DASAR PERTAHANAN NEGARA VERSI 2.0

NOTA PENULIS : OKLAH SAYA MALAS NAK SENTUH PASAL PROJEK DI KELANTAN KERANA CERITA DAH TERSEBAR KE AWAM (BIARLAH ORG LAIN KEMBANGKAN CERITA KAT KELANTAN TU, YANG PALING PENTING, SAYA DAH LETUPKAN MAKLUMAT TU DULU, YANG SAYA BOLEH LETUP, SAYA LETUP, YANG DITANDA SEBAGAI “SENSITIF” ITU, SAYA TAK BOLEHLAH NAK LETUP LEBIH-LEBIH.

NEXT ARTIKEL SAYA AKAN DIDIK SAUDARA PEMBACA MENGENAI KOMPLEKS-KOMPLEKS JEPUN INI MELALUI ILMU YANG DICURAHKAN OLEH SAHABAT SAYA IAITU SI FAIZAL YANG SAYA STOR NAMANYA DALAM HP SAYA SEBAGAI “FAIZAL TREASURE HUNTER” HEHEHE,,,,

DI SINI SAYA MENGAMBIL KOMEN DARI TUAN MEGAT PANJI ALAM, SAYA KIRA APA YANG BELIAU TULIS SANGAT-SANGAT TEPAT DAN RUGI KALAU SAYA BIARKAN IDEA DAN ILMUNYA DALAM KOTAK KOMEN BEGITU SAHAJA, JADI SAYA ANGKAT MENJADI SEBUAH ARTIKEL.

1. Buat pertama kali saya membeli akhbar Utusan Melayu pada tahun 2012 kerana ada berita menarik yang menyentuh mengenai latihan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dengan negara jiran dan juga permintaan rasmi dari Presiden Mesir kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk Malaysia campur tangan dalam konflik di Gaza.

2. Yang menghairankan, mengapa permintaan rasmi ini dibuat kepada Malaysia sahaja tetapi tidak kepada negara-negara Islam yang lebih besar dan kuat angkatan tenteranya seperti Indonesia dan Arab Saudi (Komen Shahpaskal : Permintaan ini dibuat pada 17 Nov lepas melalui panggilan telefon dari Presiden Mesir Mohamed Morsi kepada Najib)

3. Mungkin jawapannya ada pada dasar pertahanan Malaysia dan sejarah lampau penglibatan tentera serta komando kita di Bosnia Herzegovina pada tahun 90an dahulu (Komen Shahpaskal : Pembaca sila rujuk kepada artikel-artikel lama saya)

4. Komando kita, pasukan GGK ada di Bosnia Herzegovina tetapi operasinya?

5. Keywords kepada artikel ini adalah Dasar Pertahanan Negara (DPN) dan mereka yang tidak tahu atau memahami DPN pasti sukar untuk mengetahui dan membaca malah meramal tindakan Malaysia dan ATM sendiri apabila berlaku sesuatu konflik luaran mahupun dalaman yang melibatkan Malaysia dan tetangga.

6. Sebagai orang awam dan warga tua, saya melihat DPN terbahagi kepada beberapa fasa (Komen Shahpaskal : Yelah orang awam, saya rasa pakcik ini somebody dalam tentera ini).

Adnan dalam satu latihan ketenteraan di Sarawak, latihan turut melibatkan kereta kebal PT91. Gambar diambil oleh sahabat saya, Syark yang merupakan agen no 18 saya yang dok menetap di Kuching

7. Bermula dengan insurgensi ( PMI) yang menyaksikan perang gerila di antara komunis dan tentera yang berlaku sejak dari zaman kemerdekaan sehingga tahun 1963.

8. Kemudian penyatuan Borneo (Sabah dan Sarawak) serta konfrantasi yang dilancarkan Indonesia ke atas Malaysia sekitar tahun 63-69 menyaksikan bajet pertahanan bertambah dan wujud bantuan ketenteraan dari AMDA (Anglo Malayan Defense Agreement).

9. Kemudian Singapura keluar dari Malaysia dan AMDA diubah menjadi perjanjian FPDA (Five Power Defense Agreement).

10.Atas nasihat Downing Street (United Kingdom), dan ancaman USSR yang menjadikan Indonesia sebagai proksinya di rantau Asia Tenggara, maka Malaysia telah mengilhamkan ZOPFAN (Zone of Peace, Freedom and Neutrality).

11.Apabila berlaku rusuhan kaum dan kedatangan sukalewan Melayu yang majoritinya datang dari Sumatera, Indonesia bagi membantu orang Melayu di Semenanjung Malaysia maka prinsip DPN diubah lagi dengan memperkenalkan Doktrin Keselamatan dan Pembangunan (KESBAN) dan menyebabkan berlaku transformasi kerajaan dalam jentera melalui aspek politik, ekonomi, psikologi dan operasi ketenteraan.

12.Kemudian perang Vietnam pun berlaku, sekali lagi kerajaan terpaksa mengubah DPN dan memperkenalkan PERISTA (Perkembangan Istimewa Angkatan Tentera) sebagai cara untuk “counter” pengaruh komunis yang sedang menyerang Kemboja ketika itu.

13.Konsep pertahanan yang diperkenalkan Malaysia untuk memperlahankan pengaruh komunis ketika itu ialah seperti “hard cover with soft linen” dan juga bagi mempertahankan Malaysia dari pengaruh perang saraf dari Indonesia.

14.PERISTA juga melibatkan kesinambungan kuasa Malaysia ke atas SLOC (Sea Lane Of Communication) bagi Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Sabah serta penguasaan negara ke atas ZEE (Zon Ekonomi Eksklusif)

15.Untuk menjawab isu dan fitnah pembangkang yang selalu mengkritik kerajaan kerana membesarkan kekuatan ATM, anda (pembangkang) harus tahu sekitar tahun 1979 hingga 1983, kerajaan telah membesarkan kapasiti ATM kerana dua sebab.

16.Dua sebab itu ialah pertambahan keluasan rondaan Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) ke atas ZEE yang telah memasukkan kepulauan Spartly dan juga kerana perkembangan DPN.

Adnan dalam camoflage, gambar dari agen no 18, Syark “The Ghost”

17.Kini tugasan rondaan ini telah diserahkan kepada APMM (Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia) kerana DPN sudah berubah dengan isu kepulauan Spratly termasuk perolehan aset-aset strategik seperti kapal selam.
18.Perolehan senjata strategik seperti kapal selam dan penubuhan APMM bukan berlaku disebabkan pengaruh politik tetapi adalah perancangan yang sudah dibuat lama melalui DPN dan sangat-sangat perlu bagi Malaysia.

19.Kemudian berlaku pula perletakkan sejata oleh pengganas komunis secara rasmi pada tahun 1989 dan ini juga mempengaruhi DPN.

20.Ketiadaan ancaman komunis ini membolehkan ATM menumpu ancaman luar dari Malaysia seperti perebutan wilayah di Kepulauan Spartly yang sebenarnya mempunyai hubungkait dengan perolehan kapal selam.

21.ATM terutamanya TLDM dan Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) perlu melindungan ZEE terutama kawasan yang berimpak tinggi (kawasan minyak, laluan perdagangan dan pulau-pulau hadapan macam Terumbu Layang-layang) untuk kepentingan ekonomi dan pertahanan negara.

22.DPN bermula sejak dari tahun 1990an sehingga kini lebih menumpukan perhatian kepada perolehan pesawat terbang dan“aset tidak rasmi” lain milik ATM (Komen Shahpaskal : Wah wah…ada aset tidak rasmi pulak tu, kepada pembaca, bolehlah hangpa semua fikir-fikirkan)

23.Ini termasuk memputihkan kem atau pengkalan tentera udara yang dinafikan kewujudannya seperti Gong Kedak (Komen Penulis : Baru satu sahaja yang diputihkan iaitu Gong Kedak, yang lain-lain tu termasuk airport tanah merah kat Johor tu bila nak diputihkan?)

24.Ini juga termasuklah pembinaan infrastruktur lain yang diklafikasikan sebagai sensitif mahupun tidak sensitif terutama yang berhampiran dengan zon hitam.

25.Konflik di selatan Thailand dan utara Sabah adalah antara faktor yang akan mempengaruhi DPN.

26.Jika dahulu akan ada bot memecut di dalam gelap untk menghantar senjata ke pulau-pulau, kini ia tidak perlu lagi dibuat dan ATM boleh memberi fokus kepada ancaman lain yang lebih besar (Komen Shahpaskal : Den malas nak komen, hangpa sendiri fikirlah macam mana komando kita buat very-very classified mission ini).

27.Kini setakat yang saya tahu, kekuatan ATM yang dikekalkan secara rasmi sejak dari tahun 1990an ialah 80,000 orang untuk tentera darat, 14,000 bagi tentera laut dan 20,000 untuk tentera udara dan ini tidak termasuk unit separa dan simpanan bersenjata yang lain.

28.Pembangkang juga harus memahami bahawa apabila bekas Perdana Menteri iaitu Tun Mahathir Mohamad merangka Wawasan 2020, ia bukan mimpi dari langit.

29.Wawasan 2020 sebenarnya merupakan perancangan “National Grand Strategic Planning” yang juga mempengaruhi DPN.

30.Selain itu, DPN terarah bagi mencapai kepentingan politik nasional.

31.Musuh-musuh Malaysia tahu akan hal ini dan kerana itu kita melihat terdapat parti pembangkang tertentu “terlalu” galak mempersoalkan perolehan aset dan ini akan “MERENCATKAN” dan “MENGAGALKAN” dasar-dasar yang terkandung dalam DPN.

32.Kini DPN terarah dan bersedia untuk menghadapi perkembangan globalisasi ketenteraan.

33.Ini sebenarnya ditujukan kepada China yang sekarang dalam peningkatan untuk memperkenalkan kapal pengangkut pesawat dan juga India yang kini sudah mempunyai aset yang sama.

34.Perkara pertama apabila Datuk Seri Najib Tun Razak lakukan apabila menjadi Perdana Menteri adalah melantik orang kepercayaannya iaitu Hishamuddin Tun Hussein sebagai Menteri Dalam Negeri.

35.Hishamuddin perlu menangani ancaman dalam negeri dari elemen-elemen musuh yang akan menyerang dari dalam kerana musuh tahu, kekacauan dari dalam Malaysia akan memberi ancaman kepada perlaksaan DPN (Komen Shahpaskal : Musuh tidak mahu Malaysia menjadi kuat, kalau ada banyak masalah dalam negeri, bajet pertahanan akan lebih tertumpu untuk selesaikan masalah dan pembangunan ATM terencat).

36.DPN amat penting bagi menangani isu pendatang dan lanun di selat, tuntutan bertindih dan pekembangan isu serantau serta kepentingan nasional.

37.Persoalan sekarang adakah anda akan mengunakan hak anda (hak mengundi) pada bulan Mac 2013 ini untuk memusnahkan DPN dan meletakan Malaysia di suasana bergolak? (Komen Shahpaskal : Tu dia, hint tarikh pilihanraya)

38.Dalam entry yg lepas, saya telah memdedahkan sedikit info akan kredibiliti puteri pembangkang iaitu Nurul Izzah dan kini beliau sekali lagi merelakan dirinya dijadikan proksi pihak musuh dalam isu kebebasan beragama.

39.Jika dilaksana ia boleh mendatangkan konflik perang saudara dan kecelaruan institusi sosial di mana institusi raja sendiri bakal terancam.

40.Ancaman ke atas institusi beraja akan mempunyai impak ke atas ATM yang selama ini memayungi ATM sendiri.

41.Kuasa penentu PRU13 yang akan datang sebenarnya terletak pada bangsa Cina.

42.Komen bro dari Amerika Syarikat tentang kewibawaan Malaysia untuk menang dalam peperangan dengan Singapura itu memang tidak berasas namun ia adalah intipati senario jika berlaku peperangan Malaysia-Singapore.

43.Namun jika kita tahu prinsip-prinsip asas dalam DPN, maka saya ramal singapura tidak akan berperang dengan melaysia buat ketika ini.

44.Di antara prinsip asas DPN yang utama adalah pertahanan menyeluruh (HANRUH), komitment kepada FPDA, berdikari dan meminimumkan kebergantungan kepada kuasa besar, menjadikan PBB (Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu) sebagai pelantar untuk menyelesaikan sebarang isu, tindakan awal untuk menangani pengganas, diplomasi pertahanan dan kerjasama dua hala untuk menangani pelbagai permasalahan.

KESIMPULAN

45.DPN harus diteruskan demi “survival” dan kewujudan bangsa Malaysia bersama jirannya.

46.Dasar cegah rintang ,pertahanan menyeluruh serta “forward defence” adalah objektif dasar dlm DPN.

47.Cegah rintang dizahirkan melaui diplomasi dan bukan persenjataan lebih pentig dan sesuai dalam senario konflik berjiran bagi mengelakkan konflik tentera yang seterusnya melibatkan pensenjataan dan kehilangan nyawa.

48. Sebenarnya, terlalu “susah” untuk si singa (Singapura) berkonflik bersama harimau (Malaysia) namun kuku dan taring mesti bersedia dan tersedia .

49.Jika mahu perang juga, kiranya akan ada “big brothers” datang meleraikan dua beradik yang memang suka cubit mencubit merebut mainan.

50.Yang harus kita perhatikan ialah jiran dihadapan…ke US atau ke China????

51.Akhir kalam…orang Melayu sudah lama “tahu “ bermain dengan diplomasi semenjak zaman Melaka lagi yang diterjemahkan melalui ufti emas ke Siam dan ke Empayar China.

52.Kini ia diteruskan demi memjamin keselamatan rakyat Malaysia sehingga pendatang juga menikmatinya dan menumpang tuah hasil usaha pemimipin sekarang.

ARTIKEL ASAL OLEH TUAN MEGAT PANJI ALAM

 

 

Comments

 1. tuah says

  tengok jugak majoriti parti mana yg menang.. contoh kalau pakatan menang di pulau pinang, adakah ketua menteri dari PAS yg akan dipilih? hehehehe 😉

 2. Jauhar says

  Tidak ada satu parti pun di dunia ini yang sempurna… cuma kita gunakan akal fikiran untuk memilih yang terbaik dari kalangan yang tak sempurna ini. Tak semestinya perubahan itu semestinya menjamin kebaikan. kerajaan yang ada sekarang bukanlah sebuah kerajaan yang tidak boleh ditegur dan rakyat yang berada dalam kerajaan juga tidak akan berdiam diri keatas penyalahgunaan kuasa dan sebagainya. Sebagai seorang lagi pengundi di atas pagar, saya akan cuba memilih apa yang saya rasa baik dan saya tak semestinya betul. Mengenai “rasis”, benarkah ada bangsa yang betul2 tidak rasis. Hatta negara yang dianggap maju sekalipun tidak lari daripadanya. Walaubagaimana pun apa yang saya pasti blog Military of Malaysia adalah antara yang terbaik! Teruskan Tn. Hj. Shahpaskal……

 3. azrul says

  Salam kawan semua yang berada disini.Ni pertama kali saya komen disini.
  Saya ada terbaca komen tentang walau pun BN menang tetap cina akan pegang KM PP.
  Saya dapat maklumat dari guru saya sendiri yang menyatakan bahawa sudah wujud perjanjian rahsia diantara Melayu dan Cina KM PP mesti dari kalangan kaum cina.Melayu dan Cina masing2 memegang perjanjian tersebut.Sya tidak ingat bila
  perjanjian itu berlaku.Sebab itu ramai yang pertikai UMNO menang majoriti dalam BN tapi masih still Cina yang jadi KM.
  Saya bukan nak buka hal politik,tapi sebagai orang Melayu kena ambil tahu akan hal sebegini.Samada betul atau tidak wujud perjanjian tersebut cuba tanya orang lama2 atau boleh kaji sendiri.Semoga Islam khas nya MElayu bangkit bersatu atas dasar Agama,Bangsa dan Tanah Air.

 4. tuah says

  aku pun rasa.. sebab apa2 pun MKN akan sampai dulu. sebab dalam MKN ada panel askar dan polis. mamat ni real jer. aku rasa budak kolej lagi kot

 5. says

  “Bainal KAFfiwanNUN…”
  KERIS KUASA: CENDANA SAKTI. LOK TUJUH (7).

  KPD: PANGLiMA HITAM – PULAU LANGKAWI.

  anavel gato the nightmare of solomon (agns)
  ———————————————————-

  KALAU PERLU, “makan sampai kenyang” Sang agns tu . Apa jua, INGAT, “biar salah memaafkan drpd salah menghukum”.

  ~i|i~

 6. says

  At 2012.12.04 21:07, shah bebal said, “…ape nm dan tmpt tnggl?..ckp la..”

  1 . nama dan tempat tinggal ADA DALAM link nick aku tu. Aku tunggu…

  2 . NO TENTERA yg boleh aku beritahu ADA DUA. Hang nak tahu no yg pangkalnya 7 atau 3? Boleh hang semak kat JRP dan / atau di BILIK KEBAL.

  ok?

 7. Tiro says

  Tengok le sape yang sebelum ni kena bedal kat Indon (Suharto), kat Mesir (Hosni Mubarak), kat Tunisia (Zine al-Abidine Ben Ali), bakal kena bedal kat Syria (Bashar al-Assad), ….tak semua pembangkang itu adalah Khawarij….. Kalau ditakdirkan pembangkang sekarang menjadi pemerintah…..adakah golongan yang menyokong parti pemerintah sekarang akan menjadi golongan Khawarij? Jangan suka menuduh orang yang tidak sealiran dengan kamu sebagai Khawarij… nanti kelak kena batang hidung sendiri….

 8. tuah says

  aku tgk kat tempat aku byk org kelantan yg kaya2… daripada dok merayu dan mintak sedekah, pergi la usaha sendiri..

 9. tuah says

  cuba terangkan sikit apa yg dah singapore beli dan malaysia beli dgn budget mereka yg lepas… jgn cakap contoh atau andaian jer..

 10. tuah says

  beb aklau ada bukti kukuh org dah taruh dalam blog dan macam lagi kaedah yg ada utk bagitahu org yg ada dalam kerajaan makan duit… nie asyik cakap benda2 kosong tanpa bukti kukuh.. fahamkan apa maksud bukti kukuh.. kalau tak suka apa yg kau baca, jgn baca. pergi baca harakah kah kah, malaysiakini ker atau blog2 yg suka cakap berbunga2 yg leader dia power sgt

 11. tuah says

  kalau jumpa time meeting atau lawatan kita boleh terima. sebab semua presiden dan perdana menteri semua negara pun selalu berjumpa.. nie org2 yg takder gelaran tapi gila nak jadi pm yg pergi kecoh jumpa semua kenapa? apa tujuan dia? tak malu ker? atau memang dah gila? nie semua org2 yg gila gelaran dan pangkat. belum ada apa2 dah kecoh satu dunia

 12. Leftenan Adnan says

  mentaliti penyokong bola indon mmg ditahap grounded…penyokong bola malaysia masih berfikiran rasional..

 13. Leftenan Adnan says

  hukum syariah kat malaysia ni pun dah banyak berpandukan ijma’ dan qias para ulamak…sapa kater negara kita tak guna pakai Ijmak dan Qias..? AlQuran, Sunnah dan hadis pun kita rujuk…cuma negara kita belum lagi mengamalkan hukum Islam sepenuhnya iaitu HUDUD…Insyaallah…dgn izin Allah SWT…hukum itu akan ditegakkan satu hari nnt….Amin

 14. Leftenan Adnan says

  .bukan nak tolak Pas dan nak sokong Umno…tapi parti melayu mana yg kukuh dan boleh pertahankan survival melayu dan islam tu sekaligus..??

 15. Leftenan Adnan says

  Nasihat ko macam bagus jer…tapi ko patut konsider akan conspiracy teory yang ada…di Malaysia ni kaum Melayu majoritinya Islam..kalau org melayu xbersatu mcm mana Islam nak kukuh? dan bersama-sama Muslim yang lain diMalaysia ni …Islam mesti akan kukuh…sbb tu kita kena fikirkan dan pandangkan ‘masa depan’ islam tu sendiri..bukan nak tolak Pas dan nak sokong Umno…tapi parti melayu mana yg kukuh dan boleh pertahankan survival melayu dan islam tu sekaligus..??

 16. windows says

  woi berok….kalu xratib nuart…nuart dalam satu hari x sah ke? kunun2 anti cina..tapi kedai cina jugak dicari nya..bodo!!!! mengalah lembu….

 17. Ahmad says

  Kita membantu Gaza, Alhamdulillah, memberikan bantuan makanan, pakaian dan ubatan, tetapi kita perlu juga tahu negara lain juga membantu bahkan lebih besar dari kita disini (GAZA). Indonesia pula membina Hospital diGaza, Malaysia buat masa ini mengambil 3,000 keluarga angkat, indonesia pula ambil 7,000 keluarga angkat. Sila dapatkan maklumat tepat dari Gaza kerana sumbangan kita masih kecil berbanding dengan banyak negara yang bukan islam pun. di malaysia berita jangan kecilkan negara sahabat kerana disini kita kerja bersama semuanya.

 18. navel gato the nightmare of solomon says

  org umno pegang pentadbiran kerajaan pusat .sape lg yg kontrol cukai2 ni???sape??malaysia ni mcm2 cukai ada tapi sakit hati jugak hutang negara meningkat.bkn gitu bro ,apenya guna rakyat tanggung gaya hidup mewah sultan kalu sultan tk bersuara melindungi kepentingan rakyat.contohilah sultan brunei.rakyat senang ,sultan pon senang.tu je. bknnya nk mintak sume kerabat diraja tlg bina jalan utk rakyat secara percuma dibawah cahaya matahari.maaf gua hanya hormat sultan sbg sesaudara islam bknnya pemimpin gua.igat,bil air ,elektrik ,makan,minyak,gaji pekerja(bodyguard,tukang masak,technician,pelayan),kereta mahal2 sumenya ditanggung rakyat.bila kerajaan tk ada duit,rakyat akan diperah.

 19. Abu says

  suka2 kau je bezakan..
  dua2 dalam parti tu manusia kawan..
  tak lepas dari buat salah..
  minyak dgn air konon..

 20. m raja says

  Salam. Bro shahnye artokel ada fakta. Dlm blog tn kelarias takda fakta hanya terawangan lebih kurang. Hal perpecahan polotik melayu ni nanti akan bawa kepada hilang kuasa. Lepas tu perang saudara. Lepas tu perang antara kaum. Lepas tu perang antara agama. Last last tentera take over. Jadilah diperintah tentera negara malaysia ini. Pasukan bani tamin?. Panji hitam? Politik masa tu dah out la. Tentera terus berkuasa hingga al mahdi muncul dan diserahlan kekuasaan

 21. Wira Watan says

  Salam saudara saiful333.
  1. Kalau anda rujuk angka tu kt website Malaysia maka betul la tu 88. Maklumat tersebut sy rujuk kt wikipedia dn ada kesilapan.

  2.Sy tk kata sy pandai segala2nya tp sy merasa duduk dlm zaman komunis. Sy lahir muda lagi, tahun 1973. Pertengahan 70an dn awal 80an tmpt sy masih byk komunis lagi. Tempat sy di Bumi Kenyalang.

  3. Sombong? Mungkin saudara anggap ayat2 saya tu sombong tp itu luahan hati sy secara jujur. Kami tidak minta dihargai peluh dn keringat kami sebgai anggota keselamatan, sebab kami sendiri sedar kami hanya insan biasa dn RAKYAT MALAYSIA.

  4. Pada sesiapa yg rasa komen2 sy ni sombong berlagak, itu hak dn pandangan anda sepertimana juga sy berikan pandangan sy di sini.

  Akhir sekali, terima kasih dr sy atas komen saudara. Tgk lmbg saudara mcm TUDM. Baguslah kalau betul tu. Alhamdulillah.

  ” Gagah Setia ” / ” Agi idup Agi Ngelaban “

 22. anavel gato the nightmare of solomon says

  hahaha,slh bro,gua tk kesah kerajaan nk buat kawasan mcm iskandar tapi jgn ambik tanah milik rakyat atas nama pembangunan las2 jual kpd org asing.akhirnya melayu merempat di negara sendiri akibat kebodohan pemikiran dan tamak haloba pemimpin dlm kerajaan.sewa tk ape.ni rakyat singapore blh beli aset kat malaysia ape kes.???? .mcm kes LYNAS.tunggu mase je dlm beberapa tahun lg utk memberikan kesan.estimate untung rm8 bilion setiap tahun.freetax 12 tahun.dapat bala rakyat tanggung.jgn smpi rakyat sendiri naik tangan tampar muka pemimpin2 tk bertanggungjawab ni

 23. SayaNi says

  “Come on lah pembaca pro pembangkang, DSAI ketua kamu tu terbuka orangnya, tak kan kalian tidak mampu mencontohi akan pemikiran terbuka pemimpin kamu itu.”

  Komen saya: sama-sama la ditujukan kepad pro pembakang & pro-pemerintah….dua2 kena terbuka la…

 24. anak johor says

  shah…..harap keluarkan citer pasal pembelian jet pejuang yg 88 bijik tu dari US…pasal ramai yg masih tak reti/tak tahu pasal pembelian tu dengan cerita yg sebenarnya..pasal singapura pon beli leopard 100 biji,tapi yg sampai cuma 66 biji..citernya sama je kan…hahaha…

 25. anak johor says

  ape lah ko nih bro..cetik akalnya ko ni..harga sawit tu kerajaan yg tentukan ker..? itu kan harga pasaran dunia..klu ko nak jual mahal kat negara luar,mereka akan beli minyak bunga matahari atau minyak soya…lagipon indon adalah pengeluar minyak sawit terbesar dunia…hihihi..

 26. anak johor says

  loh,yer ker…?..tanah aku yang kat iskandar malaysia tak tergadai pon..? walau ada cina nak tawarkan harga 4 kali dari harga pasaran,aku masih tak jual…yg nak jual tanah tu,itu hak merekalah..jangan bila duit dah habis,sibok nak salahkan kerajaan kerana tanah sendiri yg tergadai…..hihihi…kalau aku jual tanah aku tu..setakat beli BMW 525i , 6 bijik tu bolehlah tunai…hihihi..

 27. anak johor says

  alah…shah tu nak ngeteh dgn ko jer….dgn aku ni mana dia nak ajak ngeteh….biaselah,aku orang semekin,dok pulak kat mejit….makan sebekut jer….huhuhu….

 28. Garudadaku says

  pertama kali manusia bernama SayaNi boleh tambah kurang Dosa Pahala manusia uhhh mana punya Agama ni Nuar LGBT kut Ayah Spin…uuhhhh tambah lagi Dosa yg Tok Guru wa ajar malaikat pencatat kebaikan dan keburukan..Dosa dan Pahala Allah yang tentukan.. ni kalah Pope Benedict ni boleh tambah dosa manusia agama Ayah Spin Nuar LGBT wkwkwkkwwk kalau Uztazah Abby Mee Segera

 29. Garudadaku says

  uuhhhh tambah lagi Dosa yg Tok Guru wa ajar malaikat pencatat kebaikan dan keburukan..Dosa dan Pahala Allah yang tentukan.. ni kalah Pope Benedict ni boleh tambah dosa manusia agama Ayah Spin Nuar LGBT wkwkwkkwwk

 30. Peminat Haji Shah says

  Mengapa tidak boleh blognya militer dicampuradukkan dengan Politik? Bukankah Politik itu juga sebahagian dari aspek Pertahanan?

  Mungkin sesetengah orang yang taksub akan politik terlepas pandang akan pendirian Haji Shah sebagai penulis. Dia Haji Shah hanya menulis berdasarkan fakta dengan kajian beliau – contoh tomahan yang diberi oleh Anak Anwar tentang ATM, begitu juga dengan Tony Pua, Haji Shah terang2 membangkang(ceewah) akan tomahan tersebut dengan disertai hujah yang konkrit berlandaskan fakta yang sebenar.

  Gua pro kerajaan juga – tapi bukan sokong membabi buta, yang salah gua sanggah, yang betul gua junjung.

  Come on lah pembaca pro pembangkang, DSAI ketua kamu tu terbuka orangnya, tak kan kalian tidak mampu mencontohi akan pemikiran terbuka pemimpin kamu itu.

  PS: Haji Shah kalau declare secara terbuka dia ahli PAS pun, gua tak hairan dan tak akan boikot, janji blog ni terus hidup.

 31. phateh says

  setuju apa yang HJ Shah cakap………maklumat…yg diterima cari puncanya,,,kembangkan…bukan dok terima…sampai otak jem..

  kalau dah 5 juta apa kata kita wat kelab penyokong Hj Shah…hehehe

 32. razi says

  saudara muaz, saya perhatikan komen saudara amat berisi… emm.. off topic sikit, ape komen saudara tentang saudara kita di syria?

 33. waris pejuang says

  Ala bang aji….. tak syook wooo majuk-majuk….. Cikkkkk Nazaaaa…… Pleaseeeee……. Tolooonggg…. pujukkkk …..

 34. silent_killer says

  Apabila kamu bercakap, percakapan kamu adalah patut diluahkan jika ia difikirkan lebih bernilai daripada tidak bercakap langsung. Tiga orang pandang ke luar tingkap, seorang melihat tanah, seorang melihat pokok, seorang melihat awan. Ini kerana setiap manusia mempunyai persepsi yang berbeza. Lantaran itu, jangan berasa marah jika orang lain berbeza pendapat dengan kita. Janganlah kerana kita org cop Islam itu kasar. Islam itu indah.
  sekian
  ~saya yg cetek ilmu~

 35. shahpaskal says

  Saya ini mudah sahaja. Tajuk pun militaryofmalaysia. Semua artikel adalah idea saya kecuali 2-3 dari orang lain. Apakah definisi blog ketenteraan tulen? dan apakah definisi blog politik? dan apakah definisi politik? Politik tidak semestinya UMNO dan PAS. Hubungan luar negara pun politik. Kalau blog ini bukan ketenteraan yang tulen, pembaca sentiasa ada pilihan untuk membaca blog ketenteraan lain. Terus terang saya katakan, blog saya ini bukan blog terbaik, malah jauh lebih rendah statusnya dari blog orang-orang lain. Saya sudah tahu perkara ini lama kerana sudah diberitahu oleh pembaca Indonesia.

  Yang anehnya…blog sanduran, blog yang menentang kerajaan, blog hiburan dan blog yang menyebarkan berita bukan-bukan sentiasa mendapat tempat di hati kita. Kalau menyokong kerajaan itu satu dosa, biarlah Allah yang membalasnya. Yang saya tahu, saya tidak akan tergelincir dari landasan Islam kalau saya cintakan negara saya dan taat kepada pemerintah selagi dia orang Islam.

  Saya menghormati pandangan pembaca saya termasuk pembangkang, untuk pengetahuan saudara, ada pembaca setia saya terdiri dari kalangan pembangkang. Kami semua berbincang dengan baik. Yang menyebabkan blog ini hiruk pikuk kebanyakkan terdiri dari pembaca baru.

  Saudara, its just a politik…saya tak pernah check pun blog saya berada pada kedudukan berapa, rangking ke berapa atau hit berapa juta. Saya hanya sentuh sekali sahaja apabila hit mencecah 4 juta, itu pun pendek je ayatnya tidak seperti orang lain yang akan membuat sambutan besar-besaran apabila hit cecah 50k, 100k atau 1 juta (tapi lepas ni saya nak tulis artikel pasal hit dah cecah 5 juta)

  Satu lagi pesan saya kepada semua pembaca, belajarlah cari maklumat yang benar dan tepat. Kalau pembangkang dia akan tetap burukkan kerajaan dan kalau kerajaan dia akan tetapkan burukkan pembangkang. Malangnya….terlalu ramai dari kita yang gagal mencari berita benar. Apabila diberi kebenaran, kita akan dicop sebagai bahan propaganda.

  Saya sudah pergi ke haji malah baru sahaja balik. Kebenaran yang saya nak sampaikan, saya bukan ahli UMNO, Saya pengundi atas pagar. Kalau saya rasa kerajaan tidak elok, saya pangkah pembangkang. Kalau pembangkang tidak elok saya pangkah parti kerajaan.

  Mudah je…..kita buang masa untuk mengenalpasti sama ada saya ni blog pro kerajaan atau pro pembangkang. Setakat ini saya rasa kerajaan ok…salah ke? adakah boleh tergelincir iman saya, dihumban ke api neraka kalau saya menyokong kerajaan. Adakah saudara akan jatuh miskin, sakit jiwa kalau saya sokong kerajaan. Saudara pembangkang dan penyokong kerajaan semua tidak rugi apa pun.

  Moralnya….buat apa nak pening kepala. Bahan bacaan dalam blog saya ni percuma tapi research saya tidak percuma, banyak masa, wang dan tenaga saya dah curahkan.

  Nak baca terpulang, tak nak baca sudah. Benda pun freee………..

 36. so says

  Hj Shah,

  Blog anda dah diketogorikan sebagai blog politik pro kerajaan dan duduk rank no.9 tu…

  “http://www.suaragenerasibaru.com/wp-content/uploads/2012/12/1.jpg”

  Amacam? Nak jadi blog politik ke ketenteraan tulen???

 37. skyfun says

  sebenarnya dikalangan orang awam sudah ada yg ‘pakai’ pesawat system UAV ini.cuma bezanya frequansi mereka mudah dihack ‘interferance’ dgn frequansi lain dan masa penerbangan yg pendek..sekadar 20-40 minit dan beban yg hanya mampu dibawak di bawah 3kilogram..malah sy sendiripon mempunyai pesawat DIY UAV/FPV sendiri dirumah..

 38. Vandal says

  tgk sendiri la siapa yang ajar pembangkang berpolitik siang & malam..bukak TV1, TV2 & TV3 tiap2 kali berita jam 8 malam..berapa banyak cerita buruk parti pembangkang yang keluar? berapa banyak cerita buruk parti pembangkang yang diputar-belitkan? itu belum lagi surat khabar Utusan Malaysia..aku lagi x paham..tak letih ker parti pemerintah salah guna kuasa media perdana untuk buruk2kan parti pembangkang? apa saja program kerajaan parti PR abih nak diburukkan..program yang baik pun diburukkan..apa setan nirrojim sangat ker semua dalam PR? bersih sebersih-bersih malaikat sangat ker parti pemerintah? jangan berat sebelah bro..cuba duduk dalam dua2 kem, kem parti pemerintah & kem parti pembangkang..nanti kau akan tau hakikat dunia politik tempatan yang sebenar..xder la jumud sangat asyik dok backing parti pemerintah atau parti pembangkang jer..

  mmg aku sangat tak setuju bab nurul izzah dok masih lg kata kapal selam tak boleh menyelam, aku rasa nak sepak ja tony pua tentang query dia pasal program kereta perisai baru ATM..tapi aku sangat setuju dengan pendedahan kes songlap berbilion projek kapal frigate TLDM dulu, yang mana tukang songlap & kuncu2nyer masih bebas kat luar x kena apa2 pun, hati sapa x sakit? bab rahsia negara, rahsia negara apa yang parti pembangkang dah bocorkan? boleh bgtau? apa yang aku perhatikan, pihak parti pembangkang seolah-olah xder akses yang tepat pun untuk tau apa2 perkembangan dalam ATM..tu yang kita dok tgk kenyataan merapu-rapu dari beberapa ahli parti pembangkang kalau bab pertahanan..nampak sangat diorg x tau apa2..jadi rahsia negara yang mana yang diorg dah bocorkan?

 39. SayaNi says

  Dah kau tuduh tanpa bukti….mengelar/menuduh orang tak tentu pasal….tak ke dosa namanya?? Macam tu orang mencuri buat dosa depan mata…kita nak cakap x dosa? cakap x pikir guna otak yang waras….ada hati nak cakap orang pengkhianat negara….kau yang buta hati, orang yang terang hati tak bercakap & berfikir macam tak ada otak!

 40. sos says

  dio orang ni geng2 anugayyy, namawee dan ambigayyyy Lagi banyak kau bercakap lagi banyak dosa kau dapat pasal video tu besi

 41. maha says

  14)jika kita ada candangan buat uav jarak jauh kita mesti ada kebolehan untuk air refueling probe dan air strikes sebab benda ini ada cipta negara us tak mustahil satu hari nanti kita tak pakai pesawat aerial refueling tapi kita pakai uav aerial refueling untuk isi minyak pesawat kita

 42. izzNatta says

  Yess bro maha… kita perlu lebih & lebih & lebih lagi R & D + inovasi dalam ketenteraan. Contoh terbaik di artikel lepas, inovasi menggunakan toyota 4 x 4 di Afgan…. Genius & terbaik. Walaupun mat saleh tak bagi kredit tapi aku tetap bangga & salut mereka yang terlibat….
  Dron / urban dron & uav memang berpotensi untuk dibuat… Memang boleh buat + kepakaran TUDM + inovasi sikit lagi, boleh jadi yang terbaik..

 43. Garudadaku says

  Geng2 pariah macam SayaNi tulah bila kalah debat masuk dosa pahala macam dia pulak Tuhan konon nak takutkan lah oii pilah mabuk ko orang masuk Neraka dulu Nuar LGBT sondol jantan/china doll ko orang gi sokong kat tranungkite ko orang boleh lah kafir mengkafir munafik ke orang.. Buta Hati ..hati hitam macam ko SayaNi go to hell are u Pengkhianat Negara

 44. Garudadaku says

  ohhhh kasyaf rupanya macam Imam Mahdi Nuar LGBT ke..maklumlah Ustaz kaunseling pukul 3 pagi khalwat ngan bini orang bagi tazkirah tiap2 hari…kesian berkiblatkan orang tua Hishamudin Rais dan Pak Samad ni jadinya… yang Halal jadi haram yang haram jadi halal..Ayah Spin

 45. jotun says

  tentera dajal dah lama keluar bro lepas revolusi geng saban tinggi – tu dia 70,000 yahudi iran lari ke Israel…antaranya Moshe Katsav kekekeke

 46. jotun says

  tu dia teori konspirashit terbaru dulu iran dengan israel.. skrg iran israel dengan sodi arabia geng plak kekekekkekek

  tak lama lagi hamas masuk plak…yg betul adalah Fatah huhu

 47. jotun says

  betul tu senjata yg hamas gunakan pun semuanya diseleudup oleh jasa baik sodi arabia dan turki… media antarabangsa berkonspirasi kata misil iran la kekekekekeke

 48. so says

  Berdasarkan kiraan mudah saya budget rm1juta dah mencukupi membuat basic missile. Ini disebabkan kita buat tanpa mematuhi peraturan antarabangsa. Yg penting mampu sampai sasaran 2km.

  Spt iran buat tanpa menjualnya tetapi sedekah teknologi kpd palestin. Masalh yg tak cukup ialah kita nak buat mcm nak jual kat usa…

  Spt proton, dulu buat cantum2 aje tetapi kini kita mampu buat dgn sendiri. Kalau tak caya tanyalah engineer proton (bukan politik).

  Untuk rekod, bangsa melayu adalh bangsa pertama mereka pistol! Lepastu mat saleh upgrade…

 49. Merapu says

  Semoga saudara SayaNi bersabar dgn kerenah manusia spt di atas yg suka berprasangka buruk pada org dan seterusnya membuat fitnah ikut suka hati dia. Allah lebih mengetahui siapa yg dilaknatiNya.

 50. Merapu says

  Aku nasihatkan kau concentrate dg kehidupan nyata kita. Setakat pandangan peribadi seseorang yg berbaur conspiracy theory x perlu lah kita pening2 kata sbg sesuatu yg nyata sedangkan rahsia masa depan dan aturan hidup kita hanya ada pada pengetahuan Allah. Berusahalah atas mukabumi Allah ini seolah2 kau akan hidup selamanya, beribadatlah pada Allah dgn sesungguhnya seolah2 kau akan mati esok hari.

 51. Merapu says

  Itula, aku pon bosan dgn hasutan hari2 di tv yg dibuat terhadap rakyat malaysia yg berada di pihak pembangkang. Harap depa sedaq dan berhenti menghasut. Nak undi biar fair fight, equal opportunity to each other, rakyat semua menilai dan memerhati, yg bosan mcm aku bukan sorang dua… Kalah menang, be a gentleman, jgn dok ugut org dgn benda2 merapu.

 52. Merapu says

  Xperimen? Mungkin kau yg fikir mcm tu. Apasal kau nk pas kluar pr? Tu depa punya pasal la. Klu kau tak mau sokong depa, x payah la campur urusan depa. Ini bukan xperimen, ini ialah realiti yg kau kena hadapi, suka atau x suka. Mcmana realiti org2 yg x suka umno hadapi sekarang, suka atau x suka kena denga pong pang propa hari2. Mcm tu jugak la kau kena hadapi realiti yg majoriti org melayu dah x suka umno.

 53. naza says

  ek elleeee… bro AJ….. bro shah tengah loaded tu…… takpe ….. dah dekat 5 juta tu….. memang kena selebret ponggg :)

 54. Garudadaku says

  Komunis dulu macam ni jugak masuk pertubuhan buruh dan belia kemudian racun pemikiran secara baik konon sekarang Geng2 Nuar LGBT dan DAPIgs sama jugak janji macam2 Intan Berlian sebelum ada kuasa apa kata anak si Nuar LGBT Nurul Ijah baru ni Polis akan dikurangkan dan Demo jalanan akan dikurangkan kalau geng2 LGBT/komunis ni memerintah..nampak tak sekarang ni dia org yang banyak Buat Demo Ganas jalanan tapi bila berkuasa akan jadi Kukubesi…laknat kepada Geng2 Nuar LGBT dan komunis DAPigs dan talibarut mereka disni macam SayaNi

 55. ace says

  > Saya Ni

  pakcik bukannya dapat ilmu melalui mimpi tetapi kerana pakcik belajar. 7 tahun pakcik belajar undang2x, tetapi masih lagi itu bukan major pakcik.

  2. ilmu itu adabnya belajar melalui guru. melalui pembacaan sahaja tidak mencukupi. jadi apabila kita mendengar sahaja ataupun terikut2x dikhuatiri tersesat. samalah adabnya bagi seorang pentafsir al-quran. beliau mestilah memiliki kepakaran dalam bidang ilmu hadith, adab2x mufassir d.s.bnya barulah layak menafsir al-quran.

  3. jadi sebagai seorang yang belajar, pakcik memahami OPTION yang diberikan Allah swt didalam kanun tatacara jenayah ada 3. apabila masyarakat itu memilih 1 daripadanya yang dua lagi akan menjadi KOS LEPAS. adakah anak faham?

  4. pakcik faham dan pernah membaca wahyu2 kalamullah didalam al-quran menekankan tentang undang2 hudud. tetapi tahukah anak bahawa rasulullah saw sendiri pernah mengaplikasikan peringkat hudud kepada si pesalah kerana _ _ _….. . dan tahukah anak juga apakah maksud OPTION itu? adakah apabila masyarakat itu memilih takzir dan qisas itu maka mereka tidak mendaulatkan agama?

  5. fahami dulu kenapa umat islam itu mempunyai mazhab yang 4, berbeza2x ranting, tidak dahannya. kenapa kita tidak mengikuti sahaja 100% sunnah rasullullah diketika kita ini umat akhir zaman? susah pakcik nak menerangkan kepada kamu kalau kamu mampu menerangkan maksud takzir dan qisas tetapi tidak memahami bahawa kerajaan telah lama melaksanakan/menerapkan salah satu-nya didalam undang2x yang kamu kenali sebagai common law british itu.

  6. kadang2x kita ini memaksa diri membenci akan sesuatu perkara tetapi lupa akan hakikat perkara itu. kita membenci common law british itu kerana ianya undang2 kafir menurut sesetengah orang. tetapi hakikat orang yang beriman itu adalah wajib percaya bahawa semua ilmu itu adalah milik Allah swt hatta ilmu yang diturunkan kepada orang kafir sekalipun. maka soalan terkumpul pakcik yang seterusnya kenapa tidak kita menerima dan belajar ilmu yang bermaanfaat itu hatta daripa kafir/ pengemis sekalipun?

  7. orang yang belajar itu mengikut resmi padi. semakin berisi semakin tunduk. bukannya cuma mengetahui sedikit perkara, terbaca dalil tanpa berilmu maka meminta2x atau terikut2. yang pakcik sedihkan ulama pun tidak mengambil peduli menerangkan hakikat PILIHAN kepada pengikut mereka. pakcik nak tanyalah kepada semua. etnik rohingya pun nak laksanakan hudud tetapi dengan keadaan porak peranda dan ekonomi tidak stabil macam mana nak tegakkan hukum Allah?

  SESUNGGUHNYA ALLAH ITU MAHA MENGETAHUI KEKURANGAN HAMBANYA DAN TIDAK MENJADIKAN ISLAM ITU SUKAR BUAT PENGANUTNYA !!!

 56. diaxminataku says

  sobab tulah eden maleh nak komen kek sinia…..Tuan Haji Shah tukarlah copek cito ni ,buek gaduh yo ….ghamai bona yang moncaghut…

 57. naruto says

  tak lah, dah potong dah, ala-ala brad pitt . . 😉

  p/s – keluar dari pertapaan pasal ‘geram’ dgn cara si anavel nie.

 58. naruto says

  so . . . kau ni orang kaya lah ye, kau marah pasal kena bayar income tax banyak sangat lah ye. Memang lah patut pun . Dah income kau banyak sangat, banyak lah tax yg kau kena bayar. Semua negara mcm tu, dan dlm Islam pun ada tax (zakat), pun sama jugak. Tapi kenapa kau salahkan org umno dan kaitkan Sultan dalam hal peribadi (kena bayar tax tinggi) kau ni ? nie yg aku tak boleh terima

  P/S – TOLONG HORMATI BAGINDA SULTAN

 59. mansor todak says

  ahaha nice bro,nice.aku syak ini budak kena dismiss pasal pointer taik.dok cari fakta kt wiki mane tak taiknye pointer

 60. says

  tok_mat: pengalaman tok mat memang sedih…kita berkongsi pendapat yang sama…itu adalah salah satu sebab aku berhenti kerja makan gaji dan buat business sepenuh masa…rezeki dari Allah SWT…bukan dari bos… :)

 61. neuhunn says

  As Salam,

  Satu usul yang menarik…macammanapun elok lah kita pastikan calon melayu itu ada kekuatan nya sendiri i.e pendirian, aqidah, kebijaksanaan berpolitik, pandai membaca keadaan, pandai mengawal suasana, tajam pikiran, etc etc… jangan sampai ke meja rundingan.. . hampeh, kita tak nak calon yang hanya pada nama sahaja- akhirnya kepentingan kita tak akan dijaga.

  Dari banyak yang saya lihat, orang melayu kebanyakan kurang berbicara dari yang lain semasa rundingan, juga jarang melontarkan pandangan, hanya tunggu dan lihat, akhirnya mengikut pandangan majority sahaja, atau ‘ikut cara sendiri di waktu pelaksanaan’. Lebih menguntungkan jika kita dapat mempengaruhi lawan menjadi kawan.

  Ini banyak menyentuh mengenai ‘kemahiran berkomunikasi’. Bagaimana teknik menyampaikan satu usul yang boleh difahami serta menarik perhatian kebanyakan orang dari berbagai latar belakang serta personaliti.

  ..he he..munkin kita ni banyak guna `sixth sense’ dan `telaphati’ sebab tu communication skills kita tak di asah 😛

  Apa pun, kita tak terlambat. Belajarlah selagi nafas ada di dada…

  Bagaimanapun syabas kepada mereka yang mewakili kaum ini yang boleh dikatakan `berdiri sama tinggi, duduk sama rendah’ dalam kemahiran ini di peringkat antarabangsa…:D

  Peace to all

 62. Sedara Amanz says

  adoiiiyaiii ,,, jgnla disebabkan politik darah kita masing2 halal, x kira pencadang atau pembangkan kedua2nya diperlukan untuk membangun, tetapi masih ada lagi ka khalifah2 terkecil sehingga terbesar yg tidak melakukan kesilapan? semua semua mesti ada kesilapan dan tidak dapat puaskan hati semua pihak kerana adanya halangan atau kehendak peribadi, bagi, yg mengusulkan pandangan yg bernas itu, setiapnya mungkin akan ditimbangtara atau tidak dipedulikan…. peace 😀

 63. tok_mat says

  Betul2 di luar kotak pemikiran org lain ni..

  Tp sayang, tak dapat pulak nak pk, kenapa da org beli Nasi Lemak RM2. sbungkus, and ada yang beli Nasi Lemak, RM 5 sebungkus walaupon dari penjual yang sama.. sungguh luar kotak pemikiran mcm ni =)

 64. tok_mat says

  saudara SayaNi, jawab jek soalan pakcik Aje yg kt post atas..

  mcm saya ckp, hukum Allah tu hudud kah semata2? Takzir dan Qisas sapa pula penciptanya? Ikhlas dalam berkata2..

 65. waklan says

  >>baru2 ni BN dah sepakat kalau BN menang kat P.pinang ketua menteri still orng cina dari Gerakan<<…HOHOHOHOHOHOO…
  Sapa makan sapa nie??? sapa yang perlu sedar ni???

 66. tok_mat says

  pengalaman aku sndrik masa kt u, (aku amik kos yg dikategorikan kritikal, so penguasaan stdnt cina 50-60% berbanding lain2 (melayu, india n bumi sabah n sarwak dll), aku bekerja dlm industri, kmpeni MNC milik Jepun, tp dikuasai Cina Penang.. cukup utk aku ckp, cina mmg tak boleh dipercayai.. and cukup racist.. bila BN kalah masa 2008, opismate cina aku dh mula persoalkn napa Melayu Islam kena rehat 2 jam utk jumaat.. sdgkn dorg xley.. tu tak adil, bg dia, kena tolak 1 jam tu dgn gaji.. baru adil.. then India dtg, gelakkn kami melayu, gara2 BN kalah.. pastu ada yg dtg, ckp ‘ padan muka, lepas ni baru adil, beli rumah dah takda discount utk bumi’.. mcm mana, budak cina yg masuk SPM, tp gaji mcm budak melayu yg masuk dgn STP or Dip.. mcm mana, lepas 30 tahun kerja, gara2 melawan bos, gaji mati 1500 selama 15 taun.. mcm mana, gara2 pengerusi Union back up pekerja, then dorg buat komplot dgn bgsa kita utk jatuhkn pengerusi sedia ada.. kebetulan, pengerusi tu org kuat Umno, then gunakan org kuat Pas utk jatuhkn pengerusi tu.. yg besnya, gara2 lepas jatuhkn tu then bagi jawatan baru, terus dh tak wujud union yg backup pekerja.. tp favour kat mngmnt.. aku kesian tgk org2 aku yg kena main dgn mngmnt.. tp aku xley msk union coz aku mngmnt.. apa yg aku mmpu buat, aku mmg antara exec mlyu yg femes dgn brani lawan bos..then aku byk bersuara bila mngmnt buat xkena dgn org bawah.. and mcm biasa, sapa tentang dorg, xkn ada future.. tp aku tak heran.. coz rezki tu, bukan hak dorg.. tp hak Allah.. alhamdulillah, Allah tolong aku banyak..

 67. SayaNi says

  “Dan barangsiapa yang mengagungkan peraturan-peraturan suci dari Allah, maka itulah yang terbaik baginya di sisi Tuhannya.” Surah al-Haj : Ayat 30

  “Hukum Hudud yang dilaksanakan di muka bumi adalah lebih baik bagi penduduk bumi dari mereka diberi hujan tiga puluh pagi.” (Hadith Riwayat An-Nasa-ie , dari Abu Hurairah , Sahih Ibnu Majah no; 2057, Ibnu Majah 2/848 no : 2538)

  Maka…sama2 lah kita (tak kira pemerintah atau pembangkang), jika sekiranya kita betul-betul “ingin” menjalankan Undang-undang Islam/Hukum ALLAH secara menyeluruh, maka kita bantu, galakkan, memberi sokongan bagi merangka dan melaksana ianya secara beransur-ansur sekiranya tidak mampu secara menyeluruh….bukan cuba menghalang, memberi pelbagai alasan dsbnya.

 68. Zerop says

  Mungkin topik ni tak perlukan fakta….bilamana emosi lebih banyak dimainkan dan jawapan secara emosi tersasar dari perbincangan yang sihat. Sampai bro saiful 3x pun dah undur diri. Alangkah ruginya bila perbicangan lebih terarah pada politik. Boleh politik tapi di luar sana, blog politik lain lebih banyak. Blog yang berinfo militer ini sedikit. Jangan dikurangkan lagi bilangan yang sedikit ini.

 69. muaz says

  Kalau nak baca kehetan risikan Yahudi kajilah demokrasi hebat betul depa ini.

  Winston Churchill ketika nak memberi kemerdekaan kpd negara Islam berkata .”Give them a toys to play with”

  Baca dan kaji yahudi fremasaon.

  Tetapi kalau buku tafsir ulamak muktabar takda jangan buang masa beli dulu tafsir Ibnu Kathir antara sudah diterjemahkan ke bahasa Melayu.

  Lepas beli baca ayat surah Al Maidah yang PAS kafirkan UMNO..jangan terkejut Nabi tak kafirkan UMNO.

 70. muaz says

  Shah ada buat artikel berkenaan cara pembelian bacalah.

  Maaf kalau tersilap saiful antara paling marah dikalangan tentera berpangkat tinngi yang teruk amanahnya,

  Islam mengajar Umatnya Taat.Bukalah hadisth apa itu Taat dalam Islam jangan buka demokrasi.

 71. muaz says

  SayaNi kau beli majalah perajurit bulan ini ada artikel menarik berkenaan kehebatan kepimpinan kita Tuanku Abdul Rahman.

  Penulis dia Lt Kol. la.Aku ingat orang awam je.

 72. muaz says

  ATM bukan milik parti betul kalau pakai demokrasi.
  Dalam politik Islam ATM adalah milik penguasa.Taat hanya pada penguasa.

 73. tok_mat says

  SayaNi, kalau awk tu bbtol muslim yang baik, adil la dlm berkata2.. btol apa yg pkcik ace ckp tu.. mula2, awk ckp tak dilaksanakan, tp last2, awk ckp tak sempurna bila sy ingtkn awk tentang hukuman takzir dan qisas.. tu pon, hukum2 Allah.. jgn nafikan.. apa2 pon, sy sndiri stuju, mesti menambah baik lagi hukuman yg ada skrg utk mensejahterakan masyarakat.. hudud pon, wujud lebih kepada mendidik..dgn keadaan dunia yg fobia dgn Islam, dgn wujudnya mcm2 NGO hak asasi, dgn lemahnya kedudukan ekonomi, ilmu dan kuasa org Islam didunia, sukar utk laksanakan hdud 100%.. so, pendidiian berterusan, terutamanya dari rumah (mak ayah) penting utk mewujudkn masyarakat masa depan yg lebih bertanggunjawab dan adil.. bukan semata2 atas bahu pemimpin.. kita sendiri, pemimpin utk keluarga kita..

 74. john says

  fikiran lu macam stok tadika …..kat malaysia ni tentera respek AGONG je……kalu bukan agung dah lama dah….bukan orang politik je kena …silap2 depa punya pegawai pun melambung…….kita masih berpegang pada DISIPLIN…..ini di nama kan “profesional”.ini yang membeza kan kita dengan negara lain…kita bukan macam thai,filipina…

 75. tok_mat says

  tak boleh nk salahkn pemimpin semata2.. kalau kita faham sistem yang ada, kita takkn salahkn pemimpin. Cth, dasar DEB..org kutuk ckp kroni.. tp cuba tengok, apa yg Tan Sri Syed Mokhtar ckp pasal org kaya Melayu yg dh ditolong kerajaan, tp memilih utk lari bila kerajaan face masalah ekonomi.. GLC, wujud utk tlg bumi, tp last2, compete ngn syarikat bumi.. then, aku bg cth lain.. Menteri bg sebahagian kuasa kt ketua pengarah, KP pulak, bg amanah kt pengarah negeri, pngrah negeri bg amanh kt pngrh bahagian, pgrh bhgian, bg amnh kt ketua unit, ketua unit bg amnh kt pgwai dlm unit, pgwai lak, amnh kpda staf2 lain.. tp bila staf xbuat kerja or trima rasuah, atas kelemahan seliaan pgwai atas dia, xkn trus jump nk g kt menteri? musthil mnteri ada ckp masa utk meeting dgn semua pkrja bwhn dia.. so, dlm sistem ni, masing2 kna mainkn pranan.. bkn semata2 mnteri..

 76. aloya says

  kahkah picisan parti british? sejarah pas tu pegawai british berketurunan india yang luluskan penubuhannya..lagi taik

 77. muaz says

  Brother Saiful antara terbaik komen bab2 airforce.Aku harap brother saiful boleh kumpulkan semua post2nya masukan dalam satu blog ..Ok la tidak payah la jenuh nak membaca itu belum lagi komen kaw2 gaduh.

  Bab2 politik ini kalau betul2 nak rasa gila jadi la salah seorang penggerak aktif.Hari2 musyuarat nak gaduh je ha ha ha..tak percaya masuk la.
  Jadi biasa la gaduh2 ini itulah demokrasi Terpimpin.
  Yang penting Sabar dan Solat.

 78. SayaNi says

  Aku bukan cakap mana2 parti…aku cakap engkau…memangil ulamak dengan gelaran syaitan…macam penghayatan Islam & ilmu engkau lagi baik dari para ulamak….

 79. SayaNi says

  Saya mengaku mungkin saya tersilap menggunakan perkataan ‘tertegak’ / ‘tidak lengkap’. Kalau silap tolong tunjukkan…

  Tetapi yang penting ianya tidak lengkap….kita berikhtiar untuk melengkapkanya bukan memberi mcm2 alasan untuk tidak melengkapkanya….yang menjadi keutamaan adalah Hudud kerana ia adalah hukum diturunkan secara ‘direct’.
  Saya memang bukan ‘expert’ pasal hukum ALLAH…saya mengaku…at least saya cuba mengingatkan akan betapa pentingnya kita sebagai seorang Islam untuk sama-sama berusha menegakkan hukum ALLAH di bumi ALLAH….kerana ALLAH…kalau tak lengkap pun atleast berusaha untuk melengkapkanya adalah lagi baik daripada memberi berbagai2 alasan….
  Ilmu memang ‘copy & paste’…habis ko dapat ilmu dari mimpi?

 80. muaz says

  Kita doakan ShahPaskal diberinya hidayah dan kekuatan.

  Dulu kita bertengkar dengan sahabat seislam kita indonesia.Akhirnya shah dapat slow down.ok la itu.
  Kita melihat ada sahabat2 kita di indonesia yang sama2 meraikan kekuatan ketenteraanIislam.Alhamdulillah membuktikan begitu kuat persaudaran islam dari agama langit ini.

  Hari ini dan hampir 55 tahun kita bertengkar sesama kita bukan mudah mencari jalam penyelesaian tetapi sekurang2nya sudah ada berfikir Demokrasi lah punca kita bertengkar.

  Sudah ada melihat sudah sampai masanya kita mengkaji zaman khulafa Ar Rashideen.

  Moga2 akan dilahirkan didalam tentera kita sehebat panglima perang khalid Al walid,Tariq, Zaid ,Said Abi Waqal,Al Amru dan lain2 lagi.

  Senjata dan kekuatan kita adalah Al Quran cuma kita menafsir bukan seperti zaman sahabat tetapi kita rosakkan dengan cara berfikir orang yang dah rosak.

  Semoga DPN akan melakukan TRANSFORMASI melangkaui pemikiran manusia.

 81. Ameer says

  Sudahlah nak salahkan orang itu, orang ini, tuduh CIA buat. CIA is not god. Saya tak setuju dengan apa semua kamu cakap kecuali ayat yang terakhir. Politik kita bukan dijajah tetapi orang kita sendiri yang menjahanamkan diri sendiri. Jangan tunding kat orang lain. Tengok kesalahan diri sendiri. Sikit-sikit tunding yahudi la apa la. Bukan apa, macam tak ada modal dah aku tengok. Salah sendiri tak nak mengaku, ditundingnya ke yahudi. Berani mengaku kesalahan diri sendiri. Semua manusia bukan sempurna.

 82. phateh says

  setuju sangat dengan hambikko…..

  ntah..dah merepek…ni blog military…..politik…masuk satu dua kira oklah…ni dah kira teruk…sampai nak bertekak kat cini…bab piramid aritu takde plak nak bertekak macam ni…

 83. muaz says

  1. AlQuran adalah kalamullah kita tak leh cakap apa2 terima je tolak kafir.

  2. Al Quran adalah kata2 Allah(kalamullah).Malaikat Jibrail membawanya kepada Nabi Muhammad sedikit demi sedkit.

  3. Musyawarah(syura) adalah perkataan Allah.
  Demokrasi bukan bahasa melayu tahu tetapi dari bahasa Yunani demo cratus.Kira demokrasi dah ada lama kira zaman socratus lagi.

  4. Perbezaan antara keduanya seperti langit dan bumi.Jangan samakan pemikiran manusia dan kalammullah.

  Allah Taa’la berfirman”

  “Kerana itu maafkanlah mereka.Mohonkanlah ampun bagi mereka dan bermusyawarahlah dengan mereka dalam urusan itu.Dan kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad maka bertawakallah kepada Allah.Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang bertawakal kepadanyan

  Ali Imran 159

  Abu Hurairah meeriwayatkan”
  Tidaklah ada orang yang lebih banyak bermusyawarah dengan para sahabat dibandingkan dengan Rasulullah.

  (masa ini lah siapa yg ada Tafsir ibnu kathir boleh buka bukunya)

  5. Matlamat musyawarah mencari keredhaan Allah manakala demokrasi matmatnya hanya RAKYAT sahaja.

  6. Musyawarah hanya dianggotai oleh pakar2 sahaja antara Ulamak dan Umarak.Apabila selesai berbincang keputusan total TAAT.

  7. Demokrasi yang memilih pemimpin semua orang termasuk pelacur2.Bila keputusan dibuat demo la .

  8. Dalam Islam kita bukan sahaja perlukan penguasa dan ulamak berganding bahu tetapi PENGUASA YANG KUAT.

  9. Bila Najib melihat 2/3 untuk kerajaan yang kuat itulah dikendaki oleh Islam.

  10. Demokrasi telah melemahkan semua negara2 kerana dihalalkan jatuhkan penguasa dalam 5 tahun.

  11. Negara sahabat kita indonesi pada tahun 1999,melakukan reformasi tetapi pemimpin mereka tak kuat maka berlakulah letup sana letup sini.

  12. Libya tiada pemerintah maka akan terus kucar kacir.
  Mesir rakyatnya cukup agungkan demokrasi terus berbalah.
  Iraq pemerintah cukup lemah gaduh tak habis2.

  13. Bacalah sejarah demokrasi teruk.
  Umat Islam sepatutnya bangga kerana Khalifah kita Khulafa Ar Rashideen menunjukkan bagaimana memerintah.Contoh dah ada .

  14. Tinggal nak kaji je.Kita tak perlu check and balance.Yang perlu musyawarah.
  Islam terbaik hanya dari langit bukan dari pemikiran manusia.

 84. SayaNi says

  Bila masa aku cakap nak jadi PM kena 2/3….. aku cakap “DAP tak boleh memerintah”….macam sekarang ni juga…ada ke UMNO yang merintah?….Bukan yang memerintah adalah BN…

  Pasal kenyataan Nurul Izzah (tak kira lah siapa…samada dari pemerintah atau pembangkang) tu…berikan lah dia peluang untuk menyatakan pendirian secara terbuka…bukan hanya buat tafisiran sendiri….macam juga Mahathir tesasul sebelum ini pasal kes Malaikat & Syaitan….so bagi peluang Mahathir menjelaskan kenyataannya, mungkin apa yang dicakap, ditasir belianan oleh orang lain….bukan menutup peluang beliau….tunggu…saman Utusan akan disaman….tengok dulu siapa menang….

 85. SayaNi says

  Poin nya…Melayu memang dah lama truk di Pulau Pinang….bukan semenjak PR memerintah…tapi semenjak BN lagi…so jangan salahkan satu pihak shj…x payah nak berbangga dengan sejarah kau tu…macam orang lain bodoh sangat & kau ni ahli sejarah…aku pun tak cakap DAP lebih baik dari Gerakan…. memang ada kelemahan di sana sini, tapi jangan nak menafikan yang selama Gerakan/BN memerintah di Pulau Pinang Melayu langsung tidak terpenggir..kau cerita macam semua parti lain rasis…UMNO memang tak rasis??… Yelah memang tidak rasis sebab banyak sangat membantu orang2 “Cina” di negeri majoriti orang “Cina” di Kelantan yang di perintah oleh pemimpin “Cina” bernama Nik Aziz….

 86. muaz says

  ulamak-ulamak menegur pemerintah di mimbar2 dianggap hebat dah hero.Itulah dia sistem demokrasi.

  Siasah Islam hanya membernarkan ulamak-ulamak menegur dengan menasihati cara baik.Antara contoh terbaik Nabi kita Nabi Musa ketika bersama dengan nabi Harun berkata lemah lembut kepada Firaun.

 87. anavel gato the nightmare of solomon says

  jgn salah faham sume,gua dah menyampah dgn cara hidup org besar2 yg bermewah2 melampau batas sedangkan rakyat hidup dlm kesusahan.maaf gua hanya org biasa tk ade kepentingan dlm umno.masih ramai yg memerlukan bantuan tapi tidak smpi.masih ramai.rakyat tk kisah pemimpin nk bermewah2 pon tapi jgn melampau batas.igat penduduk malaysia ni makin bertambah bknnya berkurang.sumber negara makin limit,kos hidup makin meningkat.yg rakyat nk hanyalah keperluan asas sahaja.pendidikan percuma,cukai tdk dikenakan utk kereta tempatan,lot tanah utk dibina rumah,kos hidup rendah,harga minyak direndahkan,cukai jgn ambik byk2 sgt.susah sgt ke???.ya krn bila buat, kroni2,pemimpin2 ,kerabat 2 sultan dan sultan tk dpt untung.skrg tgk sape kuasai ekonomi walaupun BN perintah??? cina tapi cina2 yg jilat pemimpin2 dan sultan2.main golf sekali dgn menteri dpt projek.jadi smpi bila kita nk kekalkan keadaan ni smpi seluruh malaysia tergadai.johor dah tergadai dah.iskandar jd bandar org asing.rakyat johor terus dipinggirkan.ape yg rakyat nk skrg ni ialah keadilan dlm hidup.tgk rumah2 pemimpin yg dibina besar2 dan gah tk sepadan dgn gaji dia tk ada plk siasat.kerabat sultan gua dah tau kaki kelab,guna title kerabat songlap duit negeri.jd smpi bila kita nk pertahankan kekorupan ni.smpi kiamat ke???.nk cari pemimpin yg perfect mcm nabi memang tk ada tapi sekurang2nya kita pilih yg terbaik dan tk korup.bg gua sudah tiba masanya utk sume masalah sikap double standard pemimpin nio diselesaikan.bila pemimpin tk ada duit,rakyat yg akan diperah smpi kering

 88. anavel gato the nightmare of solomon says

  kepentinganlah sgt.ko tk rase kena bayar cukai mahal2 blhlah ckp,ko tk rase kesusahan hidup blhlah ckp.sori gua ni hanya org biasa bknnya org kepentingan umno .nk mende2 kena gesek,kena jilat,kena kenal baru dapat.kerajaan memang kejam krn menjatuhkan harga sawit yg menjadi punca pendapatan gua selama ni sedangkan permintaan utk sawit tk pernah jatuh.igatkan harga sawit jatuh minyak masak makin murah tapi same je.gua berusaha dari bawah bknnya terus jg bilionair segera mcm pemimpin umno tu.

 89. maha says

  13) ada tambahan uav untuk pelajurit masa depan boleh lancar dari kederaan apc 8×8 kita system kawalan mesti pada apc kita dan c4i kita

 90. truthseeker says

  it is better to be racist to ensure the sustainability to my religion and race rather than non racist and look better but end of the day you will loose all your privileges. And when that thing happen what is the point to be non-racist?

 91. Garrudadaku says

  Shah hang jangan terperangkap geng2 Nuar LGBT dan DAPigs ni dia org sekarang cuba perang saraf sikit dengan cara cuba memadamkan pendedahan busuk geng2 ni secara halus dia orng bermain kata2 macam baik bertutur contoh tak payah bising2lah tu keje SB dan Polis dia org tahu nak jaga keselamatan Negara// so lepas tu senyap lah sorang tak komen macam kat sini dia org selalu cakap Kami pun suka Tentera tapi hanya pertikaikan kos peralatan je..dengan bermain kata2 ada antara kita terpengaruh… sekarang Puak2 LGBT ni tak serang terang2 tapi secara halus macam komunis dulu…hati2lah macam SayaNi penyamar Laknatullah

 92. pang5kundur says

  sistem khalifah ada dlm Quran?
  syura ada dalam Quran?
  apakah bentuk pemerintahan/pentadbiran yang disebut dalam Quran?
  Ilmuan spt Dr Fathi merumus setelah mengkaji, bukan spt kita yang sekadar membaca blog2 akhbar dwi mingguan mahupun blog picisan..

 93. tuah says

  pihak yg mana yg selalu nyer yg bocorkan pasal ketenteraan malaysia.. semua benda yg tentera beli semua diorg cakap tak elok… kasi kaji dulu sebelum cakap

 94. pang5kundur says

  airport sg besi yang pernah diserang komunis dan berjaya memusnah dan merosakkan kemudahan TUDM hendak dikekalkan disitu sampai bila..? sedangkan zaman komunis dulu pun ianya mampu diserang apatah lagi sekarang ini apabila dikelilingi oleh hutan batu..
  bahkan sebenarnya airport tersebut bukanlah airport tentera pun.. ianya didirikan sbg airport a/bangsa KL dan diserah kpd TUDM bila airport subang dibuka..
  memang patut sgt dipindahkan.. bukan sekadar kedudukannya yang tidal strategik tapi untuk mengadakan PRIMA bagi anak-anak muda macam ko yang mengeluh harga rumah mahal.. nak suruh swasta bangunkan rumah mampu milik..?? malam sikit..
  maka kerajaan engkau sekarang ini merelakan tanah milikannya dibangunkan agar anak2 muda yang baru nak ‘mula hidup’ dapat sebuah rumah mampu milik di KL..
  hampeh tul..makan subsidi sikit punya banyak lagi mau bising.. rasa bersyukur jauh sekali..

 95. Jo UPM says

  utk mkluman bro…kluarga blah mak aku besar……rmai beradik….ada yg skong umno, pas, pkr……bhkn 3 org pak cik aku org kuat politik…sorg adun bn…dua org jwatan apa nth dlm pas……
  bila blik kg….seyez bab politik x sentuh lgsg….kmi sume rapat cam besa…..siap berglak tawa bergurau snda walaupun berbza politik…..
  mak n pak aku slalu pesan kat aku n adk bradik….bila dh besar nnti undilah melayu….x kiralah dia dri parti mna pon….asalkn melayu…..

 96. Anak Sabah says

 97. ace says

  > SayaNi

  kamu ni bila berbahas faham landasan ilmu ke tidak? janganlah main tarik tali kat sini. kalau dah salah mengaku salah.

  2.sekejap kata hukum Allah tak tertegak. dibawah ini adalah ayat kamu.

  ‘bukannya memberi bermacam2 alasan untuk ianya tidak ditegakkan…..’

  3. bila tok_mat dan pakcik betulkan pemahaman kamu, kamu kata TIDAK LENGKAP pula?

  4. kalau kamu masih lagi beranggapan bahawa kerajaan menghalang dan tidak membantu MEMASUKKAN hukum Allah dalam undang2x sedia ada, maka kamu sebenarnya masih tidak lagi faham apa itu maksud takzir dan qisas.

  5. copy paste semua boleh. tapi sama ada kamu faham atau tidak makan dan pelaksanaan takzir dan qisas itu dimana maka kamu sebenarnya tidak memahami apa yang kamu tulis. daripada situ pakcik dah boleh TANGKAP.

  6. yang LENGKAP cuma Allah swt sahaja. manusia itu tidak lengkap. sila baca kenapa sejarah sembahyang wajib itu dikurangkan kepada 5. tuhan maha mengetahui. sebab itu islam menganjurkan option didalam hukum kanun jenayah.

  7. soalan pakcik tentang peringkat hudud itu sila jawab kalau kamu benar faham.

 98. so says

  Sokong cadangan maha terutamanya buat missile sebab ianya mudah dibawa. Saya rasa dgn dana rm1juta pun cukup untuk buat basic missil Paling min distance 2km.

  HarapKEMENTAH baca komen ni sbb musung paling takut senjata lawan yg depa tak ada spec. Bayangkn israel takut dgn missile iran yg digunakn oleh hamas sbb ianya tidak perlukan guider cukup sekadar sasar ke pusat bandar je. Yg penting jarak sasarn sampai…

  So, satu titik tu senang je..

 99. SayaNi says

  Suka hati ko lah nak percaya atau tidak…aku memang tak tipu…ingat bodoh2 ke aku nak buat dosa kering…mungkin taman melawati lain….nasib ko le…pegilah komplain…kalau tak dapat…

 100. pang5kundur says

  salam.. Saya Ni nampak sangat kemangkukkannya.. utk jadi PM bukan kira 2/3 la mangkuk.. itu utk gubal/ubah perlembagaan.. utk jadi PM sesuatu parti perlu mempunyai majoriti kerusi (YB) dlm sesuatu pakatan tersebut.. dalam kes BN, UMNO adalah majoriti. dalam kes PR, ko tengok sikit sapa yang pegang majoriti.. PKR? PAS?
  org melayu PKR takkan gadaikan agama, bangsa dan negara.. lawak antarabangsa tul.. tu yang kata org melayu bebas memilih agama tu sapa.. dan yang kata menyokong keselamatan negara Israel tu sapa..?
  orang melayu PAS – yang mengangkat LGE sama spt Khalifah Umar Abd Aziz itu sapa? dan sapa pula yang kata tak mau komen bab kebebasan beragama kepada melayu dan mendoakan kehancuran saudara seislam dia itu sapa..?

 101. Commodore says

  Amboi, beruntung nye abe Hj. Shah. Siap ada srikandi yg tolong melindungi Tn Hj.
  Hai, apa nak buat, dah tuah badan!

 102. abd gunny says

  jangan sampai cucu cicit kita nanti ludah dan maki hamun kubur kita nanti sebab tanah melayu ni tergadai akibat kebodohan dan hasad dengki sesama kita . sesuatu untuk difikirkan sebelum kita tidur malam ni .

 103. shah bebal says

  wahh..berani..1,tiada sbb nk angkut anda..2,setakat jd keyboard warrior je la..ckp nk gnti,ape nm dan tmpt tnggl?..ckp la..aku bgtahu nama da tmpt kerja sbb aku nk bgtahu yg aku bukan main2..keyboard warrior yg pkai nick ntah ape2 xperlu bersuara..kah3..org2 army tahu otak org2 army mcm mn..haha..

 104. muaz says

  Masalah perpaduan adalah masalah aqidah.

  Aqidah hanya satu takda ijmak ulamak dan qias.
  Masalah fikh masalah furuk.
  Contoh yang kena ijmak macam rokok la.
  Selagi ada dalil dalam Al Quran dan Hadisth tak perlu ulamak campurtangan.

 105. muaz says

  Saya takkan menulis kalau tak tembak tentera..tak boleh tahan la.

  Kalau boleh isu kerosakan Tentera kita kurangkan la bukan apa itu je asset strategik orang melayu.

 106. muaz says

  Di Malaysia kita terpaksa mengamalkan politik demokrasi.Itu lah syarat yahudi kepada seluruh dunia.Semua negara tunduk kepada Yahudi.

  Nak tak nak orang Islam bersatu dibawah satu parti bagi je pembangkang kepada kaum2 bukan Islam.

  Disebabkan UMNO parti pemerintah pelik la kalau nak bubarkan.. PAS perlu bubarkan.Kita test dah 20 tahun apa akan jadi?

  Islam bertambah lemah ke atau kuat.

 107. naruto says

  Ayat anavel ni mcm ayat kawan aku je, dia kata ” Janganla terlalu materialistik bro” , tapi dia sendiri baru tukar Kancil to Waja, so siapa yg materialistik ?

  p/s Hai Naza :)

 108. muaz says

  Itu la mana negara malaikat.

  Shah banyak menulis perubahan2 dalam ketenteraan.Dengan perubahan kurang la rasuah.Tapi mana boleh hapuskan rasuah.

  Cuma DPN ini memang hebat la Alhamdulillah ada pemikir2 yang hebat2 di bumi bertuah ini.Moga2 Allah memberi pahala yang besar kepada pengasanya.

 109. bliung says

  nuat nak jd pm, ambil duit soros,sokong israel… pas pon tau, tp buat2 tak tau pasal nak menang lagi banyak… hehehe.

  undi x bersih?? gila babi ke hapa ko nih. kalau x bersih BN bangang ke biarkan kalah di kelantan 20 tahun lebih.. bodo!

  BERSIH ni idea yahudi melalui nuat ktuat tu. gila puak pas ni pi sokong anak didik yahudi, sokong kristian dap. sokong usaha murtad….. memang gila… puas hati?

 110. muaz says

  Maaf saya bukan Ulamak.
  Kita ada ulamak2 yang hebat yang dididik oleh Rasululullah.Semuanya terakam didalam karangan ulamak2 hadisth kita antara terhebat Bukhari dan Muslim.

  Ulamak 4 mazhab menjadikan mudah memahami masalah fikh.Zaman Khalifah Ar Rashideen Islam berkembang dan menjadi contoh kepada umat akan datang.Kita kaji la bagaimana pemikiran mereka beraqidah,ibadah dan akhlak.

  Zaman 400 tahun selepas Rasulullah memang power.Selepas itu hancur pasal apa kita dok kaji demokrasi la.kita dah tak yakin kat agama kita.Kita percaya pada falsafah2 antaranya demokrasi la.

  Nabi kita tak pakai demokrasi dia pakai siasah dari langit.Mana yang hebat?

 111. bliung says

  apa la haprak sangat. fikir pakai lutut kot. gerakan menang dulu sbl 13 mei. gerakan parti rasis juga. tun razak neutralkannya lepas 13 mei untuk selamatkan melayu di sana. tolak ansur spy gerakan masuk BN dan tamatkan huruhara. sekarang ni parti rasis hidup balik atas pertolongan melayu bodoh di pp sokong depa bangsa dajal. la nie dapat bala besar.. mulalah melalut, salahkan gerakan la konon!! memang dasar tak reti sejarah,. sedar x dap buat apa sekarang? lebih baik dari gerakan? akai letak mana???

 112. hambikko says

  kesian ko bro triple 3…

  tapi komen-komen ko setakat nie,,,tidak mengecewakan..berilmu..teruskan kerja baik anda tu :)

 113. hambikko says

  salam hj shah….boleh tukar artikel ker?

  bukan apa….mmg betul politik dan tentera kena jalan seiring…tapi komen-komen politik dalam nie dah tak selari dengan bidang ketenteraan negara….

  salam

 114. cold says

  aku xrse ko fhm mslah dtg dri mane..bce revolusi perancis..ambik thu siapa yg d belakang revolusi tue..cra yg sma di gunakn d malaysia..

 115. muaz says

  Kesimpulannya kita akan terus berpecah sampai kiamat.

  Bila saya membaca artikel2 shah banyak membuka mata saya.Terima Kasih tak sangka la blog ini meletup sedangkan dulu yang komen sikit sangat.

  Kita jadi begini bukan apa salah ulamak2 kita.Depa bergaduh tak sudah2 ada dah taraf Tuk Guru doa pun kasi mampus sama-sama bangsa.

  Kita semua mudah dinaikan darah dengan cerita rasuah.Bagi kita bila rasuah maka halallah jatuhkan pemerintah.Agak2nya la macam itu ke prinsip negara islam.

  Mananya taat pada pemimpin?
  Ketua2 panglima tentera kita kalau nak cari salah banyak bukan susah.Masa perang nanti nak taat ke kalau panglima tentera kita tak solat?

  Hak2 pemimpin kita tak pernah dengar kerana Ulamak2 kita bodoh2 belaka.Asyik hak rakyat sahaja dibicarakan.

  Imam Ahmad kena belasah di penjara kenapa dia tak jatuhkan pemerintah?
  Imam Syafie digari tanganya kerana di fitnah kenapa tak dikeluarkan fatwa jatuhkan pemerintah?

  Mungkinkah 2 imam kita ini bodoh sangat pasal tak nak belajar demokrasi.Demokrasi kan bagus bawa hak sama rata.Islam lembik.?

  Sejarah membuktikan Zaman Nabi, sahabat ,tabien dan tabiut tabien adalah zaman terbaik Islam.Bukanya zaman demokrasi Islam semakin kecil dan penakut.

  PAS dan UMNO masih berkelahi sehingga kini.Tak hebat la demokrasi kasi pecah lagi ada la.

 116. muaz says

  Demokrasi adalah aplikasi terbaik syura?

  Demokrasi bukan bahasa arab.
  Demokrasi bukan dari Al Quran.

  Demokrasi adalah pandangan manusia semata-mata tiadak ada dari wahyu Allah.

 117. muaz says

  Sudah lah lidah bercabang dah macam lim kit siang pulak rasanya.

  Macam aku kata la korupsi didalam tentera paling minimun kenapa tak attack jabatan agama?

  Kenapa tak attack masjid2 yang dikuasai PAS pecah belah kan umat?

  Mana lagi teruk kesanya?

  Aku faham sangat la PAS ini tentera dia tembak nak jaga DAP.Dulu takda la sangat bila Mat Sabu sokong komunis berduyun-duyun la kata askar kita taat pada british.

  Kalau boleh kurangkan banyak lagi isu,,,,, lagi pun melayu kena sabar dan support tentera kerana inilah satu2nya asset stategik Melayu.

  Nak cari salah mana2 boleh sebaik2nya tujukan pendidikan kerana anak2 melayu gagal kerana guru2 banyak tidur dan makan gaji buta.

  Aku bukan apa dah melampau seolah2 tentera ini semua rasuah.

 118. muaz says

  Ya terima kasih itu la kehendak saya.Lihat lah sejarah Rasulullah dan Khulafa Ar Rashideen.

  Saya cukup tak suka demokrasi kerana merosakkan bukan sahaja umat Islam tetapi semua manusia.

  Cuma jangan salah faham Islam ada konsep “Darurat”..Memandangkan yahudi control dunia dan akibat menolak demokrasi boleh menebabkan kita tertindas maka pakai lah demokrasi tetapi bukan beriman denganya.

  Umat Islam kena sedar permainan ini ..susah kita nak bersatu kalau main demokrasi .1000 tahun pun kita akan berpecah.

 119. sam says

  Hampir setiap post aku memang ada gelak2 tu.Jangan ambil hati sangat sebab aku tulis cara santai aje bukan nak mengejek sesiapa(mungkin pengaruh hisham rais).Tapi pelik jugak,adam tak kata apa kau pulak yang sakit.

  Cuba faham betul2 apa yang aku tulis pasal realiti dengan ‘angan2’ di atas.Tak ada siapa termasuk aku yang tidak mahu masyarakat atau negara yang lebih baik,lebih harmoni,itu pasti.Tapi realitinya tak semudah itu.Itu yang aku sebut tentang bertepuk sebelah tangan blablabla..

  Kita mahu perpaduan tapi ‘orang lain’ terang2 bertindak sebaliknya .Yang lebih malangnya kita terpaksa mengikut rentak mereka hanya kerana undi(valid untuk kedua2 pihak- pemerintah dan pembangkang).Hakikatnya semakin kita mengalah semakin kita dipijak oleh pihak yang satu lagi.Itu hukum alam di dunia yang kejam ini.Jadi realiti akan sentiasa mengatasi angan2 dalam dunia sebenar.

  Aku bukan berniat nak mengajar sesiapa,terpulanglah nak terima atau tidak.

 120. sam says

  Aku rasa dia dah bagi penjelasan mungkin kau yang tak mahu baca.Aku pun bukan suka sangat dengan dia tapi tak adillah kau pakat percaya aje bulat2 berita2 negatif pasal dia.

 121. yuhuuu says

  kesian tengok kau… buta sejarah…!!!! aku ulang taip lagi… buta sejarah..!!!! kenapa bile sekarang DAP perintah baru kau sedar???? aku nk tnye kau…
  sape yg bg kuasa kat Cina GERAKAN masa tahun 60 an dulu perintah P.Pinang?????? dari dulu lagi melayu pulau pinang ketinggalan.. x payah la nk ckp soal DAP la ape la… Bila melayu berkuasa pegi bg kuasa kat cina(GERAKAN) konon2 atas dasar setiakawan dlm parti.. bila kuasa dah hilang baru la melayu2 haprak ni sibuk menyalak soal maruah….. bodo….. baru2 ni BN dah sepakat kalau BN menang kat P.pinang ketua menteri still orng cina dari Gerakan… apa cita..???? huahuahua…….

 122. maha says

  aku sokong dpn tapi kerajaan boleh kita ubah suai dpn supaya sesuai keadaan semasa antara candangan saya
  1)beli teknologi dari us, euro,china,bekas komunis,nato mana teknologi tentara datang tak kira mana
  2) memastikan teknologi dapat itu harus kita ubah suai supaya tak kelihat sama firma yang kita dapat tot itu
  3)menberi dana dan banyakan dana R&D kepada senjata baru yang dibina atau baru untuk memula R&D..
  4)kawalselia dana R&D tentara tersebut supaya tak belaku penyelewenan..
  5) malaysia hanya bina alat ganti aja perkara harus ubah permikiran kita kita tak mahu lagi malaysia hanya sesuai bina alat ganti aja
  6)ada kah malaysia hanya sesuai bina khemah dan penapis air alat pertolongan cemas lagi sekarang ini banyak negara buat benda seperti itu malah harga lebih murah
  7)industari automotif maju itu boleh kita banggakan tapi peralatan kenderan tentara harus maju
  8)kalau boleh kederaan tentara yang lama tersebut dibuat R&D dan bikin yang baru dengan rekaan tersebut cuba ubah suai kenderaan tersebut supaya jadi baru, cuba lihat africa kendera lama british ubah suai jadi baru malah ramai beli
  9)kita tak mahir lagi buat missile lagi cuba kalau ada pun tak beri dana dan kita hanya bina alat ganti cuba kerajaan bagi beli tot missile untuk manpad ,atgm, sam perkara kita boleh belajar cara buat missile
  10) rifle buatan kita, ada ke scopes buatan kita contoh scopes infrared body pun kita beli dari pihak asing kalau boleh kerajaan dana R&D untuk buat scopes infrared body, scopes target infrared body atau scopes,optical,leser target untuk c4i kita
  11)industari kapal maju tapi kita tak boleh gagal penbinaan kapal perkara yang telah berlalu harus jadi pengajaran cukup benguna kita
  12)industari jika kerajaan beli pesawat seharus kerajaan ambil tot system electronics atau radar and sensors

  aku sokong dpn ada kelemahan pekara ini patut atasi ini

 123. saiful333 says

  Bosan.. elok-elok komen pasal Military, OOT pulak hal politik kepartian. Yang peliknya OOT jugak yang orang minat nak ulas, sampai aku pun berjangkit kena tuduh penyokong PR. Tak pernah pulak aku ingat pernah “pangkah” mana2 parti. Never mind, I knew my way out.

 124. saiful333 says

  Ya, mungkin anda lebih faham dunia realiti dari saya, saya tak kesah soal itu. Walau pasport antarabangsa anda bertukar setiap bulan sekalipun saya tak teruja dengan pernyataan anda, kalau anda masih punya mentaliti untuk memperlekeh niat baik orang lain. Mungkin anda boleh padankan ayat ” tak tahu realiti hidup di dunia sebenar” tu dengan diri sendiri dulu, sebelum panggil si “adam” tu macam tu. Kena batang hidung sendiri sakit kan EGO tu, macam tu jugak orang lain. Saya takkan ketawakan pendapat dan keputusan anda dalam hal kaum ni, itu hak anda. Tapi kalau ada orang lain yang bercita-cita atau berangan-angan sekalipun untuk merubah sesuatu kearah kebaikan, wajarkah anda ketawakan mereka? Adakah bila semua kaum di Malaysia ni hidup rukun tanpa mengira fahaman, agama atau adat adalah sesuatu yang tidak baik buat anda? Ya, kalau anda hendak hidup dalam realiti sekarang, terpulanglah. Tapi kalau orang lain punya “nyali” untuk berubah tak perlulah anda cantas. Kalau kita malas, takperlulah kita mengajak orang lain untuk jadi sama malas macam kita.

 125. orangan says

  DPN penting termasuk segala strateginya.Namun jangan dilupakan bahawa ATM (yang majoritinya Islam) perlu kepada NUSRAH /BANTUAN dari ALLAH untuk menentang segala anasir yang bakal menyerang.Lihat SAHABAT NABi walaupun minoriti (dalam Badar) mereka menag tapi dalam Hunain mereka kalah walau ramai.Sebab kemenengan dan kekalahan datang dari ALLAH,kita hanya berusaha tapi yang beri kemenagngan ialah ALLAH.Ini yang kita perlu usahakan iati tiap orang islam perlu punya hubungan yang rapat dengan ALLAH dengan metaati perintahnya ,Yakin sebenar yakin tentang KudratNya dan menjauhi segala larangannya.Baca sejarah bagaimana saidina UMAR mentarbiahkan perajurit islam dikala menakluki baitul muqaddis. Bukan seperti yang berlaku di sini (harap tidak seprti yang dilaporkan)
  BLOGGER GAY BERMUKAH DENGAN KOMANDO?
  http://www.mazidulakmal.com/2012/12/blogger-gay-bermukah-dengan-komando.html

 126. orangan says

  penting termaDPNsuk segala strateginya.Namun jangan dilupakan bahawa ATM (yang majoritinya Islam) perlu kepada NUSRAH /BANTUAN dari ALLAH untuk menentang segala anasir yang bakal menyerang.Lihat SAHABAT NABi walaupun minoriti (dalam Badar) mereka menag tapi dalam Hunain mereka kalah walau ramai.Sebab kemenengan dan kekalahan datang dari ALLAH,kita hanya berusaha tapi yang beri kemenagngan ialah ALLAH.Ini yang kita perlu usahakan iati tiap orang islam perlu punya hubungan yang rapat dengan ALLAH dengan metaati perintahnya ,Yakin sebenar yakin tentang KudratNya dan menjauhi segala larangannya.Baca sejarah bagaimana saidina UMAR mentarbiahkan perajurit islam dikala menakluki baitul muqaddis. Bukan seperti yang berlaku di sini (harap tidak seprti yang dilaporkan)

  BLOGGER GAY BERMUKAH DENGAN KOMANDO?
  http://www.mazidulakmal.com/2012/12/blogger-gay-bermukah-dengan-komando.html

 127. shahpaskal says

  Tidak ada sebab yang jitu untuk dipasang dengan air refueling probe. Heli tu untuk CSAR, 6 di Semenanjung dan 6 di Borneo. Lagi pun, dengan menggunakan minyak simpanan, jarak penerbangan ec725 dari Kuantan ke Kucing, dah boleh sampai.

 128. naza says

  mama, (merujuk para ke dua) sy ingatkan kalau nak tahu pangai seseorang, tengok kucing peliharaan nya… :)
  p/s: tak sabo nunggu next article. (ada citer ziana zain tak?) ahahaha (tak tahan nak tergelak)

 129. naza says

  bro apai, anavel ni memang mintak di keroyok beramai ramai (ayat naruto)… dia bising sebab tak dapat apa yang dia nak . dia ada kepentingan… orang mcm dia ni, masok la mana mana parti pun,,, selepas penat membodek, tapi permintaan dia di reject, otomatik dia akan jadi pengkhianat. kalo kat siam.. orang dah tembak dah dia ni….
  dia ni bukan tak tahu.. us ke, uk ke, europe ke, russian ke, aussie ke, sume tengah mengalami kemelesetan … rakyat merusuh mintak naik gaji.. tapi kita di sini… (fikirkan sendiri). memang jenis orang tak reti berterima kasih anavel ni…
  p/s: sorry anavel… pasal nyampoh baca…

 130. sam says

  Yalah kau sorang ajelah yang bijak pandai dan kelas atasan.Mesti kau tak baca entri tu sampai habis kan.Entri kali ni memang berat ke politik jadi komen2 pun ikut rentak artikel lah.

  Sekurang2nya shah bolehlah kenal pengkomen2 dia,pro mana..walaupun pura2 tak mengaku hahaha.tapi tak kisahlah asalkan jangan taksub dan tinggal politik terus sampai tak mahu mengundi.Ha yang ini barulah low classs.

 131. sam says

  Hahaha kau memang pembangkang yang bijak.I loike.Aku suka orang Melayu yang berfikir begini.

  -bekas pembangkang

 132. matJ says

  kalau ikut read between the line..

  “secrecy is not a bad thing” – menyatakan sokongan

  “the only problem is” – pernyataan yang menidakkan sokongan.

  “it can hide INCOMPETENCE” – that’s it the point

  hehehehe

 133. sam says

  Baru nak kata hehe.Malaysia hantar sorang aje ‘ultra malaya’ lepak di tengah2 puluhan ribu penonton indon yang ganas.Siapa lagi berani?hahaha

 134. SayaNi says

  Hukum ALLAH masih tidak lengkap di bumi Malaysia….itu persoalannya. Sama2lah kita membantu untuk melengkapkannya….bukan membantu untuk manghalang pelaksanaanya…

  HUKUM HUDUD

  1) Pengertian Hudud;
  (a) Dan segi bahasa hudud bererti menahan atau mencegàh.
  (b) Dan segi segi istilah hudud ditakrifkan sebagai keseksaan yang telah ditetapkan oleh nas-nas Al-Quran dan AsSunnah yang wajib dilaksanakan sebagai hak Allah S.W.T. Kadar hukumannya tidak boleh dipinda sama ada dikurang atau ditambah.
  Maksudnya;
  “Itulah hukum-hukum yang telah ditentukan. Oleh itu janganlah kamu mencabulnya, dan sesiapa yang mencabuli hukum-hukum Allah, maka mereka itulah orang-orang yang zalim”

  HUKUM QISAS
  Pengertian qisas;
  (a) Dan segi bahasa qisas bermaksud memotong.
  (b) Dan segi syarak bererti hukuman yang ditetapkan oleh syarak melalui nas-nas A1-Quran dan Hadis-hadis Nabi saw. kerana kesalahan­-kesalahan yang melibatkan hak individu.

  HUKUM TA’ZIR
  Pengertian ta’zir.
  (a) Dan segi bahasa ta’zir bererti menolak atau menghalang.
  (b) Dan segi istilah ialah hukuman yang dikenakan ke atas orang yang membuat kesalahan dan maksiat atau orang yang mencuaikan kewajipan yang tidak ditetapkan hukuman keseksaannya di dalam Al-Quran dan Hadis atau hukuman yang dikenakan ke atas orang yang melakukan jenayah yang telah ditetapkan keseksaannya, tetapi tidak cukup syarat bagi mengenakan keseksaan itu.

 135. sam says

  Orang bukan Islam tidak ada hak mengundi dalam siyasah Islam sebenar.Jadi dari awal2 lagi konsep demokrasi barat sudah menyalahi konsep ‘demokrasi’ dalam Islam.

 136. maha says

  bro tak payah tipu dekat sini aku dah lama duduk dekat selangor di tmn melawati hanya tahu cakap tin kosong pkr

 137. sam says

  Bukan umno masuk pas atau sebaliknya tapi perpaduan ummah itulah yang paling penting sebenarnya.Perpaduan tak semestinya melalui parti politik.Orang Islam kena belajar jangan letakkan politik di depan berbanding agama.Itu adalah kesilapan paling besar yang ramai orang lakukan sama ada sedar atau tidak.

 138. sam says

  Banyak sangat termakan propaganda ni.Ya betul kerajaan tak sempurna tapi taklah seburuk itu.Cuba tapis sikit,sebelum percaya buta2,periksa dulu,cari bukti…

 139. sam says

  Kau tak fahamlah saiful,orang2 macam kau ni tak faham dunia realiti tapi berlagak macam tahu.Semua orang boleh bercakap yang muluk2,1 malaysia lah,perpaduan kaumlah blablabla.Ok betul,tak ada salahnya tapi realitinya tak sebegitu.Semua yang berlaku di dunia adalah berkait dengan agama dan bangsa atau kelompok sendiri sama ada kau suka atau tidak.

  Tak payah contoh jauh2lah,di malaysia sendiri pun kita dah boleh nampak,cuma satu pihak saja yang mahu perpaduan mahu keharmonian kaum tapi di pihak yang lain lebih mementingkan diri dan kaum sendiri.Kita umpama bertepuk sebelah tangan atau melukut ditepi gantang.Itu yang orang panggil ultra kiasu.Oh ya gelaran ultra kiasu ini sendiri diberi oleh seorang ilmuwan kaum itu sendiri(seorang muslim).Ini tak melibatkan parti politik sebenarnya tapi lebih kepada kaum.

  Seorang presiden sebuah parti politik dengan bangganya mengumumkan kejayaan kaumnya bilamana sebanyak 92% telah memilih sekolah cina berbanding sekolah kebangsaan.Apa maknanya?Bermakna kaum ini memang mahukan jurang pemisahan di antara kaumnya dengan kaum pribumi.Mereka mahukan silibus subjek sejarah diajar sejarah negara china dan cuma guru cina saja di sekolah mereka malah menentang usaha untuk menambah jam pembelajaran bahasa melayu.Nampak tak ke arah mana negara ini sedang dicorak oleh kaum kiasu ini?

  Betullah cakap tun m,bila orang Melayu bercakap tentang hak kaumnya dia akan dituduh rasis tapi bila pihak lain membuat tuntutan perkauman melampau ia dianggap adil dan hak kaum itu untuk bersuara dan menuntut hak.

  Kalau kau atau yang seangkatan dengan kau masih mahu bercakap tentang dunia ‘ideal’,’sempurna’,adil..boleh teruskan tapi orang2 macam aku lebih suka melihat realiti bukan angan2.

 140. lupa nick says

  den sotuju pasal cabang ilmu “law of attraction” tu.
  bnyk benda yg “menjadi” bilo den bereksperimen dgnnya.
  walau bagaimanapun, ia tetap satu cabang ilmu daripada berjuta2 ilmu lain seumpamanya.

 141. apai imigresen bro says

  hye blogger anavel gato the nightmare of solomon. Sy minta maaf jika pandangan sy ni salah. Institusi Raja ni wujud dari zaman dulu lagi sebelum saya lahir lagi, mak bapak sy lahir bahkan moyang saya pun belum ada lagi. Saudara juga mungkin belum ada. Sy bersyukur sebab lahir di Tanah Melayu nih. Syukur la saudara kita tak lahir di negara miskin @bergolak. Pentadbiran negara kita tak perlu saudara hentam oleh sbb UMNO@BN yg teraju. Sy percaya sesiapa pun yg duduk cam tu gak. Tamak Bangsa Melayu TAK sama tamak bangsa lain. Jika Bangsa C pegang pentadbiran & ekonomi negara ni kita pasti kaki, tangan diikat mata terbuka melihat sahaja. Kebebasan bersuara dah tak ada gunanya lagi. Warisan bangsa pupus. Melayu perlu bersatu!! ketepikan dendam & fahaman politik JIKA SAYANGKN negara tanahair kita.

 142. elnino says

  hahaa… tak best langsung bace blog ni.. elok2 dah ade blog ketenteraan dlm bhs melayu. tukang komen sume komen bab politik.. bodoh.. melayu bodoh…. korang nk komen politik pegi blog politik la…stupid..!!!! mentaliti kelas rendah punye tukang komen…. aku ingat kan bnyak komen ni psl nk ulas ketenteraan tp sibuk dok politik…. mampuh la korang…..!!!!!

 143. ALONG says

  tulis panjang berjela-jela tapi point yang disebutkan tak boleh pakai langsung..sila jelaskan berserta bukti sahih

 144. elnino says

  woii.. kalau nk berpolitik nak maki2 hamba Allah yang lain bukan blog military ni tempat nye… berambus kau dari sini… menyemak je…

 145. saiful333 says

  Rahsia ATM yang kekal terpelihara, itu adalah yang terbaik untuk ATM yang kita semua inginkan. Tapi kalau rahsia jerung yang menghisap darah dan keringat ATM adalah sesuatu yang tak perlu dipelihara.

  I,m the supporter of ATM, not any of those side.

  Nasib la si Shah ni penyabar orangnya. Kadang-kadang terkilan jugak tengok komen-komen yang menghentam dia kiri kanan.

 146. MegatPanjiAlam says

  hamba harap generasi muda malaysia bangkit mempertahankan apa yang sudah kita ada dan memperbaiki lagi pretasi kita..benar..atm bukan milik mana2 parti politik…namun anasir yang “cuba” melemahkan atam secara langsung dan tidak langsung harus dibendung.

  dalam militer…fizikal hanya 10% manakala minda adalah 90%. Maka itu serangan ke atas “minda” adalah sangat memberhaya drpd serangan berupa fizikal.kerana itu aspek latihan memperkuatkan minda dgn deraan fizikal menjadi intipati maner2 latihan militer terutama pasukan khusus.

  salah satu modus nya melalui “hasutan”…dan hamba memandang serious hasutan di TukarTiub sbg contoh.

  harus juga ingat..setiap pergerakan kita boleh dikesan.Blh aje kita “mencari” mereka melalau jejak ISP…kemudian dpt jejak Hostname,then alamat IP maka terus ke negeri org yang kita cari….selebihnya biarlah mereka yang bertanggungjawab selesaikan. itu salah satu cara mudah dan kuno utk menjejaki mereka.

  Oleh demikian bertanggungjawablah kita dlm menulis,menghentam orang lain dan bersopanlah.Itu kan budaya kita..orang melayu malaysia.

 147. drGrudge says

  cara bercakap seperti negara ni dah diambang kehancuran seperti di Mesir & Syria.. kamu mendengar cerite saje ataupun mempunyai asas yang kukuh untuk tuduhan kamu? siap cukai digandakan tu.. negare mane kamu tgh ckp ni?

 148. drGrudge says

  hoh.. detail lagi tuh.. haha.. good one.. don’t take every single things/systems that came from the west as a really bad thing or jewish, masons-whatever’s propaganda. Remember, most of their knowledge or foundation for their achievements came from the Muslim world once. Asalnya tetap sama. 😉

 149. saiful333 says

  Jangan marahkan aku saudara SAM, yang mana aku rasa betul aku akan sokong. Yang ni aku setuju, itu kelemahan utama mereka (pembangkang) yang harus mereka ubah dan perbaiki.

 150. drGrudge says

  tuan SayaNi,

  saya bukanlah pakar sejarah ataupun cikgu sejarah. Akan tetapi saya tidak pula buta sejarah. Saya bukanlah peminat Utusan Malaysia. Saya beli pun pada hari Ahad sahaja kerana ibu saya yang mahu membaca Pancaindera. Kenapa semua yg terjadi Utusan yang dipersalahkan? Semua berita dalam Utusan itu salahkah?? Harakah dan Suara itu betul semuakah? Saya mengambil informasi2 bukan dari satu sumber, tetapi banyak. Jangan lah kata saya yang termakan dakyah sesiapa.
  Kafir mengkafir tu saya sendiri yang menjadi saksinya apabila terkena pada ahli keluarga saya yang meninggal di Terengganu. Ada di kalangan saudara yang Ultra-PAS tidak mahu datang ke majlis pengkebumian arwah diesebabkan pemuda BN pernah dtg ke rumah arwah memberi bantuan beras. Dituduhnya arwah seorang kafir kerana bersekongkol dengan BN dan tak ikut amanat Hj Hadi katenye. Agak2 saya nak bela x golongan mcm tu? Pakai serban, Islam sana Islam sini tapi sesuke hati kata orang lain itu tidak Islam. Islamkah itu? Saya tahu, bukan semua mcm itu, tetapi bila saya berjumpa dengan orang yang mengaku pengikut tegar pembangkang, habis dihentam dan segala benda salah hatta chong wei kalah olimpik pun salah BN. (ni betul ni xtipu, mebi die ikut ckp macha PKR tu kot)
  Jikalau diikut pada sejarah, parti Hizbul Muslimin (nama lama PAS) mmg dianggap extreme pada waktu itu berbanding UMNO tetapi tidaklah bermaksud yang UMNO itu pengikut tegar British. Apa yang jadi selepas British keluar? Adakah agama Kristian-Anglican yang diangkat? Adakah Ratu Elizabeth yang dijunjung? Mahkamah Syariah dan perbankan Islam juga tertubuh selepas itukan? Kenapa Malaysia menjadi model untuk negara Islam yang lain kalau kita bukan negara Islam yang betul? Cuba tuan jelaskan.
  Ruangan untuk penjelasan telah tersedia dan banyak tersedia. Tetapi sikap segelintir golongan dari pihak sana yang enggan memberi ulasan. Alasan? senang saja, “nanti Utusan putar belit. BN mmg kotor perangainye” Mcm mane tu?
  Pembangkang itu mmg relevan dan perlu ada pembangkang untuk membuat balance-check, akan tetapi biarlah relevan dengan isu2 yang berpatutan. Janganlah semua isu nak dijadikan punca. Tapi itulah yang terjadi bila emosi memakan diri. =)

  Salam hormat dan wassalam

 151. saiful333 says

  Kalau ikut “press conference” semalam, Timbalan Panglima TUDM cakap, memang EC-725 milik TUDM tidak dipasang dengan “air refueling probe”. Tapi probe ni boleh dipasang kemudian kalau dikehendaki.

 152. naza says

  takpe bro epul333. faham….. tujuan kita bebincang sini pun., memang untuk kembangkan minda, bukan nak tuduh sapa salah sapa betul. tapi kesian bro shah la… kena belasah kiri kanan, siap flying kick lagi, padahal tujuannya murni… dia cuma utarakan topik dari orang memang pakar dalam bidang nya ( tuan megat panji alam)
  dan bro epul333… kita memang sama sama nakkan yang terbaik untuk atm kita, dimasa yang sama tak nak membocorkan apa apa yang classified (bak kata bro hang kebun) :)

 153. Jo UPM says

  pasal politik ni jgn setakat hangat kat tenet je…..nnti pru 13…p la mngundi…pgkah la mna2 parti yg korang sokong….tapi klau yg melayu tu….seboleh-bolehnya undilah org melayu kita…x kirala umno, pas, pkr…asal melayu sdah…
  kita ni umo mkin mngkat….jdi kitala yg akn mncorakkan kpimpinan negara d masa dpan…..ni sjalah tanah tumpah darah kita…
  aku walaupon x ska kat kerajaan skrg tapi….klau umno vs DAP kat tmpat aku….aku ttp pgkah umno sbb bsuk2 dia pon melayu jgk…..

  seboleh-bolehnya….kawasan majoriti melayu….biarlah org kita yg pgg….sekian…

 154. Jo UPM says

  woi….pkir la sket….sbb pa tetiba tldm bralih ke gowind?? sbb najib dh dpt tkanan dri prancis….rahsia dia diorg pgg…

 155. Jo UPM says

  la ni aku nk tnya?? ko nmpk ke x dpan mata ko yg dia seleweng duit ngara….cincin, beg yg tu yg ni….ishh…mlas aku nk tlis p cri sndri arhh…

 156. Jo UPM says

  sape yg bangang la ni?? ko la bangang…..dh mamat tu salah gna kuasa dpan mata….tu pon x nmpk…..pgi la jdi bonzer dia…..x lma dh idup kau….
  najib jmpa obama apa cerr?? bkn calang2 org bleh jmpa….pirahh….ko pgi bca bhan2 ilmiah skit…ni men sdap mulot je….

 157. piuttokkupaloh says

  bicara biar elok, dicuit jangan Sultan Terengganu. Jari yang menaip tutup tingkahmu. langsat busuk sebiji jangan dikaitkan tangkainya. Jaga siaga

 158. MegatPanjiAlam says

  Salam
  Hamba kira semua article yang keluar sudah “ditapis” dan “diedit”…..

  jika ia mengundang kurang senang…bolehlah ia dihapuskan…

  namun jika sebaliknya terserah kepada budibicara empunya tuan blog ini….

  hamba hanya memberi pandangan hamba dari sudut pengamatan orang lama dan tua..tiada paksaan untuk percaya…

  wasalam.

 159. SayaNi says

  Itu maksimum…sebab aku guna air banyak sangat…itupun dalam setahun 2-3 kali aje kena RM20+……biasanya free dah lama aku bayar mcm ni smenjak PKR menang di Sgor…aku duduk sungai Buloh….tada tipu punya…

 160. urat otak says

  Semua negara2 islam bergaduh sesama saudara akibat sistem politik demokrasi…
  Bila da x sama ideologi mula saling hina menghina..caci mencaci…
  anjing menganjing…
  semua orang nak menang..takde sape nak ngaku salah….

  Mungkin….mungkin musuh islam da jumpa kunci nak pecah belahkan umat islam…
  kalo serang direct mmg dorg x mampu…
  jadi dorang suruh umat islam saling bergaduh sesama sendiri semata sebb nk tegakkan ideologi sendiri…

 161. urat otak says

  tumpang tanya..orang2 yg komen die bayar cukai pendapatan ni…
  korang memang tak tau langsung cara untuk tolak cukai atau korg tau tapi wat2 bodo je?…

 162. SayaNi says

  Sampai kiamat la tunggu….jangan harap ekonomi Melayu akan kuasai 80%…melainkan orang2 Cina di Melayu kan atau memeluk Islam…nak laksanakan fardu kifayah kena tunggu ekonomi ke?

  Takada masalah…kami pun boleh menerima apa2 draf samada yang dibuat oleh PAS atau UMNO….asalkan berlandaskan Al-Quran & Hadis & ijmak ulamak….

  Kemerdekaan sebenar atas ‘paper’ memang UMNO yang perolehi….kaji sejarah…siapa yang betul2 menetang British sehingga British terdesak….kenapa UMNO sahaja parti yang tidak diharamkan oleh British? sedangkan parti2 lain diharamkan? Adakah UMNO parti yang disenangi oleh British?

  Susah kalau banyak sangat baca UTUSAN MALAYSIA…banyak membaca & mengkaji semua sumber tak kira pembangkang, NGO atau pemerintah….baru dapat menilai mana kenyataan yang betul atau diputar belitkan… beri ruang kepada pembangkang untuk menjawab segala tohmahan secara terbuka samada melalui debat terbuka…media arus perdana…baru kita dapat menilai…. ruangan untuk pembangkang menjawab isu2 yang dibangkitkan oleh pemerintah seperti isu kafir mengkafir tidak pernah diberikan….macamana untuk mereka mempertahankan diri mereka? & untuk rakyat menilai?

 163. trollface says

  lu jangan ptuih camtu, takut berbalik pada diri lu, tak sekarang, akn datang. Nabi x ajar ptuihh like that. banyakkan doa,cukup sejuta rakyat doa ikhlas.insyaAllah. Lu tgk Permaisuri Agung sekarang, nice bukan? .
  lu kalo ada depan gua dah lama gua tampar lu

 164. trollface says

  senyap bodoh. walaupun gua sokong krajaan gua. doa tetap tetap doa utk sesama saudara gua.mohon hidayat dri Allah utk sume. maka:. senyap lu

 165. msi says

  Nama dah Jo UPM. setahu aku UPM tu singkatan utk uni putra malaysia. Klu itu la maksud singkatannye…bikin malu UPM je ko cari fakta dekat wiki.

 166. Ibu Separuh Masak says

  Assalamualaikum wbt.

  Fuuuh.. panas, panas, panas. Lama tak komen kat blog ni. Kena fikir betul-betul apa nak tulis, nanti dikata macam bagus.. maklumlah, ramai yang pandai-pandai dan berisi kat sini.

  Ok, macam nilah guys.. anda tahu kenapa kita mendapat para pemimpin yang seperti ini? Anda tengok diri sendiri kat cermin (figuratively speaking, so tak payahlah bangun cari cermin). Semuanya sebab anda dan saya. Sebab kita. Mengapa jawapan ini berbalik kepada kita semua adalah kerana perbuatan kita sendiri yang tidak menjaga agama dengan baik. Ini bukan saya yang kata tapi Allah dah pesan. Jadi jangan marah bila saya katakan bahawa pemimpin itu adalah cerminan diri kita. Bila masyarakatnya beriman dan berakhlak, nescaya kita akan mendapat pemimpin yang baik. Tapi bila dah ramai yang berkata negatif tentang para pemimpin, jadi negatif la pemimpin tu. Dah awak doakan dia go to hell, maka akan go to hell juga lah kita jadinya. Siapa yang ada pengetahuan law of attraction pasti tahu akan hal ini.

  So, nak dapat pemimpin yang baik, baikilah diri kita dulu yang macam bagus ni dan berdoa kepada Robbul Izzati supaya mengurniakan pemimpin yang baik, yang soleh setiap kali selepas solat.. Bukan kita sorang yang duduk kat dunia ni. We are part of the ummah, so do our part wisely..

  Allah nak kita berubah sebenarnya, barulah pemimpinnya akan diubah.. Tak payahlah nak cakap banyak pasal demokrasi. Ingat proses demokrasi ke yang buat keputusan siapa yang layak jadi pemimpin? Siapa yang terpilih jadi pemimpin, sebab Allah swt yang tentukan.. Allah lebih tahu apa yang baik untuk kita walaupun kita tak suka. Tak semestinya benda yang kita suka baik pula untuk kita.

  Jadi, bagaimana? Anda dah bersedia untuk berubah? Jaga mulut, jaga hati, jaga akhlak, jaga segalanya? Saya ingin berfikir positif, tapi melihat senario perbalahan ‘cubit manja’ anda di sini, I don’t think so. Or may be you can prove me wrong eh?

  Wassalam.

  p/s : nak promo sikit next artikel kat ibuseparuhmasak.blogspot. Isi hati Tunku Abdul Rahman. Pertemuannya dengan Chin Peng. Tercetusnya peristiwa 13Mei. Fitnah Mahathir. Alamat mimpi dan putusnya tasbih, dan banyak lagi. Will be published by next week. Sebelum tu, boleh jalan-jalan dulu ke sana. Artikel dajjal baru saja habis.

 167. yahoo+google= says

  “Biar Rambut Sama Hitam, Hati Sama Darah.
  Biar Apa Pun Terjadi, Diri ku Ada Maruah.”

  tiba2 darah ni medidih pulak…pedang mana pedang….

 168. yahoo+google= says

  tapi kenapa kita pengguna yang bayar cukai..sepatutnya pejual yang bayar cukai..tang ni yang aku tak berapa jelas..saiful..tolong jelaskan..

 169. yahoo+google= says

  betul2..lain kali nak gundi tu ajak sekali adik/bini/kakak/abang/pakwe/makwe..dngn geng rempit…barula boleh kata melayu dah sedar…

 170. yahoo+google= says

  betul tu…geng tarbligh jer yang tak suka gundi..msalahnye ramai yang tak suka geng tarbligh termasuk umno/pas..biar pun sama2 kaki sembahyang..

 171. yahoo+google= says

  zzz..nak xperimen pulak.susah sangat suruh jer pas keluar dari pakatan..pas takde dalam pakatan tak sampai hajat Azmir Anuar katakan tu..

 172. yahoo+google= says

  entah ape2 budak “Anti_Budak_Terencat” ni..bro shah kan dah kata sini blog kambing dngn blog beruk jer..yang ko dengki sangat kenapa..ko nak jadi monyet makan belacan ke????

 173. truthseeker says

  kah kah kah ..kau memang kelakar la beb. siap ngan bagitau nama dan tempat kerja tu, SPM kau dapat berapa?

 174. truthseeker says

  in military world secrecy is a must to win the battle, and it is the shocking element.
  “If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles. If you know yourself but not the enemy, for every victory gained you will also suffer a defeat. If you know neither the enemy nor yourself,you will succumb in every battle”
  ― Sun Tzu, The Art of War, Special Edition
  You know why secrecy is the must now?

 175. truthseeker says

  yg selalu menyalahkan org itu sinonim ngan PR. dari buka mata sampai tutup mata… semua kejadian buruk kat mesia ni dis sebabkan umno, hatta ada bangla yg kena tangkap basah ngan indon kat rumah kongsi PKNS pun nak salah kan umno.

 176. truthseeker says

  nice Wira Watan, memang hanya segelintir saja especially cina yg sanggup mempertahankan malaysia. hanya org melayu saja yg mudah tertipu dgn slogan anti racist. Dalam parti DAP tu sendiri semua nyer cina, ada non -chinese pun sekadar nak tunjuk jer, hatta karpal singh pun tak boleh buat decision.

 177. shaiful says

  pada pendapat saya, pembangkang tak perlu mempertikaikan pembelian aset tentera untuk merencatkan pembangunan..tetapi, hanya mempertikaikan kan nilai pembelian sahaja sudah cukup merencatkan..this is politic, the art of deceiving,.dari segi luaran memang nampak seperti bagus tetapi kesannya tetap sama,merencat dan membantutkan..perlu tgk dari pelbagai sudut lain dan kaitkan dgn perkara tersebut untuk menilai objektif sebenar perkara itu

 178. truthseeker says

  Saudara Adam,
  Singapura ialah cerminan Malaysia jika PR berjaya merampas putrajaya. Mungkin DAP akan mengambil masa beberapa tahun sebelum grand design di laksanakan. Cuba saudara lihat sejarah penubuhan singapura, PAP dan DAP. Ia adalah berkait rapat antara 1 sama lain.Oleh tu membandingkan spura dgn Malaysia adalah relevant. sejarah perang ww2 telah membuktikan siapa yg IKHLAS mempertahankan tanah melayu tampa ada hidden agenda. Dan sejarah akan berulang lagi jika perang meletus.

 179. saiful333 says

  Saudara SW, demokrasi telah lama wujud sebelum kedatangan Islam. Bagaimana demokrasi diwujudkan untuk melemahkan umat Islam? Demokrasi yang ada di barat sekarang bukanlah sistem demokrasi yang betul-betul sempurna. This is when Islam come into play.

  Demokrasi boleh ditakrifkan sebagai “kerajaan oleh rakyat, terutamanya, pemerintahan majoriti, sebuah kerajaan di mana kuasa tertinggi terletak pada rakyat dan dilaksanakan oleh mereka secara langsung atau tidak langsung melalui sistem perwakilan biasanya melibatkan pilihanraya berkala yang bebas; rakyat biasa terutamanya yang menjadi sumber kuasa politik dengan ketiadaan perbezaan kelas, keistimewaan atau keturunan atau sewenang-wenangnya “. [Merriam-Webster Dictionary]

  Realitinya, Islam adalah bukan sahaja serasi dengan aspek di atas yang menentukan atau menggambarkan demokrasi, tetapi juga aspek-aspek yang penting kepada Islam. Sistem tadbir urus Islam, apabila diperinci dari semua aspek luaran, mempunyai sekurang-kurangnya tiga ciri-ciri teras, berlandaskan bimbingan Al-Quran dan ajaran serta tauladan oleh Nabi dan Khalifah terpimpin.

  a. PERLEMBAGAAN: kerajaan Islam pada dasarnya merupakan kerajaan “berperlembagaan”, di mana perlembagaan mewakili perjanjian untuk mentadbir berlandaskan rangka kerja yang telah ditetapkan dan dipersetujui mengikut hak dan kewajipan. Bagi umat Islam, sumber perlembagaan adalah Al-Quran, Sunnah, dan apa-apa jua yang dianggap relevan, berkesan, tetapi bukan yang tidak selaras dengan Islam. Tiada kuasa, kecuali mereka yang diperintah, mempunyai hak untuk meletakkan diri untuk memansuhkan atau menukar perlembagaan berkenaan. Oleh itu, tadbir urus Islam tidak mungkin merupakan pemerintahan autokratik, keturunan atau ketenteraan. Seperti sistem tadbir urus “egalitarianisme” (kesaksamaan) adalah salah satu mercu tanda Islam. sejarah membuktikan bahawa permulaan tatanegara Islam di Madinah berdasarkan asas perlembagaan dan rangka kerja majmuk yang turut melibatkan orang bukan Islam.

  b. Penyertaan: Sistem politik Islam adalah berteraskan “penyertaan”. Dari mewujudkan struktur institusi tadbir urus hingga ke perlaksanaan sistem semuanya memerlukan penyertaan. Ia bermaksud bahawa kepimpinan dan dasar-dasar yang akan dijalankan, penyertaan “neutral gender” mereka yang ditadbir (rakyat) adalah menerusi proses pilihan raya. Umat ​​Islam boleh menggunakan kreativiti mereka menggunakan garis panduan Islam dan pengalaman untuk memulakan, dan terus menghalusi, proses berkenaan. Penyertaan adalah aspek di dalam Islam yang juga dikenali sebagai “Shura” (perundingan bersama).

  c. BERTANGGUNGJAWAB: Ini adalah aspek yang penting untuk sistem perlembagaan / penyertaan. Kepimpinan atau penguasa bertanggungjawab kepada rakyat dalam rangka kerja Islam. Rangka kerja Islam di sini bermaksud bahawa semua umat Islam adalah bertanggungjawab kepada Allah dan bimbingan ilahi dari segi batin dan kebertanggungjawaban praktikal berkaitan dengan masyarakat yang dipimpin dari segi zahir. Oleh itu, “Khulafa ar-Rashidoon” berarti, Khalifatur Rasul (wakil Rasul) serta Khalifatul Muslimin (wakil umat Islam).

  Salah tanggapan utama sesetengah umat Islam dalam hal berkaitan demokrasi adalah berkisar pada tanggapan, bahawa dalam Islam segala-galanya ditentukan oleh Allah, manakala dalam demokrasi, segala-galanya ditentukan oleh manusia. Ini adalah tanggapan dan tafsiran yang sungguh “naive” . Allah maha mengetahui dan maha menentukan adalah benar dan muktamad, tetapi Dia juga telah mengurniakan kebebasan dan tanggungjawab kepada manusia di dunia ini. Allah telah mengurniakan manusia dengan ayat-ayat Al-Quran dan bimbingan melalui Rasul sebagai panduan untuk umat manusia dan agama Islam sebagai landasan untuk membentuk dan menjalani kehidupan, individu mahupun kolektif. Walaupun pada dasarnya panduan ini adalah berdasarkan wahyu, tetapi tafsiran pelaksanaannya adalah tanggungjawab umat manusia.

  Sama ada manusia itu akan memilih jalan ke syurga atau neraka, itu adalah keputusan mereka sendiri. Sama ada mereka akan memilih Islam atau jalan lain, ia adalah keputusan manusia itu sendiri. Sama ada manusia akan memilih untuk mengatur kehidupan mereka berdasarkan Islam atau tidak itu adalah keputusan manusia itu sendiri. Sama ada umat Islam akan memilih bentuk tadbir urus Islam atau tidak itu adalah keputusan manusia itu sendiri. Ia boleh disimpulkan bahawa untuk membuat pilihan yang salah di dunia ini, umat Islam akan menghadapi kesan negatif dalam kehidupan di akhirat. Tetapi masih, ia adalah satu perkara pilihan; tiada ruang untuk paksaan. Kita sebagai orang Islam tidak akan menyalahkan Allah jikalau kita dihumban ke neraka bukan dan tak mungkin juga kita menyalahkan orang lain kalau kita dihumban ke neraka. Samalah artinya secara praktikal bukan semua akan ditentukan oleh Allah walaupun Allah itu Maha Menentukan dan kita tidak hidup didunia untuk menurut perintah manusia yang lainya secara membuta tuli. Allah telah memberikan kita panduan untuk kita menjalankan tanggungjawab kita di dunia, baik buruknya adalah pilihan manusia itu sendiri.

  Oleh itu, berdasarkan ciri-ciri teras di atas, ia adalah penting untuk menyedari bahawa Islam tidak serasi dengan monarki, pemerintahan tentera, pemerintahan diktator, atau apa-apa jenis sistem politik autoritarian. Islam membayangkan satu sistem perlembagaan, penyertaan, dan bertanggungjawab dalam tadbir urus. Ini adalah konsep Islam Khilafah.

  Secara asasnya berdasarkan ciri-ciri teras ini, tidak ada percanggahan antara demokrasi dan sistem politik Islam, kecuali dalam sistem politik Islam orang tidak boleh memanggil diri mereka Islamic jikalau diri mereka berada dalam konflik dengan cara Islam. Itulah sebabnya mengapa umat Islam tidak harus menjauhi demokrasi dalam pengertian umum sebagai bercanggah dengan Islam; sebaliknya, kita harus menerimanya. Seperti kata Dr Fathi Osman, salah satu daripada cendekiawan terkemuka Islam “demokrasi adalah aplikasi terbaik Shura.”

  Maaf, saudara SW kalau ada yang tak berkenan, itu cuma pendapat. Kalau ada yang tak bersetuju bangkanglah, saya tak kesah. Kongsikan ilmu yang terpendam didada tu, untuk kita semua jadi lebih baik. Tapi komen saya bab agama dan politik ni tamat disini jelah, setakat yang saya tahu.

 180. sam says

  Boleh aje kalau nak buluh runcingkan semua 10 ribu pati tu tapi kami malulah nak berkelakuan serendah dan tak bertamadun semacam itu.Manalah kami nak letakkan muka kami di mata dunia kalau orang luar melihat ‘tetamu’ yang datang ke tempat kami dibantai sebegitu rupa.Cuma negara2 tak bertamadun saja yang berkelakuan yg aneh2 begitu,malah player sampai dibawa dengan kereta perisai segala hehe.

 181. sam says

  InsyaAllah tak ada apa2 berlaku.propa aje tu,paling kuat pun hujan lebat dan ribut petir berlaku di beberapa kawasan 😉

 182. sam says

  Ya betul,simple math aje bukan susah manapun.Pas bertanding cuma di 60+ kerusi kalau tak silap.Masih jauh dari mampu untuk memberi alternatif pada orang Melayu yang mahu mengekalkan kuasa Melayu sedangkan umno bertanding lebih dari 100 kerusi.Kedudukan sekarang pun umno memliki lebih dari 80 kerusi berbanding pas yang cuma 20(betulkan kalau salah).

  Dap bukan bodoh,dulu diorang ingat boleh bonekakan ungku aziz untuk jadi calon PM dap Melayu tapi ungku aziz akhirnya sedar kelicikan dap.Dap kemungkinan besar akan letakkan calon Melayu juga nanti untuk dibonekakan.Kedudukan sekarang dan akan datang untuk pru13 dap dijangka akan memenangi 95% kerusi cina dan akan menjadi parti majoriti terbesar dalam pakatan.

  Maknanya ydpa tak ada alasan untuk menolak calon yang direkomenkan oleh dap sebagai parti majoriti untuk jawatan pm,asalkan Melayu Islam.Perkara ini dijangka akan berlaku sama ada sebaik saja pru atau selepas anuwar di’jatuh’kan tak lama selepas pr memerintah.

  Sekiranya dap tak ada keberanian sebegitu anuwar sendiri sudah cukup untuk dibonekakan atas sebab rahsia peribadinya yg dipegang kemas oleh karpal singh dan juga lee kuan yew(kes wikileak).

 183. sam says

  Masa aku sokong pkr zaman reformasi dulu2,lama aku terfikir,kenapalah pkr ni guna lambang mata satu.Tapi macam biasalah nak sedapkan hati katalah kebetulan.rupa2nya funder depa puak2 tu jugak,patutlah..

 184. Ameer says

  Politik. UMNO ke PAS ke tetapi kalau dah pecah-belahkan kita apa gunanya berpolitik? Apa gunanya kalau bertelingkah sesama sendiri? Apa gunanya sehingga ada yang tidak mahu mengaku saudara? Apa gunanya kalau sanggup menjadi extremis? Sedarlah sikit. Besar panjang dah, bukan umur 2 tahun lagi. Nak sokong tu sokong tapi jangan sampai jadi bodoh…aku sedih tengok kita sanggup mempuak-puakkan sesama sendiri. Semuanya sebab politik. Tak sedar lagi, tak tahu la. Pakai pampers lagi tu.

 185. Ameer says

  Shah cerita in the nutshell sahaja. Lagipun apa yang dia cerita semua orang Malaysia tak tahu dan bila tahu, bangga jadi rakyat Malaysia. Kita tak mahu jadi katak bawah tempurung. Rakyat US berbangga dengan tentera mereka dengan cerita-cerita top secret mission tentera mereka. Takkan rakyat Malaysia tak boleh bangga dengan tentera Malaysia? Saya tak tahu pun Malaysia ada ‘pelbagai senjata’ sebelum ni dan bila tahu, saya bangga dengan ATM. Kalau tiada cerita yang best pasal ATM, memang rakyat malaysia cakap ATM pondan. GGK di Bosnia, dah tahu, bangga sangat2. Main point is that, salahkah kami tahu dan kami bangga?

  Dan juga saudara, tak kira apa pangkat kamu, tak perlu kamu hendak meninggikan suara atau memanggil orang bebal. Jika ditolak semua itu, kita semua sama sahaja.

 186. yahoo+google= says

  ape susah..ko buat jer macam kolenal jihad..masuk askar patut senyap2 tolong..tak payah heboh dalam facebook..

 187. sam says

  Mentaliti Melayu dari negeri minoriti Melayu tak sama dengan mentaliti Melayu negeri majoriti.Contohnya s’pora,sarawak,p.pinang.

 188. yahoo+google= says

  ape yang hang kebun tu cakap betul..tapi takkan sampai nak balas demdam macam tu sekali..den sokong pas tapi den tak sokong sekutu pas..risau weeiiii…

 189. sam says

  Pembangkang memang perlu ada,tapi biarlah jadi pembangkang yang bertanggungjawab dan berkualiti ,bukan jenis yang memburuk2kan negara di luar negeri atau membocorkan rahsia negara atau sengaja mencipta dan mensensasikan cerita2 fitnah yang tak berasas untuk tujuan laba politik.

  Kadang2 aku terfikir tak letihke puak2 ni bermain politk siang dan malam hinggakan segala2nya mahu dipolitkkan.

 190. sam says

  Sponsor ada makna tu,tukang sponsor pun bukan bodoh.Macam dialog p.ramlee dlm madu tiga,’hari ni saya tolong cik rohani,lain kali cik rohani tolong saya pulak’…hahaha

 191. sam says

  Haha..itulah nak menyampuk tapi tak kena point.Tanah kl yang kau cakapkan tu memang mahal,malah mana2 bandar besar dan negeri ada kawasan2 elit atau komersial yang tanahnya mahal yg amat.

  Tapi tetaplah ada peruntukan untuk pembinaan rumah2 murah dan mampu milik termasuklah di kl dan lembah kelang untuk tujuan keseimbangan sosial.Tapi di penang?Sejak dap memerintah tak ada walau sebiji pun dibina rumah murah atau mampu milik,malah diwartakan agar cuma rumah2 berharga >200k saja dibina.

  Kau mungkin kurang membaca atau tak tengok berita bilamana tanah yang diperuntukkan untuk rumah rakyat di pulau pinang oleh kerajaan bn dulu pun,sudah dijual oleh kerajaan dap untuk projek hospital swasta.Taktik dap ni halus,pengikut2 biasa memang susah nak nampak(atau sengaja butakan matahati).

  Aku pun bukan asing sangat dengan pembangkang ni sebab dulu pun aku undi pembangang hahaha.Tapi orang yang celik politik tak mudah taksub membabi-buta,pandai2lah main tarik tali.Ikutlah contoh cina.

 192. naza says

  tarikh tu depa dah adjust… sepatutnya luput pada 12/12/12… tapi depa ubah supaya kena pada hari jumaat…

 193. cold says

  yg pgg duit adalah kementerian bkn jeneral..fhm kt situ sudah..mreka rsau psl ketirisan n kualiti brg shj..bab ulama’ 2 ko ptt bkk kitab check statement mreka tu betol atau slh dr segi hukum..jgn maen hentam je klo xtau..

 194. urat otak says

  KUNCI UTAMA KEPADA PERPADUAN UMAT ISLAM

  Keluarlah berdakwah, ajaklah ummat kepada membesarkan Allah, bukan kepada parti, pada negara, dan pada makhluk, apabila semua Ummat ini menyeru hanya kepada Allah, maka Ummat akan bersatu. InsyaAllah.

  pesanan ni buat kita bersama…

 195. adelinna says

  sabar shah….tu semua org yg dengki dan tak puas hati kat u. pedulikan kata2 dia org tu semua. kami tetap menyokong anda.

 196. vandal says

  aiseh…tak abis lg perang kerajaan vs pembangkang dlm blog shah ni, dah nak start semboyan perang malaysia vs indonesia garudadaku plak dah

  peluru dah abih dah ni..nak beli plak kedai dah tutup

 197. anavel gato the nightmare of solomon says

  aja??? bg gua institusi raja ni dah hilang kepentingan,golongan sultan tidak lagi melindungi kepentingan rakyat dan hanya mementingkan perut sendiri.sumber negara dibazirkan menyara kos hidup sultan2 yg mewah,kereta mewah2,istana besar2,pakaian mahal2 sedangkan rakyat terpaksa membayar utk kos hidup yg tinggi,cukai2 yg mahal,beban hutang yg besar.adakah kita sume lupa mcm mane kerabat diraja russia dan perancis dihapuskan.ya ketika rakyat dlm keadaan merana dan hidup susah,diorang sumenya bermewah2,makan makanan sedap2.dlm 100 tahun lg mungkin tk akan berlaku pemberontakan utk hapuskan sistem sultan tapi mcm mana seratus tahun seterusnya dimana kos hidup makin meningkat..igat bila sampai tahap rakyat tk tahan lg akan berlaku pemberontakan.kalu pembangkang dedahkan cari hidup mewah anak2 menteri malaysia,org UMNO kate kuat dengki,pemalas ,tk nk keje.ya memang rakyat dengki kena terpaksa bayar cukai byk2,denda tu denda ni,serba-serbi kena bayar mane ade free sedangkan anak2 menteri hidup bermewah2han tk sepadan dgn dia dan gaji bapak dia.satu lg pemimpin umno kenapa takut istyharkan harta,kalu btl tk ambik apa nk takut.dah bagus dah kerajaan bg byk bantuan dlm bentuk wang kpd rakyat tapi masalahnya kerajaan lg byk mengambil.wah kerajaan memang peniaga yg hebat,modal 2-3 juta tapi dapat ratusan juta.mcm mana caranya???? jatuhkan harga sawit,getah dan sarang burung layang dan jual dgn harga yg mahal di luar negara,satu lg pki AES utk kutip semula duit daripada rakyat.ape lg duit blh dpt??? cukai pendapatan yg blh disedut byk2.akhirnya duit tu habis kemana??buat tanggung gaya hidup mewah pemimpin2,anak2 pemimpin,kroni2,kerabat2 sultan dan sultan.akhir rakyat dpt apa???kos hidup meningkat,cukai digandakan utk bayar hutang2 negara yg berbilion ringgit sedangkan malaysia byk wang tapi tau2 jelah habis kemana kan???.org besar UMNO bayar cukai tk???haram jadah.gua dulu memang sokong umno tapi gua dah tk percaya sama umno psl kawan gua tdk dpt lg geran daripada pihak ketengah walaupun kawan gua dah bayar habis dah rumah dia.hanya kerana dia penyokong pembangkang ni ke cara layanan umno ,hanya krn berbeza fahaman politik terus ditindas.ni ke pembela melayu yang diharapkan.tanah di johor dah byk tergadai kpd singapura,di pahang tanah2 byk menjadi milik kroni2 sultan dan tauke2 cina besar.dan satu lg mengenai hukuman di malaysia yg memang diakui double standard.khir toyol yg songlap duit rakyat dilepaskan,tapi org yg mencuri hanya utk mengisi perut krn kesusahan hidup dipenjara berbulan2,ade bertahun2. saya igatkan bila rakyat mencapai tahap depression tahap yg paling buruk,bersiap sedialah kpd sape2 yg menganiaya rakyat.bljr daripada sejarah,allah telah byk memusnahkan empayar islam krn sikap alpa pemerintah kpd kesusahan rakyat dan berseronok hanya utk kepuasan nafsu sendiri..

 198. StarWars says

  Memang betul demokrasi diwujudkan untuk melemahkan umat islam, ia sengajar di cipta oleh Barat, sistem pemerintahan yang terbaik adalah mengikut lunas2 islam seperti zaman nabi dahulu

 199. QN says

  * OUT OF TOPIC *

  Apa pendapat otai2 di sini tentang tarikh 21 Disember 2012 ? Dikhabarkan kalender Mayan berakhir pada tarikh tersebut.

 200. pen merah says

  member den orang kelantan sendiri mendakwa pas sudah seleweng. katanya pas juga ibarat seperti khawarij..wallahualam..

 201. anavel gato the nightmare of solomon says

  raja??? bg gua institusi raja ni dah hilang kepentingan,golongan sultan tidak lagi melindungi kepentingan rakyat dan hanya mementingkan perut sendiri.sumber negara dibazirkan menyara kos hidup sultan2 yg mewah,kereta mewah2,istana besar2,pakaian mahal2 sedangkan rakyat terpaksa membayar utk kos hidup yg tinggi,cukai2 yg mahal,beban hutang yg besar.adakah kita sume lupa mcm mane kerabat diraja russia dan perancis dihapuskan.ya ketika rakyat dlm keadaan merana dan hidup susah,diorang sumenya bermewah2,makan makanan sedap2.dlm 100 tahun lg mungkin tk akan berlaku pemberontakan utk hapuskan sistem sultan tapi mcm mana seratus tahun seterusnya dimana kos hidup makin meningkat..igat bila sampai tahap rakyat tk tahan lg akan berlaku pemberontakan.kalu pembangkang dedahkan cari hidup mewah anak2 menteri malaysia,org UMNO kate kuat dengki,pemalas ,tk nk keje.ya memang rakyat dengki kena terpaksa bayar cukai byk2,denda tu denda ni,serba-serbi kena bayar mane ade free sedangkan anak2 menteri hidup bermewah2han tk sepadan dgn dia dan gaji bapak dia.satu lg pemimpin umno kenapa takut istyharkan harta,kalu btl tk ambik apa nk takut.dah bagus dah kerajaan bg byk bantuan dlm bentuk wang kpd rakyat tapi masalahnya kerajaan lg byk mengambil.wah kerajaan memang peniaga yg hebat,modal 2-3 juta tapi dapat ratusan juta.mcm mana caranya???? jatuhkan harga sawit,getah dan sarang burung layang dan jual dgn harga yg mahal di luar negara,satu lg pki AES utk kutip semula duit daripada rakyat.ape lg duit blh dpt??? cukai pendapatan yg blh disedut byk2.akhirnya duit tu habis kemana??buat tanggung gaya hidup mewah pemimpin2,anak2 pemimpin,kroni2,kerabat2 sultan dan sultan.akhir rakyat dpt apa???kos hidup meningkat,cukai digandakan utk bayar hutang2 negara yg berbilion ringgit sedangkan malaysia byk wang tapi tau2 jelah habis kemana kan???.org besar UMNO bayar cukai tk???haram jadah.gua dulu memang sokong umno tapi gua dah tk percaya sama umno psl kawan gua tdk dpt lg geran daripada pihak ketengah walaupun kawan gua dah bayar habis dah rumah dia.hanya kerana dia penyokong pembangkang ni ke cara layanan umno ,hanya krn berbeza fahaman politik terus ditindas.ni ke pembela melayu yang diharapkan.tanah di johor dah byk tergadai kpd singapura,di pahang tanah2 byk menjadi milik kroni2 sultan dan tauke2 cina besar.dan satu lg mengenai hukuman di malaysia yg memang diakui double standard.khir toyol yg songlap duit rakyat dilepaskan,tapi org yg mencuri hanya utk mengisi perut krn kesusahan hidup dipenjara berbulan2,ade bertahun2. saya igatkan bila rakyat mencapai tahap depression tahap yg paling buruk,bersiap sedialah kpd sape2 yg menganiaya rakyat.bljr daripada sejarah,allah telah byk memusnahkan empayar islam krn sikap alpa pemerintah kpd kesusahan rakyat dan berseronok hanya utk kepuasan nafsu sendiri..

 202. Leftenan Adnan says

  Tuan Haji Shah pernah declare sebelum ni kesetiaan beliau adalah kepada negara Malaysia walaupun beliau berasal dr Singapura…

  Ada sesapa yang ragu2???

 203. naza says

  bro AJ…. yang pi masok area 51 tu watpe….. jalan tu patutnya lurus je .. dari keratong ke gambang….tak sepatutnya sesat…. tu pun seb bek jumpa abang askar… kalo jumpa abo… terus dia sumpit je… :)

 204. anak johor says

  kat tengah hutan mana nak jumpa orang,naza..?..sebijik keta pon tak nampak..tetiba aku nampak jet pejuang terbang rendah,mcm nak turun kat tengah hutan…lebih kurang beberapa kilometer lepas tu ,ada pagar dan tentera yg tahan keta aku,tanya nak kemana…aku jawablah nak ke bandar xxxxx..depa kata pusing balik 15 km semula….huhuhu…jauh tu aku terbabas….tapi masa tu nampaklah jet pejuang tengah turun….hahaha…kantoi dengan aku tu…nasib baik kat dalam keta aku ada ‘askar’ ,kalu tak,mahu kena reman aku kat situ…..hihihi..

 205. tante eli says

  hik hik hik kumpulan pondan mulayu ultras malaya setakaat menjerit jer cam ccing kepanasan
  tak berani tumbuk suporter RI tu tengok je
  bila pondan melayu ultras malaya berani datang ke geloraa bung karno ?
  takde teloq ye ? hik hik hik
  guprakkkkkkkkk tentera mulayu pengsan …..hik hik hik

 206. so says

  Mencelah isu politik Malaysia sekejap.

  Demokrasi diwujudkan di atas kertas nampak baik tapi agenda besar yahudi untuk mewujudkan NWO. Buktinya banyak negara mengamalkan sistem Monarki tumbang di tangan demokrasi tanpa mengira agama dan yang terakhir adalah Nepal (kalau tak silap…).

  Dengan demokrasi, pemimpin boleh ditukar mengikut selera mereka dan bagi negara Malaysia, kita masih bertahan dengan sistem Beraja Berpelembagaan. Tun Abdul Rahman terpaksa menerima pelawaan British untuk merdeka dengan harapan anak Melayu pasca merdeka boleh kekalkan islam dalam jati diri.

  Pengundian di Malaysia bukan setakat pangkah parti A dan jika tidak suka next election pangkah parti B tetapi kefahaman agihan kerusi parlimen (ilmu matematik!!!!) amat penting kerana jika DAP memerintah pasti islam akan dihapuskan dengan cara halus sebagaimana PAP di singapore…

  Analysis saya menjangkakan PAS akan bertanding lebih kerusi parlimen berbanding DAP tetapi awas strategi DAP iaitu di kerusi campuran yang mana pasti kerusi bukan melayu islam (alim) diberikan kepada PKR. Kerusi PAS juga diletakkan di kerusi maut (kubu UMNO) !!!.

  Bagi yang tidak pandai matematik pasti nampak macam PAS akan mendapat lebih kerusi berbanding DAP tetapi ianya satu helah sebelum buang undi. Seterusnya selepas pilihanraya, pasti DAP+PKR (bukan melayu islam) akan mendapat lebih kerusi berbanding PAS dan perdana menteri ialah MELAYU DAP (ada 2 wakil DAP Melayu akan bertanding untuk kerusi menang yang mana calon ini ada darah Cina…

  Bayangkanlah apa akan berlaku kepada institusi raja dan islam? Oleh itu, di saat genting ini sila belajar matematik pilihanraya….

 207. ace says

  benar tok mat dah tolong jawabkan. so siapa2x yang kata hukum Allah tak tertegak kat bumi Malaysia ni gi la mohon masuk universiti belajar common law.

  nak jagi peguam syariah pun kena belajar common law anak Saya Ni. asal ingat common low tu british yang punya dengan senang menuduh hukum Allah tak ditegakkan. sedangkan hudud pun ada peringkat. Allah swt itu lebih Maha Mengetahui manusia ni cakap je lebih tapi sebenarnya tak mampu. gi baca kenapa sejarah solat wajib tu cuma tinggal 5.

  tok mat jangan kacau yang ni, oakcik nak tanya lagi kat anak Saya Ni.

  ‘peringkat hudud itu melihat kepada apa? senarai dan jelaskan’ kalau betul anak faham.

 208. maha says

  bro apa kita lakukan kita hanya tahu bercakap aja tak penah kita bagi senjata pada gaza untuk menpertahaan diri malan negara arab yang berfahama suni diam diri benda.. yang baik pada mereka contoh mereka benda salah jangan kita ikut
  sebagai contoh maszab syiah telah lama sesat= kahwih mutaah,sederakan diri ketika sambut kematian hussian, menghina sehabat nabi…
  ada contoh baik pada mereka ini =
  mencari limu,buat senjata, mencari teknologi baru, buat ubat2 untuk kegunaan rakyat, tolong gaza dengan menbekal senjata,

  ada kah kau bangga lagi mana pergi orang islam yang tak sesat, gaza terpaksa mengemis pada syiah untuk mempertahankan diri malah ada negara berfaham suni buat senjata pun tak nak bagi senjata pada gaza

 209. saya bukan muaz says

  dari gaya komen en. muaz, kita boleh tau betapa luasnya ilmu agamanya sehingga boleh berkata sedemikian

 210. Vandal says

  zalim secara sistematik nak kira camana pulak? memang x zalim dari segi penderaan fizikal, tapi dari segi mental, penderaan kos hidup, penipuan harta kerajaan, tanah rakyat, tu semua nak kira camana pulak? bukan zalim ker tu?

 211. Vandal says

  Malaysia ada ramai pendatang tanpa izin dari Indonesia, lebih dari sejuta orang

  tapi Indonesia tiada pendatang tanpa izin dari Malaysia, sebab kami cukup makan kat sini, tak perlu jadi PATI kat Indonesia

  saya teringin nak tahu berapa ramai penyokong Indonesia yang datang terus dari indonesia ke malaysia untuk tengok bola aritu berbanding PATI indonesia yang datang sama

 212. saiful333 says

  Tak pe la cik Naza.. Walau sejauh manapun perbezaan pendapat antara kita, yang penting kita sama-sama bersetuju mahukan yang terbaik untuk ATM.

 213. Vandal says

  dah tu, tolong la bersihkan anasir2 bangsat kaki songlap dalam parti yang pegang kerajaan sekarang ni…kalau penyokong kuat UMNO/BN, tolong la bagi tekanan yang gila babat hebat kat individu2 dalam parti pemerintah yang terkenal dengan kesonglapan tanpa henti diorg..bukan semua dalam saf2 pemerintah tu yang korup..tapi yang korup dalam pemerintah tetap ramai..YANG JADI DALANG KENAIKAN HARGA RUMAH MACAM NAK GILA & SANG PUNYA IDEA YANG SURUH NAIKKAN HAD PINJAMAN RUMAH & IDEA PINJAMAN WARISAN SAMPAI ANAK CUCU PUN DALAM SAF PARTI PEMERINTAH JUGAK..sedangkan semua tu bole dikontrol pemerintah asalkan pemerintah tidak korup..

  ni tidak..dok terpekik terlalak kata DAP sama cam PAP la, cina nak pegang malaysia la, tapi parti pemerintah yang hangpa sayang cium mulut muah2 ni hangpa x reti nak kawal dari dimasuki parasit2 perosak negara..siap join the club lg..macam mana rakyat marhaen nak sokong? apa ingat rakyat sokong PR tu saja seronok suka2 nak main2 ke apa?

 214. maha says

  kadang2 orang tak faham kenapa pas dan umno gagal wujut hukum islam faktor utama ekonomi umat islam.. kalau kita buat hukum hudut kena ekonomi sekurang2 80% kita ini hanya cakap tin kosong,
  ketika nabi muhamad s.w.h sampai ke madinah apa buat dulu kita mesti caranya…
  pertama menyatukan umat islam…
  kedua ekonomi umat islam..
  ketiga masjid sebagai tempat perpaduan…
  keempat menyediakan tempat peniagaan untuk orang islam…
  kelima mencari barang dan lojistik untuk orang orang islam mendapat barang untuk perniagaan …

 215. Vandal says

  zaaassss………reply yang singkat tapi tepat menusuk ke kalbu setiap anak melayu bajet orang puteh celop

  bulls eye!

 216. maha says

  bro kau tengok bil rakyat ke bro tak payah bohong dekat sini bil kata bagi air percuma kenapa kena bayar RM 20 ini menipu rakyat selangor mana janji dulu.. aku bayar rm40 selepas masuk surat kahbar orang tuntut percuma baru bayar RM20 itu nak dekat pilihanraya.. mana janji kerajaan PR menerintah 3 tahun air percuma dulu aku terpaksa RM40 kau nak bayar ke

 217. teropong arriyadh says

  dia OK je.. hari khamis ada kat dalam news kat padang pasir ni.. sebrlelum ni seminggu lepas memang ada rumors…

 218. Jusuh says

  politik memecah belahkan umat islam… hentikan perkelahian kt sini….!! mmg betol mgkin berlaku korupsi ketika menguruskan perolehan aset.. tapi semua korupsi dlm perolehan aset pertahanan itu adalah kerana tiada roh islamik dlm diri kita semua rakyat malaysia…

 219. shah bebal says

  pangkat rendah?..kah3..untuk saudara shah,low profile secret ke tidak,anda tahu jawapan ny..cite ko da jd hot story kt KEMENTAH..ko nnt kn je la call dr office dlm 10 hari nie..bkn ape..aku nk tlg ko je..

 220. drGrudge says

  tuan,

  adakah tuan mahu mengatakan yang pihak tuan itu tidak akan menipu, lidah berbelit dan tidak korup? apakah jaminan tuan? dan adakah setiap pemimpin UMNO itu korup? walau bagaimanapun sy menyokong idea hukum Allah itu patut ditegakkan kerana hukum tetap hukum. Tetapi, adakah hukum Allah yang mahu dibawa PAS itu betul2 hukum Allah? atau sekadar mainan politik semata? Siapa yang memulakan kafir mengkafir di antara umat Islam di Malaysia? Dulu UMNO dilabel kafir kerana bersekongkol dgn parti bukan Islam, dan UMNO bukan Islam sebenar katanya. Sekarang DAP tu apa? Islamkah Karpal dan Guan Eng dan lain2?
  Terang terangan mereka menentang usul Negara Islam, apakah jaminan yang bila PR menang PRU Islam akan lagi dimartabatkan berbanding sekarang? Jikalau YB Nurul Izzah itu org BN, saya pasti, dengan pantas PAS akan melabel beliau si liberal kafir. Akan tetapi PAS tidak melabelkannya begitu, kerana, “itu perkara kecil” kata orang PAS. Tidakkah itu talam dua muka namanya?
  BN dihentam teruk kerana MCA tidak bersetuju dgn konsep hudud, kenapa tidak hentam rakannya, DAP yang jelas membenci perlembagaan yang sedia ada sekarang? termasuklah menidakkan kedudukan orang Melayu dan Malaysia ini negara Islam by majority. Apa kata PAS? Adakah tuan mahu mengandalkan bahawa PAS ini pejuang Islam sejati? mungkin ya, tetapi pemimpin tertinggi tidak mencerminkan perkara ini.
  Dahulu UMNO jugalah yang menentang keras penubuhan Malayan Union (undang2 British), mengembangkan pengaruhnya ke London, mencuba sedaya upaya supaya Melayu mendapatkan hak yang sepatutnya. Mengolah Westminster Style parliament supaya parlimen Malaysia lebih relevan dgn keadaan demografik Malaysia, memperkenalkan DEB untuk membantu golongan Melayu supaya dapat bersaing dengan bangsa lain. Dalam semua itu, adakah UMNO meninggalkan Islam secara total dlm memperjuangkan nasib bangsa sehingga kita dapat kemajuan seperti ini? Dalam konteks perjuangan, adakah PAS sanggup berjuang menentang atau memujuk pemikiran DAP yang membenci Melayu dan hukum Islam? Kelihatannya seperti tidak. Tapi tuan pasti lebih tahu dari saya yang ilmunya tidak sedalam tuan.

  Salam hormat dan wassalam,

 221. Ong Bak says

  Minta maaf,tulisan en haziq tiada apa ‘nilai’ untuk dihormati.
  Melayu Muslim…
  Tinggi nilai bahasa dan santunnya,
  Tegur kiasnya sangat dalam,
  Payah untuk mengguris hati saudaranya….

 222. saiful333 says

  Maaf, anda pula bagaimana? Banyakkah yang anda bayar untuk menidakkan pendapat orang lain? Maaf sekali lagi, tak perlu masuk bakul angkat sendiri walaupun anda seorang jeneral 5 bintang.

 223. Ong Bak says

  Benar,wahai paman ace.
  Allah bersifat MAHA sempurna.
  Kita hanyalah ‘bayangannya’ sahaja.
  Hanya ‘ayat-ayatnya’ sahaja.

 224. saiful333 says

  Tepat sekali, dari sekolah dulu kita dah diajar dalam perdepatan harus ada pencandang dan pembangkang. Adakah kawan-kawan kita sewaktu pertandingan debat di sekolah dahulu orang jahat? Pembangkang perlu untuk “check and balance”. Perlakuan mereka dan kedaifan mereka, itu kelemahan mereka yang harus mereka perbaiki, sama juga halnya dengan kelemahan di pihak kerajaan. Kalau kerajaan bertukar tangan, pihak pembangkang semasa akan menjadi kerajaan dan kerajaan semasa akan menjadi pembangkang. Tiada istilah “kerajaan pembangkang” atau “pembangkan kerajaan”, nonsense.

 225. sental says

  Best blog ini..buat semangat wa berapi…wa dulu pernah kena sekodeng by bond,kerana buat komen..tapi wa bukan anti establishment..wa lagi sokong pmbangunan kselematan negara,agama dn bngsa

 226. Ong Bak says

  …Yang relevan hanyalah Al-Quran dan As-Sunnah….
  Takkan stakat itu saje?
  Ijmak ulama’ n Qias tolak habis ke?

 227. mohamad says

  manhaj /prinsip ahlus sunnah adalah mentaati pemimpin/pemerintah…..hati2 kalian menuturkan kata kesat keatas pemerintah……..tambahkan ilmu jgn buta tuli ikut sesuatu….akhirnya rugi dunia dan akhirat…….

 228. hang kebun says

  bagi tau je kat geng pembangkang harga jadi mahal sebab peralatan yang mahal. tapi sebelum tu, cakap dengan diorang, “I will have to kill you after I tell you the information”… tu cara standard mengekalkan rahsia besar.

 229. SayaNi says

  Adakah anda menyokong Mustafa Kamal Ataturk pengasas Republik Turki? Bukankah dia juga adalah pemimpin Islam…..Kalau anda tidak sokong….saya kembalikan gelaran khawarij kepada anda….kalau anda menyokong…perbincangan kita berkenaan dengan pemimpin Islam yang perlu ditaati berhenti di sini……..

 230. saiful333 says

  ATM bukan milik mana-mana parti itu memang betul. Aku setuju, tapi penulisan dia nak pro kerajaan atau tidak, itu hak dia. Kita yang dah besar panjang ni, gunakanlah akal yang berkembang ikut tumbesaran tubuh kita dalam menilai dan membuat keputusan. Semua orang ada hak untuk ada pendapat. Susah sangat ke nak berkongsi ilmu didada tanpa perlu menghina orang lain.

 231. hang kebun says

  50 tahun merdeka dan bermacam janji ditepati, tapi kita masih bising pasal melayu lemah dll. selama merdeka ni kita diperintah oleh bangsa asing ke??? jika kita tak puas hati, kita kena tanya pemerintah yang sudah memerintah 50 tahun ni. ini bukan pasal bangsa lagi. INI PASAL BANGSAT-BANGSAT YANG TIDAK AMANAH DENGAN UNDI MAJORITI YANG MEREKA DAPAT. Macamana ramai wakil rakyat boleh kaya raya padahal elaun dan gaji mereka cuma membolehkan mereka hidup senang, bukan mewah!!!

 232. SayaNi says

  Sabar….banyakkan belajar ilmu agama dulu………anda pula adalah lembu yang dicucuk hidung…. sedangkan Imam2 yang 4 & alim ulamak dahulu juga pernah menegur pemimpin Islam yang telah membuat silap & sesetengahnya dipenjara/dihukum…khawarij ke mereka ini?

  Kau sendirilah taat kat pemimpin kalau pemimpin itu merampas isteri (yang juga harta kita) kau…cakap macam baguss…

 233. SayaNi says

  Bila masa aku salahkan UMNO pasal bahasa kebangsaan ni??? Entah bila masa pulakj salahkan tentera???

  “Masalah kita adalah kita sentiasa mencari kesalahan bukan membantu membangunkan negara”….ayat/bahasa yang bagus untuk melaksanakan Hukum ALLAH…..Masalah kita adalah kita sentiasa mencari kesalahan untuk melaksanakan hukum ALLAH, bukan membantu untuk melaksanakan hukum ALLAH……..

  “Ulamak2 di Jabatab Agama yang tidak pernah membantu perpaduan negara.”…bagus….kutuk lah alim ulamak lebih2…sanjung lah Najib ko tu melebehi alim ulamak….

  Tak payah nak bangga sangat tafsir Al-Quran selori di rumah kalau penghayatan tiada…

 234. suddenattack_kids says

  saya tak rasa orang ni dari KEMENTAH. nmpak gaya nak kelentong saja.

  tidak mngkin seorang anggota tentera akan mendedahkan identitinya apatah lagi tempat pekerjaan iaitu KEMENTAH?

 235. SayaNi says

  Hidup UMNO yang telah memperjuangkan ISLAM sehingga tertegaknya hukum British di bumi Malaysia. Memperjuangkan ISLAM sehingga pemimpin & anak beranak semakin kaya raya. Memperjuangkan ISLAM sehingga isteri2 tidak menutup aurat. Memperjuangkan ISLAM sehingga. Memperjuangkan ISLAM kerana pemimpin2 nya tidak pernah menipu, lidah tidak berbelit & tidak Korup.

  Syahid bergantung kepada niat & ia adalah kuniaaan ALLAH kepada orang2 yang beriman….moga2 semua perajurit kita yang telah terkorban berniat ‘fisabillilah’ kerana ALLAH.

  Hukum ALLAH adalah tunjang kepada negara ISLAM…seperti solat 5 waktu…..x solat….meruntuhkan ISLAM…begitu juga menolak hukum ALLAH….jawablah sendiri apa hukumnya…

  Sebelum menuduh…fahamkan dulu amanat Hj Hadi itu…fahamkan dahulu cerita disebalik kisah Memali….

  Dapatkanlah Tafsiran Ulamak Muktabar……….tidak mencukupi………. ilmu agama kena lah belajar dari yang alim-ulama/guru…..kalau membaca sahaja mcm En. Muaz…..memang lah jadi sembang kedai kopi

 236. Malayu Sarawak says

  Assalamualaikum,

  Sekarang Aku Tengah Melihat Pandangan Orang2 Melayu Yang Berbeza2.

  1) Hamba Tahu Sebenarnya Pemimpin Kita Byk Buat Salah. Hamba Minat PAS kerana Mereka Ini Menjalankan Dan Memperjuangkan Islam Di Negara Kita. Namun Kerana Ada DAP, Aku Takut Ada Sebutir Pasir Di Sebalik Batu. Udang Mungkin Kita Nampak Tapi Ini Sebutir Pasir. Mungkin PKR Dan PAS Ada Muslihat Tersendiri, Namun DAP juga Sama. PAP Di Singapura, DAP Di Malaysia.

  2) Pernah Aku Teringat Kata2 Bapa Lim Guan Eng Iaitu Lim Kit Siang Ketika 13 Mei 1961, : Sapu Melayu Ke Laut. Wallahualam, Benar Atau Tidak. Namun Buktinya Ada Pada Kertas Angpau 1961. Cek Balik Kalau Sempat Tengok.

  3) Aku Bertanya Kepada Guruku, Bolehkah Aku Mendoakan Kebaikan Kepada Pemimpinku yang belum kembali ke pangkal jalan. Kata Guru Hamba, Doa Kepada Allah Supaya Pemimpin Kita Dan Kroni2Nya, Di Anugerahkan Hidayah Dan Kembali Ke Pangkal Jalan. Jika Engkau Mendoakan Agar Pemimpinmu Itu Ke Arah Kebaikan Maka Nescaya Allah Mengangkat Darjat Dirimu. Ingatlah Engkau Adalah Org Terbaik Dari “MEREKA”. Bagiku Tidak Ada Rugi Jika Mendoakan Kesejahteraan Kepada Mereka BN,PAS, PKR Agar Kembali Bersatu ke Arah Satu Matlamat. Duduk Sama Semeja, Bincang Dgn Baik2 Seperti Tunku Abdul Rahman Dgn Chin Peng.

  Biar Rambut Sama Hitam, Hati Sama Darah.
  Biar Apa Pun Terjadi, Diri ku Ada Maruah.

 237. muaz says

  Kerajaan UMNO bekerja bukan bercakap.Apa yang kerajaan UMNO lakukan itulah tuntutan Islam.

  Saya persoalkan buku kerana PAS selama ini bercakap berbelit dan menipu itu sahaja.Saya berkeras bukan apa agar PAS jangan syok sendiri tahu nak kafirkan je.Dengan adanya buku mudah la kita berbincang ini tidak hari ini cakap lain esok cakap lain.Ertikata lain PAS akan terikat dengan buku tersebut sehingga kiamat.

  Selama ini yg jadikan rakyat berpecah belah adalah PAS.
  Amanat Haji Hadi antara kes yang boleh dijadikan hujah.KeranaAmanat tersebutlah berlaku pemberontakan di Memali.
  Malangnya Tentera dan Polis yang mempertahankan negara dianggap mati katak manakala yang memperttahan pemberontakan dianggap mati syahid.

  Maaf kata ayah saya seorang tentera beliau mengajar saya erti taat pada negara.Malangnya apabila saya melanjutkan pelajaran di ITM saya belajar Islam di kalangan ulamak PAS.
  Mungkin anda kata saya penipu tetapi percayalah mereka meletakkan tentera kita bukan mati syahid kerana negara kita bukan negara islam.

  Jadi saya nak bertanya apa itu negara Islam.
  Hukum hudud maka negara Islam?
  Takda hukum hudud maka negara kafir?
  Tunjukkan saya mana negara Islam?
  Saudi yang melaksanakan hukum hudud tetapi ekonomi riba maka bukan negara Islam jugakan?
  Makla kalau semua negara kafir bertengkarlah kita sesama kita.

  Saya tak salah anda semua bukan mudah untuk memahami sebagaimana perjuangan para sahabat.Malah buku Imam kita Ima Syafie tiada didalam pasaran.

  Begitu teruk kita beragama.Malah solat kita sahaja berbagai cara.Ingat lagi saya ketika di kedah dan perlis negeri berdekatan pun berbeza.

  Kalau solat pun tak sama maka tanya lah pada diri kita Nabi ajar 100 cara solat ke?
  Tentera kalau berkawad depan ketua akan pastikan sama.Kita bersolat kerana Allah tak sama Nabi ajar lain2 ke?
  Salah siapa UMNO lagi ke?

  Berimanlah ayat

  ” Setiap orang Islam itu bersaudara”

  .Dapatkanlah Tafsiran Ulamak Muktabar bukan baca lepas itu sembang ala kedai kopi lebih hebat dari Nabi dan Khulafa Ar Rashideen.

 238. awang hitam says

  1.Pajakan berjumlah 10,000.00ribu setahun dan pada mulanya ianya dibayar dalam mata wang sepanyol dan kerajaan malaysia telah tukarkan ke ringgit malaysia bersamaan RM10,000.00 setahun,ura-ura untuk mengambil balik Penang hanyalah bersifat sementara dan tiada maklumat lanjut lagi dan perlu diperkenankan kepada Kebawah Duli Yang DiPertuan Agong.sebab itu juga orang melayu penang perlu diingatkan supaya jangan bereksprimen lagi @ cuba tukar kerajaan dan padahnya adalah seperti yang kita lihat hampir setiap bulan ada saja melayu penang yang menjadi mangsa penganayaan dari kaum sisepet…
  2.kerajaan persekutuan umumnya perlulah memperketatkan lagi kemasukan warga CINA dimana hampir saban hari pelancong dari TANAH BESAR CHINA datang ke penang dan statik yang dikeluarkan oleh pihak imigresen malaysia hampir 80,000.00 orang rakyat negara CHINA hilang dalam negara MALAYsia!..statik ini hanyalah pada tahun 2008-2010 apa puncanya???
  3.cubaan untuk meminta PTU Butterworth dipindahkan adalah disebabkan oleh mereka yang bermaustatin disekitar PTU tidak dapat menahan deruman enjin Jet pejuang,sepatutnya sebelum mereka membina kediaman buatlah kajian dahulu dan janganlah salahkan kerjaan diatas kelalaian mereka sendiri!

 239. drGrudge says

  gile ah.. haibat gila CIA.. sampaikan segale malapetake die leh control.. haha.. tukar kpd Islam sepenuhnya, lpas tu tunggu imam mahdi.. hmm.. tgah2 tunggu tu nk buat ape? xkn duk diam je? xnk bangunkan agame, bangse dan negare ke? xyah nk kate dikuasai oleh pihak yahudi la, cia la ape la.. konspirasi psl bnde2 ni asalnye pun bukan diterbitkan dari org islam.. dr diorang gak.. so.. bole kate, ko da tmakan ngn idea konspirasi org barat sndiri yang wujudkan.. n lg 1.. jgn la lupe, undang2 ataupun dasar2 yang dibuat tu ideanya @ tulang belakangnye dtg dari mane klu bukan Al-Quran? cume bezanya ia telah diperhalusi dgn lagi detail untuk disesuaikan dgn negare ni.. sebab Al-Quran tu ntuk umat manusia, bukan eksklusif untuk umat Malaysia sahaje.. hehe.. so jgn la nk kate DPN x relevan la ape la.. jgn smpai ke tahap tu.. klaka jadinye..

 240. orgorg says

  saudara.. berbahasa baikla sikit, sebelum komen fikir dulu
  saudara haziq, pangkat hang biasa je, xyahlah bangga diri
  setakat rahsia lvl rendah apelah sgt didedahkan, aku tgk si tuan hj ni cite lapis2 atas je.. bukan dia cerita full spec, itu rahisa sgt ke?
  hehe

 241. indonesial says

  haha..lawak gle mat indon sorg nie..weh..mn ada rkyt Malaysia keje kt indon la..xde standard..org indon lain la..bnyk keje sini jd kuli..keh3..da kalah pun nk belagak jgk..buduh..

 242. tukang tilik says

  kah3..pengecut dan bijak satu benda yg sngt berbeza..kami punyai pemikiran negara maju,tp tidak kamu..gelanggang adalah padang,bkn ny di kerusi..keputusan bilangan gol ny,bukan penonton..tabiat indon,sudah kalah,masih nk berkokok..sudah lah saingan kumpulan pun xlepas..hahahahahaha..

 243. saiful333 says

  Kalau anda tahu realiti hidup di dunia sebenar, mungkin anda akan menangis memanggil nama ibu anda. Dunia sebenar bukan hanya berkisar disekitar komuniti penyanyang anda. Sekurang-kurangnya ada juga yang ingin jadi lebih baik, tidak seperti sesetengahnya yang cuma tahu menyalahkan orang lain, ketawakan orang lain.

 244. shams says

  ini semua konspirasi UMNO – Nuar Berahi

  konspirasi politik untuk menjatuhkan saya untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia seterusnya menghalang saya dari menjadi Bapak Presiden Pertama Malaysia.

  sidang media akan dibuat bagi memberi penjelasan berkenaan perkara ini. – Kapal Sing

 245. silent_killer says

  HAHA… ko dengki ke bro sbb xdpt first? klu xsuke jgn msk sini bro… xkn sume perbincangan ilmiah nk kene serius 100%… dan BUKAN semua org yg serius itu TINGGI ilmunya….

 246. amek kau says

  nak ckp bodoh nnt marah. sedangkan ada dikalangan nabi dimana isterinya yg degil x nak beriman (kau x baca Quran ke?), inikan pula pm najib manusia biasa? nak cerita kroni? pembangkang lah yg plg kuat m’amalkan kronisme. dalam satu parti si bapak, si isteri, si anak pun ada. PKR anwar,jijah,nurul. DAP lim guan eng, lim kit siang, karpal singh dan anaknya. PAS, nik aziz, nik abduh. kau jawab la. tu belum dapat kuasa kerajaan pusat lg tu. betul2 cacai kau ni. sembang kedai kopi je. knowledge is power bro. pegi penuhkan otak kau yg kempis tu dgn ilmu dulu baru cerita. kenal dulu siapa ketua pembangkang sekarang. apa conection dia dgn USA? apa conection dia dgn ZIONIS? apa conection dia dgn JESUIT? siapa dia pegi jumpa lepas kuar penjara? apa medal/honor yg dia dah dapat di filipine tp dia x nak guna (takut kantoi dgn orang islam malaysia)? di universiti USA mana dia dilantik sbg pensyarah pelawat? siapa yg beri dia gelaran/p’hormatan tu? siapa yang dia pegi jumpa di WHITE HOUSE USA? apa istimewanya dia dapat keluar masuk WHITE HOUSE sesuka hati (walhal white house adalah HQ perisikan CIA)? siapa yg support all effort to protect the security state of israel (walhal israel mana ada state, kewujudan state of israel berlaku selepas kejatuhan khalifah uthmaniyah turkey yg dijatuhkan oleh british dan sekutunya melalui proksi mereka KAMAL ATARTUK si munafik. sebelum tu israel tiada dalam peta dunia, tanah itu milik palestine). zaman sekarang ni maklumat dihujung jari ja. siap ada gambar lg si ketua pembangkang tu bermesra dgn orang kuat bank dunia USA, dalam WHIITE HOUSE. siapa kawan baik dia di indonesia yg telah m’halalkan kebebasan b’agama dan apa kawan baik dia di indonesia tu dapat medal/honor dari USA (siap ada gambar lagi dan dia ada bersama dalam upacara tu)? tula pemalas nak kaji jd la kau cacai hina, kuda tunggangan.

 247. SayaNi says

  Erm……Jabatan Audit Negara memang bodoh & penipu le…bagi laporan tak betul…Aku rakyat Selangor gak…guna air banyak pun maksimum cuma bayar RM20+….

 248. Vandal says

  dalam penjelasan En Wira Watan, satu pun takde jawapan kenapa kita perlu ada pembangkang..pembangkang pun dah dilihat sebagai satu entiti pemusnah kerajaan..

  Saya juga tidak bersetuju dengan beberapa perkara pertahanan yang dibangkitkan pembangkang kerana kadaifan pengetahuan mereka terhadap pertahanan negara (terutama Tony Pua), tetapi saya tetap bersetuju dengan konsep mempertikaikan beberapa pembelian aset yang diragui proses pembeliannya yang melibatkan wang negara yang berbilion..

  Jadi kenapa demokrasi? kenapa pembangkang ini diwujudkan? sebagai kambing hitam? dah tau pembangkang ni pendajal ‘Kerajaan’, kenapa dibenarkan wujud? kenapa tidak total autokratik, 100% pemerintahan di bawah YDP Agong secara muktamad? sedar tak kita ni yang kita dah termakan dengan fahaman “Kerajaan VS Pembangkang” atau “Pembangkang VS Kerajaan”, Kerajaan sebagai orang baik & pembangkang sebagai orang jahat manakala sebelah pihak lagi nampak kerajaan sebagai orang jahat & pembangkang sebagai orang baik? permainan apa ni? permainan siapa ni? adakah politik negara kita semudah itu sahaja? orang baik vs orang jahat? sampai ada pulak diwar2kan dalam berita perdana yang kerajaan di kawasan PR dinamakan sebagai “KERAJAAN PEMBANGKANG?” mana datangnya fahaman “Kerajaan Pembangkang” ni? Siapa ajar? Siapa punya kerja?

  Saya setuju DAP ada parasit dari negara luar, tapi saya juga yakin dalam BN pun penuh dengan parasit dari negara luar yang menjahanamkan negara..”The Hidden Hand” takkan bermain dengan sebelah tangan..”HEAD I WIN, TAIL YOU LOSE”..paham2kan..

  saya sayang pertahanan negara, saya juga ahli wataniah..tapi saya juga tak mau kita tertipu dengan politik “orang baik vs orang jahat”, sedangkan yang betul2 jahat sedang sembunyi di sebalik tabir tengah gelak ketawa mengawal dua orang baik & jahat tu..paham2 sendiri la..

 249. Vandal says

  tanah kat shah alam, bangi, kl, hartamas, semua ramai gak melayu tapi mahal2 jugak.. yang tu ko x bising?

  penang jadi camtu bukan berlaku dalam 1-2 tahun..dah berapa tahun Penang di bawah Gerakan AKA CINA? kemudian kesinambungannya dijalankan DAP pulak..dok bawah GERAKAN/BN pun rugi, dok bawah DAP/PR pun melayu rugi..

  masih nak salahkan pembangkang sahaja lagi? bila kita nak satu hati tekan pihak pemerintah supaya tegas dengan penyelewengan & korupsi?

  haa kan aku pun dah terlibat sama crite politik..lame dah x crite politik nih..

 250. merahsakti says

  Anak kecil main api
  Terbakar hatinya yang sepi
  Air mata darah bercampur keringat
  Bumi dipijak milik orang

  Nenek moyang kaya raya
  Tergadai seluruh harta Benda
  Akibat sengketa sesamalah kita
  Cinta lenyap diarus zaman

  Indahnya bumi kita
  Warisan berkurun lamanya
  Hasil mengalir ketangan yang lain
  Peribumi merintih sendiri

  Masa depan sungguh kelam
  Kan lenyap peristiwa semalam
  Tertutup hati terkunci mati
  Maruah peribadi dah hilang

  Kini kita tinggal kuasa
  Yang akan menentukan bangsa
  Bersatulah hati bersama berbakti
  Pulih Kembali harga diri

  Kita sudah tiada masa
  Majulah dengan maha perkasa
  Janganlah terlalai teruskan usaha
  Melayukan gagah di nusantara
  Melayukan gagah di nusantara
  Melayukan gagah di nusantara

 251. saya says

  nak malu dgn syiah? buat apa? imam mahdi mereka nnt adalah dajjal yg akan keluar dari kota isfahan,iran seperti tercatat dlm hadith. dia orang kaki auta je nak sokongan rakyat sunni kononnya nak diangkat sbg pejuang muslim sejati walhal munafik. bukan kita x tau berdasarkan sejarah bagaimana saidina hussain di khianati oleh mereka. jangan terpedaya la.

 252. neo says

  ???
  kenapa nabi muhamad x boleh islamkan bapa saudara dia?
  ko ingat hidayah 2 ko punyer ker…

  kang cakap bodo marah….

 253. Merapu says

  Hahaha…baik punya perli…sikit2 CIA… Ingat depa tu yg atur perjalanan alam ka? Harap ahlul2 conspiracy theory ambil iktibar dari perli ini.

 254. Merapu says

  Tu la pasal..ajak bersatu, tapi suruh join PAS tak mau pulak, dok la nak suruh join parti yg dah lemau, mana ada jalan..patutnya yg lemah kena la join yg kuat supaya lebih kuat.

 255. metalkeras says

  Dia sebenarnya sakit hati sebab xdpt no.1 bro,Tuan Hj. Shah ni pun kejam sebab x bg dia no.1 hehehe..

 256. Merapu says

  Skrg kita tahu di mana org kementah berdiri. Mcm ni la bagus, profesional dan neutral. Sampai masa jalankan tanggungjawab. ATM bukan hak milik mana2 parti, tepat sekali.

 257. muaz says

  Shahpaskal aku rasa la hang cuba agar depa jangan tembak tentera kita la..

  Asyik cerita korupsi tentera je sedangkan paling kurang masalah korupsi merekalah.
  Dahlah berjuang mempertaruhkan nyawa.

  Aku bukan apa hang suruh la depa baca artikel2 yang hang dah tulis bagaimana pembelian asset ketenteraan.Hang dah tulis dan bagitahu telus cuma banyyak orang2 baru jenis tahu menembak je kerjanya.

  Satu lagi kalau aku cakap depa tak nak dengar hang cakap depa tunduk sikit la ok la itu yang paling penting kurang tembak Kementerian Pertahanan la.

 258. muaz says

  Tolong jangan atack tentera kita.Satu2nya agensi yang kurang korupsinya dan ketaatan tak berbelah bagi kepada negara.

  Kalau nak marahpun banyak agensi lain terutama Ulamak2 kita yang tak membantu perpaduan negara,

 259. Merapu says

  Betul, yg sebenarnya melayu mmg malas, lepas tu nak nangis dgn lagu sendiri bikin… Kalau nk maju kena la rajin, hentikan berangan, buang perangai suka buat teori konspirasi, stop salahkan bangsa lain, sendiri kena bangkit la..

 260. muaz says

  Jangan salahkan UMNO semata2 bukan kah UMNO tabur billion ringgit.Dewan bahasa ,sekolah universiti dan lain2.Mana pergi kesan nya?

  Jawapanya tak buat kerja la?Minta maaf la ketika kita membicarakan masalah kita sentiasa mencari kesalahan pemimpin kita Najib.

  Bayangkan lah Najib perlu menjaga 28 juta rakyat yg sentiasa dahagakan kemewahan.Kalau perang la baru suruh makan ubi kayu aku yakin engkorang semua pasti memberontak belum lagi angkat senjata.

  Masalah kita adalah kita sentiasa mencari kesalahan bukan membantu membangunkan negara.
  Kita persoalkan semua dasar2 dengan harapan rakyat terus marah memberontak…Tahu ke engkorang semua pemdidikan bagaimana?

  Lihatlah sekeliling kita.. anak2 melayu kita bagaimana?
  Cikgu2 kebanyakan melayu?
  Salah Najib ke?
  Kalau cikgu kita semua semangat waja cintakan negara Aku Yakin la semua anak2 Melayu hebat2 belaka?Itu baru cerita cikgu macam mana agensi lain…?
  Minta Maaf la banyak tidur dari bekerja dan kalau ke kantin asyik bersembang politik cacian dan bukan membantu rakyat.

  Kesimpulanya kita terperangkap dengan agenda Yahudi demokrasi laknatullah.TOLONG BACA apakah agenda demokrasi.

  Akhir kata tolonglah pemimpin kita bukan puluhan tahun asyik cari salah bantunya takda.Buku negara Islam yang lengkap takda..yg ada suka kafir mengkafir je

  Kesimpulan Maaf kata la kalau kamu hebat saya yakin kamu akan berusahan memajukan negara kamu? Tanya la diri sendiri masa pelan pendidikan digubal kamu semua ada ke? Kalau jawapnya takda ? itulah sikap kamu dan keturunan kamu asyik cari salah.

  Pelan Pendidikan bukan untuk anak2 kita ke? atau nak cari salah lagi dan terus menerus mencaci paling kurang RASUAH.

  Maaf la kita jadi begini bukan salah UMNO tetapi salah diri sendiri kalau aku pergi rumah kamu entah ada entah tidak tafsir Al Quran muktabar.

  Aku tengok la kita malas membaca dan belajar agama.Kalau belajar pun agama dah rosak .Belajar la kitab2 zaman sahabat paling kurang pun 4 Imam kita Depa suruh memberontak ke?

  Imam2 kita tak kena penjara ke ?

  Cuma aku tabik pada tentera.Korupsi mana-mana agensi ada cuma tak teruk sangat.

  Alhamdulilah tentera kita berjuang ikhlas walaupun kamu semua persoalkan keburukan pemimpin negara… ketaatan mereka insyallah mereka tetap bersama2 kerajaan mempertahankan negara.

  Kalau kamu anti kerajaan dan berfahaman khawarij jangan la attack tentera kita banyak lagi kamu boleh peroalkan antaranya

  Ulamak2 di Jabatab Agama yang tidak pernah membantu perpaduan negara.Ketaatan mereka bukan pada pemimpin negara tetapi pada JEMAAH mereka.Maaf sekali lagi..

  Kamu sanggup ke attack Ulamak syaitan ini..jawabnya takda…

 261. Merapu says

  Kau ni lagi sorang suka kata org lain bodoh. Mcm kau sorang yg pandai. Org lain punya hak utk memangkah siapa kau hormat la sikit. Asal x pangkah parti kau aja kau kata bodoh. Apada…

 262. muaz says

  Seperti saya kata anda berfahaman khawarij yang sentiasa dalam pemikiran anda untuk menjatuhkan pemimpin.

  Beli dan belajar lah buku politik Islam banyak hadisth2 tentang taat walauoun pemipin mengambil harta kita.

  Saya yakin kalau anda hidup zaman khalifah Uthmaniah terakhir anda akan jadi pemberontak dan pengkhianat.Anda dan kumpulam anda akan sentiasa mencari jalan menjatuhkan pemerintah dengan menggunakan Al Quran dan tafsiran mengikut akal anda bukan tafsir ulamak2 muktabar.

 263. Merapu says

  Aku x terpengaruh pun…pasal aku minat militeri dah lama, so aku kenal militeri. Propagansa pun aku kenal, so dgn propaganda pun aku x terpengaruh.

 264. Merapu says

  Hmmm…patut la skru sebiji harga mcm jam tangan. Printer 200 jadi beribu lemon, pasal ada internal audit yg bagus…hmmm…hebat sungguh magic show ini…

 265. kikilala says

  yup, saya baru dengar cerita pasal gaza nie kelmarin.

  nice job sebab hamas dah air defence,
  tu yang israel dah takut.
  siapakah dalang yang buat hamas ada air defence,
  tepuk dada tanya selera.

 266. tante eli says

  mulayu pengecut jaguh kaampong
  kt stadium bukit jahil tu ada 15.000 suporter indo
  tapi tengok masa AFF 2010 takde sekoq pun pondan2 ultras malaya yg berani datang ke gelora bunk karno
  kih kih kih mulayu pengecut

 267. Pendekar Melayu says

  hehe … kalo xnak demokrasi kenalah cari.

  1. Pemimpin yang boleh jadi IMAM.
  2. Pemimpin yang selalu BERJEMAAH (5 waktu).
  3. Pemimpin yang boleh baca KHUTBAH.

  and so on …

  ps: pendapat cetek hamba jer …

 268. shahpaskal says

  Benar…orang Islam harus belajar ilmu analisis untuk melihat sesuatu kebenaran itu. Kalau kita tidak menyiasat sesuatu sumber berita itu benar atau rekaan, ia menjelaskan kepada kita mengapa pada akhir zaman nanti, terlalu ramai yang menjadi pengikut dajal

 269. shahpaskal says

  Ya memang saya buat silap….saya telah menghubungi rakan saya pemilik gambar itu, syark. Dia telah mengesahkan gambar tersebut diambil semasa eksesais Rhino di Johor

 270. admin says

  Terima kasih, kalau “bebal” itu ditujukan kepada saya, saya terima dengan baik. Cuma yang saya nak perbetulkan, kalau saudara ini tersalah baca, artikel itu bukan ditulis oleh saya tetapi milik Tuan Megat Panji Alam. Kalau ada masalah tidak puas hati dengan saya sekali pun, harap hormatlah tuan yang empunya tulisan itu. Sekali lagi saya ingatkan, ia bukan tulisan saya…

 271. Merapu says

  Ah so ney! Kau ni CIA ka? Mana kau tau CIA dah plan semua tu sejak Malaysia ditubuhkan? Atau kau ni another ahlul conspiracy theory?

  Sungguh hebat cerita2 merapu dalam ni. Aku sangat terhibur. Hehehe.

 272. sam says

  Cai2 ni tak faham makna majoriti dalam demokrasi.Diorang tak faham kuasa majoriti dan apa yang majoriti boleh buat.Diorang ingat Malaysia ni macam US,demokrat dengan republikan,siapa2 menang pun tak kisah,agaknya banyak sangat tengok filem hollywood hahaha

 273. sam says

  Salah,penguatkuasaan dan penambaikan dalam mengekang rasuah sangat ketara semakin baik.Ranking negara sebagai negara paling kurang rasuah semakin baik.

  Bodohlah kerajaan kalau masih nak bersambil lewa dalam pencegahan rasuah sedangkan begitu banyak mata yang memerhati dan sentiasa dicari silap oleh pembangkang.

  Memang betul semua orang mahukan penambaikan tapi janganlah sampai menafikan kenyataan depan mata.

 274. sam says

  Baik apabendanya?Baik atas kertas?Selangor baik ekonominya sampai jual segala harta2 pkns kepada non bumi?Bila dah cairkan aset memanglah nampak macam ekonomi baik.P.Pinang baik ekonominya..mungkin, tapi baik untuk siapa?Rumah murah sebiji pun tak buat malah rumah2 mampu milik(bawah 200k) pun tak dibenarkan atas alasan harga tanah penang mahal.Bila rumah yang dibina semua berharga >500k Melayu tak mampu beli rumah,last2 apa jadi?Boleh nampak?

 275. sam says

  Kau menulis ni macam tak berpijak di bumi nyata,macam budak baru nak naik yang tak banyak bercampur-gaul dan tak tahu realiti hidup di dunia sebenar hahaha..sori tak tahan nak gelak.

 276. sam says

  Tak tahu ke pkr dan dap memang dapat bantuan dana asing terutama yahudi dan s’pork melalui proksi i.e NGO2.Buatlah research sikit ,jangan malas.Tian chua (dihantar anuart)siap jumpa soros minta bantuan.Penyumbang2 dana bukan bodoh dan bagi bantuan ‘ikhlas’ tak minta balasan.Mungkin yang bertaraf2 pengikut buta-tuli politik (cai2 politaik)tak tercapai akal permainan politik peringkat tinggi dan di sebalik tabir tapi bang anuart hangpa sedia maklum apa yang funder2 ini ‘mahukan’.

  Tak ada siapa yang maki bangsa lain,cuma kami lebih praktikal dan bukan penganut2 teori atas kertas saja.kalau susah sangat nak faham senario politik Malaysia,buatlah kira2 matematik mudah.Berapa kerusi Melayu dan bukan Melayu dalam pembangkang?Sibuk sangat konon2 mahu demokrasi tulen tapi tak faham makna majoriti dalam demokrasi.

  Aku dah lama ikut mentaliti cina dalam bershopping mungkin kau saja yang ketinggalan i.e utamakan kaum sendiri.

 277. Zulkefli says

  Kenapa depa tak nak contohi Rasullullah s.a.w mendoakan kebaikkan kepada penduduk Taif yang menzalimi, menghina dan membaling batu pada baginda. Ni tidak, baru tak dapat royalti dah doa kehancuran sedara seagama, belum kena uji dgn batu lagi mcm Rasullullah. Ye la, kadang kala ramai yang zahirnya warak tapi gagal bila diuji dengan kemarahan.

 278. Sumanto says

  Nuar LGBT sondol bontot jantan ama china doll lu berdiam diri lu bengong mahu Nuar LGBT jadi Bapak lu wkwkwkkwkwkw lu sesat lu taksub pada Nuar LGBt lu buta hati loe

 279. Zulkefli says

  Sokong ko maman rojer, walhal baru2 nie dalam nst kajian mndapati bahawa org Cino di Tanah Besar tu adalah asal susur galurnya dari Nusantara kerana teori migrasi bukan dari utara ke selatan tapi dari selatan ke utara

 280. Zulkefli says

  Semua empayar Islam, Bani Ummiyah, Bani Abbasiyah, Uthmaniah di Turki dan Kesultanan Delhi menjadi hebat adalah kerana gandingan Islam dan fahaman Assabiyah. Walaupun islam tak membezakan antara bangsa tapi dalam soal pemerintah, mereka memilih Assabiyah. Dari kalangan Khalifah Al Rashidin pun, tak ada orang ajam. Ini kerana kekuatan pemerintah Islam tu ada pada bangsanya. Dan di Malaysia, bangsa Melayu telah diamanahkah oleh Allah untuk mengegakkan Islam di negara ini. Malangnya di Malaysia ramai yang kurang cerdik membahaskan soal assabiyah dan Islam sehingga ramai para alim yang menzalimi ilmunya, memandang jahat akan asabiyah dengan nafsu yang dibaluti dengan ayat2 Al Quran Hujah diambil dari Prof Dr Uthman El Muhammady, Felo Instac.

 281. says

  betul sy setuju..islam di masa depan tu lgi penting sebenarnye,puak CIA ni tunggu mse je,bile tuka pemerintahan je abis la,say good bye..cuma politik cina/india sahaja yg boleh meruntuhkn org melayu..pernah x terfikir kenapa org cina dan india ni di bawa ke tanah melayu?bkn saje2 bang..bkn sbb perdagangan zaman dulu2,mcm sy ckp la cume org cina dan india sje bleh runtuhkn politik melayu,malaysia kuat sbb politik melayu nya saje..org2 putih ni mmg xleh tembus politik kite,politik arab bleh la dgn kacangnye..sbb tu bnyk negara arab dah tumbang,mne lgi negara islam yg tinggal???fikir2 la saudara..so negara terakhir yg tinggal negara yg tercinta ni la..

 282. muaz says

  Adam jadi begini kerana parti pembangkang hanya tahu menaikan kemarahan
  .Malang sungguh apabila memerintah negeri yang dimenangi tanah sekangkang kera pun tak diberi kpd rakyat.

 283. muaz says

  Sayang pembangkang dari dulu hanya suka menaikan kemarahan rakyat.

  Artikel wira watan menjelaskan fitnah tersebut.

  Persoalanya beranikah Adam meminta mmaaf jawapannya tidak kerana pembangkang akan terus menbangkang,

 284. sal says

  x habis lak…i like komen dari Lumut…”Saya ni” komen awak pasal PAS,PKR x kan gadaikan agama,bangsa ,negara kat DAP..iya ka tu? Boleh caya? Di Kedah la ni PAS..byk ja umah urut..pastu sapa yg aritu sokong penggunaan kalimah Allah utk agama Kristian? Pilih perjuangan Islam ok..tp yg tu perjuangan Islam sebenar ka?? Pikir2la

 285. ace says

  rumput.. anak shahpaskal..rumput. bau busuk bangkai perlu dijauhi, pemikiran tidak perlu difahami, teguran tidak perlu dillayani.

  2. berbudi bahasa adalah pakaian yang selayaknya dipakai oleh mereka yang faham landasan ilmu, malahan dalam berbeza pendapat atau teguran.

  3. sebusuk2 beruk, pisang makan juga. tak U pangkah P. ni kes ayam tak perasan ekor terpalit tahi lah ni, falak berkokok.

 286. yahoo+google= says

  dengar cerita sebab semua kumpulan hack “Anonymous” dah hack sistem islrael ni..tu dia cepat2 sign tu..

 287. ace says

  setuju wira watan. isu terjawab.

  2.masalahnya akan ada si polan bin si polan akan kembali mengungkitkan benda yang sama setiap kali semboyan bersatu ditiupkan. macam kita yang tua2x ni, sebelum nak komen semua artikel yang lepas2x kita baca, fahami konteks, pemikiran dan aliran shahpaskal ni, baru kita cantas atau kipas penulisan beliau ni. masalah anak2 muda di malaysia ini adalah pertamanya tak faham sejarah.

  3. sejarah malaysia tersendiri. perjanjian adalah batu asas, kepada penubuhan perlembagaan yang juga disebut2x sebagai kontrak sosial. apakah itu kontrak sosial? ada anak muda yang mengatakan bahawa kontrak sosial itu adalah agenda politik parti politik tertentu untuk mengukuhkan dominan penguasaan mereka dan menzahirkan simpati bangsa tertentu untuk meraih undi pasti. itu kata2x anak muda yang tidak memahami sejarah.

  4. kontrak sosial didalam pemahaman sejarah malaysia adalah ‘quid pro quo’ kepada pengurniaan ‘jus soli’. quid pro quo ini merujuk kepada satu bentuk timbal balas rasmi didalam bentuk persetujuan oleh bangsa pribumi dan orang asli kepada leluhur (faktor penolak dan penarik) pendatang cina dan india ke malaysia melalui bawaan kolonial british masuk atas tiket untuk bekerja buruh dan peladang atau kerahan tenaga. pendatang cina dan india yang datang melalui faktor penolak juga adalah termasuk didalam quid pro quo ini sebagai sebuah perjanjian yang mengikat kewujudan sebuah negara berbilang bangsa terkemudiannya. asas kepada quid pro quo ini adalah golongan cina dan india yang diwakili oleh wakil mereka mengiktiraf hak istimewa dan kedudukan orang melayu sepertimana yang digariskan oleh perkara 153 perlembagaan malaysia bertimbal balas dengan orang melayu dan asli mengiktiraf kewarganegaraan mereka. ini terpateri dalam bentuk perjanjian sebatu batu asas penubuhan negara malaysia. (ayat tiada petik2x punya, fresh pakcik ace punya).

  5. dipermudahkan untuk anak2 muda sekarang melihat permasalahan ini, yang juga disebut2;
  a) rasis,
  b) takut untuk bersaing,
  c) incompetent,
  d) lazy malays.

  kerana faktor2x yang disebut diatas (antaranya), anak2 muda malaysia sekarang cepat kebakaran jenggotnya kalau menurut istilah indonesia. kalau perumpamaan kita mungkin terbakar bulu? mudah melenting, darah muda lah katakan. jadi semacam satu antibodi kepada anak2 muda kerana malu, merasa inferior, tidak mahu dilabel, dengan cepat menolak dan mensia2xkan apa yang pakcik sifatkan sebagai sebuah perjanjian yang perlu dipelihara memandangkan kedudukan dan anutan kita sendiri sebagai orang islam yang wajib memelihara perjanjian.

  6. sejarah islam menyaksikan bagaimana peristiwa perjanjian itu diangkat sebagai sesuatu yang perlu dipelihara melalui perihal nabi muhammad saw sendiri menghalau dan mengusir bani nadhir, kerana bermusuhan dan mengingkari perjanjian dengan kaum muslim madinah hatta ancaman bunuh kepada rasullah saw sendiri. malahan antara sifat2x munafik itu disebut mengingkari perjanjian menggambarkan betapi kita, dari konteks agama sekalipun perlu mempertahankan sesuatu yang semakin dihakis sekarang.

  7. ringkas kata, perkara 153 perlembagaan malaysia memberikan tanggungjawab kepada dipertuan agong untuk menjaga kedudukan dan hak istimewa orang melayu.

  a. dipertuan agong sebagai ketua dan pemelihara agama islam dijaga oleh institusi ketenteraan melayu (ramd).

  b. ketenteraan melayu dipengaruhi kewujudannya melalui dasar pertahanan negara (dpn).

  c. dpn dipengaruhi matlamatnya melalui majlis esekutif dan administratif negara (parti politik majoriti).

  8. cakap tanpa berkiasnya, walaupun tanpa melihat sub-senario perkara (7) seperti diatas, perang dan permusuhan (13 mei 1969) adalah titik hitam yang sebenarnya sudah patut membuka mata kita umat islam untuk bersatu melihat apakah tindakan yang diambil oleh rasullullah saw terhadap bani nadhir yang mengingkari perjanjian, memusuhi dan mengemukakan ancaman (baru ancaman) bunuh.

  inilah tanah tumpah darah kita, kampung kita, sekiranya nanti ungkapan ‘melayu balik kampung tanam jagung’ sekali lagi berkumandang, kemanakah akan terbuangnya kita?

 288. faisal says

  huh… makin panazz laaa blog tn hj shah ni…. boleh masuk pertandingan blog terbaik nih… 4 tajuk terkini ni sy lihat mencatatkan jumlah forumer yang amat tinggi disamping pelbagai idea , isu dan perbahasan yang kadang kadang saya lihat lari dari tajuk asal. tp tkpe.. brainstoming sebenarnya mematangkan kita dan mengajak kita berfikir.

 289. a seekerz says

  kot tu sobab eh guru den dah suruh praktis menebas, menetak, menakik, mancong… kot nak beselempang red dokek mei 2013…

 290. zamsgyan says

  Pic adnann di atas bukanlah di sarawak… Buktinya ada tiang elektrik TNB. Warna cat di tiang tuh adalah warna background bg no siri tiang TNB… Klu sarawak SESCO… Warna len….

 291. memory says

  btl tu tapi UMNO pon bkn ke 2 kali lima malah lg teruk.sume org umno dipersilakan masuk PAS bg menyatukan ummah

 292. faisal says

  kuceng…. ayat tu elok elok laa sikit… nak berpolitik pon jgn laa samakan forumer dlam ni beruk.. sy pon tk menyanggah fakta fakta politik BN dan PR, sebab semua ada hujah masing masing…. ni blog tn hj shah … bukan blog tuan kuceng.. hormatlah tuan rumah sama… politik tu pon sama penting.. tp politik jika tentera tk kuat tak guna juga.. kalu ada politik dan tentera tapi tiada modal kekayaan tak guna juga.. kalu ada politik tentera dan modal tp tkde modal insan pon tk kan berjaya juga. cuba bayangkan anda dirumah sedang minum kopi… tiba tiba saya datang dan masuk rumah anda tnpa bagi salam dan maki hamun anda sedang minum kopi dengan perkataan beruk.. tekejut tak? sure laa.. ni mamat mana naik umah aku nih.. kan? tentu ada reaksi negatif sebagai tuan rumah.. so…ikut hukum fizik.. ada aksi pati ada reaksi.. sekadar nasihat.. tk mau ikut pon tkpe.. wasaalam.

 293. shah bebal says

  bodo gle artikel..yg tulis bodo,yg pecaya pun bodo..shah..klo ko tahu bnyk sngt psl hal negara,ko dtg la jmpk aku di KEMENTAH..cari aku,haziq..KEMENTAH mati2 simpan rahsia,ko senang je pecah kn sbb nk naik kn hit blog ko..dh la penulisan pun pro kerajaan..untuk pengetahuan umum,ASKAR ADALAH UNTUK NEGARA INI,BUKAN MILIK MANA2 PARTI..

 294. Jo UPM says

  klau pasal kenaikn bajet pertahanan mmg aku x bangkang walaupun 30-50 bilion rggit pon asalkan x dak rasuah, x kayakan kroni n deal G —->G …….
  spa x skong utk kbaikn negara sendri?? sume skong bai….

  maaflah nohh…ayt aku mmg kasar skit…..peace!!

 295. Wira Watan says

  Dah tau ini semua agenda di sebalik tgn2 ghaib tp org kita sendiri yg membutakan hati dan jiwa utk menerimanya. Entah apa sebabnya, cuma mereka sendiri yg tahu. Org luar dok sibuk dtg Malaysia cari duit hntr kpg halaman masing2 tp kita rakyat Malaysia semua kaum dan bangsa mcm mana?

  Saudara, berkenaan dgn kaum bukan Islam dr Sabah dn Sarawak akn sokong pembangkang mungkin saudara terlupa, bumiputera di sana adalah dari rumpun yg sama yakni Melayu Nusantara. Apa pilihan mereka? Mereka juga bumiputera, kalau tumbang Melayu maka mereka akan tumbang sama. Itu hakikat yg terpaksa mereka terima. Kenapa sy berani ckp mcm tu? Sebab sy org sana gak. Sy tau pendirian mereka.

  * Agi Idup Agi Ngelaban *

  Nota: Bg yg pandai berbahasa Iban.
  = Anang kelalu nitih ka ati enti nyema utai nya ukai mai penguntung ngagai bala anak ucu kita jemah ari ila. Berunding enggau panjai anang nyadi munyi ko leka jako sempama tuai ” Labah baka buah merunjau ulu, puntan nisi menasan jalai jelu “.

  Pure Ibanese Muslim.

 296. Jo UPM says

  bro…ko pegi ke wikipedia DCNS…
  kat situ psal kpal scorpene mmg dh trtlis psal korupsi yg brlku….hrp phm…jgn jdi ktk bwh tmpurung

 297. Jo UPM says

  klau ko kta dia sial pon…at least dia ttup gk aurat….x mcm sorang pompuan yg tunjuk lagak mcm 1st lady tuhh….ptuihh….nk muntah tgok….

 298. Jo UPM says

  PM NAJIB cakap pasal Islam….tpi bini sndri pon x leh jga…inikn nk jga negara yg hmpir 30 juta pnduduk….mmg tin kosong…..stu g projek2 slalu dbrikn kpd kroni yg smemgnya x layak…..x leh bla…

  BNFALL!!! PRU-13

 299. Azmir Anuar says

  Ingat semua yang memberi pendapat negatif bukan melayu islam po.. entah2 menyamar pakai username melayu . lepas 2 kutuk-kutuk. ini sama kawan kita negara seberang. yang kutuk2 secara berlebihan bukan orang indonesia islam tapi orang lain. hati2 semua…

 300. Azmir Anuar says

  Pertama jangan nak merendah2 melayu. ko ne melayu ker apa..

  sebab terhakis kuasa melayu di singapura bukan sebab melayu tiada jati diri atau tidak kuat. tapi atas sebab perancangan yang amat terancang untuk melemahkan orang islam. aku cerita panjang sebab ia sensitif dan berkaitan dengan sejarah melayu dan bangsa2 lain.

  sebab ada suara kenapa mengata jika tukar kerajaan akan mangancam kedudukan melayu, ia adalah benar. jika ko ne bukan melayu tentu tak terasa ancaman tersebut

 301. Azmir Anuar says

  Ok cuba bayangkan yang anda menguruskan Pembelian aset ketenteraan tersebut. mampu ke anda lakukan sebaik yang anda bayangkan.. jangan bercakap perkara anda tidak fahami sedangkan anda hanya mampu bercakap.. membuat tindakan adalah satu yang amat berbeza dengan bercakap tetapi berkait antara satu sama lain.

 302. rozamira2003 says

  balik kepada laporan audit negara……macamana tu……..harga barangan yg tak patut…dan orang yg melakukan tiada apa-apa tindakan…..tiap-tiap tahun macam tu….itu diperingkat bawah ….

 303. saiful333 says

  Selidik dulu baru berkata-kata. Betul ke 80?

  http://a4skyhawk.org/2e/malaysia/malaysia.htm

  Nonsense, adakah anda lahir dalam tahun 70-an, anda tahu segala-galanya? Hormati pendapat orang lain, baru anda boleh minta orang lain hormatkan anda. Kalau anda rasa pendapat orang lain itu ada yang salah, betulkan. Tak perlulah nak menyombong diri. Bukan omongan kosong. Maaf.

 304. ace says

  ekonomi baik bukanlah indicator standard untuk menjustifikasikan keadaan/kemakmuran/kestabilan rakyat dalam sesuatu negeri. ekonomi baik yang dilaporkan oleh jabatan audit negara adalah berdasarkan figurative figure. maksud pakcik, capital, cash flow, provision of bad debt, bad debt, investment, r.o.i, t.o, dsb.

  2. petunjuk aras untuk melihat kebolehan pemerintah memerintah sesebuah negeri adalah r.o.i kepada rakyatnya. bagaimana pembahagian kekayaan seimbangnya? berapa ramai yang muflis, berhutang, cukai, penyelesaian aduan, keberkesanan o.s.c awamnya d.s.b-nya.

  3. pakcik huraikan pengaplikasian ekonomi baik kepada contoh perseorangan untuk lebih menghuraikan pemahaman anak mengenai figurative figure ekonomi baik. A dan B.

  A dan B adalah anak kepada pakcik abu bakar ela. A dan B suka menabung. berakhir tahun kewangan mari menabung 2011, buku bank A mempunyai baki kira2x rm 300 manakala B sekadar rm 200.

  pakcik abu bakar ela sangat memuji2x anak A kerana berjaya menyimpan lebihan rm100 berbanding anak B. tetapi menurut anak A bapanya abu bakar ela lebih menyayangi anak si B. lalu terjadilah dialog diantara mereka berdua.;

  A; eh aku simpan lebih rm 100 tetapi kenapa ku lihat bapak mengucup pipi kau senyap2x.

  B.; sebenarnya aku mampu untuk menabung sama malahan lebih lagi daripada tabungan engkau A pada tahun lain2nya, tetapi ku gunakan rm100 itu untuk membelikan bapak supplement tambahan, tongkat ali dan madu.

  begitulah peristiwa diatas menunjukkan kemampuan A dan B untuk menguruskan ‘ekonomi baik’ tetapi kerajaan negeri yang baik adalah kerajaan negeri yang mempunyai r.o.i kepada rakyat. kalau tidak di-kerana-kan r.o.i itu, tidak terpuruk didalam tabung perbendaharaan negeri (untuk nampak cantik dan mendapat positive A.G comment) dan digunakan untuk projek perumahan kos rendah untuk rakyat d.s.bnya sudah pasti B mampu untuk untuk mendapat rating. fugurative figure rating ‘ekonomi baik’.

  p/s; kadang2 orang yang banyak membaca pun bukanlah pandai kerana pandai itu resmi padi. resmi padi yang berguna adalah belajar dan menyampaikan bukan membenci dengan beratnya hasil padi. seharusnya semakin berisi, semakin tunduk, semakin mengkaji, insyallah semakin memahami.

 305. Asparagus says

  asmaniah..asmaniah…x pe la..teruskan berfikir..anda je yg berfikir di luar kotak..yg lain masih di dalam..

 306. api_seberang says

  As Salam

  saya ni silent reader ja…cuma terasa nak komen ckit…kepada tak kira la penyokong parti pembangkang ka pemerintah ka…supaya komen berlapik dak bersahih dalam internet ni…supaya takdak la jadi dosa MLM…… seandainya PM kita ada buat salah jangan la kita menghukum tanpa ada bukti…sama jugak Anwar Ibrahim kita tak nampak dia buat benda tu kan? seandainya dia buat benda tu, tu antara dia dengan tuhan..yang ditakutkan seandainya dia tak buat benda camtu? tak ka jadi fitnah? kalau 10 orang baca dan percaya dah bapa? klau 100? bayangkanlah kalau 1 juta…muflis kita kat akhirat nanti…dan seandainya dia buat benda tu….saya yakin insyaAllah Allah akan bukak jugak pembohonganya..maaf sekadar peringatan dari silent reader yang cetek ilmu assalam

 307. Commodore says

  aku 1st, aku 3rd itu adalah for fun je bro!
  dah jadi trend kat sini bila ada artikel baru masing2 berebut nak post dulu dari org lain. its part of the fun sambil berbincang dan bertukar ilmu dalam blog ni.
  sekejap je, lepas 10 post aje dah takde perebutan aku 1st lagi. then semua org dah start komen seperti biasa.
  aku tak nampak kat mana yg kau boleh angin pasal benda ni sbb bagi aku kalau kau tak suka, u know where the door is.
  nick kau pun mencerminkan kau ni manusia jenis apa. kau tak boleh tolerate org terencat sdgkan org terencat is part of makhluk Allah.
  just live with it bro, jgn senang2 kata komen org sampah tapi aku belum nampak pun satu komen kau yg berilmiah?
  JANGAN2 KAU PUN SAMA SAMPAH KOT?

 308. tok_mat says

  Spa yg terpengaruh dgn propaganda? Cthnya, isu scorpene.. belah mana yg tak terpengaruh dgn belah mana yg terpengaruh? Cukup utk mnjwb kata2 ko tu…

 309. maha says

  kadang2 orang kita tak faham pebelian senjata aku sebagai orang peniaga pasar malam faham
  1) jumlah yang banyak beli mesti dapat diskon sebagai contoh pisau 2 dengan harga 4 rm adakah sama dengan 6 pisau tentu harga 10 rm tentu ia dapat diskon sebagai contoh brazil beli 6 kapal selam kita hanya beli dua ada kita layak mendapat diskon harga seperti brazil . firma mana2 pun tak akan bagi. kalau kita hanya beli dua
  2)kita baru belajar tentu banyak pakai duit contoh anak kita masuk university masuk kita kena banyak dua ribu rm itu belum masuk buku lagi kita hantar tentara kita belajar tentu banyak pakai duit, jika aku masih ingat lagi kalau kita belajar PHD doktor di british sekurang urannya cecah 2juta rm. cuba bayang akan mana harga seorang pelajar yang belajar kapal selam 2juta seorang kita akan hantar 200 orang pelajar dan engineer

 310. tok_mat says

  Hahaha..nmpk sgt ko ni pon, tak adil dlm berhujah..tu pon ada ati nk kata org mangkuk ayun.. dasar pas pon dh berubah sejak2 join pr, ada ati ckp xkn gadaikn agama bngsa n negara..pas mana bangga dgn bangsa..tu org plg berpengaruh dlm pas ckp..tp dgn pkr, kalo ko bbtol suka dgn perkara berkaitan isu keselamatan negara, ko g la carik sapa anwar sebenarnya skrg.. sapa yg dia carik lepas keluar ja drpd buluh river.. plg senang, ko baca page aidc.. dorg buat research yg btol..fakta..bkn auta..

 311. tok_mat says

  Btol tu..masa gerakan dulu pon, org melayu penang agak truk..tp realiti skrg ni, pemerintah penang makin truk dan konsisten tuk tekan bangsa melayu..lg truk drpd zaman bn dulu..

 312. ace says

  lagi2x kos. lagi2x kos.

  dik kalau nak beli sabun basuh cap kapak harganya 50 sen. sabun basuh cap kapak berperisa limau/ strawberi d.s.b adakah harganya dibawah atau melebihi sabun cap kapak biasa? dua2x sabun cap kapak.

  2. lagi satu, dah lebih 50 tahun merdeka, atm bukanlah sebuah organisasi cikai. internal audit committee atau public mesti ada. atm bukan print duit sendiri. mesti melalui bnm. bnm lagilah ada internal internal, sub internalnya.. pendek kata secured. kalau anak ada masalah atau keraguan atau aduan buatlah laporan ke pihak yang berwajib ataulah bacalah kesemua artikel2x lepas yang pernah diterbitkan diblog ini untuk memahami bahawasanya asset ketenteran malaysia bukanlah sabun cap kapak biasa tetapi berperisa.

 313. ace says

  sebelum pakcik nak jawab pakcik nak tanya, dalam kanun acara jenayah, berapa cabang/cara, dan sebutkan bentuk penyelesaian yang dianjurkan oleh islam?

 314. ace says

  tepat sekali anak muaz.

  2. sehinggakan seorang khalifah pernah bertanyakan kepada hambanya,

  “nampakkah kau berapai ramai manusia dari tempat aku berdiri ini sehingga ke kaabah itu?

  menjawab hambanya, “terlalu ramai ya ar-rasyiddin”
  menjawab khalifah, “begitulah diakhirat kelak akan aku diperhitungkan ke atas nasib setiap mereka”.

  3. sebab itu adalah wajar kita untuk bersatu dan mentaati pemerintah selagi mana beliau tidak berlaku zalim dan berlaku mungkar. zalim dan mungkar it boleh dihuraikan lagi bukan zalim sepertimana yang kita dengar baru2 ini ya anak2x. zalim yang daif (pemerintahan, pemerintah). macam kalau yang berlaku kat etnik rohingya tu wajar kalau nak gunakan perkataan itu ya anak2x.

  4. perang jamal adalah peristiwa bersejarah pertama yang menyaksikan bagaimana keadaan umat islam setelah ketiadaan nabi muhammad saw. apalagi kita umat akhir zaman. keruntuhan/ kemelesetan ketamadunan islam itu adalah kerana perpecahan yang berlaku sesama umatnya.

  5. nak kejar sempurna mana kita? setiap kerajaan ada risiko. risiko tidak boleh sama dengan faktor kosong. tiada kerajaan yang benar2x mampu untuk menjaga kebajikan rakyatnya. nak kerajaan yang sempurna? tunggu lepas kita mati. la ni hidup, hidup la elok2x. nak tahu makna kejam? pergi somalia, pergi kampung pesisiran dekat dengan gunung di india, budak2 umur belasan tahun dah pegang senjat api. pergi tanya etnik rohingya, pergi tanya orang2 tua bangsa moro.

  kita ni yang duduk kat m’sia kena betul2 faham yang sempurna Allah swt sahaja.

 315. maha says

  paling baik hanya orang bodoh sahaja tertipu, mana air percuma aku bro aku rakyat selangor, pkr takut beli saham syabas dengan harga pasaran semasa kata kaya, bro itu audit kerajaan selangor yang paling baik kalau paling baik pasti mampu bagi air percuma. aku undi atas pagar

 316. Asparagus says

  bro..bro ajak org berzikir tp bro sendiri berbahasa kesat..bro ni retarded ke..oh ya mgkin bro terasa kerana ada parti politik pilihan bro dikomen disini..tp itulah politik..bukan sumenye menjadi pilihan terbaik oleh seseorang..berfikiran matang barulah anda komen disini..kalau x anda hanya memperlihatkan kebodohan anda di sini..peace

 317. maman rojer says

  Asamaniah,

  nak tanya boleh? banyak ke duit kerajaan yga anda bg berupa cukai untuk negara?

  saya rasa anda ni bukanlah bijak sgt, cakap main hentam jer. Tahniah wira watan.

  Kalau nak bagi fakta tu, kaji lah dulu dengan mendalam. Satu lagi, anda layak ke nak cakap dalam bidang ini, dan hebat ke kelulusan anda(jika ada la) macam kami/ saya ni. heheheheh
  tepuk dada tanya la diri tu sendiri… salam

 318. maman rojer says

  Kepada semua yg masih dlm service

  fikirlah dgn matang. Musuh2 negara tidak pernah leka menggugat negara kita yg tercinta ni. Ingat, mereka gunaka Proksi mereka dan akhirnya campurtangan secara langsung.
  Belajarlah dan ambillah ikhtibar dari keadaan semasa.
  Persediaan kita bukan sahaja untuk negara, bahkan kita berjuang hingga hari kiamat bersama agama Islam, Nusa dan bangsa.

 319. maman rojer says

  To izzNatta

  bukan ko sorang jer yg ramai saudara disingapura, aku pun sama cz 3 ipar aku semua org singapura. realitinya, walaupun negara sg maju, melayu kat sana tertindas. dalam konteks tertindas yg terancang. ramai yg x sedar dan ramai jg sedar realitinya.
  Kesian, apa nak dinbanggakan status maju tetapi ramai dikalangan melayu sg jd citizan 2nd class. walhal melayu adalah pribumi di sana.
  adakah anda semua nak kita di sini jd sama spt di SG? PAP dan DAP sama sajadua-dua rasis.

 320. SayaNi says

  Mungkin En Muaz boleh menasihatkan semua ahli2, ustaz2, tok guru2, ulamak2, di dalam PAS macamana cara untuk menegakkan negara Islam yang melaksanakan hukum Islam sepenuhnya di Malaysia tanpa menggunakan saluran demokrasi…

 321. SayaNi says

  kalau pandai sangat….pikirlah macamana nak tegak kan hukum ALLAH di Malaysia tanpa menggunakan saluran demokrasi………ke nak tunggu Melayu Islam beranak pinak jadi lebih 2/3 bangsa di malaysia? itupun kalau semua menyokong hukum ALLAH…kalu tak sampai kiamatlah tak tertegak hukm ALLAH kalau macam2 alasan diberikan…. kita serahkan kepada En. Muaz untuk menjalankan fardu kifyah ni….

 322. Bersatu says

  Mana dikau wahai Imam Mahdi !!!

  Wahai ALLAH , hambaMU ini minta disatukan semua umat Islam sepenuhnya, Amin……..

  Ini negara ALLAH yang punya. Ini dunia ALLAH yang punya . Bukan Ahmad Albab.

  DPN tak relevan sama sekali. Yang relevan hanyalah Al-Quran dan As-Sunnah.

  Kamu semua tahu tak , Mahathir, Anuar , ChinPeng, Khairy Jamaludiin semuanya ejen-ejen CIA . Semua nak pecah-belahkan umat Islam.

  13 Mei dibuat oleh CIA. Kapalterbang terhempas dibuat oleh CIA. Tun Abdul Razak dibunuh oleh CIA. Tun Hussein Onn dipaksa berhenti oleh CIA. Helikopter Menteri Dalam Negeri terhempas dibuat oleh CIA (mujur Menteri Dalam Negeri tak naik, tapi sempat berlakon macam terjatuh daripada helikopter lantas tersangkut di pokok).

  Komunis diberi tanah 1 ekar, pencen , gratuiti . Askar apa dapat. Tlg beli baju utk boss ada lah.

  Kalau saya nak cerita , sungguh panjang. Tapi saya tak mahu. Politik kita dijajah oleh proxy yahudi.

  Tukarlah kepada Islam secara sepenuhnya. Tunggu saje kehadiran Imam Mahdi.

 323. SayaNi says

  Bukan kepada KETUA yang korup, menghalang hukum ALLAH, menghalalkan kemungkaran…..KETUA yang perlu ditaati adalah dari golongan ISLAM yang taat kepada hukum ALLAH & beraklhlak mulia & berperibadi Muslim….bukan sebaliknya….

 324. SayaNi says

  Saya lahir 60an…Melayu terpenggir di Pulau Pinang sejak dulu lagi, bukan sekarang…siapa yang memerintah dahulu? Di Kelantan majoriti orang Melayu….tetapi kenapa masih terpinggir? dimanakah royalti minyak untuk membantu negeri Melayu Islam? Melayu korup yang menghancurkan Melayu…..jangan salahkan orang lain…

 325. Saya Ni says

  Cukup2lah cerita politik rakan2 semua….saya memang malas nak cerita pasal politik….tapi tak boleh tahan sekiranya ada yang cuba untuk menafikan hak2 orang lain untuk memilih parti yang bukannya memihak kepada pemerintah….

  Cukuplah….kita dah lari topik asal….so…janganlah menghina & memperlekehkan orang yang tidak sefahaman dengan kamu…yang penting niat kita adalah memastikan survival & kejayaan ISLAM, MELAYU & MALAYSIA yang adil, hindarkan korupsi & perkara2 yang akan menjatuhkan & membangkrapkan negara Malaysia tercinta…

 326. Saya Ni says

  Oleh itu kembalilah kepada hukum ALLAH….bantulah orang2 yang ingin mendaulatkan hukum ALLAH…bukannnya menghalang atau mencipta pelbagai alasan untuk meminggirkan hukum ALLAH…ISLAM itu AD’ DIN (cara hidup)….bagaimana Islam & hukum ISlam akan tertegak sekiranya pemimpin tidak mengamalkan cara hidup Islam? memang sukar untuk menjadi adil….tetapi, jangan pula kita menghalalkan yang haram hanya untuk menegakkan benang yang basah…

  “Cari buku lengkap Apa itu negara Islam yang ditulis oleh PAS(buku itu memang tak wujud pun)”…takpe kalau takda….adakah pemerintah sekarang ada mengeluarkannya setelah lbh 50 tahun memerintah?……..

  Siapa yang memutuskan tali persaudaraan? Kelantan majoriti orang Melayu Islam…kenapa dipinggirkan negeri ini? Selidik dahulu sebelum menuduh…

  Bagaimana untuk kembali kepada politik Rasululullah dan khulafa Ar Rashideen…sedangkan hukum ALLAH ditolak tepi…..sekiranya Hukum ALLAH yang ingin dilaksanakan oleh sebuah parti politik di tolak…. laksanakan lah hukum ALLAH versi parti pemerintah…tak jadi masalah…selagi berlandaskan Al-Quran & As-Sunnah…

 327. jinggo says

  tony pua tu kan sepupu sepapat korang…sepatutnya rasa bangga bila disebut org..Jijah pulak sedia kuar air mata klu perlu..nuart apa lagi klu bkn bapak klentong…….masalahnya nuart ni nak islam yg mcm mana sekejap liberal sekejap plural…abis mcm mana org islam tak digesa soh bersatu……

  doktrin pertahanan negara sgt melebihkan org2 islam/melayu…klu org islam/melayu digesa bersatu mmg relevan pun…

  yang panas bun*** ni nape?

 328. jinggo says

  ada beruk politik dan ada org2 dari pembangkang….ingat tu klu nk jadi org kena jadi pembangkang…sokong gomen jadi beruk..wtf punya otak.

  nampak sgt hang ni pakai hujah arab jahiliyah..klu tak reti menyanggah hujah lawan mula bedal segala mcm label…..jahiliyah melayu rupanya sama teruk dgn jahiliyah arab…wtf

 329. saiful333 says

  Kalau anda nak bagi perbandingan dengan Singapura misalnya,, mungkin anda boleh bagi contoh, USD 1 billion, apa SAF dapat dan apa MAF dapat? Jangan cakap aku ni pengkhianat negara pulak encik askar. Sebab sayangkan ATM sesetengah dari kita ni mengambil berat. Mungkin sesetengah tu ada agenda tersendiri tapi tak semua benda yang pahit tu, tak berkhasiat.

 330. saiful333 says

  Ya..ya.. kami percaya yang anda seorang askar. Tak perlu “repetition”. Konteks disini lebih luas, bukan sekadar pergaulan seharian antara PTT dan Pegawai didalam tentera. HANRUH.

 331. saiful333 says

  Banyak sangat komen2 yang cuma ikut perasaan, baik dari pihak “pro” mahupun “con”.
  Kalau sekadar pendapat, terpulang la nak cerita apa pun. Fakta, kalau sendiri pun main agak-agak, tak payah cerita la.

 332. naza says

  hi hi hi…bro urat… susahnya nak bayangkan bagaimana nasi lemak mempertahankan negara. tapi memang lah orang akan membayangkan nasi lemak rm10 lebeh besar dari nasik lemak rm2, tanpa memikirkan apa `lauk` nasik yang mahal itu… :)

 333. naza says

  betul bro epul333. memang ada gak `kebocoran`… tetapi pihak luar tergedik gedik nak tahu apa aset kita, tapi kan… kalo xder apa apa… xkan dorang gelabah, kan? :)

 334. muaz says

  Ayat AlQuran ” setiap orang Islam bersaudara”

  Malang sungguh bila mana orang2 Islam tidak pernah mengamalka ayat diatas
  .Palestine membuktikan kata2 Rasulullulah bahawa umat Islam kekuatan hanya lah buih di lautan tidak memberi kegerunan kpd sesiapa.

  Seorang bapa yang menjaga anak-anaknya juga menghadapi kesukaran .Adik beradik bergaduh sukar untuuk menjalankan amanah Allah.Begitu juga kepimpinan kita Najib menjaga 28 juta.tentulah sukar untuk berlaku adil.
  Ulamak2 menggunakan ayat2 Al Quran menaikan kemarahan rakyat manakala demokrasi digunakan untuk menghalalkan segala tindakan hingga cacian dan makian dianggap benar.
  Selagi Umat Islam bodoh dan tidak mahu kembali kepada politik Rasululullah dan khulafa Ar Rashideen selagi tulah kita terus bertengkar.

  Akhir kata tolong jangan cari buku lengkap Apa itu negara Islam yang ditulis oleh PAS(buku itu memang tak wujud pun) kerana bila umat Islam pandai politik Islam maka berakhirlah perpecahan dan bermulah perpaduan.

 335. cold says

  nk tukar kerajaan bukan mslah.mslahnye siapa penggantinye. ape pndangan politiknye? misi n visi trhadap negara? sifatnye? yg pling pnting bebas dr pengaruh luar. tlg kaji n kenali pemimpin.bkn hanya pndai menerima bulat2 ape yg d kata. yg benar tetap benar yg slh akn tersungkur jua. sila kaji dgn bijaksana n jwpn hnya dtg pd org yg berlapang dada..

 336. Wira Watan says

  * Pembetulan.

  Kem Iskandar bukan Kem Sri Iskandar. Ada dua kem kt sini.

  Kem Sri Pantai ( Bn3 Rej 501 Askar Wataniah ) dn
  Kem Iskandar Mersing. ( GGK )

 337. Wira Watan says

  Salam… bg salam dulu nanti kata kurang ajar pulak…

  Cantik dn berilmiah sungguh ” At 2012.12.01 20:17, Asmaniah said: ” berkata2.
  Anda pernah dtg Kem Sri Iskandar? Pernah dtg Mersing?
  Sila dtg Mersing, jumpa sy kt Mersing nie. Sy tunggu. Nk tgk dokumen2 rasmi anda berkenaan dgn RIV pemberian Tuanku. ( takat laporan tk sahih tk yah lah cik puan, buang masa. )

  ” Tuan2 boleh refer contoh pemberian Rapid Intervention Vehicle (RIV) oleh sultan johor kpd GGK ”
  = Anda dah tanya Tuanku berapa harga? Ayat anda sendiri tidak menunjukkan anda hormat kepada Sultan Johor. RIV anda boleh letak huruf besar. Sultan Johor anda letak huruf kecik. Apa bukti dan analisa anda? Bentangkan dgn fakta2 dan bukan takat cakap dengar org kata je tau…

 338. Wira Watan says

  FROM :
  At 2012.12.01 20:51, Adam said:

  Itu tandanya kita terlalu paranoid dgn bangsa lain…

  = siapa paranoid dgn siapa dulu dn skrg? Org Melayu ke? Anda ada kwn bangsa lain selain Melayu? Berapa bangsa anda berkwn? Pergaulan anda meluas dgn bangsa2 lain selain Melayu? Klu setakat bangsa Cina/India, tk perlu cerita byk la saudara.

  Sy di dalam tentera dn sy tau pergaulan sy meluas bukan setakat satu dua bangsa sahaja. Jadi jgn katakan kita paranoid. Anda tau berapa bilangan yg berpangkat prebet dari bangsa Cina dan India? Hanya segelintir yg betul2 berjiwa Malaysia, yg lain …anda fikirlah sendiri. Sy tidak kata semua tetapi ada segelintir sahaja bangsa Cina dn India yg sudi berganding bahu bersama2 kami di peringkat LLP ini. Puas hati? Tak puas hati? Nk sy ceritakan kisah sy dgn pegawai berbangsa Cina berpangkat Kapten? Nanti sy dilabelkan sbg anti kaum pulak. Kami yg menelan rasa pahit dn manis. Berat mata org lain memandang, berat lagi bahu kami ini yg memikulnya. Buka mata, buka minda dan buka hati serta terimalah kami seadanya kerana kami pertaruhkan nyawa kami di barisan hadapan bukan di garisan belakang lari ke luar negara bila terancam.

  * Kawan2, teman2, rakan2 dn musuh2 sekalian. KITA…RAKYAT MALAYSIA DARI SEMUA KAUM…HANYA ADA SATU NEGARA SAHAJA YG BERNAMA MALAYSIA. JANGAN PERJUDIKAN NASIB NEGARA INI DI TANGAN-TANGAN YANG BELUM PASTI…

 339. Wira Watan says

  Maaf saudara kucengemuk. Mungkin ada sy terkhilaf dlm menafsirkan pandangan saudara. Cuma sy akui byk sgt komen2 yg berbau politik dn sy setuju dgn anda, cuma …ayat tu ( spt Tn Haji komen )…lembut sket leh bro? Apapun, itu pandangan masing2. Mana yg elok jadikan teladan. Yg senget, kita tegakkan, yg bocor kalau tkleh tampal ganti baru bahagian yg bocor.

  * kalau boleh, kita komen berkenaan dgn kandungan tajuk yg tuan empunya blog paparkan dn rasanya, tk perlu dicampur-adukkan dgn politik , kalau boleh laa… Tapi siapalah kita nk memaksa org ikut kehendak kita kan? Kan?

 340. Wira Watan says

  To Adam.

  Kt bwh ni komen ko.
  “Sehingga kini, seperti biasa, isu ini disenyapkan. Macamana dengan kes 88 pesawat SkyHawk, 35 masih belum diterima….? Beli tapi tak boleh guna…atau nilai aset tak berpatutan dgn wang yg dilaburkan…Oh, ya, jangan pula kata sapa2 memerintah pun sama, itu yg amat menyedihkan. Kerana perkara terpenting ialah kita sbg rakyat (kerajaan + pembangkang) perlu berani mendesak agar menyiasat dan mengheret pihak yg menjadi petualang negara ini…”

  Yang ni aku jawap. Selidik dulu baru berkata2.

  ” Dalam tahun 1982, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) mengesahkan pembelian 80 buah kerangka A-4C dan A-4L yang sebelumnya digunakan oleh Tentera Laut Amerika Syarikat yang disimpan di Pengkalan Udara Davis Monthan untuk pengubahsuaian kepada satu standard A-4PTM (Peculiar to Malaysia). Program ini adalah sebahagian daripada program pembesaran ‘Perista’ Angkatan Tentera Malaysia.
  40 daripada kerangka tersebut dimodenkan dan dibaikpulih oleh Grumman Bethpage sementara yang selainnya disimpan untuk kegunaan alat ganti dengan 34 buah A-4PTM dan 6 buah pesawat TA-4PTM dibina. Antara penambahbaikan yang dibuat adalah pemasangan komputer pengeboman Hughes ARBS, kelengkapan radio baru dan keupayaan membawa lebih banyak ordnans. Pesawat A4-Skyhawk mula dihantar kepada TUDM dalam bulan Disember 1984 dan ditempatkan di TUDM Kuantan dan berkhidmat dengan Skuadron No. 6 dan skuadron No. 9 TUDM.”

  sumber : http://ms.wikipedia.org/wiki/A-4_Skyhawk

  ” Betul…jika pembangkang memerintah mungkin DPN dihapuskan, tapi mungkin sbb ia bakal diganti dgn dasar yg lebih baik…semua mungkin, kan? Saya ingin bertanya kpd anggota tentera (jika ada)…adakah anda akan diberhentikan atau ditukar kpd skim tentera bekas kerajaan jika PR menang PRU 13? Jika, ya…maka jgn undi PR.”

  Yang sy jawap: Kalau Parti DAP pertikaikan Scorpene bermasalah, bermakna DAP pertikaikan kewibawaan pihak ATM sendiri. Saudara jgn lupa PM Najib hnya melaksanakan permintaan dari pihak ATM utk kepentingan Malaysia bukan kepentingan peribadi. Memang mana2 anggota perkhidmatan tidak akan diberhentikan sesuka hati terutama anggota keselamatan tetapi mengapa harus selalu sngt pertikaikan perolehan kelengkapan pihak kami sehingga menimbulkan rasa tidak senang hati dikalangan anggota. Kami pertaruhkan nyawa kami dn bukan bersandarkan sijil berupa kertas semata2. Anda senang bercakap mempersoalkn kelengkapan kami minta tapi adakah anda merasakan pahit getir memikul senjata dibahu siang malam? Org lain nyenyak tidur malam dan termasuk anda sendiri tetapi anggota keselamatan polis dan tentera bersengkang mata menjaga anda semua tidur. Jgn anda bagi alasan, kalau tk bersengkang mata jgn jadi polis dan tentera, sebab kami akan jwp, kalau bukan kami ini yg sukarela pertaruhkan nyawa, habis siapa lagi??? Anda ???

  ” 3) Ketenteraan memang berkait dengan politik. Tapi, dengan memperlekeh dan menghina pembangkang akan mempercepatkan lagi ketidakstabilan politik. Saya menyeru kpd semua rakan2…fahami dulu erti kenegaraan, kerajaan, pemerintah dan sistem yg diamalkan.

  Ringkasnya, setiap warganegara mendapat hak yg sama dlm perlembagaan. Kerajaan pula adalah hak milik kita semua sbg warganegara. Pemerintah dan pembangkang juga adalah warganegara…nampak flownya?

  Bagi saya, jika benar parti pembangkang amat berbahaya, maka haramkanlah mereka…spt parti yg diharamkan sblmnya…PKM. ”

  = Anda lahir tahun bila? Tahun 90an? Jgn cerita byk ttg perlembagaan dn sbgnya. Sy lahir 70an dn sempat merasa apa yg dikatakn zaman komunis. Pembangkang akan menjadi bahaya bila asyik mengungkitkan ttg soal pertahanan. Anda tau soal sensiviti maklumat perolehan persenjataan? Anda nk pihak ATM dgn desakan pembangkang untuk kerajaan mendedahkan kesemua maklumat? Mcm tu kehendak anda? Anda tahu di USA sendiri, rakyatnya pun masih byk yg tidak tahu apakah nilai yg dilaburkan senjata yg dikeluarkan oleh mereka sendiri. Anda tahu jiran di selatan, rakyatnya pun tidak kecoh waima parti pembangkang mereka sekalipun tidak byk soal ttg budget pertahanan mereka, kerana mereka sedar akan kepentingannya untuk negara meraka sendiri. Jati diri mereka sebagai rakyat dikagumi tetapi mengapa KITA rakyat Malaysia asyik persoalkan ketelusan kerajaan? Tiap yg bocor kita tampal semula, tukar kerajaan bukan bermakna kita pasti dpt yg terbaik dari yg ada sekarang. Apa sudah jadi pada P.Pinang? Melayu sana di mana skrg? Anda fikir sendiri… Dan klu anda rasa anda betul2 prihatin dn pandai dlm soal peralatan pertahanan ( termasuk harga ) , silakan anda buat blog sendiri dn dedahkn segala kepincangan peralatan yg dibeli oleh ATM dgn butir2 yg sah. Bukan omongan kosong. Noktah.

 341. Abu Simbel says

  Ada beza tak antara Nasi Lemak RM 2.00, dengan Nasi Lemak, nasi tambah?
  Harganya mesti berbeza. Maka dengan itu sama situasinya melibatkan Scorpene ni, senjata ampuh takkan la negara nak beli sebelah mata.

  Dan kalau diperhatikan, Sukhoi, ataupun Pt91 pun Malaysian variation.

  Alang-alang membeli biarlah menang memakai. Tak gitu?

 342. sniperz says

  saya lagi terkilan kerana pakatan byk atau semuanya diperintah anak beranak…kroni2…
  dulu sblm jd YB pkau sebijik kete…now mampu pkai kereta mewah 4-5 bijik…tu belum tang pembelian bas mewah ade kerusi urut..mana nak letak terkilan saya ni?

 343. sniperz says

  ni ape pasal politik ni…
  perbendaharaan duk cita pasal beli brg2 jabatan yg tiada kaitan pon dgn pertahanan…mmg betul ade unsur rasuah..tp hang ni mai pukul rata jer nmpk…
  tang perbendaharaan tegur pasai negeri pembangkan mcm mana pulak tu?

  ala senang cerita pakatan pon diperintah oleh kroni2…anak beranak…PAYAH ke…???

 344. sniperz says

  harga barang pe lak ni…
  aku rumah kat selangor bekalan air percuma pon tak dapat…per cer…
  takyah nk bising2 pasal doktrin harga anda itu di sini…mahupun psl politik…jgn ingat org lain bangang…

 345. Pendekar Melayu says

  cik naza sayang,

  brader nie salah buat per”umpamaan” kot. apa yang aku faham mcm nie. contoh harga sebenar nasi lemak rm2.00 tp beli rm10.00 jadi mahal lah. dengan harga rm10.00 boleh dpt 5 nasi lemak. bukan satu jer. hehehe ..

  ps: tu jer sebenornyo ..x ader org nak marah kalu buat sesuatu utk
  kebaikan negara.

 346. sniperz says

  adam…

  kamu cakap memang senang…secara teori atas kertas dan jugak atas ceramah2 pemimpin kamu yg kamu sanjungi…
  kamu kata kami org melayu paranoid??
  cer terangkan situasi ini…fakta!

  1) orang cina/india enggan bersekolah sama jenis..mereka mahu diwujudkan sekolah khas utk mereka..
  2) merekea cukup marah apabila dikehendaki mengutamakan bahasa melayu…
  3) subjek pelajaran mereka seperti sejarah lebih berorientasikan sejarah negara China…and you said we are paranoid….
  4) cuba lihat sendiri…berapa ramai yg blh berbahasa melayu dgn baik & lancar?…and u said we are paranoid…
  5) siapa yg pegang kuasa ekonomi..contoh senang…berapa ramai org melayu ‘mampu’ buka kedai tayar di malaysia?? …and you say we are paranoid…
  6) mereka sudah cukup besar panjang dan hidup di malaysia…dan awak ckp..kami patut tanamkan patriotik kpd mereka?
  7) seperti kata izzNatta di atas…cubalah pergi ke singapura…lihat sendiri…jgn hanya pandai ckp bg teori ‘bijak’ anda itu tp gagal kenal pasti REALITI – nya bagaimana…carilah siapa fighter jet terbaik singapura,siapa jenderal tertinggi di sana…siapa menteri paling senior di sana jika tidak pon PM singapura…AND YOU CALL US PARANOID!!!
  nah…bukti mcm mana lagi yg kau mahukan?
  dari malaysiakini yg tidak paranoid ditaja yahudi…???

 347. muaz says

  Belajarlah politik Islam.kalau pakai demokrasi sampai bila-bila kita bergaduh.

  Baca sejarah khulafa ar Rashideen lihat bagaimana Islam berkembang antara kekuatanya TAAT pada Ketua.

  Dan baca juga pembunuhan Khalifah Uthman oleh Syiah.Jaga2 manhaj Khawarij yang kerjanya menjatuhkan pemerintahan islam.

 348. Saya Ni says

  sedih bila bahasa kebangsaan di tong sampahkan sendiri oleh rakyat malaysia….dan menjadikan bahasa kebangsaan bahasa kelas bawahan…

 349. Saya Ni says

  sokong…cuma kenapa bangsa2 lain (selain Melayu & Bumiputera) di Malaysia sebok dengan slogan 1 Malaysia atau bangsa Malaysia, sedangkan nak cakap bahasa kebangsaan pun tak tau…apa lagi untuk mendaulatkan bahasa kebangsaan….

 350. Saya Ni says

  Tak payah nak komen pasal budget pertahanan lah kalau macam gitu…..guna..perabihkan duit rakyat tanpa banyak soal…yang kes2 rasuah high profile yang lain mcmana? …… ke jawapannya “pasal dorang je tawu knaper mende tu jadi mahal”……hapuskanlah rasuah dari sekecil2 zarah sehingga sebesar2 nya…..mendokong RASUAH seolah2 kita mendokong kemusnahan agama, bangsa & negara kita

 351. muaz says

  Kita tolak syiah kerana dia bertopengkan Islam.Syiah bukan Ahli Sunnah Wal Jamaah.

  Orang2 Islam adalah saudara kita.

 352. urat otak says

  kehadapan asmaniah yang berpikiran di luar kotak

  xpela..aku sebagai insan yang suka pikir dalam kotak akan bagi analogi mudah…
  aku harap pemahaman ak pasal ketenteraan kita ni betol la….

  kau ingat kerajaan kita beli nasi lemak lauk telur n sambal dengan harga RM10 kan?
  cmne kalo ak kate kerajaan sebenarnya beli nasi lemak lauk rendang ayam..paru…kerang…tapi dalam berita je kate dia beli nasi lemak lauk telur n sambal…

  pahamkan ayat ak di atas betol2…

  sebagai tambahan…utk pengetahuan ko…musuh2 negara tgh sebok nak tau lauk ape kite beli…sebab tu la dorg gunekan pembangkang yg so called di luar kotak utk korek rahsia nasi lemak negara sendiri…

  yang ak sedih siap ade rakyat malaysia yg so called pikir di luar kotak pegi sokong usaha nk bongkarkan rahsia negara sendiri…
  ok ak cube bersangka baik…dorang cume memperjuangkan sumbangan dorang dalam 1-2 sen daripada harga RM10 nasi lemak td…

  mungkin nilai 1-2 sen tu lagi tinggi dari jumlah nyawa yg dapat dipertahankan oleh nasi lemak tersebut..

  tetiba ak lapo nasi lemak

 353. Saya Ni says

  Macamana kata x berkebolehan? Sedangkan Audit Negara telah membuktikan Pulau Pinang & Selangor adalah negeri yang paling baik memerintah di Malaysia dari segi ekonomi dsbnya…

 354. Saya Ni says

  Mendukung tidak cukup…hukum ALLAH perlu ditegakkan di bumi ALLAH….nak tegakkan hukum ALLAH kenalah membantu, mencari jalan & memberikan sokongan agar ianya ditegakkan…bukannya memberi bermacam2 alasan untuk ianya tidak ditegakkan…..

 355. Saya Ni says

  Betul tu….kenapa nak libatkan pembangkang & buruk2 kan parti lain di sini?? kita walau berlainan fahaman tetap sayangkan Islam, Melayu & Malaysia…..jangan terlampau terpengaruh dengan propaganda…banyaklah membaca & mengkaji dari pelbagai sumber….bukan kepada satu sumber yang biasa diwar2kan di depan mata sahaja….berlakulah adil….bukannya menindas orang lain lebih2 lagi seagama & sebangsa dengan menidakkan hak2 mereka untuk menyangkal fitnah yang dilontarkan kepada mereka tanpa mendapat liputan yang adil & menyeluruh….berpeganglah kepada hukum ALLAH, agar Melayu & Malaysia kuat & berjaya sehingga kiamat

 356. Saya Ni says

  Orang pertikaikan dari segi kos yang tak masuk akal berbanding harga sebenar….Sultan Johor pun pertikaikan la beb…tak pulak korang kecoh……orang yang nak mempertikaikan korupsi dianggap pengkhianat….korang sokonglah pemimpin2 yang korup tu demi Malaysia yang tercinta!!

 357. saiful333 says

  Semua orang ada pendapat peribadi. Betul atau salah, sekurang-kurangnya anda “concern” jugak pasal negara sendiri. Cuma jawapan RM 100 tu mungkin ada pada “inflation rate” selagi tak “hyper inflation”, normal la tu. “Deflation” kalau terlalu sangat, tak bagus jugak untuk ekonomi negara.

 358. so says

  Tuan hj shah… penat la bergaduh pasal politik. Helaian nipis antara sunnah & sunni meyebabkn iraq berperang sama sendiri dan kini US cuci tangan sedut minyak free.

  Melayu kelak akan menerima nasib yg sama jika kita teruskn bercakaran. Sebenarnya jika kita tak bersatu dlm PRU13, BN akan kalah. Pada masa itu, islam akan terancam dan PAS akan menentang tetapi terlambat sbb kerusi bukan islam dari Sabah & Sarawak menyebelahi team bukan islam. PKR islam+PAS+Umno tidak mampu menandingi kerusi tersebut. Seterusnya tertubuhnya negara republik dan pupusnya institusi raja di malaysia.

  Senario ini telah dirancang oleh CIA sejak tertubuhnya malaysia.oleh itu kita kena paham matematik sblm bercakap pasal politik di saat genting ini. Kita terpaksa menyokong umno bukan sbb parti lebih islam tetapi demi islam di msa depan…

 359. Saya Ni says

  DAP mana boleh memerintah…. majoriti 2/3 ahli parlimen adalah melayu walaupun pembangkang yang menang…..mangkuk ayun la korang ni….PAS & melayu2 di PKR tak akan mengadaikan agama, bangsa & negara hanya untuk memerintah….yang kita kena buang ni….pemimpin2 yang korup….mengkayakan diri sendiri & sedara mara….hutang negara mangkin dah tahap kritikal beb…siapa yang menghancurkan Melayu…kalau tak bukan Melayu sendiri….pilihlah perjuangan Islam agar kita menang, Melayu menang, Malaysia dirahmati ALLAH….

 360. Saya Ni says

  Melayu Pulau Pinang dah lama hancur semenjak kerajaan BN/Gerakan memerintah lagi….jangan nak salah kan orang lain kalau melayu yang memerintah Malaysia selama ini sendiri yang memusnahkan melayu Pulau Pinang hingga terpinggir sekian lama…..nak Melayu maju & berjaya…tetapi masih mengundi pemimpin yang korup…..jalan penyelesian…kembalilah kepada ajaran Islam, Islam kuat….secara tidak langsung Melayu pun kuat……..& terbelalah raja2 melayu…tinggalkan lah fahaman nasionalis/asabiah & perkauman….moga2 Melayu terbela apabila Islam terbela…

  Sokonglah

 361. hmm says

  asmaniah

  begitulh spt tau semua..bg nas-nas yang panjang lebar seperti tau semua..nmpak yg tersurat sja tp x tersirat..blog ni blog saudara shah dan pertahana..xsuka xpe..sbnr nya say silent reader je..tapi nampak komen yg tau menghentam je rasa mkin panas pula..saudari/i tau x pasal ekonomi..nk cb bdingkan harga skrg ngan 212tahun lepas..tau x matawang setiap 20 tahun akan berkurang byak???2 cik naza perli..so bca la smua artikel dalam blog pasal rasuah ke scorpene ke tau apa..mgkin saudara/i xdapat terima..xpelah tapi at least kita bersetuju untuk tidak bersetuju..kan kan..lg satu,,byak benda yg saudara/i xtau org len tau..atau mgkin sdh di bgtau tapi xnak tau..tau kita suh org len buka mata tapi kita sendiri yg mnutup mata..maaf mgkin asmaniah lg cerdik n lg bijak..:-)

 362. shahpaskal says

  ok saya dapat faham apa yang anda cuba sampaikan…cuma kritikan tu terlalu kasar sangat. Apa pun terima kasih kerana memberi teguran…

 363. sos says

  aha
  kau ada bukti ke pasal komisen tu, wat pe tulis benda yang tak sahih. kalau kau pandai sangat, buatlah blog sendiri dan listkan bukti hal komisen tu. Berani kerana benar. Ada berani.iiii

 364. naza says

  mende mende cenggini dah lamo orang luar kotak pertikaikan. tapi orang dalam kotak diam je. naper? … pasal dorang je tawu knaper mende tu jadi mahal. dah lama citer ni….. so… anggap je dah basi.
  p/s naper tak ungkit citer harga beras tahun 60an dulu berbanding sekarang?

 365. Adam says

  Bukan masalah korupsi…tp, itu maksudnya kurang penguatkuasaan atau kelemahan kerajaan dlm mengekang korupsi….itu yg saya sangat2 terkilan.

 366. Adam says

  Harap saudara teliti perlembagaam negara tentang aktiviti seumpama itu….ada kerajaan kisah? Cakap sahaja depan kita berdegar2…tp, disebaliknya, mereka tetap biarkan ia berlaku.

 367. Adam says

  Itu tandanya kita terlalu paranoid dgn bangsa lain…

  Tak perlu bandingkan Singapura vs Malaysia….komposisi berbeza. Realitinya ialah, berapa lama kita nak hidup dalam situasi melayu sama melayu, cina dengan cina, india sama india? Dasar 1Malaysia yg diperkenal sudah cukup baik utk membawa malaysia ke arah lebih pragmatik….sbg satu bangsa, tiada beza antara setiap kaum.

  Kalau negara kita diserang, cukupkah kaum melayu utk berjuang? Sanggupkah kita melihat kaum cina, india dan lain2 hanya berpeluk tubuh? Kalau kita nak mereka sama2 mempertahankan negara…patutnya, mereka juga perlu ditanam semangat patriotik. Salah satunya, jangan membezakan mereka….

 368. kucengemuk says

  jadi sampah kerana tuan punya blog memberi ruang utk berok2 politik ni buat kotor…so sila salah kan berok2 politik yang bukan nya nak berzikir ke..tapi mulut x lekang dari meratib2 nuart..nuart..nuart..tony pua..tony pua….wakakakakkaa

 369. kucengemuk says

  bila tersepit..kluor lah ayat org islam harus bersatu..bila dalam keadaan selesa..x plak duk sebut2 suruh bersatu…wakakakakakakakaka

 370. kucengemuk says

  berok2 politik ni kalu boleh nak meratib2 nama nuart..tony pua.jijah 24jam sehari….selama ini belah mana yang mengkhianati bangsa dia sendirik? belah mana yang jadi agen negara jiran? belah mana lagi..belah berok2 yang gila meratib2 nuart..nuart..masa tersepit baru ingat parti pembangkang…..

  dalam blog..berapi2 duk maki bangsa lain..kluor dari rumah..kedai runcit bangsa tu jugak dia pi….hahahahahaha

 371. Asmaniah says

  Untuk tuan2 yang berkhidmat (jg yg pernah) dgn pasukan keselamatan, jgn terlalu taksub terhadap perjuangan mempertahankan ideologi pertahanan anda. Jgn menganggap org awam spt tidak mengetahui langsung kepentingan mempertahankan negara mereka sendiri. Mungkin peranan org awam tidak spt anda sebagaimana pakaian seragam, pangkat serta tgjwb yg penah anda pegang sekarang (atau dl), tp percaya lah tuan2 sptmn kuatnya semgt patriotik anda dgn slogan unit2 anda, maka jgnlah memandang remeh peranan org awam sekiranya berlaku perang skalipun.

  Apa yg tuan2 komen psl pembangkang bg sy perlu tuan2 sume perlu berfikiran diluar kotak. Pembelian aset ketenteraan mmg tdk dinafikan satu keperluan penting utk keperluan DPN atau agenda apa sekalipun, tp yg diutarakan oleh pembangkang adalah biarlah ianya diperolehi secara munasabah dan realistik. Tuan2 boleh refer contoh pemberian Rapid Intervention Vehicle (RIV) oleh sultan johor kpd GGK. Di situ harga jauh lebih murah dgn apa yg dibekalkan melalui pemberian kontrak kerajaan persekutuan. Perumpamaan mudah, nasik lemak yg tuan2 penah makan sekarang berlaukkan telor rebus dan sambal ikan bilis biasanya dibeli dgn harga RM2.00 tp dijual kpd anda dgn harga RM10.00? Sy berkeyakinan tuan2 mampu memikirkan analogi ini. Dlm pembelian kapal selam, apa yg dipertikaikan adalah harga pembelian yg begitu mahal dan bukannya sbb kenapa ianya dibeli. Apa yg dipertikaikan adalah wujudnya perolehan komisen (berjuta2 RM) oleh ‘org tengah’ dan ‘keadaan semasa’ kapal selam tersebut. Duit pembelian kapal selam tersbt bukanlah dikutip drp kocek tuan2 abg askar saje, mahal termasuk duit makcik2 penjual nasik lemak, kuih baulu hatta ke peniaga capati skalipun dalam bentuk kutipan cukai.

  Terlalu pjg kalau nak tulis, ibaratnya sy perlu wujudkan satu blog lain bg membuka minda tuan2 sekalian. Pn begitu bknlah niat sy utk mempertikaikan apa2 yg terkandung dlm blog ini mahupun komen2 drp abg2 askar ku sekalian. Cuma sekadar pesanan, buka mata, buka minda (semoga terbuka juga mata hati) utk tuan2 menilik serba sedikit diluar kotak pemikiran tuan2 semua ttg apa yg tuan2 istilahkan sbg ‘politik’.

  Politik bukan hanya pangkah memangkah, tp sbgmana doktrin pertahanan yg tuan2 belajar, politik adalah perkara utama yg terkandung di dalamnya. So apa yg tuan2 nak pangkah tu terpulanglah pd anda, tp pangkahlah supaya nnt anda xkan bertanya soklan kpd diri anda sendiri mengapa dulu masa thn 1990 duit RM100 boleh beli byk menda tp skang (2012) anda hanya mampu beli 2 kampit beras dan 2 tin ikan sardin serta 4 btg serai saje? Jawapannya ade pada diri tuan2 abg askar ku sekalian…
  Wallahualam….

 372. pokcik says

  hehehe… cannot be leak meh… just let say, how al-qassam rocket can hit the israelis jet? where the guidance come? hehehehe… not involving us but we probably knew from where…

 373. pokcik says

  cer hang bwk kn bukti saudi dgn iran ada connection regarding to the matter? meh… bring something stronger later la, no false statement…

 374. maha says

  bro mat masih lemah lagi politik, iran bermaszab syiah lama sesat semua tahu benda ini, kalau kau tanya orang gaza pun tahu syiah itu sesat, tapi iran tolong gaza bekal roket ,atgm, manpads banding maszab suni tak sesat tapi hidup dosa tak penah tolong gaza patut kita malu dengan syiah ini.. kita bermaszab suni kita tak sesat tapi kita gagal tolong rakyat gaza patut malu

 375. zk says

  org yg jadi pencetus demo/huru-hara tu lah ada dalam org awam…ni la trigger kpd rusuhan besar…time jadi rusuhan depa ni cabut dulu…

  sape suruh pergi buat demo? pilihanraya tak bersih? kenapa anuat menang bertanding permatang pauh sejak dia masuk umno dan sehingga sekarang ni di team pembangkang? kenapa 5 negeri dimenangi pr? kenapa umno tak ubah je undi?

  atm masuk lepas kerajaan dapat perkenan agong declare darurat…

  sapo yg cari pasal mula2?..sapo anjur?…sapo yg bayo?

 376. zk says

  airport sg besi memang perlu sangat dipindahkan…..
  dah terlampau terang-terangan tanpa bersuluh dah nampak segala aktiviti tudm di situ…..so perlu lah dipindahkan ke tempat lebih strategik….

  kalau bukan pasal muka melayu yg buka jalan utk pindahkan sapo lagi?

  ko ni lah salah sorang yg tak tau bersyukur dan tak paham apa kerja atm/tudm/tldm dan kdn…

 377. msi says

  Pertikaian mengenai beli aset tentera yg mahal2 ni dah di explain dlm artikel sebelum. Try baca artikel2 lepas dan timbang2 kanlah. Kat mana2 organisasi pun pasti ada segelintir yg korup.

 378. kucengemok says

  tu le….kena hentam dgn panggilan berok..mula le ada melompat2..org cakap betul..nak baca berita2 kenteraan…bukan nak mendengar berok2 duk meratib2 nuart..nuart…

  depa2 ni ingat semua rakyat bodo…pembangkang bukan nya anti pembelian pertahanan…tapi beli dgn harga yang x masuk akal..cth nya x payah pening2..tiap2 tahun perbendaraan duk komplen soal beli barang dgn harga x lojik…

  beli la apa jenis senjata pon..janji dengan harga yang betul dan tiada komisen ke kroni2 politik..PAYAH ke,berok2 politik???????

  kalo ada org2 dari pembangkang yang menentang pembelian senjata2..just ignore kan……selagi pembelian tu betul ikut law dan tidak dimark up berjuta2 ganda dari harg