DISCOVERY CHANNEL 2 : HAWA DINGIN DALAM TEROWONG KOMUNIS

 Hari Terbuka Tentera Udara Di Raja Malaysia

– Hari Terbuka TUDM jatuh pada Ahad ini iaitu pada 3 Jun.

– Anda boleh melawat Hari Terbuka TUDM di pengkalan TUDM Subang melalui pintu masuk Shah Alam.

– Jika berada di situ, jangan lupa untuk melawat gerai Airwings Merchandise. Sesiapa yang minat aksesori tentera
termasuk poster, baju, patches Superlynx dan Ops Fajar boleh dapatkan di gerai ini.

1. Saya selalu tertanta-tanya jika Kuala Lumpur dan sekitarnya meninggalkan pengembaraan kepada saya yang sentiasa dahagakan pengetahuan dan jawapan kepada semua persoalan.

2. Itulah saya, Adventure is my first name, Danger is my last name.

3. Satu hari, sahabat saya, Tuan Kolonel Josey menyuruh saya pergi ke tinggalan terowong komunis di Gombak dalam kawasan Alang Sendayu, Jalan Batu 12 Setengah Gombak.

Peta Google kedudukan terowong

4. Saya mula pergi ke terowong itu pada waktu malam, seorang diri dengan berpandukan peta Google tapi malangnya, lokasi tidak dapat ditemui.

5. Selepas memujuk Tuan Kolonel, beliau akhirnya bersetuju membawa saya bersama seorang lagi sahabat, Saipul AKA Mat Sengih untuk ke lokasi berkenaan.

6. Selepas meletakkan kenderaan saya AKA Proton Stealth (Stealth pasal saya cat sendiri kereta saya dengan berus roller) di perkarangan Alang Sendayu, kami berjalan lebih kurang 200 meter sehingga melintasi pagar keselamatan loji air
milik Syabas.

Pintu terowong agak kecil dan ada runtuhan.

7. Saya tertanya-tanya, mana guanya? Kalau ada gua tak akan orang tidak perasan kerana kawasan tersebut betul- betul merupakan tumpuan orangramai untuk berkelah.

8. Rupanya-rupanya memang betul ia, terletak disebelah jalan tetapi kerana ditimbuni sampah dan ada runtuhan, orang tidak akan sangka.

TEROWONG PERTAMA “L SHAPE”

10.Selepas bersusah payah memanjat cerun dan memasuki terowong yang penuh dengan sampah, akhirnya badan saya melepasi juga pintu masuk terowong.

Terowong penuh dengan sampah dan najis manusia serta haiwan

11.Saya terpaksa berhati-hati kerana saya takut terpijak ular atau serangga manusia tetapi yang paling saya takut, saya bimbang kalau tangan saya terlenyek taik atau terkena sisa-sisa najis dan air kencing manusia atau anjing, yeakkkkk
wekkk wekkk.

12.Ini disebabkan terowong tersebut saya pasti telah dijadikan tandas segera oleh segelintir manusia yang tidak bertanggungjawab.

Saipul AKA Mat Sengih

13.Hawa di dalam terowong sangat lembap dan dingin.

14.Saya memasuki terowong dengan bantuan sahabat saya, Saipul AKA Mat Sengih dan dicahayakan dengan lampu suluh.

15.Berhati-hati kami membongkok memasuki terowong dan berjalan sehingga lebih kurang 50 meter apabila menemui satu ruang besar yang kemudian menegak ke atas sehingga memperlihatkan langit yang terkangkang.

Berbentul L Shape, lubang atas setinggi 2-3 tingkat

16.Terowong berakhir di sini tetapi ada satu bukaan di atas setinggi 2-3 tingkat bangunan.

Terowong L Shape dari belah atas bukit...lubang perangkap (mungkin dulu ada tangga atau pelantar)

Keratan rentas terowong "L Shape" hasil lukisan saya hehehe

TEROWONG SUNGAI PISANG

17.Selepas puas meneroka terowong L Shape, kami mahu memasuki terowong Syabas yang terletak di bawah lebuhraya Karak, terowong ini merupakan jalan pintas yang menghubungkan Alang Sendayu dan air terjun Sungai Pisang.

18.Dalam perjalanan, kami terpaksa meredah air yang deras, oleh kerana saya tukang Scout atau Recce, saya jadi mangsa, terjatuh dalam air dan hanyut, habis berkotak-kotak rokok saya basah. Alamak habis rokok aku, tapi nasib baik stok
Gudang Garam ada pada kawan-kawan yang lain.

19.Alang-alang dah basah kami mengambil masa kira-kira setengah jam untuk mandi manda air sungai, rupa-rupanya kawasan ini menjadi laluan manusia yang suka pada adventure apabila kami ada terserempak dengan beberapa rombongan pelajar
universiti yang turut mengembara di situ.

20.Besar kepalang juga terowong di bawah lebuhraya Karak ini, panjangnya adalah dalam 500 ke 1 kilometer dan berkembar dua.

 

21.Memasuki terowong gergasi ini dan tembus ke Sungai Pisang seolah-olah memasuki dunia lain, terasa aman tenteram
.
22.Yang ini tidak ada sejarah perang kerana saya rasa buatannya adalah pada zaman moden, mungkin semasa lebuhraya Karak dibuat.

TEROWONG KOMUNIS ADA POKOK BESAR

23.Saya tidak tahu apa nama terowong ini tetapi ia berada di paras bawah, pintu masuknya terlindung oleh satu pokok besar.

24.Saya memasuki terowong ini seorang diri, saya hampir terkejut apabila banyak kelawar keluar, ada yang masih membuta atas siling gua, ngeri juga gua ini.

25.Tapi yang tak best pasal terowong ketiga yang saya masuk ini, saya dapati ada sesuatu yang “sinister” atau makhluk ghaib duduk dalam terowong ini.

26.Aura makhluk ini kuat terasa, relaksss beb, den nak tengok-tengok je bukan nak kacau tempat engko.

26.Oleh kerana itu, saya mengambil masa yang sekejap sahaja untuk meneroka terowong atau gua ketiga ini, tidak ada yang menarik kecuali bau hancing kencing dan najis kelawar.

KOMUNIS AMBIL KEDUDUKAN STRATEGIK

27.Apa yang saya perhatikan, kedua-dua terowong milik komunis ini letaknya bertentangan di antara satu sama lain dan dipisahkan oleh sebatang sungai.

28.Menurut Kolonel Josey, ia merupakan satu kawasan yang sangat strategik dan masing-masing boleh mengawasi pergerakkan manusia di bawah.

29.Sebenarnya banyak taktik komunis yang telah dipelajari oleh askar-askar kita.

20.Misalnya, pengganas komunis berjaya mengawet makanan yang boleh tahan selama dua bulan ketika pada zaman itu tidak ada bahan-bahan kimia pengawet makanan.

30.Caranya, tin sardin ditebuk dan minyak atau kuah sardin dikeluarkan. Ikan sardin di dalam tin kemudian dibakar sehingga kering.

31.Cara ini boleh menyebabkan ikan sardin dalam tin tahan selama dua bulan, memang rasa tidak sedap tetapi itulah “survival”, hidup dalam hutan ini memang penuh dengan kepayahan sebenarnya.

32.Jadi kalau tak lasak, tak payahlah berangan nak jadi askar.

33.Pada waktu malam, komunis kalau nak ke sungai untuk buang air atau ambil bekalan, mereka tidak menggunakan lampu (cahaya lampu akan mendedahkan kedudukan mereka), sebaliknya direntang dawai halus.

34.Jadi dari tapak perkhemahan sehinggalah ke sungai, mereka akan turun dengan memegang dawai ini sebagai pedoman.

35.Satu lagi tak payahlah bercakap pasal digital camo, komunis dan pejuang-pejuang Islam di Selatan Siam dan Filiphina, tidak pakai digital camo tapi pergerakkan dan penyamaran mereka sangat sukar dikesan.

SEJARAH ALANG SENDAYU

36.Alang Sendayu ini dahulunya sebuah kawasan perkampungan Melayu yang menanam padi.

37.Kesan-kesan padang yang rata menunjukkan bahawa kawasan ini dahulunya memang ditanam padi.

Sebahagian dari kawasan rata yang pernah menjadi tapak sawah padi

38.Bila orang Jepun datang, mereka ini memaksa orang Melayu menyerahkan hasil padi dan beras mereka.

39.Bila Jepun menyerah diri, orang Melayu ingat penderitaan mereka berakhir sebaliknya komunis pula buat hal, komunis ini memaksa pula penduduk kampung menyerahkan padi dan beras mereka.

40.Oleh kerana tidak tahan asyik dibuli oleh pengganas komunis, orang kampung kemudian berpindah ke kawasan lain.

 

 

Comments

 1. says

  Hahaha….bukan Polis Marin ke bro shah?
  Tp cite polis marin tertembak komando depa ni dh lama dh, tak heboh pun. Org awam (indo) tau pun psl ada ahli politik yg ungkit kat DPR kenapa kes tu didiamkan. Tp forumer sana buat2 tak pernah dgr ja menda ni…(memang tatau kut)…
  Yang buat aku bangga…Polis Marin kita ok2 jer, komando depa kehilangan 4 anggota…sian ek!

 2. meorkumbang says

  “…Kaji kembali latar penceritaan dan timeline kisah-kisah dari dia dan bro akan faham maksud saya…” yeahhh..finally ade gak yg sependapat dgn aku..ikhlas dari hati, aku percaya cerita sejarah dari srikandi tu kebanyakannya cerita betul..tp mcm something wrong dgn dia(penulis tu lar) punya latar penceritaan dan timeline seperti yg bro ExCDO23 ckp..aku malas nak buat spekulasi tp better berwaspada kan?? :)

 3. anak perelih says

  walau dari seberang.. ramai yang ada IC biru… terima kasih kepada projek M (IC)… untuk menang pilihanraya…

 4. taringharimau says

  setuju beli TUCANO tp versi terkini dan lebih canggih dari Indonesia. beli utk APMM dan kegunaan TLDM buat ronda pesisir pantai.siap dengan sisttem radar pemanduan malam dan peluyru berpandu.

 5. shahpaskal says

  Salam Taringharimau,

  Geng-geng tu ada dalam militaryofmalaysia.net, depa membantu saya menjejak banyak perkara

 6. taringharimau says

  sejarah melayu telah membuktikan mereka adalah pemilik dan pemunya tanah2 dan kerajaan di thailand,burma, kemboja,vietnam dan filipina. malaysia dan indonesia xpayah cakap lah. bukan tu jer pengaruh kekuasaan kerajaan melayu lama telah sampai ke tanah besar (australia) juga sri langka.

  kita mesti cari pusat tamadun melayu yg hilang tu. cari piramid kita yg tersembunyi tu. mungkin disitu tersimpan khazanah bangsa yg xternilai. mungkin ada “sword of malay” yang hebat xpun KERIS LAGENDA yg punya power hebat dr TAMING SARI yg menjadi lambang kekuatan KERAJAAN MELAYU lama.

 7. taringharimau says

  nak tahu kenapa…babnya sejarah tamadun melayu ni sangat lama dan berkait2. kenapa sensitif babnya sejarah ini melangkaui sempadan negara. kalau dikatakan 2/3 keluasan kemboja,thailand dan vietnam, 1/2 keluasan filipina,burma, keseluruhan wilayah malaysia, singapura dan seluruh indonesia, papua, malah sebahgian sri langka.tentu thailand, kemboja,vietnam, burma, dan filipina xsedap hati sebab tanah yg diorang warisi ini adalah tanah jajahan MELAYU lama. mereka takut jika seluruh org melayu moden merampas kembali tanah asal usul nenek moyang mereka.

 8. taringharimau says

  harap2 rancangan TV3 misteri nusantara tu buat program cari piramid pula. hentikan pasal jin dan hantu.kalau betul ada piramid kt semenanjung ni. tentu dah jumpa babnya dah byak bukit /hutan dh ditarah jd ladang kelapa sawit.atau pun guna khidmat bomoh tu cari piramid. dari duk guna bomoh hantar santau dan mintak no ekor. baik minta bomoh tu guna jin islam mereka cari piramid ni.xpun malay city state yg kuno yg hilang tu.

  pernah terdengar ilmu TERAWANGAN atau MERAGA SUKMA atau KEMBARA MINDA. Mungkin ilmu ni boleh digunakan utk menjejak MALAY CITY STATE, PIRAMID, KOTA LAMA, TAPAK ARKEOLOGI DAN ATLANTIS.

 9. taringharimau says

  mungkin kat kepulaun spratly tu adalah warisan negara atlantis. kedudukannya berhampiran atau di pentas sunda yang menjadi lagenda.jadi yahudi2 tu takut china explore kt dasar laut tu. kekayaan minyak dan gas tu hanya kebetulan tetapi warisan artifak kt dasar kepulaun spratly tu yg menjadi rebutan. US dan yahudi xmahu ketinggalan dlm perebutan ini.

 10. says

  fazil,

  aku jalanx kat blog MELAYU NUSANTARA tu… DALAM bab ‘PiRAMiD dari NUSANTARA?’ terjumpa jgak ada SATU (1) lagu best… layan jgak lagu tu…. heheheh…

  :)

  ps: buat Tuan MEGAT PANJi ALAM (dan segala JAJAHAN TAKLUKNYA…), ambe masih ‘menanti’ di LOK TiGA (3). Nak pi buat ayaq TEH 0 la… dari lepaih SUBUH tadi aku kat MY MOM ni dok layan ayaq SUAM aja… mana bley tahannnn… heheheh…

 11. says

  salam. menarik sehingga memberi semangat kpd kami untuk xplore lebih hutan malaysia. adakah kota2 lama ini berada di semenanjung? atau ianya berada di tanah borneo nun disana?

 12. says

  terowong bulat tu dalam 100m je kot.kat kampung aku pun ada terowong macam tu,untuk laluan anak sungai.jadi port aku ngan member-member main lepas waktu sekolah.

 13. mat says

  air terjun sungai pisang best Ooooo masih hutan dara untuk mandi 30 ke 45 minit redah hutan dari alang sendayu……aku sllu pi msuk sana tp x tpikir pn nk g cri gua komunis kt situ just nmpk gua yg first n third tp x pnah tpikir tu gua komunis…mgkin pasni leh try msuk gk….tq broo sbb cerita kn

 14. merahsakti says

  Skrg ni bila nmpk bukit yg ala2 tajam ckt trus tdetik piramid ker tu. Sbiji nmpk kat MRR2 n ulu yam.

 15. naza says

  bro AJ, yup… dari zaman nabi noh sampai zaman kita… boleh jugak ikut kalendar orang maya di amerika selatan. cerita perakman bukan sy nak nafikan, tapi itu dari teori orang yg kata kita ni asal dari berok.
  p/s borak borak petang minggu :)

 16. wanto says

  ehhhhh syah paskal mulai menggunakan kata indon lagi.. heehehe wahhhh sesuatu banget.. ehehehhe…

 17. anak johor says

  naza…..info 28k tahun tu dapat dari mana..(dari adam sampai kita la nih)..?
  habis yg perakman tu..tahyul jer ker..?..

  saje nak tanya soalan ringan2 ptg2 nih…

 18. anak johor says

  tapi yang keluar berkotak-kotak fail sulit isterinya dan akaun bank isterinya….rm7 juta…..duduk rumah jer tu……hihihi….

  mesti kes simpan makluma sulit kapal selam anuar kot…hihihi..

  p/s…jgn masukkan bab pilitik lagi..hihihi…

 19. anak johor says

  mendalam maksud tersirat bro shah nih…..hihihi..

  kerana ATM adalah benteng terakhir melayu utk mendapatkan haknya semula nanti….

 20. mahat says

  jangan percaya pada parti kencing rakyat lagi rakyat cakup makan dan ada perkerjaan aku tak percaya pada tahun 1999 konon fail sulit tak satu didedahkan. sampai tahun 2012 tak satu didedahkan. .kalau ada dedahkanlah wikipedia cakap aje

 21. naza says

  bro, takde peruntukkan hukuman gantong di masa aman. yang ada cuma, ikat diperdu pokok nyok, bagi kerengga hurung…. :)

 22. anakwaran says

  Salam,bahaya ni rahsia negara bocor…harap ATM dapat mengambil tindakan sekerasnya terhadap pembelot

 23. Chop says

  Aku malas nak cakap pasal politik tapi kenapa sekarang banyak sangat isu2 ATM dikeluarkan dalam media?Bab ni aku terpaksa salute pada rakyat Indonesia,walaupun pemerintah tak bagi makan cukup pada depa,depa cukup patriotik pada Negara.Bukan macam segelintir rakyat kita yang tak tau bersyukur.Mungkin sebab terlebih makan otak jadi lembap.

 24. Zack says

  Zahid nafi rahsia tentera dijual
  Oleh Hardi Effendi Yaacob
  [email protected]
  2012/06/08
  Dakwaan maklumat spesifikasi Scorpene didedah kepada syarikat Perancis disiasat

  KUALA LUMPUR: Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menafikan dakwaan ada maklumat ketenteraan dan rahsia pertahanan negara dijual kepada pihak asing.
  Sambil menganggap dakwaan itu sebagai tidak berasas, beliau berkata, pihaknya tidak menemui bukti berlaku penjualan maklumat spesifikasi kapal selam Scorpene milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) kepada sebuah syarikat Perancis.
  “Tiada bukti menunjukkan kejadian ini berlaku. Bagaimanapun, saya beri jaminan kita akan siasat secara terperinci jika terbukti berlaku kegiatan itu kerana ini membabitkan keselamatan negara,” katanya semalam.

  Beliau mengulas kenyataan Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamad Azmin Ali yang mendesak siasatan segera oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM), polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengenai penjualan maklumat spesifikasi kapal selam itu kepada sebuah syarikat Perancis.

  Azmin merujuk dakwaan Suara Anak Malaysia (SUARAM) mengenai penjualan dokumen sulit mengandungi butiran terperinci, termasuk penilaian kemampuan kapal selam itu pada harga RM142 juta oleh sebuah syarikat tempatan yang didaftarkan di Hong Kong.

  Ahmad Zahid berkata, setakat ini pihaknya tidak menerima sebarang maklumat berhubung penjualan dokumen rahsia kepada syarikat luar seperti didakwa.
  “Bagaimanapun, memang ada dikesan maklumat itu keluar (dari Malaysia) namun kita sedang memantau perkembangannya,” katanya.

  Ahmad Zahid turut menganggap tindakan pembangkang mendedahkan maklumat rahsia kerajaan dan pelbagai isu sensitif sebagai lumrah biasa untuk menagih perhatian rakyat.

  “Dia (Azmin) sebelum ini mendakwa memiliki berkotak-kotak fail sulit kerajaan dan tunggu masa untuk mendedahkannya. Sudah bertahun-tahun berlalu, mana pergi semua fail itu? Kenapa sampai sekarang tidak dedahkan?” katanya.

  Sumber: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Zahidnafirahsiatenteradijual/Article

 25. anak bukit says

  dia wujud,tp ada source aku clash la.beberapa artikel kata dia cme propaganda,he does not made that count.takpelah,mungkin orang yg tulis tu org german.hehe

  btw,enemy at the gates tu memang best,tapi historical accuracy agak lari sikit.aku still mencari sumber yg sahih pasal mayor erwin konig.sebenarnya ada sikit assgment pasal kisah diorang ni,aku nak masukkan dalam kajuan sniper WW2 aku.
  tapi thanks 4 da info ..:)

 26. Orait says

  bro tak payah nak paksa owner blog. dia akan tulis apa yg dia suka. artikel ini pun berbentuk militeri juga tetapi di dalam kategori sejarah. ini kan blog militeri malaysia jd owner blog akan tulis berkaitan apa saja yg kena mengena dgn dunia ketenteraan di malaysia. bukan 24jam post pembelian yg hoax dan cerita kabar angin saja yg di momokkan kepada pembaca yg bertujuan utk menaikkan darah utk berperang.. harap anda paham.

 27. anak johor says

  yg sampai sini 20 biji F-15, tapi yg ikut latihan cuma 8 buah F-15 jer….kita pon cuma hantar 2 SU-30 kita jer…tapi ada bbrapa jet pejuang lain juga yg kita gunakan dlm latihan tu kan..

 28. naza says

  bro fazil… itu… `in the beginning…` antara noh sampai 2012 lebeykurang 28000 tahun. anyway… satu homework yg bagus…

 29. Selayang says

  Baru sy taw sejarah sungai pisang ni..banyak jugak terowong ada kat sini ye. saya jumpa satu je gua..betol2 sebelum sampai tempat syabas tu. mungkin lepas ni kalau trekking ke sana..boleh mencari skali terowong yang lain. menarik2..

 30. amir says

  duh, kapan ya bro shah posting tulisan yang berbau militer… bosan baca artikel kayak gini terus…. :(

 31. fadil -------------------------- says

  ———————————————————————————————————–

  Caya lah bro…. Teruskan lagi dengan bahan yang seterusnya.

  Fadil.

  ———————————————————————————————————–

 32. Pathfinder says

  US pun dah banyak utang skarang ni kan..mungkin US takut dgn kuasa China terutamanya ekonomi China yg makin pesat..

 33. Roja says

  Dalam piramid ada banyak khazanah2 lama yg disimpan bersama2 raja2 mesir purbakala. Diharap piramid2 di sini dihimpunkan khazanah2 yg bernilai tinggi bila perlu digunakan nnt. Cthnya pilem Lt adnan, pendekar mato tigo, paksu tengok astro dlm tu, begitu juga dgn piramid dlm laut keliling negara kalau ada, bukan utk kala jengking aja, aiskrim mini magnum pon boleh didapati, mcm hypermarket kaedahnya.

 34. peninsular says

  byk kajian yg mengatakan asia tenggara ni merupakan tapak peradaban Atlantis yg hilang. So kalau btol mmg ad piramid kt malaysia mybe ad kbnaran yer gak pasal Atlantis tu. fuhh…ni bru btol misteri nusantara.

 35. Anak Sabah says

  Well said, anak bukit…

  Lagipun, industri pertanian US makin hancur akibat cuaca dunia…Apa yang US ada skrg? Wall Street yang rapuh, bank yang nak bankrap, industri pembuatan dah tak mampu bersaing dengan China, US tinggal ada ketenteraan je…

  So, US nak utilize ketenteraan dia daripada membazir jak tak d guna, dan dia akan guna tentera untuk mencorak semula sistem dan keseimbangan ekonomi dia mengikut acuan mereka (apa lagi, Yahudi ler…)

 36. anak bukit says

  off topic jap.
  tumpang tanye,adakah vasili zaytsev sniper tersohor russia zaman WW2 tu betul2 wujud?betul ke he made that count,225 confirmed kills?sbab aku baru terbaca artikel mengatakan dia cuma propaganda utk menaikkan semangat askar russia di medan stallingrad.

 37. anak bukit says

  yup.material yang paling stabil utk dibuat money adalah gold. us dia bijak,dia bagi us dolar kertas dia kat sumer orang dlm masa yg sama dia kumpul gold. US got the largerst gold reserve in the world, almost 9000 ton.

  libya diserang sbb gaddafi nakkan minyak dia dibayar dgn gold.dan kalau sume orang ikut cara ni,sistem kewangan yg diperkenalkan us akan jahanam.

 38. says

  salam semua abg – abg otai disini, terutamanya blog admin, topik kali ini membuat saya memberanikan diri untuk men”komen”. saya berminat membaca dan mengetahui sejarah peninggalan orang dahulu kala dan kehebatan tentera kita..selama ini saya cuma “silent reader” je blog ni…

 39. Watcher says

  Makin menarik bila fakta sejarah dikaitkan dengan alam mistikal….Teruskan usaha bro Shah..kalau takde yg nk geledah ..nk harap sapa lagi. Dulu ada gak Variasari…tp wartawan sekarang pun dah malas nak masuk hutan..kalau kenduri kahwin anak dato ke artis ke …glamer la sikit.

 40. Panglima 368 says

  Saya dapat kelu Tuan>>>ada di sempadan dan kawasan uUUUUTAAAAA>>>AAAAA…dalam penerokaan. Insyallah

 41. Panglima 368 says

  Salam Tuan ExCDO: maaf saya kalau ada yang tersalah taksir.Patik bkn apa ….percambahan fakta & maklumat & idea utk. kita sama@ ambil pelajaran and iktibar demi bangsa & agama.Please share with us your valuable experiences and show us way if we are wrong direction…

 42. Anak Sabah says

  Hi, welldone…

  Just to add, menurut pandangan pakar kewangan tempatan, perang dunia memang akan diadakan, tak kira atas apa jua sebab, sebab Osama ka, perebutan wilayah ka, atau sebab agama.

  Kenapa? Sebab kedudukan ekonomi dunia yang tidak stabil… Pernah dengar FIAT MONEY? Maksudnya, duit matawang sesebuah negara tetap akan d print walaupun pengeluaran negara / KDNK / Produktiviti tidak bertambah selaras dengan pengeluaran matawang.

  Akibatnya, wang yang d cetak tidak bernilai melainkan hanya sekeping kertas… Tapi US dan Yahudi pandai… Mereka cipta sistem bank dan matawang… Tapi benda ni tak leh cover lama…Ingat krisis gadai janji (subprime 2007-2010) sampai ekonomi dunia meleset sekejap?

  Macam skrg, bank d US, Eropah semua kena bail out…Akibatnya, sistem kewangan dunia makin rapuh…Tapi Malaysia, China dan India terus berkembang…So, takkan US nak biar diri dia dan abang adik dia macam UK semua tu mati kan?

  So, untuk neutral kan sistem kewangan dunia, perang la dulu… Habis perang, susun semula ekonomi dan US kekal no 1 d dunia…

  Ini pandangan aku je…Please comment…TQ

 43. warhead says

  kenapa kawan dari seberang sibuk sangat dengan blog military malaysia, dah tidak diundang dan mengutuk lagi! kalau tak puas hati jangan nak menyibuk kat sini MENYEMAK SAJA ! PERGI BALIK KAT BLOG INDONESIA sana kamu tuhan-tuhan kekuatan anda . FAHAM………

 44. Kunta Kinte says

  La kat sini rupanya…patut le aku jalan pi zoo ari ni tak nampak beruk …bergayut kat tepi blog ni rupanye….

 45. Ipin says

  salam, ade berita baru ni….

  USAF F-15C train with Su-30MKMs for the first time

  While we often talk about the newest fifth-generation fighters in the US (and now others’) inventory, it can’t be forgotten that the vast majority of the operational fleet consists of so-called “legacy” fourth-generation machines.

  Though having sometimes served for decades, many of these fighters are still extremely capable. The Boeing F-15C Eagle is considered by many to be the finest air superiority machine ever built.

  Recently in April, the 18th Wing’s 67th Fighter Squadron, which flies active electronically scanned array radar-equipped versions of the venerable Eagle, participated in a two-week exercise in Malaysia where the unit flew with Russian-built Mikoyan MiG-29s and, for the first time, Sukhoi Su-30MKMs.

  “We flew with the Sukhois in 1 vs. 1, within-visual-range missions (BFM) as well as in beyond-visual-range (BVR), large force missions,” says Brigadier General Matt Molloy, commander of the 18th Wing.

  “As expected, their new aircraft performed marvelously,” Molloy adds. “They displayed great maneuverability during the BFM (basic fighter maneuvers) sorties and strong situational awareness in the BVR (beyond visual range) missions.”

  For many USAF pilots, “to get to fly with the MiG-29 and Su-30 is a once in a career opportunity,” Molloy says. “The MiGs have been in the RMAF [Royal Malaysian Air Force] inventory for years and they are flown by capable, seasoned pilots. Many of them have flown against and with the USAF many times in this same exercise during the last decade.”

  Normally, a line USAF fighter squadron flies mostly against similar aircraft replicating threats. It’s a somewhat rare treat to fly against such a wide variety of jets. “As an air-to-air (air superiority) squadron representing the US in this exercise, it was our pleasure to fly with and against the variety of RMAF aircraft that participated in the 2 week event,” Molloy says. “It’s always great to fly dissimilar, and a few times a year, our pilots will get to fly against Hornets.”

  Molloy is effusive in his praise of the RMAF: “The professionalism, lethality and combat spirit of the Malaysians cannot be understated. I am glad we call them ‘friends and partners.'”

  In the future, Molloy says that he hopes that USAF units and Su-30s can operate out of the same airfield. “In doing so, I think we could build a very special relationship with the Sukhoi squadron and expand our tactical knowledge base,” he says.

  One of the 18th Wing’s goals as part of the overall US security objective in the Pacific is building strong relationships with regional air forces.

  http://www.flightglobal.com/blogs/the-dewline/2012/06/usaf-f-15c-train-with-su-30mkm.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

  Ada tak orang dalam militeri yang bole bagi report pasal exercise ni? mcm mane su-30mkm kite yg pakai PESA radar bersaing dng F-15C yg pakai AESA radar? bagaimana su-30mkm punya performance dlm BVR dan Dog-fight? Comment yang berilmiah amat dialu-alukan….

 46. Pathfinder says

  hahahaha…kalau la bro syah nak form satu organisasi mencari pyramid kat Malaysia ni..aq pun nk tumpang sekaki..ala2 indiana jones gitu..tp versi Malaysia la – Indera Jones..

 47. Pathfinder says

  betol tu bro maha..jgn layan anj1ng sekor ni…cuba bayangkan kalau ada anj1ng jalan2 cari tulang kat tepi jalan..mesti kau buat dek je kan..macam tu lah kita layan Ind0n Superhoax ni..let focus on military stuff..yeah..

 48. Padan Muko says

  Kau jangan bro, nanti banyak pulak Indiana Jones dlm negara kita ni.
  Silap2 aku pun tumpang sekaki.

 49. Padan Muko says

  Geng sniper semua, jimatkan peluru, jgn membazir tembak kera dari seberang ni!
  Kita tembak punai kat sini lagi bagus,amacam bro?
  Kalau tak jumpa punai, kau belek lah punai sendiri!
  Kih3.

 50. Padan Muko says

  Bro mintak boleh tak jgn layan berok sekor ni. Kita tengok aje komen dia. Ok? Thank you.

 51. maha says

  pak sukhoi superjet discuss kamu tak boleh pakai kamu cerita hikayat puteri jerok seorang meninta tot bulu runcing dari puteri buluh rindu

 52. welldone says

  itu semestinya… dkt surat khbar metro ad mngatakan pada tahun 2020 60% US navy di letakkan mnghadap asia.. US nmpknya da sedia nk ww3.

 53. Pathfinder says

  aq rase ade gak rifle yg di buat special utk org kidal..contohnya kat US..tp bilangannya kecil dan lebih mahal..

 54. sukhoi superjet says

  itulah peran bisa pandai dongo menjengkelkan tergantung situasi dan kondisi lawan dongo macam kamu ya ngomong low class kalau ko pandai mari discuss

 55. sukhoi superjet says

  xi xi malon harus sekolah chappy hakim sukhoi superjet mat indoor sama saja xi xi xi

 56. Pathfinder says

  kita buat tak tau je bro…org low class macam ni tak layak nak berdebat/berbincang soal military dgn kita..lari dr fakta,kisah dongeng,beremosi, dongo, etc…nnti bosan la beruk nie..heheheh..kecuali forumer indo yg bijak seperti bro Advark dan Chappy Hakim..

 57. maha says

  kemana kau pergi sukahoi superjet sudah terima tot dari puteri buluh rindu dan sudah runcing senjata terhebat ind0g bulu runcing dan kirim salam kat puteri jerok kamu itu

 58. xXx says

  Bro,diorang sebenarnya dah takde point nak sembang kat blog atau forum military dorang sendiri…nak gebang kat sana pun tak bleh cari makan sebab sana lg banyak kaki2 gebang..so dorang bertandang le kat sini nak gebang.. tp dorang salah masuk tempat le.. apa, dia ingat kita ni bodoh macam lembu ke,mcm diorang.. mentality org indon mmg low…

 59. maha says

  f16 block a/b-15 aku percaya.. tapi bloc-52 jangan percaya dong barukan radar dan tambah targeting pod bolehah tingkat kepada f16 c tapi setara block ..jangan percaya kalau potong body jadikan block-52d belum setara f16 block 60 e/f negara uae ,18d,su30mk

 60. xXx says

  Minta maaf le tuan,sy sebenarnya tak ingat…cuma insiden tu berlaku tak berapa lama dulu… insiden tu kira famous juga la,sampai keluar kat media masa…xpe la tuan,abaikanlah permintaan sy ni…kasi susah tuan je nak mengingati barang yang dah lepas hehe…

 61. Aurea says

  Ada orang gila sudah komen masuk, geng2 sniper dan artileri buat xtau aje ok.
  nanti dia bosan lah tu.

 62. Duke says

  Sekarang ni media maya sibuk dok bercerita pasal doc rahsia TLDM yg boleh dibeli dengan mudah.Apa kes ni?

 63. sukhoi superjet says

  xi xi xi rafail berapi mirip rafail power ranger low class sangat tembak tupai ker

 64. Serampang_Merah says

  hahaha jagan dilayan wat x nampak jek…sabor2 ye…orang cam ni kita jgn layan wat x nampak jom tgk adakah kita seorang yg peyabar ke x?

 65. Kunta Kinte says

  His…byk lg senjata yg perlukan orang kidal..sbg armchair general aku anto depa sbg gunner 105 dan 155 howitzer..tak pun sbg anggota bw RPG,metis m,eryx,cbr90 atau baktar shikan…hahaha…..

 66. Orait says

  hahahaha.. semua buat dek jer.. malas nak layan dia. pasal dia pun tak gentle bila berdebat lari dr tajuk pastu bawa2 bende yg tak ada kena mengena dgn kita pastu campur urusan negara org. hahahaha biarkan dia post pastu dia reply sendiri dia ucap tahniah kat diri dia sendiri. mana2 ind0ngkey yg kita semua tau setaraf dgn dia kita buat dek jer… last2 dia masuk wad org gila. hahahahaha 😛

 67. Kunta Kinte says

  Ikut pengalaman aku la…Body M4 ni terbahagi kepada 2 receiver yg bersambung…
  1. lower receiver….udi,picu,pistol grip dan rumah kelopak
  2. upper receiver…..alat kerja,laras,pengadang tangan dan piston gas
  Yg jd masalahnya upper receiver…terlalu banyak asap dan kotoran terbentuk akibat sis. gas blowback…sistem ni sbbkan alat kerja dpt tekanan tinggi akibat penembakan…cepat panas dan kebuk senjata kotor….
  Pada aku utk jimatkan kos pasang je upper receiver dr senjata lain yg mirip klon M4….tak silap aku ada 2 senjata klon ni…HK416 dan SIG 516….
  Lower receiver pakai M4 dan Upper receiver pakai HK416 atau SIG 516….Habis cerita…

 68. Black Ops says

  Setahu aq kebanyakn rifle yg org buat di dunia ni smua kelongsong kuar sbelah kanan..mcm motosikal jgk pemulas minyak semua tgn kanan mana ada org buat sebelah kiri lg kn?..xpi kalau “kunci selamat” pd sesetengah snjata ada sbelah kiri/kanan (kidal/normal) dua2 blh pakai..
  xpi jgn risau, kedudukan “liang buang” (kelongsong peluru keluar sblh kanan) masih jauh dr kdudukan muka si penembak yg kidal. kbykn snjata direka utk org tgn kanan, selalu aq perhatikn mmg kekok klu org kidal menggendalikn senjata..hehe
  nota kaki: tip utk lefthanded, biasakn diri pegang snjata.. Vat69/ UTK setiap hari jam 8am peluru dh meletup d lapang sasar utk deorg training..

 69. mahat says

  hk416 dan ar 15 lebih baik mekanikal daripada m4 alat kerja sama ak 47 amerika jual barang lama aku rasa tiba masa kita peluang vb berapi lp06 cuma aku tak berapa suka rekabentuk tempat optik telalu tinggi kurang tepat menembak kalau boleh rendahkan sedikit tempat letak optik dan rifles itu tahan lasak macam ak47.. tembak tepat m16

 70. mahat says

  yg aku risau m4 macam m16 pisten m4 saluran kan depan tensumbat apabila masuk pasir dan alat kerja mekanikal pisten dibelakang akan tersekat aku lebih suka kerajaan memilik HK416 cara kerja macam ak47 pisten depan sebab reka tidak ada saluran dibelakang rekabentuk sama m16

 71. Pathfinder says

  bro nak tanye sikit..agak2 kat Malaysia ni ada tak rifle yg special untuk org kidal??sebab kalau org kidal guna rifle, kelongsong akan keluar ke arah kanan..so pedih pulak la muka si penembak tu..ada apa tip x untuk lefthanded yg guna rifle?
  p/s : saje tanye sebab aq kidal..mana la tau nanti emergency ke nak guna rifle..hehehe

 72. Pathfinder says

  sian ind0n nie..x de org layan sgt..hahaha..bro..mulai skarang x yah layan org sakit mental nie…mbulet je tau..hahah cakap sorang la ind0n sekor ni..hihih

 73. camo says

  memang kau ni seorang yang bebal dan sebal…mau diskusi alutsista mu kelaut sono…apadaaaaaa…..

 74. camo says

  memang lah sepi..yang ekau merapu story pasal negaro ekau kek sini apo pasal???naik menyumpah den dongan ekau ni..lahabau kobau botul la kau ni..

 75. Black Ops says

  setuju sgt….sepatutnya kita pilih HK416…
  aku pernah tembak m16 yg pengadang tangan bentuk segi 3 tu, baru 2 kelopak 30×2 dah stoppage peluru tersekat pada “chamber”, kelopak longgar la..ntah hape2..bayangkan askar kita tgh bertempur tetibe senjata deorg jeam!.. gila kentang xda siapa nk benda tu berlaku!!..m16/ m4 carbine bentuk cantik, ringan berat bwh 3kg, xpi bahan kerja dlm body x lasak slalu kne bersihkn..xtaw la plak m4 malaysia ni mgkin ada penambah baikn?..buat masa ni paskal je yg pakai hk416 tu pon dlm jumlah terhad

 76. warhead says

  pemilihan atm ke atas rifle m41a masih jadi tanda tanya! kenapa kita pilih hk416 kerana prestasinya lebih baik….

 77. anak johor says

  hahaha..betul2..aku sokong kata2 lu bro…
  kita buat deek jer……info rongsokan dan limbah buangan dari seberang..hihihi..

 78. naza says

  laaaa, belum sampai mancissss. saya teropong silap tempat la nampaknya, bro…. :)

  _________________________
  I added cool smileys to this message… if you don’t see them go to: http://s.exps.me

 79. Commodore says

  Ada kera sekor tu sebok nak cita kontrak negara dia pastu siap ucap tahniah sekali kat diri sendiri, hehehehe!
  Dah takde sapa nak layan, ciaann dia. Selama ni bertalu2 respon dia dapat naik sedap pulak nak tambah komen kat sini, mentang2 org layan dia.
  Sekarang, padan muko, kita buat tak tahu aje biar dia dudok sorang2 kat penjuru blog ni. Kihkihkih, nak tergelak aku dia buatnya.
  Syabas bro2 semua, action terbaru kita…..buat dek aje!

 80. Kilroy says

  Salam Bro Paskal,
  Lama tak masuk blog ni. Banyak cerita menarik telah dikupas oleh perminat blog ini. Salah satu daripadanya berkenaan Pulau Banggi, untuk pengetahuan para sahabat di blog ini, Pulau Banggi telah menjadi pusat berkumpul kapal-kapal Imperial Japanese Navy (IJN) before Battle of the Phillipine Sea (June 19-20, 1944)

  Selain itu sedikit pasal stock missile AAM yang berada dalam inventory TUDM,
  Saya harap information ini boleh menghuraikan quantity R77s dalam stock TUDM.

  SIPRI – ada badan selia memantau penjualan peralatan perang dan SIPRI in beribu perjabat di Sweden tak salah saya.

  Actually according to Sipri, its the following for RMAF missile inventory:

  500 R-73s (2 batches)
  281 R-27s (150 from Russia, 131 from Ukraine)
  150 KH-31As
  150 R-77s (not counting the 35 which makes it 185)

  Which makes it 1081 missiles for 36 aircraft (half to be retired) and will cost roughly $billion ink

  RVV-SD
  http://eng.ktrv.ru/production_eng/323/503/567/

  RVV-AE
  http://eng.ktrv.ru/production_eng/323/503/505/

 81. xXx says

  Tuan Excdo23..
  Boleh kasi bukak tak cerita yg sebenarnya psl Search n Rescue askar British ke atau Australia(lupo lak yg mana satu) yang sangkut kat hutan kita,(lupa lak area mana)… Dengar kata depa sudah kena main sama askar kita,askar kita pedajal depa,betui ka ini cerita? kalu boleh,kasi kongsi la ini cerita…klu tak boleh tak pe,tak kecik ati punya hehe…

 82. xXx says

  Tuan Excdo23..
  .boleh kasi bukak tak cerita yg sebenarnya psl Search n Rescue askar British ke atau Australia(lupo lak yg mana satu) yang sangkut kat hutan kita,(lupa lak area mana)… Dengar kata depa sudah kena main sama askar kita,askar kita pedajal depa,betui ka ini cerita? kalu boleh,kasi kongsi la ini cerita…klu tak boleh tak pe,tak kecik ati punya hehe…

 83. Prabu Wijaya says

  pengumuman….

  pilihan raya umum ke 13 (PRU13) akan diadakan pada tahun hadapan..so jgn harap ada pengumuman mrca baru dlm inventori atm tahun ni..

  sekian,terima kaseyyy

 84. sukhoi superjet says

  sedang diskusi alot dengan france exocet mm40 blok III biasa indonesia minta tot caesar, heli (license) xi xi mudah mudahan lancar

 85. Pathfinder says

  US dah berminat dgn Asia..terutamanya Asia Tenggara..adakah Yahudi melobi US utk hantar armadanya ke sini ats sebab2 tertentu?? atau hanya kerana krisis LCS?? musykil2..

 86. Pathfinder says

  mungkin beberapa buah bukit di Malaysia ni adalah pyramid..so bro syah…lepas nie cari pyramid pulak..

 87. Duke says

  Ada maklumat menarik ker masa kat pameran TUDM tu?? den terlepas nak pergi tgk pameran tu.

 88. Roja says

  Tu la atok tuan kol komando, sy mmg x serasi dgn martial art lain buat masa ni, aikido tu lembut jer mainannya, sy pon dah tua baru nak belajar, jadi amik la yg sesuai dgn badan… Hehehe.. Takat ukemi, role fwd/backward, flip sikit2 boleh la, tp kalau tikar keras, sakit la jugak jatuh mcm nangka busuk… hehe.. Anyway aikido is good for close quarter combat, same goes to martial art lain. Satindo rasanya lg cun pasai combine buah2 power dari berbagai do lain… Sesuai ngan motto yg selalu sy dengar org2 militeri suka sebut, jack of all trade, master of none, betui ka lagu tu Atok tuan kol komando? Atau satindo melahirkan master2 dlm satindo peculiarly?

 89. maha says

  lupa aku dekat malaysia ada hikayat puteri buluh rindu kalau mahu totnya kamu boleh minta kat puteri buluh rindu supaya senjata terhebat kamu bulu runcing dan buluh rincing diruncingkan kami akan beri 100% pembuatannya

 90. maha says

  haikayat ind0d lagi tak boleh pakai hikayat puteri jerok dan hikyat dewa dewi turun untuk selamat iod0g dari gunakan (wc) tandas

 91. Zack says

  paling super rahsia antara semua super rahsia kut…

  apa2 pun perang rebut emas hitam nampak gaya macam nak bermula di area sini je…

 92. says

  naza: bukan kat jalan felda chemomoi pon..kat area manchis sebelum sampai manchis la kat kg pongsun..aku pon tau bila ikut kwn aku g kebun durian bapak dia….tapi terowong tu aku pon tak tgk lagi….

 93. msi says

  salam, mengapa agaknya perkara-perkara mengenai tamdun kita yg sudah terbukti di rahsiakan? Kenapa penemuan-penemuan ini dibiarkan tersembunyi dan jadi satu misteri. Ada isu sensitif sampai takleh nak citer kat orang ramai ke?.. kenapa sejarah mcm ni org segelintir je perlu tahu? kalau org lain tahu, dia tak boleh cerita kat org lain sebab apa?..kalau nak rahsia pasal keselamtan negara tu lain la, tp sejarah pun kena rahsia ke? takpe2, ada rezeki nanti aku masuk hutan cari sendiri. hehe.

 94. ExCDO23 says

  terima kasih. saja tekan brek kat sini. lepas ni nak pulas gear dah kat tangan lepas tu nak sambung jalan. kihkih

 95. Zack says

  Israel lengkap kapal selam dengan peluru berpandu nuklear

  BERLIN 4 Jun – Israel didakwa melengkapkan kapal selam yang dibekalkan oleh Jerman dengan peluru berpandu nuklear, lapor majalah mingguan negara ini, Der Spiegel.

  Majalah itu dalam artikel utamanya melaporkan, Berlin sehingga ini menafikan mempunyai maklumat tentang kapal selam buatan Jerman itu yang digunakan oleh tentera Israel.

  Bagaimanapun, bekas pegawai berpangkat tinggi di Kementerian Pertahanan Jerman memberitahu Der Spiegel bahawa kerajaan sentiasa mempunyai anggapan Israel melengkapkan kapal selam kelas Dolphin itu dengan peluru berpandu nuklear.

  Artikel tersebut adalah berdasarkan siasatan selama sebulan yang memetik fail-fail daripada Kementerian Luar di Berlin yang menunjukkan Jerman Barat sedar mengenai tindakan Israel itu sejak 1961.

  Di Israel, jurucakap Kementerian Luar, Yigal Palmor hanya mengesahkan rejim Zionis itu memiliki kapal selam buatan Jerman.

  ”Ia bukan satu rahsia, Tetapi untuk perkara lain saya tidak mempunyai bidang kuasa untuk mengulasnya,” katanya kepada AFP.

  Israel merupakan satu-satu negara di Asia Barat yang tidak mengisytiharkan mempunyai kelengkapan senjata nuklear.

  Jerman telah membekalkan Israel dengan tiga buah kapal selam berkenaan dan menanggung kos pembuatannya dan tiga lagi kapal selam tersebut akan dihantar menjelang 2017 di bawah satu kontrak yang baru ditandatangani.

  Laporan itu menyatakan Israel kini menimbang untuk menambah tiga lagi kapal selam berkenaan.

  Dalam pada itu, parti pembangkang Jerman, Parti Sosial Demokrat, semalam meminta kerajaan pimpinan Canselor, Angela Merkel memberikan penjelasan berhubung laporan itu.

  Jurucakap Merkel, Steffen Seibert berkata, semua kapal selam yang dihantar ke Israel itu tidak dilengkapkan dengan peluru berpandu. – AFP

  Sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0605&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_06.htm

 96. ExCDO23 says

  satindo hasil gabungan beberapa seni mempertahankan diri. Kita ambil aspek-aspek yang bagus dari beberapa seni dan kemudian kita gabungkan dalam satu. ada lagi seni-seni lain yang dipelajari tapi apa pun bergantung pada individu juga. martial art ni ‘memilih’,bukan semua badan boleh serasi.

 97. Duke says

  Ni dikira mcm struktur atas tanah ler kan walau ditimbus, tak termasuk lg struktur bawah tanah.kelebihan kosnya lebih murah kot.

 98. xXx says

  Ha ah,den guna telepathi,pakai dlm mimpi…klu hang tido mlm ni tak dapat no tipon den,alamatnyo kiro takdo rozoki la kuih kuih..

 99. Nass says

  adkh kawsan yg dmksdkn berdktan dgn stu tmpt yg smmgnya lasak utk aktviti perkhemahan dan kaya dgn flora dan fauna..??

  atau satu tmpt brdktn dgn sbuah t***k yg mmpunyai lagenda…..??

 100. athrun zala says

  cerita ni buat aku terpikir,aku pernah tgk banyak illustrasi lukisan2 lama dari pengambara2 ke bandar2 dari peradaban tamudun2 lama sebelum kewujudan zaman melaka iaitu acheh,thailand,china yg disimpan dlm arkib2 negara,yg copy punya not original.sesetengah gambar boleh access kot internet.yg aku pelik sepanjang pemerhatian aku,xpernah tgk lagi illustrasi lukisan yg tamadun asal dari tanah melayu.indon,thailand.tamadun tanah melayu lama kat tengah2 hilang,byk pemerhatian tertumpu zaman melaka.tamadun sebelum melaka tak byk diceritakan dan data2 tentang tanah melayu sebelum melaka agak kurang.seperti ada sesuatu yg cuba menutup cerita,peradaban2 dan tamadun tanah melayu dizaman dahulu kala sebelum melaka.

 101. Roja says

  Kat 20 tahun dulu ada jugak sy nampak landasan dlm hutan…kat sempadan 2 negeri tu jugak…lama2 hilang, nampak hutan ja…baik punya camo lagi… Jgn tanya sy exactly kat mana…sy tak tanda pon positionnya.

 102. Roja says

  Piramid ada tumbuhan yg moden era kita ni ada la saya tengok..kat sempadan antara 2 negeri jugak… Beza cuma pokok n rumput yg tumbuh situ depa landscape seadanya, yg piramid tuan atok kol kata tu tumbuh ikut peredaran masa…mmg cover baik punya…

 103. Roja says

  Maybe depa x dedahkan pasai melayu selama ni kan bangsa yg lemah. Dichop pemalas, makan benda2 busuk oleh penjajah, lekat sampai la ni dok nampak malas n lemah. Kalau dah lemah, musuh nyata akan senang musnahkan tamadun melayu ni. Utk mengelakkan dari kena banzai, maka elok la low profile dulu, sampai bangsa kita ni bina balik kekuatan dan tamadunnya yg tersendiri sehingga tak boleh diganggu gugat oleh potential aggressor lagi. Nak masuk gelanggang pon pikir 5 kali. Sekadar pendapat 1 sen saya aja.

 104. Roja says

  Cayalah atok kol komando. Cite mcm ni yg best baca nih. Ayok bilang ayok pandai satindo. Satindo ilmu tempur dari mana atok? Saya minat ilmu tempur tanpa senjata ni. Setakat ini cuma belajar aikido sikit2. Satindo tu komando punya ker atau combonation dari seni2 do berbagai?

 105. ExCDO23 says

  saya dah tulis panjang-panjang tadi kat sini pasal Piramid. Bila tekan Say it, tak keluar pulak dah. Tolong bagi link chatroom sembang sana la mudah

 106. Pathfinder says

  aq berminat…tambahan lg ade kes pyramid misteri yg dijumpai kat bawah laut di Jepun..

 107. ExCDO23 says

  Baik. Oleh kerana dah mendapat respon daripada Tuan admin blog sendiri maka saya akan bukakan sedikit selimut mengenai rahsia Piramid.

  Saya akan ceritakan secara kasar, siapa yang dapat tangkap apa yang saya maksudkan ni maka beruntunglah kamu. Saya nak buka banyak-banyak mungkin agak bahaya. harap difahami beberapa kekangan ke atas diri saya.

  Baik, apa kata kita lakukan satu simulasi eksperimen. Ambil satu tudung saji, timbuskan saja dengan tanah dan biarkan di persekitaran rumah anda. kemudian perhatikan tudung saji yang sudah ditimbus tu dalam masa 4-5 bulan..setahun..dua tahun. Well apa akan jadi pada timbusan tadi. Ditumbuhi dengan rumput-rumput dan lalang dan akhirnya akan kelihatan sama dengan kawasan sekitar, cuma bentuknya sahaja yang kelihatan sedikit tinggi berbanding yang lain.

  Baik sekarang cuba bayangkan satu binaan yang lebih besar dari itu, mengalami perubahan dalam masa yang sangat lama dan apatah lagi dalam keadaan cuaca tropika. Pastinya banyak pokok-pokok yang tumbuh dan akhirnya ia kelihatan sama seperti bukit bukau di sekitarnya sehinggakan piramid itu tersembunyi.

  Kenapa Piramid di Mesir tak jadi macam tu. Ya, Cuaca.. Iklim Padang pasir dan iklim tropika adalah sesuatu yang berbeza. Balik semula kepada kisah tudung saji tadi, anda akan faham apa yang saya maksudkan. Tanah kering dan tandus, adalah berbeza dengan tanah yang lembap dan subur.

  Ni yang saya cerita ni agaknya di mana ya? China? Jepun? Myanmar? Indonesia? Thailand? bukan…bukan di situ. tapi di SINI.

  Di mana letaknya? Dalam Hutan? Semestinya dalam hutan. Hutan mana? Luas kan hutan di sini. Letaknya di sempadan dua negeri yang hutannya tersangat tebal dan dara. Oh di mana ya? Sudahlah tu, bro semua ambil benih ni dan tanam ia. Semoga ketemu yang dicari nanti.

 108. camo says

  “Menyimpan Rahsia Negara Dengan Seketat-Ketatnya” sumpah setia prajurit kita tuan komando…salutela…:)

 109. ExCDO23 says

  Ada sesiapa berminat nak tahu mengenai Piramid? Saya nak buka selimut sikit kalau ada sesiapa berminat. Please put up your hand!

 110. ExCDO23 says

  Dijamu-lena dan ditidurkan dengan nyenyak kerana keletihan tapi malangnya beret pula dihilangkan. bangga sangat hilangkan anak dara dari Malaysia ke Lombok, nah kami hilangkan pula beret anda. Jangan main api dengan kami,itu saja pesan saya.

 111. ExCDO23 says

  Insyaallah saya akan usahakan cuma kalau dah hilang nombor di badan ni lagi sejuk dan lapang nak bercerita.

 112. ExCDO23 says

  saya kahwin awal jadi ada dah la cucu. Tak mengapa bro commodore nanti menyusul la tu cucu sorang dua tiga. kihkih

 113. SMM says

  Alhamdulillah, terima kasih kerana akhirnya update jugak blog nih. Terubat rindu nak baca latest artikel. Hopefully Mr.Shah tak tensyen-tensyen, supaya kitorang dapat baca lebih banyak lagi cerita-cerita menarik. keep up your good work ya!
  May Allah bless you always. Assalamualaikum.

 114. Cikgu lancer says

  Ramai org x tahu, mereka yg di dlm johor bnyk bisnes. Klau diaorg kutip duit dr untung bisnes je, x silap dlm 3 atau 4 hari, dh boleh byar gaji sebulan utk semua staff kerajaan johor. Dr pngkat bawah smpai atas. Tu la untungnya bisnes, org luar jgn main ckp ikut sedap mulut je. Nk rotan ke penampor?

 115. Cikgu lancer says

  Dia tu? setahu saya la kan, ada informer bgtau, makhluk ni pun x boleh diharap. Dia akan bongkar klau x dpt habuan atau persen atau komisyen. X tahu la ada org suruh ke, JAS suruh ke, pbt ke.. Org x tahu pasti percaya dia ni bagos. Sgt bagoss. Cuma sy x dpt nafikan kata2 nye itu mampu buat org terpesona. Aku pun boleh apa. Nseb baik aku ajar subjek sejarah. Btw, tu kata org la, nk tahu siasat sndiri. Klau xde angin masakan pokok boleh bergoyang bang oi..

 116. naza says

  wah… hebat komando dorang ye… ada masa untuk tido lena. malang sunggoh… komando malaysia xder kemewahan macam tu… cuma kita punya moto. mission achievement, bottom line succes.. mcmana cara, jgn tanya…hi hi hi
  9 beret tuuu… bukan sikit (komando level)

 117. naza says

  ooo… bukan kat sg gabai kg orang asli tu ka? atau kat simpang masok ke felda tu… sebelum tu ada jalan baru masok ke chemomoi tu… situ ke bro amir?

 118. Commodore says

  Alamak bro excdo, nampaknya saya lebih muda lagi kot?
  Hehehehe! belum ada cucu lagi malah anak sulong pun belum kawin lagi. Saya baru early fifties.
  Apepon jgn percaya cakap si naza tu, mcm lah dia pernah jumpa kita.Hehehehe!

 119. redleg-oto says

  kkedudukan terowong ke-2 tu selepas keluar terowong hiway karak-sg pisang ke?? aku dah pegi sg pisang tu lalu terowong hiway tu beberapa kali..tak tau plak ade terowong pkm kat situ..memg xperasan langsung..huhuhu…btw sg pisang ni memang best..masuk ke dalam skit (1/2 jam jalan kaki) ada air terjun tinggi..lgi adventure kalau abselling kat air terjun tu..:)

 120. hambikko says

  salam bro shah…sekadar bertanyer…ko tak nak petakan ker terowong2 dan tempat yang ko jumpai dan terokai itu..maksud aku pelan detail 😉 mana tahu kita leh jadikan peta dasar(basemap) untuk penerokaan lain..sekadar cadangan

 121. says

  kedudukan terowong ke-2 tu selepas keluar terowong hiway karak-sg pisang ke?? aku dah pegi sg pisang tu lalu terowong hiway tu beberapa kali..tak tau plak ade terowong pkm kat situ..memg xperasan langsung..huhuhu…btw sg pisang ni memang best..masuk ke dalam skit (1/2 jam jalan kaki) ada air terjun tinggi..lgi adventure kalau abselling kat air terjun tu..:)

 122. Anak Sabah says

  Naik je, bro…Rileks ya…

  Aik, bro kita ni dah bertunang rupanya… Melepas la cik Naza kita…dan cik fifah…

  Em, tukar company, bro…dan juga ada naik sikit je pangkat… Nak cari duit jemput kawan2 otai ke Sabah… Doa2 kan la den berjaya yer…

 123. says

  naza: dalam utan la bro..kat area kg pongsun kot..ko tau ke manchis?? mcm biasa je ko ni ek heheheh..
  shahpaskal: wokey bro tak sbr nak tunggu korang masuk hehewhehhe….mana la tau ko dapat jumpa penghujung terowong tu hahahaha..

 124. shahpaskal says

  Aku ni kalau ada kawan2 yang berani. Memang aku pergi…tapi sekarang ini aku makin tensyen, aku nekad nak beli Scrambler. Nampaknya aku akan buat penerokaan, masuk hutan, redah paya, masuk gua seorang diri lah. Nasiblah kalau kena baham rimau.

  Terowong yang kau bagi gambar tu, Insya Allah aku masuk…team aku x de pada masa sekarang ni.

 125. naza says

  kat manchis? kawasan jalan F1 tu? kat area kampong cina tu? atau dlm utan? atau tepi sungai tu saja? alaaa xcited pulowk.. :)

 126. says

  salam bro…wow berani ye masuk terowong tu…..respek la aku sama bro n the geng…. maybe banyak lagi terowong tinggalan PKM mcm tu kat semenanjung ni amnya di kawasan area Bentong & karak di pahang…aritu yg gambar terowong PKM yang aku bagi pada bro tu harapnye satu masa nanti bro dapat le masuk ye hehehe…terowong yang sama gak katanya ada di area Manchis di dalam kawasan pahang border ngan n9…tapi terowong tu aku tak tgk lagi….

 127. shahpaskal says

  ya sokong….tak payahlah kita nak dengki dan iri hati serta buruk sangka pada orang kaya. Itu rezeki dia, buat apa kita nak pertikaikan hak dia. Orang kaya tak dengki pun kat kita yang miskin ni. Tak paham betul lah umat Islam skrg ni, asyik dok nak pertikaikan kekayaan orang je

 128. anak johor says

  maklumat ape tu bro..?
  kita kat sini sembang2 jer….tapi kena ingat,blog ni memang kena pantau tiap hari tau….hihihi..

 129. anak johor says

  hihihi…….haibat ko punya cadangan tu..aku sokong penuh…hahaha..
  satu kepala indon cuma bagi upah rm3 hengget je cukup lah utk buat demo…buat apa bagi rm15..mambazir tu namanya..hihihi

 130. Commodore says

  Bro Excdo23,
  Mcm ni lah yg saya nak dengar, saya faham tak semua benda boleh dibuka dlm forum ni sbb mcm2 jenis manusia boleh baca kat sini. Tu sbb lah saya propose teh tarek session sbb cara ni ada privacy skit. Bro Shah boleh jadi gatekeeper control skit siapa yg patut hadir, Saya prefer two way communication jadi mana yg tak faham boleh dijelaskan dgn segera dan yg baiknya bro akan tahu dgn siapa bro bercakap.
  Lagipon TTS ni tak semua yg dapat datang sbb kengkawan kat sini ramai jugak yg dari luar Selangor.
  Apapun saya berharap bro dapat pertimbangkan kerana tak baik tinggalkan org yg nak menuntut ilmu, haa! nanti dlm kubur kena soal tau? Hehehehe! gurau je bro!

 131. Zack says

  Amerika Syarikat pindah armada ke Asia

  SINGAPURA 2 Jun – Amerika Syarikat (AS) akan memindahkan majoriti armadanya ke rantau Pasifik menjelang 2020 sebagai sebahagian strategi baru AS yang memberi fokus kepada rantau Asia.

  Ketua Pentagon, Leon Panetta berkata, keputusan untuk menempatkan lebih banyak kapal-kapal perang AS di Lautan Pasifik, selain memperbesarkan rangkaian kerjasama tentera, adalah sebahagian usaha untuk meningkatkan peranan AS di rantau yang penting kepada negara itu pada masa depan.

  Menjelang 2020, penempatan tentera laut akan diubah daripada pecahan 50-50 antara Pasifik dan Atlantik ketika ini kepada 60-40, katanya.

  “Penempatan itu termasuk enam kapal induk, majoriti kapal perang, kapal pemusnah, kapal gempur pesisir dan kapal selam,” katanya pada satu persidangan di Singapura, hari ini.

  Tentera Laut AS ketika ini memiliki satu armada yang mempunyai 285 buah kapal dengan separuh daripadanya ditempatkan di Pasifik.

  Walaupun jumlah keseluruhan kapal itu mungkin menurun dalam tempoh beberapa tahun akan datang kerana berikutan tekanan belanjawan, tetapi pegawai Pentagon percaya kapal tentera laut AS di Pasifik akan ditambah.

  AS turut merancang menambah jumlah anggota tentera di Pasifik dan mengendalikan lebih banyak lawatan ke pelabuhan di rantau itu sehingga ke Lautan Hindi.

  Panetta, hari ini menghadiri satu persidangan anjuran Institut Antarabangsa bagi Kajian Strategik di Shangri-La Dialogue, Singapura yang turut dihadiri pegawai-pegawai pertahanan dari seluruh rantau itu.

  Kenyataan beliau itu dibuat bagi menjalin dan menjamin kerjasama antara AS dan rantau itu ekoran kebimbangan terhadap pendirian tegas China berhubung isu wilayah maritim di Laut China Selatan. – AFP

  Sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0603&pub=Utusan_Malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_04.htm

 132. xXx says

  Salam utk bro EXCDO23…
  Saya amat berbangga dgn kehadiran tuan disini,yg turut memeriahkan ruangan komen ini..Apa yg kami disini harapkan adalah dari kalangan org2 sperti tuan yg mempunyai pengetahuan dan pengalaman yg luas terutama dari segi pertahanan negara…klu tak keberatan,kongsi2 le ilmu tu sikit kat kami..(tuan ni saja singgah sini atau ehem ehem..hehe…)

 133. mat indoor says

  tak apa lah bro..jangan sampai “mengundur terus”…teruslah berkomen macam biasa…selagi kita membincangkan maklumat2 am..tada hal bro..kalau ada sesuatu yang kena “highligh” pandai2 bro lah contengkan.

  saya punya ilmu sikit sangat bro..harap orang2 dekat sini yg terer je yg duk ajarkan :) .. menyumbanglah sesama kita.

 134. xXx says

  Salam utk bro EXCDO23…
  Saya amat berbangga dgn kehadiran tuan disini,yg turut memeriahkan ruangan komen ini..Apa yg kami disini harapkan adalah dari kalangan org2 yang sperti tuan yg mempunyai pengetahuan dan pengalaman yg luas terutama dari segi pertahanan negara…(tuan saja singgah sini atau ehem ehem..hehe..)

 135. sukhoi superjet says

  hmmm citer malon haibat haibat hikayat hangg too aah, merong mahawangsa, puteri gunung ledang, hantu botol kicap ck ck ck

 136. Black Ops says

  Santan tua lg la sedap buat masakan..kuah pekat..hehe, santan muda nipis saja cair plak tu..buat air kelapa muda blh la..hahaha
  “lagi tua lg berisi”….org muda mcm kami ni generasi baru ape la sgt…daripada merangkak baru nk belajar brjalan..ExD023 dh pon puas berlari…Peace..

 137. anak johor says

  hihihi…betul tu..sama lah mcm kes bekas menteri besar perak tu.yg menghina sultan johor pasal WWW-1…orang kaya kalau derma rm10 juta, dan dlm masa sama berbelanja utk diri sendiri RM520K…itu adalah hak dia..

  lagi pon kerabat johor tak pernah ambil duit rakyat seriap bulan sebagai gaji/ alaun .,seperti kerabat2 negeri lain…tapi orang yg menghina tu tetap bebas kan….hahaha..

  p/s..rasa mcm nak kambus kepala dia dalam simen jer..mcm zaman jepon tu….hihihi…klu orang melayu pon dah kurang ajar,apa nak pandang bangsa lain pulak kan…hihihi..

 138. ExCDO23 says

  sekarang ni siapa yang tilik siapa? kihkih. Saya nak undur diri dulu. Sepertiga malam dah terlajak ni. Terima kasih semua dan selamat malam. anda tidur lena malam ini ingatlah sama pada tentera kita yang sedang berjaga menjaga sempadan darat udara dan laut. Mereka berjaga demi anda yang tidur lena berulit bantal busuk. kihkih. to pranita Naza,banyakkan buat push up dan rajin-rajin turun PT pagi untuk pinggang kuat. kihkih selamat malam naza

 139. naza says

  tuan, rasanya depa syok tengok saja. kalo suruh join, lima nam belas kali depa dok neraca dalam kepala 😀

 140. naza says

  bro, jangan la risau sangat pasal tu. depa punya knowledge ok. tip top. depa malah boleh citer bab weapon in detil ooo

 141. ExCDO23 says

  Insyaallah dan terima kasih atas doa tu. anda ni gerak langkah derup perwira tapi jauh dalam sudut hati saya kata kamu ni pranita. apa betul tekaan saya tu naza?

 142. naza says

  depa pekena tey tarek je la tuan, tts mana depa reti… depa civilian… tapi sunggoh bersemangat dalam bab military dan bab bab sejarah kehebatan bangsa kita. (pergh.. taip dengan penuh semangat. tadi bateri nk habeh dah…) 😀

 143. ExCDO23 says

  pakai nujum ka tersalah taip ‘kol’ tu. jangan macam ni saya dah mula seram sejuk. ni yang buat saya nak blah lbih cepat dari sini. belum apa-apa dah ada orang teka saya.

  tak boleh hutang selagi belum jelaskan. kalau nak tukar ambil komando rest sampai bintang turun sembah bro naza. kihkih

 144. Ghost Recon says

  Naza ko jd security jage blog shah ni ey memalam takut ade perompak..haha

  Nak tido dok belek2 comment tros x tido..ngeee..yela2 nak tido la ni…spicy original..original spicy…spicy ke original….original ke spicy..

 145. ExCDO23 says

  Ni nak pekena Teh tarik ke nak Tempur Tanpa Senjata? saya tak pandai TTS tapi satindo boleh la.

 146. ExCDO23 says

  apai tak kenal tapi tapai tu favourite drink tok batin. kihkih. Panjang umur saya berceloteh lagi.

 147. naza says

  alaaa, bro xcdo, tok guru tu merendah diri je tu. dia commodore navy. janggut tebal incharge kapal beso…. tapi… muda lagi..:)

 148. ExCDO23 says

  dah ada cucu? berapa orang cucu bro coomodore? kalau dah masuk 2-3 mungkin samalah kita.

 149. Ghost Recon says

  Haha nak TTS ngan Shah ni kena siapkan bandage n plaster siap2..lebam2 tu da kompem. Ameer siap patah tengkuk baru kena jeling ngan Shah. :)

 150. naza says

  adeyyy, siksanya. jangan la buat saya macam tuuu. bateri dah nak habis ni….. :)
  (perjawatan tu saya tahu kol) :)

 151. ExCDO23 says

  bro naza orang muda kalau hilang orang tua macam saya ni apalah sangat kan. ramai hebat kat sini. sabut tua gunanya masa bakar ikan saja. kalau dah jadi ikan bakar jasa sabut pun kadang kita lupa. rajin ya komen di sini. bagus memang blog ni ada peminat setia. tahniah tuan admin dan semua

 152. naza says

  laaaa, kata dah ngantok sesangat tadi…. gi la ikut bro shah pekena tey tarek ke ape ke 😀

 153. ExCDO23 says

  kenal atau macam kenal atau teka-teka kenal? typing error ke bro naza ada ‘kol’ di hujung tu. kalau salah eja, ambil 1001 hentak kaki sampai bumi bergerak, lepas tu kau lari pusing padang kawad tu sampai misai RSM jadi putih. kihkih

 154. naza says

  saya tahu bro. C danS tu penguatkuasanya. maaf jika terasa hati. terasa macam kehilangan pulowk…

 155. ExCDO23 says

  teropong betul betul Omak Sayang Aku dan Isteri Sayang Aku tu bro naza. Sepupu dengan cucu barangkali belum masuk dalam perlembagaan. kihkih

 156. ExCDO23 says

  saya malas mahu layan provokasi tapi jangan lupa bagaimana special ops negara anda yang kami bantai berkali-kali semasa eksesais. Yang masuk ‘jerat babi’,yang masuk ‘lubang kubur’, yang tergantung atas ‘sangkar monyet’ itu boleh tanya komando anda yang datang buat eksesais dengan kami. Tolong sampaikan salam juga pada 9 orang komando anda yang kami curi beret mereka senyap-senyap dan masuk baris pagi tanpa beret atas kepala waktu eksesais dengan negara kami dulu. Ya, beret itu ada tergantung di dinding rumah saya. silakan saja kalau mahu datang ambil. Kecil tapak tangan,parang ilang saya tadahkan.

 157. ExCDO23 says

  Santan tua siapa lagi mahukan pandang. Bro Black Ops bagus faham mengenai “Ada perkara semua org perlu tahu, ada perkara semua org x boleh tahu”. Kerahsiaan, integriti dan sumpah menjaga rahsia adalah perkara yang perlu dijaga dan tidak boleh dibuat barang mainan. Saya mungkin akan cuba ceritakan lagi apa yang perlu. Insyaallah dan terima kasihlah pada semua di sini.

 158. ExCDO23 says

  Terima kasih atas jemputan tuan admin. saya tak berani nak janji sebab saya terikat dengan beberapa perkara yang saya rasa tuan admin pun faham keadaan itu. Omak Sayang Aku dan Isteri Sayang Aku sentiasa mengekor dari belakang jadi saya perlu hati-hati.

  Saya bangga ada orang macam tuan admin yang banyak tabur benih untuk pembaca di sini. percayalah benih itu akan tumbuh dan dibaja dengan pemikiran yang waras oleh anak bangsa kita. Dulu tiada pun ada orang macam tuan yang buka cerita begini jadi saya anggap ini satu jasa yang tidak ternilai dengan harta.

  TTS Insyaallah, mohon saya dah bebas dari nombor di badan ni dulu. Maybe u can’t find me but someday i’ll find you. Terima kasih atas izin tuan untuk saya bercerita di sini.

 159. ExCDO23 says

  tak merajuk cuma saya terlalu sayangkan agama bangsa saya sampaikan saya tak mahu oleh kerana saya ada yang mahu membenteng fakta dan berkelahi. Saya nampak itu yang bakal berlaku jadi mungkin elok saya tarik gear reverse. Saya fikirkan dulu bagaimana sama ada mahu teruskan atau tidak lagipun kadangkala saya sibuk dengan tugas mungkin jarang ada di sini.

 160. ExCDO23 says

  teruskan saja langkahan bro. saya cuma tolong bagi benih nak bercambah itu kerja tuhan dan kudrat kita juga akan sama menentukan. kaji dan terus kaji. saya bangga dengan semua di sini

 161. ExCDO23 says

  Bro Commodore mungkin saya akan cuba ceritakan sedikit sebanyak di sini tanpa membuka selimut kerahsiaan. Ya betul memang maklumat dari blog itu ada kesahihannya tapi percayalah bahawa you can’t trust everything there. Rangkaikan maklumat yang dikaji dengan maklumat lain sebab kebenaran sebenar adalah pengalaman diri sendiri dan petunjuk Allah pada kita. Saya hormat semuanya di sini sebab anda melayu-melayu yang masih sayang dan faham bahawa kita ni banyak lagi rahsia tidak terbongkar. orang macam anda semua ini adalah pencorak yang baik untuk masa depan negara kita.

  Saya masih memikirkan untuk meneruskan langkah di sini atau berundur sahaja kerana apa yang saya dah ceritakan di sini mungkin saja membayahakan diri saya dan kedudukan saya dalam perkhidmatan. Tengoklah bagaimana keadaannya mungkin ya mungkin tidak saya teruskan cerita di sini.

  satu saja yang saya mohon jangan kita bergaduh dan berkelahi macam kucing rebut kawasan oleh kerana maklumat yang kita dapat. kita bincang carilah kata sepakat duduk dalam rukun damai dan cari sefahaman. masing-masing ada pengalaman dan kita kongsilah demi kebaikan semua. boleh kan?

 162. Ghost Recon says

  Ahaha rekod aku paling lame tahan nafas pun 2 minit je. 2 minit tu baru suku perjalanan :)

 163. Black Ops says

  betul bajau laut asal dari filipin…yg tinggal dalam perahu tu org panggil “Palauh” dia internasional dok tgh2 laut antara smpadan laut malaysia/filipin…mmg persekitaran khidupan deorg d laut..skrg ramai dh bermustautin di pulau2 sabah pakai dokumen (IM 13)..bajau laut ni bdk2 umo 3taun pon dh belajar menyelam..aku pernah tgk live d semporna..kecik je bdk lg mmg lama klu menyelam sambil panah ikan…klu kolam renang saiz olimpik tu, dh nk hujung kolam baru deorg timbul!1 awesome..

  cadangan aku..sesuai diserapkan dlm Paskal, kementerian belia/sukan ambil deorg jdi atlit renang compom dpt pingat emas d london..hehe

 164. Commodore says

  Bro excdo,
  kalu nak play safe lebik baik berborak dgn saya aje sbb saya bukan reporter bukan juga penulis mana2 blog. Saya Hans Solo. Tidak berkepentingan. Bro MI, Naza ni semua main high level nye game. hehehehe! Upto you, whoever u choose to discuss with, saya hanya melukut ditepi gantang. kadang2 tak tahu apa yg nak ditanyakan, lebih kpd a good listener aje!
  Look forward for a TTS with u n shah n other interested parties.
  p/s. kita ni lebih kurang sama usia kot?

 165. Black Ops says

  Wahh rupanya bro ExCDO23 nie “org lama”..mesti byk pengalaman.. teruskan join blog ni…
  Ada perkara semua org perlu tahu, ada perkara semua org x boleh tahu..

 166. Cikgu lancer says

  Dah try gi air terjun bekok, Batu Pahat, johor? On da way ke sana, depan memang cantik, bila dh jauh ke dalam (10 km)bnyak teramat sgt pokok balak kena tebang. Lg pelik, pnduduk kmpung muka lelaki cina, wife org asli. Pasal apa tu? Putih kuning campur coklat gelap. Bukan menghina org asli tp rasa lain mcm. X tahu la ada agenda lain spt bab risik2 ni. Musykil betol. Kalau difikirkan sejenak, air terjun bekok ni paling kurang publisiti compare dgn gunung ledang Muar..

 167. Kunta Kinte says

  P.Mabul…terpesona aku…cantik sungguh…wat masa ni, inilah pulau yg tercantik yg aku pernah pegi….setengah ari aku kat sana…

 168. Black Ops says

  India Papa Bravo…this is Black Ops…ok je Kunta Kinte..aku pernah kene gk.. kadang2 komen kita post tu lambat update dlm blog nie..lepas 3-5minit baru terhegeh-hegeh kuar..

 169. Black Ops says

  Alamak aku salah taip..hehe..1511 ade plak 1811…tq kepada bro Orait kerana bagi taw…peace..(^-^)
  Hmm bro mat indoor..x taw pon pasal prester john tu..

 170. mat indoor says

  lain orang lain gaya pola fikirnya..

  lihat bagaimana kita salah mentafsir perkataan yahudi sudahlah…yahudi itu bangsa,hebrew itu bahasa/tulisan,zionisme itu fahaman..yang mana kita tentang? yahudi atau zionisme?

  kadang2 maklumat2 mengenai pertubuhan2 rahsia ni buat kita jadi paranoid dan over..sebab itu saya kata ada hadnya..rasionalah kita bila menganalisis.

 171. palan says

  explore lgi…explore lgi bro shah……………menarik2 artikel ni,

  spe ade & nk jual cd c&c the first decade? nak bli boleh? owh, owh, dgn mjalah perajurit / tempur bulan jun pnye? ade nk jual? mls nak langgan tahunan pnye, balik kmpng xde jual mjalah2 tu, melepas satu keluaran,

 172. bukitkuin says

  ala bro..ambiga yang hura-harakan negara kita tu pun bebas xde kena tindakan apapun..kita buekpun secara aman lah..anta memorundum jo..

 173. shahpaskal says

  Bro komando,

  Borak dgn den je kito TTS…den full of action, no nonsense….banyak info bole share.

 174. Orait says

  saya ada tgk video BBC kat youtube tentang org bajau laut filipin menyelam lama tanpa pakai apa2 alat bantuan. berjalan2 dan berlari di dalam laut. memang hebat. yg bestnya komen penuh dgn sampah dan tuduhan fitnah yg ind0g lemparkan mengatakan org bajau laut tu dr papua dan malaysia maling klaim org bajau laut milik mereka. padahal dr video BBC tu tak ada sebut nama malaysia pun . shooting pun kat laut filipin dan yg buat video tu adalah BBC.

 175. Commodore says

  Bro excdo23,
  Bukanlah peminat tegar, cuma pada pendapat saya buat masa sekarang ni mistisfiles tu adalah sumber yg credible dan boleh diterima pakai. Hujah dan faktanya saya kira boleh diterima akal walaupun banyak lagi perlu diselidiki.
  Sekurang2nya sudah ada kesedaran dari masyarakat untuk mengusul sejarah bangsa yg selama ini disuap bulat2 kpd kita tanpa usul periksa.
  Salah satu buktinya saya berani untuk menyangkalkan pandangan ultrakiasu yg mengatakan melayu ini adalah pendatang di tanah melayu ini. Ini yg saya maksudkan, kesedaran yg sudah ada pada kita untuk melawan argumen yg dilemparkan kpd kita drpd duduk diam aje.
  Ada ke Francis Light bukak P.Pinang? Stamford Raffles bukak Singapore? benda2 asas mcm ni kalau kita tak counter tak tau lah apa nak cakap. Sekurang2nya mistisfiles tu telah menerapkan confidence dlm diri kita dan berani berhujah berdasarkan fakta. Itu aja!
  Walaubagaimanapun saya tak nafikan masih banyak lagi perlu diselidiki dari pelbagai sumber cuma bagi saya masih belum jumpa lagi source yg lain.
  Mungkin saudara excdo23 dah dapat sumber yg kaw punya, tu pasal la saya minta dikongsi2kan kat kawan2 yg dahagakan ilmu pengetahuan ni. Banyak manfaatnya untuk anak bangsa, percayalah, jgn dibawa mati ilmu tu, rugi!
  Sekadar penjelasan aje! Mohon pencerahan.

 176. maha says

  bahasa ind0g slow sapi itu makna selembab lembu aku rasalah balas aje balik kata budaya ind0g suka mandi pakai taik sapi

 177. Orait says

  Bro nass,
  terus terang saya katakan pertama kali saya dengar seorang ustaz bercakap yg isteri nabi ibrahim keturunan indo-china dan seorang ustaz mengakui atau percaya dengan kata2 bahawa imam mahdi dah muncul atau akan muncul di sesebuah negara. maaf bukan nak berdebat atau nak provoke tapi itulah yg saya nak sampaikan. bg saya urusan dimana bila dan kat mana imam mahdi muncul tu urusan ALLAH dan menjadi rahsiaNYA. dulu ada salah seorang pemimpin agama di msia yg kemudiannya pertubuhan dia diharamkan gara2 kuar statement camnie la. dia mengatakan seorg sheikh di ind0n adalah imam mahdi. wallahualam

 178. Orait says

  saudara black ops,
  anda salah tentang tarikh melaka di jajah. melaka di jajah portugis pada tahun 1511.
  kemudian belanda 1641 di melaka.
  inggeris di pulau pinang 1786.
  jepun 1941 semasa perang dunia ke2

 179. mat indoor says

  bro black ops… kedatangan barat ke kepulauan melayu banyak didasari suatu mitos terkenal barat iaitu prester john..

  kalau bro tau apa itu prester john?semua kaitan tentang kedatangan barat kesini nampak terang..

 180. mat indoor says

  nak pergi mana bro? tak kan merajuk kot? ^_^ rileks ler bro…santai2 je..biasalah berbeda pendapat..bukankah ia merangsang intelektual?

  rugi ler kalau bro mengundur..banyak yang kita boleh sharing..

 181. hahaha says

  tq bro kerana buka cerita walaupun sedikit tetapi cukup untuk membuka mata semua orang dan selamat ‘bakal pencen dari command and do’ hehe
  benih yang disemai walau sebiji sampai masa akan tumbuh …

 182. ExCDO23 says

  Saya tak ada niat nak cari salah orang dan jatuhkan sesiapa sebab saya bukan Melayu yang terlalu kolot untuk tidak menerima pendapat orang lain. Satu lagi kepada Panglima 368 saya mohon maaf kalau kehadiran saya di sini menimbulkan rasa tidak senang kepada Panglima. Saya tak berniat apa-apa dan cuma nak cerita apa yang saya tahu saja,tak lebih dari tu.

  Maafkan saya,saya rasa elok saya undur diri dulu dari laman ni. Elok saja saya teruskan tugas saya pada negara daripada saya buka cerita di sini dan akhirnya hanya menimbulkan pergaduhan tak berkesudah antara bangsa saya sendiri.

  Teruskan ideologisme dan trustee Panglima 368 pada Srikandi. Ya, itu hak Panglima 368 dan saya tiada hak untuk petikaikan walau seinci dan sejengkal. Saya cuma orang tua yang dah nak bersara dari perkhidmatan dan cuma nak cerita sedikit pengalaman saya di sini. That’s all bro.

  Cukuplah saya katakan – Penulisan boleh direka-reka taoi Pengalaman ialah sesuatu yang lebih berharga, dan sangat berharga.

  Terima kasihlah pada semuanya yang saya dapat kenal sekejap saja kat sini. Eloklah saya teruskan saja kerja saya dalam bidang saya menunggu masa nak jadi sabut tua. anda semua sabut muda masih berkilat dan tajam akalnya tak usahlah dengar cerita dan dongeng saya ini.

  Insyaallah satu hari kebenaran akan terbukti. Siapa saya tak usahlah bro semua persoalkan dan cari. Saya cuma seorang tua yang tunggu mati dan cukuplah sudah sedikit ‘benih dari dalam selimut’ yang saya dah taburkan di sini.

  Saya selalu dipesan semasa dalam tugas bahawa ‘kamu cuma buat apa yang kamu diarahkan, kamu diarah dan kamu buat’ ‘you are command and you do, you are command and do’

  Undur diri dulu semuanya. ada masa kita jumpa lagi. Nak tahu rahsia mudah saja,mintak Allah tunjukkan. Assalamualaikum dan semoga dapat jumpa lagi.

 183. ExCDO23 says

  Saya tak ada niat nak cari salah orang dan jatuhkan sesiapa sebab saya bukan Melayu yang terlalu kolot untuk tidak menerima pendapat orang lain. Satu lagi kepada Panglima 368 saya mohon maaf kalau kehadiran saya di sini menimbulkan rasa tidak senang kepada Panglima. Saya tak berniat apa-apa dan cuma nak cerita apa yang saya tahu saja,tak lebih dari tu.

  Maafkan saya,saya rasa elok saya undur diri dulu dari laman ni. Elok saja saya teruskan tugas saya pada negara daripada saya buka cerita di sini dan akhirnya hanya menimbulkan pergaduhan tak berkesudah antara bangsa saya sendiri.

  Teruskan ideologisme dan trustee Panglima 368 pada Srikandi. Ya, itu hak Panglima 368 dan saya tiada hak untuk petikaikan walau seinci dan sejengkal. Saya cuma orang tua yang dah nak bersara dari perkhidmatan dan cuma nak cerita sedikit pengalaman saya di sini. That’s all bro.

  Cukuplah saya katakan – Penulisan boleh direka-reka taoi Pengalaman ialah sesuatu yang lebih berharga, dan sangat berharga.

  Terima kasihlah pada semuanya yang saya dapat kenal sekejap saja kat sini. Eloklah saya teruskan saja kerja saya dalam bidang saya menunggu masa nak jadi sabut tua. anda semua sabut muda masih berkilat dan tajam akalnya tak usahlah dengar cerita dan dongeng saya ini.

  Insyaallah satu hari kebenaran akan terbukti. Siapa saya tak usahlah bro semua persoalkan dan cari. Saya cuma seorang tua yang tunggu mati dan cukuplah sudah sedikit ‘benih dari dalam selimut’ yang saya dah taburkan di sini.

  Saya selalu dipesan semasa dalam tugas bahawa ‘kamu cuma buat apa yang kamu diarahkan, kamu diarah dan kamu buat’ ‘you are command and you do, you are command and do’

  Undur diri dulu semuanya. ada masa kita jumpa lagi. Nak tahu rahsia mudah saja,mintak Allah tunjukkan. Assalamualaikum

 184. Black Ops says

  Soalan asas kenapa Barat berminat dgn nusantara kepulauan melayu?..
  Barat (kristian), kepulauan melayu (islam)
  “sesungguhnya nasrani dan yahudi itu adalah musuh yg nyata bagi kamu (islam) sehingga kamu mengikut cara hidup mereka”…sory aku lupa surah tu..

  Tanah melayu mula d jajah 1809- portugis hntar perisik, 1811 angkatan perang portugis serang melaka.. alasan – ( nak hasil bumi tanah melayu rempah ratus, bijih timah etc..) xpi deorg ada agenda lain (perangcangan yg tersusun rapi)…tujuan Melaka diserang merupakan “kunci” utama barat nk masuk k kepulauan melayu..ubah sistem politik/pentadbiran,menghapuskan kesan sejarah2, dn yg paling penting deorg nk padamkn sejarah asal usul org2 melayu/nusantara…!!! “sebuah bangsa yg kuat adalah bangsa yg tahu sejarah d asal usul mereka”… portugis yg serang xpi freemason yg merancang suma ni sbb deorg taw ada “sesuatu” d nusantara ni yg akan menghancurkan bangsa yahudi bila akhir zaman nnti..
  slepas portugis, british (mula msk campur urusan pentadbiran tanah melayu)..pecahkan perpaduan antara org melayu – msuk pekerja dr china, india alasan nk urus ekonomi – (agenda tersirat) kesan skrg malaysia ada 3 kaum terbesar… masa perlembagaan Malaysia nk ditubuhkan. 2 kaum terbesar tu ada buat “perjanjian” dgn org melayu (ketua tanah melayu)..” perjanjian” yg deorg telah buat tu terikat sampai bila2 selagi deorg di tanah melayu ni smpai la skrg!… xyah la korg cari d internet sbb prjanjian tu x dibukukan, hanya secara lisan.. nk taw perjanjian tu kene la rajin bertanyakn org2 lama. Jgn lupa ada 3juta yahudi di asia…that why israil bertapak d Singapore sbb deorg masih mencari “sesuatu” yg deorg x jmpa smpai skrg..

 185. ExCDO23 says

  are you sure we’re not TTS with somebody of somebody?
  Well, saya risau Teh Tarik Session akan jadi Tempur Tanpa Senjata. kikiki!

  Srikandi? Ada sesiapa kat sini pernah jumpa dia dan sahkan dia pensyarah? Jika ada sila angguk satu kali. Jika tiada jom join saya pekena roti.

 186. maha says

  dulu nazi cari bangsa mereka yg hilang bangsa hilang bangsa ariyan untuk menghapus yahudi dan yahudi berjaya dihapus di europe

 187. hambikko says

  tumpang tanyer…korang ada chat room khas ker untuk blog ni…knp aku tak tahu…agak2 leh join tak? huhuhuhuh

 188. mat indoor says

  pemikiran kau naza dah nampak paranoid…apa sahaja hendak dikaitkan dengan yahudi dan pertubuhan2 rahsia..ada sempadannya naza..

  tak semestinya kalau seseorang itu “mengetahui” sesuatu lebih dari orang biasa..ada “something” dibelakangnya..berbaik sangkalah kita sesama muslim.

 189. mat indoor says

  saya sebenarnya sependapat dengan bro panglima..tak ada orang lagi segenius cik sri dalam mengolah dan membongkar khazanah silam kita dengan baik..kebanyakkan ahli2 sejarah malaysia sangat dungu dan membosankan..

  lagipun,sudah lama sejarah melayu dihitamkan dan didowgrade dan lebih memalukan kita turut sama mendowngradekan sejarah sendiri..

  terus terang,saya tidak suka dengan unsur2 mistis ataupun percubaan mengaitkan islam dengan sejarah purba nusantara..saya lebih suka sejarah diexplain secara saintifik dan mengikut kronologi waktu…kalau tok nenek moyang kita menganut agama buddha dan hindu kenapa kita nak malu?itu adalah sebahagian kehebatan sejarah bangsa kita..lagi satu..kenapa bila bercakap soal zaman dahulu,kenapa orang2 melayu suka mengaitkan hal2 mistis? tak faham aku..

 190. mat indoor says

  tak silap penulisan cik sri dah bermula sekitar 2010,kira baguslah dia ada effort nak sedarkan bangsa melayu..kalau dia buat buku dahulu,adakah ada yg sanggup membeli dan “target” dia sampai kepada orang ramai?jangan terlampau streotaip sangat naza..tapi kalau kau nak steoretaip dan pesimis..pemilik2 blog sejarahnegarakedah dan sewaktunya boleh..terlampau pembohong faktanya..

 191. maha says

  kapal selam kita satu bermasalah satu ketika dahulu tapi ada warranty kita telah panggil jurutara penbuat kapal selam buat malu kita kalau kita beli peralatan senjata tak ada warranty .. malah beli kereta ada warranty ..kerata tayota ada masalah di panggil balik di us sebab itu kita tak boleh beli peralata yg telah dipakai oleh orang lain tak warranty

 192. mat indoor says

  kita ganyang!!!!!!!!!!!! eh?,kita demo depan mindeff,kita demo depan pejabat PM,kita demo depan umah anwar,kita demo depan pejabat nik aziz,kita demo depan HQ DAP!!! kita demo kalau bajet pertahanan kali masih ciput!!

  wake up all military fans!! kita demo!!!! 😀 xixixixixi

  jangan bimbang kalau jumlah kita tak ramai,kita boleh upah sebungkus nasi dan duit RM 15 sorang kepada ind0n untuk bantu kita demo dan baling taik depan umah pemimpin2 kita! kita ganyang! eh?? demooooo!!! 😀

 193. Anak Sabah says

  Salam, bro Kunta Kinte…

  Saya betul2 minta maaf, bro… 2 minggu lepas saya memang busy sgt2… Hal rasmi dan peribadi… Nampaknya, untuk jumpa bro dan bro2 otai lain, saya kena cari “penaja” untuk belanja korang dtg sbg tanda maaf dari saya…

  Bro, pg Mabul tu, best kan? banyak amik gambar? hehe… jangan share ngan Mat Indoor dan lain2, k… Commodore jugak…biar depa dtg dan tgk dan hayati sendiri…hehe…

 194. maha says

  sudah ind0g kamu beli leopard tapi kamu tak boleh lancar anti tank missile.ind0n minta ajer sama yahudi beli missile lahat supaya kamu jilat jubur yahudi sama seperti singgaypork beli missile lahat

 195. Panglima 368 says

  Patik dah sampai pagi-pagi tadi. alhamdulillah semua selamat !! Typoon betul2 melobi TUDM.Apa yang penting setiap pembelian mesti ada TOT dan support base industry. Baru ada penguasaan High Tech. ini. PTU tadi sudi bergambar dengan org ramai dan layanan mesra diberikan oleh pilot2 MIG & SMKM . Shabas!! we believe in you all bro.

  Setiap perolehan peralatan tentera terkucil kerana budget ciput dari civil Govt. Kita sebagai bloggers & permehati pertahanan mesti melancarkan kempen selepas PRU 13 untuk kerajaan menaikkan budget pertahanan mengikut % KDNK( at least 4%) supaya bila wartawan tanya PTU/PTL/PAT dia akan jawab tunggu team technical putuskan spec yang terbaik bukan tunggu peruntukkan keewangan dari MOF. Penat dan meyakitkan telinga dan hati. Tak ada penyelesaian senjak 2 decade jawapan yang sama je….B inovatif pasal peruntukkan keewangan pasal wang.

  So lepas PRU 13 kita buat kempen ini secara besar-besaran, berterusan,serah memorandum kat Parlimen,Agong,Menteri, Ketua Pembangkang , tok penghulu,ahli politik, ketua masyarakat, gerakkan pelajar, sapa lagi name it bagi depa tau betapa pentingnya pertahanan demi masa depan kita semua.
  Kita lantik Ketua kita Tuan Shah apamacam?

  Malu la kita nak dapat kapal selam dari zaman Tengku sampai Zaman D. Najib berpuluh tahun lepas tu . Dah dapat ada suara pig kata tak blh selam la …bla40X.

  Jangan tunggu dan jangan hirau bloggers sekalian kita buat apa yang baik untuk negara.Kalau demo aman pon apa salahnya kita buat dekat Stadium MINDEF. >>> all the best!!

 196. naza says

  betul kata xcdo tu. rasul 25 yg wajib kita tahu. nabi 25000, ada sesapa tahu? ada yg nama michael, abraham macam macam la nama. kita ada kaji tak? kalo ada `orang yang tahu`, tolong la jangan kondem dia na….

 197. naza says

  datok panglima, maaf mencelah.kita bercakap tentang motif. kebenaran fakta yang diberi memang ada. tapi kenapa time time macam ni baru diutarakan. dia boleh muatkan saja maklumat tu dalam satu buku setebal sejengkal. :)
  maaf. saya memang jenis straight forward bila `bercakap`

 198. Panglima 368 says

  Kalau Tauhid kita kuat kenal Allah sukrang-kurangnya katam kitab sifat 20 puluh dengan dalil dan faham>>.apa masalahnya nak baca kitab apapon. Kalu ada ragu dan waham jangan le baca..

 199. Panglima 368 says

  Kita baca dan kalau ada info hujah yang lebih baik why not!! at least ada info yang blh kita fikirkan.dari dok kena tipu sejarah orientalis kat sekolah ( not to say tak betul tapi kurang benar)…Apa pon mari kita beradu hujah bukan blaming each others.
  Pendapat Patik ;
  1. Tulisan Cik Sri saya dapati mendatangkan fonamena yang mana banyak fakta sebagai kata kunci untuk kita buat research.
  2. Ada juga prestasi2( batu bersurat) yang mencatatkan sejarah bangsa kita yang menjadi hujah yang amat jelas tentang kerajaan Melayu terdahulu.
  3.Cik Sri mengfokuskan tentang sejarah bangsa Melayu yang kita tak percaya akan kehebatan & keagongan Bangsa MIM beribu tahun dahulu..
  4.Bangsa yang lemah apabila hilang jati diri apabila tak tau sejarah bangsa. Orang kata kita pendatang diam seribu bahasa tak tau nak jawab.Bangsa Thai contoh tak ada apa pon tapi habaq Muai mesti orang kata Muai Thai. Toa Moi bahasa kampong kami panggil adalah seni orang Islam (Siam) pada masa dulu. Tak caya p cari kat Selatan Burma ada satu daerah orang cakap melayu loghat Utara.

  Maaf ExCDO23 bukan apa kita kena bersatu cari & kumpul maklumat dan sokong satu sama lain cari kebenaran. Jangan jadi cam ahli poliktik dok cari salah org. nak undi saje.

 200. mat indoor says

  korang masuk blog tu kena pandai asing..ada banyak admin kat dalam tu yg mengupas sesuatu itu dengan level kepandaian masing2.

  cik sri dalam pengkhususan sejarah…aku banyak mendapat ilmu dari hasil penulisan dia.hasil tulisan mereka ok selalunya kitalah yg selalu salah tafsir.

 201. mat indoor says

  hmmm? she said dia seorang pensyarah…tak kan lebih dari itu kot bro?saya nak belek balik malas bro entry dia..banyak tu!apa kata bro cakap je terus mengenai pandangan bro mengenai si “dia” tu 😀

  alahai bro?berapa tahun lagi nak pencen ni? bro berani tak nak TTS? bak kata bro commodore tu…TTS senang skit nak open apa pun…heeeeee

 202. Commodore says

  Wa’alaikumsalam, Ye lah bro “pembaca” ni, masuk la jgn segan2, kalau ada apa2 yg nak dikongsikan, silalah kami menadah tangan selebar2nya. Amin.

 203. ExCDO23 says

  Terima kasih atas nasihat bro Naza. Benar begitulah yang terbaik barangkali. Saya komen di sini pun barangkali dah banyak mata yang memerhati dan cari masa nak ngap saya. Tapi nak buat macam mana kan. Kalau tak dicerita makin lama makin hilang lah jadinya. Cerita tetap cerita tapi ‘kelambu’ tetap kena pasang.

 204. ExCDO23 says

  Terlalu banyak tahu, kurang tahu dan ditambah-tambah dan juga cerita yang diberitahu serta diolah semula seolah hanya individu itu sahaja serba tahu. Percayalah formulasi dan reformasi minda adalah penentu jatuh bangun sebuah ketamadunan dan bukan hanya formulasi kehebatan senjata.

  Hati-hatilah dengan apa yang kita dah jelajah dan percaya selama ni. Gula memang selalunya manis tapi lama-lama akan jadi racun,jadi penyakit sampailah dipotong kaki kerana reput. jangan kita digulakan sudahlah.

  Benar bro Naza memang dia banyak tahu. Dia sedang beri gula kepada kita. perayalah.

 205. ExCDO23 says

  Siapa Pensyarah? Srikandi? Kaji kembali latar penceritaan dan timeline kisah-kisah dari dia dan bro akan faham maksud saya.

  OSA. Ya bro, tepat sebutan tu. Cuba sebut sekali lagi. Ada rasa seram? Tiada? Saya ada! Maaf bro, saya ada amanah dan rahsia untuk ditanggung dan saya masih terikat dengan sumpah memegang rahsia kerajaan. Well said again, someday if i’m not in this field anymore maybe we can share this without any worry and offense feel. Maaf sangat,saya faham perasaan bersemangat bro dan saya menyokong semangat bro. Teruskanlah

 206. ExCDO23 says

  Saya cuma mahu senyum saja dengan ayat bro.
  Mungkin bro faham kenapa saya khuatir untuk buka rahsia ini kepada sesiapa lagi sebab apa yang saya dah lakukan sebelum ni dah dijadikan bahan untuk cerita sebuah blog yang tersangat meletup ratingnya di kalangan pengkaji sejarah. Apa yang dah saya lakukan sebelum ni cukuplah saya saja yang mengetahui dan itu juga sebab saya khuatir untuk lakukannya sekali lagi.

  Cukup saya katakan bahawa saya dah ‘terkena’.

 207. ExCDO23 says

  Kepada bro Orait, 5 minit tu mmg sukar nak dicapai dan sebab tu ia adalah salah satu faktor saya tak masuk menyelam. Saya pernah dengar cerita orang Sulu boleh menyelam lebih dari 10 minit..tapi malangnya saya bukan orang Sulu.

 208. Orait says

  mati dah ke belum sampah masyarakat ind0gnkey tu.. hahahaha bertalu2 geng sniper belasah. dah bukan sniper dah camtu. hahahaha 😛 mati dah kot wulf wulf wulf wulf

 209. hahaha says

  betul bro excdo aku skong mana ada pemerintah islam yg x ikut telunjuk amerika melainkan negara kita skrg ni semua umat islam ditindas jika kita hilang kuasa apakah yg akan berlaku pada umat islam di seluruh dunia…

 210. hahaha says

  pendapat satu sen aku, diorg datang nun selatan sana yg menkaji tamadun kita so diorg mmg mencari bijak pandai kita untuk dpergunakan…

 211. Orait says

  tak ada manusia atau orang yg perfect… maksud apa tu kafir bijak + islam = melayu?? tak paham saya

 212. Pathfinder says

  mungkin beli 18 Typhoon trench 3 pastu dapat harga murah untuk beli lg 18 Typhoon trench 1/trench 2 yg Royal Airforce retired-kan..kalau x silap Royal Airforce nak retired-kan sebilangan Typhoon sebab potongan budget pertahanan dan krisis Euro..

 213. Pathfinder says

  geng sniper…beruk gila sudah masuk…hahaha Ind0n greater??Ind0n greater yg kebanyakan rakyatnya yg masih makan sampah..itu dikatakan ind0n greater??terus mimpi loe dongo..pak..kiranya mana2 negara yg beli pesawat tempur baru dikira maling strategis ind0n??sorry pak..kami beli pesawat baru yg mempunyai teknologi terkini!!bukan ngemis alutsista yg berteknologi lama tp ngaku teknologi terkini kayak ind0n..hahaha..sebelum invasi negara orang selesaikan dulu masalah Aceh,Papua dan Terorist..kalau dgn puak separatis pun kalah jgn ngimpi mau invasi kami..dasar tentera banci kabur dr madan perang..hihiihi

 214. Serampang_Merah says

  woi……si gila….dasar bangsat….lo yg bikin kacau…duluan nanti sudah gila cakap pusing2 jawa tolol…

 215. Maltex05 says

  Ada sapa2 datang Hari TUDM kt airbase subang??. Gua tgh melepak depan Mockup Thypoon..(nampak bebeno Thypoon kaw2 nak melobi ataupn mmg da sign contract kot)sape nak merasa duduk dlm kokpit azab la kena beratur panjang..(aku pon giveup).kol 3 nie ader airshow lagi..1 mig 1 sukhoi 1 heli Nuri buat demi spider rig..cuaca panas tapi cantek buat perfom..

 216. Orait says

  biasa lan ind0n tak dpt terima bila org cerita tentang mereka nak2 kalau benda tu menunjukkan kelemahan mereka mula la mereka kritik Tapi mereka lupa bila mereka menghina, membincangkan pasal kita dan membuta tuli keluar statement ttg kita. mereka kata itu cerita sebenar padahal fitnah. dia org nie jenis bangsa tak boleh terima kenyataan. aku dah kata analisismiliter tu berat sebelah dan poyo.

 217. Orait says

  maksud mulut ke mulut. dahulu kala sesuatu cerita disampaikan dari seseorang kepada org lain atau sekumpulan manusia. Israeliyat tu sebarkan sebegitu. jd banyak pertambahan atau kekurangan. malah ada cerita israeliyat di jadikan hadis yakni hadis palsu. naza dia tau cemolot jer.. huhuhu 😛

 218. naza says

  blog bro shah memang sangat terkenal. ramai nama besar bermukim dalam ni. contoh, jaafar albar ex cdo, tok tok guru, saintis, fbi, cia…….

 219. Orait says

  dajal sudah masuk.. sekejap malonharusekolah sekejap astria nnt tak tahan tukar kepada sukohoi superhoax. invasi greater ind0gnkey yg najis zionis. lemah sekali TNInd0gnkey kalau strategis juga boleh kena curi. ind0gnkey mana ada idea kalau bangsa lu buduh dan dongo. ind0gnkey minta hibah typhoon sama ratu elizabeth yah. kesian…. mana mampu ind0gnkey beli typhoon hanya boleh dpt pesawat f16 yg rusak dan rongsokan itu pun kena tipu upgrade sampai usd700M. wulf wulf wulf wulf teruskan anj1ng menyalak kelaparan yah.

 220. Nass says

  pernah dlu dgr stu kuliah kat masjid ada sorang ustaz ni dia kta….salah sorang isteri nabi Ibrahim A.S adalah dri asia tenggara…..dan berasal dri Indo-China….
  x slap aku ustaz tu kta kturunan dia akn melahirkn imam mahdi……dan imam mahdi mungkin dri Malaysia, Indonesia, selatan Thai dan sekitar nusantara ni……(tpi ada pndpt lain yg mngatakn mgkin d Malaysia atau Indonesia)….beliau brkta lg, kbnyakan org barat yg dtg ke sini sbgai plancong tujuan utama mereka adalah utk mncari imam mahdi…….

  dlm awal blan 5 tahun ni 2012…..Ustaz terknal aku bg glaran Ustaz J….dia adala bg crmah kat skumpulan plajar d utara…..dia cite tahun lpas dia g Indon dan brjumpa Habib Hassan klau x slap kturunan Nabi….blum smpat dia brtnya apa2….habib berkta “Imam Mahdi telah lahir di nusantaramu…” aku hrp korang bole pham kat mna…….hjung thun lpas jga Ustaz J trlbat dgn bntuan kmanusiaan d Palestin…..beliau ada brtanya kpd sorang warga Palestin tntang keadaan tasik Galilee…..warga Palestin tu ckp…..hmpir 90% airnya sdah kring…..

  slah stu ptanda bsar dajjal akn kluar adlh kringnya tasik tu…..nk tau lbih psal tsik tu cri google…

  sambung blik psal cramahnya…..dia kta lg Imam Mahdi skrg tlah berusia 13 tahun……..

  utk pngetahuan anda semua ustaz tu bknnya calang2…..klau ditulis pnuh nma dia msti diknali rmai….dia seorang doktor lpasan Al-Azhar…..

  Jadi, kuatkan iman dan perbanyakkanlah ibadat kita…..insyaallah kita akn selamat..

 221. shahpaskal says

  Hahaha,

  Kalau benar blog saya, apa salahnya…penulisnya menegur saya dengan ikhlas dan baik. Saya harus positif dan menerima kritikan beliau dengan cara yang baik juga. Saya tidak lihat penulisnya mahu menghina saya tetapi tegurannya adalah profesional dan jujur (kalau benarlah saya kerana dia kata blog itu sangat terkenal tetapi saya rasa blog saya tidak terkenal).

  Apa pun terima kasih kepada dani kerana mengingatkan saya, artikel saya dari dahulu pasti ada kaitan dengan Indonesia. Saya kira saudara baru baca blog saya. Indonesia dan Malaysia serta Singapura, hubungannya sangat menarik dan terkait. Tidak mungkin boleh dipisahkan jika mahu membicarakan soal pertahanan mana-mana negara ini. hehehe

 222. welldone says

  eh.. lau x silap saya.. kt johor pown ade jugak.. kerajaan org kecik kecik.. yg paling tnggi pown dari siku tgn kita ke hujung jari… ibu gua pernah npk.. kt pontioan johor.. berbalik dgn the lost tribe.. kalau btol Melayu akan hancur kan isreal.. knapa kerajaan x hebohkan pekara ni kpada org rmai knpa mesti rahsia ? dlm blok cik sri kandi tu ad mngatakan.. melayu ni org islam yg paling perfect. kafir bijak + Islam = melayu. no wonder semua pluru pemandu singa mnghala ke malaysia.

 223. wanto says

  di bagian akhir tulisannya tertulis seperti ini… dari situ ketahuan asal tulisan aslinya…

  Sudah lelah juga saya menulis artikel ini, sudah saatnya saya istrahat sejenak. Semoga artikel kali ini memberikan informasi yang berharga bagi kita pembaca semua dan juga memberikan pencerahan. Mudah-mudahan infomasi saya ini tidak dalam kategori ‘membocorkan rahasia negara’ karena toh beritanya sudah lama tersebar di media masa. Mudah-mudahan juga artikel ini sudah mecukupi criteria yang saya sebutkan diawal sehingga tidak keluar dari jalur semestinya, tidak seperti blog Negara tetangga yang adminnya sepertinya hampir lupa apa nama blog dan apa nama domain blognya. Salam damai dari Admin AnalisisMiliter.com

 224. naza says

  logik logik. ibrahim datang lepas noh. masa zaman noh, bumi dapat global banjir. tentu masa ibrahim banyak pengembara di muka bumi yang tak ramai manusia. antara noh dan ibrahim, ada hud, kena kutukan juga orang orang lgbt tu.
  pendapat saja saja. mungkin musuh kita buat reverse saikologi saja. untuk buatkan kita `rasa hebat`, dan menjadi bakal ancaman kepada mereka,
  dan itu alasan mereka untuk memusnahkan kita

 225. mat indoor says

  seorang pensyarah yang kental dengan idea kemelayuan tak kan double agent kot bro? hehehe,tp kemungkinan tetap ada..bro,cik sri mmg pandai mengolah dan bijak buatkan satu gaya penceritaan yg sangat menarik..al-maklumlah,kita kan jenis tak minat sejarah..so cara cik sri tu patut dicontohi oleh semua guru sejarah kat malaysia ni dalam mendidik budak2 agar minat sejarah.

  ok bro..sy faham tentang “amanat” yg bro tanggung tu…tetapi apa salahnya kita bersharing sambil berkias2?tengok…i know u know about that pyramid.hehehe,amacam bro? alah apa salahnya kita “berdongeng” dan “berlipurlara”..tak kan under OSA kot? hohoho

 226. naza says

  mulut ke mulut? susah nya dorang nak bercerita…… tapi ada logiknya tentang cik sri kandi punya position. terlalu banyak yang dia tahu…..

 227. mat indoor says

  aa’aaa kan.. bila aku baca statement brader exdo..terus aku teringat ” mamat pakai kereta mewah”..

 228. Black Ops says

  Selalunya penghianat2 negara yg x amanah ni melibatkan 3 kumpulan..
  pegawai2 kerajaan,
  Peniaga (syarikat balak),
  orang politik (wakil rakyat d sesuatu kawasan)

  mmg betul apa yg WWF perjuangan sbelum nie, setiap hari byk hutan khususnya d sabah/srawak dimusnah utk pembukaan tanah nk tanam sawit sampai mengancam habitat org utan..habis tanah yg digondol tu bkn pinggir bandar mmg jauh di pedalaman kwsan hutan belantara..

  taun lpas, aku join perkhemahan di hutan simpan Gunung Puah Semantan sempadan kalimantan/srawak..byk gile kayu balak kene curi dgn pmbalak haram!! padahal dlm tu ada FOREST!!..budus deorg x wat kerja..siap ada lorong tikus lg (8jam) jalan kaki pg indon

  aku respek la cara ATM training dlm hutan, bntuk muka bumi yg mencabar,penuh dgn helah…sesuai utk bersembunyi/perang gerila.. aku sgt setuju dgn bro shah point k 35. “Satu lagi tak payahlah bercakap pasal digital camo, komunis dan pejuang-pejuang Islam di Selatan Siam dan Filiphina, tidak pakai digital camo tapi pergerakkan dan penyamaran mereka sangat sukar dikesan.”

 229. dani says

  waduh kritiknya pedas bgt…. dan kalau di baca detail artikelnya… kayaknya blog yg dimaksud emang blog bro sah militaryofmalaysia.net ini… kalau diperhatikan emang tulisan bro sah akhir2 ini bnyk yg kurang ‘militer’ dan bnyk tentang indonesia…

  tp mudah2an salah…

 230. Orait says

  ntah la bro commodore. saya tak percaya kewujudan keturah sbb kalau di bahas jd perdebatan di blog nie. banyak kisah keturah nie tak dpt saya terima. yg saya di beritahu dan baca keturah tu melayu kemboja. bani israel nie bukan saja lari dari akidah malahan sejarah dia org pun dia org tukar ikut keadaan semasa. Nabi Ibrahim a.s sendiri bukan yahudi tp org yahudi kata Nabi Ibrahim a.s org yahudi . kalau menceritkan pasal keturah org kita tak akan lari dr menceritakan imam mahdi sebab banyak sangat blog dan rencana mengatakan imam mahdi melayu berasal dr keturunan keturah isteri ke 3 nabi ibrahim. saya juga hairan kenapa boleh jadi camtu dan apa tujuannya. malah banyak yg di petik dari sumber2 alam ghaib. apakah kita dapat membaca apa yg akan terjadi pada masa hadapan melalui alam ghaib serta kita boleh buka hijab? yg buka hijab kita adalah ALLAH dgn izinNYA. Hanya 1 nak di tekan disini yg membunuh dajal dan membantu umat islam dari fitnah yakjuj dan makjuj adalah NABI ISA a.s bukan imam mahdi. kisah imam mahdi dalam hadis pun terhad sangat. banyak sangat perdebatan dr ulama2 malah ada menafikan kewujudan imam mahdi. malah ada mengatakan imam mahdi itu sebenarnya NABI ISA a.s.. kalau di rujuk kepada makna imam mahdi itu sebagai ” pemimpin yg telah di beri petunjuk iaitu boleh jadi ia juga bermaksud khalifah. amirul mukminun atau penguasa yg adil. pada saya kalau muncul imam mahdi kat mana sekalipun dr bangsa mana sekalipun itu tak penting. yg penting waktu itu kita menyahut seruanya utk bersatu menentang dajal. pada waktu itu pengikut imam mahdi dr kalangan Umat Islam atau pun kaum muslimin tak de pun di katakan 1 bangsa saja yg akan menyelamatkan manusia akhir zaman. imam mahdi lebih berperanan sebagai menyatu umat islam dan membantu NABI ISA a.s membenteras kezaliman yg melampau pada waktu itu dan kekufuran serta menentang dajal dan tenteranya (israel). tak ada hadis maupun nas yg sahih atau rujukan yg berbentuk ilmiah yg boleh kita kaji mau pun kita bahas tentang 1 bangsa yg dikatakan hilang akan bangun menentang dan menghapuskan bangsa israel. yg diberitau tentang umat islam atau kamu muslimin jd maksudnya berbagai bangsa yg beragama islam bangun bersatu. lagipun nabi isa membunuh dajal , menghapuskan babi, palang salib , membenteras kezaliman dan mereka yg menentang islam yakni kekufuran. kepada bangsa yahudi dan israel yg menerima serta memeluk islam tak dibunuh. jadi nak dikatakan akan menghapuskan israel atau yahudi itu sendiri tak berapa tepat. turunnya nabi ISA a.s tu sebagai pelengkap petunjuk utk kedatangan kiamat yg hampir tiba.apa yg saya nampak disini lebih kepada unsangkarable atau hidden agenda dr pihak2 tertentu atau alasan untuk digunakan membunuh umat islam kerana nak mencari Imam Mahdi dan boleh dikatakan alasan utk menyerang malaysia. saya katakan begitu atas dasar faktor geografi. kalau zionis melalui amerika nak tawan asia pada pendapat saya malaysia sangat sesuai dijadikan tempat mereka utk menjalankan matlamat mereka kerana semenanjung tanah melayu di tengah2 asia. yg menjadi lebih parah lagi apabila ramai taksub dan lupa diri serta berlaku ” pergaduhan mulut dan perpecahan” akibat dr imam mahdi melayu malaysia. bangsa2 lain yg beragama islam tak dapat terima. ini juga boleh dikatakan sebagai salah 1 punca atau faktor yg di gunakan oleh zionis utk memecah belahkan penyatuan umat islam. banyak sgt yg boleh di perdebatkan ttg keturah dan bangsa akhir zaman yg menghapuskan 1 bangsa. nampak sekadar utk menaikkan bangsa dari agama islam. sekadar pendapat. wallahualam.

 231. hahaha says

  cara kau cakap teringat satu artikel cik srikandi yang dia berjumpa sorang mamat pakai keta mewah …

 232. Orait says

  dasat bro kalau boleh menyelam 5min tanpa bantuan. :) ada lesen scuba diving ke? PADI, NAUI, BSAC ke?

 233. Orait says

  ntah la bro commodore. saya tak percaya kewujudan keturah sbb kalau di bahas jd perdebatan di blog nie. banyak kisah keturah nie tak dpt saya terima. yg saya di beritahu dan baca keturah tu melayu kemboja. bani israel nie bukan saja lari dari akidah malahan sejarah dia org pun dia org tukar ikut keadaan semasa. kalau menceritkan pasal keturah org kita tak akan lari dr menceritakan imam mahdi sebab banyak sangat blog dan rencana mengatakan imam mahdi melayu. saya juga hairan kenapa boleh jadi camtu dan apa tujuannya. malah banyak yg di petik dari sumber2 alam ghaib. apakah kita dapat membaca apa yg akan terjadi pada masa hadapan melalui alam ghaib serta kita boleh buka hijab? yg buka hijab kita adalah ALLAH dgn izinNYA. Hanya 1 nak di tekan disini yg membunuh dajal dan membantu umat islam dari fitnah yakjuj dan makjuj adalah NABI ISA a.s bukan imam mahdi. kisah imam mahdi dalam hadis pun terhad sangat. banyak sangat perdebatan dr ulama2 malah ada menafikan kewujudan imam mahdi. malah ada mengatakan imam mahdi itu sebenarnya NABI ISA a.s.. kalau di rujuk kepada makna imam mahdi itu sebagai ” pemimpin yg telah di beri petunjuk iaitu boleh jadi ia juga bermaksud khalifah. amirul mukminun atau penguasa yg adil. pada saya kalau muncul imam mahdi kat mana sekalipun dr bangsa mana sekalipun itu tak penting. yg penting waktu itu kita menyahut seruanya utk bersatu menentang dajal. pada waktu itu pengikut imam mahdi dr kalangan Umat Islam atau pun kaum muslimin tak de pun di katakan 1 bangsa saja yg akan menyelamatkan manusia akhir zaman. imam mahdi lebih berperanan sebagai menyatu umat islam dan membantu NABI ISA a.s membenteras kezaliman yg melampau pada waktu itu dan kekufuran serta menentang dajal dan tenteranya (israel). tak ada hadis maupun nas yg sahih atau rujukan yg berbentuk ilmiah yg boleh kita kaji mau pun kita bahas tentang 1 bangsa yg dikatakan hilang akan bangun menentang dan menghapuskan bangsa israel. yg diberitau tentang umat islam atau kamu muslimin jd maksudnya berbagai bangsa yg beragama islam bangun bersatu. lagipun nabi isa membunuh dajal , menghapuskan babi, palang salib , membenteras kezaliman dan mereka yg menentang islam yakni kekufuran. kepada bangsa yahudi dan israel yg menerima serta memeluk islam tak dibunuh. jadi nak dikatakan akan menghapuskan israel atau yahudi itu sendiri tak berapa tepat. turunnya nabi ISA a.s tu sebagai pelengkap petunjuk utk kedatangan kiamat yg hampir tiba.apa yg saya nampak disini lebih kepada unsangkarable atau hidden agenda dr pihak2 tertentu atau alasan untuk digunakan membunuh umat islam kerana nak mencari Imam Mahdi dan boleh dikatakan alasan utk menyerang malaysia. saya katakan begitu atas dasar faktor geografi. kalau zionis melalui amerika nak tawan asia pada pendapat saya malaysia sangat sesuai dijadikan tempat mereka utk menjalankan matlamat mereka kerana semenanjung tanah melayu di tengah2 asia. yg menjadi lebih parah lagi apabila ramai taksub dan lupa diri serta berlaku ” pergaduhan mulut dan perpecahan” akibat dr imam mahdi melayu malaysia. bangsa2 lain yg beragama islam tak dapat terima. ini juga boleh dikatakan sebagai salah 1 punca atau faktor yg di gunakan oleh zionis utk memecah belahkan penyatuan umat islam. banyak sgt yg boleh di perdebatkan ttg keturah dan bangsa akhir zaman yg menghapuskan 1 bangsa. sekadar pendapat. wallahualam.

 234. Orait says

  apek2 tu kontraktor je. org melayu dapat kawasan jual sbb tak ada duit, malas atau tak ada modal atau jalan senang. kalau si mata sepet lanun tu sendiri dapat pun tak kisah dah rezeki dia. hanya aku menyampah dia org nie penipu. kawasan sendiri kayu dan kawasan2 sekitar dia ambil. yg peliknya boleh lepas. aku tak salah si mata sepet 100% tp aku salah FOREST kerana mereka di tugaskan utk MAKAN RASUAH sama dgn kes pembalakan haram. kayu sebesar camtu boleh tak nampak kuar dari hutan dan hutan malaysia tak di pantau. kuar kat tv3suku tentang masalah dan banyak sangat kes camtu pun masih buat2 buta.yg hairan sgt dia org yg kaya hasil bumi kita dan kita yg dpt kawasan kaya sekejap saja. kalau jual kawasan untung sekali tapi kalai buat sendiri untung 3x ganda. sepatutnya kawasan utk balak di hentikan buat sementara atau sapa dapat kawasan kena tanam semula pokok sama jenis kayu yg di tebang. pastu dalang, kakitangan kerajaan yg terlibat dan pencuri2 kayu pula nama disenarai hitam dan dilarang buat kerja2 kayu sepanjang hidup mereka dan di sebat serta buang daerah pasal mereka mencuri harta kerajaan. perlu undang2 keras dan penguatkuassan yg jujur, ikhlas dan amanah. ini tak denda mereka berjuta pun dia org boleh bayar tak sampai 1jam. dah kaya raya hidup hasil mencuri kayu di hutan2 malaysia. pastu tgk kilang2 kayu di semenanjung banyak di miliki oleh si mata sepet .

 235. Orait says

  ada bro masa mula2 BAE bersaing dgn Rafale, Gripen dan SH. BAE offer camtu kat kita dan kita menganggap itu 1 penawaran yg baik dan tak boleh di tolak yg mana sebenarnya kita berminat kat Typhoon.

 236. athrun zala says

  kes2 balak ni byk kat kelantan n terengganu.ada satu kat terengganu 1 tempat,sambil2 ambik balak boleh dpt emas.yg dpt konsesi tempat balak ada emas aku pelik semua apek2.pakai keta mahal2,hummer masuk hutan,yg keja tukang lombong hampeh lansung xpandai ckp melayu.

 237. hahaha says

  bangsa terakhir yg mampu menyelamatkan krisis umat islam….dan bangsa ini yg terakhir yang perlu dijatuhkan oleh puak jahanam …

 238. astria says

  malon2 hnya tahu mencuri strategis indon dgn membeli typhoon,ternyata pemimpin maling tiada akal lalu hny tahu curi idea tni,xi xi xi
  malon takut negaranya di invasi greater
  indo..dasar kecut telur

 239. Commodore says

  Aku pun rasa mcm nak jumpa kau je bro, tapi lebih pada nak dengar cerita kau la! Mungkin kat sini kau tak boleh reveal. I understand.
  Bila2 free tu jom la kita TTS dgn shah sekali, dapat jugak aku menambah2kan ilmu.
  Insyallah jika ditakdirkan!

 240. ExCDO23 says

  Kadang potong balak kadang potok sebatang dua saja. ‘Kerja lain’ yang banyak. Sambil potong balak sambil tanam benda dalam tanah untuk satelit detect dari atas. Dia ingat kita yang jaga hutan ni buta barangkali. Bila dah kantoi baru la tengok kerakyatan pembalak ialah apek-apek kurus pakai spek mata tebal dari negara hujung selat sana.

 241. ExCDO23 says

  Bangsa Melayu ni keturunan nabi-nabi yang hilang. Kita carilah orang tua-tua lama tanya perkara ni. ada yang bertuah maka boleh tahu rahsia bangsa Melayu ni. Bangsa pengakhiran letak duduk perjuangan menegakkan akhir zaman. Melayu kah? Ya Melayu, tapi Melayu yang macam mana. Mai kita fikir sesama ya..

 242. ExCDO23 says

  Well admin, saya masih tak kesanggupan nak buka kisah tu semua. admin sanggup ke? I know that u also know the same story.. sebab kabel bro pasti lebih laju dari saya. kalau nak dibuka cerita kita ni terpulang kat admin, cuma kalau yang dah tertakluk dalam RAHSIA BESAR tu mohon sangat la admin selimutkan sikit. Admin faham maksud saya kan.

 243. ExCDO23 says

  Mungkin kau boleh buat silang rujuk dengan cik srikandi tu tapi well said aku sendiri kurang yakin nak dedahkan benda ni secara terbuka. Who knows dia tu spy from anywhere or double agent, aku bukan kaki DVD tapi benda macam tu mmg perlu ditimbangkan. Something fishy if somebody mcm cik srikandi tu sangat tahu banyak benda kan, but let me tell something yang actually benda tu cuma diolah kembali dalam bentuk penceritaan yang boleh kasi kita teruja. Something dalam kisah srikandi tu memang diakui ada kebenaran dan memang banyak sejarah kita yang disembunyikan, cuma saya kurang yakin dengan beliau untuk saya dedahkan lokasi tu.

  Piramid..? saya katakan MUNGKIN sebab masih fikirkan perjawatanan saya dan periuk nasi yang makin besar kat rumah,sebab saya masih perlukan semua tu untuk sara anak bini. Someday maybe,after i’m not in this field anymore, mungkin saya pertimbangkan untuk dedahkan tempat tu.

  Teruskan saja niat bro sebab bagus ada org mcm ni yang nak kaji rahsia negara kita. Fishy will make you get the fish bro.

 244. Commodore says

  Salam bro semua,
  Keturah bukan org Kemboja tapi dipercayai berasal dari Nusantara jauh lebih lama sebelum ujudnya bangsa Kemboja. Keturah dari bangsa Mala yg mana melahirkan keturunan bermula dari tanah Kanaan bawa ketimur sampai Nusantara, bermula dari bangsa2 Akkadia, Chaldea bergerak ketimur mengikut pesan nenda Keturah untuk mencari tanah datuk nenek moyang mereka diNusantara, Dari transmigrasi ketimur itu timbullah bangsa2 Aryan, Kambuja, Parsi, Afghan, Scythia, Kemboja dan Mala-yu.
  Tidak banyak diceritakan dikitab2 kuno bani israil kerana mereka ingin merendah2kan isteri ketiga Nabi Ibrahim ini dan diutamakan cerita dari keturunan Siti Sarah (bani Israil) dan Siti Hajar (bani Arab)
  Itu sbb keturunan Siti Keturah ini menjadi bangsa misteri kerana tidak banyak tercatat dlm lipatan sejarah. Maka bila namanya pun misteri jadi agak susah juga nak dipercayai lebih2 lagi tanpa catatan kukuh. Bani israil ada Taurat dan book of Mormon walaupun banyak diubah contentnya terutama bab aqidah tapi kegemilangan dan kesengsaraan bani israil ini banyak direkodkan. Begitu juga bani Arab banyak juga tercatat dlm Al Quran dan Kitab2 arab yg lain. Tapi, bangsa Mala ni? hampir takda langsung catatan mengenai sejarahnya, maka disinilah letaknya “misteri itu”. Fikir2kan lah, i stand corrected.
  Sekadar berkongsi pandangan.

 245. ExCDO23 says

  Saya paham maksud bro tu. tapi 5 minit memang lama. hehe. Atlantis..rasanya mungkin la ada kat sini. Negara kita ni kan banyak lagi khazanah yang tak dijumpa..or maybe disembunyikan

 246. ExCDO23 says

  Tu satu kemungkinan gak untuk aku masuk dan mmg ada aku pikir mau pakai getah paip tapi risiko nak masuk dalam tu mmg banyak lagi antaranya mungkin ada creatures mcm ular besor atau buaya yang menunggu aku kat dalam ke. Hati mmg dah kering tapi bila teringatkan muka anak bini mak ayah kat rumah boleh jadi basah wo. Kok dikejar kota rahsia,sekampung pulak la buat tahlil dengan talkin untuk aku.

  Bukan rezeki aku barangkali..takpa,aku mmg tgh ubat frust aku.

 247. maha says

  aku dapat tahu leopoard tank boleh lancar anti tank lahat tapi ind0g kena jilat jubur yahudi kasian ind0g nak beli anti tank pun jilat jubur pebualan topix cakep

 248. athrun zala says

  palau banggi kalo tgk dari satellite mmg strategik utk naval base gak…1 alternative access ke laut china selatan…atm mesti tau ada emas kat sini,asal diaorg xambik je emas2 zaman jepun ni jual then guna utk beli aset,kalo kumpul emas ni kat malaysia mmg byk boleh dpt.

 249. maha says

  puak2 rock tak ada minyak tak boleh ke bulan ada lagi satu puak2 mata tengok roket pergi ke bulan tapi tak sampai ke bulan pun

 250. maha says

  yg aku tahu saab gripen single enjin ..anak bukit salah tengok sebab reka bentuk dari rafale , typhoon dan gripen hampir sama tapi funsi system berbeza

 251. StarWars says

  Apa yang saya tahu dengan orang yang ada hubungan rapat dengan pihak2 berkenaan, mereka jawap tak ada offer cm tu, bila diajukan soalan seperti yang saudara katakan tu. Yang dia dapat tahu sendiri daripada mulut wakli BAE adalah yang akan kena offer untuk TUDM adalah Trench 3A bersama dengan beberapa persenjataan yang terkini termasuk radar, kalau saya salah maka daia pun salah la.

 252. welldone says

  shah… nk tanya skit btul ke tentang cerita pasal the lost of tribe tu? telalu tinggi ilmunya.. risau boleh terpesong akidah..

 253. mat indoor says

  banyak merapu coz base kepada dongeng2 yahudi,arab,dicampur rempah2 nusantara..itu yg jadi carca marba kajian2 sebegini..

  apabila sejarah cuba dihubungkait dengan sumber2 islam..mengarut bro..kau boleh check blogsejarahkedah yang merapu tahap gaban tu..menyampah betul aku baca isinya.

 254. Black Ops says

  Disyorkan kerajaan mewartakan lebih byk hutan simpan di malaysia…umum taw hutan hujan kt malaysia ni ada yg berusia berjuta tahun…(1001 khazanah ada tersimpan dlm hutan kita) korang je yg x taw..hehe…
  khususnya di banjaran Titiwangsa/karak, hutan d negeri perak, utara semenanjung/smpadan thailand, selatan semenanjung, hutan Borneo di sabah (“meliau basin the lost world”), hutan2 di sempadan sarawak/kalimantan….

  Bukan ja kaya dgn flora/fauna.., byk je misteri kota2 lama, terowong, kubu2 bekas peninggalan pihak British, Jepun, dn suku kaum org asli yg beratus taun tinggal dlm hutan mcm suku kaum “penan” (pemburu paling handal dlm hutan Borneo d srawak).byk je kesan sejarah, artifak, misteri kota2 lama yg wujud suatu masa dulu yg belum diketahui shingga kini…

  Xpi aku pelik la, dah nama pon “hutan simpan kekal” mcm mana plak bleh ada aktiviti pembalakan berdekatan hutan simpan..?..harap pihak kerajaan mengambil tindakan yg lebih tegas!..utk keseinambungan generasi yg akn dtg..

 255. mat indoor says

  aku rasa typhoon yg sampai memang 36..

  kita beli typhoon trench 3 18 buah..selebihnya adalah hibah..maybe campuran typhoon trench 1 dengan trench 2.

 256. athrun zala says

  shah penah dengar nama
  Brigedier Jeneral (B)Datuk Pahlawan Mohd Raih Ismail?
  beliau pernah bwk tentera darat gi bosnia under kfor xsilap
  and Panglima 2 Div utk ops merpati.
  profile dia penah masuk dlm majalah tempur or perajurit sebelum retired.

 257. Orait says

  bukan ke dia kasi kita typhoon trench 1 dan trench 2 berjumlah 20unit termasuk dalam pakej penawaran. hibah la tu bro

 258. Kunta Kinte says

  Sama2 la wat analisis….macam teka teki…Shah…apa kata hang wat tajuk artileri pertahanan pantai…sesuai atau tak ngan Msia..

 259. Orait says

  ada citer lain pulak yg di bagi tau kat aku yg mana aku dgr jer malas nak berdebat atau tanya lebih2 nnt tok guru tu marah or kecik hati pulak. dia kata org melayu nie dr keturunan nabi salleh. org tsamud. yg hidup suka kepada samudera. tsamud = samudera tinggal kat pulau2 dan kepandaian kepada seni pertukangan. wallahualam

 260. Orait says

  hahahahaha.. camtu bagi ameer ler ayat dia.. aku ingat dia makeup cam anak prabu wijaya. hahahaha atau nyi blowrong ke.

 261. Orait says

  lagipun Typhoon offer kita TOT komponen dan pesawat “HIBAH” yg mana agak bagus la offer dia. menjerit ler puak2 burung marah. pasnie dia tuduh kita maling budaya dia. HIBAH kan budaya burung2 marah. hahaha hanya aku harap malaysia beli 36 buah tp rasanya 18 jer kot.

 262. mat indoor says

  ingat tak akhbar kosmo dulu?dalam artikel tu pernah cakap..malaysia sudah tempah 18 typhoon tetapi dinafikan oleh bro syah dengan alasan kosmo akhbar tidak berkredibel(maybe terpengaruh dengan bro ondscene yg pernah mengkritik kosmo dulu)..

  hehhehe…lagipun polling dekat facebook pun banyak pilih typhoon sebagai MRCA ke-2..

 263. mat indoor says

  sekarang ni dah tak boleh bawa peluru hidup ye bro?nampak gaya peluru getah pun jadi lah..kih3

  aku ada je..jadi silent rider…kan kita geng sniper..senyap tanpa dikesan 😀 hihhih

  dating dengan naza?buat apa? naza mekup muka macam mak limah takut aku 😀 kih3

 264. Orait says

  takut nnt bro rusuhan kita perang sesama kita bukan dgn puak2 mata sepet lanun cetak rompak nie… hahahaha 😛 itu yg aku risaukan. pasal dia org kudakan org kita skrg atas nama agama. org kita pulak skrg melenting kalau agama islam diperlecehkan. pastu dia org mata sepet nie pulak berselindung dgn puak2 yg beragama tu dan menangguk di air yg keroh. ko tak caya ko pergi kat air keroh tgk dia org ada kat sana. hehehehe gurau :)

 265. mat indoor says

  aku ada baca tu..aku rasa pseudo-history je tu..

  kajian dibuat berdasar book of mormon..kitab tu palsu bro..

 266. Orait says

  aku tak percaya citer tu dan aku tak percaya keturah tu wujud. sbb israeliyat nie kena paham dia cerita yg diturunkan dr mulut ke mulut. cam marketing mulut ke mulut. sbb tak ada kisah dlm nabi ibrahim kawin org kemboja nama keturah. kalau ikut kepada angkor watt wujud pun baru 2500 tahun paling2 pun kita ambil 3000thn. camana dia boleh di katakan org kemboja atau kemboja dah wujud sezaman dgn nabi ibrahim. lost tribe tu alasan zionis agaknya nak serang kita. semenanjung tanah melayu nie kalau kita tgk ada ” rahsia tersendiri” kedudukan tempatnya. pendapat aku jer bro

 267. shahpaskal says

  hehehe…x pe next time Insya Allah ada peluang tu. Den seorang yang freindly dan amat menghargai sesama manusia…tak tak sombong punyaaa maaa…

 268. Orait says

  cam org kayo makan pisang goreng cecah sambal kat sidewalk coffee. den semalam masuk boss baru bg salam nak out tak sempat nak join. hehehehe 😛

 269. shahpaskal says

  den ni kalau banyak duit…memang den poi pulau banggi ni untuk menyiasat perkara2 yang disampaikan oleh saudara pembaca mcm bro Black Ops…

 270. shahpaskal says

  Kita perlukan lebih banyak otak macam Kunta Kinte ni yang pandai membaca apa yang tersurat dan tersirat…

 271. shahpaskal says

  lahh ciannya Ameer…eden semalam tidur pukul 7 pagi, lepas sesi soal jawap, den mengadap internet. lepas tu tidur sampai 12 tengahari…lepas tu memgadap internet, skrg pada waktu tengah makan pisang goreng cecah sambal kat Sidewalk Coffee…

 272. Orait says

  salah tu naza. pemandu bulu runsing @ bulu runcing nyai blowrong. dia pemandu bot pancung jer. nyai blowrong tak leh naik darat lama2 nnt dia pening pasal dia dlm laut jer. aku pernah tgk satu acara di ind0n dia org puja nyai blowrong dgn menjamu persembahan makanan kat lau selatan. ramai2 giler org giler yg dtg termasuk aku tgk acara tu. acara berbau hindu + islam. senang citer syirik ler. Nyi Blowrong tu di anggap Ratu Laut selatan yg jaga nelayan dgn kapal2 lalu kat situ. KONONNYA.. nama lain bgi nyai blowrong adalah ratu roro kidul. org sama nama berlainan jer pasal tukar nick sama cam malonharusekolah dgn sundal superhoaxes seplejet hahahaha :)

 273. Orait says

  ameer dia tidor atas laptop. tak percaya tanya naza. naza kan scandal dgn ameer skrg. ahaksss 😛

 274. Orait says

  asalamualaikum sahabat ahli Majlis Tingkap, (hahaha) 😛
  ada angry bird sekor dlm nie post sesuatu tp tuan tanah kedaung (boss) dah reply lagipun bukan hal kita hal dia masuk tanah kebun tuan tanah jd aku tak leh tembak nnt tuan tanah tutup jalan susah lak aku. hihihihi
  p/s mana menghilang p dating dgn naza senyap2 ker

 275. welldone says

  assalamualaikum…tumpang tanya.. mlm ni ad sisi soal jawab lg x? kalau x silap den… Ameer xde mlm ni.. so x boleh la nk clear chat.. :)

 276. Ghost Rider says

  Kt atas bukit dlm UiTM Shah Alam ade arca mim simbolik kpade bngsa Melayu n Universiti Melayu..Idea Tan Sri Ibrahim Abu Shah

 277. mat indoor says

  bro percaya ke yang bangsa kita ni serpihan dari 12 suku israel yg hilang? berat sangat fakta tu..

 278. mat indoor says

  bro Exdo..aku dah post komen kau ni dekat blog misticfiles..kalau cik sri berminat..aku nak aturkan komunikasi dia dengan kau..

  bro..maklumat yang kau tau ni bernilai tau..

 279. hahaha says

  5 minit mmg lama lagi2 tekanan air mgkin lubang tu mmg betul2 dalam untuk manusia masuk,.. teringat cerita tomb rider yg dok cari harta di atlantis(kalu x silap den la) ada maksud tersirat tu hehe

 280. Panglima 368 says

  Tuan boleh masuk ikut Bkt. Jelutong dari Guthrie H’way atau dari TTDI Shah Alam @ Kampung Melayu Subang.

 281. Panglima 368 says

  Salam Tuan Shah & Rakan semua : pertama kali Patik berforum di sini dan harap dapat bersama-sama anda dlm dunia military. Darah MIM darah pahlawan Bangsa Mim bangsa misteri, akan muncul membela agama membunuh musuh yahudi yang utama>>>>wsalam.

 282. mat indoor says

  aku pun sependapat dengan kau bro…kalau tak kenapa BAE terlampau menonjol sangat akhir2 ni?

  aku rasa memang macam tu..dah beli…lepas tu baru umumkan..

 283. john connor says

  ishkk,,shah bg tajuk ni terus geng angry bird xnk masukk..
  bg la post yg hot skettt
  hehehe

 284. mat indoor says

  bro sabah son..aku biasa2 je..tak lah bz sangat..aku pun jadi silent riders je kat sini sekarang..hehe

  bro nak tukar kerje or naik pangkat? heeee

  nak kejor2 sape? nak mampus dengan tunang den :)

 285. mat indoor says

  bro,aku rasa macam nak jumpa kau je…coz aku dah lama cari kota2 purba tok nenek moyang kita dahulu..

  apa yg menarik tentang hubungan tamadun kita dengan mesir purba,itu yg buat aku lagi nak tahu tentang “channeling”2 links sejarah kita ni..

  aku tahu kerajaan kita sedang menyembunyikan fakta2 tinggalan kota2 purba di malaysia ni..dah lebih kurang kota2 purba aztec dan maya,bro tell me..you know about the pyramid right?

 286. mahat says

  parti dap dan gerakan telah mencetuskan 13mei 1969 tapi gerakan minta maaf.parti dap dari dulu sampai sekarang tidak pernah minta maaf..dekat orang melayu kita bodon kalau kita sokong dap

 287. Kunta Kinte says

  Tu la hang…bl aku dah balik baru nak tanya…Trip aku mula di Sandakan, Lahat Datu, Semporna, P.Mabul, Tawau, P.Sebatik dan Sandakan semula….negeri kau memang best…tumbuhan yg ada hanya kelapa sawit je…jemu aku tengok…Kat Tawau aku rasa 35% adalah dr seberang…baru aku tahu Tawau ni talian hayat orang Nunukan dan P.Sebatik Indon…Aku ada sembang ngan peniaga Indon yg amik brg kat Tawau…depa kata kalu tak de Tawau, lg susah hidup depa…. Pusat tahanan PATI pun beso..sebelah kem pulak tu…Ok la lain kali aku helo kau bl aku nak pegi lagi..Bln Nov kot….

 288. anak johor says

  naza….ko tahu brapa jumlah heli nuri kita tu….
  ari tu aku tengok kat sungai besi ada 16 biji….

 289. anak johor says

  tengok je lah…kita beli dulu,umum kemudian lah….
  sama mcm kes heli tu jugak..dah beli 2 tahun,baru umum…klu tak percaya,tak apalah bro…hihihi..tak rugi pon….

 290. anak johor says

  napa masa tu tak terfikir nak guna getah paip je kan…huhuhu….sorang tunggu kat atas lah..
  dah tak ada rezeki tu kot….

 291. Pathfinder says

  mungkin segala keputusan seperti jet apa yg nak dibeli dan berapa jumlah yg nak dibeli telah dibuat..tp tunggu selepas PRU baru nak umum kot…

 292. mahat says

  aku setuju malaysia beli 36 typhoon mrca dan mempunyai keupayaan pertempur dogfighting, bukan pertempuran ind0g ..pada tahun 90an pihak uk hendak jual kita tornado mrca. sebab kita tolak berselisih faham dan satu lagi uk tidak meletakkan apa-apa sekatan senjata jika kita tak menjadi musuh mereka.. seperti pada ketika itu ind0g menyerang aceh mengunakan pesawat hawk tapi tidak dikena apa sekatan oleh uk,,jika malaysia beli jet itu kita pastikan dapat tot

 293. ExCDO23 says

  peluang yang terlepas. bila cerita balik menda ni mula la aku nak rasa frust lagi. tapi bagus gak kot aku tak masuk. entah hidup entah mati sebab 5 minit punya selam dgn tahan nafas bukan sekejap wo. entah di-ngap dek buaya lagi satu hal. Boleh la kalau nak ubatkan frust aku ni aku nak melawat balik la perkampungan tu. kot la kan dia perturun rahsia tu kat tok batin baru.

 294. hahaha says

  wah bro dapat chance dari tok batin tapi melepas bukan senang nak jumpa bandar dalam air hehe apapun ko salah sorng yang bertuah

 295. ExCDO23 says

  Somebody kepada somebody said yang di negara kita ni memang ada kota-kota lama yang boleh dikatakan sebagai lost world dan ketamadunan yang hilang, malahan ada yang mengaitkannya dengan Atlantis dan juga ketamadunan Lemuria yang hilang. Kaji mengenai letak duduk Mount Ophir yang dikatakan sebagai tempat Nabi Sulaiman A.S menyimpan emas/mendapatkan emas semasa zaman pemerintahan baginda dan letaknya Mount Ophir itu adalah di Gunung Ledang, Johor.

  Kebanyakan kota-kota ini terletak di tempat yang sangat sukar dijangkau oleh manusia, malahan ada kota-kota ini yang tersembunyi oleh pandangan mata kasar (bab ni depend kat korang nak percaya atau tak, kalau nak tahu lanjut boleh rujuk orang tua-tua yang tahu kisah ni). Ada jugak ketamadunan yang tersembunyi dalam ‘perut gua’ yang dikatakan sebagai nenek moyang kepada suku kaum asli hari ni. Ada tok batin pernah open cerita masa aku buat operasi dan dia cabar kalau aku boleh menyelam dalam ‘perut gua’ selama 5 minit dia akan bawak aku masuk satu lubang pintu dalam air yang boleh tembus ke satu tempat yang dikatakan sebagai kota asal nenek moyang mereka.

  Well, kepala otak aku dah pikir nak pakai sub-tank oksigen tapi awal-awal tok batin tu dah kata kalau nak pakai ‘balang angin’ jangan masuk sebab lubang cuma muat untuk badan sorang manusia. Jadi aku cancel je la cadangan tu dan 3-4 tahun lepas tu masa aku masuk operasi sekali lagi aku dapat tahu tok batin tu dah mati. Rasa melepas dan agak frust pun ada sebab kenapa la kan aku tak mintak tok batin tu tunjuk tempat, sekurangnya aku tahu tempat nak masuk tu!

  Cuba korang pikir, zaman sekarang kita banyak fokus pada kota-kota yang ada atas darat. Macam mana dgn kota yang tersembunyi macam tu. Yes, the secret finally buried with tok batin punya jasad.

  Somebody to somebody also said, ada kota ketamandunan yang disembunyikan pihak kerajaan dan dikawal ketat oleh ATM. Kat mana? Well, tunggu la aku dah betul-betul clean dari nombor yang ada kat badan ni, boleh la aku cerita kat korang. Maaf ye, aku masih ‘diikat’ dengan kod ‘rahsiakan rahsia negara’. tamat cerita dongeng, nak percaya boleh, tak percaya pun boleh. aku on.

 296. anak johor says

  asal artikel ni bukan di kaskus lah …dia ditulis dari blog yg ko pernah masuk/ selalu kunjungi juga…dalam fb aku pon ada blog ni….dalam blog tu aku lah yg selalu bertekak dgn tuan tanah kedaung tu…hahaha..

  tapi dia tak pulak nak out aku punya komen…hihihi…..fakta.

 297. anak johor says

  kalau roket naik..kita buat rusuhan besar-besaran..jadikan 13 mei sekali lagi.
  depa pon boleh buat rusuhan la ni kan…apasal kita tak boleh buat jugak…hahaha..

  p/s..janji dikota…!!

 298. anak johor says

  ala shah..kita dah beli typoon tu lah..
  aku dah bagi info sejak awal tahun ..cuba tengok klu tak caya….hihihi…

  tapi klu infomer aku tu auta,memang aku pun auta juga lah kan….hihihi…
  tapi buat masa ni, 80% betul …

 299. anak johor says

  shah dah gali dulu lagi lah….
  sekarang ni shah tengak sibuk gali emas kat bandar dalam hutan tu pulak, bila dah “bersih”..baru dia buat cerita kat sini…hihihi…

 300. anak bukit says

  kosong-kosong je dgn pinoy?adoi..peluang banyak tapi apsal masing-masing nak main ragbi.12 shots dgn 4 je percubaan tepat.safee sali pancit la pulak.

 301. shahpaskal says

  mustahil blog militaryofmalaysia.net kerana blog ni tidak terkenal…lagi pun blog ni blog sesuka hati, bukan blog military yang profesional. Tidak ada kena mengena dengan MoM, kerana tidak mungkin blog ni terkenal. Seperkara lagi, blog ini hari pertama lagi sudah memang salah aturannya. Jadi untuk itu, yang pastinya teguran yang datang dari pihak antarabangsa (kerana luar negara) bukan milik blog ini. Siapakah penulis blog yang bertuah itu yaaa??? kerana sampai menjadi cerita hangat di kaskus….hebat tuuuuu

 302. anak bukit says

  paksa anggota diorang gali la.xpon tawanan diorang.sbb aku penah dgr citer org yg kena culik,dipaksa gali trowong.pas siap,tembak.

 303. says

  btol tu bro..benda camni patotnya ada yang
  amek tau, terutama jabatan kerajaan,
  nanti tempat2 camni boleh la dijadikan tempat pelancongan..
  boleh jana income..untuk negara and rakyat, huhuhu

 304. Orait says

  itu pun kalau kerajaan skrg yg memerintah menang. kalau puak2 roket naik kan dia org nak potong budget tentera di bawah 1%. seriauuuu…

 305. hahaha says

  bila tgk balik gambar kat L shape tu macam mana diorang gali lubang pada batuan keras pakai bom ke??

 306. Anak Sabah says

  salam bro kunta kinte…Bro datang Tawau, tak sound ke? blh kita pergi makan2 bro…

 307. Anak Sabah says

  Saya pilih Typhoon sebab lebih canggih dan moden sikit…kalau dpt 36 biji SH (lebih 18 biji) tapi dari segi kos maintainance (36 biji), keperluan pesawat TUDM (18 vs 36 biji), kecanggihan pesawat, dan yang paling penting, polisi kerajaan ngan govt yang offer pesawat (termasuk TOT dan perjanjian strategik lain).

  That is my very amateur opinion… Hope u all can guide me…bro Shah, sorry eh Super Hornet tak terpilih…hehe…

 308. Anak Sabah says

  My beloved friends, bro mat Indoor…

  Sorry sangat2, bro…Saya busy dengan tenis 2 minggu ni… Baru je habis tenis last Monday, siapkan report dan skrg baru nak rileks…Lepas post tadi, saya terlelap… Baru terbangun ni… Busy sebab nak tukar kerja pun ada… hehe… Ekau busy ke? busy kejar Naza eh? ke Fifah? hehe… Mana bro Kunta Kinte? tak de pun dia sms or call saya…

 309. Kunta Kinte says

  Salah satu plan ATM ngan kerjasama Malaysian Airport Berhad ialah membuat airport baru di Tawau…gantikan yg lama di jln Kukusan….semua jenis pesawat Airforce blh darat kat sini….perancangan 2 dlm 1

 310. Pathfinder says

  time LIMA tu Typhoon real yg datang..siap buat airshow lg..nantikan berita baik selepas PRU 13 nanti..hehehe

 311. Kunta Kinte says

  Hari Terbuka TUDM kat Subang ari Ahad ni….Spt biasa semua aset pegangan TUDM akan dipamerkan…tapi kali ni pelik sikit aku tengok…ngape ada mock up Typhoon akan dipamerkan…pada hal ianya bukanlah aset TUDM la ni…Ada persafahaman yg tak diumumkan ke?….Kalu ikutkan ni dah kali ke 3 mock up ni dipamerkan, LIMA 11, DSA 12 dan Open Day 12 Airforce…Beriya bebeno BAE nak pikat TUDM…..

 312. Black Ops says

  itu aku setuju…hujung taun lepas time tengahari tgh lepak2 kat resort simpang mengayau, tetibe Hercules TUDM terbang rendah tengah laut mcm nk mendarat pon ada jgk… ntah dari mana nk ke mana…bende ape la ATM dok angkut tu…misteri betul!..

 313. Kunta Kinte says

  Kalu bab Sabah ni aku ada maklumat terbaru….sbb aku baru balik ronda-ronda Sandakan, Lahat Datu, Semporna, Pulau Mabul, Tawau dan Pulau Sebatik…….tak perlu le kita risau keselamatan Pantai Timur Sabah ni…banyak projek ATM yg sedang berjalan yg tak dihebohkan dlm media….Aku rasa la dr pengamatan aku sistem pemantauan tercanggih yg kita ada diletakkan di dibawah tanggungjawab 5 Bgd dan Mk ATB 2….Nak cerita tak boleh….kalu pegi baru tahu…hebat ATM ni…wat kerja dlm diam2…tak kecoh….

 314. Pathfinder says

  China hantar 4 bijik JF 17 naval version from Varyag..US hantar 4 bijik F 18 from Nimitz..perghhh..battle of the carrier..

 315. Black Ops says

  x lah..aku org awam ja..ops pasir tu ape bro?…pelik sungguh namanya…hehe,,depan 3bu tu laluan kapal dagang..tu aku taw serba sedikit

 316. apin says

  Ye la mane tau nanti ble china usik pinoy,US marah dan hantar 8 superhornet dari Nimitz…
  China air force selamber jer hantar 2 biji JF-17…
  Habis semua 8 biji SF kne bantai…ha!!
  terbeliak bijik mata dunia tgk…tp…ni x mungkin berlaku hahaha…

 317. anak bukit says

  diorang memang nk sgt singapore conquer malaysia.kan diorang pecahan PAP.DAP n PAP tu adik beradik kamcengg

 318. anak bukit says

  spratley n ambalat.aku rasa paling panas kat ambalat.sebenarnya ekonomi taklah baik sangat,cuma stabil lah.ok lagi.

 319. anak bukit says

  typhoon tu kira 4.5 generation mcm su30 or dah masuk 5 gen dah?speed typhoon smpai tak mach 3?

 320. Black Ops says

  utk makluman korang, kwsn utara sabah (kudat) adalah kwsn operasi pasukan keselamatan..navy, maritim, selalu ronda dekat peraiaran kudat, Pulau Banggi ada pos tentera darat, Tigabu pulau paling jauh/terpencil di utara sabah ada pos pasukan gerakan am PDRM. dulu jepun jajah sabah mmg deorg ada base di pulau Banggi…org kudat mmg taw ada jongkong emas d kepulauan banggi ..ada separuh jongkong emas tentera jepun x smpat balik kt negara deorg masa perang dunia k 2..pasal kapal layar tu polis marin dari sandakan yg eskot deorg kuar k perairan antarabangsa.. kebetulan aku ada kt situ waktu tu..hehe

 321. apin says

  Katakan lah kalau gov kesah sgt pasal kos…korang terima x kalau gov pilih shenyang j-11 atau chengdu JF-17…?

 322. naza says

  tengok dari nama nama tu macam dorang nak bagi laluan mudah kepada sepupu sepipit dia je….mesti agong guna kuasa vetonya… :)

 323. anak bukit says

  tu la pasal.orang vietnam buat duit dgn bawak pelancong masuk trowong vietkong dia je.padahal bukan ada pape pun.ptut tmpat gini kena ada orang promote la,tnjuk sikit macam mana susahnye ATM nak berperang lawan komunis dlu.

 324. anak bukit says

  18 rasanya.kalau 36 mau terbalik meja parlimen.aku leh agak dah ape ayat limkitsiang dgn anak nasution tu.

 325. anak bukit says

  rafale single enjin la bro.kalau rosak enjin tu alamat mluncur macam kapal terbang kertas laa,jadi cam flight 9 hehe.

  typhoon bagus tp nape hargnya mahal sgtt

 326. sxzam says

  salam bro.. bestla bca psl terowong n artikel perang u.. so cterla psl insiden tldm tertembak kapal filipina yg heboh dlm paper bln lpas

 327. naza says

  the idea is… dalam keadaan apa pun, jika pesawat ditembak ia akan jatoh. jika kita halakan 10 pesawat remote ke satu tempat, (katakan 1 pesawat 1 bom 500 lbs) dan semua nya ditembak , ia akan jatoh di kawasan yang dikehendaki. yang penting, sasaran musnah.
  p/s 500 lbs + 1 ekar musnah

 328. Pathfinder says

  selebihnya boleh buat target drone untuk test AAM & SAM..sebab banyak lg ada dlm inventory..hihiihi

 329. Pathfinder says

  betul tu bro..quality over quantity…dalam peperangan 1 jet je dah boleh musnahkan 2 hingga 4 jet kalau ada quality yg tinggi..contohnya macam peperangan israel dgn Arab..

 330. naza says

  itu la idea nya. buat remote control aircraft. tambah lagi MD3 banyak banyak. semua remote punya 😀

 331. apin says

  Pilih rafale!!
  Kne tgk persenjataan la…
  Yg mane bagus kite amik la…
  Lw bli typhoon dpt free gift AAM ape salahnya…18 biji pn 18 la…nnti kang kite kne latih belambak lambak pilot plak…
  Kite cari kualiti bkn kuantiti…hehe…

 332. bukitkuin says

  tima kasih bro shah …pilih sh la bro tapi kalau amik su 35 brape leh dapek bro rasa lagi banyak bro…

 333. Pathfinder says

  bro..katakanlah disebabkan kos kalau nak beli typhoon kena amik 18 je..tp kalau nak beli super hornet boleh amik 36..korang pilih mane??

 334. Anak Sabah says

  Salam bro Shah…

  Nice article…Thank you very much…Kami tgu kemunculan artikel “tembak-menembak” dan status terkini next MRCA (kalau dah ada update),k…

 335. Hang Nadim says

  Saya kutipkan tentang kualitas blog ini dari diskusi di kaskus :

  Saat ini ada beberapa blog militer yang cukup terkenal yang menurut saya sudah berjalan dijalur yang salah. Kenapa saya katakan demikian, beberapa blog tersebut sudah tidak lagi sesuai antara isi artikel dengan nama blog itu sendiri. Sebagai contoh, sebuah blog militer yang sangat terkenal di sebuah Negara ASEAN, dimana kalau dari nama domain dan nama blog itu, seharusnya yang dibahas adalah mengenai militer dan perkembangan militer Negara tersebut. Namun yang terjadi malah isinya jauh dari itu, bahkan banyak membahas hal-hal yang ‘kurang berkaitan dengan militer’ dan kalaupun ada kaitan dengan militer, malah membahas militer Negara lain yang sepertinya digunakan untuk ‘semacam sesuatu’ untuk menampilkan seolah-olah militer negaranya yang lebih maju dari Negara lain. Terkadang saya bertanya-tanya, apakah tidak ada topic yang menarik tentang militer negaranya untuk di tulis di blog tersebut? Ataukan adminnya sudah tidak tau lagi mau menulis apa.. Ataukah memang disengaja menulis artikel seperti itu???
  http://www.kaskus.co.id/showthread.php?t=14717947

 336. Kunta Kinte says

  Tq Shah….aku rasa PKM kat Gombak dan Karak ni la culik org awam dan peg. TD yg sedang berkelah dulu masa thn 80 an. Operasi penyelamatan di lakukan oleh Komando. Semua selamat tp peg. atasan banyak songeh…tak silap aku hanya 9 komando je yg pegi sbb tak cukup anggota masa tu…byk operasi katakan..tak silap aku juga peg. yg diselamatkan tu bersara kolenal…nama rahsia….

 337. anak harimau says

  ms kt hari belia ptrjya ai tu sy penah ckap ngn slh seorng pgwai tudm ckap slow2 je la..dia bgthu ms phk singa cerboh ruang udra mlaysia suatu ktka dlu kecoh ai tu mg tudm sngja bt lmbt utk btndak ats sbb……………..hehe..xleh gtaw kne fham lah..tp pcye la tudm thu ape singa xtahu..ni yg syok…pasal hornet kta mg ade klebhan skg.. :) diam2 ubi berisi…

 338. fishbed says

  Dulu aku mmg kurang@x brp pcaye sgt bab2 bende halus@keras ni..tp sejak pnah tkena sumtin kat hiway karak tgh utan memalam bute baru aku pcaye mende ni mmg wujud n ade. Kte je x nmpk tp biase bulu rome tgkuk rase smcm mcm dlm pilem..ade bau2 mawar..

 339. Orait says

  18 ke 36? aku tak rasa 36 sbb harga mahal sgt pastu dapat typhoon “hibah” 20 pesawat dr UK. huhuhuu

 340. xXx says

  Senyap2 ko gi masuk hutan ye Shah…apa2 hal pun,terima kasih Shah atas artikel baru yg dikeluarkan…Aku pun tak tau kek situ ada terowong walaupun selalu melintasi area tu…(ingatkan hang dah kena kidnap sama org bunian hehe..)

 341. Pathfinder says

  dekat ngan highway Karak??x seram ke bro syah..karang ade plak mende x diundang ikut balik…

 342. Black Ops says

  bro Shah, aku keja di sabah, Pulau Banggi (pulau terbesar d malaysia) di utara kudat, ikut cerita penduduk sabah masa zaman jepun pernah takluk pulau tu, siap ada landasan kpl terbang lg,first aku sampai 2008, awal januari 2012 kali k 2 aku pg pulau Banggi atas urusan kerja..org kpg ckp mmg ada landasan kpl trbang dan jongkong emas milik jepun yg deorang x smpat bwk balik masa tu masih ada tersimpan d pulau Banggi sehingga kini.

  Pulau Tigabu (2jam dari sempadan Kagayan Filipin) aku pernah sampai ats urusan kerja gk..ada terowong besar d bawah bukit, mmh ada bukti org kpg ckp ada simpanan emas milik tentera jepun dlu…aku dh pusing mmg betul ada 3 pintu msuk utama, 1 yg paling besar xpi kene tutup dgn lalang tinggi separas dada, org kpg x berani msk sebb deorg kata ada ular besar (penjaga) terowong tu..wallahualam… 1 pintu masuk lagi betul2 d belakang sekolah tigabu…korang boleh tanya cikgu2 yg mengajar kt citu…

  in 2008, time aku di Tigabu ada kapal layar dr Korea selatan, deorg kata nk buat penggembaran pasal sejarah keturunan korea di borneo, xpi pihak berkuaa taw deorg dtg nk cari emas milik tentera jepun dlu, last kene halau keluar dari sabah… 2 pulau nie korang boleh tgk kt google earth…mmg boleh nampak…

 343. darah satria says

  Macam tu laa Shah…Penat menunggu artikel baru dari bro shah nie.Akhirnya kluar jugk..bagus2

 344. Black Ops says

  bro citer ar cikit pasal Cope Taufan 2012 tu…dengar citer F15 us ada join sekali dgn TUDM masa training tu..

 345. anak johor says

  sah kita semua kena auta dgn shah….huhuhu…
  ada ke patut dia bukak citer lain…..

 346. naza says

  semua pintu gua direka macam kat pi no 2 tu ke? kat pantai merdeka pun macam tu jugak. senario dia pun sama… :)

 347. says

  wah..dkt gombak pun ade terowong komunis..
  haha..kalau la jabtan sejarah boleh buat sesuatu mcm
  letakkan kawasan ini sebagai salah satu kawasan bersejarah lagi bagus..
  sebab tgk pic bro Syah ni kawasan tu penuh dgn najis dan sampah..
  sangt rugi jika xbangunkan kawasan itu..

 348. MEMORY says

  bro syahpaskal .ape citer skrg dgn typhoon ???malaysia jd tk ambik typhonn tren3 sebanyak 36 buah.

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>