BLACK OPS : THE MALAYSIAN CONNECTION DI AFGHAN

Artikel ini ditujukan kepada semua Unsung Hero, mereka yang mengorbankan diri untuk bangsa, agama dan negara tanpa mengambil kira upah, pingat, kepentingan negeri dan sama ada orang lain ingat atau tidak pada pengorbanan mereka.

Hari ini kita cerita pasal Toyota, saya yakin kenderaan ini sudah acap kali muncul dalam majalah Tempur dan Perajurit yang ditonjol berkhidmat dengan tentera kita tetapi cerita behind the scene, ramai yang tidak tahu.

1. Selamat Hari Raya dan sempena tarikh 31 Ogos ini, saya doakan supaya negara saya kekal makmur dan aman, kalau berlaku keuzuran, biarlah ia singkat dan sebagai satu tanda ke arah kemunculan sebuah bangsa yang lebih hebat lagi.

2. Saya mohon maaf kerana membuat saudara dan saudari semua tertunggu, sampai sewa tapak blog sudah berakhir pun saya tidak perasan dan terima kasihlah kepada komrad-komrad yang prihatin macam adinda Naza, bro Anak Sabah, dan beberapa orang lagi yang membantu membawa masalah blog saya ke depan.

3. Sempena Hari Kemerdekaan negara, inginlah saya membawa sekelian pembaca kepada sekumpulan rakyat Malaysia yang telah membuat satu tugasan yang sangat merbahaya, hampir mustahil tetapi akhirnya kejayaan terhampar di hadapan mereka.

4. Mereka ini adalah “The Unsung Hero” atau wira-wira yang tidak didendang kerana membuat pengorbanan dan tugas yang dianggap mustahil oleh askar-askar profesional NATO dan komando Amerika Syarikat (AS) dan dianggap sewel lagi gila.

5. Pengorbanan mereka terhadap negara dalam melengkapkan keperluan sekumpulan kecil tentera Malaysia yang berkhidmat di Afghanistan bukan satu perkara yang boleh dipandang ringan.

6. Mereka terdiri dari 4 orang sahaja iaitu “J” (saya gelarkan dia Lord of War), Kol Jo (orang Kementerian Pertahanan), Sniper Gunung (Pakar sekuriti dan penembak tepat Renjer di Somalia) serta Raja Zamri (Pakar Kenderaan 4 x 4).

7. Peranan mereka bermula apabila Kementerian Pertahanan diminta untuk menghantar pasukan perubatan ke Afghanistan bagi memberi rawatan kepada masyarakat Islam di sana.

8. AS yang dimusuhi oleh rakyat Afghanistan tidak dapat diterima oleh mereka, akhirnya kuasa besar itu meminta jasa baik Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk masuk ke Afghanistan dan menyediakan kemudahan doktor dan ubat, pasukan perubatan ini turut diringi oleh sekumpulan kecil komando Malaysia dalam pembahagian 30 pakar perubatan dan 10 orang komando yang bertindak sebagai pasukan sekuriti.

9. Doktor-doktor perempuan Muslim yang dibawa oleh ATM inilah yang akan merawat kaum wanita Afghanistan, inilah yang tidak mampu dibuat oleh tentera AS, lagipun masyarakat Afghanistan sangat-sangat mempercayai tentera Malaysia.

10.Singapura turut berada di Afghanistan membantu sekutunya AS, tentera Singapura dilayan seperti anak emas dan semua kemudahan termasuk kelengkapan kenderaan perisai sudah tersedia.

11.Masalahnya tim ATM ini tidak bersedia dan tiada kenderaan yang sesuai yang boleh dibawa masuk ke Afghanistan, pesawat-pesawat C-130 milik Tentera Udara DiRaja Malaysia (TUDM) tidak dipakai atas sebab tertentu.

12.Jadi, ATM telah meminta sekumpulan kecil rakyat Malaysia untuk menyediakan kelengkapan kenderaan berperisai bagi tim perubatan dan komando ATM di sana.

13.Maka peninglah kepala Lord Of War-“J” memikirkan kenderaan yang sesuai untuk digunapakai.

14.Entah apa sebabnya…kenderaan versi militari yang popular seperti Humvee, Land Rover Defender telah dinyahkan dari senarah “J”, beliau memerlukan kenderaan yang sesuai untuk kegunaan tentera dan pada masa yang sama agak mesra kepada orangawam.

15.Land Rover jenis Defender memang berlambak dalam stok ATM, tetapi sudah tentulah penumpang yang terdiri dari pakar-pakar perubatan yang dibawa oleh ATM akan “patah hatinya” apabila dilambung-lambung oleh kenderaan itu tak kala melalui permukaan bumi Afghanistan yang sungguh tidak selesa.

16.”J” kemudian memerhati kes-kes serangan ke atas kenderaan perisai dan Humvee yang berlaku diseluruh dunia dan yang paling menarik, “J” membuat kajian ke atas Peperangan di Chad di antara pemberontak Chad dengan tentera Libya.

Toyota Pick Up yang sangat popular dan dipanggil Teknikal

Toyota Land Cruiser 200 G9

17.Kenderaan yang digunapakai di Chad adalah dari jenis Toyota dan peperangan di Chad pernah digelar sebagai The Toyota War.

18.Atas sebab-sebab tertentu, “J” sebagai Lord Of War telah menentukan bahawa kenderaan yang paling sesuai dipakai adalah dari jenis TOYOTA LAND CRUISER 79 PICK UP dan TOYOTA LAND CRUISER 200 G9.

Perisai yang dipanggil Bulkhead kat belakang

Ketebalan perisai Bulkhead

19.”J” kemudian memulakan projek “Pimp My Ride”, biasalah orang Malaysia memang pakar modifikasi.

20.Enjin kereta dipasang dengan sejenis sistem untuk mencairkan minyak hitam dalam pemakaian di negara beriklim sejuk.

21.Cermin kereta dipasang dengan cermin atau material kaca khas keluaran American Glass Product untuk perlindungan sehingga ke tahap Stanag 4.

Pelindung bateri

pelindung untuk stering

sistem saspensi yang sudah diupgrade

Run Flat Tayar (nak tau sila google)

22.Kenderaan juga dimodifikasi dengan bateri khas dan alat anti letupan atau alat anti IED atau IED Jammer dari buatan Turki (nama syarikat terpaksa dirahsiakan).

23.Perisai kenderaan juga ditempah untuk mengatasi pelbagai masalah letupan dari C4 sehinggalah kepada bahan letupan PETN dan bahan SEMTEX yang kadar pemusnahannya 12 hingga 17 kali ganda dari bahan C4, orang Malaysia ini cuma kenal C4 sahaja, bahan letupan lain dia tak tahu hahahaha.

24.Kesemua kenderaan Toyota yang dibeli adalah sebanyak 24 buah tetapi hanya 10 sahaja yang dipasang dengan alat jammer IED.

25.Selepas beberapa lama, projek “Pimp My Ride” siap dan sekarang sudah sampai masa untuk dihantar bagi tujuan pameran autoshow, bezanya autoshow kali ini bukan di Tokyo atau Australia sebaliknya di kawasan konflik bersenjata yang paling merbahaya di dunia iaitu Afghanistan.

Code name RB119

Perut RB119

26.Secara senyap dan entah macam mana ianya menjadi perkara yang tidak mustahil, pasukan kecil yang diketuai Lord Of War-“J” ini telah menempah sebuah kapal terbang kargo dari jenis Jumbo dengan nombor siri RB119 (macam sama pula dengan peristiwa 11 Sept).

27.Adakah nombor siri pesawat yang sama dengan sistem penerbangan Brunei ini berlaku secara kebetulan atau sebaliknya??? …Hahaha, anda fikirlah sendiri(Brunei Airlines memang gunakan nombor siri dengan awalan RB, kalau Malaysian Airlines, dia pakai MH).

28.Pesawat disewa dengan harga lebih kurang RM500,000 untuk dibawa melintas dalam penerbangan selama tiga jam dari Dubai ke Afghanistan.

lori-lori menunggu di Bagram air base

29.Tarikh haribulan pun saya sudah lupa, tetapi pada pertengahan Sept 2010 kot, pesawat RB119 akhirnya mendarat di pengkalan tentera udara AS iaitu Bagram Airbase di Afghanistan.

proses bawa naik ke atas lori

simpan elok-elok sebelum di camo kan

30.Team Lord Of War sebenarnya telah menempah puluhan lori untuk membawa kenderaan-kenderaan milik ATM tadi merentasi bumi Afghanistan, semua pergerakkan dirahsiakan dan kenderaan Toyota tadi dinaikkan ke atas lori-lori Afghanistan dari buatan Russia iaitu KAMAZ (Kamaz the best lorry in the world).

31.Lori-lori itu kemudian dicamo pula dengan papan-papan lapis untuk menyembunyikan kenderaan Toyota di dalamnya, bukan apa, takut ianya di “hijack” oleh “warlord-warlord” yang sudah tentu tertarik untuk memiliki kereta-kereta Toyota yang sudah dipimp dengan nilai hampir berjuta ringgit ini.

32.Yang bestnya, kesemua pemandu-pemandu lori ini merupakan anggota Taliban dan mereka memberi jaminan untuk tidak mengkhinati tim Lord Of War dan berjanji akan membawa kargo berharga itu untuk kegunaan pasukan perubatan ATM.

Keadaan jalan yang teruk dari Sar E Kowtal ke pengkalan Malaysia di Bamyan

33.Kesemua lori dipandu laju, dari jauh kelihatan lori-lori ini membawa papan atau kayu yang tidak berharga.

Konvoi melalui Shibar Pass

34.Kawasan yang paling merbahaya adalah ketika melalui tengah pekan atau untuk mengisi minyak, ketika inilah tim Lord Of War terpaksa menganalisis keadaan sekeliling takut Warlord-warlord ni datang menyerang dan merampas kesemua kenderaan SUV berperisai yang sememangnya menjadi komoditi paling berharga di Afghanistan dan Pakistan.

35.Akhirnya selepas beberapa hari, kargo idaman ATM akhirnya sampai ke pengkalan mereka yang terletak di bawah zon kekuasaan tentera New Zealand yang jauhnya beratus-ratus kilometer dari Bagram Air Base.

Selamat diserahkan ke tangan ATM

36.Perjalanan atau penyeludupan Toyota milik ATM menjadi lagenda kerana pegawai-pegawai Nato dan AS sendiri hairan bagaimana sejumlah 24 buah kenderaan baru yang diletakkan di atas lori berjaya dibawa masuk tanpa dapat dihidu atau diserang hendap.

37.Mereka juga hairan mengapa ATM memilih kenderaan ringan dari jenis Toyota.

38.Lord Of War, “J” kemudian memerhatikan segelintir pegawai Nato dan AS memerhati dengan penuh minat dan mereka kemudian bertanya macam-macam soalan kepada beliau, hairan mengapa Malaysia memilih kenderaan yang berperisai ringan?.

39.Tidak lama selepas itu, “J” mendapat tahu pasukan-pasukan khas AS mula menggunakan kenderaan Toyota sebagai alat pengangkutan dan rondaan mereka.

40.Penggunaan kenderaan ringan 4 x 4 oleh pasukan elit AS ini menimbulkan persoalan di kalangan penganalisis tentera AS di mana, adakah penggunaan Humvee yang telah dinaiktaraf dengan pelbagai armour yang berat sudah tidak lagi relevan dalam senario peperangan di Afghanistan.

41.Adakah penggunaan Jeep Willy yang aktif dipakai semasa Perang Dunia Kedua akan bermula, penganalisis ini bagaimanapun tidak pernah tahu bahawa tentera elit mereka sebenarnya belajar dari pengalaman Malaysia.

42.Beberapa tahun selepas itu, “J” melihat bagaimana spesifikasi Toyota yang beliau perkenalkan kemudian dipakai semula dalam peperangan di Libya oleh tentera pemberontak melawan Kol Muamar Gaddafi.

43.Nampaknya, kuasa-kuasa besar ini banyak belajar dan cepat belajar tetapi tidak pernah beri kredit kepada guru mereka.

Nota Penulis : Hanya Malaysia dan Singapura yang meletakkan pasukan tentera mereka di Afghanistan. Tentera dari Brunei biasanya ditempatkan bersama dengan tentera Malaysia di mana-mana sahaja termasuk Lubnan. Di mana askar Malaysia ada, di situlah Brunei akan turut serta. Di mana Malaysia masuk, dengan serta merta askar Singapura akan mengundurkan diri atau menamatkan misi. Entah kebetulan atau sebaliknya, tidaklah saya tahu.
SEKIAN SAHAJA….

VIDEO KOMANDO MALAYSIA YANG KELUAR DALAM NATIONAL GEOGRAPHICS, TERBUKTI BUKAN HOAX DAN BUKAN REKAAN TIDAK SEPERTI NEGARA LAIN YANG SANGGUP MENIPU, PAUTAN DIBERI OLEH SAHABAT PEMBACA KITA, K.R

 

 

Comments

 1. Alasan-less says

  xpayah bagi fakta sgt ngan indon ni bro…dia masuk nak menyakat je nih. maklum lah..budak terencat.

 2. Alasan-less says

  so, nak tunjuk bahawa anak2 diorg ni lagi berdisplin dari org Malaysia, timbul lah dokumentary bertajuk ëvery Singaporean son”…..boleh jugak ditambah tajuk “Every kiasu Singaporena son”ekekekekeke….
  propa je lebih.

 3. Ismail says

  Kena ada kapal pengiring untuk 1 kapal pengangkut. 2 pemusnah, 4 kruis, 2 kapal selam, 3 pemburu kapal selam, 1 kapal anti periuk api, 1 kapal tangki minyak, 1 kapal bahan bekal, frigat lagi, banyak belanja itu.

  itu baru satu, baru boleh bentuk carrier strike group.

 4. saifhazimie says

  wars between Tehreek Taliban Pakistan and Pakistan Military are supported by CIA? you maybe forget the issue that being catalyst of these rebel wars – siege of Lal Mosque.

 5. Anak Sabah says

  Mitos yang saya dengar, memang 300 – 400 buah (100 buah untuk spare part) dan di Sabah Sarawak memang dah ada MBT… hehehe…

  Indog, jangan ingat Leo ajak ada d perbatasan Malaysia – Indog…

 6. Kg. M'sia says

  Indon dalam blog ni bagai anak kecil yang dahagakan belaian dan pujian. Tak boleh usik nanti nangis. Pelbagai gelaran kepada kita tapi bila kita balas sikit dah nak bising. Suka sangat mencerikan yang tni “akan”, ” nanti” dan cuba mengatakan yang tni lebih hebat dari Malaysia. Untuk apa? Kenapa? Dikatakan Malaysia ikut british? Bodoh betul INDON yang bersangka begitu. Habis semua syarikat british di sini telah dikuasai orang Melayu MALAYSIA tau. Sime Darby, Guthrie dan banyak lagi. INDON ada apa yang boleh diceritakan. Kalau SYARIKAT MALAYSIA tak melabur kat INDON rasa takdalah ladang kelapa sawit yang sistematik kat SANA. Malaysia AKAN, PASTI dan BOLEH malah bertambah maju dalam ekonomi untuk kesejahteraan rakyat. Bukan kuatkan Tentera untuk mengharapkan jiran gentar. Ingat, tidak ada suharto kecil atau besar. Yang ada hanya DR. MAHATHIR dan suharto. Keduanya sangat berbeza. Akalnya tak sama. Fizikal pun tak sama. Dikenali pun dengan pencapaian yang sangat berbeza. INDON tak perlulah masuk dalam blog disini. Kami hanya mau berbicara sesama orang MALAYSIA saja.

 7. camo says

  aku bila dgr sejarah kejadian TNI bunuh askar kite tgh sholat masa konfrantasi kat kalabakan dulu mmg berderau darahku..mau kuhapuskan manusia yang bernama INd0n dari muka bumi…

 8. sam says

  Inteligen ada juga sikit2,tapi kau nak risik apalah sangat.Ini cerita 70an,dah tak relevan dah wak.99.9% TKI memang pendatang ekonomi,mahu cari sesuap nasi di sini setelah kecewa di tanahair sendiri.Ini kenyataan.Taat setia pada indon untuk generasi pertama saja.Generasi ini pun dah tua sudah 50-60 tahun umurnya.Anak2 cucu mereka sekarang dah jadi warganegara malaysia dan taat setia juga sudah pastinya pada negara tempat tumpah darah mereka.

  Kau cerita dari jauh saja.Tapi kami di sini melihat realiti indon2 pendatang di sini.Rata2 indon di sini seboleh2nya mahu jadi orang Malaysia.Kalau anak2 indon yang lahir di sini malu sangat kalau dikatakan anak indon atau dikaitkan dengan indon.Dah lahir,belajar dan bekerja di sini,negara indonesia pun diorang dah tak kenal,yang kenal mungkin cuma mak bapak mereka saja yang masih ada kenangan hidup di indon.Bagi generasi kedua dan ketiga tidak ada langsung nostalgia tentang indon.Taat setia pada Malaysia adalah muktamad.

  Hidup biarlah berpijak di bumi nyata.

 9. sam says

  Pandai pula bila pat bahasa Melayu guna logik milik etnik bukan milik negara.Tapi bila part makanan,budaya kenapa bodoh sangat?Kenapa tak kata tempe itu milik etnik jawa?Kenapa tak kata tarian(apa entah nama)itu milik etnik mandailing?Tak kira kau berada di negara mana,bahasa,budaya,makanan dibawa bersama.Belajar luaskan cara berfikir supaya tak diketawakan orang wak.

 10. sam says

  Salah.Indon guna bahasa Melayu kerana bahasa Melayu adalah lingua franca kepulauan Melayu/nusantara sejak ribuan tahun dulu.Sama ada kau jawa ke,bugis ke,mandailing ke,banjar ke,kau akan tetap tahu bahasa Melayu sebab B.M memang telah diterimapakai sebagai bahasa pengantar antara suku nusantara sejak dulu lagi.Janganlah buat kelakar guna bahasa Melayu kerana kerendahan hati jawa.Geli ketiak aku membacanya.Belajarlah menerima kenyataan.

 11. sam says

  Ada aje demo,Kau yang tak tahu.Hari ini(Jumaat)demo besar2an depan kedutaan us lepas solat jumaat.Aku pun join sekali insyaallah.Takdelah cakap aje jadi keyboard warrior tapi demo(yg bertempat) pun malas/takut.Setakat harapkan orang lain,diri sendiri pengecut.Apa barang..

 12. Ameer says

  Dan yang lebih ISRAEL-nya tentang Ind0 ialah membunuh anggota ATM yang sedang sembahyang ketika konfrontasi Ind0-Malaysia. Yang DIBUNUH ketika sembahyang mati syahid, yang MEMBUNUH orang sembahyang batu sahaja tempah tiket ke neraka :) Darah sesama agama dihalalkan manakala darah ISRAEL disucikan

 13. Ameer says

  Hehehe tak nak mengaku ke? TNI ada UAV diperbuat daripada ISRAEL malah TNI sendiri pernah mintak UAV tersebut ketika ISRAEL airshow 😀 Galil, Uzi dan senjata lain-lain buatan ISRAEL juga ada dalam inventori tentera kamu. Adakah kamu puncanya ISRAEL mampu mendapatkan lebih banyak duit untuk membuat senjata dan membunuh Muslim di Palestin?

  Hihi tadi ada orang dari negara kamu cakap Singapore adalah SAHABAT kamu dan sekarang tetiba kutuk pulak SAHABAT kamu? Tak habis-habis nak libatkan FPDA, kenapa? Tak ada negara lain nak join buat perikatan pertahan dengan kamu? Hehe :) Sebab takut nanti TNI tikam dari belakang. Maklumla, bangsa sendiri dibunuh, negara lain tak mau ambil risiko untuk bersatu dengan kamu hehehe :)

 14. Ameer says

  Aik..tadi orang kamu cakap ingin menjadi sahabat singapore pastu tetiba kutuk pulak singapore? 😀 Sabar-sabar dengar ni dulu :) Ind0 membeli UAV buatan ISRAEL dan mempunyai senjata seperti Galil, Uzi etc. juga buatan ISRAEL dalam tentera mereka, jadi bermakna kamu adalah antek Israel :)

 15. Madirkaturah says

  1. ……….. “”kalau berlaku keuzuran””, biarlah ia singkat dan sebagai satu tanda ke arah kemunculan sebuah bangsa yang lebih hebat lagi…….

  Bro..ape barang yang ko nak sampaikan ni?
  Mendalam sangat maksudnyer…

 16. wangwa says

  bangsa indonesia memperkuat ketentaraan karena dikelilingin oleh negara negara antek british dan us. seperti malingsia dan singapore antek british dan filiphina antek us

 17. wangwa says

  anjing israel adalah malingsia.bukti malingsia adalah anggota FDA.bawahan british yang merupakan sekutu amerika dan israel. jadi malingsia adalah gerombolan dari israel. di asia tenggara malingisa. filipina da singapore adalah bukti bahwa antek antek us dan israel

 18. Commodore says

  Pemikiranmu sudah ku jangka, bila takda fakta mulalah mau berperang!
  Satu dunia amat kepinginkan keamanan dan damai, tapi bangsa Indon ni amat suka berperang. Tapi tak pernah menyerang pun. Sudah 6 tahun kami tunggu. apalagi mau menang walaupun menyerang negara kecil bernama Malaysia.
  kemenangan dikecapi hanya keatas warga sendiri, Acheh, Ambon, Papua dan Timur Leste.
  Kamu hanya menang bersorak aja, pakar temberang yg haibat diAsia Tenggara.

 19. Commodore says

  Kalau benci masakan berduyun2 Indon datang bekerja diMalaysia.
  Pergilah cari kerja diSingapore dan Australia, mereka kan suka pada kamu?
  Jangan jadi hipokrit la bro Lapender. kebenaran tu memang amat pahit untuk ditelan….. kan?

 20. StarWars says

  Bagaimanapula dengan tawaran terbaru daripada orang papua yang mahu persiden kamu, perside SBY supaya di tangkap, dikaitkan dengan kematian lebih daripada 500, 000 ribu penduduk papua barat termasuk wanita dan kanak-kanak, tawaran tersebut sebanyak 50, 00 Euro atau Rm 248, 000, tawaran ini di lakukan oleh kumpulan pro kemerdekaan papua, Free West Papua Campgin. Katanya orang Papua pun benci dengan Malaysia, tapi siapa yang menghabisi warga papua yang jumlahnya lebih daripada setengah juta orang itu.

 21. Commodore says

  Aku tertawa kerana jijik dengan perangai Indon yg kuat menyalak kat sini, kenapa aku harus rasa takut?
  ketika Indon diembargo US dan serba kekurangan aset tidak pula Malaysia mengancam negara kamu.
  Kami bukan bangsa militant seperti kamu. Kami bangsa berdiplomasi.
  Malah era 60an Indon adalah macan Asia, tapi masih gagal menawan Malaysia. Hanya kuat menyalak aja dan banyak temberang.

 22. saiful333 says

  Benar saudara Lapender. Saudara “sos” itu salah, tapi bukan itu caranya kalau hendak berdebat saudara. Negara yang anda gelar Malingsia ini telah lama menggunakan Nama BAHASA MELAYU kalau saudara Lapender ingin tahu. Kalau anda seorang yang tidak buta sejarah, dalam tahun 90an dulu teks rasmi untuk sekolah adalah dengan tajuk “Bahasa Melayu” di Malaysia.

  Adakah anda tahu kenapa teks ini ditukarkan kepada tajuk “Bahasa Malaysia” sekarang?

  Kenapa negara anda memangilnya “Bahasa Indonesia” dan tidak “Melayu juga”?

  Jawaban untuk kedua2 soalan tadi adalah “Lingua Franca”. Kerana itu anda lihat negara Brunei tidak menukar nama bahasa melayu itu kepada bahasa Brunei. Singapura pula tidak perlu menukar kepada bahasa Singapura kerana mereka mempunyai 4 bahasa rasmi.

  Apa yang anda maksudkan dengan kerendahan hati org Jawa? Adakah anda tahu bahasa melayu itu adalah golongan bahasa “Ausronesia” yang telah dipertuturkan sejak lebih 1500 tahun lalu di nusantara dan bahasa melayu itu sendiri amat dipengaruhi oleh bahasa Sanskrit dan Kawi. Anda sebagai org jawa pasti mengerti apa ertinya Kawi.

  Bahasa melayu piawai itu adalah bahasa melayu Riau, tempat asal bahasa itu sendiri. Bahasa melayu yang dipertuturkan di Malaysia lebih kearah “court malay” (melayu istana) dan saudara di Indonesia lebih kepada “bazar malay” (melayu pasar).

  Malaysia mengaku bahasa Malaysia lebih dekat dengan bahasa melayu, dan Indonesia juga mengaku bahasa Indonesia itu lebih dekat dengan bahasa melayu asli. Apa bezanya? Kedu-duanya pun berasal dari bahasa melayu klasik. Jadi tak perlu sesiapa pun dari Indonesia mahupun Malaysia bertengkar akan soal bahasa melayu ini?

  Satu lagi persoalan saya. Kenapa anda katakan kami tidak berhak untuk berkata bahasa melayu itu milik negeri kami? Tidakkah itu perkara yang sama yang anda lakukan dalam soal budaya anda?Adakah ini bersangkutan faktor saiz dan jumlah penduduk negara anda berbanding Malaysia? Anda seperti tahu sejarah, jadi bicaralah seperti orang yang kenal sejarah.

 23. Commodore says

  Ya, hati dan jiwa orang Indon baik dan suci sekali. Ini dibuktikan oleh forumer kamu disini. Lihat saja lah bahasa mereka.
  Usah jadi hipokrit la bro Lapender.
  Kalau benar katakan benar, kalau salah katakan salah walaupun ia dari warga kamu sendiri.
  Tidakkah kamu tahu bahawa kamu lah yg mulakan dulu.
  Tidak pernah aku lihat walau seorang pun dari kamu yg meminta maaf keatas hinaan yg buat terhadap kami.
  Masakan kami harus bagi pujian terhadap apa yg kamu lakukan pada kami. Tidak sekali. Akan aku tentang setiap komen Indon yg biadap diforum ini.

 24. camo says

  tahu pulak kau melatah wahai Ind0n yang budiman…kalau kau mgerti bahasa melayu tu bahasa semua etnik@ras melayu nusantara mngapa menuduh malaysia maling@klaim budaya,makanan, lagu, tarian dan sebagainya yang sebtulnya dikongsi kita sesama bangsa melayu di nusantara nie sebelum terbentuknya malaysia dan indonesia???jawaplah saudara Ind0n yang budiman…jawablaaaaa…..siapa yang mulakan perbalahan ini kalau tak dari bangsa kamu yang mengaku bangsa besar kononnya?????

 25. Ameer says

  Nak menangis buat apa? Kata nak ganyang, sampai sekarang tak ganyang pun. Terlolong sana sini sampai terkeluar anak tekak tapi tak serang pun. Kat negara dia berani, masuk negara orang dah telur rebus :) Cepat la serang, sampai kiamat pun belum tentu lagi :) Penakut, pengecut.

 26. mrtoggle says

  diorng yg sibuk2 kat sini muslim ke?entah2 hindu ke kristian ke.Islam hanya sekadar nama je kat indon ni.hukum hakam boleh ubah ikut sesuka hati. org islam kalau dtg rmh org bkn mcm ni caranya…

 27. mrtoggle says

  kami tak sirik pun dgn Indon.kamu x perasan ke selalunya pemimpin Indon jadikan Malaysia sbg kayu pengukur dlm bidang ketenteraan. Itu bermakna Malaysia lebih maju dr Indon!!

 28. Padan Muko says

  Aku berani kerat jari la kalau orang Acheh mau berperang untuk Indon.
  Kurang 1% ? lebih ramai lagi orang Acheh yg sekarang ni tinggal di Kuala Lumpur dan sekitarnya dari pergi tinggal di Ibukota raya Jakarta kerana nescaya mereka kebulur tak makan kalau diam diJakarta. Masakan hasil bumi Acheh dimaling bawa keJakarta kau ingat orang Acheh mudah lupa itu semua?
  kau yg harus belajar lagi kerana tak memahami ragam warga kamu sendiri sehingga mereka terpaksa merantau mencari rezeki ditempat orang. Cuma kami ni diMalaysia adalah Melayu dan kami anggap orang Acheh juga Melayu jadi apa salahnya kami terima mereka. Apa yg Indon lakukan kpd orang Acheh? satu dunia sudah tahu.
  Bila mau perang Ambalat? sudah 6 tahun aku dengar ancaman ni?
  Biasalah, kalau dah Indon tu Indon jugak.
  Kalau berani cuba buat referendum (pungutan suara) di Acheh, Riau, Ambon, Sulawesi, Papua untuk menentukan pemerintahan sendiri sama seperti Timur Leste dulu.
  kih kih kih, nescaya peta Republik Indonesia akan mengecil yg tinggal hanya Pulau Jawa aja. Kamu berani? Indon bisalah, kalau tak boleh jawab langsung mau perang.

 29. mrtoggle says

  kamu yg tertawa lebih wahai Sepender. Canang no 3 di dunia padahal satu dunia tau TNI tentera no1 pengecut di dunia…

 30. mrtoggle says

  betul, PT91 mesin baru, mesin baru semestinya canggih dan masih perawan. Leopard Indon terpakai tapi buat rawatan peremajaan.Kalau sudah bohsia tetap bohsia bukan perawan lg..

 31. mrtoggle says

  Hai Sepender, kamu yg harus belajar lebih dalam dulu sebelum berkata-kata.Majoriti org Indon yg dtg ke Malaysia memang tidak mahu pulang lagi ke Indon kerana tidak percaya lagi lg dgn kerajaan Indon yg Korupsi.Mereka lebih rela menjadi PATI dr pulang ke Indon.Malah mereka cuba sedaya upaya mengubah cara percakapan org Malaysia. Kalau mahu perang sgt di Ambalat, silakan.kami mmg lama menunggu Indog2 ni datang,sampai skrg hanya bunyi salakan anjing di bukit tapi hakikatnya seorng lelaki yg tiada kontol.Indon bangsa pengecut!!!

 32. Padan Muko says

  Siapa kata budaya Melayu milik Malaysia?
  Bahasa dan budaya Melayu memang milik orang Melayu pun.
  Apa baru sekarang baru kau tahu? kenapa kami dipanggil maling sedangkan memang pun itu budaya dan bahasa yg kami amalkan. jadi kenapa kamu kata kami maling budaya Indonesia? adakah budaya & bahasa Melayu milik Indonesia? Bahasa & budaya Melayu adalah milek Orang Melayu yg tinggal di Nusantara sejak beribu tahun dulu.Ia bukan milik mana2 negara samada Malaysia maupun Indonesia.
  Yg kamu melalak menjerit berdemonstrasi menuduh kami mengklaim budaya kamu tu apa makna nya? Kamu tu siapa? Melayu kah? Indonesia kah? Jawa kah?
  Sebutlah kami maling, kami tak kesah, hakikatnya tidak ada bangsa yg bernama Bangsa Indonesia kerana ia baru ujud tahun 1947/48, tapi sebelum tu kamu dipanggil bangsa apa?
  Kalau sudah keputusan kamu menggelar diri kamu Bangsa Indonesia silakan, itu hasrat kamu tapi bahasa apa yg kamu maling untuk digelar Bahasa Indonesia?…..Kecuali JIKA anda memang rela untuk disebut sebagai Negri MALINGSIA juga.
  Kalau merasa kerendahan hati jangan cuba menuduh orang lain sebagai Maling. Jangan cuba jadi hipokrit disini.
  Sebenarnya kamu malu hendak mengaku yg kamu itu sebenarnya adalah Melayu juga dek kerana sudah terlalu lama mencaci dan menghina bangsa yg pemurah ni. Malu, itu saja cerita sebenarnya.
  Jawa, Bugis, Pattani, Acheh, Minang, Banjar, Riau, Moro dll adalah semuanya etnik MELAYU, oleh kerana kamu tidak mengkaji sejarah makanya kamu menjadi bodoh sombong lalu mencaci hina keturunan datok nenek moyang kamu sendiri yg menghuni bumi NUSANTARA ini.

 33. Amir Malik says

  Bersamaan dengan ekspedisi Khatulistiwa beberapa waktu lalu di Kalimantan, secara samar juga dilakukan operasi intelijen khususnya di kota Tawao yang berbatasan dengan Sebatik dan Nunukan di Kaltim. Operasi ini menyentuh secara sampling kehidupan warga Bugis dan etnis Sulawesi lainnya yang merupakan lebih dari separuh penduduk kota Tawao Malaysia.

  Masuknya berbagai etnis Sulawesi ke Tawao adalah buah persetujuan antara Presiden Soeharto dan PM Tun Razak tahun 70an untuk membendung kekuatan etnis Cina Malaysia yang hampir mengalahkan komposisi perbandingan dengan etnis Melayu di Semenanjung, sementara di Sabah dan Sarawak populasi Melayu menjadi kelompok minoritas. Inilah yang menjadi sejarah awal masuknya jutaan orang Indonesia ke Malaysia hingga saat ini.

  Yang tidak banyak diketahui adalah diantara jutaan orang Indonesia yang masuk itu ada sekian ratus yang memang masuk untuk melakukan operasi intelijen teritorial. Khusus di Tawao ketika dilakukan sinkronisasi data pada saat operasi khatulistiwa segera didapat data terkini bahwa walaupun hampir seluruh warga Sulawesi yang masuk ke Malaysia tahun1970 sampai 1980an sudah menjadi warga negara Malaysia namun keberpihakan terhadap negara asal muasalnya tetaplah menjadi kekuatan yang diperhitungkan manakala terjadi konflik bersenjata dengan Indonesia.

  Kekuatan ini akan menjadi elemen penting dalam melakukan upaya sabotase atau informasi A1 untuk menunjukkan kehadiran militer Malaysia misalnya kedatangan kapal perang di Tawao sehingga memudahkan de facto untuk melakukan operasi bawah air yang dilakukan Kopaska TNI AL. Penduduk Tawao yang didominasi etnis Sulawesi sesungguhnya merupakan keunggulan sipil society yang sangat berguna untuk membelah konsentrasi militer Malaysia manaka harus berhadapan dengan militer Indonesia suatu saat.

  Dengan kasus Ambalat, militer Indonesia menempatkan 1 brigade Marinir yang disebar di Sebatik, Nunukan, Bunyu, Derawan dan Tarakan. Sementara pangkalan militer terbesar di Sangatta disiagakan PPRC (Pasukan Pemukul reaksi Cepat) berkekuatan 1 brigade bersama kekuatan 1 brigade lainnya di Gorontalo Sulawesi. Sejumlah kapal perang juga disiagakan di Ambalat untuk melakukan pengawalan penuh selama 24 jam dari upaya penyusupan kapal perang Malaysia.

  Bagaimanapun, kemenangan militer sangat dipengaruhi oleh gerak langkah operasi intelijen. Dari ekspedisi Khatulistiwa setidaknya dapat mengetahui posisi keberpihakan bagi sebagian waga Tawao yang ternyata masih memiliki naluri nasionalisme bagi negeri leluhurnya.

  Sumber: Majalah Serdadu Sejati edisi September 2012

 34. drGrudge says

  Saudara,
  Ape masalah ko sebenarnye? x abes2 nk kate curik sane curik sini.. bole aku tanye n aku NAK KO JAWAB.. ape yg ko x puas ati sgt? aku ade je kwn dr indo tapi perangai x mcm ko.. spesis ape ko ni? mcm beruk! kalo ko kate melayu da ramai sgt kat sane yg ko bagi name indonesia tu kenape? ktorang org melayu, majoriti org melayu.. mase penubuhan negare pn bagi name malaysia.. lpas dr tu korg xpuas2 ati yg malaysia ni jd negare yg berdaulat. x habes2 spesis korg ni nk perang la hape la.. klu ko nak sgt dtg la sini bawak parang ke hape ke.. knape nk suro askar ko pegi.. ko yg x suke kan? ko sndiri dtg la.. barua sial!

 35. Mat Bond says

  betul tu….. commodore….. lihat saje di pelusuk kalimantan dan sumatera menemplak pemerintah indonsial kerana tidak memberi perhatian ekonomi dan pembangunan. kemudahan infra x de…. kalau kat samberas, kalimantan nie …. dia orang dari pulau jawa dan madura dipenggal kepala oleh orang dayak……tapi orang melayu dia orang berdamai…. kenapa ye….. he he he

 36. Mat Bond says

  en. ameer dia orang cakap kita takut nak lawan british…. tapi tentera dia orang lari terkedek2 kat lubnan abis satu dunia tau tentera pengaman lari kat cnn……kat sini cakap berdengung2 mcm tong kosong…. baru2 nie dia orang hantar 4 fighter ke exercise pitch balck kat australia… mcm tu gak berlagak konon2nya dia orang nie saja yg bagus….. mat salleh gelak melihat gelagat dan telatah orang indon nie…..x malu…he he he

 37. Mat Bond says

  wahhhh gua respek lu laaa bro….. membuat kajian perangai manusia mcm dia orang nie….. berlagak sungguh dia orang. nie….. anggap kaya konon x tau 60% kekayan indonesia adalah hasil minyak dari perut muka bumi di kepulauan riau. melayu merupakan penduduk majoriti manakala jawa golongan pendatang. tapi semua hasil muka bumi dibolot dan dibawa dipulau jawa. memenag patut digelar perampok. sehingga kini pemerintah masih berhutang dengan kabupaten riau. kemajuan riau terbelakang. hiskkkk.

 38. . says

  Kurang lebih begini kata-kata yang ku terdengar….

  “Bangsa barat mencipta segala macam senjata,pesawat jet tempur,kapal perang,bom atom…semata-mata untuk bakal berperang menghadapi suatu bangsa yang bernama melayu… apa hebatnya bangsa yang satu ini?…”

  Allahyarham As-Syeikh Hj. Wan Mohd Shaghir Abdullah ar-Riyauwi al-Fathani.

  Mungkin ada sahabat diluar sana yang sudi berkongsi komen dan ilmu.

  Wallahualam.

 39. saiful333 says

  Saudara Amir Malik, anda memang benar mengenai pertumbuhan ekonomi Indonesia yang semakin pesat sekarang, Itu saya tak nafikan. Tapi yang ingin saya persoalkan di sini, mengenai apa yang saudar katakan mengenai “jati diri” Indonesia yang selalu menempatkan kepentingan persahabatan dalam bingkai kesetaraan.

  Persoalan pokoknya disini, kenapa harus RI harus meningkatkan kekuatan ketenteraan kalau jati diri anda adalah persahabatan? Atau mungkin anda baru sadar apa itu arti sebenar persahabatan dan kesetaraan. Kerana wilayah NKRI diperlecehkan oleh tetangganya Malaysia? Kenapa kebanyakan warga anda harus mengamuk ketika pemerintah RI mengamalkan jati diri Indonesia dalam hal ini? Adakah kerana isu ini melibatkan Malaysia?

  Saya ingin bertanyankan kepada warga Indonesia yg sering mengamuk di sini mengenai isu jati diri RI ini. Adakah jati diri RI yg anda katakan, sering menempatkan kepentingan persahabatan dalam bingkai kesetaraan ini sudah dijunjung lama sejak mulanya penubuhan RI itu sendiri atau mulai diangkat sebagai jati diri RI semenjak kemerosotan kuasa ketenteraan dan Ekonomi RI. Apakah ini juga jati diri yang anda junjung pada tahun 1963 ketika RI merupakan kuasa besar militer di ASEAN?

  Saudara mungkin harus realistis dalam mengukapi isu persahabatan dan kesetaraan ini. Benar tiada satu pun negara di Asean ini memilih jalan perang sebagai pilihan utama dalam menyelesaikan isu berbangkit dan bertindih. Tetapi anda harus sedar satu perkara, hasil sesuatu rundingan itu tidak mungkin akan meyebelahi pihak yang tidak mempunyai “bargain power”. Rundingan meja bulat apa yang terang-terangan menyebelahi RI disaat kejatuhan ekononi dan kuasa ketenteraan anda dalam tahun2 80an dan 90an?

  Adakah anda mengerti kenapa pemimpin anda lebih memilih untuk tidak memilih jalan perang sebagai jalan utama RI menyelesaikan isu berbangkit. Makanya sekarang anda melihat RI membangukan kembali kekuatan militer mereka dalam skala yang amat pantas. Justeru, setelah anda berhasil menbangunkan kekuatan militer anda dan menjadi negara terkuat secara ketenteraan di ASEAN ini adakah jati diri RI yang yang selalu menempatkan kepentingan persahabatan dalam bingkai kesetaraan ini akan terus anda junjung atau jati diri anda ketika tahun 1963 akan anda kutip dan junjung kembali?

  Isu TKI ini adalah salah satu isu yang slalu warga anda bangkitkan dalam mana2 forum sekalipun yang berkaitan hubungan Malaysia Indonesia. Adakah anda mengangap yang TKI anda yang datang ke Malaysia itu bodoh dan sanggup dilayan seperti anjing hanya untuk gaji yang anda katakan tidak seberapa? Pernahkah anda terfikir kenapa mereka ini sanggup datang malah ada yang berkali2 ke tempat yang anda gelar neraka ini? Apakah terlalu kurang pekerjaan di RI sehingga mereka lebih sanggup masuk ke Malaysia dan dilayan seperti anjing semata2 untuk menyara hidup? Tidak perlu anda jawab kepada saya, jawapanya untuk diri ahnda sendiri. Anda warga Indonesia, justeru anda lebih tahu apa permasalahan sebenarnya di negara anda, melainkan anda tidak mempunyai mata untuk melihat, telinga untuk mendengar dan akal untuk berfikir.

  Mengenai soal Singapura. Pernahkah anda terfikir kenapa negara sahabat anda itu tidak mahu langsung kemasukan TKI ke negara mereka?

  -But, mind you. Immigration of the highly intelligent and highly hardworking. Very hardworking people. If you get immigration of the “food pickers”. You will not get very far- Lee Kuan Yew.

  Fahami kata-kata mantan perdana menteri Singapura ini dan anda akan faham maksud saya.

 40. roja says

  Dah la jgn gaduh2. Harap malaysia beli tambah mbt lg. Dgr mitos kita ada 96 pt91. Semoga depa tambah lagi 200 biji utk 3 armored brigade.

 41. Nanang says

  Suatu ketika dulu rakyat indonesia dikalimantan bersempadan dengan sarawak mengibar bendera malaysia….kenapa ye..

 42. Lapender 741 says

  Indonesia memilih bahasa Indonesia sebagai bahasa Nasional (meskipun penduduknya mayoritas org Jawa) adalah sebagai bentuk kerendahan hati org Jawa dan suku lainnya demi kesatuan dan persatuan Bangsa. Dan perlu ditegaskan kepada kamu bahwa bahsa MELAYU itu bukan milik malaysia sebagai suatu bangsa tetapi milik org Melayu sebagai suatu Etnis/Ras. bahkan jumlah org Melayu di Indonesia itu lebih banyak dari jumlah org melayu di Malaysia. Jadi anda itu tak berhak untuk berkata bahwa Melayu itu sebagai budaya dan bahasa adalah milik negri anda….Kecuali JIKA anda memang rela untuk disebut sebagai Negri MALINGSIA.

 43. Lapender 741 says

  Yang benci dengan malaysia itu buan cuma org Jawa, tetapi semua suku yg ada, termasuk orang Bugis dan Papua!!

 44. Lapender 741 says

  Hai Komodo…makanya lu harus belajar lebih banyak dulu baru ngomong. Sejak kapan org aceh, papua dan bugis tidak merasa Indonesia? pemberontak yg ada disana itu hanyalah sekelompok kecil org…kurang dari 1% dari jml penduduk setempat. Tunggu saja perang di Ambalat nanti…maka kamu akan lihat bahwa yg berperang itu termasuk diantaranya adalah org aceh, bugis, papua dan ambon. Asal tahu saja…saya ini pun orang BUGIS.

 45. mrtoggle says

  Buktinya ramai illegal2 Indon lari ke Malaysia dan tidak mahu pulang ke Indonesia. Dihartar pulang pun datang kembali, bila ditanya kenapa jawabnya di Indon tidak punya apa2 untuk dibanggakan, makan pun susah cari uwang pun susah…dasar neraga dunia ketiga memang tidak mahu mengaku negaranya mundur..

 46. dd says

  La, ada lagi? Kebulur tempe ke? Kamu tunggu sama rete 11.45 wang dari saudara TKI kamu di sini untuk beli tempe dan kretek. Kami tau ada krisis tempe tak cukup kat INDON. Wangnya NGGAK ADA beli tempe ye. Harganya mahal ‘banget’. Barulah boleh komen banyak lagi kalau sudah beli tempe dan kretek. Komen tu gaya macam nak bertempur tapi wangnya NGGAK ADA.

 47. dd says

  La. ada lagi? Kebulur tempe pulak ke? Kamu tunggu sama rete 11.45 wang dari saudara TKI kamu di sini. Kami tahu ada krisis tempe tak cukup di INDON. Tempe yang ada mahal ‘banget’ ye. Nak buat macam mana. Kerja tak mau, makan mau. Makan apa? Tempe aja. Duitnya ada mau beli tempe? NGGAK ADA. Kalau sudah nggak ada wang, kamu bertempur la di internet. Biar perutnya penuh sama internet.

 48. dd says

  Kretek abis ke? Takpe takpe. Dah nak hujung bulan ni. Nanti saudara-saudara TKI kamu dari negara yang kamu gelar Maling kirimkan wang sama kamu. Patut la macam orang gian. Duit takde beli kretek, kena la merepek dekat sini ye tak. Kami paham….

 49. saiful333 says

  Siapa yg panggil Malaysia begitu En rete? Indonesia? Pikir dalam2 sebelum beri sebarang komentar En rete, takut nanti dipangil kurang cerdik. Satu lagi, kenapa kebanyakan komentar warga anda harus diakhiri dengan gelak tawa?

 50. saiful333 says

  Pendapat aku sama dengan kau bro.. Apa tujuan video “Innocent of Muslims” ni di buat? Sudah pasti untuk menimbulkan kebencian dan kemarahan umat islam diseluruh dunia. Terhadap siapa? Dari mana video ini di upload? Apa warganegara si pembuat video ni? Kepada siapa lagi tempiasnya kalau bukan Amerika.Zionis bijak memanipulasikan sistem perundangan Amerika yang terkenal dengan “Endless Appeal” dan bersandarkan “Freedom of Speech” sebagai alasan. Kalau Video seperti ini dibuat oleh seorang warga Israel dan di upload di Israel, apa natijahnya buat rejim Zionis? Mereka memang sudah menjangkakan reaksi umat islam. Kekacauan, rusuhan dan tindakan balas dendam pasti berlaku akibat rasa marah umat islam terhadap penghinaan ini dan mereka memang mengharapkan ini terjadi. Setelah sekian lama tidak kedengaran keganasan yg dicetuskan oleh extremis islam, rakyat Amerika yang semakin melupakan 11 september dan kebanyakan warga mereka yang semakin sangsi akan perlunya penglibatan tentera mereka di luar negara seperti di Iraq dan Afghanistan. Maka inilah masanya yang paling sesuai. Bendera Amerika akan dibakar disana sini, kedutaan mereka diserang, rakyat mereka diluar negara diancam oleh orang islam yang marah atas isu penghinaan terhadap nabi Muhammmad S.A.W. Sekali lagi kita akan lihat rakyat Amerika khususnya dan masyarakat dunia amnya akan melihat islam itu sebagai agama pelopor keganasan. Apa yang umat islam itu capai dapat dengan merusuh dan membakar kedutaan Amerika, membakar kenderaan polis, bertempur dengan pasukan keselamatan mereka sendiri, merosakkan harta benda awam yang milik mereka sendiri hasil dari cukai yang mereka bayar tiap-tiap tahun. Memang ini pun yang ingin dilihat oleh musuh2 islam, umat islam yg “self-destruct” kerana nafsu amarah mereka sendiri. Kenapa Israel cuba mengheret Iran sebagai pencetusnya bantahan besar-besaran terhadap isu video ini di negara2 arab sedang umum tahu sejauh mana hubungan negara parsi ini dengan jiran2 arabnya. Mungkin Zionis ingin melihat penglibatan Amerika sekali lagi di rantau timur tengah, ini alasan dan masa yg sesuai bagi mereka. Aku harap di Malaysia ni tak perlulah kita terikut2 dengan apa yang negara tetangga kita lakukan. Marah? betul, aku sendiri pun tak senang duduk bila tengok video yg tiada moralnya ni, tapi tak perlulah sehingga kita tak mampu kawal amarah kita yang nantinya tempiasnya terkena jiran, keluarga dan saudara se-agama kita sendiri. Bantah, ya kita harus bantah, tapi biarlah dengan cara yg aman, merusuh dengan cara keganasan (dalam negara sendiri pulak tu) lebih banyak yg buruk dari kebaikan.

  – Sampai bila tangan harus lebih pantas daripada akal-

 51. Nanang says

  Tatkala bencana tsunami melanda Indonesia, ramai rakyat Malaysia datang menghulur bantuan tapi apa orang indonesia buat? mereka mengejek dan mencela orang malaysia yang memberi bantuan.
  Tatkala ratusan ribu TKI (termasuk PATI) datang ke malaysia demi sesuap nasi, orang indonesia dinegaranya membakar bendera malaysia dan melempar najis dikedutaan malaysia……..di mana MARUAHmu bangsa indonesia?…muhasabahlah
  Moga Allah swt membalas perbuatan kalian.

 52. darah satria says

  MatMongol..Matmongol…dari penulisan kamu dapat dilihat.hati dan jiwa kamu ada masalah…byk lah bertaubat..buanglah hasad dengki di hatimu sebelum terlambat….sebelum dirimu pejam mata buat selama2nya..menghadap yang maha esa…dengarla nasihat saya…sebelum terlambat…

 53. maha says

  ind0g angkat buluh runcing dan senjata bantuan dari komunis.. kamu perang dengan belanda pakai bambu runcing dong kenapa cari senjata komunis untuk perang dengan belanda

 54. jake says

  ‘bangsa melon’..translate to english ‘melon race’..and try search with google..no race with name ‘melon race’ in the united nations list..

 55. maha says

  baru ekonomi 6.3 % kamu beli malah dengan banyak.. kami akan tunggu 7% keatas baru beli senjata dengan banyak dan kami mementingkan socia ekonomi dan pembanggunan negara bukan untuk berperang contoh buat kenderaan av8x8 ekonomi 8% keatas baru beli senjata

 56. camo says

  buktinya mana pak..jgn hanya sok pinter omongan kaya tin kosong pak..itu rakyat kepulauan sumatera lagian membenci kamu terus mahu merdeka dari pemerintahan melayu jowo sono..

 57. camo says

  katakan kau bukan melayu jawa,melayu bengkalis atau kau nga duduk dalam kepulauan melayu….tunjuklah kontol kau…

 58. InDoneSIAL says

  Indon kalau kena Bala lagi jangan harap aku nak bagi derma lagi…
  Bangsa Indon jenis Tak Sedar Dek Untung macam Lepas Anjing Tersepit jeee
  Dengki sangat dgn Msia tapi datang cari rezeki/merompak kat Msia jugak…uuuweeekkk….
  Bangsa nie kena ajar sekali, baru dorang tau…

 59. Ameer says

  Bagaimana dengan pembelian UAV made in ISRAEL? Bagaimana dengan senjata Galil, Uzi etc. yang asalnya dan dibuat oleh ISRAEL? :) Kenapa beli barangan daripada ISRAEL? Nak bagi duit kat diorang supaya diorang boleh buat banyak lagi senjata dan bunuh umat Islam di Palestin? Nak kena panggil ‘Anjing Israel di Asia Tenggara’ ke? :)

 60. Ameer says

  Haha, kamu sendiri la yang jilat, suruh serang tak serang-serang sampai sekarang :) Kenapa? Takut? Pengecut? :) Nak serang sangat la kononya, dalam ni boleh la jadi keyboard warrior, jadi jaguh kampung tapi dalam dunia sebenar? Dia yang dah telur ‘rebus’ 😀

  Sampai bila nak cakap ganyang Malaysia, serang Malaysia tetapi haprak. Takde pun nak serang, dalam negara sendiri je yang kecoh, masuk negara lain dah lunyai :)

 61. Commodore says

  Tak apa kami tak kesah. Tapi warga Indon sendiri benci pada negaranya, buktinya orang Acheh, Ambon, Kalimantan, Bugis dan Papua. Mereka tak ngaku Indon.
  Kenapa ya?

 62. Commodore says

  Ada satu lagi bro, suka cakap…SIAP…walaupun belum mula lagi.
  hehehehe! saikologi satu bangsa yg kuat temberang.

 63. Ameer says

  Haha, negara itu mengaku tentera paling TERKUAT di asia sedangkan lari naik teksi sahaja :) Kamu mengaku kamu TERKUAT (lari naik teksi) dan TERKAYA (rakyat miskin dihina dan dibiarkan melarat di tempat sampah). Jikalau kamu KAYA sangat, kenapa jual sebahagian daripada pulau kamu? 😀 Jikalau kamu KAYA sangat, kenapa orang-orang kamu datang ke sini untuk mencari rezeki? 😀 Jikalau kamu KAYA sangat, kenapa nilai matawang kamu tersangatlah rendah daripada matawang Malaysia? :)

 64. Ameer says

  Cerita daripada orang-orang kamu sendiri. Setiap pekerjaan sama ada menjadi cikgu, polis etc. mesti kena rasuah 😀

 65. Ameer says

  Krik….Krik….

  Bagaimana pula dengan negara mendapat hibah? Dan macam mana pembelian UAV kamu dengan ISRAEL? :) Uzi, Galil etc yang kamu ada itu dibuat oleh ISRAEL. Adakah kamu cuba memberikan mereka dana supaya mereka dapat buat banyak lagi senjata dan membunuh orang Islam di Palestin? Anjing Israel di Asia Tenggara :)

 66. Ameer says

  Saya lihat? Macam mana saya nak lihat sedangkan saya TIADA DI SITU untuk menyaksikannya? :) Jika anda faham maksud saya, rakyat negara itu lebih memahami negaranya sendiri daripada orang lain, seperti kamu katakan penunjuk perasaan di duta AS, kamu tahu itu tetapi saya tidak tahu :) Di sini, kamu jangan ingat tiada orang yang marah, ramai malah kawan-kawan saya sendiri pun ingin menyampaikan memorandum ke Duta AS :)

  “bisanya cuma menghina tetangganya” Saya tersenyum apabila kamu berkata begitu dan saya tergelak apabila salah seorang daripada kamu mengatakan Fibreglass lagi kuat daripada Besi 😀 Siapa yang mulakan dulu sekarang ini? Kamu masuk ke blog ini dan kamu MULA memaki hamun kami. Apa bila kami cuba membalas, kamu kata kami jahat dan laknat. Itu adalah lagi bodoh dari apa yang pernah saya jumpa. Kesalahan diri tidak diakui tetapi menuduh orang lain pula. Tak sedar diri lagi yang dia yang MULAKAN dulu :) Bagaimana pula dengan cerita zaman konfrontasi Ind0- Malaysia dulu? Cerita tentang TNI membunuh ATM ketika ATM sedang bersembahyang? Adakah itu satu tindakan yang mulia? Atau satu tindakan yang pengecut? :)

 67. Ameer says

  Pembantu rumah Ind0 saya curi duit, ada pakwe keliling pinggang dan banyak menyusahkan saya dan kamu masih ingin lagi saya berbaik walaupun dia dah banyak menipu duit saya? :) Kamu sendiri pun bersikap seperti apa yang kamu katakan, anjing. Masuk ke sini menyalak pasal nak ganyang Malaysia, terjerit sana sini, perlu ke saya nak ulangi sejarah konfrontasi Ind0-Malaysia? Siapa mulakan dulu? Siapa serang dulu dan siapa KALAH dulu :)

  Lagipun ketika perang konfrontasi, TNI MENYERANG ATM ketika ATM sedang SEMBAHYANG. Tidakkah itu suatu tindakan yang pengecut? Adakah agama Islam menyuruh umatnya membunuh saudara sendiri ketika sedang menyembah ALLAH s.w.t? Siapa yang terpesong sekarang ni? :)

 68. mrtoggle says

  ATM ada jugak buat TNI? seberang sg sendiri pun tak lepas apatah lg menyeberang Selat Melaka asyik kena halau jer…kesian

 69. mrtoggle says

  Apa itu subsidi? jelaskan.Rakyat Indong byk menghantar beras,gula,tepung n minyak masak bersubsidi Malaysia ke kg halaman melalui pos.sebab apa sebab di Malaysia lebih murah dr barang di Indogsialan.Kesian kamu mengharapkan subsidi di negara org sedangakan di negara sendiri di anaktiri…

 70. mrtoggle says

  kalau tak de wang pun rakyat Malaysia tak de la menegmis di Indon.Indon yg byk wang tapi rakyatnya dtg mengemis di Malaysia.Antara pekerjaan rakyat Indon di Malaysia ialah cuci tandas, sedut najis, cuci longkang.sebab apa nak kerja di kantor tak layak sebab bodoh tak sekolah….

 71. mrtoggle says

  Di Malaysia golongan kutip sampah,sedut najis kebanyakkan dari Indon.So kami ialah tuan manakala Indon hanyalah kami anggap najis yg meloyakan.Apapun terimakasih kerana membersihkan najis kami..

 72. mrtoggle says

  Saudara Ameer, kena ingat org Indog yg masuk dlm forum ni x semestinya Muslim.Paham2 la negara yg paling ramai umat islam di dunia tapi realitinya hanya sekadar nama apabila hukum -hakam Islam dipermain2kan cthnya kawin berlainan agama.Silap2 yg byk komen ni Indon beragama Hindu mcm di Bali n etc..datang sini hanya nak melaga2kan kita yg majoritinya muslim.

 73. maha says

  bro video inincence of muslim buat oleh orang yahudi untuk jatuh obama supaya negara islam cop penganas dan tak nak serang iran, dana video itu dari yahudi, kita jangan jadi bodoh serang kedutaan us.. yg salah dalang yaitu yahudi ..yahudi cuba tutup kesalanan mereka di media us contoh orang yg ditangkap umur 60tahun, 50tahun, 70tahun mana satu betul in.. in kerja orang yahudi

 74. mrtoggle says

  Suksess apanya pak sea trial pun ngak ada result.Timaran class tu sama layak dgn feri laju Port Klang – dumai, tak ada apa nak dibanggakan.

 75. mrtoggle says

  Siap tak siap bkn jadi masalah di sini walaupun ekonomi Indon lebih dari Malaysia tapi Indog2 yg ada di Malaysia tetap tak mahu pulang ke negara dunia ketiga iaitu IndonesiALan.Sebab apa, di Indon tidak ada apa2 nak dibanggakan.This fact not fake!!

 76. mrtoggle says

  Ye ke? majoriti rakyat Indon di Malaysia tidak mahu pulang ke Indon. Sebab apa sebab di Indon segala2nya kurang yg ada hanya kemiskinan tahap melampau yg ada.Fakto bro not fake…

 77. sam says

  Indon itu bukan panggilan menghina.Tidak sama sekali.Itu cuma nama kependekan seperti yang lazim kamu sendiri lakukan terhadap negara lain atau nama2 tempat/wilayah.Ini semata2 untuk memudahkan sebutan.

  Kenapa harus rasa terhina dengan ‘indon’?Kenapa tak rasa lagi terhina dengan ‘indo’?Kamu tahu apa makna indo?India atau keindiaan.Kamu tahu apa maksud indonesia?

  Indon itu dirasakan panggilan menghina oleh orang2 indon yang tak pernah sampai di sini.Indon2 disini sendiri memanggil negara mereka sebagai indon,tak ada masalah.

  Punca indon dianggap panggilan menghina kerana kebanyakan TKI yg bekerja di sini sebagai buruh kontrak dan pembantu rumah.Jadi seolah2 panggilan indon sudah sinonim dengan kerja2 buruh dan kuli.Jadi ini disalahanggap sebagai menghina.Bayangkan kalau yang datang bekerja di malaysia adalah indon2 yang profesional dan usahawan dan orang2 ini dipanggil indon juga.Adakah panggilan ‘indon’ pada orang2 ini dianggap menghina?Sudah entu tidak.Jadi ini masalah salah persepsi dari warga2 kamu sendiri.

 78. maha says

  leopard 2a4 revolusion hasih dari system leopard 2a7 dan system merkava, tukar baju dan system elektronik.. kamu tahu tak pt91 tank hasil dari system leclerc, system leopard 2a6, system t90, pt91 lebih canggih t90.. kemudian rusia ajak berkerjasama tank dengan kami hasil t90ms.. kami tolak dong kami bukan super kaya macam kamu.. tank t90 dan pt91 asal dari t72.. india guna versi baru t90ms dan dari system tank leclerc sama dengan kami dong dari segi cara perang kami akan menang ramai tak tahu takitik perang tank t72 sembunyi akan diri macam ninja kemudia hancur tank yg datang serang, tentara iraq bertahan dan menyebunyi diri dari menyerang itu taktik bodoh di kawasan pasir, kena serang, serebu dan bertahan .. tank leopard mengunakan serang serebu.. cuba lihat missile atgm bunuh sasaran penting di perang bosian.. nato gagal musnah tank t72 kebanyakan musnah akibat dari missile atgm. . pt91 jika hutan banyak sembunyi diri kami tak dedah diri kami cara sama t72 dan merkava sembunyi diri..jika tank leopard dihutan tak bijak sembunyi musnah kamu dong tinggi tank leopard kamu dong kamu tambah ton armor plate banyak pun tak guna berat bertambah tank mana jalan tanah lumpur kamu pasti perlu tank kren tarik keluar tank kamu macam lori tersekat kawasan lumpur di kalimantan

 79. Padan Muko says

  DiSpore lah letaknya berbillion dollar wang rakyat yg dirompak para koruptor
  Indon.
  Ya, itulah sahabat kamu, mau simpan duit boleh, mau datang kerja tak boleh. Pujilah Spore tinggi2.
  Kalau mau cari kerja negara yg dipanggil Maling juga jadi tumpuan malah jadi bahan hinaan dan cacian dari warga Indon yg menikmati limpahan rezeki dari sanak saudara mereka yg bekerja dinegeri maling ini.
  Sungguh, Allah menguji kesabaran rakyat Maling ni.
  Tapi aku cukup yakin Allah akan menghukumi manusia yg tak mengenang budi dan tidak bersyukur.
  Jengok2 lah dijendela, kok ada berlaku berubahan cuaca, awan, angin dan pergerakan bumi, binatang lari bertempiaran. sesungguhnya ada tanda dari Allah Ta’ala tentang sesuatu.
  Jangan kamu asyik khayal dan mabuk mencaci hina orang lain sampai terlupa untuk bermarghfirah kepadanya. Jengok2lah dijendela!

 80. maha says

  wang kamu pergi mana ind0n kota jarkata miskin minta wang dari anak kecil tak dibela dengan betul sepatut wang dibuat rumah anak jalanan itu belum diluar kota rakyat masih miskin. rakyat kamu duduk bawah jambatan dan buat rumah bawah jambatan ada wang dibelanjakan bina rumah mampu milik tak ada.. kamu lihat serawak dan sabah rakyatnya di kota tak ada duduk bawah jabatan diluar kota dan kampung rakyat menikmati bekalan air dan elektrik..rakyat ind0n berlampu minyak tanah ,air berigi dan sungai ini dicerita kan oleh rakyat kamu ind0n

 81. maha says

  setiap negara ada subsidi dan negara kamu ind0g pun ada, kami bukan macam ind0g menyalak kota dan rumah president apabila susidi kurungkan dong

 82. rete says

  oh iya gua lupa kalo laki2 melayu itu gak punya kontol untuk angkat senjata hadapi british bela negaranya patut lah malaysia itu dipanggil ANJING INGGRIS DI ASIA TENGGARA ehehehehehehhe

 83. rete says

  oh iya gua lupa kalo laki2 melayu itu gak punya kontol untuk angkat senjata hadapi british bela negaranya patut lah malaysia itu dipanggil ANJING INGGRIS DI ASIA TENGGARA ekekekeeke

 84. saiful333 says

  Saudara wangwa takkan tak pernah dengar lagu tu kot.. Budak kecik yg nyayi lagu tu dah besar dan famous seluruh Indonesia sekarang ni.. banyak belakon sinetron..

 85. Amir Malik says

  Anda bisa lihat demontrasi di depan Kedubes AS di Jakarta dan di kota-kota lainnya seperti Medan, Surabaya, Solo, Semarang, Makassar, Bandung, begitu marahnya umat Islam di Indonesia. Itu cermin dari sebuah sikap miitansi ketika agamanya di hina dan rasulnya difirnah. Bagaimana dengan di Malaysia, diam seribu bahasa, tak mampu memberikan perlawanan unjuk rasa, bisanya cuma menghina tetangganya.

 86. saiful333 says

  Inappropriate laughter that follows a phrase or sentence can be a sign of Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) or even Tourette’s Disorder as a type of “vocal tic”.
  This type of inappropriate laughter can be related to psychiatric disorders that have Hypomania (a lesser state of Mania) as a symptom.The individual will be too happy most of the time and will also be loud, hyperactive, attention-seeking, and overly energetic.-By Dr Joseph M Carver, PhD.
  So to all Indonesian here who wrote short comment followed by a lot of laughter, I encouraged you to seek a medical and neurological assessment.

  Anda mengerti bahasa Inggeris? Mau saya terjemahkan ke bahasa Belanda?

  Ongepast lachen dat een zinsdeel of zin volgt kan een teken zijn van obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) of zelfs Gilles de la Tourette stoornis als een soort van “vocale tic” te zijn.
  Dit type van ongepast lachen kan worden gerelateerd aan psychiatrische aandoeningen die Hypomanie (in mindere staat van Mania) hebben als een symptom.The individu zal zijn te gelukkig het grootste deel van de tijd en zal ook te luid, hyperactief, aandacht-zoekende, en al te energiek .-By Dr Joseph M Carver, PhD.
  Dus om alle Indonesische hier die schreef kort commentaar, gevolgd door een hoop gelach, moedigde ik u om een ​​medische en neurologische beoordeling te zoeken.

  Tidak mengerti bahasa Belanda? Mau bahasa Indonesia?

  Tawa pantas yang mengikuti frase atau kalimat dapat menjadi tanda Obsesif-Compulsive Disorder (OCD) atau bahkan Disorder Tourette sebagai jenis “vokal tic”.
  Jenis tawa pantas dapat berhubungan dengan gangguan kejiwaan yang memiliki hypomania (keadaan lebih rendah Mania) sebagai gejala individu.Pesakit akan terlalu senang sebagian besar waktu dan juga akan menjadi keras, hiperaktif, mencari perhatian, dan terlalu energik -Oleh. Dr Joseph M Carver, PhD.
  Jadi untuk seluruh penduduk Indonesia di sini yang menulis komentar singkat diikuti dengan banyak tawa, saya mendorong Anda untuk mencari penilaian medis dan neurologis.

  Masih tidak mengerti? Pikirlah sendiri.

 87. Ameer says

  Aish, video hina Islam dah keluar tetapi Ind0 masih lagi nak berperang sesama saudara agama? Kalau nak perang sangat, perang dengan orang buat video hina Islam ‘Innocence of Muslim’ tu. Pertahankan agama daripada dihina dan dicaci. Sanggup ke tengok Nabi Muhammad s.a.w dihina? Sanggup ke saya nak tanya? Kalau masih lagi nak pertahankan kebodohan kamu dan ingin ganyang Malaysia, teruskanlah, tetapi kalau kamu masih lagi ada Islam dalam diri kamu, PERTAHANKAN AGAMA. Kalau Nabi Muhammad s.a.w hidup sampai sekarang, menangis baginda tengok umatnya bertelagah sesama sendiri.

 88. Ameer says

  Ye ke? Rakyat miskin di negara tu dihina, dicaci oleh kerajaannya manakala yang kaya terus mengejar harta dunia. Lagi satu, aktres porno memikat Menteri Kewangan Indonesia, ingat tak? 😀

 89. Ameer says

  Hehe begitulah kutukan yang selalu diberikan. Tanpa fakta dan hanya tahu bertekak :) Saya mahu tanya, siapa yang tidak bersekolah dan yang mengatakan FIBREGLASS LAGI KUAT DARIPADA BESI? Hmmm…orang dari negara mana tu ye? Hehe :)

 90. Ameer says

  1. Haha siapa bodoh sekarang ni? “baru sekarang indonesia membeli alat perang BESAR-BESARAN” Semua duit salur dekat tentera. Nak TAKUT siapa? :) Patutnya seimbangkan untuk berbelanja untuk RAKYAT, PEMBANGUNAN dan TENTERA. Cuba terangkan KENAPA dibina dinding kiri kanan ketika Sukan SEA di Palembang? Belakang dinding tu rumah koyak rabak, orang semua susah-susah padahal seberang dia bangunan bukan main indah lagi :) Itu tidak adil untuk RAKYAT. Siapa yang jiran tidak baik sekarang ni?Konfrontasi Malaysia-Ind0? Siapa mulakan dulu? Siapa serang dulu dan Siapa kalah dulu 😀 Alasan nak serang sebab Malaysia ditubuhkan. Tak ke bodoh namanya tu? Dan lagi bodoh membeli UAV Israel. Buat apa bagi duit kat Israel tu? Bagi diorang bunuh lagi umat Islam di Palestin? Hebat kamu. Orang bukan Islam disokong, saudara agama sendiri dikutuk dan dibunuh :) Contohnya ketika TNI menyerang tentera Malaysia yang tengah sembahyang masa zaman konfrontasi.

  2. Cina bijak? Hehe begitulah kata-kata orang yang membunuh kaum cina di negaranya sendiri. Cina di negara sendiri dibunuh manakala Cina di negara lain dipuja. Double standard la tu :) Pintar tahap mana kamu mahu? Pintar sampai cakap FIBREGLASS lagi KUAT daripada BESI? Stephen Hawking pun boleh tercirit nak fikir begitu 😀 Kalau Malaysia tak bijak, kenapa PETRONAS dikenal di serata dunia dan bukan Pertamina. Kenapa TNI meminta ATM modifikasikan peralatan tentera diorang? (ATM menolak). Lagi satu tentang kebodohan, Ind0 pernah menjual pulau-pulaunya kepada negara luar. Nampak tak bodohnya macam mana? Kalau negara betul-betul patriotik, takkan nak jual tanah sendiri kepada negara asing? Jual di internet pula tu hehe :)

  3. Itu kutukan, bukan satu bidasan :) Kamu tidak membidas apa yang saya katakan tetapi kamu mengutuk. Takpelah, saya tetap membidas kata-kata kamu :) Siapa kata Sabah dan Sarawak miskin? Itu kata-kata orang yang selalu menghadap depan komputer, kutuk sana-sini di internet. Keyboard warrior la sangat :) Kalau miskin sangat, kenapa abang kawan saya menetap disitu menjadi kaya? Kenapa rakyat kamu keluar masuk dan menjual barang di situ? :) PM kami ingin memajukan Sabah dan Sarawak jadi banyak duit disalurkan ke situ. Kami pentingkan pembangunan dan rakyat. Bukan seperti negara itu yang tidak tahu menguruskan pembelanjaan, tahu berhutang (hutang Hospital Malaysia pun tak bayar lagi) meminta hibah, dan rakyat miskin ditinggalkan, survival of the fittest la katakan :)

 91. Ameer says

  Kalau Malaysia tak mampu bayar, kenapa, KENAPA ramai lagi rakyat kamu datang ke sini? :) Kamu cakap tanpa berfikir. Tak mampu bayar la sangat kononnya :)

 92. saiful333 says

  Salam damai bro. Mintak maaf le kalo aku ada salah cakap kat ko dari dulu sampai skarang. Kat blog mane2 pun.

 93. Ameer says

  Kalau ekonomi Ind0 bagus sangat, kenapa mata wang tak naik-naik? :) Kenapa masih ada rakyat bina rumah kat tempat sampah? Kenapa hari tu saya pergi, pengemis ramai meminta sedekah? Ketika SEA Games di Indonesia, Palembang, nak tau apa kru-kru TV dihidangkan untuk makan? Maggie je semua. Bangunan bukan main indah, siap bina dinding kiri kanan jalan dan dihiasi dengan poster tetapi dinding tu nak tutup pemandangan belakang dia je. Rumah koyak rabak….

 94. Ameer says

  Leopard se-leopard mana pun kalau tak mampu nak lawan geografi yang extreme payah. PT-91M kami pun guna track sama lebar dengan Leo tetapi perbezaan berat yang memainkan peranan :) Walaupun jumlah yang sedikit iaitu hanya 48 buah, ianya hanyalah untuk sebagai ‘Training Tank’ memandangkan Malaysia tidak pernah mengendalikan MBT sebelum ini :) Tetapi, walaupun sedikit, anti-tank missile berlambak dalam stok ATM, dari wire-guided hinggalah ke man portable.

 95. mat indoor says

  HANYA UNTUK RENUNGAN IND0N:

  1. Bangga dengan ahli G-20 tapi sebenarnya itu pertubuhan Negara-negara yang terpaksa mendukung polisi-polisi kewangan Yahudi.

  2. Gemar bercerita GDP besar tapi tak faham

  3. Ingin sekali bercerita hal-hal ekonomi tapi mengeluarkan teori2 ekonomi yang songsang

  4. Banyak berkomen melambangkan pribadi Barbar , kasar dan tak bersopan

  5. Tak sedar tingkah laku dalam forum melambangkan kelemahan EQ bangsa Indonesia.(Tak tau apa itu EQ cari dalam google)

  6. Konon membenci Malaysia tapi seluruh ind0n jadikan Malaysia sebagai ‘benchmark’(ukuran) dari former sampai DPR.

  7. Terkenal dengan perkataan ..AKAN….

  8. Bangga konon kekuatan militer tapi kekuatan sebenar bukan dari mulut ind0n.

  9. Berkoar2 tapi lemah dalam hal-hal strategic.

  10. Rakyatnya kurang berfikir bila melihat kenyataan media ind0n. Kerap dibohongi media.

  11. Islam Ind0n berpecah belah, tak tau mana yang betul.

  12. Pemimpin ind0n tidak membawa rakyatnya menuju satu arah yang selari. Rakyat dibiarkan buat keputusan sendiri. Pepatah melayu ada mengatakan “Seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing”.

 96. mat indoor says

  Kalau kita perhatikan, forumer ind0n ni sepesen je.

  Jarang sangat kita jumpa forumer ind0n yang tenang dan logik macam kita Forumer Malaysia yang bijaksana.

  Majoriti mereka tukang huru hara dan pemikiran berkecamuk.

  Kalau ada forumer ind)n yang bijak, pasti dituduh sebagai orang Malaysia.

  Oleh itu mari kita teliti ciri-ciri majoriti forumer ind0n yang ada kat MOM ni.

  Berikut adalah ciri-ciri forumer ind0n pujaan ind0n:

  1. Mesti suka sembang pasal perang dan senjata

  2. Mesti buta dengan sejarah dunia

  3. Mesti buat Komen/spam hoax banyak-banyak

  4. Mesti pandai memaki

  5. Mesti cinta dengan Amerika

  6. Mesti pandai guna perkataan “AKAN, NANTINYA, SEBENTAR LAGI, BAKALAN, TIDAK LAMA LAGI dan sebagainya”

  7. Mesti merasa sangat teruja jika ada pujian sikit dari negara lain

  8. Mesti pandai berangan-angan dengan perkara tak pasti dan melupakan kenyataan hari ini

  9. Mesti suka baca berita mengenai pertandingan olimpiade sains

  10. Mesti bodoh geografi

  11. Mesti punya semangat jawa yang kental

  12. Mesti setiap hari mengenang-ngenang sejarah kemerdekaan Indonesia

  13. Mesti tak ada duit nak ke luar negeri supaya kekal macam katak bawah tempurung

  14. Mesti pandai OOT

  15. Mesti punya semangat telur sebiji riuh sekampung

  16. Mesti merasa indonesia adalah pusat dunia

  17. Mesti merasakan seluruh dunia perlukan indonesia dan indonesia tak perlu dunia

  18. Mesti beragamakan pancasila

  19. Mesti bodoh bahasa Inggeris

  20. Mesti memiliki perasaan sakit hati dan dendam dengan Malaysia

  CMIIW

 97. Commodore says

  mau percaya ka berita Indon. KFX sudah hampir 3 tahun prototype pun takde lagi.
  Yg ada model plastik aje
  Leo2 sudah satu tahun buat bising masih belum beli lagi?
  Lebih temberang aje Indon ni.
  Korang memang pandai menyalak aje, nah ambik tulang ni dudok diam2.
  Kata2 Eddie Wibowo : kau patok aku sikat. Hehehehe! nak sikat PT91 dgn apa? dgn Anoa?
  Hehehehe! menyalak la kau selagi boleh!

 98. Commodore says

  hehehe
  1. Leopard2 mana? dah sampai ke?. beli pun belum lagi?
  2. Apache mana? dah sampai ke?. beli pun belum lagi?
  3. Nakhoda Ragam mana? dah sampai ke?. beli pun belum lagi?
  4. Changbodoh mana? dah sampai ke?. beli pun belum lagi?
  5. KFX mana? dah sampai ke? yg ada model plastik je. mana prototype nye?
  6. S.Tucano? Haa yg ni baru sampai, aku ada tengok gambar dia. Fuyooo! hebat la Indon.
  Pasal av8, tunggu jelah, apa nak rush kan? kita ada Adnan & PT91 to cover any ancaman. Eleh, kalau ada ancaman pun dari Anoa aje, nak tunggu marder tank tu tah bila pulak? silap2 Adnan dah reput baru keluar kot?
  pasal economy tu aku tak pakar la tapi walaupun Indon cecah 6.3% aku tengok takde pun TKI yg pulang bekerja di Indonesia? Yg balek untuk lebaran ramai la tapi lagi ramai yg datang masuk keMalaysia walaupun M’sia punya hanya 5% aje. Hairan kan?
  Yena da?

 99. Commodore says

  Kau cakaplah apa yg kau suka hakikatnya kamu yg mulakan dulu. Inilah dia hakikat yg kamu selalu ketepikan dgn menyalahkan org lain.
  syabas media kamu yg memainkan peranan menyemai kebencian terhadap Malaysia.
  cuba lihat media (TV) M’sia, ada tak mereka mengapi2kan rakyat untuk membenci Indonesia.
  Hinaan kami terhadap kamu hanya sekadar membalas hinaan kamu terhadap kami.
  itu saja. kalau kamu tak akui perbuatan kamu masakan kamu mau berubah.
  kami pun tak peduli samada kamu berkecil hati kerana adakah kamu peduli dgn apa yg kami rasa akibat perbuatan kamu? terbawak2 sampai SEA games, piala suzuki yg menunjukkan betapa rendahnya moral rakyat kamu.
  Ada kami bakar bendera kamu? ada kami serang kedutaan kamu di Kuala Lumpur? ada kami lempar najis di kedutaan kamu? ada kami buat sweeping Indonesia diMalaysia? hakikatnya berjuta warga kamu datang keMalaysia mencari rezeki adakah itu menunjukkan Malaysia mau bermusuh dgn Indonesia? TKI kamu yg melakukan rompakan, pecah rumah, pembunuhan saban hari disini adakah ia dilaporkan dalam media kamu yg cukup gemar memaparkan kesalahan org Malaysia terhadap TKI?
  Kalau kami kejam tidak akan ramai TKI yg sanggup menyabung nyawa meredah lautan mencari rezeki disini, ratusan yg mati lemas dibadai ombak & ribut.
  Kenapa tidak aja kamu pergi ke Singapore atau Australia mencari kerja, disana kan lebih makmur dan maju dari Malaysia? Kenapa?
  Tidakkah kamu lihat bagaimana perangai posters kamu didalam blog ini? Itu semua mencermin perangai kamu semua.
  Tanyalah diri kamu seikhlas2nya jangan hanya mencari salah orang lain aja.
  Sebenarnya kamu merasa benci terhadap Malaysia dek kerana peranan media kamu yg dicucuk pihak ketiga yg mahu melihat persengketaan antara dua jiran yg seagama. itu saja.
  Aku cabar kamu datang keMalaysia dan tinggal disini untuk beberapa waktu bagi melihat dan merasa sendiri suasana disini lebih2 lagi berkaitan TKI.
  Kami taklah sebagus mana pun tapi tidak juga kami ni sombong atau kejam.
  Alhamdulillah 2-3 tahun kedepan kalau kamu hentikan pengiriman TKI pun kami tak kisah malah yg berjuta berada disini pun harus dipanggil pulang. kami kira kamu sudah cukup maju untuk menyediakan pekerjaan untuk semua rakyat kamu. Sudah lebih 30 tahun sejak mulanya kebanjiran TKI diMalaysia, secara peribadi saya rasa cukuplah sekadar itu yg upaya oleh Malaysia untuk menolong jirannya. Apa yg kami dapat? KEBENCIAN & HINAAN dari Indonesia akibat fitnah.
  Terima Kasih daun keladi kalau boleh jangan datang lagi!

 100. camo says

  baru ‘akan’ dapat dah nak serang dan merendah2 negara orang..dasar otak bercampur tahi ni bangsa yang mimpi mahu jadi macan asia…

 101. camo says

  itulah sikap Ind0n yang radikal..
  singapur yang bersikap bersahabat dgn Ind0n.???…hmmm mimpilah kamu don…yang datang tolong kamu nie nntla negara yang kau panggil maling ni…

 102. camo says

  hang toksah nak menyamarlah…dari haritu dok kondem2…aku mmg kenal ramai inD0n yang fasih dialek sini..tak penah lagi aku tgk hang kasi komen membina kat sini..puiiiii

 103. shahpaskal says

  Tahniah kepada Indonesia yang bakal menjadi kuasa besar, agar mudah membantu saudara Islam yang tertindas…

 104. camo says

  skit je aku nak komen bro…trend perang skg kalu konvensional dah takde sampai berbulan2 macm dulu2…kalu dah masuk bulan2 musti jadi perang gerila @ insurgensi….hanya pendapat bro..

 105. says

  Mmg bgus usaha krajaan 2 tp mcm ad member ckp Pertahanan 2 Insurans Kedaulatan Negara.Jd krajaan Knela Pikir Psl pembangunan Pertahanan jgx Jgn didengar sgt desakan Pembangkang yg biaya pertahanan yg tinggi 2 membazir jew

 106. Google says

  Indonesia dapatkan f-16 free dr amerika..diorg lupe ke taun 2003 dlu f-16 diorg kne lock dgn hornet Us kt Baewan?..ape yg pemerintah diorg tak blaja dr pristiwa tu..

 107. bianchi says

  analisismiliter.com/artikel/part/40/Indonesian_MBT_63_Leopard_2_Revolusion_40_Leopard_2A4_50_Marder_1A3

  pt91 malingsia nak balik recycle jadi tin milo lagi ler…kahkahkah

 108. maha says

  rangka badan kapal tak pakai besi baja tatanium, bodoh indon ini… kalau 100% carbon komposit tengelam kapal kamu dong

 109. waris pejuang says

  Saya tertarik melihat berita yang dipaparkan oleh media elektronik… Unjuk rasa di Australia..Bantahan tayangan filem Innocence of Muslim….
  adakah sudah sampai masa BENDERA HITAM DARI TIMUR BERKIBAR MEGAH? seperti yang ditunjukkan dalam media…..?

 110. Padan Muko says

  Salam bro SG,
  boleh citer sikit pasal “Barkara Market” tak? apa yg sebenar terjadi, berapa org kau sentap?
  kalau tak keberatan la! mana yg boleh citer la, yg classified tu kita faham!
  Boleh tak bro? TQ.

 111. Amir Malik says

  Pertumbuhan ekonomi RI terbesar kedua setelah Cina yaitu 6,4 % sementara Cina 7,2%. Produk Domestik Bruto RI terbesar ke 16 di dunia dan no 1 di ASEAN. Dunia mengakui ketahanan ekonomi RI menghadapi krisis. APBN 2013 mencapai 1700 trilyun rupiah dan anggaran untuk militer mencapai 78 trilyun rupiah. Kementerian Pendidikan mendapat alokasi terbesar dengan 190 trilyun, anggaran infrastruktur mencapai 180 trilyun, anggaran kesehatan mencapai 90 trilyun. Jadi semuanya sudah sesuai proporsinya.

  Anggaran militer didukung pemerintah, parlemen dan rakyat Indonesia. Inilah kehebatan nasionalisme RI, rakyatnya mendukung perkuatan militer RI untuk menegakkan kewibawaan teritori NKRI. Catatan sejarah perjalanan selama ini menunjukkan pesan yang jelas bahwa RI selalu dilecehkan teritorinya oleh negara tetangga yang mengaku serumpun. Ini yang membangkitkan semangat untuk kembali memiliki militer yang kuat karena ternyata selama ini sifat menahan diri RI yang low profile dimanfaatkan jiran sebelah untuk berlaku pongah.

  Merasa sudah lebih makmur dan selalu melihat wajah tetangganya dari sudut pandang TKI atau babu tanpa pernah melihat sejarah datangnya pendatang dari Indonesia, itulah cara pandang sebagian rakyat malaysia kepada tetangganya Indonesia. Hinaan ini sejatinya merupakan luka hati yang dipendam dan menjadi pusat kebencian yang setiap saat akan meledak.

  Presiden dan DPR sudah bersepakat untuk melakukan perkuatan militer secara besar-besaran untuk melawan keangkuhan negara jiran. Sejalan dengan kemajuan ekonomi yang terus tumbuh rata-rata 6,3-6,6% selama 7 tahun terakhir menunjukkan arah kemajuan ekonomi RI yang diakui dunia. Rasio utang RI hanya 24% bandingkan dengan negara jiran yang sudah mencapai lebih dari 56%.

  Jati diri Indonesia adalah selalu menempatkan kepentingan persahabatan dalam bingkai kesetaraan, namun manakala nilai kesetaraan itu dilecehkan, diremehkan maka tidak salah jua kalau RI memgambil jalan lain dengan mengedepankan semboyan “anda jual kami beli”. Semboyan ini disimpan erat dalam bathin setiap warga RI yang memiliki semangat patriotik dalam negara demokrasi terbesar ketiga di dunia dan terbesar di dunia islam.

  Kabar terkini dari parlemen sudah mulai disuarakan agar pemerintah RI menghentikan secara permanen pengiriman tenaga kerja ke Malaysia. Biasanya kalau sudah disuarakan di parlemen paling tidak dalam 2-3 tahun ke depan bisa direalisasikan.

  Hingar bingar keributan, unjuk rasa, pergaduhan, tawuran mewarnai alam demokrasi di Indonesia, namun jika sudah menyangkut satu nama Malaysia maka seluruh komponen bangsa akan bersatu padu menyuarakan semangat militan. memang Pemerintah RI masih berbaik wajah, selalu menyuarakan kebersamaan dalam bertetangga namun tanyalah kepada rakyat RI, mayoritas sangat membenci kepada sebuah negara jiran yang pongah. Bagai api dalam sekam sewaktu-waktu akan meledak, itulah cerita perjalanan bertetangga dengan sebuah negara yang merasa sudah lebih makmur, padahal Singapura yang sudah jauh lebih makmur selalu mengambil sikap bersahabat dalam kesetaraan. Itulah kalian yang selalu marasa paling benar dan paling mukmin dalm bersikap.

 112. Hang Loading says

  HAHAHA…..
  Deftech dah siapkah prototype av8 tu? Indon dah nak buat medium tank tuu…..
  Protorype pun mesti buat kat turki itupun lama nak siap. Harap tak kena pintas indon future medium tank sudah.

  Pasal budget pula tampak msia ni dah tak ada duit. Asyik cakap je nak utamakan socio economy apsal economy indon lebih boleh cecah 6.3% purata 6 bulan ni. Economy msia pula hanya 5% je….ayo yo.

 113. schwinn says

  1. Kami bukan negara militan yang 100% duit disalurkan kepada tentera ============== bodoh….dari sejak tahun 60an baru sekarang indonesia membeli alat perang besar-besaran. itu juga karena malingsia tak boleh jadi jiran yang baik
  2. Buat apa kalau salur duit kepada tentera je tetapi rakyat jadi bodoh, oh tidak, kami tidak begitu =========== yang pintar hanya kaum cina jer. melayu tetap bodo ler.
  3. Kamu sepatutnya malu dengan diri kamu kerana rakyat kamu dibiarkan hidup didalam sampah, mudah dimanipulasikan oleh gologan yang lebih berkuasa. Saya pernah ke negara kamu dan tengok bagaimana tidak adilnya sistem pemerintahan kamu. Yang miskin dibiarkan miskin manakala yang kaya mengejar harta duniawi ============= yang makmur semenanjing jer. sabah sarawak tetap miskin ler….kahkahkah

 114. MatMongol says

  malon oot ini forum militer ya omongan gak jauh dari militer donk mosok omongin kuli babu nasi lemak he he he capeek deeh

 115. MatMongol says

  xi xi xi setelah sukses dengan opv stealth x3 trimaran PT.Lundin saat ini sedang design corvette stealth catamaran design sungguh cantek sekali he he he

 116. Sniper_Gunung says

  Satu keburukan kalau beli dari US ni Kongress dia akan buat satu perjanjian iaitu tidak boleh menggunakan pesawat/peralatan US utk berperang dgn negara sekutu US. Utara/selatan sekutu depa.

 117. Sniper_Gunung says

  “dulu aku berbulu betul dgan forumer kt situ yg pakai nama sniper gunung tu, sori bro shah klu tu or yg sama, skarang baru aku tau ada kredebiliti apa yg dia cakap sbb dia pernah dlm perkhidmatan”.
  Salam, aku la tu Sniper_Gunung!!

 118. zack says

  buat apa sibuk pergi jaga negara orang kalau negara sendiri tak cukup kuat dari tentera n ekonomi…kita bukannya kuasa besar dunia…tentera pon ciput…ekonomi pon ciput…rakyat pon ciput…dan Malaysia takda kuasa VETO dlm PBB nak buat sekatan ekonomi kat negara lain dan tak mampu melancarkan perang sendiri macam US tu…

  misi2 pengaman n mission impossible tu boleh la join kat negara konflik..untuk tolong semampu yg boleh n kutip pengalaman..

 119. zack says

  shah pegi aji…45 hari la tak ada update blog ni…

  korang ada berita ekslusif tolong lah share2 kan di sini…terima kasih

 120. zack says

  nak jadi tentera indo kene rasuah..
  nak jadi polis pon rasuah..
  nak jadi pegawai kerajaan pon rasuah…
  nak renew ic(ketepe) & lesen memandu pon rasuah
  jaga tiket kapal terbang pon minta rasuah
  lepas dapat jawatan minta rasuah pula
  jangan tengok masalah rasuah negara lain kalau rasuah tu sendiri dah jadi darah daging bangsa indon..dah sebati dan budaya utama indon

 121. mat indoor says

  syah keje dengan tv3 sebab tu dapat gi mekah,ko ada tugasan buat liputan haji kat sana kan?

  syok ler dapat haji free.

 122. The_killer says

  lg bgs kalo kerajaan tumpukan pembangunan sosio rakyat..berbanding indon yang hidup merana, bajet untuk pertahanan still ade..kesemua program memperkasakan aset atm stil berjalan lancar..perlu diingat..malaysia sedang mengalami inovasi ekonomi dalam menjadikan malaysia maju ..inovasi dalam pendidikan,infraskruktur,dll..

  indon tak yah gebang2..byk aset indon pun hasil derma dari negara lain..

 123. Ameer says

  Kami bukan negara militan yang 100% duit disalurkan kepada tentera :) Kami lebih kepada ‘peperangan ekonomi’ dan ‘peperangan pendidikan’ :) Buat apa kalau salur duit kepada tentera je tetapi rakyat jadi bodoh, oh tidak, kami tidak begitu :) Buku dan ilmu diberikan, senjata paling kuat sekali :) Kami gunakan lebih 90% duit kami untuk pembangunan, pembelajaran, penambahbaikan dan memberi kepada golongan yang memerlukannya :) Kamu sepatutnya malu dengan diri kamu kerana rakyat kamu dibiarkan hidup didalam sampah, mudah dimanipulasikan oleh gologan yang lebih berkuasa. Saya pernah ke negara kamu dan tengok bagaimana tidak adilnya sistem pemerintahan kamu. Yang miskin dibiarkan miskin manakala yang kaya mengejar harta duniawi :)

 124. Commodore says

  Indon akan jadi tentera terkuat di SEA tahun 2020 jadi Indon akan jaga keselamatan nusantara.
  M’sia, S’pore, Thai tak mau beli senjata lagi, kami hanya mau bangunkan sosio-ekonomi negara kami. itu lebih penting.
  belilah senjata banyak2 sbb kamu akan jadi security guard dinusantara.
  Bravo Indon!

 125. Kg. M'sia says

  Itulah bezanya pemerintah kita. Di Malaysia, rakyat diutamakan. Kami selesa disini. Kerja, tiada masalah. Persiapan pertahanan bukan untuk dihebahkan untuk gertak jiran, sekadar untuk pertahanan. Mujur, walaupun berketurunan jawa, tetapi jawa Malaysia. Jangan marah ya, aku sebut jawa boleh dikira claim juga?

 126. maha says

  matmongol ya rakyat kamu masih miskin kamu beli banyak peralatan tentara ya kami hendak bina perusahaan besar dong dan bina rumah kos rendah dengan banyak dong selepas banyak wang kami beli banyak senjata dong jangan kamu tak boleh maintenance senjata kamu cukup dong

 127. maha says

  aifcraft carrier memelukan penbelajaan basar bukan sahaja sumber manusia malah pada peralatan, tunggu kita kuat ekonomi top 10 terbesar dan mencipta berbagai senjata baru kita memiki aircraft carrier

 128. Lek Kacung says

  rasuah ini terbilang sgt kecil don kalo dibanding korupsi di negri kita yg sgt parah..
  udah mendarah daging dari pejabat sampek rakyat kecil kayak kita…
  malisia msh yg sgt terbaik kok don…

 129. maha says

  di media ind0n tak pandai hormat orang.. korea selata panggal korsel perkata yang di pendakkan.. ini kita hormat orang ind0n kanon bangsa mulia.. kamu tahu malaysia banyak panggilan contoh orang arab panggilan malaysia kata malizi, orang turki panggilan malai,orang china panggilan malayasian.. cuba pikir japanese pun ada banyak panggilan, orang ind0n japang , orang malaysia panggil japun, orang china panggal yapon.. nama sebenar negara japan dipanggil nipon itu nama betul.. disebab kemiskinan belaku kamu tahu menyalahkan orang lain itu sebabnya.. belajar dari japan apa panggalan bagi asal baik dia terima dan sama dengan amerika.. ind0nesia cuba jangan duduk katak bawah tempurung

 130. Lek Kacung says

  umum sgt tahu bahwa maling itu akan sentiasa teriakin org lain maling..
  indon adalah bangsa maling terbesar didunia….ini semua kata2 dari org indon sendiri spt gue…wakakakakakkakaka

 131. rete says

  2013 Budget: Govt to focus on socio-economy

  KUALA LUMPUR: There will be no additional allocation for the Ministry of Defence (Mindef) in the 2013 Budget to give more space to the government to focus on improving the people’s socio-economy, said Defence Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
  He said the ministry was satisfied with the discussions held with the Finance Ministry and was not expecting any increase in allocation for it in the coming budget.

  “This is because we feel that socio-economic programmes should be given top priority.

  “As for defence activities, we will continue with the existing training and preparing ourselves for readiness to face any potential threat,” he said on the 2013 Budget yesterday.

  He said although there would be no additional allocation for the ministry in the new budget, safeguarding national security and sovereignty remained a priority and not to be compromised.

  (New Straits Times)

 132. MatMongol says

  Goblok:

  Menteri Pertahanan Zahid Hamidi mendapat tamparan hebat dari Sultan Johor kerana membekalkan alat meliter untuk pasukan Elit yg tidak berkualiti dgn harga berlipat ganda.. xi xi xi rasuah sudah menjadi budaya

 133. saiful333 says

  Betul tu bro.. Kwan2 aku sendiri pun dah naik fed-up nak mengadap video tu tiap2 kali nak naik heli dulu (sekarang turun pakai crew boat je) 2007 dulu ada heli Super Puma L2 jatuh kat area Bayan-A, laut Bintulu.. Yang meninggal tu budak Kuala Baram, Miri. Baru first time turun offshore. Kawan2 aku cerita dia sangkut, harness tak dapat bukak. Yang selamat tu semua veteran Petronas yang dah banyak kali renew “Helicopter Survival Course” Kalau dah bepuluh kali kena tunggang-terbalik dalam simulator heli kat dalam swimming pool tu mau nye tak ingat.

 134. Commodore says

  Betul tu bro, the su-37 is the test aircraft for technologies applied to su-30mkm & su-35bm n possibly pakfa.Tu sbb mkm ada canard & su-35 takde, sedangkan su-37 is single seater with canard.
  Aku rasa mkm kita is derivative of su-35 tapi two seater.

 135. saiful333 says

  R-77 (AA-12 Adder) US punya gelaran AMRAMSKI pun solid fuel rocket booster gak sama seperti AMRAAM. Maka sama seperti AMRAAM missile ni pun takda “throttle”. Guidance dia Inertial, Mid-course update dan Active radar, pun sama macam AMRAAM.

  Warhead dia HE (High Explosive) fragmentation, sama macam AMRAAM ( tak payah bull eye, asal cukup dekat dengan sasaran tuk letupkan warhead dia). Mekanisma letupan dia lain dari AMRAAM. R-77 guna “laser range finder” untuk tau jarak dia dengan sasaran tuk letupkan warhead dia manakala AMRAAM pakai active radar dia. Sama saja dua2 pun accurate. Mig-29 kita pun pakai laser range finder tuk “piper” gun dia dan ada opsyen untuk pakai radar atau IRST tu tugas yg sama (Pilot MiG-29 TUDM selalu kena warning supaya tak menggunakan laser range finder ketika dogfight sewaktu eksesais bersama negara asing, takut tersuluh mata pilot dengan laser tu, so diorang piper pakai radar).

  Tail wing dia yg menarik pasal missile ni, senang cakap low drag, high E, high AOA (angle of attack). Jadi kinematik dia memang lagi tinggi dari AMRAAM.

  Kelemahan utama R-77 ni berbanding AMRAAM ialah jarak. “Stick length matter”, dia lagi kecik dan pendek dari AMRAAM. Paling top 80KM banding dengan AMRAAM C Top 105KM. R-27ER lagi jauh dari R-77 ni, Top 130km cuma dia bukan FnF(fire and forget) dia semi-active radar (pilot kena hala muncung pesawat ke sasaran sampai peluru tu mengena). Kalau R-77M1 jarak nya lebih mengancam Top 160KM.

  Atas kertas, aku akan ckap AMRAAM lebih hebat dari R-77. Kalau Malaysia nak R-77 yg lebih advance kena tunggu yg pakai ramjet macam Meteor R-77M1. Jarak nya lebih mengancam Top 160KM dan segala kelebihan yg ada pada Meteor.

  Tapi jangan mengeluh dulu, “Insyaallah Ada Jalan” macam yg Maher Zain cakap.Kombinasi R-77, R-27ER & R-27ET yg sukhoi MKM boleh bawak dengan pylon yg banyak antara salah satu sebab kenapa aku lebih minat MKM.Banyak org ingat yang BVR yg pakai Active radar ni boleh tembak pastu terus cabut macam tu je sebab missile tu ada radar dia sendiri dan tak payah pilot tu mempertaruhkan nyawa dia dengan menghalakan muncung radar kepada musuh yg makin dekat tuk memandu BVR yg semi-active. Kita kena sedar walaupun missile FnF dengan seeker head active-radar macam AMRAAM&R-77, peluru tu masih perlukan mid-course correction daripada radar pesawat yg melancarkan dia. Jadi pilot tu mau tak mau kena halakan jugak mucung pesawat dia kepada musuh untuk jangka masa tertentu sampai radar pesawat tu aktif dan mengunci sendiri sasaran tu, barulah pilot tu dapat lari. Kat sinilah kelebihan Su dengan R-27ER&ET dan radar N011M (Pesawat barat dah jarang bawak BVR semi-active macam Sparrow&Skyflash). Kalau nak tahu macam mana, nanti2 la aku cerita. Melalut sangat dah ni, menyampah pulak org baca karang, Overload blog bro Shah ni dengan komen aku.

 136. diaxminataku says

  Buat apa nak Marah ,Bukan bahasa MELAYU pun ,itu bahasa INDON ,Kami PATRIOTIK tapi masih Sihat PEMIKIRAN kami tak macam INDON…:-)…Sikit2 Main NAJIS ,Sikit2 Ganyang ,sikit2 Bakar , nampak sangat PATRIOTIK BODOH kamu….:-)….Kami Tenang sahaja ,Masih menunggu BIla MAHU GANYANG ,BOSAN kami MENUNGGU…..:-)

 137. Ameer says

  Ni mesti lari tercirit dari matapelajaran agama dari sekolah kan :) Buat apa nak sakit hati, bukannya ada faedah pun. Kau pulak kena panggil Ind0n pun dah sakit hati 😀 Lagipun itu kutukan ke? Tak rasa apa-apa pun. Cam bebudak tadika :)

 138. wangwa says

  wah ini malingsia 1 tidak berjiwa patriot. negara sendiri disebut maling tidak sakit hati tidak marah.wah ini tipikal melayuk kah hahahha

 139. Ameer says

  Daripada Ind0 asyik bergaduh nak lawan Malaysia, lebih baik kita sama-sama boikot filem Innocence of Muslims yang menghina orang Islam. Kalau still nak gaduh ngan Malaysia maknanya Islam tu dalam IC jelah.

 140. Ameer says

  Dia ulang sampai lunyai tu ada makna :) Contohnya seperti pekerja oil rig. Sebelum mereka pergi ke oil rig, mereka akan dipertontonkan satu video untuk menyelamatkan diri jika helikopter mereka terhempas di laut. Video itu akan dipertontonkan sebelum mereka pergi dan berjuta-juta kali. Pernah ada helikopter terhempas (bukan Malaysia aa) dan pekerja mereka ingat bagaimana untuk menyelamatkan diri :)

 141. AA says

  trimaran Indonesia dibuat dari carbon komposit lagi bukan dari fiberglass ,sama teknologi yg dipakai FI , airbus ….
  hasil kerjasama R&D dengan new zealand .
  jadi cari info dulu yg benar sebelum komen…biar ngak jadi ketawaan orang Indo…..

 142. Hafiz Alyas says

  Salam Shah..tolong buat artikel ttg Pusat Industri Pertahanan Nasional,Sungkai & artikel anggota ATM rentas Selat Inggeris..

 143. Hafiz Alyas says

  Salam..aq dh hbis tgk video GGK kt atas..mmg trbaik…stakat SAS ape bnda ade ?? aq pun dh x sabar nk hbis SPM..cita2 aq nk jd pilot TUDM..korang doakan supaya cita2 aq tercapai yea…
  from : Kuantan,Pahang..

 144. Kg. M'sia says

  Benarkah militer indon semakin hebat dan akan jadi yang terkuat di asia? Jika betu, tahniah. Tapi disini kan forum untuk pertahanan Malaysia. Jadi tak perlu ceritakan tentang pertahanan indon. ATM meningkatkan kelengkapan untuk pertahanan dan bukan untuk menyerang. Indon baru ada niat nak beli, sudah ketawa besar kerana dikatakan Malaysia takut. Pasal INDON sebut maling kami tak rasa sakit hati pun. Sebab itu perkataan bahasa INDON. Ooops, Isnin depan saya nak pecat 3 orang kuli INDON yang menipu dan curi. Bangsat betul 3 INDON ni.

 145. mrpickersale says

  ekau jangan dok mengarut… budget kito ni kocik jer… nak beli AEW aircraft pun tak jadi lagi… kalau beli aircraft carrier fighter seluruh malaysia ni pun x penuh lagi …. tp den paham sindiran ni… hehehe

 146. mrpickersale says

  Den dok makan tepi pantai kat melaka semalam den tetibo tertarik dengan dua orang mamat nih… den mcm pernah nampk mase den dlm servis bbrp thn lps… oh ingat member den orang sebelah mase ex FPDA.. den borak2 dan kebetulan diorang ckp thn lps diorang ada kursus kat PD.. den tanyo la apo pendapat diorang dengan askar Malaysia nih… diorang cakap mmg brutal lah kiter ni dari segi latihan mmg lasak macam askar indon.. tp ape kurangnye dia ckp askar kita ni buat kursus tak ikut modul …. ada time teradak buat benda pelik2 g main golf lah buat event tulah inilah habiskan duit pegawai2 yg kursus… satu lagi dio cakap kursus kita ni panjang sangat …. dia cadang kursus ATM ni bg pendek just pendedahan konsep dan jangan diulang subjek level 1 smpi 5 semua subjek berulang… den pun dongar jer lah … ade betul gak cakap dia….

 147. mrpickersale says

  antara guru asas… maksud saya organisasi mereka yang membantu GGK dalam membina kemahiran pada peringkat awal…. selepas royal marine tu tubuh dan buat selection course beberapa orang peg dan anggota dihantar ke Bandung indon untuk timba pengalaman… dan mereka juga akui antara ujian paling getir dalam kerjaya komando mereka…

 148. Din Ismail says

  Malaysia tidak ada keperluan utk aircraft carrier wahai dumbass peanut brain.Jgn nak mabuk todi nak buat base seluruh dunia.Bangunkan Malaysia dl.Jangan disamakan dengan US wahai moron

 149. warhead says

  kalau malaysia mampu beli dan kepakaran kan baik tapi sayang kita masih tak mampu lagi kerana kemampuan kewangan agar terhad. kita semua tahu thailand ada aircraft tapi ia tidak belayar sama dengan sigma singapura kerana kos operasi mahal

 150. saiful333 says

  Do you ever wish you were born yesterday? Everybody knows that already , except you I guest.

  “frog in a tin” You were absolutely “not wrong” in “Republik Mimpi”. In English-speaking world, you’ll definitely get a question mark in your face. Find another idiom that has same meaning.

  What’s up with those laughter? Are you having a problem with your cerebral cortex?

 151. ace says

  salam

  selamat menyambut hari malaysia tahun 2012 yg ke 49, kalau. tak silap pakcik.

  2.dengan harapan, generasi baru pelapis negara turut sama2x menjadi bangsa yang bersyukur, tidak terikut2x didalam sesuatu perkara tanpa ilmu dan wasatiah diri, serta tidak ber-angan2x mahukan sebuah negara yang bernama kesempurnaan.

  3.kerana manusia itu sendiri tidak sempurna, maka janganlah harapkan sesuatu yang sempurna diatas kos lepas sebuah negara yang aman dan makmur yang kita ada sekarang. ambillah iktibar apa yang berlaku dinegara2 lain, pembunuhan minoriti islam diselatan thailand, gaya hidup masyarakat islam dan melayu disingapura mahupun etnik islam rohingya di myanmar.

  4.kerana disebalik kesempurnaan maka tiada penambahbaikkan dan naik taraf keimanan dalam kehidupan. hidup ini adalah ujian, dan bukannya kesempurnaan, kerana sekiranya sempurna maka itu adalah keputusan, bukan disini tetapi diSANA nanti.celikkan mata, sedarlah bahawa kita sekarang hidup disini, ketika ini waktu ini, buanglah angan2 kosong mengejar kesempurnaan, dan hiduplah didalam penambahbaikkan, hari demi hari semakin bertambah keimanan insyallah.

  selamat hari malaysia.

 152. zar says

  Ingin mengambil kesempatan mengucapkan selamat berangkat ke tanah suci Mekah kepada tuan punya blog Hj Shahpaskal semoga dapat menjalani ibadah haji dengan sempurna.

 153. says

  negara kita ni kecik je,mostly lebih fokus kpd darat. klu bab navy ni, payah skit. nk selenggara dn bla bla bla. blum lagi bab kapal pengiring. malaysia ni , kapal bknnya bnyk pun 😛 .

  skadar pendapat! .

 154. Commodore says

  Betullah cakap aku. kamu dibodohkan oleh media kamu.
  kesemua blog yg kau bagi tu kan dari Indon?
  hehehehe! lagi mau menyalak ka?
  kau pegi menyalak kat blog kau lagi bagus, menyemak aja kat sini.

 155. maha says

  ya pak menang tercepat diasian tapi zaman suharto memerintah tercepat diasian dalam pembelian senjata tapi penuh rasuah kurup..adakah zaman sby penuh rasuah kurup senjata yg beli dong

 156. saiful333 says

  Su-30 MKM yg ada sekarang dengan Su-35 tak banyak beza. Teknologi yg ada kat Su-35 tu banyak dipindah kat Su-30 MKM ngan MKI. Su-35 tu single seat, dual seat untuk trainer, Malaysia lagi minat dual seat rasanya. Yg lainnya sebab dia ada radar belakang kot. Klau di offer sekali dengan Radar Irbis-E, mungkin Su-35, tapi yg dual seat la kot.

 157. maha says

  bodoh punya ind0n kalau dah masuk rumah orang pukul 3 pagi bawa parang kita kena layan baik2 bagi minum ten bagi harta kami dan bagi perempuan macam itu budaya ind0n aku pergi ind0n buat merompak di rumah ind0nesia kamu bagi apa kami minta ya ind0n.. berapa ramai kami tangkap baik2 tki.. polis kami suruh letak senjata kamu tki tapi kamu menyerang polis, polis tembak tki dong.. polisi kamu ya pak tak payah tembak pakai kebal baja taik apabila perompak serang kamu polisi kamu ada kebal baja taik.. polis kami tak ada kebal baja dong polis kami ada pistol menpertahaan diri dong

 158. militaryofmalaysia says

  sebenar nya berjalan dlm gelap ni pkara biasa je bg yang biasa masuk hutan.mcm saya dulu selalu ikut ayah berburu masuk hutan (hutan dara)lg tu.x tau lh korang klau saya mata ni mcm leh edit pulak bg dapat tengok dlm gelap.walaupon x seterang night version tetapu stil boleh nampak dlm 70/100 cam tu.klau korang biasa masuk hutan korang akan tahu

 159. Fifah says

  lama x melawat blog ni….Ameer pun telah dimelayukan…hari ni 15 hb…agak2nye apalah pendedahan eksklusif yg bro Shah nk buat???x sabar nk bace…

 160. L2A4 says

  bagaiman pula dgn kelebihan BVR R-77 Vympel yang dimiliki oleh TUDM?..dlm 1 forum pertahanan antarabangsa ada negara tu x senang duduk bila malaysia beli su 30+R-77

 161. Ameer says

  Kami tidak meminta barangan hibah yang tak memberi faedah :) Missile tak de, supply tak de, apa pun tak de. Lagipun nak beli barangan daripada US ada bahananya. F-18 memang sedap guna tetapi kalau US jual, kena ikut dasar yang dia kasi, berat sebelah tu. Baik beli daripada Russia, walaupun ada la dua tiga masalah tetapi sekatan senjata, blue print semua dia tak sekat, nak beli, beli jelah. Su-30 lagi superior dari F-18. Lagipun SU-30 menang dari segi firepower, speed, raw agility, range dan maneuvre performance :)

 162. Ameer says

  Hari tu Shah ada cakap, kena fikir dalam sedalam-dalamnya. Aircraft carrier ni lebih kepada moving airport la kiranya. Jet kita satu Malaysia boleh scout jadi aircraft carrier ni tak memadai. Lagipun, takut jadi macam Thai punya aircraft carrier, tersadai je.

 163. Norman says

  Tak payah dulu kot.. Ngan jumlah fighter jet yg tak berapa banyak nie, cukup laa dok dalam negara jek.. Biar laa indonesia yg bakal jadi kuala besar ASEAN tahun 2020 tuu yg buat kerja2 penjaga keamanan seluruh dunia.. Hik hik hik…

 164. muaz says

  kat hisory channel dia habaq komando kita terkorban sedangkan kalau baca komen2 cerita komando kat somalia dianggap rahsia.

 165. lot4117 says

  Kalau kita nak orang beradab dengan kita, pastikan kita kena beradab terlebih dahulu dengan orang. Insyaallah…

  Jangan nak sentiasa cari kesalahan orang lain saja, cari juga kesalahan sendiri..

 166. StarWars says

  Su-35 lagi baik, boleh guna belasah F-35 tu, lagi pun dia akan guna radar baru yang lebih berkuasa dan enjin supercruise..

 167. saiful333 says

  Ee…… ada tamu tak diundang
  Masuk rumah tidak permisi
  Meong meong di meja makan
  Ikan dipiring digondolnya
  Dsar kucing tidak sekolah….

  Ee…. ada tamu datang lagi
  Selonong boy tidak permisi
  Meong meong di meja makan
  Ikan di piring digondolnya
  Dasar kucing tidak sekolah

  Kuching kuching
  Kuching kuching
  Kamu nakal
  Nakal sekali
  Jangan mencuri
  Itu tak baik
  Minta saja pasti kuberi….

  Kuching kuching
  Kuching kuching
  Apa kamu tidak bisa baca
  Dilarang curi ikan
  Masih mencuri juga…

 168. the semite says

  biler malaysia nak ada aircraft carrier sendiri eh? ada berita tentang pesawat pejuang, ada berita tentang misil, tapi yang paling tak disentuh adalah aircraft carrier,

  malaysia patut jadi mcm amerika, buat base2 kat seluruh dunia, boleh tolong hentikan konflik perang dengan lebih mudah, tambahan lagi, boleh tolong saudara seislam,

  kalau main call of duty, its one of the best game, which is modern warfare 3, boleh control bukan saja orang, malah drone, helikopter and much more,

  malaysia bila nak buat game terer mcm call of duty? asyik2 berhibur, gossip ngan mastika je memanjang,

 169. maha says

  kami gagal ke, kami berjaya ke.. kenapa suka ambil tahu.. aku handak tanya ada ke kau bantu iran dalam penjualan minyak dong malah minyak indon tak cukup dan keluar dari opec.. kami dari dulu dan sekarang bukan dari open, cukup minyak dong

 170. Sultan Yogya says

  Pembangunan militer Indonesia merupakan salah satu yang tercepat di dunia dalam tiga tahun terakhir ini. Dengan anggaran mencapai US $ 15 milyar untuk periode 2010-2014 negeri kepulauan itu saat ini sedang menantikan kedatangan berbagai jenis persenjataan yang dibeli dari berbagai negara termasuk dengan cara transfer teknologi.

  Kementerian pertahanan RI memiliki cara pandang yang cerdas dalam pengadaan persenjataan dengan mengutamakan pola transfer teknologi seperti yang sudah dilakukan dengan Korea Selatan untuk 3 kapal selam Changbogo, kerjasama teknologi untuk jet tempur generasi 4,5 juga dengan Korea Selatan. Selain kerjasama itu RI membeli dari Korea Selatan 1 skuadron jet tempur ringan T50 Golden Eagle dan mendapatkan bonus 1 skuadron jet tempur F5E.

  Tahun ini dan 2 tahun mendatang, Indonesia akan kedatangan 6 jet tempur Sukhoi, 38 F16 upgrade, 16 super tucano, 16 T50, 16 F5E. Selain itu jenis persenjataan yang ditunggu kedatangannya adalah Caesar 155 mm dari Perancis, Astross II dari Brazil, Leopard dari Jerman, light fregat kelas Nachoda Ragam, heli Mi17 dan Mi35. Marinir juga mendapatkan 54 tank amfibi BMP3F, 40 BTR 80A, 36 MLRS RM Grad dan 125 rudal panggul QW3.

  Indonesia juga ternyata juga telah memproduksi kapal cepat rudal 40 m dan 60 m disamping dari jenis trimaran. Kapal cepat rudal ini merupakan bagian dari keseriusan pemerintah RI untuk menjaga kedaulatan wilayah perairannya. Indonesia menargetkan sampai tahun 2018 nanti mampu memproduksi sedikitnya 58 kapal cepat rudal berbagai ukuran an dilengkapi dengan rudal C705 kerjasama produksi dengan Cina. Cina dan RI saat ini sedang merampungkan pola kerjasama transfer teknologi rudal. Jika ini sukses diprediksi dalam dua tahun ke depan Indonesia mampu membuat rudal berjarak tembak 150 km. Saat ini saja Indonesia telah mampu memproduksi roket berjarak tembak 40-50 km.

  Seriusnya Indonesia membangun kekuatan militernya diyakini banyak pengamat untuk mengamankan wilayah teritorinya terhadap konflik di Laut Cina Selatan. RI tidak punya klaim dengan LCS namun ketegangan Cina dengan beberapa negara ASEAN didukung oleh AS menjadikan posisi Indonesia yang netral harus kuat secara militer untuk mendukung upaya diplomasi regional.

  Pengamat militer terkemuka Indonesia dari UI Andi Widjayanto memprediksi bahwa pada tahun 2020 mendatang kekuatan milter Indonesia akan menjadi yang terkuat di ASEAN dengan kekuatan 50 jet tempur IFX, 64 Sukhoi berbagai jenis, 50 F16, 12 kapal selam, 190 kapal perang, berbagai jenis rudal buatan dalam negeri dengan jarak tembak 300-350 km.

  Sumber :VOA>Metro TV

 171. saiful333 says

  Biar betul..? BrahMos yang ada sekarang ni pun dah 3 kali laju bunyi (Mach 3). Kalu ganda lagi 3 kali, dah Mach 9.. Dia pakai enjin “scramjet” macam NASA punya X-43 ke?

 172. john says

  still no answer……?i m wainting……..next time dont simply condemt other people comment,if u dont have fact and figure, MACAM PANDAI, ………CAKAP KOSONG,POINT TAKDE .SORRY LE BOSS….gua tak nak cakap le tapi lu pikir sendiri….

 173. AA says

  kata indon itu sudah termasuk menghina orang Indonesia, mungkin biasa dinegaramu tapi internet bung bisa dibaca diseluruh dunia….Jika ingin dihargai negara lain ya rubah sikap dengan menghormati negara lain, kata indon saja sudah dilarang secara resmi di media malaysia tapi sikap kalian yg tidak beradab….

 174. Roja says

  2 type mrca saja tudm nk pakai. Su masih baru dan relevan, peluang nk tambah masih ada. Satu type lagi boleh jadi SH n H atau rafale. 6 skdn satu angka yg besr utk dicapai dlm masa terdekat. Skrg ada 1 1/2 skdn, next buy pling bnyak 1 1/2 skdn, baru ada 3 skdn mrca. 3 lgi skdn peluang utk su35 atau enhanced su30 masih ada.

 175. naim says

  pada pendapat saya…..masalah malaysia sebenarnya adalah alat ganti dan semua jenis peluru / bom yang diperlukan bagi semua kelengkapan yang ada.bukan kah masalah ini perlu diselesaikan terlebih dahulu……????kalau nk kejar kecanggihan tapi peluru x cukup stok untuk perang sebulan ape faedahnyer……any komen???

 176. anak johor says

  kalau kita tunggu sikit masa lagi, mungkin kita boleh dapatkan Brahmos part-2 ..yg dikatakan 3 kali lebih laju dari brahmos yg ada sekarang….

 177. Cabai stawberry says

  Cantek makwe lu beb.
  Boley pinjam ker?
  Hati goyang nak berjihad kalau tayang awex cun dpn mate……….

 178. hanturimba says

  Helicopter MI yg kat Malaysia aku rasa ATM sewa untuk menggantikan Heli Nuri yg dah banyak decom.so sementara menanti EC725 Masuk dalam inventori.

 179. fishbed says

  Hampir tiap ari ade bro…fighterjet le kot coz mendaki langit angle curam hampir 90degree…air asia mcm bukan

 180. saiful333 says

  1. Meteor BVRAAM ni bukan solid fuel rocket booster, dia pakai enjin Ramjet jadi dia punya cruise speed memang lagi laju dari AIM-120. Sebab kelajuan dia nilah “no escape zone” dia 3 kali ganda dari AIM-120 walaupun jangkauan missile ni hampir sama dengan AMRAAM.

  2. Kita kena faham missile AAM BVR yg pakai solid rocket booster ni bergantung sepenuhya kepada tenaga kinematik (lajak) dia atas faktor efficiency, saiz dan berat yg memungkinkan dia dilancarkan dari pesawat. Separuh terakhir daripada penerbangan missile ni bergantung sepenuhnya kepada tenaga kinematik sebab bahan bakar& oksigen abis tuk dapatkan pecutan yg maksimum (bergantung pada jarak sasaran) untuk memungkinkan peluru tu sampai ke sasaran yg jauh dan tenaga kinematik yg tinggi.

  3. Minyak abis macam mana nak kejar? Satu yang kita kena ingat, peluru BVR ni memintas, bukan mengejar pesawat macam yg kita selalu tengok kat filem2 Hollywood tu. Radar dia akan baca apa manuver yg kita lakukan dan akan ambik satu langkah dihadapan supaya laluan kita dan peluru tu bertembung. Jadi missile dengan tenaga kinematik yg tinggi walaupun kehabisan minyak akan mendatangkan bahaya kepada pesawat musuh. Sebab tu pilot akan lakukan manuver “F-POLE” sebelum lancarkan BVR diorang (cuba tanya pilot TUDM apa banda tu).

  4. Meteor ni pulak pakai enjin ramjet, jadi dia cuma perlu bawak minyak (oksigen scoop dari luar macam jet pejuang) dan dia ada “ECPU” untuk buat pengiraan berdasarkan jarak dan manuver musuh sama ada minyak dia tu cukup ke tak untuk pintas pesawat musuh dengan kelajuan semasa peluru tu. (Macam mana nak cakap ni) kalau pesawat musuh tu dalam jarak yg dekat Meteor akan bakar bahan api dia dengan kadar yg lebih laju untuk pintas pesawat musuh tu lebih cepat( high kinematic energy) dan kalau dalam jarak yg jauh meteor akan kurangkan kadar pembakaran bahan api dia untuk capai jarak tu dan masih ada cukup minyak untuk tambah pecutan dia kalau pesawat musuh tu buat manuver untuk mengelak missile tu. Solid fuel rocket booster tak da kelebihan macam ni sebab kalau pesawat musuh ditembak dari jarak jauh dan melakukan manuver saat2 akhir macam pecut naik ke atas, missile tu dah tak cukup tenaga untuk ubah haluan dia, sebab di bergantung sepenuhnya pada daya kinematik ( makin tajam missile tu belok makin kurang tenaga yg dia ada) ni yang dinamakan “no escapae zone” (zon dimana missle tu masih mempunyai tenaga kinematik yg tinggi dan sebarang manuver untuk menggelak tak kan berhasil).
  5. Keupayaan dia untuk dilancarkan dalm suasan penyerakan elektronik (ECM) yang padat sama sahaja dengan AMRAAM,tapi tenaga kinematik yang dia yang 3 ke 6 kali ganda AMRAAM ni satu kelebihan dia. Jadi atas kertas aku akan cakap “MBDA Meteor BVRAAM” lebih hebat dari “AIM-120 AMRAAM”.

 181. waris pejuang says

  To brader syah…..
  Saya baru berpeluang melihat filem “Batleship”…..
  Tertarik dengan senjata anti air short range yg macam gatling/kashtan yang dipasang pada kapal……..
  Our navy tak der pakai jenis tu ker?….. Counter untuk tembak High Speed peluru berpandu sekiranya SAM gagal menjatuhkannya….

 182. google says

  Aku sokong pembelian hornet bdasarkan faktor:-

  1- saling melengkapi kekurangan yg ada pada pesawat russia..
  2- aku melihat ianya satu aset yg berkesan utk mperkuatkan serangan dan pertahanan dr ancaman china dlm isu kepulauan spratly..
  3- kerjasama dr amerika mungkin diperlukan sekiranya china berbuat sesuatu yg tak terduga di spratly kerana kuasa besar lain seperti russia,perancis dan britain mungkin berfikir 2 kali utk membantu malaysia jika ianya melibatkan china.

 183. Ameer says

  Dengar cerita Malaysia berminat untuk membeli BrahMos, ok jugak beli sebab 4 kali lagi laju daripada Tomahawk :) Tapi mungkin tak kot sebab dengar cerita India ada guna barangan Israel dalam Brahmos tu.

 184. Joni_Tabu says

  tau berita ini tak bro…???
  – nasional.kompas.com/read/2009/06/07/05084833/Presiden.Hentikan.Provokasi.Malaysia
  – hankam.kompasiana.com/2011/04/13/indonesia-vs-malaysia-fenomena-perbatasan-negara-berdaulat/
  – analisismiliter.com/artikel/part/17/Ambalat_Wake_Up_Call_From_The_Neighbor

  atau berita ini….??
  – nasional.news.viva.co.id/news/read/229833-tiap-tahun–kekerasan-terhadap-tkw-meningkat
  – buruhmigran.or.id/2010/05/27/malaysia-zona-merah-tki/
  etc…etc…

  yang terbaru !!!
  – tribunnews.com/2012/06/21/polisi-malaysia-tembak-mati-3-tki
  – wartanews.com/nasional/368f8ccd-76dd-4464-c208-2b2e5d0bab13/pemerintah-harus-serius-tangani-5-tki-yang-ditembak-di-malaysia

  sementara indonesia berusaha agar tidak membunuh pelanggar dari malon
  – teroris dari malon saja kami tangkap hidup2
  – kurir narkoba asal malon kami tangkap hidup2
  – etc….

  haruskah semua pelanggaran di tembak mati???? bukan dilumpuhkan setan????

  Kalau bukan sok jago terus apa????
  Yakin malon menang lawan Indonesia????
  Yakin FPDA dan Amerika akan bantu malon????

  ini hasil PROVOKASI malon!!!!!!!
  – ndomiliter.com/
  – mik-news.blogspot.com/
  – militernasional.blogspot.com/
  – defense-studies.blogspot.com
  – indomiliter.com
  – defense-studies.blogspot.com/
  – jakartagreater.com/
  – aviasista.com/
  – xzone-military.blogspot.com/
  – analisisalutsista.blogspot.com/
  – beritahankam.blogspot.com
  – analisismiliter.com/
  – majalah-defender.com/featured-post-4-url-here
  – strategi-militer.blogspot.com/
  – indonesiandefense.blogspot.com/
  – arzi-bellator.blogspot.com/
  – alutsista.blogspot.com/

 185. Ameer says

  Ternyata hanya tahu berkata tanpa berfikir :) Siapa kutuk siapa sebenarnya? Kamu ni sebenarnya buta ke takpun otak kat bontot? Mari saya ingin berdebat dengan apa kamu kata:

  Di forum ini, Ind0 ditibai oleh Malaysia. Ye ke? Kamu tengok baik-baik, baca baik-baik (itupun kalau tahu baca la) siapa yang kutuk siapa sebenarnya, siapa yang mulakan dulu. Fakta apa yang kamu tunjukkan sebenarnya? Fibreglass lebih kuat daripada besi? Tunjuk bot stealth kamu dan berlagak mengatakan ingin menyerang Malaysia. Itu namanya bodoh tak bertempat :)

  Budaya? Tak habis-habis dengan tarian pendet kamu tu. Nak sangat ambik la, kami peduli apa :) Tapi jangan nak cakap batik tu kamu punya sangatlah sebab batik asal daripada India. Langgar wilayah? Perbatasan? Kalau nak sangat bawak naik mahkamah dunia, tentukan mana wilayah kamu, itupun kalau kamu menang ler hehe :) Yea betul forumer Ind0 tidak mengharapkan penghormatan….tetapi ingin menyerang Malaysia, mengutuk, mencaci dan menghina kami :) Itu saja dalam kepala otak kamu. Lebih baik kamu memajukan negara daripada menyibuk negara orang lain. Bukan orang yang jahat merosakkan negara tetapi orang yang hanya tunggu dan lihat apa yang terjadi :)

 186. Watcher says

  Selagi belum ada pengumuman rasmi…nampaknya pemca boleh memilih apa sahaja jet. Kalau pakej Gripen dengan AEWC pun menarik jugak. Cuma TUDM lebih minat pada pesawat dua enjin. Apa cerita pesawat Skyhawk yang hilang di laut area Labuan. Ada baca terhempas…ada yang kata diculik UFO…ni teori paling lawak. Ada siapa yang tahu nk cerita…

 187. RentapTheHeadhunter says

  “orang sabah dengan sarawak melalak nak keluar dari malaysia” ayat kau ni panas Bro… tak semua org sabah sarawak nak keluar MALAYSIA sah betul kaki facebook tu..like page..dorang tu memang buta akal kena hasutan entah dari mana nanti masuk bab POLITIK malas nak cerita..

  “Ko tahu kenapa isu IC dipersoalkan di borneo sejak akhir2 ini?ia sebenarnya berkait rapat sentimen AGAMA bro..” Entah dari mana kau dapat cerita ni buktikan source dia..kalau kebanyakan org sarawak takda IC sebab jauh dari bandar aku dapat terima..sebab korang tak rasa lagi jalan guna sungai + jalan kaki untuk ulg alik.. korang senang la ada KL plus Komuter Transit KL la…Rakyat sarawak Bangga menyertai Malaysia..jgn kerana sebilangan kecil MELALAK entah apa kena hentam ..sedar tak sedar POLITIK lah memecahkan perpaduan Rakyat MALAYSIA…

  SEMOGA ATM terus kehadapan dan menjaga KEDAULATAN NEGARA TERCINTA “MALAYSIA”

 188. anak johor says

  Meroketnya berbagai harga barang di Indonesia yang “mengikuti” harga Internasional sangat memprihatinkan. Karena ternyata UMR (Upah Minimum Regional) kita jauh di bawah UMR “Internasional” seperti di AS atau di Inggris. Bahkan standar garis kemiskinan kita pun sangat jauh berbeda.

  Padahal harga barang paling tidak untuk beberapa produk tidak berbeda jauh. Misalnya di AS bensin US$ 3,2 per gallon atau Rp 8.000/liter, di Indonesia harga Pertamax Rp 7.800/liter.

  Sementara garis kemiskinan di Indonesia hanya Rp 182.636 per kapita per bulan (US$ 0,58/hari) atau untuk keluarga dengan 2 orang anak sekitar US$ 850 per tahun. Di AS garis kemiskinan untuk keluarga dengan 2 orang anak adalah US$20.444.

  Ada pun garis kemiskinan untuk 1 orang di AS US$ 10.830/orang/tahun.

  en.wikipedia.org/wiki/Poverty_in_the_United_States

  Dengan garis kemiskinan yang sangat rendah itu, jumlah penduduk yang dikategorikan miskin ada 37 juta. Tapi jika mengikuti garis kemiskinan mutlak versi Bank Dunia sebesar US$ 1 per hari, jumlahnya sekitar 63 juta lebih. Sedang jika memakai garis kemiskinan moderat Bank Dunia sebesar US$ 2 per hari jumlah orang miskin di Indonesia sekitar 126 juta jiwa. Tak heran jika ada BLT atau bantuan orang miskin, orang yang menurut versi pemerintah tidak miskin ikut berebut karena menurut standar dunia dia termasuk miskin.

  Di AS UMR besarnya US$ 5,85 per jam atau US$ 982 per bulan (Rp 9,2 juta). Di Inggris UMR besarnya GBP 5,52 per jam atau Rp 17 juta per bulan. Sementara UMR di Jakarta hanya sekitar Rp 900.560/bulan sementara di daerah seperti Yogyakarta cuma Rp 500 ribu/bulan.

  Oleh karena itu Pemerintah harus menjaga kestabilan harga agar tetap terbeli oleh rakyat karena penghasilan rakyat Indonesia masih sangat rendah. Kenaikan harga minyak goreng yang mengikuti Harga Internasional hingga Rp 16.000/kg akhirnya mengakibatkan banyaknya pengusaha yang memakai minyak goreng seperti pedagang gorengan yang bangkrut dan menganggur.

  Beberapa orang di Indonesia sudah mati kelaparan seperti keluarga Basse di Makassar, 5 Balita di NTT, dan sebagainya. Menteri Kesehatan RI Dr Siti Fadilah Supari menyatakan 8% Balita di Indonesia (sekitar 1,5 juta anak) menderita busung lapar/kelaparan.

  en.wikipedia.org/wiki/Poverty_line

  Poverty Line

  The poverty threshold, or poverty line, is the minimum level of income deemed necessary to achieve an adequate standard of living. In practice, like the definition of poverty, the official or common understanding of the poverty line is significantly higher in developed nations than in developing countries.

  Almost all societies have some citizens living in poverty. The poverty threshold is useful as an economic tool with which to measure such people and consider socioeconomic reforms such as welfare and unemployment insurance to reduce poverty.

  Determining the poverty line is usually done by finding the total cost of all the essential resources that an average human adult consumes in one year. This approach is needs-based in that an assessment is made of the minimum expenditure needed to maintain a tolerable life. This was the original basis of the poverty line in the United States, whose poverty threshold has since been raised due to inflation. In developing countries, the most expensive of these resources is typically the rent required to live in an apartment. Economists thus pay particular attention to the real estate market and housing prices because of their strong influence on the poverty threshold.

  Individual factors are often used to account for various circumstances, such as whether one is a parent, elderly, a child, married, etc. The poverty threshold is adjusted each year. In 2006, in the United States of America, the poverty threshold for a single person under 65 was US$10,488; the threshold for a family group of four, including two children, was US$20,444. [1]

  menegpp.go.id/menegpp.php?cat=detail&id=media&dat=667

  Banyak Program, namun Kemiskinan Tetap Tinggi

  30-10-2007

  Namun, di luar dugaan angka kemiskinan justru turun 2,13 juta orang dari tahun lalu. Dengan perubahan garis kemiskinan dari Rp 151.997 per kapita per bulan menjadi Rp 166.697 per kapita per bulan. Besar kecilnya jumlah penduduk miskin sangat dipengaruhi garis kemiskinan karena penduduk miskin adalah penduduk yang memiliki rata-rata pengeluaran per kapita per bulan di bawah garis kemiskinan.

  Kerentanan untuk jatuh miskin sangat tinggi di Indonesia. Bank Dunia menyebutkan, ada tiga ciri menonjol dari kemiskinan di Indonesia. Pertama, banyak rumah tangga yang berada di sekitar garis kemiskinan yang setara dengan pendapatan perkapita US$ 1,55 per hari. Sehingga banyak penduduk yang meskipun tergolong tidak miskin, rentan terhadap kemiskinan.

  Kedua, ukuran kemiskinan didasarkan pada pendapatan sehingga tidak menggambarkan batas kemiskinan yang sebenarnya. Banyak orang yang mungkin tidak tergolong miskin dari segi pendapatan, tapi dikategorikan sebagai miskin atas dasar kurangnya akses terhadap pelayanan dasar. Serta rendahnya indikator-indikator pembangunan manusia.

  Ketiga, mengingat sangat luas dan beragamnya wilayah Indonesia, perbedaan antar daerah merupakan ciri mendasar dari kemiskinan di Indonesia.

  Sedangkan dana yang dikucurkan untuk program kemiskinan, dinilai tidak menyentuh langsung ke permasalahan kemiskinan. Anggaran kemiskinan sebesar Rp 54 triliun di 2007 dan Rp 62 triliun di 2008, menurut Imam Sugema, dari nilai Rp 54 triliun itu yang langsung bersentuhan dengan kemiskinan hanya Rp 5 triliun.

  Data BPS menunjukkan, jumlah angkatan kerja di Indonesia pada Februari 2007 mencapai 108,13 juta orang atau bertambah 174 juta orang dibanding angkatan kerja Agustus 2006 yang tercatat 106,39 juta.

  Dari penambahan angkatan kerja itu, jumlah penduduk Indonesia yang bekerja pada Februari tahun ini mencapai 97,58 juta orang. Dengan begitu, jumlah pengangguran di Indonesia masih mencapai 10,55 juta orang hingga Februari 2007.

  Bagaimana pun juga, jika pemerintah masih belum mampu menggerakkan sektor riil, maka pengangguran masih akan membengkak karena angkatan kerja terus bermunculan dan jumlah penduduk yang belum bisa diatasi seperti terlihat pada data periode Maret 2006 populasi penduduk sebesar 221,328 juta orang menjadi 224,177 juta orang di 2007.

  berr.gov.uk/employment/pay/national-minimum-wage/index.html

  National Minimum Wage

  The national minimum wage applies to nearly all workers and sets hourly rates below which pay must not be allowed to fall.

  It is an important cornerstone of Government strategy aimed at providing employees with decent minimum standards and fairness in the workplace. It helps business by ensuring companies will be able to compete on the basis of quality of the goods and services they provide and not on low prices based predominantly on low rates of pay.

  The rates set are based on the recommendations of the independent Low Pay Commission. The rates change on 1st October each year.

  National Minimum Wage rates from 1 October 2007

  * Workers aged 22 and over – £5.52 per hour

  * Workers aged 18-21 – £4.60 per hour

  * Workers aged 16-17 – £3.40 per hour

  * Accomodation offset – £4.30 per day (£30.10 per week)

  dol.gov/esa/whd/flsa

  U.S. Department of Labor

  Employment Standards Administration Wage and Hour Division

  On May 25, President Bush signed a spending bill that, among other things, amended the FLSA to increase the federal minimum wage in three steps: to $5.85 per hour effective July 24, 2007; to $6.55 per hour effective July 24, 2008; and to $7.25 per hour effective July 24, 2009. A separate provision of the bill brings about phased increases to the minimum wage in the CNMI and American Samoa, with the goal of bringing the minimum wage in those locations up to the general federal minimum wage over a number of years.

  bapeda.pemda-diy.go.id/detail.php?jenis=29&id=500&PHPSESSID=0045db860d5e423ff345e0abae645e8b

  Gubernur Tetapkan UMR Propinsi DIY 2007 sebesar Rp. 500 Ribu

  Tanggal: 2006-11-01 15:08:29

  Kepatihan, Yogyakarta – Melalui Keputusan Gubernur DIY Nomor 150/Kep/2006, tertanggal 1 Nopember 2006, Gubernur menetapkan Upah Minimum Provinsi DIY Tahun 2007 menjadi Rp. 500.000,- per bulan. Besarnya Upah Minimum Provinsi DIY Tahuhn 2007 ini mengalami peningkatan sebesar Rp. 40.000,-, dibanding Tahun 2006 yang besarnya Rp. 460.000,-

  tempointeraktif.com/hg/jakarta/2006/11/15/brk,20061115-87781,id.html

  Buruh Tolak Upah Minimum Jakarta 2007

  Rabu, 15 November 2006 | 18:00 WIB

  TEMPO Interaktif, Jakarta:Aliansi Buruh Menggugat (ABM) berunjuk rasa menolak penetapan upah minimum provinsi (UMP) DKI Jakarta 2007 sebesar Rp 900.560 per bulan, di Balai Kota, Jakarta, Rabu (15/11). Ratusan buruh itu menilai bahwa UMP baru tersebut tidak layak.

  Busung Lapar Ditetapkan Sebagai KLB

  Sabtu, 28 Mei 2005

  YOGYAKARTA –Sekitar 8 persen anak balita di Tanah Air, sebenarnya menderita penyakit ini. Menteri Kesehatan RI Dr Siti Fadilah Supari SpJP (K), menyatakan bahwa penyakit busung lapar yang menimpa anak balita di Nusa Tenggara Barat (NTB) saat ini, sebagai peristiwa Kondisi Luar Biasa (KLB) Nasional. Untuk mengatasi penyakit tersebut, pemerintah pusat meminta pemerintah daerah setempat untuk mengatasi lebih dulu. ”Tapi karena sudah menjadi kondisi luar biasa, pemerintah juga akan membantu mengatasi penyakit itu,” kata Menkes kepada wartawan di Yogyakarta, Jumat (27/5).

  Poverty

  The World Bank defines extreme poverty as living on less than US$ (PPP) 1 per day, and moderate poverty as less than $2 a day, estimating that “in 2001, 1.1 billion people had consumption levels below $1 a day and 2.7 billion lived on less than $2 a day.” [10] The proportion of the developing world’s population living in extreme economic poverty fell from 28 percent in 1990 to 21 percent in 2001.[11] Looking at the period 1981-2001, the percentage of the world’s population living on less than $1 per day has halved.

  en.wikipedia.org/wiki/Poverty

  Alami Gizi Buruk, 5 Juta Anak Indonesia Terancam Kehilangan Daya Saing

  Jum’at, 28 April 2006 07:30 WIB

  JAKARTA–MIOL: Dalam 15 tahun mendatang sebanyak lima juta anak Indonesia terancam kehilangan daya saingnya bila kasus gizi buruk di Tanah Air tidak segera ditanggulangi.

  Data dari Departemen Kesehatan menyebutkan pada 2004 masalah gizi masih terjadi di 77,3 persen kabupaten dan 56 persen kota di Indonesia. Data tersebut juga menyebutkan bahwa pada 2003 sebanyak lima juta anak balita (27,5 persen) kurang gizi dimana 3,5 juta (19,2 persen) diantaranya berada pada tingkat gizi kurang dan 1,5 juta (8,3 persen) sisanya mengalami gizi buruk.

  Sementara menurut pengelompokkan prevalensi gizi kurang Organisasi Kesehatan Dunia (WHO), Indonesia tergolong sebagai negara dengan status kekurangan gizi yang tinggi pada 2004 karena 5.119.935 balita dari 17.983.244 balita Indonesia (28,47 persen) termasuk kelompok gizi kurang dan gizi buruk.

  litbang.depke

  PS…..kekayaan bangsa indog…..

 189. anak johor says

  betul tu dia….
  kalau masuk tempat kita,jangan harap kita harus ikut bahasa mereka,kita gunakan bahasa dan cara kita di blog kita,kalau indog tu semua nak kita tukar perkataan INDON, mereka HARUS meninggalkan blog ini…

  p/s..rumah kita hak kita….

 190. mrpickersale says

  waa…. den suko la bila members discuss mcm kat atas…. baru la kembang ilmu tu….sy bg la member ni baca komen2 korang semua… dia cakap fakta sains tu betul… realitinya nak intercept and analysis pun susah… sbb kita kena kenal betul2 signal tu…. maksudnya jamming ko kena produce signal yang sama…. ko kena tahu down chirp la, barcer codela, peak power la, PRI la… den pon pening sbb den dulu ambik arkitek jo… x belajo bab signal nih…

 191. maha says

  bro pendapat aku senang aja us melaga2 orang dan us akan menyokong negara yg akan perang dengan china …china dan korean utara penah lakukan perkara sama perang iran dan iraq sokong dua-2 pihak untuk dapat duit dengan penjual senjata

 192. maha says

  bro aku tanya ini apa kelebihan BVR missile MBDA meteor adakah ia lebih baik dari missile aim-120c seperti ceritakan bro

 193. Lek Kacung says

  Malaysia = Malay
  Indonesia = Indon atau Jebeng
  Bangladesh = Bangla
  Thailand = Thai bukan taik
  Belanda = Londo
  Japanese = Japan@Jepun@Jepang
  Jawa Timur = Jatim
  Jawa Tengah = Jateng
  Jawa Barat = Jabar
  Sumatera Utara = Sumut
  Sulawesi Utara = Sulut –
  Sumut / Sulut – OJO NGASI KOBONG..!!!
  wakakakakakakakakakakakakaka

 194. Joni_Tabu says

  correction link :)
  intelijen.co.id/wawasan/1291-pasukan-grup-gerak-khas-ggk-malaysia-penyelamat-pasukan-ranger-amerika-di-somalia

 195. Joni_Tabu says

  sory about the link :)

  compare this article
  hdailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=82522
  with this hoax news :)
  naval-technology.com/news/newsnorth-sea-boats-launches-new-trimaran-warship-indonesian-navy/
  naval-technology.com/news/newsindonesian-navy-to-procure-guided-missile-fast-boats/
  naval-technology.com/news/news111524.html

  or this one
  compare this article
  fitrihadi.com/2012/09/kisah-bagaimana-tun-dr-mahathir-atasi-krisis-ekonomi-1997/
  brojinggo.blogspot.com/2012/06/reformasi-gagal-merubah-nasib-indonesia.html
  with this hoax news :)
  bbc.co.uk/news/business-19144786
  bloomberg.com/news/2012-08-07/goldman-sachs-s-mist-topping-brics-as-smaller-markets-outperform.html
  rt.com/business/news/mist-fund-investment-growth-039/

  am i wrong if i said someone just like frog in a tin???
  kah….kah….kah…. :)

 196. Commodore says

  Hehehehe! nice try zamran.
  tapi jangan give up bro, cuba try lagi!
  naza ni special tau bukan sembarangan pakwe boleh ngorat dia.
  aku bagi kau satu tip dulu : mula2 kau kena botakkan kepala kau dulu
  hehehehe!

 197. Lek Kacung says

  yg belum sampai :
  24 f-16 dr usa 4 hercules dr aussie 100 leopard dr germany 2 sub-marines dr korea dan byk lg..
  2 cn 295 4 tebuan sudah nyampek..
  super power indon…

 198. Lek Kacung says

  joni taboo
  ternyata kamu yg dari golkar,pdi dan demokrat yg gak hormat sama org..
  kenapa kamu “butuh2kan” kami…
  itu satu penghinaan…? hahahahahahaha

 199. Commodore says

  Bro Tabor,
  Fakta yg diulang2 akan membosankan pembacanya. kamu tak hina kami? silakan baca komen forumer kamu diartikel yg sudah2.
  Kami dibodohi umno? atau kamu dibodohi oleh media kamu?
  bila kau kata budaya kamu diklaim itu udah menunjukkan kebodohan kamu, apa sebabnya? bukankah itu kerja media kamu?
  forumer Malaysia tak gila hormat atau penghargaan hanya BUTUH kefahaman . dan kami pun takkan diam selagi ada penghinaan dari Indonesia. Jadi dimana muktamadnya? Cerminlah diri masing2!

 200. Commodore says

  Bukan nak jadi biadab pak, tapi kami disini sudah muak dgn gelagat warga kamu yg saban hari datang keblog ni hanya mahu beritahu tentang pembelian alutsista kamu. Terlalu banyak dan sentiasa diulang2 mambuat kami rasa seolah2 kami ni tak tahu tentang perkembangan militeri kamu. Sebelum kamu copy/paste disini kami juga sudah mengunjung blog kamu untuk mengikuti perkembangan/berita/laporan harian militer kamu..
  Masalahnya disini kalau 10 org Indonesia masuk kesini, kesemuanya menceritakan hal yg sama membuatkan kami rasa bosan dgn komen kamu itu. Ditambah lagi dgn sifat memprovok dan merendahkan keupayaan org lain makanya kami tidak mau melayan kamu dgn baik lagi.
  Kami tahu dan kami faham tentang keperluan pembangunan militeri RI dan selayaknya RI harus berbuat begitu tetapi forumer kamu lebih cenderung untuk menunjuk2, menghina dan memperlekehkan kami dgn pembelian itu. Kata2 yg nak mengganyang Malaysia beserta dgn amaran seolah2 perang sudah tidak dapat dielakkan lagi amat membuat kami rasa benci pada forumer kamu.
  Sekian lama masih tidak ada perubahan dari sikap forumer2 kamu yg tidak mau berubah dan berbincang dgn rasional.
  Seruan sebegini sudah saya buat bekali2 tapi tak diendahkan oleh forumer kamu yg terus dgn sikap mereka yg negatif dan memprovok.
  Akibatnya inilah jadinya apabila forumer seperti kamu masuk kesini dan mendapat tentangan dan sindiran dari kami.
  Mungkin niat kamu baik tapi kamu telah silap langkah memasuki zon yg agak panas akibat sengketa berlarutan antara dua pihak.
  Diharap kamu memahami situasi disini dan mulakan langkah dgn berhati2. Teruskan berkomen dgn baik dan pasti akan ada respon yg baik juga terhadap komen kamu tu.
  Wassalam!

 201. Kunta Kinte says

  Hissssh…..korang ni…aku dah kata korang buat le pengumuman utk diri ko orang sendiri….aku tak kata Super Hornet yg dipilih….aku cuma bg situasi je..korang kata SH aku layan je….jeng..jeng…jeng….

 202. fishbed says

  Rasenye program mrca ni lambat lagi..majalah tempur bulan ni ada artikel explain buat masa ni rafale tampak sperti pilihan yg paling ok..full package ada aesa n mcm2 lg. Typhoon 2015 baru ada aesa n more to air superior bebanding maritim strike..SH tdedah pada sekatan..

  Ade sesape tau jet ape yg meronda atas putrajaya? Tiap ari ade panjat langit atas bwh kiri kanan..mkm ke mig ke hornet..kadang nampak trail asap twin engine..kadang 2 jet kadang 1..kol 7am sampai siangade

 203. diaxminataku says

  Baru-baru ejen Zionis di Tangkap di Pakistan iaitu di Markas TABLIQ ,ada dua orang ejen itupun atas kelebihan KASHAF MAULANA EHSAN ,sahabat saya di TABLIQ ada mengatakan Mullah Mohammed Omar selalu juga ke markas TABLIQ bertemu MAULANA di SANA (maulana itu gelaran kehormat untuk ulamak yang WARAK )…MAULANA mengatakan kepada Mullah Mohammed Omar berjuang dan berjihadlah atas DAKWAH di tempat kamu (DIA ADA HAK KERANA ITU NEGARANYA ), dan memberi pesanan kepada golongan TABLIQ yang lain supaya jangan mencampuri urusan di AFGANISTAN kerana belum masanya untuk kamu ,jangan katakan TIDAK bila sudah sampai masanya UNTUK BERJIHAD…:-)

 204. diaxminataku says

  Perkataan InDON tu perkara biasa di MALAYSIA ,itu nama singkatan seperti BANGLA ,InDON dan SiAM , Nama seperti itu sudah menjadi sebutan BIASA di MALAYSIA ,No SARA friends..:-)….Kemajuan MILTARY Indonesia itu sangat bagus untuk kamu supaya menjadi Macan Asia…:-), tapi biarlah beradab bila masuk Kandang HARIMAU..:-)

 205. saiful333 says

  Kalau terjadi pun pembelian Superbugs ni, aku lebih melihat ianya ada hubung kait dengan tindak tanduk Naga Merah di laut China Selatan dan kerisauan Amerika Syarikat terhadap situasi berkenaan.

  -Sekadar pendapat peribadi, bukan fakta-

 206. Ameer says

  Tapi kalau beli Super Hornet, betul-betul ke US nak jual? Bagi source code? Bagi weapon? Supply spare part semua tu? Andai katalah US betul-betul nak jual, takkan betul-betul nak jual macam tu je kot, maklumlah US terhadap negara Islam, mesti ada selit macam-macam. Macam Shah cakap, kalau Malaysia beli, sanggup ke nak ikut dasar US?

 207. saiful333 says

  Aku rasa (berdasarkan info bro Kunta Kinte kt atas tu) pembelian kali ni akan berpihak kepada F-18F Super Hornet ni. Kalau betul terjadi, aku ucapkan tahniah buat warga TUDM. Setalah sekian lama bermain tarik tali dengan negara pengeluar superbug ni, akhirnya bintang jatuh jugak ke riba. Tapi aku bukanlah peminat setia pesawat ni dan pada pendapat aku superbug ni dah mencapai “peak of development” dan tak segah manapun dalam misi serangan udara. Bagi aku masa depan pesawat ni untuk misi serangan udara akan makin suram. Untuk serangan maritim dan darat memang aku akui superbug ni terbaik dalam kelasnya. Hebatnya misi serangan udara pesawat buatan Amerika ni hanya berpaksikan radar AESA APG-79 & AIM-120C. Aku lebih memilih Sukhoi atas alasan:-

  1. Banyak org terlalu taksub dengan radar AESA semenjak pemerolehan F-15S oleh Singapura, tanpa kita sedari “aperture size wins in this game”. Walaupun dengan TR (Transmit-Receive) module yg setengah generasi ketinggalan berbanding APG-79, radar PESA seperti N011M milik Sukhoi yg memiliki saiz aperture dua kali ganda lebih besar berbanding APG-79 SuperHornet dan JSF masih mampu memberikan ancaman yg serius terhadap pesawat terkini barat yang menggunakan AESA. Hanya masa yg akan menentukan bila pengeluar radar utama dari Russia akan mengaplikasikan cip GaAs MMIC (98% keseluruhan pasaran chip dunia) untuk membolehkan penghasilan unit pemprosesan data modul AESA dengan dua kali ganda saiz aperture (untuk saiz pesawat seperti Sukhoi) berbanding radar barat.

  2. Sekali lagi saiz memaikan peranan, ketiadaan ruang untuk menambah sistem penyejukan dan kuasa elektrik mengekang pihak Raytheon dan Boeing untuk memasang aperture AESA yg lebih besar pada pesawat yg kecil seperti F/A-18C/D/E/F.

  3. Walaupan NN011M ada limitation pada sistem pemprosesan, tidak susah dan mustahil bagi negara pengoperasi radar ni untuk retrofit processor mereka dari pengeluar barat, ditambah lagi dengan kebanjiran chip processor 1 ke 2 GHz class dalam pasaran dunia.

  4.Betul AIM-120 AMRAAM memang merupakan BVR yg paling berbisa masa kini atas faktor jangkauan peluru ni. Tapi aku tak boleh ketepikan pesaing dari China dan Rusia. Dua negara yg paling giat memajukan sistem peluru berpandu udara ke udara AAM dan semakin meninggalkan barat. Contohnya PL-12 dari China mempunyai jangkuan lebih sedikit dari AMRAAM dan MOD PL-12 yg hampir 2 kali ganda jarak jangkauan AMRAAM. KS-172 dari Rusia dgn jangkauan 4 kali ganda AMRAAM. Walaupu belum terbukti dalam pertempuran kita tak dapat nafikan ancaman ni.

  5.Kepuraan Amerika dan Britain untuk menonjolkan diri mereka sebagai negara pelopor keamanan sejagat, jika sesuatu konflik itu tidak mengganggu kepentingan mereka, akan meyebabkan mereka menggantung pembekalan senjata dan alat ganti kepada negara pengguna yg tidak berkepentingan untuk mengukuh kan lagi pendapat masyarakat antarabangsa, bahawa merekalah broker keamanan. Kebanyakan kita mempersoalkan kenapa India lebih memilih RAFALE berbanding SuperHornet dan Typhoon. Percaya atau tidak ini merupakan salah satu faktornya. Perang Kargil 1999 sebagai contoh, Perancis dan Israel adalah negara pertama dan sepantas kilat meluluskan penggunaan Mirage dan pembekalan bom panduan laser dalam konflik itu kepada India. Pemilihan India terhadap Rafale lebih kepada faktor politikal berbanding teknikal pesawat itu sendiri. ‘no holds barred’ dan “political aids” adalah sesuatu yg menarik buat India dan Perancis menawarkanya, tetapi tidak Amerika dan Britain.

  6.Technology is market driven.

  Apa- apa pun kalau SuperHornet jd pilihan TUDM aku tetap akan menyokong sebab TUDM lebih tahu sebab-musabab pemilihan tu dibuat. Diorang yg lebih tau apa yg diperlukan untuk menjayakan doktrin pertahanan negara. Syabas buat warga TUDM kerana telah menjadi sebagai salah sebuah pasukan udara yg kredibel di Asia Tenggara.

  -There’s no price for second best-

 208. the semite says

  hehehe…bak datang…..bak datang…..

  bumiputra rocker:
  keunggulan cinta, dari sinar mata, yang bergelora, hati di taman berbunga, satu impian, satu harapan, sudah pasti ada sebaliknya, satu rahsia….. 😀

 209. Sultan Yogya says

  Tidak perlulah pakcik berkomen seperti itu, kita semua baik2 saja, RI membangun militernya, sama juga dengan Malaysia untuk mempertahankan kedaulatan masing-masing. Program pembelian alutsista TNI sudah dimulai tahun 2010 dan sekarang satu per satu barang yang dipesan sudah mulai berdatangan

 210. the semite says

  dengar citer pihak Amerika sedang review tentera Afghanistan, sebab dalam tentera afghanistan ada insider attack….ada spy2 taliban dalam tentera dan polis afghanistan

  harap2 dalam tentera malaysia pun takde spy2 dari pihak yang mahu merosakkan imej tentera malaysia (ATM)

 211. Joni_Tabu says

  salut bro shah……
  salam balik :)
  forumer indo disini bukan menghina bro… hanya tunjukkan fakta….
  agar masyarakat malaysia yang sudah lama di bodohi umno bisa melihat kenyataan…..
  bagaimana perasaan anda bila batas wilayah anda di langgar berkali2, patok perbatasan yang digeser, budaya anda diklaim seenaknya, dan negara anda di identikkan dengan babu–kuli–demonstrasi–kemiskinan….
  forumer indo tidak gila hormat hanya butuh penghargaan…..
  selama kata2 indon dan penghinaan kepada indonesia masih terjadi yakinlah. Indonesia tidak akan tinggal diam

  xixixiixixi…..peace :)

 212. maha says

  kederaan di panggal protected vehiccles nama casspir pertama cipta system v protected negara africa manakala kederaan tentara us guna buffalo tak beza cuma kita pandai ubahsuai bawah kederaan kita tinggi kenderaan kita pasang system v .. lori biasa pun boleh jadi protected vehiccles sebab itu aku suruh belajar tentang armor plate itu benda asas protected vehiccles ini kita beli dari bae system kaya bea system itu

 213. janggut says

  bro, ni first post saye.
  nnt next entry utk blog ni bleh ler citer lg pasl keseraman ggk kawan bro okeh.
  best plak baca citer tentetra nih. 😀

 214. john says

  sila betul kan kalu saya salah “rahsia negara” yang melibat kan ketenteraan ,seperti perjalanan/penyusuppan anggota,termasuk juga kenderaan ,same juga seperti di dedah iaitu di bosnia penyeludupan senjata melalui pegaman U.N yang malaysia sertai ,untuk kegunaan tentera pembebasan bosnia menentang serbia dan lagi cara wartawan malaysia menyimpan rakaman video tak sepatut nya di dedah kan secara detail ,di masa hadapan kita mungkin menggunakan taktik/cara yang sama ,ini yang di kata kan akan membahaya kan keselamatan anggota yang bertugas…….. kita pasti tahu bahawa internet nie sentiasa di pantau oleh musuh negara tak ketinggalan jiran 2 kita……

 215. SumantoKarnibal says

  gue nggak perlu SUV perang aja pakei jurus 13 Sumanto…dulu masa Belanda keponakan gue jadikan Bom trus Hoenynew enak dimakan dong

 216. Padan Muko says

  Informer gua somebody nama Col. Aznan……..
  Dia ada kat Sabah gak. Kau kenal dia tak? kalau tak tanya Shah.
  kih kih kih

 217. Padan Muko says

  Pak Sultan,
  List yg anda bagi tu pendeklah, tambah lah lagi sbb yg kami diberitahu sejak 3 tahun kebelakangan sungguh tak terbilang.
  Mungkin ada lagi yg kamu terlepas pandang seperti spanner, gergaji, tukul besi, screw driver dll yg dibeli TNI. Silakan sambung.
  Moga Allah selamatkan Malaysia kalau diserang TNI, bukan aje kami kena attack dgn roket, missile, bom, tank subs, trimaran, fighter malah akan dibaling dgn tukul besi, kapak, spanner & screwdriver. Foooh! susah camni jadi rakyat Malaysia, sengsara dibuatnya.
  Sultan pun kaki copy/paste jugak ke?

 218. yas says

  web etender kementerian ni kena godam ke ape , tibe aku tgk ada rilekscrew ni ,

  2000000 2 Oct 2014 2.00 Hambamalam RileksCrew Iklan
  N/A

 219. osamabinsardin says

  Hmm,Secara jujurnya apabila Encik Shah mengatakan bahawa Taliban tolong membantu pasukan Malaysia tidaklah begitu mengejutkan kerana daripada sumber bacaan Taliban karya James Ferguson Taliban bukanlah satu organisasi pengganas malah merekalah boleh dikatakan penyelamat Afghanistan yang mulanya hanya ingin menghalau ‘warlord’ dari daerah mereka namun populariti meningkat apabila penduduk membantu dengan sukarela serta dan akibat rayuan orang maka terpaksalah melancarkan skala besar misi mereka tidak lebihlah kepada menjaga keamanan setempat pun dan itu yang menaikkan populariti mereka kerana rakyat Afghanistan inginkan keamanan.Yang masaalah pihak bawahan taliban dan bukan pihak heiraki atasan itu buat mereka dapat nama buruk(dan mereka sebenarnya suka berinteraksi ngan orang luar namun meragui kejujuran kerana membawa tentera).Saya tiada ilmu mengenai ketenteraan dan saya agak terpegun dengan sistem penyamaran pengangkutan biarpun begitu mengenai IFV Ameriak Syarikat adakah Encik Shah merasakan penukaran kenderaan adalah untuk menggantikan dengan kenderaan ringan kerana lebih mobiliti(belajar dari pihak soviet yang mula mengguna kenderaan kecil dan mobil tinggi dalam pertengahan peperangan dan juga sebab Taliban menang akibat ‘blitzkrieg’ Toyota Hi-Lux) ataupun sebab ‘revamp’ untuk antara tukar dengan kenderaan V(lupa nama tapi berbentuk V yang tidak mudah dimusnahkan periuk api atau IED)?Tidakkah Pihak ‘Coalition of the willing'(amerika) bakal menarik pihak tentera dalam masa terdekat?Adakah itu di antara sebab barangan mereka tidak diganti(jika musnah)/dihantar atau langsung tidak digunakan(selain kos dan keselamatan)?

 220. Kunta Kinte says

  Ni yg susah ni…ko fikirkan la..versi D akan selesai naik taraf setara ngan us navy versi E pd tahun 2015…nak trade in ke? Hujung thn ni 5 buah gi ke Alaska utk eks….silap gaya terus parking kat boeing…lg pun AIM 9X2 dah ada dlm inventori…ngapa 2015?Adakah kebetulan atau dirancang sbb mig grounded thn tu?

 221. camo says

  patutla lobi gila babeng…bilalanak buat pengumumam rasmi…tak sabar nak dgr..go for tebuan SUPER…cuma nak tanye versinya sama cam Ostolia punya kah??

 222. camo says

  habis ind0n beli UAV heron dari israel zionist tapi kononnya melalui orang tngah philipine itu namaya apa pak…??cakap pakai fakta ya pak jangan pakai najis….

 223. camo says

  kat selatan thai byk bergolak..kalu kerajaan thai kasi chance pun adakah kerajaan kita nak terima..byk berlaku keganasan dan tumpah darah..byk keje kerajaan kita kena buat kalu terima…

 224. maha says

  bro setuju dengan super hornet jika jual dekat kita letak syarat (1) aim 120 versi baru dan senjata baru seperti us gunakan, (2) radar jenis baru ,(3) code pelancaran missile bagi bvr bagi dekat kita (4) ada tot (5)bagi latihan dan cara penyenggaraan.. us bila susah cari kita, bila senang lupa kita.. sampai hantar ceo dekat kita.. kita lupa apa yg us buat dekat jet fa18d kita dulu bro ingat fa18d kita tak boleh lancar minssile BVR bro

 225. k.r says

  rileksantai.com/2012/04/kreatif-anak-malaysia-mengubahsuai

  hope otai2 kt sni dpt bri penjelasan tentang apa yg d perktakn dlm blog nie…
  adakah i2 kebnran nya.. stahu sy pkr2 didlm atm adlh yg trbaek tok atm… cth nya semsa pmbelian meriam G5 drpd afrika seltan dlu.. d hntr kmbli krn sbb2 trtntu…. sy pcya apa yg atm x kn mmlih clg2 org untuk memilih apa yg terbaek untuk doktrin peperangnnya… tp meliht dan mbca drpd blog ini mmbuat syg tertya2 sma ad ia bnr atau… amun apa yg d buat pada cik su kta dapat di lihat sebagai 1 btpa profesional nya team pmilihan atm ini… jd hrp oati2 disnie dpt mmbri penjelasan yang lbh lgkp spya dpt mmbri pngetahuan smua….

 226. Samat says

  K.R,ada tak link utk siri dua yang disiarkan pada 09 Sept baru2 ni?Kalau ada mintak tlg publishkan kat sini.Nak tgk sgt2.Thanks

 227. Sniper_Gunung says

  Kami 4 orang buat ops ni tak pakai intel dari pihak kita dan Pakistan. FYI kami ni ex- service so guna pengalaman sendiri. Toyota tu bukan local made ye. Amoured plate dia pun kami tanya apa ramuan dia kata rahsia.

 228. lek kacong says

  relax bro Ameer…
  kita hrs sadari betapa rusaknya otak mereka..
  kalangan forumer mereka adalah kalangan mereka2 yg bergizi buruk…tiap harinya mengkonsumsi nasi aking sama ayam tiren….itu pun udah cukup kaya….biasanya mereka mkn sama ikan teri doank tuh…makanya otak mereka rusak….rakyat mereka yg sehat hidupnya nyari kemajuan terus namun yg model kayak diforum ini adalah mereka2 yg kurang sekolah n kurang gizi…komen asal njeblak kalau ada komen yg spt org pinter pun paling hasil dr copy paste atau jiplakan ….kasian kan….biarlah mereka….setidaknya begitu mereka mampu nembus blog ini mereka bisa ngobrol diwarung kopi diwarnet seolah2 mereka jagoannya rakyat kampung mereka yg bisa bertempur sama Malaysia….wakakakakakakakakakaka….

 229. Sultan Yogya says

  Makin banyak berdatangan alutsista RI, sampai pusing kepala ni menghitungnya. Habis Tucano, Trimaran, datang lagi CN295 sama Grob dari Jerman, lalu ada MBT Leopard, Caesar dan rudal Starstreak yang akan parade di HUT TNI tgl 05 Oktober mendatang. 2 Sukhoi datang akhir tahun ini dari pesan 6 biji, lalu Astross dan light fregat Nachoda Ragam Class. Belum lagi datang paket 24 F16 hibah, paman sam menghibahkan lagi 14 F16,rezeki nomplok bersama maverick dan amraam akhir tahun ini. Sementara 34 tank amfibi BMP 3 F datang akhir bulan Nop 2012 bersama paket simulator Sukhoi dan rudal Sukhoi. T50 Golden eagle Korsel mulai datang tahun 2013 bersamaan dengan bonus 16 F5E termasuk 25 LVT7A1 untuk marinir. Kapal cepat rudal yang ketiga nopember ini selesai, ini yg 40m sementara KCR 60 m masih dalam proses pembuatan di PAL jumlahnya 6 unit. Belum lagi 4 LST yg dibuat di Koja Jakarta.
  Benar-benar panen raya TNI, Alhamdulillah, selamat untuk TNI.

 230. Ameer says

  Tak ubah seperti racist dan double standard :) Jadi bagaimana dengan orang-orang Ind0 menghina dan mencaci kami? Jikalau mereka mengutuk kami, itu adalah satu perbuatan yang boleh diterima dan jika kami membalas balik sebagai mempertahankan diri, kamu panggil itu sesuatu yang buruk dan jahat. Tidak hairanlah semakin ramai manusia semakin bodoh di zaman yang canggih ini, sepatutnya makin cerdik :) Saya mahu tanya, siapa yang melancarkan kempen Ganyang Malaysia? Siapa yang mulakan dulu dan orang mana :) Kamu tengok dalam forum ini, kami berbicara dengan baik tentang equipment tentera kami dan orang-orang seperti kamu mula menyampuk tanpa memberi salam, mengutuk kami dan menyatakan kamu adalah paling terkuat di dunia ini. Malah ada juga menyatakan fibreglass lagi kuat daripada besi :)

 231. SumantoKarnibal says

  agan2 gue Sumanto..GGK survival makan kera ama bewak …gue makan daging nenek tua wkwkwkwkwk mana lebih MANTAP…Kopaksus gue latih agan2 loe nggak percaya udah loe..Marine Recon si Pinoy gue udah Bom di dailymotion nggak siapa boleh lewati wkwkwkkwkwkw Hidup Sumanto Calon Presiden Republik INdonesia 2013

 232. Anak Sabah says

  Bro padan muko, boleh tahan informer ko, bro… Mmg TUDM nak beli 2 skuadron (24 biji)… cuma tak tau apa jadi dengan Hornet C dan D yang ada skrg…

 233. abihurairah says

  laaa….kan semalam saudara Padan Muko dah kata nak beli “Tucano” hehehehehehe…….tu la kot yang jeng jeng jeng….. hahahahaha….

 234. the semite says

  pembetulan: AESA bukan EASA

  adakah pesawat itu chengdu j-20 atau sukhoi pak fa? tum…tum….tum

  btw j-20 and pak fa pun ada aesa jugak

 235. L2A4 says

  aku dh taw dah.. pesawat bertuah ituw ialah super hornet!!..betul x?..hahaha..
  mmg dh terbukti hebatnya byk terlibat dlm perang..SH mmg di reka khas utk air combat, maritim strike.. bg us navy utk dioperasi atas aircraft carrier. super hornet yg latest ada EASA yg lebih canggih setaraf mcm F15SG@lbih baik…muahahaha..
  bla.bla.bla..

 236. StarWars says

  Terus dah tau la kalau macam tu, memang TUDM dah lama sangat mengidam dengan pesawat ini, kemampuan dalam melakukan serangan maritim memang tak di sangkal lagi..

 237. Anak Sabah says

  Tahniah atas tekaan yang tepat, mzmz… Cuma masa test flight, Boeing bagi yang Block 1 je… hampeh Boeing ni…

 238. google says

  skg wataniah kt malaysia ni kurang aktif..latihan mmg ikut jadual je..kurang aktiviti..nampak malap..mungkin bajet dah dikurangkan…

  aku rasa faktor bajet mungkin pyebab pegurangan pgambilan..pegambilan skg pun tertumpu pd ipT2 yg mana pelajar2 ini lebih mudah dikawal berbanding org awam luar sane..

  kalo apply wataniah rekrut xpasti la knapa xdpt..kalo ada kecacatan fizikal tu mungkin penyebab..dr pmerhatian aku skg,anggota2 yg join anual cmp majoriti terdiri dr pelajar yg join wataniah kt ipt diorg…

  kalo nk apply pgawai lak,skg ada mslah lambakan pgawai muda kt unit2…wlupun hanya 5% yg ditauliahkan stiap tahun meneruskan plibatan mereka diunit luar,masalah lambakan tetap berlaku…pi mane2 siri 500,blh lihat lebih ramai pgawai dr LLp..

  askar wataniah yg nak apply regular,dptkan surat sokongan dr ketua jurulatih..percent tinggi nak dpt…

 239. Padan Muko says

  Bro, kau kata kau nak cau dulu tapi kau bagi pulak satu teka teki lagi “sejenis lg pesawat”. ini macam bila mau habis la? Cuba bagi clue lagi, yg ni fighter ke!(Mig replacement) MPA ke! AWAC ke? Attack Heli ke!
  Yg MRCA tu aku dah boleh agak dah, Super Hornet kan? So kalau jadi S.Hornet ni maknenya pairing AEW nye ialah B737-Wedgetail, betul tak?
  Takkan jeng jeng jeng lagi bro?
  So apa akan jadi pada Hornet D yg kita pakai sekarang ni? trade in ke atau maintain je? kalau maintain maknenya 8+24=32 bijik Hornet kita pakai. Foooohh! ini almost 2 full sqn of strike fighter, cayalah TUDM.
  Apapun TQ bro diatas clue yg diberi, sekurang2nya kita tak la ambik barang hibah!
  kih kih kih.

 240. saiful333 says

  Bad attitude huh. Well maybe you’re right about that. It’s your perspective, it’s up to you. Now, I have one question for you. What do you think the attitude of Joni_Tabu is? so that I can sees thing from you point of view. Keep aside the root of Malay Dilemma for a moment.

 241. maha says

  kopassus ke 3 dunia in satu kebodohan ind0n dan kata mossad komando yg aku tahu aman komando isreal.. gsg-9 germen pun tak cakap dia satu dunia yg penah jadi guru kepada kopassus,swat,ggk,sas, us seal.. gsg-9 telah cip teknik menyelamatkan tebusan dan tak ada dalam senarai top 10 ind0n.. bodoh betul ind0n ini.. ind0n tahu soal ham dan gayang rakyat sendiri

 242. JOHN says

  hello boh …tu name betul boh……lu…….hohoho………nak bagi nama pun malu…..itu pun jadi isu….by the way ,USTAZ kate ape ? nak gak tau ??

 243. JOHN says

  hello pandai…….ops silap le….. bodoh …hehehe…same le kita…mana ade pakaian sekular? ade sekolah ke tak? kalu lu kate luaran sekular…ha ..tengok ,turki …..tu…sendiri fikir …leee bodoh….KENA LAGI…hehehe…..same lagi…..O.K GANG……(sorry lee….sesungguh seorang islam itu sentiasa menjaga tutur kata nya,tangannya,perbuatan nya kerana kamu akan di pertanggug jawap kan di akhirat kelak)

 244. Ameer says

  Cuma gelak kepada orang-orang yang bodoh berbicara :) Lucu bila difikirkannya. Fibreglass lebih kuat daripada besi. Fibreglass lagi stealth. Dan adakah kamu gelakkan diri kamu sendiri? :) Apakah sumbangan kamu selain daripada ketawa dan mengutuk? :) Adakah membantu dalam memajukan negara? Atau hanya menjadi parasit dalm menghancurkan negara :) Jangan di sini kamu berani mengutuk dan mengata, senang cerita keyboard warrior, semua orang boleh buat begitu tetapi bagaimana kamu dalam dunia realiti? ‘Telur rebus’? :)

 245. anak johor says

  dia orang tu klu pesawat remort kontrol yg lahiga Rm120 ,pon dah kata terhaibat didunia,boleh digunakan utk membombardir malaysia….hihihi…

 246. anak johor says

  hemmm…mungkin juga kot….pasal sultan yg boleg g perang kat malaysia ni cuma sultan johor jer klu tak salah aku..

  semua bakal sultan johor diwajibkan menjalani latihan ketenteraan di india.

 247. anak johor says

  trimaran tu kapal dari australia klu tak salah aku,pasal depa pernah nak bagi tekno utk kapal tu kalau kita jadi beli..tapi kita tak nak..

  pasal trimaran indog tu….hihihi…depa kalau bot pancung pon dah kira taraf stealth giler….

 248. ahmad says

  They not yet finished this ship, may if the ship in comissioning status than maybe we can say that indin make a great step .

 249. cikgu lancer says

  Itu saya sokong. tqvm. back to topic, sesapa penah pegi temasik jgn cuba jeling2 tngok bangunan diorg lama2. kang nnt ada org ikut. jgn tengok tut tut tut tut tut. agn diorg pun dh dilatih bnda yg sama. must be beware. Mcm mata saya ni suka melilau, sedikit liar ehem2 x best pula ada org perati walhal kita tengok keindahan makhluk ciptaan tuhan je. ntah hape2 ntah. x bimbang ke nnt kena kidnap pusing2 kasi pening?

 250. maha says

  trimaran sampan fiberglass pun stealth, ind0n cakap bro.. semua tahu kehebatanya guna buluh trimaran sampan lagi stealth itu R&D lagi kaji pakar ind0n

 251. google says

  perhatian…
  kpd graduan bidang pgajian islam yg menganggur tu..apply la join regular..kagat nak pakai org ni…

 252. Kunta Kinte says

  Ok kekawan…aku nak wat pengumuman….jeng..jeng..jeng…
  1.Typhoon ni terlalu mahal..kos servisnya tinggi…part susah…BAE kena main ngan Msia je…Lagipun pengalaman gunakan hawk dulu…apa kita dapat…pylon je..Risiko paling beso…4 negara terlibat…dlm 4 negara tu…ada satu negara x suka kat Msia…korang tahu negara mana tu…BAE pun pening kepala…bab2 teknikal korang cari sendiri la…bye bye Typhoon
  2.Rafale bukan pilihan dr dulu lg…x ada yg megahnya ngan Rafale ni..India pun kena hentam kow2 sekarang ni….
  3.Gripen NG…pilihan kedua terbaik…kelemahan ketara 1 enjin je…sistem ok…harga ok juga…SAAB tak agresif sbb depa dah tahu kelemahan pesawat mrk..
  4.Typhoon n Rafale digunakan oleh Msia utk main tarik tali ngan pengeluar pesawat ni…terutamanya ngan pakage senjata yg dikehendaki Msia…Negara yg nak main dajal ngan Msia perlu gunakan jln laut…pesawat ni memang terbukti hebat utk serangan maritim dan air combat…Utk serangan pesawat ni akan dilindungi oleh Su 30….
  5.CEO pengeluar pesawat ni siap jumpa PM lg utk lobi…jumlah yg ditawarkan pd Msia 24 buah…full pakage….radar EASA…
  6.Dr klu di atas korang wat pengumuman sendiri la utk diri sendiri….tiada lagi jeng jeng jeng…rajin2 le tengok tander bahagian perolehan Mindef…byk perolehan yg berprofile tinggi ko orang blh tengok…yg penting jgn riak dan takbur…Allah blh tarik bila2….syukurlah apa yg ada….gua cau dulu
  p/s Msia juga akan perolehi sejenis lg pesawat…sama2 le kita tunggu…

 253. saiful333 says

  Maksud bro Maha tu Shtora-1 EOCMDAS ke? Apa yg aku tau (sekadar dari bahan bacaan je, tak semua benda aku tau, kalau salah mintak tlg betulkan) kebanyakan optik guided ATGM ni seeker head dia masih IR macam (Javellin). klau TOW tu plak wire guided(Operator yg pandu sampai peluru tu hentam sasaran). Satu lagi yg laser guided macam( Hellfire, Copperhead) Tapi ketiga2 guidance ni masih boleh dipukau oleh Shtora-1 ni. kalu nak tau tank tu ada ke tak sistem ni tengok kat pangkal turret dia, ada dua kotak besi kat kiri ngan kanan turret tu. Benda ni pemancar IR (infra red). Cara Shtora-1 ni memukau IR guided, sama yang macam bro maha ckap tu. setelah tank tu mengesan yg dia sedang dikunci, turret tadi akan diarahkan menghadap peluru tu dan kotak besi td akan memancarkan cahaya IR pada seeker head missile tu menyebabkan dia hilang arah hendak dituju. Kalu ATGM jenis wire guided pun konsep dia sama saja. Kenapa? sebab walaupun peluru tu dipandu dengan wire oleh operator. puluru tu ada flare (api ekzoz) dekat belakang. Flare ni akan jadi rujukan komputer ATGM tu untuk tau jarak dan kedudukan peluru dari sasaran. Shtora-1 tu akan pancarkan IR tu kat lance kamera ATGM tu, oleh sebab flare ekzos ngan IR tu datang dari sasaran yg sama, komputer dia takkkan buat pembetulan horizontal. Pembetulan vertical sahaja akan membuatkan peluru sama ada terbang ke atas atau jatuh ke tanah. Kalau yang laser guided ni Shtora-1 tu akan lepaskan bom asap tuk block laser yg memancar kat body tank tu. Tank PT-91M kita pun ada untuk protect dr yg laser guided ni.

 254. Hang Loading says

  HAHAHA….
  Tahniah indon dah bina trimaran.
  Like i said earlier stop laughing at them and start to laugh at ourselves.
  But we must proud that our av8 is the stealthier than trimaran indon. Our av8 is can not be seen with naked eyes.
  HAHAHA….

 255. mat indoor says

  Kasi panas sikit! Ind0n menangis hajat mau beli Tank leopord ditolak jerman kerana kebodohan ind0n dalam soal HAM..kih3..padan muko ko don…hhiihihih

  Kasi panas lagi,TNI dikritik hebat di pentas dunia ketenteraan global dan dalam negeri kerana kebodohan mereka membeli pesawat odong2 super kuno kadarluarsa+rongsokkan F-16 block 32..kih3..pesawat tahun 80-an yg kemampuannya dibawah tapak kaki F-16 super baru alias VIRGIN block 52 singapore..indon bangsa goblok! kah3

 256. mat indoor says

  keh3…Sabar..sabar..geng2 sniper semua dalam tempoh hibernasi..seiring dengan bro syah..bro syah pun dah lama tak warm-up balik blog dia…Maybe kena ada balik PROVOKASI melampau untuk memanaskan kembali blog ni..hihihihi

  Bro commondore,den akan kembali..itu janji den hihihihi xD

 257. saiful333 says

  Terus terang cakap, aku sebenarnya pun tak tau apa dan siapa yg lock Su diorang tu atau apa yg terjadi sebenarnya. So aku tak nak jump into conclusion kat sini. Aku tak tau radar apa yg digunakan oleh Su indonesia ni sebab tak pernah nampak muncung su dia ni dibukak. Mungkin Su tu pakai standard Phazotron N001 Zhuk pulse doppler planar array atau yg lebih advanced pakai N011M Bars (Snow Leopard) Passive electronically scanned array (PESA) tu aku tak tau. Masalahnya kat sini kalau kita dilock oleh object lain, radar kita tak memainkan peranan, tapi Radar Warning Reciever RWR yg jadi penentu. paling simple nak paham fungsi RWR ni, cuba kita letak handphone kt sebelah speaker, lepas tu try call hp tu. Apa yg jadi? kita akan dengar bunyi yang putus2 yang tak menentu dari speker tu. makin dekat hp tu makin kuat bunyi tu. Nilah fungsi RWR mengesan gelombang elektronik kat udara. Jauh, dekat, tinggi, rendah dan frekuensi golombang tu( yg bunyi putus2 tu). Perbezaan frekuensi menunjukan radar jenis apa yg memancarkan gelombang tu( kalau ada dalam data library). Aku tak pasti RWR apa yg dipakai oleh Su Indonesia. Tapi kalau basic Su-27Sk tanpa ada perubahan besar avionik dia akan pakai SPO-15LM Beryoza (Birch). Kalu Su-30 MKI India, dia pakai Tarang Mk2 Radar Warning Receiver (RWR) + High Accuracy Direction Finding Module. It’s ok bro PM takda soalan yg pernah salah dalam dunia ni ( cakap lecture aku dulu) heheh. Kalu nak jawab soalan bro PM ni kita kena tengok apa jenis RWR yg Su Indonesia pakai dan betul radar jenis apa yg lock tu. Radar PESA ni dia pakai CRS sumber frekuensi berpusat ( satu jenis elektron sahaja dalam satu2 masa) yang dipancar dari modules2 kecil kat dpan radar( dish astro tu kali 1000, kecikkan, sumbat dpan radar). Sebab tu nama dia PESA satu elektron yg akan dipancar oleh modules2 kecil ikut giliran, kiri ke kanan, atas ke bawah secara elektronik( tak payah radar tu pusing sendiri macam yg kita nampak radar kat airport tu). AESA pulak sama macam PESA tapi modules dia tak terhad pada satu elektron sahaja. Maksunya setiap modules tu boleh pancar frekuensi yg berlainan ( susah dijamming dan susah dikesan aleh RWR jenis lama macam SPO-15LM). So SPO-15 ni tak dapat bezakan radiasi dari ground clutter(object kat permukaan) dgn yg dari AESA tu. Macam mana pulak RWR Su indonesia tu tau yg diorang di lock tapi tak tau yg diorang dah di scan sebelum tu? Penjelesan aku mudah je. Waktu radar dalam mode scan, radiasi dia akan dipancar dari kiri ke kanan atas ke bawah. Kalau radar yg ada satu frekuensi RWR tu akan Berbunyi tone yg putus2 manandakan dia sedang di scan. Kalau AESA setiap kali radiasi yg mengena pada sensor RWR Su tu ada frekuensi yg berlainan jd dia akan bengong. Tapi dia dapat tau dia dilock? Begini, kalau sesuatu radar tu mengunci pesawat yg ada kat dpan dia, dia akan fokus semua tenaga radiasi dia pada satu pesawat tu sahaja. RWR akan megeluarkan bunyi yg terus pasal semua energi radar tu fokus kat dia sorang( kalau AESA dan PESA dapat fokus lebih dari satu sasaran bergantung pada saiz, PESA macam N-011M dapat fokus pada 8 sasaran serentak, N-019M Topaz MiG29n kita 2) jd perbezaan frekuensi dah tak memberi kesan pada RWR tu. RWR Su Indonesia tu berbunyi serentak pada dua pesawat Su mereka menandakan pesawat mereka dalam weapon lock tp tak pulak memberi amaran awal yg mereka sedang di scan sebelumnya. Apa maksudnya? Tapi tak mustahil kalau ada BUGS dalam perisian RWR mereka, Itu tak dapat diketepikan. Jadi sama ada kapal yg ada radar AESA, pesawat Yg ada radar AESA atau malfunction dalam RWR tu aku tak pasti, hanya TNI-AU yg lebih tahu. kalau macam kapal selam atau UFO macam forumer diorang cakap, aku nak pegi jamban dulu tak tahan nak gelak.

 258. says

  super tucano tu kalo dicat merah puteh sama je ngan pc-7 yg kita dah guna selama 30 tahun dulu. cuma bezanya kita beli dari swizeland, negara pengeluar pisau tentera je. depa beli dari brazil, negara pengeluar piranha. itu yg buat depa rasa depa haibat…. :)

 259. maha says

  sistem optik guided manpads tak boleh umpan macam rbs 70, starburst, starstreak itu aku tahu sikit2 aja … bro boleh aku tanya betul sistem optik guided anti tank missile boleh dibutakan guna infa red lampu seperti system yang digunakan tank t90.. tank t90 guna system ini butakan missile ini seperti orang russia cerita youtube betul ke

 260. google says

  kem sungai udang ngn 10 bgd xketat mane pun..lebih kurang cam IF je..yg membezakan tahp sekuriti adalah kepekaan anggota pada sekeliling..

  komando ngn para tu jenis peka…org lalu dia tanya,,,org buat dia tengok,..cu pi kem2 IF ngn simpanan…mu nak gi merompak pun sentri cam malas nak layan..

  yg kena tangkap myamar jd pgwai kt sungai udang aritu gimik je..ape jadah la budak tu nak masuk kem tu.bkn ada ape pun..tmpat latihan je..pi masuk kt 10 bgd tu blh tahan jgk byk senjatanya…lgpun sbnarnye kalo ada pencerobohan yg real,xkan masuk berita punye.media xkan tau..kalo media tahu mmg ade smthing wrong dgn pencerobohan tu.

 261. Padan Muko says

  Dia kalau jamm pun puas, bro.
  System dia senang integrate dgn 4 diff. type of weapon. Interoperability la katakan!
  Ini baru real nye MRCA (Multi Role Combat Awek)
  hehehehe

 262. Padan Muko says

  OK, semua tekaan anda adalah salah.
  Jawapannya ialah Super Tucano.
  Apasal lak? sbb Indon kata S.Tucano ni haibat sampai nak serang Malaysia. So kita kena ada pesawat ni to counter diaorg.
  kih kih kih.
  Jgn marah bro semua, ini semua bro Kunta Kinte nye pasal la ni. Asyik jeng jeng jeng je sampai skrg tak bagitau lagi.
  Aku pun dah mula merapu dah ni.
  Sori semua, gurau je!

 263. Padan Muko says

  Bro, nak tanya skit.
  ada possibility tak yg lock tu pakai radar yg powerful eg. AESA lock PESA walaupun dua2 pesawat dari jenis yg sama? Tak tau lak samada soalan aku ni betul ke tak tapi lu mcm mau bagi clue aje bro, pasal lock mengelock ni!
  This shud be interesting!
  Harap bagi pencerahan. TQ.

 264. maha says

  betul cakap kau bro baru2 terbaca satu atikal vietnam ada s300 dan vera-e.. ramai orang indon cakap singapore paling kuat dalam pertahanan land to air di asian tapi aku cakap vietnam, orang indon tak percaya dan tak menbaca itu sebab nya

 265. StarWars says

  Akut tak tahun nak cakap apa2, tapi zaman perang macam2 yang akan berlaku di luar jangkauan akal fikiran manusia, aku pernah dengar dan kesah benar yang tentera sampai makan mayat musuh untuk meneruskan hidup akibat terputus bekalan dan terkepung ketika menentang musuh..dia masih hidup sekarang, masih sihat, ini bukan cerita palsu..menurut beliau, daging manusia yang paling sedap di makan adalah daging tapak tangan..tentera mana aku takan cakap..tapi situasi perang tak akan dapat di jangka, dalam keadaan terdesak daun kayu pun jadi alas perut..jadi mereka-mereka yang tak tahu dan merasai keperitan dalam situasi perang jangan nak persoalkan..mereka buat macam itu sebap mereka dah mengalami perkara yang jauh lebih dasyat,

 266. Panas hati says

  Tu lah pasal aku menyampah dengan orang bajet tau semua benda ni…
  Nak persoal itu ini….
  orang lain berkorban tenaga..berkorban masa dengan keluarga semua..
  Dia stakat duduk dalam aircond atas tilam empuk boleh la nak persoal orang lain…Suruh dia merasa sendiri dulu la…

  Aku bukan askar…
  Tapi aku paham pengorbanan ATM & polis semua yang membolehkan ak tidur nyenyak setiap malam…

 267. Watcher says

  Derhaka punya Anak Sungai. Dah nama pun askar, mana bleh manja2 nak makan yang sodap yo. Apa yg ada sebat je lah.

 268. L2A4 says

  aku rase su30mkm..mgkin versi upgrade yg lg canggih..kate ekonomi kukuh.. beli la byk sikit, pilot byk xpi jet pejuang sikit, pasni beli sam jarak serdahana/jauh plak utk defence air,navy base, kwsan strategik mcm aster30, s300 tu..kekuatan tentera adalah insurans kpd negara…hargailah pejuang2 terdahulu perit getir mengangkat senjata brjuang mdapatkan keamanan utk gnerasi skrg.. budak2 skrg ape taw?..tengok AF pon menangis…

 269. saiful333 says

  Ayat blogger Anak Sungai Derhaka ni kemain lg.

  “Sepatutnya mereka tidak boleh di hantar ke kawasan yang diketahui sememangnya tiada bahan makanan yang halal di situ.”

  Satu je nak cakap. Komando ni tak hanya dihantar beroperasi bila sesuatu konflik tu terjadi disekitar restoran MAMAK sahaja.

 270. says

  kite semua tak tahu situasi sebenar semasa dlm kursus tersebut…so jgn pepandai buat fakta sendiri..kalo ada kekawan yg dlm GGK tu baik tanya dulu sbb diorg yg pernah melalui fasa yg amat dasyat yg tak terjangkau oleh akal fikiran kite..jadi oleh kerana kita semua yg berada di blog ini..nama pun blog military..so kita harus la yakin dgn ATM dan juga Kor KAGAT kita…sekain. ( byk lg nk bebel nih..tp mls nk type!)

 271. says

  mungkin Rusia bagi ATM test kut..tapi memang ada barang yg tidak masuk dlm inventori secara official..biasanya barang tu dlm kuantiti yg kecil..lebih2 lg utk test…

 272. saiful333 says

  Abg Jem tu paling mudah jam, 4 weapon skali bawak, dari yg analog smpai yg paling latest ni digital heheheh……

 273. saiful333 says

  Bro maha, kalu manpads cam Igla, Anza, Mistral ngan Stinger memang kena umpan ngan flare( bola api) sbab seeker head dia infra red, fire and forget(F&F) manpads macam Starburst tak boleh umpan pasal dia optik guided ( operator kena aim kt sasaran sampai peluru tu hentam) AIM-9 sidewinder ngan R-73 archer pun F&F gak, so kena umpan ngan flare. Kalu R-27, R-77, AIM-7 Sparrow, atau AMRAAM boleh umpan gak pakai chaff(taburan cebisan kertas alluminium) tp kena umpan awal pastu lari supaya radar lost lock. Pasal SU indon kena lock tu, aku hampir sepuluh kali ke jamban pasal tahan gelak baca komen bodoh (ada jgak yg cerdik tp nisbah kecik) kat forum diorang. diorang tak tau apa yg lock tp Macam man diorang boleh cakap yg benda yg lock diorang tu pakai jammer supaya tak dikesan apa dan siapa benda tu.. Bodoh dan Bodoh B&B. Kalau pakai jammer, benda yg lock SU itu dah kira dedahkn kedudukan dia pasal SU akan tau azimuth (bearing) sumber yg jam tu cuma diorang tak boleh tembak tp boleh kejar. Lg satu kalu benda tu dah lock memang SU akan tau azimuth, altitude, jarak dan apa benda yg lock dia tu dari RWR display, sama ada SAM, Figther, Early Warning Radar, Kapal atau Awacs sebab semua benda ni pakai BAND (jalur frekuensi) yg berlainan dan memang dalam data library SU tu. Kecualilah benda yg lock tu pakai radar baru yg memang takda dlm data library SU tu atau RWR kedua-dua SU tu ada “bugs” dan rosak serentak. Pandai2 la diorang pikir apa yg jd sebenarnya atau siapa yg lock sebenarnya. Ada jugak yg cakap UFO yg lock tu yg tak tahan tu.

 274. maha says

  orang tak tahu pasal kesusuhan perang mamang macam itu..macam ini aku cadang akan kat kau pergi cari blog latihan komondo negara arab latian di padang pasir.. komando arab semua makan biawak dan ular untuk hidup.. kau pergi cari sendiri

 275. says

  ..askar(tak pasti samada komando atau infantry) kita pernah training dlm musim salji di Turki..malah komando kita pernah melaksanakan tugas2 NATO di Balkan..dlm musim Salji…kopassus ada?

 276. maha says

  orang tahu pasal kesusahan perang memang cakap besar. macam ini komando tentara arab pun makan biawak dan ular padang pasir jika buat latihan.. bro panas hati kita tak tahu pasal agama jangan cakap nanti orang gelakan kau

 277. saiful333 says

  Frog in the tin? Please, there’s no such IDIOM in English. Stop using Google translate just to make you look smarter than the rest of your “Tourism Indonesia promoter” here. Even Hang Nadim are way smarter than you even though he’s using his native language. Why? because he read from top to bottom down and explaining on what he sees as lack of knowledge about his army. Not just bashing in with a lots of zines about “mee Sedap” without knowing everyone here already ate your ” mee Sedap”. That just plain stupid promoter. How come those first and second link even connect? The only thing that I can compare there is LSE made a steel hull and your, build a sandwich fiber hull. Yes, you build a War Ship, but give me the definition of WAR SHIP. It’s not even equipped yet. Even Chinese fishing vessel is more equipped than your trimaran. Go and ask your KKPI. Go home and teach your forumers first that ECM is not a tool of stealth, its funny when they said that the aircraft that lock their SU is either F-22 or some sort of aircraft with jammer. Stop making fun of yourself first before making fun of someone else.

 278. maha says

  bro itu sebab sukhoi ind0nesia kena lock radar. cara untuk umpam missile infa red kena umpam bola api macam manpads dan sidewinder tak tahu , itu hanya besit macam cakap tentang peralatan tentara

 279. Ameer says

  Dah nama pun askar, kena tabah dan keras. Mana ley lembut cam sutun. Tengok Shah, body six pack tuh, awekz awekz minat tapi hanya pada yang satu hehehe betul tak naza? :) Jangan jadi bodoh sombong, cakap survival askar tak berhati perut. Dalam hutan dan peperangan, jangan haraplah dapat makan buffet 5 bintang, kalau dapat makan daging pun, itu dah jadi satu luxury. Kalau askar lembik, sapa nak pertahankan negara? Sekali jentik dah lunyai. Jangan jadi hipokrit cam sesetengah orang tu, cakap latihan askar keras tak berhati perut, time suruh join, banyak pulak dia punya alasan.

 280. naza says

  hampa dok ateh sofa tengok tv sambey pekena tey tarek boleh la cakap apa saja….
  cuba perati muka depa betoi betoi… melayu ka, iban ka, sapa? time latihan tu memang keadaan darurat.. bukan main main…
  adey la… hampa nak ka askar pondan jaga negeri ni…. (maaf, hati suda panas…. )

 281. Panas hati says

  darisungaiderhaka.blogspot.com/2012/06/video-mari-makan-biawak-dan-monyet.html

  Ada sesapa leh bagi pencerahan tak…
  aku pon panah hati gak tgk orang yang bajet serba tau ni…
  ni pon jumpa ada orang komen kat blog kkk

 282. camo says

  yang berbeza cume cara penghantaran trup jew bro..bile dah sampai darat marine or para berperang seperti infantri biasa jugak..ATM cube buat acuan lain bagi membentuk pasukan serangan amfibia mereka dgn menubuhkan para airborne dan para amfibia…

 283. saiful333 says

  Kalu mekanikal jam macam tu memang boleh berlaku bro PM. Tapi tu tak dikira kena jaming @ECM dgan musuh, tu namaya “takdir dan ketentuan ilahi” hehehe …. Takda la hebat…., budak2 FC2 mesti byk yg tau HUD symbol tu.. Nak lg detail kena tanya pilot TUDM le..(kalau diorang nak bagitau). Kalu bro Padan Muko atau sape2 je yg nak tengok macam mana rupa HUD MiG 29 tu bila radar dia kena jamming boleh tengok kat Sini:-

  Dalam video tu sebenarnya HUD Su-27SM. HUD Sukhoi ngan MiG 29 ni sama je. Tapi sukhoi MKM kita lain sebab pakai Thales punya wide HUD and ada banyak HDD ngan MFD (flat screen kt cockpit). Kalu kita punya MiG 29N (9.12SD) macam tu la HUD dia, cuma symbology dia dah translate ke bahasa Inggeris.

 284. zamran says

  dear miss naza,i would like to request you to come having date with me at KL,having a candle light dinner.
  would you? 😉

 285. Joni_Tabu says

  nice info….
  intelijen.co.id/wawasan/1291-pasukan-grup-gerak-khas-ggk-malaysia-penyelamat-pasukan-ranger-amerika-di-somalia

  kah…..kah…..kah…

 286. Joni_Tabu says

  compare this article
  dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=82522
  with this
  .naval-technology.com/news/newsnorth-sea-boats-launches-new-trimaran-warship-indonesian-navy/

  who is the real frog in the tin????

  will….when….will……when……will…..when….will….when…

  kah…kah…kah…

 287. Padan Muko says

  Woohooo! aku baru dapat info tadi TUDM nak ambik pesawat apa?
  Kengkawan, sebelum aku bagitau, cuba korang teka dulu.
  Sumpah aku akan begitau korang besok kok mana pun!
  Nak tunggu Kunta Kinte bagitau tah bila pulak.
  Cepat2 sila teka.

 288. Padan Muko says

  Kalau cerita pasal kopasus di TV Indon itu dipanggil apa?
  BANGANG kot?
  Masakan bangang tu dibanggakan pulak?
  Jangan cari salah org la Indon, kau lagi kuat menyalak.

 289. Padan Muko says

  Wah, hebat la lu bro, bertambah gak pengetahuan aku hari ni. TQ.
  cuma satu aja, gun tu memang tak boleh dijammkan tapi dia boleh jamm sendiri kot? maklumlah kadang2 faulty equipment.
  Ini cuma agakan aku je, betul ke tak aku tak pasti.

 290. Anak Sabah says

  Naza memang cute… The best dalam forum ni… hehehe… Tapi, antara yang menonjol selain Naza, tak lain tak bukan, abang botak @ admin blog kita, abey Shah… hehehe…

 291. abihurairah says

  fuuhhh….tersedak air bila baca ayat kunta kinte….jgn jeng jeng jeng je….habiskan je ayat tu….. hahahaha 😀

 292. Ameer says

  Ye ke? Ataupun kamu kecewa pasukan kamu sendiri tidak diiktiraf oleh mana-mana pihak termasuk TV, sama ada History Channel mahupun yang lain :) Jadi bagi kamu, mana-mana pasukan masuk TV adalah lemah? Termasuk pasukan elit US, British, Philippines, Singapore, Russia dan lain-lain (yang telah didokumentasikan) lagi adalah lemah manakala kamu adalah paling kuat? :) Ternyata kamu hanya mempunyai hasad dengki yang tidak terhingga :) Beginilah, kamu nak kutuk kami, teruskanlah tetapi ingat “The weak talk, the strong take action”.

 293. Kunta Kinte says

  Sama je ngan 10 Bgd…Tengok Eks CARAT ngan US kita gunakan10 Bgd Para je….22 RGK sbg specialise utk tugas maritim n perairan…

 294. google says

  askar malaysia ni sikit sgt le aku rasa…pi situ jumpa member,pi sini jumpa kawan…mtk attch medik pun,muka yg sama tiap taun…

 295. Kunta Kinte says

  Kegunaan sekarang utk risikan…tidak perlu menonjol…last aku dengar kapal selam digunakan utk tenggelmkan kapal musuh pd Falkland war dulu…Kes 2 Korea aku x ambil kira…

 296. warhead says

  PDRM telah berjaya menghasilkan bot pemintas yang lebih murah berbanding dengan keluaran luar negara (boleh jimat sampai rm60000)

 297. elnino says

  pada pendapat hamba la…. daripada kite duk rancang nk beli typhoon,rafale, atau grippen, baik ATM tambahkan lagi bilangan pesawat suhkoi.. sbb kalau nk di ikutkan sukhoi lagi better berbanding ke tiga2 pesawat yg kite duk sebut bakal ATM beli kan.. mybe tambah lagi 18 pesawat sukhoi….insya Allah ruang udara kita akan selamat

 298. riSik says

  Super bug masuk ke? Mlm tadi tengok marin filipina…terbayang kalo malaysia ada pasukan marin pun mcm best gak…tapi nmpak cam 10briged para tu mcm pasukan marin pun ade…ape beza marin dengan para ek ?

 299. riSik says

  Super bug masuk ke? Mlm tadi tengok marin filipina…terbayang kalo malaysia ada pasukan marin pun mcm best gak…tapi nmpak cam 10briged para tu mcm pasukan marin pun ade…ape beza marin dengan para ek ?0

 300. elnino says

  tu la psl.. dah lame x tayang aset2… dah xde tarikan dah pada hari kemerdekaan… kalu tengok perarakan kemerdekaan russia dorng pamerkan gile2 punye aset..topol misile pun dorng tunjuk.. psiko skit kat us ngan nato..

 301. L2A4 says

  sape calon bertuah tu geng?…ceciter….
  klu x su30, mesti adik SAAB-Gripen kn bro?..ataupon Super Hornet?? OMG!!..

 302. naruto says

  ye la, jangan la jeng jeng jeng aje, bagi tau la ape yg masuk ? senat US dah bagi greenlight utk SH ke . . . . atau . . . kita tambah cik su lagi ? (favorite gua ni)

 303. Watcher says

  Ada baca yang Sultan Johor tak puas hati dengan pembelian kelengkapan GGK yang kurang berkualiti sampaikan baginda sendiri ingin menguruskan pembelian kelengkapan tersebut. Agaknya pembekal bagi kelengkapan yg asal boleh je. Kelengkapan apa yang tak bagus. Tengok senjata semua up to date. Ke ada pendapat lain…

 304. shaiful says

  haha..kelakar tu bro..saya ni haram tau satu mende pun pasal tentera ni..tau pun pasal join pkbm mase sekolah dulu2..tu pun dilayan macam anak manje kat kem..siap makan ade prebet tuangkan air..haha..khemah pun abg2 askar yang pasangkan..keh3..

 305. saiful333 says

  Kalau bkan pakar baleh citer tak En Maha? Hehe.. Kalau basic concept jammer tuk fighter ni aku tau la sikit2, klu tuk yg lain2 tu aku tak tau. Tapi aku rasa basic operation concept semua jammer ni sama je kot. Jammer ni bahasa EW dia ECM. Alat eletronik yg digunakan tuk tipu radar atau sebarang alat yg menghasilkan gelobang elektronik dengan menghasilkan gelombang elektronik yang menganggu gelombang sumber yg nak di jam (banyak betul gelombang) Kalau untuk pesawat, jammer ni digunakan tuk meyrang atau bertahan dengan menggangu gelombang radar pesawat musuh dari mendapatkan altitude dan jarak pesawat kita. Siapa pernah main FC2? Mig 29 ni takda HDD so semua maklumat dari radar akan terpampang kat HUD. Kalau radar Mig ni detect pesawat kat dpan dia, pilot akan nampak 2 garisan putus2macam ni(–) kalau figther, atau3(—) atau 4(—-) untuk pesawat yg lebih besar, system IFF pulak akan bagitau tu musuh atau kawan, kalau kawan ada satu lg 2 garisan putus kat bawah garisan td tu macam ni(==). kalau garisan td tu berada kt paling bawah HUD maksudnya dia paling dekat, paling atas paling jauh. Paling kiri, pesawat musuh tu kat sebelah kiri pesawat kita, kalu kanan, kanan lah. Kalau ada 5 garisan macam tu maksudnya ada lima pesawat dalam julat radar kita kat dpan. Apa kena mengena dengan jammer? Kalau mig 29 kena jam dengan pesawat musuh bayangkan lima garisan tadi tu darabkan dengan 20 jadi 100, semua garisan td tu menempek kat dpan HUD mig tu. mana satu kita nak pilih? Maksudnya kita tak tau jarak, altitude, dan sama ada yg kat dpan kita tu kawan atau lawan. Jd macam macam mana kita hantar maklumat kat peluru berpandu radar homing BVR. Tapi, kebayakan peluru berpandu BVR ni ada mode HOJ (Home on Jams), kita masih boleh lock pada azimuth sumber jamming tersebut dan lancarkn BVR. tapi tak berapa efektif sebab peluru tu tak tau jarak dan atitude pesawat tadi, peluru hanya akan memandu kearah sumber jamming td dengan peratus Hit on Target yg amat rendah. Kalau pesawat kita pun ada jammer maksudnya terjadilah perang jammer. Makin hampir dua2 pesawat makin kurang berkesan jammer ni sebab gelombang radar lebih kuat dan dapat menembusi gelombang bising dari jammer td. Radar siapa yg paling kuat dialah yg akan dapat Break on Jams terlibah dahulu dan launch missile dulu. Peluang untuk terjadi WVR memang makin tinggi sebab masing2 dah dekat. Waktu WVR ni yg org gerun dgan Mig sebab R- 73 Archer and HMS. Sebelum ada JHMQS ngan AIM 9X uncle sam la. Tapi dua2 FnF missile ni masih boleh kena jamming/ decoy dengan flare macam yg kita tengok kat lima, bunga api meyembur kat atas mig tu.. Benda tu akan buat Seeker head missile tu bengong cakap org indonesia, tak tau mana satu ekzos mana satu bunga api. penghujungnya akan terjadilah dogfight pakai meriam macam cite pearl habour. Yang bestnya senjata terakhir( meriam) ni takda satu pun benda dalam dunia ni yg dapat jamkan dia. Macam main baling2 batu, siapa yang dapat jamming batu tu. Kalau ada yg dah dapat jam batu tolong bagitau aku heheheh…

 306. saiful333 says

  Nak tanya sikit bro, SOC3 ni stand alone atau intergrated dgan SOC lain kat Malaysia ni? Kalau ada 3, mesti ada 1dan 2 ataupun ada lebih lg? Kiranya SOC ni macam GCI lah ye?

 307. Kunta Kinte says

  Bro…hang tak perasan ke apa yg ada bertentangan ngan Tawau base tu…sakit mata aku….Camne MKN blh lps pandang hal ni…aku rasa kapal saiz besar blh bertambat kat jeti operasinya…Lg satu dah tiba masanya Sandakan Navy Base dipindahkan….tengah bandar sangat…hilang ciri2 kerahsiaannya….Sama juga ngan kampung di jln masuk ke Sepangar Base…perlu penduduknya dipindahkan…

 308. saiful333 says

  Aku sangat setuju dengan sebarang penambahan aset bawah permukaan ni lebih2 lg yg ada kemampuan serangan darat ni. Dari apa yg aku baca, Amur class ni ada dua saiz, paling besar 1650 tapi yg kecik Amur-950 ni yg ada keupayaan serangan darat. SSM pulak ada banyak pilihan untuk pembeli macam Brahmos ngan 3M-54 Klub, tapi Klub lebih menarik dari segi jarak( kalau variasi enjin Turbojet) dan jenis bahan api dia. Klub ni solid fuel macam semua exocet and ottomat yg TLDM pakai, manakala Brahmos ni pakai enjin ramjet jd dia guna bahan api cecair. Kelebihan bhanapi pepejal berbanding cecair ni ialah tahap readiness dia yg lebih tinggi sebab bahan api dia memang dah ada dlam roket tu, Oksigen & bahan bakar dalam tangki berlainan dah ada kat dalam roket (multistage) dan lebih selamat. Brahmos pulak bukan roket, dia pakai enjin, so dia guna cecair yg lebih mudah meruap. Atas sebab keselamatan bahan api dia disimpan dalam tanki lain kat kapal tu, bila nak dilancarkan baru dia akan diisi dalam peluru tu. Oksigen, scoop dari luar macam enjin jet yg lain. Jadi battle readiness dia kurang. Tapi kelebihan Brahmos dgn enjin ramjet di ni, Supersonic all the way. Tak banyak SAM yg ada sekarang ni dapat pintas peluru berpandu yg 4 kali lg laju dr Tomahawk ni, memang ngam tuk hentam kapal. Solid fuel rocket booster memang takleh supersonic . Tapi guidance system ngan jarak dua2 missile ni memang berabuk kena tinggal dgan Tomahawk. Tu tak menjadi isu, yg penting macam mana kita nak gunakan apa yg kita ada untuk capai apa yg kita nak. Tu kerja TLDM aku tak brapa tau soal taktikal ni. Macam yg bro Sniper Gunung( tak tau org yg sama ke tak dgan yg bro Shah kenal, tp gambo dia kt dalam tu sama dgn yg bro shah pernah tunjuk) cakap kat dalam blog paintball yg aku dah lupa nama dia, kalau kita bunuh org pakai lidi, lidi tu dah kira jd senjata ( dia merujuk kenapa painball gun tu org panggil marker) dulu aku berbulu betul dgan forumer kt situ yg pakai nama sniper gunung tu, sori bro shah klu tu or yg sama, skarang baru aku tau ada kredebiliti apa yg dia cakap sbb dia pernah dlm perkhidmatan. Berbalik isu Amur ni, aku rasa pemilikan kapal yg ada kemampuan macam ni memang betul2 satu force multiplier yg akan membuat TLDM paling digeruni kt Asia Tenggara ni. Walau kemampuan cruise SSM dia terhad, tapi ianya dari platform bawah permukaan berenjin diesel ( percaya atau tak submarine enjin diesel lebih senyap waktu menyelam dari submarine nuklear, sampai US sanggup sewa Gotland sweden untuk training dengan sub mereka dan acap kali sub US ni kena Periscope kill dengan Gotland yg dah tua ni) Kita patut bangga dengan Scorpene yg kita ada walaupun berejin diesel. US memang risau dengan trend pemilikan kapal selam diesel kt asia ni. Bro Shah dah cerita kes ni kat post yg lepas, tp saj nak tambah. Pasal kapal selam diesel electric china yg muncul tak jauh dari armada pengangkut pesawat kt East china sea. Bagaimana armada pengangkut pesawat yg lengkap dengan pengiring destroyer, cruiser dan kapal selam nuklear tak sedar dengan kehadiran kapal selam china kelas Song bermain tak jauh dari mereka ( within firing range). Hanya setelah kapal selam tu timbul baru mereka dapat tahu ada kapal selam china berhampiran, tu pun fleet aircraft mereka yg nampak setelah kapal tu timbul dalam jarak torpedo. Tapi sesetengah media kat US ckap yg fleet tu memang tau kehadiran Song class tu. Mungkn diorang nak buat keja gila sanggup risikokan Pacific Fleet diaorang nak test decoy torpedo AN/SLQ-25 Nixie diaorang tu.

 309. says

  kira betul la tu epul tripple 3.
  jarak radar coverage, 300 batu. jarak SAM 100 lebeh je… bermakna jet musuh dah di kesan awal… sebelum dia fire SAM, sebab dia dah masok dlm air defence zone…
  RWR tu ada kat ekzos jet, untuk kesan incoming missile

 310. Kunta Kinte says

  Pada aku, senarainya macam ni…
  1. Vat69
  2. PASKAL
  3. GGK
  4. UTK
  5. PASKAU
  6. STAR MARITIM
  7. SENOI PRAQ

 311. saiful333 says

  AGM-88 High-speed Anti-Radiation Missile (HARM) musuh utama sistem radar zaman ni. Russia dgan Kh-31 China pulak Dgan YingJi-91. Apa yg bahaya tentang missile ni? Passive homing, maksudnya tak dapat di detect oleh radar warning receiver. Bahasa mudah kita tak tau bila dan dari arah mana missle ni datang. Missle ni dipandu kesasaran oleh sasaran tu sendiri , missle ni akan meluncur ke arah dari mana punca radiasi radar pertahanan udara tu sendiri. Jadi opsyen terbaik buat operator radar ialah dengan mematikan radar tu. Kalau untuk mobile radar memang praktikal cara offkan radar ni sebab di boleh pindah randah, kalau radar statik ni pulak susah sikit sebab musuh memang dah recce awal2 lokasi dia, tutup ke tak sama je. VERA-E memang awal2 slamat dr HARM ni sebab dia pun pasif. Sebab tu EWR ngan AEW&C tu penting tuk scramble fighter awal2. SAM? S-300(sama taraf Patriot) milik vietnam( jgn salah SAM sistem paling ampuh kt asia tenggara ni milik vietnam bukan singapore) tu pun belum tentu memberi tentangan besar buat pengoperasi HARM ni dari segi jangkauan. Jarak jangkauan HARM ni kira2 106 km. Kemampuan figther vs figther memang kritikal dlm waktu2 awal konflik. Sebab tu la kita akan tengok sorties2 awal adalah FIGHTER SWEEP, baru SEAD dan seterusnya DEAD untuk pasukan yg menyerang ni. Tapi tak bermakna yg SAM ni tak berguna. Sebab tu org cakap senjata terbaik yg kita ada bukan senapang atau pisau tp akal. HARM ni biasanya pakai dlm sorties SEAD. Biasanya mereka akan terbang dalm pairs, yg paling dpan akan acah radar ni untuk lock dia, kemudian yg blakang akan lancarkan HARM ni. Biasanya yg dpan tu tak bawak apa2 armament berat sbb bila dia di lock dia akan lari sekuat hati untuk evade SAM tu. Kt sini la gunanya akal operator radar, macam kes F-16 yg jatuh kt balkan dlm cerita Behind Enemy Line tu( cerita tu bohong bkan F-18 tp F-16, diorang tak tunjukpun kecekapan operator radar serb tu) Operator tu cuma blip2 kn radar dia cukup utk dia vector musuh, bila dia tahu jarak dan vektor pesawat tu dalam jangkaun SAM dia tembak SAM secara buta (radar off) kearah mana pesawat tu nak pergi. So F-16 tu tak tau yg SAM tengah meluru kearah dia. Disaat2 akhir baru operator tu on kan radar untuk betulkan haluan SAM yg buta tu untuk lock kat F-16 tu. TET tet TET. RWR berbunyi tp sayang dah terlambat. Terus la Hollywood buat filem cita tu.

  Sekadar yg aku pernah baca:- salah tolong betulkan.

 312. fishbed says

  Ltak sniper n aa gun mcm kashtan..dibuatnye indo anta komando sabotaj camne..wak wak ni dahla byk bkliaran..blom lagi mnyamar pkau baju polis / atm.

 313. maha says

  betul itu bro sekarang orang sibuk perang elecronic ew antara satu system jammer berbagai system jammer telah di cipta, kapal dan kapal selam ada system jammer ,missile anti tank iran ada system jammer, kederaan ivf dan tank ada system jammer, pesawat ada system jammer.. ada tak sesiapa faham apa itu system jammer aku tak berapa faham ada siapa pakar tentang benda ini?

 314. maha says

  aku setuju juga beli kelas amur atau u214 masing2 ada teknologi sendiri serang darat teknologi russia,serang udara menghalang helicopter dan pesawat anti kapal selam teknologi gemen dan meriam 30mm dari germen.. tapi kita pasti faktor keselamatan yg ada pada kapal selam kita kalau boleh kita beli kapal selam mini untuk menyelamatkan orang dalam kapal selam kita ini malang tak berbau dan buat latihan cara selamatan kapal selam kita tak nak jadi macam kapal selam dari russia tak maintennance betul ramai telah mati

 315. naza says

  kan ada 3 lapisan pertahanan tu…. kalo ada sesiapa masok, boleh bertindak awal awal dah….. lagipun bahaya jika terdedah terlalu lama dari pancaran radar tu. kena dok jauh jugak (untuk anggota yg keje kat situ)

 316. militaryofmalaysia says

  Lepas habis pilihan raya ni harap sangat thypoon dah ready kat malaysia. Jiran sebelah asyik melalak bangga dgn perahu fabirglas mereka keh2 duk canang 1 dunia mereka lh hebat konon nya :-)

 317. militaryofmalaysia says

  Lama dah tak online.sampaikan saudara2 dah tak kenal saya hehe.apapon blog bro shah memang gua tunggu2 beb :-) utk bro shah rajin2 kn lh update new story hehe.

 318. StarWars says

  Kerajaan sedang naik taraf pangkalan TLDM di Tawau, kerja naik taraf tersebut memakan kos sebanyak RM 50 juta..

 319. says

  airwolf tu jetcopter, bukan helicopter…. tak sama wiring dan structure design nya… lagi pun airwolf tu wayang punya version… :)

 320. mrpickersale says

  Ralat
  ayat tergantung…..
  i mean all termasuk software… cuma kalau dapatlah semua pengurusan ruang udara termasuk di laut china selatan (singapore FIR) dan aras beberapa ribu kaki yang dikawal selia oleh CAAS singapura diberi hak kuasa kpd DCA Malaysia …. lebih afdal sebagai sebuah negara berdaulat

 321. mrpickersale says

  Yup betul tu … SOC 3… baguslah den pun bangga sistem integrasipun den difahamkan dari syarikat tempatan… i mean all termasuk software… cuma kalau dapatlah semua pengurusan ruang udara termasuk di laut china selatan (singapore FIR) dan aras beberapa ribu kaki yang dikawal selia oleh CAAS singapura… nk lintas ke sabah sarawak pun skrg kena request Singapore

 322. mrpickersale says

  hehehe… niat den mmg mcm hang jugak cuma den buek stail tembak peluru dalam bilik penuh besi mcm dlm movie… nak tembak org lain tapi kena kat sana sini dulu yg last baru org yang disasarkan terkena… sbb diorang terasa sendiri…

 323. mrpickersale says

  ape kena menena EW dgn airborne and diver? bkn ke EW dilaksanakan dari jauh… ? melibatkan proses intercept, analysis dan counter peralatan elektronik musuh secara maya… mcm radio dan radar ?itulah yg den faham melalui pembacaan dan info skit2kwn2 den

 324. L2A4 says

  Tumpang lalu..
  pada aku The Best Special Operation Force in Malaysia is..
  no 1 Paskal (navy)
  no 2 GGK (army)
  no 3 Vat69 (pdrm)
  no 4 Paskau (airforce)

  semua unit SOF bleh beroperasi dr udara, laut dn darat. latihan dari Paskal antara paling ketat dan paling mencabar serta dilengkapi persenjataan lebih maju dari unit2 lain SOF di malaysia. Apa yg aku boleh bg taw kebanyakan komando2/tentera biasa di asia tnggara nie yg ada jungle warfare, fizikal&mental deorg mmg kuat, deorg boleh bertahan lama utk jngka masa pjg..
  kt mana ntah aku terbaca “sesungguhnya banjaran titiwangsa dan gunang ganang itu adalah tempat kamu berlindung”… dan siapa yg kuasai udara dia yg menang”..

 325. StarWars says

  Adalah lebih baik jika TLDM menambahkan kapal selam yang mempunyai kemampuan serangan darat seperti kapal selam kelas Amur yang mempunyai kemampuan melakukan serangan darat dengan menggunakan peluru berpandu club..apa pandangan saudara

 326. StarWars says

  Kompleks radar ini harus di lengkapi dengan SAM, meriam anti pesawat berkeupayaan tinggi dan juga MANPADS, ini sangat penting, sebap kompleks ini akan menjadi sasaran pertama yang akan di musnahkan jika berlaku konflik, harap-harap pemerintah akan buat semua. Sistem radar pemantau nampaknya dah semakin baik tetapi pesawat pejuang harus di tambah lagi untuk counter kalau ada apa2, pesawat yang ada sekarang belum lagi mencukupi.

 327. says

  Brader hantu…

  Sementara hang dok digestkan jurus pandang mr pickersale tu.. aku dah tanyakan seorg Tuan PUTD ni..

  Aku habaq, “Klau sudi… tuan / sahabatx tuan… tolong ler jwb..”

  Tu ajela nak cerita pun.. :)

  ^^

 328. saiful333 says

  Sekadar pendapat je. Kelas destroyer ada macam2 jenis khusus, cth US navy punya destroyer kalau simbol hull dia DD, kapal ni khusus untuk anti submarine macam USS Hayler (DD-997). Kalau DDG lebih pada multi mission anti-submarine, anti-aircraft dan anti-surface macam yg paling org biasa dengar USS Arleigh Burke (DDG-51) yg slalu tyg kat tv tembak Tomahawk tu. Kalau yg khusus untuk anti aircraft macam HMCS Algonquin milik Kanada. Tapi sekarang ni kalau kita perasan beza antara destroyer, frigate ngan corvette class ni dah makin kabur (kecuali misi serangan darat). Ketiga2 class ni mampu tuk memusnah kan kapal perang, pesawat dan kapal selam. Beza paling ketara antara ketiga2 class ni sekarang dah mengecil kepada endurance. Kebanyakan negara membangun lebih minat memiliki corvette atau frigate atas faktor kos memiliki dan pengoperasian yg lebih murah. Lagipun negara2 ni beroperasi di kawasan perairan mereka (limited blue water navy) jd faktor long endurance tak menjadi masalah besar. Negara yg ada destroyer ni lebih cenderung beroperasi jauh dari negara mereka (blue water navy) dalam erti kata sebenar. TLDM sedang menuju ke arah Blue Water Navy jd kalau ada destroyer ni memang aku alu-alukan. Tapi aku tak rasa yg TLDM berminat nak memiliki kapal saiz destroyer ni. Keperluan tuk TLDM memiliki kapal jenis ni tak begitu mendesak, bnyak lagi pemilikan peralatan lain yg lebih medesak tuk TLDM macam frigate, LHD dan kapal sokongan logistik. Aku rasa lebik molek kalau TLDM tambah aset bawah permukaan dan memantapkan sayap udara mereka dgan penambahan helikopter dan pemilikan pesawat MPA dari memiliki destroyer buat masa ni. Pemilikan destroyer ni tak memberi power projection yg begitu banyak buat TLDM berbanding pemilikan kapal selam kecuali destroyer tu dilengkapi dengan asset serangat darat seperti long range cruise missile macam Tomahawk. Tapi kalau ada ok jugak, dapat TLDM lepak lama2 kt Teluk Aden protect kapal dagang kita.

 329. says

  sebab ayat hang tu best!,,, ^_^

  i likeee…

  Ayat yang hang sebut dalam komen hang At 2012.09.04 12:43 tu… melekat dalam palotak aku.. nak buek camanao…?
  Aku kena la bagi kredit yg sepatotnya, kan? Nanti kang, Abg Shah sekeh plak palotak aku sbb x bagi kredit… yg sepatutnya… kan? hehehehehehe

  ps: aku suka jgak bace postx hang… awwwww!… hihi

 330. Kunta Kinte says

  Ya tu SOC3 RMAF…Radar GM Thales…Ada satu lg penghantaan..Yg ni mobil radar…blh pindah randah…jarak > 450 km…La ni ada 3 lapis sis. pemantauan…

 331. maha says

  pilah pembangkang kalau sampai tukar bendera sang bodoh. aku pakai bendera malaysia, kau suruh tentara sendiri pakai bendera sang bodoh pasti tentara maki kau betul2

 332. Ameer says

  Kami tak cakap pun kami yang hebat :) Itu adalah persepsi kamu sendiri dimana kamu mengatakan kami ni hebat hanya untuk menyimbah petrol dikalangan kamu :) Kamu hanya tahu mendengki, mengata dan mengutuk kami :) Kami tidak perlukan pujian daripada kamu, kami tahu lebih baik tentang hal kami dan kamu tidak ada hak untuk masuk campur :)