SPRATLY : BIJAK BERPOLITIK TAPI SAMPAI BILA?

Nota Penulis : Baru saya tahu mengapa sebulan dua ini, rakan-rakan dari Indonesia banyak menyerang peribadi saya dengan keterlaluan. Rupa-rupanya ada orang memakai nama saya dalam forum-forum Indonesia. Aduh, nakalnya orang ini. Kepada rakan-rakan Indonesia, saya tidak pernah masuk ke dalam Topix atau forum-forum Indonesia dengan cara menghina kalian. Harap hati-hati, periksa dahulu identitinya.

1. Saya tersenyum apabila membaca liputan mengenai lawatan kapal pengangkut pesawat USS George Washington dan dua buah kapal perang milik Amerika Syarikat (AS) ke pelabuhan Kelang baru-baru ini.

2. Ada yang mengaitkan kedatangan kapal-kapal perang itu dengan agenda Dajal, Yahudi, Illuminati dan Freemason yang dikaitkan pula dengan kepimpinan Malaysia.

3. Saya bagaimanapun memandang isu tersebut dari sudut “survival” Malaysia yang tersepit di antara dua kuasa besar dunia.

4. Tidak salah tetapi kadang-kadang kita ini terlalu memikirkan soal Illuminati, kadang-kadang kita lebih tahu soal Dajal dan Iluminati tetapi kita sendiri gagal mengenal Rasulullah SAW dan tanda-tanda kebesaran Allah mahupun perkara-perkara yang telah ditunjukkan Allah kepada kita.

5. Seronoknya Dajal kerana ramai orang bercakap tentang dia, dalam hati dia : “Glamour Den”.

6. Baiklah, kalau kita lihat sejarah, orang Melayu memang bijak bermain politik dan ini dibuktikan pada zaman kesultanan Melaka lagi di mana raja-raja Melayu telah membuat hubungan dengan China.

7. Melalui hubungan dengan China ini, empayar Siam yang menjadi musuh kerajaan Melayu Melaka dahulu tidak berani menyerang Melaka.

8. Malahan sejarah sudah membuktikan, hanya dengan tipu helah, orang Melayu telah mengundurkan armada Siam yang berkali ganda besarnya dari tentera orang Melayu.

9. Sejarah ini berulang, kali ini pemimpin-pemimpin negara terjebak dengan masalah kepulauan Spratly yang menjadi rebutan dengan China, Vietnam, Filiphina dan beberapa buah negara lain.

10.Dua kuasa besar yang wujud ketika ini ialah China dan Amerika Syarikat (AS).

11.Dengan sekali harung, China boleh membaham kesemua angkatan tentera negara yang jadi rebutan.

12. Malaysia memangnya tersepit dan sudah beberapa kali, Malaysia terpaksa tunduk dengan tekanan China yang melarang pemimpin negara ini seperti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Zahid Hamidi dari melawat tentera kita yang bertugas di kepulauan itu.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Zahid Hamidi, bakat dan kebijaksaan berdiplomasi terserlah

13.Saya sendiri pernah merasa tempias apabila lawatan saya ke Stesyen LIMA dibatalkan akibat bantahan dari China yang mendapat tahu Menteri Pertahanan Datuk Seri Zahid Hamidi mahu berkunjung ke kepulauan itu.

14.Setiap kali ada lawatan, Kedutaan China di Kuala Lumpur terpaksalah menjadi wakil negara mereka menghantar kawad bantahan dari Beijing ke Wisma Putera.

15.Maka peninglah kepala para pemimpin kita untuk menyelesaikan masalah ini, kerana kalau hendak berkeras, Harimau Malaya ini umpama kucing sahaja kepada Naga China yang besar dan kuat itu.

16.Dan kalau terus terang menyendeng ke AS, sekutu yang tidak boleh dipercayai ini sudah pasti akan memohon kepada kerajaan Malaysia untuk dibina satu pengkalan tetap di utara Malaysia, sesuatu yang menjadi idaman AS selama ini.

17.Mana tidak peningnya, kerana pemimpin Malaysia sudah pun melihat permainan Amerika Syarikat (AS) yang kini mula berminat untuk campur tangan di Asia Tenggara selepas satu demi satu konflik di Asia Tengah dimenangi oleh empayar besar itu.

18.Dan konflik-konflik ini kebanyakkan selesai mengikut apa yang dimahukan oleh AS, dan kini AS boleh menumpu perhatiannya ke Asia Tenggara, tambahan pula, negara jiran seperti Filiphina dan Vietnam telah menjemput kuasa besar ini.

19.Maka tersepitlah Malaysia yang merupakan sebuah negara Islam yang kecil.

20.Malaysia tidak boleh menunjukkan dirinya sebagai pro kepada China kerana ini akan mengundang banyak masalah politik terutama dengan negara-negara jiran yang terlibat dengan kemelut Spartly.

21.Pada masa yang sama, Malaysia juga tidak boleh menjadi sekutu kepada AS dan AS memang tidak boleh dipercayai.

22.Jadi jika anda pemimpin Malaysia, apa akan anda buat?

MALAYSIA : SEBUAH NEGARA KECIL TETAPI KEPALA BESAR

23. Seorang pegawai China semasa Persidangan Menteri-menteri Pertahanan Asean di Kemboja pada Mei lepas mengelarkan Malaysia sebagai “Sebuah Negara Kecil Tetapi Besar Kepala”.

24. Ini terjadi semasa Menteri Pertahanan kita iaitu Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menghadiri mesyuarat tersebut di Kemboja sekitar pada Mei lepas.

25. Salah seorang rakan saya blogger xxxxย turut menyertai mesyuarat itu, dari beliau, cerita ini saya perolehi.

26. Mesyuarat yang dibuat pada 28 dan 29 Mei lepas menyaksikan menteri-menteri Pertahanan ini bertegang urat sehingga jam 3 dan 4 pagi selepas mesyuarat bermula pada pada pukul jam 8 malam.

27. Ini disebabkan negara-negara yang terlibat dalam tuntutan bertindih kepulauan Spartly ini merupakan negara-negara yang lemah pertahanannnya dan tidak mungkin mampu melembutkan tindakan-tindakan China yang sangat terdesak untuk menjajah kepulauan tersebut yang kaya dengan hasil minyak.

ASEAN AKAN MENJADI NATO?

28.Kerana bimbang dengan ancaman China, ada negara yang mencadangkan supaya negara-negara Asean membentuk satu pakatan ketenteraan macam North Atlantic Treaty Agreement (NATO).

29.Apa yang saya fahamkan, pembentukan pakatan ketenteraan ini mungkin tidak serupa macam NATO tetapi lebih menyerupai perjanjian pertahanan Five Power Defence Agreement (FPDA) yang membabitkan Malaysia, Singapura, New Zealand, Australia dan United Kingdom.

30.Zahid Hamidi bagaimanapun ketika ditanya oleh media selepas mesyuarat tersebut menafikan kewujudan idea pakatan pertahanan tersebut.

31.Saya rasa ada sebab, mengapa pakatan ini gagal diwujudkan kerana Asean tidak mahu dilihat sebagai cuba mencabar kekuatan politik dan ketenteraan China.

32.Akhirnya selepas bertegang urat, menteri-menteri Asean ini bersetuju untuk melantik Zahid Hamidi sebagai wakil menteri-menteri pertahanan Asean bercakap dengan Menteri Pertahanan China Jeneral Liang Guanglie yang akan melawat Kemboja pada keesokan harinya.

33.Saya tidak tahu apa yang dibincangkan oleh Zahid Hamidi yang menjadi wakil menteri-menteri pertahanan Asean kepada China, yang saya tahu, pak menteri kita yang terkenal kerana cara perbualannya yang santai, bijak membuat rundingan telah berjaya membuat satu keputusan dengan China.

34.Yang saya tahu hanya satu, hasil dari pertemuan Zahid dan Menteri Pertahanan China Liang Guanglie telah membuatkan kuasa besar dunia itu kagum dengan kecerdikkan orang-orang Melayu yang membuat rundingan.

35.Sebenarnya saya tidak hairan dengan kewibawaan Zahid kerana saya pernah mengikuti beliau berkonvoi di Indonesia, dari satu bandar ke satu bandar, Zahid berjaya menawan hati dengan kebijaksaan diplomasi beliau dengan para pemimpin Indonesia.

HUBUNGAN MALAYSIA DENGAN EMPAYAR AS

36.Dalam sejarah Melaka, kesultanan Melayu Melaka telah membuat hubungan dengan China dan sekaligus mengakui kekuasaan China untuk melindungi dirinya dari serangan Empayar Siam.

37.Dalam situasai konflik di Spratly ini, China adalah Siam dan AS menjadi pelindung kepada kepentingan Malaysia.

38.Situasi ini sebenarnya “very common”, orang kecik biasanya akan berkawan dengan seorang budak besar untuk mendapat perlindungan dari pembuli lain.

Najib : Walaupun dilihat agak lembut dengan AS tetapi ketegasan beliau gagal menyebankan AS campurtangan dalam politik Asean dan Malaysia

39.Semasa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkunjung ke China pada pertengahan tahun lalu, para pegawai negara kita telah menasihatkan Perdana Menteri membuat permohonan kepada China supaya diberi dua ekor Panda kepada Malaysia.

40.Permohonan itu tanpa disangka-sangka ditunaikan oleh Beijing, Panda ini sebenarnya simbol negara China dan kalau dapat beruang itu, Insya Allah, ia sebenarnya memberi mesej yang sangat baik kepada penerima.

41.Sampai orang kata, kalau Malaysia hendak membalas dengan pemberian yang serupa, perlu diberikan harimau yang menjadi simbol negara ini.

42.Di sini, Najib telah berjaya membaca hati pemimpin China dan dengan pemberian Panda itu, membuktikan China sebagai kuasa besar sebenarnya menghormati pendirian sebuah negara kecil seperti Malaysia.

43.Beberapa bulan kemudian, kita melihat kapal pengangkut pesawat AS berlabuh di Pelabuhan Kelang dan sekali gus ada latihan saiz kecil melibatkan kapal-kapal friget Malaysia dan juga kapal perang AS.

44.Apakah maknanya?

45.Maknanya, Malaysia turut mempunyai hubungan yang baik dengan seorang lagi pembuli kuasa besar iaitu AS.

Forward Air Base, Labuan untuk Spartly …sudah sampai masa dibina Harden Shelter untuk pesawat TUDM, adakah lapangan terbang ini dimasukkan dalam pelan pembangunan semula pengkalan-pengkalan TUDM?

46.China tahu, kalau dalam keadaan terdesak sehingga terjadinya peperangan di antara Malaysia dengan China, Malaysia “mungkin” terpaksa meminta bantuan AS dan ini bermakna, kedudukan China terutama ekonominya semakin tersepit.

47.Ia secara halus memberikan mesej kepada China bahawa Malaysia masih mempunyai hubungan yang baik dengan AS walaupun secara dasarnya, Malaysia sendiri berhati-hati dan bersikap anti AS dalam beberapa polisi diplomatiknya termasuk soal pembelian produk pertahanan.

Deretan pesawat pemintas MIG-29, walaupun akan dipencenkan tidak lama lagi, ia bagaimanapun akan disimpan dan boleh di activate balik jika keadaan mendesak

MIG 29 TUNJUK TARING DI SPRATLY?

48.Bercerita mengenai kepulauan Spartly ini, saya nak tergelak-gelak apabila mendapat khabar bahawa Setiausaha Pertahanan Filiphina Voltaire T. Gazmin telah membuat bantahan kepada China kononnya dua buah jet pejuang MIG 29 telah menceroboh kepulauan Kalayaan (dalam gugusan Spartly) bawah kawalan Filiphina.

49.Insiden ini berlaku tahun lepas.

50.China yang turut menempatkan angkatan tenteranya di situ agak terpinga-pinga selepas ditemplak oleh Filiphina dan menjelaskan bahawa tenteranya tidak meletakkan aset seperti jet pejuang MIG 29 untuk mengawal Spartly.

51.Jika Sukhoi, ya ada keberangkalian…tetapi China menegaskan lagi : “Bukan…bukan, kami tidak pakai MIG 29”.

52.Filiphina menjelaskan, dua pesawat MIG 29 tersebut di kesan terbang tinggi pada jarak 20,000 kaki, oleh kerana Filiphina tidak mempunyai jet pemintas yang canggih kecuali deretan pesawat enjin kipas jenis Bronco yang berada pada jarak 5,000 kaki, kedua-dua juruterbang pesawat kecil itu tidak dapat membuat pintasan.

Pesawat Bronco Filiphina, tentera udara negara ini masih belum bersedia untuk berhadapan dengan China. Sumber gambar dari internet

53.China tidak memakai MIG 29, Vietnam tidak memakai MIG 29…errr siapa pakai di rantau Asean ini?

Comments

 1. berdikari says

  Mau perang kok ribut2 siapa yang mau bantu.apa kepentingan india bantu malaysia?india tidak akan mau berhadapan dgn china.apa untungnya bagi india?jilat pantat Eliz aja sana geh

 2. inilensafarah says

  asalamualaikum tuan!!! artikel best best lg best kalo faktanya melimpah ruah dengan rujukan…
  wow….ini memang best,….yes yes…
  ngam dengan thesis saya…..walaweh apsal lah ambe paling lambat mengetahuinya!!!!!waaaahhh tido dengan sentosa :) me acehh (terima kasih)

 3. Abdullkhair says

  Secara umumnya ada 2 pendekatan utama yg digunakan sbagai teknologi utk jdkn sesebuah pesawat halimunan. Pertama, rekabentuk yg mempunyai sudut pemesongan pantulan. Rekabentuk sebegini adalah bertujuan untuk menghalang radar aktif menerima kembali gelombang yg dipancarkan. Kedua, adalah meterial yg digunakan sebagai coating. Biasanya bahan yg digunakan adalah bersifat anti resonans.
  Penggunaan radar pasif adalah lebih efektif untuk mengsan pesawat halimunan atau pesawat yg terbang rendah. Kalau nk kraetif sikit, boleh guna jaringan menara pemancar cellular sebagai radar. Untuk mencipta sistem radar yg super efektif, negara kita memerlukan pakar dalam bidang accoustic. Hehe. Sekadar pendapat sy yg tak berapa tinggi ilmu nih.

 4. pribumi indo says

  baca beberapa artikel kenapa ya banyak permusuhan di sini antara indo dan msia setelah sy selidik ternyata yg ngaku2 orang indo di sini sebenar nya orang cina kristen kenapa begitu sebab sy aktiv di topix.com di sono juga yg jadi provokator orang cina juga biasa nya mereka menyamar sebgai pribumi bahkan ngaku2 islam segala jadi sy minta saudara di msia hati2 jangan langsung percaya mereka orang indo
  salam dari anak sumatra

 5. says

  pd pendapat aq utk Leopard mungkin Utk pertahanan Pulau jawa kot.Utk Sumatera dan Kalimantan mungkin ssh ckit sbb keadaan muka bumi 2 pulau tsb yg berbukit bukau dan berpaya.SSH klo nk main kereta kebal kt tempat cm2.sbb 2 pendekar yg ringan ckit diambil sbagai MBT Malaysia.Ini pendapat sya jew klo forumer indon x stuju jgn ktuk gua plak yew PEACE WITHOUT WAR BETWEEN MY AND ID

 6. says

  spratly terletak di Laut Campa jadi milik Campa. Malaysia pewaris Campa bendera Malaysia hampir sama dengan bendera Campa terakhir cuma tambah jalur merah-putih, tambah bucu pada bintang dan tambah background warna kuning.

  lagipun kalau spratly tu besar sudah lama diduduki oleh orang Melayu. macam andaman,madagascar, tahiti yang jauh tu

 7. diaxminataku says

  bukan tak menerima KENYATAAN , TAPI kalau kita kaji semula berita2 dari indonesia tentang dunia MILITERNYA semuanya tak KONSISTEN ,kejap kata sudah beli , kejap kata akan sampai , kejap kata dalam proses ,kejap kata dalam pertimbangan DAN *JAWAPAN SEBENARNYA* IALAH SBENARNYA MEMANG BELUM BELI LAGI LEOPARDS TU ,LAIN KALI BELAJAR TENTANG DUNIA BISNES , brow….

 8. aaipenang says

  minaga…. syyyy….. :) alpha siera tango romeo alpha… tngo papa, tango kilo, bravo yengkee romeo, yangkee unifom romeo alpha novenmber…. hihihihihihih
  salam untuk minaga.

 9. minaga says

  alpha, bravo, charlie, delta, echo, foxtrot, golf, hotel, india, juliet, kilo, lima, mike, november, oscar, papa, quebec, romeo, sierra, tango, uniform, victory, whiskey, xray, yankee, zulu…

  nah sekarang sila decod ayat-ayat kengkawan kat atas tu

 10. blackjack02 says

  Saya pribadi dari pertama konflik ini muncul sudahpun mengetahui bahawa ambalat adalah sebuah blok laut yang kaya akan natural resources, bro.

  Berkunjung ke Ambalat bukan berarti ada pulau atau daratan di sana kan? Bisa menggunakan kapal laut, seperti yang sudah dilakukan oleh presiden kami.

 11. blackjack02 says

  Bro Ameer, semua orang tahu, bahwa negara kita harusnya melakukan reverse engineering terhadap senjata-senjata buatan negara lain yang lebih maju di bidang ini, seperti yang sudah China buat. Tetapi ini semua kembali tergantung kepada keputusan pemerintah, bro. Di Indonesia sendiri, kebetulan untuk saat ini pemerintah sedang giat-giat nya memberikan dukungan kepada industri senjata tempatan untuk maju. Peristiwa Ambalat walaupun membakar emosi seluruh rakyat, tetapi harus disyukuri menjadi ‘wake up call’ yang menyadarkan kami, bahwa ternyata ancaman terhadap kedaulatan negara itu ada. Pernyataan menteri pertahanan Zaid Hamidi bahwa Indonesia dan Malaysia adalah tetangga yang tidak memerlukan pagar, dijawab oleh menteri pertahanan Indonesia bahwa di dalam kehidupan bertetangga, terjadinya konflik adalah hal yang tidak bisa dihindarkan.

  Tetapi tidak tahu lagi apa yang akan berlaku selepas pemerintahan SBY selesai pada 2014 nanti, akankah pemerintah yang baru akan tetap mendukung perkembangan industri senjata tempatan. Demikian juga di Malaysia, saya melihat bahwa pemerintah negara anda masih kurang serius di dalam mengembangkan industri persenjataan Malaysia. Tidak adanya road map yang jelas, tidak adanya persiapan human resource, selalu ingin cara yang serba instan dalam pengembangan senjata, banyaknya kes rasuah dalam pembelian senjata, kekuasaan pemerintahan yang absolut, dan tidak adanya kebebasan press semakin memperparah keadaan ini.

  Malaysia sebenarnya adalah negara yang sejahtera dan banyak wang. Bisa jadi kekuatan militer dan industri senjata Malaysia menjadi kekuatan yang besar dan digeruni jika pemerintah benar-benar bersungguh-sungguh mengembangkan industri senjata tempatan, tidak seperti yang saya lihat saat ini.

  • says

   Sebagai rakyat malaysia yang prihatin tentang keselamatan negara sendiri saya setuju dengan apa yang anda komenkan. Apa yg dilihat hingga waktu ini kerajaan Malaysia yang banyak wang hanya masih mengharapkan peralatan pertahanan yang dibeli dari negara luar untuk menjaga kepentingan keselamatannya. Industri pertahanan Malaysia masih tidak menjadi salah satu keutamaan. Malaysia masih tiada identiti utk mengeluarkan senjata buatan sendiri kecuali senjata2 kecil yg di buat atas kebenaran dan lesen dari pengeluar asal negara luar. Untuk kepentingan jangkamasa hadapan Malaysia sepatutnya tumpukan pada industri pertahanan yg mengeluarkan senjata buatan sendiri sekali pun ia akan menjadi persoalaan qualiti dan kemampuannya tapi sekurang-kurang ia bolih dijadikan ‘backup’ jika bekalan senjata import disekat penjualannya atas sebab-sebab tertentu. Perlu di ingat bahawa mempunyai wang yg banyak belum tentu dapat memiliki persenjataan dgn segera jika dalam satu2 keadaan yang terdesak terutama jika negara menghadapi konflik berlarutan dlm jangkamasa yg lama. Peperangan antara Iraq dan Iran yg memakan masa selama 8 tahun seharusnya dijadikan satu contoh. Kekuatan alat kelengkapan perang Iraq negara yg kaya yang mendapat bekalan dari negara pengeluar utama pada mulanya akhirnya lentur olih ketahanan kekuatan persenjataan negara Iran yg kurang wang utk membeli persenjataan luar dan banyak bergantung pada persenjataan peningalan rejim Shah dan mereka banyak bergantung pada senjata keluaran dan buatan sendiri

 12. saiful333 says

  Betul ke weapon suit MKM sahamnya tinggi? Tau tak MKM tu dah ada datalink ke belum? Mana dapat maklumat Hornet cuma untuk buat show? Bodoh sangatkah ATM untuk beli pesawat cuma untuk buat show? Hornet buat penembakan tu cuma CGI je ke? Betul ke TUDM mintak sangat A400M ni? TLDM mintak SIGMA kenapa dapat GOWIND? Chill bro.. korek dalam sikit, mungkin nanti jumpa.

 13. Merapu says

  Mkm punya weapon suit masih tinggi nilai sahamnya. Hornet setakat buat airshow dgn berbagai kekangan nampak aja mcm saham tinggi. Kalau time emergency satu sen x leh pakai akibat kekangan, serupa zero investment.

  Siapa kata tudm x mintak a400? Mereka mintak la yg dapat tu.. Instead of sewa kapaleterbang Mas atau aa, dgn adanya a400 boleh la tudm angkut sendiri anggota tentera beramai2 ke tempat2 pengaman pbb spt lubnan dan afghan.

 14. saiful333 says

  Bukan setakat Vietanam jer yang tak tahu, orang Laos sendiri pun banyak yang tak tau.. dulu la.. sekarang dah jadi tarikan pelancong..

 15. Chop says

  Aku setuju dengan pendapat Angkatan Tentera India kurang berkeupayaan walaupun kelengkapannya agak besar berdasarkan konflik konfilk sebelum ini. Pasal mengambil kesempatan atas orang lain memang lumrah manusia dan dalam skala besar (bigger picture) negara ke negara. It works both ways, cuma ramai tak tau Malaysia pun ada mengambil kesempatan banyak kali…

 16. StarWars says

  Aku sikit je bro, info yang biasa2..pasukan khusus negara kita pada satu ketika dahulu, pasukan Senoi Praq terlibat dalam memerangi komunis di Laos bersama dengan CIA, tapi semasa pengunduran CIA di bumi itu, pasukan ini di tinggalkan begitu sahaja oleh CIA, mereka balik sendiri ke Malaysia. Semasa dalam perjalanan balik tu mereka banyak bertempur dengan musuh, ada di kalangan anggota yang terkorban..cerita ni sedikit sahaja yang tahu.,cerita yang terperinci saya tak tahu, di Vietnam pun ada askar kita yang terkorban semasa pertempuran La Drang dalam 3 orang terkena bom naplam US..ini vetren askar US sendiri yang cerita

 17. maha says

  aku sokong apa yang kau cakap itu sebab apa rusia dan china cepat2 pergi serbiar untuk dapat data dari bangkai jet bom f117 steal itu, sepatut kita pergi ke iran untuk dapat data uav us itu cuba lihat china dan rusia cepat dapat data uav us itu, korang tak perasan ke tiba2 iran cipta uav jarak jauh aku lihat uav itu reka bentuk nya seolah-olah macam turki dan germen punya uav pasti orang perisikan lakukan tawar-menawar untuk dapat data teknologi uav us itu

 18. Commodore says

  Ya kami akan hidup tenang dan tidur nyenyak kerana kamu takkan menyalak lagi dlm blog kami.
  Kalau jadi beli pun bagus jugak tapi jangan bising dalam blog kami.
  Itu aja permintaan kami, takkan tak paham kot?
  Kalau dah tak paham maka itu jadinya segala kutukan dan cacian .
  Takkan ini pun tak paham lagi kot?

 19. MEMORY says

  perjanjian yg buat skrg pon petronas tk blh byr dgn kelantan.ni ke nk tlg sesama melayu.maaf dlm isu minyak gua yakin kerajaan tidak berlaku jujur.tgk. kawasan telaga minyak nk dibahagi2 sesama kroni dan anak mahathir ade kepentingan jugak.kerajaan byk main putar alam.gua tau krn gua ade berbual dgn org sabah dan sarawak.sumber alam byk tapi habis disedut kerajaan pusat atas nama hak persekutuan.igat jgn salahkan org sabah dan sarawak bila diorang kate nk keluar dari malaysia psl diorang tau erti susah.keja dari pagi smpi malam dibawah cahaya matahari dan juga hujan utk dptkan wang ringgit tapi ape kerajaan bg diorang. cukai berganda2.NEGARA KAYA RAKYAT MISKIN,PEMIMPIN KAYA,RAKYAT MISKIN.KRONI KAYA RAKYAT MISKIN.atas nama lebih daripada 3 nautika kerajaan pusat sedut habis sumber negeri tanpa timbal balas semula tapi hutang negara byk jugak siap bertambah lg .bg yg cerdik pandai perjanjian minyak ni sila jawab sewaktu perintahan mahathir,kenapa dia bina kilang yg sedut gas daripada perairan sempadan JDA di Songkhla, Thailand sedangkan jarak lebih dekat dgn negeri kelantan .maaf dari segi pentadbiran resource negara ,kerajaan skrg memang fail.

 20. Azmir Anuar says

  T.Kasih Amer,blackjack, ace beri penerangan yang panjang lebar.

  Jangan risau saya bukan menyamar negara orang lain. huhu..

  kl x caya boleh bukak Fb, selalu gak menyemak kat page Cik Srikandi mistisfiles dengan name yang sama :)

 21. Ameer says

  Entah tetapi ada secret airbase dengan secret war @@ Perang Vietnam dah habis lama tetapi CIA teruskan secara diam-diam

 22. mat sempit says

  apakah agak2 nya kekuatan luar biasa yang ade pada angkatan tentera malaysia seperti yang pernah dinyatakan oleh bekas pegawai tinggi perisikan ATM dalam satu wawancara khas ketika diminta mengulas isu singapura membeli peluru berpandu udara ke udara tidak lama dahulu…beliau juga ade nyatakan yg jika keadaan mendesak yg memaksa malaysia berperang rakyat tidak perlu gusar kerana ATM mempunyai strategik yang akan menggembirakan rakyat…ape agak2 nya kekuatan itu?????

 23. saiful333 says

  Tapi jang, saham Hornet tak pernah jatuh.. MKM yang jatuh kot.. kalu betol nak cut the losses, MKM yang patut keluar kot.. Kata tak cukup dana tuk ganti Nuri, yang pegi beli barang TUDM tak mintak tu nak wat gape? Gurau2 di pagi sabtu jang.. hehe..

 24. Kunta Kinte says

  PENGUMUMAN…..
  Tender utk bekalkan fabrik loreng digital dah kuo…
  Sesape nak rasa cuba nasib blh la…

 25. diaxminataku says

  kamulah sebenarnya tak FAHAM apa itu *MOU*..bukan pasal TENANG atau NYENYAK ,tapi rakyat INDONESIA memalukan diri sendir tentang PERKARA YANG *TAK PASTI*..

 26. MEMORY says

  Saya sbg penyokong pembangkang .ade mende nk ckp sikit.ya memang patut pon kutip sume harta2 besar org atasan untuk bayar hutang Negara terutamanya kerabat diraja.tapi dlm konteks pertahanan bro,kita tk blh tgk mende tu murah je tapi sesuai dgn iklim dan cara strategic ATM Malaysia.utk search and rescue ,byk penderia yg diperlukan spt pandangan malam ,radar dan kemampuan utk beroperasi dlm pelbagai cuaca.slps diuji nilai oleh atm helicopter perancis ec series telah menang.gua dah tgk kat discovery psl helicopter ni.ia merupakan helicopter search and rescue tercanggih di dunia.sebab tu hargannya mahal.aew amat penting kerana ia blh memberi maklumat mengenai kedudukan musuh yg berada beratus km jauhnya.jadi ini memberi kelebihan kpd jet pejuang Malaysia apabila bertempur dgn jet pejuang musuh.bro dlm r&d mana ada murah.untuk dapatkan teknologi ,byk wang terpaksa dilaburkan.sbg pebandingan kualiti kereta Toyota dan Mercedes adalah berbeza walaupun dlm jenis yg sama kerana teknologi pembuatannya berbeza.begitu juga av8 malaysia walaupun design sama tapi teknologi dan penghasilan amournya adalah berbeza dgn kereta perisai lain.aset jadi mahal krn itulah harga yg perlu dibayar kita dan kedua spt yg saudara kate,krn harga kroni tapi kerajaan bkn sumenya salah .kita perlu menyokong aspirasi kerajaan dlm membangunkan industry pertahanan Negara.setakat ni menteri pertahanan zahid hamidi menjalankan tugas dgn baik tanpa ada rekod buruk dlm pertahanan.

 27. saiful333 says

  Dinasti Ming tidak kekal sampai sekarang, malah dari dulu lagi sering bertukar ganti dinasti. Kalau ikut logik sebegitu untuk menyatakan Spratly adalah milik China, maka China adalah milik Mongolia, logik atau tidak? Pikir-pikirkan.

 28. Ameer says

  Kalau hangpa pi copy paste pastu letak dalam *tuuuuut* code translator, dia translate merapu sebab korang copy and paste ๐Ÿ˜› Try tulis balik semua titik dan dash

 29. saiful333 says

  Klau begitu jangan beri komentar pasal kami (Malaysia/Indonesia yg sok tau).. anda harus jadi seorang yang sok tahu.. baru boleh komen pasal orang yang sok tahu..

  -sama sajakan konsepnya? have a nice day..-

 30. Merapu says

  Den tak kiro…kito ikut style main saham…cut lost dgn jual saham yg jatuh, dari semakin banyak rugi kemudian hari. Benda takdo faedah buat apo nok mainten? Baik amik yg lebih bermakno utk semuo…

  A400 tu den tak kisah, busuk2 sgt pun boleh letak 1 bateri 105mm 20 agl 40mm
  20 meriam 30 mm dan 20 mesingan berat. 5 calibre keliling tingkap dia lepas tu hantar pergi bantai lanun somalia. Hehehe.. Den x marah…den gelok jo..hehe

 31. Ameer says

  Saya setuju dengan itu :) Sihir dulu Islam punya tetapi dengan cara Islam la. Malaikat Harut dan Marut yang ajar kepada orang Islam guna sihir (dengan cara Islam). Kisahnya:

  Mereka (membelakangkan Kitab Allah) dan mengikut ajaran-ajaran sihir yang dibacakan oleh puak-puak Syaitan dalam masa pemerintahan Nabi Sulaiman, padahal Nabi Sulaiman tidak mengamalkan sihir yang menyebabkan kekufuran itu, akan tetapi puak-puak Syaitan itulah yang kafir (dengan amalan sihirnya); kerana merekalah yang mengajarkan manusia ilmu sihir dan apa yang diturunkan kepada dua malaikat: Harut dan Marut, di negeri Babil (Babylon), sedang mereka berdua tidak mengajar seseorang pun melainkan setelah mereka menasihatinya dengan berkata: “Sesungguhnya kami ini hanyalah cubaan (untuk menguji imanmu), oleh itu janganlah engkau menjadi kafir (dengan mempelajarinya)”. Dalam pada itu ada juga orang-orang mempelajari dari mereka berdua: ilmu sihir yang boleh menceraikan antara seorang suami dengan isterinya, padahal mereka tidak akan dapat sama sekali memberi mudarat (atau membahayakan) dengan sihir itu seseorang pun melainkan dengan izin Allah. Dan sebenarnya mereka mempelajari perkara yang hanya membahayakan mereka dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan demi sesungguhnya mereka (kaum Yahudi itu) telahpun mengetahui bahawa sesiapa yang memilih ilmu sihir itu tidaklah lagi mendapat bahagian yang baik di akhirat. Demi sesungguhnya amat buruknya apa yang mereka pilih untuk diri mereka, kalaulah mereka mengetahui. (Al-Baqarah 2:102)

 32. GARY FISHER says

  negara2 Asean telah SEPAKAT untuk meminta Datuk Sri Zahid Hamidi, MenHan Malaysia sebagai wakil ASEAN bagi membincangkan masalah di โ€œGugusan Spratlyโ€™ dengan China, yg heran nyaโ€ฆada โ€œnegara besarโ€ di Aseanโ€ฆtp tidak mau mewakili Asean untuk berbincang. =========Karena negara besar ini tidak ada masalah dengan cina. Dan negara besar ini akan memanfaatkan kerjasama dengan cina untuk menghadapi negara jiran yang mengaku serumpun tapi tidak boleh dipercaya itu……

 33. Ameer says

  Terer jugak korang nyah kod hahaha ๐Ÿ˜› Meh knak uji susah sikit

  … …. .- …. .- -.. .- …. ..- – .- -. –. … .- -.– .- – .- -.- .–. . -. .- -. – .. … .- -.– .- … ..- .-. ..- …. -.. .. .- -… . .-.. .- -. .— .- -.- .. – .- … . — ..- .- -.. .. .- .- -.. .- -.. ..- .. – – ..- … .. .- .–. -… . .-.. .. -… .. -. — -.-. ..- .-.. .- .-. -… .- .-. ..- .-.. .- –. ..

 34. Ameer says

  Brahmos belum battlefield tested lagi :) Sila baca betul-betul. Macam saya cakap Brahmos pernah ditawarkan kepada Malaysia oleh russia jika memberi russia kesemua Mig lama Malaysia tetapi Malaysia tolak :) Kiranya sistem barter la

 35. Ameer says

  Saya rasa kalau saya meninggal nanti lebih baik donate kepada orang OKU :) Jantung, pinggang dan sewaktu dengannya :) Beri kepada orang yang lebih memerlukannya

 36. ace says

  >azmir anuar
  panjangnya kalau pakcik nak ulas, pakcik pendekkan sedayanya;

  2. nak memahamkan orang bukan senang. dewasa ini, masing2x dah besar. masing2x boleh buka al-quran. masing2x boleh petik ayat daripada tafsir. masing2x boleh buat statement kat media. masing2x boleh i sue you. tetapi bukan semua yang masing2x ini berilmu dan belajar untuk berijtihad dalam berpandangan.

  3. jangan dengar sebarang2x dan telan kerana ditakuti akan jatuh kufur kerana jahil/terikut2x dan syirik kerana menyekutukan Allah dengan sesuatu. itu baru yang mendengar, belum lagi yang memperdengarkan. pulak yang menelan tu adalah golongan emas yang baru nak start belajar iqra tapi dah ikat serban 3 lapis kat kepala. nasi tambah dengan adanya teknologi tweet dan fb. masing2 nak bercakap. sebagai speaker nak kenalah ada ilmu dan pikir kesannya kepada umum, kerana bukan semuanya sekolah tinggi.

  3.jadi lagu mana kita nak berijtihad? pulanglah kepada al quran dan as sunnah (selepas belajar, nak belajar kena berguru, bukan sekadar beli tafsir quran). surah al-maidah : ayat 90. adalah merupakan ayat larangan yang turut menyebut mengenai pengharaman menilik nasib. ramal, tilik, bertenung adalam sama. malah sekiranya saudara azmir anuar rajin untuk membaca hadis terlalu banyak hadis yang bersangkut dengan soal ramal, tilik, hatta hadis yang tidak secara langsung. sebagai contoh.

  “nabi muhammad saw pernah memasukkan jari kedalam mulutnya untuk memuntahkan makanan yang telah dimakannya kerana rezeki itu adalah sumbangan jasa menilik nasib, suatu bekas pekerjaan oleh sahabatnya sebelum memeluk islam.”

  inikan pula hadis yang secara langsung (menyentuh) mengenai soal bertilik, masyallah, nak dengar juga ke?

  4. mukjizat. apa dia itu mukjizat? mukjizat adalah tanda2x dan keterangan2x yang membesarkan Allah swt. mengenai domain2x ghaib dan kekuasaannya dan urusan Allah swt dimana dan pada siapa Dia kehendaki disampaikan kepada nabi2x dan rasulnya. pening sikit baca ayat pakcik kan takpa. kenapa pakcik nak cakap pasal mukjizat? kerana ia ada bersangkut paut dengan soalan anak. nabi khidir. pernah baca riwayat nabi musa mengembara bersama nabi khidir? nabi khidir adalah nabi yang dikurniakan mukjizat untuk melihat masa hadapan dah tak payah ramal2 lagi. sehinggakan perbuatan beliau memecahkan sampan yang masih elok, membunuh anak yang masih kecil, dan menegakkan dinding yang hampir roboh dipersoalkan oleh nabi musa. sungguhpun dipersoalkan nabi musa tetapi mukjizat itu adalah sebagai tanda untuk memperbesarkan kekuasaan Allah swt, tetapi orang sekarang ni meramal masa hadapan untuk apa ya?

  5. nabi terakhir adalah nabi muhammad saw. nabi muhammad pun antara lainnya mempunyai mukjizat yang sama. dan seperti yang kita tahu beliau adalah nabi yang terakhir dan tidak akan ada lagi mukjizat yang akan mucul selepasnya. jadi pernyataan bahawa ada manusia boleh meramal masa depan adalah tidak benar selepas kewafatan nabi muhammad kerana jelas itu bukannya mukjizat. masa hadapan adalah terletak didalam domain Allah swt dan perbuatan meramal itu adalah syirik kerana menyekutukan kuasa Allah dengan sesuatu.

  6. walaubagaimanapun, sekiranya kita memerlukan PETUNJUK bolehlah melakukan solat istikharah untuk dibantu MEMBUAT PILIHAN masa hadapan yang lebih baik dan bukan meramalnya. sebagai assignment baca kisah nabi musa sakit gigi. nak sesuatu minta daripada Allah swt. kemudian berusaha bukan pandai2x nak ramal2 sendiri, macam kita kita ada kuasa, masyallah.

  harap membantu.

 37. Solitaire says

  Aku akui pilot-pilot indon memang teror. AKu ada di Indon pada hari sambutan TNI dan kagum dengan kebolehan pilot depa. Pilot helicopter depa pun hebat. Ini apa yang aku tengok dengan mata aku sendiri.

 38. ajaipenang says

  kilo alpha whiskey alpha november, – november alpha kilo – juliet uniform golf alpha… hotel india,… hotel india, …….hotel india, …….hotel india…

 39. blackjack02 says

  Yup bro, tapi itu namanya bukan meramal, melainkan meminta petunjuk kepada Allah yang al Haadi (maha pemberi petunjuk).

 40. ezrider says

  takkan bravo echo lima alfa november juliet alfa kau sorang aje.. kami pun nak juga hhehe betul tak tuan haji

 41. pidut says

  Sierra Hotel Alfa Hotel โ€“ Bravo India Lima Alfa โ€“ November Alfa Kilo โ€“ Bravo Echo Lima Alfa November Juliet Alfa
  maknanya..” shah-bila-nak-belanja”

 42. Kunta Kinte says

  ALFA KILO UNIFORM…CHARLIE ALFA MIKE NOVEMBER ECHO…SIERA ECHO LIMA ALFA MIKE ALFA TANGO?..BRAVO ECHO ROMEO TANGO TANGO SIERA..habis….

 43. naza says

  ayam puyu ayam rusa ayam… unta tenuk ayam naga gajah belanak elien lumbu unta musang badak ayam yoyo oooo… hi hi hi

 44. mrtoggle says

  PENGUMUMAN: cilaka Indon ni dh pakai nick name saya. Segala apa yg dicopy-pastekan di ats bkn dari saya,Harap Maklum

 45. abihurairah says

  nak confirm ni , saya ada dengar khabar angin sepoi-sepoi kedah class nak mula pakai taring dah~~ betul atau tak ni?

 46. Padan Muko says

  Who cares kau nak bantah ke tidak. Your voice doesnt count here.
  And who cares “bila indon nak membesar besarkan pasal duit yang mesti msia bayar membina av8 saya tak kan membantah. ” Its not their money.
  And who cares what you think n feel in the first place, H.Loading!

 47. saiful333 says

  Kalau ada fakta atau pendapat, keluarkanlah, saya tak marah. Kita boleh berbincang, Kalau ada hidden agenda sekalipun it’s ok. Tapi janganlah terang2 sangat. Keliatan kok.

 48. bukitkuin says

  Isu minyak / royalti / wang ehsan…
  den nak gelak pun ada bila tgk kau orang mengutarakan pendapat masing-masing.. apa nak dibahaskan kalau dh termaktub dalam perjanjian..kau bawa la ke mahkamah sekali pun negeri yang ada minyak xkan menang ..biarpun sampai naik minyak den tgk tengok memasing..relaks…cuba kita lihat pula negara yang bersistem raja mutlak / negara arab sume minyak jadi hak raja..mcmane nk cakap tu..kalau dh termaktub dalam perjanjian ikut jelah …kalau dh langgar perjanjian jadi x adillah jadinya…kat kelantan sendiri boleh ke kerajaan kelantan berlaku adil pada semua rakyatnya…jawab la sendiri

 49. saiful333 says

  Ok bro, aku faham. Tapi dalam masa yang sama kita tak boleh terus menidakkan pendapat R2D2. Dia cuma rasakan yang pesawat EC-725 Super Cougar tu tak berbaloi dan merasakan ada pesawat lain yang lebih memadai untuk menggantikan Nuri. Itu pendapat peribadi dia walau aku sendiri pun tak setuju. Tapi kalau isu A400M tu aku terpaksa bersetuju.

 50. saiful333 says

  Kat mana logiknya upgrade yang 2015 baru habis ni dibuat kalau kita nak jual jugak Hornet D ni? Adakah untuk bagi kos JHMCS dan AIM-9X “half price” kepada bakal pembeli? Melayang lagilah setiap sen, budget untuk MOD yang “stagnant” tu. Kalau ni terjadi nampak sangat Indonesia MOD lebih bijak berbelaja dari MOD kita, takyah banding dengan Singapore MOD, jauh sangat.

  Jangan marah aar.. Macam yang R2D2 cakap, aku rasa pembelian A400M tu tak sepatutnya terjadi. Takda keperluan mendesak pun dalam TUDM untuk pesawat jenis ni. Kenapa pembelian ni dibuat? Banyak lagi keperluan lebih mendesak dalam TUDM, macam penggantian helikopter, tapi kenapa tender A400M lebih dahulu diconteng? .

 51. AA says

  jadi maksudnya indonesia tidak jadi beli leopard gitu…..ya malaysia bisa menganggapnya seperti itu agar hidup kalian tenang , dan tidur dengan nyenyak…hahaha

 52. Malon says

  haloooo malon incoming….
  gue emang bisa bener meramal…..gue beritahu loe bro shah asal dari perak…hahahahhahah

  gi mana bro….bener enggak

 53. Ameer says

  Jangan jadi jatuh nila setitik rosak susu sebelanga, semenanjung buat salah, satu semenanjung mahu dihukum :) Kita rakyat Malaysia, ada baik ada jahat, tak kita sabah/sarawak atau semenanjung. Yang buruk ditegur, yang baik dipertingkatkan.

 54. Tiger Squadron says

  Isu kenegerian ini takkan stop, memang dah jadi kelaziman orang Malaysia yang terlalu taksub dengan negeri masing2 dan bukannya mengagungkan ianya sebagai sebuah negara yang berdaulat. Cuma jangan kasar dibalas kasar.

 55. Merapu says

  Wah! Kau mesti seorang yg tinggi ilmunya kerana boleh alih istana dan dpt solat di mekah dgn sekelip mata. Sori, ilmu aku x setinggi itu. Ku takat manusia biasa saja. Tak terpikir pulak aku nk mengaji ilmu jin tu. Tapi aku bersyukurlah walau dgn ilmu manusia yg sikit yg ada pada aku pun cukup la utk teruskan sisa2 hidup kt mukabumi ni. Aku rasa x perlu lah aku amik ilmu jin. Nnt jadi panas baran dan kuat pi cabar semua org yg pasal rasa diri lebih hebat dan lebih berilmu dari org lain, x mau lah aku, baik aku duduk diam sbg manusia. Sekurang2nya manusia masih lg khalifah, jin x
  boleh. Kau tak boleh terima pendapat aku, aku tak kisah, mmg kita manusia sentiasa bertelagah dan masing2 tunjuk terer dari mula anak2 adam dijadikan. Kau boleh maintain pendapat kau, aku tak ada masalah.. Cuma bila kau dah dapat ilmu alih istana dan terbang sekelip mata ke mekah nanti kau jgn la makan sorang…share2 la ngan org2 yg nak jadi mcm tu sama.

 56. Tiger Squadron says

  Insyallah moga2 tak terjadi perkara ni. Hal-hal yang remeh seperti passport tu, pejam sebelah mata je. Cuma mungkin perlu diteliti semula keperluannya, sebab dah tak releven. Cuma jangan gunakan kata2 yang boleh mengguris hati orang lain apabila nak mempertahankan perkara yang berbangkit ini.

 57. Naisophon says

  Bukan nak merdeka, tapi terasa hati dengan sikap sesetengah orang semenanjung. Macam isu pemberian IC pada orang filipina, mereka cakap mereka ada repot dengan pihak berkuasa tapi aduan tidak dihirau. Kalu saya orang sabah pun saya akan kecil hati.

  mana-mana negeri yang mau keluar dari persekutuan, kena buat memorandom lah. sama macam nenek moyang kita buat dulu semasa penubhan malaysia.

 58. Ameer says

  Sierra Hotel Alfa Hotel – Bravo India Lima Alfa – November Alfa Kilo – Bravo Echo Lima Alfa November Juliet Alfa

 59. Ameer says

  Saya rasa Malaysia perlu buat reverse engineering untuk tahu setiap peralatan berfungsi :) Contohnya di Area 51 ada bunker besar bawah tanah untuk reverse engineering. Dulu ada pepatah “If you see any Mig’s in the air, consider yourself dead”. Tiada satu pun pesawat US mampu menandingi Mig. Jadi diorang pun amik bangkai pesawat Mig yang jatuh, bawak ke lab, reverse engineering pastu test flight dengan pesawat diorang sendiri untuk tahu apa kurang apa lebih.

 60. Ameer says

  Brahmos ada ditawarkan kepada Malaysia tetapi Malaysia tolak rasanya sebab tak battle proven. May seeing it as a small problem but it’s just too much at stake.

 61. utuhbungas says

  Forumer Malaysia – Indonesia banyak cakap… merasa paling pintar…. padahal ilmunya cuma dapat dari baca2 dikit, dikatakan di internet senjata ini bagus atau weapon ini jelek langsung percaya… padahal pegang pisau commando atau pegang assault rifle belum pernah… hehehe, jangan marah yaa

 62. saiful333 says

  AN/APG-79 for Block 2. 2002 dulu Malaysia ditawarkan Block 1. Sekarang kita ditawarkan Block 2. Setakat ni kita tak ditawarkan dengan Superhornet “International Roadmap”, so no IRST and CFT for now.

  As long as it’s intergration, boleh.

  AFAIK, belum lagi. Yes, MKM pun boleh kalau kita beli Brahmoss dan intergrate dengan MKM.

 63. Ameer says

  Boleh :) Dengan cara Islam. Kalau tak salah saya, saya ada baca buku kisah zaman nabi dahulu yang mengatakan terdapat seorang pemuda berkata kepada nabi (Nabi mana saya dah lupa, masa kecik dulu baca hehe) yang jika nabi terus menuju ke utara (utara kot kalau x salah) nabi akan mengalami kekalahan yang sangat teruk. Nabi pun berkata kepada pemuda tersebut “Wahai pemuda, jikalau kau mampu meramal masa depan, mampukan kamu meramal apa jantina kuda ini?” Pemuda itu berkata “Boleh, hanya meneka sahaja”. Kemudian Nabi berkata kepada para tenteranya, “Pemuda ini mengatakan jika kita bergerak ke utara ki akan kalah teruk tetapi caranya meramal bagiku adalah salah, dengan itu kita akan menuju ke utara”. Setelah menuju ke utara, nabi dengan tenteranya mencapai kemenangan. Di akhir buku saya baca itu kalau tak salah bebunyi begini “Jikalau kamu ingin meramal masa depan, hendaklah kamu bersolat, berpuasa, dengan erti kata lain mengamalkannya dengan cara Islam yang benar.”

 64. Merapu says

  Itu pasal kena jual hornet. Den tak kiro..upgrade tak upgrade. Maintain jo 2 jenis mrca, su30 dan rafale, habis cerito… Hawk pun boleh jual, tambah jo macchi ko 20 ko..

 65. Pendekar Melayu says

  I gelak lagi. kah kah kah. lagi lagi. kah kah kah.

  ye tak ye jugak. kalu xbuat zina dan mengandung anak luar nikah tak ikut trend semasa. sebab tu payah ubah kan?

  kalo tak minum dan clubbing pun xikut trend semasa. so xpayah ubah, kan?

  kalo orang yang betul2 nak meniaga nak mintak loan xdapat. tapi yang kenal2 dapat pulak. sebab tu xpayah ubah, kan?

  ps: sedang makan lompat tikam .. cicah budu.

 66. man RKPT says

  biasalah bro,AKAN tu hanya tahu berkokok tanpa fakta.
  Ilmunya kurang (dah kurang membaca…) tapi masih merasa hebat.
  mereka hanya tetamu, so jadi tetamulah jangan nak jadi tuan rumah pulak.
  Dasar mental kelas berok.

 67. koplak says

  100% aku yakin toggle bukan orang indon… emang sengaja dikondisikan untuk membuat image berita indon hoak, yg komen juga gak punya akal bagus, provokasi yg mantaf…..

 68. Azmir Anuar says

  Bro shah, nak tanya betul ke ada manusia boleh meramal masa depan. ne saya dapat dari abang saya yang tentera juga, menetap di sabah.

  Saya tanya orang tu kat malaysia ke ? . dia kata tidak, orang seberang. saya tanya ramal macam mana , dia terus diam. saya tanya lagi dia tukar cerita lain .

 69. says

  Hahaha…sdra silap, sy 100% anak negeri pengeluar minyak. Malah gabungan mak ayah sy dr dua negeri pengeluar minyak!
  Yang sy persoalkan bkn pasal royalti/ehsan ke apa ker…sdra baca betul2… Klo sdra bcrita psl developer prumahan yg mengikut fiksyen rekaan sdra itu…itu maknanya developer tu tak pandai berniaga, developer baru. sdra bleh bagi x fakta mana developer yg akan bagi 40% drpd hasil projek kpd tuan tanah yg tak keluarkan modal sesen pun?
  Sebab tu mereka lebih suka beli tanah drpd berurusan dgn org yg mcm sdra.
  Yg saya bagi contoh adalah FAKTA…sdra bleh tanya kepada mana2 kontraktor. Jangan mengeluarkan kenyataan mengikut kehendak hati sdra sj… Bkn smua yg sdra cakap tu btul, cukai rakyat digunakn utk modal awal Petronas? Hehe…cari lg fakta sdra. Klu itu menurut sdra… dan cari lah menurut Fekah Islam skalipun klu sdara beranggapan yg 50% adalah adil bg perniagaan yg sdra tak pernah nak AMBIL TAHU pun SEBELUM tengok DUIT MASYUUUK! Klu menurut kitab Fekah Sairus Salikin skalipun…hasil perniaagaan di BAHAGI ANTARA pemilik dan pekerja/penjual apabila si pemilik MENGELUARKAN MODAL dan si penjual yg membuat jualan. Bukannya TIDAK MENGELUARKAN MODAL APAPUN tapi berteriak mcm itu modal dia ug bagi! Anda tanya lah ustaz/tok guru mana skalipun (kecuali tok guru yg berpolitik!). Anda tanya lah skali apa yang dinamakan “hakku Allah” dan “hakku Adam”… Faham? Jangan lupa…Islam itu lengkap utk semuanya. Bkn nk sebut apabila tau yg ituenguntingkan kita jer…tp DIAM bila tau ug kita di pihak salah! Cubalah persoalkan masalah ini dari segi hukum agama jg klu memang agama lah yg anda perjuangkan.
  Yg sy hairan, anda cuma minta…minta…dan minta…
  TETAPI cuba sdra cerita ataupun bgtau dekat kami (sejujurnya…demi Allah) diantara ramai shbt seperjuangan sdra…siapakah yg PERNAH bagi idea, bagi jalan bagaimana negeri2 pengeluar minyak plak yg buat pelaburan, paling tidak pun joint venture dengan sykt luar utk mencari/eksplorasi dan menghasilkan minyak tsb supaya tidak timbul lg isu tentang keadilan dan sebagainya. PERNAH TAK SDRA? Cari jer la dimana2 media skalipun…yg kita dengar MINTA…MINTA…DAKWA DI MAHKAMAH… Itu jer kah yg sdra dan shbt seperjuan sdra mampu

 70. fishbed says

  Btul btul. Btul…org atasan ni projek bilion bilion beri pada kroni.

  Ada ke patut elaun rumah pgawai kerajaan cuma rm200..kl harga tu bawah jambatan pun blom tentu dapat.

  Ni ceupacs mintak naik sket mcm x respon je.aku harap bakal pm baru terdiri dari rakyat biasa yg tau rasa idup susah dan tak pentingkan perut sndiri n kroni.

 71. Hang Loading says

  Harap indon tak mengecilkan usaha msia nak bina kereta perisai av8. Tetapi bila indon nak membesar besarkan pasal duit yang mesti msia bayar membina av8 saya tak kan membantah.
  HAHAHAHA……

 72. Commodore says

  Betul tu apa yg dikatakan oleh “yg benar’ bro memory.
  Satu lagi, kita kena faham dimana sempadan laut bagi setiap negeri, 3 nautical mile aja beb! lebih tu jgn la dituntut sbb bukan hak kita. Jadi apa yg disedut tu adalah milik kerajaan persekutuan bukannya milik kerajaan negeri. Kan dah ditetapkan semuanya. Kalau camtu Perlis bolehlah tuntut sempadan dia sampai masuk ke Kedah sbb dia rasa negeri dia kecik aja, tak adil. Tak boleh la camtu.

  Jadi lebih 3 nautical mile tu milik persekutuan la, ia satu kerajaan juga disamping kerajaan negeri. jadi masing2 ada sempadan sendiri. Hal tanah pun urusan kerajaan negeri, pusat tak boleh sembarangan aja nak ambil tanah, kena minta izin negeri dulu.
  Cuba fahamkan sikit benda ni, jgn nak main balun aje!

 73. diaxminataku says

  Sebenarnya ramai rakyat indonesia tak FAHAM apa itu MOU ,di Malaysia pun banyak juga MOU ,Dengan SAAB ,dengan SNECMA ,dengan DCNS dan lain-lain lagi…..lain kali kena belajar tentang BISNES TEOLOGI bro…;-)

 74. Commodore says

  Kau pun sama jugak, org dah cakap lebih dari 3 kali pun masih tak paham jugak. Balik2 ungkit issue rifle Brapi, NGPV, Av8. Kau sendiri pun tak dapat beza fungsi Av8 dan Leopard. Sbb apa M’sia buat av8? Sbb apa mahal? kau tak mau tahu pun kos buat kilang, upgrade facility dan kos develop Av8 tapi yg kau nak, kutuk aja tanpa periksa.
  Kalau kau dah bingai jgn cuba nak bagi paham kat org lain
  ATM rahsiakan semua fakta kau bising semuanya kena rahsia tapi kau kata TNI kena rahsiakan data ujicoba missile, jgn hebohkan. Apa punya statement ni?
  Sebenarnya kau tak tahu apa yg kau cakap, kau pakai lepas aje dan kau lupa apa yg kau dah cakap.
  Itu semua mencerminkan tahap mentaliti kau, H Loading.
  Fakta kau kebanyakannya contradict each other.
  Aku suggest kau taip aje HAHAHAHA… tak payah cerita yg lain. Sekurang2nya org tahu yg kau tak betol!

 75. minaga says

  salam sdr saiful.. mohon pencerahan berkenaan super hornet, radar aesa jenis apa, adakah irst yang baru install tu termasuk sekali ka dalam tawaran kpd malaysia, ..

  satu lagi pertanyaan, bolehkah rafale usung senjata (intergration) seperti brimstone, paveway, harpoon, maverick etc..

  dan last sekali pernahkah su30 mki buat firetest dgn brahmos, dan by any chance bolehkah cik su kita melakukan perkara yang sama…
  thanks and rgds

 76. minaga says

  agama itu terletak lebih tinggi dari politik, bila mixed agama dan politik…agama dipaksa untuk mengikuti kepentingan politik…hasilnya faham2lah..democracy politics is a game of numbers,..semua bangsa boleh menganutinya..

 77. blackjack02 says

  Bukan merakit sahaja bro, tapi juga ikut mulai dari tahap desain bersama-sama dengan Cassa (CN = Cassa, Nurtanio). Dan dalam perkembangannya, CN-235 buatan Indonesia ternyata diakui negara lain lebih baik dari buatan Spain. Salah satu ‘fans’ berat dari CN-235 buatan Indonesia adalah Korea Selatan. Oh iya, ada sedikit cerita dari program pengembangan pesawat tempur KFX (joint development Indonesia-Korea). Ternyata ketua tim dari program ini yang notabene ahli penerbangan dari Korea Selatan, ternyata dulunya pernah belajar ilmu membuat pesawat di PT DI (dulunya Nurtanio). Bahkan beberapa orang Indonesia yang menjadi anggota tim tidak kalah dengan ahli-ahli penerbangan dari Korea Selatan, dan menjadi ketua dari beberapa sub bidang development.

  Ini sedikit tulisan dari mantan Air Chief Indonesia, Marsekal Chappy Hakim. http://www.chappyhakim.com/2012/07/27/2725/

 78. Indonesial says

  ini la yg aku panggil Indon bodoh.
  Xpaham bahasa ke ni blog “Military of Malaysia”,
  bukan “Kuli of Indon”.

  Entah kenapa semua Indon2 ni bangang sangat aku xtau.
  selalu tuduh Malaysia macam2. perangai sendiri yg bangang xnampak pulak?

 79. saiful333 says

  quote:-

  “jika SDMnya buruk bukan tidak mungkin sparepart akan banyak hilang dan kapal selam tidak dapat menyelam juga akan terjadi kapal perang permukaan tidak boleh mengapung seperti yang terjadi di negara jiran kita beberapa waktu laluโ€ ujar nya sambil terbahak geli.”

  -Betul ke tu quote dari, Laksamana Agus Suhartono sendiri?-

 80. saiful333 says

  Takda siapa yang cakap PARS tu buatan Malaysia 100%. Takda siapa yang cakap PARS tu design Malaysia. Takda siapa yang cakap Deftech pasang PARS tu bersendirian. Semua orang tahu asal usul PARS tu. So kalau kau punya tanggapan yang sebaliknya, salah siapa? Salahkan bahan bacaan kau tu.

 81. memory says

  rakyat bukannya nk mintak jadi kaya mcm bill gates sume tapi harga minyak,elektrik,air,makanan,rumah,harga kereta tempatan,cukai pendapatan,roadtax jalan,cukai tanah mesti direndahkan.jgn mahal2 sgt.tu je bknnya nk mintak duit saku berjuta2.kalu kate rakyat malaysia ni pemalas ,tu sume mitos.gua keje kat site pembinaan,org melayu bekerja dari pagi hingga malam.dah cekung dah muka sorang2 dan kering badan sorang2.tgk kete proton ,kereta tempatan tapi still dikenakan tax.kenapa??? sedangkan tujuan asal penubuhan proton adalah membekalkan kereta dgn harga murah dan berkualti kpd rakyat malaysia.apa salahnya kete proton tidak dikenakan tax.tapi kerajaan ni gua tabik memang peniaga berbakat smpi dgn rakyat pon blh bikin untung lagi.igat tanpa rakyat,sistem raja takkan wujud.bumi ini adalah milik alalah bukannya milik raja.sekian.

 82. memory says

  dan kerajaan naikkan tax berganda2 walaupun tau rakyat susah bekerja.9-11% ??blh percaya ke ni je sumbangan rakyat.kaki kelentong je lebih.kalu sikit mcm ni baik kerajaan prg perah korporat tax, FDI tu sume tapi tgk sape jadi mangsa rakyat jugak.trutseeker persoalanny adalah dlm perairan negeri mana.selagi dlm perairan negeri tersebut kerajaan pusat patut membayar dgn sama adil.ni asyik2 negeri2 tercorot dlm negeri pengeluar minyak.psl ape psl kerajaan pusat balun sume hasil minyak.berhenti guna perkataan ehsan. hanya perkataan royalti yg blh digunapakai.kerajaan pusat patutnya jgn keterlaluan sedut hasil bumi negeri2 lain smpi timbal balik tk pada negeri2 tersebut.perkara ini akan menjadi isubesar untuk pembangkang menang besar di negeri2 pengeluar minyak

 83. saiful333 says

  joni_tabu, mat mongol, Amir Malik= dari orang2 Indonesia ni,=se-level mereka2 ini.

  Tak susah nak faham sesuatu ayat, kalau kita bukan jenis yang serkap jarang kan? Belajar lebih lagi.. tak rugi kalau punya ilmu, walaupun sedikit.

 84. Ameer says

  ุฅูู†ู‘ูŽู…ูŽุง ุงู„ู’ู…ูุคู’ู…ูู†ููˆู†ูŽ ุฅูุฎู’ูˆูŽุฉูŒ ููŽุฃูŽุตู’ู„ูุญููˆุงู’ ุจูŽูŠู’ู†ูŽ ุฃูŽุฎูŽูˆูŽูŠู’ูƒูู…ู’ ูˆูŽุงุชู‘ูŽู‚ููˆุงู’ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ูŽ ู„ูŽุนูŽู„ู‘ูŽูƒูู…ู’ ุชูุฑู’ุญูŽู…ููˆู†ูŽ

 85. Yang Benar says

  Salam,

  Minta maaf lah saudara MEMORY, saya nak komen sikit berkenaan pendapat saudara tentang peratus penerimaan wang dari pengeluaran minyak oleh Pertonas. Setahu saya hasil pengeluran minyak pada awalnya adalah hak mutlak kerajaan persekutuan. Ini disebabkan telah termaktub dalam perlembagaan negara bahawa kerajaan negeri hanya berhak terhadap hasil bumi yang berada dalam sempadan negerinya sahaja.

  Perlu diketahui bahawa sempadan laut negeri-negeri hanyalah sejauh 5km dari garis pantai sahaja. Selebihnya adalah milik kerajaan persekutuan. Umum mengetahui bahawa semua pengeluaran minyak dan gas oleh Petronas dari Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak adalah di laut dalam (lebih dari 150km dari garis pantai).

  Cuma kerajaan perseketuan melalui Petronas telah membuat perjanjian untuk memberi sedikit hasil pengeluaran ini (5%) kepada negeri-negeri terlibat, sebab itulah bagi pendapat saya kerajaan perseketuan gemar menggunakan istilah ‘wang ehsan’. Ramai yang tersalah anggap bahawa wang yang diberikan adalah ‘royalti’ sedangkan dalam perjanjian yang dibuat tiada sebutan royalti pun digunakan.

  Isu sekarang adalah ketidakpuashatian kerajaan negeri kelantan yang dinafikan wang 5% tersebut yang tidak disalurkan pada mereka tetapi diberikan kepada BN kelantan.

  Sekian, terima kasih

 86. AA says

  cuman ditunda sehari sekarang sudah sign hari ini…ditunda gara-gara masalah TOT saja.

  solopos.com/2012/11/08/pemerintah-tandatangani-pengadaan-tank-leopard-345937

 87. pabloami says

  assalam shah! selamat kembali ke malaysia..sudah bersedia nak masuk jelajah hutan kembali?..
  huuu huu dalam bnyk bnyk artikel shah..kes piramid tu jugak yg menjadi buah mulut sehingga kini kan..he he he..best best. citer askar pun best jugak..

 88. MatMongol says

  Malaysia/deftech haibat ternyata hanya welding dan pasang screw saja ayam bertelor riuh sekampong hebat betol zahid hamidi dan najib bayar mahal untuk sebuah screw

 89. utuhbungas says

  ya… orang indonesia di bawah level malaysia, tapi tu kata orang malaysia… tapi yang pasti forumer Malaysia dan Indonesia cuma hebat ngomong aja…

 90. Asparagus says

  mmg bro..aq agak pantang kalau org x concern keselamatan perajurit kita..mereka bergadai nyawa melindungi tanah air org senang2 je nk pertikaikan..

 91. Ameer says

  Nak buat bom senang je, x perlu ada chemical engineering atau phd semua tu. Asalkan kreatif dan tau main :) Ayat daripada GGK

 92. Ameer says

  Cerita ni benar dan Shah sendiri confirmkan :) Bukan dengan US sub, tetapi dengan French sub Rubis class :) Diesel vs Nuclear Reactor

 93. Ameer says

  Scorpene lawan Rubis. Satu diesel sub, satu lagi nuclear reactor sub. Lama dah cerita ni tetapi Scorpene dapat markah 10-0 :)

 94. Ameer says

  “bagi US,Cina, Rusia etc, Indonesia lebih berharga”

  Gunalah peluang itu dengan sebaik mungkin untuk memakmurkan serta memajukan ekonomi negara kamu :) Buat hubungan diplomasi, technology transfer dan lain-lain lagi.

  Untuk apa lagi di Ambalat? Malaysia dapat bahagiannya, Indonesia pun dapat bahagiannya :)

 95. Padan Muko says

  Hehehehe!
  Geng sniper semua siap sedia, isi peluru, aim….tunggu arahan saya.
  Be prepared for turkey shoot.

 96. Kunta Kinte says

  Kapal tu ada masalah “basic”…sistem persenjataan dan penderiaan ok…blh katakan sbg “saudara kembar” Kelas Lekiu..Kapal ni dilaporkan “tak stabil” di laut lepas…utk rondaan pesisir ok…Diceritakan juga Grup PenilaianTLDM dah pegi cek kapal ni..dan anto laporan..Last sekali “Geng Modify” TLDM kata…Kapal ni KO… Tim 2nd Batch Frigate ni masih wujud hingga kini..bermula 2008..tak dibubarkan pun lg…Maksudnya? Hanya Markas Sistem Armada je yg tahu…..

 97. Hang Loading says

  HAHAHAHA…..
  Budak pprt ni memang bangang, dia yang tak faham dia pula yang kutuk orang.
  Ye laaa bang, baca pelan2 ayat saya diatas. Sesetengah orang memang tak cukup 3 kali baca baru boleh faham.
  HAHAHAHA…..

 98. truthseeker says

  Royalti hanya terpakai kalau jarak telaga minyak dari pantai sesuatu negeri within 3 batu nautika= 5.6km. Kalau lebih dari 3 batu nautika jadi la wang ehsan. kalau dah nama wang ehsan … it depend on the contributor nak bagi berapa. Harap kita paham dia benda yg berbeza ini.

 99. says

  sory bro, istilah bayar cukai tu kurng tepat..hanya 9-11% jer pendapatan kerjaan dtg drp cukai pendapatan rakyat..yg lain2 tu dtg drp korporat tax, FDI dan lain2..n even petronas sendiri PEMBAYAR CUKAI TERBESAR NEGARA..

 100. diaxminataku says

  PARS masih dalam proses ,sudah keluar nanti barulah kita bercerita ye, takut nanti mimpi tak sudah…….

 101. MatMongol says

  xi xi xi memang deftech bikin apa main unit supporting unit semua dari turkey dirakit di deftech under supervision engineer turkey rebadge made in malaysia this fact

 102. Malon says

  emang bener,,,hang loading gak punya jawapan yang enteng……amerika tentunya mau jaga sea lines of communication…..china perlu bayar haga yang mahal….jika mau nakluk spratly……permasalahan dalam negara seperti xinjiang harus juga ditangani….gak seperti amerika yang gak punya maslah pemberontakan dalam negeri

 103. StarWars says

  Biasa la tu bro shaiful, hari ini banyak rakyat berfikiran macam itu, seolah-olah berhak atas apa yang di miliki orang lain. Kita kena ingat demokrasi itu asal dari mana, ciptaan siapa, tujuan untuk apa,,itu cuma agenda barat untuk melemahkan negara2 Islam, apa kata winston churchill, “berikan mereka kemerdekaan dan berikan mereka “permainan”. “Permainan” itu apa..?? itu la demokrasi yang di agung-agungkan manusia zaman sekarang, kalau negara2 islam nak kuat dan hebat lagi, kembali kepada cara pemerintahan Rasullullah cara pemerintahan Khulafa al-Rasyidin.

 104. saiful333 says

  Kalau bagi US.China Russia etc, Indonesia lebih berharga, gunakan peluang tu sebaik mungkin untuk memajukan negara mu itu. Tak perlu bentak2 di sini.

  “kapal diraja malingsia”? negara mana tu?

 105. MEMORY says

  masalahnya minyak tu digali dikawasan mana???? kelantan,sabah,sarawak dan terengganu.mase mula2 petronas tk ade modal nk keluarkan minyak???sape bg modal??? kerajaan kan???.duit kerajaan tu datang dari mana??? dari cukai rakyat kan???.tk blh pikir lg ke. mcm aku bg pemaju perumahan majukan tanah kecik aku untuk dijadikan kawasan perumahan yg hanya blh bina 5 bijik rumah,jadi aku sepatutnya mendapat 2 bijik rumah drpd 5 bijik berdasarkan perbincangan yg telah dipersetujui.itulah keadilan yg sebetul2nya .kita tk merugikan petronas tapi pada masa yang sama petronas turut mendapat untungnya.jadi sama adillah.aku rase ko bukan rakyat negeri pengeluar minyak .sebab tu ko ckp suke ati je.nilah kalu gitu gua buat cadangan pendapatan negeri adalah berdasarkan sumber alam masing2 .petronas kena stop gali minyak biar kerajaan negeri je uruskan sendiri.baru tau negeri2 lain bile sedap gat mengata org negeri2 pengeluar minyak nk tuntut lebih sikit royalti minyak.bknnya mintak ehsan ok.kitaorang bknnya pengemis.

 106. saiful333 says

  Sekuat mana pun kau mencuba, masih terkesan bahasa Indonesia dalam penulisan kau. Cuba lebih kuat lagi, mungkin lain kali perkataan “kita” tu akan lebih meyakinkan.

 107. StarWars says

  Nak bina kapal selam bukan seperti membina kapal permukan, lagi kompleks dan rumit daripada kapal permukaan

 108. shaiful says

  one of the problems with democracry,rakyat fikir dia berhak atas segalanya..pemimpin ibarat duduk bawah rakyat..malayan fund tu duit raja..bukan duit engko pun..malu la sikit nak menadah mintak harta org..malu woi maluuuu

 109. mrtoggIe says

  Jakarta (ANTARA News) – Sebanyak 440 unit Main Battle Tank Leopard yang dibeli dari Jerman akan segera tiba di Indonesia, sebagai upaya memperkuat alat utama sistem senjata (Alutsista) dalam membangun kekuatan pokok minimum (Minimum Essential Force/MEF) di tubuh Tentara Nasional Indonesia (TNI).

  “Kami ingin mendatangkan tank Leopard dalam HUT TNI Ke-67 ini, namun karena prosesnya agak panjang, sehingga November 2012 baru bisa tiba di Indonesia sebanyak 440 unit,” kata Kepala Staf Angkatan Darat Jenderal TNI Pramono Edhie Wibowo saat jumpa pers Peringatan HUT TNI Ke-67 di Halim Perdanakusuma, Jakarta, Rabu.

  Selain itu, TNI AD juga akan menambah dua belas batalyon Multiple Launch Rocket System (MLRS) buatan Brazil, tujuh batalyon Mistral Rudal Antipesawat Terbang dan dua batalyon Meriam 155 mm/Caesar buatan Perancis.

  Dalam upaya membangun MEF, TNI Angkatan Laut juga akan membangun tiga kapal selam dari Korea Selatan, yang bekerja sama dengan PT PAL, tiga unit Kapal Cepat Rudal (KCR)-90M dan dua unit Kapal Tunda 4400 HP.

  “Kami juga mau mendatangkan 8 skadron helikopter antikapal selam dari Amerika Serikat dan Rusia,” ujar Kepala Staf TNI AL Laksamana TNI Soeparno.

  Sementara TNI Angkatan Udara akan menambah dan mengupgrade pesawat Hercules hibah dari Australia. “Hercules kami cuma 43 unit. Kami akan upgrade lagi dan akan membeli 10 unit pesawat Hercules lagi dari Australia,” kata Kepala Staf Angkatan Udara Marsekal TNI Imam Sufa`at.

  Di tempat yang sama, Panglima TNI Laksamana Agus Suhartono mengatakan penambahan alutsista itu harus diimbangi oleh kemampuan Sumber Daya Manusia (SDM) TNI.

  “Kami menyadari, secanggih apa pun alutsistanya, namun SDM yang ada tidak memadai, maka alat secanggih apa pun tidak ada artinya, jika SDMnya buruk bukan tidak mungkin sparepart akan banyak hilang dan kapal selam tidak dapat menyelam juga akan terjadi kapal perang permukaan tidak boleh mengapung seperti yang terjadi di negara jiran kita beberapa waktu lalu” ujar nya sambil terbahak geli.

  Sebelumnya, Kementerian Pertahanan (Kemhan) menyatakan, sebagian tank tempur utama (Main Battle Tank/MBT) Leopard dan tank tempur medium Marder dijadwalkan akan tiba di Indonesia pada awal November 2012 nanti, dengan pengiriman dilakukan melalui angkutan udara dan laut secara masif.

  “Leopard akan dikirim bersama dengan Marder pada awal November 2012,” kata Kepala Pusat Komunikasi Publik Kementerian Pertahanan Mayjen TNI Hartind Asrin di Depok, Jawa Barat, Selasa (25/9).

  Staf ahli menteri pertahanan bidang keamanan itu mengatakan, dipersiapkan dua belas unit pesawat yang akan digunakan khusus mengangkut tank-tank tersebut.

  “Tapi nanti kombinasi pengirimannya, ada yang melalui pesawat, ada juga melalui kapal,” jelas Hartind.

  Pengiriman ini molor dari rencana semula pada Oktober 2012 mendatang karena terkendala administrasi. Pada November mendatang, tank-tank tersebut akan ditunjukkan kepada publik.

  Pemerintah sendiri akan membeli tank Leopard sebanyak toal 1030 unit, tank Marder sejumlah 500 unit dan membeli 100 tank pendukung.

  Disamping itu taktik simulasi serangan kilat dengan lapis baja. terus dimatangkan guna mendapatkan formasi yang paling cepat dan efektif.

  (Antara)

 110. man RKPT says

  aku sokong kau bro.
  1. nak berpolitik, pegi tempat lain.
  2. semua yang UMNO buat dituduh tak betul/jahat belaka tp klu PAS buat hatta jilat bontot DAPig ok je.
  3. inilah contoh golongan yang kuman diseberang lautan blh nampak tp gajah depan mata tak nampak.
  4. PRU 13 ni kita pakat TOLAK puak sesat ni. InsyaAllah.

  Sorry tuan admin, melalut ke politik kejap.

 111. saiful333 says

  Mana ada NURI tu keranda terbang. Keranda mana boleh terbang bro.. Pesawat baru pun kalau dah nak jatuh, jatuh jugak. Kecik hati pilot2 NURI baca. Tapi semangat kau tu aku suka.

 112. saiful333 says

  Tapi ATM amat memang memerlukan keupayaan CSAR ni bro. Nuri cuma sesuai untuk SAR. Versi Cougar untuk “air mobile” biasa2, rasanya murah lagi dari yang CSAR punya.

  Siapa cakap Rafale tak perlukan AEW?

  AV8: No Comment

  UMNO: No Comment.

 113. Pendekar Melayu says

  Kah kah kah. Buat i gelak jer.

  Nanti bila ko nak lintas jalan,jgn tengok kiri dan kanan. Yakinlah bhw kereta tidak akan merempuh mu. Bila memandu jgn ikut traffic, pandulah ikut sukamu. kerana keyakinanmu tiada batas.

  Jgn hantar anak2 ke sekolah. yakinlah ilmu itu akan datang. dengan yakin semua benda jadi. kah kah kah.

  ps: kat muka bumi nie, semua Allah dah bagi,cukup lengkap. cuma tinggal nak uruskannya sahaja aka Khalifah.

 114. saiful333 says

  Ye.. kenape..? Kalu jet mano yang masok, mano la den tau. Dah terlanjur MKM tak masuk buku ni, den pilih Superhornet. Dah sampai masanya kerajaan tinggalkan amalan bedikit-dikit untuk TUDM ni. Kita bukan macam India, diorang pakai banyak jenis, tapi dalam masa yang sama setiap jenis tu, dalam bilangan yang banyak. “Quantitative edge and commonality”, India ada kelebihan. Kalau Malaysia, pakai itu 8, ini 18, yang itu 12, yang ini 6, hanya akan memeningkan kepala team logistic dan jurulatih conversion.

  Memang betul, banyak offset yang menguntungkan negara yang ditawarkan oleh pengeluar-pengeluar yang bertanding, tapi adakah keutamaan kita membeli pesawat tempur ni untuk mendapatkan offset? Offset tu perkara kedua, yang penting adalah untuk menjadikan TUDM sebagai pasukan yang “potent”. Bagaiman kita nak jadi pasukan yang “potent” kalau asyik dibelenggu masalah penyelenggaraan, nak terbang pun kena berkira-kira PPRW.

  Jangan salah, bukan aku tak minat RAFALE, aku sendiri merasakan RAFALE lebih baik dari SH. Tapi tiga jenis MRCA, belum dikira dua jenis “advance jet trainer” yang kita ada, adalah sesuatu yang zalim untuk TUDM. Hakikatnya, tentera udara kita tak sebesar India. Kalau dulu kita tak ambik MKM kan senang atau kita jual je Hornet D? ( tapi baru lagi upgrade.. hmm)

  -Jangan marah, pendapat peribadi-

 115. says

  Pertama…betul kata r2d2, Allah tempat berharap akn keselamatan bkn nya MRCA…TAPI r2d2, bukan ke MRCA tu pun alat untuk bantuan Allah sampai?
  Kedua, politik2 jgnlah dikorek dlm sgt…sebut sipi2 cukuplah. Sini bukan tempat sesuai…jangan taksub sangat, nama pemimpin politik dr PR tu pun pernah diberi kesempatan untuk memerintah satu negeri, apa dah jadi. Knapa dia tidak bertahan…rakyat tak mau ke…dan tanya diri anda yang agak taksub…semuanya datang dari Allah, kenapa Allah tak izinkan dia meneruskan pemerintahan di negeri tsb? Anda pasti ada jwpn…

  p/s: kpd yg yakin sgt dgn politik dan dakyah kepartian ni…pernah ke tanya pemimpin mereka yg Islamik tu, kenapa ya kt satu negeri yg dia perintah…M,K,T dah tak bleh jual berpuluh thn dah, haram…! Tp knapa yg satu negeri lg bleh…open2 plak tu? Begitu juga dgn pusat hiburan…sana xbleh, sini bleh!
  Hukum yg itu pun dh berbeza antara 2 negeri…kat negeri ni haram, negeri satu lg tak haram… Ingat mak bapak dia punya undang2 kut, bleh letak kat mana dia suka jer… Yang penting politik ok!
  Haha…politik oooo politik!

 116. camo says

  Hang loading nie mungkin mak indon bapak singapore sjg duk kat thai sbb duk kondem dari dulu sampai la ni….bak kato orang noie smilan mngabihan bogheh jo melayan dio…

  yang dio tahu HAHAHAA diakhir komen…cam nak harom…

 117. says

  Tapi tetap la starment ko yg kata “menang dengan Malaysia bleh dapat semua spratly” tu statement tahap budak tadika ponteng punya. Kenapa tak jwb yg tu…yang ko duk tulis tu pun merapu, ko sekolah kat mana dulu ek?
  Cina nak amik semua kawasan kat Laut Cina Selatan, pastu ko kata pulak Natuna dia takmau… Abis Natuna tu duk kat mana? Laut Cina Bawah Selatan? Belagak pandai…
  Jd ko kata Cina nk bagi ToT buat missile tu psl dia takut Indo, takmau bg Indo masuk campur?
  Kuikuikui…sbb tu aku kata ko tu bdk tadika ponteng sekolah punya level. Ko balik cari kt Google kat mana investasi Cina paling besar dlm Asean ni…bleh?
  Cina tak mau nak perang dgn Asean tp nk lawan satu, satu….mula Vietnam, pastu bla bla bla. Yang ni bkn jer ponteng tadika…dah gerenti tak masuk tadika dah ni.
  Cuba ko kurang skit main wargame kat tenet tu Hang oi…ko ingat ni game yg ada kt pc ko tu ker? Malas aku nak explain, ko akn tetap kata itu ini…
  Memang tahap tadika, Indo kata TK…paham?
  Ko kata US tak akn tolong negara2 yg ko sebut tu, PASTU ko bleh plak dengan selambanya kata US tak mau Cina kuasai Laut Cina Selatan…siap kata nak letak aset tentera kat kwsn ni. Tak mau tolong tp nk letak aset la plak, tak mau tolong tapi dia pun tak nak Cina kuasai la plak… Satu lagi Laut Cina Selatan penting utk ekonomi US ko kata (bukan ekonomi US jer la budak kecik oi, ekonomi dunia!), tp ko plak kata US tetap tak nak tolong!
  Macam ni la Hang Loading, ko balik citer kat mak ko…
  “Mak, aku nak masuk tadika balik bleh tak?”
  Pastu bila dh abis tadika nt, ko jgn masuk lg blog ni nak crita yg ko dh pandai…ko masuk blog “resipi masakan hari ini” dulu…test kt sana ek!

  Satu lg…jangan la ko duk sebut Cina kata…la, Cina tak mau…la, Cina itu, Cina ini…la…
  Itu semua BUKAN Cina yg kata…KO yang pandai2 kata!…dasar budak ponteng tadika!

 118. saiful333 says

  Saudara jujai. Itu satu konsep yang salah.

  1. Sejauh mana (jarak) sesuatu sistem radar itu dapat mengesan object sebesar bola tenis?

  2. B2 bomber memang lebih besar dari bola tenis, tapi didalam screen radar, radar cross section (RCS) B2 bomber tak lebih dari saiz seekor burung. 0.01 m2. RCS untuk F-35 pulak hanya sebesar bola golf, 0.0015 m2. Dan RCS untuk F-22 Raptor pula hanya sebesar biji guli, 0.0002 m2.

 119. saiful333 says

  Stealth bukannya “SILVER BULLET” dalam peperangan. Banyak orang yang salah mengenai konsep ni. Stealth bermaksud mengecilkan Radar Cross Section (RCS), bukannya menghilangkan terus pesawat tu dari screen radar, infrared seeker atau mata kasar sekalipun. Stealth technology also termed LO technology (low observable technology), satu bentuk “electronic countermeasure” dalam bentuk pasif. Kalau yang aktif, seperti jammer. “low observable”, maksudnya kalau kita ada radar, kita akan tetap dapat mengesan pesawat stealth ni walaupun “to little, to late” maklumat yang kita dapat.

  Banyak lagi cara untuk mengesan keberadaan pesawat stealth ni, walaupun mungkin tak setanding keupayaan untuk mengesan pesawat biasa dengan menggunakan radar. Sekadar becerita cara yang MAF ada:-

  IRST, pada pesawat Sukhoi dan MiG misalnya. Tapi sebelum, tu aku nak cakap. Kita bukannya bercerita mengenai kamera infrared murah yang digunakan oleh “Uncle Seekers” yang tak boleh tembus dinding tu ok. Wavelength, SPO-30 tu tak sama dengan wavelength kamera “uncle seeker.” So, awan tebal bukan masalah disini. Dalam pertempuran udara, adakah anda betul2 yakin yang pesawat pejuang tu akan menghidupkan radarnya dengan sewenang-wenangnya?Out of topic, disini letaknya kepentingan AEW&C dalam mana-mana pasukan udara. Risiko sangat tinggi, untuk mana2 pilot menghidupkan radar untuk mencari pesawat lawan kerana ini kan mendedahkan kedudukan beliau kepada pihak lawan terhadap sistem yang kita kenali sebagai RWR. Cepat atau lambat bergantung kepada jenis radar. IRST pula adalah sistem yang pasif, tidak dapat dikesan oleh RWR pihak lawan. Stealth atau tidak, sesuatu pesawat tetap akan mengeluarkan haba, samaada dari enjin atau pada badan pesawat akibat geseran udara. Spectrum haba ini yang akan dikesan oleh IRST walaupun jaraknya tidak sehebat jarak pengesanan sistem radar, tetapi tetap memberi advantage kalau kedua-dua pesawat berkenaan memilih untuk “silent”. Oleh itu kalau kita lihat sekarang, Rafale dan Eurofighter Typhoon sendiri telah memasang sistem IRST pada pesawat berkenaan dan jangan terkejut, F-18 Super Hornet Block 3 yang ditawarkan kepada India turut memiliki sistem IRST.

  VERA-E, Ini lagi satu contoh sistem yang digeruni oleh pasukan udara pihak lawan samaada yang mempunyai kemampuan stealth atau tidak. Konsep yang tak jauh berbeza dengan RWR. Malas nak ulas lebih lanjut mengenai sistem ni sebab Tuan HAji Shah dah ceritakan pasal sistem ni dalam artikel yang lepas. Anda boleh cari sendiri.

 120. says

  Trimakasih ibu…
  Hehe…sy hargai dan hormati nasihat ibu.
  Hmm…pasal akuyangbukansesiapa tu…sy faham, itu cuma pandangan sy dgn diri sy ni…sebagai manusia, kita memanglah khalifah di bumi ni…tak pernah nak nafikan tu.
  Err..pernah tak ibu dengar tentang satu hadith ni…
  “…ูู‚ุฏ ุนุฑู”
  Itulah maksud sy…
  Wallahualam

 121. says

  Hmm…pastu anda rasa hak sebagai khalifah tu datang dengan mcm tu jer kat kita yg berjalan 1km dh sesak nafas ni? Kalau anda berfikiran mcm tu…patutlah bangsa2 “lain” tu kata tak adil, sebab depa lebih berkemampuan. Bagi sy lah…ada banyak lg rahsia kita ni yg kita tak jumpa…hehe…nak jumpa mcmana mencari pun tidak.
  Mereka yg dh jumpa…bleh jer klu rasa nk solat kt Mekah, depa pi
  lg laju dr SU30 tu.
  Maksud sy, sy tidak bersetuju kalau anda berkata “itu hak makhluk lain, bukan hak manusia”…kalau itu kata sdra, cuba sdra terangkan apa plak hak manusia yg memindah kan istana nabi Sulaiman melebihi keupayaan bangsa jin tu? Apa menurut sdra itu bukan “hak” dia ke?
  Banyak rahsia Allah yg kita tak akn tau, tp bukan bermakna kita patut kluar kenyataan yg itu hak manusia, ini hak jin… Betul2 yakin ke kepandaian anda dan pengetahuan anda dh sampai tahap itu?
  Klu btul dh yakin, sy nak dengar plak apa ulasan sdra dengan kalam Allah ini:
  “Aku menciptakan manusia sebaik2 kejadian..”?
  Bukan hak kita?
  Haha…minta maaf, sy tak dpt bersetuju dgn kenyataan sdra.

 122. says

  Salam sahabat…
  Kadang2 kita berpandangan kerana cuba melihat dari satu sisi sahaja…dan biasanya sisi yg kita suka lihat apabila ada yg menguntungkan KITA dan apabila ada KITA merasa dirugikan, soalan sy….pernahkah KITA tu cuba melihat dari sisi pandangan ORANG LAIN? Sy bersetuju jika kita katakan mekanisme pembagian kekayaan negara adalah tidak adil jika kita melihat dr sisi KITA semata2. Namun cubalah berfikir dan melihat dari sisi atau sudut orang lain selain KITA ni…tak faham maksud sy?
  Maksud saya lebih kurang mcm ni? Sahabat tau tentang sistem UMUM “komisyen” dlm perniagaan (bkn rasuah atau kroni ek) contohnya kontraktor? Berapa persen yg dibayar kepada orang yang meminjam LESEN kita untuk menjalankan sesuatu projek? Saya rasa kebanyakan dr sahabat tau…tapi TIDAK AKN PERNAH ada yg mencapai 50% KECUALI projek tersebut dijalankan melalui usahasama, JV projek org kata.
  Cuma masalah psl royalti, ehsan petroleum…ini cuma pada skala yg lebih besar, tapi menurut pandangan sy…tetap menggunapakai prinsip yg sama.
  Kalau itu secara umum anda faham, sy yakin anda akn faham perihal prmbayaran wang ehsan ini. Soalan sy lagi, KITA pernah TAK tau yg ada minyak atau hasil bumi lain kat tanah KITA sendiri? Pernah tak anda pi cari kat dusun atau tanah belakang rumah anda?
  Sebelum ada ORANG LAIN masuk, minta izin nak cari dan depa langsung melakukan pencarian pastu dengan izin Allah…jumpa. Sepatutnya KITA kena tanya diri KITA lg selepas jumpa benda alah tu.
  Berapa banyak wang yang KITA keluarkan untuk jumpa hasil tu?
  Dan tanya KITA tu lagi…ORANG LAIN yg jumpa hasil bumi dah keluarkan banyak mana duit ek?
  Ini baru NAK CARI, NAK JUMPA benda tu…BELUM nak AMIK bwk keluar lagi! Tak paham lg maksud saya…maksud saya apa hak KITA kalau:
  1. Bukan KITA yang jumpa pun benda tu, nak jumpa macamana…cari pun tidak.
  2. Brapa sen duit KITA yang kluar masa nak cari tu, jwb dia…sekupang pun tadak!
  3. Rasa2 KITA lah…nak bawak keluar plak bahan mentah tu, nak proses plak sebelum nak jual…berapa SEN yg KITA dah bagi modal kat ORANG LAIN yang buat semua tu…? Jawab dia, sekupang pun tadak!
  Last skali bila hasil dah bawak keluar dah terjual…KITA nampak plak…”mak oi! banyak giler!” maka jalan paling mudah nak dapat lebih sikit ialah menjerit “INI TIDAK ADIL!!!”
  Senang jer KITA nak bercakap…tak keluar modal sekupang pun!
  TAPI pasal apa KITA yang bertempik tu tak plak nak pegi buat sendiri suma kerja2 yg ORANG LAIN duk buat tu?
  Kalau KITA kata PATUT nya KITA dapat 50%…kenapa KITA yang bagi lesen kelas “F” KITA untuk ORANG LAIN guna tu…yang KITA tak keluar modal sekupang pun nak buat projek tu TAKDEK plak nak teriak2 “INI TIDAK ADIL!”…hahaha…tapi bila dpt duit yang 5% (komisyen kelas F)….sengih2 jer sampai umah.
  Hmm…jadi bagi yang berfikir, kontraktor yg pandai…bukan nye KITA yg yg pandai teriak2 jer…dah ada lesen, ada modal, KITA buat jer sendiri (itu yg kerajaan duk suruh pun)…lepas tu bleh la KITA plak yg tersengih2 dpt banyak..,dan bleh la KITA plak bagi ehsan kt ORANG LAIN…5 % jer.
  DAN PERCAYA TAK?
  ORANG LAIN yang memang dah pandai tu….takkan teriak macam KITA yg tak berapa pandai ni, bila depa dapat 5% tu!
  Ada paham?

  Wallahualam…just my 2 cents!

 123. fishbed says

  Betul tu BANYAK nyawa x bersalah, muda2 lagi 20an pun ada jatuh mati kerana naik nuri ni.pilot n lain2 pangkat.

  Tak puas hati btul knp krajaan lalai dlm hal ni.

 124. says

  Zaman Nabi Muhammad SAW berperang kenapa perlu gunakan senjata?? Kenapa perlukan baju zirah?? Walaupun Nabi Muhammad SAW itu seorang Nabi dan Allah tetap memelihara Baginda?? Bukankah Allah mahu manusia berusaha… Bukan berserah 100% kepada Allah… Kita berusaha untuk tingkatkan kekuatan ketenteraan negara… Kita berikhtiar untuk memastikan keamanan kekal… Cuba tengok negara Palestine… Senjata adalah satu-satunya perkara yang mereka perlukan selain bekalan makanan… Di sana-sini anak muda Palestine sudah belajar menggunakan senjata… Sebab diorang tahu, hanya doa dan berserah kepada Allah sahaja tidak cukup jika tanpa ada usaha… Sudah berapa tahun rakyat Palestine dok berdoa… Kenapa Israel masih menjajah Palestine sedikit demi sedikit tanpa dapat dihalang?? Jangan terlalu taksub dgn politik sampai membutakan mata… Negara jiran kita berlumba-lumba memajukan sistem pertahanan, jika sistem pertahanan negara kita lemah, maka mudah sahaja negara kita di ‘ayam’ kan…

 125. Merapu says

  Kalau 80 Rafale kita beli dgn ToT utk buat lebih banyak future air combatant dlm negara aku setuju.
  15 kapal perang BAE tu aku x setuju sbb kita boleh buat sendiri dlm negara.
  6 kapal selam German? Baik suruh Labuan shipyard buat sendiri 6 kapalselam base on scorpene.
  SAM jarak sederhana dan jauh dari perancis aku sokong, dgn syarat kita buat sendiri semua dlm negara dgn ToT dari perancis. Kalau dah beli 80 rafale, 21 gowind, 8 scorpene, tambah SAM lagi, mmg kita berhak dpt ToT dari peranchis. Sbb semua barang tu original perancis punya. Perancis pun x keberatan nk transfer. Jgn lupa juga cougar kalau nk tambah lagi, kalau semua servis nk pakai cougar, potensi ada dlm 60-80 cougar lg boleh buat kat sini. Antiship missile NSM pun ada ura2 ToT buat kat sini dulu kan? Meriah la nanti industri pertahanan negara.

 126. Sedara Amanz says

  Asalammualaikum Tuan Haji Shah, selamat kembali, rindu kat MOM

  Puas baca artikel dan komen2 kat atas,, fuhhh.. pencadang dan pembakang pun keluar sekali .. hehe.. apapun kwn2 semua jangan terpengaruh dgn provokasi mana2 pihak dan kongsi2 ilmu untuk kita semua,

  P/S pencadang dan pembangkang saling memerlukan untuk penambahbaikkan setiap satu perkara.

 127. Merapu says

  Rafale mengamalkan pepatah agi idup agi ngelaban. Sbb dia satu kepala dgn motto atm, prospek dia masih cerah.

 128. Jeph says

  aku stuju sgt dgn comment ni..kpd bro MI..ubah dlu persepsi ttg swk n sbh tu dlu..dok kt cni bp bln..bgaul dlu dgn org kat cni..bru bleh comment..x sume org sbh n swk tu mcm yg bro ckp kn..

 129. shahpaskal says

  Sabar, sabar….r2d2 cuma memasukkan rencah politik sedikit je, harap semua bertenang jangan cepat melenting. Sekurang-kurangnya beliau mezahirkan sedikit pendapat dan kekhuatirannya sebagai rakyat Malaysia yang berhak.

 130. nurmz says

  Tapi Hj. Shah ada cakap rafale dah terkeluar dari senarai. Apakah teka teki perolehan MRCA akan terus berpusing2. All the top player dah turun meminang, tunggu tuan empunya mana satu nak pilih. Nak pilih hantaran yang tinggi kot.

 131. Asparagus says

  tau x knape kerajaan nk gantikn Nuri dgn helikopter yg terbaik..sebab sebelom nie dah ramai perajurit yg kau sendiri pun x kenal dah gugur gara2 lmbat ganti Nuri tu..kau duduk kat rumah makan,minum,berak ape kau tau..penat lelah perajurit tu naik Nuri aka keranda terbang..pernah kau rase..cakap lebih la kau Mat..tin kosong..ptuih la…

 132. Pathfinder says

  nk berpolitik g blog lain la wey..jgn nk cemarkn blog ni dgn sesuatu yg kotor..this is about military bro..

 133. maha says

  di dunia ini bro kena berhati main british dan amerika ini sedang belanda kena tipu (hoax) dengan british semasa perang dua kedua dan sejarah dah ada sejarah lain lagi british tipu belanda lagi semasa perdangangan india timur british dengan belanda kalau kamu tak percaya baca sejarah dunia, satu kamu tahu ini british semasa british memerintah tahan melayu british tak mahu tanah tapi mahu hasil bumi yang ada itu cara mereka jajah negara dengan memerintah antara cara hebat, dasar pecah dan perintah

 134. panglima_hitam says

  Bro..nk citer politik pun pgla main jauh2..tp sblm main jauh2..aku nk komen skit..sekirenye MF wujud..Malayan fund adela milik Raja2 Melayu..bkn duit rakyat..faham?jadi rakyat tiada hak utk mintak Malayan Fund..kerana ia milik Raja2 Melayu..jadi biarlah ia atas budi bicara DYMM Raja2 yang menentukannya..sebarang tindakan yang bertentangan dgnnye spt mengadakan pemberontakan,revolusi dan perkare2 suatu dgnnye adela salah di sisi undang2 negara dan BERDOSA BESAR DISISI AGAMA ISLAM..

  dah shhuuuhhhhh…pergi main jauh2..

 135. maha says

  bro mana air pecuma aku dekat rakyat selangor bro kalau tak bagi air percuma dekat aku ini, aku peundi atas pagar, aku nak kau berfikir sebelum bercakap tak payah politik dekat sini

 136. AskarTakJadi says

  Naim,
  Aku setuju ngan hang. Bab politik tolak tapi dulu sat kalau nak sembang bab military. sat lagi jadi haru biru.

 137. Muaz says

  Biasa la itu lah manusia.Antara ciri2 khawarij akan menjatuhkan pemerintah Islam.

  Islam akan terus berperang sekiranya masyarakat memandang enteng pada manhaj khawarij.

  Sejarah telah membuktikan Khalifah Uthman terburuh ketika demonstrasi kepungan berlaku di rumahnya oleh Khawarij.
  Sikap kasih sayang antara sesama saudara seislam dah takda lagi.

 138. naim says

  r2d2 :- awk tolong bezakan antara politik dan pertahanan dulu sebelum berbicara dalam blog ni.Kita fokus pada pertahanan dan bukan fokus pada UMNO atau PAS. Perbezaannya disini terlalu jauh.Harap anda faham

 139. blackjack02 says

  bro, tanggal 7-10 November ini tidak melawat kah ke Jakarta, meliput Indo Defence? katanya ada lebih dari 100 produsen senjata dari 5 benua yang menampilkan barang dagangannya.

  Bagaimana juga menurut bro Shahpaskal mengenai kunjungan presiden kami ke Inggris, yang mendapat sambutan yang sangat hangat? apakah bro memandang tidak ada ‘hidden agenda’ di dalamnya?

 140. r2d2 says

  Pertamanya , kita kena betul yakin terhadap ALLAH. Yang Pelihara kita adalah ALLAH . Dan bukan MRCA.

  Keduanya. Kalau betul lah Raja2 Melayu merupakan keluarga yg kedua terkaya di dunia, iaitu selepas keluarga Rothschild-Rockefeller. Maka saya seru Raja2 Melayu supaya berkhidmat sebahagian dari wang Malayan Fund kepada negara balik.

  Sekiranya Hj Hadi ditakdirkan menjadi PM. Saya minta, duit Malayan Fund diagihkan kpd 2 isu. Pertama, bayar balik semua hutang negara, yg jumlahnya terlalu banyak.

  Kedua buat pembelian optimum utk pertahanan negara. Saya rasa negara perlukan 4 jenis aset yg banyak (tapi tidak perlu terlalu banyak mcm China dan US, sekadar mencukupi utk pertahanan kita shj).

  1. Rafale – 80 buah
  2. Kapal perang BAE generasi baru – 15 buah
  3. Kapal selam Jerman – 6 buah
  4. SAM jarak sederhana dan jarak balistik – teknologi Perancis

  Pembelian yg lain ditukar menjadi jenis lebih inferior. Contoh, helikopter search & rescue. Bagi saya model baru Sikorsky sudah memadai. Tak perlu perhabiskan duit utk mendapatkan Cougar. Itu semua suatu pembaziran.

  Begitu juga dgn A400. Sangat tidak efektif sekiranya duit dihabiskan utk pembelian A400. Lain-lain seperti AV8, AEW dan seumpamanya, sungguh-sungguh tidak menguntungkan. Rafale secara solo tidak memerlukan bantuan AEW. Namun MRCA seperti Gripen dan Sukhoi masih memerlukan bantuan AEW.

  Namun pembelian ini tidak boleh dilakukan ketika UMNO memerintah. Dikhuatiri senjata menjadi kurang bermutu disebabkan sikap UMNO yg suka memanipulasi harga dan teknologi bagi tujuan poket sendiri.

 141. Merapu says

  France offer Rafale, attack helicopter dan lagi banyak airbus, norway offer NSM utk Kedah. TUDM mmg cenderung lebih pada Rafale. Mmg patut Rafale duduk kat top of the list.

 142. Merapu says

  Kita x perlukan aircraft carrier. Maintenance besar. Apa yg kita perlu ialah vtol mrca yg boleh ditempatkan di mana2 pelusuk mukabumi negara samada hutan, pulau, atoll, jalanraya, atas keretapi, bawah jembatan, atau atas future LHD atau LPD navy.

 143. merahsakti says

  Patutlah mahathir dulu slamber jer nk gunakan emas utk jual minyak. byk emas rupanya tanah air ku ini.

 144. Zul says

  Kawan 2 yg dihormati….Perjanjian kemasukan Sarawak dan Sabah dlm Malaysia analoginya ringkasnya sama macan Dasar Ekonomi Baru . DEB melindungi bumiputera dari mereka yg lebih advance ekonomi nya dan untuk mengelakkan tertindas. Sama jugak rakyat Sabah dan Sarawak masa pembentukan Malaysia dulu yang rata rata kurang advance dari org 2 dari Tanah Melayu. So jangan la sengal sangat dengan penggunaan passport tu…etc..etc…small matter..Ada benda 2 tu buat anda tak cukup makan? takde kan ?? Org Kuching

 145. Merapu says

  Aku berpendapat, benda2 tu utk makhluk yg diberikan hak utk berbuat begitu, spt travel dgn pantas dari satu tempat ke tempat lain, generate tenaga 24/7 free, anti graviti dll. Sedangkan hak manusia bukan yg itu, sebaliknya hak manusia menjadi khalifah mukabumi, yg tertakluk pada hukum mukabumi. Jadi tiada hak pada manusia utk mendapat hak mahkluk lainnya. Maka sebab itu sampai kini tiada hak dn pengetahuan utk manusia dechiper code2 super complex itu utk mendapat hak anti graviti dan super light travel dan super energy utk menjadi spt mahkluk yg diberikan hak itu.

 146. admin says

  Ya seperti yang saya bilang sebelum ini, ia mungkin akan dibuat “trial” di tanah pertiwi sebelum dihantar pulang ke Jerman. Saya tidak fikir Indonesia akan menggunakan tank-tank tersebut untuk melakukan manouver di Kalimantan bersempadan Sabah dan Sarawak untuk pertempuran besaran memandangkan keadaan geografi yang bergunung ganang. Saya mengesyaki, leopard Indonesia akan menjadi bantuan tembakan “fire support” untuk kemaraan infantri R.I.

 147. blackjack02 says

  Betul bro Shah, Leopard, Marder, nexter Caesar, dan Astros 2 yang kemarin datang ke Indonesia memang diperuntukkan bagi kepentingan Indo Defence. Tapi bukan berarti pula bahawa dia tidak jadi dibeli oleh TNI AD. Kemungkinan besar pada saat Indo Defence nanti, tidak hanya Leopard, namun peralatan tempur yang lain akan secara rasmi dilakukan penandatanganan kontrak di acara tersebut. Ini hanyalah trik marketing sahaja agar acara Indo Defence mempunyai gaung yang besar.

  Saya kurang begitu faham dengan mekanisme tahapan pembelian senjata, namun dari beberapa sumber resmi TNI, Leopard pesanan Indonesia ini sudah dilakukan proses produksinya (walaupun kontrak belum ditandatangani). Tapi kedatangan Leopard kemarin setidaknya membuktikan bahwa Leopard bisa digunakan di Indonesia, mengingat tank tersebut diangkut dari pelabuhan Tanjung Priok ke Kemayoran (area exhibition) melewati jalan-jalan dan jembatan di Jakarta tanpa ada kendala.

 148. anak muda93 says

  Assalam abg 2 dan tahniah kpd Haji Shah dah jadi haji dah…
  Sedih dgn sikap segelintir pemimpin mempolitikkkan isu beruang panda ni…
  Mereka memberikan maklumat salah dengan mengaitkan isu wang mengenai penjagaan 2 ekor panda…

  padahal panda2 tu diberi cina utk menunjukkan hubungan yang baik antara 2 negara ianya digelar panda diplomacy…..

  bagi saya ada pihak cuba menangguk di air yang keroh kerana memperlotikkan isu sebesar biji sawi hinnga sebesar mammoth…. terutama dalam hal keselamatan dan diplomasi negara dari aspek ketenteraan dan kedaulatan negara

 149. sam says

  Soalan tambahan:
  1,Mengapa kita tak manfaatkan super teknologi yang ada di dalam piramid itu?Takkan setakat jadi penjaga supaya tak diambil oleh orang lain sampai kiamat?Kalau tak mampu mengkajinya dan memanfaatkannya maknanya sampai bila2 pun kisah piramid ini sekadar jadi mitos saja.

  2.Alang2 dah tak mampu mengaktifkan atau meng’hidup’kan super teknologi itu,daripada terbiar usang jadikan saja produk pelancongan atau pusat warisan bangsa dan negara yang mampu mengangkat nama Malaysia dan menjana ekonomi.

 150. cikgu lancer says

  Sejarah yg kita baca sekarang mungkin palsu, paling tidak pun, dikurangkan fakta-fakta yang sememangnya wujud. Motif? Sila teka sendiri. Tp mengikut pndapat saya, mungkin dh ada org tahu dh (pihak atasan), cuma atas sbb tertentu ia tidak dihebahkan. Hal ini kerana sumer buku teks confem kena tulis balik. Ada komplikasi lg, sungguh menakotkan. Boleh tanya org Melaka dekat kawasan toot toot tooot.

 151. says

  Minta maaf Bro sebab lupa nak bagi salam masuk rumah org….bangga sebab Bro sanggup tukar citizenship…ramai sedara mare aku kat temasik tu nak balik ke M’sia dan tukar citizen diorg…cuma faham2 la polisi si kiasu tu..lebih2 lg pasal CPF & Medisave

 152. M. Rodzi says

  Saya juga berpendapat sedemikian…
  tambahan:- superior alloy utk armor yg sgt ringan(cam armor ironman).

 153. says

  aku setuju dgn kau bro….sabah memang kaya dan org2nya pun baik2 belaka..colleague aku ramai yg dr sabah..projek aku skrg ni pun tlg siapkan sebuah pelantar carigali minyak yg terbesar di SEA..dah 7 tahun dah x siap lg.. biasanya kitorg buat module ni paling lewat pun 3 tahun jer..insyallah pertengahan tahun depan siap dan request aku pd sume tlglah jgn cerita pasal negri2 dlm m’sia ni nak kluar..aku syg sgt2 MALAYSIA aku ni dan juga member2 SABAH aku tu

 154. says

  hahaha…best komen ko bro…lama sgt dah krisis mindanao tu…drpd aku kecik lg waktu Nur Misuari fight dr dlm hutan sampailah sampailah dia jd gabenor kalu x silap aku dan kena tangkap sebab dituduh rasuah…heh..rasuah lagi…kat maner2 pun ader rasuah…oh ya..dah bebas ke Nur Misuari sekarang ni yea?

 155. Commodore says

  Kenapa Pres. France & PM Norway mintak jumpa Najib di Laos?
  Lobby Rafale ke? Norway lobby NSM untuk TLDM?
  Tu lah aku kata sekarang dah masuk fasa ‘manuver politik’ dlm pembelian senjata kita.
  Kita tak boleh tolak tepi benda ni. Lain yg kita nak top2 dapat yg lain pulak.
  Fooohh! Silap2 TUDM pakai Rafale beb!

 156. Anak Sabah says

  hahaha… tau x pe… kalau benda tu bagus, power macam Jebat dan Lekiue, tak de nye Brunei nak jual… Dan klu Brunei jual pun, confirm TLDM dah sambar duluan… sebab tak bagus la d kasi kat TNI AL… huhu…

 157. camo says

  nak buat apa berkunjung ke Ambalat..bukan ada pulau pun…lainla orang ind0 yang dungu mngaku Ambalat ni sebuah pulau…

 158. Commodore says

  Nasib baik bukan Super Tucano. Kalau tidak kita akan lihat dogfight dua turboprop di era moden, mcm WW2.
  Tapi kalau betul berlaku, my money on S.Tucano !
  Ehem! Ehem! sapa yg pakai S.Tucano kat sini?

 159. saiful333 says

  No apologies needed. Apa yang saya katakan tu hanyalah untuk mejelaskan kenapa saya melakukanya, bukan bererti saya marah atau berkecil hati terhadap saudara. Marah hanyalah satu konsep untuk membela “EGO”, bukan membela “DIRI”, mungkin saya betul dan mungkin saya salah. So, I totally didn’t blamed you on this matter. As you said, “Selagi orang nak nasihat dan tegur kita, selagi itulah orang sayang kat kita”. I should be happy for that.

 160. Anak Sabah says

  Salam, Haji Shah…

  Lor, ye ke? Ingat masuk service TNI AD dah… huhu… Thanks atas percerahannya, Haji Shah…

 161. admin says

  Tank leopard yang berada di bumi R.Indonesia sekarang hanya untuk pameran Indodefence yang sedang berlangsung sekarang. Ia belum dibeli lagi.
  Selepas tamat Indodefence, ia akan dibawa pulang ke Jerman atau mungkin diuji untuk tempoh sebulan dua sebelum. Harap maklum

 162. nan says

  kalau zahid hamidi dikatakan lebih berwibawa seprti kata bro syah maka jangan kasi tu hishamuddin naiklah.tak pasal2 nanti dia jadi PM yang tak berapa ‘elok’

 163. blackjack02 says

  Presiden Indonesia sudah pun pernah ke Ambalat. Kapan PM Malaysia berkunjung ke Ambalat juga? he he

 164. panglima_hitam says

  Bagi saya,isu sabah sarawak ni adela isu dalaman shj..kalo kite perasan skrg ni kerajaan bersungguh2 nk rapatkn jurang antare sabah n sarawak dgn semenanjung..skg ni byk projek dh diwat disane..sbnrnye kalo org x puas hati tu..bende kecik pn nk dickpnye..kite perlu percaye dgn kemampuan pemimpin kite selesaikn mslh ini..kite ckp pd level kite sbg rakyat..sbnrnye byk bende yg kite xtau ape yg berlaku sbnrnye..

  Aku dlu pernah diposting ke sandakan,sabah..rasenye aku blh bckp psl isu ni..sume baik2 aje..diorg layan aku dgn baik skali..siap ade nenek angkat kt ctu lg..kitorg yg pnh ddk di sabah ni pd thn 2008 sbnrnye agak jeles jgk dgn perhatian kerajaan pusat yg byk tumpu pd pembangunan sabah n sarawak..tp bile pikirkan keadaan sabah n sarawak..kami,org semenanjung menyokong penuh usaha kerajaan utk tumpukan perhatian kpd kedua negeri ini kerana memikirkan msh ade saudara sebangse yg msh hidup dalam kesshan dan kedaifan dan perlu pembelaan dan perhatian segera dr pihak kerajaan..biar kite same2 hidup senang ssh dalam satu negara Malaysia..

  dgn bermulanye naiknye koridor sabah dan 1borneo di kk..wah..mcm2 naik..dgr kate diorg nk wat lebuhraye menghubungkan kota belud dan sandakan..x lalu banjaran crocker..tp ditangguhkan dlu sbb mgkn org sabah blm ramai yg mampu..kalo salah info..sorila..sbb ni aku dgr dr mulut mmbr2 sabahan aku..sblm aku blk ke semenanjung..keadaan dh makin baik..jalan raye dlu lopak kiri kanan..dah elok dah dan siap diperbesarkan lg..especially jalan beluran a.k.a simpang batu 32,sandakan ke bandar sibuga jaya,batu 8, sandakan..sandakan pun dh maju especially bandar indah jaya dah ade mcd,secret recipe dll..dlu mase aku ade kt sane kalo nk rase mkn mcd kene pg ke kk yg 6 jam jarak perjalanannye..x dinafikan golongan batu api ni mmg ade..tp jgn dgr sgtla ckp diorg tu..sbb last2 skali kite yg menilai diri baik buruk sesuatu perkare…

  org kate psl ni psl tu ttg kerajaan buat di sabah..bile pk blk kite kne lihat diseblknye..sape yg bising2 sgt tu..btolkah diorg ni btol2 ikhlas atau ade udang diblk meehoon kungfu?aku pnh dgr diorg merungut itu ini..tp aku blh rumuskan bhw ia adela utk survival kite sume..bygkn kalola ape2 jd di sabah dgn pola penduduk islam dan bkn islam pd tahun 80an..x mustahil malapetaka spt perang bosnia akan berlaku di sabah..sbb tu Tun Dr M ambil langkah segera dgn mskkan umno ke sabah..bkn utk takluk sabah..tp utk selamatkan sabah..kalo nak takluk sabah..lame dh pengerusi umno negeri smpi ke MT2 bg kt org semenanjung..tp hakikatnye x..diberinye kpd anak jati sabah sendiri..Tan Sri Musa Aman..dan MT2 pun dr anak jati sabah..dlm perkhidmatan awam pn..kerusi2 pgrh pn dh diberikan kpd anak jati negeri sabah..jd unsur nk kuasai sabah tidak timbul dicni..mgkn sbb bawaan citer lame dr org2 lame yg watkan kite terbwk2 dgn perasaan lame ni..sdhla tu..kite buat satu lembaran baru..yg lame mane x elok kite perbaiki dan mane yg baik kite kekalkan..marilah kite jage perpaduan ini..dan biar ia berkekalan selama2nye..

  *harap ayat2 aku ini dpt meredakan perasaan dua saudara yg terpisah jauh ini..

 165. mfire says

  assalamualaikum bro shah,selamat kembali ,
  kita ni seolah-olah menjadi org tengah pula antara china dan amerika, seolah-olah menjadi pendamai, insyaallah we have it all and we are the best sbb itulah serangan banyak pada politik dan menjatuhkan kreadibility but not the force i know it and i know it now.

 166. MEMORY says

  gua bkn nk backup psl sabah nak keluar dari malaysia tapi tgk berapa peratusan yg negeri pengeluar minyak dapat???terengganu gua cume dapat 5 peratus hasil pendapatan minyak sedangkan selayaknya terengganu dapat 50 peratus keuntungan jualan minyak.dahlah kate duit ehsan sedangkan rakyat tk pernah mintak ehsan pon daripada kerajaan pusat.tu hak rakyat setiap negeri pengeluar minyak.yg dpt balik kepada rakyat rm300.sape tk bengang.begitu jugak org kat sabah.asyik2 dpt title negeri termiskin negeri2 pengeluar minyak.ni menunjukkan kerajaan tk berlaku adil.duit minyak 5 peratus tu gune isi kantung pemimpin2 negeri2 plk.abis licin duit minyak.igat gua sbg rakyat terengganu pernah terpikir kalu terengganu dan kelantan keluar dari malaysia pasti sebelah timur lagi maju berbanding pantai barat tapi sbg umat islam kite perlu bersatupadu dan selesaikan masalah dalaman mcm ni dgn berhemah.org sabah,lakukan perubahan pada pilihan raya nanti jgn pikir2 nk berpecah ok.

 167. Ibu separuh masak says

  Saya nak marah? Mana ada.. saya pun respek en.saiful kerana buah fikiran yang mantap dan penuh isi. Saya juga dapat rasa beliau seorang yang stick to his own principle dalam mempertahankan pandapat. Sayapun baca komentar beliau dan semua komen-komen lain di sini. Jangan anggap apa yang saya tegur adalah marah, tapi ambil sebagai nasihat. Selagi orang nak nasihat dan tegur kita, selagi itulah orang sayang kat kita bro. Lagipun kan ini blog kesayangan saya, kalau ada yang ditegur tu jangan hot sebab saya sayang anda semua. So, yang ni nak nasihat akuyangbukansesiapa pulak. Saya pergi ke blog profile awak, you are not just nobody man, you are you, you are somebody. you are one of the khalifah in this world. be proud of that..

 168. Ibu separuh masak says

  I know en.mat said. but what will happen if you show someone our middle finger high in the air? boleh gaduh bro..

 169. Ibu separuh masak says

  Salam en.saiful333, saya minta maaf sekiranya saudara kecil hati dengan saya. benda ni sebenarnya agak sensitif buat saya apabila ramai kenalan di luar sana menggunapakai perkataan dan perbuatan itu sewenang-wenangnya tanpa mereka mengetahui hakikat sebenar. Nak tahu apa jawapan mereka bila ditanya? “Entah, tapi nampak macam best…” tu yang kalau boleh saya tidak mahu melihat benda ni menjadi sebagai budaya walaupun ia dilihat kecil. Maaf sekali lagi.

 170. Kunta Kinte says

  Maaf Tn Hj…OOT lg…Semakin panas isu MRCA…Delegasi firma yg berebut tender MRCA ni silih berganti jumpa pemimpin tertinggi negara…mulai dgn SAAB, di ikuti BAE dan terbaru Dassault…
  Ikut carta la ni( peergh mcm carta lagu ) Rafale diatas. Maklum balas dr test pilot RMAF juga amat2 positif..Lg pun dah jelas Sqn Cobra Mig tlh serahkan pegangannya kpd Sqn Bat Mig..
  Adakah Sqn Cobra ni akan kendalikan next MRCA?…Aku tunggu reaksi korang terutama tripple3 Saiful yg yg bg jawapan SH block 3 kat atas tu..

 171. naim says

  pesawat stealh n anti radar???kene bangunkan sendiri dulu atau nk senang bali aje dari negara pembuatnya…..

 172. Hang Loading says

  Hebat……
  Dah pun beli leo2 dengan harga seciput sekarang indon dah nak belk nakhoda ragam hanye seharga 20% harga asal…..tahniah indon bijak memang.
  Bila teringt ngpv ataupun sgpv mesti msia patut berbangga sebab duit bukan masalah besar bagi kita. Kita memang negara kaya, indon mesti dengki lah…
  HAHAHAHA

 173. riSik says

  Assalamualaikum tn haji…semoga mndpt hj yg mabrur..timakasih update yg terkini..walopon berkisar tntng spratly…tapi ramai sbnarnya yg mnunggu citer piramid melayu..salah seorangnyer saya la..blehkah tn hj mnjawab soalan berikut..jwpannya senang je..ya ato tidak..dengar ye..ehem ehem..
  1. Berdasarkan penyataan nak tunjuk gambar dlm piramid..Pernahkah tuan hj memasuki piramid melayu tersebut?(ato gmbar yg diperolehi dr pihak lain)
  2. Adakah pemimpin negara kita mengetahui kewujudan piramid tersebut?
  Sudilah kiranya tn hj jawab…apeapepun…saya ucap trima kasih sbb bnyak saya dpt info dr blog tuan hj.

 174. jujai says

  Tahun ini pm dah jumpa pm china berbincang isu spartly.Pm China kata “kita akan terokai spartly sama2 dengan Malaysia’.Dengan kata lain tidak akn berperang.Pm China akan menggunakan diplomasi dengan Malaysia.

 175. annexers says

 176. Pendekar Melayu says

  ramai pakar bom kat malaysia nie. anda silap sekiranya mengatakan hanya sorang saje pakar bom.

  tengok tiap-tiap nak raye. kebanyakan ‘pelapis’ sering mengalami insiden dan dimasukkan ke hospital.

  -Peace yo-

 177. Commodore says

  Hanya menanti ketibaan the ‘special person’ to decipher the code.
  Tak tau sapa lak mamat/minah yg special ni.

 178. Commodore says

  Saya punya baca, mungkin superteknoloji itu berupa ilmu untuk :
  Buat logam (besi/titanium/emas ke?) from something dlm skala besar.
  Anti gravity yg boleh mengapungkan sesuatu yg besar dan berat.
  Energy (crystal/nuclear) yg boleh generate electricity sampai kiamat.
  Time travel-boleh pergi kealam/parellel dimension or planet lain dgn pantas.
  Ini hanya tafsiran khayalan saya je. Agak2 betul ke naza?
  Hehehehe!

 179. Commodore says

  Bro Sumanto,
  Perbezaan zaman piramid dan empayar Melaka masih lagi beribu tahun.
  Ketika zaman Kesultanan Melaka, tamadun piramid tu dah lama tertimbus malah mungkin juga tidak diketahui oleh kuasa2 ketika itu.
  Tu sebab Portugis, Belanda dan Inggeris tak jumpa Khazanah ini kerana kedatangan kuasa Eropah ke timur untuk menjajah adalah semata2 untuk mencari tamadun ini bukannya kerana rempah,tapi mereka tak ketemui. Mereka hanya berjaya menutup sejarah kegemilangan empayar maritim Melayu iaitu Srivijaya.
  Empayar Melaka adalah penghujung kpd kegemilangan empayar Srivijaya.
  Sekadar berkongsi pandangan.

 180. balon says

  bro syah,blog kamu cakap pasal ranting laaa. Gelak dek musuh muhd yo. Cakap laa pasal pokok barulah cakap kamu tu buek bulu bulu musuh meremang! heheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

 181. naza says

  bro akubinmu, xXx….. mende mende tu masih lagi super secret sehingga bro shah dapat clearence untuk meng downgrade ke super tak secret….
  so.. buat masa ni, tunggu je la :)
  p/s: bro akuyangbukansesiapa, pakaian tu dah mereput dlm tu. dah lama sangat dah tersimpan dalam tu… :)

 182. Pemikir says

  Memang patut kalah, bila ada segelintir rakyatnya pesimis dan berfikiran sangat negatif. Kritik memang seronok. tetapi untuk menjadi pengkritik yang memberi teguran membina amat sedikit.

 183. says

  Assalamualaikum, Tuan Haji Shah.

  Selamat pulang ke Malaysia. Mohon sambung artikel berkenaan Piramid. Tak sabar mahu mengetahui lebih lanjut.

  Terima kasih.

 184. naza says

  depa dok pakai serkap lagi ka pokcik? tu zaman tok kadok punya teknologi :)
  depa mana la ada duit nak beli pekakeh mahai mahai tu pokcik. duit depa habeh kat mindanao dan poket politisyen depa ja…. tu yang depa seronok sangat dapat berdamai ngan molo tu pokcik… masa untuk depa membina negeri depa….

 185. adhwa says

  salam kpd hj shah dan rakan2 sekalian..

  sy org baru disini

  thanks bro..
  pengetahuan yg bermanfaat..
  harap bro dapat brkongsi ilmu yg bro ada..
  utk meningkatkan semangat cinta akan negara terutama org muda seperti sy..
  ~darah satria~

 186. M_will says

  Amerika dan Israel tak takut pun ngan Malaysia. Diorang tak serang Nusantara sebab tunggu giliran. Lepas Iran kena “ngap”, baru diorang akan fokus kat sini.

  Waktulah WW3 akan berlalu..

  GORENG atau DIGORENG semuanya bergantung pada persediaan yang dibuat SEKARANG.

 187. Hang Loading says

  Maybe ko ni tertinggal brita sket…..cina memang claim semua kawasan laut cina selatan maaa…..itu termasuk smua pulau kat spratly maaa….
  Hanya natuna saje yang tak mereka claim, sebab itu indon boleh buat cina susah sebab cina tu pandai depa tau indon boleh membuat satu kawasan asean bersatu lawan depa. Cina pun nak bagi C 705 kepada indon termasuk ToT pembuatan itu missile.

  Cina tak mau satu asean bersatu lawan depa, cina nak lawan semua negara yang mmpunyai claim atas sesebuah pulau kat spratly secara one by one. Sebab secara politik cina akan terus dicop pembuli kawasan bila harus melawan semua negara asean secara bersamaan. Ini cina punya politik pecah belah maaaa…..

  Bila cina lawan vietnam, filipin, msia secara satu persatu gerenti semua negara tu mesti bertekuk lutut maaaaa. US pula bukan nak bantu itu semua negara, US tak mau cina kuasai itu laut cina selatan sebab itu laut merupakan jalur sealine penting buat ekonomi US daaa…itu sebab US nak pindahkan aset tentera mereka kat kawasan ini.

 188. says

  Hahaha…Gary oh Gary!
  Klo pun kamu nak ambil petikan, knapa tak ambil semua skali.
  Perwakilan China bilang “Malaysia negara kecil tapi besar kepala”…kenapa sampai perwakilan China bilang begitu Pak Gary? Kenapa kamu tak ceritakan?
  Hehehe…kerana negara2 Asean telah SEPAKAT untuk meminta Datuk Sri Zahid Hamidi, MenHan Malaysia sebagai wakil ASEAN bagi membincangkan masalah di “Gugusan Spratly’ dengan China, yg heran nya…ada “negara besar” di Asean…tp tidak mau mewakili Asean untuk berbincang. Mana lebih bagus…Negara Kecil Kepala Besar atau Negara Besar Kepala Kecil? Hehehhe….
  Ambalat?
  Hihihi…emangnya kamu tau dan yakin dengan kenyataan kamu pak Gary?
  Coba klo bener2 tau apa kata Panglima TLDM tentang Ambalat? Hayo!
  Terus klo bener kamu bilang bernyali besar skali soal Ambalat…jawab soalan gw ini…KENAPA TIDAK DITERUSIN AJA EKSPLORASI PERTAMINA di Ambalat? Kan kamu berani, ngaku2nya.

 189. Har says

  Saya tidak bermaksud anda mengarut Hj Shah. Kadang2 artikel anda sedikit kontra. Ada satu masa anda berkata kita mampu menghadapi musuh luar dgn segala kekuatan yg ada termasuk yg tersembunyi/rahsia. Ada ketikanya artikel anda seperti membayangkan Malaysia sgt lemah sehingga mudah diperlekehkan musuh kerana kemampuan terhad sbb tiada peruntukan.

  Saya tidak seperti Hj Shah yg sendiri mempunyai pengalaman istimewa didalam tentera. cita2 saya utk menjadi perajurit tidak kesampaian kerana kesihatan. Tapi mmg sentiasa ada, maklumlah ayat bekas askar zaman komunis dan abg saya masih berkhidmat dlm ATM.

  Klu ada yg ruang kami rakyat biasa yg boleh mengetahui apa yg Hj Shah tahu pasti menjadi perkara yg terbaik.

 190. Kunta Kinte says

  Bro Lubang hidung..tak la sampai minta bantuan tentera India utk tlg..Member aku yg berbangsa India dlm RRD, RGK, PASKAL dan unit lain lg hebat dr depa..Ingat Mumbai Siege..tu pun lembab..Indian Navy Commando dia pun pakai helmet mcm mat rempit kita je..

 191. saiful333 says

  Saya tak berani nak berkata itu benar dan ini salah, itu salah dan ini benar. Saya sendiri pun tak tahu dan saya sendiri antara orang yang masih ragu. Tapi “psychology” itu pun salah satu cabang perperangan.

 192. saiful333 says

  Buat apa nak kalahkan orang cina kat Malaysia ni..? Mereka pun warganegara Malaysia apa, bayar cukai gak.. Yang kau mengaku “kita” ni ada bayar cukai tak? Belajar cakap Bahasa Malaysia dengan betul dulu, baru belajar cakap loghat negeri2 kat Malaysia ni.. pelik bunyinya aku baca..

  Ahh.. lagi satu, jangan lupa, belajar maksud perkataan “Atoll”. Bukanya apa, takut nanti kau kaitkan AV8 PARS tu ngan Spratly pulak..

 193. amirull says

  tambahan…
  mcm mane malaysia nk menghadapi jet2 mcm tu…..
  klu leh jwb or update tok topik nie…
  msti best… tq

 194. saiful333 says

  Idea “satu pulau” tu memang menyebalkan bro kalau betul Hang Loading ada persepsi macam tu. Sebab dah terang lagi bersuluh kat atas tu tulis KEPULAUAN (banyak pulau) . Penat tuan haji tulis, tapi Hang Loading tak baca pun. Hang Loading patut belajar lebih lagi soal gugusan kepulauan Spratly dan gugusan kepulauan Paracel.

 195. SamKl says

  Kita guna radar tradisional – mangkuk isi air lah…….potong limau nipis…wpun nampak sempoi…tapi korang pun tau kesannya kan?

 196. bukitkuin says

  den tak raso nk kalah cino ko , india ko atau sesapo pun kek malaysia ni…segi ekonomi sapo rajin dio kayo..segi politik sapa bersatu dia kuat…sumenya rakyat malaysia…
  Yang menarik topik spratly ni sapa yang nk menguasainya… nak menguasainya bagi den kaedahnya kena berperang.. negara mana yang berani nak memulakan perang dahulu.. adakah china seperti yang kita gambarkan ..tak mungkin china sebegitu bodoh nak bertindak demikian..lebih baik dia menguasai Taiwan yang telah pun diistiharkan sebagai wilayahnya lebih dahulu dari spartly…sampai sekarang pun masih kekal Taiwan merdeka ..begitu jugalah spratly akan kekal seperti hari ni walaupun ada ketegangan. masing masing akan jaga mana-mana gugusan yg telah dikuasai kerana mana mana negara yang memulakan peperangan akhirnya akan mendapati kerugian yang lebih besar dari apa yang direbuti.

 197. aaaaa says

  salam penulis,

  saya nak tanya, apa pendapat penulis, adakalah malaysia ada pesawat stealth atau anti radar??

  adakah mekanisme yang boleh digunakan untuk melawan pesawat stealth?

 198. roy says

  ada masa pengawal pantai/polis digunakan
  ada masa tentera yang digunakan
  untuk mempertahankan wilayah yang dipertikai
  tidak semua situasi sama

 199. says

  Mmm…kalahkan Cina kt Malaysia?
  Nak kalahkan dr segi apa bro?
  Setau ambo yg xbrp pandai ni, bab tu depa memang kontrol dr zaman pra-merdeka lg…cuma sikit demi sikit ja sedang beralih. Klu bab lain…cuba hang loading jelaskan?
  “Cina nak amik spratly semuanya…sememangnya depa boleh kalahkan m’sia”…apa punya statement da..???
  Bukan semua gugusan spratly tu M’sia claim…apakehal nya Cina menang ngn kita dia dapat smua spratly tu? Blajo dr mana bro yg bleh dpt idea bkn2 ni?
  Abis tu Vietnam, Filipina dll hang loading nk letak mana? Sbb apa kita tak terlibat lg dlm konflik kecil dgn Cina di Spratly? Bleh citer tak hang loading…sbb apa plak Cina dh terlibat dlm konflik kecil dgn Vietnam dan Filipina di gugusan spratly….tapi tidak dgn Malaysia? Untuk dpt jwpn…tanya cikgu Geografi ok. Dia bleh citer knapa?
  Sbb tu klu nak menang smua skali gugusan spratly tu…Cina kena bantai Vietnam dulu, pastu bantai Filipina plak…last skali br bleh jumpa Malaysia & Brunei. Jadi nk dpt smua spratly bukanlah nak menang dengan M’sia jer… Salah bebeno statement ko tu hang oi…
  atau ko ingat spratly tu nama satu pulau yg ramai duk berebut? Klu itu yg ko ingat….rasa sia2 jer aku tulis sume ni. Hampeh…!

 200. hanturimba says

  Sebenarnya yg pakar buat bom ni adalah polis,coz aku pernah ikut kursus bom nie kat maktab polis,askar pun antar anggota mereka kat unit bom polis,utk sama2 training.

 201. Hang Loading says

  Apa nak takut?
  Cina nak ambik spratly semua sememangnya depa boleh kalahkan msia.
  Melayu pprt mungkin dah lupa ayat terbaik yang yang selalu dilaungkan:
  1. ATM mempunyai kemampuan rahsia yang tak diketahui ramai.
  2. Msia mempunyai pyramid yang mempunyai kekuatan ghaib.

  Dengan 2 ayat diatas itu gerenti msia boleh kalahkan cina.

  Hanya den ni nak tanya sket la….cina yang ada di msia ni pun tak bleh kalahkan ini nak kalahkan cina asli pula. Den rasa kita belum lagi gunakan kekuatan pyramid tu, itulah sebabnya cina sini masih boleh menang.
  HAHAHAHA

 202. Malon says

  sumanto sama har,
  kamu gak percaya terpulang sama kamu….
  tapi dunia nusantara ini emang penuh misteri……gue mau nanya sama loe ….kalo melaka itu venice of the east,,, kayak boleh kalah sama portugis…..cara kejatuhan melaka amat misterius……gue gak percaya melaka tewas……hanya Allah yang tahu…..kalo dilihat….vietnam- ada Myson, kambuja- ada angkor( byk lagi spt preah vihear), thailand- mueng boran,indonesia- borobudur/prambanan, burma- bagan, malaysia- gak ada @ gak di ketemui…gue percaya sama loe bro shah

 203. gary fisher says

  mimpi la ko ni malon……bagi US,Cina, Rusia etc, Indonesia lebih berharga dari negeri kecilmu itu (Seorang pegawai China semasa Persidangan Menteri-menteri Pertahanan Asean di Kemboja pada Mei lepas mengelarkan Malaysia sebagai โ€œSebuah Negara Kecil Tetapi Besar Kepalaโ€)….lagi ingat. akhir- akhir ini tak der lagi kapal diraja malingsia yang berkeliaran di ambalat…..dah takut cik?

 204. che wey says

  Dari apa yang saya faham ada banyak piramid di dalam hutan kita ni, pelbagai saiz. Mungkin lebih dari lima. Piramid yang En. Shah ceritakan sebelum ni antara yang masih berfungsi. Gambar piramid yang saya kongsikan sebelum ni kalau ikut sumber blog 2 dekat negeri Perak. Pembinaannya hampir sama dengan piramid di Mesir, batu bata yang dibuat dari lumpur. Mereka kena gali lebih 10 kaki untuk lihat dinding piramid 2. Tak tahu apa yang mereka jumpa kat dalam.

  Ada baiknya kalau dirahsiakan dulu kisah piramid ni, sebab rata2nya ada dalam hutan tebal n dara, takut2 nanti ada yang jadi Indiana Jones tak bertauliah, rosakkan hutan kita.

 205. shahpaskal says

  Memang benar…Condor mempunyai banyak masalah, disebabkan enjin yang sudah tua, patrol (misalnya di Palestin) terpaksa dihadkan kepada beberapa kilometer sahaja sehari. Bagaimanapun masalah ini selesai, sebaik sahaja bacth baru Condor (enjin baru) dihantar semula ke sana.

 206. shahpaskal says

  Tidak semua di blok, anda dan rakan anda dari Indonesia, Blackjack terlepas. Saya cuma mahu mengurangkan “Perang Siber” diantara forumer Indonesia dan Malaysia. Biar berbincang secara sihat dan jangan gaduh gaduh. Lagipun kumpulan forumer Indonesia yang masuk sejak sebulan dua ini adalah yang datang dari forum Topix. Mereka melancarkan perang ke atas saya gara-gara ada forumer lain yang menggunakan nama “shahpaskal” yang banyak menghina Indonesia. Yang jadi mangsa, akhirnya, saya.

 207. shahpaskal says

  takpe, saya tidak kisah…org kata saya mengarut. Perkara ini memang sukar diiterima khalayak hari ini.

 208. Xraptror says

  Salam …saya suke sngt bce blog ni..ni bru first time jmpe blog mcm ni..hrp dpt update lebih bnyk lagi..

 209. says

  Ibu…janganlah marah ngan Bro Saiful333. Bro epul ni antara org yg sy respect kt sini. Setiap komentar dr dia penuh berisi, berfakta. Seorg yg sy rasa bersifat objektif dlm berkomentar, putih akn tetap putih…hitam akn dikatakan hitam. Bro saiful sy rasa berkata2 dengan ilmu…bukan cakap kosong. Kita memerlukan org2 seperti Bro Saiful333 dlm menanggapi byk komentar yg cuba memesongkan pembaca.
  Sy yg baca psl “finger cross” tu pun paham dgn maksud Bro…sbb bagi sy itu semacam istilah perumpamaan. Org2 barat yg bukan beragama nasrani tetapi menggunakan bahasa inggeris sbg bahasa sehari2 mereka akan menggunakan istilah yg sama utk menyampaikan maksud mereka.
  Bukan nak menyebelah sesiapa, bukan nk bodek Bro jugak…cuma menyampaikan apa yg difikiran.
  Hehehe…nanti2 sy bertandang ke blog ibu…nk pekena kopi kaw!

 210. says

  Firasat aku kata…kt dlm tu disimpan jg berpuluh2 suit superhero….Superman, Batman, Spiderman…sume yang ada “man” lah!
  Pastu bila dh jumpa depa wat selection…sapa yg layak pakai. Cuma suit ultraman ja KIV sat… tadak saiz!
  Hohohoho…

  ~kiddin’

 211. says

  Teimakasih bro, input yg baik.
  Wallahualam, sy tak tau la situasi mcmana wktu si belang tertembak, sengaja atau tidak.
  Yg sy dengar, masa kejadian tu ada seorg pakcik lain yg tersohor jg kt daerah situ yg bercakap besar…akhirnya dia telah dibawa kluar dr hutan sbb “pengsan” bila bertentang mata dgn si belang. Padahal dia terkenal dgn ilmu silatnya, bila sedar…dan ditanya kenapa, dia kata lututnya jd lembik…(mcm xda lutut)…trus terduduk.
  Pak long yg menembak itu lah yg bawa dia kluar. Pak long yg ini, pendiam org nya…lebih byk bergerak dr bercakap. Dan…dia ada ‘permit’ untuk melombong/mencari emas.
  Rasa2 sesiapa yg tinggal di sempadan negeri Pahang dan negeri di atasnya berhampiran plak dgn Taman Negara mgkin tau/knal dgn Pak Long yg ini… Dia disegani maayarakat setempat.

 212. har says

  nie yg dari dulu aku kata… berapa byk nak rahsia daripada rakyat. last2 kalah juga. sejarah tinggal sejarah. semakin dunia bergerak, tiada satu pun rakyat Malaysia tahu apa yg sepatutnya mereka ketahui.

 213. memory says

  korang perasan tk yg malaysia skrg nk rapat dgn china dan india.bkn sahaja dari segi diplomatik tapi juga ekonomi.china akan datang bakal menggantikan amerika sbg kuasa besar dunia.india merupakan lubuk ekonomi baru kedua terbesar dunia yang berpontensi menjadi kuasa besar sebaris dengan china.remaja sekarang sebok dgn k-pop je lebih.big bang datang malaysia sume menyalak2 jadinya.sume nk belajar bahasa korea sedangkan bahasa lingua franca akan datang ialah cina dan india.korea selatan masih dibelenggu dgn masalah hutang yg mungkin membawa kesan kpd ekonomi diorang.walaupun hi tech diorang tinggi tapi kapasiti stand alone ekonomi diorang still rendah.tanpa amerika korea selatan goyah and bye2.skrg ni gua tgk india sbg oasis kalu sape2 nk jadi bilionair segera kalu kena caranya.china dah sesak dah skrg.kita berfikir kalu hiburan kat india dan china kenapa diorang tk prg jauh.psl pasaran diorang dah besar krn jumlah penduduk diorang ratusan juta,penonton ramai.so ,kalu tiket seringgit pon untung still beratus2 ganda.jadi diorang tk heran dgn korean wave korea kecik tu.hehe.dari segi military malaysia byk ikut standard india dlm bab2 military.harap2 malaysia dptkan rafale juga psl senang nk dptkan spare part dari india kalu ada masalah.

 214. saiful333 says

  Maaf kalau perbuatan itu menyinggung perasaan saudara atau sesiapa pun. Saya faham dan mengerti maksud dan tujuan anda baik. Saya tak terikut2 dengan fahaman sesiapa pun. Saya tahu apa maksud fingers cross dari sudut fahaman agama Kristian, freemason malah golongan hippie sekalipun. Dan saya tak ada niat walau sebesar biji sawi sekalipun untuk menggagung-agungkan agama lain atau mana2 fahamam. Saya cuma bermaksud “BERHARAP”. Kerana itu saya tak gemar berdebat soal agama kerana saya sendiri bukan orang yang tinggi ilmu agamanya kerana KITA CUMA DIPISAHKAN OLEH SATU GARISAN HALUS, TAK TAHU BILA SAAT DAN KETIKANYA GILIRAN KITA BERADA DI SEBELAH SANA. Saya tidak ingin jadi orang yang tahu serba-serbi soal agama tetapi lupa berbuat kebaikan. Dalam masa yang sama saya juga a tidak ingin jadi orang yang cuma tahu berbuat baik, tapi lupa soal agama dan akhirat. Terima kasih saudara atas peringatannya dan maaf sekali lagi kalau peryataan ” fingers cross” ini menyinggung hati saudara dan mana-mana pihak di sini.

 215. dakder says

  Salam buat bro Shah & rakan2 yang lain

  Saya orang baru dalam bolg ini. mohon izin untuk join, berkenal-kenal & berkongsi-kongsi maklumat. Seronok bila baca blog ini serta komen2 dari rakan2 yang lain. memang kesukaan saya setiap kali buka internet untuk singgah blog ini baca cerita2 terbaru. Sangat menarik….

 216. dakder says

  salam

  Wah seronoknyer tengok kata-kata Commodore tu .mana ler tau betul2 jadi mesti gempak giler Msia di mata dunia. negara lain mesti respect & berani nak serang negara kita. apa2 pun saya percaya akan datang akan menjadi giliran melayu mentadbir dunia .Insyaallah…

 217. saiful333 says

  Please tolong STOP-kan isu2 kenegerian dan agama ni. Tolong hormati pengangan Agama orang lain kalau kita nak orang lain hormati agama kita. Apa bezanya sesetengah orang2 barat yang sering mainkan sentiment agama Islam dengan kita, kalau kita pun nak mainkan isu agama orang lain juga. Kalau setiap perbuatan buruk manusia lain tu kita mesti balas dengan perbuatan yang buruk jugak, apalah yang tinggal untuk membezakan manusia dengan monyet. Kenapa setiap rekrut komando harus dibotakkan kepala, tak kira agama, pangkat atau bangsa? Pikir-pikirkanlah.

 218. Malon says

  loe harus tahu….serawak punya dikit minyak …..gak seperti teganu…..searawak punya gas yang banyak……acheh punya minyak, sulawesi punya gas

 219. Malon says

  gak baik kamu gelarkan sang maha suci……layaknya hanya ALLAH sahaja…….tapi gue sokong sama omongan loe itu

 220. Roja says

  Kalau kereta perisai, mmg apa yg kita ada dah ketinggalan zaman. Pasai tu kena ganti baru, buat masa ni kita masih tertunggu2 kemunculan pertama AV8.

 221. Sumanto says

  tapi kan wa tak percaya sebab apa kalau betul ada benda2 yang dikatakan Teknologi canggih manggih emas bertimbun2 dah lama dah Melaka tak ditawan.. dia orang guna masa tu… ni semua mengarut lah.. benda tu mungkin ada tapi taklah yang digemburkan.. mungkin 1 tapi dicerita jadi 1000…mengarutlah Shah …

 222. Roja says

  Ilmu depa kurang tu pokcik rumuskan daripada tiadanya pengetahuan depa yg china tak pakai mig29. Kalau ilmu depa tinggi dan intel depa bagus, depa tak akan memalukan diri sendiri dgn serkap jarang.

 223. Roja says

  Pokcik tetap berpendapat apa yg pinoy nampak tu sebenaqnya ialah su30 samada dari china, malaysia, vietnam atau indon. Pinoy mana tau differentiate mig ngan su, depa nampak mcm sama aja dari jauh. Depa mana ada experience ngan kapai2 rusia nih. So depa main balun aja la kata mig. Pastu blame china pulak, nampak sgt ilmu depa kurang, depa main serkap jarang jer…

 224. Merapu says

  Itu datuk dusyum dusyum boleh kalahkan beratus org dalam filem. Itu sudah mcm legenda hang bersaudara. Itu pasal boleh kasi title datuk.

 225. har says

  Hj Shah. Saya akan kecewa dengan kenyataan pada para (11). Selama ini byk kenyataan (mahupun andaian) mengatakan ATM mempunyai kekuatan yg tidak terduga. Timbul pelbagai anggapan persenjataan yg hebat. Maih ingat antara artikel sebelum ini mengatakan Tun Mahathir dengan berani ‘mengajak’ Australia ‘berperang’, segala tekonlogi didalam piramid yg menjadi rebutan kuasa dunia.

  So, apa kes kalau China sekali harung semua negara yg menuntut akan hancur. Mana pergi kekuatan rahsia negara… mana pergi dengan 4 lapisan pertahanan negara.

 226. tuah says

  memang sepatutnyer penuh rahsia dan terus berahsia.. ini benda yg paling penting utk kita.,…. huhuhu ๐Ÿ˜‰

 227. Ibu separuh masak says

  Salam tn. hj. shah. Selamat kembali. Semoga mendapat haji yang mabrur. Amin.

  Artikel yang menarik. Dah lama peminat tak bikin ribut. Kejap lagi panas balik la blog ni nampaknya.

  Baca no. 5, terasa saya tn. hj. Sebab kat blog saya yang baru buat tu berkisah tentang siapa dajjal. Tapi insyaAllah yang lain akan menyusul. Nak menarik khalayak untuk menyampaikan sesuatu kena pikat minatnya dulu tn. hj. Kena biasakan dengan cara penyampaian yang santai dan friendly. Kalau terus masuk bab iman dan aqidah, macam terus kena lecture aje. Tak orang lain, saya pun macam tu.

  Yang ini setakat untuk mengingatkan diri saya sendiri, saiful333 khasnya dan yang lain amnya. Bukan ingin tunjuk pandai tetapi ingin membetulkan persepsi fingers cross. Sekiranya kita tahu maknanya, nescaya akan kita elakkan dari melakukannya. Fingers cross selalunya dilakukan oleh orang-orang kristian. Anda tahu kenapa? Letak tangan depan mata dan buat lambang tu… nampak apa? itulah lambang salib yang dilakukan oleh jari kita. Dah tahu kan? So, jangan buat lagi dan jangan terikut-ikut.

  Wassalam.

 228. militaryfan says

  salam Tuan Haji Shah,

  saya ade dengar dari mulut ke mulut bahwa di malaysia ni ada seorg pakar bom dari RAJD..betul ke hanya beliau seorg shaja pakar bom dalam negara kita? kemudian ada yang mengatakan bahawa pemberontak maroco dan MILF tu dilatih oleh tentera kita juga?

 229. sang maha suci says

  majoriti org malaysia tak tahu negara ni ada kekuatan aset yg amat dahsyat skrg ni.malah pak menteri pun tak tahu benda ni.kekuatan ini lah menjadikan negara ni digeruni oleh kuasa besar dunia,spt china dan us.tak ramai yg tahu pasal ilmu kewngan dan perbankan peringkat tertinggi dunia ni.universiti pun tak ajar ilmu ni.menteri pun tak tahu.pasal tu kalau korang perasan, kata kata pemimpin negara ni di dengar pakai oleh dunia.pasal ada arahan dr belakang tabir.yg kita tahu belakang tabir hanya puak yahudi elit.sebenarnya ada yg berlawan dng puak yahudi ni dr belakang tabir.yg kerajaan dunia termasuk malaysia tak tahu.dia orang lawan bukan dgn mig 29 tapi lwn siapa punya duit lebih kuat.pendek kata lwn kewangan dunia laaa.kalau tak ada duit banyak jgn mimpilah cakap kita orang nak dengar jauh sekali pakai.lebih lebih lg kita negara kecil yg tak punya kekuatan tentera nak lwn us dan china tu.cuba pikir kenapa us dan british kurang berani nak jajah kita (malaysia dan i’nsia) dgn cara kasar mcm negara islam lain?jawapannya ada pd aset dunia yg kita pegang sampai skrg yahudi zionis tak dpt ambil dr kita.”bukan nya pasal pemimpin kita bijak bercakap atau tdk”.tapi pasal kita ada sesuatu yg yahudi zionis dan china amat perlukan lebih lebih lg sistem kewangan dunia nak runtuh bila bila masa skrg ni.perlu ingat bahawa sesiapa di dunia ini yg pegang majoriti wang maka dialah yg jadi raja dunia,spt israel! perkara ni lah yg dirahsiakan oleh pemimpin negara yg tahu.”seolah olah nak tunjuk merekalah yg bagus dlm memimpin negara/dunia”,wal hal pemegang aset dan wang dunialah yg berkuasa dr belakang tabir memimpin dunia mengikut cara mereka.suka perang atau suka kemakmuran!ada dua pihak sebenarnya skrg ni yg sedang berperang tanpa diketahui oleh krjaan krjaan dunia depan tabir utk menguasai pentadbiran belakang tabir dunia alaf baru.senang cakap antara pemodal elit yahudi dgn pemodal elit ntahlah…………..

 230. albanjary says

  salam tuan hj. shahpaskal…sy nak tanya la…sbelom ni sy ade dgr ceramah dari orang yg pernah berkihdmat dlm atm…skrng dia jd sbgi penceramah bebas…dia cerita ketika askar kita berkhidmat di bosnia hampir semua kereta perisai rosak…kalau bwk 10 hanya 1 je bole pakai…dia kate peralatan askar kita ni ketinggalan zaman…btl ke crita dia ni..?

 231. orgorg says

  mmg btl, rimau ade ilmu penggerun pernah tgk x kucing hendap burung, dimana misai gerak2 mata renung tajam.. itulahlah ilmunya..rimau gajah beruang mcm radar awacs, mereka xkan bertembung, elak rimau duduk dlm radius gajah @ beruang.
  amalanya?

  fahami matrix anda akan mengatasinya

  membunuh dgn sengaja berdosa…

 232. kali ganda 23 says

  5. Jika ditakdirkan wujud konflik bersenjata ngan China..ada negara lain akan ambil kesempatan atas Msia..ada 3 negara..Dlm ASEAN je..

  sentiasa ada orang yang akan ambil kesempatan atas kesusahan orang lain .
  dalam senario diatas ada 4 negara “jiran” yang akan ambil kesempatan .

 233. blackjack02 says

  Sorry bro Emi, he he…saya yg silap. Saya kurang mengerti bahasa saudara. Apalagi kalau sudah disingkat-singkat. Jadinya cuma menerka-nerka artinya sahaja.

 234. maha says

  tak semua negara berpecah maju kita patut ambil contoh sudan selatan dan utara kedua berperang aja yang untung syrikat pangluar minyak negara barat berjaya main negara tersebut dan tak semua negara pangeluar minyak berjaya kita ambil contoh negara-negara africa semua dimain negara barat dalam keadaan miskin kita mahu jadi macam itu tepuk dada tanya selera harap malaysia jauh jadi macam itu

 235. maha says

  jika ada negara ceroboh wilayah kita yang sedang bertikai, pengkuat kuasa luat atau goast guard akan mati dulu sebelum sampai tentara laut betul, seperti cerita bekas2 tentera yang berkerja dekat pengkuat kuasa luat, konon kuat kuasa undang laut negara sebab dia cerita lagi ambil contoh perebutan antara china dengan japan di wilayah betikai yang mati dulu siapa tentu goast guard betul ini

 236. Anak Sabah says

  Bro StarWars, orang macam tu, dah kena racun “mindset” dorang… Mcm penyokong2 TEGAR Pakatan Rakyat lah… Dah terang lagi bersuluh SUARAM fitnah ATM, pun dorang caya lagi kat SUARAM dan DSAI… Memang BODOH tahap GABAN la tu namanya, bro…

 237. Anak Sabah says

  Memang yang nak merdeka tu yang non-Muslim je, bro Mat Indoor… Tapi jgn risau ah, surely takkan dapat nyer… hehehe…

 238. saiful333 says

  Malaysia tiada tuntutan pun dikawasan Kalayaan ni. REED BANK Terlalu jauh dari terumbu paling hampir dengan Filipina yang yang dituntut oleh Malaysia, Commodore Reef( Terumbu Laksmana). Kalau betul pesawat yang dilihat oleh OV10 PAF itu adalah MiG-29, berkemungkinan tinggi itu pesawat Malaysia. Tapi aku tak yakin yang pesawat yang dilihat oleh OV10 tu MiG-29. Perbezaan altitude 5000 kaki ditambah lagi dengan jarak antara kedua-dua pesawat, “silhouette” sesuatu pesawat, sangat sukar dibezakan dengan mata kasar. Susah nak bezakan antara Su-27 dan Mig-29, Apatah lagi OV10 tidak mempunyai radar. Kalau teserempak dengan pesawat yang melintas sewaktu dalam flight dari Semenanjung ke Borneo, cuba perhatikan. Dapat tak kita bezakan dengan jelas, apa jenis pesawat berkenaan. A320 atau B737? Paling dekat pun anda akan nampak dalam 1000 kaki, “vertical altitude seperation” dalam “odd and even number” minimun 1000kaki berdasarkan peraturan ICAO. Kalau soal smoke trail, enjin AL-31 pun akan mengeluarkan asap kalau throttle ditolak mendadak.

  Just my 2cent..

 239. Commodore says

  Aku setuju dgn pandangan kau bro, ada banyak point yg menjuruskan pandangan kita kearah India seperti yg kau sebutkan. Aku tak teperanjat kalau kita pakai Rafale.
  Buat masa ini keputusan MRCA sudah masuk ke fasa ‘manuver politik’. Mungkin Tudm tak dapat apa yg dia hendak.
  Point aku lak, kita ada bagi title Datuk kat pelakon India, apasal tak bagi title tu kat pelakon Cina ke,US ke? Ha cuba korang fikir.
  Hehehehe! boleh pakai ke point aku ni? nasi tambah jer!

 240. macq says

  kesian, asing mgkin bgi kau..kat sbah n swak ni dah rmai org2 smenanjung..aku tgk takde pn mereka rsa mcm org asing..msa plwanan kelantan vs atm hari tu pnuh satu warung dgn pnyokong kelantan, kmi msih dpt tgk bola sama2..sblm dhtar g swak kwan2 smnanjung aku kata byk cta tak elok psal swak n sbah yg mrk dgr, sbb tu la byk yg tkut utk dhtr pg swak..tp lpas tu dh smpai sini smua ok je, malah bbeza sgt dgn keadaan kt smenanjung..tu la org ckap, tak kenal maka tak cinta..mybe u should do the same bro, get to know people, get out of your “safe zone”..psal passport tu perjanjian smasa pembentukan Malaysia dulu, ko blum lahir, aku pn blm lahir..jd ko tak plu la pertikaikan persetujuan pemimpin2 kita dulu..

  p/s: sori, tp sbgai org Sarawak aku berasa tanggungjwb utk btulkan persepsi org ttg negeri aku..rsanya smua org akan buat mcm tu kan?mcm mana nak pertahankan negara kalau kta sendiri tak faham apa yang hendak dipertahankan..

 241. Kunta Kinte says

  Rasanya bukan ngan US sub…ngan France sub kot..10 – 0..tp ingat sub France tu teknologi 80 an..bunyi pun dah mcm tug boat..senang nak kesan..
  Kalu ngan Singa tu..blh dipertikaikan..sub ni penggunaannya rahsia…tak akan tonjolkan diri dan dedahkan kedudukannya..kalu kesan rekod je..kalu ragu lg ikut je..
  DAN JANGAN LUPA DLM SATU WAR GAME SUB KITA KALAH NGAN SUB SATU NEGARA TU…tak la total kalah..kejab dia menang kejab dia kalah..masih br lg..perlu byak latihan…
  InyaAllah bila simulator baru yg ada full operation nnti, skil pertempuran sub ni blh dikuasai..la ni yg ada simulator pengendalian sub je…

 242. says

  Hmm…si “joni_tabu” la yg start kt blog ni isu yg satu ni.
  Satgi tukaq jd “tabuh_joni”, br best!
  Bro2 sume…xyahla nk pnjg isu sama2 kita ni. Klu nk ikut ati sorang2 rakyat M’sia ni…sampai bila2 tak terturut. Jgn kata Sabah, kt Kelantan pun ada ckp mcm tu…
  Yg penting kita dengar suara ramai, jgn kerana yg sedikit plak yg ramai nk bergaduh. Tak berbaloi bro..,
  Lgpun dulu Malaysia terbentuk pun krana dengar suara ramai….w/pun suara serpihan ada…dan yg bercakap kt youtube tu pewaris2 suara serpihan tu la…. Sblm si “tabuh_joni” amik clip tu jd senjata dia nk provoke kita balik.
  Busuk ati!

 243. Sumanto says

  Gunung Ledang ada pemancar boleh sampai Austin Texas…lepas tu boleh teropong
  lagi sampai sana lagi canggih dari satelit NSA

 244. naza says

  pokcik john, bukan superweapon yang ada kat situ.. tapi superteknologi. depa tergedik gedik nak teknologi tu. so, kita jadikan ia sebagai tebusan. kalau depa serang kita… teknologi tu kita musnahkan…. :)
  (malangnya… depa tamo nego dengan kidnapper….)

 245. anaksarawak says

  Bro shah emm sorry nak tanya sikit piramid kat sarawak tu kat sepanjang jalan SIBU-Bintulu ke? tatau area..ada perasan sabuah bukit 90% serupa piramid..cuma dilitupi hutan or aku salah tafsir sebab minat juga mistik file ni…

 246. naza says

  memang kita yang pi gempaq depa pokcik. pilot kontek tower kata ` sori… sasaran tersasar….` baru depa sedaq yang depa tu xdak apa nak lawan kita. dan hasil nya… perdamaian tercapai di mindanao
  (food for thought)
  p/s: lama xnampak pokcik :)

 247. monsterdin says

  tpg tanya ckit kenapa tldm tak beli je baki 3 kapal nakhoda ragam yang tentera laut brunei nak jual 2 skang dah tentera laut indonesia beli….

 248. macq says

  ko dtg sndiri ke sbah dan s’wak..jgn asyk dgr khabar angin pastu kluarkn komen yg prasan tahu..syg w’pun satu negara, msih ada juga bfkiran mcm ko ni, prejudis dgn org sndiri..

 249. mat says

  adakah ia peninggalan sundaland/atlantis/sumeria. kan dah terbukti secara saintifik yg migrasi berasal dari kawasan sini. tools yg berusia 1.8 juta tahun juga dijumpai dilenggong. skrang lenngong valley dah diiktiraf unesco

 250. saiful333 says

  Jadilah orang yang matang kalau hendak berbicara. Jangan diheret nafsu amarah kita kesana-sini, kerana orang lain yang akan terasa tempiasnya. Tak menjadi masalah kalau kita hendak membicangkan isu ni, tapi tunjukkan yang ada perbezaan antara kita dan joni_tabu, mat monggol, Amir Malik DLL.. Tak guna kita “pung-pang” kesana kemari kononya kita lebih hebat dari orang2 Indonesia ni, kalau hakikatnya mentaliti kita cuma se-level mereka2 ini.

 251. xxx4117 says

  Bro, bab pasport tu adalah syarat perjanjian kemasukan Sabah n Sarawak dlm Malaysia. Nak tahu apa sebabnya, saya sarankan bro check dulu kat mana2 sumber yg boleh dipercayai. Bagi saya mungkin ada releven syarat2 tu pada masa penubuhan, tapi ada baiknya dikaji balik pada masa ini.
  Bab “dilayan sama rata” tu…..tak payah lah diungkit bro, kat tpt saya mana2 guru2 baru yg datang dr Semenjung siap kami jemput kat airport (guna kenderaan sendiri) n siap tumpang diam rumah sementara dapatkan rumah sewa…

 252. saiful333 says

  It just a matter of good will.. Semuanya harus bermula dengan diri sendiri. Jangan harapkan orang lain akan berubah untuk kita, kalau kita tak pernah mahu berubah.

 253. Kunta Kinte says

  Sepengetahuan aku la…buat masa sekarang GSP ni sedang dinaik tarafkan…projek ambil masa 11 bulan..sukar utk dpt maklumat apa yg cuba dinaik tarafkan..dr segi ketenteraan atau dr segi pelancongan..
  Buat masa ni tak dengo plk ada bantahan dr negara yg berkonfrantasi kat sini…jika ada bantahan pun aku yakin projek ni akan terus berjalan..dlm hal kedaulatan ni Msia tak berlembut tp tegas..aku cukup setuju.
  Msia sebenarnya kurang berisiko face to face ngan China..Msia ada zon penampan iaitu Vietnam dan Filipina…China kena lunyaikan 2 negara ni dulu sbm beradu ngan Msia..Persoalannya adakah China berani mengulangi pertempuran di laut ngan Vietnam? Vietnam telah byk berubah berikutan tentera lautnya diratah oleh China dulu..Lihat persiapan Vietnam..armada submarine, kapal permukaan dan tentera lautnya…Vietnam telah menjadi tentera yg terkuat di ASEAN ni..jauh meninggalkan negara lain..Persediaan Msia? Jangan terlalu bergantung ngan diplomasi shj..diplomasi jalan, ketenteraan pun patutnya berjalan..
  Ranjau laut dan sistem radar permukaan perlu diaktifkan kat sini..ingat lagi..Msia telah beli radar ni dr Turki pd thn akhir 90 an dulu..bukan sikit byk tu..la ni tak dengo cerita pun..adakah pengunaannya terlalu berahsia atau telah msk Depot Simpanan Pertahanan?..penuh rahsia dan terus berahsia..

 254. sam says

  Kalau kamu mahu tahu sebelum adanya negara yang namanya indonesia dan malaysia,di antara sesama nusantara memang biasa terjadi perpindahan atau penghijrahan di antara wilayah.Malah hingga kini masih lagi.Namanya pun serumpun yang berkongsi wilayah,sejarah,bahasa dan adat budaya,juga rupa paras dan warna kulit.

  Kalau ada yang tidak mengaku serumpun itu makanya menipu diri sendiri namanya.

 255. sam says

  Mudah sangatlah korang ni termakan provokasi indon,macam budak2.Biasalah yang kecoh tu segelintir aje,tapi bila selalu buat bising,bikin blog bagai,nampak macam ramai.Tapi taklah macam indon sampai berperang dan berbunuh2.Last2 timor leste terlepas,papua pun sampai sekarang bergolak nak merdeka,acheh baru aje aman lepas puluhan tahun berperang menuntut merdeka,sulawesi lagi…

  Apahallah lu nak timbulkan isu ni kat sini,siap suka2 suruh keluar pulak,geng2 SS baca pun boleh panas hati.Lebih baik kasi stop isu ini atau korang nak tengok indon gelak guling2 tengok kita bercekau sama sendiri.Lepas ni joni tabu link lagi blog2 bodoh,korang pergi masuk,lepas tu sendiri panas hati,belakang lepaskan kat sini.

  SKMM kenalah ambil tindakan blog2 penghasut pecah-belah ni.Undang2 kalau tak dikuatkuasakan tak gunalah ada undang2.Api yang kecik kalau tak dipadamkan lama2 boleh jadi besar,kerajaan buat2 tak nampak ke?

 256. darah satria says

  Bro MI berfikiran matang la sikit ….janganla perkara kecil di perbesar-besarkan..tak semua orang sabah camtu..itu semua agenda kristian sebab nk jadikan sabah negara kristian…apa nak kisahkan berapa orang islam kat sana…

 257. emi says

  apa da blackjack02….realiti dgn omong2 kosong pon xreti nak beza ke?….post aku 2 nasik tambah ja….nak bagi sedap ctr ommodore….hahaha….ko pon boleh nilai mane hakikat sebenar k…yakin lah dgn kekuatan ngra sendiri wlu dimate org semua nampak serba kekurangan…..

  sbg contoh dimate singapura…myb diorg boleh makan malaysia cz malaysia serba kekurangan….hakikatnye tidak begitu bro….kami ttp lawan…biar smpai pecah telur..hahaha

 258. StarWars says

  Tanya pemimpin negara kalau nak cadangkan lepaskan Sabah Sarawak, kalau mereka sangup nak lepaskan negeri yang banyak memberikan pulangan ekonomi kepada kerajaan persekutuan,cukup2 la dah bergaduh dengan orang Indon, jangan sampai pula gaduh lagi sesama sendiri, nanti sesak blog ini dengan segalah isu sensitif yang akan di timbulkan.

 259. says

  timakasih bro orgorg…ats nasihat nya.
  bkn berniat nk bercakap besar, ketua kumpulan kami ni diceritakan oleh org2 kampung serta org2 yg tidak kenal dgnnya pun…yang dia pernah membunuh 2 ekor si “belang”…dan yg agak buat sy melopong…salah seekor yg dibidiknya tu adalah secara berhadapan…”eye to eye contact”… dan peluru kena betul2 antara 2 mata si “belang”. Hmmm…kata org2 lama, bertentang mata dgn si belang ni pun bleh pengsan kita dibuatnya…tp pak long ni, wallahualam…apalah amalan dia…

 260. Raja Kapooor says

  Kta brpendapat, jika berkonfik, kita smestinya mminta bantuan india. Masih ingatkah smasa pendaratan jepun di tanah melayu, siapa tolong. x len x bkan ialah INDIAN BRITISH ARMY. org pteh smua cbut lri (x smua). So wajar kta minta prtolongan dri india. Lgipun yg ajar kita gnakan 30-MKM jet tu pun dri india.

 261. Lobang Hidungmu Tetap Menjadi Pujaan Hatiku says

  Kta brpendapat, jika berkonfik, kita smestinya mminta bantuan india. Masih ingatkah smasa pendaratan jepun di tanah melayu, siapa tolong. x len x bkan ialah INDIAN BRITISH ARMY. org pteh smua cbut lri (x smua). So wajar kta minta prtolongan dri india. Lgipun yg ajar kita gnakan 30-MKM jet tu pun dri india.

 262. Lobang Hidungmu Tetap Menjadi Pujaan Hatiku says

  Saya pikir, jika negara yg diancam kdaulatanya, smestinya ngara musuh akan berpikir
  A. Bantuan dari AS
  B. Kesan ekonomi
  C. Korban jiwa yg x brsalah (slap2 ad mk pak mti tu mk kpada askar).
  D. Trikt dgn undg2 dunia. (x mengalakkan perang. Klau langgar, trima akibatnya).
  E. Dikecam & djadikan menu utama media.
  F. Plabur x kan brani mlabur dlm jngka msa yg pnjang.
  G. Rntuhnya mtawang, ckai dinaikkan (slap2. Negara maju bleh jdi ngara mundur dlm skelip mata).
  H. Tamadun Melayu hilang didunia.
  I. Agama Islam dianggap oleh kafir sbagai agama Komunis.
  J. Ngara brpikir, negara ……. x reti nk brunding, keja nk WAR saja.
  P/S : Yg ni sja yg sya thu. Dlam rumusanya, tntunya sesebuah ngara tdak mahu prkara begini sperti kta Tun Dr. M “Berperang adalah satu perkara lapuk @ ketinggalan zaman yang mesti kita elakkan. Namun dgan kata sbegitu, kita x semestinya mengabaikan aset pertahanan negara”

 263. Raja KAPOOOR says

  Klau diikutkn, kaum mlayu lbih hbat dri eropah. Silap2 org mlayu bleh pgang dunia bkn lgi org pteh. Cma phm2 lh kn…..

 264. mat indoor says

  bro,sindiran tajam buat orang tak sedar diri…macam lah tak kenal aku..wekekeke

  tapi serius aku cakap..Agenda sabah/sarawak merdeka lebih kepada Agenda AGAMA.

 265. Raja KAPOOOR says

  Btoi….. Hahaha, aq ingt aq org first bca news trbru sbb aq slalu round kt blog ni tpi ad org lgi round (enth brapa kli rond kt blog ni, mngkin rtus sbb nk jdi org first). Papepun. TQ for information

 266. mat indoor says

  macam tu baik keluar je bro..urus sendiri diri sendiri dari harap orang lain,kami di semenanjung tak nak dituduh menjadi BIANG KELADINYA kemunduran kamu.

  Lagipun,biar orang sebelah semenanjung sedor diri skit..Malaysia ni bukannya negara pengeluar minyak(khusus semenanjung) sebab duk perasan Malaysia ni Negara pengeluar minyak macam negara Arab padahal yang boleh keluar minyak hanya 3 negeri sahaja..terengganu,sabah dan sarawak.

 267. Raja KAPOOOR says

  Pooorahhhh. Yg first jgak hmpa pikiaq. Org crita tntg Mlaysia dgan AS @ cina. Bleh lgi tlis (first.. hehehehe/reply first/SECOND pon jd larr) mmg aq trglak klah dgn Maharaja Lawak. HAhahahaha. Brblik pda kmen aq, memg AS ni x ska kt Mlaysia. Mreka bkin baik dkt Mlaysia (mstilh, msuk dlm paper @ bletin, mna bleh ckap kmi x ska trg2, konform malu). Ksimplannya kaum Nasrani (kritian) tdak mrestui umt Islam tnggl didunia mlainkan ikut cra depa. Kta kn ngara Islam. tntu tdak terkcuali. Inilah akbat bla kaum Nasrani @ Yahudi Laknatullah memegang Dunia slepas rntuhnya empayar Utmayiah oleh sorang pmimpin kfir brtopengkan islam yakni Mustafa Kamal Altarfuk (altarfuk mngkin dieja slah) Laknatullah yg brtanggungjwab mmusnahkan empayar Utmayiah (bleh bca sjrah hitam islam). Smua ni di TURKI yg mmg kuat pgangan SIVIL & mengiktirf ISrael. Tpi la ni x lgi sbb kjadian Marvi Marmara.

 268. saiful333 says

  It’s OK to have your own personal opinion regarding this matter. But please, choose your words wisely next time,Okay? Or else, I might see that as an insult.

  p/s Joni_Tabu, congrats. Your bait do get a bite somehow.

 269. blackjack02 says

  Peace bro…jangan sampai lah terjadi peperangan di antara kita negara jiran, cukuplah kita berperang di dunia maya sahaja..he he.

 270. StarWars says

  eya itu tidak menghairankan sebap ramai penduduk Indonesia yang telah datang berhijrah ke Tanah Melayu satu ketika dahulu, PM malaysia sekarang pun masih banyak sanak saudara di Indonesia,

 271. StarWars says

  Ada segelintir yang melaung-laungkan dalam Page FB pro-pembangang tu bro, macam 1 Suara Sabah, kadang2 ada la seorang dua yang cakap2 macam itu, pernah aku debat dengan orang2 ni tapi tengo2 langsung tak tahu apa2 perkara luar, yang diorang tahu keluar dari malaysia Sabah akan jadi lebih baik dari sekarang

 272. StarWars says

  Itu kan syarat perjanjian yang telah di persetujui para pemimpin semasa pembentukan Malaysia dahulu, tak paya nak timbulkan apa yang sudah di persetujui, kalau tak akan memecah belahkan rakyat, pihak ketiga yang ingin ambil kesempatan akan bertepuk tangan gembira

 273. kamai cusim says

  heeee … heeee .. tk de blog lain lagi kh nk aku baca, ni dh macam ketagih dah ni .. kalo nk buat cerita baru janganlah lama sangat bro … blog yang terrr baik .. salam semua dari sarawak.

 274. macq says

  BRO, jgn main hntam je..bkn smua pn mcm tu..dan ada sbpnya knapa isu ni timbul, bkn kt Sabah je, Sarawak pun..kna tgk blik sejarah pembentukan Malaysia lgi klau nak kaji isu ni..byk sgt yg jdi trigger, dan bikin panas je kalau cta kt sini..pndapat aku, jurang antara smenanjung dgn sbah dan swak ni masih jauh, org semenanjung x fham org sbah swak, org sbah swak pun tak fhm ngn org smenanjung..dan dtambah lagi dgn mulut2 org yg mmang dgkal, siapa yg tak pnas?..aku org swak, dan aku tak harap pn sbah dan swak keluar dari Malaysia..dan bgi yg mnyuarakan hsrat nak keluar m’sia tu, kbnyakannya sbp nk lepas geram je..isu ni msih kecik, tak ramai yg skong..tp jgnla diperlekehkan:)..the ignorance must stop, thats the only way..

 275. blackjack02 says

  Darimana saudara Emi tahu bahwa TNI AU tidak berani dogfight melawan mana-mana jet negara lain? Mungkin bro Emi belum pernah membaca tentang intercept pesawat-pesawat F-18 Kapal Induk Armada ke-7 US oleh F-16 TNI AU di sekitar pulau Bawean? Atau juga belum pernah membaca tentang intercept pesawat-pesawat F-18 Australia yang menceroboh wilayah udara Indonesia di sekitar Kupang/Nusa Tenggara Timur oleh F-5 TNI AU?

  Padahal di kedua kes tersebut, keadaan pesawat-pesawat TNI AU sangatlah jelas tertinggal jauh dari sisi teknologi. Bahkan intercept pesawat Australia tersebut dilakukan pada saat Indonesia sedang diembargo oleh US.

  Dogfight adalah hal yang biasa sahaja bagi pilot-pilot TNI AU, mereka sudah biasa berlatih itu, bro. Bahkan latihan-latihan bilateral yang selama ini dilakukan antara TNI AU dengan negara lain (seperti Singapore dan Australia), selalunya melaksanakan skenario ini, dan hasilnya, pilot-pilot TNI AU tidak bisa dianggap remeh, bro. Saya bisa tunjukkan artikel yang dilengkapi dengan foto-foto, dimana pilot Indonesia dialu-alukan oleh pilot dari Australia karena berjaya memenangi dogfight pada eksesais bersama tahun 90-an.

 276. hydro says

  hutan kat pahang nih banyak cerita dia.. yang tak habis teroka tuh hoh sg lembing tuh.. kalu betul lah nama sg tuh..

  – menyusur sungai tuh jer pertama akan juma gua yang mana kat dalam dia ader patung budha besau.. mata patung tuh dah kena curi .. yealah kata nyer dari batu delima

  -susur lagi kedalam akan jumpa tasik yang mana sekeliling tasik banyak rangka haiwan .. ini kerana kat tengah tasik ader buluh perindu once sip fron that lake there is no return.. duk lah kat situ.. [mungkin pasal stagnant water kot .. banyak kuman]

  -susur lagi dalam .. akan kelihatan tapak kaki seakan manusia.. dan sperti mana bro akuyangbukansesiapa kata menda nih suke culik org sesat.. who knows.. banyak sgt misteri nyer heheheheh

  bro syah gunung ledang nih adakah some part of it under ATM control.. pasal my brother nih kaki kuar masuk utan.. bila di tanya dia tak nak moh nak sgt bercerita.. dia cuma cakap part of ledang tak sume buleh masuk .. pasal gunung ledang nih.. buleh dikata kah the hi point in semenanjug?? sume buleh tgk..

 277. blackjack02 says

  Zahid Hamidi itu keturunan Jawa bro, tepatnya Yogyakarta. Sampai sekarang beliau pun masih bisa berbahasa Jawa halus dan masih ada sanak saudaranya di Yogya. Itu yang kadangkala menjadi ‘senjata’ bagi beliau untuk memikat hati para pemimpin Indonesia.

 278. blackjack02 says

  Makanya bro Shahpaskal, kita ini saling membutuhkan. Jadi jangan saling bertengkar dan memandang remeh satu sama lain.

 279. fishbed says

  Ntahnye, tak sangka kita org semenanjung nak k sabah srwak kna pkai paspot..depa ni mmg x suka smnnjung la…tp bila depa dtg smnnjung dilayan sama rata..

  X iklas depa ni…

 280. StarWars says

  Hanya segelintir je tu, mereka tu kebanyakan puak pembangkang dan ada juga yang kurang pegetahuan, pernah berdebat dengan puak2 ni, susah nak bagi penerangan, sebap mereka tak faham dan kekurangan info luar, yang diorang tahu keluar Malaysia dan pembangunan dan taraf hidup akan menjadi lebih baik dari sekarang, semua itu ada hubung kait dengan ketidak puashatian penduduk dengan taraf pembangunan di Sabah yang jauh beza dengan semananjung sedangan sumber bumi banyak, banyak kawasan kat sana yang jalan tanah merah laluan lori balak, bekalan elektrik tak ada, bekalan air bersih tak ada sesetengah tempat harapkan air hujan. Kalu tiga keperluan asas itu ada, suara2 itu akan hilang dengan sendiri. Agak mustahil pemimpin negara akan melepaskan Sabah keluar untuk merdeka sebap sumber2 ekonomi yang agak banyak dari sana, contohnya minyak yang menjadi sumber pendapatan ekonomi negara yang utama pun banyak datang dari Sabah dan pada masa yang sama mempunyai simpanan minyak yang paling banyak di Malaysia.

 281. john connor says

  kalau betol dalam piramid melayu tu ade superweapon..x perlu la kita tunduk kt mna2 negara lain…jadi..sedarlah wahai pembaca2 sekalian…

 282. maman rojer says

  salam semua,
  kata pak jeneral TLDM dalam ruangan S2 Utusan Malaysia hari nie, scorpene TLDM berjaya hit kill target 10-0 kapal selam milik kuasa dunia A.S dalam ex. Sorpene TLDM juga dapat kesan dan halau sub milik singapore dan halau dia keluar dr perairan kita. Panas beb berita nie!!

 283. Commodore says

  Pi mancing ka pi masuk meminang? Shah balek dari Mekah ni poket tengah penuh tu.
  Sapalah gadis bertuah tu kan?
  Hehehehe!

 284. bukitkuin says

  Selamat kembali ke tanahair moga perjalanan Tuan Haji sentiasa beroleh berkat,rahmat dan mabrur..
  Percayalah warga malaysia bahawa malaysia sentiasa dianugerahkan pemimpin yang memiliki kepimpinan bertaraf dunia.Bijak mengatur strategi serta diplomasi dalam apapun situasi.
  Biar apaupun situasi diantara china dan US dalam spratly, malaysia mesti membina serta memiliki kekuatan sendiri.Kekuatan ini tidak boleh dibina sekiranya rakyat negara ini tidak menunjukkan sokongan penuh kepada kepimpinan negara. Utamanya ialah rakyat mesti bersatupadu.Marilah kita tunggu dan lihat selepas pilihanraya.Sekiranya rakyat masih memberi mandat kepada kerajaan hari ini kita akan lihat satu gelombangan besar dalam perolehan aset pertahanan negara.Segala masalah yang menghimpit kepala panglima2 kita akan diselesaikan satu persatu.
  wassalam..

 285. StarWars says

  Tapi kalau dalam sejarah, setelah di teliti lain pula cerita megenai Puteri Hang Li Po ni, ada ahli sejarah yang mengatakan dia bukan puteri China, cuma seorang dayang istana, buktinya puteri2 Maharaja China pada waktu itu tida seorang atau iras2 nama dengan Hang Li Po, yang ada nama seperti itu cuma seorang dayang istana.

 286. naza says

  merujuk para 8….
  tentera portugis pening kepala untuk merampas melaka kerana adanya 5 bersaudara yang mencantas segala serangan dari alfonso.
  bila alfonso mendengar dari kor risiknya yang siam mengidam untuk menawan negeri negeri di wilayah utara, beliau telah menghantar mesej kepada menteri pertahanan siam supaya membatalkan niatnya itu. menteri siam membalas mesej dengan soalan yang pendek saja, `awat?`
  alfonso menjawapagak panjang…`aku amek 3 tahun perang ngan melaka yang cuma ada 5 HANG, tapi kalo di utara sana, ada beribu ribu HANG. hang sanggup ka?`…
  dipendekkan cerita, siam telah membatalkan niatnya untuk menyerang negeri di utara….. :)

 287. Orait says

  Sekarang nie kawasan selatan mindanao insyallah aman. apabila negara mereka dah aman dr perang saudara mereka dah boleh tumpukan masalah2 luar. kita tak tau apa yg mereka Filipina “offer” kat USA sehingga USA sanggup datang bantu mereka semula. Kawasan Kepulauan Spratly kaya dengan minyak dan perikanan.

 288. WiraWatan says

  China tak guna MIG 29, Vietnam pun tak, jwpannya Malaysia lah…Tergelak kwn baca artikel nie… Jujur2nya…tkde sapa nk perang ngan Malaysia, hanya negara yg bodoh je nk cuba test try kt Malaysia perang camne… Percayalah… bukan semudah diaorg sangka nk main kt padang permainan Malaysia nie… Silalah kalau berani… hehhee

 289. Orait says

  Sifu mau puteri cina saya boleh supply 2-3 org kalau nak. Hahahaha Bro MI ada banyak stok tu. tak caya tanya diaaa… :)

 290. Orait says

  Akai produk jenama dr Jepun top dulu masa zaman 80an. Founder dia nama Sakai di pendekkan jadi Akai. Akai electronics… Hahahahahah

 291. orgorg says

  salam tuan hj
  ape kabar… ini la isu yg sy tggu dari shah ulas…

  sememangnya china dan us xmo gaduh2 dengan malaysia atas faktor ekonomi, dan dalam masa yang sama mereka cube fikirkan apa yang terbaik utk menjaga hubungan ini.

  di pihak us mereka bercadang berikan tebuan fullspec utk mesia
  di pihak china mereka sedang fikirkan usaha sama utk membangunkan gugusan kepulauan terbabit dgn kita… tapi us ni pandai gak, dia beri itu tapi nak ini

  tu mig mesia la ape lagi saja jalan jalan…. pecen atas kertas tp masih fungsi bile perlu…mesia ada kelebihan dari segi ketenteraan berbanding negara sekitarnya…
  bayangkan kalau china tag team dengan mesia… dan pada pandangan sy ia akan berlaku, mesia cube usaha sama dengan china insyaallah

 292. Anak Sabah says

  Salam, bro Mat Indoor…

  Aik, bila masa berkumandang lagi slogan Sabah nak kuar dari Msia ni? Mainan sapa pulak kali ni… Setiap kali nak PRU, ada je isu Sabah nak kuar Msia la, Filipina tuntut Sabah la, MyKad palsu la… hm…

 293. anak johor says

  mana boleh MI…..kat sabah tu yang baik dan betul lebih ramai dari yg nak merdeka….hihihi..kita boom je kat jiran sebelah tu,nak juga test depa punya leopak,tapi mesti tentera asing yang bawa MBT tu nanti……hihihi..pasal sekor pon tentera depa tak tahu nak pandu MBT tu kan….bawa keta perisai pon langar rumah warga desa…., terguling dalam gaung, masuk dalam parit sawah tak boleh naik….hihihi..provok sikit….

 294. anak johor says

  ari tu sebuah bot nelayan kita yg bernilai RM1,5 juta dibakar keparat2 INDON….jangan lupa tu…

  pesan aku didalam diri sendiri…..suatu saat ,akan sampai dimana darah indon itu halal untuk kita.

 295. says

  Yang masih memakai MiG29 kat rantau Asia ni… Err… negara kita laa… Bukankah MiG fighter kita masih belum disarakan?? Brader Shah ada pendapat lain??

 296. Roja says

  Betul ke apa yg pinoy kesan tu mig29? Mana depa confirm? Depa punya radar n sigint n elint boleh nampak ke benda tu mig atau suk30? Bronco depa yg terbang rendah n slow mmg sahih dah tak boleh nampak ngan clear sillhoutte pesawat yg depa cuba kejar tu. Dari jauh depa nampak mcm mig, mungkin sebenarnya sukhoi? Dan area tu ada 3 negara perebut dan 1 bukan perebut yg operate sukhoi.

 297. fishbed says

  Mig ni tua2 bergetah lagi tau..dia pnya servis ceiling,daya tujah,speed,agility hampir sama/ bahkan ada certain ability mlebihi fighter jet masa kini.

  Kira mcm american muscle vs mitsubishi evo dlm fast furious la..

  Jangan jual mig ni,refurbish n upgrade then preserve baik2 tiap ari polish kasi kilat taya…bila tiba masa bole jd cam kapal frigate tua dlm movie battleship tu..

  Pagi td kat atas karak ada fighter cruising arah kuantan.

  China ni main jalan selamat je,musuh jgn d cari..ape pun sape yg cuba2 cabul kdaulatan msia, bloody nose le jwbnye..msia ni diam2 ada isi…cuma x nk carik pasal je.

 298. maha says

  india pakai t90ms hasil teknologi dari rusia dan leclerc , bro tak sama macam kita punya bro pt91 pedekar hasil teknologi tank leopard germen , tank leclerc perancis dan pt91 poland terhasil tank pt91m perdekar..

 299. maha says

  aku setuju mig 29 kekalkan atau upgrade mig 29 smt tapi benda mahal, mungkin sebab dulu kita ditipu oleh orang tak ada tanggungjawab dan barang ganti tiruan sebab itu kita dah serik nak pakai mig29, mungkin mig 21 china pilipina tengok kot salah cakap kot

 300. Pathfinder says

  konflik spratly menyebabkan ATM bersungguh2 mmbangunkn kekuatanya..termasuklah kapal stealth gowind utk tldm..tp nk tau la bile kapal gowind ni nk start pembuatannya??awal 2013 ke??

 301. mat indoor says

  Bro,Makin menjadi2 plak orang2 sabah soal nak merdeka dari Malaysia..Saran aku kasi je dorang merdeka.

  Pastu face lah dorang sorang2 dengan China,vietnam,filipina dekat spratly tu..wekekeke

  Baru ada akai..kih3

 302. says

  Salam…
  Sebelum apapa…selamat kembali kpd Tn Hj… Semoga pulang dgn kpala yg lebih tenang, berisi, penuh idea dll la yg ok2…untuk membuat thread2 baru…yg bleh dikongsi dengan kami yg ‘ngiler’ dgn citer2 dan pengetahuan Tn Hj.
  Pasal piramid tu…kami (grup2 mentah, semangat jer…ilmu utan br takat buku lali ) akan ke sempadan Pahang dgn satu negeri ni untuk masuk ke satu area hutan simpan yang di dlm nya terdapat sebuah tapak lombong emas lama peninggalan penjajah (diberitakan bhw baru beberapa bulan sblm ini ada seorang mamat telah mbawa pulang sekeping emas yg dikatakan senilai RM1.6 juta…wallahualam). Sblm ini kami pernah meninjau lokasi berhampiran (3 hr 2 mlm) di kwsn sekitar lombong tersebut dan cuma bw balik pelanduk n kijang jer. Nak duduk lama2 pun seriau pasal “awang gagah”/gajah banyak berkeliaran, blum lg psl si belang. Tp tempat pertama kami berkhemah di tepi sungai memang laluan si “awang” serta makhluk yg tak nampak dgn mata kasar…sehingga kami terpaksa berpindah ke tapak lain sepanjang sungai tsb. Biasanya kami akan dibawa masuk oleh sekelompok manusia yg memang kehidupan mereka bergantung kpd hutan. Penuh ilmu depa ni…(ditawar utk tinggal dgn mereka slama 3 bln bagi mempelajari ilmu/petua hutan). Mereka ada bercerita tentang satu kaum yg tinggal di dlm hutan yg tidak pernah sy dengar…suka menculik manusia yg sesat dsb. InsyaAllah…xpdc ini akn memakan masa lebih krg 7-9 hr, krn kami berniat utk ke lombong (manalah tau dpt habuan…hehe…bleh la cpt2 menyusul Tn Hj ke tanah suci) dan mencari khazanah2 langka lain. Kami juga berencana untuk ke perkampungan org asli yg ada di sana…dan di sana nt insyaAllah sy akn cuba mendapatkan info sulit tentang kewujudan kota2 purba, piramid serta tapak2 misteri lain. Lokasinya lebih kurang adalah di sekitar gunung Tahan…kalau mendaki dr sebelah sini dan turun di sebelah sana….akan sampailah kita ke Kuala Tahan. Hmmm…
  Wallahualam.

 303. emi says

  tunjuk sikit bro shah…bagi mencetuskan lagi minat2 anak muda ktr utk mncari ilmu….Commodore…aku pecaye ckp hang….buktinye ktr tgk negara kecik ISRAEL…..satu palestin ditawan….Singpore pon kecut telur dgn ktr…siap suruh ambik balik pulau batu putih….indonesia x berani provoke ktr lebih2 dpn kedutaan malaysia…cz dalam sekelip mata typoon terbang trus bom depa yg berdemo….jet indon mane berani dogfight dgn ktr…US, RUSSIA, China berpusu nak cari pengaruh ktr..hahaha..angkasa…udara, darat, laut n bawah laut ktr berkuasa…..

 304. emi says

  lor…xkan bajet Amerika n China nak sponser…dari kerajaan lah bro….mane leh ctr ttg pembgunan pgklan….xde rahsia lah nnti…..

 305. af says

  banyak dengar cerita ini drpd beberapa org. dan ini tidak mustahil berlaku sbb hukum alam semuanya jaiz (tidak mustahil)

 306. af says

  itu bukan puteri, itu pelacur. taraf yg sgt jauh bezanya.

  yg mamat tu, bukan pemimpin, tp pengkhianat. moga Allah selamatkan negara kita drpd bala mamat pengkhianat dan rakan2nya.

 307. shahpaskal says

  Hehehe…hang jangan ngada2 bagi hint hint kat sini…cukuplah untuk rakyat citer pembuka piramid tu buat masa sekarang. Yang lain tu saya simpan, ada masa saya tunjuk gambar dalaman piramid tu.

 308. Republik Penyu says

  x silap tahun 2008, DS Najib pernah menjejakkan kaki ke Pulau Layang2. Beliau ada berkata, pulau2 & terumbu yg telah kita kuasai akan dipertahankan dgn cara apa sekalipun… Semasa Tun Mahathir mula2 jd PM pun, antara perkara pertama yg dia buat, berkunjung ke Pulau Layang2..

 309. Commodore says

  Kita tunggu lanjutan cerita piramid dari Shah nanti, kalau dia nak cerita la. Kalau kita dapat menyelongkar rahsia piramid tu, insya’allah US & China akan melutut kat kita.
  Ini bukan cerita main2 tetapi memang amat sukar untuk dipercayai. Kalau kita berjaya ‘decipher the code’ saya bayangkan lebih kurang negara kita akan:
  1. Dapat free electricity sampai kiamat. Boleh supply kat negara lain.
  2. Kita menjadi negara terkaya didunia. Emasssss!
  3. Kita akan menggunakan wang emas sebagai mode of exchange.
  4. Kita boleh travel ke planet lain dgn mudah. Fast transportation.
  5. Bini kita boleh pakai emas keliling leher, lengan, pinggang dan atas kepala sampai dah tak boleh nak bergerak sebab beratnya emas tu.
  6. Kita menjadi negara terkuat didunia ni, tak siapa berani angkat kening ngan kita.

  Ini hanya sekadar pandangan peribadi aku je, mungkin semuanya tak betul.
  Fakta pun aku takde. Tapi aku yakin dgn apa yg aku tahu.
  Anda bebas untuk percaya atau tidak. Takda masalah.
  Hehehehe! sekadar nak berkongsi je.

 310. shahpaskal says

  bawak lah kawan hang jumpa saya, mai kita minum kopi, sembang2…dari pengalaman dia, boleh kita bagi pembaca lain baca….

 311. ANAKWARAN says

  Salam Tn.Hj….Selamat Kembali ke Msia….

  Saya tertanya satu…Tn.Hj ada gak tulis pembangunan semula pangkalan TUDM…ce cita sikit….agak keliru gak….bajet mana datang….

  maaf saya tanya jika soalan tahap rendah

 312. Commodore says

  Sekarang ni pon dah berlambak puteri2 china kat Malaysia ni.
  Yg dapat merasa bukan aje pemimpin2 besar (siap ada video lagi) malah rakyat marhaen pun sama.
  Hehehehe!

 313. JitraMali says

  Askm…. Maaf nak pebetui sikit statement tu…. Malaysia pakai scorpene
  baru India order scorpene, sebelum ni India guna kilogram dari Rusia…..

 314. emi says

  suka dgn persoalan shahpaskal….Sampai bila…sampai bila ktr nak berdrama dgn AS n China…nak xnk ktr kena cari jalan gak utk jadi pembuli…hehehe

 315. says

  Selamat kembali Bro Shah , memang benar Zahid Hamidi ada pergi ke Kemboja di sana tapi tak sangka rakan blogger saya Pisau.net menceritakan kehebatan Pak Menteri kita di sana .

  isu Spratly , panda , lawatan kapal USS George Washington ..semua ini ada hubung kait .. pemimpin Melayu kita skrg memang pandai berdiplomasi & berpolitik , sbg rakyat saya yakin mereka mampu menjaga negara dgn baik

 316. pewpewpew says

  Assalamu’alaikum En. Shah,

  Selamat kembali! Saya sentiasa mendoakan saudara2 saya agar beroleh Haji yang mabrur insya-Allah:)

 317. shahpaskal says

  Beresss pakkk…Malon, hari hari kena beli sarapan pagi dari warga Indonesia yang bekerja di Makkah…aduuhhh…

 318. ace says

  pemimpin ialah simbol mewakili pemerintahan (administration) negara.

  2. kalau kita tempatkan askar sahaja disana tak menjadi masalah besar tetapi kalau pemimpin melawat ke sana ianya akan dianggap atau memberikan gambaran ‘official’ kepada dunia ataupun pihak yang bertelagah. ‘official’ ini penting kerana ianya akan turut berfungsi sebagai rekod (administrasi secara nyata) sekiranya pihak bertelagah ini turun ke meja rundingan atau icj.

  3. senang kata, sekiranya pemimpin kita ke sana, bermaksud Malaysia dengan beraninya membakul-sampahkan tuntutan pertindihan yang turut dikemukakan pihak yang lain.

  4. kalau nak membakul-sampahkan pihak lain, dipihak kita perlulah mempunyai keupayaan sekurang2nya untuk berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan negara yang bertelingkah. peribahasa melayu ada menyebutkan; ukur baju dibadan sendiri, atau, kalau kail panjang sejengkal jangan lautan hendak diduga, yang mana mungkin dapat menjelaskan bahawa ini bukannya soal kita terlampau berlembut sangat pada kuasa besar. kalau membujur kita lalu, melintang kita….?

 319. Malon says

  benar kata kamu haji shah…..gue ngerti….tapi kadang2 tkang adu dombanya banyak.gak kira di malaysia ato indonesia…..gimana umrahnya pak…….

 320. af says

  kerajaan Melayu drpd dulu bijak dlm hubungan antarabangsa. sbb itu pernah dihadiahkan puteri hang li po. kalau china ada lg sistem maharaja, barangkali najib pun dihadiahkan puteri.

 321. af says

  kwn sy di uia dulu, pernah kena tangkap di pakistan. masa kena tangkap budak lg, lps tu kerajaan malaysia minta di tahan di malaysia. budak tu di latih buat bom. sy tak pernah tanya soalan ini pd dia. hanya berkawan biasa. dia sudah pun bekerja selepas graduate drpd uia.
  dia kata spm pun dia ambil dlm penjara.

 322. says

  Nak reply komen pagi tadi, tengah ralit buat report. Melepas nak dapat first. Lainkali la nampaknya…huhu

  Menteri Filipina tu tak tau langsung ke siapa pakai Mig, siapa pakai Su? Menggelabah rasanya menteri China nak menjawab hahaha

 323. shahpaskal says

  No need to shoot…we are not at war. Indonesia also won Timor Leste and Irian Jaya. Its a fair and square politics and national pride game. Semua pihak hilang dan memperolehi sesuatu.

 324. says

  Nak komen pagi tadi, tengah ralit buat report. Takpe, lainkali aje tunggu first huhu…

  Filipina punya menteri tak tau siapa pakai MIG ke? Berpeluh la gamaknya menteri China nak menjawab hahaha

 325. shahpaskal says

  Kadang-kadang rakyat kita ini keliru, pengalaman dari temubual kawan-kawan saya dalam ME10 ke atas saspek-saspek Al Qaeda di Pakistan dahulu menunjukkan mereka dipergunakan oleh sesetengah pihak. Saya malas nak ulas isu ini kerana ia terkait dengan politik.

 326. QN says

  *out of topic*

  boleh komen sikit

  Sabtu November 3, 2012

  Suspek Militan Rakyat Malaysia Dipindahkan Ke Penjara Roumieh, Lubnan

  KUALA LUMPUR: Dua suspek rakyat Malaysia yang ditahan pihak berkuasa Lubnan berhubung dakwaan mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas Al-Qaeda, dipindahkan sementara ke penjara Roumieh di Beirut, dari sebuah pusat tahanan tentera, menurut peguam mereka.

  Marwan Sinno berkata Razif Mohamad Ariffin, 28, dan Mohamad Razin Shahar Mustapha Kamal, 21, dipindahkan atas sebab logistik.Ketika dihubungi Bernama di sini Jumaat, beliau berkata perkara itu telahpun dimaklumkan kepada kedutaan Malaysia di Beirut dan hakim Tribunal Tentera masih belum membuat sebarang keputusan dalam kes membabitkan dua rakyat Malaysia itu.

 327. Malon says

  yeah malon incoming…alert alert…..tango haji shah…..target detected…….r u going to shoot me now….

 328. Kunta Kinte says

  A’kum…

  1. Dlm kes Spratly, China lebih diplomasi dan blh dipercayai dr US..China blh runding, US ikut cara dia je..lihat mana byk negara dilunyaikan, US atau China..
  2. Dlm negara ASEAN yg wat tuntutan kat Spratly ni, Filipina/Pilak yg tak blh dipercayai..gunakan ASEAN utk kepentingan diri..Subic dan Clark telah dibuka semula utk US..tuntutan Fipina pd Sabah?
  3. Kepandaian pemimpin Msia, cerdik berlapik..PM wat lawatan ke US..tut tut tak sampai beberapa bln wat lawatan ke China..tak nampak menyendeng pd mana2 negara..
  4. Sahabat Msia dlm Spratly ni…jeng..jeng..jeng adalah India..ngapa? India muncul kuasa besar ekon dan ketenteraan..Situasi India spt Msia..ada masalah ngan US dan China..
  5. Jika ditakdirkan wujud konflik bersenjata ngan China..ada negara lain akan ambil kesempatan atas Msia..ada 3 negara..Dlm ASEAN je..
  6. Perolehan MRCA, aku yakin sebahagiannya akan ditempatkan di Labuan atau Kuching..aku lebih percaya kat Kuching..sbb SOC kat situ lebih canggih dr SOC Labuan..tindakan cepat..pesawat penangki akan sambut fighter jet dr Gong Kedak/Kuantan di ruang udara LCS…
  7. Mig analog lbh bahaya dr SU digital..sukar utk jammer..aku lebih kagum ngan Sqn Mig dr Sqn SU..aku msh tak percaya Mig akan grounded..pusat simulator Mig yg ada full operation tu nak buang kat mana?
  8. OOT..batch mark Msia adalah India..India pakai Mig kita ikut pakai Mig, India pakai tank T siri, kita pakai PT tank, India pakai Scorpene, kita pakai Scorpene dan jelas India pakai Rafale, Malaysia pakai?…

 329. admin says

  Ya ada isu kita menang mcm soal kepulauan Sipadan Ligatan, ada yang kita kalah macam soal Batu Puteh. Dari segi ekonomi dan strategik, saya fikir kemenangan di Sipadan Ligitan itu lebih bermakna.

 330. Usop Tido says

  T.kaseh kerana artikel terbaru,Tuan Hj. Shah. Biasalah, dlm duk simpan kuku pon kadang2 kena tunjuk taring gak,heh!! Bijak berdiplomasi?? mmg dr dlu2 lg pon. Kena ingat ayat Yang Amat Berbahgia Tun Dr. Mahathir Mohammad, ” yg menang tak menang semua, yg kalah tak kalah semua”, dlm makna tuh. Sekian.

 331. saiful333 says

  Negara pengoperasi MiG-29 di ASEAN cuma Myanmar dan Malaysia sahaja. Tak mungkin Myanmar yang Skuadron MiG-29 nya seperti hidup segan mati tak mahu. Lagipun Myanmar takda kepentingan di Spratly.

  Kalau Alenia Aermacchi SF-260 milik PAF yang melakukan CAP sudah tentu mereka akan tahu siapa pemilik MiG berkenaan, tapi kalau Rockwell International OV-10 Bronco, hmmm.. It’s hard to imagine..

 332. Dyno says

  Itulah yang sebenarnya diperlukan. Semuga selepas ni siapa pun memimpin, jangan sampai tergadai kepulauan tersebut. Maklum lah, Negara China musti sangat bersetuju jika malaysia beralih kepimpinan yang menyokong mereka.

 333. hanturimba says

  Haji,nak tanya sikit lahh,kenapa pemimpin kita dihalang dari melawat Stesen LIMA? Adakah sikap terlampau berlembut sangat atau tunduk pada kuasa beso?

 334. admin says

  Terima Kasihlah sahabat-sahabat yang mendoakan saya.
  Melalui kesempatan ini, saya memohon maaf kerana banyak komen saya tak dapat balas kerana di sini line internet mcm hampeh. Tidak ada mood saya nak buka blog kecuali atas tujuan melepaskan komen kawan2 sekelian. Jauh dari sudut hati saya untuk merasa bongkak dan tidak melayan komen-komen para pembaca yang saya kasihi dan hormati semuanya.

  Insya Allah, kembalinya ke tanahair kepada rakan-rakan yang mahu bertemu dengan saya, itu bolehlah diatur kembali kerana saya tahu banyak pertanyaan yang saudara-saudara semua simpan dan bertalu-talu mahu dihamburkan kepada saya.

  Salam kembali dari saya kepada Kg Malaysia dan kawan-kawan semua.

 335. tokano says

  itulah kehebatan dan kebijaksanaan diplomasi orang Melayu sejak zaman-berzaman..sejarah sentiasa berulang tapi cuma caranya yang berlainan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *