SENJATA RAHSIA JEPUN DI SYONAN

Aduiii…my head, my head….mangsa kekejaman Jepun, darah memancut keluar sebaik sahaja kepalanya dipenggal. Setiap pedang Jepun harus menikmati rasa darah supaya hikmatnya diisi.

1. Kalau ada orang yang memandang remeh tugas anggota kita yang bertugas di perbatasan negara, saya sememangnya akan cepat berkecil hati dan saya tidak segan silu membidas mereka ini, tidak kisah jika mereka ini muda atau tua.

2. Ini disebabkan saya yakin 100 peratus, lawan saya pasti akan tewas jika berdebat dengan saya dalam soal pertahanan tetapi saya akhirnya tewas juga, sekali dengan seorang budak dari Kedah.

3. Tapi kalau debat di kedai kopilah, kalau ditolak ke pentas, ampun dan maaf seribu kali, memang saya tidak sanggup kerana saya malu untuk berada di khayalak ramai dan perasaan gugup tahap 200 peratus itu memang ada.

4. Terumbu layang-layang atau Pulau Layang-layang memang topik hangat yang menjadi tarikan kepada forumer pertahanan tempatan.

5. Ia menjadi ruang lingkup perbincangan yang paling panas kerana di situlah kita ada wujud elemen pasukan khas negara disamping perhatian yang khusus ke atas pulau itu yang dirancang sejak dari 1970an lagi.

6. Sejarah penglibatan tentera kita di Pulau Layang-layang ini tidaklah saya tahu secara khusus dan saudara pembaca boleh merujuk kepada banyak blog yang ditulis oleh anggota tentera udara, laut dan darat yang pernah terlibat dengan misi-misi di Pulau Layang-layang.

7. Persoalannya mengapa kita beri tumpuan khusus dan pasa masa yang sama kita gunakan saluran diplomasi?

8. Baiklah saya mahu membawa anda semua ke Perang Dunia Kedua, apabila Jepun menyerang tanahair kita pada Disember, 1941.

9. Jika kita kaji betul-betul, apa benar rancangan Jepun menyerang tanahair bermula hanya sekadar 2-3 tahun atau 5 tahun?

10.Baru-baru ini saya melepak di kolam pancing Bandar Seri Damansara sambil menikmati ikan pelbagai jenis dengan pengkaji sejarah dari kalangan tentera dan dua sahabat saya iaitu Paskau dan blogger, GGK.

11.Kami menyentuh tentang kedatangan tentera Jepun ke Tanah Melayu dan kalau ikut buku sejarah, Jepun datang kerana bahan mentah.

12.Tetapi apa benar kerana semata-mata bahan mentah? kerana Jepun sudah mampu untuk mendapat bekalan mentah dari negara yang mereka sudah takluk seperti di China, Manchuria, Korea, Vietnam dan Filiphina.

13.Selepas dikaji oleh researcher dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM), elemen kedatangan Jepun sebenarnya sudah mula dikesan sejak dari awal 1900 an lagi iaitu 40 tahun sebelum bermulanya Perang Dunia Kedua!!!!

14.Tahun 1920an dan 1930an, kedatangan mereka mula dimantapkan dengan kemasukan industri dari Jepun dan penyerapan agen-agen imperial ke dalam pelbagai sektor ekonomi dan sosial.

15.Tahun 1940a, prasarana yang disediakan oleh industri dan agen-agen Imperial ini tiba-tiba bertukar sekelip mata menjadi senjata sokongan terhadap kemaraan tentera Jepun, kilang-kilang yang kelihatan “innocent” semasa pentadbiran British tiba-tiba bertukar sifat yang akhirnya membenam kekuasaan British ke dalam lumpur kekalahan yang memalukan.

16.Inilah strategi yang saudara pembaca harus teliti dan garapkan dalam kehidupan iaitu “PERANCANGAN STRATEGIK”, ia mungkin mengambil masa singkat dan mungkin ambil masa puluhan tahun tapi hasilnya akan membantu anak bangsa.

BATU AJAIB HIROHITO

17.Melalui agen-agen ini dan perancangan rapi Jepun, Maharaja Hirohito kemudian memberi restu dan menganugerahkan tentera Imperial Jepun dengan keramat yang sudah disimpan oleh pihak istana dari generasi ke satu generasi yang kononnya merupakan azimat dari kerajaan langit (syurga).

18.Ia kemudian didatangkan ke Singapura dengan kapal milik maharaja sendiri iaitu Daian Maru yang kemudian tenggelam pada tahun 1945, sejajar dengan runtuhnya dengan empayar matahari Jepun.

19.Keramat yang saya maksudkan adalah sejanis batu ajaib yang mengeluarkan cahaya, saya tidak ingat nama batu ini tetapi dari beberapa laman web saya mendapat jawapan hanya sejurus sebelum artikel ini diterbitkan.

20.Batu keramat ini dikenali sebagai Amatsu Tatara.

21. Ia sangat berat dan keajaibannya masih misteri sehingga sekarang tetapi ia akan diletakkan dalam kuil atau Shinto dalam satu kawasan yang hari ini menjadi lokasi takungan air Mac Ritchie Reservoir di Singapura.

22.Tempoh matang baru ini menurut tuan yang empunya hikayat adalah lebih kurang 20 tahun.

23.Apabila tempoh matang batu ini sudah hampir sampai (tamat edah), Jepun pun masuk dan menyerang Tanah Melayu dan kemudian menakluk Singapura, lalu menamakan Singapura sebagai SYONAN TO atau Cahaya Timur kerana cahayanya akan menerangi seluruh dunia, cahaya yang perkasa dan ghaib.

24.Penamaan Singapura sebagai Syonan ini sebenarnya ada kaitan dengan batu tersebut dan sampai sekarang, saya difahamkan kerajaan Singapura terutama yang dalam lingkungan kalangan intelijen republik tersebut akur dan mengetahui tentang kewujudan batu tersebut.

25.Dan oleh kerana batu itu sendiri pun merupakan senjata rahsia milik tentera Imperial Jepun, tidak mustahil pihak intelijen Singapura sudah menemui batu tersebut dan menyimpannya untuk kegunaan tentera republik.

26.Jika batu itu matang, dikatakan kononnya Jepun akan terus makmur sampai bila-bila masa.

27.Malangnya batu itu tidak matang semasa Jepun menyerang, akhirnya Jepun tewas pada 1945 dan kesaktian batu itu dinikmati oleh Singapura yang merdeka sehinggalah sekarang.

28.Yelah selepas 20 tahun, batu itu matang dan katakan, ia matang pada tahun 70an, terbukti apabila Singapura terus berkembang dan menjadi gergasi ekonomi di Asia Tenggara ini.

29.Tapi hehehe, bateri pun ada expire date, mungkin selepas expired date batu itu tamat, Singapura akan jatuh merundum, walwahuallam.

Aneh pasal yang putus ni kepala Jepun, siapa penggal siapa ni?

SEBAB MISTIK JEPUN KE TANAH MELAYU

30.Istimewanya Tanah Melayu dengan negara lain yang dijajah oleh Jepun amat berbeza dengan keadaan di Indonesia, Filiphina atau China.

31.Di China misalnya, habis orang-orang Cina disembelih, begitu juga di Jepun, mereka membuat Holocause beramai-ramai terhadap kaum ini.

32.Ada pendapat yang menyatakan Jepun sebenarnya tertarik dengan sejarah dan mistiknya orang Melayu dan Tanah Melayu ini tetapi maaflah, saya tidak dapat mengupas soal ini.

33.Apa yang diketahui Jepun, siapa yang mengerakkan Jepun dan apa misi Jepun, hanya Allah yang Maha Kuasa juga yang tahu.

34.Adakah atas sebab-sebab mistik ini, Jepun meletakkan baju ajaib itu di Singapura (yang dikira sebagai sebahagian dari Tanah melayu ketika itu), mengapa batu ajaib itu tidak diletak di Indonesia, Filiphina tidaklah saya tahu.

35.Apabila saya bertanya pada pegawai Muzium Tentera Darat, sah beliau mengesahkan batu itu memang wujud dan agensi perisikan Singapura tahu mengenainya, yang pelik, bagi sahabat saya, cerita batu ini seolah-olah menjadi sebahagian dari Akta Rahsia Rasmi Singapura dan ia merupakan perkara yang sangat sensitif untuk diceritakan.

36.Maaf saya terpaksa hentikan cerita pasal Jepun di atas, terpulang jika anda semua mahu percaya atau tidak, saya tidak rugi apa…tetapi kalau ada sesiapa yang tahu dan ada maklumat tambahan, sila tambah-tambahkan apa yang saya tidak tahu melalui emel dan ruang komen.

MAKLUMAT YANG TIDAK BOLEH DIKONGSI

32.Menurut sahabat saya dari kalangan pasukan tentera, kedua-dua empayar iaitu Jepun dan Inggeris, walaupun selepas mereka keluar dari Tanah Melayu dan hari ini, negara bertuah ini sudah menjadi Malaysia, masih ada sejarah dan perkara sulit yang mereka sembunyikan.

33.ATM pernah meminta blueprint untuk semua struktur bangunan, kubu dan kompleks pertahanan Inggeris di Tanah Melayu tetapi malangnya, permintaan ini disambut dengan tangan yang dingin.

34.Mereka enggan berkerjasama, entah apa yang masih disembunyikan, tidaklah diketahui.

35.Di Malaysia, saban tahu dan pada musim-musim tertentu, ada sesetengah tempat dibanjiri oleh pelancong dan penyelam Jepun, mereka kemudian hilang dan tidak kembali lagi, misteri.

36.Perisik-perisik luar negara dari kalangan Amerika Syarikat dan Inggeris masih lagi masuk secara senyap ke dalam negara, bukan maklumat pertahanan yang dicari, ada maklumat lain yang kita sendiri pun tidak tahu, apa yang mereka cari.

37.Walaupun saya tahu, tetapi macam dogengan untuk dikongsi.

Kesian awek ni, abih kepala putus

JEPUN PERCAYA PADA ROH DAN TENAGA MISTIK

38.Saya pernah ditunjuk oleh sahabat saya batu bata yang diambil dari satu binaan milik tentera Jepun di satu kawasan di Semenanjung.

39.Selepas dibuat ujian, batu bata ini mengandungi darah dan tulang-tulang manusia.

40.Moralnya para pegawai Jepun ini mengarahkan askar-askar mereka dibunuh dan roh-roh askar-askar ini akan mengawal kompleks-kompleks atau kubu yang dipertanggungjawabkan ke atas mereka sehingga hari kiamat.

41.Pasai tu askar Jepun (roh) mereka ini sentiasa mengawal sampai sekarang.

ATM DAN MISTIK

42.Apa pun kita sebagai rakyat, sentiasalah kena berhati-hati, ATM bukan sekadar angkatan perang yang terpaksa berhadapan dengan peperangan konvensional, ia juga merupakan satu aset negara yang dikerahkan untuk mempertahankan dan mematah sebarang percubaan musuh yang tidak pernah diwar-warkan kepada rakyat.

43.Yakinlah pada ATM, jangan biarkan musuh-musuh kita membiarkan keyakinan dan rasa hormat kita hilang pada ATM.

44.Inilah yang sedang berlaku dan yang sedihnya, tanpa sedar, orang Melayu paling ramai terlibat.

45.Musuh kita sekarang masuk dalam pelbagai rupa, kalau dulu dunia Arab, ada Lawrence Of Arabia yang berpura memeluk Islam dan kemudian menghancurkan pemerintahan Islam Turki.

46.Hari ini kita ada orang-orang macam Ambiga dan kita juga telah berkenalan dengan Irshad Manji yang kononnya mengaku seorang Muslim.

47.Sesiapa yang pernah membaca buku Irshad Manji pasti akan pelik apabila seorang yang mengaku Muslim seperti wanita ini telah meminta masyarakat dunia bersiap sedia untuk menghadapi ancaman Islam.

48.Seorang Islam memberi amaran tentang ancaman Islam???? Pelik?

49.Apabila buku itu dialih bahasakan kepada Bahasa Melayu, jelaskan sasarannya adalah untuk pembaca Melayu.

50.Kita diserang kiri-kanan dan bangsa kita sendiri di ambang perpecahan dan kerana fahaman politik yang membutakan, kita ramai-ramai menobatkan musuh-musuh ini sebagai pemimpin kita hanya disebabkan kebencian kita pada lawan politik yang lain.

52.Bukalah minda, adakah satu hari nanti kita akan bertikam keris dan memotong leher sesama agama dan bangsa kita hanya sekadar untuk membuktikan Islam mana yang betul?

53.Saya dengan rasa rendah diri dan rendah hati meminta supaya para pembaca saya yang bijaksana untuk tidak membawa perpecahan yang disebabkan politik itu dalam blog saya secara keterlaluan.

54.Sikit-sikit tidak mengapa.

55.Seperkara lagi, pilihanraya umum pun sudah dekat, kepada mereka yang mengaku penyokong kerajaan dan kepada mereka yang menyokong pembangkang, jangan hanya mampu menang sorak sahaja, pergilah mendaftarkan diri dan nyatakan pendirian anda.

 

Comments

 1. seafarer says

  Jutaan TERIMA KASIH kpd ATM..jasa-jasamu dikenang..rakyat malaysia semua hidup aman & sejahtera,dapat tidur lena kerana penjaga penjaga keamanan (ATM) yang banyak berbakti & berjasa xpernah jemu untuk menjaga & mempertahankan kedaulatan negara & agama yang kita cintai ini..
  semoga ALLAH merahmati & memberkati jasa-jasa ATM..aminnnnnn ya rabbal alaminnn..

  maaf kalau ayat2 sy diatas tu agak berterabur..

 2. History Channel says

  yang pancung orang jepun tue mengikut sejarah adalah orang iban…melayu x penah pancung org..tembak n mnusuk menggunakan kris adalah kaedah seni mprthankn diri melayu…cina punya seni mpthankn diri dia main tepis2 den tumbuk sahaja…india pulak Kabadi….

 3. azzamani says

  kejadian dinosour tiada dalam quran. kalau saya percaya yg dinosour wujud, adakah iman saya terbatal?

 4. anon says

  Semoga Allah S.W.T melindungi negara Malaysia yang tercinta ini dari mara bahaya dan anasir jahat luar dan dalam. Amin.

 5. taringharimau says

  kita beli senjata lps tu intergrasi dengan pelbagai sistem tu yg menyebabkan harganya melambung tinggi. jika kita tengok nilai kontrak pembelian senjata dengan negara lain di http://www.army-guide.com. kadang2 dengan nilai sedemikian kita dpt pelbagai jenis senjata. tp disebabkan intergrasi pelbagai sistem itu lah yg menjadi peralatan sejata kita lebih berbisa.

 6. MegatPanjiAlam says

  If malay+indon is nothing..why you provide “something” for us?
  Are you scare?If something you call “imposible”..we make ‘possible”.
  Try me…kick me…kill me…then you see.

 7. Roja says

  its not about nak sangat pakai pesawat, kita mahukan yg terbaik, dan kita mahukan kuantiti juga i.e. up to 6 skdns kalau ikut wawasan air force next gen. for that matter, kita kena pastikan pilihan kita tepat dan terbaik utk air force khasnya dan negara amnya.

 8. Roja says

  Dipetik dari defence-aerospace.com

  Taken together, the Eurofighter partner nations posed an even thornier problem: in case of war, German law prohibits deliveries of weapons and spares, Italian law and public opinions would demand an embargo, while Spanish legislation is murky. What would happen, Indian politicians must have wondered, if after buying the Eurofighter they went to war? Would spares and weapons be forthcoming, or would they be embargoed? The political risk was obviously too big to take.

  Weapons also played a significant role in persuading India to opt for Rafale: not only is its weapons range mostly French-made, and thus not subject to a third-party embargo, but so are all of its sensors. Eurofighter, whose air-to-air missiles include the US-made AIM-120 Amraam and the German-led IRIS-T, and whose primary air-to-ground weapon is the US-made Paveway, was obviously at a competitive disadvantage in this respect.

  Furthermore, the Rafale is nuclear-capable and will replace the Mirage 2000N in French service as the carrier of the newly-upgraded ASMP/A nuclear stand-off missile; it is also capable of firing the AM-39 Exocet missile, giving it an anti-ship capability that its competitors do not have. India is also interested in fitting its BrahMos supersonic missile to a wide range of its combat aircraft, and Rafale could apparently carry it.

  Given that India had sworn to buy the cheapest compliant competitor, it would have been unable to justify picking the Rafale had this not been offered at the lower price. While official figures have not been released, and indeed may never be, initial reports from New Delhi claim that Rafale was offered at a unit price of $4-$5 million less than Eurofighter, which is a surprisingly large advantage given the French aircraft’s reputation of being high-priced.

  The French offer also featured substantially lower costs of ownership, according to the same reports, thanks to lower fuel consumption and simpler maintenance requirements.

  If true, these figures imply the French offer undercut Eurofighter by over $600 million, which is a large enough difference for one French insider to wonder whether Dassault Aviation will ever make any money on the contract.

  dan senjata yg boleh dipakai rafale not limited to french only:

  The RAFALE has been cleared to operate the following weapons:

  The MICA air-to-air “Beyond Visual Range” (BVR) interception, combat and self-defence missiles, in their IR (heat-seeking) and EM (active radar homing) versions. The MICA can be used within visual range (WVR) and beyond visual range (BVR).
  The AASM modular, rocket-boosted air-to-ground precision guided weapon series, fitted with INS/GPS or INS/GPS/IIR (imaging infra-red) guidance kits, or with the upcoming INS/GPS/laser guidance kit.
  The SCALP long-range stand-off missile,
  The AM39 EXOCET anti-ship missile,
  Laser-guided bombs,
  Unguided bombs,
  The 2500 rds/min NEXTER 30M791 30 mm internal cannon, available on both single and dual seaters
  The upcoming METEOR long-range air-to-air missile,
  Customer-selected weapons.
  The RAFALE’s stores management system is Mil-Std-1760 compliant, which provides for easy integration of customer-selected weapons.

 9. Roja says

  dengaq cerita masa lima ari tu, bebudak kita mmg prefer rafael to taipan. Rafael x perlu ramai technician utk support pesawat on ground. Contrary to taipan yg didapati perlukan ramai ground support personnel.

 10. maha says

  kalau nak sangat pesawat pakai aja gripen satu enjin jet atau super tocano kipas dah cukup. jamat minyak,jimat kos.. korang jangan risau belian akan umum march 2013 di lima langkawi bagi aku ini pedapat aku sebab selepas pilihan raya banyak lagi kerja yg akan dibuat oleh kerajaan contoh menteri terpaksa tukar jabatan lain mereka suatu ambil masa empat lima bulah atau lima bulan memahami tempat kerja baru mereka

 11. says

  dah jadi rutin, lgi pun klu umum psl ada perolehan baru. confirm ada pihak yg nk bangkang pnya.

  psl MRCA , saya msih trtnya2 , pesawat apa agknya kita akan amik o.0?

 12. Roja says

  2 – An affordable high-tech fighter Thanks to its outstanding reliability, the RAFALE has lower maintenance costs.

  Its unique maintenance concept results in a lighter scheduled maintenance plan with less man-hours and a smaller number of maintenance technicians. For all its service life, the RAFALE does not have to leave its operational base for maintenance purposes. It does away with costly and time-consuming airframe and engine depot level inspections required on other types of fighter aircraft, with “shop replaceable units” (SRUs) the only items to be shipped for maintenance / repair. A case in point is the modular M88 engine, made up of 21 modules: all maintenance and repair can be done by returning nothing more than modules or discrete parts to the depot or to the manufacturer. No balancing procedure and no run-up check are necessary before returning the engine to service. Failure-prone systems have been eliminated early on in the design process:

  – there is no airbrake – the air intakes have no moving parts – the ac generators do not have any constant speed drive (CSD) – and the refuelling probe is fixed in order to avoid any deployment or retraction problem.

  This results in reduced spares inventory, less man-hours and less ground support equipment.

  Another source of reduction of the required spares inventory comes from the constant standardisation approach during the design phase,

  – The same part number is used at various locations on the airframe : this is made possible with precision airframe manufacturing which allows to suppress fitting and boresighting operations when installing airframe components. – Left-hand and right-hand parts are identical wherever applicable (i.e. foreplanes, FCS actuators). – Miscelleanous parts such as screws and electronic modules have also been included into the standardisation effort.

  The required spares inventory is further reduced by adapting the troubleshooting procedures to allow the exchange of electronic circuit boards within “line replaceable units” (LRUs) , rather than exchanging the LRUs : this applies to the RBE2 radar, the SPECTRA EW suite, the MDPU mission computer and to other equipment as well. Special attention has been paid to accessibility issues : for instance, the side-opening canopy facilitates the replacement of the ejection seat, so that two technicians can perform its removal in 10 minutes only. No heavy test equipment is needed around the RAFALE on the flight line: All checks at this level can be run by maintenance technicians on the aircraft itself. No test bench is needed for the M88 engine, a remarkable first in fighter aircraft maintenance. Based on significant experience in corrosion protection for carrier-based aircraft (Super-Etendard) and maritime patrol aircraft (ATL 1/ATL 2), DASSAULT AVIATION has developed new advanced corrosion protection processes which help drive down the cost of maintenance of the RAFALE : corrosion issues discovered during maintenance being the perfect “show stopper” which exceeds spending targets and delays the return of aircraft to service in the most u

 13. shahpaskal says

  Zahid Hamidi dan PTU berada di Peranchis sekarang ini, besok (14 Julai) depa balik Malaysia. Trip ke Peranchis saya x tahu tapi kalau ikut sumber, rasanya tak mungkin ada pembelian dari Peranchis lagi.

 14. Roja says

  Jgn sangka taipan low in maintenance. Dah terbukti taipan perlukan belanja besar in maintenance. Sedangkan su30 pon ada masalah tersendiri. Thats why kita perluksn sokongan local industry yg mantop. Klu nk yg low maintenance, gripen is the answer, design for conscript operation.

 15. maha says

  aku pun suka kita pakai jet typhoon dari kos kita jimat sebab typhoon boleh pasang senjata dari amerika dah senjata eropah.. kalau kita beli rafael pula terpaksa kita beli senjata seratus-peratus perancis terpaksa melatih 100 jurutera di hantar ke luar negara sebab disini ada kilang bae system kita hanya perlu hantar di malaysia sahaja

 16. Kunta Kinte says

  Baru2 ni PTU wat lawatan ke UK…siap pegi pangkalan Coningsby lg yg operasikan Typhoon…dan seminggu sbm tu TPTU wat lawatan kerja ke France…tengok A400 dan pasukan projek kat sana..persaingan semakin sengit..sape yg menang?…silap gaya Gripen NG wat kejutan…

 17. anak johor says

  tapi yang harus kita ketahui adalah kos selenggara Rafael lebih tinggi dari taipan,bro…..hihihi….

  kos nak jaga MIG pun dah tinggi,..lagi nak tanggung Rafael pula ke..?

 18. mat indoor says

  Wakaka! patutlah seksi semacam xD

  Memang patut kak kujie report polisi kalau bro syah tak muncul2 gak..takut bro syah buat bukan2 sebab taksub dgn batu hirohito sampai menyerang kedutaan singapore :p

 19. shahpaskal says

  Sabar kawan-kawan, nanti bila senang saya UPDATE, sekarang di pejabat Hamas , Palestin di salah satu lokasi di KL

 20. Kunta Kinte says

  Aku tunggu OSTEX 2012…Byk kapal berlabuh di jeti operasiMAWILLA 2….Satu lg aku mula percaya ada perolehan ATM yg tak diumumkan pd umum…Byk aku jumpa atas jalan antara jam 0200 – 0400…Pergerakan kenderaan yg penuh masteri..

 21. says

  pakai cream photoshop aje tu… jgn terpedaya :p

  bbm pun senyap sunyi….kalau 24 jam lagi tak lapur diri nak kena report kt balai dah ni….:p

 22. Roja says

  Favorit pokcik si Rafael lebih menyerlah berbanding taipan. Semoga Rafael berjaya menjadi mrca type 2 tudm selepas su30.

 23. FIZI says

  pAKCIK..

  bangsa kita ini teramat-amat lemah lembut,sopan,santun dan pemalunya..
  bangsa dia tu teramatlah tak sabar nak kerjakan bangsa kita ni..
  nak buat mcm mane ye pakcik?

 24. The _killer says

  Pemeteraian MOU antara Strand Aerospace Malaysia dan Dassault Systèmes

  Upacara menandatangani MOU di antara syarikat tempatan Strand Aerospace Malaysia Sdn Bhd dan Dassault Systems, dengan kerjasama rakan kongsi Malaysianya Feiran Technology Sdn Bhd telah berlangsung di Putrajaya pada 21 April lalu.

  Strand Aerospace Malaysia diwakili oleh Presidennya Naguib Moh Nor dan Dassault Systèmes oleh Presiden Asia Tenggaranya Andy Kalamabi. Upacara tersebut disaksikan oleh Duta Besar Perancis ke Malaysia, TYT M. Marc Baréty.

  Perjanjian ini termaktub di dalam Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang diumumkan oleh PM Dato Seri Najib Razak baru-baru ini.

  Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam yang bertanggungjawab ke atas projek-projek pelaburan untuk sektor perkhidmatan perdagangan (EPP 5: Business Services) telah mengalu-alukan kerjasama sebegini. Pemeteraian yang melibatkan tiga syarikat ini akan membolehkan Dassault Systèmes, dengan kerjasama rakan kongsinya Ferian, untuk mengintegrasikan tawaran software 3D kepada perkhidmatan kejuruteraan Strand Malaysia di atas nama pelanggan industri aeronautik. Perjanjian ini juga berhasrat untuk melatih lebih dari 100 jurutera warga Malaysia menjelang 2013.

 25. mat indoor says

  Nak buka bab hape bro? ekekekek..Aku sekarang boring lepas tu buat gila dekat blog orang lain…kih3

  Gila punya lama tunggu Bro syah updated..sampai naya blog org lain. 😀

 26. zuhairi says

  Terbaik bro..kita bukan nak jadi racist, cuma, hak kita, pertahankan..hak org kita x rampas.

 27. The _killer says

  KUALA LUMPUR: Strand Aerospace Malaysia (SAM), the lead company in the Economic Transformation Programme (ETP) initiative to grow the country’s engineering services industry, has inked resourcing agreements with two French multinationals to boost high-end design and analysis workflow to Malaysia.

  Through these deals, SAM and its strategic partners, Snecma of Safran Group and AKKA Technologies, are targeting contracts valued upwards of RM5 million a year in engineering services man-hours.

  Defence Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, who witnessed the signing held on the sidelines of the Farnborough International Airshow in Britain, said the agreement would see SAM’s engineers engaged in the design of aircraft engines and structural components.

  “Snecma, one of the world’s leading manufacturers of aircraft and space engines, is willing to expand its engine design capabilities and to develop its long-term business with Malaysia on major civil and military aviation programmes.

  “Similarly, AKKA Technologies, a world-leading engineering services company, aims to increase its man-power capacity as well as provide the capability to support its future Asian markets through this strategic alliance,” he said in a statement.

  In the signing held on Tuesday, SAM was represented by its chief operating officer Naguib Mohd Nor while Snecma was represented by its military engine division vice-president, Didier Desnoyer, and AKKA Technologies by its vice-president Jean-Franck Ricci.

  Commenting on the deal, Desnoyer said it reflected Snecma’s commitments to bolster innovation capabilities in Malaysia’s aerospace engineering services sector.

  Ricci, meanwhile, said the strategic cooperation achieved the goals of Malaysia’s ETP, specifically on growing its engineering services, which also simultaneously addressed the continual need of AKKA Technologies to source the best engineering talent globally.

  Naguib stressed that the ETP had projected that this level of engagement with such industry powerhouses to only occur at the end of the third year of its execution.

  “Today, we are only mid-way through the second year of the ETP and this deal is the proof of how serious the government is in realising a new future for the country.

  “The engineering services industry gives our nation a shortcut to technology by capitalising on our greatest potential, our people,” he said.

  http://www.btimes.com.my/articles/fansam/Article/

  mcm ada bau rafale ja

 28. anak johor says

  laksemana tu bukannya besar sangat pon..tapi kalau buat sementara ni, lebih baik kita tingkatkan MEKO dengak misil ,yang laksemana tu biarkan dulu lah…

  kalau terpakse pon,masih boleh gunakan laksemana tu untuk tembak misil tu ke darat kan2..hihihi…

 29. anak johor says

  benda ni dah lama aku dengar…tapi buat masa ni masih belum dibuat..mungkin ada bantahan kuat dari TLDM…

 30. anak johor says

  hihihi…….tak ada nak cerita ape kat sini lah MI..dah habis nak cerita, kita buka bab baru jer….

 31. anak johor says

  hem….memang ada,.pasal sebenarnya tak ada sebuah pon jet pejuang di dunia ni benar2 stealth….walau ianya f-22 / pakfa sekalipun…

  radar2 terbaru sekarang ni bukan saja menggunakan cara biasa, tapi ada melibatkan perubahan suhu dan perubahan/ belahan angin secara tiba2 di ruang udara….mana nak sembunyikan tanda2 tu semua kan2…hihihi….

 32. maha says

  lee kuaan yew duduk bercangkung tahan oleh japan ada kemudian menjerit satu dunia kami ada aim120 100 misseli.. orang duduk bercangkung yang tahan oleh japan kamu percaya buat malu kamu aja singayprok apa dia buat semasa konfrontasi dulu tahu duduk bercangkung

 33. mat indoor says

  Tuan Blog tengah sibuk masuk hutan jadi indiana jones,aku pun boring gak tak ada post baru.

 34. Bapuksetan says

  hahahaha matindoor budak mentah 16 tahun ko kenal BAPUKSETAN dengar je seluruh fanatik rightwing dunia termasuk si penakut OBEFIEND terkencing kencing lari hahahaha

 35. Roja says

  Mmg pokcik citer masa aman la nih… Pasai banyak org malaysia konfius kata airspace kita nih singapore pegang, actually its not like that. Kita kerja ikut protokol, ada undeng-undeng… Kalau masa darurat atau perang, anytime military boleh take over, mcm kes 911…terus depa tutup american sky tuh…atau kes perang iraq, or bosnia for that matter. Tapi selagi aman, the sky is the limit…

 36. says

  pokcik roja… depa dok cerita masa aman punya procedure. masa perang, tak pakai dah semua tu…. lagipun banyak yang tak taw yang atc kita recognise by UN…. best in the world…. geng sana tu ibarat dok belajaq cara kita la gamaknya…. :)

 37. Roja says

  atc singapor control airspace civilian aviation up to johor kerna banyaknya pesawat civilian yg keluar masuk cangi melalui johor nih. Utk memudahkan urusan trafik control ni, adalah lebih afdal depa dapat kawalan awal2, trafik ke johor baru pula tak banyak, jadi controller jb hanya pegang lower level khas utk pesawat yg keluar masuk situ, selepas dilepaskan singapor ctl atau lumpur ctl.

 38. Roja says

  Dengaq citer org, baca, pi pameran pertahanan, pasang radio dengaq depa kata roja… Sikit2 tau la…

  Tapi hangpa ingat singapor ctl aja ka yg ada advantage tuh, kita pon ada jugak..nun sampai laut andaman sana, lepas jakarta atc yg cover sampai hujung utara sumatera, depa akan transfer balik control kpd atc kuala lumpur hingga sempadan udara dibawah india atau yangon.

  Sayugia diingatkan, itu takat air comm boundary, as recognised by ICAO atau international civil aviation organisation, sempadan darat lain cerita la…

 39. The _killer says

  aceh ,riau serta seluruh kalimantan join malaysia….papua, maluku merdeka..sulawesi tubuh republik…..pulau jawa dijadikan tempat ujian nuklear

 40. mat indoor says

  wakakak! aku kat mana2 blog pun jadi forumer terpanas kerana aku suka buat provokasi melampau xD kikikikikikik

  Aku bantai budak2 degree yg kemaruk nak keje gomen,itu yg banyak panas hati dengan aku hihihihiih..dekat Mynewshub pun sama xD

 41. maha says

  aku pernah dengar dulu ada cara nak kesan jet stealth dengan mengunakan radar biasa dgn gunakan radar low frequency cross section utk kesan jet stealt dgn radar tentara darat oleh itu kita kena belajar cara guna radar dengan betul adakah ini benar seperti ceritakan

 42. MegatPanjiAlam says

  manusia dari tanah,ia makan pun dari tanah..kamu Selatan makan nasi,..dan beras dapt zat dari tanah..kamu di Seberang makan ikan,..dan plankton makan dari lumut di tanah dasar…setiap di air tetap naik ke darat..kami bisa tunggu kamu di darat jika kami mahu.

  kemana kamu pergi kami sudah berada..ke kalaikonda kamu simpan burungmu,di sai yok slama 30 tahun kau belajar..namun kami tetap memerhati..mungkin seberang dan selatan ingin menduga ATM..apa salahnya.

  mungkin muka marahku ke selatan,namun muncung keris ke seberang..namun musuh senyap di utara mencongak peluang yg mungkin tiba.Sejak plan dynamo diactivekan…mmg musuh gemar main dari dalam..untuk menanam peluru dikepala org yg berselindung di balik politik terlalu mudah..namun cara yang lebih mesra harus diutamakan.

  kepada rakyat malaysia…kekalkan momentum sekarang dan tambahkan jatidiri pada negara serta percayakan unit keselamatan dan pertahanan kamu…that’s yr policy..sea lane of communication masih lg utuh,blue water navy tidak pernah dilupakan.Selatan dan seberang harus faham bahawa falsafah kami adalah cegah rintang , pertahanan menyeluruh dan pertahanan hadapan..

  Kepada Selatan..anda sudah terlalu tepu dengan mainan..dan moral pelapis baru anda makin goyah..goyah dgn aircond,goyah dgn concrete dan kertas.Kepada seberang..kau x ubah angry bird..hanya layak utk babi hijau..mungkin x jauh beza dengan bangkai komunis..bisa aja dicampak ke lubang buaya oleh mas joko.

  sekian

 43. The _killer says

  Denel has signed a 340 million euro (R3.5 billion) contract with Malaysia to supply a range of turret and integrated weapon systems to be fitted onto 8 X 8 armoured infantry fightingvehicles. The deal has been several years in the making.

  Zwelakhe Ntshepe, the Group Executive Business Development and Corporate Affairs of Denel, says this is the largest export contract in the company’s history and will result in a significant cash injection and job creation in the local industry. The turrets will be exported to Malaysia over a seven year period – with the first consignment ready for delivery this coming January.

  Ntshepe says the final negotiations with Malaysia were concluded at the recent Defence Services Asia Exhibition held in Kuala Lumpur, together with their local partners DRB-Hicom (Deftech).

  Denel Land Systems (DLS) CE Stephan Burger says his company will be responsible for a number of strategic components that have been designed and developed at its campus in Lyttelton:
  · 69 x two man turrets fitted with the South African GI30 30mm main gun.
  · 54 x missile turrets equipped with the GI30 30mm gun and Denel Dynamics Ingwe anti-tank missile system. The order also includes the supply of 216 laser-guided Ingwe missiles.
  · 54 x remote control weapons systems.

  Burger says the production of the first consignment of turrets is on schedule and will be delivered in January 2013 for trials by the Malaysian Army. The turrets and weapon systems will be integrated on the Malaysian Army’s new 8 X 8 vehicles which are based on the Pars armoured vehicle platforms from the Turkish company, FNSS.

  Through the contract Denel is participating in the Malaysian Economic Enhancement programme which entails the production and assembly of the turrets in Malaysia. The agreement provides a platform to transfer weapon system integration technology to Deftech in order to create a sustainable capability in Malaysia. Burger adds the contract opens the door to future industry cooperation between the two countries including on-going maintenance and future upgrades of the turrets.

  Ntshepe reminds the manufacturing of the turret systems grew out of DLS’s development of the Badger infantry combat vehicle on behalf of the South African Army. The Badger, he says, meets the requirements of a modern army involved in both high-intensity warfare and peacekeeping operations and will replace the 30-year old Ratel as the mainstay of the mechanised infantry force.

  Denel in a statement adds the Malaysian contract strengthens DLS’s reputation as a strategic hub of innovation and advanced manufacturing capabilities on the African continent. It will enable the company to retain skilled and highly-skilled engineers and artisans and attract a new generations of innovators.

  Riaz Saloojee, the Denel Group Chief Executive says “I am excited by this contract as it confirms Denel’s position as a global player in the defence manufacturing industry and will lead to a growing interest from the international community in the quality and range of products and services produced by us.”

  Deftech earmarked Denel as its technology partner in April 2010. The New Strait Times in Singapore at the time reported Deftech would build 257 of the 8×8 vehicles for eight billion Malaysian ringit or 3.436 billion Singapore dollars (about ZAR18.5 billion). Malaysian Minister of Defence Abdullah Bin Ahmad Badawi on April 20, 2010, handed over a Letter of Intent (LoI) to Deftech for the supply of vehicles at a ceremony at the 12th Defence Services Asia (DSA) Expo in Kuala Lumpur. Denel, in a media statement, at the time, said the letter served to confirm Malaysia’s intention to buy the vehicle over seven year period. Other technology partners selected for the programme include FNSS from Turkey for the PARS vehicle and Sapura Thales Electronics (STE) for the communication equipment on the vehicles.

  Denel added Deftech “in turn handed over a LoI to Denel as a technology partner for the joint manufacture of turrets and for the systems integration of the programme.

 44. maha says

  yg aku tak tahan ada batang penyapu pada tank leopard ind0g aku rasa tank dia gunakan hantar perbantu rumah di negara kita.. lihat balakang tank ada penyapu itu salah satu senjata terhebat selepas buluh runcing

 45. maha says

  belum ada tank di ind0g omong2 satu dunia yg ada tank tong najis kasi bikin baja untuk tanaman bumbu runcing

 46. taringharimau says

  kita melayu terlalu berlembut dan bertoleransi. kerajaan Melayu kita tiada pakej plan.xmcm singapore kerajaan cina mereka melakukan apa sahaja utk kekal kuasa. last2 melayu jd minoriti. sekarang ni tektik tu dibuat kt pulau pinang.tgok apa jd. cuba lah bg sepenggal kt DIORANG jd PM. sampai sudah blum tentu nk memerintah balik.melayu akan jd minoriti.dlm demokrasi majoriti adalah PEMENANG.

 47. taringharimau says

  sy setuju pandangan bro shah tu.maksud pembelian dr ada berbanding tiada itu bukan bermaksud pembelian melulu tp alternatif yang kita kena buat jika kekurangan dana.sistem yg hampir sama tetapi harga yg termampu jika kita benar2 memerlukan sesuatu peralatan senjata.

 48. taringharimau says

  harap2 industri pertahanan kita makin maju dan kita berjaya menjadi kan industri ini sebagai industri strategik dan menguntungkan.paling penting fokus kepada sesuatu bidang yg kita perlukan.

 49. Ghost Recon says

  Bro wikipedia tu nak tulis ape2 pon boleh..Bace boleh tp percaye jgn (kna wat cross check ngan sumber lain)

 50. bukitkuin says

  ok la naza.. kot missile tu slow ganti lain mcm gantikan ngan nsm ke ok la gitu tapi kot ganti ngan tabung air nak di angkut lak ke spartly nak buat ape..biarlah asap banyak pun dari ada tabung air ngan meriam 2 butir tu..

 51. maha says

  bro wiki ada betul ada tak betul contoh tak betul adakah kenderaan anoa dalam kelengkapan tentera kita betul buat malu wiki ini

 52. maha says

  saya sokong bro shah baru2 ini terdapat cerita bahawa negara china telah mencuri maklumat tentang jet f35 dari bae system rakan kongsi utama jet f35 di uk.. kata china dah cipta stealth tapi curi maklumat dari uk lemah betul sains china ini..cuba lihat rusia tenong sekali aja f117 dah buat pesawat stealth

 53. says

  mungkin sebab misil ni terlalu slow (310 sejam) dan mudah di pintas masa otw ke target, walau menggunakan gpmg… jadi dorang fikirkan , tak prektikel digunakan… dan ganti dengan jenis lain. zaman sekarang, orang gunakan yg xda asap punya…

 54. warhead says

  tak mungkin tldm akan downgrade kelas laksamana sebab tldm sudak kekurangan aset kapal ditambah lagi keadaan panas di laut china selatan…. harap kawan jangan panik dengan maklumat yang belum tepat faktanya. kita tunggu panglima tldm, kementah dan pm yang umumkan!

 55. The _killer says

  tu la pasal…sebab wiki boleh di edit..tp mustahil jugak nak menipu..takkan wiki pun nak menipu

 56. semboyan says

  tuan, mengikut naskhah sulalatus salatin versi yang disimpan university of leiden belanda..kota A famosa itu cuma pagar istana melaka saja

 57. semboyan says

  tuan, dalam sulalatus salatin dr naskhah yang disimpan di university leiden belanda..binaan A famosa itu cuma pagar istana melaka tuan.

 58. Ghost Recon says

  Ish2 ala tu waktu aman bg tujuan kawalan trafik udara je..nothing to worries. Dulu2 suka main flight simulator fly dr WMKK to WMKJ still kna report dekat changi dlu sebab masuk airspace dieorang..sorry pokcik roja klau sy silap.just my 1 penny thought.

 59. semboyan says

  legasi langkawi sebagai pangkalan tentera laut dikesan sejak perang dgn acheh abad ke-17 dan siam + british abad ke-19..tetapi mungkin lama sebelum tu langkawi telah menjadi pangkalan bagi tentera laut melaka yang berlepas dari tentera sultan dan kemahiran perang di laut mungkin telah diturunkan kepada tentera laut kedah.
  di pulau tarutao (siam) ada bahagian pulau yang ada juga nama “melaka”..jadi kemungkinan besar tentera laut melaka telah beroperasi di kawasan sekitar itu dalam usaha mengawal laluan selat melaka.

  pembinaan markas Tldm di langkawi oleh kerajaan rasanya bertepatan dengan sejarah.

 60. bukitkuin says

  melampau betullah kalau cerita bro shah ni benar..kita tunggu dan lihatlah ..apa dah jadi ngan mentaliti org malaysia ni.. kat sini semua peminat blog ni meluap-luap bersemangat inginkan keupayaan tldm ditambah yang ni lain lak ceritanya downgrade apa dah diupgrade…bukankah korvet kelas laksamana ni berjaya melaksanakan tembakan otamat dengan sistem TG2 pada Superlynx dan dibekalkan kompenan asal untuk kegunaan sistem peluru berpandu otomat dan aspide…sape lah punya kepala otak yang mencadangkan downgrade ni utk menjimatkan kewangan…kot lah zahid hamidi nya kojo harap2 dikambus masa pilihanraya nnti…

 61. xXx says

  Kehkeh..tuan tanah kedawong hang panggil Shah,sampai ati hang ye hehe… xpe,lps raya pun den bercadang nak berTTS dgn tuan tanah,insyallah klu tadak halangan le….

 62. shahpaskal says

  Entahlah, den pun tak tahu apa cerita AV8, dengar kata nak pamer masa LIMA bulan Mac tahun 2013 nanti. Ini pun den dah khabar, korvet kelas Laksamana kita nak didowngrade kepada FAC,

  Misil Otomat akan dicabut dan diganti dengan tangki air. Eden dah maklum pada Utusan Malaysia, supaya letupkan cerita ni, bukan nak malukan negara tapi biar bajet pertahanan untuk ATM ditingkatkan, sedihlah, tiap tahun kena potong….

 63. shahpaskal says

  Nice subs, but got men power or not???? as far i can see, most of yur Delta frigate, just sitting quitely at the dock….surely, lack of crew.

 64. shahpaskal says

  Bab bab lebih baik dari x de ni yang tak boleh diterima langsung dalam konteks kita. Kerana nak bergaya, kita beli sukhoi 4 biji takde weapon system dan sistem avionik serta EW, lepas beberapa tahun (x lama) berakhir jadi pesawat akrobatik mcm jiran kita.

  Dan kerana lebih baik dari x de lah ni juga, kita jangan terpengaruh dengan teknologi Stealth sampai mungkin pucuk pimpinan negara beli pesawat Stealth dari China.

  Jangan jadi macam Pakistan, beli pesawat dari China tapi kemampuan pesawat boleh pergi setakat 8G, lebih kuat sikit dari daya toleran manusia terhadap G Loc.

 65. Roja says

  teringat cakap tuan kol komando, jangan sangka dlm kilang cokia reban ayam hanya keluarkan fried chicken dan nugget. so kalau kilang buat pt91 n adnan jgn sangka takdak production. declare kat sipri satu hal, yg tak declare banyak hal…

 66. Roja says

  no big deal. Tu hanya part n parcel of legasi kawalan udara sejak zaman tok nadoq yg dah sinoniminim dgn area s I’m sure military aviation will be different semasa darurat. Mig29 nk pi belah sana di masa aman nih kena dpt clearance civilian ATC depa pasai nak lalu airspace international yg berselirat dgn airways kat situ, depa kena tengok la slot mana nk bubuh. Kalau main hantam saja time perang boleh la pasai airspace pon dah tutup masa tu.

 67. says

  ya bro semboyan… kemungkinan itu memang besar. dari nama tempat tu pun,,, dah ternampak kemungkinannya…`ulu` … untuk nama tempat terpencil untuk bersembunyi…. atau take cover…. atau tempat untuk membawa diri untuk seseorang….

 68. semboyan says

  ya jebat bukan penderhaka.
  anak hang tuah pon nyaris2 nak lontar lembing ke dada sultan sebab berzina dengan isterinya masa dia xdak. tun biajid berhijrah keluar lebih awal dari melaka. tetapi tidak diketahui kemana dia pergi selepas peristiwa itu

  pengikut2 bendahara tun perak nyaris2 hendak memberontak membalas dendam kepada putera sultan sebab menikam mati anak bendahara tun perak..

  hang tuah setia terlampau sebab dia ni penghafal hikayat2 melayu dan salasilah raja, sebab itu dia xmau menderhaka..bloodline raja itu yang dia jaga, bukan sebab dia bodoh dan lemah

  sebenarnya melayu itu setia kerana jati diri dan tahu sejarah asal usul raja dan bangsanya bukan secara membabi buta.

 69. semboyan says

  ya tuan memang ada makam purba kat situ
  batu nisan tu batu nisan orang besar2.
  makam tu masih misteri..tapi ada orang claim, itu makam keturunan raja2 ligor (sekutu siam) yang berperang dgn kedah..tapi hujah xkuat.
  kawasan ulu melaka tu kubu kuat orang melayu.tapi dibedil british zman perang siam-kedah dulu. orang tua2 cakap zman dulu banyak penjurit kepetangan kat situ.

  dalam sulalatus salatin, nama langkawi dah tercatat di dalam rekod sejarah sebelum negeri singapura dilanggar todak dlm peristiwa pembunuhan tuan Jana Khatib,dimana badan dia dihanyutkan ke langkawi..persoalannya bagaimana perkaitan antara langkawi dengan singapura boleh wujud pada zaman tu. xmustahil juga tentera laut melaka yang kecewa dengan sultan mahmud lpas bendahara dan keluarganya dibunuh membawa diri ke langkawi..zaman perang siam-kedah dulu, orang melayu dikatakan handal berperang di laut dan xpernah dikalahkan melainkan panggil bantuan tentera laut british, dan mereka terkepung dan berkubu di ulu melaka.

 70. anak johor says

  kita ada di tengah2 antara kedua negara…memang kita dah ada buat serba sedikit senjata..tapi hari ni buat lain,esok buat lain…lusa rancang baut lain pula..

  tak perlu tunjukan bukti,tengok sendiri pon dah tahu…kita belum ada konsisten nak bersungguh buat sesuatu tu sampai benar2 berjaya….

 71. maha says

  yg aku tahu kopassus lari dari singapore terkincing2 (bi)CCC naik bot dikejar olah english dan new zealand (bi) seladang baru apa bahasa ind0g ini

 72. maha says

  biasa ketika bn kuat siapa berani soal cakap tentang islam agama rasmi ini ketika bn lemah mereka ambil kesempatan aku tak sokong isa itu maksuhkan sebab isa itu bantu kita selamatkan rusuhan kaum di malaysia,,, dap dah naik tocang

 73. maha says

  singaypork in negara bandel tank bandel dan kapal selam bendal semua baju bandel export kat malaysia sampai be-lambak2 kat malaysia di buatnya tak payah layan di orang ini

 74. maha says

  indong tak maju industari pertahanan cara mereka pandai promosi jika lihat industari mereka semua buatan luar tapi mereka kata mede in indon cara mereka itu salah kita suka tiru cara mereka itu ini yg aku tak suka jika lihat industari pertahanan kita adalah lebih maju dari indon contoh baju kalis peluru kita pakai oleh nato manakala indon hanya export baju tentara nato…manakala singapura agen senjata isreal di asia,, singapura suka beli lesen senjata dan bagi rasuah senjata apabila jual senjata mereka

 75. maha says

  ind0g mana senjata terhebat kamu bumbu rucing dan tong najis kamu bikin cerita lucu antarabangsa aja mahu serang malaysia lupakan kamu sudah minpi siang hari jangan pula kamu terkencing (bi) ccc nanti

 76. yuhuu says

  errr… maaf mencelah… assalammualaikum… sekarang dah nak masuk tengah bulan tujuh.. AV8 ape crite??

 77. Commodore says

  Ambik la kalau kau berani nak ambik. Malaysia ni memang premium real estate.
  macam klcc la katakan!
  Tapi tanah ni ada tuannya. kalau 10 bangsa pun yg merampas, namanya tetap kekal Tanah Melayu! itu takkan berubah, Insyaallah!

 78. Commodore says

  F.U. kiasu! now the pendatangs start talking.(assuming u’re chinese or indon)
  we’ll cut you in 3 parts, one send to china, one to taiwan and the last one to hong kong. Go back to where u belong.
  We’ll face the thais, pinoys, spork and indon alone if u all choose to fight with us.
  No problem with that!

 79. Commodore says

  Both types of subs that spore owns are secondhand bro! Whats so great abt that?
  Spore is nothing, yr trade depends so much on other country’s resources, remember that.
  Yeah, u’re a good trading nation, cant deny that but till when? We’ll see.
  It aint sunshine forever!

 80. Commodore says

  Satu lagi, ramai orang beranggapan yg Hang Jebat adalah penderhaka.
  Bagi saya tidak, kerana Hang Jebat adalah seorang pembela, pejuang yg berdiri di atas haq (kebenaran). Itu aja!
  Itu bermakna pemimpin tidaklah boleh berlebih2an, mesti adil.
  Satu contoh untuk dijadikan teladan.
  Hanya pandangan saya aje!

 81. Commodore says

  Bro, ada sorang hamba Allah bagitau saya, kalau nak tau camne rupa Hang Tuah, rupanya ada iras2 rupa SM Salim dgn warna kulit dan stail rambut yg hampir sama.
  Wallahualam, saya hanya menyampaikan kata orang aja!

 82. Commodore says

  Aso aaa! moleh ajar sama wa amacam mau mikin tu avatar aaa?
  ini IT punya hal aaa wa ada sikit slow aaa! step by step laa!
  Moleh aaa?

 83. zul2020 says

  hahahaaahhahaha. discovery bile tu erk yg ckp kupasjus no.3 didunia blh bg link nak download kt piratebay.

 84. Gombress says

  10,000 Dolar Singapore..Lumayan

  ana kepergian ke Singapore minggu lalu … disana ada Warga Tiongha cabarin ana buktikan Fakta Video dari Discovery Channel memperkatakan bahwa
  Kopassus no.3 di dunia…

  ana kaget dong… temen2 bisa buktikan Videonya ….Lumayan 10,000 Dollar Singapore menanti temen2 sekelian…Ayuh dong

  warga Malaysia bisa ikut … ngetop gitu

 85. ace says

  memandangkan shahpaskal lambat lagi nak terbitkan artikel baru izinkan pakcik untuk bawa satu isu yang sebenarnya kita sebagai umat islam di malaysia sebenarnya memang dah tahu.

  2. berapa kali sudah isu sensitiviti umat islam di malaysia ini sudah tercalar? tuan2 puan2 tanyakan kepada diri sendiri. samada anda sedar, tahu dan ambil peduli atau sebaliknya. tepuk dada dan tanya diri sendiri adakah selemah2 iman, ada kita menegur didalam hati lantaran ambil peduli.

  3. baru sebentar pakcik baca berita dalam phone, yang berbunyi “Bank Potong Elaun Pekerja Yang Solat”. terguris atau tidak hati tuan2 dan puan2? dimana isu ini berlaku? di eropah? bukan. singapura? bukan. indonesia? bukan. tetapi dinegara yang mendaulatkan agama islam sebagai agama rasmi, ringkasnya malaysia.
  http://www.tv3.com.my/beritatv3/berita_terkini/Bank_Potong_Elaun_Pekerja_Yang_Solat.html

  4. pakcik tak mahu ulas panjang, ikutkan hati, pakcik nak telefon minta beritahu nama bank tu supaya csr nya collapse, minority shareholder lari umumnya pelanggan orang islam baru depa tahu langit tu tinggi ke rendah. main2x.. main2.. sampai bila? ini sensitiviti umat islam, dinegara islam. pakcik pernah sebut dulu jangankan satu hari nanti kita nak pasang langsir dalam rumah sendiri pun kena tanya orang lain. nauzubillah.

  5. sebelum ini, isu larangan membaca al-quran menggunakan pembesar suara di penang, walaupun ianya benar adalah bersifat convention, tetapi budaya itu telah berasimilasi dalam leluhur masyarakat kita. pakcik tinggal dalam kejiranan non-muslim mereka bangun lebih awal dari kita. sekiranya tuan2 mengatakan ianya menganggu umum, bagaimana dengan larangan pembakaran mercun. adakah larangan itu bersifat tidak universal dan hanya apply kepada umat islam semasa hari raya aidilfitri? pakcik sedar mercun dan hari raya cina adalah budaya leluhur masyarakat cina dan mempunyai sejarahnya, tetapi apabila memperkatakan soal akta dan larangan kenapa dianak tiri-kan? sekiranya kita sebagai umat islam sanggup menahan telinga sehingga pukul 3 pagi hendak tidur susah akibat dentuman mercun apalah kiranya bunyi bacaan quran yang hanya sekadar dengungan lebah ketika mereka hendak bangun. belum masuk perayaan halau hantu, tanglung, bakar kertas mecemarkan udara, tarian singa pencemaran bunyi, disko pencemaran mata dan akal.

  6. ingat lagikah tuan2 berkenaan memorandum bantahan yang dihantar oleh seorang non-muslim gara2 kerana bunyi azan yg berkemundang mengganggu hak peribadinya untuk tidur dan berehat?
  http://milosuam.blogspot.com/2011/01/penduduk-cina-bantah-azan-di-masjid.html

  7. tidak dilupa mengenai bantahan MCCBCHST (Malaysian Consultative Council for Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taosim) mengenai penyembelihan ditempat awam dan terbuka seperti disekolah dan sebagainya. mereka menolak convention umat islam di malaysia itu kerana aktiviti berkenaan tidak bersifat satu malaysia, islamic dan tidak sesuai kepada murid2 beragama lain. yang lucunya ngo2 non-muslim yang rata2nya saya kira juga bersetuju dengan pandangan diatas, juga bertegas tidak mahu menghapuskan sistem sekolah vernakular jenis kebangsaan yang lain malahan melalui persatuannya Dong Jiao Zong memaksa kerajaan untuk memberi laluan khusus dan mengiktiraf sijil UEC bagi kemasukkan ke ipta.
  http://darahtuah.wordpress.com/2010/09/19/isu-sekolah-cina-%E2%80%93-desakan-semakin-meningkat/
  http://celahgelegar.blogspot.com/2011/08/kenapa-nak-iktiraf-sijil-uec-sekolah.html

  8. tuan2 jangan tak kenal gabungan ngo MCCBCHST. mereka juga malah meyatakan sokongan terhadap seksualiti merdeka melalui kenyataan mereka yang berbunyi;
  ‘it is against all forms of harassment, intimidation, threats and attacks on any Malaysian, including those from the lesbian, gay, bisexual or transgender (LGBT) community (NST, 5/11/2011).’.

  9. inilah dia tuan2 dan puan2 contoh kekacauan yang ditimbulkan oleh puak2 ultra kiasu akibat dari kealpaan kita sendiri yang berpecah belah, dan tidak bersatu. tanyakan kepada diri kita sendiri, apakah situasi kita sama dengan golongon minoriti islam seperti kaum Hui, Uygur, Kazak, Kirgiz, Uzbek, Tatar, Tajik, Dongxiang, Sala dan Bao’an di tanah besar china? apakah situasi kita sama dengan penduduk islam di singapura yg menjadi minority sedangkan pada satu masa bangsa mereka memiliki kepulauan itu? sedangkan di penang negeri yang berada didalam malaysia sudah begitu jadinya.

  10. sedangkan ulama2 yang berkedudukan dan berpengaruh didalam islam pun tidak mengajak kepada permuafakatan dan muzakarah bersama, sentiasa ada syarat, sentiasa dibayangi kisah silam, menyimpan phd, bagaimana masyarakat yang dibawah hendak bersatu padu? sedangkan ultra kiasu di pasar tani pun ada persatuannya sendiri, pendidikan ada persatuannya sendiri, dibahagian ekonomi ada dewan perniagaannya yang berpengaruh dan tersendiri, lihatlah bagaimana parahnya kedudukkan kita didalam rumah kita sendiri.

  11.fikirkan. ibarat peribahasa melayu, ‘menang sorak kampung tergadai’. kita bercakap hendak bersaing didalam persaingan sihat tetapi tidak berdiri dan duduk sama rendah sejak zaman pecah dan perintah. kita takut hendak bercakap tentang perkara 153, kontrak sosial dan ketuanan melayu malu dibilang rasis sedangkan kiasu hari demi hari seakan terlupa timbal balas jus soli dan meminta pemansuhan demi pemansuhan. kita berbangga dengan pendidikan dan ilmu dan bercakap segalanya hendak menggunakan rasional akal tetapi itu yang mengundang keterlanjuran seksualiti merdeka gara2 hak asasi. pendek kata tuan2 puan2, islam menyuruh umat islam kekal sebagai pemimpin ada sebabnya juga sebab yang sama menjamin kemakmuran orang2 non muslim didalam piagam madinah.

  12.jangan hilang kuasa, undi adalah rahsia, ini blog military malaysia, pakcik takda maksudkan apa-apa, faham2 lah bahasa, hahahaha. cumanya, nak tepuk nyamuk prasit masuk dalam kelambu, jangan marahkan nyamuk kelambu terbakar nanti rumah pun hangus.

 86. MEMORY says

  dari segi teknologi korea selatan still tk blh lawan jepun.promosi je lebih psl artis diorang feymes

 87. MEMORY says

  motif sebenar nk senang buat kamikaze kalu jet pejuang dah kehabisan peluru dan minyak.set masa dan menghala ke kapal musuh dan kaboom

 88. semboyan says

  saya dah baca hikayat hang tuah..memang best.
  xmacam yang kita tengok dlm filem P ramlee tu.
  automatik rasa bersemangat mcm nak bersilat.
  hang tuah ni karakter dia setia,berani xbertempat and “perongoih”. (ni bahasa kedah), mana ada lembut macam dlm filem P ramlee tu. laen byk..yg setia itu iya.
  kalo bab bergaduh perang mmg berani.xpernah kata tidak.

  setakat ni xde sorg pon pelukis kat malaysia ni dpt gmbrkan rupa sebenar hang tuah atau hang jebat..yang merepek byk.paling bangang ckp hang tuah orang cina tu paling pundek tu..padahal anak hang tuah, sang guna tukang keris badan tough tu xdak plak hang kt depan nama dia.

 89. semboyan says

  kat langkawi memang byk spy. skrg pon byk..zman ww2 tu dulu ada kerabat raja england jadi spy. org tua2 cakap dia tu putera. bila jepun surrender..kapal selam britain dtg ambik dia..lokasi dia kat Awana Porto Malai tu..ni tok andak aku bagitau..

  dulu masa aku kecik, ada orang jumpa pedang..pedang tu macam pedang org barat (ROM)..jumpa depan skolah. nak kata ada kaitan dgn kisah garuda dgn jentayu perang kat laut langkawi tu xtau lah..jentayu@phoenix tu lambang rom, garuda tu lambang melayu masa tu agama hindu/buddha. pegi kat gua cerita..dulu dlm gua tu tmpat nelayan berhenti berteduh kalo kena ribut. katanya ada bentuk2 batu mcm katil..tmpat putera rom tinggal..kemungkinan spy2 tu dok cari something lah.

  and ada yang aku dgr tentera laut kerajaan melaka masa serangan portugis tu lari ke langkawi..dorg tinggal kat ulu melaka..sbb tu melaka kalah sbb tentera laut dia hilang entah kemana..yang perang dengan portugis tu tentera darat aja.sdgkan melaka kerajaan maritim..msti tentera laut kuat..silalah sesiapa yang berminat buat kajian

 90. xXx says

  Dasyat le hang naza,sume benda tau hehe… Naza,gitau la den pot korang yang lain selain kat sini.. Serius,den tak tau apa2…

 91. Anak Sabah says

 92. maha says

  korean tak lah maju cuma mereka mahir bidang elektronik.. kita mahir bidang carigali minyak dan gas dari segi ekonomi sama dgn kita jika ambil kualiti kereta sama aje. ..cuma kita agak ketinggalan dari segi pertahaan.. mungkin ada sebab kita beli mifv adnan dari tukis tidak tambah kifv dari korean sebab kualiti dan tot yg bagi pd kita

 93. Anak Sabah says

  :) Thank you very2 much, bro Commodore, Naza and Naruto… Penjelasan kalian sgt2 membuka minda… D harap kalian akan sentiasa guide saya d dalam industri pertahanan yang kompleks ini… :)

 94. Commodore says

  Bro AS,
  Mungkin TUDM kena bagi tumpuan kat weakest link ni. We can overcome. maybe tot nanti kita mintak buat critical parts.
  Serious bro, technical advantage cik su ni kita tak boleh ambil ringan.
  Cik su nye loiter time takde tandingan dari mana2 western fighter. f15 pun tak tahan lama during engagement dan terpaksa return to base sbb minyak nak abis, this is the time cik su nak balun f15 ketika dia cabut lari.
  satu lagi penentu air to air victory ialah fighter yg cepat arahkan muncungnya ke target, dan yg nilah ciksu nye domain dgn post stall manuvernya.
  Ramai USAF pilot kata ciksu ni lah their biggest nightmare.
  Apa pasal USAF nye f15 with AESA train dgn ciksu kita in April this year? Aku rasa dia nak test MKI dgn MKM nye performance.

 95. naruto says

  untie, itu hali aa wa sudah legister itu glavata oo, tapi talak syok la, wa lagi suka ini alien punya gamba loh

 96. naruto says

  sabah son, memang la cik su tu ada problem, tapi tyhpoon tu pun problem gak, ongkosnya tinggi pak . . .hehe

  apapun, aku tetap sokong kalau gomen ambik typhoon

 97. The _killer says

  28 juta rakyat kita..dengan sumber yang terhad..jgn nak samekan dengan singapore..singapore tuh sumber alam takda..itu yang depa maju dalam industri pertahanan ..sebab ramai rakyat kita berminat kerja di sektor sumber asli nih,…indong plak dengan 270 juta..dengan sumber asli byk ..SDM byk..memang industri pertahanan depa maju kit..tp itu tidak mengambarkan secara keseluruhan industri kita lemah..byk aset2 ATM sudah dibuat oleh syarikat tempatan..

 98. says

  bro AS,itu cuma `thunder in a coffee cup` je…. the aircraft still flying, right? and the jiran stiil gabra…. kan kan kan?…. :)

 99. anak johor says

  tapi klu utk barisan depan, jangan ambil dari mereka lah…pasal memang tekno mereka masih jauh dari negara2 maju lain….klu untuk sokongan,kira boleh lah……itu maksudnya….walau jika dibandingkan dgn kita,mereka lebih maju..tapi negara2 serantau lain beli senjata dari negara yg lebih maju dan senjatanya lebih canggih..

 100. anak johor says

  yup….betul tu..sebab tak mahu pesawat tentera bertembung dgn awam pula…bila dah tahu kat mana laluan pesawat awam, pandai2lah nak lalu mana…hihihi…

  kalau ambil contoh masa nuri terhempas, sudahlah….mana sing tahu kedudukan tepat heli tu kat mana kan2….

 101. Anak Sabah says

  Salam, bro Commodore, Naza dan Naruto…

  Agree but as bro Shah highlight, “AFTER SALES SERVICES AND SUPPPORT” tu yang paling penting pada masa ini, bro2 otai sekalian… mmg SU 30 MKM sgt2 bagus tapi…???

 102. kaiShek says

  ump… malay x usah bangga.. nanti kami akan bahagikan negara malay, kedah perak, terenganu kelantan diambil thailand, johor, johor, melaka kami ambil, sabah diambil fhilipines. sarawak diambil indonesian. malays shit!

 103. bawang goreng says

  NOTICE…kepada mat2 indon yang banyak omong dalam blog ni sila beri perhatian anda…video ni aku jumpa dalam you tube yang di buat rakyat malaysia http://www.youtube.com/watch?v=cc2VYJ96eDE tentang kehebatan pesawat mig29n khususnya pilot tudm(smokeybandit)..itu belum ciksu-30mkm lagi buat..mempamerkan aksi acrobat siap buat manuver cobra..woi hebat……pssss boleh kah indon dan pesawat kfx buat aksi video macam ni…hehe he sure tak boleh punya(cakap saja besar)…bangga to be malaysian….good malaysia…’malaysia boleh’

 104. pugacev cobra says

  kepada mat2 indon yangbanyak omong beri perhatian anda…..video ni aku jumpa kat you tube http://www.youtube.com/watch?v=cc2VYJ96eDE dibuat oleh rakyat malaysia pasal kehebatan pesawat mig29n khasnya pilot tudm(smokey bandit) buat aksi acrobatic siap buat cobra menuver l.. itu belum cik su-30mkm buat lagi. ……boleh kah indon dan pesawat kfx buat video macam ni…he he he sure tak boleh punya cakap saje besar…\’bangganye to be malaysian\’ good malaysia… malaysia boleh.

 105. pugacev cobra says

  kepada mat2 indon yang banyak omong beri perhatian anda…..video ni aku jumpa kat you tube http://www.youtube.com/watch?v=cc2VYJ96eDE dibuat oleh rakyat malaysia pasal kehebatan pesawat mig29n khasnya pilot tudm(smokey bandit) buat aksi acrobatic siap buat cobra menuver l.. itu belum cik su-30mkm buat lagi. ……boleh kah indon dan pesawat kfx buat video macam ni…he he he sure tak boleh punya cakap saje besar…’bangganye to be malaysian’ good malaysia… malaysia boleh.

 106. pugacev cobra says

  kepada mat2 indon yangbanyak omong beri perhatian anda…..video ni aku jumpa kat you tube http://www.youtube.com/watch?v=cc2VYJ96eDE dibuat oleh rakyat malaysia pasal kehebatan pesawat mig29n khasnya pilot tudm(smokey bandit) buat aksi acrobatic siap buat cobra menuver l.. itu belum cik su-30mkm buat lagi. ……boleh kah indon dan pesawat kfx buat video macam ni…he he he sure tak boleh punya cakap saje besar…’bangganye to be malaysian’ good malaysia… malaysia boleh.

 107. maha says

  ia kita dah ada fasiliti tapi faham2 aja orang kita..contoh ctrm ada fasiliti uji missile tapi tak ada satu missile yg dicipta,dan satu lagi kita buat av8 itu pun kena beli amor plat dari bae system pada hal kita ada fasiliti ketahanan uji besi pada haba merah.. yg boleh diharap missile tamin sari itu aku tenong adakah dah siap atau tidak..iran walaupun syian tapi dah dua peluru berpandu anti tank mereka buat kita patut belajar dari mereka cara mereka berkerja..bukan belajar cara syirah mereka nanti orang salah faham pula

 108. pugacev cobra says

  kepada mat2 indon beri pehatian yang banyak omong…..video ni aku jumpa kat you tube http://www.youtube.com/watch?v=cc2VYJ96eDE dibuat oleh rakyat malaysia pasal kehebatan pesawat mig29n khasnya pilot tudm(smokey bandit) buat aksi acrobatic siap buat cobra menuver l.. itu belum cik su-30mkm buat lagi. ……boleh kah indon dan pesawat kfx buat video macam ni…he he he sure tak boleh punya cakap saje besar…’bangganye menjadi rakyat malaysia’ malaysia boleh.

 109. Kunta Kinte says

  Pesawat tentera masuk juga…Seingat aku thn 2000…masa tu aku ada kat ATC Kuantan, saje tengok dorang wat kerja, Pesawat Mig29 nak ke Labuan..siap minta clearen dr Singapurapura lg…

 110. taringharimau says

  tp logiknya kalau dh ada fasiliti dan kepakaran tu…gunakan saja lah. jgn buat kerja separuh jalan jer. teringin nk tengok MBT Pendekar versi terbaru dan ADNAN versi tempur siap misile SAM lg.

 111. taringharimau says

  jgan ckp mcm tu anakjohor. yg mati tu dh ajal dia nk wat mcm mana xsempat pakai baju keselamatan walaupun operasi tu SAR. Walaupun tekno korea x secanggih tp drp xde tu baik ada betul tak. tu boleh mpengaruhi MUSUH2 tu.xtermasuk mini sub diorang yg dpt myelam 5meter dan terbang diudara…haibat tu..

 112. anak johor says

  mungkin jumlah yg dinyatakan dah memang ada dalam inventri TDM ,cuma tak diumumkan..cuma yg masih kurang jumlahnya adalah versi AV8 tu…..hihihi…

 113. anak johor says

  benda tu kalau buat g perang….memang hangus gitu2 jer….
  maklum sajalah..made in korea….kena faham ,segala made in korea memang dibuat murah dan nampak gah..tapi kualitinya sama seperti harganya…..hihihi…

  jadi bila ada negara AKAN nak buat jet pejuang terhaibat di dunia tu..kita sendiri faham2 sajalah..hihihi….kapal selam yg 3 biji tu pon depa beli dari korea,jadinya canggih sikit dari yang mereka ada sekarang tu..tapi masih jauh dari kita punya….

  dan hasilnya 3 hari lepas 2 dah K.O kerana terpandai sangat dan terkuat sangat…..hihihi….

 114. maha says

  ada bagusnya dan ada x bagusnya.. yg x bagusnya (1) perkerja jadi malas (2) lambat terima teknologi(3)kita terpakasa bayar perkerja gaji x kerja dan jurutera asing untuk datang ber-ulang2 kala .. yg bagus (1)jimat bil elektrik dan air (2)kita dapat tumpu kauliti barang (3)kita x menbazen barang

 115. riSik says

  Baru baru ni dlm perajurit kalau tak salah..dinyatakan jumlah mifv sekitar 50 buah je…dulu 111 buah kalo tak silap…maintenance terukla kalo camni…aduyaaiiii….ape apa pun atm tetap dihatiku…

 116. xXx says

  Aiseh naza,takkan le diaxminataku je dipelawa nye heh,teman pun nak jugak hehe..(gelak kesian)..

 117. says

  xpe la bro AJ. dia bercakap bagi pihak negeri yang dia banggakan tanpa mengetahui apa yang tersembunyi di sebalik tabir…

 118. taringharimau says

  sy rasa kita perlu guna kemudahan tu. selepas 48 MBT kita siap. tidak ada tanda2 pengeluaran berskala kecil dibuat utk menambahkan MBT kita. xkan nk buat MBT Pendekar 5 hingga 10 biji setahun xdapat.begitu juga dengan ADNAN.tidak lama lg AV8. teknologi sudah ada, kepakaran sudah ada, fasiliti sudah ada jd APA LAGI. kita nk lihat MBT Pendekar sekurang2 150 unit,ADNAN-500 UNIT dan AV8 500 UNIT dlm inventori kita.

 119. taringharimau says

  industri pertahanan kita masih kecil lg tp kita perlu fokus kepada keutamaan dan kemampuan sedia ada dan kita upgrade fasiliti itu. sebagai contohnya pusat pemasangan MBT Pendekar, kereta perisai ADNAN dan akan datang AV8. Kemampuan tempur kita masih kurang. jika setiap tahun 10 MBT Pendekar, 10 ADNAN dikeluarkan setiap tahun pasti kosnya rendah keranan fasilitinya sudah ada. ianya lebih ekonomi. xperlu nk buat 50 biji sekalis gus dlm satu2 tahun.

 120. maha says

  kena laporkan takut pesawat berlaga..lagi pun itu sistem kawalan antarabangsa untuk persawat komersial bukan persawat ketenteraan mungkin singapura dilantik oleh badah internation system of aviotions di asia mana kita tahu… saya pun tak berapa tahu pasal hal ini

 121. The _killer says

  salam semua..wa td ada dpt berita..pengantian MCRA berkemungkinan selepas PRU..pesawat faveret paling bualan mulut pegawai TUDM adalah topan..tp tak tau lagi lah..wa dapat berita ja..dari sumber TUDM

 122. StarWars says

  Satu lagi laman web yang membincangkan mengenai pesawat2 ini serta banyak sangat membincangkan pesawat siri SU-30 serta versi2nya yang lain dengan terperinci adalah di laman http://www.ausairpower.net/..sini saya dapat maklumat yang mana mereka menyatakan SU-35 adalah setanding dengan F-35 malahan lebih baik daripada beberapa segi, boleh di katakan satu-satunya kelebihan F-35 adalah sifatnya yang halimunan, tetapi ia bukan lagi satu kelebihan apabila SU-35 di pasang dengan satu radar pasif untuk megesan pesawat halimunan ini..sehingga mereka menyatakan pada masa depan F-35 bukan lagi lawan SU-35, tambah lagi SU-35 akan menggunakan enjin supercruise..

 123. Kunta Kinte says

  Betul la tu…Ni la peninggalan penjajah..Jet pejuang dr Kuantan ke Labuan pun kena minta clearen dr Singapurapura..Bukan setakat Msia, Indon pun kena wat cam tu..Perundingan dah banyak kali wat..tp Singapurapura x mau lepaskan kawalan ni…B

 124. Kunta Kinte says

  Betul la tu…Ni la peninggalan penjajah…Mig29 dr Kuantan ke Labuan pun kena minta clearen dr Singapurapura..Bukan setakat Msia, Indon pun kena wat cam tu..

 125. StarWars says

  kawasan ruang udara antara Semananjung dan Serawak adalah di bawah kawalan Singapura, pesawat2 yang terbang di kawasan ini akan berhubung dengan menara kawalan udara Singapura, ini apa yang saya tahu la..mungkin otai2 yang lain boleh bagi tambahan atau pembetulan kalau saya silap..

 126. KUCING GILA says

  kawan-kawan betul ke dengan apa yang saya baca dari internet ni…………Ruang udara sangat penting.Saya baru tahu seminggu dua’THE MOMENT’ kita punya kapalterbang ‘TAKE OFF’,Singapura akan tahu.Kita perlu report kepada Singapura dan kita tidak ada kawalan udara,kita ada hanya sekitar Semenanjung,Sabah dan Sarawak.Sekiranya kapalterbang kita melepasi kawasan itu,kita perlu buat laporan kepada Singapura.Singapura sahaja yang ada sistem Radar Avionics yang mematuhi Internation System Of Aviotions,jadi seluruh radar kawasan ini Singapura kawal.-Rafizi Ramli

 127. anak johor says

  ni mamat dari pihak parti sebelah lah naza…..menyamar jadi warga sing….

  maklum lah..nak kerja kat sing..tapi kerana jauh,terpaksa jadi pecacai je kat sini..lepas tu nak salahkan kerajaan bila gagal merebut segala kemudahan yg disediakan utk majukan diri…..hihihi…

 128. anak johor says

  harap pihak TLDM membuat kajian bagaimana kemalangan 2 anak kapal selam TNI AL boleh mati dalam latihan menyelamat itu. kerana TNI AL yang mempunyai pengalaman lebih 50 tahun dalam pengendalina kapal selam boleh menghadapi kemalangan bergini,tidak mustahil pihan TLDM juga boleh menghadapinya juga.

  p/s….boleh mendapatkan maklumat dari pihak petinggi TNI AL dalam insiden ini…

 129. Kunta Kinte says

  Marilah kita bersama2 sedekahkan Al-Fatihah kpd Allahyarham Lt.Kol Eko Idang yg terkorban dlm latihan SAR Satuan Kapal Selam TNI….Semoga musibah ini menjadikan kedua negara berjiran ni merenung kembali diri masing2….Tiada yg lebih berkuasa selain Allah s.w.t…..

 130. shahpaskal says

  Tuan Jimio,

  Tak jawap pun bbm, den baru kuar hutan, mission tersasar dari target. Tengkorak Jepun kat mano, Kelantan ke? Next mission lepas lepas raya, kena kawan dgn org asli juga baru menjadi.

 131. Commodore says

  Bro, saje nak share,
  Sebenarnya fighter dari barat ni lebih kuah dari nasi. Mereka gunakan media mereka untuk memperbesarkan kemampuan fighter mereka, sebenarnya takde la sangat gempaknya. Contohnya diLebanon, Israel air force dikatakan mendapat 100% kill rate tanpa sebarang casualty tetapi sebenarnya ada beberapa f15 dia ditembak jatuh oleh mig23 & 25. Malah f4 phantom dia juga banyak tewas kat mig21 Syria ketika perang 1973. Mana2 jetnya yg jatuh dikatakan ditembak oleh AAA sedangkan mereka tewas dlm dogfight. Samalah jugak dgn gulf war 1991.
  Sebenar2nya Su27/30 adalah fighter yg terbaik masa kini jika diambil kira seluruh packagenya seperti range/super manuverability/radar capability/IRST nya. Sebenar2nya Su30 boleh loiter diangkasa lebih lama dari f15 kerana saiznya dan tank capacity.Ini kerana su30 adalah 130% lebih besar dari f15 tu sbb jarang kita tengok su30 carry drop tank kerana internal fuel cap. nye mencukupi.
  Su30 masih sukar nak ditandingi oleh fighter barat walaupun dgn f22 Raptor.
  Stealth ni walaupun ada advantage tapi sebenarnya dibesar2kan sebaga satu tarikan jualan.
  Sila ke “theboresight.blogspot” untuk mengetahui lebih lanjut tntg analisanya mengenai air combat.
  Baru aku faham apasal TUDM ambik su30MKM. Singa punya f15 & f16 is nothing compared to what we have.
  The last ex Cope India, USAF nye f15 bungkus kena tibai dgn Indian su30MKI.
  Cayalah TUDM. Tambah lagi su30MKM, 18 biji tak cukup!
  No wonderlah Su30 ni favorite fighter aku, tak sia2 rupa, betul tak naza?
  Hehehehe!

 132. anak johor says

  apalah bro merahsakti ni..yang dibahaskan bukan “tak payah ada lesin memandu” tapi mansuhkan bayaran tahunan lesen memandu….hihihi…

 133. maha says

  kuala kita minta diskount nanti nisbah terhebat marah kat kita kata tiru budaya ketentaraan mereka…. kan mereka suka discount beli satu kapal minta diskount dan tot.. kalau dapat tot tampal fiberglass buat apa. lebih dapat tot carbon fiber dan fiber optics’ lebih tak payah kedua fiber itu dah dibuat malaysia.. nanti x teknologi pula kalau minta discount yg dapat hanya teknologi tampal fiberglass pada carbon fiber

 134. bukitkuin says

  utk bro shah…
  den baco bro shah nk ilmu tukar duit monopoly jadi duit sah bank negara tu…ilmu tu mano ado bro…tapi ilmu buek duit dari daun dan duit keluar dari tangan tu confirm ado…den ponah saksikan sendiri 1 tahun yg sudah…guru agama dari pattani ngan kelantan..amalan sume pakai zikir sampai kot cerito abih macam crito kartun jo…orang sekarang mano nk percayo…

 135. maha says

  drp minta bola sepak lebih baik kita minta buat komponen f35 untuk bae system sebab bae system rakan kongsi jet f35

 136. maha says

  bro jangan tangan gatal tekan butang itu misi tempat kita… kalau misi tempat musuh boleh tekan.. lagi pun setiap jurutebang dibekalkan gps dan telefon satellite untuk hubungi ibu pejabat jika jet kita tembak jatuh sebab bro memory hapuskan bukti nak jadi macam bagi misson impossible sebab itu cita2 dia dari dulu lagi.. minta maaf bro memory

 137. jimio says

  Salam,
  wahh dah beratus ratus reply baru den boleh mencelah masuk Shah..
  macam2 versi ada tu hehee
  Bab WW2 tunggu sikit masa lah kita nak buat evakuasi rangka manusia Tentera Jepun pulak..

 138. maha says

  apa susah kita buat satu system pemusnah data macam cerita misson impossible 10 saat data musnahkan tekan satu butang

 139. says

  kalo lanngo orang… insuran dan road tax ada… lesen cuma untuk menyatakan seseorang tu berkebolehan memandu dan tahu undang undang bro….

 140. says

  jet kita guna high quality fuel. kalo crash… there will be a hugh fireball… and there is nothing to recover… dont worry… :)

 141. Commodore says

  “lionheart. jayalah singapore
  the one that still supreme..
  in the air, at the sea..”
  On paper ,Yes!! Reality? We’ll see!
  You forgot, What abt on land?
  This is what we Malaysian been waiting for : land battle.

 142. merahsakti says

  abis kalo dia langgor org smpi mati, lepas esok leh mmandu lg ker sbb xdak lesen dah. karang bdk umor 12 thn pn leh bwk teksi. kalo bab2 xyah renew tu stuju sgt2, dan once for a lifetime.

 143. MEMORY says

  tk kira sape perintah bajet pertahanan patot dinaikkan 20 peratus drpd GDP.TK ADE ALASAN NK KURANGKAN BAJET PERTAHANAN.INILAH INSURANS KEAMANAN NEGARA KITA

 144. MEMORY says

  nk tya sume.kalu jet pejuang milik kite ditembak jatuh oleh musuh ade self-destruct tk takot data2 jet kite dicuri musuh

 145. Pendekar Melayu says

  Tipikal Malay, sori to say this.

  Suka sangat banding perkara buruk. kenapa tak banding perkara baik?

  Contoh mudah, minyak deme mahal kite pun nak ikut mahal. Walhal deme bukan pengeluar minyak. Hutang deme banyak, kite pun nak ikut banyak jugak. ekekekeke …

  -pemerhati atas pagar, sikit lg nk jatuh-

 146. says

  ok Dia. xperrr… lain kali pun boleh…. sekadar menyampaikan hajat tuan rumah jeee :)
  lagipun, xbaik taw, anak dara bersembang kat beranda :)

 147. diaxminataku says

  ya saya faham :-) maafkan saya ye, sebab tak dapat join membership ,insya ALLAH lain kali ye :-)lagipun saya sibuk sekarang ni :-)

 148. says

  yang kami maksudkan ni bukan ruang mcm tu, Dia. ini ruang tamu khas untuk tetamu undangan tuan rumah saja. kalo berminat… kontek la tuan rumah… atau tuan rumah ada cara lain untuk menghubungi Dia?….

 149. diaxminataku says

  saya lihat ada ramai jugak ahli MILITARY of MALAYSIA yang pergi ke FB rejimen gerak khas , perajurit , asean security observer dan banyak lagi FB :-) saya lihat mat indoor ada ,en roja , sabahan dan ramai lagi :-)

 150. says

  aloooo… misti tuan rumah kuciwa (sambil hentak hentak kaki, mcm bebudak nak ais krim) :)
  tinggai la sat kuwey raya tu…. bagi la depa buat pulak… asek Dia sorang je dok kat dapoq…… belemoeh habeh muka tu satgi… :)

 151. says

  terer nya depaaaa…
  Dia… tuan rumah jemput sembang kat ruang tamu. nak tak? lagipun xelok sembang kat beranda saja… :)

 152. diaxminataku says

  saya dah lama tahu :-) sebab penkhususan saya membaca seseorang dari tulisan ,susunan ayat , bunyi ayat dan macam lagi :-) psikologi :-)

 153. diaxminataku says

  pilihan masing2 sahabat , tapi saya masih waras dalam membangkang , pertahanan itu penting dalam ISLAM ,saya lihat ada juga orang dari parti pembangkang macam tahu dalam sistem pertahanan ,tapi sebenarnya tak tahu ,buat malu betul lah :-) kalau sesat jalan jangan malu bertanya :-)

 154. keris bersepuh titanium says

  pasal typoon ni kalu depa nak jugak jual dan suruh kita beli jugak .kita letak syarat yang paling utama sebelum perpindahan tot aku rasa depa sanggup bagi.syarat pertama ialah depa kena bagi player 2 kebangsaan kita di liga m. boleh main kat liga primier barclay atau epl mcm chelsea ke.mu.mcity atau liverpool.18 pesawat typhoon untuk 18 player harimau malaya..amacam ok tak idea kau ni..he he he ni lah baru betul betul fair punya deal..win win lah katakan..hi hi hu

 155. maha says

  sudah2 itu parti kencing rakyat jangan tipu rakyat lagi.. kalau kencing pun pergi kat tandas..ind0g boleh kamu kencing..kalau nak kencing pun pergi tandas jangan susahkan orang kat sini

 156. diaxminataku says

  saya tahu kamu orang malaysia MR LIONHEART :-) ,dari pasukan pembangkang :-) saya pun pembangkang tapi takdalah macam kamu ,jadilah jantan sejati kawan :-) walaupun kita pembangkang ,tapi kamu mesti mahu ingat dalam ISLAM ketenteraan itu sangat PENTING !!! JANGAN SALAHKAN SEMUA TAPI SALAHKAN MEREKA YANG MENDERHAKAI NEGARA , prinsip saya berani kerana benar , jangan main sorok2 kawan OK !!!

 157. Ameer says

  B*tch please. Nak burukkan orang lain lebih baik cermin diri sendiri tu dulu. Asyik bende buruk pasal Malaysia ko nak kutuk. Habis, Yahudi semua tu kirenye ko pujalah? Tak pernah pulak dengar ko kutuk Yahudi yang bunuh orang Islam tu. Ko jangan ingat orang melayu je teruk, kaum/bangsa pon same je malah ade yang lagi teruk. Ko je malas nak cari pasal bagi ko kaum lain termasuk Yahudi je yang baik, Melayu je yang bangsat. Tolong jangan jadi anjing ok? Melainkan ko sememangnya dah jadi anjing.

 158. Ameer says

  Tak habis-habis nak burukkan Malaysia, habis ko ingat orang kat Amerika tu bagus sangat? Ko try masuk sekolah diorang, tau-tau dah kene pukul. Tak semua negara tu perfect termasuk Malaysia tapi tolong jangan jadi anjing sangat, asal bende buruk pasal Malaysia ko kutuk tapi yang negara lain? Amerika? China? Negara-negara besar lain? Ko jangan ingat Malaysia lagi teruk tau, diorang lagi teruk.

 159. says

  kat hospital depa bersusun baby xcukup bulan tunggu nak dibuang. orang xbising hal negeri dia pun dah cukup bagus…. so ….. jangan menyibok…ok

 160. maha says

  singapore tak kuasai lautan di malaysia telah kuasai selat melaka dan laut cina selatan.. kuala singapore kuasi udara aku percaya..negara pertama kuasi perang 3d di luat di sekitar asean adalah malaysia

 161. anak johor says

  sama je macam kereta ESEMKA..= made in china jadi BUATAN ANAK BANGSA INDOG..hihihi…

  last2…asap mcm lori balak….hahaha…

 162. anak johor says

  kita buatlah perjanjian tu bukanya setakat 2/3 tahun..tapi mungkin 10-20 tahun,sepanjang hayat pesawat tu..

  jadikan iktibar benda yg lepas2 tu.=…28 biji jet ringat tu…hihihi..

 163. Watcher says

  Ada sedara pegi belajar luar negara ttg airframe pesawat..balik Malaysia..tgk industri belum ada…dapat offer kerja kt Kanada…tak mau sebab banyak sgt salji…last2 kerja welding O&G je.
  Ramai yg genius dok luar negara, diorang teringin nk balik tp bila tgk gaji, suasana kerja..sokongan industri dan kerajaan….masih rendah berbanding apa yg depa dapat kt luar sana. Org Malaysia yg kerja NASA pun ada…

 164. Roja says

  masalah pertama: out of 1000, tak mungkin semua lembik, pokcik dulu pon x lembik, pasai tuh boleh lepas semua ujian sampai final board, walaupon pokcik secara fizikal nampak lembik…kui kui kui… komersial flying school juga ada aktiviti ketahanan mental n fizikal, kalau x ada pon, bebudak tuh ada yg dok exercise selalu, kalu depa dah diserap dlm force, tau la depa nak cope… some of them x akan berkira lagi dah ngan gaji besaq kalu dah x dak pilihan, kerja susah la nih..most of them amik loan 200000 utk buat course kediri, x semua dari golongan berada…anyway gaji pelot efos la nih pon ok la jugak compare ngan dulu2.

  masalah kedua, itu masalah pokcik ngan depa time tu…now bukan masalah lg…masalah now is depa dok garu kepala nak cari org pulok dah…

  masalah ketiga, masalah utamanya ialah ….. ada luit semua moleh jadi…selagi dok berkira bab nak beli spare part atau meletakkan kesalahan pada supplier, selagi tuh tak abis…we are proffesionals, so are they…kalu depa x pro, depa yg malu dan jatuh ayeq muka depa, so make sure we work as proffesionals….end story…

 165. maha says

  ind0g ini kacau aja aku ini sini setakat bina komponen ktx jangan hendak ribut2 kat sini kalau radar dari amerika ,body dari korean ,enjin dari g.e,kotak ewp dari boeing tak tayah omong tin berisi najis,setakat bina komponen malaysia, singpura dan thailand pun boleh bina

 166. says

  setuju ngan pokcik pasai periok nasik tu. gamaknya mampu kah gomen bayag 5k usd sebulan untuk 1 orang repair enjin rolls royce….

 167. says

  terima kaseh pokcik, kerana sudi respon secara intelektual.
  pokcik, untuk para pertama, depa (yg 1000 orang tu) dilateh semata mata untuk terbang saja. ketahanan fizikal dan tektikel takde. lagipun depa tunggu offer dari syarikat yang bayaq gaji tinggi. depa tu lesen besaq (cpl) depa tarak larat aeh nak compete ngan air force pilot standard. lagipun kebanyakkan nya, anak anak orang kaya.
  untuk para kedua (masalah pokcik tu) masa tu orang minat, tapi kapai xdak. masa pokcik dok main aci ligan ngan pc 7 tu, kapai tu baru saja sampai dari swizerland. :)
  untuk para ketiga, masalah rob mengerob tu, memang budak supply ada buat demand, tapi paper work tinggai paper work saja. samada kita xdak duit nak beli spare atau supplier xbagi barang, xtau la. kadang kadang polisi manufacturer jugak. saja ja depa bagi spare lambat, samada stratejik plan atau saja nak lemahkan saikoloji kita .
  itu pendapat saya pokcik. dua kupang lima duit saja nilai nya :)

 168. Roja says

  siapa yg x ingat kampung halaman…setiap org kita yg dok luaq tuh selalu terkedu terkenangkan kg halaman. tapi selagi duit kita tak sama nilai ngan duit negeri org tuh…bertuah lah depa nak balik….
  spending power kerja kat sana boleh beli lebih dari di sini. depa pikiq periuk nasik depa jugak…

 169. Roja says

  takdak masalah naza…tuh bebudak 1000 org makan angguq tapi ada lesen bawak kapai tuh, hang offer aja depa utk fly kapai2 tudm tuh, meremut depa volunteer utk join the force. janji depa boleh terobang, kalau tidak membaziq depa nk bayaq balik loan 200,000 hinggit tuh. these boys, alias flyboys…you give them the machines, they’ll be happy to fly.
  masalhnya, mcm pokcik dulu, minat nak fly fighter ada, tapi depa pulok tak mau pokcik…

  regarding the wear n tear, tu pasal la kena ada support, local industries dan mro yg mantop utk sentiasa ensure tahap operasi yg tinggi. kapai2 mas pon terobang berpuluh tahun jugak, semua masih terobang ngan baik, InsyaAllah. Pasai ada inisiatif engineering support yg baik dan makin berkembang, dgn izin Allah. Jgn just rob spare dari kapai lain utk kasi terbang satu kapai lain…at least make sure lepas rob tuh usahakan utk dapatkan balik alat ganti yg baru utk menerbangkan balik pesawat yg di robbed. kalau dok main rob n let it rot, mmg la makin lama makin sikit inventorinya….

 170. says

  elemek…. typo…pasai orang la bukan MINAT jadi askar….
  90% operational readiness tu boleh di capai dalam tahun pertama pembelian pesawat tu pokcik. pastu, after fair, wear and tear….. jadi la mcmana yg dok ada ni….

 171. says

  nak dapatkan 6 sqn tu mungkin boleh… tapi nak dapatkan manpower (terlatih) tu mungkin syusyah syikit pokcik…. pasai orang la bukan jadi askar….

 172. Roja says

  skdn star trek boleh, skdn starwars ok, air force next gen pon sodap…:-) janji kita dapat full 6 skdn mrca 2 type eastern n western block tercanggih n terkini, dgn tech transfer strategic yg boleh meneruskan operatonal readiness semua pesawat2 tersebut 90% and above.

 173. xXx says

  Yup,den sokong pendapat naza… Satu lg,biasa la org meniaga…mesti mau untung,tak mau rugi wooh…heheheheheh….

 174. system says

  jangan kita belajar tampal fiberglass dekat rolls royce cukup.. in sekadar bergurau jangan ambil hati

 175. says

  2 3 tawon pertama ok la depa support. pastu mcm mcm alasan la depa nanti bagi. masa tu waranti pun dah void. habis kerin la duit tabong nak maintain kapai tu….
  iti la pendapat saya (nak gelak pun tatot dah)

 176. maha says

  tak salah aku tahu.. yg aku tahu ditawarkan dassault rafale jika kita dapat tot hanya body persawat dan weapon pod jika enjin tak kot ia dari firma snecma kalau pelura berpandu dari segam,dan radar dari thales

 177. StarWars says

  kerajaan da hantar orang untuk belajar enjin jet rolls royce ni dan bawa balik teknologi ni balik sini

 178. zzzz says

  adoi…kejam betul shah tulis..sakit oi…tapi nak buat macam mana itu realitinya..tidur lagi sedap..zzzz

 179. xXx says

  Betol tu tok guru,depa sebelum berlepas baca bismillah dan doa naik kenderaan,semasa flight duk wirid dan berzikir…tu yang duk nampak tak nampak je…haha(gelak baik punye)..

 180. Roja says

  depa tau depa nak kalah ngan frenchies lg kot, tu yg meroyan tuh. :-) Mcmanapun, Rafale is the better choice. Spt yg Next Gen Airforce kita mahukan, hanya 2 jenis fighter akan digunakan, su30 dah ada, 18 tak cukup, kena tambah lg 18, 2nd type is the Rafale, at least 36 biji. Baru la real, 72 mrca in 4 sqdn. Still belum capai full requirement yg mahukan 6 sqdn.

 181. maha says

  kita kena cari teknologi terbaru apa yg firma boleh tawarkan kat kita kita.. kita tak boleh lupa kan sejarah.. tak salah saya..saya dengar dulu kata2 orang japan dulu.. belajar ilmu itu sungguh pun ilmu itu dari musuh kamu.. sebelum perang dunia kedua orang japan banyak berlajar teknologi amerika ,mereka beli teknologi dari barat dan mereka digelar negara cip plak oleh barat.. zaman sekarang china digelar negara cipplak

 182. keris bersepuh titanium says

  harap jangan terpedaya dengan company2 british ni dah beratus sejak zaman nenek moyang lagi beratus tahun mereka ni cekik darah kita…sudah lupa kah apa british ni buat kat bangsa melayu.sampai lani depa nak ambik hasil dari tanah melayu(sekarang malaysia) lagi…kita dah merdeka lebih dari 50 tahun…duitt kita habis mgalir keluar ke british…cari lah altenatif lain…banyak lagi negara2 lain yang offer lebih baik dari depa ni..aku tengok takde apa sangat hebatnye typhoon ni..biasa2 jer..atas kertas je hebat..bertempur depan2 belum tau lagi…..’.hate britt’

 183. maha says

  enjin tak kot enjit rolls royce punya. kalau senjata seperti peluru berpandu itu firma MBDA punya .yg aku tahu bae system hanya boleh tawarkan weapon pod,radar,software,badan jet macam kita beli hawk kita hanya dapat teknologi pod weapon tak salah akulah

 184. keris bersepuh tatinium says

  dengar lah mat salleh ni kelentong.. apa punya terdesak sampai nk offer macam tu sekali.. boley percaya ke…jangan mudah terpedaya depa ni bukannye betul2 jujur mereka tu semua nkan rm rm rm duit kita je apa tot transfer yang dia orang nak bagi.. transfer skru and nut of technology..tayar..lampu led..tangga…kusyen leather..aircond ..tayar pitot tiub yang kilang kat balakong/kulim boleh buat..tapi sekadar body part saje yang dia orang offer macam mana dengan radar aesa.software.source code yang ni dia orang takan offer punya…pasai hok ni lah yang lebih kita mahu t.o.t patut yang ni lah kita bagi syarat utama kalu depa nak kita beli pesawat depa……buat di malaysia tapi semua version downgrade punya

 185. maha says

  aku perdengar dulu betul tak ini sebenarnya pesawat tujuh genrasi (1)pesawat kipas (2)pesawat jet (3)jet ada peluru berpandu (4)mrca (5)stealth (6)pesawat boleh menyelam dalam air (7) pesawat boleh pergi ke angkasa………… .sekarang genrasi ind0g ada tujuh genrasi (1)sukarno (2)buluh runcing (3)tin najis (4)budaya (5)makanan (6)cewak japang(7)suka menari dandut

 186. shahpaskal says

  Apa bukti perkataan itu diucapkan Hang Tuah? Orang Melayu sendiri menolak Hikayat Hang Tuah dan menganggapnya sebagai satu mitos atau cerita lagenda. Orang Melayu sendiri memperomokkan hero mereka sendiri dan gagal melihat “Hang Tuah” dari erti kata sebenar. Persoalannya di mana Hang Tuah dalam diri kita? Takde, Zero tapi Jebat banyakkkkkk….zaman sekarang ramai yang nak jadi Jebat.

 187. The_killer says

  KUALA LUMPUR 3 Julai – Malaysia boleh memilih komponen pesawat Typhoon Eurofighter untuk dibina di dalam negara jika Multi-Role Combat Aircraft (MRCA) memenangi kontrak penggantian MiG-29N Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

  Pengarah Urusan Asia Tenggara BAE Systems, John Brosnan berkata, rakan usaha sama konsortium Eurofighter bersetuju bahawa syarikat Malaysia boleh mengambil bahagian sehingga 90 peratus dalam projek pembinaan pesawat terbabit.

  “Kebanyakan komponen pesawat mungkin tidak dibina di Malaysia, namun terpulang kepada Malaysia untuk memutuskan bahagian mana yang mahu dibina di sini. Tidak seperti pesawat lain, kami menyerahkan kepada Malaysia jika negara ini mahukannya,” kata Brosnan kepada Bernama.

  “Satu perkara mengenai urus niaga pertahanan, ramai pesaing yang mengatakan apa yang mereka kata mungkin dan tak mungkin dilakukan,” katanya.

  Syarikat yang berpangkalan di UK itu ialah kontraktor utama bagi pihak negara Eurofighter iaitu United Kingdom, Jerman, Itali dan Sepanyol.

  BAE Systems dilaporkan sudah mengemukakan cadangan kepada Kerajaan Malaysia untuk membida kontrak penggantian MiG-29N TUDM, yang meliputi senarai 100 muka surat mengenai teknologi yang syarikat berkenaan sedia memindahkan, selain nama syarikat tempatan dan luar negara yang sedia menyertai dalam proses itu.

  Eurofighter Typhoon membida kontrak itu bersama-sama empat pesaing lain – Dassault Aviation”s Rafale Perancis; Boeing F/A-18E/F Super Hornet US; JAS-39 Gripen Sweden dan Sukhoi Su-35 Flanker-E Rusia.

  Brosnan berkata bersama Typhoon, Malaysia memperoleh generasi kelima utama MRCA di dunia.

  Setakat ini, 707 pesawat Typhoon dibangunkan mengikut kontrak dan lebih daripada 300 sudah diterbangkan untuk perkhidmatan enam pasukan tentera udara di seluruh dunia, katanya.

  “Sudah terbukti dalam operasi di pelbagai negara. Malaysia mahukan produk terbaik yang mampu kami sediakan. Berdasarkan keupayaan, kami yakin kami berada pada kedudukan yang baik,” katanya.

  Brosnan berkata, Typhoon dikeluarkan oleh sebuah konsortium “100 bilion dolar yang memiliki rangkaian bekalan industri pertahanan Eropah”.

  “Ia bukan sekadar kesediaan teknologi, malah rekod baik kami dalam melaksanakan komitmennya untuk menfaat ekonomi,” katanya.

  Tentera Udara dan Tentera Laut Malaysia merupakan pelanggan BAE Systems, menerusi pembelian pesawat 10 Hawk Mk108 dan 18 Mk208 pada awal 1990-an. – BERNAMA

 188. says

  bro maha, kalau kita asyik mengikut dari belakang, kita tak akan kemana. apa kata kita bersaing di sebelahnya… atau lead the way to new kind of technology. hari ini orang asyek bercakap pasal teknology steath. lagi 2 3 tahun, orang akan bercakap tentang steath dari radar dan dari mata (russian dah ada benda alah ni). lagi 10 tahun kedepan lagi… orang dah tak bercerita tentang bab ni lagi dah…. mungkin mereka bercerita tentang negeri mana yang nak di musnahkan dengan menggunakan gempa bumi,atau ribut taufan, atau banjir besar… kerana pemimpin negeri tu degil, taknak dengar cakap mereka…. segalanya mungkin. jadi… apa kata kita letak negeri kita 10 tahun di depan…..
  sekadar pandangan bro…. :)

 189. maha says

  jika ambil contoh perang korean adalah perang pertama mengunakan enjin jet selepas 10 tahun perang dunia kedua kenapa . kita tak ada teknologi jet stealth..jika ambil kira teknologi jet stealth baru 10 tahun keluarkan.. kita akan ketinggalan pada negara asia lain china,singapura,korean dan japan pada tahun 2020 mereka ada jet stealth

 190. says

  citer bab lesen ni, tingat lak bab lesen radio tv dulu…. boleh di mansohkan… rasanya lesen memandu pun boleh kot…. bab saman boleh di kaitkan ngan road tax….. masih ada mekanisma untuk kutip saman tu….
  p/s: sekadar pandangan saya saja, tapi setuju sangat ngan pandangan bro AJ

 191. anak johor says

  aku setuju tu….pasal lesin memandu …boleh usulkan kat PM lah bab ni..pasal alasan nak PAKSA rakyat bayar saman dah tak releven pada abad ni dgn cara kuno ni…..

  lagi pon..sekarang ni kan rakyat didahulukan…hehehe….kalau saman tak bayar, mesti ada cara lain nak tuntut duit saman tu, …..contohnya wajibkan setiap pemilik kenderaan atau pemegang lisen ada akaun bank…….hihihi..tarik duit dari akaun jer bila lambat bayar saman..kan2….

  pasal keta tempatan mahal….kena tanya sendiri kat PM juga lah..sebab dia kan menteri keuangan juga….hihihi…

 192. anak johor says

  itu lah yang muskilnya. mereka tak iktiraf / dah hapuskan raja sulu, tapi bila nak tuntut sabah ,mereka kata tu milik raja sulu…hihihi..putar alam punya filipina….

  p/s..kalau tak silap..raja sulu warisnya masih ada..tu yang ada orang2 kurang bijak “beli ” dato kat sana..hahaha….

 193. maha says

  aku dengar dari dulu ahli politik filipina semua terdiri dari kongsi gelap betul itu mereka bunuh orang yg cuba menjatuhkan mereka..adakah ini cerita betul

 194. Pendekar Melayu says

  Tak kan melayu hilang _______ __________ di dunia – Hang Tuah

  Apakah 2 perkataan yang hilang disitu. ekekekekeke

 195. Roja says

  Ternyata dgn tax yg kereta yg tinggi tak dpt membendung kehendak org malaysia utk memiliki kenderaan sendiri. Nak tak nak terpaksa juga berhutang walaupun mahal. Satu rumah sampai 4-5 biji kereta kekadang…. Alang2 semua org nak pakai kereta, lebih baiklah bagi depa can beli kereta lagi murah dgn membuka sepenuhnya pasaran kereta negara agar dpt bersaing mcm dulu. At least dpt membantu mengurangkan hutang setiap isi rumah dan dpt juga rakyat malaysia berbelanja lebih ke arah lain utk meransang lagi ekonomi negara. Kalau setengah gaji boh kat kereta setiap bulan, kurang pulak duit depa nak bantu beli barang lain.

 196. Zack says

  Wira Merah kebanggaan ATM

  Oleh SYUKRI SHAARI
  [email protected]

  WIRA Merah. Generasi hari ini mungkin kurang mengenali siapakah gerangannya Wira Merah? adakah sebuah pasukan bola sepak? hoki? atau pasukan ragbi?

  Bagi generasi terdahulu, khususnya pada era 60-an, 70-an dan awal 80-an, Wira Merah merupakan fenomena. Di mana sahaja ada Wira Merah, orang ramai pasti akan bertumpu di tempat berkenaan.

  Wira Merah ialah pasukan akrobatik motosikal Angkatan Tentera Malaysia (ATM) atau lebih dikenali sebagai tatu motosikal. Pasukan tersebut mencapai kegemilangan sekitar 60-an hinggalah 80-an kerana rakyat sering kali tertunggu-tunggu aksi berani mereka menunggang motosikal dengan pelbagai gaya mencabar.

  Salah seorang tulang belakang pasukan berkenaan ketika era kegemilangannya, Mejar (B) Mustafa Kamal Mohd. Jamil ketika ditemui Utusan Malaysia baru-baru ini ternyata tidak mampu melupakan kenangan manis sewaktu bersama dengan pasukan legenda berkenaan.

  Meskipun pasukan itu masih wujud hari ini dan membuat persembahan untuk majlis-majlis tertentu khususnya berkaitan dengan ATM, kemeriahan serta adrenalinnya tidak serupa seperti ketika era 60-an hingga awal 80-an.

  “Saya mula berjinak-jinak dengan tatu motosikal pada awal 1960-an. Ketika itu saya baru memasuki Kor Polis Tentera Diraja dan berpeluang berkenalan dengan Ketua Tatu Motosikal kor berkenaan.

  “Bermula dari saat itu, saya aktif berkecimpung dengan pertunjukkan tatu motosikal kor tersebut sebelum ia terus berkembang menjadi sebuah pasukan legenda iaitu Wira Merah,” katanya dengan penuh teruja.

  Wira Merah ditubuhkan oleh Pegawai Waran I, Sabudin Othman dan juga Pegawai Waran I Ungku Hakim Ungku Mohamad pada 1963.

  Pada zaman kegemilangannya, pasukan berkenaan membuat persembahan menggunakan motosikal BSA 250cc buatan England. Oleh sebab kelengkapan yang kurang ketika itu, anggota-anggota pasukan tersebut terpaksa menggunakan kelengkapan sedia ada walaupun tahap keselamatannya boleh dipertikaikan.

  Menurut Mustafa Kamal, sepanjang penglibatannya dengan Wira Merah, berpuluh-puluh persembahan telah disertainya dan pertunjukkan terbesar sudah tentu ketika sambutan hari ATM di Stadium Merdeka.

  Katanya, pada zaman 60-an dan 80-an, sambutan Hari ATM di Stadium Merdeka paling ditunggu-tunggu oleh rakyat Malaysia kerana ketika itulah Wira Merah akan membuat kemunculan dan memukau penonton dengan pertunjukkan yang menghiburkan.

  “Ia bukan sekadar pertunjukan yang menghiburkan tetapi boleh diklasifikasikan ‘berani mati’, sebab itu orang ramai teruja memenuhi Stadium Merdeka untuk menonton persembahan kami ketika itu.

  “Persembahan-persembahan akrobatik yang kami tampilkan sering kali mendapat tepukan gemuruh daripada penonton. Masakan tidak, kami sentiasa berlatih untuk menampilkan kelainan pada pertunjukan dan berani mengambil risiko mencuba aksi berbahaya yang tidak terfikir oleh orang ramai ketika itu.

  “Antara persembahan kami yang paling mendapat tepukan gemuruh adalah lompatan melintasi 28 manusia dan saya merupakan individu paling hujung. Ketika itu, kami menggunakan motosikal BSA 250CC, ia bukanlah jentera yang ringan tetapi saya percaya pelaku aksi, Koperal Mohd. Noor mampu melakukannya dan beliau memang berjaya melaksanakannya,” jelasnya.

  Menurut Mustafa Kamal, aksi-aksi tatu motosikal yang dipersembahkan dahulu mempunyai keunikan sendiri berbanding persembahan kumpulan berkenaan ketika ini.

  “Ada antara anggota pasukan yang berkebolehan menunggang motosikal sambil mengawalnya dengan menggunakan tangga kayu setinggi tiga meter dan memandang ke belakang. Saya tidak rasa ketika ini ada yang mampu melakukannya.

  “Selain itu, pada era kegemilangan Wira Merah, kami mempunyai seorang anggota iaitu Lans Koperal S. Palaniny yang mampu menunggang motosikal dalam keadaan berdiri sambil mengupas buah kelapa menggunakan giginya.

  “Bunyi pelik tetapi itulah kebolehan Palaniny dan setiap kali pertunjukan, persembahannya amat dinanti-nantikan oleh penonton,” ujarnya.

  Sumber:http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0620&pub=Utusan_Malaysia&sec=Polis_%26_Tentera&pg=te_01.htm

 197. mat indoor says

  “Mark my words comrade, one day things will change. We will take the fight to their land, to their people, to their blood!” – Sgt. Reznov

 198. Commodore says

  Pilot sukhoi tu banyak berzikir tu pasal atc asyik dengar buzzing sound je kat radar screen.
  Hehehehe!

 199. ---- says

  aku dengar kisah libya kena serang lain pulak..pasal gadafi nak buat tukaran dgn emas..banyak benar kabar angin..

 200. Chop says

  Terimakasih sahabat2 yang menyalurkan maklumat,yang telah menjadi teka2 teki kepada saya selama hampir 3 dekad Naza,Starwars,Kunta Kinte,Sepuluh dan Anak Johor, hati saya juga kuat mengatakan ‘gunship’ yang pernah disebut itu adalah helikopter Allouette.
  Satu lagi adalah Filipina telah cuba mengangkat waris Sulu yang lebih ‘pro’ kepada Kerajaan Filipina bagi menguatkan tuntutan mereka terhadap Sabah.

 201. diaxminataku says

  janganlah di lihat lama2 ,syaitan tengah bergayut di mata mu , paling menjadi2 bila larut malam , ini pengalaman saya ,tapi hati ku ALLAH beri keberanian ,saya pernah menghalau jin anak beranaknya sekali :-) artis jepun ,pelakon dan model ,nama x tahu :-)

 202. StarWars says

  Time tu Sultan Sulu dah lenyap di kerjakan oleh kerajaan filipina yang anti-Islam, kesultanan Sulu sendiri pun tidak diiktiraf oleh kerajaan Filipina, Masalah kat selatan filipina ni kesenambungan daripada perjuangan orang-orang Islam kat sana mempertahankan agama sejak dari zaman penjajahan Sepanyol sehingga la sekarang, mereka nak lenyapkan Islam di selatan filipina tu, zaman Marcos berlaku pembunuhan Islam secara beramai-ramai, Kalau ikut daripada sejarah dan perjanjian2 yang di lakukan semasa zaman kesultanan Brunei dan Kesultanan Sulu dengan Syarikat Berpiangam Borneo Utara, hak mereka terhadap Sabah sudah tidak ada lagi sebap mereka telah bersetuju memajakkan dan seterusnya menjual kepada syarikat ini ( diorang sudah jual, mana ada hak lagi terhadap barang yang mereka jual). Kemudia semasa penjajahan UK ke atas Borneo Utara dan Filipina oleh US, kedua-dua kuas penjajah ini telah menetapkan persempadanan wilayah mereka dengan menandatangani satu surat perjanjian, yang mana antara isi kandungan surat perjanjian tersebut adalah pengiktirafan US terhadap Borneo Utara sebagai wilayah jajahan UK, Surat Perjanjian ini la yang menjadi asas kepada persempadanan antara Filipina dan Sabah sekarang, jadi nampak jelas tuntutan filipina ini sudah tak berasas lagi ( nak wilayah lebih tapi wilayah sendiri pun tak terjaga, rakyatnya merempat sana sini). Satu lagi yang “hebat” di filipina ( sekadar perkongsian ) korupsi lagi dasyat dari Indonesia, sampaikan tidak akan berlaku kenaikan taraf sosial rakyatnya, jika mereka di lahirkan miskin hari ini, mereka tetap akan misikn sampai bila-bila, dan kalau mereka dari keluarga kaya-raya, mereka akan tetap kaya-raya sampai bila2, terdapat tembok pemisah yang tidak boleh di pecahkan antara dua golongan ini, Indonesia masih lagi boleh memperbaiki taraf sosial mereka.
  ( kenyataan di atas itu dikatakan oleh seorang ahli Sejarawan dan juga ahli Sains Sosial )

 203. MEMORY says

  kan jepun dah byk kali tukar byk kali perdana menteri psl tk blh handle hutang negara dengan baik.nilah bahananya kalu nk sgt dpt title negara maju.korea selatan juga menuju ke jalan yg sama mcm jepun.hutang sana,hutang sini.dlm tempoh masa 10 tahun lg nasib mereka akan sama mcm greece.pada pendapat gue kemajuan sesebuah negara itu adalah berdasarkan kos hidup yg rendah,kuasa membeli yg tinggi,tahap pendidikan,agama dan kesihatan yg baik.sistem perbankan dan urusniaga berdasarkan islam sepenuhnya berpaksikan matawang dinar emas.nilah kemajuan yg kita perlukan bknya sistem kapatalis yg kejam tu.

 204. MEMORY says

  GUE sokong bro.harga kereta buatan tempatan patotnya diturunkan sehingga rm30 000-40 000 krn.gua pelik kenapa kereta tempatan pon dikenakan tax oleh kerajaan sedangkan bknnya import dari luar.gua tk kesah kereta import mahal tapi patotnya harga kereta tempatan patot lg murah.satu lg pembahruan lesen memandu kenapa ade limit utk beberapa tahun sedangkan negara lain dlm dunia ni tk payah perbaharui lesen memandu mereka pon.duit lg kena guna

 205. Anak Sabah says

  Tahniah maha kerana telah membuka minda anda ttg seorang bernama Anwar… Melayu konon tapi sentiasa pertikaikan pembelian ATM sedangkan beliau tahu 99% ATM orang Melayu yang pertahankan Negara Berdaulat ini…

  Apa niat dia? Kawan bukan main rapat dengan orang2 Yahudi IMF dan World Bank… Tak caya, buka blog, banyak giler gambar dia ngan orang2 IMF masa seminar kewangan d Singaland beberapa tahun lepas…

 206. anak johor says

  yup..betul tu…..kita pon kalau tak silap telah hantar komando kita untuk ciluk dokumen pasal sabah tu dari mereka…..hangin satu badan lah raja sulu masa tu kan….hihihi..

 207. xXx says

  Tapi tuan Roja,klu tax rendah pun ada kelemahannya… Sekarang ni pun kenderaan dah berlambak atas jalanraya,bayangkan lah klu tax itu rendah… ADUIIHHH…..yang ada skang ni pun dah tak sanggup den nak hadap,tak tau le masa akan datang…kompom lg teruk jam atas jalan tuh..

 208. maha says

  itu saya tak tahu tapi benda ini dah keluar berita negara japan naik cukai jualan sebab ekonomi dunia tak berapa baik dan rakyat japan mula marah nasib baik kat malaysia in tak cukai jualan kalau tidak kita tak boleh beli barang elektrik dari japan

 209. xXx says

  Biasa le Naza,tiap benda ciptaan manusia ni pasti ada kelemahan dan kekurangannya…tapi,bab kelebihan sukhoi mkm ni le yang buat den amat tertarik haha…

 210. Watcher says

  Hebat PGM..walaupun senjata tak secanggih ATM tapi apa gunanya kalau tersimpan dalam kem dan tak diuji….rujuk fb PGM. Tp kisah VAT 69 tangkap saki baki lanun tu ade yg tau cerita tak.

 211. says

  beberapa tahun lepaih (hujung 96/97)… aku naik angin kat ’round table’ 1 kedai kopi tu… kat KL . aku kena turun dr MELAKA…

  masa nak bawak masuk FUND KiTA DARi LUAR melalui 1 offshore… boleh sangkut plak .

  Aku tanya, APA KES?
  TOK SiDANGX jwb, ada 1 PAK AJi sudah gelap mata. Nak duit upfront dulu baru nak bagi clear jalan…

  AKU NAiK ANGIN… dan tanya , perlu kah aku TURUN SANA utk settlekan mende ni?
  Sebbek ada 1 TOK SiDANG tu ambik tanggungjawab dan beritahu DiA AKAN SETTLEKAN…

  AKU SiAP KiRiM SALAM KAT PAK AJi tu…

  itu aje lah CERiTA KEDAi KOPi aku kali ini buat hiburan kengkawan kat sini… “TARHiM” pun dah berbunyi tu…

  MORAL of the stori , kalau DUiT FiSABiLiLLAH tu… jgnla nak buat pasai nak buat x ketahuan… bukan apa , takutx nanti ada PEDANG mencantas kepala!

  tarhim dah senyap…

 212. hahaha says

  meletakkan aset di selatan
  bakal meletakkan nasa di utara
  meletakkan radar di kiri and kanan
  macam2 lagi …tu pon ramai masih tido

 213. maha says

  cik naza orang japan beli kamera kat sini sebab tak cukai jualan dan dekat langkawi tidak cukai inport saya dengar negara japan naik kan cukai jualan mereka kat sana walaupun ada cap made in japan

 214. maha says

  aku rasa ahli2 palimen ind0g di bayar oleh kuasa barat utk merosakan pelaburan kita kat sana..kalau dulu kenapa tak bising pasal budaya malah makan pun nak bising . mesti ada sesuatu tak kena in akibat takut bersaing ekonomi barat guna cara kotar

 215. maha says

  aku ingat pada tahun 1997 dulu anwar naik kadar fadah sampai 10% peratus sampaikan kawan bapa aku hendak beli rumah tak jadi beli rumah punyai jahat anwar.. kata pakar ekonomi tapi pakar kencing rakyat

 216. maha says

  zaman sekarang 18 e/f pun boleh buat stealth tak salah aku pasang pasang radar stealth dan pasang full weapon suite dahjadi stealth.. kelemahan full weapon suite hanya boleh pasang empat peluru berpandu pada 18 e/f block ll.. kalau boleh MRCA kita mesti menpunyai dua fungsi pasang full weapon suite keadaan stealth dan pasang pod weapon dalam keadaan tidak stealth boleh pasang 12 senjata tak kira kita beli typhoon,rafale,sukhoi dah s.hornet kita mesti mengunakan kelebihan dua fungsi

 217. Anak Sabah says

  Salam, bro StarWars dan kawan2…

  Siapa cipta sistem bank d dunia ini? Kalau tak salah saya, sistem bank d cipta lebih kurang 300 tahun dahulu d UK oleh seorang Yahudi (nama tak ingat).

  Skrg ni pun, IMF dan World Bank d kuasai geng2 Yahudi, dan sekutu rapat mereka d Malaysia sudah tentu “The Great DSAI”…

  Apa dia sistem bank? Menggunakan wang kertas (fiat money) yang d print pada kos rendah tapi berniilai tinggi… Atas dasar apa? Tak tahu… sebab tu senang d spekulasi macam 1998…

  Kalau ikut undang2 Islam, hanya satu bentuk perdagangan diterima, iaitu emas atau dinar emas…. John F Kennedy cuba implemet tapi apa jadi ngan dia? Mati d tembak sedangkan dia seorang presiden USA!!!

  John F Kennedy tahu, sistem FIAT MONEY sangat2 rapuh, terutama bila terlalu banyak wang d cetak tetapi pengeluaran (makanan, tenaga, pakaian, barangan2 asas lain) kekal atau menurun…

  So apa jadi? Jadi la inflasi melampau, krisis sub prima dan akhir sekali, kemelesatan ekonomi dunia…

  So kawan2, sedar lah, mainan Anwar nampak macam d politik tapi agenda d belakang tabir, nampak tak???? Siapa support Anwar dari segi duit??? Yahudi dan Singapore la…

 218. StarWars says

  Seperti yang berlaku di Indonesia, nasip baik Tun M x setujuh dengan cadangan Anwar nak pinjam duit dari IMF time krisis dahulu, kalau x kita la yang bertungkus lumus nak bayar hutang tu yang tak akan habis2..

 219. StarWars says

  ia macam cerita satu bekas polis marin yang mana mereka bertempur dengan lanun filipina yang menyerang Laha Datu di Sabah, mereka ada bedil sebuah pulau tempat lanun tu berlindung selepas menyerang Laha Datu dengan bantuan bot PC TLDM yang datang dari labuan memberikan bantuan

 220. taringharimau says

  Sebenarnya hal ni xmustahil berlaku tp masyarakat kita buat2 xperihatin babnya kepentingan politik masing2 bila dh xdpat kawal letak tangan kat dahi pastu menyesal seumur hidup. bangsa kita lupa dijajah 400 tahun. baru 50 thn lebih merdeka dah leka.

 221. says

  tok guru, sokhoi ni tak bagus la. selalu kawalan traffik udara alami masalah mengesan pesawat ni untuk memberi panduan penerbangan. padahal bukan stealth pun pesawat tu…. :)

 222. taringharimau says

  mereka akan mengkaji kelemahan ekonomi sesebuah negara dan membina proksi dinegara sasaran dan menyalur bantuan atau membina perangkap ekonomi yg tidak disedari oleh pemerintah negara.bila tiba masa sesuai mereka akan TEST and RUN.

 223. taringharimau says

  Ejen pembunuh ekonomi tu kerja dengan secret society jews/zionis. mereka dilatih dengan teliti dan dihantar ke negara sasaran dengan menjadi ceo atau penasihat syarikat multinasional barat, perunding ekonomi atau ejen syarikat kewangan antarabangsa.

 224. taringharimau says

  malaysia xmeyerang pulau tp mereka mungkin termasuk ke dlm perairan mereka. nk marah mcm mana dh mereka xjaga pun perairan mereka sampai lanun bermaharajalela.

 225. taringharimau says

  dept kita ni pinjam kt bank dunia,bank asia dan bak antarabangsa lain tp bukan IMF. GDP kita tinggi babnya pendapatan negara kita dibahagikan dengan jumlah penduduk kita. indonesia tu ekonominya lebih dr malaysia tp jumlah penduduk mereka ramai.

 226. Commodore says

  Sedap hati aku dengar berita kau ni bro sbb aku memang minat su30mkm dan rafale. harap2 jadilah hendaknya. tapi kalau keputusan nak ambik s.hornet atau pun typhoon, aku pun ok gak, cuma yg ni dua adalah 2nd priority bagi aku.

 227. REAL HAND VS THH says

  kalau proksi menang pn pasti ATM hijack blik pastu..jgn harap depa dpt perintah lame..da la skrang pn da wt onar ngn ATM..tp kalo pgawai atasan da kene beli mmg x ley wt ape la..

 228. taringharimau says

  ujian keselamatan kem tu ok tp dlm kes ni diorang pakai mercedes pangkat hanya kapten je nxlogik betul. pastu yg confius salah seorang drp mereka pemilik syarikat ejen no ekor.ada ke melayu yg ada syrikat no ekor ni.

 229. StarWars says

  kejatuhan Libya itu di rancang oleh EHM-EHM versi baru yang lebih mengerunkan, Jika EHM ini gagal, serigala CIA akan di lepaskan maka berlaku la kematian pemimpin2 yang x dikehendaki oleh US, jika serigala ini gagal tentera akan mengambil alih peranan, seperti yang telah berlaku di Iraq, tanda-tanda mereka sedang memainkan peranan di negara kita pun dah kelihatan

 230. Chop says

  Shah, off topik sikit.Saya pernah terbaca dalam akhbar di awal 80an, yang Filipina telah menuduh sebuah Negara jiran telah menyerang sebuah pulau nya kerana mengejar lanun2 yang membuat onar di Negara tersebut.Serangan dilakukan dengan bot2 serang laju dan helikopter pengempur.Kemudian seingat saya Senat mereka telah mengutuk Malaysia kerana persitiwa tersebut walaupun tidak dapat disahkan. Kemudian isu tersebut terus padam. Saya pun tak berapa ingat maklumat terperinci sebab baru sekolah rendah ketika itu. Ada apa2 yang Shah dapat salurkan tanpa melanggar mana2 akta kerahsiaan?

 231. keris bersepuh tatinium says

  pasai tu lah depa serang habis habisan libya sampai naik lunyai..kerana tak pakai sistem kapitalis(sistem hutang) dan negara kita tercinta ni pun dah terapkan sistem hutang kapitalis sosialis ntah apa lis lagi sekian lama dan akan sampai ke kemuncak nye ha ha..hati hati lh.anyway lagi pun kita nak dapat kan status negara maju tak lama lagi.terpaksa lah kita pakai sistem hutang ni..semua negara yang maju yang ada sekarang ni berhutang.negara maju yang berhutang.kalu tak negara kapitalis ni tak iktiraf kita negara maju..susah jugak kan.negara maju memang bagus aku pun suka tapi sekadar kita di iktiraf maju jelar.itu tak boleh buat nin tak boleh buat..yelah takut dengan tekanan dengan kuasa besar. negara maju tak ada pa nak di bangga kan selagi ada muka2 pembankang dan kerajaan yang kuraption yang tak patriotik double agent…yang tak pernah lihat sejarah dulu2 tu psai apa kerajaan melayu dulu2 hancur..pasai depa ni lah…kalu depa tau kaji sejarah…mesti depa tau masa depan………….nasib bangsa ku

 232. zar says

  Apa jua tax yg dikenakan, rakyat tiada pilihan. Kereta bagi golongan pendapatan rendah adalah 100% utk pengangkutan terutamanya yg berkeluarga. Pinjaman terpaksa ditanggung hingga 9 tahun, kereta dah lunyai,hutang belum habis. Apa pilihan yg rakyat berpendapatan rendah ada ? Itu belum dikira kos sara hidup lain. Namun Alhamdulillah kita masih lagi berada dalam keadaan aman walaupun bergolak kecil. Tiada pengebom berani mati disini, dan tiada ied di pasar malam.

 233. says

  orang jepun pun, kalau nak beli kamera, depa mai beli di sini, pasal sini lebeh murah. walaupun ada cap `made in japan`…. (jepun tu la cakap pokcik, masa dok jalan jalan kat pasar malam padang mat sirat)

 234. puppeteer says

  banyak yer ilmu yg korang tau pasal sejarah melayu ni. saya dh lama follow blog2 yg membincangkn isu2 psal kehebatan melayu islam…tp still x ‘nampak’ yg tersurat n tersirat. kabur sgt2…huhuhhu

 235. Roja says

  ntah2 pokcik nih pokcik naza…pasai tuh dia hormat…syukur la..syukur la…kerna masih ada melayu yg bersopan santun dan memelihara adab ketimuran… syabas naza…

 236. Roja says

  Tax kereta kita sangat tinggi…antara tertinggi di dunia. Kalau amik untung lebih2, tax atau bukan tax, kira riba jugak dak? Tax kereta tinggi itu ternyata membebankan rakyat kerna terpaksa berhutang sampai 9 or more years utk mendapatkan antara keperluan asas manusia iaitu pengangkutan. Hutang dgn riba itu juga menambahkan lg beban harga kereta yg telah sedia mahal akibat tax. Diharap suatu hari nnt hak asas manusia ini akan dimurahkan harganya spt yg berlaku di jepun korea australia amerika britain arab dll negara yg prihatin pada rakyat mereka.

 237. MEMORY says

  kite skrg mengagungkan kecanggihan dan kemajuan korea selatan dan jepun padahal diorang dah jadi lembu dicucuk hidung psl berhutang byk sgt terutamanya dgn imf ,kaki kuat riba.tgk smpi skrg berlaku pergaduhan dan tidakketentuan hidup kat kedua2 buah negara tu psl cukai kerajaan melampau2

 238. maha says

  kita pandai ber-muka2 dengan barat sebab barat pun pandai be-muka2 ambil kita contoh gadafi dulu ber-muka2 barat tapi tak pandai bodoh jika lihat gadafi banyak bagi rasuah pada pada barat tapi tak simpan bukti… kan bodoh gadafi itu .. sepatut jadi senjata untuk gadafi mendadahkan pada dunia.. baru barat takut..sebab cara yg in akan menjatuhkan kerajaan barat yg domokrasi rakyat akan bangkit mentang

 239. maha says

  hutang singapore tinggi ,gaji menteri tinggi dan rasuah tinggi…mrt singgapore pun tak boleh betulkan sampai tiga hari baru dibetulkan..malaysia ambil masa satu hari betukan buat malu singapore aja

 240. xXx says

  Entah le…Klu ikutkan rasa dan firasat den ni ttp kuat mengatakan yg sukhoi ni akan menjadi tambahan dlm inventory TUDM..klu pun ada atau jadi pengambilan typhoon atau rafaile,mungkin ianya tak banyak,just nak amik hati puak2 sana je…

 241. StarWars says

  Saya harap pengunjung blog ini membaca buku RASHIA PEMBUNUH EKONOMI DUNIA demi kepentingan bangsa dan negara kita, supaya kita tidak menjadi negara lain yang telah menjadi hamba abdi kuasa besar, daripada apa yang saya fahami selepas membaca buku ni, saya kira kalau kerajaan sekarang jatuh, kita akan menjadi hamba abdi kuasa besar dunia, tangan halus telah bermain di sebalik peristiwa2 yang berlaku sekarang ini, termasuk demostrasi bersih tu, harap saudar semua membaca buku ini..

 242. StarWars says

  Saya sarankan saudara semua baca buku “RASHIA PEMBUNUH EKONOMI DUNIA” buku ini di tulis oleh seorang daripada bekas pembunuh ekonomi dunia dahulu, selepas membaca buku ini, saya dapat memahami kenapa Indonesia jadi seperti sekarang ni, dan keadaan Malaysia sekarang, seperti demostrasi Bersih itu, ia seperti yang di nyatakan oleh penulis dalam menjatukan kerajaan yang mereka tak suka, saya dah dapat merasakan tangan halus daripada kuasa besar sedang bermain untuk menjatuhkan kerajaan kita, kalau kerajaan kita sekarang jatuh kita akan menjadi hamba mereka, menjadi seperti Indonesia, negra-negara Amerika Latin dan dan banyak lagi negara lain di dunia ini yang melarat. Saya harap saudara semua baca buku ini untuk megetahui agenda negara kuasa besar kepada negara2 lain termasuk negara kita, dan untuk kepentingan bangsa kita sendiri.

 243. StarWars says

  Dulu Aku ada baca satu maklumat ( tak ingat dari sumber mana, dah lupa sebap da berapa tahun yang lepas) dalam ATM ni ada satu badan khas yang di tubuhkan yang mana tugas mereka ada untuk menguji tahap keselamatan setiap kem ATM..

 244. Roja says

  Pokcik tak amek hati, cuma sama2 nasihat menasihati…agar kita semua hidup dlm harmoni…

 245. says

  alaaa… pokcik… jangan la amek hati dengan statement mcm tu ya… mai kita sembang dua beranak elok elok..
  saya rasa pokcik misti dan tengok citer budak dok ateh pala dinosour tu…. (tadi ayah habaq masa celebrate hari ayah)

 246. Roja says

  Maha, setiap org ada zamannya… Kamu dgn zaman kamu…pokcik tiada masalah dgn apa kamu suka asalkan tiada mengganggu ketenteraman awam. Kalau kamu mahu jadi gaban atau naruto dgn naik evo sambil bikin drift utk menjadi transformer (asal transformer tuh pon katun zaman pokcik bebudak dulu…kui kui kui) itu bakal menjadi nostalgia buat kamu di hari tua kamu, jadi pokcik harap kamu tiada masalah dgn nostalgia pokcik di sini.

 247. Ameer says

  Dengar cerita pernah sekali ‘line’ ATM kene hack dengan Singapore tetapi ATM tahu pastu hack line diorang balik.

 248. Roja says

  Google map ada…kih..kih..

  Baru balik aloq staq 2 minggu lepaih… InsyaAllah raya kalu cuti balik lagi…sekali sekala kena tengok kg halaman… sejuk mata memandang

 249. says

  tak pa pokcik. tak dapat efoz tapi dapat corp lain pun ok gak…. pangkat pun besaq jugak…
  raya ni balik la aloq staq…. jumpa rakan taulan dan sedara mara… :)

 250. minaga says

  maaf off topic sikit, den ado terdengar citer thh akan cuba sedaya upaya utk mngkan proxynya masa election nnti, pastu perlaksanaan manifesto melalui buku jinggay dilakukan (sabotaj ekonomi ni), ekonomi malaysia melingkup sampai tahap hampir bankrupt dlm masa 2 tahun. Abih tokoh2 peniaga bum & pro gov yg bungkus katanya…biasalah, teorinya utk menumbuhkan sesuatu yg baru, benda yg lama mesti dipupuskan, deb, mara dsb..malaysia republic masa ni

  pastu, singapork cuba joint malaysia balik berserta fed reservenya bertrillion dollar, proxy setuju, demi utk menyelamatkan ekonomi kata proxy thh kepada rakyat malaysia, majority rakyat setuju.. maka masuklah balik singapork dlm malaysia.. pastu every new citizen ni start beli tnh, harta, buat kilang termasuk kat tempat2 ulu, mereka disperse seluruh malaysia dan hegemony pola penduduk malaysia berubah selama2nya…

  demikianlah secebis ceritanya..dan cerita tu tak semestinya betul dan tak semestinya salah..sekian untuk kita fikirkan…btw thh ni sangatlah powerful dia punya influence bukan kecik anak..

 251. Roja says

  Depa nk main war game scenario malukan each other kot… Mcm kisah komando pi singapor tu kot…bukan nk bikin onar, tp main2… Boleh ka mcm tu? Sedangkan EW kita pon selalu main2 dgn EW depa… Kalu depa nk bikin onar, sure depa tak bubuh fake weapon lm boot mercedes depa… Btw, mercedes pa depa bawak tuh, Gwagon ka?

 252. zar says

  Mana – mana jabatan atau agensi kerajaan mesti ada tukang perosak. ATM tidak ketinggalan juga. Jika utk menguji keselamatan dan kesiapsiagaan, itu o.k tapi jika memang benar-benar ada yg cuba buat onar itu sesuatu yg malang dan hukuman berat patut dikenakan sebagai langkah pencegahan.

 253. Roja says

  Pokcik main ligan meligan naik gerek dgn pc7 tuh konon mcm tom kurus dlm tom gun… Lagi satu mcm richard gerek dlm ofisboy n gentelman…kih kih kih… Perasan betui pokcik nih time muda2 dulu…la nih baru tau…perasan pon tarak guna….kui kui kui

 254. Roja says

  Pada penilaian pokcik yg x seberapa nih, tudm ttp mahukan tambahan su30mkm selain drp sejenis lg mrca yg kemungkinannya rafale utk mencapai wawasan next generation airforce depa. Cuma pembuat sukhoi ni kena yakinkan pihak berkenaan di malaysia yg depa boleh memberi sokongan berterusan kpd tudm utk mencapai tahap operasional pesawat yg tinggi setiap waktu. Kalau depa dpt tunjukkan itu, then there shouldnt be any problem utk melihat inventori su30 kita bertambah.

 255. Roja says

  Sat kata military enthusiast tahap kronik gila gaban minat asykar sanggup beli senjata fake berpuluh ribu, sat kata kapten navy, sat kata sb, sat kata geng nak test power…mana satu yg betui nih?

 256. Roja says

  Lupa nk jawab pasai naruto n gaban td. Sori, iklan naruto tuh pon pokcik x dak masa nak tengok, so mmg x tau kewujudannya…n gaban…double sori…mmg pokcik tak kenal siapa itu gaban… Yg pokcik tau giant robot pasai pokcik suka sama ia…tp ia telah lama kaput…

 257. Roja says

  Point apa yg pokcik sebut x dak dlm tenet? Kalau tengok wiki semua depa cerita…

  Cerita pasai salvo fire, nih ada satu lg urban legend yg diceritakan sorang budak yg mengaku somebody to somebody kira2 14 tahun dulu…masa tu dia kata kita dah ada submarine yg cukup utk meranapkan tut tut (ala…skuter beca tuh…kui kui kui)… tapi pokcik musykil la…cerita dia mcm katun jer….kih kih kih…

 258. Roja says

  Ikan tuh mati dlm iman kerna dibom dan dimakan org beriman…pasai tuh dia gelak kerna gumbira…

 259. says

  pokcik ni lawak la. mana pokcik taw depa dok ligan pokcik?….. depa dok main aci ligan sesama depa saja kot……
  dan satu lagi…. point point yang pokcik utarakan tu… kebanyakkannya bukan ada lam tenet pown…..
  haiiiiii…. makin besaq la ketoi musykil dalam pala cek ni… :)

 260. Roja says

  Time tuh pokcik mmg la gaban nk jadi pelot fighter, kan pokcik bilang dulu pokcik pernah sampai board 3 interview efos. Masa muda kita mmg semangat nk capai hajat, pasai tuh sanggup kayuh gerek ligan kapai dok buat circuit. Tapi pokcik perasan time tuh depa yg ligan pokcik.

  Tru pembacaan magazine militeri dari zaman tuh sampai la ni pakai tenet, lg senang nk “baca” maksud tersirat disebalik perkhabaran militeri negara, itu saja.

 261. Roja says

  pokcik pakai turet sharpshooter tracer round dulu, pastuh baru burst shot, padai tuh kena.

 262. says

  orang lain pun tembak jugak pokcik, tapi tak kena pown… tapi pok cik tembak sambey pejam mata… kena lak tu…

 263. Roja says

  Bukan terer naza, pokcik cuma dah jd penganalisis x bertauliah militeri syok sendiri kat 30 tahun dah. Sikit sebanyak tembakan pokcik mengena la jugak.

 264. says

  pokcik… kalo setakat minat saja kan… orang tak kayoh gerek dari aloq staq pi sampai pala bataeh haeh… jawoh oooo….
  dan lagi…. kalo setakat minat saja kan… depa tarak taw semua teknikal term yg pilot guna masa terbang, pasai depa (pilot) bukan habaq kat orang pown….
  p/s: pokcik xkenai naruto? budak tu ada lam iklan protex pro expert, budak comey yg tulong hembueh lutut kawan dia yang jatuh tu… :)
  nampak gayanya gaban pun pokcik tak kenai la…. :(

 265. says

  haish…. maner ader…. pokcik ni la… cek mana reti bab bom bom ni…. buat bom ikan pun ikan gelak jeee… :)

 266. Roja says

  okcik bukan somebody to somebody, naruto pon bukan, pokcik hanya peminat kapaiterobang dan juga ninja dan ilmu penyamaran meteka. Nak jadi ninja pokcik dah tua, nk pakai kawasaki ninja pon tak padan. Btw, naruto tuh menatang apa? Pokcik x pernah tengok citer tuh. Masa pokcik kecik dulu pokcik minat ultraman alias autaman dan juga giant robot, tp giant robot tuh penerbitnya matikan dlm siri terakhirnya, kuciwa pokcik.p

 267. d'zam says

  sobolah umah den kek kg ado satu pondok kocik,dalam eh ado laie tongkurak zaman head hunter..nak poie kobun den kono lalu topi dio dulu…tak ado lah ngori bona…

 268. google says

  sori diaxminataku….pic pompuan tu pelakon artis mane??pucat semacam je muka dia.,..tgk lama2 jd seram lak..

 269. StarWars says

  Setuju dengan bro, selalu ada kejadian hampir yang serupa dengan yang bro katakan untuk menguji tahap keselamatan mana2 kem tentera, mereka akan buat bila2 masa sahaja, tapi tidak di nafikan ada lagi pihak lain yang mencuba buat onar..

 270. shahpaskal says

  Setakat ini saya tidak tahu motif depa, mungkin nak swap senjata dgn yg ori kot. Apa pun mereka adalah manusia yang paling bangang di dunia. Kalau nak buat gempak pun, biarlah dengan akal, keberanian tidak mencukupi

 271. taringharimau says

  mungkin tu kerja SB yng menguji tahap keselamatan kem tu. senjata tiruan tu mungkin replika.modus operasi mereka seolah tahu keadaan kem. kalau nk swap dengan senjata ori tu mustahil sebab prosidur pengeluaran senjata dari depoh/stor senjata agak ketat.pegawai tentera yg menjaga depoh perlu merekod dan melaporkan setiap kemasukkan dan pengeluaran senjata.

 272. taringharimau says

  kalau ada tawaran menarik drp irkut atm perlu pertimbangan nya. pengeluar pesawat semakin bersaing utk memberi pilihan terbaik. kemerosotan ekonomi dunia ini memberi kesan kepada mereka. Oleh itu jika terdapat pelanggan yg berpotensi mereka akan saling menawarkan produk terbaik mereka. Malaysia sepatutnya mengambil peluang ini.

 273. syaher says

  Salam en. shah paskal…
  Baru2 ini ada berita yang mengatakan askar TLDM (kapten) seludup senjata tiruan ke dalam Kem Terendak tapi kantoi. Senjata tiruan gred A sejibik macam ori. Apa motif semua aktiviti ini. Adakah ingin swap dengan senjata yg ori.Ntah2 senjata dalam Kem Terendak suma tiruan. Adakah ini satu konspirasi utk menghancurkan pertahanan negara….

 274. taringharimau says

  pakai meriam bofor tu kot, pastu manpad, starburst, yg paling moden jernas…tu jer kot.suba tengok vietnam dan thailand xlupa singapura apa SAM diorang pakai. ketinggalan kita ni.

 275. shahpaskal says

  Naza,

  Setiap aset dan peralatan akan berkembang seiring dengan zaman. Sentiasa ada teknologi untuk counter sebarang teknologi yang baru.

  Perkara yang benar-benar stealth, adalah apa yang dirancangkan oleh juruterbang atau man behind the machine.

  German dahulu mempunyai pesawat yang hebat, pemangkin technologi dengan pesawat-pesawat Junkers yang boleh terbang pada waktu malam selain memperkenalkan enjin jet.

  Akhirnya kalah juga, kerana pihak Berikat mempunyai keupayaan untuk melakukan War of Attrition….ini yang dirisaukan oleh penganalisis barat, pesawat Stealth sangat mahal dan kuantiti mereka tidak mungkin mencukupi untuk diletakkan berhadapan dengan pesawat konvensional lain terutama milik Russia dan China.

 276. sniperz says

  tapi…

  Ada jugak org ckp tiada apa nak dibangga jd org melayu..sb tak semua org melayu itu islam??

  Perbandingan yg sgt kecil jumlah keseluruhan org melayu islam dgn yg murtad…

  Jd tiada apa yg nk dibanggakan?

 277. anak johor says

  aku setuju tu..pakai batang buluh jer..tapi kena minta izin dengan negara AKAN..nanti mereka kata kita klim buluh tu pulak…hahaha….

 278. anak johor says

  memang tak berapa stealth, tapi keseluruhan jet shukoi tu telah dilapisi cat anti radar, kalau tampa cat itu, mungkin shukoiTUDM dapat dikesan radar dari jarak sejauh 400km, tapi dengan cat khas tu, jarak untuk mengesan shukoi milik kita mungkin hanya kurang dari 120km…jadi musuh cuma ada masa sedikit utk bertindak balas…itu maksudnya….sebab segala senjata kat luar tu tak besar mana pon..klu nak lebih baik, semua peluru berpandu yg bergantung kat luar badan jet tu juga di cat anti radar juga…

 279. StarWars says

  Ini la berita dari Rusia pulak pasal tawaran MRCA tu, Presiden Irkut telah menyatakan pihaknya akan menawarkan pesawat Su-30MKM versi tingkat upaya, versi tingkat yang menyerupai Super Sukhoi India. Kalau ikut ciri-ciri Super Sukhoi India secara ringkasnya adalah, kokpit baru, radar yang lebih berkuasa, pembinaan mengutamakan aspek stealth untuk menyukarkan radar pesawat musuh mengesan, supercruise engine, full wepon suite, IRAST sensor ( untuk kesan pesawat jenis stealth), membawa senjata-senjata berat termasuk Peluru Berpandu cruise Bramos, dan fungsinya adalah sama seperti pesawat generasi ke-5 menurut pengeluar ( sila betulkan ciri2 Super Sukhoi ini jika salah). Satu lagi tawaran yang cukup menarik buat TUDM, dari pakej teknologi jika di lihat secara kasar dan merujuk kepad Super Sukhoi India ia lebih terkehadapan sedikit dengan pesain-pesaing yang lain. Tetapi yang paling menarik andainya TUDM memilih pesawat ini sudah pasti ia akan lebih Super Sukhoi daripada Super Sukhoi India ( merujuk kepada Su-30MKM dengan Su-30 MKI), ye la kan sudah menjadi tabiat dan kebiasaan mana-mana cabang ATM yang suka buat penambahan teknologi mana2 aset perang mereka sehingga teknologi dan keupayaan lebih terkehadapan sedikit daripada mana aset-aset yang dimiliki negara lain dari jenis yang sama. Tetapi ia banyak bergantung kepada apa yang di berikan oleh Rusia selepas julan dan pakej timbal balik. Saingan semakin sengit, masing-masing menawarkan yang terbaik

 280. says

  ada lg kot pokcik… cuma depa lay low. politician dok hinggut gomen…pergerakan depa terbatas….
  depa beli hat baru tu untuk tujuan tu la….
  pokcik ni kan… terer la… :)

 281. says

  bengkak musykil lam pala cek makin berkembang…
  pokcik tau depa punya teknikel term nooo…
  tau jugak bab ninja jepun dan mutu depa….
  pokcik ni somebody of somebody kot…. :)

 282. Roja says

  gurindam dan irama
  Tidak dapat dipisahkan… :-) pokcik mmg dari kecik dulu minat kapaiterobang. Dulu pokcik pinjam gerek arwah atok pokcik kayuh dari aloq staq pi kefala batas nk tengok pc7 buat circuit sambey berangan bawak kapaiterobang. Lama betui pc7 tuh dlm inventori tudm, mmg berbaloi2…

  Ninja jepun dulu dah lama pakai teknik stealth dengan camouflage atau penyamaran. Jepun moden nih sepatutnya mengeluarkan jet stealth dgn nama ninja juga. motosikal kawasaki ninja depa boleh jadi stealth pada radar speed trap bila bawak laju2.

 283. Roja says

  depa taruh kt mana? Wantan mrs kwan, nilai mentega? Aluran bintang semua putih merah. Anyway mark 2 semua ada kapasiti tuh, hope depa ganti semua mark 1 ngan mark 2. Banyak kegunaannya.

 284. says

  radar lama ke, baru ke, ia tetap memancar gelombang elektro magnet yg akan balik ke stesen pemancar bila terkena sesuatu objek. itu lah asasnya radar berfungsi. xbanyak berubah bro…. (sejak zaman dinosour lagi….)

 285. shahpaskal says

  Berubah, kita yang tak follow…teknologi stealth yang diguna pada pesawat F117 Nighthawak sendiri sudah tidak boleh dipakai lg pada 2012 kerana kemunculan radar-radar jenis baru. Stealth ni sudah wujud lama, masa zaman Samurai dah ada. Kapal selam itu sendiri Stealth, apa yang difahamkan, kita berusaha untuk mengurangkan pengesanan. Operator radar kenalah pandai…pasal tu radar atau pesawat peperangan elektronik harganya sangat mahal berbanding harga pesawat, encik Naza

 286. says

  kelajuan? boleh datang dari belakang bukit, atau fly low, atau electronic deception. radar boleh ditipu, bro…

 287. shahpaskal says

  Stealth, satu strategi marketing. Mustahil nak stealth, pasal kelajuan nak sorok mcm mana?

 288. minaga says

  cik su kita ni takat semi stealth tu boleh terima, utk fully stealth rasanya tak kot, design, missile kat luar, metal airframe, tak menampakkan ciri2 reduce rcs…sila komen

 289. Commodore says

  Bro, tu cover line aje. Mungkin juga syarat dari British kalau nak merdeka. Siapakah yg akan perkenankan perlantikan PM nanti? Kalau Si-Sepet jadi calon PM agak2 YDPA perkenankan tak? Silap2 Melayu penderhaka pun tak diperkenankan.
  Tu lah bijaknya PakTua kita.
  Tu pasal diaorg mati2 nak mansuhkan Raja2 Melayu, sbb diaorg tahu pasal benda ni.

 290. minaga says

  saya dengar omputih pakai tayar kereta terpakai dgn campuran tertentu utk buat solid rocket propellent, terbukti jadi..lupa pulak website mana..

 291. maha says

  cuba taip www. youtube .com aero india boeing `s advanced super hornet upgrade options.. adakah ia jet stealth atau tidak aku cuma minta pendapat dari orang mom

 292. minaga says

  cik naza, missile tu buleh panjangkan sikit kot utk extra solid propellent, rasanya kot, diameter mungkin buleh tambah utk extra sp volume..

 293. says

  aik… dreba bas mini pun pandai bergurindam? pasai kapai terbang pun tawu jugak tu… haibat…. haibat. :) (ada sebijik musykil tumbuh dalam kepala :) )

 294. Roja says

  ght attack sqdn tu bukan dh dibubarkan ke? Mana ada lg pc7 loreng, semua dh cat merah putih kan?li

 295. Roja says

  tu maksud pokcik, tambah sikit2 spt cthnya dari 6 km ke let say 10 km ker, sizenya sama, cuma penggunaan bahan bakar yg lebih baik dan tahan lama sikit utk membawa misil tu extra mileage. Mcm ron 97 compare dgn ron 95 atau mcm bubuh fuel additive.i

 296. Roja says

  Ada dengaq urban legend kata ada sebiji mig kita tu stealth. Setiap mig tu kata handmade, nampak sama tapi x serupa, betui ka?

 297. Roja says

  Stride ada rnd bahan bakar roket dgn bahan tempatan dulu. Boleh develop further kalau mahu. Atau mmg depa dah develop?s

 298. maha says

  su-30 mkm tak boleh jadi stealth sebab senjata terdedah dari radar.. kita boleh jadikan stealth pasang (ewp) enclosed weapons pod ia dapat kurang kesan radar pada senjata fungsi (ewp) kotak simpanan senjata dan hilangkan kesan radar pada senjata..cuma su-30 mkm tak ada radar stealth tak akan jadi stealth.. kalau rusia setuju bagi jual radar stealth pada kita dan kita buat ewp mukin su-30mkm kita stealth

 299. taringharimau says

  rasa2 kita xbuat fn6 tu bab xbeli KS-1. FN6 tu kita beli dr china. kalau utk MANPAD ni byak negara nk jual teknologi cth rusia. jika malaysia nk tambah su30mkm tu masuk kan pemindahan MANDPAD.kos utk MANDPAD tu murah bayangkan kita ada 10 ribu biji MANPAD ni selain IRIS T, BUK 2M, PANTSIR 2 dan SAM jarak jauh lain.

 300. says

  senjata rahsia jepun yang sebenar adalah ultraman, naruto dan son goku… kita walau ada cicakman tak tahu boleh menang ke tak

  meh join contest kat sini boleh menang pen drive.

 301. taringharimau says

  teknologi stealth ni susah nk dpt. china pun dpt buat pesawat berteknologi stealth ni pun dgn teknologi rusia dan ciplak teknologi US. ingat lagi dron yg ditembak jatuh kt iran. china dikatakan hantar pakar diorang utk kaji material, teknologi dan sistem dron tu di iran. dron tu adalah berteknologi stealth.

 302. taringharimau says

  kalau nk beli TUCANO. beli yg latest version lah. baru xkena hentam oleh Indonesia.mcm kita beli SU 30mkm tu. TUCANO adalah pesawat sesuai utk MARITIM Malaysia atau pengawal pesisir pantai. pesawat ni leh bawa MISIL dan ada radar.

 303. taringharimau says

  kita mesti beli TUCANO tp versi terkini (SE CLASS). upgrade sikit baru rakyat indonesia xmarah bab xsama mcm mereka mcm jet SUKOI tu. mesti TUCANO hebat babnya pesawat tu kesemuanya akan ditempatkan perbatasan yg hampir dgn sabah serawak.jika lah ada pembalak malaysia tersalah masuk ambik balak kat perbatasan tu silap2 kena badai ngn TUCANO lah.

 304. anak johor says

  klu nak jarak tu jauh sikit dari yg biasa. masa beli MRCA tu,mintak le sekali teknologi kat negara tu…..hihihi..dia orang tak ada masalah kot…

 305. anak johor says

  SU-30 MKM kita pon stealth ape….walau tak lah secanggih f-22 punya stealth,tapi boleh diharapkan lah juga…..dari langsung tak ada…hihih..

 306. maha says

  zaman sekarang f-18 e/f block ll boleh jadi stealth pasang enclosed weapons pod dan radar stealth dan aku harap kerajaan boleh pasang taknologi stealth pada pesawat mcra yg kita akan beli.. kalau boleh kita buatan taknologi stealth di malaysia sebab jet typhoon dan rafale tak stealth sebab f-18 ef boleh jadi stealth kenapa kedua jet itu tak boleh jadi stealth

 307. slumcat says

  tni au dah beli,nanti ada pulak garu dadaku meroyan kata tudm tiru persenjataan tni.lagipun sudah tentu mereka ada intel yang bagus pasal tucano memandangkan dlm ivntori diorang ada.

  lgpun kita nak mrca,kan?adakah tucano leh dikategori sbg mrca.

 308. the semite says

  tukar e-mel kat kolum kedua, baru boleh tukar avatar….satu lagi, tekan right click, pastu bukak view source, copy website, pergi ke website tu untuk tukar avatar….senang jerh….

 309. StarWars says

  Difahamkan pesawat Rafale yang akan terbang kembali ke Malaysia akan dilengkapi dengan AESA radar untuk tindakan lanjut Malaysia

 310. Roja says

  So, baguslah kita dah buat manpad sendiri ie the fn6. Harap saintis n engineer sini boleh improve benda tu utk jarak n ketepatan yg lebih padu.

 311. says

  KATA LALUAN: TANAH KOTOR .

  At 2012.06.25 15:05, MegatPanjiAlam said,”… ada batas antara politikus dan militer…persolannya siapakah yang lebih atas dari militer dari aspek ATM di malaysia?”

  KATA JODOH : BANTAL TiDUR .

  Setahu patek, DALAM WATiKAH TAULiAH seseorang Pegawai ATM , ianya ditandatangani oleh Seri Paduka BAGiNDA Yang DiPertuan Agong dan YB. Menteri Pertahanan. Ini memberi erti dan ‘membawa maksud’ tertentu bagi yang faham dan hayati erti ‘PAYUNG PUTiH’.

  Untuk faham dan hayati erti PAYUNG PUTiH, moleklah dibawa baca “SULALATUSSALATiN (SEJARAH MELAYU)” oleh A. SAMAD AHMAD .

  Patik pun tahu syikitx aje bab ni… heheh… :)

 312. taringharimau says

  bro commodore,

  kenapa dlm perlembagaan tidak termaktub hanya melayu beragama islam sahaja yang boleh jadi Perdana Menteri dan Tim Perdana Menteri. jika perkara ini termaktub awal2 tentu xkecoh bangsa2 lain nk bermimpi jd PM Malaysia. mungkin masa nk merdeka dulu kekuatan melayu masa tu kukuh tu yg xmasuk item tu…tp sekarang jika sering bertelingkah. HABIS LAH MELAYU TU…

 313. taringharimau says

  fn6 tu buat tembak heli atau tucano leh lah. jarak dekat jer kalau nk tembak pesawat mcm su-30m tu tunggu masa dia nk mendarat boleh lah.

 314. taringharimau says

  ATM ni kalau ikut kemodenan dh ada perubahan yg positif lah. tp bab daya tembak dan daya penangkis ni kurang lah. daya tembak atm xpower lg lah. kalau ikut aset semasa tu sedih gak. daya penangkis plak jarak dekat jer. mana medium dan long range aset. pastu AEW plak dh 50 tahun merdeka xde. nk kata aset ni teramat mahal. singapore, thai indo pun ada.

 315. taringharimau says

  bro minaga,
  ks1 tu xjadi beli lah.xtau naper.mungkin rekod prestasi xcantik kot. harganya murah tp atm diam jer. last2 senyap. kalau ada SAM max range 50km dan max attidude 25km. cantik lah sikit. kira power gak lah SAM tu.

 316. taringharimau says

  naper plak tucano tu.ia hebat. US wat perang kt afganistan. super tucano pesawat sesuai kt perbatasan.

 317. Stryker_fx says

  Amatsu Tatara Hibumi

  Amatsu means Heaven or Nature. Tatara means the highest secret teaching system of Martial Arts and original Shintoism spirit.
  The Amatsu Tatara Hibumi (secret scrolls) are special scrolls about all Martial Arts, Spiritualism and Humanism. These were written about 700 BC by the King of Mima as the history of Japan. Tatara Isuzu Hime-no-Mikoto was given these scrolls. She then married the first emperor Jinmu and gave these scrolls to the Ohtomo, Nakatomi and Mononobe families (families loyal to the Emperor).

  In about 700 BC (or 500 BC, or 600 BC), The King Mima drifted from the ancient Babylonia Caldia Kingdom to Japan with three attendants and they lived on Miwayama mountain (Nara Area). He formed a good friendship with the chieftain of Japan Amaterasu Ohmikami and made great efforts in controlling Japan. This is why he was made a Kunitsu Omi Muraji (Minister).

  King Mima brought the special Kubikazari (necklace) which was made of 72 Magatama (jewels). The Kubikazari was not only for just fashion which was the symbol of a King. It had very important meaning and was used for fortunetelling as well. King Mima presented it to Amaterasu.

  Hiboko-no-Mikoto followed King Mima to Japan. Hiboko was a great Shaman and brought Tokusano Kandakara (ten kinds of Gods treasures) of Shikin. Shikin means Rei-jutsu (spiritual techniques by truth consciousness.).

  In 500 BC or 550 BC, several hundred Buddhist Vader people of the Malay race attacked Japan and fought the emperors army of Miwayama. The emperor’s army fought and defeated them. From the battle the Japanese emperor’s army designed weapons, created how to use them, and also how to win (strategies). From that time until about 10 AD a special scroll was written; the Amatsu Tatara Hibumi-no-Ikkan (original main secret scroll of the Amatsu Tatara) which includes all special techniques, philosophies, Tenmon (heavens things), Chimon (earth things) and others.

 318. minaga says

  bashar al asaad seorang syiah,rakyat majoriti sunnah, menteri2 mixed sunnah and syiah, bergomoi kes kena cucuk dgn hidden hand, la ni malaysia pun hidden hand tengah memainkan peranan aktif melalui proxiesnya, harap kita rakyat malaysia tenang2 dlm menilai sesuatu kes..

  jangan menang sorak kampung terjual, bukan tergadai lagi.. kalau masuk pajak buleh ambik balik, kalau dah kena lelong macamana nak tebus balik.. fikir2kan

 319. minaga says

  salam bro tingo2, kita dah ada jenis ks1 sam dari china, max range 50km, max altitude 25 km, atm beli menatang ni diaorg offer fn6 (feinu flying crossbow), proven at battle, kedua2 menatang ni dah ada dlm inventory atm.. so kalau sapa2 nak masuk xbg salam, silap2 rentung le..

 320. maha says

  anon buatan giat industri tak ada di france kalau ada tukar gitat industri nama kepada nexter group anon buatan 70an buat apa beli kita..lebih baik kita beli versi baru vab 6×6 renault keluaran 2011

 321. StarWars says

  Aku tengo, kerajaan kita sangat condong kepada France dalam soal pembelian senjata ini, banyak sistem berasal dari sana. Setiap senjata yang besar2 di perolehi seperti, pesawat pejuang, kereta kebal, kereta perisai, kapal perang, selalunya ada je dari sana dan diadunkan dengan sistem2 buatan negara lain, macam Rempah pulak hehe

 322. StarWars says

  Orang arkeologi, peradaban maritim dan nusantara ni lain sedikit dari ahli sejarah, walaupun sebahagian daripada mereka ahli sejarah juga

 323. StarWars says

  Kalau nak tahu maklumat yang sahih dan menarik megenai bandar-bandr purba di nusantara atau tempat2 lain, cuba2 la berkawan dengan ahli-ahli arkeologi, pakar-pakar dalam peradaban maritim, sebilangan ahli antropologi, kalau dapat tahu cerita mereka maka akan dapat mejawab sebahagian besar persoalan yang timbul megenai nusantara ini, selalunya kajian mereka yang penting-penting tidak di dedahkan kepada umum, selalunya disimpan di tempat-tempat tertentu. Di Borneo sendiri, kebanyakan orang megetahui bahawa kerajaan kesultanan brunei adalah tamadun awal manusia yang paling awal di borneo, tetapi sebenarnya ada lagi tamadun manusia lain yang wujud lebih awal daripada mereka, kajian sedang giat dijalankan untuk membuktikan kebenaran ini, dan dikatakan bahawa ia seusia dengan kerajaan Melayu lama seperti Kedah Tua, Ganga Negara dan beberapa lagi

 324. StarWars says

  Mungkin ya ada sesuatu di banjaran titiwangsa, tetapi apa yang saya katakan bahawa penemuan-penemuan kecil yang menjadi petunjuk ATLANTIS tengalam di dasar laut adalah berdasarkan kepada fakta-fakta pakar arkeologi barat yang diketahui maklumatnya oleh pensyarah saya, kemudian dia menyampaikan maklumat tersebut kepada kami semasa kuliah, mungkin sesiapa yang sangat berminat untuk megetahui asal-usul penghijrahan manusia di nusantara boleh merujuk kepada pakar-pakar arkeologi dan antropologi, saudara akan nampak dengan jelas..dan salah satu orang yang banyak megetahui megenai peradaban purba bukan sahaja nusantara tetapi di pasifik, saya sarankan saudara2 merujuk kepada seorang ketua arkeologi Borneo dan ahli arkeologi2 malaysia di UMS Sabah..Siapa yang berminat megetahui bandar yang dibina di atas air, dengan bahan binaan yang terdiri daripada blok-blok dan tiang-tiang batu yang bertan-tan beratnya, tanpa ada sumber batu yang berhampiran di kawsan bandar itu, (maknya ia di bawa dari tempat lain)..boleh bertemu dengan beliau, ini bukan cerita atas cerita, tetapi fakta yang dibukukan secara ilmiah,..kalau nak cari buku dalam malaysia memang tak ada, krusus yang beliau ajar pun x ada di universiti lain, hanya ada di UMS, dahulu UM ada menawarkan krusus tersebut , tetapi tenaga pengajarnya sudah bersarah dan secara tidak langsung krusus tersebut turut bersarah bersama-sama dengan tenga pengajarnya

 325. Kunta Kinte says

  Pada aku persoalan sekarang adalah apakah sistem AEW&C yg akan diintegrasikan ngan pesawat MRCA ni…tentang calon pesawat MRCA ni aku rasa mempunyai kelebihan masing2…
  Pesawat AEW&C yg ada dipasaran adalah terhad…Disinilah masalah yg timbul…Kalu ambil Typhoon adakah pesawat ni blh link ngan jenis AEW&C yg dipilih?
  Rafale ada kelebihan krn pesawat SU30 yg digunakan sekarang banyak menggunakan sistem dr France….termasuk pod penunjuk sasaran Damocles…..Rafale mungkin blh berkongsi data ngan SU30….
  Aku rasa Msia masih memerlukan France dlm pemodenan ATM…Kalu kita lihat calon 6×6 utk penugasan di Lubnan, MATB telah beralih dr Anoa kpd VAB 6×6 dr Renault….Harap2 VAB terpilih jika kita buat perbandingan tanpa prejudis one by one….VAB adalah terbaik antara 2 calon 6×6 ni….Bagaimanapun pilihan dan keputusan akhir pd MATB….

 326. qadafinasution says

  Lagi satu.Perang di Syria ni Sunni lawan Shiah atau Rakyat lawan Diktator ?

  Mana versi yang betul ? Harap dapat dijelaskan juga.

 327. StarWars says

  Kita tungu dan tengo, kabar2nya ada berita daripada Sukhoi, tetapi belum di pastikan..Dan kabarnya pesawat MRCA yang berada dalam kedudukan selesa sedikit dalam program MRCA itu adalah Rafale, atas faktor2 pulangan ekonomi, offerset dal lain2 lagi, walaupun Typhoon kuat sangat promosi, dan dalam beberapa bulan lagi pesawat Rafale akan datang lagi ke Malaysia..sama2 kita nantikan, makin sengit dan panas persaingan mereka..siapa yang akan menjadi pemenang ..???

 328. tingo2 says

  ada sapa2 dengar tak atm nk beli buk 2m atau pantsir s2 atau TOR utk SAM. nk harapkan JERNA S dan Manpad xcukuplah.pertahanan udara ni penting untk cover airport, aset2 strategik.

  sy tengok atm belum buat pengumuman lg nk upgrade SAM tu.

 329. tingo2 says

  harap tudm buat pilihan terbaik utk beli mrca yg baru. kenapa tudm xbeli su-35 yg mempunyai variasi lebih canggih dari typoon tu.jika ada tawaran menarik daripada pihak rusia, malaysia perlu pertimbangkannya.

 330. sajen misai says

  dua hari lepas nmpk si mate sepet kt 1 bukit di muar..naik srambler bwk beg itam..tgk bentuk mcm beg radio yg RSD pkai..bukit 2 plk kalo pkai tropong nmpk pusat bando muar..tkot2 bkn mate sepet tempatan tp mate sepet singaaa…

 331. StarWars says

  Tu kesah benar, History Channel ada memaparkan antara percubaan2 membunuh Hitler, daripada menggunakan sniper, bom jangka, dan macam2 lagi sehingga orang kuat angkatan perang Hitler cuba membunuhnya dengan cara melatakan bom di bilik mesyuarat

 332. StarWars says

  Kalau nak tengo balik sejarah kepercayaan orang putih megenai benda2 gahib ni, mereka lagi dasyat daripada orang kat sini..Penemuan Australia juga bermula dengan dongeng mereka yang entah2 x masuk akal, tetapi seperti yang naza katakan, mereka x nak mengaku je, mungkin amalan rutin Hitler itu menjadi dalam kes-kes tertentu, kenapa saya katakan seperti itu adalah kerana berpuluh-puluh percubaan membunuhnya sering sahaja gagal, dan yang paling x masuk akal adalah ketika satu percubaan membunuhnya yang mana bom telah diletakan di bawah mejanya ketika Hitler sedang bermesyuarat dalam bilik bersama dengan orang-orang penting dalam tentera, bom itu telah meletup dan kesemua orang yang bersama dengan Hitler telah cedra teruk dan terbunuh, manakalah Hitler cuma cedra ringan, kalau ikut keadaan impak letupan yang di lihat dalam bilik itu, memang sepatutnya tiada yang boleh terselamat, tetapi kerana “tuah” badan Hitler, dia cuma cedra ringan sahaja..

 333. says

  banjaran titiwangsa tempat kita nak berlindong pun dah banyak yg di togelkan bro MPA….
  p/s: flux capacitor tu, untuk time traveller ke bro?

 334. says

  smlm dlm History Channel ada mengisahkan Nazi dan Hitler..rupe2nya Hitler juga percaya dengan alam ghaib,semangat..dan mengamalkan rutin2 tertentu untuk mencapai matlamatnya…

 335. Rentap says

  Hoi2 lama xjenguk blog nih makin menarik topik, dulu semak ngan Garudada skrang ok sikit,,terbaik la ~

 336. StarWars says

  Makin meriah pulak persaingan untuk pesawat MRCA, di fahamkan terdapat beberapa syarikat pengeluar MRCA bertindak menukar pelan tawaran offeset mereka, syarikat Sukhoi pun akan ada beritanya yang tersendiri tetapi belum dapat di pastikan apakah berita yang di maksudkan…adakah Sukhoi berjaya mengambil tempat dalam saingan itu..?? sama-sama kita nantikan

 337. the semite says

  ala, yahudi muka cina (mongoloid) pun tak diiktiraf jugak, dah nama pun rasis…yahudi hanya terima org rupa sejenis dgn mereka sahaja (iaitu rupa semitik (caucasoid)) jerh…

  btw kotak tu penting sangat ke? its just a box… :(

 338. azan says

  lupa lak, satu lagi, maklumat pasal keturah tu kalau tak silap ada dalam tafsir alquran pimpinan ar-rahman karangan HAMKA, ayat 132 surah al-baqarah….. rasanyer ler…sori yek kalau tesilap…wassalam

 339. azan says

  sekadar ingin berkongsi maklumat, para pemerintah nusantara dulu penah menghantar wakil untuk meminta pertolongan daripada maharaja jepun untuk membantu menghalau penjajah, baca dalam bab aktiviti, wallahualam
  http://ulama-nusantara.blogspot.com/2006/11/raja-ali-kelana-ulama-pejuang-riau-dan.html
  dan blog ini mungkin membantu maklumat kenapa org luar amat berminat dengan tempat kita ni…..moga2 maklumat ni berguna…tapi kena baca abis semua dulu
  http://riwayatmelayu.blogspot.com/2010/08/alter-terahsia-bangsa-melayu-bhg-1.html
  wassalam

 340. Ghost Recon says

  Shah sblum hang propalebey nak p honeymoon bagai kt ktub utara.baik hang pilih mane satu idaman kalbu dlu :

  Shah = Naza @
  Shah = Ms. Diaxminatku

  Then bru boleh ckp nak g honeymoon.haha

 341. Ghost Recon says

  Kalau zaman Nabi Sulaiman dulu yg jd pkerja kontrek ni jin.skarang ni org indon pulak yg ambik alih..so senang citer indon ni taraf jin jugak la..haha dts why rmai yg jht2..yg baik pon rmai gak srupe cam jin jugak yer :)

 342. Ameer says

  Yang penting niat dan maksud ayat tu. Kita cakap matahari bermaksud matahari tu sendiri, tak puja, tak mendewakannya. Sama juga bila kita tulis huruf ‘t’ kecil, macam tanda salib kan? Tak semestinya huruf ‘t’ yang kita tulis tu salib, kita tulis sebab niat nak menulis itu sahaja :-) So apa-apa hal niat tu penting.

 343. maha says

  melihat ke tv3 dulu jajak rasul konon ada kotak tu jumpa kat afrika dipegang kaum yahudi afrika tapi orang yahudi di isreal tak mengiktiraf orang yahudi kulit hitam afrika.. berita baru2 in orang yahudi isreal pukul orang yahudi afrika.aku hendak tanya adakah itu kotak benar atau kotak palsu di afrika

 344. says

  bermadah sakan tuanhamba…. hingga burung yang sedang terbang pun hover sekejap… untuk memikirkan siapa sepupunya siorang tua itu. kena berbicara di beranda, sambil menggobek sireh ni…..

 345. Jati(hassan ali) says

 346. MegatPanjiAlam says

  Jepun sudah bisa lama di tanah melayu..
  umum mengetahui rekod lama di jabatan tanah galian johore melangkau blk pd 1902..persiapan beberapa dekat sehingga pecah perang dan jatuhnya singapore british…hamba pernah memberi clue akta alam sekeling 1974..dan akan reservoir di singapore dlm entry lepas..pesan org tua bhw “there is no bad soldiers but there are bad commanders”…benar bau busuk makin kuat..sejauh utan kayu…org tua sudah tiada,yg ada sepupunya,yg bisa mahir ilmu cakrawala dan wali songo..ilmu ghaib adalah option namun kompetensi bg unit tertentu.

 347. Commodore says

  Betul tu bro Semite,
  Permulaan semula manusia adalah selepas Noh kerana kemusnahan total dunia akibat banjir besar tu. Dari anak2 Noh lah tersebarnya kebanyakan bangsa keseluruh dunia. Cerita Keturah ni jauh lebih lama selepas anak2 Noh, so memang logik la apa yg dinyatakan dlm link tu. Maknanye Keturah ni adalah keturunan Noh jua! So salahkah kalau dikatakan Melayu ni asal dari Keturah kerana para sejarawan hanya dapat trace hingga Keturah aje berdasarkan catatan yg ada. Mungkin selepas Keturah nanti dijumpa pula catatan/bukti lagi yg membawa hingga ke Noh. Logik tak?
  Tapi yg uniknya Keturah ni berkahwin dgn Nabi Ibrahim yg membawa bani Israil (Nabi Ishak) dan bani arab (Nabi Ismail). Kacukan Keturah / N.Ibrahim (insan terpilih/kekasih Allah) in yg menurunkan bangsa Mala iaitu induk kpd bangsa Melayu (Ini hanya fakta sejarah aje, takde disebut pun dlm Alquran & hadith so jgn lah hukum saya). Harus dingat juga bahawa bangsa Melayu telah melalui proses asimilasi dan pencampuran darah dgn seluruh bangsa didunia yg datang & lalu Semenanjung Emas ini ketika berdagang, berdakwah, penaklukan & pengembaraan kedunia sebelah sini.
  Akhir kata Melayu itu maknanya “Percampuran darah seluruh bangsa didunia yg berpusat disatu kawasan (Nusantara) sambil bertutur bahasa Melayu, mengamalkan adat budaya Melayu dan beragama ISLAM. Tu pasal dlm perlembagaan negara kita menyatakan Melayu itu mesti Islam, bijak tak PakTua kita yg membentuk perlembagaan negara?
  Jadi Melayu ni berkulit sawo matang biasanya tapi ada juga rupa mcm cina, mcm india, mcm arab, mcm jepun, mcm mat saleh, mcm negro, kerana apa? “Percampuran seluruh bangsa sedunia, tapi mesti beragama ISLAM.”
  Kalau anda seorang Melayu sekarang tapi duduk kat London ke kat KL ke, cakap omputih, pakai kot, tak praktis langsong adat budaya Melayu, secara teknikalnya anda ditakrifkan sebagai bukan Melayu berdasarkan perlembagaan Malaysia. Betul tak?
  Saja nak berkongsi, saya tukang sampai je, harap perbetulkan kalau ada salah.
  Sama2 kita belajar!

 348. maha says

  bro putar alam apa salah kita berlajar limu dari bangsa asing selagi kita tak menyekutukan allah ,selagi percaya kitab al ouran,tak melaku sihir.. jika lihat para ilmu islam cari ilmu dari tamadun hindu ,mesir,greek,china dan persia ..kita semua tahu bahawa kitab agama lain ubah yg kita cari ilmu sains bukan cari dia sembah batu dan patung minta maaf bro

 349. sweet-charity says

  Sudah menjadi resmi manusia
  Ingin hidup seribu tahun lagi
  Seperti batu-batu
  Setulus putih hati
  Melihat kurniaan Tuhan.

  Lihat batu-batu diiringan jalan
  Telanjang disinari dan dibasahi hujan
  Terbiar detik pagi
  Tangisan mengiringi
  Lihat anak kecil hadiri
  Sampai akhir nanti..

  Batu sayang kau tak boleh berkata
  Semuanya kau lihat
  Walau kau tak bermata
  Terhiburlah dunia engkau dicipta
  Hingga akhir dunia.
  Engkau kekal jua….

 350. truthseeker says

  utk pengetahuan bro shah, sekang ni ada project korek laluan banjir konon nya , funding dari Jepun. melalui sekolah Menengah Jalan Bukit Kajang terus ker Kajang High School. Tolong siasat

 351. momok says

  jika korang search kt gogle tajuk die “senjata rahsia nabi sulamain”..pas tu kuwa la laman web topix ape bende ntah.tetapi x suma leh bukak website tu sebab kene block oleh penyedia perkhidmatan internet..aku pun x taw nape,dan nak bukak kene pakai laman web proxy..mungkin orang luar cari atlantis!

 352. orait says

  kita org dah start gossip2 dah. hang lambat MI. aku dah tau pasal Hornet tu dgn rancangan kita nak bela kambing dgn buaya. hahahaha 😛

 353. the semite says

  hehehe seronok dapat kaji sejarah tamadun sesuatu bangsa, saya dah pernah pergi british museum kat london, dlm tu ada tamadun mesir, assyria, greek dan byk lagi…

  ini kurniaan dari Allah….btw taulah saya hensem mcm arab kan….hehehehehe…

 354. the semite says

  jepun serang pearl harbour ngan masuk tanah melayu melalui kelantan pada haribulan dan tahun yg sama kan? sorry saya dah lupa sejarah dah…

 355. says

  untuk para terakhir dlm komen bro MPA.saya mengganggap apa yg dimaksudkan ialah AMOK. memang xde dlm kamus orang puteh. mereka juga guna perkataan amok…..benda ini hanya ada di kalangan `kita`….