah… flat2 hdb singapore pun dah semakin mahal. kebanyakkan org singapore bukan lah kaya2 macam kita sangkakan. kebanyakkan org kaya dari negara luar dpt kerakyatan singapore.. so rakyat singapore perlukan rumah yg murah.. so mana nak cari tanah… hahahahaha
  aku bantai jer… huhuhu

 191. zk says

  mungkin ada tolong..tapi secara senyap2 kut….maklumlah nak g perang tempat org secara terang2, tempat sendiri pon masih ‘berlubang’…paham2 lah….

 192. tuah says

  satu lagi yg aku nak tanya admin bukan ker ada general malaysia yg jadi pernah jadi trainer untuk US special forces. tak silap aku nick name dia AMIR GUNTO

 193. zk says

  thailand tu negara tak stabil…terlampau byk krisis dalaman…byk kali guling kerajaan…sama ada tentera sendiri mahu pon rakyat…rasenye dlm 50 tahun ni ada 20x guling kerajaan dgn demonstrasi jalanan/rampasan kuasa…

  dulu penah kuar plan nak buat terusan di segenting kra…so kapal2 leh lalu terus ke timur & barat tanpa lalu selat melaka…..yang dpt manfaat thailand n utara malaysia….mungkin aceh pon boleh dpt tempias manfaat….pulau jawa takde dpt ape2….hehe

  China sanggup bagi loan…tapi singapork dapat tau…so saje timbulkan huru-hara…buat rampasan kuasa….tak silap rasenye time thaksin jd pm…..singapork memang mati terkangkang kalau terusan tu berjaya…takde kapal nak guna pelabuhan dia..jadi pulau mati….kalau le betul2 terjadi time tu LKY mesti sanggup jilat kaki pm malaysia utk masuk malaysia balik…hehe…

  myanmar negara yg di perintah tentera….same cam north korea…so lebih mengutamakan ketenteraan dlm semua hal…rakyat myanmar pon 50juta+ org…mostly budha…minoriti muslim…

 194. aduka says

  citer pasal Johor akan musnah rasenye xlogik..sebabnya kedudukan pasukan khas da bertapak di Johor..tambahan pulak, Johor memiliki tentera JMF yg taat setia pada Sultan dan negeri..rata2 tau sejauh mana kekuatan anggota JMF walaupun bilangan mereka tak seramai anggota regular..tetapi mereka selalu buat latihan bersama anggota2 komando..rasenya fasa serangan Singapore dari segi darat mungkin akan terhenti di Johor..melainkan tentera jiran menggerakkan kapal2 perang mereka & berlabuh di bahagian2 yg terbuka di bahagian selatan..tapi aku sebagai anggota regular xkan sekali-kali menyerah sebelum menentang..cuma risaukan propaganda dalaman yg akan porak perandakan rakyat Malaysia yg mudah dijual dgn janji..

 195. meedoot says

  iron dome israel memang hanya memintas roket palestine yang sudah mengarah atau mengancam kota. namun untuk roket yang jatuh di tanah kosong tidak akan dipintas karena mubazir, biarpun masih ada satu dan dua roket palestine yang masuk ke kota israel.. iron dome berfungsi 80-90% sila search kat google

  salam

 196. tuah says

  tapi advantage singapore diorg ada askar paksaan… hahahaha… rakyat kena paksa jadi askar 2tahun… ramai rakyat diorg yg tahu pakai senjata berbanding dari malaysia.. dah tentu amerika akan tlg diorg utk serang, mereka kan negara yg lalang

 197. Anarkis says

  Betul ke PASKAL dilatih SEAL? Setahu aku GGK dilatih SAS (Special Air Servicemen) dan PASKAL oleh SBS (Special Boat Servicemen) British. Kedua-dua special forces ni lebih tua dari mana-mana special forces di US. Dan SAS serta SBS sebenarnya special forces terbaik di dunia. Bukan SEAL, DELTA force, Green Beret atau mana-mana team dari US. Mungkin penulis keliru kot? SEAL hanya exercise dengan PASKAL.

 198. Sumanto says

  tapi bro shah dalam hang tulis bab2 ni baik hang check meja,PC,ofis,rumah ntah SID dah pasang semua alatpandangdengar tu sebab walaupun hang penulis berita je dia orang SID nak tahu jugak mana Piring Terbang tu terletak kat Piramid mana ke siapa hang jumpa komando pencen ke SB pencen ke anak2 orang pencen ke ehh dah melalut pulak wa ni…

 199. Sam.Fisher says

  Pendapat aku tenang artikel di atas tu

  ~~~ SEBENARNYA ~~~

  tak lebih dari perang saraf Shah saja
  artikel tu tak ada nilai militer yang kuat pun
  cuma Shah mahu tunjukkan gambar risikan satelit Struland

  jadi takkan Shah mahu upload gambar sahaja
  nampak sangat tak logik jadi Shah terpaksa
  mereka sedikit cerita dan kaitakn dengan artikel lama

 200. Commodore says

  Komen lanjutan saya mengenai item 13,
  Analisis anda seolah2 tiada satu pun aset ATM yg tinggal, 155mm/Astros semuanya seolah2 dimusnahkan. Pandangan saya ini mustahil. Kita andaikan pertempuran berlaku dinegeri Johor sahaja. Geografi Johor sudah cukup untuk conceal aset strategik ATM dan apa2pun Spore kena tawan Johor dahulu untuk proceed ke utara.
  Kapal selam Spore akan menghancurkan pelabuhan M’sia, Scorpene M’sia buat apa pulak? Takkan tiada aset laut S’pore yg dimusnahkan.
  Aset2 udara & laut M’sia dimusnahkan, bagaimana pula aset2 yg sama dari S’pore?
  Mungkin aset udara S’pore boleh memusnahkan aset statik M’sia tapi bagi saya agak sukar nak musnahkan aset ATM yg mobile (155mm/Astros).
  Kapal pemusnah permukaan S’pore akan melakukan rondaan di perairan S’pore, Bro for yr info seluruh pulau Spore is within striking range of 155mm/Astros walaupun jika aset udara & laut M’sia dimusnahkan. Inilah perkara yg saya tekankan kerana inilah pukulan maut dari M’sia beberapa hari pertama perang bermula. Kita hanya boleh mengagak aset statik Spore yg mana akan dimusnahkan. Jadi bagaimana aset laut & udara Spore nak digerakkan untuk patrol pulau itu jika basenya semuanya telah dimusnahkan, apakah dari negara ketiga? kalau benar pun bagaimana rangenya serta supply & support untuk unit expatriate ini? tidakkah pasukan M’sia juga menunggu kedatangan mereka?
  Saya jangkakan tidak semua aset laut & udara Spore boleh dimusnahkan tapi yg saya pasti aset statik, air base, naval base dan segala infra with military application dapat dimusnahkan. Ini belum lagi aset sivil seperti power station, oil refinery & petroleum storage, supporting industries dan bekalan air. kalau ini dimusnahkan apakah impactnya terhadap pertahanan Spore, sivil atau military?
  Bagaimana F15/F16/AWAC nak operate kalau runwaynya semua dimusnahkan walaupun pesawat ini disimpan dibawah tanah.
  Kegagalan sistem Iron Dome Israel menangkis roket Hamas yg basic itu pun sudah mencerminkan keupayaan sistem yg sama milik Spore untuk menangkis roket Astros yg memang lebih advance dari milik Hamas. Ditambah lagi berita F16 Israel ditembak jatuh oleh manpad Hamas, apakah M’sia tidak memileki aset2 sebegini untuk mengekang serangan udara mereka?

  Sekadar counter argument dari saya aja!
  PEACE!

 201. blackjack02 says

  Satu lagi bro Commodore, pasukan Komando bukanlah pasukan yang bisa melakukan hal-hal di luar nalar (walaupun komando Indonesia biasanya dibekali dengan ilmu ‘kesaktian’). Tetapi pasukan Komando hakikatnya adalah tentera yang terlatih dengan baik, yang mempunyai ketabahan, kecerdasan, mentaliti, dan daya tahan yang luar biasa. Karena itu, pasukan komando sebenarnya adalah manusia biasa yang bisa jadi terbunuh oleh hal-hal kecil di saat mereka lengah.

 202. anon says

  Indonesia akan mendarat di NS, Selangor dan Perak serta memasuki Sarawak. Filipina akan mendarat di Sabah. Thailand akan memasuki sehingga Parit Buntar dan Temerloh

 203. Fared @WiraWatan says

  Jujur saja, sbg seorg yg pernah terlibat di dlm Ex-Semangat Bersatu, sy mengetahui di mana kelemahan dan kelebihan mereka. Byk peristiwa yg berlaku semasa latihan bersama selama 2 minggu tersebut. Yg mana peristiwa2 itu mendedahkan kelemahan dan kelebihan kedua belah pihak. Mungkin akan ada yg terasa hati andai kebenaran di dedahkan tp walau mcm mana pun, akan sy cuba sampaikan di blog TT Shahpaskal ini sejujurnya dn dgn izin TT sendiri. Kalau TT tk bg maka sy terpaksa OFF record lah… Continue

 204. anon says

  1. Pertempuran darat bukan di JB sahaja
  2. Sangat mudah untuk menjejaki Astros dan 155mm apabila kekuatan udara Malaysia sudah dineutralisasikan

 205. naza says

  itu penumbok besi arrr latok… sulah lama punyer celita. lagi pun kalo ikut itu plan.. lepa punyer keleta besi misti sangkut dalam bendang punyer…

 206. blackjack02 says

  Bro, jika berlaku peperangan seperti yang diceritakan senario di atas, walaupun jarak antara pulau Singapore dan Malaysia hanya 1 km, menurut saya Singapore pastilah akan melakukan berbagai macam cara untuk mencegah intrusi dari daratan Malaysia. Ada banyak cara yang bisa dilakukan, bisa membuat sekatan dengan kapal-kapal patroli dan SUV, membuat rintangan-rintangan laut, menyebar ranjau, trap, dan rintangan di daratan Singapore, sampai membuat barricade pertahanan di sepanjang daratan Singapore. Kecuali bahwa komando Malaysia menggunakan ilmu sihir, saya pikir sangat sulit untuk menembus pertahanan tersebut.

  Saya mengetahui bahwa ada bahagian dari Singapore yang berupa hutan bakau. Di WW2, hutan bakau ini pernah digunakan oleh Jepun untuk menyusup masuk ke Singapore di saat bagian daratan Singapore yang lain dijaga dengan ketat. Pihak Allies menganggap bahawa pasukan Jepun tidak akan bisa melakukan pendaratan melalui hutan bakau tersebut, dan mereka keliru.

  Saya berpikir bahwa hal ini pastilah menjadi pelajaran yang sangat berharga buat pihak Singapore, mereka pastinya tidak menginginkan hal ini terulang kembali di masa depan memberikan perhatian terhadap kawasan hutan bakau ini. Para ahli strategi militer Singapore pastilah mempersiapkan hutan bakau ini sebagai ‘neraka’ buat usaha penyusupan yang berusaha dilakukan oleh pihak luar, bro.

 207. Fared @WiraWatan says

  Tkasih kpd Mat Indoor krn ingin mengetahui apa senario yg pernah saya alami sebagai salah seorang yg pernah terlibat dan akan terlibat di masa2 akan dtg, insyallah.

  Sebenarnya sy msh berasa serba salah sebab terpaksa menceritakan sesuatu yg agak bersifat sensitif namun sekadar utk perbandingan, unit2 terpaksa dirahsiakn atas sebab menjaga sensivity pihak2 yg berkenaan.

  Senario 1:

  Kejadian : Padang Kawad Kem ****

  Pembukaan Ex-Semangat Bersatu Siri **/** – Ucapan dari **** Singapura dan **** Malaysia.( unit yg terlibat tidak dapat didedahkan )

  Yang ingin saya ceritakan di sini berkenaan dgn ketahanan mental dan fizikal anggota tentera kita dan singapura semasa berdiri di padang kawad semasa mendengar ucapan dan amanat dari pemerintah masing2. Saya berada di barisan hadapan berhadapan pentas ucapan, semasa sedang mendengar amanat2 yg disampaikan, terdengar benda jatuh di atas padang kawad. Rupa-rupanya, anggota SIA tersembam jatuh pengsan. Bukan sekali tetapi 2 kali pada pagi tu, yg mana kiraan masa dari mula masuk padang kawad ke kejadian tersebut hanyalah dalm 1 jam lebih sikit. Maknanya , masa berdiri taklah berapa lama sngt tp anggota mereka dah jatuh pengsan. ( anggota kita pengsan pun ada tp itu senario kt Indonesia )

  Senario 2.

  to be continue…

 208. blackjack02 says

  Unit elite dari Kopassus adalah Sat 81 Gultor, yang anggotanya diambil dari personel terbaik Kopassus (Kopassus sudahpun adalah pasukan elite). Sedangkan yang anda maksud mungkin adalah DENJAKA = Detasemen Jala Mangkara. Jala Mangkara artinya hantu laut. Anggota Denjaka ini diambil dari personnel terbaik KOPASKA dan TAIFIB (Intai Amfibi). Sedangkan Kopaska dan Taifib juga adalah pasukan elite yang direkrut dari Kor Pelaut untuk Kopaska, dan Kor Marinir untuk Taifib.

  Mungkin yang bro maksud adalah pengeboman gedung mac donald Singapore yang dilakukan oleh 2 anggota marinir Indonesia (waktu itu marinir mempunyai nama KKO = Korps Komando). Pengeboman terhadap tempat-tempat publik bertujuan untuk menciptakan kekacauan dan kepanikan masyarakat, bro. Untuk info lengkapnya, bisa bro baca di sini:

  http://toparmour.blogspot.com/2011/03/usman-dan-harun-pahlawan-dwikora-yang.html

  http://id.wikipedia.org/wiki/Pengeboman_MacDonald_House

 209. Malayu Sarawak says

  Assalamualaikum,
  Hamba pernah melihat scra langsung Singaporean Boy Scout membuat latihan perang.

  Dari situ, hamba tahu siapakah antara mereka paling lemah. Lebih kurang 300 – 500 org budak cina dan Lebih 10 org Budak Melayu mengambil bhgn.

  Sebelum join Scout nie, diorg akan direkrut melalui ujian ketahanan fizikal. yang pastinya 9 budak melayu trus dpt masuk. Seorg lagi perlu ditapis namun akhirnya beliau pun masuk.

  Antara diorg semua, budak melayu langsung menjadi ketua pasukan dek kerana setiap ujian dpt diorg lalui. Berbekalkan isteri diorg ‘SAR-21’, kita dpt tahu kebayakkan scout berbangsa cina tdk mahir dlm menembak.

  manakala Tentera Cina Singapura memuji kebolehan para bumiputra mereka(malay) mempunyai gerila warfare yg semulajadi. Namun harus dijaga agar mereka semakin mahir, Katanya. Segelintir daripada askar singapura, terdapat sebahagian tentera melayu berpangkat sarjan dapat dilihat kehadiran mereka ketika ujian terakhir mereka iaitu MISI GERILLA WARFARE.

  Salah seorg budak melayu mendapat gelaran ‘BEST COMMANDER’ ketika penyampaian hadiah oleh Pasukan Elit Singapura.

  Keseluruhannya, tentera singapura giat mencari org awam yg mmg ada sifat perang semulajadi. Macam kes baru2 nie, Dunia singapura dikejutkan dgn Jawatan Tinggi ketenteraan Singapura di galas oleh Org Melayu Sendiri. Bagi Singapura ini, berita ini agak mengejut. Tapi bagi aku ini baru permulaan. Samaada, Tentera Malayu Ini menyebelahi kita atau tidak Wallahualam.

  Kita ada lagu Inilah barisan kita.
  Diorg Lagu Ay ya ay, ay ay yo ahh ay ay yooo. Aku tak fhm mksudnya sangat sbb dlm bhsa inggeris.

  Aku tak tahu kenapa aku terlalu taksub dgn tentera, dari kecik sampai besar. Jika Melayu Johor DI Serang WAFFEN SS akan dtg membantu

  WAFFEN SS ( SABAH SARAWAK)

 210. Anak Sabah says

  Starwars, sebut ttg BOM pulau ni, teringat pulak cerita kawan yang kerja d Labuan…

  D bawah pulau Labuan, penuh dengan paip2 gas dan minyak mentah… Tapi yang paling bahaya, gas asli sebab PURE METANE (metana asli)… biasanya paip ni akan d sambung ke Menumbok sebelum d salur ke pusat gas Petronas d Kimanis…

  Labuan nampak je santai (member aku kata), tapi dia kata, PASKAL yang jaga beb terutama kawasan2 sensitif (macam bangunan gas, tangki gas, server room)… sebab pernah dia tgh selia kerja2 mengecat bangunan ke wiring, tiba2 dtg 2 heli bawa Komando PASKAL, sekejap j turun dan tangkap suspek (tak tahu siapa)… dan lepas tu, hilang… hehehe… menarik2…

 211. Lols Mat Arih says

  sebenarnya org us ni x kaji Malaysia dan Singapore dengan lebih mendalam, memang betul thread ni sebagai bacaan ringan. menarik jugak ulasan beliau. tetapi seperti dia memandang rendah keupayaan navy dan tudm malaysia. dia mungkin x taw keupayaan airforce kita, walaupun jet2 kita x sebanyak negara lain, tapi keupayaan kita negara lain x boleh analisis lagi. ilmu saya pun x seberapa mana, sebab saya hanya la student universiti bidang perkapalan saja. jika dikira balik, astross pun sudah dikira dasyat untuk singapore, itu pun jika tidak dipintas. strategi ketenteraan pasukan ATM pun x boleh dinafikan.

 212. maha says

  lebih baik cerita gaza telah iron dome gagal tembak fajr-5 ,rocket qassam dan motar 120mm ya aku tahu system iron dome ada 20 tube missile satu misi untuk tembak rocket masih gagal sekat rocket. baru2 dengar cerita 200 rocket hanya berjaya pintas 89 berjaya pintas system gagal lindung isreal sebab singapura tak nak beli iron dome itu

 213. tok paloh says

  aku dah agak dh intel punya laporan ni…hmmm takada apa nak di bimbangkan biasa jee..cuma simulator atau agak agak je bukan tepat pun/kita punya analisis pun tau apa akibat dia.tak payah nak tunggu cia punya intel cerita. dan pihak singapura pun tahu akibatnya kalu berperang dengan malaysia….tapi yang aku punya ilmu firasat aku telek telek yang dapat tahu singapork ni akan masuk balik dalam malaysia macam mana dulu tu(macam hong kong tu dapat balik kat china) dan sistem pentabiran pun lebih kurang macam mana china tabir hong kong tu……yahudi israel ni hmmm memeng betul dia orang tak dak sangat pengalaman battlefiled ni cuma kat sekitar negara dia dng negara arab je.tak ada sangat expriance worldwide warfare.sebab perangai yahudi zionis ni depa ni gemar guna orang lain jadi pecacai depa untuk mencapai matlamat depa ni. i mean suka buat collateral damage atau casualties chaos apa yang sama dengan nya.tengok lh sekarang ni dia guna kan kaum nasara(american dan nato) untuk menakluk dunia ni tanpa depa ni bersusah payah(walaupun amerika sedar pekara ni) tapi nak buat macam mana demi kepentingan bersama untuk mengalah kan islam…….singapore tu pekara kecik je tu..yang besar nya ialah sifat sifat yahudi yang ada dalam negara kita yang tercinta ni tu yang patut di bimbang kan…sebab memang sifat yahudi dan nasara tu ada dalam diri kita tu yang susah nak buang…pasal tuallah s.wt. di hantar beribu nabi dan berpuluh rasul untuk bagi tau sifat2 supaya kita kenal supaya tak menjadi angkuh dn bongkak di bumi allah ni macam mana terjadi kaum2 yahudi nasara ni bagi aku bukan lah nak jadi ustaz atau penceramah pasal blogger2 dalam ni pun semua hebat dan pandai bab agama ni…pada aku yahudi adalah (sifat) yang di negara isreal tu adalah kenyataan yang tengah dok bantai palastine tu..yang yahudi tersembunyi tu ada di dalam diri kita yang perlu kita buang…..anyway i love my negara…bravo eco out.

 214. hantu rimba says

  Just pendapat jerr,Kalu Malaysia perang pun ngan singapore,Malaysia bukan senang nak tapau coz setiap dari rakyat singapore dari yg muda belia sampai nak mampos pun depa tau berperang Dan tau nak operate senjata.ntah2 hj. Shah pun pernah terlibat dgn national service.

 215. Kirigaya Kazuto says

  Sebut pasal israel ad cerita sebut pesawat f16 israel ditembak jatuh di Palestine. Tp x ad major news lagi and ad cerita idf pon deny perkara ni. Mampukah hamas tembak jatuh f16?

  Inb4 lepas libya jatuh ad dengar byk libya own weapon dan weapon supplied by US hilang, mungkinkah…..?

 216. says

  Offtopic skit.En Shah,boleh tak ulaskan pendirian Malaysia terhadap serangan Israel di Semenanjung Gaza sekarang ni.Aku panas telinga betul bila orang cakap Malaysia senyap je tak mau tolong sesama Islam.

 217. OrangKL says

  Saya pun musykil juga..saya pasti dalam ramai2 pekerja asing dimalaysia ni…pasti ada ‘secret agent’ atau tali barut pihak tertentu..

 218. Chop says

  Ulasan yang terlampau simplisiti, eh…simplistik. Terlalu banyak perimeter yang harus dikupas dari segi moral, hubungan luar, alam sekitar, politik, kekuatan aset dll. Peperangan adalah pilihan terakhir sebab we’ve got soo much to loose on both sides.

 219. says

  wah analisis cam ni pun ader… tapi kalau tentera malaysia dan singapura baca kat sini, mungkin mereka akan terus ubah strateginya kerana dah tahu strateginya camana huhu

 220. Commodore says

  Bro Blackjack,
  Menghantar komando dgn apa? Perlukah menghantar komando ni dgn pesawat udara atau laut? Saya kira saudara belum pernah berdiri diJohor Bharu menghadap pulau Singapore atau saudara mungkin tidak mengetahuinya (tak apa) . Jaraknya lebih kurang satu kilometer aja bro. Kalau kamu menjerit aja bisa didengar diseberang. Setengah pulau S’pore hanya dipisahkan oleh Selat Tebrau yg lebarnya lebih kurang satu km aja bro.
  Memang mereka akan menjaga sepanjang pantai mereka tapi kalau dah digelar komando, tugasnya untuk menyusup masuk kawasan musuh. Itulah yg akan mereka lakukan.
  Satu lagi untuk pengetahuan saudara, sepanjang kawasan ini diliputi hutan paya bakau yg mungkin memudahkan lagi penyusupan masuk oleh pasukan elit.
  Yg lain tu saya terima pandangan anda yg memang berbeza, itulah namanya perbincangan.
  Salam

 221. Amirul Ashraf says

  Pd pendapat sy, mungkin outcome of this scenario ni boleh digunapakai, cuma dalam realiti dan berdasarkan kemampuan sebenar ATM, mungkin Tn Hj Shah boleh olah untuk menjadi lebih menarik. Sy lebih berminat untuk melihat senario di Kepulauan Spratly sebenarnya, bagaimana ATM berhadapan dengan PLAN / PLAF disitu. Terima kasih. =)

 222. muaz says

  akhbar hari ini 2 peristiwa menyayat hati.

  1.Palestine terus dihujani peluru dan kematian bertambahm.
  2.Di Kelantan dibuat di stadium lagi diketuai oleh seorang ulamak berdoa ramai-ramai bukan untuk palesine tetapi menghancurkan kepimpinan Islam di Malaysia.
  Singapura tak payah jadi broker cukup la.
  Malah setakat nak hancurkan ketaatan pada kepimpinan laman shahpaskal ini
  pun boleh gunakan.

  Semua peperangan konsep ketaatan yang paling utama.

 223. muaz says

  Blackjack sepatutnya sebagai forumer baca tajuk betul2.
  Kalau nak bagi pandangan situasi perang kira ok la.

  Peperangan dengan singapura tidak mengambil masa yang sama semua bergantung pada doktrin peperangan.Yang paling lama bila berhadapan dengan kuasa besar dunia.

 224. Johorean says

  Mobility rakyat malaysia memasuki singapura di anggarkan lebih kurang 30 000 orang sehari melalui tambak johor dan tuas. Macam-macam dorang boleh buat. Singapore kena pikir 1000kali kalau nak main perang dengan malaysia. Bersepah org johor kerja kat sana drpd cleaner sampailah ke system analyst. Ramai gak org johor jadik polis bantuan bantuan di singapore.

 225. rakyat says

  bro shah, saya berpendapat bahawa kemungkinan berlakunya perang antara Malaysia dan singapura adalah sangat tipis kerana kebiasaan pendekatan diplomasi akan menjadi pilihan oleh kedua2 negara.

 226. anak muda93 says

  Assalamualaikum Bro Shah…..
  Apa akn jadi dgn FPDA mereka akn masuk belah siapa nanti belah kita atau singapura..

  The Tigers, Singapore Has To Contend With dulu bukan ka yg tu isinya lain iaitu tulisan analisis oleh Mendiang M Pillay……

 227. Pendekar Melayu says

  I dont think that war will happen. If it does … most of us will wait wearing kain pelekat and … tut tut tut ..

 228. adam says

  pakcik ace jangan risau.. JOHOR kn satu-satunya negeri di dalam Malaysia yg mempunyai TENTERA sendiri (Askar Timbalan Setia Negeri Johor). Mungkin sebb itu la saya rasakan singapore tidak akan dpt melepasi Johor semudah yg dirancang. pakcik ace duduk rumah standby parang je

 229. Ibu separuh masak says

  Salam.
  Bukan ke kita ada teknologi piramid tn. hj.
  Guna sajalah balairong berpusing a.k.a vimana tu
  sudah-sudah la kaji, its time for action.

 230. Fared @ WiraWatan says

  Salam TT ( Hj Shah ),

  Agak menarik juga topik ini. Maafkan kalau nanti apa yg bakal sy luahkan di sini menganggu emosi mana2 pihak yg terlibat.

  Siapa di antara pembaca blog ni pernah membuat latihan bersama dgn TDS ( Singapore Infantry Army ) ? Kalau ada sila bgtau untuk kita buat perbandingan. Kalau tiada, maka sy akan ceritakan kisah saya sebagai salah seorang dari yg pernah terlibat di dalam Semangat Bersatu ( Latihan Bersama Tentera Darat Malaysia/Singapura )… continue…? tunggu sapa2 yg ada pengalaman…

 231. sniperz says

  Assalammualaikum..

  1) artikel menarik & cepat dr menunggu satu2 artikel nk keluar…
  2) komen org u.s ni sy berpendapat mcm bacaan santai2 sj..byk faktor x diambil kira…blm lg faktor politik, espionage dr segi politik & ekonomi,sabotaj,peranan spy2 spore yg bsepah2 dll..di u.s mereka jg byk ethusiast dlm hal2 militer…cuma mgkn dah xde benda besar lg mcm soviet lwn western…so asean is the possibilities & gain attention lately…after all kita masih lg negara yg berkiblatkn neutral,latar belakang islamik (pandangan mereka,jgn masuk politik tempatan)…so jd tumpuan lately..
  3) perang sekarang bkn mcm dulu..dulu head on asal x puas hati…sekarang sabotaj,spy,kuasa politik,ekonomi, dll akan dilakukan sblm actual war..lg pon..kalo blh memiliki negara ini melalui sabotaj politik…knp ssh2 nk berperang??
  3) jika malaysia berjaya ditakluki secara politik 1 hr nanti…& bergabung dgn spore…kuasa mutlak adelah pd mereka yg jd majoriti sesuatu kaum di dlm demografi negara ini…1 ketika dahulu pernah LKY menyatakn tentang bergabung dgn malaysia…tp Tun M yg menolak…mengapa? Bukankah rakyat kita paling byk berbanding titik itu??tp sebenarnya dlm pecahan kaum melayu itu x ramai & bkn majoriti.atau kita rasa kita lah majoriti di negara ini sekarang..tp hakikatnya tidak..sudah tentu akan kalah mudah dlm pilihanraya jika bgabung..sudah tentu Tun M bg alasan lain yg sy x ingat semasa itu utk x jd bgabung.
  4) suka atau x…pertahanan secara menyeluruh perlu dilihat jg dlm demografi politik.
  5) sekarangpon sudah ada org2 spore bertindak sbg penasihat sampingan ahli politik tertentu…
  6) sy x fikir spore sebodoh itu utk perang head on dgn malaysia mahupon indonesia mahupon brunei…
  7) menghancurkn malaysia menghancurkn spore itu sendiri…mereka lg suke malaysia as is dr burn to ground…bunuh membunuh & peluang 50-50 atau 70-30 nk menangperang..
  8) melalui percaturan politik ras lebih mudah..melayu lwn melayu lebih mudah.pecah belahkn masyarakat mgkn telah berlaku..tp perlu digandakn lg agar benar2 saling membenci..
  9) uniknya…org melayu tidak ada suku kaum,atau puak yg sgt keterlaluan utk dipisahkn dan diwujudkn jurang antara mereka…jugak tiada yg beragama lain rasminya & majoritinya…masyarakat melayumasih bpegangdgn kalimah Laillahailallah…itu shj yg masih menyatukan mereka…selain itu utk pecahkan hanya melalui politik kepartian melampau utk diwujudkan perbezaan & puak itu…
  10) penguasaan ekonomi itu penting dlm sejarah peperangan moden…Amerika sendiripon tidaklah terlalu bodoh utk menyerang Iraq mahupon Afghnistan secara tetiba.sudah tentu semua maklum bagaimana sekatan ekonomi dikenakn utk melemahkn dahulu org iraq.
  11) tp sudah tentu sukar utk kenekan sekatan ekonomi kpd mesia sdang mesia ade hub. Dipomatik yg baik dgn amerika.jika nak jgk tiada alasan…malahan mesia masih ade hub. Baik dgn negara2 arab,eropah apatah lg china mgkn blh jd sekutu mesia jika terdesak sgt.
  12) sy pernah ke korea selatan br2 ni..negara maju..orgnya pon baik2 & cantik belaka…mereka sgt pentingkn penampilan yg segak,kemas,cantik,profesional,fesyen walaupon cuma jaga tmpt letak kereta.
  13) generasi baru & moden ini tidak gemarkn kekerasan yg menyusahkn mereka,gaya hidup ssh apatah lg berperang.tidak hairanlah terpaksa buat conscript di sana.mereka jd kerahan masih muda2.yg hensem & jinjang ditempatkn di kawasan pelancongan mcm di Pamunjong yg sgt femes itu.pendek kata org negara maju ni pon mls nk perang tetibe krn akal yg masih waras…kecuali amerikalah..itupon perang d negara beribu2 km
  14) sy tgk perang mcm jauhhh lg nk berlaku…tp jika ya, spore on bkn bodoh nk pi seberang tambak semata2 sedang mereka sudah ada kapal LC utk mendaratkn tank mereka…mesia pon negara maritim yg berbentuk keladi dikelilingi laut.
  15) tp penaklukn mgkn berlaku x jauh lg..its just a matter of time.

 232. maha says

  maaf jika bertanya ini kopasus ketika nama unit itu panggil hantu laut gagal misi di singapura ketika perang ganyang kenapa dan kenapa taget gedung2 dan pasar disingapura dan kenapa tak taget misinya ke tempat kawasan military dan kawasan pelabuhan tentara. di kuala lumpur bukan sasaran strategis jika ada pun hanya pejabat atau kantor tentara, tempat helicopter orang awam gunakan bukan kawasan peralatan military kamu mahu tahu hanya kerja orang gila taget gedung2 dan pasar . satu lagi kamu penah firma tentara upahan bro mereka sanggup lakukan apa saja untuk dapat wang dari peperangan dan bunuh orang dan melatih rakyat singapura untuk berperang semua dibayar oleh amerika jika skenario belaku, jika amerika tak mahu campurtangan perkara ini telah belaku bro amerika akan gunakan firma tentara upan bukan seperti orang biasa tapi bekas tentara unit komando us seal dan bekas unit spetsnaz russia pernah berlaku negara libya, serbia, afghanitan

 233. Sumanto says

  bro shah lu bisa enggak bikin sambal godok ama lontong gelang serai ..tentera malaysia ada nggak tempe dalam menu rationnya

 234. zk says

  bodoh nye indo ni…..tak tau baca ke??…kan dah bagi tau artikel kali ini ditulis orang US…dah ada sumber lagi… ko nak panas tak keruan ni kenapa?…

 235. zk says

  rase nye sekarang ni singapork byk tolong myanmar dari segi ekonomi dan tentera…..myanmar pon tgh byk gile shopping brg tentera skrg ni…

  tak mustahil kalau myanmar akan serang malaysia juga kalau singapork serang malaysia…sebagai balas jasa singapork

 236. shahpaskal says

  Ya benar, Blackjack saya sendiri tidak bersetuju dengan penulis asal tetapi ianya sebagai bacaan ringan sahaja. kerana ia ditulis oleh seorang warga AS.

 237. shahpaskal says

  Setahu saya, secara senyap, ada orang awam yang dilatih dan membentuk sel-sel pejuang jika terjadi sesuatu nanti. Saya bagaimanapun tidak tahu untuk menjelaskan hal ini tetapi konsep yang serupa boleh dilihat pada kumpulan Fedayeen di Iraq

 238. ace says

  salam
  .> shahpaskal

  pakcik tak pandai nak ulas. cuma apalah kiranya dibawah dasar pertahanan negara diwujudkan klausa kecemasan untuk tentera darat mendapatkan kerjasama rakyat jelata (selatan negara; vs singapore) sekiranya keadaan memerlukan.

  2. sebagai contoh rakyat johor, lelaki, lingkungan umur 25 – 40 tahun (barisan hadapan menghadapi singapura), digalakkan / diwajibkan menghadiri seminar berkala; cara untuk mengendalikan manpads, rpg, dan atgm.

  3. bukan apa kan golongan umur tersebut tak sempat nak rasa plkn, kalau kehadiran cemerlang, credit hours seminar mencapai tahap, berikan mereka kursus pembantu operator ‘loading’ misil ke dalam keris briged roket punya kenderaan. kalau mereka askar betul ditakdirkan gugur sia2x keris tu tak boleh nak ‘reallocate position’ dia. budak2 spek mata lelaki singapore pun merasa ‘conscript’ takkan la kita cuma ‘kursus’ depa nak bantah kan.

 239. blackjack02 says

  Mohon maaf bro Shahpaskal, walaupun di artikel ini ada pasal 39, “Tamat senario, suka atau tidak, itulah senario yang akan berlaku”, saya melihat ada banyak kejanggalan dan asumsi-asumsi yang keliru. Dan anehnya lagi, hampir semua comment membenarkan pendapat orang Amerika yang membuat skenario tersebut.

  7. Jika askar Marin AS, komando Navy Seals dan Green Beret berhadapan dengan pasukan tentera Israel (IDF), IDF akan tewas.
  8. Ini disebabkan komando Israel tidak pernah berhadapan dengan ancaman nyata, kecuali dari kalangan mereka yang radikal termasuk sel-sel militan.

  Are u serious, bro? mohon maaf sebelumnya, saya adalah seorang muslim, dan saya sangat membenci Israel. Namun harus diakui, prestasi yang dicapai oleh tentera mereka, terutama komando mereka, haruslah diacungi jempol. Banyak misi-misi yang impossible dan belum pernah dilakukan oleh komando manapun di dunia, berhasil mereka jalankan dengan sukses. Pernah mendengar perang Yom Kippur, bro? dimana Israel diserang oleh beberapa negara di saat mereka sedang lengah merayakan hari raya mereka. Pernah juga membaca mengenai pembebasan sandera Israel di Entebbe, Uganda bro? dimana komando Israel terbang melewati wilayah beberapa negara musuh dan melakukan operasi pembebasan sandera di bandara negara musuh pula? Itu hanyalah sebagian kecil operasi sulit yang telah mereka lakukan.

  Sedangkan apa prestasi yang sudah dilakukan oleh komando Amerika? mereka banyak berbuat kegagalan di operasi-operasi mereka. Tak mengherankan jika jendral LB Moerdhani (tokoh komando TNI yang disegani, akhirnya menjadi panglima TNI) pernah membuat tersinggung pejabat militer Amerika yang menawarkan kerjasama pelatihan pasukan komando dengan pihak Indonesia, karena jendral LB Moerdhani menolak tawaran tersebut dengan mengatakan: “You failed in Mayaguez! You failed in Teheran! What can you teach us? Failure?”

  13.Dalam itu, pasukan komando Malaysia dihantar masuk secara senyap ke Singapura untuk membuat kacau.

  Menghantar pasukan komando dengan apa bro? bukannya asset-asset udara dan laut kalian sudah dihancurkan? Kapal-kapal selam Singapore sudahpun pasti akan melakukan serangan penghancuran terhadap pelabuhan-pelabuhan Malaysia dan asset yang bersandar di dalamnya. Kapal-kapal perang permukaan merekapun pastinya akan membuat sekatan untuk mencegah intrusi dari pihak luar. Dan karena Singapore adalah sebuah titik, maka tidaklah sukar membuat sekatan yang sangat rapat dengan asset-asset yang mereka miliki. Sementara itu, Singapore pastinya akan mengumumkan keadaan siaga dan memobilisasi semua tentera dan reserve. UAV, helikopter, AWACS, kereta kebal, kamera-kamera pengintai mereka pun akan berpatroli 24 jam, sehingga setiap orang asing yang mencoba melebur dengan rakyat Singapore akan diketahui dengan mudah.

  Sementara itu, reinforcement mulai dilakukan. Tentera-tentera mereka yang ada di negara-negara lain dipanggil dan dihantar masuk ke Singapore melalui udara. F-15 SG dan Apache Longbow mulai menyerang fasilitas-fasilitas radar, SAM, dan artillery Malaysia, serta membersihkan langit dari sisa-sisa kekuatan RMAF yang ada. Dengan leluasa, F-16 block 52 pun melakukan bombing terhadap sasaran-sasaran strategis di Kuala Lumpur. Demikian juga dengan asset mereka seperti HIMARS yang transportable melalui C-130 Hercules, mulai melakukan tembakan balasan terhadap sasaran-sasaran di semenanjung.

  Sorry bro kalo saya tidak setuju dengan pendapat anda. Tapi menurut saya, skenario seperti inilah yang akan berlaku. Dan skenario inipun belum memperhitungkan bantuan dari campur tangan pasukan negara lain seperti Inggris, Gurkha, dan Amerika, bro.

 240. Sumanto says

  kalau perang terjadi wa tidak bisa lah makan sambal godok lagi sambal goreng tempe yang enak tu..Lontong Gelang yang enak serta Mee rebus Changi Airport yang sedap.. habis dimana seeehhhh wa mahu makan enak2 begiru jika perang

 241. Raja KAPOOOR says

  Wah (Penulis), saya tak sangka pula kebelakagan ini (penulis) menupdate setiap entri lebih kurang 7 hari

 242. ace says

  Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan), sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

  al baqarah : 216

 243. Mantop says

  aku percaya Malaysia tu adalah masa depan Singapore…Malaysia ada potensi lebih maju dari singapore dlm jangka masa panjang sebab resources tanah contohnya…Singapore akan sampai gak tahap tepu nanti bila dah abis tanah nanti..Option diorg gabung ngan jiran selatan diorg or jiran utara diorg..Malaysia or Indonesia?? Diorg akn kembali gak nak rujuk ngan ex hubby dia balik iaitu Msia…Bila sesuia masa dia nanti…Cara halus or kasar aku taula..teori aku je..

 244. Mantop says

  aku rasa malaysia tu adalah masa depan singapura….diorang tahu satu ari nanti diorang akan hadapi kehabisan sumber seperti tanah dan air.. nak tambak pon satu ari nanti diorang akn sampai ke tahap tu gak nanti…
  Join ngan Malaysia balik adalah satu option yg diorang ada…Tapi Msia mau ke??? Mungkin ari nih diorang bleh berlagak apa kelas join ngan Msia….Tapi aku yakin itu yg ada kat kepala LKY…Satu ari Singapore akn sampai tahap tepu gak nanti…Malaysia punya potensi untuk lebih maju dari Singapore dalam jangka masa panjang berbanding Singapore ats faktor resources..
  Aku tak rasa diorg akn tawan Msia melalui ketenteraan, tapi melalui ekonomi n politik kot…mungkin parti2 politik kat msia boleh jadi kuda tunggangan diorg untk ubah lanskap politik Msia supaya jadi republik misalnya..hapus sistem beraja,status bumiputra,agama islam sebgai agama rasmi dll…Macam nak integrate komponen gak, mesti tune dulu benda yg nak integrate antara komponen A n B misalnya…
  Tapi aku yakin diorg tgk Msia adalah masa depan Singapore…takkan diorg nak join Indo kot..Diorg mesti kena join Msia gak 1 ari nanti bila sampai masa yg sesuai… Malasia nih lifeline ato masa depan Singapore..
  Singapore pasti frust menungging kalo satu ari nanti Malaysia n Indonesia bergabung…contohla..Sori teori aku jer tanpa didasarkan fakta..

 245. Commodore says

  Bro, saya setuju dengan pendirian anda.
  Tapi situasi diatas adalah KALAU kita diserang. Kita memang tak akan mulakan perang sbb sifat kita yg penuh berdiplomasi. Diplomasi adalah senjata terbaik sekali.
  Tapi apa yg akan anda lakukan JIKA kita diserang?
  Maka timbullah komen2 seperti diatas. Itu saja.
  Peace!

 246. Commodore says

  Bro, maksud saya Selat Melaka sempit dan kita kontrol laluan, naya lah kalau diaorg nak main kat sini. Kat Selat Melaka bukan dgn Tldm je dia kena hadapi tapi Army kita pon join sekali. Sepanjang laluan di Selat Melaka boleh dicapai oleh range 155mm dan Astros kita. Lainlah kalau diaorg gunakan perairan Indonesia sepanjang Sumatera yg saya rasa Indonesia takkan benarkan.
  Jadi kalau nak berentap lebih banyak kat LCS.

 247. muaz says

  Yang pastinya bila berlaku peperangan askar2 kita sanggup berkorban untuk negara.
  Kekuatan ATM adalah taat pada ketua.
  ATM satu2nya agensi kerajaan yang kurang masalah koropsi.Moga2 orang2 Islam jangan lah menghina peranan ATM.

 248. hantu rimba says

  Malaysia n singapore nie mcm air dengan tebing.masing2 memerlukan antara satu sama lain.tp kadangkala ia menjadi spt duri dalam daging.Tp cara mudah nak drop kan singapore Tak yah perang2 nie,just tutup tambak johor Dan halang rakyat Malaysia yg berkerja kat sana supaya Tak yah gi keja.tengok gelabah ke Tak dia

 249. StarWars says

  Kalu berlaku perang antara Singapura dan Malaysia, saya tak fikir singapura akan merempuh masuk dari Johor, mereka pasti akan merempuh masuk dari Pantai Timur, mungkin mereka akan buat hela, berpura-pura menyerang dari Johor, dan pada masa yang sama satu ketumbukan digerakkan ke pantai timur untuk mendarat dan memulakan serangan dari sana..tapi apa pun dalam peperangan aset yang canggih sahaja tidak mencukupi untuk memenangi sesuatu peperangan, siapa yang licik dan pandai ambil peluang dia yang akan menang..tanamkan sahaja BOM TNT di bawah perut bumi singapura dan letupkan, habis ranap bumi singapura hehehe :)

 250. Arong man says

  SALAM 2u all.

  Semakin menarik cite cite kat sini sampai US people pun tengok.Tahniah Tuan HJ. S’pore dah lama jadi power broker untuk US dan TIONGKOK juga. L.K.Y ni salah seorang penasihat utama Deng Xiao Peng. Ingat peristiwa NOV 1979 , Vietnam masuk Cambodia- kebimbangan pengaruh Russia di Indochina. INI adalah titik penting dlm politik ,ekonomi dan strategik utk Asia Tenggara.boleh baca hal ini dlm buku MEMOIR LEE KUAN YOU. BACA YANG TESIRAT.

  Saya pasti ATM tahu singapura ada rencana menyerang dari utara dan timur semenanjung. Lihat tangan2 ghaib di sebalik yg mengatur huu hara di selatan Thailand.

  Singapura juga campurtangan dlm pergolakan politik Indonesia dan Malaysia, saya rasa ATM dan TNI tahu cuma rakyat kedua negara bersaudara ini kurang arif hal ini dan suka ikut sentimen.Suka saya ingatkan bahawa S’PORE tidak akan menyerang Malaysia selagi rencana utk memecahkan kesatuan INDONESIA berjaya.dan SABAH dan SERAWAK di pisahkan dari Malaysia. Inilah pekara yg dipersetujui antara US dan CHINA’.negeri2 umat Islam ini akan di bagi bagaikan kueh.,S’PORE brokernya. Harus diingat bahawa senjata utama mereka ialah EKONOMI,JUMLAH PENDUDUK CINA YG RAMAI,BAHASA MANDARIN

 251. rakyat says

  Kenapa harus ada pertumpahan darah sesama manusia. Sekiranya kita berperang dengan pihak lain maka pastinya ada pihak ketiga yang akan mengambil kesempatan. Pada masa itu barulah kita sedar bahawa perperangan tidak akan membawa apa-apa kebaikan. Mana perginya anak,ibu dan saudara mara kita. Apakah peperangan menjadi pilihan utama rakyat Malaysia? Apabila perang berlaku, pastinya ekonomi kita menjadi lumpuh dan seterusnya berlakulah kacau bilau sesama kita.Dan saya pasti keadaan seperti itu akan berpanjangan……..

 252. jamie says

  cuma satu je nk cakap..ALLAHUAKBAR

  bak datang LKY..aku dh lama tunggu sejak tahun 2000 lagi,….xkkn ku lupa dia mengundang siapa2 nk serang Singapura

  diaorg mmg technology superior tapi kita ada IMAN…kuatkan iman…semua org2 Islam kt sini xde masalah nk jadi suicide bomber..sekali dijentik mood amuk melayu…tengok kepala mana yang banyak kena pancung

 253. Mek TEEpah says

  agaklah..kalau perang..masih lakukah jambu mek jual ni (metaphors)? dulu mek yg org awam ni tak percaya dengan strenght ATM kita. tp bila mendengar bakal2 otai di PERHEBAT + baca blog haji ni..kupercaya…keep on writing, Haji. mek hari2 bukak blog ni walaupun tak berapa nak faham bahasa2 askar ni

 254. banyak cakap says

  kalau malaysia – singapura berperang, masyarakat indonesia pasti dukung malaysia, sebab singapore adalah israelnya di asia tenggara, indonesia punya banyak laskar2 non goverment mereka pasti denga sukarela membantu malaysia, singapore lah yang suka meng adu domba antara malaysia dan indonesia. di indonesia banyak sukarelawan yang pernah berperang di afganistan, mindanao

 255. MegatPanjiAlam says

  itulah matlamatnya..
  lagakan umat melayu islam..
  lagakan umat arab islam..
  biar lemah…
  tak susah memahami..
  kerana gurunya henry lee kuan yew adalah sama..
  pena lebih tajam..namun kata2 lebih membinasa
  apa kata silent reader dari utan batu?

 256. LampanMelaka says

  Sekarang ni pun entah2 dah berlambak mata2 luar dalam segenap ceruk tanahair. Dalam kem pun cleaner, staft kantin, ada juga warganegara asing. Mana tau kerja makcik cleaner, part time risik. Hehe
  Kita terlalu bergantung pada unsur-unsur luar hinggakan dalam hutan ladang kebun pedalaman dah penuh orang asing. Boleh ke kita pantau semua?

 257. Kunta Kinte says

  Komen mat salleh tu dan imaginasinya blh dianggap sbg bahan bacaan ringan je..tak perlu ambil pusing..bab perang fizikal ni kira blh tolak sebelah la dulu..
  Perang sebenar Harimau dan Singa adalah dlm perang ekonomi je..yg ni telah dan akan terus berjalan sehingga dunia kiamat..Singa hidup sbb ekonomi mrk..Sebarang saingan ygndibuat oleh harimau dibalas atau dineutralkan oleh singa dan sebaliknya..
  Lihat cadangan harimau utk robohkan tambak..apa reaksi singa?
  Pelabuhan Tanjung Pelepas dan Pasir Gudang..
  Pembangunan ISKANDAR…sape yg cilak..
  Projek RAPID..adakah sanggup singa lihat harimau dominasi projek petrokimia mereka?
  Kalu korang lihat Changi..lihat dr mana AC take off dan landing..ini juga ganggu Lterbang kat Johor tu..
  Kalu perang?..ya dua dua negara akan hancur..adakah singa sanggup lihat..mrk sekarang sedang mengawal FDI di ASEAN ni..
  Korang tengok kat mana aset strategi negara dikumpulkan..dr pemerhatian aku hanya tertumpu kat 2 negeri je..memang kita bersedia utk menampan..

 258. Ameer says

  Mungkin menggunakan arty regiment atau head on tank battle atau bazooka like the ol’ school :) Paling mudah guna IED. Abrams pun boleh backflipped 😀

 259. Ameer says

  Teknologi bukan sesuatu yang boleh mengubah keadaan ketika perang pada setiap masa. Kes US Marines tak mampu gempur gua pengganas walaupun dah pangil airstrike, laser designation, apache gunship, carpet bombing and others. Padahal nak take out machine gunners je. Last-last diorang charge head-on dan menang. Simple.

 260. gezza says

  assalamualaikum tuan commodore.

  kenapa navy tak efektif main kat selat melaka,bukankah kita ada main base di lumut?hamba kurang arif.

 261. Ameer says

  “Whoever said the pen is mightier than the sword obviously never encountered automatic weapon.”

  Gen Douglas MacArthur

 262. de Vibratore says

  yesss.. ini yang aku nak sangat2.
  cepat2 laa perang, lama sangat malaysia tak perang
  rakyat, terutama orang melayu kena kasik ajar cara paling kejam
  untuk mereka, terutama anak muda melayu, kembalikan semangat kebangsaan
  yang kian terhakis dgn hiburan dan gerakan politik sekular sekarang
  sejak Dr M perintah 1982, melayu dah hilang status “bangsa”
  contoh sejak 1988 (lee kim sai) 2002 (hindraf) 2011 (chua soi lek)
  terang2 hina melayu & islam, apa pemimpin politik melayu/islam buat?

 263. Commodore says

  Wah, glamour la kau Shah, blog kau dah popular.
  Lepas ni kau kena keluar artikel setiap minggu. Mainstream Blog la katakan!
  Mintak tolong la buah hati kat mana2 bantu bagi tambah maklumat untuk artikel mingguan ni.
  Yg kitaorg ni tukang komen je, maklumat takde, betul tak kawan2?

 264. Pathfinder says

  x kire lah banyak mane pun senjata yg disimpan oleh singapore dekat luar negara..jet, kapal atau tank pun..hakikatnye singapore hanyalah sebuah negara kecil..bukan bermaksud memandang rendah/beranggapan negara kecil akan kalah perang..tp cuba bayangkan kalau seluruh negara itu telah DITAWAN/DIMUSNAHKAN oleh malaysia…senjata2 luar negara tu akan jd hiasan saje..hanya pendapat aq je..hehehe

 265. Anak Sabah says

  Haji Shah sejak dah bergelar haji ni, dah pandai bergurau la… entah2 TTS pun dah tak buat… komen sikit, bang Haji… hehehe…

 266. mangkuk ayun says

  Lagi hebat tentera kita kalau buang jauh2 benda khurafat dam tahyul. Hidup mulia atau mati syahid

  Allahu akbar!!!

 267. fishbed says

  Pena lebih tajam dari pedang.

  Sesiapa pun x akan mahu berperang.

  Tapi realitinya adalah, singapura telah,sedang dan akan terus mengganyang dan melanyak malaysia melalui media2 proxy nya di indonesia.

  Singapura akan pastikan msia ~ indo bertelagah perlahan tapi pasti…x boleh cara kasar,cara halus jadi pilihan.

 268. khairul-um says

  assalamualaikum…
  selama ni bace j…x penah komen pun..ni saje2 jek…yup keluar papaer utusan..bahagian .com..

 269. Commodore says

  Pada pendapat saya, boleh pakai gak analisis mamat US ni, kot macamana pun in the end Spore jugak yg masak. Kita pun lebur jugak tapi tak semua sbb saiz negara kita yg besar dan aset strategik kita bertaburan diserata tempat.
  Pandangan saya, Astros dan 155mm mesti dipastikan tidak dapat dijejaki dan dikesan oleh pihak musuh kerana inilah pukulan maut kita yg nak menghancurkan aset strategik pulau tu.
  Disamping tu kita nye anti air mestilah efektif agar dapat mengurangkan impak kemusnahan yg dilakukan oleh unit udara musuh. Tudm shud ensure we get air parity in order for ground unit to strike.
  Pertempuran darat banyak berkisar diJB aje dan mereka tak boleh melepasi JB kerana kekuatan Army kita dan militia Melayu. Tapi JB munkin musnah.
  Naval scenario, maut dia kalau main kat Selat Melaka, maknanya engagement lebih banyak kat Laut China Selatan. Saya rasa Tldm mampu mengekang navy diaorg.
  Setakat urban ‘guerilla warfare’ tu tak payah risau sangat, tak kira berapa lama ia berlangsung, yg penting pulau tu lumpuh, port & airport musnah dan Tldm control perairan keliling pulau tu. Bila semua kita dah pegang, gerila tu semua akan kelayuan kerana takde supply. Mainkan lagu sedih melalui ‘loud speaker’ dan program ‘how to be a millionaire’ sebagai psy-war. Org yg dah biasa senang tiba2 rasa susah, dgn cepatlah diaorg menyerah.
  Sekadar pendapat saya aje tak semesti betul dan kalau boleh jgn la berlaku.

 270. Anak Sabah says

  Salam Haji Shah…

  Thanks for the new article and thanks atas semua ilmu yang haji Shah curahkan pada saya dan rakan2 d blog yang sgt padat dengan ilmu dan pengetahuan ini… Only God can pay back your kindness…

 271. mat indoor says

  Sebab apa Singapore kalah walaupun mereka canggih dan hebat?

  Sebab singapore hanyalah sebuah TITIK,lagipun Askar dia tidak bersedia untuk mati.

  Saya ada seorang kawan berbangsa cina singapore,Dia memberikan jaminan singapore tak akan pernah berperang secara REAL dengan Malaysia kerana singapore memang tidak pernah bersedia untuk berperang..Segala yang berlaku hanyalah lebih sekadar GIMIK dan EGO..Lagipun katanya segala aset canggih mereka hanyalah sekadar untuk menaikkan moral dan kekuatan psikologi.

  Astross+komando sebenarnya jauh lebih cukup untuk meranapkan singapore yang hanyalah sebuah titik.

 272. emi says

  duk dgr ura2 jugak…singapura ni ade simpanan peralatan ketenteraan di negara2 sahabatnya seperti jet…klu musnah pengkalan tentera drt n tentera udara sekali pon…singapura boleh melancar serangan menggunakan ngra lain sbagai flatform….huhu…setuju sgt dgn shah…teori diatas boleh dipersoal dr satu sudut…tp dari satu sudut boleh menaikan semangat askar2 malaysia bila dihujungnye menang……n setuju sgt lah ahli politik ni klu banyak sgt duit..time perang trus fly ke negara org..

 273. bangsamerah says

  lagi2 bersangkut paut pasal singapura. apa agenda kali ni..
  xleh bukak pon blog matsaleh tu?

  selepas ‘menang’ dan mendapat semula pulau singapura,
  negara mana pulak yg mnjadi next ancaman kita shah? (selatan thai ke?)
  smalam tertngok tv thai ranc yg speaking(susah tv thai nk speaking asyek ckap siam 24H)
  bincng pasal peranan malaysia keatas wilayah moro MILF/MNLF di mindanau selatan filipina baru2 ni.
  dorg jugak bincang masadepan selatan thai/patani dalam konteks yg sama -faktor malaysia sbg org tengah.
  jadi saya fikir, malaysia ada lah antara ‘kuasa’ centre asean selain singapore yg selalu diangkat pihak barat sbg ‘region power’ wpun hanyalah sebuah pulau bandar.
  bayangkan apa akan jadi pada malaysia di asean/dunia ini pd masadepan bila singapura menjadi negeri/wilayah malaysia setelah kalah kpd malaysia menurut teori matsaleh tersebut…
  :)

 274. Amirul Ashraf says

  salam semua,

  artikel yg menarik mengenai senario peperangan antara dua negara. tapi tidak dinyatakan dgn jelas bagaimana TUDM dan TLDM dimusnahkan oleh pihak Singapore. Juga tidak dinyatakan bagaimana batalion Leopard 2 di neutralkan. mohon penjelasan dar semua. =)

 275. hantu rimba says

  Jangan lahh perang woiii!!! Aku ni keja dekat jerr ngan singapore.rumah pun duduk pun nampak pulau serimbun.Kalu perang mati dulu lahh

 276. admin says

  Haaaaa??? Biar Betull???? alamak, den tak baca utusan, selalu beli majalah Mangga je. Hujan pulak ni nak poi beli suratkhabar.

 277. ajaipenang says

  waaaaa… tunggu ekkkkk sat gi perang jepun malaya plak hehehehehe.. hmm artikel menarik, imajinasi dari amerikan… agak agak laaa dalam perjanjian fpda.. jika berlaku perang camni.. ahli fpda lain nak sokong sapa?

 278. muaz says

  Senario 10 dan 11 berlaku hanya sekiranya kita lalai.

  ATM sentiasa mengadakan ex. untuk meningkatkan kesiapsegiaan.
  Malah kalau baca komen2 berkenaan perolehan ketenteraan rata2 membicarakan dipermudahkan bahagian persenjataan dengan jangan terlampau banyak jenis kapal terbang.

  TLDM sudah maju dari sudut peperangan 3 dimensi.

  Yang pastinya peperangaan akan memusnahkan kedua-dua negara.Pada masa itu rakyat akan menentukan ketaatan pada negara.

  Sekiranya rakyat pula memberontak maka berlakulah peperangan didalam negara.
  Akhirnya tetap musnah kerana rakyat tidak bersedia untuk bersama2 hidup susah.

  Sukarnya membina rakyat yang taat pada pemerintah dan pemimpin.

  Hanya sekadar laungan rasuah rakyat sudah terbuai mimpi lebih2 lagi dijanjikan kemewahan dengan janji turunya harga minyak.

  Rapuhnya perpaduan rakyat dengan KETUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *