LAGI ANALISA MENGENAI PEMBENTUKAN SAF

ARTIKEL MENARIK DIPETIK DARI http://anwaribrahimdotcom.blogspot.com

Diterjemah dari laman web INDIA DEFENCE CONSULTANTS (IDC) http://www.indiadefence.com/SingAF.htm

Angkatan Tentera Singapura – Satu Analisa oleh IDC
The Singapore Armed Forces

New Delhi, 18 Ogos 2004

1. Apabila Singapura berpisah dari Malaysia pada tahun 1963 dan apabila tentera British mengambil keputusan untuk meninggalkan Timur pada tahun 1965, Lee Kuan Yew meminta bantuan India untuk Angkatan Tenteranya dan Hal Ehwal Luar. India hanya bersetuju untuk membantu dalam bidang Hal Ehwal Luar, bagaimanapun Lt Gen Mattew Thomas kemudian menjadi penasihat tentera pada tahun 70an.

2. Singapura kemudian meminta bantuan Israel dan kemudian Afrika Selatan dan mengambil pendekatan tentera mengikut cara Khidmat Wajib Swiss. Singapura sekarang mempunyai belanjawan sebanyak $4.5 Billion dollar untuk negara yang mempunyai penduduk hampir tiga juta.

3. Kejayaan tentera Singapura adalah hasil usaha Lee Kuan Yew dan anaknya Brig Gen Lee Sein Leong yang mengambil alih jawatan Perdana Menteri daripada Goh Chok Tong yang sekarang in Menteri Kanan.

4. Singapura sekarang ini akan mengadakan kerjasama dengan India dalam bidang ketenteraan dengan DRDO, Tentera Laut India dan pada hujung tahun ini latihan bersama IAF. Membuka hubungan dengan negara jiran akan menguntungkan India kerana Singapura telah melabur di India dan ekonomi sedang berkembang.

5. Admiral Teo Che Hean menerangkan kepada semua pegawai kanan India yang melawat Singapura iaitu hubungan strategik yang kuat adalah penting untuk perniagaan. Tentera Laut India telah mendapat manafaat dengan menghantar kapal-kapalnya ke Singapura dan sekarang mempunyai kekuatan kewangan untuk menghantar kapal mengisi minyak. Artikel berikut yang ditulis oleh Amnon Barzilai menceritakan kepada kita dengan terperinci.

Hubungan Cinta Rahsia, Dalam, Gelap

(Sekumpulan pegawai pertahanan Israel yang digelar ‘Mexicans’, membantu Singapura menubuhkan tenteranya. Ianya satu permulaan hubungan yang amat istimewa)

Oleh Amnon Barzilai

6. Krismas, 1965, adalah tarikh tidak rasmi bermulanya hubungan cinta yang hebat antara Israel dan Singapura yang amat dirahsiakan. Media antarabangsa, seperti media Israel cuba menyiarkan kisah ini. Sedikit demi sedikit maklumat dibocorkan, ada yang disiarkan, ada yang dinafikan ada yang diabaikan. Israel, seperti biasa ingin memberitahu rakan-rakan mereka tetapi berjaya mengekang kemahuan tersebut.

7. Mereka takut hubungan tersebut akan berakhir sekiranya ianya diketahui umum. Israel mengenakan sekatan berkenaan kisah ini dan rahsia ini tersimpan. Sehinggalah pihak lagi satu tidak dapat lagi merahsiakannya.

8. Dalam bukunya, “From Third World to First: The Singapore Story 1965-2000,” yang diterbitkan pada tahun 2000, Lee Kuan Yew, pengasas dan Perdana Menteri pertama Singapura mendedahkan rahsia yang disimpan selama hampir 40 tahun. Hakikatnya Tentera Israel yang telah mengasaskan tentera Singapura.

9. Misi ketenteraan Israel diketuai oleh Yaakov (Jack) Elazari, ketika itu berpangkat kolonel, kemudian dinaik pangkat ke brigadier jeneral. Setelah meninggalkan tentera, beliau menjadi penasihat tentera Singapura. Dia meninggal dunia 15 tahun lalu. “Untuk mengaburi kehadiran mereka, kita gelarkan mereka ‘Mexican’, menurut Lee Kuan Yew.

10.Tentera Singapura hari ini adalah yang terkuat dan termoden di Asia Tenggara. Hubungan pertahanan antara Israel dan Singapura bertambah erat dan diperluaskan, dan sekarang ianya meliputi hubungan kerjasama bidang industri ketenteraan.

11.Bidang kerjasama, menurut sumber asing, tentera Singapura adalah merupakan pelanggan utama Israel dalam bidang pertempuran dan teknologi ketenteraan. Industri kapalterbang Singapura bekerjasama dengan Israel dan Elbit Systems untuk menaik taraf pesawat pejuat F-5 Tentera Udara Turki.

12.Beberapa tahun lalu, Menteri Pertahanan Singapura mendedahkan peluru berpandu anti kereta kebal jenis Gil diusahakan dengan kerjasama kedua-dua negara.

Dikelilingi Orang Islam

13.Lee Kuan Yew menerangkan pentingnya merahsiakan perkara ini pada kawan rapatnya di peringkat pimpinan, dan menteri pertahanan pertama, Dr. Goh Keng Swee. “Kita mesti mempastikan ketibaan Israel tidak diketahui umum, supaya tidak mendatangkan tentangan dari orang Islam yang tinggal di Malaysia dan Singapura” menurut Lee Kuan Yew.

14.Ini adalah masalah Singapura. Penduduk pulau yang kecil ini 670 kilometer persegi (Israel 30 kali lebih luas) majoritinya berbangsa Cina, dan mereka berada diantara dua negara Islam iaitu Malaysia dan Indonesia. Sehingga 1965, Singapura masih lagi sebahagian Malaysia. Pada tahun tersebut British mengambil keputusan untuk keluar dari jajahannya ke timur Terusan Suez. Dalam proses yang pantas Singapura dipisahkan daripada Malaysia.

15.Singapura mengisytiharkan kemerdekaan pada 9 Ogos 1965. Dan pada masa tersebut ia hanya mempunyai dua rejimen infantri, yang telah ditubuhkan dan diketuai oleh pegawai British. Dua pertiga tenteranya bukannya penduduk Singapura, dan pemimpin mereka tidak yakin dengan kekuatan tenteranya. Menteri Pertahanan, Goh, menghubungi Mordechai Kidron, bekas duta Israel ke Thailand untuk meminta bantuan. Kidron tiba di Singapura dalam beberapa hari bersama Hezi Carmel dari Mossad. “Goh memberitahu kita hanya Israel, negara kecil yang dikelilingi negara umat Islam, dengan tentera yang kuat, boleh membantu mereka membina tentera yang kuat, tentera yang dinamik”, menurut Carmel. Kedua-dua orang Israel menemui Lee, yang menulis “beritahu Keng Swee untuk menunggu dulu sehingga Lal Bahadur Shastri, Perdana Menteri India, dan Presiden Nasser dari Mesir membalas surat saya untuk membentuk tentera Singapura”.

16.Adalah tidak pasti samada Lee percaya India dan Mesir mampu atau berminat untuk membentuk tentera Singapura. Ramai Israel percaya ianya adalah taktik semata-mata. Selepas beberapa minggu India dan Mesir mengucapkan tahniah diatas kemerdekaan mereka tetapi tidak menawarkan bantuan ketenteraan. Lee mengarahkan Goh untuk mengubungi terus pegawai Israel.

17.Pada masa yang sama, sejurus laporan oleh Kidron dan Carmel, pertahanan Israel menghantar bantuan ketenteraan kepada Singapura. Dalam perbincangan yang dikendalikan oleh Ketua Turus Yitzhak Rabin, dengan kehadiran Timbalan Ketua Turus dan Pengarah Bahagian Operasi , Ezer Weizmann, telah diputuskan untuk melantik Major General Rehavam Ze’evi, ketika itu Timbalan Bahagian Operasi, bertanggungjawab untuk membina tentera Singapura. Ze’evi (digelar”Gandhi” ) melawat Singapura secara rahsia dan memulakan persiapan sekembalinya. “Gandhi ingin membentuk tentera Singapura yang ideal, sesuatu yang kita tidak buat disini”, menurut Carmel. “Dengan tidak membentuk Kementerian Pertahanan dan Staf Jeneral, Gandhi mencadangkan organisasi bersepadu, struktur yang lebih ekonomi. Jadi tidak akan ada terlalu ramai jeneral dan terlalu sedikit askar biasa”

18.Ze’evi melantik Elazari, yang bekerja dibawahnya dalam Bahagian Operasi, sebagai mengetuai kumpulan pembentukan. Lieutenant Colonel Yehuda Golan, ketika itu mengetuai divisyen armor (dia bersara dari tentera Israel berpangkat brigadier general), ditambah dalam kumpulan tersebut. Beberapa ahli kumpulan “menumpukan dalam persiapan untuk membina kem tentera”, menurut Golan. Pada mulanya mereka mereka menghasilkan buku “Brown Book,” berkatian doktrin peperangan, kemudian buku “Blue Book,” mengenai pembantukan Kementerian Pertahanan dan badan perisikan. Brown Book telah diterjemah ke Bahasa Inggeris dan dihantar ke kerajaan Singapura. Pada Oktober 1965, perwakilan tentera dari Singapura tiba di Israel.

19.“Perwakilan tersebut datang untuk memberitahu kita : ‘Tahniah, tapi untuk melaksanakan buku ini, awak dijemput datang ke Singapura,’” menurut Golan. Sebelum berlepas, ahli-ahli misi ketenteraan berjumpa Ketua Turus Biro. “Sahabat sekelian,” kata Rabin, “Saya ingin memperingatkan beberapa perkara. Pertama, kita bukannya hendak menjadikan Singapura sebagai jajahan Israel. Tugas awak ialah mengajar mereka kerjaya tentera, supaya mereka boleh berdikari menguruskan tentera mereka. Kejayaan awal ialah adalah apabila mereka berjaya menguruskan tentera mereka sendiri. Kedua, awak pergi kesana bukan untuk memberi arahan tetapi memberi nasihat kepada mereka. Dan ketiga, awak semua bukan pedagang senjata. Bila awak membuat nasihat untuk pembelian senjata, gunakan pertimbangan professional ketenteraan. Jangan ambil kira keputusan mereka samada mereka hendak membeli dengan kita atau orang lain”.

Bangun Jam 5:30 pagi

20.Pada 24 Disember 1965, lima bulan selepas Singapura menjadi negara merdeka, enam pegawai pertahanan Israel dan keluarga mereka berlepas untuk misi yang dirahsiakan. “Elazari dan dua pegawai lain menguruskan penubuhan Kementerian Pertahanan.” Menurut Golan. “Tugas saya dengan tiga pegawai lain ialah untuk menubuhkan tentera”.

21.Elazari bekerja mengikut beberapa prinsip asas, dimana tidak lari dari kumpulan asal Israell. Pertama untuk membentuk kader komander dan jurulatih tempatan. Kedua , bahan arahan bertulis dibuat oleh kadet yang dilatih sebagai pegawai. Dan ketiga latihan praktikal akan dikendalikan oleh jurulatih Singapura.

22.“Kita hendak melatih 40-50 orang yang mempunyai pengalaman tentera dan bersedia untuk bekhidmat dalam kerjaya ketenteraan.” Golan mengulas. “Kita menyuruh mereka melantik seorang sebagai komander. Sebagai ketua kumpulan, kadet-kadet tersebut melantik seorang berketurunan India Kirpa Ram Vij, yang seterusnya akan menjadi Ketua Turus Tentera. Selama tiga bulan kita berikan kursus intensif.”

23.Kursus pertama ialah format tentera Israel , bangun jam 5.30 pagi, kemas diri, kawad. Latihan bermula jam 7:30 pagi hingga 1 tengahari. “Selepas beberapa hari berlatih, sekumpulan kadet berjumpa saya dan berkata, ‘ ‘Colonel Golan, orang-orang Arab tidak duduk atas kepala kita? Kenapa kita buat kerja gila ini?’ Saya panggil Elazari dan beritahu keadaan yang berlaku. Beberapa hari kemudian dia datang bersama Menteri Pertahanan Dr. Goh, dan memberitahu kadet-kadet, `Buat apa yang Colonel Golan suruh , atau tidak awak kena buat dua kali ganda’. Dalam masa yang sama kumpulan pegawai Israel yang lain menyelia pembinaan kem tentera yang pertama berdasakan pelan Kor Jurutera Israel. Pembinaan kem tentera siap dalam masa tiga bulan. Dalam tempoh kurang setahun, kumpulan Israel telah mengendalikan kursus untuk rekrut baru, kursus ketua platun dan kursus pegawai, menurut pelan yang dihantar dari Israel. Seramai 200 komander telah dilatih.

Penganggur Bukannya Tentera

24.Sebaik sahaja staf komander siap, pasukan tentera mula dibentuk. Israel telah berssedia menubuhkan dua lagi rejimen infantri, mengikut model tentera Israel, setiap rejiman mempunyai tiga kompeni askar raifel, satu kompeni tambahan dan satu kompeni pengurusan – sejumlah 600 tentera. Lieutenant Colonel Moshe Shefi, seorang jurulatih kursus komander kompeni telah dihantar menjadi penasihat. who was an instructor in a company commanders course, was sent as an adviser. “Kami mendapati ada penentangan saikolgi untuk mengambil rekrut di Singapura,” katanya. “Dari 10 kerjaya, kerjaya tentera adalah yang terakhir. Pertama ialah artis, kemudian ahli falsafah, kemudian guru dan ahli perniagaan, dan pencuri tempat kesembilan. Kerjaya tentera adalah kerjaya memalukan di Singapura. Di Singapura , rekrut adalah untuk mengatasi pengangguran.”

25.Pegawai Israel mempunyai masalah. Untuk mengelakkan diri , kebanyakan pemuda yang dipilih (usia 18-24 tahun) yang berbangsa Cina menunjukkan bukti mereka telah bekerja. 70 peratus calon adalah penganggur dan berasal dari Malaysia.. Elazari dan Golan mengadu pada Lee dan Goh, tapi perdana menteri bertegas, “saya nak awak latih orang yang paling primitif di negara ini, yang tidak berpelajaran dan menganggur,’ kata Lee.

26.Terkejut, pegawai Israel cuba memujuk Lee untuk memberi pertimbangan, tapi dia bertegas : “Dalam perang dunia kedua, saya lihat tentera British dan tentera Jepun. Semua tentera British bijak dan berpelajaran. Tapi sebagai tentera mereka tak berguna. Tentera British yang primitif menerima arahan dan melaksanakannya, dan mereka tentera yang luar biasa. Hakikatnya tentera Jepun menewaskan tentera British”.

27.Kata Golan, “Yaakov dan saya cuba menerangkan kepada beliau bukan persoalan pelajaran tetapi ialah motivasi. Tentera Jepun bermotivasi kerana mereka berjuang kerana maharaja, yang dianggap sebagai tuhan. Mereka rela berkorban kerana dia. Apa motivasi yang tentera British ada, yang berjuang beribu kilometer dari negara mereka ?” Penjelasan mengenai semangat berjuang dan bagaimana untuk memberikan motivasi telah diterima Lee.

28.Selain daripada khidmat wajib dan kerjaya tentera, Singapura juga mengambil contoh khidmat simpanan tentera Israel. Setiap tentera yang tamat berkhidmat biasa dikehendakkai berkhidmat lagi 13 tahun, sehingga umur 33 tahun. Sistem untuk mobilasi khidmat ini telah ditubuhkan dan kementerian pertahanan melakasanakan latihan mengejut. Disebabkan saiz yang kecil dan kurang tempat untuk berlatih, Singapura menubuhkan beberapa kem latihan dengan beberapa negara jiran.

Kejutan Kereta Kebal

29.Kebimbangan serangan tentera Malaysia, dan pergerakan pantas tentera Singapura, memerlukan keperluan tambahan. Dengan kewujudan infantri, pegawai Israel melakukan kajian mendalam pertempuran tentera Jepun di Asia Tenggara semasa perang dunia kedua dan bagaimana mereka berjaya menceroboh Malaysia dan Singapura. Shefi diberi tugas untuk memberikan ceramah mengenai perkara ini kepada kerajaan Singapura.

30.Dari apa yang dipelajari Israel, perang antara askar Jepun dan British, mereka membentuk tentera laut daripada sampan-sampan. “ Bot tesebut dibuat dari kayu yangbaik dan boleh membawa 10 ke 15 orang askar, dan sesuai digunakan di laut dan sungai,” kata Golan. “Dalam laut bergelora mereka boleh guna pendayung atau enjin. Kita beritahu Singapura untuk membeli 20 bot dan kita bentuk kem kecil untuk kompeni infantri berlatih melakukan serangan dan mencari arah”.

31.Kolonel bersara Asher Dar berkata, “Kumpulan kedua sampai Singapura dan melaksanakan apa yang Yehuda Golan bentuk sebagai doktrin peperangan. Kita melatih serangan menggunakan bot kecil dan meriam peluru hidup. Bila ketua bahagian latihan , Yitzhak Hofi, melawat Singapura , kita membuat latihan mendarat briged infantri dan menggunakan perahu layar sejauh 12 kilometer.”

32.Penungguan perang enam hari 1967 adalah memeritkan kepada kumpulan Israel di Singapura. “Kami berasa lega Israel tidak tewas jika tidak tentera Singapura akan hilang keyakinan”, kata Lee , menurut jurulatih Israel. Pada Januari 1968 , Singapura mengambil keputusan untuk menubuhkan Kor Armor. Dalam penuh kerahsiaan, satu perjanjian ditandatangani untuk membeli 72 buah kereta kebal AMX-13 dari tentera Israel. Ianya satu keputusan yang berani. Malaysia, jiran yang besar, tiada kereta kebal.

33.Semasa Hari Merdeka, Ogos 1969, kejutan yang amat besar menanti tetamu, termasuk Menteri Pertahanan Malaysia : 30 kereta kebal melakukan lintas hormat. “Ianya mempunyai kesan dramatik”, Lee menulis. Malaysia melahirkan kebimbangan. Menteri Pertahanan Singapura cuba memujuk kerajaan Malaysia menyatakan ianya bukanlah tujuan untuk persengketaan.

34.Selepas kejayaan Israel pada 1967, dinding kerahsiaam mula terbuka. Perwakilan Singapura di Bangsa-Bangsa Bersatu tidak mengundi resolusi untuk mengutuk Israel oleh negara Arab. Hubungan diplomatik penuh mula terjalin. Pada Oktober 1968 Lee membenarkan Israel menubuhkan misi perdagangan dan Mei 1969 Singapura membenarkan Israel mendirikan kedutaan. Status misi ketenteraan Israel di Singapura diperkukuhkan, dan diketuai oleh mereka yang berpangkat brigadier jeneral.

Asas Tentera Udara

35.Kumpulan pegawai Israel yang kecil di Singapura diperkuatkan dengan penasihat tentera dalam pelbagai bidang. Ketua Turus Kor Armor, , Major General Abraham Adan, tiba untuk memberikan nasihat pembelian kenderaan perisai. Pada tahun 1968, Adam Tzivoni, kolonel bersara yang mengetuai bahagian perancangan dan senjata tentera udara, telah dilantik sebagai penasihat Simgapura untuk membentuk tentera udara.

36.“Sebagai ganti pengeluaran tentera British, kerajaan British memberi Singapura geran sebanyak 50 juta pound untuk membeli pesawat British, helikopter dan peluru berpandu,” Tzivoni memberitahu. “British tidak sukakan saya. Tugas saya ialah untuk meluluskan perjanjian. Tetapi nampaknya British ingin menjual senjata tidak berguna kepada Simgapura. Selain perjanjian pembelian Hunter, saya menolak semua perjanjian lain.” Dibawah pengawasan Tzivoni, sekolah penerbangan dibentuk di Singapura, juga sekolah teknikal, satu skuadron helikopter Alouette dan meriam anti pesawat 40 mm telah dibeli.

Uzi dan Lagu Kawad Israel

37.Selepas pembentukan rejiman infantri tentera Singapura, timbul persoalan senjata apa harus digunakan. Pegawai-pegawai mahukan Uzi, sub mesingan Israel. Pegawai Israel menolak cadangan tersebut. Benar, Uzi senjata yang hebat pada tahun 1960, tapi untuk jarak dekat sahaja.

38.Tentera memerlukan raifel penyerang. Wakil dari tentera Israel menggesa kementerian pertahanan menjual raifel baru Gali. Tapi kumpulan berkenaan berpendapat senjata tersebut belum bersedia lalu mencadangkan M-16 Amerika.

39.Satu lagi masalah ialah keputusan untuk membeli mortar. Rejimen infantri dilengkapi dengan 60 – 52 mm dan 18 mm mortar (meriam katak). Senjata ini dihasilkan dan dikeluarkan oleh syarikat Soltam di bandar Yokne’am, dijual oleh kementerian pertahanan Israel dan diekspot ke seluruh dunia. “Walaupun kita fikir ini ialah mortar terbaik, kita tidak mencadangkannya sebaliknya menggunakan badan perunding bebas untuk mengambil keputusan,” menurut Yehuda Golan.

40.“Israel menekankan kemahiran ketenteraan dan motivasi yang tinggi. Kepintaran berkawad dan pertunjukan ketenteraan, tentera Singapura tidak pernah belajar dari `Mexicans.’ Apa yang tentera Singapura belajar adalah dari pegawai British yang mengetuai dua rejimen infantri yang awal”, tulis Lee.

41.“Motto kita ialah kita tidak akan menyibuk apa yang Singapura boleh buat sendiri,” menurut Golan. “Mereka ingin mengatur perbarisan Hari Kemerdekaan mereka sendiri. Kami berkata perbarisan ketenteraan menggambarkan mentaliti negara dan sejarahnya.” Singapura tidak menjadikan ia satu isu. Bagaimana pun mereka mempunyai masalah yang memerlukan penyelesaian segera – apa rentak hendak dimainkan ketika tentera sedang berkawad. Ketua misi Israel, , Yaakov Elazari, membawa nota lagu dari Israel dan tentera Singapura berkawad diiringi lagu kawad Israel.

Buku Panduan Pertempuran Hutan

42.Pihak Singapura mengejutkan pegawai Israel apabila mereka menyatakan mereka perlukan kursus tempur dalam hutan. Singapura cuma ada hutan kecil seluas lima kilometer persegi, tapi negara jiran mempunyai hutan yang besar. Kata Yehuda Golan “ : Saya beritahu mereka benar, tapi saya bukanlah orangnya, kerana saya tidak tahu apa-apa perang di hutan.” Bagaimanapun pegawai Israel cuba mengatasinya. Keputusan dibuat untuk menghantar dua pegawai Singapura sebagai tetamu tentera Malaysia dalam kursus pertempuran dalam hutan.

43.“Tiga bulan kemudian, dua pegawai tersebut pulang dengan pengalaman yang diperolehi di Malaysia, dan kami membuat latihan tempur dalam hutan selepas itu,” menurut Golan. “Atas dasar ingin tahu, saya juga turut serta. Ianya begitu teruk – jelas mereka diajar cara British ketika perang dunia kedua. Saya mengambil keputusan melatih 10 orang pegawai. Kami memasukki hutan dan memulakan permainan perang. Kami latih bidang pandu arah, membentuk pasukan, menyerang dan mencari. Kita merujuk kepada buku panduan perang Amerika di Vietnam. Kita membangunkan cara pandu arah malam. Kita belajat bagaimana berfungsi sebagai sebuah kompeni tempur dalam hutan tebal. Selepas beberapa minggu latihan, saya menulis buku panduan perang dalam hutan untuk Tentera Singapura”.

44.Jika begini asas pembentukan Singapura, maknanya Lee Kuan Yew sememangnya sudah merancang dengan bantuan orang Yahudi untuk menjatuhkan kuasa orang Islam di Asia Tenggara. Dan sebab itu tidak hairan jika kita katakan tangan2 Yahudi sebenarnya yang menyebabkan sering berlaku pertelagahan dan hubungan tidak mesra di antara Singapura dan negara sekitarnya

Comments

 1. says

  buat forumer Indonesia klo mahu masuk ke Blog ni silalah jga adab 2 jgn ckp sedap mulut jew.Kalo mahu menyatakan pedapat silakan TETAPI kalau mahu menghina silakan keluar x usah jd macaam lalat kt cni.Buat menyemak jew

 2. Melayu Jakarta says

  Baru sadar nih melayu.. Kalau conflict Indonesia Malaysia di buat oleh Singapore Barat dan Israel.. Tapi tetap saja gue gak peduli selama nih melayu semenanjung panggil indon ke orang Indonesia dan menghina Indonesia. Kami itu Austronesia bukan rumpun melayu…. Orang Riau, Betawi, Jambi, Lampung, Bengkulu, Deli dan lain2 pun tidak mau lagi di panggil melayu karena melayu semenanjung yang selalu menghina Indonesia !!!!!!!

 3. Betawi says

  Kami ini Rumpun Austronesia !!!! Bukan rumpun Melayu !!! Orang Riau, Palembang, Jambi, Betawi, Lampung, Bengkulu pun tdk mau di panggil Melayu karena Hinaaan dari Melayu Semenanjung yang menghina Indonesia !!! Kita hanya kebetulan saja bahasa hampir sama !!!!! Hanya ketidaksengajaan bahasa hampir sama !!!! Buat apa urus melayu semenanjung pendatang yang sombong dan murtad sama Indonesia !!!! Apalagi kalian mencuri Organ tubuh Orang Lombok yg d tembak polis malaysia yang membabi buta…

 4. Melayu Jakarta says

  Baru sadar nih melayu.. Kalau conflict Indonesia Malaysia di buat oleh Singapore Barat dan Israel.. Tapi tetap saja gue gak peduli selama nih melayu semenanjung panggil indon ke orang Indonesia dan menghina Indonesia.

 5. satria says

  aku tertarik kenyataan penasihat Zionis berkenaan movitivasi tentera. mereka cuba bandingkan motivasi tentera Jepun dan tentera British. Nasihat penasihat itu menafikan kenyataan Lee berkenaan kelompok Primitif dan Berilmu. Lee mungkin lupa atau semamngnya dia sendiri bodoh dalam hal ilmu, bhawasanya org yg berilmu bukan semata2 lahir dr sekolah konvensional.

  dalam kes Malaysia, org2 melayu Islam itu Beraja dan sgt taat kan Raja mereka. Ini antara faktor mengapa tentera kita berjaya menentang Indonesi dan Komunis. Malah semangat patriotik dan ketaatan yg tinggi inilah yang melahir Lt. Adnan.

  untuk itu, apa yg kita lihat sekarang, secara halus, mereka cuba menggangu gugat institusi Beraja di Malaysia. Tidak cukup itu mereka cuba mengubah kelmbali sejarah Nusantara, bukan sejarah Tanah Melayu sahaja. kejahatan mereka ini adalah berdasarkan keinginan untuk meluputkan jati diri org2 melayu dan nusantara.

  apabila tiada jatidiri maka mudahlah mereka menggoyahkan kekuatan tentera kita. apabila ini berlaku, mudah bagi mereka untuk menakluk seluruh Nusantara atau setidaknya Tanah Melayu.

 6. Anonymous says

  Salam semua….dari website persatuan perisikan yang tuan anonymous bagi tu…cerita pasal vera esm dari republik chech tapi tak cerita pula pasal atm malaysia ada atau tidak.

 7. Lt harry says

  sory kpd saudara anon AK-47..

  sebenarnya saya agak baru dalam lapangan blog nie..
  untuk masa-masa akan datang saya akan memberi komen yg lebih kritikal..

  maaf sekali lagi..

 8. Lt Harry says

  demang kau org bahau ko??samolah..
  den pun dari sano..hhaha..

  ado amoi la dalam blog nie..welcome2..

 9. Det. James Doakes says

  Demang….(hang ni Otromen ka?)

  Setakat yang diketahui, bukan sahaja dalam tentera, dalam perkhidmatan awam bahkan dalam kalangan politician ni ada yang agen S'pore…bahkan lebih teruk, MOSSAD atau CIA…..

 10. Anonymous says

  susah cakap ngan org x berpengetahuan ni. ada ke tanya "nak wat senjata kena lesen ke?"

  next time search la info dulu. bkan ske2 ati jek main redah comment. semua ada lesen. dipaternkan. bkan bleh ske ske jek. syarikat pon perlu dapatkan lesen utk buat senjata.

  tapi antara bebanyak senjata yg pernah aku terai, M16 gak paling best, mudah dan tak banyak kerenah.

 11. demang says

  shah
  boleh review sikit penyusupan agen2 perisikan singapore kat dalam anggota keselamatan kita.mcm ada satu cerita yang aku dengar, ada agen singapore yang menyamar jadik kadet atma dulu n satu lagi pilot air force yg belot kerja dengan saf

 12. Christine Wong Mei San says

  hi,
  just drop by to say hello..
  i like your blog…
  abah sy keje ngan mindef jak…
  dia keje kat STRIDE Batu Arang… he loves his job…

  keep it up… ^ ^

 13. shahpaskal says

  Terima Kasih kepada kawan-kawan dari Sabah, saya sendiri tidak pernah dengar pasal Barakok ini. Emel lah gambar pada saya kalau boleh, menarik artikel ini.

 14. L-kick says

  wah, makin panas isu ni bro….

  Everybody have their own point of view, that's ok as long as u love ur country n keep the world peace!!

 15. shahpaskal says

  Det.James,

  Saya tidak ke Khyber Pass, itu kawasan lawless.

  Saya ada melalui satu kawasan pergunungan yang dikuasai perompak bersenjatapi, depa panggil "BANDIT", dan tempat itu dikenali sebagai Khojak Pass (kalau tak silaplah).

  Saya bergerak 5 orang dalam sebuah van buruk dengan dua pengawal yang seorang bertindak sebagai pemandu. Kawasan ini juga bahaya dan ancaman bandit serta gaung-gaung yang dalam. Kawasan ini dikawal oleh unit tentera berkuda yang dipanggil Pashtun Guard.

  Alhamdullilah tidak ada apa yang berlaku, tetapi Agensi Perisikan Pakistan (ISI) berjaya mengesan kami dan diminta keluar dari kawasan itu secara baik tetapi siap diberi ancaman, hukuman kepada pengintip adalah tembak. Jadi kami melarikan diri ke Penshawar sebelum lari ke Islamabad dan kemudiannya ke Karachi, pengalaman ini akan dijadikan artikel satu hari nanti tapi bukan sekarang pasal boringlah nak cerita pasal diri sendiri. Kang dah terstart cerita, mulalah nak cerita lagi.

 16. Det. James Doakes says

  Bro Shah, bro pergi ke Khayber PAss ke?

  Orang2 Khyber Pass tu amat kreatif, dia boleh hasilkan senjatapi dari besi2 buruk tetapi senjata keluaran situ hanya boleh menggunakan ammo buatan mereka (biasanya isi belerang biasa)…kalau guna ammo standard…mau2 siap pecah barrel kang…..

  Vietcong (mungkin PKM sekali) juga menghasilkan senjata-senjata buatan sendiri di dalam bengkel2 medan mereka dalam hutan…..

  Anonymous…

  Kawan tidak mahu menangkap tuan bah….sebab kawan bukannya polis….

  Cuma kawan minat untuk menyimpan senjata…sebab keadaan sekeliling bukannya boleh diduga bah…..

 17. BELIA WAJA WATAN says

  Salah satu dari doktrin pertahanan negara ialah "cegah rintang" ……..

  Kita akan memastikan seberapa daya yang mungkin negara yang menjadi 'treat' akan menghenti atau mengurangkan … kemahuan berperang, dengan itu negara kita tetap selamat … itu adalah suatu doktrin yang amat strategik di zaman TUN…

  Tetapi sekarang doktrin itu semakin kabur …

  Sebab tulah Tun Mahathir mengadakan deklarasi KL mengistiharkan penjenayah perang kepada mereka yang memulakan peperangan.

  so … cakap banyak tak guna, siapa yang merasa keinsafan lakukan sesuatu ….

  Seperti kami, kami mengusahakan seberapa ramai remaja dan belia menyertai seberapa ramai dalam Sukarelawan Angkatan Simpanan (SAS).

 18. shahpaskal says

  Sebenarnya saya pernah melihat clone M16 dari filiphina. Malahan senjata clone tanpa mengira jenis seperti Ak47 dan M16 ada dijual di pasar-pasar senjata di Pakistan.

 19. Anonymous says

  kau dtg sini Sabah bah. Boleh pilih bersusun itu BAKAKOK di rumah.

  Boleh special order brapa inchi Barel mau tuan Det.

  Kalu ko polis mau tangkap sma kami org Sabah. 1 negri pribumi Sabah masuk Penjara.

  Ada cukup ka itu Cell?

 20. Det. James Doakes says

  Anonymous…

  Shotgun amat ditakuti pengganas komunis kerana kuasa tembakan (sebarannya)…..

  Sebab itulah CQB, lebih menggunakan SMG, Shotgun dan Pistol……

  Boleh dijual secara terbuka??? Kalau itu macam saya mau beli satu bah….tapi boleh dihantar ke Semenanjug ka?

 21. Det. James Doakes says

  Anonymous…

  Shotgun amat ditakuti pengganas komunis kerana kuasa tembakan (sebarannya)…..

  Sebab itulah CQB, lebih menggunakan SMG, Shotgun dan Pistol……

  Boleh dijual secara terbuka??? Kalau itu macam saya mau beli satu bah….tapi boleh dihantar ke Semenanjug ka?

 22. Anonymous says

  Utk tambahan- itu BAKAKOK cuma perlu gunakan grind, kikir & weilding set shj.
  Kos rm 300 dipasaran terbuka shj. x perlulah lesen, machinery canggih canggih.
  Hepi Hunting. MAGAZoo

 23. Anonymous says

  Utk Pengetahuan itu BAKAKOK adalah senjata ShotGun Ciptaaan Pribumi org Sabah.

  Sudah lama org Pribumi Org Sabah dah buat itu Senjata BAKAKOK.

  SElalu kami memburu di Hutan Long Pasai tembak PAYAU guna BAKAKOK.

  Walaupun x setanding M4/AK 47. Tapi tembak org abis juga org tu.

 24. Det. James Doakes says

  Zulhimi…

  Kisah tu benar2 terjadi…memang seorang saudara saya dan seorang lagi member saya….

  Mungkin Colt M1911 boleh diclone kerana patentnya sudah expired…sama seperti M16..banyak clone dari China dan Turki, yang lebih canggih M16 dijadikan shotgun configuration oleh Turki…

  Betul juga kita boleh ambil contoh dari Korea dan Jepun yang menghasilkan rifle 5.56 NATO mereka sendiri, bahkan Korea telah menghasilkan MBT K1 dengan motto "Teknologi Amerika dengan harga Asia"…..

  Tetapi rifle HOWA Type 89 tidak boleh dieksport dari Jepun kerana sekatan dari Sekutu semenjak WW2….

  Just maklumat untuk kita kongsi bersama……

  MAcam UPNM tu kan, rasanya boleh buat joint venture dengan U yang dah establish dalam bidang engineering antaranya UTHM,UKM, UTM….tapi kena dirahsiakanlah….masuk OSA….

  Sebab kawan cakap macam tu, fasal kawan kerja kat U, memang tengok machinery, molding kat fakulti mekanikal tu silap2 boleh buat senjata….

 25. Zulhimi says

  Salam. Haih……….

  I m not sure about the Glock lawsuit against S&W. I m not a law expert. Regarding firearms cloning, sometimes you win, sometimes you lose. Just look at the Colt M1911. This gun is now cloned and designated as new weapons all around the world by various firearms company. I haven't heard Colt filing lawsuits or even winning them.

  About the rifle design……sheesh……. I guess I was just dissapointed with the army and the Defence Ministry for choosing the M4. Even if they were too lazy to design a new one then at least go and look for decent rifles to buy. We bought the M4 at a time when the U.S is looking at options to phase them out……. Even if we're politically pressured not to buy from Russia,China or other superpower blocks then there are still options with other U.S allies. Look at the Daewoo K2 from South Korea or Howa type 89 from Japan. Both are U.S allies and we have good relations with them. Why the M4? Is it becoz of the optics, rails and accesorries? Pls don't tell me they chose the M4 becoz it's cheap. Sigh……….

  Dt. James, I m not here to argue with you but even if the stories about the PW and the boy designing their own weapons are true, there are still a lot of other aspects to consider with the main ones being mass production and economies of scale. Somehow I still think somebody messed up somewhere on this whole thing. That's all. Salam.

 26. uDean says

  Det. James Doakes said…

  Sebenarnya, IPTA2 yang ada kos enginering boleh membuat kursus penghasilan senjata….

  Cthnya rifle: kejuruteraan mekanikal yang ada sistem molding (besi)…mesin larik dan mesin driling boleh membuatnya…..samada alat kerja, laras dsb….

  as student mechanical engineering, mmg betol cakap det..kemudahan mmg cukup.. dah pernah buat dah proses moulding milling etc tu semua..

  tapi masalahnya, ada ke ipta yg diberi kebenaran nak buat kursus penghasilan senjata? rasenye paling kuat kementerian boleh bg pon kat UPNM, tu pon tak pasti diorang ada fakulti mech engine atau tak..

 27. Anonymous says

  susahlah nanti kena tangkap dengan Kementerian dalam negeri. kawa dah pernah kena kerna hasil usaha sendri cipta senjata sendri.

 28. Det. James Doakes says

  Zulmimi….

  Kisah AK 47 diilhamkan oleh KAlashnikov ketika di hospital dan M16 diilhamkan oleh Stoner dibelakang rumah mengingatkan saya kepada beberapa cerita mengenai orang kita yang mampu menghasilkan senapang patah buatan sendiri atau dalam bahasa Sabah ; BAKAKOK….

  Dikampung saya (dirahsiakan nama tempat) ada seorang bekas PW tentera yang boleh membuat senjata seumpama itu…dengan menggunakan laras dari stainles steel dan peluru penabur betul…

  Di Rengit ada seorang budak muda yang mampu mencipta senapang angin dari bahan2 mudah seperti pam besikal, batang papi dsb….dan ianya mampu menembusi buah kelapa dengan peluru ball bearing driveshaft dari jarak 25 meter….

  Orang kita sebenarnya mampu membuat senjata atau peralatan perang buatan sendiri sekiranya diberi peluang….

  TAk payah terus dengan senjata tempur…hasilkan sniper rifle sahaja dahulu pun boleh; lihatlah Parker Hale, Mac Millan, BArret yang semata2 mengeluarkan sniper rifle (bolt action)….sedangkan scopenya dari syarikat lain seperti Nikon, Zeiss dsb….senjata mereka diiktiraf antara senjata sniper terbaik dunia…..walaupun tidak menghasilkan senjata tempur….

  Kita boleh kaji kelemahan dan dari kelemahan mereka kita hasilkan kekuatan…..

  Itupun kalau diberi peluang…..

 29. Det. James Doakes says

  Zulhimi….

  Kenapa Smith and Wesson Armory disaman oleh Syarikat Glock kerana mengeluarkan pistol SIGMA yang mempunyai bentuk dan cara kerja yang hampir sama dengan Glock?

  Satu soalan untuk dijawab….

 30. Zulhimi says

  Quote from Det. James Brooke:

  "semua ciptaan kat dunia ni dah dipatenkan"

  You gotta be kidding right?

  If all weapons designation have been patented, then how could companies like Heckler & Koch, ST Kinetics, FN Herstal, Magpul and many others are still coming out with new products every year?

  The answer: It's a matter of willingness, creativity and innovation. Facts are:

  1. We're pressured by the U.S to buy their weapons.
  2. Our govt. have adopted a non-active policy in military conflicts. Thus defence is not a priority.
  3. Red-tapes and corruptions occur in the procurement of defense contracts. DO NOT deny this. News about it are all over the internet.

  If you guys are talking about rifle designs, then let me tell you it's not that hard to design one. Mikhail Kalashnikov designed the AK-47 while recovering in a hospital during WW2. He was only a tank sergeant then, not even an engineer. Eugene Stoner designed the M16 in his backyard. They both did it ALONE. Both designs are now legends in any military conflicts around the world. These are cold-hard facts.

  If we're serious about defence and willing to do it, I m sure there are weapons (small-arms) experts in the army and mechanical engineers in our universities that can work together on a new design. Unless the army wants high-tech electronic trigger weapons like the ones produced by Metal Storm, I m sure they can produce their own rifle. The question is: Are we serious enough to do it?

  People, pls get your facts straight before commenting and read-up more. I m kinda dissapointed to see comments like these coming from military associated people ( I m not sure if you all are official military personnel). It shows the lack of knowledge and the weakness in the mentality of our people. Whatever happened to the K-Force (knowledge-force) program?

  I m not even military. My job is to do the opposite of soldiers, i.e killing in defence. I m a doctor-to-be. My job is to save lives and yet the level of knowledge that I see posted here, is just…..dissapointing. Sorry, no disrespect meant but what I wrote is the truth. I still love my country!

 31. Anonymous says

  Yang baguihnya Israel ni professional.. Takde la nak promote jual barang diorang jer.. tapi berkat kesabaran akhirnya mereka berjaya mendapatkan join venture dalam pembangunan senjata..yang lebih byk memberi sumbangan kepada ekonomi..

 32. Anonymous says

  aku respek sket kat Indon pasal diorg boleh bangunkan persenjataan diorg sendiri…

  cth: senapang ss-2 (kini jadi standard issue TNI), kenderaan ANOA 6×6 AFV, all by pindad, & pelbagai lagi R&D persenjataan lain (towed MLRS, rocket, etc2…)…walaupun dgn lesen, diorg bebas keluarkan variasi diorg sendiri, utk disesuaikan dgn kemahuan diorg…

  patut lah rakyat diorg betul2 berbangga dgn Indonesia…

  kiter kene ubah mentaliti "import memanjang" bab2 pertahanan ni…takkan la strategi pertahanan pun kene import gak…?? import pun jgn la import sajer, kaut la abis2 ilmu dier, pastu buat sendiri…

  harap2 dgn perlesenan ACV-300 adnan, boleh la malaysia maju selangkah dalam menghasilkan kenderaan perisai buatan sendiri yang betul2 mantap….kenderaan AV4 mmg la kureng…tapi sekurang-kurangnya itu batu loncatan…harap2 ade peningkatan pemodenan di masa akan dtg…begitu gak dgn kapal2 frigate TLDM…akan datang, buat jet sendiri plak…

 33. Det. James Doakes says

  Bukan juta, tapi puluhan juta dengan clonenya…..

  AK 47 diperlekehkan adalah propaganda dari pihak Blok Barat kepada Soviet (satu ketika dahulu)….

  Kenapa tak diteruskan?

 34. Anonymous says

  Senjata yg hebat buatan kondem mcm mana pun skali pun tetap hebat.

  Mcm ada org lekehkan Ak 47. Tapi senjata tu paling byk kat dunia ni dlm beberapa juta dah dijual.

  x perlu rasa org tertekan atau mudah kena provoke dgn apa org kata tentang produk ketenteraan spt vita berapi.

  Mukin bagus / mukin tidak je. kalu bagus jadilah Ak 47. kalu x truskan usaha wat senjata yg lebih bagus drp prototype awal.

 35. Det. James Doakes says

  Lemahnya kita kerana meninggalkan Islam sebagai Ad-din…..

  Apabila kita meninggalkan Ad-din berjayalah usaha kaum Yahudi dan Nasrani…

  Bukankah meninggalkan Islam sebagai Ad-din itu salah satu dari usaha mereka?

 36. Malay-ThinkTank says

  satu informasi yang hebat, namun seolah-olah terdapat tuduhan yang terlampau. Apabila orang Islam lemah, semua berkata ini ada kena mengena dengan konspirasi Yahudi, konspirasi Barat, etc.

  Terdapat satu kesedaran yang sangat kecil ttg kelemahan umat Islam itu sendiri. Berhati-hati dlm membuat pertimbangan & hujahan. Kenapa lah kita umat Islam yang diajar dari kecil bahawa Islam itu ad-din yang benar, suci dan diterima Allah, menjadi umat paling lemah di muka bumi ini? Something to ponder…

 37. Det. James Doakes says

  Dah test tak bagus ke?…

  Ni tau provoke je, apa sumbangan ko kepada negara? Ada cadangan yang lebih baik ke?

  Kalau ko kerja nak kondem je, baik balik negeri je……

  LAgi satu tak yaha nak selindung dengan tag anonymous tu…baik keluar je…jangan berlindung macam orang tak de burung je….

 38. Anonymous says

  kemunkinan tu vita berapi senjata x bagus pun.

  kalu bagus mesti org mau buat.

  ini mesti produk x bagus kualiti.

  cthnya proton dgn honda. ada perbezaan kan.

 39. Det. James Doakes says

  Mengapa tak dikomersialkan LP01-06 Vita berapi tu?

  Adakah kerana karenah birokrasi atau ada unsur2 campurtangan agen2 negara musuh yang berselindung dibalik ahli politik negara?

 40. Anonymous says

  det james, walopon dipatenkan, namun ada paten yg telah tamat tempoh patennya spt M4, boleh diklon oleh sesiapa ikut suka… lagi satu, walopon tak expired, masih boleh reka sesuatu yg unik yg tak pernah dipaten, cthnya LP01-LP06 oleh vita brapi dulu… tinggal nak tak nak jer..

 41. Det. James Doakes says

  Sebenarnya, IPTA2 yang ada kos enginering boleh membuat kursus penghasilan senjata….

  Cthnya rifle: kejuruteraan mekanikal yang ada sistem molding (besi)…mesin larik dan mesin driling boleh membuatnya…..samada alat kerja, laras dsb….

 42. Det. James Doakes says

  Sebenarnya, IPTA2 yang ada kos enginering boleh membuat kursus penghasilan senjata….

  Cthnya rifle: kejuruteraan mekanikal yang ada sistem molding (besi)…mesin larik dan mesin driling boleh membuatnya…..samada alat kerja, laras dsb….

 43. Anonymous says

  susahlah sebab sifat manusia yg dengki. wa ada kawan org terengganu. Minat dia pada senjata telah wat dia mencipta senjata sendri. tetapi bila dia bawa ke Kementerian dalam negri terus kena tangkap.

  susah lah mcm ni org melayu ada kepakaran wat senjata kena tangkap.

 44. Det. James Doakes says

  Anonymous…semua ciptaan kat dunia ni dah dipatenkan, nak Malaysia kena saman ke kalau paten senjata tu sama ngan senjata lain…??

  Lihatlah Syarikat Springfield, kena saman ngan Glock berapa juta akibat mengeluarkan pistol yang hampis sama ngan Glock 17….

 45. Det. James Doakes says

  Sapa kata Indon buat sendiri? Pesawat CN 223 yang Malaysia pakai tu sebenarnya pesawat CASA dari Spain…diorang cuma kilangkan setelah dapat lesennya….sama dengan rifle PINDAD tu…semuanya dilesenkan….

 46. Anonymous says

  nak buat senjata sendiri pon kena amik lesen dari kuasa dunia ka? bukan itu hak masing2 ker? semua orang ada hak utk cari makan dan mempertahankan diri, keluarga dan negara memasing. kalu amerika kata depa ada hak buat macam tu, kenapa negara lain tak berhak?

 47. shahpaskal says

  Apalah korang gado-gado ini. Buat masa sekarang, tidak banyak jawapan yang dapat saya berikan, terus membaca blog saya, isu singapura masih lagi dikupas dalam artikel yang akan datang.

 48. Anonymous says

  bila rasa terancam, baru nak kata itu kata ini, kutuk itu, kutuk ini….kalau singapore boleh buat kerjasama dengan pihak israel, kenapa kita xboleh dengan mana2 negara yang memang ada kepakaran dan teknologi ketenteraan untuk menghasil peralatan keluaran sendiri selain daripada cuma hasil senjata kecil, kenderaan sendiri…

 49. BELIA WAJA WATAN says

  Anonymous said…

  "Ala, Malaysia lawan ngan nyamuk aedes pun kalah, nak lawan Singapore konon…. wakakakaka"

  " CACTH ME IF YOU CAN ….
  DONT TOUCH KILLER BEE "

 50. Lt Harry says

  nampaknya dalam blog ni dah ade agen2 dari negara selatan sana..

  anonymous..
  kita perbincangkan disini bukan mghalang/cemburu negara itu bekerjasama dgn israel atau mahu berperang tetapi kewaspadaaan kita kepada situasi sekarang..

  mmg tidak dinafikan negara kita agak ketinggalan dalam industri pertahanan tetapi usaha yg dijalan kan sekarang telah mula mendatangkan hasil..

  lain dgn jiran di selatan sana..
  pasal isu ambalat, itu cuma permainan ahli politik dan media dari indonesia..

 51. Anonymous says

  xpayah la kita nk ktuk2 mana2 negara.. mcm singapore, diorg berusaha keras untuk capai tahap mcm skrg..tgk la hasil diorg skrg.. ape yang kita patut buat? xpayah nk jatuh2kan orang..kita yang kena bangkit sendiri..develop our own strength..

 52. Anonymous says

  Ala, Malaysia lawan ngan nyamuk aedes pun kalah, nak lawan Singapore konon…. wakakakaka

 53. ispow says

  salam,
  terima kasih banyak2 pada shah,
  banyak info yang saya tak penah tau,
  kalau boleh, bagilah banyak lagi,
  hehehe!!
  salam.

 54. Anonymous says

  singapore bijak dengan mengadakan hubungan isreal. hasil faedah daripada hubungan tersebut adalah pindahan teknologi.
  malaysia pula? beli itu beli ini tapi nak hasilkan sendiri tak ada.
  ada pun senjata kecil, ngpv yang hampir tak jadi, dan banyak lagi.
  banding dengan indonesia, dengan keluaran produk ketenteraan sendiri.
  jangan nak salahkan singapore sebab buat hubungan dengan israel.
  tengok dulu salah kita sendiri, masalah kita sendiri baru boleh kata itu ini

 55. Anonymous says

  kita tau macamana nak handle sg n yahudi…tapi anak2 muda samseng dan along2 sangak dibiarkan bermaharajalela….hentikan terus kejahatan derang nih… terminatekan aktiviti2 bajingan di mukabumi Malaysia ini….

 56. Anonymous says

  Yg pelik kita dok marah singapore dgn hubungan dgn Israel. Ni kat Arab kerajaan Arab ada hubungan dgn Israel. Lawak je.

 57. todak says

  salam…

  saya baru menyertai blog & amat berminat dengan artikel2 dalam militaryofmalaysia.blogspot.com ini. dari apa yg saya perhatikan saudara sediakan artikel lebih kepada ancaman dari singapura. ye..kita mmg tahu singapure mmg dah lama jadi ancaman kita. tapi saya juga agak khuatir mengenai ancaman dari indonesia lebih2 lagi selepas isu pulau ambalat yg kembali hangat. atas pengetahuan & kaji selidik saudara saya amat berharap saudara dapat membuka ruang perbincangan mengenai hal ini…terima kasih

 58. Anonymous says

  anak2 muda zaman skarang nie pengecut. tu jek la bleh cakap. bkan semua tapi si rempit jalanan, si perompak, si peragut, si kepala botak, si rambut cacak.tu la yg patut kita gelarkan pengecut. berani bila ramai kengkawan kat tepi. cuba sesorang die. senyap tak terkata. sroh masuk askor tgk, bape lama bleh tahan. walaupun askar skang ni ramai yg tak bleh kena usik, tapi kalau masuk belom tentu bleh tahan.

  skarang nie mmg tak usik badan. tapi mental sakit la. org x torcher badan dah .. skang ni sume mental. mental x tahan, mmg absent la.

  camner la nak perang, nak sroh dak botak g reramai serang. huh. diorang pon tadak telor. belom tentu berani.

  yg penting, kena mulakan dari warga muda. bentuk mereka. baru bleh berjaya.

 59. Anonymous says

  org jepun dulu x de hutan belantara pun mudah jajah Malaya. x de pengalaman perang dalam hutan pun dpt jajah Malaya Tanah Melayu.

  So x de heran singapura nk blaja ilmu perang dalam hutan ke x Jepun pun dapat kalah Leftenan Adnan kat Bukit Chandu Singapura walaupun negra x da hutan.

  Lagi pun Sultan Brunei ada bg tapak utk tentera singapura blajar lawan dalam hutan kat Brunei. x perlu tanah melayu Malaysia nak blaja ilmu perang dalam hutan.

 60. Anonymous says

  cerita yahudi nih gomen n mindef tau lama dah…. tok sah gusar ngan derang ni… jentik jer bagi, habis cerita…. derang tu small matter jer…. yg kena perangi tuh…along2 (talibarut2 yahudi) yg telah menyusahkan dan megontrol ramai orang2 melayu termasuk la yg dlm sistem keselamatan negara…. bantai derang nih dulu…lepas tuh boleh concentrate kat yg luar2 tu…

 61. Anonymous says

  Memang x dpt dielakkan bahwa di akhir zaman org Muslim ramai mcm buih Lautan tetapi x power.

  Bak kata Yahudi dlm kitab taurat diaorg bahwa " The Meek shall inherit The World" Iaitu yg sedikit akan menguasai yg byk.

  Maka x heran suasana skrg dimana Malaysia yg byk sumber boleh kalah teruk drp segi aset ketenteraan mahupun ekonomi banding dgn Singapura yg kecik sahaja.

  Apa tidak mcm kisah Yahudi Goliath Lawan sang David. Dimana david yg kenit dpt melawan Raksasa Goliath.

  Nak marahkan Melayu,cina & India pun x dpt selesaikan mentaliti kita yg rasa inferior terhadap Jiran singapura kita.

  Masalah ni timbul kerna Melayu lama kena Jajah dgn Barat. Maka nak kluar drp mentaliti inferiror pun kena amik masa.

  Cuma kerna sukur sama Ilahi x kena Jajah dgn Belanda. Nasib baik British ada juga yg baiknya banding Belanda.

  Kalu Belanda silap silap negra Malaysia da jd Republik of Malaysia je. Dan x heran Singapura pula di dalam Republik of Malaysia. Kerna Belanda punya permainan lain drp British.

  Pe pe Hal. Lord Reid yg bg Malysia merdeka kali gelak dalam Kubur kerna melihat Malsyia pd Hari ini.

 62. Lt Harry says

  haa..sudah terang lagi bersuluh..artikel n info yg cukup menarik…dari bro shah..

  mmg ada kebenarannya info ini..kalau anda ingin tahu hampir 90% industri pertahanan singapore dipelopori israel yahudi laknatullah..itu sebabnya sngapura menjadi salah sebuah negara yg mempunyai kekuatan yg luar biasa di rantau sebelah sini…dgan negeri sebesar melaka..nak buat apa dgn aset2 sebegitu banyak???fighter,naval ship n kereta kebal yg bnyak.???

  ini sebenarnya agenda israel @ mossad yg ingin menjadikan singapura israel yahudi asia tenggara…

  so info seperti ini hendaklah disebarkan kpd rakan2 islam kita di Brunei,Indonesia supaya berwaspada dgn situasi ini..

  Bersatulah..saudara2 saya diluar sana…

 63. Keris says

  aku agak bersetuju dengan kegusaran pestolair.

  ye.. jika difikirkan, tidak mustahil pergolakan yang berlaku di hampir kebanyakan perbatasan Malaysia adalah hasil tangan bukan negara terbabit.. tetapi negara ke3 dan kumpulan ke 4. huhuhu..

  diciptakan pergolakan dan segala macam isu keselamatan untuk menghilangkan tumpuan sebenar terhadap musuh utama yang sebenar benar Musuh. Musuh yang nyata.

  itu dari aspek keselamatan, aspek politik, sosial dan ekonomi pun boleh dijadikan senjata mengkucar kacirkan lawan.

  bersatulah bangsa melayu dan Umat Islam. sayangi saudaraMu dan negara Berkah ini.

 64. Obefiend says

  antara positif thing yang muncul dari kegawatan ekonomi sekarang ialah singapura sedar betapa ia masih perlukan malaysia. saling simbiosis. war between us and them will not be beneficial. expenditure ketenteraan pun dah kena potong

  silver lining
  hikmah

 65. selingkar kasih says

  kalau tak silap saya ada satu terowong rahsia yang di bina dari singapura melalui selat tebrau dan memasuki tanah di johor….. untuk aper ek???
  saya rase mengkin akan ader penyusupan komando2 singapura ke malaysia, saya harap pasukan timbalan setia negeri mengetahui hal ini dan bersedia terhadap penyusupan ini…..

 66. Anonymous says

  sebenarnya banyak kegiatan yang dibuat oleh singapura untuk mengkucar kacirkan malaysia.

  shah, tak mau dedah ke apa yang perisik malaysia dapat hasil risikannya di singapura? dedahkanlah sikit2 mana2 yang agak tidak sensitif?

  shah ada dapat tahu tak bahawa along sebahagiannya adalah perancangan daripada singapura, dananya adalah daripada gerakan yahudi antarabangsa!

  sebahagian daripada melayu malaysia yang terperangkap dengan along singapura akan dipaksa ke sana, di sana akan dibunuh

 67. BELIA WAJA WATAN says

  The Pre-emptive Strike Strategy

  Make war rather than peace!

  Make enemies rather than friends! Manufacture words rather than deeds!

  Produce economic harm rather than economic benefit!

  Precipitate conflicts rather than negotiate disputes!

  Kenalilah selatan melalui Dokrin tersebut …

  "Strategy to save Singapore from its enemies …" Whoi's ?
  ____________________

  Jika kamu kenal diri kamu, kamu kenal musuh kamu … dalam seribu perperangan kamu tidak akan di kalahkan.

  Tetapi jika kamu kenal diri kamu .. kamu tidak mengenali musuh kamu, kamu menukar kemenangan kepada kekalahan …

  Jika kamu tidak kenal diri kamu dan tidak kenal musuh kamu … kemusnahan keseluruhan adalah selayaknya bagi kamu …

  Mafhum … kata-kata Sun Tsu " The ART of WAR

 68. pestolair says

  shah,

  hang rasa selatan thai ni mainan depa ke? satu sebab supaya tak selamat untuk dijadikan laluan penghubung perdagangan samada terusn, keretapi dan kenderaan. Kedua supaya lebih banyak tumpuan ketenteraan Malaysia ke situ dan tidak ke selatan. ketiga senjata gelap, keganasan pi ke sana dan tidak ke selatan. ke empat konflik etnik siam/melayu berujung kepada konflik thailand/malaysia? ke lima.. sih cukup la dulu.

  satu lagi shah, masalah kidnapping di laut sulu pulau sipadan, jadikan banyak aset kita ke wilayah timur tersebut termasuk pembangunan pertahanan kapal selam… siapa yang untung kalau tentera malaysia tumpu ke sana? siapa untung kalau ada konflik militer kat ambalat? sapa untung kalau ambalat di bawa ke parlimen indonesia dan menjadi isu besar? agak-agak ada ke ahli parlimen depa yang dapat duit untuk membuat onar? duit dari siapa shah?

 69. eddie dewanaga says

  Singapura mempunyai seribu satu macam muslihat untuk mencari peluang mengeruhkan keadaan…

  Berapa ramai pelancong2 Singapura masuk Malaysia setiap tahun, ambil gambar tempat2 tertentu atas tiket melancong, membeli aset di sini, menyertai keahlian Country Club yang penuh bersepah di sini, yang setiap hari kita jumpa, kita senyum.

  Berwaspada, segala macam helah Zionis sudah ada dalam perancangan mereka.

 70. Zulhimi says

  Baca dengan satu kaki di dalam dan satu kaki di luar. Jangan percaya habis-habisan. Bersangka baik tapi berwaspada adalah prinsip yang boleh dipakai terhadap penulis blog dan Singapura. Kita tak mahu kestabilan rantau ini tergugat.

  Think big. That's all I have to say.

 71. L-kick says

  This kind of secret revealed that singapore has a hidden agenda to their neighbough (expecially Malaysia). so bro what we gonna do???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *