SENJATA STRATEGIK MALAYSIA

Gambar di atas merupakan kompleks pertahanan bawah tanah Malaysia, lokasi rahsia.

1. Malaysia melalui Angkatan Tentera Malaysia (ATM) banyak yang perlu dicapai untuk menjadi sebuah angkatan perang yang kredibel, misalnya negara masih belum memiliki sistem peluru berpandu darat ke udara berjarak sederhana dan tinggi, perlindungan udara dan “point defence” tentera lautnya juga masih belum mencukupi.

2. Analisis ini dibuat untuk melihat bagaimana senjata-senjata strategik milik negara boleh
membantu mengekang atau “mengenakan” musuh, penulis tidak mungkin boleh memberi gambaran yang tepat dalam senario peperangan Malaysia vs Singapura dengan adil kerana tempo dan ruang lingkup pertempuran sebenarnya sentiasa berubah dan penuh dengan muslihat serta kerahsiaan.

3. Kemenangan juga tidak boleh dinilaikan dengan kehebatan senjata yang kita ada, sejarah
telah banyak membuktikan, penggunaan taktik yang baik merupakan jawapan kepada semua masalah pertempuran.

4. Masalah sekarang, tentera yang menyerang sering memperolehi kemenangan kecuali dalam senario peperangan Yom Kippur apabila Israel yang hampir tewas berjaya bangkit dan mengepung tentera Mesir sehingga memaksa negara itu mengadakan rundingan Camp David.

5. Saya akan mengambil contoh mudah kerana tidak mahu memeningkan kepala pembaca dengan apa yang dimaksudkan dengan “tentera yang menyerang biasanya menang”, sebenarnya banyak lagi contoh tetapi malaslah nak tulis.

-Serangan Jepun ke atas Port Arthur (Jepun menang, Russia K.O)

-Serangan kilat Nazi German ke atas Eropah yang bermula di Poland & Belgium (German menang, Poland, Belgium & Peranchis K.O)

-Pearl Harbour (Jepun menang, US K.O)

-Penaklukan Kuwait (Iraq menang, Kuwait K.O)

-Penaklukan Iraq (US menang, Iraq K.O)

-Desert Storm (US menang, Iraq K.O)

-Siri serangan Jepun ke atas Asia (Jepun menang, US, British dan Belanda K.O)

-Perang Falkland (British menang, Argentina K.O)

-Perang 6 Hari (Israel menang, negara-negara Arab K.O)

6. Kajian di atas tidak mungkin lengkap kerana keadaan zaman dan senario semasa itu tetapi ia
hanyalah gambaran ringkas, pembaca mungkin boleh mencari atau menjalankan kajian sendiri.

7. Dalam semua kajian peperangan terutama selepas Perang Dunia Pertama sehingga selepas tamat Perang Dingin, ada juga peperangan atau pertempuran yang dimenangi oleh pihak yang bertahan. Pihak yang bertahan ini kadang-kadang bersifat “underdog” terutama dalam senario perjuangan mendapatkan kuasa autonomi oleh gerila Tamil Eelam atau Harimau Tamil yang berjaya menenggelamkan moral tentera kerajaan Sri Lanka pada awal dan pertengahan peperangan di negara itu.

8. Kadang-kadang kemenangan ini bersifat subjektif, walaupun angka kematian ramai tetapi tentera yang bertahan dan hampir tewas berjaya mengekang objektif serangan musuh dan memaksa mereka berundur dan dalam kes ini, anda boleh mengkaji siri peperangan yang membabitkan China dan Vietnam yang berlaku pada tahun 1979.

9. Kes-kes kajian yang membabitkan pihak yang bertahan sehingga menang adalah :

-Perang Yom Kippur (Israel menang, Mesir K.O – masih boleh dipertikaikan kerana Mesir telah
mencapai objektif untuk menawan kembali Semenanjung Sinai).

-Perang Sino-Vietnam (Vietnam menang, China K.O)

-Perang Iran-Iraq (Iran menang, Iraq K.O atau berundur)

-Perang Thailand dan Vichi Peranchis (Vichi menang, Thailand K.O)

-Perang Lebanon 2006 (Hezbollah menang, Israel K.O)

Bersediakan kita jika diserang? (Gambar Penulis)

KUASA TENTERA SEBAGAI BARGAINING POWER

10. Keadaan politik yang tidak berpihak kepada kerajaan serta kedudukan kewangan yang tidak
mengizinkan menyebabkan perancang Angkatan Tentera Malaysia (ATM) terpaksa berhati-hati dalam soal membelanjakan peruntukkan pertahanan.

11.Sudah tentu jika ditanya, para jeneral kita akan membentangkan senarai panjang mengenai
kelengkapan yang perlu ada dalam perkhidmatan masing-masing, misalnya cadangan untuk membeli kapal selam sudah wujud sejak dari awal 80an lagi tetapi ia terus ditangguhkan sehinggalah ia menjadi kenyataan pada dekad ini.

12.Isu air pada tahun 1988 yang memungkinkan negara ini terjebak dalam peperangan dengan
Singapura menyedarkan pucuk pimpinan negara bahawa Malaysia tidak mempunyai apa yang dipanggil dalam bahasa Sains Politik sebagai “Bargaining Power” disebabkan kedudukan militarinya yang lemah, lemah kerana tidak berupaya menjalankan “offensive”.

13.Sebagai perbandingan, negara ketika itu tidak mempunyai apa-apa senjata yang dianggap
strategik untuk menentang Singapura jika rundingan air mencetuskan malapetaka
peperangan kecuali Malaysia mempunyai jumlah tentera yang besar dan lebih kurang 12 buah meriam 155 mm.

14.Bargaining Power ini pula berbeza dengan Indonesia, walaupun kedudukan ketenteraan negara itu sangat lemah dan jauh di belakang Malaysia, rakyat Indonesia hampir keseluruhannya menyokong pucuk pimpinan negara itu ketika mereka mengamalkan “Diplomasi Gun Boat” untuk menguat tuntutan mereka terhadap kepulauan Ambalat.

15.Malaysia pula berada di dalam kedudukan yang lain, mahu atau tidak, pucuk pimpinan negara terpaksa menguatkan ketumbukan tenteranya terutama Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) dan Tentera Laut DiRaja Malaysia (TLDM) untuk berhadapan dengan Singapura walaupun hakikatnya percaturan politik kedua-dua negara masih dibuat di atas meja diplomasi.

16.Masalahnya, Singapura merupakan sebuah negara yang sudah maju ke hadapan dan sangat-sangat kaya, mengikut sumber penulis, republik itu mempunyai simpanan luar yang mampu menampung kos peperangan dengan Malaysia selama 5 hingga 10 tahun, jumlah itu termasuklah kos membangunkan Singapura (Maklumat 20 tahun lepas-sekarang tidak tahu).

17.Malaysia tidak mungkin meningkatkan belanjawan pertahanan berganda-ganda dari sekarang untuk menyaingi Singapura kecuali pada awal 80an, belanjawan pertahanan negara adalah lebih tinggi dari Singapura dan ia berkait rapat dengan program PERISTA, satu program pembangunan ATM yang menyaksikan Malaysia membeli belah kereta-kereta perisai dan puluhan jet pejuang terpakai Skyhawk.

18.Kemampuan Singapura berbelanja terbukti apabila setiap pembelian yang dirancangkan oleh
Malaysia, republik itu akan membalas dengan balasan pembelian yang lebih sofistikated dan jumlah yang lebih banyak.

19.Walaupun para pemimpin politik boleh menapis kesangsian orangramai mengenai kewujudan
perlumbaan senjata di rantau ini tetapi trend pembelian Singapura dan Malaysia membuktikan
wujudnya unsur-unsur persaingan dari segi jumlah pemilikan dan kualiti sistem persenjataan serta pertahanan mereka.

20.Terbaru, Indonesia…selepas Ambalat, malangnya negara ini yang sibuk membeli belah sistem pertahanan dari Russia, China dan Korea telah terpukul teruk dengan insiden serangan bom di Jakarta yang mengorbankan 9 orang, ini pasti merencatkan kuasa beli Indonesia kerana serangan ini sedikit sebanyak akan menjejaskan kestabilan ekonomi negara Sang Saka Merah.

21.Sebagai bukti, apabila Malaysia berura-ura mahu membeli pesawat generasi kelima seperti
Sukhoi SU-30MKM, Singapura mula melihat jawapan kepada kelebihan itu ke Amerika Syarikat (AS) iaitu F-15 Eagle.

22.Sedangkan Singapura sudahpun memiliki jumlah pesawat F-16 yang banyak malahan masih
mengoperasikan pesawat A4 dan F5 Tigernya (sudah diupgrade).

23.Mungkin republik ini tertanya-tanya samada F-16nya mampu berhadapan dengan Sukhoi Malaysia?, penulis tidak tahu tetapi adalah lebih adil jika saya andaikan republik ini mungkin mahu mempunyai sedikit kelebihan dari Malaysia dan kerana itu mahu pesawat F-15 ini dimasukkan ke dalam inventori Tentera Udara Republik Singapura (SAF).

24.Singapura juga mengambil langkah menguatkan tentera lautnya selepas melihat Malaysia
mengumumkan projek enam buah kapal ronda New Generation Patrol Vessel (NGPV) dengan opsyen sebanyak 21 buah lagi (keseluruhannya 27 buah).

25.Satu langkah yang luarbiasa diambil, sejak dari awal penubuhan, tentera laut Singapura hanya dilengkapi dengan kapal-kapal dari kelas Fast Attack Craft dan korvet, tetapi selepas tahun 2000, buat pertama kalinya, kapal-kapal dari kelas friget dimasukkan dan kapal-kapal ini adalah dari kelas Delta.

26.Kelas Delta dioptimumkan untuk pertahanan udara.

28.Apabila negara membeli kereta kebal utama PT91, republik itu menambah kemasukan helikopter penyerang Apache dan lebih kurang 90 kereta kebal Leopard.

27.Republik itu turut membeli sistem rocket HIMARS sebagai jawapan kepada puluhan sistem
pelancar roket berganda Astros II yang dimiliki oleh ATM.

29.Ini semua membuktikan republik itu mampu menambah belanjawan pertahanan yang lebih untuk setiap sen yang dikeluarkan oleh Malaysia bagi menambahbaik kekuatan pertahanannya. Ia juga membuktikan, memang ada perlumbaan senjata di rantau ini.

PEPERANGAN TIDAK SEMETRI

30.Tektik gerila adalah untuk tentera yang kalah, begitulah kata seorang kolonel yang pernah
saya kenal satu ketika dahulu.

31.Walaupun ATM diiktiraf sebagai pakar perang gerila tetapi ia merupakan satu taktik untuk
tentera yang sudah tewas dalam perang konvensional.

32.ATM tidak mampu berbelanja lebih tetapi ATM mempelajari setiap konflik di dunia ini dengan penuh teliti dari perang di Balkan yang pernah disertai oleh tentera Malaysia kepada Perang Iraq.

33.Perang Lebanon pada 2006 membuka mata dan mengejutkan banyak pihak apabila para pejuang Hezbollah yang sangat kecil bilangan dan amat tertinggal dari segi teknologinya tiba-tiba mampu menewaskan kekuatan tentera Israel yang telah menjadi juara kepada tiga perang besar iaitu perang 1948, perang 6 hari dan perang Yom Kippur.

34.Malaysia memerhatikan konflik di Lebanon dengan penuh minat dan tidak teragak-agak untuk menghantar pasukan tentera pengaman di bawah Panji Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu bagi mendapatkan data-data penting mengenai pengalaman Hezbollah di sana.

35.Ini merupakan konflik yang sangat penting bagi Malaysia kerana Israel merupakan cermin bagi pembinaan pertahanan Singapura.

36.Konflik Lebanon 2006 merupakan contoh peperangan tidak semetri di zaman moden ini di mana sebuah pasukan tentera (Hezbollah) yang tidak sekuat mana mampu memenangi peperangan dengan menggunakan elemen-elemen muka bumi sebagai senjata strategik mereka dan dibantu dengan penggunaan sistem senjata yang murah tetapi mampu meruntunkan peralatan mahal pihak musuh dengan berkesan seperti pemusnahan kereta kebal Merkava dengan roket RPG yang berharga hanya lebih kurang RM2,000 sahaja.

37.Menyedari proses pembangunan angkatan yang kredibel mengambil masa yang panjang terutama untuk cabang tentera udara dan laut, pucuk pimpinan negara tidak teragak-agak untuk menambahkan kuasa tembak tenteranya dengan peralatan yang ringkas tetapi berkesan.

38.Jika pembangunan tentera udara banyak dijuruskan untuk mengatasi konflik di Kepulauan Spartly dan keberangkalian terjadinya konfrantasi kedua dengan Indonesia, tentera laut serta darat dibangunkan untuk berhadapan dengan Singapura.

39.Umum menyaksikan, Malaysia menyediakan hujung tombaknya dengan 3 front peperangan iaitu di Spartly, Indonesia dan juga Singapura, satu cabaran yang maha hebat untuk satu-satunya pasukan tentera yang belum pernah ditewaskan hingga kini.

40.Belum pernah ditewaskan? 1. ATM merupakan satu-satunya pasukan tentera konvensional yang telah berjaya menewaskan ancaman komunis di mana AS sendiri pun tersungkur 2. Berjaya mengekang serangan Indonesia yang ketika itu merupakan di antara kuasa ketenteraan yang hebat di rantau dan sudah pun memiliki kapal selam Whiskey serta jet pejuang MIG dan pengebom strategik.

41.Untuk menidakkan penguasaan Singapura dalam medan pertempuran, umum telah melihat ATM terutama tentera darat dilengkapi dengan senjata RPG, ATGW dan misil Manpad dengan banyak sekali.

42.Peningkatan kuasa tembak dari unit kompeni hingga platun ini dan dengan bantuan bentuk muka bumi yang berpihak kepada tuan rumah, membolehkan satu bentuk peperangan tidak semetri yang baru.

43.Setiap teknologi persenjataan yang berharga jutaan dollar Singapura dijawap dengan senjata-senjata ringkas tetapi efektif milik ATM dan diguna dengan baik hasil dari pengalaman tempur yang dipelajari oleh tentera-tentera kita sepanjang ketika berkhidmat di Bosnia sehinggalah Lubnan.

SENJATA STRATEGIK MALAYSIA

44.Pembelian sistem roket Astros II membuktikan perancang pertahanan negara sudah mengetahui titik kelemahan Singapura.

45.Singapura bukan Israel, walaupun mempunyai ratusan pesawat terbang tetapi ia tetap bergantung kepada kewujudan landasan yang terletak di pengkalan udara Changi, Paya Lebar dan Seletar kerana republik itu terletak di sebuah pulau dan bukan sebuah tanah besar dan luas seperti Israel.

46.Melalui proses permodenan ATM yang bermula pada 1990an, Malaysia tidak lagi teragak-agak untuk membeli senjata bersifat ofensive dan strategik seperti Astros II.

47.Ia bukan sudah pasti bukan digunakan untuk memusnahkan flet-flet HDB sebaliknya dengan
keupayaan beberapa variasi roket, ia digunakan untuk merosakkan landasan-landasan konkrit

Singapura dengan hujan besi yang boleh menembusi 0.5 m ketebalan permukaan, begitulah caranya ATM melumpuhkan kekuatan udara republik itu.

48.Satu unit sistem Astros dikatakan mampu memusnahkan kawasan seluas 30 atau 60 ekar dan ATM dikatakan sudah pun memiliki roket SS80 yang amat berbahaya, ini dilihat oleh penulis sendiri tetapi tidak boleh diambil gambar, sekaligus mengesahkan pemilikan ATM ke atas senjata ini.

49.Terdapat laporan bahawa pengeluar Astros iaitu syarikat Avibras sudah pun menjual roket-roket Astros dari jenis TM (Tactical Missile) yang mempunyai kebolehan untuk dipasang dengan pelbagai jenis peledak dan pakej ini dipercayai sudah pun ditawarkan kepada Malaysia melalui pembelian Astros II (batch 2) yang bakal tiba tidak lama lagi.

50.Jika ini menjadi kenyataan, penukul baru ATM ini berkebolehan untuk memusnahkan sasaran bersaiz kompeni atau pun seramai 200 tentera dari jarak 150 kilometer, sama dengan kemampuan ATACMS yang boleh dipasang pada Himars Singapura.

51.Terima Kasih kepada Brazil yang berjaya mencipta Astros, alternatif murah kepada sistem MLRS yang sangat mahal, gergasi dari keturunan pelancar roket Katyusha Soviet.

52.Astros kini tersimpan dalam gedung-gedung bawah tanah dengan kemas, lokasi maaf tidak boleh diberitahU.

53.Meriam G5 versi MK III, satu-satunya senjata negara yang dilengkapi dengan sistem GPS, saya tidak pasti samada alat Global Positioning System (GPS) ini dimasukkan ke dalam package
pembelian G5 atau dibeli dari pembekal lain yang mungkin boleh dipasang pada sistem meriam 155mm (meriam FH70) milik ATM yang lain.


G5 dengan sistem GPS (Gambar Penulis)

54.Sebagai senjata bantuan, dalam keadaan tidak terduga ia boleh menjadi senjata strategik ATM dan berkebolehan meletupkan sasaran dari jarak 40 ke 50 kilometer.

55.Pemasangan sistem GPS, yang tidak pernah dihebahkan sebelum ini menimbulkan tanda tanya sama ada, G5 milik Malaysia sebenarnya sudah dibekalkan dengan peluru-peluru pintar.

56.Pembelian Scorpene merupakan aset strategik yang dipuji pembeliannya oleh penganalisis
pertahanan tempatan dan antarabangsa.

57.Ketiadaan AIP, bukan satu kekurangan kepada kapal selam ini, kerana ia beroperasi di kawasan perairan sendiri berbanding kapal selam milik Singapura yang mungkin terpaksa berada lama di laut dan jauh dari pelabuhan sahabat.

58.Ramai yang tidak faham konsep AIP ini sebenarnya, walaupun ia membolehkan kapal selam
beroperasi lebih lama sedikit di dalam laut tanpa perlu naik ke permukaan tetapi dalam senario Malaysia, keperluannya bukan satu keutamaan lagipun ia cuma memberikan kebolehan sedikit sahaja.

59.Bukan sekadar ia merupakan kapal selam yang paling senyap di rantau ini, ia turut menjadi
satu-satunya platform bawah permukaan laut di rantau ini yang mampu melancarkan misil dari bawah dasar laut.

60.Misil Exocet MM39 dilancarkan dari tiub menggunakan satu roket khas. Roket atau kenderaan pembawa ini akan bergerak jauh dari kapal selam untuk mengelakkan musuh dari mengesan kedudukan kapal selam Malaysia.

61.Sebaik sahaja berada pada kedudukan yang ditetapkan, barulah misil ini dilancar dari
kenderaan khas terbabit dan bergerak laju hampir sangat pada permukaan untuk memusnahkan kapal musuh.

62.Kapal friget Delta mungkin halimunan pada radar tetapi sistem sonar Scorpene sudah tentu
semasa konflik sudah pun mempunyai data bunyi akoustik yang terpancar dari propeller kapal
canggih tetapi malang itu (itupun kalau kapal selam Singapura gagal mengesan Scorpene Malaysia).

63.Adalah dimaklumkan bahawa pihak Peranchis sekarang ini sedang membangunkan sistem Exocet MM39 yang mempunyai sistem panduan GPS.

64.MM39 variasi terbaru ini mampu memusnahkan sasaran-sasaran statik di darat, sama seperti keupayaan Tomahawk, saya percaya, perancang ATM sudah pun berangan-angan untuk memiliki Exocet yang terbaru ini.

65.Yang nyata, talian hayat Singapura yang amat bergantung kepada laluan perkapalan akan
diganggu gugat dan ini menyukarkan kemasukan bekalan makanan dan material perang yang banyak tersimpan di luar negara.

66.Pembinaan pengkalan kapal selam di Teluk Sepanggar yang jauh di Sabah, membolehkan Scorpene beroperasi dengan selamat disamping menganggu gugat sebarang percubaan untuk menguatkan kedudukan Singapura jika republik itu menyerang kawasan Pantai Timur Malaysia.

MENGERAKKAN ASET KE MEDAN TEMPUR

67.Anda pernah mendengar Cabaran Tentera Darat?

68.Cabaran Tentera Darat merupakan satu perlubaan 4X4 yang dianjurkan oleh ATM, dua tahun sekali yang dilaksanakan sebelum atau semasa pameran Defence Service Asia berlangsung.

69.Selama beberapa minggu, kenderaan pacuan 4×4 milik tentera darat akan menyelongkar jalan baru merentasi hutan dan estet, yang anehnya bukan setakat kenderaan 4×4, terak jenis Handalan turut digunakan.

70.Jika dikaji betul-betul, perlumbaan ini bukan sekadar untuk menguji ketahanan
kenderaan-kenderaan pengangkut tentera tetapi merupakan satu penerokaan jalan-jalan baru atau alternatif sama ada destinasinya ke kawasan Pantai Timur mahupun ke sebelah Selatan.

71.Dari projek-projek camouflage seperti inilah, perancang pertahanan kita melihat jangka masa
unit-unit tentera tiba ke kawasan konflik.

72.Sudah tentu, tentera kita tidak bodoh untuk mengerakkan kekuatan menggunakan lebuhraya atau jalan-jalan biasa, sebaliknya mereka mengambil langkah bijak dengan mengoptimumkan pengetahuan mereka mengenai bentuk muka bumi sendiri.

NOTA PENULIS : ANALISIS DIBUAT MELALUI ANDAIAN BAHAWA 50 PERATUS KEKUATAN MALAYSIA TERMASUK TENTERA UDARA SUDAH PUN BERJAYA DIMUSNAHKAN ATAU DILUMPUHKAN OLEH SINGAPURA DALAM SERANGAN PRE EMPTIVE STRIKE SELEPAS SUBUH.

BAKI 50 PERATUS LAGI DIGUNAKAN UNTUK MEMUKUL BALIK KEMARAAN TENTERA SINGAPURA SELEPAS ASTROS BERJAYA MENAFIKAN HAK RE-ARMAMENT DAN LANDING STRIP TENTERA UDARA SINGAPURA. SELEPAS KEKUATAN UDARA MEREKA DINUETRALKAN, MAKNA PERTEMPURAN SEBENAR BERMULA

IA BUKAN UNTUK MENCARI PEMENANG, IA LEBIH UNTUK MEMAHAMKAN KITA BAGAIMANA SENJATA TAKTIKAL MILIK NEGARA BOLEH BERTUKAR MENJADI SENJATA STRATEGIK DALAM KEADAAN TERTENTU.

INI MERUPAKAN ARTIKEL TERAKHIR MENGENAI SINGAPURA, PENULIS AKAN MEMASUKI TEBING GAZA PADA 26 JULAI INI MELALUI PINTU RAFAH DI MESIR, BUAT MASA SEKARANG, KEADAAN DI GAZA MASIH LAGI GENTING KERANA SERANGAN ISRAEL SUDAH DIPERBAHARUI (INI MERUPAKAN MAKLUMAT YANG DIPEROLEHI DARI PERSATUAN PALANG MERAH ANTARABANGSA KEPADA KONTEK-KONTEK PENULIS DALAM SEBUAH BADAN NGO DI SINI.

BLOGGER ONDSCENE.VIA.MY TURUT MENYERTAI MISI YANG DITAJA OLEH SEBUAH NGO, BELIAU KE SANA TERLEBIH AWAL IAITU PADA 21 JULAI BAGI MENYEDIAKAN PRASARANA UNTUK WARTAWAN NST DAN SIN CHEW JIT POH YANG AKAN MENYERTAI ROMBONGAN KAMI TETAPI ATAS FAKTOR KESELAMATAN MUNGKIN MEREKA TIDAK MASUK GAZA.

SAYA AKAN MENGEPOST ENTRY-ENTRY MENGENAI MISI SAYA JIKA LINE INTERNET ADA, ATAUPUN KALAU SAYA TIDAK TERKENA BOM FOSFORUS HEHEHE, SEMUA BERGANTUNG PADA KEADAAN.

Comments

 1. ra says

  Itu usul yang indah :) Tp untuk saat ini bergabung terlalu optimis, yang terbaik yang bisa kita usahakan untuk masa sekarang adalah menghindari konfrontasi yang tidak perlu dengan negara2 tetangga dan berusaha mengembalikan rasa saling percaya.

 2. ra says

  Ya Singapura situasinya memang mirip Israel, paranoidnya juga sama. Kekuatan militer mereka juga bagai duri dalam daging untuk pertahanan Indonesia dan Malaysia
  Btw, cara efektif agar kereta awet adalah dengan cara tidak digunakan, cara termudah untuk tidak kalah adalah dengan tidak bertanding :)
  Untuk tuan penulis saya himbau agar melakukan pemberitaan dan penilaian yang lebih objective, terlalu memandang tinggi kekuatan sendiri adalah awal dari kekalahan. Kita bisa bertidak bijak bila realistis terhadap kelebihan dan kekurangan sendiri, risk assessment butuh informasi jelas dan seimbang.
  Perkembangan2 terkini di Ambalat dan LCS dengan jelas menunjukan pemerintah Malaysia realistis dan melakukan hitung2an tersendiri. Tidak ada salahnya dengan hal tersebut, kita memang harus realistis dan sadar dengan situasi dan kondisi.

 3. BersatuBukanBerkelahi(BBB) says

  terbaca comment yg suruh bezakan malaysia dgn indonesia. aku rasa x payah sbb indonesia bkn musuh malaysia, kalau suruh malaysia bergabung dengan indonesia aku lagi setuju :D. in my eyes, indonesia is friend not an enemy but other for me haha cant say

  • wan says

   patutnya tawarkan je mas selamat kastara jadi warganegara malaysia,,,,yg pegi serah kat singarore watpe??

 4. Meng Peng Wah says

  ShahPaskall ni org yang suka Fantasi dan Berbual..
  bagus untuk semangat patriotik, tapi akan jadi gelak tawa buat netizen negara lain yang nak read…

  Jangan berlebihan lah, Malu jer..

 5. Bapak Guru says

  ANDA BUTUH IJAZAH UNTUK MENCARI KERJA – MELANJUTKAN KULIAH – KENAIKAN JABATAN ?!?!
  KAMI JASA PEMBUATAN IJAZAH SIAP MEMBANTU ANDA UNTUK MEMENUHI KEBUTUHAN IJAZAH UNTUK BEKERJA ATAU MELANJUTKAN SEKOLAH / KULIAH.
  BERIKUT INI MERUPAKAN JASA YANG KAMI SEDIAKAN :

  – SMU:4.000.000
  – D3 :6.000.000
  – S1 :8.000.000

  * AMAN, LEGAL, TERDAFTAR DI UNIVERSITAS / KOPERTIS / DIKTI, BISA UNTUK MASUK(PNS, TNI, POLRI,BUMN, SWASTA).

  JUGA MELAYANI PEMBUATAN SURAT SURAT PENTING SEPERTI:SIM, STNK, KTP, REKENING BANK, SURAT TANAH, AKTE KELAHIRAN.BPKB, N1, SURAT NIKAH, DLL.

  SYARAT:KTP/SIM,FOTO BERWARNA DAN HITAM PUTIH,UNIVERSITAS YANG DITUJU,IPK YANG DIMINTA(MAX 3,50),TAHUN KELULUSAN YANG DIMINTA,ALAMAT PENGIRIMAN YANG DIMINTA.
  KIRIM KE : [email protected]
  HUB : +6285736927001

  (HANYA UNTUK YANG SERIUS SAJA)

  Nb:Semua manusia berhak meiliki pekerjaan dan pendidikan yang layak,entah dari kalangan atas,menengah dan bawah.Maka dari itu kami ada untuk anda yang mebutuhkan ijazah atau surat-surat penting lainnya

 6. Muaz says

  Zulfahmi itu dulu mat rempit la..ok la tu ada future.
  Proton dah banyak menang hadiah antarabangsa cuma mentaliti orang2 melayu suka caci maki pasal tu la dari Tuanku Abdul Rahman sampai la ke Najib takda kerja lain maki je.

  Itu la politik pembangkang dia mengajar rakyat tak berterima kasih asyik ajar maki je akhirnya rakyat emosi nak kaya cepat.Bila tak kaya tuduh semua ketua kerajaan rasuah.

 7. janatul firdaus says

  satu keunggulan dari kami yg tdk pernah dimiliki bangsa lain, semangat berkorban utk tanah air indonesia. sdh kami buktikan dengan pekik ” ALLOHU AKBAR dan sepucuk bambu runcing” di palagan surabaya….bandung lautan api……palagan ambarawa….pertempuran 5 hari palembang….dll berhasil membuat lintang pukang inggris (sekutu) dan NICA (nederlan) walaupun senjata mereka lbh modern. kami raih kemerdekaan dengan tetesan darah kami ! sejengkal tanah yg direbut dari kami harus ditebus dengan tetesan darah ! dan Kami sdh terbiasa hidup dalam kesengsaraan, kehidupan masa perang merupakan kehidupan kami sehari hari.

 8. janatul firdaus says

  satu keunggulan dari kami yg tdk pernah dimiliki bangsa lain, semangat berkorban utk tanah air indonesia. sdh kami buktikan dengan pekik ” ALLOHU AKBAR dan sepucuk bambu runcing” di palagan surabaya….bandung lautan api……palagan ambarawa….dll berhasil membuat lintang pukang inggris (sekutu) dan NICA (nederlan). kami raih kemerdekaan dengan tetesan darah para tetua kami !

 9. Choqi says

  Lagi elok tentera kat johor ke kat KL? tgk mcm dah rosak pon senjata2 diorg tu..bbeza ngan senjata kwn nie..bedenyut kl pagi 😀

 10. lookluckbetoi says

  bro rasanye kereta kebal belum buat lagi kot tapi keta perisai adalah ( kalo salah betolkan )…hand made from deftech..av4 light armour…boleh la bangga buatan anak watan…

 11. jawab balik says

  Adoi saudara maaf byk2 ye….(ni mesti nk teringin sgt beri pendapat bernas tapi sebenarnya x)

  Aspek kelajuan baik ambil mat rempit?? Klakar betul la awak ni… kebetulan mcm KJ ckp mat rempit tu our future :( huhu…Mat rempit tu dh terbukti pelumba haram yang membahayakan nyawa org lain di highway pun nk kena dianggap baik dan cemerlang??? hmm adooiii…. saya setuju ngan orang malaysia semua pandai dari semua aspek…. berkenaan proton/perodua pulak….kalau syarikat kereta proton/perodua asyik nk low kualiti ngan sngaja sb nk kaut duit aja… mmg patutlah diberi pandangan negatif oleh rakyat… da npk?? sb syarikt ngan krjaan corrupt n asyik nk pau duit rakyat je… lama2 kena tukr pd krjaan lebih baik dan jjur la kiranya….btw kita patutnya educate rakyat tentang baik dan buruk…npk n x npk…barulah maju ryt malaysia n malaysia itslf ni mcm singapore….

 12. Maltex_05 says

  Orang Malaysia nie bukan tak creative. Semuanya pandai dan lengkap dengan dari semua aspek. Sayangnya kemahiran itu kebih condong ke arah yang Negative. CONTOHNYA:- Kalau dari segi senjata tengok bila hari raya pasti ada yang hilang jari disebabkan mercun yang basic boleh selamba di’upgrade’kan jadi lebih super power, itu baru budak2 sekolah rendah punya experiment. Cuba diambil bebudak nie diajar bebetul manalah tahu besar nanti jadi pakar Bom. kalau nak diukur pada aspek kelajuan baik ambil Mat Rempit. pakai body Hondacup jer tapi korek blok enjin dah sama laju mcm Honda CBR. Sungguhnya nilai negative tadi adalah jelek untuk jadikan ikutan, namun nilai kreatif itu jika dikira pasti “orang luar” akan buka mata. dan “Orang kita” pasti membusukkan kerana memandang dari sudut luarannya sahaja.

  berkenaan soalan kenapa kita kat buat kereta kebal sendiri. sebelum kita berangan nak buat itu dan ini kita nie kena betulkan itizam dan semangat produk malaysia dulu baru la kita pikir itu dan ini. contohnya ada lah golongan kita sendiri tak percaya dengan produk tempatan. contoh yang paling dekat kereta Proton/produa., ada yang kata pakai tin milo la. kereta tak bagus/selamat la.dan bila dah buat ada yang dikaitkan dengan nak promo parti kerajaanlah..cerita yang sama berulang-ulang..sebenarnya kitalah racun kepada negara kita sendiri yang terkenal dengan “P.H.D” tinggi, cantas-mencantas didalam ‘rumah’ sendiri.

 13. wiwit says

  Memang hebat tentera malaysia (ATM) ni, aq tengok hanya Rusia sama USA sahaja yang bisa samakan . Klo untuk serantau ASIA, tak layak lah lawan Msia. Cina, India, Jepang pasti takut bila ketemu ATM yang gagah wira. Itu sudah diakui dunia. Singapore bila nak perang dengan Msia hanya butuh waktu 2,5 jam (menurut survey) sudah tenggelam. Untuk serantau ni, Msia paling ditakuti USA….tiada lain.

 14. Wasana says

  Malaysia memang dah buat kereta kebal sendiri. Kamu je yang tak tahu. Tapi beli tetap beli jugak dari luar. Macam tukan baju jugak, boleh buat baju sendiri (memang buat pun), tapi beli baju orang lain tetap ada punya.

 15. anak Sabah says

  Salam Ali,

  Banyak lagi rahsia2 ATM yang tidak kita ketahui. Saya hanya boleh share ngan kamu, kamu jgn igt ATM x tau buat perancangan. Mana kamu tahu, ATM dah stok semua senjata untuk NGPV. Bila berlaku je krisis, terus pasang. Tak perlu masa yang panjang, bro. Itu antara rahsia ATM.

  Sebenarnya, banyak lagi. Yang didedahkan di mana2 forum atau web, aku berani gerenti, dari segi kuantiti dan jenis senjata, tak sampai 30% yang diketahui umum.

  Aku bagitau ko, pakcik aku ex-komando (GGK). Sekarang dah retired GGK, jadi kapten TDM di Sabah. Dia kata, dia sendiri pun, dah 20 tahun lebih dalam ATM, banyak senjata yang dia tak pernah nampak kecuali bila krisis melanda, seperti Ambalat dan dengan Singapore (1998), baru la sebahagian senjata2 tu dikeluarkan. Terngaga pakcik aku, bro.

  So, kesimpulannya, if one on one, hanya Singapore lawan M’sia. Sekian…

 16. anak Sabah says

  Salam,

  Maaf mencelah. Setahu saya, tentera Malaysia (ATM) tak pernah lari lagi dari medan pertempuran. Dari peristiwa Kalabakan, Konfrantasi sampai la d bawah panji2 PBB. Setahu saya la kan, tentera UNIFIL Indonesia kan yang lari? Tentera ATM siap selamatkan tentera AS lagi (macam dalam Black Hawk Down). Ini bukan fakta rekaan ya.

  Maaf. Saya tak tahan tengok gelagat forumer Indonesia ini yang nampak macam bangga sangat dengan TNI. Sekali lagi saya tegaskan, secara ringkas, ATM lawannya Singapore ajak yang layak. Kalau Indonesia atau Thailand atau Filipina, sorry, lu pikir la sendiri ya, bro. Tuhan kan dah bagi akal. Ok? Chao…

 17. Jawa Bodoh says

  Bapak Max,

  PT91 kami diletak menghadap Singapore bukannya Indon. Kamu bukannya ancaman kami. Warga kamu hanya boleh menyalak di Gelora Bung Karno dan Kedubes kami aje. Apa kamu sudah lupa kamu tewas sama kami ketika Konfrontasi dulu? Kamu aja yg suka berperang dgn kami, walhal kami tak ambil pusing sama kamu.
  Kamu punya MI35, hibah F16, Super Tucano itu semua guna untuk membantai warga kamu sendiri diAcheh, Ambon, Tim Tim dan Irian Jaya.
  Masihkah kau lupa Pak?
  Kapal selam yg tak boleh selam tu sebab terpaksa sentiasa timbul guna mahu menghalang TKI kamu yg tak putus asa mau menembusi sempadan kami kerna nak cari kerja Pak! Hidup susah diIndon Pak. Asyik mau berperang aja!
  Kamu ada pekerjaan Pak Max? Kalau tiada sila lah datang, kamu akan ketemui kapal selam tu dlm perjalanan kamu. Silap2 kamu boleh bekerja mencuci kapal selam tu! LUMAYAN PAK!!
  Boleh saya bertanya kpd bapak max kenapa pemerintah kamu tidak mahu membawa kes Ambalat ke mahkamah antarabangsa?
  Jawapannya mudah aja pak, keputusannya tetap sama seperti kes Pulau Sipadan.
  Kamu tewas lagi Pak!!! Aduuuh sakitnya hati. Jangan terlalu cemburu pak! Itu kerjaan orang bodoh.
  Inilah baru analisis yg obyektif dan proporsional. Jadikan tauladan, itupun kalau mau berfikir!! Kalau tidak asyik berdemonstrasi ajalah kamu melompat2 macam monyet didepan Kedubes kami. Apalagi yg kamu boleh buat?
  Indon ! Indon !

 18. max says

  analisis kalian tidak obyektif dan proporsional. tanyakan kepada ATM kalian yang kalian banggakan itu…bagaimana kabar PT 91 kalian yang diperbatasan????hwahhahahahhahah ATM lari terkencing 2 tuh hampir saja PT 91 kalian dihajar MI 35…dan kenapa kapal selam kalian dulu tidak bisa menyelam ???? lalu tanyakan juga kapal patroli malon yang dekat ambalat?kok tidak melakukan provokasi lagi takut ya kalo kopaska memberikan kejutan lagi???? oh iya tentara kalian belum pernah ada yang tewas??? oooo?yang benar saja tuh bro

 19. rusdee says

  hoi…hadi…..lagi syokkk beli dari buat sendiri……..menyusahkan diri je buat benda tu…..ada yang dah siap baik beli aje…..huhuhu,

 20. a.hadi says

  weii kenapa malaysia tak hasilkan kereta kebal sendiri jea lagi murah! seperti iraq(babil),iran(zulfiqar),turki(altay)dan india(arjun)..kita boleh buka pt91m dan tiru alatannya kemudian kita hasilkannyetidak boleh ke/

 21. a.hadi says

  weiii aku nak tanya sikit , kereta kebal pt91m tuh… aq rasa bahaye la.. kalau unit
  tentera malaysia pakai,sebab kalau ada tentera musuh yang menyerang terutamanya singapura, mereka akan gunakan javelin missile,serta helikopter apache yang yang boleh mengesan haba pada enjin pt91m di hutan,seperti cerite predator tuh!! bahaya! tue….hellfire yang digeruni ,aku penah baca satu taktik komander tank, iaitu semasa helikopter mengesan cube padamkan enjin agar tidak dapat dikesan adkah ia berhasil?dan lagi satu kenapa malaysia tidak beli helikopter penyerang seperti mil 24 dan mil 28 ..murah jea but efektif!! dan kebanyakan peruntukan wang kementerian pertahanan kemana perginya? kenapa kita tidak hasilkan kereta kebal sendiri? seperti iraq(babil),iran(zulfiqar),turki(altay)dan india(arjun) kenapa? saya rasa lagi murah kalau kita hasilkan sendiri berbanding beli! kerna yang untungnya orang kafir betul x?guys

 22. ali says

  suggestions? hmm apa yg boleh kita cadang jika yg menguruskan hal2 berkaitan diuruskan pemimpin2 besar..setakat cadang di sni xjadi apa pun..hehe..biarlah yg ATAS2 sana uruskan hal2 ni dgn baik n amanah..
  cuma pelik gak..negara2 lain dah maju dlm hasilkan persenjataan sendiri n hasilkan jutaan wang pendapatan..kita? jiran seberang pun dah boleh wat kapal terbang n kita plak beli kat dia..so saper yg menuju negara maju nih?

  tentang apa yg berlaku BIS/NGPV/ AW xberani nak komen sgt coz namun pelik gak..beli NGPV tp xder senjata(kecuali meriam asas)..alasan : boleh dipasang bila2 masa akan dtg..tul..xnafikan tp klu xsilap ianya akan ambil masa tuk selaraskan sistem n ia akan makan masa yg agak lama juga..xmungkin dlm masa sehari ianya dah selesai (fully operational..)..ia mayb akan dipasang bila TUL2 ada ancaman kelak..
  persoalan..bolehkan krew kapal terbabit ‘mengoperasikan persenjataan’ dgn cemerlang kelak JIKA tiada senjata dipasang untuk latihan or masa aman sekarang(tertanya2)..baik bg mereka berlatih dgn benda yg dah ada..so bila nak guna dah mahir/selesa/yakin..biarlah wira2 kita dilengkapkan dgn persenjataan yg terbaik bukan hanya gah di media..biar gah di realiti..

 23. zul says

  yes mmg betol. jauh panggang dari api contoh askar wataniah. AW hanya alat propaganda kerajaan. ak x tipu sebab ak sendiri ex-wataniah.

 24. zul says

  kalau kapal selam timbul atas permukaan laut mmg la boleh dikesan oleh radar. kalau bawah laut x taw la. by the way nak kesan kapal selam bawah laut x pakai radar tapi pakai sonar.

 25. RuggedRat says

  Salam beb. Korang sebenarnye dah dimainkan oleh Press aka Media. Ministry of Defend mainkan media and dah berjaya buatkan korang rasa kita ni okay atau selesa. Sebenarnyelah kan, tentera malaysia ni jauh panggang dari api. Bagi satu contoh, apa dah jadi ngan program BIS yang digembar gemburkan dulu. Program memang mantap beb, tapi peruntukan x ada n program tu x jadi ape. Sebutkan berape batalion yang dah jadi BIS. Mamat ni memang pandai bercerita n pandai mereka cerita. Pokoknye orang dalam rumah yang tahu kisah sebenarnye. Ko boleh amik cerita dia yang banyak tengok pameran statik n demo ni. Die just buat cerita j n korang yakin. Hebat mane Malaysia ni..Program PLKN x mencapai matlamat. Pemodenan tentera dan pembelian dibanyangi korupsi. NGPV yang digembar gembur Fitted But not Width tu bunyi gempar, pokoknye macam sial. Ko bayangkan la, kapal ade torpedo n misil di downgrade jadi FAC, kapal x ade misil pulak ko nak upgrade jadi corvette. Nak buat 2 biji pertama kat malaysia pun dibayangi rasuah sampai PSC Naval Dockyard tutup… ntah ape2..
  Perbarisan Admin tahunan pun peralatan pinjam meminjam antara kem.. ape kejadah nak pergi perang kalau uniform pun beli sendiri.

 26. says

  salam bro shah..

  agak2 kalo malaysia beli kapal LPD Dokdo Korea Selatan & then upgrade jadikan aircraft carrier sesuai x? boleh jd foating airbase kat laut china selatan kalo berlaku konfik..

 27. jebat says

  dalam paper kemarin ada tertulis tentera filipina telah mengesan kehadiran sebuah kapal selam di kelautan sulu (klw tk salah aku), mungkinkah kapal selam tersebut kepunyaan malaysia..? klw kpl malaysia, mcmana diaorang blh kesan plak..? kn ke kpl selam malaysia radar proof…

 28. kumbang taik @ TOYOL says

  aisey bro..
  kat libr’y berlambak..
  dalam wiki lagi berlambak..
  ko mamai ape?

 29. anak johor says

  aku selalu dengar kementah cerita pasal kekurangan tentera simpanan…tak ada ke isu ni nak dikemukakan…?..

 30. anak johor says

  aiseymen…nak cerita pun malah lah bro…pertanyaan ASAS sangat…mcm ne lah ko boleh masuk U…?..maaf ,bukan menghina..tapi terkejut ada soalan mcm ni..

 31. anak johor says

  itu bukan MRCA lah…itu pesawat pengebom jarak jauh..mcm B2 US punya..tapi dah senyap jer ceritanya sekarang ni…tanyalah kat pemilik blog ni,mcm ne cerita terbaru tu…pelaburan dengar ceritanya sampai USD5 BILION.

 32. anak johor says

  apa pulak baru nak buat mini bomb atom….dah siap lama dah…
  TUN M pernah terlepas cakap pasal benda ni kat siarang langsung dulu..tapi bila keluar berita,benda tu dipotong/tidak dikeluarkan lagi.

 33. says

  xpela…skurang2nya adik2 plkn tu ada basic gak.daripada yng xthu langsung.
  plkn tu dibuat sbb nak kurangkn budak lepak2 yang lepasan spm tu. asik dok mencangkung kat tepi jalan macam mat2 indon.ingt x? mase zaman mahathir memerintah. time tu la dibuat nya plkn…

  MMg la ade tukang jaga kat c2. budak PLKN x pro pegang senapang lagi.So, kena la ada orng jaga, klu ko yang berdiri sebelah tu, n suruh lak dia pegang, xpasal2 ko yang kena tembak. tol x?

  p.s: anda yang pilih jalan untuk menjadi TENTERA. Mulia hatinya.. tapi janganla protes sbb xpuas hati kena buli gn dak senior mase dalam kem tu..

 34. p.o says

  ape kate kita sggest krajaan utk wujudkan kemahiran survival utk perserta PLKN..contohnye cara2 mendpatkan bekalan air,membina kubu,ilmu bab2 ubat-ubatan dr sekeliling dan komunikasi..dgnkemahiran ini,skurang2nya blh diapply utk family diorg sekiranya perang berlaku..

 35. says

  Dalam tentera baik Melayu, Cina, India, Iban, Melanau, Bidayuh, Kadazan dan Orang Asli, Siam semuanya mempunyai hubungan yang baik. Bukan saya nak memuji angkatan tentera tapi ia adalah kebenaran dan setiap susah payah sama2 diharungi.. Sebenarnya mempertahankan tanahair ini bukan terletak pada satu-satu bangsa sahaja tetapi semua sepatutnya memainkan peranan. Apa pun aku tinggal lagi 4 tahun dah nak bersara…heeee…Tetap support Tentera Darat Malaysia

 36. says

  Betul apa dikatakan. Kita jangan terlampau bersifat prejudis. Kalau melayu plak belum tentu boleh tolong pertahankan tanahair ni nanti… Jadi kita jangan nak membuat andaian terhadap sesuatu perkara yang kita tak pasti…

 37. hamba allah says

  Berjuang lah kita pada jalan Allah.
  cintailah Rsulullah saw.
  kerna di waktu hari kebangkitan nanti,
  beruntung lah sesiapa yang diakui umat Nabi Muhammad saw.
  dan kerugian yang teramat kepada sesiapa yang ingkar kepada Allah dan ajaran baginda saw sewaktu di dunia…

  ingatilah peristiwa perang badar dalam Al-Quran,surah Al-Imran:123-126

  123. dan Sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan Dalam peperangan Badar, sedang kamu berkeadaan lemah (kerana kamu sedikit bilangannya dan kekurangan alat perang). oleh itu bertaqwalah kamu kepada Allah, supaya kamu bersyukur (akan kemenangan itu).
  124. (ingatlah Wahai Muhammad) ketika Engkau berkata kepada orang-orang Yang beriman (untuk menguatkan semangat mereka): “Tidakkah cukup bagi kamu, Bahawa Allah membantu kamu Dengan tiga ribu tentera dari malaikat Yang diturunkan?,”
  125. bahkan (mencukupi. Dalam pada itu) jika kamu bersabar dan bertaqwa, dan mereka (musuh) datang menyerang kamu Dengan serta-merta, nescaya Allah membantu kamu Dengan lima ribu malaikat Yang bertanda masing-masing.
  126. dan Allah tidak menjadikan bantuan tentera malaikat itu melainkan kerana memberi khabar gembira kepada kamu, dan supaya kamu tenteram Dengan bantuan itu. dan (ingatlah bahawa) pertolongan Yang membawa kemenangan itu hanya dari Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

  semoga saudara penulis blog, tergolong dalam para pejuang2 Allah
  dan ditempat kan sebagi para syuhada insyaAllah.

 38. Black says

  as'km kawan2 semua…
  diharap jangan risau sangat dah dekat singapura sebab kita dah nak buat jet MRCA sendiri dah…
  jet ni hasil kerjasama Malaysia dan Russia, difahamkan jet ni juga adalah setaraf atau lebih hebat dari jet keluaran U.S iaitu F-22 Raptor dari Northtrop Grumman..
  jet ni juga akan dikeluarkan di malaysia dengan design name tupolev…

  aku rasa projek ni terjadi sebab Singapura masukn dalam projek JSF ( Joint Strike Fighter ) anjuran U.S, projek ni projek buat jet halimunan f-35..

  apa2 pun syabas kepada Kerajaan Malaysia kerana menjadikan negara Malaysia ni lebih aman pas ni..

 39. Anonymous says

  Perang Malaysia Singapura; takut apa, Singapura jual, kita beli. Kalau Singapura serang Malaysia, tak sampai 5 minit, unit gerak khas Malaysia akan meletupkan saluran air dan gas ke Singapura. Mengikut maklumat risikan, semua maklumat grid dan kordinat pusat tentera singapura, termasuk pengkalan udara Singapura, loji air singapura sudah siap sedia dalam peta unit artilarry malaysia termasuk Astross II. Sebaik saja sah Singapura serang Malaysia, puluhan peluru meriam dan roket astross akan menghancurkan Singapura. Sebelum sempat radar pengesan meriam Singapura mengesan kedudukan artilarri malaysia, unit artileri Malaysia dah pindah tempat lain. Seluruh pengkalau tentera LAUT DAN UDARA Singapura BAWAH 80KM;( lihat peta satelite google earth Singapura). dalam jarak jangkauan meriam dan Astoss II. ATM telah pun ada unit khas di seluruh selatan Johor dan JB.

  Aku difahamkan, ATM akan membiarkan pada peringkat awal tentera Singapura memasuki Johor samada dari JB atau pantai sebelah Johor dan akan serangbalas dari rusuk dan belakang tentera singapura yang mendarat di Johor. Selatan Johor akan menjadi kuburan tentera Singapura. Sekiranya tentera Singapura berundur semula selepas diserangbalas, mereka akan lihat bandar Singapura, kubu, pengkalan laut mereka dan lapangan udara jadi padang jarak tekukur. dan ramai tentera dan rakyat singapura akan mati dalam kubu bawah tanah kerana ditimbusi bangunan runtuh kesan merian dan roket Astross Malaysia. Mereka akan menyesal kerana Singapura serang malaysia dan tidak dapat jangka kekuatan serangbalas ATM.dan setitik air dari Malaysia tidak akan ada di Singapura dan loji air singapura telah musnah dan beracun akibat dibom

  Unit peruk api ATM telah sedia menabur periuk apaidisekitar tempat strategi dilaut dan daarat di JOhor dan pantai. Tak Melayu Islam Hilang Di Dunia.

 40. Melayu Republik says

  steady rilek je.. saintis malaysia dok pulun nak buat mini bomb atom. kemusnahan 100km, ada cutter. kalau singapore nak serang guna seluruh kekuatan. kita hantar satu bomb je.

 41. Anonymous says

  apa yang saya lihat disini ialah
  satu semangat untuk mempertahankan negara
  bagus2
  dan jika kita lihat kembali dalam konteks mempertahankan negara(blog MR.shahpaskal nie lebih kepada info ketenteraan)
  kita memerlukan usaha daripada semua pihak
  baik daripada tentera mahupun pelabur2 kerana mereka ada cara tersendiri dalam mempertahankan negara
  seperti yang MR.shah katakan sewaktu media2 indonesia mahu mengpi-apikan rakyatnya(dimana pelabur2 malaysia cuba menarik balik pelaburan mereka)
  orang2 seperti ini(orang awam) boleh digelar sebagai barisan ke-3 dan ke-4 dalam mempertahankan negara

  rgt

  oleh itu,masing2 ada kerja masing2
  laksanakanlah kerja masing2 supaya negara ini terus aman

  maaf pakai anon
  kurang tahu dalam nak guna username untuk komen

 42. Anonymous says

  ala ada orang cakap atm banyak senjata yang tak didedahkan,,,dari segi jumlah sebenarpun tgkla keta perisai kita jenis adnan,,,cakap beli dalam dua ratus lebih,,tapi kalau kita tgk,,belambak dekat kem,,,satu lagi ada orang cakap atm ada stok simpanan perang bagi semua senjata yang ada,,,,kadang kadang kita buat analisis berdasarkan apa senjata yang didedahkan kepada umum,,yang rahsia,,mana tau,,contohnya keta kebal kita,,cakap ada 48,,tapi mungkin lebih dari jumlah sebenar,,kita tak tau,,,kadang-kadang wartawa majalahni nak cari duitje lebih dan buat analisis,,,hakikatnyer ketenteraan ni hanya atm sahaja yang tahu,,,kita kan tahu dalam pekeliling pentadbiran awam ada dokumen bertanda rahsia besar…salah satunya adalah perjanjian dengan negara asing untuk ketenteraan,,tengokla radar vera-e tak pernah umum,,,,tapi dah ader dalam tentera darat,,begitu juga at 4,,,dulu dalam majalh teempurpun baru sebut yang at 4 ni ada dipamerkan di klcc,,tapi tak pernah diumumkan….

 43. Anonymous says

  Beli je Tempur terbaru..banyak isu tentang kapal selam yang dikupas dalam tu….Pendek kata kalau nak info memang banyak..antara rajin dengan mlas je..he..he

 44. el_barca says

  Salam sy suka dgn blog nih terutama tajuk nih…

  sy sedang membuat tesis berkaitan tajuk

  "pengakplikasian kapal selam sebagai angkatan stragtegik di dalam doktrin petahanan negara"

  bnyk info2 berguna dlm blog nih membantu dlm penulisan tesis utk ijazah sy..

  diharapkan kalian semau membantu sy menghuraikan konsep angkatan strategik bagi tajuk nih.

  cmne kapal selam tuh dikatan as angkatan strategik..

  ade sesape boleh tambah info?
  jasamu dikenang =)

 45. Anonymous says

  Salam..

  sya melihat perkembangan polemik ni sebagai sesuatu yang baru..

  yang mana isu pertahanan,sukan dan politik,ugama negara perlu dikupas satu persatu..sya merasa ada pertalian antara isu keselamatan dan politik

  terlebih dahulu sya lihat pembangunan militer ini bukanlah bererti kemampuan membeli senjata,tetapi pembangunan rohani dan insaniah..apa yang sya lihat rata2 anggota ATM adalah melayu..95 peratus..di mana bangsa lain?bukan ingin bersangka buruk,tapi melihat bangsa lain perlu diserapkan kepada ATM,tetapi pemerintah tertinggi dan pegawai ramaikan dari kalangan warga kita..

  melihat isu2 sekarang sya sedih melihat perkembangan terbaru indonesia..

  yang mengecewakan dan yang membimbangkan adalah isu keselamatan negara kini di tukar untuk kepentingan dan keuntungan wang ringgit segelintir individu..amat mengecewakan..

  insyalah kalau wang yang ada pada negara dan untuk peruntukan ketenteraan ini di gunakan se amanahnya oleh pemimpin sekarang,kekuatan militer kita akan jauh maju kehadapan di rantau ini,ini yang pasti..

  belajarlah dari singapura,negara yang kecil,sumber ekonomi yang terbatas namun mereka jauh ke hadapan..
  jadikan pemimpin mereka sebagai kayu ukur kepada pemmimpin kita..

 46. shahpaskal says

  Tuan anony berbangsa Cina,

  Saya percaya dengan kata-kata anda, saya akan tulis satu artikel mengenai seorang kapten dalam kor armor berbangsa Cina yang pernah saya jumpa satu ketika dahulu.

  Lagi pun, pengkhianat negara boleh terdiri dari semua kaum malahan ada orang Melayu yang menjual rahsia semboyan TLDM kepada negara asing.

 47. Anonymous says

  Saya rakyat Malaysia berbangsa Cina

  Saya ingin bantah beberapa pendapat yang diutarkan oleh sesetengah pihak bahawa bila perperangan berlaku, orang cina akan membantu Singapura.
  Saya sedang belajar di luar negara dalam jurusan Kejuruteraan Awam dan saya ingin menyertai Kor Jurutera ATM apabila saya tamat pengajian.

  Saya nak bagi tahu kepada semua pembaca blog ini bahawa apabila perperangan berlaku bukan semua cina akan mengkianati negara. Tentu ada yang mengkianati negara, tetapi pastinya ada sebahagian termasuk SAYA sanggup bermandi darah menpertahankan kedaulatan negara ini.

  Sekian.

  P.S Minta maaf kalau Bahasa Melayu saya kurang baik kerana telah lebih 2 tahun tidak menulis dalam bahasa melayu.

  Kepada Pemilik Blog:
  Teruskan usaha anda. Saya akan tolong sebarkan blog ini kepada lebih ramai rakan yang seumur dengan saya agar mereka sedar ancaman luar terhadap negara.

 48. Anonymous says

  SALAM ADIK, KAKAK..

  BERANGAN NAK PAKAI HONDA ACCORD, HEHEHE…

  JANGAN MARAH..

  AKU MENZAHIRKAN PERASAAN AMAT BANGGA KEPADA PENULIS BLOG NI YG TAK SUDAH BERHEMPAS PULAS MENULIS ARTIKEL BERKONSEP PEPERANGAN.PENGETAHUAN ANDA MENGATASI SEGALANYA. TIADA UNSUR POLITIK & BERSIFAT PERKAUMAN. TERUSKAN USAHA MURNI ANDA.. WALAUPUN RINTANGAN YG WUJUD PASTI DATANG.WASPADA DGN 'ENEMY'.. AKHIR KATA BERSUA KEMBALI.

  //SPYBABA//

 49. penggubal dasar says

  alamak, diorang dah start gaduh ni. relak2 ok. tumpu pada artikel lain plak. shah, gadis palestin cun gak ye.

 50. Anonymous says

  so, kamini yang mempertahankan PLKN, yg mepertahankan ISA bukan rakyat malaysia yang setia la?

  komen kami tu cuma nak menjawab sesetengah pihak yang mempertikaikan kesungguhan kerajaan buat PLKN, bagi latihan senjata pada persta PLKN. walaupun sedikit, tak perlu la membezakan dgn kemahiran anda anda semua yang memang dapat latihan ketenteraan.

  TDM di atas telah meperlekehkan PLKN dan usaha kerajaan!

  kami berpegang teguh pada 5 rukunegara dan 5 rukun islam dan artikel 153!

 51. Lt harry says

  kepada anon yg sorg nie..

  aku bukan sesapa..
  cuma sorg blogger aka rakyat malaysia yg berpegang teguh 5 prinsip ikrar kesatria..

 52. Anonymous says

  ya kami mmg agen singapura. hahaha.anda semua dah masuk perangkap kami huhuhu. selain itu kami juga menjadi agen kepada thailand, papua new guine dan juga agen insuran!

 53. Anonymous says

  Lt harry..
  ko xabis2 kta org lain sbg agen negara kecil..ko spe? ak rsa ko la agen2 diorg..atau lg truk khadam2 diorg..

 54. shahpaskal says

  aku dah takde ruang nak cilok masuk lahhh…semua komen dah jawab, apa pun, sekian terima kasih kerana terus merangsang minda.

 55. Lt harry says

  anon 7.57am mmg cube memutar belitkan info disini..

  "klu semua org nak jadi askar, sapa nak jadi doktor, sapa nak jadi cikgu"

  anda mesti tahu blog disini bukan mempromosi kerjaya tentera tetapi blog tntang informasi ketenteraan..jgn campur adukkan politik disini…

  maaf saya katakan anda mmg agen dari negara kecil itu, yg ingin memutar belitkan info disini.

  kpd belia waja watan dan bro shah teruskan penulisan anda.

  nak betulkan sikit ikrar kesatria..
  "SETIA KEPADA NEGARA DAN SEDIA BERKORBAN DEMI KEPENTINGANNYA DENGAN TIDAK SEKALI-KALI MENGENAL MENYERAH"

  'THINK OUT IF BOX'

 56. alie says

  salam….
  selamat pergi dan selamat pulang…
  saya nk penulis mengupas sedikit tetang RAZAK SAT yg bru ni telah d lancar kn…
  kemungkinan RAZAK SAT ni ade juge dalam tujuan perisikan keatas negara2 jiran memangdangkan ia tertetak berhampiran dengan garisan khatulistiwa,mengelilingi malaysia sebanyak 15 kali sehari dari inform yg saya tahu….

  sekian terima kasih

 57. Anonymous says

  Pintar juga ini anonymous sumo. Mcm Stealth Frigate Republik Singapura. x dpt serang radar x nampak mcm anonymous.

 58. BELIA WAJA WATAN says

  Anonymous

  so kira TDM ni hebatla?klu perang pasti tak kena tembakla.

  alahai…sedangkan juara renang olimpik pun boleh mati lemas.

  klu semua org nak jadi askar, sapa nak jadi doktor, sapa nak jadi cikgu.

  _______________________

  Sdr Anon, sekalian saudara adalah orang politik, so tak berani mempamir nama dan identiti, hanya pakai anom sahaja,… so tak pa.

  Sdr terlalu taksub kepartian … berhujah mengemukakan sentimen, tanpa fakta rasionaliti, kami di sini membincang tentang nilai pro aktif pembaikan nilai dengan pelaburan rakyat yang di curahkan kerajaan.

  Kami bukan menentang kerajaan, kami bertugas membantu kerajaan menerapkan dasar yang diputuskan di parlimen ….kehendak suara rakyat.

  So Anon, tak perlulah menunjukkan nada kemarahan dalam membahaskan apa yang kami perbincangkan …

  Kepada si anon yang satu lagi, cukuplah mengatakan bahawa kami adalah dari perkhidmatan ATM, kami perkatakan di sini supaya mereka yang sepatutnya mendapat informasi yang sebenar dan bukan di putar belit oleh agen-agen Singapura seperti si anon sekalian.

  Kami mengenali amat mengenali teknik anon sekalian mengemukakan soalan atau membahaskan sesuatu juga cara mengemukakan pandangan adalah menggambarkan peranan perang psycops negara selatan.

  Objektif sdr anon mewujudkan persuition yang tak sihat, sepertinya teminologi 'Maling sial' yang pihak negara 'Godfather' sdr anon gunakan untuk memperlagakan Malaysia dengan Indonesia …

  Seolah-olah memperbodohkan negara ini untuk turut melatah seperti sesetengah rakyat negara Indon, negara ini jauh lebih bijak dalam meng "Couter" balik Assault dari PsyOPS tersebut.

  Insya Allah "Kebijaksanaan pemikiran mengatasi kebodohan tindakan". tak perlulah negara anon bersubahat menggunakan taktik tersebut untuk menguasai Malaysia.

  Salah satu doktrin PRE EMPTIVE STRIKE negara yang menjaga si anon ni ialah:

  " Manufacture words rather than deeds "

  mengambil definisi dari apa yang di amalkan US dalam indokrinisasi PRE EMPTIVE STRIKE

  —The U.S. flaunted its democratic ideals when it felt it had easily defensible borders. After it learned that it was not immune from warlike attacks, America subdued many of its freedoms and ideals for protection.

  The world is beginning to perceive the United States as a country that uses public relations words to hide nefarious deeds.

  Under the subterfuge of attacking the problems in other countries, the U.S. has instead, directly and indirectly, attacked these countries. Engagements in Somalia, shellings of Lebanese territory, bombing of a Sudan factory, a decade of bombing of Iraq and eventual war against a hapless Iraq, supplying armaments to an Israeli government that oppresses Palestinians lead many individuals to question American words and to examine American deeds more closely.

  So … jelas, sebahagian dari Assault — Pre emptive negara selatan adalah menyebarkan tulisan percakapan yang ideal, perbahasan, forum , seminar, blogger, website, junk email dan sebagainya adalah sebahagian dari senjata dalam doktrin tersebut.Dengan nya diselit, dengan mewujudkan 'batu api'— 'MALING SIAL'.

  Dengan isin empunya blog ini, sebagai melindungi kepentingan negara dan memberi gambaran sebenar serta menilai justifikasi dari sebarang persoalan maka kami mengemukakan " Counter – info ".

  "CEGAH RINTANG" —- Keselamatan negara adalah tanggungjawab bersama.

  " SETIA KEPADA NEGARA DAN SEDIA BERKORBAN DEMI KEPENTINGANNYA DENGAN SESEKALI TIDAK MENGENAL ERTI MENYERAH ".

 59. Anonymous says

  1551: Gabungan Johor, Japara dan Perak yang mantap menawan Melaka selepas mengepung selama tiga bulan.

  1553: Fr Francis Xavier meninggal di Pulau Sancian berdekatan Canton, China dan dibawa ke gereja St Paul selama sembilan bulan. Mayatnya kemudian dibawa semula ke Goa, India.

  1568: Johor membantu Portugis Melaka mematahkan serangan Aceh. Aceh mengawal Selat Melaka selama enam puluh tahun.

  1582: Portugis membantu Johor daripada serangan Aceh, dan Sultan Abdul Jalil Riayat Shah menjadi Sultan Johor pertama yang melawat Melaka.

  1587: Johor menyerang Portugis secara besar-besaran melalui serangan tanah daratan dan laut tetapi gagal sewaktu angkatan Portugis sampai dari Goa.

  1588: Pelawat Inggeris pertama, Ralph Ritch tiba di Melaka.

  1597: Belanda membuat serangan pertama ke atas Kota Portugis Melaka.

  1606: Belanda di bawah Laksamana Matelieff de Jonge bekerjasama dengan Sultan Johor untuk menguasai Melaka. Percubaan selama tiga bulan gagal apabila Portugis mendapat bantuan Goa.

  1615-1616: Aceh menyerang Melaka.

  1628-1629: Aceh memerintah Melaka selama lapan bulan sebelum Portugis mengambil semula Melaka.

 60. Anonymous says

  artikel yang menarik…saya ternanti-nanti artikel yang seterusnya..

  anon July 30, 2009 7:57 AM,

  saya setuju dengan kata-kata saudara…

 61. Anonymous says

  so kira TDM ni hebatla?klu perang pasti tak kena tembakla.

  alahai…sedangkan juara renang olimpik pun boleh mati lemas.

  klu semua org nak jadi askar, sapa nak jadi doktor, sapa nak jadi cikgu.

  korang kena faham, PLKN ni masih muda dan ianya sebagai langkah awal membentuk bangsa malaysia. dan pihak ATM sendiri terlibat membantu kerajaan utk menjayakan PLKN ni.

  merekani bukan sukarela, ada yang taknak pergi pun. ditambah pulak dgn tomahan pembangkang yang mencari kesalahan gov, sikap ibu bapa yang taknak lepaskan anak, so kena buat slow2. tak boleh bercorak ketenteraan sangat.

  sekurang2nya merekani bolehla ye, bolehla pegang M16 daripada tak tahu langsung. klu dah terdesak sangat sekurang2nya bolehlah pakai. memang skill diorang tak sehebat TDM, tp ok la dari tak tau.

  modal berbilion utk PLKN tu jgn la dipertikaikan. karang gov potong bajet PLKN korang komplen kata kem tak selesa, elaun kecik mcm2. mmg korangni jenis pakai serban tapi hati busuk. ATM ke, AW ke,masing2 dah diperuntukan bajet dan perancangan kerajaan.

  janganla melihat tentera ni sebagai yang sempurna sangat sampai mempertikaikan grad PLKN ni.

  serius, disiplin PLKN ni mmg tak setaraf TDM dan AW sebab mereka bukan tentera. so what? nama pun KHIDMAT SOSIAL kan..

  apa anggota AW dan ATM tak berzina? tak bengong? tak hisap dadah? tak rempit? belambak kes2 sosial melibatkan anggota tentera. tu tak campur bekas komando yang g rompak bank. so sama je….

  sekurang-kurangnya kerajaan cuba buat sesuatu nak slamatkan anak muda kita.

  so, pada pandangan aku yang kerja kerajaan ni, aku bersyukur Malaysia masih aman, ISA masih perlu cuma kena penambahbaikan, golongan yang suka buat demonstari tu sebenarnya keturunan beruk, orang yang pakai serbanni kadang2 hati lagi busuk dari orang yang tak pakai serban, dan kerajaan hari ini mmg byk kelemahannya…cuma lebih baik berbanding pakatan lagi satu tu. itu mmg penuh dgn kelemahan. klu depa menang, kita akan jadi negara sekular. islam akan dipijak lebih teruk. seronok ke?

  so, ingat. PLKN bukan program kerahan tenaga, ianya program pembentukan sahsiah diri. dan, AW dan ATM mmg bagus utk membentuk disiplin, tp tak semua orang suka terlalu berdisiplin mcm tentera smpaikan org kata tentera ni sebenarnya dan hilang sifat kemanusiaan dan PLKN adalah utk meningkatkan nilai kemanusiaan.

  saya mintak maafla klu ada yang tak puas hati. saya yakin blog ini dibuat utk diskusi ilmiah. tp sy tgk sesetengah golonganni suka sangat menghentam gov dan terlalu taksub dgn kumpulan mereka sahaja sampaikan tak mampu memandang jauh dan berfikir di luar kotak.

  maaf sekali lagi.

 62. TDM says

  setakat ni semua jenis senjata dah pernah menembak la. dari pistol, m16, styer, m203, mortar, bom, carl gustav, missile. semua dah rasa la. puas hati la.

 63. Det. James Doakes says

  Aku pertandingan menembak antara jabatan pun tak pakai ear plug……togel aje…..orang lain berdegung2 telinga aku masih boleh selamba…sebab dah biasa ngan shotgun tembak tupai tembak babi……

  TApi kalau 7.62 memang tergezut bunyinya…….

 64. TDM says

  pasti ke PLKN ni reti nak menembak. walau korang pandai cekah tembak tapi pasti ke kena? korang dilatih dgn cara yg maha lembut. mana korang nak tau apa itu erti menembak sebenar. bila korang kena sepak terajang bila nak masuk lapang sasar, bila korang berguling di lapang sasar, bila korang fatique kat papan target, bila korang dengar peluru tembus papan target, bila korang dengar peluru berdesup atas kepala adakah korang pasti? aku yakin korang akan senyap seribu kata. jgn begitu yakin korang mampu melaksanakannya. kalau betul korang yakin, silakan join tentera, atau paling tidak pon masuk la AW. baru korang faham apa rasanya yg sebenar. setakat korang dok baring atas poncho, kelopak J/L pasang, siap pengasuh kat tepi, pegang senjata korang, telinga sumbat ear plug @ tutup ngan headphone, jgn la nak cakap bedegar sgt. rasa dulu penampo penerajang peg lapang sasar baru korang bleh sembang pom pang pom pang.

  yg gov buat mmg bagus, utk masa hadapan. tapi masalahnya, terlalu berlembut dan manja. yg tamat PLKN makin ramai yg jadi bengong. yg ok tu ok la bagus. tapi ni yg dok bercampur x tentu hala. konon bila masuk PLKN die la raja antara segala pelatih yg ada. ape kebenda la tuh. zina zina pon ada. isk. tu yg jadi x eloknya tu. yg elok alhamdulillah.

  utk korang dapat rasa menembak, bagus la tapi pastikan bila korang dapat dengar dan rasa peluru atas kepala korang dengan bom meletup kat sebelah korang, korang yakin korang mampu harung dan terus menembak? harap korang berani la. jgn hanya dok sembang tapi bila hakikat sebenar, korang cari earplug atau headphone. hah naye.

 65. Anonymous says

  memang ketara mentaliti drp PLKN grad berbanding golongan drp grad tentera Elite & wataniah.

  Moga kebijaksanaan akn pembelanjaan duit RM 1 B setahun akan ke tentera Elite & wataniah.

 66. Anonymous says

  aku skng gov wat PLKN 2, bangsat yg xnak gov wat PLKN 2 suma adalah bangsat us n zionist!!

  gna la akai skit, gov wat ni bkn pembaziran…tp untk jgka pnhjg…

  klu kita kena serang, angpa tau ka guna m16 2???

  tau ka nak cekah kat mana???

  at least bdk PLKN, tau jgak tembak dari angpa yg dok membazir masa dok hentam gov 2…

  nti bila neg da darurat, bru angpa tau betapa penting nya keamana…

  len kali nk hentam gov pakai kpla otak dulu…

  gempur wira hnya yg tahu mksd ia shja yg fhm…ia bkn sebarang cogan!!!

  bodoh betul la org skng ni, tntra pun nk hentam, gov pun nk hntm…

  pndk kata apa yg ada kaitan ngan gov, suma nk hentam…

  nk maju, kena la pikir ke hadapan skit…

  ada otak dok maki org…
  apa la!!!

 67. Det. James Doakes says

  MAcam kisah Darul Arqam je…..heheheeee

  Pemuda Bani TAmim…Imam Mahdi dsb…..

  Sebenarnya MAhdi Al-Muntadhar (dinanti)akan keluar dari wilayah Khurasan, sekarang ini terletak di Afghanistan….

  Inilah sebabnya Amerika menjajah dan menduduki Afghanistan, meskipun tiada hasil bumi yang boleh dikorek dari sana…..mereka mencari2 Al-Mahdi….

  RAsulullah SAW ada bersabda yang bermaksud:"Akan lahir di akhir zaman Imam Mahdi, Namanya serupa dengan namaku dan keturunan dariku, dia akan mengisi bumi ini dengan keadilan"…..

  Dikhabarkan Yahudi sudah bersedia dengan pedang2 titanium untuk menghadapi zaman peperangan dengan Al-Mahdi, ketika itu tiada minyak, tiada amunisi, hanya pedang sahaja yang akan menjawab….

  Mengenai panji2 hitam itu, berkemungkinan Pemuda Bani Tamim, seperti yang dikatakan oleh Ashari Abuya Arqam….

  Tapi kalau Sultan Brunei, kawan ada ragu sikit….sebabnya ada kes anaknya berparti ompa2an (bersukaria) diluar negeri (ada masuk berita) dengan menjemput artis2 Barat yang ternama, antaranya Britney Spears dan PCD….(Pussy Cat Dolls)…..

  Kemungkinan Pemuda Bani Tmim dan Al-Mahdi keluar di Afghanistan, kawan yakin dengan keadaan US dan Britain di sana, mengapa mereka masih menduduki bumi tandus itu atas alasan memerangi terrorist????…..

  Hanya masa akan menunjukannya….

 68. shahpaskal says

  Sebenarnya kebangkitan Melayu yang saya katakan pada artikel yang lepas, banyak dikupas oleh Belia Watan Waja.

  Terima Kasih…kepada para pembaca, kalau nak tahu kebangkitan Panji Hitam Dari Timur, buatlah kajian mendalam lagi.

 69. Time says

  ya, pelincir apa saja boleh… kerana apa guna Indonesia serang Singapore? Tak ada arti strategik atau pun sumber daya…. he he he

 70. BELIA WAJA WATAN says

  Anonymous

  nampak gayanya Malaysia yg skrg kena Kepung. Air base di Taiwan, Thailand & Brunei.

  ________

  Jangan Lupa Brunei di peringtah oleh Sultan keturunan Sharif jurai Ahlu bait … Al hassan …

  Yang di katakan daripadanyalah munculnya Panji Hitam dari timur.

  Yang dikatakan Rasululah tidak terkalah oleh tentera musuh …

  Brunei menumpang anggota-anggotanya dengan Misi pengaman Malaysia ke timur tengah … di samping sentiasa menghantar tenteranya berkursus di PULADA.

  Sebenarnya Singapore menerima Nasib yang amat Malang jika perang menjadi pilihannya …

  Akhirnya …. jangan tinggalkan Allah dalam perancangan, kerana tentera Allah di langit sedang menunggu arahan untuk melaksanakan "Demolition Team".

  ATM kena ingat Bagde kat kepala masing-masing adalah Allah dan Muhamad … kembali berpegang kepadanya … kekuatan langit akan datang menolong … Sejarah telah membuktikan …

  BELIEVE IT

 71. Anonymous says

  nampak gayanya Malaysia yg skrg kena Kepung. Air base di Taiwan, Thailand & Brunei.

  Abislah Shah Paskal mcm ni.

 72. RMAF says

  Brunei International Airport (WBSB)
  Rwy 03/21
  Position 4º 56' 39.0 N114º 55' 42.2E
  Elev: 72 ft
  Skuadron Pesawat Nama
  120 Sq
  Detachment UH-1H
  AB-205 Kestrel

  sapa kata singapura-pura tadak aset di brunei. ni aset air force diorang kat brunei

 73. Anonymous says

  Rasanya pelincir tu Pulau Sipadan,Ligitan, Ambalat & sebahagian Spratly.

  Baru mau tolong.

 74. Lt Harry says

  Pada anony..
  PELINCIRNYA TU APA YA PAK??…
  NGAK NGERTI GITU…

  Pada belia waja..
  analisis anda cukup detail..syabas..

  Pada saudara dari seberang time
  ada benarnya kata2 anda berkenaan kecendrungan indonesia pada mana2 negara m'sia atau s'pore jika berlaku apa2 konflik.Tetapi harus diingat perbalahan antara negara kita adalah dinanti2kan oleh negara seperti israel.menenai perbatasan seharusnya tiada sebarang masalah kerana kita indonesia dan malaysia telah membuat perjanjian kerjasama.

  "THINK OUT OF BOX"

 75. kudabesi says

  selamat bertugas bro..

  saya bdk baru kat sini

  pasal kerjasama dengan brunei tu x tau la..setakat ni tentera SAF mmg wat jungle training kat utan brunei

  tak tau la kalau brunei ada stok senjata spore gak

 76. Anonymous says

  drp ulasan time.

  maka jawapannya kalu Indonesia mau bantu Malay mesti cukup PELINCIRNYA YA PAK.

 77. BELIA WAJA WATAN says

  Perjumpaan Lee Kuan Yu dengan MB Kelantan cukup menjadi indikator baru bahawa, kekuatan (Vital) bukan pilihan utama Singapore dalam mencapai hasrat menguasai Malaysia.

  Pertama: mereka tidak sanggup berdepan dengan perjuang yang tidak dikenali penduduk bumi tetapi dikenali oleh penduduk langit, mereka ini ada ramai di Malaysia, Singapore tahu melalui MB Kelatan "One in Milion man" akan menjadi pencegahan bagi mereka.

  Kedua: Faktor Geografi, seperti biasa negara mereka berbeza dengan Malaysia Terrain akan menghalang impian, kerana tentera darat mereka tak sanggup berhadapan dengan halangan tadi … Biasalah rakyak singapore masyarakat elite, manja … tak nak minum air lopak …

  P/S: Kalau sdr sekalian pernah menjadi penoreh getah atau pemungut sawit, sdr akan faham apa yang saya maksud ini. kerana singapore tiada semua itu.

  Ketiga: Walaupun pada dasarnya kerajaan Indonesia tidak memihak kepada Malaysia, tetapi rakyaknya akan memihak ke sini … ini terutama para pejuang-pejuang tersembunyi sama seperti apa yang saya perkatakan tadi.Mereka akan menyerang Singapore dari belakang.

  Keempat: Kekuatan spritual yang ampuh dari kedua negara adik dan abang akan menjadikan Singapore medan kematian yang mengerikan …

  P/S: Mereka membina Bungker bawah tanah yang kuat untuk rakyat kerana apa …?, siapa yang memiliki BOMBER … Malaysia, Indonesia…? Bukan … ia suatu persediaan dari senjata spritual yang ampuh.

  Kelima: Mereka sayang kan aset mereka 25% musnah dalam serangan fasa pertama, seperti di perkatakan dalam hal yang lepas, kalau berperang mereka akan mengambil masa singkat contoh Israel dengan Mesir peperangan 6 hari. Di ikuti campur tangah PBB dan Mahkamah The Huge … Memutuskan Malaysia adalah Hak Singapore (Agen 007 dalam parti kerajaan memainkan peranan).

  P/S: P.Ramlee dalam film Nujum Pak Belalang mengisyaratkan sebuah kerajaan jatuh dengan permainan yang licik.

  Keenam: Jika perang meletus, ia akan mengundang rantau ini menjadi perang Agama atau JIHAD … ramai 'Terrorist' akan datang bergabung dengan terrorist yang sedia ada di Singapore dan Singapore akan melihat bagaimana tenteranya akan dilapah kulit secara hidup-hidup.

  Seterusnya Singapore bukanlah tempat selamat untuk pelaburan, yang jelas Malaysia ketika itu akan memutuskan Tambak Johor, dan singapore akan kehausan ….

  Divison pertama TDM membentuk JOINT FORCES ATM akan membuat perimeter pertahanan hadapan, semua bekalan logistik dan pertahanan milik singapore di negara lain tidak sempat sampai seperti di ulas oleh Shahpaskal.

  Secara logiknya Brunei akan menyalur sokongan logistik ketenteraan dan bantuan kewangan kepada Malaysia.

  Paratrooper dari simpanan ATM akan mendarat di Temasek "BEHIND THE ENEMY LINE"…

  Akhirnya segala kekuatan yang ada pada singapore bukan untuk peperangan tetapi mempamirkan kekuatan untuk menakutkan, …

  jika perlu campur tangan dari Amerika dan Britain ia akan lebih memburukan lagi, kerana terserlah niat jahat Imperialis, kalau dulu tidak ramai orang yang cerdik pandai tapi sekarang ICT memangkin keadaan.

  "CATCH ME IF YOU CAN"

 78. pejuang says

  kpd saudara ondscene, saya apa yg anon di atas tulis ada kebenaran juga. sbb menggunakan logik akal la benda fakta yg ada bertukar jadi lain. sila baca 1st line anon. 3km to 5km. tu guna logik akal la tu jadi camtu. tak semua bleh guna logik akal. perlu gak ada fact & effect. majalah luar negara lebih sudu dari kuah. mereka lebih canang dari apa yg sebenarnya ada.

  FYI, F15 s`pore yg terbaru diinfo dalam paper bape buah? hanya 24 shj dan disiarkan dlm paper diorang. tapi hakikat sebenarnya lebih dari itu. diorang pon x dedahkan kuantiti yg sebenar. sama la gak cam kita, kalau x keluar paper, dediam sudah la. kalau yg keluar paper tu bincangkan la.

  now a days all info can be collect from the net. maybe anon tu tanak la dedahkan diri die. kang x pepasal makan diri. ada yg kena bicara ngan P5 plak nanti. salah satu cth ialah, negara kita hampir beli AEW tahun 80 atau 90 tapi dek kerana media dah canang satu dunia, pembelian dibatalkan. kadang kala benda yg didedahkan ni bkan peg ATM sendiri tapi si pembekal.

  PLKN ni buat masa sekarang ni nampak lebih kepada pembaziran. tiada penekanan disiplin yg tegas dijalankan. pelatih bergaduh, berzina DLL. bila nak tekankan disiplin mak bapak mula kecoh sekampung. masuk berita itu ini. pengurusan juga kurang mantap. perlu ditingkankan lagi.

  tapi kenapa perkara ni berlaku? adakah sbb utama diorang dah besar dan mula memberontak? tidak.. semua bermula dari zaman persekolahan. ibu bapa zaman sekarang lebih percaya kepada anak dari guru. pantang guru jentik sket, abes laporan polis setebal kamus dewan. macam mana nak mendidik. zaman dahulu jgn kata nak tinggi suara, nak angkat muka pada cikgu pon ketar lutut. murid2 zaman sekarang siap tendang tumbuk pukul cikgu. bila cikgu rotan, balik mengadu. mak bapak backing bagai nak gila. semua perlu bermula dari zaman sekolah lagi. jgn rosakkan alam sekolah campur tangan ibu bapa. adakah mereka2 ini yg akan berjuang utk bangsa jika sesama bangsa sendiri bergaduh? rambut cacak2 botak. betulkan dari zaman sekolah lagi. baru la PLKN ni akan berjaya. ibu bapa pun perlu memperbetulkan diri sendiri baru lah zaman akan datang tidak kucar kacir.

 79. selingkar kasih says

  dalam konflik hari ini atau masa depan, semua negara serumpun tidak bisa condong kepada sesiapa tetapi bisa condong kepada negara yang bisa melaburkan sejumlah dollar yang besar sebagai galang ganti bantuan negara serumpun….
  dan saya sendiri tidak ralat sekiranya indonesia lebih cenderung ke singapura kerana propaganda sulit israel berjaya menyakinkan rakyat indonesia bahawasanya malaysia ini sebuah negara yang 'maling' dan kita acapkali diburukan dan disyak kan oleh media arus perdana indonesia….
  akhirnya malaysia harus mengharunginya sendiri……

 80. Anonymous says

  Menarik gak cite Belia waja watan berkenaan PLKN.

  Walaupun kena bg peluru 20 biji shj.
  Rasanya lg bagus bagi rm 1B kat pasukan Elite atau Wataniah.

  Sekurangnya akan kualiti pasukan & unit Tersebut.

  Kualiti lebih Penting drp Kuantiti.

 81. Time says

  Indonesia tidak pernah menghadapi konflik perbatasan dengan Singapore, justru lebih banyak konflik perbatasan dengan Malaysia. Dan Singapore tampaknya tak pernah mau berkonflik dalam masalah perbatasan atau pertahanan dengan Indonesia. Mereka tak mau menambah musuh.

  Indonesia sebenarnya tidak menghadapi ancaman seperti Singapura terhadap Malaysia dalam masalah air yang sangat sensitif. Kes Ambalat levelnya bukan ancaman terhadap satu negara, hanya pada wilayah kecil yang kebetulan kaya minyak. Dan itu mudah diselesaikan.

  Saya sendiri tak bisa menduga Indonesia akan lebih condong ke mana. Saya juga tak bisa jamin Indonesia condong ke Malaysia walau kita masih serumpun.
  Dan saya tak juga menyanggah ada kemungkinan Indonesia bisa condong ke Singapore. Ini bukanlah kes serumpun atau tidak, tapi pada interest. Unpredictable.

  Menurut saya, the best position for Indonesia is neutral.

  Tapi saya tunggu tulisan Tuan Shahpaskal…

 82. BELIA WAJA WATAN says

  Kepada

  Anonymous said…

  sebab 2 la kerajaan wat PLKN, gov da tau perkara ni akn berlaku..

  Saya rasa sdr pelu melihat dari pelbagai sudut dan bukan dari sudut prinsip dan falsafah pembentukan PLKN itu sahaja…

  Saya boleh bercakap dalam hal ini kerana ramai Ahli kami terlibat sebagai Jurulatih PLKN, selain itu Pegawai kanan saya sendiri bekas Komander PLKN, …

  Mengenai penggunaan senjata M16, bukan semua menggunakanya, malah boleh membuat pilihan untuk mengikutinya atau tidak …

  selain itu tahu kah jumlah peluru yang di beri … sekitar 20 biji … apa yang boleh dilakukan dengan kemahiran sedemikian, …?

  Modul asal PLKN adalah di adaptasi dari modul PJKN iaitu program Jatidiri Kesukarelawanan Negara (BELIA-KBS), pengolahan program …. Kementerian Pendidikan, Kementerian Pertahanan dan lain lagi …

  Bagaimana jadi sebuah kapal beberapa nahkoda …? tentu gagal berfungsi, PLKN bukan melahirkan tentera, tetapi melahirkan 'Malaysia' …. konsep kabur.

  Kenapa perbelanjaan 1B itu tidak digunakan membanggun SAS – Sukarelawan Angkatan simpanan, dengan menyerap semua pelatih dan PLKN ke bawah Kor Askar Wataniah, semua modul dan latihan adalah militari, bukankan menjimatkan logistik (Pengangkutan dan Pakaian) dan pembayaran saraan (Gaji dan elaun)Pelatih dan Jurulatih.

  Tahu ketidak bagaimana Pegawai-pegawai tentera yang bertugas sebagai kem Komandan di PLKN seluruh negara, mereka adalah orang-orang tersempit … di antara memastikan prisip dan dasar latihan berjalan mengikut landasan dengan tekanan orang politik 'Datuk-datuk' …

  Sehinggakan apa bila mereka kembali ke unit asal mereka (Pegawai tersebut) seolah-olah bertukar dari seekor harimau yang garang kepada seekor tikus yang penakut …

  Apa yang malang lagi, dari sudut tradisi latihan ketenteraan ialah 'Task' fizikal dan spritual …. oleh itu physical Training (PT) ditekankan sebagai modul utama, oleh kerana tekanan dari mereka tersebut alasan latihan diberi menyebabkan sakit otot-otot para Pelatih … lalu PT ditukar kepada tarian ponco-ponco (alasan sama seperti PT mengeluarkan peluh).

  Itu satu dari contoh malah banyak lagi …

  Sehinggakan Peg Kanan kami mengatakan bahawa beliau bukan melatih manusia tetapi melatih 'separuh manusia'

  SERTAILAH PASUKAN SIMPANAN DI TEMPAT MASING-MASING BARU SDR MAMPU BERCAKAP DARI PELBAGAI SUDUT.

  SELAMATKAN MALAYSIA DARI BENCANA HASIL KERJA TANGAN ORANG-ORANG POLITIK.

 83. Det. James Doakes says

  Itulah, walaupun berlainan negara, tetapi masih mengekalkan cakna agama dan bangsa yang sama……

  Syabas Indonesian…..

 84. canang says

  Apa apa jer lah shah. Asal jangan membocorkan rahsia ketenteraan terlalu banyak sudah. Cukup sekadar buat pengetahuan sahaja.

 85. Lt Harry says

  Syabas bro shah…
  nampaknya sudah ada pembaca dari negara rumpun kita indonesia..

  welcome aboard my friend…

 86. Anonymous says

  Eropah memang kaya hasil rompakan sumber kekayaan negra yg pernah di jajah seperti Nusantara.

  Memang x mustahil Turky kluar drp NATO sebab Perancis pun pernah kluar drp NATO kerna sebab Fakto keahliaan AMerika dlm NATO.

  Rantau Nuantara x akan ada kuasa ketenteraan seperti NATO kerna sebab terlalu byk faktor. cthnya sebab akibat penjajahan sampai keadaan pecah & perintah barat masih lg menguasai Nusantara.

  Konflik dalam Nusantara bagaimana pun bagus utk pengeluar senjata barat utk mudah jual produk mereka.
  Lebih byk konflik di Nusantara maka lebih bagus utk bisnes senjata drp barat.

  Utk Tambahan Indonesia x semestinya ber4pihak pd Malay jika berlaku konflik dgn singapura. Utk menunjuk Ketuanan JAWA lebih hebat drp Ketuanan Malay. Tikam belakang memang sudah adat setiap konflik.

  Pendek cerita,Malay perlu Indonesia jika Malay ada konflik dgn singapura. Tp Indonesia x perlu bantuan drp Malay jika indon ada konflik dgn Singapura.

 87. shahpaskal says

  Time,

  Indonesia pernah menunjukkan kepada siapa mereka akan berpihak. Tunggu jawapan dari saya, kerana ini memerlukan pengumpulan bukti dari koleksi-koleksi berita yang lama termasuk latihan perang di antara TNI dan ATM yang dibuat di Johor sebagai satu amaran kepada Singapura.

  Dari segi hubungan diplomasi, saya yakin kedua-dua negara ada perjanjian sulit yang meletakkan Singapura berada dalam keadaan tertekan misalnya mengenai pengharaman penjualan pasir dari Indonesia dan Malaysia yang berjalan serentak.

  Ini semua akan dikupas nanti…selepas posting artikel2 dari Palestin

  ———————————–
  Tuan Anonymous,

  Eropah benua yang kaya, orang miskinnya hanya satu iaitu Turkey. Dahulu Turkey dihalang untuk memasuki EC dan yang hairannya dibenarkan pula memasuki NATO. Supaya apa, supa mudah pihak ini melihat peningkatan senjata negara Islam Turkey. Sekarang Turkey sekular dan tidak mustahil jika ia berpaling arah dan mula mengkritik EC, NATO atau US

  Di rantau ini, ia masih membangun, setiap negara masih ada curiga kerana sejarah-sejarah negara di sini baru bermula di mana Indonesia merdeka pada 48 (kalau tidak silap), Malaysia 57, Singapura 60an dan Brunei 80an.
  ————————————-
  Penggubal Dasar

  Saya bersetuju dengan pendapat anda.

 88. Time says

  Tuan Shahpaskal, saya menikmati tulisan-tulisan Anda mengenai militer Malaysia. Tapi, seperti banyak penulis lainnya, lebih banyak melihat masalah pertahanan hanya pada teknologi dan peralatan yang sebenarnya dibeli dari luar.

  Saya punya permintaan. Cuba Anda buat tulisan mengenai skenario perang Malaysia vs Singapore. Kira-kira bagaimana posisi Indonesia? Kalau Indon take a side, bakal pilih memihak Malay atau Spore? … he he he

 89. Anonymous says

  kurang pasti RM 1 B setahun brapa Pasukan Elite dpt di wujudkan kerna kos data pembetukan seunit x de dlm maklumat umum.

  tp kalu kira gaji taruk rm10000 sebulan 1 askar elit maka jika ada 1000 askar elit maka gaji sebulan rm10 juta sebulan. setahun rm 120 juta. so tinggal rm880 juta utk belanja utk peralatan & servis peralatan.

 90. Anonymous says

  Di rantau Eropah ada NATO. Kekuatan militer beberapa Negara bergabung 1 payung gergasi Jentera angkatan Tentera.

  Di rantau Nusantara ada byk negara pikir nk musnahkan diri sendri. MEMANG MASIH JAUH LG KEKUATAN MILITER RANTAU NUSANTARA berpecah akibat masalah politik & ekonomi menyebabkan perpecahan sesama rumpun sendri.

  Drp segi rantau ni antara paling senang kena jajah jika sesama jiran berperang sesama sendri.

 91. shahpaskal says

  Terima Kasih saudara saya, Time

  Ada kebenaran dari kata-kata saudara. Sememangnya Indonesia memang mempunyai pengalaman perang yang agak hebat.

  Saya memamg terlepas pandang mengenai sistem pertahanan Indonesia kerana saya melihat dari satu sudut iaitu problem tentera udaranya.

  Sepatutnya saya memberi analisis yang adil mengenai kekuatan tentera darat dan industri pertahanan Indonesia secara amnya.

  Dari satu segi misalnya bab ekonomi, itu saya pertahankan pendapat saya kerana peristiwa pengeboman di Jakarta tempoh hari bakal memberi banyak kesan kepada ekonomi Indonesia kerana ini saya rasai sendiri semasa beberapa siri lawatan saya ke Indonesia termasuk kepulauan Bali.

  Saya akan menyentuh dengan lebih detail mengenai Indonesia satu hari nanti dengan lebih adil.

  Saya mengalu-alukan komentar dari pembaca Indonesia, dengan syarat ia mempunyai hujah yang baik serta mampu "Menunjukkan" kesilapan saya.

 92. DZAABA says

  Salam semua. Terima kasih saudara shahpaskal atas sumbangan artikel anda. Teruskan penulisan anda. Gunakanlah prinsip 'Need Know The Basis'. Tetapi yang utama dalam pertahanan adalah kemantapan perisikan ATM/PDRM sebelum berperang sebab pepatah Inggeris ada menyebut "INTELLIGENCE IS THE FIRST LINE OF DEFENCE"…arios amigos

 93. penggubal dasar says

  perbelanjaan PLKN 1B setahun merupakan pelaburan jangka panjang. mereka bukan tentera, tetapi apabila mereka dilatih menggunakan senjata, tugas hakiki mereka sebagai pelajar, sebagai doktor, jurutera, pekerja kilang dan sebagainya masih diteruskan tetapi pada masa yang sama mereka blh bertindak sebagai tentera tambahan ketikan perang. dan jumlah peserta PLKN ini meningkat dari setahun ke setahun. selain itu, PLKN akan meningkatkan semangat patriotik, perpaduan dan dll.

  jika kita gunakan 1B tu utk melatih askar elit, berapa ramai askar elit dapat dikumpulkan? berapa lama mereka blh berkhidmat? dan yang elit hanyalah mereka, tapi negara rugi dari segi pembentukan bangsa malaysia itu sendiri.

 94. Time says

  Saya tak setuju pada komentar Anda soal Indonesia, yang Anda kata jauh tertinggal dari Malaysia di bidang pertahanan. Juga soalan bom yang menurut Anda akan membuat ekonomi Indonesia lebih terpuruk.

  Perang bukan hanya soalan teknologi dan seberapa banyak pesawat pejuang yang kita punya. Berperang menghadapi Indonesia berarti menghadapi negara yang sangatlah luas sehingga jet pejuang sahaja tak akan cukup.
  Lagipula tentera Indonesia banyak pengalaman dalam berbagai pertempuran gerilya sejak negeri itu memperjuangkan kemerdekaan dari Belanda, menghadapi belasan tahun pemberontakan dari dalam negeri dari tahun 1950 sampai 1960-an di Sumatera dan Sulawesi. Indonesia juga satu-satunya negara yang berhasil menghancurkan kaum komunis hingga ke akar-akarnya sehingga Amerika menjadikan Indonesia contoh buat Vietnam Selatan.

  Ekonomi Indonesia sangat resilient. Ekonomi dunia mundur, termasuk juga Malaysia minus, tapi Indonesia tetap berjaya mencatatkan pertumbuhan ekonomi plus.

 95. Keris says

  Salam shah..

  Saya doakan anda slamat di sana nanti dala lindungan Tuhan.. amin.

  tq kerana sempat berkongsi info dengan kami. =)

  Saya tidak pernah menidakkan keupayaan ATM amnya dan TD khususnya =)

 96. Anonymous says

  mana lg bagus ek. wat PLKN blanja duit sampai rm 1B setahun atau guna RM 1B tu utk latih seribu tentera elit dilengkapi dgn senjata canggih?

  Pepe hal kalu sesape perang Zionist gelak drp Jauh. Matlamat dah tercapai kemusnahan ke 2 negra akibat batu api zionist.

 97. Anonymous says

  sebab 2 la kerajaan wat PLKN, gov da tau perkara ni akn berlaku..
  belia waja watan..

  rata2 budak PLKN pndi dah guna m16 bila darurat…

  nak slh kan bdk2 rmja xleh gak coz mak bapak lepa x men kan peranan lepa..

 98. BELIA WAJA WATAN says

  IN THE LAST RESULTS MAN WHO'S DECIDE OF WAR,

  Faktor kemanusiaan perlu diperkirakan dalam menentukan kemenangan atau kekalahan, mungkin sdr-sdr sekalian terlupa pandang tentang apa yang kami perkatakan …

  Pengalaman mengendalikan organisasi belia dan dan komuniti belia Rakan Muda di peringkat kebangsaan telah mengajar kami … pembetulan yang ketara perlu dilakukan …

  Generasi muda kita rosak dan lemah … serta pengecut…

  Kami pernah perkatakan bagaimana Temasek Holding memainkan peranan menyerang dari sudut ekonomi dengan penguasaan aset telekom dan Media Prima … dalam konteks peperangan konvensional ia dikatakan psyops warefare " MIND CONTROL" … lihat

  Kebanyakan masyarakat dan generasi hari ini merasakan mereka berada di zon selamat …. semua rancangan TV yang melibatkan generasi muda tiada menjurus kepada pembangunan karekter patriotisme … kalau ada pun patriotisme hanya Marlboro mengisytiharkan penajaan pelumbaan motor 'dihalalkan' adalah melahirkan wira-wira negara.

  Kita kena ingat salah satu kekuatan ATM adalah Perkataan ALLAH dan MUHAMAD pada crown emblem setiap cabang perkhidmatan darat laut mahupun udara …

  Ia bukanlah suatu kebetulan ia adalah spritualistik … dan inilah yang di ketahui singapura, maka proses menyesatkan generasi muda dari Allah dan Muhamad akan melemahkan ATM, secara otomatiknya … kesudahannya kekalahan terpulang kepada ATM.

  Kerana tiada ATM jika tiada Belia menganggotainya …

  Kata-kata cerdik pandai "Jika ingin melihat kepada sesebuah negara, maka lihatlah generasi muda mereka" – Ternyata Singapore tidak loose Control dalam hal tersebut, berlainan Malaysia (Belia) … yang ada hanya tentera 'PONDAN'.

 99. Lt harry says

  oopss lupa..
  kpd bro shah..selamat pergi dan kembali ke tanah air.

  jangan lupa menceritakan pengalaman bro di sana nanti ya..pgalaman diekori mossad,CIA dan etc ..hehe

  info2 IDF dan askar2 kita disana..

 100. Lt harry says

  tahniah bro shah…
  skali lagi blog ini memaparkan kemampuan defensif dan ofensif ATM..

  walaupun dasar pertahanan negara menjadikan dasar cegah rintang aka defensif sbg tunjang..ini tidak bermakna jika atm tiada kemampuan untuk melakukan serangan ofensif.

  doktrin pertananan sekarang yg biasanya dimulakan dgn serangan udara terlebih dulu telah biasa kita lihat dalam senario peperangan pada masa kini.lihatlah di iraq 2003,israel myerang hisbullah@lebanon walhal dalam filem transformers sekalipun melibatkan serangan udara sebagai serangan kilat atau pre-emtive strike.

  jadi negara amnya dan atm khususnya mmg harus dilengkapkan dgn misil2 darat ke udara(SAM)jarak sederhana yg akan menjadikan jet2 musuh gundah gulana.

 101. Anonymous says

  susah tu nanti bangsa bangsa masuk campur. pastu kena sekatan ekonomi. pastu kena jajah & kalah lg skali melayu utk kali hentah brapa setelah kena jajah 300 tahun. pastu ada makahah antarabangsa kena adili utk jenayah perang antarabangsa mcm milosivij serbia dulu.

  Gempur wira bagus tp x guna akai x guna jugak tu melayu.
  mesti jd melayu bijak guna akai.

  gempur akai bagus.

 102. Anonymous says

  tgn2 barua kat dlm parlimen 2 DAP dan PKR la…
  klu kat thailand lepa buat rampasan kuasa, habis barua2 DAP N PKR ni lepa tgkp/bunuh…
  cam lepa nak tgkp TAKSIN la…

  hidup malaysia n ATM!!!
  GEMPUR WIRA…

  slmt di gaza ya..

 103. adioz88 says

  artikel yang membuka mata pihak2 yang selama ini memperlekeh kemampuan ATM.
  syabas.
  kami akan tunggu artikel selanjutnya pula

 104. Anonymous says

  nak mulakan pergerakan tentera panji2 hitam dari timur agaknya….

  kat mana lagi nak buat disinformation warfare kalau bukan di media utama dan media elektronik yg telah menjadi kesukaan ramai sekarang ni.

 105. Amino says

  kawan ni anak jati Johor bahru..

  Panglima Hitam ni sebenarnye ramai nor.. kat Perak Panglima kiri Sultan diorg pggil panglima Hitam juga (cerita pak sedara kawan), kat sini pun ada.

  Jadi kawan nak tau Paskal tu tukar nama berdasarkan Panglima Hitam yg mane?? Ke pasal dia pakai sut combat semua warna hitam??

  tq

 106. Det. James Doakes says

  Amino…

  Ko orang mana? Maksud kawan, Johor kat mane?

  Cuba ko pergi ke Muo, kat sana ada kisah Panglima Hitam aka Panglima Lidah Hitam, kat area2 Parit Jawe makamnya tu….

 107. Anonymous says

  rasanya ada fakta tu putar belit je. Standard Modus operandi Disinformation Warfare.

  x de pun fakta yg bole kira dalil yg sahih. byk spekulasi je.

  tapi tu biasa kalu bidang ketenteraan begitu.

  kalu panglima hitam x kenal maknanya org tu x tau pe pe langsung pasal ketenteraan.

  kena byk baca buku sejarah ketenteraan.

 108. amino says

  Tahniah..

  Saya masyarakat johor amat berbangga dengan tulisan dan kajian yg saudara buat. Semua Fakta dan Dalil lengkap sekali.

  1. Apesal Paskal Tukar nama jadi Panglima Hitam? Siapa itu Panglima hitam? adakah orgnye realiti ataupun mitos???

  2. ATM jadi ke nak pakai jentera 8×8 bagi menggantikan Sibmas & Condor?

  Selamat Pergi n Pulang dari GAZA..

 109. Det. James Doakes says

  Selamat mengembara ke Palestin, dan selamat pulang!!!!

  Pada pandangan saya, kita perlu buat sepertimana Jepun dahulu, mereka mencanangkan maklumat2 palsu bahwa serangan akan dilakukan dari Singapura, maka segala kelengkapan British ditumpukan di Selatan, sehinggakan meriam besar di Fort Siloso pun tak leh dipusingkan ke utara….

  MAka dari kelemahan itulah, Jepun menyerang dari KB dan Singgora….

 110. PENGGUBAL DASAR says

  saudara air force,

  tidakkah tuan sedar tgn2 politik yang bencikan islam dan melayu itu sebenarnya penyebab kepada kebantutan pembelian senjata2 ATM.

  tidakkah tuan sedar bahawa kewujudan blog ini sebagai satu kaedah menyedarkan masyarakat bahawa negara kita juga mampu melindungi rakyatnya.

  saya memang sedar org2 yang dalam tentera ni ada satu sikap yang kononya mereka ni hidup dalam etika ketenteraan, semua mereka patuh dan mereka tahu. padahal pegawai2 atasan tu banyak berkongsi idea dengan para pengamal media.

  klu lah blog ini mendedahkan rahsia, kenapa penulisnya tak ditahan di bawah ISA.

  dan, hargailah usaha penulis blog ini utk memartabatkan dan membuktikan kemampuan ATM.

  tabeeeek tuan!!

 111. ispow says

  salam, dah la….
  taknak gadoh2….
  kita semua kawan…

  selamat pergi dan selamat pulang kepada bro shah dan ondscene….
  salam…

 112. ondscene says

  saya nak mencelah sikit- kepada anon yg dari air-defence tu. jika anda seorang yg ada masa untuk membaca, sebenarnya maklumat seperti apa kita nak beli, sedang beli tu, bukan dimulakan oleh kolumnis2,blogger2 seperti saudara shah ini. semua data itu anda boleh perolehi di mana2 yang sudah tentunya kebaykan dtg dari jurnal, artikel, majalah dari luar negara. so, apa ini semua? mana mereka tahu? malah lebih lengkap dari apa yg bloggers paparkan. analisis dilakukan oleh bloggers seperti shah ini, tetapi maklumat yg anda maksudkan, mustahil utk dia dapat jika bukan dari mulut mereka di dalam atm. siapa yg bocorkan? sudah tentu panglima2 kita tau mana yg boleh atau tidak utk diumumkan.
  saya mempunyai pemikiran berdasarkan lojik akal. data2 yg dikeluarkan kebykan adalah dari sidang akhbar atau kenyataan media , atau hasil temubual dgn mereka di atas sana. kemudian analisis akan dilakukan. itupun nak kira rahsia juga ke?
  saya dah berkecimpung dalm dunia kewartawanan lebih 20 tahun dan kadang2 kagum dgn mereka yg di luar negara kerana maklumat yg mereka dapat lebih lengkap dan pantas dari wartawan malaysia.
  siapa dalangnya? kalau bukan org dalam. itu andaian kami yg berfikiran secara lojik akal.. bukan wartawan malaysia tdk cekap atau tdk pandai hidu, tetapi, ada unsur pengkhianatan dari pihak dalaman.

  sekadar ingatan, kami tahu mana yg sensitif, mana yg boleh dan tidk boleh disiarkan, sebab mempertahankan negara lebih penting dari mengejar glamor atau wang ringgit. apapun, terimakasih atas ingatan anda itu, tetapi, percayalah, jika ada maklumat tentang persenjataan, atau aset, atau apa yg nak dibeli, apa yg sedang dibeli, semuanya anda boleh baca dan cetak dari internet. ia bukan dimulakan oleh bloggers seperti saudara shah ini.

  anda harus ingat, pembelian senjata atau perlatan atau aset2 yg bernilai tinggi, bukan terbantut sebab 'rahsia' yang bukan rahsia ini, tetapi sebab 'tangan2' celaka yang sengaja melengah2kan, menjadikan isu malah dijadikan modal utk kepentingan politik mereka dan menggunakan parlimen sebagai imuniti.
  Dan bila sahaja dah dibangkitkan di parlimen, maka terpaksa menteri bertanggungjawab terpaksa jawab secara yg amat detail hatta kepada berapa biji skru nak dibelipun, terpaksa didedahkan.

  malangnya, anda tidak fikir semua itu, dan menyalahkan bloggers.

  inilah antara agenda zionis, yahudi dan mereka yang dengki dgn negara tercinta ini.

  dan, rahsia sgt ke siapakah anda tanpa identiti?

 113. L-kick says

  Selamat pegi dan selamat pulang, artikel yang menarik dan i like it, akhir kata…
  Go..Go…GO ATM!!!
  Terus mara…!!!

 114. sAzUwI says

  itu bru dari 50% dari ATM, lom lagi ditambah oleh rakyat2 malaysia yg berjuang utk negara..

  tak sabar aku nak tungggu post dari gaza..gud luck bro..

 115. Anonymous says

  maaf, jgn memalukan MANPADS kita ya. saya dari Air Defence nak perbetol sket. bkan 3km ye tapi 5km.

  1 more things, don't say we are going to buy this buy that. that's the reason segala perancangan pembelian senjata kita terbantut. pasal wujudnya kolumnis seperti ini yg menyebarkan apa yang hendak dibeli kepada umum menyebabkan pembatalan pembelian. so, harap kepada warga2 kolumnis yg menulis supaya tidak menulis apa yg hendak atau sedang dibeli oleh ATM. belum kita beli dah heboh canang satu dunia, habes semua musuh kita tahu. baik tak yah. rahsia2 perlu la rahsia. apa yg saya katakan ni bukan suka2 tapi dari sumber sahih. minta maaf kepada semua kolumnis2 yg menulis mengenai tentera kita. bukan niat nak menjatuh atau merosakkan penulisan tapi atas dasar kerahsiaan negara. jgn berhenti menulis tetapi berhati2 ketika menulis.

  p/s: juga berhati2 ketika menyatakan data tech persenjataan. silap sket lain jadinya.

  tq

 116. KALAM JAUHARI says

  Satu analisis yang menarik. Cuma harapam saya kita tidak perlu sampai ke tahap tersebut. Singapura amat tahu keupayaan untuk menakluk Malaysia amat terhad sekalipun dengan teknologinya yang jauh mendahului kita.

  Peperangan adalah berkenaan manusia dan semangat untuk bebas. Senjata Jihad umat Islam tak akan tertanggung oleh jiran kecil kita itu.

 117. Zulhimi says

  Malaysia sepatutnya mengekalkan penduduknya pada tahap 27 juta dan seharusnya mengambil langkah-langkah yang tegas untuk memelihara alam sekitar dan hutan hujan negara ini. Banyak manfaat strategik yang boleh didapati dengan 2 langkah ini:

  1. 27 juta adalah bilangan yang sesuai dengan luas Malaysia. Bayangkan kalau kita sampai 70 juta seperti yang pernah diwar-warkan dahulu. (70 puluh adalah hampir 3x 27, bayangkan!) Macam-macam masalah akan timbul. Kawasan hutan akan ditebang, makin banyak jenayah dan kita tidak akan mampu mengoptimumkan keupayaan ketenteraan kita jika kepadatan penduduk terlalu tinggi. Saya tiada statistik untuk menguatkan hujah saya. Tapi saya kira 70 juta itu terlalu banyak. Ekonomi kuat bukan hanya dengan kuantiti orang yang membangunkannya tetapi dengan kualiti orang yang membangunkannya. Belajarlah dari Singapura.

  2. Alam sekitar dan hutan hujan kita memberi banyak manfaat:

  a) sumber pendapatan
  b) kawasan tadahan air -> inilah sebab Singapura suka dan dengki kat kita.
  c) membaiki kualiti udara.
  d) dari segi ketenteraan: perlindungan dan camouflage semulajadi, sesuai untuk perang gerila dan kita ada kepakaran dalam jungle warfare.

  Pembelian roket-roket Astros tersebut memang strategik tapi lepas ni mungkin Singapura akan letak CIWS Phalanx kat coastline dia untuk counter ancaman roket ni. CIWS boleh tembak jatuh roket-roket sebelum ia sampai ke destinasi.

  Kalau lapangan terbang kat permukaan darat diorang hancur pun diorang still ada airstrip kat underground bunker diorang. Melainkan kita tahu kedudukan surface entrance bunker ni, agak susah untuk kita mengekang kemaraan jet-jet mereka. Oh, dan mereka juga ada simpan jet-jet pejuang di Thailand dan Taiwan.

  Analisis yang baik tapi saya yakin Singapura ada kejutan yang lebih besar daripada apa yang cuba dipaparkan dalam analisis ni.

 118. shahpaskal says

  Obefind, aku tak menulis untuk Tempur la..kan aku dah emel kat ko dulu aku keje mana (kau jangan pecah lubang pulak hehehe)

  Satu lagi bab jalanraya boleh convert tu, memang boleh landing tapi untuk emergency jeeee, lagi pun pihak ATM sudah pasti dah recognize jalan-jalan terbabit dan sudah dimasukkan ke dalam GPS.

 119. shahpaskal says

  Anony…memang aku nak ke Mesir pun, student Malaysia akan menjadi jurubahasa. Salah satu program kami akan ke Hospital Palestin. Kalau kau kat sana, baguih lah.

  Kepada kawan-kawan lain, ribuan terima kasih saya ucapkan.

  Selingkar Kasih, itu macam nak menyerang namanya. realitinya, bukan mudah nak gerakkan ketumbukan tentera tanpa membocorkan maklumat. Masalahnya kita masih kekurangan payung perlindungan dari serangan udara. Jernas yang ada pun hanya untuk melindungi pengkalan tentera dan pusat pentadbiran negara atau kawsan strategik.

  Manpad hanya 3 kilometer, kita masih memerlukan SAM jarak medium untuk membolehkan tentera kita bergerak dengan selamat.

 120. uDean says

  selamat pergi dan pulang bro shah..
  kumpul la maklumat yg berguna dekat sana, dan sama-sama ah kongsi dekat sini.hehe..

 121. selingkar kasih says

  bro shah selamat perjalanan pergi dan balik…

  syer nak tambah sket kalau betul lah..

  1. kite letak kan meriam G5 di sempadan selatan johor dan arahkan muncung meriam ke arah lokasi strategik base2 tentera di samping senjata bantuan meriam kecil.

  2. pesawat2 sukhoi 30mkm disiagakan di pengkalan sabah serawak sekiranya serangan berlaku pesawat2 bantuan akan membuat kejutan.

  3. kapal selam negara di siagakan di laut china selatan dan selat melaka yang akan menyerang hendap kembali. di samping di bantu kapal2 frigat dan dibantu pesawat F/A 18 hornet untuk bantuan udara.

  4.penyusupan pasukan para atau komando dari pulau batam tanpa pengetahuan kerajaan indonesia untuk serangan sabotaj dari arah selatan negara singa.

  5. pesawat2 lain dari base kuantan dan kelantan menyerang serentak itupun kalau base tidak berjaya dimusnahkan sepenuhnya….

  6. pergerakan berskala 4 batalion askar infantri dari arah 4 penjuru di samping bantuan dari kereta kebal utama pendekar untuk memberi bantuan tembakan ketika pertembungan perang konvesional. manakala batalion selebihnya menjadi barisan bantuan kecemasan.

  6. kerahan secara berpusat askar2 wataniah mengikut kor masing2 sebagai pasukan bantuan medan. dan juga bantuan dari rejimen mekanis dari kor polistentera.

 122. Obefiend says

  shah

  kamu menulis untuk TEMPUR kah? keluaran terbaru ada artikel tentang Pt91 dan gambar dalam artikel tersebut sama dengan gambar di blog ini..

  btw

  Sg mungkin tak banyak airbases tapi highwaynya boleh diconvert menjadi airfield. macam Britain semasa battle of britain, padang kriket pun boleh convert jadi airbase! sebab itulah mereka beli f-16 dulu. take off run f-16 hanya 900 kaki.. take off run paling pendek bagi pesawat fighter bukan VSTOL..

 123. -azwanbakhtiar- says

  pengisian blog ni haruslah diteruskan untuk membuka minda masyarakat yang seperti kurang kisah mengenai ancaman yang dihadapi negara kita.

  semoga berjaya dalam misi anda.
  amin.

 124. kerol says

  sebuah artikel yg menarik,penuh informasi, mendebarkan, dan mampu menaikkan semangat patriotik=)
  truskan lg dgn artikel2 sbegini d masa hadapan=)

  smoga slmt dlm pjlnn & dilindungi Allah d sn;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>