PASKAL TAWAN LANUN

NOTA PENULIS : YANG MENARIKNYA, PASKAL TIDAK MENERIMA BANTUAN NAT0 BERBANDING OPERASI KOMANDO KOREA SELATAN YANG MENDAPATKAN BANTUAN DARI KAPAL PERANG AMERIKA SYARIKAT DAN HELIKOPTER LYNX DARI PASUKAN ANTI LANUN NATO

1. Pasukan elit tentera laut kita, Paskal kini berada dalam rangking pasukan khas yang terbaik di dunia apabila kejayaan pasukan itu menawan kembali kapal MT Bunga Laurel hangat diperkatakan.

2. Pada mulanya sangat sukar untuk mencari respons media antarabangsa terhadap kejayaan ini yang dilapor dibuat pada 11.40 malam, 20 Jan kerana ia tidak dihebohkan lagi kepada media tempatan di Malaysia.

3. Kejayaan ini juga dibayangi dengan kejayaan pasukan khas Korea Selatan pada hari yang sama, kejayaan pasukan khas Korea Selatan ini menjadi berita hangat diseluruh dunia.

4. Pada 22 Jan, berita kejayaan ini mula tersebar di dada akhbar dan agensi berita antarabangsa, AFP dan Reuters mula memetik kejayaan itu untuk disebarkan ke seluruh dunia.

5. Susulan dengan itu, laman-laman Twitter milik rakyat luar negara mula mendedahkan kejayaan itu dan saya lihat jumlahnya semakin bertambah dan pesanan-pesanan ini mula terkeluar lebih kurang setengah jam selepas AFP menyiarkan kejayaan pasukan khas Paskal.

6. Ini bukan kali pertama Paskal mencipta kejayaan tetapi kali ini lain, dunia akan mengenal Paskal, pasukan khas dari Malaysia dan peminat ketenteraan akan menyenaraikan Paskal setaraf dengan pasukan-pasukan terbaik di dunia lain. Jika tidak percaya, cubalah lihat data pencarian enjin pencari internet, nama pasukan ini pasti akan popular dalam beberapa hari ini.

7. Yang paling mengkagumkan, tidak ada casualty atau korban di kalangan anggota Paskal, anak kapal mahu pun di kalangan lanun-lanun itu sendiri kecuali tiga daripada tujuh lanun Somalia terbabit cedera.

8. Keadaan ini sangat berbeza sekali dengan kejayaan-kejayaan tentera laut lain di perairan Somalia, pasti akan melibatkan kematian di kalangan anggota lanun dan sebagai contoh melalui operasi menyelamat pasukan khas Korea Selatan itu tadi, habis kesemua enam lanun menjadi korban.

9. Mungkin anggota Paskal ini sudah beri arahan untuk mengelakkan kematian di kalangan anggota lanun dan arahan ini saya yakin ada kaitan dengan polisi jangka panjang kerajaan Malaysia.

10.Saya berpendapat, lanun-lanun ini bukan tentera profesional atau berjuang kerana agama.

11.Mereka juga tidak akan membunuh anak kapal yang ditawan kerana motif mereka cuba mahu mendapatkan wang tebusan, lanun-lanun ini juga bimbang dengan tindakan yang bakal mereka dapat nanti jika operasi mereka melibatkan pembunuhan.

12.Secara mudahnya, mereka tidak akan berjuang bermati-matian…kalau sudah terperangkap, mereka akan menyerah diri dan jika anda seorang anggota lanun, bertempur dengan pasukan tentera merupakan perkara yang anda akan seboleh-bolehnya cuba elakkan.

RENTETAN OPERASI MENYELAMAT PASKAL

13.Pada pukul 11.37 malam (waktu Malaysia), Pusat laporan kecemasan milik Syarikat Perkapalan Antarabangsa Malaysia (MISC) menerima siaran radio kecemasan dari kapal dagang miliknya, MT Bunga Laurel.

14.Petugas di dalam bilik pusat itu cuba menghubungi kapal MT Bunga Laurel tetapi gagal kerana tidak ada respons.

15.Kapal Bunga Mas 5 (yang ada pasukan Paskal) menghubungi pusat laporan kecemasan MISC pada pukul 11.40 malam dan menyatakan bahawa MT Bunga Laurel sedang ditawan lanun, kapal itu turut melihat sebuah kapal induk lanun berada di kawasan berhampiran.

16.Kesemua 23 orang anak kapal bersembunyi dalam bilik enjin, semua lampu dipadam dan engin dimatikan, lanun cuba memasuki bilik enjin tetapi gagal.

17.Komando Paskal kemudian disediakan  dalam dua pasukan dan mereka menyerbu dalam dua buah bot dari kapal Bunga Mas 5 yang terletak kira-kira 29.5 kilometer dari MT Bunga Laurel, operasi bermula jam 1.20 pagi.

18.Pada masa yang sama, sebuah helikopter Fennec dilepaskan untuk mengumpul maklumat dan bantuan tembakan.

19.Berlaku tembakan dari lanun yang berada di atas dek kapal MT Bunga Laurel, anggota penembak hendap (sniper) dari helikopter Fennec membalas tembakan.

20.Lanun dari kapal induk cuba menghampiri kapal MT Bunga Laurel untuk memberi bantuan tetapi digagalkan oleh pasukan Paskal dalam helikopter Fennec.

21.Kapal Bunga Mas 5 yang meningkatkan kelajuan ke arah kapal MT Bunga Laurel turut memberi bantuan tembakan, lanun akhirnya menghubungi kapal Bunga Mas 5 untuk menyerah diri.

SIAPA BERKATA APA DALAM MASALAH LANUN DI SOMALIA

22. Laksamana tentera laut Thailand iaitu Chaiyot Sundaranaga pernah memberi kenyataan bahawa beliau kesal kerana tentera lautnya gagal membebaskan rakyat Thailand yang ditawan yang berada di atas kapal kargo MV Thor Nexus. Laksamana itu berkata demikian selepas menyambut kepulangan anak kapal perang HTMS Similan and HTMS Pattani. Kegagalan ini disebabkan syarikat pemilik kapal terbabit meminta tentera laut Thailand menarik balik misi menyelamat mereka. Akbat kebodohan syarikat itu, anak-anak kapal Siam yang ditawan ini terus tidak dibebaskan.

23. Kapal penyiaran dari United Kingdom,  The Spirit of Adventure berjaya menewaskan lanun Somalia dengan senjata Sonic (sistem bunyi yang menyebabkan telinga sakit) dalam insiden pada awal bulan ini.

24. Komander tentera laut NATO Michiel Hijmans yang mengetuai Operasi Perisai Lautan (operasi untuk isu lanun Somalia ini) pernah membuat kenyataan demikian, penggunaan kapal induk oleh lanun Somalia menyukarkan lagi misi menyelamat oleh tentera laut ke atas kapal yang ditawan (nampaknya komodor ini terpaksa menarik kenyataan itu semula kerana Paskal sudah pun membuktikan keupayaan mereka.

PASKAL MASUK MEDIA ANTARABANGSA

*Akhbar  yang berpengkalan di Israel iaitu ynetnews dengan judul : Malaysian navy foils hijack attempt in Gulf

*Akhbar dari Turki iaitu seanews dengan judul : Malaysia navy frees hijacked tanker “MT Bunga Laurel”

*Sebuah agensi keselamatan maritim, Neptune Maritime Security yang berpengkalan di United Kingdom turut menyiarkan kejayaan pasukan ini dalam laman web mereka

*Suratkhabar India iaitu HindustanTimes menyiarkan berita penuh kejayaan komando Malaysia itu hari ini.

*Stesten TV dari Amerika Syarikat, Foxnews turut menyiarkan berita kejayaan ini.

*Akhbar WashingtonExaminer

*BBC news dengan tajuk : Malaysia navy foils ship hijack attempt, seizes pirates

*Jakarta Post dari Indonesia

BERIKUT MERUPAKAN TAMBAHAN SENARAI BERITA ANTARABANGSA YANG MEMASUKKAN KEJAYAAN PASKAL DAN MALAYSIA, SILA BACA, SUSUNAN DIBUAT OLEH PEMBACA BLOG MOM  IAITU SAUDARA AHJ5xx

 1. Aljazeera
 2. Channelnewsasia (singapore)
 3. Seanews (Turkey)
 4. BBC UK
 5. Reuters (US Version)
 6. http://www.finanznachrichten.de (Jerman)
 7. hutchnews.com (Kansas, USA)

Terima kasih kepada beliau- shahpaskal

Comments

 1. ninjaturtle says

  maaf ..”aku setuju jika bekas ATM dipinggirkan”
  Sewharusnya berbunyi” aku setuju jika ada bekas ATM dipinggirkan ..maaf ralat

 2. ninjaturtle says

  Aku respek keseluruhan pasukan tentera dan keselamatan Malaysia
  Tanpa mereka sukar kita mahu berforum
  tanpa mereka sukar kita berada seperti sekarang ini
  tanpa mereka tak mungkin kita boleh lena tidur malam..

  bab Indon ni senang je, suka tak suka rakyat Malysia ni 90 % keturunan dari keseluruhan nusantara, dimalaysia hingga ada negeri untuk indon, negeri sembilan..
  buat cam aku je, ambik satu cewek cantik indon buat bini..
  bab .. habuan selepas bersara..
  aku setuju jika bekas ATM dipinggirkan..
  tapi itulah namanya pengorbanan..
  kalau semua anggota tentera mahu protes dan pertikai, maka tidak akan wujud satu negara pun didunia yang tenteranya berdisiplin …

 3. Hafiz Alyas says

  bukan semua rkyt M’sia & S’pore suka b’gaduh..sy m’pnya bnyk sahabat dri S’pore..mereka spt kita juga,ada yg baik ada yg “kurang baik”..sbg bukti,dari era 60 an s’hingga skrg,lebih 30 org rkyt S’pore mnjd artis & selebriti d M’sia.. i luv M’sia,S’pore,Thai & Brunei 4ever !! http://www.twitter.com/hafiz_alyas

 4. Hafiz Alyas says

  Angkatan Tentera Malaysia (ATM) m’rahsiakn kekuatan..lhat saja Peristiwa Black Hawk Down,tentera USA meminta bantuan Malaysia untuk m’bebaskn anggota US Rangers..ini krana kita m’pnyai kmahiran dlm perang slain dri perang hutan.. negara lain m’mandang tggi kpd ATM tp kesilapan kita ialah rkyt yg sering mengutuk pasukan sndiri.. http://www.globalfirepower.com menunjukkn ATM d ranking ke 27 dunia tp itu perkara asas shja..rangking bukan segala galanya..

 5. Anton says

  Indonesia tidak akan cemburu dengan itu…

  Malah mungkin Malon yang akan cemburu.. Indonesia sudah banyak mendapat Pembelian/Kerja sama besaar..

  Contohnya :
  Development K-FX dari Korea Selatan
  Sub Marine 3 dari Korea selatan (2 dibangun di Korea dan satu di Indonesia dengan dibantu Korea Selatan).

  Jadi ga akan cemburulah… lagian MALON ada perjanjian membuat apa dengan Turki???

  Salam Damai dari Indonesia

 6. RuggedRat says

  Pengarang KOMPAS minta maaf dengan Perdana Menteri Malaysia berkenaan isu Cincin Datin Seri Rosmah Mansor. Ternyata Indon ni lebih sudu dari kuah n suka jaga tepi kain orang n suka bagi fakta x benar. haha..

 7. RuggedtRat says

  adoi kalian.. situasi berbeza. PASKAL bertindak pantas, hebat x hebat tu cuma penilaian budak x bersunat j. TNI menggerakkan anggota dari Tanah Besar, PASKAL anggota yang sedia ade terus serbu… TNI persiapan rapi, PASKAL Rapid..

 8. jauhari says

  benar bro….pembebasan TNI dan Paskal sangat berbeda
  tantangan TNI lbh besar dari Paskal
  karna pelaut bunga laurel sudah ada di sebuah room,jadi tawanan sudah aman.
  klo TNI sulit bro,karna pelaut sinar kudus berada ditangan lanun soamalia.

 9. says

  boto tu firebzzz, ini Den pasti..tapi biarlaa buek maso ini dia org pakai satu namo ajo…Den faham , dan Den ghaso komando pun mmg dah faham dan tak kocik hati..sobab maso Den kat kdo dulu..Den dah selalu dimomokkan dengan ucapan..komando ini adalah golongan wira yg tak boleh nak didendangkan , macam geng-geng ‘cloak and dagger jugo”….Tengok ajo apo yg berlaku kat jenalik…..tak ado cerito langsung (kalau tengok doc astro) pasal komando..yg diceritokan adolah pasal kdo kono bunoh ajo..yg lain sonyap ajo….!!!

 10. says

  org malaysia kono belaja apo yg berlaku kat bosnia, iraq dan tengok apo persamoannya dgan malaysia..lopeh tu tengok lak apo jadinyo negaro-negaro tu…apo-apo pun suko ko tak suko kito kono bersatu, hormat menghormati…kalau tak susah nak hidup aman…

 11. says

  boto tu skot, ini Den pasti..tapi biarlaa buek maso ini dia org pakai satu namo ajo…Den faham , dan Den ghaso komando pun mmg dah faham dan tak kocik hati..sobab maso Den kat kdo dulu..Den dah selalu dimomokkan dengan ucapan..komando ini adalah golongan wira yg tak boleh nak didendangkan , macam geng-geng ‘cloak and dagger jugo”….Tengok ajo apo yg berlaku kat jenalik…..tak ado cerito langsung (kalau tengok doc astro) pasal komando..yg diceritokan adolah pasal kdo kono bunoh ajo..yg lain sonyap ajo….!!!

 12. says

  ini yg Den tak sodap nie…budak PASKAL yg poei sano tu, pasal nak tambah ilmu dan nak tengok caro org indon ajar komando dio…sebonarnyo maso awal penubuhan paskal tu banyak yg dilatih di sg.udang..navy ini diorg banyak anta bbebudak paskal berlatih kat luar negaro, bukan kat indon ajo..dongan SEAL pun ado…dan macam-macam lagi..tapi awal penubohannyo dia org samo dengan komando sg udang, paskau pun samo jugo…

 13. jamie says

  bro shah
  baru2 ni TNI Indon dah bebaskan kapal diaorg yg kena tawan dgn lanun2 Somalia
  boleh bro tolong wat artikel bandingkan perbezaan kaedah PASKAL dan TNI bebaskan kapal maisng2? sy ada dgr mcm2 cerita,mcm2 versi.x termasuk dgr cerita ( sy kira fitnah ) kononya ada sorg anggota kita terkorban masa kita selamatkan bunga laurel 2
  terima kasih bebyk daun keladi

 14. marimar says

  mmgla nk gak tgk cm mn TNI tunjuk taring
  dulu time Woyla aku xde (x lahir lg)
  nk gak tgk cm mn ‘gilanya’ diaorg ganyang lanun2 tu
  tp itu bukan lesen aku nk provoke diaorg

 15. harkah says

  sodare mirinda oren , heheh analisis awak ni best punya lah, boleh tengok melampau sejauh tu, hehehe
  cuma sayang lah …. awat hang benci betol tengok TNI ni, cam teda quality,
  1. bodoh betol lah indonesia jikalau dia nak offensive ngan lanun somalia, apa hasil ? sembako masi tinggi ni weeh
  2. Indonesia cuma nak membebaskan mangsa dari lanun,sehingga bila berjaya , nama TNI akan naik, plus boleh dapat bonus kot
  3. ganyang malaysia pertama (perang Sabah-Serawak) tu TNI banyak kalah ditangan SAS, serta TNI menganggap bahwa Malaysia yang pada saat itu tak punya pengalaman perang (sedangkan TNI berpengalaman mengalahkan Belanda , sehingga anggap remeh) dan itu lah kesalahan terbesar Indonesia.
  3. Indonesia beranggapan “Kalau Malaysia bisa , kenapa Indonesia Tidak ?” dalam menumpas lanun somalia ni.
  4. KOPASSUS nak tunjuk Gigi lagi kot hehehe

 16. mirinda oren says

  to baby zira and marimar..

  i dont care about TERTIB here..it’s show time..
  bile lg korg nk tgk seekor garuda membaham mangsanya.?
  bkn lanun somalia yg cari psl ngn TNI,tp TNI cuba nk jalankan offensive kt negara lanun tu..kita tgk bakat yg mereka ada..if u know,mereka cuba nk ulangi sejarah US yg jalankan CIW zaman pemberontak di somalia dlu..

  ini adalah peluang keemasan utk kita tgk sjauh mana kkuatan mereka.jgn tipu diri korg sndiri,aku thu dlm hati korg melonjak2 nk tgk TNI pi serang lanun tu kan..?

  aku ulang,skiranya TNI jalankan offensive kt lanun tu smpai ke daratan,TNI akan lunyai coz TNI tidak miliki bakat dlm offensive..peperangan ini umpama gajah melawan tikus..lihat sja bila diorg lancarkan kempen ganyang malaysia,sumenya gagal..tmbahan plak,kelengkapan perang mereka lebih mundur dr US..dari segi moral sudah tentu kalah coz somalia bukan tanah air mereka..tambahan lg,xde satu pun dlm sejarah dunia,CW akan memenangi peperangan taktik CIW yg lanun tu akan gunakan.aku just nyatakan analisis aku..that’s all…

 17. harkah says

  kita sama sujud , kita sama rukuk , ngan kita sama bertuhan Allah
  semuga TNI bejaya menumpas lanun dan membebaskan mangsanya
  ayo KOPASSUS,dahulu engkau dah berhasil di Thailand, semuga berhasil di Somalia…..

 18. baby zira says

  Hai MIRINDA OREN,
  Kitakan orang MELAYU..
  ISLAM ajarkan kita adab dan tartib..
  Dari bangkit tidur hinggalah nak pi perang sumenye dah diajarkan.
  “MALAY is truly ASIA”…

 19. marimar says

  DULU KINI DAN SELAMANYA
  TANAH TUMPAH SAYA IALAH PERSEKUTUAN MALAYSIA
  TAAT SETIA SAYA PADA RAJA-RAJA MELAYU
  DAN ISLAM TETAP DI HATI
  BUKAN NASIONALISME YANG MEMBABI BUTA

 20. marimar says

  kepada jebat dan miranda oren
  sila jaga adab sopan santun orang2 Malaysia terutamanya kesopanan org2 Melayu yang dimuliakan Allah dengan akhlak Islam
  tiada faedah untuk mencurahkan minyak kepada api

  P.S x sempurna mcm hero2 sinetron

 21. mirinda oren says

  uish…aku xsabar nak tgk TNI pi attack lanun somalia tu..ada can ke tak ea…tp pd analisis aku,lanun akan lalah tp TNI akan lunyai la sket coz misi ni adlah offensive..

  aku rase la msti lanun2 ti ckap gini..”DATANGMU TAK DIUNDANG,TERSILAP LANGKAH HILANG KAKI DAN TANGAN”..hehe..

 22. jebat says

  komando katak.. tangkap katak pandai laa.. tentara unifil indon yg kt lubnan lari naik teksi, kalau kat laut somalia nak lari macamana.. nak naik apa..? indon ni mimpi je lebih

 23. dayakkumbang says

  PEMERINTAH SOMALIA PERSILAHKAN INDONESIA SERBU PEROMPAK SOMALIA !


  Pemerintah Somalia mempersilahkan pemerintah Indonesia mengerahkan tentara untuk membebaskan 20 awak kapal MV Sinar Kudus yang disandera perompak Somalia sejak 16 Maret 2011 lalu. Wakil Sekretaris Jenderal Golkar Bidang Hubungan Internasional, Happy Bone Zulkarnaen, mengatakan sikap pemerintah Somalia itu disampaikan oleh Duta Besar Somalia untuk Indonesia, Mohamud Olow Barow, saat mengunjungi kantor Dewan Pimpinan Pusat Partai Golkar kemarin, 12 Maret 2011.

  “Mereka berharap pemerintah tegas. Kalau perlu, aksi militer. Pemerintah Somalia akan bahu-membahu,” kata Happy dalam jumpa pers seusai pertemuan itu.

  Menurut Happy, pemerintah Somalia mempersilahkan militer Indonesia masuk ke wilayahnya, baik melalui jalur laut maupun jalur udara. Bila Indonesia memerlukan bantuan militer Somalia, mereka pun siap membantu. “Mereka tidak merasa diintervensi,” kata Happy.

  Kepada para politikus Golkar, Mohamud mencontohkan langkah pemerintah India, Korea Selatan, dan Malaysia saat membebaskan warganya dari tangan para lanun (perompak) Somalia. “Negara-negara itu tidak mau negosiasi, sehingga perompak kalah,” kata Happy, menirukan Mohamud.

  Di Istana Kepresidenan, Presiden Susilo Bambang Yudhoyono mengatakan telah memerintahkan pembebasan para sandera dengan berbagai cara. Namun, menurut Presiden, beberapa upaya pembebasan tidak bisa dijelaskan kepada publik. Alasannya, hal itu menyangkut keselamatan sandera dan petugas yang berusaha membebaskan mereka.

  “Ada keperluan untuk tidak serta-merta membuka (detail rencana itu) kepada publik sampai saat yang tepat,” kata Yudhoyono saat membuka sidang kabinet paripurna kemarin, 12 Maret 2011.

  Menurut Yudhoyono, pemerintah masih mengupayakan negosiasi dengan kawanan bajak laut itu. Agar negosiasi berhasil, Presiden meminta masyarakat dan media mendukung upaya pemerintah. Di negara yang medianya sangat terbuka, kata Yudhoyono, “Pembebasan sandera malah sering gagal.”

  DARI NEGOSIASI SAMPAI OPERASI MILITER

  Ada beberapa skenario untuk membebaskan 20 awak kapak MV Sinar Kudus yang disandera selama hampir sebulan oleh 30-an lanun Somalia.

  1. Negosiasi pemilik kapal, PT Samudra Indonesia, dengan para perompak.
  Kelebihan: Disukai perompak yang mengharap tebusan. Untuk sementara, sandera lebih aman.
  Kelemahan: Perlu waktu, padahal nilai tebusan berubah-ubah dan sangat mahal. Kesehatan sandera terus memburuk.

  2. Memanfaatkan hubungan diplomasi dengan Somalia.
  Kelebihan: Pemerintah kedua negara bisa saling bantu, termasuk bila operasi militer digelar.
  Kelemahan: Sejak perebutan kekuasaan pada 1991, pemerintahan Somalia tidak efektif.

  3. Menggunakan jasa perunding dari pihak ketiga.
  Kelebihan: Tawar-menawar lebih leluasa. Kemungkinan salah pengertian yang membahayakan sandera bisa ditekan.
  Kelemahan: Tidak mudah mencari pihak ketiga yang bisa dipercaya kedua pihak.

  4. Operasi militer, dengan dua cara: a. Menggunakan pasukan khusus sendiri, seperti Detasemen Jalamengkara (TNI Angkatan Laut), Detasemen Den Bravo 90 (TNI Angkatan Udara), dan Komando Pasukan Khusus (TNI Angkatan Darat). Prancis dan Korea Selatan pernah sukses membebaskan warganya dari tangan perompak Somalia. b. Bekerja sama dengan negara lain di bawah payung Combine Maritime Task Force Command, yang dipimpin Singapura. Sebagai anggota Task Force, India sudah menawarkan bantuan.
  Keunggulan: Waktu pembebasan lebih singkat dan terukur.
  Kelemahan: Keselamatan para sandera terancam. Februari lalu, misalnya, perompak Somalia membunuh empat warga Amerika yang mereka sandera. Pemicunya, saat bernegosiasi, agen Amerika menahan pemimpin perompak. (Sumber: Koran Tempo)

  Sudah tiba masanya pihak Indonesia membuktikan kemampuan komando mereka bertugas di dalam operasi pembebasan di somalia. buktikan sejauh mana kata-kata anda. bukan dengan membuat penilaian tanpa praktikal dengan komando malaysia.

  buktikan apa yang mampu dilakukan oleh anda, bukan hanya dengan melaung di media. dan bukan hanya dengan mengatakan grup anda lebih hebat dari kami, sedangkan kami sendiri tidak pernah memandang rendah kepada mana-mana grup komando yang lain.

 24. shai says

  Malam Sabtu ada paparan khas di Majalah 3. Sama-sama kita saksikan kehebatan Paskal dan GGK yang yang jarang beraksi secara ‘live’.

 25. shai says

  Ada saya terbaca dalam web setiap kapal memang ada Safety Room, tapi nak sebut sumber dah lupa. Jadi kalau ada sedara yang kerja kapal mungkin boleh tanya.

 26. boonlertpratchai.. says

  salam otai2 semua…memang SOP kita ke berlindung dalam bilik enjin?..adakah bilk tu diubahsuai utk situasi begini..adakah bilik tu kalis peluru..? thanks..

 27. pendekar melayu islam says

  hahaha…. bro relax la jgan la emo , si pak on tu hanye menyatakan pandangan die aje…. 😀 bab yahg penubuhan merine tu xkan terjadi sebab doktren peretahanan malaysia adalah lebih kepada defensif bukannye offensif . lagi pun para trupper kami pon dah cukup untuk untuk menghancurkan musuh….

  p/s: kami xkan tulis nama unit pasukan kami pada kenderaan perang kami, sbb kami lebih mengunakan insignia ataupun lencana pasukan…..

 28. firebzz mrizam says

  Nak tanya paskau dan komando darat kan ada sekali, mengapa mengangkat paskal je,,, sekadar bertanya???

 29. firebzz mrizam says

  kawan2 jgb asyik menyalah antara 1 sama lain. kita ni sama je, yg penting bercakap pakai otak bukan pki lutut, tak kisah la sapa yg hebat yg penting kita jgn memperlekehkan antara 1 sama lain.

 30. Bajak IndoG says

  WAK INDON. CERITA NO 4 DI AMBIL DARI KISAH DONGENG DI KASKUS?? HAHAHA TAK PAYAH LA BESAR2KAN CERITA YANG HANYA DIADAKAN SEMATA2 UNTUK MENAIKKAN SEMANGAT TENTARA INDON YG DAH TAK ADA SEMANGAT. SETAKAT CERITA YG DI HEBAHKAN2 OLEH KASKUSER INDON. KALAU MAU CERITA WAK INDON PAKAI FAKTA BUKAN BUAT CERITA DONGENG SPT CERITA MAK LAMPIR BOLEH TERBANG SEGALANYA.. HAHAHAHA
  PERNAH DENGAR JUGA PENYUSUPAN TENTERA KHUSUS PASKAL NAIK KE KAPAL INDON DI AMBALAT MALAH TENTERA INDON KABUR LARI TERKENCING SETELAH DI TENGKING OLEH PASKAL.

  P/S NAK TULIS PASAL PASKAL NIE MALAS NANTI FORUMER INDON INGAT KITA BERLAGAK SOMBONG DAN BUAT MEREKA TAK BLH TIDUR MALAM PULAK!!!

 31. Bajak IndoG says

  TAK HABIS LAGI DONGENGAN INDOG NIE KEATAS TENTERA MALAYSIA. SAPA LA PUNYA BODOH BUAT CERITA DAN MEMBESAR2KAN CERITA KOPASKA NAIK KAPAL TLDM SEORANG DIRI HANYA BERSENJATA PISAU DAN MENGANCAM DAN MENGUGUT ASKAR TLDM DIATAS KAPAL TLDM. HAHAHA PASTU DI PERBESAR2KAN DI KASKUS. KEPADA INDOG2 TERUS LA BERMIMPI. SETAKAT CERITA DOGENG UTK TUNJUK KUAT YG MANA CERITA TERSEBUT TAK BERASAS BAIK TAK PAYAH LA, NAIK LAWAN PERANG PSIKOLOGI PUN TAK PAYAH BUAT CERITA BODOH TAK MASUK AKAL. TERUSKAN BERMIMPI DAN MENYALAK. TOLONG BERPIJAK DI BUMI NYATA!!

 32. Abu Amir says

  Saya berikan satu contoh, kes pembinaan NGPV seperti yg kita ketahui hampir dibatalkan. Ketua PAC pd masa itu Datuk Sharil Samad membuat kenyataan projek tersebut gagal dan berlaku banyak penyelewengan. Jabatan Audit Negara mendapati kes dimana cek bernilai jutaan RM diberikan kpd individu/ syarikat tanpa penama? Siapakah penerima cek tersebut? Apakah cek bernilai jutaan RM boleh ditunaikan tanpa pengetahuan Bank Negara?

  Sepatutnya penerima tersebut boleh didakwa di mahkamah, sampai sekarang siapa yg telah didakwa? Dimana ketelusannya? Kes Amin Shah tuan punya Penang Shipyard pula bagaimana? Kerajaan bayar RM 4 bilion kerja cuma jalan RM2 bilion, subkontrak tak dibayar lebih RM1 bilion. Dimana Amin Shah sekarang? lepak kat negara teluk( Bahrin dll). Bukan apa, kalau ia didakwa akan pecahlah tembelang siapa lagi yg terlibat membahagi-bahagikan hasil songlap.

  Kasihan kat rakyat yg bayar cukai setiap tahun kalau lambat bayar pasti kena kejar LHDN. Cukai pun ada pelbagai cukai langsung, cukai tak langsung. Rakyat beli kereta kena cukai, setiap barang ada cukai jualan dll. Sebab itu kat bandar kalah teruk, kat kampung bolehlah temberang!

  Minta maaf kalau terlibat politik pula. Harap projek SGPV ini akan berjaya dan telus.

 33. anak jawa bgn datoh says

  Salam.
  1. statement saudara tidak ada kaitan langsung dgn statement buang karan, yang bercakap agak melalut dan fakta yang tak betul.. maka cara melalut jugalah saya balas tapi dgn fakta jelas.

  2. saya tahu dan faham pasal maksud duit pembayar cukai yang sedara bagitau tu.. dan itulah juga fungsi mana-mana kerajaan yang dipilih secara sah oleh majoriti rakyat.. pemegang amanah, kutip cukai dan cari duit cara lain utk akhirnya memakmurkan negara.
  Soalannya: apakah ini tidak makmur Malaysia ini?
  apakah tidak tulin demokrasi di Malaysia ini? Yg bukan sahaja di parlimennya ada wakil2 pembangkang bahkan juga ada 3 negeri di Malaysia ini yang juga ditadbir oleh pembangkang! Tulin yang bagaimana lagi yang sedara maksudkan, bahkan US dan UK, negara yg dikatakan sbg pengamal demokrasi tulen itu sendiri hanya ada DUA (2) parti sahaja!! Di Malaysia pula, tak cukup jari nak kira jumlah parti yang ada!

  3. Saya juga tidak setuju dgn contoh pahlawan negara pra-merdeka yang saudara berikan. Tak kena langsung dgn persekitaran sekarang, pasca-merdeka. Tidak ada satu umat Malaysia yang waras yang akan mengatakan nama-nama tersebut sbg pengganas/pengkhianat.. tak timbul langsung isu ini!

  4. Saya juga tidak setuju jika ada yang menjadikan harta negara sebagai harta sendiri spt contoh yg sedara berikan.
  Soalan penting: Ketirisan yang berlaku itu disebabkan oleh kerajaan sedia ada atau individu/pekerja kerajaan?
  Jika kesalahan individu mengapa diseret sama kerajaan yang sdg memerintah? Seperti mana kerajaan yg berpusat di putrajaya ini tidak menyalahkan kerajaan Kelantan dalam kes menantu MB negeri tsb, ttp hanya memfokuskan kpd menantunya sendiri!
  Tergamakkah kita (meminjam kata2 sedara), menyalahkan POLIS hanya disebabkan oleh ada anggotanya yg rasuah, sedang kita makluma kewujudan POLIS itu sendiri antara lain adalah utk menjaga ketenteraman awam keseluruhannya.
  Spt isu yg sedara sebutkan, salahkanlah anggota kerajaan itu dan bawalah ke mahkamah. Biar nasib atau kesalahannya dihukum mahkamah jika benar dia bersalah!
  Berbalik kepada Laporan Ketua Audit Negara, bukankah pelaku2 tersebut tlh/sedang didakwa atau dikenakan tindakan tatatertib? Jadi bukankah ini satu petanda kerajaan ini amat bertanggung jawab dalam mengawal dan menjaga amanahnya?

  5. Abu Amir said: Adakah ini salah pembangkang?
  Kalau saya nak sinikal saya akan kata ya! Sebab mereka tidak menjalankan amanah dan tanggung jawab mereka dalam menentukan check and balance pentadbiran negara ini!
  Pertanyaan yang sama juga boleh saya tanyakan, adakah ini salah kerajaan? Atau ini salah pekerja kerajaan tersebut yang tidak memegang dan menjaga amanahnya semasa bertugas?

  Semua orang patut maklum bahawa tujuan kita mengundi adalah untuk memilih kerajaan yang kita rasa/pasti dapat mentadbir dan memakmurkan negara. Dan pekerja-pekerja kerajaan diambil bekerja untuk menjadi pelaksana semua dasar yang telah dirancang dalam usaha memakmurkan negara. Dan setelah diinduksi dan diorientasikan, setelah dilatih dan diberi gaji, penjawat awam ini tadi kenalah menjalankan tugas mereka dgn betul dan beramanah. Jika pecah amanah, mengapa kerajaan yang disalahkan dan tidak penjawat awam tadi?

  Dan yang pastinya jika sedara merasakan kerajaan sekarang tidak efektif, gunakanlah undi sedara utk melantik kerajaan baru. Dan hormatilah kehendak majoriti walaupun sesungguhnya ianya tidak menepati kehendak sedara. Walaupun kehendak sedara itu bermakna ‘slow progress’ walaupun setelah 20 tahun diberi kuasa memerintah.

  Salam.
  -kundur-
  p/s: maaf tuan moderator, terpolitik lagi.. pasni sya cuba krgkan komen2 politik :)

 34. Mat Benut says

  Syabas Paskal terus berjuang demi bangsa, ugama dan Negara. Ini titik permulaan tiada kesudahan nya, teruskan.

 35. Abu Amir says

  Kita masih belum ada kesedaran spt negara maju spt amerika yg mana wang kerajaan dipanggil wang pembayar cukai. Segala pendapatan kerajaan sama ada dari cukai, minyak mentah dll adalah milik rakyat bukan hak pemimpin, mereka hanya sebagai pentakbir/ pemegang amanah sahaja. Negara demokrasi tulin dimana rakyat adalah kerajaan itu sendiri. Kerajaan adalah rakyat, rakyat adalah kerajaan.

  Contoh bagaimana wang rakyat telah dijadikan hak peribadi spt di Tunisia dimana ben ali telah mencuri/menguna wang rakyat/kerajaan sehingga mencecah billion dollar US begitu juga dinegara arab lain spt mesir dll. Bila rakyat bangkit menuntut hak mereka, rakyat dituduh sebagai penghianat negara?

  Adakah kita sanggup panggil Tuk Kenali, Datuk Bahaman, Mat Kilau dll sebagai penghianat negara/ penganas?

  Kalau kamu org yg jujur dan berilmu sila rujuk Lapuran Ketua Audit Negara setiap tahun. Sila semak berapa banyak penyelewengan yg dilakukan oleh kakitangan kerajaan dan jabatan mereka? Ketirisan setiap tahun mencecah RM20 billion? Adakah ini salah pembangkang?

  Jangan kata org bodoh tetapi mungkin kita jauh lebih bodoh darinya….

 36. kasyfi says

  Apa da banding2 sesama negara…. mcm budak2… tp apa2 pun ilmu korang mmng kaw2…. ak pun berasa takjub.. tahniah la semua.. but perangai still budak2…

 37. anak jawa bgn datoh says

  memang la engko buang karen ha ha.. kalau tak reti belajo, orang suruh pergi sekolah ko merempit, ni la padahnya..sori la kengkawan, aku bukan nak berpolitik kat sini, tapi mamat ni dah la salah fakta, masuk sini cakap politik plak.. so aku nak bagi ajaran skit.. tumpang lalu ek..

  1) MRCA, NGPV, SAM dan AEW&C tu bukannya benda yang sama lor, utk angkatan berbeza dan tujuan pun berbeza.. buang karen sungguh!! pi sekolah balik!!

  2) masa bila pulak highway tu guna petronas.. ha ha ha.. tu la pasal kalau asyik baca SERAKAH jer.. fakta tak dak, yang ada auta.. yang ada ialah puak2 yang ko sokong tu mengsyorkankan agar petronas amik alih or buat highway pakai keuntungan dia supaya kononnya kita akan dapat lebuhraya free.. camni la buang karan, kalau engko ada syarikat pastu aku suh engko buat jalan pakai duit syarikat engko dan aku takkan bayar sesen pun.. ko nak? aku rasa dlm 2 tahun sykt ko lingkup sbb tak dak duit dah.. dan masa bila plak duit petronas jadi harta mak bapak depa tu.. kalau tak mau bayar tol, engko guna je jalan ‘dalam’ yang kerajaan bagi tu..FREE.. tak yah bayar tol ol.. ko nak guna hiway, bayarlah..

  3) swasta kutip cukai?? ko ni pi tadika ke idak? aku rasa budak tadika pun tahu yang kerajaan kutip cukai, bukan syarikat swasta!!

  4) tol dikutip dgn muka tak malu? memang la depa tak malu, sbb produk depa, barang depa.. depa tentu la nak kutip duit.. hang yang tak malu sbb nak guna free, tak mau bayaq.. hang masuk tandas kena bayaq hang tak bising plak no.. hang guna paking, dan kena bayaq.. hang tak kisah pun bayaq duit kan.. sama je la buang karan, hang guna hang bayaq la.. hang tak mau bayaq, hang jangan guna!! sungguh la hang ni buang karan..

  -kundur-

 38. jon says

  sekarang ni kita stop dok banding antara indonesia dgn malaysia leh dak dan stop politiking jugak.. cuba la kita fikir camna nak hargai orang2 yang berkorban untuk kita dan negara ni..

 39. iskandar says

  Aku tak tau r ape yang korang pikir pasal perkauman..aku sebenar budak2 lagi..ape yang aku impikan..aku taknak ade sifat perkauman..aku taknak melayu benci cine..cine benci melayu..aku kadang2 terpikir..macam mana kat us orang negro boley bersatu dengan orang putih..sampai orang negro bley jadi president lagi..padahal negro kt us 17% je..sampai nk fuck pon relax je..negro..omputih..bkn takat us je..smpai thiland jeneral die pon org islam..perdana menteri india yg byk agama hindu pon islam..setelah aku pk n pk..aku se ade beberape faktor..aku se kalo aku cakap bley masuk isa..tp x kisah la..masuk pon masuk r..kt us nme org negro dgn omputih same je..kt indon pon same nme org cine n indon..kt india pon same..ape kate sume kaum kt malaysia gune 1 nme berteraskn bhase melayu..yg ke 2..kt us ade 1 system skola je..ko wujud 1 system skolah je..aku xnk ade skolah jenis kbgsaan ke ape..persatuan2 cine ke melayu xley r berteraskan untk 1 1 kaum je..kne cmpur..4..bhase kbgsaan kte kne kuatkn..aku se mane ade org cine kt thailand n indon ckp sgt bhase cine..dorg disekat..nie kt malaysia..cite omputih ke cite cine n india..bersepah2..sume nie kne translate dlm bhase melayu je sng..malah kt singapore pon org cine xtau ckp cine sb dasar dorg 1 bhase.. .aitu bhase omputih..nie skg org cine n india xtau ckp bhase melayu..smpai kdg2 org melayu pon xnk ckp melayu..i2 aku pon pelik..skg aku tgk org cine xmo ambk org melayu kje.. nk ambk keje pon xley r diskrimini2 ..kt u o skola..dak2 cine share solan bocor dgn org cine je..melayu pon dgn org melayu je..aku pon pelik..macam mane r malaysia nak maju..kalo korang nak perkauman sgt pecah bg negeri lain kt cine2 o india2 atau halau je org cine n india nie senang..i2 kalo sape2 nk perkauman sgt..tp aku xnk Malaysia nie berpecah..aku nk bersatu..b ersatu kite teguh..bercerai kite roboh..yg last aku nak kate..i2 aku tau org umno.. msti marah..hak istimewa nie xnk r ade..bley nk tlong melayu..tp bkn care gne hak istimewa..aku org melayu..aku pon org ssh..kerjaan tolong orang ssh..bkn sb kerna hak keistimewaan.. ttp sebb keadilan sejagat …melayu ssh..tlog org melayu..cine ssh tlog org cine….ye r..korang pon mesti benci gak tgk org2 yg diberi keistimewaan..kalo korg pon bnci..org cine n india pon mesti benci gak..last r..utuk mkluman..aku bkn ahli mane2 prti politik..aku dak skola je..kalo 1 negra bersatu..nascaye malaysia akan jd kuat..insyaallah.. ..

 40. says

  Assalam semua dan Salam sejahtera. Nak tanya sikit. Bukankah Shipborne Protection Force @ Tim Pelindung Laut mempunyai Paskal dan RGK (anggota Skuadron Perahu Khas @ SBS TDM sbb kelihatan kelibat anggota yg pakai baju hitam (Paskal) dan celoreng tempur darat (RGK)?

 41. says

  Asalam dan Salam Sejahtera. Mungkin ni cerita lama tapi bukankah Shipborne Protection Team @ Tim Pelindung Laut (SPT) bukan sahaja ada Paskal. Dalam tim ni juga ada anggota RGK dari Skuadron Perahu Khas (SBS). Anggota SPK ni yg memakai pakaian celoreng dan Paskal berwarna Hitam semasa beroperasi… Tugas anggota SPK ni “menyerang” apabila tawanan yg dikejar dibawa lari ke darat sbb tugas Paskal dihadkan digarisan pantai… Kalau tak silap sayalah.

 42. ck_sli says

  Bab politik aku tak suka najib tapi pat pertahanan negara ni aku suka plak sebab dia cendrong pat tapau menapau ni, harap2 balik dari turki ni ada la oleh2 dari sana buat kita rakyat Malaysia. Bermusuh dalam politik kerana aku sayang Malaysia
  dan seperkara lagi Pada LIMA 2011 nanti akan ada berita pembelian/perjanjian Besar dari turki yang mana kan bertambah cemburu lah si INDON2

 43. pak on says

  ha memang pun ,cuma latihan asas tak lebih dari itu, tapi kira hebat la paskal sebab dilatih oleh bekas musuh (konferantasi)tentu perasaan dendam masih membusut di hati komando katak ini sebab ada antara kawan-kawan mereka mati di bunuh oleh anggota TLDM ..mesti diorang belasah kaw-kaw punya ,tapi semangat puna pasal semua mereka lepas juga .jadi kira hebat la peneraju paskal ni.

 44. Hantulaut says

  Maaf mencelah, jangan terlalu bangga dengan mengatakan PASKAL dilatih oleh KOMANDO PASUKAN KATAK……………itu hanya untuk beberapa anggota sahaja dan diawal penubuhan PASKAL,
  Yang diajar oleh KOPASKA hanyalah ASAS komando dan tak lebih dari itu.

 45. eric says

  tapi gowind class korvet,bkn ke itu bru prototype dr DCNS???xkan gov nk ambik risiko,lg kuat kne hentam d pembangkang klu projek ni delay or gagal…xtau lah klu OPV@SGPV kite pakai basis(design n size) gowind class frigate..gempak tu…tp bleh jd gak psal harga yang kita byar pun terlalu tinggi mungkin setimpal dgn harga dan apa yang kita dapat tu(hanya pendapat saya)…

 46. PAK ON says

  SALAM ..
  anak jawa bagan datoh…sorrry sebab buat orang salah faham…,aku sedekah al-fatehah pada LT Adnan da ,……tentag edan kidul ….susah nak faham orang sekarang ni…ntahleeee.

 47. anak jawa bgn datoh says

  salam..
  sori pak on dan hitam pahit sbb kurang jelas nih.. sape t… yang dah arwah tu ..komunis ker..
  dan kpd edan kidul yg agak bersimpati dgn komunis, mmg kau edan.. ramai lagi bunga bangsa yg boleh kau sanjung, komunis jugak ko piih.. hai edan kidul yg edan.. kesian aku kat ko..

 48. 'killer' swift echo says

  Salam.
  puak pulau selatan memang suke dan kuat melatah..
  geli bulu hidung aku dengar..tapi,biarlah mereka melatah puas2.
  masa yang dia org ade pun dah tak banyak dah.
  maaf ye kwn cilok,kelas “GOWIND” lau tak silap..detailnye bro Shah akan bg.
  adios.

 49. eric says

  Salam Shah…
  singapura mengumumkan kenaikan bajet pertahanan mereka hari ini…ini mungkin reaksi dari pengumuman kementerian pertahanan dan TLDM untuk mendapatkan 6buah kapal baru yg lebih canggih dr segi persejataan dan berkonsep halimunan dan bakal menjadi kapal paling berbisa d rantau ini….boleh shah kupas skit isu ni???tentang jenis atau type yg bakal d beli TLDM dan tindakan singapura tu….yg pelik reaksi pemimpin mereka dan rakyat mereka lagsung tidak membantah d bandingkan dengan apa yang terjadi kt malaysia ni…

 50. pak on says

  kor marin mexico ,kor marin indon,sama saja sebab tu tulis nama marinar besar-besar kat kederaan amour diorang ,untuk membangga diri sedangkan hakikat sebenarnya hampeh!
  tentera mexico lawan kartel dadah pun tak menang sama je macam indon ,tak payah perang dengan negara luar ,perang dalam negara sendiri pun tak menang.thailand ,taiwan ,uk ,us ,korea ada marin ,lagi hebat ,tapi tak tulis nama besar-besar pun.apa askar indon dah rabun ke ? atau bodoh sampai tak tahu nak pulangkan ke mana -mana markas lepas latihan, nampak sangat indon-indon ni lemah pemikiran (BODOH)
  lagi satu tentang aceh,aku tak cakap aceh merdeka,yang aku kata indon tak dapat tewaskan G.A.M ,tapi takdir mengubah segalanya (tsunami)kalau tidak sampai sekarang masih berperang.Gerila falintil ada sejata hebat!!!!!kah..kah…kah falintil ada kereta kebal ke ? ada jet pejuang ke? ada kapal selam ke? jangan cuba hendak menegakkan benang yang basah la kawan.kalah tetap kalah walau apa alasan yang diberi. indon ada kopassus ,kopakkhas,detasemen mengkara,detasemen khusus 88,komando pasukan katak, komando pasukan khusus tak cukup untuk mengalahkan falintil ? apa hebatnya komado kalaian,setakat menyiksa peribumi papua ,kasihan…kasihan…kasihan…

 51. Hitam pahit says

  dah ARUAH ke si t… tu pak on.syukur la……

  pasai silanun somalia tu,ada sebut kalau didapati bersalah kena hukum gantung
  kesian…kesian,baik dengar cakap member kita tu sipirate of somali..campak
  aje kelaut,pandai2la lepa berenang balik he he he….

  sekalong TAHNIAH utk PASKAL n GGK n ATM.
  RAKYAT MALAYSIA TABIK,CAYA SAMA LU,WIRA KU.

 52. edan kidul says

  bro,
  dalami sejarah tamadun silam,sulaminya dengan rujukan demi rujukan…sangat banyak kisah yang tidak kita sangka2…
  siapakah dia laksamana hang tuah?boleh tuan hurai hujahkan?buku apa yang tuan rujuk dan sandarkan?
  komunis adalah pejuang bangsa?…benar!
  pejuang bagi bangsa yang telah menjadi mangsa ‘brain wash’yang sangat2 sadis.. bangsa yang sangat terkeliru dengan maksud ketuhanan..kehidupan…dan diri…

 53. says

  setakat ingin menjawap bahagian f16 nya shj…
  yg mengatakan hebatkan cuma korang shj, bagi kami biasa2 shj la,aset F16 yg sedia ada di inventory di TNI AU setidaknya sikit mengcover blank spot/wilayah nusantara berganding bersama2 gan pesawat2 dari rusia menjaga kedaulatan indonesia ni..psl embargo ni dah dicabut wak sejak lama, andai kata korang mahu tahu effective ke tak silakan guna google cari gambor2 psl pesawat F16 yg lintas hormat semasa HUT TNI 5 oktober 2010.terima kasih.

 54. says

  hmm..boleh2 la gan komen awak ni.

  sekedar gurau shj ye..show of force TNI:
  1. kes pembajakan woyla
  2. Operasi pembebasan sandera Mapenduma iaitu operasi militer untuk membebaskan para peneliti org asing dari Ekspedisi Lorentz ’95 yang disandera Organisasi Papua Merdeka.
  3. operasi lintas sempadan kopassus yg menangkap agen2 intelligence australia yg mensuplai senjata bagi separatis OPM di papua nugini.
  4. penyusupan pasukan khusus KOPASKA ke kapal perang malaysia semasa konflik ambalat.
  5. DLL..silakan baca2 dithread intelligence di forum kaskus.

  ..jgn marah ya wak sekedar gurau2 shj dari sy…xixixixi

  p.s: sebenarnya tak nak tulis psl kopassus nanti dikata sombong oleh sebagian posters mesia.

 55. says

  peliknya komen awak ni dah judge awal2, dah menuduh yg tak btol..ni indonesia wak bukan malaysia la, bagi kami haram dan muak jika psl pertahanan dipolitikan seperti di mesia..badan rasuah kami selalu di ikutkan disetiap tender/pembelian psl aset pertahanan tuk setakat memantau agar tidak terjadi ketirisan.

  lain kondisi dulu, lain pulak kondisi sekarang…
  ada pepatah yg cakap” manusia tak ingin jatuh untuk yg ke 2 kalinya kelobang yg sama”..lebih kurang kes embargo yg dikenakan dimasa lalu, kami jadikan ikhtibar dan pengalaman pahit tuk melakukan perubahan dan berdikari..psl F16 ni TNI AU rencanya beli 6 shj dari blok 52 sedangkan 24 lagi berupa hibah, masa diberi percuma ditolak wak,…pembelian dan penerimaan hibah pesawat F16 ni kerana tujuan sebagai workhorse dan stopgap samapai pesawat KFX berhasil dibuat dan operasional tuk AU indonesia setelah itu semua pesawat F16 akan diganti oleh pesawat KF-X hasil kerjasama indonesia-korea selatan.

  pendek kata, EMBARGO yg dikenakan amerika syarikat kepada indonesia telah memecut org indonesia tuk berdikari atau berdiri diatas keki sendirik salah satunya diwujudkan gan program KF-X ni.

  sy yakin dibukanya embargo terhadap indonesia oleh govt amerika syarikat (kongres AS) salah sebuah tujuannya kerena tak ingin kehilangan market dari negara indonesia kerena AS tahu indonesia menjadikan rusia dan mana2 negara lain lain sebagai sumber pembelian senjata alternative.

  p.s: tak ada jaminan negara produsen senjata di doniya ni bebas embargo..rusia shj mengembargo iran psl rudal S300.

 56. says

  then bagaimana gan tulisan sama yg ada di kereta di kor marine negara lain cam mexico, filipina dll adakah itu juga mahu bagi tahu aka bersombong ria..cuba korang bykan baca2 lagi yg btol..menurut pendapat sy penulisan yg sebegitu itu tuk membedakan shj aka identifikasi la kerana terkadang ada aset yg dimiliki kor marin dimiliki juga oleh kor (matra) AD,AU ..sy bagi cth kecik, ketika kor marin indonesia latihan bersama USMC dengan mengunakan LVT-7A1 & AAV ketika senarionya salah satu pihak menjadi musuh,tim intai yg berada dipantai dpt gan mengidentifikasi mana kereta amphibi milik tentera indonesia dan mana tentera AS, cth lainnya ketika kor marin selesai latihan gabungan, tentera tahu ke markas mana kereta perisai ini harus dipulangkan berdasarkan tulisan, camo dan nombor brigade (markas)..jadi daripada korang jeles lebih baik korang sarankan ke govt atau panglima ATM tuk mempercepat penubuhan kor marine malaysia kita lihat ada ke tulisan marin malaysia di aset2 kor marin malaysia…ibaratnya cam logo ATM di senjata lese M4 buatan mesia pada asasnya tuk membedakan shj

  psl aceh,timor timur dan falintil silahkan baca2 lagi..
  -aceh=masih dipangkuan ibu pertiwi,
  -timor timur merdeka=jajahan portugis yg di invasi indonesia walau akhirnya terlepas lagi hanya kerana keputusan politik dari para politicians dan bukan kerena TNI kalah..cuba tanyakan sama B.J HABIBIE…igt saudara persenjatan falitil semasa dulu tue hebat2 kerana mendapar sokongan dari negara lain, kalau TNI kalah tak mungkin seorg pemimpin legendaris falintil cam xanana gusmao dpt ditangkap hidup2 oleh TNI.. soklannya kenapa tak dibunuh shj xanana ni oleh TNI semasa tue?

  p.s : kalau mahu membandikan PT91 pendekar dari MATRA (element)DARAT cuba bandingkan gan matra yg sama iaitu aset milik TNI AD..ada ke disana tulisan TNI AD yg besar macam tulisan dikereta perisai marin indonesia.

 57. PAK ON says

  ALA, BIASALA ORANG YANG NAK CUBA SABOTAJ NEGARA ,TENGOKLAH HALUAN POLITIKNYA KEMANA ,MESTI DIA HENTAM HABIS NEGARA KITA . KALAU MALAYSIA DAPAT 6 SGPV DENGAN PERSENJATAAN YANG JITU NANTI JIRAN KAT SELATAN GELABAH,SEBAB ITU NEGARA JIRAN KITA ITU SURUH AGEN -AGEN PERISIK MEREKA MENYERANG NEGARA KITA SECARA POLITIK.TAPI AGEN MEREKA YANG ADA KAT MALAYSIA TAK BERAPA PANDAI ,TAK NAK BANDINGKAN HARGA 6 SGPV MALASIA DENGAN 6 BUAH DELTA CLASS ,SEBAB MEREKA TAK NAK NAMPAK SANGAT PEMBABITAN MEREKA. SEBAB ITU MEREKA BANDING KAN DENGAN KAPAL SAAR V ISRAEL ,BUAT PENGETAHUAN AGEN YANG BODOH ITU ( T@*Y P#! ) KAPAL SAAR V DITAULIAHKAN PADA 1995 DAH LEBIH 15 TAHUN , LAGI PUN KAPAL TU BELI KAT U.S.A TAU SAJALAH MACAM MANA HUBUNGAN ISRAEL DENGAN U.S.A BAIK GILEE! ,KALAU SETAKAT KERETA KEBAL US BAGI PERCUMA AJE KAT ISRAEL MASA PERANG YOM KIPPUR ,LAGI SATU PERSENJATAAN SAAR V PAKAI BUATAN ISRAEL PUNYA TENTU LA LEBIH MURAH SEBAB BUAT SENDIRI.LAGI SATU WAHAI AGEN YANG BODOH (T@*Y p#!)KAPAL-KAPAL YANG LAIN YANG DISENARAIKAN SUPER VITA DGN ROISIN ,TAU TAK KAPAL TU JENIS APA ? OPV ! AGEN YANG BODOH NI PERNAH NAIK KAPAL NAVY KE ? AKU RASA TAK SEBAB TU DIA HANTAM SAJA ,BIASALA ORANG TAK DE ILMU…..SAMA MACAM LEMBU @ B#@* .KESIAN NEGARA JIRAN KITA KAT SELATAN TU , CARI LA ORANG YANG PANDAI SIKIT ……… SAMUDRA GAGAH..

 58. pahlawan says

  TARIKH 14 FEB ADALAH TARIKH KERAMAT BAGI PAHLAWAN MELAYU KHUSUSNYA LF. ADNAN SAIDI…YANG BERJUANG HINGGA TITISAN AKHIR PENGORBANAN DAN TAAT KESETIAAN PADA NEGARA SEHINGGA GUGURNYA BELIAU BERSAMA2 RAKAN2 YANG LAIN..MARILAH KITA BERSAMA MNDOAKAN AGAR ROHNYA DI CUCURI RAHMAT…..GEMPUR WIRA !! (tv swasta kerajaan tolonglah siar kisah mngenai pejuang dan pahlwan negara..bru rakyat ada cintakan negara)

 59. beretbiru says

  kita kena bhatix dgan politikus yg cuba mensabotaj program pertahanan negara, jgan main terima je apa mereka cakap, dah lah kajian dangkal yg amat, nk bcakap pasal pembelian /harga kapal tapi spesifikasi kapal pun dah out. Nampak sgt main hentam je, org mcm ni x layak duduk Malaysia. Apsal la ko tk compare ngan kapal friget spore tu, aku rasa lgi dkat keupayaan dia, 2 2 stealth, pkai aster, kaji la dulu bru bhujah. Jgan jd cam ec 725 dh lah kna tangguh psal tuduhan melulu cam ni, nsib baik dh on blik klau tk pkai je la nuri…

 60. pong pong says

  aku punya fakta yang paling menarik lagi..
  orang aceh,orang timor,orang irian,orang riau dan kebanyakan pecahan daerah tidak suka kepada nasionalis jawa!
  mengapa?lu pikirin sendiri! andi…
  usah suka-sukaan seperti anjing menyalak merapi!
  hati-hati ya.

 61. sniperz says

  itulah kelemahan pemikiran strategik indon….

  sudah tahu boleh dikenakan embargo masih mahu membeli brg yg sama a.k.a cari pasal sendiri…
  atau…mmg ade unsur2 korupsi,nepostisme mcm biasa….
  belilah sebanyak mana F16 sekali pon…kalau dikenakan lagi embargo…boleh lebur buat kenderaan kijang…

 62. sniperz says

  salam,

  saudara andi,

  1. pendapat saudara ini adalah tidak diperlukan krn penuh dgn hasad dengki dan memperlecehkan sesama manusia.mungkin kerna tentera indon tidak ada keberanian lg berada di laut lepas…pernah diceritakan indonesia ada membeli kapal laut 2nd hand dari negara bekas jerman timur..tetapi tidak sampai ke pelabuhan indon kerna karam di tengah lautan.

  2. saudara org indon lebih bangga dgn tentera asing yg jauh dan tidak pon menjadi jiran yg sering membantu saudara jika dlm kesulitan…

  3. mungkin maksud saudara kalau kita ditawan lebih baik kita menyerah shj biarpon ada peluang utk lari kerana itulah peranan org kena tawan!!kalau saudara berada di dlm bank,dan tiba2 ade seorang perampok guna tangan shj. maka saudara akan terus menyerah diri kerna saudara ketakotan….

  4. mungkin saudara terlalu byk berimaginasi sampai x sempat tgk tv…kisah bagaimana sekumpulan anak kapal melawan lanun somalia sblm team komando US dtg selamatkan mereka tetapi lanun tersebut membawa lari kapten mereka ttp. berjaya juga diselamatkan dan membunuh lanun tersebut.oh..ya…krew kapal tersebut juga bersembunyi dahulu…mereka tiada senjata pon..

  5. mungkin saudara tidak terfikir bhw ketika komando dtg mgkn mereka tiada pengetahuan,maklumat dimana anak kapal berada,sama ada ditawan atau menyorok…apa pon mereka bukan dtg melenggang kangkung,sambil bercakap apa kabar org lanun somalia…dan lanun tersebut pon berjabat tangan….

 63. anak jawa bgn datoh says

  Salam all.. sebenarnya malas nak layan budak andi nih.. tp nak juga bagitau dia benda yg dia tak tau..
  1. kami kat msia mmg tahu yang semua awak2 kapal bersembunyi di ruang khas setelah mematikan enjin kapal, anda dan kerabat anda di RI yg tidak tahu..

  2. mematikan enjin dan berlindung di bilik yang selamat adalah SOP bagi kapal2 milik M’sia dan MISC terutamanya yg mana ianya diadakan hasil pengalaman dirampas oleh lanun Somalia a few years back. Ia SOP selepas distress call dibuat apabila wujud lanun merampas kapal. Negara lain mana ada SOP nih. SOP ini berkat kerjasama erat MISC dan TLDM dan within 2 hours TLDM berjaya mengamankan keadaan.. dan sebab tiada kerjasama erat jugalah maka kapal Korea Selatan tu dirampas berhari2 sebelum diselamatkan.

  3. kamu ingat saiz dan keadaan kapal macam rumah kamu, kecil dan mudah utk menjalankan operasi menyelamat? Dan PASKAL menyerbu tanpa risiko ditembak sbb lanun bukan tentera terlatih dan menggunakan senapang plastik mainan? tentera tidak terlatihlah yang lebih merbahaya kerana mrk tidak pernah faham dan belajar ttg undang2 peperangan, konvensyen Geneva dan POW. Sbb itulah JI masih menjadi duri dalam daging di RI dan GAM pernah menjadi mimpi buruk TNI dahulu. Di Afghanistan, AlQaeda masih tidak dpt ditewaskan oleh Kuasa Besar US, militan Kashmir masih membimbangkan India. Dan suicide bombers menjadi satu trauma kpd negara spt UK, US, Thailand, India, Rusia, Pakistan dll negara yang dari segi kelengkapan anggota tenteranya agak terkehadapan.

  apa pun kalau lagi dilayan dgn pelbagai maklumat lagi kamu akan masih lagi bebal dan tidak mahu faham.. Cuma aku respek la kat anda sbb sifat patriotik anda begitu tinggi terhadap RI, seperti mana kami terhadap negara kami ini. Dan kalau kita saling hormat menghormati dan saling understanding, kita tidak akan terus terjebak dalam perang mulut dan ego yang tidak akan usai..

 64. pak on says

  semua pasukan khas dalam negara kita hebat ,kalau tak hebat mereka takkan terpilih,tapi harap pihak atasan meningkatkan lagi persenjataan mereka pasti pasukan khas negara kita akan lebih ampuh.Bukan macam indon punya komando ,lawan pejuang aceh pun tak menang ,kat timor-timur lagi teruk lawan gerila falintil yang pakai cawat pun kalah ,sampai timor leste merdeka ,komando indonesia syok sendiri ,di agung-agungkan oleh media mereka ,tengok kat kereta perisai BMP 1 kor marin mereka ,siap tulis MARINAR punya besar nak bagi orang tahu itu marin indon yang punya,malaysia punya PT 91 lagi hebat tak tulis ATM pun ,tapi orang tetap tahu itu kereta kebal malaysia yang punya so siapa lebih hebat, tak payah pamer nama besar pun orang akan tahu celoreng itu adalah milik ATM “GAGAH SETIA” GEMPUR WIRA!

 65. ismail says

  Encik, sabar. jangan dilayan mereka indon ini. Jangan simbah minyak dalam api. Mereka memang terkenal dengan sikap anti malaysia. Bertenang encik. Tapi yang pastinya, tentera kita tak lari naik teksi.

 66. pakartelekomunikasi says

  boleh ke kita berbincang ngenai kehebatan antara GGK, Paskal, Paskau, UTK, vat 69.. ada sesapa tahu sejarah kehebatan mereka ni tak? sekurang- kurangnya kita tahu sejarah operasi dalam negara kita sebagai tanda pengorbanan anggota keselamatan kita.. siapa boleh bantu?

 67. Risik says

  2-3 tahun akan datang baru nak oder agak lama jugak tu..lagipun kalo order tahun ni, 2-3 tahun lagi pun lom tentu nak dapat..,tapi bila oder banyak benda sekali gus(SGPV & MRSS)karang jadi isu politik plak ye..tapi ape2 pun aku yakin ATM khususnya TLDM tentu ada plan dah ape yg perlu didahulukan dan ape yg perlu dikemudiankan…utk sgpv kali ni, harap2 dilengkapkan dengan sewajarnya..agak2 bila le ngpv kelas kedah nak diupgradekan ye..

 68. pakartelekomunikasi says

  orang Indon macam takde pengetahuan dalam ketenteraan jek.. main cakap jek.. akal letak kat lutut..

 69. Arip says

  Betul,betul,betul.Aku pun jelak dengan penganut2 politaik yg tak abis2 cakap politik ni.Petronaslah,minyak naiklah..macam faham aje.Pergilah menceceh kat blog2 politik yg beribu2 tu,sape pun tak larang,sini jugaklah dia nak melalak.

 70. beretbiru says

  pang5 navy dh bgi statement psal ni, harap lpas ni si tony pua tu puas hati, klau x puas hati jga elok dia minta sprm siasat setiap sen yg dibelanjakan…atau dia bleh pegi audit sendiri nnti. apapun lcs aka mnjadi satu projek yg menguntungkan negara dari segi kepakaran, pelaburan, tenaga kerja, ekonomi dll. nmpaknya navy akan dilengkapkan dgan aset tbaik, adakah ianya akan setanding/lebih baik dr formidable class…kita tunggu dn lihat.
  shah, buka cite psal sgpv/lcs la plak..

 71. beretbiru says

  ada juga manusia tk reti bahasa, cbuk sgt nk berpolitik pegi tmpat lain la woiii..kalau ape ko ckap tu betul sangat, no 1 info ke ape ke pegi berhujah kt tempat lain bukan kt siniiiiii,

 72. rencong says

  iye benerrr 50 ribu askar jawaaaaaaaaaaa
  saat indonesia menyerang, wilayah2 dalam indonesia akan memerdekakan dirinya..220 juta rakyat indonesia bukan semuanya mahu berperang sama malaysia. kerna mereka tau negaranya cuma indonesia tp mereka bukan semuanya JAWA yang mendukung BELANDA!

 73. sundang says

  nak ambik sabah sarawak plak dah…lawak la kamu ini orang jawa. semua mau di’conquernya’.
  dengarnya banyak wilayah2 indonesia mau merdeka dari jawa? btol nggak?
  pikirin lo negara sendiri bergolak mau nyerang negara orang.
  jawa2…kuat pengaruh hindunya dari islamnya.. ^^

 74. pak on says

  tolongggggg la jangan masuk politik dalam laman ni BOSAN tau tak! tak habis habis .orang politik melihat rakyat maheran macam kita ni umpama melihat seekor semut hitam di atas batu hitam ,di malam gelap gelita . …nampak kah mereka akan kita? jadi JANGAN NAK BERPOLITIK DALAM LAMAN INI!

 75. Buang karen says

  Sekejap MRCA. Sekejap NGPV batch 2. Sekejap SAM. Sekejap AEW&C.

  Mana satu nie Yop. Macam banyak sgt duit rakyat. Bila harga minyak dunia naik, sepatutnya Malaysia semakin kaya. Ini tidak. Hutang negara semakin tinggi. Highway sana-sini yg dibiayai oleh Petronas pun, sampai sekarang swasta dok kutip cukai. Petronas semakin miskin sbb buat projek sana-sini. Tapi tol semacam je kutip duit dgn muka tak malunya.

 76. Kiaran says

  Wow! Cantek menarek kau mmg the bomb ar paskal. Apa yg menarik semua media mainstream tempatan show frontpage berita ni mungkin utk menarik minat ramai org muda utk sertai armed forces selain untuk meningkatkan imej Tentera yang sering dicemar reputasinya oleh pembangkang lately. Ov’all TLDM deserved their credits for combating this asymmetric warfare. BTW indon ada ke pencapaian or show of force mcm ni. Setakat guna alutsista untuk lawan team bola ada lah. Team bola negara mana tu yek? hahahaa

 77. beretbiru says

  Untuk tugas escort kapalx dagang negara kita elok diteruskan kerjasama dengan pihak swasta ni, klau boleh tambah sebuah lgi memandangkan ianya mnjimatkan duit kerajaan dan efektif, so spjg masa kita sntiasa ada kapal utk escort kapal dagang kita kt teluk aden tu. Pada masa yg sama bg keperluan pertahanan harap kerajaan segerakn mmbuat pembelian kapal mrss ni, klau dulu ada urax shingga 4 biji kapal hrap dpt diteruskan, sbuah buat kt limbungan luar negara n 3 buah dihasilkan dalam negara, mahawangsa n inderasakti dh uzur benar n dh x brapa ssuai dgn keperluan semasa, keupayaan pun terhad apalgi nk support 3 servis.

 78. beretbiru says

  nmpak gayanya cam kerajaan buat masa skrg lebih menumpukan utk penambahan aset PV, kita mungkin tungu 2 atau 3 tahun lagi utk mmutuskan nk beli kapal MRSS ni, tk kiralah jenis LPD ke LHD ke yg penting dpt digunakan utk ketiga tiga perkhidmatan, klau dibina di dalam negara lgi bagus, satu tindakan bijak oleh kerajaan, banyak mana pluang kerja yg trhasil dr program ngpv yang lepas…sdang menungu design sgpv n persenjataan yg akan dimsukkan, elok klau pkai aster for air defense

 79. Indonesian says

  Kalau embargo US masih effective, buat apa TNI AU mempertimbangkan menerima/ membeli F16 dr US?? Haaiiiizzzzz….

 80. rISik says

  Tahiah PASKAL dan semua pihak yg terlibat lam operasi kat teluk Aden tu..
  Harap2 kerajaan pertimbangkan melengkapkan TLDM dengan Kapal Sokongan yg baru secepat mungkin..agar wira2 negara kita dapat melaksanakan tugas ngan lebih baik lagi..(Dokdo tu macam best jer)..kritikal sangat2 rasanya kapal sokongan ni..tu Kapal Bunga Mas 5 dah nak kena gerak ke Egypt plak..saudara2 kita kat indonesia sana tak semua yg hampeh..separuh je kot yg hampeh..separuh? Weh banyak la gak yg hampeh ye? Ahak!

 81. KKboy says

  andi from Indon…tahukan kamu komando Skorea ada mengalami kecederaan walhal paskal kami tidak langsung mengalami kecederaaan?
  tentang awak2 yg menjadi tebusan bukan isu, isu komando kami lebih cekap kerna tidak mengalami kecderaan

  satu lagi…tahukan kamu komando Skorea meminta bantuan dari helicopter NATO & kapal perang US?kami tidak memintak pertolongan dari sesiapa pun

  btw regarding F16 andi
  Indo’s F16 benarkah begitu hebat?saya dengar byk sekali F16 yg terpaksa dikorbankan untuk maintenance(US embargo masih effective terhadap spartparts F16)

 82. Zulfaqar efairy says

  Sedapnya anon ni bercakap yg Hang Tuah ni agen Portugis.. Ni sorang lagi, kalau nak cerita bab sejarah biarlah logik dek akal. Ada ke patut nak kata Hang Tuah agen Portugis. Dalam banyak2 versi yang saya pernah dengar mengenai lagenda Hang Tuah, ni la kali pertama dengar bahawa Hang Tuah agen Portugis..pelik bin ajaib, atau anon ni pandai2 mereka cerita je…

  Satu saja saya nak tanya kepada anon ni..BUKTINYA MANA? =)

 83. Arip says

  Oklah kau separuh betul heheh.Tapi diorang dibawa balik bukan untuk diberi belaian manja.Diorang sama ada akan didakwa(bergantung kpd peguam negara nak kenakan pertuduhan apa)atau dihantar balik ke somalia.

  Silap2 kena hukum gantung.Tapi cara ni lebih smart pada aku.Sekurang2nya bagi peluang pada lanun2 tu bertobat sbl mati hehe dan bagi kita banyak maklumat untuk tindakan pihak ATM di masa akan datang dalam menentang balik mereka.Ini yg lebih penting.

 84. GEMPURWIRA says

  hanya pendapat GEMPURWIRA

  pada saudara andi kami warga malaysia sudah tahu tu semua awak2 kapal bersembunyi di satu bilik didalam kapal tersebut…

  itu memang benar ia memudahkan lagi operasi komando panglima hitam/paskal dan GGK bergerak untuk menundukkan lanun yang menawan kapal tersebut… untuk dikatakan mudah itu sukar nak dikata walaupun lanun tersebut bukan tentra terlatih namun mereka masih boleh bertempur dengan pasukn komando malaysia dan ia masih dikira bahaya….

  kejayaan menangkap tanpa ada seorang lanun pun yang terbunuh menunjukkan mereka diserbu tanpa mereka sedari atau cukup bersedia menerima serbuan dari komando malaysia… komando malaysia boleh membunuh kesemua lanun2 tersebut kerana siapa yang tahu hanya komando dan lanun sahaja didalam kapal semasa kejadian tersebut berlaku… (awak2 kapal berkurung didalam bilik) tetapi pendekatan tawan musuh pada saya amat praktikal….

  pada saya komando malaysia bertindak mengikut keadaan jika terlalu bahaya musuh kena juga ditewaskan tetapi jika keadaan boleh dikawal oleh komando malaysia maka menangkap musuh itu lagi baik dari membunuh mereka… ini beerti segala latihan yang dilakukan akhirnya berjaya di gunakan dalam keadaan sebenar cukup SENYAP dan PANTAS…. hingga lanun tidak menyangka kehadiran mereka didalam kapal… kita bercakap berkaitan 7 lanun bukan 2-3 orang lanun jadi pada saya 7 lanun bukan angka sedikit… untuk menewaskan mereka bukan semudah yang dilihat apa lagi bersenjata…. antara kejayaan komando malaysia yang malaysia tak terlalu war-warkan kepada dunia… maklumat pun orang awam kena cari sendiri berkaitan Paskal dan GGK memang cukup sulit….

  MEREKA UMPAMA HANTU YANG BERGERAK DIDALAM KEGELAPAN MALAM TANPA KITA SEDARI MEREKA SUDAH MENDEKATI KITA……….

  hanya pendapat Gempurwira…

 85. Zulfaqar Efairy says

  Jangan Ditepuk Susu Di Dulang..
  Anak Harimau Tak Dapat Menyusu..
  Jangan Dipecah Rahsia Hulubalang..
  Kelak Harimau Hilang Kuku…

  Cuba renung2kan… =) Sekadar pendapat secara kiasan dari saya…

 86. andi says

  Ada fakta menarik yg tidak di blow up oleh media malaysia,yaitu mengenai kru kapal MT Bunga Laurel yg seluruhnya sudah bersembunyi di ruang emergency room yg aman sebelum paskal menyerbu masuk. Hal ini sangat memudahkan pasukan paskal untuk melumpuhkan para perompak somalia yg bukan tentara terlatih karena tak ada satupun awak kapal yg dijadikan sandera saat pasukan paskal berhadapan dgn lanun.Berbeda dgn pasukan komando korea selatan saat membebaskan kru kapal yg ditawan lanun somalia, ada sandera yg dikuasai oleh lanun somalia sehingga operasi yg dilakukan oleh pasukan komando korsel jauh lebih sulit. Karena harus melumpuhkan lanun2 sekaligus harus melindungi sandera…

 87. GEMPURWIRA says

  hanya pendapat GEMPURWIRA

  pada saudara ANDRIAN ADI… di thread ni bukan tempat membuat simulasi peperangan dan simulasi peperangan anda cukup lemah tu saja saya boleh kata… kita bercakap secara baik jangan la memulakan pergaduhan berdiskus secara ilmiah dan penuh intelek….

 88. panglima padang pasir says

  Kerajaan timbang guna kapal TLDM pindah pelajar di Mesir – PM
  01/02/2011 7:02pm

  LABIS 1 Feb. — Kerajaan sedang menimbang menggunakan kapal serbaguna Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang sedang bertugas di Teluk Aden, Timur Tengah untuk operasi pemindahan pelajar-pelajar Malaysia yang kini berada di Mesir.

  Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kapal terbabit akan diguna untuk memindahkan pelajar Malaysia di Mesir ke Jeddah, Arab Saudi, bagi membolehkan mereka menaiki penerbangan pulang ke Malaysia.

  “Kita mempunyai pelan untuk menggunakan aset Angkatan Tentera Malaysia termasuk kapal TLDM yang sedang meronda di Teluk Aden, untuk membawa mereka keluar daripada Mesir,” katanya pada sidang akhbar selepas melawat mangsa banjir di Dewan Kampung Ayer Panas di sini, hari ini.

  Najib berkata demikian ketika ditanya mengenai kebimbangan keluarga pelajar dan rakyat Malaysia yang kini berada di Mesir, berikutan keadaan yang semakin meruncing di negara Timur Tengah itu berikutan demonstrasi yang diadakan oleh rakyatnya bagi mendesak Presiden Hosni Mubarak berundur.

  Kapal serbaguna TLDM terbabit, KD Bunga Mas kini terlibat di dalam operasi anti-lanun di Teluk Aden. — Bernama

 89. lost soul says

  sejahtera.

  kpd semua teman dari seberang,sila berikan komen dan info yang bernas serta waras.perlihatkan mentaliti bangsa kamu yang boleh dibanggakan oleh jiran2 berdekatan.apa yang kita hendak adalah kualiti bukannya kuantiti.

  “dadi wong mean seng tenan,ojo koyo kunyuk ereng wae”

  adios.

 90. musahassan says

  Thaniah kpd UTK PDRM yg telah beramai2 menjaga lanun somalia yg sudah ditangkap paskal. Mmg you all patut terima pingat.

 91. BARANGKECIK says

  Thanx to all involve in the ops on mv bunga laurel, especially for not turning it into operation desert claw ( Delta Force’s first ops that failed )Gua caya lu !

 92. BARANGKECIK says

  BRO, Salute to all our warriors in paskal, ggk and paskau involve in the ops om mv bunga laurel. Well done too to all the support groups. What i do not understand is why the AG still undecided on what to do with the pirates caught…they were illegally on our ship so they should be treated like the normal robbers and murderers who broke into our houses. The
  ag should also bear in mind that the pirates possesed guns with the intention to kill. Come on Mr.AG wake up !!!

 93. satria says

  Tahniah kpd kpd pasukan PASKAL dan PSSTLDM yg berada dlm kapal Bunga Mas 5.

  dlm kes lanun somalia, menujukkan taraf profesional yg tinggi dikalangan warga ATM. sekali lagi warga ATM pasra pendekar kita menujukkan kelincahan dan kebijaksanaan dalam menghadapi konflik.

  aku merasakan pendekatan psikologi telah digunakan sebaiknya. kita tahu warga somalia kebanyakan beragama Islam. dan mereka melanun bukan atas tujuan suka2 melainkan utk mengisi perut mereka dan keluarga atau meneruskan perjuangan di bumi mereka yg bergolak.

  namun elemen bangsa misteri ‘mala’ sekali lagi memainkan peranan. senjata Akhir Zaman dulu dalam simpanan kini sudah mula dikeluarkan.

  tanhniah utk semua pendekar.

 94. Zuha says

  biarlah mereka..mereka ada hak mereka untuk buat analysis peperangan..mungkin orang2 macam ni tak berpeluang berada di tempat sebenar kot?? hmmm…atau tak berpeluang jadi tentera..dapat fantasy pun cukupla..:)

 95. Jalak Lenteng says

  Oh Ya! “puluhan KRI LPD, LST dalam waktu 24 jam berikutnya” mahu mengangkut 3 juta orang TKI yg bekerja di M’sia.
  Ha! Ha! Ha! berfantasilah kamu kalau itulah yg boleh membuat kamu bahagia.
  Kami tak kisah. Selamat Datang!!

 96. Jalak Lenteng says

  oo! ye ke? oo! gitu !! (sempoi la lu semper fi)

  8 Sukhoi 12 F16, itu saja yg kamu ada. mmmhh mmmhh. Indon, Indon.
  Maka bermulalah cerita fantasi diawan biru.

 97. Jalak Lenteng says

  En Arip, awak tak tengok berita ke? Dah sampai pun diaorg kat Pelabuhan Klang, siap ada police report kat balai Pandamaran lagi. Apa la kau ni, camni pun kau kata aku merepek?

 98. Adrian ADI says

  Serangan dan pendaratan pasukan amphibi akan diselesaikan dalam waktu 11 jam yang bergerak dari Sangatta dan Tarakan yang sudah dipersiapkan sebagai basis militer berkekuatan 50 ribu pasukan TNI. Sebelumnya pantai Tawao dan Kinabalu dihujani bom oleh 8 Sukhoi dan 12 F16. Kemudian pasukan pendukung AD dan persenjataan berat lainnya diturunkan dari puluhan KRI LPD, LST dalam waktu 24 jam berikutnya.

 99. Adrian ADI says

  Skenario perang Indonesia Malaysia

  Serangan langsung ke wilayah teritori Malaysia diskenariokan hanya berlangsung 7 hari karena Indonesia tidak berambisi ekspansi teritorial. Setelah melewati waktu itu seluruh PPRC (Pasukan Pemukul Reaksi Cepat) TNI ditarik mundur setelah pengkondisian di dalam negeri Malaysia berjalan mulus yaitu menimbulkan konflik horizontal diantara sesama penduduk Malaysia kemudian mendukung Anwar Ibrahim menjadi presiden Malaysia setelah bentuk kerajaan diganti menjadi republik dan mempercepat pembentukan negara Sabah dan Sarawak di Kalimantan.

  Selanjutnya lihat di http://analisisalutsista.blogspot.com/

 100. GEMPURWIRA says

  hanya pendapat GEMPURWIRA

  saya setuju dengan pendapat anda saudara anon maklumat mmg kita boleh prolehi dalam banyak sumber yang tu memang saya tidak nafikan…

  tetapi perlukah kita mewar-warkan segala masalah pertahanan kita kepada negara asing??? pada saya itu bukan satu perkara yang PERLU kita britahu kepada pihak luar tentang pertahanan kita.. apa motif???? perlu kita nak bercerita tentang semua hal kepada orang asing??? apa keperluan??? pernah dengar seorang ahli politik negara luar masuk kenegara ni dan bercerita tentang kerosakan atau kelemahan aset pertahanan mereka kepada kita??? rasanya TAK PERNAH… jadi pada saya itu hal yang kita tak perlu nak hebohkan pada negara luar cukup la sekadar dalam lingkungan negara ni sahaja dan pada pihak yang bertangungjawab dalam hal tersebut….

  nak bercakap pasal politik saya tak kisah nak cakap apapun di negara luar tapi berkaitan pertahanan ia cukup rumit dan bersifat nasional melebihi daripada politik itu sendiri kerana ia berkaitan kedaulatan dan kemerdekaan negara ini… jadi setiap orang kena bertangungjawab dalam hal tersebut dari hanya segelintir yang tahu masalah tersebut tapi bila dah dipolitikkan oleh orang yang tak bertanggungjawab jadi semua orang tahu tapi yang lagi teruk negara luar…. apa moral mereka perlu tahu masalah ini??? untuk ilmiah??? untuk suka2??? pada saya nak berkata pertahanan kena faham secara mendalam apa risiko yang akan ditanggung oleh negara akibat sikap yang tak bertanggungjawab segelintir manusia….

  hanya pendapat GEMPURWIRA

 101. Pirate OF SOMALI says

  Bunuh saja kesemua lanun hanya satelah maklumat D perolehi dari mereka yg D tawan.Buat susah je bawak balik nanti nak kena bagi PR pulak…nak bagi makan MENGHABISKAN BOREH JE…nak D pulangkan kat negara asal mereka tak D terima kerana MEMALUKAN negara sendiri..senang ceta CAMPAK LAUT je….

 102. Zuha says

  Hmm..hebat pengetahuan kamu..saya sokong dengan pendapat ini..tetapi bukan semua info perlu diberitahu..dan bukan semua akan diceritakan secara betul..contohnya..betul ke Kapal Selam Malaysia hanya ada 2??? betul ke kapal terbang russia ada beribu?? hmmm….bukti?? atas kertas boleh la dikatakan tetapi..fikir dalam2 takkan semua perjanjian perlu dibongkarkan?? takkan segala senjata perlu diketahui umum?? dan yang paling penting..information itu datang dari siapa?? sejauh mana information itu boleh dipercayai?? adakah orang itu hanya buat teori dan analysis sendiri?? ini hanya orang tertentu sahaja tahu..tak perlu la kita sebagai orang biasa mereka cerita benda yang belum tentu betul..tetapi tidak salah untuk membuat teori dan analysis sendiri kerana ia adalah hak masing2..tetapi sejauh mana kita yang mempercayai information itu?

  ADAKAH KITA YANG TERLALU TAKSUB DAN OBSESSED?? atau hanya kita bercakap mengikut logik dan intellectual kita?? hmm :)

 103. anon says

  GEMPURWIRA 2011.01.31 22:41,

  Cara-cara mendapatkan maklumat tentang kekuatan tentera sesebuah negara

  1. melalui pembekal/pengilang senjata
  2. melalui latihan bersama
  3. melalui operasi bersama
  4. melalui penghantaran pegawai dan anggota mereka ke kolej-kolej pertahanan di negara sasaran
  5. melalui jurulatih industri atau tentera mereka
  6. melalui operasi risik secara khusus melalui HUMINT, ELINT dan sebagainya
  7. melalui penganalisa dan pengkaji bebas
  8. melalui kajian ke atas sampel
  9. melalui pemerhatian ke atas prestasi senjata atau platun/batalion/kompeni/divisyen

  Oleh, itu, tiada kekuatan yang sebenarnya rahsia. Tiada perkara sulit yang sebenarnya sulit.

 104. anon says

  Cara-cara mendapatkan maklumat tentang kekuatan tentera sesebuah negara

  1. melalui pembekal/pengilang senjata
  2. melalui latihan bersama
  3. melalui operasi bersama
  4. melalui penghantaran pegawai dan anggota mereka ke kolej-kolej pertahanan di negara sasaran
  5. melalui jurulatih industri atau tentera mereka
  6. melalui operasi risik secara khusus melalui HUMINT, ELINT dan sebagainya
  7. melalui penganalisa dan pengkaji bebas
  8. melalui kajian ke atas sampel
  9. melalui pemerhatian ke atas prestasi senjata atau platun/batalion/kompeni/divisyen

  Oleh, itu, tiada kekuatan yang sebenarnya rahsia.

 105. anon says

  Ada banyak cara untuk mendapatkan maklumat. Kalau ditutup pun orang akan tahu juga. Sebagai contoh, maklumat tentang senjata yang digunakan boleh didapati dari penjual atau pengilang senjata. Selain itu, ada juga agensi-agensi asing yang bekerja menganalisa tentang persenjataan sesebuah negara.

  Negara-negara lain juga boleh mengetahui tentang persenjataan negara kita melalui latihan bersama dan penghantaran tentera mereka untuk mengikuti latihan atau pengajian di Malaysia sendiri. Sebagai contoh, dengan mengadakan latihan bersama di peringkat batalion dengan tentera Malaysia, tentera asing sudah boleh menjangka purata kekuatan sesebuah batalion tentera Malaysia. Mereka boleh menjangka batalion mana paling lemah dan batalion mana paling kuat serta membuat perbandingan dengan batalion infantri standard mereka.

  Cara lain ialah dengan mengadakan operasi bersama.

  Satu cara lagi ialah jurulatih dari syarikat pembekal asing atau jurulatih tentera negara asing juga berupaya untuk menilai kekuatan dan potensi pasukan yang dilatih.

 106. GEMPURWIRA says

  hanya pendapat GEMPURWIRA

  itu benar tapi saya agak kurang bersetuju dengan pendapat anda saudara JIWABARA..

  pada saya hal berkaitan pertahanan sesebuah negara bukanlah suatu yang perlu diceritakan kepada pihak luar atau negara luar walaupun mungkin pihak perisikan tahu berkaitan hal pertahanan sesebuah negara lebih awal namun bukan beerti seluruh rakyat negara luar tahu masalah pertahanan negara jiran mereka kecuali ada orang dari negara tersebut memberitahu masalah tersebut!!!!

  pada saya isu/masalah pertahanan sesebuah negara adalah sama seperti masalah rumah tangga… perlukah kita memberitahu masalah suamiisteri kita pada orang lain??? keburukan isteri atau suami hatta di dalam bilik sekali pun perlukah kita menceritakan kepada orang lain??? pada saya tu semua RAHSIA hanya pihak2 tertentu sahaja perlu tahu hal tersebut..

  memang benar apa dikata kena terima kebenaran walaupun pahit… tapi kebenaran dan pemberitahuan kepada pihak luar mengenai isu pertahanan sesebuah negara umpama memberitahu segala rahsia pertahanan negara kepada negara luar mungkin negara luar boleh menggunakan isu ini untuk kepentingan pertahanan mereka….

  pada saya pihak yang memberitahu hal pertahanan negaranya kepada pihak luar tidak lebih mereka yang mempunyai kepentingan peribadi mengatasi menyayangi kedaulatan dan tiada semangat nasionalisma didalam dirinya ia sama seperti PENGKIANAT… dimasa senang ia akan bersama negara ni namun bila susah dialah orang pertama melarikan diri atau bersekongkol dengan musuh memusnahkan negara ini dengan memberitahu segala maklumat sulit untuk musuh menewaskan pertahanan negara ini….

  hanya pendapat GEMPURWIRA….

 107. anon says

  Hang Tuah berasal dari utara semenanjung. Dia seorang agen Portugis tetapi bukan Cina. Manakala Hang Jebat ialah adik Sultan Melaka. Ketika Portugis menyerang Melaka, penyokong Hang Jebat mempertahankan Melaka tetapi pemuja Hang Tuah memberi bantuan kepada Portugis

 108. hakim1malaysia says

  advark:mmg xsalah membanggakan pasukan khas masing2…namun begitu, cuba lihat komen2 lain yg dari indonesia memerli kejayaan Malaysia.. Kita tidak harus mempersoalkan kejayaan Malaysia kerana ia adalah fakta… Rakyat Malaysia tidak pernah memandang sinis terhadap negara2 jiran.. Malahan, kami memberikan layanan yg baik.. Dari segi militer, Indonesia mmg ternyata lebih hebat pasukan khusus nya..dan memang diakui bahawa pasukan Indonesia yg telah melatih komando Malaysia.. Namun, adakah pasukan khusus kami lansung tidak mengalami penambahbaikan? Soalan ini agak subjective…
  Kita pernah mendengar kutukan yg mengkritik Malaysia membayar wang tebusan ketika kapal Misc ditawan suatu ketika dahulu.. Namun, pegangla ini di dlm fikiran… Malaysia tidak suka menggunakan kekerasan… Kekerasan atau ketenteraan adalah jalan terakhir.. Dan jalan ketenteraan dipilih baru2 ini, kerana ia jalan terakhir..
  Sy mmg kagum dgn latihan fizikal tentera indonesia..namun, di Malaysia tidak kurang hebatnya.. Tidak salah membanggakan negara tanahair, namun, jgnla terlalu bangga sehingga menganggap negara lain tidak hebat… Seperti yg sering dikatakan “Do not underestimate your opponent cz it will lead u to the losing point” Jangan mempolitikkan isu ketenteraan kerana kita yg akan rugi…
  Kita sama2 hebat.. Malaysia pernah membuktikan ketika menyelamatkan tentera US di Somalia (BlackHawkDown) dan beberapa misi rahsia ketika berkhidmat di bawah payung united nation-(slh stu nye nk letak “target” utk laser guided missile, di mana lupe)….
  Cuba lihat buku2 sejarah tentang asal usul Malaysia, kamu akan jumpa yg sbnrnye, kami adalah sebahagian dari kamu, dan vice versa..

 109. Zuha says

  Rasulullah pun tau macamana menggunakan tawanan mereka sebaik mungkin..bnyk rahsia peperangan boleh dibelajar dengan cara halus dan bersabar..

  Kita pun selalu melatah apabila diprovoke orang luar..begitu cepat kita melatah sehingga menunjukkan titik kelemahan diri kita..baru kena perang pschology dh kalah..INGAT kita berperang bukan dengan senjata sahaja..tetapi dengan minda,hati dan fizikal..jadi kalau rasa diri tu masih tak cukup kental..tak perlu komen orang lain..lihat diri dalam cermin.. :)

 110. Arip says

  Apa kau merepek ni?Lanun yg kena tangkap apa kejadahnya nak bawa balik Malaysia?Bagi polis atau pihak berkuasa negara dioranglah.

 111. lievanov says

  halo kwn..
  you punya mind set,something wrong ker?
  apa perlunya pertumpahan darah jika budibicara menatijahkan kemenangan…
  kekerasan bukanlah sesuatu yg macho beb.kewarasan dan kehalusan bertindak yang mendefinasikan hasil kesudahan yg mutlak!.

 112. bardraiko says

  bapak den pn bekas vat69 gk (attach dkt kem tampin)… & masuk SB gk… berkidmat smp pencen tahun 2005…mungkin kenal kot…

 113. commodore says

  Betol jugak cakap kau tu, Bro! Nak tahu perangai lanun kene tanya kat lanun. Hai, lepas ni ramai lah lanun yg kena tawan dan ramai pulak nak di bagi makan. Tapi takpe, sekurang2nya dia tak berdendam dgn anak kapal kita. Takut pulak lepas ni lebih banyak kapal kita diserang lanun Somalia sbb semua nak tunggu kene tangkap, dapat makan free.Maka banyak pulak warga Somalia kat KL nanti, semuanya bekas lanun. Yelah, namanya pun bangsa Melayu, bangsa berdiplomasi, pemurah dan baik hati sampai menjadi tarikan kpd seluruh warga dunia tentang kehebatan bangsa Melayu ni.
  AKU BANGGA JADI MELAYU.

 114. Zuha says

  Daripada bunuh lanun tu..lebih baik tawan mereka..Kita islam ni kalau boleh elak kematian yg sia2..Lagipun apa faedah bunuh mereka??

  kalau kita jadikan lanun sebagai tawanan..macam2 rahsia kita boleh tahu dari mereka..kehebatan dan kemahiran laut mereka..jalan2 rahsia laut mereka tahu..tempat persembunyian terbaik dimana..hanya lanun je tau..jadi itu adalah salah satu asset penting utk menawan mereka dari membunuh mereka..

  BELAJAR DARI SEJARAH..(tanpa sejarah umpama manusia hidup tanpa mata dan telinga)

 115. Zuha says

  Saya ingin perbetulkan sedikit..Saya ni masih lagi mentah dalam dunia ketenteraan ini..tetapi isu mengenai angka dan kekuatan tentera ini tidak perlu diperbesarkan..

  Orang lain yg akan buat research mengenai kekuatan tentera sesuatu negara..jadi secara logiknya..nama pun tentera..ia menjadi rahsia negara mengenai kekuatan atau kehebatan dari segi teknologi mahupun kepakaran..Kalau rahsia kehebatan diperbualkan..ia bukan rahsialah..

  Yang bagi ranking terhebat itupun belum tentu boleh dipercayai..kerana media selalu digunakan untuk menjatuhkan semangat pihak lawan..(maklumlah manusia percaya dengan apa mereka lihat) macam2 pelajaran kita tgk dengan propaganda media mengenai kehebatan negara masing2..

  yang penting rahsia kekuatan kita(malaysia) hanya sesetengah orang sahaja tahu..mungkin tidak menang diatas kertas atau media..tapi dalam realiti satu dunia ketenteraan tahu kepakaran dan kehebatan malaysia..

 116. sniperz says

  poltik dan pertahanan mmg sesuautu yg sukar dipisahkan kerana peranan org2 dlm pertahanan adalah bergantung kpd ahli politkusnya..bukan mahu membicarakan mengenai politik.tetapi harus menjadi pengajaran..dlm apa jua bidang dan cara berpoltik jgn sampai membocorkan rahsia pertahanan negara sendiri…siapa ckp semua org tahu pasal kapal selam tersebut kalau bukan org politik?sekarang semua org awam tahu dan memperkecilkan angkatan sendiri…
  ada masanya berpolitik ada hadnya..
  tanyalah org tentera sendiri berapa ramai yg kecewa dgn pendedahan tersebut???
  yang lebih dikesalkan ia tidak berapa benar dan tepat!
  pendek kata, hal2 pertahanan bukan sekadar membeli barang2 ketenteraan ttp juga mengenai sokongan moral,etika,kerahsiaan,malah peranan sbg rakyat,ahli politik jua,dan meliputi segala hal lg…
  org tentera sendiri bkata dgn saya…tidak ada rakyat negara luar yg mempertikaikan angkatan tenteranya sendiri kecuali di malaysia…sekadar renungan….

 117. qwer says

  ketak lutut??
  belum tentu bro…lepas ni siap la kapal dagang korea…lanun2 ni tentu akan balas dendam dan akan membunuh anak kapal…inikah yang kita mahu???
  perlu diingat..mereka pon ada senjata canggih..walao mungkin tak secanggih pasukan khas…

 118. Abah says

  BRAVO ZULU kpd pasukan Khas Korea selatan kerana berjaya menghapuskan KESEMUA lanun keparat.Itulah sabenarnya operasi yg berjaya….Pasukan komando korea selatan yg d geruni…kerana TIDAK AKAN BERKOMPROMI dgn mana mana PENGGANAS. Itu lah yg D namakan KOMANDO.Tidak ada istilah TAWANAN bagi pasukan komando yg terbaik.Salepas ini lanun somalia akan “KETAK LUTUT” bila mendapat tahu KEHADIRAN pasukan khusus korea selatan.D harap pada satu masa nanti SEMUA pasukan Khusus yg d tugaskan untuk MISI D sana nanti akan MENGIKUT jejak pasukan khusus korea itu.

 119. ismail says

  Bukan media malaysia sahaja yang siarkan berita ini, media antarabangsa juga menyiarkan tentera indon lari naik teksi. Kah…kah….kah…. Goblok kamu

 120. ug14 says

  salam bros.

  ‘pada pandangan aku,manusia itu semuanya adalah sama,kecuali yang membezakan hanyalah hati-hati mereka’……

  kita semua sama bros,jadi tak perlulah nak mendabik dada jika rasa diri tu hebat..adios.

 121. risik says

  aku tak de niat nak memperlekehkan mana2 pasukan khusus pun..Cuba amek paham sikit kenyataan ini- pasukan khusus Malaysia adalah terbaik dikalangan terbaik- maknanya pasukan khusus lain still terbaik, tak kiralah kopassus ke, kopaska ke, gign ke,SAS ke..semuanya terbaik..kalo tak terbaik tak yah jadi komandolah..amek kursus kadar nak jadi lans koperal pun dah ganazz..inikan pula kursus komando…tak gitu?..Military of Malaysia tempat RAKYAT MALAYSIA gain info, luah pendapat, berkongsi idea, brtukar2 pndapat dan yg same waktu dengannya berkaitan PERTAHANAN&KESELAMATAN MALAYSIA selain isu2 antarabangsa…KALO ADA ORANG LUAR NAK JOINT SILAKAN..TAPI BIARLA YG MEMBINA..BUKAN PROVOK DAN BUAT LECE KAT SINI..kalo dah selalu sangat kena provoke, tewas gak la aku dan akhirnya mengeluarkan kenyataan2 yg langsung tak patut..buat tambah dosa aku jee..astaghfirullahal azim…

 122. zack says

  salam bro. saya hanya mahu sebut pasal GlobalFirePower.com. saya hairan kenapa Malaysia atau Spore tidak berada dalam ranking laman ini. sedangkan Filipina atau Afghanistan pun tersenarai. Setelah diteliti, baru difahami yang laman ini hanya membuat perbandingan personal berdasarkan nombor/kuantiti bersumberkan data yang boleh didapati secara public – US Library of Congress, Central Intelligence Agency.
  hasil dari Google, saya jumpa link berikut http://listverse.com/2010/01/11/top-10-badasses-of-the-worlds-special-forces/ Dalam list top 10 pasukan khas ini tak tersenarai pun Kopassus (dan juga Paskal supaya anda tak kecil hati). Mengikut komen di Answers.com pun tak disebut Kopassus itu yang terbaik. Yang selalu diungkapkan ialah SAS dan SBS. Lihat pula forum di link ini http://www.strategypage.com/militaryforums/30-37444.aspx. Dari google juga majoriti maklumat mengatakan yang SAS adalah pasukan khas terawal wujud dan banyak dijadikan model/rujukan dalam pembentukan pasukan khas negara2 lain termasuklah US. Jadi timbul persoalan bagaimana anda menguar-uarkan yang Kopassus adalah top 3.
  Saya tak mengatakan kopassus tidak hebat cuma hairan bagaimana timbulnya sistem ranking di kalangan pasukan-pasukan khas ini yang acapkali dulangi.

 123. beretbiru says

  terima kasih saudara advark, saya selalu baca di ruangan kaskus n forumx indon ni, kebanyakannya mmang suka menghina kami dengan panggilanx yang tidak baik, harap saudara advark dpt menegur forumerx sperti itu, saya juga dapati semuanya mmg sgt patriotik dgn negara mereka, satu hal yg mmg difahami, cuma jganla smpai memperkecilkan negara sahabat/tetangga, jgan la cari gaduh..cari kawan tkpe mcm saudara advark.
  anyway, tiada penggunaan sub skimmer, cuma rhib saja n heli.

 124. beretbiru says

  pasal sniper amerika tmbak lanun tu ada masuk dlm discovery channel (sesape yg mnat channel 551,553,554 boleh la cari), lanun 3 ekor tu naik bot penyelamat dgan tebusan kononnya nk blik ke pantai, amerika ni dah guna tktik melengahkan mereka sampai bot tu kena tunda pkai kapal amerika..pluang besar buat mereka, tanpa lanun tu sdar sedikit sedikit bot mereka dh rapat dengan kapal amerika tu n ini memudahkan tugas sniper amerika..mulax yg betulx clear cuma 2 org je tp bila yg sekor lgi ni hulur kepala apalagi 3 3 rebah la.

 125. Zulfaqar Efairy says

  Kalau beli di MINDEF..boleh dapat versi yg xda potong2 ke? Kalau ada sape2 yg boleh tolong belikan sila nyatakan kat ruangan ni. Saya sgt berminat untuk dapatkan, dan saya rasa ramai lagi kat sini yg turut berminat ntuk dapatkan drama tersebut…

  Apa pun..terima kasih atas maklumat yang diberikan. =)

 126. suhairi says

  Drama Insurgensi tergantung sbb ATM tak puas hati dgn RTM yg suka potong sana potong sini smpi menjejaskan jln cerita. Klu tak silap saya, sapa2 yg nk tgk drama tu blh beli di Mindef. Drama VAT 69 pun tergantung jugak di RTM (ada konspirasi politik di RTM)

 127. Zulfaqar Efairy says

  Terlalu lama bangsa ini tidur lena..kini masanya untuk bangkit kembali~

  Nenek Moyang Kaya Raya..
  Tergadai seluruh harta benda..
  Akibat SENGKETA SESAMALAH KITA…
  Cinta Lenyap Diarus Zaman…

 128. lps spm.... says

  saya sokong saudara…
  bangsa lain pun terus bergaduh seperti di timur tengah…
  sejak dulu lagi melayu sentiasa diperlekehkan seprti ini yang menyebabkan akhirnya melayu mundur dek diperlekehkan oleh bangsanya sendiri…

 129. ismail says

  Ada tangan-tangan ghaib yang malu dengan sejarah bangsa mereka. Siapa yang kuat ekonomi, dia yang pegang politik. Sekarang ini dah wujud gerakan nak alter sejarah malaysia, ada ka patut hang tuah di katakan cina? komunis adalah pejuang bangsa?

 130. Zulfaqar Efairy says

  Setuju dengan saudara… =) Ya..Darah Satria, nampaknya terlupa pulak nak letakkan sekali ( Lagu Tema Darah Satria memang best, semangat bila dengar)…

  Kalaulah kerajaan dan Kementerian Penerangan boleh faham kehendak2 rakyat macam kita ni, alangkah indahnya… Sangat rindukan filem-filem tersebut.

 131. Arip says

  Ada satu lagi filem patriotik,Darah satria.Itulah pasal,boleh dikira dengan jari filem yg membangkitkan semangat patriotisme berbanding dengan filem khurafat bodoh pasal hantu dan mat2 rempit tak sekolah.

  Kenapa finas atau kerajaan tak buat lagi JV dengan produser2 untuk menghasilkan filem macam leftenan adnan dan hati malaya yg berkualiti dan mendatangkan faedah(aku anggap filem2 tahyul takde faedah)?

  Kerajaan patut memperuntukkan sejumlah bajet untuk keluarkan filem2 sebegini sekurang2nya setahun 1 filem.Tak kiralah filem epik sejarah atau peperangan.Filem2 genre begini perlu diberi bantuan bajet khas dr kerajaan kerana takde produser yg berani menerbitkannya sebab tak akan pulang modal.

  Kita tak boleh membiarkan ahli perniagaan atau masyarakat 100% menentukan filem genre bagaimana yg mahu mereka keluarkan/tonton sebaliknya biarlah ada usaha2 dr pihak tertentu yg boleh educate masyarakat melalui filem2 usahama yg bercorak patriotisme.Kalaupun tak laku dipanggung,sekurang2nya kita tetap akan menontonnya bila ditayangkan di tv.

 132. lps spm.... says

  setuju sangat….
  zulfaqar,masa wawancara tu panglima tldm kata masa serangan tersebut tiada rakaman video sepenuhnya sbbnya aq lupa lak apa yg dia ckp…yg pasti video yg ditayangkan tu cuma selepas serangan paskal yg menyaksikan beberapa org lanun cedera ditembak….kalau boleh broshah masukkan la wawancara tersebut yg disiarkan di tv9…aq tgk pun masa tu 10 minit last..

 133. says

  maaf saudara capiloton harap jgn memfitnah sy..sy terkilan tuk tulis komen di blog ni kerana di undang posters mesia, begitu juga awal2 kedtngan sy di forum cari kerana di undang juga, jika komen2 sy anti mesia tak mungkin sy mendpt teman private di forum cari dan diajarkan sikit demi sikit cara guna BM..tetapi jika ada kata2 (komen) sy yg menyinggung perasaan posters2 mesia mohon dimaafkan..

  berbalik ke topik…

  bagi sy tak perlu la membandingkan2 komando mana yg paling hebat,kerana namapun dah komando itu bermakna mereka2 itu adalah perajurit2 pilihan dan terbaik menurut negaranya masing..ketika seorg civil menyanjung dan menyebut seorang komando tu hebat, sy yakin mana2 komando akan merendahkan hati dan akan menjawab”KAMI BUKAN HEBAT,TETAPI KAMI TERLATIH”

  BTW sy penasaran gan kenderan penyusup yg digunakan paskal semasa penyerbuan, selain guna helos dan bot laju, ada ke mengunakan kenderan bawah air macam mini sub,sub skimmer dll..sesiapa yg bisa menjelaskan.

 134. Zulfaqar Efairy says

  Terima Kasih kepada saudara ShahPaskal di atas bingkisan yang cukup menarik mengenai kejayaan PASKAL kali ini… =) Nampaknya harapan yg diberikan saya semasa komen di topik yg terdahulu untuk saudara ShahPaskal mengupas mengenai kejayaan operasi ini ditunaikan, Terima Kasih sekali lagi…

  Ada beberapa perkara yang ingin saya mohon penjelasan di sini :-

  1) Ada maklumat mengatakan operasi tersebut melibatkan gabungan PASKAL dan GGK.. Kalau ada maklumat dari saudara ShahPaskal, minta view maklumat tersebut untuk semua di sini…

  2) Ada maklumat juga mengatakan bahawa operasi ini telah dirakamkan… dan sekiranya video tersebut tidak melanggar mana2 Akta Kerahsiaan, mohon jasa baik saudara ShahPaskal untuk lampirkan di MOM… Saya pasti ramai yang ternanti2 untuk melihat perajurit2 kita beraksi, dan pastinya video sebegini ialah Realtime Story, yang menjadi bukti kukuh akan kemampuan anak-anak bangsa dan negara kita dalam mengoperasikan misi yg sukar..

  3) Cadangan saya, setuju tak andai misi sebegini dijadikan Filem oleh mana2 produser dalam negara ni. Kita dah ada Bukit Kepong, Sarjan Hassan dan Leftenan Adnan..dan selepas itu kita telah ketandusan filem2 yg melibatkan aksi keperwiraan perajurit2 kita. Drama Insurgensi di TV1 dulu (katanya hasil usahasama dengan ATM) pun entah ke mana dah…drama tu tergantung akhirnya. Bukan apa, anak-anak bangsa kita terlalu dimomokkan dengan filem cinta dan hantu..akibatnya minda mereka tenggelam dan sedikit demi sedikit hilang rasa kecintaan kepada negara (amnya) dan kepada bidang ketenteraan (khususnya)…. Jadi langkah memfilemkan misi sebegini pada hemat saya, adalah dirasakan ada kewajarannya..

  Mohon pandangan dan pendapat dari saudara Shahpaskal dan semua commenter di sini..
  Setinggi penghargaan diucapkan dari saya..

  ~”TIADA MISI TERLALU SUKAR,TIADA PENGORBANAN TERLALU BESAR,TUGAS DI UTAMA KAN”~

 135. says

  Kawan@abang aku ade skali mase operasi tu…diorang p masa bulan 11 taun lepas..kalu abg aku ade lagi ,mungkin dia join gak…yang tinggal cuma kawan2 dia je ade dalam paskal..Tahniah paskal..

 136. lps spm.... says

  operasi tersebut mndapat bantuan rgk dan maklumat ini disahkan oleh panglima angkatan laut ketika diwawancara oleh mazidul akmal sidek dalm rancangan hujah yg disiarkan scara langsung….dipaparkan juga video selepas serangan oleh TLDM yg tidak dikeluarkan oleh mana2 pihak lagi…tentera laut eu perlu menghormati cara paskal beroperasi kerana serangan dilakukan selepas semua prosedur dilakukan…pasukan khas laut negara lain pasti tergugat dengan kejayaan paskal…kapal amerika pernah ditawan dahulu tapi habis kesemua lanun ditembak mati oleh sniper mereka…tapi malaysia berjaya dengan cara yang tersendiri….syabas kepada ketiga-tiga cabang pasukan khas dalam atm atas kejayaan ini….

 137. silence dead says

  to bro Indonesian .

  aku bagi cadangan kat ko,ape kate KOPASSUS yang kehebatannya itu tiada tandingan seperti yang ko katakan..bagus giler..hantar dia org pi israel and then ko org bantai satu persatu komando2 yahudi yang bacul macam pondan (MOSSAD)tu sampai habis semuanya…pas tu ko org pi sembelih semua warga israel yang ada kat sane…pas tu…
  lu pikir! laa sendiri…waalaaa..

 138. MT Yassin says

  1. Tahniah buat PASKAL & ATM.
  2. Tahniah buat Shah bab dah keluar cerita nie. Sekurang2nya bagi pengajaran kat org2 tempatan yg suka kutuk ATM.
  3. Di Somalia jugalah ATM mencipta nama namun tiddak begitu dihebohkan kerana dikhuatiri mengaibkan “Tentera Besar” pada 1990an dulu.

 139. KAMIL J says

  cayalah Aby amir. ayat kau punye lah menyengat ! headshot aku rase ayat last tu. drpd td tak bole stop gelak lg ni. two thumbs up lah.

 140. KAMIL J says

  Salam.

  saya setuju dgn ‘cara’ shah. ada isu ape sgt yg kite perlu Hostile sesame sendiri. cakap tu cakap ni. guna lah sebaek mungkin ilmu yg ada. bile difikirkan mmg takde untung ape pun nk unfriendly dengan sesame kite.

 141. FREEBOOTER says

  PELURU GPMG DAN AK-47 SAMA JE KAN? HELIBORNE PUNYA PELURU SAMPAI KE KAPAL INDUK LANUN TAPI PELURU AK-47 X SAMPAI KE HELI. HA..HA..HA..
  TAHNIAH SNIPER RGK YG CEMERLANG. BERJAYA TEMBAK KAKI 3 LANUN DLM KEPEKATAN MALAM LAUT DARI ATAS HELI YANG DIBUAI BAYU MALAM…PERGH…

 142. Capiloton says

  dan satu lagi aku nak cadangkan pada admin..
  tolong moderate komen2 yg ada dalam blog ni..
  tolong jaga kredibiliti blog ni, jangan di biarkan jadi macam blog murahan lain..
  jadikan blog ni aman dan tenang untuk pembaca..
  yang kebanyakkannya adalah silent reader (termasuk aku)..
  JANGAN BIARKAN blog ni jadi tempat berdebat MAS vs INDON yang TIADA FAEDAH..

  indon ni kat mana2 pun suka buat kacau dan buat semak..
  terutamanya dalam internet..

  terima kasih

 143. FREEBOOTER says

  TERINGAT INSIDEN BUKIT JENALIK…BERAKHIR DGN PERTUMPAHAN DARAH YG MINIMUM…GABUNGAN VAT69 DAN RGK..

 144. Capiloton says

  meluat pulak aku baca komen indon2 tak sedar diri dalam blog ni..
  kalau ko nak puji sangat kopassus ko tu pun, buat dalam blog indon sana..
  buat apa menyemak dalam blog Military of MALAYSIA ??
  apa admin dan shah paskal tak boleh baca ker NIAT @ INTENTION lalat2 nih?

  si advark tu forumer dalam forum cari..
  memang dia ni slalu bagi komen2 anti-malaysia..

  bangsa indon memang kurang ajar..
  masuk tempat orang buat macam tempat dia sendiri..
  minta ADMIN tolong pantau komen indon2 ni..
  sebelum ramai loyal local silent readers yg ada di sini boikot blog nih..

 145. beretbiru says

  stop bab politik, klau nk ckap bab politik pergi tmpat lain la, bukan semua org satu kepala ngan sedara, tq.

 146. beretbiru says

  Pegawai mana ni saudara? jgan main hentam je, kdangkala kesalahan tu letak pada yg empunya diri, rmai yg berhenti awal n bersara berjaya dlm hdup mereka, ada yg jdi jutawan (LLP). Klau nk harapkan 100% dr kerajaan tu la jadinya. Ada jga yg servis skrg ni tk tau mcm mana nk manage duit, so kesedaran tu sbenarnya dtg dr diri sendiri n jgan la nk salahkn org lain,

 147. FREEBOOTERRAMBO says

  OPERASI KEDUA MEMBABITKAN KOMANDO KITA YANG DIHEBAHKAN KEPADA UMUM, SELEPAS INSIDEN BUKIT JENALIK YANG BERAKHIR DENGAN PERTUMPAHAN DARAH MINIMUM. OPERASI KEDUA JUGA YG DIHEBAHKAN TENTANG PEMBABITAN GABUNGAN PASUKAN-PASUKAN KOMANDO TEMPATAN.

 148. maz6 says

  ops ni merupakan ops bersama tp lebih didominasi oleh PASKAL
  ada bebrapa annggota GGl dan paskau dlm group ni.

 149. bardraiko says

  yup… still ader lg… dan diorg x d serapkan pn dgn PGA… skg nie diorg d letakkan bersama UTK & d kenali sebagai Pasukan Gerakan Khas Detachment B. manakala UTK plak di kenali sebagai Pasukan Gerakan Khas Detachment A… kedua-dua unit ini di letakan di dlm PGK (pasukan gerakan khas) atau dlm bahasa org putihnya Special Operations Command (SOCOM)… manakala Unit Gempur Marin (Marine Combat Unit, UNGERIN)& Unit Tindakan Cepat(Rapid Actions Unit, UTC)adalah unit berasingan dari PGK… sbb 1 utk polis marin & satu lagi di setiap IPK negeri (xslh sy la)… hemph…bro shah blh bukak wikipedia.org/wiki/Pasukan_Gerakan_Khas…. dkt dlm tu ader story… hemph… raya cina nnt blh jmp x? ader something nk tunjuk…sy pnh jnji dh dlu dgn abg shah dlu… ingt x?

 150. hajiwan says

  Ada plak yg membandingkan antara Paskal dan Kopassus..sapa lebih hebat sapa lebih baik? hmmm..perkara kecik sangat ni, ala..biarkan ranking atau nombor tu ditepi, yg penting..setiap kejayaan atau pencapaian yg dilakukan dlm setiap operasi tu yg diutamakan. Kejayaan yg macam tu akan menaikkan nama Paskal kita, ranking atas kertas dan kejayaan yg diceritakan di alam maya dan alam nyata tu yg orang nak tengok.

  Takpa la, so by right..Paskal dah mencapai satu kejayaan besar dalam menyelamatkan sailor2 dilaut, tanpa bantuan pihak luar, tanpa ada ada kematian (nak tangkap hidup2 lagi mencabar dr membunuh)…sometimes, bila termenung..I always smile because I really proud to be Malaysian! Some of our victory.. Piala AFF, Badminton terbuka Malaysia and PASKAL!

 151. Abu Amir says

  Salam,

  Saya kira para wira kita yang terlibat dgn operasi ini sepatutnya dianugerahkan pingat khidmat cemerlang dan sejumlah elaun bagi menghargai pengorbanan mereka, bukan kata-kata pujian tetapi kosong. Segala puji-pujian akan lenyap ditelan masa, sekurang-kurangnya bila pingat dan elaun yg diberikan sebagai bukti jasa mereka kpd negara utk generasi yg akan dtg.

  Saya amat simpati terhadap bekas anggota keselamatan kita yg telah besara awal ramai yg hidup didalam kesusahan tanpa pembelaan dari pemerentah. Tempoh perkhidmatan anggota bawahan hanya sehingga umur 45 tahun shj. Kebanyakan mereka tidak layak mendapat pencen & kalau dpt pun jumlahnya sedikit berbanding perkhidmatan awam yg lain. Jasa mereka amat besar sebenarnya, kita dpt tidur lena dirumah kerana keselamatan negara dijaga oleh mereka.Jasa mereka hanya dipandang sepi sahaja dibanding dgn pegawai….

  Pegawai…… sibuk dgn main golf dan mengira berapa banyak Datuk & elaun yg mereka perolehi?

  Sekian,
  Wassalam

 152. commodore says

  To Jauhari,
  Tajuk artikel ini mengenai Paskal ya, bukan Kopassus. Kalau Cambodia pun puas hati pergi lah cerita kat blog mereka sampai kamu puas hati.Kalau kamu tak belajar etika mengunjung kediaman orang, sampai bila pun kamu will not be welcomed. Contohnya blog ini adalah rumah orang yg ada kematian, semestinya anda datang untuk tujuan mengucapkan takziah kpd keluarga simati, bukannya mencerita tentang kekurangan simati serta apa kelebihan anda, adakah anda rasa anda disambut mesra oleh tuan rumah? Belajar respect tuam rumah, bukannya bersifat kurang ajar. Bila anda sudah tahu cara dan kehendak tuan rumah, bukankah berbincangan itu akan jadi lebih bermakna?
  Ayuh, hantar lagi banyak2 artikel tentang kebagusan Kopassus dlm blog ini dan anda tahulah macammana respons org2 disini kelak.
  Oh Ya , Anak saya masok scout kat sekolah dia begitu bangga dapat beret kelabu dari pengetuanya dan sentiasa mahu pakai beret tu sbb dia jadi scout.
  SO WHAT? GET A LIFE MAN!!

 153. RAMBO says

  Melalui arahan yang dikenali sebagai Perintah Tetap (Protap) 17 dan 18, sepasukan anggota Pasukan Khas Laut (Paskal) TLDM dan Detasmen Jala Mengkara (Denjaka) TNI-AL digerakkan.

  Kapal induk TLDM dijadikan penempatan bagi menggerakkan serbuan ke atas Sandura Cekal jika rundingan menemui jalan buntu.

  Setelah beberapa jam berunding dan persetujuan gagal dicapai, pemerintahan kedua-dua negara mengambil keputusan untuk menggerakkan kesemua anggota Paskal dan Denjaka.

  Ia dimulakan dengan kehadiran helikopter Fennec Skuadron 502 TLDM bagi mengalihkan perhatian ‘pengganas’.

  Semasa para ‘pengganas’ sibuk mengawasi dan menembak Fennec, sebuah bot membawa anggota Paskal dan sebuah lagi daripada Denjaka menghampiri MV Sandura Cekal dari sisi kiri dan kanan kapal itu.

  Lima anggota unit selam Paskal pula menghampiri kapal berkenaan dari sebuah bot yang menyamar sebagai nelayan dan memanjat MV sandura Cekal secara senyap.

  Serentak dengan itu juga, sepasukan anggota Denjaka tiba di atas MV Sandura Cekal dengan helikopter Bell 412 dan turun ke atas geladak kapal tersebut menggunakan teknik fast-roping.

  Dengan ketepatan masa dan kelicinan operasi, kesemua anak kapal MV Sandura Cekal berjaya diselamatkan dalam tempoh kira-kira setengah jam.

  Semua ‘pengganas’ dikumpulkan di geladak atas kapal. Tebusan cedera atau dikategorikan sebagai berprofil tinggi dibawa keluar daripada MV Sandura Cekal menggunakan helikopter.

  Ternyata, senario rampasan dan pembebasan MV Sandura Cekal membuktikan kejayaan Eksesais Malindo pada kali ini.

 154. tingtong says

  tiap kali pertandingan, Malaysia tidak hantar yang terbaik..
  buat apa nak menunjuk..
  lebih baik jadi seperti harimau malaya yang simpan kuku dan taring..
  walau tak menang, sekurang2nya yang dihantar itu dapat belajar lagi dan pengalaman..

 155. pokheng says

  selamat datang saudara…kami tidak kata semua indonesian itu sombong…walaupon ramai forumers dr indonesia yg suka provokasi di forum2, tetapi masih ada yang bole berforum dgn rasional seperti saudara..

  salam perpaduan..

 156. Indonesian says

  Konfrontasi banyak data yang berbeda2 bro. Seorang penulis buku inggris yg dapat tugas menulis buku soal konfrontasi pun meragukan data dari pemerintahan inggris dan di masa Konfrontasi Kopassus baru terlahir. Dan soalan KD Selangor, hanya 1 bro yg tewas dr pihak TNI lainnya selamat.

  Kalau bro mau baca misi2 Kopassus ada buku nya bro yg baru terbit. Anda bisa baca banyak misi2 Kopassus yg selama ini kurang atau tidak di publish oleh media.

 157. Indonesian says

  Saudara Jauhari jangan buat gaduh di blog orang donk.

  Maksud anda apa bro posting2 seperti itu?? Kopassus itu prajurit Komando yg LOW PROFILE. Orang2 yang meng-klaim Kopassus sebagai yg terbaik ke 3 di dunia ini yg malahan MEMALUKAN Kopassus. Saya pernah bertanya pada anggota Kopassus about their rank and he just said “we don’t care about that. kami lebih mengutamakan berlatih dan melindungi negara ini”.

  Dan untuk malaysian forumer, don’t judge all indonesian is sombong. Yang memberi rangking is not indonesian.

 158. upin says

  Well Done!! Selamat pada Paskal malaysia yg telah berjaya membebaskan kapal malaysia dari perompak somalia. Walaupun semua kru kapal sudah bersembunyi sebelumnya dgn aman di emergency room sebelum paskal menyerbu masuk sehingga memudahkan aksi paskal kerana tak ada satupun sandera,walau bagaimanapun ini merupakan prestasi tersendiri bagi paskal.. Selamat! Tak ada pasukan komando terbaik di dunia yg ada adalah pasukan komando yg terlatih!

 159. aieezad says

  saudara dari seberang..sy amat mementing kan persaudaraan sesama bangsa dan serumpan..apa saya hendak ialah malaysia dan indonesia mempunyai persefahaman dan pemikiran yang sama..tapi apa saya lihat hari ini begitu banyak rakyat indonesia menghina,mencaci,mencerca dan bersangka buruk terhadap kami malaysia akibat d pengaruhi media d sane..kami tidak langsung membenci indonesia tetapi bendera kami d bakar,kedutaan kami d lempar najis dan kemenangan kami d jakarta lagi memburukan keadaan sampai pemain bola kami pergi ke stadium menaiki kereta perisai..tetapi kami tidak pernah membuat provokasi terhadap indonesia dan rakyat mereka yang hidup di malaysia aman damai serta harmoni dan saya pun mempunyai kawan dari kaum boyan dan mereka suka dan selesa tinggal di sini.apa yang boleh kami harapkan malaysia dan indonesia mempunyai persefahaman sama dan menjadi 2 buah negara yang mempunyai angkatan tentera yang kuat,bersatu dan d geruni.peace

 160. says

  Biasanya tiap tahun ada prajurit dari Cambodia dilatih oleh Kopassus,mereka langsung datang ke bandung,setelah selesai pelatiah.mereka berhak memakai baret merah ( red baret kopassus ),setelah sampai di markas tentara cambodia,mereka akan menjadi bagian dari instruktur/pelatih di pasukan komando cambodia.
  Tentara cambodia mengaku puas akan hasil didikan dari kopassus.

  saya ada link youtube yang bercerita tentang kebanggaan cambodia army setelah mendapatkan red baret kopassus,video ini terjadi ketika pelantikan mereka di indonesia.

  silahlan klik youtubenya

 161. shahpaskal says

  kalau boleh biarlah digalakkan perpaduan. Sudah cukup banyak forum Malaysia vs Indonesia ini. Kalau nak berdebat, biar dgn fakta yang baik serta bahasa yang mengambarkan ketinggian bahasa dan tamadun kita. Maaf, ini pendapat saya, nak bertengkar pun x syok.

 162. AhmadMalaysia says

  bro, dah2 la 2 nk katakan tentera anda 2 hebat…kami peduli apa kalau tentera anda hebat….saya dah beritahu bahawa setiap pasukan komando di seluruh dunia memang hebat….saya tidak percaya rangking yang dibuat oleh orang-orang barat kerana mereka akan mengatakan pasukan komando negara mereka yang hebat….

 163. says

  kalau anda ingin bukti,silahkan ngobrol sama TDM yang latihan bersama di malaka kemaren,
  kalau saya yang kasih info anda pasti tidak percaya
  ok bro

 164. says

  terimaksih bro SHAHpaskal,anda telah memberi tanggapan dengan objektif tidak memihak dan berucap sesuai keadaan,saya yakin anda mempunyai pengetahuan yang banyak tentang militer khususnya Asean.
  saya senang bisa berbagi dengan anda bro

 165. commodore says

  Jauhari,”Ye Ke?” (TQ Semper fi).

  Tapi aku nak layan gak. Kalau tentera kamu berkualitas kenapa konfrontasi dulu kamu tewas? Buktikan. Jangan bagi cerita fantasi tau? He! He! He! He!. Kantoi Indon sekor ni!!!
  Kpd Jiwabara, Abu Amir dan Tingtong, salam perpaduan dari saya,lebih baik kita berpadu tenaga lanyak Indon ni,lagi banyak pekdah. Apa kata ko???

 166. pokheng says

  Panglima TLDM, Tan Sri Abdul Aziz Jaafar bakal muncul secara langsung di dalam program Hujah, jam 10.30 malam ini di TV9 membincangkan tajuk ‘Kejayaan TLDM di Teluk Aden’.

  jangan terlepas..

 167. pokheng says

  dipetik dari blog mazidul.

  Panglima TLDM, Tan Sri Abdul Aziz Jaafar bakal muncul secara langsung di dalam program Hujah, jam 10.30 malam ini di TV9 membincangkan tajuk ‘Kejayaan TLDM di Teluk Aden’.

  Mendengar fakta berhubung detik cemas dan cabaran ditempuh pegawai dan anggota Paskal dalam Ops Fajar terbabit secara verbal pastinya lebih menarik berbanding membaca kisah sama di akhbar.

  Terima kasih kepada pemilik blog Two Plus One And More, Pegawai Perhubungan Awam Markas Tentera Laut, Lt Kdr Masliza Maaris kerana membantu.

  Jangan lupa bersama saya, live jam 10.30 malam, Hujah di TV9.

 168. papa says

  bro bigfoot.
  hukum ‘teras’ memang dah nyata sebegitu,tetapi dari segi hukum ‘furuq’ terlebih baik kita merujuk kepada mereka yang ahli.
  dalam bab saudara kita dari ‘somalia’ ni,perlu kita buat tapisan untuk menghalusi…perlu kita ‘arif’ hukum,tetapi bukan kerja kita untuk ‘menghukum’.
  ko tengok je la tubuh badan dia org tuu..tak cukup makan beb.fardhu kifayah je kita dah kantol sedara sendiri daif kita wat tak tahu dan bila mereka bertindak untuk mendapatkan perhatian,terus sahaja mereka dihukum dan dikata pelbagai..hidup biar adil bro.fikirlah.

 169. tingtong says

  bukan masalah wavelengght sama ke apa ke…yang betul kita kata betul walaopon pahit…jangan jadi YES MAN saja…

 170. commodore says

  Abu Amir,
  Tak salah kau sokong Jiwabara, sbb wavelength kau org pun sama. Marilah kita berdiskusi tentang cerita Paskal ni, baru syok sikit. Tak payahlah selit lagu PR ke BN ke, tak best lah. sbb cerita tu dah banyak channel yg uruskan, pegi je lah kat sana, kau takkan berasa hampa.Tapi kat sini, jom kita cerita pasal pasukan elit kita ni, sure kau ada banyak info yg aku dan org lain boleh share, ape kata?
  Dlm M’sia ni jgn hairan, macam2 boleh berlaku, Gangster dapat Datuk, lawyer bakar orang, Datuk jadi peliwat… ahh macam2 lagi, memang tak habis. Baik kita cerita pasal pertahanan lagi bagus sbb ini blog pertahanan dan tak kira siapa pun kita, kita ada interest dalam issue ini, suka ataupun tidak. Amacam? ok kan?
  Wassalam.

 171. bigfoot says

  Apa bezanya jika seorang islam dan seorang bukan islam manjadi lanun untuk mencari makan? Tiada bezanya malah lanun Somalia yang Islam itu lebih jahil kerana tahu apa larangan ugama tetapi masih melakukannya sedangkan orang non muslim itu memang tidak percaya.Jangan terlalu taksub kerana kita orang Islam.

 172. Abu Amir says

  Sallam,
  Aku sokong Jiwabara, jgn nak salahkan PR kalau org politik dan pegawai atasan rasuah & tidak telus. Pegawai bawahan ikut perintah tapi jadi mangsa & kambing hitam spt kes enjin jet hilang, kenapa menteri pertahanan tak letak jawatan spt kat Jepun?

  Kat Jepun keretapi berlanggar pun menteri pengangkutannya bertanggungjawab dan letak jawatan. Di Malaysia kes & skandal dah macam-macam tapi terus jadi menteri dgn selamba/ muka tempeh. Org kita tak ada maruah dan harga diri.

  Pegawai bawahan bertarung nyawa mempertahankan negara dapat pingat pun tiada elaun?
  Tetapi ada ketua gangter dapat pangkat Datuk dari Sultan? Apa nak jadi dgn negara kita…. Shah Rukhan pun boleh dpt Datuk punyalah banggang pemimpin kita.

  Wassallam.

 173. JIWABARA says

  kalau komen itu membina,kena terima walaupun pahit.jgn jadi cam indon,masih nak mengaku hebat walaupun realitinya tidak.bodoh org jgn diikut.ttg submarine mmg hakikatnya ia mengalami kerosakan x bleh menyelam.sebelum org politik tu hebahkan,risikan luar mmg dah tahu.jgn salahkan org politik kalau apa dicakap itu benar.biar TLDM yg selesaikan perkara itu.disamping itu TLDM tentu dpt sesuatu pengajaran yg positif.ahli politik tu wat camtu sb sayangkan negara.dia x mau jadi seperti kes pesawat skyhawk.beli besi buruk dgn harga jutaan ringgit.lepas tu suruh pilot TLDM gadai nyawa bawa jet tu.akibatnya ramai yg gugur.korang bleh la cakap sb kau x rasa kehilangan anggota keluarga semata2 bawa jet usang.sikit2 salahkan ahli politik PR.mereka 1 sen pun x penah makan rasuah,sapu wang negara,salah guna kuasa.

 174. aieezad says

  sila bagi rujukan dan bukti yang kopassus mendidik PASKAL..yang kami tahu latihan bersama adalah.bukan latihan di bawah tunjuk ajar kopassus..jangan syok sendiri jiran sebelah k.tQ

 175. aieezad says

  halamak aik jiran seblah da msk nk banggakan kopassus..sila bagi link atau organisasi mana yang iktiraf kopassus yang terbaik??jangan syok sendiri..PASKAL tidak penah menjalani latihan di bawah kopassus tetapi latihan bersama di bawah perjanjian ada r..baru saja bulan 11 TNI menjalani latihan bersama di kem terendak melaka.kalau macam itu boleh r kita mengata kan TNI sebenar nya ATM yang melatih..jangan syok sendiri indon sedangkan polis kamu FBI dan US latihkan kamu..kalau benar kamu yang terhebat sila bagi bukti..

 176. shahpaskal says

  nanti saya akan tulis….cuba lihat pada sejarah, jangan emosi. Kalau benar dikatakan benar, kalau salah dikatakan salah. Saya sendiri beberapa kali membidas dan memperkecilkan Indonesia tetapi yang benar, tak akanlah saya hendak salahkan. Memang Kopassus diiktiraf sebagai yang terbaik, mungkin bukan nombor satu tetapi antara yang terbaik. Banyakkan membaca, banyak rujukan dalam internet. Kaji sejarah. Seperkara lagi, sistem ranking untuk siapa yang terbaik tidak ada….

 177. shahpaskal says

  Benar saya setuju dengan Advark. Rakyat Malaysia sendiri yang banyak memperlekehkan kekuatan bangsa sendiri. Cuba imbas kembali, siapa yang meniup khabar ke Indonesia dan dunia bahawa kapal selam Malaysia tidak boleh menyelam????

 178. IPOHMALAY says

  vat 69 masih ada cuma pasukan gerak khas telah dibubarkan….beret masing2 telah diberikan…

  ye memang betul kelengkapan vat 69 lebih kurang berbanding utk….69 komando di bawah pga briged utara…berbeza dengan utk….

  bapak aku juga x-vat 69….dan ditukar kepada SB seramai 25 orang dari 69 komando(special unit)tahun 84….serampang dua mata…bertempur dan juga risik..Datuk fuad(komander utk) pernah terlibat sekali operasi dalam hutan dengan bapak aku….

  berbalik pada kemampuan 69 komando…x perlu la nak pertikaikan….dalam channel history dah tunjuk….komunis lebih takut daripada siapa?lihat wawancara bos SB iaitu paul kiong(PGP)…(juga bos bapak aku)…pernah menyamar jadi komunis…

  menurut senior bapak aku dulu komunis akan sebut ‘low kow chow2′ jika depa bertempur dengan vat 69…berbeza lain pasukan…

  so tak perlu nak kata pasukan khas mana paling hebat sebab depa ditubuhkan bukan untuk bersaing sesama depa(bukan macam indon)..

  so tak perlu nak meremeh pasukan keselamatan kita…x perlu nak jadi hipokrit…time ada kejayaan je semua mengaku ‘aku salute pasukan keselamatan kita’…dah lama sikit oh ‘depa ni kuat makan rasuah’…pala but..buang sikip hypo tu sikit…

 179. semper fi says

  Jangan layan komen-komen Indon tu.. saja je entah-entah mamat spore..
  kalau nak jawab pon kata je “ye ke?”…

 180. AhmadMalaysia says

  tidak kisah la sape yang lebih hebat…nama pun komando..setiap pasukan komando seluruh dunia semuanya hebat…buang masa je nak gaduh2..ape2 pn tahniah kepada PASKAL kerana dapat merampas semula kapal kargo kita yang ditawan oleh lanun somalia..

 181. says

  kalau kamu tidak percaya tanyakan pada panglima tentara kalian,kalau orang seperti anda pasti tidak paham,karna pengetahuan anda tentang militer sedikit,silahkan berfikir objektif

  silahkan tanya juga sama anggota tentara kalian yang pernah latihan bersama dengan kopassus,saya menghargai paskal cuma saya hanya memberi informasi bahwa kopassus untuk sekarang ini lebih baik.

 182. says

  kopassuss? ermm pernah ditewaskan oleh hanya anggota tentera biasa, tidak perlu unit khas untuk melumpuhkan kopabsus ni..ingat lagi sejarah KD Selangor?hahahaha

 183. commodore says

  Kepada KOPASKA,
  Memang ada juga juruterbang TUDM yg pernah dilatih penerbangan asas di Indonesia. Sekarang ini jika mereka berada di Squadron 11 Gong Kedak memandu pesawat SU-30MKM, mahukah instructornya dulu dari AU menerbangkan pesawat SU-27 kamu menentang mereka yg memandu SU-30MKM? Apa kamu pasti gurunya akan mengalahkan muridnya dalam dogfight ini? Masa sudah berubah dong. Pak SBY satu ketika dididik oleh seorang guru jua, dari mula membaca dan menulis hingga ke universiti. Tapi Pak SBY menjadi Presiden Indonesia, tidak gurunya. Guru dihormati, tak semestinya pakar semua bidang. Bidang yg lain, lain pula gurunya. Kita tak belajar dari satu guru aje. Harus mencari guru B untuk mengatasi kelemahan guru A.
  Ini pendapat saya.

 184. says

  lah memangpun dah kewajipan rakyatnya tuk membanggakan pasukan komandonya masing2…korang2 yg mesia membanggakan paskal atau komando mesia lainnya memamg dah seharusnya begitu malahan itu hak korang,begitu juga kami2 di indonesia dah menjadi kewajipan dan hak kami tuk membanggakan komando kami.so ketepikan rasa tak puas hati yg sebegitu itu ambil yg jernih dan ketepikan yg keruh.thanks

 185. AhmadK89 says

  syabas paskal atas kejayaan yang membanggakan ini, kdg2 pelik la ngan sesetgah komentar indon ni, xhabis2 nk membanggakan kopassus mereka, xpa la kalo bagus pun (kalau bagus la) tp dlm masa yg sama still mahu merendah2kn keupayaan PASKAL. sudah terang lagi bsuluh yg PASKAL diiktiraf aatara pasukan elit terbaik kini. malah dlm operasi ini PASKAL bergerak sendiri tanpa dibantu oleh NATO atau tentera dari luar malah hasilnya amat membanggakn kerana tiada kemalangan jiwa berlaku, lihat betapa professionalnya mereka. sekali lagi tahniah PASKAl, ikut resmi padi makin tunduk makin berisi. respek.

 186. says

  @apit..
  terima kasih undangannya.
  pertama2 tahniah kepada PASKAL mesia…bravo paskal.
  ini komen sy ke 2 diblog MOM.net ni,begini wak sy jelaskan,kengkadang perlekehan org indonesia terhadap komando/tentera mesia berawal/berasal dari perlekehan org2 mesia sendirik terhadap tenteranya, masih igt kes pemberian tebusan kepada lanun somalia diawal2 padahal paskal dah dikirim ke sana (teluk aden),sy melihat di mana2 forum2 mesia psl ini di perlekeh/dicibir oleh org mesia sendirik samada membazirla,caprut la..bla2..byk lagi kes perlekehan oleh org mesia sendiri yg menjadi hot thread di forum indonesia cth kes seorg komando paskal yg saman PM,menteri pertahanan mesia dan panglima ATM hanya kerana di taburi pasir panas oleh teman2nya, kes video raging komando mesia,mempertanya rasa patriotisme org cina dll jadi org2 indonesia tue pd dasarnya melihat bagaimana org mesia memperlakukan tenteranya sendiri.

  kalau bab korang2 yg mesia jeles/tidak puas hati gan kejayaan komando indonesia cam kopassus, kopaska dll seharusnya rasional sikit la, misalnya korang tak puas gan list terbaik no 3 semestinya korang protes ke org putih yg Global Fire Power bukannya malah menyalahkan org indonesia, begitu juga kes sukan menembark AARM atau kes nurul izzah jgn slhkan indonesia donk..

  INTINYA..kalau tak mahu diperlekehkan org luar seharusnya org mesiapun mesti respect,bangga dan menjaga maruah tentera/komando korang sendiri,jgn suka memeperlekehkan depa2 jika gagal dlm suatu isu apatah lagi samapai dipolitikan bab tentera ni kerana sesungguhnya tentera tue setakat alat negara iaitu hanya patuh/menurut berdasarkan keputusan politik govt/perintah panglima tertinggi dlm hal ini PM/presiden..di indonesia jarang sgt org2 indonesia memperlekeh tenteranya/komandonya malah sebaliknya bangga dan menghormati depa2 tue,inilah yg membedakan rasa patriotisme org mesia dan org indonesia, di indonesia kerjaya tentera termasuk pd list no 1 sedangkan dimesia pilihan terakhir/pekerjaan terakhir.

  silakan lawat thread psl kejayan paskal ni di forum kaskus ni,moderator di kaskus dah memberi amarah tegas psl yg berkaitan gan mesia..tetapi maaf jika ada kata2 nubieyg tak kena diforum itu.
  http://www.kaskus.us/showthread.php?t=6748987

 187. JIWABARA says

  tidak semestinya hanya PASKAL pernah mendapat latihan dr kopaska kami lebih dibawah.duduk sama rendah,berdiri sama tinggi.bukan guru dgn murid.hebat pendekar d gelanggang,bukan atas kertas.PASKAL turut mendapat latihan dr mana2 pasukan khas seluruh dunia.PETRONAS,sewaktu mula ditubuhkan turut belajar dr pertamina tetapi sekarang,PETRONAS jauhhhhhhhhh meninggalkan pertamina.adakah sekarang masih dianggap Malaysia murid,indo guru???nilai sendiri

 188. Anon says

  Lanun Somalia nampaknya dah berdendam dengan Korea Selatan disebabkan oleh operasi tentera Korea Selatan sehingga membunuh lanun. Lepas ni kalau ada kapal Korea Selatan yang ditawan, lanun Somalia dah bagi jaminan untuk membunuh kelasinya. Tapi takde pulak kenyataan sama yang dikeluarkan bagi kes kapal Malaysia. Tahniah Paskal dan GGK!

 189. tingtong says

  sape yang iktiraf bro?
  malaysia punya komando ranking ke berapa?
  dari segi ape diambilkira?
  bole bagi senarai rangking tak@sumber rujukan?

 190. says

  PASKAL yang melatihnya adalah KOPASKA INDONESIA,boleh juga hasil latihannya,itu baru murid yang beraksi,bagaimana dengan Gurunya.
  tidak bisa disangkal lagi cikal bakal terbentuknya PASKAL adalah dari KOPASKA yang mendidik para TLDM.
  kalau ada yang tidak percaya,silahkan masuk sekolah belajar sejarah dulu.

 191. commodore says

  Terima Kasih Ikansadin diatas penerangan saudara itu, sekurang2nya kita fahamlah kenapa tindakan/pendekatan sedemikian diambil oleh pasukan kita. Kalau dapat tunjuk video tu lagi bagus, cubalah try. Kalau awak dah tengok video tu, surelah awak ada cable baik punya. Kitaorg nak tompang sekaki jugak.
  Saya commodore fleet halimunan, org tak nampak saya, saya pun tak nampak org sangat.(Stealth la nama nye) He! He! He!, Maaf Gurau je!.

 192. pokheng says

  ya…mcm tu majoriti porumer indon(bukan semua).boleh lihat di mana2 porum yang mana dorg ada join.

  kita nak berbaik2, berporum cara elok tapi dibalas dgn cara tak sepatutnya..

  siap hack laman web agensi kerajaan/blog persendirian orang malaysia..

  sayang walau ada ilmu tapi tak dapat membentuk mereka jadi manusia yang waras(bukan semua la).

  amat tepat sekali perbandingan saudara hazrey..bertekak dgn dorang wat sakit ati je…tapi sesekali kena bagi gak…

 193. pokheng says

  citt..balik2 kopasus pasukan elit terbaik dunia..podah…elit la sangat…hehe

  hidup di alam nyata la..jangan kuat berangan macam dalam filem hindustan..

  kalau dah nama komando tu, pasukan elit la..bukan semua orang layak masuk..

 194. pokheng says

  saya sokom pendapat sedara…

  kita cuba berdamai dgn mereka dlm porum2..berbaik2 tetapi dibalas dgn provokasi…walapon masih ada yang rasional tapi majoritinya tidak..

  kita panggil mereka indon, mereka marah…
  tapi mereka panggil kita malingsia, bakar bendera, lumur najis di kedutaan dan kerajaan depa tak amik tindakan tegas..
  kita selalu mengambil berlembut ingin berdamai…tapi sabar ada hadnya..

 195. pokheng says

  kita buat baik camne sekalipon, dorang mmg takkan puashati dgn Malaysia..
  Madu diberi, tuba dibalas…

  nasib baik la rakyat kita masih boleh berfikiran waras, rasional tak seperti mereka..mana-mana pergi, nak provok je..tapi tak semua la…masih ramai yang rasional…

 196. pokheng says

  kopassuss terbaik?
  kah kah kah kah
  kah kah kah kah

  tak abis2 nak kata depa terbaik..mcm budak skola la ko jauhari..kejap komen nampak matang, kejap kebudak2kan..

  dunia mana mengakui kehebatan kopassus?dunia ketiga barangkali…

  dimana-mana orang tau kopasus???di indonesia saja dong..

  pengganas yang bersarang di indonesia pon bertahun-tahun kejar, risik tak dapat nak urus…

  sudah2 la jauhari…

 197. paksuman62 says

  titisan airmata kegembiraan untuk ‘KoMMaS'(GGK,Paskal dan Handau).don’t let all this praised fooled y’all. remember after 22yrs in military yrs all that wait u guys is descent security guard post.

 198. shahpaskal says

  inilah komen yang terbaik dan mempunyai jawapan yang paling tepat ke atas semua persoalan sebelum ini, Harap semua berpuashati.

 199. says

  utk info semua…wakil dr unit GGK dan PASKAU juga terlibat dan menyertai escort group BM5…dan majoriti adalah anggota dan pegawai PASKAL…mrk diletakkan dlm unit yg dpanggil SHIPBOARD PROTECTION UNIT…dan akan join kapal2 dagang yg diescort sepanjang tempoh escort dan dihantar samada dgn bot atau dgn helikopter dr BM5…

  regarding keperluan kapal perang utk support BM5..sy merasakan BM5 sudah cukup utk melaksanakan anti piracy ops dan escort duties memandangkan kapal perang dilihat sbg overkill dlm operasi sebegini…malah kehadiran kapal2 perang canggih di GULF OF ADEN sejak dari mula kes pelanunan ini berlaku sedikit pun x membantu mengurangkan statistik serangan dan hijack disana…walaubagaimanapun dgn perkembangan dan penggunaan taktik baru dan lebih sofistikated oleh lanun spt penggunaan kapal kargo yg ditawan sbg kapal induk…melihatkan keperluan sebuah lg auxiliary vessel utk cover jarak escort yg lebih jauh dan jumlah kapal yg diescort yg lebih byk..

  malah..kos operasi sebuah kapal perang spt frigate dan korvet adalah lebih 3 kali ganda lebih mahal dari kos operasi BM5 selain endurance dan design BM5 (yg spt umum tau merupakan conversion dari sebuah kapal kontena) yg lebih lama dari sebuah kapal perang…bersesuaian dgn tugasan berterusan utk escort di sana…

  utk pengetahuan semua..Tentera Laut Itali terpaksa menggilirkan kapal perang mereka setiap 130-140 hari operasi di Aden…dimana kapal yg telah berada di Aden akan di gantikan dgn kapal perang lain dari Itali…compared to BM5 yg sejak Ops Fajar bermula..kembali ke tanah air utk maintenance sbyk 3 kali shj…endurance ini yg dicari…bukan firepower…

  utk firepower..sy melihat sendiri…tim gempur itu adalah senjata paling ampuh….bukan misil anti kapal atau meriam…kombinasi BM5..unit helikopter organik dan pasukan khas adalah kombinasi kos efektif dan proven dimana objektif utama ops fajar adalah escort dan protect kapal yg diescort dari musuh mrk yg terdiri dari kumpulan lanun bersenjatakan small arms dan RPG..x lebih dari itu…

  issue keperluan MRSS adalah issue yg lain…BM5 bukan kapal yg akan digunakan utk menggantikan MRSS…ia dibina khas utk tujuan escort dan protections…btul kapal MRSS mempunyai fasilitas yg lebih lengkap…tp berapa lama masa yg perlu diambil utk menunggu kapal tersebut siap..apa lg di order…sedangkan conversion BM5 dibuat kurang lebih sebulan…ingin sy nyatakan sekali lagi..BM5 bukan bertujuan menggantikan kapal2 MRSS..ia utk kegunaan escort dan sbg platform utk pasukan khas beroperasi…

  berkenaan kenyataan Komander tentera laut NATO Michiel Hijmans yg mengatakan penggunaan kapal kargo sbg kapal induk menyulitkan operasi adalah berasas…penggunaan kapal2 kargo ini menyebabkan lanun2 somalia mempunyai jangkauan jarak operasi yg tidak terhad di teluk aden dan sepanjang pesisir pantai somalia hingga ke laut merah…ttp ke seluruh Lautan Hindi…terdapat laporan yg lanun2 ini kelihatan dan cuba menyerang kapal 200 batu nautika dari Mumbai India..dan berkeliaran di sekitar perairan Maldives….dgn jarak lebih dari 500 batu nautika dr Somalia…menjadikan misi pencegahan lebih mustahil dan kapal2 yg berada jauh dr naval forces turut menjadi sasaran…

  ancaman lanun bukanlah satu mainan..ini melibatkan sejumlah besar komoditi dan nyawa seafarers…agak cuak bila mendengarkan yg pihak lanun akan membunuh atau menawan kapal negara tertentu…ancaman ini adalah serius dalam industri maritim…nyawa telah melayang sejak tahun 2007 dan sehingga kini 32 kapal masih lg dalam tawanan….menggunakan keganasan bukan option..amat mudah utk umum yg x bekerja sbg pegawai dan krew kapal dagang utk mengatakan bahawa lanun ini hanya mahukan wang…tp realitinya..ada pelaut yg mati…dan ramai yg hampir2 dicabut nyawa oleh lanun nih…bayangkan adik beradik..atau ayah…atau saudara anda yg bekerja sbg seafarers mcm diri saya…spt krew MT BUNGA MELATI DUA dan MT BUNGA MELATI 5…yg diacukan AK-47 dikepala…yg diancam mati jika tidak dituruti tuntutan…adakah ini main2…?

  kesimpulan…issue lanun ini bukan boleh diseleasaikan dgn muncung senjata dan tingkah laku ganas…ia perlu diteliti bagai menarik rambut dlm tepung..tepung x tumpah…rambut x putus…setiap tindakan yg x sepatutnya akan memburukkan lg keadaan yg sudah sedia buruk di aden…dan langkah MAF yg moderate sehingga membunuh itu adalah petanda baik dan sbg warning kpd lanun yg kapal yg didaftarkan di MALAYSIA bukan sebarangan…

  apa yg pasti..penyelesaian isu ini bukan dilaut…ttp di darat…di SOMALIA sendiri…

  p/s : ive seen vids of BM5 escort group storming LAUREL…damn good..maybe will be released to press later…or might not…

 200. eric says

  krew GGK mmg ad ats Bunga mas 5,tp mereka semua berperanan dan d tugaskan sebagai sniper (penembak tepat) jd bile operasi gempur macam ni mereka lebih berperanan sebagai backup sistem kepada paskal dari atas fennec (ada tulis dalam semua berita,fennec yg menghalang kapal induk lanun dari memberi backup pada lanun2 lain), untuk operasi gempur dan menawan kapal,rasenye GGK tak terlibat…bleh bace n compare semua berite dgn betul…

 201. cacing naga says

  tari nampak lemah lembut alun gemalai,
  dalam isinya penuh sentuhan berbisa…
  kebangkitan dari bumi timur…bangkit melayu islam.

 202. admin says

  sudah dibetulkan font size kepada 16px
  harap² mata pakcik kembali bersinar~
  maaf terlepas pandang bab font size

  ~pihak ketiga~

 203. zaid says

  Terdapat dua variasi celoreng yang saya perhatikan dalam gambar nst kalau x silap yg menunjukkan 2 org specs ops operator yg tengah berdiri itu. dlm gambar tersebut ada lagi seorang juga yg memakai celoreng yg berbeza dr 2 operator yg berdiri tersebut. bagi 2 operator yg berdiri ketika memantau lanun yg ditawan, kedua2nya menggunakan standard loreng TD manakala seorang lagi yang hanya nampak kaki itu jelas menunjukkan beliau menggunakan loreng yang sinonim dgn PASKAL. Disebabkan itu, saya beranggapan kedua2 entiti special forces telah bergabung bagi menjayakan operasi menyelamatkan kapal tersebut. Lagipun bukan sesuatu yg pelik sekiranya operator 11RGK terlibat dengan operasi di teluk aden kerana pada operasi yg sebelum ini pun mereka turut terlibat bagi tujuan menyelamatkan tawanan sekiranya tawanan di bawa ke darat.

 204. commodore says

  Salam semua,
  Rentetan dari insiden diatas ramai juga yg minta Kedah class NGPV turut bersama dlm membantu pantauan di Teluk Aden. Pandangan saya mungkin Kedah class hanya melakukan tugasan rondaan di sekitar tanahair aje memandangkan kelengkapannya yg minima (FFBNW concept).Tapi mengikut cakap2 penganalisa ketenteraan SGPV yg baru ini tidak akan menggunakan design Meko 100 lagi malah akan menggunakan design baru dari DCNS iaitu Gowind. Ini adalah design stealth yg terkini yg mampu mencabar Delta class dari S’pore.Sekali lagi jika ini dapat di realisasikan maka akan meletakkan TLDM ahead dari navy negara lain di Asia Tenggara ini. Semoga ia menjadi kenyataan sedikit masa lagi. Akan bermulalah kembali kegemilangan Empayar maritim Srivijaya dialaf baru ini. EMPAYAR MARITIME MELAYU NUSANTARA. INSYAALLAH.
  Lihatlah MISC, pemilik kapal LNG yg terbesar didunia, serta memileki American Eagle Tankers yg mempunyai Fleet VLCC yg banyak juga.Kita bukan bertatih lagi bukan juga merangkak tapi kita sudah pun mula berlari.
  Jangan kamu ragui kemampuan anak bangsa. Sekian.
  Sekadar berkongsi ilham.

 205. satu_cahaya_langit says

  salam..

  perkataan indon tu cuma kependekkan daripada panjangnya kepanggilan INDONESIA.
  bangsa indon ini adalah bangsa yang mahir memberi short-cut/ kependekkan dalam ayat2 seharian dan pencedokkan bulat2 ayat2 asing kedalam verb mereka. nah sebelum pakcik mengulas lebih lanjut mohon saudara2 indonesia jangan berkecil hati.

  seperti namanya Malaysia, perkataan -ia dibelakang Malay itu bermaksud tanah pendudukkan. bermaksud Malay + ia = tanah melayu. seperti mana apabila skuad bola sepak kita menang belia sabah berkecil hati dengan panggilan harimau malaya, itu hanyalah nama species tidak bermaksud menganak tirikan mereka. sungguhpun Malay + ia = tanah Melayu, bangsa cina, india, minoriti, dan sudah tentu orang asli paham dan tidak akan berkecil hati sekiranya kami dilabel Malay. itu kependekkan.

  berbalik kepada indon/ endon itu, itu hanyalah pandangan sempit/ sterotype typical thinking daripada mereka. Indon + ia = indonesia. sepertimana bangsa indon yg gemar melabel bangsa jepun sebagai jepang, korea utara sebagai korut, korsel, thai d.s.b.. indon juga gemar memberikkan kependekkan dalam penggunaan bahasa sehari2.

  curahan hati > curhat
  tart nenas > nastar
  alat sistem senjata > alutsista

  berbalik kepada panggilan indon, republik indonesia pernah menghantar nota bantahan kepada kerajaan Malaysia membantah penggunaan perkataan indon itu dan demi menjaga hubungan baik bilaterral dua negara maka dipersetujui. tetapi seringkali tunjuk perasaan, protes, membaling tahi, demo jalanan, sweeping Malaysia, dimulakan oleh indonesia tanpa sebarang permintaan maaf rasmi dihulurkan kepada wisma perdana.

  nah apabila bangsa indon memberikan jujukan kasta didalam sistem masyarakat mereka seperti indon > pekerja yg tiada skill itu salah siapa? setahu pakcik, jujukan kasta hanya terdapat dalam pembudayaan masyarakat india seperti;

  a)brahmin > paderi guru
  b)ksatriya > pahlawan pemerintah
  c)vaisya > petani pedagang pelukis
  d)sudra > buruh
  d)pariah > buruh kasar/ @ ataupun panggilan dalam masyarakat Indonesia pekerja yg tiada skill >>> yaitu indon.

  soalan pakcik kenapa mahu merasa terhina dengan panggilan indon itu kerana jujur itu hanya kependekkan. sepertimana mereka sering memberi kependekkan kepada bangsa jepun >> jepang adakah mereka marah? nah kenapa mahu merasa terhina dengan pekerja yg tiada skill/ indon kenapa mahu membeza2kan seolah2 memberikan kasta kepada mereka? apakah indon atau golongan tiada skill ini bukan tergolong dalam rakyat indonesia? bourgeise sangat ke mereka yg punyai pekerjaan yg baik2? sesungguhnya yg membezakan manusia di kacamata tuhan hanyalah tingkat keimanan. tidak perlu terhina dengan panggilan indon. terima kasih. maju PASKAL. pakcik lari tajuk xD..

 206. shahpaskal says

  maaf pakcik, blog ni ada pihak kedua dan ketiga yang maintance. Saya cuma mencari dan menulis maklumat sahaja.

 207. satu_cahaya_langit says

  salam.

  pertama sekali pakcik nak komen tentang interface baru anak ni. cantik. tapi susah sikit pakcik nak baca. font kecik dan rapat2. cermin mata pakcik ni dah tebal duit syiling 1 ringgit yg dulu tu. dah tak tau upaya mana lagi pakcik nak guna nak baca blog kamu ni. sikit hari lagi pakcik terpaksa beli kanta pembesar. mohon jangan warga emas macam pakcik ni dianak tirikan. pakcik terima kemajuan dan pembaharuan tapi sekadarnya mengikut keupayaan pakcik. pendek kata biarlah blog anak ni user friendly sesuai untuk semua peringkat umur. terima kasih untuk anak in advance..

  @Oliver Hazard Perry
  secara zahirnya pakcik setuju dengan reply kamu ni. in managing and controlling add-onn military cost, the use of BM5 in operasi fajar would be the most economical way to handle it. pada pendapat pakciklah, operasi fajar ni dalam untuk mengurangkan risiko kegagalan bergantung kepada 3 faktor.

  a)intell
  b)timely reaction
  c)strategic location
  d)trained elite forces and modernized assets

  mungkin point pakcik tak perlu diulas, cumanya pakcik juga tak menolak pendapat @beretbiru & @hazrey. umum mengetahui BM5 diubahsuai dari kapal kontena/dagang menjadi kapal bantuan yg agak canggih. sungguhpun BM5 dapat memberikan kelebihan penyamaran dalam mengiringi kapal2 berkepentingan tetapi taklah sampai ke POD. cumanya seperti ulasan anak shahpaskal, apabila sampai ke perairan yg dijangkakan selamat, kapal berkepentingan ini akan dilepaskan untuk berlayar solo. faktor jarak akan menjadi point yg kritikal untuk ditackle apabila lanun2 ni menyerang. benda ni akan berkait.

  jarak > masa tindakbalas bantuan d.s.b

  tentulah pakcik tidak terlalu uzur sampai lupa untuk mengabaikan point2 seperti bot laju yg dihantar dan helikopter fennec itu untuk tujuan tersebut, tetapi dengan mengandaikan the worst scenario possible, kita mungkin boleh mempertimbangkan cadangan saudara/saudari @beretbiru & @hazrey.

  mungkin lanun2 itu sampai tidak cukup makan sehinggakan memaksa mereka merompak, tetapi melihat kembali peristiwa2 lampau, keadaan juga telah memaksa mereka membunuh, menembak dengan tujuan membunuh, sudah ada kematian dan disebalik semua itu pergerakkan mereka didalangi organisasi tertentu sehinggakan membolehkan mereka membuat perancangan yg rapi untuk merompak di perairan yg dijangkakan selamat oleh sebuat organisasi elit tentera yg bernama PASKAL. adakah anak2 semua masih berpendapat mereka2 ini hanyalah lanun2 yg terdesak dan kelaparan? angka 32 kapal yg masih berada dalam tahanan lanun itu statically adalah satu angka yg tinggi memandangkan lanun2 ini turut dipantau oleh badan2 tentera dari seluruh dunia. keadaan tidak memihak kepada mereka. tetapi masih saja lagi mereka berjaya.

  berbalik kepada pernyataan pakcik the worst scenario possible yg boleh berlaku kepada anak2 PASKAL kita pada pagi itu. adakah keterlaluan sekiranya pakcik menambah andaian bahawa didalam kapal induk mereka terdapat sedozen RPG dan berpuluh2 roket guided ditujukan kepada fennec dan bot laju kita? memandangkan pakcik beranggapan mereka ini bolehlah dianggap sebagai satu organisasi yg mampu untuk membuat dan melaksanakan perancangan, izinkanlah pakcik berimiginasi lebih. ada apa dengan RPG dan guided missile? segala mungkin bisa terjadi. nak beli pistol pun boleh beli kat border thai. dah nak merompak, buat cara merompak. alang2 menyeluk pekasam biar sampai kepangkal lengan. nama pun dah terdesakkan?

  sekiranya kapal BM5 hendak memberikan bantuan dibawah keadaan itu sangatlah terbatas. mungkin bantuan tembakan jauh dengan sasaran ditanda fennec. apakah option2 yg ada?

  pakcik setuju sekiranya kapal NGPV atau frigate kelas kedah kita yg baru2 itu dihantar untuk menimba pengalaman di teluk aden. kita boleh buat R&D terhadap asset kita dalam in-real-battle-simulation. taklah sia-sia blue print dibeli, tengoklah apa yg patut ditambah, asset apa yg obsolete ataupun tak strategic dalam peperangan..kita boleh belajar. buatlah rotation of duty. BM5 sebagai abang yg memberi tunjuk ajar kpd adik2 yg berkunjung datang silih berganti. pengalaman yg paling bagus untuk ditimba adalah dengan turun padang. pakcik yakin PASKAL professional, mereka ada contigency/ back-up plan untuk the worst scenario possible, dan pendapat pakcik hanyalah sekadar ulasan dari seorang awam. you’re totally allow 2 beg 2 differ.. thank you. salam..

 208. apit says

  hmm cuba masuk dulu page dorg sebelum jadi pendamai…byk org kita mula2 jd pengaman pas tu fought back….

 209. shahpaskal says

  hanya PASKAL sahaja. Ramai keliru pasal ada anggota ada pakai celoreng, tapi Paskal pun ada baju celoreng juga.

 210. abdul ariff says

  assalamualaikum.. tahniah3 kepada skuad keselamatan kita…
  anda tetap terbaik walau ada tangan2 firaun berusaha menjatuhkan pasukan keselamatan kita. bersatu teguh… bercerai roboh… punah bangsa, hancur negara

 211. shaifu03 says

  Tahniah Paskal kerana berjaya melaksanakan operasi dengan pertumpahan darah yang paling minima. Sekurang-kurangnya warlord yang kontrol lanun ni respek sket dengan kapal dari Malaysia, dan kalau takde lanun yang dibunuh, warlord ni pun takde alasan nak balas dendam. Tapi kalau diorang berani mencuba…masa tu baru diorang kenal dunia. Takkan Melayu Hilang Di Dunia.

 212. Hijrah says

  Sekalung tahniah buat PASKAL dan smua pasukan khas dan sokongan yang telibat secara langsung atau tidak dlam operasi ni… anda telah membuktian bahawa ATM adalah entiti yang tak harus dipandang enteng oleh angkatan tentera luar…

 213. hajiwan says

  Tahniah kepada ATM dan paskal secara khususnya. Happy to hear kejayaan SOF kita. Ini membuktikan kemampuan team SOF kita dalam menangani ancaman laut sesuai dgn kepakaran mereka. Lagi satu, inilah kehebatan ATM, ianya bersifat harimau, bukan ayam, burung dot-dot, ular, kerbau dll.ingat lagi kata orang lama dlm ATM, kenapa ATM suka pilih Harimau dlm lambangnya..kerana harimau hanya keluarkan kuku/senjatanya bila nak memburu mangsa, selebihnya disimpan dibawah tapak kakinya yg lembut tu..bukan mcm sesetengah entiti SOF negara tertentu yg terlalu gah menunjukkkan persenjataan, taktik dan publisiti besar-besaran je..tapi, kemampuannya belum teruji, sebijik mcm ayam, asyik tayangkan ‘kuku’/senjata tapi last2 jadik ayam goreng berempah!

  Kejayaan ni membawa satu paradigma kepada pelanun2 di Telok Aden dimana ianya akan sedikit sebanyak memberi satu ‘gap’ atau ancaman secara perseptif negetif dimata lanun ni untuk kembali merampas atau menawan vessel dr Malaysia. Kalau ada ancaman bunuh dr pelanun pun, ianya hanya ancaman semata2, peristiwa pahit kali ni akan membuat depa berfikir berkali2 sebelum amik tindakan membabi buta (kalau nak balas dendam).

  Vice versa, melihat kepada kejayaan ancaman ni, ATM pasti menerima satu bentuk motivasi yg tinggi seterusnya akan mempersiapkan lagi anggota SOFnya untuk terus beraksi cemerlang melindungi hak orang awam, terutamanya rakyat dan harta Malaysia.

  Kejayaan ni juga memberi satu peningkatan nama (popularity) melalui proven fact, bukan cerita2 berbentuk agak-agakkan, atau igminasi mahupun angan-angan sahaja kerana semuanya dibuktikan secara hakiki. Dan pada masa inilah, ATM layak mendapat pujian atas tindakannya!

  Go! Go! Go!

 214. shahpaskal says

  Kalau dianaktirikan bukan salah kerajaan tetapi Polis DiRaja Malaysia. Tapi ada lagi ke VAT69, pasukan ini sudah diserapkan jadi Pasukan Gerakan Am. Bajet pasukan ini datang dari PDRM. GGK dan Paskal, bajet dari tentera. Jadi tidak timbul soal dianaktirikan. Segalanya terpulang pada PDRM

 215. bardraiko says

  Assalamualaikum… bro shah… hemph… bila la agaknya VAT69 nk joint Ops sekali dgn PASKAL & GGK… diorang pn ader kemampuan gakkan? Senang kata operasi bersama… so andaikata berlaku peperangan smua unit komando dpt bekerjasama & di atur gerakkan bersama… kementerian pertahanan & kementerian dlm negeri x pernah fikir mcm tu ker? hemph… saya dgr kata dari dlu lg (zaman daruruat kedua) antara ggk dgn vat69 memenag x pnah ngam… knp yer? & lg 1 knp vat69 seperti di anaktirikan jer? segalanya ketinggalan… hemph… blh bro. shah komen x?

 216. beretbiru says

  saudara pun tahu kan beza loreng paskal compare darat/udara, dlm paper tunjuk loreng darat n paskal pkai hitam bukan loreng dorg, bila habis ssuatu misi pun ada kita lihat team perubatan, ggk n paskal di sambut kt pelabuhan…so mmg ggk ada tlibat sebenarnya, cuma paskau je ntah tlibat ke idak.

 217. beretbiru says

  kita semua tahu prangai pembangkang, apa benda yg dorang tak bangkang, bila dah tbukti apa yg kerajaan buat tu baik utk negara dorang just cuci tangan je, nk bangkang pun bagila idea yg bernas, ATM ni mcm riduean tee tu ckap la, kena bgi peruntukan lebih ckit, bukan kita nk pegi serang negara orang tp utk siap siaga, bukan utk menunjukx tpi utk mnyediakan keperluan yg tkde + tukar peralatan lama..harap pembangkang kita lebih btanggungjwb…

 218. shahpaskal says

  saya rasa semuanya anggota PASKAL, ini bukan Joint Strike Force. Dari dulu pun tak disebut GGK joint operasi ini. Lagi pun pakaian celoreng memang ada dalam simpanan Paskal. Tapi kalau saya salah, mohon maaf

 219. Basikal says

  ShahPsakal bila saya google yang banyak keluar bbila TYPE Paskal ni keluar
  nama Shah Paskal bukan Paskal TLDM… hehehehehe

 220. Arip says

  Tahniah Panglima Hitam@Paskal & GGK.Orang lain tak payah dengki2lah macam budak2 kecik aje.Kita tak perlu mendabik dada no 1 ke no 2 ke yang penting kita tahu keupayaan kita.Tak perlu juga mengira2 berapa operasi yg sudah dilaksanakan dan dihebah2 serata alam,asalkan pasukan kita sentiasa bersiap siaga apabila diperlukan.

 221. says

  salam..
  kami rakyat malaysia berbangga dengan pencapaian ATM khususnya squad elit dlm misi menyelamat ni. insiden tanpa jangkaan (bukan operasi latihan) mencapai kejayaan membangga spt tempoh misi yg singkat, tiada kecederaan pasukan penyelamat, impak yg minima dipihak anak kapal yg ditawan. ini membuktikan kesiapsiagaan yg tinggi dlm amalan profesional ATM. tahniah sekali lg.

 222. AMIR says

  Saya rasa 11 GGK pun terlibat. Bukan setakat PASKAL@PANGLIMA HITAM AJA. So tahniah untuk keduanya.
  Kejayaan menawan kapal tanpa sebarang pembunuhan adalah satu tahap yang amat tinggi dalam pasukan komando. Nak bunuh memang senang (mcm komando korea tu) tapi nak mengelakkan yang susah. So tahniah sekali lagi.

 223. beretbiru says

  @oliver….Takkan kita nk pkai aux ship je, cam ne nk bawa kete kebal n anggota + for mission UN, nk pkai aux ship gak ke, inderasakti n mahawangsa dh uzur, mmg patut kena ada tmbahan kapal yg support, dh la inderapura dah arwah, utk misi escort ni aku faham swasta pun kena main peranan sbb yg dilindungi adalah kapalx mereka. tak tahu la dorang bg elaun tak atau saguhati apax ke,by d way, kapal MRSS tu ptg bg support tugasx yg lain espcly sbg command ship dan tugasx amfibia (wlaupun kita tkde marin). Juga utk support triservice dlm mjalankan tugasan. zahid dh gesa n aku rasa navy pun dh lama bgkit perkara ni kat kerajaan, mintax la kerajaan ptimbangkan betulx..

 224. aminlife says

  Syabas Pasukan Perlindungan Khas ATM, yang diketuai oleh TLDM. Semoga pasukan komando elite Malaysia terus digeruni dan dihormatti dipelusok dunia. Semoga Kjayaan ini membuka pintu bagi pembelian aset terkini dan bg keperluan strategik ATM umumnya. Naikan elaun khas Komando2 ni :) Tahniah!

 225. cAll of duty says

  Aku bangga dgn ATM Malaysia….

  Aku bangga jadi rakyat Malaysia…

  Tahniah buat anggota pasukan keselamatan kita(PASKAL)..

 226. nagagua says

  tahniah..kepada para wira yang tak didendang.ini dapat menutup mulut busuk mereka yang pernah mengatakan kita pengecut kerana membayar tebusan kepada lanun ini satu ketika dahulu.percayalah orang yang sedar pengorbanan kamu tetap menghargai apa yang kamu sudah lakukan untuk negara ini samaada yang nyata atau rahsia .hidup panglima hitam

 227. xha reef says

  betul betul tapi harapan saya jangan la panggil saudara kita dari seberang endon panggil lah indonesia buang yang keruh ambil yang jernih…
  bro HAZREY=kat dalam tuh gmbr yg adw loreng je tapi adw lagi 4 keping adw pakai full black kire paskal nyer dress up la ..

 228. Jalak Lenteng says

  Salam & Thanks for the article Shah,
  Syabas ATM. Saya tidak pernah meragui kemampuan ATM walau apacara pun kerana itulah benteng terakhir buat kita, suka ataupun tidak. Difahamkam operasi menyelamat ini melibatkan Paskal & GGK. Kita tak payah jadi no. satu, cukuplah hanya kita yg satu. Apa yg kita buat jgn tunjuk, cukuplah sekadar orang tahu yg kita ujud. Dia org akan cakap jugak kat belakang sapa ni Paskal & GGK.
  Satu lagi inilah masanya Zahid Hamidi nak lobi govt cepat2 beli MRSS, barulah best skit diaorg operate dgn kelengkapan yg sempurna. Tak payah mintak tolong dgn NATO ke US ke! Itu semua menghabiskan boreh. Kita boleh buat sendiri dgn cara kita sendiri. Lepas ni masukkan PASKAU pulak, biar ada joint elite group dalam satu2 operasi khas seperti ini.
  Apapun aku amat berbangga dgn berita ini.

 229. risik says

  Percayalah, pasukan khusus kita, tak kira la ggk,paskal,paskau,vat69,utk, utc,star memang da best among da best..dah belambak operasi diaorang buat, yang wajib di rahsiakan atau yang boleh dihebahkan. Kalau yang wajib dirahsiakan, tak perlu la nak heboh2 n jaja foto sana-sini. Ape kelass maklumat rahsia bleh bocor plak..kalau dah bocor, tak jadi rahsia dah la..tak komando la camni..pssttt.. nak dengar rahsia? Dulu kan, ade la sebuah Negara tu, cam jeles la kat Malaysia.. pastu dia pun lancar la kempen ape tah..Kenyang Malaysia..tapi bunyi nyang nyang la kat blakang..pastu dia pun antar la askar2 dia mnyusup masuk kat Malaysia..komando la kot..tak kan la askar biase2..Alamak ai sekali askar2 musuh ni kantoi la plak ngan askar kita..laa yang kantoi ngan penduduk kampong pun ade…aduh lawak2…cam biasela askar2 musuh mestila la kalah..yang mati pun banyak..sedih tol sebab diaorang pun Islam gak..tapi nak wat camne..naper ko pilih jadi musuh? Eh ko pikir la sendiri!..ade yang menyerah, siap nangis2 lagi. Biasala la, kita bukan kejam, yang menyerah kite layan elok2….laa tercakap la pulak..dah tak jadi rahsia dah..anyway, tahniah to PASKAL, ATM dan pasukan keselamatan kita amnya. Jasa korang tetap dikenang. Korang memang sempoi gila!!

 230. says

  Lt.-Komander Maznan Said dan Lt Noor Asri Roslan bergerak dengan 2 buah boat, mungkin gabungan team GGK dan PASKAL. sebab team 1 Lt.Komander and team team2 : Lt./tanpa komander, its means from DARAT .

 231. Oliver Hazard Perry says

  @beretbiru & @hazrey,

  bagi aku Aux Ship BM5 adalah yang paling ekonomikal buat masa ni. BM5 bukan pegi berperang dengan mana2 angkatan tentera konvensional, tapi mengawal kapal2 dagang milik syarikat2 Malaysia yang berkepentingan ekonomi kepada Malaysia dan jika ada request dari kapal dari negara lain, BM5 akan cuba untuk penuhi request tu. Selalunya, BM5 akan berkonvoi bsama2 merchant ship ni dlm kumpulan 2-3 buah kapal. Kalau ada ancaman pun, datangnya dari lanun. Aux Ship BM5 boleh menangani ancaman tu, xperlu hantar kapal perang konvensional ke Teluk Aden, tapi pada pendapat aku yang lebih penting adalah cari lagi sebijik kapal untuk dijadikan aux ship dan diletakkan sebuah unit helikopter organik mcm superlynx dan beberapa buah bot RHIB, disertakan sekali dengan unit komando dari ketiga2 cabang Angkatan Tentera Malaysia.

  Pada pendapat aku, BM5 skang perlukan sebuah lagi sister ship dimana kedua2nya boleh koordinasikan pergerakan diorang, let say sebuah di utara, sebuah di selatan. Dengan penggunaan aux ship pon dah dilihat mencukupi, cuma perlu tambah sebuah lagi sistership auxiliary supaya Navy dan MISC boleh optimumkan kawalan.

  • says

   @oliver well said. Aku setuju. But it will certainly cost MISC to fork out more money. Tapi for the safety of their trade vessels, elok jugak. Tapi ini jugak satu indikasi untuk kita lead for safer Teluk Aden?

 232. says

  @apit bayangkan kita bertekak dengan indon yang tengah menyimen atau tgh plaster dinding. Macam tulah kalau kita nak bertekak dengan diaorang. Atau bayangkan kita berkelahi dengan budak umur dua tahun. Kelahi sungguh sungguh. Dan masa gaduh dengan budak dua tahun tu, sisipkan sikit fakta fakta berilmiah dan intelektual serta statistik. Budak tu tetap nangis kan? Malah nangis budak tu akan makin berdendang kuat. Haaaa macam tulah indon. lols.

  • rojakpetis says

   indon nie x habis2 nk memburuk-burukkan & memprovoke malaysia even mmg benar lg bersuluh itu adalah kejayaan yang telah M’sia perolehi. kenape ye? =)

 233. says

  @beretbiru, tulah kan. dan aku yakin sesangat akan ada suara suara tak masuk key dan pitching lari kata, teruskan usahasama dan kerjasama dengan pihak swasta sebab suara suara itu tak suka proactive dan akan kata alah membazir jek, kita bukan ada lanun, lanun kat somalia. Bila dah kena pulak, depa akan bantai jugak dengan berkata kenapa kerajaan tak pikir benda benda ni semua, tak sediakan pelan pertahanan awal awal. Abis Hanruh tu apa.

 234. beretbiru says

  cuma skrg maslahnya tkkan nk pkai kapal bunga mas 5 tu je, mmg la ia kerjasama yg bagus antara kerajaan n agensi swasta, tp minta kerajaan tolongla tgok ckit navy kita, bagilah peruntukan utk pembelian MRSS tu,

 235. says

  Walaupun hanya auxilliary ship, tapi Paskal kita berjaya buktikan kepada mata dunia. Dan selepas ini, bolehlah pembangkang kata “alah buat apa beli kapal memahal, kita recycle jek bot nelayan kat Trengganu dengan Mersing buat kapal auxilliary.” Hidup Pembangkang!!! Undilah mereka!!

 236. beretbiru says

  rasanya ggk pun terlibat, tgok gambar tu cam loreng darat je, loreng paskal lain n biasa dlm operasi cam ni dorg pkai hitam. so rasanya ni operasi bersama paskal n ggk…suratkhabar x mention betulx sapa yg terlibat

 237. apit says

  tp bro tolong respon kpd endon2 yg memperkecil2 n memperlekeh kemampuan tentera malaysia dgn membandingkan kopassus mereka tu…stakat saya tengok x da endon yg masuk page ni utk berdebat dgn bro…

 238. jocQoe poerwocQoe says

  Alhamdulilah tahniah paskal.

  inilah hasilnya jika berkhidmat dgn hanya Allah swt d hati dan minda, apa pun bisa d hadapi.

  mmg btul lanun itu jgn dbunuh, kasihan tubuh mreka kurus2.

  sepatutnya setiap kapal yg melintas perairan somalia wajib mendermakan makanan,uang buat org susah dsana,itu perairan mereka,hak mereka

  menjadi kewajipan kita membantu mereka

  jadi sebelum belayar bungkus makanan pakaian obat uang semacam upeti

  kalau kerja tiada,negara susah pasti org mau aja jadi lanun.

 239. hanzhar says

  tahniah kepada warga PASKAL yg berjaya menggagalkan percubaan lanun somalia. adalah satu langkah yg bijak & waras kerana lanun berkenaan beragama islam dan mereka bukannya melanun utk buat harta benda ttp utk makan saja.

  jika lanun berkenaan non muslim , bunuh saja mereka.

 240. anon says

  Satu kejayaan yang membanggakan.

  Cuma kapal-kapal kelas Kedah kurang berpeluang untuk beraksi di Teluk Aden. Menggilirkan kapal-kapal kelas Kedah di samping kapal Bunga Mas 5 dapat menunjukkan taring sebenar kapal-kapal kelas Kedah.

 241. says

  -PASKAL sudah banyak menempa kejayaan, dan yg terbaru ini hanyalah secebis daripada sejumlah besar kejayaan pasukan ini,
  -Sudah lumrah pasukan elit tidak mungkin mendedahkan kejayaan mereka, sebabitu tidak hairan berita kejayaan manawan lanun somalia itu lambat tersebar di Malaysia, mungkin beberapa pertimbangan perlu ditimbangkan kerajaan dan ATM.
  -Alhamdulillah pasukan ini tidak lari termengah2 kerana takut kena tembakan seperti yg berlaku kepada saudara kita dahulu.
  -Masa kecik saya selalu tengok dorg ni training, hampir setiap hari. Latihan mereka bukan calang2 orang boleh lepas. Setakat bermandikan air kumbahan tahi tu dah jadi amalan biasa.
  -Alhamdulillah pesawat Fennex kita juga dapat peluang bertempur dan selamat dari segala musibah.Dulu ada yang pertikaikan pembelian fennex ni, ingat tak?
  -Syabas kepada sukarelawan TLDM, PASKAL, RGK dan semua yang terlibat, sebagaimana juga kejayaan pasukan2 lain mereka2 ini juga harus dipuji dan dihargai.Mereka berdepan dengan maut, bukan calang2 orang yang boleh menghadapinya…

  Syabas sekali lagi…..

 242. says

  Kalau nak kira pencapaian PASKAL lebih hebat lagi drpd apa yg berlaku 20hb Jan 11′. Banyak operasi mereka yg boleh diibaratkan sebagai ‘Mission Impossible’, tetapi x pernah dihebahkan kepada umum. Disebabkan itu, pihak Navy & ATM ammnya boleh berbangga diatas kejayaan ini walaupun tentera kita berjuang dengan keadaan terbatas dari segi physically, tetapi kita kaya dengan skil.
  Beware intruders!
  Syabas & tahniah diatas kejayaan ini.

 243. edi says

  Tahniah untuk Paskal PANGLIMA HITAM & TLDM.kejayaan yang patut dibanggakan dan menjadi contoh.Sesungguhnya wira kita sentiasa menabur bakti walaupun diluar malaysia.Ini membuktikan pasukan komando kita mampu bertindak secara profesional walau dimanapun…….

 244. zali says

  Salam utk warga PASKAL..
  Jutaan TAHNIAH&SYABAS kepada anggota PASKAL yg terlibat dlm operasi ni juga
  kpd warga TLDM&PASKAL amnya..teruskan kecemerlangan ini di persada dunia,jdkan pasukan ini no 1 terbaik di dunia..!!!

 245. says

  SelamaT buat Paskal malaysia
  semoga paskal makin dikenal ,karena selama ini dunia internasional belum mengenal pasukan elit malaysia.
  karena keberadaan paskal sudah lama dan baru sekarang mulai dikenal.

  Terus berlatih dan berlatih,semoga pasukan elit malaysia bisa seperti Kopassus yg sudah lebih dulu dikenal.

  Perjuangan Paskal masih panjang untuk mendapatkan peringkat pasukan elit dunia,tidak hanya sukses dalam beberapa misi,karna paskal baru sukses dlm beberapa misi mungkin tidak lebih dari 100 misi.

  salama komadO

 246. zaid says

  Tahniah buat warga PASKAL dan 11RGK yang terlibat dalam operasi menyelamat MT Bunga Laurel.

  GEMPUR WIRA!!!

 247. zulik says

  Tahniah lagi! Awal tahun lepas, TLDM dapat footage berita semasa mengelakkan kapal2 dagang India dan China ditawan lanun. Kali ini, komando paskal gah di persada antarabangsa. Juga dengan kelibat helikopter bersenjata fennec..

 248. udin says

  tahniah buat warga PASKAL.. kejayaan yang membanggakan..

  namun masih ada rakyat Malaysia yg memperkecilkan kejayaan kita ni dengan berita pasal Korea Selatan tu.. tatkala dunia luar dah iktiraf navy kita, rakyat kita sendiri yg kutuk.. apedaa~

 249. damhoeri says

  Tahniah kepada pasukan tentera kita. Ini membuktikan tahap kesiagaan negara kita berada pada pasaras yangTERBAIK dari seluruh dunia. So, negara lain yang berhasrat mendajalkan MALAYSIA, harus berfikir banyak-banyak kali le.
  Kita lembut dalam tegas. kuat dalam lemah.
  kita bijak dalam diam. TAHNIAH buiat yang terlibat.

Trackbacks

 1. […] Details of  PASKAL ……..click  militaryofmalaysia.net […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>