RED ALERT-AMBALAT
SEBAHAGIAN DARI PESAWAT INDONESIA PADA ZAMAN KONFRANTASI, GAMBAR PERTAMA MERUPAKAN PESAWAT PENGEBOM ILUSYIN, GAMBAR KEDUA JET PEJUANG MIG-15 DAN GAMBAR KETIKA MERUPAKAN JET PEJUANG YANG PALING DIGERUNI DI DUNIA PADA ZAMAN ITU IAITU MIG-21
GAMBAR-GAMBAR KEKUATAN LAUT INDONESIA SEMASA KONFRANTASI REPUBLIK ITU DENGAN MALAYSIA, GAMBAR PERTAMA MERUPAKAN BOT MISIL KOMAR, GAMBAR KEDUA KAPAL FRIGET RIGA, GAMBAR KETIKA KAPAL PEMUSNAH SKORY DAN GAMBAR TERAKHIR KAPAL SELAM JENIS WHISKEY

1. Saya ingatkan kes Ambalat sudah ditutup dari kamus hubungan diplomatik di antara Malaysia dan Indonesia, rupa-rupanya ia terus menjadi api dalam sekam di antara kedua-dua negara.

2. Hubungan sejuk panas di antara Malaysia dan Indonesia ini bukan satu perkara baru, sejarah telah membuktikan bagaimana Empayar Majapahit memandang dengan cemburu kemajuan dan kemasyuran kerajaan Melayu Melaka pada zaman itu.

3. Kemuncaknya adalah apabila Hang Tuah berjaya menewaskan pahlawan terhandal Majapahit ketika itu dan membawa lambang kedaulatan empayar itu pulang ke Melaka iaitu keris Tamingsari.

4. Tangkas dan liciknya orang Melayu, sehinggakan pahlawan teragung tertumpas dengan mudah dan senjata terhebat mereka bertukar tangan dan terus kekal di tangan laksamana Melaka.

5. Hubungan di antara kedua-dua negara ini sekali lagi merundum pada zaman moden apabila
Indonesia di bawah kekuasaan Soekarno cuba “Menganyang Malaysia”

6. Angkatan Laut Republik Indonesia (ALRI) pada kemuncak kekuatannya pada 1965 dilengkapi dengan kekuatan yang tiada tandingannya di rantau ini iaitu kapal-kapal selam jenis Whisky, kapal pemusnah kelas Skory, friget kelas Riga dan kapal tempur cepat jenis Komar, semua kekuatan ini dilibatkan untuk satu misi yang diberi nama Operasi Dwikora bagi menyekat pembentukan Malaysia.

7. Angkatan Udara Republik Indonesia (AURI) pada ketika itu sudah pun mempunyai pesawat
pengebom jarak jauh Ilyushin IL-28, pesawat pejuang MIG-15, Mig-17 dan pesawat yang digeruni di dunia barat waktu itu MIG-21.

8. Semua kekuatan itu bagaimanapun gagal menyekat pembentukkan Malaysia.

9. Seramai 590 nyawa di kalangan tentera dan gerila Indonesia rebah tersungkur dalam pertempuran dan Malaysia serta negara komanwel lain kehilangan 114 korban.

10.222 tentera dan gerila Indonesia mendapat kecederaan manakala 771 menjadi tahanan perang sepanjang perang terhad atau konfrantasi yang berlaku di antara 1962 hingga 1966 ketika itu.

11.Sebelum terjadinya isu kepulauan Sipadan dan Ligitan, saya memerhatikan rakyat serta media Indonesia memandang tinggi ke atas negara ini malah pembelian MIG-29 dan Hornet Malaysia menjadi contoh klasik yang sering digunakan oleh media mereka apabila membandingkan keadaan pesawat F-16 dan Hawk mereka yang tersadai akibat kekurangan alat ganti berikutan embargo yang dikenakan oleh dunia barat ke atas mereka ini.

12.Selepas kedua-dua pulau itu dimenangi oleh Malaysia melalui Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada tahun 2002, luka dan sifat “inferiority comlex” orang-orang Indonesia berdarah kembali.

13.Semasa perbicaraan mengenai tuntutan kedua-dua pulau ini sedang dibincangkan, Filiphina ketika itu cuba mengambil kesempatan memasukkan tuntutannya ke atas Sabah tetapi ia ditolak mentah oleh ICJ.

14.Nada-nada benci dan gelaran “Malingsia” (Melayu Pencuri) atau “Malay” mula menjadi ukuran maki hamun mereka, malahan panggilan “Indon” ke atas bangsa itu amat-amat menaikkan darah mereka.

15.Masalahnya, orang Malaysia, tidak peduli jika mereka dipanggil “Malingsia” kerana perkataan itu kedengaran begitu asing dan tidak begitu berjaya menjejaskan emosi orang-orang Melayu di sebelah sini.

16.Panggilan “Malay” sebagai lawan kepada “Indon” juga tidak begitu diambil pusing oleh orang-orang Melayu kerana mereka ini tidak nampak bagaimana ayat pendek itu boleh dijadikan sebab penghinaan kepada bangsa kita.

17.Saya pernah membaca memo dari Kedutaan Indonesia yang melarang keras penggunaan “Indon” yang digunakan oleh media tempatan kita apabila merujuk kepada rakyat Indonesia kerana bagi mereka, singkatan itu sebagai satu bentuk penghinaan.

18.Sekali lagi, isu perebutan kepulauan Ambalat di Laut Celebes pada tahun 2005 menjadi titik noktah terpenting dalam hubungan di antara dua kuasa di rantau ini apabila kapal-kapal perang kedua-dua negara itu mula mencabar di antara satu sama lain.

19.Kemuncak pertikaian hampir menjadi konflik bersenjata apabila kapal Indonesia, KRI Tedong Naga melanggar kapal Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM) iaitu KD Rencong sebanyak 3 kali pada 8 April 2005.

20.Dalam insiden itu, KD Rencong yang sudah berusia lebih dari 30 tahun rosak di beberapa bahagian makala, KRI Tedong Naga, yang merupakan besar kapal corvette dari dibelai terpakai dari Jerman Timur hanya terkopek cat.

20.Semasa isu tersebut, Malaysia menghantar pesawat-pesawat Hawknya ke pengkalan TUDM di Labuan sebagai langkah berjaga-jaga manakala satu operasi khas dibuat untuk menahan kesemua warganegara Indonesia di sekitar bandar Labuan.

21.Indonesia turut mengirimkan empat pesawat F-16 mereka ke pengkalan udara di Balikpapan.

22.Pihak Indonesia turut merekodkan “kononnya” 35 pecerobohan oleh kapal dan pesawat Malaysia pada tahun 2006.

23.Media Indon juga diilihat menjadi batu api dan membakar semangat juang rakyat Indonesia
sehingga menjadi begitu kemuncak apabila, akhbar Kompas mereka-reka permohonan maaf dari
Menteri Pertahanan ketika itu iaitu Datuk Seri Najib Tun Razak.

24. Ketua Pengarang Kompas, Suryopratomo kemudian membuat permohonan maaf dalam sebuah berita yang dilaporkan di halaman depan harian tersebut pada 4 Mei 2005, di bawah judul Kompas dan Deputi Perdana Menteri Malaysia Sepakat Berdamai.

25.Saya pada ketika ini berada di Surabaya, Indonesia dan rasa takut-takut juga jika terperangkap dalam api kemarahan rakyat Indonesia, sebelum berlaku apa-apa, sempat juga saya membeli belah dan melawat monumen kapal selam Indonesia.

26.Sempat juga saya melakukan tinjauan dan berbual dengan beberapa orang rakyat Indonesia yang beranggapan, isu tersebut merupakan tektik untuk mengalihkan perhatian rakyat Indonesia terhadap kenaikan harga minyak oleh Pertamina di republik terbabit.

27.Akibatnya, secara senyap, pelabur-pelabur Malaysia yang banyak memegang saham dalam media cetak serta elektronik Indonesia mula memberi ugutan kepada mereka, jika pihak media Indonesia terus menjadi api di dalam sekam terhadap isu Ambalat ini, pelabur-pelabur yang terdiri dari rakyat kita akan menarik pelaburan mereka.

28.Syarikat-syarikat gergasi Indonesia termasuk korporat media mereka menjadi begitu takut kerana republik Indonesia pada saat itu amat memerlukan bantuan dan pelaburan dari Malaysia, isu tersebut kemudian terpadam begitu sahaja.

29.Moralnya janganlah bising sangat apabila ada rakyat kita menanam modal di luar negara, ada sebab sebenarnya, kalau tidak tahu, janganlah bising sangat, kronilah, nepotismelah…banyakkan membaca buku lebih baik dari terikut-ikut orang berteriak.

30.Saya juga mendapat maklumat semasa operasi menyelamat di Acheh, Tentera Indonesia sering menganggu hubungan komunukasi radio tentera Malaysia yang terlibat dalam operasi di situ malah pada satu ketika, tentera mereka sengaja mendatangkan tekanan agar pasukan penyelamat kita cepat balik ke Malaysia.

31.Bukan itu sahaja, saya juga sering mendengar curi melalui sejenis alat khas yang dipanggil “Scanner” gangguan radio amatur Indonesia yang memasuki siaran kecemasan pasukan keselamatan dan penyelamat kita seperti milik bomba.

32.Gangguan ini dibuat melalui penyiaran lagu-lagu keroncong atau dangdut.

AMBALAT HARI INI

33. Terkini pada 25 Mei lepas, kapal TLDM, KD Yu (Fast Attack Craft-Gun) yang sudah tua, hampir sahaja ditembak oleh kapal Indonesia, KRI Untung Suropati, kapal korvet serba lengkap hasil belian terpakai dari negara Jerman Timur.

34. Beberapa hari kemudian, KD Baung sekali lagi didakwa mencerobohi perairan Ambalat dan segera dihalau oleh KRI Untung Suropati.

BERIKUT MERUPAKAN ANALISA DARI PEMERHATI PERTAHANAN INDONESIA YANG DIPETIK DARI BADAN BEBAS “PERHATI DAN TINDAKAN UNTUK PERTAHANAN NEGARA”. PERTUBUHAN INI MEMPUNYAI PEJABAT DI NO 41, JALAN PANGLIMA POLIM 1, JAKARTA SELATAN

Khairil Azmi, B.Eng., M.IScT., Direktur Eksekutif TANDEF dalam laporannya mengenai senario konflik pertempuran di antara Malaysia dan Indonesia di Ambalat (Beliau membuat simulasi berkomputer menggunakan perisian Jane’s Fleet Command yang sudah diubahsuai.
Dan persis seperti yg Sdr.Beq usulkan, data alutsista dalam database Jane’s Fleet Command yg saya rombak ini memang sejak awal telah saya majukan untuk asumsi kondisi beberapa tahun ke depan.

Jadi, diasumsikan SIGMA sudah dilengkapi dengan MM-40 Exocet SSM, Mistral SAM (Tetral), A244 Torpedo, dll. Beberapa FPB-57 juga kita lengkapi dengan C-802. Lalu, saya asumsikan pula Su-27SK mengusung AA-10 Alamo & AA-12 Archer, serta Su-30MK mengusung AA-10 Alamo, AA-12 Archer, dan AS-18 Kazoo. Sementara F-16A/B mengusung AIM-9P-4 all aspect & AGM-65 Maverick, dan F-5E/F mengusung AIM-9P-2 rear aspect. Hawk-100/200 mengusung AIM-9P-2 rear aspect & roket FFAR.

Untuk perang terbatas:

Pihak TLDM diasumsikan mendatangkan gugus tugas sbb:

1. Fregat kelas Lekiu – 1 kapal dari 2 kapal yg ada
2. Korvet kelas Laksamana – 2 kapal dari 4 kapal yg ada (korvet ini memiliki area air defense yg cukup bagus dengan mengandalkan Aspide SAM & kemampuan anti kapal yg sangat ekstensif dengan Otomat SSM)
3. Beberapa korvet & PCFG lainnya (datanya ada di rumah & saya tidak hapal, jadi semua ini hanya sejauh yg saya ingat di luar kepala)
4. Kapal selam kelas Scorpene

Di sisi lain, saya mengasumsikan TNI AL akan mengirimkan gugus tugas sbb:

1. Korvet kelas Sigma – 3 dari 4 kapal yg ada, dengan persenjataan tsb di atas,
2. Fregat kelas Van Speijk – 2 dari 6 kapal yg ada, yakni KRI KST & KRI AHP, dengan asumsi

Harpoon nya masih bisa dipakai :

3. KRI Fatahillah & KRI Nala, masing2 dengan MM-38 Exocet.
4. KRI Ki Hajar Dewantara, dengan MM-38 Exocet & SUT Torpedo.
5. 2 PFCG kelas Mandau dari 4 yg ada.
6. Beberapa korvet kelas Parchim untuk tugas Anti Kapal Selam.
7. KRI Cakra (kapal selam), dengan SUT Torpedo.

Untuk dukungan udara:

TUDM: 3 F/A-18 dilengkapi Harpoon, 6 F-5E/F, 6 Su-30MKM, 6 Hawk-108/208 (Mig-29 diasumsikan absen karena kurang suku cadang)
(kesemuanya berangkat dari Labuan AFB)

TNI AU: 3 F-16A/B dilengkapi Maverick, 4 F-5E/F, 4 Su-27SK, 3 Su-30MK/M, 10 Hawk 109/209 (kesemuanya berangkat dari Lanud Tarakan)

Untuk perang habis2an yg mengerahkan seluruh alutsista yg ada, ada dua hasil:

1) Bila Indonesia menyerang Malaysia, kita akan kalah.
2) Bila Malaysia menyerang Indonesia, Malaysia akan kalah.
Kedua hasil ini terkait erat dengan postur pertahanan kedua negara yg sama2 tidak berbakat seperti ofensif.

LAPORAN DARI Kapten Inf Hasan Abdullah, Perwira Kodam VI/Tanjungpura, Anggota Dewan Pertimbangan TANDEF

Berdasarkan deklarasi Zona Ekonomi Eksklusif tanggal 20 September 1979, Pemerintah Malaysia mengklaim batas pelantar benua sepanjang 200 mil laut. Terumbu Layang-layang adalah bagian dari kawasan yang disebut sebagai Gugusan Semarang Peninjau (GSP). GSP ini terdiri dari beberapa terumbu karang di Kepulauan Spratley bagian selatan yang berada dalam kawasan ZEE Malaysia.

Terumbu Layang-layang sendiri adalah sebuah atol di bawah permukaan laut yang terpencil di Laut Cina Selatan, 306 km di sebelah barat laut Kota Kinabalu, ibukota Sabah.

Letaknya tepat pada 7°22’23.48″N dan 113°50’46.23″E. Belum dapat dipastikan terumbu karang ini terbentuk oleh karang yang tumbuh di atas gunung api bawah laut atau sebuah gunung yang tenggelam.

Para ahli kelautan mengatakan bahwa di Terumbu Layang-layang terdapat 30 rangkaian karang yang membentuk atol sepanjang 7,3 km dan lebar 2,2 km. Pulau buatan yang ada merupakan satu-satunya tempat berlabuh yang aman di kawasan ini. Perairan di sekitar terumbu karang di wilayah ini masih asli, sehat dan terlihat dengan baik.

Lereng curam di atas perairan yang dalam sangat indah untuk diselami. Biota laut berupa macam-macam ikan dan penyu, ganggang serta karang banyak terdapat di wilayah ini. Beting
pasir yang tampak di permukaan air laut menjadi tempat favorit untuk beristirahat bagi berbagai spesies burung laut, terutama burung layang-layang.

Oleh sebab itu, terumbu karang di wilayah ini disebut sebagai Terumbu Layang-layang. Selain mengandung kekayaan alam gas alam dan minyak bumi, GSP juga kaya dengan biota laut dan keindahan alam bawah laut. Pendapatan nelayan dari hasil tangkapan ikan tuna saja dapat mencapai RM 70 juta setahun.

Ini di luar hasil tangkapan lain seperti udang karang dan ikan kerapu.

Ditinjau dari aspek geostrategis, Terumbu Layang-layang terletak di ujung selatan Kepulauan Spratley yang disengketakan oleh negara Malaysia, Filipina, Brunei, Vietnam, Taiwan dan China. Di lokasi tersebut, Pemerintah Malaysia telah membuat sebuah pulau seluas 6 hektar di sebelah ujung timur atol tersebut sebagai pangkalan militer dan pariwisata yang disebut dengan Stesen Lima.

Pendudukan Malaysia di terumbu ini dimulai sejak tahun 1979 melalui Operasi Tugu oleh Paskal, pasukan khusus marinir Malaysia, LST KD Raja Jarom dan satu detasemen helikopter Nuri. Pembangunan kawasan GSP oleh Pemerintah Malaysia sesungguhnya mendapat kecaman dari negara Filipina, Brunei, Vietnam, Taiwan dan Cina. Namun sejauh ini pembangunan fasilitas pertahanan dan pariwisata oleh Pemerintah Malaysia dapat berjalan lancar.

Sebagai pangkalan militer, GSP mempunyai beberapa pos pengamanan yang dibangun sejak tahun 1979. Penempatan pasukan pertama kali di Terumbu Layang-layang pada bulan Mei 1983 oleh anggota Paskal (Pasukan Khas Laut). Pada tahun 1985, fasilitas militer diperbesar dengan
pembangunan barak.

Stesen Lima (Terumbu Layang-layang) berfungsi sebagai pos induk untuk aktivitas di sekitar GSP. Pangkalan darat GSP diawaki oleh Pasukan Khas Laut (Paskal) TLDM dan Pasukan Pertahanan Udara (PPU) TLDM dipimpin oleh seorang perwira berpangkat komander (letnan
kolonel). Fasilitas militer di kawasan GSP antara lain :

a. Satu unit pangkalan utama dan empat pos pengamanan (Uniform, Papa, Tango dan Mike).

b. Landasan udara sepanjang 1.367 meter yang dapat didarati dengan baik oleh pesawat CN235M.

Meski demikian, pesawat Hercules C-130 dapat juga dipaksa mendarat walaupun dengan kondisi pendaratan yang kurang nyaman.

c. Pelabuhan yang ada di Stesen Lima (Terumbu Layang-layang) saat ini sepanjang 42 meter dan secara bertahap akan diperpanjang lagi untuk memungkinkan lebih banyak kapal-kapal perang dan kapal wisata yang dapat berlabuh.

d. Enam pucuk meriam Bofors kaliber 40 mm.

e. Sistem rudal Starburst.

Untuk meyakinkan kehadiran Pemerintah Malaysia di GSP, telah dibangun obyek wisata yang
mengkhususkan pada wisata alam, penyelaman dan wisata pemancingan ikan laut dalam. Saat ini GSP, khususnya Terumbu Layang-layang telah menjadi obyek wisata terkenal di seluruh dunia yang dilengkapi fasilitas lapangan udara untuk pesawat ringan, pelabuhan kapal pesiar, pembangkit listrik tenaga diesel dan angin, resort serta sistem penyaringan air Reverse Osmosis (RO).

Wakil PM Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam kunjungan ke Terumbu Layang-layang pada hari Selasa, 12 Agustus 2008, menjelaskan bahwa pengendalian dan pendudukan suatu daerah yang disengketakan merupakan faktor utama bila kasus Ambalat dibawa ke Mahkamah Internasional.

Oleh karena itu, Malaysia akan mempertahankan kehadirannya di perairan Ambalat. Najib yang juga menjabat sebagai Menteri Pertahanan mengatakan, bahwa instalasi militer yang dibangun di pos-pos strategis garis depan merupakan bagian dari langkah-langkah untuk menyokong ZEE.

Analisa Pemerintah Malaysia memandang penting aspek penguasaan wilayah dalam rangka melindungi kedaulatan negara atas wilayahnya sampai ke garis perbatasan pulau terluar. Sebagaimana telah tercatat dalam sejarah, kemenangan Malaysia atas Indonesia dalam kasus Pulau Sipadan dan Ligitan tahun 2002 serta kemenangan Singapura atas Malaysia dalam kasus perebutan Pulau Batu Puteh di Mahkamah Internasional tahun 2008 membuktikan bahwa penguasaan secara fisik terhadap wilayah yang disengketakan merupakan faktor penting untuk memenangkan kasus tersebut secara hukum di Mahkamah Internasional.

Penempatan pangkalan militer di wilayah ZEE yang disengketakan memberikan keuntungan taktis sebagai faktor penggentar bagi negara lain yang ingin mempersengketakan wilayah tersebut.

Sedangkan pembangunan obyek wisata di Terumbu Layang-layang yang mengundang minat wisatawan asing di samping memberikan keuntungan secara finansial juga secara politis dapat membangun opini masyarakat internasional bahwa kawasan GSP adalah benar-benar milik Malaysia.

Opini masyarakat internasional ini penting untuk memperkuat diplomasi apabila sengketa wilayah ini dibawa ke Mahkamah Internasional.

Peningkatan kekuatan militer Malaysia di Kepulauan Spratley, yang menurut Malaysia adalah kawasan ZEE-nya, dalam sengketa dengan Filipina, Brunei, Vietnam, Taiwan dan China merupakan bukti bahwa setiap negara akan melakukan tindakan apapun demi melindungi kedaulatan negaranya.

Menurut Atase Laut RI Kuala Lumpur, dalam hubungan antar negara, istilah kawasan ZEE hanya dikenal dalam UNCLOS 1982 yang Malaysia sendiri tidak meratifikasinya. Menurut UNCLOS 1982, kondisi geografis Malaysia sebagai negara pantai tidak memberikan hak atas kawasan ZEE. Jadi, klaim Malaysia atas kawasan ZEE hanya merupakan klaim sepihak. Walaupun secara hukum peningkatan kekuatan militer Malaysia di kawasan ZEE tidak dibenarkan, Malaysia tetap melakukannya.

Dalam kasus Ambalat dengan Indonesia, peta wilayah perbatasan laut Malaysia yang digunakan oleh Pemerintah Malaysia adalah peta tahun 1979. Ini tahun yang sama dengan pendudukan pertama aparat keamanan Malaysia ke GSP Terumbu Layang-layang dan mungkin pendudukan ke Pulau Sipadan dan Ligitan. Hubungan ini menunjukkan bahwa perhatian dan langkah Pemerintah Malaysia terhadap perlindungan aset wilayahnya telah ada sejak tahun 1979.

Ungkapan Wakil PM Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak menunjukkan keinginan Malaysia untuk memiliki blok Ambalat semakin kuat sehubungan dengan kekalahan Malaysia dari Singapura dalam pemilikan Pulau Batu Puteh.

Permasalahan Blok Ambalat yang saat ini kelihatan mereda tetap menyimpan potensi konflik, baik politik, ekonomi, sosial maupun militer. peningkatan kekuatan ekonomi dan militer Malaysia di sektor selatan pantai timur Sabah harus diwaspadai dan diantisipasi.

Kawasan titik-titik terluar perbatasan Indonesia, sebagaimana juga Blok Ambalat, merupakan suatu sistem yang di dalamnya terlibat berbagai pihak dan kepentingan. Permasalahan politik, ekonomi dan sosial mengenai kehidupan masyarakat, perdagangan lintas batas, illegal logging, penyelundupan TKI dan sumber daya alam di sekitar titik-titik terluar perbatasan harus dikelola dengan baik agar dapat memberikan keuntungan positif bagi perjuangan mempertahankan kedaulatan NKRI.

Ancaman kedaulatan NKRI di sekitar titik-titik terluar perbatasan harus ditangani secara komprehensif dan memerlukan keterlibatan berbagai pihak.
Kondisi geografis Indonesia yang luas dan terdiri dari ribuan pulau serta sebagian besar wilayah
perbatasan yang terdiri dari lautan merupakan suatu permasalahan krusial bila dihadapkan dengan konsep pertahanan yang menitikberatkan pada operasi patroli dengan menggunakan alutsista kapal perang dan pesawat tempur.

Ini dapat dipahami mengingat kondisi keuangan negara yang belum mampu menyediakan alutsista sesuai kebutuhan untuk menjaga kedaulatan wilayah negara. Di sisi lain,
kondisi geografis ribuan pulau yang dimiliki Indonesia dan rakyat Indonesia yang tersebar sampai di pulau-pulau terpencil tersebut merupakan aset yang sangat berharga bila dikelola dengan baik.

Pemerintah harus mengutamakan pembangunan infrastruktur sosial dan ekonomi di kawasan terpencil pulau-pulau terluar yang bersifat dasar maupun yang sesuai dengan potensi wilayah masing-masing.

Selain infrastruktur dasar seperti kesehatan, pendidikan, transportasi dan sebagainya, potensi wilayah yang dapat dikembangkan di pulau-pulau terluar ini biasanya adalah budidaya dan pariwisata kelautan.

Dengan pembangunan infrastruktur ini diharapkan tingkat kesejahteraan masyarakat dan potensi ekonomi di daerah itu akan meningkat. Peningkatan potensi ekonomi ini diharapkan akan berpengaruh pada peningkatan pendapatan daerah dan pendapatan negara.

Satu hal yang tidak boleh ditinggalkan dalam pembangunan masyarakat di pulau-pulau terluar adalah penanaman jiwa patriotisme dan nasionalisme serta kepedulian terhadap pertahanan (defense awareness). Sejarah telah membuktikan kemenangan bangsa Indonesia atas penjajah sesungguhnya merupakan kemenangan rakyat bersama politisi dan tentara.

Dalam segi militer, rakyat membantu tentara dalam suplai logistik maupun informasi. Dalam penegakan kedaulatan negara di masa modern ini masyarakat penduduk pulau terluar merupakan aset intelijen yang dapat memberikan informasi adanya ancaman terhadap kedaulatan negara.

Seiring dengan peningkatan kesejahteraan, potensi ekonomi masyarakat dan negara serta kepedulian terhadap pertahanan masyarakat di pulau terluar, peningkatan kekuatan militer di kawasan tersebut secara bertahap juga ditingkatkan. Pangkalan-pangkalan militer perlu dibangun di pulau-pulau atau terumbu karang terluar, bila perlu di kawasan ZEE. Pembangunan pangkalan militer ini akan memberikan rasa aman bagi masyarakat setempat dan juga bagi investor yang ingin berusaha di kawasan tersebut.

Kesimpulan Perjuangan mempertahankan kedaulatan NKRI atas suatu wilayah dalam sejarah perjuangan bangsa Indonesia, terbukti tidak dapat dilakukan dari satu pihak saja. Diplomasi dan kekuatan militer saja, tidak akan mampu mempertahankan suatu wilayah dalam sengketa dengan negara lain.

Sengketa titik terluar perbatasan adalah sengketa suatu sistem yang di dalamnya terlibat berbagai pihak dan kepentingan. Menarik pelajaran dari peningkatan kekuatan Malaysia di Kepulauan Spratley, ada tiga hal penting yang harus dilakukan dalam menjaga kedaulatan NKRI di pulau terluar yang perlu melibatkan berbagai pihak pemerintah maupun masyarakat dalam kondisi sekarang ini, yaitu peningkatan kesejahteraan masyarakat dan potensi ekonomi setempat, penanaman jiwa patriotisme dan nasionalisme masyarakat setempat serta diiringi dengan peningkatan peningkatan kekuatan militer secara bertahap di kawasan titik terluar wilayah negara tersebut.

Comments

 1. tamberang says

  mayoritas penduduk malaysia skrg adalah keturunan india dan cina. sdgkan melayu hilang ditelan ketiak tante eli hehehe atau benar2 hilang ditelan zaman dan terpinggirkan krn umno dan kecurangan pemilunya makanya malon tetap eksis tp itu tak kan lama tunggu sj ya hehehe atau

 2. tamberang says

  malingsial … memang betol2 bangsa maling, negare yg suke maling … hidup dari judi, jual khamar dan pelacuran di genting hiliang …. kalau kau ingin tahu sifat masyarakat melayu yelah suke iri hati tak tenang kalaulah tetangga sebelah berhasil dan sukses itulah salah satu sifat orang melayu di negare yg bername malingsial

 3. yds says

  jika indonesia malaysia berperang , orang yahudi amerika,inggris,australia akan senang mengirimkan senjata pada malaysia dan indonesia, jika selesai perang harus bayar utang pada mereka dengan menjadi budak mereka.hilanglah martabat yang menang perang!saya ingin indonesia dan malaysia dilebur menjadi satu yaitu kekhalifahan melayu.menjadi pelindung kaum muslim yang tertindas gunakan kekayaan malaysia dan indonesia untuk kejayaan islam

 4. Ucing says

  Anda benar2 bodoh ya? Bodoh kok dipelihara…kasian. Anda kira Indonesia tak mau ke ICJ karena merasa tak punya bukti ilmiah yg kuat mengenai kepemilikan sah ambalat? Benar2 goblok anda. Indonesia telah meratifikasi UNCLOS dan diakui PBB sebagai negara Kepulauan, dan indonesia berhak mengklaim laut lepas diukur dari pantai pulau terluar sejauh 200 mil. Itu baru dari sisi hukum. Dari sisi sejarah sejak tahun 1970an indonesia bekerjasama dgn UNOCAL dan ENI telah mengekplorasi minyak bumi di lautan ambalat dan malasia tak pernah protes. Baru setelah sipadan dan ligitan lepas dimenangkan malasia maka PM anda najib dgn keberanian dan kebodohan yg teruk berani mengklaim ambalat. Padahal malaysia bukan negara kepulauan dan menurut hukum internasional mereka hanya berhak mengklaim luas laut 12 mil dari garis pantai terluar. Artinya tambahan luas pantai yang bisa diklaim malasia hanya 12 mil lau sedangkan jarak antara pantai P Sipadan dan Ligitan dari ambalat jaraknya ratusan mil. Itulah mengapa saya menyebut anda bodoh alias goblok….

 5. Zerop says

  Macam haram..ha..ha.
  Mula-mula baca bikin panas je. Tapi ada betulnya Malaysia dan Indonesia tak berperang. Kalau berperang, rugilah Air Asia, tempahan ke Bandung, Medan, Yogya je tahun depan dah berapa banyak nak kena batal. Abih pramugari Airasia Indonesia nak layan sapa lagi kalau bukan jejaka Malaya..ha..ha
  Yg kat Malaysia, takkan nak harap mat repit tolak simen, bancuh lekat bata. Sapa lagi yang hati kering nak cuci bangunan berpuluh tingkat. Siapa eksekutif wanita yang sanggup letak jawatan gaji berpuluh ribu sebab nak jaga anak, bibik takde. Tu pentingnya jiran tetanga yg kerajinannya tersohor seluruh Malaysia. Ni tolak yang bab negatif la.
  Kesimpulannya, Malaysia Indonesia ibarat carik-carik bulu ayam bila dilurut akhirnya bercantum juga. Pada umarak dan ulama kita harapkan baik yang Malaysia mahupun Indonesia.

 6. karaoke says

  Jangan bising-bising…jangan perang…tak baik gaduh-gaduh..kalau perang ..sapa rugi…yang paling rugi…Para Jejaka dari Malaysia dan Singapura…tak dapat pergi Medan dan banyak tempat lagi…biasa lerr cari cewek indon…kita semua tahu…Jejaka Indon pokai..tak ada ongkos untuk melayari cewek. Aku pun rugi…nanti …nanti semua cewek aku lari balik medan and surabaya. Waduh…jangan perang….banyak cewek indon yang kerja kilang di Selangor , Malaysia…kalau hujung minggu…kita orang bayar…buat pesta seks…cewek Indon sama taraf dengan TNI.

 7. karaoke says

  Gerakan Acheh Merdeka pun Indon tak boleh control…hampeh indon. Malaysia utamakan Kualiti daripada Kuantiti.

 8. GAGAH SETIA says

  Jangan mengatakan kami rakyat Malaysia bacul atau bersikap sambil lewa. Sejarah telah membuktikan. Berikut petikan dari sebuah blog berkenaan kisah seorang Wira Malaysia. Vat 69. Kredit pada penulis blog ini.

  ALLAHYARHAM ASP MOHD ZABRI BIN ABDUL HAMID

  Mohd Zabri bin Abdul Hamid merupakan salah seorang perwira yang paling dikenang dalam Komando 69 Pasukan Gerakan Khas.

  Latar belakang
  Mohd Zabri dilahirkan pada di Tapah, Perak dan merupakan anak kedua dalam keluarganya.

  Kerjaya sebagai polis
  Mohd Zabri memulakan kerjayanya sebagai pegawai polis pada 1 Jun 1963 dengan memegang jawatan Inspektor Percubaan. Selepas menamatkan latihan di PULAPOL Jalan Semarak, beliau ditugaskan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pulau Pinang pada 18 Mac 1963 dan beliau kemudiannya ditukarkan ke unit Pasukan Polis Hutan (sekarang Pasukan Gerakan Am) pada 29 Mac 1965 sebagai Komander Platun. Pada bulan Julai 1970, Zabri menyertai pasukan Komando 69 yang baru ditubuhkan ketika itu dan beliau berjaya dalam pemilihan tersebut selama lima bulan. Beliau kemudiannya dilantik sebagai Ketua Jurulatih Komando pada bulan April hingga Ogos 1971 bagi melatih pegawai dan anggota yang baru menyertai pasukan ini yang dikenali sebagai Platun Ketiga Komando 69, bertempat di Kubu Legap, Perak.

  Operasi yang terlibat
  Zabri juga pernah melibatkan diri dalam satu operasi yang dikenali sebagai Ops Jemput Tiga yang dikendalikan bersama Cawangan Khas PDRM dan perisikan khas Tentera Nasional Indonesia – Angkatan Darat (TNI-AD) dalam memburu dan menggempur Komunis Parti Rakyat Kalimantan Utara (PARAKU) yang terletak disempadan Sarawak-Kalimantan. Dalam operasi yang menggabungkan pasukan Komando 69 PDRM dengan unit KOSTRAD (Komando Strategis Cadangan Angkatan Darat) TNI-AD dan mengambil masa lima bulan ini, kedua-dua pasukan tersebut berjaya menggempur kedua-dua buah kubu kumpulan PARAKU dan ketangkasan serta keberanian pasukan Komando 69 pimpinan Zabri dalam pertempuran yang tercetus serta berjaya menumbangkan beberapa orang ahli PARAKU ini amat mengagumkan pasukan keselamatan Indonesia.

  Selain Ops Jemput Tiga, Zabri juga mengetuai tiga platun Komando 69 ke Hulu Perak pada bulan Ogos 1975 dalam gerakan mencari dan memintas salah satu kumpulan pengganas komunis yang terlibat dalam satu kes pembunuhan ke atas empat orang anggota Konstabel Tambahan Balai Polis Grik dimana empat orang anggota tersebut telah dibunuh dan mayat mereka dikelar oleh komunis dengan pisau. Pada 3 hb September 1975, unit-unitnya berjaya mengesan kedudukan khemah musuh yang terlibat berhampiran dengan Grik dan berlakunya satu pertempuran antara unit Komando 69 pimpinan Zabri dengan pengganas komunis yang mempunyai keanggotaan seramai 30 hingga 40 orang sebelum pengganas-pengganas tersebut berundur. Dalam pertempuran tersebut, dua orang anggota Komando 69 iaitu Koperal Sheikh Ismail serta Koperal Aziz Idris tercedera dalam pertempuran itu dan bantuan ke Unit Tek Tapong melalui perutusan semboyan telah diminta. Hasil pemeriksaan unitnya ke atas kem komunis yang ditinggalkan selepas pertempuran tersebut, mereka berjaya merampas 6 beg galas berisi makanan, pakaian, 2 laras senjata mortar, 18 butir bahan letupan, 15 kotak bekalan makanan, ubat serta beberapa barangan lain lagi. Selain itu, mereka juga turut merampas semula 3 laras senapang patah yang dipercayai milik empat anggota Konstabel Tambahan yang dibunuh ketika itu.

  Diambang kematian
  Pada 3 September 1975, Zabri meninggal dunia akibat terpijak jerangkap samar yang dipasang oleh pengganas komunis semasa membawa dua anggota Komando 69 yang tercedera ke kawasan pendaratan selepas operasi memburu pengganas komunis yang terlibat dalam pembunuhan empat orang anggota polis tambahan selesai dan membawanya ke hospital. Kaki kanan beliau putus dan kecederaan di paha agak parah hingga menyebabkan beliau kehilangan darah yang banyak. Beliau menghembuskan nafas terakhir dengan memberi kata-kata amanat kepada anggotanya. Antara amanat terakhir beliau berbunyai, “Teruskan perjuanganmu… hancurkan petualang negara. Buru dan hancurkan mereka… biarpun diriku tiada lagi!” Jenazah Allahyarham disemadikan di Tapah, Perak dengan penuh istiadat penghormatan pasukan polis. Suasana sedih, sebak, tangisan dan titisan air mata menyelubungi dikalangan sanak saudara, keluarga dan sahabat handai serta warga PDRM, khasnya pegawai-pegawai dan anggota-anggota Komando 69 yang amat rapat dengan Allahyarham. Selain itu, Tun Haniff Omar (Ketua Polis Negara ketika itu), Ketua Polis Perak dan pegawai-pegawai polis hadir memberi penghormatan terakhir kepada Allahyarham.

  Sebagai tanda memperingati jasanya dalam perjuangan menentang petualang negara, beliau dianugerahi pangkat Assisten Superintenden Polis dan sebuah kem latihan Komando 69 PGK di Tasik Banding dinamakan sebagai Kem Zabri. Beliau juga salah seoarang penerima Pingat Gagah Berani.

  Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham dan ditempatkannya dikalangan pejuang-pejuang Islam yang mati syahid. Al-Fatihah!

 9. GAGAH SETIA says

  Tertarik dengan fakta-fakta yang anda kemukakan di sini. Berikut adalah pandangan saya sebagai anggota yg pernah berkhidmat di pasukan tetap ( regular ) dan masih berkhidmat di pasukan simpanan ( reserve/ T.A @ Wataniah ).

  1. Indonesia adalah negara kepulauan dan terdiri dari beribu-ribu pulau yang mana jarak antara satu sama lain memang memerlukan pihak Indonesia mempunyai kapal2 pendarat / pengangkut. Keperluan itu memang nyata berbanding dengan Malaysia hanya terdiri dari dua buah tanah besar sahaja yakni Malaysia Barat dan Timur. Boleh faham?
  Kesimpulan = sekiranya Indonesia cuba dicerobohi @ ditawan oleh mana2 pihak Lanun Land di mana-mana bahagian di Kepulauan Indonesia, maka penggunaan SEA LIFT/ LST / LPD dan Marin adalah amat bertepatan dan sesuai sekali sepertimana fungsinya tetapi tidak bagi Malaysia kerana belum ada keperluan mendesak ke arah tersebut. Faham? Jangan salah anggap dengan P.A.C , sebab dan tujuan ditubuhkan bukan sepertimana yang pihak awam fahami ( maaf maklumat tidak boleh didedahkan ats sebab keselamatan ), cuma harapan saya jangan mudah terpedaya pada muka depan tanpa melihat isi di dalam.

  2. Pasukan khusus Combodia, berlatih di Indonesia dgn pasukan khusus anda, itulah adalah kehendak pihak Combodia sendiri kerana percaya latihan pasukan khusus anda lebih mantap atau jitu dan bukan bermakna pihak ATM tidak berkemampuan utk melatih tetapi ada sebab2 yg tidak semua boleh di dedahkan pada umum dan atas keperluan apa perlu didedahkan? Untuk memuaskan hati mereka2 yang berkenaan? Saya respek pasukan khusus anda tapi saya teringat satu cerita dari mereka yg pernah terlibat bersama ( tugasan bersama komando indonesia / malaysia menentang PARAKU- Pasukan Komunis Kalimantan Utara.

  sila baca pautan blog ini: siapa PARAKU itu ???

  http://akumanu.blogspot.com/2011/04/pgrs-paraku.html

  3. Kalau anda bangga dengan pasukan khusus anda dan sekolah khusus anda, kami juga bangga dengan pasukan khusus kami Gerak Khas ( dilatih oleh SAS ) dan juga Sekolah Peperangan Darat ( Pulada ). Ramai yg datang kursus termasuk askar2 luar negara ( US, Britian, Aus, New Zealand dsbnya )

  Penutup. Walau masih banyak lagi ingin saya perkatakan tetapi memadai dengan ini dahulu mukadimahnya. Setiap pasukan tentera di dunia ini ada kelebihan dan kekurangan dan hanya mereka2 yang bercakap diluar dunia tentera yang mengatakan tentera mereka yang terbaik. Percayalah, kami rakyat Malaysia walau nampak berlembut tetapi ibarat kata pepatah, ‘ Kalau orang menjual, kami sedia membeli ‘ dn biarlah jadi resmi padi ‘ makin berisi makin menunduk ‘ bukan seperti jagung , ‘ makin berisi makin meninggi ‘.

  ‘ Setiap inci tanah di bumi Malaysia tercinta ini, akan dipertahankan hingga titisan darah terakhir ‘

  ‘ Agi idup agi ngelaban ‘

 10. malon mean hensen says

  Dekat Indon tu banyak sangat ke GARUDA!!!!!???? Patutlah banyak yang lari kerja kat malaya.. takut dilanda Garuda rupenye.. pelan2 kalau gelak tu kawan takut2 nanti sang Garuda tu dengar habis kau dipatuknya macam cacing tanah…

 11. says

  Tentang Ambalat ni Kalaupun Karang Unarang i2 Milik Indonesia..Aku Rase Malaysia ttp memiliki Kedaulatan keatas Ambalat sbb Pulau Sipadan Dan Ligitan i2 milik Malaysia.
  Peace

 12. muhd hakimi says

  indonesia mengatakan tldm memasuki perairan indonesia tetapi tidak berani tembak kapal tldm in kah yang dikatakan kedaulatan.

 13. muhd hakimi says

  indonesia mendakwa tldm memasuki perairan indonesia tetapi tidak berani tembak kapal tldm ini kah yang dikatakan kedaulatan .

 14. sesame melayu says

  jka terjadi perang manusia yg pertama lari terbirit 2 pasti ki gaman ,.. kolah orangnya

 15. Padan Muko says

  Kalau tak mau ngaku serumpun pun kami tak kisah, kami tak rugi,. tapi apasal pulak kamu nak jadi dominan disemenanjung? Jagalah Sumatera/Pulau Jawa kamu tu? Hehehe! tengah susah la tu, cemburu.
  Sekarang siapa yg iri hati?
  Orang galak wa’ang nak galak, sudahnya wa’ang digalak!

 16. malon malpraktek says

  KAMI LEBIH DULU PUNYA BANGUNAN DI AMBALAT !!!! KE MAHKAMAH INTERNASIONALPUN KALIAN AKAN KALAH !!!!!

 17. malon malpraktek says

  IYALAH KAMI AKAN DATANG LAGI !!!! KALIAN KAN HANYA LEBIH DULU MUKIM DI SEMENANJUNG DAN BORNEO UTARA !!!! ORANG ASLI DI SITU KAN HANYA ORANG SEMANG, ORANG DAYAK !!!

 18. malon malpraktek says

  SETUJU !!! INI YANG BENAR !!!!!! CIA, YAHUDI, NASHARA, DI BELAKANG MEDIA2 BODOH ITU…. HARAP MELAYU SEMENANJUNG MENGERTI DAN BERHENTI HINA INDONESIA….. ATAU KAMI TAK SEGAN BERPERANG LAWAN KALIAN !!!

 19. malon malpraktek says

  apa iya masih ada HARIMAU DI MALAYA !!!!!!???????? KAHAKAHAKAHA WAKWKAWKWKA….

 20. malon malpraktek says

  AHHH….. KAMI TAK INGIN LAGI PUNYA SERUMPUN MACAM MALINGSIA !!!!! SELALU IRI DAN DENGKI SAMA INDONESIA !!!! WAJAR KAMI DOMINAN DI SEMENANJUNG…. KALIAN JUGA PENDATANG DI SEMENANJUNG….. OARANG ASLI ITU YA ORANG SEMANG !!!!! KALIAN SAJA YANG TERLALU AMBIL MANFAAT TKI… SEHINGGA JADI BODOH MENGAWASI !!!!

 21. MEMORY says

  ok .kitaorang ledak tokang haram dari indon guna exocet.baru sama adil hehe.negara ramai jutawan katakan.sawan ade la.ambalat blm tentu lagi korang yg punya.hehe

 22. abdul rozak says

  maaf anak sabah….

  analisis teman2 anda mungkin salah… bisa juga benar. tapi menurut saya lebih kuat or lebih lemah TLDM bukanlah alasan utamanya. apakah anda tidak tahu kalau menteri pertahanan anda meminta maaf secara resmi dan berjanji kepada Indonesia untuk tidak lagi masuk ke Indonesia(Ambalat) tanpa izin. setidaknya ini sdh menjadi pengakuan dari Kerajaan anda bahwa ambalat milik Indonesia. jika anda tidak percaya maka tanyakanlah kepada kementrian pertahanan anda. Percayalah sebagian besar rakyat indonesia tidak meinginkan perang, apalagi dengan Malaysia, makanya tidak sebutir pelurupun yang ditembakkan TNI AL. tapi jika satu peluru saja yang TLDM tembakkan ke TNI AL mungkin saat ini saya sedang memanggul senjata. kita harap itu tidak terjadi.

 23. abdul rozak says

  waalaikum salam anak sabah..

  segelintir tingkahlaku orang Indo tidaklah mencerminkan suara seluruh rakyat Indonesia… apa yg mereka lakukan dikedutaan Malaysia jelas salah, tapi kemarahan mereka juga bukan tanpa alasan. masalahnya siapa dulu yang memulainya?? sebelumnya tidak pernah terjadi jika masalah2 yg saya sebutkan pada comen diatas tidak terjadi.

 24. abdul rozak says

  dalam kasus ini tidak perlu dicari tahu siapa yang lebih kuat, TLDM or TNI AL. yang terpenting bagaimana solusinya?? setidaknya kita harus tahu terlebih dahulu siapa yang salah duluan?? bukankah menteri pertahanan anda sdh meminta maaf dan berjanji kepada Indonesia tidak akan masuk lagi keambalat(Indonesia). secara defacto pemerintah Malaysia mengakui Ambalat milik Indonesia. lantas apalagi yang dipermasalahkan anda(Malaysia)???? tapi bagi kami masalahnya adalah bagaimana jika TLDM kembali masuk ambalat??? saya rasa sesuatu yang tidak diinginkan mungkin akan terjadi, “Perang”. jika rakyat Malaysia cinta damai maka TLDM tidak akan masuk ambalat apapun alasannya. jika anda inginkan perang coba saja.

 25. Ki Gaman says

  kes perlanggaran di ambalat , sebenarnya yang rosak teruk ialah kapal TNI , bukan kapal TLDM ! lihatlah gambar sebagai bukti ..

  sebagai Psywar , memang Indon tdk mengaku kapal mereka yg rosak , tetapi kita yang celik ni kenapa tdk menilai dan melihat bukti sebagai bukti ?

  kapal TNi dan TLDM bukan berlanggar secara berhadapan , tapi bergesel ! Kapal Indon menghalang laluan kapal TLDM , apabila bahagian depan kapal TLDM bersentuhan dengan kapal TNi , kapal TNi menyenget dan saling bergeseran dgn kapal TLDM ,
  pihak TNi cuba menutup gambar perlanggaran itu , hanya menteri pertahanan Indon yang berkata mereka dilanggar , tanpa menunjukan bukti dan beri peluang kepada rakyat Indon utk menganalisa ,

  a] Jika benar TNi berani dan gagah , kenapa tdk melepaskan walau sebutir peluru ketika kes berlanggar di ambalat ?

  b] Jika benar TNi gagah dan berani , kenapa tidak serang pasukan TLDM sebagai seorang lelaki ?

  kerana indonesia tahu , mereka tdk mampu memulakan perang , kerana mereka tahu perang bukan hanya hari ini dan esok , dan kerana mereka tahu sekiranya perang berlanjutan selama bertahun-tahun , ekonomi Indonesia akan hancur , kemiskinan akan semakin bertambah , masyarakat indon akan berkecamuk , dan Indonesia tahu sekiranya perang berlaku ..adalah mereka mampu bertahan dari segi kemampuan alat pertahanan ?

  mampukah pesawat perang mereka beroperasi maksimum ketika alat ganti kapal perang mereka dikawal kongres US ? lihat saja kes Tsunami Aceh dahulu , TNi hadir dengan segala kekurangan peralatan bantuan , kapal usang ..serba daif dan serba kekurangan , kasihan melihat mereka …

  yg sebenarnya , Indonesia tdk mahu kes sipadan dan ligitan berulang kembali , mereka tdk mahu ikut cara perundingan lagi , mereka tdk mahu kes Ambalat masuk mahkamah Dunia , mereka kini trauma dengan mahkamah !
  Indonesia kini mahu urusan secara main kasar , main gertak dan main tembak !
  gaya koboi zaman lama , segala urusan dan permasalahan diselesaikan dgn peluru , siapa kuat dia menang , siapa mati dia kalah ..
  itulah cara dan gaya sistem berurusan dgn Indonesia kini !

 26. Ki Gaman says

  perkara paling ditakuti Indonesia ialah sekiranya malaysia membawa kes Ambalat ini ke Mahkamah Antarabangsa [ The Hague ] , ini kerana Indonesia sedar sekiranya kes ini masuk mahkamah sebagaimana kes pulau sipadan dan ligitan dahulu , pasti Indonesia akan kalah ! bukti2 fizikal dan bukti antarabangsa mengatakan Ambalat adalah milik Malaysia !

  sebab itu ketika zaman PM Abdullah Badawi dahulu , Indonesia menghantar sekumpulan Ulamak datang berjumpa Pak Lah , apa tujuannya ? meminta ikhsan belas simpati agar Malaysia jangan membawa isu ini ke The Hague , konon atas dasar semangat sesama islam , sebangsa dan serumpun ,
  tapi dalam masa yang sama , indonesia tdk pernah berhenti dari slogan ganyang malaysia , serang malaysia , hancurkan malaysia ! perangai orang Indon ini ialah ketika tangan kanan menghulur salam , tangan kiri memegang pisau menikam kita !

  dalam apa segi sekalipun , jangan percaya pada Indonesia , mereka itu kurang rasional , mereka berfikir guna emosi bukan dengan otak dan akal , pemimpin Indonesia tdk mampu mengawal rakyatnya , mereka umpama binatang liar yg ganas tidak mempunyai undang2 sebagai manusia ..

 27. Ki Gaman says

  Disini terdapat jutaan rakyat indon cari makan , ada yang masuk secara haram ..ada juga yang masuk secara sah , rakyat indon masuk melaysia secara haram adalah majoriti , ditangkap …disebat , dipenjara , hantar balik , dia akan datang lagi , biar mat ditelan ombak yang penting masuk malaysia , itu pepatah mereka ! kerana apa ? kerana malaysia adalah lubuk rezeki orang indon!

  apa yg mereka dapat di malaysia tidak akan mampu mereka gapai dinegara sendiri Indonesia!

  di Sabah sahaja , terdapat lebih 800 ribu pendatang haram dari Indon !
  di semenanjung , ratusan ribu pendatang haram dari Indon!
  pelajar Indon yg menuntut di universiti malaysia lebih 1 ribu orang !

  kalau perang terjadi [tidak mustahil] ada jutaan nyawa rakyat indon boleh kita jadikan tebusan! jangan lepaskan walau satu nyawa , habiskan semuanya !

 28. rakuti says

  JAKA SEMBUNG BAWA GOLOK..GA NYAMBUNG GOBLOOOKK…NI PADAN MUKO, YG JAWAB KETAHUAN GOBLOOKNYA…HAHAHA 3X..GA MAU KALAH..APA TIDAK TERIMA FAKTA..?

 29. Padan Muko says

  Blackjack
  kamu dengar cerita dari TNI AL, sudah tentulah gamaknya kamu aja yg bagus.
  Kapal fiber langgar kapal waja, kapal fiber catnya terkopek sedikit aja sedangkan kapal waja rosak teruk. Itu adalah cerita fantasi TNI_AL pada kamu.
  Orang yg tak berfikir akan terima cerita itu bulat2. Fiber kalau melanggar atau dilanggar dgn besi pasti pecah. He He He! apa kamu ingat kami ni bodoh mcm kamu ka?
  Apakah kejuaraan menembak itu akan menentukan kamu akan memenangi peperangan?
  Apakah jumlah aset kamu yg banyak bermakna kamu sudah kuat? berapa besar saiz wilayah kamu? negara kami kecil maka kuantiti nya kecil sesuai dgn keperluan kami.
  Apa kami tiada Marinir bermakna kami lemah? Kami tak mau berperang dgn sesiapa, maka apa perlu ada Marinir untuk marampas pantai?
  Kapal angkut/LST kamu banyak, berapa banyak pulau pulak yg kamu ada dibandingkan dgn kami yg hanya ada 3 pulau besar, apaperlu kami pada LST yg banyak.
  Kalau mau bilang kuantiti, maka semuanya kamu besar termasuk populasi kamu tapi lihatlah wilayah kamu yg jugak besar.
  Kalau kamu semuanya besar, kenapa pendapatan per kapita kamu adalah jauh lebih kecil dari kami? walaupun GNP kamu adalah lebih dari kami?
  Ini kerana pembahagiannya kpd rakyat kamu yg ramai maka per kapita kamu jadi kecil- dimana kuatnya kamu disini?
  Apa kamu latih pengawal peribadi Cambodia maka kamu lebih bagus, kami tak melatih sesiapa sbb kami tak buat tawaran pada sesiapa.
  Sebagai negara yg berdiplomasi itu sbb lah kami tidak bertindak ganas terhadap tetangga maupun dlam urusan Ambalat.Kalau kes ini tak selesai maka kami akan bawa isu ini ke ICJ. Kenapa pemerintah kamu tidak mau perkara ini diselesaikan di ICJ kalau betul Ambalat milik kamu?
  Jawapannya sudah tentu kamu tahu kan? kami faham kamu ada maruah diri
  tapi janganlah berkokok dgn cerita fantasi kapal fiber ni. Memang kami tak mau berperang dgn kamu tapi jgn fikir kami takut sama kamu.
  kalau semuanya kamu yg besar n yg banyak n yg kuat, kenapa konfrontasi dulu lu kalah sama Malaysia?
  He He He ! Lebih baik lu duduk diam2 ajalah, jgn berkokok lebih2 nanti ekor kamu penuh tahi.
  Perang dah kalah, pergi mahkamah pun kamu dah kalah, lawan bola pun kamu kalah, apalagi? diam2 sudahlah. Lagi mau baling tahi ka?
  Anehnya, pemerintah kedua negara cukup rasional dan akrab, cuma rakyatnya yg gila tak tentu pasal.
  Kamu ni tersalah demokrasi, jgn kamu fikir kamu cukup bebas berbuat apa2, berkata ikut suka sedangkan kamu diperalatkan.
  Ingat, kami lebih awal lagi menikmati demokrasi (1957) berbanding kamu (1999)
  dan kami lebih tahu demokrasi jenis apa yg baik untuk kami.
  Kamu akan pelajari dan lalui pahit manisnya nanti, barulah kamu tahu yg mana patut kamu amalkan dan yg mana patut kamu buang.
  Cukup2lah dgn perbandingan yg tak habis2 ini. Takda faedahnya.
  Masuk mana2 blog, mesti penuh dgn org Indon yg tak bertamaddun.
  Sebenar2nya kamu ni susah, tu pasallah kamu cari tempat nak meluahkan
  perasaan dengki dan cemburu kamu yg tak habis2 ini.
  Muhasabah lah diri, kalau kami ini dikata sombong,adalah kerana diprovokasi oleh org2 Indon yg bodoh sombang.
  Kamu layanlah media demokrasi bebas kamu tu, sampai bila2 kamu akan diperalatkannya.

 30. blackjack says

  LOGIKA SEDERHANA nya adalah:
  1. jika TNI AL tidak sebanding dengan TLDM,
  2. jika memang TLDM berani melawan TNI AL,
  3. jika memang Ambalat adalah wilayah Malaysia,

  Lalu mengapa ketika dibangun mercu suar (lighthouse) di Karang Unarang (wilayah Ambalat) oleh TNI AL sampai setelah selesai pembangunannya, TLDM tidak merebut kembali daerah Karang Unarang tersebut?

  TLDM hanya berani melawan rakyat sipil, menyiksa para pekerja mercu suar. Tapi setelah pembangunan mercu suar tersebut dijaga oleh TNI AL, kapal-kapal TLDM hanya berani melihat dari jauh. Setiap mendekati mercu suar, kapal-kapal TLDM langsung kabur karena dikejar oleh kapal-kapal TNI AL.

  Silakan rebut kembali Karang Unarang jika memang TLDM berani melawan TNI AL, jangan hanya berkoar-koar saja tak ada bukti kalo TNI tidak setanding dengan TLDM.

 31. blackjack says

  Pada saudara ANAK SABAH.

  Di Malaysia, jika terdapat kesalahan pada pemerintah dan instansinya, termasuk militer, maka kesalahan tersebut akan ditutup rapat2. Tidak ada kebebasan untuk mengkritisi, siapa yang mengkritisi pemerintah akan ditangkap, sama seperti jaman pak Harto.

  Tetapi di Indonesia adalah sebaliknya. Jika terdapat kesalahan sedikit saja di pemerintah, maka hal ini akan menjadi sasaran yang empuk untuk dikritisi oleh masyarakat kami,terutama media. Tak jarang media hanya menampilkan kejelekan2 pemerintah saja secara tidak berimbang (bad news is good news), sehingga jarang sekali kemajuan bangsa kami diekspos.

  Demikian juga di Malaysia, masyarakat di sana tentu saja hanya tahu kemajuan yang dicapai negaranya, tanpa tahu betapa banyaknya borok-borok yang dilakukan pemerintah.

  Saya yakin, tidak ada pikiran sama sekali dari pemerintah dan rakyat Indonesia untuk menyerang terlebih dahulu Malaysia, apalagi menginvasi. Banyaknya kapal2
  yang digelar di perbatasan waktu krisis Ambalat semata-mata untuk menjaga kedaulatan Indonesia, dan bersiap siaga jika TDM menyerang terlebih dahulu wilayah Indonesia. Wajar sekali jika sebuah negara mengirimkan militernya ke wilayahnya sendiri yang diklaim oleh negara tetangga.

  Kapal TLDM itu hanya ingin bergurau dengan kapal TNI AL di Ambalat? kapal TNI AL tidak mungkin mengejar kapal2 TLDM?

  saya pengen tertawa melihat tulisan anda. Selalu orang2 malaysia bersembunyi di balik KECANGGIHAN alat-alat perang yang dimiliki tentera diraja. Seolah-olah cukup hanya dengan kecanggihan, perang dapat dimenangkan.

  Tidak perlu lah terlalu banyak beralasan. SUDAH JELAS SEKALI kok, di lapangan. TLDM sama sekali tidak punya keberanian untuk berhadapan dengan TNI AL. Kapal TEDONG NAGA yg terbuat dari fiberglass saja bisa mengejar KD RENCONG yang terbuat dari baja dan berani menabraknya.

  Dua orang pasukan Katak TNI AL dengan hanya menggunakan perahu karet saja BERANI naik ke atas kapal TLDM, dan mengancam akan memutus jangkar kapal tersebut jika tidak pergi dari daerah itu.

  Anda punya beberapa Fregat dan 2 kapal selam saja sudah sombong. Padahal di rantau asia tenggara ini, TNI AL sudah pernah mengoperasikan 12 buah kapal selam Whiskey dan 1 kapal penjelajah kelas Sverdlov, jauuuuuuuuuuuuuh sebelum Malaysia punya kapal selam, dan kapal2 tersebut digunakan dalam perang sesungguhnya melawan Belanda dan Inggris.

  Itu artinya Indonesia sudah jauh lebih berpengalaman, baik dalam operasional dan taktik pertempuran kapal selam. Padahal, seiring dengan membaiknya perekonomian Indonesia, ke depan peralatan tempur TNI akan ditambah dan dimodernisasi, termasuk kapal Fregat dan kapal selam (3 kapal selam lagi sudah dipesan, melengkapi 2 kapal selam TNI AL yg sudah ada).

  Jika memang lah peralatan TDM canggih, mengapa personil TDM tidak pernah menjuarai KEJOHANAN menembak antar tentera di rantau SEA (AASAM)?
  Mengapa selalu TNI yang menang, yang katanya hanya menggunakan senjata produksi Indonesia? dan tidak hanya di rantau SEA, personil TNI selalu menang di kejohanan menembak di Brunei (BISAM) dan Australia (AASAM) yang diikuti tidak hanya oleh militer di rantau SEA, tapi juga oleh negara maju seperti Australia, France, dan Amerika? dan TDM selalu bersembunyi dibalik motto yang menggelikan: “TAK APA TAK MENANG YANG PENTING JAGUH”

  Jika memang TDM lebih baik dari TNI, mengapa negara-negara rantau seperti CAMBODIA mempercayakan pendidikan PASUKAN PENGAWAL PRESIDEN dan PASUKAN KHUSUS nya kepada TNI, dan bukan TDM? Pasukan khusus dan pengawal presiden Cambodia BUKANLAH berlatih bersama dengan TNI (JOINT EXERCISE), tetapi DIDIDIK (GRADUATED FROM) di pusat pendidikan pasukan khusus di batujajar, Jawa Barat.

  Jika memang TDM lebih baik dari TNI, apakah TDM mempunyai pengalaman seperti TNI yang berani berperang melawan negara-negara besar seperti Belanda dan Inggris? Atau punya pengalaman menginvasi daerah lain seperti waktu TNI menginvasi Timor-Timur? (walaupun Timor-timur sudah lepas dari Indonesia)
  TNI pun pernah berperang melawan pemberontak PRRI PERMESTA yang didukung oleh Amerika, dimana seorang pilot CIA, Allen Pope tertembak jatuh dan berhasil ditawan TNI. Sebagai info, PRRI PERMESTA didukung dengan pesawat-pesawat dan pilot sewaan dari Amerika, namun TNI berhasil memadamkan pemberontakan PRRI PERMESTA.

  Jika memang TLDM lebih baik dari TNI AL, mengapa pada pembentukan PASKAL, para personil PASKAL bersekolah/dididik (GRADUATED FROM) oleh KOPASKA di Surabaya? Jika alasannya PASKAL berlatih tidak hanya dengan Indonesia, tetapi juga dengan negara lain, mengapa personil KOPASKA TNI AL tidak dididik oleh PASKAL?

  Jika memang lah TLDM lebih canggih dari TNI AL, mengapa kemampuan angkut laut (SEA LIFT) TNI AL jauh lebih bagus dari TLDM? TNI AL mempunyai 4 kapal Landing Platform Dock (LPD) yang masing2 bisa mengangkut ratusan pasukan marinir dan puluhan tank untuk penyerbuan pantai. Belum lagi kapal-kapal Landing Ship Tank (LST) class Frosch yang tentunya bisa menambah lagi kemampuan angkut dari TNI AL.

  Jika memang lah TLDM lebih baik dari TNI AL, mengapa TLDM tidak mempunyai pasukan Marinir yang mempunyai tugas khusus merebut pantai? TNI AL mempunya 2 Divisi pasukan marinir (dan akan dikembangkan menjadi 3 divisi). Tugas ini di TDM diambil alih oleh pasukan atur cepat (PAC) , di Indonesia setingkat KOSTRAD, yang tentu saja tidak akan bisa menggantikan fungsi dari Marinir. Amerikapun menggunakan marinir sebagai tulang punggung untuk melakukan serangan ke negara lain.

  Jika memang lah TLDM lebih canggih dari TNI AL, mengapa di rantau SEA ini baru kapal-kapal TNI AL yang sudah dipasang rudal Yakhont?

  Intinya, janganlah terlalu banyak gembar-gembor apalagi menyombongkan kekuatan TLDM. Karena faktanya tidaklah demikian.

 32. anak Sabah says

  Saudara blackjack,

  Saya yakin, TLDM kami bukan takut dengan TNI AL kamu. Saya yakin itu semua. Cuma, TLDM dan kerajaan Malaysia tidak mahu memulakan sebarang serangan atau peperangan dengan anda, terutama sekali d Ambalat.

  Menurut teman2 saya (dari ATM), maaf pa, ketenteraan kamu jauh sekali ketinggalan dibandingkan dengan ATM. Walaupun bilangan TLDM kecil jumlah kapalnya, tapi percaya la, TNI AL bukan tandingan TLDM.

  Kalau pa blackjack nggak percaya, kenapa dulu, tahun 2005, ketika krisis d Ambalat, yang mana udah banyak sekali kapal2 perang TNI AL berada d perbatasan Malaysia – Indonesia, kononnya nak serang Sabah (Tawau dan Lahad Datu), terus tiba2 tak jadi perang saat TLDM menghantar kapal Frigate ke situ untuk berhadapan dengan puluhan kapal2 perang anda? Kenapa d saat itu, TLDM berani menentang anda??? kerna anda cuba menceroboh kedaulatan KAMI!!!

  Seperti d Ambalat, kawasan itu, belum pasti milik siapa (Malaysia atau Indonesia) dan masih dalam pertikaian. jadi TLDM tidak ingin menghabiskan peluru dan wang kerajaan untuk memulakan perang yang boleh dielakkan seperti ini. Lagipun, kapal anda ndak mungkin dapat bubut@kejarin kapal2 TLDM Malaysia. :)

  Rasanya, pa blackjack, kapal TLDM itu hanya ingin bergurau dengan kapal2 TNI AL d Ambalat. Itu ajak kok mungkin niatnya, pa. hehehe…

  Sekian, selamat berkenalan.

 33. anak Sabah says

  Salam, pa Abdul Rozak.

  Komen bapa sgt membuka minda saya, mungkin juga sebahagian rakyat M’sia dan juga pembaca forum ini. Anda benar, mungkin ada kalanya, kami terlupa yang kami juga melukakan hati anda. Tapi, anda harus ingat, media Indonesia la yang menyebabkan persengketaan ini. Mungkin, jika tidak kerna protes keterlaluan rakyat Indonesia (ganyang Malaysia, baling “najis” ke kedutaan kami, bakar Jalur Gemilang kami, ya, saya yakin, kami akan membela nasib TKI anda yang baik2 d Malaysia.

  Saya pernah bekerja d Felda (Sabah). Dan tanpa TKI kamu, memang ekonomi kami (Malaysia) sedikit sebanyak akan terjejas. Mana mungkin Felda Holdings Berhad (menerusi Felda Plantations Sdn Bhd) mampu mencatat keuntungan RM 1 billion hasil TKI kamu yang rajin d ladang2 Felda. Dan semuanya amat setia kepada Felda (maksud saya, tak mau balik Indonesia jika boleh).

  Namun, sekali lagi pa, protes keterlaluan rakyat Indonesia yang mengguris hati kami, rakyat Malaysia. Sebagai serumpun, seagama (Islam), saya akui, kedua dua pihak, (Malaysia dan Indonesia) bersalah d dalam pergaduhan ini.

  Diharap selepas ini, tiada lagi pergaduhan atau komen negatif dan ekstrem dari kedua dua pihak.

  Sekian,

  Salam Kedamaian dari Malaysia.

 34. abdul rozak says

  menurut saya orang yang membuat tread ini lah sebagai provokator, anda menginginkan kedamaian tetapi anda menghina indonesia, jelas dong rakyat indonesia marah. saya orang palembang tidak menginginkan perang, saya rasa begitu juga dengan anda. tapi kita juga harus tau siapa yang duluan memulai. jika anda juga tidak menginginkan perang mahukan anda menentang TDM yang melanggar kedaulatan indonesia? wajarkah jika rakyat suatu bangsa merah jika kedaulatannya diinjak2 negara lain? jika anda mau memprotes pemerintah anda karena mengganggu kedaulatan indonesia, saya yakin tidak akan ada respon negatif dari rakyat indonesia terhadap malaysia.
  kamipun setuju jika ada TKI yang dihukum karena mencuri, merogol, merampok dll, tapi TKI yang baik dan jujur apa harus diperlakukan seperti binatang? jika anda membela TKI yang disiksa majikannya (kalau memang anda merasa serumpun, seagama), maka tidak ada kebencian dari rakyat indonesia kepada rakyat malaysia.
  kami tidak menganggap anda mencuri budaya indonesia, tapi anda tidak memikirkan perasaan kami saat sektor pariwisata indonesia hancur karena bom bali dll, yang pelakunya juga sebagian berasal dari malaysia, secepat itu pemerintah anda mengeluarkan iklan pariwisata yang mengadopsi budaya indonesia, seperti mengambil kesempatan diatas penderitaan rakyat indonesia, kalaupun itu hanya kesalahan pihak pembuat iklan, mangapa terus disiarkan, dan setelah rakyat indonesia marah barulah anda mengakui kesalahan ini. wajar dong kalo rakyat indonesia marah, padahal kita tidak menginginkan itu.
  itu hanya sebagian kecil saja, masih banyak yang dilakukan pemerintah anda untuk memprovokasi rakyat indonesia…. tapi mengapa anda diam saja, anda semua akan bereaksi jika rakyat indonesia terlanjur marah dan mencaci maki anda, tapi mengapa anda diam saat pemerintah anda memulai provokasi, apakan anda tidak tahu karena media anda dikontrol, ataukah anda tahu tapi tidak berani?
  kami tidak benci kepada semua malaysia, tapi kami benci kepada siapa saja yang memulai provokasi ini, apakah ATM, TDM , Raja anda, ataukah mungkin juga TNI, Wallahualam…

 35. blackjack says

  bro admin, analisa anda mengenai KRI TEDONG NAGA salah besar. KRI TEDONG NAGA adalah kapal kecil, hanya 39 m, dibina oleh FASHARKAN (Fasilitas Pemeliharaan dan Perbaikan) TNI AL, jadi bukan buatan PT. PAL, bukan pula class Parchim eks Jerman Timur. Di TNI AL, kapal ini masuk sebagai kapal patroli (kapal dengan kelas terkecil) yang hanya dipersenjatai oleh senapan mesin. Body dari KRI TEDONG NAGA terbuat dari fiberglass.

  Tetapi karena keberanian dari personel TNI AL yang mengawakinya, KRI TEDONG NAGA berusaha mengejar KD RENCONG. Jika personel TLDM berani, mengapa KD RENCONG malah lari dan tidak mau berhadapan dengan KRI TEDONG NAGA? padahal KD RENCONG terbuat dari baja dan berukuran lebih besar (dan mungkin juga persenjataannya lebih lengkap).

  Karena keahlian dari personel TNI AL yang mengawakinya pula, KRI TEDONG NAGA berhasil menyusul dan menyerempet KD RENCONG yang terbuat dari baja, sehingga menyebabkan kerusakan di KD RENCONG sementara KRI TEDONG NAGA hanya terkelupas catnya.

  Secara umum, harus diakui bahwa TNI AL berjaya di Ambalat. Terlihat sekali bahwa TNI AL sudah menantang TLDM di Ambalat, dan TLDM yang selalu diklaim mempunyai kapal dan persenjataan yang lebih canggih dari TNI AL tidak berani menampakkan hidungnya. Bahkan bukannya menghadapi secara jantan, seringkali kapal-kapal TLDM lari tunggang langgang dikejar2 kapal TNI AL.

  Tentang klaim anda yang menyatakan media di Indonesia takut karena Malaysia mengancam akan menarik investasinya di Indonesia…oh my God, what’s in your mind? seolah-olah Malaysia begitu besar pengaruhnya terhadap kelangsungan hidup di Indonesia. Kalau Malaysia mau menarik investasinya, pasti mereka sendiri yang rugi.

  Memang saya akui bahwa rakyat malaysia hidup dalam kemakmuran, tapi itu bukan berarti bahwa Malaysia adalah negara yang besar dan berpengaruh di muka bumi ini. Saya yakin rakyat Malaysia lebih sejahtera dari rakyat Amerika dan Rusia, tp apakah negara Malaysia lebih besar dan lebih kuat dari Amerika dan Rusia? Brunei pun rakyatnya lebih sejahtera dari Malaysia, tp Brunei adalah negara yang lebih kecil dari Malaysia.

  Indonesia masuk ke dalam G-20, yang berarti bahwa Indonesia termasuk dalam 20 negara yang perekonomiannya paling besar di dunia. Itu berarti pendapatan yang diterima Indonesia jauh lebih besar dari Malaysia. Bahkan ke depan diprediksikan perekonomian Indonesia jauh melesat dibandingkan Malaysia.

  Jangan terlalu fanatik dengan negara sendiri, apalagi menilai negara lain seperti Indonesia adalah negara yang terbelakang hanya karena melihat TKI di Malaysia ataupun banyak orang miskin di Indonesia. Faktanya, jumlah orang kaya di Indonesia jauh melampaui jumlah orang kaya Malaysia. Jadi berpikirlah out of the box, jangan gampang terdictate oleh media negara anda yang sudah dikontrol oleh pemerintah.

 36. advark says

  oh iye ke? takpe2…tetapi kenapa wak semasa diambalat hanya dilayani gan kapal buruk macam kelas Parchim je kapal perang tentera laut mesia malah kabur tercirit2??setidaknya kapal perang buruk yg ko kata itu taringnya dah tajam la..hrp korang igt je indonesia dah berhasil mengintegrasikan misil buatan rusia pada kapal perang buatan barat.

  org pandaipun tahu la wak jika kapal perang yg terbuat dari waja (baja) jika bertebung gan kapal yg terbuat dari fiber, terang je kalah yg fiber tetapi kapal perang mesia juga ikut rosak kan! kapal yg bertebung tu sekarang dah operasional lagi la wak aka dah dibaik pulih cuba gugel “kri tedong naga”

 37. INDON BANGSA BODOH says

  bloge ni dari INDON lah.. apalah ko ni syah paskal..
  aku dah baca cerita sepenuhnya…ni hanya sekerat jalan jer…
  ko ni ATM atau TNI..?
  KALAU KO ADA OTAK..KAPAL PERANG INDON TU DAH BURUK LAH…SEBELUM KO LAHIR LAGI JERMAN DAH GUNAKAN.

  BAHAGIAN PALING KUAT PADA KAPAL ADALAH BAHAGIAN DEPAN SEKALI…KENAPA PULAK KAPAL KITA BOLEH KEMIK SEDANGKAN KAPAL PERANG INDON YANG MENGHALANGI KAPAL KITA..?KAPAL KITA YG LANGGAR SISI KAPAL TNI INDON..KERANA MEREKA TUTUP LALUAN…FAKTA.

  DAN AKIBATNYA KAPAL MEREKALAH YG ROSAK..

 38. bikup says

  Tentara Indon dan polis Indon mana profesional? Tentara Indon lari di Labenon. Masa rusuhan massa pada 22.04.2010 di Batam( Drydockworld Tanjung Uncang ) Pasukan tentera dari Pekan Baru datang utk menjaga kawasan PT yang dibakar orang Indon. TENTERA DAN POLIS(BRIMOB) BUKAN MENJAGA TEMPAT MESS KAMI TETAPI MENCURI DAN MENYELONGKAR TEMPT KEDIAMAN KAMI. SEMUA BARANG BERHARGA KAMI HABIS DI AMBIL OLEH TENTERA DAN BRIMOB.KAMI SEMUA NAMPAK TETAPI TAK BOLEH BUAT APA, KALAU KAU BUAT LAPORAN PADA POLISI DIORANG PUN TAK MENJADI KERANA POLISI MINTA DUIT.

 39. takkan hilang melayu di dunia says

  I LOVE U ALL,,I LOVE MALAYSIAN,,baguslah,,alhamdulillah,,rakyat malaysia masih berfikiran rasional,,mencintai keamanan,membenci peperangan,,bukan kerana takut,,tapi jihad kami rakyat malaysia yg sedia mempertahankan tanah air tercinta,,dari kita bergaduh soal ni lebih baik jika kita bersatu pertahankan masijid al-aqsa iaitu tanah suci umat islam yg dikenali dulu sbgi arah kiblat kita,,wahai saudaraku,,dengarlah kalian,,bersatulah menjadi ummah dan umat islam terkuat serta yg disegani dan ingatlah pesanan Datuk Hang Tuah,,”takkan hilang melayu di dunia,”ALLAHUAKBAR!!

   • sesama melayu says

    dari kualiti memanglah indonesia lebih qualified angkatan tentera nye , apelagi dari kuantiti tapi tak de lagi sebutan indonesia terlalu kuat , saje supaye malaysia dapat tidor nyenyak , indonesia tu memang negara besar tapi masih santun dengan jiran tak sah takot lah kat indonesia pun tak akan serang malaysia walaupun itu sungguh mungkin , angkatan tentera malaysia bagi indonesia sungguh bukan imbangan sebenar, kecik je … tapi indonesia menghargai adik kecik malaysia , meski kadang kadang nakal degil biase lah budak…. karng bila kene ketok kepale dengan abang indonesia lah dak wek nak adu kat mak ( british) ….. dewasa sedikit lah wahai malaysia dan indonesia … abang adik kan ? budak malaysia dan ramai lagi orang malaysia yang sebut indonesia dengan sebutan indon dengan maksod menghina ….itulah yahudi zionis yang sebenar…. jangan sok lah kita melayu cume sikit di dunia jangan takbur takkan melayu hilang dibumi … memang kita Allah …. hang tuah itu tak dalam ilmu agame die maka sebut itu kalau kite tau hang tuah itu budak mane siape pak die rang malaysia ke… kesian kita melayu ni…. die dulunye budak daik lingga ….kep riau indonesia….dah lah dah malas cakap lagi banyak orang bodo kat malaysia ni indonesia ge

 40. A2 says

  Saya pernah termimpi bahawa TNI-AL menghalang pergerakan keluar kapal2
  TLDM dari pangkalannya(mungkin kapal indon tu sebuah kapal selam….).Dalam
  gambaran mimpi saya itu TLDM tak kalah cuma tak mampu diaturgerak ke medan pertempuran. Namun saya mengandaikan jika TUDM dilengkapkan dengan 2 squadron pesawat Gripen JAS-39NG beserta 4 AEW maka keputusan pertempuran
  pasti memihak kepada ATM. Ianya disebabkan oleh jaringan pengawalan ruang udara itu sendiri lebih2 lagi JAS-39NG dilengkapi misil meteor….

 41. Anonymous says

  Budak U..ko ni memang memalukan para akademia la…Jgn la cakap ikut sedap mulut. Hujah dangkal tp mengaku budak U..Budak U sekarang dapat 7 ngan 8 pun boleh masuk jugak..lepas tu sombong macam merak…

 42. Anonymous says

  betul saudara…
  emang sih gak enak perang. tapi masalah ambalat emang harus segera diselesaikan, cuma ketika saya baca dari artikel ini seperti biasa versi malay.. mereka masuk kewilayah indonesia tapi ketika versi ini justru kebalikannya…

  ya intinya adalah masalah kedaulatan negara, di indonesia ini masalah yang sensitif, di malay nggak tahu dah gak pernah kesana sih..
  untuk teman2 indonesia betul juga jangan terlalu terprovokasi dan untuk temen2 malay jangan mudah menuduh dan saatnya mengkoreksi juga

  perang mulu capek tahu……

 43. Alim says

  Konfrontasi dulu bukanlah TNI vs ATM, melainkan TNI vs SAS British. ATM cuma dijadikan reserve and local scout jer. Jangan takbur!

 44. budak u says

  sebenarnya media indon yang jadi batu api… kerajaan dia ok ja. itulah jadinya kalau media terlalu bebas. kebebasan bersuara konon! ceh! peh!

  seburuk-buruk media malaysia pun kerajaan masih kawal dan tidak menimbulkan huru-hara kepada rakyat. seteruk-teruk media msia pun hanya untuk hentam pembangkang jer 'sikit'2… itu pun balance.

  dulu zaman suharto indon ngan msia aman ja.ok ja. indon ni memang patut diperintah oleh perintah yang ganaz dan kejam macam suharto. macam iraq yg layak diperintah oleh saddam.

  bagi demokrasi bebas sikit.. jahanam negara. sorg pak arab pernah cakap jat saya: "indonesia bukan sebuah negara, tetapi rimba manusia, yang ada hanya hukum rimba. adanya kerajaan hanya sebagai syarat sahaja". lihatlah presidennya bagaikan tiada kuasa. rakyatnya sendiri saling meratah daging antara satu sama lain.

  indon hanya layak diperintah oleh diktator macam sukarno dan suharto.

 45. azlie77 says

  korang nie apa ngadoh2 nie,aku ok jer dengan rakan2 senegara aku jer,sbb aku nie navy intake yg ke 56 untuk pengawai TJP,rakan di indonesia yg pernah aku ke sana dalam pelayaran begitu mesra jer,tak ada apa2,media diorg yg kecoh2 jer kat sana,lagipun diorg nie tak berapa suka dengan singapura mcm kita juga,saya korang takyah kecoh2 jer…he..hee

 46. Anonymous says

  Ingatlah setiap muslim adalah bersaudara.Bodoh sangatlah kalau kta terikut2 dengan rentak pihak yang melatah.Ini semua kerja pihak ketiga yang sentiasa mengadu domba sesama kita.

  Diharapkan rakan2 Indonesia yang sadar tentang perkara ini dapat bersama2 kita menyadarkan saudara2 kita yang lain.Malindo tidak patut bersengketa.Jangan kita dijadikan lembu laga oleh pihak ketiga.Berfikir dan bertindaklah secara matang.

  -Malindo Melayu Raya

 47. sinar bintang says

  Nampak gaya ramai yang terlalu ikutkan emosi.Tanpa kita sedari,kita telah mempermudahkan usaha sesetengah pihak yang sememangnya menunggu utk menanguk di air keruh di sebalik isu2 yang dihadapi Malaysia&Indonesia…Di sebalik tawa ejekan dan kutukan yg saling dilemparkan di antara kedua pihak, dalam diam pihak ketiga mengatur strategi…manakala kita sendiri lemas dihanyutkan emosi yang menafikan logik akal akan sesuatu isu…sampai bila mau gaduh2?kedua2 pihak masing2 mengaku diri benar.kalau begitu, persoalannya,pihak mana pula yang salah?

 48. Anonymous says

  org melayu ni tak abih2 syok seniri ingat diri seniri bagus.padahai dok terperuk lam mesia tak penah keluar, bawak le pandang jauh sket bukak le minda tu sket

 49. Anonymous says

  sudahlah saya juga orang indonesia tapi ga benci malaysia kok.. lagian sama2 Islam gak usah ribut. kasian kalo dua saudara kakak-beradik ini bertengkar

 50. Din says

  Indonesia Military Strength

  PERSONNEL
  Total Population: 237,512,352 [2008]
  Population Available: 125,530,542 [2008]
  Fit for Military Service: 104,496,911 [2008]
  Reaching Military Age Annually: 4,291,700 [2008]
  Active Military Personnel: 316,000 [2008]
  Active Military Reserve: 400,000 [2008]
  Active Paramilitary Units: 207,000 [2008]

  ARMY
  Total Land-Based Weapons: 2,122
  Tanks: 425 [2004]
  Armored Personnel Carriers: 684 [2004]
  Towed Artillery: 293 [2004]
  Self-Propelled Guns: 70 [2004]
  Anti-Aircraft Weapons: 515 [2004]

  NAVY
  Total Navy Ships: 111
  Merchant Marine Strength: 971 [2008]
  Major Ports and Harbors: 10
  Aircraft Carriers: 0 [2008]
  Destroyers: 0 [2008]
  Submarines: 2 [2004]
  Frigates: 15 [2004]
  Patrol & Coastal Craft: 24 [2004]
  Mine Warfare Craft: 12 [2004]
  Amphibious Craft: 26 [2004]

  AIR FORCE
  Total Aircraft: 313 [2004]
  Helicopters: 194 [2004]
  Serviceable Airports: 652 [2007]

  FINANCES (USD)
  Defense Budget: $4,740,000,000 [2008]
  Foreign Exch. & Gold: $56,920,000,000 [2007]
  Purchasing Power: $843,700,000 [2008]

  OIL
  Oil Production: 837,500 bbl/day [2007]
  Oil Consumption: 1,100,000 bbl/day [2006]
  Proven Oil Reserves: 4,430,000,000 bbl [2007]

  LOGISTICAL
  Labor Force: 109,900,000 [2007]
  Roadways: 391,009 km
  Railways: 6,458 km

  GEOGRAPHIC
  Waterways: 21,579 km
  Coastline: 54,716 km
  Square Land Area: 1,919,440 km

  p/s – Shah ko boleh tolong bandingkan kekuatan ATM dgn TNI ?

 51. PAKCIK says

  ██████████ Isu camni mainan pemimpin yg tersenarai untuk bertanding di Indonesia.Untuk mendapatkan undi, mestilah tawan hati pengundi dan pengundi itu ialah rakyat.Lebih kurang cam memancing undi dan menarik lebih penyokong la ni…Tp kesal tul aku psl ade nye pemimpin yg mempergunakan rakyat demi untuk agenda sendiri.Walaupun percikan apinye kecil tp awas la jugak dgn api ni.

  Kat Malaysia, takde pun sesaper yg membakar bendera Indonesia. Tapi tak tau la aku kalau ade bendera Indonesia ni yg tiba² terbakar dgn sendiri.Takde la pulak nak memboikot produk dari seberang cam J-CO(Ade 1 cawangan di Giant Kota Damansara dan 1 lg di J.B),rokok kretek pun takde sekatan pasaran.Rakyar Malaysia lebih berfikiran terbuka, telus, rational dan tidak mudah melatah biler ade isu yg macam ni.

  Org Malaysia semangnye bukan nak carik pasal.Berape byk kes amah/pembantu rumah kene dera yg kesnye diketengahkan?Kami prihatin.Kami bukan lawan.Kami bukan membuli.Kalau betul org Malaysia mendera pembantu rumah, kenapa tak perbesarkan isu pembantu rumah Indonesia di negara Arab yg lebih teruk kes dera nye?Kenapa pula org Malaysia yg dipersalahkan?Orang Malaysia lah yg menhulurkan derma semasa Tsunami melanda. Malaysia menghantar pelbagai bantuan walaupun misi penhantaran tu kene ganggu dgn tentera Indonesia dari kesan psikologi dan ade jugak beberape bantuan tu kene seleweng dgn tentera Indonesia sendiri tp Malaysia tetap terus membantu kerana niat kami IKHLAS untuk menghulurkan bantuan.Mmg kami kasihan.Kami prihatin.Tp jgn lah isu Ambalat ni nak diperbesarkan seolah² tiada langsung rundingan.

  Malaysia kehilangan pulau di selatan tanahair…dan rakyat Malaysia tidak pula membakar bendera negara yang mendapat hak terhadap pulau tersebut.

  Malaysia banyak bertolak ansur.Banyak bersabar.Andai kata Malaysia ni benar² tegas,dan tegas sepenuhnya,…dah lame semua pendatang haram yg datang ke Malaysia dah kene angkut.Malaysia mempunyai hak kalau nak buat cam tu. Tapi Malaysia masih lagi bersabar atas dasar serumpun,serantau,rakan nusantara.Dan oleh itu wahai warga Indonesia jangan lah mudah sangat naik marah pasal pekara camni. Tragedi,insiden yg dah lps tu biar lah berlalu dan jadikan PENGAJARAN supaya tidak berulang lagi.Seperti comment dari pembaca yg lain, HARIMAU dan GARUDA kelahi,SINGA ketawa.

  Tiada guna beperang dgn isu yang macam ni.Manusia pecah kepala dirobek peluru.Perut terburai akibat letupan.Mayat manusia hangus terbakar.Gema letupan di ruang negara.Suasana menjadi tidak aman.Peperangan bukan cara terbaik untuk penyelesaian konflik tapi tidak bermakna Malaysia tidak bersiap sedia untuk kearah itu jika diancam. Biarlah para pemimpin yg menguruskan konflik sempadan.Kalau rakyat yang uruskan pekara camni nanti bercampur dgn emosi lps tu rundingan gagal lak.

  Banyak faedahnya kalau bersatu.Kalau dilihat peta Asia Tenggara ni, Malaysia dan Indonesia ni boleh jadi seperti sayap yang besar.Singa takut dengan sayap yang besar ini.Tak mustahil jika dikatakan Singa itu turut dan sangat sukakan perpecahan.Agentnya semestinya banyak berkeliaran.██████████

 52. Anonymous says

  JANGAN GADUH GADUH…KALAU NAK KONKER DUNIA PUN DENGAN ILMU DAN BUKANNAY DENGAN KEKUATAN YG TAK SEBERAPA..TENGOK BAGAIMANA JEPUN MENGUASAI DUNIA SEKRG NI..DULU MEREKA INGIN MENGUASAI DUNIA DGN ANGKAT SENJATA TAPI LAST LAST DIORANG GAK YANG RUGI….TENGOK JERMAN PUN SAMA…….

 53. tuah jebat says

  media indon sebenarnya didasari yahudi… sentiasa mengeruhkan keadaan.. semoga muslim indonesia dan malaysia tidak terpengaruh dengan sentimen jahat yahudi di indonesia.

 54. Anonymous says

  wooo hot jugak yek post nie…bukan nak tambah temperature lagi tapi pihak satu lagi tu jangan la dabik dada dulu.Hebat berkokok tapi tahi penuh terpalit kat ekor pon tak guna gak.Zaman sekarang kita lawan ekonomi pee..sape kaya dia la RAJA..

  depablo

 55. ndas mu go-blok says

  salam,

  asasnya indonesia dgn indonesia pun xngam. florest klu jumpa suku lain, mau bergaduh saja deh.

  asas kedua, indonesia memang tamak. tgk berapa luasnya wilayah mereka, tapi langsung tak terjaga. mmg patut timor leste keluar, lepasni acheh plak keluar, daripada duduk bawah pentadbiran kerajaan yang mengamalkan rasuah. sampai tergadai nasib rakyatnya.tgk malaysia, tadahalla singapore nak kluar, yang penting kerajaan memelihara kedaulatan.

  asas ketiga, kenapa ramai indonesian bekerja di malaysia? sebab kerajaan mereka tak mampu menyediakan pekerjaan. so jgn nak kata korang yang bina malaysia, sbb korang tu kuli je, penjenayah, kaki ilmu hitam, namaje negara dgn rakyat islam teramai.ceh.

  seterusnya, indon2 semua…sedarlah, ubahlah keadaan dalaman korang dulu, barula cari kelemahan org lain. apa jadi dgn kesucian islam di sana? tak nampak ke?kawin campur islam kristian, bala dah turun, jiran datang membantu tapi korang tetap dgn perangai tu jugak.

  indonesia indonesia…
  ibu bapanya telah lama mati, dlm bencana melanda tanah ini..

  mungkin juga tuhan,telah mulai bosan dengan tingkah kamu semua..

 56. John Winchester says

  Betul2…

  Aku jaki dengan maling2 dari INDON, rasa2 hendak ku jotos kepalanya…tapi warga Indonesia yang baik dan hormat undang2 negara bisa sahaja aku buat kawan….tambah2 lagi jika rajin ke masjid…..

  Mana tidaknya, asal usul kita semua dari sana (kecualilah yang Chinese atau Mamak)….Jawa, Bugis, Banjar, mendahiling, Bawean semuanya bangsa serumpun, bangsa seagama; takkanlah kerana koran (paper) yang morat marit kita mahu putuskan silaturrahim?

  Masing2 ada kelebihan, bangsa Indonesia ada kekuatan, dan bangsa Malaysia juga ada kekuatan, kenapa kekuatan itu tidak kita gabungkan untuk menjadikan kita kuat…..untuk bersaing dengan negara kecil Singapura?

  Bangsa Indonesia 80 persennya Islam, bangsa Malaysia 60 persennya Islam, mengapa enggak bisa bersatu atas nama rumpum Melayu dan kekuatan Islam????

  Ingat, kalau kita bersatu, tidak mustahil bangsa Melayu ditakuti oleh bangsa lainnya…..

  p/s: Sorry cakap slang Jakarta…hehehehehehe…sebab kawan kat tempat kerja kawan pun ada juga Indonesian….Jakarta mali…Acheh mali….hehehhehehehehee

 57. Anonymous says

  patut malaysia, brunei n indonesia buat pakatan tentera cam NATO la sedara shahpaskal…
  kata serumpun…klu idea ni menjadi,mesti singa ketakutan….
  -m.farhan

 58. shahpaskal says

  emotionless_teenage — OFCOURSE OUR NGV/CORVETTE WILL BE UPGRADED SOON. PERHAPS THE PURCHASE OF LATEST MISSILE SYSTEM FOR THE NGV WILL NOT BE MADE PUBLIC.

  iMAGINELAH…SOMEONE WILL WET HIS PANTS WHEN HE SEE OUR 6 NGV FULLY ARMED TO THE TEETH.

  AND THATS ONLY 6, REMEMBER, MALAYSIA OPT FOR 27…PERHAPS LATER, MORE CAPABLE DESIGN WILL BE CHOOSE.

  BELIA WATAN WAJA – 100 PERSENT BERSETUJU DENGAN SUADARA, INI RAMAI YANG ORANGKITA GAGAL NAMPAK

 59. BELIA WAJA WATAN says

  Salah satu negara yang mempunyai kod pertahanan bersama ialah Malaysia dan Imdonesia … kenapa kita adalah bersaudara … ibarat bulu ayam, walaupun carik akan bertaut semula …

  Kepada semua warga Indononesia dan Malaysia lihat di sekeliling kita semua … siapa yang ada ( Singapore … kenapa Indonesia tidak ganyang semua popilasi Melayu – jawa,Bugis,Minag dan sebagainya berkurangan ..), Thailand, Vietnam, Burma, Australia dan sebagainya adakah mereka smua akan menyokong …?

  Gunalah akal yang waras, apabila kelambu terbakar bukan nyamur seekor sahaja yang binasa….

  Emotional Intelligence …. Pastikan kebijaksanaan mengatasi sentimen …

  Tun mahathir pernah mengatakan … dan di belakang mereka tidak melihat bayang-bayang belenggu halimunan yang lebih ganas dari yang ganas.

  Halimunan aka Illuminatai (zionis) satanic aka Dajjal – ini lah musuh sebenar kita, sedar dan waraslah kalian sebelum semua menyesal yang tiada sebarang faedah lagi.

 60. emotionless_teenage says

  aww,flamewar lol D:

  on serious note,it also proves that our current strengh does not adequately uphold our military stance right now(malaysia are using deterrence as military stance).

  i hope MINDEF will consider to upgrade our existing (and planned) NGPV to ASW-capable corvette and accelerates the procurement of new frigates.

  i also began to realized how aircraft like super-hornet are significant to strenghen our stance(since MiG-29N is going to be phased out soon and i do read in the newspaper about the plan to acquire either F/A-18F or MiG-35 as replacement.i hope shahpaskal can write some in-depth article about this)

 61. david nkri says

  your country more rich than my country,but remember who's people who develop your country till success like there?its all because we!indonesian citizen.understood!!

 62. alor star airman says

  saya ada post komen tapi tersilap masuk dalam panduan mengenai menghadapi peperangan harap bro shah boleh respon

 63. malaysian 3gp says

  bila media massa diberikan kebebasan yang melampau, beginilah jadinya. ketidakselesaan ini boleh dielakkan jika media massa indonesia tahu menilai mana yang baik dan mana yang buruk. bukan semata2 untuk mencari rating tertinggi dgn menghidangkan berita2 yang mampu mengeruhkan hubungan diplomatik antara 2 negara. ya, mungkin media massa di malaysia terkongkong dan dikawal oleh kerajaan tetapi dasar yang dilaksanakan masih mampu melindungi negara ini dari anasir2 jahat yang berselindung disebalik nama media. jadi, untuk mereka yang berada diseberang sana, berfikirlah secara waras dengan menggunakan akal fikiran sendiri, bukannya menelan bulat2 apa yang dihidangkan dihadapan anda. berfikir sebelum bertindak ibarat kata pepatah, terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya.

 64. Anonymous says

  Pemimpin antara 2 negara xde plak berbalah2 ni media massa indon plak yang dok kecoh2. dah kite bg kerja, bg duit, bg makan… banyak pulak songeh. dtg tmpt org nk tnjuk samseng, rompak sane rompak sini, bunuh org2 malaysia, curik motor kereta jual kat batam… tunggu la operasi yg akan dtg ni… siap la mat2 indon yg dok dlm ldg2 klape sawit scara haram tu, tau la aku hambat dgn cota smpai x cukup tanah… x sedar dek untung. SOri bro shah… koi panas dgr2 mat2 indon dok maki hamun org kite ni…

  Cota RELA… ktn

 65. one says

  saya minat blog awak ni shah..
  selalu saya baca….info yg bagus..bila dapat mengetahui alat dan system persenjataan kita rasa bangga…sebagaimana kita mempunya KLCC dan putrajaya dll…inya menujukan kekuatan ekonomi kita…kita patut pertahankan itu….peperangan dengan indonesia hanya akan menghancurkan usaha kita selama ini untuk menjadi negara maju pada 2020…

  kepada rakyat indonesia…

  hentikanlah maki hamun kamu kepada negara kami…inya tiadak mendatangkan keuntugan kepada kamu….malah inya akan menghancurkan bangsa indonesia sahaja…sebagai negara jiran kkedua2 negra perlu bekerja sama antara 1 sama lain dan bukan saling bercakaran

  biarlah…pertelingkahan di perairan ambalat di selesikan oleh kedua2 kerajaan melalui diplomasi…itu adalah cara terbaik

  • Garuda jaya, Macan asia says

   Kalau indonesia tak nak la bergabung ngan Brithis kalau malaysia bekawan dekat dengan bangsa kapitalis tu…. Ingat Oki adalah organisasi pemersatu kite… Jom lah kita bekawan, tak kesahlah indonesa dengan malaysia ni berebut terus dekat betul batasnye. kite ni macam saudare banyak kesamaan…
   Dahlah!

 66. shahpaskal says

  x yah lah perang. Orang Indonesia pun ramai yang baik baik dan bagus.

  Biasalah, di antara kedua-dua rumpun sudah pasti mempunyai semangat juang yang berkorbar-korbar.

  Kepada rakan-rakan Indonesia, selamat datang. Pokok pangkalnya, kalau pecah perang di antara Indonesia dan Malaysia, tidak ada siapa menang. Yang ketawa adalah Singapura.

  Nasib baik pucuk pimpinan kedua-dua negara sangat rasional dalam hal ini. Bukan kerana mereka takut menggunakan kekuatan tentera, tetapi kerugian yang bakal ditanggung nanti.

  Tetapi kalau terjadinya perang, ia lebih banyak berkitar di antara kekuatan udara, laut serta penggunaan pasukan khas.

  Pertempuran infantri mungkin jauh sekaliiii…

 67. Syaz Edruce says

  keep it up shah..saya dah berbulan-bulan sudah follow blog nie..tak sempat nak hantar comment je…before nie saya salu dpt info pertahanan dari majalah perajurit dah tempur tapi oleh krana majalah tu mahal sangat so mak saya suruh stop langgan…saya baru 16 tahun mana nak cari duit..so right now cari info through internet je..

 68. Syaz Edruce says

  tapi kalau betul2 msia perang dgn indoensia??.. korang rasa dpt tak msia menang bcoz lately nie kalau tengok tni-al memang dah bnyk membeli kapal2 baru kan..

  ek eleh hang jebat…bodoh betul indo nih..time paskal training kat surabaya itu time paskal baru2 nak tubuh..sure lah diorang tak tahu lagi selok belok pasukan khas…tolol..

 69. Obefiend says

  @belia watan

  tepuk meja! tepuk meja.. singa ketawa nanti bila garuda dan harimau mampos

 70. Hang Jebat says

  Hehehe.. Maling, dasar otak Maling… Masih membela diri?? Ialah.. Blog ini kan Kandang Mu.. Wajar kok seorang banci ngomong di kandang..

  Maling.. Kapan Kau Insyaf?? Tak taukah kau kalo Paskal kau Tu ga ada yang Lulus di Kodikal Surabaya? Nak lawan Kopaskal ya? Cuih,,,

 71. Mohamad Taufan Mohd Yassin says

  1. Adalah lebih baik untuk Malaysia dan Indonesia mengutamakan perihal rakyat (politik, ekonomi, sosial, agama & budaya) berbanding bergaduh.

  2. Tidak dinafikan beberapa hari lepas kes Ambalat & Mano begitu laris di dada akhbar dan media.

  3. Kalau nak perang tu boleh cuma kena fikir balik akibatnya seperti komen rakan kita "Menang jadi Arang, kalan jadi Abu","Garuda lawan Harimau, Singa dapat untung" dll..

  4. Adalah lebih baik untuk kedua-dua negara bekerjasama bangunkan blok terbabit (tapi agak mustahil). Kerjasama PERTAMINA & PETRONAS sudah pasti memberi pulangan lumayan buat kedua-dua negara.

  5. Memang ada unsur konspirasi dalam hal ini dan dalangnya sudah pasti ada disebalik media Indonesia.

  6. Sedikit bacaan lanjut untuk rakan2, blog warga Indonesia (bahasa Indonesia)..

 72. fazlisan says

  nagagua dan belia waja watan, masalah juga ek bila dah serumpun seagama tapi tak seideologi ni..kita ni mmg terlalu bertolak ansur dgn mereka..mereka?

 73. fazlisan says

  eh, ada juga indon sesat juga kat sini..sempat lagi kutuk kita..

  xde perang xde smgt nasionalisme? macam ni rupanya mentaliti warga indonsia..apa dia ingat kemerdekaan itu hanya dicapai dengan jalan berperang? kemerdekaan melalui akal fikiran itu lagi mulia dan bijak drpd nak berperang, melainkan kalau keadaan memaksa angkat senjata..dan ketika zaman konfrontasi (Indon-K.0, Malaysia-1..haha) itu pn dah menunjukkan betapa nasionalismenya rakyat Malaysia mempertahankan kedaulatan negara..

  ckp byk pun mana diorg fham, diorg yg kutuk ni bukan duduk kat sini..lgpn bhsa indon ngn bhsa melayu mana sama..nama pun lain, tu psal asyik gado saje..haha..
  agaknya diorg indon ni still tak puas ati la sbb tak dapat "Menganyang Malaysia" satu ketika dulu..malu? dendam? hahaha

 74. nagagua says

  seharusnya media indonesia melebihkan kempen membasmi kemiskinan dari mencetuskan sentimen yang boleh mengeruhkan hubungan dua hala.Tapi kita semua sedia maklum siapa di belakang media media indonesia ni. Serumpun tapi bukan seagama degan kita.FPI DAN NU PUN SELALU DIPERLECEHKAN MEDIA MEREKA.JADI KEPADA MUSLIM DI MALAYSIA DAN INDONESIA JANGAN TERJERAT DENGAN PERMAINAN KOTOR MEREKA .BERSATU TEGUH BERCERAI ROBOH.

 75. BELIA WAJA WATAN says

  Di sana ada mereka yang sentiasa mahukan Malaysia dan Indonesia berkelahi, kerana perseketaan Harimau dan Garuda tersebut akan menguntungkan Singa yang pandai berpura … dan 'Godfather' Mereka …

  Perlukan kita satu rumpun bangsa, satu rumpun agama ( kecuali yang dimurtadkan oleh misionari kristien) berkelahi …

  Yang Menang akan jadi arang dan yang kalah akan jadi abu … semua dah tak boleh digunakan lagi …

  Jangan jadikan Isu Politik untuk menutup kelemahan dalaman, kemiskinan dan penindasan yang amat ketara di Indonesia … menyebabkan isu itu di kehadapankan.

  WIN WIHOUT FIGHTING – The pinacle of excellence – Sun Tsu.

 76. Anonymous says

  BENNY MOERDANI..

  Malingsia tidak ngerti mengenai nasionalis..karena kemerdekaannya pun diraih dari pemberian Inggris.Beda dengan Indonesia.Kalau perang terjadi antara Malingsia dan Indonesia, saya Taruhan 1000% malingsia tidak akan sanggup meladenin TNI.kalah dalam waktu 1 minggu.MERDEKA!!!!!!!!

 77. Momento says

  sekarang memang tengah dingin dengan negara-negara berjiran terutamanya Indon.x cukup dengan jenayah-jenayah yg diorg buat kt sini,ditambah lagi dengan laman2 web yang menghina kita.walaupun kita kena bersikap toleransi tapi dalam masa yg sama perlu bersedia dari segi ketenteraan menghadapi sebarang kemungkinan.

  Remember,expect the unexpected.

 78. Anonymous says

  If Indonesia and Malaysia get war, it will be much cost, much destruction, much pain and suffering for both citizen, be carefull dont make our east asia like middle east that in war without end who behind middle east war??? who get more oil from the war??? who sell more weapon for the war??? Europe and West/ USA coutry, they get benefit from the war, destruction and middle east pain and suffering. Its, the war, Europe and West/USA false?? No, Its about domination its about the way to survive in this world. However, if we can not be divided in war, if we in ASIA unite, EUROPE and WEST/USA can do nothing to us (ASIA NATIONS)

 79. joekumbang says

  mengikut alutsista,memang ada kenyataan pihak indon aktiviti TLDM di Ambalat.Tak tau le apa dia provokasi indon.Dalam alutsista,kapal indon menggiring TLDM. Tetapi heli TLDM membuat cover atas tindakan indon(takut terjadi apa2).
  Indon memang kuat sentimen.Dah la bawak anak dara Malaysia ke Lombok.Media diorang tak bising.Bila kes Manohara,diorang bising.Padahal bukan betul pun dakwaan diorang.
  Aku banyak sedara dari Indon.Kalau diorang datang,mengaku sedara le,sepupu le.Padahal bau2 bacang pun da hilang.Ade la adik atuk aku yang ada kat sana. Itu yang aku faham mentaliti diorang.

 80. eddie dewanaga says

  tv kita terlalu agung2kan drama2 indon, radio kita berebut2 nak putar lagu2 indon… berapa ramai majikan kena tipu dgn amah2 indon yg mencuri?? berapa ramai anak2 gadis malaya kita yg terlalu seronok dgn asap kretek hingga berperahu lari ke Lombok..?

  berapa ramai org2 kita yg dah kena ikat dan harta2 dirompak indon..?

  belum sedar lagi ke..??

 81. John Winchester says

  Sebelum Ambalat, kita sudah parah diserang oleh INDONATANG ni…..

  Diserang dengan PATI, diserang dengan filem/ drama mereka ni….. minda kita dah mereka gasak seteruk2nya sehingga kita pun dah nak jadi macam dia…….

 82. Obefiend says

  panjang

  bahagian akhirnya pulak aku tak paham. bahasa "indon".

  bila fikir semula kenapa tibax2 bising indonesia ni. terutama kes manohara. ada link kah anatara kes manohara dan ligitan. adakah manohara salah satu black flag operation pihak indonesia untuk mengapikan kemarah rakyatnya?

  i am sounding like a class A conspiracy theoist now. but after reading 60 years worth of military black flag operation this possibility could not be discounted

  susah betul bila ada jiran inferiority complex ya. di selatan pula ada jiran superiority complex. bagus la kita kat tengah.2 jadi inti burger bakal kena ganyang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *