SUDAHKAH ANDA BERSEDIA???

    1. Nampaknya artikel saya yang berjudul “Malaysia Bakal Kuasa Nuklear” menimbulkan
pelbagai persoalan di kalangan pembaca dan rakyat Malaysia yang terlibat dalam membicarakan isu-isu ini.

    2. Ada yang menyokong, ada yang mengkritik (dengan cara yang membina) tetapi ada juga yang mencemuh dan meremehkan kemampuan negara ini, malah tidak kurang juga yang berkata saya berfantasi, hehehehe.

    3. Saya sendiri sebenarnya tidak tahu mengenai kemampuan negara dalam membangunkan program nuklear tempatan sendiri tetapi saya difahamkan satu pasukan yang diketuai oleh seorang anak tempatan (orang Negeri Sembilan) akan bergerak ke China untuk mendapatkan kepakaran dan teknologi nuklear pada Jun ini.

    4. Yang anehnya pasukan ini terdiri dari pihak swasta, itu memang pelik kerana bukan wakil dari Agensi Nuklear Malaysia.

    5. Yang bagusnya mengenai artikel saya itu, ramailah pula rakyat dan pembaca yang mula menyelongkar ruang internet untuk mencari maklumat tambahan tentang artikel saya itu, sekurang-kurangnya saya sudah berjaya membuka segelintir minda rakyat Malaysia.

    6. Tetapi ramai juga yang konfius, ramai yang mengaitkan artikel saya dengan senjata nuklear dan ini adalah sangat malang kerana kurangnya pembacaan di kalangan mereka ini menyebabkan mereka gagal mengetahui bahawa nuklear juga boleh digunakan untuk tujuan keamanan.

    7. Mereka juga menyangsikan kemampuan Malaysia untuk mendapatkan teknologi ini tetapi mereka lupa, Indonesia pada tahun 60an sudah ada reaktor nuklear sendiri.

    8. Malahan republik itu sendiri sudah mengumumkan secara terang-terangan bahawa mereka akan menyiapkan sebuah stesyen janakuasa nuklear menjelang 2016.

    9. Artikel-artikel  yang saya tulis dalam blog ini bukan satu rekaan, tetapi selepas membuat analisis yang dilakukan melalui kenyataan-kenyataan menteri, kementerian, agensi, rekod-rekod sejarah, teknologi, pembelian, kontrak serta temubual dengan individu tertentu samada melalui saya atau pun kawan-kawan.

    10.Jika kita benar mencari kebenaran, kita akan berjumpa, blog saya cuma memandu untuk membuka minda membaca, selebihnya carilah sendiri, kalau tidak percaya carilah maklumat bahawa Malaysia mahu membina reaktor nuklear untuk tujuan janakuasa pada 2025, kalau tidak salah saya, maklumat ini ada dalam laman web kementerian sains dan teknologi.

    11.Kebanyakkan dari kita terutama orang awam masih belum berkebolehan untuk membuka minda di bawah sedar dan berkemampuan untuk meneliti sebarang kenyataan termasuk berita dari akhbar dengan kebolehan “READ BETWEEN THE LINES”.

    12.Sebagai contoh, kadang-kadang kita mendapati jumlah harga yang dibayar untuk membeli sesuatu jenis peralatan tentera sangat mahal dan mencecah berbilion ringgit.

    13.Yang peliknya, walaupun kerajaan dikritik dan ditohmah dengan pelbagai tuduhan (mungkin ada yang betul mengenai rasuah dan penyelewengan), pembelian mencecah bilion ringgit ini tetap berlaku.

    14.Pernahkah kita fikir, harga berbilion ini termasuklah pembelian ke atas blueprint sistem pertahanan itu sendiri dan ini benar dalam kes pembinaan kapal ronda generasi baru, NGPV kita.

    15.Pernahkan kita fikir, harga berbilion ini kerana jumlah yang dibeli sebenarnya sekali ganda dari yang diumumkan dalam akhbar, dalam kes ini saya merujuk kepada sistem roket berganda Astros II kita.

    16.Anda benar-benar percaya, Malaysia cuma beli 18 sahaja hehehe, Malaysia beli peluru roket SS-80 untuk Astros pun ramai yang tidak tahu tetapi saya sudah menyaksikannya.

    17.Maaf kerana membebel tetapi artikel kali ini saya sediakan untuk membuka satu lagi rahsia yang amat-amat mengemparkan saudara dan saudari pembaca semua pada keluaran akan datang ini.

    18.Saya sedang memikirkan judul yang sesuai, ok, bagaimana kalau saya pakai judul “RAHSIA KOMPLEKS BAWAH TANAH  DAN KUBU PERTAHANAN/PERLINDUNGAN NUKLEAR/UDARA NEGARA INI TERLETAK DI KUALA LUMPUR”

    19.Jika saya mengeluarkan artikel itu, bersediakan saudara-saudari semua menyahut cabaran saya untuk terus menyintai negara ini, bersediakah anda semua untuk menerima maklumat yang tidak pernah didedahkan dalam ruang lingkup jaringan maklumat kita semua.

    20.AMARAN !!! Kepada sesiapa yang sudah sedia maklum mengenai kompleks ini, sila jangan letakkan lokasi kawasan dalam ruang komen.

    21.AMARAN !!! Jangan harap sangat, anda boleh membaca artikel pasal kompleks bawah tanah ini pada tulisan saya yang akan datang. Ini cumalah satu “Trailer”, ingat movie sahaja ke ada trailer.

    22.Artikel itu akan dibuat pada satu masa yang sesuai iaitu mungkin selepas ulasan saya mengenai pistol Glock di DSA dan temuramah dengan seorang penulis buku-buku sejarah Angkatan Tentera Malaysia dikeluarkan, Insya Allah, segala-galanya bergantung kepada mood dan tahap kerajinan saya hehehehe.

    23.Alamak lupa, sebelum itu tahniahlah kepada parti kerajaan kerana menang pilihanraya kecil Hulu Selangor.

    24.Kepada PKR, cuba lagi dan jangan putus asa….cubalah sebelum 2017, ada orang-orang tua yang kasyaf yang saya temui, depa ni kata PKR akan dibubar pada tahun itu selepas Anwar Ibrahim ditolak rakyat, entahlah saya pun tidak tahu. Bab-bab alam ghaib ini seram saya nak dedahkan……itu belum masuk bab kiamat, bab dajal, bab orang duduk dalam bumi lagi…

    25.Tapi itu semua hanya cerita orang tua, kepada yang percaya kepada perjuangan masing-masing, sama ada dari parti kerajaan mahupun pembangkang, teruskan berjuang, perbaiki segala kepincangan dan dedahkan juga semua kepincangan, saya mendoakan anda semua berjaya, dalam Malaysia ini, kena ada “check and balance”, kalau tidak hancurlah kita.

Comments

 1. NERD says

  Salam,
  Maaf mungkin saya silap. Tetapi semasa saya jadi student dan melawat ke PUSPATI dulu ada menyatakan negara Malaysia satu-satunya negara di Asia Tenggara yang mempunyai reaktor nuklear. Tapi itupun sekadar reaktor penyelidikan hadiah dari kerajaan British.

 2. Raja Kapor says

  Kenaikan harga minyak yang berterusan kebelakangan ini bukan sahaja menyebabkan kenaikan harga barang di pasaran, malahan turut menyebabkan kos untuk menjana kuasa elektrik meningkat.

  Ini menyebabkan kerajaan terpaksa mencari sumber tenaga alternatif yang lebih murah dan berpanjangan penggunaannya bagi menggantikan minyak. Perdana Menteri baru-baru ini telah menyarankan agar teknologi menghasilkan biofuel, iaitu sejenis teknologi untuk menghasilkan bahan bakar daripada tumbuhan yang kini hangat diperkatakan di negara-negara maju, dibangunkan di Malaysia.

  Walau bagaimanapun, belum sempat cadangan ini dilaksanakan, timbul pula ura-ura mengatakan kerajaan berminat untuk membangunkan teknologi nuklear bagi menggantikan peranan minyak di dalam menghasilkan tenaga.

  Mencari alternatif baru bagi menggantikan penggunaan minyak sebagai bahan api adalah tindakan wajar daripada kerajaan Malaysia. Ini penting bagi memastikan negara mempunyai sumber tenaga yang mencukupi untuk kegunaan domestik dan pembangunan negara pada masa akan datang.

  Bagaimanapun, memilih tenaga nuklear sebagai penyelesaian kepada masalah tenaga adalah tidak kena pada tempat dan waktunya, terutama bagi negara Malaysia yang dianggap masih mempunyai sumber bahan api yang mencukupi untuk beberapa dekad akan datang.

  Cetus perlumbaan senjata …

  Akibat pembangunan program nuklear bukan sahaja berkisar tentang keberkesanan teknologi ini, atau bagaimana mengurus dan menggunakan sumber tenaga ini dengan selamat. Apa yang lebih utama ialah, ia boleh mencetuskan isu keselamatan yang serius seperti mengundang sekatan ekonomi antarabangsa, menimbulkan rasa curiga negara-negara jiran, mendorong kepada penciptaan dan perlumbaan senjata nuklear serta menyebabkan ketegangan dan konflik.

  Program nuklear telah menjadi sesuatu ” taboo ” dalam politik antarabangsa. Setakat ini, hanya lima kuasa besar dunia yang menduduki kerusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNSC) dibenarkan untuk membangunkan program nuklear, sama ada untuk tujuan keamanan mahupun menghasilkan senjata nuklear.

  Anggota UNSC terdiri daripada Amerika Syarikat, Britain, Perancis, Rusia dan China. Sementara negara kuasa nuklear yang tidak diiktiraf oleh masyarakat dunia, tetapi kewujudan program nuklear mereka ‘diredai’ oleh lima kuasa besar dunia ialah Israel, India dan Pakistan.

  Tidak ada negara lain, selain seperti negara yang dinyatakan di atas dibenarkan untuk membangunkan program nuklear, walaupun ia untuk tujuanan keamanan.

  Untuk tujuan menghalang lebih banyak negara membangunkan program nuklear, Perjanjian Ketidakcambahan Nuklear (NPT) diperkenalkan. Setiap anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dikehendaki menandatangani perjanjian ini sebagai bukti dan komitmen untuk tidak membangunkan program nuklear.

  Selain itu, Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) turut ditubuhkan untuk memantau dan menyiasat negara-negara yang disyaki membangunkan program nuklear.

  Korea Utara dan Iran …

  Mana-mana negara yang engkar akan tuntutan NPT dan IAEA akan berdepan dengan sekatan ekonomi antarabangsa seperti halnya dengan Korea Utara, Iran dan Iraq.

  Walaupun kewujudan program nuklear Malaysia bertujuan keamanan, namun jangan kita mudah lupa bagaimana komuniti antarabangsa ‘memulau’ Korea Utara dan Iran di atas usaha mereka membangunkan program nuklear yang juga disifatkan oleh mereka sebagai ‘bertujuan keamanan’.

  Sebenarnya, masyarakat dunia sudah lama tidak mempercayai alasan program nuklear untuk tujuan keamanan. Ini kerana, kewujudan program nuklear sering disalahgunakan untuk tujuan membina senjata nuklear, iaitu sejenis senjata pemusnah besar.

  Tambahan lagi, teknologi atau teknik untuk menghasilkan tenaga elektrik daripada tenaga nuklear adalah hampir sama dengan cara untuk menghasilkan senjata nuklear. Oleh itu, apabila disebut sahaja ‘program nuklear’, ramai pihak yang akan mengaitkannya dengan ‘program senjata nuklear’.

  Pada awalnya, Korea Utara dan Iran turut menggunakan alasan program nuklear mereka adalah untuk tujuan keamanan. Namun, motif sebenar program nuklear mereka terbongkar akhirnya apabila, IAEA mendedahkan wujudnya aktiviti-aktiviti memperkasakan uranium untuk senjata nuklear.

  Tujuan mereka untuk membangunkan program senjata nuklear adalah jelas kerana, senjata nuklear penting untuk mengukuhkan kepentingan strategik serta boleh digunakan untuk tujuan tawar-menawar dengan kuasa-kuasa barat.

  Berdasarkan contoh tidak baik yang ditunjukkan menerusi program nuklear Korea Utara dan Iran ini, maka masyarakat antarabangsa kini sukar untuk membenarkan negara-negara lain untuk membangunkan program nuklear mereka.

  Bermain dengan isu program nuklear hanya akan merugikan Malaysia sahaja. Ini kerana, Malaysia langsung tidak mempunyai kemampuan untuk menentang tekanan daripada masyarakat antarabangsa. Lagipun, Malaysia terpaksa bergantung kepada masyarakat antarabangsa untuk meneruskan ‘kelangsungannya’ (survival).

  Pemulauan masyarakat dunia terhadap Malaysia oleh boleh menghancurkan Malaysia dalam sekelip mata. Tidak seperti Korea Utara dan Iran yang mempunyai kuasa besar seperti China dan Rusia untuk menyokong tindakan mereka.

  Malaysia langsung tidak mempunyai sekutu yang betul-betul boleh diharap untuk menyokong tindakannya apatah lagi sekiranya dipulaukan oleh masyarakat dunia.

  Tambahan pula Malaysia adalah anggota PBB dan telah menandatangani NPT serta terikat dengan ketetapan yang ditentukan IAEA. Sekiranya Malaysia bertegas untuk membangunkan program nuklear, bukan sahaja tidak ada negara yang akan menyokongnya malahan berkemungkinan besar akan berdepan dengan sekatan ekonomi antarabangsa.

  Malaysia akan menggantikan tempat Iraq dalam kalangan ‘Negara paksi kejahatan’ bersama Iran, Korea Utara dan Syria, serta mungkin dilabel sebagai ‘negara jahat’ (rogue state) oleh negara-negara barat yang tidak membenarkan program nuklear berkembang di dunia.

  Sensitiviti Asean …

  Selain itu, Malaysia juga akan dipulaukan daripada menyertai organisasi antarabangsa seperti PBB dan Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN).

  Isu program nuklear adalah isu yang sensitif terutama di kalangan anggota ASEAN. Ini kerana, dalam sepuluh negara ASEAN, tiada satu negara pun yang telah mengakui memiliki program nuklear. Jika Malaysia terlebih dahulu membangunkan program nuklear, Malaysia akan memecah rekod bersih ASEAN yang selama ini bebas daripada program nuklear.

  Malaysia juga akan dikecam kerana menyalahi peraturan Zon Bebas Senjata Nuklear Asia Tenggara (SEANWFZ) yang antaranya, tidak membenarkan program dan bahan-bahan nuklear diwujudkan serta dibawa ke rantau ini.

  Tindakan Malaysia untuk membangunkan program nuklear juga akan membuatkan negara jiran berasa ‘terancam’ dan ‘curiga’ terhadap motif sebenar Malaysia. Negara-negara jiran juga pasti sukar untuk menerima alasan Malaysia membangunkan program nuklearnya untuk tujuan keamanan, iaitu sebagai sumber tenaga alternatif untuk menggantikan bahan bakar minyak.

  Ini kerana, negara maju seperti Singapura yang langsung tidak mempunyai sumber asli yang kaya seperti Malaysia pun masih boleh bertahan walaupun harga minyak dunia terus melonjak naik. Lagipun, rasa curiga negara-negara jiran terhadap Malaysia adalah berasas, berdasarkan rekod-rekod hubungan sebelum ini yang dilimpahi dengan pelbagai masalah.

  Malaysia pernah disalahfahamkan oleh barat dan jiran-jirannya sebagai negara yang berjinak-jinak dalam program senjata nuklear. Ini berikutan dengan rampasan kotak kayu yang mengandungi unit pengempar uranium (uranium centrifuge) di Itali pada awal tahun 2004 yang tertulis nama SCOPE (Scomi Precision Engineering), sebuah anak syarikat milik SCOMI yang dipengerusikan oleh anak Perdana Menteri Malaysia.

  Insiden itu turut membongkar nama seorang penduduk tetap Malaysia berketurunan Sri Lanka iaitu, B.S.A Tahir yang menjadi orang tengah untuk memasarkan unit pengempar uranium kepada Iran.

  Tindakan Malaysia untuk membangunkan program nuklear pada masa sekarang sudah pasti akan mendalamkan lagi salah sangka negara-negara asing terhadap Malaysia.

  Dilema Keselamatan …

  Jika Malaysia memulakan langkah pertama untuk membangunkan program nuklear, negara-negara jirannya pasti akan menuruti jejak langkah yang sama. Ini akan menyebabkan semua negara ASEAN terjebak ke dalam persaingan program nuklear dengan menggunakan alasan yang serupa � untuk tujuan keamanan.

  Akhirnya, anggota ASEAN akan bertukar menjadi negara berkuasa nuklear. Bagaimanapun, situasi sebegini bukanlah berita baik kerana, pasti ada negara-negara yang teruja untuk memiliki senjata nuklear.

  Memiliki senjata nuklear adalah impian kebanyakan negara yang mempunyai program nuklear. Senjata nuklear adalah senjata yang boleh ‘menggoda’ dan ‘memukau’ orang untuk memilikinya. Dengan memiliki senjata nuklear, ia akan membuatkan sesebuah negara itu kelihatan eksklusif dan bermartabat tinggi.

  Bukan itu sahaja, tindakan Malaysia membangunkan program nuklear juga akan meransang anggota ASEAN yang bercita-cita tinggi untuk muncul sebagai negara berkuasa nuklear.

  Jangan lupa bahawa, ada di antara negara ASEAN yang mempunyai rekod buruk dalam program nuklear. Misalnya, Indonesia pada era Sukarno yang radikal, pernah mengeluarkan kenyataan hebat bahawa Indonesia akan berjaya menghasilkan senjata nuklearnya sendiri.

  Begitu juga dengan Myanmar kebelakangan ini yang telah mendapatkan sebuah reaktor nuklear dari Rusia, telah menimbulkan tanda tanya di kalangan anggota ASEAN tentang motif sebenar rejim tentera Yangon itu berbuat demikian.

  Telah menjadi pengetahuan umum bahawa hubungan di kalangan anggota ASEAN sebenarnya adalah rapuh dan tidak bersatu. Hubungan sesama anggota ASEAN sering diselebungi perasaan syak wasangka dan sikap mementingkan diri. Oleh itu, jika salah sebuah negara didapati mempunyai senjata nuklear, negara-negara jiran akan berasa terancam dan menghadapi ‘dilema keselamatan’.

  Jika ini berlaku, sebagai reaksi tindak balas mahupun pengimbangan kuasa, negara-negara jiran lain juga akan turut menghasilkan senjata nuklear masing-masing.

  Kalau keadaan bertukar menjadi buruk, mungkin akan berlaku pula perlumbaan untuk menghasilkan senjata nuklear yang menyebabkan seluruh rantau Asia Tenggara dalam situasi berbahaya.

  Apa yang lebih membimbangkan ialah, sikap ego kerana memiliki senjata nuklear akan memburukkan usaha-usaha ke arah penyelesaian ketegangan dan konflik secara aman. Selain itu, cara ketenteraan juga mungkin akan menjadi alternatif sekiranya segala usaha penyelesaian konflik menemui jalan buntu.

  Walaupun fenomena seumpama ini tidak mungkin berlaku dalam ASEAN pada masa sekarang, namun jika ia berlaku, kehancuran yang akan dialami ASEAN sudah tentu tidak boleh digambarkan.

  Pemulauan dan sekatan …

  Penjelasan di atas adalah antara sebab mengapa kewujudan program nuklear di Malaysia tidak sesuai pada masa sekarang. Selain itu, cadangan masyarakat antarabangsa untuk mengenakan sekatan ekonomi ke atas Korea Utara dan Iran juga adalah wajar.

  Sekiranya negara-negara di dunia ini dibiarkan bebas membangunkan program nuklear, tentunya ia bukan setakat untuk penjanaan kuasa elektrik malah pengeluaran senjata nuklear juga akan dilakukan.

  Inilah antara sebab mengapa usaha Korea Utara dan Iran untuk mengembangkan program nuklear mendapat tentangan kuat masyarakat dunia.

  Pemulauan masyarakat dunia ke atas Korea Utara dan Iran adalah contoh terbaik yang patut menjadi ikhtibar kepada Malaysia. Malaysia tidak seharusnya mengulangi langkah sumbang Korea Utara dan Iran dengan membangunkan program nuklear yang bertentangan dengan pendapat masyarakat dunia.

  Malaysia harus sedar bahawa, program nuklear bukan sekadar menimbulkan masalah kepada alam sekitar dan manusia, seperti tragedi kebocoran loji nuklear di Chernobyl, Ukraine. Malah ia mungkin lebih buruk daripada itu kerana, program nuklear yang tidak terkawal boleh menjadi satu trend yang mungkin berakhir dengan penciptaan senjata nuklear secara berleluasa.

  Semakin banyak negara yang membangunkan program nuklear, maka semakin banyaklah senjata nuklear yang akan dihasilkan. Dengan itu, dunia yang menjadi tempat kita berteduh selama ini, akan bertukar menjadi satu tempat yang tidak selamat lagi untuk didiami.

  Penulis berkelulusan sarjana dalam bidang Kajian Dasar dan Analisis Keselamatan dari universiti tempatan. Kini bergiat aktif dalam penyelidikan dan penulisan tentang isu-isu politik dan keselamatan.

  Edisi Oktober 7, 2005 … Hak cipta MALAYSIAKINI

 3. says

  Allah sendiri menyuruh umatnya berusaha… Jika hanya berzikir sahaja, Rasulullah SAW takde la sampai patah gigi semasa perang… Tawakal boleh… Tapi kena ada usaha sekali… Jika tiada usaha, hanya tawakal dan doa, duit pun takkan turun dari langit… Jika kita berusaha sambil itu bertawakal dan berdoa… InsyaAllah… Ada rezeki…

 4. says

  KL pun ada tmpt perlindungan bawah tanah?? Biar betik… Adakah ianya stesen-stesen LRT bawah tanah berserta terowongnya dan terowong smart itu sendiri??

 5. mas 2029 says

  cerita menarik boleh dengar percaya jangan tapi aku dengar dan ……. terpulang kepada penerimaan masing masing……

 6. ben says

  mengenai bangsa melayu mungkin akan menjadi sebuah empayar terbesar dunia …………saya rasa teori itu benar karana bangsa melayu itu sendiri adalah sebuah bangsa yang berdaulat…..seperti sumpah Hang Tuah ” takkan hilang melayu di dunia” …….. saya yakin Malaysia akan mempunyai tenaga nuklear suatu hari nanti…..yang pentin kita mestilah bersatu ,,,,,,banyak tangan di luar sana yang hendak merosakkan keharmoniaan Malaysia ini

 7. jinga bunga says

  blh tanya tak sebenarnya malaysia beli berapa buah astros batch pertama dan batch kedua..dekat wikipedia kata semua jumlah batch pertama dan kedua adalah 36 buah betul ke?

 8. baby zira says

  alahai bang,
  hujung kuku jer yg gov kte open kt public..
  tak pyah tanye lbih2lah,nanti papa i mara..
  i open skit jer..jet fighter & mbt kte ade beratus jumlahnye.
  mmm…sub marine lak,de bbrp puluh.
  ok FULL STOP!
  bye

 9. palap says

  seri iskandar..kubu ni telah dilawati oleh Sultan brunei..Try search dlm utube..ade video sultan brunei bt lawatan ke kem seri iskandar..tp xdbgtau lak psal kubu tu..

 10. anak jawa bgn datoh says

  salam shah.. aku lama dah dgt citer macam tu.. iaitu jumlah yang dipaparkan tu bukanlah yang sebenar.. takkan kerajaan nak bagitau habis2 kat umum (nanti musuh tau la kan..) ttg persenjataan sebenar Msia. Terbaru masa raya lepas sepupu aku bagitau pasal jumlah submarine(oh ya, dia pun paskal jugak tp masih muda dan ada berbelas tahun lagi dgn navy)dan sekarang ni aku dpt info dari sini plak..
  org2 tua bilang, tiada angin masakan pokok bergoyang.. dan sebenarnya aku sgt suka kalau ini semua adalah satu kenyataan.. dan aku amat percaya yg semua ini adalah real.. dan aku sokong kalau kerajaan terus memajukan sektor pertahanan. Seorang negarawan ulung Msia pernah menyebut perihal betapa terhinanya orang Islam kerana tiada upaya mempertahankan diri sendiri dan berharap kepada ehsan dan belas bukan Islam (kes Bosnia) dan sejak itu beliau berusaha utk memajukan dan melengkapkan persenjataan dan sektor pertahanan negara ini. Dan shah jgn bongkar bebanyak sgt nanti musuh dan pengkhianat negara tahu 😀

  -kundur yg anti si PUA-

 11. palap says

  bro syah..aku dlu ade join aktiviti masuk hutan kt muadzam dlm 5taun lps..aku ade nmpk jet fighters terbang rendah n slow..aku xpenah tgk jet tu live spjg aku idup n stay kt kem batu 10.(skola aku tepi kem tu je)..dlm jarak 3km,aku tgk jet tu landing vertical dlm utan tp xnmpak base.fighters yg penah aku tgk mig,hornet,hawk…tp tu la 1st time aku tgk jet landing cmtu…aku penah serch jet yg lnding cmtu dlm tenet.yg hmpir srupa ngn yg aku tgk tu jenis tornado..malaysia ade aircft lain ke slain dr yg rkyat mlysia tau??? tlg rungkaikn misteri ni bro…da lame aku pendam.tmbah lak dok landing tgh2 utan cmtu.

 12. Yabbit says

  Bro,

  actually very interesting indeed, please refer to here http://www.scientific.net/MSF.70-72.389 where Malaysia is among rare-earth exporter, and pay attention to Monazite, which consist of Thorium and can be converted to Uranium for nuclear fuel.
  The best part is that, i believe there is a rare-earth mines in Kelantan :)

 13. nanotech says

  yg buat loji nuklear mmg kena pakar… nak buat bunker pon kena amik pakar… so far takder pulok dengar bunker2 kat mesia tenggelam atau tertimbus…

 14. Anonymous says

  saya tertarik dgn pandangan LGE pasal pelaksanaan loji nuklear.kalo stadium pun bina boleh runtuh inikan pula loji nuklear.harap kerajaan kalo nk bina loji nuklear pilihlah mereka2 yg betul pakar.jgnlah pikir nk bg projek ke kroni je.sekian

 15. sontori says

  memang betul malaysia bukan ada 2 aja base utk jet pejuang, sebaliknya buat masa ni ada 3, iaitu butterworth, gong kedak dan kuantan. manakala labuan sentiasa menjadi base persinggahan jet pejuang dan boleh menjadi sebuah base hakiki pesawat pejuang kalau malaysia memiliki cukup pesawat pejuang utk ditempatkan di sana. airport lama tawau dan yg barunya juga boleh menjadi penempatan berkala pesawat pejuang. lapangan terbang kuching juga dapat menerima pesawat pejuang dengan baik.

 16. Anonymous says

  sy seorang peg dalam PDRM dan kawan saya seorang pegawai SB.. dia pernah cakap M'sia bukan hanya ada 2 lapangan terbang untuk jet pejuang tentera udara… mampuih dok koret kat dia.. tak dapat jugak sampai kesudah…

 17. agama kita islam says

  jgn panggil org dgn nama yg tak elok! kita kan sama agama islam. asal usul yg sama dari rumpun melayu. negara shj yg berbeza – malaysia & indonesia

 18. INDON BANGSA BODOH says

  tak nak dedahkan sekali tentang terowong rahsia sing..yg dibuat utk masuk ke johor…satu dari terowong tu berhampiran tempat rumah aku…? aku rasa syah pun dah tahu lama kan..!!

 19. Anonymous says

  China memang mempunyai kepakaran dalam nuclear power generation. They all benchmark French technology (the most advance & stringent), US technology and Korean. They are building 14 more reactors by 2012 to meet the energy demand. China takde reserve oil&gas yg banyak, coal is the dirtiest and most polluted, the cheapest in the long run still nuclear. Hydro actually damaging the ecology even more.

 20. Anonymous says

  gogle, jangan tak gogle… siapa yg boleh interprete map macam radiologist interpret x-ray?

 21. Luth says

  kemungkinan harga belian tu termasuk dalam pakej sampingan selain kapal tersebut..

  harap harap..2nd NGPV jgn la pakai konsep FBNW mcm NGPV pertama..klo boleh terus dijadikan platform ASW/AAW…

 22. BELIA WAJA WATAN says

  NUKE senjata tak bertamadun dan unconventional … semua dia tibainya …

  Anon sorang yang dok pakai hujjah hadis tu nak buat persediaan perang … yang tu bukan pemusnah tamadun …

  Ni "NUKE"… rasanya anon ni lagi tak reti basa …

 23. Anonymous says

  Salam warga MOM….wei ak palat btol la ada TAIK plak dlm MOM….klo ko da kte blog mengarut, blah la…xyah bce blog ni…owg da sruh blah xmo blah gak…binatang pun tau nk blah klo owg da halau die…ini bermakna ko ni lg truk dri binatang…BLOODY FOOL!

 24. Anonymous says

  ini lagi sorang camo berangan tak habis abis
  kalau kau ni manusia pergilah buat cerita berfaedah dari cerita dongeng ni

 25. camo37 says

  hang kalu nak duk maki2 bek blah je dari sini..ini blog military..profsnl la skit anon..hang baguih btullah…

  pasal ngpv..ia sebenarnya klass corvet berdasarkan berat sesarannya..jika ditambah persenjataan 4dimensi baru boleh diketegorikan light friget…kalau nak jadi trus friget 2 buah enjin MTU boleh diupgrade kepada 4 buah..ini kelebiahn ngpv meko 100 ia "fitted but not with".

  moga batch 2 ngpv berperanan (ASW)…anti submarine warface atau pun light Aegis (AAW) anti air warfare..

 26. Anonymous says

  BRO LUTH…

  SY PUN SAMA XPERCAYE GAK,MUSTAHIL UTK BG SAJA…TP DIE CAKAP MCM KAPAL SELAM SCORPENE GAK,SBB APE KITE BELI MAHAL DR NEGARA LAIN BELI SEBABNYA KITA DAPAT BYK GIFT DR PEMBELIAN ITU,DPT SEBUAH LG KAPAL SELAM MILIK NAVY PERANCIS,TERPEDO BLACKSHARK N BYK LAGI LAH..

  MCM LEKIU BATCH 2 PUN DIE CAKAP CAMTU GAK,MGKIN HARGA NYA LEBIH MHAL DR HARGA ASAL TP KITE AKN DPT MCM2 DR PEMBELIAN TU….TERMASUK DESTROYER MILIK NAVY BRITAIN…

 27. Anonymous says

  ini semucita omongan pada ada kereta kebal sebelun ni .. nenek kau punya kut bagidol ahhahaaa
  mana ada terowong bawah tanah terowong SMART adalah hahahhaa
  bodoh nak mampus manusia kat sini

 28. Anonymous says

  kapal kedahtu pun aku rasa ada senjata peluru berpandu dan torpedo,,tapi tak umum jer,,,sebab kapal ni konsepkan modul,,biler ader operasi baru pasang,,dulu panglima atm cakap dalam masa 24jam boleh siap pasang senjata,,,lgioun tak mustahill,,depot peluru tldm kan banyak simpan peluru ant kapal macam exocet,,,kejapjer pasang kat kapal kelas kedah,,satu lagi takkan la radar dan sisitem penderiaan canggih ader kat kapal tp peluru berpandu takder,,saje kerajaan tak bg tau—-ader gak orang cakap,,sesuatu senjata atm ni sebenarnyer dah lama ader simpankat depot,,,tapi lambatje umum..

 29. Anonymous says

  sebenar nye malaysia sudah ada kerata kebal sebulum pt-91..semua tu disimpan dlm depoh bawah tanah..ni pun org yg ada mengena dgn penyelidikan untuk ketenteraan bg tau..kalau nak tau lebih lanjut kena p tanya Kor Ordnans Diraja kat mana depa sorok benda tu

 30. Luth says

  NGPV kelas kedah ni kalau nak di kira saiz dan sesaran boleh la di kategorikan sbgai kelas korvet tapi dia kurang kelajuan dgn persenjataan..pasal tu dinamakan PV je..mybe propanganda govt gak… terkejut gak negara jiran kalau malaysia umum nak beli 27 kapal kelas korvet masa tu…so dia akan menyebabkan perlumbaan senjata kt rantau ni..tak silap aku german mengklasifikasikan kapal kelas meko 100 ni sbg korvet kt negara deorang….yang destroyer tu takkan beri je kut..aku rase kena beli..hahaha..

 31. Anonymous says

  pasal kapal malaysia masuk singapore jam letriktu kwn penah dengor,,kapal jebat,,,ader kawan dok kat kem tentera penah nampak peluru pandu besar kayu balak atas lori,,ader kawan pun penah nampak,,,pasal terowong bawah tanah,,ader kwn cakap siap ader hospital,,,,tp tak tau maner tempat dier

 32. Anonymous says

  LAMBATNYE SHAH UPDATE….XSABAR TUNGGU NI….TIAP2 HARI BUKE…

  ALHAMDULILLAH AKHIRNYA KERAJAAN SETUJU MENERUSKAN PEMBINAAN NGPV KEDAH BATCH 2 UTK TLDM….

  NAK TNYE 2 SOALAN KT CNI NI…
  1)NGPV KELAS KEDAH NI TERGOLONG DLM FRIGATE @ KORVET?????

  2)BTOL KE KERAJAAN BRITISH AKN MEMBERI SEBUAH DESTROYER KPDA TLDM JIKA KERAJAAN DAN TLDM BERSETUJU MENANDATANGANI MOU UTK FRIGATE LEKIU BATCH 2???(SUMBER MEMBER DLM TLDM)

  HARAP SHAH DAPAT KUPAS DAN JELASKAN….

 33. gayapeneroka says

  Sebebarnya kalau blog ini tak dedah pun negara luar dah tau…
  Negara luar hanya tersenyum membaca blog ini.
  Hanya kita jer ramai yang belum tahu..
  Jadi ia baik untuk diberitahu….

 34. toyol_sakti says

  bagus blog ni, bole tambah ilmu dan beri kesedaran pada masyarakat umumnya tentang kepentingan isu keselamatan negara…
  teruskan usaha ni :)

 35. Anonymous says

  belia waja watan: semua orang bencikan peperangan, tetapi tiada siapa boleh mengelak dari perang. Dlm islam pun lari dr medan perang adalah berdosa…bersiap sedia itu adalah wajib…Rasulullah kan ke dah ajar semua nie..tak reti2 lagi..!!

 36. BELIA WAJA WATAN says

  Salam warga "MOM" dan Shah … kau orang semua sibuk pasal bunker Nuke … Apsal nak perang-perang ni ingat seronok macam cerita combat ke…

  Ni untuk mereka yang dok gila Paintball … jangan anggap perang macam main paintball, perang mati jadinya, … perang menderita, perang adalah sensara … Perang adalah penjenayah perang … jadi syor kami … tak payah peranglah. Menang Jadi Arang kalah jadi abu … arang dan abu tadak orang pakai dah … semua buang aje …

  Ingat senangke nak bangunkan semua negara selepas perang … 30 – 40 tahun tak dapat … pulih lagi, so … mari kita pikir cara nak elak perang … Atau kalian semua pakai ilmu kebal … Nuke Radiation kalis .. kalau cam tu tak pe ..lah. Tapi brapa orang yang adanya.. ??.

  Ok … kat Terengganu sebenarnya (Rahsia) banyak bunker bawah tanah dan sebahagiannya telah usang dan terbiar …

  k … sapa rasa nak guna bunker bawah tanah tu boleh mai .. Trg, tapi jangan marah ya … ia muat untuk seorang je…!!!

  Bro Shah … memang senyum ni …

 37. Anonymous says

  bro shah..
  gua suke citer lu..tlg lah cepatkan citer u…ti kami blanje u snuker sebulan…hehehehehe

 38. ayahpon says

  Anonymous May 13, 2010 12:25 PM

  ????

  Kecut perut dengan Malaysia Military Power??

  Adoiiiii

 39. shahpaskal says

  bukan merajuk, sekarang tengah musim bertarung snuker, dan tambah juga dgn kerja kerja lain yang x siap

 40. emotionless_teenage says

  it's called dispersed operation,where fighter aircraft land at road tarmac and take off at the same road

  gripen can do that too.so does harrier

 41. Anonymous says

  Shah. Saya sangat terhibur dengan blog propaganda Malaysia Military Power yang ditulis dalam bahasa Inggeris. Sekurang-kurangnya , pihak asing kecut perut dengan kita, walaupun yang sebenarnya kita tidak sehebat yg dikisahkan.

  Blog-blog propaganda seumpama MMP perlu diperbanyakkan lagi, terutama daripada Kor Risik Diraja atau GGK/PASKAL/PASKAU. Ini bagi menghalang secara psikologi niat jahat tentera asing daripada menjajah kita.

  Cerita bom nuklear dan kubu bawah tanah yg Shah ingin ceritakan , perlu juga ditokok tambah bagi memberi mesej propaganda (atau false flag) kpd pihak asing.

  Amacam setuju tak.

 42. Anonymous says

  Menyebut psal drill..
  teringat drill kt Spore.
  F-16 boleh mendarat atas jalanraya.

  Rasa2 info tu dh membolehkan kita bt analisis..
  boleh tak pesawat kita mendarat di lokasi yg sama dan dlm keadaan yg sama.

  Lagi banyak drill lagi bagus.
  Lagi banyak kejayaan dicanang lagi bagus.

 43. syed_sharul says

  saya rasa bro shahpaskal ni dah mrajuk la pasal bnyk sgt comment yg tak percaya dalam blog ni, tu la blog ni tak update-update lgi. bagi sesiapa yg tak percaya apa yg bro shah post kat blog ni tolong la pergi berambus dari blog ni. nanti tak pasal-pasal di sebabkan hantu2 dlm blog ni yang tak percaya bro shah dah tak nak update blog dia ni. kepada bro shah teruskan perjuangan anda walaupun di dalam blog ni, ingat saya dan ramai lagi kwn-kwn dalam blog bro shah ni pasti menyokong anda, anway saya dah lama tggu post bro shah bila nak update…..

 44. yazidane says

  anonimus hang dok provoke sni…hang nie spy singapore ke…rilek la kalo nk nyibuk maen la tempat laen…x seswai la hang merepek sini

 45. Anonymous says

  Shah. Saya rasa pendedahan awak belum cukup mantap. Saya ada terdengar dulu Mahathir pernah beli dua bom nuklear daripada India. Saya juga pernah terdengar juga Mahathir pernah beli electronic warfare terhebat di dunia daripada kerajaan China. Saya juga pernah terdengar juga SB pernah berbuat sesuatu untuk mensabotaj seluruh keselamatan Singapura (cuma akan diactivate waktu perang shj). Saya juga pernah terdengar sebuah kapal Navy pernah jam seluruh electric supply di Singapura.

  Sila ulas Shah…… Saya ingin tahu maklumat di atas betul atau salah.

  Seperkara lagi, saya juga mengalu-alukan kerajaan Johor untuk membuat drill darurat di JB.

 46. tasiklarangan says

  seri iskandar??
  kt area mana? kt utp ke?
  knp kaw tsbt dipenuhi institusi pendidikan?

  kpd Shah Paskal:

  YA. saya(read kami) SUDAH BERSEDIA!!
  (dah berminggu2 dah duk dalam keadaan brsedia nih.. persoalannya: mana nya??)

 47. Anonymous says

  eyyy sedara C++..

  xpayahla nk hint2..bukan dapat pape pon nk teka2..silap2 lu main hentam je..

  kalo betol2 ade tempat sorok2 bawah tanah ni..bgtau je la..kalo xde..cakapla xde..kan senang…

 48. C++ says

  Bhai Shah Paskal…

  Diorang yang kureng percaya bab sistem pertahanan bawah tanah nih pasai diorang ingat Malaysia tak pernah terpikir nak buat benda macam nih…

  Sedangkan pada tahun 1970 dulu pon dah mola start buat…

  Bagi yang skeptik…

  Nih gua kasi 2 lokasi dari 5 yang gua tau (tapi secara rambang la)…

  1. Seri Iskandar, Perak
  2. Utara Johor

 49. Anonymous says

  bodo la kalo tak percaye tak yah laa komen bodo…pegi cari blog lain menyebuk lantak la nih blog orang dia nak ckp ape biar laa …kalo tak setuju diam …

 50. Anonymous says

  Salam…klo ko da xyakin dan ko kte blog ni mengarut,dipersilakan berambus….wt menyemak la wei….kecik2 xnak mmpos da bsar sje nk menyakitkan hati owg….truskn perjuangan bro shahpaskal!!!!

 51. Anonymous says

  mengarutlah nak buat lubang jamban boleh lah ..kah..kah..kah…kalau berani tunjuk bukti takat cakap aku pun boleh.

  X-MEN

 52. Anonymous says

  betol2…
  bro shah sabar2…depa ni cepat melenting…bro shah memang hebatla dalam penulisan sebegini..xsia2 dikurniakan Allah bakat menulis…
  teruskan…Manatau nnt satu hari..bro shah kuar dalam tv ke..kabel dah kuat tu…

 53. Anonymous says

  Salam…ni nk pesan kpda yg trasa r…klo xske blog ni xyah r tgok….blah r…xreti-reti lg?????
  Ada bro shahpaskal nyusahkan idup kowg ke??? 1 lg wei klo kowg xyakin ngn kemampuan negara kita ni berambus r dr bumi yg bertuah ni!!!!! ni r sifat rakyat Malaysia terutama BANGSA MELAYU….xbleh tgok kejayaan bangsa sndiri….xykin dgn keupayaan negara dan bangsa sendiri!!!!! Kejayaan bangsa len kowg nk agongkan plak???? Open ur mind la wei….kpda bro shahpaskal truskn perjuangan saudara….pedulikan lahanat2 ni…..

 54. wangsa says

  Salam Bro Shah.
  Saya ni rakyat biasa je.
  Hari2 naik lrt dan turun kat salah satu stesen bawah tanah tu.
  Bila baca entri kubu bawah tanah ni – percayalah bahawa segalanya berkemungkinan.
  Sedangkan kita ada stesen2 lrt bawah tanah yg cukup lengkap dgn segala kemudahan termasuklah restoran2 utk kegunaan publik – sudah semestinya ATM mempunyai kubu2 bawah tanah yg lebih sofistikated.
  Setiap kali turun ke underground station – terasa betapa semuanya dgn izin Tuhan – nun dibawah tanah – manusia masih boleh membina kemudahan sebegitu rupa.

  Bro Shah – teruskan berkongsi dgn kami – pembaca setia MOM!

 55. camo37 says

  kpd anon..kalu hang tak puas hati kat blog shah nie hang boleh blah je..

  kt sini tempat untuk mengetahui aliran informasi pertahanan negara..nak percaya itu kehendak sendiri..buatlah penilaian dan kajian sendiri untuk mengetahui sama ada ia benar ataupun tidak..

  p/s shah aku tunggu entry yang seterusnya

 56. pepaya says

  aii…
  realiti on field sapa lah yg faham kcuali kita2 je..
  kpd mereka2 yg berkenaan tu..
  x payah la memuji atau memuja kami..
  cukuplah kalau anda smua cuba memahami..
  atau mungkin sedikit menghargai..walau hanya dgn sekilas senyuman simpul shj..moga masih ada hati yg hidup di kalangan anda.

 57. anonimus says

  hahaha…thats make us so special. org2 yg mengutuk mengata ni sebenarnya sudah terlalu leka dan senang dibawah negara yang aman damai…ok la tu. kepada saudara2 yang susah nak percaya perkara ni semua, tak perlulah kusut kan fikiran anda. anggap je lah menda ni dongeng semata-mata. peace no war.

  : shah, aku dah sedia laaa…post la cepat..hahaha

 58. syed_sharul says

  bro shah napa lma tak update blog ni? saya hri2 msuk blog bro shah ni tpi tak update jga…. rasa tak sebar nak tunggu posting bro yg seterusnya.

 59. Anonymous says

  Sdr Shahpaskal

  Jangan jadikan alasan sebagai FREE untuk u nak lepaskan tanggungjawab u sebagai pengendali blog ini.

  kalau macam tu blog ini sampah je lah, apa-apa orang boleh tulis sesuka hati. Mengarut dan tak punyai kredibiliti.

  Lebih baik ambil gambar KL Tower dan masukkan disini, kan lebih cantik.

 60. Anonymous says

  Lagi-lagi kubu bawah tanah, kalau Kuala kubu ada…lah. hehehe

  Kalau nak menyesatkan orang Malaysia mungkin ada yang percaya, tapi yang merbahayanya negara asing akan memantau negara kita, sedangkan kita tak ada apa pon.

  Kalau saja-saja nak cakap tentang SAM dan AAA mungkin ok..lah..tapi belum tentu mengetahui secara menyeluruh. Lebih baiklah bercakap fasal pokok, sayur, bunga dan bola ke…

 61. Anonymous says

  Sebenarnya kat KL mmg ada kubu bawah tanah… lokasinya? biarlah rahsia dan tempatnya memang orang ramai langsung tak terfikir.. malahan sebarang kerja kerja penggalian tak dibenarkan sama sekali di kawasan ini walau 1.5 meter sekali pun. Dan kawasan ni di jaga ketat oleh anggota UTK yang berselerakkan mengawasi pergerakan orang ramai dan sebarang tindak tanduk yang mencurigakan.. dan kubu bawah tanah ni terlalu banyak di negar ni dan berselerakkan.. jika satu di bom dengan bunkerbuster PAWEWAY milik negara jiran kubu lain masih mampu berfungsi secara efisien.. itupun kalau pesawat F-15S boleh aim dengan tepat dan melepasi jangkauan medium dan short SAM serta AAA. Itu belum lagi mengelak hentaman missile A2A milik Su-30MKM atau MiG-29N. Pendekata semuanya masih selamat.

  Dan pembinaan reaktor nuklear berasaskan air untuk menjana kuasa eletrik memang perlu bagi keperluan industri dan kediaman. Permintaan semakin meningkat. Penggunaan arang batu, kuasa hidro terlalu terhad dan jika pengeluaran berlebihan kemungkinan kerosakan peralatan sebelum tempoh matang boleh berlaku..

  Penjanaa kuasa eletrik menggunakan kuasa solar dan angin hanya merepek. Berapa banyak solar plate dan kincir angin perlu dibina untuk tampung keperluan industri seluruh negara?. Kewujudan MINT (nama lama PUSPATI) patut dioptimumkan. kita ada ramai tenaga mahir dalam uruskerja fizik dan kimia sampai bila kita biarkan mereka ini merempat mencari kerja di negara lain.. jika kita kekurangan pakar dalam bidang pengkhususan kita boleh dapatkan khidmat nasihat pakar nuklear pakistan, perancis dan rusia.

  Pasal kemalangan reaktor nuklear tu tak perlu kita paraniod tak pasal.. punya banyak reaktor nuklear dalam dunia berapa yang dah meletup barai?..

  Memang kita sudah lama ada tempat pelupusan sisa radioaktif sejak awal pemerintahan Tun M lagi.. tapi lokasi tu hahahahahahaaa tak boleh bagitau nanti ada orang mengamuk…

  adios

 62. Akuromeo says

  oiii lu mangkuk hayun Anonymous
  aka matbontot nyah kau dari sini..
  boring betul lihat matbontot macam kau ni
  berambus…

  Hidup Shah Hidup Tongkat
  Hidup Paskal Hidup Ali

 63. Anonymous says

  Aku rasa penulis blog ni absurd. And people yg layan and back up semua ni must had their heads poisoned with lies. No offense, tapi aku gesa ya'll semua stop fantasying bout all these nonsense.

 64. nasi beriani arab says

  saya mncdangkan salah satu reaktor nuklear terbesar negara di bina di sepanjang selat tebrau atau area JB.
  ini boleh memberi signal kpd singapura (dsamping nak menunjuk2 ala budak2). skurang2 nya kalau berlaku kebocoran atau singapore mahu sabotaj atau ape ker, ia perlu memikirkan soal ancaman kpd negara pulau mereka krn jarak yg dekat. sudah pasti mrk akn terlibat sama. lainlah kalau singapura ada sistem pertahanan membran anti radiasi untuk kerajaan pulau mereka!

  disamping itu, ini boleh mengurangkan rasa terliur singapura kpd hartanah sekitar JB (dlm soal nk menspreadkan kesempitan singapura itu ke utara (malaysia) krn faktor risiko reaktor nuklear ini.. pelajaran untk singapura insaf.

 65. neows says

  stadium, lebuhraya, makmal komputer, jambatan, bangunan kerajaan, semua projek skala 'kecil' kalau nk bandingkan dengan klcc, klia, litar sepang, stadium bukit jalil, kl tower dan byk lagi projek skala 'besar' yg masih berdiri teguh… harap2 pembinaan reaktor nuklear malaysia pada masa depan tergolong dalam projek skala 'besar', maksudnya jgn ada penyelewengan dari mana2 pihak pun…

  p/s: menyokong pembinaan reaktor nuklear di malaysia.

 66. alie says

  o0o0o0o0….
  nk ckp bnde 2 ke????
  cite dri a-z…..
  mlas aku nk bce pnjag2…
  lau dah quote 2 bru aku prasan….

 67. rem says

  Tg Tualang dekat area aku jek..baca la dulu bagi abes…aku quote sket:

  "Namun kini terdapat satu lagi industri utama yang telah beroperasi dan bakal menjadikan Tanjung Tualang lebih terkenal sebagai "Pusat Pengujian Senjata Bawah Tanah". Kompleks pengujian senjata yang terdapat disini dikawalselia sepenuhnya oleh Kementerian Pertahanan Malaysia."

  ano,lu paham ka tak,nak kena suap lagi ka

 68. Anonymous says

  bt apa la org2 yg x berkenaan menyibuk kt forum ketenteraan ni..
  sedar la diri..
  meyemak je..
  mentang2 la blog ini percuma.

  nk politik cari blog lain.

  mmg tentera berkhidmat utk negara..
  tp tentera x kbulur nk terlibat dgn politik.
  x mcm org politik yg sibuk sgt nk kecoh2 psal tentera.

  smua ni start dgn penyebaran video latihan Dark Water yg kononnya menyeksa pelatih..
  lps tu melarat2..
  mcm2 isu ditimbulkan.

  AKU BENCI ORG2 POLITIK.

  • zaim says

   bodoh kau…ng politik la kau hidup aman tenteram kat Malaysia..abis sgt ssh pun xssh mcm kat negara lain…semua elemen dlm kehidupan xlari dri politik..

 69. MySweet Strawberry 008 says

  Tanjung Tualang

  Tanjung Tualang adalah merupakan sebuah bandar yang terletak di dalam pentadbiran daerah Kinta (Kinta Barat) Batu Gajah, Perak. Ditempatkan pada kedudukan 4° 19' 0" Utara dan 101° 4' 0" Timur, bandar-bandar yang paling hampir dengannya ialah Batu Gajah, Kampung Gajah, Teluk Intan, Tronoh, Tronoh Mines, Malim Nawar, Gopeng dan Kampar.
  Tanjung Tualang amat dikenali pada satu masa dahulu kerana mempunyai beberapa buah lombong bijih timah yang beroperasi dengan skala besar. Antara syarikat-syarikat antarabangsa dan multinasional yang pernah bertapak dan beroperasi di Tanjung Tualang ialah Lower Perak Tin Dredging, Southern Kinta Consolidated, Southern Malayan Tin Dredging, Austral Amalgamated Tin, Osborne & Chapple, Pernas Chartered Management dan Malaysian Mining Corporation. Paling utama yang menonjolkan Tanjung Tualang ialah dengan terdapatnya beberapa buah Kapal Korek Bijih Timah yang terbesar didunia (Kapal 1). Sekitar tahun 70'an ada terdapat lima buah Kapal 1 di Tanjung Tualang dan ada beberapa belas lagi Kapal 3 dan Kapal 5.
  Pada masa sekarang ini anda masih boleh mengunjungi kesan tinggalan kapal korek ini iaitu (Kapal 5) yang masih terdapat di Batu 6, Jalan Tanjung Tualang, 31000 Tanjung Tualang. Tinggalan ini adalah dibawah kawalselia Jabatan Antikuiti dan Muzium Perak Darul Ridzuan. Walaupun anda tidak dibenarkan menaiki tinggalan kapal korek ini, namun anda boleh mengambil gambar foto untuk kenang-kenangan anda tanpa sekatan.
  Tanjung Tualang juga mempunyai industri penternakan itik (daging dan telur) dan penternakan ikan air tawar yang terkemuka dan terbesar di Negeri Perak. Ianya telah menjana ekonomi bagi kawasan ini sejak tamatnya industri perlombongan di sini. Walaupun begitu, industri getah (menanam pokok Getah) dan pokok Kelapa Sawit pula mengambil alih menjadi antara nadi utama di Tanjung Tualang.
  Sekarang Tanjung Tualang lebih dikenali dengan gelaran "Bandar Udang Galah" kerana terdapatnya industri penternakan udang galah berskala besar dan hampir kesemua restoran di Tanjung Tualang menjual hidangan berasaskan masakan udang galah. Para pelancong datang dari segenap pelusuk negara malah ada yang datang dari luar negara semata-mata untuk menikmati hidangan udang galah yang sedap dan segar.
  Namun kini terdapat satu lagi industri utama yang telah beroperasi dan bakal menjadikan Tanjung Tualang lebih terkenal sebagai "Pusat Pengujian Senjata Bawah Tanah". Kompleks pengujian senjata yang terdapat disini dikawalselia sepenuhnya oleh Kementerian Pertahanan Malaysia.
  Pusat bagi Tanjung Tualang ialah di simpang tiga utama. Di simpang tiga ini, anda boleh dapati ada beberapa tanda mercu yang mudah dikenali seperti Kedai Papan Keng Weng, Kedai Basikal, Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Thung Hon dan juga satu-satunya gerai cendol yang terkenal (Berahim Cendol). Dari simpang tiga ini anda boleh melihat Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Saint Paul.
  Pada satu masa dahulu di Tanjung Tualang ada terdapat sebuah pawagam yang banyak menayangkan wayang gambar Inggeris, Cina, Tamil, Hindustan, Indonesia dan Melayu. Pawagam ini beroperasi bersebelahan dengan Klinik Lim. Pada sekitar tahun 1984 pawagam ini mengenakan tiket bernilai RM0.90 untuk satu tayangan. Kini pawagam ini telah ditutup dan diubahsuai menjadi kilang kasut dan pakaian.

 70. Abu Amir says

  Ada juga org yg tak berapa cerdik kerana buat reban ayam pun roboh nak salah org lain. Salahkan pula org yg tanya kat dia kenapa buat reban ayam boleh roboh. Kalau jadi menteri kerja raya ada jalan baru bina rosak, bila ditanya AP pembangkang dia salahkan org bertanya pula. Negara kita akan jadi negara darul kartun…

  Saya setuju kita bina loji nuklear sebab negara maju semua gunakan tenaga nuklear. Spt kata vandal tahap keselamatan mesti 99.9% kalau tidak bencana besar menanti kita pada masa depan.

  Graduan sains nuklear telah ramai dilahirkan oleh universiti kita tetapi kerana tiada peluang pekerjaan diloji nuklear, ramai menganggur atau beralih kebidang lain ini suatu pembaziran.

  Harap-harap jgn bagi kat syarikat kroni tanpa kepakaran dapatkan tenaga pakar luar spt Korea Selatan, Jepun yg neutral. Kalau dari US nanti kena blok alatganti bergelaplah kita spt yg terjadi kat alatan perang Indonesia.

 71. yob_bote says

  Bagus le le kalau kerajaan nak buat loji nuklear selepas ni.lepas ni boleh le kerajaan iktiraf kerja2 sebagai Pegawai atau penyelia Perlindungan Sinaran atau Radiation Protection officer macam saya ni….Kerja yg penuh risiko jangka panjang seperti kerosakan genetik dan risiko kanser.

 72. syed_sharul says

  saya minat gila kat blog bro shah ni walaupun ini pertama kali saya buat posting tapi saya dah slalu masuk kat blog bro shah ni. apapun saya percaya apa yg bro shah katakan kat blog dia ni 90% ada benarnya. teruskan usaha bro shah saya akan stiasa myokong anda dan saya dah tak sbr tggu posting bro shah yg seterusnya.

 73. Anonymous says

  ntah ape la ko mengarut..
  kalau reban ayam aku tumbang nk salahkan kontraktor mana plak?
  ke ko nk salahkan penyelewengan pembalak yg salah bekal jenis kayu kat kilang papan..

 74. vandal says

  bro shahpaskal,

  aku bukan x setuju penggunaan tenaga nuklear dalam Malaysia…

  cuma…

  kita tgk la muktahir ni;

  – buat stadium, stadium runtuh
  – buat lebuhraya, tiang retak
  – buat makmal komputer, bumbung runtuh
  – buat jambatan, jambatan runtuh
  – buat bangunan kerajaan, bangunan kerajaan runtuh

  aku risau sgt kalo prosedur pemilihan kontraktor utk pembinaan loji nuklear ni sebijik macam prosedur yg menyebabkan binaan2 mcm yg aku listkan kat atas tu runtuh…bukan kita x paham, Malaysia ni penuh dgn kontraktor2 penyangak berselindung di sebalik kroni…

  kalau bangunan2 stadium ker, lebuhraya ker, runtuh pun x bagi impak besar…tapi kalau loji nuklear ni retak ker, runtuh ker, impaknya adalah impak nasional…malapetakanya adalah malapetaka nasional…balanya adalah bala nasional…bahana radioaktifnya menjangkau ribuan kilometer radiusnya…ini la yg aku paling risau…

  harap2 ada ketegasan tahap paling gila kentang maksimum dalam pemilihan kontraktor pembinaan & pemantauan tahap paling serius sepanjang tempoh pembinaan loji tersebut…jangan main2 dgn pencemaran radioaktif ni..ambil la iktibar chernobyl

 75. anonimus says

  sila tgk statement kat atas ni..tu salah satu contoh statement yang maybe org kata saje je nk bagi gempak ke..tp..apo dio? <– hanya mereka dan keluarga mereka saje yang tahu…buka mata, buka telinga, buka hati. bak kata-kata dalam diari kerajaan.."Rahsiakan rahsia kerajaan"
  😉

 76. camo37 says

  sabar bro shah…
  biasalah…dunia tanpa sempadan..
  apa2 pun sila menulis lagi artikel2yang menarik untuk tatapan..

  ~yang sedang menunggu~

 77. Anonymous says

  corret//tp kena ada ketelusan menjalankan amanah yg diberikan untuk rakyat dan juga agama,bangsa xlupa negaraku malaysia//

 78. Anonymous says

  Buletin Utama (04/05/10) malam tadi ada berita tentang Nuklear…loji nuklear pertama malaysia akan dibina dan dijangka akan siap klu tak silap 2021 atau 2025…lokasi masih lg dirahsiakan

 79. usop says

  bila korang tanya orang military, derang buat donno jer….. yg selalu dok cerita ialah orang2 luar military yg minat ngan military. tapi yg peliknya, derang dapat info dari mana? sepatutnya kawan2 derang yg dalam military tak boleh cerita semua hal2 dalam kain military ni…. derang semua dah angkat sumpah…..

 80. Akuromeo says

  betul bro.shahpaskal

  dia orang bangang terutama yang pakai Anonymous ni boring betul gua
  .. blog ni percuma tak nak baca berambus hantu cekodok punya moron..
  Hidup Shah Hidup Paskal
  Hidup Tongkat Hidup Ali

 81. shahpaskal says

  terpulang, tidak ada paksaan untuk anda semua percaya atau menuduh saya mereka reka, lagi pun blog saya percuma.

 82. Syahazli says

  sekarang dah confirm Malaysia akan mempunyai loji nuklear sendiri untuk janakuasa. Jadi benarlah apa yang di paparkan di MOM sebelum ini.

 83. Anonymous says

  "tp mende2 yang xmasuk akal pun sudah berada dalam inventori ATM"

  sila tgk statement kat atas ni..tu salah satu contoh statement yang maybe org kata saje je nk bagi gempak ke..tp..apo dio?

  ke wild guess?hahaha…
  jgnlah dok meneka dan mengagak…tp..ZERO

 84. pepaya says

  btl2..kalau aku cerita benda pelik2kt anda pasti anda akan anggap aku ada masalah mental…pernah tengok aura seorang komando? pernah kena jeling balik dengan komando bila anda kutuk dia dlm hati?

 85. anonimus says

  sebagai org awam mmg kita akan pikir menda2 ni mengarut dan tak masuk akal…tetapi menda2 yang tak masuk akal sudah pun berada dalam inventori ATM. pada sesapa yg tanak percaya tu, terpulang lah…tidak tahu tu lebih baik dari mengetahui. nanti jadi paranoid sorang2…huhuhu

 86. Anonymous says

  salam…saya minat baca artikel2 yg sdr shah tulis..
  tapi?

  betol ke background abang shah ni dari bidang kewartawanan?so..no wonder la bnyak info yang bro shah dapat..tp..kesahihannya?

  dari laman forum mat salleh sampai la ke blog ini..sy tgk..dah mcm trend pembaca komen+tambah lauk+auta lebih+teka…sj nk sensasikan isu..padahal x pon.

  ape pon..seronok baca blog ni..banyak ilmu yang saya dapat…

  btw..abang shah ni kerja kat mana2 institusi kewartawanan mana?
  kot ade kawan kat situ..

 87. dato' wannabe says

  mana shah kita ni?
  x respond pun?
  skali respond mintak jwplah semua komen n prtnyaan kt ats ok?

 88. zan says

  Bekas bos saya ada bercerita..Perihal seorang kawannya dapat tender membersihkan salah satu daripada lapangan terbang tentera (lokasi tak payah kasitahu la ye). Salah satu dari syarat untuk mendapatkan tender tersebut ialah pekerja-pekerja pembersihan mestilah dari kalangan orang OKU (pekak & bisu). Jadi hanya golongan ini yang dibenarkan untuk bekerja di lapangan tersebut..

  Apa yang diceritakan memang mengejutkan. Selama ni tak pernah pulak terpikir kalau lalu dekat Sungai Besi, Butterwoth, Gong Kedak or sebagainya..tak pernah pulak nampak pesawat2 pejuang kita walaupun dikhabarkan berpuluh2 dah masuk dalam inventori ketenteraan..kat mana pesawat2 tu disimpan? jeng..jeng..jeng

  Tapi..pasal Putrajaya tu..rasanya macam satu Urban Legend. Pernah tanya dengan sorang kawan yang terlibat dengan pembinaan Putrajaya dari zaman "ladang sawit" lagi..Takde wujud bunker bawah tanah, terowong kecemasan & sebaganya. Yang ada landasan monorail bawah tanah yang diberhentikan pembinaannya oleh mantan PM yang lepas adalah..

 89. Anonymous says

  Saya punya pendapat pun begitu jua.
  Bro ni ada bau2 durian dgn kewartawanan nih..

  X kisah la, teruskan mana2 niat yg murnimu.

 90. Anonymous says

  Sdr Shah,

  Setahu saya sdr ini memang pandai bercakap dan menulis, jadi mungkin sdr ini bekerja di bahagian pemberitaan atau penulisan, bukankah begitu!

  Sememangnya sebagai pembaca, kita tidak pernah risau apa yang disiarkan dalam blog ini, tapi kebanyak maklumat yang disiar tak mempunyai kredibiliti dan hanya satu tekaan atau rekaan anda.

  Seronok baca…tapi karut.

 91. Anonymous says

  Eriteria pun ada membina kubu bawah tanah. Tetapi kos kubu bawah tanah mereka hanya 1/10 daripada kos kubu bawah tanah Malaysia.

 92. Anonymous says

  Askar dekat loji air tu memang serampang 3 mata dah. Diaorg dah siap2 bina terowong bawah tanah utk seludupkan mcm2.
  Sbb tu dulu mahdir nak bina jambatan bengkok, sebenarnya byk rahsia kenapa mahdir beria-ria sgt nak siapkan jambatan bengkok tu.
  Jambatan tu dapat menghalang pembinaan terowong bhw tanah, halang depa tambak laut n halang US buat army base.byk lagi la..

 93. Anonymous says

  shah,,saya cadangkan ler awak buat artikel kemungkinan senjata yang malaysia ader ,tapi tak diumumkan….

 94. Anonymous says

  Santau @ sihir tu syirik beb..
  ko nk ke masuk neraka? istigfar beb.
  wanauzubillah.

  Even, dlm kursus asas komando PASKAL pun, kalau tertangkap mana2 candidate main benda ilmu hitam ni, automatik turun skot beb.

 95. Anonymous says

  Apekate kite pegi singapore & buat risikan sendiri disana, terutamanya kawasan2 yg dkt ngan kem tentera mcm kem pasir laba ke kan.. hasil risikan kite dedahkan kt sini… (tp kalu kene tangkap tanggungla sendiri.. confirm sampai kite mati pun dia org x kn lepaskan…) kite kene cari jln mcm mana kalu kite perang ngan dia kite mesti menang, cth mcm gunakan santau @ sihir utk membunuh tentera singapore scra beramai-ramai ke.. & mcm mana caranye nk lambatkan US & Israel dtg menolong mereka..

 96. Anonymous says

  Assalamualaikum..Kerajaan atau ATM perlu mengawasi pasukan tentera Singapura yang menjadi pengawal di loji bekalan air Singapura di beberapa kawasan di Johor. Bimbang mereka ini serampang dua mata menjadi perisik dan membawa peralatan pengesan gelombang radio. Kerajaan patut memeriksa peralatan yang dibawa masuk ke loji air Singapura dan mereka hanya dibenarrkan membawa senapang patah sahaja….
  saya pernah melihat trak bertulis tentera singapura berkhemah di Gunung Ledang. Bimbang mereka ini perisik tentera Singapura..

 97. Anonymous says

  Assalamualaikum Brother Shah dan angkatan pemuda pertiwi diblog ini dan sealiran dgnnya..Disamping beli senjata baru kita kadangkala kena kreatif. Contonhnya kapaL-kapal tangki terpakai MSC boleh dijadikan pengkalan dipulau-pulau kecil sekitaR Johor dan dilengkapkan dengan JERNAS , ASTROSS DAN MERIAM G155M DAN LAIN-LAIN…. dan kapal ini kita boleh lindung dengan sistem penyamaran seperti berada dalam timbunan bakau yang sukar dikesan dari udara. So bila tenterA SINGAPORAH menceroboh sempadan sama ada darat, laut atau darat. kita bisa beri kejutan dan serangan awal.

  Begitu juga bawah saluran air dari johor dan Singapurah perlu disediakan bahan letupan dan sebaik saja Singapura ceroboh malaysia semua saluran paip ini boleh diletupkan serta merta.

  Begitu juga bahan letupan perlu disediakan dibawah tambak Johor dan jambatan kedua sebaik pencerobohan sIndapura jambatan ini perlu diletupkan serta merta….

 98. Anonymous says

  salam bro shah..

  saya do baca utusan, ada ulasan la

  tentang blog shah…

  pasal laporan kem tntra gong gedak 2…

  masok paper..dijawab oleh menteri pertahanan klu x silap..

  kira blog shah ni dpt smbtn gak la dari paper …

  baguih2..

  truskan usha…

  gempur wirA!!

 99. Anonymous says

  Askm… Pasal pelancar roket berganda astrosII ada diceritakan dlm ruangan polis & tentera dlm utusan malaysia 2 mggu lepas kalu x silap. Mmg ada diceritakan ttg pemilikan sejumlah x kurang 500biji peluru roket ss80(jarak 90km) termasuk jugak variasi peluru roket yg lain yg ada dlm inventori TDM. Ada juga diceritakan ttg kemampuan 1 rejimen (18 buah pelancar) yg mgunakan peluru ss80 mampu utk mbelasah/mhancurkan sasaran seluas 60 hektar(150 ekar). DAsyat tu… Pe pun aku rase tambah dasyat kalu malaysia beli astrossIII. Sebab peluru roket yg dilancarkan dr knderaan tsebut(roda 8) mampu mcapai jarak efektif 300km!!!. Knderaan pelancar lama hnya mpunyai 6 roda. Maknanya knderaan baru mampu tampung beban roket yg lebih sbb jarak roket yg btambah.. Lbh jauh dr jarak yg mampu dicapai oleh Iskander Misil(280km) jer.. Harap malaysia beli asrossIII tu. Baru negara kita mampu melancarkan serangan tanpa batasan & mampu mberikan bloody nose @ padah x terucap kpd bakal musuh negara. Pe pendapat mmber blog smua??

 100. Anonymous says

  Brother Shah, saya rasa pertahanan di JOhor sama ada darat udara dan laut perlu dipertingkatkan. Beberapa pulau sekitar Mersing perlu dijadikan pengkalan tentera barisan hadapan Begitu juga Pulau Pisang Pontian perlu diambi alih oleh kerajaan dan dijadikan pengkalan tentera darat, laut. dan udara. Meriam dan roket seperti Astross, perlu diletakkan di kedudukan strategi di sekitar pantai Johor.
  Begitu juga Kem Mahkota di Kluang perlu di jadikan barisan pertahanan udara dengan pelbagai radar jaraK jauh dan dekat serta pelbagai senjata anti pesawat so kita tak bergantung sangat dengan TUDM di Kuantan. Malah lapangan terbang Pasir Gudang perlu dibangunkan dengan radar dan senjat antipesawat dan diletakan pos kawalan TUDM dan TDM…..

 101. Akuromeo says

  bro shahpaskal

  gua setuju sama lu dia orang bangang bom nuklear dikata bahaya
  tak tau kentut busuk lagi bacin lagi bahaya.. pernah kat america kentut terus mati mamat sebelah yang kentut tu..
  pasal benda bawah tanah tu gua dengar Wisma MCA kat dengan KLCC pun ada terowong besi .. yang apa gua tahu sistem LRT bawah tanah Putra Line ada terowong rahsia tu lah kat KUala Lumpur..
  apa apa pun bro.shahpaskal..
  Hidup ShahPaskal Hidup Tongkat Ali
  Hidup Akuromeo

 102. GAFARO says

  assalamualaikum bro….

  tak sangka anda rapat dengan orang kyashaf….

  mesti lu banyak info dari mereka

  alhamdulillah….

  tapi kalu kita buat posting pasal maklumat yang disampaikan oleh mereka yang kyashaf,ramai tak percaya

 103. L-kick says

  syabas bro….memang unexpected reveal issue yg ko kuar kan, benda2 rahsia ni memang ade bro, dulu penah tanya sorang pesara tentera, dia ni dulu dulu dalam sniper unit….dia ade ckp yg ade roket mcm astross11 dah diletakkan dekat tepi pantai yg mengadap negara ******* rahsia, sia pon kata kalo malaysia perang dengan ***** dia menaruh keyakinan 100% malaysia menang….

  wallahualam….

 104. pak alam says

  baca blog ni rasa nak cepat2 berperang pon ade jugak.. lols.. kalo x berperang, mcm x best! n xder maknanya segala fasilitas2 yg sofistikated n canggih2 itu di sediakan. betol x? guna bila berperang.
  ada juga yg multi functioned spt smart tunnel yg anda semua duk teka2 tu.(kalo saya kata basement parking low yatt mcmana?:)) dan mungkin ada yg single-function.
  kalo nk berperang pon, perang lah dgn kuasa2 kafir yg laen.. x usahlah 'dicipta'kan sangat singapura itu sebagai musuh utama kita..
  ingat, mereka asalnya melayu sehinggalah beberapa dekad kblkngan ini ats sbb kesilapan politik. org2 melayu pun ramai jg disana. mereka sebahagian dr tanah melayu. annggplah keluar mereka hanya seketika. ia akan kembali kepangkuan malaysia aka tanah melayu setelah ia cukup2 dimajukan. begitu juga brunai. perang hanyalah membawa kerosakan kpd kemajuan yg tercapai krn kedua2nya terlalu hampir.

  Q: bagaimanakah nak mengembalikan mereka ini ke pangkuan malaya ini??
  -Itulah perang yang sebenarnya yg perlu dihadapai, instead of perang senjata yg pasti melibatkan pertumpahan darah & kehilangan nyawa ini…
  bagaimana? anda fikir2 kan..

  p/s: melayu(lg islam)perlu bersatu untuk muncul kuasa bangsa yang kuat didunia..

 105. shahpaskal says

  Apalah korang kecoh kecoh pasal identiti saya ini, bertenang, tidak ada apa yang menarik.

  Saya cuma seorang awam yang tidak pandai menembak, tidak pernah pergi perang dan bukan tentera.

  Kepada anonymous di atas, jangan emosi, artikel itu belum pun keluar, harap bertenang dan tidak apa yang perlu ditakutkan. Bukan semua bunker atau kompleks bawah tanah diletakkan di bawah pasukan tentera. Pernah dengar MAJLIS KESELAMATAN NEGARA ??? dan AKTA REKUENSISI JABATAN PERTAHANAN AWAM?

  Jadi saya harap saudara pembaca tidak perlu khuatir tak tentu pasal, Singapore tak perlukan maklumat dalam blog ini…apa bodoh sangat ke Singapore tu nak cari maklumat ketenteraan dalam blog dan forum ketenteraan yang belum tentu betul atau tidak.

 106. Anonymous says

  Mestilah dia civilian, askar mana boleh tulis blog,

  Lagi pun apa yang rahsia sangat??? Belum pun ditulis cite tu, make up ur mind bro, janganlah paranoid tak tentu pasal. Lagi pun kau sure ke pegawai yang bagi tahu…apa apa pun tunggulah sampai artikel tu kuar, dah dia pun kata nak double check untuk tahu citer tu betul ke tidak. Saborlah sikit…

 107. Anonymous says

  Anonymous…

  Mana kau tahu shahpaskal lahir kat Singapura, dia ada tunjuk IC dia kat kau ke?? Dalam internet, semua orang boleh pakai double identity

 108. Anonymous says

  Kalau betul sila dedahkan, kenapa takut? Sudah menjadi penegtahuan umum bahawa Singapore ada protection bunker di setiap HDB Flat mereka, ini tidak termasuk reinforce concrete pada setiap bangunan dan pejabat mereka, dan jika betul Msia ada bunker@tunnel seperti yang didakwa, bagaimana saudara Shahpaskal yang hanya seorang civilian berkelahiran Singapore boleh tahu? Hal2 national security ini OPSEC melainkan ada pegawai2 askar Msia yang buka mulut, kalau hal seperti ini terjadi di mana letaknya amanah ayng diberikan kepada pegawai tadi sehingga seorang civilian boleh tahu rahsia negara? Fikirkanlah~

 109. SyaitanCantek says

  Bro Shah,

  Jangan La lambat2 update Blog lu nie….Panas je hati gua tunggu…Da dkat 10x Gua Ulang Hasil Type Lu….Rase Cam Nak Jadik Askar je…hahahha…Pantas sket Jadik Paparazi…Jagan Open sangat…kasik hint sdah a…Laen Bia reader Google sdirik….

 110. shahpaskal says

  Lepas dua-tiga article lain saya akan keluarkan cerita sensasi ini…bukan apa, saya perlu buat pengesahan dan double check maklumat yang saya terima kerana saya nak pastikan sama ada ianya kompleks bawah tanah atau pun sekadar terowong biasa sahaja

 111. Anonymous says

  apa pun kita tidur dalam jaga. Tahniah kepada ATM yang bersiap siaga 24 jam. So kita boleh tidur lena. Macam silat Melayu ada buah potong, ada buah dalam buah. macam silat cekak… tepis kena tak tepis pun kena. Saya memang minat dengan ketenteraan, pelanggan tetap majalah Tempur dan Perajurit. Baca blog Broder Shah pun hebat ada maklumat lebih canggih. Saya asal Johor dekat Kluang. masa kecil dulu saya selalu lihat jet Singapura berlatih dogfight di ruang udara di Johor. Singapura darah kafir, sebab itu kita jangan bagi muka. Saya rasa penduduk Johor terutama di JB perlu latihan darurat. Begitu juga penduduk di sekitar pantai Desa Rhu, Mersing, Pengerang dan selatan Johor perlu didedahkan latihan.So kalau tentera Singapura mengejut mendarat di Johor tak terkejut.

 112. 2Lt Peh Hoo Guan says

  Sokong 200% pembangunan teknologi nuklear sama ada untuk janakuasa tenaga, penyelidikan, perubatan dan pertanian..

  Y syarikat swasta yg ke China????? habis tu Agensi Nuklear Malaysia buat apa??

 113. Anonymous says

  bro shah….ko tlglah kuarkan citer² sensasi ko tuh cepat skit.kalau ko malas nak type..aku leh tlg typekan.aku suka giler dgn blog ko nih..tapi masalahnya ko selalu bz pastuh lmbat nak update citer :-(

  *psssttt betul ke kat pejabat army dekat dgn pulapol tuh ada kubu bawah tanah ek?aku ada dgr member citer berbelas tingkat kubu bawah tanah ada kat pejabat tuh..ala² mcm pentagon…apapun wallahualam

 114. Anonymous says

  Menyimpan rahsia negara seketat-ketatnya.

  Aku nk juga cerita apa yg aku tahu..
  tp, takut cerita tu membawa kpd penyuluhan.

  BAIK DIAM JE.
  BAIK DIPANDANG BODOH..

 115. Wiseman says

  Salam 1malaysia bro,

  Bro Shah xtulis apa2 pun, saya tetap akn terus menyintai Malaysia. setiap saat makin bertambah cinta ku pada Malaysia, bumi yang bertuah nie. yeah, agak poyo ayat diatas akn tetapi itulah kebenaranya.

  Bro shah, dgn melalui tulisan bro, saya sebagai pembaca menerima semua itu dgn posifif. adakalanya, Cth seperti topik bro yg baru nie membuatkan hati saya berkobar kobar untuk berjuang dan berkidmat untuk Malaysia ini. Walaupun terdpt segelintir pembaca yg menafikan semua itu dgn menganggap semua itu hanya FANTASI, tapi tidak mengapa, kerana biar masa sahaja yg menentukan sama ada ia Fantasi atau pun realiti.

  Mungkin jika kestabilan Malaysia skrg dpt diterukan oleh pihak yg benar, inshallah cita2 Malaysia untuk menjadi Kuat dan kukuh dari segala aspek akn tercapai.

  Bro shah, boleh saya tahu mengapa PKR harus mencuba untuk memenangi PR sebelum 2017?

 116. Muhammad Afiq bin Mohd Sadli says

  heheh~ bile la bro shahpaskal nk kuarkan cite nih? da xtahan sgt nih… teringat kate2 Tun Dr. Mahathir mase bg syarahan umum kat UTP aritu pasal hal ni… die kate ade tapak pembuangan sisa nuklear kat Perak ni… btol ke? pastu teringat kate2 sinis die, "Iran would be crazy if they want to start nuclear war with only two warheads. Malaysia pon patot ade 2-3 nuclear warheads, buat main-main cukuplah…", nampak kelakar, tp sy melihat ia sebagai suatu cabaran kepada pakar2 kita dan Tun M yakin dengan kemampuan anak tempatan untuk membangunkan program nuklear sendiri sebagai "bargaining power" utk jiran kita di selatan (yg ni mmg die slalu sebut dlm syarahan die aritu…) hehehe~

 117. Anonymous says

  1. Kelemahan kubu bawah tanah ialah dengan senjata kimia

  2. Pergerakan kenderaan tentera boleh dipantau dengan satelit pengintip.

  3. Google maps bukan peta terkini. Ia lewat beberapa tahun. Apabila bentuk mukabumi berubah akibat pembangunan, gambaran melalui Google maps juga berubah.

  4. Sibma is an easy target for helicopter gunships or ATGW teams

 118. camo37 says

  maybe kat kl tu terowong smart kot…aku agak2 je..hehe..

  thank bro keranan berjaya menyedarkan generasi2 kini perihal perthanan dan keselamatan negare.

  MP DAP dalam paper semalam ade claim pasal rm 8bil untuk AV8..die kecoh2 suruh Dato' Zahid dedahkan perihal sebenar..dah macm spy plak..entahla..ada pape komen??

 119. Anonymous says

  bro aku romeo asyik cite bab tongkat ali..je aku tngok..meh ah aku order pati tongkat ali yang asli punye..ade bro???

 120. joekumbang says

  rasanya Malaysia memang bercita2 nak jadi kuasa nuklear.Tahun lepas DS Najib ada cakap dalam surat khabar Malaysia nak beli balistik missile tapi pembeliannya dikhuatiri menimbulkan konflik dengan negara jiran.antara calonnya ialah Iskander-M.
  Adakah itu salah satu langkah kuasa nuklear?

 121. emotionless_teenage says

  every time the word nuclear plant is mentioned the word A-bomb would't be far behind

  what the heck with the mentality

 122. ZaCk AzRiN says

  salam perwira kpd shahpaskal.

  wlaupun sy tdk brada dlm bdang ketenteraan, namun semangat keperwiraan yg diwarisi dari ayah sy cukup tebal. sy bpendapat dan mencadangkan kepada shahpaskal supaya stiap artikel yg dikeluarkan dpat diteliti supaya ianya tidak mengancam keselamatan negara. mmg dalam era skrg plbagai cara boleh dilakukan oleh musuh negara untuk mencuri maklumat keselamatan negara, namun dgn pendedahan yg saudara buat mungkin boleh membantu dan memperhebatkan lagi maklumat yg diperolehi oleh mereka. sebarang kemungkinan boleh berlaku. walauapapun, usaha dan niat baik saudara amat saya hargai. langkah berjaga2 mungkin perlu diberi perhatian oleh kita. sekadar pandangan sy yg cetek ini untuk dikongsi bersama. terpulang kepada kebijaksanaan saudara dalam menguruskan setiap cadangan yg dikongsi.

  teruskan usaha anda.

 123. shahpaskal says

  Terima Kasih kepada semua komentar di atas.

  Mmmg betul, tanpa merujuk blog ini pun, musuh-musuh negara akan dapat tahun instalasi ketenteraan negara.

  Semua negara ada instalasi bawah tanah dan ini termasuklah Singapura.

  Tidak ada apa yang peliknya cuma bab lokasi itu rahsialah.

  Dahulu pesawat TUDM RF-5E bersusah payah terbang atas ruang udara Singapura untuk ambil gambar, sekarang bila sudah ada Google Maps, tak payah buat terbang langsung lagi. Zaman sekarang semuanya mungkin.

 124. Jusuh says

  Bro shah, mmg mantap rahsia2 yg tlh kau dedahkan.. akhirnye aku percaya dgn ckp2 seorang pakcik pesara tentera bhw terdapat instalasi bwh tanah dkt sempadan di negeri… yg menyimpan beratus-ratus kenderaan sibmas pd 90an dolu.. yg paling aku sukar nk percaya sibmas2 tu msk ke bwh tanah melalui satu cara yg pelik. pintu msk nye ialah kawasan yg terdapat pokok2, dimana sibmas2 akn berenti di beberapa kawasan tertentu, ngan x semena-mena tanah ngan sibmas ngan pokok sekali tenggelam ke dalam tanah (alah yg mcm lift kereta 2 la). dia kate sibmas 2 bergerak dr N9 menuju ke destinasi bkenaan pd waktu malam. tetapi sume pemandu sibmas x diberitahu destinasi di tuju, sampai lh mereka tiba di kawasan hutan pd lbh kurang kul 2-3 pg. lps sibmas 2 msk ke bwh tanah scr berperingkat, (m'ggunakan cara yg aku ckp td) mereka hanya dibenarkan menggunakan lampu kecik.. ade bebrp officer tggu kt dlm & bg arahan untuk parking scr tersusun (mak datuk dlmnyer mcm parking bay & mgkin tersangat lh luasnyer tp x pasti sbb gelap). Lps parking mereka diarahkan berkumpul & naik ke atas semula ngan lift. pintu lift terbukak je.. diorang nmpak cahaya yg terang benderang, rupenye diorang ade kt sebuah camp yg dipanggil kem tebr…….

 125. kl-kk-ptrjaya says

  kpd anom kt ats aku ni..ko ni duduk zaman ape?
  ko igt kalo shah privatekan blog ni ape sgpore budoh sgt tak blh tgk ape isi kndgn blog ni?
  apa ra..phobia tak bertempat…

 126. Anonymous says

  Bro
  Apa kata Lepas ni
  Blog Ini Di Private kan.
  aku sebagai Anak Jati Johor memang takut kalau Anasir-anasir luar t'utamanya dari spore boleh detect pasal isu-isu ni.
  Aku Memang Minat Abih Blog Ko.
  Jadi kalau ko privatekan aku rase safe sikit.
  Sape yang nak baca kene dapat
  invitation dlu.

  Ini aku punya cadangan je…

 127. Anonymous says

  Salam bro,
  Saya sudah lama mengikuti blog saudara dan ia alternatif kepada apa yg disajikan dalam Tempur dan Perajurit.
  Cuma org yg berada di lapangan tahu apa yang berlaku. Untuk itu saya mengharapkan artikel yang dapat merangsang minda dan tahap intelek pembaca dalam mencari berita tentang militari.

 128. hijabul crewz says

  salam bro shah n sume pembaca,

  kadang2 aku memang bimbang la jugak dengan blog nie,walaupun jd antara fvourite blog ak…takut2 la apa yg bro tulis kat sini rahsia sulit negara la…

  memang la bro sudah bagitau yang bro tau mana boleh dedah n mana tdak boleh…tp hati nie msih tak sedap la rasanya..

  macamana yer kalu pihak musuh berasa curiga dan tau tentang perkara2 nie bila baca dlm blog nie???terutama singapore or israel or negara2 kafir harbi len…

  pe2 pon aku amat mengharapkan kebijaksanaan bro la dalam mendedahkan bende2 cam nie…

  #kan ku tunggu artikel anda yang gempak tu !!!

 129. adee says

  Salam Shahpaskal…

  Saya amat setuju % dgn judul yang dicadangkan..

  Rasa meremang bulu roma dan kembang hidung :-) sebab berasa bangga dengan kelengkapan yang hebat itu..

  Sebenaqnya saya dah tak sabaq nak tau apa isi yang terkandung dalam artikel tersebut..

  Lagi cepat lagi bagos….

 130. Aqram says

  smart tunnel.

  terowong bijak. satu-satunya terowong yang boleh mengalirkan sumber air bersih sewaktu dalam peperangan. kalau peperangan bandar meletus. smart tunnel adalah tempat penyimpanan senjata paling baik untuk tank, kereta perisai.

  salah satu faktor kenapa ia di bina berhampiran pengkalan TUDM sg besi.

 131. shahpaskal says

  jaringan kat Putrajaya itu, saya dah tulis tahun lepas. Yang kat KL baru dapat detect, ada banyak lagi tempat berdasarkan rekod pembelian pintu pintu kalis letupan sampai ke tahap tertinggi…tapi lokasi lain tidak tahu, rasa-rasanya selain untuk perlindungan manusia, ada kubu yang jadi tempat simpanan satu bentuk kenderaan, pasal kebanyakkan digerakkan dengan elektrik

 132. C++ says

  Bhai Shah Paskal,

  Gua pernah terlibat (1995) untuk design beberapa kompleks bawah tanah milik kerajaan…. cuma gua tak pasti benda nih disiapkan dilokasi mana… sebab kami cuma menyediakan blueprint sahaja… pembinaan adalah orang lain….

  Yang pastinya .. setiap satu tue setinggi lima tingkat (tapi dibawah tanah) sedalam lebih 100 meter.

 133. Akuromeo says

  bro shahpaskal

  gua backing lu betul kita perlu senjata nuklear macam badan manusia perlu Tongkat Ali
  Hidup Tongkat Ali Hidup Shahpaskal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>